Εσωτερικά εκτοπισμένοι – Ποιοι είναι; (unhcrgreece, 2019)
: Εσοτερικά εκτοπισμένοι είναι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Όπως και οι πρόσφυγες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι εγκαταλείπουν τις αισθίες τους εξαιτίας συγκρούσεων ή διώξεων. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά. Οι πρόσφυγες, για να αναζητήσουν ασφάλεια, φεύγουν από τη χώρα όπου ζουν και περνούν διεθνή σύνορα. Σε αντίθεση, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι παραμένουν στο σπίτι τους. Τι είναι λοιπόν αυτό που τους εμποδίζει να φύγουν από τη χώρα τους για να βρουν ένα ασφαλέστερο μέρος. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να παραμείνουν κοντά στο σπίτι τους, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Άλλοι απλώς δεν έχουν τα μέσα ή τη σωματική δύναμη να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι για μια ασφαλέστερη χώρα. Συχνά, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι εγκλωβίζονται στην εμπόλεμη ζώνη. Εκεί, η βία ή άλλες απειλές τους εμποδίζουν να φτάσουν στα σύνορα. Το να είσαι εσωτερικά εκτοπισμένος έχει συνέπειες. Ενώ οι πρόσφυγες προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο αν αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλη χώρα, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πρέπει να στηριχθούν στη δική τους κυβέρνηση για προστασία από τη βία και τις διώξεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προσφέρουν αυτή την προστασία. Για αυτό το λόγο, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι από τους πιο ευάλωτους εκτοπισμένους πληθυσμούς στον κόσμο. Όταν εγκαταλείπουν τις αισθίες τους, αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με αυτές που αντιμετωπίζουν και οι πρόσφυγες. Πολλοί χάνουν την περιουσία τους, τη δουλειά και τα μέσα βιοπορισμού τους. Κάποιοι τραυματίζονται, κάποιοι χάνουν τους αγαπημένους τους. Η προσφορά βοήθειας στους εσωτερικά εκτοπισμένους είναι πολλές φορές πιο δύσκολη από τη βοήθεια στους πρόσφυγες. Όταν παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές ένοπλης σύραξης, μπορεί να είναι αδύνατο να τους φτάσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ενώ οι πρόσφυγες βρίσκονται περισσότερο στο φως της δημοσιότητας, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων σήμερα είναι διπλάσιος από τον αριθμό των προσφύγων. Οποτελούν, συνεπώς, τη μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από τις αισθείες τους.