Μνήμη και Μαρτυρίες 1940-1944 / Σπάνια φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα από την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, ντοκουμέντα που συνέλεξε η τότε «Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης» παρουσίαζονται σε μία ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ). Το φωτογραφικό αρχείο της ΓΓΕΕ ξεπερνά συνολικά τις 100.000 φωτογραφίες που αφορούν πλήθος θεμάτων τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη […] - Dim Man (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2016)
Σπάνια φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα από την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, ντοκουμέντα που συνέλεξε η τότε «Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης» παρουσίαζονται σε μία ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ). Το φωτογραφικό αρχείο της ΓΓΕΕ ξεπερνά συνολικά τις 100.000 φωτογραφίες που αφορούν πλήθος θεμάτων τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη […]: Τώρα μήλο πάλι σαν ένα άνθρωπος που ρητώς από το δήμο επισκέπτομαι τους φίλους μου ξέρω πολλούς που σώθηκαν υπάρχει πάντα ένα αναχώρηση έτσι είχα κάποτε πει άλλοτε πάλι μίλησα για μιαν άγνωστη αρρώστια ποιος θυμάται πέρασαν πια καταδικασμένες μέρες άνοιξαν τα παράθυρα χαρούμενη οδοκαθαριστές σαρώνουν στους δρόμους τα σκουπίδια άρχισε πάλι η ζωή έγραφε τους λόγους μεταξύ του Τραμπ και καλεσμένοι χρήσης πλατείες τα κατάλληλα προσχήματα γράφει ως εγγύηση εφημερίδες πέρασε πια κακοί αποκριά προσωπικές κακά το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε τη μετονομασία των 12 Οκτωβρίου 1944 ύστερα από τέσσερις χρόνια κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη περιπέτεια της όπως και ολόκληρης της χώρας το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ξεκινά τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 Ιταλός πρέσβυς δεν τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά απαιτώντας να επιτραπεί η είσοδος τελικώς στρατευμάτων στη χώρα η άρνηση του Μεταξά το περίφημο όχι οδήγησε κήρυξη πολέμου με την Ιταλία πέντε και μισή το πρωί ξεκινούμε Βαρδής μη πόλεων και ιταλικός στρατός εισβάλλει στην Ελλάδα από τα αλβανικά σύνορα η είδηση της κήρυξης πολέμου προκαλεί μια σπάνια ομοψυχία ο ελληνικός λαός δεν διστάζει καθόλου να αντιταχθεί στις δυνάμεις του άξονα παρότι αυτές επικρατούν παντού στην Ευρώπη οι έλληνες και οι ελληνίδες συμμετέχουμε πολλούς τρόπους πολεμική προσπάθεια το φρόνημα των στρατιωτών είναι ιδιαίτερα υψηλό ήταν μια βίαιη χώρα προς τα εμπρός το λαό που είχε αποδειχθεί όχι εξαιτίας του στην υπηρεσία και που τώρα θα έπαιρνε την εκδίκηση ο εχθρός ήταν Κεράνη ήταν μορφή του άδικου που την είχαν υποστεί κάτω από διαφορετικές μορφές επί αιώνες είχε γίνει αυτή εξέγερση εναντίον της μοίρας χωρίς υπολογισμό μέσα στα όλα ήταν όμορφη αφροσύνη ήταν που ανεβάζει το γεγονός σε μια άλλη σφαίρα ποιητική ελληνικός στρατός αποκλείει την επίθεση των Ιταλών και από τα μέσα Νοεμβρίου περνά στην αντεπίθεση εκδιώκοντας τους στο αλβανικό έδαφος απέτυχε των Ιταλών υποχρεώνει τη Γερμανία να κάνει στις έξι Απριλίου του 1941 ξεκινά γερμανική π.χ. στη μακεδονία γερμανικές μονάδες άλλων τη χώρα στις 23 απριλίου αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου υπογράφει συνθηκολόγησης στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης στις 27 απριλίου οι Γερμανοί μπαίνουν στην αθήνα στο τέλος μαίου καταλαμβάνει και την κρήτη η Ελλάδα πλέον βρίσκεται υπό την κατοχή του γερμανική ιταλική και κυβέρνηση Τσουδερού ο βασιλιάς Γεώργιος και στρατιωτικές μονάδες μεταβαίνει στη μέση ανατολή μαζί τους μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ελλάδα που αναζητούν προσωρινή εστία ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων στους άνθρωπος είναι μαλακός ένα δέμα τη χώρα του είτε και τα δύο πλοία που φέρουν ένα προς μιχάλης Μαθιοπούλου σοκ γι' αυτόν αν η κλιματική νέα αρχή κήπων που τρέχανε και έχει πάλι τα ίδια και τα ίδια θα μου πεις που τη σκέψη του προς τη σκέψη του χειμάρρου τη σκέψη του ανθρώπου σαν κατάρα ντύθηκε αυτός πρόγραμμα είναι εκείνο με την σειρά μέση ανατολή ο ελληνικός στρατός αναδιοργανώνεται και λαμβάνει ενεργά μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στη βόρεια Αφρική στα δωδεκάνησα εμβληματική συνεισφορά στη μάχη του Ελ Αλαμέιν και αργότερα στη μάχη του ρίμινι κατά την απόβαση των συμμάχων στην Ιταλία του 1943 πίσω στην πατρίδα στη διάρκεια της κατοχής οι κατακτητές λεηλατούν την δημόσια και την ιδιωτική περιουσία ανάμεσα στα δεινά που προκαλούν η ανεπάρκεια τροφίμων και το τεράστιο πρόβλημα του υποσιτισμού το χειμώνα του 41 42 σημειώνεται στην αθήνα ένα θανατηφόρος λιμός που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 45000 άνθρωποι πάλι για τροφή στοιχειώνει τους ανήμπορους πολίτες το θέαμα ανθρώπων που πέφτουν στο δρόμο απ την πείνα και έχει γίνει κάτι απλό καθημερινό μερικοί στέκονται προσπαθούν να βοηθήσουν με κάτι φαγώσιμο είμαι λίγα χρήματα ξέροντας πόσο σημαντική είναι η βοήθεια ελληνικός λαός δεν άφηνε αναπάντητη κατάληψη της χώρας αντιστασιακές ομάδες σχηματίζεται από την αρχή της κατοχής σε όλη τη χώρα και ξεκινούν το εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση αναδεικνύεται το ΕΑΜ εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο που ιδρύεται το σεπτέμβρη του 1941 με πρωτοβουλία του κομμουνιστικού κόμματος ελλάδας και άλλων αριστερών πολιτικών οργάνωσε σύντομα η αντίσταση οργανωτική ένοπλα σώματα για την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του άξονα το φεβρουάριο του 1942 ιδρύεται Hellas ο ελληνικός λαϊκός απελευθερωτικός στρατός ως στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ ηγετική φυσιογνωμία τον άρη Βελουχιώτη ελλάς φτάνει αποτελεί ένα στρατό 30000 ανδρών και γυναικών που επιδεικνύει σημαντικές επιτυχίες συναντά τον τακτικό στράτευμα η δεύτερη πιο σημαντική ανταρτική οργάνωση ΕΔΕΣ εθνικός δημοκρατικός ελληνικός σύνδεσμος υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα όπου το καλοκαίρι του 1942 επιχειρεί στην περιοχή της Ηπείρου κομβικής σημασίας για την αντίσταση υπήρξε σύμπραξη των δύο ομάδων με Βρετανούς στρατιώτες τη νύχτα της εικοστής πέμπτης προς 26η νοεμβρίου 1142 στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου η αντίσταση λένε και δυναμώνει μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943 εκτεταμένες περιοχές τελούν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών και Amazon τέλεσε έλαβε με πρωτοβουλία του ΕΛΑΣ δημιουργείται πολιτική Επιτροπή Εθνικής απελευθέρωσης γνωστή και ως κυβέρνηση του βουνού η οποία εφαρμόζει για πρώτη φορά προοδευτικός θεσμός αυτοδιοίκησης άνοδος πληθυσμός εξακολουθεί όμως να υπάρχει τρομοκρατία των κατακτητών διαρκώς καταγράφει απώλειες από τις κακουχίες από τις εκτελέσεις άτυπη αντιστασιακών ενεργειών από τους θανάτους στρατόπεδα συγκέντρωσης συνολικά η χώρα χάνει περίπου το 10% των κατοίκων εβραϊκός πληθυσμός της χώρας αποδεκατίζει χάνει το στόχο του 7% των μελών η μανία των δυνάμεων κατοχής η ασπίδα πάντως στη χώρα κατεστραμμένα κτίρια και πυρπολημένα χωριά οι ζημιές ανυπολόγιστης στην οικονομία στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή στη ναυτιλία ποίημα θανάτου εξαπολύουν γερμανοί τα αρώματα ζώνες θέμα αρχεία κραυγή πολέμου κυνήγι παίζουνε μαχαίρι και σκηνή οι κρεμασμένοι στα δέντρα Μπένου του ανέμου ενώ έχει αρχίσει να διαφαίνεται είτε των γερμανών από την επικράτηση των συμμάχων σε όλα τα μέτωπα στη χώρα η εμπειρία της κατοχής και της αντίστασης έχει αναδείξει νέους πρωταγωνιστές που συσπειρώνονται γύρω από το εάν και επετειακών πολιτική συμμετοχή αντίστοιχα οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνασπίζονται με τις θάνος προκειμένου να θέσουμε τα πολεμικά τη χώρα από την επιρροή τους τον απρίλιο του 1944 ανατίθεται στον γεώργιο παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και του ΕΑΜ στοχεύοντας στον έλεγχο και τον περιορισμό τον μάιο του 1944 πραγματοποιείται το συνέδριο του λιβάνου στις εργασίες συμμετέχουν Πρωθυπουργός και εκπρόσωποι από τις αντιστασιακές οργανώσεις και τις πολιτικές παρατάξεις το εάν λαμβάνει μέρος και συνυπογράφει το Εθνικό συμβόλαιο λίγο αργότερα το Σεπτέμβριο του 1944 στην πόλη Καζέρτα της ιταλίας το ΕΑΜ συμφωνεί στην υπαγωγή των αντάρτικων δυνάμεων της μαχητικής μιλούν Ελλάκτωρ είναι αναγκαίοι αλλά εμείς τον κόσμο ολόκληρο το TRT ελευθερώθηκαν 12 Οκτωβρίου του 1944 επιτέλους απελευθέρωσης Γερμανοί αποχωρούν και κόσμος βγαίνει στους δρόμους με σοσιαλισμό όπου παρελαύνουν έλληνες και Βρετανοί στρατιώτες θυμάμαι εκείνη τη μέρα την ανεπανάληπτη μέρα που γερμανοί έφευγαν από την αθήνα ο λαός ψηφίζοντας όσους δρόμους με λάβαρα και σημαίες τραγουδούσε και χόρευε στον Πειραιά ελαστικές μάχονται για να σώσουν το εργοστάσιο φίλοι μου κι εγώ στο τυπογραφείο του παράνομου αντιστασιακού τύπου στην ελβετία έγραφα όρθια πάνω στο μάρμαρο το πρώτο κύριο άρθρο της απελευθέρωσης δεν έγραφα παραλλήλως χαιρετίζει κοντά στην ανάσταση στις 18 Οκτωβρίου επιστρέφει πανηγυρικά ελληνική κυβέρνηση με τη συνοδεία δεκάδων αξιωματούχων στην ακρόπολη ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υψώνει την ελληνική σημαία και εκφωνεί λόγο στην πλατεία συντάγματος πλήθος συγκεντρωμένο κόσμο ύστερα από τέσσερις χρόνια κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη ωστόσο ελευθερία για την οποία αγωνίστηκε ελληνικός λαός ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους θεμελίων στα ερείπια που άφησε η αστική και ένα στην κοιλιά