Ιστορία Αρχαία Αθήνα Γ.Κ. Μπήτρος 2 - μέρος Δ / η επιχειρηματικότητα στην αρχαία Αθήνα - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
η επιχειρηματικότητα στην αρχαία Αθήνα: Εισφέρει κάποιοι άλλοι δούλεψαν γι' αυτόν άλλους έχει σκοτωθεί μέσα από τις αγορές για να φτιάξει αυτά που έφτιαξα κρίνεται σημαντικό λοιπόν πάμε τώρα λίγο στο Ξενοφώντα που γιατί σύνοψη οι Αθηναίοι είχαν εντάξει μέσα στις αξίες και τους θεσμούς πως ένα πολύ εκλεπτυσμένο σύστημα κινήτρων υγεία να αναλάβει κανένας επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας με έναν κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο που σημαίνει ότι δεν εκτιμούσαν πολλοί την κατανάλωσή του πλούτου δικαιολογούσε επιδιώξεις για λόγους ηδονής ειδικός η θελαν τη χρήση του πλούτου για να κερδίζει δύναμη πολύ και οι συμπολίτες κοινωνικά υπεύθυνη χρήση του πλούτου σημαίνει ότι όταν αποφασίζεις λαβαίνει υπόψη σου και τις ανάγκες των άλλων των συμπολιτών σου με τους οποίος στο τέλος της ημέρας μπορεί να Κληθείς πλάτη με πλάτη να υπεραμυνθεί της των νοσηλίων της πόλης διότι ο νέος άφηνε έως 10 τότε 18 ετών όταν λάμβανε την ασπίδα στα χέρια του ορκιζόταν ότι είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του να υπερασπιστεί την πόλη και η πόλη εγγυόταν ότι δε θα του πάρει την περιουσία του ότι θα σεβαστεί τους νόμους όλα αυτά υπήρχε ένα αμοιβαιότητα στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τον αθηναίο σήμερα ξέρω μήπως έχουμε μείνει πολύ πίσω στις υποχρεώσεις εδώ οι περισσότεροι τώρα δόλιοι όλο δικαιώματα ιδιαίτερα όταν δεις αυτή την τηλεόραση περισσότερο παρουσιάζει σχόλιο θέλω το πότε είναι η ώρα να δίνουν τον πρώτο επίσημο λοιπόν παρακάτω παρολίγο στο στον Ξενοφώντα που ξενοφών περιγράφει τη λειτουργία της αγοράς με τρόπο με καλύτερο τρόπο αποδίδω περιγράφει όσα όμως το 1948 ΔΕΗ όταν οι τιμές πηγαίνουν προς τα πάνω διότι ζήτησης άσχετη με μέσα σχέση με την προσφορά την μεγαλύτερη βλέπουμε πολλούς και όποιους βλέπουμε πολλούς παραγωγούς διαφόρων αγαθών να αφήνουν τις δουλειές τους εκεί που είναι και άρχοντα και που αυξάνονται οι τιμές ο αριθμός αυτών που μπαίνουν στην αγορά για να παράγουν τα αγαθά των οποίων οι τιμές ανεβαίνουν αυξάνεται ξαφνικά αλλά όταν οι τιμές πέφτουν πολύς κόσμος φεύγει και πηγαίνει αλλού είναι αυτά που σας περιέγραψα προηγούμενες στην προηγούμενη μου διάλεξη έχει μια τόσο εκπληκτική περιγραφή του τρόπου με τον οποίον προσαρμόζεται η αγορά στις μεταβολές της πρόσβαση και συζητήσεις εγώ νομίζω οτι είναι ξεπερασμένος ούτε στο βιβλίο που έχω κάνει με τον Μπαλτά και τους άλλους περιγράφουμε έχουμε κάνει καμία αναφορά στον Ξενοφώντα χαμηλή κατά τον ύστερο ξενοφών γράφει περιγράφει την αγορά με έναν εκπληκτικό τρόπο που ενδεχομένως και πέρα από το όμως και όσα όμως δεν κάνει ουδεμία αναφορά στον Ξενοφώντα και ο Σουμπέτερ θα έχει στις 1009 S της ιστορίας της οικονομικής ανάλυσης που γράφει κάνει ένα παραπομπή όποια παραπομπή δεν λέει απολύτως τίποτα δεν έχει διαβάσει Σουμπέτερ τον τον Ξενοφώντα λοιπόν τι προσέφερε ξενοφών στη διοίκηση στο ομάν έτσι προσέφερε τις βασικές αρχές λέει στα βιβλία τους μπλόκο στον οικονομικό και άλλα βιβλία λέει ποιος ρόλος του επιχειρηματία ο ρόλος του επιχειρηματία είναι να οργανώνει να ελέγχει και να εποπτεύει όλες τις δραστηριότητες της επιχείρησης του που προάγουν την παραγωγικότητα λέει ο κανάρης Control ένα σούπερ-μάρκετ όλα εκτιμητής που χάνεις Product Efficiency αυτό είναι το κάνει επιχειρηματίες τι άλλο κάνει αυτό που κάνουν επιχειρηματίας με την επιχείρηση λέγεται στη βιβλιογραφία είναι πέρα από παράνομους εσύ γίνει Trap παρανόηση δηλαδή είναι επιχειρηματικότητα μέσα στην επιχείρηση ύδρα Πανούση τι άλλο κάνει ρόλος του επιχειρηματία είναι να εισάγει the Division of λένε την κατανομή της εργασίας στα έργα στα διάφορα έργα τα οποία έχουν πρέπει να γίνουν ανάλογα και να κατανείμει την εργασία τους εργαζόμενους στα έργα που έχει να κάνει ανάλογα με της δεξιότητας την εκπαίδευση τη το κίνητρο να απορροφάει γνώση ο εργαζόμενος διότι εργαζόμενος τους πρώτους έξι μήνες εκπαιδεύεται πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του αλλά μετά από κει αρχίζει O ίδιος να σκέπτεται και να συσσωρεύει καινούργιες γνώσεις πώς να βελτιώσει αυτό που κάνει φαντάζομαι ότι στο ελληνικό δημόσιο αυτά που λέμε εδώ είναι λιγάκι ελληνικά είναι αρχαία έχω διαβάσει δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν ένα είδος κατά καλής κατανομής των υπαλλήλων σταρ στα διάφορα έργα που έχουν να κάνουν ανακατανομή αυτή είναι τελείως ασύμμετρη διότι παραγωγικότητα στο ελληνικό δημόσιο είναι σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγικότητας στον ιδιωτικό τομέα η παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι το ένα τρίτο της παραγωγικότητας στον ιδιωτικό τομέα ορισμός ανάπτυξης της οικονομίας έπεσε στην Ελλάδα από επτά που ήταν μεταξύ των 54 και το 74 έπεσε στο βιβλίο από το 74 μέχρι το 2010 γιατί διότι πάρα πολλοί ανθρώπινοι πόροι μετατέθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα και πήγα στο δημόσιο όπου το Δημόσιο είναι μικρής παραγωγικότητας όταν παίρνεις σπόρους από έναν τομέα υψηλής παραγωγικότητας και το σπας σε ένα τομέα χαμηλής παραγωγικότητας ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει ο ξενοφών μας τα λέει όλα και είμαστε ακόμα πρέπει λέει ο επιχειρηματίας να μπει αξία και να εκπαιδεύσει κατάλληλα τους υπαλλήλους του μέσω αυτής της διαδικασίας που ονομάζουμε λένε buy domains learning by doing αυτή είναι ένα διαδικασία όπου μαθαίνεις κάνοντας πράγματα έτσι είναι αυτό προέρχεται από η έκφραση αυτή τώρα προέρχεται από ένα περίφημα ανθρώπου αρωγό του 1962 αλλά την έχω χρησιμοποιήσει τότε δηλαδή ακριβώς ετήσιου Ξενοφώντα ότι πρέπει να εκπαιδεύει ο επιχειρηματίας τους υπαλλήλους του στον μαθαίνουν καλά την δουλειά και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες πρέπει ακόμα επιχειρηματίας να συμπεριφέρεται προς τους εργαζόμενους του τους σκλάβους του και να τους ποίηση και να τους πείθει να αυξήσουν την εργατική τους προσπάθεια και απόδοση σινεμά τα μεγάλα Corporation έτσι έχουμε δύο τρόπους η μάρω τρεις τρεις τρόπους για να παρακινήσουν τους εργαζόμενους να αποδειχθούν όλη την αποδοτικότητα που μπορούν ο ένα τρόπος είναι η αμοιβή έτσι ο άλλος τρόπος είναι η εκπαίδευση και η επανεκπαίδευση έτσι και όταν αυτός τρόπος είναι η πειθαρχία της αγοράς σε περιόδους πτωτικές αυτοί που φεύγουν πρώτοι και απολύονται πρώτοι είναι αυτοί οι οποίοι κρίνονται ότι δεν έχουν ανταποκριθεί στις ορέξεις του γνώσεις και δεξιότητες και δεν χρειάζονται πλέον στην επιχείρηση αυτοί που έχουμε πολύ μεγάλη βιβλιογραφία η οποία βεβαιώνει ότι η ανεργία χτυπάει κυρίως εκείνους οι οποίοι είναι απαίδευτοι και εκείνους οι οποίοι έχουνε σταματήσει να ανανεώνουν τις γνώσεις έτσι πολύ μεγάλη βιβλιογραφία γι αυτό εδώ εσείς με τη μόρφωσή σας παίρνετε και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που δεν το αισθανόμαστε είναι κάτι αφανείς αλλά αυτοί μόρφωση που θα πάρετε το σας κατάταξη σε ένα κατηγορία εργαζομένων που θα έχουν μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τις δουλειές τους αργότερα σε περίοδο κρίσης έτσι σπούδασε καλές είναι και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο τι άλλο κάνει επιχειρηματίας επιχειρηματίας μέσα στην επιχείρηση ορθολογισμού ορθολογισμού της δραστηριο της παραγωγικές δραστηριότητες ώστε να βγάζει ένα πλεόνασμα η επιχείρηση δεν μπορεί να είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα μπορεί να χάνει διότι όταν χάνει καταναλώνει το κεφάλαιό της και κάποια στιγμή Ελένη σταματάει η διαδικασίας παραγωγής άρα είναι υποχρέωση του επιχειρηματία να ορθώνουν γύρω ζει τις παραγωγικές δραστηριότητες και τι σημαίνει ορθολογιστής παραγωγικές παρακολουθούν να συνεχώς να παράγουν πλεόνασμα ΝΑΤΟ επενδύω το πλεόνασμα και να προάγουν τις δουλειές αλλά να έχω και τις κεραίες μου δεδομένες σε περίπτωση που κράτος των οποίων είναι δε μου δίνει τις δυνατότητες να κάνω πλεονάσματα εγκαίρως να παρου τους οποιουσδήποτε πόρους μπορώ να μεταφέρω από τη χρήση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή και να σπάσει σε κάποια άλλη ανάλογα με το τι βλέπω μέσω των δήμων στις αγορές άρα ξενοφών ήτανε πάρα πολύ τα φόργουορντ και έβλεπε πάρα πολύ μπροστά σε σχέση με τη διάρθρωση της διοικητικής λειτουργίας των επιχειρήσεων από αυτά που σας είπα να προηγουμένως προκύπτει ωδείο ξενοφών όλοι είχε αναγνωρίσει και είχε αναλύσει πολύ με ακρίβεια τους ρόλους του μάνατζερ του διοικητού των επιχειρήσεων και για αυτό ακριβώς στα μεγάλα σχολεία της δύσης όταν ξεκινούν να ένα μάθημα στη Χίο Management ξεκινούν πάντα με τις βασικές αρχές του Ξενοφώντα τι κάνει οι ίδιοι και σε ο διοικητής μέσα σε μια επιχείρηση κοιτάζει το ανθρώπινο κεφάλαιο κοιτάζει το ισοζύγιο εγώ το λογαριασμό εσόδων και εξόδων θα φτιάχνει πλεόνασμα κοιτάζει να αγοράζει φθηνά τις πρώτες ύλες το Supply Chain Management να αγοράζει φτηνά τις πρώτες ύλες και όλα τα άλλα που χρειάζεται για την παραγωγή και να πουλάει το προϊόν τους ΕΠΕ με περιθώρια ικανοποιητικά ώστε να έχει ένα πλεόνασμα ένα και όλα αυτά αλλά όλες αυτές οι αρχές που διδάσκονται στα δάση σχολιαστών διοικητής διοίκησης επιχειρήσεων έχουν προκύψει από τον Ξενοφώντα θα πάω και στο τέλος να σας πω μερικά πράγματα για τους θεσμούς για τους θεσμούς την αρχαία αθήνα διότι επιχειρηματικότητα για να δουλέψει και να αποδώσει τους καρπούς του η κοινωνία περιμένει από τους ανθρώπους που λέγονται επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν το ρίσκο της επιχειρηματικότητας και την άσκηση ευθυμίας εκ μέρους των επιχειρηματιών χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο και μάλιστα σταθερό θεσμικό πλαίσιο δεν πρέπει να είναι μεταβαλλόμενο διότι μπορεί να αρχίσεις μια επιχειρηματική δραστηριότητα σήμερα και αυτήν απόδοσης 15 χρόνια σε 20 χρόνια σε 30 χρόνια επομένως χρειάζεσαι ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο και είναι το θεσμικό πλαίσιο για το οποίο θα σας μιλήσω τώρα είναι περικλείει μεγάλη τιμή στους απογόνους των ελλήνων η πολιτεία City State η πολιτεία των αθηνών άρα κυβέρνηση όταν από την εκκλησία του δήμου να τη βουλή και τους 10 στρατηγούς τρεις ήταν έξω δύο βουλές δύο βούλας και στρατηγοί όλοι όσοι υπηρετούσαν εκεί εκλέγονταν με κλήρο κανένας με ψήφο με με ψηφοφορία όλοι με πληρο και εκλέγονταν και αξιολογούν τον σε ετήσια βάση ο Στρατηγός Καραδήμας χάρη έπρεπε να λογοδοτήσει στο τέλος του έτους πως είχε χρησιμοποιήσει τα λεφτά τα οποία του είχε εμπιστευτεί η πολιτεία είχε κάνει πόσους είχε προσλάβει ποιες τέτοια άλογα είχε κλπ της εγκατάστασης η ένταξη και εάν τον εμπρός έβρισκαν λειψό ως Στρατηγός αυτός από ι σε ετήσια βάση είτε αλλά υπηρετούνται στιγμή στη βουλή και στην εκκλησία του δήμου ήταν αντικείμενο ανάκλησης ανά πάσα στιγμή και οι πολίτες μπορούσαν να ζητήσουν να δουν τη διαχείριση τα βιβλία ανά πάσα στιγμή υπήρχε δηλαδή πλήρης διαφάνεια και πλήρης έλεγχος της δημόσιας διοίκησης δεν υπήρχαν ακριβά πράγμα και η εκκλησία του δήμου ήταν του ανώτατο όργανο αγωγή για νομοθετικά δικαστικά και διοικητικά θέματα το ανώτατο όλες οι διαφορές κατέληγαν με τους αντώνη όπου εκεί ήταν άνεργοι όλοι οι πολίτες στη στο καθεστώς της Δημοκρατίας έτσι όπως το είχαν καλιμπράρισμα έτσι όπως το είχαν συντονίσει από το Τετρακόσιες 70 χάρη μέχρι το άντε το τετραθέσια που έχασαν τον πελοποννησιακό πόλεμο μου λειτούργησε κάτω από τις ακόλουθες βασικές αρχές η κυβέρνηση ήταν στα χέρια όχι των ολίγων αλλά των πολλών αυτό αυτή ήταν η αρχή της πλειοψηφίας ματζόρε διπλή Prince από τότε έρχεται τη αρχή της πλειοψηφίας η οποία πλειοψηφία έχει ορισμένα δικαιώματα και ορισμένες υποχρεώσεις και το ίδιο έχει και η μειοψηφία ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις και υποχρεούνται πριν να αποφασίσουν για κάτι να έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι η απόφαση της πλειοψηφίας θα ισχύσει τη ένα η μειοψηφία θα ακολουθήσει αλλά θα έχει δικαίωμα είτε διότι η μειοψηφία αναφέρει στην επόμενη συνάντηση πρόταση ανατροπής της απόφασης έναντι βέβαια κάποιον προϋποθέσεις ημέρας δημόσιες τιμές αποδίδονταν στα πρόσωπα που έκαναν μεγάλες μεγάλα κατορθώματα αποθηκεύονταν όχι γιατί ένα πολίτης ανήκε σε κάποια κοινωνική τάξη αλλά γιατί είχε κάποιες προσωπικές μέρη της μέρη της επειδή είχε κάποια προτερήματα κάποια προτερήματα ποια ήταν αυτά τα προτερήματα ήτανε φιλοπατρία οι ανδραγαθία τη γενναιότητα τέτοιου είδους προτερήματα αυτά τα γνωρίζουμε που το λόγο του Περικλή πιο πώς πάνε ο Περικλής Κανάρης τώρα στον λόγο τον περίφημο λόγο μετά για τους πεσόντες της σαλαμίνας υπερηφανεύεται για την αθήνα είναι μοναδικό φαινόμενο και λέει αυτά τα πράγματα λέει εμείς εμείς αναγνωρίζουμε όλους τους αθηναίους ανεξάρτητα από το κινητό τους ανεξάρτητα από την ομορφιά τους ανεξάρτητα από οτιδήποτε τους ανά γνωρίζουμε σαν ίσους απέναντι στο νόμο αναγνωρίζουμε δίνουμε επιβραβεύουμε δίνουν δημόσιας τιμές στα άτομα όχι γιατί ανήκουν σε κάποια κοινωνική τάξη αλλά γιατί έχουμε τέτοια απλή προτερήματα τα οποία ωφελούν την πόλη θα είναι πάρα πολύ σημαντικά τουλάχιστον για μένα αυτό είναι the Princess το όχι όχι όχι δεν πριν είπα ο μέρη το κρασί μέρη το κρασί συμβαίνει ότι ανταμείβεται το κάθε άτομο σύμφωνα με τα προτερήματα του με την αξιοσύνη του η οποία μετριέται με το ότι όχι με το τι κερδίζει από το συλλογικό βίο από τον κοινωνικό βίο αλλά με το τι δίνεις στον κοινωνικό βίο εδώ τι κάνουμε εμείς έχουν εκλείψει όλοι δωρητές ξέρεις εσύ κανένα Βορίδη τώρα τελευταία ξέρεις πόσο πλούσιοι έλληνες είναι υπάρχουν μια άγχος είναι ένα ωνάσης ενώ άλλους έξι υπάρχει ένα δωρητής εδώ κάτω στην ανωτάτη εμπορική στα το άγαλμα του το χουμε εδώ του το κτίριο αυτό από κει τι θα γινόταν εάν δεν είναι αυτό το 25000 λίρες στο 26 των οποίων τον καημένο τον βάφεται και τον Καβάφη γίνεται ολόκληρη ιστορία έχουν εκλείψει οι δωρητές γιατί έχουν εκλείψει δωρητές πρέπει να σας προβληματίσει όταν πεθάνω Μποδοσάκη πέθανε πρόσφατα από τους εξής το 90 άφησε τη βίλα του και το κότερο του δύο Βύρωνας στον δημόσιο στο ελληνικό δημόσιο αν πάτε να δείτε τη βίλα του Μποδοσάκη στην πολιτεία βρε πως βλέπει πως κάτι έχουν κατεβάσει τα παράθυρα κατοικούν μέσα κι έτσι κάνει εξαιρετική κατοίκου το ελληνικό δημόσιο δεν κάνει καλό ούτε να την πουλήσει πιο ακούστε τώρα αυτό δεν υπήρχε καχυποψία στην αρχαία αθήνα ένα πωλητή έναντι του άλλου δεν υπήρχε καχυποψία έδινε μια ισχυρή υπερισχύει και Κολοβός όταν έλεγες σε κάποιον σήμερα υπάρχει κυρίως έχουμε ήλιο μάνος σε πίστευε σήμερα κανένας δεν πιστεύει κανένα σημαντικό αυτό γιατί είναι σημαντικό αυτό λέγεται the Princess πάω Personal Leader δε μπορεί να έχεις ελευθερία αν έχεις τριγύρω σου κάποιους ανθρώπους οι οποίοι υποπτεύονται τις προθέσεις σου υποπτεύονται τη σκέψη τους υποπτεύονται δεν είπα έχουμε καταντήσει μια κοινωνία καχύποπτη τον άνθρωπο αυτοί δεν είναι ελληνική κοινωνία κατά τα πρότυπα της αρχαίας αθηναϊκής πολιτείας ένα υποπτεύεται τον άλλο και ιδιαίτερα για το πώς έχει βάλει το χέρι του στον δημόσιο κορβανά ιδιαίτερα για το πού όσα προνόμια έχει αυτό όλο αυτό είναι the Prince καλοπέραση Βαλιντέ κάθε πολίτης αθηναίος έχει δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου να ανεβαίνει στο βήμα της εκκλησίας του δήμου και ένα λέει ελεύθερα την άποψή του μπορεί να ακούσει τη χάνει τα χλεύαζε μου αποκαλεί του αλλά κανένας δεν πρόκειται να του στερήσει τη δυνατότητα να ανέβει στο βήμα και να πει την άποψή Γιαννάτου για τα ζητήματα που αφορούν την πόλη όχι για προσωπικά τους ζητήματα για τα ζητήματα που αφορούν την πόλη αυτό είναι αυτή είναι η αρχή της σιγουριάς the Princess το οποίο σιγουριά έχεις δικαιώματα όπως έχει και κάθε άλλος να ανέβει στο βήμα και να μιλήσεις όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί και οι υπηρεσίες ήταν ανοιχτές στον έλεγχο των πολιτών δε μπορούσαν να αποκρυβεί τίποτα διότι ένα μια ομάδα πολιτών μπορούσε να ζητήσει να κάνει έλεγχο αυτό ήτανε δεν πριν λοιπόν ο Transparency η αρχή της διαφάνειας σήμερα εσείς που μαθαίνεται όσα έδιναν οι υπουργοί εξωτερικών της ΜΚΟ πως τους συγκρίνεται με τους αρχαίους αθηναίους είναι Έλληνας αυτή είναι Έλληνες αμόρφωτους απαίδευτοι Διαβάστε δε μπορεί να έχουν διαβάσει την αρχαία ελληνική γραμματεία και να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο θέλω πρωτάκουστο αυτό για έναν όποιος διαβάσει την αρχαία ελληνική γραμματεία υπήρχαν τέτοιοι ο Αλκιβιάδης όταν όταν έγινε μισητό στην αρχαία αθήνα έφυγε και πήγε στην αυλή των περσών αλλά και γινόταν ανοιχτά και έπαιρνε εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους εγώ θα τον καρκίνο org και τέλος οι πολίτες εκπαιδεύονταν από μικρή είχε τη σημασία έχει το εκπαιδευτικό σύστημα οι πολίτες εκπαιδεύονται ώστε να τιμούν την ΔΗΚΟ να υμνούν τη Δημοκρατία να την τιμούν ήταν υπερήφανη για το πολιτικό τους σύστημα γιατί λέει ήταν πολύ υπερήφανοι και εκπαιδεύονταν να είναι έτοιμη να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία σήμερα τι γίνεται οι περισσότεροι που είναι στρατεύσιμοι βάζουν τα βύσματα για να μην υπηρετήσουν δύναμη πάνω στο στρατό και κάνει το εκπαιδευτικό σύστημα θεός γνώρισε λοιπόν γνωρίζουμε ότι το μυαλό των Ελλήνων ένα θαυμάσιο ανοικτό μπορεί να σκέπτεται αφηρημένα και 9 η επιστήμη βασίζεται στην αφηρημένη σκέψη αλλά η διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της του δημοσίου είναι τέτοια ΟΤΕ ΟΣΕ καταστρέφει αυτή τη θαυμάσια πρώτη και την καταστροφή θειώδη η εκπαίδευση έχει διοικείται από ανηλεώς είχε κάποτε πει μπορεί ερωτήσεις σταματώ εδώ διότι νομίζω έχει τελειώσει αλλά η πρώτη σε οκ αλλά δεν βλέπω να υπάρχουν ερωτήσεις μας ναι ναι δυστυχώς δε ναι δε δεν ξέρω εάν ενδιαφέρεται κανένας να καθίσει να μεταφράσει δε νομίζω εντάξει εντάξει υπάρχει μεταφραστής της Google και των άλλων αλλά δεν κάνει καλή δουλειά αν λοιπόν σας ευχαριστώ πάρα