Ημερίδα ΜΝΑΕ Θεσσαλονίκη - Σχέδια Δράσης - Α. Νταμπίζας (Noesis Science Center, 2018)
: Υπόσχεσθαι. Καλησπέρα σας και πάλι. Θα ήθελα να ξαναφέρω το όνομά μου για δεύτερη φορά. Ονομάζομαι Αναστάσιος Δαβίζας και αντιπροσωπεύω το φορέα του ΝΟΙΣΙΣ ως συντονιστής της ομάδας ΕΡΟΥ για τα σχέδια δράσης. Η παρουσίασή μου θα αναφέρεται στα σχέδια δράσης κατά τη φάση διεύρυσης για τα 398 ΕΠΑΛ της χώρας. Η φάση διεύρυσης αναφέρεται στα σχέδια δράσης μπορεί να υποβάλλει κάθε ένα από τα 398 ΕΠΑΛ για τα επόμενα τρία έτη. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα έτη, όπως βλέπετε και εδώ, μπορεί κάθε ΕΠΑΛ να υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης αναέτος και να χρηματοδοτεθεί με το αντίστοιχο ποσό που αναφέραμε προηγουμένως. Στην παρουσίασή μου θα αναφέρω επίσης κάποια χρονικά ορώσημα τα οποία είναι χρήσιμες ημερομηνίας που πρέπει να γνωρίζει κάθε ΕΠΑΛ που πρόκειται να υποβάλλει σχέδιο δράσης. Θα αναφέρω τα άτομα που παρτίζουν την ομάδα μας από το Φορέα του Νόησης που θα υποστηρίξει τα Εμπαγγελματικά Λύκια καθόλη τη διάρκεια του έργου. Μετά, θα αναφερθώ στους τρόπους υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεων και στο τέλος, στους δύαυλους επικοινωνίας που έχουμε μεταξύ του Φορέα μας και των Επαγγελματικών Λυκίων για την υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε στον Φορέας. Προτού αναφερθώ στα παραπάνω απλώς, επιτρέψτε μου πληγραμματικά να φυρώσω λίγο χρόνο για να μιλήσω για τις διαδικασίες που ακολουθήσαμε από την ολοκλήρωση της πληρωτικής φάσης που ήταν τέλος Ιουνίου μέχρι και αυτή τη στιγμή. Και να πω κάποια πράγματα πολύ γρήγορα. Έχουμε δημιουργήσει ένα εις το χώρο, όπως αναφέρθηκε και από τον κύριο Μάτσο προηγουμένως. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, κάθε ΕΠΑΛ μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για το πρόγραμμα, να ενημορθεί για τις δράσεις και να υποβάλλει τα απαρήτρα αρχαία προσέγκριση για το σχέδιο δράσεων. Στην ιστοσελίδα θα αναφερθεί μετέπειτα πιο ειδικά ο κ. Μπιλπίλης, πληροφορικάριος του προγράμματος για να ερχέσει στα ΕΠΑΛ. Επιπρόσθετα έχουμε προβήσει απλοποιήσεις των αρχείων υποβολής των οδηγών. Μας ζητήθηκε στην παρουσίαση που είχε γίνει στην Αθήνα που παρουσιάστηκαν τα εννιά πιλοτικά από τα πιλοτικά να απλοποιήσουμε τους οδηγούς υποβολής και τα απαρήτρα αρχαία ώστε να γίνουν πιο εύκολα προσχερήσεις για εσάς. Το έχουμε κάνει ήδη. Τροποποιήσαμε και τα αρχαία και τους οδηγούς διαχείρισης και υποβολής. Και δημιουργήσαμε επίσης μια λίστα με στοιχεία από τα ΕΠΑΛ. Όπως φυσική διέθυση, στο σελίδες, στο σχολείον, τοποθεσία τους, το χάρτη. Αυτό μπορείτε να το δείτε μέσα από τη σελίδα μας, μέσα από το site των σχεδίων δράσης σε συγκεκριμένο link. Και τέλος είχαμε συμμετοχή σε αντίστοιχες ημερίδες ενημέρωσης τις οποίες παρουσιάσαμε πράγματα που έχουν να κάνουν με το έργο των σχεδίων δράσης. Αυτό θα το κάνουμε και σε μετέπειτα επίπεδο συνεχής ενημερώσεις στα ΕΠΑΛ από εδώ και πέρα. Το τελευταίο είναι η διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας που είναι ένα βήμα έτσι ώστε να σας διευκολύνουμε και να απαντήσουμε σε ό,τι ερωτήματα έχετε σχετικά με τα σχέδια δράσης. Θα αναφερθώ σε κάποια χρονικά ρώσημα που έχουμε θέσει κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες που δεν αλλάζουν. Αυτές είναι στις 24 Οκτωβρίου έχουμε αποστήλει προκήρυξη πρόσκληση σε όλα τα επαγγελματικά link της χώρας που αναφέρουμε μέσα τον τρόπο υποβολής και τα βήματα καθώς και τις ημερομηνίες που πρέπει να ακολουθήσουν, αυτά που σας αναφέρω επειγραμματικά. Στις 21-12 του θέσαμε μια καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των σχεδίων. Τέθηκαν κάποια ερωτήματα για αυτή την ημερομηνία, θα το δούμε και θα αναφερθούμε παρακάτω γι' αυτό. Η επόμενη ημερομηνία που έχουμε θέσει είναι η ημερομηνία υλοποίησης των σχεδίων δράσης. Η ημερομηνία υλοποίησης των σχεδίων δράσης ξεκινά από την έγκριση της δικιά μας των σχεδίων δράσης και τελειώνει στις 28 Ιουνίου, οπότε κάθε ΕΠΑΛ θα πρέπει να κάνει δαπάνες αντίστοιχα και να υποβάλλει να κάνει τις δράσεις τους στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Δώσαμε ένα περιθώριο για την καταληκτική ημερομηνία των δαπανών που πρέπει να κάνει κάθε ΕΠΑΛ μέχρι στις 8 Ιουλίου, γιατί κάποια ΕΠΑΛ όπως και στο πυλοντικό πρόγραμμα έκαναν μια τελειτή λήξη στο τέλος της συγκεκριμένης ημερομηνίας υλοποίησης των σχεδίων. Και τέλος θα προβούμε σε κάποιες επιτόπιες επισκέψεις αν φορέας διαχείρισης στα ΕΠΑΛ ανα την επικράτεια. Αυτό θα έχει να κάνει με κάποιους επιτόπιους ελέγχους και θα πρέπει να παραβερθούμε και σε κάποιες εκδηλώσεις που θα κάνετε για να δούμε και εμείς με τα μάτια μας ότι κάνουμε καλή δουλειά για το έργο. Οπότε από τα 398 ΕΠΑΛ που θα υποβάλλουν σχέδια δράσης θα σας επισκεφτούμε σε κάποια από αυτά τα ΕΠΑΛ. Τώρα θα θέλω να αναφερθώ στη δημιουργία της ομάδας έργου υποστήριξης ποια είναι, όχι μόνο για να ευλογήσουμε τα γένια μας αλλά γιατί κάθε φορά που θα θέλετε να κάνετε ερωτήματα θα θέλαμε να ξέρετε τα άτομα στα οποία μιλάτε. Αυτά τα άτομα είμαι ο συντονιστής εγώ του έργου, αναφέρεται και το όνομά μου και μετέπειτα είναι στο χώρο η κυρία Νικολέτα Δίμκα, είναι στις οικονομικές υπηρεσίες μαζί με την κυρία Χρυσούλα Ποστίκα. Χρυσούλα, μπορείς να σηκωθείς να σε δουνε. Είναι καινούργιο μέλος της ομάδας μας, είναι στο λογιστήριο και θα έχει να κάνει με την επικοινωνία σε ότι αναφέρεται σε σχέση με το οικονομικό αντικείμενο. Είναι ο ευφορικός μας ο κύριος Βασίλης Μπιλμπίνης. Βασίλη, μπορείς να σηκωθείς να σε δουνε. Και έχουμε και τους υπεύθυνους επικοινωνίες οι οποίοι θα απαντούν σε ρωτήματά σας καθόλου τη δικιά άρκεια του έργου. Είναι η κυρία Κατερίνη Κυριακίδου που θα σας μιλήσει, η κυρία Ειρήνη Λιάδου, η κυρία Μαρή Καμπλέ και για υπεδαγωγός μας και η κυρία Βασιλική Αθανασίου. Οπότε τώρα γνωρίζετε την ομάδα μας και είστε ποιους απεθύνεστε κάθε φορά που επικοινωνείτε είτε μέσω της φόρμας επικοινωνίας είτε μέσω του τηλεφώνου. Και φυσικά ο υπεύθυνος του έργου ο κύριος ο Βασίλης Ομάτσος που σας έκανε την παρουσίαση που είναι υπεύθυνος για το συνολικό έργο των σχεδιών δράσης. Θα ήθελα επικραματικά πάλι να αναφερθώ στο διάγραμμα ροείς που έχουμε ετοιμάσει. Έχουμε κάνει ένα σχέδιο για το πώς θα δεχτούμε όλη τη ροή και όλη την πληροφόρηση από εσάς και πώς θα την κατανοούμε ανάλογα. Μπορείτε να δείτε εδώ ότι έχουν σταλεί προσοκήρυξη και πρόσκληση στα υπάλλωπο σας είχαν αναφέρει στις 24 του Οκτωμβρίου. Μετέπειτα θα γίνει η ηλεκτρονική και τα θεκηδρομική υποβολή από εσάς των προτάσεων μέχρι τη 21 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι προτάσεις από το νόησες από εμάς. Θα γίνει αξιολόγηση των προτάσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα δοθούν εγκρίσεις από εμάς για κάθε σχέδιο δράση που θα υποβάλλεται. Το θέμητό μας είναι να υπάρχουν 398 σχέδια δράση που θα υποβληθούν και να τα αξιολογήσουμε και να περάσουν και να ξεκινήσετε τις δράσεις σας. Από εκεί και πέρα η έγκριση των σχεδίων δράσης θα γίνει με δύο τρόπους. Είτε ότι το σχέδιο δράσης που θα δούμε είναι άρτιο και δεν έχει κανένα πρόβλημα σύμφωνα με τον οδηγό υποβολής που σας έχουμε δώσει, θα σας στείλουμε μια επιστολή έγκρισης προς εσάς και θα μπορείτε να ξεκινήσετε τις δράσεις σας στο διάστημα το οποίο αναφέραμε. Άμα χρειαστεί να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο, είτε επισημάνσεις από εμάς, θα πρέπει να ξανασταλεί το σχέδιο σε εμάς και να το δούμε μαζί με την ομάδα έργου μας, να προβούμε στις κατάλληλες παρατηρήσεις και να το ξαναυποβάλλετε. Θα δείτε ακριβώς τον τρόπο υποβολής μετέπειτα στις παρουσιάσεις που θα κάνουνε τα παιδιά. Εδώ θα θέλω να αναφερθώ επίσης τέλος επιγραμματικά πάλι στον τρόπο επικοινωνίας που έχουμε σαν φορέας εμείς μεταξύ σας. Έχουμε δημιουργήσει κάποιους διάβολους επικοινωνίας, τους λέμε, με όλα τα επαγγελματικά ηλικία της χώρας για την υποστήριξη τους στα σχέδια δράσης. Το πρώτο πράγμα που έχουμε κάνει είναι η δημιουργία της ιστοσελίδας στον οποίο μπορείτε να αναφέρεστε και να παίρνετε πληροφορίες, όπως βλέπετε τα βήματα που θα αναφερθούν από τα επόμενα μέλη της ομάδας. Σε δεύτερη φάση έχουμε βάλει μια φόρη με επικοινωνία στην ιστοσελίδα, μέσα στην οποία θα μπορεί κάθε άτομο που μπαίνει στην ιστοσελίδα και έχει ένα ερώτημα να υποβάλει το ρέωτημά του ηλεκτρονικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να παίρνει απάντηση από εμάς. Υπάρχει ομάδα έργου γι' αυτό η στελέχωση, οπότε άμεσα θα παίρνει τα απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Το τρίτο είναι το τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξη που έχουμε κάνει, πάλι με τα ίδια άτομα, στο οποίο σε πρώτη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη φόρη με επικοινωνίας και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι' αυτό. Όχι γιατί δεν θέλουμε να μιλάμε μαζί σας τηλεφωνικά, αλλά γιατί θέλουμε τα ερωτήματά σας, τα οποία μπορεί να είναι ερωτήματα κι άλλων επάνω, να τα παρουσιάσουμε στην ιστοσελίδα, ώστε κάθε φορά που κάποιος έχει αντίστοιχο ερώτημα να μπορεί να ενεμερωθεί κατάλληλα. Οπότε παρακαλώ, πρώτα χρησιμοποιήστε τη φόρη με επικοινωνίας και μετά το τηλεφωνικό κέντρο μας. Και τέλος, έχουμε ένα σύστημα καταχώρησης αιτημάτων, στο οποίο θα πεθεθεί ο κύριος Βασίλης Μπιλμπίλης και θα σας εξηγήσει μέσα για κάθε πάλ, πάλι ένα τρόπο διαδικασίας ερωτημάτων συγκεκριμένα για τις υποβολές των σχεδιών δράσης. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και ελπίζω να σας φανούνε και επόμενες παρουσιάσεις που θα αναφέρονται πιο τεχνικά, ώστε πρέπει να κάνετε ενδιαφέρον. Στο τέλος των παρουσιάσεων θα μπορείτε να αποβάλετε και κάποια ερωτήματα μέσω μικροφών, όπως κάναμε. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.