Ο «Ορφέας» ανοίγει και πάλι τις πύλες με περισσότερες ταινίες & παραστάσεις για μικρούς & μεγάλους (ARTA WebTV, 2022)
: Σκοπό συνέδριξης είναι να παρουσιάσουμε το πλούσιο πρόγραμμα του πολιτιστικού καλοκαιριού που αφορά και το κομμάτι των ελευθερίων και γενικότητα όλων των εκδηλώσεων που κάνει ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια για το καλοκαίρι φέτος ακόμη περισσότερο γιατί προερχόμαστε από μια περίοδο πανδημίας άρα θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να απολαύσουν πολύ όμορφες εκδηλώσεις αλλά και το κομμάτι του Σινέ ορφέας, όπου και εδώ, σ' αυτόν τον όμορφο χώρο, στον θερινό κινηματογράφο, γίνονται πολύ καλές προβολές φέτος, η αναπτυξιακή του Δήμου μαζί με την κινηματογραφική λέσχη Άρτας, αλλά και γενικότερα όποιον φορέα μας ζητάει να δώσουμε αυτόν τον χώρο. Εγώ θέλω να ευχαριστούσα καταρχήτως τους συνεργάτες μου, και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον Νίκο Τολιόντο, και τον Πρόεδρο της ΑΔΕΕ, τον Παναγιώτη, τον Γαλάνη και όλα τα στελέχια του Δήμου για την εξαιρετική αυτή προετοιμασία που έκαναν. Θέλω να πιστεύω ότι και οι πολίτες της Άρτας θα μείνουν ικανοποιημένοι από το πλούσιο αυτό πολιτιστικό πρόγραμμα που κορυφώνεται, όπως πάντα, την περίοδο των ελευθερίων, στις απελευθέρωσεις της πόλης μας, δηλαδή τη βδομάδα πριν και μετά από τους 24 Ιουνίου. Η Άρτα, θα πω μια τάκα ότι είναι η Άρτα, όλη η Άρτα μια σκηνή και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν πάρα πολύ πολιτιστικοί χώροι όπως είναι αυτός εδώ ο χώρος, όπως είναι δίπλα στο εκθυσιακό χώρο του στιδιών, υποστήνουμε άλλον ένα πολύ όμορφο χώρο, όπως είναι στην Παρηγορή της, όπως είναι στο Γεφύρι, όπως είναι στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως είναι στην Αγία Θεοδώρα, όπως είναι στην Πλατεία Σκουφά, όπως είναι στο Παραποτάμιο. Άρα έχουμε πάρα πολλές εναλλαγές, εναλλακτικούς μάλλον προτάσεις για να κάνει κάποιος την εκδήλωσή του. Και βεβαίως και μέσα στο κάστρο, έξω από το θεατράκι αλλά μέσα στο κάστρο, και εκεί μπορούμε να κάνουμε και έγινε μια πολύ όμορφη εκδήλωση με το τμήμα μουσικών σπουδών. Το λέω αυτό για να πω ότι όλη η κουβέντα που έγινε φέντος για το θεατράκι στο κάστρο πραγματικά είναι ένας πάρα πολύ όμορφος χώρος, ένας πολύ όμορφος πολιτιστικός χώρος που θέλουμε να υπάρχει στην πόλη μας και είμαστε ως Δημοτική Αρχή εμείς που παλεύουμε και λέμε προς όλης κατευθύνησης ότι θέλουμε αυτός ο χώρος να παραμείνει και να γίνονται εκεί όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα συνάδουν με το θεατράγιο του Κάστρου. Και αυτό γιατί φέτος δεν καταφέραμε να είναι ανοιχτός αυτός ο χώρος γιατί προτάξαμε την ασφάλεια της Κερκίδας, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και δεν πήραμε το ρίσκο να βάλουμε τους πολίτες μας για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση σε μια επικίνδυνη Κερκίδα γιατί έτσι έκρυναν οι πισθήμονες μηχανικοί που έκαναν έλεγχο στατικής επάρκειας. Και πάντα αυτό γινόταν. Εμείς τολάχιστον από το 2015 στη Δημοτική Αρχή ήρθαμε και είπαμε ότι σε αυτό το χώρο που λειτουργεί από το 1987 εκεί θα κάνουμε κάποιους ελέγχους για να έχουμε ασφαλείς συγκατάσεις. Και τι κάναμε, κάναμε. Κάναμε έλεγχο ηλεκτρολογικής συγκατάσεις, έλεγχο πειρασφάλειας, είχαμε πιστοποιητικά πειρασφάλειας και κάναμε και έλεγχο στατικότητας όλα αυτά τα χρόνια. Άρα, κάθε φορά που πέραμε την άδεια από το τοπικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας, γιατί αυτός ο χώρος ανήκει στην αρχαιολογία, τότε καλούσαμε τους συλλόγους να έρθουν να κάνουν την έτοιση τους, ανάλογα πότε θέλουν και ποια μέρα, για να κάνουν την εκδήλωση τους. και ταυτόχρονα, εμείς κάναμε τον έλεγχο στατικής επάρκειας. Αυτό κάναμε κάθε χρόνο, αυτό κάναμε και φέτος. Και όταν οι υπηρεσίες μας πήγαν εκεί και είδαν ότι κάτω από τις Κερκίδες υπάρχουν, ανασκαφικές εργασίες έχουν γίνει από την αρχαιολογία μέσα από το ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εκείνη έκανε, εμείς δεν το γνωρίζουμε και ήταν τα υποστηλώματα της Κερκίδα στον αέρα. Προτείναμε πολλά πράγματα να γίνουν, προτείναμε ακόμη να γίνει και να δοθεί Κερκίδα αντί για 400 άτομα σε 200 άτομα. Ούτε αυτό ήταν τεχνικά εφικτό και όλοι μας απέτρεψαν στο να πάρουμε αυτό το ρίσκο και να βάλουμε στους ανθρώπους εκεί. Οπότε είπαμε ότι φέτος δεν θα γίνουν εκδηλώσεις εκεί, ζητώντας συγνώμη στους πολίτες με την έννοια ότι δεν φανταστήκαμε ότι η αρχαιολογία θα έκανε εργασίες κάτω από την Κερκίδα, Αλλιώς δεν θα ζητούσαμε αυτόν τον χώρο, ούτε μας ενημέρωσαν τι εργασίες κάνουν πίσω από την Κερκίδα. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε εκεί να κάνουμε εκδηλώσεις και γι' αυτό στον προϋπολογισμό του Δήμου εντάξαμε, θα εντάξουμε τώρα στην επόμενη αναμόρφωση που κάνουμε στον προϋπολογισμό, το κόστος μιας Κερκίδας για να την αγοράσουμε με δικά μας χρήματα, γιατί μέχρι τώρα στο πρόγραμμα Τρίτσις που υποβάλαμε την πρότασή μας για να κάνουμε τρεις κερκίδες, μία στο χώρο του θεατράκι στο Κάστρο, μία στα αγίπεδα του τέννης μες στο Κάστρο και μία στο παραποτάμιο δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη όχι από τη δική μας επιτιότητα αλλά από τη διαδικασία του Τρίτσις και από το Υπουργείο Συντρικών. Άρα για να μην περιμένουμε, εμείς επειδή θέλουμε να έχουμε του χρόνου εκεί ένα θεατράκι και θα την κάνουμε με ειδική μας χρηματοδότηση. Θέλω να πιστεύω ότι και εκεί, το Υπουργείο Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη, η κυρία Παποδοπούλου, θα είναι θετικές στο να εγκρίνουν μια κερκίδα καλέσθητη, η οποία θα συνάνθει με το χώρο και θα έχει όλα τα πιστοποιητικά ασφάλειας που απεντούνται. Από εκεί και πέρα, θα χοροθετήσουμε και ένα δικό μας χώρο υπέθριο, δημοτικό χώρο για το θεατράκι, και θα εξετάσουμε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, σίγουρα μία στο παραποτάμιο πάρκο ή στο τουριστικό περίπτωρο ή στη γέφυρα. Θα δουν οι μιλητητές μας πού είναι κατάλληλη η θέση από άποψη ήχου, αλλά και από άποψη κυκλοφοριακών δεδομένων, γιατί καταλαβαίνετε ότι πρέπει να υπάρχει ένας χώρος για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους οι επισκέπτες. Και θέλω να πιστεύω, αν τα καταφέρουμε, του χρόνου να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε και έναν δικό μας υπέθρυο χώρο για να μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις και εκτός από το κάστρο και έξω από το κάστρο. Με αυτά τα λίγα λόγια για να λύσω και ερωτήσεις και απαντήσεις και διάφορα ερωτήματα που απασχόλουν στην τοπική κοινωνία και τους καταλαβαίνω εν μέρει τους προβληματισμούς, αλλά από την άλλη κλείνω και λέω ότι και η Άρτα αυτή τη στιγμή είναι όλη η Άρτα μια σκηνή και υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για να κάνουμε εκδηλώσεις πολιτισμού, εμείς συνδράμουμε και στηρίζουμε όλες τις εκδηλώσεις του πολιτισμού που γίνονται στην περιοχή μας και ευχαριστούμε και όλους τους φορείς οι οποίες κάνουν εκδηλώσεις και παρέχουν και αυτή τη δυνατότητα στο πολιτιστικό γύγνηση της περιοχής μας και θα είμαστε πάντα δίπλα τους και από την άλλη όμως προτάξαμε την ασφάλεια των δημοτών μας και γι' αυτό το λόγο, αν θέλει να μας κατηγορείς κάποιος, ας μας κατηγορείς ότι προτάξαμε την ασφάλεια του δημοτών μας έναντι κάποιος εκδηλώσεο που προφανώς θα γινόταν στο χώρο αυτό, αλλά δεν θα γίνει ο φέτος, θα γίνει ο χρόνος και θα είμαστε μια χαρά και όλα σωστά. Νομίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση, χθες μετά από την παρουσίαση που έκανα και αυτά που είπα, ότι νομίζω ότι πίστηκε, γιατί δεν νομίζω ότι η αντιπολίτευση θα είχε την άποψη ότι να βάλουμε τους πολίτες σε μία Κερκίδα, η οποία δεν είναι ασφαλή μόνο και μόνο για να γίνουν εκεί κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εμείς αυτό που λέμε ως πάγια θέση μας είναι ότι αυτόν τον χώρο θέλουμε να έχουμε ένα θεατράκι μικρό, σε μία καλέστη Κερκίδα που θα συνάδει με τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά θα έχει τα πιστοποιητικά ασφάλειες που απαιτούνται. Σε καμία περίπτωση δεν θα βάλουμε πάνω από τίποτα άλλο την ασφάλεια των δημοτών μας, που πάνε με τα παιδιά τους, με την οικογένειά τους, να απολαύσουν μια πολύ όμορφη εκδήλωση σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο. Από εκεί και πέρα, και δεν νομίζω ότι και κανείς, και σήμερα ακούγοντας και αυτή την συνέντευση του Τύπου, είναι αυτό που μπορεί να πει ότι γιατί δεν έγινε εκδηλώσει εκεί. Αυτό που μπορεί να πει ο πολίτης, και το καταλαβαίνω, είναι να πει ότι γιατί δεν το ξέρατε αυτό και γιατί, ας πούμε, βγάλατε μια ανακοίνωση και καλέσατε τους φορείς και μετά είπατε ότι δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το χώρο. Αυτό κάναμε, όμως, λέω πάντα. Πάντα, όταν παίραμε την άδεια από την αρχαιολογία, εμείς βγάζαμε μια ανακοίνωση όλα τα τελευταία χρόνια, καλό το τους φορείς. Και ούτε ξέραμε, και να του πω κοινά για να το καταλάβω, ότι μυρίσαμε τα νύχια μας, να ξέρουμε ότι κάτω από το θεατράκι του Κάστου, από την Κερκίδα, γίνονται νασκαφικές εργασίες. Όταν πήγαμε στον χώρο με τους μηχανικούς, με τα τεχνικά συνεργεία και κάναμε μια επιθεώρηση Κερκίδα, αυτό έχει το νόημα, η στατική επάρκεια, τότε είδαμε εκεί ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία, γιατί είπαμε και το άλλο, ότι είχαμε τον χρόνο να πούμε ότι πάμε 2-3 εκδηλώσεις του Ιουνίου παραπίσω και να κάνουμε εκδηλώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν είναι θέμα χρόνου, έτσι. Και αν το είχαμε δει και το Μάρτιο μήνα, αυτό πάλι δεν θα μπορούσαμε το καλοκαίρι να κάνουμε εκδηλώσεις εκεί, γιατί η φιστάμηνη Κερκίδα δεν μπορεί να επισκευαστεί. Πρέπει να ξυλωθεί και να μπει μια καινούργια. Είναι μια Κερκίδα από το 1987. Καταλαβαίνετε, στην παράδοση του χρόνου, και εκτεθημένη σε κερικές συνθήκες, έχουν οξυδωθεί όλα τα σίδερα, έχουν χαλάσει οι αρθρώσεις, οι χούφτες που λέμε στα σίδερα, Οπότε πρέπει να αντικατασταθεί αυτή η Κερκίδα και πρέπει εδώ και καλό το Υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Μενδώνη, την τοπική εφορία αρχιωτήτων στο έτοιμο από το οποίο στις επόμενες μέρες θα στείλουμε, μιας και θα εγγράψουμε την πίστοση για την αγορά της Κερκίδας με δικούς μας πόρους, να είναι θετική, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε και τον χρόνο εκδηλώση σε αυτό το πολύ όμορφο χώρο. Θα μπορούσε να ενημερώσει η Φορεία Αρχιωτήτων ή τον ίδιο, νωρίτερα. Νομίζω ότι η Φορεία Αρχιωτήτων δεν θα ήξερε αν αυτές οι εργασίες βάζουν σε κίνδυνο ή όχι την ασφάλεια της εγκατάστασης. Γιατί είναι αρχαιολόγιο και δεν είναι πολιτική μηχανική. Θεωρώ ότι οι πολιτικοί μηχανικοί που ήρθαν σε ένα τεχνικό έργο που είναι υπό εξέλιξη, είδαν κάποια πράγματα και καταλαβαίνετε ότι όταν γίνονται τεχνικά έργα, Τότε πρέπει να υπάρχει η κατανόηση και αν θέλετε και μικρή ανοχή όλων, γιατί όταν γίνονται ένα τεχνικό έργο, είτε αυτό είναι από την αρχαιολογία ή αυτό από το δήμο, γίνεται για κάτι καλύτερο να προσφέρουμε με ένα καινούργιο έργο που κάνουμε. Άρα εκεί θέλουμε την κατανόηση των πολιτών. Τώρα, αν με ρωτάτε πάλι, σας λέω ότι μένουν τα πολιτιστικά πράγματα της Άρτας πίσω, γιατί φέτος δεν έχουμε το θεατράκι, λέω όχι. Έχουμε πάρα πολλούς χώρους που ανέφερα, έτσι, για να κάνουμε εκδηλώσεις. Ευχαριστούμε τους φορείς οι οποίοι συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα, αν ακούγονται και κάποιες φωνές οι οποίες φωνάζουν και κραυγάζουν λίγο παραπάνω, νομίζω ότι δεν προέρχονται από λόγους που να μη καταλαβαίνουν. Μπορεί να υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να κραυγάζουν και όχι να λένε την άποψή τους. Είμαστε πολύ τεχεροί και είναι πολύ σημαντικό πως στην πόλη μας υπάρχει και το Τμήμα Μουσικών Σποδών και το Μουσικό Σχολείο, αλλά και τα δημοτικά οδείω, είτε το Δήμου, είτε τα ιδιωτικά, γιατί κάνουν εξαιρετική δουλειά και υπάρχει μια μουσική παράδοση και σε συνεργασία βέβαια και με τους πολιτιστικούς συλλόγους που έχει η περιοχή μας και κάνουν εξαιρετική δουλειά και εκείνοι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να πάμε μπροστά ως πόλη σε όλα τα επίπεδα, που λέγεται πολιτισμός ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να υπάρχουν συνέργειες. Πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες και πρέπει να παραμερήσουμε μικροηγοισμούς και να κάτσουμε να δουλέψουμε για την πόλη μας, που όλοι αγαπάμε. Τώρα, αν με ρωτάτε για το Τύμα Μουσικών Σπουδών, να πω γενικότερα ότι είμαστε και προφανώς και συνεργάτες μου και όλοι, αλλά και αγαστή συνεργασία που έχουμε και με τη διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου, αλλά και με τον Κοσμήτωρα, του Τμήματος Μοσικών Σπουδών, αλλά και αυτά τα προγράμματα που έγιναν στην πόλη μας, αυτό το λεγόμενο πρόγραμμα Χέρμες που έκανε εξαιρετικές εκδηλώσεις και οι συντελεστές αυτοί που συμμετείχαν είναι πολύ σημαντικό που έγινε, να πω ότι θέλουμε ακόμη περισσότερα πράγματα να κάνουμε. Είμαστε εργασοί στην ενεργασία με το Τμήμα Μοσικών Σπουδών, με το Μοσικό Σχολείο. Το Μοσικό Σχολείο πρέπει να βρούμε επιτέλους μια στέγη, η οποία εμείς, ως Δήμος Σαρτέων, το έχουμε χωροθετήσει, γιατί από σχόλες και χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, και είναι δίπλα στο Πρωτοδικείο, όμως αυτή η έκταση είναι του Δημοσίου και δεν έχει ακόμη τελεσυδικήσει, γιατί διεκδικείται από ένα ιδιότη. Άρα, εμείς αυτό που έχουμε πει, ή έχουμε πει προς την υπηρεσία του Δημοσίου, ότι θέλουμε άμεσα να ξεκαθαρίσουν το χώρο, να το αγοράσουμε ως Δήμος, ως Δήμος, αν και δεν έπρεπε για ένα κοινοφελές σχολείο, για ένα τέτοιο ίδρυμα που λέγεται σχολείο, να πληρώνει ο Δήμος, αλλά θα το πληρώσουμε από την Επιπηρεσία του Δημοσίου, να το πάρουμε για να γίνουν οι μελέτες και νόπισης νέας προγραμματικής περιόδου, να βρεθούν χρήματα από το ΠΠΠΠΡΟ για να κάνουμε ένα νέο μουσικό σχολείο μέσα στο κέντρο της πόλης μας, γιατί πραγματικά κοσμεί την περιοχή μας και με το έργο που κάνει και με τις δράσεις που κάνει. Απ' την άλλη, το ίδιο με μουσικών σπουδών, κάνουμε μια συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου και είπαμε ότι είμαστε σε διάθεσή τους να συνδράμουμε έτσι ώστε να κάνουμε ένα και δύο και τρία κτίρια, όσα απαιτούνται σε μια χανή έκταση που λέγεται Κάμπους Κοστακιών, Πανεπιστημού Πολυκοστακιών. Άρα, καλείται η αντίστοιχη, η Πρυτανία, η Κοσμητία, η τεχνική πυρησία, τέλος πάντων, του Πανεπιστημίου να μπορέσουμε όλοι μαζί να χωροθετήσουμε τις εγκαταστάσεις που πρέπει στο χώρο του Πανεπιστημίου και να μην μπαίνει πάντα το ζήτημα αν φεύγει μια σχολή ή δεν φεύγει ή δεν υπάρχει στέγαση. Θέλει δουλειά, θέλει προσπάθεια από όλους και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να πάνε όλα καλά. Ήταν επιθυμία όλων μας, επιθυμία των ίδιων των φοιτητών, επιθυμία των καθηγητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου, να συμμετέχουν δυναμικά φέτος και πολύ ενεργά στις εκδηλώσεις της πόλης μας. Η ανταπόκριση του Δήμου και της Διοίκησης ήταν άμεση. Ανταποκριθήκαμε στο μέγιστο βαθμό που περνήσαμε, γι' αυτό και διοργανώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Με κορυφές θα έλεγα και την εκδήλωση που παρακολουθήσαμε πριν χθες με αφιέρωμα του Πανεπιστήμιου σε Έλληνες και Ιταλούς μουσικούς συνθέτες, το θεατρικό το οποίο έγινε στο γεφύρι με θέμα την θυσία του πρωτομάστερα, την εκδήλωση που έγινε μέσα στο κάστρο της πόλης μας με καθηγητές από όλη την Ευρώπη, από αντίστοιχα μουσικά τμήματα, αλλά και το διήμερο, το Street Music, που ήταν αφιερωμένο στους φοιτητές. Κάτι που, όπως γνωρίζετε και παλαιότερα, το έχουμε ξανακάνει με άλλη μορφή βέβαια και μετά από διάλογο με το νέο Παραϊκό Προεδρύβιο των Φυτητών, καταλήξαμε στο να ξεκινήσουμε να κάνουμε αυτό το διήμερο street music με τους φυτητές, με τη συμμετοχή των φυτητών και μετά από συζητήσεις να δούμε την νέα χρονιά πώς θα το κάνουμε να είναι όχι μόνο για δύο μέρες, αλλά να είναι και πιο πολλές μέρες και σε διαφορετικές εποχές. Να είναι δηλαδή αιτήσια η παρουσία των φυτητών του Τμήματος Μουσικού Ποδών μέσα στην πόλη μας. Το Μουσικό Σχολείο είναι τιμή μας, είναι τιμή μας που είναι τόσο ενεργό, τόσο δυναμικό και είναι τιμή μας που άνοιξε τις γερτές του φετινού πολιτιτικού καλοκαιριού με τις έξι συναυλίες που έκανε, τα έξι αφιερέματα στη μουσική. Τραγματικά νομίζω ότι είναι ο κορυφαίος θεσμός της πόλης μας, όλοι οι πολίτες το έχουν αγκαλιάσει και όλοι περιμένουν να την ενεργώ δράση του στον τομέα του πολιτισμού. Βρισκόμαστε πλέον στην αποκορύφωση των εορτών σε ελευθέρεια της πόλης μας. Είναι ένας μήνας γεμάτος, πάνω από 30 εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους και οι οποίοι υλοποιούνται κατά κύριο λόγο είτε από τον Δήμο σαν κύριο διοργανωτή είτε από συνδιοργάνωση του Δήμου με φορείς της πόλης μας. Πέρα από τις εκδηλώσεις που ανέφερα και που αφορούσαν το Τμήμα Μουσικών Σπονδών και το Μουσικό Σχολείο, από τις κορυφαίες εκδηλώσεις που θα ήθελα να αναφέρω είναι, μάλλον να ξεκινήσω από την εορτή του Αγιάννη του Ριγανά που θα γίνει στην πλατεία της Αγίας Θεοδόρας, μια συνεργάνωση που κάνουμε με τον Σύλλογο Φίλον Αγίας Θεοδόρας, που θα έχουν αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με την πολύ γνωστή Μαριό, μια πολύ όμορφη βραδιά και την επόμενη βέβαια η κορυφαία συναυλία του δήμου μας που είναι με τον Νίκο Παρτοκάλογλου. Μια συναυλία αφιερμένη όπως κάθε χρόνο στους πολίτες, στους συνδυσμότες μας με ελεύθερη είσοδο στην πλατεία Σκουφά. Και εκεί περιμένουμε όλους τους συνδυσμότες να έρθουν και να απολαύσουν πραγματικά αυτή τη συναυλία. Να πω ότι δεν έχουμε μόνο εκδηλώσεις στο πολιτιστικό κομμάτι, αλλά έχουμε εκδηλώσεις και στον αθλητισμό, νυχτερινός αγώνας δρόμου, με τους σεδρομείς το Σάββατο το βράδυ, αλλά και το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ. Ένας πολύ σημαντικός θεσμός που καθιεράσαμε τα τελευταία χρόνια και δίνουμε την ευκαιρία σε πολίτες οι οποίοι πλέον δεν αγωνίζονται να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτό το μήνα να συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα, το οποίο διεργανώνομαι με απόλυτη επιτυχία και είναι σε εξέλιξη και πιστεύουμε μέχρι στις 10 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί με τους αγώνες των λεγόμενων play-off και την ανάδειξη του νικητή. Συναντήσει Άδριο, είναι μια ημέρα αφιερεμένη στον χορό, είτε μοντέρνο είτε παραδοσιακό. Συνάντηση συλλόγων μοντέρνων και παραδοσιακών χορώς στον Άγιο Δημήτριο. 10 σύλλογοι θα είναι εκεί όλο το βράδυ και θα κρατήσουν συντρεφιά σε όσους έχουν τη χαρά και τη διάθεση να περάσουν από εκεί. Και είναι και μια βραδιά στην οποία δεν θα είναι μόνο να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετέχουν. Να συμμετέχουν και οι ίδιοι, δηλαδή, περνώντας με τα χορευτικά, με τους φορείς και τους συλλόγους που θα είναι εκεί. Εννοείται ότι οι εκδηλώσεις δεν σταματάνε με το πέρας των ελευθερίων, αλλά θα συνεχιστούν και όλο το Ιούλιο και Αύγουστο, με συναυλίες, με θέατρα, με διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν αμέσως σε επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των εκδηλώσεων του πολιτικού καλοκαιριού. Το ενδιαφέρον ήταν από πολύ νωρίς, θα έλεγα στον μέγιστο βαθμό. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια δίψα για εκδηλώσεις. Και πραγματικά όλοι οι σύλλογοι θέλουν να κάνουν τις εκδηλώσεις τους, και θέλουν να συμμετέχουν σε δράσεις. Δεν έχουμε κάποια αρνητική εικόνα από κάποιον φορέα με την έννοια που να μην θέλει να δημιουργήσει μια δράση ή να συμμετέχει. Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλοι είναι οι συνθήκες οικονομικές που δημιούργησε η πανδημία. Αυτό είναι το μόνο δύσκολο σημείο και γι' αυτό σαν δήμος είμαστε πάντα δίπλα, όπως θα βρείτε και από το πρόγραμμα, όσο μπορούμε στο μέγιστο βαθμό που μας το επιτρέπουν οι συνθήκες, είμαστε συνεργανοτές, είτε με υλικοτεχνική βοήθεια, είτε με την κάλυψη κάποιων αναγκών για την υλοποίηση αυτών των εκδηλώσεων. Στόχος της ΑΔΕΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Αρτέων, είναι ο Ορφέας να ενταχθεί στον προγραμματισμό κάθε οικογενειακής και προσωπικής εξόδου των Αρτινών. Πιστεύουμε ότι ο Ορφέας, ο κινηματογράφος μάλλον, αποτελεί μια απλή και πολύτιμη λύση ψυχογουγίας για μικρούς και μεγάλους. Φέτος, τη σπήλαις άνοιξε η αιθιετρική παράσταση επέζοντας τον τολοφόνο των ιπαλλήλων αστυνομικών ιπαλλήλων της Άρτας 2019 με μεγάλη επιτυχία. θα φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και προβολή πολλών ταινιών σε συνεργασία με την Κοινιμοτογραφική Λέσχη. Στις 4 και 5 Ιουλίου έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε το Φεστιβάλ Μικρών Ταινιών Δράμας, που για πρώτη φορά ταξιδεύει στην Άρτα. Οι ταινίες τις οποίες θα προβάλλουμε φέτος είναι ωσκαρικές ταινίες και προκαλούμε και προσκαλούμε όλους τους Αρτινούς να τις δουν. Οι παιδικές είναι πρώτες προβολής. Πιστεύουμε την προσπάθεια αυτή της ΑΔΑΕ να την ενσαρκώσει ο Αρτινός πολίτης και να γίνει ο ορφέας σημείο συνάντησης κάθε καλοκαίρι.