Μ. ΚΟΡΚΙΔΗ: "Καινοτόμες Δημοτικές Βιβλιοθήκες: Σχήμα οξύμωρο ή πραγματικότητα;" (28/11/14) (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2015)
: Ευχαριστώ πολύ την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθικών Νόμων και Υπιστημών Πληροφόρησης για την Πολυτεμητική Πρόσκληση, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου για τη Φιλοξενία. Η επικοινωνία που είχαμε ήταν πολύ άσχολη, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και να ευχαριστήσουμε πολύ και τη Μαρία Τινευθυμίου για τη Φιλοξενία της. Δεν ξέρω αν είναι εδώ, αλλά επειδή ήρθε τούμπα λίγο το πρόγραμμα με τις Αμπεργίες, μας φιλοξέβησε και θυμάμαι. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Το θέμα της συσήγησης είναι καινοτόμενες δημοτικές βιβλιοθήκες σχήμα οξύμωρη πραγματικότητα. Στο ερώτημα λοιπόν αυτό, δημοτικές βιβλιοθήκες και καινοτομία σχήμα οξύμωρη πραγματικότητα, η απάντηση είναι σαφώς και θα έπρεπε να είναι πραγματικότητα. Υσχύει όμως κάτι τέτοιο, ειδικά σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση ήρθε στη ζωή μας και σάρωσε τα πάντα. Δεδαιότητες, πεπιθύσεις, προβλέψεις, προοπτικές. Είναι πια σαφές σε όλους μας ότι δεν πρόκειται μόνο για μια οικονομική κρίση, αλλά είναι μια κρίση ολική κουλτούρας και πολιτισμού. Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν οι βιβλιοθήκες δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπιρέαστες. Πόσο καινοτόμες όμως μπορεί να είναι σήμερα οι δημοτικές βιβλιοθήκες σε μια χώρα όπου η οικονομική ύφεση και η ανεργία είναι στην κορυφή του καθημερινού λεξιολογίου μας. Είναι εφικτό να μιλάμε για πρωτοπόρες βιβλιοθήκες? Μπορούν να παρέχουν λιξυκέλευτες υπηρεσίες στο κοινό τους και ταυτόχρονα να αγωνίζονται για την επιβίωση τους. Πριν προχωρήσουμε είναι αναγκαία μια καταγραφή της πραγματικότητας των δημοτικών βιβλιοθήκων. Σε γενικές γραμμές η εικόνα τους είναι θολή. Δεν γνωρίζουμε ούτε τον ακριβή αριθμό τους αλλά ούτε και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό τους. Με τις δημόσιας βιβλιοθήκες στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Ανήκουν διοικητικά στο Υπουργείο Παιδείας, είναι 46 και γνωρίζουμε μέσα από τον ετήσιο απολογισμό που κάνουν στο Υπουργείο υπάρχει μια σαπής καταγραφή της λειτουργίας και των δράσεών τους. Δυστυχώς για τις δημοτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα οι οποίες διοικητικά ανήκουν στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχουν επαρκεί δεδομένα. Στην προσπάθεια αναζήτηση στοιχείων για την τεκμηρίωση της διπλωματικής μεργασίας διαφάνει και το κενός στην ελληνική βιβλιογραφία όσον αφορά τη μελέτη, την έρευνα και την επιστημονική καταγραφή των συνθηκών που υποκρατούν σ' αυτές. Ουσιαστικά το ξέρετε κι εσείς νομίζω ότι το μέλλον των δημοτικών βιβλιοθήκων εξαρτάται από το ενδιαφέρον που για κάθε δημοτική αρχή επιδεικνύει κάθε φορά, μιας και η χρηματοδότησή τους γίνεται από τους δημοτικούς προπολογισμούς, οπότε εξαρτώμαστε άμεσα. Υπάρχουν δε αρκετές περιπτώσεις όπου τα κονδύλια που διατίθεται είναι μηδενικά, καλύπτοντας μόνο τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτό όπως καταλαβαίνετε καθιστά δυνατή κάθε εξέλιξη των δημοτικών βιβλιοθήκων. Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη πανελλήνια έρευνα είναι η πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης αναφορικά με τις δημοτικές βιβλιοθήκες. Έγινε το 2007, δυστυχώς μετά από αυτή τη συγκεκριμένη έρευνα δεν εκμονήθηκε κάποια άλλη, οπότε δεν υπάρχει κάποια επικαιροποίηση των στοιχείων. Ειδικά μετά και το πρόγραμμα Καλλικράτης που επικράτησε στην Ελλάδα, η συνένωση δηλαδή πολλών βήμων, ο αριθμός των δημοτικών βιβλιοθήκων σίγουρα δεν θα είναι ακριβής. Ο καθήνας αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Εσωτερικών δηλαδή δηλώνει αδυναμία να μας προσδιορίσει πόσες είμαστε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το Γραφείο Βιβλιοθήκων, γιατί υπάρχει Γραφείο Βιβλιοθήκων στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην ερώτηση μου πόσες είναι οι δημοτικές βιβλιοθήκες που έχουμε στην Ελλάδα, μου απάντησαν ότι πρέπει να τηλεφωνώ σε κάθε δήμο και να ρωτάω σε κάθε δήμο συγκεκριμένα αν έχει βιβλιοθήκη. Μετά λοιπόν από ατελείωτα τηλεφωνήματα, φαξ και τα υδρομικές επιστολές, ο αριθμός των ελληνικών δημοτικών βιβλιοθήκων προσδιορίστηκε στις 286, εκ των οποίων οι 92 ήταν ενενεργές, δηλαδή κατεφημισμών βιβλιοθήκες. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε προσωπικό, δεν άνοιγε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη. Δεν υπήρχε ποτέ η βιβλιοθήκη.