Συνέντευξη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο κανάλι TRT (Greece 2021, 2021)
: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Είναι αυτές οι σπάνιες στιγμές, όσο σπάνιος είναι ο άνθρωπος που σήμερα φιλοξανούμε, που δεν μπορείς να χωρέσεις εισαγωγή σε λίγα λόγια, αλλά δεν μπορείς και να φιερώσεις όλη την εκπομπή για να καλωσορίσεις την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, δασκαλάκι. Εγώ καλωσορίζω, εγώ χαίρομαι που είμαι εδώ και λέω χαίρετε, καλησπέρα σε όλη τη Φυσαλία. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πολύζο. Δεν είμαι και τόσο σπάνια, ξέρετε ότι γυρνάμε όλη την Ελλάδα. Όχι, όχι. Δεν είστε σπάνια στην θέα σας. Η θέα σας είναι κάτι ξεχωριστό, μοναδικό, ωραίο, αλλά ενώ είστε σπάνιος άνθρωπος. Να σας πω τώρα, με αυτή τη μεγάλη βόλτα στην Ελλάδα, δεν το έχετε ακούσει με διαφορετικές διατυπώσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που αποφασίσαμε, σαν Επιτροπή Ελλάδα 2021, να δράσουμε ήταν να συνδιαμορφώσουμε, να έχουμε μια ζήμωση με την κοινωνία, με όλους τους ανθρώπους και ιδιώτες και σχολεία και πανεπιστήμια και δήμους και κοινότητες και περιφέρειες και εταιρίες, ούτως ώστε να βγει ο τρόπος που θα γιορτάσουμε όλη αυτή την ευλυματική χρονιά, γιατί σας λέω ότι 25 Μαρτίου ήταν το πρώτο ρώσιμο, αλλά έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 2021. Ο τρόπος που αποφασίσαμε ήταν να έρθει η διάθεση που έχει ο κόσμος να τιμήσει αυτή την επέτειο, να κάνει διαφορετικά πράγματα αυτή τη χρονιά, να δημιουργήσει βάσεις, να διορθώσει προβλήματα, να συμπληρώσει πράγματα που λείπουν στις πόλεις, όλες οι πόλεις στην Ελλάδα. Μιλάμε όλες οι πρωτεύουσες και πάρα πολλές πόλεις. Αυτή λοιπόν η απόφασή μας μας έσπρωξε να πάμε σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε κάνει μέχρι στιγμής 40 επισκέψεις και οι επισκέψεις δεν είναι μόνο με τους επίσημους. Δηλαδή βεβαίως βλέπουμε και τον Δήμαρχο και τον Δημοτικό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη, βλέπουμε και τον Επίσκοπο, βλέπουμε και τους μοναχούς αν υπάρχει μοναστήρι, πηγαίνουμε και σε σχολεία, βλέπουμε ιδικούς πανεπιστήμιων, μουσεία. Ούτως ώστε αυτοί όλοι να μας πούν πώς το βλέπουν. Θέλουν να κάνουν ένα ντοκιμαντέρ να κρατήσουν αυτά που λένε οι παλιοί για το τι έγινε στον τόπο. Θέλουν να προβάλλουν ένα σπίτι αγωνιστή του 1821 το οποίο θα μείνει με ψηφιακό τρόπο. Θέλουν να συμπληρώσουν ένα μουσείο με πράγματα που θα μαθαίνουν όλες οι γενιές από εδώ και πέρα. Ή θέλουν να κάνουν μαθήματα ρομποτικής που επί την ευκαιρία είναι του Δήμου Τρικάλων. Ξέρετε ότι ο δήμαρκος είναι και μέλος Ολομέλειας Επιτροπής. Με αυτές οι επισκέψεις, καταρχήν μας έρχεται η χαρά του κόσμου και η περηφάνεια του γιατί για κάθε έναν Έλληνα και Ελληνίδα είναι σημαντικό αυτό που γιορτάζουμε και αυτό μας το δείχνει ο κόσμος. Και μας δείχνει βέβαια και την ικανοποίησή του και την περηφάνεια του που απευθυνόμαστε στον καθένα χωριστά. Έτσι λοιπόν αυτό που λέτε συνεργαζόμαστε με την κοινωνία. Αυτό είναι ότι, επειδή με ρωτάτε προσωπικά, ότι καλύτερο θα μπορούσα να μου συμβεί. Γιατί έχω δουλέψει με την κοινωνία από τότε που εξελέγει δημοτικής σύμβουλος και δύο φορές βουλευτής και οργανώνοντας Ολυμπιακούς αγώνες και ζητώντας εθελοντές που γίναμε τότε ένα φαινόμενο διεθνώς. Μια χώρα με τόσους κατοίκους να εμφανίσει πάνω από 150.000 εθελοντές. Είναι λοιπόν μεγάλη χαρά. Παρότι μου ξεφύγατε τώρα, γιατί στόχευε σε κάτι διαφορετικό η ερώτηση, εγώ θα το αφήσω για μετά να το δούμε ξανά αυτό. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς γίνεται αυτή η ζεύξη. Λέτε ότι εμείς θέλουμε να δούμε και το σήμερα, άρα και το αύριο. Ωραία αυτή η επέτειος των 200 ετών, αλλά αλίμονο αν μείνουμε μόνο στις μνήμες του πώς ξεκίνησαν όλα, τι πυροδότησε όλη αυτή την επανάσταση από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη. Να δούμε την πλατφόρμα, την φιλοσοφία λειτουργίας της Επιτροπής, πάνω σε ποια λοιπόν φιλοσοφία, σε ποιον άξονα κινήθηκε και κινείται, γιατί αυτό είναι κάτι δυναμικό που φαντάζομαι ότι εξελίσσεται. Ωραία κύριε Πολύζο. Η στρατηγική μας είναι να κοιτάξουμε τέσσερις τομείς. Θεματικούς. Ο πρώτος είναι και πώς θα μπορούσε να μην είναι η ίδια η επανάσταση του 1821. Πώς έγινε, πώς ξεκίνησε, ποιοι την ξεκίνησαν, ποιοι την στήριξαν, τι ρόλο έπαιξε ο φιλελληνισμός, πώς βοήθησαν και με ποιον τρόπο μεγάλες δυνάμεις, πώς άνθρωποι ήρθαν από διάφορες χώρες να δώσουν τη ζωή τους για τον αγώνα των ξένων, για τον αγώνα των Ελλήνων. Πώς η Ελλάδα μια μικρή ομάδα ανθρώπων μπόρεσε να τα βάλει με την αθωμανική αυτοκρατορία να την άξει στον τουρκικό ζηγό μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Όλα αυτά λοιπόν και η φιλοσοφία και ο τρόπος που σπάρθηκε αυτό το μήνυμα να είμαστε ελεύθεροι, να είμαστε αυτόνομοι, να διαθέσουμε εμείς τον εαυτό μας επί τη θερή ανοίγω παρένθεση, για αυτό το κομμάτι η Βουλή των Ελλήνων ετοίμασε μια καταπληκτική έκθεση, η οποία θα ανοίξει την επόμενη Δευτέρα και ο πρόεδρος ο Κώστος ο Τασσούλας, ο Ιππηρότης βεβαίως, μου έκανε την τιμή ακριβώς επειδή θα μπει στο εθνικό ημερολόγιο των δράσεων και αυτή η έκθεση να αναγγείλουμε την έκθεση πρωιμερών. Ένας λοιπόν ο τομέας είναι η ίδια η Επανάσταση και σε σχέση με τις άλλες επαναστάσεις, μην ξεχνάμε ότι ήταν πριν η Γαλλική και η Αμερικανική. Όλο αυτό είναι ένας μεγάλος τομέας που έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι βέβαια τα παλιά αλλά σκεφτείτε τώρα τι πολυκύμαντη διαδρομή διέσκησε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και με νίκες, με ήρωες, με γενναιότητα, με θυσίες αλλά και με καμπές και με εμφυλίους και με διχασμούς και με πυσογυρίσματα. Αυτά όλα πρέπει να τα θυμόμαστε σήμερα εμείς και οι γενιές μετά. Γιατί? Γιατί διαβάζοντας ή όταν θέλεις να θυμηθείς ή όταν θέλεις να μάθεις θα πάρεις και μαθήματα. Πού πήγαμε καλά, γιατί πήγαμε καλά, πότε πραγματικά ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας, γιατί τους ξεπεράσαμε, τι πικρή γεύση μπορεί να μας αφήσουν κάποιοι διχασμοί, κάποιοι εμφύλοι. Αυτά για την πορεία μας στο μέλλον. Ο δεύτερος τομέας είναι η Ελλάδα 200 χρόνια. Ξεκινήσαμε από την Επανάσταση, βαδίσαμε, σκοντάψαμε, πέσαμε, ξανασυκωθήκαμε, πρωτοπορήσαμε, καινοτομίσαμε, έχουμε πετύχει πάρα πολλά. Ο στόχος της συμβολικής χρονιάς είναι εμείς οι Έλληνες μέσα και έξω από την Ελλάδα να αισθανθούμε ρε παιδιά πώς τα καταφέραμε, πώς ξεπεράσαμε και πολέμους και διχασμούς και επαναστάσεις και λοιμούς και φυσικές καταστροφές και τη μικρασιατική καταστροφή και αρρώστιες και επιδημίες όπως αυτή που περνάμε σήμερα, αυτή την πανδημία, πώς τα ξεπεράσαμε. Πίνα, κατοχή, δηλαδή να φανταστεί κανείς και να δει όλα αυτά τα 200 χρόνια με δύο παγκόσμιους πολέμους, με μια μικρασιατική καταστροφή, με πολλά βάσανα, με κόπους, με δάκρυα, με αίμα, αλλά και με μεγάλα πράγματα. Όλα αυτά, λοιπόν, να τα ξανατημηθεί ο κόσμος και να σκεφτεί πόσο τυχεροί και πόσο περήφανοι είμαστε γιατί ζούμε σε μια καταπληκτική χώρα που έχει ο Έλληνας, ο εφηείς Έλληνας, ο έξυπνος Έλληνας, ο Έλληνας που βρίσκει τη λύση και σε σύνθετα προβλήματα, ο Έλληνας που έχει καταφέρει να διακρίνεται σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά να τα σκεφτεί και πάμε στον τρίτο θεματικό τομέα που είναι οι Έλληνες των 200 ετών. Ελληνίδες και Έλληνες που άφησαν τα οποτύπωμά τους και φυσικά ξεκινάμε από ανθρώπους σαν τον Ρήγα Φερέο και φυσικά κοιτάζουμε και τον Μιαούλη και τον Καποδίστρια και τον Παύλο Μελά αλλά και πάρα πολλούς ήρωες που ας πούμε όσοι είμαστε καλοί μαθητές θα μάθαμε στα σχολικά βιβλία, όσοι δεν ήταν και τόσο καλοί μαθητές κάτι θυμούνται, τώρα γινόμαστε όλοι μαθητές. Μαθαίνουμε, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, τώρα όμως είναι ευκαιρία αυτό το χρόνο να θυμηθούμε και να μάθουμε πολλά και ανοίγω πάλι μια παρένθεση. Μία από τις δράσεις που κάνουμε που ξεκίνησε τώρα 25 Μαρτίου είναι μικροί μεγαλύρες. Φανταστείτε λοιπόν, πάτε και περιμένετε στα ΚΤΕΛ. Σε όποιο μέρος υπάρχει νόμιμη συνάθεση που σε λίγους μήνες ελπίζουμε ότι θα υπάρχει παντού στο αεροδρόμιο, στα τρένα, στα βαππόρια. Όπου υπάρχει οθόνη θα ανεβαίνουν αναδευτερόλεπτα εικόνες από φωτογραφίες ή από πίνακες γνωστών μικρών και μεγάλων ιερών. Δηλαδή, δεν θα είναι μόνο οι Έλληνες επανάστατες, δεν θα είναι μόνο οι πολεμιστές, δεν θα είναι μόνο οι ευεργέτες, θα είναι Έλληνες που διακρίθηκαν στην Ελλάδα. Γιατροί που έσωσαν ανθρώπους, άνθρωποι που έσωσαν όταν κατεδιώκονται, οι Εβραίοι. Ο φούρναρης που έδινε ψωμιά, ο καπετάνιος που έσωσε πάρα πολλούς μέσα στο Αιγαίο. Θα δείτε ηθοποιούς διάσημους, θα δείτε αυτούς που πήραν νόμπελ. Θα ξαναμάθουμε πάλι πώς οι Έλληνες μας έχουν κάνει περίφωνος όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό ήδη δίνεται διαδικτυακά, αλλά θα φαίνεται ήδη φαίνεται στις οθόνες όπου μπορεί να πάει ο κόσμος. Και τα οποία μας τα ζητάνε οι πρεσβείες, τα προξενεία, οι δήμοι, οι εταιρίες. Τρίτος λοιπόν τομέας. Και πάμε τώρα στον τέταρτο. Το τώρα και το αύριο. Πώς αυτή η χρονιά όσα θυμηθούμε, όσα μάθουμε και όσα κάνουμε θα έχουν επίδραση στα επόμενα χρόνια της ζωής μας. Γιατί είναι ωραίο να αισθανόμαστε περήφανοι για το τι έγινε, αλλά είναι η υποχρέωσή μας μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της ιστορίας μας. Η Ελλάδα ξεκινάει τα επόμενα 100 χρόνια. Άρα λοιπόν πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας, να κοιτάξουμε τι μπορούμε να διορθώσουμε. Ακόμα και συμπεριφορές. Υπάρχουν δράσεις εντοίμους που μιλάνε για το πώς μπορούν να κυκλοφορούν άνετα και χωρίς κίνδυνο μικρά παιδιά με τις μαμάδες και τους μπαμπάδες και τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Το πώς θα μάθουμε να προλαβαίνουμε τα ατυχήματα όταν οδηγούμε. Είναι αλλαγές νοοτροπίας αυτά που σας λέω. Από το πώς θα μάθουν τα παιδιά το να προσέχουν το περιβάλλον. Τι σημασία έχει η εναλλακτική ενέργεια στη ζωή μας. Τι σημασία έχει η μηχανική μάθη στη ζωή μας. Τι σημασία έχει η ρομποτική στη ζωή μας. Θέλω να με ρωτήσετε και να μην το ξεχάσετε για τις εμβληματικές δράσεις γιατί στο μέτρο των δυνατοτήτων μας η Επιτροπή Ελλάδα 2021 προσπαθεί να βάλει ένα λιχαράκι να αντιστρέψει αυτό που λέμε τη φυγή του ανθρώπινου κεφαλαίου. Το brain drain όπως λένε προς τα έξω. Το να μένουν οι Έλληνες εδώ, να σπουδάσουν εδώ, να δουλεύουν εδώ, να προχωράνε επαγγερματικά εδώ στην Ελλάδα. Πριν περιγράψατε το ιδανικό μοντέλο του Έλληνα. Είπατε ότι είναι ο Έλληνας που ξεπερνάει όλα τα προβλήματα, που σκέφτεται, που βράει, που αναζητά το μεγάλο. Όταν θέλει. Μα το έχουμε αποδείξει. Αυτή η προσήκη είναι χρήσιμη το όταν θέλει. Όποτε χρειάστηκε να δουλέψουμε, να δώσουμε για την πατρίδα μας, κανείς δεν σκέφτηκε τη ζωή του, την οικογένειά του, την περιουσία του. Το έχουμε αποδείξει. Όποτε χρειάστηκε να δουλέψει για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Και έρχομαι τώρα στις Ολυμπιακούς Αγώνες. Έδειξε έναν μοναδικό τρόπο δουλειάς, πιθαρχημένο, ομαδική δουλειά. Δεν υπήρχε η διαφορά ιδιωτών και δημοσίου. Ένα δημόσιο που έλαμψε με καταπληκτικούς υπαλληλούς σε όλη την Ελλάδα, που βρήκαν τον τρόπο να ξεπεράσουν προβλήματα, που βρήκαν τον τρόπο. Η ηγεσία εκείνης της εποχής που μπόρεσε και σε πάρα πολύ μικρό χρόνο, δηλαδή οι άλλες πόλεις τους δούλευαν 7 χρόνια, εμείς τα κάναμε όλες τα 4. Ποιος το έκανε αυτό κύριε Πολύσο, η Ελλάδα το έκανε, η κοινωνία το έκανε. Και επειδή με ρώτησατε πριν, και όπου πηγαίνουμε τώρα, όπου πηγαίνουν, βρίσκει την ευκαιρία ο κόσμος, στα παγκάκια, στο δρόμο του κεντρικό που περπατάμε, στο καφενείο που θα σταματήσουμε, στο μουσείο που θα μπούμε, παντού να πει για άλλη μια φορά περήφανος τι καταπληκτική δουλειά κάναμε. Και βέβαια με ευχαριστούν, όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι το μόνο που περίμενα. Σας λούζουν με ευχές και καλά λόγια έτσι. Αλλά δεν θέλω τώρα να τιμώ τον εαυτό μου. Τώρα εδώ είμαστε να μιλήσουμε για αυτή τη μεγάλη υπόθεση που πάλι η κοινωνία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι χρέη της κουβέντας μας που μένουν για λίγο αργότερα. Απλώς ήθελα να καταλήξω στο ότι η διαρροή των καλών μυαλών μπορεί να κορυφώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αλλά υπήρξαν και άνθρωποι που είπαν ότι εμένα με πληγώνει να αφήνω την οικογένεια, τους φίλους μου, την χώρα μου, αλλά με πληγώνει και το να μένω σε αυτή τη χώρα. Θέλω να πω, εσείς δεν είδατε καθόλου παθογένειες. Ιμνείτε τους Έλληνες στα επιτεύματο των Ελλήνων. Λέτε, κοιτάξτε τι έγινε, αναφέρατε πριν τον εμφύλιο. Ούτε εσείς, ούτε εγώ ζούσαμε στη μετεμφυλιακή εποχή. Αλλά πώς δούλεψαν τότε, σκύψαν το κεφάλι κάτω. Ήταν κατεστραμμένη, ισοπεδωμένη η Ελλάδα παντού, είχε προηγηθεί και ο δεύτερος παγκόσμιος. Και έτσι αναστήθηκε η Ελλάδα. Κουραστήκαμε στο πέρασμα των ετών. Να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Δεν έχουμε τη διάθεση σήμερα να κάνουμε αυτές τις υπερβάσεις. Είμαστε μια χώρα που έχει ανθρώπινους πόρους, έχει πρωτογενή τομέα, έχει ανθρώπους με δεξιότητες, με τεχνικές, έχει επιστήμονες, έχει καλούς επαγγελματίες. Γιατί δεν μένουμε στη μεγάλη εικόνα που είναι θετική. Είμαστε μικρή χώρα, αλλά μια χώρα που έχει πολλά. Εμένα και προσωπικά, επειδή με ρωτάτε, δεν μου αρέσει να πηγαίνω στο αρνητικό. Μου αρέσει να πηγαίνω στο θετικό και ή δυνατόν να βοηθάω όσο μπορώ, να πολλαπλασιάζεται το θετικό, να ενθαρρύνεται ο κόσμος. Γιατί, θα μου επιτρέψα να σας πω, και αυτή η μυζέρια και η γκρίνια και η κακομυριά ποτέ δεν έχει αποτέλεσμα. Τι έχει αποτέλεσμα? Η συνειδητοποίηση του ποια θέματα έχουμε, ποια προβλήματα έχουμε, πώς μπορούμε να τα μετοποιήσουμε, με ποιους τρόπους, ποια άνθρωποι χρειάζονται, τι σχέδιο χρειάζεται, τι χρόνος, τι πόρη οικονομική χρειάζονται. Έτσι προχωράει. Όπως ο καθένας κάνει κουμάντα στο σπίτι του, και στο μαγαζί του, και στην εταιρεία του, έτσι πρέπει να κάνουμε και όσον αφορά όλη την πορεία της χώρας μας. Η πορεία της χώρας μας εξαρτάται από εμάς, από την κοινωνία. Αν με ρωτούσατε γιατί το κάνεις αυτό, πιστεύω ότι ο καθένας μας πρέπει στο μέτρο του δυνατοτήτου του κάτι να προσφέρει στον τόπο του, κάτι να προσφέρει στην κοινωνία. Να δίνει το μυαλό του, τον τρόπο σκέψης του, δυνατότητες. Αν έχει οικονομική άνεση, να δίνει από αυτά που έχει. Να βοηθάει. Αλλά να έχουμε υπήγνωση ότι έχουμε πάρα πολλά θετικά και αυτή τη χρονιά συζητάμε για να προβάλουμε τα θετικά μας και να πάρουμε και κάποιες αποφάσεις που θα μας βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια. Αφού σας άκουγα, κύριε Γελοπούλου, θα κατέληγα στο ότι οι κοινωνίες όλες, παντού στον κόσμο, από τις πιο ανεπτυγμένες μέχρι τις λιγότερο, θέλουν έναν μπροστάρι τον άνθρωπο που θα τους εμπνεύσει τη στόχευση του μεγάλου, μου απαντήσατε όμως με διαφορετική διατύπωση. Λοιπόν, είδαμε τη φιλοσοφία. Εσείς είπατε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, εμείς κάνουμε και παραπάνω από αυτά που αντέχαμε. Αλλά δεν πειράζει να το πούμε ξανά, ότι δεν έχετε πάρει ούτε ένα ευρώ, ούτε 50 λεπτά από το Δημόσιο Ταμείο. Δεν πήραμε ούτε 50 λεπτά από οποιοδήποτε Δημόσιο Ταμείο. Πώς λειτουργείτε? Καταρχήν στοχεύαμε και στοχεύουμε να δουλεύσουμε με χορηγίες, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για τη λειτουργία της Επιτροπής και για όλα αυτά τα μεγάλα που ονειρευόμαστε ότι μπορεί να γίνουν και που γίνονται τώρα. Λοιπόν, έχουμε χορηγούς και πρέπει κάθε φορά, όπως στην Ελλάδα πρέπει να το θυμόμαστε, πρέπει να ευχαριστούμε τους ανθρώπους που βοηθάνε. Λοιπόν, εγώ ευχαριστώ και τη Τράβυζα της Ελλάδος, που αν δεν ήταν η Τράβυζα της Ελλάδος και ο Γιάννης ο Στουρνάρας, δεν θα γινόταν αυτή η καταπληκτική συλλογή των νομισμάτων που είναι και το μοναδικό αναμονιστικό που μπορεί να κρατήσει ο καθένας για τον εαυτό του και δώρο και στο παιδί σου και στο εγγόνι σου και στην ανιψιά σου και να τόξεις εσύ και να κρατάς ένα κομμάτι Ελλάδα στα χέρια σου. Αλλά θα μιλήσουμε, ελπίζω ότι θα μου δώσετε δυνατότητα να μιλήσουμε ειδικά γι' αυτό. Έχουμε την Εθνική Τράβυζα, η οποία επίσης διέθυσε και προαγόρασε τον Προπομπο. Το πρώτο αυτό, το θυμάστε το ωραίο νόμισμα με το μπλε δακτήλιο μέσα που έχει το πίνακα του Θεόφιλου με τον Αδαμάντιο Κοραΐ και τον Ρήγα Φερέο και σηκώνουν την Ελλάδα και λέει η αναγεννητήσα Ελλάδα. Έχουμε τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, την Α, την Πυραιώς και την Eurobank. Έχουμε επίσης χορηγούς, εδώ σε αυτό το κτίριο, τα Ελπέτα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν διαθέσει χώρους για να εργάζεται η Επιτροπή Ελλάδα 2021. Η εταιρεία Μπερνίτσας και συνεργάτες παρέχουν νομικές συμβουλές όσες χρειαστούμε γιατί γίνονται συνέχεια διαγωνισμοί, δεν υπάρχει επειδή είναι τα λεφτά των χορηγών τα δίνουμε όπως και να είναι, ή δωρητών, συνεχώς κάνουμε διαγωνισμού, συνεχώς βγαίνει ο ανάδοχος, συνεχώς για ό,τι, για να σταλεί το νόμισμα στο εξωτικό, για να το φυλάξουμε κάπου, διότι είναι και νομίζω μεγάλης αξίας, για να πάρουμε συνεργάτες, όλα αυτά. Λοιπόν, εταιρεία Μπερνίτσας και συνεργάτες, η InfoQuest που δίνει όλο το τεχνολογικό εξοπλισμό και τελευταίως η Aegean Airlines, οι ελληνικές αερογραμμές μας, που θα δώσουν και όλα τα ιστήρια, ό,τι χρειαστούμε και στα 200 παιδιά τους νέους Έλληνες από όλη την Ελλάδα, που θα ταξιδεύσουν το καρολκέρι σε 5 ομάδες σε όλο τον κόσμο, αγόρια και κορίτσια, σε όλο τον τότε κόσμο, στην Ευρώπη του τότε, περνώντας διαδρομές. Πώς ήρθε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, πού υπήρχε φιλελληνισμός εκείνη την εποχή. Η Ελλάδα και οι άλλες επαναστάσεις, η διασπορά των Ελλήνων. Σκεφτείτε τώρα που θα περάσουν από 19 χώρες και περίπου 40 πόλεις αυτά τα παιδιά και θα είναι οι σύγχρονοι Έλληνες. Ξαναγυρίζω, Aegean Airlines και βεβαίως η επιχειρή στα σούπερ μάρκα της Κλαβενίτη. Σε όλους αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι. Όπου θα μπορεί η κάθε Ελληνίδα, πας θα ψωνίσεις κάτι, μπορείς να αγοράζεις το πρώτο φίνικα, το πρώτο νόμισμα του ελληνικού κράτους, το φίνικα ή τη δραχμή μέσα στα σούπερ μάρκετ. Η πανδημία μας άλλαξε τα σχέδια, υπό την έννοια ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε το χορηγικό πρόγραμμα όπως θα θέλαμε. Όμως δεν πήγε τίποτα πίσω. Όλοι οι χορηγοί είναι μαζί μας και βεβαίως αυτό που θα ευχαριστήσω την κοινωνία και θα παρακαλέσω την κοινωνία είναι όποιο νόμισμα αγοράζετε, από το πιο μικρό μέχρι τη συλλογή, όλα γυρίζουν σε εσάς. Όλα γυρίζουν σαν δράσεις, ό,τι κάνουμε χρηματοδοτείται από τα έσοδα του νομισματικού μας προγράμματος. Θα δούμε τι κάνετε αφού δούμε πρώτα το τρέιλερ για το νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής 2021 και συνεχίζουμε. Ο φίνικας και η δραχμή. Δύο νομίσματα για όλους. Οκτώ ασημένια νομίσματα με τις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους. Και μόνο χίλιας πλήρες συλλογές με τα τέσσερα χρυσά νομίσματα με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας. Ένα πολύτιμο απόκτημα για τους μεγάλους συλλέκτες. Θα σας πω μια αλήθεια, δεν μπορώ να τα κρατώ αυτά τα ερωτήματα που γεννιούνται μέσα μου όση ώρα μιλάτε. Δηλαδή σκεφτόμουν πριν, όταν λέγατε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τις εταιρίες, τις τράπεζες που έχουν πλαισιώσει και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Ρητορικό είναι το ερώτημα, εγώ την έχω την απάντηση. Στηρίζουν την εθνική προσπάθεια ή τους εμπνέει μια και λέγαμε πριν για έμπνευση η παρουσία σας, η δική σας παρουσία. Τώρα μην απαντήστε σε αυτό, αφήστε να πέσει και κάτι χαμό που λέμε. Η εθνική προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι τιμάται από όλον τον κόσμο, γιατί οι αριθμοί δείχνουν την αλήθεια κύριε Πολύσο. Όταν βλέπετε ότι από όλη την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο έχουμε από Έλληνες, από όλη την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο δράσεις που προτείνουν οι οποίοι φτάνουν τις 2000, άρα σας απαντάω συγκινή εθνική προσπάθεια. Και γιατί τα επόμενα 100 χρόνια θα τα γιορτάσουν άλλοι. Εμείς επιμένουμε αυτή τη χρονιά, όλη τη χρονιά να την τιμήσουμε όπως μας αξίζει. Όταν λέγαμε 25 Μαρτίου, Ελλάδα μας να ζήσεις, χρόνια πολλά Ελλάδα μας, χρόνια πολλά Ελληνίδες και Έλληνες, όταν βλέπατε όλες αυτές τις πόλεις και τις γέφυρες και τους δρόμους και τα μουσεία σε όλον τον κόσμο αντίνονται στα μπλε και στα λευκά, αυτό είναι η περηφάνια μας. Αφήσατε να σβήσει το άλλο σκέλος του ερωτήματός μου, αλλά δεν πειράζει. Έχω και μία έκπληξη, έχω εδώ το νόμισμα για τη Θεσσαλία. Α, περίφημα, για να το πάρουμε, να πούμε ότι επειδή το είπατε και εσείς πριν, θα μας το δείξετε εσείς, ότι είναι πολύ προσιτό, δηλαδή κάποιος με 40 ευρώ που όπως είπατε θα περάσει από γενιά σε γενιά, δηλαδή όταν θα φτάσουμε στα 400 χρόνια, θα υπάρχει ένα παιδί που ο πρόγονός του το είχε πάρει το 2021. Μα θα έχει και τεράστια συλλεκτική αξία, έχει συναισθηματική αξία, έχει τεράστια συλλεκτική αξία, γιατί αυτό το νόμισμα που είναι ο ρήγας Φεραίος για τη Θεσσαλία, και σας το δίνω αν θέλετε να το δείξετε και στο φακό, αυτά έγιναν στο εθνικό νομισματοκοπείο με μήτρες οι οποίες μετά καταστράφηκαν. Δηλαδή εάν τώρα επειδή πολλά νομίσματα πάνε να εξαντληθούν, δηλαδή ήδη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εξαντλήθηκε, υπάρχει στις κασίες, αλλά βρήκαμε τον τρόπο τους ώστε ο καθένας να μπορεί να αγοράσει από ένα νόμισμα και να μην χρειαστεί να αγοράσει ολόκληρη τη συλλογή. Αυτό λοιπόν έχει τέτοια αξία. Έχει αξία γιατί. Γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε άλλα. Αυτά είναι. Αυτές οι χιλιάδες τα νομίσματα. Γιατί το κρατάς και κρατάς όπως είναι χαραγμένο, ωραία, από τους μοναδικούς χαράκτες του νομισματοκοπείου, κρατάς στην καρδιά σου ένα κομμάτι της Ελλάδας. Για εσάς τους Θεσσαλούς, λοιπόν, τι σημασία έχει αυτό, δεν έχει σημασία, ή για τους Κρήτες, ή και αν δεν υπάρχει αυτό, παίρνεις ένα κομμάτι της Ελλάδας. Γιατί το όριο που έχει αυτό το νόμισμα, τα 8 αργυρά, σας πω λίγο την ιστορία πίσω από αυτό, δείχνουμε το πώς η Ελλάδα μας μεγάλωνε σιγά σιγά και ήρθε στα σημερινά γεωγραφικά της όρια. Στην αρχή ήταν ο Μωριάς και η Ρούμελη, μετά προσθέτονται άλλα, μετά ενώθηκαν τα Επτάνησα, μετά ήταν τα Δωδεκάνησα. Κάθε, λοιπόν, προσάρτηση της Ελλάδας είναι ένα σημαίνειο νόμισμα, με μία εμβληματική φυσιογνωμία. Κι ο Θεόδωρος Κολοκοτρόνιος, κι ο Ρήγας Φεραίος, κι ο Παύλος Μελά. Έχετε τοπικά νομίσματα, να πούμε ότι σε κάθε περιοχή αντιστοιχεί ο ήλος. Έχει τον Τζακάλοφ, Θεσσαλία έχει τον Ρήγα Φεραίο. Που είχε προηγηθεί της επαναστάσεως. Ναι, γιατί κοιτάζουμε και τους διαφωτιστές. Η Μακεδονία έχει τον Παύλο Μελά, η Θράκη έχει τον Γεώργιο Βυζηνό. Τα νησιά του Αιγαίου έχουν την κυρά της Ρώ. Πρώτη φορά βγήκε νόμισμα με την μορφή. Αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Το ρητηδιασμένο της πρόσωπος αυτής της αγνής της πατριότητας της Ελληνίδας βγαίνει τόσο ωραία πάνω στο νόμισμα. Η Κρήτη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Καποδίστριας με τα Επτάνησα. Λοιπόν, είναι οκτώ μοναδικά νομίσματα. Τα παίρνεις και το καθένα μόνο του ή αν θέλεις όλη τη συλλογή. Και βέβαια η μεγάλη συλλογή, που απευθύνεται βέβαια βασικά σε συλλέκτες, έχει σε χρυσό και την ελληνική μας σημαία. Υπάρχουν τέσσερα χρυσά νομίσματα που δείχνουν τη σημαία της Επανάστασης, τη σημαία του πρώτου ελληνικού κράτους, το πώς άλλαξε μετά και φτάνει στη σημερινή σημαία. Και βλέπεις πάνω στο νόμισμα πώς οι χαράκτες και η τεχνική στο νομισματοκοπείο, ξέρετε με μηχανήματα, τα πιο σύγχρονα του κόσμου, όπως το βλέπεις στο νόμισμα νομίζεις ότι πάλλεται η σημαία σε χρυσό. Και βεβαίως έρχομαι και στα δύο πρώτα νομίσματα της χώρας μας. Την δαχμή που τώρα πια την έχουμε συλλεκτική και τον φίνικα. Και ξέρετε από κάθε μέρος που περάσαμε όσο ετοιμάζαμε όλα αυτά τα προγράμματα, μας επηρέασε πολύ η επικοινωνία μας με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα, αυτό που σας έλεγα πριν. Και η δυναμική που λέγαμε στο σχεδιασμό. Το πόσο περήφανος είναι ο καθένας Έλληνας για τον τόπο του, για το συγκεκριμένο ήρωα, για την εκκλησία του, για το λαβαρό του, για τα ενθύμια, για το Μουσείο του τάδε πολεμιστή που το κρατάνε ανέπαφο, για τον περίφημο ποιητή, για τον θαυμάσιο καλλιτέχνη. Όλα αυτά είναι η ζωή μας. Γι' αυτό και η ταινία που θα δείξετε, έμαθα ότι θα δείξετε, το ντοκιμαντέρ, σε γνωρίζω από την όψη, σε γνωρίζω από την όψη, φυσικά παραπέμπει στον εθνικό μας ύμνο, αλλά σε γνωρίζω Ελλάδα από την όψη και από τις όψεις. Θα δείτε, δεν είναι σχολικό εγχαιρίδιο, δεν είναι ιστορικό ντοκιμαντέρ, παρά το ότι είχαμε τους καλύτερους συνεργάτες μας και από την Ολομέλεια, φυσικά ιστορικούς που βοήθησαν, αλλά είναι ένα αφήγημα, ένα εφάνταστο αφήγημα της πορείας μας. Βλέπεις λοιπόν και στρατιωτικές στιγμές, βλέπεις και στιγμές κοινωνίας, βλέπεις τα πάθη των ανθρώπων σε κατοχές, βλέπεις καταστροφές, βλέπεις τους ανθρώπους που υπάρχουνε, δοκουμέντα της εποχής, όλα αυτά έγιναν με επίσημα αρχεία, από Μουσία, από Πανεπιστήμια, από την ΕΡΤ, από πίνακες, από γραβούρες, από ποιήματα, από ακούτε μέσα και του Μακριάννη το τι έγινε και του Ριγαφαιρέου. Βλέπετε και καλλιτέχνες, βλέπετε, δεν σας δώσω παραπάνω για να θέλει ο κόσμος να το δει, βλέπετε και νέους ανθρώπους τι έκανε αίσθηση στην Ελλάδα του 1980 ή στο 2000, περνάει μπροστά σου έτσι μια γρήγορη παρέλαση τι έχει περάσει η Ελλάδα. Και αυτό το κάναμε, γιατί μας ζητούσαν όλες οι πρεσβείες στο εξωτερικό και τα προξενία να έχουν λιγό να δείχνουν, μας το ζητάνε οι δήμοι, το προσφέραμε και στα σχολεία, μας τα ζητάνε η τηλεοπτική σταθμή, ευχαριστούμε πολύ που θα το παίξετε, και θα δείτε ότι είναι κάτι που αξίζει κανείς, είναι λιγότερο από μια ώρα, κάθε σε ξέρεις σε ορισμένα σημεία συγκινείσαι, σε ορισμένα σημεία φουσκώνει το στήθος σου, από την πίκρα τι έγινε, τι περάσαμε. Όλα λοιπόν αυτά στο χεύμου στο να δείξουμε τι περάσαμε, αλλά είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη πορεία μας. Λοιπόν, ακούσατε τι περιλαμβάνει αυτό το ντοκιμαντέρ Παύλα Ταινία, πάρετε μια πρόγευση για να δούμε μαζί το τρέιλερ αυτής της ταινίας, κύριε Αγιολόπο. Έχει και πολύ ωραία μουσική. Μια ιστορία με ένα βλέμμα. Ένα βλέμμα που κοιτάζει βαθιά μέσα στην ψυχή των ανθρώπων για να ανακαλύψει την πηγή της δυναμής τους, του πείσμα και την αποκοτιά τους. Τα όνειρα και τα ιδανικά τους. Τι είναι αυτό που μεταμαφώνει απλούς ανθρώπους σε ήρωες. Είναι άραγε ο ιστορικός τόπος που γινάει τους ήρωες. Και οι ήρωες εκείνοι που δημιουργούν την ιστορία ενωστό. Αυτή η ταινία ντοκιμαντέρ στο δίκτυο της Hellasnet. Σ' όλα τα κανάλια του δικτύου της Hellasnet θα είναι στην επόμενη εβδομάδα. Λοιπόν, πάμε σε διαφημίσεις. Έχουμε να πούμε πολλά ακόμη. Έχουν μείνει αφότιστες πλευρές αυτής της δράσης. Πάμε σε διαφημίσεις και επιστρέφουμε σε πάρα πολύ λίγο με την κυρία Γιάννα Γιωλοπούλου-Δασκανάκη. Είναι αστήρευτη η τράπεζα που έχουμε των θεμάτων που έχετε δημιουργήσει. Ναι, γιατί έχουμε κάνει πάρα πολύ δουλειά. Είδατε μόνο το πρώτο κομμάτι. Τι έγινε τον μισό Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και τις γιορτές της 25ης Μαρτίου. Όλα τα υπόλοιπα ξεντυλίγουν όλο το χρόνο. Ακριβώς. Να σας πω, έχουν πάρει παρά το ασυλόγο της πανδημίας. Κανονικά πρέπει να τελειώσει οι δράσεις σας το καλοκαίρι του 22. Τώρα το λέω και πίσω από τις κάμερες οι συνεργάτες σας μπορούν να βογγάνε. Να ζητήσουμε και το 23. Κάθε χρόνο θα γιορτώσουμε κάτι συμβολικό που έχει κάνει η Ελλάδα. Λοιπόν, προλίγου είχα τις καταστάσεις που κάνουμε έλεγχο έργου. Τι δράσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και αν μπορούσα να δείξω εδώ στους ανθρώπους που μας βλέπουν, τι πράγματα έχουν γίνει μέσα και έξω από την Ελλάδα και διαδικτυακά, τα περισσότερα, αυτούς τους δυόμισι μήνες. Όλα αυτά, δηλαδή από τη Μακεδονία και την Αγγλία και τη Βενετία και το Δελχύ και το Βιετναμ και τη Δυτική Αμερική και την Δυτική Ακτή της Αμερικής και την Ανατολική Ακτή και τη Βραζιλία και στην Αφρική. Σας λέω τώρα και τη Γερμανία. Σας λέω τώρα μερικά που υπάρχουν όλα αυτά εδώ μέχρι σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, κανείς δεν ακύρωσε. Υπάρχουν ορισμένοι φορείς που λένε θα τα πάμε λίγο καλοκαίρι και θα σας πω μετά και για ποια, γιατί περιμένουμε και να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε βέβαια. Ένας τρόνος γιορτής δεν θα είναι μόνο εκπαιδευτικές δράσεις και δράσεις ανάπτυξης, θα είναι και γιορτές. Αυτά θα γίνουν 24-25 Ιουλίου του 2021. Όλες οι πρωτεύθεσες των ομών. Ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Εκεί θα έχουμε κάνει και τα εμβολία μας, θα είναι και ανοιχτά όλα. Ό,τι καλό έχει να δώσει μια πόλη, ήδη συνεργαζόμαστε με όλες τις πόλεις. Είναι μεγάλο το πρόγραμμα, έτσι, στους 51 νομούς. Θα δείξουν τη φιλαρμονική τους, τις χοροντίες τους, τις συμφωνικές τους, τα hip-hop, τους καινούριους. Ακούσατε και του Τιονίου Σαββόπουλη την μικρή μουσική παρέλαση. Το πρώτο κομμάτι ακούσε και τώρα 25 Μαρτίου. Και ετοιμάζει άλλα. Η επόμενη θα πάει το Πάσχα, οι Παναστατικά τραγούδια. Το Παναθηναϊκό στάδιο για πότε. Τι εννοείται για πότε. Η εκδήλωση των Αθηνών που είχατε αναγγείλει πριν ενσκύψη η πανδημία. Πότε θα γίνει αυτή η μεγάλη εκδήλωση. Εμείς θα γίνει στο τέλος. Αφήστε να έχω και κάτι να σας πω αν θα με ξανακαλέσετε. Με μεγάλη χαρά. Θα έχουμε και μια μεγάλη συναυλία. Αλλά ο στόχος μας ήταν η υπόθεση του 2021 να απλωθεί χωρικά και χρονικά. Δηλαδή, σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, όλο το χρόνο. Οι γιορτές που σας είπα τώρα είναι οι γιορτές που τις βάλαμε καλοκαίρι, 24 και 25 Ιουλίου, που όλη η Ελλάδα θα γιορτάσει. Πριν και μετά από αυτό, όμως, θα γίνουν πολλά πράγματα. Καταρχήν, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα, 8 και 9 Μαΐου, σε 18 εμβληματικές πόλεις στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ταυτόχρονο βίντεο μάπινγ. Γιατί ένα συμβολικό κτίριο της πόλης, το ξέρετε το θέμα? Πάσχα. Κάνατε εσείς την Πάσχα τώρα για να δούμε το βίντεο. Να δούμε το βίντεο από το βίντεο μάπινγ και επιστρέφουμε. Ανάμεσά τους λοιπόν και τα δύο λα, Λάρισα και Λαμία, έτσι τώρα το λέω, γιατί έχουμε αναφορές σ' αυτές τις περιοχές. Μα εμείς έχουμε πάει, έχω τιμήσει την περιοχή σας και ρίγα φαιρέω. Έχω πάει και Λάρισα, έχω πάει και Λαμία, έχω πάει... Όχι, το λέω γιατί είναι περιοχές που έχουν βίντεο μάπινγ. Ναι, βέβαια. Ήταν να γίνει στις 25... Ήταν να γίνει 25 Μαρτίου. Επειδή ο κόσμος δεν μπορούσε να βγει στις πλατείας, τη μέρα του Πάσχα ήταν δύσκολο γιατί χρειαζόμαστε, συνεργαζόμαστε με τους δήμους και το πήγαμε 8 και 9 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα, όπου ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έχουμε καταπληκτικά πανεπιστήμια, έχουμε καταπληκτικά τμήματα, έχουμε καταπληκτικούς καθηγητές, έχουμε καταπληκτικούς φοιτητές. Τμήμα εθιών περιβαλλόντων της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης στα Γανιά, ετοίμασε όλο αυτό το οποίο χρησιμοποιεί πίνακες, γραβούρες εικόνες, τους ζωντανεύει και τους βλέπει ο κόσμος πάνω σε ένα μεγάλο κτίριο. Και στη Βουλή, και στη Λάρισα, και στη Λαμία, και στη Σαλονίκη, και στη Λεξανδρούπολη, και δυτική Ελλάδα, λοιπόν, ταυτόχρονα. Οπότε ο κόσμος θα βλέπει και με μουσική, θα βλέπει πάλι την ιστορία της επανάστασης, αλλά θα υπάρχει και λίγο αφιέρωμα στην ιστορία της κάθε πόλης. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα. Εξαιρετικό. Πρώτη φορά αυτό το πρόγραμμα γίνεται στην Ελλάδα. Εξαιρετικό. Ταυτόχρονα σε τόσα μέρη. Λοιπόν, είπατε πριν ότι βασική χρηματοδότηση είναι αυτά τα νομίσματα. Αν το αγοράσετε δεν δίνω τίποτα δώρο, δεν δίνουμε τίποτα δώρο. Κανείς δεν έχει έκπτωση, κανείς δεν έχει δώρο. Θα στείλω άνθρωπο από την εταιρεία για να το αγοράσετε. Και ξέρετε, εκτός από το e-shop, γιατί μπαίνεις πολύ απλά στην ιστοσελίδα, πατάς και λες, θέλω να αγοράσω αυτό σου, έρχεται στο σπίτι με πιστολή, με κορδέλες, με όλα τα σχετικά, με σφραγίδες, και τώρα πέραν το σουπερμάρκετ θα ανακενώσουμε σε πολύ λίγο καιρό και πού μπορεί κανείς να πηγαίνει να το αγοράζει. Αλλά αφήστε. Θα διατεθεί και σε άλλα σημεία. Βεβαίως, βεβαίως. Λοιπόν, είπατε ότι πέρα από τους χορηγούς, τους οποίους μνημονεύσατε, που σας έχουν διευκολύνει σε πολλά πράγματα, είτε προσφέροντας υπηρεσίες, είτε χρήμα, που και αυτό είναι απαραίτητο για να κινηθούν, όλα επιστρέφουν στην κοινωνία. Να δούμε με ποιον τρόπο. Κάτι που το ακούσαμε και το εκτιμήσαμε όλοι είναι και η δική σας δωρεά. Της Επιτροπής 2021, σε επιπλέον Κλίν Εσμεθ, κάτι που το χρειάζεται ειδικά τις μέρες που συζητούμε, όσο τίποτα άλλο η κοινωνία μας. Τι άλλες δράσεις έχετε χρηματοδότηση. Η Επιτροπή, Εθνική Επιτροπή Ελλάδα 2021, δεν θα μπορούσε να είναι αδιάφορη στα αυτά που γίνονται. Περνάει ο τόπος μας μία μοναδική δοκιμασία. Εμείς, από τα χρήματα που είχαμε συλλέξει, αποφασίσαμε καταρχήν να χρηματοδοτήσουμε ένα καινοτόμο φάρμακο, για πρώτη φορά από Έλληνες γιατρούς στην Ελλάδα, κατά του κορωνοϊού, από τη Λευφοκύταρα, το οποίο τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι σε εξέλιξη. Το κάναμε αυτό. Είναι 236.000. Γιατί θεωρούμε ότι αυτό που σας είπα πριν, κάθε καλό που υπάρχει στον τόπο μας, πρέπει να το βοηθάμε και να το προβάλλουμε. Μετά σκεφτήκαμε ότι δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να είμαστε αδιάφοροι, σε αυτή τη δοκιμασία που περνάμε όλοι οι άνθρωποι γύρω μας. Και αποφασίσαμε αυτές τις 18 κλίνες μονάδες εντατικής θεραπείας, που είναι έτοιμες. Θα ανέβουμε με τον πρωθυπουργό την άλλη εβδομάδα για να τις εγγενιάσει στη Θεσσαλονίκη και που μπορούν αργότερα να μεταφερτούν και σε άλλα νοσοκομεία, που είναι η τελευταία. Είναι 2.330.000. Συν των περιβάλλοντα χώρο που φτιάξαμε, πάει περίπου 2.400.000. Αυτά εγώ ευχαριστώ, ευχαριστούμε την Πλειοεπιτροπή, τους χορηγούς και εσάς τον κόσμο. Γιατί κάθε νόμισμα που παίρετε γυρίζει σε εσάς, σας λέω δύο απλά παραδείγματα. Αυτό είναι μια μεγάλη δωρά στο Δαμάση για παράδειγμα, που δεν είναι αυτού του μεγέθους η δωρά, στα δικά μας σεισμόπληκτα μέρη, που είδα να τρεμίζονται τα πάντα αλλά να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό ήταν ένα θαύμα από τον Θεό. Εκείνες τις μέρες, ακριβώς επειδή έχουμε τόσο ανοιχτή επικοινωνία με όλη την κοινωνία, σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή και όπου δεν μπορέσαμε να πάμε, μιλάμε με τους δημάρχους, μιλάμε με τους περιφεριάρχες, μας παίρνουν την γνώμη μας, μας καταθέτουν αυτή την πρόταση και έχουν κάνει μια δουλειά θαυμάσια όλοι οι δήμοι. Δηλαδή αυτό είναι και η στάτη, όπως είναι στα πανεπιστήμια έξω, να το μελετήσει κανείς να δούνε πώς σχεδόν το 75% των προτάσεων, των δράσεων που θέλουν να κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, είναι αναπτυξιακά, είναι καταπληκτικό. Δεν έχει ξανά σημεία, δεν το έχουμε ξανά. Λοιπόν, όταν λοιπόν έγινε και ένα σεισμός και είχαμε ενδιαφέρον, και μιλήσαμε και μίλησα και εγώ προσωπικά με τον περιφερειάχη, με τον δήμαρχο και όλα αυτά, το μόνο που σκεφτήκαμε να κάνουμε είναι στο ΔΜΑΣΙ. Και σκεφτήκαμε να στείλουμε και φτάσανε χθες. 13 υπολογιστές, 13 οθόνες, εκτυπωτή, σεβρέρ, μίλησα με τον... και εγώ προσωπικά, με τον Γρηγόρη το Λέτσιο, έναν καταπληκτικό διευθυντή που είναι εκεί, σημαίνει ότι ζούμε... Που έσωσε με την πρόνοια του τα παιδιά. Τα παιδιά, ακριβώς. Μα γι' αυτό θέλαμε να τιμήσουμε και τον άνθρωπο. Τι σας είπα πριν, τις προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο. Έχουμε και πάρα πολλούς σύγχρονους ήρωες. Και πρέπει να μάθουμε στην πατρίδα μας να αποδίδουμε έξι μας στους ανθρώπους που κάτι προσφέρουν αυτόν τον τόπο. Μια και αν θεόμαστε στην αυτοδίκηση, είχατε εξασφαλίσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε αυτό το καθόλου εύκολο εργό. Χρηματοδότηση δράσεων, γιατί κάνατε αυτή τη γέφυρα, αυτή τη ζεύξη που λέγαμε και πριν, του τότε με το σήμερα. Μέχρι στιγμής είναι αρκετά ένα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν κατευθυνθεί σε δράσεις που η Επιτροπή ενέκρινα, ας το πούμε έτσι, είχαν και το δικό σας αποτύπωμα. Θα σας εξηγήσω ακριβώς τι είναι αυτό. Δήμου, αυτοπρόγραμμα Τρίτσις, δηλαδή το ακούμε, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις. Ακούτε το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις. Αλλά έχει ειδική μέρημνα σε συνεργασία με εσάς. Θα σας πω ακριβώς πώς έγινε. Όταν επιθυνθήκαμε μέσω της ψηφιακής σε πλατφόρμα στον κόσμο και είπαμε, κάντε μας προτάσεις πώς θέλετε να το τιμήσουμε. Να κάνετε ένα ντοκιμαντέρ, να κάνετε ένα μουσείο ψηφιακό, να δημιουργήσετε θεματικό τουρισμό, να δοθούν δουλειές. Οι άνθρωποι να ζούνε καλύτερα. Και όλα αυτά τα σκεφτήκαμε, γιατί η Ελλάδα ήταν μετά από 10 χρόνια κρίσης. Δεν είχε ενσχύψει ακόμα η πανδημία. Αυτό που ζητήσαμε από τους δήμους και τις περιφέρειες, και το κατάλαβα, ήταν αν προτείνετε οποιαδήποτε δράση, ένα 70-75% σας παρακαλούμε να έχει διάρκεια ανάπτυξη. Να μην είναι χρήματα που αν σας τα δώσουμε να ξοντευτούν με μιας μέρας εκδήλωση, αλλά είναι κάτι να μείνει στον τόπο, στους ανθρώπους. Βρείτε θέματα, βρείτε τι ταιριάζει στην κάθε πόλη σας. Έτσι λοιπόν πήραμε 350 περίπου προτάσεις από όλη την Ελλάδα. Από δήμους, από κοινότητες, από περιφέρειες. Είδαμε λοιπόν ότι αυτές οι 160 περίπου, 159, είχαν όλες αναπτυξιακά στοιχεία. Να πει ένα λιακτική ενέργεια στο Δημαρχείο, να γίνει ψηφιακό το Μουσείο, να αλλάξει η πόλη της Μονευασίας. Λοιπόν, όλα αυτά. Αυτό το είπαμε στην Πολιτεία, ενημερώθηκε η Πολιτεία. Και τους είπαμε, όλες αυτές οι δράσεις θα γίνουνε βέβαια επευκαιρία αυτής της χρονιάς, αλλά θα μείνουνε για όλα τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, στους ανθρώπους μας. Να φτιάξουν μια υποδομή για δουλειές βασικώς. Αυτός μας ενδιαφέρει, για δουλειές. Και έτσι, λοιπόν, η Κυβέρνηση δέσμευσε ένα κομμάτι του προγράμματος Αντώνης Στρίτσ, το οποίο μέχρι στιγμής είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. Και από αυτό χρειάζεται βέβαια η έγκριση της Επιτροπής, η σφραγίδα ειδικά μας, ότι εγκρίνουμε, ότι έχουμε δει το πρόγραμμα, ότι στέκεται, ότι υπάρχει τεχνικός σχέδιο από πίσω. Και θα γίνουνε. Και ήδη έχουν εγκριθεί οι πρώτες και εγκρίνονται κάθε μέρα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μα η δική σας μέρη είναι και σχέδια που μπορεί να μην χρηματοδοτήθηκαν σήμερα. Να παραμείνουν για να υλοποιηθούν σε μια κομματική φάση. Ακριβώς. Σας θυμίζω όμως από όλες αυτές τις προτάσεις που έχουμε πάρει τις 1830, πολλές είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Έχουν πόρους οι άνθρωποι. Απλώς θέλουν για τιμή την αιγίδα της Επιτροπής, το σήμα της Επιτροπής, έτσι γίνεται. Όπως και επειδή με ρώτησατε για τους χορηγούς πριν, υπάρχουν πολλές εταιρίες στην Ελλάδα, και τους ευχαριστούμε, που έχουν δει δράσεις που τους ενδιαφέρουν, ας πούμε τους ενδιαφέρει ο πολιτισμός της περιοχής. Ή τους ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο της περιοχής. Ή τους ενδιαφέρει ο τουρισμός της περιοχής και παίρνουν, υιοθετούν δράσεις και τις κάνουν με δικά τους έξοδα. Είναι μια νέα κατηγορία χορηγή δράσεων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βοηθάνε σε όλη αυτή την υπόθεση, που συμμετέχουν, θα τιμηθούν στο τέλος με τον καλύτερο τρόπο. Άρα και τώρα ακόμη που είμαστε Απρίλιο, γιατί έχουμε ένα μεγάλο ορίζοντο, όπως είπαμε έχουμε 8 γεμάτους μήνες μπροστά μας, μπορεί κάποιος να έρθει να χρηματοδοτήσει τοπικά μια δράση. Βεβαίως, βεβαίως. Και εμείς κάθε μέρα κοιτάζουμε τον προϋπολογισμό, κοιτάζουμε τι έχει εξοδευτεί, τι δίνουμε, ακόμα βάζουμε παραπάνω δράσεις που μας ζητάνε οικονομική βοήθεια όσο έρχονται τα έσοδα από το νομισματικό, τόσες περισσότερες δράσεις και έντος και εκτός Ελλάδος. Σπουδαίο. Συνέχεια αυτό γίνεται. Βλέπεις η κυβέρνηση, κυρία Κελοπούλου. Βέβαια. Μην ξεχνάτε ότι η Εθνική Επιτροπή με την ευλογία της βουλής των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός της χώρας εκείνη την εποχή, ο οποίος είχε μόλις εκλεγή, ζήτησε να δημιουργηθεί και δημιούργησε αυτή την Επιτροπή. Όμως, το ότι είμαστε Εθνική Επιτροπή, δεν το λέω τυχαίως και δεν το επαναλαμβάνω συνεχώς, είμαστε η Επιτροπή που μας υποχρεωμένει να σκεφτούμε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, ό,τι και αν πιστεύουν, αν είναι μορφωμένοι, αν δεν είναι, αν είναι οικονομικά ισχυροί, δεν έχει καμία σχέση. Είμαστε όλοι Έλληνες. Και οι Έλληνες έχουμε και ένα τεράστιο δίκτυο απλωμένο σε όλο τον κόσμο, που είναι και οι Έλληνες του εξωτερικού, που και αυτοί ανταποκρίθηκαν. Σκεφτείτε τώρα ότι έχουμε δράσεις από 46 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες. Δεν υπάρχει Ήπειρος που δεν υπάρχει δράθος που να μην υπάρχουν πετυχημένοι Έλληνες. Σε πανεκτιστήμια, σε σχολεία, σε επιχειρήσεις, στο show business όπως λέμε. Όλο αυτό δείχνει ότι ο κόσμος θέλει να δείξει την περηφάνεια του. Ξεκινώντας λοιπόν από την κυβέρνηση. Δεν σας απάντησα την ερώτηση. Είναι, είμαστε σε συνεργασία και ενημερώνουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φυσικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φυσικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκινήσαμε με τον κ. Παυλόπουλο πριν, συνεχίζουμε με την Κατερίνα της Σακελλαροπούλου και όλα τα κόμματα. Τα μόνα νομίσματα που δώσαμε δωρεάν να ξέρετε είναι στους 300 της Βουλής. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας οι άνθρωποι που εκπροσωπούν όλη την Ελλάδα. Ένας αστρονομιούχοι αντιμετωπίζονται από τους πολίτες. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι εκφράζουν τους ανθρώπους. Εγώ πάντως έχω δεσμεθεί. Αν θέλετε και τώρα βγάζω τυχαία είναι να τα έχω στο παντελόνι μου. Εντάξει, αλλά δεν έχω να σας δώσω την απόδειξη. Όχι, εγώ δεν θέλω την απόδειξη, θέλω το αμπαλάζ. Να το αφήσουμε μετά την εκπομπή να το δούμε. Βέβαια, όλα θα σας το δώσουμε κανονικά. Τους οποίους βουλευτές τους ενημερώνουμε και για όσοι δουλειά έχει γίνει μέχρι τώρα. Ούτως ώστε να ξέρει ο καθένας τον τόπο του... Έχετε υπάρξει θεσμική αποδίδα αυτή την τιμή στους θεσμικούς ή θα την αποδίδατε έτσι κι αλλιώς. Κοιτάξτε, όλα μετράνε στη ζωή, οι εμπειρίες μετράνε. Βεβαίως είναι τιμή μου, γιατί ο κόσμος με έστειλε μια φορά στο Δήμο Αθηναίων και δύο φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την περιφέρεια της Αθήνας. Αλλά βεβαίως πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Δηλαδή, μέσα από όλα αυτά που κοιτάζουμε είναι ότι οι θεσμοί πρέπει να υπάρχουν. Και είμαστε μια χώρα που τότε, σαν νεογέννητο, απέκτησε συντάγματα πρωτοποριακά, απέκτησε θεσμούς. Όταν πηγαίνουμε σε διάφορα μέρη, είτε πάμε στα μέρη σας, είτε πάμε ναύλ, είτε πάμε κόριθο, είτε πάμε... και βλέπουμε τι έγινε εκείνες τις εποχές 1800, πώς οργανώθηκε ο στρατός, πώς οργανώθηκε η δίκηση, πώς οργανώθηκαν τα νοσοκομεία, πώς αρχίσαμε να τυπώνουμε νομίσματα, πώς η κοινωνική πρόνοια. Έχουμε πάρα πολλές προτιάς, χαίρετε. Λοιπόν, είπα ότι αφήσαμε κάποια χρέη στην κουβένεια μας. Πώς πιστεύετε ότι έχετε εγκατασταθεί στη συνείδηση του Ελλήνα, έχετε πάει σε 40 πόλεις, η δουλειά μας θα το δείξει, η δουλειά των Ελλήνων θα δείξει... Όχι, αυτό είναι το δεύτερο σκένος, είναι πώς θα θέλατε, αλλά από αυτά που είπατε καταλαβαίνουν ότι έχετε καταχωρηθεί... Έχουμε μια πολύ ανοιχτή επικοινωνία με όλο τον κόσμο και αυτό φαίνεται στο πώς συνεργαζόμαστε. Αυτή δεν είναι δουλειά της Επιτροπής Ελλάδα 2021, είναι δουλειά της κοινωνίας στην Ελλάδα του 2021. Δεν σας σταμάτησαν στους τόσους ανθρώπους που απευθύνονται σε εσάς, που φανταστείτε να μην υπήρχε πανδημία πόσοι σας συγκεντρώνονται σε κάθε επίσκεψη. Καλά, έχετε δει πολλά τώρα, γι' αυτό το λέτε. Σε κάθε τόπο. Θα σας θέλαμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πολιτική, μη μείνουμε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή, εγώ χαίρομαι γιατί ο κόσμος εκτιμάει τη δουλειά που κάνει η Επιτροπή. Και βέβαια, όταν βλέπει μαζί και την Γιάννα, όταν βλέπει εμένα, θυμάται τι έχω προσπαθήσει να δώσω στον τόπο μας, μά με το που φέραμε τους Ολυμπιακούς, μά με που τους οργανώσαμε τους Ολυμπιακούς, μά που ήμουνα άλλος με έχει ψηφίσει που ήμουνα βουλευτής, άλλος θυμάται τους πόρους Βασιλικού όταν γύριζα τότε τις γειτονιές στην Αθήνα, άλλος υπηρέτησε αυτά τα σώματα ασφαλείας στο τάδε σημείο, άλλοι είναι θελοντές. Όλα αυτά μου δίνουν συγκίνηση και ικανοποίηση. Όμως εδώ μιλάμε τώρα για το πώς θα πάει να μη στεκόμαστε αυτό που λέμε στις δάφνες του παρελθόντος, να σκεφτόμαστε τι δουλειά μας έβαλε η Πολιτεία τώρα και τι θα κάνουμε. Αυτό φαίνεται και θα φανεί περισσότερο στο τέλος του χρόνου, που θα φανεί πόσο τιμήσαμε αυτή την αποστολή που μας δόθηκε, που μας εμπιστεύθηκε η Πολιτεία. Είναι και δικές σας αυτές οι δάφνες. Κάποια φύλλα από αυτά τα κλαδιά δάφνες είναι δικά σας, αποκλειστικά. Κοιτάξτε, ο καθένας κρίνεται στη ζωή από το τι έχει προσφέρει, τι έχει δώσει, εκεί προσμετράς και τι έχει περάσει, που έχει σπονέσει, όλα αυτά είναι ανθρώπινα. Διονική δεν είμαι, είμαι μια μεσογειακή μαμά και γιαγιά, θα σας πω, γιατί το πάτε στο προσωπικό, όπου τελικά η σχέση με τους ανθρώπους είναι η πιο πολύτιμη σχέση. Από όλα τα άλλα. Αυτό το υπέροχο γυλέκο, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς. Καραγκούνα. Δεν είναι καταπληκτικό. Είναι καραγκούνα. Το είχα πάρει από τα μέρη σας. Το δάνησα στην κόρη μου, που της άρεσε πάρα πολύ και μου το δάνησε τώρα. Μόνο για φέτος. Ναι, γιατί έχουμε τέτοιο πλούσιο πολιτισμό και δεν είναι το θέμα Βιέννη Γιάννα και φοράει το Πυρπηρί, τον Αμάνικο επενδύτη. Είναι ένας πολιτισμός πλούσιος, λαϊκός, που μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας και δουλειά. Εμάς ο σκοπός μας είναι τι θα βρούμε και τι θα δείξουμε στον κόσμο ότι αξίζει να στηριχτούμε πάνω και να πάει καλύτερα το επίπεδο της ζωής μας μετά. Δεν πειράζει, θα το πω, όπως το συζητούσαμε πριν, ότι μόνος εσάς όμως το μπορούσα να δείξουν έτσι. Όχι. Όχι, μη το λέτε όχι, γιατί θα ρίξετε στην παγίδα... Όλες οι Ελληνίδες, όλες οι Ελληνίδες. Γιατί? Γιατί δεν είναι κρίμα για την αισθητική μας να αντικρίσουμε όλες τις Ελληνίδες έτσι. Μην βάρεστε καλούπια έτσι στον κόσμο. Δεν είναι ρατσιστικό, είναι αληθινό. Θα αξίζει οποιαδήποτε κι αν είναι η φιγούρα του, εξαφετάται απ' το τι δουλειά έχει κάνει και τι προσφέρει. Δεν μιλώ για το σωματότυπο σας. Είναι πάνω σας αυτή η δυνατή εικόνα... Μα εγώ τα φόρεσα για να δώσω ένα μήνυμα ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις, μαγαζιά, εταιρίες, ήδη δουλεύουν με παραδοσιακά και κοσμήματα και ενδυμασίες και πάμε πιο πέρα. Τεχνικές και τέχνες και ο αργαλιός και το κέντημα, αλλά πάμε πιο εκεί. Τα προϊόντα που βγάζουμε εμείς και ο τρόπος που εμφιαλώνουμε ή κάνουμε πακέτα, είναι μοναδικά στον τόπο μας και πρέπει να τα στηρίξουμε. Όπως πρέπει να στηρίξουμε και όλους αυτούς τους νέους ή τους λιγότερους νέους, που κρατάνε αυτές τις τεχνικές στα χέρια τους, ούτως ώστε να γίνει τρόπος δουλειάς τους. Ούτως ώστε να περάσουν καλύτερα. Όλο αυτό έχει ένα σκεπτικό από πίσω, το οποίο θέλουμε να το εξελίξουμε. Λέπετε ότι δεν είναι τα μείο που τους συνδέουν με τα μείο ανάκαμψης, το FFRRF. Μάλλον αυτό είναι το σωστό. Γιατί ήδη, μου έλεγε ο Νικόλασ ο γιατρός Μαναλάικ στο Βιβουργείο Πολιτισμού, ότι κάνουν καταγραφή. Μπορεί να είναι 13.000. Μπορεί να είναι και παραπάνω τα ανώματα. Όλων αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται με παραδοσιακές τέχνες, τεχνικές. Δηλαδή, ο τρόπος που δουλεύεται το ξύλο ή το ασύμι, ή ο πυλός, ή το ξύλο, ή το μάρμαρο, ή η πέτρα, ή το ένδυμα, ή κλωστές, όλα αυτά είναι μία μικρή, ένας πλούτος. Καταλαβαίνω ότι αυτό θα πάρει μεγάλη όθηση από τις δικές σας εμφάνισεις. Θέλουμε δηλαδή να εξελιχθεί λόγω αυτής της συμπολικής χρονιάς και ο λαϊκός μας πολιτισμός. Και υπάρχουν άνθρωποι που ενθουσιάζονται με αυτό. Ναι, που ενθουσιάζονται, αλλά θα... Μα βλέπετε ότι έχουν και τσάντες και μαντύρια και ξανά πόρπες και όλα αυτά. Δηλαδή, είναι της μόδας. Και γιατί να μην είμαστε περήφανοι που φοράμε την ελληνική μόδα. Για να το κλείσουμε όμως, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει να κάνει με το σωματότυπο αυτό που είπα. Έχει να κάνει με αυτό που είναι ο κάθε άνθρωπος ως προσωπικότητα, ή με τη φλόγα που λέγαμε πριν. Σας παρακολουθώ αυτήν την μία ώρα που είμαστε στον αέρα. Έχουμε εκατοντάδες, χιλιάδες παρήφανες ελληνίδες και Έλληνες. Τους βλέπουμε σε κάθε σημείο. Άνθρωποι που τα δίνουν όλα. Τα δίνουν όλα για τον τόπο. Υπήρξαν πολλές αποδείξεις του πατριοτισμού σας και με τη δική σας συμμετοχή στα κοινά, αλλά κυρίως με το 2004, καταλάβαν όμως ότι αυτό που ζείτε τώρα είναι κάτι παραπάνω. Είναι κάτι πολύ μεγάλο. Ξέρετε, με ρωτάνε τώρα, χαίρομαι που... Τι σχέση έχει μία οργάνωση. Φυσικά το 2004, πρώτα αρχήν, το να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε με τόσους δυνατούς γύρω μεταφαμποροί, ήταν μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, αλλά μετά με την οργάνωση, ήταν ένα τεράστιο πρόγραμμα, που ήθελε και υποδομές, που είχε συγκεκριμένες προνδιαγραφές, που έδινε εντολές στην Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, που η κυβέρνηση προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα, είχε αργήσει, τα έβγαλε όμως, βγήκε νέα η κυβέρνηση, και βέβαια, χάθηκε το νόου χάου τότε, αυτό είναι ο πόνος οδικός μου, είναι αυτός, γιατί ο κόσμος είχε μάθει να δουλεύει, να προσφέρει στην Ελλάδα, να μην ζητάει ούτε υπερορίες, ούτε αμοιβή, ούτε τίποτα, όταν 150.000 άνθρωποι έκλαιγαν οι υπόλοιποι που δεν τους βάζαμε στην πλατφόρμα να καταγράψουμε ότι υπάρχουν παραπάνω από 150.000 αιτήσεις, γιατί ήθελε χρήμα τον να φέρεις, να κάνεις, όλοι είχαν περάσει από συνέντευξη, και μετά να τον βάλεις να μείνει κάπου ήρθανε άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο, να μείνει, να τον ταΐσεις, να τον συντηρήσεις και δεν μπορούσαμε. Λοιπόν, όπως επίσης και τα χρήματα που αφήσαμε τότε στην κυβέρνηση, 135 εκατομμύρια, σκεφτείτε αν τα είχε χρησιμοποιήσει για να κρατήσει σε ζωή και να είναι προσοδοφόρες όλες αυτές οι εγκαταστάσεις. Πάμε όμως στο κλίνιμα αυτό το κεφάλαιο, αυτά έγιναν. Τώρα όμως, αυτό που κάνει τώρα η Επιτροπή είναι το τι θυμίζει στον κόσμο, ξεσηκώνει τον κόσμο, κυνητοποιεί τον κόσμο, ζητά από τον κόσμο να έρθει ο καθένας και να προσθέσει κάτι. Και έχεις να κάνεις με τις θύμισες που έχει ο καθένας μέσα του, με ό,τι έχουμε πάρει από εικόνες, από εκκλησία, από σχολεία, από τους πιο μεγάλους, σε χωριά που πήγαμε εκδρομή, στα μέρη τα δικά μας, όλα αυτά πρέπει να τα σεβαστείς. Γιατί η ιστορία είναι μία, ό,τι έγινε έγινε. Οι αναγνώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά αυτή τη στιγμή εμείς δεν κάνουμε διαγωνισμό ποιος θα βγει ιστορικός και θα πει ότι η δική μου άποψη υπερέχει τον άλλον. Εμείς κοιτάζουμε όλο αυτό το μπλούτο που έχουμε, όλο αυτό το καμίνι της ιστορίας, να το θεωρήσουμε ότι είναι δικό μας, με τα θετικά του, με τα αρνητικά του, είναι δικό μας. Δηλαδή κυνήκες δικές μας είναι και τα λάθη δικά μας είναι, αλλά αυτά έχουμε, αυτά είναι η περιουσία μας και αυτό πρέπει να το σεβαστείς στον καθένα που αντιμετωπίζεις και στην κάθε μία. Ότι έχει και τις ευαισθησίες του και τις ιδιαιτερότητές του. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε το 12, κυκλοφόρησε το 13 πριν από 8 χρόνια. Σημαίνει ότι λείπουν χρόνια από αυτό το βιβλίο. Πότε θα ξαναπιάσετε... Είναι ωραίο να σκέφτεσαι ότι σε δύο χρόνια μπορεί να κάνω αυτό και σε άλλα τρία χρόνια θα κάνω αυτό. Ένα πράγμα δεν βλέπω να αλλάζει με μένα πια ότι εντάξει μια και ο Θεός το σύμπαν μου επιφύλαξε να μην χρειάζεται όπως τόσοι άνθρωποι να χρειάζεται να δουλεύουν για να ζήσουν και σας το λέω έτσι πολύ απλά ότι είναι υποχρέωσή μου, το έχω μέσα μου, θέλω όσο μπορώ να δώσω τη δουλειά μου και να κινητοποιήσω και άλλους ανθρώπους γι' αυτόν τον τόπο. Αυτόν τον τόπο τον πονάμε, τον αγαπάμε. Αυτόν τον τόπο όταν ακούμε τον Εθνικό Ήμνο τα κρίζουμε, όταν βλέπουμε τη σημαία μας, όταν μας πενεύουν οι άλλοι. Είναι δικά μας αυτά και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε ακόμα καλύτερο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Θα έπρεπε να είναι έτσι τέλεια τα πράγματα. Να κοιτάζουμε όμως πόσο αθετικά αυτό που σας είπα πριν. Πόσο αθετικά και να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και δυνατόν να κάνουμε και μια άσκηση μέσα μας, τον αφήνουμε λίγα από αυτά που μας θλιγώσαν και τα αρνητικά πίσω μας. Μου αρέσει αυτή η θετική μάτια, η πολύ αισιόδοξη μάτια. Ναι, αλλά αυτό είναι το γιατί κάναμε και το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα είναι το πρώτο που θα είναι στην Ελλάδα μηχανική μάθηση. Υπάρχει πολλά εκτός της κουβέντας. Θα κλείσουμε και θα κλείσουμε με το ας κρατήσουν οι χώροι, έτσι που σας το παραχώρησε, το παραχώρησε στην Επιτροπή ο Διονύσης Ανδόπουλος, μαζί με αυτό που ετοίμασε για τη συνεχή. Και άλλα, και άλλα. Ξέρετε, φτάνουν κάτι μουρμουριτά, είναι κάτι μεταφυσικό. Τώρα ακούω τους συλλεθέατες από την Αλεξανδρουπολία, από την Κρήτη, από τη Μητυλίνη, τη Θεσσαλία βεβαίως, που ψιθυρίζουν κάτι στο αυτοί μου, ότι θα σας θέλαμε στα δημόσια πράγματα και όχι με τον ορίζοντα. Αφήστε κυρία Γελοπούλου, όχι στον ορίζοντα της 31ης Δεκεμβρίου. Κοιτάξτε, θέλω να είμαι, σας ευχαριστώ που το λέτε, αλλά να είμαστε σοβαροί, ο κάθε άνθρωπος πρέπει από τη θέση του, αρχή άνδρα δείκνυση, αρχή γυναίκα δείκνυση, να δείχνει τι μπορεί να προσφέρει και τι μπορεί να κάνει. Το τι θα μπορούσαμε να είμαστε και τι θα θέλουν οι άλλοι και τα λοιπά, το ακούω, αλλά είμαι προσιλωμένη και είμαστε προσιλωμένοι σε αυτή τη διάρκεια. Μα γι' αυτό το λένε επειδή έχετε αποδείξει τι μπορείτε να κάνετε. Σας ευχαριστώ στερμά. Χαίρομαι και σας ευχαριστώ. Εγώ σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και εγώ. Είστε επανειδητοί. Είμαστε και εγώ. Είμαστε και εγώ. Πέμπερτος, πέμπερτος! Πέμπερτος! Πέμπερτος! Πέμπερτος! Πέμπερτος! Πέμπερτος! Πέμπερτος! Πέμπερτος! Ουρανός είναι φωτιές, πάνε το βασόματο σπίτι σπίτι κλωμό με βαρειες λαμπέρες, όταν τρέχεις πάντως στους σακάτερες. Είτε με τις αρχαιούνιμες, είτε με ονομωσία, όταν κοινούν οι κοινόνιμες για να δω παρασία. Πάνε το βασόματο σπίτι κλωμό με βαρειες λαμπέρες, όταν κοινούν οι κοινόνιμες για να δω παρασία. Τον διέδαινα εγχωρέθρια σκύβεις την παιδιά του τάσου και με μάτια χρυσάνθρα δουλεύει τα κραγιά μέχρι την εφαμμόσια σου. Είναι αφέη η δουλή, είναι αφένη η πρόσωπη, έρηνη η απρόσωπη διά. Αν πονάει η κεφάλι, θεία, πρόσωπη αγάπη που είχε βρει. Μαγικιά μας έχει όνομα, έχει σώμα και χριστία, εμπαθούσε με αυτονόμα μέσα στη κομπρατία. Να μας έρθουν και ως γένους, άνα να τα μπορούμε και να ξεχωθάμε. Εχωρούς και πιο δικούς και άλλων τους ελεύθερους σαν κορταμούς. Και στις μηχανές του λαμβάνεσμα να δει χρόνια ο θεός μας. Και στις μηχανές του λαμβάνεσμα να δει χρόνια ο θεός μας.