48η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Περιμένουμε να συνεχίσει ο κύριος Κελαϊδάκης, μάλλον για το γνωστό θέμα τα που σιάζει. Οπότε, ξεκινάμε την συνεδρίαση. Αρχικά θα ήθελα να σε ενημερώσω για την 47η συνεδρίαση που έγινε διαπεριφοράς. Όλα τα μέλη ομόφωνα δέχτηκαν ως προς το έκτακτο της διαπεριφοράς. Και όσον αφορά την απόφαση, κατά πλειοψηφία αποδέχεται η Οικονομική Επιτροπή, την Ενωμένη Γνωμοδότηση, η Σήγηση του Νομικού Συβούλου του Δήμο Καβάλας και η Συγγήτηση στο Δημοτικό Συβούλιο για τη Λήψη σχετικής απόφασης. Να περάσουμε στα σημερινά έκτακτα θέματα, αν είμαστε σύμφωνοι γι' αυτά. Είναι πέντε. Όσον αφορά τις πάγες, ξέρετε ότι πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα όταν γίνουν τα εντάλματα, γιατί πρέπει να τελειώνουμε με τις πάγες, με τις κοινότητες, γι' αυτό δεχτήκαμε να το φέρουμε κι αυτό ως έκτακτο. Να περάσουμε με το πρώτο έκτακτο, έγκριση του πρακτικού για την απόρριψη της προσφοράς για το τίμα Α7 της υπηρεσίας με τίτλο Συντήριση, Υποστήριξη και Αναβάθμιση Φαρμαγών Λογισμικού με τη δικασία του Άυθρο 32. Το θέμα θα εισηγηθεί η κυρία Χινί Σαουλού. Καλησπέρα. Δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει, αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι να το φέρνουμε έκτακτο, γιατί ξαναβγάλαμε την πρόσκληση, είναι η γνωστή πρόσκληση που βγαίνει για τα λογισμικά, η εταιρεία κατέθεσε την προσφορά της αλλά δεν έβαλε κι ητική. Και όπως είχαμε συζητήσει και την προηγούμενη φορά επειδή περνάει σε δύο διαφορετικές οικονομικές, δηλαδή πρώτα πρέπει να προηγηθεί αυτή που την απορρίπτουμε και μετά να συνεχίσουμε για την επόμενη, έτσι έπρεπε να το φέρουμε τώρα για να προλάβουμε και την επόμενη οικονομική και να συντάξουμε συμβάσεις και να υπογράψουμε και συμβάσεις. Επειδή υπάρχουν ερωτήσεις ή θέλετε να προχωρήσουμε σε τοποθετή στη ψήφιση. Κύριε Παλανταρίο. Δεν έχω κάποια ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Κύριε Λαζαρίδη έχετε κάποια ερώτηση. Οι άλλες δυο προσφορές σχεδιά έχει ενίσχυρο που προκρίνονται για να γίνει η διαπραγμάτευση. Δεν έχουν κανένα θέμα. Οι άλλες θα τις δείτε στην επόμενη οικονομική που θα περάσει εκεί το δεύτερο πρακτικό. Ωραία. Και αύριο θα έρθω με την ευκαιρία που μιλάω μαζί σας, αύριο θα έρθω μετά τις 8 να πάρω και την προσφορά. Θες στο γραφείο φαντάζομαι. Αν δεν μου συμβεί κάτι θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι. Μετά τις 8. Έχουμε και το δέκατο αν θέλεις. Να το προτάξουμε να τελειώσουμε λίγο με δύο ακόμη έκτακτα. Λοιπόν, επόμενο έκτακτο, δεύτερο, εξέταση της υποβουληθής σας προς τον Δήμο μας από τον υπαρήθυμο 3455521, έτηση συμβασμού της ανώνυμης εταιρείας ΟΛΚ, οργανισμός λυμμένος Καβάλας, και αφορά την αγωγή χρέους τακτικής διαδικασίας συσχεθής ενώπιον του ευρωνοδικού Καβάλας εσβάρους του Δήμου μας με προθεσμία κατάσταση προτάσεων 17-21. Ουσιαστικά, αφορά την αγωγή χρέους για κάποιους λογαριασμούς της δέτης περίοδου 11 του 16 έως 36 του 18 και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου, εισηγείται να προχωρήσουμε σε εξόδικο συμβασμό στο αυτό ποσό, δηλαδή στα 8387, προκειμένου να αγγιώσουμε δικαστικά έξοδα και τόκους. Είστε σύμφωνοι συνάδελφοι. Σύμφωνοι είμαστε όσον αφορά το έκτακτο πρόεδρε, τι ακριβώς τώρα. Όχι, για το έκτακτο θεωρώ ότι πήρα την θετική σας γνώμη όσον αφορά το θέμα τώρα. Αν συμφωνείτε με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου να προχωρήσουμε σε εξοδικαστικό συμβασμό για το εν λόγω ποσό. Εγώ συμφωνώ κύριε Πρόεδρε και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα πληρώναμε. Κύριε Λαζαρίδη. Κύριε Λαζαρίδη. Κι εγώ θα συμφωνήσω αλλά ηλία γιατί δεν τα πληρώναμε. Υπάρχει μια περίοδο στην οποία ήσουν εσύ από Ιούνιο. Εγώ αυτό αναρωτιέμαι. Και στην αρχή του περίοδου μου τα πληρώναμε και μετά δεν τα πληρώναμε και πλάτα ξαναπληρώσαμε. Τι να σε πω δεν ξέρω Σοντήρη. Υποθέτω ότι είναι από το λογιστήριο το θέμα φαντάζομαι. Μέσα στην ισήγη σας αναφέρει ότι έχει πληρώσει ΟΟΛΚ. Ίσως εκεί έγιναν. Πληρώθηκαν από τον ΟΟΛΚ και στη συνέχεια μας τα δώσανε να τα πληρώσουμε εμείς και ίσως εκεί έγιναν. Γιατί με το 2016 τα πληρώναμε. Μετά το 2018 τα ξαναπληρώσαμε. Τι να πω τώρα δεν ξέρω. Αυτή η σύμβαση πώς τη διεχειρίζει το Δήμος τώρα Πρόεδρε δηλαδή δεν ξέρω πολύ καλά το θέμα δηλαδή. Υπάρχει ένα... Ίσως με τη σύμβαση αναλαμβάνουμε τα έξοδα λειτουργίας, φωτισμό, ίδρυψη... Τα 50.000 συνεχίσματα πληρώνουμε αιτισίως και είπα όλα αυτά. Μια ανάπτυξη που λέει ο Πρόεδρε δήμαρχος τι είχε γίνει, δεν έγινε. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η σύμβαση παραχώρησης. Δεν ξέρω ως αναφορά τη σύμβαση παραχώρησης. Εγώ είχα ενημερωθεί ως αφορά την πληρωμή των δαπανών λειτουργίας. Μπορώ να το δω όμως και να σας ενημερώσω. Ούτε εγώ ξέρω να πληρώνουμε κάποιο... Αυτά τις 50.000 που είπε ο Σωτήρης δεν μου θυμίζει κάτι. Εγώ δεν γνωρίζω κάτι, γι' αυτό επιφυλάσσουμε να πληρώνουμε. Η μοναγαδική δέσμεση που έχουμε, από όσο γνωρίζω, είναι να πληρώνουμε τα έξοδα λειτουργίας. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο, γι' αυτό είπα αν θέλετε να το ψάξω να το δω αν αναφέρει κάτι σύμβαση. Πρόεδρε, για το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο, όπως σου έχω πει επειδή δεν προλαβαίνω όταν είμαι στο σχολείο να κάθομαι να βλέπω τα θέματα, δεν τα έχω δει. Τώρα τα βλέπω, οπότε θα είμαι και για τα τρία, παρών. Εντάξει, έχεις δίκιο, Ιλία, απλώς πρέπει να κλείσουν οι παγίες και το λογιστήριο τα τρέχει. Δεν το αντιλαμβάνομαι, αλλά δεν τα είδα. Τι να σου πω να πω, ναι, χωρίς συνεχαθμό. Όχι, σεβαστώ, σεβαστώ, πλάτε του λεγό και αυτούς τους συναδέλφους. Εντάξει. Παρών ο κύριος Καλανταρίδης. Κυρία Δρακονάκη. Κύριε, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ωραία, κύριε Λαζαρίδη. Θα είμαι θετικός, ναι, και στα τρία. Ωραία, κατά πλειοψηφία και τα τρία λοιπόν, και το τρίτο, και το τέταρτο, και το πέμπτο. Θα μου επιτρέπετε να προτάξουμε το δέκατο θέμα, γιατί η κυρία Χινήσεουγου έχει εργασία στο γραφείο της και την αφορά να το συγκυθεί η ίδια. Μου επιτρέπετε να πάμε... Ναι, ναι, καν δεν μπορούμε εμείς. Ωραία, το δέκατο θέμα, έγκριση πρακτικού περισυμόρφωσης με την αριθμό 10, 25, 21 απόφασεις έκτου κλιμακίου της ΑΕΠ με μερική ακύρωση της επαλήνη 384 του 21 απόφασης οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας για το πρόγραμμα κατά αντισεββάλων κοινωνικών ομάδων. Αυτό πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Η ΑΕΠ προσέφυγε η μία εκ των τριών αιτηριών με προσφυγή προς την ΑΕΠ, δικαιώθηκε και τώρα κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος. Βήματα πίσω για να επανέλθουμε στο στάδιο που λέει η ΑΕΠ και να προχωρήσουμε. Δηλαδή απορρίπτει τις δύο προσφορές και συνεχίζουμε με τη μία. Αυτή τη στιγμή μάλλον πηγαίνουμε έτσι όπως λέει η ΑΕΠ. Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό, δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Πρόεδρε, αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι το εξής. Γιατί τουλάχιστον εγώ δεν το βλέπω, δεν έχω πάρει και μάλλον δεν έχει σταλεί το έγγραφο της αρχής εκδίκασης των προσφυγών. Απλώς έχουμε το πρακτικό της Επιτροπής. Εγώ θα ήθελα μελλοντικά να μας στέλνετε να βλέπουμε και το τι λέει το συγκεκριμένο όργανο. Κανένα πρόβλημα, μπορούμε να το κάνουμε και αυτόν. Να ρωτήσω αν δεν υπάρχει κάποια δέσμευση και τα λοιπά γιατί η Επιτροπή αποφασίζει. Η Επιτροπή δια ενέργειας είναι υποχρεωμένη να συντάξει το πρακτικό, αλλά δεν νομίζω κάποιος να έχει πρόβλημα. Τι δέσμευση να είναι κρυφό το έγγραφο, δεν κατάλαβα. Όχι, αλλά είναι μια απόφαση. Να ρωτήσουμε, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε να το κάνουμε. Κατά τα άλλα δεν έχω πρόβλημα, το ξέρω ότι πρέπει υποχρεωτικά να κάνουμε αυτή την ιδιότητα. Ήλια, επειδή λίγο γνωρίζεις τις διαδικασίες, δεν θα μπορούσαμε να μην συνεχίσουμε τα διαδικασία. Αλλά θα ήθελα εγώ να έχω και να διαβάσω προσωπικά γιατί μας λέει να διορθώσουμε αυτό το οποίο πρέπει να διορθώσουμε. Κανένα πράγμα. Κύριε Λαζαρίδη, είστε και εσείς θετικός. Ναι, βεβαίως. Μ' ακούτε. Οπότε ομόφωνα και το δέκατο θέμα και να περάσουμε στο πρώτο θέμα. Σύνταξη, έκθεση και του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του 2020. Είναι εδώ ο λογιστής του Δήμου, κύριος Λουκάς Σεββάζης, οπότε θα μας εισηγηθεί το θέμα. Καλησπέρα και από εμένα. Για άλλη μια χρονιά φτάσαμε να παρουσιάσουμε τον ισολογισμό της χρήσης 2020. Θα μπορώ επί γραμματικά στο θέμα ξεκίνοντας από το αποτέλεσμα κυρίως. Η ανάλυση των εσόδων για το 2020 έχει ως εξής. Τα έσοδα από πόλεις εργαθών και υπηρεσιών ανοίχθηκαν σε 10.722.971 ευρώ. Είχαμε εδώ πέρα μια αύξη σε σχέση με το 2019 της τάξης του 18%. Τα έσοδα ήταν περισσότερα κατά 1.650.000 ευρώ περίπου. Έσοδα από φόρους, εισφορές, πρόσθεμα και προσαυξήσεις είχαμε ανήφθει σε 1.165.603 ευρώ. Μια μείωση σε σχέση με το 2019 της τάξης του 30% περίπου. Τακτικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό 11.083.395 ευρώ. Είχαμε μια αύξη της τάξης των 55.000 ευρώ περίπου γύρω στο 50%. Άλλα έσοδα με ταλέψους ανοίχθηκαν σε 4.432.153 ευρώ. Είχαμε μια εδώ σημαντική αύξη σε σχέση με το 2019 της τάξης του 31.813.398 ευρώ. Στα έσοδα αυτά μέσα περιλαμβάνονται λιπές επιχορηγήσεις που πήραμε λόγω του COVID-19, λόγω της πανδημίας. Που ανήφθαμε σε τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ μέσα στο 2020. Και επίσης και από τις αποσδέσεις των επιχορηγήσεων που έγιναν για τη ταπάνιση του ΤΕΒΑ. Που ήταν άλλο 1.5.000.000 περίπου. Αυτό στην ουσία από αυτό προέρχεται αυτή η μεγάλη αύξηση. Στα έσοδα αυτά από τις λιπές επιχορηγήσεις. Τώρα από τα έσοδα κεφαλαίων είχαμε έσοδα 78.513 ευρώ. Είναι τα έσοδα από τους τόκους από τα κεφάλαια που έχει ο Δήμος σε διάφορες τράπεζες. Εδώ έχουμε μια μείωση σε σχέση με το 2019 της τάξης του 36%. Όπου είχαμε τα 2.000.000 ευρώ λιγότερες σπράξεις από τόκους. Τα έξατεκαν όργανα έσοδα ανήρθανε στα 2 κατοιμμύρια 538.132 ευρώ. Είχαμε και εδώ μια μείωση στάκτου 4% περίπου. Στα έσοδα προηγουμένων χρήσεων είχαμε 521.328 ευρώ. Μια μείωση σε σχέση με το 2019 της τάξης του 58%. Όπου είχαμε 731.000 λιγότερα έσοδες σε σχέση με το 2019. Και κάποια έσοδα από προβλέπεις προηγουμένων χρήσεων 10.500 ευρώ. Που στην ουσία είναι έσοδο από προβλέψεις που είχε γίνει για την έξοδο προσωπικού από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης. Που πληρώθηκε από το Δήμο και το φέρνουμε τώρα σαν έσοδο. Τα συνολικά έσοδα για το 2020 ανήρθαν στο ποσό του 30.573.218 ευρώ περίπου. Αυξημένα σε σχέση με το 2019 κατά 4.602.000 περίπου ή καταπονοστό 17,8%. Όσον αφορά τα έξοδα για αναλώσιμα υλικά και τα τακτικά παγίων. Τα υλικά δηλαδή που χρησιμοποιούνται, που χρησιμοποιούν ο Δήμος για την επίτρεπτο σκοπό του και που μπάνουν μέσα από τις αποθήκες. Αντίθετα, 2.117.954 ευρώ. Αυξημένα κατά 842.000 ή ποσοστό 66% σχέση με το 2019. Αμοιβές προσωπικού 9.5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, 9.567.207 ευρώ. Αυξημένα και αυτές κατά 1.84.000 ευρώ ή κατά 12,64% σχέση με το 2019. Αμοιβές και έξοδα τρίτων ερετών και τρίτων 1.116.165 αυξημένα κατά 195.000 ή ένα ποσοστό 21% περίπου, σε σχέση με το 2019. Παροχές τρίτων 4.434.000 αυξημένα σχεδόν κατανανμικό ποσοστό της τάξης του 7,69%. Φόρο και τέλει 201.526 με μια μικρή αύξηση σχέση με 11% σχέση με το 2019. Διάφορα έξοδα τρίτων 1.682.593 ευρώ αυξημένα κατά 702.892 ευρώ σε σχέση με το 2019 ή τη τάξη του 23,5% περίπου. Τόκοι και έξοδα που για χρηματοδοτήσεις, δηλαδή οι τόκοι που πληρώνουμε και τα χρησιμοποιούμε για τα δάνεια μας. Στα 63.755 ευρώ μειωμένα κατά 31.600 ευρώ ή τη 33% σε σχέση με το 2019, εδώ είχε σχέση η μίωση αυτή και με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να μην πληρωθούν κάποιες δόσεις του Ταμείου Παραγραφικών και Δανείων από τα δάνεια του Δημού. Άρα στην ουσία από εκεί προέρχεται και αυτή η μίωση στα έξοδα αυτά. Απόσβευση πανγίου στοιχείων έχουν κυμαθεί περίπου στα επίπεδα του 2019, στα 3.744.000 ευρώ περίπου. Χορηγίες και επιχορηγίες και δωρεές 3.534.855 ευρώ, αυξημένα κατά 318.000 σε σχέση με το 2019. Κάποιες λιπές προβλήματα και εκμετάλλευσης είχαμε περίπου 51.163 ευρώ ή μειωμένες κατά 34.043 ευρώ σχέση με το 2019. Και κάποια έκτοτα ανόργανα έξοδα 8.269 ευρώ και έξοδα προηγουμένων χρήσεων 75.647 ευρώ μειωμένα κατά 96.511 ευρώ σχέση με το 2019. Συνολικά τα έξοδα ανήρθαν στα 28.600.130 ευρώ, αυξημένα κατά 3.209.000 ή κατά πορτοστό 12.63% σε σχέση με το 2019. Τώρα, το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών αλήθεια λοιπόν στο ποσό των 24.809.568 ευρώ. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας του Δήμου ανήθαν στο ποσό των 3.593.718 ευρώ και τα έξοδα δημοσίων σχέσεων στο ποσό των 49.070.75 ευρώ. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήθαν στο ποσό των 63.755 ευρώ. Το συνολικό κόστος παροχής και διοίκησης μαζί με τα έξοδα δημοσίων σχέσεων και τα χρηματοοικονομικά ανήθαν στα 28.516.113 ευρώ, αυξημένα κατά 3.298.303 ευρώ σε σχέση με το 2019 ή πορτοστό 13%. Στο παραπάνω ποσό αν προσθέσουμε τα έξοδα και ανόργανα έξοδα 8.669 ευρώ και τα έξοδα προηγούμενου κρίσιου 95.647 ευρώ, τα συνολικά έξοδα ανέχονται στο ποσό των 28.600.430 ευρώ, αυξημένα κατά 12.64% σχέση με το 2019. Η διαφορά μεταξύ των συνολικών εισόδων της χρήσης, δηλαδή τα 3.573.218 ευρώ με τα συνολικά έξοδα της χρήσης τα 28.600.130 ευρώ αποτελεί και το πλειόναμα της χρήσης το οποίο ανέχεται στο 1.972.788 ευρώ αυξημένο σε σχέση με το 2019 κατά 1.392.886 ευρώ ή 240% παραπάνω από το 2019. Τώρα όσον αφορά τα πάγια στοιχεία, τα πάγια στοιχεία ανέχονται στο ποσό των 167.217.808 ευρώ και αφερομεών να προσβέσουν όσο 81.172.882 ευρώ, η αναπόλυπτη αξία των παγίων φτάνει στα 86.045.325 ευρώ. Τα δάνεια του Δήμου Στου Ταμείου Παγελαδικού ανανέχονται στα 757.165 ευρώ περίπου, τα δάνεια αυτά θα έχουν αποσβεστεί εδώ σημειώνω μέχρι το 2024. Απλώς φέτος είχαμε μία, το 2020 δηλαδή, είχαμε μία μικότερο πληρωμή των δανείων λόγω της απόβασης της κυβέρνησης να μην πληρωθούν κάποιες τοκοκριολικές δώσεις μέσα στο 2020. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια από τα 757.000 ευρώ είναι 521.723 και τα βραχυπρόθεσμα αυτά που θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη χρήση είναι 235.442 ευρώ. Τώρα οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις του Δήμου, το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα ανέχονται στο ποσό το 4.965.808 ευρώ, μειωμένο κατά 969.663 ευρώ ή κατά ποσοστό 16.34% στις στιγμές του 2019 και οι απαιτήσεις του Δήμου ανέχονται στο ποσό το 10.391.937 ευρώ. Αυτά είχα να σημειώσω σε σχέση με τα αποτελέσματα. Από την άλλη όσον αφορά τον ισολογισμό κάποια σημαντική αλλαγή από ό,τι έχουμε διαπιστώσει είναι η μείωση των προμηθευτών, δηλαδή κατά 780.000 ευρώ υποχρεώσή μας δηλαδή απέναντι στους προμηθευτές που μεταφέρθηκαν στο 2021 από 2.370.000 ευρώ το 2019 στο 1.587 το 2020. Τα χρηματικά διαθέσεις με αφαίρονται κάπως ενσχυμένα, βέβαια αυτό είναι και απώλεια των επιχορηγίσεων που λήφθηκαν ειδικά για το Covid προς το τέλος της χρονιάς και τα οποία δεν πρόλαβαν να τα πανηθούν μέσα στο 2020. Θα δούμε ότι αυτή η διαφορά και τα έξοδα αυτά θα διαφοροποιηθούν και πιστεύω ότι το 2021 μάλλον θα είναι ελληματικό γιατί και πολλά έξοδα του Covid θα πέσουν μέσα στο 2021 και οι πληρωμίδες και τα λοιπά. Οπότε θα μεταξεχθεί αυτό το κόστος μέσα στο 2021. Αυτά είχα να πω σε σχέση με τον ισολογισμό. Για οποιαδήποτε ερώτηση είμαι στη διάδυση σας. Υπάρχουν ερωτήσεις. Ναι Πρόεδρε έχω δύο ερωτήσεις. Παρακαλώ. Η πρώτη έχει να κάνει με το εξής. Θυμάμαι ότι μέσα στις απαιτήσεις είχαμε και ποσά τα οποία είχαν να κάνουν με τη ΔΕΙΑΚ. Ήθελα να ρωτήσω αν έχουμε κάνει εκεί κάποια τακτοποίηση έτσι ώστε να πλησιάσουμε πιο κοντά προς την πραγματική εικόνα. Το ένα ερώτημα είναι αυτό και το δεύτερο είναι βλέπω στις υποχρεώσεις να έχουμε για άλλο ένα έτος τις υποχρεώσεις στην κοινοπραξία ΔΕΠΟΣ. Δεν έχει κλείσει τελικά αυτό το θέμα ακόμη παρόλοι την πρόοδο που είχαμε. Αυτά είναι τα ερωτηματά μου. Λοιπόν, όσον αφορά για τη ΔΕΙΑΚ, ένα μεγάλο μέρος από τις απαιτήσεις απέναντι σε αυτήν έχουνε καλυφθεί, δηλαδή τη ΔΕΙΑΚ απέναντι στο Δήμο. Εδώ πέρα υπάρχει ένα λογιστικό, αν θέλετε, θέμα, ότι θα πρέπει αυτά τα ποσά κάποια στιγμή να τα συζηφίσουμε και με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει από την απέναντι πλευρά στις λιπές προβλέψεις που υπάρχουν τα 611.330.000 ευρώ στον ισολογισμό. Εδώ πέρα υπάρχει ένα ποσό, δηλαδή θα πρέπει αυτό να συψηφιστεί με τις προβλέψεις και να φύγει από τον ισολογισμό. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που θα τακτοποιηθεί μέσα στο 2021 και σε συνειδητοποιήσει με τους ορκοτούς. Τώρα, όσον αφοράμε για τη ΔΕΠΟΣ, εδώ πέρα όντως η καθάριση της ΔΕΠΟΣ έχει κλείσει. Η συμφωνία όμως για το κλείσιμο και για τη δίστηση και την καθάριση της εταιρείας έχει γίνει μέσα στο 2021. Άρα, λοιπόν, το αποτέλεσμα για τον ισολογισμό θα φανεί στο επόμενο χρόνο. Ήδη έχω πάρει και στα χέρια μου και τη λίστηση της κοινοπραξίας. Έχει λυθεί, δηλαδή έχει σταματήσει και η κοινοπραξία να υπάρχει, αλλά αυτό θα φανεί μέσα στο 2021. Ναι, ναι, ναι. Κύριε Λαζαρίδη, έχετε κάποια ρότηση? Όχι, πρόεδρε, ευχαριστώ, όχι. Μπορούμε να ψυχίσουμε. Κύριε Καλαντάκη. Ωραία, ευχαριστώ, πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, όσοι ήσταν και στην προηγούμενη θητεία, θα με έχετε ακούσει, να λέω επανειλημμένως, και δεν πρόκειται να αλλάξω την άποψή μου, ούτε τώρα, που υπάρχει μια άλλη διοίκηση, ότι για μένα ο ισολογισμός διαχρονικά δείχνει όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον τα οποία έχω εγώ έτσι άμεση άποψη του τι συμβαίνει, άμεση εικόνα, ότι παρά τα προβλήματα που όντως έχουμε ως δήμος, όσον αφορά τη ρευστότητα την οποία έχουμε, παρόλα αυτά η εικόνα του ισολογισμού μας και γενικότερα η οικονομική εικόνα την οποία έχουμε ως οργανισμός τοπικής αυτοδίκησης, είναι, θα έλεγα, καλός. Πραγματικά ένας από τους δείκτες, οι οποίοι για μένα παίζουν πολύ μεγάρο ρόλο, είναι αν δει κάποιος το τι οφείλουμε ως δήμος. Πραγματικά το ποσό είναι απειροελάχιστο και όλα αυτά τα χρόνια δείχνοντας και η προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζοντας σημερινή διοίκηση έτσι την ίδια ουσιαστικά τακτική, όπως άκουσα και από τον Λουκάν Αλέη μέχρι το 2024 ουσιαστικά θα έχουμε αποπληρώσει, αν το κατάλαβα καλά, όλα τα δάνεια έστω αυτά τα μικρά έτσι. Από κει και πέρα η εικόνα λίγο πολύ κάθε χρόνο είναι η ίδια και νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετική γιατί πλέον όπως γνωρίζουμε ο έλεγχος ο δημοσιονομικός είναι αυστηρός, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε το κεφαλιού μας, έτσι ελέγχονται τα πάντα, δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα ανοίγματα και καλώς θα έλεγα εγώ δεν μπορούμε, γιατί δυστυχώς το παρελθόν έχει δείξει ότι δεν το αξίζουμε ή δεν το άξιζαν αυτοί οι οποίοι είχανε κάποτε τις τείχες των δήμων, δεν θα μιλήσω μόνο για το δικό μας, γενικότερα των δήμων, με αποτέλεσμα να τις οδηγήσουν πραγματικά πάνω στα βράχια. Εξακολουθώ λοιπόν να λέω τα ίδια, ότι η κατάσταση την οποία παρουσιάζουμε ως δήμος είναι καλή οικονομικά, δεν βλέπω να αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερους κινδύνους και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συνεχίσει να είναι έτσι. Θα είμαι θετικός κύριε Πρόεδρε. Σε ευχαριστούμε κύριε Καλταρίδη. Κύριε Λαζαρίδη. Εγώ, Πρόεδρε, θα ψηφίσω όχι, γιατί έχουμε διαφωνήσει ως παράταξη πολιτικά και με το σχέδιο δράσης της διοίκησης του για το 2020 και για με το σχεδιασμό του τεχνικού ποράγματος πάλι του 2020 για τα ανταποδοτικά τέλη του 2020 και κάποιες επιμέρους πολιτικές όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων από το ΙΠΕΣ για τον Covid. Για αυτούς τους τρεις-τέσσερις λόγους που προανέφερα, θέμα τα καθαρά πολιτικής αντιμετώπισης αυτών των συνιστοσών, σχεδόν όχι. Σεύχομαι την απόφαση σας αυτή, κύριε Λασδαρίδη, ωστόσο να μου επιτρέπετε να σας διορθώ, ότι εδώ έχουμε μια λογιστική αποτύπωση, αυτά που αναφέρετε σεβαστά, όσο πράγμα, αλλά έχουν να κάνουν κυρίως το υπονοησμό του Δήμου. Είναι τι φράγκα έχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ναι, αλλά το συνδέουμε με τις πολιτικές προεκτάσεις του όλου το ζήτημα. Κατανοητό, κατανοητό και το σεύχομαι απόλυτα. Είναι η πολιτική η ψηφος, όχι η λογιστική. Λογιστική, όπως είπε και εμείς, δεν δεχόμαστε να είναι μια χαρά. Ναι, ναι, εντάξει, εδώ έχουμε λογιστική αποτύπωση και σε συνέχεια αυτό που είπε κύριο Σεκαλαταρίδης, θα ήθελα να συγχωνήσω κι εγώ και να πω ότι κακά τα ψέματα οι Δήμοι πλέον δεν έχουν τα έσοδα που θα θέλαμε να έχουν. Ουσιαστικά εξαρτώμαστε κυρίως από τις χρηματοδοτήσεις, από τα λίγα έσοδα τα οποία προσπαθούν να τα αυξήσουμε και περισσότερο προσπαθούμε να εκμεταλλευτεί και τις διάφορες χρηματοδοτικά εργαλία. Αυτό γίνεται στο διενεκές από όλους τους Δήμους και θα συνεχίσει να γίνεται και στη συνέχεια των άλλων διοικίσεων θα ήθελα και εδώ προσπαθούμε να συνεχίσουμε μια χρηστή διαχείριση του Δήμου, να μη χρωστούμε όπως είπε και εδώ πολλούς στα λογιστής μας. Νομίζω ότι και η χρονιά αυτή θα φανεί αυτό το αποτύπωμα ότι προσπαθούμε να μειώσουμε όσο γίνεται στις οφειλές μας, προσπολουθητευτές, αιτρύτους, δέκο, τα δάνειά μας και τουλάχιστον νομίζω ότι πραγματικά είμαστε ένας Δήμος ο οποίος διαχειριζόμαστε με χρηστό τρόπο τα οικονομικά μας. Οπότε καταπλειοψηφία το πρώτο θέμα. Η κυρία Δρακωνάκη να αποθέσω ότι συμφωνεί με τον κύριο Καλανταρίδη. Οπότε καταπλειοψηφία το πρώτο θέμα. Να ευχαριστήσουμε και τον Λουκά και να περάσουμε στο δεύτερο θέμα. Εξειδίκευση πίστοσης για την καταβολή θρηματικών βοηθημάτων σε άπορους. Ποσό 8.700 ευρώ. Είμαστε σύμφωνοι? Ναι Πρόεδρε. Τρίτο θέμα. Έγκριση γεννόμενων δαπανών πυροθυσών από την Πάγια προκαταβολή. Δήμου Καβάλας. Κυρίως ο κυρίος μόνο κτέο είναι. Ναι. Ναι. Ωραία. Έγκριση γεννόμενων δαπανών αμυγδαλεώνα. Είμαστε σύμφωνοι? Πρόεδρε λίγο θα μου επιτρέψεις. Αν θυμάμαι καλά να δω λίγο ποιο είναι και θα σηκώ ακριβώς. Βρίχαλο και ξυλία. Ακριβώς. Όσον αφορά την ξυλία Πρόεδρε εγώ θα πω παρών. Και ο λόγος για τον οποίο θα πω παρών είναι ο εξής. Ξενωρίζω πολύ καλά τι ακριβώς είναι η Παγία. Άλλωστε θα μου επιτρέψετε να πω ότι την υποστήριξα με φανατικά κυριολεκτικά. Ενώ δεν υπήρχε και κατάφερα να την κάνω ένα εργαλείο στα χέρια των Προέδρων με πολύ κόπο θα έλεγα και με όλα τα γνωστά προβλήματα που ανακερούς τα έχετε ακούσει να τα λέω εδώ όπου κάποιοι εξακολουθούν να μην θέλουν να μάθουν. Αν να κοιτάξετε λίγο κύριε Πρόεδρε το απόσπασμα από το πρακτικό της κοινότητας που αφορά το τέταρτο θέμα και έχει να κάνει με τα ξύλα. Σας διαβάζω λίγο να δείτε τι λέει. Έγινε αυτοψία για την προμήθεια ιαλοπινάκων και προμηθευτήκαμε ξυλία. Επειδή τα έχω πει και τα ξαναλέω και θα τα λέω μέχρι να γίνω πραγματικά δεν ξέρω και εγώ τελείως αντιπαθητικός σε κάποιους εγώ αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το ψηφίσω. Ας μάθουν να προσέχουν τι γράφουν και πώς το γράφουν. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε κύριε Καλανταρίδη και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στους προέδρους. Εντάξει υπάρχει και κάποιο θέμα. Κυρία Τρακωνάκη παρούσα και εσείς. Όπως ο κύριος Καλανταρίδης Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Κύριε Λαζαρίδη. Ναι Πρόεδρε, ναι. Πέμπτο θέμα. Καταπληοψηβαία λοιπόν αυτό. Έγκριση γενόμενο δαπανό στο πέμπτο θέμα πάει για προκαταβόλι. Πολύ στιγμή. Ναι κύριε Πρόεδρε, σε αυτό δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Ομόχονοι λοιπόν εδώ. Έγκριση της παρίθυμη 123, περνάμε συγγνώμη με βιαστήμα, περνάμε στο έκτο θέμα. Περί έγκρισης υπολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικής διαχείρισης έως 2020 για το νομικό πρόσωπο Δημοτική Κοινωνική Αλληλική Υποσχολική Αγωγή Δημοκαβάλλας. Είναι η κυρία Χαλκιά συνδεδεμένη. Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Έχετε ρωτήσει κύριε Καλαταρίδη. Δεν έχω πρόεδρε κάποια ερώτηση όχι. Κύριε Λαζαρίδη. Όχι όχι δεν έχω πρόεδρε. Ωραία να ψηφίσουμε ουμένως για να μην κρατάμε και την κυρία Χαλκιά, την οποία ευχαριστούμε που είναι παρούσα. Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω κύριε πρόεδρε πριν ψηφίσω είναι ότι είναι το εξής. Από μια ματιά την οποία έριξα λίγο έτσι στα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται. Είναι εφανές ότι παρατηρείται μια μείωση των ταμιακών διαθεσίμων του νομικού προσώπου. Δεν ξέρω αν αυτό το πράγμα συνεχίζεται και στο καινούργιο οικονομικό έτος. Που μάλλον θα έλεγα ότι συνεχίζεται γιατί το έχουμε δει και στην Οικονομική Επιτροπή με αφορμή κάποια άλλα θέματα. Είναι νομίζω κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί. Έχουμε πει κατά καιρούς επανειλημμένως ότι δύσκολα τα φέρνουν τα νομικά πρόσωπα, βγαίνουν να το πω έτσι. Και θα σας θυμίσω ότι όταν μιλούσαμε για τον προϋπολογισμό, τελευταία στιγμή φέτος και εκεί υπήρξε έναν μπέρδεμα με τις δύο διαφορετικές εισηγήσεις. Φροντίσατε να βάλετε ακόμη 200.000 έτσι ώστε να είστε τουλάχιστον στα χρήματα τα οποία είχε διαθέσει ο Δήμος προς το νομικό πρόσωπο κατά το οικονομικό έτος το οποίο διανύουμε τώρα. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέχουν οι εκάστοτε διοικήσεις. Δεν χρειάζεται να βάλουμε κυριολεκτικά τη θυλιά στο λαιμό των νομικών προσώπων και να ψάχνουν δεξιά και αριστερά να βρουν χίλια ευρώ για να καταφέρουν να κάνουν μία αναμόρφωση. Θα είμαι θετικός κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Λαζαρίδη. Θα πείσω όχι κύριε Πρόεδρε, γιατί έχουμε ενδιαφωνήσει και με το προοπλισμό του δικαιοδοσίου. Αλλά και με το θέμα των τροφίων, στο θέμα των τροφίων και στους εκπαιδικούς αθμούς. Για δύο λόγους θα πείσω όχι. Σας ευχαριστούμε κύριε Λαζαρίδη. Επομένως κατά πλειοψηφία το έκτο θέμα. Να αποδεσμεύσουμε και την κυρία Χαλουδιάκη να την ευχαριστήσουμε. Να περάσουμε στο έβδομο θέμα. Ανάκληση της Παρίθμου 504 του 2021 Απόβασης Οικονομικής Επιτροπής Περιέκρηση Πρακτικού 1 του Διαγωνισμού για την Ανάθεση Σύμβασης Εκτέλεση του ΕΡΟΥ Πατασκευή Ραμπών και Φόρων Υγινής για την Πρόσβαση και την Εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ σε Σχολικές Μονάδες στο Δήμο Καβάλλας. Εδώ σύμφωνα και με την εισήγηση υπήρχε μια προσφορά η οποία ήταν πάρα πολύ χαμηλή. Ήταν ουσιαστικά πολύ μεγάλη το ποστό της έκτοσης και δεν λήφθη υπόψη, σύμφωνα με το άρθρο 88 παράγραφος 5α, η τεκμηρίωση της μεγάλης έκτοσης. Και πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε ανάκληση της απόφασης, να ζητήσει εξηγής Επιτροπή Διευκρινήσεις, μάλλον, όχι εξηγήσεις για το λόγο της μεγάλης έκτοσης και να προχωρήσουμε τη διαδικασία από εκεί, να τη συνεχίσουμε από εκείνο το σημείο, τηρώντας τα διαλαμβανόμενα στην προεναφερτήσα διάταξη που αφορά τις ασυνήτητα χαλιμιλές προσφορές. Να ρωτήσω λίγο το εξής, Πρόεδρε, επειδή το είδα και σε άλλο θέμα αυτό εδώ. Είναι κάτι το οποίο έχει αλλάξει, έχει να κάνει με κάποιο καινούργιο νόμο ή υπήρχε από παλιότερα και τώρα οι πάλιλοι μας, ας πούμε, που υπάρχει ο καινούργιος νόμος τους έχει διαφύγει. Γιατί το έχω δει σε άλλο ένα πρακτικό, αν δεν κάνω λάθος, το οποίο πρέπει να πάρουμε πίσω. Γνωρίζετε να μας πείτε ή αν είναι κάποιος εκεί να μας πει. Κοιτάξτε, δεν είναι ο κύριος Σακοβίδης εδώ. Είναι και εντενούγιο προβληματισμό, είχα και εγώ πρέπει να σας πω, γιατί βλέπω ότι αυτό το άσφαγο και η παράγφαση 5α είναι νόμος 4412 του 2016 από κείνο. Οπότε, προφανώς έπρεπε να το είχαν Ελλάδοι, υπόψιν. Δεν γνωρίζω, γιατί δεν ξέρω τι θυμάμαι τώρα, αν στην θητία μου έχει ξανασυνδεί κάτι παρόμοιο, να μη λυκρινείς. Είμαστε σύμφωνοι, δεν το συζητάω, απλώς μου κάνει εντύπωση αυτό. Ήχα και εγώ και βλέπω ότι αυτό το άρθρο αφορά ένα παλαιότερο νόμο. Ξέφυγε η Λία, προφανώς ξέφυγε. Πολύ είναι η κυρία Δρακωνάκη. Είναι συνηθισμένη να δίνουν υψηλές εκτώσεις, απλά έτυχε σε συγκεκριμένο έργο να πέσει και μια χαμηλή, οπότε ο μέσος όρους ήταν ο χαμηλότερος. Καλώς. Οπότε ομόφωνα το έβδομο θέμα. Και εγώ ήθελα να παρακύψω, κύριε Πρόεδρε, όχι να τα ψηφίσω, ναι, αλλά επειδή βασιζόμαστε στις συγκίνησεις των υπαλλήλων, ας ήρθουμε πιο προσεχτικοί, μην την πατήσουμε, καλά καθόμαστε. Έχουμε εμπιστοσύνη στις υπαλλήλους, αλλά ας είναι πιο προσεχτικοί. Για αυτό είμαστε και εμείς εδώ, να τα ελέγχουμε. Ειδικά από τον κύριο Καλανταρίδη δεν περνάει τίποτα. Εντάξει. Αυτό μιλάει και πρώτος, φύση και θέση. Σε διευκολύνει, κύριε Λουζαρίδη, οπότε να συμφωνώ πολύ. Αυτό είναι γεγονός. Περνάμε στο όγδο θέμα, λοιπόν. Ομόφωνα το έβδομο. Να περάσουμε στο όγδο. Έγκριση της διακήρυξης των όρων και των τεφών δημοπράτσης του έργου Συντηρήσεις και Παραιβάσεις σε κοινόχτους χώρους του 2021. Θετική? Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ομόφωνα, λοιπόν. Να περάσουμε στο ένα το θέμα. Συγκρότηση επιτροπών διενέργειας, διαγωνισμών, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών υψημονικών υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 108 και 4782-21 για το έργο Συντηρήσεις και Παραιβάσεις σε κοινόχτους χώρους του 21. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ομόφωνα. Το δέκατο θέμα συζητήθηκε πολύ ωραία. Να περάσουμε στο δέκατο θέμα. Ομόφωνα. Συγκρότηση επιτροπών διενέργειας, αξιολόγηση και παραλαβήση σύμφωνα με τη τάξη του Άρθρο 3-46-23. Ομόφωνα. Ισήγηση, θέμα δωδέκατο. Ισήγηση για αποδοχή δωρέας του κ. Χατζιπαβλί διαφορά κάποια υλικά καταρριότητας προς το κοινωνικό παντοπολείο. Είμαστε σύμφωνοι. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να πω δύο λόγια. Παρακαλώ. Επειδή την χάνει να είμαι και μέλος του συγκεκριμένου συλλόγου. Να πούμε ότι παραμένοντας πιστός ο σύλλογος στο έργο το οποίο έχει αποφασίσει να προσφέρει σύμφωνα. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Στο έργο το οποίο έχει αποφασίσει να προσφέρει προς τους πολίτες του Δήμου Καβάλαση αλλά και γενικά της περιοχής μας, θα έλεγα. Γιατί συνδράμει με τις υπηρεσίες του και σε άλλους φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Για άλλη μια χρονιά έρχεται να δορίσει υλικό το οποίο πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια θα δορίσει τόσο τις υπηρεσίες του Δήμου μας όσο επίσης σχολικές μονάδες, συλλόγους, κέντρα υγείας, το ΕΚΑ, πραγματικά. Δεν ξέρω τι θα γινόταν σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων που στελεχώνουν αυτόν τον σύλλογο και βέβαια τον κύριο Πρόεδρο του να τους ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά και ιδιαιτέρως το Σωτήρι τον Ξόγνω ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια πραγματικά στηρίζει με κάθε τρόπο την πατρίδα του. Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Καλανταρίδη. Νομίζω ότι αν θυμάμαι καλά πρέπει να έχω λάβει και ένα άλλο έγγραφο στο οποίο υπάρχει μια ενημέρωση από τον κύριο Ξόγνω ότι μπορεί τελικά η προσφορά να ξεπεράσει και κατά πολύ αυτήν την πρόβληψη που έχει για τους 40 υπολογιστές. Αν θυμάμαι καλά νομίζω μας ενημέρωσε ότι άλλαξε ότι υπάρχει μια αλλαγή συνεταιρία που συνεργαζόταν αλλά ο αριθμός, ναι, ότι μπορεί να φτάσει τουλάχιστον τις 80 μονάδες. Τεράστια ποσότητα. Αυτό είναι πολύ ευχαριστώ. Ναι, θα το δούμε στην πορεία. Τώρα αυτή τη στιγμή είναι το στάνταρ που περιμένουμε αλλά μπορεί να ξεπεράσει κατά πάρα πολύ τα αναμενόμενα και μπορεί αυτή η υπολογιστή της συμπληροφυφίας τους να μην είναι στην κατάσταση που να μπορούν να αξιοποιηθούν από πάνω από τους χάρους μηχανικούς αλλά σίγουρα για συλλόγους, για όλους αυτούς που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις υπολογιστικές είναι ευοβερή βοήθεια. Και σίγουρα σε σχολεία. Πολύ ωραία. Οπότε ομόφωνα τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για το σημαντικό έργο που επιτελούν και την βοήθεια προς τον δήμο μας. Ομόφωνα το 13ο θέμα. Και να περάσουμε στο τελευταίο, στο 14ο, που να στο πείσει... Υσήγηση για την παροχή νομικής κάλυψης σύμφωνα με τις γιατάξεις του Άρθο 52, του νόμου 46-96-74-20 όπως αντικαταστάθηκε από το Άρθο 52 του 47-37-20 και ισχύει σήμερα. Και αφορά την έτσι πρώην υπαλλήλου του Δήμου Καβάλλας Προνημόπουλο Ιωάννη για την νομική κάλυψη σε σχετικά με ένα θέμα που υπήρχε... εγκληκάστηκε στο δικαίωμα... που αφορά του μονομελού αστυπολιματικού Καβάλλας με ένα τύχημα που όταν ήταν ο συγκεκριμένος οδηγός σε απορριματοφόρο, έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με την γνωμοδότηση του νομικού συμφύλου να αξιοποιήσει και δικό του δικηγόρο και εμείς να τον καλύψουμε για τα έξοδα νομικής κάλυψης εφόσον ήταν υπάλληλος του Δήμου και εφόσον η αγωγή δεν γίνεται από τον Δήμο αλλά γίνεται από τον Τρίτο. Έχει σανασυβεί αυτό. Οπότε, ζητώ τζίφος αν είστε θετικοί ή όχι. Από τη στιγμή που το δικαιούται εκ του νόμου, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι είναι μονόδογος. Είναι σε αφήσου λόγο. Απρίβοση, συμφωνώ και εγώ μαζί σας. Οπότε, ομόφωνα και το 14ο θέμα. Να σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό απόγευμα. Καλό απόγευμα. Καλή συνέχεια.