Διάλεξη 4 / Διάλεξη 4 / Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο - Κυριαζόπουλος Κυριάκος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο: Υπόσχεσθαι, κύριοι και φίλοι, στις δένταρτες διάλεξης του Συγκριτικού Εκκλησιαστικού Δικαίου του Δευτέρου Εξαμήνου, συνεχίζομαι την παρουσίαση της καθήλυν αρμοδιότητας των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας και βρισκόμαστε στο ποντυφικό συμβούλιο για το διάλογο μεταξύ των θρησκειών. Το ποντυφικό συμβούλιο για το διάλογο μεταξύ των θρησκειών προωθεί και ρυθμίζει τις σχέσεις με τα θρησκεύματα και με τα μέλη τους, καθώς και με εκείνους που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν μια θρησκευτική συνείδηση. Η καθήλυν αρμοδιότητα του ποντυφικού συμβουλίου για τον πολιτισμό. Το ποντυφικό συμβούλιο για τον πολιτισμό προωθεί τις σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και του πολιτιστικού κόσμου με το μό του πρόπριο, δηλαδή διάταγμα εξειδίας πρωτοβουλίας. Το τότε Παπα Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου είναι αποντιφικά τους, της 25ης Μαρτίου 1993, το οποίο κατάργησε το ποντυφικό συμβούλιο για το διάλογο με τους μη πιστεύοντες. Του ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες και του τελευταίου ποντυφικού συμβουλίου, οι οποίες συνίσθανται στην πειμαντική μέρημνα της καθόλου εκκλησίας προς εκείνους που δεν πιστεύουν στο Θεό ή δεν ανήκουν σε καμιά θρησκεία. Η καθήλυν αρμοδιότητα του ποντυφικού συμβουλίου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το ποντυφικό συμβούλιο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αρμόδιο για τα ζητήματα που αφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με την πειμαντική ιεραποστολή της εκκλησίας. Η καθήλυν αρμοδιότητα της αποστολικής κάμερα. Η αποστολική κάμερα είναι αρμόδια κυρίως για τη διαχείριση της περιουσίας της αποστολικής έδρας κατά τη διάρκεια της χειρίας της, της οφειλόμενης είτε σε θάνατο του Πάπα είτε σε παρέτησή του. Η καθήλυν αρμοδιότητα της διαχείρισης της περιουσίας της αποστολικής έδρας. Αυτός ο οργανισμός, δηλαδή η διαχείριση της περιουσίας της αποστολικής έδρας είναι αρμόδια για τη διαχείριση της περιουσίας της Αγίας Έδρας, η οποία προορίζεται για την εξασφάλιση των κονδηλίων που είναι ανάγκη για την εκπλήρωση των σκοπών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Το τακτικό τμήμα της εξετάζει επίσης την ομικοοικονομική κατάσταση του προσωπικού της Αγίας Έδρας. Και η καθή είναι αρμοδιότητα της υπαρχίας των οικονομικών υποθέσεων της Αγίας Έδρας. Η υπαρχία των οικονομικών υποθέσεων της Αγίας Έδρας είναι αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών διαχειρίσεων που εξαρτώνται από την Αγία Έδρα ή των οποίων αυτή προίσταται. Ενεργεί οικονομικούς ελέγχους στις παραπάνω διαχειρίσεις. Συντάσσει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της Αγίας Έδρας και τους υποβάλει προσέγκριση στον Πάπα. Εκπροσωπεί την Αγία Έδρα στην υποβολή μηνύσεων ή στην άσκηση αγωγών σε σχέση με ζημίες που προκλήθηκαν στην περιουσία της Αγίας Έδρας. Η καθήλιν αρμοδιότητα της υπαρχίας του πονδυφικού οίκου. Η υπαρχία του πονδυφικού οίκου βοηθά τον Πάπα στο Αποστολικό Μέγαρο και κατά τα ταξίδια του στη Ρώμη ή στην Ιταλία. Επιβλέπει την εσωτερική τάξη του πονδυφικού οίκου. Μεριμνά για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των πονδυφικών τελετών εκτός του στενά λατρευτικού μέρους. Διευθετεί τις δημόσιας και ιδιωτικές ακροάσεις ενώπιον του Πάπα. Διευθύνει ως προς την πειθαρχία και την υπηρεσία, τους κληρικούς και τους λαϊκούς που αποτελούν το πονδυφικό παρεκκλήσιο και την πονδυφική οικογένεια. Η καθή λινάρμοδιότητα της υπηρεσίας για τις λατρευτικές τελετές του ανώτατου πονδύφικα. Η υπηρεσία για τις λατρευτικές τελετές των ότων του πονδύφικα είναι αρμόδια για την προετοιμασία και τη διεύθυνση των ιερών τελετών που τελούνται από τον Πάπα ή στο όνομά του. Η καθή λινάρμοδιότητα της Πονδυφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική. Η Πονδυφική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική είναι αρμόδια για τη συμβουλευτική και οικονομική συμπαράσταση των επιμέρους εκκλησιών στη Λατινική Αμερική και για τη μελέτη των ζητημάτων που τις αφορούν. Η καθή λινάρμοδιότητα της Πονδυφικής Επιτροπής για τη διατήρης καλλιτεχνικής και ιστορικής κληρονομιάς. Η Πονδυφική Επιτροπή για τη διατήρης καλλιτεχνικής και ιστορικής κληρονομιάς προίσταται στην προστασία της καλλιτεχνικής και ιστορικής κληρονομιάς της καθόλου εκκλησίας και παρέχει τη σχετική βοήθεια στις επιμέρους εκκλησίες και στους επισκοπικούς οργανισμούς. Επιδίδεται επίσης στη διαρχή ευεσθητοποίηση των μισθών σε σχέση με την εν λόγω προστασία. Στη συνέχεια, θα περάσουμε στην οργάνωση των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας. Τα δικαστέρια, δηλαδή οι οργανισμοί της Ρωμαϊκής Κουρίας, εκτός αν έχουν μια άλλη οργάνωση λόγω της ειδικής φύσης τους, ενός ειδικού νόμου, αποτελούνται από τα εξίες όργανα. Πρώτον, των επικεφαλείς του δικαστέρια, δηλαδή του οργανισμού της Αγίας, της Ρωμαϊκής Κουρίας. Δεύτερον, τη συνέλευση των μελών του δικαστέρια, δηλαδή του οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Τρίτον, των πρελάτους προϊστάμενων, δηλαδή των ιεράρχιων προϊστάμενων. Τέταρτον, των κογκρέσους, δηλαδή των κογκρέσων. Πέμπτον, τους συμβούλους και τη συμβουλευτική. Πέκτον, τους άμεσους συνεργάτες των πρελάτων προϊσταμένων, των ιεραρχών προϊσταμένων. Και έβδομον, τους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό. Μια άλλη οργάνωση έχουν παραδείγματος χάριν τα δικαστήρια και το ποντιφικό συμβούλιο για τον πολιτισμό. Το προσωπικό του δικαστέριου, δηλαδή του οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, διακρίνεται σε ανώτερους λειτουργούς, συμβούλους και υπαλλήλους λοιπό προσωπικό. Ανώτερη λειτουργή είναι ο επικεφαλής του δικαστέριου, του οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, τα μέλη της συνέλευσης, ο πρελάτους προϊστάμενος, δηλαδή ο πρελάτους ιεράρχης και οι υπογραμματοίς του δικαστέριου, του οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Το προσωπικό του δικαστέριου, του οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, πρέπει να επιλέγεται από διάφορες περιφέρειες του κόσμου, σύμφωνα με την αρχή της παγκοσμιότητας. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τον επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Ο επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, μπορεί να είναι είτε καρδινάλαιος με τον τίτλο του υπάρχου ή του προέδρου, είτε αρχιεπίσκοπος με τον τίτλο του προέδρου. Διορίζεται από τον Πάπα για μία πενταετία που μπορεί να ανανεωθεί. Όταν συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας, αν είναι καρδινάλαιος, παρακαλείται, δηλαδή κατ' ουσίαν υποχρεούνται να υποβάλλει την παρέτησή του από το αξίωμα του επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας στον Πάπα, ο οποίος θα αποδεχθεί την παρέτησή του ή θα αναβάλει την αποδοχή της. Αν όμως είναι αρχιεπίσκοπος, πάβεται αυτοδικαίος από το αξίωμα του επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Σε περίπτωση θανάτου του Πάπα, πάβεται αυτοδικαίος από το αξίωμα του οποιοσδήποτε επικεφαλής ενός δικαστέριου, δηλαδή οποιοσδήποτε επικεφαλής ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Εξερούνται οι επικεφαλείς της Αποστολικής Περιτεντσιάρια, δηλαδή του Αποστολικού Εξομολογηταρίου, του Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Ρώτα και της Αποστολικής Κάμερα. Αυτή η εξέρεξη αφορά την περίπτωση χειρίας της Αποστολικής Έδρας. Ο επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, διοικεί, διευθύνει και εκπροσωπεί το δικαστέριο, δηλαδή εν οργανισμό της Ρωμαϊκής Κουρίας, το οποίο προίσταται. Επίσης, προεδρεύει τη συνέλευση των μελών του και του Κογκρέσου. Προσωμιάζει με υπουργό ενός κράτους. Δεύτερον, η συνέλευση των μελών του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Τα μέλη της συνέλευσης του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, είναι καρδινάλοι και επίσκοποι, κυρίως επαρχιούχοι. Μπορούν επίσης να συγκαταλεχθούν μεταξύ των μελών του και άλλοι πιστοί, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, ανάλογα με τη φύση του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Πάνω σχάρι, στο Ποντιφικό Συμβούλιο για τους λαϊκούς, στο Ποντιφικό Συμβούλιο για την οικογένεια, στο Ποντιφικό Συμβούλιο CON UNUM, μια καρδιά. Οι υποθέσεις όμως, αρμοδιότητας της συνέλευσης του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, που απαιτούν την άσκηση της εξουσίας δια κυβερνήσεως, επιφυλάσσονται μόνο στα μέλη που είναι κληρικοί. Τα μέλη διορίζονται από τον Πάπα για μια πενταετία που μπορεί να ανανεωθεί. Πάβονται αυτοδικαίως από το αξίωμα του μέλους με τη συμπλήρωση των 80 έτους της ηλικίας, με το θάνατο του Πάπα καινιγένη με την χειρία της Αποστολικής Έδρας, καθώς και με την πάυση τους από το αξίωμα, λόγω του οποίου είχαν συγκεντραλεχθεί μεταξύ των μελών του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Η συνέλευση των μελών του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, λειτουργεί είτε ως ολομέλεια, είτε ως τακτική συνέλευση. Η ολομέλεια συγκαλείται, αν είναι δυνατόν, μια φορά το χρόνο, ενώ η τακτική συνέλευση, κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο από τον επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Στην ολομέλεια καλούνται εγκέρος όλα τα μέλη του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας, ενώ στην τακτική συνέλευση μόνο τα μέλη που διαμένουν στη Ρώμη και μπορούν να μετέχουν και τα υπόλοιπα μέλη. Η συνέλευση είναι αρμόδια για την εξέταση των σημαντικότερων, κατά την κρίση του και επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Αγίας της Ρωμαϊκής Κουρίας, υποθέσεων. Η ολομέλεια είναι αρμόδια για την εξέταση των παραπάνω υποθέσεων, εφόσον έχουν τη φύση γενικής αρχής ή της παραπέμπει σε αυτήν ο επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Οι αποφάσεις της συνέλευσης λαμβάνονται κατόπιν συζητήσεως και ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της και αποτελούν κατουσίαν απλές γνωμοδοτήσεις που υποβάλλονται στον ΠΑΠΑ που αποφασίζει τελικά. Οι εργαίνοι αρμοδιώτες της συνέλευσης προσωμιάζουν με εκείνες ενός μόνιμου γνωμοδοτικού οργάνου, ενός Υπουργείου Κράτους, το οποίο όμως γνωμοδοτεί προς τον αρχηγό και κυβερνήτη του κράτους. Ο πρελάτους προηστάμενος, δηλαδή ο ιεράρχης προηστάμενος. Πρώτον, στα αντικαστέρια, δηλαδή στους οργανισμούς της Ρωμαϊκής Κουρίας. Ο σούπστιτούτους, δηλαδή ο αναπληρωτής, του τμήματος για τις γενικές υποθέσεις της Γραμματείας του Κράτους. Δεύτερον, ο Γραμματέας για τις σχέσεις με τα κράτη, σχέσεις με το κράτος, ο Γραμματέας για τις σχέσεις με τα κράτη της Γραμματείας του Κράτους. Τρίτον, οι γραμματείς των κογκρεγατσιώνες, δηλαδή των συλλόγων. Τέταρτον, ο ρέτζενς, δηλαδή ο υποδιοικητής της αποστολικής Πενιτεντσιάρια, δηλαδή του αποστολικού εξομολογηταρίου. Τέμπτον, ο Γραμματέας του Ανώτα του Δικαστηρίου της Αποστολικής Συγκνατούρα, δηλαδή της Αποστολικής Επισφραγίσεως. Έκτον, ο Δεκάνος, δηλαδή ο προηστάμενος της Ρωμαϊκής Ρώτα. Έβδομον, οι Γραμματείς των Ποντιφικών Συμβουλίων. Όγδον, ο Βίτσε Καμεράριους, ο υποδιαχειριστής της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας κατά τη διάρκεια της χειρίας της. Ο Βίτσε Καμεράριος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας. Ένατον, ο Γραμματέας της διαχείρισης της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας. Ένα δέκατον, ο Γραμματέας της υπαρχίας για τις οικονομικές υποθέσεις της Αγίας Έδρας. Ένδέκατον, ο Αντιπρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική. Ένδεκατον, ο Γραμματέας της Ποντιφικής Επιτροπής για τη διατήρηση καλλιτεχνικής και ιστορικής κληρονομιάς της Εκκλησίας. Είναι πρελάτη προϊστάμενη, δηλαδή ιεράρχης προϊστάμενη στους λοιπούς οργανισμούς της Ρωμαϊκής Κουρίας. Πρώτον, ο ύπαρχος του ποντιφικού οίκου. Δεύτερον, ο μαγζίστερ, δηλαδή ο αρχιτελετάρχης των ποντιφικών λατρευτικών τελετών. Ο πελάτους προϊστάμενος, δηλαδή ο ιεράρχης προϊστάμενος, διορίζεται από τον Πάπα για μία πενταετία. Πάβεται αυτοδικαίως με δυσυμπλήρωση του 75ου έτους της ηλικίας. Με το θάνατο και γενικά με τη χειρία της Αποστολικής Έδρας, με το θάνατο του Πάπα και γενικά με τη χειρία της Αποστολικής Έδρας, δεν πάβεται από το αξιωμά του. Κατά τη χειρία της Αποστολικής Έδρας ασκεί μόνο την τακτική διοίκηση του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Αγίας Έδρας, ενώ χρειάζεται την επικύρωση του νέου Πάπα μέσα σε τρεις μήνες από την εκλογή του, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του. Ο πελάτους προϊστάμενος, δηλαδή ο ιεράρχης προϊστάμενος, βοηθά τον επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Νομαϊκής Κουρίας, στη διεύθυνση του προσωπικού και στην εξέταση των υποθέσεων του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Νομαϊκής Κουρίας. Μετέχει με ιδικαίωμα ψήφου στη συνέλευση του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Νομαϊκής Κουρίας, ή των συναρμόδιων δικαστέρια, δηλαδή οργανισμών της Νομαϊκής Κουρίας. Οι εγγένειε ραμβοδιωτητές του προσωμιάζουν με εκείνες ενός γενικού γραμματέα κρατικού υπουργείου. Το κονγκρέσους. Στην όμη σύνθεση του κονγκρέσους, εκτός αν τη διευρύνει ο ειδικός κανονισμός ή ο επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Νομαϊκής Κουρίας, μετέχουν πρώτον ο επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Νομαϊκής Κουρίας, ως πρόεδρος. Δεύτερον, ο πρελάτους προϊστάμενος, δηλαδή ο ιεράρχης προϊστάμενος ως αναπληρωτής πρόεδρος. Τρίτον, ο αρμόδιος υπογραμματέας. Τέταρτον, ο αρμόδιος επικεφαλής υπηρεσίας. Και πέμπτον, ο αρμόδιος βοηθός μελέτης. Το κονγκρέσους ή κονγκρέσο συνιστά ένα μόνιμο γνωμοδοτικό όργανο, που εκφέρει απλή γνώμη προς τον επικεφαλής του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας σε θέματα χειρισμού των υποθέσεων. Οι σύμβουλοι και οι συμβουλευτικοί. Οι σύμβουλοι είναι κληρικοί, μοναχοί ή λαϊκοί που διακρίνονται για τις γνώσεις και τις συναισθείους. Διορίζονται από τον Πάπα για μια πέντα αιτία που μπορεί να ανανεωθεί. Σεβεμονωμένες περιπτώσεις, το δικαστέριο, δηλαδή ένας οργανισμός της Ρωμαϊκής Κουρίας, μπορεί να ζητήσει τη γνώμη ειδικών εμπειρογνωμών, μολονότι δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των συμβούλων. Οι σύμβουλοι και οι εξομοιωμένοι με αυτούς μελετούν το θέμα που τους ανατίθεται από τον πρελάτους προηστάμενο, δηλαδή τον ιεράρχη προηστάμενο και διατυπώνουν γραπτώς τη γνώμη τους. Ο πρελάτους προηστάμενος, δηλαδή ο ιεράρχης προηστάμενος, επίσης συγκαλεί και προεδρεύει της συμβουλευτικής. Σε αυτήν μετέχουν όλοι οι σύμβουλοι του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας ή μερικοί από αυτούς. Η Σύμβουλευτική εξετάζει τα θέματα που της αναθέτει ο πρελάτους προηστάμενος, δηλαδή ο ιεράρχης προηστάμενος και εκφράζει αιτιολογημένα τη γνώμη της. Οι άμεση συνεργάτες των πρελάτει προησταμένων, δηλαδή των ιεραρχών προησταμένων και οι εξομοιωμένοι με αυτούς. Είναι άμεση συνεργάτες των πρελάτει προησταμένων, δηλαδή των ιεραρχών προησταμένων, πρώτον, ο ασσέσορ, δηλαδή ο πάρεδρος του τμήματος, για τις γενικές υποθέσεις της Γραμματείας του Κράτους. Δεύτερον, οι υπογραμματείς των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, εξομοιωμένοι με τους άμεσους συνεργάτες των πρελάτει προησταμένων, δηλαδή των ιεραρχών προησταμένων, είναι ο προμότορ γιουστίτσιε, δηλαδή ο εισαγγελέας, της κογκρεγκάτσιο για τη διδασκαλία, δηλαδή της κογκρεγκάτσιο, δηλαδή του συλλόγου για τη διδασκαλία της πίστεως. Δεύτερον, ο πρελάττους θεολόγος, δηλαδή ο ιεράρχης θεολόγος της κογκρεγκάτσιο, δηλαδή του συλλόγου για τις ανακηρύξεις των Αγίων. Τρίτον, οι ισυγητές της κογκρεγκάτσιο, δηλαδή του συλλόγου για τις ανακηρύξεις των Αγίων. Τέταρτον, ο προμότος γιουστίτσιε σουπστητούτους, ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Ανώτα του Δικαστηρίου της Αποστολικής Συγκνατούρα ή Αποστολικής Επισφραγίσεως. Πέμπτον, ο δεφένσορ βίγκουλη σουπστητούτους, δηλαδή ο αναπληρωτής υπερασπιστής του δεσμού του γάμου και της χειροτονίας, του Ανώτα του Δικαστηρίου της Αποστολικής Συγκνατούρα ή Αποστολικής Επισφραγίσεως. Έκτον, ο προμότος γιουστίτσιε, ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Ρώτα. Έβδομον, οι δεφενσόρες βίγκουλη, δηλαδή οι υπερασπιστές του δεσμού του γάμου και της χειροτονίας του Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Ρώτα. Όχδον, οι τελεγκάτοι, δηλαδή προηστάμενοι του τακτικού και του έκτακτου τμήματος της διαχείρισης της περιουσίας της Αποστολικής Έδρας. Ένατον, ο τελεγκάτος, δηλαδή ο προηστάμενος της διαχείρισης της κογκρεγκάτσιο, δηλαδή του συλλόγου για τον Ευαγγελισμό των λαών. Δέκατον, ο γενικός λογιστής της υπαρχίας των οικονομικών υποθέσεων της Αγίας Έδρας. Ενδέκατον, ο ρέτζενς, ο υποδιοικητής της υπαρχίας του ποντιφικού οίκου. Και δωδέκατον, ο διευθυντής της Έθουσα Στήπου της Αγίας Έδρας. Οι άμεσοι συνεργάτες των πρελάτη προησταμένων, δηλαδή των ιεραρχών προησταμένων και οι εξομοιωμένοι με αυτούς, βοηθούν των πρελάτους προηστάμενων, δηλαδή των ιεράρχη προηστάμενων, στη διεύθυνση του προσωπικού και στην εξέταση των υποθέσεων του δικαστέριου, δηλαδή ενός οργανισμού της Ρωμαϊκής Κουρίας. Και τώρα θα προχωρήσουμε στη διαδικασία που τηρείται στη Ρωμαϊκή Κουρία. Η εξέταση των υποθέσεων στη Ρωμαϊκή Κουρία. Πρώτον, η εξέταση των υποθέσεων στη Ρωμαϊκή Κουρία. Στα πλαίσια της καθήλην αρμοδιότητάς του κάθε δικαστέριο, δηλαδή οργανισμός της Ρωμαϊκής Κουρίας, εξετάζει τις υποθέσεις οι οποίες, πρώτον, επιφυλάσσονται από τη φύση τους ή από το κανονικό δίκαιο στην αποστολική έδρα. Δεύτερον, υπερβαίνουν τα όρια της αρμοδιότητας του επαρχιούχου επισκόπου ή των επισκοπικών οργανισμών. Τρίτον, ανατίθενται σε αυτό από τον Πάπα. Τέταρτον, υποβάλλονται από τους πιστούς απευθείας στην Αγία Έδρα. Τα συναρμόδια δικαστέρια, δηλαδή οι συναρμόδιοι οργανισμοί της Ρωμαϊκής Κουρίας, εξετάζουν από κοινού μέσω των διαδικαστεριακών συσκέψεων, δηλαδή συσκέψεων μεταξύ οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, τις υποθέσεις που άπτονται των αρμοδιωτήτων τους. Τα δικαστέρια, δηλαδή οργανισμοί της Ρωμαϊκής Κουρίας, πρέπει να ενημερώνουν σχετικά τον Πάπα, πριν αρχίσουν την εξέταση έκτακτων υποθέσεων, δηλαδή σημαντικών υποθέσεων που αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά. Εγγένει ισχύει ο ακόλουθος κανόνας. Δεν πρέπει να γίνεται τίποτε σοβαρό και έκτακτο, εκτός αν έχει αναφερθεί προηγουμένως από τους επικεφαλείς των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, στον Πάπα. Οι υποθέσεις εξετάζονται σύμφωνα με το δίκαιο, το γενικό και το ειδικό της Ρωμαϊκής Κουρίας, με επιμαντικές μεθόδους και κριτήρια και με σκοπούς στη δικαιοσύνη, το συμφέρον της εκκλησίας καθώς και τη σωτηρία των ψυχών. Οι συγκρούσεις αρμοδιότητας μεταξύ των δικαστέρια, δηλαδή των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας, επιλύονται κατά κανόνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αποστολικής Συγκνατούρα, δηλαδή της Αποστολικής Επισηφραγήσεως, εκτός αν ο Πάπας ορίσει αλλιώς σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Στο σημείο αυτό, τελείωσε ο χρόνος της τέταρτης διάλεξης του συγκριτικού εκκλησιαστικού δικαίου Δευτέρου Εξαμήνου. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.