Διάλεξη 8 / σύντομη περιγραφή - Χατζόπουλος Δημήτριος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
σύντομη περιγραφή: Αυτά τα πράγματα που λέμε πολλές φορές δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η γλώσσα του σώματος μας. Τι εννοώ με αυτό το πράγμα? Ότι βλέποντας αυτόν εδώ αμέσως καταλαβαίνεις ότι μιλάει με κάποιον σημαντικό πρόσωπο. Έχει θέση, έχει σημασία, έχει σημασία, έχει σημασία, έχει σημασία, έχει σημασία, έχει σημασία, έχει σημασία. Είναι ο πιο σημαντικό πρόσωπο. Έχει θέση εδώ πέρα ότι μιλάει με το αφεντικό του. Μάλιστα αφεντικό, νέο αφεντικό. Αυτός εδώ, εντάξει γυναίκα, θα φάμε τα μακαρόνια που θα κάνει στο σπίτι ή τις μπάμμες που δεν θα αρέσουν. Είναι βαριαστημένος και το καταλαβαίνεις. Αυτός όμως ο εραστής γυρίζει την πλάτη του γιατί θέλει να είναι μόνος του. Πάντοτε, πάντοτε. Να ξέρετε ότι πολλές φορές ό,τι λέμε στα παιδιά αυτό που τους μένει είναι περισσότερο η γλώσσα του σώματος παρά αυτά που λέμε. Για παράδειγμα αυτός εδώ χαμογελάει και τους κάνει παρατήρηση. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που μένει στους μαθητές σας είναι ότι εσείς χαμογελάτε και εντάξει ο δάσκαλος δεν λέει και πολλά πράγματα. Εδώ ο δάσκαλος τους δίνει συγχαρητήρια και έχει ένα ύφος πολύ αυστηρό οπότε ούτε αυτό συμβαδίζει με αυτά τα οποία λέει. Η αίσθηση ότι κάποιος μας λέει ψέματα συχνά συμβαίνει γιατί άλλα λέει και άλλα βλέπουμε στη γλώσσα του σώματος του. Τι εννοώ με αυτό. Θα το ακούμε στην πορεία. Να ξέρετε ότι πολλές από τις εκφράσεις που κάνουμε άλλες είναι επίκτητες και άλλες έμφυτες. Αυτό σημαίνει ότι οι χαμογελαστές εκφράσεις των παιδιών που είναι τυφλά μάλλον είναι το έχουμε από μέσα μας το χαμόγελο δεν το μαθαίνουμε. Η κίνηση του ναι μάλλον είναι έμφυτη γιατί γίνεται και από τυφλούς όταν λέει κάποιος ναι. Το φύλλο κάποιοι λένε ότι επηρεάζει τις κινήσεις μας. Για παράδειγμα όλοι γνωρίζετε ότι το αστείο κάτι πάτησες ο άντρας έτσι αν όμως το σηκώσει έτσι τότε κάτι άλλο σημαίνει. Επίσης θεωρούν ότι και η κουλτούρα παίζει ρόλο στις κινήσεις μας. Για παράδειγμα αυτή εδώ η κίνηση δεν ξέρω είναι παγκόσμια σχεδόν. Αυτή εδώ η κίνηση σημαίνει ok σημαίνει στην Ιαπωνία χρήματα και σημαίνει σε κάποιους λαούς στη Μεσόγειο σωμοφιλόφυλους. Αυτή η κίνηση σημαίνει auto stop σημαίνει πολύ ωραία μπράβο σημαίνει όμως και άντε... Στην Ελλάδα βέβαια χρησιμοποιούμε το μεσαίο δάχτυλο, στη Ρώμη χρησιμοποιούμε αυτή την κίνηση. Και υπάνω? Πες το. Είναι και άλλο ένα σύμβολο για τους ελουμινάτερους. Είναι σύμβολο για τους ελουμινάτερους. Αυτό δεν το ήξερα και είχε πρόσφατα την ταινία ελουμινάτερ. Αλλά την έχω δει τόσες φορές και λέω αυτό δεν το θυμώ. Εκτός από την κουλτούρα όμως παίζει όλο και το κοινωνικό επίπεδο και η ηλικία. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί λέει ψέματα συνήθως καλύπτει το στόμα του υποσυνείδητα. Εδώ ο έφηβος και εδώ ένας μεγάλος. Όταν λέμε ψέματα... Προλέπτει λιχτής όμως να λέει ψέματα όπως δεν καταλαβαίνουν. Σε αυτό φτάνουμε εδώ και αυτό είναι σημαντικό για ένα δάσκαλο. Ίσως χρειαστεί και εσείς κάποιες φορές. Δάσκαλο ισχύει γι' αυτό που λένε όταν κάνετε ψέματα κοιτάει πάνω. Θα τα πούμε. Κάντε λίγη υπομονή και θα σας λυθούν οι απορίες σας. Όταν λοιπόν λέμε ψέματα προδυνόμαστε από τη γλώσσα του σώματος. Να ξέρετε ότι οι επαγγελματίες ψεύτες και πολιτικοί αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις. Κάνουν δέτερες κινήσεις. Τώρα πως το καταλαβαίνεις. Γι' αυτό έχουμε στην αστυνομία τον βάζι τον άλλον κάτω. Και βάζει το φακό από πάνω, τον προβολέα. Και επίσης έχουν και τις κάμερες. Και το καταλαβαίνεις από τη μυική σύσπαση του προσώπου. Από τη συστολή διαστολή της κόρης των ματιών. Από την εφίδρωση στο φρίδι. Από το κοκκινισμα στα μάγουλα. Και από την αύξηση του ρυθμού ανοιχοκλησίματος των ματιών. Για παράδειγμα, ρωτάς τη φίλη σου, είμαι και ο πρώτος. Και η φίλη σου κάνει, ναι βέβαια. Ξέρεις ότι κάπου δεν πάνε καλά τα πράγματα. Εδώ έχω να σας δείξω. Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα είναι με ένα μήνυμα. Εγώ θα δω το μάτς με κάποιους σε κάτι φίλους. Δέστε τώρα όμως τι έχω βρει και από επαγγελματίες. Θα δείτε ότι και αυτοί όταν είναι σε κατάσταση έντασης και αυτοί δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά. Σαν εισαγγελαία τώρα, ποιος που είναι πτήσης νέας δημοκρατίας, πάει και συναντάσσεται. Δεν μπορεί, μπορεί να πει στιγμένη βράδυ να ξυπνάμε. Μα ακόμα που διαχωρήθηκαν συναναγές του Ταράστα στην Εκτάλη. Κι εσύ δεν μπορείς να είσαι ένας φίλος του Παγκανίδης και να φορτάς. Είμαι τρελένης. Πρέπει να μάθω με ποιος έδωσης. Σαν εισαγγελαία τώρα, ποιος που είναι πτήσης νέας δημοκρατίας, πάει και συναντάσσεται. Μα ακόμα που διαχωρήθηκαν συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Κι εσύ δεν μπορείς να είσαι ένας φίλος του Παγκανίδης και να φορτάς. Μα ακόμα που διαχωρήθηκαν συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Σαν εισαγγελαία τώρα, ποιος που είναι πτήσης νέας δημοκρατίας, πάει και συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Μα ακόμα που διαχωρήθηκαν συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Μα ακόμα που διαχωρήθηκαν συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Σαν εισαγγελαία τώρα, ποιος που είναι πτήσης νέας δημοκρατίας, πάει και συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Μα ακόμα που διαχωρήθηκαν συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Σαν εισαγγελαία τώρα, ποιος που είναι πτήσης νέας δημοκρατίας, πάει και συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Μα ακόμα που διαχωρήθηκαν συναναγές του Παγκανίδης και να φορτάς. Βλέπετε λοιπόν ότι αυτός ο παρουσιαστής ασχολείται καθημερινά με την πληρώραση και γνωρίζει πολύ καλά τη γλώσσα του σώματος. Αλλά όταν είμαστε σε η κατάσταση πίεσης, ακόμα και αυτά τα άτομα σπάνε και δεν καταλαβαίνεις αν λένε αλήθεια ή ψέματα. Οπότε, εσείς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αρκετά από τα μηνύματα της γλώσσας του σώματος και για να καταλαβαίνετε τους άλλους, αλλά και για να κρύβετε τα δικά σας τα συναισθήματα. Διότι οι μαθητές σας δεν έχουν κάνει σεμινάρια για τη γλώσσα του σώματος, όμως υποσυνείδητα, ιδιαίτερα αυτοί που παρατηρούνε, καταλαβαίνουν πάρα πολλά πράγματα. Και θα το καταλάβετε στην πορεία τι εννοούν αυτό. Εδώ τώρα, κρίμα που δεν είναι χρωμό, έχω πάρει ορισμένες κοινήσεις τις οποίες φαντάζομαι τις γνωρίζετε. Θα δείτε ότι πάρα πολλοί πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτήν εδώ τη στάση, αρμόδιος εξουσία. Πολλές κοπέλες παίζουν με τα μαλλιά τους όταν είναι να κάνουν μάθημα και αυτό δηλώνει ανασφάλεια και περνάει στους μαθητές. Αναποφασιστικότητα, αυτές εδώ οι κινήσεις, αυτή εδώ αμφιβολία. Όμως αυτό που είπε τώρα και ο Γιώργος, όλα αυτά που είπαμε είναι πολύ σημαντικό να τα βλέπουμε στο σύνολο. Δηλαδή, ναι μεν κάποιος γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό εδώ για παράδειγμα σημαίνει στάση άμνος, όμως μπορεί απλά να κρυώνει. Άρα λοιπόν πρέπει να τα βλέπεις πάντα στο σύνολο και όχι «Α ο Χατζόπουλος μας είπε ότι αυτή η στάση είναι έτσι και πάει τελείωσε». Λοιπόν, πάμε να δούμε το top 10 εδώ για τη γλώσσα του σώματος. Το πρώτο είναι τα μάτια. Θεωρώ πολύ σημαντικό όταν μπαίνετε να κάνετε κάπου μάθημα αντί να κοιτάτε το κενό όπως κάνουνε κάποιοι και να επαγγέλλετε ένα πήμα να προσπαθείτε να αποκαταστήσετε οπτική επαφή με το σύνολο των μαθητών σας. Αυτό αμέσως δημιουργεί μια ηχειότητα και αισθάνεται ο άλλος ότι εσύ ενδιαφέρεσαι γι' αυτόν. Τα μάτια μας δείχνουν τη φαρμακερή μάτια ή μας δείχνουν και την αγάπη. Τι εννοώ με αυτό. Ναι. Γεια σου ένα. Διαβάστε αυτό εδώ με τη Μαφάλτα και τον πατέρα της. Επίσης προσέξτε ότι συνήθως αγαπητοί είναι οι ηθοποίοι οι οποίοι έχουνε μεγάλα μάτια και μεγάλες κόρες ματιών. Δεν είναι τυχαία ότι ο Φρόντος προσέξτε τον που είχε πρόσφατα και τον άρχοντα των δαχτυλιδιών έχει τεράστια μάτια. Οι άνθρωποι που έχουν έτσι τεράστια μάτια και έχουνε μεγάλες κόρες ματιών μας κάνουν να νιώθουμε αγαπητοί σε αυτούς. Δεν είναι τυχαία ότι όταν πας σε έναν έμπορο να αγοράσεις κάτι σε έναν πολύ καλοπολητή και του λες ποιο από τα δύο να επιλέξω. Δεν είναι τυχαία ότι ο καλός απολητής δεν σας προτείνει το παντελόνι που του αρέσει αυτούν, αλλά σε κοιτάζει. Και εσύ του λες ποιο από τα δύο, αυτός βλέπει τα μάτια σου. Οπότε τα μάτια σου προδίδουν την επιθυμία σου. Δεν είναι τυχαία ότι όταν κοιτάζω τη χρύσα στα μάτια, καταλαβαίνω ότι η χρύσα με συμπαθεί. Και αυτό φαίνεται από τη συστολή και διαστολή της κόρης των ματιών. Θα δείτε ότι αν πας, για παράδειγμα, σε μια καφετέρια με έναν φίλο σου και όλη την ώρα κοιτάζεις τριγύρω, γιατί μου έχει τύχει αυτό, να κοιτάζει τις κοπελές που περνάνε, καταλαβαίνεις ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται για σένα. Αν δεις ένα ζευγάρι να είναι μαζί και να μην κοιτάζονται στα μάτια, είναι κλασική περίπτωση ότι ή το κορίτσι ή ο άντρας δεν ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλο. Τώρα, από πού φαίνεται όμως πολύ αυτό σε στιγμές όπου νιώθουμε ικανοποίηση, σε αυτές τις στιγμές έχουμε διαστολή της κόρης των ματιών, δηλαδή άλλο είναι να σε κοιτάζει ο άλλος έτσι και άλλο είναι να σε κοιτάζει με τα μάτια ανοιχτά όπως με κοιτάτε εσείς αυτή τη στιγμή. Γιατί φαίνεται εκείνη τη στιγμή η κόρη των ματιών σας. Φανταστείτε μια γυναίκα να κάνει αυτό εδώ το πράγμα. Τελειώνω! Τελειώνω! Δεν υπάρχει περίπτωση, ξέρεις ότι λέει ψέματα. Γιατί, τη στιγμή, βλέπετε ότι είναι υποσυνείδητα αυτά, τα γνωρίζουμε. Τελειώνω τώρα που τελειώνω, τι τελειώνει, τι κάνει. Έχω περδευτεί τώρα, έχω περδευτεί. Εσύ πρέπει να πας στο λαζόφλουλο. Να το τελειώσω λίγο αυτό. Γιατί όταν περνάς καλά και τη στιγμή της υπέρδα της ειδονής, εκείνη τη στιγμή έχουμε πολύ μεγάλη διαστολή. Άρα λοιπόν, αν εσύ το συνεχίσεις αυτό και δεν κλείσεις τα μάτια, τότε θα κάνεις ζημιά στα μάτια σου. Άρα λοιπόν, θα δείτε όταν φυλάει κάποιος κάποιον και έχει ανοιχτά τα μάτια, το θεωρούμε κρύο το φύλλο. Γι' αυτό κλείνουμε τα μάτια μας, όταν αγγίζουμε έτσι οι αγαπημένα πρόσωπα. Βλέπετε λοιπόν ότι όλα αυτά είναι περασμένα μέσα μας και πάρα πολλοίς κόσμος δεν τα έχει συνειδητοποιήσει. Γι' αυτό κάνω αυτό το μάθημα, για να συνειδητοποιήσετε αυτές τις κινήσεις και γι' αυτό τράβηξα σε κάποιους σε βίντεο, για να δουν τις κινήσεις τους. Να ξέρετε ότι οι ηθοποιοί δεν ήταν από την αρχή τόσο καλοί οι ηθοποιοί. Αυτό είναι θέμα εξάσκησης. Πρέπει να μπαίνεις μπροστά, να βλέπεις τον εαυτό σου στην κάμερα. Θυμάμαι, για παράδειγμα, όταν είδα τη Ζέτα Μακρυπούλια για πρώτη φορά να παίζει στο... Έχει δοκιωθεί, πιστεύω, τώρα πια... Να ξέρετε ότι αυτά τα επαγγέλματα είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσεις σπύρα και να έχεις καλούς δασκάδους. Θα δείτε ότι η ηθοποίη, ας πούμε ο Σπύρας Παπαδόπουλος, όταν κάνει κάτι το οποίο είναι καλό και το βλέπει μετά, συνεχίζει και το ξανακάνει. Ότι δεν είναι καλό, το βγάζει. Γι' αυτό είναι σημαντικό για εσάς να βλέπετε τον εαυτό σας την ώρα της διδασκαλίας. Βέβαια, δεν μου επιτρέπουν εδώ στην Ελλάδα να το κάνω, απαγορεύεται αυτό. Αλλά στη Γερμανία με είχε βοηθήσει πάρα πολύ το να κάνει κάποιος μάθημα και κάναμε πολλά τέτοια σενάρια. Για παράδειγμα, ένα σενάριο που μου είχε μείνει ήταν ότι έρχεται μία μητέρα και μου παραπονιέται γιατί έβαλα τόσο κακό βαθμό στο παιδί της. Και παίζουμε τέτοια σενάρια για να προετοιμαστούμε για την πράξη. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει εδώ πέρα με αυτές τις συνθήκες. Πιστεύω ότι με το πέρασμα των χρόνων, όμως, θα αλλάξω το μάθημα και θα δώσω τη δική μου ταφιότητα. Εδώ λοιπόν, εκείνο που θέλω να μείνει για τα μάτια είναι ότι πάντοτε να κοιτάτε τους μαθητές σας τα μάτια. Σκεφτείτε να έχετε στο μυαλό σας τι κάνουν οι πολιτικοί. Κάνουν αυτό εδώ το πράγμα. Είναι σαν να μην το κάνουμε. Είναι τελείως διαφορετικό να τον δεις έστω και για ένα δευτερόλεπτο, τον άλλον έστω και για λίγο. Άρα λοιπόν εσείς, έστω και για λίγο, προσπαθήστε με όλους τους μαθητές σας να αρθείτε σε οπτική επαθή. Και όχι μόνο με αυτούς οι οποίοι κουνάνε το κεφάλι, για παράδειγμα. Στάση σώματος. Πολύ σημαντική. Πάρα πολλές φορές έρχονται μαθητές και μου λένε διφυτητές και μου λένε δάσκαλε να σου πω κάτι. Και εγώ εκείνη τη στιγμή γυρίζω και του λέω ναι, ναι σε ακούω. Σε αυτή την περίπτωση αυτός με τον οποίο μιλάω νιώθει ότι δεν ενδιαφέρομαι με αυτό. Φαντάζουμε σας έχει τύχει αυτό το πράγμα, τώρα με γράφει αυτός. Προσπαθήστε να το αποφύγετε αυτός τους μαθητές σας. Προσπαθήστε στους μαθητές σας, όταν σας μιλάει κάποιος, να γυρίζετε και τιμή την το ποδιόνς και να γυρίζετε σε αυτό. Σε περίπτωση δηλαδή που είμαι εγώ εδώ με τη Χριστίνα και της εξηγώ κάτι. Και ξαφνικά πει κάτι ο Γιάννης εκεί, εάν γυρίσω έτσι αμέσως του δίνω το μήνυμα ότι θέλω να τον ξαφαντοθώ γρήγορα. Το καταλαβαίνει χωρίς να το σκεφτεί, υποσυνείδητα είναι αυτά. Άρα λοιπόν εκεί ήδη τον έχω αγχώσει και τον έχω χάσει. Ιδιαίτερα αν είναι ένας μαθητής ο οποίος είναι ευαίσθητος. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να πεις, ένα λεπτό Γιάννη έρχομαι, παρά να πεις, έλα πες μου γρήγορα. Αυτό το πες μου γρήγορα του δημιουργεί πρόβλημα. Άρα λοιπόν, ένα λεπτό Γιάννη θα έρθω σε εσένα, ή εντάξει ευσύ να τελειώσαμε και γυρίζεις από εκεί. Προσπαθήστε λοιπόν, βλέπετε εδώ, το πήρα από τη γλώσσα του σώματος από ένα βιβλίο, το έχω, όποιος θέλει μπορώ να του το δανείσω. Εδώ, η κοπέλα βλέπετε επίσης κάνει και τα μαλλιά της. Οι ηθοποιοί, προσέξτε, όταν μία ηθοποιός φλερτάρει έναν άντρα κάνει τα μαλλιά τους εδώ. Τον κοιτάζουν στα μάτια και κάθονται και εκεί. Αυτή βλέπετε ότι έχει γυρίσει τη μύτη προς αυτόν εδώ τον άντρα. Τότε καταλαβαίνεις εσύ, όταν είναι λοιπόν έτσι, προς εσένα, ότι αυτή η γυναίκα ενδιαφέρεται για εσένα και αν είσαι στη θέση ευθύ μου, θα πρέπει να βρεις κάποιον τρόπο για να της τραβήξεις την προσοχή, δεν παρατά με τον αγώνα τους εύκολα. Αν όμως η κοπέλα είναι έτσι, τότε... Αυτό λοιπόν που πρέπει να μείνει σε εσάς είναι να στρέφετε προς το μέρος των μαθητών σας, ένα. Δύο, αποφύγετε αυτές εδώ που το βλέπω σε πολλά κορίτσια, να κάνουν αυτό το πώς καταφέρουν και ισορροπούνε κάτω αυτό εδώ το πράγμα. Την ώρα δηλαδή του μαθήματος, σας προτείνω την ώρα του μαθήματος να έχετε ρίζες, να είστε σταθεροί. Στο άνοιγμα των όμων και να είστε εκεί. Αν κάνετε αυτές εδώ τις κινήσεις ή αυτό εδώ το πράγμα που διπλώνουν έτσι τα πόδια, αμέσως οι μαθητές καταλαβαίνουν ότι εσύ νιώθεις ανασφαλής. Χωρίς να το έχουνε μάθει από κάποιον, αυτές οι κινήσεις αυτό δείχνουν, όταν κάθεσαι έτσι. Το ίδιο και η άλλη κινήση, το ίδιο και το με τα μαλλιά. Επίσης, όχι αυτό δεν είναι για εσάς, πριν πάμε σε αυτό εδώ πέρα. Καλά, για τις θέσεις του σώματος λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να είστε εδώ σταθεροί. Αυτό να θυμάστε και κάθε φορά όταν μιλήσετε με κάποιον, τυρνάτε όλο το σώμα σας. Επίπεδα από το οποίο μιλάτε. Υπάρχουν παιχνίδια εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια εταιρεία ιδιαίτερα φούσκα, έχουνε πολύ μεγάλα γραφεία και όταν πας να τους επισκεφτείς, τους βάζουνε κατήσεις πιο χαμηλά. Αυτός που είναι στο υψηλότερο επίπεδο, έχει εξουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι σκύβουμε μπροστά στον βασιλιά ή στους ιερωμένους. Και ο αστερίξ έχει τον βασιλιά του, τον αρχηγό τους πάνω σε μια σπίτα. Αν έχει τον φόδι να πάει από πίσω σε μια σκιά πάνω στον βασιλιά, είναι πιο... Αυτό που λέει είναι για τις κόρες των αρχιών. Δεν είναι λίγο αναξιόξιτο, γιατί οι κόρες θα στέλνουν την κριστορία, είναι ένα ομορφισμός. Και αυτό πέτει η Ροκτίνα. Είναι σωστό αυτό που λες. Αλλά ένα εξασκημένο κάποιος, που είναι εξασκημένος, μπορεί να καταλάβει, κοιτάζοντας τον άλλον, τα συναισθήματά του. Γι' αυτό λέει, για κοίτα με στα μάτια, λοιπόν, και ξυπήσου. Δεν είναι τυχαία αυτά. Λένε πάρα πολλά πράγματα τα μάτια. Το επίπεδο, λοιπόν, από το οποίο μιλάτε, αν θέλετε εσείς να μιλήσετε σε προσωπικό επίπεδο με κάποιον μαθητή, τότε κάθεσε μαζί του δίπλα. Αν όμως θέλεις να τον παλώσεις για κάτι, τότε τον βάζεις να καθείς στο παγκάτι για να είσαι εσύ από πάνω. Θα δείτε ότι... Γεια σας. Θα δείτε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο δικαστής είναι από πάνω. Όταν έχει τύχει να πάει σε κάποιο δικαστήριο, πάντα ο κατηγορούμενος είναι πιο χαμηλά. Για αυτό, για παράδειγμα, οι βουλευτές, όταν πήραν το βιονόπουλο, θυμάμαι, να τον ανακρίνουν κάτι τώρα για μια από τις κομπίνες του, σκεφτείτε ότι τον βάλανε να καθείς επάνω και αυτοί ήταν κάποιοι. Αυτώματα, λοιπόν, αυτός ήταν ο μεγάλος οτάσχαλος και αυτοί ήταν τα μαθητούδια. Βλέπετε, λοιπόν, επειδή εκεί ήταν στιμμένο το παιχνίδι. Καταλαβαίνεις και μόνο από αυτό το πράγμα ότι είναι στιμμένο το παιχνίδι. Άρα, εσείς θα θυμάστε, όταν θέλεις να επιβληθείς σε κάποιους, καθείς σε όλοι κάτω. Αυτώματα είσαι σε άλλο επίπεδο, οπότε μπορείς να επιβάλλεις τη θέλησή σου. Αν θέλεις, όμως, να δημιουργήσεις ένα καλό κλίμα με τους μαθητές σου, θα μιλήσουμε την επόμενη φορά για προσωπικές συζητήσεις. Θα σας δώσω μία πορεία. Τι κάνουμε στις προσωπικές συζητήσεις των μαθητών. Σε μία προσωπική συζήτηση, δεν μπορείς, για παράδειγμα, να τον έχεις τον άλλον εδώ και να περιμένεις ότι θα δημιουργείς ένα καλό κλίμα την ώρα της συζήτησης. Γιατί αυτή η στάση, και από μόνη της, τον κάνει τον άλλον να αισθάνεται καταπιεσμένος. Όταν θέλετε να δείξετε αυτοπεποίθηση και σιγουριά, είναι πολύ σημαντική η κίνηση του κεφαλιού. Άρα, λοιπόν, όταν εσείς εμπανίζετε μέσα στην τάξη, θα πρέπει να περπατάτε σαν να είστε ο ηγέτης. Προσέξτε, για παράδειγμα, όσοι πηγαίνετε στα συγκλάδικα, σε περίπτωση που η φύρμα, η μεγάλη, έρθει αντιμέτωπη με μία από τις χορεύτριες, ποτέ δεν πηγαίνει αυτή στην άκρη. Πάντα οι χορεύτριοι θα κάνουν αυτήν την άκρη. Όταν συναντάς, για παράδειγμα, έναν μεγάλο καθηγητή, δεν περπατάς έτσι κατευθείαν επάνω του, πας εσείς στην άκρη. Άρα, λοιπόν, όταν εσείς θα είστε μέσα στην τάξη, θέλω να περπατάτε σαν να είστε εσείς οι βασιλιάδες. Πολλοί λένε πω πω αυτός περπατάει, βλέπουν τον πρίγκιπα Ξαρογοχάρη και όλους αυτούς, περπατάνε σαν ένεχος μυστικός τους. Ναι, αυτοί το κάνουν, γιατί έχουν συνηθίσει να είναι αυτό το πράγμα. Ενώ σε εμάς, θεωρείται, μας λέει η μητέρα μας κατέβασε τα σκουπίδια κάτω, φέρε τις παντόφλεις. Αυτοί λένε, φέρε τις παντόφλεις μου, κάνε εκείνο. Και βέβαια αυτός τους το περνάνε, γιατί το πιστεύουν και φέρεσε και εσείς σαν υπηρέτης. Άρα λοιπόν, όταν θα επανειστείς μέσα στην τάξη, θα έχεις το κεφάλι σου ίσια, το κορμί επίσης σε μια καλή θέση και θα περπατάς ακόμη κι αν τρέμει η ψυχούλα σου. Ακόμη κι αν τρέμει και έχετε άγχος. Θα πρέπει να μάθετε να το κρύβετε. Είναι πολύ σημαντικό να γίνετε καλοί ηθοποιοί. Εάν θέλετε τώρα, στην προσωπική συζήτηση, να σας λάβει ο μαθητής στα σοβαρά ή ο φίλος σας, ότι ενδιαφέρεστε γι' αυτό, τότε γέρνουμε το κεφάλι όπως γέρνει η Μπι Κι Κι. Και μου δείχνει ότι είναι μπόρια, όμως η Κι Κι θα μην ακούει αυτά τα οποία λέω εγώ. Συμβαίνει αυτό το πράγμα. Αλλά και μόνο το ότι γέρνει έτσι το κεφάλι, όπως πάρα πολλοί από εσάς τώρα, μου δίνουν και με ξεγελάνε, μου δίνουν την εντύπωση ότι πράγματι ενδιαφέρεται γι' αυτά τα οποία λέω. Αν λοιπόν βαριάσετε σε έναν καθηγητή, απλά καθίστε έτσι. Βέβαια έχω προσέξει ότι η Hillary Clinton το κάνει πολύ συχνά, αυτό το πράγμα ανοίγει τα μάτια της έτσι και κουνάει και το κεφάλι. Να ξέρετε, για παράλληλα, δεν θα ξεχάσω ποτέ, παιδιά, μια συνέντευξη του Ψωμιάδη όταν ήταν στα χάη του. Πάει μία, ήταν σαΐνη αυτή η γνωσσογράφος, και λέει «Κύριε Ψωμιάδη, τι έχετε να μας πείτε γι' αυτό». «Α, τίποτα δεν έχουμε». «Μα, ελάτε κύριε Ψωμιάδη, εσείς είναι δυνατόν». Και μιλάει και αρχίζει ο Ψωμιάδης και λέει «Ναι, ναι, ναι» και χαμογελάει και μιλάει, άρχισε να μιλούσε μία ώρα. Και μόνο δηλαδή που τον κοίταξε στα μάτια και χαμογέλασε, κρέμουμε από σένα, τι έχεις να μας πεις, τον κάνεις στον άλλο, ναι. Άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να τον κοιτάξεις στον μαθητή σου τα μάτια και να κάνεις την κίνηση ότι ναι, ενδιαφέρον, χαμογελάει ήδη. Όταν μπαίνουμε κάπου μέσα σε μία τάξη, βλέπετε εγώ τώρα έχω αυτά εδώ τα δύο και σε αυτά εδώ βγάζω τη νευρικότητά μου, με κάνει να νιώθω καλά. Βλέπετε ότι όταν μπαίνουν οι γυναίκες μέσα σε ένα σημαντικό χώρο έχουν μια τσάντα εδώ πέρα και αυτό νιώθουν ότι τους προστατεύουν. Θες να αρχίσεις εδώ πέρα λίγο πιο μπροστά, μπορεί να καθείς εδώ. Εδώ σε αυτό. Έλα εδώ, Γιώργο. Βλέπετε, όταν μπαίνει μία γυναίκα, βλέπετε έχουν την τσάντα και εκεί βγάζουν όλους στην αμυχανία. Οι άντρες, προσέξτε τους οι πολιτικοί, τι κάνουν, είτε τα μανικετό κουβά τους δείχνουν. Βοηθάει πάρα πολύ αυτή η κίνηση. Προσπαθήστε τέτοια σκηνήση να της αποφύγεται. Οι άλλοι της βλέπουν και τις καταλαβαίνουν. Πολύ σημαντικό για τις σκηνήσεις των χεριών να είναι απλόχερες και όχι αυτό το αηχάσου μυρμυγγάκι. Κάτι μικρές σκηνήσεις ο δαζόβουλος. Βλέπετε ότι αυτός ξέρει πολύ καλά τη γλώσσα του σώματος. Άρα εσείς, όταν θα θέλετε να δώσετε εντολή στα παιδιά, ένας, δύο, τρεις, πρέπει να είναι η κίνηση αχοντική. Αυτό εδώ θεωρείται εκθετικό. Αυτό το κάνουν συνήθως οι παπάτες. Θες φωτιά να μας κάψει. Οι πολιτικοί βλέπετε το μαζεύουν και το κάνουν έτσι. Κάποιος τους είπε για τη γλώσσα του σώματος και βλέπω ότι όλοι αρχίζουν να το παρουσιαστούν. Ενώ παλαιότερα στην Βουλή έκαναν έτσι και οι δάσκαλοι το κάνουν αυτό. Τώρα κάνουν αυτό εδώ. Ο Ιούλιος Κέσαρας κάνει αυτό εδώ στον αστερί. Στην σκητσογράφη ξέρω πολύ καλά τη γλώσσα του σώματος. Αυτό θεωρείται ουτοκράτορας. Ο Κόλλας, τον έχετε γνωρίσει τον Κόλλα? Έχει το στήλ του και τη φωνή του κιόλας έτσι. Αμέσως κάθεσαι πρόνομα. Άρα όταν εσείς απευθύνεστε στους μαθητές σας είναι πολύ σημαντικό να είσαστε εκφραστικοί με τα χέρια. Όσο πιο μικρή η ηλικία, τόσο καλύτερο είναι για εσάς, για την εικόνα σας, να χρησιμοποιήσετε τα χέρια. Συνήθως έχουμε τα χέρια μας εδώ διπλωμένα και ανάλογα όταν έχουμε κάτι να περιγράψουμε, κινούμαστε και το δείχνουμε. Αν όμως είστε σε μεγαλύτερες ηλικίες, τότε αυτό φαίνεται ψεύτικο. Για παράδειγμα, για μένα η Μελίνα Μερκούρη που όλοι την εκθιάζουν, τη θεωρώ υπερβολική σαν ηθοποιό, ιδιαίτερα στο ποτέ την Κυριακή, που το είδα μόνο και μόνο για να το δω. Και σ' όσες τένειες την έχω δει και αυτό γιατί, γιατί η Μελίνα Μερκούρη όπως και πολλοί ηθοποιοί οι οποίοι εξασκήθηκαν στο θέατρο, στο θέατρο κάνουν υπερβολικές κινήσεις και εκφράσεις γιατί το κοινό είναι και μακριά. Στην τηλεόραση όμως αυτές οι εκφράσεις φαίνονται υπερβολικές και ψεύτικες. Στην τηλεόραση θα πρέπει να κάνεις μικρότερο αέμβροση. Εσείς θυμάστε ότι θα πρέπει να εκκλείτε τα χέρια σας όταν θέλετε να περιγράψετε εδώ κάτι, όπως το έκαναν πολύ καλά τα παιδιά. Εδώ, όταν είμαστε επιτήρηση, πολύ δάσκαλοι έχουμε αυτήν εδώ τη στάση. Αυτό σημαίνει ότι εγώ προβάλλω το στήθος μου και κανένας δεν θα τρομήσει να με χτυπήσει. Τα ζώα θα δείτε ότι στον βασιλιάς των λιονταριών κομματάει, ο βασιλιάς έτσι και οι άλλοι όλοι μετρηγύρω. Ενώ συνήθως είναι το πιο ευαίσθητο σημείο μας αυτό. Αυτή η στάση λοιπόν δηλώνει εξουσία. Τι σας προτείνω εγώ για να βγάζετε την εμπρυκότητά σας. Μια μπάλα μπορείτε να κρατάτε στα χέρια σας. Αν όμως αυτή την μπάλα αρχίζετε και την ζουλάτε, τότε έχεις βγάλει, φαίνεται ότι είσαι νερό. Κράτησέ την μπάλα στα χέρια και μόνο το ότι είχε και αυτό εδώ. Μόνο αυτό εδώ να έχω στα χέρια μου, αμέσως βγάζω όλη μου την εμπρυκότητα. Βλέπετε, αν βγω μέσα σε ένα κλίμα και είμαι έτσι, δεν ξέρω τι να κάνω τα χέρια και θα δείτε πως τα βάζω και στη σέντ. Αυτό δηλώνει εμπρυκότητα. Εγώ σας προτείνω λοιπόν, είτε να έχετε έναν τοσιέ, αν μπείτε σε μια κατάσταση που σας είναι απειλητική, και να έχετε κάτι στα χέρια σας και αυτό θα σας κάνει. Αν όμως κάνετε αυτό εδώ το πράγμα, τότε και αυτό πάλι φαίνεται, βγάζει την εμπρυκότητα. Οτιδήποτε λοιπόν κι αν λέμε εδώ πέρα, αν το κάνεις σε υπερβολικό βαθμό, θα δημιουργείς πρόβλημα. Για παράδειγμα, εγώ είπα πριν, ότι είναι σημαντικό να αποκαταστήσω τη διαχωρή με το κοινό σου. Αν όμως εγώ κάθομαι εδώ και την κερφώνω συνέχεια την άλλη, τότε την κάνω να νιώθει αμύχανα. Δηλαδή, οτιδήποτε κι αν λέμε, αν το κάνεις σε υπερβολικό βαθμό, τότε κατατά σε βάρος σου. Θέλει εξάσκηση. Μόνο αυτό. Τυχόν, είσαι πολύ ορα με κάποιον και κάποιος να νιώθει αμύχανα κοιτάζοντάς σου στα μάρτα, παίξε λίγο και με το πιγούνι και με το στόμα. Τι γύρου λοιπόν. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πολύ εντονη ματιάκια. Ήθελε κάποιος να σε ρωτήσει. Όταν πες σημαντικήμα, να έχεις φιλό, δεν μπορεί να υπάρχει διαλετή, ας πούμε, ότι διστάνεσαι πολύ σίγουροι έτσι, όχι ότι βαριέσαι. Τι κάνεις για να το κάνεις. Το ότι βαριέσαι, ναι. Όμως, τώρα για μένα, για παράδειγμα, προσέξτε, εμάς τους. Για παράδειγμα, είσαι σαν ένα διαγώνισμα, λοιπόν. Τώρα έχεις τελείωσε, έχεις γράψει τέτοιο και περιμένεις, ας πούμε, να... Δηλώνει ανυπομονησία, όταν κάνεις, συνήθως... Δηλώνει ανυπομονησία. Ναι, όταν το κάνεις αυτό, δηλώνει ανυπομονησία, σε αυτή την περίπτωση. Το λέω όμως εγώ σε εμάς, ότι εδώ για εσάς, τώρα εγώ σας προτείνω να έχετε εδώ κάτι και να το κρατάτε. Και μόνο αυτό εδώ που θα το έχεις, θα σε κάνει να νιώθεις άνετα. Συνήθως δεν ξέρουμε πού να βάλουμε τα χέρια μας. Αν δεν έχεις κάτι, άστα, απλά κάτι. Μην είναι έτσι όταν... Και κοίταξέ τους, ίσο βασιλιάς. Αν έχεις μία μπάλα, και αυτό σε προστατέει. Ξέρετε, αυτό εδώ βάζει ένα εμπόδιο ανάμεσα σε εμένα και σε αυτόν που θεωρώ απειλή. Προσέξτε το. Πάτε σε έναν δάσκαλο, ελάτε σε εμένα για παράδειγμα, όταν θα σας κόψω. Θα μου πείτε, δάσκαλο, γιατί με έκοψες. Θα δείτε ότι θα προσπαθήσω να βάλω ένα εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και στη συνέχεια να μιλήσω μαζί σας. Αυτό εδώ το πράγμα, αυτό το νόημα έχει. Ότι προσπαθούμε να βάλουμε κάτι ανάμεσα σε εμάς και στην απειλή που βλέπουμε να μας πλησιάζει. Αν τώρα εσείς αρχίσετε να κάνετε αυτό το πράγμα πάλι με την μπάλα, πάλι δηλώνετε στους μαθητές σας, ότι έχετε... Κοιτάξτε με τώρα, αν κάποιος μου κάνει μια ερώτηση στην οποία εγώ δυσκολεύομαι να απαντήσω, θα δείτε, πατάω εδώ την μπάλα. Αμέσως κάποιος καταλαβαίνει αν το στρίμωξα το δάσκαλο. Ή νιώθει αμύχα να ένα. Αν κάποιος είναι άνετος, είσαι άνετος εδώ με την μπάλα και δεν την πιέσεις ιδιαίτερα. Άρα λοιπόν, είτε έχεις τυλό, είτε έχεις μπάλα, είτε έχεις δοσιέ, μείνεις εκείνο εκεί το σημείο. Πες. Ναι, αλλά είπατε ότι αυτό το εμπόδιο είναι... είναι αυτό το εμπόδιο που μπροστά σε εσάς, και αυτό που σας απειλεί. Και σου δίνει συγκουριά. Σου δίνει μια ασφάλεια. Συγκουριά, αλλά όταν νιώθουμε να το απειλούμε, έχουμε και αυτό το μικροφόβο που νιώθουμε. Γιατί, από πού νιώθεις ότι απειλήσεις. Αλλιώς, αν έχεις τη συγκουριά, θα προβάλλεις μόνο το στήθος μπροστά σου. Αυτό δεν μπορεί να περάσεις το μήνυμα ότι είσαι... Όλα είναι μια ισορροπία. Όλα ανάλογα με την περίπτωση. Δεν μπορείς να πεις ότι αυτό εδώ κάθε φορά να εμφανίσαι με μία μπάλα έτσι. Για παράδειγμα, αυτό που έκανα εγώ πολύ συχνά, ήταν και στην επιτήρηση που το κάνω, ίσως θα με δείτε. Έχω ένα μικρό μπαλάκι και παίζω μαζί του. Και αυτό πολλές φορές με κάνει να περνάω καλύτερα και να νιώθω καλύτερα. Επιτήρηση το ήθελες εξετάσεις. Ναι, το κάνω συχνά, γιατί είναι μια αβαραιτή κατάσταση η επιτήρηση. Βέβαια πολλές φορές τα απολαμβάνω, όταν σας βλέπω να ζωρίζεστε. Ευτυχώς πέραζα, όταν περνάς στην άλλη πλευρά, κάποια φορά είχα φοβερό άγχος της εξετάσιας. Αυτό εδώ, βλέπετε, είναι κίνηση που με κάνει να νιώθω ωραία. Βρέστε εσείς τέτοια μικρά κολπάκια, εμένα αυτό μου βοηθάει. Πάμε λοιπόν παρακάτω. Εδώ λοιπόν, να θυμάστε, έρχεται σχέη μια μικρή μπαλίτσα και σας βοηθάει να βγάλετε τη νευρικότητά σας. Όλα αυτά τα λέω γιατί είναι φυσιολογικό να νιώθεις νευρικότητα όταν εμφανιστείς σε μία κατάσταση, σε ένα τίμα για πρώτη φορά. Αν όμως έχεις ένα τέτοιο μπαλάκι και λίγο παίξεις έτσι με το σπλόφος, παίζει η Ελίζα, αν παίξεις έτσι, τότε σε κάνει να νιώθεις καλύτερα αυτό, από το να μην έχεις τίποτα εδώ και να αρχίσεις να κάνεις αυτές τις κινήσεις. Για αυτό τα λέω. Αν δεν έχετε κάτι, επίσης, μία άλλη θέση, μπορείτε να είναι αυτή εδώ. Βάρτε εδώ τα χέρια σας, αν δεν έχετε κάτι. Θα δείτε ότι πάρα πολύ αυτό εδώ τη χρησιμοποιούν ο Αβραμόπουλος για παράδειγμα, και ο πρώην δήμαχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι τώρα φυλακή. Εκφραστικότητα χεριών, που είπαμε πριν, κινήσεις εδώ με μεγάλο έμβρος. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, όταν γυρίζετε, να μην απομακρύνετε ποτέ το βλέμμα σας από το τίμα, λέει να γυρίζετε, και να έχετε πάντοτε στραμμένη την προσοχή σας σε αυτούς. Με το που θα γυρίσετε και θα κοιτάξετε κάτω, αμέσως το τίμα κάποιοι θα νιώθουν ότι εντάξει, τώρα μπορούμε να κάνουμε φασαρία. Άρα λοιπόν, όταν λέτε μία άσκηση, για παράδειγμα θέλετε να περιγράψετε. Γεια σας. Καλώς ήρθες. Κρήμα που δεν έχουμε βίντεο να είχαμε για την γλώσσα του σώματος. Μου δεν έχει το βίντεο. Συνέβη κάτι πολύ άσχημο. Όχι, είχα μάθημα, αλλά κάποιοι θα νομίζουν ότι τα μαθήματα κάνουν έτσι. Αρχίζουν και τελειώνουν ό,τι η ώρα να είναι. Τώρα θα παρακολουθούμε όλοι. Βλέπετε, τώρα τους παρατηρείτε. Μία κίνηση να κάνει είναι πολύ. Το έχουμε εδώ πέρα. Ενώ, φαντάζεσαι, εκεί όμως ο Άκης έχει πρόβλημα. Άκη, εκεί έχεις πρόβλημα. Μπορείς να καθίσεις εδώ πέρα, ερδοξία. Ξέρετε, όταν βένεις με αυτόν τον τρόπο κάπου, τότε αμέσως προκαλείς τον άλλο να σε πειράξει. Αν όμως μπεις εδώ, για σας, κανένας δεν πρόκειται να σου πει τίποτα. Βλέπετε, λοιπόν, ότι η γλώσσα του σώματος είναι καθοριστική. Τι ήθελα να πω για τις κινήσεις, το ξέχασα. Τέλος, πάνω θα μου έρθει στην πορεία. Ναι, να μην κοιτάς, να κάνεις πάντα το μήμα, λέγατε. Με το γυρνάκι. Α, μπράβο. Όταν θέλεις να πεις ένα πράγμα. Όταν θέλεις, λοιπόν, να περιγράψεις ένα παιχνίδι. Έχω προσέξει ότι πάρα πολλοί φοιτητές και πάρα πολλοί δάσκαλοι κοιτάζουν κάτω. Λένε, εδώ το στεφάνι, εδώ εκείνο. Ποτέ δεν θα το κάνετε. Θα κοιτάτε τους μαθητές σας και θα λέτε, εδώ είναι το στεφάνι. Είναι πολύ δύσκολο αυτό να το κάνεις. Θα σας δείξουμε βίντεο μετά. Εσείς, λοιπόν, θα φροντίσετε πάντοτε να κοιτάτε τους μαθητές σας και όταν δείχνετε κάτι έτσι, το δείχνετε και κοιτάτε τους μαθητές σας. Προσπαθήστε να το εξασκήσετε αυτό. Ένα. Δύο. Φροντίστε, όταν περιγράφετε μία άσκηση, ποτέ να μην πάρτε να πάρτε το υλικό εκείνη τη στιγμή. Αν θέλετε να στείλετε, στείλετε μαθητές. Και πέστε τους, ένας, δύο, τρεις. Πηγαίνετε και πάρτε τρεις μπάλες και λάτε εδώ. Μόνο, όταν θα το πείτε αυτό, θα πρέπει να το πείτε με τρόπο ώστε να πιστεύετε αυτό που λέτε και να μην πείτε, «Μην προχωρείς να πας να πάρεις». «Τότε δεν σε καβαλάνε από πάνω». Αυτό αναφέρεται στο ότι εμείς δεν έχουμε συνηθίσει να δίνουμε εντολές. Εσύ, όμως, σαν δάσκαλος, θα πρέπει πλέον να το συνηθίσεις. Κύριε. Άρα, να σας μείνει. Ποτέ δεν γυρίζετε πλάτη, ώστε να πάτε να πάρετε το υλικό. Πάντοτε στέλνετε τους μαθητές σας να πάρουν το υλικό. Ποτέ δεν θέλω να δω ένα φοιτητή, ο οποίος τρέχει, παίρνει τους κόμμους, τους βάζει εδώ και οι μαθητές, βέβαια, κάθονται και γλάνουν μαζί του. Αυτός θέλει να κάνει το μάθημα καλά, αλλά εσείς να έχετε στο μού σας αυτό που σας λέω, ότι πάντα θα δίνετε εντολές να τα φέρνουν οι μαθητές και στη συνέχεια να τα ξανατοποθετούν εκεί πέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μας είχατε πει σαν ένα μάθημα ότι όταν θα... Δέστε τον πώς περπατάει. Αυτό ακριβώς. Πολύ ωραία. Αυτό εδώ μπαίνει μέσα στο τμήμα και περπατάει με άνεση. Αυτό δείχνει η αρχοδιά. Κι ας τρέμει, κι ας έχει καθυστερήσει, κι ας αισθάνεται μέσα του άβολα, δεν το δείχνει. Πολύ ωραία αυτό που έχετε κάνει. Πράβο. Πολύ ωραία παράδειγμα. Κάποια ή κάποιος κάτι ρωτήσει. Μας είχατε πει σαν ένα μάθημα ότι όταν θέλουμε να συμμετέχουν τα παιδιά στο νομπέρ να δουλεύουν και σε αυτά, καλό θα ήταν να μην τους δίνουν πάντα εντολές και να έχουν την αίσθηση ότι βοηθάν το δάσκαλο. Και να τους το ζητάμε σαν να ζητάμε βοήθεια. Αυτό είναι κάτι άλλο. Κοιτάξτε. Ο τόνος της φωνής. Όταν λες «σε παρακαλώ φέρε μου εκείνο εκεί» και άλλο να πεις «σε παρακαλώ Γιωγάκη». Δηλαδή, οι μαγικές λέξεις. Δεν σημαίνει ότι θα είσαι αγενής όταν θα δώσεις την εντολή. Απλά όταν θα δώσεις την εντολή, να του δώσεις στον αλλού την εντύπωση ότι δεν θα δεχτείς να πει όχι. Κανείς καν από το μυαλό του να περάσει κάτι τέτοιο. Για ποια εργασία? Τέλεια. Να το δείξουμε. Θα το δούμε λοιπόν. Δεν πειράζει. Τα θέλω τα στικάκια σας και θα τα δούμε. Θα αφήσω επίτηδες χρόνο. Γεια σας. Γιώργο, να προχωρήσουμε? Γιατί θέλουμε να δούμε και τα στικάκια. Στικάκια. Αγγίγμα. Στη Γερμανία μας λέγανε ότι να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τους μαθητές μας. Εκεί βέβαια είναι μια άλλη κουλτούρα. Εμείς πλησιάζουμε περισσότερο τον κόσμο. Μπορείτε να το κάνετε το άγγιγμα, αλλά μόνο αφού γνωρίσετε τους μαθητές σας. Εγώ για παράδειγμα μπορώ να σας αγγίζω πλέον χωρίς να φοβάμαι ότι θα παρεξηγήσετε το δικό μου το άγγιγμα, γιατί έχω ήδη δημιουργήσει μια καλή σχέση μαζί σας. Το άγγιγμα μπορώ να το χρησιμοποιήσω και κάτσε φρόνημα, αλλά και βράβο. Όμως ποτέ αποφύγετε το αυτό από την αρχή. Ποια είναι η ιδέα που φύγετε να τους χαλάσετε τα μαλλιά. Και το κόλλα το μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Πες. Όταν ο δυνατής χωρίζει τα παιδάκια σε ομάδες και να μοιραστούν, έρχονται τα παιδάκια και με αγκαλιάζουν. Εγώ τι πρέπει να κάνω, δεν θα τα είδα. Όχι, θα τα αποφεύγετε. Αυτό θα πρέπει να το σταματήσετε. Λοιπόν, να πεις πώς θα το σταματήσουνε. Ναι. Καταρχήν να ξέρετε... Μας είχα την πίστη να μάθει. Α, το θυμάσαι. Ναι. Για να το ακούσουμε λοιπόν από την Κίκυ. Ότι πρέπει να του, να του εξηγήσουμε ότι θέλω να μου δείξει την αγάπη σου, να τον προσπαθείς να βελτιώσεις όλο και πιο πολύ και να είμαι το να κάνεις όλες τις ασκήσεις και θα σε αγαπάω κι εγώ. Κυρίες, πρώτη μορτυμότητα του ξύλου είχε αυτό. Ναι, το έχω εξηγήσει. Γιατί αν το συνεχίσετε αυτό, να το αποδέχεστε, γίνεται διαγωνισμός, καλώς, διαγωνισμός μεταξύ των παιδιών και θα δείτε ότι από ένα σημείο και μετά όλα θα έρχονται επάνω σας. Εσύ θα νιώθεις όμορφα. Τα κοριτσάκια. Τα κοριτσάκια όχι, ναι, τα κοριτσάκια. Ναι. Θα δεις ότι εσύ θα νιώθεις όμορφα, όλοι θέλουμε την αγάπη των παιδιών, όμως θα σας δημιουργήσει πρόβλημα αυτό, διότι εάν ένα παιδάκι, ένα κοριτσάκι παράλληλα είναι... Γεια σου. Ο Πόλης. Εάν ένα κοριτσάκι το έχεις αγκαλιά εδώ πέρα και στη συνέχεια είναι να του κάνεις μια παρατήρηση κάτι, θα το σκεφτείς δυό φορές να το κάνεις. Άλλο ο φίλος και άλλο ο δάσκαλος. Αυτό όμως προσέχει δεν σημαίνει ότι δεν θα είσαι ευγενικός και κοντά στα παιδιά, αλλά υπάρχει πάντα ένα αόριο. Α, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η απόσταση από την οποία μιλάτε. Όταν κάποιος μας κάνει φασαρία, τότε βλέπετε ότι εγώ τον πλησιάζω και αυτόματα αυτός νιώθει πίεση. Διότι όταν περάσω ένα ορισμένο σημείο, τότε νιώθει αυτός ότι έχω εισβάλλει στον προσωπικό του χώρο. Και σε αυτή την περίπτωση νιώθει ο μαθητής ότι έρχεται απειλή και σταματάει να μιλάει. Γι' αυτό όταν πλησιάζουμε σταματάτε να μιλάτε. Αυτό εδώ το πώς είναι αυτή η απόσταση εξαρτάται. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί έχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις όπως και οι Αμερικοί. Η Ιαπωνία και εδώ στην Ελλάδα είναι αυτά στην αρχή καταφυεσμένος. Είμαστε όλοι μαζί και χρειάζεται λίγο χρόνο για να το συνηθίσεις. Για εσάς, εκείνο που θα πρέπει να θυμάστε, ιδιαίτερα τα Γόρια για παράδειγμα, όταν πλησιάζεις πάρα πολύ κάποιον, ναι μεν εσύ νιώθεις ότι έτσι τον πλησιάζω και τάξη την έχω ρίξει, η οποία όμως νιώθει άμπολα, πρέπει να προσέχεις την κίνηση την οποία κάνει. Το ίδιο και με ένα μαθητή. Όταν θέλεις να μιλήσεις μαζί του, πρόσεξε την απόσταση από την οποία θα μιλήσεις μαζί του, ώστε να μην τον κάνεις να νιώσει άμπολα. Το πιο κοντά δεν σημαίνει και το πιο καλά. Για παράδειγμα, πολλοί φοιτητές νιώθουν κοντά σε μένα και έρχονται πολύ κοντά μου. Αυτό όμως πολλές φορές σε μένα μου δημιουργεί πρόβλημα. Και μάλιστα εδώ να πλένετε τα δόντια σας. Προσέξτε για παράδειγμα το φιλί. Όταν υπάρχει απόσταση μεταξύ κάποιων ανθρώπων, φιλούνται με αυτόν εδώ τον τρόπο. Όταν όμως είναι εκεί, τότε πλησιάζει και η λεκάνη. Οπότε έτσι καταλαβαίνεις αν δύο τα έχουν ή δεν τα έχουν. Αν σε παίρνει ή όχι. Βλέπετε εδώ ο δάσκαλος, πλησιάζει το μαθητή και ο μαθητής πηγαίνει προς τα πίσω. Τι ήθελα να πω εδώ για την απόσταση. Τέλος πάντων, το πρόσωπο. Το πρόσωπο λέει πάρα πολλά πράγματα για εμάς. Παρατηρήστε τον εαυτό σας όταν οδηγείτε όσοι έχετε αυτοκίνητο και βρέχει και είναι δύσκολη η κατάσταση, πόσο σφιγμένο είναι το πρόσωπο. Ή όταν βλέπετε ένα θρύλε. Εκεί πέρα το πρόσωπό σας είναι σφιγμένο. Το ίδιο όμως συμβαίνει και όταν εσύ μπαίνεις σε μια κατάσταση να μιλήσεις με κάποιον μεγάλο καθηγητή. Ποιος είναι ο δύσκολος καθηγητής εδώ που σας δημιουργεί τρόμο και φόβο. Γαλαζούλας. Γαλαζούλας. Και Έλης Γαλαζούλας. Προσέξτε πριν μιλήσετε. Μαραιμάνα προκαλούσε. Αυτά θα τα μοντάρει ο Άγιος όταν δεν τα ακούσουμε. Προσέξτε το πριν πάτε να μιλήσετε ή σε μια κατάσταση η οποία σας δημιουργεί άγχος. Συνειδητά παιδιά. Σκεφτείτε τους μυσσούς του προσώπου σας. Και χαλαρώστε τους. Γιώργος. Δεν είναι Γιώργος. Γιάννης. Δεν το είπα από τον Γιώργος. Δεν ξέρω τον γιώργος. Συνειδητά λοιπόν. Χαλαρώστε τους μυσσούς του προσώπου σας. Συνειδητά. Και τον όμο σας εδώ πέρα. Θα δείτε πολλοί ηθοποιοί λίγο πριν βγουν στη σκηνή έχουν έτσι γυρισμένη την πλάτη. Έχουν κλειστά τα μάτια. Και κάνουν και κάποιες κοινήσεις να μην τις κάνουν τώρα. Γιατί είναι και στη πιάμερα. Θα τις κάνουν και εσείς και βγαίνουν έξω. Άρα λοιπόν όταν είμαι σε μια κατάσταση πίεσης και άμφους με εμφανιστό κάπου. Συνειδητά χαλαρώστε τους μυσσούς του προσώπου σας. Πάει τελείωσε αυτό εδώ. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να εξασκίσετε το χαμόγελό σας. Και όχι αυτό το ψεύτικο που βλέπω στο Dancing with the Stars που ανοίγουν τα δόντια τους όπως τα Αμερικανάκια. Κάποιος τους είπε ναι είναι πολύ ωραίες κοπέλες δεν διαφορούμε. Αλλά θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο στην γλώσσα του σώματος οι ηθοποιοί που το κάνουν πολύ ωραία αυτό. Αυτά τα άτομα για άλλους λόγους βρέθηκαν εκεί και γι' αυτό. Αλλά με το πέρασμα το χρώμα θα δείτε όσο θα βελτιωθούμε. Κάντε το εξής πείραμα. Πάτε στο σούπερ μάρκερ στην ταμεία και χαμογελάστε της. Θα δείτε ότι θα σας χαμογελάσει. Φανταστείτε μια σκηνή, την άλλη φαρά οπλισιάστε και μείνετε έτσι. Δείτε κάτι. Δώσε. Αμέσως και αυτή θα σας δει έτσι. Λοιπόν, τι έχει συμβεί μια μέρα είμαι στον καρφού και έχω ξεχάσει την κάρτα. Και ακριβώς μπροστά μου είναι μια γιαγιά που έχει πάρει 100. Από πίσω της είναι ένας τύπος ο οποίος φωνάζει την ταμεία και λέει «Είσαι μα γιατί της επιτρέπεις εδώ πέρα, εδώ είναι μόνο για 10, η γιαγιά συνεχίζει». Και η ταμείας το κάνει. Και της έχει δημιουργήσει μια φοβερά άσχημη κατάσταση. Και εγώ μόλις πλησιάζω, της χαμογελάω και της δείχνω ότι καταλαβαίνω τη θέση. Δεν είπα τίποτε. Και μου λέει «έχετε κάρτα». Λέω «όχι δεν έχω κάρτα». Και τι κάνει, ρωτάει το από πίσω. Λέει «έχετε κάρτα», «ναι». Και κέρδισα έτσι δύο ή τρία ευρώ γιατί είχε κάποια έκτοση. Αν όμως πλησίασα στην ταμεία με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν θα έκανε αυτό το πράγμα. Άρα λοιπόν, εσείς να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό το πώς εμφανίζεστε. Γι' αυτό σας είπα, όταν θα πάτε στους γυμναστές ή στον Διευθυντή, «εσείς χαμογενάστε». Σε ευθείαν. Ναι, ναι, γιατί τον κάνεις τον άλλον αμέσως να χαμογελάς. Να ξέρετε, εάν μπεις μέσα σε ένα τμήμα και μπεις με αυτόν τον τρόπο, να μην κάνει εκεί. Είμαι άρρωστος και θα δείτε τι θα έχετε να πάθετε. Εάν μπεις έτσι, τώρα εσείς γελάτε, αλλά όταν θα το κάνεις αυτό το πράγμα, τον ίδιο τρόπο θα σου στείλουν και τα παιδιά. Το ίδιο ακριβώς. Αυτά είναι κάτι άλλο. Περίμενε. Αν όμως μπεις και ας έχεις μαλώσει με τη φίλη σου και έχεις χωρίσει, ή έχεις μαλώσει με το αυτοκίνητο, με τον άλλο, αν όμως μπεις μέσα στην τάξη και χαμογελάεις τα παιδιά, «γεια, παιδιά, πώς είσαστε σήμερα», τότε τα παιδιά θα σας χαμογελάσουν και θα κάνετε τούμπα την άσχημη διάθεση την οποία είχατε. Για μένα, ένας καλός δάσκαλος, και όχι μόνο ο δάσκαλος, και κάποιος ο οποίος έχει προβλήματα, δεν αφήνει αυτό να φανεί. Διότι αν το αφήσετε να φανεί, θα το εισπράξετε και από τους άλλους και θα γίνεται ακόμη χειρότερα. Άρα, λοιπόν, τα πρέπει να υποκριθείτε. Μόνο φροντίστε αυτό να το κάνετε όσο πιο φυσιολογικά γίνεται. Και αυτό γίνεται μόνο με την εξάσκηση που να παίρνετε τον εαυτό σας σε βίντεο, όπως τώρα εδώ θα δούμε τα παιδιά. Ναι, γι' αυτό το γύρισα. Βέβαια, είμαστε άτοιοι, γιατί είχε κρύο και δεν είναι καλές συνθήκες. Άρα, λοιπόν, τις επόμενες φορές. Χειρονομίες συνήθειας. Εδώ πέρα, για παράδειγμα, ο Καραγκούνης, όταν δίνει συνέντεξη, οι ποδοσφαιριστές να κλείνουν εδώ το μάτι, κάνουν αυτό εδώ, όλα αυτά εδώ δεν σας δίνουν μια καλή εικόνα. Προσπαθήστε να τις βρείτε αυτές τις κινήσεις και όσο γίνεται να τις μειώσετε. Πολύ σημαντικό να παρατηρείτε την επόμενη φορά που θα πάτε να κάνετε μάθημα. Απλά μείνετε σε μια γωνιά την ώρα που παίζουν τα παιδιά και παρατηρήστε τα. Είναι πολύ πιο σημαντικό από το να τους κάνετε 200 καινούργιες ασκήσεις και να θεωρείτε ότι θα τους βάλω καινούργιες ασκήσεις και θα κάνω καλό μάθημα. Και μόνο που θα νιώσουν τα παιδιά, ότι εσείς τους παρατηρείτε και έχετε το βλέμμα σε αυτούς και καμιά φορά τους χαμογελάτε κιόλας και μόνο αυτό θα τους κάνει να νιώσουν ότι περνάνε καλά. Και ένα καλό μάθημα δεν είναι καλό μόνο όταν εγώ είμαι εδώ και λέω ένα σωρό χιλιάδες πληροφορίες. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές μου να νιώθουν ότι περνάνε και ωραία στο μάθημα. Γι' αυτό βάζω μουσική, γι' αυτό πολλές φορές κάνω και άλλα πράγματα που δεν συναντιώνται σε άλλους καθηγητές. Για μένα είναι σημαντικό όταν φύγεις από εδώ να νιώθεις για παράδειγμα σαν όταν έφυγες από μία παράσταση του Λαζόχου. Εκείνο το αίσθημα της οροκλήρωσης που νιώθουμε. Άλλους λέει ανέκδοκα. Ο καθένας έχει το δικό του το στυλ. Δεν σημαίνει ότι το δικό μου το στυλ, αν το αντιγράψετε εσείς, ότι είναι και το καλύτερο. Αλλά να έχετε στο νου σας ότι οι πολλές γνώσεις ή πολλές ασκήσεις και τα λοιπά, δεν σημαίνει ότι είναι το μάθημα καλό. Το βλέπω πολύ συχνά σε καθηγητές στην πανεπιστήμιο. Είναι εδώ και στην ουσία μου λένε αυτό που έχει γράψει στο βιβλίο του, είσαι κάποια δημοσία ψήφων. Σαν να το διαβάζει. Και μόλις πει κάποιος μαθητής, εφηβητής, μιλήσει με κάποιον, αμέσως νιώθουν απειλούμενοι. Ότι δεν με προσέχεις, εγώ είμαι μεγάλος ο ερευνητής και εσύ θα πρέπει. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι αν είσαι εδώ μία ώρα, όσο και ενδιαφέρον μάθημα να κάνεις, κάποια στιγμή θα βαρεθείς και δεν θα με παρακολουθήσεις. Διαβάστε το λοιπόν αυτό εδώ, να ακούτε τους μαθητές σας, να τους παρατηρείτε. Εδώ λοιπόν είναι ο Νάντο, ο αδελφός της Μαφάλτα. Βλέπει Καζαπλάκκα, Χαμπρεϊ Μπόγκαρτ, Είγρειτ Μπέκμαν, καυτόφιλοι. Εδώ ο άντρας φεύγει, η κοπέλα είναι συναχωρημένη και ο Νάντο δοσηφέρει την πιφτήλα του. Αμέσως αυτόν τον άτομο, εσύ, τον συμπαθείς. Γι' αυτό μίλησα για ενσυνέστηση, σαν βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού δασκάλου. Δεν πάνε να είσαι ο τέλειος, ο φοβερός, ο προπονητής. Αν δεν έχεις αυτό εδώ το πράγμα, να δεις πώς νιώθουν οι μαθητές σου αυτήν την αίσθηση, όταν δεν την έχεις, θα είσαι αποτυχημένος, θα είσαι μια μηχανή. Αυτό δεν είναι για εσάς, για τη φωνή. Εξασκηθείτε όταν θα πάτε στο σπίτι, φαντάζουμε περισσότεροι έχετε μια κάμερα, μιλήστε μπροστά της, φωνάξτε δυνατά και μιλήστε ήρεμα, ώστε να δείτε ποιο είναι το εύρος εκείνο, στο οποίο μπορείτε να παίζετε με τη φωνή σας μέσα σε μια τάξη. Ούρλιαχτα να τα αποφύγετε. Ταχύτητα ομιλίας θεωρείται καλή η ομιλία όταν εσύ παίρνεις αναπνοή στο ενδιάμεσο. Εάν εγώ είμαι ένας δάσκαλος που μιλάω και μιλάει γρήγορα, και μιλάει γρήγορα, αμέσως αγχώνεις το θμήμα σου. Και μόνο δηλαδή που αρχίζει ιδιαίτερα αυτό το κάνουμε, όταν περνάει η ώρα και λέμε να το πω και αυτό, να το πω και εκείνο, νομίζοντας ότι έτσι και το πω, ναι αλλά όταν μιλάς έτσι γρήγορα, από εδώ μπαίνει και από εκεί βγαίνει. Και τελικά εσύ νιώθεις καλά σαν δάσκαλος, εγώ τα είπα στους φοιτητές μου, άρα μπορώ να το βάλω σαν ερώτηση, αλλά αυτά που είπες δεν έχουν ενόημα. Δεν περάσανε εκεί πέρα. Εκφραστικότητα και σε αυτό, θυμάστε τη δασκάλα η οποία τραγουδούσε στο μάθημα, εκείνη εκεί, «Oh you got me» που κάνει σε μια φάση, αυτό εννοώ με εκφραστικότητα. Αυτές οι κινήσεις σας κάνουν αγαπητούς στους μαθητές σας. Θα δείτε ότι όταν λέει «Σε αγαπώ» η Γαλάνη ή η Αλεξίου, το νιώθεις. Όταν λέει κάποια από φωνή χορμάρα, τότε άλλα πράγματα νιώθεις. Τι σας προτείνω όταν είναι να εμφανιστείτε μέσα σε ένα τμήμα. Σας προτείνω το πρώτο να μπαίνετε με χαλαρούς τους μίσους του προσώπου σας, με τον όμο σας εδώ χαλαρά, να μπαίνετε σαν να είστε ο βασιλιάς της τάξης και να στέκεστε σαν να έχετε ρίζες. Μην κάνετε καμία απολύτως κίνηση. Σας προτείνω να προσπαθείτε αυτό εδώ, ακόμη κι αν είσαστε χάλια, να χαμογελάσετε και να γυρίσετε τούμπα ακόμη και τη διάθεση του μαθητών. Δηλαδή κάποιοι μαλώνουν και εσύ τους χαμογελάσεις, τότε αυτό έχει ευλογητική επίδραση επάνω τους. Σας προτείνω οπτική επαφή. Πολύ σημαντικό αυτό. Εκφραστικό τα σώμα τους να κάνετε αρκωτικές κινήσεις εδώ πέρα και τα πόδια επίσης να γυρίζουν προς την κατεύθυνση των μαθητών σας. Αυτό όμως που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι αυτοπαρατήρηση. Κάθε φορά που νιώθεις ότι κάνεις τον έλεγχο ότι όλα πάνε στραβά, εσύ βγες από τον εαυτό σου και παρατήρησέ τον, αμέσως θα ήρεμπέσεις. Διότι εάν εσύ δεις τη φυκή, το πώς φαίνεται, τότε αμέσως δε στενει τη κλώβη και μένεις εδώ. Δεν θα ξεκάσω, είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ ο Zissi, που μου αρέσει πάρα πολύ σαν παίκτης, και σαν άνθρωπο που την βλέπω μέσα στο γήπεδο, και είναι ο Παπανικολάου, ο οποίος είναι εθνική Ελλάδος τώρα, ο Παπανικολάος είναι πολύ ωραίος εθνικός παίκτης, ο οποίος τον αδίκησε ο διαιτητής και αρχίζει και... Και πάει ο Zissi και τον βλέπω καθαρά στη γλώσσα, σε αυτά που του λέει και του λέει, αυτό που κάνεις φαίνεται σε μάδος σου. Και μόνο δηλαδή αυτό εδώ που του είπε, η εικόνα που δίνεις, δεν είναι κατάλληλη. Και χάνεις και τον διαιτητή και τον κοινό. Αυτός ήταν στο Μπανιόνι ένας παίκτης, έναν Κυβρουσλάβ. Ο Γιάνκοβιτς, ο γιος του, παίζει τώρα στον Παναθηναϊκό και είναι πολύ ωραίος παίκτης. Ο Γιάνκοβιτς, ο πατέρας του έπαιζε στον Πανιόνιο και ήταν πολύ ωραίος κι αυτός ο παίκτης και σε έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό ένιωσε ότι αδικείται από την απόφαση των διαιτητών και χτυπάει εδώ πέρα, κάνει αυτό που το κάνουμε συχνά, χτυπάει εδώ πέρα το κεφάλι του. Και έπεσε κάτω και είναι παράλληλος. Πανιόνιος, γι' αυτό μου άρεσε πάντα πανιόνιος όσο είναι στην Αθήνα, γιατί τουλάχιστον εκεί το διάστημα ήταν σαν οικογένεια και βοήθησαν την οικογένεια αυτού του ανθρώπου και ο Γιάνκοβιτς τώρα είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Έπαιζε στον Πανιόνιο και τώρα πήρε μεταγραφή πάντα στον Παναθηναϊκό. Άρα λοιπόν, αυτοπαρατήρηση. Να έχετε αυτό στο νου σας. Για να μειώσετε το άγχος που νιώθετε, να έχετε πάντα κάτι στα χέρια σας και έτσι να βγάζετε όλη σας τη νευρικότητα. Καλώς. Πρόσεξε γιατί τώρα σε παρατηρούνε 70 άτομα. Επειδή τώρα μιλήσαμε εμείς, τώρα παρατηρείτε όλους τους ανθρώπους και εμένα, αλλά θα δείτε ότι λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να είναι έτσι σε γρήγορη συνεχία. Σε κουράζει αυτό το πράγμα, ιδιαίτερα όταν το κάνεις σε δικούς σου ανθρώπους. Πολλές φορές θέλουμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας. Το έχω δει και εγώ πολλές φορές σε εμένα. Ενώ ξέρω ότι μου λέει ψέματα, το δέχομαι το ψέμα, γιατί η αλήθεια πολλές φορές πονάει. Πάμε λοιπόν να δούμε κατοικά σας τα βίντεο. Είστε καλό και λόγω, πολύ ωραίος. Λοιπόν, θέλω την προσοχή σας γιατί τώρα θα σας περιγράψω την άσκηση. Πολύ ωραία, κοιτάζει πάντα τους μαθητές του. Μία φορά, τότε εσείς πρέπει να κάνετε άλμα και περιφορά από το χεριό. Άμα εγώ χτυπήσω δύο φορές παλαμάλια, τότε εσείς πρέπει να κάνετε άλμα και να κάνετε μια σβούρα. Άμα εγώ χτυπήσω τρεις φορές παλαμάλια, τότε εσείς πρέπει να κάνετε άλμα, μαθήκα άθλησμα και άλμα. Για να δω τώρα να θυμάται. Βλέπετε, εδώ είναι η γλώσσα του σώματος και των υπολοίπων. Βλέπετε τώρα πόσα πράγματα μαθαίνεις, κοιτάζοντας κάποιον. Και αυτές οι πληροφορίες είναι ανεκτίμητες. Πάμε τώρα να δούμε... Καλά, αυτός βέβαια είναι φοβερός ιστοποιός. Τα χέρια του, βλέπετε, τα έχει εδώ πέρα. Η κίνησή του ήταν να μου πει και το ξαναφέρνει. Αρχοντική κίνηση θα κάνετε. Σας ευχαριστούμε, Κώστα. Διονύση, συγκεκριφώς δεν μου αρέσει. Φοβερός ιστοποιός. Τη γλώσσα του σώματος, τη βλέπετε που έχει τα χέρια του εδώ. Ο δάσκαλος, αυτό το... Αυτό ακριβώς. Ωραία, παιδιά, πάμε στην επόμενη διάσκηση τώρα. Έχει Γιάννη... είναι εδώ πέρα. Βλέπετε ότι όταν του έκαναν παρατήρηση, ήταν έτσι. Φαντάζουμε ότι κανένας δεν του το δίδαξε, αλλά... το άλλος ήταν εκεί, μαζεμένος. Πολύ ωραίοι. Πάμε λοιπόν να δούμε εσάς τώρα. Και κίνηση της Ελίζας, την είδατε περνό... εδώ. Αυτό εδώ. Αυτά τα βλέπουν οι μαθητές σας. Οι μαθητές σας τα βλέπουν αυτά τα πράγματα... και αμέσως καταλαβαίνουν ότι εδώ μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, σε αυτόν τον δάσκαλο. Γι' αυτό ήθελα να μπείτε όπως πες. Για σήκω λίγο. Φοβερός. Πολύ ωραίος, πολύ ωραίος. Βγάζει ηρεμία. Βγάζει κάτι πολύ όμορφο. Εκτός από παρεμάρα. Εκτός. Φύγε για λαρμά. Κοιτάξτε, φέρε τα κεταστέφανια. Βορεί κάποιος να θέλει. Ένα παιχνιδάκι θα μας πεις. Η άλλη στάθηκε έτσι με τα στεφάνια εκεί πέρα. Έτοιμη να με δαγκώσει. Ακόμη συνεχίζει. Και τα αφήνει τα χέρια και κρατά εδώ το χέρι της. Πόσο στριμμένη είναι. Λοιπόν, αυτοί είναι οι μαθητές σας... και εσείς τους δείχνω το παιχνίδι. Πολύ μαθητές. Σε εσάς τώρα εδώ. Πολύ ωραίο. Δεν πρέπει να κοιτάμε τον ήλιο. Βλέπετε κίνηση της Ελίζας. Πολύ εκφραστική. Το έχω ετοιμάσει. Γεια σου Άκη. Λοιπόν, ακούστε. Θα σας λέγουμε... θα φέξουμε ένα κυνηγητό που λαγείται λαγή και κυνηγή. Τέλεια, τέλεια. Αυτό ακριβώς. Αποφασιστική φωνή μιλάμε. Θα κάνουμε αυτό εδώ το πράγμα και κοιτάζει και εκφραστικό. Βλέπετε ότι τα έχετε ήδη. Ήθελα να τα συνειδητοποιήσετε ότι τα κάνετε... και τα καλά σημεία να τα βελτιώσετε. Και ό,τι είναι, το καταπιέζει, το αφήνετε. Αυτή είναι η φυλαγή και ένας από εσάς θα γίνει ο κυνηγός, θα έρθει την πάλα, θα κυριάξει ο υπόλοιπος. Αν δεν σας σκύβηκε η γιανάτη, μη σας καψεί η φωλιά σας είναι να κάθετε εδώ. Για να σηκωθείτε πρέπει να πει άλλος και να πείτε ο αδερφός. Θα σας κυπήσει και δεν θα μπορείτε να συνεχίσετε. Εξήγησε καλά. Άλλο παιχνίδι. Πάμε. Πολύ σημαντικό. Δεν έκανε καμία τέτοια κίνηση. Τη συμπήκε αμέσως στο ρόλο της. Έτσι θέλω να εμφανίζεστε. Αλλά προσοχή επαναλαμβάνω ο καθένας με το δικό του το στυλ. Πείτε άλλο. Εγώ είμαι εσύ. Τα παιδιά ρώτα. Έχεις κυνήσει και ένα μεγαλό παιχνίδι στο σπίτι μας, πείτε. Τι δεν θέλεις να κάνεις. Άσου, μπορείς. Θα ρωτάω το παιδιά σου. Πότε θα το ρωτάμε. Τι είναι η ευκαιρία. Θα πάω εγώ. Πες. Δεν ξέρω. Έρχομαι, έρχομαι, έρχομαι. Το σώμα του είναι κάτι δυνατοί. Θα στείλουμε πέντε μπάλες. Αυτό χτυπάει άσχημα, αλλά κατά τα άλλα δεν στέλνει τη γλώσσα του σώματος του. Είναι σταθερός εκεί πέρα. Χωρίς να τα έχει ακούσει αυτά που έχουμε. Βλέπετε, δεξιά ή αριστερά. Βλέπετε αυτό εδώ τη στάση. Μην τολμήσει κανένας να μου μιλήσει γιατί τον καθάρισε. Είμαι σίγουρος ότι τα πιτσιρίκια μπροστά του δεν λένε τίποτα. Τέλεια. Άλλος. Ποιος θέλει να μας πει άλλο παιχνίδι. Τέλεια. Άλλη τέλεια μωρέ μου. Βλέπετε ότι σε κανέναν δεν έκανα παρατήρηση. Ο δάσκαλος πολλές φορές παρακινεί. Γιατί αν αρχίζεις να κάνεις σε κάποιον παρατήρηση τότε ο άλλος θα το σκεφτεί και δεν πρόκειται να σηκωθεί. Περιμένετε λοιπόν να κάνετε την κατάλληλη στιγμή. Αυτός κινείται πολύ περαδόθη, τώρα είναι σταθερός, τώρα είναι ωραίος. Πρέπει να κάτσουνε οι γέφυρα οι μανιτάροι. Αλλά δεν μπορούν να κουριθούν. Για να συνεχίσουν να κυκλούνται θα πρέπει αν είναι σε γέφυρα ο άλλος θα πρέπει να περάσει τα δαμβόλια. Αν είναι μανιτάροι θα πρέπει να κουράζει τα δαμβόλια. Γεια σε να φύγεις. Αν όλοι γίνουν γέφυρας θα πρέπει να κουράζει τα δαμβόλια. Αυτό είναι. Ευχαριστώ. Πες μας ένα παιχνίδι. Αυτή είναι η μαθητές σου. Έχεις κάνει θέατρο. Κάνεις μπαλέτο, κάνεις κάτι. Προσέξτε την εκφραστικότητα στα χέρια της. Για αυτό. Δηλαδή κάνει αμέσως. Λες ίσως ασχολείται με το θέατρο. Με κάτι πάντως κάνεις κάτι ή έτσι. Φυσικό ταλέντο. Φαίνεται όμως ότι έχει την βλέψει. Φαίνεται η σιγουριά που βγάζει στην κίνηση της. Ας έρθουν από εδώ τα κοριτσάκια λοιπόν. Τέλειο παιχνίδι. Έχει κάποιος άλλος να μας πει τίποτε. Χωρίζομαστε σε δύο ομάδες οι οποίες βρίσκονται αντεκριστά. Λέμε ότι τα κάνετε όλα αυτά που λέω. Τώρα που τα συνειδητοποίησατε λοιπόν θα δείτε πόση δύναμη σας δίνει. Όταν ξέρεις τι εικόνα δίνεις στον άλλον. Αυτά τα παιδιά που βλέπουν τώρα εδώ τον εαυτό τους. Αυτός εδώ. Θα πάει την επόμενη φορά στο μάθημα και θα είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος. Ξέρω πριν. Σταθερός εκεί πέρα και τα χέρια μιλάται. Και έχουμε στη μέση μια μπάλα. Όταν λέμε έναν νούμερο τρέχουν τα δύο παιδάκια. Ποιο θα πάει πρώτα την μπάλα. Μιλάει και δεν κοιτάζει κάτω. Κοιτάζει τους μαθητές του. Πολύ ωραίο αυτό. Και επιστρέψει πίσω στην ομάδα. Αυτός είσαι. Θέλει κάποιος άλλος να πει τίποτε. Να κόλλω. Πες τον. Ξεχωρίζουμε ποιες ομάδες ανάλογα με το πώς αποκέφτουμε. Και στη μία ομάδα τα παιδάκια κάνουν ζώα της θάλασσας. Στην άλλη ομάδα ζώα της γης. Και στην άλλη ομάδα ζώα του αέρα. Και λέω εγώ. Αν μας κάνουν τα καρφαριάνικα. Και μας κάνουν τα παιδιά της θάλασσας και της φαρτορίας. Αντίστοιχα τα παιδιά της γης μας κάνουν πώς πηγαίνει το κακουρό. Και τα παιδιά της θάλασσας του αέρα πώς πάρουν το. Κάνει την κίνηση του αετού. Φαντάζετε αυτή τώρα να είναι μπροστά σε ένα τμήμα με παιδάκια. Θα ήθελα πάρα πολύ να την βάρω σε βίντεο. Αυτό ακριβώς. Αν λοιπόν ποτέ γίνεται υπουργός παιδείας. Να με θυμηθείτε και να μου δώσετε άδεια. Μην με ξεχάσετε. Ποιους έχουμε εδώ έχουμε και άλλους βέβαια. Το βίντεο είναι αυτό εδώ το δικό σας έτσι. Εκφραστικότητα φωνής. Αλλάζει το τόνο της φωνής της. Τραγουδάει. Όχι όχι όχι όχι. Φαίνεται φαίνεται. Μια μάνα για το πέντε. Και μια μάνα για το πέντε. Λοιπόν. Και τώρα. Και τώρα. Μια μάνα για το πέντε. Και τώρα. Και τώρα. Και τώρα. Και τώρα. Εκφραστικότητα φωνής. Φαίνεται φαίνεται. Αυτό είναι η γλώσσα του σώματος. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα αυτό μπορείτε να κάνετε είναι και στον υπολογιστή να μιλήσετε για να ακούσετε τη φωνή σας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Χάρηκα πραγματικά το μάθημα σήμερα. Καλά περνάτε.