Εργαλεία βιβλιοθήκης Ε.Α.Π. για την αναζήτηση βιβλιογραφίας (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2018)
: Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα της αλήθειας. Η εργασία σας έχει ανατεθεί και σας νιώθετε χαμένος στη μετάγραση. Ο καθηγητής σας έχει δώσει μια αρχική βιβλιογραφία, αλλά και πάλι αυτή δεν φτάνει. Μην ανησυχείτε. Μπαίνοντας στην ιστοσυκλέτα της βιβλιοθήκης του AAP, θα βρείτε όλο το απαραίτητο υλικό για την ολοκληρωσή της. Το μόνο που χρειάζεται από σας είναι να γνωρίζετε εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια. Μπαίνοντας λοιπόν στο site της βιβλιοθήκης του AAP, lib.aap.gr, εάν θέλετε να αναζητήσετε εντυπωλικό που βρίσκετε στην εξαποστάσεις βιβλιοθήκη και κέντρο πληροφορίας του AAP και το οποίο θα το παραλάβετε μέσω κούριου στο σπίτι σας ή στον τόπο εργασίας σας, θα επιλέξετε τον κύριο κατάλογο της βιβλιοθήκης. Πηγαίνουμε λοιπόν στην αρχική σερίδα, επιλέγουμε κύριο κατάλογο βιβλιοθήκης και θα μας ανοίξει ένα δεύτερο παράθυρο με τη μηχανία αναζήτησης στην οποία θα διανεργίσουμε την αναζήτησή μας. Εάν πάλι θέλεμε να αναζητήσουμε υλικό από άλλες βιβλιοθήκες και να το παραλάβουμε με courier ή να το παραλάβουμε οι ίδιοι από τη βιβλιοθήκη στην οποία απεθυνόμαστε, θα επιλέξουμε το link του ενειό καταλόγου που βρίσκεται στην αρχική σερίδα. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον κύριο κατάλογο. Πάλι θα μας ανοίξει μια τρίτη καρτέλα στον υπολογιστή μας. Η μηχανή αναζήτησης είναι αντίστοιχη της μηχανής αναζήτησης που τρέχει για το υλικό της βιβλιοθήκης. Από αυτή τη στιγμή θα παρακολουθήσουμε την αναζήτηση. Από αυτή τη στιγμή θα παρακολουθήσουμε την αναζήτηση. Απλά περιορίζουμε την αναζήτηση μας εάν θέλουμε σε κάποιο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο από τη λίστα που μας παρατήθεται. Στην περίπτωση που θέλετε να εστιάσετε σε ηλεκτρονικό υλικό, οι επιλογές είναι περισσότερες. Σε πρώτο επίπεδο μπορείτε να κάνετε αναζήτηση σε συλλογές ηλεκτρονικών περιοδικών, επιλέγοντας τους συνδέσμους HiaLink και ηλεκτρονικά περιοδικά από την καρτέλα ηλεκτρονικές πηγές της σελίδας της βιβλιοθήκης. Πηγαίνουμε στην καρτέλα ηλεκτρονικές πηγές και επιλέγουμε είτε ηλεκτρονικά περιοδικά είτε HiaLink. Τα περιοδικά της HiaLink είναι μια λίστα διαβριμένων τίτλων τα οποία έχει πρόσβαση το σύνολο του ερευνητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού της χώρας, ενώ τα ηλεκτρονικά περιοδικά είναι περιοδικά τα οποία έχει αγοράσει την πρόσβαση το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστημίου και τα προσφέρει μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ανοιχτου πανεπιστημίου. Αν πάλι θέλουμε να εστιάσουμε σε πάση δεδομένων ηλεκτρονικά βιβλία, πάλι από τις ηλεκτρονικές πηγές επιλέγουμε τους αντίστοιχους υπεσυνδέσμους. Το αντίστοιχο σημαίνει και για τις κλαδικές μελέτες και για τις θεματικές πύλες όπου είναι συγκεντρωμένο υλικό που αφορούν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως θεματική πύλη αγγλικών, εξαπροστάσεως εκπαίδευση, ελεύθερο λογισμικού και ούτω καθεξής. Επιλέγουμε την αντίστοιχη θεματική πύλη ανάλογα με το ενδιαφέρον μας. Επιπλέον, αν επισκεφτείτε το δηματικό μας αποθήριο απόθεσης θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε αναζητήσεις σε υλικό που έχει παραχθεί από την κοινότητα του ΕΑΠ, όπως εκπαιδευτικό υλικό, διπλωματικές εργασίες και δημοσιεύσεις των μελών της κοινότητας του ΕΑΠ. Αυτό είναι το δηματικό αποθητήριο του ΕΑΠ και αντίστοιχα στο συγκεκριμένο πλαίσιο μπορούμε να κάνουμε την αναζήτηση που επιθυμούμε με βάση της λέξης κλειά. Για όλα τα παραπάνω θα βρείτε λεπτομερές οδηγίες χρήσης είτε μέσα από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης είτε μπορείτε να παρακολουθήσετε σύντομα εκπαιδευτικά βίντεο από το κανάλι μας στο YouTube. Επίσης η εξαποστάσεις βιβλιοθήκη και κέντρο πληροφορίας του ΕΑΠ δίνει επίσης δυνατότητας χρήστες της να καθορίσουν συναντήσεις μέσω Skype με το προσωπικό της για την επίλυση των οποίων απορριών. Ευχαριστούμε πολύ.