Διάλεξη 8 / Διάλεξη 8 - Στεπάν-Σαρκίς Παρτεμιάν (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Διάλεξη 8: Είμαστε εσείως στο όγδο μάθημα, στο εξαμήνου και στο σημερινό μας μάθημα θα εξετάσουμε δύο χτυπήματα, δύο επιθετικά χτυπήματα. Το ένα είναι το drive και το άλλο είναι το καρφί και όταν ολοκληρώσουμε το καρφί θα ασχοληθούμε λίγο και με την άμυνα στο καρφί. Το drive το χτύπημα όπως πιθανόν το ομολογεί και δηλώνει και η ονομασία είναι ένα χτύπημα που γίνεται στο πλάι του γηπεδού όταν το φτερό μας βρίσκεται σε μια χαμηλή θέση, χαμηλή σε σχέση με το ύψος του δικτυού περίπου σε αυτό το κομμάτι κοντά στην πλάια γραμμή εντάξει δεν είναι ψηλά δεν είναι χαμηλά είναι στο ύψος του όμου μας και ερχόμαστε με μια προβολή θα δούμε τα δύματα χτυπάμε το φτερό από αυτό το σημείο και το στέλνουμε παράλληλα με την πλάια γραμμή στην πίσω πλευρά του γηπεδού του αντίπαλού μας. Forehand drive όταν το φτερό είναι στην πλευρά της δρακέντας μας, backhand drive όταν το φτερό είναι στην αντίπλευρα. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πόδια μας να μας οδηγούν πάντα μετά το χτύπημα στη βάση και πίσω να κάνουμε την προβολή με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να σταματάμε την ώρα του χτυπήματος και να επιστρέφουμε γρήγορα στη βάση με όσο δυνατόν λιγότερα βήματα. Από αυτό το σημείο λοιπόν μην ξεχνάτε ότι ξεκινάμε να κάνουμε ένα split step μια μικρή αναπίδηση όπως σε κάθε χτύπημα και με την αναπίδηση αυτή πρώτα σπρώχνει το πόδι της αντίδρας πλευράς και μετά τυνάζεται το πόδι της πλευράς που κινούμαστε. Άρα σε αυτή την περίπτωση θα σπρώξει το αριστερό πόδι θα κλωτσήσει το δεξί πόδι και με την προσγείωση που θα κάνει ο παίκτης μας θα ολοκληρώσει το χτύπημα. Αυτό σε αναφορά το βιωματισμό. Μια μικρή αναπίδηση Πέτρο, μια μικρή αναπίδηση και τύναγμα το δεξί με ταυτόχρονο σπρώξιμο το αριστερό για την προσγείωση δίπλα. Θέλω μεγαλύτερη προβολή. Καλό. Μεγαλύτερη προβολή όμως, ώστε το δεξί πόδι να ανοίξει. Ωραία. Ακόμα μια φορά. Κάντε δύο φορές συνεχόμενα. Ένα. Εκεί. Ωραία. Είναι πολύ απλός βιωματισμός, πολύ μικρός βιωματισμός. Να τονίσω το γεγονός ότι ο βιωματισμός μας είναι τέτοιος. Ωστε απλώνοντας τη ρακέτα δεν χρειάζεται να βγούμε έξω από τα όρια του γηπέδου μας. Εντάξει. Γιατί χτυπάμε το φτερό εφόσον αυτό είναι μέσα στα όρια του γηπέδου μας. Εάν το φτερό περνάει έξω από τα όρια του γηπέδου δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετακινούμαστε. Το αφήνουμε να βγει έξω από τα όρια. Το βιωματισμό θα τον κάνουμε. Το βιωματισμό θα τον κάνουμε. Ή τουλάχιστον θα ξεκινήσουμε για να κάνουμε το βιωματισμό. Εντάξει. Αλλά θα αντιληφθούμε στη διάρκεια της πορείας του φτερού ότι δεν χρειάζεται να το χτυπήσουμε το φτερό, γιατί αυτό είναι έξω από τα όρια μας. Τώρα, όσον αφορά το χτύπημα και όσον αφορά τη θέση του χεριού μας και τη θέση της ρακέτας, πρέπει να προετοιμάσουμε τη ρακέτα με μια λαβή forehand και με έναν υπτιασμό. Να θυμίσω πάλι ότι θα κάνουμε ένα χτύπημα forehand. Άρα, στο χτύπημα forehand η προετοιμασία μας είναι με υπτιασμό και η εκτέλεση με πρινισμό του πίχη. Εντάξει. Και για να γίνει αυτό πολύ εύκολα και πολύ αποτελεσματικά, πρέπει να κρατήσουμε τον αγγώνα μας μπροστά και να φέρουμε τον πίχη μπροστά πίσω μαζί με ταυτόχρονο υπτιασμό. Δηλαδή, πάμε το βηματισμό πέτρο στο πλάι. Αναπίδεση και βηματισμός. Εκεί. Στοπ. Ωραία. Και εδώ θέλω να κρατήσουμε τον αγγώνα μας μπροστά και τον πίχη μας σε υπτιασμό. Αυτή είναι η θέση αναμονής πριν από το χτύπημά μας. Από εδώ θα ξεκινήσει το χτύπημα. Άρα, βλέπετε ότι την ώρα που κάνουμε το πάτημα, η ρακέτα μας είναι έτοιμη για να ολοκληρώσει την αιώρηση, τον πρινισμό του πίχη, να ολοκληρωθεί το χτύπημα του φτερού και το follow through που θα έρθει μπροστά. Αμέσως μετά το χτύπημα, έχουμε επιστροφή στη βάση μας. Και η βάση να του τονίσουμε ότι εξαρτάται από το πού θα στείλουμε το φτερό. Εντάξει. Άρα, βήμα και προετοιμασία και αναμονή της ρακέτας για το χτύπημα. Πάμε ξανά. Κάνω δύο φορές συνεχόμενα. Προσέχουμε και το δυματισμό, αλλά και την αναμονή του χεριού μας, εντάξει με τη ρακέτα. Μην χτυπάς, απλά την αναμονή και πίσω. Πάμε. Εκεί και πίσω. Πάλι. Εκεί και πάλι πίσω. Ωραία. Ολοκληρώνουμε εδώ πέρα τώρα με χτύπημα. Πάμε να το κάνουμε αργά μια φορά χωρίς στερό, την αναμονή και την ολοκληρωσή του χτυπήματος με ένα drive και με ένα ελαφρύ πρινισμό. Πάμε. Εκεί. Χτυπήμα. Μπροστά. Πάνω ακόμη μία φορά. Εκεί. Εντάξει. Τώρα, ας το δούμε το ίδιο πράγμα πώς θα το εκτελέσουμε όταν έρθει στην αριστερή μας πλευρά. Όταν έρθει δηλαδή στην πλευρά του backhand μας. Έστω το φτερό λοιπόν έρχεται σε αυτό το σημείο εδώ πέρα και θα πρέπει να έρθουμε εδώ να χτυπήσουμε το φτερό. Τι γίνεται σαν την περίπτωση. Έχουμε πάλι αναπίδηση στη βάση μας. Κάνουμε το split step. Μια μικρή μετατόπιση του ποδιού μας προς την πλευρά του φτερού. Μια μικρή μετατόπιση του ποδιού μας δηλαδή του αριστερού, στην προκειμένη περίπτωση ενός δεξιόχειρα αθλητή προς την πλευρά του φτερού και μετά ένα πιβοτάρισμα επάνω στο πόδι αυτό ώστε να φέρουμε την πλευρά της ρακέτας προς το φτερό. Τα άλλα παραμένουν ίδια. Οι βασικές αρχές παραμένουν ίδιες. Ποια? Ψηλά ο αγκώνας και πρινισμός του πίχη για να εκτελέσουμε τώρα ένα χτύπημα με υπτιασμό γιατί θα κάνουμε backhand. Αναπίδηση μόνο πόδια. Αναπίδηση εκεί. Πίσω πάλι. Πάλι ξανά. Αναπίδηση εκεί. Βλέπετε τα πόδια. Βλέπετε πώς έχουμε στρίψει το σώμα μας, τα μάτια είναι στο φτερό, η θέση μας είναι έτοιμη και τώρα ο αγκώνας μας είναι μπροστά όπως και πριν στο forehand. Ο αγκώνας είναι μπροστά και ο πίχης μας έχει προετοιμαστεί με πρινισμό γιατί θα κάνουμε ένα χτύπημα backhand και το backhand το χτύπημα εκτελείται με υπτιασμό του πίχη. Σε αυτό το σημείο έχουμε το χτύπημα. Δεν έχουμε follow through εδώ πέρα. Στα backhand χτύπηματα δεν έχουμε follow through. Χτυπάμε και αυτομάτως μπρώχνει το μπροστινό μας πόδι για να γυρίσουμε πάλι στη βάση. Πάμε δύο φορές συνεχόμενα Πέτρο. Χτύπημα, πίσω, χτύπημα, πίσω. Ωραία, ok. Πέρνα λίγο από εκεί, κάνε forehand δηματισμό και χτύπημα από drive. Τρία συνεχόμενα. Πάμε backhand. Εκεί, εκεί, ok. Πόδια, πάμε. Θα περάσετε στα γήπεδα αμέσως μόλις δείξουμε την άσκηση αυτή και πρώτα θέλω χωρίς φτερό να κάνετε λίγο τους δηματισμούς ακριβώς όπως κάνουμε τώρα και μετά ζευγάρια απέναντι ο ένας με τον άλλον να εκτελέσετε τα χτυπήματα. Τροφοδοσία του φτερού, στην ευθεία ο βοηθός, ο ασκούμενος πρέπει να είναι στη βάση του, μην κλέβετε σε ισαγωγικά μην μετακινήσετε από πριν προς την πλευρά που θα πάει το φτερό επειδή ξέρει το φτερό θα πάει εκεί πέρα γιατί πρέπει να δώσετε χώρο στο σώμα σας να εκτελέσει το δηματισμό και να φτάσει στο σημείο που θα εκτελέσει το χτύπημα, εντάξει. Πάμε λίγο, πάμε από την άλλη μεριά, παραμένει στη θέση του ασκούμενος και συνεχίζουμε. Λοιπόν, περάσε στα γήπεδα, εκτελέστε, σε μισό γήπεδο θέλω να είστε, σε μισό γήπεδο, εντάξει, εκτελέστε τα χτυπήματα σας, τους δηματισμούς και αφού δουλέψετε πάμε. Όταν είμαστε τέσσερα άτομα στο γήπεδο μέσα, εντάξει, όπως για παράδειγμα είμαστε εδώ πέρα, ο ένας ο τροφοδότης κάθεται εδώ για να εκτελέσει το ζευγάρι του φόρχαντ και ο άλλος ο τροφοδότης έρχεται στη μέση του γήπεδου για να εκτελέσει ο άλλος ο διαγώνι απέναντι φόρχαντ, εντάξει. Άρα, στέλνεις το φτερό εδώ για να χτυπήσει φόρχαντ, στέλνεις το φτερό εδώ, εντάξει, εκεί για να χτυπήσει ο άλλος φόρχαντ. Συνειθήκαμε, για να έχουμε δηλαδή τέσσερα άτομα να δουλέψουμε ταυτόχρονα και αφού τελειώσουμε τα φόρχαντ, αλλάζουμε πλευρές για να κάνουμε τα μπάκ χαντ. Πρέπει να προσπαθήσεις να στείλεις το φτερό στην πίσω γωνία. Εάν το στείλεις ψιλοκρεμαστά εκεί και να σβήνει, δεν έχει φτάσει. Πρέπει να φτάσει δίπλα του, πρέπει να φτάσει δίπλα στο συμπαίχτη σου ή στον αθλητή σου, όποιος είναι, με δύναμη, ψηλά και με μια οριζόντια τροχιά. Για να γίνει αυτό, πρέπει η πορεία του να είναι προς το τέλος του γιπέδου. Εάν το σβήσεις στο χτύπημα, δεν έχει αρκετή δύναμη το φτερό για να πάει δίπλα του. Και έλα πιο μπροστά, είσαι πολύ πίσω, έλα πιο μπροστά λίγο, ωραία. Εκεί. Και επίσης, την ώρα που θα πας να κάνεις το χτύπημα, θέλω η ρακέτα σου να είναι εδώ. Μην ανοίγεις το χέρι. Ο αγκώνας μπροστά, είπαμε, ο αγκώνας μπροστά, ο αγκώνας μπροστά και η λαβύ σου εκιοπήχεις σε πρινισμό, σε επτιασμό. Εντάξει, εδώ. Άρα, από εδώ, αναπίδηση, αναπίδηση. Ωραία. Και άμα, περίμενε, περίμενε, περίμενε, και άμα έφτιαχνες τη λαβύ σου πιο σωστά, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Εδώ. Ναι, εδώ είσαι, εδώ είσαι, εδώ είσαι. Εντάξει. Πρόσεσε λίγο. Εδώ όπως είσαι, δώσε μου τη ρακέτα. Εδώ όπως είσαι, δεν χρειάζεται να πω πιο κοντά στη γραμμή. Απλώνω τη ρακέτα και το χέρι μου, και η ρακέτα με ενδιαφέρει, όταν απλώνω το χέρι, να είναι πάνω από την πλάη γραμμή. Δεν χρειάζεται να πω πιο πολύ. Εάν η ρακέτα μου ήταν δύο μέτρα, δεν θα κουνιόμουν. Θα ήμουν εδώ και θα έκανα αυτό το χτύπημα. Αν η ρακέτα έφτανε μέχρι εκεί, δεν φτάνει. Εδώ δεν το θέλω. Δεν θέλω να είμαι τόσο κοντά και να έχω μαζεμένο το χέρι, γιατί αν απλώσω το χέρι εδώ πέρα, θα βγει έξω από τα όρη του γηπεδού. Άρα θέλω να έρθω με απλωμένο το χέρι και την ρακέτα στην προέκταση, εντάξει, και από εδώ πού να είμαι. Κοίτα πού έφτασα. Άρα το αριστερό το βλέπεις που είναι? Είναι περίπου 60 εκατοστά από εκεί που θα έπρεπε. Έρχομαι λοιπόν εδώ, κάνω την αναπίδηση, ένα, δύο και είμαι στη θέση μου. Συνδέω το χέρι μετά. Πώς? Αγγόνας μπροστά και υλαβή μου σε υπτιασμό. Και από εδώ έχω το γύρισμα. Χτύπημα. Προετοιμασία, χτύπημα. Καπάκι, forehand, εντάξει, πληνισμός και επιστροφή στην βάση μου πάλι. Άρα μάζευε μπροστά τον αγγόνα και γύρινα σε υπτιασμό το χέρι. Συνεχίστε την εξάσκηση σε μισό γήπεδο, ακόμα και εσείς που είστε σε ολόκληρο γήπεδο μόνοι σας μπείτε στο μισό γήπεδο και ξεκινάμε με ένα χαμηλό σερβίς και αρχίζουμε να κάνουμε συνεχή χτυπήματα drive, forehand και backhand. Καλό είναι στην αρχή να έχουμε το φτερό σε μία πλευρά, ο ένας να κάνει forehand συνέχεια και ο άλλος backhand και μετά να αλλάξετε πλευρά. Και στη συνέχεια, σαν τρίτη άσκηση συνέχεια να πάμε ελεύθερα με διαγωνιά χτυπήματα και ευθεία. Προσοχή, το σερβίς θα γίνει χαμηλό, θα σηκώσουμε το φτερό ψηλά, να μην έχουμε πολλούς βηματισμούς και το φτερό να πηγαίνει παράλληλα σε πρώτη φάση. Χτυπάει forehand ο Δημήτρης, χτυπάω backhand εγώ. Ναι, σε μένα. Αφού έκανα εγώ backhand και ο Δημήτρης forehand, πάμε στην άλλη πλευρά. Χτυπάω εγώ forehand και εσύ backhand. Sorry, sorry, βγήκε έξω από το γήπεδο, πάμε. Παίξε, παίξε, παίξε, χτύπα. Εγώ. Χτύπα backhand. Παίξε. Εντάξει, και μετά πάμε ελεύθερα drive δεξιά-εριστερά. Έτσι, ελεύθερα σε όλο το, αλλά στο μισό γήπεδο. Εντάξει, στο μισό γήπεδο να μένουμε. Το φτερό στην πλάια γραμμή, το φτερό στην πλάια γραμμή επάνω θα κινείται και εσύ στο κέντρο. Πιο δυνατά και πιο χαμηλά. Κοίτα. Εδώ. Εκεί. Χτύπα με δύναμη, χτύπα με δύναμη. Πολύ κοντά είσαι, φύγε από τη γραμμή. Φύγε από εκεί, φύγε από εκεί, έτσι. Θέλω να γυρνάς, να χτυπάς και να γυρνάς. Δηλαδή είσαι εδώ, πρόσεχε, είσαι εδώ. Χτυπάς και μένεις, όχι. Χτυπάς και γυρνάς. Γιατί τώρα ξέρεις ότι θα σου στείλω εκεί το φτερό, αλλά μετά δεν ξέρεις. Βλέπεις τα χτυπήματα, τι χαρακτηρά έχουνε. Έτσι, είναι επιστητικό χτύπημα αυτό και πρέπει να μάθει να πηγαίνει γρήγορα να το κόβει το φτερό. Ωραία, stop. Ελάτε. Έχοντας ολοκληρώσει, έχοντας στάσει και στο κομμάτι του drive, το επόμενο και ίσως το πιο επιθετικό χτύπημα από όλα τα χτυπήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο badminton είναι το καρφί. Εντάξει, το καρφί είναι ένα χτύπημα το οποίο θα μας δώσει τον πόντο, ένα χτύπημα όμως το οποίο, προσέξτε, δεν είναι αυτό που υπολογίζουμε ή αυτό που περιμένουμε να μας δώσει τον πόντο, είναι αυτό που θα μας δώσει το κλείσιμο του rally, το κλείσιμο της σειράς των χτυπημάτων. Δηλαδή, ένα καρφί μπορεί να απαντηθεί από τον αντίπαλό μας. Μπορεί ο αντίπαλός μας να έχει τη δυνατότητα να κάνει άμυνα στο καρφί αυτό. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να πάμε να κάνουμε συνέχεια ένα δεύτερο καρφί ή ένα τρίτο καρφί μέχρι να τελειώσουμε τον πόντο. Πολλές φορές αθλητές είναι πολύ ελεύθεροι, πολύ χαλαροί, πολύ σίγουροι τον εαυτό τους, φτάουν κοντά στο δίχτυ, κοντά στο φιλέ, κάνουν ένα καρφί και τους βγάζει ο αντίπαλος μια άμυνα και ξαφνικά μένουν με μια κίνηση προς το δίχτυ, προς το φιλέ και το φτερό φεύγει πίσω τους και χάνουν τον πόντο. Καταρχήν το καρφί από πού γίνεται? Το καρφί γίνεται από μια απόσταση περίπου 1 με 1,5 μέτρο από την τελική γραμμή και μπροστά. Δεν καρφώνουμε από την τελική μας γραμμή. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Εάν καρφώ σαν τελική γραμμή, το φτερό πάει στην απέναντι πλευρά πάρα πολύ γρήγορα. Περνάει το δίχτυ με μεγάλη ταχύτητα, με ταχύτητα τόσο μεγάλη που εγώ δεν προλαβαίνω να καλύψω το γήπεδο μου και να επιστρέψω στη βάση μου και αν ο αντίπαλος μου παίξει μια καμηλή άμυνα δεν θα το προλάβω. Ή αντιθέτως μπορεί να αναπτύσσω μεγάλη ταχύτητα για να επιστρέψω γρήγορα στη βάση μου και αν μου παίξει μια ψηλή άμυνα να μην προλάβω να σταματήσω και να γυρίσω πίσω. Αλλά ακόμα και να προλάβω να γυρίσω πίσω, το κτίριμά μου θα είναι τέτοιο που θα δώσω στον αντίπαλό μου τη δυνατότητα να περάσει η επίθεση. Άρα από την πίσω πλευρά του γηπεδού το καλύτερο χτύπημα που μπορώ να κάνω είναι ένα αμυντικό κλειερ, ένα χτύπημα δηλαδή στην πίσω πλευρά του γηπεδού ψηλά και μακριά ώστε να μπορέσω να έχω χρόνο να πάρω θέση μέσα στο γήπεδό μου για να αντιμετωπίσω το χτύπημα του αντίπαλού μου ή το πολύ πιο είναι να κάνω ένα drop, όπου το drop θα πάει μεν κοντά στο δίχτυ αλλά επειδή θα πάει αργά θα μου δώσει με ένα χρόνο να πλησιάσω προς τη βάση μου. Καρφή λοιπόν από την πίσω πλευρά του γηπεδού αποφεύγω να κάνω. Για να καρφώσω το φτερό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το φτερό να είναι πάνω από το κεφάλι μου και μπροστά μου, όχι πίσω. Εάν το φτερό είναι πίσω μου, εάν δεν το έχω προλάβει μπροστά το φτερό, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνω ένα clear. Επαναλαμβάνω για να μπορέσω να έρθω σε θέση ισορροπίας μέσα στο γήπεδό μου. Για να κάνω ένα καρφί πρέπει το φτερό να είναι μπροστά από το σώμα μου και επίσης να είναι λίγο πιο χαμηλά ώστε την ώρα που θα απλώσω τη ρακέτα μου για να χτυπήσω το φτερό, η ρακέτα να έχει μια μικρή κλήση προς τα κάτω. Εάν το χτύπημα του φτερού, την ώρα του καρφιού, απαιτήσει η ρακέτα να είναι κάθετη με το έδαφος, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσω να καρφώσω, θα χρειαστούν πολλές δυνάμεις και το αποτέλεσμα δεν θα είναι σίγουρο. Λίγο πιο μπροστά λοιπόν η ρακέτα να γύρει ώστε εκεί που κοιτάει το φτερό, η ρακέτα εκεί θα πάει και το φτερό. Τέλος η πορεία του φτερού θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να περάσει όσο γίνεται πιο κοντά από το δίκτυ για να έχει όσο γίνεται πιο καθοδική πορεία και αναλόγως το αντιπάλου μου θα κινηθεί είτε επάνω στον αντιπαλό μου είτε μακριά από τον αντιπάλο. Κυρίως αν θέλετε σαν γενική αρχή έχουμε να σημαδεύουμε τα πόδια του αντιπαλού μας. Σε αρχάριους μπορούμε να σημαδεύουμε επάνω στον αντιπαλό γιατί αρχάριοι μπορούν πιο δύσκολα να βγάλουν μια άμυνα όταν το φτερό έχει πάνω σώμα τους. Οι προχωρημένοι αθλητές πιο εύκολα βγάζουν άμυνα επάνω σώμα τους και αμέσως μετά θα μιλήσουμε και για την άμυνα και θα δούμε ακριβώς πώς αμυνόμαστε. Το χτύπημα τέλος έρχεται με ένα άλμα πρέπει να πηδήξουμε πρέπει να σηκωθούμε όσο γίνεται πιο ψηλά για να μπορέσουμε ακριβώς να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή γωνία στο καρφί μας για να έχουμε πιο καλό αποτέλεσμα. Τέλος ολοκληρώνεται με μια πολύ ισχυρή κάμψη των κυλιακών μειών γιατί μετά το χτύπημα δεν είναι μόνο το χέρι που συμμετέχει αλλά μαζεύει όλο το σώμα για να έρθουν μπροστά και οι όμοι μας που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Θα μπορούσαμε να δούμε μια στιγμή αν θέλετε χτυπήματος όταν έρχεται η ώρα για καρφί. Πέτρο πάρε λίγο θέση διαγώνια τα πόδια, κάνε ένα επιτόπιο άλμα και ένα χτύπημα γύρω στα 80%. Παρατηρήστε πως θα γυρίσουν τα πόδια, πως το πόδι από την πίσω πλευρά έχετε μπροστά. Είναι ο βηματισμός ο ίδιος η εκτέλεση όσον αφορά την κίνηση των ποδιών η ίδια που κάνουμε το clear στην πίσω πλευρά του γηπέδου μας ή και το drop στην πίσω πλευρά του γηπέδου μας. Έχουμε το άλμα και το ψαλιδάκι αυτό που γίνεται γιατί ξεκινάμε με ώθηση του πίσω ποδιού, γυρνάει η λεκάνη, γυρνάει όμως και ολοκληρώνεται μετά το χτύπημα με την κίνηση του χεριού μας. Δεν είναι μόνο το χέρι αυτό που θα χτυπήσει, είναι όλο το σώμα, εάν και εφόσον όμως έχω τον χρόνο να κάνω αυτό το άλμα. Έχω κάνει το βηματισμό, κάνω το άλμα και χτυπάω. Είναι τρία συνεχόμενα. Ένα, δύο, τρία. Ωραία. Και βέβαια το μαστίγωμα που ακούμε της ρακέτας έχει να κάνει με τον πρινισμό. Το μαστίγωμα δημιουργείται και ο ήχος αυτός που παράγεται στον πρινισμό του χεριού μας και όχι τόσο στη δύναμη που βάζουμε για να χτυπήσουμε το φτερό. Εντάξει. Λοιπόν, ξεκινάμε, επειδή είναι ένα χτύπημα φόρχαντ, με την πίσω πλευρά του φόρχαντ του χειπέδου μας και θέλω έλα πιο πίσω, εδώ ακριβώς. Ωραία. Κάνουμε τρία άλματα επί τόπια και χτυπάμε το φτερό. Είναι το shadow badminton, δηλαδή δεν υπάρχει φτερό αλλά κάνω πως χτυπάω το φτερό. Τρία βήματα επί τόπου. Πάμε. Ναι με άλμα, ναι. Ένα, δύο, τρία. Ωραία. Απομικρωνόμαστε εκεί με ένα βήμα. Το ίδιο πράγμα με ένα βήμα. Δηλαδή προβολεί ένα χτύπημα βάση, ένα χτύπημα βάση, ένα χτύπημα βάση και πάμε στη βάση μας τώρα και πάμε αναπίδηση, split step. Λίγο πιο μπροστά εκεί. Αναπίδηση, split step. Ένα, δύο βήματα, χτύπημα και επιστροφή στη βάση. Δύο βήματα, χτύπημα, επιστροφή στη βάση. Εντάξει, πάμε. Ένα, δύο, χτύπημα, χτύπημα, χτύπημα. Πολύ ωραία. Εντάξει, πες μου. Όχι, εδώ είμαστε εντάξει. Πίσω δεν θέλω από εδώ. Είναι κάνα μέτρο. Αυτή η γραμμή, η απόση με τα αυτού του δύο γραμμών είναι 75 εκατοστά. Εντάξει. Ένα μέτρο θέλω. Δεν θέλουμε να χτυπάμε από το πίσω. Πίσω στην τελική γραμμή κοντά ή μέσα στη ζώνη, αν θέλετε, δεν θα πάμε. Εντάξει, αφού ολοκληρώσει ο ασκούμενος, ο αθλητής μας, ο παίκτης μας, ο αθλητής μας, τους βηματισμούς αυτούς, τώρα πάμε να κάνουμε μια τροφοδοσία. Το φτερό πρέπει να πηγαίνει ψηλά στην πίσω πλευρά, στο forehand, έχει μεγάλη σημασία. Εάν φεύγει έξω από τη θέση που πρέπει να πάει το φτερό, δεν το χτυπάμε. Δεν μαθαίνει ο αθλητής να βγαίνει έξω από τα όρια του γηπέδου και να χτυπάει το φτερό. Εντάξει, μέσα στα όρια του γηπέδου του. Εάν χρειαστεί να κάνουμε καρφί από την backhand γωνία, ο βηματισμός είναι ο ίδιος που κάναμε το χτύπημα μας, το forehand χτύπημα στην backhand γωνία. Δηλαδή, μια προβολή του ποδιού μας προς την αριστερή πλευρά, περιστροφή, ένα ραχείο πίβοτ, ένα ή δύο βήματα ανάλογα με τη θέση του φτερού και το χτύπημα. Πολύ ωραία! Ολοκληρώνοντας τα χτυπήματα αυτά, θα μιλήσουμε και για την άμυνα. Τι γίνεται στην άμυνα τώρα? Όταν περιμένουμε ο αντίπαλος να καρφώσει, πότε ξέρουμε ότι θα καρφώσει ο αντίπαλος. Όταν κάνουμε το λάθος αν θέλετε και σηκώσουμε το φτερό ψηλά και μάλιστα όχι μόνο ψηλά αλλά φέρουμε το φτερό κάπου στη μέση του αντίπαλου γηπέδου. Όταν έρθει το φτερό ψηλά και στη μέση του αντίπαλου γηπέδου, πρέπει λογικά να περιμένουμε ότι ο αντίπαλός μας θα καρφώσει. Είναι η μοναδική περίπτωση που επιβάλλεται και επιτρέπεται βέβαια να κατεβάσουμε τη ρακέτα χαμηλά και να περιμένουμε το χτύμα του αντίπαλού μας. Γιατί σε όλη την άλλη διάρκεια του παιχνιδιού η ρακέτα μας είναι ψηλά, μπροστά και ψηλά. Τώρα, εφόσον το φτερό έρθει χαμηλά επάνω μας, τότε έχουμε μια μικρή προβολή. Καταρχήν η αναμονή για το καρφί είναι με τα γόνατα λυγισμένα προς την πλευρά του φτερού. Δηλαδή, εάν το φτερό το έχουμε στείλει στην δεξιά μας πλευρά, πρέπει να καλύψουμε τη μικρή ευθεία. Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στην μικρή ευθεία, εντάξει, παρά στην μεγάλη, παρά στη διαγώνιο. Αφήσουμε πιο πολύ τη διαγώνιο, καλύπνουμε πιο πολύ τη μικρή ευθεία. Εάν αντίστοιχα το στείλουμε στην απέναντη γωνία, στην αριστερή μας τη γωνία, πρέπει να καλύψουμε περισσότερο τη μικρή ευθεία, στην άλλη πλευρά. Στην πλευρά του φτερού, λοιπόν. Αν θέλετε, στη δυνατή πλευρά θα πήγαμε πάντα. Όχι πολύ, λίγο. Τόσο ώστε, εάν το φτερό έρθει στην ευθεία, να είμαστε πιο κοντά στη γραμμή του φτερού και να χρειαστεί λιγότερος χρόνος να πάμε και να το σταματήσουμε. Λυγισμένα γόνατα ώστε το βάρος του σώματος μας να πέσει στις μύτες των ποδιών και να μπορέσουμε γρήγορα να μετακινηθούμε. Και η θέση της ρακέτας της περισσότερες φορές σίγουρα είναι μπροστά μας και θα έρθει και λίγο προς την πλευρά του αριστερού μας του ποδιού. Πάντα για δεξιόχερες μιλάμε. Λοιπόν, εδώ πέρα δεν είναι στην ευθεία, δεν είναι ανοιχτά, δεν είναι κάτω, δεν κρέμεται κάτω. Είναι μπροστά και λίγο προς την πλευρά του αριστερού μας του ποδιού, του αντίθετου ποδιού. Από εδώ, εάν χρειαστεί να μετακινηθούμε για την άμυνα στην αδύνατη πλευρά μας, θα μπορέσουμε πολύ πιο εύκολα να προβάλλουμε τη ρακέτα. Εντάξει, μας ενδιαφέρει πρώτα η προβολή της ρακέτας και ύστερα τα πόδια εδώ πέρα. Πολλές φορές βγαίνουμε με τα πόδια σε κανονική θέση και τη ρακέτα να προβάλλουμε για να μπορέσουμε να κόψουμε. Μας ενδιαφέρει το φτερό εδώ πέρα. Εντάξει, δεν μας ενδιαφέρει τόσο οβηματισμός όσο να προλάβουμε να βγάλουμε το χέρι μας μπροστά να κόψουμε το φτερό. Όταν δεν πάει το φτερό στην άλλη πλευρά, από εδώ απλά ανοίγουμε και παίζουμε χαμηλά την άμυνά μας. Το που θα στείλω το φτερό τώρα, το που θα στείλει ο παίκτης το φτερό, αν θα στείλει η άμυνά του, αν θα είναι κοντά στο δίχτυ ή μακριά από το δίχτυ, δεν θα παίξει ένα χτύπημα κοντά στο φιλέ, λοιπόν, ή ένα χτύπημα ψηλά στην πίσω πλευρά του γιπέδου, εξαρτάται από την θέση του αντίπαλου παίκτη. Εάν ο άλλος με το καρφί μείνει πίσω, παίζουμε χαμηλά άμυνά. Εάν μετά το καρφί τρέξει γρήγορα μπροστά, τον δούμε να έρχεται επιθετικά πάνω στο φιλέ, παίζουμε πίσω την άμυνά. Επαναβώνω, η άμυνά εξαρτάται από την κίνηση του αντίπαλού μας. Λοιπόν, θα κάνω ένα σερβίς, θα παίξουμε 2-3 χαλαρά χτυπημάτα, ένα χαλαρό καρφί, άμυνα ψηλά. 2-3 clear, καρφί, άμυνα ψηλά. Εντάξει, εγώ καρφώ. Ψηλά την άμυνα. Λοιπόν, πάμε και στην άλλη πλευρά. Λοιπόν, πάμε και στην άλλη πλευρά. Λοιπόν, πάμε και στην άλλη πλευρά. Λοιπόν, πάμε και στην άλλη πλευρά. Δεν πειράζει. Πάντα βλέπετε ότι πρέπει να σηκώνουμε το φτερό ψηλά. Πάμε τώρα να το ολοκληρώσουμε με χαμηλή άμυνα. Τι θα συμβεί. Δεν θα αλλάξω τίποτα στην περιφορά μου. Είδα ότι έμενα πίσω, δεν έρχομαι μπροστά. Τι θα συμβεί όταν καρφώ και παίξει χαμηλή άμυνα ο Πέτρος. Άστο. Δεν πειράζει. Λοιπόν, αυτομάτως βλέπετε ότι μ' αναγκάζει εμένα να τρέξω μπροστά στο δίχτυ. Ακόμα και να προλάβω να βγάλω το φτερό, την άμυνά μου, πάλι είμαι σε θέση άμυνας. Βγάζω το φτερό και αναγκάζομαι και το σηκώνω. Ενώ η ψηλή άμυνα μπορεί να μου δώσει τη δυνατότητα να ξανακαρφώσω, η χαμηλή άμυνα δεν μου το δίνει αυτό. Παρ' όλα αυτά να τονίσω ότι μετά από ένα καρφί πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε και ένα δεύτερο καρφί. Θα περάσετε τώρα στα γήπεδά σας, θα κάνετε τον βηματισμό για το καρφί, θα έρθείτε στη θέση που θα χτυπήσετε περίπου μισό βήμα μπροστά από την πίσω γραμμή του σερβίσ, εδώ του διπλού, δηλαδή περίπου ένα μέτρο από την τελική γραμμή, με επιτόπια χτυπήματα, επιτόπια άλματα και χτύπημα καρφί, το ίδιο πράγμα θα κάνετε τρία-τέσσερα χτυπήματα τέτοια με ένα βήμα μετά και μετά από τη βάση σας δυό βήματα ή τρία ανάλογα πώς θα χρησιμοποιείτε. Πρέπει να τονίσω ότι κάθε φορά πρέπει να κάνετε τον ίδιο αριθμό βημάτων με το ίδιο μήκος διασκελισμού, γιατί θα αρθείτε εδώ να κάνετε το χτύπημά σας και θα σταματήσετε γιατί αυτό το φτερό θα θεωρήσετε ότι πάει να βγει έξω. Δεν θα χρειαστεί να κοιτάτε ούτε τις γραμμές ούτε τίποτα άλλο. Με το που θα βλέπετε το φτερό και τα βήματα που έχετε κάνει θα ξέρετε πού βρίσκεστε μες στο γύμπεδο και θα ξέρετε πού είναι η δική σας θέση και πού είναι η θέση του φτερού. Λοιπόν, με επί το οποίο άλμα, με ένα βήμα, με δύο βήματα από τη βάση χωρίστερο τα χτυπήματά σας αυτά και μετά αρχίστε ζευγάρια και αν προσέξατε τι, άλλες φορές έκανα το καρφί με ένα χτύπημα, με ένα σερβίς και χτύπημα και άλλες φορές με δύο και με τρία. Που θέλω να καταλήξω, ότι θα καρφώσετε το, πρέπει να καρφώνει ο αθλητής στην προπόνηση τουλάχιστον όταν βολεύει το φτερό, όταν το φτερό έρθει στο σωστό σημείο. Όχι να λέτε ότι τώρα θα καρφώσω και το φτερό να βγει πίσω από την πλάτη σας και να εκτελείται ένα λάθος χτύπημα, εντάξει. Δεν σας βολεύει, παίξτε clear, ξανά clear, πήγε μπροστά, δεν θα θέλω να σκύψω μπροστά για να καρφώσω, θα σηκώσω το φτερό, θα το φέρουμε σε ένα επιθυμητό σημείο για να μπορέσουμε να καρφώσουμε. Και πίσω στον καρφί να μην το χτυπάτε με 100% ή 90%, 78% γιατί θέλουμε να εκτελέσουμε αυτό το χτύπημά μας, εντάξει. Πάμε. Περάστε στο κομμάτι, περάστε στο κομμάτι service, ένα-δυο clear και καρφί και πάμε άμυνες. Θέλω να βλέπω καρφί. Σημαδεύουμε τα γόνατα του αντίπαλού μας, του σεβγαριού μας και πάμε να βγάλουμε άμυνα. Στην άμυνα τα γόνατα λυγισμένα και η ρακέτα μπροστά μας. Γόνατα λυγισμένα ελαφρά, το βάρος σμήτες και η ρακέτα μπροστά μας. Σημαδεύεται το μισό γήπεδο. Στο πληγό μην είναι το όπως είστε, μία άσκηση να κάνουμε σε μισό γήπεδο, σε μισό γήπεδο όχι σε ολόκληρο γήπεδο. Σερβίς ψηλό. Σερβίς. Ένα, δύο clear, καρφί, άμυνα ψηλή. Ένα, δύο clear, καρφί, άμυνα ψηλή. Προσπαθήστε να το κάνετε. Την πρώτη φορά δεν θα γίνει. Την δεύτερη φορά δεν θα γίνει. Την τρίτη φορά θα γίνει. Ξανά μετά από μια-δυο φορές μέχρι να γίνει. Το ίδιο γίνεται με παραλλαγή χαμηλή άμυνα και lift για να συνεχίσουμε τα δύο clear και καρφί με χαμηλή άμυνα και lift και δύο clear. Στο μισό γήπεδο. Σερβίς. Clear, καρφί, άμυνα. Πάμε. Σερβίς. Clear, καρφί, άμυνα. Πάμε. Σερβίς. Clear, καρφί, άμυνα.