ActionAid: Ταξίδι Αναδόχων στο Βιετνάμ 2013 (ActionAid Hellas, 2013)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE 41 άνθρωποι κάθε ηλικίας με διαφορετικούς τρόπους ζωής που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να κάνουν πραγματικότητα για ταξίδια αναδόχων του ελληνικού γραφείου στο Βιετναμ. Βάσο, Χαρά, Γιώργος, Κριστιαννα, Μανόλης είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των αναδόχων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου που συμμετέχουν στην αποστολή. Το πρόγραμμα αναδοχής είναι ο κρίκος που ενώνει την ομάδα μας με τους μικρούς μαθητές αυτού του νηπιαγωγείου που βρίσκεται στην κοινότητα ΛΑΙΤΣΑΟ, μία από τις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές της χώρας. Εδώ το μέσο εισόδημα δεν ξεπερνά το 1 ευρώ την ημέρα. Το ΛΑΙΤΣΑΟ πλήτεται συχνά από πλημμύρες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και καταστρέφουν τα σπίτια και τις καλλιέργειές τους. Όταν το ποτάμι πλημμυρίζει, γίνεται χύμαρος και η πρόσβαση στο νηπιαγωγείο είναι επικίνδυνη. Μόνο το τελευταίο χρόνο 127 παιδιά στην περιοχή έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της υπερχύλησης των κοντινών ποταμών. Μόλις φτάσαμε στην κοινότητα, δεν χάσαμε χρόνο και πιάσαμε αμέσως δουλειά. Σκαύσαμε, ανακατεύσαμε τσιμμέντο, μεταφέραμε τους φράχτες, τους ενώσαμε και τους βάψαμε. Δημιουργήσαμε μια ομοιόμορφη επιφάνεια, με το τελευταίο χρόνο, την καλύψαμε με τσιμμέντο και στηρίξαμε εκεί την περίφραξη. Μαζί μας, οι ντόπιοι τεχνίτες. Δουλεύαμε και μετά τρώγαμε μαζί κάθε μεσημέρι. Τα παιδιά αυτά που έχουν τόσο στερηθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια, θα έχουν πλέον ένα χώρο ασφαλή και γεμάτο παιχνίδι. Όταν κόβαμε την κορδέλα, η χαρά μας ήταν διπλή. Όχι μόνο κατορθώσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά έναν ασφαλή χώρο για να παίζουν και να μαθαίνουν, αλλά μοιραστήκαμε τόσες όμορφες στιγμές αλληλεγγύης με τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους συναντήσαμε σε αυτό το νηπιαγωγείο. Στο νηπιαγωγείο Να Χεν, στο διπλανό χωριό, υλοποιήσαμε το ίδιο έργο. Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί, χωριστήκαμε σε ομάδες και αρχίσαμε ξανά από την αρχή. Μετά από δύο ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της κατοσκευής είχε τελειώσει. Τα απογεύματα της σκεπτόμασταν προγράμματα ανάπτυξης της τοπικής ActionAid. Μάθαμε πως οι γυναίκες της περιοχής αύξησαν το εισόδημά τους μέσα από τα προγράμματα μικροπίστοσης. Γνωρίσαμε γυναίκες που έμαθαν γραφή και ανάγνωση χάρη στο βραβευμένο πρόγραμμα Reflect. Γυναίκες που ενώθηκαν και μεταμορφώθηκαν από θύματα βίας σε φορείς της αλλαγής. Των διασκελισμούς της ζωής τους δεν θα τον φτάσουν ποτέ. Είδαμε πως ένα παραμελημένο σχολείο γίνεται πρότυπο χάρη στο πρόγραμμα Ασφαλή Σχολεία που εφαρμόζει η τοπική ActionAid στα δημοτικά και ενυπιαγωγεία της περιοχής. Για κάποιους το ταξίδι αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Για άλλους μια νέα αποστολή με την ActionAid. Για κάποιους ακόμα πιο τυχερούς ήταν και το ταξίδι στο οποίο συνάντησαν για πρώτη φορά τα παιδιά που στηρίζουν ως ανάδελφοι. Δεν έχουμε ξαναδεί αγνώστους να αγαπιούνται τόσο πολύ. Τις μέρες που περάσαμε μαζί με τα παιδιά και τους κατοίκους του ΛΑΙΤΣΑΟ δουλέψαμε, κουραστήκαμε, παίξαμε, συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, μοιραστήκαμε στιγμές αλληλεγγύης και συνεργασίας. Άνθρωποι διαφορετικοί που γνωρίστηκαν για πρώτη φορά, που δεν μιλούν την ιδιαγρόσα, έζησαν και δούλεψαν μαζί για έναν κοινό σκοπό. Προσφέρουν στα παιδιά της περιοχής έναν ασφαλή χώρο για να παίζουν και να μαθαίνουν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι χτίσαμε μια γέφυρα αλληλεγγύης που ενώνει κάθε γωνία της Ελλάδας και της Κύπρου με το μακρινό ΛΑΙΤΣΑΟ. Σχέσεις ανθρώπινες και δυνατές που θα μας θυμίζουν πάντα ότι η φτώχεια δεν έχει χρώμα, δεν έχει σύνοδο και μπορεί να νικηθεί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το ΛΑΙΤΣΑΟΣ