Mε γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στο Ιστορικό Δημαρχείο Άρτας (ARTA WebTV, 2022)
: Σήμερα επισκεφτήκαμε το Ιστορικό Δημαρχείο. Είναι ένα έργο υπό εξέλιξη, όπου μαζί με τον εργολάβο και με την τεχνική μας υπηρεσία είδαμε τις εργασίες πώς εξελίσσονται. Είναι ένα δύσκολο έργο, ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο. Ένα έργο που εμπλέκεται πολύ ενεργά και το Υπουργείο Πολιτισμού στις όποιες εργασίες πρέπει να γίνουν. Και μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% των εργασιών. Εβελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό όμως που προέκυψε στην πορεία είναι ότι επειδή πολλές εργασίες, δεν προβλεπώντας την αρχική μελέτη, είναι επιτακτική η ανάγκη για να γίνουν κάποιες εργασίες. Όσον αφορά το υπόγειο που βρέθηκαν αρχαία, όσον αφορά τα υποστυλώματα, όσον αφορά δηλαδή τη στατική υπάρκεια του κτιρίου, γιατί βρέθηκαν, ας πούμε, και κάποια ξύλινα δοκάρια, τα οποία ήταν σάπια, άρα έπρεπε να ενισχυθεί το κτίριο. Υπάρχει ενημέρωση και από την διαχειριστική αρχή που επιβλέπουν και εκείνοι το έργο και τη συμφωνούν. Αυτές οι τροποποιήσεις των μελετών αυτήν και τις υπηρεματικές εργασίες περάσανε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτερών Μνημείων από το Υπουργείο Πολιτισμού που το ενέκριθαν. Οπότε τώρα πρέπει να βρούμε την επιπλέον χρηματοδότηση που είναι ένα ποσό γύρω στο ένα εκατομμύριο, για να μπορέσουμε να ολοκληρωθεί όπως πρέπει και να αποδοθεί στο κοινό αυτός ο χώρος πολιτισμού, αυτό το ιδιαίτερο κτίριο μέσα στο κέντρο στην Άρτα. Εγώ πρόσφατα επισκέφτηκα και τον ειδικό γραμματέα τον κ. Ζορβό αλλά και τον κ. Κάλκο, τον γενικό γραμματέα του ΕΣΠΑ, που εκείνοι είναι οι θετικοί στο να μπορέσουμε να βρουηθεί αυτή η χρηματοδότηση γιατί κατανοούν ότι προέκυψαν αυτές τις εργασίες χωρίς να υπάρχει κάποια επιτιότητα από το Δήμο για τις ανάγκες του κτιρίου και θέλω και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει αυτή η χρηματοδότηση έως το εργολάβος και οι τεχνικοί πυρησοί να επιταχύνουν την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου. Πραγματικά νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί ξεκινήσαμε από την αρχή της θητείας μας και παραλάβαμε αυτό το χώρο, οριμάσαμε τις μελέτες, χρηματοδότησαμε τις μελέτες, βρήκαμε τη χρηματοδότηση, το τρέχουμε πάρα πολύ γρήγορα και νομίζω ότι θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό τοπόσιμο μέσα στο κέντρο της πόλης μας το ιστορικό δημαρχείο να αποκτήσει ζωή και να είναι ανοιχτό γύρω στους πολίτες μας. Έχει τελειώσει η ενίσχυση του κτίριου όσον αφορά το στατικό φορέα. Έχουν αλλαχθεί όλα τα πατώματα και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο των σοφαντισμάτων, των επικρισμάτων. Το επόμενο στάδιο είναι να πουν τα ξύλινα κουφώματα και στη συνέχεια τα επόμενα δηλαδή πατώματα, τα βάνια. Ήταν κάτι το οποίο σας δυσκόλεψε περισσότερο? Κοιτάξτε να δείτε, σε αυτό το έργο επειδή είναι και διατηρητέο και είναι ένα έργο το οποίο προσπαθείς να βγαίνουν πολλά προβλήματα στην πορεία. Πολλά κομμάτια βρήκαμε συντηροδοκούς οι οποίες ήταν σκουριασμένες, δοκάρια ξύλινα τα οποία ήταν σάπια. Όλα αυτά αλλάχθηκαν και με βάση τον κανονισμό έπρεπε να ενισχυθούν. Δηλαδή έχουν αλλάξει και κάποιες χρήσεις του κτίριου. Για παράδειγμα στο ισόγειο η έδωση απολαπλών χρήσεων έπρεπε να αλλάχθουν όλα τα πατώματα επειδή έχουμε αυξημένα φορτία. Γενικά έχουμε κάνει πολλές επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό. Παρ' όλα αυτά όμως οι εργασίες προχωρούν με καλωριστή. Ναι, έχουμε φύγει από αυτό το στάδιο λαϊτών ενσχύσεων και τώρα πια είναι περισσότερο οικοδομικό το έργο.