Συνέχιση 13ης τακτικής συνεδρίασης του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου στις 15 Νοεμβρίου 2021 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Δεν ξέρω.. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστώ. Παρακαλώ, ευχαριστώ. Παρακαλώ, ευχαριστώ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Π Excellent Συνεχίζουμε τη διακοπή σας συνεδρίαση, τη 13η, έχουμε μείνει στο θέμα 6 σχετικά με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αύξηση του αρθυμού των αγριογούρων, η συγκίτρια, η περιφερειακή σύμβολος κυρία Σπυριδάκου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα συνάδελφοι. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται εκκληκτική αύξηση του αριθμού των αγριογούρων και στην Πελοπόννησο. Οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής αφορούν τις αγροτικές καλλιέργειες, αφού οι αγρότες διαπιστώνουν συχνά ζημιές στις καλλιέργειες στην παραγωγή και στα αρδευτικά δίκτυα. Επίσης μετάδοση ασθενειών όπως είναι η αφρικανική πανώλη των χείρων, αλλά και την πρόκριση ατυχημάτων λόγω της διέλευσης των άγριων ζώων, όχι μόνο από αγροτικούς αλλά και από επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους και κυρίως στη νύχτα σε συνδυασμό με το χαμηλό φωτισμό. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς έχει μικρήνει ο κύκλος αναπαραγωγής των αγριογούρουνων, καθώς είναι η βρίδια και καθώς όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια έχουμε πλέον οι ποιότερους χειμώνες, με αποτέλεσμα να γεννούν τρεις φορές ανά δύο χρόνια έξι με δέκα μικρά. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο κυνήγι που επέφερε η διαχείριση του κορωνοϊού συντέλεσαν στην αύξηση του πληθυσμού αλλά και στο φαινόμενο εμφάνισης των ζώων μέσα στις πόλεις και τα χωριά, διότι τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας διευκόντυναν τη μετακίνηση των ζώων που αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμάτων. Μοναδικός εχθρός των αγριογούρνων είναι ο άνθρωπος και το κυνήγι είναι ρυθμιστικός παράγοντας για τον έλεγχο του πληθυσμού αφού φρενάρει την αναπαραγωγή τους. Φαίνεται όμως ότι με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους το κυνήγι δεν αρκεί. Σε αντίθεση με άλλα άγρια ζώα είναι απρόσβλητο από ασθένειες. Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοπονίσου οφείλουμε να ασχοληθούμε με αυτό το σημαντικό για τους αγρότες θέμα που αφορά και την ασφάλεια των πολιτών και την ποιοπικιλότητα και να πιέσουμε την κυμπέρνηση να προχωρήσει σε εκπόνηση δικών σχεδίων διαχείρισης του πληθυσμού των αγριογούρνων. Επιπλέον αποζημιωθούν οι αγρότες που βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέχονται και να επιδοτηθούν ίσως για να προμηθευτούν ειδικές περιφράξεις που αποθούν τους συσβολής από τα χτήματά τους. Τέλος να έχουμε υπόψη ότι δυσμενείς επιπτώσεις στο κυνήγι μπορεί να επιφέρουν και οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς με την υποχρεωτική και συγκεκριμένα η διάταξη για την υποχρεωτική στήρωση. Ευχαριστώ. Προχωράμε στη διαδικασία επικεφαλής. Ο κ. Δέδες. Ο κ. Μπουδρούκας. Καλησπέρα σας. Και εμείς συμφωνούμε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, το εισπράττουμε καθημερινά. Στους δρόμους υπάρχει θέμα, βγαίνουν πάνε στο δρόμο. Πρόσφατα είδαμε και μέσα στην Τρίπολη, έχουμε δει και σε άλλες πόλεις να κυκλοφοράν. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες, σε βάση περιπτώσει, να δούμε τι και πώς, για να δοθεί μια λύση για την επέκταση των αγριουγούρνων. Είναι σβάρος και της καλλιέργειας και των κατοικών. Ο κ. Δέδες. Σε δική θα είμαστε και εμείς κ. Πρόεδρε, σήμερα θα παρουσιάσουμε κ. Περιτάκου. Ο κ. Πετράκος απουσιάζει, η κ. Λιμπεροπούλα απουσιάζει, ο κ. Κάτσαρης απουσιάζει, η κ. Νικολάκου. Εμείς κ. Πρόεδρε, θεωρούμε ότι αυτό το θέμα, το οποίο εισηγήθηκε και έτσι το συζητάμε σήμερα στο Πληθυριακό Συμβούλιο, οι συνάδελφους η κ. Σπυριδάκου, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, με δεδομένο ότι συνεχώς, από τότε που πρώτο είχαμε πει να συζητηθεί, αυξάνονται τα περιστατικά. Έχουμε γίνει και εμείς πλέον κοινωνίοι ατυχημάτων, πολύ σοβαρών ατυχημάτων, με τα αγριογούρουνα. Έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν γι' αυτό το θέμα και μάλιστα τότε είχαμε στιάσει στην προσπάθεια και στη μέρημνα που έπρεπε να ληφθεί για να μην υπάρχουν διασταυρώσεις με αγριογούρουνα με τους χείρους που είναι στα σπίτια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται υβρίδια τα οποία πλησιάζουν και σε σπίτια και σε δρόμους και κινούνται χωρίς να λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον όπως είναι το δάσος ή η αγρια φύση. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν θεωρούμε το θέμα ιδιαίτερα σημαντικό. Θα καταθέσουμε και δικές μας προτάσεις και απόψεις με ειδικό αγορητή τον Γιώργο Τουρουμελιώτη, ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα με δεδομένα ότι όπως γνωρίζετε ως κυνηγός και μάλιστα επί σειρά ετών μπορεί να κάνει και πολύ σημαντικές προτάσεις. Καλησπέρα σε όλους. Συμφωνούμε κι εμείς ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρνων και νομίζουμε ότι θα πρέπει να λυθούν κάποια μέτρα. Καταρχήν πιστεύουμε το πρόβλημα είναι διαχρονικό γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του πληθυσμού των αγριογούρνων και γι' αυτό και η κατάσταση έτσι και με τις συγκυρίες με το περιορισμό του κυνηγίου που συνέβαλε σε αυτό έχει φτάσει σε αυτό το βαθμό. Συμφωνούμε και με τα αιτήματα απλά θα ήθελα κάποιες παρατηρήσεις σε σχέση με το ψήφισμα που μας έχει στέλνει η κυρία Σπυριδάκου. Νομίζουμε ότι τα όποια μέτρα αποφασιστούν διαχείρισης του πληθυσμού θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια. Όπως δηλαδή για παράδειγμα η αύξηση του πληθυσμού πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει μετεκμυριωμένες μελέτες ειδικών και ταυτόχρονα νομίζουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα δασσαρχεία και η θεοφυλακή με το απαραίτητο προσωπικό και με υποδομές και τεχνικά μέσα ώστε να μπορεί να γίνει αυτή η εφαρμογή με την επέκταση του κυνηγιού και να προστατευτούν και τα υπόλοιπα θειράματα. Και νομίζουμε ότι μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει στην αποζυμίωση των αυρωτών που πραγματικά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του Ελγά και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές που προέρχονται από τα αγριογούρουνα και στην παραγωγή τους αλλά και στο εξοπλισμό τους στα αρτευτικά δίχτυα κλπ. Επί της ουσίας συμφωνούμε με αυτές τις παρατηρήσεις. Ποιος άλλος θέλει να μιλήσει. Μισό λεπτό να σας βλέπω όλους. Βετινιώτης, Βερούτης. Βερούτης. Ωραία, προχωράμε. Κύριος Δρ. Μελιώτης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είναι γεγονός και το γνωρίζουμε όλοι ότι σε μας εξαλλήσεται για την ελληνική ύπαθρο ο υπερπληθυσμός του αγριόχειρου, εξανομίζοντας το εισόδημα των παραγωγών σε όλη τη χώρα γενικά αλλά ιδιαίτερα στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Πελοπόννησο διότι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι ο αγριόχειρος απελευθερώθηκε από τον Κυνηγητικό Σύλλογο Μεγαλόπολης πρώτος στην Ελλάδα το 1987. Γίνομαι κι εγώ αποδέκτης και πολύ σωστά και ορθά, η κυρία Σπυριδάκου έφερε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο γίνομαι κι εγώ λοιπόν αποδέκτης διαμαρτριών καθημερινά από παραγωγούς, καλλιεργητές, γεωργούς ακόμη κι εκ νοτρόφους, διότι οι ζημίες είναι τεράστιες και κατεπέκταση το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Δικαιολογημένα λοιπόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να διαμαρτύρονται και να αναζητούν τρόπους για την προστασία της παραγωγής τους, αλλά και παράλληλα να ζητούν να αποζημιωθούν για όλες αυτές τις βλάβες τις οποίες έχουν και να αντιμετωπίσουν. Μιλάμε για ολικές καταστροφές και η αδυναμία των αγροτών να αντιμετωπίσουν μόνοι στο φαινόμενο αυτό καθώς και τα αιτήματά τους για μια πιο δυναμική συνδρομή της πολιτείας για εξεύρεση λύσεων που θα απαλείνουν το πρόβλημά μας, μας το μεταφέρουν καθημερινά. Δεν είναι λοιπόν απλό το θέμα ότι ο μοναδικός τρόπος και το επισημαίνω αυτό ο μοναδικός τρόπος για τη μείωση του πληθυσμού του αγριόχυρου είναι να μειωθεί το κυνήγι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μόνο με την αύξηση του κυνηγίου. Πράγμα όμως που βρίσκε αντίθετος και τους κυνηγητικούς συλλόγους, τις γενικές συνελεύσεις των κυνηγητικών συλλόγων, αλλά παράλληλα και τις γενικές συνελεύσεις των κυνηγητικών ομοσπονδιών της χώρας, αλλά υπάρχει και οδηγία από την Ευρωπαϊκή Έννηση, που σημαίνει ότι μετά τη λήξη του κυνηγίου το μήνα Φεβρουάριο τον αθηρεύουμε ένα θηλυκό αγριόχυρο ποιοφορεί, υπάρχει μια ευιστησία βέβαια στη τάξη των κυνηγών και σίγουρα αυτό δεν είναι ανθρώπινο. Άραγε πρέπει αυτό το θέμα να το εξετάσουμε και να προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση του κυνηγίου. Από εκεί και πέρα πρέπει η ίδια η κυνηγητική ομοσπονδία Ελλάδος, εγώ σαν κυνηγός θα προτείνω ένα μέτρο, να αυξηθούν οι μέρες εντός της κυνηγητικής περιόδου που κυνηγέται ο αγριόχυρος. Η απαγόρευση του κυνηγίου με τον Covid τον περασμένο χρόνο σαφώς και ήτανε λάθος της κυβέρνησης. Το έχουμε καταλάβει ο Έλλη και το γνωριζόμαστε. Έφερνε αρνητικά αποτελέσματα. Πολύ σωστά όμως, εμείς εδώ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ψηφίσαμε όχι στην απαγόρευση του κυνηγίου, με δικιά μου εισήγηση, και δεν υιοθετήθηκε όμως αυτό το θέμα από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα το φαινόμενο του ανεξέλεκτου υπερπληθισμού του κυνηγίου, του αγριόχυρου. Συγγνώμη, του πληθυσμού του αγριόχυρου. Το να ψηφίσεις να απαγορευτεί το κυνήγι, σίγουρα αυξάνεται και ο αριθμός του αγριόχυρου. Ο μοναδικός εχθρός του αγριόχυρου είναι ο άνθρωπος. Δεν υπάρχει άλλος, δεν έχει κανέναν άλλο εχθρό. Θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη στην αδυναμία αποζημίουσης των αγροτών και παραγωγών από την πολιτεία στον τομέα που εκφράζεται και αυτό εκφράζεται μόνο από τον Ελγά. Ο εφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες και ζημίες. Αλλά από πού μπορούν να αποζημιωθούν μόνο αποζημίες από αρκούδες και από λύκους. Πράγματα που εμείς εδώ στην Πελοπόννησο δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σε ζημίες από αγριόχυρους καλύπτει μόνο τους περιοχές που προστατεύονται από τη Συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ, υδροβιότοπους, με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχείου που αποζημιώθηκε. Θα πρέπει να απαιτήσουμε να επανεξεδραστούν οι όρες ασφάλισης στον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του Ελγά. Και, προσοχής αυτό, να εισαχθούν βελτιωμένες δυθμίσεις που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριοχείρων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών. Δηλαδή, θα πρέπει ο Ελγά να εντάξει και τις μη προστατευόμενες περιοχές να αποζημιώνει τους πληγέντες από τις μοίες των αγριοχείρων. Οι λύσεις θα πρέπει να είναι βιώσιμες με σεβαρμό στο περιβάλλον και την άγρια πανίδα, αλλά και στον κόπο του αγρότη, του κτινοτρόφου και του καλλιεργητή. Εγώ θα σας πω, εν συντομία, δύο-τρία μέτρα που θα θέλαμε να λύσουμε. Τελειώνω, είμαι στο πιο επικίνδυνο σημείο, κύριε Πρόεδρε. Δώστε, αν θέλετε, ένα-δυο λεπτά. Μερικά από τα μέτρα. Θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία για την επιμήκηση της διάρκειας κυνηγητικής περιόδου, εφόσον αυτό, όμως, υπάρξει σε συνεργασία με κυνηγητικές ομοσπονδίες, συλλόγους κλπ. Είπαμε, αυτό που είπαμε, μια-μέρα-δύο επιπλέον κατά την κυνηγική περίοδο να αυξηθεί το κυνήγι. Θα πρέπει να ενταχθεί η ασφαλιστική κάλυψη από τον εργά των ζημιών στην αγροτική παραγωγή του αγριόχειρου. Δηλαδή, πλέον, ο εργά να αποζημιώνει τους πληγέντες από τον αγριόχειρου. Να διερευνηθεί η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή άλλων μέσων για την προσθυσία των αγροτικών εκτάσεων από τις ζημιές. Δηλαδή, θα μπορούν να τους δώσει χρήματα ώστε αυτοί που υπόκειται στις ζημιές να βάλουν ηλεκτροφόρα καλώδια στις καλλιεργίες τους, που είναι ένα μέτρο που αποτρέπει να πλησιάσει ο αγριόχειρος. Να υπάρξει άμεσος τρόπος και ασφαλής για την προστασία των μόνιμων καλλιεργιών. Και κάτι ακόμη. Ως μέλος της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, επί 20 χρόνια που διετέλεσα, το κυνήγι του αγριόχειρου τελείων τέλος Δεκέμβρη. Με δικιά μου πρόταση στην Ομοσπονδία το πήγαμε 20 Ιανάρη, του δώσαμε 20 μέρες παράταση. Αυτές τις 20 μέρες αντιστοιχούν σε πάνω από 8.000 χειρόευσιμους αγριόχειρους στην Πελοπόννησο. Και λίγα σας λέω δηλαδή. Φανταστείτε να μην γινόταν αυτή η επιμήκυνηση του κυνηγίου τι θα γινόταν. Το επόμενο θέμα που θα προκύψει και να το θυμηθείτε και το γνωρίζουμε όλοι είμαι σίγουρος είναι και με το τσακάλι. Το τσακάλι άλλη πληγή, το οποίο δεν υπάρχει τρόπος να τη μετώπισης. Και γιατί το λέω αυτό. Δεν είναι θειρεύσιμο, δεν κυνηγιέται και είναι και προστατευόμενο. Το προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα, μπορώ να σας πω και περισσότερο, από το αγλιόχειρο. Που σημαίνει ότι ο αγλιόχειρος κυνηγιέται. Το τσακάλι δεν κυνηγιέται. Δεν μπορεί να το κυνηγίσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να τη μετώπισης. Αυτό θα προκύψει. Τελείωσα κύριε Πρόεδρε. Τις εξελίξεις σίγουρα πρέπει να τις προσέξουμε ώστε να μην είναι επώδυνες για το πρωτογενείο τομέα, γεωργία, ακτινοτροφία κλπ. Το κ. Τζινιέρης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Λίγο πολύ οι προλαλίστατες μας τα είπανε. Εγώ θα αναφερθώ στα τέσσερα σημεία που λέει η πρόταση του ψηφίσματος να αποχωρήσει η κυβέρνηση εκ πόνησης ειδικών σχεδιαχείρισης του πληθυσμού των γρυοκούρων. Ήδη από τον Μάιο έχουμε τρεις εξαιρετικά επίγουσες αποφάσεις του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας για τον τρόπο καταπολέμηση και αντιμετώπισης των αγριόχερων. Βασικός αυτές είναι να συγκροτηθούν με ευθύνη των δασαρχείων οι ειδικές ομάδες εκδίωξης των αγριόχερων. Είναι μέσα και οι πάλληλοι του δασαρχείου, οι άλλοι δημόσιοί πάλλοι, για να παρακολουθούν. Αλλά γι' αυτό υπήρχε και αντίδραση από τους κυνηγούς γιατί παθαίνουν ζημιές, τραβατίζονται τα σκυλιά τους, θα πει ένα κρυβά και τέτοια. Οπότε το Υπουργείο αναγκάστηκε πρόσφατα να τους δώσει και μία επιχωρή στη Συνομοσπονδία 800.000 για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Τώρα, αυτό που είπε και ο Προαλλής σας, ο κ. Ζωμελιώτης, για την επιμήκηση της περίοδου συμφωνούμε να γίνει επιμήκηση και επίσης οι ομάδες αυτές που έχουν δώσει εντολή να συγκροτηθούν να δουλεύουν όλη την περίοδο. Όχι τις μέρες που έχει μόνο η κυνηγική, όλη την περίοδο την κυνηγητική να μπορούν να κάνουν εκκαθάριση ή εκδίωξη, ας το πούμε εκδίωξη. Επίσης, στις οδηγίες του Υπουργείου αναφέρονται και οι δικές παγίδες. Αν πείτε, γκουκλάρετε, τη παγιδεύσης αγριόχειρων θα δείτε πως είναι τεράστιες παγίδες και μπορούν να μαζεύουν σε οικισμούς που απαγορεύεται το κυνήγι. Είναι μεγάλο το πρόβλημα, τα βλέπουμε μπροστά μας όσοι είμαστε και εκτός περιοχής. Εκτός πόλεων. Κι έμεσης πόλης τα βλέπουμε. Γιατί όντως ο ΕΛΓΑ προβλέπει μόνο στις περιοχές Νατούρα, ΡΑΜΣΑ και εμάς υπάρχει εδώ μόνο στην Ελλία. Άρα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Τώρα σε ό,τι αφορά τα ελεκτροφόρα σύρματα με το νέο στρατηγικό σχέδιο κοινής αγοδικής πολιτικής του 2023-2027 δύναται να υλοποιηθούν μεταξύ των άλλων και δράσεις σχετικές με μη παραγωγικές επενδύσεις και συγκεκριμένα τις δράσεις αγορά, πάυλα εγκατάστασης ελεκτροφόρου περίφραξης για την υποστασία των καλλιέριων εκτροφών υπό το πλαίσιο της συγκράτησης εκτός καλλιέργειας του εισβολεία κλπ. Άρα αυτό προβλέπεται από το 2023. Εμείς στην πρότασή μας μπορούμε να πούμε το σχέδιο που προβλέπεται να γίνει από το 2023 να βρεθεί τρόπος να επιδοτηθεί από τώρα. Πρέπει να διορθώσουμε λίγο την πρότασή μας. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι το θέμα της κυρίας Πιδεράκου μεταφέρει ικανοποιητικά τις ανησυχίες της και κυρίως των αγροτών μας για την παρουσία των αγριογούρων στις καλλιέργειές τους με τις ζημίες που προκαλούν σε αυτές αλλά και για όσα προκαλούν στο ανθρώπινο περιβάλλον συμπεριλαμβανομένων και των άστοχων πυροβολισμών των κυνηγών με τους μυστούς τραυματισμούς. Τα αγριογούρωνα πλέον αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος της περιοχής Πέλοποννήσου αλλά ο υπερπληθυσμός τους πράγματι τύνει να το ανατρέψει ανωρθόδοξα και άρα το ζήτημα είναι οικολογικό και περιβαλλοντικό. Η κυρία Σπυριδάκο μας στοχοποιεί στην εισήγηση της τα αγριογούρωνα χωρίς να αναφερθεί και στην χρησιμοτητά τους αφού με το κρέας τους καλύπτουν διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων της υπέθρου που είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και αφού τρώνε τροκτικά, ερπετά, προνύμφες εντόμων, σκουλικιών κλπ. Στην Πέλοποννησο πάντως τα έφεραν οι κυνηδικές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Τέλος ακούγεται κακόγουστα η πρόταση να φράξουν τα αγροκτήματα τους οι αγρότες και ως εικόνα και ως δαπάνι. Αλλά και για την ισορροπία της πανίδας και για την ισορροπία της πανίδας στην Ήπεθρο όπως και η δασική υπερησία ορίζει. Η ιδέα από ζημιώσεις του εργά περιέχουν επισφάλειας αναγνώρισης της αιτίας των ζημιών. Για όλα αυτά είναι ανάγκη πράγματι του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας να μελετήσει προσεκτικά το φαινόμενο αυτό και να σχεδιάσει ισορροπημένες ενέργειες για την αντιμετώπισή των πριν είναι πολύ εργά. Ευχαριστούμε πολύ. Αγαπητοί συνάδελφοι, όντως το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αγριογούρων και τις καταστροφές που αυτά επιφέρουν σε αγροτικές εκτάσεις αλλά και αντιχήματα που γίνονται σε δρόμους περάσματά τους είναι μεγάλες. Η ισήγηση της κυρία Σπυριδάκου που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή ως προς τις διαπιστώσεις αυτόν που έχει κάνει για τη Μακεδονία ο καθηγητής δρασολογίας του Αριστοτελείου, κ. Χρήστος Βλάχος, και δεν το λέω αυτό για να κατηγορίσω την κυρία Σπυριδάκου, το λέω για να δείξω πόσο μεγάλο και καθολικό και πανελλαδικό είναι το πρόβλημα των αγριογούρων και πόσο δύσκολο είναι να βρει λύση μέσα από ισηγήσεις να φράξουμε τα πάντα. Τα αγριογούρουνα δεν φράζονται με απλά σύρματα όλοι ξέρουμε ότι σκάβουν, χρειάζονται σενάζια, χρειάζονται τύχοι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι στη σωστή κατεύθυνση η ισήγηση του κ. Ρουμελιώτη για επιμήκυνση, μάλλον για αύξηση των ημερών κυνηγιών μέσα στην κυνηγητική περίοδο αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι κυνηγητικές οργανώσεις με τις οποίες θέλω να σας πω ότι στην περιφερειακή ενώτα Λακωνίας εδώ και 4-5 μήνες είμαστε στις συζητήσεις υπήρξε και ένα αίτημά τους στο οποίο ικανοποιήθηκε οι κυνηγοί λόγω της ιδιότητάς τους και σε συνεργασία με την αστυνομία ξέρουν τα περάσματα, κάποια περάσματα των αγριόχειρων εκεί λοιπόν σε συνεργασία μαζί τους τοποθετήσαμε προειδοποιητικές πινακίδες τουλάχιστον για τους οδηγούς στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν είναι ένα προληπτικό μέτρο, δεν είναι ένα μέτρο βεβαίως που λύνει το πρόβλημα όσον αφορά τώρα τις ειδικές ομάδες εκδίωξης όπως νομοθετήθηκαν από το Υπουργείο θέλω να σας πω ότι το μέτρο ουσιαστικά ακυρώθηκε στην πράξη όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος ακύρωσε την απόφαση του δασάρχη Πεντέλης μετά από αντιδράσεις τόσο της περιφέρειας Αττικής όσο και των δήμων τον γύρο για να φτιάξουν αυτές τις ομάδες εκδίωξης και όπως είπε και ο κ. Ζουμελιώτης και οι κυνηγοί δεν είναι θετικοί σε αυτό τα συμβούλιά τους το ένα μετά το άλλο παίρνουν αρνητικές αποφάσεις ως προς το συγκεκριμένο μέτρο. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Κυρία αντιπεριφερειάρχα και πάνω σε αυτά που είπατε προηγόνες και τα άκουσα. Το νομοσχέδιο σχετικά με την εκδίωξη δεν είναι το ρινό και είναι πάρα πολύ καιρό και επειδή θυμάμαι πάρα πολύ καλά δεν ξέρω τι είπε ο κ. Ζουρμαλιώτης αλλά θυμάμαι όντως οι κυνηγητικοί σύλλογοι αντιδρούσαν σε αυτό και μάλιστα θα σας πω και τη λογική ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό διότι λέγουμε ότι θα βρούμε για αγριογούρνο και μπορεί να κυνηγάνε άλλα θυράματα. Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτό. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι εδώ δεν μιλάμε για το γνήσιο ελληνικό αγριογούρνο μιλάμε για οι βρίδια τα οποία έχουν την παρουσία τους πάρα πολλά χρόνια στην Πελοπόννησο ειδικά μια και μιλάμε για αυτό και δυστυχώς λυπάμαι που θα σας πω αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολη πλέον η μίωση του πληθυσμού τους. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι καθόλου οικολογικό να υπάρχει ένας υπερπληθυσμός ενός ατόμου σε μια περιοχή. Και επίσης θα ήθελα να σας πω ότι δεν λύνουνε προβλήματα τα αγριογούρνα της ύπαρξης κρέατος στους πληθυσμούς. Αυτό είναι τελείως λάθος δεν αντιμετωπίζεται δηλαδή με αυτόν τον τρόπο η έλλειψη ψήτησης άλλων ζών στους αγρότες όπως ακριβώς είπατε. Επίσης να σας πω ότι αυτά τα υβραία αγριογούρνα δεν τρώνε τα πάντα. Όταν λέμε τα πάντα, τα πάντα. Κυριολεκτικά. Πρέπει λοιπόν, κατά τη γνώμη μου την προσωπική, να γίνει το βασικότερο μια έρευνα του πληθυσμού να δούμε τι ακριβώς πληθυσμός υπάρχει και αυτό μπορεί να γίνει με τα πανεπιστήμια, με τις σχολές. Σοβαρή έρευνα να δούμε το πληθυσμό που υπάρχει και μετά με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας πλέον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Διότι όλα αυτά που λέμε είναι ημήμετρα. Δυστυχώς. Και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν ακόμα και οι ομάδες εκδίωξης που τις είχαμε συζητήσει από το 2016 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι κι αυτές δύσκολο να γίνουν πράξη. Αυτό που θα βοηθήσει στην κατάσταση είναι η επιστημονική κοινότητα η οποία πραγματικά να προχωρήσει σε μια μελέτη του πληθυσμού και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Έτσι όλοι θέλουμε να επέλθει και η οικολογική ισορροπία για όλους μας. Αυτό είχα να σας προτείνω να σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν έχει κάτι ολοπεριφεριάρχης να... Θέλετε τοποθέτηση κύριε Περιφεριάρχα? Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει μια συμφωνία. Εγκρίνονται οι προτάσεις που ακούστηκαν, έτσι, και από τον κ. Ρουμελιώτη και από τον κ. Τζινιέρη. Ας καθίσουν να φτιάξουν ένα κοινό στο τέλος για να το... Πιστεύω ότι είναι ομόφωνο το... Αν μπορώ κύριε Πρόεδρε να κάνω μια ανακεφαλαίωση. Όχι, όχι, δεν χρειάζεται. Έχετε την πρόταση ότι υπώθηκε για τους συναδέλφους, καθίσουν μετά να το... Υπήρξαν και αντιφατικά στοιχεία μεταξύ συναδέλφων εδώ πέρα. Να κάνουμε καλύτερα μια ανακεφαλαίωση για να τα ξεκαθαρίσουμε. Δεν μπορεί να κάνει μία αυτό λέω. Να μαζευτούν οι άνθρωποι που είχαν και άποψη σε αυτό. Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι πάρα πολύ σύντομη. Δεν θα σας καθυστερήσω. Ούτε θα διαβάσω όλο το ψήφισμα. Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που αναγνώρισαν τη σημαντικότητα του ζητήματος. Ασφαλώς και δανείθηκα στην εισηγήση μου στοιχεία από επιστήμονες, καθώς ένα τόσο σημαντικό οικολογικό θέμα πρέπει να ακούμε τις απόψεις των ειδικών. Συνοπτικά αναφέρουμε να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε εκπόνηση ειδικών σχεδίων διαχείρισης του πληθυσμού των αγριογούρουνων βαστισμένα σε επιστημονικές μεθόδους που θα σέβονται την ποιοπικιλότητα και την οικολογική ισορροπία, να μη μειωθεί αλλά του αντίον να αυξηθεί ο χρόνος του κυνηγιού, καθώς και ο αριθμός των θυραμάτων με την υιοθέτηση της πρότασης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας της Πελοποννήσου και με ενίσχυση των δασαρχείων και της Τύρο Φυλακής, να τροποποιηθεί με επίγουσα διαδικασία ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ η ζημιά εις από τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες και σταρδευτικά δίχτυα στο 100% και να επιδοτούνται οι παραγωγοί που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ειδικές περιφράξεις που θα αποφουν τα αγριογούρουνα από τα κτήματά τους, να επιδοτηθεί το σχέδιο που προπηγείται να ισχύσει όπως είπε ο κ. Τζινιέρης από το 2023, αν και εδώ σημειώνω μια διχογνωμία με τον κ. Βιτινιώτη που λέει ότι είναι άκομψο αυτό το σχέδιο. Θα σε επαφή με τους προλαλλήσαντες, θα το συνδιαμορφώσω. Φτιάχνετε μια κοινή πρόταση, έτσι, από τον κ. Ριμελιώτη, τον κ. Τζινιέρη και όποιον άλλον έχει τη διάθεση και υπερψηφίζετε, πιστεύω, ομόφωνα, δεν υπάρχει διαφωνία. Ωραία. Προχωράμε στο έβδομο θέμα, επικαιροποίηση μελών στη Γενική Συνέλευση της ΕΜΠΕ. Εισηγητήσω αντιπεριφερειάριξη ο κ. Μαρτέζος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, κ. Σνάρλφη. Δυνάμι της υπαρήθμι 488 του 2019, απόφασης του ΠΕΣΙ, εξηλέγησαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκπροσώπιση των αντιστήχων παρατάξεων στη Γενική Συνέλευση της ΕΜΠΕ, όπως τούτο προβλέπεται από το Προεδικό Διάταγμα 74 του 2011. Από τη διαδικασία αυτή, από τη δική μας παράταξη, εξηλέγησαν οι κ. Κατζός, Σαρδέλης και η κ. Σπυριδάκου, ενώ δεν υπήρξε κανένας αναπληρωματικός. Η ΕΜΠΕ, με το εν λόγω έγγραφο για το οποίο καλούμαστε να πάρουμε απόφαση, ζήτησε την επικαιροποίηση των μελών που θα εκπροσωπίσουν τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση της ΕΜΠΕ. Με άλλα λόγια, η ΕΜΠΕ, με την επικαιροποίηση που μας ζητά, μας καλεί να τις γνωρίσουμε εάν υπάρχουν περιπτώσεις που δεν εκπροσωπεί κάποιο εκλεγμένο μέλος την αντίστοιχη παράταξη λόγω θανάτου, λόγω ορισμού του ως αντιπεριφερειάρχη, λόγω έκτοσης, παρέτησης ή αποχώρησης από την παράταξη. Στην περίπτωση του Πεσί Πελοποννήσου, έχουμε περιπτώσεις ανεξαρτωποίησης. Και σε άλλες παρατάξεις για τις οποίες δεν μας πέφτει λόγος, αλλά σίγουρα και στη δική μας παράταξη, αφού με την από 18 ΠΕΜ του 2021, η συνάδελφος Μαργαρίτα Σπυριδάκου εκλεγήσαμε την παράταξή μας, εδείλωσε προς τον Πρόεδρο του Πεσί την ανεξαρτωποίησή της από το συνδυασμό μας. Είκοθεννοείται ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξή μας στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ, κάποιος ο οποίος δεν είναι μέλος παράταξής μας και μάλιστα δήλωσε στην εν λόγω επιστολή, ότι διαφωνεί με εμάς και με τις θέσεις μας. Πρέπει λοιπόν, κατά τη φάση της αιτιθής σας επικαιροποίησης, να ορίσουμε ως παράταξη εκ νέου την εκπροσώπησή μας στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ και αντίστοιχα να υπάρξει επικαιροποίηση και από τις άλλες παρατάξεις για τους εκπροσώπους που έχουν αποστήλει στην γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Από τη δική μας παράταξη, εκτός από τους κυρίους Σκατζό και Σαρτέλι, προτείνεται ο Άγγελος Χρονάς. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κυρία Νικολάκου. Αγαπητοί συνάδελφοι, η Ένωση Περιφερειάνου Ελλάδας έχει αποστήλει έγγραφα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να προβούν σε επικαιροποίηση των μελών που θα εκπροσωπίσουν τις περιφέρειες στη γενική συνέλευση. Η επικαιροποίηση έχει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Επικαιροποίηση σημαίνει ότι αλλάζω αυτούς που έχω ορίσει, που έχω διορίσει, που εξωφυτσίου ορίζονται. Και ποιοι είναι αυτοί? Είναι οι αντιπεριφεριάρχες και ο περιφεριάρχης. Ο κάθε περιφεριάρχης, οι χωρικοί και οι θεματικοί αντιπεριφεριάρχες είναι μέλη των γενικών συνελεύσεων της ΕΝΠΕ. Μπορεί αυτό να αλλάξει? Μπορεί. Μπορεί να αλλάξει, γιατί και οι χωρικοί αντιπεριφεριάρχες και οι θεματικοί αντιπεριφεριάρχες ορίζονται με αποφάσεις του περιφεριάρχη. Εδώ στην περιφέρεια Πελοκονίσου, μάλιστα, έχουμε πολλές αποφάσεις. Ετήσιες, μηνιαίες και τώρα τελευταία και ένα μήνα είδα, μια και λίγο είναι μεθαύριο. Άρα, λοιπόν, είναι πολύ φυσικό και λογικό να ζητηθεί η επικαιροποίηση των οριζόμενων εξωφυτσίου στη γενική συνέλευση. Πάμε τώρα να μιλήσουμε. Πάμε τώρα στους ερετούς. Οι διατάξεις με τις οποίες εφαρμόσαμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοπονίσου στις 16 Οκτωβρίου 2019, όπου προέκυψαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που θα εκπροσωπίσουν τις παρατάξεις, παραμένουν οι ίδιες ακριβώς. Και το λέω αυτό για να μην ξαναπούμε τα ίδια. Ότι ο πληθυσμός του Πελοπονίσου έχει τον ίδιο αριθμό των Συμβούλων και επειδή εγώ δίνω μεγάλη σημασία στα πρακτικά, θέλω να το πω και για τα πρακτικά αυτής της συνεδρίας σας, δηλαδή ότι στην Περιφέρεια Πελοπονίσου, έτσι όπως ρητά αναφέρεται, πέρα από τον Περιφεριάρχη και τους θεματικούς αντιπεριφεριάρχες και τους γεωγραφικούς, έχουμε άλλα οχτώ μελ. Λοιπόν, η παράταξη του κ. Νίκα, πολύ θα έλεγα με μεγάλη έκπληξη το είδα και τώρα και τότε και το είχα επισημάνει και η απάντηση που πήρα τότε ήταν δεν θέλουμε εμείς αναπληρωματικούς. Περιέργως και πρωτοφανώς δεν εξέλεξε τους αναπληρωματικούς. Όπως πλωβρέπεται σε κάθε διαδικασία ορισμού μελών. Και η παράταξη του κ. Τατούλη και η παράταξη του κ. Δέδε και η παράταξη νομίζω του κ. Πετράκου που εκπροσωπείται έχει αναπληρωματικά μέλη. Η παράταξη λοιπόν του κ. Νίκα με τη διαδικασία της Κάλπης εξέλεξε τον κ. Σκατζό, την κ. Σπυριδάκου και τον κ. Σαρδέλ. Και μάλιστα με τους ίδιους ακριβώς ψήφους. Χωρίς να προτείνει αναπληρωματικούς. Ερχόμαστε τώρα στο θέμα επικαιροποίηση. Εγώ εκπλήσομαι ακούγοντας ένα νομικό, πραγματικά εκπλήσομαι και μιλώντας με πολλούς νομικούς και κυρίως με τον νομικό σύμβουλο της ΕΝΠΕ πως είναι δυνατόν να φανταστεί κάποιος ότι αιρετός μπορεί να αντικατασταθεί με διορισμένο. Η κ. Σπυριδάκου τότε ας πούμε πήρε 18 ψήφους και έρχεται και λέει ο κ. Νίκας τώρα ορίζω τον κ. Χρονά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αν καταλήξουμε ότι πρέπει η παράταξη του κ. Νίκα να αλλάξει πρέπει να στηθεί Κάλπη. Είναι το πρώτο. Είναι δηλαδή αυτό το οποίο δεν χρειάζεται εξήγηση αυτή τη στιγμή. Πρέπει να στηθεί Κάλπη. Και ο κ. Χρονάς θα είναι υποψήφιος και θα ψηφιστεί ή δεν θα ψηφιστεί αναλόγως. Πρώτο λοιπόν θέμα που δεν ομιλμοποιεί τη διαδικασία είναι ότι δεν μπορούμε να ορίσουμε κάποιον στη θέση κάποιου που έχει εκλεγεί με ψηφοφορία. Και βέβαια η νομοθεσία προβλέπει. Αυτό δεν το λέω εγώ γιατί όπως λέει ο κ. Περιφυριάκης κάνω τα ξέρω όλα. Αυτό το λέει η νομοθεσία και το λέει και ο νομικός σύμβουλος της ΕΝΠΕ. Αν για οποιοδήποτε λόγο, ερετός, χτυπάμε ξύλο αποβιώσει, χτυπάμε ξύλο παρετηθεί από το Περιφυριακό Συμβούλιο, τότε γίνεται πάλι ψηφοφορία εάν η παράταξη δεν έχει αναπληρωματικό. Εάν η παράταξη έχει αναπληρωματικό, τότε μπορεί ο επικεφαλής, ο νόμος το λέει όχι εμείς αυτό, να ορίσει τον αναπληρωματικό εάν το τακτικό μέλος πλέον δεν ανήκει σε αυτή την παράταξη. Άρα είναι ξεκάθαρο, αν θέλετε αλλαγή πρέπει να γίνει με κάλπι. Δεύτερο, η κ. Σπυριδάκου είναι μέλος, παρακαλώ, τους συναδέλφους με εμπειρία, όχι μόνος στις εκλογές των συλλογικών οργάνων, γενικότερα, της ΕΝΠΕ. Ανήκει δηλαδή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφεριών Ελλάδος, δηλαδή έχει προκύψει η εκλογή της και ορισμός της από νέα ψηφοφορία, από νέο ψηφοδέλτιο, από τα ψηφοδέλτια της γενικής συνέλευσης. Δεν είναι λοιπόν εδώ, δεν γίνεται η συνεπαγωγή, εκλέχτηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πήγε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εκεί, μπήκε στο ψηφοδέλτιο της ΕΝΠΕ του κ. Τζιτζικώστα, άρα εκπροσωπεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν ισχύει αυτό. Δεν υπάρχει αναλογία στην εκλογή της ΕΝΠΕ. Μπορούσε να μην είναι μέσα η Πελοπόννησος, ή να είναι με έναν ή με κανέναν. Άρα λοιπόν, αυτό είναι ένα δεύτερο ζήτημα, το οποίο πραγματικά περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα θέματα, σ' ό,τι έχει να κάνει με το ΔΕΛΤΑΣΙΓΜΑ της ΕΝΠΕ. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, παρακαλούμε να ακούσουμε την άποψή σας. Εάν θέλετε να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία με κάλπι, εάν θέλετε να επικαιροποιήσουμε, εσείς θα το επικαιροποιήσετε αυτό, όχι το Περιφερικό Συμβούλιο, το Περιφερικό Συμβούλιο επικαιροποιεί μόνο κατόπι εκλογών. Δεν επικαιροποιείς μόνο κατόπι εκλογών. Εάν θέλετε να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία με κάλπι, εάν θέλετε να επικαιροποιήσουμε, εσείς θα το επικαιροποιήσετε αυτό, όχι το Περιφερικό Συμβούλιο, το Περιφερικό Συμβούλιο επικαιροποιεί μόνο κατόπι εκλογών. Δεν επικαιροποιεί με ορισμούς. Σε διαφορετική περίπτωση, κύριε Περιφεριάρχα, γνωρίζω ότι έχετε κάνει και μία επιστολή στην κυρία Σπυριδάκου που τη δημοσιοποίησε, όπου τη ζητούσατε να παρετηθεί. Και αυτό πράγματι αποδεικνύει, δεν χρειάζεται να έχεις καμία νομική γνώση για να το καταλάβει κάποιος, αφού τη ζητούσατε να παρετηθεί, σημαίνει ότι δεν μπορούσατε να την βγάλετε εκτός και να ορίσετε έναν άλλον ή θα το είχατε κάνει. Μόνο με την παρέτησή της θα μπορούσε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και από δελτασύγμα της ΕΝΠ και ως εκπρόσωπος της Περιφερίας Πελοποννήσου. Άρα, λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ να μας πείτε πώς θέλετε να συνεχίσουμε, διότι υπάρχει και άλλο μέλος της παράταξης του Πέτρου Τατούλη που τώρα είναι ανεξάρτητο, όμως εκεί υπάρχει αναπληρωματικό μέλος, δεν υπάρχει δηλαδή αυτό το κενό που υπάρχει στην παράταξη του κ. Νίκα. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πώς σκέφτεστε. Σας λέω πάλι, ποτέ, πουθενά και για κανένα λόγο. Κλείνω, κλείνω. Ποτέ, πουθενά και για κανένα λόγο. Κανένα λόγο. Σε όλα τα αιρετά όργανα δεν αντικαθιστούμε μέλος που προέκυψε με καλπί αποορισμό. Ευχαριστώ. Π. Κουριφεριάρχης έχει το λόγο. Καλησπέρα, αγαπητοί συνάδητοι. Ξέρετε, έχω τηρίσει με βλάβια έναν κανόνα και έχουμε τηρίσει με βλάβια όλοι μας να μην παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των παρατάξεων. Γιατί νομίζω όλοι έχετε συνειδητοποιήσει ότι ομιλούμε για τα εσωτερικά μιας παράταξης, δηλαδή της περιφερειακής αρχής. Και θεωρώ ότι σε όλα τα εσυλλογικά όργανα αυτή η βασική πολιτική αρχή ισχύει. Και δεν χρειάζονται αυτόκλιτοι συνήγοροι περί αυτού. Εγώ για το συγκεκριμένο στο τελικό μας θέμα δεν έχω μιλήσει. Και μάλλον δεν θα το κάνω. Δεν θα το κάνω. Αλλά από την ΕΝΠ ήρθε ένα έγγραφο που λέει συγκεκριμένα πράγματα. Και εδώ ακούμε νομικές αναλύσεις. Μου είπε, του είπα, ρώτησα. Το θέμα είναι η επικαιροποίηση. Δηλαδή δεν μιλάμε για εκπροσώπους περιφερειακού συμβουλίου. Προσέξτε, μιλάμε στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠ για εκπροσώπους παρατάξεων. Ο νόμος ομιλεί για εκπροσώπους παρατάξεων. Όταν κάνουμε ψηφοφορία, ψηφίζουμε εκπροσώπους παρατάξεων. Εχθώς αν νομίζουν κάποιοι εδώ, όπου μπορεί να επιβάλλουν εκπροσώπους παρατάξεων από ανεξάρτητους και άλλους χώρους. Για αυτό δεν λέω νομός. Μισική ψηφοφορία μεταξύ ποιών? Των εκπροσώπων της κάθε παράταξης. Των εκπροσώπων της μιας πλευράς και της άλλης πλευράς. Ποιοι θα ψηφίσουν δηλαδή οι εκπρόσωποι της περιφερειακής αρχής. Οι περιφερειακοί συμβούλοι. Δεν θα ψηφίσει κανένας άλλος. Αν μια παράταξη ερμηνεύει διαφορετικά την επικαιροποιήσει, προφανώς είναι δικαίωμά της και θεωρώ ότι η Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου να στείλει τα ονόματα τα ίδια όπως αντιλαμβάνεται την επικαιροποίηση μια παράταξη. Ούτε θα αναφερθώ το ότι έχει γίνει σε άλλες περιφέρειες όπως στη Φράκη τι έκανε ο εκπρόσωπος της Φράκης, που μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο, όταν σκέφτηκε ότι οι θέσεις του είναι εντελώς διαφορετικοί, ότι έχει ακολουθεί μια διαφορετική πορεία, εγώ το θεωρώ λογικό αυτό και νόμιμο. Πολιτικά. Και ποτέ δεν έχουμε επιτεθεί όπως έκαναν άλλοι συναδέλφους που έκαναν διαφορετικές επιλογές και πήραν άλλους πολιτικούς ή αυτοδικητικούς δρόμους με για τους με χαρά τους. Ποτέ δεν είπαμε φύγετε να αντικατασταθείτε, δεν τους επιτεθήκαμε, δεν τους είπαμε ξέρω εγώ ότι για μη βέσει για το ένα για το άλλο. Ποτέ και σε καμία επιρρίπτωση. Είμαστε μια παράταξη η οποία έχει δικαίωμα από τον νόμο συγκεκριμένης εκπροσώπησης. Την εκπροσώπηση αυτή τη συγκεκριμένη, κύριε Πρόεδρε, με μυστική ψηφοφοραγία θα την αποφασίσει η ίδια η παράταξη. Και κανένας άλλος. Η ίδια η παράταξη. Βέβαιος. Και κανένας άλλος. Μη μου υποδεικνύετε το τι λέει ο νόμος. Επομένως, λοιπόν, αν υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα που δεν υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα, προφανώς ας αποφασιστούν σε άλλα επίπεδα. Κλείνοντας. Το θέμα είναι ενδοπαραταξιακό. Είναι η εκπροσώπηση της παράταξης στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ. Και τίποτε άλλο. Είναι η παράταξη η οποία ψηφίζει συγκεκριμένες αποφάσεις με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και βεβαίως, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να προχωρήσετε στη συγκεκριμένη ψηφοφορία στα πλαίσια της παράταξης μυστικής ψηφοφορίας. Και τίποτε άλλο. Η παράταξη από εσείς. Να το ξεκαθαρίσουμε, νομίζω χρειάζεται, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις που κατά τη γνώμη μου δημιουργούνται και εξαιτίας του παραπλανητικού τίτλου. Ο όρος επικαιροποίηση στοιχείων και ο κ. Νίχας έχει μετέχει κλασικής παιδείας. Δεν αφορά σε αυτό που θα έπρεπε να λέει εκλογές για την αντικατάσταση συμβούλου στην Ένωση Περιφεριών. Ενημέρωση στοιχείων και το χαρτί που έχει στείλει η ΕΝΠΕ και παρακαλώ το συνάδελφο να το δει αφορά τα τηλέφωνα αν έχουν αλλάξει, τα mail. Μην χρησιμοποιείτε τον όρο επικαιροποίηση όταν έχουμε να κάνουμε με αντικατάσταση μέλους στην γενική συνέλευση σε Ένωση Περιφεριών Ελλάδος. Είναι λάθος καταρχήν και δεν μπορεί να το εγκρίνει και κανείς όποια απόφαση και απάντητα. Αυτό δεν το λέω για λόγους αντιπολιτευτικής πρακτικής αλλά για λόγους ουσίας και τήρης διαδικασίας. Δεν είναι ενημέρωση για τα στοιχεία. Το χαρτί που μας προσκομίσατε ως εισηγήση λέει ενημέρωση στοιχείας των μελών της ΕΝΠΕ. Δηλαδή αυτό που σας είπα πριν. Αν έχουν αλλάξει τα mail τους, αν έχουν αλλάξει τη διευθύνσή τους, τα τηλέφωνα τους κλπ. Μην βαρκαλιζόμαστε με τέτοια. Δεύτερο, είναι καθαρός το νόμο, κατά τη γνώμη σας, ότι σύμβουλος, το λέω για τυπικούς λόγους που αν εξαρτωποιείται της παράταξής του, χάνει τη θέση του ενός περιφεριών. Αν είναι θα ήθελα να μου πείτε σε ποιο συγκεκριμένη παράγραφο το λέει. Ενώ ο νόμος, δεν ξέρω αν έχει κάτι αλλάξει με τη δημή στεοδορικάκου, ορίζει σαφώς ότι σύμβουλος που αν εξαρτωποιείται και είναι μέλος στην οικονομική επιτροπή, είναι μέλος σε θεσμικά αντικαθίστατε, δεν ορίζει κατά τη γνώμη μου σαφώς τι γίνεται στην περίπτωση της ενός περιφεριών Ελλάδος. Καλό θα έρθει να το δείτε νομικά αυτό το θέμα. Εμένα η προσωπική μου άποψη είναι σίγουρα ότι εφόσον η κυρία Σπυριδάκου εξελέγει με τις ψήφους της παράταξής της δαιοντολογικά, πολιτικά, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει η παράταξή της να εκφραστεί στον αριθμό που δικαιούται. Τρίτον, δεν μπορεί να τα κατασταθεί η κυρία Σπυριδάκου με μια απόπαση του περιφεριάρχη ή οποιοδήποτε άλλου, θα αναδειχθεί ο εκπρόσωπος, ο καινούρος, εάν ισχύουν τα προηγούμενα που είπαμε, διαψηφοφορίας. Όπως διαψηφοφορίας εξελέγησαν τα μέλη της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Περιφεριών, αφού δεν φροντίσατε οι καναπληρωματικούς, διαψηφοφορίας της παράταξής σας. Γιατί ο νόμος τι λέει, για να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό, το τελευταίο. Οι εκπρόσωποι στην ΕΝΠΕ είναι εκπρόσωποι του περιφερειακού συμβουλίου που κατανέμονται στις παρατάξεις τους. Οι εκπρόσωποι στην ΕΝΠΕ, λέει ο νόμος, είναι εκπρόσωποι του περιφερειακού συμβουλίου που κατανέμονται στις παρατάξεις τους. Δηλαδή, κάθε παράταξη βγάζει τόσους, όσους δικαιούται με βάση τα αριθμητική της δύναμη. Εμείς σοβαίωμαστε απολύτα και κατανοούμε ότι θέλει η παράταξή σας να έχει έναν άνθρωπο μέσα από τους 16-17 συμβούλους που έχει. Πρέπει όμως μόνο με διαδικασία ψηφοφορίας να γίνει, εάν συντρέχουν οι προηγούμενοι νομικοί λόγοι που σας είπα. Νομίζω ότι είμαστε σήμερα ανώριμοι από άποψη νομικών ερμηνιών. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε και το νομικό γραφείο της ΕΜΠΕ και του Υπουργείου για να δούμε πώς θα κινηθεί αυτή η διαδικασία. Σίγουρα πάντως, με θέμα που λέει ενημέρωση μελών, επικαιροποίηση μελών ΕΜΠΕ, δεν γίνεται. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει το λόγο? Πάμε, κανονικά η κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να είμαι πάρα πολύ σύντομη. Άκουσα πάρα πολύ καλά και τον Περιφερειάρχη και τον κύριο Δέβε που νομίζω ήταν διαφωτιστικοί. Άρα αν κατάλαβα καλά και έτσι πρέπει να είναι το λογικό ότι η ψηφοφορία και ο εκλεγμένος αντικαθίσταται πάλι με ψηφοφορία, δεν είναι δυνατόν. Επίσης θέλω να πω και να σας τονίσω ότι η κυρία Σπυριδάκου και οποιαδήποτε άλλος εκπρόσωπος στην Εμπερίου εξελέγει με τις ψήφους του Περιφερειακού Συμβουλίου, όχι με τις ψήφους μιας παράταξης. Δηλαδή ψήφσα όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο για αυτό. Το αν βγήκε από τις ψήφους της παράταξής της είναι ένα άλλο θέμα. Δεκαέξι ψήφους. Ναι, ναι ψηφίσαμε όλοι όμως. Όχι, όχι η παράταξη. Παράταξη, δεν το θυμάμαι. Μην λέμε κάτι που είναι λάθος. Συγγνώμη για το λάθος το δικό μου, αλλά θα ήθελα να μας πει και στο παρελθόν είχε συμβεί κάτι ανάλογο και με την κυρία Παναγιωτοπούλου. Είχε συμβεί κάτι ανάλογο και αν θυμάμαι καλά δεν αντικαταστάθηκε η κυρία Παναγιωτοπούλου. Αυτό το θυμάμαι ότι δεν αντικαταστάθηκε. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν ο κύριος Μπουτρούκας. Συγγνώμη κύριε Μπουτρούκα, ναι νομίζω ότι δεν θέλατε το λόγο. Εγώ θέλω να διευκρινιστεί με ποιες ψήφους είχαν εκλεγεί συγκεκριμένοι συνάδελφοί. Από κάθε παράταξη. Στην κάθε παράταξη ή από όλο το περιφερειακό. Από κάθε παράταξη. Είναι σαφές αυτό. Άρα θα πρέπει να γίνει μια διαδικασία μεταξύ την παράταξη. Κάθε παράταξη, βέβαια. Μυστική ψηφοφορία. Λοιπόν πάμε σε κατάλογο ομιλητών. Είναι η κυρία Σπυριδάκου, η κυρία Μπουζα. Έχετε το λόγο κυρία Σπυριδάκου. Α, ο κύριος Στατούλης. Ο κύριος Λαμπρόπουλος. Καθίστε ρε παιδιά μου, γιατί δεν τα λέτε. Στην πλούση ελληνική γλώσσα υπάρχει η λέξη ηγούμε, η οποία προέρχεται από το ρήμα άγο και σημαίνει οδηγό, είμαι αρχηγός είμαι επικεφαλής. Υπάρχει και η λέξη εκδικούμε. Ο κύριος Περιφεριάρχης εδώ και αρκετούς μήνες αναζητά εναγωνίως νομικά τερτύπια για να με ξηλώσει από τη θέση της εκλεγμένης Συμβούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφεριών. Τι σκοπεύει να πετύχει αν τα καταφέρει, ποιο θα είναι επί της ουσίας το αποτέλεσμα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα χάσει τη θέση που έχει στο Διοικητικό Συμβούλιο και ο κύριος Περιφεριάρχης θα ικανοποιήσει το μένος του εναντίον μου. Το ερώτημα λοιπόν για τον κύριο Περιφεριάρχη είναι, υγείστε ή εκδικείστε. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι προφανές για μένα και από τότε που μου εστάλλει το σημείωμα της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, πριν κάποιους μήνες, ότι έχουν επιστρατευτεί οι λοιτοί διαιδεμένοι από τον Περιφεριάρχη για να φύγω από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφεριών. Σε συνεδρία σου μάλιστα του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετείχα και το άκουσα με τα αυτιά μου, ήταν αυτός που έθεσε το θέμα της επικαιροποίησης των μελών της γενικής συνέλευσης. Όλο αυτό μόνο και μόνο από εμπάθεια, καθώς στη θέση μου δεν θα καταλάβει κάποιος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Αφετέρου ουσιαστικός λόγος δεν συντρέχει, καθώς στηρίζω και θα συνεχίσω να στηρίζω τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, τον κ. Τζιτσικώστα, όπως έχω ήδη δημόσια αντιλώσει, καθώς θεωρώ ότι σε αντίθεση με αυτό που γίνεται στην Πελοπόννησο με την ηγεσία της περιφέρειας, είναι διεκδικητικός και μαζί με τους άλλους περιφεριάρχες εργάζεται προς την κατεύθυνση της περιφερειακής διακυβέρνησης. Που στοχεύει λοιπόν η μεθόδευση της απομάκρυνσης μου να μου δημιουργηθεί πρόβλημα με την παράταξη από την οποία προέρχομαι. Να περάσει η προπαγάνδα στους πολίτες που στηρίζουν αυτή την παράταξη, ότι και καλά δεν ανήκω σε αυτή κατά μια προσφυλή τακτική του περιφεριάρχη εξαφάνισης και όχι αντιμετώπισης των πολιτικών του αντιπάλων με επιχειρήματα. Τόσο πολύ με φοβάστε, σας πληροφορώ, ότι αν κάποιοι κραδένουν παραταξιόμετρα έχω και εγώ τέτοιο. Η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση χάρη στις προσπάθειες όλων ημών που δώσαμε ιδεολογική μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα, όταν αυτός είχε 80% αποδοχή από την ελληνική κοινωνία, που στηρίζαμε με δικά μας έξοδα τοπικές και κάναμε εκδηλώσεις όταν άλλοι ντρέπονταν να πούν τι ψηφίζουν, που χαλάσαμε τις σχέσεις μας με φίλους και γνωστούς όταν συγκρουστήκαμε μαζί τους στο δημοψήφισμα, που τρέχαμε στα συλλαλυτήρια για τη Μακεδονία, όχι προς άγραν ψήφων, αλλά γιατί θεωρούσαμε τη συμφωνία των πρεσπόν βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας και τη θεωρούμε ακόμα. Τι έκαναν κάποιοι άλλοι αυτό το διάστημα, την ξέρετε τη γνωστή ταινία «Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι»? Ξέρουμε πολύ καλά τι έκαναν και τα προηγούμενα καλοκαίρια και τους χειμώνες. Πετούσαν χαρταετό. Ο Περιφερειάρχης, κι ας με διαψεύσει, ήταν κατά των συλλαλυτήριων, αδιάχωρος στο δημοψήφισμα, και εδώ σε αυτό το χώρο τον έχω ακούσει πολλάκης να λέει ότι ο Τσίβρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαν μπροστά τη χώρα. Εδώ δεν χάνει ευκαιρία να μέμφεται το συμπατριώτη του πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στον οποίο οφείλει την καρέκρα στην οποία κάθεται σήμερα, όπως και σε πολλά άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους φέρεται με παρημιώδη αχαριστία και λαζονία. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά τι έγινε το 2010, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε επιλέξει να στηρίξει τον κ. Δρακός, υποψήφιο Περιφερειάρχη. Μια επίσκεψη στο site του Υπουργείου Εσωτερικών και μια μελέτη των αποτελεσμάτων πρώτης και δεύτερης Κυριακής θα οδηγήσει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόλο του τότε δημάρχου Καλαμάτας. «Πολύ σωστά, λοιπόν, λέει ο Περιφερειάρχης, ότι είναι με την κυβέρνηση. Με την εκάστωτη κυβέρνηση είναι. Εγώ είμαι με τη Νέα Δημοκρατία, προσυλωμένη στις θέσεις και στις αρχές που καθόρισε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμαλής και με αυτές προπορεύομαι. Ό,τι έχω κατακτήσει μέχρι στιγμής, είμαι περήφανη να υποστηρίζω ότι το έχω κατακτήσει με το σπαθί μου χωρίς στήριξη από παράγοντες και από ζητικές πλάτες. Οι ψηφοφόροι που με ανέδειξαν στη θέση που βρίσκομαι και προέρχονται από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, δεν ζήτησαν από μένα να είμαι ούτε γλάστρα ούτε υποτακτικό σκυλάκι που κουνάει την ουρά του για να κερδίσει η καρέκλα και λόγω θα δώσω μόνος αυτούς. Όσοι ελάχιστοι με ψήφισαν έχοντας κάτι τέτοιο στο μυαλό τους, λυπάμαι, θα τους απογοητεύσω. Ξέρω βέβαια έχω γίνει λίγο ενοχλητική επειδή έχω άποψη και τη διαντυπώνω όπως έγινε και πρόσφατα με την περίπτωση της παράστασης Λιγδάντη. Τέλος θα επευθύνω το ερώτημα στον Περιφερειάρχη. Είστε σίγουρος εσείς ότι μπορείτε να κρίνετε τη δική μου παραταξιακή πορεία, μιλήστε πρώτα με τη συνείδησή σας και μετά κάνετε κριτική. Λοιπόν η κυρία Μπούζα. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ως μέλος εδώ και αρκετά χρόνια της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδικήσιων Ελλάδος και μετέπειτα της ΕΝΠΕ, δεν έχω κατανοήσει λιγκρινώς για ποιο λόγο ένα τυπικό έγραφο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος περί της επικαιροποίησης των μετεχόντων στην γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ ήρθε προς εζήτηση στο περιφερειακό μας συμβούλιο. Η επικαιροποίηση αφορά τους εξοφίτσιο μετέχοντες, δηλαδή τους αντιπεριφεριάρχες, τους οποίους μπορούσατε και να τους έχετε αλλάξει ανάλογα φυσικά με τον τρόπο τον οποίο σκέφτεστε εσείς, με την αποδοσή τους και την πορεία τους στη θέση ευθύνης. Επειδή, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, στην Πελοπόννησο ζούμε οργουελικές συμπεριφορές και παραβίαση κάθε έννοιας δημοκρατικής αυτοδικητικής διοίκησης με εμφανή στόχο φέρατε ως θέμα μια τυπική διαδικασία που έπρεπε να απαντηθεί από εσάς μόνο δηλαδή να ορίτ τους αντιπεριφεριάρχες τους εξοφίτσιο, να πείτε ποιους έχετε πλέον σε αυτή τη θέση αυτή την περίοδο και ίσως πιθανό και με έγγραφα των παρατάξεων οι οποίες παρατάξεις είχαν και αναπληρωματικά μέλη. Κοινίστε απόλυτα αντιδιοντολογικά και εδώ και λίγο καιρό μάλιστα πιέζετε την ανεξάρτη περιφερειακή σύμβουλο την κυρία Σπυριδάκου να παρετηθεί ενώ όπως είπα και πριν δεν έχετε αναπληρωματικά ο μέλος το οποίο θα μπορούσε να την αντικαταστήσει. Είναι γεγονός ότι εμείς σαν περιφερειακή αρχή την προηγούμενη περίοδο είχαμε μια παρόμοια περίπτωση με την κυρία Παναγιωτοπούλου η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠ και ουδέποτε τη ζητήσαμε να παρετηθεί από τη θέση την οποία είχε εκλεγεί γιατί είχε εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Τώρα θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα κύριε Πρόεδρε και θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως ο κύριος Περιφερειάρχης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Που είναι ο κύριος Περιφερειάρχης είναι εδώ. Γιατί μιλάω δεν τον βλέπω. Λοιπόν επειδή αυτό πρέπει να σταματήσει και όσον αφορά τον τρόπο και την εικόνα της συζήτησης μέσα στην Έθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου καλό τον κύριο Περιφερειάρχη επιτέλους να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την κουρτίνα όταν μιλάνε τα μέλη του σώματος να καθίσει να παρακολουθεί όπως όλοι μας στις συνενδριάσεις διότι δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνει και να σταματήσει τα νεύματα και τα λοιπά προς εσάς επειδή τον έχουμε δει να το κάνει και αυτό. Και επειδή λοιπόν πολλές φορές θεωρούμε ότι απαιτείται περισσότερο σεβασμό στο σώμα επιτέλους και είναι τραγικό να μιλάμε όλοι μας βλέποντας απέναντί μας το άδειο ξεχωριστό τραπεζάκι του κυρίου Περιφερειάρχη και αυτός πίσω από τις κουρτίνες να μην ξέρουμε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή γιατί σε περισσότερα ερωτήματα τα απευθύνουμε σε αυτόν. Επίσης επειδή πολλές φορές ακούμε τον κύριο Περιφερειάρχη να εκτοξεύει απειλές και να υβρίζει όποιον δεν ακολουθεί τη δική του μεγαλειώδη διοίκηση θα του απαντήσω πως για όσα υποστηρίζει για την έλλειψη αυτοδιοικητικής ιδεολογίας τον άκουσα στο προηγούμενο Περιφεριακό Συμβούλιο και σε προηγούμενο πάλι να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αυτοδιοικητική ιδεολογία αλλά μόνο κομματική και ως παράδειγμα φέρνει αυτοδιοικητικούς που είναι κομματικά στελέχη και πολιτευτές κομμάτων το έχει πει με έμφαση και εστόμφω μάλλον πλανάται πλάνι νικτρά ο ίδιος επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω όποτε τον βόλευε ήταν μόνο αυτοδιοικητικός και κατηγορούσε την κυβέρνηση όπως τότε που ήταν η Νέα Δημοκρατία και εκθίαζε την προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν μετά κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έγινε αυστηρά κομματικός περνώντας μηνύματα πως ή κάποιος είναι μαζί του ή είναι απέναντι από την κυβέρνηση αυτό θα πρέπει να σταματήσει γιατί τον έχουμε ακούσει πολλές φορές να το λέει τουλάχιστον κάποιοι από εμάς έχουμε με τη συνέπεια λόγων και έργων τιμηθήκαμε από την ιδεολογική μας επιλογή και κληθήκαμε από τη θέση του υποψήφιου βουλευτή προσωπικά δύο φορές να στηρίξουμε τις ιδέες μας άλλοι ονειρεύονται διακαόσου να είναι υποψήφιοι βουλευτές και δεν διστάζουν να τσαλαβουτούν παντού μέχρι να το πετύχουν Σας ευχαριστώ. Κύριε Στατούλης. Εντάξει είναι πολύ μου, τι να κάνω, ένας ήταν ο άλλος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι μιλάμε για ένα θέμα το οποίο έχει μόνο μια ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο που θέλει κάποιος να αποδείξει ότι μπορεί να είναι ανατρεχιαστικός άνθρωπος εκδικητικός άνθρωπος που δεν σέβεται κανόνες, που δεν σέβεται νόμους Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για το θέμα της επικυροποίησης, της τυπικής επικυροποίησης όπως και προηγούμενα ακούστηκε των αντιπροσώπων της περιφέρειας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφεριών και αυτό νομίζω ότι από μόνο του δείχνει ακριβώς και την πρόθεση Δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά η λογική της καθέρεσης της κυρίας Συμβούλου η οποία δεν έχει εκλεγεί στη γενική συνέλευση Έχει εκλεγεί και είναι εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου στη γενική συνέλευση αλλά η γενική συνέλευση όμως την έχει εκλέξει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου όταν είχε θέσει υποψηφιότητα με ένα συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο Δεν υπάρχει καμία τέτοια διαδικασία Δεν υπάρχει διαδικασία επανεκλογής για τον ορισμό καινούριου αντιπροσώπου Ο νομοθέτης προβλέπει εξ αρχής και το προεδρικό διάταγμα το 74 του 2011 προβλέπουν διαδικασίες επιλογής εκπροσώπων αναπαράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο μαζί με τους αναπληρωματικούς του Από τη στιγμή που αυτή η απόφαση έχει επικυρωθεί και νομιμοποιηθεί από την αποχαιρωμένη διοίκηση δεν μπορεί κανένα σας να την παραβιάσει δεν μπορεί ούτε καν να κάνουμε καινούργιες εκλογές και από την άλλη πλευρά για να μιλήσουμε και επί της ουσίας δεν μιλάμε πλέον για την εκλογή μιας νέας γενικής συνέλευσης που θα ορίσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΕΛΠΕ μιλάμε για μια γενική συνέλευση η οποία ουσιαστικά θα ετοιμάσει και θα προετοιμάσει και θα συμμετέχει στο προβλεμόμενο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφεριών για μια διαδικασία η οποία λοιπόν είναι άνευ ουσίας η οποία δεν δημιουργεί καμία αντικειμενικότητα γι' αυτό είμαι πεπισμένος ότι ο μόνος λόγος ήταν ακριβώς μια εκδικητική πράξη και επειδή άκουσα προηγούμενα και την άποψη ότι κάποιοι άλλοι παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της παράταξης της Περιφερειακής Αρχής το μόνο που μπορώ να πω ντροπής ντροπής, ντροπής, ντροπής για άλλη μια φορά σε αυτόν τον τόπο έγινε επισταμένη προσπάθεια αποστασίας με κύριο κεφάλαιο, ανώτατα διευθυντικά στελέχη του τέος του πρώην προέδρου και νυν πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας η παράταξη στη δική μας έχει ματώσει και εμείς δεν τολμήσαμε ποτέ την κυρία Παναγιωτοπούλου πρώτη εργάτη της αποστασίας με εντολές άνωθεν να αυθέσουμε θέμα απομάκρυνση της από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών γι' αυτό λοιπόν λέω μόνο ντροπή ο κύριος Λαμπρόπουλος κυρίες και κύριοι συναδέρφοι μόνο δυο παρατηρήσεις καταρχήν ακούω πολλούς συναδέρφους να λένε ότι σήμερα ξέρετε ήρθαμε να συνεδριάσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να επικυρωποιήσουμε τα τηλέφωνα και το mail των Περιφερειακών Συμβούρων που εκπροσωπούν την Περιφέρα Πελοποννήσου στη Γενική Συνεύση ΣΕΝΠΕ δεν άκουσα κανέναν πριν έρθει η πρόσκληση πριν έρθει η προηγούμενη πρόσκληση που ήταν πάλι το θέμα αυτό να θέτει αυτό το θέμα μη μου πείτε ότι όλοι ήρθαμε εδώ πέρα για να συζητήσουμε αν θα στείλουμε το τηλέφωνο μου στη Γενική Συνεύση ΣΕΝΠΕ ή αν υπάρχει έτοιμα επικυρωποίησης των εκπροσώπων της Περιφέρας Πελοποννήσου στη Γενική Συνεύση μη μου πείτε ότι το έγγραφο της Γενική Συνεύση ΣΕΝΠΕ δεν αναφέρει και για τα ερετά μέλη που εκπροσωπούν και όχι μόνο αυτούς που συμμετέχουν, δηλαδή τους αντιπεριφερειάρχες και των περιφερειάρχης είναι σαφές το μέλι μπορεί μερικοί να ερμηνεύουν αλλιώς την επικυρωποίηση αλλά περίμενα ένας τουλάχιστον από όλους να έχει θέσει ένα θέμα την περασμένη εβδομάδα την προπερασμένη πριν από 20 ημέρες ότι αυτό κύριε Πρόεδρε δεν είναι θέμα είναι μόνο να στείλουμε τα τηλέφωνα και τα μέλη μας άρα ξέρουμε όλοι πολύ καλά γιατί ήρθαμε να συζητήσουμε εδώ άκουσα να λέμε ότι ξέρεις έχει εγκριθεί η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που δεν έχει αναπληρωματικούς η παράταξη περιφερειακής αρχής δηλαδή αν κάποιος παρετηθεί θα τη στερίσουμε το δικαίωμα να τον αντικαταστήσει με έναν τρίτο αν δει ο πουν ότι εγώ πάβω να την εκπροσωπώ διότι πάω σε άλλη παράταξη θα τη στερίσουμε το δικαίωμα επειδή δεν έχει αναπληρωματικούς θεωρώ αυτονόητο το ότι όπως το άρθρο 11 του Πρωδερικού Διατάγματος 74 του 2011 κάνει σαφές ότι τα περιφερειακά συμβούλια εκπροσωπούνται από εκπροσώπους των συνδυασμών τους από το ότι στην εκλογή των εκπροσώπων των περιφερειακών συμβουλίων μετέχουν μόνο μέλη που υποδεικνύονται από τους συνδυασμούς αποκλειόμενων όλων των άλλων προφανώς θα πρέπει να εκπροσωπείται η κάθε παράταξη από ανθρώπους που τους υποδεικνύει η ίδια η παράταξη έχει δει και ο κύριος Δέδες που λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει με εκλογή δεν νομίζω ότι ο κύριος Μαλτέζος όρισε ο κύριος Μαλτέζος πρότεινε τον κύριο Χρονά ως υποψήφιο προκειμένου να εκλογεί με ψηφοφορία μεταξύ των Βερών της παρατάξεώς μας όπως νομίζω ο κύριος Δέδες αν τον ερμηνεύω σωστά υπονόησε ότι πρέπει να γίνει, όπως ο κύριος Μπουτρούκας αν τον ερμηνεύω σωστά ερώτησε αν είχε γίνει και την προηγούμενη φορά και έτσι όπως θεοδολογικά θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, άλλωστε θεωρώ ότι η κάθε παράταξη εκπροσωπείται από όλους τους συμβούλους της όπου εκπροσωπούνται συνολικά και όχι αλλα κάρτη. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κύριος Πετρίτσις. Δεν θα μακρηγορήσω, καλησπέρα σε όλους, αλλά θα διαφωνήσω με τον φίλο μου τον Χρήστο για την επικαιροποίηση και θα συμφωνήσουμε με αυτά που είπε ο συνάλεπος ο κύριος Δέδες ότι επικαιροποίηση μελών της γενικής συνέλευσης επισυνάπτου με σχετικόπινα και μάλιστα λέει προς τους περιφεριάκες και μάλιστα λέει κοινοποίηση προς τους προέδρους του Περιφεριακού Συμβουλίου. Κοινοποίηση. Απλά να τους κοινοποίηση ανάλαξε κάτι. Θα το έλεγε προς συνήθως γιατί αν εκλεγόντουσαν ξανά, γινόντουσαν διαδικασίες πάλι από το Περιφεριακό Συμβούλιο, θα έλεγε προς προέδρους Περιφεριακών Συμβουλίων. Νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους, δεν χρειάζεται να είμαστε πολύ ιδιαίτερα έξυπνοι να καταλάβουμε μια τάση εκδικητικότητας του κυρίου Περιφεριάρχη προς την κυρία Σπυλδάκου, η οποία δεν ήταν σύμφωνη στις γραμμές στις οποίες έχει ακολουθήσει. Και να πω και κάτι ακόμα ότι δεν ταιριάζει στο σύγμα ενός πραγματικά Περιφεριαρχη αυτό το στυλ. Ένας φιλόλογος άνθρωπος που έχει μια κλασική παιδεία θα έπρεπε να έχει μια άλλη αντιμετώπιση ανθρώπων, οι οποίοι είχαν τελική ανάλυση, είχαν κάποια αντίθετη άποψη και δεν συνυγόρησαν σε όλες τις προτάσεις. Θα πω πράγματι ότι και εμείς την προηγούμενη φορά, παρότι η κυρία, ένα δική μας σύμβουλος, είχε να εξερτωποιηθεί, δεν τολμήσαμε καν να θέσουμε τέτοιο θέμα στην ΕΝΠΕ. Και πολύ μάλλον όταν η κυρία Σπυλδάκου, μια άξια επιστήμονας, να είναι και μέλος του ΔΔΣ της ΕΝΠΕ. Δηλαδή, εμείς προτιμάμε να χάσουμε μία έδρασσα περιφέρεια Πελοποννήσου από το ΔΔΣ της ΕΝΠΕ, απ' το να εκδικηθούμε την κυρία Κυρία Σπυλδάκου. Κύριε Περιφερειάρχη, ο Κομφούκης έχει πει ένα ωραίο. Προτού ξεκινήσει ένα ταξίδι εκδίκησης, σκάψε δύο τάφους. Λοιπόν, δευτερολογία η κυρία Λιμπεροπούλου θέλει να δευτερολογήσει δύο λεπτά. Με έχει προβληματίσει μία ερώτηση και θα ήθελα κάποιος να μου παντήσει. Το εκλογικό σώμα που ψήφισε για τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου στην ΕΝΠΕ, ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και κατατέθηκαν ψηφοδέλτια, αν θυμάμαι καλά. Άρα, όταν έχουμε ένα εκλογικό σώμα, κατατίθεται τρία ψηφοδέλτια και αναλόγως γίνονται και οι εκλογές, βάσει εκλογικού νόμου, δεν ξέρω πώς μπορώ να το πω. Άρα η λογική δικιά μου, που δεν είμαι δικηγόρος, έχουμε ένα εκλογικό σώμα, τρία ψηφοδέλτια. Αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι ήταν τρία τα ψηφοδέλτια. Και ψηφίσαμε όλοι. Αν ήθελα, ας πούμε, παραδείγματος χάρη, μπορούσα να ψηφίσω τον κ. Χρονάν, ήταν υποψήφιος και ασήμα από άλλη παράταξη. Όχι, όχι, όχι. Λάθος, λάθος. Κάθε παράταξη ψήφισε τους δικούς της. Μα δεν είναι απαραίτητο αυτό, το τι μπαίνει στην κάλπη. Αυτό λέω νόμως και αυτό κάναμε. Δεν λέω αυτό. Λέω ότι έχουμε εκλογικό σώμα και είχαμε τρία ψηφοδέλτια. Ποιο είναι το εκλογικό σώμα, λοιπόν, όχι οι παρατάξεις. Σας ευχαριστώ. Τον ξέχασα. Κύριε Κελάρι, δύο λεπτά. Λοιπόν, εμείς δεν θα βούμε τώρα στο επίπεδο της κουβέντας που ακούστηκε πριν. Ποιος κρύβεται πίσω από τον τείχο, που είναι ο κύριος περιφερειάρχης, εκδικήσεις και λοιπά. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η κουβέντα εδώ πέρα σε μεγάλο βαθμό εκφράζει τον εκφυλισμό των κομμάτων, όπως έχουμε τοποθετηθεί και είναι εξεκάθαρη η θέση μας. Εμείς νομίζουμε ότι είναι εξεκάθαρη. Νομίζουμε ότι η εισήγηση ήταν σε ένα βαθμό ατυχής με την έννοια ότι πρότεινε αντικατάσταση ενός ερετού μέλους με κάποιον διορισμένο. Νομίζουμε ότι και εσείς το έχετε δει και τοποθετηθήκατε με την τοποθέτηση του κυρίου Λαμπρόπουλου. Νομίζω σωστά αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να γίνει εκλογή. Νομίζουμε ότι χωρίς να ξέρουμε τι προβλέπεται, να ξεκαθαρίσουμε τη θέση ακριβώς σε σχέση με την εκλογή, νομίζουμε ότι εφόσον μιλάμε για αντικατάσταση της κυρίας Πηδηδάκου, η οποία παρετήθηκε από την παράταξη και είναι ανεξάρτητη, αν προβλέπεται η αντικατάστασή της και δεν υπάρχει αναπληρωματικό μέλος, νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να γίνει επανεκλογή με εκλογές και με μυστική υψηφοφορία και αυτό αφορά πιστεύουμε την παράταξή σας αν είναι έτσι όπως μας τα λέτε και η κάθε παράταξη ψηφίζει τους εκπροσώπους. Νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρο, απλά πρέπει να δούμε λίγο τις νομικές διατάξεις που υπάρχουν σε σχέση με την ΕΝΠΕ και να ξεκαθαρίσει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιον διορισμένο. Ο κύριος Δέδες, διατάφτα κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, να ξεκαθαρίσει με σαφήνια εάν η ανεξαρτητοποίηση περιφερειακού συμβούλου από την παράταξή του συμβαίνει αυτόματα και έκπτωση του από το αξίωμα του αντιπροσώπου στην ΕΝΠΕ. Ένα αυτό. Δεύτερον, εάν ισχύει αυτό, με ποια διαδικασία ψηφοφορίας ορίζεται ο αντικαταστάτης κυρία Σπυριδάκου. Δύο ξεκάθαρα νομικά ερωτήματα που πρέπει να λυθούν σε συνεργασία με την ΕΝΠΕ. Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μπορεί να ξεχνάμε τόσο γρήγορα. Πριν δύο χρόνια έγινε αυτό εδώ, πέρα αυτή η ψηφοφορία. Ή κι αν ξεχνάμε ας κοιτάξουμε λίγο την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Οι διαδικασίες είναι ξεκάθαρες. Από το άρθρο 1 του προεδρικού διατάγματος 92-19, όπως αυτό διαμόρφωσε το βασικό προεδρικό διάταγμα 74 του 11 για την εκλογή. Θα τα διαβάσω για το πρακτικά, γιατί εδώ βλέπω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θυμούνται. Στις εκλογές, λοιπόν, που κάναμε πριν δύο χρόνια, είχαν κατατεθεί οι εξής συνδυασμοί. Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο, νέα Πελοπόννησος, νέοι δρόμοι, λαϊκή συσπήρωση, Πελοπονησιακή Συμμαχία, αγωνιστική συνεργασία. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, μία εκλογική διαδικασία, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής. Ψήφισαν 49, για να μην ακούω ό,τι θέλουμε να λέμε. Ψήφισαν 49, όλοι μαζί. Το τι θα έβαζε στην Κάλπη ο καθένας ήταν δικό του θέμα, όπως και κάποιος έβαλε ένα άκυρο. Γιατί είχαμε και λευκό και άκυρο. Άρα λοιπόν, έγινε μια ψηφοφορία με 49 περιφερειακούς συμβούλους. Υπήρχε βάση μέτρου, εκλογές με μέτρο είναι αυτές, πόσους έχεις περιφερειακούς συμβούλους, πόσους αντιστοιχούν αναπαράταξη, πόσους ψήφους παίρνεις. Αν δηλαδή δεν πιάσεις το μέτρο, δεν πάνε να λέει εδώ πέρα ότι όταν έχεις 18 συμβούλους βγάζεις 3, μπορείς να βγάλεις και έναν αφού δεν έχεις ψήφους. Άρα λοιπόν, για να συνοηθούμε, η θέση της παράταξής μας είναι κύριε Πρόεδρε, ότι σήμερα δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα την κουβέντα. Γιατί διατυπώθηκαν αμφισβητήσεις από όλους τους συναδέρφους. Ξεκινήσατε με ορισμό, αντιληφθήκατε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, το αντιληφθήκατε αυτό, δεν έχει λυθεί το ερώτημα για έκπτωση αξιώματος από την ΕΝΠΕ, αν υπάρχει ανεξαρτωποίηση που είναι το βασικότερο, ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει ερώτημα διατυπωμένο προς τη νομική υπερεσία της ΕΝΠΕ, από τον κ. Αργύρη Παπακωνσταντίνου που ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Άρα κ. Δέδε δεν είναι ξεκάθαρο όπως το είπατε πάρα πολλές φορές αυτό. Αφού δεν είναι ξεκάθαρο, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μπορούμε σήμερα να κάνουμε απολύτως τίποτα. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι άλλο σήμερα. Και εγώ καλώ τον περιφερειάρχη να το κάνει, τον καλώ δημόσια. Δεν υπάρχει καμία ψηφοφορία, τακτική γενική συνέλευση είναι της ΕΝΠΕ, η Πελοπόννησος έχει μία περιφερειακή σύμβουλο εκεί στο ΔΕΛΤΑ ΣΥΓΜΑ, η οποία ανήκει στην περιφερειά μας. Δεν πρέπει τη θέση αυτή να τη δώσουμε σε άλλη, δηλαδή που θα τη δώσουμε στην αναπληρώτριά της, που μπορεί να είναι από την Ήπειρο, από τη Μακεδονία, από την Αττική. Να μείνουμε λοιπόν και να επικαιροποιήσουμε τα ονόματα όπως είναι, όπως είναι τα ονόματα, μην μπούμε στη διαδικασία να έχουμε ανθρωποφαγία εδώ πέρα. Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές. Αν ήταν η γενική συνέλευση να εκλέξει ΔΕΛΤΑ ΣΥΓΜΑ, τότε μπορούσα να καταλάβω τον πολιτικό λόγο του κ. Περιφεριάχη να αλλάξει την κ. Σπυριγά. Τότε μπορούσα να το καταλάβω. Τώρα όμως δεν υπάρχει αυτό. Και λέω και κάτι και κλείνω, είναι ξεκάθαρο, οι εκλογές για τα μέλη των γενικών συνελεύσεων αναθητεία γίνονται άπαξ. Δεν γίνονται ούτε αναδιαιτεία, ούτε αναχρόνο, ούτε μπορούμε εμείς τώρα να έρθουμε εδώ ως παράταξη και να πούμε, όχι δεν επικαιροποιούμε αυτούς που βγήκανε, τους αλλάζουμε. Κάνουμε νέα ψηφοφορία, τους αλλάζουμε. Δεν γίνεται αυτό. Λοιπόν, προχωράμε στη διαδικασία. Δεν ξέρω αν θέλει ο Περιφεριάρχης το λόγο. Λοιπόν, συναλφή, δεν ξέρω γιατί όλος αυτός ο οχετός των Ήβρεων εναντίον του Περιφεριάρχη. Ο οποίος Περιφεριάρχης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν και είναι καταγεγραμμένα αυτά σε βίντεο, ποτέ δεν έχει επιτεθεί σε κανέναν, ποτέ δεν έχει εξυβρίσει κάποιον από εσάς και ποτέ δεν έχει συμπεριφερθεί με τρόπο ο οποίος είναι, λέω, το πιο ήπιο πολιτικά αρνητικός. Τις απόψεις μου λέω πάντοτε. Προφανώς, εγώ δεν εκδικούμαι, όχι απλά δεν εκδικούμαι, δεν ασχολούμαι. Ούτε ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα της αποστασιοποίησης. Ούτε μίλησα ποτέ για αποστάτες. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αλλά θα σας πω για τη λέξη τροπή παρακάτω, κρατήστε το. Εγώ εισηγήθηκα στην πλειοψηφία προς την οποία αναπευθύνομαι, η οποία από το νόμο ως ομάδα ψηφίζει τους εκπροσώπους της. Αυτούς με τους οποίους θεωρείο τέχει ταύτιση πολιτική με τους οποίους κατέβηκε στις εκλογές. Τρία συγκεκριμένα στελέχη τα οποία τα ψήφισε. Και ζητείτε λοιπόν η επικαιροποίηση, προφανώς σε αυτή τη λέξη δεν θα δώσουν τη σημασία της αυτό που λειτουργεί Κηγόρη. Με δύο έγγραφα η ΕΕΜΠΕ έχει ζητεί στην επικαιροποίηση. Είναι ή δεν είναι αυτοί τους οποίους στείλατε στην πρώτη ψηφοφορία. Μεταξύ των πολλών και άλλων ήβρεων ακούστηκε και η λέξη τροπή. Πριν όμως πω εγώ για τη λέξη τροπή κάτι, γιατί εύκολα πετάμε λάσπη σε αυτό το χώρο και εύκολα σημαδεύομαι, θέλω να σας τονίσω ότι και τα τρία στελέχη της παράταξής μας τα πρότεινα εγώ. Με συγκεκριμένα κριτήρια. Προσέξτε. Και στην εκλογή του ΔΣΕΝΠΕ εγώ οδήγησα στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μη μου πείτε ότι ήξερε κανείς κανέναν εκτός από εμένα. Εγώ το πρότεινα και υπήρξε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και η συγκεκριμένη εκλογή. Εμπάσεις με τόση αυτά, αν είμαστε λογικοί άνθρωποι ή αν σκεφτόμαστε λογικά σε αυτό το χώρο, μπορούμε να τα εκτιμήσουμε και αναφέρομαι σε όλα τα στελέχη της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί να βγεις σε ένα κεντρικό συλλογικό όργανο, χωρίς καμία παρουσία, πουθενά, σε πανελλήνιο επίπεδο. Ποιος σε ξέρει, κάποιος σε βοήθησε γι' αυτό, ο Περιφερειάρχης, προφανώς. Ποιος άλλος, όταν τόσοι άνθρωποι ήθελαν να είναι στην εκπροσώπηση του κεντρικού ΔΣΕΝΠΕ. Αλλά ας τα αφήσω όλα αυτά, η αχαριστία είναι από τις πλέον συνήθιες καταστάσεις στην πολιτική και την έχουν γευθεί εδώ και όλες οι παρατάξεις και εδώ και παντού, και όλοι επικεφαλείς. Θα σας πω όμως κάτι για τη λέξη τροπή. Για να μην την λέμε εύκολα, και εγώ προσπαθώ οι ενέργειες μου να μην μπορούν να οδηγήσουν στο συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, να μην υπάρχουν στοιχεία γι' αυτό. Υπήρχε ένας χωρικός αντιπεριφερειάρχης στη Μεσαινία, ο οποίος έδωσε τις εκλογές του 2010. Η φωτογραφία του είναι κρεμασμένη στην περιφερειακή ενότητα, δίπλα στην φωτογραφία του Μεγάλου Νομάρχη Πφωτέα. Δίπλα ακριβώς! Όσοι δεν ξέρετε, ρωτήστε να μάθετε πώς εκπαραφυρώθηκε ο συγκεκριμένος αντιπεριφερειάρχης. Αυτό αποτελεί τροπή! Τροπή! Και όλα αυτά τα ουπία υπόθηκαν, αναφέρομαι στον Χρήστον τον Μαλαπάνη, για έναν άνθρωπο ο οποίος έδωσε το αποτέλεσμα του 2010. Εγώ, αγαπητή Σινάλβη, πάντοτε εκτιμώ και ευγνωμονώ τους ανθρώπους οι οποίοι με βοήθησαν. Και δεν καταφέρομαι αντίον ανθρώπων που δεν με βοήθησαν. Δεν καταφέρομαι! Είναι πολιτική τους επιλογή. Προφανώς, στις τελευταίες εκλογές, ο κ. Σαμαράς με στήριξη, με όλες του τις δυνάμεις, πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους, ενώ στο χώρο στον οποίο κοινούμε πολιτικά. Αν βρείτε έστω μια καταγραφή από μένα, έστω κάτι το αρνητικό από μένα, ενδεχομένως εν τυπωρία να έχουμε κάποιες διαφορετικές εκδημίσεις. Ένα! Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το φέρετε και να το παρουσιάσετε. Αλλά έτσι πετάμε στον αέρα σκόρπια, σκόρπιες κουβέντες και σκόρπια συνθήματα για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Δεν είμαι αυτός εγώ ο οποίος εξίβρισε σκαιότατα τον Κώστα Καραμαλί. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος εξιβρίζει καθημερινά το σημερινό Πρωθυπουργό. Δεν είμαι αυτός ο οποίος εξίβριζε κυριολεκτικά από το 2016 μέχρι το 2019 τον πρώην Πρωθυπουργός τον οποίον αναφέρθηκα. Ο οποίος με επέλεξε και με στήριξε προφανώς και τον ευχαριστώ και τον ευγνωμονώ γι' αυτό αφού θέλετε να το ακούσετε. Λοιπόν, κι αν έχετε κάποιο στοιχείο εσείς ηχητικό ή γραπτό να το φέρετε και να το δείξετε. Γιατί πολλή προσπάθεια γίνεται. Εγώ δεν αναφέρομαι αναλυτικά στην περίοδο 16-19. Γιατί υπήρξε η σύγκρουση και με στελέχη και του χώρου του συγκεκριμένου και φίλους του συγκεκριμένου ανθρώπου. Γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες εττίες. Και ντροπή είναι όταν σε έναν σύμβουλο, παράδειγμα, όπως είναι ο άγγελος ο χρονάς, να του επιτιθέμεθα με εκφράσεις πεζοδρομίου. Κυριολεκτικά αυτό είναι ντροπή. Ή ντροπή να περνάμε και να έχουμε μια συμπεριφορά που δεν έχουν ούτε παιδιά του μικιαγωγιού. Κακής ανατροφής. Αυτά είναι ντροπή αγαπητοί συνάδελφοι και δεν μετερχόμαστε τέτοιες λογικές. Σας λέω λοιπόν ότι αφήστε την παράταξή μας να εκπροσωπηθεί. Από αυτούς τους οποίους νομίζει προφανώς διαμυστικής ψυχοφορίας, γιατί αυτό ήταν κανονισμένο από την προηγούμενη συνεδρία και στην προσύσκεψη που κάναμε προηγουμένως. Να μας αφήσετε να έχουμε τους εκπροσώπους που θεωρούμε εμείς που θα μας εκπροσωπούν. Που πρέπει να μας εκπροσωπούν. Τους εκπροσώπους εκείνους που δεν ψηφίζουν παρασυρώμενοι υβριστικές αποφάσεις απέναντι στην κυβέρνησή μας. Υβριστικές αποφάσεις. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι η κυβέρνηση θα πράττει όλα άριστα. Από το σημείο αυτό μέχρι να υβρίζεις και να ψηφίζεις υβριστικές αποφάσεις υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Πρόεδρε νομίζω ότι έχει ολοκληρωθεί σχετική για την κυρία Ερικασία. Εγώ σας συγχωρώ για όλα αυτά τα οποία εκτοξεύεται εναντίον μου χωρίς λόγο. Αυτό είναι φανατισμός. Αυτό είναι επιθετικότητα. Αυτό είναι ακρότητα. Αυτό είναι μη πολιτική συμπεριφορά. Συμπεριφορά θηρυοτροφίου. Και δεν μπορούμε σε αυτό το χώρο όπου πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης σύγκληση για να φτάνουμε σε αποφάσεις δημιουργικές να μετεχόμαστε τέτοιων επιχειρημάτων. Ευχαριστώ πολύ. Συνάδελφοι, στη διαδικασία τώρα η Παράταξ του Περιφερειάρχη επιθυμεί και θα προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία για να εκλέξει... Ερωτάστε, η Παράταξ του κ. Τατούλη επιθυμεί να επικοιροποιήσει τα μέλη της που την εκπροσωπούνε. Πρώτα πρώτα δεν ερωτώμαστε εμείς. Εγώ είμαι ποχρωμαμένος με ερωτήσεις. Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή. Ερωτήθηκε και θα πω χωρίς. Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή. Σας είπαμε την άποψή μας ότι η επικοιροποίησης έχει να κάνει για τυπικούς λόγους. Σας είπαμε και εκεί διαφωνούμε πλήρως με τη διαδικασία και πρέπει να καταγραφεί αυτό. Με την άποψή σας να γίνει διαμυστικής ψηφοφορίας εντός των πλαισίων της παράταξής σας. Όταν τέτοιο δεν υπάρχει και δεν ορίζεται από πουθενά, από κανένα νόμο και από κανένα κανονισμό. Όταν οι προηγούμενοι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Γενική Συνέλευση ορίστηκαν με ψηφοφορία από όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Από την άλλη πλευρά θέλω να μας φέρετε τη νομοθεσία που προβλέπεται κάποια τέτοια διαδικασία. Και σας είπαμε ότι φέρετε μια αγνομοδότηση του νομικού Συμβούλου της ΕΝΠ. Τι πιο απλό για να αποδείξει αυτά τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά είναι αντικανονική διαδικασία που ακολουθείτε γιατί έχει νομιμοποιηθεί η απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου ως προς την εκλογή των μελών στην Γενική Συνέλευση. Και από την άλλη πλευρά είναι σφάλμα δικό σας, είναι αμέλεια δική σας το ότι δεν ορίσατε αναπληρωματικά αμέλεια. Αυτό λύθηκε, δεν υπήρχαν. Αφού δεν υπήρχαν ήταν οι θεματικοί και οι θεματικοί και οι άλλοι. Και οι χορικοί, στους 17 δεν υπήρχε αναπληρωματικός. Όχι δεν ορίσαμε, δεν είχαμε να ορίσουμε. Άρα η παράταξή σας δεν θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση. Ωραία, εμείς λοιπόν προχωράμε στη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας η παράταξη του Περιφερειάρχη. Ο κ. Δέδες. Κοίταξε πρόεδρε επειδή έχεις την ευθύνη της διαδικασίας. Εγώ μιλάω καλοπροέρετα, θέλω η παράταξή σας να έχει τους συμβούλους που αναλογεί για τους επιλέξεις ίδια. Λες επικαιροποιήστε τα μέλη σας στην ΕΜΠ. Μιλάς για ανθρώπους, έχεις ακούσει εσύ αέχραση επικαιροποιήστε τον άνθρωπο. Μισό λεπτό μισό λεπτό. Μπαγιάτεψε. Ή θα πεις εκλέχτε ή αντικαταστήτε. Δηλαδή η συνέλευση που θα γίνει αυτή η διαδικασία έστω κι αν έχετε μια νομική άμψη που εγώ θεωρώ ότι δεν τεκμέρεται. Θα είναι ή εκλογή θα λέει τη λέξη ή αντικατάσταση. Θα επικαιροποιήσετε τη Σπυριδάκου. Δηλαδή σκέψου το απλή λογική και συντακτικά. Τι σημαίνει επικαιροποίηση με ΛΟΝΕΜΠΕ. Επικαιροποιούμε τη Σπυριδάκου υπάρχει η έκφραση ή η εκλογή ή η αντικατάσταση. Τώρα όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Η διαδικασία τελείωσε. Δηλαδή τώρα θα μας πει ούτε και νομική να είμαστε δεν θα γινόταν. Και προφανώς εμείς έχουμε την παράταξη του περιφεριάρκου και έχει πάρει τις νομικές της. Έχετε νομικούς την παράταξή σας. Υπάρχει κάποιος να μας πει σε ποιο νόμο, σε ποιο άρθρο, σε ποιο εγκύκλιο στηρίζεται η διαδικασία. Μια δίδωση μόνο για τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι θεωρούμε εμείς ότι είναι παράτιπη η διαδικασία. Δεν συμμετέχουμε καν. Δηλαδή λύστε το μόνοι σας. Εφόσον επιμένετε σε αυτή την άποψη που είναι διάδρατη κατά τη γνώμη μου λύστε το μόνοι σας. Τι άλλαγε να προκ... ναι μισό λεπτό. Ωραία. Κατανοητό. Το δηλώσατε λοιπόν. Πάμε Παναγιώτη. Τι άλλαγε να προχωρήσουμε ψηφοβορία. Η παράταξη του περιφερειάρχη λοιπόν. Λαμπρόπουλος. Πέρασε απέναντί και φέρε να το βάλουμε στη γκάλπη εδώ. Πέρασε απέναντί. Πέρασε εκεί και μετά έλα. Λαμπρόπουλος να ετοιμάζε το Μαλτέζος. Κύριε Μαλτέζο εσείς. Κύριε Μαλτέζο εσείς. Να ετοιμάζει το κύριος Γιωλής. Γρήγορα. Ο κύριος Βερούτης. Ο κύριος Αναστασόπουλος. Κατζός. Καπέλιος. Σου καλάς. Σου καλάς. Σου καλάς. Σου καλάς. Σου καλάς. Σου καλάς. Βιτινιώτης. Σκηνοχορείτης. Κόρκα. Τζινιέρης. Καλογεροπούλου. Καλογεροπούλου. Η κυρία Καλογεροπούλου δεν είναι εδώ. Ο κύριος Μαντζούνης. Ο κύριος Χρονάς. Ο κύριος Σαρδέλης. Κυρία Νικολάκου. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Κυρία Νικολάκου να στείλτε το ποιον θέλετε. Πράγματι, κύριε Πρόεδρε, μιλάμε για έναν οδικό άξονα, την πρώτη επαρχαιακή οδό, όπου συνδέει την Καλαμάτα με τη Μάνη. Αντιλαμβάνεστε όλοι και μόνο από το brand name της Μάνης, γιατί ποια είναι η σημαντικότητα αυτού του οδικού άξονα. Υπάρχει μια προϊστορία στο θέμα και τη θυμήθηκα με αφορμή αυτό το ζήτημα, όταν είχαμε συζητήσει στο νομαρχιακό συμβούλιο της Μεσσινίας, τη μελέτη αυτή μετά από εκπόνηση της αναπτυξιακής Μεσσινίας. Υπήρχε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ότι δεν μπορούσαμε με τίποτα τότε, να έχουμε μία άποψη κοινή από τους κατοίκους όλων των περιοχών, που διέρχεται αυτός οδικός άξονας. Να ξεκινήσουμε δηλαδή από την Καλαμάτα και να φτάσουμε στην Αρεόπολη. Υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα τότε με την αρχαιολογία, με τις αντιδράσεις της έντονες του δημάρχου του Κάμπου, του Παναγιώτη του Μπασάκου θυμάμαι σαν και τώρα, και μία ένταση υπερβολική στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εκείνης της εποχής, γιατί προσπαθούν κάποιοι τώρα να πούν ότι η εντάσεις είναι θέμα μόνο του Περιφερειακού Συμβουλίου Παλοποννήσου, ίσως γιατί δεν γνωρίζουν την προϊστορία των συλλογικών οργάνων. Εμείς, λοιπόν, ως Περιφερειακή Αρχή, είχαμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Να μπορέσουμε κάποια στιγμή, επιτέλους, να έχουμε μία οριστική μελέτη, να λέει για τον οδικό άξονα Καλαμάτα, Καρδαμήλη, Άγιος Νικόλαος, μέχρι την Αρεόπολη ή τη Λοαρεόπολη, πώς θα μπορούσαμε τέλος πάντων να προχωρήσουμε γιατί, επαναλαμβάνω, για μένα είναι ίσως ο πιο σημαντικός και ο πιο σπουδαότερος οδικός άξονας η πρώτη επαρχειακή οδός. Αυτή η μελέτη εκπονήθηκε, μάλλον αυτός ο διαγωνισμός έγινε από την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη μέσα σε ένα πλαίσιο μελετών, εξασφαλίζοντας χρήματα από το Πουδουέ, συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια για αρκετές μελέτες. Μετά από διάφορες διοικητικές εμπλοκές, το 2015 υπήρξαν διεθνείς διαγωνισμοί. Μεταξύ αυτών των διεθνών διαγωνισμών, ήταν και αυτή η μελέτη, πιστεύω, αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Έγινε λοιπόν αυτή η διαγωνιστική διαδικασία, όπου είχε την ιδιαιτερότητα, σύμφωνα με τις προτάσεις του Διευθυντή Τεχνικών Υπερεσιών, να μην ολοκληρωθεί σε μία φάση, αλλά να πάμε με την εξής διαδικασία. Να υποβάλουν προτάσεις με πιθανές λύσεις όλοι και οι τρεις πρώτες να πάνε σε δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να έχουμε την πρώτη. Έτσι και έγινε. Θέλω να σας πω ότι αισθάνθηκα ιδιαίτερη ικανοποίηση, ήταν από τις λίγες περιπτώσεις, που η περιφερειακή αρχή του κ. Νίκα προχώρησε αυτή τη διαδικασία. Και έτσι το 2020 η Νέα Οικονομική Επιτροπή προχώρησε ένα στάδιο ακόμα από το 2019, γιατί είχαμε μεγάλη καθυστέρηση από την παλιά νομοθεσία για να μπορέσουμε να βρούμε εκείνους που θα πάρουν μέλος στις επιτροπές που έπρεπε να είναι από τους δήμους και τις πολεοδομίες. Μην κοιτάτε τώρα που ευτυχώς άλλαξε ο νόμος και προχωράμε γρήγορα. Προχώρησε λοιπόν ο κ. Νίκας. Και το 2020, αφού καταλήξαμε το 19 στους τρεις πρώτους, το Δεκέμβριο του 20 έκανε νέα διαγωνιστική διαδικασία για τους τρεις πρώτους. Και τον 6 του 21 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την ανάδοχο εταιρεία που ήταν κοινοπραξία εταιρείων για να προχωρήσει η μελέτη. Και ενώ λοιπόν περιμένουμε να προχωρήσει η μελέτη, εφόσον είχε γίνει ο ανάδοχος υπήρχε και είχαμε τον 6 του 21, βλέπω ξαφνικά στο προ προηγούμενο περιφερειακό αυτό το θέμα. Περιφερειακό. Αυτό το θέμα. Και προβληματίζομαι τι γίνεται με εκείνη τη μελέτη και πώς εμπλέκεται αυτό το κομμάτι της μελέτης το οποίο αφορά τον Κάμπο και τον Σταυροπήγιο με παρακάμψεις. Πολύ καθυστερημένα μόλις πριν από μία εβδομάδα έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή η ακύρωση της απόφασης του Ιουνίου όπου είχαμε αποφασίσει τον ανάδοχο για να κάνει την ολοκληρωμένη μελέτη η μελέτη Καλαμάτα, Κάμπο, Καρδαμίλη, Ήτυλο, Αραιόπολη. Εδώ λοιπόν κάτι δεν πάει καλά. Κάτι συμβαίνει. Γιατί ο κ. Νίκας είχε ακυρώσει άλλες μελέτες. Ήταν η επιλογή του αυτή. Έλεγε ότι είχε αποφασιστεί το 19, δεν το θέλω, εντάξει, θα κριθεί αυτό. Όμως αυτή την προχώρησε. Και την προχώρησε δύο χρόνια. Δηλαδή, η οριστική μελέτη αυτή είχε δύο αποφάσεις της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, την προκήρυξη του διαγωνισμού και την ανάδειξη των τριών πρώτων και δύο αποφάσεις της περιφερειακής αρχής του κ. Νίκα, το διαγωνισμό μεταξύ των τριών πρώτων και τον οριστικό ανάδοχο. Αγαπητοί συνάδελφοι, θέτω προς όλους σας αυτό το ζήτημα επειδή θέλω να επαναλάβω και θα το λέω συνέχεια ότι στην Οικονομική Επιτροπή στην ουσία είναι εκείνο το όργανο το οποίο αποφασίζει για πάρα πολύ σοβαρά θέματα που δυστυχώς δεν έρχονται σε γνώση του περιφερειακού συμβουλίου. Ακυρώθηκε, λοιπόν, ο ανάδοχος. Δηλαδή, ακύρωσαν τις δύο δικές τους αποφάσεις. Την απόφαση του 20 και του 21. Έχουμε εδώ, πάνω σε αυτό τον άξονα, τώρα τα τι θα γίνουν τα 2,5 εκατομμύρια και πού θα πάνε και αν θα πάνε στον ίδιο άξονα ή όχι θα τα ακούσουμε φαντάζομαι συνέχεια, αν μπορούν ή δεν μπορούν να πάνε, ήταν χρήματα πουδουέ, όπου τα τοπικά συμβούλια του Κάμπου και του Σταυροπηγίου λένε όχι. Λένε όχι. Και όχι μπλα λένε όχι. Μας έχουν εδώ κοινοποιήσει αποφάσεις, μας έχουν τηλεφωνήσει, μας έχουν επιστήσει την προσοχή. Πώς γίνεται λοιπόν να πάμε με μία μελέτη ένα κομμάτι, ενώ είχαμε έτοιμο τον ανάδοχο για όλο τον άξονα, και εδώ να έχουμε αντιρίσεις. Έθεσα λοιπόν ένα θέμα, τι γίνεται με το Δημοτικό Συμβούλιο της Δυτικής Μάνης. Συμφωνή, διαφωνή, τι ακριβώς συμβαίνει. Μου είπαν ότι ποτέ αυτό το θέμα δεν ετέθη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς λοιπόν θεωρούμε, επειδή γνωρίζω και την ιδιαιτερότητα της περιοχής, ότι εκεί πέρα η Δυτική Μάνη, άλλο είναι ο Κάμπος, άλλο το Σταυροπήγιο, άλλο η Μέσα Μάνη, άλλα η Παραθαλάσσια, υπάρχει μία περίεργη κατανομή εκεί και η ανάπτυξη είναι διαφορετική σε αυτά τα μέρη, οπότε σίγουρα εμείς θα πρέπει να τα λάβουμε αυτά, όλα υπόψη μας για να αποφασίσουμε. Το λιγότερο όμως που νομίζω ότι απαιτείται είναι η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Να δούμε τι λέει ο Δήμος της Δυτικής Μάνης, συμφωνεί με τα τοπικά στα Ευρωπηγείου και κάπου διαφωνεί, τι λέει γι' αυτή εδώ τη μελέτη. Εμείς λοιπόν λέμε και κλείνω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συνενέσουμε να αποφασίσουμε κάτι, είδα αναλυτικά τη μελέτη, πήγα και στην περιοχή, γνωρίζω ποια είναι η λύση που μπήκε η διαφορετική. Ξέρω ότι η αρχαιολογία είχε πει τότε όχι και τώρα έχει βγάλει σχετική απόφαση θετική. Για να αποφασίσουμε όμως για έναν άξονα που είναι βέβαιο ότι θέλει παρέμβαση, αυτό δεν το διαπραγματεύομαι, αλλά για να κάνουμε μια παρέμβαση ουσιαστική και σημαντική, που δεν θα αντιβρούμε μπροστά μας το μέλλον, πρέπει να έχουμε την άποψη των τοπικών κοινωνιών. Και θα κλείσω λέγοντας το εξής. Αγαπητοί συνάδελφοι εκεί τα στρέματα είναι φιλέτα, τα οικόπεδα είναι φιλέτα και τα εκατό μέτρα είναι φιλέτα. Για αυτό λοιπόν πριν πούμε οτιδήποτε θα πρέπει αυτό που θα αποφασίσουμε να είναι πέρα και έξω από συμφέροντα, πέρα και έξω από προτάσεις κάποιων που πιθανόν να θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα πράγματα και για μένα το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Μάνης. Μέχρι τότε τι έχουμε από συλλογικά όργανα της περιοχής, δύο όχι. Κάμπο και σταυροπήγιο. Δεν θα γίνω κουραστικός κύριε Πρόεδρε, πολλά από τα επιχειρήματα αναλύθηκαν πριν. Νομίζω ότι στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει μια εντονότατη αντίδραση που αφορά και τη χάραξη αλλά και το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια μελέτη που αναβιώνει στην ουσία από το παρελθόν χωρίς να έχει εφανή στοιχεία επικαιροποίησης. Εδώ η λέξη ταιριάζει επικαιροποίηση. Λοιπόν, χωρίς να έχει εφανή στοιχεία επικαιροποίησης και προσαρμογής της σε σύγχρονες συνθήκες. Υπάρχει το θέμα του αρχαιολογικού χώρου, τα μηνύματα που δεχόμαστε εμείς είναι ρυζικής αντίδρασης από μεγάλο μέρος των τοπικών κοινωνιών, γι' αυτό θα είμαστε αργυντικοί στην ψήφιση της συγκεκριμένης συσήγησης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, ακούστηκαν πάρα πολλά, η ανάλυση όπως είπε και οι κύριοι Δέδες και η κυρία Νικολάκου ήταν λεπτομερής και επειδή όντως και στα δικά μου τα αυτιά έχουν φτάσει αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θεωρώ ότι θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας την τοπική κοινωνία, γι' αυτό θα είμαι κατά αν προχωρήσεις στην ψηφοφορία. Επειδή ο κύριος Τζεμπεντζής έχει αλλάξει θέση, κύριε Τζεμπεντζή, θέλετε τοποθέτηση. Όχι, όχι, να αρθείτε στο μικρόφωνο, δεν ακούγεστε καθόλου. Κύριε Πρόεδρε, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας της Μεσσινίας έχουν γνωμοδοτήσει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και άκουσα από τους άλλους συναδέρφους ότι υπάρχει μια αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες. Τι είδους αντίδραση και πού στηρίζεται αυτή. Εγώ πάντως δεν έχω πάρει αρνητικά μηνύματα και αυτό θα είμαι θετικός. Υπάρχει άλλος που θέλει τοποθέτηση. Α, είναι ο κ. Κελάρις. Συζητάμε και ένα θέμα, καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι θα είμαστε αρνητικοί. Διευκρινίζοντας τα εξής, πρόκειται πράγματι για μια περιοχή η οποία έχει συνολικά άθλιο οδικό δίχτυο σ' ό,τι αφορά το κεντρικό άξονα και νομίζουμε ότι πέρα από το συγκεκριμένο, και το ξέρετε κι εσείς, από το συγκεκριμένο σημείο που συζητάμε σήμερα για το οποίο πραγματικά απαιτείται έργο και παρέμβαση υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα σημεία, καρδαμίλη, στούπα και λοιπά τα οποία, εξίσου κι αυτά, απαιτούν και συνολικά όλος ο άξονας θα πρέπει να εξοχρονιστεί. Επομένως, κατά την γνώμη μας, θα πρέπει να υπάρχει μια πιο συνολικότερη μελέτη για όλο το κεντρικό δίχτυο της Δυτικής Μάνης που την ενώνει με την Ανατολική Μάνη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, με ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη, με γνώμο ανα την ασφάλεια των κατοίκων χωρίς φόρους, χωρίς διόδια κλπ. Και με την ευκαιρία, συνάδελφοι, να πω το εξής, ότι βάζουμε το ζήτημα της συνολικότερης υποβάδμησης μιας περιοχής που πραγματικά έχει τεράστια προβλήματα και σε συζητήματα υγείας και σε συζητήματα σχολικών κτιρίων, σε συζητήματα ίδρευσης, βιολογικών καθαρισμών, στη διαχείριση των απορρημάτων κλπ. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η περιοχή είναι υποβατμισμένη και έχετε βάλει και εσείς το χεράκι σας αντοπική διοίκηση. Αυτή είναι πραγματικότητα. Και τέλος να επαναλάβουμε τη θέση μας για την ανάγκη ύπαρξης ενός κρατικού φορέα κατασκευής των οδικών αξώνων και γενικότερα των έργων υποδομής, των δημόσιων έργων κλπ. Και εδώ οι περισσότεροι συμφωνείται για το πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα έργα, δηλαδή το πλαίσιο το οποίο συμφωνείται μέσω σδίτ, μέσω επιχειρηματικών ομίλων κλπ. Ξακώνεστε για τα επιμέρους, για τις χαράκες ανάλογα με τις τοπικές διαφωνίες και τα τοπικά συμφέροντα, τα φιλέτα που μίλησε πριν η κυρία Νικολάκου, που θα προκύψουν για κάποιους ή καταστροφή γης που θα προκύψει για κάποιον άλλον. Γιατί όταν η γη είναι εμπορευματικό προϊόν, αυτά έχουμε. Και γι' αυτό κάποιων κατόχων η εμπορική αξία θα πέσει και σε άλλους θα εκτιναχθεί. Κάποιοι θα καταστραφούν και κάποιοι άλλοι θα πλουτίσουν. Αυτό είναι γνωστό. Αυτό είναι το διακύβευμα της πολιτικής σας, τους τρόπους με τον οποίο κατασκευάζονται όλα αυτά τα έργα. Επαναλαμβάνω ότι θα είμαστε αρνητικοί και ζητάμε συνολικότερη μελέτη για όλο το κεντρικό δίχτυο της συνδετικής μάνης, σύμφωνα με αυτά με τις προδιαγραφές που σας ανέφερα πριν. Λοιπόν, υπάρχει κάποιος που θέλει να πάρει το λόγο η κυρία Μπουζα. Κυρία Μπουζα. Ναι, ναι, έχετε το λόγο κυρία Μπουζα. Ναι, σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι μας επιθυμούμε τη βελτίωση των δημοσίων υποδομών και ιδιαίτερα των οδικών αξώνων, κάτι που διευκολύνει την μετακίνηση των πολιτών με ασφάλεια. Οδικός άξονας Καλαμάτα προς Μάνη, δηλαδή η πρώτη επαρχαιακή οδός, με τη μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα, είχε προσεχθεί, οφείλω να πω, πάρα πολύ από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη και δεν είναι ένας άθλιος οδικός άξονας, όπως άκουσα προηγουμένως από τον συνάδελφο, τον κύριο Κελάρη, απλά είναι ένας δρόμος με στροφές και δύσκολος, διότι είναι πάνω στα βουνά και είχαν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις, είχαν γίνει βελτιώσεις, διαπλάτηνση στις στροφές, ρήθρα, ασφαλτοστρώσεις και είχαν διατεθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των οδικών αξών προς Μάνη, αλλά και είχαν γίνει επίσης και πάρα πολλά έργα τα οποία αφορούν, να αναφέρω έτσι ενδεικτικά, την αντιδιαβροτική προστασία της στην Αβία, το Κέντρο Υγείας στο Ιου-Νικολάου, το καθαρισμό του αλληλευτικού καταπηγίου, σχολεία και πολλές ακόμη παρεμβάσεις για να κρατηθεί το ιδιαίτερο τοπικό χρώμα και να ενισχυθεί ο πολιτισμός και ο τουρισμός, ο οποίος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα στην περιοχή της Μάνης. Σήμερα η περιφερειακή σας αρχή θέλει να παρέμβει χωρίς τη συνέναιση των τοπικών κοινωνιών στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, κάτι που δεν πιστεύω ότι το κάνει κατά σύστημα. Δεν ξεχνάμε, κύριοι συνάδελφοι, το Δικητήριο στην Ποσειδονία που δεν θέλει η τοπική κοινωνία. Δεν ξεχνάμε την Πλατεία Φιλιατρών και το ισχυρό ράπισμα από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την αντίρρηση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με το έργο αυτό. Αλλά και τα ίδια βλέπουμε και τώρα σε ό,τι αφορά την ευαίσθητη περιοχή της Μάνης. Οι τοπικές κοινωνίες στο Σταυροπήγιο και στον Κάμπο, τα τοπικά συμβούλια δηλαδή αλλά και οι πολίτες αντιδρούν στην προαπτική της παράκρυψης και απορώ ειλικρινώς πώς φέρετε ένα θέμα στο περιφερειακό μας συμβούλιο αγνοώντας τις αντιρίσεις των τοπικών κοινωνιών. Εννοείται πως χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πρέπει να κινηθούμε. Οφείλουμε να αναμένουμε την απόφαση του θεσμικού οργάνου και τις προτάσεις του και ανάλογα να ενεργήσουμε. Λέμε λοιπόν ναι στα έργα αλλά πάντα με συνένεση και με την τήρηση της νομιμότητας. Ευχαριστώ. Λοιπόν να προχωρήσουμε τοποθέτηση του περιφερειάρχη και πάμε στην ψηφοφορία. Στην άλλη φορά η περιφερειακή αρχαία έχει το θάρρος να προδίνει συγκεκριμένα έργα τα οποία μπορεί να έχουν και κάποιο κόστος. Είναι πολύ μεγάλη η αγωνία των μανιατών. Λοιπόν σας διαβεβαιώνω γι' αυτό ιδιαίτερα των τουριστικών περιοχών της Ανατολικής Μάνης και του Κυθίου για την περτίωση της πρόσβασης προς τα αεροδρόμια της Καλαμάδας. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με έναν δρόμο ο οποίος έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες και δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση εδώ και 20 χρόνια περίπου. Υπάρχει λοιπόν μια δυνατότητα ενδεχομένως πάντοτε από το ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ το οποίο φεύγει να μπει ένα μικρό ποσό για να βελτιωθούν οι προσβάσεις και να γίνει γρηγορότερα η ματάβαση από το αεροδρόμιο προς τις τουριστικές περιοχές. Είναι έτοιμα της συντριβτικής πλειοψηφίας των Μανιατών και θα μου επιτρέψετε να πω ως καταγόμενος όχι απλά καταγόμενος αλλά και ζώντας στη συγκεκριμένη περιοχή να μπορώ να μιλήσω πιο αντικειμενικά από όλους, υπερβαίνοντας αν θέλετε, υπερβαίνοντας και τις όποιες διαφορετικές θέσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των Μανιατών ζητεί παρέμβαση στο συγκεκριμένο δρόμο. Όσοι έχετε περάσει το ξέρετε. Μιλάμε για τη μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της περιφέρειάς μας και της πατρίδας μας. Το δεύτερο το οποίο έχω να σας πω ιδιαίτερα για την αγόρευση που έγινε προηγουμένως από την κυρία Νικολάκου αναφέρομαι και να σας μιλήσω για μία διαφορετική προσέγγιση. Υπάρχουν πράγματι μελέτες από το 2014-2015 με βαλτωμένα χρήματα, 6-7 εκατομμύρια ευρώ. Κουβεριάσαμε με τις τεχνικές μας υπηρεσίες και διαπιστώσαμε ότι ακόμα και αν ολοκληρώνονταν αυτές οι μελέτες θα χρειαζόμαστε καμιά 50 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουμε τα συγκεκριμένα έργα. Τα οποία είναι η Ανατολική προς Λεωνίδιο, είναι η Τεγέα προς το Άστρος και είναι και ο δρόμος της Μάνης. Νομίζω 7 εκατομμύρια είναι συνολικά. 50 εκατομμύρια λέω λίγα για να υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα αυτών των μελετών. Και αφού δεν θα τα είχαμε στον ορατό χρόνο, θα τα είχαμε κάποτε στο μέλλον, θα έπρεπε τότε να επικαιροποιήσουμε τις μελέτες τις οποίες θα είχαμε ολοκληρώσει. Επομένως κάνουμε επιλογή τη σημειακή αντιμετώπιση και τα χρήματα τα οποία μένουν θα παραμείνουν στο συγκεκριμένο δρόμο για την βελτίωσή του. Είναι αυτό το οποίο γίνεται σε πολλές χώρες, ότι αν δεν έχεις τη δυνατότητα την οικονομική να κάνεις το 100% κάνε βρε αδερφέ το 50%. Κάτι που έγινε σε πιο προηγμένες χώρες από εμάς, όπως ως παράδειγμα στη Σκωτία αναφέρομαι που πολλοί από εσάς θα την έχετε επισκεφθεί. Για το συγκεκριμένο θέμα επειδή άκουσα από την παράταξη του κ. Γόντικα υπάρχει λοιπόν ο εξής σχεδιασμός και το λέω γρήγορα πρόεδρε μου. Από τη Αοφυλοξένια μέχρι το Μεσίνιαν Μπέι υπάρχει ένας δρόμος το οποίος είναι σε πολύ κακή κατάσταση ιδιαίτερα στα κεφύρια, πέντε χιλιομέτρων, χρειάζεται άμεση παρέμβαση, έχουμε και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Από το Μεσίνιαν Μπέι μέχρι τα Σωτριγάνικα παρά την παρέμβαση που έχει γίνει χρειάζεται δεύτερη παρέμβαση για τη διάβριση του δρόμου. Για το κάμπο Σταυροπήγιο τα είπαμε μέσω ΕΣΠΑ, η παράκαψη της Καραδαμίλης είναι ένα έργο πολύ σημαντικό, οι περισσότεροι έχουν επισκεφθεί την περιοχή ξέρετε τι γίνεται τα βράδια. Από τη Στούπα μέχρι τη Λαγκάδια μια βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων και οπωσδήποτε παράκαψη του Αγίου Νίκωνα μέχρι το Ίτυλο. Ένα εύκολο έργο. Αυτά μπορούν να μελετηθούν πάρα πολύ γρήγορα. Να σας πω είχα μια συνάντηση σήμερα και με τον επικεφαλής των μελετητών της ομάδας για να έχουμε όσο δυνατόν συντομότερο αποτέλεσμα και να μπορέσουμε αξιοποιώντας και τα χρήματα τα οποία υπάρχουν να βελτιώσουμε ένα δρόμο. Το ίδιο θα κάνουμε και προς το άστρο, δηλαδή παράκαψη θεγείας και παράκαψη άστρους. Αυτές θα είναι οι δύο σημαντικές παρεμβάσεις. Τα υπόλοιπα χρήματα για το συγκεκριμένο δρόμο. Το ίδιο και προς το Λεωνίδιο. Είναι μια επιλογή η οποία υπακούει στον πραγματισμό, στο ρεαλισμό. Να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, μιλάμε για χρήματα και σχεδιασμούς βαρτωμένους εδώ και έξι-εφτά χρόνια. Λοιπόν για τη Μάνη, σας παρακαλώ πάρα πολύ να προχωρήσει ένα έργο το οποίο είναι κομματικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Την πρόσβαση της τουριστικής περιοχής προς το αεροδρόμιο. Προφανώς και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από χωριά μέσα από τα οποία περνάει ο δρόμος. Υπάρχουν επαγγελματίες, καφετέρια, μπερζινάδικα, πόσα, τέσσερα, πέντε, έξι. Υπάρχει ζήτημα αλλά υπάρχει σχεδιασμός από την περιφερειακή αρχή ουσιαστικής παρέμβασης για τη βελτίωση της εικόνας αυτών των χωριών. Έτσι κ. Αναστασόπουλε, με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, με παρεμβάσεις από των μημείων δεν θα αφήσουμε έξι τα δύο χωριά, δύο για δύο χωριά πρόκειται, τα οποία ενδεχομένως να φυγούν. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος, το θάρρος γιατί περιθάρρους πρόκειται και να μην μετράμε τα ψηφαλάκια, να κάνουμε το βηματισμό εκείνων ο οποίος θα μας δίνει θετικά αποτελέσματα και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων τα οποία έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Ευχαριστώ πολύ. Αλλά εφόσον δεν γίνεται αποδεχτή η πρότασή μας για αναβολή προκειμένου να έχουμε την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Μάνης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε γιατί τελος πάντων έτσι σκέφτηκε σήμερα υπό την ιδιότητά του ως περιφεριάχηση ο κ. Νίκας παρότι ο ίδιος για δύο χρόνια τη συνέχιζε τη μελέτη. Κοιτάξτε, αγαπητοί συνάδελφοι, θα το παρακολουθήσουμε πάρα πολύ στενά το θέμα. Γιατί έγινε μια διαγωνιστική διαδικασία, κράτησε πολύχρονικο διάστημα, ανακηρύχτηκε ανάδοχος και την ακείρωσαν. Είμαστε όμως περίεργοι να δούμε οι νέες μελέτες κατά τμήματα. Θα πάνε εξακοσάρια, θα πάνε διακοσάρια, θα πάνε τρακοσάρια, γιατί ξέρετε αυτός είναι ένας τρόπος, όχι μόνο για την Πελοπόννησο, ένας ωραίος τρόπος να ανατίθεται σε αναπτυξιακές ημελέτες, να μη γίνονται διαγωνισμοί και να προχωράμε τυμηματικά ικανοποιώντας τους πάντες. Μάλιστα έχω μία πληροφορία, γιατί απώρισα, λέω αυτή η εταιρεία η πρώτη, η οποία ανήκει στις μεγαλύτερες της χώρας, που παλεύει πέντε έξι χρόνια και αναδείχτηκε τελική ανάδοχος, οριστική ανάδοχος, παίρνοντας μέρος και στο πρώτο. Δεν θα έρθει να διεκδικήσει και να πει τι γίνεται εγώ, πώς ακυρώνομαι. Και έχω μία πληροφορία ότι ήδη έχει συνεννοηθεί, λέει, να πάρει ένα επόμενο κομμάτι. Δεν λέω ότι το γνωρίζω, θα το παρακολουθήσω. Ελπίζω να μ' έχει ο Θεός καλά, να είμαι στην οικονομική επιτροπή, να δω με ποιον τρόπο ακυρώσαμε το διαγωνισμό και πώς θα αναθέσουμε, θα τα πούμε και στο τελευταίο θέμα βέβαια, τις μελέτες για τα κατατμήματα και πώς είναι δυνατόν. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Να κάνουμε μία παρέμβαση με τεράστια τεχνικά ζητήματα, γιατί δεν μπήκαμε καθόλου να δούμε τώρα πόσα είναι τα ύψη που πρέπει εκεί να έχουμε σε πετά και τι είπαμε να κάνουμε. Δεν τα είπαμε εδώ, είμαστε λοιπόν κατά από τη στιγμή που δεν θέλετε να έχουμε και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, τι λέει το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης. Λοιπόν, προχωράμε στη ψηφοφορία. Ποιοι είναι υπέρ της εισήγησης, ποιοι είναι κατά. Να μετρήσω τρεις, τέσσερι, πέντε, εφτά, οχτώ, δέκα, δώδεκα, δεκαέξι, δεκαοχτώ, δεκαοχτώ υπέρ, και τρεις, έξι, ο κύριος Κελάρης, κατά, τρεις, έξι, εφτά, οχτώ, η κυρία Λιμπεροπούλου, εννιά και τέσσερι, δεκατρεις, δεκαοχτώ, δεκατρία. Λοιπόν, εγκρίνεται θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο θέμα το οχτώ. Εννέα, έγκριση συγκοινωνιακών μελετών, τροποποίηση των συνθηκών κυκλοφορίας της Εννάτη Πύργος και υπαρρυσία Πύλος Μεθών κτλ. Ισχυγητής ο αντιπεριφερειάριξος ο κύριος Αναστασόπουλος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Το συγκεκριμένο θέμα σχετίζεται με την ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας και της Πύλου. Ο τίτλος του είναι όπως το διαβάσατε και ο στόχος αυτής της απόφασης είναι να εγκριθούν οι μελέτες τροποποίησης των συνθηκών κυκλοφορίας αυτού του κομματιού του δρόμου Πύργος και υπαρρυσία Μεθώνι δηλαδή το κομμάτι Γιάλοβα μέχρι τον δρόμο τον εθνικό που πηγαίνει από Καλαμάτα μέχρι την Πύλο την 80η Δευτέρα για να μπορέσουν να γίνουν ίδια συνδέσεις των τουριστικών εγκαταστάσεων της Κώστα Ναυαρίνο με το Ναυαρίνο Waterfront, με το Ναυαρίνο Bay και με το Ναυαρίνο Hills. Αυτά τα τρία σημεία της περιοχής όπου γίνονται τώρα καινούργιες εγκαταστάσεις του Κώστα Ναυαρίνο της εταιρείας Τέμες. Η εταιρεία προχώρησε και έκανε όλες τις μελέτες, έχουν περάσει από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, έχουν πάρει εγκρίσεις και με ίδια έξοδα θα κατασκευάσει αυτούς τους κόμβους. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έλαβε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου 7 πρώτου του 2016. Από τότε υπήρχε η παλιά μελέτη η οποία συμπεριλάμβανε και αυτούς τους κόμβους. Επίσης η αποκεντρωμένη ενέκρινε 12 Τετάτου του 2016. Αυτές λοιπόν οι προσβάσεις, επειδή έχει διαφοροποιηθεί η Τέμες μέσα στα οικοπαιδά της και εκεί στην περιοχή ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, αν διαφοροποιούνται λίγο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυτό είναι που φέρνουμε σήμερα να γνωμοδοτήσει θετικά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν τρεις κόμβοι ισόπεδοι. Ο πρώτος είναι ο YK1 που είναι ακριβώς μπροστά από τις δύο μεγάλες μονάδες που δημιουργούνται. Το ένα είναι το Navarino Waterfront και το άλλο είναι το Navarino Bay. Είναι στην κάτω γωνία, για τους Μεσίνιους πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουν, δεν έχει σχέση με την Γιάλοβα, με την τοπική κοινότητα της Γιάλοβας, είναι στην έξοδο πηγαίνοντας πάνω προς τον δρόμο της 80ης Δευτέρας Εθνικής Οδού. Εκεί επάνω που υπάρχει ένας κόμβος, γίνεται κυκλικός και διασυνδέεται και το άλλο κομμάτι της Κόστα Ναυαρίνου, το Navarino Hills, το οποίο είναι πάνω στο κυνηγού. Με λίγα λόγια θα εγκρίνουμε αυτές, έχουν περάσει είπαμε από όλες τις υπηρεσίες, από τη Διεύση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και καλούμεθα σήμερα να εγκρίνουμε την γενική οριζοντιογραφία των προτεινόμενων έργων σε κλίμα κανένα προς 5.000, η μελέτησή μας ασφάλισης και κυκλοφοριακή διερεύνηση των ισόπεδων κόμβων JK1. Ο JK1 είπαμε ποιος είναι, είναι αυτός που πάει στα δύο ξενοδοχεία, το Waterfront και το Waterbay και το κόμβο των ισόπεδων JK2, ο οποίος συνδέει το λικοδρόμιο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του δρόμου με τις εγκαταστάσεις Κώστα-Ναβαρίνου. Και επίσης ο JK3 είναι αυτός από τον οποίο θα ξεκινάμε, πάλι θα γίνει ισόπεδος κόμβος και θα ανεβαίνουμε και επάνω στο κυνηγού ένα δρόμο που δεν υπήρχε και τώρα έχει γίνει και θα πρέπει να συνδέεται με τους προβλεπόμενους όρους ασφαλείας. Υπάρχει βέβαια και λίγο παρακάτω η εγκεκριμένη μελέτη σήμανσης και ασφάλισης κυκλοφοριακής διεύνησης του ισόπεδου κόμβου, κυκλικού κόμβου στο σημείο 0. Όλοι γνωρίζουμε πού είναι αυτό το σημείο, είναι στο σημείο που η 82η Εθνική Οδός φτάνει στο σημείο που φαίνεται το Κώστα-Ναβαρίνο και από εκεί παλιότερα πήγαινε ο δρόμος και σε ένα ατλιωστάσιο του Δήμου Πίλου Νέστρος. Εκτός δηλαδή από την πρόσβαση και από αυτό το σημείο στο Ναβαρίνο Μπέι θα μπορεί και ο δήμος να προσεγγίζει το συγκεκριμένο ατλιωστάσιο. Συνεχίζοντας να πω ότι είναι επιπλέον η μελέτη φωτεινής σηματοδότησης σηματοδοτούμενων διαβάσεων πεζών επί της 1ης Εθνικής Οδού σε δύο θέσεις διασύνδεση του waterfront με το ξενοδοχείο οργαζωμένων που βρίσκεται από την απέναντι πλευρά και τη διασύνδεση του ελικοδρομίου με την πότα Πίλου. Τέλος η μελέτη οδοποιίας και χώρων στάθμευσης μιας παράπλευρης οδού επί της Εθνικής Οδού 9 και οδού τροφοδοσίας για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων του οικοπέδου Γ2 το οποίο όπως προανέφερα είναι από την πλευρά του ελικοδρομίου. Αν υπάρχουν ερωτήσεις κύριε Πρόεδρε είμαι στη διάθεση. Έχουμε κάνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα των κόμβων στη συγκεκριμένη περιοχή. Εγώ θέλω να καταλάβω κάτι και ρωτάω τον κύριο Αναστασσόπουλο γιατί αυτά τα ΙΚ1, ΙΚ2 και ΙΚ3 καλά είναι να τα λέμε αλλά θέλω να πάμε νοερό στην περιοχή τώρα εκεί πέρα σαν να πηγαίναμε τώρα στην περιοχή. Και θέλω να ρωτήσω ποιες είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που σήμερα τροποποιούμε. Ξέρουμε, τουλάχιστον όσοι έχουμε πάει, ποιες είναι σήμερα οι συνθήκες προκειμένου να φτάσεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Τι αλλάζει δηλαδή και τι τροποποιούμε με τους κόμβους δεύτερον που έχει σχέση και με το πρώτο. Η περιοχή της Γιάλοβας εμπλέκεται στην κυκλοφοριακή ρύθμιση, δηλαδή για να φτάσει κάποιος στη Γιάλοβα πλέον ο δρόμος ουφιστάμενος καταργείται. Ο δρόμος ουφιστάμενος ενώ η παρέμβαση που έχει κάνει η Κώστα Ναυαρίνο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους επισκέπτες των ξενοδοχείων ή θα παραμείνει όπως είναι σήμερα. Και τρίτον και πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, θέλω να καταλάβω το πάρκι, ο χώρος στάθμευσης δηλαδή για παράπλευρη οδό επί της επαρχιακής οδού 9 είναι αυτή τη στιγμή, μάλλον δεν θα το πω όλο, τι είναι αυτή τη στιγμή αυτός ο χώρος που προβλέπεται για στάθμευση και που σήμερα εδώ εμείς πάμε σε κυκλοφοριακή μελέτη που τροποποιούμε την πρόσβαση, τι είναι αυτή τη στιγμή αυτός ο χώρος και που ανήκει. Ο χώρος που θέλει να ρωτήσει κάτι, λοιπόν πάμε στη στοποθετήση, προχωράμε. Α, ναι, μία ερώτηση δεν είχε άλλη. Καταρχήν για να καταλάβουμε όλοι που βρισκόμαστε με το YK1, YK2 και YK3. Όπως ερχόμαστε από τη Γιάλοβα προς την Εθνική Οδό την 82η, έχουμε φύγει από το κομπόλι της Γιάλοβας, παίρνουμε την ευθεία και συναντάμε μία γωνία σχεδόν 90% μυρών, μία απότομη στροφή που υπάρχει. Εκεί προβλέπεται να γίνει ο YK1 ο πρώτος κόμβος που θα εξυπηρετεί και τα δύο ξενοδοχεία. Και αυτό που είναι το πρώτο κατά σειρά το waterfront που λέει και το δεύτερο το οποίο θα είναι στην πλαγιά το water bay, το Navarino Bay. Λοιπόν, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι αμέσως μετά από αυτό τον κόμβο, του οποίου η διαφοροποίηση ως συναφορά στην κυκλοφοριακή σύνδεση είναι σχετικά με τα δύο ξενοδοχεία. Τα δύο ξενοδοχεία ήταν σχεδιασμένα διαφορετικά τότε το 2016 και έγιναν κάποιες τροποποιήσεις και αυτές οι τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια και αυτού που πηγαίνουν ή βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις. Ο δεύτερος YK2 κόμβος είναι 200 μέτρα παραπάνω από τον πρώτο πριν πάρουμε την ανηφόρα. Αυτός ο κόμβος είναι απλά για να γίνεται η διασύνδεση με το ελικοδρόμιο που είναι από την απέναντι μεριά όπως ανεβαίνουμε αριστερά, ανατολικά δηλαδή του δρόμου και εξυπηρετεί σε εκείνο το ύψος και τους λίγο παραπάνω που έχει σηματοδότες που αναβοσβήνουν, που ανάβουν δηλαδή με το που το πατάει ο πολίτης που περνάει και τότε γίνεται κόκκινο, έχει συνέχεια πράσινο, είναι δύο τέτοια σημεία που θέλουν την έγκριση. Από εκεί και πέρα ο τρίτος κόμβος είναι πάνω όπως είπαμε στην Εθνική Οδό την 82η Καλαμάτα Πύλος και αυτός ο κόμβος διαφοροποιείται όπως και οι προηγούμενοι και σε σχέση με το πόσα σκέλη είχαν στην αρχή και πόσα έχουν τώρα. Είναι επικαιροποιημένα και η αποκεντρωμένη διοίκηση από την Πάτρα ζήτησε να πάρει το σύνολο των μελετών για να ξέρει τι γίνεται και να δώσει την έγκριση. Αυτό εξέτασαν και οι υπηρεσίες, πέρασαν και από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και τελικά έρχονται για γνωμοδότηση από το Περιφοριακό Συμβούλιο. Τέλος ο άλλος κόμβος είναι στο Μηδέν, νομίζω το ξέρουμε όλοι. Εκεί στο Μηδέν λοιπόν θα αποκτήσει πρόσβαση και από αυτή την πλευρά το ξενοδοχείο Water Bay, και επίσης από εκεί θα εξυπηρετείται και ο Δήμοσπυλου Νέστορος διότι υπάρχει έναν λιωστάσιο για να κάνει τις επεμβάσεις που χρειάζεται. Θεωρώ ότι είναι ίσονος σημασίας τροποποιήσεις. Έχει πάρει το Περιφοριακό Συμβούλιο και πρόσφατα απόφαση στο 2020, αλλά τώρα μπήκε και το Μηδέν το οποίο έχει μελετηθεί και δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οπότε για την ώρα εγκρίνονται οι τροποποιημένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε η αποκεντρωμένη να δώσει το πράσινο φως να ολοκληρωθούν και οι ΜΠΕ. Ευχαριστώ πολύ. Στις τοποθετήσεις, όπως θέλετε. Ωραία, από κάτω, ποιος είναι, δεν υπάρχει κανένας εδώ, ο κύριος Δέδες. Ήθελα να ήξερα, δεν μπορούσα να το ρωτήσω πριν, εάν ήταν απαραίτητη η άποψη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων. Προβλέπεται από το νόμο, ωραία. Εντάξει, δεν το ήξερα. Λέγα μήπως στάλθει εκεί προκειμένου να έχουμε ακόμα μια έγκριση. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, την έχω ζήσει από την πρώτη στιγμή αυτή την επένδυση, τουλάχιστον στα πρώτα ξενοδοχεία, στα πρώτα στάδια και μαζί με το στάθι την έχουμε ζήσει από την πρώτη στιγμή και με τον κ. Περιφεριάρχη, όταν δέχτηκε επίθεση στο ξεκίνημά της από κάποιους που δεν ήθελαν με τίποτα να γίνει και μας κατηγορούσαν ευθέως εκεί ότι δημιουργούμε μια συνθήκη εναντίον της περιοχής. Σήμερα από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχουν πιστεί όλοι ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι υπέρ της περιοχής και χρειάζεται να έχουμε αυτή τη μεγάλη Ναυαρχίδα του Κώστα Ναυαρίνο στη Μεσσινία που έχει εκτοξεύσει τη Μεσσινία και μάλιστα πολλοί λένε ότι αν δεν υπήρχε αυτή η μεγάλη επένδυση δεν θα είχε και αυτή την κίνηση η Μεσσινία παρότι φέτος η Πελοπόννησο απογοητεύτηκα όταν είδα τα επίσημα στοιχεία ότι δεν εκμεταλλεύτηκε το 2021 ο τουρισμός όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Τώρα λοιπόν που λένε όλοι ναι και γρήγορα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Λίγο προσεκτικοί γιατί σίγουρα είναι η μεγάλη επένδυση, είναι η Ναυαρχίδα μας, είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην δημιουργήσουμε συνθήκες οι οποίες βλάπτουν ή θα βλάψουν την τοπική κοινωνία. Από ό,τι γνωρίζω και εγώ δεν υπάρχει αντίρρηση. Το θέμα της Γιάλοβα στο έθεσα για να είμαστε πολύ το σίγουροι ότι δεν τίθεται ζήτημα στη συγκεκριμένη περιοχή. Πιστεύω και εύχομαι γρήγορα να προχωρήσουν και οι νέες εκεί επενδύσεις εφόσον είναι για το καλό του τόπου μας. Συμφωνούμε κι εμείς λοιπόν και θεωρούμε ιδιαίτερα για τον κόμβο αυτόν που έχει το πρόβλημα με την απότομη στροφή ότι δίνει και τη δυνατότητα ασφαλέστερων προϋποθέσεων για αυτούς οι οποίοι τον διέρχονται. Οπότε ψηφίζουμε θερρικά. Εκρίνεται ομόφωνα το 9. Πάμε στο 10. Γνωμοδότηση επί της Μελέσης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού βάση κινητής τηλεφωνίας. Ιησιγητήσω αντιπεριφεράξει ο κ. Καπέλιος. Καπέλιος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, αγαπητή συνάδελφη. Η ισήγηση αυτή αφορά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας και βιάνοιξη οδού πρόσβασης της εταιρείας Vontafon Panafon με κωδική ονομασία θέση Αρμενή Μεσσινίας στην θέση Καριούτα του ΤΑΦΚ Ξεροκάμπου του Δήμου Τρυφυλίας, ΠΕΜΕΣΙΝΙΑΣ, Περιφέρειας Πελοπονίσου. Από ότι εδώ η υπηρεσία, βλέπω το έγγραφό της, έχει γίνει η αυτοψία. Βεβαιώνει ότι στην υπηρεσία δεν έχουν κατεθεί ως σήμερα αισθάσεις φορέων ή πολιτών για το συγκεκριμένο έργο και η εισήγηση είναι θετική για την υλοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας με τους όρους και προϋποθέσεις που παρατήθεσαν στο σημείο 4 του παρόντος. Όσο αφορά το σημείο 4, να μην το αναπτύξω, νομίζω το γνωρίζετε όλοι, περιλαμβάνει όσο έχει θέματα δασικής υπηρεσίας, αντιπληρικής προστασίας και διάφορων άλλων παραγόντων. Από εκεί και μετά, ετήθετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την έκριση του. Ερώτηση. Κύριος Δέδες, εγκρίνεται ομόφωνο. Λευκό είναι η παράταξη του κύριου Δέδε. Λευκό, άρα εγκρίνεται ομόφωνο. Να καταγραφούνε τα λευκά. Λοιπόν, έντεκα, έκριση του υπαρρυθμού αποσπάρμηματος πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΑΠ, Λεκανοπεδίου, Μεγαλόπολης. Εισηγητής ο αντιπληριακής ο κύριος Λαμπρόπουλος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε την εισήγηση. Το ενδέκατο πρακτικό της Επιτροπής Παρακολούθησης, το οποίο καλούμαστε να εγκρίνουμε, αφορά σε ένταξη ενέα νέων έργων ή υποέργων στο ΕΑΠ, μία ένταξη πίστοσης ενταγμένου έργου, μία αύξη πίστοσης και τρεις τροποποιήσεις τίτλων. Είναι δεκατέσσερις επιμέρους αποφάσεις, εκ των οποίων οι δώδεκα έχουν ληφθεί ομόφωνα, στις δύο έχει μοιοψηφίσει ο εκπρόσωπος του ΓΕΟΤΕΕ, και όλες αφορούν έργα αποκατάστασης υποδομών ή βελτίωσης υποδομών ή προστασίας ή αποκατάστασης ζημιών από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021. Όχι όλα, τα περισσότερα από αυτά, υπάρχει και το γήπεδο της Μεγαλόπολης μέσα εκεί, με προϋπολογισμό της τάξος των 5 εκατομμυρίων, λίγο παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. 3 ευρώ. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Ένα από τα θέματα που ο κ. Νίκας όταν ανέλαβε Περιφεριάρχης ανέδειξε, θέλοντας να αποδείξει ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ολιγόρησε και δεν δείξε σωστά, είχε να κάνει με το ότι η ΔΕΙ δεν είχε δώσει τα χρήματα που χρωστούσε στην Περιφερεια Πελοποννή σου. Του είχα πει τότε λοιπόν, σε εκείνη τη συνενδρίαση, ότι για να δούμε κ. Περιφεριάρχα, εσείς που θα είσαστε καλύτερος, θα διεκδικείτε περισσότερο, είσαστε και φίλος της κυβέρνηση όπως λέτε, θα τα πάρετε αυτά τα χρήματα από τη ΔΕΙ που μας χρωστούσανε. Όχι μόνο δεν τα πήρε, όχι μόνο δεν τα πήρε, αλλά έκανε ανατροπή, πλήρη ανατροπή, στο που πρέπει να πάνε αυτή η πόρη. Αυτή η πόρη, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι για τα πυρόπληκτα, αυτή η πόρη είναι για άλλα έργα. Εδώ λοιπόν έγινε επιλογή να πάνε χρήματα στα πυρόπληκτα, το οποίο βέβαια μπορεί να είναι εκείνο το «λεφτά έχουμε» που είπε ο κ. Νίκας απευθυνόμενος στους πληγέντες της Γορτινίας. Όμως δεν είναι αυτά τα «λεφτά» για τα πυρόπληκτα, ιδιαίτερα σήμερα όπου η Μεγαλόπολη έχει άλλες απαιτήσεις. Το πρώτο λοιπόν που θέλω να μάθω, μήπως και έχω λάθος πληροφορία, είναι εάν τα χρήματα αυτά δόθηκαν που μας χρωστούσε η ΔΕΙ. Γιατί εδώ τώρα με τη διακοπή των λιγλητικών μονάδων πάβει να υπάρχει και η ελπίδα ότι θα δοθούν. Δεν ότι δεν δόθηκαν, σημαίνει ότι δεν θα δοθούν κιόλας. Το πρώτο λοιπόν που έχουμε και είμαστε απέναντι σε αυτό είναι ότι οι πόροι αυτού που αφορά αυτό το θέμα είναι τα έργα του ΕΑΠ Μεγαλόπολης, κύριε Περιφερειάρχα, το θέμα. Αυτό λοιπόν που διαφωνούμε είναι αυτό. Και αυτό που ζητάω να μάθουμε είναι πόσα χρήματα πήρε η Νέα Περιφερειακή Αρχή από αυτά που μας χρώστηκε η ΔΕΙ. Η κατανομή έχει γίνει μέχρι το 2016. Αν όμως έχει γίνει και μετέπειτα, φαντάζομαι ο κύριος Λαμπρόπουλος θα μας το πει γιατί έθεσα και άλλα ζητήματα πέρα από αυτό. Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπήρχε και υπάρχει, και το λέω με πολιτικούς όρους για να μην παρεξηγηθούμε, ένας ρεμβασισμός μεγάλος. Και πάρα πολλά έργα από αυτά που η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε εντάξει σε αυτό το πρόγραμμα, καθυστερούν. Καθυστερούν πάρα πολύ. Το ανέδειξε ιδιαιτέρως ο εκπρόσωπος της παράταξής μας, ο κύριος Γιανακούρας, στη συνεδρίαση που έγινε. Ανέδειξε τα έργα που καθυστερούν, κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο προς την Καρίτενα. Υπάρχει πολλής χώρος να έχουμε αντιπαραθέσεις πολιτικές, αλλά δεν είναι σωστό να είμαστε ρεμβασιστές απέναντι στα έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν αφού έχουν αποφασιστεί από όργανα περιόδου που νομίως εκπροσωπήθηκαν οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές Αρχές. Αγαπητοί συνάδελφοι όμως με αφορμή αυτό το θέμα και επειδή είναι και ο κύριος Περιφερειάρχης εδώ και επειδή μιλάμε για τη Μεγαλόπολη και επειδή μιλάμε για τα πυρόπληκτα και έργα για τα πυρόπληκτα, θέλω να αναφερθώ σε ένα ζήτημα και παρακαλώ πολύ κύριε Πρόεδρε να μεριμνήσετε αν βέβαια το επιθυμείτε αυτό το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει να κάνει με τις δωρεές για τα πυρόπληκτα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παρακαλώ πολύ να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ακούσουν όλοι οι συνάδελφοι τι ακριβώς έχει συμβεί γιατί ξέρουμε ότι με τις δωρεές τα πυρόπληκτα υπάρχει ζήτημα, όχι εδώ στην Πελοπόννησο, ζήτημα που στο παρελθόν έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη χώρα μας και που πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Επειδή λοιπόν στην Οικονομική Απιτροπή θα είναι ένα θέμα αποδοχής των δωρεών χωρίς ποσότητες, χωρίς τρόπο διανομής και όταν ρωτήσαμε και ζητήσαμε μια βδομάδα παράταση για να δούμε τις ποσότητες που υπάρχει των ζωοτροφών. Ζωοτροφές μας έδωσε η Κεντρική Μακεδονία, μας έδωσε το Υπουργείο, μας έδωσαν δήμοι, μας έδωσαν ιδιώτες. Πόσες είναι, πού πήγαν, ποιος τους μοίρασε, πόσες αγοράσαμε και όταν έρχεται στην Οικονομική Απιτροπή το Νοέμβριο για θέματα που έβγαιναν τον Α' Αυγουστό, δηλαδή που έχουν ήδη μοιραστεί, πρέπει να έχουμε κάποια στοιχεία. Ζητάω λοιπόν χωρίς να υποννοώ τίποτα για να μην έχουμε τώρα εδώ πέρα αντιπαραθέσεις και παρερμηνίες. Τίποτα δεν υποννοώ, αυτό όμως που ζητώ είναι το θέμα. Όσων έδωσαν στην περιφέρειά μας δωρεές, είτε φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά πρόσωπα, είτε ιδιένδυσης, είτε ζωοτροφές, είτε τρόφιμα, είτε ό,τι άλλο, να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα. Ξέφυγα λίγο, ξέρω ότι δεν ήταν αυτό το θέμα μας, όμως είναι ένα σοβαρό ζήτημα, είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό που αφορούσε τις πυρόπληκτες περιοχές. Με αυτά λοιπόν που είπα και περιμένοντας τις απαντήσεις του κ. Λαμπρόπουλου στα θέματα που έθεσα γύρω από τα χρήματα της ΔΕΙ, γύρω από το κλείσιμο των μονάδων, γύρω από την πιθανότητα να χάσουμε όλους τους πόρους που μας χρωστάνε και κυρίως ένταξη έργων τα οποία αφορούν τα πυρόπληκτα, κλείνω θέλοντας να ακούσουμε και πόσα είναι τα χρήματα τα οποία η Περιφερειακή Αρχή ζήτησε εκτός βεβαίως του συγκεκριμένου πόρου για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών. Ευχαριστούμε. Ναι, ναι δεν υπάρχει άλλος. Έχει τοποθετεί ο κ. Λαμπρόπουλος. Έχει κάνει την εισήγηση. Από τη ΔΕΙ πήραμε 12 εκατομμύρια ευρώ για το λιγνητόσιμο, τα οποία τα πήραμε μέσα στο 2020, χρήματα τα οποία οφείλονταν από το 2013, από την κατανομή του 2013. Επίσης δεν θα χάσουμε χρήματα διότι με πρόσφατη τροποποίηση του νόμου έχουν τεθεί ασφιχτικές για την ΔΕΙ προθεσμίες για να αποδίδει τις κατανομές. Έχει κατανεμηθεί και το 2018, ποσότο το οποίο περιμένουμε είναι 11,5 εκατομμύρια ευρώ και έχουν τεθεί πλέον με τροποποίηση του νόμου του 2021 προθεσμίες στη ΔΕΙ για την απόδοση προς τους δικαιούχους, δηλαδή στην περιφέρεια Πελοποννήσου-Αφενός και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Αφετέρου, των χρημάτων σε προθεσμίες σφιχτές, καμία σχέση με το τι είχε στο παρελθόν. Από εκεί πέρα, για τα πυρόπληκτα, αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα και που επαναλαμβάνω ότι έχει ψηφιστεί οι 12 από τις 14 υποενότητες ομόφωνα συμπεριλαμβανομένου του δημαρχου Μεγαλόπολης, των εκπροσώπων όλων των φορέων και οι δύο με καταπληροψηφία με μόνο μια μεψηφία του εκπροσώπου του ΓΟΤΕ αφορούν προφανώς και παρεμβάσεις στα πυρόπληκτα, αλλά αφορούν και γενικότερες παρεμβάσεις στην περιοχή, όπως είπα είναι το στάδιο της Μεγαλόπολης, ή εντάξεις πιστώσεων σε έργα τα οποία ήταν πάρα πολλά και είχαν ενταχθεί χωρίς πιστώσεις, δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στα περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ έργα τα οποία ήταν ενταγμένα στο ΕΑΠ χωρίς πιστώσεις και προχωρούμε να υλοποιήσουμε παράλληλα με αιτήματα τα οποία είναι ύψους 26,5 εκατομμυρίων ευρώ για τα πυρόπληκτα, 9 εκατομμύρια αν δεν με απαντάει μνήμη μου για την Λακωνία, 7,5 για τη Μεσσινία και 12 για την Αρκαδία που έχουν ζητηθεί με τεχνικά δελτιά από το Υπουργείο και περιμένουμε άμεσα απάντηση θετική από το Υπουργείο. Λοιπόν, να ολοκληρώνουμε, να συντομιέμουμε γιατί ο χρόνος είναι τρεις ώρες, το ξέρετε, έχουμε ακόμα άλλο ένα τέταρτο, να κλείσουμε τα θέματα. Τα θέματα. Ε, δεν μπορούμε να πάρουμε παράταξη. Είναι τρεις ώρες. Από μένα μην έχετε παράπονο, μιλάω όσο πιο λίγο γεμάτος και σε πασχολώ. Είπα ότι έχουμε ένα τέταρτο για να κλείσουμε όλα και τα θέματα. Το θέμα για το οποίο συζητάμε τώρα έχει ακριθεί σχεδόν ομόφωνα στη Σχεδική Επιτροπή, η οποία δένει το OK για την εκταμίευση πόρων από το λιγνητόσιμο. Είναι πάνω από 20 άνθρωποι, οι οποίοι μετέχουν σε αυτή τη συνεδρία. Κοιτάξτε, δυο-τρία πράγματα θέλω να πω, πολιτικής φύσιος. Το πρώτο, από το 2013 είχαμε να δούμε χρήματα για το λιγνητόσιμο. Και θέλω να ξέρω πόσες φορές στο παρελθόν το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ζητήσει τα συγκεκριμένα χρήματα. Και έρχονται 12 εκατομμύρια, ήρθαν, είναι έτοιμοι να έρθουν άλλα 11 εκατομμύρια. Είμαι βέβαιος με τη μετοχοποίηση της ΔΕΙ αυτό το άλμα το οποίο έγινε τα χρήματα θα έρθουν πολύ γρήγορα. Αλλά να έχουμε συνειδητοποίηση, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι με το που θα κλείσουν οι μονάδες δεν θα έχουμε έσοδα από το λιγνητόσιμο. Γι' αυτό πρέπει να αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το δεύτερο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι όσα φράσεις δωρές έχετε δίκιο. Στην έδρα ήρθανε λάχιστα πράγματα, κάποια νερά, κάποια ρούχα που δεν τα θέλουμε και μάλλον πρέπει να τα πετάξουμε, ενώ μεταχειρισμένα ρούχα. Υπάρχουν από παντού διαμαρτυρίες με χρυνιφικά έστελναν, δεν έχει ανάγκη ο κόσμος από μεταχειρισμένα ρούχα. Έχει ανάγκη από καινούργια ρούχα, αν θέλει να προσφέρει κάποιος. Αν θέλει κάποιος να κάνει τον ελεήμονα με θαρμένα ρούχα και συχνά και βρώμικα να μην το κάνει. Εκεί είναι, έξω, μέσα στα κουδιά. Λοιπόν, προς τις περιφερειακές ενότητες πήγαν ζωοτροφές, όχι προς το κέντρο. Οι οδηγίες που έχουμε δώσει γραπτές είναι απολύτως συγκεκριμένες. Το θέμα θα έρθει σύντομα στην Οικονομική Επιτροπή, σύντομα, ποιος έδωσε, τι έδωσε ακριβώς και πώς αυτά διατέθηκαν. Εντάξει, Λαμπρόπουλε, το έχουμε κουβεντιάσει αυτό. Υπάρχει και ένα βιβλίο στην περιφέρεια, όπου εγγράφομαι τους δωρητές προς την περιφέρεια και είναι αρκετή και τη δώρησαν, έστω και μια καρφίτσα. Είναι καταγεγραμμένη όλη αυτή και έχουμε ορίσει τη διαδικασία της Οικονομικής Επιτροπής. Πώς πρέπει να γίνεται από την Οικονομική Επιτροπή. Λοιπόν, από εκεί πέρα πρέπει να ξέρετε, δυο-τρία πράγματα θα σας πω. Ότι ήρθαν προχθές 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τις τρεις πυροπληκτρές περιοχές, τα κατανήμαμε στη Λακωνία, στην Αρκαδία και την Μεσσινία με αυτή τη σειρά. Περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ στην κάθε περιοχή, λίγο πιο πολλά στην Ανατολική Μάνη, μετά στην Αρκαδία και μετά στην Μεσσινία. Έτσι είναι και το μέγεθος των ζημιών. Τα χρήματα αυτά ήρθαν από το Υπουργείο Εσωτελικών, πληρώνονται απολογιστικά και περιμένουμε τα χρήματα τα οποία θα μας έρθουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα οποία έχουμε ζητήσει γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Και προφανώς από το λιγνητόσιμο και από δικούς μας πόρους, στις τρεις αυτές περιοχές, συν το 1 εκατομμύριο του Υπουργείου Εσωτελικών, έχουμε κατανήμη περίπου 12 με 14 εκατομμύρια ευρώ για διάφορα έργα. Λοιπόν, και το τελευταίο που έχω να σας πω είναι για την κατηστέρηση των έργων στην Αρκαδία. Πράγματι, η απορρόφηση των ΚΑΠ και των Βιβίων πόρων είναι της τάξης 42-44%. Δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, δεν θυμάμαι, για να σας το πω, εκεί βρίσκονται. Κοιτάξτε, γίνονται ηρωικές προσπάθειες και σε πολιτικό επίπεδο και σε υπερηγιακό επίπεδο. Γνωρίζετε τα προβλήματα τα οποία έχουμε με την έλλειψη σελεχών στις υπερεσίες ώστε αυτός ο λυθμός να είναι ταχύτερος και είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεπεράσει ή μέχρι τέλος Ιανουαρίου το 50% με 55%. Είναι πολλά τα έργα στην Αρκαδία που έχουμε πει στο παρελθόν και πάρα πολλά μικρά έργα. Και έργα εκτός αρμοδιότητας της περιφέρειας. Είναι εύκολο να έρχεσαι στο περιφερειακό συμβούλιο, να ανοματίζεις ένα έργο, να του βάνεις και τα αναγκαία χρήματα, αλλά από εκεί πέρα θέλει μελέτη, θέλει διαδικασία. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο. Και όταν έχεις πολλά έργα, υπάρχει μια πολυδιάσπαση των πόρων, αρκετοί πόροι σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενώτες, υπάρχει μια καθυστέρηση. Και επειδή έχω πει και πολλές φορές, δεν είναι δυνατόν να μπλοκάρεις την επόμενη περιφερειακή αρχή, κατανέμοντας ουσιαστικά και χρήματα του μέλλοντος. Αυτό θα το δείτε στην πράξη, το τι έχουμε να κάνουμε εμείς, το τι έχουμε να κάνουμε εμείς προς την επόμενη περιφερειακή αρχή. Λοιπόν, αυτά θέλω να σας πω. Και ειλικρινά χαίρομαι και για τη μετοχοποίηση της ΔΕΕ, δεν γίνει εδώ και ο φίλος μου, Θανάρης ο Πετράκος, για να μου πει κάτι. Ήταν πολύ σωστό αυτό το οποίο έγινε. Νομίζω και θα βοηθήσει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθορίστικα. Λοιπόν, προχωράμε στην ψηφοφορία. Ετιολόγης ψήφου. Κυρία Νικολάκου, μην το ξανακάνετε πάλι. Μίλησε ο περιφερειάρχης να σκοτείται πάνω να μιλήσει αμέσως. Ο περιφερειάρχης, κύριε Πρόεδρε, μιλάει και μετά οι παρατάξες, αν θέλουν, τοποθετούνται λευτερολογώντας. Πάντα έτσι γινότανε και πιτατούλη, πάντα έτσι πρέπει να γίνεται και τώρα. Όχι γινόταν αλλιώς. Μα τώρα σε μένα το λέτε. Εντάξει, εντάξει, πάμε. Τώρα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, Εγώ θέλω... Εννοείται ότι μετά τον περιφερειάρχη μιλούν οι παρατάξεις πριν την ψηφοφορία. Λοιπόν, εμείς, εφόσον είπε ο κύριος περιφερειάρχης ότι έχουν δοθεί 12 εκατομμύρια και αναμένουμε και άλλα από ό,τι κατάλαβα από τον κ. Λαμπρόπουλο 20, θεωρούμε ότι είναι θετική εξέλιξη. 20? 17. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Είναι πόροι που χρωστούσαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Κύριε Περιφερειάρχα, είχαν γίνει πολλές παρεμβάσεις, επειδή αφήσατε μία εχμή ότι μάλλον δεν τα διεκδικούσαμε. Πάρα πολλές παρεμβάσεις για αυτά τα χρήματα. Και βεβαίως με το κλείσιμο των μονάδων, αν είναι ασφιχτικές ημερομηνίες και υποχρεώνεται η ιδέα να τα δώσει, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε και περιμένουμε να γίνει. Επειδή σήμερα λείπει για ένα πολύ σοβαρό λόγο ο κ. Γιαννακούρας, είμαι υποχρεωμένη να πω, γιατί μας παρακολουθεί, ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως έργο, κ. Λαμπρόπουλε, θέλω να το πω, που δεν είχε πόρους. Κανένα έργο δεν υπήρχε χωρίς πόρους, όπως είπατε. Και μάλιστα ο ίδιος θα καταθέσει και τα έργα στο επόμενο περιφερειακό. Όμως ο κ. Νίκας είπε και μία αλήθεια. Λέει, είχατε βάλει πολλά έργα, εγώ αναγνωρίζω κ. Περιφερειάρχα, όταν λέει τα αλήθεια το αναγνωρίζω. Είπε, μέχρι τώρα έλεγε, βρήκαμε έργα χωρίς πιστώσεις. Είναι ολόκληρη κουβέντα εδώ γι' αυτό. Τώρα λέει στην Αρκαδία, βρήκα πολλά έργα, τα είχατε βάλει και με πιστώσεις, αλλά δεν μπορούσατε να δεσμεύσετε την επόμενη περιφερειακή αρχή. Άρα είναι συνειδητή επιλογή κάποια έργα, είτε να μην γίνονται, είτε να καθυστερούν. Είναι συνειδητή επιλογή αυτό. Όμως πόρους είχαν. Δεν ήταν όπως μας έχετε κατηγορήσει έργα επικεφαλείδες, που συνήθως ακούμε. Και βέβαια νιώθω ικανοποίηση για αυτό που άκουσα για τις ζωοτροφές και για τις δωρεές. Χαίρομαι που θα έρθουν και θα δούμε ακριβώς τι συμβαίνει. Με τις παρατηρήσεις που κάναμε και επειδή όλα τα έργα είναι χρήσιμα, θα συμφωνήσουμε με την εισήγηση όπως είναι το πρακτικό, θέτοντας πρώτο και σημαντικότερο από όλα, ότι για τα πυρόπληκτα να διεκδικούμε συνεχώς πόρους και να μην χρησιμοποιούμε αυτές τις πόρους του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο έχει να κάνει με τη Μεγαλόπολη. Υπάρχει ομοφωνία στην απόφαση. Εκρίνεται ομόφωνα το θέμα 11. Πάμε στο 12. Εκπροσώπιση της Περιφυριακής Ενότητας Αργολίδας, Τραπεζικές Συναλλαγές κλπ. Εισηγητής ο κύριος κοινοχορύτης. Τα ονόματα θα μας πείτε φαντάζομαι. Απλά υπάρχει μια αλλαγή στραπεζικές συναλλαγές, καθορινός ούδους συναλλαγών, ορισμός υπαλλήλων και την υπογραφή πιταγών και χρηματικών εντολών. Ουσιαστικά είναι θρόματα γραφειοκρατίας. Υπάρχει μια εισήγηση αντικαταστάσεων υπαλλήλων από κάποιους άλλους και εξουσιοδοτήσων. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι ιδιαίτερο. Α, τα ονόματα, ναι. Αντικατάσταση του κυρίου Καραγιάνη από τον κύριο Στραπουδάκη ως νόμιμο εκπρόσωπο στραπεζικές συναλλαγές. Στραπεζικές συναλλαγές στην υπογραφή πιταγών και χρηματικών εντολών είναι μέχρι πόσο τρεις χιλιάδες υπορρισταμένης στο τμήμα ταμιακής περισσίας κυρία Τασιάνα Φανή, απουσία αυτής ο κύριος Στραπουδάκης, για ποσάνων τριών χιλιάδων ο διευθυντής διοικητικού οικονομικού κύριος Μαυρόγεννης Επαμεινώδας και απουσία αυτού ο τμήματάρεξης γραμματείας Μαναγκός Διονύσιου συμπερισταμμένη τμήματος μισθοδοσίας κόλ ημέρη και για τη σύνδυση περιφέρον της δημιουργίας Πόρταλ κλπ. Ομοίως υπάρχει εγκεκριμένος λογαρισμός με τους υπαλλήλους Τασιάνα, Στραπουδάκη, Μαυρόγεννη και Διονύσιο Μαναγκό. Εγκρίνεται ομόφωνα το 2012. Δεκατρία έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων των κόμβων στα πλαίσια της εγκεκριμένης μελέτης «Βελτίωση επαρχιακής οδού από κόμβο αρχαίας Νεμαίας, Δερβενάκια, Μικίνες Νομού, Εργολίδας». Συγκυντήσω αντιπεριφεράριστον κ. Μαλτέζος. Ναι, εντελώς τυπικό θέμα είναι αυτό σχετικά με την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων των κόμβων σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες, την οριστική μελέτη οδοποίας και ισόπεδων κόμβων, που αφορούν το έργο «Βελτίωση επαρχιακής οδού από κόμβο αρχαίας Νεμαίας, Δερβενάκια, Μικίνες Νομού, Εργολίδας». Είναι η μελέτη που είχαμε αναθέσει στην Ανατολική Βελτίωση, αναθέσει στην αναπτυξιακή Πελοπόννησος ΑΕ, είναι από αυτές τις αρχικές μελέτες που κάναμε προγραμματική με το Πελοπόννησος για να γίνει. Αυτό θέλω να ρωτήσω, αν είναι αυτό θέλω να ρωτήσω. Είναι η έγκριση των μελετών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Γιατί οι μελέτες είναι συγκεκριμένες, ωραία. Αυτή όμως δεν την έχουμε εμείς σε εισήγηση. Ναι λέω, τη μελέτη, την οριστική οδοποιίας, τη μελέτη των κόμβων, αλλά και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δεν τις έχουμε στην εισήγηση. Άλλο λέω, δεν τις έχουμε εμείς στην εισήγηση. Δεν έχουμε αντίρρηση επί της ουσίας, αλλά καλό είναι να μας στέλνεται και τις μελέτες σε τέτοια θέματα. Δηλαδή δεν είναι σαν ένα PDF ας πούμε. Ωραία, λογικό είναι αυτό, να τη φροντίσετε να τη σκάλουμε. Ωραία. Ψηφοφορία, εκκρίνεται? Εκκρίνεται ομόφωνα και το 2013. Εκκρίνεται ομόφωνα και το 2014. Εκκρίνεται ομόφωνα και το 2014. Εκκρίνεται ομόφωνα και το 2014. Εκκρίνεται ομόφωνα και το 2014.