Η τελετή βράβευσης των τριών νικητών του πανελλήνιου διαγωνισμού «Τρίπολη iso 200» (Δήμος Τρίπολης Official, 2022)
: Σήμερα έχουμε τη χαρά να ολοκληρωθεί ο φωτογραφικός διαγωνισμός, ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε από το Νοέμβριο με αρκετούς μήνες παρουσίας στην πόλη της Τρίπολης, μέσα από μια ιδιαίτερη δράση, μια πρωτότυπη δράση που είναι τα photo panels. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει γίνει στην Ελλάδα ξανά. Θα έλεγα δεν έχει γίνει αντίστοιχα φωτογραφικός διαγωνισμός και έκθεσης σε αυτό το ύφος παγκοσμίως. Η Τρίπολη είναι η πρώτη πόλη που παρουσιάζεται και είναι ουσιαστικά η βάση του φωτογραφικού θεστιβάλ, που ξεκινάει από το 2021, στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, σε αυτόν τον εορτασμό και συνεχίζουμε το 22 με ένα καινούργιο θέμα. Και αυτός ο φωτογραφικός διαγωνισμός, αυτό το θεστιβάλ, σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης που αγκάλιασε αυτή τη δράση, πραγματικά και με σκοπό να κάνουμε την Τρίπολη, την πόλη της φωτογραφίας, να δημιουργήσουμε δηλαδή μια πολιστική ταυτότητα της πόλης με τη φωτογραφία και έτσι να έχουμε συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, από την πόλη μας φυσικά, από την Τρίπολη και από όλο τον κόσμο, με πάρα πολλές δράσεις. Θα ήθελα να σας πω τους επόμενους μήνες θα ξεκινούσουν οι επόμενες δράσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο. Δηλαδή οι δράσεις αυτές θα είναι ολοχρονικείς επειδή η έκθεση είναι σε εξωτερικό περιβάλλον, είναι πολύ εύκολο για τον κόσμο να επισκέφτεται την Τρίπολη, να περνάει μέσα από τα φωτοπάνλες, να τα χαζεύει, να φωτογραφίζεται, να τα θαυμάζει, οτιδήποτε. Και πραγματικά είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για την πόλη, δηλαδή της δίνει μια προσωπικότητα που αυτή τη στιγμή πιστεύω έλειπε από την Τρίπολη, λείπει κάτι τέτοιο και ουσιαστικά συμπληρώνει σύντομα τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη, από το Δήμο Τρίπολης που είναι πολύ σημαντικά και αυτά, σε συνεργασία με αυτό δηλαδή δημιουργείται μια άλλη εικόνα της Τρίπολης. Δηλαδή ουσιαστικά ξεχνάμε την Τρίπολη που ξέραμε με κάποιο τρόπο και δημιουργείται μια Τρίπολη σύγχρονη, μια Τρίπολη η οποία είναι το κέντρο της Πελοποννήσου αλλά και παράλληλα μπορεί να είναι και το κέντρο θα έλεγα της Ελλάδας, του πολιτισμού και πολλών άλλων πραγμάτων. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω από τη δική μου πλευρά το Δήμο Τρίπολης που αγκάλιασε αυτή τη δράση και συνεχίζουμε μαζί για να προχωρήσουμε όλη αυτή τη δράση που πραγματικά είχε πολύ μεγάλων διαφέρον, είχε θέλεγα μεγάλη επισκεψιμότητα και παρόλα τα προβλήματα που δημιουργηθήκαν γιατί υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα, μην ξεχνάμε είμαστε μέσα στη πανδημία και ακυρωθήκαν πολλές φορές ημερομηνίες, αλλάξαν πολλά πράγματα, αλλά καταφέραμε και το ολοκληρώσαμε αυτό. Εγώ θέλω να σταθώ ότι ολοκληρώσαμε αυτό το διαγωνισμό και θα συνεχίσουμε στο επόμενο μπήμα που φυσικά μέσα από αυτά και από τα λάθη που γίνανε στο παρεθόν, μαθαίνουμε και θα είναι φυσικά ένας διαγωνισμός σε οποίος εύχομαι και πραγματικά θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός, να έχουμε συμμετοχίες από όλο τον κόσμο, από όλη την ημφύλιο. Είναι σήμερα ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο πρώτος φωτογραφικός διαγωνισμός και η πρώτη φωτογραφική έκθεση, με αυτή την ιδιαίτερη τεχνική που για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα μας, όπως είπε ο κ. Φλώρος, με τα photo panels. Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Τοφλώρο, τον πατριώτη μας, τον συμπατριώτη μας, τον διεθνούς όμως φήμης εικαστικό και γλύπτη, ο οποίος είχε την ιδέα αυτού του φωτογραφικού διαγωνισμού αλλά και αυτής της έκθεσης με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, τα photo panels, την οποία μας παρουσίασε στο Δήμο Πέρυσι. Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε, όπως είπε, κάθε αρχή είναι δύσκολη και ειδικά όταν η αρχή γίνεται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν η πανδημία, όμως παρόλα αυτά και τα προβλήματα που υπήρχαν, η έκθεση έγινε, ο διαγωνισμός μάλλον έγινε, συμμετείχαν πάνω από 150 φωτογράφοι, ψήφισαν περίπου 22.000 μέσω των social media για να επιλέξουν τα καλύτερα έργα μαζί με την Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελεί το από διεθνούς φήμεις φωτογράφους και σήμερα ολοκληρώνεται αυτή η δράση, όμως η ολοκλήρωση του πρώτου διαγωνισμού μας δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσουμε τον επόμενο. Ο επόμενος διαγωνισμός με ένα καινούργιο θέμα, γιατί πέρυσι ήταν τα 200 χρόνια, φέτος θα επιλεγεί ένα καινούργιο θέμα, θα πλαισιωθεί, όπως είπε και ο κ. Φλώρος, από πολλές άλλες δράσεις έτσι ώστε ο στόχος, που τον εξέφρασε πολύ καλά ο κ. Φλώρος, που είναι η τρίπολη να γίνει το επίκεντρο του πολιτισμού και το επίκεντρο της φωτογραφίας, όχι μόνο για την περιπέρεια Πελοποννήσου, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, να επιτευχθεί στα επόμενα χρόνια για να δώσει μια ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα στην πόλη μας. Θέλω να ευχαριστήσω από το βήμα αυτό, καταρχάς, τον κ. Φλώρο που είχε την ιδέα και ήταν και η ψυχή όλου αυτού του διαγωνισμού. Όλους τους συμμετέχοντες, όλους όσους ψήφισαν και να πω ότι η επιτυχία, γιατί θεωρώ ότι η επιτυχία της έκθεσης ήταν μεγάλη, πολλοί συμπολίτες μας, αλλά και πολλοί επισκέπτες την επισκέφτηκαν και πολλοί περισσότεροι, χιλιάδες θα έλεγα, φωτογραφήθηκαν και χιλιάδες φωτογραφίες έτρεξαν μέσα στα social media και σε όλα αυτά όπως γίνονται τη σημερινή εποχή και αυτό όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι μια ζωντανή διαφήμιση για την πόλη μας, γιατί οι φωτογραφίες αυτές ταξιδεύουν παντού, όπως το γνωρίζουμε μέσω του Instagram, του Facebook και όλα αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Θα συνεχίσουμε με την ίδια όρεξη, όπως ξεκινήσαμε πέρυσι, μαθαίνοντας από τα λάθη που έγιναν, ελπίζοντας σε καλύτερες υγειονομικές συνθήκες, γιατί κι αυτό επηρέασε την έκθεση και ευελπιστούμε ότι και φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια η Τρίπολη θα κατορθώσει το στόχο που ετεύθη, που είναι να γίνει το επίκεντρο της φωτογραφίας για όλη την χώρα μας. Ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες και όλους όσους ψήφισαν για το διαγωνισμό αυτό.