ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. 24-02-2020 (ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 2020)
: Ο κύριος Αγαπάκης, ο κύριος Αγγελάκης παρόν, ο κύριος Αγριμανάκης, ο κύριος Αθανασάκης παρόν, ο κύριος Αναστασάκης παρόν, η κυρία Αρχοντάκη παρούσα, ο κύριος Βαρδαβάς παρόν, ο κύριος Βασιλάκης παρόν, ο κύριος Βατσινάς, ο κύριος Βουρεξάκης παρόν, ο κύριος Βρύσαλις παρόν, ο κύριος Γιαλιτάκης παρόν, ο κύριος Αγγριμανάκης παρόν, ο κύριος Γιαουρτάς παρόν, ο κύριος Δημόπουλος παρόν, ο κύριος Δοκιαννάκης παρόν, ο κύριος Δροσίτης, ο κύριος Ζαμπετάκης, ο κύριος Σινιωτάκης παρόν, η κυρία Καλονάκη παρούσα, η κυρία Καλουδιώτη παρούσα, η κυρία Καναβάκη παρούσα, ο κύριος Καραντινός παρόν, ο κύριος Καραπηδάκης παρόν, ο κύριος Κασαπάκης παρόν, ο κύριος Κασοτάκης παρόν, η κυρία Κόκορη, ο κύριος Κουκιαδάκης παρόν, ο κύριος Κουράκης παρόν, ο κύριος Κόνστας παρόν, η κυρία Λεμονή παρούσα, ο κύριος Λιγερός παρόν, ο κύριος Μακαρόνας, ο κύριος Μανδαλάκης παρόν, ο κύριος Μεραμβελιωτάκης παρόν, ο κύριος Νιωτάκης παρόν, η κυρία Ξηλούρη, η κυρία Παπαδάκη παρούσα, ο κύριος Πατακός παρόν, ο κύριος Περισινάκης παρόν, η κυρία Πλεύρη παρούσα, η κυρία Σενετάκη, ο κύριος Σαμάκης παρόν, η κυρία Σπανάκη, ο κύριος Θιακάκης παρόν, η κυρία Σχυναράκη παρούσα, ο κύριος Τσατσάκης παρόν, ο κύριος Χαιρέτης παρόν, ο κύριος Ψαράς. Τριάντα εννέα παρόντες, παρόν ο κύριος Πρόεδρος, παρόν ο κύριος Δήμαρχος. Υπάρχει απαρτία κύριε Πρόεδρε. Συνάδευη η συσχεία, καλό απόγευμα, έχουμε δύο προημερισίας διατάξεως θέματα. Το πρώτο είναι η έγκριση του σχεδίου του Ταμείου Εθνικής Σάμινα, το στρακτόπεδο Μπετινάκη. Εγκρίεται την εισαγωγή του. Ναι, κύριε Βρυσαλή. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω την εξής παρατήρηση. Είναι δύο θέματα που καταλαβαίνω και την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα να τρέξουν. Δεν μπορεί όμως να έρχονται τρεις παρά πέντε την ώρα που... Κύριε Βρυσαλή, έχετε το δικαίωμα... Εγώ αφήστε να πω. Μα τι να πείτε τώρα. Έχετε το δικαίωμα της τσίφου σας. Δεν θα ψηφίσετε να ενταχθούνε αν δεν θέλετε. Δεν είναι έτσι κύριε Πρόεδρε, δεν είναι έτσι. Όταν δουλεύουν οι εργαζόμενοι, όταν κλείνουν οι υπηρεσίες, δεν μπορεί να έχονται θέματα τρεις παρά πέντε. Δηλαδή είναι παράλογο αυτό που ζητάμε... Όταν δεν είναι παράλογο, άλλο εννοεί. Έχετε το δικαίωμα να μην το ψηφίσετε να πει. Σαν έκτακτο εννοώ. Σαν πρώη μηρυσίας διατάξεως. Λοιπόν, δυστυχώς έτσι λειτουργεί ο Δήμος. Δυστυχώς. Δεν θα κάνουμε. Δεν μπορούν όλα να είναι έτοιμα. Και τώρα αυτά έχουν εμειωθεί πάρα πάρα πολύ στο βαθμό που μπορούμε. Επικροτούμε πλήρως το δυστυχώς. Κύριε Πρόεδρε, να αιτιολογήσω το έκτακτο στον κύριο Βρυσαλή. 1 λεπτό, περιμένετε. Κύριε Λιζερα, έχετε όρεξη για παιχνίδια, εγώ δεν έχω. Αν έχετε όρεξη για παιχνίδια, θα τα δείτε παρακάτω τα παιχνίδια. Λοιπόν, λογοπέγνια μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής. Για λογοπέγνια. Λοιπόν, θα τα δείτε παρακάτω. Ναι, κύριε Πρόεδρε, να αιτιολογήσω τον κύριο Βρυσαλή με μία κουβέντα το έκτακτο. Το πρώτο θέμα, κύριε Βρυσαλή, το πρώτο θέμα έχει, όπως σας ενημερώσε ο κ. Κασαπάτης, έχει ενημερωθεί, είμαι σίγουρος, έχει ξαναπεράσει από το Δημοτικό Συμβούλιο το προσχέδιο, με πέρασε κατά πλειοψηφία μοιοψηφούντος χειριασμός κ. Κασαπάτης, αιτιολογημένα. Δεν είναι αυτός ο λόγος που ήρθε αυτή τη στιγμή, όμως. Είναι ότι χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο να κυστούν τα ραντεβού για την υπογραφή της σύμβασης αυτής, την οποία λέμε, με τον δήμαρχο. Και επειδή ξέρετε, με τους στρατιωτικούς δεν είναι εύκολο κάθε φορά, μπορεί να μην πάει σε 10 μέρες να πάει σε 15, θεωρώ ότι είναι ίσον ο σημασίας και θέλω να βοηθήσετε σε αυτό, να καταψηφίσετε την εισαγωγή του, αλλά επί της σκέπτης ουσίας φαντάζομαι ότι όπως καταψηφίσατε και το πρώτο, θα καταψηφίσετε και το δεύτερο. Εν πάση περιπτώση, ζητώ από το σώμα να μπει σαν έκτακτο θέμα. Προσπαθήσαμε, το στείλαμε σε όλους τους συμβούλους, είναι απλό η συγγραφή και η σύμβαση, όπως την προηγούμενη φορά. Θεωρώ ότι εντάξει, μια ανάγκρωση εντελεσίστα μπορούσαμε να έχουμε άποψη. Ψηφίζετε την εισαγωγή του. Ναι, ναι. Ο Μόφωνα. Το δεύτερο θέμα προημερισίας διατάξειος, ψηφίζετε την εισαγωγή του. Κύριε Βρύσα, είναι ο Μόφωνα τελικά ή... Εμείς το βάλαμε σαν παρατήρηση και για το επόμενο. Ο Μόφωνα είναι. Δημοτικά συμβούλια. Εντάξει, κύριε Βρύσα, εντάξει. Για το δεύτερο έχετε ένταση. Δεν συζητάμε το θέμα, την εισαγωγή συζητάμε. Για το δεύτερο θέμα... Σας παρακαλώ λίγο. Για το δεύτερο θέμα εγκρίνεται την εισαγωγή. Εγκρίνεται. Μπαίνουμε στο πρώτο θέμα. Ερωτήσεις. Στο πρώτο προημερισίας διατάξειος. Ο κύριος Δοκιαννάκης. Ναι κύριε Αντιδήμαρχη, θέλω μια ανημέρωση. Σε τη σύμβαση που μας στείλατε το σχέδιο δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός. Δηλαδή είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Δημ. Σάμηνας, όποτε θέλει, αν για δικούς του βέβαια λόγους όπως γράφει, να ακυρώσει τη σύμβαση. Σωστά, το διάβασα. Αυτό ας πούμε δεν θα μπορούσαμε να δεσμευτεί για κάποιο χρόνο. Ξέρω εγώ, 20, 30, 40 χρόνια κάπως να υπάρχει μια δεσμεύση σχρονική. Είναι για συγκεκριμένο χρόνο, έχουν λάβει εμείς κάποιους υποχρεώσεις. Άμεσα παραχωρείται τα 14 περίπου στέματα, να μη λέμε 13871 ή τα λοιπά. Αυτό είναι δεδομένο με το που εξοδοτούμε την υπογραφή της σύνθεσης, παραχωρούνται άμεσα. Την επ' αύριο η τεχνική υπηρεσία μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανέληση του σχολείου. Ο Δήμος Ιρακλίου αναλαμβάνει μέσα από αυτό το μνημόνιο τη ρητή υποχρεώση. Εάν σε τρία χρόνια δεν έχει τελειώσει την πολεοδόμηση της περιοχής, τότε θα πειρώνει ένα ενίκιο. Θα μου πείτε, οι ερώτησες θα είναι άλλοι και θα την κάμω εγώ το σύγχρονο του διαβόλου. Σε τρία χρόνια θα είναι έτοιμη η πολεοδόμηση. Από άποψη του Δήμου, εμείς ξεκινήσαμε από χθες όταν συζητήθηκε το μνημόνιο συναντήληψης και είμαστε ήδη στη διαδικασία προχωρούμε. Εάν όμως όταν θα πάει στην αποκεντρομέη, όταν θα πάει στο Υπουργείο, καθυστερήσουνε, το είπαμε και την πρώτη φορά, ας δώσουμε και κανέναν δυο-τρία χρόνια από δεκατέσσερα χιλιάρικα, διότι το κόστος, ο όφελος, κατά την άποψη τότε του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι περισσότερο το όφελος από το κόστος. Ευχαριστώ πολύ. Δεν ρώτησα αυτό κύριε Καρατινέ, ρώτησα μετά φτιάχνει ο Δήμος ένα σχολείο. Μπαίνουν μέσα, αρχίζει και λειτουργεί. Δεν υπάρχει πουθενά ότι ας πούμε αυτό θα ανήκει 20, 30, 40 χρόνια να μπορεί να το χρησιμοποιεί ο Δήμος. Υπάρχει μια παράγραμμα που λέει ότι έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οποτεδήποτε ενιώσει για δικές του ανάγκες, να αναιρέσει τη σύμβαση. Αυτό λέω. Να απαντήσεις. Ο κ. Δήμαρκος έχει το λόγο. Κύριε Διαννάκη, όπως θα αντελείψετε, το αντάλλαγμα που παρέχεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμήνης είναι η πολυοδομική τακτοποίηση των τριών συνεχωμένων στρατοπέδων. Μπετινάκη, Λιακουμάκη, Θεοδοσάκη. Αυτή η τακτοποίηση θα καταλήξει σε τρία ή σε περισσότερα χρόνια σε μια παραχώρηση στο Δήμο Ιρακλείου που υπερβαίνει τα 100 στρέματα. Και αυτή η έκταση των 14 περίπου στρεμάτων είναι μέσα στα στρέματα που θα ανήκουν στο Δήμο Ιρακλείου μετά την τακτοποίηση των αχυνήτων. Καταλάβατε. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα. Δεν υπάρχει θέμα με την πολοδομία. Έτσι προς τα εκεί προχωρούν. Επομένως δεν υπήρχε θέμα καμίας σάγης πράξεως. Η κυριότητα είναι στο Δήμο. Απλώς η ευθυντήτα από τώρα, γιατί μας ενδιαφέρεται το συγκεκριμένο σημείο, εκκρίθη πως είναι καταγυλότερο για την ανέργειο σχολείων. Δεν παραχωρείται μόνο η χρήση. Πάντα πάντα του Υπουργείου Εθνικής Αμήσης παραχωρείται η χρήση. Αυτή η τακτοποίηση όμως, που θα είναι πια ξεχωρισμένα τα πράγματα, θα είναι οριστικά στη κυριότητα του Δήμου Ιρακείου, αφού θα έχει περιέλευση σε αυτόν. Δικαίουχος θα είναι ο Δήμος Ιρακείου. Τραπηδάκης. Με κάλυψε ο Αντιδήμαρχος, ευχαριστώ. Σαπάκης. Πρώτο για τα πρωί μερισίας. Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ να μπαίνουν τα πρωί μερισίες. Τι ερώτησαν, το υποθέτεις θέλω να κάνω. Αν έχεις άλλους ερώτης, εντάξει. Περιμένω. Κύριε Γιαλιτάκη, ερώτηση. Ναι, ευχαριστώ. Καταρχάς, εντάξει, είναι αναντήρητη η ανάγκη το να ανεγεθεί το σχολείο του Καρτερού. Το έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές και εδώ και πολλά χρόνια και είναι ευτυχιές το γεγονός που τελικά μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από Δήμου Αλικανασώ, ουσιαστικά, και φτάνει μέχρι σήμερα για να αποκτήσουμε αυτό το χώρο. Αυτά τα χρήματα, αιτισίως, θα δοθούν μέχρι την ημερομηνία ανέγερσης του σχολείου? Όχι. Ή είναι αυτό ακριβώς που είπατε. Όχι. Αυτά τα χρήματα είναι υποχρέωση του Δήμου Ιρακείου να πολεοδομήσει τα τρία στρατόπεδα. Ξεκινούμε λοιπόν και για τρία χρόνια. Σου λέει ότι στα τρία χρόνια, αν τα έχεις πολεοδομήσει, έχεις πάλι όλες τις εγκρίσεις, δεν χρειάζεται να δώσεις ούτε μία βραχμή. Μετά τα τρία χρόνια, ξεκινάει λοιπόν να μετράει, κάθε χρόνος καθυστέρησης πολεοδόμησης των τριών στρατοπέδων, θα πληρώνουμε 24.000. Είναι μία ρήτρα δηλαδή, η οποία μπορεί να αβαρύνει το Δήμο και απάντησα κάνοντας το Συγνώμα του Διαβόλου, για να προλάβω ότι στα τρία χρόνια, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Αλλά χρειάζεται και οι αποκεντρωμένοι και το Υπουργείο. Εκεί θα σπρώξουνε, φαντάζομαι, όπως είναι τότε, η Υπουργία Εθνικής Άμυνα και η Δημοτική Αρχή, ούτως ώστε να μην τρέξει με τους ρυθμούς που τρέχουν οι άλλες μελέτες. Και λέω λοιπόν επειδή οθετώ απόλυτα τον προβληματισμό, γιατί και εμένα ο ίδιος είναι, ρωτώ τώρα λοιπόν σήμερα που συζητάμε ουσιαστικά το σχέδιο της Σύμβασης, αν μπορεί αυτή η ρήτρα να αυξηθεί λίγο και εμείς να σπαλέψουμε, όσο οφείλουμε, για να είναι το γρήγορο το δυνατό έτοιμο σχέδιο με σχόλον του Μιούς Μελέτης. Όχι οι όροι της Συμβάσιος, όχι οι όροι της Συμβάσιος, αυτοί που έχετε σήμερα προβλήξει οριστικά, έχουν διάπραγματευθεί, έχουμε καταλήξει από τον Απρίο του 2019 και έχουμε ψηφίσει ομοφόνος, είναι το ίδιο σχέδιο, απλώς πέρασε τα υπόλοιπα κύματα από τα Υπουργία και καταλήξει σήμερα για να τελειώσει οριστικά. Υπάρχει ερώτηση, υπάρχει ερώτηση. Λέω να διευκρινίσω πρώτα, τα προημερισίας, χαίρετε πολύ καλά ότι ούτε ποτέ αρνηθήκαμε προημερισίας. Αλλά όταν έχετε παραπέντε ένα θέμα ως επίγον, ή έχει γίνει αρπακολατζίδικη δουλειά από τις υπηρεσίες και το ανακαλύψαν τελευταία στιγμή, άρα το έχουν μελετήσει φταυτή, ή το μελετούσαν κάνα μήνα και μας το φέρνει να μας σε μισή ώρα. Αυτό είναι παράδεικτο. Προσπαθείτε να το λύσετε. Δεν μπορεί μια έξυπνη πόλη, πανέξυπνη, να συμπεριφέρεται έτσι στους δημοτικούς συμβούλους. Λοιπόν, πάμε πάλι τώρα στο θέμα. Κύριε Χασαπάκη, μισό λεπτό, αν μου επιτρέπετε. Να ακούω. Το έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής θα μινήσει... Δεν μιλάει γενικά μινήσει, δεν μιλήσει. Το δεύτερο θέμα έρθε σε 3,5. Α, για το πρώτο είμαστε σίγουρος. Και θέλω να σας πω ότι ουσιαστικά είναι σύμβαση προς πόσο το έχουμε επεξεργαστεί, το έχουμε ψηφίσει όλοι μας. Επειδή το επεξεργαστήκατε ως εκπρόσωποι στις έξυπνιες πόλεις, ξαναλέω, και αρκετοί νομικοί, έχω αρκετές απορίες. Δεν συνειδητοποιούνται σε νομικά έργα. Για το πρώτο δέτη ή για το δεύτερο. Θα σας πω τώρα. Είπε ο κύριος Καραντινός ότι είναι το όφελος μεγαλύτερο από το κόσμο, που αυτό δεν μας το είπατε ποτέ. Την προηγούμενη φορά καταψηφίσαμε γι' αυτό το λόγο. Δεν μας είπατε το κόστος. Διότι προσέξτε, για να πάρετε αυτά τα στρέματα να κάνετε το σχολείο, που τελικά θα καταλήξουν τα παιδιά των στρατιωτικών που θα είναι εκεί πέρα, που εκεί θα καταλήξει, θέλει να τους πολεοδομίσετε 275 στρέματα. Τόσα. Πόσο είναι το κόστος από τις πολεοδόμησες? Δεύτερο κόστος. Να κάνετε τα πολεοδομικά, πώς το λέει, να σας το πω αμέσως, ο δήμος αναλαμβάνει την κατασκευή των βασικών κοινόξεων των πολεοδομικών έργων με δικές του ταπάνες. Δρόμους, πεδοδρόμια, ίδρυψη, αποσχέτευση, ρεύμα. Πόσο κάνουν αυτά, θα μας τα πείτε κανένα φορά, να πούμε ότι εκεί φτιάχνουμε ένα σχολείο, σαν αυτός το πανεπιστήμιο, τρία εκατομμύρια, πέντε εκατομμύρια. Να ξέρουν και οι κάτοικοι του Κατερού. Μα κύριε Κασσαπάκη, δεν τα κάνουμε πάντα αυτά όταν κάνουμε πολεοδόμηση. Πούντα! Βλέπετε καμιά εξαίρεση να γίνεται εδώ. Κόστος λέω, κόστος! Είναι ιδιωτική έκταση, δημασία, μην με μπερδεύετε τώρα. Τι σημασία έχει αυτό. Πάντα είναι η σημασία. Όχι. Α, ναι, καλά. Στις ιδιωτικές εκτάσεις πολεοδόμηση κάνει ο ιδιώτης, με δικά του έξοδα. Δεν βάνει άλλους. Πάμε παρακάτω τώρα. Λοιπόν, να μην μου κόβετε τον ημόρι να μου πείτε και τα υπόλοιπα. Βγάλα μαζί. Πότε ολοκληρώνεται η πολεοδόμηση, οπότε θα αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας, του λέει σαφώς. Με την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης, τη νέα έγκριση και τη δημοσία αυσίδου στο ΦΜΕ, συμβερνήσεως ολοκληρώνεται η διαδικασία της πολεοδόμησης, λέει στο τέλος του Άρθου 1. Πώς, λοιπόν, σε ένα συμβόλαιο αναλαμβάνεται υπόχρεώσης άλλων φορέων, που δεν ξέρετε την ώρα ξύπνου να τις προχωρήσουν ή όχι. Πώς τα αναλαμβάνετε, γιατί αυτό θα έχει και άλλο κόστος, το τρίτο κόστος. Δηλαδή, θα σου απαιτήσουν τα ενίκια των τριών χρόνων, αν περάσουν τα τρία χρόνια, και από κει και πέρα θα πληρωθείς και κάθε χρόνο τα 25.000 αρρικά. Λοιπόν, ούτε αυτό το απαντάτε. Επίσης, ο δεύτερος, λέει συμβαλόμενος, αναλαμβάνει να προωθεί στην ελληνική πολεοδομική μιλέτη, ώστε το συντομότερο δυνατό αναφόρο να ολοκληρωθεί, συμφωνηθεί από τα δύο μέρη και εγκριθεί αρμοδίως να δημοσιευτεί στην Εφημερία της Συμβουλίας. Πότε θα γίνουν αυτά, ξέρετε, αφού δεν είναι στο χέρι σας. Ούτε να συμφωνήσουν οι άλλοι και στο χέρι σας, πότε θα συμφωνήσουν οι στρατιωτικοί, ούτε πότε θα περάσεις από τους περιφέρειες, ούτε πότε θα γραφτείς στην Εφημερία της Συμβουλίας από τα Υπουργεία. Πώς θα αναλαμβάνετε τέτοιες δεσμεύσεις, που, ξαναλέω, η καθυστέρηση αυτών των δεσμεύσεων θα επιφέρει επιπλέον κόστος, πέρα από τα πολεοδομικά και τα υπόλοιπα. Άρα, λοιπόν, μη μας λέτε τώρα για οφέλη, οι στρατιωτικοί μια χαρά κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους, διότι και οι παραπάνω, επίσης η αποσυμμείωσή σας που θα γίνει απέτειτη για τα τρία χρόνια, αν περάσετε την πρωθυμία, θα καταβάλετε και αδιάλειτα και μέχρι την ολοκλήρωση της πολεοδόμησης. Αυτό δεν είναι συμφωνία, αυτό είναι δέσιμο χειροπόδαρα. Και επίσης αυτά που λέτε τα περιβόητα στρέματα που θα πάρει στη κυριότητα ο δημοσ. Τι είναι? Μου μετράτε μέσα τις δρόμους, αυτά δεν μετράτε. Βεβαίως, διότι περιουσία του δήμου και στο ποσό λογισμούς μπαίνουν η αξία των δρόμων. Φοβερή περιουσία οι δρόμοι. Τα οποία θα πληρώσουμε όμως για να τα κάνουμε. Τι θα κάνουν δηλαδή οι στρατιωτικοί, θα έχουν έτοιμο ρημοτομημένο το καλύτερο μέρος εκείνης της έκτασης για να βάλουν τους τσιβίλες τους. Και το σχολείο θα είναι για τα παιδιά τους. Και γράψτε την ώρα που σας το λέω. Και νομίζω ότι κάτι του καρτερού θα πηγαίνει τα παιδιά τους υπέρα. Καλά. Επομένως, γι' αυτό είχαμε κατάψει την άλλη μηχανή φορά. Δεν μας είπατε κόστος. Και είπαμε ένα είναι το κόστος της πολιοδόμησης, δεύτερο τα δίχτυα που θα φτιάξετε, τρίτον το υποθετικό κόστος των αποζημιώσεων, των εντοισιών μισθωμάτων. Δε μας τάματε ποτέ. Τα ξέρετε τώρα να μας τα πείτε. Έτσι επί τροχάδιν τρία νούμερα. Πέστε μας τα. Πώς θέλετε λοιπόν να υπέρψηφίσουμε. Και επειδή ακριβώς αφορά ένα σχολείο εκεί πέρα, το οποίο είναι απαραίτητο για την περιοχή, για την περιοχή, όχι για τους στρατιωτικούς που τα κλείσουν τους τσιβίλες τους, γι' αυτό θα ψηφίσουμε παρό που είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρετε ότι το εσείς θα κόστι. Το πόσο θα κοστίσε αυτό το σχολείο το έργο. Σκουτιαδάκης. Κύριε Σινάρβη, πρέπει να... Δεν ξέρω το θέμα στη λεπτομέρειά του γιατί δεν ήμουν στο Δημοτικό Συμβούλιο το προηγούμενο. Ξέρω όμως καλά τις διαδικασίες παραχώρησης στρατιωπέδου. Έχει αλλάξει και απαραίτητα πρέπει να υπάρχουν όροι χρηματοδότησης. Δεν τα δίνουν πια όπως τα δίναν στο παρελθόν. Υπήρξε ένα ανάλογο πρόβλημα που χειρίστηκα στον Δήμο Φεστού με τον στρατιωπέδο Νικολούδη και υπήρξαν και εκεί αντιδράσεις για το κόστος. Σημασία έχει ότι γίνεται μία σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για ένα δημόσιο χώρο με κάποιους όρους. Αυτοί μπορεί να τροποποιηθούν και με διατραβούν... Συγγνώμη, δεν άκουσα, δεν διακόψα κανένα... Λέω... Ξέρω, είναι ανάλογη περίπτωση, το Ταμείο Άμυνας διαχειρίζεται όλα τα στρατόπεδα στη χώρα. Τα μισθώματα που υπολογίζουν είναι... δεν το ξέρω εδώ πραγματικά, γιατί δεν ξέρω το θέμα, το τονίζω, δεν το ψήφισα, δεν το καταψήφισα, αλλά είμαι υπέρ τέτοιων παραχωρήσεων γενικώς και συνήθως τα μισθώματα είναι στο ελάχιστο προβλεπόμενο από το νόμο. Δεν μπορούν να το παραχωρήσουν χωρίς τέτοιες προβλέψεις. Το τονίζω, δεν μπορεί το Ταμείο δεσμεύεται χωρίς προβλέψεις πιθανών μισθωμάτων. Τώρα, από εκεί και πέρα είναι θέμα να βάλουμε και ταχυτητές για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, αλλά κυρίως για να δημιουργηθούν οι υποδομές εκεί, γιατί είτε κάνουν βίλες κάποιοι, είτε δεν κάνουν. Πολίτες θα είναι κι αυτοί σε αυτόν τον τόπο. Αυτό είναι θέμα του Ταμείου τους. Αυτό που αφορά το δήμο είναι να έχει τη δική του, και από τη στιγμή που έχει συζητηθεί τόσες πολλές φορές η ουσία του, εγώ απλά διευκρινίζω για διαδικασία χωρίς όρους που θα είχε και μισθωμά, δεν μπορούσε να γίνει η σύμβαση. Αυτή είναι η άποψή μου. Παρόνει η λαϊκή σπήρωση. Κύριε Σατσάκη είχατε ζητήσει τον λόγο και δεν τον είδα. Όχι έτσι, συγγνώμη, γιατί νόμιζα ότι είχατε ζητήσει. Λοιπόν, στο Δεύτερο Προημιερησίας Διατάξεως, ερωτήσεις. Ο Μόπονα. Ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να μας εξειδικεύσει, αν μπορεί, ο κύριος Αντιδήμαρχος, ο οποίος σας γίνει το θέμα, τα προϊόντα που θα προκύψουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα, κυρίως από την άντληση θερμότητας της περιοχής, ποια είναι ακριβώς, γιατί τα βάζουμε μέσα σε πανέντες, αλλά ακριβώς τι προϊόντα θα προκύψουν και ποια είναι η θέση του δήμου σε αυτό. Δηλαδή, ο δήμος τι ακριβώς μπορεί να κάνει με αυτό. Συνήθως, στα προγράμματα τα ερευνητικά, ο δήμος Ηρακλείο και ο κάθε δήμος που συμμετέχει είναι τελικός χρήσης. Αυτό που λέμε end user. Παράγονται διάφορες τεχνολογίες νέες και κυρίως η μεθοδολογία ανάλυσης των big data που παράγονται μέσα από αυτή τη διαδικασία από τον Κοπέρνικο, πρακτικά τώρα πώς θα μπορούσε ενδεχομένως ο δήμος Ηρακλείου αυτές τις θερμικές ροές που υπάρχουν από τις εξοποιήσεις. Όταν γνωρίζουμε τις ροές της θερμότητας, μπορούν να προσδιορίσουμε ενδεχομένως τα υλικά κατασκευής μιας βιοκλιματικής ανάπλασης μιας πλατείας για παράδειγμα. Να δούμε τι υλικό θα χρησιμοποιήσουμε ψυχρό, θερμό, μία από τα ωφέλια που ενδεχομένως θα έχει ο δήμος και άλλα παράλληλα ωφέλια τα οποία μπορούν να προκύψουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ερευνητική είναι. Ψηφίζομαι. Τοποθέτηση. Τοποθέτηση, ναι. Ναι, κύριε Καζαπάκη. Καλά, έχω πει πολλές φορές για τους βερμπαλισμούς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τους οποίους κάνετε copy-paste, ή copy-paste, κατά ένα πρώην υπουργό, αλλά δεν καταλαβαίνω, ας πούμε, αυτή την αστυτσία ανθεκτικότητα των πόλεων. Ξέρει κανείς να μου την εξηγήσει τι σημαίνει? Ναι, για να μου εξηγήσει μετά και τη χορζιάτη και η ανάπτυξη των χωριών. Πάμε παρακάτω στην ουσία τώρα. Θα ενδυναμώσει, λέει, το χαρακτήρα της πόλης του Ηρακλίου, τόσο ως έξυπνη πόλη, όσο και ως ανθεκτική πόλη. Συνεπώς υποστηρίζεται ενεργά η δένδυμα του Δήμου Ηρακλίου στο Σύμβωνο των Δημάρχων και ενισχύει την ικανότητα του να προσαρμοστεί, πλα-πλα-πλα, επιτρέποντας τους πολίτες να έχουν ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια. Δεν ξέρω, έχετε στα υπόψα σας το ενεργειακή φτώσια που κυκλοφορεί στην πιάτσα? Και τι σημαίνει και πόσους πολίτες αφορά? Γιατί δεν είδα κανένα καλή μέτα από εδώ πέρα. Σημαίνει ότι δεν έχουν ερεύμα οι άνθρωποι. Οι μαθητές δεν έχουν φως να διαβάσουν, δεν έχουν ζέστη, πόσο καλοερφαίρι να ζεσταθούν και τα λοιπά. Εσύ μου λέτε τώρα ότι θα ασφαλίσετε τους πολίτες, μάλιστα, ευτυχείτε. Πάμε παρακάτω. Όχι, το άλλο είναι, να μην το πιάσω εδώ, είναι στο επόμενο θέμα. Λοιπόν, τέτοιου είδους θέματα, εν πάση περιπτώσεις, επειδή ουσιαστικά τι είναι, είναι έμεση χρηματοδότηση ερευνητικών ιδρυμάτων για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό είναι. Και ο Δήμος θέλει να βοηθήσει το ίδιο για να κάνει έρευνα. Λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος δεν θέλει έρευνα. Θέλει να κορεδεύουμε τον κόσμο. Άρα, λέει, θέλεις έρευνα και βρες χρηματοδότη. Αυτή είναι η ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Και η έμεση χρηματοδότηση από τους δημόνες, δηλαδή από τους δημόντες, ως τρίτη φορολόγηση. Για αυτό, επειδή δεν ξέρουμε πού ακριβώς δεν προλάβαμε να μελετήσουμε τα επιστημονικά του δεδομένα και επειδή στα ευρωπαϊκά προγράμματα, τουλάχιστον δεν προσκυνάμε μόλις βλέπουμε έψιλο-έψιλο. Αλλά θεωρούμε ότι τα λεφτά που δίνει είναι δικά μας λεφτά. Εμείς δεν πληρώνουμε. Δεν έχει ελλάδα συμμετοχή στο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αλλά διαλέγουμε και ποια προγράμματα θα πάρουμε. Και παρακάτω έχει κάτι άλλο, ωραία θα τα πούμε μετά. Παρώνει λοιπόν και εδώ. Παρώνει λαϊκή σπύρωση. Ωραία. Λοιπόν, πριν μπούμε στην ημερισία διάταξη, το ψήφισμα για την κλιματική περιβαλλοντική κατάσταση ψηφίζεται ομόφωνα. Ήταν στο γραφείο του δημάρχου, είχαμε πει ότι αν ήθελε κάποιος να κάνει κάποιες αλλαγές. Λοιπόν, ομόφωνα. Όχι, πρόεδρε, όχι. Εμείς και στο περιεχόμενο και στην κατεύθυνση του ψηφίσματος είχαμε διαβολίσεις εξαρχής. Ο κ. Τεκατά. Εκτός λαϊκής σπυρώσεως. Ο κ. Δήμαρχος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δημοσιεύτηκε προχθές στον τύπο, τον ημερίσιο, ένα φίλο εφημερίως κυβερνήσεως, στο οποίο προσεκόμησε κατά τους χειρισμούς του συντάκτη, ο κ. Κουράκης, και αφορούσε την θεσμοθέτηση του ΣΟΑΠ. Για τους νεότερους ήθελα να πω ότι το ΣΟΑΠ είναι το σχέδιο ολοκληρωμένης αστραστικής παρέμβασης, που εξεπονήθη από το Δήμο Ιρακείο από την παρούσα δημοτική αρχή του 2016, νομίζω 2016. Έγινε μια ευρύα διαβούλευση που δείχθηκε περισσότερο από ένα μήνα, υπευγείθησαν 150 τόσες προτάσεις από 59 φορείς της Πόλου, επιμεγητήρια, πανεπιστήμιο, υπηρεσίες, και ακολούθησε μια μελέτη, στην οποία ενσωματώθηκαν αυτές οι προτάσεις. Έγινε ένα, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ ενδιαφέρον και καλό σχέδιο, το οποίο θετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως σας είπα και προηγουμένως. Για το σχέδιο αυτό, τώρα πια που μπαίνουμε και σε άλλα κομμάτια της υλοποίησεώς του, θα γίνει μια εκτεταμένη διαβούλευση και πάγη με τους φορείς που συμμετείχαν ή και με άλλους. Ήθελα με την ευκαιρία να ευχαρισήσω τον κ. Κουράκη, ο οποίος ενδιαφέρονται για τη λήψη των τελευταίων δύο εκ των τριών υπογραφών που υπεγείπονταν, δηλαδή από την κυρία Μενδόγη και τον κ. Γεωργιάδη, να υπενθυμίσω ότι το σχέδιο αυτό είχε υπογραφεί από οχτώ ή εννιά άλλους, όχι λιγότερους, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από το Υπουργείο Ποϊτισμού και Αθλητισμού, από την Υπηρεσία Νεοτέωρων Μνημείων, από το Υπουργείο Τουρισμού, από το Υπουργείο Ναυτυγίας και Αιγαίου, από τον Οργανισμό Γυμμένου Σειρακλείου, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από την Περιφέρεια, από το Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στη ζήτηση, και απέμεναν αυτές οι τρεις τελευταίες υπογραφές, που ήταν και πιο ουσιώδεις, οι οποίες και, όπως σας είπα και πριν, έπεσαν και έγινε νόμος το ΣΟΑΠ, το οποίο δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Θα είμαστε ευτυχέστεροι εάν η παράταξη του κ. Κουράκη και ο ίδιος είχαν μετάσχει στη διαβούλευση που έγινε και δήρησε περισσότερο από ένα μήνα, τον Ιούνιο του 2006, συνησφέροντας στον εμπλουτισμό των προτάσεων που κατετέθησαν. Και, επίσης, θα είμαστε ακόμα περισσότεροι ευτυχείς, κ. Κουράκη, εάν πριν δώσετε αυτό το ΦΕΚ για δημοσίευση, ενημερώνα το δήμαρχο Ιρακλείου. Ο κ. Κουράκης. Είμαι σίγουρος ότι έδωσα αυτό το ΦΕΚ. Είσαι τόσο σίγουρος, το ακούω κι εγώ τώρα, ή το διάβασα. Το ΦΕΚ είχε ανακοινωθεί μέρες από τους προηγούμενους και δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει κανείς να στενοχωρεί. Πατάει ένα πλήχτρο, από την πέμπτη ήταν το ΦΕΚ. Είχαμε συζητήσει και σας είχα ενημερώσει παλαιότερα και μου είχατε πει και εσείς ο Ιηλίος, θα ήρθε η κυρία Μενδόνη, αν μπορέσω, επειδή πειρατήσα μαζί του Υπουργείου Πολιτισμού, να βοηθήσω. Αυτό έκανα. Αν πατήσει κάποιος το πλήχτρο, ήτανε νωρίτερα. Δεν σας κατηγοράσε γι' αυτό. Τι με εμπλέκετε τώρα, σε ένα κουτσοπολιό, ποιος έδωσε τώρα το ΦΕΚ ή ο κομιστής, ο κ. Κουράκης, ότι ήτανε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αυτό. Εγώ κάθε μέρα πατώ και ενημερώνουμε ότι με ενδιαφέρει για το ΦΕΚ κάθε μέρα. Με συγχωρείτε, αλλά εσείς μου ζητήσατε να ενδιαφερθώ, ενδιαφέρθηκα και πάντα ενδιαφέρομαι για τα θέματα της πόλης. Τώρα τι σας ενόχλησε για το ΦΕΚ, δεν μπορώ να καταλάβω. Εγώ πού να ξέρω ότι δεν είστε, μα είστε μια μέρα στο γραφείο σας. Αυτά τώρα κουτσομπολιώ που δεν πρέπει να το πω. Φωνάξτε την κυρία Στυλιανού και της είπατε, δέστε αν σας είπα μαζί θα έφυγε με αγγελιοφόρο από την κυρία Μενδώνη και πάει στον κύριο Χατζιδάκη για να αυτό. Και φωνάξτε την κυρία Στυλιανού, τους είπα να κοιτάξει το ΦΕΚ και σας είπε δεν έχει δημοσχευτεί ακόμα. Τι είναι τώρα αυτό. Κουτσομπολιώ. Ποια κουτσομπολιά θα σας δούμε εδώ. Όποχε να γίνει, όποχε να το έγραψε, όποιος είχε να το έγραψε. Εγώ σας δέω το ενδιαφέρον μου για την υπογραφή η οποία να σας πω την αλήθεια στο Υπουργείο Πολιτισμού, το ξέρετε, είχα ενημερώσει εσάς χωρίς να το δώσω στη δημοσιότητα καιρό. Θέλει μήνες για να πάρει τις υπογραφές. Καταφέραμε, τις πήραμε σε 4 μέρες. Αυτό είναι. Είπα την αναγκαιότητα που υπήρχε, μου την είχατε πει, μου την είχε πει ο κ. Αναστασάκης, πήρα σε τέσσερις μέρες υπογραφές από τους που εισακούσα, από τον γραμματέλη. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Αλλά με κουτσομπολιά, τι να πω τώρα. Ποιος το έδωσε, τι το έδωσε. Κουτσομπολιά δεν είναι αυτά κύριε Κουράκη. Ελληνικά μιλάω. Σας ευχαρίστησα προηγουμένως, αλλά σας επεσήμανα δύο σημεία. Δεν έχω ανάγκη. Δεν έχω ανάγκη, ευχαριστώ. Σας είπα ότι το ΦΕΚ ήταν πολύ νωρίτερα από όταν εγγράφηκε, τυπωμένο. Δεν απαντά αυτό που λέτε σε αυτό που επισημαίνω. Τυπωμένο. Τι να κάνω τώρα. Εγώ δεν είμαι δημοτικοί αρχοί. Αφού το είδατε πριν από εμάς, οφείλετε να το πείτε στο δήμαρχο πρώτα από τους. Δεν είμαι δημοτικοί αρχοί, ούτε συνεργαζόμενοι παράταξοι να σας ενημερώνω. Μου ζητήσατε κάτι, εγώ παρακολουθώ τα θέματα. Υπάρχουν αντιδήμασεις, υπάρχουν στελέχη που πρέπει να παρακολουθούν. Μάλιστα. Τι μου λέτε. Ακριβώς αυτό επισημαίνουν. Κι ο καθέρας βγαίνει τα συμπεριφορά. Τι μου λέτε εμένα τώρα. Εμένα αυτό που έπρεπε να κάνω, το έκανα. Αθορύβως. Και σας είχα ενημερώσει και ένα μήνα ενάμιση. Είδατε να φύγει τίποτα. Όταν δημοσιοποιήθηκε, το έξερε όλη η Ελλάδα, το έμαθαν και κάποιοι. Δηλαδή το ΦΕΚ έβγηκε στις 19 του μηνός και το έξερε όλη η Ελλάδα, δημοσιεύτηκε σήκωση από εσάς και το έξερε όλη η Ελλάδα. Δεν δημοσιεύσα τίποτα εγώ. Εγώ δεν δημοσιεύσα τίποτα. Εσείς βέβαια δεν είχετε εφημερίδα. Απολύτως τίποτα δημοσιεύσα εγώ. Απολύτως τίποτα δημοσιεύσα εγώ. Απολύτως τίποτα. Αφού θεωρείτε ότι εντελίσατε το κύμος, έχει καλώς. Εγώ σας είπα ότι θα έκανα στις θέσεις σας. Να κρατήσουμε και κάτι θετικό. Κρατάμε κάτι θετικό επί του θέματος. Ένα τόσο σημαντικό σχέδιο για την πόλη του Ηρακλίου και το μέλλον της. Ένα θέμα στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες φορές στη διαβούλευση, που για πρώτη φορά καταρτίζεται ένα σχέδιο μετά από τέτοια διαβούλευση και στην οποία δεν συμμετείχε η παράταξη του κυρίου Κουράκη, ούτε ο ίδιος, έφτασε σε ένα σημείο να το ασπαστεί και να το βοηθήσει ώστε να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι κάτι σημαντικό και νομίζω να μην φτάνουμε σε τέτοια τελικά στάδια ώστε να πηγαίνουμε όλοι μαζί. Θα μου επιτρέψετε τρία λεπτά από την προσοχή σας. Νομίζω ότι η έκδοση αυτού του ΦΕΚ, αυτής της έγκρισης για το σχέδιο ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων του Δήμου Ηρακλίου είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές αναπτυξιακά για το Δήμο μας. Κύριε Πρόεδρε επιμένω να σου ριτήσω με το θέμα τώρα. Μπορεί να είναι κορυφαίο, φέρτε το ημέροι σε διάρκεια και θα το βεβαιάσουμε. Κύριε Κασαπάκη θα είμαι πολύ σύντομος. Είναι υπεύθυνος αντιδήμαρχος είναι κύριε. Σε ένα λεπτό τελειώσω. Πάντα είμαι σύντομος. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα μας συνοδεύει για τα 10, 15, 20 χρόνια για το Ηράκλιο, μας πήρε 5 χρόνια να το εκπονίσουμε. Και εδώ δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι μόνο ο Δήμος Αθηναίων έχει κάτι αντίστοιχο και ότι είναι για πρώτη φορά με ένα συγκαιρασμός όλων των δεδομένων που αφορούν στην πόλη, πολοδομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και πολλά άλλα, που βγάζουν μια συγκεκριμένη συνταγή την οποία ήδη εφαρμόζουμε και το ξέρετε. Αλλά αξίζει μόνο ένα μπράβο σε όλους τους φορείς που συμμετείχανε, γιατί αυτοί χτίσανε μαζί με το Δήμο το συγκεκριμένο σχέδιο και βέβαια η πρόκληση είναι για όλους μας μπροστά, γιατί ξεκινά η υλοποίηση και μέσω των άλλων φορέων άμεσα. Και εδώ θα είμαστε να αποδείξουμε τη σύμπραξή μας και τη διεκρή μας διάθεση να χτίσουμε σωστά από άποψη ανάπτυξη το Ηράκλιο από εδώ και πέρα. Ευχαριστούμε. Πρόεδρε με συγχωρείς πάρα πολύ, ένα λεπτό σε σχέση. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να πω μια κουβέντα, αναγνωρίζω πως είναι όλο δικό σας, δεν έχουμε καμία ανάμιξη. Καμία ούτε κανένα έξιμο, τίποτα, τίποτα. Ένα λεπτό μόνο μία κουβέντα, πρόεδρε, όλο δικό σας. Μία κουβέντα μόνο, πρόεδρε, να φύγουμε από αυτή τη λογική. Όντως το ΣΟΑΠ είναι αναπτυξιακό εργαλείο. Έχουμε μπροστά μας το ειδικό χωρικό της Αλκαρνασσού, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό και θα το βάλουμε μπροστά το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο και νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να το χειριστούμε έχοντας την εμπειρία της εκπόνησης ΣΟΑΠ με την ίδια Μεθοδολογία Διαβούλευσης και την ίδια διαδικασία να το ολοκληρώσουμε. Λοιπόν, μπαίνουμε στο πρώτο θέμα. Κύριε Κουράη, το είπατε ειρωνικός ή μου φάνηκε ότι ήταν όλο δικό μας. Αν ψάχνεις τα επόψα να μου το πείτε. Εγώ να ψάχνω? Είναι όλα δικό σας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αν ψάχνετε να μου το πείτε. Ε, βέβαια. Αν δημιουργείται θέμα για ένα κάτι που δεν υπάρχει, λυπούμε πολύ. Λυπούμε. Κύριε Πρόεδρε, κάτι εκτός διαδικασίας μπορώ? Όπως είναι γνωστό και προφορικά αλλά και γραπτάστα, θέλω να κατεδέσω μια πρόταση να αντικαταστήσουμε τον κ. Καλέμπαμπα παρατηθέντα δημοτικά μας σύμβουλα από τις εταιρίες και τις επιτροπές που είναι και έχουμε ζητήσει και μια αντικατάσταση στο ανεπιρροματικό της οικονομικής επιτροπής. Επειδή μας δυσκολεύει όλη αυτή η κατάσταση, σας παρακαλώ, επιταχύνετε να το λύσουμε το πρόβλημα. Να το βάλουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να το δούμε κ. Κεφάκη. Μπαίνουμε στο πρώτο θέμα της εμμερισίας διατάξεως για τη ΔΕΠΑΝΑΛ. Ψηφίζετε ή θέλετε συζήτηση. Γιατί το φέραμε, γιατί έπρεπε να έρθει. Για νομικούς λόγους. Ομόφωνα, όχι. Κύριε Πρόεδρε, εμείς καταψηφίζουμε με το σκεπτικό που είχαμε αναπτύξει στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις. Άρα το πρώτο θέμα καταψηφίζεται από τη λαϊκή σπήρωση. Το δεύτερο θέμα, ερωτήσεις. Συγγνώμη. Έχω κάποιες ερωτήσεις να κάνω. Επειδή το ΒΑΑ έχει κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να προέρχονται από αυτές τις περιοχές. Άρα θα γίνεται με βάση την κατοικία τους, ας πούμε. Δεύτερο, τα κριτήρια επιλογής που επιλέγθηκαν αυτά τα έξι σεμινάρια. Επειδή μέσα δεν κατάλαβα πώς συνδέονται με το ΒΑΑ και γιατί αυτά τα έξι και όχι κάποια άλλα. Δεν ξέρω πώς καταλήξαν τις αυτά. Το τρίτο που θέλω να ρωτήσω είναι, αναφέροντι σε 150 ώρες για κάθε σεμινάριο, ότι είναι θεωρητική. Δεν αναφέρονται καθόλου για πρακτική. Δεν θα έχει πρακτική. Δηλαδή μιλάμε για εκμάθηση λογισμικούς στο γραφείο υπολογιστών. Δεν θα έχει πρακτική. Δηλαδή μου κάνει εντύπωση αυτό. Και το τέταρτο, επειδή μιλάμε για 500 ωφελούμενους, 6 σεμινάρια προτείνεται. Αν κάνω τη διέρεση βγαίνει γύρω στα 80 άτομα, περίπου αν έχουμε ισομοιρισμό, καταμερισμό δηλαδή το ίδιο σε όλους. Αυτά θα γίνεται, δηλαδή έχετε υπολογίσει στα έξοδο ας πούμε τους εκπαιδευτικούς, ποιοι θα είναι, θα είναι οι 80 και οι 80 μαζεμένοι ή θα γίνονται τέσσερα γκρουπ τον 20 ας πούμε. Δηλαδή θεωρώ ότι οι 80, είναι δύσκολο να περάσουμε διεξιότητες σε 80 άτομα να παρακολουθούν μία φορά. Αυτά. Άλλη ερώτηση. Όχι. Κ. Σαμάκη. Ένα ένα τα ερωτήματα. Καταρχάς δυστυχώς το ΒΑΑ αφορά στην οριοθετημένη περιοχή, όπως αυτή προσδιορίζεται μέσα από εκεί, άρα ένα από τα τυπικά δικαιολογικά συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι και η μόνιμη διεύθυνση κατοικίας των ωφελμμένων. Αφορά σε νέους ανέργους μέχρι 35 χρονών και τα σεμινάρια θα γίνονται βάσει ΕΣΔΕΚ και βάσει τον κανονισμό των... άρα δεν μπορούν να ξεπερνάνε τα 25 άτομα ανατμήμα. Αυτό σε σχέση με τα 80. Τώρα, σε σχέση με τις επιλογές των προγραμμάτων κατάρτισης, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις τέσσερις πυλώνες ουσιαστικά που προσδιορίζονται μέσω της ΡΙΣ, γιατί συνδέεται με τη ΡΙΣ αυτή. Άρα μιλάμε για την αγροδιατροφή, τουρισμό, πολιτισμό, οικονομία της γνώσης και... ποιο ξεχνάω, άλλο ένα τομέα, οπότε μέσα από εκεί προσδιορίστηκαν με... μέσα από τον τεχνικό σύμβουλο που έχουμε από τα ΒΑΑ, μέσα από διαβουλεύσεις που έγιναν με φορείς και εταίρους, έξι ενδεικτικοί τύλοι σεμιναρίων που προσδιορίζουν την κατεύθυνση. Δεν μπορούν να αλλάξουν ως προς το αντικείμενο, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν. Μια επιπλέον ερώτηση, πρώτα, που προέκυψα. Δεν θα μπορούσα να μπορούν επιπλέον από αυτούς. Δηλαδή, ναι, να ανακαλύψουμε το ΒΑΑ, τις τέσσερις κατευθύνσεις πλαίσιο που είναι, να προσθεθούν και άλλες. Να ήταν εννιά, να μην ήταν έξι, ή να ήταν... δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό. Όχι, πρέπει να είναι... ο αριθμός των προγραμμάτων επιλέξαμε για να μπορέσει να ελλοποιηθεί. Χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι 80 αντικείμενο, έτσι. Μπορεί οι αιτήσεις, ας πούμε, να είναι 201 σεμινάριο, σε ένα αντικείμενο κατάρτιση. Αυτό θα προκύψει μετά από τη διαδικασία επιλογής οφελμένων. Ο αριθμός 500, με τις δαπάνες τις οποίες έχετε πιστοποιήσει, 375.000 οι οποίες θα πάνε σαν επιχωρίες και οι υπόλοιπες 600 τόσο, για το κόστος λειτουργίας των οργάνωσης και λειτουργίας των 6 σεμινάριων. Ανα σεμινάριο είναι 100.000. Ανα 500, παιδιά, γιατί οι 500... Δια 6 είναι πόσο, είναι 80, 85, στο 85. Το κόστος, τώρα και υπολογίζω ότι φτάνει, για να ελλοποιηθούν πλήρως και σωστά και αποδοτικά αυτό το πράγμα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη υπασίδη, η οποία προσδιορίζει, και εμπεριέχεται μέσα στην πρόσκληση, η υπασίδη, η υπασίδη πουργική, η οποία προσδιορίζει το κόστος ανάνθρωπο ώρα κατάρτισης. Δηλαδή λέει ότι 5 ευρώ πρέπει να είναι το εκπαιδευτικό επίδομα που παίρνει οφελούμενος, 5,9 θα πρέπει να είναι το ανώτατο κόστος κατάρτισης ανάνθρωπο ώρα, ανακαταρτιζόμενο. Άρα δεν το κάναμε αυθαίρετα, υπήρχε συγκεκριμένη κατέθρηση από τη διαχειριστική αρχή μέσα μέσω της απόφασης αυτής. Όπως επίσης προσδιορίζει το 30 ευρώ ανά ώρα συμβουλευτικής. Άλλες ερωτήσεις. Κύριε Γιαλιτάκη, ερώτηση. Κύριε Δήμαρχε, η κατάρτιση. Βλέπω ότι το βάζω τώρα τις χοντρικά. Σε ένα εκατομμύριο περίπου απολογισμό και στους 500 οφελούμενους βγαίνει περίπου 2.000 ευρώ στον κάθε οφελούμενο, όλες οι δαπάνες, δηλαδή και από την κατάρτιση ως την πιστοποίηση. Σωστά το καταλαβαίνω. Αυτές τώρα, αυτά τα είναι οι δαπανόν, δηλαδή τόσο η κατάρτιση ως η αιτομική συμβουλευτική, η ομαδική που θα γίνει και τέλος η πιστοποίηση, θα γίνει από τα εφιστάμενα και που υπάρχουν, ή θα γίνουν αναγκαστικά από εταίρους που έχουν, ας το πούμε, όπως το πημελητήριο ή δημόσιο χαρακτήρα. Αυτό θα βγει ένας ανοιχτός διαγωνισμός διεθνής, όχι μάλλον ανοιχτός, διεθνής διαγωνισμός εξαιτίας του ύψους του προϋπολογισμού. Και φαντάζομαι, ας πούμε, αν με ρωτάτε, αν θα μπορούσε να συμμετέχει και το πημελητήριο, θα μπορούσε βέβαια. Θέλω να πω, θα το πάρει ένας ανάδοχος όλο ή θα μοιραστεί? Ανάλογα. Ένας ανάδοχος θα είναι. Μπορεί να είναι κοινοπραξία, μπορεί να είναι, δεν ξέρω, όπως έφτει. Ένας πάντως ανάδοχος. Ένας διαγωνισμός θα είναι. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θεωρείται κατάτμιση. Ο κ. Βασιλάκης. Εγώ θέλω να ρωτήσω για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προσληθούν αυτοί που θα συμμετάχουν τα σεμινάρια. Διότι βλέπω, ας πούμε, ορισμένες ειδικότητες που δεν νοείται αυτός που θα συμμετάς και να μην ξέρεις μια ξένη γλώσσα. Δεν μπορείς, ας πούμε, να κάνεις εξαγωγία σε λεωλάδου χωρίς να ξέρεις μια ξένη γλώσσα. Έχουν ληφθεί αυτά οι υπόψεις τα κριτήρια που θα θέσετε. Κάποια από τα βασικά κριτήρια και κατευθύνσεις, κ. Βασιλάκη, έχουν ληφθεί υπόψη. Σε κάθε περίπτωση, ο προσφέρον, ο δινητικός ανάδοχος του έργου, θα πρέπει σαφέστατα να προσδιορίσει τα κριτήρια αξιολόγησης και θα είναι και ένα από τα σημεία που θα αξιολογηθεί. Τοποθετήσεις. Ο κ. Βρυσαλής. Νομίζω ότι είναι αστείο σήμερα να συζητάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δημοτική Αρχή και οι Περιφερειακές Αρχές έχουν στόχο να εκλείψουν το θέμα της ανεργίας. Είναι αστείο δηλαδή να μιλάμε για 500 άνεργους σήμερα ότι με την εκπαίδευση και τις κατευθύσεις που λέει το πρόγραμμα θα βρουν δουλειά. Και θέλω να είμαι και συγκεκριμένος σε ποιους τομείς λέει θα εξειδικευτούνται. Χειριστές εφαρμογών αυτομαντισμού γραφείου, στέλεχος υποστήριξης ψηφιακού marketing, στέλεχος εξαγωγικού διεθνούς εμπορίου, διεθνή διατροφικά πρότυπα, κατοίκο φροντίδα, σύγχρονα συστήματα διαχείρισης στερών αποβλήτων. Κοιτάτε να δείτε αν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι σήμερα οι προτεραιότητες για κάποιον για να έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι για μόνο για πεντακόσους ανθρώπους που πετώντας τους ένα ψεύτο επίδομα και μια ψευτοκατάρτιση θα μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις αιτίες που δημιουργούν την ανεργία. Αλλά και την ίδια την ανεργία νομίζουμε ότι κοροϊδεύεται τον κόσμο, όχι εσείς μόνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί ακριβώς η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση και τα προγράμματα δεν μιλάνε για δουλειά, μιλάνε για απασχολησιμότητα, δεν μιλάνε για σταθερή και μόνιμη δουλειά, μιλάνε για εφόδια για να βγεις, δείτε, στο στύβο της ζωής και να ψάξεις να βρεις δουλειά. Για μας το όραμά μας, το όραμα της λαϊκής ισπύρωσης αλλά και της πλειοψηφίας του Ηρακλώδικου λαού είναι στην αντίπερα όχθη αυτών των προγραμμάτων. Εμείς δεν μιλάμε ότι σήμερα χρειάζεται μόνο αυτές οι ώρες για να μπορεί κάποιος να έχει ένα εισόδημα, εμείς μιλάμε για έργα υποδομών που θα μπορούν να δουλέψουν οι Ηρακλειότες και να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, μιλάμε για έργα που θα καλύπτουν ελλαϊκές ανάγκες αλλά δεν μιλάμε ότι οι τομείς της κοινωνικής πολιτικής, όπως λέει το πρόγραμμα, θα είναι ατομική ευθύνη αλλά θα είναι κοινωνική, άρα θα εξασφαλίζει σήμερα το κράτος και ο δήμος τέτοιου είδους παροχές και δεν θα αναθέτει στους ανέργους να φυλάνε τα παιδιά της γειτονιάς ή να είναι οι ίδιοι φύλακες σε μεγάλους και υπερήλικες ανθρώπους, άρα εμείς λέμε αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι ότι τέτοιου είδους προγράμματα απευθύνονται μόνο σε λίγους και όχι στην πλειοψηφία των Ηρακλειωτών που έχει μεγάλες ανάγκες. Και βεβαίως αυτό που θέλουμε να πούμε ότι η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται σήμερα με τέτοιου είδους προγράμματα που έχουν και η Μηρωμηνία Αλήξης και κατευθύνονται σε συγκεκριμένες εταιρίες. Είναι χαρακτηριστικό τώρα ότι όλο αυτό το μπάτζετ, το είπε και ο κ. Σαμάκης, επί της ουσίας θα το πάρει ένας, όχι δηλαδή αν θα το παίρνετε και πολλοί θα είχε και διαφορετικό λόγο η διαφωνία μας, αλλά επί της ουσίας λέει το εξής, ότι θα σας κάνω ψυχολογική υποστήριξη, έτσι λέει ένα κομμάτι των προγραμμάτων θα είναι και ψυχολογική υποστήριξη στους ανέργους για να τους πείσουνε ότι τέλος πάντων η ανεργία είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, άρα μην νοιάζεστε γι' αυτό. Βρείτε, καταθυστείτε, μαζεύτε μόρια για να βρείτε κάποια στιγμή στη Δευτέρα Παρουσία σταθερή και μόνημη δουλειά. Ο περιορισμός και της αντιμετώπισης ανεργίας προϋποθέτει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, κατά τη γνώμη μας, σε αντίθεση και σε διεκδίκηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις κυβερνήσεις που δημιουργούν την ανεργία. Εμείς απαιτούμε σταθερή και μόνημη δουλειά για όλους, με πλήρια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ταυτόχρονα κοινωνικές δομές τέτοιες που μπορεί ο άλλος και να δουλέψει και βεβαίως και ο κάτοικος της Ρακλίου να μπορεί να αφήνει τον παιδί του ή τον μεγάλο άνθρωπο ή τον ηλικιωμένο σε αντίσχεσες κοινωνικές δομές. Αλλά επειδή θεωρούμε ότι αυτά τα χρήματα είναι από τη φορολογία όλων των ευρωπαίων εργαζομένων, τα διεκδικούμε χωρίς όμως να έχουμε αυταπάτες για το πού θα καταλήξουν και πού θα πάνε αυτά τα λεφτά. Και αυτά τα λεφτά θα πάνε σε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό ανέργων που βεβαίως δεν θα καλύψει το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ρακλιότητες να έχουν σταθερή μόνιμη δουλειά. Και αυτό μπορεί να ξεσφαλιστεί σε σύγκρουση με ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που τα έργα υποδομής δεν θα είναι έργα υποδομής για τους εργολάβους αλλά θα είναι για τις λαϊκές ανάγκες που θα έχει ο δήμος μόνιμο προσωπικό, θα κάνει προσλήψεις σε κοινωνικές δομές και σε έργα τέτοια που να αποκλείονται στις λαϊκές ανάγκες. Αρχικά ως παράταξη η οποία επιθυμεί να συμβάλει στην όση του δυνατόν καλύτερα εξοπίσεις των εργαλείων που παρουσιάζουν στο δήμο μέσα από τα χρηματοδοδικά προγράμματα, δεν θεωρούμε σωστό το γεγονός ότι ενώ η πρόσκληση για την υποβολή των προτάσεων ήταν στον αέρα από τον Ιούλιο του 2019, με αρχημερινή αλλήξη στέλος του 2019 και πήρε παράταση, να έρχεται δέκα μέρες πριν με τη μορφή του να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε την δική σας εσήγηση. Στο συγκεκριμένο θέμα θεωρούμε ότι η επιλογή διέτερα των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης δεν αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό της ανάγκης που υπάρχουν ιδιαίτερα σε περιοχές παρέμβασης. Για παράδειγμα, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη δεξιοτήτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτές, μεταφορές, αποθήκες, κατάλληλο λογισμικό λογίστικς, σε επαγγέλματα σχετικά με τουρισμό και ιδιαίτερα σε ξενόγλωση, ειδική ουρολογία, δηλαδή αρκετοί, ενώ έχουν γνώση γλώσσας, στην ουσία δεν έχουν ιδικίες τους όρους που χρειάζεται ο τουρισμός. Σε γνώση των απαιτήσεων των διεθνών προτύπων πιστοποίησης ISO και HASP θα μπορούσα να έχουμε ένα σεμινάριο που να δίνει σε κάποιον δυνατότητα να ξέρει τι είναι τα HASP που χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία ώστε να πάει έτοιμος. Θα μπορούσε να έχει ένα σεμινάριο για διοργάνωση και υποστήριξη συναιδριών για την ενίσχυση του συναιδριακού τουρισμού που θέλουμε και θα έχουμε και τον πολιτιστικό, ας πούμε, σύντομα να ψάχνουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον πόρο. Και επίσης θα είχε ενδιαφέρον να αναπτύξουμε κάποιες δεξιότητες που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο, δηλαδή βοηθούς τεχνητών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έλλειψη στην αγορά και θα είναι μια εξασφάλιση για εργασία. Επίσης, όπως ανέφερε στην ερώτησή μου και παρουσιάζει στο πρόγραμμα στα προγράμματα 37-40 σελίδας, ότι έχουμε μόνο θεωρητική εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι τα προγράμματα αυτά χρειζούν και πρακτικής εκπαίδευσης. Για να πούμε ότι πήρε κάποιος μια δεξιότητα, δεν μπορεί να βλέπει μόνο μια παρουσίαση. Τώρα, όσον αφορά την ενότητα ατομική και ομαδική συμβουλευτική, θεωρούμε ότι 12 ώρες σε σύνολο πλοβρέπονται είναι λίγες. Για θέματα όπως εξειδικευμένη συμβουλευτική, για την προώθηση στην αγορά εργασίας, ανάπτυξη επαγγελματικής συμπεριφοράς, ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιωτήτων, δεν αρκούν αυτές οι ώρες. Η επικοινωνία και η ορθή αξιοποίηση των δεξιωτήτων ενός ατόμου είναι συχνά ο περιοριστικός παράγοντας για την έβρεση κατάλληλης εργασίας. Και επειδή αν άτομα τα χαρακτηριστικά διαφέρουν, πρέπει να διατεθεί αρκετός χρόνος ώστε οι 500 ευφελούμενοι, πραγματικά να φοδιαστούν με όσο δυνατόν περισσότερα εργαλεία. Τέλος, κατά την γνώμη μας, θεωρούμε, για να είναι ολοκληρωμένος η πρόγραμμα, θα έπρεπε να υπάρχει μια ενότητα παρακολούθησης και υποστήριξης των ευφελούμενων μετά την πιστοποίηση. Δηλαδή, θα μπορούσαμε, παράδειγμα, να έχουμε μια ενότητα για ένα ξάμινο να παρακολουθούμε τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, να τους βοηθήσουμε να υποβάλλουν ετήσεις για κάποιες δουλειές, σε συνεργασία με τον ΟΕΔ, να γίνει σαν ένα γραφείο διασύνδεσης. Σκέψεις είναι αυτές. Για άλλους λόγους που είπαμε, ψηφίζουμε λευκό, γιατί ενόημα στην περίπτωση της συγκεκριμένης δράσης, εντούτοις θα θέλαμε συζήτηση αυτή να γινόταν σε προγενέστερο χρόνο, ώστε να μπορεί επί της ουσίας να καταρτηστεί το σχέδιο μέσα από ένα πικοδομητικό διάλογο. Με τα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα θα ξεχάσουμε και τα ελληνικά μας. Το πρόγραμμα λέει είναι δράσεις για την βελτιώση της απασχολησιμότητας. Τι θα πει απασχολησιμότητα, περιγραφεί μιας διηγητικής κατάστασης. Τι θα πει, την βελτιώνω. Τίποτα, απολύτως. Θα μπορούσε να έχει κάποιο νόημα να βελτιώσω τον απασχολήσιμο. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όχι να το βελτιώσεις, απασχολήσιμο τον αφήνεις. Δηλαδή, όχι ποτέ απασχολούμενο. Μα το ζητούμενο είναι να απασχοληθεί κάπου. Όχι να έχει την ικανότητα για απασχόληση. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά του. Λοιπόν, πάω παρακάτω τώρα, για να δούμε και τα υπόλοιπα. Θα βελτιώσει λοιπόν την απασχολησιμότητα το πρόγραμμα, στα πλαίσια της προώθησης κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της τόσιας. Είναι πρώτη φορά που ακούτε αυτό το τίτλο, φαντάζομαι όχι. Αλλά ποτέ κανείς δεν μας είπε πόσο βελτιώθηκε, ρε παιδάκι μου, η ζωή των φτωχών. Κατασύν, να μας απαντήσει ποιος τους έκανε φτωχούς. Η κατσά τους μοίραυτε ή το ρυζικό τους, ή ο διός που τους μισεί. Πάμε παρακάτω. Ειδικότερα αυτή η επενδυτική δραστηριότητα, λέει, προβλέπει η λοπήση δράσεων ενεργού ένταξης για ευπαθείς ομάδες, οικογένειας εκείνων οφτώσιας και αποκλεισμού, βελτίωσης των συνδρομικών πρόσβα και άτομα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Α, και ένα ωραίο. Ενείς και στις συμφιλίωσες, λέει, οικογενειακής και παντζερματικής ζωής, όσοι δουλεύετε από εδώ μέσα, έχετε κανένα πρόβλημα να τσακώνετε η επαντζερματική σας με την οικογενειακή σας ζωή και πρέπει να τη συμφιλιώσουμε. Γιατί αυτό λένε να κάνουν αυτοί. Δεν δουλεύουνε. Ζουν ένα βίο αβίωτο, αλλά εμείς θα τους συμφιλιώσουμε με την επαντζερματική αποκατάσταση που δεν έχουνε. Καταπληκτικά πράγματα, μαζικά. Πάω παρακάτω. Ενδεικτικά η δύναμη δράσεων περιλαμβάνει παντζερματική κατάσταση, εξειδικευμένη συμβουλευτική ψυχοκοινωνική υποστήριξη, είναι αυτό που τους λείπει, μόλις πάρουν την ψυχολογική υποστήριξη θα έχουν να φάνε, θα πάρουν γάλα στα κοπέλια τους, κρέας να φάνε και απ'όλα. Εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για την προώθηση στην αγορά εργασίας, θα του λέμε μην απαγοητεύεσαι, κάτι θα βρεις στο μέλλον. Επαντζερματικό προσανατορισμό ατομικού-ηματικού χαρακτήρα, μπας περισσότερο συμφωλούμενοι πεντακόσεις. Τι θα τους κάνουμε τώρα να το κάνουν, προσέξτε. Όλη αυτή η διαδικασία, τα λεφτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιτροπές που φτιάξανε τα προγράμματα, οι υπάλλοι που απασχοληθήκανε, που θα καταλήξουνε. Θα δώσουνε διασυριστικά, θα πάρει ο Δήμος, συν τα επιδόμετα που θα πάρουνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που υποφέρουνε, 375 χιλιάρικα. Και πόσο θα πάρουν οι άλλοι που θα το σε λένε τα διάφορα, τα παραμύθια, 625 χιλιάρικα. Για ποιον είναι το πρόγραμμα μπορείτε να μου πείτε. Για ποιον είναι, για τους στοχούς και τους απασχολησιμούς ή για τους αυτούς που θα κάνουν τα σεμινάρια. Γιατί εγώ το δεύτερο καταλήγω. Αν έχετε άλλη άποψη θα μου την πείτε. Τα διπλά θα πάρουνε, από τους πραγματικά έχοντες ανάγκη. Αυτά είναι και είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματά σας. Αυτά, να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ας ωφελήσω να γίνεις απασχολήσιμος. Εργαζόμενος θα γίνει ποτέ του. Που θες να βάλεις φαγί στο σπίτι του. Ουδέποτε να απασχόλεις σε κανέναν. Τον ευθοσιένουμε, του παίρνουμε και έχει κι άλλο ένα καταπληκτικό θέμα παρακάτω που πατάει ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτή την κατεύθυνση. Να βοηθήσω με τους στοχούς. Και θέλω να γυρίζουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μου έχεις την ακούμη να λέει πω πω τι ωραία είναι. Καταπληκτική η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα. Και αυτό το εκατομμύριο που θα δώσει, θα πάει σε αυτούς που θα κάνουν σημειάρια και ευτυχείται. Αλλά ξαναλέμε, δικά μας λεστά είναι. Και όταν ο άλλος έχει τρεις μήνες να φάει και το κατοστάρικο που θα του δώσει είναι σημαντικό για αυτό. Και αυτό είναι. Ψηφίζομαι. Λοιπόν. Κατά. Λευκό. Λευκό η λαϊκή σπήρωση. Και εμείς λευκό έχουμε είπαμε. Οι ενεργοί πολίτες. Λευκό. Ωραία. Λοιπόν. Τρία. Ερωτήσεις. Ομόφωνα. Ε, αλλά δεν έχουμε και πολλά, τελειώνουμε. Λοιπόν. Και το λόγο έχετε, έτσι, ναι. Άλλο πάλι βαρμπάλισμη εδώ πέρα. Το έργο τι θα αξιοποιήσει λέει, τους ανοικτούς χώρους αποφασιμένων περιοχών. Και πού πάει να τους βρει ανοικτούς χώρους, στη Λευκή Αντριάδα. Λέει, έχετε περπατήσει στη Λευκή Αντριάδα. Έχει πολλούς ανοικτούς χώρους. Να μου τσιπείτε κι εμένα να πάω να τις βρω, γιατί και το χάρτη που είδα δεν τις βρήκα. Έλεγαν πως μου τους έφευγε κανείς. Πάμε παρακάτω. Χώρος συνεύρεσης λέει. Κοίτα, οι συνεύρεσεις είναι πολλόλογες. Όχι, δεν ξέρω καμιά φορά είναι και... Συνεργασία μεταξύ φορέων της περιοχής και μειονεκτικών κοινωνικών ομάδων. Με το που θα έρθει ο άρρωστος να λέμε ότι εσύ μειονεχτείς, σύριε. Όσο μειονεκτικό θα σε αντιμετωπίσω. Τι θα δώσουμε και στο χώρο του? Ευκαιρία για ένταξη και τουριστική ανάπτυξη. Και προσέξτε τώρα, έχει σημασία αυτό. Οι ανδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένον τυχών τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων, θα προσδιορίσουν τις ανάγκες του χώρου. Ποιος? Οι τουριστικές επιχειρήσεις. Στ' Αγίας Τριάδας. Για να ωφεληθεί ποιος? Ο κάτοικος της Αγίας Τριάδας, ο φτωχός. Τι λέτε ρε παιδιά. Που τα βρήκατε αυτά γραμμένα. Εξανάδατε επιχειρηματία να ενδιαφέρονται για το φτωχό. Εγώ δεν έχω δει, άμα το δείξετε. Επίσης λέει, οι φορείς θα συνεργαστούν προωθώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, που θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Δηλαδή, με τι μισθό μπορείτε να μου πείτε. Βιώσιμοι θα είναι οι θέσεις εργασίας και στην καφετέρια βιώσιμοι είναι. Με τι μισθό? 15 ευρώ την ημέρα. Α, γιατί αυτά ποτέ δεν τα πιάνετε, αυτά κάνουν τζιζ. Επομένως, να άλλω ένα. Άλλη μια δράση. Και αν είναι και τόσο καλό αυτό το πρόγραμμα ρε παιδιά. Καλά. Σκέσαμε κότσους όλους τους υπόλοιπους δήμους. 350 δήμους έχει η Ελλάδα. 325. Μόνο το Ηράκτος συμμετέχει. Και από κάθε χώρα ένας δήμος. Καταρσίγια, τι χρειάζεται να είναι καλό το πρόγραμμα, δεν είναι και καλά να συνεργαστούμε με άλλους δήμους. Την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία. Δεν το καταλαβαίνω. Κύριε, είναι καλό βοηθάει τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία γιατί θέλουμε να έρθει από τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία για να βοηθήσουμε τη Λιθουανία και τη Λιθουανία. Μπορεί να μου τα εξηγήσει κανείς. Αρλούμπες. Δεν μπορείτε να τα εξηγήσετε ποτέ σας, διότι αυτές είναι αντιφάσεις και δεν τις ειστελημμένες, αλλά πανηγυρίζετε που είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Να το χαίρεστε. Καταψηφίζει η λαϊκή σπηρώση παρόν. Παρόν. Παρόν, καταψηφίζει η λαϊκή σπηρίοση. Παρόν. Κατάψηφίζει πρόσθεση? Ναι. Παρόν. Παρόν. Καταψηφίζει η λαϊκή σπηρίοση. τοπικής δράσης εκεί στο Ουρμπαγκ με τους φορείς εκεί τους τοπικούς και έχει παραδοθεί και μια μελέτη σκοπιμότητας και ανάλυσης της ταμένης κατάστασης που θα χρησιμοποιηθεί για τη δεύτερη φάση ώστε να πάμε σε ένα Master Plan της Αγίας Τριάδας, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, όχι πάλι στο συνολό του, αλλά εν πάση τόσο μικρότερο Εύρου τους Master Plan. Μέσαιτε. Εντάξει, τελευταία λεπτοδοσιακή. Παρ' όνειρα η λαϊκή σπίρωση. Μέσαιτε. Πάμε στο τέταρτο θέμα, ερωτήσεις. Ο κ. Καραπηδάκης. Θα μπορούσα να μας πει ο Πρόεδρος ποιον είναι το τέλος, επανασύνδεση δεν το ξέρω. Επίσης, ήθελα να ρωτήσω πώς προκύπτει το προσδοκόμενο έσοδο των 200.000 ευρώ. Το μόνο που λέει μέσα είναι ότι γίνονται 30 αφαιρέσεις τη μέρα, δηλαδή 9.000 αφαιρέσεις αιτισίως. Και ότι το κόστος του εργολάβου βαρύνει την ΔΥΑ, είναι πάρα πολύ ψηλό, αλλά πόσο είναι αυτό το κόστος, δηλαδή πώς γίνεται το 200.000 ευρώ. 50 ευρώ είναι το κόσμο παρασύνδεσης. Επίσης, πρόεδρο να τελειώσω και μετά... Επίσης το... δεν βγαίνει το 200.000 ευρώ, έτσι που είπατε. Δηλαδή 30 ημερησίως σε 9.000, επί 50 βγαίνει παραπάνω. Μπάση περίπτωση. Στο site της ΔΥΑ λέει ότι η επανασύνδεση του ιδρομέτρου γίνεται με αίτηση που κάνει ο φιλέτης και επιβαρύνεται με το κόσο επανασύνδεσης. Αυτό ισχύει και στον αυθημερών διακανονισμό ή μήπως με την εισήγηση θα αναγκαστεί ο δημότης να πηγαίνει στη ΔΥΑ και να κάνει αίτηση, ενώ αν το διακανονίζει αυθημερών δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό. Και τέλος, ήθελα να ρωτήσω το σκεπτικό της απόφασης του 2016. Εγώ το καταλαβαίνω. Όπως λέει και μέσα, ήταν να διευκολύνει οικονομικά τους δημότες. Αλλάζει κάτι σήμερα, δηλαδή η διευκολύνση οικονομική χρειάζονται και οι δημότες σήμερα. Και φαντάζομαι δεν είναι η λογική της εισήγησης ότι επειδή οι περισσότεροι λογαριασμοί διακανονίζονται αυθημερών, γιατί αυτό γίνεται για να έχουν οι άνθρωποι νερό, έτσι δεν είναι. Μια ερώτηση. Στην υπάρρουσα κατάσταση ενημερώνεται πριν του πάρουν το ρολόι, δηλαδή υπάρχει ότι ξέρει ότι αύριο θα του πάρουν το ρολόι και δεν πάει να το πληρώσει, μόνο περιμένει μετά που του το παίρνουν και πηγαίνει. 50 ευρώ είναι το κόστος επανατοποθέτησης. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή τηλεφωνικά γίνεται, τηλεφωνικά μέχρι τώρα γινόταν η ειδοποίηση ότι θα αφαιρεθεί το ρολόι. Τι όμως ετοιμάζουμε, έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα μέσω του ΟΤΕ, θα στέλνουμε μήνυμα όπως στέλνουνε παντού και όλες οι τηλεφωνίες και θα λέμε, κύριε ότι θα πληρώσετε διότι μέχρι τότε θα αφαιρεθεί. Αυτό είναι έτοιμο, θα περαστήσει στο επόμενο συμβούλιο, το έχουμε ετοιμάσει ήδη για να μην πηγαίνουν αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι. Το θέμα γενικά του κόστους ήταν ότι αυτή τη στιγμή η DEI δεν είχε όπως παλιά δικούς ανθρώπους να τα αφαιρούν, οπότε το κόστος ήταν ελάχιστο, δεν υπήρχε κόστος ουσιαστικά έργα τώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εργολαβία στη DEI, η οποία κάνει την αφαίρεση των ολογιών, οπότε με αυτόν τον τρόπο που γνωρίζονταν πριν, την αυθυμερών τοποθέτηση χωρίς χρέωση, επιβάλλονταν από αυτό το κόστο στη DEI. Αυτό πλέον στη DEI, δυστυχώς όλοι το έχουμε ξαναπεί, ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, προσπαθούμε να μαζέσουν τα οικονομικά και θα έρθουμε και σε άλλα θέματα που αφορούν, δηλαδή στο προσοχές μέλλον θα σας φέρουν και άλλα θέματα της DEI. Πιστεύω ότι, αλλά με το ειδοποιώντας τον κόσμο, πιστεύοντας το μήνυμα, θα είναι ο κόσμος ενήμερος αυτή τη στιγμή να έρθει μόνος του να πληρώσει, χωρίς να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία αφαίρεση και επανατοποθέτηση. Μια διαδικαστική πρόταση θέλω να κάνω. Το πρόβλημα οικονομικά της DEI δεν λύνεται με αυτή την απόφαση. Θα παρακαλέσω τον Πρόεδρο να μην το συζητήσουμε σήμερα, αλλά να έρθει η πρόταση για την εξηγίαση της DEI οργανωμένα. Και η εξηγίαση της DEI, επιτρέψτε μου να πω πολύ θαραλέα, δεν γίνεται με αυτό. Να κίνητρω για να πάρουν την ίδια μέρα νερό και να αρχίσουν να πληρώνουν. Τα υπόλοιπα θέλουν πιο γενναία μέτρα και το ξέρεις, Πρόεδρε, τα έχουμε πει πολλές φορές. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό που κόβεται, αλλά αυτός που δεν πληρώνει ποτέ. Και φέρτε μέτρα για αυτούς που δεν πληρώνουν ποτέ. Κύριε Κουτιαδάκη, είπα... Καλό θα είναι πριν να τα κάνουμε, κύριε Πρόεδρε. Αυτό, εγώ να απαντάω τελευταίος, όχι μετά ο κύριος Κουτιαδάκης. Κύριε Κουτιαδάκη, να κάνετε ερώτηση πριν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό... Καλά, το μην μας κάνετε και τα τα. Συγγνώμη τώρα, κύριε Κουτιαδάκη. Εσείς είστε τυπικός. Αλλά, κύριε Κουτιαδάκη, προφανώς ξέρουμε καλύτερα κι από εσάς ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα της DEI. Θέλουν και άλλα μέτρα. Αν έχετε δει... Αν, αν, αν, αν... Σας παρακαλώ. Νομίζετε εσείς. Νομίζετε... Απόψεις σας. Απόψεις σας. Ναι, αλλά δεν είδατε, κύριε Κουτιαδάκη, ότι έχουμε κάνει νέα τιμολόγια από πρώτη-πρώτη του 2020. Αυτό δεν το έχετε δει. Λυπάμαι πολύ ότι το έχετε δει. Από πρώτη-πρώτη του 2020 υπάρχει μια νέα τιμολογιακή πολιτική. Συγγνώμη. Συγγνώμη, κύριε Κουτιαδάκη, δεν έχετε δει ότι από πρώτη-πρώτη του 2020... Η αλλαγή του δικτύου. Η αλλαγή του δικτύου. Μα, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Είναι ωραία αυτό να μιλάω και από τάτω, αλλά εσείς να βοηθήσετε. Είναι ωραία αυτό. Είστε ευγενές αυτό. Συγγνώμη. Δηλαδή, άμα το θέλετε... Είστε ευγενείς... Σας παρακαλώ πολύ. Να λείπουν τα σχόλια, τα σχόλια κάνετε ό,τι θέλετε. Σας παρακαλώ πολύ. Θα φέρουν και άλλα μέτρα. Θα δείτε. Έχουμε άλλα... Αλλά όχι αυτό! Κάντε... Απόψεις σας. Άμα είστε στις πρόεδρες, δεν με το φέρνετε. Άμα είστε στις πρόεδρες, δεν με το φέρνετε. Ναι. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βρύσαλις. Ο κύριος Βρύσαλις. Καλά, δεν το σχολιάζω. Δεν το σχολιάζω, γιατί δεν το σχολιάζω. Κύριε Βουλεξάκη. Αποδεικνύεται και με αυτό το θέμα ότι ο Δήμος είναι ένας πολύ καλός φοροεισπράκτορας. Και στην προηγούμενη εισήγηση, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε έρθει το θέμα για το νερό, το είχαμε καταψηφίσει, γιατί γνωρίζαμε τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης. Και με την δημολογική πολιτική, αλλά και με την λογική της ανταποδοτικότητας και βεβαίως όλες αυτές τις ιδιωτικοποίησεις σήμερα που επιχειρείται. Είναι αν θέλετε κραυγαλέα απόδειξη που όσοι αντιμετωπίζουν το νερό σαν εμπόρευμα και βεβαίως τη δαιειάει σαν επιχείρηση, που λέει ότι έχει κόστος θα πρέπει να μετακυλιστεί στους ίδιους τους δημόντες. Και είναι τραγελαφικό, είναι υποκριτικό, στα δύο προηγούμενα θέματα που κουβεντιάζαμε για τη δύθεν στήριξη του Δήμου στους φτωχούς, στους ανήμπορους, στους κοινωνικά ευάλωτους, να ερχόμαστε τώρα και να κουβεντιάζουμε ότι επειδή χάνει η εταιρεία, χάνει η επιχείρηση 200.000 ευρώ, θα πρέπει να τσεκουρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Καμιά κουβέντα από εσάς και από την εισήγηση ότι είναι κοινωνικό αγαθό το νερό, ότι θα πρέπει να παρέχεται με το ελάχιστο δυνατό κόστος και ότι θα πρέπει να έχει βεβαίως προσωπικό τέτοιο και ένα δίκτυο που θα συντηρείται και θα λειτουργεί με ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του Δήμου. Καμιά τέτοια κουβέντα και ερχόμαστε τώρα να μιλήσουμε ότι επειδή η εταιρεία χάνει 200.000 ευρώ, θα πρέπει να τα εισπράξει. Και βεβαίως οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, γιατί βλέπω την εισήγηση ότι είναι ομόφωνοι, είναι υποκρισία να συζητάνε πριν και τώρα για τους πτωχούς τους ανήμπορους, όταν αυτή την εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΕ την είχανε ψηφίσει ομόφωνα. Εδώ θα πρέπει να απολογηθούν και οι ίδιοι στους δημόντες του Ηρακλείου ακριβώς για αυτό το απολογητικό μέτρο και του Δήμου που έχει την υπογραφή και των υπολύπων που συμμετέχουν στο νοσοί της ΔΙΑΕ. Ο κύριος Τιακάκης. Κύριε Πρόεδρε, το τέλος αυτό υπήρχε από ανέκαθρον της επαναποθέτης. Το βάλανε τώρα μία μέρα πιο μπροστά. Δηλαδή, όταν αφαιρείται το ρολόι, όταν δεν πληρώνει και πάει την ίδια μέρα ο καταναλωτής να πληρώσει, το βάζανε. Χωρίς να παίρνουν χρήματα. Αν πήγαινε τη δεύτερη μέρα, πληρώνει κανονικά. Κύριε Πρόεδρε, δηλαδή η διαφορά είναι της μιας μέρας. Και έτσι ένα μπέρδεμα τώρα με το οικονομικό τέθιο της ΔΙΑΕ. Για μια μέρα, για αυτό ψηφίζαμε και εμείς και πάρτησαν απόφαση ομόφωνα. Αυτό υπήρξε ανέκαθεν. Όποιος δεν πληρώνει και βερθεί το ρολόι, πληρώνει τα τέλη επανεσύνδεσης. Κύριε Πρόεδρε, αισθάνομαι και εγώ ότι γιατί μας εγκάλεσε την ομόφωνη απόφαση. Κοιτάξτε ένα διεκτικό σου βουλείο. Μα όχι, θεμητό είναι να απαντήσω. Μας εγκαλέσατε, δεν είναι. Εντάξει. Ένα λεπτό. Εμπολής μεκάλυψε ο κύριος Θεακάης. Θέλω να σας πω, πέστε μου μία κοινοφελή, κοινοφελή εταιρεία, που θα κάνει διακοπή και χωρίς καμία, μα καμία διαμαρτυρία, πάνε και ξαναπληρώνουνε χωρίς κανένα κόστο το τέλος της σύνδεσης. Εδώ πέρα, δυστυχώς, είναι ένα διεκτικό σου βουλείο μια ανώνυμης εταιρείας, που ναι μεν είναι το κοινωνικό αγαθό το νερό, έχει πάρει απόφαση αυτό το δημοτικό σου βουλείο και είναι στην Επιτροπή και ο κύριος Κασσαπάλης προς τιμή του και δεν έχουμε τα άτομα που χρειάζονται προϋποθέσεις, θα τους δώσουμε δωρεάν νερό. Ό,τι μπορεί να γίνει σε συνδυασμό, που να συμφωνήσει ότι δεν είναι το πρώτο εξυγγεντικό και θα εξυγγενθεί, αλλά δίνει μια ανάσα μέχρι να έρθουνε οι προτάσεις για την ολική εξυγγένση. Πολύ καλά. Κύριε Μανδελάκη τώρα τι θέλετε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Προεξάκη μια ερώτηση θέλω. Όχι όχι, όσα φορά στο θέμα αυτό, γίνεται μια προσπάθεια να κερδίζει κάποια χρήματα η DI. Εγώ βάζω ένα προβληματισμό και αν θέλετε όχι σήμερα, κάποια άλλη στιγμή συζητήσω στο διοικητικό σας συμβουλείο, το θέμα των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλείου σε κάθε συνενδρίαση. Αυτό το θέλετε ως προβληματισμό. Δεν θέλαμε να το συζητήσουμε τώρα, αλλά το χρόνο από πρόεξη στους πολιτισμούς είναι γύρω στα 12.000. Αυτό για προβληματισμό. Θα επανέρθουμε σε αυτό. Ο κ. Κασαπάκη. Μία πρόταση μόνο για το επειδή υπήρσε, λέει, το τέλος. Θα θυμίσω ότι έχω καταγγείλει επανειλημμένος ένα τέλος που ήταν 30 χρόνια, με βάση το Ναυσικό Ιδρυτικό Νόμο των ΑΕ της ΔΕΕΙΑ, για το 80% επί της κατανάλωσης, που ήταν για μελλοντικά έργα. Έτρησε αυτός ο νόμος και το χώσαρε στην τιμή του κοιβικού μέτρου. Τι μου λένε τώρα, που κάνουν και χάρη. Δεν πάει γυρίζοντα για την κοινωνική σας πολιτική. Δηλαδή τρέσει ο άλλος για να μην του κόψετε το νερό, να το ρυθμίσει αυτιμερών, να σας δώσει λεφτά, και του λέτε όχι και ρατά, θα πληρώσει και κάτι παραπάνω. Τι είναι η λογική αυτή. Αυτό του λέτε. Ο κ. Κουσιάδακ. Κυρίες συνάλφοι, προφανώς για να υπάρχει ένα τέλος και να ξαναμπαίνει, κάποιος το έκοψε. Και το έκοψε για κάποιους λόγους. Δεν ξέρω ούτε ποιος το έκοψε, ούτε γιατί το έκοψε. Και δεν είναι το ζητούμενο. Και δεν είναι το ζητούμενο. Το πολιτικά ζητούμενο είναι η εξηγίανση της ΔΙΑΙ, που θέλει ένα σχέδιο που υποδέτει μια σοβαρή δουλειά σε επίπεδο μελέτης, να κουβεντιάσουμε επ' αυτής για να καθοριστεί και η πολιτική. Το πρώτο όμως που χρειάζεται, και γι' αυτό θέλω να κουβεντιάσουμε, είναι ο γενικότερος σχεδιασμός των επιχειρήσεων, των οργανισμών, των κοινοφελών δραστηριοτήτων, που κάθε τρεις και λίγο έρχεται αποσπασματικά εδώ μέσα να ψηφίζουμε κονδύλια ή να μην ψηφίζουμε κονδύλια. Αυτό είναι που μου έκανε αρνητικό. Όχι γιατί είναι το μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει ακόμα και αυτό που του κόβουν το νερό, το πενητάρικο, που είναι σοβαρό. Για να κοπεί κάποιος λόγος υπήρξε και για να ξαναέρχεται κάποιος άλλος λόγος υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω ότι μπορεί η επιχείρηση να επιβιώσει, επειδή αυτός που την ίδια μέρα για μια ώρα δεν θα πληρώσει ένα πενητάρικο ή θα πληρώσει ένα πενητάρικο. Το μεγάλο θέμα, και κλείνω, το έχω θέσει κι άλλες φορές, το αναδείξα και στις εκλογές, είναι το 60% του νερού που δεν τιμολογείται. Και κοινωνική πολιτική μπορούμε να κάνουμε και παρεμβάσεις μπορούμε να οργανώσουμε όταν πάψει να μην τιμολογείται, το φωνάζω καιρό, το 60% του νερού. Όποια κι αν είναι η ιδιοίχηση, δεν μπορεί να είναι θαυματοποιός. Λοιπόν, στέξτε να δείτε, νομίζω ότι λίγο καθυπερβολήν έχουμε μπλέξει τα πράγματα. Και υπερβολές υπάρχουν ένθεν κακήθεν. Είναι διαφορετικό να μιλήσουμε για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος στη διαχείριση του νερού, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και αυτό είναι ένα αντικείμενο. Είναι διαφορετικό να μιλήσουμε για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος στη διαχείριση του νερού, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και αυτό είναι ένα αντικείμενο. Είναι διαφορετικό να μιλήσουμε για την οικονομική πολιτική συνολικά της DEI και είναι διαφορετικό να χρησιμοποιούμε λόγους εντυπωσιασμού για κάτι που υπήρχε και το οποίο τροποποιήθηκε κατά μια μέρα. Ίσως δεν είναι ακουστό αυτό που υπόθηκε πριν, δεν έγινε ακουστό καλά αυτό που υπόθηκε πριν. Η επανασύνδεσης ίσχε, εφόσον πλήρωνες την επόμενη μέρα από την ημερομηνία λήξης και τώρα μεταφτέθηκε κατά 24 ώρες, δηλαδή πήγε στο αυθυμερών. Για ποιο λόγο? Για το λόγο ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και όλα αυτά τα καλύπτει ένας εργολάβος. Άρα, λογικές του στυλ, φορομπηκτικές πολιτικές, έλλειψη κοινωνικής... Γιατί εγώ απευθύνομαι σε σένα, Ευρυπίτη? Εγώ μιλάω γενικά αυτή τη στιγμή. Φορομπηκτικές πολιτικές, έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Μπορούμε σε πάρα πολλά από αυτά να συζητήσουμε, υπάρχει περιεχόμενο και ουσία, να συζητήσουμε γι' αυτά. Όμως, νομίζω ότι είναι υπερβολικό να συζητάμε γι' αυτό το πράγμα, ότι αυτό αλλοιώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια επιχείρηση. Και επίσης είναι πολύ διαφορετικό να βάλουμε κάτω να συζητήσουμε την πολιτική που πρέπει να διέπει τις επιχειρήσεις και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Αν δηλαδή, τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική λειτουργία των επιχειρήσεων, θα πρέπει να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο ή να μένουν στα στενά όρια συζήτησης της επιχείρησης. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι όμως εντελώς διαφορετικό. Και ήθελα οι τόνοι που κάθε φορά υπάρχουν σε ένα οποιοδήποτε θέμα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί, και είναι προσωπική μου πεποίθηση, γιατί είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου, να σπηλώνονται συνειδήσεις και άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δείξει με τη στάση και την πορεία τους μέχρι τώρα ότι δεν τους αποικονίζουν οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν πριν. Κύριε Βουρεξάκη, κλείνετε. Τίποτα. Αγώ, ειλικρινά, με κάοιψε ο κύριος Ταφτάκης πλήρως. Αυτό θα έκαπε ρίπου. Εγώ δεν λέω τίποτα άλλο. Με κάοιψε ο κύριος Ταφτάκης ακριβώς. Καταψηφίζει... ένα λεπτό. Και ψηφίζομαι, ψηφίζομαι, κύριε Βρύσαλι, κατά... Κατά και ο κύριος Ινιωτάκης, παράδειξη του κύριου Ινιωτάκη. Λοιπόν, κατά η λαϊκή σπήρωση, κατά η παράδειξη του κύριου Ινιωτάκη. Λευκό, λευκό. Λευκό, η παράδειξη του κύριου Κουκιαδάκη. Λίγο ησυχία. Ο Ιησούς Ψηφίζης... Ο Ιησούς Ψηφίζης, γιατί τον έχει εγκλωβήσει ο τάσος. Και προχωρούμε στο τελευταίο. Μέσα στη ΔΙΑΓΙΑ. Συνάδελφοι. Εγκλωβίστηκε. Ερωτήσεις το τελευταίο. Ομόφωνα. Κύριε Λιγερέ, ερώτηση ή τοποθετησία. Όχι, την πρότασή μας θα πω. Κύριε Λιγερέ, δεν ακούω. Σας παρακαλώ λίγο ησυχία, στους αδελφοί. Σας παρακαλώ. Εάν δεν έχουμε κύκλου ερωτήσεων, θα πω την πρότασή μας. Ναι. Ερωτήσεις δεν υπάρχουν. Εμείς θεωρούμε ότι αντιμιστία πρέπει να υπάρχει μόνο στον Πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν κατέχει άλλη έμνηση θέση στο Δήμο. Για τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη ψηφίζουμε να μην έχουν αντιμιστία. Πάντα εδώ και πολλά χρόνια σε αυτές τις δουλειές λέμε στον αποκλειστικά απασχολούμενο. Όχι αν είναι μισθή ή άμμυστη αλλά αν απασχολείται πολλές ώρες εκεί και δεν μπορεί να ασχολείται με κανένα από κάπου πρέπει να ζήσει ο άνθρωπος. Αυτός να πληρώνεται. Αλλά εδώ υπάρχει άλλη μια έμνηση. Τι θα ψηφίσουμε τώρα. Βιάζεστε να ψηφίσουμε. Αφού δεν κάνει πρόταση. Λέει πόσο. Λέει από τόσο έως τόσο. Πόσο δηλαδή. Και για τον Πρόεδρο και για τον αντιπρόεδρο. Βγάζει μια οικονομική μελέτη με βάση τους νόμους τι προβλέπεται και λέει στον Πρόεδρο από 800 ετσιούλ 200 αντιπρόεδρο 300, 20 ετσιούλ 480. Τι προτείνετε. Τι θα ψηφίσουμε. Βιάζεστε να το περάσουμε. Είναι το ανώτατο προβλέπεται. Δεν το λέει μέσα στον Μαρίνο. Είναι η σύγγεση για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου και αντιπροέδρου ΔΟΠΑΦΜΑΙ. Είναι το ανώτατο που προβλέπεται από την κοινή υπουργική απόφαση του 2018 καθώς ο ΔΟΠΑΦΜΑΙ σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που σας επισυνάπτουμε καλύπτει το ανώτατο όριο. Ο απολογισμός του είναι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κυριότερο δεν είναι αυτό. Το σημαντικότερο σε αυτή την εισήγηση είναι ότι είναι τυπικό το θέμα καθώς ούτε ο πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος λαμβάνει καμία αντιμιστία. Ο αντιπρόεδρος είναι ο κ. Καραδινός. Είναι ο κ. Βουλεξάκης. Ούτε ο πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος λαμβάνει καμιά αντιμιστία. Είναι τυπικό το θέμα και είμαστε υποχρεωμένοι να το φέρουμε. Μαζί με τόσο ξέρουμε πολύ καλά και διαβάζουμε κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, για διαβάστε από κάτω λέει, βάσει της παραπάνω υπουργικής απόφασης για συνολικά έσοδα που κοιμένονται πάνω από 5 εκατομμύρια, τα μηνιαί έξοδα παράστασης διαμορφώνεται από 800 έως 1200. Πού θα το ανώτατο, το ανώτατο που το έδατε, από 800 έως 1200, για προϋπολογισμό ανώτατο 5 εκατομμύρια, 800 έως 1200. Όχι, έχει σημασία, ας σας εξηγήσω, ας σας εξηγήσω, έχει σημασία αυτό επειδή συνέβη και στην προϋπολογή μου όταν ήμουνα πρόεδρος εγώ, η αντιπρόεδρος που ήταν εκπαιδευτικός έπαιρνε 300 ευρώ. Εάν ήταν ας πούμε κάποιος απλός ιδιώτης θα έπαιρνε τα 700 που είναι της αντιπροέδρος. Έχει σχέση με τι επαγγέλλεσαι, για αυτό λέμε από 800 έως 1200. Ναι, έτσι δεν καταλάβατε. Εγώ σας λέω ότι έχει σχέση το ποσό με τι δουλειά κάνεις, αυτό ακριβώς θέλω να πω. Ο κ. Κουτσαδάκης... Κύριε Πρόεδρε... Παντακός Μάρενος, πρόεδρος Αγγελάκης προς αναπλήρωση του Καρατινού Γιώργιου. Ποιος είναι αντιπρόεδρος, δεν είναι και ο Καρατινός. Δεν εδώ διαβάζω την απόφαση, άμα μας τελείως τρελάνετε. Τι έξυπνη πόλη επιτρέπεται να κάνει τέτοια πράγματα. Τι να κάνουμε τώρα ρε παιδιά, δεν πάει αυτό παρακάτω. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι όταν έρχεται ένα τέτοιο θέμα που έχει ευαισθησίες, κακώς κατεμένη είναι η πολυσυζήτηση για αυτά, όποιοι απασχολούνται πολύ ώρα πρέπει να έχουν μια στοιχειώδη αποζημίωση ανάλογη. Πολιτικά, όμως, υπάρχει ένα θέμα. Το θέμα είναι ότι, και είναι θεσμικά, σοβαρό. Ακούστε, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έχει σημασία ποιον είναι το φυσικό πρόσωπο, έχει την εξευτελιστική, το τονίζω, για τον θεσμό αποζημίωση, το 1 Πέμπτο, το 1 Πέμπτο, αν θυμάμαι καλά, της αποζημιώσεως του Δημάρχου. Και ο Αντιδήμαρχος, που έχει δουλειά, αλλά δεν έχει την ίδια θεσμική αξία, ο ρόλος του, έχει το μισό. Αυτό ακούγεται χρόνια στις αίθουσες που ασχολούνται άνθρωποι με την αυτοδιοίκηση, ότι το δευτεροπολιτικά πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, σε όποιο συνολογικό επίπεδο κι αν είναι, ή να μην παίρνει τίποτα, ή τα έξοδα παράστασής του να είναι ανάλογα τις θέσεις του. Δεν είναι αντικείμενο παροχής υπηρεσιών για να μετράει ο χρόνος που πιθανόν απασχολείται, αλλά ο ρόλος ο θεσμικός που έχει και η βαρύτητα που του δίνει. Επίσης, και δεν έχει σχέση με τον Ομιλούντα ή τους άλλους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους, αλλά θεωρώ εξευτελιστικό για το δημοτικό συμβούλιο, και ας παρετηθούμε όλη της αποζημίωσης, να προβλέπετε στον προϋπολογισμό του Δήμου Ιρακλίου ότι τα έξοδα παραστάσεως των δημοτικών συμβούλων είναι 50 χιλιάρικα όλων μαζί. Καθόλου να μην είναι. Καθόλου να μην είναι. Μα δεν παίρνει κανείς. Αλλά λέω σε αυτούς τους, επειδή όμως κρινόμαστε όλοι απέξω. Καλό θα είναι τα θέματα των αποζημιώσεων των προεδρείων να αρθούν συνολικά στο δημοτικό συμβούλιο με μεγαλύτερη συζήτηση να δούμε και τις ανάγκες της παρουσίας τους και τα πλαίσια του νόμου να αποφασίσουμε, όχι αποσπασματικά, αλλά εγώ είμαι υπέρ των συνολικών επιλογών, γιατί κάθε φορά που μπαίνει ένα θέμα αποσπασματικά, καλύσε να ψηφίσεις αυτό και όχι άλλο. Η εισήγηση πάντως δεν ξεκαθαρίζει τι μας προτείνεται. Έχει δίκιο ο κύριος Βρυσέλης. Υπάρχει η πρόταση... Συνάδελφοι να τελειώσουμε εσάς παρακαλώ. Υπάρχει η πρόταση της δημοτικής αρχής και υπάρχει και η πρόταση των ενεργών πολιτών. Ποιοι ψηφίζουν την πρόταση της δημοτικής αρχής? Αφού σας εξήσαν το ποσό που είναι, σας εξήσε ο κύριος Βρυξάκης πώς βγαίνει το ποσό. Αν αφέρνεις από την Περιαϊκή θα πέσεις από εδώ. Τα ορίζουν οι νόμοι αυτά. Αφέρνεις από την Περιαϊκή θα πέσεις από εδώ. Αφέρνεις από την Περιαϊκή θα πέσεις από εδώ. Από πέρυση... Είναι το διότι γιατί ψηφίζουμε ρε παιδιά. Διαγρυντή θέλη τυπικό, δεν χρειάζεται. Δεν παίρνουν τίποτα αντιμωτή από... Γιατί ψηφίζουμε ρε παιδιά. Επιθανόν το βάζουν να υπάρχει... Ποιοι, εκτός των ενεργών πολιτών, ψηκαταψηφίζουν την πρόταση της δημοτικής αρχής. Εγώ έχω απαρνηθεί και εκείνα ρε. Λευκό! Πρόεδρε, συγγνώμη. Κι αφού ψηφίζουν την πρόταση της δημοτικής αρχής. Συγγνώμη, διαδικαστικά πρόεδρε. Έχουν δύο προτάσεις, είναι υπέρ μόνο, δεν έχει κατά. Ποιοι ψηφίζουν την πρόταση της δημοτικής αρχής. Ψηφίζετε την πρόταση. Κύριε Κουράκι. Λευκό. Λευκό. Οπότε, κύριε Νιωτάκη. Του κυρίου Λιγερού. Του κυρίου Λιγερού την πρόταση. Ψηφίζει. Ψηφίζει την πρόταση της δημοτικής αρχής.