Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, Τρίτη 16.11.2021, 11:00 πμ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2021)
: Παρακαλώ να σας ευχαριστώ. Ο λόγος είναι γνωστός η ασφάλεια όλων μας. Επό αυτού θα δώσω τον λόγο στον Περιφυριάρχη για ένα σύντομο χαιρετισμό και στην πορεία προτείνω στο σώμα να γίνει μια πολύ σύντομη εγγυμέρωση για τον Covid που είναι πάλι ένα θέμα επικαιρότητας από τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο τον κ. Ταουλιά. Ευχαριστώ το σώμα. Καλημέρα λοιπόν σε όλους και όλους τους συναδέλφους. Πραγματικά παρά την επιθυμία μας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ειδικά εδώ στη Φθιότηδα, θα μας τα πει αργότερα, κι ο Αντρέας επιλέξαμε τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης για αυτήν την συνεδρίαση. Να σας μεταφέρω, μου ζητήσω να σας ευχαριστώ να σας μεταφέρω, μου ζήτησε... Λίγο αν θέλετε τα μικρόφωνα. Δυστυχώς ο κορονοϊός χτύπησε ένα ακόμη μέλος της οικογένειας της περιφέρειας. Πριν από λίγο μενημέρωσε και μου ζήτησε να σας το μεταφέρω ότι νόσησε για την Πρευφερειάρχη Βιωτίας η Φανή Παπαθωμά. Είναι καλά, δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Καραστικά της. Ευχαριστώ πάρα πολύ, θα τα μεταφέρω εκ μέρους όλων, οπότε αυτό δεν της επιτρέπει να είναι διαζώσης. Εμβολιασμένη φυσικά η Φανή, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτό δεν αποκλεί και τους εμβολιασμένους. Καλή ξαναρώση, λοιπόν. Πρόεδρε, δεν έχω κάτι περισσότερο, θα μιλήσουμε για όλα σε κάθε ένα από τα θεματά μας. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάρχη, εφόσον το σώμα συμφωνεί να δώσω τον λόγο... Κύριε Πρόεδρε, Ναι, ναι, ποιος? Ο Κώστας Βασδέκης είμαι. Ναι, Κώστα μου. Στα πλαίσια μιας ενημέρωσης, πολιτικής ενημέρωσης γενικότερα, αλλά και για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια, θα μπορούσα να έχω λίγο χρόνο για να κάνω μια αναφορά σε ορισμένα ζητήματα. Και ας περάσει ο κύριος του ουλιάς στη συνέχεια, γιατί ζητήματα τα οποία φύγω στο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θέτουμε εμείς για τα προβλήματα που υπάρχουν στη ΤΡΑ, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να απαντήσει και ο κύριος του ουλιάς. Ας προηγηθούν οι επικεφαλείες που προηγούνται ημών. Μα δεν ζήτησε κάποιος άλλος, ο κύριος Αναγνωστάκης ζήτησε επί των επίκαιρων που έχετε κάνει και εσείς. Άρα, ως πολιτικό θέμα, ξεκινήστε. Γυρνάω στον κύριο Αναγνωστάκη, αν μου το επιτρέπει. Και τοποθετείτε ο κύριος του ουλιάς και ενημερώνει. Σας ευχαριστώ, παιδιά. Λοιπόν, αν μπορώ να πω ορισμένα πράγματα, θα αναφερθώ σε πέντε βασικά ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, που, κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να σκύψει και η περιφέρεια ιδιαίτερα. Όπως, για παράδειγμα, το σοβαρό πρόβλημα της ανέχειας, της ανεργίας και ιδιαίτερα της ακρίβειας που αυτό το χρονικό διάστημα πλήττει, συνολικά, όλα τα λαϊκά νοικοκυριά του μόχθου που δυσκολεύονται να τα φέρουν γόλτα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με αυξήσεις σε ήδη πρώτης ανάγκης και φυσικά οι μεγάλες αυξήσεις στα κάψιμα και αυτό έχει επίπτωση συνολικότερα στη ζωή των ανθρώπων που δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους, δεν μπορούν να θερμαθούν το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στο χειμώνα με την αύξη που έχει έρθει στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Το δεύτερο ζήτημα που, κατά τη γνώμη μας, χρήζει ιδιαίτερης αναφόρας είναι το ζήτημα της πανδημίας. Στην επερότησή μας θα αναφερθούμε εκτενώς σε προβλήματα τα οποία υπάρχουν και στην περιφέρεια στερεάς Ελλάδας, αυτό και εκφράζεται με ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα αυτό στη στερεά Ελλάδα αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συγκεκριμένα πρόβληματα τα οποία δημιουργούν το πρόβλημα στον Covid. Και το τρίτο ζήτημα που θέλουμε να κάνουμε αναφορά είναι τα ζητήματα που αφορούν τα έργα υποδομής. Βεβαίως υπάρχουν και θέματα τα οποία αφορούν τα έργα υποδομής εδώ στην περιοχή. Ωστόσο κρίνουμε απαραίτητο από τώρα και μπροστά στον κίνδυνο διαφόρων φυσικών θενομένων τα οποία έρχονται κάποιες φορές και είναι έντονα, ή ακραία όπως τα ονομάζετε εσείς αν και εμείς δεν εγκρίνουμε τέτοιου είδους εκφράσεις, να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της στερεάς. Και επειδή υπάρχουν ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τα ενεξελίξεις, εργάς στη Βόρεια Εύβοια η οποία έχει τα προβλήματα που είχε αυτή την καλιά, ωστόσο υπάρχουν καθυστερίσεις, τώρα κάποιος μιλάει εδώ… Κλείστε τα μικρόφωνα. Πείτε του να κλείσουν τα μικρόφωνα γιατί δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Κλείστε σας παρακαλώ τα μικρόφωνα. Κλείσε το μικρόφωνο, Φάκος, κλείσε το μικρόφωνο. Κύριε Φάκο το μικρόφωνο. Θεωρούμε απαραίτητο να θύξουμε αυτή τη στιγμή την καθυστέρηση που υπάρχουν σε έργα που αφορούν τη Βόρεια Εύβοια, αλλά και γενικότερα, όπως για παράδειγμα τα έργα τα οποία θα έχουμε στη συνέχεια προβλήματα για τα οποία χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες και από την πλευρά της περιφέρειας, όπως είναι τα έργα αντιπυρικής προστασίας, αντισυσμικής θωράκισης, μιας και οι σεισμοί είναι σε ένταση το τελευταίο διάστημα και νομίζουμε ότι γι' αυτά τα ζητήματα χρειάζεται να σκύψει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περιφέρεια. Τέλος, δύο ζητήματα τα οποία χρειάζεται, κατά τη γνώμη μας, να κάνουμε αναφορά. Το πρώτο ζήτημα είναι οι εξελίξεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Λάρκο. Το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα έγινε ένα μεγάλο συλλαλυτήριο με τη συμμετοχή, όχι μόνο των εργαζόμενων της Λάρκο αλλά και από σωματεία από όλη την περιοχή της πρωτεύουσας και γενικότερα, με τη συμπαράσταση και άλλων εργαζομένων από όλη την Ελλάδα. Τι ακριβώς βάζουμε σε αυτή την κατεύθυνση και τι βάζουν οι εργαζόμενοι, τα οποία εμείς τα στηρίζουμε. Ότι η Λάρκο στις σημερινές συνθήκες, μιας και όλοι οι οικονομολόγοι μιλάνε ότι το Κοβάλτιο και το Νικέλιο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι τα δύο μέταλα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις οικονομίες συνολικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Λάρκο αν κλείσει ή δημιουργηθούν προϋποθέσεις να μην παράγεται αυτό το προϊόν κάτω από τις συνθήκες τις οποίες είναι εν εξελίξει αυτή τη στιγμή, τότε ακριβώς και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και μια χρυσοφόρα επιχείρηση θα οδηγηθεί στο κλείσιμο ή στα νύχια κάποιων αρπακτικών που περιμένουν αυτή τη στιγμή για να δημιουργήσουν το δικό τους πεδίο κερδοφορίας, το οποίο όπως φαίνεται θα είναι λαμπρό. Άρα λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρο και εδώ οι 21 μήνες αγώνα των εργαζομένων βάζουν στο επίκεντρο ακριβώς αυτό το ζήτημα, ότι μια επιχείρηση που μπορεί να έχει μέλλον δεν έχει μέλλον γιατί ακριβώς υπάρχουν άλλα συμφέροντα που την κλείνουν και οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανεργία ή ακόμα σε χειρότερη κατάσταση στην εξαθλίωση. Από αυτή την πλευρά εμείς θεωρούμε ότι η περιφέρεια πρέπει να δει το δικό της μερίδιο ευθύνησης σε αυτή την κατεύθυνση. Το δεύτερο ζήτημα που νομίζω είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε είναι η κινητοποίηση που έγινε από τους πληγέντες όλοις της Ελλάδας από διάφορες φυσικές καταστροφές στην Αθήνα το Σάββατο στις 6 του Νοέμβρη. Εκεί τέθηκε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο ετοιμάτων που αφορούν και την προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές αλλά και τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνονται, ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα στην προσπάθεια προστασίας του λαού από αυτές τις φυσικές καταστροφές. Το μελανό σημείο όμως αυτή την υπόθεση και θέλω να το τονίσω αυτό, ήταν το γεγονός ότι ενώ κατέβηκαν από όλη την Ελλάδα οι πληγέντες και θέλαν να δώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στα κόμματα της Βουλής εκτός από το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας, τα υπόλοιπα κόμματα είχαν κλείσει τις πόρτες των γραφείων τους. Δεν ήταν εκεί κανείς να δεχθεί το έτημα αυτών των ανθρώπων που κατέβηκαν στην Αθήνα. Κατά τη γνώμη μας χρειάζεται όχι μόνο να το στιλητεύσουμε αλλά από αυτό αποραίει και οι ευθύνες που έχουν αυτά τα κόμματα και για την κατάσταση που έχουν φέρει το λαό, αλλά πολύ περισσότερο δείχνουν το ενδιαφέρον όταν παράγοντες την προηγούμενη μέρα, για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη Βόρεια ΥΒΙΑ, χτυπούσε στην πλάτη τους πληγέντες, την ίδια ώρα το γραφείο του στη Βουλή ήταν κλειστό και τα άλλα κόμματα όπως ανέφερα είχαν κλειστά τα γραφεία τους. Δείχνει ακριβώς πόσο υποκριτική είναι η στάση τους σε σχέση με τα προβλήματα που έχει ο λαός και ιδιαίτερα στη Βόρεια ΥΒΙΑ, μιας και αυτό που πρέπει να απαντήσει η περιφέρεια είναι γιατί καθυστερούν ακόμη τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όχι αντιδιαβροτικής, αντιπλημμυρικής προστασίας. Είμαστε περίπου στο μέσο του χειμώνα και πραγματικά έχουμε μπροστά μας το συναρχείο του χειμώνα και πραγματικά έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα. Και δεύτερον, το ζήτημα τι θα γίνει με τις ζωοτροφές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή έλλειψης ζωοτροφών, αρχίζουν και μειώνονται οι ζωοτροφές, τα αποθέματα που είχαν οι άνθρωποι ή από αυτά που πήραν από τις χωριγείας και σιγά σιγά θα αρχίσουν να λιμοκτουνούν τα κοπάδια. Αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτά είναι τα ζητήματα που θα θέλαμε εμείς να θύξουμε και που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψεως περιφέρεια για το πια είναι η συμβολή ειδική σας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Τέλειωσα κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ο κύριος Αναγνωστάκης έχει το λόγο για λίγο. Δημήτρη. Θα σε ευχαριστώ θερμανή κύριε Πρόεδρε, θα σε ευχαριστώ πολύ. Δημήτρη κάνει διακοπές, δεν ακούγησε. Δημήτρη δεν ακούγησε. Ακούγομαι τώρα κύριε Πρόεδρε. Όχι, όχι δεν ακούγεσαι καθαρά. Με διακοπές σα έλεγα. Δεν έχω άλλη δυνατότητα. Με ακούτε? Ναι, τώρα λίγο καλύτερα. Καλύτερα. Είναι προφανές ότι είμαστε ληματικοί στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση. Εμείς έχουμε καταθέσει την άποψή μας, την επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, δεν μπορούμε πολιτικά να νομοποιήσουμε τη λειτουργία αυτής της επιτροπής, που είναι και, αν θέλετε, καινείο, καινείο, και δεν μπορούμε να δημιουργηθούμε αυτή τη λειτουργία. Είναι πραγματικό να δημιουργηθούμε αυτή τη λειτουργία, αυτή τη λειτουργία αυτής της επιτροπής, που είναι και, αν θέλετε, καινείο, καινείο από νομιμοθήτα, δηλαδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο η λειτουργία της. Και βεβαίως υπάρχει και ζητήματα συνταγματικότητας, ό,τι αφορά τις ενέργειές της, παρέμβασής της, σε χώρους που ανήκουν είτε στην περιφερειακή διοίκηση, είτε ακόμα και στην κεντρική διοίκηση, δηλαδή στο σπιρό πυρήνα του κράτους, όπως είναι τα χωροταξικά. Μάλιστα τελευταία ακούσαμε και τον κ. Μπένο για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι ως παράταξη και με ευαισθησίες, όπως έχουν όλοι οι περιφερειακές παρατάξεις, θέλω να πιστεύω, έχουμε την απέτηση, ετοίμαστε, όπως θέλετε πείτε το, να έχουμε όχι απλά μια ενημέρωση για τη λειτουργία αυτής της επιτροπής από τον περιφερειαρχικοί και όσους συμμετέχουν, αλλά θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι σε καμία περίπτωση η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι παρακολούθημα, να είναι ουραγός, να είναι ουρά αυτής της συγκεκριμένης λειτουργίας, αλλά να αναλάβει τις πρωτοβουλίες, έχουμε ήδη ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιό μας έχει υιοθετήσει και βεβαίως να απαιτήσουμε και να δραμολογήσουμε την υλοποίηση αυτών των αναγκαίων και χρήσιμων έργων που έχει ανάγκη η Βόρεια Έβοια. Αυτό είναι το πρώτο λοιπόν. Θέλουμε να ξέρουμε την άποψη που έχουν και οι υπόλοιπες περιφερειακές παρατάξεις για την επιτροπή Μπένου, αν την αποδέχονται ή όχι. Εμείς επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, πολιτικά δεν την αποδεχόμαστε. Το δεύτερο ζήτημα που θέσαμε κύριε Πρόεδρε είναι η πανδημία. Δεν μπορεί κάθε εβδομάδα να χάνονται 400 περίπου συμπολίτες μας, δηλαδή ένα μικρό χωριό και να σφαιρίζουμε διάφορα. Είναι προφανές ότι δεν είναι αρμοδιότητα της περιφερειακής αρχής. Έχει όμως και εκείνη, κατά τη γνώμη μου, τις δικές της ευθύνες σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση για τη στελέχωση από υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό των περιφερειακών νοσοκομείων, γιατί δεν φτάνει μόνο να ερχόμαστε αρρωγοί στην Πέμπτη ΕΕ και να συνδράμουμε με 4-5-6 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. Απετείται και το θέλει ο ίδιος ο λαός, οι ίδιοι οι πολίτες, η περιφερειακή αρχή, το περιφερειακό συμβούλιο, να διεκδικήσει το επίπεδο φροντίδας υγείας στους πολίτες της Ελλάδας να είναι αντίστοιχο εκείνων που καταβάζουμε είτε ως σε φορολογία είτε εν πάση περιπτώση αξίζει με βάση τα όσα προανέφερα αφού συνδράμουμε και εμείς στην λειτουργία. Στο δεύτερο κύριε Πρόεδρε, έκανα μια ανοίξη στην συνεδρία της οικονομικής επιτροπής και θέλει να μου επιτρέψει και για μισό δευτερό λεπτό να το κάνω και αναφορά και στο περιφερειακό συμβούλιο. Μια που θα μιλήσει ο κ. Δεταλμένος Σύμβουλος, ο αγαπητός Ανδρέας στη συνέχεια θα ήθελα να γνωρίζει το περιφερειακό συμβούλιο. Η απόφασή μας να επιτρέψουμε τις παρελάσεις στα αστικά κέντρα της περιφέρειας στη Λαμία, στη Καλκίδα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Έπαιξε κάποιο ρόλο στην εξάπλωση του ΥΥΟ. Είχαμε δηλαδή μετρήσει πριν και μετά την εξάπλωση της πανδημίας. Αν υπάρχει όντως αύξηση, που κατά τη γνώμη μας υπάρχει η αύξηση των κρουσμάτων, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν και πολιτικές ευθύνες στη λογική που δεν υιοθετήσαμε άλλες πρακτικές όπως παράδειγμα ακολούθησαν η περιφέρεια της Μακεδονίας που είχε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Άρα λοιπόν πρέπει ο Ανδρέας στην τοποθέτησή του να μας κάνει μια αναφορά για την πορεία της πανδημίας μετά τις παρελάσεις. Γιατί θα μπορούσε βέβαια ο ιορτασμός να γίνει το ίδιο θα έλεγα με τον ίδιο σεβασμό και ίσως και με ακόμα περισσότερο προκειμένου να ασφαλιστεί η δημόσια ιδέα να κάνει με την ακρίβεια. Κοιτάξτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πάλι και εδώ η περιφερειακή μπορεί να μην έχει τον πρώτο ρόλο αλλά μπορεί να διεκδικήσει το αυτονόητο δηλαδή την προστασία του εισοδήματος των στερεολογητών. Σας θυμίζω ότι αυτή η τελευταία ανατήμηση του βετρελείου θέρμανσης που θα ξεπεράσει το 46% θα είναι ένα δυσβάστακτο βάρος ιδιαίτερα για τα φτωχάν οικοκυριά της περιφέρειας και μάλιστα να βρει εκείνες τις πολιτικές έτσι ώστε και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να μην έχουν πρόβλημα μέσα στην καρδιά του χειμώνα και βεβαίως να δείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο και τη φροντίδα σ' αυτές τις λαϊκές τάξεις σε αυτά τα λιαϊκά εικοκτηριά που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν αφού θα στερηθούν τη δυνατότητα προμήθειας του βετρελείου θέρμανσης. Και βεβαίως έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Η λογική αντιμετώπισης ενεργειακής, το δούμε αν θέλετε και σε άλλα ζητήματα. Και ήνω θέλοντας να πω ότι η στερεά υπεροχής δεν χτύπησε ποτέ στην πλατη τους πυρόπληθους ή τους πλημηροπαθείς, αλλά προσπάθησε ουσιαστικά να σταθεί δίπλα τους υιοθετώντας τα προβλήματά τους και βάζοντας και τη δική της δύναμη και φωνή στην υλοποίηση των αναγκαίων και αντιπλημμυρικών και αντιδιαπροτικών παρεμβάσεων και βεβαίως να δοθεί η ανακούφιση, η πρώτη ανακούφιση στους ανθρώπους εκείνοι οι οποίοι έχουν πληγεί τόσο από την φωνική, τόσο από την καταστροφική φωτιά όσο και από την καταστροφική περιμερειά που ακολούθησε. Θέλω λοιπόν να πω στον αγαπητό φίλο Κώστα ότι η περιφερειακή παράταξη στήριξε και στηρίζει και τους αγώνες των εργαζόμενων στη Λάρκο και τους πλημηροπαθείς των προηγούμενων περιόδων όπως του Μαντουδίου, του Λιλαντίου και πάει Λέγοντας και βεβαίως στέκεται και συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις στους πληροπαθείς και πλημηροπαθείς της βόρειας έβοιας. Άρα λοιπόν κάθε άλλο παρά από ό,τι είμαστε αλλά παρόντες και βρόντες όσο μπορούμε δίπλα σε αυτούς που πραγματικά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Κύριε Πρόεδρε θα σε ευχαριστώ θερμά. Θα σε ευχαριστώ κ. Αναγνωστάκη. Κύριε Πρόεδρε μπορώ να έχω το λόγο σας παρακαλώ. Ναι, ναι. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε ακούγοντας, λαμβάνοντας, λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα τα πολιτικά τα οποία τέθηκαν από τον κ. Βαζιακή. Θα ήθελα να επικεντρώσω την τοποθέτησή μας ως παράταξη, περιφερειακή παράταξη, πατρίδα μας της Θεραιάν, κυρίως το θέμα της Λάρκο, διότι είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε σημείο κονβικής σημασίας για την εξέλιξή της, για την διαδικασία όπως αυτή έχει προβλεφτεί από την κυβέρνηση η οποία σαλαμοποιεί την πώληση της Λάρκο και δεύτερον βρίσκεται στο πιο εχμηρό σημείο για τον τρόπο διαβίωσης, επιβίωσης, διατήρησης των εργασιακών σχέσεων σε μια πολύ μεγάλη βιομηχανία, εθνική και ευρωπαϊκή. Αγαπητοί συνάδελφοι ως περιφερειακή παράταξη σε όλες τις φάσεις της διαβούλευσης για την πορεία της Λάρκο είχαμε προτάξει την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων στη Λάρκο αλλά και των αποζημιώσεων των συνταξιούχων. Η Λάρκο αποσχολεί 1200 εργαζόμενους ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και έχει χρηματοδοτηθεί άμεσα και έμεσα με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της από τον κρατικό προπολογισμό έχοντας εισπράξει άλλα 140 εκατομμύρια από τις πωλήσεις της παραγωγής. Άλλα έχει σταματήσει τη λειτουργία της με τις εγκαταστάσεις της εγκατελημένες και πλήρως αποξιωμένες σε αυτή τη φάση της διαβούλευσης και της πορείας της προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Η Λάρκο σύμφωνα με τη δυνατότητα της έχει οδηγήσει αφενός στην απαξίωση και αφετέρω σε απώλεια εισόδων από τη χαμένη παραγωγή κυρίως των δύο τελευταίων ετών που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό δε γίνεται με πλήρη γνώση της κυβέρνησης και του διοριστέντος διαχειριστή μολονότι έχει εκτου νόμου ρητή υποχρέωση για τη μεγιστοποίηση του τμήματος πόλησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Προφανή και προκλητικά δεδομένα αντιφατικής πολιτικής που επιβάλλουν δικαστική διερεύνηση και μάλιστα στη φάση αυτή. Η μη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων θα λειτουργήσει ως σπιράλ ανεργίας και φτωχοποίησης των τοπικών οικογενειών της θεότητας βιοτίας Ευίας, καθώς επίσης και των περιοχών Κοζάνης και Τουσουριάς. Η κυβέρνηση τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να διασουθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι η πτωχή του δικαιωμάτων. Είναι η πτωχευτική διαδικασία. Δηλώνοντας δε με θράσος ότι το υψηλό κόστος παραγωγής είναι αδύνατο να καλυφθεί ακόμα και στις υψηλές τιμές Νικελίου. Για δε το κομμάτιο δεν αναφέρεται καθόλου και είχαμε τονίσει. Και στην ολομέλεια των εργαζομένων όπου είχε προσθυμηθεί όλο το Πληθυριακό Συμβούλιο είναι ιδιαιτερότητα του Κομπαλτίου για το μέλλον αυτής της εταιρείας. Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, επειδή το θέμα της Λάρκο δεν πρέπει να μείνει στα θέματα απλά και μόνο μιας ενημέρωσης και για μιας επανάληψης ανταλλαγής απόψων, εκτιμούμε ως παράταξη ότι η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να αποστείλει δύο βασικά ερωτήματα στα καθήλυν αρμόδια Υπουργία και να έχει πλήρη και έγγραφη απάντηση. Τα ερωτήματα είναι τα εξής. Πρώτον, να ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο σχεδιασμός και η πορεία υλοποίησης για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων όσων απασχολούνται στη Λάρκο αλλά και να διεφετήσει το ζήτημα το μη αποζημιοθέντους συνταξιούχων. Δεύτερον, ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου για εφικτή παραγωγική ανάταξη και ανάπτυξη της Λάρκο, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει και τη δεδομένη συγκυρία. Κύριε Περιφερειαρχα, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιφέρειας μας αλλά και του κράτους σε εθνικό δε επίπεδο της ενέργειας και θεωρώ ότι τα βασικά ερωτήματα τα οποία αφήγουν την ανάπτυξη της περιφέρειας πρέπει το Περιφεριακό Συμβούλιο να δείξει και να τα πάρει στην πλάτη του για να οδεύσει προς νέες διαδικασίες και διαδικασία διαβούλευσης με την κυβέρνηση. Αν βρίσκουν οι εργαζόμενοι κλειστές πόρτες στα κόμματα δεν το γνωρίζω δεν πρέπει όμως να βρουν κλειστές πόρτες από κανένα μέλος του Περιφεριακού Συμβουλίου. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Τωλιάς για τον κόβιν. Ενημέρωση. Αντρέα. Καλημέρα σε όλους. Θέλω να σας τονίσω ότι το βλέπετε κι εσείς ότι υπάρχει μια έξαρση της επιδημίας σε όλη την επικράτεια και αυτό ακολουθεί και την ενισχυά μας στην περιοχή της Στερεά Ελλάδα. Θέλω να σας πω τα τελευταία στοιχεία που έχουμε. Ότι από την πρώτη βδομάδα Νοεμβρίου είχαμε 1378 κρούσματα σε όλη τη Στερεά και τη δεύτερη εβδομάδα είχαμε 1750. Βλέπετε ότι βδομάδα με βδομάδα ανεβαίνουν. Και αν πάρω κατά Περιφεριακή ενότητα η Εύβοια είχε 261 κρούσματα την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου και τη δεύτερη που μας πέρασε που έλεξε την Κυριακή 317. Η Διωτεία είχε 345 την πρώτη, 463 τη δεύτερη βδομάδα. Η Φτιώτιδα που εκεί πονάμε τώρα αυτή τη στιγμή, είχε 612 και τώρα έχει 808. Η Φωκίδα 128, έπεσε στα 104. Είναι μια ευχάριση να το πούμε για τη Φωκίδα που πέφτουνε τα κρούσματα λιγάκι σιγά σιγά. Και η Βρυτανία είναι σταθερή, δεν ανεβαίνει, είχε 32, έχει 42. Να πάρω κατά περιφερειακή ενότητα, εκεί που μας απασχολεί τώρα είναι η Φτιώτιδα. Όντως έχουμε μια μεγάλη έξαρση και βάσει του τελευταίου επιδημιολογικού χαρτί, έχει πέσει η Φτιώτιδα στο βαθύ κόκκινο. Όπως είναι η Βορεια Ελλάδα, όπως είναι η Λάρισα, όπως είναι ο Βόλος κλπ. Όλες οι άλλες περιφερειακές ενότητες είναι στο πορτοκαλί. Τι θα πει βαθύ κόκκινο. Ο δίκτης θετικότητας η Φτιώτιδα, γιατί αυτή είναι η παράμετρη που λαμβάνουν υπόψη, είναι ο δίκτης θετικότητας και ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταϊμέρου 100.000 κατοίκους. Ο δίκτης θετικότητας η Φτιώτιδα αυτή τη στιγμή είναι στο 1,43%. Και ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταϊμέρου 100.000 κατοίκους είναι 54,8%. Είναι ψηλά τα νούμερα. Εάν υπολογήσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 0,93% ο δίκτης θετικότητας. Η Φωκίδα που μας απασχολούσε αρχίζει σιγά σιγά να πέφτει γιατί είχαμε και μία έξαρση στην Φωκίδα. Και ήταν ένα ερώτημα, για να πω και στον κύρο ένα γνωστάκι που είπε προηγούμενο για τις παρελάσσεις, ήταν ένα ερώτημα αν η Φωκίδα τότε γιατί ήταν σε μια έξαρση την περίοδο των παρελάσσων, αν έπρεπε να γίνουν παρελάσσεις. Παρόλο που τότε, βάσει από το επιδημιολογικό χαρτί, ήταν στο κίτρινο η Φωκίδα. Και ήταν ένα ερώτημα αν σε μια περιοχή που είναι σε κίτρινο στον επιδημιολογικό χαρτί, μπορούμε να παγορέσουμε τις παρελάσσεις, ενώ άλλες περιοχές που ήταν στο βαθύ κόκκινο, επιτρέψανε παρελάσσεις. Τώρα, όσον αφορά τώρα, να πάμε λίγο και στα εμβόλια, που είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, πρώτη απόλυτη στερεά είναι η ιδιωτία στους εμβολιασμούς. Είναι στο 62% πλήρως εμβολιασμένοι. Και έχουν γίνει και μέχρι τώρα 6.000 τρίτες δόσεις. Η έβοια έρχεται δεύτερη με 56%. Ανταφέρεσαι σε γενικό πληθυσμό ή σε ενηλικούς. Αναφέρω σε γενικό πληθυσμό. Ωραία, ωραία, ωραία. Σε γενικό πληθυσμό. Λοιπόν, όσον αφορά την έβοια, είμαστε στο 56%, πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν γίνει και 10.000 τρίτες δόσεις. Η Φθιότητα έρχεται τρίτη με 51% πλήρως εμβολιασμένοι, με 8.000 τρίτες δόσεις. Η Φωκίδα στο 43,5% και η Βρυτανία στο 40%. Εκεί υπολυπώμαστε λίγο Φωκίδα και Βρυτανία. Φυσικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν μπορούμε να πάρουμε, να χτίσουμε τείχος ανοσίας με αυτά τα ποσοστά. Δεν είναι όμως μόνο στη Στερή Ελλάδα, είναι σε όλη την επικράτεια. Αυτό που επικρατεί και εκεί στοχεύουμε, όσο γίνεται και εμείς από τη μεριά τη δικιά μας, να προσπαθήσουμε όσο γίνεται να αυξήσουμε να πείσουμε τους συνανθρώπους να εμβολιαστούν. Εκεί θέλουμε συνεργασία και με την εκκλησία, γιατί πιστεύω ότι η εκκλησία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην αύξη των εμβολίων. Και στοχεύουμε και εκεί με τους Μητροπολίτες, σε συνεργασία με όλους τους Μητροπολίτες. Θα διοργανώσουμε κι άλλες μια ημερίδα, σκοπεύουμε για να πάλι να γνειμερώσουμε τον κόσμο ότι το εμβολίο δεν έχει τις παρενέργειες, τις άπειρο ελάχιστας παρενέργειες που έχει. Δεν πρέπει να σδιγίσουμε τις παρενέργειες, τις επιπλοκές και όλες τις παρενέργειες και όλες τις, αν νοσήσει κάποιος, να βάλουμε σε μια ζυγαριά, αν νοσήσω, τι προκείται να πάθω και αν κάνω εμβόλιο τι θα πάθω. Λοιπόν, αν βάλουμε σε αυτή τη ζυγαριά, υπερισκεί σίγουρα ότι πρέπει απαραίτητος όλοι μας να κάνουμε το εμβόλιο και εγώ προσωπικά και σαν γιατρός, είμαι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τουλάχιστον σε ορισμένες εργασιακές ομάδες. Να μην είναι μόνο στους γιατρούς, για μένα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες εργασιακές ομάδες. Τώρα, θέλω να πάω και λίγο στα σχολεία, που αφορά και τις παρελάσεις που είπε ο κύριος Αναγνωστάκης. Όσον αφορά τα σχολεία, πράγματι από τις 13 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία, είχαμε γύρω στα 200 με 250 κρούσματα σε όλη τη στερεά. Τώρα φτάσαμε να είμαστε στα 450 με 500. Ενεργά κρούσματα, μιλάω έτσι. Όταν λέμε ενεργά κρούσματα, το ξαναλαμβάνω, τα κρούσματα του τελευταίου δεκαημέρου. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 450 με 500. Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια. Είναι ανεβασμένα, είναι ψηλά, το ξέρουμε. Πολλοί επιμένουν και φωνάζουν να κλείσουν τα σχολεία, γιατί είναι πολλά τα κρούσματα. Εδώ υπάρχουν διαφωνίας, είναι απόφαση κεντρική να μην κλείσουν τα σχολεία. Αν θέλετε να πω και εγώ την δική μου, την προσωπική μου άποψη, για μένα τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, δεν υπάρχει. Η διασδόση της εκπαίδευσης δεν αντικαθίσταται. Αλλά, εγώ προτιμώ να έχουμε 65.000 μαθητές, που είναι όλοι στερεά, να τους έχουμε, να τους ελέγχουμε με δύο self-test κάθε εβδομάδα και να απομονώνουμε τα ενεργά κρούσματα να πάνε στο σπίτι τους και να μπουν σε καραντίνα, παρά να έχουμε αυτά τα 65.000 παιδιά να ενεργαστούν, παρά να έχουμε αυτά τα 65.000 παιδιά να είναι στο σπίτι τους, που δεν θα είναι στο σπίτι τους, δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο, σημαίνει ότι θα κυκλοφοράνε και έξω, και δεν θα ελέγχονται. Λοιπόν, προτιμώ να έχω μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να τους ελέγχω, παρά να τους έχω ανεξέλευτους. Αυτή είναι και η γνώμη μου ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. Τα παιδιά νοσούνε υπιότερα σίγουρα, αλλά ο κίνδυνος πάντα είναι να μην μεταδώσουν στο σπίτι. Έτσι. Και όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και τα δικά μας τα νοσοκομεία, να πάμε και στα νοσοκομεία μας, ότι αυτή τη στιγμή τα δύο νοσοκομεία αναφοράς μας είναι υπερπλήρη. Όσον αφορά τις εντατικές, η Μενλαμία, το νοσοκομείο Μενλαμίας έχει 11 κλίνες, είχε 6, προσέθεσε άλλες 5-6, οι οποίες είναι κατηλημμένες και οι 11 τώρα. 6 και 5, 11. Το νοσοκομείο της Χαλκίδος επίσης έχει 11 κλίνες κατηλημμένες από τις 12. Και στο Ήπιας Νοσιλίας έχουμε 50 κλίνες κατηλημμένες στη Λαμία από τις 73 που διαθέτει. Και στη Χαλκίδα έχουμε 14 από τις 32. Εκεί έχουμε λίγες κλίνες ακόμη. Μέχρι πρόσφατα δεχόμαστε στη Λαμία και περιστατικά από τον Βόλο. Τώρα σίγουρα επειδή έχουμε μια έξαση στη Φτιότιδα, είναι κατηλημμένες όλες οι κλίνες από τους δικούς μας, τους στερεολαδίτες. Όσον αφορά το προσωπικό που αναφέραμε και λοιπά αν υπάρχουν, σίγουρα υπάρχει μια αποστελέχωση. Έχουν ήρθαν στα ΒΙ και ο κ. Μπακομήτρος μετά. Σίγουρα έχουν γίνει προκηρύξεις. Απλώς, απ' ό,τι μας είπε και η κυρία Κάγκα, έχουν εκκριθεί άγωνες. Δεν υπάρχουν γιατροί ανάλογων ειδικοτήτων, για να καταλάβουν αυτές τις θέσεις. Θα σας πει και ο κ. Μπακομήτρος μετά. Ωραία, ολοκληρώθηκε ρε Τωλιά. Τελειώνω να τελειώσω και όσον αφορά τις επιχειρήσεις εργοστάσια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκεί, εμείς επιμένουμε και είμαστε σε επαφή, να γίνεται ο συστηματικός έλεγχος που προβλέπουν, που προβλέπει το πρωτόκολλο, που είναι δύο rapid test εβδομαδίες σε όλες τις επιχειρήσεις. Όπως και στο αμέσα μαζικής μεταφοράς, μεγαλύτερος, πιο αυστηρός έλεγχος, να γίνεται έλεγχος, όχι να το περνάνε έτσι στο ντουκου. Και από ό,τι ξέρω και σε μεγάλες, και σε ορισμένες επιχειρήσεις, από ό,τι ξέρω, δίνονται ωραία τα δύο τα rapid test τους εργαζομένους. Και μάλιστα πολλές επιχειρήσεις δίνουν και ένα bonus με λεφτά σε εργαζόμενούς τους που εμβολιάζονται. Λοιπόν, αυτό είναι ένα θετικό από ορισμένες επιχειρήσεις. Λοιπόν, αυτά ήθελα να πω σε γενικής γραμμές. Αν θέλετε κάποια διευκρίση, μπορώ να σας απαντήσω. Καλησπέρα. Να μην πάμε σε ερωτήσεις για να μην ανοίξουμε το θέμα. Με το θέμα ενημέρωση ήταν, σας ευχαριστώ κύριε Τουλιά, θα δοθεί στην πορεία. Να περάσω σε επίκριση γιατί μας περιμένει και ο κόσμος για τα θέματα της σημερινής διάταξης που θέλει να συμμετάσουμε. Αγαπητή κύριε Προέδρε, πριν τις ερωτήσεις, μισό δευτερό λεπτό μόνο μπορώ από την ανοχή σας. Εγώ πρέπει, Πρόεδρε. Μισό δευτερό λεπτό μόνο και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς ότι άξιζε το κόπο αυτής της διακοπής. Σήμερα υπάρχει μια μεγαλειώδη κινητοποίηση των ανθρώπων της αισθίασης. Σήμερα υπάρχει μια κινητοποίηση αυτών των ανθρώπων που πλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα. Νομίζω ότι οφείλουμε σε ένδειξη τραγματικά ειλικρινού συμπαράστασης σαν αυτή στην προσπάθεια επιβίωσης και διατήρησης θέωσεων που κάνουν οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας. Να πούμε ότι είμαστε δίπλα τους και ότι η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εξαντήσει όλες τις δυνατότητες να έρθει άρρωγος σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχω πάρει άδεια από τη δουλειά μου γιατί, όπως ξέρετε, εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα μέχρι τη μία το μεσημέρι και θα είμαι κοντά σας μετά. Δυστυχώς θα πρέπει να αποχωρήσω. Ευχαριστώ πολύ. Καλά. 10 δευτερολεπτά κάτι. Ναι. Ο κύριος του ουλιάς. Υπάρχει δυνατότητα σε τοπικό επίπεδο να επικεντρώσουμε στις τρεις περιφερειακές ενότητες, τη Ότιδα, ποκίδα και η Βρυτανία, με την εκπόνηση ενός σχεδίου χωριό-χωριό, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην αύξηση των εμβολιασμών. Δεν μπορούμε να το δούμε εδώ ως περιφέρεια, πέρα από το τι κάνει το κεντρικό κράτος. Νομίζω ότι αυτό κρίνεται επιβεβλημένο. Δεν αναφέρομαι στην Εύβοια και στη Βιωτία που είναι αρκετά πολύ πιο ψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού από τη Φτιώτιδα, αλλά αναφέρομαι συγκεκριμένα και μπορούμε να δούμε και τις περιφερειακές ενότητες αναεπαρχία, ανακομόπολη, να δούμε τέτοια στοιχεία. Πώς μπορούμε, είναι δύσκολο, δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το επιχειρήσουμε. Ευχαρι πολύ. Παρέπει λίγο περιφερειάρχηση κουβέντα. Καλημέρα Νίκο. Απαντώ και προσωπικά γιατί το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Εν όψη της νέας έξαρτης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πραγματικά όχι ιδέων αλλά απόλυτος απαραίτητο και εμείς ως περιφέρεια να προχωρούσουμε σε ένα νέο κύκλο δράσεων και και για τον εμβολιασμό, όπως πολύ εύστοχο επισημαίνεις, αλλά και ευρύτερα για την υποστήριξη της μάχης απέναντι στην πανδημία. Οπότε, ήδη έχουμε ξεκινήσει αυτή τη κουβέντα με τον Ανδρέα. Έχουμε κάποιες αρκετά οριμεί σκέψεις, τις οποίες θα τις φέρουμε και προς συζήτηση απόφασης και υλοποίηση, που νομίζουμε ότι θα πιάσουν ακριβώς αυτό που επισημαίνεις. Συν κάποια ακόμη επίσης κρίσιμα σημεία αυτής της άσκησης. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό μια παρέμβαση θα κάνω. Δεν αφήστε τον κύριο Μπακομήτρου να μας εξηγήσει τι γίνεται με το προσωπικό στροσοκομείο, γιατί φέσο βράδυ ο Πρόεδρος... Παρακάτω επί κύρια ερώτηση. Υπάρχει παρακάτω επί κύρια ερώτηση, για να μην κάνουμε τρεις ώρες με τις συζητήσεις. Προχωρώ και θα απαντήσω. Πρόεδρε, πρόεδρε, ένα λεπτό το λόγο. Καλημέρα. Θέλω να πάω λίγο παραπέρα το πολύ σημαντικό θέμα της σημερινής ημέρας που έθιξε ακροφυγός ο κύριος Ανδροστάκης. Και ζητώ να βγει ένα ψήφισμα από την Ολομέλεια, στήριξης αυτού του αγώνα που κάνει η δεύτερη ναυαρχίδα της οικονομίας της χώρας, η οποία στοχευμένα πλήτεται. Να κάνουμε ένα ψήφισμα, να βγάλουμε ένα ψήφισμα, να στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί έρχεται αρμαγεδόν στην οικονομία μετά τον τουρισμό. Δεύτερον, κάποια στιγμή θα ήθελε ο κύριος Τοουλιάς να μου πει, γιατί έχουμε το στοιχειόδεσμα εκεί, όπως το είχε και ο μέσος πολίτης, όταν μιλάμε για άρση, για εκτόξεψη κρουσμάτων, τα κρούσματα, κύριε Τοουλιά, είναι άρρικτα συνδεδεμένα με τα δείγματα. Πείτε μας κύριε Τοουλιά, όταν πριν ένα χρόνο χωρίς εμβόλια είχαμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και τώρα με τόσες χιλιάδες εμβόλια, 60% όπως λέτε, έχουμε πολλαπλάσια κρούσματα, θα μας πείτε βάση ποιών δειγμάτων, γιατί άλλο 1.000 κρούσματα σε 10.000 δείγματα, άλλο 1.000 κρούσματα σε 1 εκατομμύριο δείγματα. Έτσι μην παίζουμε με τις λέξεις, δεν είναι χαζός ο κόσμος. Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθω στη συνέχεια. Κύριε Πρόεδρε, μία επισήμαση θα ήθελα μόνο. Ναι, Κατερίνα, δεν θα τελειώσουμε τώρα με αυτό. Όχι, όχι, μία επισήμαση. Κάντε, αλλά πιθνώ σε επίκαιρες. Για το θέμα της εστίασης και των προβλημάτων θα γίνει η τοποθέτηση από τον κύριο Γέμελο, όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο των προτάσεών μας και των υποχρεώσεων και αρμοδιωτήτων της περιφέρειας. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ωραία σε ευχαριστώ, σε ευχαριστώ κι εγώ. Πιθνώ σε επίκαιρες ερωτήσεις, τεράει περιοχής. Κύριε Πρόεδρε, την επίκαιρες ερώτηση επειδή αφορά αυτό που θα πω, στο προ-προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχα καταθέσει μια ερώτηση για την Κοπαϊδα με την υπόσχεση ότι θα πάρω μια γραπτή απάντηση. Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο έβαλα το ερώτημα ότι μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει την απάντηση. Επειδή υποχρέωση υποτίθεται σε 15 μέρες θα είχαμε έγγραφες απαντήσεις. Μέχρι και σήμερα δεν έχω πάρει έγγραφη απάντηση. Μισό λεπτό κύριε Μεγισάρη, να σας διακόψω ζητώντας σας συγγνώμη. Ναι, ευχαριστώ. Επειδή απευθύνεστε στον Πρόεδρο, στον Περιφερειάρχη, στον Προεδρύ ο Αγιάννης. Εδώ ο εκτελεστικός γραμματέας μας λέει ότι έχει απαντηθεί, αλλά εσείς ενοχλήσατε τον αρμόδιο από την Περιφερειάρχη, εγώ σας λέω ότι δεν απαντήθηκε. Εσείς πήρατε να τη λέχουν ο αρμόδιος από την Περιφερειάρχη να πείτε ότι περιμένουμε μια απάντηση. Στο προηγούμενο Περιφερειακό το έθεσα δημόσια, το έθεσα δημόσια στην συνεδρίαση της Λαμίας. Δώστε μου λίγο χρόνο. Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει απάντηση. Σας ευχαριστώ. Άρα, ώστε να μην κάνουμε ερωτήσεις για να τις πάρουμε γραπτά, αλλά να καταθέτουμε στο Περιφερειακό Συγγούλιο και να δημιουργείται πρόβλημα στην συνεδρία του Περιφερειακού Συγγουλιού. Με τις πολλές επικαίρες ερωτήσεις και όχι τις γραπτές. Η ενημέρωση που έχω ώστε τώρα είναι ότι ό,τι συμφωνούμε ότι θα απαντηθεί γραπτός, απαντάτε. Εντάξει, ευχαριστώ. Είμαι μονομένον περίπτωση. Να το δω και να σας απαντήσω σε λίγο το τι έγινε με αυτή την ερώτηση σας. Ζητώ εγώ συγγνώμη. Περνώ στη Στερεά Επιεροχής. Λύπη ο γραμματέας μου σήμερα έρχεται, ταξιδεύει, μου είπε ο κύριος Ρώσος. Προσφυγίτου του ΕΒ. Προτείνω να απαντηθεί γραπτός εφόσον δεν είναι εδώ. Αν έρθει και δεν έχουμε τελειώσει επίκαιρες, τοποθετείτε γιατί είναι και μοναδική ερώτηση Στερεά Επιεροχής. Περνώ πατρίδα μας Στερεά. Ο κύριος Σωτηρόπολος έχει το λόγο για δύο λεπτά να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτησή του και απαντά ο κύριος Σπανός. Ελείψει μη παρουσία της κυρίας Παπαθουμά. Είναι εδώ κύριε Παπαθουμά. Ωραία ο κύριος Σπανός ο περιφεράς Στερεάς απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κύριου Σωτηρόπολου από την πατρίδα μας Στερεά. Κύριε Σωτηρόπολο έχει το λόγο. Καλημέρα. Συγγνώμη επί της διαδικασίας η ερώτηση του κύριου Γιέμελου θα είναι γράφος. Ενίσχεις περιφέρας μέσω προγραμμάτων στον κλάδο συστίασης Κατερίνα. Σήμερα είναι το θέμα το οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε. Να το κάνουμε λοιπόν αλλιώς αν συμφωνεί ο κύριος Σωτηρόπολος. Να απαντήσουμε γραπτός στην ερώτηση του κύριου Σωτηρόπολου και να αναπτύξει ο κύριος Γιέμελος αυτή για τη συντομία του χρόνου. Για τη συντομία του χρόνου χωρίς άγχος θα ήθελε ο κύριος Σωτηρόπολος μετά τον κύριο Γιέμελο να αναπτύξει την ερώτηση και να λάβουμε γράφος την απάντηση. Εντάξει, σας ευχαριστώ να το πούμε. Κύριε Πρόεδρε, αν το επιτρέπετε, επειδή όπως είδατε καλημέρα καταγράφη σε όλους τους αγαπητούς συναδέλτες του κύριου Περιβεριαρχη, το θέμα είναι πολύ σοβαρό υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή της Στανάγρας. Ο δήμακος Δημόνι Άγναι για την επικίμηνη επένδυση. Θα ήθελα να εξετάζει το πρόεδρος διαπραγματικά να δούμε εμείς, η περιφερειακή σύμβολη της αντιπολίτευσης, να συζητηθεί ως θέμα αυτός το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ και εγώ να παρέμβω. Ναι. Αναφέρεστε στο θέμα της Ελβιόκμαε. Ναι, ναι. Μπορεί να απαντηθεί σε 2 λεπτά και σήμερα θα διευκολύνω, διότι η δική μου εκτίμηση είναι ότι κατανοώ τον προβληματισμό, αλλά πρόκειται περί παρεξηγήσεως. Ωραία. Η ένταστο δηλαδή. Ηλία, το συμφωνήσαμε αυτό όπως θα γίνει. Τι συμφωνήσαμε? Ο κ. Σωτηρόπουλος αναπτύσσει για... Κύριε Σωτηρόπουλε, κάντε την επίκαιρη ερώτηση, θα απαντηθεί εγγράφος και αναπτύσσει ο κ. Διάμελος μετά από εσάς. Θα ήθελα να αναπτύξω λίγο την επίκαιρη και συμφωνώ με τον κ. Κυρμανιδάν, είναι τόσο απλά τα πράγματα, αλλά υπάρχει μία ενημέρωση γιατί είναι κρίμα συμπολίτες να στέλνουν επιστολές στο δήμαρχο, ο δήμαρχος να δηλώνει άλλη, και υπάρχει ένα σοβαρό ανάστατο στην ευρύτερη περιοχή των Ινωφήτων της Στανάγρας. Ανοιχτή ανάστατο. Επειδή της ουσίας, επίτηται μια επένδυση σε έκταση 222.000 δετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Στανάγρας, μεταξύ άλλων αφορά την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και τοξικών αποβλήτων με τη μέθοδο της ταφής των αποβλήτων. Και τα ερωτήματα που θέτω είναι ποια είναι η θέση της περιφερειακής αυθής για τη συγκεκριμένη επένδυση, πότε και με ποιους συμμετέχον της πραγματοποιήθηκε η αναπερόμενη διακούλευση. Η Ρίστα Παράδο να αναφέρω ότι είναι ενταγμένη στις στρατηγικές επενδύσεις λόγω του σχεχμένου μπάντζετ της επένδυσης. Έχει περάσει με φαστ τρακ από το invest in Greece. Και το invest in Greece αναφέρει ότι δρομολογήθηκε διαβούλευση. Βέβαια να μας πούμε με ποιους έχουν διαβουλευτεί. Γιατί δεν ενημερώθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, καθώς και το περιφερειακό συγκούντυγε μια τέτοια εξεκευμένη επένδυση και ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τέλος, αυτή τη στιγμή μπορούν να μας πει ο εργόδης αντιπεριφεριάρχης πώς, πού καταλήγουν όλα αυτά τα απόβλεπτα που η συγκεκριμένη επένδυση θα διαχειριστεί. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ο κ. Γιάμελος έχει την σειρά. Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη. Επειδή η συνεδρία σας είναι δημόσια και θα μείνουν να απαντηθεί εγγράφος λανθασμένες εντυπώσεις, παρακαλώ 3 λεπτά... Κύριε μου, δεν υπάρχει καμία λανθασμένη εντύπωση. Θα απαντηθεί εγγράφος, γιατί επιμένουμε... Θέλετε να απαντήσεις τώρα και να λήξει το θέμα, κάντε. Όπως θέλετε. Ο κ. Γιάμελος να αναπτύξει. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε της διαδικασίας, εφόσον ο κ. Κυρμανίδης θεωρεί ότι μπορεί να απαντηθεί προφορικά σε αυτή τη φάση η ερώτηση του κ. Σωτηρόπουλη και εγγράφος να αποσταλεί και η απάντηση, νομίζω ότι είναι μια διαδικασία που διευκολύνει το περιφερειακό συμβούλιο και αυτή τη στιγμή τους συμπολίτες μας στην περιοχή της Στανάγρας. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ωραία. Κύριε Κυρμανίδη, απαντήστε σε αυτό. Θέλω να διευκρινίσω ότι πρόκειται για μια επένδυση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης ακόμη. Δεν έχει αδειοδοτηθεί, δεν έχει συνταχθεί άρα δεν έχει και υποβληθεί καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό σε ό,τι αφορά για την ενδεχόμενη που βάζει ο καλός συναδελφός προβληματισμό, απόχει της Επιτροπής Περιβάλλοντος ή του Περιφερειακού Συμβουλίου από το να εκφράσει γνώμη για τα περιβαλλοντικά. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε. Σύμφωνα με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, μεταξύ άλλων αυτό προβλέπει και τη δημιουργία και η οργάνωση υποδομών υγειονομικής σταφής επικίνδυνων αποβλήτων μέχρι το 2023. Είναι δηλαδή στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και όχι στο να βλάψει το περιβάλλον. Κάτι λοιπόν αυτό, η εταιρεία η συγκεκριμένη Ελβιόκμαε υπέβαινε στην αρμόδια διεύθυνση χωρικού σχεδιασμού έτηση για να πάρει βεβαίωση χωροθέτησης. Δηλαδή αυτό που η περιφέρεια δια του αρμοδίου διευθυντή χωροταξίας και περιβάλλοντος σύμφωνα με το νόμο και κατά εξουσιοδότηση της υπογραφής που το έχει δοθεί από τον περιφερειάρχη ήταν να αποφασίσει για την χωροθέτηση της επέκτασης της εγκατάστασης της μονάδας. Δεν είναι δηλαδή ούτε άδεια εγκατάστασης ούτε άδεια λειτουργίας. Επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου και δεν υπάρχει γου-που-σου λέει ο νόμος ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεούνται οι περιφέρειες δια τις αρμόδιες υπηρεσίας να βεβαιώσει την χωροθέτηση. Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο γι' αυτό και ο δήμος δεν έχει προφανώς ενημερωθεί ακόμη διότι σας λέω ότι το έργο από την έρευνα που κάναμε εν όψη της βεβαίωσης χωροθέτησης η οποία υπενθυνίζω ότι το γνωρίζετε πλέον αποτελεί μία ατομική διοικητική πράξη που παράγει ένομα αποτελέσματα δεν έχει προσβληθεί μέσα στην οικονομική προθεσμία των 60 ημερών από τότε που εκδόθηκε. Μετά από αυτό λοιπόν θα εκπονηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών εκπληκτώσεων και τότε εφόσον το έργο έχει υπαχθεί ως στρατηγική επένδυση το 4608 του 2019 δεν θα πάει καν στην επιτροπή περιβάλλοντος θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο τότε θα ενημερωθούμε επί της μελέτης και τότε θα τοποθετηθούμε. Αυτό ήθελα να σας αφηνήσω. Σεύχομαι τον προβληματισμό αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο το οποίο προβληματίζει τον κ. Σωτηρόπουλο. Αυτό ήθελα να σας αφηνήσω. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ και τους δύο. Ο Περιφερειάρχης για μισό λεπτό. Μια μονοφραστική σύνοψη όσον εύστοχα πάτη στο αντιπεριφερειάρχης ότι είναι μια πράξη που όχι μόνο δεν παράγεται τελεσμένα αλλά ακόμα ούτε δίνει καν κατέθυνση ούτως προς το πλέον κρίσιμο ζητούμενο που είναι η χωρητικότητα ενός τέτοιου μιας τέτοιας μονάδας ούτε βέβαιος σε άλλες αδειοδοτικές λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση με το Δήμο Τανάγρας είμαστε σε διαρκή επαφή ήταν όπως υπόθεκε μια δικαιτική πράξη η οποία αυτούς που δεν γίνεται να μην εκδοθούνε και βέβαια με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία εγώ θα θέλα να τα φέρουμε κύριε την Περιφερειάρχη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο όχι απλώς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος εφόσον η Επιτροπή συμφωνεί προς κάτι τέτοιο. Όταν θα έρθει η ώρα θα έχουμε όλη τη δυνατότητα να το αποθετήσουμε πολύ συγκεκριμένα πάνω σε αυτή την επένδυση η οποία μπορεί να έχει ανάλογα με συγκεκριμένη στοιχεία της μπορεί να έχει μια πάρα πολύ θετική ή όχι όψη. Σας ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχη προχωρώ στον κύριο Γιέμελο να αναπτύξει την ενίσχυση περιφέρειας μέσω προγραμμάτων στον κλάδο της αστίασης. Μάνο. Καλή σας μέρα για το μέλλα. Καλημέρα. Θα αναφέρω πηγραμματικά την ερώτηση όπως την έχω καταθέσει και μετά θα κάνω ένα συγκεκριματικό μισούλ το ακόμα σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ερώτημα αναφέρεται στον κύριο Περιφερειάρχη και έχει να κάνει με την ενίσχυση της περιφέρειας μέσω προγραμμάτων στον κλάδο της αστίασης που πλήττεται αυτή τη στιγμή ακόμα πιο πολύ. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με το κλάδο της αστίασης επιτρέπεται ίσως μόνος εμβολιασμένους και για τους ανεμβολιασμούς τους μόνο με ραπητές στους νεκρούς χώρους. Δεύτερον την από 30 έως 50% μείωση τζίρου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων βάσης στοιχείων που δημοσιεύτηκαν από τη μέρα ΕΝΑΡΚΣ των νέων μέτρων και τρίτον την πανελλαδική απεργία που εξήγγειλει ο κλάδος της αστίαςσης και πραγματοποιείται σήμερα και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το επίπεδο της διαχειριστικής ικανότητας της περιφέρειας να αναμορφώσει και να διαφράσει τα άρρυγα της σε ένα μεταβαλόμενο περιβάλλον λόγω πανδημίας που ενώ πολιτικά από ό,τι έχω ακούσει και από τον αρμόδιο αντιπεριφεριάρχη πριν στο ραδιόφωνο αλλά προφανώς και από τον περιφεριάρχη όπως θα απαντήσεις σε λίγο διαβλέπει την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου της αστίασης διαχειριστικά δεν έχει κάνει κάτι ακόμα στην πράξη δ το πρόγραμμα επιφορήγησης του πλάδου της αστίασης ανάλλαγο του προγράμματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που ευλύχθηκαν από τον κόβερ των 25 εκατομμυρίων που είχε πραγματοποιηθεί στο προηγούμενο διάστημα της πανδημίας. Θα ήθελα να συμπληρώσω εκτός της ερώτησης ότι δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η αστίαση πλέον είναι ένα σάκος box για την κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου πλάδου δεν προλαβαίνουν καν να αντιληφθούν γιατί έρχονται τα επόμενα μέτρα και να πραγματοποιήσουν τα μέτρα που τα οποία τους ζητάει η κυβέρνηση, τη μία τους λέει κλείστε στις 10, την άλλη τους λέει βάλετε μουσική, την άλλη επαγωρεύει τους ανεμβολίας τους να μπαίνουν μέσα μόνο με ράπιρτες στους μικτούς χώρους που είναι η εξωτερική χώρα. Τι σημαίνει αυτό, σημαίνει μια πολύ μεγάλη μείωση τζίρου στις επιχειρήσεις που αυτομάτως αυτή η μείωση τζίρου δεν είναι με υπετιότητα των επιχειρήσεων αλλά είναι με υπετιότητα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό ζητάω να υπάρξει από την περιφέρεια συμπληρωματικά συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της αισθίασης και προσέξτε να υπάρξει μια υποσημίωση γιατί προφανώς αντιλαμβάνουμε ότι ο αντιπεριφερειάρχης απαντήσει ότι έχουμε δώσει βοήθεια και τα οικονομικά μας ως περιφέρεια δεν μπορούν να τα πεξέλθουν αυτή τη στιγμή σε νέα πρόσθετα προγράμματα. Έχω να πω το εξής ότι το πρόγραμμα προηγούμενο των 25 εκατομμυρίων ήταν κακοφιαγμένο και γι' αυτό δεν πήγε στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων ιδιαίτερα του πλάθος αισθίασης ενώ πήγε σε πάρα πολλά μεγάλα ξενοδοχεία και δεύτερον ότι θα υπάρξει έναν διάθυτο ποσό από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ήδη έχω πληροφορηθεί ότι το 75% των χρημάτων έχει απορροφηθεί από τα 25 εκατομμύρια άρα υπάρχει έναν διάθυτο ποσό από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συν επίσης ότι από άλλους πόρους που με αδειάθητα ποσά μπορούμε να εξοικονομήσουμε έναν συγκεκριμένο ποσό μπορώ να φανώ ακόμα πιο συγκεκριμένος αν μου ζητηθεί από το περιπτήριάρχησε περαιτέρω δήλωση για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επίσης να συμπληρώσω ότι ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται αρκετές περιφερίες να αναφέρω τα παραδείγματα της κεντρικής Μακεδονίας όπως και της Θεσσαλίας με το πρόγραμμα ANASA 2 ουσιαστικά είναι το συμπληρωματικό πρόγραμμα του πρόγραμματος που είχαμε υποβάλει και εμείς και αφορά πλητώμενες επιχειρήσεις των κλάδων της αισθήσεως αλλά και άλλων μικρομεσιών επιχειρήσεων με άλλους ποδικούς οι οποίες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πάρουν χρήματα από το πρώτο πρόγραμμα. Θα ήθελα να κλείσω με αυτήν την προθέτησή μου. Σας ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστώ Μάνο. Το λόγο έχει η περιφερά της Στερεάς Ελλάδος για μια σύντομη απάντηση. Ευχαριστώ. Νομίζω είναι μια ξεκάθαρη πραγματικότητα ότι όσο υπάρχει η πανδημία θα υπάρχει και οικονομική δοκιμασία σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας μας και πραγματικά από τους πιο χτυπημένους κλάδους είναι πέρα πάση αμφιβολίας η εστίαση από τη φύση της επειδή υποδέχεται το περισσότερο κόσμο άρα λοιπόν και εκεί πέρα δοκιμάστηκαν και οι πολιτικές σε περίοδο που δεν υπήρχε και η γνώση του κορονοϊού και βέβαια έβλογα έχει περιστραφεί όλη αυτή η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό γύρω από την εστίαση. Η περιφέρεια εστεράς Βλάδας προς αυτό το σκοπό έχει ενεργοποιήσει μια σειρά από πολιτικές με κορυφαία αυτή των 25 εκατομμυρίων από το φτωχό και το ήδη προχωρημένο σε απορρόφηση πεπστερεάς, ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε ξανά κάνει αυτή τη συζήτηση πολλές φορές στο περιφερικό μας συμβούλιο. Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω ότι παρά το σαφώς μικρό του μέγεθος ήταν καλοσχεδιασμένο και αυτό που δεικνύεται από τις επιχειρήσεις σε οποίες έφτασε θυμίζω ότι το 88-90% των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν απασχολούν μέχρι 5 εργαζομένους. Σαφώς λοιπόν δεν μιλούμε ούτε καν για τις τυπικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις των 50 ατόμων αλλά μιλούμε για πραγματικά μικρά μαγαζιά που το έχουν μεγάλη ανάγκη. Το αναπορόφητο των 4 από τα 25 εκατομμύρια που υπάρχει σήμερα δεν είναι αναπορόφητο επειδή δεν θα φτάσει πουθενά, μας περισσεύγει να το αξιοποιήσουμε, είναι η δικαιούχη που ακόμη δεν έχουν πάρει αυτό το ποσό με βάση τη σχετική απόφαση και πιέζουν για να γίνει γρήγορα εκ τα ΜΥΕΣ και να μπορέσουν να πάρουν αυτό το ποσό στα χέρια τους. Συνεπώς αυτή τη στιγμή εξασκούμαι σαφώς και την πίεση ούτως ώστε όλες οι πολιτικές και οι δικές μας με κορυφαία του πρόγραμμα αλλά και οι κεντρικές όπως το κεντρικό πρόγραμμα αισθίασης να μπορέσουν να λειτουργήσουν και γρήγορα και συμπεριληπτικά, να πιάσουν δηλαδή όσο δυνατόν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την ανάσα της αισθίασης και βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα, ό,τι μέτρο λαμβάνεται, να έχει ξεκάθαρο ως πρώτο και κορυφαίο πρόκριμα την προστασία της δημόσιας υγείας χωρίς όμως επουδενή να παραμελεί και τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει αυτός σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας μας με κυρίως την αισθίαση. Σας ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχα. Προχωρώ στην επόμενη ερώτηση, η οποία είναι Περιφερειακή Αρχή για τις Δικές Απόσχες και Τροσπάθειες. Πατρίδα μας ειστερά, υπάρχει άλλη μία ερώτηση εδώ, όχι η λαϊκή συσπήρωση. Κύριε Μπαζδέκη. Ναι, σας ακούω, να πτύξω την ερώτηση. Ουσιαστικά έχουν τεθεί στην αρχή, αλλά κάνετε μια σύμπτυξη όλες, μία θα απαντηθεί. Επίσημα οι άλλες, αν θέλετε, θα απαντηθούν γραπτός. Θα πω το εξής, για το ζήτημα, εμείς θέλουμε να μας απαντήσετε στην επερώτηση που αφορά το ζήτημα της πανδημίας. Θα φίξω ορισμένα στοιχεία και δευτερευόντως θέλουμε απαντήσεις στα αιτήματα αφενός μεν των πολιτών που έχουν υπογράψει για το μαυρομάτι εκεί και την έλλειψη γιατρού που υπάρχει, συναφές με την επερώτηση που κάνουμε, αλλά υπάρχει και ένα έτοιμα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει πληγεί από θεομηνία και δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση γιατί δεν έχει αποζημιωθεί. Και η θεομηνία αφορά το προηγούμενο έτος. Θέλουμε όμως γραπτή απάντηση. Αυτό γιατί είναι έτοιμα του συμπολίτημας του κ. Βάσωφ. Αυτός λοιπόν η ερώτηση 1 και 2 και αναπτύσσετε την ερώτηση. Ακριβώς. Σε αυτά τα πλαίσια θα επιμείνω σε 2-3 σημεία γιατί δεν έχει νόημα να αναπτύξουμε συνολικότερα το γενικότερο ζήτημα της πανδημίας, το οποίο είναι σε αυτή τη σοβαρότητα που υπάρχει και που περιγράφει και προηγούμενα ακριβώς από τον κ. Τουλιά. Προβεδιάσαμε και λίγο στην αρχή ώρα. Ωστόσο η δική μας άποψη έχει να κάνει με το γεγονός της αδυναμίας αυτή τη στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης που κρατάει χαμηλό το ρυθμό πραγματοποίησης των εμβολίων και σε μεγάλη ανεπάρκεια, σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, απόδειξη από το πώς οι εμβολιασμένοι είναι στην ευρύτερη περιοχή της Τεραίας. Και αυτό το ζήτημα δεν είναι μόνο ζήτημα μέτρων καταστολής τα οποία μέτρα παίρνει η κυβέρνηση σε χώρους δουλειάς για να εξαναγκάσει εργαζόμενους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αλλά είναι ζήτημα ευθύς εξ αρχής της ενημέρωσης που δεν έχει κάνει, της παραπληροφόρησης που καλλιεργείται από μέσα ενημέρωσης και που η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της ενισχύει αυτή την παραπληροφόρηση και θα αναφέρω συγκεκριμένα πώς την ενισχύει. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να λέει ότι υπάρχει συνοστισμός γενικότερα στο χώρο της εστίασης που αναφέρομαι προηγούμενα την ίδια ώρα που στα σχολεία επιτρέπει τους 26 και 27 μαθητές την τάξη. Δηλαδή, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ενώ υπάρχουν δυνατότητες να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και τα σχολεία να λειτουργήσουν και με τα προπόκουλα, ας το πω έτσι, τα υγιεινής και ασφάλειας τελος πάντως στους χώρους των σχολείων να είναι σε αυτό το επίπεδο που θα αποτρέπουν την εξάπλωση της πανδημίας, την ίδια ώρα προχωράει σε ακριβώς αντίθετα μέτρα. Αυτό δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη και ακριβώς σε αυτό πατάει και μια σειρά άλλα ζητήματα όπως τα μέσα μαζική συνημέρος πατάνε ορισμένοι οι οποίοι θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προσθέρει τίποτα άρα δεν υπάρχει κορονοϊός και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία μπορούν να είναι σε εξέλιξη. Επίσης σημαντικός ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι οι χώροι δουλειάς. Στους χώρους δουλειάς ο κύριος δουλειάς δεν μας είπε ακριβώς σε ποιους κάνει ελέγχους, αν κάνει η περιφέρεια φυσικά δεν είναι αρμόδια, κάποιοι άλλοι κάνουν έλεγχο, αλλά τι αποτελέσματα έχουν αυτή η έλεγχη σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Εμείς αναφέρουμε χαλκόρα, αναφέρουμε Τσιπίτα, αναφέρουμε Αγροειβέστα, αναφέρουμε το Μιμήκο όπου οι εργαζόμενοι εκεί απαιτήσαν να γίνονται επαναλαμβανόμενα τέστος και να μπορούν να είναι ασφαλείς στη δουλειά τους για να μην μπορεί να γίνει και μόνο μετά από κάτω από την πίεση η εργοδοσία πήγε σε επαναληπτικά τέστ. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει εικόνα για το τι γίνεται στους πρόσφυγες και στους Ρωμά, που επίσης χρειάζεται να σκύψουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από αυτή την άποψη φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, μάλιστα δίνουμε ορισμένα στοιχεία για τα νοσοκομεία που είναι πολύ συγκεκριμένα για τις οργανικές θέσεις. Ας πούμε για παράδειγμα Χαλκίδα είναι στο 68 με 74%. Γιατροί και νοσηλευτές αντίστοιχα. Πλαμία 64% και 77%. Άμφισσα 51% και 58%. Στη Θήβα το 47% και 55%. Είναι σοβαρές οι ελλείψεις στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας όπως δεν αντιμετώπισαν και τα προηγούμενα σαφώς. Σαυτά εμείς ρωτάμε την περιφέρεια τι προτείνετε να κάνει και από εκεί και πέρα μπορεί να μας πείτε και εσείς από τη δική σας πλευρά ότι έχετε πάρει όλα τα μέτρα αλλά μέτρα δεν έχουν πάρθει επί της ουσίας γι' αυτό και έχουμε αυτή την εξέλιξη και δυστυχώς η εξέλιξη θα είναι πιο οδυνηρή το επόμενο χρονικό διάστημα. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο. Ξέρω ότι είμαι εκτός κανονισμού αλλά επειδή θα απαντήσω ο κ. Μπακομήτρος, χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Διατικού Συλλόγου Λαμίας εδώ ενόψει την επίταξη των ιατρών ανέφερε ότι συνάδελφοι του οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τις ειδικότες μπορεί να φτάσουν σε κάποιο σημείο, σε κλινική COVID που έχουμε, να γρομμοδοτήσουν εάν κάποιος χρειάζεται διασολύνωση. Θέλω να το σχολιάσετε και αυτό. Και τον κ. Μπακομήτρο που μια στιγμή θα απαντήσει. Γιατί είναι μίζονο θέμα. Όταν ο Πρόεδρος της Διατικού Συλλόγου, χθες τη λοπτική εκπομπή, βγήκε μαζί πως δεν μπορούν οι γυναικολόγοι, δίκαιο έχει, οι ορθοπαιδικοί ή άλλες ειδικότες των ιατρών να έχουν σχέση με το ποιος χρειάζεται διασολύνωσης ή όχι. Μην φτάνουμε στη σημεία δηλαδή να δίνουμε, να μην έχει γίνει καμία πρόσλεψη εδώ δυο χρόνια στον ιατρό του ΑΕ και να τα ρίχ Αδερφός μας, γνωρίζετε ότι δεν αποφασίζει για όλα ο κ. Στουλιάς και ο κ. Μπακομήτρος, όμως μπαίνουν στο κομμάτι των απαντήσεων και σας ευχαριστώ όλους. Πρώτος ο κ. Μπακομήτρος και μετά ο κ. Στουλιάς. Από τρία λεπτά. Κώστα, ανοίξει το μικρόφωνο ο κ. Μπακομήτρος. Συγνώμη, έχετε δίκιο. Καλημέρα και από μένα κ. Συνάδελφοι. Κύριε Πασδέκη, είναι γεγονός ότι όσον αφορά το μαύρο μάτι και προκύψησε ένα πρόημα για περίπου διάστημα δυόμιση μηνών. Αυτό πώς προέκυψε? Εφυγιαστικά δύο γιατροί παρεπτήθηκαν και πήγαν στο ιδιωτικό φορέα. Ένας γιατρός, μία γιατρός μάλλον, με άδεια για να τροφεί τέχνου, έφυγε με άδεια κι αυτή. Προέκυψε μία χειροϊκή επέμβαση ενός γιατρού και είχε χειροϊκή άδεια και πράγματι ήταν και καλοκαιρινές άδειες στην πράγματι ένα διάστημα δυόμιση μηνών. Υπήρχε ένα πρόβλημα αρκετά μεγάλο γιατί μια φορά τις δέκα μέρες κάποιος γιατρός εξυπηρετούσε το μαύρο μάτι. Όμως μετά από πιέσεις δικές μας και μάλιστα επαγγελειμμένες συσκέσεις των υπεαρχιστών, οι ποδοκιτήτες υπήρχαν και αρμονιότητά τους, ήρθαν δύο νέοι αγροτικοί γιατροί, επέστρεψε ο γιατρός από την αγροτική άδεια και αυτή τη στιγμή το μαύρο μάτι, ομαλωπίτητη η κατάσταση εξυπηρετεί το μαύρο μάτι κανονικά. Όσον αφορά αυτό το κομμάτι αυτή είναι απάντηση γιατί προκύψαν αυτά τα ζητήματα κύριε Μπαζδέκη. Τώρα όσον αφορά το άλλο το σκέλος, όλοι γνωρίζουμε ότι δίνεται μια μεγάλη μάχη από γιατρούς, νοσηλευτές και περιβάλλον είναι αυτό οι άνθρωποι γιατί δεν μπορεί να κανέναν διαφωνήσει, υπάρχει υποστελέγχος, υπάρχει έδειξος προσωπικού. Αυτό βέβαια προκύπτει κύριε Μπαζδέκη από πολλούς διαγωνιμούς άγωνους και μάλιστα σε κέραιες ειδικότητες. Και ειδικότητες τώρα ανασυολόγων, πνευμονιολόγων, εντατικολόγων, ακτινολόγων, γίνονται διαγωνισμοί και δεν υπάρχει κανέναν διαφέρον. Συνεπώς έχει πάρει πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εδώ μιλάμε για τις μέθ της Λαμίας. Είναι γεγονός ότι κάποιοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες και προβάλλονται αυτόν, εξοχενώνονται και πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί δίνουν μια μάχη, είναι γεγονός ανεφορουγουμένου. Όσον αφορά τώρα για τις μέθ του Στάβρου Λιάρκου, αυτοί οι οποίες δεν λειτουργούν, βέβαια δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, λόγω έλλειψης γιατρών, ευωγεί οι προκηρήσεις και είναι όλες άγορες και αυτές οι μέθοι είναι σχεδιασμένες για non-COVID περιστατικά. Επίσης θα ήθελα να πω ότι εμείς σαν περιφέρεια, σαν περιφερειακή αρχή, αν με τι άλλο, έχουμε δείξει την επιστήσία μας. Κύριοι συναρφή, έχουν κάνει παρεμβάσεις νομίζω και χρηματοδοτήσεις και στη πρωτοβάθμια και σε δευτεροβάθμια δομές υγείας. Πάει στα κάποιον εκατομπύριο που δεν θέλουν να πονούν. Δεν έχει νόημα αυτό τώρα. Και όσον αφορά βέβαια, εμείς σαν περιφερειακή αυτά τα θέματα έχουν πεθεί και στην ηγεσία την πρωί του Υπουργείου Υγείας και μάλιστα την πρώην εβδομάδα με την κυρία Κάκα, την αναπληρώτερη Υπουργό, περίπου τις δύο ώρες με τον περιφερειακή, με τον κύριο Τουλιά, με τον κύριο Καρακάτσα, με τον υπεάρχη. Θέσαμε όλα τα ζητήματα, όλο το νοσοκομείο και το προβλημάτο της περιφέρειας, όμως δυστυχώς η απάντηση που πήραμε, και βλέπουμε κιόλας ότι πάμε σε πίταξη, όπως είπε ο κύριος Λάπου, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν προσελεύσεις όταν γίνονται οι ουισμοί. Τώρα είναι σεξέγιξ ένα διαβολημός, εμπεριπιστούμε να έχει κάποια ανταπόκριση. Του τέλους πάντων δεν το βλέπω γιατί υπάρχει μεγάλη έκκληση γιατρών, δηλαδή κυρία Κάκα πραγματικά μας απάντησε θέσαμε όλα τα ζητήματα. Τι θέσαμε εμείς, τι νοιάζομαστε, γιατί όλοι έχουμε την ίδια επιστησία, πιστεύω, για τους συμπολίτες μας. Συνεπώς εμείς σε περιφέρεια στο κομμάτι του τέλους, παρ' όλα που δεν είναι ονομαδευτά μας, κάνουμε παρεμβάσεις με στόχο να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας προς όφελους στον πολιτό μας και να διευκολύνουμε τον έργο των γιατρών. Η κατάσταση αυτή είναι, κυρίες συνάδελφοι, και δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα κάπως έτσι είναι. Μ' ακούσατε? Ναι, ναι, το λόγο έχει ο κ. Στουλιάς. Αντρέα. Ναι, ναι. Εγώ ήθελα να πω αυτά που έχουν πει για τα αναγκειά μέτρα προστασίας του λαού από τη μετάδοση του ΥΥΥΣΕ χώρους δουλειάς στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Όσον αφορά τα σχολεία είναι θέμα κεντρικό αυτό. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τους μαθητές από 20 όσους κάνουμε 15 κλπ. Μακάρι να γινότανε αυτό. Είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας αυτό. Όσον αφορά τους χώρους δουλειάς υπάρχει το αυστηρό πρωτόκολλο να γίνονται δύο rapid test εβδομαδιέως. Εμείς πιέζουμε τους ελεκτικούς μηχανισμούς να είναι πιο αυστηροί. Όχι να τιμωρήσουμε. Δεν θέλουμε τιμωρίες και τα πρόστιμα τα οποία είναι δυσβάσταχτα. Αλλά τουλάχιστο να υπάρχει ο φόβος να τυρούνται αυτά τα μέτρα προστασίας. Όπως το ίδιο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι να γίνονται ελεγχοί σε αυτοί που μπαίνουν στα λεωφορία, αν είναι εμβολιασμένοι, αν έχουν rapid test κλπ. Όσον αφορά τώρα τις δομές των προσφύγων, επειδή μιλάω συχνά με τους δικητές των δομών αυτών, εκεί στις δομές ισχύει, καταρχάς είναι θέμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Παρ' όλα αυτά εκεί είναι μια κλειστή δομή, η οποία λειτουργεί όπως της κοινωνίας της δικές μας. Και εκεί υπάρχουν οι αρνητές που δεν εμβολιάζονται, υπάρχουν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Τα ποσοστά είναι λιγότερα από τα δικά μας σίγουρα, αλλά το ίδιο υπάρχουν εκεί. Τα κρούσματα απομονώντανται, δεν βγαίνουν έξω κλπ, αλλά έχει επιλευθεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όσον αφορά για τους Ρωμά, που είναι μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, δυστυχώς δεν μπορούμε να βάλουμε, όπως παλιά που έμπαινε μια κορδέλα και λέγαμε δεν μπαίνει, δεν βγαίνει από το χώρο που είναι εκεί για να μεταδώσουν τον ιό, δεν μπορούμε να του κάνουμε αυτό. Τα ποσοστά εμβολιασμών αυτούς είναι πάρα πολύ μικρά. Αυτό που προσπαθούμε εμείς τους Ρωμά, επειδή τους λες για στενή επαφή, μην βγαίνεις έξω και σου λέει τι είναι αυτό, τι είναι αυτό η στενή επαφή, δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό. Σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον εμείς, όταν υπάρχει κρούσμα αρωμά, κρούσματα, επικοινωνούμε με τα γύρω γύρω σούπερ μάρκετ τουλάχιστον, γιατί εκεί είναι που θα γίνει μετάδοση στους υπόλοιπους, τουλάχιστον να απαιτούν να φοράνε μάσκα. Γιατί συνήθως είναι και λίγο ατύθαση και δεν φοράνε ούτε μάσκα. Τουλάχιστον αυτούς τους χώρους που μπορεί να το μεταδώσουν είναι να είναι τυπικοί να τυρούν τα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, δεν μπορούμε να τους εμπολιάσουμε, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για τους ρωμά. Αυτά ήθελα να πω. Κύριε Μπαζδεκή, εγώ επειδή πραγματικά είδα την ερώτηση σας τέτοιου, μίλησα με εργαζόμενους των επιχειρήσεων που λέτε και πράγματι οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις, δύο rapid test την εβδομάδα και μάλιστα τα πληρώνουν ήδη. Εκτός από το που πω, Ανδρέως, ότι πράγματι σε κάποιες επιχειρήσεις δίνεται και έναν πόνος σ' αυτούς που θα εμβολιαστούν. Αυτό βέβαια μέσα από εργαζόμενους. Δεν έχω σαφή εικόνα από μόνος μου, αλλά από εργαζόμενους. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου δύο μόνο λεπτά για ένα πολιτικό ζήτημα και συγκεκριμένα αναφέρομαι σε αυτό που ακούστηκε ότι πολλές προκηρύξεις υγειονομικού προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών βγαίνουν άγωνες, που σημαίνει ότι δεν προσέρχονται εργαζόμενοι. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε πως υπάρχουν τεράστιες πολιτικές δευδύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για αυτό το ζήτημα. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους? Πρώτον, σκεφτείτε το κύμα φυγής των γιατρών και προ της πανδημίας λόγω της μη προκήρυξης θέσεων που αποψύλωσαν το γιατρικό επάγγελμα. Δεύτερον, σκεφτείτε ότι προκηρύσσονται θέσεις, όχι μόνιμες, αλλά επικουρικές, για λίγους μήνες. Τρίτον, σκεφτείτε ότι η μισή είναι πενηχρή και αναντίστοιχη και χρειάζεται η ίδια η περιφέρεια να επιδοτεί επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς. Και τέταρτον, δεν πληρώνονται την υπερεργασία και τις δισευμερίες. Φτύνουν αίμα για να τις πάρουν. Σε τέτοιες εργασιακές ειδικές δεν μπορεί κανένας να λύσει το πρόβλημα του αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού στα νοσοκομεία. Σας ευχαριστώ πολύ για να μην τα ρίχνουμε όλα. Δεν υπάρχουν πρόθυμοι γιατροί. Πρόθυμοι γιατροί με διάθεση να δουλέψουν υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχει και σωστή οργάνωση και πολιτική σε αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστώ. Συμπληρωματικά σ' όσα ανέφερε ο σύντροφος ο Τάσος σε σχέση με τα ζητήματα που φθέτουμε στο ερώτημά μας. Εμείς τι απαιτούμε από την περιφέρεια. Απαιτούμε από την περιφέρεια να πάρει θέση απέναντι σε ουσιαστικά ζητήματα μέτρων προστασίας του λαού τα οποία είναι αναγκαία. Λέει για παράδειγμα στα σχολεία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το απαιτήσατε και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αφήνετε την κυρία Κεραμέως, δηλαδή την κυβέρνηση να προχωράει σε αυξήσεις των τμήματων την ίδια ώρα που είναι αναγκαίο εν μέσω πανδημίας να προχωρήσουμε σε μειώσεις. Αφού έτσι το αναγνωρίζουμε και το αναγνωρίζετε και εσείς. Το είπε και η κυρία Στωνουλίας προηγούμενα. Αλλά εσείς ως περιφέρεια απαιτείτε τη μειώση των τμήματων. Εμείς σε αυτά τα ερωτήματα θέτουμε, σε αυτό τον προβληματισμό σας βάζουμε σε σχέση με τις ευθύνες που έχετε και αν πραγματικά θέλετε να λύσετε τέτοιου τύπου ζητήματα, ώστε και η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας να μην βρίσκεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο, πρέπει να κινηθείτε στην κατεύθυνση των ερωτημάτων που θέτουμε και των προβληματισμών αυτών. Τίποτα περισσότερο. Σας ευχαριστώ πολύ. Προχωρώ στην ερώτηση ελεύθερη Στερεά. Ποια θα απαντηθεί η πρώτη ή η δεύτερη. Με ακούτε. Για την τέρνα θέλω να απαντηθεί σήμερα, για το τέρνα λευκόλυθι, το άλλο είναι μια προτροπή περισσότερο να κινηθεί ο έλεγχος στην Βρυτανία. Σε αναπτύξη την πρώτη ερώτηση απαντάω ο κ. Κερμανίδης μετά την αναπτύξη δική σας. Σας ευχαριστώ. Πάμε. Καλημέρα σε όλους και πάλι να ευχηθούμε και καλή θητεία στις καινούργιες αρμοδιότητες ή στους καινούργιους αντιπεριφεριάρχες και σε όσους συνεχίζουν. Πρόκειται σχετικά με ένα περιστατικό στην περιοχή του Μαντουδίου που είναι ένα λευκόλυθι. Το Σεπτέμβριο εκεί οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε καπνός, έντονες σωσμές και κάποιο πρόβλημα που περνώντας οι μέρες κατάλαβα ότι προερχόταν από τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις. Είναι ένα λευκόλυθι όπου καίγεται πετ κοκ εκτός των άλλων. Έχει τρεις φούρνους, ο ένας καίει πετ κοκ. Επιτροπή κατοίκων επισκέφτηκε τον δήμαρχο της περιοχής ο οποίος μπροστά τους τηλεφώνησε τον προστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και τον ενημέρωσε. Άρα η Περιφέρεια ήταν ενημερωμένη από τις 24 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κείμενο. Να πούμε ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο το οποίο έχει πάρει περιβαλλοντικούς όρους. Έχουμε μια σειρά ερωτήματα για το αν τηρούνται όλα επειδή το πετ κοκ απαγορεύεται γενικά μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιείται να γίνεται καύση του. Έχει πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους η ίδια η απόφαση έκρισης περιβαλλοντικών όρων στην οποία αναφερόμαστε. Έχουμε μια σειρά ερωτήματα στα οποία περιμένουμε έγγραφη απάντηση. Να πούμε ότι ο συγκεκριμένος φούρνος σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αποφάσισαν να τον κλείσουν μια εβδομάδα μετά και μέχρι να σβήσει τελείως χρειάστηκαν ακόμη πέντε μέρες. Φτάσαμε δηλαδή περίπου 20 μέρες μετά το ξεκίνημα του προβλήματος για να πάψει τελείως η λειτουργία του συγκεκριμένου φούρνου. Πέρα από τις ερωτήσεις που κάνουμε και που περιμένουμε απαντήσεις σχετικά με το αν γίνονται οι μετρήσεις, οι αυστηρές πλαίια, επό αν έχουν θεωρηθεί τα βιβλία που προβλέπονται με τις μετρήσεις, διάφορα βιβλία τα οποία θεωρεί η περιφέρεια, είτε η περιφερειακή ενότητα της έβοιας, είτε η διεύθυνση. Και ρωτάμε και αν υπάρχουν οι σχετικές εκθέσεις. Το ερώτημά μας είναι το εξής. Υπάρχει ένα έγγραφο από τη διεύθυνση περιβάλλοντος η δική μας προς το Δήμο Μαντουδείο Λίμνης Αγίας Άννας που έχει στείλει μια στερά εγγράφων για να μάθει για το περιστατικό καθώς τα πράγματα έχουν πρόβλημα και εκεί στην περιοχή. Και εκεί η απάντηση είναι ότι η υπηρεσία προγραμματίζει έλεγχο των εγκαταστάσεων της εταιρείας μετά την επαναλειτουργία αυτής, της μονάδας δηλαδή που όπως είπα έκλεισε καθώς υπήρχε πρόβλημα. Και αναρωτιόμαστε γιατί ήδη από τις 24 Σεπτεμβρίου δεν διατάχθηκε άμεσα να γίνει, να πάει κλιμάκιο εκεί της περιφέρειας να κάνει έλεγχο στις εγκαταστάσεις εταιρείας και καθυστερήσαμε. Γιατί δεν γίνεται τώρα ο έλεγχος να δούμε ποια είναι η κατάσταση στην εταιρεία, να ελεγχθούν όλα αυτά τα βιβλία. Αν είναι ενημερωμένα τι μετρήσεις δείχνουν. Και παρεπιπτόδοσο να πούμε ότι πρόκειψε και ένα θέμα από το 2018. Υπήρχε σε μια δεξαμενή καυσίμων κάποια διαρροή τότε με τις πλημμύρες που είχαν γίνει στην περιοχή. Ένας ειδόγος ο κυρέας.οργ είχε κάνει έγγραφο στην περιφέρεια. Υπάρχει μια πληροφόρηση θολή ότι υπήρχε πρόστιμος σε βάρος εταιρεία. Θα θέλαμε και γι' αυτό παρεπιπτόδοσο μια και λέμε για τα προβλήματα στην περιοχή. Μιλάμε για έναν από τους καμένους, από τους δήμους με τα καμένα. Έχουν πάει εκεί διάφορες επιτροπές να τις σώσουν και για βιομηχανική περιοχή στο Μαντούδι. Λοιπόν, θα θέλαμε να απαντήσεις πάνω στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Γιατί δεν έγινε όταν έπρεπε η αυτοψία και ποια είναι η ψητάμενη κατάσταση στην περιοχή και για τις δεξαμενές. Θα παρακαλούσα τον Αρμόδη ότι Περιφερειάρχη Περιβάλλοντος τον Ιλια του Κερμανίδη να δώσει απάντηση. Ευχαριστώ, κ. Άδελφο, για την ερώτηση. Καταρχήν να διευκρινήσω ότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν σήμερα, είτε γιατί πρέπει να γίνει έλεγχος και μετά θα απαντηθούν. Είναι τεχνικής φύσιος ερωτήματα. Το περιστατικό που μνημονεύτηκε εδώ του 2018 δεν τον γνωρίζω. Αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να διερευνηθεί οπότε και αυτό θα απαντηθεί γραπτός. Στα υπόλοιπα θα είμαι σύντομος και θα διευκρινήσω τα εξής. Καταρχήν να ενημερώσω το σώμα ότι προτείνεται μια μονάδα παραγωγής καυστικής και δίπυρης μαγνησίας με βασικό συστατικό το οξύδιο του μαγνησίου. Ανοίγει στην τέρνα λευκόλυφη AMET-V και βρίσκεται σε γήπεδο 155 περίπου στρεμμάτων μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο του επιχειρηματικού πάρκου Μαντουδίου στη θέση κφούρνι. Και έχει αδειοδοτηθεί από τις 12 Μαρτίου του 2019. Εμείς είτε επίσημα όπως προκύπτει από τα έγγραφα στην 1 Οκτωβρίου του 2021 είτε ανεπίσημα, εγώ δεν έχω λόγο να αντιλέξω, αλλά είναι μια δήλωση του καλού συναδέλφου... Ο κύριος τελείως εδώ είναι να μας το επιβεβαιώσει. Είναι μέσα. Δεν είναι όσο σχεαστικό και θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί. Δηλαδή είτε στις 24 Σεπτεμβρίου η ημέρος υπηρεσία τηλεφωνικά ή τη 1 Οκτωβρίου μέσω του εγγράφου του Δήμου δεν μπορούσε να γίνει σε καμία περίπτωση έλεγχος. Το είναι το που πρέπει να πατηθεί σήμερα. Για τον πολύ απλό λόγο ότι η ίδια η εταιρεία, διαπιστώνοντας όπως η ίδια μας εξήγησε από το Φαροχείς Εξηγήσεων που τη ζητήσαμε να μας αποστείλει, διαπιστώνοντας ότι ένας φούρνος ο οποίος ήταν σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας αντιμετώπισε πρόβλημα στο σύστημα τροχοδοσίας καυσίμου, έθεσε αυτόν τον φούρνο εκτός λειτουργίας. Η πυρόκαυση, όπως και στην ερώτηση πολύ σωστά το λέτε, απαιτεί πέντε μέρες, δηλαδή από τις 18 ενάτου που ο φούρνος τέθηκε εκτός λειτουργίας, σταμάτησε οριστικά, αφού ολοκληρώθηκε δηλαδή η διαδικασία σβέυσης, στις 23 ενάτου. Τι σημαίνει αυτό, ότι είτε από τις 24 ενάτου που ενημερωθήκαμε προφορικά, είτε από μία Οκτωβρίου που άρχισε η σχετική αλληλογραφία, ο φούρνος είναι εκτός λειτουργίας. Με έγγραφο που μας απέστειλε η εταιρεία, διότι και η ίδια προσπαθεί να διερευνήσει για ποιο λόγο υπήρξε αυτό το πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμου και προβένει τις απαιτούμενες ενέργειες, θα επαναλειτουργήσει ο φούρνος στις 22 Νοεμβρίου. Τότε λοιπόν, σε λειτουργία του φούρνου, το αρμόδιο κλιμάκιο των υπαλλήνων της διεύθυνσης μας θα είναι εκεί, θα υφηθεί ενδεχόμενα και από τα τεχνικά υποερωτήματα που έχετε θέσει και αμέσως μετά από το πόρεσμα που θα βγει και από την έκθεση, θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε και εσάς προσωπικά και το σώμα τι έχει συμβεί. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτή τη στιγμή ακόμη και αν υπήρξε ρίπανση, γιατί ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε γι' αυτό σίγουρο, δεν υπάρχει καμία διακυνδύνευση για την τοπική κοινωνία και για το περιβάλλον, δοθέντως ότι ο φούρνος από 24 σε 1 του δεν λειτουργεί. Ευχαριστώ πολύ. Για να το κλείσουν, κάτι θα έγινε κύριε Κυρμανίδη, κάποιος κίνδυνος θα υπήρχε. Προφανώς και γι' αυτό έκλεισε. Θα ήθελα και απ' τον κύριο Τερζή, απάντηση για το άλλο ερώτημα, μια και είναι μες στη συνεδρία σου. Για ποιο άλλο ερώτημα? Μα τώρα όταν απαντάει ο αντιπεριφερειάρχης δεν έχει κανέναν νόημα, μπορείς να μιλήσεις κατιδύα. Συγγνώμη Ήλια μου, δεν απάντησε. Υπάρχει και το ερώτημα για τις δεξαμένες. Αφού ο κύριος Τερζής είναι εδώ... Πρόεδρε, μου επιτρέπεις να απαντήσω εγώ στον κύριο Βούλγαρη επ' αυτού. Όντως το 2018 με το Ζορμπά υπήρξε αυτή η ρίπανση από κάποιες δεξαμένες που είχαν μια ποσότητα καυσίμου, η οποία λόγω της πλημμύρας βγήκε στον παρακείμενο χώρο. Υπήρξε άμεσα αυτοψία, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο και έχει ακολουθήσει τη διαδικασία της πληρωμής. Το τελευταίο δεν το επιβεβαιώνω, αλλά υπάρχει επιβλημένο πρόστιμο 10.000 ευρώ. Άρα έχει ολοκληρωθεί από πλευράς περιφέρεις αυτή η διαδικασία. Και μάλιστα η εταιρεία τότε συμμορφώθηκε και έβαλε εξειδικευμένα συνεργεία προκειμένου να κάνει την απορρίπανση της συγκεκριμένης περιοχής. Ωραία, σας ευχαριστώ. Κλείνουμε τον κύκλο των επίκαιρων ερωτήσεων. Η άλλη θα απαντηθεί γραπτός, κύριε Βούλγαρ, είπαμε, η δική σας. Έχω μια ενημέρωση έτοιμα από την κυρία Καρίκα, η οποία έχει σταλίσει όλους σας. Άννα. Ναι, ναι. Συγγνώμη που καθυστέρησα, σήμερα το πρωί το έγραψα. Δεν θα πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπα στην επιστολή μου. Τα εισοδήματα που χάνονται από την αγορά είναι σημαντικά για το μέγεθος του δήμου και δεδομένων των συμφουκών. Θεωρώ ότι σαν περιφερειακό πρέπει να στηρίξουμε και έμπρεπε τη δοτική κοινωνία. Ευχαριστώ. Ωραία, σας ευχαριστώ. Προχωρώ στην ημερίς. Καλημέρα και χίλια. Συγγνώμη για δεύτερη φορά. Η ερώτησή μου, η ερώτησή μου είναι πως πρέπει να πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπα στην επιστολή μου. Δεν θα πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπα στην επιστολή μου. Δεν θα πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπα στην επιστολή μου. Δεν θα πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπα στην επιστολή μου. Δεν θα πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπα στην επιστολή μου. Η ερώτησή μου, η ερώτησή μου, νομίζω ότι εκτός από γραπτός πρέπει να απαντηθεί και εδώ να πούμε δύο λόγια. Γιατί σας είχα πει ότι θα το βρούμε μπροστά μας και δυστυχώς το βρήκαμε. Αναφέρομαι για το θέμα για τον Ταμηευτήρα στο Λιβάδη στην Αράχωβα. Που δυστυχώς όπως γνωρίζετε έκανε προσφυγή το ΤΟΕΒ και τώρα έχουμε μείνει ξεκρέμαστες. Θα ήθελα, ενώ υπάρχει λύση, υπάρχει λύση να μη φτάσουν τα θέματα εκεί και το έργο να προχωρήσει, να προχωρήσει με τις ευχές όλων. Και θα ήθελα, εκτός από γραπτός, αν μπορεί να πάρει μια θέση ο κύριος αντιπεριφεριάρχης Φωκίδας, έστω κάτι να ακουστεί. Γιατί υπάρχει κόσμος που περιμένει, γι' αυτό, όχι τίποτα άλλο. Φωκίδας γιατί? Κύριε Σανίδα, κύριε Σανίδα, πολύ ζωή νίκη είμαι. Καλημέρα. Και επί του σχετικού θέματος, επειδή πραγματικά υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά της Φωκίδας και συνενδρίασε και ο τοπικός ΤΟΕΕΒ για το θέμα, θεωρώ ότι θα πρέπει να επανέλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σαν θέμα, να συζητηθεί και να παρευρίσκεται και εκπρόσωπος του ΤΟΕΕΒ για να θέσει από την πλευρά τους τα ετοίματά τους. Γιατί καταρχάς δεν είχε ενημερωθεί, δεν είχε γνώση του θέματος. Θα απαντάω. Ναι, ο κ. Σπανός. Αυτό σαν το ζήτημα αφορά δύο περιφερειακές ενότητες και την ευρύτερη πολιτική διαχείριση του νερού στην περιφερειά μας. Θα ήθελα να απαντήσω προσωπικά αγαπητέ μας βραματέα. Και η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή και πολύ συγκεκριμένη. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα φράγματα καταρχήν προορίζονται στο να αυξήσουνε πάρα πολύ την ποσότητα του διαθέσιμου νερού. Προορίζονται στο να αυξήσουνε την περίοδο, τη χρονική, κατά τη διάρκεια του έτους, κατά την οποία υπάρχει διαθέσιμο νερό, αφού στην Ελλάδα, ως γνωστόν, υπάρχει και φαινόμενο, το λέω με λίγο περιβολική διατύπωση, αλλά για να γίνω κατανοητός, στην Ελλάδα πολλές φορές το μισό χρόνο πληγόμαστε και τον άλλο μισό έχουμε ξηρασία. Αυτό έρχεται να τακτοποιήσει ένα φράγμα. Από εκεί πέρα είναι απόλυτος και ξεκάθαρο ότι κατά τη μελέτη η οποία θα ξεκινήσει, συμπεριλαμβάντας ακόμα και τη χωροθέτηση και τα δικτύα και ο,τιδήποτε ήθελε να επιτηθεί πάνω στο σχεδιασμό ενός φράγματος, θα ληφθεί υπόψη, όχι επειδή κάνουμε καμιά χάρη, επειδή είναι αυτόν ονόητη η υποχρέωσή μας, θα ληφθεί υπόψη και η ανάγκη, όχι απλά διατήρησης, αλλά βελτίωσης της ποσότητας και της επάρκειας του διαθέσιμου νερού για το χρυσό. Λοιπόν, σε αυτή τη στιγμή είναι εντελώς πρόωρο να υπάρχει διαμαρτυρία. Εννοώ ότι πολύ καλά έκανε οι άνθρωποι και το επεσήμαναν. Μάλιστα και ο δήμαρχος Διστόμα Ράχοβας πήγε μαζί με τον δήμαρχο Δελφών στη συγκεντρωσία τους και... Ωραία, ήταν και ο γραμματέας μας εκεί και συνομίλησαν σχετικά. Είμαστε στη φάση να ξεκινήσουμε μια μελέτη, άρα λοιπόν ήταν η κατάλληλη στιγμή να επισημανθεί. Ωστόσο, ακριβώς επειδή είμαστε τόσο νωρίς, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Και βέβαια, να το πω πάλι απερίφραστα, είναι απόλυτη υποχρεωσή μας, κατά τη μελέτη, να λυφθεί η μέρημνα, όχι απλώς για διατήρηση, αλλά για βελτίωση της επάρκειας και διαθέσιμου νερού για το χρυσό. Σε ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο. Όχι, Κατερίνα μου, ζητώ συγνώμη. Όχι, όχι, όχι, το λόγο. Δεν είναι θέμα διαλόγου, θα ήθελα να βοηθήσω, θα ήθελα πραγματικά να ενημερώσω τους αγαπητούς συναδέλφους και να αντιολογήσω και όχι μόνο τη θέση μας και για το έργο, διότι υπάρχει μια πλήρη διαστρεύλωση του έργου, ένα, της διαδικασίας και της μη έτοιμης πρότασης από πλευράς περιφέρειας, δήμου και περιφέρειας, την οποία είχαμε καταγγείλει και κατά την ψήφιση ενώ το ψηφίσαμε το έργο. Θα σας παρακαλέσω πολύ, επειδή θα ήθελα να δώσω ορισμένες πληροφορίες τις οποίες και θα σας αποστήλω και είχα πει στον κύριο περιφερειάρχη ότι θα τον ενημερώσω επί αυτού του θέματος, θα ήθελα να έχω τον λόγο, παρακαλώ πάρα πολύ, διότι φανόμαστε στον κόσμο έξω ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, μπορείς ορισμένους να μην ξέρουν, αλλά σε άλλους ορισμένους ξέρουν. Ηλία, το λόγο κύριε Πρόεδρε, επί της ουσίας δεν θα σας απασχολήσω για πολύ. Ωραία, έχει το λόγο. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, με fast track διαδικασίες και χωρίς να είναι πλήρως αιτιολογημένη η απόφαση της εισήγησης περιφερειακής αρχής, στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, στο θέμα 28α και 28β, ψηφίσαμε τη μελέτη, το οποίο φέρει το τίτλο, ψηφίστηκε η μελέτη, ένταξε στο πουδουέ, της μελέτης παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την ορίμαση του έργου, δημιουργία στα μη ευτύρα στο λιβάδι καλλιβίων αράχωβας και συνοδών έργων αυτοίς, με τη μέθοδο τους δείτε. Τις επόμενες μέρες, ο κύριος Μητσοτάκης, στο πρόγραμμα ίδωρ 2.0, ανακοίνωσε τα 18 πρώτα μέτρας, δείτε, αρδευτικού τύπου. Όπου τα αρδευτικού περιλαμβανότανε και αυτό το έργο, το οποίο καμία σχέση δεν έχει, επί της ουσίας, με το τίτλο τον οποίο ψηφίσαμε στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Το έργο αυτό αφορά την κατασκευή για την αξιοποίηση των νερών, των πηγών, τριζυνικού και των χυμάρων απόρων, που κατακλείζουν την περιοχή Λιβάδη-Αράχωβα, με σκοπό την κάλυψη αρδευτικών αναγκών εκτάσεων του Δήμου Αραχώβης, διστό μου αντικείρων, και του ΤΟΕΒ Τριζυνίκου. Και την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της πόλης Αράχωβας με επιμέρους μέτρα και διαδικασίες. Δεύτερον, αυτό το έργο είναι ένα σύνθετο έργο. Το οποίο περιλαμβάνει από τη φύση του και τις δύο περιφερειακές ενότητες, και Φωκίδας και Βιωτίας. Όταν όμως τα έργα αυτά έρχονται με μία και μόνο επισήμαση από το Δήμο Αραχώβης, με επιτακτικό τρόπο να περάσει μία μελέτη ορήμασις, όπου η μελέτη αυτή ορήμασις, βάσει προϋπολογισμού του έργου, καλύπτεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν χρειαζόταν να ψηφίσουμε 389.000 να δώσουμε στο Δήμο αντικείρων, δημιουργείται μία σύγχυση του έργου του μεγάλου αρδευτικού, το οποίο από το 1964 και το 2019 υπάρχουν μελέτες προς διαβούλευση. Δημιουργείται λοιπόν ένας αναβρασμός στους δελφούς δικαίως από έλλειψη συντονισμού ενημέρωσης, γιατί η περιφερειακή αρχή, πελατιακά και ας μ' ακούει ο δήμαρχος ο κ. Σταθάς, πέρασε τη μελέτη προγραμματικής συμφωνίας με το Δήμο Αραχώβης, όπου δεν μία σχέση έχει με το έργο. Ο κ. Σαθάς και ο δήμος Αραχώβης έπρεπε να έχει παραδώσει το Σεπτέμβριο του 19, αυτού τώρα του 21, μία μελέτη. Και έρχεται εκ των υστέρων η περιφερειακή αρχή να δώσει 489 χιλιάρικα από ένα σε οπουδουέ, ενώ έπρεπε να το έχει χρηματοδοτήσει ο δήμος για να μπει στην πρώτη φάση ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης. Διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, οι διαδικασίες είναι οι εξής. Μελέτη σκοπιμότητος για να ενταχθεί ένα έργο. Για να μπει στο πουδουέ ή στο Ταμείο Ανάκαμψης ή στο ΠΑ. Δεύτερον διυπουργική και τρίτον ιωρήμαση για τη διαγωνιστική διαδικασία. Έτσι που έρχονται τα θέματα αποσπασματικά, αποστεωμένα από το ρόλο της στην ουσία της, δημιουργούνται συγκρούσεις στην τοπική κοινωνία. Θα στείλω ενημερωτικό σημείωμα. Είχα σκοπό, κύριε Περιφεριάρχα, είχαμε μιλήσει να το φέρω στην Οικονομική Επιτροπή. Διότι είναι κρίμα μεγάλα αρδευτικά έργα, τα οποία πιθανά σε συνεργασία με όλους τους δημιουργήσουν μια αγροτική ανάπτυξη και διασφάλιση του αρδευτικού ύδατος. Να συζητιούνται με επαλλατιακό τρόπο για ορισμένους εκ των δημοτικών συμβούλων. Και το τονίζω, γιατί πρέπει να σας πω ότι εδέχθη και επίθεση από τον κ. Σταφά, διότι εθεώρησε ότι το έργο αυτό είναι δικής του έμπνευσης, ενώ είναι ένα έργο, το οποίο ξεκινά, για να μη σας πω επί 64, με βάση όλη την επιστημονική ανάλυση την οποία έχω στα χέρια μου και ο συμπουργός Γεωργίας είχα εντάξει σε πρώτη φάση. Εντερίνα, να ολοκληρώσουμε, σας παρακαλώ. Κύριε Σαννίδα, κύριε Σαννίδα. Μισό, μισό. Το λόγο, κύριε Σαννίδα. Κυρία Πολυζόη, δεν θα δώσω κανέναν άλλο το λόγο, οι επίκαιρες πρέπει να πάρουν μια σειρά. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Όχι, όχι, όχι, οι επίκαιρες ερωτήσεις είναι ο ερωτών και ο απαντών. Κυρία Πολυζόη, σας έδωσα και πριν το λόγο. Μισό λεπτό ζητώ. Ωραία, πάρτε μισό λεπτό. Εγώ δεν θα σταθώ στη διαδικασία πώς έγινε και πώς δεν έγινε. Ήδη υπάρχει μελέτη, ήδη υπάρχει φράγμα εκεί. Εγώ θα σταθώ στο εξής, ότι αυτή τη στιγμή διαχειριστής των ιδάτων εκεί είναι ο τοπικός στο ΕΒ, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί, δεν ήξερε το θέμα και γι'αυτό σηκωνίζω ότι θα πρέπει να επαναλύθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα μέχρι και του τοπικού το ΕΒ να πούνε της θέσης τους και μετά στη συνέχεια να πάρθει απόφαση. Δεν μπορεί να καλούμε τώρα να παίρνουμε απόφαση για ένα θέμα όταν ο άμεσα ενδιαφερόμενος και ο διαχειριστής των ιδάτων στο Λιβάδι, που είναι ο τοπικός το ΕΒ της περιοχής, είναι απ' έξω και δεν ξέρει καν τι γίνεται. Παρακαλώ λοιπόν να μπει στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θέμα με παρουσία και της τοπικής διοίκησης και του το ΕΒ του τοπικού. Ευχαριστώ. Κύριε Υγεία, ο Περιφερειάρχης. Ωραία. Αντιπαρέρχομαι ως παραδρομές ανευκανενός περιεχομένου της αναφορές περί πελατιακών σχέσεων, καθένας νομίζω ξέρει πώς κινείται και πώς πράττει. Όμως αισθάνομαι με την ανάγκη να μεταφράσω τα ελληνικά μου σε ελληνικά και να ξαναπώ ότι είναι να ξεκινήσει μια μελέτη. Αυτό από μόνο του νομίζω είναι επαρκώς σαφές ώστε να μας απαντήσει στο ότι ολοκληρούμενη και κατά την εκπονισή της αυτή η μελέτη θα μας δώσει όλες τις δυνατότητες να σχεδιάσουμε το έργο ως πρέπει, ως οφείλουμε σε όλους τους ενδιαφερωμένους των δύο περιφερειακών ενωτήτων, των δύο περιοχών. Από εκεί πέρα νομίζω η βασικότερη ευθύνη μας είναι να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία γρήγορα, να γίνει αποτελεσματικά, να γίνει σωστά και να μας οδηγήσει σε ένα έργο το οποίο πραγματικά να μπορέσει να προσφέρει στον τόπο στην αγροτική μας περιφέρεια. Σας ευχαριστώ κύριε Περιφεράρχα. Περνώ συνημερί να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, να μην παίρνουμε υπόψη, όλο αυτό το μεγάλο στίχημα και της χώρας για την απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες έπρεπε να περπατήσει πάνω στη λογική, στο δίκαιο, το οποίο δυστυχώς σε επίπεδο χωραταξικού αποσίαζαν και αποσίαζουν ακόμα. Αυτό έχουμε να κάνουμε και σήμερα με την αρνητική γνωμοδότηση. Δεν έχουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε μια βολική, αυτοδικητική ομάδα που έρχεται και λέει ότι δεν θέλουμε τίποτα, μακριά από την αυλή μας. Ερχόμαστε και λέμε αυτό ακριβώς, βάλτε κανόνες, η ΕΒΙΑ είναι εδώ να το φωνάξει δυνατά μέσα από κάθε φορέα, είτε είναι οι πολίτες της είτε είναι τα όργανα εκπροσωπιστής της. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε και στη κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις ότι δεν είμαστε εναντίον τους, είμαστε εναντίον της έλλειψης πλαισίου. Αυτό λοιπόν ζητάμε και εφόσον αυτό οριστεί με μέτωχους βέβαια και τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση να έρθουμε να ξαναβάλουμε τη βάση πάνω στην οποία αυτή η ιστορία της επόμενης φάσης της ανάπτυξης των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα με δίκαιο τρόπο, πώς αυτή μπορεί να συνεχίσει. Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι ότι το δεύτερο μήνυμα της θητίας μας να έχει την ίδια αγωνιστικότητα από όλους μας, αλλά να είμαστε όλοι μαζί και να μην πετάμε πέτρες στη λάθος κατεύθυνση. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ και εγώ κύριε Κηλαϊντήτη. Το λόγο για ένα λεπτό ο κύριος Περιφερειάρχης. Αγγίξε τον μπροχό. Πέδρε, παρώτε της θέσης της. Περιμένεις πότε θα μιλήσω. Συγγνώμη. Το ότι πρόεδρε δεν σας ανέφερε τοποθετηθείτε συντόμως ένα λεπτό είναι πλειονέκτημα. Βελτιώνατε. Το εκτιμώ. Παίρνω τον λόγο, επειδή καλωσόρισα νωρίτερα τον βουλευτή, να ευχαριστήσω και τους συλλόγους για την παρουσία τους. Και βέβαια, παρότι τόσο ο Αντιπερφυράχης Περιβάλλοντος όσο και ο Αντιπερφυράχης Εύβοιας εξέθρασαν τις θέσεις της παραταξής μας πάνω στο συγκεκριμένο πολύ σημαντικό ζήτημα. Και παρότι συμφωνούμε ως ταυτυζόμαστε με την μεγάλη πλειοψηφία των ισχυρισμών, και ασυνδρομικών και επιχειρημάτων που τέθηκαν στη συζήτηση του θέματος. Παίρνω τον λόγο για να προσθέσω και με φυσικό τρόπο τη φωνή μου, ουσιαστικά και συμβολικά, υπόρε της εισήγησης του Αντιπερφυράχη για την αρνητική ουνομοδότηση, πάνω σε αυτό το τόσο σημαντικό ζητούμενο, στο πλαίσιο φυσικά μιας ευρύτερης πολιτικής αντίληψης, την οποία μοιραζόμαστε νομίζω το σύνολο του Περιφυριακού Συμβουλίου, πάνω στα τεκτενόμενα των ΑΠΕ και πάνω στα δέοντα των ΑΠΕ για τον τρόπο της αναπτυξής τους, που αν μη τι άλλο δεν είναι αυτός που θα έπρεπε. Άρα λοιπόν, χαίρομαι που μοιραζόμαστε στον Περιφυριακό Συμβούλιο, ενδεχομένως και ομόφωνα, αυτές τις θέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν και όπλο σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτή την προσπάθεια του σκοπούς της οποίας ξεπερνά το Περιφυριακό Συμβούλιο και φτάνει σε μια ολόκληρη κοινωνία. Σας ευχαριστώ. Με όλα αυτά θέτω σε ψηφοφορία το θέμα 5 και εδώ διευκρινίζω στο σώμα ότι ψηφίζουμε υπέρ της αρνητικής έκφρασης δνώμης, κατά του έργου, για να γίνεται διευκρίνηση. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού όσο προναφέρθηκε υπέρ, ο συνδυασμός του κυρίου Δούρου υπέρ της αρνητικής έκφρασης δνώμης. Εκφρασης δνώμης. Αυτό. Σωστό. Ο κύριος Αναγνωστάκης. Ναι, υπέρ της εισήγησης. Η κυρία Μπατζελή. Υπέρ της εισήγησης. Ο κύριος Μαζδέκης, δηλαδή η κυρία Καραβασίλη. Κατά του έργου. Υπέρ της εισήγησης. Λοιπόν, ο κύριος Βούλγαρης, ο κύριος Γιώτης δεν είναι μέσα, ο κύριος Βούλγαρης. Εγώ είπα ένα συγκεκριμένο πράγμα, κατάλαβα ότι ο κύριος Περιφεριάρχης δεν δέχεται, πρέπει να μπουν συγκεκριμένα πράγματα μέσα στην αρνητική γνωμοδότηση περιβαλλοντικά. Κατάλαβα ότι, έτσι, με την έκλυση να το ξαναδούμε, θα ψηφίσω προφανώς κατά του έργου. Υπέρ λοιπόν της αρνητικής γνωμοδότησης, να λαμβάνω εγώ για τα πρακτικά μας. Πάμε στην κυρία Πολυζόη. Κατά του έργου. Ωραία. Υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης. Πάμε στη κυρία Καρίκα. Υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης. Και πάμε στον κύριο Βελισσαρίου. Το ίδιο με την κυρία Καρίκα. Σας ευχαριστώ. Εγκρίνεται η αρνητική εισήγηση λοιπόν του θέματος 5. Θέμα 6. Έκριση 1 της Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Στεράας Ελλάδος. Εισηγητής επί του θέματος του Περιφεράδους Στεράας Ελλάδος ο κ. Σπανός. Σας ευχαριστώ. Στην εισήγηση, Πρόεδρε. Και βέβαια για τις ανάγκες τους κουβέντες αναπληρώνω και την κυρία Παπαθαμά. Ερωτήσεις. Εγώ θα κάνω αιτιολόγηση ψήφο, Πρόεδρε, για την παράταξη. Ωραία. Ας πάμε λοιπόν σε τοποθετής κατευθείαν. Κύριε Δούρο, έχει το λόγο. Δούρο, έχει το λόγο. Συγγνώμη, δεν το είχα ανοίξει. Βλέποντας την τροποποίηση φαίνονται ότι υπάρχουν και μικρά έργα τα οποία εξυπηρετούν κάποιες συγκεκριμένες σκοπιμότητες αλλά υπάρχουν και βέβαια και έργα τα οποία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαμε να πούμε όχι γιατί είναι έργα όπως είναι το έργο στην βιοτεία που μιλάμε για το δίκτυο και τα κατολιστικά φαινόμενα που υπάρχουν στο δίκτυο αράχωβας και στην οδική ασφάλεια γιατί το θεωρούμε ότι είναι σημαντικό έργο για το γυροκομί οργανουμένου όπως βέβαια και μερικά άλλα έργα που είναι σημαντικά και για μας και για την περιοχή της, για την ευρύτερη περιοχή της τελευταίας Ελλάδας. Ως εκ τότε και η τοποθετήσή μας θα είναι ναι. Συνοχωρώ στον κ. Αναγνωστάκη. Ευχαριστώ κ. Περβερέ. Είναι αλήθεια ότι θα ήθελε να προηγηθεί ο κ. Μεησάρης. Συγκεκριμένα είχε κάποια ζητήματα να θέσει για ένα έργο από αυτά της περιφερειακής ενότητας βιοτείας και συγκεκριμένα για το δεύτερο που προτείνεται για τη μετώπιση κατολιστικών φαινομένων στο δικό της περιοχής Αράχοβας για την βελτίωση οδικής ασφάλειας. Δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα. Νομίζω πως ναι. Αργότερα νοθεί ο λόγος και στον συνάδελφο έτσι ώστε ως βιωτός να έχει και αυτός την δυνατότητα της τοποθετής. Κοιτάξτε κ. Π. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Μίτρη δεν ακούγεσαι καλά. Κύριε Αναγνωστάκη δεν ακούγεσαι καλά. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Μίτρη δεν ακούγεσαι καλά. Κύριε Αναγνωστάκη δεν ακούγεσαι καλά. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Μίτρη δεν ακούγεσαι καλά. Κύριε Αναγνωστάκη δεν ακούγεσαι καλά. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Μίτρη δεν ακούγεσαι καλά. Κύριε Αναγνωστάκη δεν ακούγεσαι καλά. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Παρατηρήθητε αυτό που έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δύο χρόνια τώρα. Στην συγκεκριμένη τροποποίηση προστίθεται ορισμένα νεέργα που εμείς θεωρούμε χρήσιμα και φυσικά δεν έχουμε αντίρρηση στη συμπληρωσή τους στον τεχνικό πρόγραμμα. Δεν έχουμε αντίρρηση επίσης και στις δυο περιπτώσεις που τροποποιούνται οι τίτλοι και ο προϋπολογισμός στους δυο έργων ώστε να διευκολυθεί η υλοποίησή τους. Έχουμε όμως αντίρρηση στη μελέτη αναστήλωσης της συνδύρισης της Μονής Αγίων Τεξιαρχών Βιωτίας που είναι εκτός αρμοδιωτικών της περιφέρειας εφόσον είναι στην ευθύνη της εκκλησίας. Έχουμε αντίρρηση στην συνδιοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ Κρασίου που είναι εκβήλωση των εινοπαραγωγών μάλιστα με εισιτήριο για το κοινό, κοινός εμπορεματοποιημένη. Σε σχέση με τις συχνές τροποποιήσεις του τεχνικού προγράμματος θέλουμε να πούμε ότι αυτές καθίστονται επιβεβλημένες λόγω του ρυθμού χρηματοδότησης και της πολύδιάσπασης της χρηματοδότησης και έχει ιδιαίτερη αξία και πολιτική σημασία να αντιβράσουμε στην πολιτική χρηματοδότησης των ΟΤΑ και των περιφεριών που οδηγεί τα πράγματα σε μια τέτοια κατάσταση. Νομίζουμε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό, δεν διευκολύνει μεγάλα στοχευμένα έργα και παρεμβάσεις και διευκολύνει με έναν άλλο τρόπο ακόμα εξυπηρετήσεις, μικροζητήματα, κλπ. Όμως το θέμα ξεκινάει και το λέμε καθαρά από το ρυθμό χρηματοδότησης. Επί του συγκεκριμένου, ψηφίζουμε τα έργα που είναι χρήσιμα, λέμε όχι στην αναστήλωση της Μονής Αγίων Ταξιαρχών, όχι στη συνδιοργάνωση εκεί της εκβήλωσης για το κραζί. Ωραία. Μετά που σάς ο κ. Βούλγαρης, δεν είναι μέσα κ. Πολυζόη. Συγγνώμη κ. Πρόεδρε. Εδώ είμαι. Εγώ, έτσι κι αλλιώς, τα έχουμε πει για το τεχνικό πρόγραμμα, πώς πρωτοψηφίστηκε. Δείτε τώρα κάτι όμως. Βλέπουμε πάλι να συνεχίζονται διάφορα δωράκια. Αυτό με το όνειρο του κ. Κοτζιά που πρέπει να δώσουμε 80.000 για να κάνει όλο αυτό το ψηφιακό, ας το κάνει ο Δήμος. Ας το εγκρίνει ο Δήμος να το κάνει. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Από τα λίγα λεφτά που, όπως είπε, έχει περιφέρεια για έργα, θα πρέπει να δώσουμε 80.000 για το όνειρο του κ. Δημάρχου. Επίσης, έχει και ένας άλλος που έχει όνειρα πολλά, γιατί γενικά στην Εύβοια είμαστε όνειρο πόλη, είναι ο κ. Λιάσκος, ο οποίος αποφάσισε να κάνει δικό του μουσείο όπλων, πολεμικό μουσείο κλπ. Και τώρα πρέπει να του δώσουμε και λεφτά για τη διαμόρφωση του χώρου, που φαντάζομαι ότι αυτό είναι αρμοδιότητα είτε του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είτε του κάποιας διοίκησης του Μουσείου. Συν τα κρασιά που είπε, που είναι, νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε απόφαση, σαν περιφερειακό συμβούλιο, όπως τα αεροπλανάκια που έρχονται κάθε χρόνο και τα χρηματοδοτούμε και πηγαίνει μισήτηριο ο κόσμος, οι αγώνες επίδειξης ενώ των αεροπλάνων, έτσι και στο συγκεκριμένο, απ' τη στιγμή που έχει σητήριο για τον κόσμο, να μην το χρηματοδοτεί η περιφέρεια. Θα καταψηφίσουμε. Ευχαριστώ. Η κυρία Καρίκα. Η κυρία Πολυζόρι. Από θέση ερχείς, νομίζω το λέω κάθε φορά, θα καταψηφίσουμε. Η κυρία Καρίκα. Η Πέρη θα ψηφίσουμε. Και ο κ. Βελισαρίου. Από θέση ευθύνηση υπερψηφίζω. Πάω πάλι στην ψηφοφορία όμως, γιατί τώρα δεν το υποθετήσεις. Συνδυασμός του κ. Σπανού, ναι. Ο συνδυασμός του κ. Γκλέτσου, κ. Δούρο. Ναι, ναι. Ο συνδυασμός του κ. Αναγωνστάκη. Λευκό. Λευκό. Της κυρίας Μπατζελή. Λευκό. Σας ευχαριστώ του κ. Μπατζέκη. Τάσο άγγισε το μικρόφωνο, δεν ακούγεσαι. Άγγισε το μικρόφωνο. Κανονικά έπρεπε να ψηφίζουμε κατά έργο. Αλλά εν πάση περιπτώσει αν δεν ψηφίζουμε έτσι και δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τη χρηματοδότη, το έργο που είναι για τις κατολιστήσεις, εγώ θα αρνηθώ τον Άγιο Ταξιάρχη και το Ιστήριο στην εκδήλωση Κρασιού. Ωραία. Ο συνδυασμός του κ. Γιώτη. Δεν είναι. Ο κ. Βούλγαρης. Κατά, κατά. Κατά. Η κ. Πολυζόη για τα πρακτικά. Κατά. Κατά. Η κ. Καρίκα υπέρ είπε πριν και ο κ. Βελισαρίου υπέρ. Εγκρίνεται το θέμα 6, θέμα 7. Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρας Στεράς Ελλάδος το βήτα τρίμηνο του 21. Εισηγητής ο Περιφεριάρχης Στεράς Ελλάδος. Κύριε Περιφεριάρχα, έχετε το λόγο. Αναφέρομαι στην εισήγηση και ο αντιπεριφεριάρχης των οικονομικών εις διάθεσης του σώματος για ειδικότερες εξηγήσεις και διευκρινήσεις. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία. Θα τοποθετηθώ και να πω και την ψήφω. Ναι, ευχαριστώ, θα ξαναρωτήσω και την ψήφω, αλλά τοποθετηθείτε. Πάμε. Βλέποντας την έξεση των αποτελεσμάτων, εκείνο που κάνει ιδιαίτερη σημασία και δείχνει και το είπα και στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά δείχνει... Δεν ακούγεστε. Εκείνο που είπα και στην Οικονομική Επιτροπή που τοποθετήθηκα και βλέποντας και την έξεση των αποτελεσμάτων και μιλώντας πάντα για το όραμα πώς βλέπει η περιφερειακή αρχή την προηγούμενη και τη συνέχεια της λειτουργίας της, παρατηρούμε όπως και εδώ πέρα, δύο ποσά θα επισημάνω. Το 2000 που είναι 57.000 για τους νευροπαθείς, δηλαδή εδώ έπρεπε η περιφέρεια να έχει ένα κοινωνικό πρόσιμο και να δίνει χρήματα περισσότερα για να βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες πολύ περισσότερο την περίοδο αυτή. Και όσον αφορά τα έργα ενδεικτικό είναι ο κωδικός 7.000 που είναι οι απολυωτριώσεις που είναι μηδέν. Που σημαίνει ότι δεν δόθηκαν χρήματα, δεν έγιναν για να γίνουν έργα, δεν προχωράει κανένα όραμα που να έχει σαν στόχο την καλυτέρευση ή τη δημιουργία τουλάχιστον τη δημιουργία μιας οραματικής διάθεσης για έργα, για επενδύσεις και για συνεχίση έργων τουλάχιστον αυτών που υπήρχαν, τα οποία ουσιαστικά έχουν οριμάσει, τα οποία θα έπρεπε να μπουν σε λειτουργία. Κατόπιν τούτο η τοποθέτηση και η ψήφιση στο συγκεκριμένο θα είναι στο λεπκό. Θέλει κάποιος άλλος να τοποθετηθεί ή να μπω στη ψηφοφορία. Εγώ. Ναι κύριε Χρονά. Κύριε Πρόεδρε μετά κι εγώ. Α, ωραία, να πάω με τη σειρά, συγγνώμη. Όχι, όχι, δεν πειράζει, δεν πειράζει. Να πάω με τη σειρά, δεν είναι θέμα. Ο κύριος Αναγνωστάκη θέλει να τοποθετηθεί ή να... Φυσικά κύριε Πρόεδρε, φυσικά και θέλω. Ωραία, έχει το λόγο μου. Κοιτάξτε, όπως και στην Συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής έτσι και εδώ θα καταψεφίσουμε. Και θα τα καταψεφίσουμε με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με μια συγκεκριμένη λογική. Θεωρούμε ότι η έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν έχει να προδώσει τίποτα περισσότερο από όσα έχουν ακουστεί στη Συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου από την πλευρά της περιφερειακής αρκής. Όμως, ποτέ δεν έχει έρθει ένας απολογισμένος σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Έχουμε μόνο τις αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού, τις τροποποίηση του προϋπολογισμού, οι οποίες της περισσότερες φορές είναι διαχειριστικού χαρακτήρα, αν και αυτοί θα μπορούσαν βέβαια να είχαν προβληθεί, αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν θα νούμε σε αυτό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το περιφερειακό ταμείο είναι αυτό που στην ουσία εκτελεί περίπου το 50% του προϋπολογισμού της περιφέρειας και, βεβαίως, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμιά λογοδοσία. Έλεγχος από το περιφερειακό συμβούλιο και λογοδοσία του περιφερειακού ταμείου στο περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό το έχουμε επισημάνει και εμείς, το έχουμε επισημάνει και άλλες παρατάξεις. Δυστυχώς, και αυτό παραπέπεται στις καλέντες αποδεχόμενη, βέβαια, περιφερειακή αρχή, ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει σακολοδισμός. Το στρίτο που θέλω να πω είναι ότι σε καμία περίπτωση, ακόμα και σε αυτή την έκθεση του 2ου κρεμμύρου του 2021, δεν έχουμε συγκεκριμένη, επαναμπάνω, αναφορά στη δημιουργία των αναγκών της κοινωνίας της Φερειάς της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, και για τους λόγους που πω ανέφερα, αγαπείτε κύριε Πρόεδρε, και για να είμαι σύντομος, θα επαναλάβω ότι θα καταψηφίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Δημήτρη, τώρα στο τέλος δεν ακούγονταν. Κατά, ok. Κύριε Παζελή. Ναι, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, με βάση την εισήγηση, με βάση τον τίτλο της εισήγησης, βλέπουμε... Νομίζω ότι ο κύριος... Να μιλήσω? Ναι, ναι. Με βάση την εισήγηση και τον τίτλο της εισήγησης, περιμέναμε να δούμε μία όχι μόνο περιγραφή αξώνων αλλά και πολιτικών, οι οποίες έπρεπε να απορρέουν από έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, την ροή της χρηματοδότησης αυτών των έργων, πιθανές ελλείψεις ή καθυστερήσεις των τεχνικών υπηρεσιών ή των υπηρεσιών της περιφέρειας, έτσι ώστε, τόσο ως Οικονομική Επιτροπή, όσο και ως Περιφοριακό Συμβούλιο, να βελτιώσουμε κάθε έλλειψη για την επιτάχυση της απορώφησης των κοδηλίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, στο δεύτερο τρίμερο του 21 και εσείς συμπερένετε ότι η σημερινή απορροφητικότητα ή οι δημόσοι πόροι, οι πιστώσεις που μας έχουν δώσει από το κεντρικό κράτος είναι σταθερές και παρκείς. Εδώ δηλώνεται πολιτικά για μία ακόμη φορά ότι το κεντρικό κράτος καθυστερεί τις πληρωμές, καθυστερεί τις πιστώσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές καθυστερίσεις στην υλοποίηση των έργων, αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, όπου είναι το άλφα και το ομέγα στην περιφέρειά μας και σε κάθε περιφέρεια λόγω των κοινωνικών ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί, τόσο από την πανδημία όσο και από την καθυστέρηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας λόγω αυτής της πανδημίας. Το δεύτερο θέμα το οποίο θα ήθελα να τονίσω και θα είμαι λίγο τεχνικά και θα το προσδιορίσω και με τεχνικό τρόπο και το ανέφερα και στην οικονομική επιτροπή αφορά τον κωδικό 9.000 όπου είναι ένας κωδικός βάσει του οποίου δηλώνεται η απορόφηση των κονδυλίων και η επενδυτική δυνατότητα και η ικανότητα της περιφέρειας. Θα πρέπει λοιπόν να επισημάνουμε ότι τόσο στο Εξέλ, στο δεύτερο κείμενο όσο και στην κεντρική εισήγηση ότι εγγεγραμμένες πιστώσεις προκύπτουν μετά από πρόταση της διεύθυσης αναπτυξιακού προγραμματισμού κατά την κατάπτυση του προπολογισμού και απορρόφηση τους εξαρτάται από την υλοποίηση των σχετικών έργων του τεχνικού προγράμματος. Βλέπουμε στον πίνακα του Εξέλ, στον κωδικό 9000 ότι τα τιμολογηθέντα έργα και άρα η υλοποίηση των επενδύσεων είναι 4,5 εκατομμύρια ποσοστό 8,83% των προυπολογηθέντων επενδύσεων, αυτά που είχαμε πει στην αρχή προσέγγριση του προπολογισμού. Άρα έχουμε μια χαμηλή παραγωγικότητα των τεχνικών υπηρεσιών ή εκείνων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απορρώφηση των κοδηλίων και για την υλοποίηση των στόχων που θέσατε εσείς ως περιφερειακή αρχή στην ένραξη αυτής της δημοσιονομικής περιόδου. Το δεύτερο είναι ότι οι πληρωμές των επενδύσεων εφτάνουν σε ένα ποσό 3,3 εκατομμύρια ευρώ και σε ποσοστό 6,17 των προϋπολογηθέντων. Βλέπουμε δηλαδή τιμολογηθέντα έργα 4,5 περίπου εκατομμύρια με μεγάλη απόκληση από τα πληρωθέντα που φτάνουν 3,3. Δηλαδή έχουμε ένα υπόλοιπο περίπου 1,2 εκατομμύρια το οποίο δηλώνει ότι είναι χαμηλή απαροφητικότητα των οικονομικών υπηρεσιών. Βλέπουμε λοιπόν ότι με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένος ο οργανισμός της περιφέρειας Τεραίας Ελλάδος υπάρχουν εκαθυστερήσεις στις τεχνικές υπηρεσίες και στις οικονομικές με απόλυτη ευθύνη της περιφερειακής αρχής. Ή έλλειψης χρηματοδότησης πιστός αν από το κεντρικό κράτος το οποίο πρέπει να το ομολογήσετε ή αν δεν είναι αυτό θα πρέπει να το ομολογήσουμε για να διδικήσουμε επίσπεση των πόρων. Πρέπει να επισημάνω δε στο σώμα στους αγαπητούς συναδέλφους στο περιφερειακό συμβούλιο ότι στην οικονομική επιτροπή έρχονται πάρα πολλές φορές παρατάσεις έργων υποδομών τρεις, πέντε, οκτώ, εννέα μήνες όπου πέρα του σκεπτικού και της ιτιολόγησης της πανδημίας, των κυρικών συνθηκών, των φυσικών καταστροφών το βασικότερο επιχείρημα το οποίο υποκρύπτεται μέσος είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών των αναδόχων στην υλοποίηση έργων. Αυτά λοιπόν τα κενά δρομολογούν μια περιφερειακή αρχή η οποία δεν είναι εφαιρέγγια απέναντι στους πολίτες αλλά και απέναντι στους ίδιους τους αναδόχους που αναλαμβάνουν έργα προσιλοποιήσεις. Σας ευχαριστώ πολύ. Θα καταψηφίσουμε την εισήγηση. Τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεύτερο τρίμινο του 21 αντανακλούν τη συναινεσή σας στην κυβερνητική πολιτική που επιβάλλει περιορισμός στις κοινωνικές δαπάνες και φυσικά στη χρηματοδότηση δήμων και περιφεριών. Αντανακλούν την απουσία οποιασδήποτε διεκβήκησης από μέρους της περιφερειακής αρχής που περιορίζεται σε διαβουλεύσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δε λέτε κουβέντα για την ιστέρηση της χρηματοδότησης της περιφέρειας από το κεντρικό κράτος. Για τους ακαθόρους τους ρυθμούς χρηματοδότησης. Για τους λιγοστούς κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που καλύπτουν λειτουργικές κυρίως ανάγκες και πάγιες υποχρεώσεις. Δε γίνεται καμιά συγκεκριμένη αναφορά στην παραγωγικότητα της περιφέρειας αυτόν τον χρονικό διάστημα. Τι έργα ολοκλήρωσε και τι υπηρεσίες προσέφερε. Τι έργα ξεκίνησε, ποια χρηματοδοτικά εργαλεία αξιοποίησε και πόσο αποτελεσματικές ήταν οι παρεμβάσεις της. Δεν προσδιορίζεται το αν και πώς η χρηματοδότηση κατευθύνεται στην κάλυψη κοινωνικών ανάγκων και σε νέα έργα. Τι αναμένεται να διαδεθεί σε συνεχιζόμενα έργα και υπηρεσίες. Πώς θα γίνονταν δυνατόν να εναρμονιστούμε με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Θεωρείται επαρικές και μάλλον ικανοποιητικό το ότι ήρθε μέχρι και το δεύτερο τρίμινα του δύο χιάδες εικοσιένα. Μόνο το εικοσιένα τσε κατά τον προβλεπόμενον πιστόσιον από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων στην περιφέρεια και επικαλείστητη χρηματοδότηση του περιφερειακού ταμείου που λειτουργεί πέρα από τον οποιοδήποτε έλεγχο του περιφερειακού συμβουλίου για την κάλυψη των οποίων έργων κάνει η περιφέρεια. Δεν αναφέρεστε καθόλου στην υποχρέωση της περιφέρειας να βελτιώσει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητά της σε έργα και υπηρεσίες με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών ανεγών και που σημαίνει σαφώς μεγαλύτερη χρηματοδότηση και διαφορετικό προσανατολισμό δράσης που θα περιορίζει το μονοπολιακό, το εργολαδικό και ιδιωτικό κέρδο. Για αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσουμε την εισήγηση χωρίς να ζητούμε φυσικά τη λογιστική επικόνιση των στοιχείων που περιέχει. Ο κ. Βούλγαρες. Αντώνη. Αυτή η πίνακες είναι μια μνημονιακή υποχρέωση. Εμφανιστήκαν τότε με τα μνημόνια και με το σφιχτό έλεγχο πάνω στους δήμους. Οι παρατηρήσεις που έχουν κάνει οι συνάδελφοι είναι ενδιαφέροντες και σωστές και συμφωνώ σε πολλές από αυτές. Νομίζω όμως ότι αυτό έχει γίνει πια αυτή η έκθεση ένα ξερό κείμενο, μια υποχρέωση των υπηρεσιακών και του συμβουλίου και δεν αποικονίζει την πραγματική εικόνα που θέλει πολύ περισσότερα στοιχεία για να τη δούμε. Μια χονδρική εικόνα για το ύψος των εισπράξεων, για το πώς πηγαίνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, γιατί νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Εγώ θα ψηφίσω Λευκό. Ιραια Πολυζόη. Ναι. Εφόσον δεν ψηφίζουμε εξ αρχής τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, δεν θα μπορούσαμε βέβαια να ψηφίσουμε και υπέρ της έκθεσης και του απολογισμού. Γιατί αποτελεί μια καθαρή εικόνα της πολιτικής της οποίας εφαρμόζει η περιφερειακή αρχή. Τα έχουμε ξαναπεί, είναι η πολιτική ενταγμένη στη κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και όχι μόνο για τις Ευρωπαϊκές Ένωσες. Σε αυτήν απολογίστε ουσιαστικά τώρα. Και βέβαια είναι ένα σχεδιασμός μικρόπληκων για να εξυπηρετήσετε τη μικροπολιτική σας, αλλά και μεγάλο έργο για να εξυπηρετήσετε τους μεγάλους ιδιώτες, τους αναφέτες, τους εργολάβους κλπ. Δεν θα συνενέσουμε σε αυτό και θα καταψηφίσουμε. Σχεώς να κλείσεις. Κύριε Πρόεδαν και από ό,τι κατάλαβα έχουν όλοι το καταβάλλει και τη ζήφω τους. Δεν ξέρω αν εμπελπισθώ να πει στον κάποιον διαφορετικά, αλλά ήθελα για τα πρακτικά μια μικρή τοποθέτηση επί των θεμάτων που τέθηκαν για τις απαλλοτριώσεις που είπε ο κύριος Δούρος. Εδώ δεν εγγράφεται κάποια υποστόση επιρρομές, αυτό μας δεν πάνε να πει ότι οι απαλλοτριώσεις δεν γίνονται και δεν προφορούν. Στις πλήστες των περιπτώσεων στην λομπίωση των έργων υπάρχει κωδικός που αφορά σε απολωτήσεις του συγκεκριμένου έργου, οπότε προχωρούν κανονικά. Δεν συνδέεται εδώ δηλαδή το ποσό που αναφέρετε, ώστε ότι δεν προχωρίζονται προτριώσεις, δεν προχωρούν τα έργα. Για το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης, όπως πάρα πολλές φορές έχουμε πει, το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης αποτελεί υπόλογο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν ξάγει, λοιπόν, τις πληρωμές. Πληρωμές των έργων, τα οποία εμείς εγκρίνουμε σαν περιφερειακό συμβούλιο, οι τεχνικές μας υπηρεσίες υλοποιούν, η οικονομική μας επιτροπή παρακολουθεί. Είναι, λοιπόν, τα δικά μας έργα, δεν είναι κάτι το οποίο είναι έξω και ξέχωρα από εμάς, είναι το ταμείο που πληρώνει τα δικά μας τα έργα και έτσι παρακολουθείται και υλοποιήσει το όπως οποιοδήποτε άλλο έργο πληρώνει τις οικονομικές μας υπηρεσίες. Απορρώφηση αυτά που ανέφερε η κυρία Πατζελή σε σχέση με την εγγραφή στον προϋπολογισμό. Από όσοι είχαμε εξηγήσει και στον προϋπολογισμό, η εγγραφή που κάνουμε, ειδικά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είναι η εγγραφή που θεωρούμε εμείς ότι μπορούμε να απορροφήσουμε στα έργα μας. Δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην εκκύκλιο. Θα ήταν σωστή η τοποθέτησή σας αν θέλαμε να έχουμε κοντέψει το προϋπολογισμό μας. Εμείς λέμε το αντίθετο, εμείς θέλουμε να ψηλώνει το προϋπολογισμό της περιφέρειας σε λογικά πλαίσια. Έχοντας λοιπόν τη δυναμική των έργων, πάντα υπολογίζουμε και η δυναμικότητά μας είναι έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα στη χρονιά να έχουμε αυξήσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι φυσιολογικό τα δύο πρώτα εξάμενα, ειδικά το εξάμενο, ειδικά τα δύο πρώτα τρίμενα, ειδικά όταν το τρίμενο αναφοράς είναι και το χειμερινό, να μην υπάρχουν πολλές πληρωμένες τα έργα. Αυτό που έχει αξία να δούμε είναι προς το τέλος της χρονιάς να έχουμε ελοποιήσει πολύ κοντά στο στόχο μας, όπως λέω, όπως θέλω να επισημάνω, πολύ πιο πάνω από ό,τι αρχικώς θα μας είχε εγκύπνει ως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, διότι θέλουμε τα έργα μας να προχωράνε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Αφέτια. Καλησπέρα σε καλά, αδερμού, προχωρώ στη βιβλιοφορία του εν λόγου θέματος, ο συνδυασμός του κ. Σπανού, ναι, του λευκό κ. Δούρος, κ. Αναγνωστάκης, κατά, κ. Παντζελία, κατά, κ. Παντζελία, ο κ. Μπαζδέκης, κ. Χρουνά, κατά, ο κ. Βούλγαρης, κ. Λευκό, κ. Πολυζόη, κατά, κ. Καρίκα. Ήθελα να πω ότι ήταν πολύ διαφωτιστική για μένα η τοποθέτηση της κ. Μπαντζελή και θα ψηφίσω κατά. Κατά κ. Καρίκα και ο κ. Βελισσαρίου. Υπό την έρεση της αποτελεσματικότητας απορρόφησης των κονδυλίων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, είμαι υπέρ. Εγκρίνει το θέμα 7, θέμα 8, ένα τροπουπίστρο υπολογιμού. Κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να μετρηθούμε λίγο, γιατί εγώ δεν τα μετράω καλά, αν έχετε τη δικαιολογή μου. Μισό νόσο από τη Γραμματεία, Κατερίνα μου. Ναι, κ. Πρόεδρε. Δεκαπέντε κατά και εννιά λευκά και θα γίνει παλήθυψη με το σύστημα αύριο. Ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι δίπλα στην κ. Μπακάρα. Σας ευχαριστώ. Θέμα 8, ένα αντιτροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτος του 21 της Περιφέρας Τεράς Ελλάδος. Ξυγητής ο Περιφερειάρχης. Στην εισήγηση, πρόεδρε και στη διάθεση του σώματος αντιπεριφερειάριστης και εγώ για ερωτήσεις. Ερωτήσεις. Ερωτήσεις εγώ κ. Πρόεδρε, ο Σκούρας, ο Γιώμπης και εμένα. Ναι, κ. Γιώργο. Θέλω να πω ότι εδώ στην ένα αντιτροποποίηση του προϋπολογισμού, ναι, μένει γίνονται αξομοιώσεις των συγκεκριμένων κωδικών αριθμών, όμως αυτές οι αξομοιώσεις δεν τεκμηριώνονται. Δεν συνοδεύονται δηλαδή και συγκεκριμένες αξομοιώσεις ποσών, τίποτε άλλο. Δηλαδή δεν έχουμε τεκμηρίωση των τροποποίησεων, τώρα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Αυτό θέλω να ρωτήσω γιατί δεν υπάρχουν. Ευχαριστώ. Άλλη ερώτηση. Κυρία Μπατζελή. Ακούει κυρία Μπατζελή. Όχι, μισό μισό μισό. Κύριε Αντιπρόεδρε. Γραμματέας. Υπάρχει θέμα με τον κ. Σκούρα, έχουμε κενά. Δεν είχαμε καλή σύνδεση. Τον άκουσα τον Γιώργο. Απαντήσει ο κ. Στασιώς. Υπάρχει ελερώτηση. Όχι. Λοιπόν, ειδικά για τα τεχνικά προγράμματα, όπως έχουμε πει, εμείς ακολουθούμε το δημόσιο λογιστικό, το οποίο έχει κάποιους συγκεκριμένους κωδικούς που χρησιμοποιούμε. Είχα πει και άλλη φορά, δεν είναι ένα προς ένα. Δεν έχει κάθε έργο το κωδικό του στο δημόσιο λογιστικό, που σημαίνει ότι κάποιο έργο μπορεί να γραφτεί σε περισσότερο από ένα καλό εξόδο. Στο 98-99 είναι περισσότερο από ένα έργο. Συνεπώς, η υπηρεσία έχει εισηγηθεί ότι θα πρέπει να γίνει μια άξηση του κωδικού για να καλύψει πληρωμές σε κάποιον αριθμό έργου. Βλέπετε ποια έργα είναι στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιβερικής Συνότητας Έβειας, που αντιστοιχεί το 98-99 και τι ακριβώς πληρώνει. Κύριε Δ. Περιφερειαρχή, ναι με ακούτε? Ακούω, ναι. Λοιπόν, ο νόμος λέει ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις των υπηρεσιών. Γιατί ζητάμε αυξομοιώσεις. Αυτά εδώ συνοδευτικά δεν υπάρχουν. Υπάρχει ένα γενικό σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά μόρμος του προϋπολογισμού. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει. Νομίζω μόνο συγκεκριμένως ότι στους κωδικούς των έργων στο τεχνικό πρόγραμμα ένας κωδικός ΚΕ αντιστοιχεί σε περισσότερο του ενός έργου. Οπότε καλύπτεται η απέτηση αυτή με την αναφορά του κωδικού στο τεχνικό πρόγραμμα. Κυρία Πατζελή. Κύριε Πατζελή, μου δίνετε λίγο το λόγο. Να ξεκινήσω από την αρχή. Από την αρχή, από την αρχή. Κύριος Δούρος. Κύριος Δούρος. Λοιπόν, όσον αφορά την τροποποίηση. Το είπαμε και στην Οικονομική Επιτροπή. Αποτελεί μία διαχειριστική ουσιαστικά τροποποίηση. Ενδεικτικό είναι ένα ποσό που ουσιαστικά μιλάμε για υλοποίηση του τεχνικού πρόγραμματος της Εύβοιας μόνο 38.000-39.000. Υπάρχουν κάποια μικρά ποσά και απλώς υπάρχει μία τροποποίηση η οποία δεν δείχνει την αναπτυξιακή πορεία και αυτό που θα ουσιαστικά θα προσδοκούσουμε, το είπα και στη προηγούμενη τοποθετησία μου. Ως εκ τούτου και να μην τρώω και τον χρόνο σαν να παίρνω το λόγο, η τοποθετησία είναι στο λευκό, η ψήφιση είναι στο λευκό. Κύριος Αναγωστάκης. Κύριος Αναγωστάκης. Ακούει κύριος Αναγωστάκης. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πάρω λίγο το λόγο. Ακούει κύριος Αναγωστάκης. Υπάρχει πρόβλημα κύριε Αγνωστάκη, υπάρχει πρόβλημα. Ωραία, υπάρχει πρόβλημα, δεν μ' ακούτε. Όχι, εντάξει τώρα, εντάξει όπως είστε. Ωραία, έλεγα λοιπόν ότι έχουμε καταξηφίσει το προϋπολογισμό και με βάση αυτή τη βασική μας θέση, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και μια τραποποίηση, την ένατη τραποποίηση του προϋπολογισμού, η οποία είναι και αυτή τη διαχειριστικό καρακτήρα. Έχουμε πει ότι ένας προϋπολογισμός ο οποίος δεν είχε τα στοιχεία που εμείς θα θέλαμε να έχει για την πορεία του περιφερειακού συμβουλίου και της περιφερειακής αρχής, είναι γεγονός αναμφισβήτητο και το έχουμε πει ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί η ανέβληση της περιφέρειας της κοινωνίας της περιφέρειας της Ελλάδας, τοποθέτηση του ΚΑΤΑ όπως και στην Οικονομική Επιτροπή. Καταψηφίζουμε, κύριε Παρασκευά. Ευχαριστούμε. Μια διευκρινήση, μόλις τελειώσουν οι επικεφαλείς θα μιλήσει η κυρία Κοροπούλια, αν μ' ακούει γιατί έχει ζητήσει το λόγο. Η παράταξη του κυρίου Μπασδέκη. Εγώ δεν θα τοποθετήσω. Συγγνώμη, εγώ φταίω. Έχουμε πρόβλημα τις σύνδεσσες, τώρα μπήκαμε σε σειρά. Δεν είναι θέμα, θα είμαι πάρα πολύ σύντομη, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Γραμματέα, θα ήθελα να δηλώσω ότι θα ψηφίσουμε λευκό στην εισήγηση αυτή, με το σκεπτικό ότι πρόκειται περί μικρών τροποποιήσου λειτουργικού και διαχειριστικού χαρακτήρα. Προφανώς μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν μικρά κονδύλια, τα οποία εξοικονομούνται από άλλες δράσεις που πηγαίνουν σε χρηματοδότηση ειδικών συμβούλων ή μικρών έργων τα οποία δεν έχουν περάσει ούτε από την Οικονομική Επιτροπή ούτε και από το Περιφοριακό Συμβούλιο, αλλά είναι κονδύλια εσωτερικής ανακύκλωσης και μόκλευσης για την κάλυψη ορισμένων σε εισαγωγικά αναγκών της περιφερειακής αρχής όπου δεν έχει καμία εξειδίκευση και καμία ανάλυση ανακοδικό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριος Μπαρθέκης. Εγώ κύριε Γραμματέα. Κύριε Καραμπασίνου. Οι τροποποιήσεις που εμφανίζονται στην εισήγηση αφορούν όλες τις περιφερειακές ενότητες και έχουν κυρίως χειριστικό χαρακτήρα. Σχετίζονται με τα ίδια έσοδα ή αποτελούν σταθερά επαναλαμβανόμενες, αντικριζόμενες κρατικές υποχρεώσεις που ταυτόχρονα φαίνονται σαν συγκεκριμένες δαπάνεις στα έξοδε. Πρόκειται για τυπική διαχείριση ενός ανεπαρκέαστα του προϋπολογισμού που αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμα και πολύ μικρές ανάγκες. Είναι αξιοσημείωτο πως καμία από τις προτεινόμενες αλλαγές δεν ήταν ξαφνική ή επίγουσα. Όλες ήταν προβλέψημες και μπορούσαν να καλυφθούν τον αρχικό ενέο προϋπολογισμό. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα αποδοχής μεν περιοριστικών πολιτικών της κυβέρνησης σε βάρος των κοινωνικών αναγκών που καλούνται να καλύψουν οι περιφέρειες. Σε αυτή τη βάση εμείς θα καταψηφίσουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ο κύριος Γιώτης, κύριος Βούλγαρης. Αν με ακούει ο κύριος Βούλγαρης, ακούει ο κύριος Βούλγαρης. Να πάμε στην Πολυσσόκη να γυρίσω πίσω, να μην χάνουμε χρόνο. Κυρία Πολυθόη. Όχι, ευχαριστώ, δεν θα το αποθετηθώ. Ευχαριστώ. Κυρία Καρίκα. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βελισσαρίου. Υπέρ. Τι είπε τώρα. Υπέρ, υπέρ. Η κυρία Κουροπούλη θέλει το λόγο. Μ' ακούει η κυρία Κουροπούλη. Σας ακούω. Έχετε το λόγο. Βλέπετε, στη σημερινή συνεδρίαση, από το πρωί κάθομαι, ακούω και είμαι τόσο σκεφτική όσο σε κανένα άλλο περιφερειακό συμβούλιο. Το είπαν και οι προλαλήσαντες από μένα ότι όλα τα έργα είναι αναθεωρήσεις, τροποποιήσεις, οικονομικές τροποποιήσεις. Για ποιους λόγους δεν ξέρουμε, δεν καταλαβαίνουμε για ποιους λόγους είναι. Δεν γράφει πουθενά. Είναι 478 κάθε το 2016 και βαρτά να ταρμπέξουμε. Δεν έχει επίπεδο και σειρά ότι φτιάχνουμε έργα πληρμηρικά γιατί από τις φωτιές και τα λοιπά. Δεν υπάρχει συνοχή των έργων με τα προβλήματα που ζούμε και με τα προβλήματα που ζει ο λαός. Το καλοκαίρι καίγόμαστε, το χειμώνα πνιγόμαστε. Δεν έχουμε συνοχή καμιά. Συνοχία έχει τροποποίηση, αύξηση και τίποτα παραπάνω. Δηλαδή εγώ θα μιλήσω όχι σαν περιφερειακή σύμβουλος ούτε στον κύριο Σπανώ θα μιλήσω σαν περιφεριαρχή, σαν άνθρωπο. Σε όλους σας. Σαν άνθρωπος θα μιλήσω. Αυτοί οι άνθρωποι που θα κάτσουν στο κρύο από αύριο, ό,τι παλιό έχει ο καθένας το πάει στα μοναστήρια και κουκουλώνεται. Τους έχετε σκεφτεί, τους έχετε αναλογιστεί. Κύριε Σπανέ, Φάνη, μη θυλιακά είσαι παιδί μου. Ολόκληρη έβοια κατεστράφηκε. Εσύ θα ήσουν ο πρώτος που θα έπρεπε να βάλεις τα νύχια στο λαιμό και να μην δεχτείς αυτές τις αηδίες. Για μένα είναι αηδίες προσωπικά, δεν είναι έργα. Δεν είναι αντιπλημμυρικά. Δεν είναι για τις φωτιές. Ένα νησί ολόκληρο, το δεύτερο νησί σε μέγεθος φάνη. Πώς το αφήνεις και γίνεται έτσι. Το μισό βγάζει κάπνα και το άλλο μισό σε παίρνουν οι ανεμογενήτριες. Εκεί στον Ευαγγελισμό κοντά έχουν στείλει χάρτες και χάρτες. Σηκώνε τη τρίχα. Στον Ευαγγελισμό που είναι η αρχιά πόλη. Θα πρέπει να τα ξέρεις εσύ αυτά. Εγώ είμαι πολύ μακριά από εκεί. Αυτό είναι ένα μέρος ιστορικό, αρχαιολογικό. Βάζουν τώρα, χτίζουν δίθεν κτίριο, νο δεν είναι κτίριο, δεν είναι καθόλου κτίριο. Για να βάλουν μέσα γεννήτριες και ρεύμα. Να δώσουν στις επόμενες που βάζουν άλλες δεκαπέντε. Κάποιος νομίζω έκοψε τις πέντε. Είναι μέσα στο δρόμο. Πού να τις μετακινήσουν. Να τηρούνται οι όροι των πεντακοσίων μέτρων. Πρέπει να την βάλουν στη θάλασσα. Τι πράγματα είναι όλα αυτά. Έχω ιδιάσει ποιο να πω. Για ποιο να μιλήσω. Όλοι οι άνθρωποι μια χαρά λένε, αλλά αυτό εδώ είναι σαν... Πειραματώζω την έβοια σε κάποια πράγματα. Πειραματώζω την ιδιωτία στα hotspot. Να το πω και αυτό, γιατί προχθές το βράδυ όλη η αστυνομία... Ήταν στο ύψος του στρατοπέδου που είναι το hotspot. Είχαν εκλείσει το δρόμο. Και αν έχω φωτογραφία, έχω φωτογραφία. Να σας δείξω τι γινόταν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Και από πού τα έστελνα. Και ο κύριος Τρικαλίτης ήταν εκεί. Ο δικητής της αστυνομίας, της ασφάλειας. Και από πού τα βιώχναν τα αυτοκίνητα. Τα ιδιωταχή πρέπει... Η σπάγανη κολλάγαν μέσα από τον χωματόδρομο. Που έχουν ποτίσει και έχουν κάνει διαγρότσες. Δεν ξέρω ακριβώς. Τα στέλναν από εκεί για να πάνε... Να έρθουν στη θύμα. Αυτό το πράγμα δεν είναι... Πειραματώζω. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους ξένους ανθρώπους... Απ' την Άγιη Ρωμά. Δεν μπορείτε να φύγετε από τη θύμα. Αμα έρθείτε, θα κλειστείτε. Μία είσοδος υπάρχει. Και αυτή θα κλείσει σε λίγο. Αυτή που ερχόμαστε από Αθήνα. Από τον καινούργιο δρόμο. Όσο αναφορά τις τροποποιήσεις και τις αυξήσεις και τα λοιπά... Δεν υπάρχει έργο. Δεν συνάδει κανένα. Κανένα δεν συνάδει με τα προβλήματα. Είναι, όπως λέει και η κυρία που πιο ζωή... Να σε κάψω γυάνι, να σε αλυψωλάδι. Και το λέει με μέλι εκεί. Αυτά ήθελα να σας πω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και περαστικά στην κυρία Παπαθωμά. Σας ευχαριστώ πολύ. Και καταψηφίζω. Από ό,τι κατάλαβα... Περαστικά ευχηθήκαμε στην κυρία Παπαθωμά... ιδιαιτέρως προσωπικά εγώ και η κυρία Κατσιμίχα. Φόμαστε, Κατερίνα, περαστικά στην κυρία Παπαθωμά. Τι τρολάρισμα είναι αυτό. Πάμε λοιπόν τώρα να κλείσουμε την πληφοφορία του όγδου θέματος. Ο συνδυασμός του Περιφερειάρχης Στερεάς υπέρ... του κ. Γκλέτσου. Λευκό. Λευκό, ok. Ο κ. Αναγνωστάκες. Κατά. Κατά. Κυρία Παντζελή. Κατά. Όχι. Κατά. Τα ακούσαμε, Δημήτρη. Κυρία Παντζελή, εσείς. Λευκό είναι. Λευκό. Λευκό. Ναι, ναι. Ωραία, ωραία. Ο κ. Μπαζδέκης. Το κάνω για τα πρακτικά, Κατερίνα. Ο κ. Μπαζδέκης. Κατά. Κατά. Ο κ. Διώτης δεν είναι. Ο κ. Βούλγαρης, Αντώνη. Κατά. Κυρία Πολυζόη. Κατά. Κυρία Καρίκα. Κατά. Κυρία Βελισαρίου. Ναι. Ναι. Εκρίνεται το θέμα οχτώ. Θέμα εννιά. Ορισμός της αναπτυξιακής έβειας α, ε, φ, συλλοποίησης και λειτουργίας σε δράσεις, όχι, πολιτιστική, περιβαλλοντική, διαδρομή της Περιφέρας Στερεάς Ελλάδος, Ιδίπους. Ισθηγητής ο Περιφέρας Στερεάς Ελλάδος ο κ. Σπανός. Κύριε Πρόεδρε, η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση Ιδίπους, πολιτιστική και διαδρομή είναι μια γνωστή δράση της περιφερειάς μας. Συγγνώμη. Λοιπόν, η Ιδίπους πολιτιστική διαδρομή είναι μια γνωστή δράση της Περιφέρας Στερεάς Ελλάδας. Έχει ενταχθεί στο ΠΕΠΕ 1420, στο ΕΣΠΑ μας, δηλαδή με προπολεισμό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά, όπως γνωρίζουμε, στην δημιουργία των πολιτιστικών κόβων και τη μεταξύ τους διασύνδεση. Άνα της Στερεά, ξεκινώντας από τους Δελφούς και φτάνοντας μέχρι Σκύρο και διατρέχοντας ολόκληρη την περιφερειά μας. Είναι μια δράση που γίνεται σε συνεργασία και με το διάζωμα, όπου συνδιαμορφώνεται ένα πλαίσιο μελετών και ακολούθως χρηματοδοτούνται οι μέρους δράσης που αυτή η συνέργεια προκαλεί. Δεν χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από αυτό το ποσόν, έχουμε και δράσεις όπως το Αρχείο Θεέτρο, Εραιτρίας, Ιστορχομενού και όχι μόνο, που έχουν προέλθει από αντίστοιχες μελέτες, όμως και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ του ΠΕΠΙ για την πολιτιστική διαδρομή αναπτύσσουν ένα πολύ ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο. Σε κάποιες από αυτές τις δράσεις συνέβαινε και από την αρχή, το έχουμε ξαναβάλει πολλές φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ορίζεται να οριστεί υπεύθυνος φορέας. Εξ αρχής αυτό το ρόλο από την προηγούμενη θετία μας είχε αναλάβει η αναπτυξιακή της έβοιας και σήμερα λοιπόν έχουμε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, η οποία μέχρι σημείς έχει αποδειχτεί και αποτελεσματική και καρποφόρα. Αυτά από μένα επί της αρχής, τόσο ο κύριος Κούκουζας ως πρόεδρος της αναπτυξιακής με αυτήν την ιδιότητα, όσο και η κυρία Αναγνώστου που ως έγωσα το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού παρακολουθεί την όχε, είναι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε ήθελα να πετυθεί σε επίπεδο διευκρινήσεων ή απαντήσεων. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Κύριε Πρόεδρε, ερώτηση παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Κούκουζα, θα ήθελα μια ερώτηση. Εδώ αναφέρεται στην εισήγηση ότι πρόκειται να γίνουν δύο προσκλήσεις. Η μία πρόσκληση για την υλοποίηση δράσεων συμφώνου ποιότητας και δράσης δημοσιότητας και η δεύτερη για το marketing της πολιτιστικής περιβαλλοντολογικής διαδρομής. Πρώτη ερώτηση. Θα ήθελα να μου πείτε ποια ήταν η πορεία υλοποίηση τα αποτελέσματα των αντίστοιχων εργασιών και δράσεων που είχατε αναλάβει στην προηγούμενη πρόσκληση και πώς είναι η υλοποίηση και δεύτερον ζήτησα και γράφωσα από τη Γραμματεία ποιες είναι οι υπόλοιπες προσκλήσεις οι οποίες θα προκηρυχθούν από τη διαχειριστική αρχή για τον λόγο πρόγραμμα της όχι πολιτιστικής δράσης. Αν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε Κούκου, να απαντήσετε. Δεν βλέπω. Δεν βλέπω για άλλη ερώτηση. Απαντήστε. Καταρχήν δεν έχει βγει άλλη πρόσκληση. Τώρα πάμε για τις προσκλήσεις της πολιτιστικής διαδρομής. Εμείς απλώς σαν αντιξιακή συμμετείχαμε σε όλες τις ημερίδες στα φόρουμ που έκανα το διάζομα για να αρχίσουμε να μπουμε στο πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής. Να εκπαιδεύσουμε κάποιους ανθρώπους που μελλοντικά θα είναι οι σποδηλωδέτες του διάζοματος, του ιδίποδα, για να πάρουν τεχνονοσία και να είμαστε έτοιμοι όταν θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό να λεωποιείται και βγουν προσφύγεις στον αέρα. Έχουμε κάνει δουλειά σαν αντιξιακή. Ήδη έχουμε ένα κατάλογο με 160 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις με το σύμφωνο ποιότητας το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ της Όχε και των επιχειρηματιών και οι οποίες επιχειρήσεις αυτές θα στελεχώσουν τις 7 πολιτιστικές διαδρομές, είτε είναι ξαναδοχεία, είτε είναι επισκέψιμα θύματα, είτε είναι εστίαση, ό,τι δηλαδή άπτεται ενός απόλυτου τουριστικού προϊόντος το οποίο θα γίνει ένα παγκόσμιο app και θα τα εξέψει σε όλο τον κόσμο, ούτως όσως όποιος έρχεται στη Στερεά Ελλάδα ξέρει τι θα δει από πολιτισμό, πού θα φάει, πού θα κοιμηθεί, τι εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν κλπ. Αυτό λοιπόν το εργαλείο η Αναπτυξιακή το έχει δουλέψει, έχει αποκτήσει τεχνογραφία και είναι έτοιμη με το άγγιμα του προσκύσεων να γίνει και επίσημα πλέον ο φοράς λειτουργίας του ειδίποτα. Μπορώ να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση με βάση στην τοποθέτηση του κύριου Κούκουζα. Τα πλαίσια των 90 δευτερολέπτων δικαιούστε ναι. Του χρόνου του Προέδρου, του Περιφερειάρχη θέλω, δεν θέλω παραπάνω. Κύριε Κούκουζα θέλετε δηλαδή να μας πείτε ότι μέχρι τώρα η Αναπτυξιακή Εβίας δεν συμμετείχε ενεργά από μόνη της σε προσκλήσεις αντίστοιχων προγραμμάτων που αναφέρετε για Μάρκετιν είναι η πρώτη φορά που θα ενταχθείτε. Η πρώτη φορά που θα βγουν προσκλήσεις για το Ειδίποδα είναι τώρα. Τώρα είναι έτοιμη διαχειριστική για να εκδούσεις το σκλήσι. Αυτό σημαίνει ότι τα δυόμιση εκατομμύρια χρηματοδότηση του Ειδίποδα αρχίζει από τώρα. Εμείς θα πάρουμε ένα ποσό για το Μάρκετιν του προγράμματος, ένα ποσό για να τρέξουμε το σύμφωνο ποιότητος από άκρη σε άκρη σε όλη τη στερά, αλλά από το Καρπανίσι μέχρι το Σκύρο. Τώρα αν έχει βγει άλλη πρόσκληση, εγώ δεν το γνωρίζω από την εχειριστική. Αυτό ρώτησα νωρίτερα. Δηλαδή ο Ειδίπος έχει χρηματοδοτηθεί με δυόμιση εκατομμύρια στο συνολό του. Εσείς με βάση την πρόσκληση θα πάρετε 2, θα πάρετε 6. Ναι. Ναι, ναι, ναι. Τα υπόλοιπα έχουν ενεργοποιηθεί ή τώρα ενεργοποιείται η χρηματοδότηση του Ειδίποδα διάζομα. Αυτή ήταν η ερώτηση την οποία θα ήθελα και την έχω στείλει και γράφω για να πάρω και απάντηση. Ορίστε. Ναι. Κύριε Κούκου Ζαπού μιλάτε τώρα. Μπορώ να απαντήσω εγώ. Αν θες πάνε να απαντήσεις εσύ. Απλώς είπα ότι τώρα για μας εκπονούνται οι δύο προσκλησίες. Τώρα αν έχει πολλή διάρκεια η πρόσκληση από το Διαγραφείο δεν το γνωρίζω. Κυρία Ναγνώστου. Ναι Κατερινά. Όσον αφορά τις μελέτες είναι όλες ώριμες αλλά στο να τρέξει κάποια να αρχίσει να υλοποιείται. Όχι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια πρόσκληση εγώ μη. Είναι η πρώτη αυτή για το Μάρι και για τα κλάστερς. Ωραία. Ευχαριστώ για τη διευκρινή κυρία Ναγνώστου. Προχωρούμε στις τοποθετήσεις. Έχει κάποιος να τοποθετηθεί. Όχι. Ναι κύριε. Όταν έρθει η σειρά μου. Φυσικά και υπάρχει. Έλα Κατερινά Προϊού. Έλα Κατερινά σε ακούμε. Εγώ θα κάνω στην αιτιολόγηση ψήφου. Δεν θα κάνω το πορέ. Οκ. Κύριε Ναγνωστάκη. Θα κάνω αιτιολόγηση ψήφου. Ωραία. Κύριε Πατηλί. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θέλω να καλωσορίσω και επισήμως και τον κύριο Κούπουζα και τη Μαρία την αναγνώστου. Στα ανέα τους καθέκονται τα οποία ανέλαβαν. Και να τους ευχηθούμε και ως παράταξε και ως μέλη περιφερειακού συμβούλου. Εσείς ο καθένας με το διοικιώμα. Καλή δύναμη. Θεωρώ ότι είναι δύο άνθρωποι, ο οποίοι έχουν και ο κύριος Καραγιάννης. Είχε μια πολύ σημαντική εμπειρία. Και νομίζω ότι θα συνεχίσει αυτή η εμπειρία και στους επόμενους δύο αγαπητούς συναδέλφους. Θέλω όμως να διευκρινίσω στο συγκεκριμένο θέμα ορισμένα ζητήματα, τα οποία πρέπει με προβλημάτηση. Αν και έχω μιλήσει και με τον κύριο Κούπουζα για το θέμα αυτό. Έχουμε την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ευβίας, η οποία εμβόλυμα μπαίνει σε ένα πρόγραμμα τοειδίπους πολιτιστικές διαδρομές, χωρίς να υπάρχει μια πλήρη συσήγηση του ρόλου, των τοποθετήσων, του έργου το οποίο θα αναλάβει, αλλά και του επιχειρησιακού σχεδιασμού, τον οποίο θα κάνει. Δεύτερον, έχουμε λάβει κατόπιν ετοίματος μας έναν σύντομο απολογισμό του έργου της Αναπτυξιακής Ευβίας, η οποία έχει να κάνει με άλλα προγράμματα πέρα αυτών των ειδικών προγραμμάτων τα οποία αναπτύσσονται, δηλαδή είναι διευρωπαϊκά, είναι ευρωπαϊκά, είναι διαπεριφερειακά προγράμματα. Τρίτον, ο κύριος Κούπουζας είπε ότι στο μεσοδιάστημα αυτό έχει εκπαιδεύσει ή θα εκπαιδεύσει στελεχιακό δυναμικό για να παρακολουθήσει αυτά τα προγράμματα του ΕΙΔΥΠΟΣ, δηλαδή η Αναπτυξιακή Ευβίας δεν είναι καθ' ολοκληρία έτοιμη για να το συζητήσει. Τέταρτον, έχουμε την επισήμαση το πιστοποιητικό του προϊόντος στη Ρέα Ελλάδα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας προβληματίζει διότι πριν από λίγες μέρες η Αγροδιατροφική Σύμπραξη παρουσίασε ένα λογότυπο το οποίο θα διασφαλίζει την πιστοποίηση των προαγροτικών προϊόντων ή τροφήμων της Ρέας Ελλάδος. Ερωτώ λοιπόν το κατά πόσο αυτό το λογότυπο είναι κοινό και εντάσσεται σ' αυτή τις δύο προσκλήσεις τις οποίες αυτή συζητάμε ή είναι ξεχωριστό το κονδήλι περίπου αν θυμάμαι καλά διαμέσου ενός πανεπιστημίου ενάμιση εκατομμυρίων. Δεν θυμάμαι τώρα το επακριβώς πόσο για να μην κάνω κάποιο λάθος. Το πέμπτο, βλέπουμε εδώ ότι να το πω γίνεται μια διαμάχη, εισαγωγικά το θέτω, ευγενής άμυρα να το πω, πέστε το έτσι, μεταξύ των δράσεων του διαζώματος το οποίο θα αναλάβει και ένα πολύ, συμφωνούμε διαφωνούμε, η διαφωνία μας είναι σαφής αλλά μην την επαναλαμβάνουμε, του διαζώματος μιας πολύ μεγάλης δράσης στη βόρειο Εύβοια. Συνεπώς οι χρηματοδοτήσεις των δυόμιση εκατομμυρίων συνολικά για μας πρέπει να ελεγχθούν το κατά πόσο υπερκαλείπτουν διπλώνουν με βάση το πρόγραμμα τα δυόμιση εκατομμύρια και αυτό που θα καλυφτούν ως δράση στη βόρειο Εύβοια. Και έκτον έχουμε κύριε Πρόεδρε ψηφίσει και αποφασίσει η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, όχι ομόφωνα η πλειοψηφία, την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία, ποια είναι η πορεία της, ποια θα είναι η σχέση της με την Αναπτυξιακή Εβίας, η οποία θα είναι και μέλος της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας, έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε με πλήρη διαφάνεια την υλοποίηση των έργων. Αυτός είναι σημαντικός προβληματισμός και θα ήθελα αφού το συζητήσουμε να καθορίσουμε και τη θέση μας στην εισήγηση την οποία μας κάνετε και του κύριου Κούκουζε και της Μαρίας. Ευχαριστούμε πολύ. Ένα λεπτό να τοποθετηθεί ο κ. Περιφερειάρχης για κάτι, κ. Κούκουζε. Αυτό είναι το τρίτο μέτοχο που εκκρεμεί ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα και αυτομάτως να μπορέσει να αναλαβειδράσει με σχεδιασμό, όπως το έχουμε πει και κατά την έγκριση του, μελλοντικά να μπορέσει να πάρει και με απορρόφηση και τις εφιστάμενες αναπτυξιακές εταιρείες. Σε σχέση με το διάζομα, για να είναι πάρα πολύ σαφές, ότι το διάζομα δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από την Περιφερία Αστεράς Ελλάδας, είτε ως αμοιβή του, είτε ως φορέας πληρωμής τρίτων. Σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να είναι πόρειο από το διάζομα. Ακούγεστε, ακούγεστε συνεχίστε. Λοιπόν, λέω ότι λοιπόν ότι το διάζομα δεν παίρνει από εδίποτε πρόγραμμα της Περιφερίας ούτε ένα ευρώ, είτε ως αμοιβή, είτε ως ενδιάμεσος φορέας πληρωμής τρίτων. Η οικονομική σχέση έχει τον αντίθετο χαρακτήρα. Ουσιαστικά το διάζομα έχει έναν τρόπο από τους χορηγούς του να εξεσφαλίζει τη χρηματοδότηση μελετών. Η υποπτία και παραλαβή αυτών των μελετών γίνεται από τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα, είτε τις ευφορίες αρχαιοτήτων, είτε την Περιφερία, είτε τους Δήμους. Και αυτές οι μελέτες μετά που προκύπτουν γίνονται πράξη μέσα από τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία από τους συμβατικούς τους γνωστούς και αρμοδίους φορείς υλοποιήσεις. Αυτή είναι πολύ πριγραμματικά η φιλοσοφία της σχέσης και η αλληλεπίδραση της Περιφερίας με το διάζομα σε αυτήν την σημαντική προσπάθεια. Προς τούτο και μέσα από τους μελέτες που έχουν προκύψει, για παράδειγμα… Μιλάτε για τη Βόρειο Εύβοια, κύριε Περιφερία. Μιλάω και για την Όχε. Μιλάω και για την Δήμους Πολιτιστική Διαδρομή. Και το λευκό τύπο που έχετε… Καλά, συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Και στις δύο περιπτώσεις αυτή η σχέση είναι επανωμιότυπη. Λοιπόν, απομένως από εκεί βγαίνουν οι προσκλήσεις, από τη διαχειριστική μας αρχή βγαίνουν οι προσκλήσεις για τα επιμέρους έργα, που συναπαρτίζουν το χαρτοφυλάκι που λέγεται Πολιτιστική Διαδρομή, με συγκεκριμένους δικαιούχους, Δήμους Περιφερία ΕΦΑ, στις οποίες εντάσσονται και προχωρούν σε υλοποίηση. Αυτή είναι όλη η φιλοσοφία του πρόγραμματος. Σε εκείνες που έχουν έναν πιο άιλο χαρακτήρα που δεν συνιστούν ένα τεχνικό έργο ή κάτι αντίστοιχο, προβλέπεται και ουσιωδός από τη φύση τους αλλά και από το σχετικό κανονισμό να μπαίνουν εμφορείς όπως η αναπτυξιακή. Κατά τον χρονοκίνο δεν είχαμε ενιαία αναπτυξιακή της Περιφέρειας και είχε επιλέγει τότε στην προηγούμενη μαστητία η αναπτυξιακή της ΕΥΕΣ, η οποία προκρίνεται και για τις δράσεις που έχετε σήμερα στην εισήγηση. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Φυσικά, μελλοντικές δράσεις θα μπορέσουμε κατά την κρίση του σώματος να τις αναθέσουμε είτε εκ νέου στην αναπτυξιακή μας είτε στον αναπτυξιακό οργανισμό που θα φοράει όλη τη στερά, είτε όπου αλλού επιλέξει το σώμα. Σας ευχαριστώ. Να πάω στην ιδιολόγηση του σύμφου και να πάω στην ψηφοφορία του θέμα. Πρόεδρε, αν θέλετε να συμπληρώσω για λεπτό πάνω σε αυτά που είπε ο κ. Περιφερειάκης, ότι εμείς είμαστε μόνο για τις δύο προσκλήσεις ανάδοση. Οι πόλοι, όπως είπε ο κ. Περιφερειάκης, έχουν προκηρυφθεί τους διακάγια Περιφερειάκης και Δήμους. Επίσης να επισημάνω ότι στα Ευρωπαϊκά η αναπτυξιακή αιδείας έχει γράσεις μάρκετη προβολής και προορίσεις περιοχών. Δηλαδή είναι το αντικείμενό της αυτό. Και επίσης στηρίζει την επιγεμματικότητα στεναρά, ξεκάθαρα και με δυναμικότητα. Να προσθέσω και εγώ κάτι. Ότι και για τις μελέτες δεν τις κάνει όλες το διάζομα. Είναι και κάποιες που είναι στους Δήμους. Αυτό μόνο. Ωραία. Προχωράω στη βζηφοφορία του θέματος. Μετιολόγηση σύφου. Ο συνδυασμός του κ. Σπανού, ναι. Κ. Δούρο, έχετε το λόγο. Ε, επιτέλους. Επιτέλους. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σύστημα συζήτησης είναι αυτό. Έγινε η εισήγηση. Δώσατε θέμα χρόνου ερωτήσεων. Μετά τις ερωτήσεις ξεκίνησε η τοποθετησία. Δήλωσαν δύο συνάνευοι, θα τοποθετηθώ ψηφίζοντας. Μίλησε η κυρία Μπατζελή. Ξαναεπανερχόμαστε σε συζητήσεις. Εν πάση περιπτώση. Αν θέλετε να τοποθετηθείτε δεν το είδα. Με συγχωρείτε κυρίε Πρόεδρε, το τι θέλω εγώ. Μα κύριε Χρουνά, ρώτησα να πάω σε ψηφοφορία του θέμαου ευλόγησης. Δεν είπε κανένας όχι. Μάθετε να ακούτε, έχει μεγάλη σημασία η διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας από το περιφερειακό συμβούλιο του τι συζητάμε έχει σεχωριστή σημασία πριν την ψηφοφορία. Ωραία. Θέλετε το λόγο. Βεβαίως τον θέλω. Μα δεν το είπατε. Δεν θέλω να τον αρνηθήκατε. Ξεκινήσατε με τηωλόγηση ψήφου. Όχι ρώτησα δεν το ακούσατε ίσως. Καλά. Δεν έχει σημασία πάρα δεν έχετε το λόγο. Κοιτάξτε σαλαϊκής ισπυρός τι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετη με τη χρησιμοποίηση ανώνυμων εταιριών που λειτουργούν με ιδιωτικοικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια παρακάμπτοντας τον όποιο έλεγχο των συλλογικών οργάνων για να προσδόσουν τάχα ευελιξία. Δεύτερον δεν έχουμε καμιά εικόνα των πευραγμένων των αναπτυξιακών γενικά και της έβοιας. Δεν έχουμε υπόψη μας τον ισολογισμό τους. Δεν έχουμε υπόψη μας τα παραδοτέα κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα. Οι δράσεις της όχε πολιτιστική περιβαλλοντική τουριστική διαδρομή της περιφέρειας οι βίπους δεν προσδιορίστηκε ποτέ συγκεκριμένα είναι γενικόλογοι και ασαφείς. Εμπλέκεται με προώθηση του τουρισμού, με προβολή της γεωγραφικών ενωτήτων. Όμως παραδοτέα δεν περιγράφει. Μπορούν και πρέπει να γίνουν ανάλογες δράσεις βέβαια αυτής της λογικής αλλά αυτές πρέπει να αναπτύσσονται με τη συνεργασία των υπηρεσιών και την αξιοπίζει συλλόγων πολιτιστικών, αθλητικών ζωματίων, επιχειρηματικών ζωματίων που χαρακτηρίζονται από την εναστεχνία απορρίπτωτας κάθε μορφή επαγγελματισμού. Με αυτή την πολιτική εμείς θα καταψηφίσουμε και θα καταψηφίσουμε τη λογική. Πολλά προγράμματα, πολλές διαδρομές ακολουθούν τα διάφορα κονδύλια και στο τέλος περισσότερο συντηρούν το μηχανισμό που τα αναπαράγει. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Να προχωρήσω στη ψηφοφορία μετιολόγηση ψήφου. Ξαναρωτώ το σώμα. Ναι. Ναι. Ναι. Ωραία. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού επί του θέματος εννιά ψηφίζει υπέρ. Ο συνδυασμός του κυρίου Δούρου, του κυρίου Γκλέτσου, συγγνώμη, συγγνώμη, κυρίου Δούρου. Ναι, έχουμε την τοποθέτηση και το επικεφαλή σου όσον αφορά το θέμα που είχε τεθεί για τη δημιουργία της αναπτυξιακής, της περιφερειακής του αναπτυξιακού οργανισμού. Άρα ο συνδυασμός ήταν από τότε υπέρμαχος ότι η αναπτυξιακή μπορεί να δώσει μια άλλη προοπτική σε όλα τα κομμάτια είτε τουριστικά είτε πολιτιστικά. Στο συγκεκριμένο θέμα επειδή υπήρξε επικοινωνία με τον επικεφαλής του συνδυασμού με τον Απόσολο του Κλίτσο, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα ο οποίος μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν τις έχει λάβει, κατόπιν τούτου η πρόθεση η δικιά μας είναι στο Λευκό. Λευκό λοιπόν ο συνδυασμός του κυρίου Γκλέτσου, του κυρίου Αναγνωστάκη. Κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, είχαμε κάνει μια κτενέστατη συζήτηση στο πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας του νέου αναπτυξιακού οργανισμού με τη συμμετοχή βέβαια της περιφέρειας και όλων των υπολίπων που είναι γνωστά εταιρικά μέρη. Είχαμε πει τότε ότι υπάρχουν πάρα πολλές παθογένειες στη λειτουργία των αναπτυξιακών και μάλιστα τότε είχαμε πει ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια όλες αυτές οι εταιρίες να συχωνευθούν να ενοποιηθούν. Είχαμε καταψηφίσει με ένα πολιτικό σκεπτικό πρέπει από την πορεία των πραγμάτων ότι αυτή η θέση που ανέπτυξε κατέθεση η παράταξή μας δικαιώνεται. Ελπίζω και εύχομαι να μην έχουμε απόλυτη δικαίωση και στο μέρος που αφορά την περιφέρειας της Ελλάδας. Θέλω να μην είναι όμως σε κάποιο σημείο το οποίο ακούστηκε προηγούμενα αλλά για μας αποτελεί σημείο αεχμής. Δεν έχουμε ούτε με τον κ. Κούκουσα, ούτε με την κυρία αναγνώστου ούτε με κανέναν άλλον συνάδελφο προσωπικές διαφωνίες. Πολιτική είναι η διαφορά μας, η πολιτική προσέγγιση και η πολιτική οπτικηγονία κάθε φορά. Προφανώς αναγνωρίζουμε τις προθέσεις αλλά σας θυμίζω ότι υπάρχει ένα εμπεβαρημένο αρνητικό προηγούμενο στη λειτουργία των αναπτυξιακών, όλων των αναπτυξιακών. Να μην αναφερθώ τώρα για την αναπτυξιακή της έμπειας όμως θα επιμείνω κι εγώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει η παρουσίαση των πεπραγμένων της. Να ξέρει το περιφερειακό συμβούλιο τι ακριβώς συμβαίνει. Απεύχομαι και νομίζω ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή η ώρα αλλά επειδή έχουμε και το πολύ πρόσφατο προηγούμενο της θεωτικής αναπτυξιακής με όλη τη διαδικασία που ακολουθήσαμε για να σωθεί θεωρώ ότι επιβάλλεται το περιφερειακό συμβούλιο να γνωρίζει την ιμπορία. Άρα λοιπόν η άποψη και η πρόταση που ακούσαμε και προηγούμενα για την κατάθεση ακόμα και του ισολογισμού της θα ήταν χρήσιμη για τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Επειδή όμως υπάρχει και η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου λίγο πριν τις εκλογές του 2019 από τι αναφέρεται στην εισήγηση 28 πρώτου του 2019 που με την απόφαση αυτή η αναπτυξιακή έμπειας ΑΕ ορίστηκε από το περιφερειακό συμβουλό ως φόρεας λειτουργίας δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να καταψηφίσουμε. Όμως επειδή έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις θα είμαστε στο λευκό, κύριε Πρόεδρε. Πιστεύω να ακούστηκα. Κύριε Πρόεδρε. Να πάρω του λόγο με κοιολόγηση. Με κλίνει ο Περιφερειάρχης, παιδιά, να ξέρετε. Πατερίνα, εσύ με ακούστηκα. Σε αυτό το θέμα μία χαρά ακούστηκε. Εντάξει, ευχαριστώ. Σε αυτό το θέμα διορθώθηκε. Κύριε Πατερίνα, θα ψηφίσουμε λευκό για τους εξής λόγους. Πρώτον, δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την πορεία και χρηματοδότηση του προγράμματος ιδίπους πολιτεστικές διαδρομές. Δεύτερον, χωρίς να υπάρχει εκ μέρους μας καμία δέσμευση για την απόφαση του Περιφοριακού Συμβουλίου του 19, όπου ορίζουν την αναπτυξιακή ευείας ως φορέα διαχείρισης αυτού του προγράμματος, τονίζουμε ότι είναι σκόπιμο, όπως η αναπτυξιακή της περιφέρειας θα ήταν σκόπιμο να είναι ο κύριος διαχειριστής, έτσι ώστε να υπάρχει μία συγκέντρωση αρμοδιοτήτων, τις οποίες και ως Περιφοριακό Συμβούλιο μπορούμε να ελέγξουμε. Τρίτον, θεωρώ ότι η αναπτυξιακή ευείας έχει μία καταρχήν εμπειρία για τις δύο προσκλήσεις, όπως φαίνεται, από τα άλλα προγράμματα ευρωπαϊκού τύπου και θεωρώ ότι θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτόν τον λόγο θα ψηφίσουμε Λευκό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Ο συνδυασμός του κ. Μπαζέκη. Ναι, ο συνδυασμός του κ. Μπαζέκη. Θα ψηφίζουμε. Κατά. Ο κ. Γιώτιζεν είναι, ο κ. Βούλγαρης. Ακουγόμαι? Ναι. Ναι, ναι. Επειδή μπήκε το ζήτημα των επιχειρήσεων, το έχω πει κάποια στιγμή στην Εικονομική Επιτροπή, αλλά θέλω να διαβάσω, επειδή μπήκε το ζήτημα των ισολογισμών, των απολογισμών των επιχειρήσεων της περιφέρειας και τα λοιπά. Θέλω να διαβάσω ακριβώς πώς έχει διαμορφωθεί το άρθρο που αφορά τις αρμοδιότητες της Εικονομική Επιτροπής. Θα μου επιτρέψετε δύο λεπτά, το πολύ. Γιατί έχει σημασία. Λέει λοιπόν ότι στις αρμοδιότητες της Εικονομική Επιτροπής, αυτό είναι προσθήκη σχετικά πρόσφατη, είναι το άρθρο 176, λοιπόν, λέει, εγκρίνει τον απολογισμό της περιφέρειας, η Εικονομική Επιτροπή, και τους προϋπολογισμούς, ισολογισμούς, απολογισμούς, αιτήσια προγράμματα δράσης και τις εκθέσεις πεπραγμένων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της περιφέρειας. Θα ήθελα αυτό να γίνεται και να καλούνται και επικεφαλής των λοιπόν παρατάξεων και όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι να παρακολουθούν τις Οικονομικές Επιτροπές να ενημερώνονται πότε είναι αυτές οι συναιδριάσεις. Επίσης το άρθρο 176 έχει μία προσθήκη, αυτό είχα αναφέρει κάποια στιγμή στην Οικονομική Επιτροπή, ότι η Οικονομική Επιτροπή λογοδοτεί στο περιφερειακό συμβουλείο δια μέσου του Προέδρου της με την υποβολή έκθεσης πεπραγμένων αναεξάμινων. Η έκθεση συζητείται σε ειδική συνετρίαση του Οικείου Συμβουλίου. Θα παρακαλούσα λοιπόν με την ευκαιρία που έγινε αυτή η συζήτηση, οι προβλέψεις αυτές του νόμου να τηρηθούν και να έχουμε και ενημέρωση πότε θα περνάνε υπολογισμοί, ισολογισμοί και λοιπά και προγράμματα δράσης των διαφόρων εταιριών και των αναπτυξιακών οργανισμών και των υπόλοιπων από την Οικονομική Επιτροπή. Για το θέμα το σημερινό, και εμείς διαφωνούμε, θεωρούμε ότι πρέπει να έχει μια ενιαία έκφραση και όχι ανώνυμες εταιρίες, νομικά πρόσωπα που λειτουργούν ιδιοτυπού δικαίου, με αποκορύφωμα τον τρόπο με τον οποίο είναι να λειτουργήσει ο αναπτυξιακός οργανισμός, θεωρούμε ότι η περιφέρεια πρέπει να είναι ενιαία, να είναι δημόσια και να κάνει όλες αυτές τις δράσεις και γι' αυτό το λόγο καταψηφίζουμε την υπνησίγηση. Για τους διαζώματος θα τα πούμε αλλιώς. Σας ευχαριστώ, κυρία Πολυζόη. Ναι, πολύ σύντομα, ως αστερή παρέμβαση, είναι γνωστή η θέση μας για τις αναπτυξιακές, ανώνυμες εταιρίες, με δύο λέξεις, σκοτεινές δουλειές, καταψηφίζουμε. Κατά λοιπόν, κυρία Καρίκα. Λευκό. Λευκό, ο κ. Βελισαρίου. Καταρχήν, τί θεμεν υπέρ της πρότασης, της εισήγησης, θα ήθελα να πω όμως δύο λόγια και να αιτιελογήσω την απόψή μου. Θα συγχαρώ βέβαιο ως προτίστο στους δύο αντιπεριφερειάρχες. Θεωρώ, όπως προαναφέρθηκε και υπερθεματίζω, την κοινή αντίληψη ότι η αναπτυξιακή θα συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία του προγράμματος και ιδιαίτερα ο κ. Κούκουζας, ο οποίος έχει γνωσμένη και μακροβουλευτική και ο κ. Κούκουζας, ο οποίος έχει γνωσμένη και μακροχρονή εμπειρία στα θέματα αυτά, θα ήθελα δε να τονίσω τα ακόλουθα. Η αγροδιατροφική σύμπραξη συμμετέχει στο λειτουργικό σχήμα του ιδίποδα και προσπαθεί μέσα από τις υπόλοιπες δημιουργικές ψηφίδες, που είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ιστορία μας, να συμβάλει και αυτή με το σπουδαίο κόσμο της αγροδιατροφής, ένα κόσμο άγνωστο για την υπόλοιπη Ελλάδα που αφορά την περιφερειά μας. Υπόθηκε λίγο πριν ότι καθιερώθηκε ένα λογότυπο. Το λογότυπο αυτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία κατοχύρωσής του νόμιμα. Το κόστος για το λογότυπο αυτό δεν ήταν τις τάξεις του εκατομμυρίου. Κώστησε 20.000 ευρώ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Πιστεύουμε ότι η αγροδιατροφή θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο θέμα του ιδίποδα. Όλες οι απόψεις, σεβαστές, δεχόμεθα την κριτική. Εγώ προσωπικά είμαι διατεθειμένος να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία αφορά τη δική μου συμμετοχή. Και θα ήθελα εδώ να σας πω τελειώνοντας το εξής. Ότι μια φορατομή να προγραμματίζουμε διοικητικά συμβούλια της αγροδιατροφικής σε κάθε έδρα περιφερειακής ενότητας. Και καλούμε όλους σας, για να σας διευκολύνουμε, να αρθείτε να συμμετάσχετε, να συνεργαστείτε, να κριτικάρετε και να προτείνετε οτιδήποτε κρίνετε εσείς αναγκαίο. Ψηφίζω λοιπόν υπέρ. Ευχαριστώ πολύ. Κλείνοντας η ψηφοφορία, κρίνεται το θέμα 9. Θέμα 10. Λήψη απόφαση για τη συγκρότηση Περιφοριακής Επιτροπής Περιφέρειας Τερειάζ-Ελλάδος αρμόδιας για θέματα των επιτιακών δράσεων για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή του 1922. Ο Περιφέρειας Τερειάζ-Ελλάδος είναι ο εισηγητής και έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να το προθεωτηθώ πριν ψηφίσω. Ποιος? Ποιος? Κυρία Κατσιμίχα, για ποιο θέμα? Πρωπούλη. Για ποιο θέμα? Για τις αναπτυξιακές. Ε, τώρα έγινε η ψηφοφορία, βάζω μου. Έγινε και όχι ότι διαφωνώ με τον Αποστόλη και τα παιδιά που αγαπώ, αλλά είμαι πολύ εξαγριωμένη με αυτά που ακούω. Ωραία. Και πρέπει να ακουστούν. Να μην απόπρος να το λύσω με την κουβέντα, σε παρακαλώ. Εγώ, ξέρετε, δεν απόπρος να το λύσω και δεν αργώ. Αφού ρώτησα ποιος θέλει τοποθετήσεις, έγιναν ερωτήσεις τοποθετήσεις. Απάντησα, αλλά δεν μ' ακούσατε. Απάντησα. Μάλλον δεν μ' ακούσατε. Μπορεί να κάνω εγώ το λάθος. Ας το να πέσει κάτω και θα δούμε σε άλλο. Δεν έχει σημασία, δεν είναι λάθος. Ένα λεπτάκι είναι όλοι. Όχι, όχι, έχει κλείσει το θέμα, δεν μπορώ να γυρίσω πίσω και διαδικαστικά είμαι στο θέμα 10 και το λόγο έχει ο περιφερειάρχης. Σε ευχαριστώ. Μακάρι να ήταν όλα τόσο σωστά όσο είδε η συζήτηση, όσο το περιβερειακό. Σε ευχαριστώ. Ο κ. Φερφέρας έχει λόγο για το θέμα 10. Σε ευχαριστώ, Πρόεδρε. Νομίζω αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το 2022 είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έτος και για την πατρίδα μας συνολικά, αλλά και για τη στερεά Ελλάδα, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή, την έλευση των μικρασιατών προσφύγων σε όλη την επικράτεια και σε πάρα πολλές περιοχές της περιφερειάς μας, την κατάστασή τους και το μετασχηματισμό της ελλαδικής κοινωνίας μέσα από αυτήν. Σε αυτό το πλαίσιο, για το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα, αλλά νομίζω ότι τα μοιραζόμαστε, επί της αρχής τουλάχιστον, και γι' αυτό δεν επεκτείνομαι, σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θεωρούμε ευθύνη μας να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων των ανθρώπων, εκείνων των ημερών, εκείνων των γεγονότων με την πολύ μελανιώψη, με την σφαγή, με ό,τι συνέβη σε αυτόν τον τόπο, στα μικραιαστατικά παράλια και όχι μόνο και στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, μέσα από μια σειρά δράσεων που τις αποκαλέσαμε στην ισχύση επιτιακές, το επιτιακό ενδοχομένως αφήνει και μια χρειά θετικότητα σε κάθε περίπτωση με μια σειρά αποδράσεις μνήμης, τις οποίες νομίζω ότι οφείλουμε και στο παρελθόν και στο μέλλον μας. Σε αυτή τη λογική και με παρακαταθήκη το λαιμό να πω την επιτυχημένη πορεία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διαπαραταξιακά, συνεργατικά και αποτελεσματικά για τις επιτιακές δράσεις του 1821 και των 200 ετών από την Ελληνική Πανάσταση. Ερχόμαστε σήμερα και παρότι δεν υπάρχει αντιστήχου επίπεδου εθνική πρωτοβουλία, θεωρούμε ότι ως Στερεά Ελλάδα πρέπει να βγούμε στην πρώτη γραμμή εκ νέου και να αποδώσουμε τις ανάλογες τιμές, να αντλήξουμε τα ανάλογα διδάγματα από την εκατοταετηρίδα της Μικραιστικής Καταστροφής. Σε αυτή τη λογική εισηγούμε στο Περιφυριακό Συμβούλιο να λάβουμε απόφαση για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής διαπαραταξιακής με αναλογική εκπροσώπηση, η οποία να σχεδιάσει και να ελλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις. Και στις οποίες θα θέλαμε ακόμη περισσότερο και από όσο συνέβη κατά το 2021 και εκείνη την προσπάθεια ακόμη λοιπόν περισσότερο να δουλέψουμε πιο συνεργατικά και μπαίνοντας καθένας από εμάς και πιο βαθιά στην ουσία αυτής της τόσο σημαντικής υπόθεσης. Με αυτό το σκεπτικό όσο πιο συνοπτικά αλλά θέλω να πιστεύω σωστικά μπορούμε, ισιούμαστε τη συγκρότηση μιας Επιτροπής και, Πρόεδρε, αν μου επιτρέπεται μόνο μια τροποποίηση, επειδή η αναλογική εκπροσώπηση σε επταμελή Επιτροπή θα αφήνει απ' έξω παρατάξεις, να πάμε κατά το 2021, κατά την αντίστοιχη, σε ένα μελή Επιτροπή, με τέσσερα μέλη της περιφερειακής αρχής και πέντε μέλη των παρατάξεων μοιοψηφίας. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να έχω το λόγο? Ποιος? Με ξέχασες? Αφού με άφησες μόνος σήμερα, σε ξέχασα. Είδες, οπότε τη φανή μου δεν γνωρίζεις. Ναι, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κάποια ρωτήματα θα ήθελα να κάνω, χωρίς να θέλω εννοείται να υποτιμήσω το ιστορικό γεγονός που αναφέρει ο Περιφερειάρχης. Θα ήθελα κάποιες απαντήσεις για το ποιος θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής και οι αρμοδιότητές της. Είναι καθαρά και μόνο για τη διοργάνωση επαιδιακών δράσεων. Το βασικότερο από πού θα χρηματοδοτούνται αυτές οι εκδηλώσεις και αν χρηματοδοτούνται πάλι από τον ΟΠΑΣΤΕ, όπως και οι εκδηλώσεις που έγιναν για τα 200 χρόνια την ελληνική επανάσταση, θα ήθελα να θέσω το έυλογο ερώτημα, γιατί δεν επαρκεί υπάρξει το ΟΠΑΣΤΕ, το Οργανισμό Πολιτεστικής Ανάπτυξης και πρέπει να συγκροτούνται κάποιες επιτροπές, οι οποίες κατά τη γνώμη μου μόνο σύγκρουση αρμοδιωτήτων και σύγχυση φέρνουν. Περιμένω τις απαντήσεις. Ευχαριστώ. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις για να απαντήσουν όλες μαζί. Εγώ σας είπα θέλω να ρωτήσω. Σας ακούω. Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω γι' αυτή την όλη εκδήλωση του Ειδήποδα. Εντάξει, είναι ένα εκλεκτό έργο, δεν το συζητάμε. Και δυόμιση εκατομμύρια που θα στοιχήσει. Κύριε Κοροπολί, οφείλω να σας διακόψω ζητώντας σας συγγνώμη. Το θέμα Ειδήπος έκλεισε το 9. Είμαστε στο 10. Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Ούτε για το σώμα. Έχετε ερώτηση για το θέμα 10, μετά την κυρία Σοφία. Για την ανάπτυξη εκεί. Μα δεν γίνεται να ρωτήσουμε για το 9, αφού του εξήγησα και πριν. Δεν ευκολύνεται αυτό που σας λέω. Τώρα και πρέπει να καταλάβουμε τι κάνουμε. Είναι πουραδμένο να τελειώσουμε τη διαδικασία. Αν δεν έχετε ερώτηση, να μην τεθεί. Έχει κλείσει το θέμα 9. Σας παρακαλώ. Ωραία. Για το θέμα 10 υπάρχει κάποια ερώτηση. Ευχαριστώ. Υπάρχει άλλη ερώτηση για το θέμα 10. Όχι. Τοποθετήσεις. Εγώ έχω τοποθετήσεις. Και εγώ κύριε Πρόεδρε. Ωραία. Να απαντήσω περιφεράς στην ερώτηση που τέθηκε από την κυρία Κηλοπούλου και μετά μου λέτε ποιοι θέλετε να τοποθετηθεί. Αφού καταγγείλω τη θύμωση του Πρευφερειάρχη για μια ακόμη φορά από το Προεδρείο, θα απαντήσω στην ερώτηση. Και να παρακαλέσω τον αντιπρόεδρο να επανέλθει γρήγορα κοντά μας για να με προστατεύει. Λοιπόν. Στην ερώτηση της χρηματοδότησης. Από τους πόρους τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Τέρας Ελλάδας, όπως και το 2021, θα αντιληθεί το χαρτοφυλάκιο και θα χρηματοδοτηθεί το χαρτοφυλάκιο των δράσεων που θα επιλεγούν. Όσο χρηματοδοτικό όχημα για αυτή την υπόθεση, προκρίνεται εκ νέου ο ΟΠΑΣΤΕ. Ωστόσο, ο λόγος που προτείνουμε αυτή την Επιτροπή, και δεν παραπέμπουμε απευθείας στον ΟΠΑΣΤΕ, είναι διπλώς. Αφενός μεν, για να υπάρχει μια πλατύτερη διαπαρατάξιακή εκπροσώπηση. Αφετέρου δε, για να προσδόσουμε και έναν υψηλότερο συμβολισμό, ότι δεν είναι μια οποιαδήποτε δράση όπως όλες οι υπόλοιπες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, σημαντικές φυσικά, που περνάνε από τον ΟΠΑΣΤΕ, αλλά εκπορεύοντα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και από ένα συγκεκριμένο όργανο του περιφερειακού μας συμβουλίου. Με αυτό το σκεπτικό είναι που προκρίνεται η σύσταση της Επιτροπής. Φυσικά, στη διακριτική δυνατότητα της Επιτροπής, με τον έλεγχο του Επιτροπτή, ή και εντός ο οικών την ευλογία του περιφερειακού μας συμβουλίου, η Επιτροπή θα έχει την δυνατότητα να σκεφτεί ανοιχτά, με πλατύ τρόπο, και να κάνει εκείνη την προτάσεις που πραγματικά θα μπορούσε να... Μισό λεπτό μιλάει ο κύριος περιφερειακής, αν μ' ακούτε. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι. Ο κύριος Γιώτης είναι. Κύριε Γιώτη, μ' ακούτε? Ναι, ναι, σας ακούω, εντάξει. Θα τελειώσει ο κύριος και με τη σειρά όλη, εντάξει, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Είμαστε καλά. Με σχολείτε, με σχολείτε. Λοιπόν, άρα λοιπόν η Επιτροπή έχει όλη την δυνατότητα να σκεφτεί ανοιχτά και να δημιουργήσει ένα πραγματικά πλούσιο πλαίσιο δράσεων, ακόμα και από ο ήδη που δεν έχουμε ως σήμερα φανταστεί. Και πραγματικά να αποδώσει την τιμή που πρέπει, αλλά και τα μηνύματα για το μέλλον. Και βέβαια σε αυτό ο ρόλος καθενός μέλους, καθενός περιθυριακός συμβούλου που θα συμμετέχει είναι και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ενεργός και ουσιαστικός και τουλάχιστον από δική μας μεριάς και δική μου προσωπικά αυτό θα το ενθαρρύνω με κάθε τρόπο. Ευχαριστώ. Με τη σειρά τοποθετής των επικεφαλείς, ποιος επιθυμεί? Να τοποθετηθώ εγώ για να συνεχίσω από την παράταξή μας, δεν ξέρω. Ευχαριστώ, ναι, από την παράταξή σας, ναι. Ήθελα να ρωτήσω ή μάλλον να το θέσω αλλιώς. Έχουμε κάποιες επαιτειακές δράσεις οι οποίες σας λέω ότι πρόκειται για κάποια σύγχυση, δηλαδή γνωμοδοτεί η Επιτροπή αυτή που θέλουμε να συστήσουμε και εγκρίνει όπαστε. Βλέπω μια σύγκρουση αρμοδιωτήτων που πρέπει να γίνουν σαφής για να λειτουργήσει πιο σωστά. Επειδή έχω και την εμπειρία και σαν μέλος του Οπαστέ και σαν μέλος της Επιτροπής του 21, η γνώμη μου είναι, μάλλον η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ρυθμίσουμε τις αρμοδιώτητες του κάθε, να διαχωρίσουμε μάλλον τις αρμοδιώτητες κάθε Επιτροπής, του κάθε οργάνου. Να το απαντήσουμε και αυτό για να... Καλύτερα να απαντήσει αμέσως ο κύριος Περιφυριάρχης για να μην... Ναι, βέβαιος, απάντησε. Το είπα πριν να το πω με ακόμη πιο... Δεν συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις του Οπαστέ. Α, εκεί είναι το ζήτημα. Α, σωστή παρατάξεις. Όχι. Δεν συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Δεν είναι μόνο εκεί. Ναι, να απαντήσω λίγο να μην κάνουμε διάλογο. Δεν είναι μόνο εκεί. Είναι και εκεί. Όμως, να το πούμε... Το είπα και πριν, να το πω και τώρα ακόμη πιο ξεκάθαρα. Οι αποφάσεις της Επιτροπής σαφέστατα θα είναι δεσμευτικές για τον Οπαστέ. Από την άλλη, η Επιτροπή δεν θα έχει δική της ταμιακή υπηρεσία, ούτως ώστε να μπορεί να κάνει και τη διακυπηρέωση και καθάριση αυτών των δράσεων. Λοιπόν, είναι σαφώς διακριτή αρμοδιότητα, αλλά την αποφασιστική ισχύ θα την έχει η Επιτροπή που θα συσταθεί. Και να πω επίσης, απλώς για τις τοποθετήσεις μετά των επικεφαλείς ή των εκπροσώπων τους που θα ακολουθήσουν, ότι αν και εφόσον συμφωνούμε, η αναλογία στα εννέα άτομα δημιουργεί τέσσερις θέσεις στην παράταξη της πλαιοψηφίας στην περιφερειακή αρχή και μετά οι υπόλοιπες αναλογικά στις παρατάξεις της μηοψηφίας σε εκείνες τουλάχιστον που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν. Μπορώ να έχω τον λόγο για ούτε μισό λεπτάκι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταταλεγόμενά σας καταργείται ο Οπαστέ. Σοφία μου, δεν ξέρω γιατί κάνουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά δεν καταργείται κανένας ο Οπαστέ. Κάνουμε αυτή τη συζήτηση, διότι εμείς αυτή τη στιγμή, ως Οπαστέ, μιλάω σαν μέλος του Οπαστέ, καλούμαστε να γνωμοδοτήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε εξαναγκαιστικά. Δηλαδή, μας έρχονται από την Επιτροπή κάποιες αποφάσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να τις συγκρίνουμε, θέλουμε δεν θέλουμε. Ποια είναι η ερμοδιότητα του Οπαστέ? Ποιος σας είπε ότι έχετε αποφασική ερμοδιότητα μπροστά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αφού χρηματοδοτούμε, κύριε Φωνά. Ποιος σας χρηματοδοτεί, επιτέλους, καταλάβετε το Περιφερειακό Συμβούλιο του Οπαστέ. Αυτό θέλω να πω, καταργήστε τον Οπαστέ. Εμένα χαρό μου θα είναι, καταργήστε τον Οπαστέ. Πρέπει όμως κάποτε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση μας, στη θέση τους. Είμαστε 51 άτομα και πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται. Θα μπορούσα να σας μιλήσω και να σας ενημερώσω, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο. Σεύχομαι την κούραση όλων. Πρέπει κάποια στιγμή να βρουν κάποια θέμα δόμως στη θέση τους. Δεν μπορεί να λέμε ότι ο Οπαστέ χρηματοδοτεί. Βγάλτε τον από τη μέση τον Οπαστέ. Δεν μπορεί να τον βγάλετε, γιατί χρηματοδοτεί όμως. Τι γίνεται, ποιος αποφασίζει. Και ποιος παίρνει την ευθύνη στο τέλος για αυτές τις εκδηλώσεις. Δεν είναι μόνο ποιος αποφασίζει. Συγγνώμη για τον Τόνο. Πρόεδρε, το λόγο. Επί της διαδικασίας. Όταν έφτει η σειρά σας. Να πάμε όλοι με τη σειρά. Καλά, μην τη διακόψεις, κύριε Φρονά, συνέχεια. Δεν το τελείωσε, μιλούσε. Δεν σας έχω διακόψει ποτέ. Δεν σας έχω διακόψει ποτέ. Να πάμε με τη σειρά, να πάμε με τη σειρά. Τέλος πάντων η προσωπική μου άποψη ήταν να μένουμε στο θέμα. Συγγνώμη, Δρόσο. Τους προβληματισμούς μου εκφράζω αυτή τη στιγμή. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Κατανοητό. Απλώς έχουμε κάνει έναν... Απλώς κάνουμε έναν... Απλώς κάνουμε έναν κύκλιο πανηλημένων ερωτήσεων, όπως όντως ακροβατεί λίγο στη διαδικασία. Όταν απαντήσουν θα σταματήσουν. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί καταλήγει να γίνει μια διαλογική συζήτηση μεταξύ ρωτώντων και απαντώντων. Εγώ δεν θέλω να κρυφτόπισω αυτή τη διαδικασία. Χωρίς συζήτηση απαντήστε μπράβο. Ποια, δεν έχεις καταλάβει ότι έχουμε... Μην το πλατιάζουμε, να μείνουμε στο θέμα σε επιτροπής και οι παρατάξεις να το πωθατιθούν. Να πάμε στον κύριο Αναγνωστάκη, να πάμε στον κύριο Αναγνωστάκη. Οι περιφέρια είναι μονάβα, είναι μία και αδιέρετη. Εδώ έχουμε κάνει 100 εταιρίες. Να κάνουμε όλοι από μία. Αναπτυξιακή οργανισμός. Βάλτε το πρόβλημα, επιτρέπετε. Να σας πω κάτι, είναι ένα θέμα ευαίσθητο. Κύριε Περιφερειάρχη, έναν δευτερόλεπτο και δεν ξαναμιλάω ποτέ. Μία πρόταση, διευρύντε τον ο ΠΑΣΤΕ από την να δημιουργείται επιτροπές. Παραταξιακά. Τι βόρεια έδεια, δυόμιση εκατομμύρια τώρα, Σοφία μου, που τρέωνοι στάχνουν. Τι θα μπορέψουν. Η παράταξη του κύριου Αναγνωστάκη, η παράταξη του κύριου Αναγνωστάκη. Με την άδεια του σώματος και ζητώντας συγγνώμη από τις υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά δεν θέλω να φανεί ότι έστω και ελάχιστα αφήνουμε κάτι αναπάντητο λόγω της διαδικασίας. Να πω μια τελευταία... Αφήνετε κύριε Περιφερειάρχη. Μη διακόπτετε, μη διακόπτετε. Κόβετε τον άλλον, δεν τον αφήνετε να φύγει. Ε, μη διακόπτετε, μη μιλάτε, πέρασε αυτό, έφυγε εκείνο, πέταξε τ' άλλο, δεν γίνεται έτσι. Ολοκλήρωσε κυρία Αγγελοπούλου. Δεν γίνεται έτσι. Πρώτη φορά μίλησε η κυρία Αγγελοπούλου, πέσανα όλοι επάνω. Άσομαι, έχω ολοκληρώσει. Περιμένω τις απαντήσεις από τον κύριο Περιφερειάρχη. Κι εγώ το προσπαθώ να... Έχει να δουλεύει ότι είναι 100 εταιριές. Να μην κουράζουμε. Να μείνουμε στο θέμα, να μείνουμε στο θέμα, να μείνουμε στο θέμα. Τα άλλα στο επόμενο περιφερειακό να συζητήσουμε, να μείνουμε στο θέμα. Λοιπόν, για να είμαστε πολύ σαφείς, το λέω τρίτη φορά, ελπίζοντας να μην αφήσω πάλι να πάει τα ερωτήματα. Ο Παστέ έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, του οποίον αν εξάρτητα ποιοί συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε αυτό, ή σε ποια σημεία, κατά την κρίση πολλών από εμάς μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του, έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος είναι πάρα πολύ σαφής. Από εκεί και πέρα, τα πάντα, όλα τα νομικά πρόσωπα ή όλα τα όργανα, όλα τα ταμεία, εκπορεύονται από την περιφερειαστρία της Ελλάδας. Άρα λοιπόν, για τις ανάγκες, για το σκοπό, για το στόχο, αν θέλετε, της τιμής του πετιακού έτους, του έτους μνήμης για τα 100 χρόνια νέα της μικρασιατικής καταστροφής, προτείνουμε στο ανώτατο όργανο διοίκησης της περιφερειαστρίας της Ελλάδας, στο περιφερειακό συμβούλιο, να συγκροτήσει μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα για το χαρτοφυλάκιο των δράσεων νήμις. Και οι οποίες δράσεις, κατά τον τρόπο που θα αποφασιστούν, θα σχεδιαστούν και θα οργανωθούν από αυτή την επιτροπή, θα διέλθουν ταμιακά από τον Οπαστε, ο οποίος χρηματοδοτείται εξάλλου από την περιφερειαστρία της Ελλάδας. Δεν έχει δημιουργεί ειδικούς του πόρους αυτό τελώς. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλό και, όχι, είναι σίγουρα πάρα πολύ απλό και, τολμό να πω, είναι και πάρα πολύ χρηστικό, όπως εξάλλου αποδείχθηκε και από το 2021, όπου πραγματικά εκκλείσω με αν ακούσω ότι ήταν μια πορεία που δεν λειτουργήσε πάρα πολύ σωστά στις εργατικά αποτελεσματικά και με αποτελέσματα που αρμήτι άλλοτίμησαν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν έχω καταλαβαίνει για ποιο λόγο κάνουμε όλη αυτή την συζήτηση, όμως θέλω να πιστεύω ότι απάντησα με πολύ σαφή τρόπο. Από πού μπορεί να το δοθεί το Οπαστε? Περιμένετε τη σειρά σας να τελειώσουν οι επικεφαλείς και θα μιλήσει τόλοι. Πάμε στον κ. Αγνωστάκη. Η παράταξη του κ. Αγνωστάκη. Ένα δευτερόλεπτο, δεν με καλύψετε. Ίσως θα συζητήσουμε κάποια στιγμή, δεν με έχετε καλύψει. Και δεν ακούστηκε και η πρόταση μου, σας έκανα μια πρόταση, να διευρύνουμε τον Οπαστε από ότι να δημιουργούμε επιτροπές. Όχι, η σήγηση είναι όπως έχει τεθεί σε εμάς. Απλά σας έκανα μια πρόταση που δεν τη σχολιάσατε καν. Εκεί θα μείνει, με ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας κατανοώ ότι δέχεστε πιέσεις και από τις παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στον Οπαστε. Λογικό είναι, πραγματικά. Νομίζω έχω γίνει πάρα πολύ σαφής. Εμείς δεν πιέζουμε να συμμετέχουμε, Σοφία. Έλα δε. Δεν έχω καμία πιέση. Αν θέλουμε δίνουμε ένα συμβολισμό ή δεν δίνουμε ένα συμβολισμό. Λοιπόν, για να κρατήσουμε μια διαδικασία. Θα δείξει μια διαδικασία. Όχι, όχι. Εμείς το έχουμε ξεχειλώσει και ευθύνομαι εγώ που το ξεχειλώσαμε. Σε ευχαριστώ παιδιά και κυρία Κελοπούλου. Απούστη πιέζομαι να μπορείς σε μια επιτροπή. Κύριε Πέσχε, ότι κολοκεφιά θα παίξουμε τώρα. Σας παρακαλώ. Θα ανακαλέσετε. Η αναπτύξη εκεί από την παρατάξεις. Κύριε Πέσχε, η παράταξη του κ. Αγνωστάκη. Η παράταξη του κ. Αγνωστάκη, τέλος. Κοιτάξτε, νομίζω ότι η συζήτηση, αλλά και η έντεση, έχει να προσφέρει. Δεν είναι κακό το να καταθέτουμε προτάσεις και προβληματισμούς. Η κυρία Κελοπούλου κατέθεσε μια άποψη, ένα προβληματισμό. Βεβαίως, ήταν άστοχη η παρατήρησή της, γιατί ούτε η παράταξη δική μας, ούτε της κυρίας Μπατζελή, ούτε του Κυρίου Χρονά, ούτε κανενός άλλου πιέζει για να συμμετέχει στον Οπαστέ. Αυτό που διατηρούμε ως δικαίωμα, κυρία Κελοπούλου, κυρίες και κυρίες συνάδελποι, είναι να αξιολογούμε τη δράση, να κριτικάρουμε και βεβαίως να ελέγχουμε, στο βαθμό που μπορούμε, με βάση τα δεδομένα που μας προσφέρονται, να ελέγξουμε την λειτουργία του Οπαστέ. Βεβαίως, υπάρχει στον πυρήνα της σκέψης κυρίας Κελοπούλου, μια ορθολογική προσέγγιση. Μα αφού υπάρχει ο οργανισμός πρωθυκής ανάπτυξης τριας Ελλάδας, τι θα θέλουμε τα υπόλοιπα. Έδωσε την απάντηση εμμέσως, πριν σαφώς ο περιφερειάρχης λέγοντας, ότι εγώ θέλω να δώσω έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, φτιάχνοντας αυτή την επιτροπή, η οποία εκτός από το διαπαραταξιακό θα έχει μονοθεματική λειτουργία, στο πλαίσιο της επιτροπής του 21. Νομίζω ότι η παρατήρηση της κυρίας Κελοπούλου δεν είναι μια παρατήρηση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα. Απάντηση ήθελε και νομίζω ότι δεν είχε και σκοπό να δημιουργήσει ζήτημα. Τώρα, έχει δίκιο ο Νίκος Ομπέτσιος να ενίσταται, γιατί κυρία Κελοπούλου δεν έχουν συνηθίσει να είμαστε επέτες, ούτε να πιέζουμε με βάση διάφορα τακτικίστικα ζητήματα. Όταν θέλουμε κάτι το διεκδικούμε και αν έχουμε τη δυνατότητα το κατοχυρώνουμε, αν όχι, δυστυχώς η διεκδίκηση μένει διεκδίκηση. Πάμε τώρα από τις ουσίες. Κοιτάξτε, νομίζω ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να ενισχύεται με πρωτοβουλίες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί με μισό εκατομμύριο σε πρώτο χρόνο δράσεις που έχουν να κάνουν με τις επεντιακές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη μικριασιατική καταστροφή. Φυσικά εμείς συμφωνούμε ότι η προσφυγιά του 21 είναι αυτή που αν θέλετε έπηξε σημαντικό καταλυτικό ρόλο και στην οικονομική και στην πολιτική ανάπτυξη της χώρας. Άρα οφείλουμε να αποτήσουμε τον αναλογούντα φόρο και τον αναλογούντα σεβασμό. Άρα θα συμφωνήσουμε κυρία περιφερειάρχη στο να υπάρχει αυτή η επιτροπή παρόλο που κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις για το πώς λειτουργήσε η επιτροπή του 21. Όχι ότι δεν υπήρχαν κάποιες καές πετυχημένες εκδηλώσεις αλλά δεν έχουμε ένα συνολικό, αν θέλετε, απολογισμό γιατί θα περιμέναμε και περιμένουμε. Προφανώς θα ήταν κλείσει το έτος. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν άλλες εκδηλώσεις. Είμαστε ήδη στη δύση του 2021. Αν υπάρξουν στο τέλος θα ήρθαν ένα απολογισμό για να δούμε αν τελικά καταφέραμε να τονώσουμε το φρόνιμα, το πατριωτισμό και να δώσουμε και εμείς τη δική μας συμβολή. Εν πάση περίπτωση, δεν είναι και νόμος κύριε Περιφερειάρχη. Ενώ μιλήσατε για αναλογική διαπραταξιακή εκπροσώπηση, δεν μπήκατε σε ονόματα. Θα μπείτε και σε ονόματα, θα πούμε μόνο ότι συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τη συμπλότηση και λειτουργία της επιτροπής. Θέλετε από εμάς να πάμε και σε κατάθεση ονόματων στη συμμετοχή. Ναι, παρακαλώ. Ωραία. Εμείς, λοιπόν, έχοντας ως διάθεση να συνησφέρουμε σε αυτήν την διαδικασία απότισης φόρου και σεβασμού στους ανθρώπους που βίωσαν όλη αυτήν την τραγωδία, λέμε ναι στην επιτροπή και θα συμμετοχοποιήσουμε. Θα συμμετέχουμε με τακτικό μέλος τον κ. Λάμπου και αναπληρωματικό μέλος τον κ. Παρασκευά. Σπύρος Λάμπου, τακτικός, δρόσος Παρασκευάς, αναπληρωματικό. Ευχαριστώ πολύ. Και λόγω καταγωγής, πέσετε μέσα για τη μικρασιά της. Η παράταξη κ. Μπατζελί, να ακούει η κ. Μπατζελί ή ο κ. Μπέσκιος, ποιος θα μιλήσει. Θα μιλήσω εγώ. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, να ζητήσω συγγνώμη για τον τόνο της φωνής. Απλά να πω δυο πράγματα. Καταρχάς η δική μας άποψη ως παράταξη για τον Ομπαστά είναι η κατάργησή του. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Και μάλιστα προσφύγαμε και στην αποκεντρωμένη διοίκηση για την κατάργηση του εν λόγου οργανισμού. Ένα είναι αυτό. Είναι πολιτική τοποθεύση, πολιτική θέση. Να πω επίσης, κύριε Πρόεδρε, ότι πολλά από τα μέλη του Μπρευρικού Συμβουλίου και της δικής μας παράταξης έχουν συμμετάσχει σε πολύ σημαντικότερα όργανα από αυτό το ΟΠΑΣΤΕ. Και τρίτον, αν είναι να κοβεδιάσουμε για τον ΟΠΑΣΤΕ κάποια στιγμή, ας έρθει το δικρυκό Συμβούλιο του ΟΠΑΣΤΕ να μας κάνει ένα απολογισμό των πεπραγμένων του μέχρι τώρα και στη συνέχεια να τοποθετηθούμε πλαιόν των θεμάτων του ΟΠΑΣΤΕ. Θεωρούμε ότι είναι ένα διαφορετικό θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί. Τώρα, επί της εισήγησης. Αναφέρεται στην εισήγηση ότι θα καταφτιστεί ένα συντονισμένο πρόγραμμα μύμης της Επιτήου με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο να αναδείξει την καθοριστική εμπειρία της προσφυγιάς η οποία αποδείχθηκε η κανή να διαμορφώσει ατομικές και συλλογικές ταυτότητες, καθώς επίσης και να μεταβάλλει το νέο νοικοκράτος. Το γεγονός της καταστροφής και η συνθήκης διωγμού και εξόδου αλλάζουν ριζικά τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα η άθληξη σε ένα νέο τόπο υποδοχής και η σχέση με την κοινωνία υποδοχής συγκρουτούν μια νέα ταυτότητα αυτοί του Έλληνα πρόσφυγα. Σαφώς και το πρώτο που πρέπει να ασχοληθεί η Επιτροπή είναι το συγκεκριμένο, δηλαδή να τιμήσουμε τους ανθρώπους που ξεριδόθηκαν, διώθηκαν και πώς εδώ αντιμετωπίστηκαν. Θεωρώ όμως ότι πρέπει κύριε Περιφερειάρχη, πρέπει να ενταχθούν και άλλες διαστάσεις στις δράσεις μας και θα είμαι συγκεκριμένος, έπιγραμματικά. Γιατί μιλούμε για μια εθνική τραγωδία, την μεγαλύτερη τραγωδία που συνέβη στον Ελληνισμό κατά τον 20ο αιώνα και είναι μια τραγωδία η οποία προέκυψε, παρόλο που η Ελλάδα ήταν με τους νικητές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Αντί να καρποθούμε τα οφέλη των νικητών, εμείς είχαμε αυτήν την εθνική τραγωδία. Θα έλεγα λοιπόν σε αυτές τις διαστάσεις που ξεριζώθηκε μετά από 2,5 χιλιάδες χρόνια το ελληνικό στοιχείο από την Ιωνία, αυτές τις δράσεις και τις διαστάσεις που πρέπει να θέσουμε είναι και άλλα θέματα. Δηλαδή, πως η βιοβραγή των Τούρκων τσετών ξεκίνησε από το 1914, για το αν έπρεπε ο ελληνικός στρατός να αποβαστεί στη Σμύργη το 1919, ο καταλυγνώμημος έπρεπε και αυτά όλα να αναλυθούν, επίσης τον ρόλο των Ψιάνων δυνάμιων και πως η δυνάμη σαν τέσσα άλλαξε να στάσει από ένα σημείο και μετά και βέβαια τα τραγικά λάθη της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Αν δεν δούμε και τέτοιες διαστάσεις αυτής της ελληνικής τραγωδίας, νομίζω ότι θα έχουμε έλλειμμα. Πρέπει, λοιπόν, να τεχθούν όλα. Γιατί? Γιατί γνωρίζουμε όλοι, απλά υπενθυμίζω ότι η γνώση της ιστορίες του παρελθόντος μας βοηθά αφενώς να καταναλύσουμε το παρόν σε πολλά πράγματα. Επαναλαμβάνονται θέματα και αφεντέρουν να χαράξουμε το μέλλον για τη χώρα μας. Με αυτές τις παρατηρήσεις και με την επιφύλαξη αυτών των παρατηρήσεων, είμαστε θετικοί στην συγκρότηση της Επιτροπής. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Μπέρσιο και προσωπικά σε ευχαριστώ. Μου άρεσε πολύ η τοποθέτηση. Θα προτείνετε μέλη? Στην ψήφιση θα προτείνουμε και μέλη κ. Μπέρσιο. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Η παράταξη του κ. Πασδέκη, ο κ. Χρονάς, ο κ. Χρονάς. Ναι. Ευχαριστώ. Όπως λέει η κ. Συσπήρωση, εκτιμούμε πως η μικρασιατική καταστροφή αποτελεί μια από τις πιο τραγικές επιθυμές της ιστορίας της Ελλάδας, τις συνέπειες στις οποίες πλήρωσε ο λαός της. Είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής της άυξας τάξης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύης Ανατολής, προκειμένου να προωθήσει μέσω αυτής τη συμμετοχή στην πράξη τη θεωρία της μεγάλης ιδέας. Δηλαδή, της προσάρτησης εδαφών στην Ελλάδα και έτσι να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών τα οποία διαπλέκονταν με αυτά των τότε ιμπεριαλιστικών δυναμών, ιδιαίτερα της Αγγλίας. Σε αυτή τη βάση εκτιμούμε, επειδή εκτιμούμε, πως δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ μας συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο αναφορών σε αυτή την περίοδο της ιστορίας, μια και ξεκινάμε από διαφορετικές ιδεραιοκρατικές αφετηρίες, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και στη λειτουργία της αντίστοιχης επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 21, θα απέχουμε από την ψηφοφορία για τη συγκρότηση της επιτροπής και δεν θα συμμετάσουμε σε αυτήν. Τέλος, επειδή στη διάρκεια της κουβέντας μας έγιναν αναφορές στον Οπαστέ και επειδή κατά συνήθεια εμπλέκονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα, νομίζω πως πρέπει στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο να τεθεί θέμα και να έρθουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον Οπαστέ, να μας πούν τον απολογισμό τους για όσα πραγματικά έκαναν. Έπραξαν στα πλαίσια αυτών των αρμοδιωτήτων τους. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Γιώτης είναι μέσα, με ακούει. Εδώ είμαι, εδώ είμαι. Ευχαριστώ κύριε Γιώτη, έχετε τον λόγο. Θα τοποθετηθώ και θα ψηφίσω ταυτόχρονα. Χαιρετίζω την πρόταση αυτή και την υπερψηφίζω με μια παρένθεση. Κύριε Γιώτη, κύριε Γιώτη, να μην ψηφίσετε γιατί πρέπει να είναι ο πρόεδρος για να ψηφίσετε, τοποθετηθείτε όμως. Για τη διαδικασία το λέω. Ωραία, ευχαριστώ. Ανοίγω λοιπόν μια παρένθεση δυτή. Πρώτον, θεωρώ τον Ονουκάνεφ ότι δεν θα έχουμε τα ίδια τραγελαφικά που ήρθαμε με τους γιορτασμούς. Εδώ δεν μιλάμε γιορτασμούς βέβαια, μιλάμε για μια αποφράδα μνήμη, των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, όπου κάποιοι από την Επιτροπή Κυβερνητική ήθελαν να τιμήσουν τον Αλή Πασά το Σφαγέα, να τον τιμήσουν στα Γιάννενα. Δεύτερον, εδώ θα πρέπει να θυμίσω και δεν μου κάνει εντύπωση η στάση των εκπροσώπων του Κουμινιστικού Κόμματος ότι στον Ριζοσπάστη 12 Εβδόμου 1935 λέει ρητάκια κατηγορηματικά το Κουμινιστικό Κόμμα αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία η Τουρκία θα ήτανε σήμερα πεθαμένη και εμείς μεγάλη Ελλάδα. Τη λευτεριά μας θα την στηρίζαμε στην υποδούλωση του τουρκικού λαού. Αυτό εμείς δεν το ανεχόμαστε. Τι να ανεχθείς, μήπως έχεις νοημοσύνη να το αντιληφθείς. Το αποκρού, νοημοσύνη έχω, δεν σας διακόψα. Αν έχετε εσείς τη στοιχειώδη Ευγένια να μ' αφήσετε εν ολοκληρώσω. Παρ' ό,τι σας ενοχλεί, σας ενοχλούν τα ντοκουμέντα. Ο αντικομουνισμός με ενοχλεί. Η μικρασιατική εκστρατεία δεν χτυπούσε μόνο τη Νέα Τουρκία κλπ. Και λέει, γι' αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικά δικαιοίτα στη Μικρά Ασία, μα και την επιδιώξαμε. Αυτά πρέπει να αναδειχτούν για να καταλάβει ο ελληνικός λαός περί τίνος πρόκειται και πόσο δίκιο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που ψήφισε την εγκληματικότητα του κουμμουνισμού και την κατέταξε ιδεία με το Ναζισμό. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Βούλγαρης. Ακούει ο κύριος Βούλγαρης. Εδώ είμαι, εδώ είμαι, δώσαμε. Ευχαριστώ την οποθέτηση σας. Σαν ένας άνθρωπος που είμαι και εγώ προσφυγικής καταγωγής και μάλιστα από τη Σμύρνη, χαιρετίζω ότι προσπάθηκε αυτή να γίνει μια επιτροπή. Το κείμενο μάλιστα, το αρχικό της εισήγησης, αυτό που αναφέρεται στις ταυτότητες κάποιος το διάβαζε, νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση για τις δράσεις που πρέπει να αναλυφθούν. Από εκεί και τώρα για το αν αυτό θα ανοίξει στο 14-20 και λοιπά, αυτό μένει να φανεί. Εγώ θα πω ναι στη σύσταση της επιτροπής και μάλιστα αν το επιτρέπει αυτό ο κανονισμός, θα ήθελα και να συμμετάσχω από τη στιγμή που η λαϊκής ισπήρος δεν το επιθυμεί. Ευχαριστώ. Σίγουρα η μικρασιατική καταστροφή είναι μια από τις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας, του επεκτατισμού, των επεμβάσεων και της μοιρασιάς. Και σίγουρα δεν χωράει, όπως και το 21, σε άρτους και θεάματα και σε φιέστες και σε επιτροπές και βέβαια δεν τολμάμε να αγγίξουμε πολλοί πρόσφυγες, και βέβαια δεν τολμάμε να αγγίξουμε πολύ περισσότερο το μεγαλείο της εθνικής αντίστασης ενάντια στο φασισμό και στους νόπιους δοσίλωγους που ακριβώς και εκεί είχαμε αντίστοιχες καταστάσεις. Ερχόμαστε να κάνουμε φιέστες, όπως είπα και οι επιτροπές, αποστεωμένες από το ρόλο, τη δράση και τις επικτατικές πολιτικές των κυβερνήσεων και των φερόμενων συμμάχων στην περιοχή και όχι μόνο και της τότε εποχής αλλά πολύ περισσότερο που επαναλαμβάνονται τραγικά σήμερα. Πολιτικές που στην διαμάχη και τον ανταγωνισμό και των αστικών τάξεων των χωρών και της Ελλάδας και της Τουρκίας σήμερα και τότε αλλά και των πολιτικών δυνάμεων στο ποιος θα ελέγχει στρατηγικά, γεωπολιτικά και θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από την εκμετάλλευση των περιοχών αυτών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους θυσιάζοντος όμως κόσμους, τόπους, πολιτισμούς και ανθρώπινες ζωές πάνω απ' όλα. Πολιτικές που οι ίδιες δημιουργούν ξεσπιτωμένος, πρόσφυγες και οι ίδιες πολιτικές τους έπνιξαν το 22 αλλά τους φνίγουν και σήμερα στα νερά του Αιγαίου. Αντί να φτιάχνεται λοιπόν επιτροπές και φιέστες νοίμις, πατριωτισμού και εθνικιστικής ανάτασης μέσα από οργανισμούς όπως είναι ο ΟΠΑΣΤΕ και έχουμε τοποθετηθεί για το ρόλο που παίζει ο ΟΠΑΣΤΕ προστέρψην των ημετέρων, φροντίστε να συμβάλλετε στο να σταματήσουν οι πολιτικές που δημιουργούν τους πολέμους και τους ξεριζωμένους είτε αυτοί αναφέρονται στη μητρασιατική καταστροφή αλλά πολύ περισσότερο στο σήμερα με τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Μέρες που είναι αυτές, μέρες μνήμης του πολιτεχνίου, ας αναδείξουμε και το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτεών και του ΝΑΤΟ στο αιματοκύλισμα των λαών και της Ελλάδας όπως και τότε αντίστοιχα οι ίδιοι σε εισαγωγικά σύμμαχοι φρόντισαν να δημιουργήσουν πρόσφυγες και ας μην φροντίζουμε να κάνουμε άρτους και θεάματα προστέρψη. Εμείς απέχουμε από όλες τις επιτροπές, θα απέχουμε και από αυτή τη συγκεκριμένη. Ευχαριστώ. Κυρία Καρίκα. Κύριος Βελισσαρίου. Γιατί? Συγγνώμη, συγγνώμη, κυρία Καρίκα, δεν σε βλέπω. Ήθελα να πω ότι είμαι επιφυλακτική για τους σεορτασμούς, γιατί ήμουνα και με κάποια πράγματα αρνητική από το 2021. Ωστόσο είναι σημαντικό να είμαστε κοντά στη ιστορία μας, ναι στην επιτροπή και βλέπουμε. Ευχαριστώ. Κύριος Βελισσαρίου. Θα αποτελέσει φόρο τιμής για όλους αυτούς που εγκατέλειψαν τις χασμένες πατρίδες και θέλω να συγχαρώ για την πρωτοβουλία συγκρότησης της επιτροπής αυτής, όπου θα συμμετάσχω με όλες μου τις δυνάμεις, είτε ως μέλος, είτε πάλι από οποιαδήποτε άλλη θέση θα μπορούσα να συνεισφέρω. Ναι, με κεφαλία γράμματα. Ωραία. Περνώντας τη βιβλιοφορία. Κύριε Πρόεδρε, να το αποδητηθώ κι εγώ, είπα στην αρχή. Ναι, ναι, δεν ήμουν εδώ, εντάξει, οκ, να το αποδητηθείτε. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να ορίσουμε κι εμείς μέλη, δεν μας ερωτήσατε. Ένα λεπτό, ένα λεπτό, Σοφία. Τι έχεις πάθει μέρα, Σοφία, ένα λεπτό. Κύριε Λάμπου. Είναι μακριά σου, γι' αυτό. Έχει πάθει κοκομπλόκο. Εσύ έχεις πάθει κοκομπλόκο, η Σοφία, καλά το πάει. Τώρα τα γυρνάς. Λοιπόν, ο κύριος Λάμπου. Εγώ δεν θεωρώ συναδελφί σας και συναδελφή ότι πρόκειται για Φιέστα. Θεωρώ ότι είναι χρέο μας και καθήκον μας, εσείς αυτής της επιτροπής, να ξυπνήσουνε μνήμες, γιατί αν ξεχάσουμε, θα είμαστε, δεν θα υπάρχουμε και σαν έθρος και σαν λαός. Συμφωνώ λοιπόν να πω, η τελετή μη που με πρότεινε η παράταξή μου να είναι στην επιτροπή. Πιστεύω ότι στην επιτροπή του 21, με τα καλά και με τα κακά, προσφέραμε σαν παράταξη και εμείς και όλοι οι άλλοι στην άλλη που στην επιτήχαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Έχουμε ξεχάσει όμως κάτι και πρέπει να το επισημάνω, έτσι. Έχουμε ξεχάσει τα 80 χρόνια από την Ανατίνα και της Γέβερας του Λογοποτάμου, συνάδελφες και συνάδελφες. Όχι, δεν είναι άλλο θέμα. Θα πρέπει λοιπόν επειδή είναι Νοέμβριος μήνας και Δεκέμβριος μήνας και πρέπει και του χρόνου, έχουμε τους ιορτασμούς, έχουμε πεδίο δόξης λαμπρών εδώ, έχουμε έναν φανταστικό Μοσείο Εθνικής Αντίστασης, που μας προσφέρει τεχνογνωσία, μας προσφέρει πιστήμονες, καθηγητές, μπορούμε να κάνουμε πιστημονικές εκδηλώσεις, να αναδείξουμε με μνημιακές παρεμβάσεις, με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με οτιδήποτε άλλο. Την ΠΑΕΑ ή χωρίς την ΠΑΕΑ. Κύριε Χρονά, σας παρακαλώ. Με όλους μαζί, υπαενωμένη Εθνική Αντίσταση. Αυτό λέει και η Νέα Δημοκρατία, κύριε Λάμπου. Κύριε Χρονά, με πάτε αλλού. Λέω λοιπόν ότι θα πρέπει, όπως και δίποτε, και το ζητάω από τον Περιφυλιάκη να διεσμευτεί, γιατί είχαμε συζητήσει σε όλες τις επιτροπές και είχε συμφωνήσει και στην Ε.Τ.Τ.21, και πιο παλαιά που μιλάγαμε για τον Διάκο και πιο παλαιά που μιλάγαμε για τις Θεομοπύλες, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε το τρίτο σκέλο της ιστορίας της περιοχής μας απέξω. Αυτό ήθελα να επιστημώνω και τίποτα παραπάνω. Σας ευχαριστώ. Πριν περάσω στη διφοφορία του εν λόγου θέματος, ζητώ να οριστούν τα μέλη. Κύριε Περιφερειάρχα, ακούσουν τα ονόματα. Κύριε Πρόεδρε να δηλώσουμε ατομά και να τη λογίσουμε την ψήφωνος. Κύριε Περιφερειάρχα, δεν ακούγεσαι καθόλου. Τα άτομα πρώτα, Κατερινά. Περιφερειάρχη, δεν ακούγεσαι. Τα άτομα. Δεν μου είπατε, κύριε Περιφερειάρχα, για τον Κροποταμό, όμως. Δεν μου απαντήσατε. Να κλείσουμε λίγο, Σπύρο μου, να κλείσουμε λίγο αυτό το θέμα. Και μπορούμε να το φέρουμε σε άλλο περιφερειακό ή με ερώτηση, για να το κλείσουμε, όχι γενικά και όρους. Ο κύριος Αναγνωστάκης έχει ορίσει άτομα. Κυρία Βατζελή. Εκ μέρους της παράταξης, πλήρες μέλους η κυρία Κατερίνα Βατζελή και να πληρωτήσω ο κύριος Μπέτσιος. Νίκος. Ποιος άλλος είναι, κύριε Περιφερειάρχα Μοντά. Ναι. Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση. Ναι. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Εμείς δεν θα ορίσουμε μέλη, επικοινώνησα και με τον κύριο Γκλέτσο. Θα απέχουμε από αυτή την Επιτροπή, λόγω των ενστάσεων που σας προανέφερα απόψεων, καθώς επίσης γιατί θεωρούμε ότι προκαλεί την κοινή γνώμη το να δίνουμε προτεραιότητα στη σύσταση οργάνων και επιτροπών εν μέσο της πανδημίας και άλλων υπέρτερων ανάγκων των συμπολιτών μας, τη συγκεκριμένη στιγμή για διοργάνωση εκδηλώσεων. Αυτά δεν έχω να πω κάτι άλλο, θα απέχουμε. Δεν θα συμμετέχουμε στην Επιτροπή αυτή. Οπότε, κύριε Πρόεδρε, με αυτό το δεδομένο, λυπηρός μου επιτρέπει μια προσωπική αναφορά, αλλά με αυτό το δεδομένο θα επανέλθουμε στην αρχική εισήγηση μιας επί τα μελούς Επιτροπής, καθώς δεν συμμετεχυμίζουν με ψηφία η οποία θα έχει δύο μέλη. Νομίζω μπορούμε να πάμε σε μια επί τα μελή Επιτροπή, με τρία μέλη της πλειοψηφίας και τέσσερα μέλη των παρατάξεων. Λοιπόν, αυτό που θα πρότεινα στο σώμα είναι από δική μας μεριάς. Θα ήθελα να είμαι εγώ ο ίδιος μέλος της Επιτροπής. Η κυρία Ναγνώστου. Ο κύριος Σπύρος Νικολάου. Και απλώς για να είναι ολκληρωμένη η πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Ο κύριος Λάμπου. Η κυρία Μπαντζελή. Ο κύριος Βούλγαρης. Και ο κύριος Βελισσάριου. Ο κύριος Βελισσάριου. Θέλουμε και ένα πληρωματικά μέλη για να είναι πλήρηση διαδικασίας. Τώρα μου βάζετε δύσκολο. Για να μην έχουμε θέματα με τη ψηφοφορία. Πάμε. Παρακαλώ. Μπορούμε να τα ορίσουμε ακολούθης πρέπει να το κάνουμε. Ωραία. Με βάση αυτά. Συμφωνούμε τις εισηγήσεις των παρατάξεων και τα μέλη που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Να συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή. Αυτό είναι που καταθέτουμε σε ψηφοφορία. Με ρώτηση στον κύριο Σπανό και στον Προεδρύο. Καταρχήν πώς είναι διαπαραταξιακή η επιτροπή. Χωρίς να συμμετέχουν. Μάλλον απορρίφτοντας τρεις παρατάξεις. Δεύτερον πώς γίνεται να συμμετέχει στην επιτροπή ο κύριος Βούλγαρης. Πως ως σωστιαία έχει λάβει λιγότερους ψήφους από τη δική μου την παράταξη. Και να αφήνεται εκτός την παράταξη που εκφροσωπώ. Μα είναι μια πρόταση που κάνουμε η οποία θα ψηφιστεί από το σώμα ή δεν θα ψηφιστεί από το σώμα. Εσείς προτείνετε άλλες παρατάξεις ακυρώνοντας την άποψη και την εντολή του λαού. Όχι, προτείνει τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα που υπέδειξαν οι παρατάξεις. Αποδεχτώ και σεβαστώ να προτείνετε τα πρόσωπα της παραταξιό σας. Των άλλων παρατάξεων δεν πρέπει να σεβαστείτε τι του λαού. Να κρατήσουμε λίγο. Παρότι δεν θα κρύψω τις προτιμήσεις μου ως προς κάποια πράγματα. Όμως εδώ πέρα είναι και ζήτημα διαδικασίας. Όμως εδώ πέρα είναι και ζήτημα διαδικασίας ότι δεν είναι οικονομική επιτροπή. Δεν είναι να φιλάνει. Από πού αφοράει αυτό τον κανονισμό αν δεν είναι οικονομική επιτροπή. Υπάρχει η σήγηση του θέματος, η οποία λέει μια επί τα μέλη επιτροπή. Αποτελούμενη από τα μέλη που προτείναμε. Υπέδειξαν δημόσια οι παρατάσεις. Αυτό καταθέτει προς ψήφιση και είναι συνδυάθετος του σώματος. Κύριε Πρόεδρε παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Δημοκρατικότατη η διαδικασία σας. Ένα σχόλιο. Συγχαρητήρια δημοκρατικότατη. Σας ευχαριστούμε. Λοιπόν έτσι όπως στέθηκε η σήγηση από τον περιφερειάρχη προχωρώ. Κύριε Γιώτη. Σας το ακούσαμε λάβατε την απάντηση από τον περιφερειάρχη προχωρώ στη πληφοφορία του θέματος. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού. Ναι. Του κυρίου Γκλέψου. Κύριε Ζούρος. Κυρία Αγγελοπούλου. Εμείς απέχουμε από τη διαδικασία. Καταψηφίζουμε. Όχι. Ο κύριος Αναγνωστάκης. Κυρία Παντζελή. Κύριε Πρόεδρε. Συμφωνούμε ως προς την πρόταση η οποία κατατέθηκε από τον κύριο περιφερειάρχη για τη συγκρότηση επταμελούς επιτροπής για τον λόγο θέμα. Όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη διαδικασία την οποία να ακολουθεί ένα περιφερειακό συμβούλιο για την εκλογή των οργάνων και την διαπαραταξιακή αντιπροσωπευτικότητα. Θέλω όμως να δηλώσω ότι το θέμα του ο Παστέ όπως αιτέθη από την κυρία Αγγελοπούλου οφείλουμε να το συζητήσουμε σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο διότι σε εισαγωγικά η έκρηψη της κυρίας Αγγελοπούλου πιθανά να σχετίζεται ως προς την λήψη αποφάσεων και χρηματοδοτήσεων εκδηλώσων αλλά και εκδηλώσων του 1821 γεγονός το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί και πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία την τακτική του ο Παστέ. Μα αυτή λοιπόν την δήλωση θέλω να στηρίξω την επιτροπή αυτή την πολιτική ιδεολογική ιστορική την οποία και ως περιφέρεια πρέπει να αναδείξουμε. Ως προς τη συγκρότηση της επιτροπής φέρετε κύριε Περιφεράδα την πλήρη ευθύνη για την πρόταση των ατόμων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ. Προχωράμε στον κύριο Μπατζάκη. Τα πέχουμε. Αποχή. Ο κύριος Διώτης. Ναι θέλω να τονίσω ότι εμπέζεται τη δημοκρατία τους θεσμούς και τον κυρίαρχο όπως περιπεκτικά αποκαλείται ελληνικό λαό. Επί της υφοφορίας. Ναι πρόεδρε. Δεν μπορεί ο περιφερειάτης πριν τις παράταξε ως του να προτείνει κανέναν άλλον. Και πως είναι διαπαραταξιακή η επιτροπή αφού μπλοκάρεται και επιλέγεται όποιες παράταξες θέλετε εσείς. Κύριε Διώτη επί της υφοφορίας το ακούσαμε. Σε ευχαριστώ. Ναι για τη σύσταση επιτροπής. Συμφίζω όχι τα άτομα που επέλεξε αυταρχικά και ολοκληρωτικά ο κύριος Σπανός και θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά. Σας ευχαριστώ κύριε Γιώτη. Ο κύριος Βούλγαρης. Κύριε Βούλγαρη. Ακούγομαι. Ναι. Συμφίζω και εγώ ναι και ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πολυζόη. Η αριστερή παρέμβαση απέχει. Κύριε Καρίκα. Ναι. Ο κύριος Βελισαρίου. Ναι ευχαριστώ για την αποδοχή. Ναι. Εγκρίνετε το θέμα 10. Σας ευχαριστώ. Πάμε θέμα 11 έκριση χρηματικού καταλόγου αρδευτικών τελών του 2021. Συγγεντής μου περιφερειάζει τεράς σε λάθος ο κύριος Πανός. Ζητώ συγνώμη. Πάω πάλι. Στην εισήγηση αναφέρομαι κύριε Πρόεδρε. Τυπικό είναι κατ' ουσίαν το θέμα. Στην έκριση των χρηματικών καταλόγων. Στη λογιστική τακτοποιήσει των μικρών οφειλών μέχρι 5 ευρώ. Και βέβαια στο ότι η υπέπιση των βιωτιών αναλάβει τη διαδικασία της εις πράξης μέσα από το σύστημα αδείας. Σας ευχαριστώ κύριε Βέβαια Άρκα. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Στην αιτιολόγηση ψυχού κύριε Πρόεδρε. Ψηφοφορία λοιπόν. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού ναι. Του κυρίου Γκλέτσου. Λευκό. Λευκό. Του κυρίου Αναγνωστάκη. Θα μιλήσω εγώ. Κύριε Πρόεδρε. Έλα Γιάννη μίλα. Μίλα. Είναι ένα θέμα βέβαια. Συγγνώμη. Ήθελα να πάρω και το λόγο σε ένα θέμα αλλά δυστυχώς είχα ένα πρόβλημα με το μικρόφωνο σχετικά με τις κατολιστήσεις. Θα είχα κάποιες διακλεινιστικές θέσεις και θα ενημέρωνα το Περιφορικό Συμβούλιο αλλά τώρα είμαι άκυρο και δεν συνεχίζω. Σχετικά με το θέμα της Κοπαϊδας είναι πράγματι ένα τυπικό θέμα για μικρές οφειλές. Είχαμε πάρει αντίστοιχη απόφαση περίπου με το ίδιο ποσό το 2020 και ξαναέρχεται το 2021. Θεωρούμε πράγματι, είναι θετική η ψήφος μας, όμως εκκρεμεί μια θέση που έχουμε όλες οι παρατάξεις βάλει σαν ζήτημα, να συζητηθεί το θέμα της Κοπαϊδας σαν ημερήσιο θέμα για τα προβλήματα της Κοπαϊδας και τη διαχείριση της Κοπαϊδας. Ευχαριστώ. Δεν ξέρω αν ο κ. Αναγμουστάκης θέλει να σηκωθεί. Σας ευχαριστώ κι εγώ. Κύριε Αναγμουστάκη, γυρνώστες σας ή καλυφθήκατε, καλυφθήκατε. Όσοι σηγητήσουν μας. Τι είπατε, δεν άκουσα. Πρέπει όλοι σηγητήσουν μας. Ωραία. Προχωρώ λοιπόν στο... Όλοι σηγητήσουν μας. Ναι, ναι. Κυρία Παντζελή. Κυρία Παντζελή. Τι πράγμα κύριε Πρόεδρε. Ψηφοφορέα, δάμα έντεκα. Ψηφοφορέα για δύο λόγες. Καταψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε, την εισήγηση. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Καραβασίλη. Ναι, εμείς θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση το μικρότερο κόστος της αρδευσής με αποφυγή των εργολάδων και τη χρησιμοποίηση αποκλειστικά δημόσιας υπηρεσίας, καλά οργανωμένης, τελεθωμένης και εξοπλισμένης, που θα αφαιρούσε το εργολαδικό κέρδος και το ΦΠΑ. Επίσης, να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και έργα για την αξιοποίηση των επιφανειακών νερών, που θα αποσκοπούσαν στη μείωση του κόστους άντλησης του νερού από γεωτρήσεις ή την αγορά το από την ΕΙΔΑΠ. Όλα αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη. Εμείς, όπως γνωρίζετε, έχουμε καταψηφίσει και τον κανονισμό αρδευσής και θα καταψηφίσουμε και την εισήγηση αυτή. Καλησσάριου. Εγκρίντε το θέμα. Να καταγραφεί και η ψήφος μου υπέρ. Με προσπάθησα και δεν σας πρόλαβα. Εντάξει, εγώ ρώτησα δύο φορές. Εντάξει, έγινε. Σας ευχαριστώ. Διήγη η συνεδρίαση. Σας ευχαριστώ όλους. Μισό λεπτό. Ανούλα, συγγνώμη. Έχετε θεί μια ενημέρωση έτοιμα. Λοιπόν, τι θα ήθελες να... Μου είπε ο περιφεριάρχης ότι καλό θα ήταν να μην είναι ψήφισμα. Ίσως μπορούμε να κάνουμε μία δήλωση στο περιφερειακό συμβούλιο κοινή υποστήριξης. Επίσης, έμαθα ότι ο CEO της Alfa Bank θα συνομιλήσει με φορείς και το κατάστημα αύριο, το μεσημέριο. Οπότε, μήπως θα ήταν καλό να προλάβουμε και αυτή τη διαδικασία να υποστηρίξουμε τα αιτήματα. Γενικά, ζητάω μια ξεκάθαρη θέση για όλα αυτά τα κλεισίματα, γιατί δεν είναι μόνο η Alfa, είναι και η τράπεζα Πειραιώς. Είναι υποβάθμιση της περιοχής. Και τα είπαμε και πριν και με το θέμα με τον ΝΑΠΕ και αυτά, ότι είναι μια περιοχή, η οποία κανονικά θα έπρεπε να υποστηρίζεται. Εξαιτίας της υποβάθμισης από τις εγκαταστάσεις. Πρόεδρε, υπάρχει γενικότορο όμως θέμα σε όλες τις περιοχές, και στη Φωκίδα, κλείσιματα καταστημάτων, παίρνουν τα ITM, υπάρχουν προβλήματα σημαντικά, κλείονται ταχυδρομία. Υπάρχουν ζητήματα που είναι πολλά και στη Φωκίδα, έτσι. Είναι αλήθεια, παντού υπάρχουν, αλλά επειδή το θύξαμε το θέμα, ότι η Νότια Καριστία... Δεν διακονώ, αλλά λέω ότι είναι μια γενικότερη κατάσταση. Η Νότια Καριστία έχει πρόβλημα υποβάθμισης και έχουμε δεσμευτεί ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια αντισταθμίσματα σε αυτό. Λοιπόν, επιτρέψε μου λίγο να το αποθετηθώ, όχι ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως απλός Περιφερειακός Σύμβουλος. Όσον αφορά την Αλφαμπάνκ και δεν μπλέκουμε σε όλα τα άλλα, επειδή συμβαίνει, ο πατέρας μου πέθανε πριν από λίγες ημέρες να δούλευε εκεί χρόνια, όταν αποφασίζουν αυτοί οι οργανισμοί, δύσκολα κάνουν πίσω. Σαφέστατα, έχουμε πολιτική υποχρέωση όταν τήθεται από ένα μέλος μας όπως η Άννα Ικαρίκα, να παίρνουμε θέση κατά των αποφάσεων των τραπεζών ή των οργανισμών που αποφασίζουν για τις οικονομίες κλίμακος να κλείνουν τα καταστήματά τους. Αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη, αυτό θα πέσει στο κενό. Άντως, συγγνώμη θα σας διακόψω γιατί και πριν έξι μήνες ο κύριος Κελαηδίτης έτσι πίστευε, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο... Εγώ μεταφέρω την προσωπική μου γνώμη για την αλφαβά και μόνο. Από κει και μετά το σώμα θα αποφασίσει και όλοι θα αποδεχθούμε αυτό που θα αποφασίσει. Άννα, με αδικείς νομίζω με αυτό που λες, έτσι? Με αδικείς με αυτό που έχεις πει, αλλά δεν πειράζει, σ' αγαπάμε και στο συμφορά μας. Εγώ μεταφέρω στον Περιφερειάρχη Στεράς Ελλάδος για την τελική απόφαση. Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα κι εγώ το λόγο, θα ήθελα κι εγώ το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Πρωτού πάρει το λόγο και κλείσει ο κύριος Περιφερειάχης για ένα, δύο λεπτά και παραπάνω. Η κυρία Καρίκα, όπως και την προηγούμενη φορά που κυνητοποίησε και μεστοποίησε όλους μας και γιατί ταχθήκαμε στο κλείσιμο υποκαταστήματος, νομίζω ότι έτσι και τώρα επιθυμεί να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Άρα, είμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί της ότι ο Περιφερειακός Συμβούλιο, αν όχι με ψήφισμα, με μια δήλωση όπως πρότεινε ο Περιφερειάρχης, να σταθεί αρρωγώς στην προσπάθεια που κάνει η τοπική κοινωνία και ο δήμος να διατηρηθούν ανοιχτά τα υποκαταστήματα τόσο της Πυραιώς όσο και της Alhambak. Εξάλλου, δεν μας κάνουν καμία χάρη. Εξάλλου, από εμάς αυτοί οι άνθρωποι συντηρούνται. Άρα, λοιπόν, το δικό τους κέρδος είναι η δική μας συμμετοχή στην αλμυξίδα κύκλων που, έτσι κι αλλιώς, αναπτύζονταν την πλευρά τους. Άρα, λοιπόν, στηρίζω ανεπιφύλιακτα την άποψη της κυρίας Καρίκα για μία δήλωση καθαρή, απόλυτη κατηγορηματική του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία δήλωση θα είναι ότι συντασώμετα με την τοπική κοινωνία της Καρίστου στην προσπάθειά της κοινωνίας ενώ να αποκρούσει το κλείσιμο των υποκαταστημάτων όλων των τραπεζών που θα επιφέρουν πλήγμα στην τοπική οικονομία. Νομίζω ότι μας βρίσκει όλος σύμφωνος. Το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Ναι, Κατερνά. Κύριε Πρόεδρε, θέλω πραγματικά να στηρίξω την πρόταση της κυρίας Καρίκα που μοχλεύει ένα σημαντικό θέμα σε μία περιοχή στη Νότιοέβεια που από τη φύση της είναι αποκομμένη και δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα, σχέσεις και ανταλλαγής με τους άλλους συμπολίτες μας στις άλλες περιοχές της Εβίας. Ιδιαίτερα είναι ότι ο Καριστιαίς θα πρέπει να στηριχθεί, τα τμήματα αυτά τα ATM και οι τράπεζες να μην κλείσουν και θεωρώ ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει, αν μου επιτρέπετε να πω, να είναι μία επιστολή του Περιφερειάρχη εκ μέρους του Περιφεριακού Συμβουλίου που πρέπει να σταλθεί στα κεντρικά των δύο τραπεζών έτσι ώστε να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι είμαστε κοντά τους και είμαστε κοντά τους στη μη απομόνωσή τους οικονομική και κοινωνική. Ευχαριστούμε πολύ κυρία Καρίκα και νομίζω ότι θα πρέπει να συντονιστούμε. Εγώ είμαι η Πρόεδρε μου, επιτρέπετε? Ναι, ναι. Κοιτάξτε να δείτε. Καπιταλισμό, οι τράπεζες ιδιωτικές είναι και αποσκοπούν στην αποκομιβή κερδών. Αλλά έχουν και την κοινωνική υποχρέωση να εξυπηρετούν το χώρο στο οποίο βρίσκονται. Δεν είναι στο χέρι τους να σταθμίζουν τα πάντα στη βάση της βολή τους. Ο κόσμος χρειάζεται εξυπηρέτηση και φυσικά να μην κλείσουν τα υποκαταστήματά τους. Είναι κατανοητό τι λέω? Ναι, μην κλείσουν τα υποκαταστήματά τους, να παρεύουμε. Είναι υποχρεωμένες. Κύριε Πρόεδρε, επειδή τελειώνουμε, για να ακολουθήσω την καπιταλιστική αφήγηση του κ. Χρονά, να σας πω ότι σταμάτα, να τελειώσω τη φράση μου, δεν ακούγεσαι, το έχεις κλειστό, μου φωνάζεις και δεν ακούγεσαι. Θεωρώ ότι πέρα τώρα, κάνουμε λίγο λογοπέγνιο επειδή κλείνουμε, να ξέρετε ότι η επαναφορά των συνετεριστικών τραπεζών, είτε σε επίπεδο περιφεριών, είτε με ντοποιότητα, είναι ένα τραπεζικό σχήμα συλλογικό, το οποίο σοβαρά πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά, περιφερειακά και εθνικά. Έτσι ώστε να μειωθεί, όχι ή να εξαλειχθεί, ένας ανταγωνισμός και κυριασμός, τα οποία είναι διαχειριστικά, Δημήτρη μου. Προφανώς σε όλους τους θεσμούς, η κακοδιαχείριση και η διαφάνεια πρέπει να εξαλειχθεί. Όμως θεωρώ ότι η συνετεριστική τράπεζα είναι αντεπόρντος και νομίζω κ. Καρίκα πρέπει εσείς, με αυτή την εντοπιότητα, να το σκεφτείτε, να το προτείνετε και ως άνθρωπος με γνώσεις νομικές, να είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας