27η - 28η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ο κύριος Βακυρτζής είναι απόν, θα μπει μετά. Ο κύριος Βέρος, ο οποίος είχε πει ότι θα έρθει, είναι απόν. Ο κύριος Βογιατζής είναι απόν. Ο κύριος Βογιατζήδης, ο κύριος Γουνελάς, ο κύριος Γραμμένος είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Δελικάρης είναι εδώ, η κυρία Δρακονάκη, ο κύριος Δράκος, ο κύριος Ιακοβίδης, ο κύριος Ιγνατιάδης, η κυρία Ιουσιφίδου, ο κύριος Καλανταρίδης, ο κύριος Καλπακίδης, ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Κουνάκος, ο κύριος Λαζαρίδης, ο κύριος Μαυρίδης, ο κύριος Μιχαηλίδης, ο κύριος Μουτσάκης, ο κύριος Μουτασάγας, ο κύριος Μούτιας, ο κύριος Ξανθόπουλος είναι εδώ μαζί μας και φοράει και ωραία μάσκα, ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο κύριος Χρουσόσθομος Παπαδόπουλος είναι εδώ, ο κύριος Βαγγέλης Παπάς, ο κύριος Λεωνίδας Παπάς, ο κύριος Πετρόπουλος είναι ασθενής ακόμη, ο κύριος Ποτόιας, ο κύριος Πρωμούσας, ο κύριος Πουσαέφ, ο κύριος Σταυρίδης, ο κύριος Σωτηριάδης, ο κύριος Τελίδης, η κυρία Τσανακά, ο κύριος Τσαπανίδης, ο κύριος Κουφαντζής, ο κύριος Χρόνης. Παραωμή Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Λοιπόν, η πρώτη συνεδρία, όπως είπαμε, έχει ως κύριο θέμα και μοναδικό της μερίστριας διάταξης, την έγκριση απολογισμού του Δήμου Καβάλας Οικονομικού Έτους 2020. Ο λόγος των Αξίμαθων Οικονομικών, τον κύριο Πρωμούσας. Λοιπόν, ένα λεπτάκι και συγγνώμη που παρεμβαίνω. Πριν ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση, επειδή είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά από την απώλεια της Μαρίας Φρατζεσκάκη, εν ενεργείες δημοτικές συμβουλίες, πρέπει να τηρήσουμε ένα λεπτό στη γη και συγγνώμη και για την παρέμβαση. Εφόσον είναι μόνο θέμα αυτό, θα προτιμήσω να το κάνουμε στην επόμενη συνεδρίαση, γιατί και για τυπικούς λόγους, αλλά και γιατί θα είμαστε πιο πλήρεις ως σώμα. Κύριε Ιωσήφιδου, το έχω υπόψιν μου. Θα προτιμούσα όμως να είμαστε περισσότεροι, εδώ γι' αυτό και το άφησα. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να εκφράσω φυσικά τα θυμά μου συλληπιτήρια στην οικογένεια της συγκλιπούς σας Μαρίας Φρατζεσκάκη και να εκφράσω τη λύτου μου για το χαμό της καλής μας φίλης και συναδέλφου. Θα ξεκινήσουμε με μία σύντομη αποικώνηση του οικονομικού απολογισμού και στη συνέχεια ο Διευθυντής του Οικονομικών Πυρησίων ο κ. Χατζι Κωνσταντίνου θα δεχτεί ερωτήσεις σε περίπτωση που υπάρχουν απορίες σας. Τα συνολικά έσοδα κατά το έτος 2020 ανάρχονται στο ποσό των 42.948.840 ευρώ και τα συνολικά έσοδα στο ποσό των 33.126.663 ευρώ. Το χρηματικό υπόλοιπο, δηλαδή διαφορά μεταξύ εσόδων-εξόδων που μεταφέρεται στην επόμενη χρήση είναι 9.822.176 ευρώ. Σχετικά με τα έσοδα, τα τακτικά έσοδα είναι αυτά που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του Δήμου αφού αποτελούν το 57,59% των συνολικών εσόδων. Η μεγαλύτερη συνησφορά εσόδων στην κατηγορία αυτή προέρχεται από δύο υποκατηγορίες εσόδων και συγκεκριμένα τις τακτικές επιχορηγήσεις και τα ανταποδοτικά τέλη. Τα ποσοστά τους ανάρχονται σε 23,63% και 18,59% αντίστοιχα. Τα ανταποδοτικά τέλη κατά το 2020 παρουσιάζουν μια αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη λόγω της αύξησης των τελών καθαριότητας ενώ οι επιχορηγήσεις ακολουθούν μια σταθερή πορεία. Τέλος, τα έκτακτα έξοδα αντιπροσωπεύουν το 30,74% των συνολικών εσόδων και παρουσιάζουν μια αύξηση που οφείλεται στις έκτακτες επιχορηγήσεις λόγω COVID-19. Αναφορικά με τα έξοδα, κατά το έτος 2020, τα έξοδα χρήση είναι αυτά που αποτελούν την κύρια δαπάνι του προπολεγισμού αφού αποτελούν το 72,33% των συνολικών εξόδων. Η μεγαλύτερη συμματοχή εξόδων στην κατηγορία αυτή προέχεται από δύο υποκατηγορίες και συγκεκριμένα τις αμοιβές και έξοδα προσωπικού και τις μεταβιβάσεις σε τρίτος, καθώς τα ποσοστά συμματοχή τους κατά το εξαταζόμενο έτος είναι αντίστοια 30,04% και 18,53%. Τα έξοδα προσωπικού αφορούν και τις μισοδοσίες και φυσικά και πρόσωπες παροχές σε είδος του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Τα έξοδα προσωπικού, κατά το έτος 2020, παρουσιάζουν μια αύξηση της δαπάνις λόγω της μισοδοσίας των συνολικών καθαριστριών, η οποία επιβαρύνει για πρώτη φορά τον προπολεγισμό του δίμου. Η κατηγορία μεταβιβάσεις εοδημάτων σε τρίτος αφορά υποχρεωτικές εισφορές, επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα, σε σωματεία και παρουσιάζει μια μείωση στα δύο τελευταία έκου που οφείλεται στη μεταβίβαση των ερμοδιτήτων και των υπονομιακών επιδομάτων σε άλλους φορείς όπως τον ΟΠΕΚΑ και καθώς υπάρχουν μειώσεις επιχορηγήσεις προς τα νομικά πρόσωπα του δίμου. Αυτά σε γενικές γραμμές και για τα έξοδα που αφορούν τον απολυσμό του έτους 2020. Να προχωρήσουμε σε ερωτήσεις αν υπάρχουν και μετά για να απαντήσει ο αρμόδιος κυρίως διεξιτής οικονομικών. Από την παράταξη της κυρίας Τσανάκα. Κύριε Καλαντταρίδη, ερωτήσεις. Ερώτηση δεν έχω, τουλάχιστον εγώ προσωπικά αν έχει κάποιος. Κύριε Φαββαδόπουλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα στους συναδέλφους σου, καλησπέρα σε όλους. Έχω αντίμαχη να κάνω δύο ερωτήσεις. Βλέπω στον πίνακα του ταμιακού απολογισμού, στα έσοδα δηλαδή, στις έκτακτες επιχορηγήσεις, το ποσό για το 2020 είναι 3.678.804 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η έκτακτη επιχορηγήση του Υπουργείου Συντερικών προς τον Δήμο Καβάλας λόγω COVID. Και το όλο το ποσό, τα 3.5, τα 3, ήθελα κάτι συγκεκριμένο να ξέρω ακριβώς, να μου κάνει το διαχωρισμό. Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι ότι θα ήθελα εσείς που είστε η ίδια η διοίκηση του Δήμου να μας εξηγήσει τις αδυναμίες των οικονομικών του Δήμου, που αποτυπώνει ο απολογισμός για το 2020 και θα ήθελα να ακούσω με ποιο συγκεκριμένο τρόπο σκοπεύεται κ. Αντιδήμαρχη να τις αντιμετωπίσετε αυτές τις αδυναμίες. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Να προχωρήσουμε σε ερωτήματα, ναι. Να ολοκληρώσουμε τα ερωτήματα για να απαντήσει σε όλα κ. Χατζικοσταντίνο. Ο οποίος, κ. Χατζικοσταντίνο, είναι εδώ, κ. Προμούσα. Ναι, πρόεδρε, εδώ είναι. Ναι, εδώ είναι και εγώ. Ωραία. Να προχωρήσουμε στον κ. Παπά, κ. Παπά σας ακούω. Έχω μια ερώτηση κι εγώ, κ. Πρόεδρε, μπορεί να απαντήσει και κ. Χατζικοσταντίνο. Στον πίνακα των ανταποδοτικών βλέπω μια μεγάλη αύξη και λέει ότι αυτό οφείλεται στην αύξη των συντελεστών. Θα ήθελα μια πιο αναλυτική εικόνα γύρω από αυτό το πίνακα. Ο κ. Φωτόιας. Όχι, πρόεδρε, δεν έχω. Ο κ. Βαϊαντζής. Όχι, κ. Πρόεδρε, δεν έχω κάποια ερώτηση. Ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Περιμένω, περιμένω. Ευχαριστώ. Απεφύγω το πρώτο ερώτημα προς τους συντάκτες, τουλάχιστον όπως υπογράφεται ο απολογισμός. Κύριε Χατζί Κωνσταντίνου και τον κύριο Μουριάδη, με την ιδιαιότητα τουλάχιστον από το 2020 του περίοδης οικονομικής επιτροπής. Και το πρώτο ερώτημά μου είναι από την υποβολή του ανεκυφαλλητικού, όπως έχετε στα χέρια μας, προκύπτει ένα χρηματικό υπόλοιπο, 9.822.195 ευρώ και 84 λεπτά. Εδωμένου ότι για όλο το 2020 ο κύριος Μουριάδης επικαλεί το σχεδόν συνεχώς, σε κάθε ευκαιρία. Και οπότε αν υπήρχε κάποιο θέμα, πρόκειται κάποιο θέμα, το οποίο, ας μου επιτραπεί, ευχαριστούμε τον Στρίμοφνε, σε εισαγωγικά βάζοντας Στρίμοφνε, επικαλεί το την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου και μερικές φορές το ξέφυγε και όρως, θα τα πούμε, στον Ισαγγελέα. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τις τέκτες Χατζου Κωνσταντίνου και τον κύριο Μουριάδη, αφού δεν είπε για τότε, αρμόδια στο δήμαρχος. Την περίοδο αυτήν όλο το 2020, με αυτές τις αναφορές του δημάχου για την κακή οικονομική κατάσταση, ο κύριος δήμαρχος δεν ήξερε τι έλεγε, ήξερε μήπως και σκόπιμα παραπλανούσε, ή επιχειρούσε να παραπλανήσει το σώμα αλλά και την κοινή γνώμη. Μήπως εσείς κύριε Χατζου Κωνσταντίνου δεν τον ενημερώνατε σωστά και γι' αυτό το λόγο ο κύριος δήμαρχος, αναφερόταν σε κακή οικονομική κατάσταση του δήμου. Το δεύτερο ερώτημα που θέλω να θέσω κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής. Σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφο 1 περίπτωση ΓΑΜΑ του νόμου 3852, ο απολογισμός θα έπρεπε να έχει υποβληθεί στην Οικονομική Επιτροπή μέχρι τέλος Μαΐου. Διαβάζω την εισήγηση όπως ακριβώς την έχω στα χέρια μου σήμερα. Και επίσης θα έπρεπε μέχρι δύο μήνες μετά από τη λήξη αυτής της περιόδου, δηλαδή 31 εβδόμου 58, θα έπρεπε η εισήγηση του Επιτροπής να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεδομένου ότι όλα αυτά έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα, τον Σεπτέμβριο. Συνειστά, κατά τη γνώμη σας κύριε Χατζη Κωνσταντίνου, αιτία προσβολής του κύρου στις διαδικασίες όπως ακριβώς σήμερα εξαλίσσεται. Υπάρχει πιθανότητα, αν κάποιος προσβάλλει την διαδικασία που έχουμε στα χέρια μας σήμερα, να υπάρξει οποιαδήποτε πρόβλημα. Το τρίτο ερώτημα. Συμφωνώ με τον 483 του 2006, άρθρο 163 παράγραφος 2. Η Εικονομική Επιτροπή θα έπρεπε να υποβάλλει με έκθεση στην απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι σημαίνει για σας και πώς εξηγείται κύριε Χατζη Κωνσταντίνου την εκπρόθεσμη υποβολή της Εικονομικής Επιτροπής προς τον Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας. Από την ανάγνωση των εσώτων και του Μπίνα ΚΑΙΝΑ προκύπτουν επιπλέον έσοδα στα ανταποδοτικά 1.844.000. Προκύπτουν έσοδα τακτικά λοιπά, σύν 247.847 ευρώ. Προκύπτουν επίσης εισπερφτά υπόλοιπα ΠΟΕ, σύν 471.017. Τα νούμερα κύριε Χατζη Κωνσταντίνου σε περίοδο 2020 πανδημίας προκαλούν μια έκπληξη και θα ήθελα να αρτιολογήσετε την δική σας άποψη όπως ακριβώς την αντιλαμβάνεστε και υπάρχει στον Μπίνα ΚΑΙΝΑ. Εάν τώρα προσθέξω στα έξοδα διαπιστώνω ότι οι αμοιδές προσωπικού είναι αψεμένες το 2020 κατά 1.204.000. Θα θέλα να μου εξηγήσετε ποια είναι η ατία κατηγνώμη σας που αυξάνονται τόσο πολύ οι αμοιδές προσωπικού δεδομένου ότι λόγω κινητικότητας έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει μετακινηθεί πάρα πολύ προσωπικό προς άλλες υπηρεσίες εκτός του δήμου. Έχουν αυξηθεί επίσης οι αμοιδές ερετών κατά 447.000 ευρώ. Για ποιο λόγο, τι έχει συμβεί. Οι παρουχές τρίτων είναι σύν 882.000 ευρώ. Οι επενδύσεις, κάτι το οποίο εμένα τουλάχιστον μου κάνει φοβερά αλλητική εντύπωση, ιστερούν κατά 1.064.000 ευρώ. Θα θέλα να ρωτήσω κύριε Πιστωτίνου πώς ιστερείτε την ιστέρη στις επενδύσεις κατά 1.067.000 ευρώ. Και τέλος θέλω να ρωτήσω, να με εξηγήσετε την αναφορά σας στην σελίδα 4 κάτω από τα έξοδα, όπου ακριβώς αναφέρεται επιλέξεις τα εξής. Λέτε ότι από τη Μελέτη και την ΑΚΔ προκύπτει ότι τα τακτικά εισόδια του Δήμο Καβάλλας αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων προς τον Δήμο Καβάλλας. Εξηγήστε μου και μάλιστα αναφέρετε ότι με αυτά τα έσοδα ο Δήμος Καβάλλας σχεδιάζει, προγραμματίζει το μέλλον. Όταν βλέπω ιστέρη στις επενδύσεις κατά 1.067.000 ευρώ θα μπορέσετε να μου εξηγήσετε τι εννοείται σχεδιασμό, προγραμματισμό και αντιμετώπιση του μέλλοντος για τον Δήμο Καβάλλας. Αυτά κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Κουνάκος, έχει κάποια ερώτηση, όχι. Λοιπόν κ. Χατζικωνστατίνου παρακαλώ απαντήσεις σε ερωτήσεις και μετά πάμε σε τοποθέτηση και ψήψη. Καλησπέρα σε όλους, όσα αφορά το ερώτημα του κ. Παπαδόπουλου για τα έκτακτα έσοδα θέλω να πω ότι τα χρήματα από την επιχορίγηση για την αντιμετώπιση του COVID είναι 1.983.437 ευρώ και τα υπόλοιπα, το μεγαλύτερο ποσό, 1.395.767 ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΤΕΒΑ. Όσον αφορά το ερώτημα του κ. Παπά, κ. Παπά τι συγκεκριμένα θέλετε, τι ανάλυση όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη. Υπάρχει μία αύξηση σε σχέση με το 2020 που οφείλεται στην αύξηση των συντελεστών των τελών καθαριότητας. Τώρα περιτέλου ανάλυση, τι ζητάει, τι θέλετε να σας πω. Αυτό ακριβώς ότι αυτό που λέτε ότι προέρχεται καθαρά δηλαδή από την αύξηση των συντελεστών είναι αυτό το ποσό που αναφέρετε είναι ακριβώς αυτό το ποσό που είναι σπραγμένο όλο το ποσό αυτό ακριβώς θέλω να δω. Ή κάποιοι δεν το έχουν πληρώσει οπότε είναι μεγαλύτερο ας πούμε αυτό. Όχι ο ταμιακός απολογισμός έχει να κάνει με εισπραξέντα έσοδα, είναι τα έσοδα τα οποία μας αποδίδει η ιδέη και η λυπή υπάρχει ηλεκτρικής ενεργίας. Πιλάμε για εισπραξέντα και αναμένουμε και άλλα. Έκλεισε η χρήση του 2020. Υπάρχουν κάποιοι λυπή πάροχοι κάποιες ιταρίες ιδιωτικές που αποδίδουν κάποια έσοδα και μέσα στο 2021 που αφορά τη χρήση του 20. Αυτό πόσο είναι πάνω κάτω, δεν έχω τώρα. Δεν το έχω τώρα πρόκειται να σας απαντήσω. Αλλά εντάξει. Όπως καταλαβαίνετε οι λυποί πάροχοι είναι γύρω στις 20-25 πλέον. Κάνουν την ίδια δουλειά με τη ΒΕΕ όμως, ακριβώς, έτσι. Ναι, ναι, ναι. Όχι, σε μια άλλη φάση θα ήθελα να δούμε πόσο είναι αυτό το πόσο επιπλέον, εντάξει. Εντάξει, εντάξει θα σας ενημερώσω. Τώρα, όσον αφορά τα ερωτήματα που έχει θέσει ο κύριος Ξανθόπουλος, είναι και πολλά. Όσον αφορά τις αμβιβές προσωπικού, κύριε Ξανθόπουλε, υπάρχει αυτή η αύξηση που οφείλεται στην πιστοδοσία των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες για πρώτη φορά από τις σχολικές επιτροπές έχουν έρθει στον Δήμο. Οι παροχές τρίτων, η αύξηση αυτή οφείλεται στην εξόφυση λογαριασμών της ΔΕΙ και του υδατός, που μέσα σε αυτό το έτος, το 2020, έχουμε πληρώσει και εξοφλήσει κάποιες οφειλές παρελθόντων ετών. Όσον αφορά για τη διαδικασία του απολογιμού, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 5 Οκτωβρίου και δεν δίδεται κανένα πρόβλημα ομνομιμότητας όσον αφορά τη διαδικασία, ακόμη κι αν κάποιος το προσβάλλει. Κάποιες άλλες ερωτήσεις τώρα δεν τις θυμάμαι, μπορείτε λίγο να μου σε επαναλάβετε. Κύριε Χατζουκουσταντίνου, πολύ ευχαριστώ. Απλά θα μου επιτρέψετε να σας εμφανίζω ότι διαβάζω από τη δική σας εισήγηση και αφορά τη χρονική ακολουθία κατά την οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να γίνει απολογισμός. Δεν διαφωνώ, κύριε Χατζουκουλέ. Επιτρέψτε μου, το θέμα δεν είναι αν διαφωνώ εγώ με εσάς και εσείς με εμένα, το θέμα είναι τι λέγει η νομοθεσία. Εγώ διαβάζω τη δική σας εισήγηση, η δική σας εισήγηση βασίζεται σε κάποια νομολογία, νομοθεσία που ισχύει και λέει τα εξής, έως το Μάιο στην Οικονομική Επιτροπή. Δύο μήνες μετά θα πρέπει να υποβληθεί από την Οικονομική Επιτροπή με έκθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο το αργότερο ως 5-8. Εδώ έχουμε εισαγωγή στην Οικονομική Επιτροπή το Σεπτέμβριο. Το 5-8 από το Σεπτέμβριο απέχει ενάμιση μήνα. Και βέβαια, αν εσείς η άποψή σας ως Οικονομικός Διευθυντής μου λέτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομιμότητος, ακόμα κι αν έχει έρθει έτσι πως έχει έρθει, πώς το λένε, ο απολογισμός, εγώ δεν έχω να πω τίποτα σε σας, εγώ αναφέρω, διαβάζω, επικαλώ με τη νομοθεσία και πάνω σε αυτό θέτω ερώτημα. Εάν η άποψή σας είναι ότι καλώς έγιναν όλα τα πράγματα έτσι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να προσβληθεί από πουδήποτε, εγώ παραμένως χάρη θα προσβάλλω την αποφασία. Σας το λέω τώρα, και είμαι ξεκάθαρος, θα την προσβάλλω και θα περιμένω τι θα πει η αποκυτρομένη. Δεν μπορώ να δεχτώ έτσι αβασάνιστα να μου επικαλείστε αυτά που επικαλείστε στο εισηγητικό σας και να μου λέτε ότι δεν υπάρχει θέμα αν προσβληθεί η αποφάση λόγω του ότι υποβάλλετε στο Δημοτικό Σουβούλιο εκπρόθεσμα. Αυτή η υπεραυλοποίηση όλων με συγχωρείται πολύ αλλά αρχίζει πλέον να ενοχλεί. Διανύουμε τον τρίτο χρόνο της διοίκησης. Δεν γίνεται αυτή η ιστορία να συνεχίζει έτσι. Κάτι δεν πάει καλά. Άρα λοιπόν με συγχωρείται πολύ αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ως αναφορά απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αυτό θα μενει να αποδειχθεί. Τώρα σε ό,τι αφορά τα άλλα ερωτήματα αφού ξεκίνησα όλα αυτά τα οποία ανέφερα έτσι. Το 2020 κύριε Καρτ Κωνσταντίνου θυμόμαστε όλοι τον κύριο δήμαρχο να αναφέρει και αναφέρετε στην κακή οικονομική κατάσταση που βρήκε από την προηγούμενη διοίκηση. Εγώ βλέπω στην απολογή του 2020 και δεν μιλάω και το 2019 μιλάω και το 2020. Χρηματικό υπόλοιπο 9822. 9.822.000 με συγχωρείται πολύ είναι το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού. Δεν μπορώ να έχω να δεχθώ ότι με υπόλοιπο 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου έχω έναν δήμαρχο Καβάλλος ο οποίος συνεχώς και διαρκώς μέσα στο 20% επικαλείται η κακή οικονομική κατάσταση. Το ρώτημα μου λοιπόν έχει να κάνει με το εξής. Ήτανε κακώς πληροφορημένος ο δήμαρχος από εσάς ή ξέρετε την πραγματικότητα και απλά το επικαλείτο διότι ήθελε τροποντινά πολιτικά να διαχειριστεί κάποια πράγματα τα οποία προέκυπταν στο 2020. Τι ακριβώς συμβαίνει και έχω έναν δήμαρχο συνεχώς να εκκλείγεται και να επικαλείται η κακή οικονομική κατάσταση και να απειλεί μάλιστα την προηγούμενη διοίκηση με τον Ισαγγελέα μερικές φορές. Τι είναι η αιτία που φέρετε έτσι. Πολιτικά το χειρίστηκε. Το ξέρε και απλά μας κοροϊδεύει τροποντινά. Μπορώ να επικαλεστώ αυτήν την να μιλήσω έτσι να χρησιμοποιήσω αυτήν την έκφραση. Τι συμβαίνει. Αυτό που έχω να σας πω είναι το εξής ότι για την οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι πολύ καλά πληροφορημένο όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Γνωρίζετε όλοι ότι και στους απολογισμούς και κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού και κατά τη διαδικασία των τριμηνιαίων εκθέσεων υπάρχει αναλυτική κατάσταση τόσο των εισόδων και των εξόδων όσο και του ταμιακού υπολύπου. Για τα εννιά εκατομμύρια όπου αναφέρεστε κύριε Ξανθόπουλε το έχουμε αναλύσει πολλές φορές και στην τριμηνιαία έκθεση για το 2020. Αυτό επιμερίζεται σε ένα εκατομμύριο τα τακτικά περίπου έσοδα και τα υπόλοιπα αφορούν έσοδα ειδικευμένα. Όπως γνωρίζετε και διαβάζετε πολλές φορές στους απολογισμούς και στις τριμηνιαίες η ΣΑΤΑ είναι γύρω στα τρία εκατομμύρια. Υπάρχουν χρήματα του ΕΣΠΑ δηλαδή χρήματα ειδικευμένα που αφορούν επενδύσεις. Ακόμη ένα ερώτημα έχει κάνει ο κ. Ξανθόπουλος. Εξήγησε το Γιάννη κ. Χατζικωνσταντίνου. Εξηγήστε το αυτό. Νομίζω ότι δεν έγινε ατιληπτό από τους ερωτώντες. Είναι δεσμευμένα χρήματα από αναλύψεις. Κύριε Χατζικωνσταντίνου το τελευταίο ερώτημα που έκανα και δεν απαντήθηκε επίσης είναι γιατί υπάρχει στέρισης της επενδύσης κάτω από 1.067 χιλιάδες ευρώ. Αυτό κ. Ξανθόπουλος δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Υπάρχει αρμόδιος αντιδύματος. Είτε τον κ. Ιακοβίδη. Εννοείτε τον κ. Ιακοβίδη. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ γιατί δεν προχωρούν οι επενδύσεις. Οι επενδύσεις όπως γνωρίζετε, τα χρήματα που αφορούν τις επενδύσεις έχουν άμυση σχέση με την πορεία και την εκτέλεση των έργων. Και με μελέτες κ. Χατζικωνσταντίνου. Δεν είναι μόνο εγώ. Διαβάζω και μελέτες λέει. Υπάρχει αρμόδιος αντιδύματος. Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ γιατί δεν προχωρούν οι επενδύσεις. Οι επενδύσεις όπως γνωρίζετε, τα χρήματα που αφορούν τις επενδύσεις έχουν άμυση σχέση με την πορεία και την εκτέλεση των έργων. Υπάρχει αρμόδιος αντιδύματος. Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ γιατί δεν προχωρούν οι επενδύσεις. Οι επενδύσεις όπως γνωρίζετε, τα χρήματα που αφορούν τις επενδύσεις έχουν άμυση σχέση με την πορεία και την εκτέλεση των έργων. Σας ευχαριστώ. Η διαχείριση των οικονομικών ενός Δήμου, κύριε Παποδόκουλε, έγινε σε διάφορες παραμέτρους. Κατ' αρχάς, όσον αφορά τη διαχείριση των εξόδων, τα έξοδα πολλές φορές έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, την χρονιά του 2020 με τον Covid, ο οποίος ως ένα βαθμό καλήθηκε από έκτα από τις επιχορηγήσεις. Πολλά από τα έξοδα καλήθηκαν από τις τακτικές επιχορηγήσεις οι οποίες και αυτές έχουν μια συγκεκριμένη ροή. Ήταν επιλογή του Δήμου να προχωρήσει σε πληρωμές εξόδων που αφορούσαν από πληρωμές οφειλών, κυρίως προς The Act και άλλους φορείς. Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές, κάνοντας μία αποτύπωση, ήρθε μία ορθή διαχείριση. Από εκεί πέρα, όσον αφορά τα έσοδα, αυτά κάθε αυτά, το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί περισσότερο έχει να κάνει με την συμπραξιμότητα. Η συμπραξιμότητα πολλές φορές είναι ένα γεγονός το οποίο έχει να κάνει και με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε και με το προσωπικό, αλλά πολλές φορές και με τις δυνατότητες ή μη που έχουν οι δημότες να ανταπεξεύχουν στην αποκληρωμή οφειλών και τελών προς τον δήμο. Το 2020 ήταν ένας φρόνος ο οποίος μέσα στο COVID έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Και αυτό αποτυπώθηκε και φέτος, πρέπει να σας πω, κάνοντας ένα παραλληλισμό. Για παράδειγμα, στο πρώτο εξάμινο η συμπραξιμότητα ήταν των τελών και των εσώδων δρακτικών εσώδων, ήταν γύρω στο 1 εκατομμύριο και μέσα στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου βάσαμε τα 220, δηλαδή ουσιαστικά διπλαστιάστηκαν τα έσοδα του δήμου και αυτό που φαίνεται καθαρά από την αύξηση της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας στην πόλη, από την αύξηση του τουρισμού. Όλα λοιπόν αυτό είναι μια συνάρτηση πολλών παραμέτρων. Θεωρώ ότι από εδώ και πέρα, τουλάχιστον από τη μεριά που είναι εγώ στη θέση αυτή ορισμένα ως εκδήματος οικονομικών, θεωρώ ότι η στόχευση για την επίλυση των προβλημάτων είναι η καλύτερη οργάνωση του πτήματος εσώδων, η οποία έχει επιτεχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η καλύτερη οργάνωση του λογισμικού και των ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες θα αποδώσουνε τόσο σε εισφαρξιμότητα, όσο και σε μείωση έργα των ημερών και σε εξυπηρέτηση του κοινού στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Λοιπόν, πάμε να τοποθετηθούμε και να εγκρίνουμε ή όχι θέμα. Κύριε Καλαδαρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν να πω ότι ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία πριν ξεκινήσω να μιλάω. Για μας, αγαπητοί συνάδελφοι, ο συγκεκριμένος απολογισμός ουσιαστικά έχει δύο σημεία τα οποία αξίζει να αναφερθούν. Ποια είναι αυτά τα δύο σημεία? Το πρώτο είναι τα έκτακτα έσοδα τα οποία είχαμε λόγω του COVID από την κεντρική κυβέρνηση. Τα χρήματα τα οποία φρόντισε να στείλει και η κεντρική κυβέρνηση στο δήμο Καβάλλας είναι συνάδελφοι ουσιαστικά τουλάχιστον δύο φορές περισσότερα από την ιστέρηση εσόδων την οποία είχε μέσα το 2020. Και δεν το λέω ελαφρά την καρδία αυτό το νούμερο. Κάθισα και υπολόγησα λίγο, είδα πού είναι η ιστέρηση και πόσα είναι τα χρήματα που πήραμε. Όποιος θέλει λοιπόν μπορώ να του κάνω τις πράξεις και αποδεικνύεται πάρα πολύ εύκολα. Άρα φρόντισε λοιπόν η κεντρική κυβέρνηση να καλύψει και με το παραπάνω τα όποια χρήματα δεν είδε ο δήμος Καβάλλας να μπαίνουν στο ταμείο του ακριβώς λόγω της πανδημίας. Εδώ να κάνω μια διόρθωση λίγο επειδή άκουσα ότι για πρώτη φορά των προϋπολογισμών βιβαρύνει η μισθοδοσία των καθαριστριών δεν ισχύει αυτό ή παραπέμπει δίνηση κάποιου να καταλάβει λάθος το τι ακριβώς συμβαίνει. Ναι μην μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του δήμου αλλά τα χρήματα έρχονται πάλι από την κεντρική διοίκηση. Άρα οι έξτρα καθαρίστριες τις οποίες είδαμε να προσλαμβάνονται στις σχολικές μονάδες ό,τι αφορούσε τη μισθοδοσία τους καλύφθηκε από την κεντρική διοίκηση και πάλι η οποία πραγματικά θεωρώ ότι ενίργησε άμεσα στο συγκεκριμένο θέμα. Το δεύτερο το οποίο αξίζει να αναφέρουμε αγαπητοί συνάδελφοι είναι η αύξηση που είχαμε στο κομμάτι των ανταποδοτικών. Πάνω από 1.800.000 έξτρα έσοδα είχαμε λόγω ακριβώς της αύξησης των συντελεστών που κάναμε στο τέλος του 2019. Δείχνει λοιπόν ότι κατάφερε ο δήμος να εισπράξει τα παραπάνω χρήματα τα οποία ήθελε προκειμένου να είναι σωστό στις υποχρεώσεις του απέναντι στη διαμάθ και όχι μόνο βέβαια και καλύπνοντας τα υπόλοιπα έξοδα της μισθοδοσίας και άλλωστε αυτή η αύξηση των εσόδων έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μειώσεις στο οικονομικό έδρος το οποίο διανύουμε το οποίο μένει να δούμε αγαπητοί συνάδελφοι αν τελικά οι μειώσεις αυτές ήταν μεγάλες, αν ήταν μικρές ή αν ήταν υπρέπουσες. Είναι κάτι που θα το δούμε λοιπόν μέχρι το τέλος του έδρος να συμβαίνει. Επίσης πολύ σωστά όπως το ανέφερε άλλωστε και ο κ. Ξανθόπουλος και το έχω πει επανειλημμένος και στην οικονομική επιτροπή ένα πρόβλημα το οποίο παρατηρείτε είναι το κομμάτι των επενδύσεων. Το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές αγαπητοί συνάδελφοι έχουν δοθεί εξηγή σε τον κ. Ιακοβίδη. Γίνεται αντιληπτό ότι ο COVID όντως με τη διακοπή των δραστηριοτήτων που έφερε και στην εξέλιξη των έργων σίγουρα αποτέλεσε ένα ανασταλτικό παράγοντα. Αυτό το καταλαβαίνουμε νομίζω όλοι. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι ενώ έχουμε αλλάξει έτος εξακολουθεί να υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Και από τη στιγμή αγαπητοί συνάδελφοι που δεν ξοδεύουμε να το πω έτσι αυτά τα οποία έρχονται δεν κάνουμε επενδύσεις. Αυτό είναι πρόβλημα όπως και να το δει κανείς για την τοπική οικονομία. Είτε αυτό έχει να κάνει με τις εργολαδίες οι οποίες δεν εξελίσσονται, με παροχή υπηρεσιών, με τα έργα. Είναι πρόβλημα γιατί ουσιαστικά η μη αξιοποίηση αυτών των χρημάτων στερούν θα λέγαμε στην τοπική οικονομία θέσης εργασίας. Και θα κλείσω αγαπητοί συνάδελφοι λέγοντας το εξής. Επανέρχομαι λίγο στο κομμάτι των έξτρα χρημάτων που ήρθαν λόγω COVID. Έχω πει επανειλημμένος και θα το πω για άλλη μία φορά ότι αυτό το οποίο έχουμε εντοπίσει είναι ότι κατά την άποψή μας αρκετά από τα χρήματα αυτά δεν αξιοποιήθηκαν σε τομείς οι οποίοι ήθελαν την ενίσχυση του δήμου και θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας, αγαπητοί συνάδελφοι, ιδίως σε ό,τι αφορά την απόδοση των υπηρεσιών του δήμου. Και είδαμε τέλος πάντων να πηγαίνουν σε διάφορους κωδικούς, να μην επαναλαμβάνομαι, και πολλές φορές ακόμη ακόμη την τελευταία στιγμή ασθμαίνοντας κυριολεκτικά να τρέχουμε να κάνουμε κάποια προμήθεια την οποία θα έπρεπε να είχαμε κάνει πριν ένα χρόνο γιατί ακριβώς θα διευκόλυνε και τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και τον δημότη την εποχή της πανδημίας και γιατί το κάναμε την τελευταία στιγμή γιατί έλειγε η προθεσμία που μας έδινε η σχετική νομοθεσία προκειμένου να κάνουμε γρήγορα τις διαδικασίες δηλαδή είχε φροντίσει η κεντρική κυβέρνηση να μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε διαδικασίες πιο γρήγορες και δεν το κάναμε συνάδελφοι και το αφήσαμε για την τελευταία στιγμή και δεν έχει να κάνει τουλάχιστον αυτό το θέμα με το ότι δεν είχαμε προσωπικό στις προμήθειες. Είναι επιλογή, δυστυχώς θα πω εγώ, της διοίκησης του Δήμου, αγαπητοί συνάδελφοι. Θα κλείσω εδώ, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Όταν μας ρωτήσετε για την ψήφο μας θα ψηφίσουμε εκείνη τη στιγμή. Ευχαριστώ. Πάμε στον κύριο Καβαδόπουλα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι εμείς θεωρούμε πως το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της διοίκησης του Δήμου είναι εντελώς σε λάθος κατεύθυνση. Και θα σταθώ σε τρία σημεία. Το πρώτο είναι ότι η διοίκηση του Δήμου βασίζεται στις τακτικές επιχορηγίες του κράτους και δεν έχει βάλει ακόμη τα θεμέλη έτσι μιας επιθετικής πολιτικής, θα έλεγα, και ενός σοβαρού σχεδιασμού για την άκξη των έκτακτων και των ιδίων εσόδων που θα έρθουν, ξέρετε, μέσα από νέες χρηματοδοτήσεις, την αξιοπίσια της δημοτικής περιορισίας που είναι πολύ σημαντικό και την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν έχει καταφέρει και δεν έχει κατορθώσει μετά από δύο χρόνια η διοίκηση να βρει τρόπους να αυξήσει τα έκτακτα και τα ίδια έσοδα, τα οποία θα μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε περισσότερο την κοινωνική δράση του δημοτών μας και να κάνουμε έτσι και επιπλέον έργα. Το δεύτερο που θέλω να στεθώ είναι ότι, και να πω, η διοίκηση του δήμου βασίζεται στην γνωστή τακτική της επιβάρισης των δημοτών με αυξήσεις σε φόρους και τέλη. Έχει μέσα ακριβώς 1.843.000 ευρώ, περίπου επιβαρέθηκαν οι δημότητες στα ανταποδοτικά τέλη μεταξύ του 2019 και 2020, εξαιτίας της αυξήσεις των τελών κατά 45% για το 2020. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το εξής. Ενώ το 2020 έχετε τέτοια αύξη στα έσοδα των ανταποδοτικών τελών, στην έκθεση για το 2ο τρίμινο του 2021, δηλαδή σχεδόν μετά από 6 μήνες, έχει ήδη καταγραφεί ένα έλλειμμα ισοσγείου εσόδων-εξόδων στα ανταποδοτικά της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου. Δηλαδή έχετε τιμολογήσει ήδη 1 εκατομμύριο ευρώ σε δαπάνες παραπάνω από τα μέχρι τώρα έσοδά σας. Είναι αυτά τα νούμερα τα τιμολογηθέντα που σας είχα αναφέρει κύριε Πρωμούσα και δήμαρχε οικονομικών που δεν γνωρίζατε τι ακριβώς είναι. Τώρα, πώς καταφέρατε να έχετε ήδη έλλειμμα ενώ πέρυσι είχατε αυξήσει τα έσοδα, είναι πράγματι πολύ περίεργο και θα έπρεπε έτσι να το αναλύσετε για να δείτε τι θα κάνετε. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτό το κενό, αυτή η τρύπα θα την βρούμε μπροστά μας στην επόμενη συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλει. Σύντομα πιστεύω. Και το τρίτο σημείο που θέλω να σταθώ είναι ότι εδώ και δύο χρόνια η διοίκηση του Δήμου εκτελεί πολύ λίγα και επιλεκτικά έργα. Αυτό λένε τα στοιχεία και η πραγματικότητα. Κάθε χρόνο τα έσοδα και τα έξοδα για επενδύσεις και μελέτες, όπως ανέφεραν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, βγαίνουν πάντα πολύ κάτω από τους στόχους του υπολογισμού. Και αυτό το βλέπουμε και το ζούμε στην καθημερινότητα. Και το περσινό και το φετινό τεχνικό πρόγραμμα υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται με μεγάλες καθυστερήσεις και με μικρό αποτέλεσμα. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην πανδημία, αλλά και στις λάθος προτεραιότητες διοίκησης. Εδώ και δύο χρόνια, η κακή κατάσταση των δρόμων, των πεζοδρομίων, των κοινόχρηστων χώρων, των σχολικών κτιρίων, που το λέμε και το ξαναλέμε και το τονίζουμε, και των σχολικών αυλών και των άλλων τεχνικών υποδομών, μαρτυρούν την αποτυχία της διοίκησης του Δήμου να βελτιώσει πραγματικά την ποιότητα ζωής των δημοτών. Και αν θέλετε, ρωτήσετε τους δημοτές να πούν την γνώμη τους για όλα αυτά. Θα σας μιλήσουν και θα σας περιγράψουν με πολύ χειρότερο τρόπο αυτά που εμείς επισημαίνουμε. Και μέσα σε όλα έχουμε, κύριε Πρόεδρε, και το πολύ σοβαρό πρόβλημα της κατάρευσης του μηχανισμού ίσπραξης εισόδων του Δήμου με την απώλεια ή τη μετακίνηση του προσωπικού, το οποίο έχει ευθύνη η ίδια η διοίκηση, το οποίο πρόβλημα αποδεικνύει ότι δεν αφορά μόνο το 2021, αλλά και το 2020. Δείχνει ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, να το οργανώσετε για να υπάρχει η κατάλληλη αποδοτικότητα και το αποτέλεσμα. Δυστυχώς, κύριε Δήμαρχε, η διοίκησή σας απέτυχε να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες και τις παθογένειες που έχουμε επισημάνει τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες κρατούν κολλημένο τον Δήμο στη στασιμότητα. Όσο επιμένετε σε αυτή την αποτυχημένη οικονομική πολιτική, εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα αποτελέσματα του οικονομικού απολογισμού. Και, κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε εγώ μπορώ να ψηφίσω, είμαι σταρνιτική. Αν όχι, γιατί πρέπει να προηγηθεί ο κ. Καλλανταρίδης, αλλά ευχαριστώ. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ διαβάζω τα οικονομικά στοιχεία για το 2020 ακριβώς, θα έλεγα, όπως θα διαβάζει και θα αντιμετωπίζει ο κ. Καλλανταρίδης. Με τη μόνη διαφοροποίηση όμως, ως πρόεδρο, προς την αναφρά που έκανε για την ανάπτυξη. Είναι σίγουρο ότι τα έσοδα, τα οποία ήρθαν από επιφορηγήσεις για το Covid, είναι μεγαλύτερα και φαίνονται μεγαλύτερα από αυτά που απολέστησαν. Άρα, επομένως, καλύφθηκε και με το παραπάνω, η όποια καθυστέρηση εσόδων έχει ο δήμος ως αναφορά την πανδημία. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι περιμένουμε και άλλα έσοδα στα ανταποδοτικά, λόγω της αύξης των τελών, που σημαίνει ότι είναι πολύ μεγαλύτερα τα έσοδα από αυτά που φαίνονται σήμερα εδώ πέρα, το ομολόγησε στην ερώτησή μου και ο διευθυντής των οικονομικών του δήμου. Εκεί όμως που διαφοροποιούμε είναι, αγαπητή Ελία, τι για το 20 μιλάμε. Η πανδημία ξεκίνησε, ας το πούμε, γερά το Μάρτι του 20. Δηλαδή, μιλάμε για μια χρονιά που για εννιά μήνες ήταν μέσα στην πανδημία. Τι έγινε το 21, τι ανάπτυξη περιμένει να κάνει κανένας, όποιος καιρά ήταν δήμαρχος, τη στιγμή που η ψυχολογία και το όλο κλίμα, είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και πώς θα υπερασπιστούμε και τον τελευταίο συναλλασσόμενο με τον δήμο, ώστε να μην τον πάρει κάτω βόλτα. Λοιπόν, εγώ το διαβάζω για να θυρώσω περίπου, όπως είπε ο κ. Χαλαντάριδες, αλλά το λαμβάνω ότι ήταν μια άχρος διαχειριστική χρονιά, άρα δεν μπορεί να εκστάσει κανείς το αναπτυξιακό βομάτι. Και από ό,τι φαίνεται, ήταν και μια χρονιά η οποία αποτύπωσε αποτελέσματα θετικά. Εκεί που πρέπει να το ξεκαθαρίσω και να το υπερθυμίσω, η διαφωνία μου που ήταν για την αύξηση των δημοτικών τελών, δεν ήταν ανακοίωση. Και αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι ήτανε μια θετική εικόνα. Αυτά. Ο κ. Πατώιας. Α, εγώ είμαι. Λοιπόν, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Εμείς θα μείνουμε στη φιλοσοφία, κ. Πρόεδρε, για αυτή συναλφή, της σημερινής διοίκησης, ό,τι αφορά τα οικονομικά του δήμου. Φυσικά, μια φιλοσοφία που δεν είναι εφεύρεση της σημερινής διοίκησης, αλλά είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων. Και γι' αυτό, φυσικά, κανείς δεν αγγίζει αυτή τη φιλοσοφία και μένουν στα επιμέρους. Αυτή, λοιπόν, η φιλοσοφία στην οποία εμείς μένουμε και παίρνουμε θέση, αποτυπώνεται πεντακάθαρα σε 100 λέξεις τον ταμιακό ακολογισμό που έχουμε επενεισήγηση. Διαβάζω, λοιπόν, αυτές τις 100 λέξεις. Τα ανταποδοτικά τελή και δικαιώματα, δηλαδή τα χαράδια των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών, παρουσιάζουν μια αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα αίτη που οφείλεται στην αύξηση των συντελεστών. Συνεχίζω. Ο δήμος εισπράττει λιγότερα έσοδα από επιχορηγήσεις από το κράτος, δηλαδή. Επίσης, ο δήμος πρέπει να ενισχύσει τον εισπρακτικό του, από τους δημότητες, δηλαδή, μηχανισμό. Θα πρέπει να ενισχύσει τα ίδια έσοδα. Απετείται η διεύρυση της φυρολογικής βάσης. Αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής. Επίσης, συνεχίζω. Οι επενδύσεις αποτελούν μικρό μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού. Ο δήμος δεν αντιλεί πόρους για την εκτέλεση έργων, δημόσια έργα, δηλαδή. Ο δήμος πρέπει να υλοποιεί περιοριστικά τα προγράμματά του. Αυτές οι 100 λέξεις, κύριε Πρόεδρε, από τη συνάδελφη, με κινισμό αλλά και με μεγάλη ομολογωμένος ηλικρίνεια, η διήκηση, φυσικά μημούμενες σε όλες τις προηγούμενες διηκήσεις, διατυπώνει την αντιλαϊκή της οικονομική πολιτική. Γιατί, όταν ένας απολογισμός λέει ξεκάθαρα, ότι δημότη θα σε γονατίσω προκειμένου να μπορέσω να τα βγάλω πέρα, γιατί δεν διεκδικώ χρήματα αυτά που οφείλει το κράτος να μου δώσει, προκειμένου να επιστρέψει ένα μέρος από αυτά που έχει κλέψει, που έχει πάρει το κεντρικό κράτος, αλλά τα κρατάει για να τα δώσει μποναμάδες και επεσχέσια στο μεγάλο κεφάλαιο. Όταν λοιπόν δεν συμβαίνει αυτό και δεν διαμαρτύρεται ένας δήμος, και μάλιστα έχει μια αντιπολίτευση που το σβρώχνει όλο και περισσότερο σε αυτήν την κατεύθυνση, και μπράβο σε αυτήν την αντιπολίτευση, που το ομολογεί, που λέει «Ωρμαδήμαρχε, εμείς είμαστε εδώ», βάρα στα αυτιά τους δημότητες σε ό,τι αφορά τέλη φόρους και χαράσια. Σε ό,τι αφορά φυσικά τις δαπάνες, ένας τέτοιος περιορισμένος δήμος με τέτοια έσοδα από τους δημότητες μονάχα, δεν μπορεί να κάνει παρά μόνο έργα βιτρίνα σαν και αυτά που βλέπουμε. Κατ' ελάχιστον φυσικά δεν αγγίζονται έργα που χρειάζονται αντιπηρικής, αντιπηρικής, αντισησμικής προστασίας. Και επιπλέον φορτώνεται ο δήμος και με έξοδα που έπρεπε να έχει το κράτος όλο και περισσότερο, όπως είναι παράδειγμα η σχολική στέγη οι καθαρίστριες που πληρώνται από το δήμο αλλά ο ακομάτιστος εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίσθησης υπερασπίστε και την κυβέρνηση ότι αυτά τα δίνει το κράτος. Και ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά στο δήμο, από την άλλη πλευρά οι λαϊκές ανάγκες είναι τεράστιες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα να γίνει σε όλα τα επίπεδα στο δήμο είναι πάρα πολλά και δυστυχώς και οι συμπεριβιήκες όπως και οι προηγούμενες δεν δίνουν δεκάρα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των πολλών, τα προβλήματα της λαϊκής υπογένειας. Εμείς φυσικά δεν απευθυνόμαστε στη διοίκηση, δεν απευθυνόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο, απευθυνόμαστε στους συντημότες μας και του λέμε ότι χρειάζεται να ενωθεί, να διεκδικήσει και με αγώνας να απαιτήσει έστω και ένα μέρος από αυτά τα οποία τόσο το κεντρικό κράτος όσο και ο δήμος, ο σημερινός ή προηγούμενος και οι επόμενοι θα τον χαρατσώνουν. Μόνο εκεί βρίσκεται η ελπίδα στον οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματίες, τα συνδικάτα, εμείς σε αυτόν τον αγώνα σε λαϊκή συσπήρωση που το κομμινιστικό κόμμα στηρίζει και υποστηρίζει, δεν το κρύβομαι, δεν τρεπόμαστε να λέμε σε ποιο κόμμα ανήκουμε, θα στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα με όσες δυνάμεις έχουμε και μέσα στο Δηματικό Συμβούλιο, κυρίως όμως στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και όπου αναπτύσσεται έστω και υπερημεκρή δράση και αντίδραση σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Φυσικά όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο προϋπολογισμό δεν το ψηφίζουμε και φυσικά επίσης αυτή μας η θέση δεν ταυτίζεται με την αρνητική θέση και άλλων τυχών παρατάξεων που θα πούν όχι στον προϋπολογισμό, αλλά όμως λένε ένα πολύ μεγάλο ναι στην αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα εφαρμόζει η σημερινή διοίκηση. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Βαλιατζής. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα τοποθετώ και θα ψηφίσω μια φορά. Θεωρώ, επειδή όπως υπόθεκε και από άλλους συναδέλφους, ότι ήταν μια παραδύσκολη χρονιά λόγω και της πανδημίας, ότι θα πρέπει να είμαστε θετικοί απέναντι στον προϋπολογισμό. Τουλάχιστον εγώ θα ψηφίσω θετικά υπέρ του προϋπολογισμού, διότι ο δήμος πρέπει να βγει από ένα τέλμα στήρας αντιπολίτευσης και να μπορέσουμε επιτέλους σιγά σιγά να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Ευχαριστώ. Να θυμίσω στο σώμα ότι είναι ο απολογισμός, όχι ο προϋπολογισμός. Είναι κάποια πράγματα που έχουν γίνει. Κύριε Ξανθόπια. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε σήμερα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλα στην απολογισμό οικονομικό της 2020. Είναι γνωστό ότι η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλο είναι τυπική, μια και σε ό,τι αφορά το ουσιαστικό μέρος της έγκρισης ημείς, που έχει τελειώσει μετά τις επεμβάσεις της χειρουργίας του κυρίου Θοδωρικάκου, καλή του ώρα, στην Οικονομική Επιτροπή. Παρ' όλα αυτά, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλα σε ξαπουλήθηκε να είναι είτε ο Θοδωρικάκος το θέλει, ανεξάρτητα από το αν αυτό βολεύει διοικήσεις και φυσικά τη διοίκηση του Δημοκαβάλα στη σημερινή, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλα είναι το κοριθείο όργανο. Αυτό το οποίο πολιτικά θα αναβερθεί έξω και πέρα από αιτιάσεις του συναδέλφου του κυρίου Ποτόλια, ο οποίος το βλέπει από τη δική του σκοπιά πολύ καλά κάνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μιλών, και μιλών μόνο για μένα κύριε Πρόεδρε, έχει κάνα πρόβλημα να αναφέρει την κομματική του ιδιότητα. Αυτό όμως που είναι σημαντικό σήμερα σε ό,τι αφορά τον απολογισμό και οικονομικό του 2020, είναι αυτό, το γεγονός δηλαδή ποιο, ότι έχουμε έναν δήμαρχο, Καβάλας, ο οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση το Σεπτέριο του 2019, βιαστικά, στην κυροελεξία, στο πόδι, χωρίς καμία αιτιολόγηση, σπέρδι τον Δεκέμβριο του 2019, να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη κάτω από 45%, έρχεται σήμερα, μας υποβάλλει το οικονομικό απολογισμό του 2020, ουσιαστικά εκπρόθεσμα, εκπρόθεσμα τον εισάγηση στην Οικονομική Επιτροπή, εκπρόθεσμα με την Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Άρα, λοιπόν, η όλη διαδικασία, ανεξάρρυτα από το αν είναι τυπικό ή όχι η σημερινή συζήτηση, βασίλει σε μια λογική, η οποία είναι τελείως, μα τελείως έξω και πέρα από ό,τι ορίζει η νομοθεσία, ανεξάρρυτα από το αν, θα έλεγα ότι σε πλανάει και την αυτοδιοικητική λογική θα έπρεπε ένας δήμαρχος με εμπειρία αποσυμβουριάδης, πέντε χρόνια την πολιτεύση, τέσσερα χρόνια την δήμαρχος, με εμπειρία αυτοδιοικητική, θα έπρεπε τουλάχιστον αυτό να το διαφυλάσει ως κόλλινον θαλμού. Έχουμε όμως και κάτι ακόμα. Έχουμε την, θα έλεγα, χωρίς, αβασάνιστα να πω, χωρίς να το μελετήσει, χωρίς να το σκεφτεί. Απάντηση που δίνεται από τον σημερινό δήμαρχο οικονομικών, να λέει τι, ότι ξέρετε, η αιτία για την οποία έχει αυξηθεί το κόστος μισθοδοσίας του ποσοδικού είναι οι σχολικές καθαρίστριας. Αγνοώντας ότι μέσα σε αυτή την έδροσα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει από τις σχολικές επιτροπές, αντιλαμβάνουν τα θεματά αλλά υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έχουν φυτεύσει στην οικονομική επιτροπή, στην αντιδημαρχία οικονομικών και προφανώς θα εντοπίσουν ότι αυτό το οποίο υποστηρίζει ο κ. Προμούζας δεν στέκει με οποιοδήποτε τρόπο, ανεξάρτητα από το αν κάποιοι συνάδελφοι εξακολουθούν να έχουν τη δίκη της οπτικής γωνίας μέτρησης και ερμηνείας των θεμάτων. Η δικαίωμά τους, εγώ δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο ή λιγότερο, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή, ότι ο οικονομικός απολογισμός στερείται κάθε βάσης ορθολογικής σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του δ. Καβάλλας, δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό φαίνεται από το τι επενδύει ο δ. Καβάλλας στα αυξημένα έσοδα τα οποία έχει και σε περίοδο κορονοϊού. Φανταστείτε να μην είμασταν και στην περίοδο κορονοϊού που θα ήταν τα πράγματα και ότι παρ' όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι επιδόσεις του δ. Καβάλλας, διοίκηση του δ. Καβάλλας είναι δυστυχώς μέτρια προσκακές. Και βέβαια δεν αποτελεί για μένα, δεν έχει καμία σημασία η αναφορά, δεν της δίνω βάση, διότι προφανώς έχουν ακουστεί σε αυτή την έδωσα πολλές φορές αποστολέκτη της διοίκησης πράγματα τα οποία δεν στέκουν. Δεν έχουν καμία ουσιαστική βάση και λογική για να αναφέρονται. Διότι το να μου λέει για το 2021, όμως, η δήμαρχος ότι ξέρετε έγινε αυτό το πρώτο τρίμινο, δεύτερο τρίμινο, τρίτο τερίμινο, το δεν λέει τίποτα. Δεν έχει να κάνει αυτό με την Περσινή Κολουνιά. Η τάση, όμως, της Περσινής Κολουνιάς είναι αυτή η οποία δείχνει το στίγμα. Και ποιο είναι το στίγμα? Το στίγμα είναι ότι σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, αυτό το οποίο επέτυχε η διοίκηση του Δήμου Καβάλλας και από τον κ. Μουριάδη είναι τι, να αυξήσει, να ξεπετάξει τα έσοδα του Δήμου Καβάλλας χαλατσώντας τους πολίσμους Καβάλλας, ανέτια, χωρίς καμία αιτιολογία, αλλά και να επιτύχει το πτή. Το ότι στη δομή των επενδύσεων, δυστυχώς, οι επιδόσεις είναι τραγικά και σχνές, είναι κακές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να κατάλαβω πως για κάποιους συνολίχους δεν έχει καμία μα καμία σημασία. Ο οικονομικός απολογισμός, κύριε Πρόεδρε, και κλείνω την τοποθέτησή μου σε ό,τι αφορά το θέμα που συζητάμε, πάσχει στην ουσία του, στη βάση, αλλά και σε οποιαδήποτε προοπτική θα έπρεπε να δίνει που δεν τη δίνει, δυστυχώς, σήμερα στους δημότητες του Δήμου Καβάλλας. Και αυτό είναι που θα δούμε και για το 21. Εύχομαι το 22 να υπάρξει κάτι άλλο, κάποια διαφορετική διαχείριση, για να μπορέσουμε, πριν τέλος, να δούμε ότι κάτι αλλάζει σε αυτό τον Δήμο Καβάλλας. Αυτά, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, ακούγουμε? Ναι, σας ακούμε καλόνικα. Πραγματικά εκκλείσω με από τις θέσεις των συναδέλφων, οι οποίοι είναι σε μια κατάσταση, λες και ζούνε σε άλλη πόλη, λες και ζούνε σε άλλη χώρα, και δεν έχουν επίγνωση ότι η προηγούμενη χρήση ήταν μια χρήση δύσκολη, μια χρήση πανδημίας, παρ' όλα αυτά ο Δήμος Καβάλλας τα κατάφερε. Και τα κατάφερε και οι συναδέλφοι και οι κύριες συναδέλφσες, γιατί ο Δήμος Καβάλλας έκανε μια ορθολογική χρήση των χρημάτων, τα οποία δεν δοθήκανε από εδώ και από εκεί, σε χωρούς και πανηγύρια. Τα εκατομμύρια που δινόντουσαν στη Δημοφέλεια έχουν περιοριστεί, τουλάχιστον στα μισά. Τα εκατομμύρια που δινόντουσαν στους παιδικούς σταθμούς έχουν περιοριστεί. Τα εκατομμύρια που δινόντουσαν σε άλλα νομικά πρόσωπα έχουν περιοριστεί. Και από την άλλη πλευρά, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, ότι τα έσοδα μας για τη χρήση του 2020 λόγω της πανδημίας, για κοιτάξτε λίγο, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο όλοι αναφέρεστε στην εισήγηση του οικονομικού διευθυντή. Και απορώ γιατί αυτά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν τα ανέφερε. Όταν, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε προπολογίσει 826.000 μισθώματα και εισπράττουμε 106.000 και 761.000, βεβαιώνουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε δηλαδή ειστέρηση 760.000 μόνο από τα μισθώματα. Εάν πούμε από τα έσοδα των νεκροταφίων, ενώ έχουμε προπολογίσει 285.000, έχουμε εισπράξει, σε καιρό παδημίας, μόνο 35.000. Τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, που όλοι λέγατε ότι πρέπει στους επαγγελματίες να χαριστούν, ενώ είχαμε προπολογίσει 770.000, εισπράξαμε μόνο 65.000 ευρώ. Κύριε Καλανταρίδη, 780.000 βεβαιωθήκαν ως ανείσπρακτα. Τα πρόστιμα από τον ΚΟΚ προβλεπόταν 1.400, εισπράξαμε μόνο 62. Δεν έχουμε μηχανισμό εισπράξηση των προστήμων και βεβαιωθήκαν 1.283. Τα τέλη παρατηρημούντων με κλειστά ξενοδοχεία, αγαπητοί συνάδελφοι. Με κλειστά καταστήματα, γενομικό διαφέροντος. Ενώ πριν είχαμε προπολογίσει να πάρουμε 220.000 ευρώ, πήραμε μόνο 3.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει κάτι, αγαπητοί συνάδελφοι, και πρέπει όλοι να το αναλογιστούμε. Ότι ο δήμος Καβάλας τα κατάφερε στα δύσκολα. Εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος παρ' όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί δεν βεβαιώσαμε καινούργια τέλη, καινούργια έσοδα. Και από πώς θα τα βεβαιώσουμε όταν είμαστε σε μία κατάσταση πραγματική αποσάθρωσης όλου του παραγωγικού του δήμου μας. Παρ' όλα αυτά, τα έσοδα τα οποία ήρθαν από την κεντρική εξουσία, καλύψανε μεν ένα κενό, αλλά δεν καλύψανε όλο το κενό. Αυτά τα οποία σας αναφέρω είναι χρήματα πολλά. Και αν δεν είχαμε εισπράξει παρελθόντα έτη, δεν θα είμαστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Και αν δεν είχαμε εκείνα τα ανταποδοτικά τα οποία καλύψανε και ένα μέρος, και ένα μέρος από τα ανταποδοτικά, καλύψανε και τις ανάγκες του Covid. Φέτος, δε, η κατάσταση είναι τραγική. Δεν ξέρω εσείς τι γιατί και για τη δήμαρχη των οικονομικών. Εγώ τα παρακολουθώ τα θέματα, βλέπω ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο χτυπώ τον κόδονα του κινδύνου για τον δήμο Καβάλλας. Δεν είναι καλή η κατάσταση των οικονομικών. Παίζουμε με πολύ μικρά ποσά. Της τάξης των 25 εκατομμυρίων, όπου από τα 25 εκατομμύρια τα 10 είναι μισθοδοσία, τα 5 είναι, σας έχω πει ασφαλιστικά τα μία και από εδώ και από εκεί, δεν απομένουν τίποτα. Παρ' όλα αυτά εκτελέστηκαν έργα. Το έργο δηλαδή, στην Αγία Παρασκευή, που ήταν μια έκτατη επιχορίγηση και είναι μέσα σε αυτά τα χρήματα, των εκτάκτων, έχει γίνει έργο. Εκεί πάνω 130 χιλιάδες ευρώ. Δεν το λέει κανένας. Ο είσοδος της Ανατολικής Πόλης είναι ένα έργο, το οποίο φωνάζει ότι ασφαλτοστρώθηκε, έγινε μπλεζοδρόμιση, έγινε μπλεζοδρόμια, έγινε ονοδεύσης, έγινε ηλεκτροποτισμός. Αυτά είναι σημαντικά. Αλλά, αγαπητοί συνάδελφοι στη διοίκηση, πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, να βρείτε πόρους. Και υπάρχουν σημεία όπου θα μπορούμε να εισπράξουμε πόρους. Δέστε τη κινητή τηλεφωνία, δέστε τους παρόχους του ίντερνετ, δέστε την αγκίνητη υπερουσία του δήμου. Να έχουμε χρήματα για να μπορούμε να τα αποξέρθουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Γιατί ο πληθυσμός... Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τα έσοδα, τα οποία έρχονται από την κεντρική επιχορίγηση, μέσω του ΚΑΠ, την επόμενη χρονιά θα είναι εμειωμένη. Και ξέρετε γιατί? Γιατί η απογραφή θα μας δείξει λιγότερους. Και όταν είμαστε λιγότεροι, λιγότεροι θα είναι και οι πόροι. Για αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει ο κίδινος, το σος, το κόκκινο, όχι πορτοκαλί, το κόκκινο που θα πρέπει να προβληματίσει όλους. Σας ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Κι ας κάνουν εστάσεις για το τυπικό. Ο κύριος Πρόμοσας. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξουπήσω λίγο το χρόνο αυτών των τριών λεπτών για να διευθερολογήσω λίγο. Κατ' αρχάς, να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα. Να διαχωρίσουμε τα τακτικά και τα έκτακτα έσοδα. Τα τακτικά έσοδα, πέρα από τις τακτικές απογρηγήσεις, τα έχουν να κάνουν με την σπράξη τελών, ανταποδοτικών, τελών, μισθωμάτων κτλ. Ήταν πραγματικά μια δύσκολη χρονιά, όπως και η Φιτινή, το 2020. Θεωρώ ότι σε γενικές λογές, παρά τις δυσκολίες αυτές, ήταν μέσα στους τόκους του προπολουισμού τα έσοδα. Και για την όποια αισθέριση των εσόδων, υπήρχαν οι λεγόμενες έκτα της πιχορυγής COVID. Οι νούμερα είναι τα συμφανές ότι αξιοποιήθηκαν κατά το μέγιστο δυνατό, έτσι ώστε να διασφαλιστούν και να γίνουν οι δαπάνες που προέκυψαν λόγω COVID και να καλυφθούν μέρος των εσόδων που είχαμε υστερίσει. Από εκεί πέρα, όσον αφορά τα λοιπά έκτακτα έσοδα, που όπως είπαμε είναι και η έκτακτη της επιχορηγήσεις για τις οποίες υποφύλονται καθαρά στην κεντρική διοίκηση, πραγματικά θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Παπαδόπουλο, εγώ όπως πέρα δεν κατάλαβα τι εννοεί, εκτός κι αν ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει, τι εννοεί να αυξήσει η διοίκηση τα έκτακτα έσοδα. Τα έκτακτα έσοδα είναι πέρα από αυτά που ανέφερα της έκτακτης επιχορηγήσεις, είναι δάνεια, δωρεές, κληροδοτήματα, κληρονομιές, έκτακτης επιχορηγήσεις, πρόστιμα, παραβάζεις, αλλά τι απ' αυτό να αυξήσει η διοίκηση και με ποιον τρόπο να το κάνει, δηλαδή ο ίδιος πώς θα το έκανε όλο αυτό. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι εννοεί να παράξουμε κοινωνικό έργο κάνοντας τεχνικά έργα, πραγματικά είναι λίγο πράγματα οξύμορα. Από εκεί πέρα θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές δεδομένης της κατάστασης, η οποία υπήρχε μέσα στον κορονοϊό, και η προηγούμενη χρονιά και η φετημή χρονιά είναι μέσα στα πλαίσια του προοπλογισμού. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρο, εγώ θα απαντήσω, δεν θα μιλήσω προσωπικά. Θέλω να πω το εξής, γιατί είναι καινούργιο σαν τη Δήμαρος και πρέπει να μαθαίνει ακριβώς πώς να διαχειριστεί, για αυτό λέω, για το πρώτο ερώτημα που έχει και την αφιβολία, του λέω ότι υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να επεκταθεί και ο δήμος πρέπει να κινηθεί ώστε να βρει καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία για να φέρει καινούργια χρήματα και περισσότερα. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η κοινωνική πολιτική μέσα από την αξιοποίηση της περιουσίας, από τις επενδύσεις, μπορεί να φέρει νέα έσοδα, αυτά τα νέα έσοδα να μπορέσει να κάνει περισσότερη κοινωνική πολιτική με περισσότερες δράσεις. Κύριε Παπαντόπλου, δεν είναι επί προσωπικού αυτό. Όχι, αυτά είναι οι απαντήσεις που με ζήτησε ο αντιδήματος. Απαντώ συγκεκριμένα σε τα ερωτήματα. Συντομεύτε παρακαλώ. Καλώς, τελείωσα. Όχι, δεν έχω κάτι άλλο να πατήσω, ευχαριστώ. Λοιπόν, κυρία Βακυρτζή. Ο κύριος Βογιατζής. Ο κύριος Βογιατζής, έχει πει. Όχι. Ο κύριος Γουνελάς. Ο κύριος Γουνελάς. Δεν είναι εδώ. Ο κύριος Γραμμένος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Δελικάρης. Κύριε Δελικάρη. Όχι, όχι ο κύριος Δελικάρης. Η κυρία Δρακονάκη. Ο κύριος Δράκος. Κύριε Πρόεδρε, να διακόψω. Ποιος είναι, ναι κύριε Γουνελάθ, πείτε μας. Όχι. Όχι. Ο κύριος Ιακοβίδης. Ναι, ναι. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Αρνητικός, κύριε Πρόεδρε. Η κυρία Ιασιφίδου. Αρνούσα, πρόεδρε. Ο κύριος Καλανταρίδες. Πώς γνωστόν, κύριε Πρόεδρε, στην Οικονομική Επιτροπή ήμουν θετικός. Διαμαρτυρώμενος όμως για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε την αναβολή της συγκεκριμένης συνειδρίας την προηγούμενη φορά θα είμαι παρόν, ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Κηλαϊδάκης είναι εκτός. Ο κύριος Κηλαϊδάκης. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Θετικός, ναι. Ο κύριος Πουνάκος. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Λαζαρίδης. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μαυρίδης. Όχι, ο κύριος Μαυρίδης. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Ο κύριος Μουτσάκης. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μούτιας. Όχι. Ο κύριος Σανθόπουλος. Αρνητικός, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Σωτήρες Παπαδόπουλος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Αρνητική είμαστε, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βαγκέφτη Παπάς. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Ναι. Ο κύριος, εγώ, θετικός. Ο κύριος Ποτόλιας. Όχι. Ο κύριος Προμούσας. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Πουρσαέφ. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Σταυρίδης. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Τελίδης. Παλαιόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Καπανίδης. Παρ' όν. Ο κύριος Κουφαντζής. Παλαιόν. Παλαιόν. Και ο κύριος Χρόνης. Κύριε Πρόεδρε. Παλαιόν, κύριε Πρόεδρε. Παλαιόν, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε Διαζώσης πόση είναι? Που να ακούω πως είμαστε και την άλλη φορά είμαστε, να ξέρεις. Τρία άτομα είναι μόνο Διαζώσης. Καναπεδάτη να μη μιλάνε, οι καναπεδάτης στους καναπέδες. Μου άρεσε που έγινε όλη η φασαρία. Μόνο ο γραμμένος προσθέθηκε. Μπράβο, μπράβο τον κύριο γραμμένο. Μπράβο. Είναι στο κέντρο, μπορεί εύκολα να κινείται. Ο κύριος Μαυρίδης είναι παρόν, ο κύριος Δηλικάρης εδώ. Ο κύριος Κουφαντζής. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι. Καλώς τον δήμαρχο. Πού είσαι ρε δήμαρχη, εσύ? Πού είχαμε κρυμμένο και βγήκες τώρα... Τα αποτελέσματα, παρακαλώ κυρί, τα αποτελέσματα... Εγκρίνεται το θέμα, κατά πλειοψηφία 14 ναι, 10 όχι, 7 παρόν. Εγκρίνεται, λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Ελπίδι μου να βαγείτε λήξη. Λήξη της συνεδρίας. Θα τον απολαύσουμε τον δήμαρχο σε λίγο μήνα. Γιατί μας δείχνει, κύριε Πρόεδρε, εδώ λέτε 31 νούμερα, 31 ό,τι παρακολουθούν και είναι 28. Πώς γίνεται αυτό? Κύριε Κουνάκο, τα νούμερα που βλέπετε εκεί δεν είναι όσοι δημοτικοί συμβουλή είναι μέσα. Δημοτικοί, κύριε Κουνάκο, είναι ένα χρόνο να το κάνουμε αυτό. Όχι, όχι, το 28 είναι μικρότερο από το 30. Μην ανησυχείτε. Δεν ανησυχούμε, απλώς να ξέρουμε τι γίνεται. Να ξέρουμε ποιοι είναι. 28, κύριε Κουνάκο, είναι εδώ με τηλεδιάσκεψη. Αλλά δεν είναι όλη η δημοτική συμβουλή. Και είναι και κάποιοι, 5-6, είναι στο δημοτικό συμβούλιο, εγώ. Μάλιστα. Καλώς, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Ήδη έχει παρέλθει η ώρα 7 που θα ξεκινούσε η συνεδρίαση. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουμε τώρα απευθείας. Νομίζω δεν χρειαζόμαστε κάποιο διάλειμμα. Είναι η 28η συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου. Να πάρουμε παρουσίες λίγο γρήγορα και να ξεκινήσουμε. Η κυρία Βακυρτζή είναι εδώ. Ο κύριος Βακυρτζής. Ή να πω, θα μπεις σε λίγο από τη μηδοτή σου, θα μας πει όμως. Ο κύριος Βέρος. Όχι. Ο κύριος Βογιατζίδης. Μπράβο. Άστοιμοι. Ο κύριος Βογιατζής, ναι. Εγώ πρώτα. Ο κύριος Γουνελάς. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Γραμμένος είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Δελικάρης είναι εδώ μαζί μας. Η κυρία Δρακονάκη. Παρούσα, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Δράκος. Ο κύριος Ιακοβίδης είναι εδώ. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Παρόν, πρόεδρε. Η κυρία Ιουσιφίδου. Παρούσα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Καλπακίδης. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκος. Παρόν. Ο κύριος Φαλασίδης. Παρόν. Ο κύριος Μαυρίδης. Παρόν. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Παρόν, πρόεδρε. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν, πρόεδρε. Ο κύριος Μουρτασάγας. Όχι. Ο κύριος Μούτιας. Παρόν. Ο κύριος Σανθόπουλος είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Παρόν. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος είναι εδώ. Ο κύριος Βαγγέλης Παπάς. Εδώ. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Πετρόπουλος εκεί Πανασθενής. Ο κύριος Ποτόγιας. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Προμούσας. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Πουσαεύ. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Σαφίδης. Παρόν. Ο κύριος Σωτυριάδης. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Η κυρία Τσανακά. Όχι, ο κύριος Τσαπανίδης. Και Τσαπανίδης δεν σας ακούμε. Βλέπω ότι προσπαθείτε να πάρετε το λόγο. Σας βάζω παρόν. Παρόν, παρόν είμαι. Ο κύριος Κουφαντζής είναι εδώ. Και ο κύριος Χρόνης. Παρόν, πρόεδρε. Έχοντας λοιπόν απαρτία, πριν ξεκινήσω να εκφράσω θέλω και εγώ και εκ μέρους του σώματος και εκ μέρους όλων, πριν δώσω το λόγο στο δήμαρχο να εκφράσω τα συλλυπητήρια του σώματος όλων, τα προσωπικά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαρίας Φρεντεσκάκη. Πραγματικά η απώλειά της ήταν κεραυνός εν ευθρία θα έλεγα. Μας λείπησε όλους γιατί πέραν της ακαιρότητας του χαρακτήρα της, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος βοήθησε την τοπική αυτοδιοίκηση και βοήθησε γενικότερα την κοινωνία της Καβάλλας. Ας είναι λαφρή το χώμα που τη σκεπάζει, θα δώσω το λόγο στο δήμαρχο να πει κάτι για το θέμα και θα ήθελα να τηρήσουμε ενός λεπτούς υγιή της μνήμης της Μαρίας Φρεντεσκάκη. Κύριε δήμαρχε. Θα είναι πολύ σύντομος και εγώ με τη σειρά μου θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου. Είναι μια μεγάλη απώλεια για το δημοτικό συμβούλιο αλλά και για την τοπική κοινωνία. Η Μαρία Φρεντεσκάκη, τόσο με το ήθος της όσο και με την εργατικότητά της. Επίσης θέλω να προτείνω, ήταν και η κυρία Δρακονάκη εχθές, το νομικό πρόσωπο έχει παραχωρήσει ένα χώρο στο Σύλλογο Νέων Αυτιστικών Παιδιών σε ένα χώρο που κάποτε ήταν το αρχείο του νομικού προσώπου και τώρα πλέον ήταν άδειο οπότε φτιάχτηκε ένας χώρος για τον Σύλλογο αυτόν, στο κτίριο αυτό το οποίο το είχε υποδείξει για πρώτη φορά η κυρία Φρεντεσκάκη στον Σύλλογο, να δώσουμε το όνομά της. Θα έρθει όμως και η εισήγηση και νομίζω ότι όλοι θα είμαστε θετικοί σε αυτό. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ το λόγο για δύο λεπτά. Ναι κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα θα έλεγα της πολιτικής είναι ένας χώρος ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ανθρώπους οι οποίοι που πολλές φορές πραγματικά σημαδεύουν τη ζωή μας. Είχα τη πολύ μεγάλη χαρά, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της θυτιάς μας να γνωρίσω πραγματικά από κοντά την κυρία Φρεντεσκάκη, τη Μαρία και μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής κοινωνίας. Να γνωρίσω πραγματικά από κοντά την κυρία Φρεντεσκάκη, τη Μαρία και μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της κοινής μας πορείας να τον ζήσουμε στο ίδιο χώρο, στο ίδιο γραφείο, μιας και μοιραζόμασταν τον ίδιο χώρο. Αυτό λοιπόν μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω πραγματικά ποια ήταν η Μαρία Φρεντεσκάκη. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίον πραγματικά σάβημαζα για τη συνέπεια, το κουράγιο, την επιμονή και την υπομονή. Ήταν πολλές φορές ο άνθρωπος που αναλάμβανε να φέρεις πέρας δουλειές, θα έλεγα ειδικών αποστολών, για ειδικές αποστολές να το πω έτσι. Ειδίως όταν ήταν στον κοινωνικό τομέα θα έλεγα ότι έλαμψε η Μαρία. Δεν υπήρχε άνθρωπος ο οποίος να βρεθεί στο γραφείο και να μην ασχοληθεί μαζί του μέχρι να φέρει πέρας τη δουλειά, να βρει λύση στο πρόβλημα, να τρέξει εκεί που ήταν το πρόβλημα. Πιστεύω ότι θα λείψει όχι μόνο σε μας, αγαπητοί συνάδελφοι, όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο στην οικογένειά της, αλλά και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους βοήθησε πραγματικά μέσα από την καρδιά της. Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ να τηρίσουμε ενός λυπούς υγιή στη μνήμη της Μαρίας Φρατσκάκη και να ευχηθούμε να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της πανδημίας. Ευχαριστούμε πολύ. Η ζωή όμως συνεχίζεται αλίμονο σε αυτούς που φεύγουν, αλλά όσοι μένουν πρέπει να συνεχίσουν και να εργάζονται με ζήλο και να προοδεύουν την κοινωνία. Καλωσορίζουμε τον κύριο Κουφαντζή, τον κύριο Κουφαντζή Χαράλομπου, ο οποίος παίρνει τη θέση της κυρίας Φρατσκάκη σε μία άσχημη μέση κυρία. Κύριε Κουφαντζή, θεωρούμε όμως ότι μπορείτε να προσφέρετε πάρα πολλά αφενός στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε όλο το δήμο με τις ενέργειές σας και την άποψή σας. Καλώς ήρθατε, είστε παϊός γνώριμος, γνωρίζετε τις διαδικασίες και ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια αρμονική συνεργασία για το καλό της πόλης μας. Να είστε καλά, καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ πολύ Πρόεδρε και ελπίζω να μπορέσω να πληρώσω το κενό που δεν αναπληρώνονται φυσικά με τίποτα, και να θυμίσω τουλάχιστον τη θέση που αναλαμβάνω στη θέση της Μαρίας. Λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε τα εκτός ημερίσιας διάταξης θέματα και ρωτήματα, θα σταθώ σε μία επιστολή που παρέλαβα από τον κ. Ποτόια που έχει να κάνει με τις αυξήσεις γενικότερα σε προϊόντα και αγαθά. Θα μας την αναλύσετε κ. Ποτόια αργότερα για το κύμα αυξήσεων που αρχίζει να ταλανίζει όλη την κοινωνία και θα το βρούμε όλο το χειμώνα μπροστά μας. Και επίσης να σταθώ λίγο περισσότερο σε μία επιστολή που παρέλαβα σήμερα το μεσημέρι από την κ. Τσανάκα σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση και τον τρόπο που γίνεται. Στην επιστολή την οποία έχει επισταλεί σε όλους σας. Ουσιαστικά κ. Τσανάκα κρίνει όσους δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στη διαζώση συνεδρίας ή σε όσους θα συμμετάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Ζητάει από τον πρόεδρο να παρατυπήσει ουσιαστικά και μας απειλεί στο τέλος ότι σε κάθε ψηφοφορία θα ζητάει ατομική ψηφοφορία ακολουσιεργώντας τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αφορμή λοιπόν αυτή την επιστολή θέλω να ευχαριστήσω όσους αγαπητούς συνάδελφους γρήγορα απάντησαν με την πρόθεση τους να συμμετάσουν στη διαζώση συνεδρίας ή όχι έτσι ώστε να μπορέσουμε τάχιστα να οργανώσουμε το χώρο, τον εξοπλισμό του χώρου και τις διαδικασίες όλες για να δούμε πού θα κάνουμε τη συνεδρία, αν θα την κάνουμε εδώ ή αν θα την κάνουμε στο χώρο της Δημοτικής Διβλιοθήκης. Πολλές φορές έχει σημανθεί από μένα η επιθυμία να είναι ανοιχτές οι κάμερες αν όχι σε κάθε συνεδρία στις περισσότερες εξ' αυτών. Η προτροπή λοιπόν είναι δεδομένη, αυτονόητη και συνεχής. Κυρίως είναι θέμα σεβασμού προς το σώμα, το να βλεπόμαστε. Εμείς ερχόμαστε εδώ κατά όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Είμαστε μόνιμα στην έυσα κάποιοι σύμβουλοι, οι οποίοι δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα να από το σπίτι τους ή το χώρο τους να συμμετάσουν μέσω τηλεδιάσκεψη, μέσω τηλεφώνου ή κάποιου άλλου πρόσφορου μέσου. Παρ' όλα αυτά, εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του καθενός, η οποία βέβαια περιλαμβάνει και τη δυνατότητα να έχει το τεχνικό εξοπλισμό, να έχει τον κατάλληλο υπόλογιστή tablet, να έχει την κατάλληλη ταχύτητα internet ή να έχει την κατάλληλη τηλεφωνική συσκευή, αν όχι μία απλή συσκευή. Η εγκύκλωση λοιπόν καλύπτει τη τηλεδιάσκεψη και όχι την εικόνα τηλεδιάσκεψη, το video conferencing, όπως λέγεται. Δεν προβλέπονται δυστυχώς κυρώσεις, κυρία Τσανάκα, και αγαπητοί συντάκτες της επιστολής αυτής. Πραγματικά με εξέπληξε αυτή η επιστολή, γιατί θεωρώ πως όλοι θέλουμε να είμαστε και να βλεπόμαστε, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, εγώ θέλω να σας βλέπω όλους, αλλά καλώς ή κακώς δεν μπορώ να σας υποχρεώσω. Θα προτιμούσα να είμαστε περισσότεροι σήμερα εδώ, κατανοώ το φόβο, όπως επίσης κατανοώ και το γράμμα του νόμου. Να σας θυμίσω ότι η κυρία Τσανάκα είχε ζητήσει αρχές Αυγούς, να κάνουμε διαζώσεις και δύο εβδομάδες μετά, δυστυχώς, μάθαμε αυτό για την κυρία Φραντεσκάκη. Θα παρακαλούσα να είμαστε προσεκτικοί στους λόγους μας, να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τη λειτουργία του Λοιμωτικού Συμβουλίου και όχι να κολλησιεργούμε ή να δημιουργούμε προσχώματα και προβλήματα στη λειτουργία του, γιατί πραγματικά υπηρετούμε τον Καβαλιώτικο λαό από τη θέση που είναι ο καθένας μας. Και πρέπει να σεβόμαστε αλλήλη. Δεν θέλω να σταθώ παραπάνω εδώ, θα προχωρήσουμε και θα δώσω το λόγο στον κύριο Δήμαρχο. Θα προχωρήσουμε στα εκτός αμυριστίας. Ωραία. Κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Τα δύο θέματα τα οποία έχω, κύριε Δήμαρχο, έχουν να κάνουν με τις σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα κάποια προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει και δεν βλέπω να υπάρχει λύση. Πρώτο θέμα, λοιπόν. Οι καινούργοι διευθυντές της σχολικής μονάδας έχουν αναλάβει υπηρεσία εδώ σχεδόν και ένα μήνα. Λοιπόν, εδώ σχεδόν και ένα μήνα δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν την κάρτα, την χρεωστική από την τράπεζα πείραιος προκειμένου να καταφέρουν να πληρώσουν για τις προμήθειες που κάνουν για τις σχολικές μονάδες. Από την άλλη πλευρά, οι σχολικές επιτροπές πραγματικά δεν ξέρω τι κάνουν. Είναι αυτές οι οποίες πρωτίστως θα έπρεπε να ασχοληθούν με το θέμα, μαδί με τους διευθυντές, γιατί θα πρέπει να είναι και αυτοί παρόντες, για να επιλύσουν το θέμα. Δείτε το σας παρακαλώ, γιατί δεν γίνεται επί ένα μήνα να παίρνουν χωρίς να πληρώνουν. Έτσι, για όλα τα πράγματα υπάρχει μια υπομονή, όπως καταλαβαίνετε και οι προμηθευτές, μέχρι κάποιου σημείου θα το κάνουν αυτό. Μετά θα υπάρχει πρόβλημα. Το δεύτερο θέμα είναι το εξής, πάλι με τις σχολικές επιτροπές. Έχουν θέσει όριο εξόδων αναμήνα χίλια ευρώ. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω, από τη στιγμή που εμπιστεύονται τους διευθυντές στο να κάνουν τα έξοδα, και από τη στιγμή που τα χρήματα τα οποία θα πάρουν οι διευθυντές είναι συγκεκριμένα, δύο, τρεις χιλιάδες ευρώ, τόσα τους δίνουν συνολικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο υπάρχει το όριο εξόδων αναμήνα. Και θα σας πω τι πρόβλημα δημιουργείται. Θέλει ένα σχολείο να αγοράσει ένα φωτοτυπικό το οποίο κάνει 1.500 ευρώ. Πείτε μου σας παρακαλώ, όταν του λέει δεν θα ξοδέψεις πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, πώς θα το πληρώσει. Πρόβλημα. Δείτε το σας παρακαλώ και αυτό. Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με το εξής κύριε Δήμαρχε. Θα πρέπει να δούμε λίγο τον φωτισμό ο οποίος υπάρχει στον χώρο του παρκουειρών μπροστά από το Δημαρχείο και στο κτήριο της τεχνικής υπηρεσίας. Πραγματικά όταν περνάει κάποιος από εκεί το βράδυ είναι μέσα στα μαύρα σκοτάδια. Δίπλα το καινούργιο κτήριο η παλιά μουσική που έχει γίνει καταπληκτικό και εκεί το ίδιο πράγμα. Δείτε το σας παρακαλώ είναι ένας καταπληκτικός χώρος με καταπληκτικά κτήρια τα οποία τα κρύβουμε. Να μην τα δει κανένας. Δεν ξέρω από τι τα φυλάμε. Και έρχομαι λίγο στα δύο πιο σημαντικά θέματα θα έλεγα. Το πρώτο έχει να κάνει με το κτήριο του Γυμνασίου Κρινίδων. Με ταβαΐων και Κλάδων κύριε Δήμαρχε μαζί με τον κύριο Περιφερειάρχη ανακοινώθηκε ότι θα μπει σε πρόγραμμα. Εγκρίθηκε όντως το πρόγραμμα. Και τι κάνει ο δήμος την ίδια στιγμή. Βάφει όλο το κτήριο. Και πραγματικά αναρωτιόμουν τώρα τι είναι αυτό το οποίο συμβαίνει. Και για καλή μου τύχη θα πω γιατί νόμιζα ότι μόνο εγώ το αναρωτιόμουν. Τελικά άρχισα να με ρωτάει και ο κόσμος γιατί το βάφουν το κτήριο. Αφού σε ένα χρόνο θα το διαλύσουμε θα τα κρύψουμε όλα. Πραγματικά νομίζω ότι μία εξήγηση την αξίζουμε. Το κάναμε δηλαδή για τα μάτια του κόσμου. Γιατί κυριολεκτικά νομίζω ότι αυτή η παρέμβαση είναι για τα μάτια του κόσμου. Δώσαμε ένα κάρο χρήματα να βάψουμε ένα κτήριο. Το οποίο σε ένα χρόνο θα το διαλύσουμε. Θα τα ξανακάνουμε όλα από την αρχή δηλαδή. Με συγχωρείτε αλλά αυτά για μένα είναι τσάπα χρήματα. Έπεσε η πρώτη ψυχάλα και μπήκαν νερά στο κτήριο. Από αυτά που δεν φροντίσαμε να κάνουμε για μερικές εκατοντάδες ευρώ. Ποια ήταν αυτά? Να βάλουμε λάστιχα στα παλιά κουφώματα. Αντί να δώσουμε μερικές χιλιάδες ευρώ δεκάδες πιθανόν για να το βάψουμε. Με μερικά κατοστάρικα θα κάμενα με παρεμβάσεις κοντά στις άλλες που γίνανε. Γιατί όντως γίνανε παρεμβάσεις που χρειάζονταν. Να τα πούμε όλα. Αλλά δεν έγινε το κυρίαρχο. Έριξε μια ψυχάλα και πλημμύρισε το κτήριο. Και από τα κουφώματα και από τη σκεπή. Πραγματικά αν όντως έγινε μόνωση τώρα δεν το ξέρω. Θα μας το πείτε εσείς κυρία Κοβίδη. Προφανώς το έργο είναι άκυρο. Άστοχο δεν έπιασε τίποτα. Μπήκαν νερά στις έυσους ξανά. Και κλείνω κύριε δήμαρχε. Θα πρέπει τώρα να δούμε πού θα πάνε οι μαθητές όταν ξεκινήσει το έργο. Μην το αφήσουμε για τελευταία στιγμή. Γιατί είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Θα πρέπει να βρούμε στέγοι για 250-300 μαθητές. Όταν ξεκινήσει το έργο. Γιατί δεν μπορούν να είναι μέσα στο σχολείο και να τρέχει το έργο ταυτόχρονα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύλογα ερωτήματα βάλετε ο κ. Καβανταρίδης. Εμείς τοποθετήθηκαμε πάρα πολλές φορές. Αλλά ποτέ δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Γιατί δεν είναι μόνο στη διάρκεια της κατασκευής κ. Καβανταρίδη. Είναι και μετά τι ακριβώς θα γίνει. Και αν θα χωρέσει η συστέγαση των δυο σχολειών. Και τα λοιπά. Κύριε Πρόεδρε. Θα σταθώ σε ένα θέμα. Το οποίο θα αναφερθώ σε μια διαδικασία. Για την ανάθεση ενός λογισμικού. Που έγινε σε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Και θα ήθελα κάποιες ερωτήσεις. Έχω τα έγραφα μπροστά μου. Και θέλω να λέω συγκεκριμένα πράγματα. Για να καταλάβετε πρώτον την διαδικασία. Και στο τέλος θα κάνω και ερωτήματα. Ξεκινάω και έχω μπροστά μου. Έτσι το πρωτογενή αίτημα. Που έγινε ένα αίτημα από την υπηρεσία. Προς την διοίκηση. Για μίστος εξειδικευμένης μηχανογραφικής εφαρμογής. Για τις οικονομικές υπηρεσίες. Αυτό έγινε στις 16-19. Τώρα του 2021. Περίπου 40.000 ευρώ ήταν το ύψος. Της μίστος. Μέχρι τέλος του χρόνου. Για τέσσερις μήνες αν δεν κάνω λάδος σημείο. Να το θυμάμαι από έξω. Τώρα βέβαια υπολείπονται λιγότεροι από τέσσερις μήνες. Αλλά τέλος πάντων δεν έχει αλλάξει το νούμερο. Αλλά είναι λεπτομέρεια αυτό. Άρα το Σεπτέμβριο είχαμε ένα συγκεκριμένο αίτημα από την υπηρεσία. Σε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Και αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία είναι εκτός καβάλας. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι έχω έναν άγραφο μπροστά μου. Στις 22.9 του 2021. 10 η ώρα το πρωί. Έχουμε την ανάρτηση του εττήματος στο Κυμδύση. 10 η ώρα το πρωί στις 21.9. Στη συνέχεια της διαδικασίας. Στην ίδια μέρα στις 21.9 του 2021. Στις 12.34. Έχουμε την έγκριση εττήματος στο Κυμδύση. Συνεχίζουμε την ίδια μέρα. Στις 21.9 του 2021. Στις 14.34. Και 12 δευτερόλεπτα. Δηλαδή της ίδιας μέρας. Ξανατονίζω. Και δημοσιεύεται η προκήρυξη στο Κυμδύση. Για να πάρει τη συγκεκριμένη ανάθεση η εταιρεία. Και στο τέλος για αυτή τη διαδικασία. Έχω να πω ότι το κείμενο μέσα της προκήρυξης αναφέρει. Ότι η καταληκτική μοιρομηνία λύγει δηλαδή η πρόσκληση. Την επόμενη μέρα σε λίγες ώρες δηλαδή. Από τις 2.30 που ήταν η ανάρτηση. Παρά την επόμενη μέρα στις 9.30 το πρωί. Της επόμενης μέρας. Εδώ έχω να πω το εξής μέχρι τώρα. Το πρώτο που θέλω να πω. Είναι μια διαδικασία που σε άλλες περιπτώσεις. Μόνο αυτή η διαδικασία μέχρι το σημείο που ανέφερα. Μπορεί να κάνει και 6 μήνες. Και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που γνωρίζω. Που ήδη έχουν γίνει σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ τώρα, όπως βλέπετε. Διακαιρίσα τη μέση μέσα σε μια μέρα. Ενώ υπάρχει μια διαδικασία σε άλλες περιπτώσεις. Που μπορούν να κάνουν μήνες. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι. Δε λέω να μην γίνει σε μια μέρα. Αλλά θα ήθελα να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό το βάζω σαν παρένθεση. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι. Ήθελα να ρωτήσω στο δήμαρχο. Αν έχει κάποια σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ήθελα να την εξυπηρετήσω τόσο γρήγορα. Και το ρωτώ γιατί. Γιατί πρώτον. Ποστίζει κάτι 40.000 ευρώ. Και είναι μια συγκεκριμένη εταιρεία. Που η προετοιμασία μόνο. Για να μπορέσεις να συμμετέχεις σε ένα τέτοιο. Να κάνεις μια προσφορά. Θέλεις το λιγότερο. Να μην πω δύο μήνες. Αλλά το λιγότερο 30 μέρες με 40. Εδώ βλέπουμε ότι συγκεκριμένη εταιρεία. Ήταν προσυμφωνημένο. Ήταν έτσι ώστε να έρθει τη συγκεκριμένη η ώρα. Και την άλλη μέρα να πάρει τη δουλειά. Και το δεύτερο που λέω αυτό. Για να δούμε αν πραγματικά. Αν την ξέρετε και γιατί ήθελα να την εξυπηρετήσω. Σε αυτή την εταιρεία κύριε Δήμαρχε. Το δεύτερο είναι ότι. Αυτή η εταιρεία. Δεν είναι τοπική επιχείρηση. Δεν είναι από την Καβάλα. Και είπα εκτός Καβάλας το είπα έτσι. Χωρίς να δώσω το στίγμα. Αλλά είναι και πολύ μακριά εκτός Καβάλας. Είναι δυνατόν ο δήμαρχος Καβάλας να λέει ότι στρίζει την τοπική αγορά. Και οι επαγγελματίες να βγαίνουν έξω. Και μάλιστα και μερικοί να λένε. Και να είναι θετικό πρόσημος στην εξέλιξη της διοίκησης. Όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες. Τα ίδια στη Δημοφέλεια. Τα ίδια στη ΔΕΚ. Παντού αναθέσεις. Τα διαδικασίες εκεί που θέλουμε και όπως θέλουμε. Και βέβαια πάλι θα επικαληστώ για τον δήμαρχο που λέει ότι υπάρχουν οι άξιοι και οι καλύτεροι που είναι και φίλοι μου. Ήθελα όμως διαφρυνήσεις για τη συγκεκριμένη ιτερία. Και κλείνοντας. Και γιατί 40.000 για μίστοση σε μια επιρρυσία. Η οποία αυτή η μίστοση θα λήξει μέχρι τέλος του χρόνου. Και δεν ξέραμε τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο. Και γιατί όχι η αγορά του συγκεκριμένου λογισμικού. Και κλείνοντας κύριοι συνάδελφοι για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει. Πέρα από την διαδικασία και αυτά που σας τα είπα ξεκάθαρα και είναι με στοιχεία. Θέλω να ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα στην υπηρεσία. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα στην υπηρεσία τώρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό. Όταν μπαίνει σε μια διαδικασία να μισθώσει σε ένα καινούργιο λογισμικό. Το οποίο λογισμικό κυρίες συνάδελφοι υπάρχει στο Δήμο Καβάλας. Έχει λογισμικό ο Δήμος Καβάλας. Και μπαίνουμε στη διαδικασία ώρα να νικιάσουμε σε μια εταιρεία που ο δήμαρχος θέλει να με δώσει εξήγησης. Και να νικιάσουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Το οποίο δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά. Γιατί από τη στιγμή που υπάρχει λογισμικό μπορεί κάλλιστα να εκπαιδευτεί προσωπικό του Δήμου και δεν υπάρχει λόγος ούτε να αγοράσουμε και δεν υπάρχει λόγος ούτε να μισθώσουμε. Και να πω και κάτι άλλο για να πάω λίγο παρακάτω. Να ξέρετε ότι έχω κάνει και έρευνα. Αυτό το συγκεκριμένο λογισμικό κυμαίνεται η τιμή του από 6,5 χιλιάδες ευρώ μέχρι 9. Η αγορά του όχι η μίσθωση. Εδώ μιλάμε για μια μίσθωση κάποιων μηνών. Δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα και μια τερία εκτός Καβάλας. Αυτά είναι ποτάκουστα που συμβαίνουν στο Δήμο Καβάλας αυτά τα δυο χρόνια. Και θέλω πραγματικά να μου δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ο Δήμαρχος Καβάλας και να μου εξηγήσει από τη στιγμή που υπάρχει λογισμικό στο Δήμο Καβάλας. Και μη μου πει κανένα έξυπνο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος ότι υπάρχει πρόβλημα ή δεν μπορούμε ή δεν κάνουμε. Γιατί όλα τα προβλήματα ή οποιαδήποτε αναφορά θα μου κάνουν ανεπροσεχτική διότι σε καμία εισήγηση μέσα δεν έχει να πει κάποιος ή η υπηρεσία ότι κοιτάξτε να δείτε υπάρχει πρόβλημα με το λογισμικό του Δήμου Καβάλας. Άρα θα πάμε σε μια νέα αγορά. Άρα καταλυγώντας θέλω να πω δεν υπάρχει καμιά ιδιολογία και θέλω να μου εξηγήσετε γιατί πάτε σε αυτή τη μίσθωση το 40.000 ευρώ περίπου. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Φαπάς. Κύριε Πρόεδρε μία απλή ερώτηση. Μάλλον μια επισήμασή ενός κινδύνου. Μεταχώμενος από τη δουλειά μου σήμερα το μεσημέρι προς το σπίτι για το Δημοτικό Συμβούλιο στο ύψος του στα σπραχώματα εκεί ακριβώς που είχε δημιουργηθεί το προσωρινό κέντρο προσφύγων στο δρόμο επάνω τρεις αγελάδες. Θα ξαναγυρίσουμε πάλι σε θύματα. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει. Ο αρμόδιος εκεί αντιδήμαρχος ας πάει να μαζέψει αυτές τις αγελάδες γιατί πάλι ο φωτισμός εκεί είναι πολύ σκοτεινός και μιλάει για τον παλιό επαρχιακό δρόμο. Τώρα τον τρελάνε πολύ γιατί υπάρχουν έργα επάνω στην Εγνατία και καταλαβαίνετε ότι επειδή χειμωνιάζει και γρήγορα ότι δεν θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων αλλά θα κυνηγεύσουμε και πάλι. Ευχαριστώ πολύ κύριε Παππά. Ο κύριος Ποτόιας. Ναι κύριε Πρόεδρε μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης με τρία μνημόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού και μετά από δύο χρόνια πανδημίας που πάλι γονάτισαν οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες. Έχουμε μία επίθεση ακρίβειας το τελευταίο διάστημα που πραγματικά κάνει τις λαϊκές οικογένειες να βογκάνε. Και αυτή η πολιτική φυσικά έχει ένα συγκεκριμένο στόχο και μία συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και τα μνημόνια και η πανδημία αλλά και αυτή η ακρίβεια γίνεται για να μεταφερθεί χρήμα να το πω έτσι απλά από τους πολλούς τους λίγους. Αυτό είναι το ζήτημα αυτό είναι το μυστικό αυτής της πολιτικής και φυσικά αυτή η πολιτική εφαρμόζεται γιατί κυριαρχούν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν σαν προτεραιότητα πως θα εξυπηρετήσουν τους λίγους τους πολύ πλούσιους. Να μην πω το κεφάλαιο και παρεξηγέστε. Αυτή η ακρίβεια όμως κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε θα επηρεάσει όπως αντιλαμβάνεστε τουλάχιστον εμείς αυτό εκτιμάμε και τις δραστηριότητες του Δήμου. Θα φέρω ορισμένα παραδείγματα ας πούμε το ελεκτρικό ρεύμα η αύξηση η τεράστια που είναι αυξήσεις οι οποίες οφείλονται στην πολιτική τη δημοκρατική της απελευθέρωσης του ρεύματος που έφερε αυξήσεις από τη στιγμή που ξεκίνησε η απελευθέρωση της ενέργειας θα τιμωρώ για 150% με πολλές οικογένειες να βλέπουν τα σπίτια τους χωρίς ρεύμα, με 800 την ημέρα διακοπές ρεύματος γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Αυτή η κατάσταση λοιπόν θα φέρει προβλήματα και στη λειτουργία του Δήμου. Κατά την άποψή μας μπορεί πολύ εύκολα να μπει να ενταχθεί ο Δήμος για τα νομικά πρόσωπα και η ΔΕΙΑΚΣ στην τιμολόγηση των μεγάλων καταναλατών. Δεν μπαίνει σε αυτή την κατηγορία, στους μεγάλους καταναλατές μπαίνει σαν οικιακή κατανάλωση. Εδώ, εδώ μεγάλο ξενοδόκι, μεγαλοπεχειρηματίας μπαίνουν στους μεγάλους καταναλατές. Επίσης θα μπορούσε να καταβγηθεί ο ΦΠΑ στο δημιουργικό φωτισμό, στα σχολεία, στις νομικές δουλειές κλπ. Η ίδια κατάσταση θα φέρει η αύξηση στα διήξοδα του Δήμου και στα κάψιμο. Στις προμήθειες συνολικά οι ανατιμήσεις θα φέρουν επίσης στις πρώτες ύλες αυτή η αύξηση θα φέρει δυσκολία στην δυνατότητα εξυπηρέτησης του Δήμου. Τα οικοδομικά υλικά επίσης, το ίδιο θα συμβεί και με τα έργα και τους αναδόχους. Θα πέσουν κατά την άποψη μας έξω έργα που έχουν ξεκινήσει γιατί θα έχουν αυξηθεί οι τιμές κλπ. Αναφέραμε αυτές τις τομείς ενδεικτικά για να δείξουμε ότι ο Δήμος μαζί με τους εργαζόμενους, με τους συντιμώτες μας, ένα πράγμα και το αυτό, θα πληρώσουν τον μάρμαρο των ανατιμήσεων. Άμεσα από την τσέπη τους οι συντιμώτες μας, έμεσα δια του Δήμου γιατί είναι αυτοί πάλι που πληρώνουν τα έστρωτα του Δήμου και φάνηκε περίτρενα από την προηγούμενη συνεδρίαση του οικονομικού απολογισμού. Η κατάσταση αυτή, κύριε Δήμαρτη, κατά την άποψη μας θα φέρνει αναγκαστικά στο προσκύνιο την ενίσχυση των κεντρικών αφροτυλών πορών. Δεν μπορεί να τα βγάλει ο Δήμος πέρα με τα χαράτσια και τους φόρους που επιβάλλει στους συντιμώτες. Κατά την άποψη μας ο κίνδυνος να διηγηθεί ο Δήμος, συνολικά βέβαια όλοι οι Δήμοι, όχι μόνο ο δικός μας, η οικονομική ασφυξία είναι ορατός και νομίζουμε πως οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ αρνητικές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ζούμε. Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε, μη μου πείτε κύριε Δήμαρχε ότι δεν είναι δικιά μας ευθύνη τι να κάνουμε, αυτό που σας λέμε είναι και σας ρωτάμε, θα κάνετε κάτι της, κάποιες ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ή θα αφήνετε μόνο τον Πελετήδη να διαμαρτήρετε για αυτά τα ζητήματα. Και το δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω κύριε Πρόεδρε, αφορά το εσωτερικό δίκιο ύδρυψης στον Αμιδαλεώνα. Σε τι φάση βρίσκεται, γιατί οι κάτοικοι εκεί λένε ότι από ότι έχουν ενημερωθεί, τους είπατε, ακριβώς δεν ξέρω τι συμβαίνει, ότι θα είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία αρχές Σεπτέμβρη. Σε τι φάση βρίσκεται αυτή η κατάσταση. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Βαγιαντζής. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Στο ίδιο κλίμα με τον κ. Ποτόλιο, θα ήθελα και εγώ να θέσω από σήμερα, δηλαδή τουλάχιστον η Δημοτική Διοίκηση να το έχει υπόψη της, ότι εφόσον έρχονται αυξήσεις και ανατιμήσεις και στο ηλεκτρικό ρεύμα, και ο Δήμος βλέποντας τον προϋπολογισμό και τον ισολογισμό έχει αρκετά έξοδο όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα τόσο και της οδοποιίας, δηλαδή και στο δικό δίκτυο αλλά και σε άλλα σημεία, θα πρέπει από τώρα να υπροϋπολογιστούν αυτά τα έξοδα για να μην πέσουμε του χρόνου έξω στον προϋπολογισμό, διότι προς το παρόν πολλοί εκ της κυβερνήσεως λένε ότι δεν θα είναι μόνιμα, αλλά αν θα είναι μόνιμα, θα πρέπει να δούμε πώς θα μειωθούν αυτά τα έξοδα όπως και στα καύσιμα και οτιδήποτε άλλο. Αυτό το αναφέρω όχι ως ερώτηση αλλά περισσότερο ως παρόντρυση για να ξεκινήσει και ο Ερμόδιος αντι Δήμαρχος να το μελετήσει και τέλος πάντων να μπορέσει να το προβάλει στα έξοδα το επόμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο. Σήμερα ενημερωθήκαμε από τα τοπικά μέσα ότι υπάρχει κατάληψη στο έκτο Λύκειο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με για ποιο λόγο γίνεται αυτή η κατάληψη, διότι δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση τουλάχιστον από το τοπικό μέσο που το διάβασα. Και επίσης υπάρχουν και δύο νηπιαγωγεία κλειστά η βρεφονηπιακή σταθμή, νομίζω λόγω COVID. Θα ήθελα, αν μπορεί ο κύριος Δήμαρχος, να ενημερώσει το σώμα σχετικά με την κατάσταση τόσο όσα αφορά τα ασχολεία αλλά και τα συγκεκριμένα δύο νηπιαγωγεία διότι καταλαβαίνετε ότι υπάρχει αρκετός φόβος στους συμπολίτες μας. Και καλό είναι να είμαστε παρόντες ως δημοτικό συμβούλιο και να στηρίξουμε όλη αυτή την κατάσταση ώστε να βγούμε από αυτό το τέλμα. Από εκεί και πέρα, μία άλλη ερώτηση που έχω στον κύριο Δήμαρχο είναι ότι και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από ιστοσελίδες, είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα πολλά βίντεο, φωτογραφίες σχετικά με το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων και τη μόλυνση την οποία παρίγαγε, ειδικά νομίζω το τριήμερο Σάββατο Κυριακή Δευτέρας της προηγούμενης, όπου ήταν ένα μαύρος καπνός που έπνε από το εργοστάσιο προς όλη την ανατολική πλευρά της Καβάλλας και ήταν εμφανές από όλα τα σημεία της πόλης. Κατά καιρούς έχω και εγώ ίδιος καταγγελιάρα νομίζω και άλλη δημοτική συμβουλία αυτό το συγκεκριμένο στήμα, το οποίο παρόλο είναι μια βιομηχανία που δίνει δουλειά στους συμπολίτες μας, δεν μπορεί όμως να δίνει δουλειά και από την άλλη πλευρά να μειώνει το προσδόχημα της ζωής των καβαλιωτών και εφόσον μιλάμε και για πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να το κάνουμε πράξη, δεν μπορεί να είναι πράσινη ανάπτυξη φωτογραφική και εκεί που μας συμφέρει και στην προκειμένη περίπτωση να κοιτάμε αλλού. Νομίζω ότι είναι σημαντικό θέμα, είχαμε κάνει και μια συναντήση με τον κύριο δήμαρχο, ποιο είναι οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από ό,τι γνωρίζω επισκέφτηκε και τον κύριο Ισαγγελέα σχετικά με το ζήτημα. Νομίζω ότι χρειάζονται οι συμπολίτες με μια ενημέρωση, διότι όταν υπάρχει τέτοια διαφήμιση, παίρνει τέτοιο όγκο το θέμα, νομίζω ότι ο συγκοπολίτης μας θα πρέπει να ενημερωθεί και από τα αρμόδια όργανα που είναι η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα λοιπά. Επίσης, έχει ακουστεί εδώ και περίπου ένα μήνα ότι θα συμβαίνει ένα πολύ μεγάλο γεγονός στην πόλη μας προς το τέλος του Οκτώβρη, μπορεί να γίνει τριμερής Κύπρο-Ελλάδα σε Αγιπτό στην πόλη μας. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο, επειδή θεωρώ ότι αυτά είναι γεγονότα που δίνουν παγκόσμια προβολή στην πόλη μας, κατά πόσο θα είναι έτοιμη η πόλη μας να τα πεξέλθει, να υπάρχει μια σωστή επικοινωνία της περιοχής μας, να μπορέσουν παγκοσμίως και οι Αγίπτοι και οι υπόλοιποι που παρακολουθούν γεωπολιτικά, γιατί μιλάμε για γεωπολιτική πλέον και για πέρα από το κλειστό ορίζονταν ως Έλληνα, αλλά για παγκόσμια γεγονότα, κατά πόσο είναι έτοιμη η πόλη μας να δεχτεί αυτούς τους επισκέπτες και την προβολή την οποία θα έχουμε, αν θα μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε και για τουρισμό στο μέλλον, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο. Αυτό, ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Θα ξεκινήσω θέτητας το πρώτο ερώτημά μου προ ημιρισίας και για την οικονομία χρόνου απλά θα προσθέσω κάποιες άλλες παραμένες στο ερώτημα το οποίο εγώ ερωτείω ως Ξανθοποδόπουλος. Είμαι καταρχήν στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσω και να ειδηλώσω στο Δημοτικό Συμβουλίο ότι το πρόβλημα που υπήρξε σε συγκρισίες του Δήμου λόγω της κινητικότητας έπαψε να υπάρσει. Και γιατί το λέω αυτό? Γιατί όταν βλέπεις 22 ΝΑΤΟ του 21 σε 4 ώρες να γίνονται 3 πράξεις οι οποίες είναι κατά σειρά ανάρτηση, απόφαση και ανάρτηση της πρόσκλησης των οποίων πράξεις έχουν προηγηθεί η διατύπωση της ανάγκης, η έρευνα της αγοράς. Διατυφώνω την ανάγκη, ερευνώ την αγορά και συνέχεια πηγαίνω, δεσμεύω, κάνω την διαδίδευση της οικονομικής πίστοσης. Η δεσμεύωση σημαίνει αναμόρφωτο προϋπολογισμό οικονομική επιτροπή Δημοτικό Συμβούλιο και συνέχεια τι κάνω, έρχομαι στις 22 την ίδια μέρα να καλέσω τον έναν και μοναδικό τον, τον οποίον βαπτίζω. Είναι βαπτισμένος, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Τον βαπτίζω και του λέω, έλα αύριο το πρωί να υπογράψεις τη σύμβαση. Και βέβαια, τα ερωτήματα που θέλω να προσθέσω σε αυτά που ο κ. Παπαδόμπλους είπε είναι το εξής, μου κάνει εντύπωση. Ποιος είναι ο διατάκτης. Γιατί ένα άτομο είναι αυτό το οποίο υπογράφει τα πλευρά της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου. Και βέβαια επίσης θέλω να μάθω το αποτέλεσμα της ερεύνησης που έγινε. Ποιο ήταν. Γιατί αγοράζα μια υπηρεσία προϋπολογίζοντας για τρεις μήνες, έως 31-12, 37-200, όταν εγώ, ο μη μιημένος και σχετικός και άσχετος, γνωρίζω από την έργα που έχω κάνει ότι αυτό η αγορά, όχι της υπηρεσίας του συγκεκριμένου λογισμικού, κοστολογείται από 6.500 έως 10.000 ευρώ. Ογέτρες μήνες για να γίνει περιουσία, κτήμα του Δήμου Καβάλλας και να δώσει λύση στα προβλήματα τα οποία θέλει η διοίκηση να αντιμετωπίσει. Το δεύτερο ερώτημα. Ερωτά δημοσίως ο τεός δήμαρχος Καβάλλας κ. Ερυφλίδης. Ποια είναι η τύχη κινητών αντικειμένων που υπήρχαν στη Μεγάλη Λέσκη. Είναι ένα θέμα το οποίο το θέτει δημόσιο κ. Ερυφλίδης και με συγχωρείτε πολύ δεν μπορώ να μην το μεταφέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητούντας από τον κ. Δήμαρχο να απαντήσει σχετικά με το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κινητά αντικείμενα που υπήρχαν στη Μεγάλη Λέσκη. Το τρίτο ερώτημα. Στην οδό δαγκλή και κλήτου τοποθετήθηκε σήμα απαγορευτικό της στάθμιψης με αφθέρετο τρόπο από τι φαίνεται από κάποιον καταστηματάρχη. Καταρχήν θα θέλω να ρωτήσω τη διοίκηση αν είναι ανήμερη για το γεγονός. Εάν με ποιον τρόπο απαντά στον πολίτη ο οποίος έχει ενημερώσει και ο οποίος μάλιστα μιλά για συγκάλυψη. Εγώ δεν αποδέχομαι τον όρο. Θα τα θέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί έχω υποχρέωση. Όταν κάτι συζητείται δημόσια και φύγει το κύρος του Δημοτικού Συμβούλιο και του δημάρχου υποχρεωμένος θα τα θέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και το τρίτο ερώτημα που θέλω να θέσω είναι αν οι υπηρεσίες του Δήμου απάντησαν στον πολίτη γιατί το αίτημά του αυτό υποβλήθηκε στον Δήμο Καβάλας στις 5.3.2020. Και βέβαια εδώ γίνεται και ένα άλλο θέμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της σε παρένθεση, σε ισαγωγικά ισχύει ως συγκεκριμένης απόφασης πάτηκε το 2011 και είναι η 164 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προκείται ένα θέμα τελικά. Παραπελανήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο τότε και πήρε αυτήν την απόφαση και μάλιστα ομόφωνα. Ομόφωνη είναι η απόφαση. Και κατεπέκταση οι πράξεις ειδικητικές που έκανε η Δημοτική Αστυνομία και επέβαλε πρόστιμα σε αυτούς οι οποίοι σε ισαγωγικά παρανόμησαν και στάθησαν παράνομα. Όταν δεν υπάρχει τέτοιου είδους απόφαση, τι θα κάνει ο Δήμασος Καβάλας. Θα επιστρέψει τα πρόστιμα που επέβαλε σε όλους αυτούς οι οποίοι, από τι φαίνεται μάλλον δεν παρανόμησαν. Το τέταρτο θέμα που θέλω να φτάσω κύριε Πρόεδρε, με τον Καλλικράτη δημιουργήθηκαν αντιδημαρχίες πρωτογενούς τομέα. Έχουμε δύκα τα καιρούς, και όχι μόνο στην παρούσα διοίκηση, θέλω να είμαι ευθύς και ειλικρινής, τους ανομόδιους αντιδημάχους πρωτογενούς τομέα να ασχολούνται με πάρα πολλά άλλα θέματα και να μην επικεντρώνεται ή να μην ασχολούνται καθόλου να αποβαθμίσουν τα αντικείμενα του τομέα τους, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολύ σημαντικός και για τον Δήμο Καβάλαση. Αποτέλεσμα αυτής της αστοχίας και της απαραξίας στον γεγονό στο οποίο ειναι η Ήπεθρος και ο Δήμος Καβάλαση για ένα μεγάλο κομμάτι, το οποίο είναι ορεινό ή μη ορεινό και παιδινό, προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας των αγροτών και του πινοτρόφου. Θυμίζω ότι το μέσο κόστος ενεργειακός στην Ελλάδα είναι 10%, το μέσο κόστος ενεργειακός στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 3,5%. Ρωτώ, λοιπόν, τον Ίμαρχο Καβάλαση. Έχει υπόψη του το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο δημιουργείται και το οποίο θα δημιουργήσει επίσης, θα μετακλείσει επίσης σοβαρά προβλήματα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στις κομματοτροφικές. Έχει υπόψη του να λάβει κάποια πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα αυτό. Έχει υπόψη του ή προγραμματίζει να κάνει κάτι σχέση με τα άλλα όργανα εκτός Δημοκαβάλλας, ΠΕΘ και δεν ξέρω, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει κάποιες λύσεις σ' όλους αυτούς τους συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι ο πρωτογυνής στομίας είναι ένα βασικό κομμάτι της αναπτυξιακής προοπτικής, όχι μόνο για το δήμο, αλλά και για τη χώρα μας. Και με αυτή την έννοια μεταφέρονται προβληματισμό στο σώμα. Κύριε Δήμαρχε, εκπαιδευτείκατε στο έπαγγρο, νομίζω, τις τηλεδιασκέψεις και αποφεύγετε μερικές φορές, εκτός να ξεχνάτε, να απαντήσετε σε όλα τα θέματα που τίθετε. Επαναφέρω το ρώτημα στην προηγούμενη φορά, το επαναφέρω σήμερα. Και μάλιστα επαναφέρω το ρώτημα στον απόηχο των εξαλλήξεων που υπήρξαν στο θέμα του ΑΟΚ. Στήλατε επιστολή στον υφουβουργό κύριο Αυγενάκη, ζητώντας, ασκώντας πίεση έμεσα και ζητώντας να τον ενημερώσετε για τις οικονομικές, για το τι συμβαίνει, ποιος είναι, τι είναι. Ο κύριος ο οποίος παρουσιάστηκε στην Καβάλα και συστήθηκε σαν ένας επενδυτής ο οποίος δεν ξέρω τι είδους στόχους είχε. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, νομίζετε ότι είναι καιρός να μοιραστείτε τις γνώσεις που έχετε και θέλατε εμπιστορικά να μεταφέρετε στον κύριο Αυγενάκη και στο Σώμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλα, δεδομένου του γεγονότος ότι πλέον, από τι φαίνεται, οδεύουμε για τη γάμμα Εθνική και νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι να σας πει αυτό. Πιστεύετε ότι εκείνη η επιστολή σας, κύριε Δήμαρχε, βοήθησε την υπόθεση του ΑΟΚ και της ώπης του Ευθυγελίκη στη συνέχεια. Μάθαμε, μάλιστα, από την έντευξη του φερωμένου του κυρίου, ο οποίος φέρεται σαν επενδυτής, ότι ο ίδιος διαφώνησε, λέει, στην ερμηνεία του νόμου με τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς ένας άνθρωπος ο οποίος έχει άλλη ποικότητα είναι σε θέση να λέει δημόσια, και από πού αντιλεί αυτό το δικαίωμα, ότι λέει, διαφώνησε με τον αρμόδιο Υφυπουργό για την ερμηνεία του νόμου, του ελληνικού νόμου. Και μάλιστα, φέρεται ως αυτός ο επενδυτής και κάτι ακόμα, το οποίο θα θέλω να ξέρω αν ο δήμαρχος το ασπάζεται, σε ό,τι αφορά την ένωμη τάξη. Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Πληροφορούμε, κύριε Δήμαρχε, είναι 4 Οκτώμβριου ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα η συντήρηση καυστήρων στις σχολικές μονάδες. Το θέμα είναι σοβαρό, παρακαλώ, υπάρχει ηστέρηση, δείτε το, και είναι κάτι το οποίο, αν έχω 10 λεπταρόλεπτα, Πρόεδρε, τελειώνω και με το τελευταίο μου ερώτημα. Κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς διαπιστώνω ότι έχετε κι εσείς την ίδια πάτηση που είχαν, το ίδιο πρόβλημα που είχαν, βάλτε το σε συσσακωγικά, δεν θέλω να σας προσβάλλω. Και άλλοι δήμαρχοι του Δήμο Καβάλωση, ό,τι αφορά τα θέματα της ονοματοδοσίας. Ο κ. Εντιφυλίδης ονοματοδότησε γήπεδα, χωρίς αποφασιλευρωτικού συμβούλου, το ομολόγησε ο ίδιος. Ο κ. Σιμητσής ονοματοδότησε τη Βιβλιοθήκη χωρίς αποφασιλευρωτικού συμβουλίου, χωρίς να ακολουθήσει τη διαδικασία. Εσείς, κύριε Δήμαρχε, παρευρεθήκατε σε μια ονοματοδοσία, της οποίας το αποτέλεσμα, αν θέλετε, η απόφαση πάρθηκε από ένα σύλλογο διδασκόντων, σε ένα σχολείο του Δήμο Καβάλας, και με αυτόν τον τρόπο, ίσως, επικυρώσατε αυτή την πράξη, η οποία πάρθηκε από το σύλλογο διδασκόντων. Κατά τη γνώμη μου, εκτός από την προσβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχετε την αίσθηση ότι προσβάλλεται και η μοίμη του νεκρού, όταν μια τέτοια πράξη, που νομίζω ότι κανένας του 49 δεν θα έχει αντίρρηση, δεν ακολουθήθηκε η οδόση, η οποία θα έπρεπε και θα μπορούσε να γίνει, να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού γίνουν τα υπόλοιπα βιβλίωματα και να γίνει όλη αυτή η διαδικασία με τον αυτόν τον τρόπο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τη μαχή. Ευχαριστώ, κύριε Ξανθόπουλη και ο κύριος Κουνάκος. Παρακαλώ να είμαστε στον χρόνο μας μέσα όλοι, κύριε Κουνάκος. Όταν παίρνω το λόγο εγώ, κύριε Πρόεδρε, βλέπω... Α, εντάξει. Λοιπόν, θα προσπαθήσουμε, αλλά έχουμε... Εγώ, κατ' αρχή, κύριε Πρόεδρε, θέλω να εκφράσω κι εγώ τα θερμά μου συγκληπτήρια στους οικείους της αγαπητής συναδέλφου της, Φρατσικάκη. Την Μαρία την γνώριζα από πολύ μικρή. Έτυχε εκεί στο Βύρωνα να είμαστε στην ίδια περιοχή. Και καταλαβαίνετε, όταν ανακοινώθηκε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τον Μανώλη, το Φρατσικάκη, τον αδερφό της, ο χαμός της αγαπητής συναδέλφου, μας συγκλώνησε, με συγκλώνησε και δυστυχώς και εκεί στο Δικητήριο, είμασταν μαζί και με τον Δημήτρη και με την Μαρία. Και υπήρχε μια σχέση τέτοια που νομίζω ότι ο Ηλίας ο Καλλεντερίδης πολύ καλά έκανε και αναφέρθηκε περισσότερο για την Μαρία. Εγώ θα πω να είναι λαφρύ το χώμα και να μην έχουμε άλλα θύματα δυστυχώς αποκόβητη στην περιοχή μας. Αλλά παρόλα αυτά βλέπετε υπάρχουν. Τώρα το επόμενο είναι να καλωσορίσουμε τον αγαπητό συνάδελφο του Μπάπη του Κουφατζή στην έδωσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Εύχομαι να είναι παραγωγικός, μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς ο κύριος Κουφατζής, είναι γνώστης θεμάτων και είναι τιμή στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει στη στάξη του τον δικηγόρο και πρώην Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ, τον κύριο Κουφατζή. Θα νομίζω ότι θα βοηθήσει και αυτός σε αυτά τα οποία θέματα έχει διαχειριστεί. Τώρα, να πάμε στις ερωτήσεις προημερισίας. Το θέμα σήμερα είναι και μια μέρα παγκόσμια γιορτή των ζώων, των τετραπόδων. Και δεν είδα, κύριε Δήμαρχε, κάποια ανακοίνωση, παρόλα αυτά όμως είδα ότι στις 28-27 μαζί με τον ΕΣΟ που αναλάβατε μια πρωτοβουλία και κάνατε στηρώσεις, πολύ καλά κάνατε αυτό το βήμα των στηρώσεων, ώστε η γιορτή αυτή ουσιαστικά μας τυπάει καμπανάκι για τους αδέσποτους φίλους μας, όπου θα πρέπει να αφενός μεν πρέπει να κάνουμε καμπάνιες υιοθεσίας, αφητέρου δε να προχωρήσουμε τις στηρώσεις σε όλα τα αδέσποτα ζώα, τα οποία υπάρχουν στον πολοδομικό ιστον της πόλης αλλά και του πρωιν δήμων φιλίππον. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει η διοίκησή σας να το ανεβάσει ψηλά, αφορά πάρα πολλούς φιλόζοους, νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε φιλόζοοι και θα πρέπει κύριε δήμαρχε να φιερώσετε χρόνο μαζί με τα σωματεία τα οποία αφηλοκερδώς προσφέρουν σε αυτήν την κατεύθυνση, να αναπτύξετε τα καταφύγια, να αναπτύξετε τις ιωθεσίες και φυσικά τις στηρώσεις. Τώρα το θέμα το οποίο ήχθηκε και από τους αγαπητούς συναδέλφους του κ. Βογιατζή σχετικά με την ρίπαση του περιβάλλοντος στη Βουφουλού με την ξαφνική βλάβη η οποία υπήρχε στα εικοστάσια της Νέας Καρβάλης. Δεν πληροφορηθήκαμε δυστυχώς από τους ίδιους το πρόβλημα. Δεν ξέρω εσείς αν έχετε κάποια ειδοποίηση. Πληροφορήθηκα όμως από εσάς μέσω του τύπου ότι ενεργήσατε δεόντως μέσω της αγγελίας. Περιμένω εάν έχετε νέα πάνω σε αυτό το θέμα. Ανησυχούμε από τις βλάβες αυτές και ελπίζω να μείνουν σε αυτό το επίπεδο, να μην προχωρήσουμε σε άλλες βλάβες γιατί δίπλα έχουμε κατοικημένες περιοχές. Θέλω να μου πείτε, κύριε Δήμαρχε, τι σχεδιάζετε για την ανατολική είσοδο της πόλης μας. Ακούμε εκεί για ένα έργο πεζοδρομίων και υπογιοποίηση των καλωδίων που θα γίνει στην παραλιακή. Ακούμε ότι θα ανοίξει δρόμος μέσα από το στρατό Πεντασουμακοπούλου και ότι θα πέσει όρχος των αχυμάτων και θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια στο Περγιάλι. Κι αν αυτά τα πράγματα είναι έτσι όπως τα ακούμε, θα ήθελα να έχουμε την άποψή σας για να δούμε πού βρισκόμαστε και να ενημερωθεί το σώμα. Τι σχεδιάζετε να κάνετε άμεσα για εκείνη την περιοχή όπου το θέμα της υπογιοποίησης των καλωδίων θα πρέπει να το σηκώσετε και αυτό ψηλά. Υπάρχουν μέσα στην πόλη ακόμα ιστοί, υπάρχουν γραμμές μεσαίας τάσης όπου θα πρέπει σιγά σιγά να προχωράμε σε υπογιοποιήσεις και ειδικά μέσα στα δάση όπου είδατε τι έγινε στην Αθήνα. Εκεί εξήγηλε η κυβέρνηση μέτρα. Θα πρέπει και εμείς να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες αντίστοιες. Από την άλλη πλευρά θα ήθελα κύριε Πρόεδρε και η Διοίκηση, κύριε Δήμαρχε, δεν ξέρω αν με ακούτε, το θέμα της διαχείρισης της ενέργειας. Θα πρέπει να βγάλει τα ανακοινώσεις στα σχολεία μας. 70 σχολικές μονάδες. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν λειτουργούν ανεξέλεγτερα κεντρικές θερμάσεις με τον πετρέλαιο στο 1.2130. Τι θα γίνει με τον ηλεκτροφωτισμό. Τι θα γίνει με τις τιμές των αέριων ρίπων του ΣΕΟ2 το οποίο έχει πάει στα ύψη και θα εκτινάξει τις τιμές. Κύριε Κουνάκο, κυρίε Κουνάκο, Σταματάω κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη, αλλά δεν γίνεται. Σταματάω, σταματάω. Ο κύριος Προμούσας. Πρόεδρε, εγώ θα το αποθετηθώ μετά, γιατί υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις οι οποίες αφορούν εμένα σχετικά με τις εφερμογές, πότε θα μιλήσουμε μετά. Ναι, βέβαια, ο κύριος Σιφίδου. Λοιπόν, γεια σας και από εμένα. Τα περισσότερα θέματα αφήχτηκαν ήδη από τους συναδέλφους του Συμβούλου, οπότε θα κάνω μια ερώτηση. Κύριε Δήμαρχε, θεωρώ ότι το κορυφαίο παγκοσμίως ζήτημα είναι αυτό το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη μέρημνα. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, κατά πώς ο Δήμος έχει καταρτήσει ως όφιλε εκ του νόμου μέχρι την 30 Ιουνίου, το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αν ναι, πότε πρόκειται να κατασκευαστούν από τον Δήμου οι σταθμοί φόρτισης και σε ποια σημεία. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ για τη συντομία, κύριε Ιησούφ. Κύριε Δρακωνάκη. Καλησπέρα και από εμένα. Ήθελα να ρωτήσω. Έχουμε λάβει μια απόφαση στο παρελθόν περί καταγραφής των φωτιστικών σωμάτων. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έκβαση αυτής της καταγραφής και τι σκοπό έχετε λαβάνοντας το αποτέλεσμα της καταγραφής αυτής να γίνει μετέπειτα στον Δήμο Καβάλλας. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Σκουφάτζης. Μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας και στο αυτό άτομο με την ιδιότητά του ως Αντιδημάρχου της Δημοτικής Αρμόδιο για την Δημοτική Αστυνομία. Οι θέσεις στάθμευσης που καταλαμβάνουν, θα πω γιατί όντως κατάληψη είναι, τα ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης μας. Οκεανίθο που διονομούν τα Galaxy και πολλά άλλα, όπως και διάφορες εταιρίες που παρέχουν μεταφορές. Σε αυτές εδώ είναι θέσεις τις οποίες έχουμε παραχωρήσει ως αποκλειστικής χρήσης ή για φορτουεκφόρτωση. Γιατί αν είναι για φορτουεκφόρτωση, έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι έχουν βάλει διάφορες εκεί πέρα, διάφορες μεταλλικές κατασκευές που αποτρέπουν τους υπόλοιπους εμπόρους να χρησιμοποιούν αυτές τις θέσεις. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οχήματα που κοιμούνται εκείνα τα βράδια και χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία, καταλαβαίνουν το χώρο όλο το βράδυ ενώ παγορεύεται. Αν λοιπόν είναι χώρος φορτουεκφόρτωσης, να προτρέπουν οι δημοτικές αστυνομίες αύριο και η καθηπόδειξή μου να πάει και να βεβαιώσει τα αντίστοιχα πρόστιμα. Αν όμως είναι χώροι αποκλειστικής στάθμευσης, να ρωτήσουμε ποιον τρόπο δόθηκαν στα ξενοδοχεία ως χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης. Ευχαριστώ. Θα δώσω τον λόγο στο κύριο Λεωνίδα Παπά, τον οποίο τον προσπέρασα και συγνώμη. Κύριε Παπά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, πριν δυο εβδομάδες, διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τοπικό τύπο μία επιστολή ενός συμπολίτη μας, επενδυτή, ο οποίος έχει υπογράψει σύμβαση εδώ και αρκετά χρόνια με τον Όλκ και ετοιμάζεται να κάνει μία επένδυση στο λιμάνι της Καβάλας. Μια επένδυση, η οποία παρότι είναι χωρικής αρμοδιότητας του Όλκ, δεν μπορεί να αφήνει ενδιάφορο το δυο μας, προφανώς έτσι ενδιαφερόμαστε όλοι και θέλουμε τέτοιες επενδύσεις, γιατί μιλάμε για 2,5 εκατομμύρια και για 70 με 80 άμεσες νέες θέσεις εργασίας μέσα στο ναστικό ιστό της πόλης. Την επιστολή αυτή, λοιπόν, αφήνει να εννοηθεί ότι μπαίνουν προσκώματα στην προσπάθειά του αυτή από διάφορους φορείς. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ζητήσω, στην αμέσως και όλα σε επόμενη συνεδρίαση, να καλέσουμε τους νομίμους εκπροσώπους του Όλκ, αλλά και τον ίδιο τον υποψήφιο επενδυτή, τον οποίο φαντάζουμε όλη η τοπική κοινωνία θέλει να το στηρίξει για να υλοποιήσει μια τέτοια επένδυση, να μας ενημερώσουν. Προφανώς και με τον Όλκ έχουμε θεσμική συνεργασία, προφανώς έχουμε και πολλά άλλα θέματα για τα οποία ο Όλκ μπορεί και πρέπει να ενημερώσει και το ΣΟΜΑ, έτσι. Προφανώς συνεργάζεται θεσμικά και έχετε επαφή. Ειδικά όμως για αυτό το θέμα, το οποίο αφορά την τοπική κοινωνία και πολλοί πολίτες ρωτούν και διαφέρονται τι συμβαίνει με αυτή την επένδυση, θέλω να σας ζητήσω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να καλέσουμε και τον Όλκ, και τον επενδυτή και να ενημερωθούμε επίσημα ως ΣΟΜΑ για να λάβει γνώση και η τοπική κοινωνία τι γίνεται, αν θα προχωρήσει, αν θέλουμε να προχωρήσει και πώς μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα σε όλους και σε όλους. Αρχικά θα θέλω να εκφράσω το συλλυπητήριά μου για το χαμό της Μαρίας Φαρντισκάκη. Το κενό της είναι δυσανταπλήρωτο και να ευχηθώ καλή δύναμη στους οικείους της. Θα ήθελα να αναθέσω δύο ερωτήματα, το πρώτο πως στο κύριο δήμαρχο. Ως το μοναδικό δυστυχώς μέλος της αντιπολίτευσης στο ΔΣ, με συγχωρείτε, του νομικού προσώπου της κοινωνικής αλληλεγγύης και ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε δήμαρχο ήθελα να σας μεταφέρω κάτι που συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση, όπου με απόφαση του κύριος πρόεδρος του νομικού προσώπου, αποφάσισε τη μετακίνηση τριών ανεμβολίας των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες. Ενώ κατά δήλωσή του η ανεμβολία στο νομικό πρόσωπο είναι 5, παρ' όλα αυτά μόνο οι τρεις αποφάσισε να μετακινηθούνε. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση σε ερώτηση του επικεφαλή της παράταξής μας του κ. Μάικ Παπαδούκουλου, στο τι σκοπεύεται να κάνετε με τους ανεμβολίες στους υπαλληλούς, είπατε ότι κανένας δεν θα μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία. Δεν θέλω να μακρηγορώ, ούτε θέλω να πω ότι είμαι αντίθετος ή θετικός ως προς τη συγκεκριμένη κίνηση. Θεωρώ ότι από την ανθρώπωνη πλευρά κανείς δεν θα πρέπει να χάνει την εργασία ούτε να βγαίνει σε ένα στολί. Απλά παρακολουθώ και παρατηρώ μια διαφοροπίση και άνυση μεταχείριση ανάμεσα σε υπαλληλούς και δυστυχώς μια ανακολουθία λόγων. Θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα, όχι μόνο ως προς το νομικό πρόσωπο της αλληλεγγύης, αλλά γενικά και ως προς το δήμο. Τι θα μπορούσε να πει ένας υπάλληλος που έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί, στην καθαριότητα για παράδειγμα, όταν βλέπει αντίστοιχα υπαλλήλους άλλων νομικών προσώπων να μετακινούνται και να μην χάνουν την εργασία τους. Θα θέλα λοιπόν να σας ρωτήσω αν ο πρόεδρος του ΔΕΣ ενήργησε αυτό βούλος ή γνωρίζατε για τις συγκεκριμένες μετακινήσεις και θα θέλα μια ξεκάθαρη θέση. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη θα προτιμούσα όλοι πάλι να μην χάσουν την εργασία τους και να μην βγουν σε αναστολή. Το δεύτερο ερώτημα είναι προς τον κ. Μουντζάκη και τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει να κάνει με τον ΑΟΚ. Και από φωτογραφίσεις και από δημοσιεύματα διάφορων εφημερίδων είδα κ. Μουντζάκη ότι θα είστε μέλος, με το καλό αν καταφέρει, που είναι λίγο δύσκολο η ομάδα να αγωνιστεί στην βήτα εθνική, θα είστε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Με συγχωρείτε, ούτε δέκα δευτερόλεπτα ακόμη. Και θα θέλα να σας ρωτήσω, επειδή φαντάζομαι ότι θα είστε κοντά στον συγκεκριμένο οφερόμενος επενδυτή, τι ακριβώς συμβαίνει με τον ΑΟΚ και ποια στάνει οι επόμενες κινήσεις της ομάδας με την ελπίδα να αγωνιστεί στη βήτα εθνική. Και μη μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε, γιατί θεωρώ κι εσείς, κύριε Πρόεδρε, έχετε φωτογραφικηθεί μαζί με τον συγκεκριμένο επενδυτή, κι εσείς, κύριε Μομτζάκη, έχετε πάρει θέση πολλές φορές, καθώς έχει εμπλακεί και ο δήμαρχος με τις επιστολές στον κύριο Αυγενάκη. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Μαυρίδης, δεν θυμάμαι να έχω φωτογραφικηθεί εγώ. Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Όταν πήγε να δει το γήπεδο, κύριε Πρόεδρε, σας το θυμίζω, είχατε βγει φωτογραφίες στον αποδητήρα και μέσα στο γήπεδο. Συγγνώμη για την παρέμβαση. Θα ακούμε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι, μισό λεπτάκι να αλλάξουμε θέση. Δεν έχω πρόβλημα, δεν έχω πρόβλημα. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, πριν δούμε υποβάλλωση ερωτήσεις μου, δικλυνά εκφράζω λύπη για την εικόνα που παρουσιάζουνε, που παρουσιάστηκαν το Δημοτικό Συμβούλιο, ως προσυνδιαζόσης παρουσία. Τις κι ο Κούγκος, προσθετέθηκε ο φίλος μας ο κ. Κουφαντζίτης, μερσή με τον κ. Ξανθόπουλο. Φαίνεται, το έχω πει κι άλλη φορά, ότι σωσμένες περιπτώσεις ήτανε θέμα αν θα παίρνουν σαν αποφάσεις. Αλλά είμαστε άλλος στην ακογελά, άλλος είναι στον καναπέ, άλλος δεν ξέρω πού, έξω σε μια καφετέρια και συμμετέχει στη συνέδριαση και λέει ένα ναι και ένα όχι. Άρα λοιπόν, όλοι που φωνάζε με την διαζώση και τα λοιπά, στην ουσία μείναμε στα λόγια, όχι στην πρακτική, είναι κρίμα. Με πολύ χαρά θα ήθελα να δω τους αδέρφους μου εδώ πέρα, μετά από ένα χρόνο που δεν βλέπω ούτε και στο δρόμο, έτσι όπως είναι τα πράγματα. Αυτά μια προσωπική εκτείνηση. Τώρα, θυμάμαι ότι ήταν Ιούλιος 15 περίπου, όταν ο κ. Μουντζάχης με πήρε τηλέφωνο, τρεις το μεσημέρες στην κάψα του καλοκαιριού, να έρθω μετά δύο ώρες στις πέντε για να συνειδιάσει η άττυπη επιτροπή σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Τι έγινε αυτό το παραμύθι, πέρασε ένα χρόνο και βάθηκε μερικούς μήνες. Και το ωραίο είναι ότι ο αγαπτός και ο δήμαρχος είχε πει να δώσουν μια παράταση, αν θυμάστε. Λέγαμε δέκα ημερώνια, λέμε ένα μήνα. Πέρασαν όλους τους τρεις μήνες. Θα έρθει καμιά φορά αυτός ο κανονισμός. Ναι, όχι, γιατί όταν πηγαίνω στη λαϊκή αγορά, μου αρχινάνε. Γιατί δεν μας δίνεται αυτό, δεν μας κάνει εκείνο και το άλφα και το βήτα. Λέω, θα έρθει ο κανονισμός. Πότε θα έρθει αυτός ο κανονισμός. Ένα άλλο θέμα. Άκουσα με πολύ χαρά. Η ονοματοδοσία που θα γίνει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε ο κύριος δήμαρχος, θα έχει εισήγηση προς τιμήν της αεμίσου συναδεύου μας Μαρία Σαντζεσκάκη. Έχω μιλήσει στο ραδιόφανο για την προσωπικότητά της και δεν θα αναφερθώ. Ένα άλλο θέμα είναι όμως, ανάλογα με αυτό, ενώ στην περίπτωση που αναφερθήκαμε θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια αντίστοιχη ονομασία η οποία δόθη για τον αεμίστο και προϊστάμενο πάλι ποτέ Κάγκαλι Μιχαήλ, καμπάρι δεν το πήραμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ηρωτήθηκε και αν ακόμη δεν προβλέπεται από την ομοθεσία καλό είναι να περνάνε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να δεχθεί τα ονόματα αφιδώς. Όχι έχω να κάνω τίποτα για τον άνθρωπο, είχα και εξαιρετικές σχέσεις. Και κλείνω κύριε Πρόεδρε και απευθύνομαι στον κύριο δήμαρχο. Πολλές φορές από αυτό το σημείο που μιλώ είμαστε ασθηροί στην κριτική μας προς τη διοίκηση. Είμαστε νηκτικοί όπως το δονίζω πολλές φορές και διαφωνώ μάλιστα εγώ προσωπικά με αυτές τις συμπεριφορές. Αλλά εντάξει όλοι οι χαρακτές δεν το είδω και καμιά φορά ξεφεύγουμε. Αλλά και από την άλλη ο κύριος διαμαρτύρει τον δήμαρχο για αυτό και μας απαντά και ανάλογα και εκείνος και θα ήθελα εγώ να μην απαντάει ανάλογα εκείνης. Όμως κύριε δήμαρχε είναι ότι απαξιώνεται το δημοτικό συμβούλιο και το λέω με λύπη αυτό το πράγμα. Το παραμερίζεται. Γιατί το λέω αυτό. Περνώντας θέση, εδώ βενιζέρω, βλέπω απέναντι από τη Σαγουδιλέση προς την πλευρά της πρωτομής του Παύου Μελά, ένα έργο τέχνησης, δυο φούχτες, δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, δεν είμαι ειδικός, το οποίο εστίθει εκεί πέρα. Και μάλιστα διαβάζω αυτό το τύπο ότι είναι δωρεά. Ρωτώ προς τη διοίκηση του δήμου. Δεν πρέπει να περνάνε οι δωρές από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν πρέπει να γίνει αποδοχή εις το οποιασδήποτε δωρεάς. Για να αναφέρομαι για το συγκεκριμένο έργο. Δηλαδή μπορεί ο ιωσδήποτε να μας προσφέρει κάτι και να το στείλουμε όπου θέλουμε εμείς. Δεν πρέπει να, αυτό το έργο καταρχήν υπάρχει επιτροπή, η οποία θα πρέπει να το αξιολογήσει και ολόσθα. Δεν πρέπει να καθορίσουμε το χρόνο, το χώρο στον οποίο θα το αποθετηθεί. Ξεχάσαμε τις φασερίες που είχαμε με το μνημείο των Εβραίων. Τουλάχιστον εγώ έχω ζήσει περίπτωση, η οποία σε δύο περίπτωση κάναμε αποδοχή και στο τέλος δεν υλοποιήθηκε. Η πετιότητη στη μία περίπτωση ημών, του δήμου δηλαδή, και στη δεύτερη περίπτωση ο καλλιτέχνης δεν συμφωνούσε με τον χώρο. Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή. Περνούν οι πολίτες και μου ρωτουλεύουν δεν ξέρω τι να ασχολέθηκε και εγώ ειπνιδιάστητα όταν το είδα. Και τι σημαίνει δεν ξέρω βέβαια, ελεήσει το φτωχό λεγιά φιλέρα, νομίζω δεν εννοεί αυτό το πράγμα. Καλά, είναι έτσι να στείλνονται τα οποιαδήποτε έργα. Δεν ξέρω κύριε Δήμαρχε, παραπονήστε πολλές φορές, αλλά να μου επιτρέψετε, ειρικρινά το λέω με λύπη ότι δεν το περιμένα αυτό, γιατί τουλάχιστον αυτά τα ελάχιστα όπως έγινε τώρα με την παρούσα κατάσταση, με τον νόμο που περάστησαν τελευταία, που πέρασε η κυβέρνηση προδιαιτίας και δίνει αρμοδιότητες του νησία στη μειοψηφία και γίνεται μία πλειοψηφία, τουλάχιστον να υπάρχει μια αίσθηση περισσότερα. Δεν το είδα και θα ήθελα μία απάντηση να μου δώσω. Τίποτε άλλο δεν έχω να πω κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Κουραδίκ. Κύριε Δήμαρχε, τα ερωτήματα που μαζεύτηκαν είναι πάρα πολλά, ελπίζω να προλάβουμε μέσα στο χρόνο. Σας ακούμε. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κύριο Καλανταρίδη για τις σχολικές μονάδες και ότι οι διευθυντές εδώ και ένα μήνα δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν τις κάρτες. Δεν το ξέρω. Θα δω λίγο με τις σχολικές επιτροπές γιατί δεν έχουν βγάλει τις κάρτες. Ενδεχόμενα όμως πρέπει να πάνε οι ίδιοι οι διευθυντές για να βγάλουν τις κάρτες, διότι είναι προσωπικές. Το έχουν κάνει κύριε Δήμαρχε, το είπα. Το έχουν κάνει. Α, εάν το έχουν κάνει, τότε δεν καταλαβαίνω ποιον είναι το πρόβλημα. Τέλος πάντων, θα το δω όμως για να μην μακρηγορούμε για να το λέτε προφανώς κάτι συμβαίνει. Θα το δω όμως. Επίσης για τις σχολικές επιτροπές, για τα όρια που είπατε για τις κάρτες που είναι 1000 ευρώ και δώσατε σαν ένα παράδειγμα, εάν θέλει κάποιος να αγοράσει ένα φωτοτυπικό, θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά το όριο αυτό είναι ακριβώς για να μπορούμε να συνονιούμαστε σε κάποια πράγματα. Δηλαδή, όταν θα χρειαστεί κάποιος να αγοράσει ένα φωτοτυπικό, ενδεχόμενα να υπάρχει ένα φωτοτυπικό για να του δοθεί. Αλλιώς, εάν χρειάζεται, θα του βάλουν ένα επιπλέον ποσό για να μπορέσει να το αγοράσει ή να κάνει την επιπλέον εργασία την οποία θέλει. Για τον φωτισμό στο Ηρώων, στη Μεγάλη Λέσχη, στο Κίτρινο κτίριο στην τεχνική υπηρεσία, θέλω να σας πω ότι έχει γίνει ήδη μελέτη για τον φωτισμό στο Ηρώων, αλλά και σε όλο μπροστά το μνημείο που υπάρχει. Έχει σταλεί η μελέτη αυτή στην Επιτροπή για τα 200 χρόνια. Δεν ξέρω αν θα χρηματοδοτηθεί, γιατί μας ζήτησε. Εάν δεν χρηματοδοτηθεί, να είστε σίγουροι ότι θα μπει στο καινούργιο τεχνικό πρόγραμμα, διότι θέλει όντως φωτισμό το Ηρώων, το μνημείο. Για το σχολείο των κρινίδων, γιατί το βάψαμε, καταρχήν ξέρετε πολύ καλά ο ίδιος, ότι υπήρχαν και κάποια προβλήματα από τα φουσκώματα, από σωβάδες οι οποίοι πέφτανε και έπρεπε να αποκατασταθούν. Από τη στιγμή που αποκαταστάθηκαν, εντάξει, θα ήταν λίγο ένα μπαλωμένο πράγμα, το οποίο θα φαινόταν τοπικά, και δεν θα ήταν ωραίο για τους μαθητές. Σε τελική ανάλυση, οι εργασίες οι οποίες θα ξεκινήσουν στο σχολείο, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που το σχολείο βαύτηκε και επίσης, να σας πω την αλήθεια, δεν ήξερα και πότε θα γίνει ακριβώς η ένταξη του έργου. Τώρα για τα λάστιχα που βάζουν νερό ο κ. Ιακοβίδης Μακούι είναι εδώ, οπότε θα το δουν, γιατί προχθές μου τηλεφώνησε ο διευθυντής του Γυμνασίου, σε κάποιο σημείο από πάνω από την οροφή που έβαζε κάποιο νερό, πήγανε, είδανε την μόνωση, θα κάνουνε παρένβαση, οπότε θα δούμε και τα λάστιχα αυτά για να μπορέσουν να επισκευαστούν. Νομίζω ότι δεν κάνατε άλλη ερώτηση, κ. Παπαδόπουλη θα σας απαντήσει ο κ. Προμούσας, το μόνο που έχω να σας πω ότι δεν έχω καμία σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία και ό,τι αυτό είπε, δεν σημαίνει τίποτε αν κάποιος είναι από την Καβάλα ή από το Κονγκό, όταν υπάρχει ένα, όταν θέλεις να ικανοποιήσεις τις ανάγκες της οποίας έχεις, το πρόγραμμα δεν εξετάζεις ποιος το κάνει και από πού το κάνει. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η σωστή εξυπηρέτηση του Δήμου. Τα υπόλοιπα θα σας θα πει ο κ. Προμούσας. Κύριε Παπά, έχετε δίκιο για τις αγελάδες. Σήμερα μάλιστα πήγα και κατέθεσα και μήνυση στον Ισαγγελέα για την ανεξέλεγκτη βοσκή αυτών των αγελάδων, διότι ξέρουμε ποιος είναι, τα οποία έχουν τις αγελάδες αυτές μόνο για να παίρνουν τις επιδοτήσεις και αδιαφορούν για το τι μέλι γενέστε. Και έχουμε και πολύ δυσάρεστα παραδείγματα. Τώρα, για αυτές τις δύο-τρεις που είναι στην Εθνική, θα δούμε και με την αστυνομία πώς μπορούμε να τις μαζέψουμε. Ο κ. Παπαδόπιλος που μας ακούει. Το πρόβλημα όμως στο μεγάλο είναι και στην Παλιά Καβάλα, όπου μπαίνουν πλέον μέσα στον οικισμό και σιγά-σιγά θα αρχίσουν να κατεβαίνουν και σε κι αλλού, γιατί προσπαθούν να βρουν ένα φάνε από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρεται κανείς γι' αυτές. Κύριε Ποτόλια, έχετε δίκιο σε πολλά από αυτά και για τις αυξήσεις των τιμών και ότι θα ακριβήνουν τα έργα. Ήδη ο δήμοστο βιώνει αυτό με έργα τα οποία είναι ενταγμένα και οι εργολάδοι κάνουν πίσω διότι δεν μπορούν να βγουν με τις εκπτώσεις που δώσανε και είναι κάτι που πραγματικά μας απασχολεί και βλέπουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Επίσης, έχετε δίκιο για τους μεγάλους για το ρεύμα, για τους μεγάλους καταναλωτές και ότι τα σχολεία δεν πρέπει να πληρώνουν φυπιά και αυτό θα σταλεί επιστολή αλλά δεν ξέρω και αν μπορεί να γίνει κάτι διότι ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά είναι κυβερνητικές αποφάσεις. Εδώ βγήκε ο κύριος Κρέκας και μας είπε αμήν τι άλλο να είμαστε και πολύ τυχεροί διότι στην Ιταλία είναι 290 πόσο μας είπε ενώ εμείς είμαστε στο 160. Ξέχασε όμως να μας πει τι γίνεται στις άλλες χώρες που στην Ολλανδία είναι 90 ευρώ, στη Δανία είναι πάλι διαφορετικές οι τιμές. Μας συνέκρινε με ένα άλλο καρτέλ το οποίο υπάρχει και είναι το καρτέλ στην Ιταλία. Με αυτό μας συνέκρινε. Τέλος πάντων, για τα έργα στον Αμυγδαλαιώνα θα σας απαντήσει ο κύριος Χρόνης. Κύριε Βογιατζή για τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο καύσιμα. Ελπίζω οι δεσμεύσεις ότι δεν θα μετακιληθούν οι αυξήσεις αυτές στο ρεύμα στους καταναλωτές να ισχύσει σε όλους. Αλλά παρόλα αυτά είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οι καταλήψεις για το έκτο Λύκειο δεν ξέρω για ποιο λόγο έγινε. Απλώς έτυχε σήμερα να ακούσω το μεσημέρι σε μια τηλεοπτική εκπομπή όπου ένας νεαρός με το θάρρος της γνώμης του φορώντας μια κουκούλα για να μην δούνε ποιος είναι. Εκεί πάμε πλέον, αυτή είναι η δημοκρατία μας, το να φοράμε κουκούλες και να λέμε τα ετοίματά μας. Η λόγη ήταν ότι πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις, ότι για το Covid δεν κρατιούνται τα μέτρα τα οποία πρέπει να κρατιούνται, ότι επίσης πρέπει να μην λειτουργήσει φέτος η τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις. Αυτά λοιπόν ήταν τα θέματα της κατάληψης. Μπορούμε να μπαίνουμε στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις και όλοι αυτοί οι οποίοι διαβάζουν είναι οι βλάκες της υποθέσεως και οι έξυπνοι οι οποίοι βάζουν λουκέτα στα σχολεία αυτοί να επιβραβεύονται. Θα δω πώς θα πάει και θα δω πώς θα κινηθώ ανάλογα με αυτές τις καταλήψεις. Για την μόλιση του εργοστασίου είναι η αλήθεια ότι πριν από λίγο καιρό υπήρξε ένα τριήμερο πραγματικά που φαινόταν ότι υπήρχε πρόβλημα. Και ο κύριος Αντονιάδης και εγώ με τα γενέστερα διότι δεν μου σηκώναν το τηλέφωνο, ενδεχόμενα δεν ξέραν το τηλέφωνο μου, δεν ξέρω τι γινότανε και εγώ πάντως με τα γενέστερα συζητώντας, μιλώντας, μου είπανε ότι ήταν μια βλάβη και η οποία δεν είχε περιβαλλοντική μόλινση και τέλος πάντων σταμάτησε η λειτουργία του τμήματος αυτού. Και μάλιστα ο κύριος Αντονιάδης, από τι ξέρω, μιλώντας με τον κύριο Αντονιάδη, έστειλε και το τμήμα περιβάλλοντος για να κάνουν έλεγχο στις μετρήσεις. Πάντως αυτό που έχουμε τονίσει και ο κύριος Αντονιάδης και εγώ είναι ότι δεν θα ξαναάνεχθούμε βλάβες. Διότι οι βλάβες τι σημαίνει, οι βλάβοι σημαίνουν ότι γίνεται κάτι ξαφνικά και όταν όμως οι βλάβοι δεν είναι εντελώς ξαφνικά, απλώς βάζεις σε λειτουργία κάτι και ρισκάρεις, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα. Ελπίζω λοιπόν, βλέποντας και τις αντιδράσεις του μεγαλύτερου μέρους της Καβάλλας, ότι θα είναι πιο προσεκτική. Κύριε Ξανθόπουλε, ευχαριστώ για τα ιρωνικά σας σχόλια σχετικά με τη διαδικασία της επιλογής του προγράμματος. Θα σας απαντήσει όμως πάλι ο κύριος Προμούσας και θα σας απαντήσει με πραγματικά δεδομένα και όχι με εξυπναδίστικες παρατηρήσεις. Επίσης για την τύχη των κινητών αντικειμένων, διότι είναι η αλήθεια ότι όταν το άκουσα ξαφνιάστηκα, διότι σχεδόν το 2011, όταν γινόταν οι μελέτες, μπήκα μέσα στη Μεγάλη Λέσχη, όπου δεν υπήρχαν κινητά. Εκτός από τα κινητά τα οποία ήταν τα έπιπλα, τα οποία και αυτά είχαν χαρακτηριστεί έργα τέχνης και υπήρχε υποχρέωση να συντηρηθούν. Παρ' όλα αυτά ρώτησα το διοικητικό συμβούλιο της Φιλοκτόχου αν υπάρχουν. Οι κυρίες μου είπανε ότι υπήρχαν κάτι φλιτζανάκια και κάτι πιατάκια της εποχής της γιαγιάς μου και της μάνας μου, που τα είχε ο κοιλικιάρχης, διότι υπήρχε ένα μικρό κοιλικείο μέσα για αυτούς που παίζανε χαρτιά. Εάν αυτά ενθυμείται ο κύριος Ρηφιλίδης, ας ρωτήσει λοιπόν την Φιλοκτόχο πού μπορούν να πήγανε τα πιάτα και τα κινητά, που δεν ξέρω τι φαντάζετε ότι ήταν. Δηλαδή, μετά από δύο βουλγαρικές κατοχές, εάν θεωρούμε ότι μείνανε μέσα πιάτα και τα οποία ήταν σερβίτσια παλιά, τότε τι να σας πω. Ας ρωτήσουμε λοιπόν το διοικητικό συμβούλιο τι μπορεί να γίνανε. Ή και τον ίδιο τον κύριο Ρηφιλίδη, ας αναρωτηθεί διότι υπήρξε δήμαρχος και γιατί δεν τα προστάτευσε, στέλνικη ανάλυση. Δαγκλή και κλή του δεν το ξέρω τι θα το δω, θεωρώ ότι το σημειώνει και ο κύριος Μουτζάκης και ο κύριος Ιακοβίδης, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το σημείο. Ο αντιδίμαρχος πρωτογενούς είναι ο κύριος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν χρειάζεται να περασπιστεί τον εαυτό του, διότι κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του όπως πρέπει να την κάνει και όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν την δημοτική ενότητα των Φιλίπων. Τώρα, εάν το ρεύμα, αφού δεν κρύβεται την πολιτική σας τοποθέτηση κ. Ξανθόπουλε, τα πολιτικά σας πιστέω κ. Ξανθόπουλε, μπορείτε να πάτε στον υπουργό Γεωργίας και να του αναφέρετε πόσο άδικη είναι η πολιτική, η γεωργική πολιτική του κράτους μας, διότι είναι ακριβό το ρεύμα και όλα αυτά τα οποία μου είπατε προηγούμενα. Και όμως ότι υπάρχουν και βουλευτές, μπορείτε να τους το μεταφέρετε για να τα θέσουν στο κοινοβούλιο. Και δεν μπορείτε να ζητάτε από ένα αντίμαρχο να στείλει μία επιστολή και να την στείλουν στο κάλαθο των αχρήστων. Να στραφείτε λοιπόν στους βουλευτές για να μπορέσουν να θέσουν το συγκεκριμένο θέμα. Δημαρχέ μου, επιτρέπετε? Ναι, κ. Ξανθόπουλε, συγχωρείτε. Δεν θέλω να σας διακόψω, απλά θέλω να σας ενημερώσω ότι ό,τι ανέφερα είναι τοποθετήσεις επίσης σημάσεις της ΚΕΔΕ. Δεν είναι δικές μου συγκριτές. Εντάξει, όχι, όχι, το ξέρω. Συγγνώμη, εγώ το σχόλιο για την πολιτική μου προέλευση το είπα σκοπτικά γιατί έκανε μια αναφορά ο κ. Σποτώλιας. Με συγχωρείτε. Αυτή η αναφορά δεν είναι σοφιστή αδικιά μου, είναι θέση της ΚΕΔΕ. Όχι, το ξέρω. Εγώ πέφτω υπόψη σας για να το δείτε, διότι φαντάζομαι, και από την απάντησή σας αυτό συνάγεται, ότι μάλλον η ΚΕΔΕ σας προκατέλαβε με κάποιον τρόπο. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η ΚΕΔΕ το θέτει, δεν μπορεί να το θέτει έτσι, γιατί η ΚΕΔΕ δεν ξέρει τους βουλευτές για να πάει στους βουλευτές και να το πει. Αν θέλετε να το κάνω εγώ για λογαριασμό σας, δεν έχω καμία αντίρρηση. Κ. Ξανθόπιλια, δεν λέω αυτό. Ξέρω ότι έχει στείλει η ΚΕΔΕ και τι ενημερώνομαι. Καθημερινά μου στέλνουν τα ρεπόρτα, τι ακριβώς κάνει η ΚΕΔΕ, οπότε ξέρω τι γίνεται. Και για την κινητικότητα έχουμε κάνει, αλλά μας έχουνε γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Αυτό τι σημαίνει, λοιπόν, ότι πολλά θέματα είναι θέματα πολιτικής απόφασης και πολιτικού σχεδιασμού. Αυτό. Τώρα, από εκεί πέρα, το ξέρω ότι το η ΚΕΔΕ, σας ζητάω συγγνώμη για την πολιτική τοποθέτηση, διότι το πήρα διαφορετικά. Για το ΝΑΟ. Διότι βλέπω μια σπέκουλα η οποία γίνεται τον τελευταίο διάστημα, ότι εξαιτίας της δικής μου επιστολής, την οποία έστειλα ακριβώς για να προκαταλάβω καταστάσεις και τι εννοώ, όταν υπάρχει ένας φάκελος, στον οποίο φάκελο μέσα δεν υπάρχουν αυτά που θα έπρεπε να υπάρχουν, και τελειώνει η ημερομηνία, είναι λογικό ότι θα μας απορρίπτανε. Ζήτησα, λοιπόν, όπως ζητήσανε και οι βουλευτές, διότι μπορείτε να βάλετε και με τους βουλευτές. Ζήτησαν, λοιπόν, το αυτονόητο. Ποιο ήταν το αυτονόητο? Να δοθεί μια παράταση στην διαδικασία αυτή, διότι υπάρχει ένας επενδυτής. Αυτό είπα. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Όσο για το αυτό το οποίο άκουσα και με προσβάλει ως Έλληνα και με προσβάλει ως δημόσιο πρόσωπο, έτσι είναι κύριε Μούτια, αυτό το οποίο είπανε ότι, ναι εντάξει πήγαμε αδειοφάγγελο, αλλά μετά όμως θα το βάζαμε διότι είχαμε το δικό μας μέσα. Αυτά με συγχωρείτε αλλά συμβαίνουν στην Πανανία. Και αν θεωρούμε ότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο και αυτό πρέπει να υπηρετήσουμε, τότε τι να πω. Πάντως παρόλα αυτά, όσο και να γελάει ο κύριος Μούτιας, όσο και να αναφέρεστε στο όνομά μου σε σχέση με τον ΑΟΚ, μάλλον κάνετε μεγάλο λάθος. Και κάνετε λάθος διότι η δική μου επιστολή δεν φταίει σε τίποτα. Η δική σας επιστολή είναι ορισμός της διαπλοκής κύριε Δήμαρχε. Αυτό το λέτε εσείς. Κύριε Μούτια αυτό το λέτε εσείς. Ποιος είναι διεπλεκόμενος ο οποίος περιφέρεται από πολιτικό κόμμα εις πολιτικό κόμμα. Να μάθετε τον ορισμό της πολιτικής διαπλοκής κύριε Δήμαρχε. Αυτό λοιπόν κύριε Μούτια να το πείτε στον εαυτό σας. Κυρολόγοι λέγονται γυρολόγοι δήμαρχε. Παρ' όλα αυτά λοιπόν καμία διαπλοκή δεν είχαμε το συγκεκριμένο θέμα. Όσο και να προσπαθούνε κάποιοι σωτήρες διότι κάποιοι προσπαθούνε να το παίξουν και δεν αναφέρομαι στους τρεις πρώην ιδιοκτήτες ή και νύν ιδιοκτήτες δεν ξέρω δεν αναφέρομαι σε αυτούς. Όσο και κάποιοι προσπαθούνε να το παίξουν με λεφτά άλλων ή ακόμα ότι τελευταία στιγμή θα μπούμε και θα σώσουμε την ομάδα για δικούς τους λόγους. Μάλλον λάθος βλέπουν τα πράγματα. Ούτε με αγγίζουνε αλλά ούτε έχω και το δικό τους σκεπτικό. Αυτά με το να έχουν για να τελειώνει. Όσο για τις δηλώσεις που με ρώτησε ο κ. Γουνελάς νομίζω ή κάποιος με ρώτησε εάν τις ασπάζομαι ή όχι. Καταρχήν απ' ό,τι ξέρω ο επενδυτής ο Ιράνο Καναδός ο οποίος έκανε τις δηλώσεις δεν τις έκανε από μόνος του. Έχει ένα νομικό επιτελείο και αυτή είναι η άπαψη του νομικού επιτελείου. Και μάλιστα ενός δικηγόρου πάρα πολύ καλού ο οποίος αυτός δικηγόρος, κάποιους από αυτούς οι οποίοι τραγουδάνε καθημερινά και λένε όλες αυτές τις αηδίες, τους έχει σώσει από πολλές μηνύσεις και από πολλές καταβίκες. Αλλά δεν πειράζει όμως, έτσι είναι η ζωή και στο τελική ανάλυση ο καθένας κρίνεται από τα λόγια του κέντρα έργα του. Αυτά λοιπόν με το ΝΑΟΚ για να τελειώνει η διαπλοκή, το θέμα της εμπλοκής, το ονόματός μου με το θέμα της διαπλοκής. Με συγχωρείτε αλλά σας ρώτησε ο κύριος Κανθόπουλος. Ναι, ναι, μη συγχωρείτε κύριε Γουνελά, είπα ότι δεν θυμάμαι ποιος μου την έκανε την ερώτηση. Ποιος την τρέπετε δήμαρχε. Για δέκα δεσσερόλεπτα. Δεν μίλησα για διαπλοκή, δεν μίλησα για τίποτα από αυτά τα οποία αναφέρατε προηγουμένως. Εγώ είπα και ρώτησα... Διαπλοκή δεν μίλησατε εσείς, απλώς είναι κάτι το οποίο αναφέρεται συνέχεια, κάποιοι προσπαθούν να... Όχι από μένα δηλαδή. Κύριε Ξανθόπουλο εμισχωρείτε δεν είπα το θέμα της διαπλοκής, το είπα με όλα μαζί τα οποία ακούγονται τον τελευταίο καιρό και φυσικά δεν το είπατε εσείς. Εγώ αυτό που ρώτησα όμως δήμαρχε είναι μήπως θεωρείτε ότι είναι καιρός. Αυτό που υπονοήσατε ότι γνωρίζει για τον φερόμενος επενδυτή προς τον κύριο Ευγενάκη είναι καιρός να το μάθουμε και εμείς. Αν θεωρείτε πως δεν είναι καιρός, εντάξει δεν έχω... Αυτό το οποίο ξέρω εγώ είναι αυτό που ξέρει και όλη η κοινωνία. Δηλαδή ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι παπατζής με την έννοια ότι δεν έχει χρήματα. Έχει χρήματα και το έχει αποδείξει. Έχει χρήματα εξάλλου μου δείξανε και τις καταφέσεις που γίνανε για την ομάδα του ΑΟΚ. Το τελευταίο διάστημα όπου κατατέθηκαν κοντά στις 350.000. Δηλαδή ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται δεν θα είχε βάλει αυτά τα χρήματα. Παρ' όλα αυτά όμως, εγώ αυτό που βλέπω είναι με το τι ασχολείται, ό,τι βλέπω στο ίντερνετ και αυτά. Από εκεί και πέρα ακούγονται κάποια περίεργα ονόματα. Κάποιες συνομοσίες και όλα αυτά τα επιστρέφω στο πρόσωπό τους. Διότι αυτοί οι οποίοι κάθονται και μιλάν και σχεδιάζουν πως θα πλήξουν εμένα κάνουνε πολύ μεγάλο λάθος. Διότι ακόμα και σας το λέω και να μη βγω δήμαρχος ξανά, το μόνο που δεν θα καταφέρετε να κάνετε εσείς οι οποίοι ούτε εσείς θα βγείτε δήμαρχοι, αυτό να το ξέρετε διότι είστε πλέον τίποτα στη συνείδηση του καβαλιώτη, πάντως να ξέρετε ότι με αυτό που θα φύγω θα είναι με ψηλά το κεφάλι, όσο και να προσπαθούν κάποιοι να το σπηλώσουν. Κύριε Κουνάκο, με συγχώρητε δεν τελείωσα με τον κ. Ξανθόπουλο. Συντήρηση καυστήρων έχει προγραμματιστεί για να γίνει, δεν το ήξερα, τηλεφωνήσαμε τώρα και μου είπανε ότι έχει προγραμματιστεί για να γίνει συντήρηση των καυστήρων και για την ονοματοδοσία της αίθουσας του Γυμναστηρίου που τόσο μεγάλη κουβέντα έγινε, πρέπει να ξέρετε ότι η Επιτροπή Ονοματοδοσίας έχει, η αρμοδιότητά του είναι για δρόμους και για δημόσια κτίρια και για δικά του δημοτικά κτίρια. Εκεί, μέχρι εκείνη η αρμοδιότητα. Τα σχολεία, την ονομασία των σχολείων την δίνει το Υπουργείο Παιδείας και τις αίθουσες οι οποίες μέσα είναι θέμα των εκπαιδευτικών. Δεν νομίζω ότι τόσο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο ο διευθυντής του σχολείου, αλλά και οι καθηγητές θα ήταν τόσο επιπόλεοι να δώσουν το όνομά του σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν άξιζε. Σε τελική ανάλυση, είναι τιμή για την αίθουσα του σχολείου, για το μικρό αυτό γυμναστήριο που υπάρχει, να δοθεί το όνομα του Μιχάλη Τουγκάγκαλη, ο οποίος τόσα πολλά προσέφερε στον αθλητισμό και στην πόλη του. Δήμαρχε, αν μου επιτρέπεις για το συγκεκριμένο θέμα, επειδή προέρχομαι από την εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ακριβώς είναι αγαπητή η συνάδελφη. Υπάρχει και η σχετική νομοθεσία, η οποία δίνει το δικαίωμα στους συλλόγους του σχολείου να προχωρήσουν σε ονοματοδοσία. Είναι καθαρά εσωτερικό θέμα του σχολείου. Δεν έχει σχέση ο δήμος. Δηλαδή, δεν μπορεί ο δήμος να μπει μέσα στο σχολείο και να πει, εγώ θα κάνω αυτό, να ονομάσω αυτήν την αίθουσα κατ' αυτόν τον τρόπο. Είναι απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τη διεύθυνση. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ για την παρένβαση. Λοιπόν, κύριε Κουνάκο, για τις στηρώσεις που είπατε για τα δέσποτα, για το καταφύγιο, για το κοινοκομείο, όλα αυτά είναι ενέργειες οι οποίες γίνονται. Καταφύγιο, το οποίο έχει γίνει στη διοίκηση της κυρίας Τσανάκας και ήταν πραγματικά ένα πολύ καλό έργο για τη διαχείριση των δέσποτων, ήδη θα χωριστεί σε μικρότερα τμήματα για να μπορέσουμε να πάμε μέσα και άλλα δέσποτα. Επίσης, στο κοινοκομείο τελειώνει η άδεια πλέον, διότι είχαμε κολλήσει λίγο στην οικοδομική άδεια, διότι έπρεπε να γίνει μία οριοθέτηση του ρέματος η οποία και έγινε και σύντομα θα γίνει πλέον η δημοπράτηση του έργου για να πάμε σε ένα καινούργιο κοινοκομείο. Έχουμε προβλήματα και τα προβλήματα τα οποία έχουμε είναι στο προσωπικό. Είναι το προσωπικό το οποίο διαχειρίζεται τα δέσποτα. Αυτό λοιπόν αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνον τρεις εργασόμενοι, όλοι οι άλλοι οι οποίοι ήταν με προγράμματα έχουν σταματήσει. Σήμερα είχα εδώ τους υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους είδαμε πώς θα μπορέσουμε να πάρουμε προσωπικό, είτε μέσω κύσπε, να κάνουμε να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα κύσπε, είτε ακόμη να ζητήσουμε σε δεύτερη φάση και το να πάρθει προσωπικό. Λοιπόν, για τα έργα στην Ανατολική πλευρά και τι σχεδιάζουμε. Πέρα λοιπόν από αυτό το οποίο έγινε μπροστά από το γήπεδο, το έργο αυτό συνεχίζεται. Και είναι χρήματα τα οποία δίνουν από το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει σχετίζεται με τους πρόσφυγες. Γίνεται αυτή τη στιγμή, θα ξεκινήσει σε λίγο, έχει γίνει η δημοπράτηση, περιμένουμε την υπογραφή των συμβάσεων για να γίνει το κομμάτι μπροστά από το στρατόπεδο Σιμακοπούλου, το οποίο αφορά υπογιοποιήσεις καλωδίων, το πεζοδρόμιο το οποίο είναι εκεί θα μεγαλώσει και θα μπουν επάνω κολονάκια, ούτως ώστε να μην υπάρχει αυτό το χκάλι όταν γίνονται γάμοι και βαρτίσια που κινδυνεύει κόσμος, ότι τα πεζοδρόμια όλα καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα και οι πεζοδρόμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν. Δεύτερο έργο, το οποίο σήμερα μας τηλεφώνησαν και έχει εγκριθεί, είναι ένα έργο περίπου ύψους 700.000, το οποίο αφορά την κατεδάφυση τμήματος του όρχου, ούτως ώστε να διεπλατήσει το δρόμο, αυτό δηλαδή που προβλέπεται μεταξύ, μεταξύ ο ΑΕΒ και στρατοπεύου, ούτως ώστε να γίνει ο δρόμος ο οποίος προβλέπεται. Επίσης, γίνονται μέσα με αυτόν τον τρόπο, γίνονται οι εσωτερικοί, κάποιοι από τους εσωτερικούς δρόμους, που επίσης προβλέπονται από το σχέδιο και θα βοηθήσουμε ούτως ώστε να γίνει η περίφραξη του κομματιού του τμήματος που μένει και θα είναι ένα τμήμα προς το παρόν για 600 άτομα. Το τρίτο υποέργο, το τρίτο έργο το οποίο ξεκινάει και μάλιστα μας πήραν τηλέφωνο από τον ίδιο τον Μητεράκι, είναι η δέσμευσή του να χρηματοδοτήσει το τμήμα του έργου, του δρόμου, του μεγάλου του κεντρικού δρόμου, ο οποίος αντιστοιχεί σε όλο το στρατόπεδο. Αυτός είναι ο σχεδιασμός για την Ανατολική πλευρά. Πέρα φυσικά, αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει ένα... είμαι στις διαδικασίες για να τελειώσει ένα τοπογράφο και θα πάρουμε και ένα νομικό, διότι αδυνατεί η δική μας νομική υπηρεσία, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με το περιάλι. Δηλαδή, θα χαράξει τους δρόμους, ούτως ώστε να μπορεί με τη δική μας μπολτόζα, όπου είναι εύκολο, να αρχίζουμε πλέον να ανοίγουμε δρόμους. Λοιπόν, άλλο... υπογειοποίηση καλωδίων μέσα στην πόλη, ήδη έχουμε συζητάμε με τον κ. Τακίδη, θα γίνουνε αρκετές υπογειοποίησεις. Εγώ μέχρι στιγμής του έχω ζητήσει σε δύο σημεία να μας πούνε πώς μπορούμε να κάνουμε την υπογειοποίηση και νομίζω ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία με την ιδέη σε αυτό το θέμα. Και το θέμα διαχείρισης της ενέργειας στα σχολεία πραγματικά είναι ένα θέμα το οποίο πάντοτε, είτε ήταν ευθυνό το πετρέλαιο, είτε ήταν ακριβό, είναι πάντα κάτι το οποίο απασχολεί τις σχολικές κοινότητες. Είναι επιτακτικής ανάγκης πλέον τα μεγάλα συγκροτήματα, όλα τα σχολεία, αλλά σε εκείνη τη φάση όλα τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα να μπορέσουν να μπουν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις. Ήδη αυτό θα γίνει στο σχολείο, στο Γυμνάσιο Λύκειο των Γρημίδων. Γίνεται η μελέτη, συμπληρώνεται, διότι στην εποχή της κυρίας Δρακονάκη, μια και διβλέπω, είχε γίνει μία μελέτη μόνον όμως για τα οικοδομικά, όχι ενεργειακής αναβάθμισης για το Florex. Αυτή τη στιγμή συμπληρώνεται και η ενεργειακή του αναβάθμιση για να μπορέσει να μπει σε πρόγραμμα. Το 18ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο επίσης είναι ένα μεγάλο συγκρότημα, είναι το ΕΠΑΛ, το οποίο έχει μπει και αυτό σε ένα πρόγραμμα του ΕΟΧ, το οποίο είναι γύρω στο 1.200, ούτως ώστε να μπορέσει και αυτό πλέον ενεργειακά να γίνει αυτόνομο. Και αυτό φυσικά πρέπει να το κάνουμε και σε υπόλοιπα σχολεία. Όλα όμως αυτά, ξέρετε, δεν γίνονται με τα ψέματα, γίνονται με χρήματα, γίνονται με μελέτες, οι οποίες πρέπει να γίνουν και ευτυχώς, διότι κάποιοι δεν θα συμφωνήσουν, αλλά το ελληνικό κράτος φρόντισε τουλάχιστον κάποιες διαδικασίες να προσθεθούν για να μπορούμε επιτέλους να κάνουμε πιο εύκολα κάποιες μελέτες. Πάντως τα κολονάκια, κύριε Δήμαρχε, τα κολονάκια δεν είναι καλή επιλογή στο παραλιακό δρόμο. Θα πρέπει να βάλουν και κλειδόματα με διαβάσεις, να περνάει ο κόσμος μόνο από τις διαβάσεις που θα πρέπει να φτιαχτούν. Όχι, γι' αυτό κάγγελο. Για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Όταν λέτε παραλιακή, που εννοείτε, στο λιμάνι? Όχι, όχι, από τον Πέλου μέχρι και τον Νοέθ. Ναι, κάτι όμως πρέπει να μπει, δεν γίνεται, γιατί βλέπετε με το ατύχημα που έγινε με τη μηχανή... Και κλειδόματα. Και κλειδόματα. Αυτό εννοούσα. Κυρία Ιωσιφίδου, για τα προβλήματα κλιματικής αλλαγής. Όντως, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μεγάλο και δεν λύνεται μόνο με το σχέδιο φόρτισης των αυτοκινήτων. Το κλιματικής αλλαγής έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει να κάνει με πάρα πολλά πράγματα. Όσο για το σχέδιο φόρτισης αυτοκινήτων, υπάρχει παράταση, η οποία είναι μέχρι τέλος του χρόνου. Η μελέτη, εμείς έχουμε προκηρύξει τη μελέτη, έχουν κατατεθεί προσφορές, νομίζω ότι μόνο μια έχει, θα τη δούμε να δούμε αν μας συμφέρει οικονομικά, αλλιώς θα ξανακάνουμε πάλι τον διαγωνισμό. Τώρα, το πότε θα κατασκευαστούν και σε ποιο σημείο για τον πληθυσμό, το δικό μας προβλέπονται χίλιες θέσεις, περίπου. Όπως καταλαβαίνετε είναι λίγο δύσκολο να σας πω χίλιες θέσεις αυτή τη στιγμή, γιατί δεν τις ξέρω και εγώ. Αυτοί οι οποίοι θα κάνουν το σχέδιο, θα βάλουν και τις θέσεις αυτές των αυτοκινήτων. Κυρία Δρακονάκη, η καταγραφή των φωτιστικών τελειώνει, έχει τελειώσει, τελειώνει στην πραγματικότητα. Το επόμενο στάδιο θα γίνει μια φωτοτεχνική μελέτη για τα φωτιστικά και μετά από εκεί και πέρα θα γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη, για να δούμε τι μας συμφέρει. Μας συμφέρει να πάρουμε δάνειο από το παρακαταστικό, ή μας συμφέρει να το δώσουμε έξω. Πολύ πρόχειρα θα σας πω ότι αυτό που μου έχουνε πει, ότι αυτό που συμφέρει είναι το δάνειο από το παρακαταστικό και δανειό. Διότι αλλιώς το έργο βγαίνει πάρα πολύ ακριβό, αυτό που παίρνουνε για δέκα χρόνια και δεν νομίζω ότι μας συμφέρει. Δήμαχε μου επιτρέπεις? Ναι ναι. Νομίζω παιδεύτηκες, είναι μια θέση ένα χίλιος κατοίκους, 70 θέσεις. 70 θέσεις, ναι με συγχωρείς, είναι μια θέση, είναι για τις χίλιες πραγματικές. Είναι πραγματικά, είναι μια θέση και αναχίζει, δωστά. Συγχωρείτε να φάω λίγο. Κύριε Κουφαντζή, θα σας απαντήσει ο κύριος Μιτζάκης για τις θέσεις που είναι προστά στα ξενοδοχεία. Αυτό όμως που ξέρω εγώ είναι ότι δεν είναι αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία, αλλά θα σας απαντήσει όμως ο κύριος Μιτζάκης. Κύριε Παπά για την επένδυση του Γιωργούλια, να το δούμε ούτως ώστε να έρθουν να μας ενημερώσουν. Κύριε Γουνελά, με συγχωρείτε για να ξαναπείτε μου λίγο ποιο ήταν η πρώτη, που είπαμε για την μετακίνηση σε άλλη θέση, ποιο μου είπατε. Ναι, ναι για το νομικό πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ναι, ναι. Μετακινήθηκαν οι υπάλληλοι. Σωστά. Αυτή τη στιγμή, έχετε δίκιο, υπήρχαν τρεις υπάλληλοι οι οποίοι μετακινηθήκαν. Ήτανε πέντε οι οποίοι αρνούνταν να εμβολιαστούνε. Οι δύο τεθήκαν σε προσωρινή αναστολή. Ο ένας ο υπάλληλος βγήκε σε άδεια, και από μόνος του σε άδεια, ακριβώς ανεφαποδοχών, για να μην εμβολιαστεί. Ο ένας ο δεύτερος αρρώστησε από COVID. Και ο τρίτος ο οποίος έχει μετακινηθεί πράγματι σε παιδικό σταθμό, διότι θεωρήθηκε ότι καλεί τη ανάγκη. Όμως έχετε απόλυτο δίκιο. Και εγώ αυτό τους είπα ότι δεν μπορεί από τη στιγμή που λέμε, ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα τηρήσουμε, γιατί αλλιώς έχετε δίκιο γιατί να μετακινηθούν και οι υπόλοιποι. Θα ακολουθήσει και η ίδια διαδικασία και στον τρίτο. Κύριε Μαυρίδη, το θέμα της λαϊκής αγοράς έχει καθυστερήσει, είναι η αλήθεια, γιατί προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, για να μην αισθάνονται όλοι ρυχμένοι. Πολύ σύντομα, όμως, θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τελειώνει. Τώρα, αυτό για την περιβόητη χούφτα που έγινε ολόκληρο θέμα, ανατολικό θέμα. Διότι κάποιος πέρασε, το είδε εκεί, προφανώς οι χιλιάδες υποστηρικτές σας είδανε ότι η χούφτα αυτή δεν τους αρέσει και σας ρωτάνε τι σημαίνει αυτό. Είναι ένα έργο που δεν διεκδικούμε τα πρωτεία, είναι ένα έργο το οποίο υπάρχει στην Ιταλία και μάλιστα είναι ένα πολύ ωραίο έργο και όταν θα ολοκληρωθεί, διότι ακριβώς δείχνει την προσφορά της γης στον άνθρωπο και αφορά το πράσινο, ας το ολοκληρώσουμε πρώτα και θα δούμε. Τώρα, από κει και πέρα, εάν θα πρέπει θα σας θυμίσω την υπόθεση του ορολογιού, δεν ξέρω αν τη θυμάστε, εσείς πρέπει να τη θυμάστε, διότι πήρξατε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό που μπήκε στο περίπτωρο του ΕΟΤ. Δεν νομίζω ότι είχατε πάρει άδεια. Παρ' όλα αυτά όμως, δεν πρόκειται, θα έρθει. Νομίζω ότι το να αποδεχθούμε την δωρεά ή όχι, θα έρθει πολύ σύντομα. Πάει στην οικονομική, να ξέρετε. Εντάξει, για να μην θεωρούμε ότι θα πάει στην οικονομική επιτροπή, η οποία παίρνει απόφαση για την αποδοχή ή όχι της δωρεάς. Λοιπόν, σε τελική ανάλυση, είναι ένα ωραίο έκθημα. Εγώ έχω δει παιδάκια τα οποία πηγαίνουν εκεί, φωτογραφίζονται. Και σε τελική ανάλυση, εντάξει, δεν είναι Μιχαήλ Άντζελο, ή δεν είναι τσερογονταβίντσι, είναι ένα έργο το οποίο υπάρχει σε μια Ιταλική πόλη και μου άρεσε πάρα πολύ σαν έργο τώρα. Θα ήθελα να πω σε κάποιους οι οποίοι αφησβητούν... Παρουσιάζει, δήμαρχε, για να ξέρουμε και εμείς τι παρουσιάζει. Τίποτα, όταν θα ολοκληρωθεί... Το νόημα, δεν πρέπει να το ξέρουμε, τι είναι το σκηνοθέτη του νόημα. Το είπα, όταν ολοκληρωθεί... Τι θέλει να μας δείξει, δηλαδή, ο ποιητής ή θέλει να μας πει. Αποηθήσω στη συνέχεια κι εγώ, κύριε δήμαρχε. Ναι, κύριε Ιακοβίδη. Ο ποιητής, λοιπόν, θέλει να πει ότι η Γη μπορεί να μας προσφέρει. Να μας προσφέρει πράγματα, τα οποία εμείς προσφέρει στο περιβάλλον. Αυτό έχει να κάνει. Αυτό εξηγήστε και τελείωσε. Ωραία. Θα σας απαντήσει και ο δυτικός του, που είναι ο κύριος Ιακοβίδης. Αυτό. Και θέλω να σας πω επίσης ότι, κύριε Μαυρίδη, δεν ξέρω γιατί έχουμε αυτή την προσήλωση στους τύπους, τόσο πολύ στους τύπους. Δεν σας έχω δώσει την εντύπωση ότι είμαι ένας τύπος, ο οποίος θα έβαζα οτιδήποτε στην πόλη. Νομίζω το έχω αποδείξει τα δύο χρόνια. Μπορείτε να με κατηγορείτε για οτιδήποτε. Αλλά δεν βάζω οτιδήποτε μέσα στο δημόσιο χώρο. Θέλω σπάντων. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Δήμαρχε. Ο κύριος Προμούσας πρώτα και μετά... Κι εγώ το λόγο θέλω, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Προμούσας πρώτα, παρακαλώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κάτι θέλει ο κύριος Κουφαντζίσ. Πρόεδρε, προστατεύοντας και τον δήμαρχο. Όχι ότι χρειάζεται προστασία από εμένα και το σώμα. Μέτοχοι αυτή τη στιγμή της ομάδας του Σπαέ Καβάλα είναι ακόμα οι τρεις Παλέοι. Κάθε συνομιλία επίσημου φορέα πρέπει να γίνεται με αυτούς. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα μεταβιβάσουν συμμετοχές και τι θα γίνει. Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Θα ακολουθήσουν και έρευνες. Κάθε συνομιλία μέχρι να αλλάξουν με το μετοχικό κεφάλαιο πρέπει να γίνεται με αυτούς. Εμείς βοηθάμε αν θέλει να έρθει οποιοςδήποτε και έχουν πρόθεση να μεταβιβάσουν συμμετοχές και τα πάντα. Το αν κάποιος είναι επενδυτής σωστός ή όχι δεν το αποφασίζουμε εμείς ούτε ο δήμαρχος ούτε το σώμα. Υπάρχουν λεκτικοί μηχανισμοί από το Υπουργείο Αθηνικής Αμήνης και άλλοι λεκτικοί μηχανισμοί για ένα έγκριση για το ποιος είναι επενδυτής σοβαρός, σωστός, με καθαρά κεφάλαια και ποιος όχι. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε δηλαδή σε κάθε περίπτωση. Δεν μου άρεσε η εικόνα εμένα ο δήμαρχος της πόλης και διάφορες φορείς της πόλης έναν φερόμενο επενδυτή να τον γυρίζουν σε στάδια και να του δείχνουν ένα γήπεδο και να ζητάει μάλιστα και πράγματα ενώ ακόμα δεν έχει αλλάξει μετοχική σύνθεση. Πάντα λέω με διάθεση προστασίας. Με συγχωρείτε, αλλά οι τρεις ιδιοκτήτες συζητούσαν με τον επενδυτή. Ναι, αυτοί μπορεί να αλλάξουν άποψη αύριο και να μην τη δώσουν την ομάδα. Εντάξει, αλλά όταν αλλάζουν άποψη δεν φταίω εγώ, αυτοί συζητούσαν. Εντάξει, αλλά όταν αλλάζουν άποψη δεν φταίω εγώ, αυτοί συζητούσαν. Με συγχωρείτε, εγώ αυτοί δώσανε τα χέρια λοιπόν και από εκεί και πέρα με βάση αυτό οι άλλοι επενδυτές εκ Σαλβανίας και Βουλγαρίας που τηλεφωνούσαμε και ρωτούσαμε... Εντάξει. Εάν μου λέτε για τους άλλους επενδυτές. Εάν λένε ψέματα από το Υπουργείο ότι κάποιοι τηλεφωνούσαν και ρωτούσανε εάν μπορούν να πάρουν χρήμα ρευστό ή να πάρουν από βουλγαρική τράπεζα. Σας παρακαλώ δηλαδή τώρα. Τι πάντε να μου πείτε. Αυτό δεν ξέρω ποιος θα έκανε και ποιος δεν έκανε. Και κάτι τελευταίο. Οι εγγυητικές επιστολές και όλα αυτά δεν δόθηκαν από τον κύριο Χατντάτζι σαν επενδυτή. Ένας κούρος εμφανίζεται. Οπότε με αυτό θα έπρεπε κυρίως να συνομιλούμε για να είμαστε εντάξει άμα έρθει ένα συλλεκτικός μηχανισμός και μας ρωτήσει με ποιον συνομιλείται. Εμείς αυτό που βλέπουμε στα χαρτιά αυτό που πρέπει να λέμε και να κάνουμε. Τώρα αν κάτι άλλο είναι από πίσω αυτό παγορεύεται και από τον νόμο. Δηλαδή πρέπει να προσέχουμε τα παρένθετα άτομα. Εγώ το λέω πάλι για να προστατεύσουμε το σώμα ως νομικό σύμβουλο της ΠΑΕ και των μετόχων που είναι αυτή τη στιγμή. Αν αύριο αλλάξει από τη θετική σύνδεση μακάρι θα βοηθήσουμε όποιον είναι για το καλό της ομάδας. Αυτό ακριβώς. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί μου το χώνεται σε μένα και βλέπω εσάς. Γιατί, ναι. Πρέπει να αναφέρατε τον κύριο Χαντιντάτζι ως ενδιαφερόμενο για την ομάδα ενώ αλλού τους εμφανίζεται και σε κητικές και παντού. Εννοείται πως θέλετε τον καλό της ομάδας. Είναι δεδομένο αυτό. Απλά λέω κάποια στοιχεία για να βοηθήσω την όλη κατάσταση. Ευχαριστώ κύριε Φάτσι. Μας κατηγορήσατε βέβαια ότι κάναμε βόρτες τον Τουρκοηρανό και του επιδεικνία με το γήπεδο. Κάποιος που εμφανίστηκε ότι θέλει να αγοράει την ομάδα που συμφώνησε ήδη με τις προηγούμενες και ζήτησε να δει το γήπεδο, δεν θα έπρεπε να του δείξουμε απλά το γήπεδο. Εσείς είστε συμφωνείς. Λοιπόν, πάμε παρακάτω στον κύριο Προμούσα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σχετικά λοιπόν με τις ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές που θέλουμε να ενισχύσουμε το τετράγωνο και συγκεκριμένα τη διαχείριση των δελών, για το οποίο γίνει πολύς λόγος τελευταία σε ραδιόφωνα και ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες. Και πραγματικά απορώ με το θράσος κάποιον για όλα όσα ακούστηκαν. Καλό είναι να τα βάλουμε σε μια σειρά και ευχαριστώ για το ερώτημα που μου τέθηκε κιόλας. Κατ' αρχάς πρέπει να πω ότι από τη στιγμή που ανέλαβα αυτή τη θέση, ξεκίνησε κατοντολή του Δημάρκου μια προσπάθεια από μένα με ένα μεθοδοτικό και καλά οργανωμένο τρόπο και συνεργασία και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να εντυπίσουμε τα προβλήματα που υπήρχαν στο Τμήμα Εσόδων και γιατί κανείς δεν αρνείται ότι υπήρχαν προβλήματα. Μεταξύ αυτό λοιπόν που αποφασίσαμε και των εργαριών που αρχίσαμε να κάνουμε, θα κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, εισηγήθηκα και την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών στο Τμήμα Εσόδων και συγκεκριμένα στη διαχείριση των τελών. Τίποτα λοιπόν δεν έγινε εκπληκτικό. Από την πρώτη στιγμή εμείς είχαμε ανακοινώσει την πρόθεσή μας εδώ και μήνες και δύο μήνες περίπου ότι θα γίνει αυτή η διαδικασία. Έχει περάσει το ποσό αυτό το 30% από αναμόρφωση τόσο από την Οικονομική Πετροπή όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο και ξεκίνησε μια διαδικασία καθόλου ανόμινη που εγκρίθηκε σε πρώτη φάση από την Οικονομική Πετροπή για την ανάθεση χωρίς διαπραγμάτευση της μίστρος σε αυτό το προγράμματος κάτι όπως είπα και πριν είναι απόλυτα νόμο και το ορίζει ο νομοθετης άρα δεν κάνουμε κάτι το παράνομο. Γιατί όμως προχωρούμε στην ενέσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών. Για αρκετούς λόγους ό οποίους μπορεί να σάγλυσω αν θέλετε. Πρώτον, διαπιστώθηκε μια δυσλειτουργία στις ψηφιακές υπηρεσίες για την παροχή δηλώσεων ηλεκτροδότησης και βεβαιώσεων μειοφιλής τάπ. Επίσης γιατί στο Δήμα αυτήν δεν διαθέτουμε το απαραίτητο λογισμικό για την επεξεργασία των δεδομένων σύνταξης και βεβαίως καταλόγων μη ηλεκτροδοτούμενων αγκινότων και επεξεργασίας καταστάσεων ανύσπρακτων τελών. Συγκεκριμένα όπως θα ξέρετε η ΔΟΙ αποστέλει πληθώρα ηλεκτρονικών αρχείων τα οποία περιλαμβάνουν οι καταλοτές οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τα επιβαλλόμενα τέλη εδώ και πολλά έτη και τα οποία μέχρι και σήμερα παραμένουν ανύσ εργασίας που απαιτείται και το χρόνο καθώς και για την έλειψη εξειδικημένου λογισμικού. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι καταλαβαλλόμενες που δεν πληρώνουν τους παρόχους ηλεκτικής ενέργειας δεν πληρώνουν και τα δημοτικά τέλη και ορισμένοι από αυτούς όταν πηγαίνουν να κάνουν ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΙ η ΔΕΙ φροντίζει να κάνει ρύθμιση των χρημάτων που πρέπει να πάρουν η εταιρία αυτή και ο κάθε υπάρχως αλλά δεν ρυθμίζει τα δημοτικά τέλη. Και αφού έγινε μια έρευνα αγοράς από τους συναδέλφους για το κόστος του προγράμματος, άλλος μου είπε 8, άλλος μου είπε 10, εγώ θα έλεγα ότι θα ήταν καλό να κάνω και μια έρευνα για το τι έχουμε να παίρνουμε και δεν παίρνουμε αυτή τη στιγμή ως δήμος από ανύσπρακτα τέλη. Ζήτησα λοιπόν από τους περιοχικούς στο Τύμμα Τελών να μου κάνουν μια εκτίμηση τι δεν έχει συμπραχθεί όλα αυτά τα χρόνια από τα τέλη, ουσιαστικά αυτό που λέμε τα ανύσπρακτα τέλη της ΔΕΙ. Ακούστε λοιπόν έναν νούμερο που μου είπανε 1,5 εκατομμύριο ανύσπρακτα δημοτικά τέλη και όσον αφορά τον ΤΑΠ 500.000 ανύσπρακτος ΤΑΠ, συνολικά 2 κατομμύρια, είναι τραγικό το νούμερο. Και όλο αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα, απαιτούταν πολλές εργατόωρες και εργατοημέρες. Ένας λοιπόν ακόμη λόγος που απαιτεί την ενίσχυση με ψηφιακές υπηρεσίες στον Κυρμένο Τύμμα είναι για την αύξη της πραξιμότητας του Δήμου και φυσικά και την εξεκτονόμηση εργατοωρών, γιατί δε λαμβάνει στο ότι όλο αυτό απαιτούσε ημέρες να γίνει με το χέρι και θα ήταν ένα τεράστιο μυσολογικό κόστος, το οποίο ουσιαστικά το συμπιχνώνουμε σε λίγες ώρες ψηφιακών υπηρεσιών. Επίσης είναι πολύ πιθανό με τις υπηρεσίες αυτές να διωθωθούν λάθη, τα οποία φυσικά μπορεί να έχουν γίνει εκπαραδομής, λόγω του ότι χρειάστηκε αυτή η δουλειά να γίνει εδώ και χρόνια με το χέρι. Οι ίδιοι πάλι μου λέγαν ότι μπαίναν σε μια διαδικασία λόγω της δυσλειτουργίας, να κάθονται να υπολογίζουν τα τραγωνικά από μόνοι τους, να βγάζουν τις διαφορές από μόνοι τους με το χέρι, να υπολογίζουν το σαο, να μπαίνουν σε ένα χάρτη που ήταν αρτημένος επάνω στο δείχο, να βρίσκουν την τιμή ζώνη και όλα τα σχετικά και από εκεί πέρα να εκδίδουν χειρόγραφες βεβαιώση μέσω νόσης σύστηματος World. Κατεμένα από την πρώτη στιγμή που τα αντιμετώπισα αυτά, θεώρησα ότι ήταν ανήκουστα για την εποχή και το έτος 2021. Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε στην ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών, των συγκεκριμένων δηλαδή, τιμήματος της διαχείρισης των τελών. Και θεωρώ ότι το κόστος αυτών των 30 χιλιάδων συν FTPR θα έχει πολλαπλάσει ο όφελος από αυτό που θα δώσουμε και από αυτό που θα πάρουμε. Σε κάθε περίπτωση θα πάρουμε δύο εκατομμύρια, αλλά θεωρώ από τη στιγμή που θα συνταχθούν οι χρηματικοί κατάλογοι, θα αρχίσουμε να εισπράττουμε αρκετά έσοδα ως δήμος. Όσα αναφορά λοιπόν το κόστος τώρα, για το οποίο επίσης έγινε υπογλυση λόγος, δεν ξέρω με ποιο κριτήριο και με τι πληροφορίες κρίνουν το κόστος. Απλά αυτό που έχω να πω είναι το εξής, και είναι και στον κείμενό μου, που και εγώ στο γραφείο μου χρησιμοποιώ διάφορα λογιστικά προγράμματα, είναι άλλο να παίρνεις ένα πρόγραμμα και να το εγκαθιστάς σε ήδη υπάρχουν σε εφαρμογές οι οποίες είναι συμβατές και μπορούν να λειτουργήσει αμέσως και υπάρχει γεφριστία και υπάρχει και η γνώση του προσωπικού να το χειριστεί και άλλο να το παίρνεις και να ξεκινάς μια σειρά από παραμετροποιήσεις και μια σειρά από μεταπτώσεις και εκπαιδεύσεις. Και μια που λοιπόν μιλάμε για παραμετροποιήσεις, έχω εδώ μια κατάσταση, τι του ζητήσαμε να κάνουμε. Παραμετροπίσει τελών σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παραμετροπίσει δρόμων και ζωνών σύμφωνα με τοπογραφική απληκότηση του Δήμου, παραμετροπίσει και τυποποίηση των εντύπων. Επίσης, χρειάζονται μεταπτώσεις στο Μητρώο Παραχών Λυκτρούμενων Ακυνήτων, μεταπτώσεις τραγωνικά ακυνήτου για το ΤΑΠ, το Δημοτικό Τέλος και το Δημοτικό Φόρο, μεταπτώσεις για την Ισίδεση με το Αρχείο Ζωνών, μεταπτώσεις για το Αρχείο Ανίσπρακτων Τελών και το Αρχείο Φύλετων. Και τέλος, επειδή το προσωπικό το οποίο αντικατέστησε, το προσωπικό που έφυγε με την κινητικότητα, αντιλαμβάνει ότι δεν είναι καλά εκπαιδευμένο, είναι στη διαδικασία της εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό για μας να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό. Εκπαιδευμένο στη διαχείριση των τελών, στην εκπαίδευση στο θεσμικό πλαίσιο, στη χρήση του συστήματος, καθώς επίσης για τη διαδικασία επεξεργασίας των δηλώσων, την επεξεργασία των Αρχείων της ΔΕΙ, την επεξεργασία των δηλώσων και την βοήθεια που είναι απαραίτητη στη σύνταξη των χρηματικών καταλόγων. Όλες αυτές τις υπηρεσίες, πώς αντιλαμβάνεστε, δεν γίνονται δωρεάν από κανένα. Σε συνδυασμό με την κατάσταση του προγράμματος δίνουν αυτό το κόστος, το οποίο, όπως προανέφερα, θα έχει πολλαπλάσιο όφελος από αυτό που θα δώσουμε. Κλείνοντας να σας πω σχετικά με την εταιρεία που κάτι ακούστηκε. Προφανώς ο κύριος Παπαδούκλος, αν θυμάμαι καλά, είπατε ότι θα ήταν καλό να επιλέξουμε μια εταιρεία η οποία να είναι από την περιοχή μας. Σαφώς και αν μια εταιρεία μας δώσει αυτά που ζητούμε, δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση. Αλλά όπως είπα και ο δήμαρχος, δεν έχει σημασία από πού είναι η έδα της εταιρείας, αλλά ποιες είναι οι υπηρεσίες που μας παρέχει. Αν αναφέρεστε σε μια από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, γιατί ο δήμαρχος δεν συνεργάζεται με μια εταιρεία σε ψηφιακά, τόσο δήμαρχος, τόσο κοινωνομικά πρόσωπα συνεργαζόμαστε με διάφορους επαγγελματίες, η εταιρεία αυτή είναι από την Αθήνα και όχι από εδώ. Εδώ υπάρχει ο εκπρόσωπος, ο dealer. Η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία θα αναφέσουμε αυτές τις υπηρεσίες είναι από την Θεσσαλονίκη. Και σε κάθε περίπτωση εμείς, και εγώ προσωπικά δεν κατηγώσω ποτέ καμία εταιρεία, όλες οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουν μια πολύ καλή συνεργασία. Εδώ μιλάμε απλά για μια ενίσχυση των εφαρμογών που χρειαζόμαστε στοχευμένη σε συγκεκριμένο τμήμα των εισόδων και στη διαχείριση των δελών. Αυτά είχα να πω ο κύριος Πρόεδρος. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος... Ναι. Ναι, να ολοκλώσουμε τις απαντήσεις και μετά. Κύριε Κοβηδή. Καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα καταρχήν να σημειώσω το εξής. Στα θέματα των επεμβάσεων που είναι περί του στρατοπέδου να συμπληρώσω κάποια στοιχεία ότι αυτό το πρόγραμμα της χρηματοδότησης συναφών με το στρατόπεδο και τον γυρωαστικό χώρο είναι αφορά τρία έργα σε τρία επίπεδα. Το ένα, το πρώτο έργο ήδη ξεκινάει την υλοποίησή του γιατί θα υπογράψουμε σύμβαση σύντομα. Έχει για το δεύτερο, όπως μας είπε ο Δημαρχός, έχει εγκριθεί για τα εφτακόσα χιλιάρικα η μελέτη που έγινε για το τμήμα κάθετα στον παραλιακό δρόμο και διαγώνια στις παρηφές μεταξύ του στρατοπέδου Ασημακόπουλου για να έχουμε μια συνάφεια και με την ομάδα των κατοικιών που έχουμε εκεί και συνορεύει το στρατόπεδο σήμερα. Θα κατεδαφιστούν πολλά κτίρια τα οποία ανήκουν στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου και θα έχουμε μία ζώνη καλύτερης λειτουργίας της περιοχής. Και θα έχουμε και το τρίτο έργο που περιμένουμε το οποίο ουσιαστικά τι μας δίνει. Μας δίνει την πλήρη ελευθερία να αξιοποιήσουμε και να βάλουμε σε λειτουργία την μεγάλη αρτηρία που θα αντικαταστήσει τον παραλιακό δρόμο και θα έχουμε τα θετικά αποτελέσματα ενός ευρύτα του χώρου στην παραλιακή ζώνη για να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες οι οποίες θα αναβαθμίσουν όχι μόνο την περιοχή εκείνη αλλά όλη την περιοχή της Καβάλλας θα έλεγα γιατί θα αποκτήσει δραστηριότητες ευρύτερες από τις τοπικές που υπάρχουν εκεί. Αυτό λοιπόν το θεωρούμε ένα πολύ σημαντικό βήμα αν θέλετε και προς την κατεύθυνση της μίωσης του ρόλου και της αποτελεσματικότητας της παρουσίας εκεί του αριθμού φιλοξενούμενου που έχει η μονάδα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς μειώνεται. Τώρα, ας το ολοκληρώσω πρώτα. Όσον αφορά το σφείο, το σχέδιο φόρτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ήδη υπάρχει η διαδικασία που είπε ο δήμαρχος και θα πρέπει να επισημάνω το εξής, ότι η εταιρεία που θα αναλάβει αυτήν την διαδικασία θα αποτελεί, θα εξασφαλίσει τη συναργασία μηχανολόγου, συγκοινωνιολόγου και πολεοδόμου. Είναι ειδικότητες τις οποίες θεωρεί απαραίτητες ο νομοθέτης για να εξασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος τοποθέτησης και λειτουργίας των χώρων φόρτησης των ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό είναι σε μια διαδικασία ολοπλώσεις. Αν προκύψουν προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε ως υποδήμαρχος. Θα θέλα να τονίσω μόνο ότι οι θέσεις, που είναι γύρω στις 70 θέσεις αν δεν κάνω λάθος κι εγώ, είναι οι θέσεις που θα υποδειχθούν από το μελετητή και θα πρέπει τότε εμείς να πάρουμε θέση, να συμφωνήσουμε ή όχι, να τροποποιήσουμε ή να αντικαταστήσουμε θέσεις. Τώρα, όσον αφορά το γλυπτό. Να το θεωρήσουμε γλυπτό και όχι εργοτέχνης, θα παρακαλούσα. Για να μην δημιουργούνται οι εντυπώσεις ότι έχει προκύψει κάτι πολύ θεαματικό, για το οποίο γνωήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα σας παρακαλούσα να δεχθούμε ότι υπάρχει ένα γλυπτό, το οποίο επιλέχθηκε από τη διοίκηση στη θέση αυτή που έχει τοποθετηθεί, αν όχι ακριβώς, συμπλήν, ένα μέτρο που υπολογίζω ότι θα χρειαστεί μια μικρή μετακίνηση. Δεν είναι η οριστική θέση λοιπόν, δεν είναι ο τρόπος που θα αναδειχθεί αυτός. Θα προχωρήσουν οι εργασίες, σύντομα θα έχουμε το αποτέλεσμα. Δεν νομίζω ότι είναι κριτήριο ή αξία η καλλιτεχνική του θέματος. Θα συμβάλει ως γλυπτό μέσα στο πράσινο στην αισθητική λειτουργία του χώρου. Μου λέτε ότι χρειάζεται απόφαση δημο... Δεν πρόκειται για τέτοιο γεγονός. Λοιπόν, λάθος επιμένεται. Μου λέτε ότι κάθε φορά που θα φυτεύουμε στον κήπο ένα δένδρο, θα πρέπει να έρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έπρεπε να περάσει τη Δήμαρχη. Φυσικά. Ασφαλώς. Γιατί όχι. Ίσα ίσα που το αρχικό. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, είναι δωρεά μιας λαττομικής εταιρείας. Βάζει περίπτωση θα τεθούν αυτά. Δεν αργήθηκε κανείς τέτοιο πράγμα. Υπολογίζουμε ότι θα πρέπει όλη αυτή η επέμβαση να θεωρηθεί τόσο σημαντική, ώστε να προηγηθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Παρακαλώ, κύριε Ακοβεδία, ας προχωρήσουμε. Δεν είναι θέμα, κύριε Λιγοριδή. Δεν χρειάζεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόεδρε, μπορώ να έχω λίγο το λόγο. Μισό λεπτό, παρακαλώ. Κίνεται σοβαρή παρεξήγηση και για το περιεχόμενο και για τη διαδικασία. Να ακούσουμε λίγο την κυρία Δρακονάκη, κύριε Ακοβεδία. Αγαπητέ κύριε αντιδήμαρχε, οτιδήποτε τοποθετείται σε έναν κοινόχρονο χώρο πρέπει να εγκρίνεται αθενός για να δείουμε αν συνάδει όχι με το περιβάλλον και αν εναρμονίζεται σίγουρα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Μετά να πάρθει απόφαση δημοτικού συμβουλίου και ταυτόχρονα να πάρθει απόφαση αποτοχής της δωρεάς. Αυτή η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ακολουθείται για το οτιδήποτε και ειδικά ογκώδες που θα τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κοινόχρονο χώρο του δήμου. Κυρία Ακοβεδία. Δεν έχω αντίρρηση να ζητήσουμε έγκριση από πουδήποτε. Προσπαθώ να σας δώσω την εικόνα και το μέγεθος της επέμβασης. Δεν πρόκειται για κάποιο έργο τέχνης. Είναι ένα αγλυπτό το οποίο συμμετέχει μέσα στο πράσινο. Είδη σας είπε ο δήμαρχος ότι πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί με μια ελιά που έχει το συμβολισμό της αναγέννησης, της γης, της προσφοράς, της όλης αυτής παραγωγικής διαδικασίας που μπορεί να συμβολίσει αυτή η κούφτα. Δεν πρόκειται για έργο τέχνης. Θα πρέπει να το δούμε σαν ένα αγλυπτό που συμμετέχει μέσα στο πράσινο στη διαμόρφωση αυτών των θετικών εντυπώσεων, ελπίζω, που μπορεί να παράξει. Αυτό ήταν το θέμα μας. Κύριε Πρόεδρε, μια κουβέντα παρακαλώ. Πρέπει να προχωράμε λίγο σε παρακαλώ. Καθόμαστε 15 ώρες απάντηση για το ίδιο θέμα. Κύριε Ιωσήφιδου, όταν κάνετε ένα σωρό ερωτήσεις και δεν απευθένω μόνο σε εσάς, πρέπει να υπάρχουν και πολλές απαντήσεις. Κύριε Ποτόια, σύντομα. Και οι απαντήσεις έχουν το συγκεκριμένο χρόνο όμως, Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Ποτόια. Το σοβαρό ζήτημα στην όλη υπόθεση είναι ότι πίσω από αυτή τη δωρεά κρύβεται μια εταιρεία μαρμάρων. Η οποία η εταιρεία αυτή αλλά και όλες οι υπόλοιπες, δεν ξέρω τώρα ποια είναι συγκεκριμένα, ασχημονούν στο περιβάλλον. Τι δεχόμαστε δώρα από τις εταιρείες, όπα. Ορίστε, ζητάνε εγκρίσεις για να πάρουνε χώρους να ξεσκίσουν ακόμα περισσότερο τα βουνά μας. Έχουνε βάψει τα χέρια τους με αίμα, με ατυχήματα. Κύριε Ποτόια, τώρα μην κατηγορούμε μια εταιρεία ότι έχει βάψει τα χέρια. Εγώ δεν ξέρω ποια είναι. Πρέπει να γνωρίζουμε την συγκεκριμένη εταιρεία. Πρόεδρε, εγώ δεν ξέρω ποια εταιρεία είναι, αλλά το μίζω είναι αυτό. Ότι έχουμε μια εταιρεία μαρμάρων η οποία ζητάει, δεν ξέρω αν είναι συγκεκριμένη σε ένα παρακάτω θέμα, ζητάει έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει άδεια. Θα το δούμε στη συνέχεια αν έχει κάποια σχέση. Θα το δούμε στον κύριο Μπουτσάκη. Μπαίνετε τώρα στα υπόλοιπα. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να βάλω και χέρια και πόδια, ό,τι να είναι. Θα πάμε στον κύριο Μπουτσάκη να συνεχίσουμε. Δεν είναι το θέμα αν πάρτηκε έγκριση ή δεν πάρτηκε. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος έτσι ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Όσον αφορά την ονοματοδοσία της αίθουσας έγινε με τον σωστό τρόπο. Η σχολική νομοθεσία αυτό προβλέπει όταν πρόκειται για αίθουσα σχολικού χώρου, την απόφαση την παίρνει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Όσον αφορά αυτό που ανέφερε ο κ. Καλανταρίδης για το γεγονός ότι κάποιοι διευθυντές δεν έχουν στα χέρια τους τις κάρτες για να συναλλάσουν με την τράπεζα αλλά και να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται για το σχολείο τους. Επικοινώνησα με τις δύο προέδρους των σχολικών επιτροπών. Ναι, είναι τρία άτομα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και δύο άτομα από τη δευτεροβάθμια. Όμως αυτοί είναι οι νέοι διευθυντές, είναι αυτοί που άλλαξαν πρόσφατα, είναι αυτοί οι προισταμένοι στον υπιαγωγείο, στο κρυονέρι. Είναι μια διαδικασία η οποία θα προχωρήσει γρήγορα και νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν την κάρτα στα χέρια τους. Από την άλλη πλευρά, ναι είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα όριο των χιλίων ευρώ. Από κει και πέρα όμως έχουν συνολωθεί όλοι οι διευθυντές, αν θέλουν να κάνουν μια μεγαλύτερη αγορά στην οποία πάντα συμβάλει και το σχολικό και οι σχολικές επιτροπές βοηθάνε, τότε γίνεται μια συνοησία με τις σχολικές επιτροπές και αυτό το θέμα περνάει έκτακτα ή και τακτικά μέσα από το συμβούλιο των σχολικών επιτροπών. Με χίλια ευρώ μπορούν να κάνουν δουλειές, με χίλια ευρώ μπορούν να κάνουν δουλειές. Πολλές κύριοι Μουντσάκη. Εάν είναι κάτι παραπάνω γίνεται κατόπιν συνενοήσεως και απόφαση του συμβουλίου. Κύριε Ξανθόπουλε, κλήτου και δαγκλή, έτσι όπως καταλαβαίνω οδηγούμαστε σε κάποια σκαλάκια. Δεν γνωρίζω τι έχει γίνει εκεί που τελειώνουν τα σκαλάκια, μιλάμε για πέντε από το εργατικό κέντρο. Εάν με ακούτε κύριε Ξανθόπουλε. Σας ακούω απέναν το κέντρο στην Παλαιολόγου. Έχει τοποθετική μια πινακίδα σταθμηυσής, για να καταλάβω. Ακριβώς, ακριβώς, η οποία έχει απαντηθεί από το ΕΚΑΒ, γιατί αυτό επικαλείται, ότι το ΕΚΑΒ δεν έχει δώσει καμία τέτοιου είδους εξοδότηση. Είναι γιατρός δηλαδή. Ε, του ιατρικού. Ωραία, θα το ερευνήσουμε και θα το δούμε. Εντάξει, και θα σας έχω απάντηση τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά για τα ξενοδοχεία, κατάλαβα ότι μιλάμε για το Οκεανής ή μιλάμε για το Γαλαξία. Ο Γαλαξίας, από τη μία πλευρά, έχει έναν δικό του χώρο σταθμηυσης από τη μεριά της θάλασσας και από την άλλη μεριά ο χώρος που υπάρχει είναι για να σταματάνε τα λεωφορεία για μικρό χρονικό διάστημα, να ξεφορτώνουν και να φεύγουν. Αν, λοιπόν, ο Γαλαξίας ή και το Οκεανής πάνω στον δρόμο έχουν τοποθετήσει κυγλιδόματα, γι' αυτό δεν είναι υπεύθυνη η Δημοτική Αστυνομία. Εδώ, το λόγο έχει τροχέα. Για κάθε αντικείμενο που βρίσκεται πάνω στον δρόμο και παρεμποδίζει την κυκλοφορία, το λόγο έχει τροχέα. Αν, όμως, έχει σταματημένα αυτοκίνητα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τότε εκεί επεμβαίνει η Δημοτική Αστυνομία και θα το ζητήσω να συζητήσουμε αύριο με τους Δημοτικούς Αστυνομικούς, έτσι ώστε, αν παρατηρούν κάποιοι ο ίδιοι τέτοια φαινόμενα, να πέφτει το ανάλογο πρόστιμο. Όσον αφορά το έκτο Λίκιο, πριν από λίγο επικοινωνήσαμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονεών και Καιδαιμώνων, συνενδριάζουν αυτή τη στιγμή για να δούμε τι θα αποφασίσουν, είμαστε σε επικοινωνία, προσπαθούν να μεταπείσουν τα λίγα παιδιά που είναι μέσα στο Λίκιο για να βγουν, εάν δεν γίνει αυτό, θα δούμε τι θα κάνουμε αύριο πάντοτε σε συνεννοήσεις και με την Αστυνομία. Και κλείνοντας με το θέμα του ΑΟΚ και την ερώτηση που μου έγινε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ιδιοκτήτες, το είπα και την προηγούμενη φορά, είναι οι ιδιοκτήτες που είχαν τον ΑΟΚ εδώ και χρόνια, αυτοί ζήτησαν να μεσολαβήσουν να φέρουμε εδώ τον επενδυτή, αυτοί συμφώνησαν με τον επενδυτή να γίνει η μεταβήβαση του μετοχικού πακέτου και ύστερα ζήτησε ο επενδυτής να δει και το γήπεδο, γι' αυτό πήγαμε όλοι μαζί και του δείξαμε το γήπεδο. Τώρα, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του επενδυτή, δεν τις γνωρίζω, τις γνωρίζει ο ίδιος, όμως μέσα από το Instagram έμαθα κι εγώ ότι θα το κυνηγήσει νομικά μέχρι το τέλος. Και επίσης, αν θα είμαι μέρος της επόμενης διοίκησης του ΑΟΚ, δεν μου έγινε η πρόταση από τους τρεις ιδιοκτήτες. Εάν αυτή τη στιγμή μου γίνει η πρόταση θα το συζητήσουμε. Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα σε όλους. Καταχύν να πω ότι σε πολλά από αυτά που είπε και ο Στοτώλιας, ό,τι αφορά τον ενδιακό κόσμιο, με βρίσκει απόλυτα συμπονό. Θα το βρούμε μπροστά μας. Αν όντως βανηφιθούν αυτά που ακούγονται για αύξηση της ΔΕΕ, εννοείται ότι αυθήθηκε το πετρέλαιο. Θα το βρούμε μπροστά τους όλοι οι δύσκολες δημοτικές επιχειρήσεις. Και αν δεν κραθούν άμεσα μέτρα από την Κεντρική Πολιτία και την Κυβέρνηση, νομίζω ότι θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα όλοι. Από εκεί πέρας, ό,τι αφορά το έργο ίδρυσης του Αμηδαλαιώνα, την αλλαγή του δικτύου ίδρυσης, να πω ότι πράγματι μετά από πολλές οκλήσεις έχει εγκατασταθεί εδώ μόνιμα ο εργοταξιάρχης, ο υπεύθυνος του έργου, και μένει μόνιμα στο Αμηδαλαιώνα, έχει περιφράξει ήδη το χώρο στον οποίο θα μεταφερθούν και υλικά και μηχανήματα. Περιμένουμε αύριο το πρωί να έρθει η επιχείρηση και να ξεκινήθηκαν με το ανάδοχο της εργασίας. Ευχαριστώ. Νομίζω πως έχουμε ολοκληρώσεις απαντήσεις. Ο κ. Σανθόπουλος για ένα λεπτάκι κάτι θέλει, ναι. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ προς τον κ. Προμούσα. Εγώ τουλάχιστον, κ. Προμούσα, δεν αντισβήτησα την ομιμότητα του εργαίου σας. Αντιθέτως, μάλιστα, έδωσα συγκρατήρια στην επιχείρηση για την ταχύτητα. Είπα, όμως, κάτι και ρώτησα το εξής. Αυτό που περιγράψατε είναι η ανάγκη. Την ανάγκη που συνέχεια την κάνατε πίστοση, υπεραστικονομική επιτροπή, αναρτήσατε μία, δύο, τρεις, κτλ κτλ κτλ να μην τα πανώ και κουράζω. Εγώ ρώτησα το άλλο. Αγοράζετε μια επιχείρησή ή προτείνετε να αγοράσετε μια επιχείρησή 37200, όταν το λογισμικό, απ' την έρωμα που κάνει εγώ, ο άσχετος, κοστίζει από 8 έως 10.000 ευρώ. Το λογισμικό, αν το αγοράσετε, είναι δικό σας, είναι του Δήμου Καβάλας. Η υπηρεσία θα ανοίξει να μειώσει το 10 το 21 και το 22 θα χρειαστούν και άλλα κόστι. Σε ό,τι δε αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού, είτε η υπηρεσία αγοράσετε, είτε το λογισμικό αυτούς που είναι περιουσία του Δήμου, αυτός που θα το προμηθέψει, θα εκπαιδεύσει το προσωπικό. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι το ερώτημα μου εστιάζεται αλλού, όχι εκεί που εσείς κατευθείαν την απάντησή σας. Άλλο ρώτησα εγώ, όπως επίσης ρώτησα και θέλω να μου πείτε ποιος είναι αυτός ο οποίος υπογράφει. Ο διατάκτης, το λέει η δομαθεσία, ποιος είναι ο διατάκτης. Άλλο αγοράζω το λογισμικό, επαναλαμβάνω και είναι δικό μου και το υποστηρίζω και πληρώνω κόστος για την υποστήριξη. Και άλλο αγοράζω υπηρεσία, την πληρώνω 37, 200 έως 31, 12, 21 και το 22 ξαναπληρώνω για να έχω υπηρεσία. Εάν δεν κατανοούμε ότι η διαφορά είναι μεγάλη, τότε εντάξει έτσι, 60.000 ευρώ. Κύριε Πρωμούσα, για να διευκρινήσετε λίγο γιατί δεν ξέρω αν σας ακούσατε. Θα ζητήσω συγγνώμη, δεν είχα πολύ, μισό λεπτάκι να ανοίξω την κάμερα. Και εξαθώπουλε, μπορείτε να ξαναπαλάτε, δεν είχα καλό ήχο. Σας ακούω με διακοπές. Αν δεν σας είναι πρόβλημα να το ξαναπαναλάβετε. Βεβαίως, ευχαρίστω. Θα ζητώ, σας δώσω συγγνώμη. Είπα το εξής, είπα το εξής κύριε Πρωμούσα. Εγώ δεν σας κατηγόρησα ότι ήταν κάτι παράλληλο. Παρακαλώ. Συγγνώμη κύριε Πρωμούσα, δεν ξέρω. Τώρα σας ακούω, τώρα σας ακούω. Εγώ δεν κατηγόρησα τη διοίκηση και σας, ή την υπηρεσία, ότι έκανε κάτι παράλληλο. Εγώ αντιθέτω σε αυτό σας συγχαρητήρια και εντεχείτε με να το πει να κινηθήκατε. Όμως, αυτό που αναλύσατε εσείς, της θυσικής των υπηρεσιακών, το πρόβλημα που υπάρχει, το μέγεθος των αντισπράκτων και στον ΤΑΠ και στα ταποθετικά, αυτή είναι η ανάγκη, την οποία ανάγκη την περιγράψατε, την κάνατε δέσμευση, ανακτήσατε στο κειμπτής μία, δύο, τρεις και πάτε να εκτελέσετε, να λύσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Εγώ άλλο ρώτησα όμως, ρώτησα το εξής. Άλλο αγοράζω την υπηρεσία 3.200 έως 3.1.2021 και άλλο αγοράζω το λογισμικό, το οποίο από την έργα που έχω κάνει, κοστίζει από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Σε ό,τι δε αφορά την αιτίαση ότι αυτός που θα το πάρει 3.200 κοστίζει γιατί θα εκπαιδεύει στο προσωπικό, ακριβώς το ίδιο θα κάνει και αυτός που θα πουλήσει το λογισμικό, αν κριθεί ότι η υπόλοιψη του λογισμικού λύνει το πρόβλημα. Αυτό ρώτησα και, όπως επίσης, ρώτησα ποιος είναι ο διατάκτης. Καταλαβαίνετε ότι η υπηρεσία αγοραζόμενη 3.200 έως 3.1.2021, το 2022, είναι επιπλέον χρήματα για τη χρήση της υπηρεσίας, για την εκπαίδευση και για οτιδήποτε άλλο πρέπει να κάνουμε. Έναν το λογισμικό το αγοράζουμε μία φορά, το έχουμε και το μόνο που θέλουμε είναι η υποστήριξη και στο μέλλον για να λειτουργεί προς όφελες του λύνου. Πολοπλώσατε? Ναι, κύριε Προμούσα. Κατ' αρχάς το λογισμικό αυτή τη στιγμή θα εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες γιατί κατ' υπόθηκε και για τη χρονική διάρκεια, δεν πάει όπως καταλάβατε με τη χρονική διάρκεια, με δύο ή τρεις μήνες πάει με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Θα δούμε στη διάρκεια αν αυτό το λογισμικό μας καλύψει τις ανάγκες που θέλουμε και θα κινηθούμε ανάλογα στην πορεία. Αυτή τη στιγμή η δυνατότητα που είχαμε βάσει της εισήγησης που είχαμε μέσα από το τύμα προμηθειών για να προχωρήσουμε αυτή τη δικασία ήταν με αυτή τη μέθοδο, ακριβώς όπως έγινε. Από εκεί πέρα σε κάθε περίπτωση υπάρχει ευελιξία αν χρειαστεί να συνεργαστούμε με την εταιρεία αυτή και αν δούμε ότι μας καλύπτει, μπορούμε να λυθεί άμεσα ουσιαστικά και σε κάθε περίπτωση με τη νίστοση ουσιαστικά του λογισμικού μπορούμε καλύτερα να λύσουμε και τα βρούμε τα που έχουμε. Η εντολή αν εννοείται διατάκτης, ποιος έχει δώσει την εντολή για τα πάνη αυτό εννοείται. Όχι διατάκτης, ο διατάκτης είναι συγκεκριμένο πρόσωπο. Ποιος είναι ο διατάκτης. Βλέπω συγκεκριμένες υπογραφές οι οποίες απανταλαμβάνονται. Ρωτώ ποιος είναι ο διατάκτης για τον Δήμο Καβάλαση. Ουσιαστικά αυτό εδώ υπεγράφει από όσο θυμάμαι από τον αρμόδιο προστάμενος του Τήμα Σόδων και τον γενικό διευθυντή του Οικονομικών Υπηρεσιών σε πρώτη φάση από την εισήγηση την οποία είχαμε από μένα και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την νίστοση του λογισμικού. Συγγνώμη αλλά δεν υπογράφεται έτσι. Διατάκτης είναι ένας και μοναδικός αν μου επιτρέπεις Πρόεδρε στους Δήμους πλέον. Ο Δήμαρχος, κανένας άλλος. Ένας και μοναδικός είναι ο διατάκτης. Για αυτό ανέφερα, Ελία, ένα ενωήπιος έδωσε την εντολή. Αλλά ουσιαστικά αυτό ουσιαστικά έγινε από μένα. Μεταβεβάζεται η αρμοδιότητα στον Οδηδήμαρχο Οικονομικών, Ελία. Αυτό ακριβώς. Από εμένα... Ο Δήμαρχος θα υπογράφει, όχι. Συγγνώμη, συναδερφέ, ο κύριος Ξανθόπουλος προφανώς ενωεί ποιος είναι ο συντάξας και ο θεωρείς σας τη μελέτη για να βγει στον αέρα. Αυτό ρωτάει ο άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μελέτη. Δεν διατάχτησαν ποσοπαγγελία. Αυτή τη στιγμή ξεκίνησε μία διαδικασία από το Τμήμα Προμηθειών και πέρα στην Οικονομική Επιτροπή για την ανάγκη να μισθωθεί αυτό το πρόγραμμα. Εγκρίθηκε η διαδικασία της μίστοσης χωρίς διαπραγμάτευση και τώρα είμαστε στη συνεξέλιξη της διαδικασίας. Έχετε αναλυτικό προϋπολισμό κύριε Πρωμούσα. Έχετε αναλυτικό προϋπολισμό της υπηρεσίας. Εννοείται για το κόστος της μίστοσης. Αυτό το 37.000 που βγαίνει. Έχετε αναλυτικό προϋπολισμό. Αυτή τη στιγμή δεν έχω μπροστά μου το αναλυτικό προϋπολισμό. Βάστε το να διευκρινιστεί για να μην υπάρχει... Αφού ολοκληρωθεί διαδικασία, γιατί σας είπαμε στη διαδικασία, εμείς ουσιαστικά τι θα κάνουμε αυτή τη στιγμή. Θα στείλουμε μια πρόσκληση προς την εταιρεία αυτή, η οποία θα μας δώσει την προσφορά και όλα αυτά τα οποία ζητήσαμε κοστολογημένα. Ωραία. Και θα δοθούν φυσικά στη Μοσιότητα. Εννοείται πως θα δοθούν αυτά. Ωραία. Επομένως δεν έχει ολοκληρωθεί και είμαστε στη διαδικασία της ανάθεσης. Απλώς δεσμεύσετε το ποσό. Τίποτα άλλο. Ακριβώς. Αυτό. Προχωρούμε στα θέματα της ημερήσειας διάταξης. Πρώτο θέμα, δέκατη έκτη αναμόρφωση προπολογισμού Δήμου Καβάλαση οικονομικού έτους 2021. Υπάρχουν ερωτήματα. Από εμένα, πέδρε, μόλις τελειώσει την εσήγηση του Λαού θα κάνει εσήγηση παντηδήμαρχος. Ναι, φυσικά να προχωρήσω την εσήγηση. Προφανώς ο πρόεδρος θεώρησε ότι θα μπορούσε να δώσουν κάποια ερωτήματα, αλλά φυσικά και μπορώ να κάνω μια εσήγηση. Λοιπόν, σύμφωνα με την δέκατη έκτατη αναμόρφωση του προπολογισμού του Δήμου Καβάλαση οικονομικού έτους 2021, μεταφέρει το ποσό των 227.319,40 λεπτών από διάφορους κωδικούς εξόδων ενισχύοντας το αποθεματικό και μέσω αυτού ενισχύουμε τους παρακάτω κωδικούς εξόδων. Ετήση εισφορά τάδικη, έξοδα και διασενεργία δημοτικού συμβούλου, δικαιώματα παρόχου λυκτικής ενέργειας από την ισπραξιτελών καθαριότητας, απόδοση έθια, δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή συμβαστικών πράξεων, φωτισμός και κίνηση για δικές υπηρεσίες, δαπάνες κατανάλωση λυκτικού ρέματος ανοιχτού κολυβητρίου Καβάλασης και αντίτιμο λυκτικού ρέματος παραγωγής διαδικασίας. Τέλος, μη γράφετε το ποσό των 200... Κύριε Κουνάκπα, ακούγεστε. Τέλος, εγγράφεται το ποσό των 247.000 ευρώ στον κωδικό εσόδων υπηγορίγηση για κάλυψη λειτουργικών δαπανών, μισοδοσίας εκτάκτου προσωπικού για την κάλυψη ανακόν καθαριότητας σχολικών μονάδων και μέσω αποθεματικού ενισχύονται οι κωδικοί για τις τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης και εμερικής απασχόλησης και οι εργοδοτικές φορές ίκα αυτών. Αν έχετε ερωτήσεις, ακούω. Ο κ. Καλανταρίδης έχει κάποια ερώτηση. Όχι, κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ο κ. Παπαδόπουλα. Ο κ. Παπά. Όχι. Όχι, κ. Ποτόια. Διαχείριση ποιητικών υπολοιμάτων, ποσό 21.000 και υπηρεσίες συντήρησης χώρων πλασίνων. Λοιπόν, κοινόχροις των χώρων αρντεχτικών αντικείων, ποσό 23.700. Τι είναι και ποιος τα υλοποιεί, ποιος τα κάνει. Αυτά, κ. Ποτόλια, είναι από διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες έχουνε τελειώσει και είναι χρήματα τα οποία έχουν περισσέψει ουσιαστικά δεν ήταν δεσμευμένα. Τα έργα αυτά τα κάνουν οι ιδιώτες, έτσι. Συγγνώμη, δεν σας άκουσα. Λέω, τα έργα αυτά τα κάνουν οι ιδιώτες. Ναι, είναι διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουνε τελειώσει. Αυτός ο κωδικός δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα πλέον μέσα, δεν είναι δεσμευμένα, δεν έχει δεσμεύσει πίσωσης, οπότε τα βγάζουμε για να το αξιοποιήσουμε σε άλλους κωδικούς. Κύριε Ξανθόπουλε, κύριε Ποκιατζής, συγγνώμη. Ποκιατζής, όχι, κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Δημαρχέ, παρακαλώ να μου πείτε, μεταφέρετε 5.000 ευρώ από τον κωδικό 10.62.66, συντήρηση πινακίδων μηνυμάτων Φαλήρου και Περιστερίου. 5.000 ευρώ. Τι έχει γίνει, έχει εκτελειώσει ή δεν έχει ολοκληρωθεί αυτήν την συγκεκριμένη πανέβαση και μεταφέρετε 5.000 ευρώ. Όχι, όχι, είναι ακριβώς, ό,τι προανέφερα και στον κύριο Ποτόλια και στον Ξανθόπουλε, έγινε η διαγωνιστική διαδικασία και είναι χρήματα τα οποία έχουν περισσέψει από τους κωδικούς. Το ίδιο ισχύει και για τους κωδικούς που αναμορφώνατε φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις, χίλια προσαυξήσεις από εκπρόθεσμα υποβολή, από δέλτα. Ακριβώς, ναι, ναι. Ακριβώς, όπως το λέτε, όπως να προσέξετε και στην αρχή της αναμορφώσης που λέει από όδης φόρου κεφαλαίου. Αυτό, για παράδειγμα, είναι ο φόρος εισοδήματος από τη δήλωση που υποβάλαμε, που ήταν χρήματα που είχαν προϋπολογίσει να χρειαστούν περισσότερα. Δεν χρειάστηκαν, περίσψαν και τα αξιοποιούμε και αυτά. Όπως και αυτό που αναφέρατε για τον ΕΦΙΑ, για όλα τα σχετικά. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ μόνο με το θέμα των καθαριστριών έχω πρόβλημα. Όπου βλέπετε ότι 190.000 ευρώ φεύγουν από τον προπολεγισμό του δήμου και ασχολείται ο δήμος με το θέμα των καθαριστριών. Δηλαδή ένα θέμα το οποίο δεν θα πρέπει καν να μας απασχολεί. Βάζουμε επιπλέον δουλειά, λες και μας περισσεύουν πάλι να ασχολούμαστε με το προσωπικό αυτό και την αντίστοιχη μισθοδοσία τους. Το θέμα αυτό, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να το δείτε με δικαίδικα. Να φύγει από τον δήμο. Εάν υπάρχει στο δήμο, κάνετε κάτι άλλο. Μεσοκύσπε, δέστε το. Όχι τα ίδια πρόσωπα συνεχώς. Να ανανεώνεται το προσωπικό αυτό που είναι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Για να υπάρχει μία εναλλαγή και να υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση ανέργων. Εάν εμείς ασχολούμαστε και στο μέλλον. Άλλος, θα πρέπει να επεκλωδιστούμε από αυτό το κομμάτι της καθαριότητας ο Δήμος Καβάλλας. Να το πάρουν σχολικές επιτροπές, να το δει απευθείας στο Υπουργείο, να το κάνει ό,τι θέλει. Εμείς να μην ασχολούμαστε. Γιατί στο τέλος το Μπελά και τη Νίφη το πληρώνει ο Δήμος. Όλα σε εμάς θα καταλήγουν. Μην δεσμεύεστε δηλαδή με το προσωπικό αυτό. Κύριε Κουνάκο, να μου επιτρέψετε απλώς να σας πω... Να καταλάβω, συμφωνώ. Σε ευχαριστώ, απλά μια διευκίνηση σας παρακαλώ, αν μου επιτρέπετε. Για το προσωπικό καθαριστριό, να επιχωρηγούμαστε από το κράτος αυτά τα χρήματα που δίνουμε. Να κάνει τη διαδικασία το κράτος, όχι εμείς. Εσείς απασχολείτε προσωπικό, γι' αυτό και κύριε Πρωμούσα. Για το οποίο δεν πληρώνεστε. Πάμε να ψηφίσουμε. Οποθέτηση και ψήφιση. Κύριε Καλανταρίδη. Είμαστε σύμφωνοι, κύριε Πρόεδρε. Κάνατε διακοπές, είστε σύμφωνοι είπατε? Ναι. Είμαστε σύμφωνοι, ναι. Ναι, κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Βαγβαδόπουλε. Και εμείς, κύριε Πρόεδρε, είμαστε θετικοί. Κύριε Παπά. Θετικοί. Κύριε Ποτόια. Οι αναμορφώσεις, κύριε Πρόεδρε, είναι μια αντιλαϊκή μικρογραφία της μεγάλης φωτογραφίας του αντιλαϊκού πρωτολογισμού, γι' αυτό είμαστε κατά. Πώς τα λες ρε Χρήστο, πώς τα λες. Κύριε Βαγβαδόπουλε. Κύριε Ποιατζής. Βιελάνουμε τον Ποτόια. Λέτε βρε. Το κάτρο από το κεφάλι σου λέει, το κάτρο. Δεν σας ακούω. Λοιπόν, λοιπόν. Ποιος είναι ο Λέλην. Κύριε Ποτόια. Εγγράψατε νέο μέλος σήμερα, πάντως, τον κύριο Ξανθόπουλο, έτσι ε. Θα την κάνω λοιπόν. Το ρε Πανώτε φαίνεται καλά. Μια φορά πρέπει να πούμε και το ανέκδοτο με το Λένεν στο Παρίσι. Μια φορά που θα έχουμε χρόνο. Ναι, ναι και το ανέκδοτο με τον καθηδηγητή του Κουκουέ στο βουνό. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Ναι κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Χουνάκος είπε ναι. Ο κύριος Προμούσας, ναι. Εγκρίνεται. Και πάμε στο δεύτερο θέμα. Κάλυψη και ενωθήσασθε εις τακτικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέδευσης Καβάλας, ΔΕΙΑΚ, για την εύρυθμη λειτουργία της μετά τον εφνίδιο θάνατο της Δημοτικής Συμβούλου Θατεσκάκη Μαρίας. Κύριε Καλανταρίδη. Την κυρία Ιωσήφιδου, κύριε Πρόεδρε. Η κυρία Ιωσήφιδου, αν θυμάμαι καλά, είναι αναπληρωματικό μέλος. Ήταν αναπληρωματικό μέλος στη ΔΕΙΑΚ. Επομένως... Καμία σχέση, Πρόεδρε. Δεν ήμουν αναπληρωματικό μέλος. Ήταν η κυρία Δρακωνάκη. Α, με συγχωρείτε. Είναι η απόφαση, κύριε Πρόεδρε, που είχαμε πρόβλημα να σας θυμίσω στην αρχή. Την κυρία που έκαναμε πρόβα, η Γενεράλα και η κυρία Ιωσήφιδου, άρχισε να δείχνει την αγάπη της εμένα στο πρόσωπο του Προέδρου. Ο χρόνος δικαίωμα. Το ίδιο και εσείς. Πρόεδρε, δε θέω. Εγώ, όμως, συγχωρείς πάρα πολύ. Αναπληρωματικό παρεμένη, η κυρία Δρακωνάκη. Ο μέλος ορίζουμε μόνο. Ομόφωνο, φαντάζομαι. Καλόρίζικοι, καλόρίζικοι. Ελπίζω να είστε αποτελεσματικοί, κυρία Ιωσήφιδου. Πάντα. Να μην έχετε καμιά άλλη πλευρά, Πρόεδρε. Πάμε στο τρίτο θέμα. Κάλυψε αυτή σας θέση στακτικού μέλους. Είπατε ομόφωνο, εμείς ψηφίζουμε λευκό. Όχι προς τα πρόσωπα, αλλά ως προς την λειτουργία της ΔΕΙΑΚ. Και εγώ είπα να είναι ομόφωνη τοποθέτης, κυρία Ιωσήφιδου. Μου το χαλάζατε, κύριε Προμούζα. Κύριε Ποτόιας, συγνώμη. Δεν έχει σχέση, επαναλαμβάνω και με μεταδόχους. Όπως στον Άννο και την κυρία Πολιτική θα κάνει. Ωραία. Στο τρίτο θέμα, στο τρίτο θέμα, κάλυψη της θέσης πάλι της κυρίας Φατρεσκάκης στο νομικό πρόσωπο Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη προσχολική αγωγή. Ο κύριος Παπαδόπουλος Σωτήριος. Ο κύριος Σωτήρις Παπαδόπουλος. Τέταρτο θέμα, έγκριση πρακτικού 121ης πρώτης συνεδρίας Επιτροπής Συγκλωφορίας και Προσβασιμότητας. Πρόεδρε, εγώ απέχω από τη συζήτηση του θέματος. Εσείς απέχετε. Ναι. Κύριε Γιακοβίδη. Λοιπόν, θα παρακαλούσω επειδή είναι πολλά τα θέματα, όπου υπάρχει... Ναι, ναι. Θα παρακαλούσω να ξεκινήσουμε ερωτήματα για να έχει περιεχόμενο. Κύριε Καλανταρίδη. Ερώτηση δεν έχω, κύριε Πρόεδρε, αλλά απλώς θα ήθελα να πω το εξής, επειδή άκουσα προηγουμένου στον κύριο Ξανθόπουλο να μιλάει σχετικά με μία πινακίδα στη συμβολή των Οδών Κλήτου και Δαγκλή. Να πω ότι μία από τις αποφάσεις που διάβασα στο συγκεκριμένο πρακτικό, αν το καταλαβαίνω καλά, έχει να κάνει ακριβώς με την αποξύλωση αυτής της πινακίδας, η οποία παλιότερα κάποτε χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη εξοπλισμού του ΕΚΑΒ, που μετέφερε σε εταιρεία της περιοχής, αλλά έχει πάψει αυτή η ανάγκη και γι' αυτό η Επιτροπή αποφάσισε την αποξύλωσή της, αν δεν κάνω λάθος, ξαναλέω. Πείτε μας τον αριθμό να το εντοπίσουμε κι εμείς. Να το διαβάσω κύριε Ακοβίδη και μόλις το βρω να σας το πω, δεν το θυμάμαι από έξω. Κύριε Παπαδόπουλε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε τη Δήμαρχη, επειδή είναι πολλά τα θέματα θα σταθώ σε τρία τα οποία θεωρούμε λίγο προβληματικά και θα θέλαμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ξεκινάω λέγοντας σχετικά με την απόφαση 31 του πρακτικού, που χωρά την κυκλοφοριακή μελέτη για το έργο ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτια. Και απ' ό,τι φαίνεται κύριε Αδηδήμαρχε, δεν έχετε καταλήξει καμιά αποδεχτή λύση για την πιάζα του ταξί, που είναι κοντά στο κτήριο του ΟΤΕ. Επειδή όμως ως παράταξη εμείς δεν προσκληθήκαμε στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Κυκλοφορίας και δεν είχαμε συμμετοχή, θέλουμε να πείτε στο δημοτικό σύγκουλο και να ακούσουμε ποια λύση θα αφαρμόσετε τελικά για το ζήτημα αυτό. Γιατί, ρωτώ επίσης, δεν καταλήξατε σε μια κοινή συμφωνία με το σωματίο του ταξί. Και επίσης ποια είναι η άποψη του αστικού κτέλ για τη λύση που επιλέξατε. Σχετικά με την απόφαση 32, κύριε Αδηδήμαρχε, που αφορά την μελέτη ανάπλασης της Οδό Φιλίπου και τμήματος της Οδού Κομνηνών. Τι πρόβλεψη έχετε κάνει για να δημιουργήσετε νέες θέσεις σταθμευσής και να αντικαταστήσετε αυτές που θα κατεργηθούν λόγω της ανάπλασης. Λέω για την Οδό Φιλίπου, κύριε, έτσι γιατί σας θα αναπροσχολημάνω. Καλό είναι να ακούσουμε όλοι στο δημοτικό σύγκουλο τι θα γίνει ακριβώς. Αν και πιστεύω είναι ένα έργο, κύριε Αδηδήμαρχε, κάνω μια πρόβλεψη, ενώ είναι ένας καλός σχεδιασμός από την προηγούμενη διοίκηση, καλά ως το συνεχίζετε και το πήρατε κι εσείς απόφαση να το υλοποιήσετε, αλλά πολύ φοβάμαι, επειδή αυτό θέλει πολύ δουλειά, ότι στο τέλος δεν θα ατολμήσει ο δήμαρχος να το ξεκινήσει αυτό το έργο. Αλλά θέλουμε να ακούσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Τελικά με την απόφαση 33, που αφορά την περίφημη οδός φρυγίας. Θέλουμε, κύριε Αδηδήμαρχε, να μας ενημερώσετε για την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, να επανέλθει ο δρόμος, δηλαδή στην προηγούμενη κατάσταση, τι σημαίνει αυτό και πότε θα γίνει αυτό. Θέλουμε έτσι να ξέρουμε να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις οι τρία θέματα που σας στέσαμε. Έχετε κάποια απορία, τα ακούσατε και το τρία? ΟΚ, ευχαριστώ. Ο κύριος Παπάς, ο κύριος Κωτόιας, ο κύριος Βαγιατζής και ο κύριος Ξανθόπουλος. Εγώ, κύριε Αδηδήμαρχε, ήθελα να ρωτήσω. Η απόφαση είναι αυτή, η απόφαση του 2020, που είχε έρθει και την προηγούμενη φορά, συζητήθηκε και από της οποίας υποβλήθηκε η ένστασή μου για το θέμα της ευρυγίας και όχι μόνο για τη συμμετοχή του κύριου Μιχαλίδη, αλλά και για άλλα θέματα. Πέραν αυτό, γιατί το θέμα της ευρυγίας δηλαδή για τον κύριο Παπαδόλου, θα ρωτήσω. Διαβάζω ότι μία από τις προηγωθέτες που τίθεται σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού παραχώρεσης χώρου, σε άτομα με αναπηρίες, είναι και ότι τα γεωμεντικά χαρακτηριστικά της οδού, θα πρέπει να τα επιτρέπει. Της υγιής που έχουμε και φέρεται τώρα ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί που υπάρχουν πουσικοί χαρακτηριστικοί παραχώρεσες σε άτομα με αναπηρίες, τα γεωμεντικά χαρακτηριστικά των οδών ή των τμήματων, γιατί υπάρχουν και σε πλατείες. Γιατί έχουμε εκμεταλλεί διάβασα στην Παναγία. Τα γεωμεντικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν αυτού του είδους... Και ο κύριος Κουνάκος αν έχει κάποιο ερώτημα. Όχι κύριε Πρόεδρε. Όχι. Ο κύριος Κουφατζής. Κάνω και σαν τοποθέτηση για να μην μιλήσω τελικά. Στο νούμερο 18 έχω αντίθεση με την τοποθέτηση μεταλλικών στυλίσκων. Είναι πολύ άσχημο να μπουν εκεί πέρα απέναντι το Βερούλιο μεταλλικοί στυλίσκοι, θα πιάσουν όλο το χώρο του πεζοδρομίου, ναι να μπουν πινακίδες, ναι να μπουν τα άλλα, είμαι αντίθετος στο να μπουν μεταλλικοί στυλίσκοι. Και καλό και στους υπόλοιπους του σώματος να ψηφίσουν αρνητικά σε αυτό να μην μπουν μεταλλικοί στυλίσκοι απέναντι στο Βερούλιο. Δεν ξέρω πώς σκέφτεται η υπηρεσία για την τοποθέτηση, θα είναι άσχημο. Όχι, στο πεζοδρόμιο, από ό,τι καταλαβαίνω. Στο νούμερο 25, στο χώρο φωτοεργφόρτσες για να μεταφερθεί πιο κοντά στη Βενιζέλου, προς την πλευρά του Γαλαξία, ενώ η Επιτροπή είπε όχι, εγώ θα πρότεινα να γίνει η μεταφορά. Στο νούμερο 27, για την Επιθεδόρου Πουλίδου και την Εφέτα Λίπου ο κύριος Ξαθόπουλος, στο νούμερο 39, περιοχή Ασπριάμου, να μπουνε σαμαράκια στον δρόμο. Διαφωνώ κάθετα, τα σαμαράκια δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και στα οχείματα και γενικά στην όλη λειτουργία της οδού. Ας μπουνε πινακίδες, όπως λέει, είμαι αντίπτωστο να μπουνε σαμαράκια και προτείνω στο σώμα να ψηφίσεις αρνητικά. Αναφερόμενος και στον εκπρόσωπο της Τροχέας, κύριο Χιοκτουρίδη, ο οποίος ψήφισε αρνητικά, γιατί δεν είχε και τη μελέτη. Όπως και τα δύο μέλη της Επιτροπής Δαλισταμάτης και ο Ιωαννίδης ψήφισαν αρνητικά. Στο νούμερο 39. Στο νούμερο 41. Αποκλειστική χώρη στάθμευσης, λέει ο νόμος να δοθούν αποφεστή χώρη στάθμευσης. Σε όσους έχουν αναγκειότητα διασφάλισης για περιπτώσεις ακόλητης και ευρισμιουργίας δημόσων υπηρεσιών ομικών προσώπων δέλτα-δέλτα πρεσβειώνωτα μέσω νομαζικής ενημέρωσης. Το ένα channel ζητάει δύο θέσεις, όπως δίνονται σε όλους τους άλλους και στα ξενοδοχεία που ανέφερα πριν, έτσι να δοθούν για εκεί πέρα δύο χώρη, είτε φορτοεκφόρτωσης, είτε αποκλειστική χώρη στάθμευσης. Έτσι έχουμε ίδια μέτρα και σταθμά, όπως τους άλλους, όπως και στο θέμα και στην Απολέωνίκαι που ζήτησε και θα πάρει χώρο φορτοεκφόρτωσης μπροστά της, έτσι και στο ένα channel να δώσουμε δύο θέσεις ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται όσοι πηγαίνουν εκεί πέρα, άτομα με αναφυρία που πηγαίνουν στο σταθμό και όπως ο νόμος επιτρέπει. Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μου και καλό το σώμα να συμφωνήσει. Πρόεδρε, αν μου επιτρέπεις λίγο να ενημερώσω τον κύριο Ιακοβίδη ότι το θέμα με την πινακίδα στην κλή του είναι το 26. Και κύριε... Μα ακούτε πρόεδρε ή γιατί εγώ δεν σας ακούω καλά. Ακούω με διακοπές όμως, συνεχίστε θα σας πω. Το 26 λοιπόν είναι το θέμα με την πινακίδα στην κλή του και όσον αφορά αυτό το οποίο ανέφερε τώρα ο κύριος Κουφαντζής για το ένα channel, 6 θέσεις ζητάει, δεν ζητάει 2. Εμείς θα σας δώσουμε 2 χώρο φροντου εκφόρτωσης ή μία. Δεν χρειάζεται να προσαρμοστούμε πλήρωση στις επίμαστα του ενδιαφερόμενου. Λοιπόν, μου επιτρέπετε λίγο κύριε πρόεδρε, αφενός μεν για την άσπρη άμμο θα παρακαλούσα τον διοικητή της Τροχέας εάν έμενε στο σπίτι εκεί που είναι και παίζουν τα παιδάκια και κατεβαίνει ο κάθε ένας πατητός σε εκείνο το δρόμο για να πάνε να κάνει το μπάνιο του, θα έλεγα εγώ τότε τι θα έλεγε ο διευθυντής της Τροχέας. Ένα είναι αυτό, διότι πολλές ξυλιές σε ξένο ποπό είναι εύκολο να βγάζει συμπεράσματα. Από τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα να επιτρέψουμε, εγώ δεν καταλαβαίνω αυτή την ιδιολυψία. Και το δεύτερο είναι, δεν ξέρω αν έχετε εικόνα για το ένα channel που ζητάει μπροστά από το ένα channel. Έχετε κατανοώ ότι εκεί έχουμε κάνει τη διαπλάτηση και πρέπει να περνάνε τα αυτοκίνητα και πρέπει δεν μπορούμε να εμποδίζουμε και να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Στη Γραβιάς δεν πρέπει δήμαρχε να περνάνε τα αυτοκίνητα που δίνουμε και χώρο. Το ίδιο πράγμα είναι. Ίδια διάσταση. Δημοτικοί δρόμοι είναι και τα δύο. Και το ένα παίρνει όλη τη κίνηση της Καβάλλας και η Γραβιάς είναι το χάνη της Γραβιάς. Τι μου λέτε τώρα. Όποιος θέλει να πάρει θέση να του δώσουμε απέναντι που έχουμε και τη σταθμεύση αυτοκίνητων. Όχι μπροστά στο ένα channel για όνομα του Θεού. Εντάξει είπαμε είναι κανάλια τηλεοπτικά. Αλλά δεν θα κάνουμε όμως και κολοτούμπες. Δεν ασκοτώσουμε κόσμο επειδή εκεί μπροστά θέλουν να παρκάρουνε. Στη συνέχεια αυτών των σχολείων θα λέγα ότι πρέπει ούτως ή άλλως να αναπλαστεί όλη η περιοχή εκείνη. Και καλά είναι να μην δημιουργήσουμε δεσμεύσεις που θα έχουμε ύστερα αντεκλήσεις. Όλη η περιοχή εκείνη θα πρέπει ούτως ή άλλως να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό για σταθμεύση αυτοκίνητων. Είναι εκτός κέντρου και θα βοηθήσει πολύ την περιοχή αυτή. Θα παρακαλούσα να αναβληθεί αν είναι δυνατόν αυτό το αίτημα. Μέχρι να ολοκληρώσουμε σαφή εικόνα για την περιοχή. Με τη σύμφωνη γνώμη του δήμαρχου, βέβαια. Το 41? Το 41 είπατε κυρία τη δήμαρχε. Ναι, ναι κύριε Κουνάκο. Το ποτηθήτηκε προηγούμενος ο δήμαρχος. Είπαμε κολοτούμπες δεν θα κάνουμε κολοτούμπες. Λοιπόν, να... Δεν τον παρακολουθείς Γιάννη. Να ξεκινήσω από τις παρατηρήσεις του κυρίου Παπαδόπουλου. Τειάξε την πεσμένη γέφυρα. Την πεσμένη γέφυρα. Κάντε ένα πάρκινγκ, να εξοποιήσετε. Μπορώ να πω στο μικρόφωνο σας να το προσέχετε. Να το κλείσω και θα μου κρυνιάζετε πάλι. Λοιπόν, κύριε Ακοβίτη, συνεχίστε. Ξεκινώ από τις παρατηρήσεις του κυρίου Παπαδόπουλου. Όσον αφορά τη μελέτη της πλατείας Καπνεργάτη και τις επιπτώσεις από την πεζοδρόμηση δύο οδών, έχω να πω και κυρίως για το θέμα των ταξί, ότι από την έγκριση, την αρχική που έχουμε για την λειτουργία χώρου στάθμευσης ταξί, πιάτσα σταξί, έχουν οριστεί 12 θέσεις. Λοιπόν, αυτές τις 12 θέσεις, εμείς προτείναμε και δεν πήραμε οριστική απάντηση ακόμη από τον κύριο Ιωαννίδου, να τοποθετηθούν παράλληλα με την οδό Βενιζέλου στο πάνο τμήμα και μάλιστα να παρακολουθούν. και να παρακολουθούν και ένα μικρό τμήμα, το μέγιστο αν θέλετε, της οδού Αβέρωφ, εκτός από ένα πολύ μικρό τμήμα που θα χρειαστεί να περνούν αυτοκίνητα για τις προμήθειες στο χώρο του πεζόδρομου. Αυτό θα εξασφαλιστεί και όχι μόνο για 12 θέσεις, για περισσότερες, με τη μετακίνηση μίας θέσης μίας στάσης, που θα περάσει μετά την διάβαση πεζόν, επί της Βενιζέλου πάλι, από τη γιατάστηκα λεωφορία. Με μία μετακίνηση της στάσης των αστικών λεωφορίων, εξασφαλίζεται ο χώρος πολύ μεγαλύτερος από 12 θέσεις, για να σταθμεύουν τα ταξί. Νομίζω ότι είναι οι πλησιέστεροι. Είχαν συμφωνήσει ότι θέλουν πολύ κοντά στην προηφιστάμενη θέση. Αρνηθήκαμε ότι μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους, διότι παραβιάζεται το σχέδιο και αυτό από το ΕΣΠΑ δεν επιτρέπεται. Επομένως είναι η ιδανικότερη θέση μέσα στα πλαίσια αυτών, που αιτήθηκαν οι κύριοι των ταξί. Δεν ξέρω αν απάντησα αυτό. Όσον αφορά την ανάπλαση της οδούφη λοιπόν. Όντως κάποιες λίγες θέσεις, γιατί ούτως ή άλλως οι θέσεις σταθμευσης είναι νόμιμες, θα παραμείνουν. Αν εξαιρέσουμε μία, δύο, τρεις της προεξοχής εκεί, που θα βάλουμε τον αστικό εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του δρόμου. Βέβαια θα στερηθούμε από τις παράνομες θέσεις, που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια και δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία των πεζών. Αν αυτό σχολιάζουμε θα έχουμε όντως πρόβλημα. Οι παράνομες θέσεις δύσκολα μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν εκεί, αν θέλουμε να λειτουργεί ο δρόμος. Τώρα όσον αφορά την θρηγίας, αυτό που θέλω να σχολιάσω εγώ, είναι ότι αυτή τη στιγμή συζητάμε για την αποξύλωση της πινακίδας ρο2, που σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας. Είναι περητή, άχρηστη, δημιουργεί λαθεμένες εντυπώσεις, έγινε παραδρομής η προβλεψή της και αφαιρείται με καινούργια απόφαση. Αυτή είναι η απόφαση, αυτό προτείνουμε να αποφασίσουμε και κλείνει εκεί ο κύκλος επέμβασης σε αυτόν τον χώρο. Όλα τα προηγούμενα έχουν διασφαλιστεί και καλώς κατά την άποψή μου, αλλά από την προηγούμενη διοίκηση υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση εκεί, η οποία εγώ τη θεωρώ πολύ σωστή, διότι το αντίθετο θα ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα με μια υποβάθμιση του πεζοδρομίου σε αυτή τη θέση, παράνομως να μπορεί να κυκλοφορήσει ένα αυτοκίνητο από τη Φρηγίας προς την Καπαδοκίας και το αντίθετο. Αυτό το θεωρώ κατά την άποψή μου εγκληματικό, διότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε την παράνομη λειτουργία αυτής της δυνατότητας. Είναι απαράδεκτο, η Καπαδοκία είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος δρόμος. Δίνουμε την ευκαιρία λοιπόν σε όσους βολεύει να μπαίνουν και να βγαίνουν στην Φρηγίας με την υποβάθμιση αυτού του πεζοδρομίου. Μόνο για αυτόν τον λόγο και επί της ουσίας επειδή θύχθηκε το θέμα, είμαι κάθετα αντίθετος και αντιλαμβάνεστε όλοι τους λόγους. Καταρχήν, σας ευχαριστώ πολύ για τα τρία θέματα που έθεσα. Θέλω λίγες διευκρινήσεις. Δηλαδή είπατε θα γίνει η μετακίνηση της τάσης του αστικού. Θα μπορούν να στρίβουν τα λεωφορία. Θα μου εξηγήσετε από το φανάρι της Βενιζέλου. Θέλω να μου εξηγήσετε ακριβώς τι γίνει. Το δεύτερο που θέλω να πω, επί της Βενιζέλου, που είπατε θα μετακινηθούν και πιάτσαν τον ταξί. Παρ' όλο που δεν συμφωνείτε ή περιμένετε κάποιες απαντήσεις, επιτρέπετε εκεί, μήπως είναι ταχύ εχει συκλοφορίας και υπάρχουν θέματα και κολλήματα. Το δεύτερο που σας ρώτησα, σας είπα για την ανάπλαση συνοδότου Φιλίππο. Σας είπα ότι πράγματα θα δημιουργηθούν με κάποια θέματα. Έχετε κάνει την προτοιμασία να αντικαθαστήσετε θέσεις χώρου σταθμευσής ώστε να μπορέσει και να εξελιχθεί το έργο όσο μπορεί ομαλά. Δεν είπα ότι θα δώσετε τη μαγική λύση. Και αν έχουν προβλεφθεί νέοι χώροι σταθμευσής. Με αυτή την αντελογική για την εξέλιξη και μετά την εκτέλεση του έργου. Και το τρίτο ερώτημα που είχα για τη Φρυγίας, έχω ακόμα μια διευκρινήση που θέλω να μου κάνετε. Έχετε μια άποψη, υπάρχει μια συνέχεια από την προηγούμενη διοίκηση, έχετε καταλήξει κάπου. Ρωτώ όμως, μήπως επειδή οι άνθρωποι εκεί βάζουν δεν τρελεί. Είναι συντοπίτες μας, είναι καβαλιώτες, λένε το εξής απλό. Μήπως θα χρειαστεί, γιατί είναι λόγι ασφάλειας περισσότερο, ή είσοδος-έξοδος διαφόρων οχημάτων, όπως παραδείγματος χάρη πειραζωμαστικό όχημα, ασθενοφόρο ή ακόμα και οι ίδιοι που πρέπει να σταθμεύουν εκεί, στο σπίτι τους, στη γειτονιά τους, να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση. Μήπως θα ήταν εύκολο, κύριε Αντιδήμαρχε, να βάλουμε βυθιζόμενους, βυθιζόμενες ράμπες, όπως κάνουμε σε άλλους, σε άλλες περιπτώσεις, ώστε να έχουν ο καθένας το δικό του έτσι, τηλεκοντρόλ, για να μπορούν να εξυπηρετούνται για οποιοδήποτε λόγο, για οποιοδήποτε έκτακτη ανάγκη, για να μπορέσουμε τελικά να δώσουμε μια λύση σε ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή νομίζω ότι θα ξελυθεί και νομικά. Αυτά θα λάτσει κάποιες διευρυνήσεις και στα τρία θέματα. Σας ευχαριστού. Σας ευχαριστώ. Υπάρχει προϋπόθεση η ύπαρξη μελέτης κυκλοφοριακής και αν υπάρχει αυτή η μελέτη και λέει κάτι τέτοιο? Γιατί η απόφαση που πήραμε τότε που την πήραμε, την πήραμε με μια μελέτη. Τώρα λέμε να βγάλουμε τη ρο2. Υπάρχει ανάγκη η προϋπόθεση η ύπαρξη μελέτης? Λοιπόν, να κλείσουμε τον κύκλο αυτών των τριών θεμάτων για να προχωρήσουμε και στα άλλα. Ξεκινώ από την Φρυγίας. Σχολίασα την ποιότητα της επέμβασης όσον αφορά την επικίνδυνότητα κάποιου τέτοιου τολμήματος. Απορώ με την επιμονή μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για κάτι που θεωρώ άκρως επικίνδυνο και δεν ξέρω για ποιο λόγο παραλείπεται από το σκεπτικό σας αυτή η παράμετρο. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν θα έχω καμία αντίρρηση να υπάρχει σαφές απαγορευτικό, δηλαδή και παρανόμως να μην μπορεί κάποιος να μπει εκεί, έστω και με βυθιζόμενες, έστω και δηλαδή αν το κλειδί της βυθιζόμενου της μπάρας θα μπορούσε να το έχει η Τροχέα η Πειροσβεστική και το ΕΚΑ, δεν έχω καμία αντίρρηση. Δεν είναι εκεί το θέμα μου. Το θέμα μου είναι επί της ουσίας μια και το θύγουμε να μην μπορεί οποιοςδήποτε οδηγός να χρησιμοποιεί το χώρο εισόδου-εξόδου, έστω και παρανόμως. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Εκεί είναι η ουσία του θέματος και απορώ γιατί δεν γίνεται αντιληπτό και το περιφέρουμε ασκόπως και χωρίς λόγο και ουσία. Συνεχίζω δηλαδή να υπερασπίζομαι την επιλογή της προηγούμενης διοίκησης πάνω σε αυτό το θέμα. Με βάση τη μελέτη της υπηρεσίας έγιναν όλα αυτά. Πρώτο και δεύτερο, εκ παραδρομής επιμένω ότι προκλήθηκε η απόφαση για να τοποθετηθεί αυτή η πινακίδα ροδίου. Εκ παραδρομής σημειώνεται ότι έγινε, γι' αυτό λοιπόν και επανερχόμαστε διορθώνοντάς την και την αφαιρούμε. Τέλος. Δεν δείχνει θέμα μελέτης. Θα σας παρακαλούσα να το κλείσουμε το θέμα, μη μπαίνουμε σε λεπτομέρειες οι οποίες είναι... Σας είπα, ότι θα εξασφαλίζει την μη διέλευση οχήματος, έστω και παρανόμως, δεν έχω καμία αντίρρηση. Γιατί αν μου πείτε ότι θα μπει απαγορευτική πινακίδα και δεν θα χρησιμοποιούν τη διέλευση, μπορούμε όλοι μαζί να γελάσουμε. Σωστά. Εγώ ξεκινάω από τώρα. Λοιπόν, όσον αφορά τη μελέτη της οδού Φιλίπου, φιλοδοξία μας είναι η οδός Φιλίπου να ανακουφίσει την λειτουργία της πόλης κατά την έξοδο. Έχετε σημειώσει πολλές φορές τις παρατηρήσεις σας ότι η έξοδος από το κέντρο της πόλης στο μεσημέρι δημιουργεί φοβερά προβλήματα. Και είναι μία. Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να δώσουμε και ακόμη μία έξοδο και να ανακουφίσουμε το κακό που γίνεται στο μοναδικό δρόμο που έχουμε για την έξοδο, τη μεσημεριανή των κατοίκων της πόλης από το κέντρο προς τις γειτονιές. Πιστεύω ότι θα στερηθούμε λίγες θέσεις στάθμευσης, αλλά όχι τις νόμιμες, τις παράνομες. Αν αρχίσουμε να μετράμε παράνομες θέσεις στάθμευσης είναι ατέλειωτες και δημιουργούν τα προβλήματα που δημιουργούν. Συμφωνήσαμε εδώ και δύο χρόνια ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στους πεζούς από τις τα οχύματα στο κέντρο της πόλης. Σε αυτό υπήρξε μία ομοφωνία. Απορώ γιατί επανερχόμαστε χωρίς να παρεκλίνουμε από αυτή μας την αρχική απόφαση. Τώρα όσα αναφορά την θέση των ταξί και τις στάσεις. Η επόμενη στάση που πρότεινα να μετακινηθεί και να μπει αμέσως μετά από την διάβαση για να εξασφαλιστεί ο χώρος για τα ταξί. Δίνει τη δυνατότητα στο λεωφορείο να στρίψει από την αριστερά από την ροδόπη ώστε να μπει στο ρεύμα το δεξί της. Νομίζω ότι έτσι καλύπτεται αυτή η ανάγκη. Και δεν τίθεται θέμα έτσι λάθος. Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο τον αστικό κτελ. Δεν υπήρξε ασφαλώς όλοι δεν βιάζονται να συμφωνήσουν κρατά τις επιφυλάκεις τους. Αλλά νομίζω ότι δεν βρέθηκαν αντιρίσεις και επιχειρήματα αντίθετα. Εκεί είμαστε. Ότι δεν υπάρχουν αντιρίσεις και επιχειρήματα αντίθετα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπω να υπάρχει και είναι πάρα πολύ κοντά στις προτάσεις που κάνανε και τις επιθυμίες που είχαν. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό και θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πρώτα. Τώρα, να πιάσουμε το 2018. Αυτά όλα δυστυχώς πρέπει να τα συζητήσουμε αναλυτικά γιατί και εγώ δεν μπορούσα να τα έχω συγκρατήσει όλα μαζί. Τα κολονάκια όντως σε κάποιο βαθμό μπορούμε να τα αποφυγούμε δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Εγώ, για να υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η εξυπηρέτηση του Βερούλιου από εκείνη τη θέση. Πώς θα το λύσουμε αυτό το πρόβλημα αν δεν μπούν κολονάκια, τουλάχιστον σε κέραιες θέσεις για να μπορεί να υπάρχει και η λειτουργία. Οι ρυθμιστικές πινακίδες όταν γίνεται αγώνας είναι για να υπάρχουν οι ρυθμιστικές πινακίδες και μόνο. Δεν χρησιμεύουν. Η πρότασή μου είναι να το αποδεχθούμε, αν θέλετε, με μία μικρή μίωση όσο το δυνατόν, αλλά να εξασφαλιστεί και η ομαλή λειτουργία της περιοχής. Λοιπόν, ολοκληρώσαμε νομίζω. Απήντησε ο δήμαρχος. Πρέπει να ζυγίζουμε τα θετικά και αρνητικά. Ποτέ δεν είναι εύκολη μία απόφαση ή μαύρη ή άσπρη. Έχουμε υπέρ το να εξασφαλίσουμε. Αν είχαμε κυκλοφορία υπεραστικού ή αστικού κτέλ εκεί θα είχαμε πρόβλημα και νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Ούτως ή άλλως έχει μία κλήση ο δρόμος και είναι μία ευθεία. Με τις ευθείες στην Καβάλα έχουμε πρόβλημα. Νομίζουμε ότι είναι αγωνιστικοί χώροι. Αυτό το έχουμε και στο Παλιό και στη Ραψάνη και στο Περιγιάλη. Έχουμε και συγκοινωνία αστικού και υπεραστικού κτέλ που δεν επιτρέπεται. Θα θέλω να γίνει αποδεκτή η προσπάθειά μας να εξασφαλίζουμε ισορροπημένες λύσεις για τα προβλήματα τα κυκλοφοριακά. Ευχαριστώ. Ωραία. Πάμε σε κυκλοφορία. Κύριε Καλαταρίδη. Τελικά γίνεται πρόταση για κάποιες αλλαγές ή όπως είναι διότι τώρα δεν κατάλαβα ακριβώς. Όπως είναι. Το θέμα είναι όλοι μαζί συνολικοί. Νομίζω ότι μετά τις εξηγήσεις του κυρίου Ιακοβίδη μπορούμε να προχωρήσουμε για το σύνολο. Και εδώ είμαστε να ξανακάνουμε εκθέσεις να περάσουν η τεχνική υπηρεσία δηλαδή και σε επόμενη επιτροπή. Θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε. Την επόμενη φορά όταν θα τεθούν σημαντικά θέματα με αντικείμενο την Επιτροπή Κυκλοφορίας, ίσως θα πρέπει να απομονώνουμε κάποια ιδιάζουσα σημασία από το σύνολο όλων αυτών διότι εδώ έχουμε πάρα πολλά θέματα που αφορούν θέσεις για αμέα, για κάποιους που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, για επιχειρήσεις, τέτοια πράγματα τα οποία βάζει περίπτωση ένα ένα δεν μπορούν να έρχονται όπως καταλαβαίνετε στο Δημοκρατικό Συμβούλιο. Άρα μόνο έχετε δίκιο γι' αυτό σας πρόλαβα, σας πρόλαβα, σας πρόλαβα. Πρόεδρε, όποιος μιλάει στο μικρό, όποιος δεν μιλάει στο μικράφωνο στην αίθουσα δεν ακούγεται σε εμάς. Ναι, ο κ. Μαυρίδης δεν ακούγεται, ακούγομαι εγώ. Δεν είναι μια διαφρύνση κάνει ο κ. Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης διαφωνεί για το σύνολο που ήρθε πακέτο. Λεφτά δεν έχουν. Πρόεδρε επί της διαδικασίας, έρχονται 41 θέματα, καθένα με εισήγηση ξεχωριστεί από την υπηρεσία. Δεν μπορούμε σωρισμένα να συμφωνήσουμε ή σωρισμένα να διαφωνήσουμε. Αλλιώς πρέπει να έρθουν όλα ξεχωριστά στα θέματα, άμα δεν μπορούμε. Όχι, το πρακτικό ήρθε έτσι όλο μαζί, γιατί είχε καθυστερήσει για καιρό η συνεδρία της Επιτροπής και ήρθε ουσιαστικά για να διορθώσει και κάποια θέματα. Οπότε πάμε όλα μαζί, δυστυχώς δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Ωραία, θα αρνητούμε και θα πούμε ότι σε αυτό και σε αυτό και σε αυτό. Ναι, το σκεπτικό μπορείτε να συμφωνήσετε σε όλα και να σημειωθεί που είσαστε αντίθετος. Λοιπόν, πάμε κ. Καλανταρίδη. Είναι κανονιστική η απόφαση, κ. Πρόεδρε. Ναι, η απόφαση είναι κανονιστική. Κανονίστε το. Δεν σας άκουσα. Δέστε το, άμα είναι κανονιστική δέστε το. Είναι κανονιστική και το κανονίζουμε. Ναι, είναι κανονιστική, άρα απαιτείται η απόλυτη πλήξη. Κ. Καλανταρίδη. Ναι, κ. Πρόεδρε. Κ. Φαββαδόκουλε. Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε, όπως έγινε η συζήτηση. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα από τα 41 που συμφωνούμε, αλλά σε τρία θέματα, ειδικά που αναφερθήκαμε και κάναμε ερωτήσεις, διαφωνούμε. Άρα θα πάμε στη ψηφορία και θα πούμε παρόν. Παρόν. Κ. Παπά. Ναι, κ. Προεδρε. Ναι. Κ. Πατόια. Εδώ είναι το πρόβλημα που είπη ήδη, κ. Προεδρε. Εμείς διαφωνούμε στο 10, στο 14, στο 31, στο 32, στο 33 και στο 37. Στα υπόλοιπα συμφωνούμε. Αλλά αν τώρα η ψήφος είναι μία για όλα τα θέματα, λέμε αναγκαστικά όχι, παρόλο που δεν είμαστε σε όλα όχι. Μπορείτε να πείτε ναι και διαφοροποιήστε σε αυτά, βέβαια, και καταγράφετε. Θα φαίνεται μόνο το ναι, κ. Προεδρε, και δεν θα φαίνεται το όχι. Υπάρχει πρόβλημα, το καταλαβαίνετε. Ρε πρόεδρε, τι πράγματα είναι αυτά που λες τώρα. Τη στιγμή που λες συνολική απόφαση δεν μπορεί να γίνει αυτός. Γιατί τον μπερδεύεις τώρα. Πάμε στον παρακάντο να ψηφίσει. Σωστά. Αραντικός, κ. Βοδοία. Αναγκαστικά. Κ. Βογιατζής. Ο κ. Ξανθόπουλος. Αραντικός, κ. Πρόεδρε. Ο κ. Κουνάκος. Ναι, ναι, ναι, ναι. Και ο κ. Κουρμούσας. Εντικός, κ. Πρόεδρε. Καλό κ. Πρόεδρε. Κ. Χατζής. Κύριε Πρόεδρε και εγώ παρόν. Παπαδόπου Ρουσοτήρης. Ναι, και ο κ. Παπαδόπου Ρουσοτήρης παρόν. Παρακαλώ. Εντάξει, Κώστα, τις ακούσαμε τις ειδήσεις. Βλέπουμε δημοτικό συμβούλιο και ακούμε ειδήσεις. Εσύ έχεις και ακουστικά καλά. Και ακούς καλά. Ναι, ναι, έτσι. Έχω κλειστήρια. Κλειστό το έχω το μικρόφωνο. Κλειστό το έχω το μικρόφωνο. Άντε, πρόεδρε, τέσσερις από τους παρόντες δήλωσαν αρνητικοί. Άντε. Κάντε την αφαίρεση από τους παρόντες και τέλος. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Έπεσε και το Facebook και το Messenger. Το Instagram σήμερα δεν λειτουργούν. Οπότε δεν μπορώ να επικοινωνήσουμε. Εδώ πέσανε και οι μετοχές τους. Χαμός έγινε σήμερα. Δεν θα πεις. Δεν πήγε το πετρέλαιο. 82 δολάρια πήγε, παπά. Παρακαλώ, κύριε Σίγρα. Παρακαλώ. Εμείς δεν βγάζουμε μπλε ή δρογόνο. Δεν βγάζουμε πετρέλαιο. Μπράβο, μπράβο. 82. 122 θα το πάνε. Τώρα που ακρίβει το πετρέλαιο, εμείς δεν βγάζουμε. Κρίμα, κρίμα. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Είχα να τα βάλω. Να τα βάλω. Απέπονται. Απω. Απω. Απω. Απω. Απω. Απω. Απω. Απω. Παρακαλώ. Απω. Παρακαλώ. Απω. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Άσχελος. Απω. Δεν πιστεύω να χοντρίζεις και άλλο μαλάκα να χωράσεις την πόρτα. Και λαϊδάει το πρωί, και λαϊδάει. Βγάλε ένα έξι του Πόλεου, πρόεδρε. Άντε ρε παιδιά. Ρε ποντρόνια γαμού το λέγεις σου, μας μπερδεύεις είναι έξι. Ή θέλετε να ψηφίσεις ναι και λόγω ότι η σάλτσα δεν ήταν κανονική είπες όχι πάλι. Μια φορά να ψηφίσεις με το ίδιο δεν υπάρχει. Με τέτοιους δώρισμα που μας κάνετε. Το σφυροδρέφαρο κάτω μεγαλύτερο τώρα. Μεγαλύτερο, έχει όχι μικρό εκεί πέρα. Άμα είναι για τον νερό σου να μην τα λέω να το ψηφίσεις ως σύντροφος Ποκόλιας Μαγκέι, μη σ' αναχωριέσεις. Εκεί στάντερα το ψηφίσεις. Τι έχει εκεί πέρα? Ε, ξέρω εγώ, κάνα μαγαζί, ξέρω εγώ, τριγύρω του, ξέρω εγώ. Το πειράζουν και τα δέντρα εκεί, στην πλατεία απέναντι σε λίγο το πειράζουν. Για τα ξυλώσαμε. Αφού τα κόψαμε, δεν έμεινε τίποτα. Ε, κάνει σύντροφε Ποκόλιας, κάνει εκεί στο μαγαζί, δεν κάνει σκέαγια. Ωραία πλατεία, ωραία πλατεία, έστω να μην τα λέω να βλέπω. Δάχτυλος, δάχτυλος. Τι έγινε ρε παιδιά, άντε πάμε παρακάτω. Για βλέπω και τα πρόεδρε και το τσάρτ, γιατί έχουν φύγει αρκετοί. Βαγκαίοι πέντε άντε στο σύστημα τόσες ώρες, φαίνεται το νίκιο τελείωσε, αυτό βλέπω, την πατήσαμε. Βάλε τα όχι και από εκεί πέρα τα άλλα. Λοιπόν, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, έχει λάβει 17 θετικές ψήφους, 2 όχι και 6 παρών, επομένως δεν εγκρίνεται, επειδή είπαμε είναι κανονιστική απόχαση, απαιτούνται 21 ψήφοι. Δεν εγκρίνεται το θέμα. Λείπουν τόσοι πολύ δηλαδή. Για να δούμε τι θα γίνει. Πρόεδρε, άμα επιτρέπεις, μπορεί να ξαναέρθει με τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει, για να μην ταλεπωρούμε κόσμο, όπως επαγγελματίες, ανάπηρους που έχουν θέση αμέα, τουλάχιστον να έχετε μία απόμυση συνδρείας με τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει. Μπορούμε κόσμο τώρα. Δεν μπορούμε να τα αποσύρουμε, γιατί ήδη έχουμε ψηφίσει. Λοιπόν, θα το δείω κ. Δήμαρχος και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θα το σδέστητο με το παρόν, τα παρόν είναι θετικά. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής και Ελέγχου Ποιότητας Ιλικών του Έργου Βελτιώσεις Οριζόντιας Κατακόρυφης Σύμμασις, Δήμου Καβάλας, έρθους 2021. Κύριε Πρόεδρε. Σας ακούμε, κύριε Καλανταρίδη. Ναι, ναι, ναι. Κύριε Παπαδόπουλε. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπά. Κύριε Ποτόια. Δεν σας άκουσα, κύριε Ποτόια. Ναι, φαντάζομαι. Ωραία. Κύριε Ξανθόπουλε. Πρόεδρε, εγώ πιστεύω παρόν και ο λόγος είναι ότι το έχω πει και άλλη φορά, το θέμα αυτό έρχεται δια της Οικονομικής Επιτροπής. Παρακαλώ τον Γραβατέα να σημειώσει, το παρόν μου εστιάζει σε αυτό ακριβώς το σημείο. Θα είμαι αρνητικός ότι τίποτα έχω στον Οικονομικό Συμβούλιο δια της Οικονομικής Επιτροπής. Κύριε Πινάκο. Ναι. Κύριε Προμόσα. Εκρίνεται. Όλα τα έργα είναι εδώ. Έκτο θέμα συγκρότησε η Επιτροπή Προσορινής και Οριστικής Παραλαβής, το ίδιο, το έργο απακατάσεις αποστράγησης οδών έτους 2018. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ναι. Όνοματα, όνοματα. Όνομα, δεν πρέπει να πεις. Ένα λεπτάκι να κάνουμε κλήρωση. Να φύγω κλήροβόχος εδώ. Να επιλέξουμε ονόματα. Πού το βλέπετε το Λέγιν, ρε, Αγγέλ? Που έχει ένα σειροδρέμμα, δεν το καταλαβαίνω καλά, ρε. Πού είναι, ρε, δεν έχει τίποτα. Δεν είναι μια εικόνα εκεί πέρα που φαίνεται σαν σειροδρέμμα. Ζωγραφιές της γυναίκας μου είναι. Κοίταξε, βλέποντας εσένα βλέπω το σειροδρέμμα να στον τύπο. Κρύτο, μην τσιμπάς, κρύτο. Σειροδρέμμα να βλέπεις παντού. Ο Φάνης με παρακολουθεί. Το Φάνη την πήρα. Μένει το σειροδρέμμα του Φάνη. Κύριε Φαπαδόπουλος Σωτήρης είναι τακτικό μέλος και ο κύριος Καλπακίδης είναι αναπληρωματικό. Εύδομο θέμα, γνωμοδότηση για τροποποίηση ρημοτομικού σχεδίου οικισμού Παΐου-Καβάλα, όσον αφορά τις χρήσεις και συγκεκριμένα την εναρμόνηση αυτών με τις προβλεπόμενες από γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Κυρία Κοβίδη. Αφορά την σύμπλευση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου με το σχέδιο πόλης, το ρημοτομικό σχέδιο. Εκ του νόμου πια είμαστε υποκριωμένοι αυτά να εναρμονίζονται και αυτό κάνουμε τώρα. Αναλητικότερα θα έλεγα ότι το ρημοτομικό που είναι πάρα πολύ παλιό σχεδόν του 1972, αν τα κι άλλα λάθω, 1972, απορούσε ρυθμίσεις χρήσεων που σήμερα μας φαίνονται πάρα πολύ περίεργες. Δηλαδή στον τομέα 1 το ισόγειο τουλάχιστον των κτυλιών πρέπει να χρησιμοποιείται σαν εμπορικό κατάστημα. Ήταν μια δέσμευση η οποία εν πάση περιπτώση δημιουργούσε πάρα πολλές παρενέργειες. Στον τομέα 2 επιτρέπει την ενέργιση μόνο κατοικιών ξενοδοχείων και τα λοιπά. Κατεξέρεση επιτρέπονται εστιατόρια, καφενεία και τα λοιπά, αλλά μέχρι 50 τετραγωνικά περιλαμβανομένου και του αποθηκευτικού χώρου της κάθε λειτουργίας. Αυτό δημιουργούσαν όλες αυτές τις παρενέργειες. Υπάρχουν αλληλυτικά στοιχεία για όλα τα υποδομικά τετράγωνα. Η πρόταση μας είναι, καταργούνται αυτά από το γενικό πολοδομικό που ακολούθησε και προτείνουμε να αποδεχθούμε να ισχύσουν αυτές οι χρήσεις γης. Προτείνονται από το γενικό πολοδομικό σχέδιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ζητική ερώτηση. Να επιτρέπονται πέραν των 50 τετραγωνικών και να μην είναι υποχρεωτικό το ισόγειο να είναι κατάστημα στον τομέα 1. Εγώ χαίρομαι που υπάρχει πρόβλεψη για Γυνάσιο Λύκειο στο παλιό. Αν ξέρετε μόνο, διαβάζω σωστά. Το Οικονομικό Ρεπράδιο 82 αποχαρακτηρίζει από χώρο γυρικής κατοικίας. Χρήση γυνάσιο Λύκειο. Μήπως χαρατευθεί έκταση έχει. Όχι να με ενδιαφέρει για άνδρες. Χαίρομαι που έχουμε πάρει αυτή τη θέση. Λύπη να γυνάσιο Λύκειο προπαλειώνει. Και λίγο, δυστυχώς, και το δημοτικό θα κλείσει, κύριε Ξανζόπουλε. Από 12 θέσιο είναι 7 θέσιο φέτος και το χρόνο εξατάξιο. Αυτό είναι το δημογραφικό. Εκεί στοχεύει τώρα η παρατήρησή σας. Το δημογραφικό είναι ένα άλλο πρόβλημα τρομακτικής σημασίας για τη χώρα μας, που εν πάση περιπτώσει δεν ξέρουμε την εξέλιξή του. Ας ευχηθούμε ότι ξαφνικά οι Ελληνίδες θα ενθουσιαστούν με την ιδέα να τεχνοποιούν. Υπάρχει κάποια αντίρρηση, είμαστε όλοι σύμφωνοι? Εγώ, Πρόεδρε. Είστε σύμφωνος ή όχι? Αν έρθει η σειρά μου, να πω. Ναι, κύριε Καλανταρίδη, είστε σύμφωνος, ναι? Όπως είπαμε και στην Επιτροπή, Πρόεδρε, από την οποία πέρασε πρώτα, είναι ένα θέμα, ένα πρόβλημα, μάλλον θα έλεγα εγώ, το οποίο το συναντήσαμε και το βρήκαμε μπροστά μας πολλές φορές. Λόγω του ότι, ακριβώς λόγω των περιορισμών, πολλοί συνδημότητες μας είχαν πρόβλημα στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων. Βέβαια, τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν κάποιες αλλαγές. Τώρα πλέον, σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαμε από το Σχετικό Γραφείο της Υπολοδομίας, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και είναι η υποχρέωσή μας πλέον να προχωρήσουμε σε αυτήν την αλλαγή. Οπότε και βέβαια θα είμαστε σύμφωνοι. Κύριε Παπολόκουλα, και εμείς φυσικά είμαστε θετικοί με αυτήν την αναγώνιση που λέει ο Αντιδήμαχος. Και εδώ θέλω να σταθώ και να πω ότι είναι από τα πολύ θετικά του Αντιδημάχου, που προσπαθεί γιατί είναι πολύ σημαντικά θέματα αυτά και νομίζω είναι από τα σημαντικότερα άργα. Συγχαρητήρια κύριε Αντιδήμαρχε και νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχίσετε σε αυτό. Μην το φοβάστε διευκολύνεται πολίτες. Τώρα το πόσο θα δεσμευτεί ένα οικοπέδος του παλιού και πότε θα χτιστεί ένα γυμνάσιο, λύκειο και αν θα είναι τα επόμενα 50 χρόνια, αυτό είναι άλλη σημασία σε τώρα συζήτηση. Η ουσία είναι όμως ότι λύνονται προβλήματα καθημερινά που μπορούν να αναπηθεί καλύτερα ο τόπος μας. Ευχαριστώ. Κύριε Παπά. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ποτόια. Και εμείς, κύριε Πρόεδρε, όταν ακούμε χρήσης γης και μάλιστα σε μια περιοχή σαν το παλιό ακριβή για ένα γενικό προοδελμικό το οποίο δεν έχουμε ψηφίσει, προβληματιζόμαστε πάρα πολύ. Και μάλιστα ιδιαίτερα για αυτή την περιοχή όπου αυτές οι χρήσεις γης που έχουν εφαρμοστεί στο παλιό έχουν δημιουργεί σε ένα εναγκισμό που σε περίπτωση υπερκαγιάς θα δούμε ένα νέο μάτι. Με αυτή την έννοια λοιπόν εμείς λέμε ότι αυτά τα σχέδια δεν έχουν σχέση με την υπεράσπιση του λαϊκών συμφερόντων, του απλού λαού, έχουν σχέση με άλλα ζητήματα, το πώς η γη θα γίνει εμπόρευμα, πώς θα πουλιέται και θα αγοράζεται, ένα αγαθό, εμείς λέμε το έκανε η φύση, πουλιέται και αγοράζεται. Λέει στον καπιταλισμό τι δεν είναι εμπόρευμα να μην έχει γίνει και η γη. Πάνω σε αυτή λοιπόν την λογική εμείς ψηφίζουμε Λευκό. Κύριε Ξανθόπουλα. Ναι, προέβρευμα. Κύριε Κουνάκο. Ναι. Και κύριε Προμούσεφ. Ναι. Λοιπόν έκραινε καταπληξηθία 8ο θέμα, τροποποίηση ερωματομικού σχεδίου επεισόδου συλλυβρίας στην Καδάλα. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ναι. Κύριε Τριδημαχέ. Ναι, προέβρευμα. Πάμε στο άλλο του θέμα. Σύμφωνοι είμαστε, προχώρα πρόεδρε. Λοιπόν, ομόφωνα, πάμε στο νούμερο 9, προσκύρωση τρακτοποίηση υποπέδων στην οδό Κλεισσούρα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην Καδάλα. Κύριε Δήμαρχε. Στο κοιμή περ