ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 12-08-2021 (Δήμος Χαλκιδέων, 2021)
: Καλησπέρα κυρίες συνάδελφοι, με ακούτε, ακούγω με. Καλησπέρα. Καλησπέρα, καλησπέρα πρόεδρε. Καλησπέρα, καλησπέρα. Καλησπέρα σε όλους. Να πάρουμε παρουσίες, έτσι. Γουρνής Βασίλιος, παρόν. Το Γιάννη Σοφία Αναμέλλα. Ψυχογιού, Ναστασία Παρούσα. Καλησπέρα. Ψυχογιού, Ναστασία Παρούσα. Αϊδήν Ελένη Παρούσα. Σπανόστιο Φάνης, παρόν. Κώσταρος Χαράλαμπος, παρόν. Σέρας Δημήτρος, παρόν. Λιβαδίτης Ελευθέριος, παρόν. Συγκλαρινίδο Παρούσα. Παπαγερκόπουλος Νικόλος, παρόν. Ρίγος Κωνσταντίνος, παρόν. Νέζη Σιόννης, παρόν. Μεγάλο Κατερίνη, συνδέθηκε αναμένετ. Καρβούνης Κωνσταντίνος, παρόν. Κεράτσας Μιχαήλ, παρόν. Η κυρία Κυριάκου, νομίζω πως δεν είναι μέχρι στιγμής παρούσα. Ο κύριος Βουραντάς Γεώργιος, παρόν. Τζέλλ Αναστασία Μιουσαπούσα. Καθαροσπόρης Βασίλειος. Απόν, κύριε Πρόεδρε. Σλακώνη Κορτηρούλα, πούσα. Βαβουλιώτης Ιωάννης, παρόν. Καραμούζης Παναγιώτης, παρόν. Κόρδης Δήμος, απόν. Μπάρθος Κωνσταντίνος, απόν. Σομόκος Μιχαήλ, απόν. Κουτουλής Δημοσθένης, παρόν. Παναγιωτάκος Παναγιώτης, απόν. Σιβήκα Γρανέτα, απόν. Σταματούκος Ευάγγελος, αρων. Καλαθέρις Αναστάσιος, παρόν. Σιόλιας Νικόλαος, παρόν. Μιτζιφύρη Ελένη του Αλεξάνδρου. Παρούσα. Μιτζιφύρη Ελένη του Αθανασίου. Απούσα. Μπάκας Ιωάννης, παρόν. Τρενταφύλλο Αθανασίος, παρόν. Κόντου Πιτζίνη Βασιλική, παρούσα. Γεωργαλάς Νικόλαος, παρόν. Ζέριφας Κωνσταντίνος, παρόν. Και Πάνος Γεώργιος, πίσω που αναμένετε. Λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, έχουμε παρτίες. Θα ξεκινήσουμε τη συνέντριαση. Δώστε μου μισό λεπτό, μισό λεπτό ανοιχτή καλόσυνη. Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε λίγο με την ενημέρωση της Δημάρκου. Καλησπέρα. Δεν ακούμε. Μ' ακούτε? Γιατί δεν μ' ακούτε? Ωραία καλύτερα. Ακούγεστε, ακούγεστε, Δημαρχέ. Ακούγομαι? Ακούγε. Ναι, εντάξει, καλά. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Οι μέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερος δύσκολος, όπως ήταν και ο Περσινός Αύγουστος. Έτσι και αυτές οι μέρες είναι πάρα πολύ δύσκολος για όλο τον ομό της Εύης και για το νησί μας. Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε στην Εύβοια τις καταστροφικές πυρκαγιές, που για μια εβδομάδα έκαιγαν σχετικά όλη την Βόρεια Εύβοια. Δεν θέλω να πω πολλά, διότι αυτά είναι θέματα σίγουρα που θα απασχολήσουν και τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων που επιπλήγησαν, όπως επίσης και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Θέλω να σας ενημερώσω σχετικά με το τι έκανε στις μέρες αυτές. Καταρχάς, σε επίπεδο λήψης επιπλέον μέτρων προστασίας και δευτερευόντως στο θέμα της παροχής συντρομής και βοήθεια στους ανθρώπους, στους πυρόπητους και σε όλη αυτή, τέλος πάντων, την επιχείρηση και για την κατάσταση της πυρκαγιάς, αλλά και στη συνέχεια για την αποκατάσταση των περιοχών αυτών που επίλυσαν. Να πω καταρχάς ότι στο Δήμο Χαλκιδέων είμασταν την προηγούμενη εβδομάδα σε κατάσταση συναγερμού, για δύο ημέρες σε κατάσταση 5 και για αρκετές ημέρες σε κατάσταση πολύ ψηλού κινδύνου 4, όπως επίσης σε κατάσταση ψηλού κινδύνου 4 είμαστε και για αύριο. Αυτές είναι οι προβλέψεις που μας έρχονται κάθε φορά από την πολιτική προστασία και μας αποστέλεται σχετική ειδοποίηση και ηλεκτρονική ελληλογραφία. Εμείς ότως ή άλλως από τις αρχές του καλοκαιριού και κάνοντας και στο, συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, αλλά και τώρα που είχαμε την κατάσταση συναγερμού με συγκεκριμένα mail, είχαμε, από πριν από τις προηγούμενες μέρες, από τις αρχές του Αυγούστου, επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς πυροδραστητική υπηρεσία, εθελοντές, λιμανικό αστυνομία, ούτως ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός και βέβαια, είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Τα μηχανήματα δηλαδή του Δημού και το προσωπικό είναι έτοιμο. Παρ' όλα αυτά τις ημέρες αυτές που περάσανε, είχαμε μια αυξημένη ανησυχία, καθώς αντιλαμβάνεστε ότι όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, στο συνολό τους, επιχειρούσαν στο μέτωπο της βορειοεβίας, για το νομό μιλάω, για την πυροσβεστική υπηρεσία του νομού, οι αστυνομικές δυνάμεις επίσης ήταν εκεί, το λιμανικό παρήχε βοήθεια με τη μεταφορά ανθρώπων από θαλάσεις με τις εκενώσεις, που πραγματοποιήθηκαν. Οπότε, εμείς έπρεπε να κάνουμε και το παραπάνω... Λίγο να το κλείσεις Κατερίνα, ακούγε σε λίγο Κυριάκου. Έπρεπε λοιπόν να κάνουμε και αυτό το επιπλέον, δηλαδή ουσιαστικά να εντύνουμε και τη φύλαξη των περιοχών μας και να οργανώσουμε και περιπολίες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον οποιοδήποτε πιθανό κίνδυνο της καγιάς. Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας και την άριστη συνεργασία των ομοσπονδιακών θυροφυλάκων, οργανώσαμε και συνεχίζουμε και σήμερα και θα γίνονται και μέχρι τέλος Αυγούστου περιπολίες σε όλο το Δήμου και του Δήμου, αλλά και διαθέσιμα των θυροφυλάκων και άλλων εθελοντών, όπως της ομάδας 4x4 ή της εθελοντικής ομάδας διάσους πολιτών. Οι περιπολίες αυτές, εννοείται ότι αν είμαστε σε κατάσταση ναγερμούν, θα ενταθούν. Επίσης, έχουμε βάλει επιπροσθέτως φύλαξη κατά τις νευτερινές ώρες στα αλσύλια της Κανύφου και σε όλη την περιοχή των εργατικών κατοικιών του Μπαταριά και του Αγίου Κωνσταντινού για Μαρίνα, σε αυτές τις περιοχές. Και στο αλσύλιο του Χάρου επίσης. Και βέβαια, έχουμε κάνει και έναν συντονισμό με την ύπαρξη πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου, τα οποία έχουν τον πλήρη εξοπλυθμό και είναι σε τιμό, τα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία. Υπάρχουν και υδροφόρες. Ήταν λίγο ιδιαιτέρως δύσκολη όλη αυτή η οργάνωση, όχι γιατί δεν έπρεπε να την κάνουμε, αλλά γιατί τελούσε υπό ένα καθεστώς μεγάλης ψυχολογικής πίεσης λόγω των μεγάλων προβλημάδων που αντιμετώπιζε η Βόρεια Έμπια. Όταν, για παράδειγμα, θέλαμε να έχουμε σε ετοιμότητα μισθωμένα μηχανήματα ή μισθωμένες υδροχώρες, τους οποίες τις έχουμε πάντα στο σχεδιασμό μας να τις έχουμε, αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, καθώς το σύνολο των υδροφόρων και των μηχανωμάτων είχαν διατεθεί για τη Βόρεια Έμπη. Συνεχίζουμε, λοιπόν, σε ένα επίπεδο αυξημένης σφύλαξης και προσοχής σε ένα πλήρες επίπεδο ετοιμότητα στο ανθρώπινο, δυναμικό και στο μηχανολογικό μας εξοπλισμό και ελπίζουμε να μη συμβεί τίποτα, γιατί δεν σας το κρύβω, ότι ακόμα και χθες το βράδυ με τις βροχές δεν κοιμηθήκαμε προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα για να δούμε αν τυχκόν χρειαστεί να παρέμβουμε. Σε επίπεδο τώρα συνδρομής βοήθειας στους πυρόπληκτους θα πω ότι όπως μας δήθηκε από την περιφέρεια στερεάς Ελλάδας από την πρώτη στιγμή στο Δήμο Χαλκιδέων, είμασταν διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε προσωρινά τους ανθρώπους που ερχόντουσαν από τις περιοχές που είχαν εγκαινωθεί. Για το σκοπό αυτών των ανθρώπινων, διατέθηκε το Χριστούνα Στήριο Χαλκιάννα Στασιάδη στην Πειραϊκή Πατρία το οποίο ουσιαστικά στήθηκε με λίγες ώρες και ήταν ένας χώρος που είχε κλιματισμό, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό και κάποιοι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν για 2-3 μέρες εκεί οι οποίοι στο σύνολό τους ήταν παραθεριστές στην περιοχή της Αγίας Άννας και μόλις άνοιξε και η Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας λόγω των περκαϊκών συναντική, οι άνθρωποι μετέβησαν στο σύνολό τους τα σκεφή. Επίσης, θέλω να πω ότι στο δήμο τους παρήχαμε, οργανώσαμε ουσιαστικά όλη την διαμονή τους εκεί φροντίζοντας δηλαδή για να υπάρχουν κοαλέτες, σχημικές τουαλέτες όπου μπορούσαν να βοηθούν ψυγεία, ένα μεγάλο δείκτυο εθελοντών το οποίο το έτσι προσεύχεται μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό. 24 ώρες το 24 ώρα υπήρχε κάποιος ερετός από τη Δημοτική Αρχή στο χώρο ο οποίος είχε και τον συντονισμό και την ευθύνη για την διαμονή. Ο χώρος δεν φιλοξενείται κανένας άνθρωπος εκεί, ο χώρος αυτός είναι κλειστό. Σας είπα, είχε την έννοια της προσωρινής φιλοξενίας και αυτό το τονίζω περισσότερα επειδή ακούστηκαν διάφορα. Γιατί πάνε, πάνε, δεν τους πάνε εμείς, δεν παίρνουμε κάποια απόφαση, γιατί πάνε τους ανθρώπους, γιατί πάνε και τους ανθρώπους, γιατί πάνε και τους ανθρώπους, γιατί πάνε και τους ανθρώπους, γιατί πάνε και τους ανθρώπους, γιατί πάνε και τους ανθρώπους, γιατί πάνε και τους ανθρώπους εκεί στο γήπεδο και δεν τους πάνε στο παλιό νοσοκομείο ή κάπου άλλου. Θέλω να σας πω ότι οι φιλοξενείες αυτές ήταν προτεγνές. Το τι με λυγενέσαι μετά με τους ανθρώπους οι οποίοι θα μείνουν χωρίς σπίτια, έχουν μείνει ήδη χωρίς σπίτια και μετά από την καταγραφή είναι ένα θέμα που σιγουρα θα διαρευνηθεί αρμοδίως και πιστεύω να βρεθούν και εσείς και οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να έχουν αξιοπρεπείς διαμονές όπου και αν μείνουν. Επίσης στη Νέα Αρτάκη στο πρώτο δημοτικό λιωξανήθηκαν 20 με 25 άτομα, τα οποία επίσης έχουν φύγει. Θα πω ότι... ...και ο αντιδήμαρφος εκεί ο κ. Κώσταρος φρόντισε και τους βρήκε σπίτια διαθέσματα προκειμένου να μείνουν. Ήταν άνθρωποι δηλαδή που ήρθαν από μόνοι τους, είχαν κενός περιοχές χωρίς καμία κατεύθυνση και δεν είχαν που να μείνουν. Και τους φροντίζαμε και τους τακτοποιήσαμε όλους. Στους ανθρώπους αυτούς παρεχόταν και σίτιση. Και από εθελοντές, οι οποίοι μαγείρευαν και οι παλίτες. Στη Νέα Αρτάκη επίσης δεν φιλοξενείται κανείς αυτή τη στιγμή. Και στο ΔΟΠΑΧ διατέθηκαν εκεί κάποια δωμάτια για τη φιλοξενή ενός μικρού αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι είναι μύμβοροι σχετικά. Δηλαδή δεν χρήζουν με νοσοκομιακής περίθλεψης, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν διάφορα προβλήματα, ηλικιωμένοι, χρειάζονται συνοδό. Αυτούς λοιπόν δεν τους αφήσαμε να μείνουν εδώ, Χαλκιά Αναστασιάδη. Διαθέσαμε τις έδουσες στο ΔΟΠΑΧΟ, τους παρήχαμε όλοι στη Σανέζη για να μπορέσουν να μείνουν εκεί σε δωμάτια. Συνδράμμα με τους πληγέντες δήμους, με όποια βοήθεια ζητήθηκε σε επίπεδο υποστήριξης. Παρλώς χάρη, δύο ιδραυλικοί της ΔΕΙΑΧ είναι εδώ και πολλές ημέρες επάνω και εργάζονται εμπειροί ιδραυλικοί με μεγάλη δινόση για τις αποκατάσεις. Στο Δήμομα του Δύο Λίμνης Αγίας Άννας και εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών της ιδροδότησης. Στήλαμε ιδροφόρα από την πρώτη στιγμή που έπιασε, από την πρώτη μέρα που έπιασε την Πακαγιά, από την Τρίτη. Είμαστε στη διάθεση των δημάρχων να συνδράμουμε όπως μας ζητηθεί σε ανθρώπινο, δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή σε επίπεδο συνεργασίας δήμων και προσφέροντάς τους και με όλη μας την καρδιά και όλη την εμπειρία μας ως προς την διαδικασία των αποζημιώσεων. Θα πω ότι επισκεφτήκαμε μαζί με τους αντιδημάρους του Δύρο Πάνο και του Δύρο Γουρνή προκειμένου να διαρευνήσουμε τι μπορούμε να προσφέροντας. Μάλιστα την ημέρα που πήγαμε πάνω προχθές τη Δευτέρα, το μέτωπο στη Μυστία ήταν σε εξέλιξη. Ήταν δύο μέτωπα σε εξέλιξη, ένα στη Γαλατσώνα και ένα στις Καματριάδες. Επιτρέψτε μου να πω ανθρωπινως κάποια πράγματα που διαπίστωσα και τα είπα σήμερα και κατά τη συνεντρία της ΠΕΔ της Στερεάς Ελλάδας. Η Βόρεια σέβη, όπως την ξέρουμε, δεν υπάρχει πια. Ο Γιώργος, ο Τσαπουρνιώτης, επιτρέψτε μου να πω και δεν είναι ιδιωξία κανενός, η δημήτρα με 80% του δίνου, που είναι 500.000 περίπου στρέματα έχουν καεί και βέβαια οι ζημίες δεν είναι μόνο στο περίπου, δεν χρειάζεται να σας τα πω εγώ, είναι τραγικές και για την τοπική οικονομία και όχι μόνο. Επειδή το περιβάλλον της Βορειοβίας όπως επίσης και η οικονομική ανάπτυξη της Βορειου Εβίας και η οικονομική ροή επηρεάζει όλο το νησί μας, επηρεάζει και το Δημοχαλυπηδαίο. Αυτό λοιπόν που διαπιστώσαμε και διαπίστωσα και εγώ η δύο ισόμασι, είναι την ανάγκη επιτέλους να υπάρχει ένας πολύ σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός ξεκινώντας από την κεντρική διοίκηση στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφικών φαινομένων. Από εδώ και στο εξής τα φαινόμενα αυτά θα είναι συχνά, είτε οι δήμοι έχουμε περισσότερα μηχανήματα, είτε έχουμε λιγότερα μηχανήματα, είτε έχουμε περισσότερο προσωπικό, είτε λιγότερο προσωπικό. Εγώ μετέβη στο μέτωπο και στο ένα μέτωπο συντώνιζε ο Φάνης Εσπανός και στο άλλο μέτωπο συντώνιζε ο δήμαρχος ο Γιάννης Ογδοδιάς. Και σας ρωτώ, όπως τα είπα και στην ΜΠΕΤ σήμερα, οι δήμαρχοι πρέπει να συντωνίζουν τις επιχειρήσεις αυτές τις περιάρχες. Πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας. Οι καταστάσεις αυτές είναι εμπόλεμες καταστάσεις. Ο Γενικός Γραμματέας τότε και σήμερα ο Φυπουργός ο Κύριος Χαρδαλιάς μας είχε παρουσιάσει στην ΜΠΕΤ Στερεάς Ελλάδας ένα ολόκληρο σχέδιο για την αντιμετώπιση, για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η πολιτική προστασία. Το σχέδιο ουσιαστικά, πέρα από τις δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, την πυροσβεστική, την αστυνομία και όλα τα άλλα σώματα ασφαλείας, περιελάμβαν ένα γενικό συντωνιστή σε κάθε περιφερειακή, σε κάθε περιφέρεια, ο οποίος ουσιαστικά θα έχει και την κύρια ευθύνη σε δύσλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και προέβλεπε και την στελέχωση των δήμων και με προσωπικό και με μηχανήματα. Εκεί λοιπόν θα γινόταν μία της κεντρικής συντωνιστής με τα κατατόπου σγραφεία των δήμων τα οποία θα ήταν πλήρως εξοπλισμένα και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μηχανήματα και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σχέδια τα οποία δεν θα ήταν μόνο στα χαρτιά που μας τα στέλνουν σήμερα γιατί έχουμε κρίνει πάρα πολλά σχέδια και έχουμε εφαρμόσει πάρα πολλά σχέδια, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχει μία διαφορετική μετώπιση σε αυτές τις πάρα πολύ επικίνδυνες περιπτώσεις. Να πω περισσότερα, δεν είναι και το θέμα του Δημοτικού Συμπουλίου, αυτό ούτε και θέλω να σας κουράσω. Αυτό που θέλω να δηλώσω είναι την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, όπως τη δήλωσα από την πρώτη στιγμή και νομίζω ότι εκφράζω όλο το Δημοτικό Συμβούλιο στους δύο δήμους που επλύγησαν στους συνανθρώπους μας, που καταστράφηκαν από την πύρινη αυτή η Λέλαπα, γιατί η καταστροφή δεν είναι μόνο η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Είχαμε στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας ένας περίπου 10.000 ζώα που κάηκαν στις πυρκαγιές. Έχουμε ένα δάσος και μια περιοχή χαρακτηρισμένη να τούρα καταστραμμένο. Έχουμε θάνατος επαγγέλματα όπως αυτά το ριτινοκαλλιέντητων ή των μελισσοκόμων, αγροτών, φινοτρόφων. Έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία σίγουρα θα περάσει ο τουρισμός στην Βόρεια Εύβοια. Και επειδή ξέρετε το ζήσαμε και εμείς τον Αύγουστο, όσο τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμένα πάνω στους δημαρχούς, υπάρχει ανταπόχρηση, συνδρομή, βοήθεια, τα πάντα. Αυτά μου στα φώτα της δημοσιότητας αναπόχρητα κάποια στιγμή θα σβήσουν και τότε θα ξεκινούνται σοβαρά προβλήματα. Γι' αυτό, πρέπει να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο για την ένδυα, για την ανάκαμψη της ένδυας. Όπως πρότεινα και στην Μπεθ σήμερα, είναι πάρα πολύ σημαντικό για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Που με πώς θέλουμε να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια, να εφαρμοστεί και ένας ειδικός πολοδομικός σχεδιασμός. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 44-47 του 2016, θα περιλαμβάνει τη χορική οργάνωση και ανάπτυξη των περιοχών και να εφαρμοστούν σχέδια υπερτοπικής σημασίας, τα οποία δεν θα σταματάνε σε ένα δήμο. Θα περιλαμβάνουν όλη την ένδυα. Και βέβαια, ο κύριος επιδέχει υποκατηγορίες στο άρθρο αυτού του νόμου. Η πρώτη περίπτωση που εφαρμόζεται αυτός ο ειδικός πολοδομικός σχεδιασμός είναι στα προγράμματα πράπλασης περιβαλλοντικής προστασίας για την τόψη των συνεπιών από φυσικές καταστροφές. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο, στόχευση και οργάνωση, πέρα από τις αποκαταστάσεις όλων αυτών των ανθρώπων που επηλεγησαν, το οποίο θεωρώ ότι ο δεδομένος του πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σχεδιασμός και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για το πώς θέλουμε τον τόπο μας. Και όταν λέω τον τόπο μας, αναφέρομαι σε όλο το νησί της Έδειας. Θα σταματήσω εδώ. Είναι πάρα, πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να πούμε. Είμαστε στο πλευρό των λιγισών περιοχών ως δημοσχαλκιδέων. Κάποιο επίπεδο θα ελπίζουμε αυτά τα γεγονότα να είναι τα τελευταία που βιώνουμε στην περιοχή αυτή. Όσον αφορά τώρα, να κάνω μια και να μιλήσετε μετά, αν θέλετε συνορικά να σας κάνω μια μικρή ενημέρωση για το COVID, όσον αφορά στα κρούσματα μόνο, δεν θα πω περισσότερα. Θα πω ότι έχουμε τη θετική τάση στα κρούσματα. Το μήνα Ιούλιος και στις 28 Ιουλίου είχαμε 500 κρούσματα. Νομίζω σε αυτό θα πει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλο και για το μήνα Αύγουστο τα ενεργά κρούσματα, τη Δευτέρα 2-8 ήταν 245 και η Δευτέρα 9-8 είναι 323, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει τάση ανώδης στα κρούσματα. Αυτά είχα εγώ να πω, κύριε Πρόεδρε, σαν αρχή. Να δώσω το λόγος επικεφαλής. Θα θέλετε να κάνετε μια αναφορά όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της ενημέρωσης της Δημάρχης. Κύριε Παγώνη, σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συντάρκοι, εκφράζουμε και εμείς με τη σειρά μας την αμέριστη συμπαράσταση σε αυτή την καταστροφή που έγινε στη Βόρεια Εύβοια, σε μια περιοχή όπως χαρακτηρίστηκε από τη Δήμαρκο που είχε συμπαγές δάσος με ό,τι αυτό σημαίνει, με ό,τι ζωή είχε εκεί. Αλλά χάθηκαν περιουσίες και καταστράφτηκε η οικονομία τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας έλλειψης μέσω, αλλά και συντονισμού απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο, φαρά και σωπ της διακηρύξης έγινα στις αρχές του καλοκαιριού, ότι όλα ήταν έτοιμα, υπήρχε και σκεδιαγμό, υπήρχαν και όλες εκείνες οι προϋποφέσεις και τα μέσα για να αποτραπεί οποιοδήποτε φαινόμενο προκύψει το καλοκαίρι με τις πυρκαλιές. Αυτό απαιδείχθη ότι ήταν μια φούσκα που έσπασε, δεν υπήρξε κανείς απολύτως συντονισμό, δεν υπήρχαν τα μέσα, δεν υπήρχε σχέδιο και ό,τι σώθηκε, ό,τι σώθηκε, σώθηκε από τους εφελοντές που τους έχουμε ιδιαίτεροι νομίζω, τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη και από τους ίδιους τους κατοίκους που έμειναν στα χωλιά και δεν τα εγκατέλειψαν στις περιουσίες τους για να σωθεί. Αυτό ας μας γίνει ένα μάθημα και τουλάχιστον να μην παίρνουμε απλώς κάποια χαρτιά να τα φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λέμε αυτό είναι το σχέδιο, αλλά να γίνονται και ασκήσεις. Για παράδειγμα, ξέρω ότι σε όλη αυτή την περίοδο, σε όλη αυτή την περίοδο που υπήρξε το έντονο πρόβλημα, δεν κλείθηκε καν το συντονιστικό Συμβούλιο. Δεν κλείθηκε, τουλάχιστον από ό,τι γνωρίζω θα σας πει και ο κ. Μπαντούνας, νομίζω ότι δεν κλείθηκε να γίνει ένα συντονιστικό τουλάχιστον για τις δράσεις του Δήμου απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Το πιο σοβαρό όμως και το πιο μεγάλο είναι να μην αρκεστούμε στις ανακοινώσεις που γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις και στο παρελθόν έχουν γίνει πάμπολες. Ξέρετε τι έγινε στο Μίστρο με τη φωτιά του 2007 και ποιες ήταν οι συνέπειες μετά τόσο το 2009 όσο και πέρσι από αυτή την πλημμύρα. Πρέπει να ακολουθήσουν έντονα χερικά φαινόμενα και το χειμώνα τα οποία θα είναι ακόμα πιο καταστροφικά και θα βάλουν την ταφόπλακα σε όλη αυτή την οικονομία σε ό,τι έχει απομείνει σε αυτή την πανέμορφη περιοχή. Με αυτή την έννοια πρέπει να πιέσουμε σε κάθε κατεύθυνση και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τόσο οι μελέτες όσο και τα έργα με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Το προηγούμενο φαινόμενο είναι το δικό μας με το ότι έγινε τον Αύγουστο ένα χρόνο πριν στο Λιλάδιο με τις υποσχέσεις ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2020 θα είχαν ολοκληρωθεί μελέτε. Θα είχαν οριοβεθεί ο Λίλαντας. Θα είχαν γίνει έργα. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση που τώρα ξεκινούν να γίνουν έργα και εύχομαι ο πετινός χειμώνας να μην έχει ακραία φαινόμενα ώστε να μην μείνει πάλι ο τόπος μας στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Γιατί ούτε η φύση επιτίθεται, ούτε ο στρατηγός άνεμος μας φταίει. Φταίει η αδυναμία μας να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την καταστολή αυτών των καιρικών φαινομένων που απ' ό,τι ακούγεται και όλοι το έχουμε αντιληφθεί θα είναι συχνά πυκνά λόγω της εκκληματικής ελλαγής. Εκφράττως ολοκληρώνω, εκφράττως για άλλη μια φορά τη συμπαράστασή μας στους συναδελφούς της Δημάχης όσους όλους οι καθήτους της περιοχής που και εγώ έχω μια συναισθηματική σχέση με την περιοχή που για κάποια χρόνια υφηρέτησα στην περιοχή και νομίζω ότι την ξέρω πάρα πολύ καλά. Λοιπόν, κύριε Καλαθέρη σας ακούμε. Κύριε Καλαθέρη, ανοίξτε το μικρόφωνο σας αν έχετε την καλόσυνη. Καταρχάς να συμφωνήσω με τη Δήμαρχο ότι έχουμε τη διάθεση να συμπαραγαθούμε κατά τον πιο ολοκληρωτικό τρόπο τις πληγίες περιοχές της ένδυσης. Όμως να συμφωνήσω και με τον Χρήστον τον Μπαγώνη και για αυτά που είπε, τα οποία με βρίσκουν πολύ το σύμφωνο. Σε αυτό το σημείο λοιπόν διαφωνώ με τη Δήμαρχο. Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει η πολιτική προστασία εάν δεν γίνει οριζόντια οργάνωση και λειτουργία της με πρωτοκαθεδρία των οργανισμών πρώτου βαθμού στην τοπική αυτοδείξη. Σήμερα το μακρύ χέρι του κράτους τη χρησιμοποιεί την τοπική αυτοδείξη σαν εξηλαστήριο θύμα. Μπροστά στα κανάλια ήταν μόνιμα οι περιφεριάρχες και οι δήμαρχοι. Η Πύρος Μπεστική, όταν φτάσει στο ΑΜΙΝ ζητάει από τον Δήμαρχο, ο οποίος πιθανόν να είναι και ανημέρωτος να διατάξει την ακένωση των οικισμών που σε πολλές περιπτώσεις προέβη ολέφρια. Αυτά λοιπόν πρέπει να σταματήσουν. Και θα σταματήσουν μόνο εάν πάψουμε να δεχόμαστε αυτούς τους φετφάδες από την Κεντρική Διοίκηση τους οποίους περνάμε από τα συμβούλιά μας μέσα σε ένα πεντάλεπτο και εφισχάζουμε στη συνέχεια. Άκουσα τους προηγούμενους να μιλάνε για το περιβάλλον, για το τι θα εκεί θα γίνει στο μέλλον και και και... Εγώ δεν στέκομαι εκεί. Ρωτώ την κυρία Χοδρογιάννη. Στην επόμενη τριετία ξέρει ή υπολογίζει πόσο θα αυξηθούν οι καρκίνοι του αναπνευστικού ή τα σύνδρομα αναπνευστικής ανεπάρκειας ιδίως στις μικρές ηλικίες. Αυτό είναι το μίζων θέμα στην όλη αυτή η ιστορία. Δεν θέλω να καταχραστώ την ώρα σας. Θα υποβάλλω δυο ερωτήσεις. Πρώτον, έχει εικόνα η Δημοτική Αρχή του πότε έγινε τελευταία αποψύλωση από τα ξερά χόρτα και κλαδιά στις πλαγιές του Λόφου Μπαταριά. Στο Πάρκο του Λαού, ιδιαίτερα στο σημείο που γειτονεύει με τις νεροσουλήθρες. Στο άλσος του Καράμπα. Διότι το να λέμε ότι βάζουμε φύλακες security να φυλάνε, μήπως πάει κάποιος και πετάξει το δαυλί το αναμμένο, αλλά από την άλλη μεριά το υπόστρωμα είναι έτοιμο να δεχθεί το δαφλί. Αυτό είναι η σχήμα οξύμωρο. Και το σπουδαιότερο, κατανοούν η Δημοτική Αρχή επιτέλους, η σημερινή Δημοτική Αρχή, δεν το κάνανε οι προηγούμενες, να απαιτήσει από τη ΔΕΙ την άμεση μετακίνηση του υποσταθμού, στην περιοχή κοντά στο κολυμπητήριο, ο οποίος υποσταθμός, όχι μόνο βομβαρδίζει, και δεν είναι ασήμαντο αυτό, όχι μόνο βομβαρδίζει με ακνοβολία τους αθλητές, τους κολυμπητές, τους μαθητές των γύρω σχολείων, τα παιδιά που πάνε στο πάρκο της φιλοφοριακής αγώγης, θα είναι και εν δυνάμει, εν δυνάμει ορολογιακή βόμβα. Φτιάχτηκε σε μια εποχή που εκεί πέρα ήταν το απότατο όριο της Χαλκίδας, σήμερα είναι στο κέντρο του πολυοδονικού Ιησού της πόλης. Πρέπει να απαιτήσουμε να μεταφερθεί από εκεί και στο μπάνιο όπου θέλουνε, μακριά από την πόλη. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, η κυρία Μητζιφύρη έχει το λόγο. Κυρία Δημάρχη, στο τέλος να απαντήσετε σε όλα όσα έφερε και ο κ. Καλαθέρης. Κυρία Μητζιφύρη, σας ακούμε. Έχουμε συνηθίσει όλοι εκ των υστέρων να συλλυπούμαστε, να εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας, αλλά δυστυχώς δεν κάνουμε κάτι για πρόληψη. Εγώ θα ήθελα να κάνω μια σειρά ερωτημάτων όσον αφορά, άκουσαμε πολύ προσοχή τη Δήμαρχο, πόσα μηχανήματα στείλαμε, τι μηχανήματα ήταν αυτά, πόσα έχουν παραμείνει ακόμη, τι μέτρα πρόληψης έχουν γίνει, έχουν υπαρθεί, πρόληψης, όχι καταστολής, μετά κατόπιν εορτής να βγάζουμε περιπολίες και περιπολίες με ποιούς άραγε, καλέσατε λοιπόν σε περιπολίες άτομα πετώντας το μπαλάκι στους αντιδημάρθους, κατατόπιστους αντιδημάρθους, θα ήθελα να ίξει, θα ξέρω, αυτοί οι εθελοντές αν είναι κάπου καταγεγραμμένοι, δηλαδή μητρώα εθελοντών στο Δήμου Χαλκιδέων, γιατί δικιά σας, στο δικιά σας στέλεθος, προς αρκετό καιρό διαλαλούσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κόσμους εγγεγραμμένος στα μητρώα εθελοντών του Δήμου Χαλκιδέων. Αν μπορώ να έχω κάποια πρόσβαση στα θηκή αυτά, αν μπορώ, περιπολίες γίνανε διαμέσου αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γέναν δηλαδή και λέγανε λάτε εκεί, εκεί και εκεί, πράγμα το οποίο δεν νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο. Αναφέρθηκε κάποια στιγμή ο κύριος Παγώνης στο Μίστρο και πίστευα ότι θα αναφερθεί στα θύματα του Μίστρου, τα πέντε άτομα που χαθήκανε. Όταν είχε γίνει η πρώην Κέδα, αν θυμάμαι καλά, είχε κάνει ένα σεμινάριο τότε για τις Φωτιές και μας είχε καλέσει τους Πέπτους Πολιτικής Προστασίας, ενημερωτικά σας αναφέρω ότι αν αυτοί οι εθελοντές ήταν εγγεγραμμένοι στο Δήμο τότε δηλυφίων μεσαπείων, αυτή τη στιγμή ο κύριος Μπουροδίμος τους έκανε ακόμα φυλακή. Και όμως εμείς τους στέλνουμε ανεκπαίδευτοι, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς οργάνωση, σε περίπτωση ατυχήματος ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, οι αντιδήμαρχοι, η ίδια η δήμαρχος, οι ίδιοι οι εθελοντές μήπως. Μετά όσον αφορά δόθηκε και σημασία και στο κλειστό, τρία κλειστά δέχτηκαν της Ισθίας, του Σιμανταρίου και του Χαλκιάννα Στασιάδη. Αυτό που έβλεπες αντικρίζοντας το κλειστό του Χαλκιάννα Στασιάδη, ήτανε κυριολεκτικά το ένα ράντζο πάνω στο άλλο, έβλεπες τα άλλα δύο στάδια με αποστάσεις, με το νεράκι τους, με κάποια πράγματα. Και μπαίνοντας στο Χαλκιάννα Στασιάδη έβλεπες τους ερετούς να μαλώνουν μεταξύ τους ποιος θα προβληθεί, ποιος θα αυτοπροβληθεί μάλλον περισσότερο από τον άλλον. Εν βάση περιπτώση, αυτό που διακρίνει, που εξακολουθεί και διακρίνει και βαρούσα δημοτική αρχή είναι η προχειρότητα, με την ίδια προχειρότητα λοιπόν που περάσατε τις πλημμύρες το προηγούμενο Αύγουστο, με την ίδια προχειρότητα αντιμετωπίσατε τις καταστάσεις, ευτυχώς που δεν πλήγει ο δήμος μας και ευτυχώς που ήταν ο ρόλος σας βοηθητικός, επικουρικός. Αλλιώς θα είχαμε φτάσει στο σημείο που φτάσαμε στην προηγούμενη χρονιά με τις πλημμύρες που δεν είναι το θέμα μας αυτό. Σε μια άλλη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνω πιο σαφής. Αυτές τις ερωτήσεις θα ήθελα αν μπορεί ο κ. Γουρνίς να μας απαντήσει. Άκουσα ότι ο κ. Γουρνίς και ο κ. Πάνος μετέμησαν μαζί με τη δήμαρχο και στα αλσύλια δεν άκουσα καθόλου για το Πάρκο Κυζικίων. Το αλσύλιο στο Πάρκο Κυζικίων είναι μέσα στο νεστικό ιστό κι αυτό. Δεν άκουσα για φύλαξη. Και πιστεύω φύλαξε προπαγγελματίες, όχι από το παιδάκι δίπλα της γειτόνις σας. Αυτά από μένα, αν μπορούμε να απαντήσουν τώρα, αλλιώς κάποια άλλη στιγμή. Λοιπόν, έχει κάποιος άλλος κάποια τοποθέτηση λόγω της ώστε να απαντήσει. Ναι. Εγώ θέλω να μιλήσω αν μιλήσουν με θησιρά τους. Λοιπόν, μισό λεπτό, κύριος Μπαντούνας, ο κύριος Σιώλιας. Κύριε Μπαντούνας, σας ακούμε. Νομίζω ότι υπόθηκαν όλα από τους προηγούμενους ομιλητές ότι η Εύβοια έζησε έναν ηφιάλτη μια τραγική εβδομάδα. Και όχι μόνο η Εύβοια αλλά και η Πελοπόννησος αλλά και η Αθήνα. Τώρα για τις ευθύνες, για το σιεδιασμό και για όλα όσα μπορούσαν να είχαν γίνει και δεν έγιναν, έχουν υποθεί και θα ξαναυποθούν. Όμως, όσον αφορά τη Χαλκίδα, είχε συνεδριάσει το συντονιστικό, νομίζω τον Ιούνιο, με την παρουσία όλων και από τον δήμο της Χαλκίδας, της αστυνομίας, πυροσβεστικής, στρατός, όλοι. Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, έγινε άλλη μια συνεδρίαση, στην οποία πληροφορήθηκα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και επικοινώνησα με τον αντιδήμαρχο, τον Βασίλη Τοβουρνιτου, λέω, Βασίλη, συνεδριάσατε? Ήταν, μου λέει, μια άττυπη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι και οι εθελοντές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, νομίζω ότι είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο, η παρουσία όλων, έστω μια ιδέα, έστω μια πρόταση, έστω ότι οι δέκα θα μπορούσαν να είμαστε 20, εάν χρειαζόταν. Γιατί, τουλάχιστον από τι μου είπε η πυροσβεστική εκφράση στην αδυναμία, έχετε το νου σας τους είπε γιατί δεν έχουμε άλλες δυνάμεις εδώ στη Χαλκίδα, είναι όλοι επάνω στα μέτωπα, έχουμε αδυναμίες, βοηθήστε κι εσείς. Και καλά έκανε και τους, το είπε και καλά έκανε ο δήμος και κυνητοποίησε ως κυνητοποίησε. Όμως αυτές τις περιπτώσεις, δήμαρχε, νομίζω ότι η παρουσία όλων είναι απαραίτητη, είναι επιβεβλημένη. Εδώ δεν διαφοροποιείται κανείς, ο αγώνας είναι κοινός και ο στόχος είναι κοινός. Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε. Όπου πρέπει να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε. Γι' αυτό λοιπόν στα δύσκολα, θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εδώ δεν υπάρχει ποιος είναι μπροστά και ποιος είναι πίσω. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Ευτυχώς για τη Χαλκίδα λοιπόν, τουλάχιστον ευτυχώς, γιατί δυστυχώς για την Εύβοια τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι. Και κάτι άλλο. Είχατε παιδί σήμερα. Και διάβασα 7, 8, 9, 10 προτάσεις που έγιναν από την συνδρίαση της παιδιών. Θα ήθελα μόνος να επισημάνω κάτι. Στην συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, όχι σήμερα μια μεγάλη, 2-3 ώρες πόσο ήταν, και έκανε την αναφορά στην Εύβοια, όσο αναφορά την τοποθέτηση του σταύρου που μπαίνουν σαν επικεφαλής για την ανασυγκρότηση στην Εύβοια, δεν άκουσα να γίνεται πουθενά αναφορά για την περιφέρεια της Τερεάς, τον περιφερειάρχι ενώ και τις υπηρεσίες περιφέρειας, τους δημάρχους, τουλάχιστον των περιοχών που επλήγησαν, τόσο του Τσαπουρνιώτη, όσο και του Κωτζιά. Οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες εκφράζονται μέσα από τα τοπικά συμβούλια, δεν υπάρχουν πουθενά. Λύσης, λοιπόν, δημαρχέ, είσαι δήμαρχος μεγαλύτερης πόλης της πρωτεύουσας του νομού, αλλά και του μεγαλύτερου δήμου, στην Στερεά. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι απαραίτητο και επιβεβλημένο να απαιτήσουμε όλοι μαζί ότι χωρίς την παρουσία, χωρίς τις προτάσεις, χωρίς την βοήθεια στο σύνολο ενώ της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς την παρουσία και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδίκησης. Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί να είναι απόντες οι δήμαρχοι και η περιφέρεια. Υπάρχει η γνώση στην οποία θα μας επιτρέψουν κάποιοι να την κάνουμε πράξη κάποια φορά. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχουν ικανοί άνθρωποι, ας δουν ότι η γραφειοκρατία πολλές φορές εμποδίζει την εξέλιξη των πραγμάτων, ας απλοποιηθεί λίγο τα πράγματα και οι πρωτοβουλίες που θα έχουμε από εδώ και πέρα. Και σαν περιφέρεια αλλά και σαν δήμηνα είναι αυτές που θα μας επιτρέπουν να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες θυμές. Ευχαριστώ. Γιώργο, το επιτελικό κράτος δεν γουστάρει αυτά που είπες. Θέλει κράτος μέτερνικα. Τάσο, επειδή έχουμε μάθει κάποιες φορές να το πηγαίνουμε και κόντρα, θα πρέπει ίσως να κοντράρουμε ώστε τα πράγματα να πάνε εκεί που θέλουν οι τοπικές κοινωνίες που θέλει αυτοδίκηση, γιατί ο ρόλος της αυτοδίκησης στο κάτω κάτω αυτός είναι. Από το στόμα σου και σε όλον που ακούνε τα αυτοί. Ο κύριος Κιόλας και ζητήσει λοιπόν το λόγο. Σας ακούμε κύριος Κιόλας. Δεν αρκεί η συμπαράσταση μόνο και η έκφραση αλληλεγγύης στους ανθρώπους. Θα πρέπει όλα αυτά τα φαινόμενα που η κλιματική αλλαγή θα μας τα επιβάλλει από εδώ και πέρα να τα αντιμετωπίζουμε προτρέχοντας. Και αυτό φαίνεται ότι δεν ανήκει στη λογική ας πούμε της κεντρικής εξουσίας. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πρώτων πυλών, έχει περάσει την πόρτα. Από κει και πέρα όμως ούτε μπορεί η κλιματική αλλαγή να είναι ένα άλωθι για τα ζητήματα αυτά, τα ζητήματα δηλαδή των καταστροφών αυτής της κλίμακας, τις οποίες θα τις ξαναζήσουμε. Αν δεν βάλουμε μυαλό θα τις ξαναζήσουμε. Φαίνεται ότι αυτός ο συγκεντρωτισμός που υπάρχει μέσω του λεγόμενου επιτελικού κράτους όχι απλά ήταν μια φούσκα, ήταν και μια μπαρούφα ταυτόχρονα. Γιατί ναι μεν φτιάχνονται επί χάρτου σχέδια τα οποία σχέδια όμως δεν περιλαμβάνουν τη γνώση και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών. Η πολιτική που ασκήθηκε σε αυτό το διάστημα που ζούσαμε αυτή την καταστροφή, η πολιτική των εκενώσεων φάνηκε ότι ήτανε εγκληματική. Και μπράβο σ'αυτούς που αντιστάθηκαν και δεν φύγανε από τα χωριά τους, γιατί χωρίς αυτούς θα είχαν χωριστεί χωριά από το χάρτι. Φαίνεται ότι το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη προφανώς έχει κάποιους σχεδιασμούς και αν μιλάτε με τους απλούς ανθρώπους, όχι τους δημάρχους, όχι τους αντιπεριάρχηδες ή τους αντιδημάρχους των περιοχών, φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια οργή και μια τεράστια καχυποψία. Όποιον από τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, ρωτήσετε, θα σας πω ότι υπήρχε ένα σχέδιο. Δεν το αποδέχομαι άκρητα. Μπορεί να είναι και ένα σχέδιο από αυτά που λέμε τα συνομοσιολογικά. Όμως, να δούμε λίγο και τις συμπτώσεις που υπήρχαν για τα ζητήματα των ανεμογεννητριών που μερικές μέρες πριν η RAE έδωσε τις άδειες για εγκατάσταση εωλικών βάρκων στη Βόρεια Εύβοια. Να δούμε το ζήτημα που ακούγεται και δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ότι ετοιμάζονται επενδυτές να φτιάξουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στις υπέροχες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας. Και να δούμε και το ζήτημα αυτόν τον αναδασσόσου. Αφήστε τη φύση ήσυχη. Μπορεί από μόνη της να αναγεννηθεί. Δεν χρειάζονται ούτε υβρίδια να πάμε να φυτέψουμε στα δάση που κάηκαν. Γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο πανηγύρι που θα γίνει από τις μεγάλες εταιρείες. Και οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να μείνουν στον τόπο τους να τον αναγεννήσουν. Καλό θα είναι λοιπόν να καταλάβει και η κεντρική κυβέρνηση ότι αυτά τα πράγματα πια δεν μπορούν να περπατήσουν. Εγώ θα έλεγα ότι θα ήταν σωστό ο κ. Μητσοτάκης που έκανε το διάγγελμα να καταργήσει οποιαδήποτε άδεια έχει δοθεί για νεμογενήτριες στη Βόρεια Εύβοια. Επίσης να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός ιδιαίτερα για το νησί το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και όχι μόνο στο επίπεδο του περιβάλλοντος που είναι το κυρίαρχο αλλά και στο επίπεδο της οικονομίας. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας κόσμος κοντά στις 50.000 οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα. Τα σπίτια μπορεί να φτιαχτούν και με τον τρόπο που λέει η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούν να φτιαχτούν. Δεν μπορεί ένας που έχει χάσει το σπίτι του να βρεθεί και χρεωμένο στο κράτος με το άτο κοδάνιο. Αυτό είναι να μην το χαρακτηρίσω δηλαδή. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει ο σχεδιασμός αυτός που θα υπάρξει να περιλαμβάνει, να εμπεριέχει τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία πρόληψη, καμία καταστολή αν οι άνθρωποι που ζούνε και ξέρουν τον τόπο τους καλά να είναι εκτός. Κυρία Δήμαρχε, σε σας απευθύνομαι γιατί εσείς έχετε την παγκέτα. Αν θα πάμε λοιπόν σε έναν χορταξικό σχεδιασμό δεν μπορεί να είναι εκτός της υπέροχης, σε ισαγωγικά επιτροπής υπό τον κ. Μπένο, δεν μπορεί να είναι απ' όντες. Οι τοπικοί άρχοντες, ακόμα και οι συνετερισμοί των ριτινοκαλλιεργητών, των μελισοκόμων, των κτινοτρόφων της Βόρειας Έββειας, ακόμα ακόμα και οι άνθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Εγώ θα σας πρότεινα λοιπόν, όπως εγώ θα το κάνω από την επόμενη βδομάδα ένα δύο ημέρα να πηγαίνετε στη Βόρεια Έββεια να έχουμε μία έτσι εικόνα καθαρή. Να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Να μιλήσουμε με τους απλούς ανθρώπους, να ακούσουμε τους απλούς ανθρώπους δεν χρειάζεται να τους πούμε εμείς τις σοφίες μας να τους ακούσουμε και να κρατήσουμε από αυτά που θα μας πούμε τα σοφά τους λόγια, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι σοφοί τουλάχιστον όσο αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του περιβάλλοντος και του τόπου τους. Αυτά προς το παρόν, ευχαριστώ πολύ. Κυρία Χονδρογιάννη και εσείς το λόγο. Κυρία Χονδρογιάννη είναι η νομική σύμβουλος της Ζραέ? Και πιανού κόρη είναι η νομική σύμβουλος? Τάσο τα ξέρουμε, αυτά έχουνε κυκλοφορήσει, τα ξέρουμε. Από εκεί ξεκινά η ιστορία όχι. Λοιπόν, να προχωρήσουμε λίγο. Κυρία Χονδρογιάννη και μετά κ. Καραμούλη. Ναι, θα προσπαθήσω να τα πω εντάχει, μιας και είμαστε εκεί με την Ελένη Ναϊδίνη έστεισε τα ράντζα με την πολιτική προστασία από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε τον Χαλκιάν Αναστασιάδη. Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα βήματα γίναν εκεί. Άνοιξε το Γυμναστήριο, στήθηκαν τα ράντζα με την πολιτική προστασία. Το έμαθα και λόγω, ξέρετε όλοι ότι ο θελοντισμός και ο ανθρωπισμός στην πορεία μου είναι 25 χρόνια. Άνοιξα λοιπόν χωρίς κανένας να με ενημερώσει και κανένας να μου το ζητήσει. Θέλω να πω όμως κάτι, ότι ο δήμος έδωσε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια που μπορούσε εξειδικευμένη βοήθεια και στοχευμένη βοήθεια αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα παράπονο από την πλευρά του δήμου, ούτε προς τους πληγέντες, αλλά ούτε και προς την περιφέρεια. Έτσι θα πω και κάτι χαρούμενο ότι πληθώρα εθελοντών έφτασαν εκεί και να απαντήσω στην κυρία Μιτζιφύρη ότι υπάρχει πλήρες μητρώ εθελοντών, τα οποία είναι πάνω από 300 άτομα αυτή τη στιγμή που επιχειρούσανε. Και να πω και κάτι Ελένη μου ότι επειδή το έχει ζήσει και σε αυτό, στην ώρα την κακιά σε κρίσεις, δεν έχουνε θέση καμία κόντρα, το ξέρεις καλά και το ξέρουμε όλοι καλύτερα, δεν ψάχνουμε πτυχία, δεν ψάχνουμε ποιος είναι εκπαιδευμένος και ποιος είναι ανεκπαίδευτος και πραγματικά τη μεγαλύτερη βοήθεια την δώσανε παιδάκια τα οποία ήρθανε με την καλύτερη τους στην καρδιά να βοηθήσουνε και είναι επί οχτώ μερώνιχτα κουβαλιτές εκεί, χαμάλιδες κοινώς. Φροντίσαμε από το δήμο, τους ενισχύσαμε, τους κεράσαμε τους καφέδες τους, τα παγωτά τους, τα τσιγάρα τους και αυτά. Πραγματικά κάνω έκκληση από αυτό το δημοτικό συμβούλιο ότι αυτές οι μικροπολιτικές πρέπει να εκλείψουν, διότι αυτές οι καταστάσεις εκτάκτων αναγκών είναι ένας πόλεμος. Είναι πραγματικά σαν να έχουμε έναν πόλεμο, δεν ξέρουμε τίποτα, υπάρχει παραπληροφόρηση, τα κέντρα επιχειρήσεων δυσλειτουργούν ή την ώρα που θα έρθει κάποια πληροφορία μπορεί να έχει ήδη καλυφθεί. Δεν θέλω να πιστέψω ότι κανένας μας είχε θέμα προβολής στη στιγμή που υπήρχαν 500 καμμένα σπίτια και άνθρωποι, είτε φιλοξενήθηκαν σε συγγενείς, είτε φιλοξενήθηκαν στα παιδιά τους στην Αθήνα, είτε οπουδήποτε αλλού και καταστράφηκαν οι περιοσίες τους και τα σπίτια τους. Όμως πραγματικά υπήρχε στην αρχή ένα μικρό πρόβλημα συντονισμού. Μέχρι να οργανωθεί η περιφέρεια, άλλη πληροφορία ερχόταν η οποία είχε καλυφθεί και κάποιος δεν το ήξερε. Ερχόταν το τηλέφωνο, το βγάζανε στο Facebook, υπήρχε δηλαδή μια σύγχυση, να μην μακρηγορώ. Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα είναι ένα πλήρως συντονιστικό κέντρο. Χαίρομαι που μέρος του συντονιστικού κέντρου είναι παιδιά νέα τα οποία θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και στελεχώνουν αυτό το κομμάτι. Είναι μια αλπίδα σε όλο αυτό που ζούμε. Δώθηκαν τα πάντα εκεί πάνω. Μέχρι που σήμερα μας πήραν τηλέφωνο και μας είπανε φτάνει παιδιά, έχουμε και νερά και τρόφιμα και φάρμακα και ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Και κάποια στιγμή προαλλάγκες άλλαξαν δηλαδή εκεί που ζητούσαν τρόφιμα οι ανάγκες είχαν καλυφθεί και είχαν αλλάξει και χρειάζονταν. Πατακαρίες, power bank, να φορτίζουν τα κινητά τους, γενήτριες, ψυγεία, ζωοτροφές, φάρμακα, λίγο τώρα πριν αρχίσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο πήραν τηλέφωνα παιδιά μου θέλουμε πασάλους, θέλουμε σιρματοπλέγματα, τσιμάντα. Δηλαδή έχουν αρχίσει οι άνθρωποι να προσπαθούν ό,τι σώσαν, ό,τι ζωάκια σώσαν, ό,τι οτιδήποτε να τα μαντρώσουν πάλι και να αρχίσει η ζωή τους. Εγώ πιστεύω ότι αυτό ας πούμε ήταν ένα μεγάλο κομμάτι που γενικά πήγε καλά. Δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές πλέον των δύο που δεν ήταν στην έβοια. Εκφράζω πραγματικά τη λύπη μου γι' αυτό, όμως αυτό που έγινε στο μάτι δεν επαναλήφθηκε. Πιστεύω ότι δεν το έχουμε ξεφορτωθεί ακόμα αυτό που έγινε στο μάτι. Τώρα, από τη θέση που έχω, θα ήθελα να συνενοηθεί και η δήμαρχός μας με την περιφέρεια, ώστε οι ανακοινώσεις στην αδελτία τύπου που βγαίνουν να είναι στοχευμένα. Δηλαδή, τώρα φέρνουν ακόμα τρόφιμα εκεί. Δεν υπάρχει λόγος για τρόφιμα. Υπάρχουν ανάγκες που συντονισμένο ο δήμος και η περιφέρεια θα πρέπει ή να αγοράσουν, δεν έχω ένα λογαριασμό. Δεν ξέρω πώς να αρχίσουν τα υλικά που ζητάνε από εκεί πάνω, δηλαδή αυτά τις γεννήτριες να γίνει στοχευμένη διασπορά. Μία γεννήτρια στο Προκόπι, μία στο Μαντούδι, μία στην Ποκκινομιλιά, πέντε στη Μυστία, δέκα στην Εδιψώ να πάνε στοχευμένα σε αυτά τα σημεία. Κάναμε τιτάνιο αγώνα να στείλουμε γεννήτρια και ψυγείο στο χωριό στα Σίνια όπου υπήρχε διαβυτικός, όπου τρεις μέρες δεν είχε πάθει Ινσουλίνη και η Ινσουλίνη όπως ξέρετε, αν ξέρετε είναι ένα πολύ ευπαθές φάρμακο που στερμοκρασίας δεν αντέχει. Όμως πιστεύω και θέλω να πιστεύω πάντα ότι με καλή συνεργασία αυτό το εγώ μας μας έχει φάει. Και να σας πω και κάτι. Οι καταστροφές μας δείχνουν και τη μικρότητά μας. Ποιοι είμαστε ο καθένας. Έρχεται λοιπόν μία πυρκαγιά, μία πλημμύρα, ένα σεισμός. Είναι πόλεμος αυτά. Δεν διαφέρνουν από τον πόλεμο να μας δείξει ότι δεν είμαστε τίποτα. Ο καθένας από το μετερίζι του να δώσει με την καρδιά του αυτό που μπορεί. Έχει οργανωτικές ικανότητες τις οργανωτικές ικανότητες. Έχει γνωριμίες τις γνωριμίες. Έχει χορηγούς τους χορηγούς. Αυτό το πράγμα αν το κάναμε από κοινού χωρίς να φανώ να φανείς να φανούμε θα ήμασταν μία καλύτερη κοινωνία και ένα πιο οργανωμένο κράτος. Επιμένω στην πρόληψη καλύτερα να προλάβεις παρά να θεραπεύεις. Το έχω ζήσει ήμουνα το 7 στο μίστρο και βγάλαν τα 7 καμένα παιδιά. Είναι καλύτερα λοιπόν να κάνουμε πρόληψη και όπως είπε η δήμαρχός μας σωστά να γίνει ένα ωραίο συντονιστικό κέντρο με ανθρώπους έμπειρους με γνώστες ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε με επιχειρησιακούς διότι εγώ δεν γνώριζα ότι ο κ. Κωστόπουλος της πολιτικής προστασίας έχει συνταξιεδοτηθεί και έψαχνα να βρω το γραμματέ της πολιτικής προστασίας. Εν πάση περιπτώση ας γίνουνε οι ενέργειες για ένα τέτοιο πλάνο γιατί όπως είπε σωστά η Έλενα δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό είναι το μέλλον μας. Καλησπέρα κ. Κοδρογιάννη λίγο επειδή έχουμε μπροστά μας... Καλησπέρα κ. Καραμούσης. Κάτι άλλο ακόμα, μόνο κάτι τελευταίο. Δεν είναι μόνο η αναδάσσωση, δεν είναι μόνο τα δέντρα που κάηκαν. Έχει πάρει ολόκληρο το οικοσύστημα. Πουλιά, ζώα, κελώνες. Είναι όλο το οικοσύστημα καταστραμένο. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν κ. Καραμούση, έχετε το λόγο. Θέλω και εγώ το λόγο. Σέρας. Και η δική μας υπαράταξη κ. Πρόεδρε και σε αγαπητοί συνάδελφοι, δηλώνει και ένα μέρος της συμπαράστασης στους όρους πληγέντες αυτής της πρωτοφανής καταστροφής. Παράλληλα όμως συγχαίρομαι και αυτούς τους εθελοντές, οι οποίοι πολύ σωστά είπηκε η κυρία Χοντρογιάννη καθημερινά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτό το πύρινο μέτωπο. Προσέφαναν όλοι, ο καθένας σε τον δικό του μετερίζη και με τον δικό του τρόπο, σε αυτόν τον κόσμο που δοκιμάζεται, ότι ο καθένας μπορούσε από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους οι οποίοι έφυγαν να πάνε στη βόρεια Εύβοια, πόρτα, πόρτα, σπίτι, σπίτι, να ρωτήσουν τι ανάγκες υπήρχαν σε τρόφιμα, σε φαγητά, σε κλινοσκεπάσματα, το έζησα, το είδα και προσωπικά μπορώ να πω ότι σε αυτούς τους ανθρώπους μόνος χαρητήρια μπορούν να δοθούν. Ο κόσμος όμως, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην έχει τον πρώτο, και μιλάω για τους ανθρώπους οι οποίοι επλύγησαν από αυτή τη καταστροφή, σίγουρα όμως θα έχει και τον τελευταίο λόγο. Όλοι λοιπόν αυτοί οι οποίοι έδειξαν αμέλεια, εσκεμένοι ή όχι, αυτό θα το δείξει η πορεία και η ανακλητική διαδικασία. Θεωρούμε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν σ' αυτούς τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή ψάχνουν εναγωνίως να βρουν ένα κεραμμύδι να βάλουν κάτω από κεφάλι τους. Δεν είναι μόνο οι ρετσινοκαλλιεργητές οι οποίοι έχασαν περιουσίες, γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή γιατί τα τελευταία 21 χρόνια επαγγελματικά κάνω ταξίδι στη συγκεκριμένη περιοχή, ως όλο τον όμο βέβαια, κυρίως βέβαια στη βόρεια Εύβοια, που εκεί ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι με την καλλιέργεια του ρετσινιού, άνθρωποι αγρότες, άνθρωποι οι οποίοι εκτρέφουν ζώα, φινοτρόφοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πραγματικά δεν ξέρουν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα. Και στις συμπισάλεις προσπαθούν να βρουν ένα σπίτι για να μείνουν. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν θα πρέπει, νομίζω ότι το κράτος αυτή τη στιγμή έχει δείξει μία αντίδραση, η οποία όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά είναι στα γόνα στον οκεανό με τα μέτρα τα οποία είχε ο κυριολογικός προχθές. Ελπίζουμε λοιπόν όλη αυτή η διαδικασία να προχωρήσει, να δοθούν στους ανθρώπους παραπάνω από ό,τι εξαγγέλθηκαν τις τελευταίες ημέρες προχθές και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πολλά συγχαρητήρα στους ειθελοντές, είμαστε δίπλα τους και σαν παράταξη αλλά και σαν μονάδες ξεχωριστά ο καθένας από εμάς, να τους βοηθήσουμε όπου εκεί μπορούμε και όπου καθένας έτσι νιώθει και μπορεί. Λοιπόν ο κύριος Σέρας είχες δείσει το λόγο. Θα ήθελα έτσι λιγάκι να το συντοματήσουμε γιατί όπως βλέπετε έχουμε μπροστά και τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος. Σύμμαρχος θέλει να απαντήσει, να δώσει κάποιες απαντήσεις σε αυτά που ζήτησαν ο κύριος Καλαθέρης και η κυρία Μητζηφύρη. Γι' αυτό θα ήθελα έτσι λίγο σύντομα να το αποθετήσω. Κύριε Σέρας. Εγώ θέλω να πω το εξής. Η πολιτική προστασία είναι ένα αμίζον εθνικό θέμα, μεγάλο ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με τις μικρές ή μεγάλες καταστροφές κάθε μορφής, δεν είναι μόνο οι υπρικαϊές, είναι και οι πλημμύρες, είναι οι σεισμοί, είναι και άλλες μορφές καταστροφών, που στόχο έχουν καταρχήν την πρόληψη και στη συνέχεια έχουμε την καταστολή και τις αποκαταστάσεις σε τρίτο χρόνο. Θέλει γνώση, θέλει σχεδιασμό προσαρμοσμένο στις τοπικές συνθήκες. Καλός είναι ο γενικός σχεδιασμός, αλλά πρέπει να προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες. Θέλει να είναι προσαρμοσμένος στα χαρακτηριστικά της περιοχής. Θα την απαξιώσουμε πλήρως. Να πουτε. Ναι, ναι. Θέλει προσωπικό, θέλει τα μέσα. Εγώ θέλω να κάνω ένα ερώτημα. Εμείς όλοι που είμαστε δημοτικοί σύμβολοι του Δήμου Χαλκιδέων γνωρίζουμε τις λεπτομόδες στην περιοχή μας, γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε. Θέλει λοιπόν γνώση της περιοχής, γιατί δεν είναι μόνο τα αλσύλια. Όλοι σε δημοτικές ενότητες, Λιλαντίον, Αρτάκη, Σανθηδόνας, Αυλίδας, περιβάλλονται από δάση. Και μάλιστα μέσα σε αυτά τα δάση υπάρχουν και οικισμοί ή υπάρχουν μεμονωμένες παραθυριστικές κατοικίες. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις με τέτοια χαρακτηριστικά. Και υπάρχει ένα θέμα μίζων για μένα που δεν είναι ξεκαθαρισμένο ακόμα ποιος είναι ο αρμόδιος. Ποιος έχει τις αρμοδιότητες, τις έχει ο Δήμος, τις έχει η περιφέρεια, τις έχει το δασαρχείο, τις έχουν δαστικές συνετερισμοί. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε τις επόμενες ημέρες να τα συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Περιφέρεια, Δημήτρη, περιφέρεια. Θα μπορούσα να πω αρκετά θέματα επάνω στην πολιτική προστασία, αλλά δεν είναι το θέμα μας απόψε. Απλά είναι μια εισαγωγή και χαίρομαι πάρα πολύ που η Δήμαχος το έθεσε σε σωστές βάσεις. Αν παρακολουθήσατε την ομιλία, την εισαγωγή της τοποθέτηση ήταν σε σωστές βάσεις και όλα βέβαια όσα ακούστηκαν συμφωνώ με όλους. Πρέπει όμως να το δούμε ζεστά το θέμα και δεν πρέπει να το αφήνουμε. Αυτά. Λοιπόν, κυρία Ιδίνη, είχατε δει στον λόγο. Ναι, ναι κυρία Πρόεδρε. Για πολύ λίγο θα ήθελα να συμπληρώσω επειδή πραγματικά μου έκανε εντύπωση τοποθέτηση της ηρίες Μηντζιφύρη σε σχέση με το πρόθυρο κατάριγμα το οποίο είχαμε στήσει και το οποίο βέβαια έγινε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και όπως είπε και η δήμαρχος έγινε μέσα σε κάποιες ώρες. Εκεί λοιπόν εγώ σαν διαχειριστρια του χώρου, του αθλητικού χώρου, μπήκα στη διαδικασία να μπορέσω να στήσω με τη βοήθεια της πολιτικής προστασίας, της περιφέρειας και του στρατού όλο αυτό το οποίο τελικά απαιδείχθη εξαιρετικό ως προς τη φιλοξενία των πυροπλήκτων και όχι μόνο δεν ακούστηκαν παράπονα παρόλα αντιθέτως ακούστηκαν που πήραμε τα έυσημα και σαν δήμος και σαν περιφέρεια γιατί όλοι εκεί οι δημοτικοί σύμβουλοι βρισκόμασταν και εκ περιτροπής φυλάσαμε, προστατεύαμε το χώρο και στους πυροπλήκτους παρήχαμε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητούσαν. Θέλω να πω το εξής, ότι πραγματικά μου κάνει εντύπωση σε μια τέτοια εκστρατεία, σε μια τέτοια οργάνωση όπου όλοι μαζί πρέπει να είμαστε μια γροθιά, να μην προσπαθούμε να βρούμε επικριτικά στοιχεία και να επιθυμούμε τις ενέργειες αυτές τις οποίες κάνουμε. Δεν υπήρχε λόγος να διαπληκτιστεί κανένας μεταξύ μας για να αυτοπροβληθεί. Εγώ προσωπικά δεν έβγαλα ούτε μία φωτογραφία και νομίζω ότι το ίδιο έκαναν όλοι, το ίδιο κάναμε όλοι. Εκπροσωπίσαμε λοιπόν επάξια και το δήμο μας και τη δημαρχό μας και πιστεύω σε οποιαδήποτε στιγμή το ίδιο θα κάνουμε και θεωρώ ότι το ίδιο θα έκανε κι εκείνη. Γι' αυτό λοιπόν απορώ και θα ήθελα να της πω ότι δεν είναι σωστή η άποψη αυτή την οποία εξέθεσε στην προηγούμενη τοποθέτηση, στην αρχική της. Ευχαριστώ. Λοιπόν, δεν ξέρω αν έχουμε ολοκληρώστητες ώστε οι… Ποιο κουβέντες μόνο, Πρόεδρε. Λοιπόν, εγώ το μόνο που έχω να πω κλίνοντας, έτσι δηλαδή, κάποιες διασκρινήσεις. Κυρία Δήμαρχη, θέλω να απαντήσετε συνολικά, θέλω για ένα δευτερόλεπτο να εκφράσω μια απορία για την οποία θα απαντήσετε και σε αυτήν. Είδαμε σε αυτές τις μέρες αντιμετώπισης του αρμαγεδόνου της Γόριας Εύβοιας να παρελάβουν στο μέτωπο της φωτιάς οι πάντες. Η πολιτική προστασία, η πυροσβεστική, η αστυνομία, το λιμενικό, η αεροπορία, τα τεθορακισμένα, οι ρουμάνοι και πάει λέγοντας. Η απορία μου είναι, τα δασαρχεία εμφανίστηκαν. Τα δασαρχεία είναι οι αρμόδιοι για τη διαχείριση των δασών, για την προφύλαξη, για την προστασία, για τον καθαρισμό, για την κατασκευή των αντιπυρικών ζωνών. Πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει την δημιουργία αυτής της κατάστασης. Εμφανίστηκαν τα δασαρχεία, χρησιμοποιήθηκαν τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασχών. Και αν χρησιμοποιήθηκαν ο επικεφαλής τους, ο αρμόδιος τους, ο οποίος είναι αυτός ο περίφημος και άγνωστος εμένα, ναι, και στους περισσότερους όχι μας, συντονιστής, λέει, της αποκεντρωμένης διοίκησης Στερεάς και Θεσσαλίας. Πού είναι, εμφανίστηκε. Το φάνητο του Σπανόδο Φουκαρά έβλεπα συνέχεια και τους δημάρχους της Βόρεια Σέββειας. Ο συντονιστής, ο επικεφαλής των δασαρχείων, κάνει μπάνια. Παρακαλώ. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κυρία δήμαρχη συγκληρωματικά. Τελείως, λοιπόν, επιγραμματικά και κλείνοντας αυτή τη συζήτηση, θέλω να πω καταρχάς για το ΣΤΟ. Το ΣΤΟ δεν μπορούσε να συγκληθεί και δεν υπήρχε καμία διάθεση να μη. Δεν μπορούσε να συγκληθεί καθώς η ανακοίνωση για την κατάσταση 5 μας ήρθε η μέρα 5 για την Παρασκευή, όταν η Πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη τραγική. Όλοι λοιπόν, αστυνομία ήταν επάνω, πυροσβεστική επάνω, λιμεναρχείο στη διάθεση. Όλοι είχαν στήσει τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Αν εμείς, λοιπόν, τους απασχολούσαμε σε μία συνεδρίαση, έστω, στερούσαμε έναν αξιωματικό από την επιχείρηση στην Πυρκαγιά. Άρα, τι κάναμε, επικοινωνήσαμε με mail για να έχουμε τον συντονιστεί. Βλέπετε τις κρίσιμες ώρες, το πιο σημαντικό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, είναι το ποιος μιλάει με ποιον. Και πρέπει ένας να μιλάει με ένα. Αυτό το είχαμε τονίσει και στο Στο του Ιουνίου. Αυτό που κάνουμε, λοιπόν, είναι να επιβεβαιωθεί με ποιον μιλάμε σε περίπτωση που συμβεί κάτι και πρέπει να επέμπουμε. Να είμαστε σε ετοιμότητα δηλαδή και στο πώς είναι οργανωμένη η επικοινωνία μας και η συνάντηση που έγινε στο δημοτικό κατάστημα του Βασιλικού, ήταν ένα άτυπο Στο, στο οποίο βέβαια, Γιώργο, θα μπορούσαμε να σε καλέσουμε, κακώς δεν σε καλέσαμε, αυτό έχεις δει και ο Επιδιέσ, έχεις και την εμπειρία και συμμετέχεις και στο Στο, τυπικά δεν συγκλήθηκε για τους λόγους που σας ανέφερα. Και πραγματικά δεν υπήρχε καμία πρόθεση, ας πούμε, να μην γλυφθεί ο γυρος ομπαντούνας, αλλά καταλαβαίνετε ότι όταν μέσα σε μια ώρα λέμε μάζευόμαστε, λειτουργούμε σε κατάσταση επιφυλακής. Τώρα, θέλω να θυμίσω και κάτι άλλο, γιατί πέρσι τέτοια εποχή επίσης, είχε εκφράσει και ο Χρήστος ο Παγώνης ένα παράπονο, γιατί δεν μας κάλεσες δημαρχία αμέσως και μας κάλεσες μετά από τρεις μέρες από τις πημήρες. Ξέρετε, την ώρα της μάχης, την ώρα του πολέμου, την ώρα που προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν ζήσει τέτοιες καταστάσεις και καλώς δεν είχαν ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς, σε αυτή τη δημοτική αρχή έχουμε ζήσει τραγικές καταστάσεις. Την ώρα, λοιπόν, εκείνη του πολέμου, το τελευταίο πράγμα που περιτέβει και ουσιαστικά σπαταλά οφέλημο χρόνο, είναι οι συσκέψεις. Οι συσκέψεις αυτές, αυτού του είδους. Σχετικά τώρα με το θέμα των αγαθών, θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα που μεταφέρονται και των ειδών πρώτη, είναι τις ανάγκες που μεταφέρουν στις πληγήσεις περιοχές. Καταρχάς, είναι πάρα πολύ συγκινητική, πώθηκε από όλους σας, η προσφορά των εθελοντών. Ο δήμος Χαλκιδέων συγκεντρώνει τρόφιμα και στο ΔΟΠΑΧ. Συγγνώμη, συγχωρείτε τρόφιμα, είπα ήδη πρώτης ανάγκης, και στο ΔΟΠΑΧ. Συγκέντρωνε και συγκεντρώνει ανάλογα με τις ανάγκες των δήμων, και θα σας πω τι εννοώ. Και βέβαια και στις δημοτικές ενότητες, και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης, και κοινότητες κατά τόπους. Αυτό που έχουμε λοιπόν, έχουμε αποστήλει πολλά φορτηγά επάνω και στη Λίνη και στην Ιστία τώρα, γιατί η Ιστία έχει ακόμα ανάγκες τέτοιων ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η προσφορά των νέων ανθρώπων, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, θα είναι γενητική. Και αυτό μας δίνει και μία ελπίδα δηλαδή για το μέλλον, μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά αισιοδοξοί για το αύριο. Επίσης, στο Δήμο Χαλκιδζέων, να τονίσω ότι βγάλαμε και μία ανακοίνωση για προσφέραμε και περίθαλψη στιγμών, τα οποία και προσφέρουμε ακόμα έχουν πληγεία από τις πυρκαγιές, με κτηνίατρο και στο κοινοκομείο μας. Και όσον αφορά στο τι είδη πρώτης ανάγκης χρειάζεται να αποστέλεται στις συγκεκριμένες περιοχές τους δύο δήμου, σας παραπέμπω όλους και όσους μας ακούνε στις ανακοινώσεις που βγάζουν οι δήμοι. Αν δηλαδή δείτε ανακοινώσεις του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Ανασκεκριμού στη Άσια Εδιψού, λένε ακριβώς τι χρειάζονται. Άρα καλό είναι να αποφεύγουμε να ακούμε διάφορα ή να συγκεντρώνουμε τα οποία μπορεί να φέρουν ακόμα και πρόβλημα, γιατί δεν έχουμε να τα βάλουν πλέον οι άνθρωποι και να συμβουλευόμαστε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις των δύο δήμων. Κλείνοντας λοιπόν θέλω να πω ότι συμφωνώ με τους προλαλήσατε. Συμφωνώ και με τον Χρυσό τον Παγώνη και με τον Τάσο τον Καλαθέρη και με τον Νίκο Τοσιόλια και ίσως παραινινεύτηκε η αρχική μου τοποθέτηση ως προς το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύει καθημερινά και σκρίσιμες περιπτώσεις ότι είναι μπροστάρισα, είναι στο μέτωπο, στην πρώτη γραμμή. Και αυτό αποδείχθηκε και στις πυρκαγιές της Βορειοεβίας. Περιφεριάρχης και Δήμαρχη ήταν εκεί. Ο ρόλος λοιπόν της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος. Και βέβαια η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λάβει ενεργό μέρος, όχι τυπικό, όχι απλό γνωμοδοτικό, αλλά ενεργό, παρεμβατικό και ουσιαστικό σε όλα αυτά τα σχέδια που θα συνταχθούν, σε ό,τι πρόκειται να γίνει στους δήμους, σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική προστασία. Άλλωστε, όταν εγώ μίλησα για διαφορετική οργάνωση και έναν συντονιστή, αναφέρθηκα μόνο, προσέξτε με, την ώρα των εχειρίσεων της κρίσης. Το σχέδιο που είχε προτείνει τότε ως γενικούς δραματές ο Χαρδαλιάς, το οποίο δεν ξέρω αν συνεχίζει να εφίσταται ως σχέδιο της προθέσης κυβέρνησης, μιλούσε για οργανωμένα γραφεία πολιτικής προστασίας στους δήμους. Αυτό θέλουμε. Θέλουμε όμως και τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουμε να έχουμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό που πρέπει. Θέλουμε προσωπικό. Οι δήμοι αποδεκατίζονται από το προσωπικό. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό. Δεν μας εγκρίνονται θέσεις. Άρα λοιπόν, και εδώ κλείνω, συμφωνώ με όλους σας ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν είναι και πρέπει να είναι ένας ρόλος ουσιαστικός και παρεμβατικός. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κύριοι συναδελφοί. Κυρία Προεδρέ. Κυρία Προεδρέ. Δεν πήρα απαντήσεις από την κυρία Δήμαρχου. Αυτά τέλος όταν θέλεις. Ακούστε λίγο να σας πω. Ακούστε με λίγο. Τα μικρόφωνα καλά είναι η Δήμαρχος. Να τα προσέχει. Το θα την αποξιώσουμε, κυρία Δήμαρχε. Δεν μπορείτε να το κάνετε ούτε εσείς ούτε η Προέδρος και κανένας. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Τ' άφουσα όλα. Κύριέ μου, θύμισε ένα ανέγδοτο που κάποιον είπανε μπλάκα και λέει γιατί με λέτε μπλάκα. Και λέει πού σκοτήπαμε εσένα. Όχι, κυρία Βάκκα. Όχι, δεν το ξέρετε καλά. Είναι με τον Γάιδαρο. Μου το πανε έναν ανέγδοτο και ο Γάιδαρος έλεγα μετά από δυο μέρες. Καταλάβατε το ανέγδοτο. Σας ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε. Προχωράμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Λοιπόν, είναι οικονομικά θέματα τα δύο πρώτα. Ο κ. Παγιωργόπουλος. Κυρία Παγιωργόπουλος. Έχουμε βάλει εδώ και πάρα πολύ καιρό δυο ζητήματα πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη. Ένα, και δεν τα βλέπω εδώ δηλαδή μέσα και στο τεχνικό πρόγραμμα. Θέλετε να μιλήσω στο τεχνικό πρόγραμμα? Ποια θέματα? Ποια θέματα? Τα έχεις δει αυτά όλα. Το πανόραμα. Θα τα πούμε... Νίκο, θα τοποθετθεί η κυρία Ψυχογιού στο τεχνικό πρόγραμμα σχετικά. Ωραία. Και να πω με την ευκαιρία τώρα που μου είπες, ότι ειδικά για το πανόραμα, με επιτρέψτε μου και εγώ μια φορά να κάνω μια παρένθεση, υπήρχε περιπολία πολύ ενισχυμένη τις ημέρες αυτές και υπάρχει και μόνιμη εγκατάσταση πυροσβεστικού αυτοκινήτου του Δήμου Χαλκιδέων στην περιοχή πανόραμα. Και ένα δεύτερο ζήτημα, γιατί όλα αυτά τώρα κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές και τα λοιπά, μαζί με την ανακύκλωση και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το νερό και τα σκουπίδια, είναι αλληλέμδετα. Θα ήθελα λοιπόν, αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που σας έχω ζητήσει, να μου δώσετε μερικές απαντήσεις. Κυρία Σχεόλια, ούτως ή άλλως αυτό το συμβούλιο έχει να κάνει, όταν βλέπουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Τώρα αυτό νομίζω ότι όσοι άλλοι έχουν διεσμευτεί, κάποια στιγμή θα γίνει μια συνολική συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα, που σαφώς είναι μίζο νοσημασίας, αλλά σήμερα λοιπόν θα επικεντρώσουμε σε αυτό και στο τεχνικό πρόγραμμα. Λοιπόν, να προχωρήσουμε στα θέματα. Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να κάνω μία ενημέρωση για την εξέλιξη του ελέγχου και να προχωρήσουμε σχολική πιτροπή, να ενημερώσω λίγο γιατί είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει καλεπωρήσει όλους και είναι σε εξέλιξη. Ακούστε, θα μου στείλετε ό,τι θέλετε σε έγγραφο. Σας στέλνω κυρία Πρόεδρε και δεν το χάσετε ποτέ. Αυτά που έχουν να κάνουν με τις αναφορές προσωπικά. Να μην κάνουμε τώρα διάλογο. Σήμερα νομίζω ότι είναι και το περιβάλλον στο οποίο γίνεται η συνεδρίαση. Έχει λοιπόν τη σημασία του. Θεωρώ ότι μπορούμε να επικεντρωθούμε στον πίνακα των θεμάτων συμμετείσιας διάταξης. Κι αυτά όταν προχωρήσουν σε επόμενη συνεδρίαση... Προχωράνε και είναι και σε καλό δρόμο και θα σταλούν και υπομνήματα αρμοδίως. Σας ευχαριστώ. Αυτό ήθελα να πω μόνο. Λοιπόν ο κύριος Φωπαγιορδόπουλος έχει το λόγο. Τώρα το πρώτο θέμα είναι ο καθορισμός του αριθμού των μαθητεπωμένων. Επάνω για την απασχόληση των δημοχαλκιδέων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίρρηση. Έτσι δεν κύριε συνάδελφη. Τι κόστος έχει αυτό έχει γραφεί κοντιλή. Ναι αναφέρεται μέσα στην εισήγηση. Η αποζημίωση για το έτος 21 κύριε Παγώνη εκτιμάται στο ποσό των 40.960 ευρώ και για το 22. 122.000 ευρώ. Και οι εισφορές αντίστοιχα 23.000 για το 21 και 71.000 για το 22. Και πέρυσι είχαμε ζητήσει παρόμοιο αριθμό και είχε εγκριθεί. Δεν ξέρω λόγω του κορωνοϊού αν θα υπάρξουν επιπλοκές μόνο. Νομίζω ότι ξέρω κάθε χρόνο τόσο ή άλλως υπάρχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το κοντιλή δηλαδή δεν έχει εγκριθεί. Αυτό μου λέτε κύριε Παπαγεργόπιλε? Στην εισήγηση μέσα… Στην εισήγηση περιγράφει τα ποσά που λέτε. Αυτό το κοντιλή είναι γραμμένο στον προϋπολογισμό? Έχει εγκριθεί και έχει γραφεί στον προϋπολογισμό? Για το 21, ναι. Για το 22 θα γραφτεί. Τώρα καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό. Κατόπιν αυτόν τον διφρύσσο… Υπάρχει κάποιος… Ποιος μίλησε κύριε Καλαθέρ? Εγώ. Να περπατάμε. Τελείωσε τώρα. Τώρα δεν ξέρω. Απλώς θεώρησα ότι μάλλον αυτό δεν θα υπήρχε. Οπότε ομόφωνα το πρώτο θέμα. Ναι. Το δεύτερο θέμα είναι ορισμός διαχειριστή. Το έχετε το έγγραφο οικονομικούς υπηρεσίας. Ναι. Και προχωράμε λοιπόν πλέον στα τεχνικά θέματα. Και στο τρίτο θέμα της έκρισης του τεχνικού προγράμματος του έτους 2022. Λοιπόν, μισό λεπτό τώρα να ξεκινήσουμε. Κυρία Δήμαρχε, να ξεκινήστε εσείς. Λοιπόν, είμαστε στο τρίτο θέμα, στο τεχνικό πρόγραμμα. Να ξεκινήσουμε με την εισήγησή σας. Κύριε Γουρνίκη, να ξεκινήσουμε. Μισό λεπτό. Καλά τα ακουστικά. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάνδελφοι, καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το έτους 2022 του Δήμου Χαλκιδέων ως ένα προστάδε ουσιαστικά για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022. Το τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου και συζητήθηκε και στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χαλκιδέων για το έτους 2022 είναι συνολικού προϋπολογισμού 39.231.427,52 ευρώ, περίπου 8 εκατομμύρια αυξημένα από το αντίστοιχο τεχνικό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς του 2021. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αναλογικότητα και η ίση αντιμετωπιστών σε όλων των δημοτικών ενωτήτων σε πλήρια εφαρμογή της καλλικρατικής ενίδυσης και του σεβασμού που οφείλουμε να δείχνουμε σε όλους τους δημότες μας από το κέντρο της Χαλκίδας μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό. Υπάρχουν έργα σε εξέλιξη και έργα που πρόκειται να γίνουν σε όλες τις δημοτικές ενώτητες όπως δεσμευθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Και όλα αυτά τα έργα προέκυψαν μέσα από τη διαβούλευση με τις κοινότητες που πραγματοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή. Συγκεκριμένα υπάρχουν έργα σε όλες τις δημοτικές ενώτητες που θα αλλάξουν την εικόνα των περιεχών αυτών. 58 έργα στον Δήμο Χαλκινέων ήδη πραγματοποιούνται από τα οποία τα εννιά είναι προς δημοπράτηση. Όλα τα άλλα δηλαδή έχουν δημοπρατηθεί, εκτελούνται. Είναι ήδη δηλαδή σε ένα προχωρημένο στάδιο. Ενδεικτικά αναφέρω στη Χαλκίδα. Το έργο της δημοτικής αγοράς είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Σε 20 περίπου ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου. Η αποκατάσταση και αξιοποιήσει της παλιάς αποθήκης του ΟΣΕ έχει δημοπρατηθεί. Τη κατάσταση του χλωοτάπητα στο γήπεδο της Κανίθου, του Ταρτάν στο στάδιο της Χαλκίδας, ο κλεισματισμός στο Μελίνα Μερκούρη, τα αποδητήρια στο Πάρκο του Λαού, ενδυνάστηκαν στο πρόγραμμα Φιλόδημος δύο αλλά έργα σε αυτοιτικούς χώρους. Το κτίριο που φιλοξενεί το εργαστήρι τέχνης και το κόκκινο σπίτι βελτιώνονται. Η ανάπλαση της πλατείας Πέτρου και Παύλου όπως και η ανάπλαση του Αλσιλίου της Κανίθου προχωράνε στη μελέτη τους. Η επισκευή και η συντήρηση του καταφυγιόδες πότων ζών χρηματοδοτούμενο από το Φιλόδημος δύο είναι έτοιμος έργος για δημοπράτηση. Και βέβαια τα έργα που σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εντάξουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα καθώς έχουμε υποβάλει πλήρες φαγγέλους περιμένοντας την έταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα είναι η ανάπλαση της οδού Βενιζέλου από την Αναρχή της στην οδό Φαρμακίδου μέχρι και το γόγο του Αγίου Στεφάνου που συνεχίζει ως οδός Αρεθούσης. Και ο ηλεκτροφωτισμός των τριών πλατιών στον Άγιο Νικόλαο, στην Αγία Βερβάρα και στην Πυροσβεστική τα οποία αυτά τα δύο έργα είναι στο σχέδιο βιώσιμου σαστικής ανάπλασης, το λεγόμενο ΒΑΑ. Το 26ο δημοτικό σχολείο και η υλοποίηση έργων ανάπλασης στο εμπορικό κέντρο της σχολής, το λεγόμενο ανοιχτό κέντρο εμπορίου που έχουμε υποβάλει ως πρόταση στον Αντώνης Τρίτσις. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία περιπαθητικής διαδρομής στο Καλλιακό μέτωπο από τη Λιανή Άμμο. Μέχρι το Κόκκινο Σπίτι χρηματοδοτούμενα από το Πράσινο Ταμείο. Επίσης σύντομα θα είναι έτοιμη η μελέτη για την κατασκευή κλειστού κολυμπητήρια Ολυμπιακών Προδιαγραφών και αναζητούμε ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή του έχοντας και την υποστήριξη του υπουργού αθλητισμού. Παράλληλα, θα σας τα πω αναλυτικά, και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έχουν γίνει και έχουν σχεδιαστεί να γίνουν ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές, έργα σε σχολεία και βέβαια πολλές παρεμβάσεις κοινόχους στους χώρους. Ειδικά για τα σχολεία, εκτός από τα φετινά έργα που ειδηλοποιούνται, συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ, εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα 2 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού επίσης 1.102.676 ευρώ, καθώς και η κατασκευή χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση αμέα προϋπολογισμού 304.575 ευρώ χρηματοδοτούμενο από το Φιλόδημος 2. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η αλλαγή της εικόνας στις δειτονιές σπαρτέρκια, όπως στις εργατικές κατοικίες στο Δωκός, στις παλιές εργατικές κατοικίες στο Ναϊγιάννη, στη Συνογεία Πατρική Παύλου, στην Έξω Παναγίτσα και αλλού. Εκτός από τις επεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα νέο έργο για διαμορφώσης πάρκων και κοινοχρής των εγκαταστάσεων ποσού 383.162 ευρώ, η μελέτη του οποίου ολοκληρώνεται σύντομα. Και βέβαια στα έργα που περιλαμβάνονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αποκατάσταση ζημιών από τη Θάλια, περιλαμβάνονται ασφαλτοστρώσεις και επεμβάσεις σε πεζοδρόμια και δρόμους σε όλη τη δημοτική ενότητα Χαλκίδες. Υπάρχει τέλος ένα πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεις πεζοδρόμια με αυτεπιστασία για όλες τις δημοτικές ενότητες συνολικού ποσού για τα έτη 2021 και 2022 μαζί ένα εκατομμύριο ευρώ. Σχετικά δε με πολλές από αυτές τις δημοτικές ενότητες, σχετικά δε με πολλές από αυτές τις επεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, παίρνοντας κατευθύνσεις από το σχέδιο βιώσιμης αστικής γενικότητας, το λεγόμενο ΣΒΑΚ που ήδη εκπονείται και βρίσκεται στη δεύτερη φάση του του οριστικού σχεδίου της κυκλοφοριακής οργάνωσης. Στο Λιλάντιο, η ανάπλαση της παλιάς πλατείας στο Βασιλικό έχει δημοπρατηθεί. Το κλειστό γυμναστήριο και το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βασιλικό ανακατασκευάζονται. Η ανακατασκευή της οικίας Παπαφράγκας στο Βασιλικό πρόκειται άμεσα να ενταχθεί στο Λίντερ. Η πλατεία στο 3ο Δημοτικό επίσης στο Βασιλικό πρόκειται να εξορραηστεί μέσα από το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Θα κατασκευαστεί νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στα Φύλα. Η κατασκευή των αποδητηρίων στον γήπεδο του Σλαμψάκου είναι έργο έτοιμο για δημοπράτηση. Στο Αφράτη θα πραγματοποιηθεί μέσα από το έργο για την αναβάθμιση των αθλητικών φόρων, ο ηλεκτροφωτισμός του γηπεδού και προχωράει η μελέτη για την είσοδο του. Βέβαια, υπάρχουν στην περιοχή εκτελούμενα ή τέλεση έργα εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την αποκατάσταση από τις πημήρες της Τάλιας, τα οποία θα σας αναφέρει αναλυτικά ο αντιδήμαρχος. Στην νέα Αρτάκη, η ανάπλαση του Κυζικίου Άλσους και η κατασκευή του Μουσικού Σχολείου προχωρούν. Η ανακατασκευή του Ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο εκτελείται. Οι ασφαλτοστρώσεις στην Αρτάκη 1, στην περιοχή Κύζικος, έχουν δημοπρατηθεί. Η Πλατεία Ηρώων Πολιτεχνίου πρόκειται να εξορραηστεί μέσα από το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Και βέβαια, πρόκειται να εκτελεστεί έργο αποκατάστασης οδοποιίας από τα φαινόμενα της Τάλιας. Στην Αυλίδα, κατασκευάστηκε το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στο Φάρο. Δημοπρατείται μέσα στον Άγουστο η ανάπλαση του Κέντρου και της Πλατείας στο Βαθύ. Είναι έτοιμα για δημοπράτηση ανάπλαση της Πλατείας δίπλα στο Δημοτικό σχολείο και ο κοινόχρωστος χώρος δίπλα στα τρένα. Επίσης, η ανάπλαση της Πλατείας στο Καλοχώρι παντίχει. Και βέβαια, υπάρχει έργο ασφαλτοστρώσεων που δημοπρατείται σε λίγες ημέρες. Στην Ανθηδώνα, εκτός από τα σημαντικά εργαοδοποιείας και αγροτικής οδοποιείας που θα σας τα πει αναλυτικά ο δήμαρχος της περιοχής, είναι έτοιμος έργο για δημοπράτηση διαμόρφωσης του δρόμου προς τον Άγιο Γεώργιο Λουκυσίον. Μέσα στον Αύγουστο δημοπρατείται η ανάπλαση της Πλατείας στον Δάθη. Θα εξορραηστεί επίσης η Πλατεία στα Μικρά Χάλια μέσα από το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Και βέβαια έχει υποβληθεί πλήρη σφάση του Αντώνης Τρίτης για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη Γροσιά. Κυρίες και κύριοι, περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Καταρχάς οι υγειονομικοί περιορισμοί, η εκπεριτροπή σε εργασία και οι άδειες σε δικού σκοπού, είχαν ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε περίπου με το 30% των μηχανικών μας καθημερινά. Και βέβαια οι τραγικές πλημμύρες ακριβώς ένα χρόνο πριν, επιβάριναν το έργο της τεχνικής υπηρεσίας με τη σύνταξη επιπλέον μελετών, για να μπορέσουν να εκτελεστούν σχετικά με τις πλημμύρες έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 12 εκατομμυρίου ευρώ. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 26.631.85,83 ευρώ στο Αντώνης Τρίτσης και 2.069.775,21 ευρώ στο Πράσινο Ταμείο. 8.864.128,60 ευρώ στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θερειάς Ελλάδα. 716.194,20 ευρώ στο Λίντερ. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού. Ελπίζω ότι δεν ακούγαμε από το γραφείο της Πρόεδρος, αν δεν ακούγαμε και από εδώ. Συνάδελφοι, σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δημ. Χαλκιδέων καλείται να ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα του 2022. Ένα τεχνικό πρόγραμμα, προϊόν της τροποποίησης, που έγινε στις αρχές του 2020 και στη συνέχεια του τεχνικού προγράμματος του 2021. Η διαφορά αυτού του τεχνικού προγράμματος είναι ότι περιλαμβάνει έργα για όλες τις δημοτικές ενότητες και για όλες τις κοινότητες, γεγονός που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Όπως επίσης ότι φέρνει 14 ομόφαινες αποφάσεις από τα Συμβούλια των Κοινοτήτων. Είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα Μαμούθ, το μεγαλύτερο που έχει εκπονίσει ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, αφού αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Η εκπονισή του μάλιστα είναι σημαντικό να πούμε ότι είναι κάτι από πρωτόγνωρες και περίεργες και αντίξερες συνθήκες. Η πανδημία αποδεκάτισε τις υπηρεσίες, τόσο από την προσβολή του ΥΥ, όσο και από τις ειρικές άδειες που μίωσαν το προσωπικό στις τάξεις που προανέφερε ο Δήμαρχος. Για πρώτη φορά τέθηκαν εκτός υπηρεσίας το εργοτάξιο της Χαλκίδας και το εργοτάξιο του Βασιλικού. Δεν νομίζω στο παρελθόν να έχουν ξανακλείσει εργοτάξιο. Επιπλέον, ειδικά για τις υπηρεσίες του Βασιλικού είχαν εκτός από τις πλημμύρες να αντιμετωπίσουν και τη φωτιά που υπέστηκε το δημοτικό κατάστημα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν κατάφερε να αποτελέσει εμπόδιο ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου συνολικά να προχωρήσουν στην εκφώνηση του μεγαλύτερου τεχνικού προγράμματος στην ιστορία του Δήμου Καλκιδέων, όπως προείπα. Ο δήμος μας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλεται να χτίζει πάνω στα έργα που βρίσκεται από την προηγούμενη, να δημιουργεί και νέουργια και να παραδίδει ακόμα περισσότερα στην επόμενη. Γιατί τα έργα δεν ανήκουν σε κανένα από μας, αλλά στους πολίτες, οι ανάγκες των οποίων διαλμοφώνουν αυτά, αυτοί τα κρίνουν και αυτοί αναποφασίζουν αν μια δημοτική αρχή είναι επαρκής ή όχι. Η δήμαρχος στην εισήγησή της δήλωσε ακριβώς τις στόχες της δημοτικής αρχής και ανέλησε διεξοδικά όλα τα έργα. Θα μου επιτρέψω όμως να αναφερθώ και εγώ ενδεικτικά σε κάποια από αυτά που αναδεικνύουν τις προτεραιότητές μας. Ενδεικτικά θα ήθελα να πω λίγο για τα έργα των πλημμυρών από τη Θάλια, σε τι φάση και τι στάδιο βρίσκονται, να έχουν γνώσει όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Το πρώτο έργο που είναι αντιστήριξη αποκατάστασης οδών στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου, ποσού 500.000 ευρώ, είναι συμβασιολογημένο, εκτελείται και έχει εκτελεστεί περίπου το 40% του φυσκούτου αντικειμένου. Η αποκατάσταση οδών στο Λευκαντή και στον Κάπου του Βασιλικού και αυτό είναι συμβασιολογημένο, 700.000 ευρώ και έχει εκτελεστεί περίπου το 50%. Η αποκατάστασης οδοπία στη Δημοτική Ενότητας Καλκίδας, ένα μεγάλο ποσό, 1,5 εκατομμύριο, έχουν έρθει όλες οι εγκρίσεις και εκκρεμεί η υπογραφή της Σύμβασης. Οι αποκατάστασεις της οδοπίας του Αγίου Νικολάου και αυτό ένα μεγάλο έργο εδοπίας, 1.900, βρίσκεται στο προσυμβατικό έλεγχο. Η αποκατάστασης οδοπίας κοινοτήτων βασιλικού φίλων Μύτη Καφρατίου, 1,5 εκατομμύριο ευρώ και αυτό εκκρεμεί η υπογραφή της Σύμβασης, έχουν έρθει και εδώ όλες οι εγκρίσεις. Η αποκατάσταση των περιοδρομίων της Χαλκίδας, ένα ποσό της τάξης του 1.100.000 ευρώ βρίσκεται στη διαδικασία κατακύρωσης. Η αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου βασιλικού, 450.000 ευρώ είναι συμβασιλιοποιημένο, εκτελείται και έχει εκτελεστήθη περίπου το 30% με 35% του φυσικού του αντικειμένου. Η αποκατάστασης οδοπίας της Νέας Αρτάκης, ένα ποσό 570.000 ευρώ βρίσκεται στη διαγωνιστική διαδικασία. Η αποκατάσταση του γυπέδου ποδοσφαίων των φύλων, 600.000 ευρώ βρίσκεται στη σύνταξη μελέτης, ενώ έγινε και πρόσφατα η παραχώρηση του χώρου από το δαστηλικό συνετρισμό φύλων. Δύο έργα της ΔΙΑΚ, αποκατάστασης τριών γεωτρίσεων 710.000 ευρώ και η αποκατάσταση δικτύου ίδρυψης της Δημοτικής Ανατολυνταντίας, άλλες 350.000 ευρώ, εκκρεμεί η προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙΑΚ. Η αποκατάσταση του γυπέδου του βασιλικού και των αποδητηρίων, 700.000 ευρώ, βρίσκεται στη διαγωνιστική διαδικασία και στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί και η σύμβασή του. Η αποκατάσταση των υποδομών του κοινοχρήστου χώρου παραλιακού μετόπου του Λευκαντίου, ένα ποσό 284.000 ευρώ, ήδη επεραιώθηκε, είναι το πρώτο έργο που ξεκίνησε νωρίτερα και ήδη έχει τελειώσει. Τέλος, η αποκατάσταση των υφισταμένων υποδομών του κοινοχρήστου χώρου παραλιακού μετόπου του Αγίου Νικολάου, ένα ποσό 1.015.000 ευρώ, βρίσκεται στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Σχολικά κτίρια. Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν δύο ποσά, το ένα 600.000 ευρώ και το άλλο 500.000 ευρώ, τα οποία αφορούν τις σχολικές μονάδες αντίστοιχα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Ένα έργο που ήδη εκτελείται και αφορά επισκευές σχολείων, στο οποίο προβλέπονται επισκευές όψεων, αντικαταστάσεις κουφωμάτων, ανακατασκευή ΒΕΣΕ, αντικαταστάσεις κλειδωμάτων, εξωτερικούς χρωματισμούς και εσωτερικούς μονώσεις, επισκευές και συντηρήσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, διαμορφώσεις και ανακατασκευές άδειων χώρων. Πρόκειται για τα ακόλη τα σχολεία, το 1ο Δημοτικό Χαλκίδας, το 5ο, το 7ο, το 9ο, το 13ο, το 19ο, το 21ο, το Δημοτικό Σχολείο Μίτικα, το Δημοτικό Σχολείο Φύλλων, το 1ο Βασιλικού, το 2ο Βασιλικού, το Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρείου Παντιχίου, το Δημοτικό Σχολείο Βαθέως, το Δημοτικό Σχολείο Βατόντα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέα Σαρτάκης. Το 2ο έργο συντήρησε εκαταστάσεις των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 550.000 ευρώ, αφορά το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, το 4ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, το 2ο Λύκειο Χαλκίδας, το Γυμνάσιο Νέα Σαρτάκης, το Γυμνάσιο Βασιλικού και το Γυμνάσιο Λαμψάκου. Επιπλέον, μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα που θα ψηφίσουμε σήμερα υπάρχουν άλλοι δύο κωδικοί. Η μία είναι της τάξων 713.000 ευρώ και η άλλη των 389.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά βρίσκονται στο στάδιο μελέτης και πρόκειται στις επόμενες μέρες να συνταχτεί η μελέτη. Ήδη έχουν μπει τα σχολικά χτίρια σύμφωνα με τα αιτήματα. Θα γίνει και μια συνεινήνωση και με τις σχολικές επιτροπές και θα προχωρήσουμε στην οριστική μελέτη. Σε αυτά όλα έρχονται να προσθεθούν και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από συνεργία του Δήμου και από το εργοτάξιο σε δεκάδες σχολεία. Στο 28ο ενδιαγωγείο, στο ενδιαγωγείο Νέα Σαρτάκη, στο ενδιαγωγείο Αγίου Νικολάου, στο 1ο δημοτικό, στο 7ο δημοτικό, στο 14ο δημοτικό, στο 21ο δημοτικό, στο 16ο δημοτικό στην Αγία Λεούσα, στα Λουκίσια, στο δημοτικό σχολείο στο Παντίκη, στο 5ο γυμνάσιο, στο 1ο Λύκειο. Όπως και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τις σχολικές επιτροπές, με πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων, περίπου 75 από την πρωτοβάθμια και 20 με 25 από τη δευτεροβάθμια. Απ' τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς τη μεγάλη σημασία που δίνει δημοτική αρχή στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τις σχολικές δομές και τη βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών. Παρεμβάσεις στον αστικό ιστό. Εκτελέστηκε με επιτυχία το έργο κατασκευής επικλεινών της μετροστρώσεων για την αποφυγή όλης τη ρότητας σε δρόμους που παρουσιάζουν μεγάλη κλίση. Στην Κάνη, στη Νέα Λάμψακο, στο Δοκό, στα Φύλλα, στο Αφράτη. Επίσης, επειδή το έργο κρύθηκε πολύ επιτυχημένο στην προηγούμενη τροποποίηση, έχουμε βάλει το ποσό των 159.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή συντάστητε νέα μελέτη, ώστε να προλάβουμε μέσα στο έτος να γίνει και η δημοπράτηση για να γίνουν επικλεινή και σε υπόλοιπες περιοχές. Πεζοδρόμια. Ήδη εκτελείται το έργο συντήρησης και επιστηκευήσης πεζοδρομίων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο το δήμο, τόσο μέσω του έργου που προανέφερα όσο και από το εργοτάξιο. Αυτεπιστασία. Έχει δημοπρατηθεί το έργο ασφαλτοστρώσεων δημοτικών εδών για το 2020 και μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε τις νέες ασφαλτοστρώσεις. Συντάστητε μελέτη για υλικά αυτεπιστασίας που αφορούν τις συντηρήσεις οδών για τις ασφαλτοστρώσεις του 2021 και του 2022. Οι ασφαλτοστρώσεις για το 2022, όπως βλέπετε στο τεχνικό πρόγραμμα, μειώνουν το ποσό της αυτεπιστασίας κατά 50%. Το ποσό όμως αυτό αντισταθμίζει του ουσιαστικά από ένα άλλο έργο ασφαλτοστρώσεων σε άλλο κωδικό αριθμό, όσο 184.000, το οποίο βρίσκεται μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα. Έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ολοκληρώθηκε η μελέτη και εκκρεμή πλέον υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια για την ανακατασκευή 25 ανοιχτών εκκυπέδων μπάσκετ και τένισμο. Και στο έργο αυτό περιλαμβάνονται οι δύο λαστομερές εργασίες περίφραξης και ηλεκτροφωτουγμού σε 25 γήπαδα όπως σας προείπα και όλες τις δημοτικές ενότητες. Πραγματοποιήσαμε συνολικά παρεμβάσεις με αυτεπιστασία και συγχρόνως με συνεργία της τεχνικής, της καθαριότητας και της διαιτεχνικής. Συγκεκριμένα, γυρίθηκε το πάρκο κάτω από τη γέφυρα, το πάρκο στην κοινική αφήνυπη, το πάρκο στον κόντρο, το πάρκο Κουμπιά, το πάρκο στην Πειρακή Πατραϊκή, ο χώρος πίσω από τα ΕΠΑΛ, το πάρκο στο ΔΕΛΤΑ, το πάρκο στην πλαντή Αγγέλι, το πάρκο στο δω Κερφύρας, το πάρκο σε παλαιές εργατικές κατοικίες, το πάρκο στον Αγιο Κωνσταντίνο, το πάρκο στον Φραγγιά. Συντηρήθηκαν και παραγματοποιήθηκαν λεγχρωματισμοί σε όλες τις στάσεις του Δήμου Χαλκιδέων, που ήταν σε άθλια κατάσταση για πολλά χρόνια. Δεν θα ήταν υπερβολή τέλος να πω ότι οι υπηρεσίες του εργοταξίου εκτελούν καθημερινά ένα δικό τους τεχνικό πρόγραμμα, που πλαισιώνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας. Θα ήταν μάλιστα παράλληψη να μην αναφέρω ενδεικτικά κάποιες επιθράσεις που εκτελούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στις υπεράδες, τις παιδικές χαρές, τους οικοδόμους, τα μηχανήματα έργου και τους ηλεκτρολόγους. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και συντήρηση σε όλες τις παιδικές χαρές, εκ των οποίων 33 είναι για ανανέωση σήματος και 25 πρόκειται να πάρουν σήμα για πρώτη φορά. Εκτός των άλλων που έχουν με κατασκευάσει, πρόσφατα κατασκευάσαν ακόμη δύο νέες παιδικές χαρές στους Άγιους Εγωείς και στον Παταριά. Παραλία Αυλίδος, ενώ έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη παιδική χαρά στη Νέα Λάμψοκο πίσω από το Μετρό. Αποξυλώθηκαν πέντε παλιές παιδικές λόγω επικίνδυνότητα στη Γεωργική Σχολή, στη Νέα Αρτάκη, στην Αγία Φωτεινή, στην Λία Βενέζη. Δύο πλησίων στον δρόμο του Βασιλικού και αυτές θα αντικατασταθούν από... Πρόεδρε, συγγνώμη, αλλά αυτό είναι απολογισμός της δουλειάς, τελικά, να πούμε. Βασιλί, αυτά περιγράφονται μέσα, τα βλέπουμε, μπορεί να μην ξέραμε τα σχολεία. Μην κάνεις απολογισμό. Απολογισμός είναι, Βασιλί. Μην διακόπτετε, θα είναι και εσύ, Γιώργο Βασιλικτζή. Μην διακόπτετε, μην καλάσεις, Γιώργο, την ατμόσφαιρα. Αφού το πάμε καλά. Μια χαρά το πάμε. Απλά, εντάξει, να μην πλαντιάζουμε πολύ. Εγώ θα ήθελα να πω το εξής και ευχαριστώ για την παρατήρηση. Απλά, όταν έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα, δεν μπορούμε να το κρίνουμε αυτοτελώς, αλλά πρέπει να το κρίνουμε και σε συνεργία, με τα έργα που γίνονται ή θα γίνουν, ούτως ώστε να καταλάβουν και οι περισσότεροι από τους δημοτικούς συμβούλους, ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάλαμε και γιατί συντάχθηκε και έτσι συντάχθηκε το τεχνικό πρόγραμμα. Είναι μια επεξήγηση, λοιπόν, η συνεπικουρία των έργων του τεχνικού πρόγραμματος. Για αυτό είναι μια ενότητα. Και ενημερωτικά θα σας λέω ότι μία Σεπτέμβρη ξεκινούν οι 10 παιδικές χαρές από το Φιλόδημο, οι οποίες θα αντικαταστήσουν αυτές που σας προείπα και κάποιες άλλες. Επίσης, κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές και στους τρεις παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καλκιδέων. Κατασκευάστηκαν 7 καινούργιοι πύργοι ναυαγωσωστών και τρία κουτιά αποθήκευση και τοποθετήκαν τρεις στις αλυκές, δύο στο λευκαντί και δύο στα καλάμια. Δεν έχω τεχνικό πρόγραμμα, Βασίλη. Υπήρχε το ναυαγωσωστό. Το ψάξαμε, δεν το βρήκα πουθενά. Έχει δίκιο ο Γιώργος. Δεν μιλάμε για απολύτσες. Είναι το τεχνικό πρόγραμμα που θα φτιάξουμε. Δεν είναι τεχνικό πρόγραμμα που θα φτιάξουμε. Αυτά έχουν γίνει. Επομένως, τι θα συζητάμε. Εξήγησα προηγουμένως, εξήγησα ότι αυτά είναι επικουρικά με το τεχνικό πρόγραμμα για να μπορέσει να γίνει κατανοητό ποιες ήταν οι προτεραιότητες. Τώρα, αν είναι πολλά και δεν θέλουμε να ακούσουμε τα έργα που έχουν γίνει στο Δήμο Καλκιδέων και θέλουμε να απαξιώσουμε μια κατάσταση, θα το κάνουμε. Αν θέλετε να με αφήσει, θα ολοκληρώσω. Εντάξει, είναι ακόμη τρία λεπτά. Εάν μπορείτε να με ενεχτείτε τρία λεπτά, νομίζω ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι καλό θα είναι να έχουν γνώση του τι γίνεται στο Δήμο τους. Αν δεν θέλουν να το κάνουν, ας μην το κάνουν. Σου ζητάω συγγνώμη, αλλά επειδή αναφέρθηκε σε τένις, έχεις εγώ εγώ έψη σου ότι στα τένις που είναι στη Λιανιάμο για να μπεις μέσα εσύ ο αντιδήμαρος Καλκιδέων... Δεν εννοούσα αυτά τα τένις, Γιώργο. Κάρτα ηλεκτρονική... Δεν εννοούσα αυτά τα τένις, Γιώργο. Τένις... Δεν εννοούσα αυτά τα τένις. Είπαμε... Εάν δείτε... Τάσο... Και δεν είναι σωστό, πρόεδρε, δηλαδή έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε. Να δώσω μια διευκρινή στο κύριο Καλαθέλη και να ολοκληρώσω. Εντάξει, λοιπόν, για τα τένις που είπαμε είναι για κατασκευή νέων κειπέδων τένις σε διαφορετικές ενώτες, οι οποίες θα γίνονται στην εργασία με την περιφέρεια. Εγώ δεν μίλησα για τα τένις, τα εφιστάμενα, στην περιοχή τένις. Που πρέπει να σχοηθούμε κάποια στιγμή με αυτά. Και αυτό είναι εκτός τεχνικού προγράμματος που λες τώρα. Λοιπόν, επίσης... Λοιπόν... Να ολοκληρώσω και ο γουρμίς αυτοί τους να διηγούν, επειδή και εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να... Επίσης, το τμήμα οικοδόμων κατασκεύασε πλαθόνους για όλες τις περιοχές χαρές, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια στην Κάνιτος, στην Αρεθούς, στην Αγία Μαρίνω, στην Αγίου Σεβοή, στην Χαραβγή, στην Κυριαζόντου, στην Αγίου Σαναριού, στην Έξω Παναγίτσα, στην Λάμψακο, στην Παναγία Βλαχιερνών, 22 Οδοκτοβρίου. Ολοκληρώθηκε, όπως είπα προηγουμένως, εκραιμούν πολύ λίγες εργασιές στο Ταρτάν της Νέας Αρτάκης, ένα έργο που μπήκε να γίνει με αυτεπιστασία. Εκεί χρειάστηκε πραγματικά τόσο το έργο τάξη, όσο και η περιφέρεια, να βάλουν υπερδιπλάσια λεφτά από τον προϋπολογισμό για να ολοκληρωθεί το έργο. Τέλος πάντων, το Ταρτάν ολοκληρώθηκε, επιτυχώς μπήκε, έχουν μείνει κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Θα τελειώσει και αυτό. Παράλληλα κατασκευάστηκαν τσιμεντόδομες της περιοχής Προφήτη Ιλία στα Μακεδονικά, είχε αντιστήριξει την παραλία Αυλίδας στο Δωκό και στη Νέα Λάμψακο. Επίσης, επειδή έχει ακουστεί και τις προηγούμενες φορές για κάποια φωτιστικά που αγοράστηκαν, να σας πω πού μπήκαν και αυτά για να έχετε γνώση, μπήκαν φωτιστικά νέας τεχνολογίας ΛΕΤ και αντικαστάθηκαν τα παλιά, στη Λεωφόρο Παπαντρέου, στη Λεωφόρο Καραμαλί, στη Λεωφόρο Μακαρίου, στη Λεωφόρο Χαϊνά, στο Πάρκο Χρωμάτων στην Ψήλυ Γέφυρα, στην Οδό Αυλίδα, στην Οδό Γαζέπη, στην ίσοδο της Πόλης, στο Άγραμμα Πανικολάου, στο Κεντρονικό Δρόμο του Βασιλικού, της Νέας Αρτάκης, της Ντροσιάς, της Νέας Λάμψακου, στο Πάρκο του Λαού, στην Παραλία Κουρέτη και στην Παραλία Λευκαντή. Σας ευχαριστώ. Για να επανερθούμε στις συνεδριάσεις, όπως είπαμε, να είμαστε και αποτελεσματικοί. Δεν ήθελα να διακόψω προηγουμένως, μη θεωρηθεί ότι θέλω να σταματήσω, έτσι, το νυρμό της σκέψης του κυρίου Αδηλήμαρθου, ότι συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα του 22. Όταν έχουμε τον απολογισμό του 19, 20 και 21, θα τα πούμε εκεί όλα αυτά και γι' αυτό από αυτού δεν θα πω πολλά πράγματα, ήταν εντελώς άστοχα και δεν ήταν και της σημερινής συνεδρίας. Σήμερα συζητάμε λοιπόν για το τεχνικό πρόγραμμα του 22 και σε αυτό θα σταθώ εγώ. Όπως πιστεύετε αγαπητοί συνάδελφοι, κυρία Δήμαρχη και κυρία Πρόεδρε, τα κυριότερα, τα κυριαρχα θέματα που ασχολούν το δήμο μας είναι υποδομές του. Αυτές που θα δώσουν προοπτική στην ανάπτυξη του δήμου, αυτές που θα προσελκύσουν επενδύσεις, εκείνους που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεοπτήρια και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουριστική, πολιτιστική κλπ. Άρα σε ένα τεχνικό πρόγραμμα, δεν συζητάμε για διάφορες αποκαταστάσεις, χλίσαμε λακούβες και βάλαμε λάμπες. Σε ένα τεχνικό πρόγραμμα συζητάμε τι υποδομές μέσα από ποια προγράμματα και τι διαθέσιμα από τους ίδιους πόλους του δήμου θα διαθέσουμε, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις υποδομές. Και θα μπορούσε κανείς να σκίσει μια κριτική και να πει για να δούμε πού το πάει και ποιος είναι ο στόχος του δήμου, θα πρέπει να έχουμε ένα πενταετές πρόγραμμα. Τουλάχιστον στην προηγούμενη φοιτία είχαμε ένα πενταετές πρόγραμμα και πάνω εκεί κινηθήκαμε για να βλέπουμε χρόνο χρόνο τι έργα κάνουμε αφού έχουμε ένα στόχο για να πιάσουμε ακριβώς αυτό το ζητούμενο που βλέπει μια πενταετία μπροστά. Από αυτού δεν έχουμε τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει στόχος, δεν υπάρχει πενταετές. Κάθε χρόνο κάνουμε ή μάλλον επαναλαμβάνουμε. Το πρόγραμμα, το τεχνικό πρόγραμμα του προηγούμενου έτοιμου. Έχω μπροστά μου εδώ το τεχνικό πρόγραμμα. Στο πρώτο του μέρος, τι περιλαμβάνει για το δήμο Χαλκιδέο. Το μεγαλύτερο, όπως ακούστηκε και προηγουμένως από τον Γιώργο Παντούνα, δήμο της Στερεάς Ελλάδος και τη Χαλκίδα. Τη μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδος. Για τη Χαλκίδα λοιπόν, τα νέα έργα που έχουμε, είναι της τάξεως των 350.000 ευρώ. Αυτό διαβάζω εγώ. Παραδείγμα της Χάρη, ανάπλαση του αλσιλείου της Κανίθου, οδοποιεία 150.000, η ανάπλαση του αλσιλείου 100.000 και ο ποτισμός κτιρίου του δήμου Χαλκιδέου 100.000. Αυτό είναι. Όλα τα άλλα έργα της τάξεως των 14.000 ευρώ, είναι έργα τα οποία έρχονται από το 19.000 και το 20.000. Δεν υπάρχει κάποιον. Εξηγούμε. Ο δήμος, ας το πάρω πολύ χονδρικά, το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 προέβλεπε έργα 16.000.000. Αυτό είναι. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 προέβλεπε έργα 16.000.000. Θέλετε να πω ότι φέτος είναι 14.000.000, ότι τα έργα 2 εκατομμυρίων ευρώ εκτελέστηκαν και έφυγαν από το τεχνικό πρόγραμμα. Συμφωνώ γιατί είναι έργα 350.000 από το σκέντο. Συμφωνώ. Άρα, ένας δήμος που απασχολεί το τεχνικό διστοδοσίες για 30-40 περίπου εκατομμύρια ευρώ μαζί με τις άλλες δράσεις γύρω από αυτά, ξόδεψε 40-50 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει ένα έργο για το δήμο Χαλκιδιών που δεν ξεπερνάται στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Και βλέπω το αυτοτεχνικό έργο του 2022, το μόνο που έχει πληρωθεί πληρωμένες και απορρόφηση μέχρι το 30-7 του 2021 204.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε, για παράδειγμα, ότι η συντήρηση του κόκκινου σπιδιού ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020, το οποίο συντάχτηκε τον Άβουξο του 2019. Πέρασε το 2020, πέρασε το 2021, θα περάσει και το 2022 και ακόμα είμαστε στη διαγωνιστική διαδικασία. Και τι έργο είναι 160.000 ευρώ. Δεύτερο, έχουμε, συγγνώμη, την ανάπλαση του Πάρκου του Βούρκου. Δεν έγινε τίποτα το 2020, δεν έγινε τίποτα το 2021, αυτά είναι από το 2019, στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019, δεν ανέταξα προηγουμένως να το δω. Τι έγινε, πήραμε τις 100.000 και αφήσαμε 50.000 για την ανάπλαση. Τι ανάπλαση, αυτό έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και να ανταπολάψουν οι κάτοικοι, τις περιοχοί, οι νέοι, οι άνθρωποι, τα παιδιά. Τι άλλο έλεγε, το Εργαστήρι Τέχνης. Το Εργαστήρι Τέχνης επίσης είναι από το 2020 στο τεχνικό πρόγραμμα. Πέρασε το 2020, περνάει το 2021 και ακόμα δεν έχει. Έχει ολοκληρωθεί, Χρήστο, έχει ολοκληρωθεί. Εδώ, συγγνώμη, στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022, η συντήρηση του κόκκινου σπιτιού λέει ότι θα είναι στη διαγωνιστική διαδικασία. Έχει μηδέν. Εκτός αν διαβάζω λάθος. Συγχώρεσέ με, διαβάζω το τεχνικό πρόγραμμα. Το 2022 που έχω μπροστά μου. Συντήρηση κόκκινου σπιτιού από τη ΣΑΤΑ 160.000 10-11 του 2020 έγινε, λέει η δημοπράτηση και πρόβλεψη απορρόφησης για το 2002, 160.000. Το 2021 δεν απορρόφησε τίποτα. Εκτός αυτά τα στοιχεία, για αυτά τα στοιχεία δεν άκουσα κάτι. Μπορεί να δουν εξηγήσεις. Εγώ λέω ότι διαβάζω σήμερα στο τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης, ο μαντρότυχος του Αγίου Ιωάννα. Τύχο να φτιάξουμε, 150.000, ένα τύχο. Ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα του 20.000. Το μόνο που έχει φτιαχτεί είναι το τυχείο που βρίσκεται μπροστά. Τα πλαϊνά και το πίσω δεν έχει αρχίσει. Και κάπου είδα ένα έργο πάλι, άλλα τόσα λεφτά για να φτιαχτεί το υπόλοιπο. Μα το έργο ήταν για αναολοκλειοφή με τις 150.000 όλη η περίφραξη του Αγίου Ιωάννα. Τι έγινε. Ούτε αυτό μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε. Οι ασφαλτοστρώσεις και η συντήρηση των πεζοδρομίων του 2021 δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί. Του 2021 η δαπάνια που φαίνεται μέσα θα γίνει το 2022. Όπως βλέπετε, απουσιάζουν όπως φαίνεται από το τεχνικό πρόγραμμα. Και από καταστάσεις όπως είπα και στην αρχή δεν είναι τεχνικό πρόγραμμα, δεν είναι υποδομές. Απουσιάζουν έργα εφαρμογής σχεδίου πόλης. Απουσιάζουν διανοίξη. Απουσιάζουν βάση στη συνοικία της ζήτα σε σχέση με τα αντιπλημμύρια. Τίποτα, καμία μελέτη, τουλάχιστον όπως το τεχνικό πρόγραμμα έμπαιναν σαν τελευταίο κομμάτι, οι μελέτες, για το πτύλο του Ρενιέρη ή για το Κέγερ. Στην Ανθιόγραμμα έγινε και μια παρατήρηση ότι ποτέ δεν είχε γίνει έργο σε όλες τις ενότητες. Είχαν γίνει έργα και είχαν σχεδιαστεί για όλες τις ενότητες όλα αυτά τα χρόνια. Η Αρτάκη είχε το μερίδιο του Λέοντος. Το τεχνικό Λύκειο, το Κυζίκιο που σήμερα δύο χρόνια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με διάφορες ιστορίες, το Γίπτοντο, το Ταρτάν που είχε καταψηφιστεί, που είχε καταδικαστεί... Το Δήθεν είχε διάφορα προβλήματα και δεν μπορούμε να διεκπεραιώσουμε ένα έργο από το 2021. Πάει στο 2022 και να δούμε. Στην Αμφιδόνα δεν προβλέπεται κανένα νέο έργο. Κανένα νέο έργο. Αυτό το μεγαλύτερο έργο θα είναι και συμφωνούμε στο κλειστό Γυμναστήριο. Και βλέπω και 60.000 ευρώ μελέτη για το Γίπεδο της Αμφιδόνας στο κλειστό Γυμναστήριο, το οποίο βέβαια από ό,τι μας είπατε στην τροφοποίηση του προϋπολισμού, δεν εξοδέχθηκαν χρήματα διότι το έκανε η τεχνική υπηρεσία. Και αυτό εστάλλει στο Αντώνης Τρίτσις. Και σήμερα είδα τις ανακοινώσεις του Αντώνης Τρίτσις. Είναι κάποια έργα για διάφορους δήμους. Για το δήμο Χαλκιδέων βεβαίως δεν είναι κανένα. Και φοβάμαι ότι ούτε φέτος ούτε του χρόνου πρόκειται να ενταχθεί. Και αν ενταχθεί αντιλαμβάνεστε το όσο να δημοπρατηθεί και με τους ρυθμούς που προχωρούμε. Αφού δεν μπορούμε ούτε του μαντρότιχου του παλιού κημητήριου να ολοκληρώσουμε, δεν πρόκειται η επόμενη πενταετία να δει κάποιος έργο. Και στο Λιλάδιο βεβαίως δεν υπάρχει κανένα νέο έργο. Είναι αποκαταστάσεις με θυματοδοτήσεις της νομαρχίας. Άκουσα το κύριο Γουρνή που είπε ότι μετά από ένα χρόνο έχουν ολοκληρωθεί και με fast track διαδικασίες. Έχει ολοκληρωθεί για κάποιες αποκαταστάσεις με μια σύμβαση το 40% και για κάποιο άλλο έργο το 50%. Αυτή δεν είναι ρυθμή που μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ανάγκη τη στιγμή που δημοπρατούμε πάρα πολύ γρήγορα τα έργα με ό,τι αυτό σημαίνει σε σχέση με τις εκτώσεις και το κόστος τους, αλλά εκτελείται μετά από 3, 5, 10 παρατάσεις όσες για διάφορους λόγους μπορεί να ζητά ο εργολάγος. Τρίτον, υπάρχει ένα άλλο θέμα για να μείνω εδώ που λέει για την αποκατάσταση του γυπέδου των φύλλων. Δηλαδή, θα γίνει η αποκατάσταση του γυπέδου στην περιοχή που είναι σήμερα το παλιό ή αυτό σημαίνει κατασκευή που είναι άλλο θέμα νέου γυπέδου στο χώρο που όπως είπε ο κύριος αντιδήμαρχος έχει παραχωρηθεί. Αυτό είναι αναζητούμενο. Γιατί πώς θα γίνουν αποκαταστάσεις στο παλιό γυμναστήριο στο παλιό γύμναστήριο που συμφωνούμε εάν γίνει μια μελέτη να το δούμε αλλά ακόμα δεν έχει οριοδετηθεί ο Λύλαντας Ποταμός με το τραγελατικό μάλλον να έρθει πριν δύο συμβούλια μια μελέτη η οποία αφορούσε το 2002-2007 και εισήχθη για να ψηφιστεί. Αλλά ευτυχώς τελευταία στιγμή μετά το σάλο που έγινε απεσήρθη από την περιφέρεια και δεν μπήκε για συζήτηση γιατί εκεί νομίζω ο καθένας θα έβλεπε την προχειρότητα με την οποία ο καθένα σχεδιάζει. Τι σχολικές μονάδες. Στις σχολικές μονάδες αυτά που εκτελούνται ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα του 20 και του 21. Αυτό συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα του 22. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 21 λοιπόν αν θυμάμαι καλά υπάρχουν 713.000 για τη συντήρηση των σχολειών. Αυτά δεν έχουν ακόμα, δεν τα έχει ακουμπήσει κανείς. Δεν έχει γίνει τίποτα. Αν αρχίσουμε τη διαδικασία του 21 αλλά όχι του 22 που θα έρθουν, θα τα δούμε στον Προϊπολογισμό, του 21 η σχολική στέγη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δεν έχουμε ανάγκη. Πρέπει να πηγαίνουμε με αρκετές ρυθμούς και λόνας. Δεν έχει ικανότητα η τεχνική περισσία, δεν έχουμε δυνατότητες. Τι συμβαίνει. Άρα δεν ζητούμε οικονομικούς πόρους γιατί δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε καμία επένδυση. Είπατε πάρα πολλά το ένα το άλλο. Για πες το μου σας παρακαλώ. Είναι από το 2019 η υπογειοποίηση κάδων. Τρεις υπόγειοι κάδων. Αυτοί κάθε φορά στη στροφοποίηση των Προϊπολογισμών μπαίνουν από προμήθεια σε έργο, από έργο σε προμήθεια και κάπου χαθήκανε παντελώς. Δεν υπάρχουν πουθενά. Τι έγινε με τις 10 παιδικές χαρές που άκουσα προηγουμένως από τον Αντιδήμαφιο του Αφιλόδημου. Μα αυτές είναι από το 2019 και δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί. 20, 21, τελειώνει το 21. Θα γίνει το 22. Δεν το ξέρω. Πολλοί φοβάμαι ότι και εκεί θα υπάσουν προβλήματα. Το μεγάλο, οι ράμπες, οι ράμπες των ΑΜΑ, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Είχαμε χρηματοδότηση. Έγιναν κάποιοι διαγωνισμοί. Αυτές οι ράμπες ούτε το φετινό καλοκαίρι απ' το 20 που τα έχουμε. 20, 21, 22 πάμε. Θα είναι του χρόνου το 22 οι ράμπες των ατόμων με ειδικές ανάγκες που αυτά είναι χρηματοδοτούμενα, τα οποία είχαμε εξυσφαλίσει μετά από μελέτες, από υποβολή προτάσων, από υπημονία, από σχεδιασμό. Δεν το ξέρουν. Τι θα γίνει, ποια είναι η πίεση θα έρθει. Έγινε αναφορά από την ΕΒ. Αυτό το μεγάλο έργο των 10 εκατομμυρίων ευρώ της βιώσιμης εισαστικής ανάπτυξης προβλέπει και παρεμβάσεις στη Βενιζέλλου, αλλά όχι μόνον αυτό. Προβλέπει το σπίτι της οδού παιδών, προβλέπει κοινωνική οικονομία, προβλέπει ψηφιοσποίηση αρχείων, προβλέπει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία όμως καθυστερούν χαρακτηριστικά. Και εάν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία να ενταχθούν στον προϋπολογισμό να βγει απόφαση ένταξης, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ούτε το 2023. Αυτές είναι καθυστερήσεις, γιατί θεωρώ ότι κανείς δεν πιέζει να είμαστε όλοι καλά, όμορφα και αγαπημένοι και έχουμε δουλειά να κάνουμε. Θα κάνουμε μια άσφαλτα, θα βάζουμε πέντε λάμπες, θα κάνουμε μια παιδική χαρά και έχε αυτή όμως. Δεν είναι επενδύσεις που θα λύσουν το πρόβλημα της ανάπτυξης της περιοχής μας, του δήμου μας. Δεν βλέπω επίσης, θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει. Νομίζω είναι σωστό η μελέτη της Αγίας Παρασκευής. Τη συνοικίας η μελέτη, η πολιοδομική εννοώμε, που πρέπει να εκδοθεί πολιοδοσκό διάδεγμα και όλη η συνοικά η μελέτη που είναι, που πρέπει να την κάνει ο δήμος για να μπορέσει να αναπλαστεί όλο αυτό το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στην οδός στα μάτια έχουμε συζητήσει επανελειμμένα ότι τα κτίρια, όπως και στη Γαζέπη, όπως και στην, θυμάμαι τον κ. Σόλια που είπε, και στην Προαστείου και σε άλλα και στην Νεοφήτου, είναι ετοιμόρφα κτίρια. Κινδυνεύει ο καθένας. Υπάρχουν εδώ τουλάχιστον που ξέρω στην περιοχή περισσότερο καλά έτοιμοι να καταρρεύσουν, έχουν φύγει απ' τη γραμμή τους, είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Εν βασιλευτός είμαι πολύ μεγάλη επικίνδυνος. Έχει κρυφεί ότι είναι επικίνδυνος, ετοιμόρφα από την πολιοδομία, αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει, έστω στον Ισαγγελέα κάπου, να γκρεμιστούν. Και αν δεν μπορούν οι εδικτήτες να τα γκρεμίσουν, νομίζω πρέπει να παρέμβει ο δήμος άμεσα. Εμείς σαν προηγούμενοι δημοτικοί αρχοί είχαμε κάνει μια πολύ σοβαρή παρέμβαση. Είχαμε και την αρχαιολογία. Γκρεμίσαμε αρκετά όσα ήταν τα πιο επικίνδυνα τότε, αλλά τρία χρόνια μετά έχουν και τα υπόλοιπα γύρι και νομίζω άμεσα για να μην χρεινήσουμε θύματα και να μην ξαναλέμε τώρα, όπως την άλλη φορά στην Αφίνα που έπεσαν εκείνα τα ετοιμόρφα, οι φωτιές ή οι τριμήρες, να ερχόμαστε μετά και να κλαίμε και να κάνουμε μνημόσιο. Αφού συζητήσαμε τόσο πολύ στο πρώτο μας θέμα εκτός ημερισίας για την πρόληψη, είναι σηκώπιμο νομίζω και σωστό και φρόνιμο να κοιτάξουμε και αυτή τη διάσταση, γιατί αλλιώς θα έχουμε προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψημα. Δεν έχω να πω τίποτα, αλλά το τεχνικό πρόγραμμα το μόνο που κάνει, επαναλαμβάνει σας είπα το μεγαλύτερο, δίνουμε και έμφαση, τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου. Είναι έργα τα οποία έρχονται από πολύ παλιά. Η δημοτική αγορά δεν είναι ένα έργο που εντάχτηκε τώρα, έχει ενταχθεί όπως ξέρετε από τη φυτία τη δική μου. Και έπρεπε με πολύ γρήγορες διαδικασίες και το σεβόμαστε με όλα αυτά τα προβλήματα, δεν επανέρχομαι μη θεωρηθεί, είναι γνωστό τι έγινε τι δεν έγινε, πόσο σηκωαφανήθηκε εδώ η μελέτη και αυτή η μελέτη τώρα με την πανοκρουσίες και με ζητοκραβιές από την παρούσα δημοτική αγακή υλοποιείται και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί εν πάση περιπτώσει είπε κανείς άκουσα προηγουμένως να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και να μην κάνουμε συνέχεια κριτική και να μην χαιρόμαστε, αλλά ας κοιτάξουμε λίγο πίσω να δούμε τι έλεγε για αυτά τα σημαντικά έργα υποδομών που είχαμε σχεδιάσει και τα οποία ηλιοποιούνται όπως η δημοτική αγορά, όπως το μουσικό σχολείο, όπως το Σβάτι Βενζέλ που εντάξαμε και όλα αυτά τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη μορφή της πόλης. Για όλα αυτά και για όσα στη συνέχεια θα πούν οι συνάδελφοι, δεν θα δώσουμε θετική ψήφος στο τεχνικό πρόγραμμα, γιατί δεν πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που δίνει μια προοπτική στην πόλη, αλλά που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη. Και κάτι τελευταίο, ή τουλάχιστον δεν την προωθεί. Το Leader 1, έχουμε και ένα θέμα παρακάτω να συζητήσουμε για άλλη μια παράταση. Το συζητάμε όπως γνωρίζετε από το 17, το 18 και έχουν πολυσιεργήσει μια σειρά από έργα, το οποίο δεν το βλέπω μακάρι να γίνει. Έλεγα προηγουμένως ότι και ο ΣΕΦ και το κλειστό γυμναστήριο είναι έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που εντάφθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και έμενε να εκτελεστούν. Είμαστε στο ολοκληρώνουμε το δεύτερο έτος της δημοτικής αρχής της παρούσας και ακόμη τώρα συζητάμε μήπως ξεκινήσουν. Καλό το κλειστό γυμναστήριο, αλλά νομίζω για να μην είμαστε αφελείς, ότι αυτό είναι ένα όραμα, δεν υπάρχει όπως είπα και σε κανέναν πενταετές και μέχρι το 23 τουλάχιστον που λύγηκε η θετία της παρούσας της δημοτικής αρχής, δεν πρόκειται να το δούμε ούτε σαν μελέτη, αλλά ούτε σαν ένταξη. Τα ίδια συμβαίνει και με την Πέτρου και Παύλου, την πλατεία. Αυτή είναι και πέρσι και πρόπαιρση αν δείτε. Απλώς βάζουμε έργα για να υπάρχουν και να έρχονται σωρευτικά την επόμενη χρονιά και να λέμε, κοιτάξτε κυρία μου, έχουμε ένα έργο 39 εκατομμύρια. Τα 35 εκατομμύρια από αυτά ήταν έργα προηγούμενων και προηγούμενων ετών. Κελειώνω εδώ για να μην θεωρηθεί ότι καταχρώ το χρόνο μου, το χρόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσουν και άλλοι συνάδελφοι και για τους λόγους που προείπα δεν μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022. Για το 26 Δημοτικό Σχολείο είναι ένα τραγικό λάθος, κυρία Δήμαρχη, και το επισημαίνω. Όπως γνωρίζετε, τόσο ο Μητροπολίτης όσο και ο Περιφερειάρχης, συμβουλευτές, όλοι οι παράγοντες ήρθαν και είπα, το 26 είναι το πρώτο, δεν υπάρχει καθυστέρηση ούτε μια σωρά. Μόλις ετοιμάσετε τις μελέτες και ολοκληρωθούν όλα, η Περιφέρεα θα το χρημαδοτήσει με 3,5 εκατομμύρια, όσο περίπου ήταν ο προϋπολογισμός. Και ανταυτού επιλέξετε να πάει στον Αντώνης Τρίτσις, δηλαδή στις καλένδες, για να το συζητάμε την επόμενη πενταετία. Και για το βεβαίως δεν βλέπω και κάτι για το ιδικό επαγγελματικό σχολείο, εάν υπάρχει κάποια μελέτη να κατασκευαστεί κάπου αλλού, να αρχίσει η ανέγερση του, να γίνει μια μελέτη, οτιδήποτε άλλο. Θα ήταν χρήσιμο να μας ενημερώσετε τέλος για τα μεγάλα προβλήματα, γι' αυτό ασχολιόμαστε και μας ενδιαφέρει. Εάν γνωρίζετε κάτι για το παραλιακό μέτωπο της Αουλίδας, γνωρίζω περίπου που βρίσκετε και για το μεγάλο θέμα του Πανεπιστημίου. Είχατε μια συνάδεση, είναι καλό να μας ενημερώσετε στη διευτερολογία σας. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Καλαθέρης, κ. Καλαθέρη, έχετε τον λόγο. Ναι, κ. Πρόεδρε, θα ξεκινήσω με δύο γενικές παρατηρήσεις. Κάσο, δεν ακούγεσαι. Συγγνώμη, ακούω τώρα. Θα ξεκινήσω με δύο γενικές παρατηρήσεις για το πρόγραμμα, το πρώτο πρόγραμμα του Δήμου Βιβλιακής 2022. Η πρώτη έχει να κάνει με αυτό που παρουσιάστηκε... Κάσο, δεν ακούγεσαι, με συγχωρείτε, δεν ακούμε. Ακούγω με. Λίγο πιο κοντά στο μικρόφωνο, ίσως. Πρέπει να το κάνω πιο τελικά. Δεν γίνεται πιο κοντά. Αν ακούγω με, ακούγω με. Αν δεν ακούγω με, τι να κάνω. Λοιπόν, δύο γενικές παρατηρήσεις συνολικά για το τεχνικό πρόγραμμα του 2022. Η πρώτη έχει να κάνει με αυτό που παρουσιάστηκε σε ένα τεράστιο δέντρο... των 38 τόσων εκατομμυρίων, που αν αφαιρέσουμε τα έργα... τα οποία είναι περιωμένα ή υποεξέλιξη... ή τακτοποίηση οικονομική... ή έργα που η χρηματοδότησή τους προέρχεται από άλλων κορβανά... το δέντρο γίνεται δεδράκι. Η δεύτερη παρατηρήσεις έχει να κάνει με αυτό που υπόθεκε... την λογική και δίκαια κατανομή ανάμεσα στις ιδιωτικές κοινότητες. Έχω να πω για την πατρίδα μου την Αρτάκη... στην οποία το σύνολο των προβλεπόμενων έργων είναι 3430... αλλά αν από αυτό αφαιρέσουμε τα 2600 που είναι... το έτσι κι αλλιώς θα γινότανε μουσικό σχολείο... αυτά τα χρήματα που ο δήμος δίνει στην δημοκοινότητα Αρτάκης... είναι γύρω στους 830.000. Δηλαδή περίπου τα μισά από ό,τι δίνεται στην Ανθηδόνα... η οποία έχει το ενέκτον του πληθυσμού της Αρτάκης. Το δεύτερο που έχω να δηλώσω συνολικά για το πρόγραμμα... είναι μια απορία. Αφού το πρόγραμμα επεξεργάζεται... ανά δημοκοινότητα προσεκτέλεση και προσένταξη έργα... μετά αρχίζει μια ιστορία... συνολικά αυτεμιστασία για όλες κοινότητες... σαν συνολικά έργα αποκατάστασης θεομινιών για όλες τις κοινότητες... μα αυτό όμως αφήνει σε κάποιους τη δυνατότητα... αυτό το για όλες τις κοινότητες... στην πορεία, στην εξέλιξη... να το καταδοκούν ή κατά πώς μας συμφέρει. Και όχι κατά πώς είναι αξιολογητέο... ότι πρέπει να πάει σε κάθε δημοτική κοινότητα. Αυτά σε γενικές παρατηρήσεις. Έχω όμως να κάνω και επιμέρους παρατηρήσεις... στα διάφορα έργα που εντάσσονται μέσα στο γενικό πρόγραμμα. Πρώτο πρώτο έργο... ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου κοιμητήριου Αγίου Ιωάννη. 350.000. Αν βάλουμε και τις 400.000 περίπου... της αποκατάστασης της περίφραξης... σχεδόν ένα εκατομμύριο μας τυχίζει... το να μην ασχοληθούμε καθόλου... με το πρώην δημοτικό κοιμητήριο. Στην περίμετρο του οποίου... υπάρχουν εκπληκτικά έργα τέχνης... σπουδαία νεοκλασικά ταφικά μνημεία... μνημεία που έχουν να κάνουν... με την ιστορία της Χαλκίδα στην πρόσφατη. Το μνημείο του Γάλλου προξένου Θιές... και των δυο θυγατέρων του. Το μνημείο του Ναύαρχου Μένσελ... που έφτιαξε τη μελέτη για τον Εύρυπο... για την κυκλοφορία των νερών στον Εύρυπο... τα οποία κάποιος δήμαρχος του παρελθόν... διέως τα μετακίνησε από εκεί που ήταν... τα πέταξε σε μια άκρη του περιβόλου... και τώρα υποφέρουν. Τι θα γίνει με αυτά? Πότε θα ασχοληθούμε? Είναι δυόμισι δεκαετίες που ευαγγελιζόμαστε... τη δημιουργία του πάρκου... των χαμένων πατρίδων... για μια καταγγελία που δέχτηκα την περασμένη εβδομάδα... πιτσιρικάδες από την περιοχή... παίζανε ποδόσφαιρο με μια νεκροκεφαλή. Αν αληθέβει. Δεν ξέρω αν αληθέβει. Συντήρηση του κόκκινου σπιτιού. Θα πληρώσουμε 160.000. Πόσο εισπράτει ο μέσος Χαλκιδέως... την λειτουργία του κόκκινου σπιτιού. Πιθανόν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια... του πανεπιστημίου της Κρήτης. Πιθανόν η δουλειά που γίνεται εκεί πέρα... να είναι ουσιαστική και θετική. Αλλά μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα. Ξέρω ότι σε κάποια από τα υπόγεια δωμάτειά του... μέσα σε κούτες σαπίζει η βιβλιοθήκη του Καλλία. Γιατί δεν αξιοποιούμε ένα χώρο από το ισόγειο... και να τοποθετήσουμε την βιβλιοθήκη του Καλλία εκεί μέσα. Βελτίωση κατασκευή... συνδετήριων οδών Λεωφόρου-Καραμαλί. Η συνοικία α, η συνοικία ε... η συνοικία ζ και η συνοικία η... βρίσκονται σε άθλια κατάσταση... από την άποψη της δριμοτωμίας. Έχουμε την δριμοτωμία στα χαρτιά... από τις πράξεις εφαρμογής και κανείς δεν ακουμπήσει... τη δραστηριότητα. Τα χαρτιά από τις πράξεις εφαρμογής... και κανείς δεν ακουμπάει από τους επερχόμενους δημάρχους... δεν ακουμπάει το χέρι του από τον τύπο των τύλων... να πήρε παιδιά να ανοίξουμε τους δρόμους. Εμείς τώρα πάμε να φτιάξουμε διεξόδους... γιατί κάποιοι ενδιαφέρονται γι' αυτή την ιστορία... με την Λεωφόρο-Καραμαλί... αλλά μέσα ο Καραμπαμπάς... για να μην πω για τις άλλες συνοικίες... θα πας σε ένα μαντρότυχο... και δεν ξέρεις προς τα πού να κάνεις... για να βγεις από τα διέξοδο. Δεν πρέπει η Δημοτική Αρχή... βάζοντας σαν στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας... και όχι τα μεγαλοπίβολα έργα των συμπολιτών μας... να δώσει μια λύση σε αυτά τα πράγματα. Ανάπλαση του Πάρκου του Βούρκου. Θα τολμήσετε, κυρία Δήμαρκη, να κάνετε ανάπλαση του Πάρκου του Βούρκου... που ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου... και θα ξοδέψουν οι Χαλκιδέοι και ο Δήμος... οι Χαλκιδέοι που δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τις ιδιοξίες τους... στην περιοχή, να πληρώσουν λεφτά... για να ανασκευαστεί το Πάρκο του Βούρκου... το οποίο ανήκει στο δημόσιο. Εγώ φοβάμαι ότι κάποιοι από εμάς... δεν γνωρίζουμε... επίγουσα αντιστήριξη για άρση της επικίνδυνότητας... τμήματος της οδούς Στήρων και τμήματος της οδού Γεωργίου Παπανδρεού. Οφείλω να σας δηλώσω... ότι η διαμόρφωση που έγινε εκεί πέρα... είναι εγκληματική και θα θρηνήσουμε θύματα... και αποτελεί συνέχεια του άλλου εκτρόματος... στο ανάντη της οδούς Στήρων... δηλαδή τη συνδετήρια οδό... του νέου νοσοκομείου... η οποία μπορούσε να γίνει κάπως αλλιώς... και δεν έγινε... και να σας εξηγήσω γιατί δεν έγινε... έπρεπε να το πω κάποια στιγμή... δεν έγινε διότι έπρεπε να υπάρχει αυτός ο δρόμος... για να μπορεί να λειτουργήσει... ο σταθμός του κτέλ... διότι αν δεν υπήρχε αυτός ο δρόμος... αν κατεργείτο αυτός ο δρόμος... δεν έχει το κτέλ... συνδετήριο κόμβο... για να λειτουργήσει σαν χώρος... σταθμευσης και διακίνησης... λεωφορίων... Πάμε παρακάτω... Δεν μιλάω πάλι για το ξανά... μανά τον μαντρότηχο του Αγίου Ιωάννη... βέβαια εδώ θα έπρεπε να επισημάνω... σε αυτό το ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου... και μητρύγου Αγίου Ιωάννη... ότι εγώ ήμουν εκείνος... ο οποίος φώναζε σε περασμένα... δημοτικά συγγούλια... τι γίνεται με αυτές τις αδικαιολόγητες παρατάσεις... της ιστορίας... και βλέπω εδώ πέρα στο στάδιο έργου... επιτέλους και δικαιώθηκα... εκτός εγκεκριμένης παράτασης... έχουν επιβληθεί... ποινικές ρήτρες... εκκρεμότητας νομικές... Πάμε παρακάτω... Επισκευή συντήρηση... καταφυγείου αδεσπότων ζώων... Δήμου Χαλκιδέων... 230.000... Δεν είμαι αντίθετος... για να μη θεωρηθεί... ότι είμαι αντίον των αδέσποτων... αλλά... ξαναλέω πάλι που έχω πει... στο πρόσφατο παρελθόν... Έχετε παρακολουθήσει τα spots... τα διεθνιστικά... που κατακλείζουν όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς... τις πιο αξιόλογες... και πιο δαπανηρές... ώρες διαφήμισης... όπου από το μυράμπελο της Κρήτης... μέχρι το άργος ορεστικών... οι διάφοροι... αν υπάρχουν και δεν ξέρω αν υπάρχουν... φιλοζωικοί σύλλογοι φωνάζουν... εάν δείτε καταπονημένο ζώο... πάρτε τον δήμαρχο... και στέλτε τον στον Ισαγγελέα... και το περίεργο... σ' αυτές τις πολύ δάπανες διαφημίσεις... είναι ότι... η φωνή της εκφωνήτηριας... για όλες τις εκφωνήσεις... από το μυράμπελο της Κρήτης... μέχρι το άργο ορεστικών... είναι η ίδια... τι γίνεται... πού πάνε αυτά τα λεφτά... ποιος τα τρώει αυτά τα λεφτά... μέσα σ' αυτές τις δύστηχες εποχές που ζούμε... Φωτισμός... δημοτικών κτιρίων... θέλω μια πληροφόρηση... εξωτερικός φωτισμός... και ποιον κτιρίον... Εκείνα τα έργα... για τα οποία αναφανδώνει... η μαστητική... είναι τέσσερα... είναι η ανάπλαση... της δημοτικής αγοράς... είναι η... συνδετήρια οδός... του Αγίου Γεωργίου... στα Λουκίσια... είναι η διαμόρφωση... του περιβάλλοντα χώρου... στον Αγιόργη τον Αρμά... και φυσικά είναι και το... μουσικό γυμνάσιο... στην Αρτάκη. Βλέπω ένα έργο... ανάπλαση πλατείας Μικαλισσού... καταρχάς... έχω την εμπεδομένη... πεποίθηση από χρόνια... ότι όταν οι δήμαρχοι θέλουν... θέλουμε... για να μην βάζω δεύτερο... πληθυντικό... θέλουμε διάφορες δημοτικές αρχές... να μαζέψουμε ψήφια... τι σκεφτόμαστε... φτιάχνουν μια πλατεία να έχουν να πορεύονται... και σε αυτό το κλίμα... αναπτύσσεται... εμπολής και το τρέχον... υποεκπώνηση... τεχνικό πρόγραμμα. Λέει λοιπόν... ανάπλαση πλατείας Μικαλισσού... στο Ντάθη. Θέλω να σας πω ότι... η έγκριση του σχέδιου πόλης στο Ντάθη... έγινε με βιασύνη... και με ιδιωτικά συμφέροντα... και εγκρίθηκε αρωνάρων... χωρίς να προβλέπει... το ελάχιστο ποσοστό... κοινόχρηση των χώρων... όπως είναι οι πλατείες... για χώρο χρήσεις... σε αυτές τις πλατείες... ούτε για σχολείο... ούτε για εκκλησία. Εξαιτίας μιας προσφοράς... που έκανε μια ιδιώτηση Χαλκιδέα... δόθηκε ένα εικό παιδό... το οποίο είναι τελείως ακατάλληλο... και λυπάμαι που εγώ τελικά... έβγαλα την άδεια της εκκλησίας... για να κτιστεί ναός... παρεκκλήσιο του Ναού Αγίου Γεωργίου... της Ρωσίας... όπου εκκλησιάζονται οι κάτοικοι της περιοχής. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ξοδεύουμε, όσο λέει εδώ... 600.000... για τη διαμόρφωση αυτής της πλατείας. Μήπως θα μπορούσαμε... τη διαμόρφωση αυτής της πλατείας... να την κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο... ώστε να συμπεριλάβει... και χώρο σχολείου και χώρο εκκλησίας. Λέω, μήπως. Δεν στέκομαι στο ότι υπάρχουν... δύο και τρία έργα... τα οποία είναι ανάλογα... ή παρόμοια... ή περίπου ίδια... με άλλα έργα. Πρέπει να μιλάω με τις ώρες... και δεν έχω τη διάθεση... να κάνω κατάχρηση... της ώρας που μου αναλογεί. Και έρχομαι στις έργα... τα οποία είναι... τα οποία είναι... και έρχομαι στις έργα... που αφορούν... τις πληγήσεις περιοχές... από την πλημμύρα του Λύλαντα. Βλέπω εδώ πέρα... επισκευές... δρόμων, πεζοδρομίων... και ξανά δρόμων και ξανά πεζοδρομίων... επειδή αυτοί οι δρόμοι... και αυτά τα πεζοδρόμια... σ' αυτές τις δημοτικές κοινότητες... καταστράφηκαν από την πλημμύρα. Και βέβαια πρέπει να τα επισκευάσουμε. Η απορία μου... εάν μέχρι να τα επισκευάσουμε... διότι μετά από ένα χρόνο... στο θέμα... της διαχείρισης... και της προστασίας... από την πλημμύρα του Λύλαντα... δεν έχει γίνει τίποτα... τώρα πρόσφατα ανατεθεί... εάν έχει ανατεθεί... η τοπογραφική αποτύπωση... της κύτης του Λύλαντα. Εάν λοιπόν... εμείς τι ωραία τι καλά... το δέψουμε όλα αυτά τα λεφτουδάκια... να δώσουμε τις ανακατασκευές... και επισκευές πεζοδρομίων... δρόμων και παηλέγοντας... και ξαναγίνει μια πλημμύρα... και ξαναγίνει μια πλημμύρα... και έχουμε... εξοδέψει του κόσμου τα λεφτά... τα οποία λεφτά... αφορούν... και τον παραλιακό δρόμο... στον Μπουρτζι... τον οποίο... παραλιακό δρόμο στον Μπουρτζι... η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου... δεν τον θεωρεί δρόμο... αλλά τον θεωρεί παραλία... και δεν μπορούν να χτίζονται σπίτια εκεί... και δεν μπορεί να περνάει ο κόσμος εκεί... και έχουμε 8 μήνες που το έχουμε επισημάνει... και αδιαφορούμε... Αποκατάσταση Γιπέδου Ποδοσφαίρου... το Γιπέδου Βασιλικού... και τα ίδια και πάλι τα ίδια... Λυπάμαι να μην επεκτεθώ... περιτέρως σε παρατηρήσεις... πάνω στα προβληπόμενα και προτεινόμενα έργα... για το τεχνικό πρόγραμμα... έχω όμως εγώ να κάνω... κάποιες προτάσεις και προσθήκες... Το πρώτο είναι η κυρία Ρενιέρη... της οποία στην αποκατάσταση... με ενθουσιασμό είδα... σε κάποιο προηγούμενο... σε κάποια προηγούμενη αναμόρφωση... του προϋπολογισμού... ή του τεχνικού προγράμματος... ότι συντάσσεται λέει... η μελέτη αποκατάστασης... χωρίς να μας βλέπει βέβαια η ανακοίνωση... για ποιο σκοπό γίνεται η αποκατάσταση... τι θα το κάνουν αυτό το κτήριο Ρενιέρη... όταν απισκευαστεί... Προτείνω να ενταχθεί... με κάποιο όσο... στο τεχνικό πρόγραμμα... Επίσης... το τεχνικό πρόγραμμα η ρημοτόπιση... αυτού του δυόροφου στη συμβολή... Μπαλαλέων και Λεωφόρου Βύρονος... το τονίζω αυτό... Λεωφόρου Βύρονος... που θα ανακουφήσει κάπου στην περιοχή... παρά εξακολουθούμε να το έχουμε... ένα μπάστακα μέσα στη μέση... τον οποίο για λίγες... δυό, τρεις δεκάδες... ή δυό δεκάδες... ή και μιάμιση δεκάδα χιλιάδες ευρώ... που θα μου κατεδαφείς και να έχει αναπνεύσει ο τόπος... και με την ευκαιρία να ρωτήσω... γιατί υπάρχει και μια καταγγελία... για την οποία δεν ξέρω αν έχει... αλήθεια ή δεν έχει... Στο παρελθόν... έγινε αποζημίωση των ιδιοκτησιών... προκειμένου να διανοιγεί η οδός Μπαλαλέων... μέχρι την Ορίωνος... δηλαδή να περάσει τη Γαζέπη... να περάσει την Αρεθούσις... μέχρι την Ορίωνος... και η καταγγελία που έχω... και δεν ξέρω αν είναι σωστή... και επιφυλάσσομαι να το ψάξω... είναι ότι οι ιδιοκτήτες... των οριμποτομουμένων ακυντήτων... αφού εισέπραξαν την αποζημίωση... έκαναν έτηση στην αρχαιολογική υπηρεσία... και τα ακίνητά τους... κηρύχτηκαν διατηρητέα... και έτσι... και την πίτα έχουν σωστή... και ο σκύλος τους είναι χορτάτος... εάν υπάρχει πληροφόρηση... θα ήθελα να τη μάθω. Επίσης... δεν αναφέρεται μέσα στο πρόγραμμα... παρόλο που έχει αναγγελθεί... σε μια προηγούμενη τροποποίηση... όπως και η κυρία Ρενιέρη... τι γίνεται με τη σύνταξη της πράξης εφαρμογής... της συνοικίας ΙΤΑ. Νομίζω ότι σας κούρασα... πάνω από το ΔΕΟΝ... νομίζω ότι... το τεχνικό πρόγραμμα... πρέπει να συντάσσεται... με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα... με πολύ μεγαλύτερη ευθυνήτητα... και κυρίως... και κυρίως... και μην εφησυχάζεται κυρία Δήμαρχε... ότι κατέχεται πλειοψηφία... πλειοψηφία... στο Δημοτικό Συμβούλιο... τίποτα δεν είναι μόνιμος από τον τόπο... το ξέρετε καλύτερα από εμένα... κυρίως πρέπει το τεχνικό πρόγραμμα... να γίνεται... με συνένωση και συσκεδιασμό... με τις υπόλοιπες... κατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί... στην ολότητα... θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις... και τρόπους... για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά... που δεν πάει σε αντίθεση με τα Τρίκαλα... σε αντίθεση με τη Λάρισα... σε αντίθεση με την Καραβίσα... και δεν μιλάω για την Καλαμάδα και για την Σπάρτη... που σε σχέση με εμάς είναι... το Παρίσι και ο Παραδύσσος. Σας ευχαριστώ πολύ. Θα επιστρέψω λίγο... επειδή προηγουμένως συγνώμη τίποτα... μιας και λύπη ο κύριος Καθαροσπόρης... κεφαλής... τελάσσος αντιπολίτευσης. Κύριε Καραμούζη... θα μιλήσει. Ευχαριστώ. Από τη δική μας παράταξη... για το τεχνικό θέμα... θα μιλήσει ο κύριος Κουτουλής... ο οποίος είναι και αρμόδιος... λόγω και της ιδιότητάς του... αλλά θα μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Μόνο σας παρακαλώ... μια υποσημείωση μετά την ομιλία του κύριου Κουτουλή... και για εμένα. Ευχαριστώ. Λοιπόν... ο κύριος Κουτουλής έχει το λόγο. Λοιπόν... σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα... το οποίο μας παρουσίασε... η Δημοτική Αρχή... όπως προβλήθηκε... θα ήθελα να... αρχικά να το... χαρακτηρίσω... αναποτελεσματικό... και πρόχειρο... ως προς την απόδοση που αφορά... στον τομέα των επενδύσεων... που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης... της Χαλκιδός και του γενικότερου... του ευρύτερου δήμου της... Δήμο Χαλκιδέων... ως προς την ταχύτητα εκτέλεση... του τεχνικού πρόγραμματος. Με θλίψη διαπίστωσα ότι τα έργα... τα οποία ήτανε πέρυσι σε τέτοιο καιρό... σε στάδιο μελέτης... πέρασε ένας χρόνος... ώστε να πάνε σε δημοπράτηση... και να πάει σε δημοπράτηση. Σχετικά με την ταχύτητα... η οποία κινείται η διαδικασία... εκτέλεσης του τεχνικού πρόγραμματος... θα αναφέρω χαρακτηριστικά... την ανάπλαση του αλσιλείου της Κανήθου... το οποίο σε μία αναφορά... που είχα κάνει το 2019... σε ένα δημοτικό συμβουλείο... μου είχε πει η κυρία δημάρχος... ότι εκπονείται η μελέτη. Και ήταν το 2019. Και το 2021 σήμερα... δεν ξέρω για πότε να εκτελεστεί... και πότε θα πάει σε δημοπράτηση. Όπως επίσης και η ανάπλαση... της εισόδου του αφρατίου. Πέρυσι ήταν σε σύνταξη του τοπογραφικού... και ένα χρόνο μετά είναι σε σύνταξη μελέτηση. Οι διαδικασίες αυτές κινούνται... εξαιρετικά αργά... ως προς το είδος των έργων. Έκανα μία σύγκριση με τα έργα... τα οποία περιελάμβανε... το τεχνικό πρόγραμμα του 21. Και όπως και οι προλαλισσάντες... το συνολό του δεν περιέχει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή ή καινοτομία. Και κάποια έργα τα οποία είχαν δρομολογηθεί... από την δημοτική αρχή... δέχομαι ότι η αποθήκη του ΩΣΕ... είναι προς δημοπράτηση. Να δούμε πόσο γρήγορα θα κινηθεί κι αυτό. Είναι ένα έργο μεγάλο... το οποίο θα άλλαζε την εικόνα. Θα συνύσφερε στην εικόνα της πόλης. Ως προς το ύψος του προϋπολογισμού. Αναφερεθούν τα χρήματα τα οποία... αφορούν τις αποκαταστάσεις της θεομηνίας. Τα οποία αφορούν αποκαταστάσεις. Δηλαδή κάτι το οποίο καταστράφηκε... και τώρα πάμε να το επαναφέρουμε... στην πρώτη κατάσταση και έστω να το βαλτιώσουμε. Ο προϋπολογισμός είναι μικρότερος από τον περσινό. Αναφερέσουμε αυτά τα έργα. Μιλάμε για τις τάξεις των 28 εκατομμυρίων... έναντι του 31 εκατομμυρίων που ήτανε πέρυσι. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω κάποια έργα... τα οποία κίνησαν την προσευχή τη δικιά μου. Λοιπόν, στους κωδικούς που αναφέρονται... στην αποκατάσταση του μαντρότικου περίφραξης... του κοιμητήριου του Αγίου Ιωάννη... έρχεται τώρα η ολοκλήρωση αναπαλέωσης... μαντρότικου του Αγίου Ιωάννη... το οποίο είναι το ίδιο έργο. Θεωρώ απαράδεκτο να εμφανίζεται ένα νέο έργο... που αφορά αντικείμενο προηγούμενης σύμβασης, ουσιαστικά. Στους κωδικούς που αφορούν την ασφαλτοστρώση... του έτους του Δήμου Χαλκιδέων για το 2020... γράφεται για το έτος 2022 όλο το ποσό, δηλαδή 205.000. Άρα δεν έχει γίνει τίποτα από αυτό στο έτος 2020. Επίσης, οι συντηρήσεις πεζοδρομίων του 2021. Το ίδιο, γράφεται όλο το ποσό των 200.000... οπότε παντάζομαι δεν έχει γίνει και δεν έχει εκτελεσθεί τίποτα από όλα αυτά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω... και σχετικά με τα έργα αυτεπιστασίας... στο οποίο αναφέρονται οι συντηρήσεις πεζοδρομίων και οδών... που έχουν γίνει σε όλες τις δημοτικές ενότητες... και θα αναφέρω τουλάχιστον εκεί που έχω εικόνα εγώ... στη δημοτική ενότητα της Νέας Αρτάκης... στο οποίο δεν έχει εκτελεστεί καμία τέτοια εργασία. Εκτός μόνο της οδούπερα μου. Και δεν νομίζω ότι αυτό πληρεί το κομμάτι της αναλογικότητας... στην οποία αναφέρθηκε και η δήμαρχος... και είμαι σίγουρος ότι την ίδια απορία θα έχουν και οι συνάδελφοι... από τις άλλες δημοτικές ενότητες. Στο έργο για τη συντήρηση του κόκκινου σπιτιού... δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο έχει σταματήσει αυτό το έργο... ή προσπαθεί να γίνει κάποια προσαρμογή στα μέτρα του ανατόπου. Δεν μπορώ να καταλάβω. Κανονικά θα έπρεπε είτε να έχει πάει σε νέο διαγωνισμό... ή δεν ξέρω πώς μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Και το οποίο είναι σχετικά απλό, δεν είναι τίποτα δρομερό. Επίσης, αυτό συγκεκριμένο έργο έχουμε Αύγουστο του 2021... και έχει δημοπρατηθεί από τον Νοέμβριο του 2020. Και εδώ θα κάνω μια στην ταχύτητα με την οποία προχωράνε τα έργα. Υπάρχει ένα έργο το οποίο έχει την ποδηλαδική διαδρομή ανθεδόνας... το οποίο είναι στάσιμο. Έρχεται και ξαναέρχεται. Έχει γίνει κάτι... καλό θα ήταν να είχαμε μια ενημερώση. Επίσης, στην πλατεία Συγκρούς, στη Δροσιά... πάλι εγγράφεται στο έτος 2022... ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 19... γνωρίζουμε όλοι τι έχει γίνει σε αυτό... και σήμερα έχουμε και την εισήγηση για την ένατη παράταση. Στο έργο υποφορά το κλειστό της Δροσιάς. Έχετε στο τεχνικό πρόγραμμα 60.000 ευρώ... ενώ πριν από λίγες μέρες την τέταρτη αναμόρφωση που κάναμε το 2021... μηδενήσατε τα 70.000 ευρώ. Και είπατε ότι με τόσα χρήματα είναι αδύνατο να γίνει το έργο. Φαντάζομαι επειδή το πηγαίνετε σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο άλλο. Δεν μπορώ να καταλάβω. Τώρα το επαναφέρετε με 60.000 ευρώ. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σοβαρό αυτό το πράγμα. Στον κωδικό που αναφέρεται... στο περιβάλλοντα χώρο της Μονής του Αγίου Αγιόργη του Αρμά... έχουμε εγγεγραμμένο ένα ποσό. Και έχουμε πει επανελημένως στις προηγούμενα Δημοτικά Συμβουλία... ότι ο ιδιοκτήτης του χώρου αυτό... είναι ο δασικός συνετερισμός των φίλων. Αν έχει γίνει παραχώρηση... θα θέλαμε να μας προσκομίσετε κάποιο έγγραφο... το οποίο να αποδεικνύει και να στηρίζει τις θέσεις αυτές που έχετε. Επίσης στα σχολικά κτίρια. Έχουμε επισκευές και συντηρήσεις. Περίπου 1.600. Και εγώ θυμάμαι τώρα πρόσφατα μάλιστα... που γίνανε κάποιες πληρωμές... σε κάποιο προμηθευτή για αλουντίνια, για κουφώματα... το οποίο το πλήρωσε η Δευτερομάθημα Επιτροπή. Δεν πληρώθηκε. Έχουμε τόσα χρήματα σε αυτό... και δεν μπορούμε και πληρώνει η Σχολική Επιτροπή... κουφώματα και τέτοια πράγματα... σχετικά με τη δημοτική ενότητα της Αρτάκης. Έγινε αναφορά για το Ταρκάν. Ότι έχουνε μείνει λίγα πράγματα. Δεν ξέρω πώς το αντιλαμβάνεστε εσείς τα λίγα πράγματα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι... αυτή τη στιγμή, όπως έχει γίνει το στάδιο... και με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή... αγώνες, ας πούμε, δεν μπορούν να γίνουν. Πρέπει να διαστροφθεί Ταρτάν, τουλάχιστον, στο ένα εμη κύκλιο... και να διαμορφωθεί και ο χώρος... ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή τα σκάματα. Λοιπόν, επίσης... υπάρχει ένα νέο έργο... που εισάγεται ως αποκατάσταση κοινοχροίστων χώρων από τη Θάλλια. Θέλω να πιστεύω ότι είναι το σημείο το οποίο... καταστράφηκε... για να φύγουν τα νερά στη θάλασσα την ημέρα της πλημμύρας. Και σε αυτό θα ήθελα να... δεν ξέρω τι έχετε στο μυαλό σας... αλλά θα ήθελα πραγματικά να με ρημνήσετε... στην κατασκευή αυτής της πλατείας που θα γίνει εκεί πέρα... να υπάρχουν κάποιες αναφορές... για την παλιάρτακη και στη μικρασιατική καταστροφή. Εξάλλου, του χρόνου... έχουμε εκδηλώσει για τη μνήμη της μικρασιατικής καταστροφής... και είναι εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή... και θα ήθελα... αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη τέτοια... δεν ξέρω, να μας το πείτε. Επίσης... με την ευκαιρία του... έχουμε ένα θέμα τώρα... που είναι παρακάτω με την κλήρωση των υπαλλήλων... για τον τάπητα του Βουρκού. Ξέρω ότι δεν είναι αρμοδιότητα... δεν είναι θέμα του τεχνικού προγράμματος... και μάλλον είναι της ΕΔΩΑΠΕΚ... και... θα ήθελα να... έχουμε κάνει μια συζήτηση με την κυρία Αϊδίνη... και θέλω να αναφερθεί και να γνωρίζετε και εσείς... την αναγκαιότητα της αντικατάστασης τάπητα... στο γήπεδο του Βατόντα... και στο 8x8 στο δημοτικό στάδιο... τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση... κρίνονται επικίνδυνα. Θεωρώ ότι... η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ευβιασίας, η Αρτάκη... δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από ένα στάδιο... το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλη ομάδα. Το χρησιμοποιεί μόνο αονά... καλά κάνει και το χρησιμοποιεί, το συντηρεί, το προσέχει... το κάνει, αλλά υπάρχουν και άλλες ομάδες... υπάρχουν και άλλοι... υπάρχει πλήθος παιδιών... το οποίο θέλει να παίξει και δεν έχει αθλητικούς χώρους. Και σε αυτό το σημείο... για την αναφορά για το έργο του... Κυζικίου Άλσους... και κάναμε και μια κουβέντα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλείο... Κυζικίου Άγουσ, θες να πεις. Ακριβώς εκεί θα καταλήξει, όπως το είπατε. Λοιπόν, έκανα μια σχετική έρευνα κι εγώ. Θέλω να αναφερθεί για να ακουστούν αυτά τα... να έχετε γνώση κι εσείς. Έκανα μια έρευνα... δεν έχω κανένα μυστήριο αλλά ουσιαστικά να μπω στη λογική του... τι θα έκανα εγώ αν κατέβαινα στο διαγωνισμό αυτό. Μπήκα λοιπόν στο site του Δήμου Χαλκιδέων... και κατέβασα όλα τα αρχεία... τα οποία είναι ανεκτυμένα και αφορούν το συγκεκριμένο στάδιο. Σχετικά με τα υλικά επίστρωσης... τα οποία αναφέρθηκε ο κύριος Γουρνής... στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλείο. Προβλέπεται ένα συγκεκριμένο υλικό... στο συγκεκριμένο έργο. Το οποίο είναι από πολυολεφίνες... ανακυκλώσιμους σαχούλες κτλ κτλ... και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει είναι... η ανθεκτικότητά του σε αποχρωματισμό... το οποίο δεν το έχουν άλλα υλικά ξύλα ή WPC κτλ κτλ. Επίσης έχει ένα ιδιαίτερο... ιδιαίτερο ενεργειακό χαρακτηριστικό... καθώς θερμαίνεται 30% λιγότερο από τα ξύλα. Αυτά ήταν και λόγοι οι οποίοι εντάχθηκε... ήταν κριτήριο το οποίο ήταν... κριτήριο ένταξης του συγκεκριμένου έργου... στη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Έχει πολύ μεγάλα... έχει πολλά χρόνια αγγίηση... και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον τάπητα... που προβλέπεται στα όργανα. Στην Αφρική ή στην ελληνική αγορά... αυτό υπάρχει το υλικό. Και έχει χρόνο παράδοσης... τώρα είναι 30 μέρες. Επίσης... στο άλσος που προβλέπεται να τοποθετηθεί... επειδή είναι τελείως άκαψτο... είναι και ένας από τους λόγους που έδωσε έγκριση... για την τοποθέτηση του τοτασαρχείου. Συμβατική υποχρέωση που είχε ο ανάδοχος... ένα από τα άρθρα... το 4... το 4... 9.1.1... είναι να υποβάλλει εντός η κοσηγημερώνα... την υπογραφή της σύμβασης... πιστοποίηση του υλικού, δείγμα του υλικού... και πιστοποίηση για τα όργανα. Αν έχουν έρθει αυτά τα έγγραφα... και αν έχετε λάβει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται... για τα υλικά αυτά που είναι να έρχονται από την Αγγλία... και ποιος έχει κάνει την ενημέρωση τεχνική υπηρεσία... ότι έρχονται από την Αγγλία. Η συνενόηση έχει γίνει με τον ανάδοχο... ή με ποιον έχει γίνει. Έγιναν κάποιες αναφορές σε όργανα που δεν πιστοποιούνται. Είναι ένα το συγκεκριμένο όργανο το οποίο δεν πιστοποιείται... και μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιον άλλο. Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί το έργο αυτό. Επίσης... στο site μέσα έχει ανέβει ένα έγγραφο... το οποίο κάνει μια αναφορά στο άρθρο 144... το οποίο αφορά την αντικατάσταση ενός οργάνου... που στην αρχική μελέτη αναφέρονταν ως ξύλινο... το οποίο όμως στην περιγραφή από το οποίο θα διαπιστώσετε... αφορά άλλο όργανο. Αυτό είναι και το όργανο. Κάνοντας αναφορά στο άρθρο της αρχικής διακήρυξης... έχετε τοποθετήσει ένα όργανο... το οποίο δεν είναι συμβατό με αυτά τα οποία αναφέρονται. Κύριε Κουτουλή, αν έχετε την καλωσίμη... γιατί νομίζω τώρα, επειδή ζητάτηκε κάτι συγκεκριμένο... που είχε αποσχολήσει και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο... έτσι και θα επανέβει προφανώς... του προγράμματος θα μπορούσα να τα πω... Έχετε περισσότερο χρόνο πάρει από όλους τους επικεφαλείς. Προσπαθώ να προλάβω κάποιες καταστάσεις. Εγώ τουλάχιστον έχω καταγράφει 10 λεπτά... που συζητάμε για τα όργανα του Κυζίκη... και τι πρέπει να πω στην παιδική χαρά. Αυτό έχω καταγράφει τώρα. Η φρονομέτρησή σας δεν πάει καλά, αλλά δεν πειράζει. Χρήσιμο είναι, κυρία Πρόεδρε αυτά. Ακούσαμε ότι το έργο θα πάει 2-3 χρόνια πίσω... και θα αλλάξουν οι προδιαγραφές... και εδώ ακούμε ότι υπάρχουν και είναι σε 30 μέρες να έρθουν. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα πράγματα. Ας σας πω τώρα, κύριε Πέτριμπαν... κύριε Κουτουλίαν, έχετε την καλόσυνη... Τελειώνω. Θέλω λίγο τώρα από ένα λεπτό. Ευχαριστώ. Επίσης, υπόθηκε τον κύριο Γουρνή... ότι δεν ξέρω ποιος υπέλεξε τα όργανα... αλλά πρέπει να γίνει τροποποίηση της μελέτης. Απαγορεύεται από τη διακήρυξη να γίνει τροποποίηση. Δεν μπορούν να τροποποιηθούν ούτε τα όργανα ούτε τα υλικά. Και η μελετήτρια η οποία έχει κάνει την συγκεκριμένη μελέτη... αυτή τη στιγμή έχει μετακινηθεί στην πολοδομία. Παρ' ό,τι θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη... στην περιέωση του έργου και στην ολοκλήρωσή του... και στο τι είχε διαλέξει για να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη. Τέλος. Δεν θέλω να σας δείξω τώρα τι να σας δείξω. Φωτογραφίες από τα όργανα, τέλος πάντων. Εγώ προσωπικά δεν θα ανεχθώ καμία... για το συγκεκριμένο έργο... δεν μπορώ να ανεχθώ καμία έκτος στην ποιότητα των υλικών και του έργου... της κατασκευής του έργου. Και πραγματικά θα είμαι δίπλα στη διόση... ώστε να γίνει η εφαρμογή αυτούσια. Τελειώνοντας, θέλω να πω... σε ό,τι αφορά τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών... από την θεομηνία της Στάλλιας. Έχουμε επισημάνει ξανά ότι είμαστε κατά... της μερολυπτικής πρακτικής αναφέσεων μέσω διαπραγματεύσης. Είμαστε τελείως αντιθέτοι. Ως εκ τούτου και τελειώνοντας... δεν θα ψηφίσουμε το εν λόγω τεχνικού πρόγραμμα του 2022... εξαιρουμένων, βέβαια, των έργων της Δημοτικής Αρχής... και περισσότερο ως ενδείξη και διαμαρτυρίας... με τον τρόπο που έρχεται. Εξαιρουμένων των έργων της Δημοτικής Αγοράς... καθώς και των αποκαταστάσεων των Χαδά... οι οποίες είναι έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει... πάνω από τέσσερα, χρόνια, πέντε. Αυτά από έμενα. Λοιπόν, η κυρία Μτζιφίδια έχει το λόγο. Μανέτρεξα λίγο στην εισήγηση του τεχνικού προγράμματος για το 21... στην οποία η εισήγησή μου έλεγα ότι ο στόχος... είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Όχι μόνο πρέπει να καλυτερεύει... αλλά θα είναι πολύ κοντά και προς το μέρισμα που δικαιούται... ούτε σαν πολίτης να απολαμβάνει. Είχα αναφέρει μεταξύ άλλου για τη σχολική στέγη... ότι πρέπει την επιεγωγία ειδικά... να αναζητήσουμε όχι απλά νέα μαγαζιά... αλλά να καταθεθούν μελέτες στικτοί, στυριακές υποδομές... για βαραίους τύπους προ κάτ σε χώρους... οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι από σχέδιο πόλης για σχολεία. Αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων... για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Και, φυσικά, είχα θέσει σαν στόχο... από την ψήφιση της πεσσινή της ίδιας συναιδρίας... στο χρονικό προγραμμό του 2021... στο επόμενο να υπάρχει μελέτη για το κέντρο ημερήσια στον Τίδα Σαμαία... της δομής, επαναλαμβάνω, όχι του προγράμματος... όπως και η δημιουργία, εκ νέου εννοείται και εκ θεμελείων... των επαγγελματικών εργαστηρίων, που πανέφερε ο κ. Παγώνης. Έργα, είχα πει, που χρειάζεται ο δήμος... και πιστεύω ότι είναι το ελάξιο που μπορούμε να προσφέρουμε... σ' αυτά τα χαρισματικά τουμα και τις οικογένειές μας. Έρχομαστε στη ψήφιση του προγράμματος του 2022... που οι δύο λείπουν αντελώς. Όχι μόνο αυτά που προανέφερα... ακόμα και οι ράμπες αμέα για τις σχολικές μονάδες. Όπως είπε πάλι ο κ. Παγώνης, στο πρόγραμμα Φιλόδημος δεν έχει γίνει. Όπως και δεν έχει γίνει, οι μελέτες δεν έχουν προχωρήσει στις πυροπροστασίας. Όπως και όπως ανέφερε ο κ. Γουρνής για τις σχολικές μονάδες... δεν έχει να γίνει τίποτα όσον αφορά και θα γίνει ο πιο συγκεκριμένος. Τι παρατηρούμε λοιπόν σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα. Επανέρχεται δυστυχώς ο ιδροκεφαλισμός. Σε αντίθεση με όσα μας είπε η δήμαρχος... ότι συζήτησε με τις τοπικές κοινότητες σχετικά... βλέπουμε ένα ποσό της άξιος των 14 εκατομμυρίων... πάλι για τη δημοτική ενότητα Χαρκίδας. Βλέπουμε για τη δημοτική ενότητα στη Δόνο σαν 1.149... για την αυλίδα 2.701, για τον Λιλάδιο το 831... και όπως σωστά είπες ήμαν εκεί ο ισταλαφέρης. Στον 3.430 της Αρτάκης αν δεν υπήρχε το μουσικό γυμνάσιο... θα ήταν και αυτό κατά πολύ λιγότερο. Στα έργα της Τάλιας τώρα μαζεμένα και εδώ. Έντεκα εκατομμύρια νέα αλλά που. Περισσότερο είχαν πληγεί δύο δημοτικές ενότητας. Ένα το Λιλάδιο, εννοείται... που δικαιωματικά θα πάρει και το μεγαλύτερο ποσοστό... αλλά μην ξεχνάμε και την Αρτάκη. Δημοτική ενότητας Αρτάκης. Πόσο από τα 11 εκατομμύρια θα πάνε εκεί και πόσο θα πάνε εκεί. Έργα που αφορούν τις ενότητες. Πάλι, τι είναι αυτό. Άλλο μέρισμα δικαιούται το Λιλάδιο, άλλο η Αρτάκη, άλλο η Δροσιά, άλλο η Αυλίδα. Να μιλήσουμε τώρα για τα έργα αυτής της Τασίας... και να σταθώ λίγο στα έργα των σχολικών μονάδων. Μας ανέφερε ο κύριος Αντιδήμαρχος των τεχνικών έργων... σωρία δημοτικών, σωρία ανυπιαγωγίων... και αν πρόσεξε ο κύριος Κουτουλής... από τα σχολεία της Δευτεροβάγμιας... ανέφερε μόνο το πρώτο Λύκειο. Και τα έργα της Τασίας μιλάω. Δεν ανέφερε τίποτα άλλο. Και μια διόρθωση ακόμα αντιδήμαρχε. Δεν ήταν οι 20-25 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάγμιας... ήταν και οι 32 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάγμιας... γίνανα τη Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παρεμβάσεις. Και όπως πολύ σωστά ανέφερε... ο δήμαρχος σε ένα έγγραφο που έγινε μεταξύ του προέδρου της πρωτοβάθμιας... και όταν είπε πώς γίνανε αυτά τα 600.000, πώς διανεμήθηκαν... με τι έγγραφο διανεμήθηκαν στις σχολικές μονάδες... ανέφερε, έτσι αν θυμόμαστε... ότι με το αποτάβε έγγραφο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής... έγιναν οι παρεμβάσεις στα 6 σχολεία που πρότεινε η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή... και όσον αφορά την πρωτοβάθμια έγινε από τα αιτήματα των διευθυντών... που πήρε ο δήμος και οι τεχνικές υπηρεσίες αυτού. Τώρα, αν τα έργα που έχουν γίνει οι σχολικές μονάδες είναι σαν το έργο Σοβατόντα... που ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής το έχει βάλει ήδη στον απολογισμό του... ενώ με καλούσε σήμερα να πάμε να το δούμε... αν όλα τα έργα είναι όπως έγιναν και στον Βατόντα... ή όπως είπε ότι θα γίνουν στον Βατόντα... που στάνθηκε κάποια στιγμή να στην εργείο, κύριε Αντιδήμαρχε... και επειδή έπρεπε να γίνει ένας τρόσιμος από το τσιμέντο... σηκώθηκαν και έφυγαν και ό,τι τους έχω ξαναδει, τους έχω χάσει... αν όλα τα έργα έχουν γίνει έτσι δεν ξέρω τι να πω. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι επειδή δεν άκουσα για τα ΕΠΑΛ... και εκεί πέρα χρειάζεται πολύ μεγάλη μελέτη... καλύτερα να γκρεμιστεί αυτό το συγκρότημα και να ξαναχτιστεί... παρά να κάνουμε... είναι ένα μπαρέλι που δεν έχει πάτο... ό,τι και να δίνουν τα έργα αυτοστασίας... ό,τι και να δίνει η Σχολική Επιτροπή... δεν υπάρχει πάτο σε αυτό το σωστό συγκρότημα... πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναφτιαχτεί. Λοιπόν, αυτό που θέλω να τονίσω... και ακούγοντάς με πολύ προσοχή τα έργα στα γήπεδα... θα ξέρει και η κυρία Ειδίνη... ότι πλέον υπάρχει ένα μητρό της Γενικής Γραμματείας... στο οποίο ο μητρός της Γενικής Γραμματείας... ο κ. Σεβγενάκης, ήταν κάθετος κατηγορηματικός... οι δήμοι παραχωρούν αθλητικές εγκαταστάσεις... στα σωματεία τα οποία είναι γεγραμμένα... και πιστοποιημένα τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αυτό ας το κοιτάξουμε και μια θερμή παράκληση... έτσι, μίλησε ο κ. Κουτουλής για έργα... για να γίνουν ας πούμε και το 8x8... και το γήπεδο του Μπατόντα και όλα εννοείται... αλλά μη ξεχνάμε ότι ο δήμος Χαλκιδέων... εδώ και πάρα πολλά χρόνια... όσον αφορά την βοήθεια που δίνει... που πρέπει να δώσει από το να καθαρίσει των εσώδων... στα αθλητικά σωματεία δεν το έχει πράξει ποτέ. Καιρός είναι από τα... να υπάρχουν μεμονωμένες έτσι... συναντήσεις με τη δήμαρχο αθλητικών σωματείων... να μας καλέσουν όλα τα σωματεία... οπουδήποτε και να ενεργοποιούμαστε... να έχουμε ενεργοποιηθεί σε αθλήματα... να καθίσουμε έτσι λίγο γιατί... αν κρίνουμε από το χώρο της καλλιδοσφαίρησης από τα 63... σε όλη τη Στερεά, όχι την Εύβοια... πήγαμε 25, φανταστείτε δηλαδή τι γίνεται... και στα άλλα αθλήματα. Από εκεί και έπειτα... η βοήθεια πρέπει να γίνεται σε όλα τα σωματεία... αναλόγως φυσικά, έτσι... και τις επιδόσεις τους εμπειδείς του καθενός. Υπόθηκαν πάρα πολλά για το τεχνικό πρόγραμμα. Θα συμφωνήσουμε όλους, τους προλαλήσατε... αυτό πια την αντιστήριξη του παλιού νεοτροταφίου Σωμαγιάννη... θυμάμαι και τα σούλια που είχε πέσει εκεί πέρα... έγινε το χέρι της, ξανά έγινε και αυτό ακόμα... σε το γεφύρι της Άρθας, έχει καταρρίσει. Όλα αυτά που έχουν υποθεί... θα με βρουν σύμφωνη. Απλά τώρα, σαν δύναμη ευθύνης... εμείς θα καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα... σαν ένδειξη και μόνο έτσι... μιας συμπαράστασης... στον αγώνα και στο έργο των οικογενειών και των παιδιών ΑΜΕΑ... μέχρι να μπει στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χαλκιδέων... το πρόγραμμα, η δομή της ημερήσιας φροντίδας των ΑΜΕΑ... όπως και εκ νέου και εκ θεμελείων των εργαστηρίων... των ειδικών επαγγελματικών εργαστηρίων... εμείς θα καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα... γιατί η ουσία είναι σαφτά ακριβώς στα άτομα... και πόσο ο δήμος μας να μην επεκταθώ... τα έχει υποτιμήσει... κι όσες φορές έχει έρθει σε επαφή με συλλόγους και αρμόδιους... όλο στα θα και στα θα είναι. Από κει και έπειτα λοιπόν ψηφίζουμε κιόλας... αντιδυναμιευθύνης και ψηφίζουμε όχι στο τεχνικό πρόγραμμα... για αυτά που σας προανέφερα. Σας ευχαριστώ πολύ. Και εγώ λοιπόν... Κυρία Πρόεδρε, μετά το κύριο Καραμμούζη... ή ο πιο νηστάδες. Μισό λεπτό λοιπόν να πάρουμε με τη σειρά. Μου έχει στείλει και μην με έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Κώσταρς... μήπως θα θέλετε λοιπόν να ακούσουμε τον ίδιο αντιδύμαρχο πρώτα... που μήπως στοιχόν... Λοιπόν, μισό λεπτό, ο κ. Μπαντούνας, ο κ. Καραμμούζης... να κάνουμε μια λίστα, έτσι, για να είμαστε... Κυρία Πρόεδρε, Κατερίνα Κυριάκου. Εγώ, κ. Πρόεδρε. Και ο κ. Χιόλας. Λοιπόν, κ. Καραμμούζη, ας μιλήσετε... Κι εγώ, και εσύ και εγώ κάποια στιγμή. Κάποια στιγμή και εγώ μετά. Ναι, ναι, ναι, λοιπόν, κ. Καραμμούζη. Ναι, ναι. Νομίζω ότι η θέση μας... όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά... αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Κουτουλή. Έργο, έργο, κομμάτι, κομμάτι. Εγώ θα πω ότι ποιος από εμάς κατάει... όποιος είναι αντίθετος στο να γίνονται έργα στο δήμο... και πόσο μάλλον να τα βλέπουν οι δημότες και οι πολίτες... και να συγχαίρουν και τη δημοτική αρχή... την εκάστω την δημοτική αρχή, και την προηγούμενη, και την επόμενη. Χαρακτηριστικά όμως, όσον αφορά... την περαίωση των έργων... και τον χρόνο που αυτά... τελειώνονται και παραδίδονται στο δημότη... έχω μπροστά μου το έργο της διαμόρφωσης... πλατείας Συγκρού της κοινότητας Ρωσιάς. Έρχεται λοιπόν αυτή η εταιρεία EARCAM... και ζητάει δωδέκατη παράταση... προθεσμίας περάτος των εργασιών. Το έργο αυτό λοιπόν, να σας θυμίσω... ότι η σύμβασή του έπρεπε να εκτελεστεί... 30 Απριλίου του 2019. Τελειώνουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή το 21... και φτάνει λοιπόν η συγκεκριμένη εταιρεία... να ζητάει παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του 21... και έχει ο Θεός. Η μία από των δικαιολογιών που προτάσσει η συγκεκριμένη εταιρεία... είναι οι καιρικές συνθήκες. Παραθέτει και δύο δελτεία καιρού από κάτω... για να δούμε ότι την περίοδο εκείνη, 30 μέρες που ζητάει... ή 38 μέρες, οι συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας... ήταν δύσκολες αντίξοες μάλλον... και δεν μπορούσαν να εκτελεστούν τα έργα. Εγώ τουλάχιστον πρώτη φορά ακούω ανθρώπους στην οικοδομή... οι οποίοι επηρεάζονται από τη βροχή, από τη ζέστη, από το κρύο. Τότε θα πρέπει να καθόντουσαν στο σπίτι τους. Αυτό είναι το σκοτρίζι, όταν δεχόμαστε από την οποιαδήποτε εταιρεία τεχνική... δωδέκατη έτηση παράτασης έργου... το αν αυτούς τους ανθρώπους, εάν θέλουμε να πάμε μπροστά... και να παραδώσουμε τα έργα γρήγορα ή ό,τι. Πόσο μάλλον δε, όταν παρατάσσουν δικαιολογίες... καιρικών συνθήκων και φαινομένων. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι το έργο θα περιωθεί τον Οκτώβριο... και ότι αν δεν διζητήσει δεύτερη παράταση... θα μας έρθει ξανά η εταιρεία Ερκάμεδο... με τον τάξο τον αρνιακό... και να μας λέει ότι τον έχει μάρτυρα... και να μας λέει ότι ο κ. Καραμούζης... έχει τελειώσει αυτή η πλατεία. Και γιατί ζητάει υπερέωση στο ότι η εταιρεία... για να πληρωθεί. Πώς θα πάρει απάντηση... ήταν ατυχής η επιλογή του κ. Καραμούζη... ή θα πάρει απάντηση. Κυρία Δημαρκή δεν είναι καθόλου ατυχής. Δωδέκατη αναμόρφωση. Έχουμε εξηγήσει πάνω με συγχωρείς... είναι για τη χρηματοδότηση από τον Λίντερ. Τα έχουμε πει ένα εκατομμύρο φορές. Δεν θυμάστε τι λέμε. Ρώτα το μπατούνα. Δεν θυμάστε. Να θυμάστε τι λέμε στα δημοτικά συμβούλια. Από τη στιγμή που δίνουμε δώδεκα φορές παράταση στον εργολάγο... ας κάτσουμε λοιπόν να δώσουμε στον οποιοδήποτε μετά έργο... για τις επόμενες πενήντα φορές μέχρι να πληρωθεί. Δωδέκατη παράταση. Ας τα χάσουμε τα λεκτά του Λίντερ, δηλαδή, να μην τα πάρουμε. Αυτό προτείνει. Αύριο το πρωί το κλείνουμε το έργο. Αύριο το πρωί το έργο μπορεί να κλείσει. Γιατί έχει γίνει. Το αφήνουμε ανοιχτό για να πάρουμε χρηματοδότηση από το Λίντερ. Να τα χάσουμε τα λεκτά. Συγγνώμη. Μιλάμε για πενήντα χιλιάδες ευρώ. Συγγνώμη. Μιλάμε για πενήντα χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε για πενήντα χιλιάδες ευρώ που ήταν από ίδιους πόρους του Δήμου. Και ξαφνικά είπατε να το εντάξουμε για να πάρουμε. Δεν πήραμε το 19, δεν πήραμε το 20, δεν πήραμε το 21. Δεν πήραμε το 22. Ναι, γιατί τώρα θα υποράσουμε τις δουλειές με την αναπτυξιακή. Τις 40 χιλιάδες έχουν υπογραφεί 14 φορές. Το 19, το καλοκαίρι, όπως θυμάστε, μας είπαν ότι μέχρι το τέλος του 19 θα έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε στο τέλος του 21. Τώρα έχουμε διαβεβαιώσει τις 45 χιλιάδες. Μας διαβεβαιώσεις έχετε από το 18. Από το 18 είχατε εσείς. Είχατε το 19. Συγγνώμη είχατε το 19 εσείς. Πολύ αστείο. Νομίζω δεν έχω διακόψει κανένα τώρα. Όχι διακόψει, ναι, αλλά πώς βλέπετε τώρα. Συγγνώμη. Αφήστε με λίγο, δεν μίλησα τόση ώρα μιλάτε όλοι μαζί. Εγώ περιμένω απομονητικά να μου δώσετε το λόγο, όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια. Κλείνω, τελειώνω. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι όταν δίνουμε σε ένα ενεργολάμπο 12 παρατάσεις για να δώσει οποιοδήποτε έργο και περνάνε τρία χρόνια για να παραδώσει το έργο στον κόσμο, το οποίο παραδόθηκε, ακόμα δεν έχει γνωρίσει, θα βρούμε άλλους χώρους. Αυτό και μόνο, νομίζω, είναι αχορμή για να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και να συζητάμε και να λέμε το αν τα έργα θα παραδοχούν άμεσα σε έναν χρόνο βόρα. Αυτά που λέμε, δηλαδή, για τα έργα τα οποία δημοπρατήθησαν το 19 θα παραδοθούν... Να είστε καλά. Έχουν υποθέει αρκετά πράγματα, όμως δεν θα ήθελα να πω κάτι. Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν 92 κωδικοί, 92 έργα, σε ισαγωγικά. Τα 28 από αυτά είναι η προηγούμενη δημοτική αρχή και ακόμα είναι στον αέρα. Μπολωδέρνουν, πάνε σιγά σιγά, θα γίνεται θα γίνουν και όλα αυτά τα πράγματα. Το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, βέβαια, για όλες τις δημοτικές ενότητες εξαντήλειται πού. Στην δημοτική ενότητα Ανθειδόνας, για παράδειγμα, τα έργα τα οποία περιγράφονται είναι 6. Είναι η πλατεία Σιγκρού, ένας ποδηλατόδρομος παραλιακός, ο δρόμος του Αγιόργη στα Λουκίσια, η πλατεία στο Ντάθη και ένα κλειστό γυμναστήριο. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα και 19 έργα τα οποία αναφέρονται στο συνολό, γενικό λόγα, σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Με πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, ασφαλτοστρώσεις υπάρχουν 9 έργα. Στην αυλίδα 12. Από τα 12, βέβαια, αναβάλλουμε σε αυτά ότι υπάρχουν οι χαδά, οι οποίοι τρέχουν εδώ και χρόνια, έρχονται από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Στην σχολική στέγη, για παράδειγμα, τα οποία αναφέρονται σε όλες τις δημοτικές ενότητες, υπάρχουν αρκετά έργα. Και βέβαια, αρκετά έργα σε ισαγωγικά, τα οποία, πώς και πόσο και πότε, δεν περιγράφεται. Έκανα μια αναφορά ο Βασίλης Κογουρνής, η οποία μπορεί να διαφώτισε λίγο τα πράγματα, να τους έριξε φως, αλλά αυτά πρέπει να περιγραφόνται και εδώ. Δηλαδή, στη Χαλκίδα θέλουμε να φτιάξουμε αυτό, εκείνο και το άλλο, εκείνο στην Αρτάκη, εκείνο στο Λιλάντιο, εκείνο στην Αυλίδα, εκείνο στην Αμφιγόνα. Αναλυτικά δεν περιγράφονται. Είναι χρηματοδότηση, χρηματοδότηση, παιδίσεις, πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις και επαρρεμβάσεις σχολικές μονάδες. 13 από αυτά τα έργα, στο Λιλάντιο για παράδειγμα, που αναφέρονται 19 έργα, τα 13 είναι από το ΠΔΟΕ. Είναι για τις περιφέρειες έργα, τα οποία βέβαια θα γίνουν, αφού έγινε ό,τι έγινε μετά την υπερσύνη καταστροφή. Και βέβαια, εδώ θα έλεγα να κάνω και μια ερώτηση, δήμαρχε. η χρηματοδότηση αυτού των έργων έχει χρονικό ορίζοντα. Το ένα ερώτημα είναι αυτό, αν η χρηματοδότηση για τα έργα στο Λιλάδιο, όσον αφορά τις αποκαταστάσεις όλες αυτές, είτε αφορούν το ποτάμι, είτε αφορούν τα υπόλοιπα έργα, αν έχει λήξει, αν έχει περαίωσει κάποια στιγμή ο χρόνος της χρηματοδότησής τους, ότι μέχρι τότε ρε παιδιά και μετά τέλος, το ένα είναι αυτό. Να επανέλαβω λοιπόν, εγώ στη Δροσιά, υπήρχε ένα έργο το οποίο είχε μελετηθεί, είχε χρηματοδοτηθεί και έχει να κάνει με τα όμβρια ύδατα, που ξεκίναγαν από το γιούπετ της Δροσιάς και έφταναν μέχρι κάτω το εκκλησάκι στο λιμάνι της Παναγίας Απόστολεντης. Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά, εκτός αν μας πει κάτι η κυρία Ψυχογείου από την ΔΕΙΑΣ, είναι έργο ενάμιση εκατομμυρίου. Το οποίο δεν αναφέρεται πουθενά και δεν ακούγεται τίποτα. Και βέβαια, άρχομαι ένα από το ΔΕΣΟ με το άλλο το κομμάτι που έχει εκτελεστεί ένα μέρος του, και μια και βλέπω και τον Κώστα το ξέρει καλά και έγινε και η αποκατάσταση οσόνα τα ασφαλτικά, από το ύψος του βενζινάδικου του Δελιγιάννη, δηλαδή λίγο πριν μπούμε στην πλατεία της Δροσιάς, πηγαίνοντας προς την Αγία Παρασκευή, όχι να κάνει προφανώς με τον κόμβο που θα φτιαχτεί όταν φτιαχτεί και όποτε αποφτιαχτεί. Και βέβαια εκεί να θυμίσω κυρία Δήμαρχη ότι τυχαία σας είδα όλους μαζί, τότε τον Περιφερειάρχη εσάς, τεχνικούς, εργολάβους, όλοι αυτές πάντων, πάνω σε χαρτιά και σε χάρτες και σε σχέδια να συζητάνε για τον κόμβο. Ό,τι θα ξεκινήσει τέλος πάντων και βέβαια αν δεν γίνει το κομμάτι από το γήπεδο της Δροσιάς και κάτω, όλα αυτά αν γίνει πριν ο κόμβος, αλίμονο πως θα πάνε αυτά τα νερά. Και το κλείνω αυτό εδώ πέρα στον αφορά τη Δροσιά. Στην Αρτάκη, ό,τι αναφέρετε στο τεχνικό πρόγραμμα προέρχεται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Και να επανέλθω λοιπόν στη Δροσιά, με τα λίγα αυτά που τα περιέγραψα, εκεί πραγματικά οι ανάγκες είναι μεγάλες, όπως είναι μεγάλες σε κάθε δημοτική ενότητα. Και βέβαια το ότι έχουμε το βλέμμα μας, την προσοχή μας, στραμμένη σε όλους και σε όλα, δεν ισχύει. Και δεν ισχύει η Δήμαρχη γιατί τα μικρά μπορεί να γίνουν μεγάλα. Δηλαδή μικρές παρενφάσεις γίνουν, όμως η πλατεία πυχής στο Ωντάτι δεν είναι και το σημαντικότερο όργο που θα μπορούσε να συμμαδοτήσει αυτό που μπορεί να γίνει για την Δημοτική Ενότητα της Αντιδόνας. Εκεί χρειάζονται κι άλλα. Και βέβαια να γυρίσω πίσω σε αυτά που είπε ο Τάσος ο Καλαφέρης όσον αφορά της διανήξης δρόμων, ειδικά εδώ στη Συννική Α γιατί μένω και στον Καράβαβα και τα βλέπω καθημερινά. Εάν πάτε ανεβαίνοντας την Απόλλωνος προς το κλειστό της Κανίθου και κάνετε λίγο αριστερά για να κατέβετε και προς την ηλιοφόρο Καραμανλή κάτω, πραγματικά μπορεί να πέστε είσαι μάντρα, είσαι αδιέξοδο, είσαι μια κατηφόρα που δέχεται που θα σας βγάλει. Έχει μείνει πολύ πίσω αυτό. Και βέβαια όπου έχουμε ή έχουν γίνει διανήξεις φροντίστε τουλάχιστον να γίνεται και μια αποκατάσταση γιατί το δίκτυο των ασφαλδοστρώσεων είναι σε τραγική κατάσταση. Είχα μιλήσει και με τον Αντιδήμαρκο, τον Βασίλη, τον Κουβουνίο, όταν στρώσατε και καλά κάνατε το κλειστό Κανίθου επάνω για να γίνει το τουρνά του μπάσκετ. Απέξω όμως υπάρχουν ακόμα χιλιάδες προβλήματα τα οποία όμως πρέπει να κλείσουν κάποια στιγμή, να γίνουν αποκαταστάσεις. Πόσο για τα μεγάλα έργα τα οποία περιγράφονται, πάμε όχι με ρυθμούς χελώνας και να πω βέβαια και να θυμίσω σε κάποιους, ότι άλλα έλεγαν περσίτε διες μέρες, όταν συζητούσαμε το 20ο πρόγραμμα, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χαλκιδιών για αυτή τη χρονιά και άλλα λένε σήμερα, ας είχαν πάντα τις ίδιες ανησυχίες, ας είχαν πάντα τα ίδια να πούν, αλλά Δήμαρχε πάμε με ρυθμούς χελώνας στην εκτέλεση. Είστε και στα έργα αυτεπιστασίας, ακόμα καθυστερούμε, είστε και τα έργα με τους εργολάγους. Όσο για αναφορά την πλατεία της Ρωσιάς εκεί, Παναγιώτη, είναι η αλλαγή της χρηματοδότησης αυτό που, το έργο αυτό έχει τελείωσε από το 19 πριν τις εκλογές. Και όμως έτσι μπήκαν και τα παγκάκια ακόμα, αλλά έχει αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης, όποτε πάμε από παράδεισο σε παράδεισο. Αυτά για την ώρα. Λοιπόν, η κυρία Κυριακού και ο κύριος Μπουραντάσμετα. Εμείς πρώην εφόρτα να λύσουμε. Δεν βάζετε και κανένα αντιδήμαρχο να πει τίποτα, μη μας πιάσει η κατάθριψη, όλοι ατυπολίτες συμβιλέται. Να πω κάτι. Εγώ έλεγα, μήπως έχετε κάποιες ερωτήσεις, αν μπορούσαν οι αντιδήμαρχοι να σας απαντήσουν, έτσι. Λοιπόν, αλλά αν θέλετε να ακούσετε λίγο πώς θα μπορούσατε να πείτε. Συγγνώμη, αλλά έπρεπε με τις ερωτήσεις να ξεκινήσουμε για να πάμε στις τοποθετήσεις. Τα πήραμε όλα μαζί. Το τέλος. Έχετε δίκιο, πρόεδρε. Όλα μαζί, τοποθετήσεις και ερωτήσεις και γίνονται όλα μαζί. Λοιπόν, θέλετε να ακούσετε τον κύριο Κώσταρο. Καλησπέρα και από μένα. Πάντα όταν συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα, είναι και μια μεγάλη ευκαιρία, ώστε να μπορούμε να πούμε και άλλα θέματα τα οποία έχουν γίνει και έργα στο Δήμο, είτε από εκτεπιστασία, είτε από τίδήποτε άλλο, όπως είναι και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να απαντήσω λίγο πριν ξεκινήσω να σας πω κάποια ενδεικτικά έργα τα οποία δεν έχουν αναφερθεί. Να μιλήσω για το Αλσίλειο, το οποίο έγινε αρκετή συζήτηση αλλά και για το Ταρτάν, δύο έργα και δύο μελέτες, το οποίο ήταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Το Αλσίλειο μέσα εδώ στους 45 που είμαστε, να είστε σίγουροι ότι είμαι ο πρώτος που θέλω να τελειώσω πιο βρήγορα. Ο πρώτος που θέλω να τελειώσω αυτό το έργο πιο βρήγορα, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας. Σε μια συζήτηση και αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις οποίες έχω με τον Ανάδοχο. Ναι, μ' ακούτε. Εγώ θέλω το ΣΤΑ. Το πρώτος που ενδιαφέρασε, να δικείς όλους οι υπόλοιπους. Γιατί? Δεν ακούω, δεν ακούω. Να λες ότι είσαι ο πρώτος που ενδιαφέρεται για το δοάσος. Όχι, το αναφέρομαι αυτό, κύριε Καλαθέρωνο, είναι ότι έχω την ευθύνη της Δημοτικής Ενότησης να εσαρτάξω, όχι ότι εσείς δεν θέλετε. Καταλάβατε πως το ενόω. Λοιπόν, να πω για το Αλσίλειο, το οποίο δεν σας κρύβω ότι έχω έρθει αρκετές φορές σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ανάδοχο και δεν σας κρύβω ότι έχω συγκρουστεί και αρκετές φορές μαζί του για τη καθιστεύση του έργου. Ο ίδιος αναφέρεται και έχει μου πει τώρα να βρεθούμε μετά γιατί θα έχει κάποιες διακοπές μετά της 22 Αυγούστου, ότι η μελέτη κρύβει και έχει κάποια προβλήματα. Και συγκεκριμένα μου έχει πει στις τελευταία δυο-τρία τηλεφωνήματα ότι έχει κάποια συγκρουτεί, κάποια ελικά, τα οποία οι προδιαγραφές αυτές της έχει μια εταιρεία και συγκεκριμένα για τον ΔΕΚΙ, όπου αναφερθήκαμε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος ο προμηφευτής είναι ένας και μοναδικός και είναι στην Αγγλία. Και κάποια άλλα θέματα με κάποια όργανα γυμναστικής, συγκεκριμένα για παιδική χαρά αμέα, την οποία δεν υπάρχουν προδιαγραφές, οι οποίες να πουν σε εξωτερικό χώρο. Και σήμερα συζήτησα μαζί του και μου υποσχέθηκε ότι μετά της 22 του μήνου θα βρεθούμε, θα κάνουμε μια συνάντηση και με τη τεχνική υπηρεσία, στην οποία στην ουσία να μας απολογηθεί και την καθιστεύση του έργου. Συμφωνώ. Είμαι, σας είπα πάλι, από τους πρώτους που θέλουν να τελειώσει αυτό το έργο και δεν θέλουν να υπάρξουν άλλα προβλήματα. Τώρα για το Ταρτάν, επειδή έχει αναφερθεί και ο κ. Παγώνης σαν ένα σημαντικό έργο για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερτάκης, για το Ταρτάν το έχουμε συζητήσει στα Δημοτικά Συμβούλια αρκετές φορές. Μια μελέτη μισή σελίδα, την οποία, δεν ξέρω αν, ειδικά, σε πρωτοετίες του πολυπαιχνίου, ίσως θα είχαμε μια καλύτερη μελέτη. Μια μελέτη, η οποία μας δείξει, όντως, επί δύο, τρεις φορές από το κόστος που θα μπορούσε να γίνει. Και ένα έργο, το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν έπρεπε να γίνει αυθενπιστασία. Γιατί πρέπει να κάθουμε με αυθενπιστασία. Γιατί είναι ένα έργο, το οποίο δεν έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό, ο δήμος, και φάνηκε και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και γιατί το ίδιο προσωπικό έχουμε, δεν έχουμε να αλλάξει, να μπορεί να εκτελέσει ένα τέτοιο σημαντικό έργο. Και με τα προβλήματα που έχουμε. Και θα έτρεπε και με τον κύριο Κουτουλή, όπως με το ζύλο που έχουμε, να κοιτάξουμε μαζί, και συγχωρώ απόλυτα, το έργο και τα υλικά για το κυζί και ο άλσος, να δούμε και ακριβώς τι μας λείπει ακόμη, και να δούμε και τη μελέτη αυτή, το πόσα κενά είχε και πόσο βασανίστηκε και η τεχνική υπηρεσία, ώστε να έχουμε φτάσει τώρα στο 90% του έργου. Ενειδικτικά, επειδή αναφερόμαστε στα έργα, να σας αφαιρώσω να αναφερθώ και εγώ σε κάποια έργα τα οποία δεν τα είπαμε προηγουμένως. Να μιλήσω λίγο για τα 180.000 ευρώ, το οποίο δημοκρατήθηκε το έργο για τις αρπατοστρώσεις στην περιοχή Κύζικος. Εκεί πέρα κάναμε και τελειώσαμε και τη κυκλοφοριακή μελέτη, την οποία δεν υπήρχε και στο ίδιο σχέδιο ΑΡΤΑΚΙ1 αλλά και στο σχέδιο ΑΡΤΑΚΙ2. Γινόντουσαν αρκετά τροχέα. Πολλές περιπτώσεις, μάλλον οι περισσότεροι, επειδή δεν υπήρχαν κυκλοφοριακές μελέτες, έχουνε καταλήξει στα δικαστήρια. Τελειώσαμε κυκλοφοριακές μελέτες, έχουμε βάλει σε αρκετά σημεία και σε αρκετές διασταυρώσεις σήμανση και με την άσφαλτο τώρα, την οποία δημοκρατήθηκε το έργο και έχει τελειώσει, είχαμε βρει μια ασφαλτόστρωση και κάνει και η προηγούμενη δημοτική αρχή του κυρίου Βαγώνη. Και πήγαμε εμείς και κάναμε μια πιστεύω με τη τεχνική υπηρεσία μια σωστή δουλειά και θέλω να ευχαριστώ για τον μηχανικό τον Γιάννη τον Ελευθερίου, ενώσαμε τετράγωνα τα οποία να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον δόσμο να μην βγαίνει από άσφαλτο σε χωματόδρομο και από χωματόδρομους σε άσφαλτο. Και είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει μια διαφορετική γιατί βασανίζονται αυτοί οι άνθρωποι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο σχέδιο Αρτάκη 1 με χωματόδρομους, με κλημμύρες, οι οποίες δεν μπορούν να πάνε καν στη σπίτια τους. Θέλω να αναφερθώ σε ένα έργο στην πλατεία Ενών Πολιτεχνή, που είναι το μέτρο της Αρτάκης, από το πράσινο τελείωμα και από την υπηρεσία Πρασίνου, το οποίο έχει ανακατασκευή των διαδρόμων, έχει νέο χλωτάπιτα, θα μπει συμπληρωματική άρντρεψη, θα μπει συμπληρωματική πίτεψη και σε δέντρα αλλά και σε θάμνους, νέα παγκάκια και εκεί θα τοποθετηθεί και από τον Φιλόδημο μια σύγχρονη παιδική χαρά, έχουμε έτοιμη αυτή τη στιγμή την υπόβαση και τώρα περιμένουμε το μέσο Σεπτέμβριο να μπει και αυτή η καινούργια παιδ Από τη Θάλη από τις Πλημμύρες έχουμε 570.000 πάλι ασφαλτόστρωση, η οποία είναι από κατάσταση οδοποιίας και διάφορες άλλες βλάβδες που είχαμε από τις Πλημμύρες Εκεί πέρα οι περισσότεροι άσφαλτο και έχω και σε συνεργασία που είχα μιλήσει και με τον κύριο Κοτουλή και τον ευχαριστώ, βρήκαμε περιοχές οι οποίες στα 150 μέτρα από την παραλία της Αρτάκης είχαμε ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο πλημμύρισε και είχε όμπρια αλλά με χωματόδρομο Με το πλημμύρισμα οι συχάρεις των ομπριών είναι πάνω από το χωματόδρομο και έτσι να μην μπαίνουν καθόλου τα νερά μέσα στην αποκέτευση ομπριών και να πλημμυρίζουν τα σπίτια εκεί θα σπρώσουμε σε όλο αυτό το κομμάτι ασφαλτό και άλλους δρόμους στους οποίους έχουμε δει και έγιναν ζημιές από τις Πλημμύρες Έχουμε την ανάπλαση εκείνοχους χώρους μιας πλατείας με 100.000 ευρώ στο κομμάτι το οποίο το πλημμύσαμε τη μέρα της Πλημμύρας το οποίο εκεί πέρα ήταν και ένας από τις βασικές αιτίες που πλημμύρισε η Αρτάκη και κράταγε το νερό Στο ύψος του πεζοδρομίου θα φτιαχτεί μια πλατεία την οποία η μελέτη είναι ήδη έτοιμη από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Επειδή μιλάμε και αναφερθήκαμε ότι στην Αρτάκη δεν υπάρχουν πολλά έργα μην ξεχνάτε ότι όπως διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα έτσι και εμείς στην Αρτάκη συνδυοτική ενότητα Αρτάκης και σαν δημοτική αρχή διεκδικήσαμε κάποια χρήματα με το που αναλάβαμε σαν δημοτική αρχή και με καινούργια μελέτη την οποία εμείς στην συνεργασία την κάναμε με την περιφέρεια για την ανάπλασση της παραλίας μέσω πουβουε 1.200.000 ευρώ το πως διεκδικείς χρήματα και το τι έργο θα γίνει από πού και δεν είναι έργο καθαρά της δημοτικής αρχής είναι ένα έργο όπως που πιέσαμε την περιφέρεια να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα και να συντάξουμε τη συγκεκριμένη μελέτη δεν ξύπνησε δηλαδή ένα πρωί ο περιφερειάρης κοίτα θα δώσει 1.200.000 ευρώ στην Αρτάκη ούτε ξύπνησε γιατί θα γίνει με πραγματική σύμβεση με τον ΟΝΕ ούτε ξύπνησε ο ΟΝΕ και είπε θα φτιάξουμε την ανάπλασση της παραλίας της Αρτάκης ήταν ένα έργο που τον διεκδικήσαμε εμείς σαν δημοτική αρχή από την περιφέρεια Χωρίς τους ενοχλώ, αν έχεις σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα αυτό αν έχεις σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα Όχι, γιατί αναφερθήκαμε κύριε Καλατέρη ότι η Αρτάκη δεν έχει πολλά έργα στο τεχνικό πρόγραμμα και σας λέω αυτό είναι ένα έργο Εδώ θα είσαι ο πρώτος που θα έπρεπε να το υποστηρίξεις Σας είπα όπως διεκδικούμε χρήματα από αλλού διεκδικήσαμε σαν δημοτική αρχή από την περιφέρεια τη σχετιμένη ανάπλασση της παραλίας Ας την περιφέρεια, το δήμοστι κάνει, τι έργα βάζει, αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα, όχι η περιφέρεια Λοιπόν, να συνεχίσω Έχουμε κάνει μια πλήρη ανακέννηση και στο δημοτικό στάδιο της Νέας Αρτάκης Όπως σας είπα εκεί πέραγε μια πλήρη ανακέννηση, το οποίο αυτή τη στιγμή το γήπεδο είναι στη καλύτερη κατάσταση που υπήρχε από ποτέ Φτιάχτηκε και μέσω της περιφέρειας βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου Αλλάξαμε μέσω του ΛΟΑΠΕΡΟΣ παγκούς, θερμοσύθονες, βάψαμε αποβιτήρια, φτιάξαμε δημοσιογραφικά Και είναι ένα γήπεδο που πραγματικά η ομάδα της Νέας Αρτάκης και θα το χαρεί τώρα που βρίσκεται και στη ΓΑΜΑ κατηγορία Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν να γίνει έργα, παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Είχαμε μια ψυχή συνεργασία με τον κύριο Σιόλια, έχουν γίνει παρεμβάσεις παντού, όπως και στη σχολεία της δευτεροβάθμιας με την κυρία Μητζηφύρη είχαμε μια συνεργασία και οτιδήποτε έξι ζήτησε διευθυντής από τα σχολεία της Νέας Αρτάκης, στο 90% έχουν εκτελεστεί τα έργα Θέλω να πω λίγο για την αυτεπιστασία την οποία ξεκίνησε και έλεγε ο κύριος Βουρνής και υπήρχε μια έτσι δυσαρέσκεια από τον κύριο Παγώνη ότι αυτά δεν είναι μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα. Θέλω να πω ότι η αυτεπιστασία ήταν κάτι που την ξεκίνησε και την τριπλασιάσε το προϋπολογισμό η δημοτική αρχή κυρίου Παγώνη και εμείς είμαστε αντίθετοι και όχι μόνο αυτό το διαφημίζατε και είστε σαν περήφανοι και λέγατε ότι είναι πολύ σημαντικό σαν ένα βαθμό συγχωρώ απόλυτα είναι πολύ σημαντικό με τους εργάτες με τον προσωπικό του δήμου να μπορείς να εκτελέσεις έργα. Εμείς κρατήσαμε όντως τα ίδια ποσά απλώς κάποια στιγμή ποτέ δεν θα σας αρέσει να μιλάμε για το τι έργα εκτελεί η αυτεπιστασία της δημοτικής αρχής της δικής μας σε σχέση με τη δική σας γιατί αν μετρήσουμε θα πεζοδεύουμε για τις ασφαλτοστροίες που έχουμε κάνει ε πέντα πλάσιας αν είναι μήπως είναι και δεκαπλάσιας. Για αυτό το σημαντικό έργο και την αυτεπιστασία δεν θέλετε να την ακούτε ποτέ γιατί αυτό είναι που σας πονάει γιατί ακόμη και εσείς η ίδια η δημοτική σύμβολη του κύρου Παγώνη και ακόμη και ο κύριος Παγώνης ποτέ δεν έμαθε και δεν κατάλαβε που πηγαίνανε και τι έργα εκτελούσαν μπορούσαν να είχαν εκτελεστεί αυτή την αυτεπιστασία της δικής σας. Αυτά έχω να πω και σας ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σας και από μένα. Δεν θέλω να μακρηγορήσω γιατί η ώρα είναι περασμένη. Απλώς τώρα αναφέρετηκαν κάπου τον κ. Κώσταρ ως κ. Γουριζ για τα σχολεία και την πρωτοβάδμια. Θα ήθελα να φερθώ, βέβαια αυτό θα το κάνω σε κάποια άλλη φρονική στιγμή όσον αφορά τα σχολεία της πρωτοβάδμιας εκπαίδευσης, από πού τα χρήματα αυτά, από πού αποκόμισαν αυτά. Δεν ξέρω ακριβώς τι εργασίας έχουν κάνει και τι έχουν τελειώσει οι εργολάβοι από το 2019. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν άκουσα όλα αυτά τα σχολεία για τα οποία άκουσα, τα ακούω από το 2019, από το 2019 επητητίας μου και πριν αυτά τα σχολεία τα οποία προανέφεραν, σε αυτά κυρίως γίνονται εργασίες, δεν άκουσα για το υποστό και για το δεύτερο δημοτικό σχολείο για το 20, στην ΑΜΑΤΟΝ και για το δεύτερο, γι' αυτό δεν άκουσα καθόλου μα καθόλου να γίνεται αναφορά. Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα μόνο να ρωτήσω κάτι για την Αυλίδα μετά από αυτά, θα ήθελα να ρωτήσω και να μου διευκρινίσουν για την ανάπλαση η πλατείας φυσίων του δημοτικού σχολείου στο βαθύ Αυλίδος. Εκεί να ρωτήσαμε ποιος χώρος υπάρχει που μπορεί να γίνει η πλατεία στο δημοτικό σχολείο. Στο κοινό χώρο, πλησίως στις γραμμές του τρένου, στο βαθύ Αυλίδος, προφανώς να είναι εκεί που είναι και το ηρώο της Αυλιδίας Αρτέμηδος. Λέω, ας πούμε, θα ήθελα να πλώσω μια διευκρινήση γι' αυτά τα δύο. Ήρθες στις δύο της πλατείας. Αυτά. Συγγνώμη, κύριε Λιβαδίτη μας ακούτε μοιάζει και θέλω να πιάσουμε αυτό που είπε η κυρία Κυριάκου, θέλετε να ακούρτε. Λοιπόν, δεν ξέρω, δεν ακούει ο κύριος Λιβαδίτης. Κύριε Λιβαδίτη. Λοιπόν, να προχωρήσουμε. Κυρία Στρέγκελε, ρε Ράκ, κάποια στιγμή και εγώ θα ήθελα. Άκουσατε. Και συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη. Συγγνώμη, μόνο και τελευταίο, ότι θα ήθελα και θα προτιμούσα να υπήρχε στο τεχνικό πρόγραμμα και η συνέχεια της αποκατάστασης, της σύνδρευσης, της αποκατάστασης των σωλήνων, στα δημοτικά διαμερίσματα της Αυλίεδος, γιατί αυτό δεν το είδα πουθενά. Ήδη το πρόγραμμα το οποίο είχε βγει επιθυτίας μας, έμαθα ότι στο Καλοχώρι παντήχει, σε ένα μέρος το έχει ολοκληρωθεί, θα προτιμούσα να υπήρχε και κάτι άλλο για το υπόλοιπο δημοτικά διαμερίσματα. Ευχαριστώ πολύ. Μα ακούτε, κυρία Σεκελλαράκη, ακούγομαι. Ναι, λοιπόν, κύριε Λιβαδίτη, μιλήσετε εσείς και μετά θα ακούσουμε τον κύριο Μπουραντάκη. Μπορώ να μιλήσω, ακούγομαι. Ναι, σας ακούμε. Όσον αφορά αυτό που ανέφερε η κυρία Καλαμιώτη για το χώρο δίπλα στο δημοτικό σχολείο, πράγματι είναι ένας χώρος που είναι δίπλα στο δημοτικό. Εκεί γίνεται μια επέκταση της ήδη υπάρχουσας παιδικής χαράς, μια κατασκευή καθισμάτων με στέγασσα, καθώς και ένα μικρό ανθηθέατρο, ώστε να γίνονται σχολικές εκδηλώσεις. Αυτός είναι ένας χώρος. Η ανάπλαση του κοινόχρησιου χώρου στις γραμμές του τρένου πράγματι είναι αυτό που είναι το ιερό της Αρτέμινος. Και εκεί γίνονται κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να αντιορθωθεί ο παλιός ο χώρος. Αυτό όσον αφορά τις ερωτήσεις κυρίας Καλαμιώτη. Ωραία, εντάξει Λευτέρη ήθελα να ερωτήσω για το δημοτικό. Θα ήθελα να έρθω να το δω, γιατί ξέρω ότι είναι τα τρένα εκεί, είναι χώρος που είναι του ΟΣΕ. Όχι, όχι. Είναι χώρο που ακριβώς είναι ο χώρος το σκληρός. Είναι με δικαστική απόφαση. Είναι εκεί που είχαμε φτιάξει την παιδική χαρά και κάηκε. Κάηκε... Όχι, αυτό δεν το ξέρω. Εκεί υπήρχε μια παιδική χαρά. Εννοείται στο δημοτικό, πίσω. Ναι, ναι, ναι. Υπάρχει παιδική χαρά. Υπάρχει. Γίνεται επέκταση της παιδικής χαράς. Υπάρχει παιδική χαρά μεγάλη. Γίνεται μια ανάπλωση του χώρου γενικώς. Αυτό το χώρο είναι δημοτικό, όχι του ΟΣΕ. Είναι με δικαστική απόφαση. Είναι δημοτικός χώρος. Να σας πω κάτι. Είναι η ώρα 11. Έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί. Έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί. Εχετε κάτι άλλο να πείτε? Ο Κύριος Μπουραντάς. Εμένα με έχετε ξεχάσει. Κύριε Σιόλια, συγγνώμη, δεν σας άκουσα... Όποιο πείτε σας, δεν ξέρω. Κύριε Μπουραντάς, όταν επανειλημένα έχω ακούσει τον Κύριο Μπουραντάς Κυρίως Σιόλια, δεν σας δώσω τον λόγο. Δεν θέλουν να μιλήσουν, δεν θα αγορεύσουν σε κανέναν. Λοιπόν, κύριε Μπουραντάστης, ακούμε. Ναι. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν κάποιος πολίτης παρακολουθούσε την αρχική τοποθέτηση της κυρίας Δημάρκου για το τεχνικό πρόγραμμα του 2022, πραγματικά θα είχε εντυπωσιαστεί. Πολίτης βέβαια που δεν μένει στη Χαλκίδα. Διότι οι δημότητες του Δήμου Χαλκιδέων δεν μπορούν να εντυπωσιαστούν, διότι βλέπουν ότι πραγματικά όλα τριγύρω αλλάζουν η κουλέο και το τραγούδι και όλα τα ίδια μένουν. Ότι πραγματικά δηλαδή δεν κινείται τίποτα. Και η απόδειξη γι' αυτό είναι από το ίδιο το τεχνικό πρόγραμμα. Αν δούμε τις απορροφήσεις του 2019, είναι με τα βίας περίπου 270.000 ευρώ. Συγγνώμη, για προφή του 2021 μέχρι τώρα, ανέρχοντας στο ποσό, 270.000 ευρώ. Για ένα τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έρχεται από τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από το 18, το 19, το 20 έργα, βλέπουμε ότι από τα 38.5 εκατομμύρια ευρώ, τα 12 που είπαν όλοι είναι επανταστάσεις, δηλαδή στην ουσία είναι αποταστάσεις από τις πληθύρες των υποδομών, που εννοείται ότι θα πρέπει να φτιαχτούν. 8 εκατομμύρια είναι η αγορά, 2,1 εκατομμύρια είναι ο ΣΕ, 7,2 το Μουσικό Σχολείο, 1,4 εκατομμύρια είναι η ανάπλαση της Λεωφόρου Καραμανλύ. Ένα έργο το οποίο έρχεται από το 2014. Το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα στο απένταξε από το ΕΣΠΑ, κακώς, το οποίο βέβαια πρακτικά δεν απεντάχθηκε, διότι ήταν συνεχιζόμενο έργο, και πρέπει να μας ενημερώσει και η Δημοτική Αρχή, τελικά τι γίνεται, σε τι κατάσταση βρίσκεται το έργο αυτό. Διότι είχαμε μείνει τελευταία φορά ότι θα γινόταν μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για να μπορέσει να επανάδειμου πρατηθεί το έργο αυτό. Λοιπόν, δυστυχώς έτσι υποσκυντούν τα πράγματα στην πόλη μας και στις ενότητες, δεν αλλάζει το φυσικό περιβάλλον. Δεν αλλάζει, δηλαδή κινούμαστε με ρυθμούς πάρα πολύ αργούς, σε τέτοιο βαθμό που τα έργα, τελικά, όταν γίνονται, χάουν και την αποτελεσματικότητά τους. Είπε η κυρία Δήμαρχος ότι βλέπει όλους τους δημότες, των Δημοτικών Ενωτήτων, με την ίδια σπίτι, με την ίδια σπουδαιότητα που βλέπει και τους δημότες της Χαλκίδας, γιατί τους σέβεται όλους, τους συμβουλεύτηκε, μάλλον όλους, από ότι είπες, στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος. Όμως, οι δημότες της Νέα Λαμψάκου θεωρώ ότι δεν είναι δημότες δεύτερος κατηγορίας, διότι συναντηθήκατε μαζί τους. Σας έδωσαν ένα υπόμνημα, με πολύ σπουδαία προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε στην περιοχή τους, για τα οποία ακόμα αυτοί δεν έχουν καμία ανημέρωση για το τι ακριβώς, ας πούμε, έχετε σκοπό να κάνετε. Θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά, τα οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά. Ένα από αυτά είναι η διακοπή του έρευγου στην Αμπολίβα Ρατάσσο και της οδού Βασιλείου Βουλά, που είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο σημείο για τη δίλευση του εζών και ορχημάτων. Οι προηγούμερες δημιουργικοί αρχές το έχανε ξεκινήσει αυτό το έργο. Αυτό, από ό,τι θέλετε, έχει διακοπή. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η είσοδος στον δρόμο μπροστά στο Αναξαγόριο Γυμνάσιο είναι κουφιός και εγκυμονή πολύ μεγάλους κινδύνους. Επίσης, το οδικό δίκτυο εκεί της Δέλλα Ψάκου έχει καταστραφεί, όλοι οι δρόμοι έχουν καταστραφεί από τα έργα που γίνεται για την αποχέτευση. Και θα πρέπει, νομίζω, ο εργαλάβρος να φροντίσει, να τον πιέσουν, δηλαδή, να προβήσουν την αποκατάστασή τους, διότι εκειμονούν σοβαρούς κινδύνους. Επίσης, υπάρχει ένα άλλο ζήτημα σε σχέση με την Οδό Πολιτεχνίου Βουγγίου. Είναι ένα εφραϊάτιο το οποίο έχει να κάνει με το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο είναι ένα κομμάτι σχετικά μικρό, το οποίο πρέπει να δικατασταθεί από τις ολύνες αμοιάτου σε πλαστικές. Υπάρχει πληροφορία ότι ο εργαλάβρος έχει εκπονίσει την μελέτη, αλλά κάπου δεν προχωράται να την εγκρίνεται. Επίσης, ο ματρόδειχος του παλιού κημητήριου είναι σε άθληλη κατάσταση και θα πρέπει από τη στιγμή που αφαιρέσατε τα 90 χιλιάρικα από το νέο κημητήριο, αν μπορούσατε να τα βάλετε στην αποκατάσταση του ματρόδειχου του παλιού κημητήριου. Επιπλέον, ένα άλλο θέμα είναι, πολύ σημαντικό για μένα, να προγραμματιστεί και η ανάπλαση του παραλιακού μετρόπου από πολίτες δεύτερες κατηγορίες, όπως το Λευκαντή και το Μπουρτζι. Έτσι και αυτοί θεωρώ ότι δικαιούνται κάποια στιγμή να έχουν κάποιες εμπερβάσεις σε σχέση με το παραλιακό τους μετρόπου. Αυτά είναι από εμένα. Κυριαρακή. Ναι, κύριε Ψυχογιού, έτσι εσείς θα ερχόμαστε. Κύριε Ψυχογιού, ο κύριος Σιώλας, ο κύριος Πάνος και ο κύριος Καρβούνης. Κύριε Ψυχογιού, σας ακούμε. Ναι. Δεν θα αναφερθώ στα έργα που είναι υπό εκτέλεση για να μην θεωρηθεί ότι κάνω απολογισμό. Θα αναφερθώ στην Τιτάνιο Αγών, μάλλον στον Παραθώνιο, που έκανε η εθνική μας υπηρεσία, προκειμένου να ακτοποιηθούν φάκελοι ώστε να τους καταθέσουμε και να είμαστε έτοιμοι για το πρόγραμμα Τρίτης. Καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια να καταθέσουμε πέντε φακέλους πλήρεις στον πρόγραμμα Τρίτης και μέσα από αυτό τώρα θα απαντήσω και στον κύριο Σιώλας. Θα ενημερώσω βέβαια και το σώμα και μια λεπτομέρεια. Όπως θα ξέρει ο κύριος Παγώνης, βέβαια έτσι προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης με τη συνδρομή του. Ο κύριος Καράπας απεστήθηκε στην αποκεντρωμένη ζητώντας την χρήση και εκμετάλλευση υγειώτρησης στον συντοιχισμό πανοράματος. Έτσι ο κύριος Καράπας, υδροδοτή μάλλον και περιοχή εκείνη με ένα ιδιωτικό δίκτυο στην περιοχή εκείνη. Πράγμα το οποίο η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν το γνώριζα αλλά με μια διακοπή νερού που ανταστατόθηκαν οι κάτοικοι το πληροφορήθηκα. Έτσι προσπαθήσαμε να εξασφαλίσωμε το ανάλογο νερό σε ποσότητα αλλά και να γίνουν τα έργα προκειμένου να μπορέσουμε να εδροδοτήσουμε εκεί. Έτσι στο πρόγραμμα Τρίτσις καταθέσαμε και είναι προσέγγριση την αντικατάσταση παλιών αγωγών και την ενίσχυση του κεντρικού αγωγού προκειμένου να εδροδοτηθεί το κομμάτι προς τα εκεί και έτσι να μπορέσουμε να εδροδοτήσουμε την περιοχή αυτή. Πράγμα που προέκυψε τώρα, δεν είναι αυτό, δεν είναι καλύτερα έξω στην αντίληψή μου ως προς την κυρία Καλαμιότη θα ήθελα να ενημερώσω ότι μέσα στο πρόγραμμα αυτό έχουμε και την αντικατάσταση των αγωγών ήρευσης της Αυλίδος. Ακόμη στην ερώτηση που έκανε ο κύριος Μπαντούνας για τα όμβρια προς την δροσιά ναι είναι προσωσυμβατικό έλεγχο προκειμένου να συγκεντρωθούν τα όμβρια αυτά που βγαίνουν κατευθείαν κάτω στην Παναγίτσα. Είναι αρκετά αυτά που έχουμε κάνει. Βεβαίως είμαι πολύ κανοπημένη γιατί το έργο της εγκατάστασης της επεξεργασίας λιμάτων που είναι για την Αυλίδα μετά από μια δεδαλώδη διαδρομή από προσφυγές, ενστάσεις των ενστάσεων, δεν ξέρω τι έχει αρχίσει και πέρα στο τέλος του προσωσυμβατικού έλεγχου. Αυτά για λίγα. Δεν θέλω να καλεμπορήσω περισσότερο το σώμα γιατί είναι και περασμένη ώρα. Δεν ξέρω αν μπορούν σε τίποτα άλλο να ερωτηθώ. Ευχαριστώ. Τα συγτημότητα που ιδρεύονται από την ΑΙΔΑΠ, τι θα κάνουμε? Ε, δεν σας άκουσα. Τα συγτημότητα που ιδρεύονται από την ΑΙΔΑΠ, τι θα κάνουμε? Θα τους αφήσουμε στην ΑΙΔΑΠ. Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα πρόγραμμα που ιδρεοδοτούται βεβαίως. Εμείς τώρα κάναμε έναν άλλο μαραθώνιο. Καταφέρνουμε τώρα, μια και είχαμε και προβλήματα στα Ουγκρά, με διαδικασία απολετρίωσης και λοιπά, θα ασχοληθούμε με καινούργιες γεωτρήσεις ώστε να έχουμε περισσότερη επάρκεια ύδατος. Οπότε θα δούμε στα επόμενα σχέδια τι μπορούμε να κάνουμε. Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Στην κυρία Ψυχογιού, διευκολιστική. Ναι, ευχαριστώ. Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε. Λέτε ότι κατατέθηκε μια πρόταση στον Αντώνης Τρίτσις για ενίσχυση του κεντρικού αγουγού προς το πανόραμα. Εκεί δεν υπάρχει εσωτερικό δίκτυο. Περιλαμβάνεται και το εσωτερικό δίκτυο. Αυτή τη στιγμή, κύριε Παμόδι, πρώτα να εξασφαλίσουμε το νερό, να φτάσει εκεί και μετά... Άρα, για εσωτερικό δίκτυο δεν υπάρχει. Άρα, νερό δεν πρόκειται να υπάρχει στην επόμενη τριετία. Όχι, θα το δούμε αυτό. Θα δούμε και το εσωτερικό δίκτυο. Πρώτα, πρώτα, μου επιτρέπετε να σας απαντήσω. Το δίκτυο αυτό είναι ιδιωτικό. Οπότε, πρέπει να δούμε και την κατάσταση του. Κυρία Ψυχογιού, είναι μία σωλήνα που είναι επιφανειακή. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι... Άρα, δεν υπάρχει μελέτη για εσωτερικό δίκτυο. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Έγινε καμιά μελέτη, γιατί έρχεται το φθινόπωρο και αφήσουμε μόλις και ανησυχούμε. Για την απορροή των ομβρίων στη Συμικία ζείται αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Α, γι' αυτό, εντάξει, το μεγαλύτερο πόλεμο αυτή τη στιγμή είναι η λιανιά μου. Με τα ρέματα και όλα αυτά. Αν δεν γίνει αυτή η μελέτη, είναι το πιο τραγικό που θα συμβεί. Κοιτάξτε, το πρόγραμμα Τρίτσις αυτή τη στιγμή έτρεχε έως προς τις υδροδοτήσεις. Βεβαίως, είμαστε σε άλλη φασική. Ήταν το α, τ, 0, 1. Εγώ δεν είπα για το Τρίτσις, αν υπάρχει μελέτη. Δεν είναι το Τρίτσις. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή είχαμε να τρέξουμε προκειμένου να καταθέσουμε μελέτες εκεί. Ποιο είναι το τρίτσις? Προκειμένου να καταθέσουμε μελέτες εκεί, πλήρους φακέλους. Οπότε, ακολουθούν και άλλα. Δεν θα μείνουμε έτσι. Ξέρετε, η υπηρεσία συνέχεια δουλεύει και προσπαθούμε για το καλύτερο. Λοιπόν, ο κύριος Κιόλιας. Τώρα δεν θα καθίσω να απολογηθώ ή να αναφερθώ στο τι έχει κάνει η πρωτοβάθμια σωλική επιτροπή σε συνεργασία και με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σε κάποιες περιτώσεις. Σε κάθε διοικητικό συμβούλιο που κάνουμε στην πρωτοβάθμια σωλική επιτροπή λογοδοτούμε και προγραμματίζουμε. Στο τελευταίο συμβούλιο πήραμε την εντολή να κάνουμε κάποια πράγματα. Αυτά έχουν και δημοσιοποιηθεί και όποιος ξέρει να διαβάζει λέει τι έγινε μια και θεώρησα, είναι δικό μου το χαρτί, θεώρησα ότι έπρεπε μια και κλείνουμε διετία να απολογηθώ για το τι έχουμε κάνει και το τι προγραμματίζουμε. Γράφει σε κάθε σχολείο σε εξέλιξη τα έργα. Πολλά από αυτά τα έχουμε τελειώσει. Το τελευταίο που τελειώσαμε είναι η παρέμβαση που κάνουμε στο 13ο Δημοτικό και στο 30ο Υπιαγωγείο. Λοιπόν, όσα αφορά τα άλλα. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα πάνε πολύ αργούς ρυθμούς. Απ' τη μια μεριά είναι καλό το ότι συνεχίζονται τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και δεν απαξιώνονται. Όμως θα πρέπει οι υπηρεσίες να τρέχουνε λίγο παραπάνω με την έννοια δεν μπορεί ένα έργο στο οποίο έχουμε εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση να κρατάει δύο και τρία και τέσσερα χρόνια. Θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει και να αποδίδεται στους πολίτες της Χαλκίδας και των δημοτικών ενωτήτων. Δεύτερο, θα πρέπει να ακολουθούμε και την αρχή της αναλογικότητας με την έννοια ότι θα πρέπει και οι δημοτικές ενώτητες να παίρνουν εκείνο το κομμάτι που τους αναλογεί. Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα θέματα σε συγκεκριμένα έργα που γίνονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη ή είναι ακόμα ή μη τελεί. Αλλά θα πρέπει να έχουμε το μάτι μας πέρα από τη δημοτική ενώτητα της Χαλκίδας που προφάνως θα παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι να έχουμε το μυαλό μας και στις δημοτικές ενώτητες και στους πολίτες και των τοπικών κοινοτήτων και στο Αφράτι και στα Φύλλα και στο Μήτικα και στο Βατόντα και ούτω κάθε εξής. Εκείνο που κατά την άποψη μου λείπει είναι αυτό το οραματικό στοιχείο στα τεχνικά προγράμματα. Ναι, στα τεχνικά προγράμματα. Όλα αυτά τα έργα, πέρα από τον εξοραϊσμό, πέρα από τη διαχείριση, πέρα από τις μικροπαρεμβάσεις και τα λοιπά δεν έχουν κάποια λογική που να δείχνει το μέλλον. Ξέρετε ότι έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα τα οικολογικά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης της ενέργειας και το καθεξής. Όπως είπα και στην αρχή, θα πρέπει κυρίαρες ζητήματα που μπαίνουν στη διαχείριση ενός δίνου είναι η διαχείριση των σκουπηριών, η διαχείριση του νερού και η διαχείριση της ενέργειας. Αυτά είναι τα ζητήματα που τα επόμενα χρόνια θα μας αποσχολήσουν. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο δήμος μέσω των υπηρεσιών του ή ακόμα και εργολάγων ή ακόμα και επιστημώνων της πόλης να εντάξει κάποια δημοτικά χτίρια όπως για παράδειγμα τα σχολεία στη λογική του να είναι αυτοπαραγωγή ενέργειας γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα επόμενα χρόνια γιατί ξέρετε η παραγωγή της ενέργειας είναι και εκείνη που συμμετέχει περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκυπείου που έχει σαν αποτέλεσμα την κλιματική κρίση πια, όχι αλλαγή, κλιματική κρίση. Γιατί αυτήν περνάμε τώρα. Νομίζω ότι θα πρέπει οι στέγες των σχολείων, για παράδειγμα όπου αυτό είναι δυνατόν να είναι ηλιακές πια. Τα σχολεία να είναι αυτοπαραγωγή. Το πλαιόνασμα της ενέργειας να δίδεται στην δημιουργία ανταποδοτικά. Θα πρέπει τα σχολεία τα ίδια να έχουν έναν μηχανισμό που θα τα στηρίζει να επεκταθεί η ανακύκλωση των υλικών του χαρτιού, του γυαλιού, του πλαστικού και τα λοιπά, του μετάλλου. Έτσι ώστε και από εκείνα υπάρχει μια οικονομία στην ενέργεια. Γιατί ξέρετε ότι για να παραχθεί πάλι από την αρχή ένα κουτάκι αλουμινίου πρέπει τετραπλάσια ενέργεια να ανακυκλωθεί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να δούμε και τέτοια ζητήματα που αυτά νομίζω δεν είναι πιασάρικα όπως θα είναι μια πλατεία, μια παιδική χαρά ή το στρώσιμο ενός μικρού δρόμου σε μια γειτονιά. Δεν είναι πιασάρικα. Όμως είναι εκείνα τα θέματα που μπαίνουν στη νερήσια διάταξη πια. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Επίσης, πράγμα που πραγματικά με απασχολεί. Πολλές φορές έχουμε αποφασίσει να κόψουμε δέντρα. Κύριε Σχεολιά, να σας παρακαλέσω λίγο γιατί τελειώνει και η συνέντεση. 12 ώρες να μην ξαναγίνομαι. Έχουμε αποφασίσει να κόβουμε δέντρα. Σε περισσότερες των περιπτώσεων καλά κάνουμε γιατί δημιουργούν βρέθηκα στο λάθος τόπο. Εμείς πήγαμε σε αυτά αλλά εν πάση περιπτώσει στο λάθος τότε. Πόσα από αυτά αντικαταστήσαμε. Πόσα μίνι-παρκά φτιάξαμε στην πόλη. Υπάρχουν χιλιάδες μικρές γωνιές μέσα στην πόλη που θα μπορούσαν να γίνουν πνεύμονες φρασίνου. Αυτά θα πρέπει να δούμε και τα τεχνικά προγράμματα του Δήμου. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να επεκτείνονται και να ανανεώνονται. Όμως εκείνο που κυρίαρχο πρέπει να είναι είναι να γίνεται μέσα αυτή η συγκρότηση ενός τεχνικού προγράμματος να γίνεται μέσα από διαβούλευση και των παρατάξεων και των τοπικών συμβουλίων και των τοπικών συλλόγων έτσι ώστε να καλύπτουμε και τις ανάγκες των κοινωνιών. Ευχαριστώ να μην τρώω άλλο χρόνο. Είχα πολλά να πω αλλά δεν πειράζει. Θα τα πούμε στην πορεία. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και εγώ. Λοιπόν, ο κύριος Πάνος, ο κύριος Καρβούνης. Μιλήκα, έχω και εγώ για δύο λεπτά σέρας. Για δύο λεπτά μόνο. Ναι, κύριε Σέρα. Λοιπόν, κύριε Πάνο. Το μικρόφωνο σας, κύριε Πάνο, δεν ακούγεστε το μικρόφωνο σας. Ακούτε τώρα? Ναι, ακούμε. Σατιστικά μέσα από όλους τους συμβούλους που μιλήσαμε οχτώ, εννιά πόσοι είναι, οι πέντε με έξι είπαμε για τον Άγιο Ιωάννη τη Μάντρα από τα 90 έργα. Άρα πρέπει αυτό να γίνει επίγον. Κλείνω λίγο τώρα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια για κάθε δημοτική αρχή. Είναι το μόνο βέβαιο. Για να μπει ένα έργο στο τεχνικό πρόγραμμα και να κριθεί η πορεία του, δηλαδή η πορεία του είτε είναι περιωμένο, είτε εκτελεί, είτε δημοπρατεί, είτε, είτε, είτε, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να υπάρχει μελέτη. Πρέπει να είναι λειτουργική, να είναι κατανοητή και συγκεκριμένη. Και μετά να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και ο χρονικός ορίζοντας. Γιατί το λέω αυτό. Αναφέθηκε, νομίζω, ο κύριος Παγώνης, ένα μικρή παρένθεση, έκανε πηχή άσχετον με το τεχνικό πρόγραμμα ακόμα και για τους υπόγειους κάδους. Οι υπόγειοι κάδοι ξεκινήσαμε να γίνουν, θα δημιουργηθεί το Σεπτέμβριο, δεν έγινε λόγω καλοκαιριού, αλλά είχαμε μια μελέτη η οποία αφορούσε μηχανήματα του 2003. Τη τροποποιήσαμε και τη φτιάξαμε με μηχανήματα του 2020. Κλείνει αυτή η παρένθεση. Το δε ψηφίζω... Χρειαστήκαν δύο χρόνια για να γίνει αυτό. Από τον Γενάρη, ναι, τη φτιάξαμε τελείως το Απρίλιο. Το δε ψηφίζω γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη. Εγώ, σαν νέος εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρώτη φορά το ακούω και μου φαίνεται λίγο περίεργο συμπαθάζομαι. Το δε ψηφίζω, δηλαδή έχουν 93 έργα με 40 εκατομμύρια και δε ψηφίζω γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη, δεν το καταλαβαίνω. Δε το ψηφίζω για άλλους λόγους, ok. Και κλείνω και αυτό έχει μεγάλη σημασία και είναι πολύ δύσκολο να τροποποιήσεις κάτι το οποίο βρίσκεις από το να φτιάξεις μια καινούργια μελέτα από την αρχή. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Κρίνει σίγουρα ο κόσμος και ο κόσμος είναι αυτός που θα κρίνει και στη συνέχεια για όλα τα έργα και τις αναφορές. Σας ευχαριστώ, κύριε Πανώ. Κύριε Καρβούν, έχετε τον λόγο. Και από μένα, ναι. Καταρχήν θέλω να ξεκινήσω να μιλήσουμε πρώτα για αυτή την περιβόητη ποδηλατική διαδρομή της τοπικής κοινότητας Δροστιάς, τον ποδηλατόδρομο. Αυτή στιγμή γίνεται τοπογραφική αποτρέπωση από το κέντρο της Δροστιάς προς το παραλιακό μέτωπο προστιμμένο συνταχτή μελέτη για τη διατασκευή του ποδηλατόδρομου. Θα προχωρήσω ποδηλατόδρομος από τεχνικό πρόγραμμα πολλά χρόνια τώρα. Όσο αφορά τη διαμόρφωση της πλατείας Σιγκρού, το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί και η μοναδική εκκρεμότητα αυτή στιγμή είναι η χρηματοδότηση. Γι' αυτό παραμένει και ανοιχτό το έργο. Θέλω να ενημερώσω το σώμα, ότι αυτό το έργο ολοκληρώθηκε με τη σημερινή δημοτική αρχή. Σε σχετικά με τη διαμόρφωση του δρόμου προς τον Άγιο Γεώργιο Λουκησίον το έργο αυτό έχει συνταχθεί μελέτη και είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Περιμένουμε τα περιβαλλοντολογικά. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει. Ο δρόμος αυτός κοκκινάει από το χωριό και καταλήγει στο μνημείο στη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σχετικά με το έργο βελτίωση της προβασμότητας αγροτικής οδούς της κοινότητας Λουκησίων, το έργο αυτό έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιψη. Έχει ολοκληρωθεί το 70% περίπου του έργου και περιμένουμε να ολοκληρωθεί. Λοιπόν, η κατασκευή όσον αφορά για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην ενότητα Ανθηδόνος. Ο μεγάλος μας τόχος της μεγελυνής δημοτικής αρχής είναι η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην ενότητα Ανθηδόνος. Έχει βρεθεί ο χώρος, εκπονήθηκε η μελέτη, υποβάλαμε τις προτάσεις μας για να χρηματοδοτηθεί το έργο. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει γιατί η δημοτική ενότητα Ανθηδόνος είναι η μοναδική ενότητα που δεν έχει κλειστό γυμναστήριο. Λοιπόν, όσο αφορά το δάθη, θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι ένα οικισμός στον δάθη που έχει περίπου 600 κατοίκους, πάνω από 150 κατοικίες. Υπάρχει μια πλατεία, να το πούμε εδώ σαγωγικών πλατείας, είναι μια αλάνα να το πούμε. Έχει έκταση 5400 ετραγωνικά μέτρα που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σ' κανένας. Δεν έχει γίνει κάτι σε αυτήν την πλατεία. Το μόνο πράγμα που έχει γίνει τοποθήθηκε μια παιδική χαρά. Εμείς κάναμε τη μελέτη, θα γίνουν δέντροφιτεύσεις, ηλεκροφωτισμός, καλοπιστικά φυτά, θα βελτιώσουμε την υφιστάμενη παιδική χαρά και θα γίνει ένα έργο που το χρειάζεται η περιοχή εκεί πέρα γιατί αυτοί οι κάτοικοι έχουνε μείνει πολύ πίσω. Άκουσα όλους, αχαρηθήκατε στην πλατεία Σιγκρού, στον Ποδηλαττόδρομο, και σε άλλα ζητήματα. Κανένας δεν ρώτησε για τα έργα που γίνανε για την αποκατάσταση τοπικού δικτύου της Δημοτικής Συνότητας Ανθιδόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες του Ζορμπά. Κανένας δεν το ανέφερε αυτό. Εκεί ήτανε μια περιοχή στην Κρόνιαζα, που υπήρχανε δύο δρόμους, που είναι ο δρόμος, όπως πάμε προς Λουκίσα, που ο δρόμος ήτανε βοβαρτισμένο τοπίο, το ίδιο και στο πανόραμα. Το έργο αυτό εκτελέστηκε, δημοπρατήθηκε, εκτελέστηκε, έχει γίνει σήμερα ασφαλτός τρόσης, μέχρι και την τελευταία πινακίδα σήμανσης έχει μπει. Υπάρχει σε αυτό το πρόγραμμα το τεχνικό δωματιδήμαρχε. Ναι, ναι, ναι, αυτό που είναι 250.000, που λέει εκεί πέρα, 250.295. Αυτό. Αυτό έχει ολοκληρωθεί. Τα χρήματα αυτά είχανε βγει με τον Σουρμπά. Κινδυνεύανε να χαθούμε. Προσπαθήσαμε με τον Υπουργείο Στορικών να επαναφέραμε τα χρήματα και καταφέραμε και κάναμε αυτά τα έργα. Περίσσεψανε κάποια χρήματα από τις εκτώσεις και προσπαθούμε σε άλλες πληγές της περιοχής, στον δρόμο που σκαντεβαίνουμε, δηλαδή από το χωριό προς Λουκίσα, δεξιά και αριστερά, αυτές οι περιοχές πλήγονται από τις πλημμύρες και να βινωτίσουμε κάποιους δρόμους. Αυτά. Θα ήθελα να ενημερώσω λίγο και το σώμα, ότι αυτή τη στιγμή γίνονται οι εργασίες κατασκευής του δίκτυρο απορροής οβρίων υδάτων. Κάνει περιφέρεια. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και σε συνεργασία με την περιφέρεια, δεν το συζητάμε αυτά, για να εκπονηθεί το έργο. Σας ενημερώνω ότι τελειώνει αυτό το έργο και θα ξεκινήσει το έργο κατασκευής ισόπαιδου κόμβου στη θέση της Αγίας Παρασκευής. Τώρα, εκεί θέλω να επισημάνω ότι ταυτόχρονος προχωράει και το έργο που να φύγουν τα όβρια υδατά να πάνε στην Παναγίτσα, από το γήμεδο Παναγίτσα, που πέφτουμε αυτή τη στιγμή. Ανάμεναι την υπογραφή της σύμβασης, όπως είπε και η κυρία Ψυχοδιού, ώστε να ξεκινήσει και το έργο αυτό. Το παρακολουθούμε στενά. Θέλω να ενημερώσω κάτι άλλο που κάποιος ανέφερε για το θέμα των αγωγών. Στην θέση χρηματοδότησης βάλαμε τον αγωγό που έβγει από την παραλίμνη μήκους 800 μέτρα και φτάνει στη δεξαμενή της Αγίας Άννας, τον αγωγό από τη δεξαμενή Αγία Άννα προς Πανόραμα, 1.637 μέτρα, τον αγωγό από Αλικές προς Γαλλίδαρο, Μπουρνόντα, άλλο ένα χιλιόμετρο και στην οδός Κασσάνδρας, που είναι μια περιοχή εντός κατημετρικής ζώνης του σχεδίου πόλης της Δροσιάς, 300 μέτρων, καθώς και η αποκατάσταση ενός αγωγού 128 μέτρα στη θέση Ωντάθη. Αυτά ήθελα να πω. Λοιπόν, ο κ. Σέρας έχει τον λόγο. Δεν θα σας κουράσω, γιατί ήδη έχει περάσει ώρα. Δύο λεπτάκια μόνο. Δεν θα αναφερθώ στα έργα που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Θέλω να πω όμως ότι αυτά εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, τηρουμένων των διαδικασίων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες COVID που έφεραν αρκετές δυσκολίες Λοιπόν, ο κ. Σέρας έχει τον λόγο. Δεν θα σας κουράσω, γιατί ήδη έχει περάσει ώρα. Δύο λεπτάκια μόνο. Δεν θα αναφερθώ στα έργα που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Θέλω να πω όμως ότι αυτά εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, τηρουμένων των διαδικασίων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες COVID που έφεραν αρκετές δυσχέρησεις στις τεχνικές υπηρεσίες αλλά και στους προσυμβατικούς ελέγχους οι οποίοι πρέπει να γίνονται, γιατί είναι υποχρεωτικό. Γιατί ακούστητε ότι τα έργα προχωρούν με αργούς ρυθμούς, γι' αυτό το λέω. Το τι έγινε τα δύο τελευταία χρόνια που είμαστε εμείς δημοτικοί αρχοί και αυτά που πρόκειται να γίνουν τα είπε λεπτομερώς νωρίτερα ο αντιδήμαρχος έργων ο κ. Γουρνής. Δεν θα καθίσω να πω τι έχει γίνει στο κάθε χωριό. Θα πω όμως ότι σε κάθε χωριό έγιναν έργα και θα ξαναγίνουν έργα. Και μάλιστα έργα ουσίας, όχι για το θε αθήνα, είναι έργα ουσίας τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δηλαδή φτιάξαμε τους επικλεινείς δρόμους στα φύλλα, στο αφράτι, στη Λάμψακο, στο Μήτικα, στο Προφητηλία. Αυτά σπάσανε τα πόδια τους οι άνθρωποι, γιατί γλιστρούσανε. Είναι έργα ουσίας και αναγκαία και θα συνεχιστούν. Κλείνω, αναζητώντας τα πέντε τελευταία χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τι έργα έχουν γίνει, τι έργα έγιναν στα χωριά του Λιλαντίου, ας μου πείτε ένα, και ποιο έργο μας είχαν αφήσει για να το συνεχίσουμε εμείς. Αυτά. Μετά του Γουρνί, θα μιλάμε. Λοιπόν, κύριε Γουρνί, για να δούμε τώρα από εκεί που είσαι ακούγευτα. Ναι, τώρα με ακούτε. Ακούγομαι τώρα, ακούγομαι. Εγώ θα σταματήσω από εκεί που συνέχισε ο κύριος Σέρας. Γιατί πραγματικά το τελευταίο που είπλε είναι, τα λέει όλα. Και έχω σημειώσει με τη σειρά που έχω σημειώσει για να απαντήσω σε ορισμένους συναδέλφους που έκαναν ερωτήσεις. Πραγματικά, κρίνω θετικά ότι όλοι οι συμβουλοί στάθηκαν. Κρίνανε τώρα όλοι. Λέγατε να μου πείτε, δεν κάνουμε εμείς. Σέρας, Σέρας. Κύριε Σέρακη, θα ανοιχτά το μυκρόφωνο και... Όλοι οι συμβουλοί στάθηκαν και στήριξαν την κριτική τους σε σύγκριση με τα έργα του τεχνικού προγράμματος που εμείς φτιάξαμε το 2020. Κανένας όμως δεν τόλμησε να πάρει το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 και να το συγκρίνει με αυτό το 2022. Κανένας δεν το έκανε αυτό. Και δεν το έκανε κάποιος γιατί απλά υπάνε το χάος. Όπως είπε πολύ σωστά ο κύριος Σέρας, δεν υπήρχαν έργα στις ενότητες, δεν υπήρχε τίποτα, πουθενά. Έτσι μίλησε ο Γιώρος ο Μπαντούνας για ασφαλτοστρώσεις και καλά έκανε γιατί πράγματι η Χαλκίδα και οι μομβαρδισμένους δρόμους αλλά δεν μας είπε κανέναν στην προηγούμενη πενταετία αν στρώθηκε ένας δρόμος στην Χαλκίδα γιατί δεν στρώθηκε κανένας και είναι απλό. Και ποιο ήταν το έργο που έγινε στη Λάμψοκο που στάθηκε ο κύριος Μπουραντάς και είπε ότι πράγματι πρέπει να γίνουν έργα θα γίνει ασφαλτοστρώση του παραλιακού μετόπου περιμένουμε να γίνει ΦΕΚ στο λιμηνικό ταμείο να γίνει χερσαία ζώνη και σε συνεργασία με το λιμηνικό ταμείο μετά να βάλουμε έργο έχουμε ήδη κάνει έργα στη Νέα Λάμψοκο θα τα δείτε στον απολογισμό που δεν θέλετε να τα ακούσετε τώρα το παραλιακό μετόγο θα ασφαλτοστρωθεί και αυτό και προχωράμε αλλά δεν βρήκαμε κάτι για να συνεχίσουμε το μηδέν γιατί αυτοί που με αυτούς που συζητήσατε και τα πρότειναν αυτά έχουν κοντιμή γνήμη φαίνεται από εκεί και πέρα στον κύριο Κουτουλή θέλω να απαντήσω καταψηφίσετε τα έργα της Στάλλιας τα έργα της Στάλλιας φίλε Δήμο είναι κανονικά έργα έχουν μελέτη, έχουν εκκρίσεις, έχουν αποκεντρωμένοι, έχουν προσυμβατικό καμία καθυστέρηση δείχτε μου ένα άλλο έργο που οι περιφέρειες ξεκινήσουν από την ίδια αφεντηρία έχουν ξεκινήσει και τα έχουν ολοκληρώσει εμείς μέσα σε ένα χρόνο έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και τα έργα τρέχουν ενώ κανένας άλλος φορέας δεν το έχει κάνει άρα πάλι μας συγκρίνεται με τον εαυτό μας και αυτό είναι τιμητικό από εκεί και πέρα γιατί είσαι και μηχανικός είπες ότι είναι απλά έργα από κατάσταση δεν θέλω να επεκταθώ, θέλω να πάρεις γιατί πιστεύω πάρα πολύ στην εντιμότητα του χαρακτήρα σου και στην οξυδέρκειά σου θέλω να πάρεις τις μελέτες των έργων και όταν διαβάζεις τις μελέτες θα καταλάβεις ότι δεν είναι έργα από καταστάσεων, είναι εργάρες όσον αφορά για το Κυζίκιο την επόμενη μέρα από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δέχτηκαν τηλεφώνημα ήταν ένας προμηθευτής οργάνων από τη Θεσσαλονίκη μου λέει τι είναι αυτά που είπατε χθες στο δημοτικό συμβούλιο δεν απειλούσε, πήρε τη διευθύντρια, την απειλήσε και όλος τυχαίως και δεν θέλω να κάνω συνυρμούς είπε ακριβώς ότι είπατε εσείς δήμο, ότι είπες εσύ ότι σε 30 μέρες μπορεί να τα φέρει ότι τα όργανα είναι πιστοποιημένα και του λέω κύριε μου εγώ δεν μιλάω με προμηθευτές μιλάω με τον νόμιμο εργολάβος ο εργολάβος έχει δικαίωμα να το φέρει το όργανα που θέλει είτε από την Αγγλία, είτε από την Αμερική, είτε από τα Τρίκαλα και ήρθε και μου είπε ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση της μελέτης ακριβώς ότι είπες εσύ ακριβώς ότι είπες εσύ δήμο μου είπε και αυτός ότι σε 30 μέρες εγώ μπορώ να τα φέρω δεν χρειάζεται τροποποίηση της μελέτης παραδέχει ότι το ένα από τα δύο όργανα δεν πιστοποιείται ότι πρέπει να κάνουμε μια ενημέρωση του φορέα της χρηματοδότησης και ότι μπορεί να περάσει δεν χρειάζομαστε ούτε δεχόμαστε απειλές και κυρίως δεν μιλάμε με προμηθευτές μιλάμε με τον ανάδοχο του έργου και κλίνικοι όσον αφορά την κυρία Μετζιφύρη πράγματι η Ελένη όταν στείλαμε τα αιτήματα και στις δύο οχιολογικές επιτροπές η Ελένη όσα αιτήματα σχολείων δευτεροβάθμιας έκανε τα εντάξαμε στον τεχνικό πρόγραμμα κυρία Καλαμιώτη για το 20 δευτεροδημοτικό σχολείο έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα συντηρήσεων επισκευών που συντάσσεται η μελέτη οπότε και αυτά θα προχωρήσουν και θα γίνουν σας ευχαριστώ Λοιπόν η κυρία Δήμαρχος και να κλείσουμε Με συγχωρείτε πριν τελειώσει η κυρία Δήμαρχος μπορώ να κάνω μια δευτερολογία πάνω σε όλους άκουσα διότι αυτά άκουσα πολλές ανατρίβειες άκουσα ένα μηδενισμό και τα λοιπά σας παρακαλώ άκουσα πράγματα τι έργα έκανε με συγχωρείτε τα έργα τα οποία είπα στην πρωτομιλία μου αλλά εμπάσφαιρε τόση απαξιόχεια για ευνόητους λόγους και σκοπιμότητας με συγχωρείτε στο Μιαούλη στο Λιλάδο προβλέπω 800.000 έργα τα οποία δεν ξέρω αν θα γίνουν το 22 ή το 23 πάντως τα περισσότερα ήταν δικά μας το Μιαούλη δεν το έφτιαξε κανένας άλλος η προηγούμενη δημοτική αρχή το έφτιαξε τη χρηματοδότηση και την ένταξη του έργου που χρειαζόταν οι μελέτες για το μεγάλο έργο της εισόδου στο νοσέ το έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή την αναβάθμιση του κλειστού γυμναστήριου το έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή να δούμε εσείς ποια μεγάλα έργα φτιάχνετε το Γιζίκιο Πάρκο το έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή το κλειστό γυμναστήριο το μουσικό σχολείο στην Αυτάκη το έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή τα σχολεία σήμερα που εσείς υλοποιείτε τα έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή το μόνο που μένει από εσάς είναι από τα 14 εκατομμύρια που προβλέπετε και είναι γραμμένα είναι δικά σας και ευτυχώς είχαμε εμείς τη δυνατότητα και κάναμε τη νέα γραμμογράφηση για να ξέρουμε και τι γίνεται με τα τεχνικά έργα και να μην εχάω το μόνο που κάνατε είναι από τα 16 του προγράμματος του 20 υλοποιήσατε 2 εκατομμύρια έργα και είναι 14 και είναι όλα παλιά του 20 και του 19 αυτά κάναμε εμείς δώσαμε την προοπτική της επένδυσης και των έργων των υποδομών για τα επόμενα χρόνια αυτά κάναμε για να μιλάτε σήμερα εσείς και δεν μπορώ να ακούω βεβαίως ότι υπόγειο ικάδη ήταν μια τεχνολογία και μια μελέτη του 2000 γιατί ήταν προμήθεια το 2000 δεν υπήρχαν υπόγειο ικάδη και έγιναν το 15-16 με προμήθεια και δεν χρειαζόταν να γίνει σύνταξη μελέτης από μας για να το αποδεχτούν όταν δεν θέλει όμως να κατασκευάσει κάτι κανείς βρίσκει τον τρόπο και λέει αντί για προμήθεια το κάνουμε μελέτη αντί για μελέτη προμήθεια αντί για προμήθεια πάλι μελέτη ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε τη μελέτη έτσι δεν γίνεται δουλειά Λοιπόν τελειώστε κύριε Βαγώνη λοιπόν κυρία δήμαρχη το λόγο είναι να τελειώσουμε όχι κουτουλή δεν χρειάζεται τώρα δεν θα πάρουμε αυτή τη στιγμή σας απάντησε ούτε α δεν προλαβα να πω ούτε α έτσι δεν έκανα όχι επειδή είπατε προηγουμένως Αλλά ανέφερε ο κύριος Γουρνί στο όνομα μου Πάτε κι εγώ να το απαντήσω Εγώ αυτό που κατάλαβα ήταν να σας απάντησα σε αυτά που είπατε λοιπόν οπότε δεν έχει τώρα κανένα νόημα δεν θα πανεργόμαστε λοιπόν κυρία δήμαρχη έρχεται το λόγο είναι 12 παρά 20 τουλάχιστον τα τεχνικά θέματα να τελειώσουμε απόψε Λοιπόν έχω το λόγο ξεκινάω θα πει γραμματικά εντελώς θα δώσω κάποιες πολύ σύντομες απαντήσεις Η κυρία Ρενιέρη η μελέτη κπονείται πρώτα πρέπει να πάρει τις εγκρίσεις από την αρχαιολογία και τις σχετικές εγκρίσεις και μετά να ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα νομίζω ρώτησε ο κύριος Καλαφέρης το θέμα της οδούμπα λαλέων και ευείρων ως θα έρθει στην επιότητα ζωής πρέπει πρώτα να περάσει από την επιότητα ζωής και μετά να γίνει οποιοδήποτε έργο που θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και βέβαια να πούμε στο σημείο αυτό ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα αποτελέσει ας πούμε τροχοπαίδι αν καθυστερήσει η ενταξή της για τη δημοπράτηση γιατί είμαστε έτοιμοι για τη δημοπράτηση και μπορεί να γίνει με πολυετή δέσμευση Το γήπεδο στα φύλλα το γήπεδο στα φύλλα είναι νέο γήπεδο μην μπερδευόμαστε είναι σε διαφορετικό χώρο που μας έχει ήδη παραχωρηθεί από τον συνετερισμό τον συνετερισμό στα φύλλα Αποκατάσταση γράφει κυρία δημαρχέ Εντεχομένως γράφτηκε έτσι ο τίτλος δημαρχέ όταν υποβάλαμε ακούστε λίγο όταν υποβάλαμε εμείς αρχές Αυγούστου μόλις είχαν γίνει οι πλημμύρες τους τίτλους γιατί τίτλους υποβάλαμε στην αρχή δάμε τι θέλουμε να κάνουμε και τίτλους δεν μπορεί να αλλάξει τότε μάλιστα δεν είχαμε πάρει ακόμα καν απόφαση αν θα πρέπει να φτιαχτεί το παλιό ή να γίνει νέο γήπεδο μην κολλάτε δηλαδή στον τίτλο Δεν κολλάω εγώ αλλά η αποκατάσταση είναι άλλο θέμα και η κατασκευή νέου γήπεδου είναι άλλο Να σας εξηγώ ότι ο Τίτλος δεν λέει αποκατάσταση αλλά είναι καινούργιο έργο αυτή είναι η τεχνική του περιγραφή αυτή είναι η μελέτη μην έχετε καμία αμφιβολία Λοιπόν, οι παιδικές χαρές υπογράψουμε σύμβαση και ξεκινάνε από αρχές Σεπτέμβρη κατασκευή των παιδικών χαρών ο ματρότυχος στο νέο κινητήριο είχαμε μια τραγική μελέτη όπου σύμφωνα με τη μελέτη αυτή δεν μπορούσε να εκτελεστεί το φυσικό αντικείμενο και γι' αυτό και δημοπρατήσαμε και υπόλοιπο έργο για να κατασκευαστεί ο υπόλοιπος ματρότυχος για το πανεπιστήμιο κύριε Παγώνη θα έχω συνάντηση αμέσως μετά το 15 Αυγουστό σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαμε κάνει και θα ενημερωθείτε θα σας ενημερώσω στο επόμενο συμβούλιο το ΕΕ γνωρίζετε πολύ καλά ότι περιμένουμε έγκριση προχωράει έχουμε υποβάλει μελέτη στην περιφέρεια η περιφέρεια προχωράει για την προσωρινή μετεκατάσταση βάρει ως προμήθεια τους οικείσχους και περιμένουμε είμαστε σε συνενόηση ήδη με το Υπουργείο Εθνικής Αμήνης και τις αρμόδιες κρίσεις να μας έρθουμε στο μήνα τυπικά και η παραμόρυση η κατασκευή τώρα μόνη μου χώρου μόνη μου μονάδας για το ΕΕ έχουμε πει να γίνει νοσχεδιασμός κοινός με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στον χώρο που βρίσκεται στην περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας από πίσω νομίζω σε γενικές γραμμές αυτά ακούστηκαν θέλω να πω λοιπόν κυρίες και κύριοι ότι πάντα στις συζητήσεις για το τεχνικό πρόγραμμα αν μείνουμε σε απλή ανάγνωση του τεχνικού προγράμματος δεν θα βγάζουμε σχεδόν κανένα συμπέρασμα διότι στο τεχνικό επάγγελμα υπάρχουν έργα τα οποία είναι συνεχή και έργα που μπορεί να έρχονται πραγματικά και από βάση τα λόγω δεν έχουν κλείσει οικονομικά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι περιωμένα η επιλογή για παράδειγμα γι' αυτό το είπα έτσι στο φύλλο κύριο Καραμούζο ότι ήταν ατυχής η επιλογή για την Πλατεία Σικρού να την εμφανίσει ως δείγμα καθυστερής ως έργον ήταν ατυχής γιατί είναι γνωστό το είπε και ο Γιώργος Βάτουνας το ξέρει και ο πρώην δήμαρχος ότι η Πλατεία Σικρού έχει ολοκληρωθεί την κρατάμε συνειδητά ανοιχτή επειδή έχουμε διαβεβαίωση από την αναπτυξιακή και τον κύριο Κούπουζο ότι τώρα μες τον Άγουστο θα υπογράψουμε τις συμβάσεις για να πάρουμε αυτά τα έστω και λίγα χρήματα αν δούμε ότι περνάει κι άλλους χρόνους και δεν τότε θα το βγάλουμε είναι έργο τελειωμένο σχετικά λοιπόν με τις καθυστερήσεις δεν πρέπει να τα λένε αυτά και να αναλύω νούμερα και όπως είπα αν δεν κάνει λάθος ο κύριος Βουραντάς μπορεί να μην το είπε ο κύριος Βουραντάς και να μιλάνε για απορροφήσεις οι απορροφήσεις δεν δείχνουν μη εκτέλεση έργων οι απορροφήσεις δείχνουν ότι δεν έχουν πληρωθεί κάποια έργα να μην μπερδευόμαστε όπως για παράδειγμα η αυτεπιστασία η αυτεπιστασία για το προηγούμενο έργο έχει ολοκληρωθεί τη βάζουμε στο τεχνικό πρόγραμμα γιατί έχει οικονομικές εκνεμότητες δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει και βέβαια δεν μπορούμε να λέμε για παράδειγμα και δεν ήθελα να μπω σε καμία τέτοια διαδικασία ότι εμείς τώρα εμπνίζουμε ένα όμιο τεχνικό πρόγραμμα που εννοείται ότι τα τεχνικά προγράμματα δεν είναι αυτοτελείανα έτος αλλά είναι συνέχεια προηγούμενων ετών κλείνουν έργα, βγαίνουν μπαίνουν κάποια καινούρια να λέμε λοιπόν ότι εμείς εμφανίζουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο είναι επανάληψη του 20 και του 21 γιατί όπως πολύ σωστά με τον εαυτό μας συγκρίνεται να μιλάμε εμείς για καθυστερήσεις να λέει ας πούμε Γιώργος ο Μπαντούνας ότι τα ίδια λέγαμε είναι παρόμοι απέρ στον Άγουστο όταν ψηφίζαμε το τεχνικό πρόγραμμα δεν είχαμε πλημμύριασια και δεν αποτελούν άλλο οι πλημμύρες αλλά τα είπα στην εισαγωγή τι αγώνα έδωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες για την εξέλιξη του τεχνικού προγράμματος με την εκπόνηση όλων των μελετών για τα έργα από τη Θάρια δεν μπορεί λοιπόν να μιλάει για καθυστερήσεις μια δημοτική αρχή που δεν έχει ένα έργο και αυτό το προκαλούσα και όταν ήμουν αντιπολίτευση δικό της από τότε που ξεκίνησε μέχρι τότε που τελείωσε ένα δεν υπάρχει ούτε ένα έργο το ξεκίνησε η δημοτική αρχή παγώνι και το ολοκλήρωσε η δημοτική αρχή παγώνι και επειδή αναφερθήκατε σε νούμερα θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 58 έργα και αν έχετε και όρεξη θα κάτσω και να σας πω και ποια είναι αυτά από αυτά είχε συμβασιοποιήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και τα εκτελεί η δική μας τα τέσσερα είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και υπογράψαμε εμείς τη σύμβαση και τα εκτελούμε τα τρία ξεκίνησε μελέτες πράγματι η προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώσαμε εμείς τις μελέτες και πήραμε τις εγκρίσεις και τα δημοπρατήσαμε τα πέντε αν πούμε λοιπόν ότι αυτά που το ξεκινώ μελέτη δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο μετά το έργο της δημοτικής αρχής της επόμενης και οφείλει η επόμενη δημοτική αρχή να συνεχίσει το σχεδιασμό της προηγούμενης αν τα προσθέσουμε αυτά είναι τέσσερα και τρία αυτά και πέντε δώδεκα όλα τα υπόλοιπα κυρίες και κυρίες είναι νέα έργα έχουμε 37 έργα τα οποία μελετήσαμε εξ ολοκλήρου εμείς και τα δημοπρατήσαμε και όταν μιλάμε για εντάξει στο φιλόδυμο τώρα μας ήρθαν οι εγκρίσεις για τις χρηματοδοτήσεις για τις ράμπες στα σχολιά τώρα μας ήρθαν οι εγκρίσεις τώρα μας ήρθε η έγκριση ας πούμε για την πυροπροστασία τώρα περιμένουμε ακόμα την έγκριση για το πράσινο σημείο 37 έργα μελετήσαμε εξ ολοκλήρου και δημοπρατήσαμε και έχουμε άλλα 9 έτοιμα για δημοπράτηση έχουμε πρώτη φορά έργα σε όλες τις ενότητες και εγώ συμφωνώ δεν αρκούν αυτά για τη δρωσιά αλλά δεν μπορεί να λέει ο Γιώργος Παντούνας ότι δεν γίνονται έργα στη δρωσιά όταν ακούσατε πριν ότι θα γίνει και η πλατεία στα μικρά χάλια απλώς η πλατεία στα μικρά χάλια δεν αναγράφεται στο τεχνικό πρόγραμμα ως ξεχωριστό έργο γιατί είναι ενταγμένη στο έργο που πετύχαμε τη χραματοδότηση του δικαίου μας έργου αποκλειστικά από το πράσινο ταμείο που έχει να κάνει με αναπλάσεις κοινωνίστων χώρων και είναι μέσα και οι Ρώμ Πολιτεχνίου και είναι και η πλατεία στο Βασιλικό δεν μπορούμε να απαξιώνουμε την πλατεία στο νοτιμό πρώτον γιατί η πλατεία στον Δάθη και αυτός είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής να δίνει ζωή και να κάνει έργα συμβολικά και σε ξεχασμένες γειτονιές αλλά να πούμε και το πιο σημαντικό όταν πήγαμε στο πράσινο ταμείο να αναζητήσουμε να φτιάξουμε μία πλατεία μία μέσα στη Χαλκίδα μία πλατεία να την ανακατασκευάσουμε από αυτή τη χρηματοδότηση δεν βρήκαμε καμία πλατεία μέσα στο Δήμο Χαλκιδέων με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς η μόνη πλατεία που είχε ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μπορούσε για να υποβληθεί προσένταξη ήταν η πλατεία στον Δάθη και αντί να λέτε και να αναρωτιέστε γιατί τόσα χρόνια περάσαμε και δεν κάναμε τίποτα για αυτή τη ρημάδα, την τακτοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Χαλκιδέων που δεν θέλω καν να ανοίξω αυτή τη συζήτηση, παραδείγμα τους χάριν για το κόκκινο σπίτι δεν θέλω να την ανοίξω και πώς γίνεται αυτό το έργο για το κόκκινο σπίτι που γίνεται τώρα και ποιο είναι το νομικό καθεστώς για το κόκκινο σπίτι αντί να αναρωτιέστε λοιπόν και να πείτε τι μας παραδώσατε να μην έχουμε μια ιδιοκτησία η Πέτρου και Παύλου είναι έτοιμη η μελέτη ξέρετε γιατί καθυστερεί γιατί θέλουμε να ταχτοποιήσουμε το κτηματολόγιο να ξέρετε εγώ τι παρέλαβα από την διοίκηση που σας πανεσθεί ένα χάος σε 10 λεπτά τελειώνει η συνεδρία συνεδρίας θέλω να πω ότι δεν απαξιώνει κανείς το ρόλο κανενός και όπως έχω ξανά πει ποτέ δεν αμφισβήτησα την πρόθεση της προηγούμενης δημοτικής αρχής για να υλοποιήσει κάποια έργα και τη συμβολή της στο έργο της δημοτικής αγοράς έχω εξηγήσει όμως ότι εκ του αποτελέσματος κρήθηκε ότι δεν μπορέσει εμείς το αν μπορέσουμε ή όχι δεν θα το πω εγώ θα το πουν τα έργα που θα ξεκινήσουν θα τα πουν τα αποτελέσματα και θα τα πει ο χαλκιδαϊκός λαός και σίγουρα όλα αυτά που βλέπετε σήμερα στο τεχνικό πρόγραμμα μαζί που πρόκειται να ενταχθούν τα οποία σας ανέφερα στην αρχή δεν είναι τα έργα που λύνουνε όλα τα προβλήματα του Δήμου Χαλκιδαίων ούτε είναι ζήτημα φιλετάς ο τι κάνει ο δήμος γιατί ποιο είναι το μυστικό στο δήμο το μυστικό στο δήμο είναι να κάνει έργα με όσο το δυνατό λιγότερους δικούς του πόρους να αναζητά πηγές κριματοδότησης και αν ένα έργο είναι να το κάνει περιφέρεια είναι επιτυχία του δήμου να το κάνει περιφέρεια και ο δήμος να μη σπαταλίσει από τα δικά του χρήματα και είναι κρίμα να απαξιώνουμε κρίμα δεν λέω ότι αρκούν θα τα ακούσετε και στον προϋπολογισμό είναι σίγουρο όμως ότι οι μηχανές δουλεύουν ότι έργα ήδη έχουν τελειώσει έχουν ήδη τελειώσει κάποια έργα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει είναι πάρα πολλά έργα σε εξέλιξη πάρα πολλά έργα δημοπρατημένα πολλά προς δημοπράτηση και είμαστε εδώ και άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά όλα όσα είπαν οι κύριοι συνάδελφοι και ο πρώην δήμαρχος και ο Τάσος ο Καλαφέρης και ο δήμος ο Κουτουλής και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τα άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα σας ευχαριστώ πολύ καλό βράδυ Μάλλον έχει καλό βράδυ Καλή συνέχεια συγγνώμη κύριε Πρόεδρε και τα άλλα θέματα να μην τα απαξιώνουμε Κύριε Καλαφέρη μόνο έτσι επειδή δεν διευκρινήσατε τη δική σας την ψήφο θα ήθελα την ψήφωτη αν έχετε την καλωσύνη επειδή τοποθετηθήκατε αλλά δεν μου είπατε όλοι οι άλλοι έχουν καταγράψει τη ψήφωτη κατά ή πέτου τεχνικού προγράμματος Καλή συνέχεια και τα άλλα θέματα να μην τα απαξιώνουμε δεν διευκρινήσατε τη δική σας την ψήφο αν έχετε την καλωσύνη επειδή τοποθετηθήκατε αλλά δεν μου είπατε όλοι οι άλλοι έχουν καταγράψει τη ψήφωτη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη αν έχετε την καλωσύνη του τεχνικού προγράμματος, καλό θα ήταν να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Ποιο είναι αυτό που ψηφίσατε, ο Καβέμος καταγράφηκε ψήφος. Τι ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να γίνει, Πυρή, τι? Ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να γίνει. Είναι ένα σημαντικό για το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα, δεν προβλέπετε πουθενά, εγώ δεν το έχω διαβάσει. Ωραία, για πείτε μου λίγο πόσοι είμαστε οι παρόντες αυτή τη στιγμή. 31. Συγγνώμη, δεν είναι 31, γιατί έχουμε και μέσα στο... Κυρία Μητζιφίρ, τι θέλετε τώρα αυτή τη στιγμή? Ονομαστική ψηφοφορία. Δεν υπάρχει τέτοιο ποιο άρθρο προβλέπει τη ψηφοφορία, που την έχετε εσείς καταγραμμένη και δεν την ξέρουμε εμείς. Κυρία Μητζιφίρ, σας παρακαλώ πολύ, λοιπόν... Γιατί, κύριε Πρόεδρε, πόσοι είμαστε, παρόντες, πείτε μου. Δεν έχουμε απαρτία, δηλαδή. Να δούμε, κύριε Μπουραντά. Λοιπόν, μισό λεπτό γιατί δεν έχεις την απαρτία και την πλειοψηφία. Απαρτία υπάρχει, έτσι καλώς. Απαρτία υπάρχει, γιατί υπήρχε στην αρχή της στιγμής. Ευχαριστώ, κύριε Παγώνη, ευχαριστώ. Όχι, κυρία Χαγελαράκη, δεν είναι έτσι. Στην στιγμή που ψηφίζετε, πρέπει να δούμε αν έχουμε απαρτία και ποιοι ψηφίζουμε. Άλλο θέμα είναι αυτό, όχι. Δεν είναι θέμα απαρτίας, με συγχωρείτε. Η ψηφοφορία, η ονομαστική, το βλέπετε... Κάτω από διαδικασίες, δεν υπάρχει ψηφοφορία. Ωραία. Συγγνώμη, λοιπόν, μισό λεπτό, γιατί εγώ δεν έχω τί είπατε. Λοιπόν, η παράταξη έχουν ψηφίσει. Κύριε Παγώνη, σας παρακαλώ πολύ. Ο κύριος Παγώνης, λοιπόν, έχει ψηφίσει κατά. Η παράταξη του κ. Καθαροσπόρ έχει ψηφίσει κατά. Ρωτάω τον κ. Καλαθέρη, έξαπερθήθηκα στον κ. Καλαθέρη και ρωτάω, επειδή η ψήφος του δεν ήταν διευθυνισμένη. Κύριε Καλαθέρη, τι ψηφίσετε? Τι ψηφίσετε στο τεχνικό πρόγραμμα? Θα κάνω μια δήλωση. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι ένα προγραμματικό και σχεδιαστικό εργαλείο του Δήμου που έτσι και αλλιώς πρέπει να ψηφιστεί. Ωραία. Άρα, λοιπόν, ψηφίζετε στο τεχνικό πρόγραμμα. Ναι. Έχουμε τη δυνατότητα στο τεχνικό πρόγραμμα να επισκεφθίσουμε το πρόγραμμα και να το δημιουργηθούμε. Με αυτή την έννοια, εμείς ψηφίζουμε ναι. Λοιπόν, η κ. Μητζιφύρη έχει ψηφίσει κατά και μας το έχει πει από την αρχή. Και έχουμε λοιπόν ο κ. Μπάκας. Λοιπόν, ο κ. Μπάκας, ο κ. Τρενταφύλου, ο κ. Κόντου, ο κ. Γεωργαλάς, ο κ. Ζέρβας. Είναι καλό να σας βλέπουμε, κ. Πρόεδρε. Δεν είναι κακό. Συγγνώμη κατά λάθος. Σας έχουμε αποθυμίσει, αλλά νομίζω ότι είναι και ευγενικό να είστε όταν μιλάτε. Εγώ είμαι μονίμος, κ. Βαγώνη, αν έχω καταγράψει. Η δική σας η κάμερα είναι κλειστή στο 3, στο 3, 4, 5. Όταν δεν μιλώ δεν είπα, αλλά τώρα έχετε τον λόγο. Σας παρακαλώ πολύ, πρέπει να σας βλέπουμε. Κι όταν μιλούσατε. Δεν είναι κακό. Όταν μιλούσα ήταν λάθος. Λοιπόν, κ. Ζέρβα, ο κ. Σπάνος. Ναι. Λοιπόν, καταπληκτική σηφία. Πάμε στο τετ. Λοιπόν... Έχει από την τιμωτική αρχή, πόσοι είστε παρόντες, κ. Σακηλαράκη. Όλοι. Απόκλειεται. Πάμε λίγο, γουρνείς. 25. Κοιτάξτε δίπλα στην τέτα, 41 λέει. Βγάλετε δύο τεχνικούς, βγάλετε το τέτοιο και δείτε τα. Κυρία Μητσιφυρή, σας παρακαλώ πολύ. Λέω, οι δύναμοι αν δεν τα πιστεύετε. Πολλή ώρα φάγαμε, κλείνουμε σε τρία λεπτά. Πάει 12 η ώρα. Έλεος. Έχει ουσία αυτό που ζητάτε, να μην δε στεκόμαστε. Το έλεος, κ. Πάνο. Παρακαλώ, σας παρακαλώ, λοιπόν. Είπαμε, ξεκινήσαμε. Έλα ρε Ελένη τώρα, εντάξει. Λοιπόν, κ. Πάνο, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν... Ακόμα και τέταρτο θέμα. Τέταρτο θέμα. Κοιτάξτε... Κοιτάω την ενδρίαση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Και τα υπόλοιπα θέματα είναι ουσιώδη και σοβαρά. Ακούστε με, κ. Καλαθέρα, είχετε δίκιο. Τα υπό