ΤΑΑΕ Έβρου (ΥΠΑΑΤ Youtube Channel, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μουσική Μουσική Είμαι ο Νίκος Αποστόλου. Είμουνα εδώ στην υπηρεσία μέχρι το 2017. Το τελευταίο καιρό ήταν η υπηρεσία τριμαδρατικής ανάπτυξης και αυτό προέρχεται από την συνένωση των δυο υπηρεσιών, το πρωί ΚΠΕΛ Αλεξανδρόπολης και το πρωί Ναυρωτικό Κτήμα Αλεξανδρόπολης. Βλέπουμε τον Ανάης Μιχάλης. Μια περίοδο της δραστηριότητας μου σάνγιο πόνος την πέρασε εδώ στο ΚΠΕΛ γιατί έκανα στη ίδια ηλικία, σήκωνα στην έδωση και κατέληξα από την ΙΕ το 2003-04 στο ΚΠΕΛ. Λέγουμε Σολατήρης Ευάγγελος. Πιστεύω ότι είμαι ο πιο παλιός στον ΚΠΕΛ. Βεβαιωθήκα το 1969 που λεγόταν ΚΕΠΕΛ. Ήρθω ύστερα από αρκετό καιρό φύγανε γιατί τα πήρε η ΚΕΡΕ και μην αμήσουμε μόνο στον έλεγχο. Τότε προσθέθηκα και τα αντιπάσματα και το άλλο πολλοπλεστικό υλικό των φυλτουρίων. Λεγόμαι Τίνας Χρήστος. Είμαι από τον Άμοντο, Αλεξανδρούπολη. Δουλεύω στο Υποργείο Γεωργίας από το 69, η Λουτομία στην περιφέρεια Αλεξανδροπόληος. Αναβάσουσε και αρέωσε δασό στο Συντές μου έως το 73. Το 73-74 έγινε πρόσληψή μου του Υποργείου Γεωργίας και το προθητήθηκα στην ΙΕΛ χειριστών εγχανημάτων γεωτρυπανιστών. Από το 73 έως το 93 δουλέψαμε σκληρά σε όλο το νομοέδρο μόνον εκείνος που δεν δούλεψε γεωτρύπανα δεν γνωρίζει. Και ήρθα το 97 και το προθητήθηκα από το Υποργείο Γεωργίας στο κρατικό κτήμα σαν οργανική θέση. Πήρα στις γεωργίες όπου ήταν και ακόμα ένας γεωπόλος χριστάντης θεωρώντας το κρατικό κτήμα και μαζί με το KPL ήρθανε ο Τζελέπης Σιμαροπούλου και ο Μαγγέλης που είναι εδώ σιμάρεφος ήρθανε στο KPL και κρατικό κτήμα και εγκατασταθήκαν όπως είπα και οι άλλοι εδώ στην οικοδομή του κρατικού κτήματος. Περαζόταν στο κτήμα δίπλα που είναι εδώ στο ίδιο χώρο και εδώ πέρα ήταν το Κέγγε. Μετά την ανακέννηση του Κέγγε, επειδή τα γραφή εκεί είχαν παλιώσει για να μην κάνουμε ανακενήσεις, ζητήσαμε και μας παραπορήθηκε ένας χώρος αυτός που είναι και σήμερα στο KPL και μεταφερθήκαμε εδώ. Και επειδή ήταν στο ίδιο χώρο, σιγά σιγά μεταφέραμε τα γραφεία μας, σε κάποια πάση συλλειτουργούσαν και οι διοκτήρια, μετά μεταφέραμε όλες τις δραστηριότητες από εδώ. Λυπτώσαμε και καλλοεπέροντι, για να κάνουμε οικονομία στο καλλοεπέροντι, διότι εκεί είχε ξεχωριστεί η μονάδα, ενώ εδώ έγινε και το Κέγγε, οπότε με ένα λεβίτα θερματικά κύριο υπηρεσίες. Μετά ήρθε ο κύριος Δαρρυφαλάκης, μετά ο κύριος Αποστόλου που έγινε κυκολυστήτης, ανέλαβε την προστάμενος, ένας καλός κύριος και περισσιακά είχε μεγάλη συνειδητοποίηση. Εγώ ασχολούμαι με τον Σαμβελόνης και την αλληλογραφία του KPL και τον κρατικό κτήλματος. Η αρμοδιότητας που είχαμε τότε ήταν ο έλεγχος του προβληστικού υλικού ή σποροπαράβηγη σε στάρια και άλλα είδη και ο έλεγχος των λιπασμάτων. Στο κρατικό κτήμα ήταν η διατήρηση παραδοσιακών επικοιλειών ανπέρου αυτές που είναι εδώ πεταστημένες. Αλλά μετά ατώνησε η λειτουργία του κρατικού κτήματος και ουσιαστικά δεν είχε αλλαδεκείμενο πρόοδος επικοιλειών. Και το υποκείμενο θα είχε το 110. Τα κρατούσαμε με προοπτική να αποφασίσουμε το Υπουργείο αν θέλει να ξαναφτιάξει ο προβληστικός υλικός ανπέρου, αλλά τελικά δεν έγινε ποτέ να σώλει την Ελλάδα, οπότε έμεινε έτσι. Ασχοληθήκα πιο πολύ με τα λυπάσματα, τον έλεγχο λυπασμάτων. Σε συνεργασία με το χημείο… Καλέ, μην παίζεις τα κλαιδιά, γιατί ο ήχος θα καταλάβει τα… Εντάξει, έχουμε εμπειρίες, το τελεοπτήκα. Σε συνεργασία με το χημείο, ασχοληθήκα με τον έλεγχο των λυπάσματων και ο έλεγχος του έλεγχο λυπασμάτων. Πέραμε ενδείγματα και ελέγχαμε την αποθήκευση, ορισμένα ενδείγματα που ήταν επικίνδυνα και την ποιότητα. Αλλά την ποιότητα που κάναμε ενδείγματα, τα σέλαμε και τα εξετάζαν άλλοι, δεν εξετάζαμε σε αυτό. Είδα μια άλλη αριστερότητα η οποία ήταν σοβαρή, διότι διασφαλίζαμε την ποιότητα των λυπασμάτων και τους αγρότες, όσο να πάρουν περικότητα και την αποτελεγματικότητά τους και νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτός ο έλεγχος. Αυτό και να συνεχιστεί και με έλεγχο της εδαφρολογικούς ελέγχος για τις ποσότητες και τα ιδιότητα που χρησιμοποιούν τα λυπάσματα, είναι μια σοβαρή νοστιότητα όταν δεν του καίγει αυτή. Αυτό ασχολήθηκα εγώ και αυτά ξέρω. Ρεορίστηκα στη Τρίπου και ασχολήθηκαν τις σκόρπα με πατάτες, εδώ που ήρθανε η Συντερά και με εκείνοι. Αλλά όταν ήρθανε εδώ, είχαν μεταφερθεί στην Κύδη, όπως εμείς έκαναμε μόνο έλεγχο, αλλά πράγματα δεν έκαναν. Κάποια περίοδες ήσασταν στην Ομαρχία και μετά στο Υπουργείο. Ναι, είμαστε μέχρι τη νεοερομηνία, είμαστε στη Δεύση Γεωργίας. Μετά η Δεύση Γεωργίας, όταν έγινε μημαρικακή εκπροβλήκηση, εμείς παραμέναμε στο Υπουργείο. Και από εκεί πήρα και τη Σύνταξη. Εσύ πιο πολύ ασχολήθηκες στο Υπουργείο ή σχολοβαροί ή τέτοια? Εντάξει, όταν ήμουν και με τρύφωνο όσπορο και με τα σετάρια, όσο ήταν σχολοβαρομένη. Ναι, πολύ ασχολήθηκες. Ο Παγκέλης σε μια περίοδο από τη μάνα, πριν από εγώ, ήταν ο Βαγγέλης και ο Πότορος. Ήταν οι δυο. Ο Πότορος, όταν ήμουν όλος. Ο Πότορος, ναι. Ναι, και οι Γερμίδες, πολλές σημαϊκές. Πέρα από αυτές τις βασικές ασχολίες του Κεφιέλη, προσθέθηκαν οι βεβαιώσεις των αγορθών. Ένα καινούργιο δικείμενο, που ουσιαστικά στα τελευταία χρόνια πριν να φύγω, μας απασχολούσε πολύ περισσότερο χρόνο από όλα τα άλλα τα δικείμενα. Και είχαμε πάρα πολύ πόντε υπαρκότητα στην υπηρεσία, ουσιαστικά όλοι οι αγρότες της περιοχής περνούσαν από εδώ για να πάρουν τις βεβαιώσεις. Είτε παντρευματικοί αγρότοι, είτε κάποιοι που ασχολείται με τα γεωργικά. Κατά καιρούς, ανάλογα από τις συνθήκες της αγοράς, γινόταν εισαγωγές λιπασμάτων. Κάλλες χώρες, γινόταν εισαγωγές πρότωσης του υλικού, γινόταν έλεγχη με τη σποροπαραγωγή. Τα πρώτα χρόνια, όταν είχαν εργητές σταριού, ήταν υποχρωμένοι για την επιδόθηση, να χρησιμοποιούν πολύ φιστωτημένο σπόρο. Η έννοιση δεν ήταν τόσο ορμάνημα, γιατί όλοι φτιάχνουν πολύ καλή καλλιέργεια. Τα τελευταία χρόνια που η ποσότητα του σπόρ μειώθηκε, εκεί η έλεγχη είχε μεγάλη δουλειά και μεγάλο αποτέλεσμα. Στο αρχείο της σποροπαραγωγής, αυτή είναι σοβαρή υπόθεση για την οφείσανση. Τα πρώτα χρόνια που είχαμε σποροπαραγωγής, δεν ξέρω που είμαστε, βα, και θυμάσαι, τον Λιώσπορο, τον Λιώσπορο 10... θυμάμαι, του 1000, του 1590, είχα πάρει την Ουγγαρία τότε, για όλη την Αλλάδα, και κάναμε και τα μπαμπάκια, γιατί σποροπαραγωγή, γιατί εγώ τα παράζησα μετά και κάναμε σαγούρι. Το ΚΕΠΕΑ δεν υπήρχε και μεχόρομε τον Λιώσπορο. Είχα τον έλεγχο. Τον έλεγχο. Για ποια χρονιά γνωρίζεσαι? Μιλάμε το ευρωβουλευτήριο. Εγώ που εδώ είμαι, ρε παιδιά μου. Συγχαστηκείται πάντα και την περίοδο του Συγχαστηκείται πίσω. Είμαι δεδομένος που δεν είχε πάνε να πήγαινε να έλεγξε κάποια πράγματα. Εντάξει, ήταν, ήταν, πάντως, αλλά είχαν τον ΚΕΠΕΑ. Ωραία μορφή δεν είχαν έρθει πέρα, αλλά κάτω συνεργάζονταν. Η πρώτη μορφή της υπηρεσίας ήταν το ΚΕΠΕΑ και το κρατικό κτήμα. Κι εκεί το κρατικό κτήμα το ανήκαν στο Υπουργείο Γεωργίας. Εκείνη την περίοδο και οι δεξιγεωργίες στο Υπουργείο Γεωργίας. Ή πήγαν στο Υπουργείο Σωτερικών, πήγαν στο Υπουργείο Γεωργίας, και οι υπάλληλοι που είχαν αυτά τα αντικείμενα ακολούθησαν αυτήν την πορεία. Ήταν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Σωτερικών. Στην πορεία οι υπάλληλοι του Δεξιζογεωργίας πήγαν στη Νομαρχία, οπότε γίνανε νομαρχεοί υπάλληλοι. Και στη πορεία της Νομαρχείας γίνονταν περιφέρια, η σημερινή περιφέρια, οπότε γίνονταν περιφεραιοικοί υπάλληλοι. Και γι' αυτό το ΚΑΒ ανεξαρτωπίθηκε από αυτούς εδώ τους υπαλλοί του Νομαρχείας και υπάρχουν τους γεωκόνους, διότι οι έλεγχοι να γίνουν τα πωχαρτικά. Βέβαια πάντα ανάλογα με την κυβερνητική πολιτική που υπάρχει εκείνη η περίοδο αλλάζουν και οι μορφές και τα αντικείμενα. Αυτά είναι πράγματα τα οποία μεταβάζονται ανάλογα με την φιλοσοφία της κάθε κυβέρνησης. Δεν αλλάζει την ουσία όμως, την ουσία δεν αλλάζει, δηλαδή δεν άλλαξε πως το καλύτερο πρέπει να αλλάξει. Εγώ που πήγα το 1969, εγώ ήταν κέντρο ρεοκοπολπλαστικού υλικού. Εγώ νομίζω ότι τέτοια οι αναμβασίες και όλη αυτή η διαδικασία που ήταν εδώ και ήταν εκεί έγινε να βρει και χωρισμός από την ιδέα της διοργίας. Επειδή άλλαξε το καθεστώς των υπαλλήλων, ένα διάσημα γίνονταν δημόσιο, γιατί οι νομαρχίες ήταν οι ιδιωτικοί υπαλληλίτες, οτι δεν επηγόταν στο νημόσιο τομέα και η κρατική έδειξη πρέπει να γίνει από δημόσιος υπαλληλίτες. Και φύγε από το πρόβλημα και αποχωρίστηκαν. Άλλαξαν οι υπηρεσείς και οι υπάλληλοι ακολούθησαν από κάθε υπάλληλο στην υπηρεσία τους. Η υπηρεσία η οποία πήγαινε στις περιφέρειες σημερινή περιφέρεια τότε νομαρχία, οι υπαλληλίτες ακολούθησαν και έγιναν υπάλληλοι της νομαρχίας. Οπότε δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, οι κρατικοί μπορούν να ελέγχουν τις φοροπαραγωγίες και αυτοί χωρίστηκαν και οι υπάλληλοι του ΚΠΕΛ ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή με την έννοια του δημοσίου υπαλλήλου πάνω στο κράτος. Ο ΚΠΕΛ μέχρι την αναδιάστρωση του Υπουργείου ήταν στη διεύθεση ΡΟΝ και της δικής παραγωγής. Ακόμα και από το όνομα της διεύθεσης φαίνεται ότι είναι μια διεύθεση που εισρέωνε χρήματα. Δηλαδή η αρχική ίδρυση του ΚΠΕΛ ήταν να επιβάλλει πρόσκυμα ή να επιβάλλει παράβολα για να εισπράττει το Υπουργείο χρήματα. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι ο πιο αποτελεσματικός ρόλος του ΚΠΕΛ για την εκπαιδίωση της ελληνικής γεωργίας ήταν όχι να παίζει το ρόλο του αστυνόμο να επιβάλλει πρόσκυμα, αλλά να παίζει το ρόλο του συνεργάτη, του ελληνευρώτη. Έτσι τις ημέρες που ήμουνα εγώ μεταμορφώθηκε ο ρόλος του υπαλλήλου του ΚΠΕΛ και ήμασταν κοντά στους ανθρώπους, κοντά στους σπορπραγωγούς, κοντά στους φιτορυμούχους, κοντά στους γεωφόνους που έχουν τα μαγαζιά εμπορίες συλληπασμάτων και μαζί τους προσπαθούσαμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προέκτηκαν. Έτσι ο κόσμος μας εμπιστευόταν, μας έλεγε το πρόβλημα και εκεί το συμβουλεύαμε και να είναι νόμιμος, να μην βρίσκει λύσεις παράνομες, αλλά και από την άλλη να γίνεται η δουλειά του. Αυτό βέβαια το πετύχαμε, γιατί ήμασταν ως επιτωπίστων εκτός γραφείου. Το πρώτο καιρό, θυμάμαι τον χρόνο, είμασταν γύρω στα 160 μέρες εκτός έδρας. Αυτό σημαίνει ότι τις πιο πολλές μέρες ήμασταν και εκτός γραφείου, ήμασταν κοντά στους παραγωγούς, στους ελληνες αγωγάτες. Σιγά σιγά με την οικονομική κρίση, εκτός έδρας μειώθηκαν και ξαναμειώθηκαν και ξαναμειώθηκαν και στο τέλος αναγκαζόμασταν να κάνουμε δουλειά από το γραφείο. Βέβαια η δουλειά από το γραφείο δεν μπορεί να είναι αποτυλωσματική, όπως να πας επί τόπου, να δεις το πρόβλημα, να βρεις λύσεις και να έχεις και μια προσωπική επαπή με τον Έλληνα αγρότη, για να σε πιστεύετε κιόλας. Πάντως το KPL πιο προσπάθησε να δουλήσει με άλλη μορφή. Όλα τα είχε το KPL, όλοι οι δύσκολοι παραγωγοί διοργάνωναν τη διοργάνωση του KPL. Μετά το 1986 που απαγορέθηκε λόγω που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύονταν να έχει τέτοιες πρωτοβουλίες. Συγγνώμη, θυμάμαι και τα λιώσουρα παιδιά με τις παραπορεσίες, ό,τι είναι λάθος τα παραπορεσίες. Τα τότε τα είχε πάρει μετά, τα φύγε εκεί δε, επειδή απαγορευόταν. Πρέπει να φύγουν από το κράτος, το μη υπάρχουν οι παιδιά κύριοι. Και πήγα στο Σιουριώθος. Ο έλεγχος παραμένει και τώρα και σήμερα ακόμα παραμένει στο KPL. Νομίζω και τα πράγματα όπως τα θυμόμαστε εμείς και όπως είναι τώρα, όταν έρχονται τα παιδιά, νομίζω δεν με ενδιώθηκαν τόσο πολύ. Παρέμπυνα έτσα ένδυα δεδομένα, δεν έγινε κάτι καινούριο να αλλάξει λίγο έτσι. Όσα το πράγμα με τον τρόπο εξυπηρέτησης του αγροτών και λοιπά μπορεί να έχουμε ενδιωθεί. Και συμβάλλει και ο κόσμος τώρα να κάνει τη δουλειά τους πιο μελετημένα και πιο συνεπή. Αλλά όσα αναφέρονται ο ελεύθερος έλεγχος και τα πράγματα δεν έχει μενιεθεί τίποτα να αλλάξει, να μην κάνει κάτι καινούριο ή κάτι λινέτερο. Γιατί το νομίζω πάντως ότι θα παραμένουμε στάσιμα. Τώρα η ποιότητα της δουλειάς εξεδράδει από αυτήν τον γιο παλών και τον άλλον τον φασχολούνται. Για να γίνει τίποτα, για να βελτιωθεί η εργασία και οι δουλειές δεν θα γίνει. Δεν το νομίζω, δεν ξέρω. Αυτό πώς λέτε, πιστεύεις, πώς φύγει αυτό? Το κράβος δεν είναι τόσο σημαντικό. Στα Κεπιέρα είναι μια δραστηριότητα η οποία είναι σοβαρή και καρή για τους αγόλους. Δηλαδή φέρνει τελέσματα στην παραγωγή, η οποία παραγωγεί στα συμβάλλει. Δεν είναι τόσο πολύ καλή δραστηριότητα. Έτσι νομίζω. Για μένα ήταν μια περίοδος στη ζωή μου που έζησα εδώ πέρα, δούλεψα με συναδέλφους αγαπητούς, που έχουμε κρατήσει επαφή και μετά πήγαμε στη σύνταξη και η ζωή συνεχίζεται. Ήμουν κάθε μέρα έξω στα χωράφια με τους παραγωγούς. Κάναμε έλεγχο στο χωράφι, έλεγχο μετά όταν μείνονταν και ο αλουμισμός για να δούμε τους ξένους πώς πήγαν μέσα. Και περνούσα ωραία μάτια. Τώρα το ίδιο σημείωσαν και εσάς. Να πηγαίνετε έξω, να τα βρίσκετε με τους παραγωγούς, να το συζητάτε. Και ορίζω ότι πρέπει να είστε πληγικοί με τους αγώροτες, η έλεγχη να γίνεται για όφελος για τους αγωρώτες και να είστε αντιεθνικοί και αυστηριακοί. Όσο μπορείτε να είστε τυπικοί στη δουλειά σας για να είναι αποτελεσματικοί και να εξυπηρετήσει και τους αγωρώτες της περιοχής και γενικά την εθνική παραβολή. Έχουμε έτσι να πάνε πάντα και εσείς οι νέοι να σας βλέπουμε πάντα καλά όσο ζούμε. [♪ Μουσική ευαίσθησης συνεχής και κομμάτων της αγωρώτης σκέψης της ΕΚΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑ [♪ Μουσική ευαίσθησης συνεχής και κομμάτων της αγωρώτης σκέψης της ΕΚΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑ [♪ Μουσική ευαίσθησης συνεχής και κομμάτων της αγωρώτης σκέψης της ΕΚΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑ [♪ Μουσική ευαίσθησης συνεχής και κομμάτων της αγωρώτης σκέψης της ΕΚΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑ [♪ Μουσική ευαίσθησης συνεχής και κομμάτων της αγωρώτης σκέψης της ΕΚΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑ [♪ Μουσική ευαίσθησης συνεχής και κομμάτων της αγωρώτης σκέψης της ΕΚΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑ [♪ Μουσική ευαίσθησης συνεχής και κομμάτων της αγωρώτης σκέψης της ΕΚΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑΤΑ