Eιδική συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, στις 23 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Πέμπτη (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συνάδελφοι καθίστε κάτω όλοι σας, παρακαλώ να ξεκινήσουμε. Λοιπόν, ξεκινάει η συνεδρίαση σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, ειδική συνεδρίαση, 23 Δεκεμβρίου 2021, με μοναδικό θέμα, το προϋπολογισμό του ετοιμικού έτους 2022. Καλώς ήρθε η συνεδρίαση, θέλω να πω σε όλους καλές γιορτές, προσωπικά και στις οικογένειές σας, με υγεία και ευτυχία. Επίσης, το ίδιο για τις Πελοποννήσιας και τους Πελοποννήσιους πολίτες. Συνάδελφοι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή με την πανδημία. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι μέρες είναι κρίσιμες και από τη συμπεριφορά μας θα κριθούνε πάρα πολλά πράγματα για την πορεία αυτής της πανδημίας. Πιστεύω ότι όλοι ακολουθούμε. Βέβαια, είμαστε ένα περιφερειακό συμβούλιο που δεν υπάρχει ανεμβολίαστος. Άρα, λοιπόν, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Και σήμερα δίνουμε ένα μήνυμα στους πολίτες να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις γιορτές για να μπορούμε μετά να είμαστε όσο μπορούμε ήσυχοι για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν τώρα τηρήσουμε τα μέτρα και αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια που έχει αποδώσει με τον εμβολιασμό που είναι το κύριο όπλο κατά του κορωνοϊού κατά αυτής της πανδημίας θεωρώ ότι θα έχουμε όπλα για να έχουμε κάτι καλύτερο μέσα στο 2022. Δηλαδή, να έχουμε μια καλύτερη πορεία, μια αισιόδοξη πορεία για το θέμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ευχή, ευχή. Γιατί υπάρχει πρόβλημα, κύριε Τατούλη? Ως ευχή, βέβαια. Τι άλλο. Λοιπόν, πάμε λοιπόν στο μοναδικό μας θέμα εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης ο κύριος Λαμπρόπουλος. Καλησπέρα κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, χρόνια πολλά και από εμένα, καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές. Το μοναδικό θέμα της σημερινής συνεδρίας είναι η έγκριση του προϋπολογισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου για το οικονομικό έτος 2022. Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας Πελοποννήσου έχει καταρτηστεί σύμφωνα μεταοριζόμενα στο άρθρο 78 του νόμου 41, 72 του 13 και της εκτελεστικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, των Υπουργών Μάρων Οικονομικών και Ασωτερικών. Έχουν τηρηθεί οι οδηγίες που παρέχονται για την κατάρτηση του προϋπολογισμού με βάση στα δεδομένα των προηγούμενων ετών και με βάση τις διατάξεις που χρησιμοποιούνται κυρίως για την καταγραφή των προβλεπόμενων εσόδων. Ο προϋπολογισμός έχει ενσωματώσει το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας Πελοποννήσου που έχει εγκριθεί με προηγούμενη απόφαση του Περιφεραικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2021 και έχει εξασφαλίσει και την έγκριση του παρατηρητήριου του Υπουργείου Σωτερικών, η οποία είναι απαραίτητη μετά από τον έλεγχο του σχεδίου του προϋπολογισμού και του γεγονότος ότι είναι ισοσκελισμένος όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ο προϋπολογισμός που καλείται να ψηφίσει το Περιφεραικό Συμβούλιο ανέρχεται στο ύψος των 193.867.644,49 ευρώ τόσο στους κέλους εσόδων όσο και στους κέλους εξόδων αφού όπως είπα πριν είναι ισοσκελισμένος όπως πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Παράλληλα έχει καταρτιστεί το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης δηλαδή το σχέδιο το οποίο προβλέπει την κατανομή σε εμπεινιαίους και τριμμηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού του 2022. Έχετε στην εισήγησή σας και την έγκριση του παρατηρητηρίου και βεβαίως και το σχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο όπως ξέρετε προβλέπονται έσοδα και έξοδα από τους πόρους από τους οποίους προέρχονται τα έσοδα και τα έσοδα της περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε αυτά πρέπει να πω ότι έχουν γίνει προβλέψεις οι οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα επικυροποιηθούν μέσα στο Φεβουράριο του 2022 οπότε θα είναι και δεδομένο το ταμιακό υπόλοιπο του 2021. Εκεί έχουν ληφθεί υπόψεις λοιπόν τα σημαντικότερα από τα ποσά που είναι, τα ποσά που προέρχονται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, τα ποσά που έχουν να κάνουν με την καταναμή του προβλεπόμενου ταμιακού υπολύπου τόσο από το τεχνικό πρόγραμμα όσο και από τους υπόλοιπους πόρους και βεβαίως όλα τα υπόλοιπα οι εξτραπιστώσεις οι οποίες έχουνε με βάση την πορεία του 2021 προϋπολογιστεί και το 2022. Υπάρχουν ερωτήσεις η κυρία Νικολάκου. Θέλω να ρωτήσω τον κ. εισηγητή σχετικά με ένα πίνακα ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στην ανακεφαλαίωση όλου του προϋπολογισμού και συνοδεύει και την έγκριση του παρατηρητηρίου και αναφέρεται και στον τριετή προϋπολογισμό, στην πρόβλεψη. Βλέπω λοιπόν εδώ το εξής. Στο 9.000 ΚΕ όπου συμπεριλαμβάνονται πληρωμές για επενδύσεις και από κώδικα NEPI ΔΔ υπάρχει η στήλη από λογιστικά του 20 διαμόρφωση του 21 προβλέψεις για το κλείσιμο του 21 και προβλέψεις για το 22. Θέλω λοιπόν να καταλάβω το εξής. Η αδιαμόρφωση του 21 έχει προϋπολογιστεί σε 95.249.973,24 ενώ οι προβλέψεις για το κλείσιμο, δηλαδή το ποσό που προβλέπεται μέχρι 31-12 του 21 είναι 58.166.32,65. Θέλω λοιπόν να καταλάβω αυτά τα 40 εκατομμύρια που λείπουν, τα 35 εκατομμύρια τι αφορούν και που είναι. Σε ό,τι αφορά τον ΚΕΕΝΕΑΧΤΑΚΟΣΑ έως 9800 όπου είναι οι επενδύσεις που εκτελούνται για τα έσοδα των περιφεριών που φαντάζομαι ότι είναι ΚΑΠ γιατί το 9.000 φαντάζομαι ότι είναι το σύνολο του τεχνικού προγράμματος. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίεργα. Ενώ έχουμε μια διαμόρφωση στα 40.675.785.88 η πρόβλεψη του κλεισίματος, για το 21 εννοείται αυτή η διαμόρφωση, η πρόβλεψη του κλεισίματος είναι μόλις 7.146.315. Και εδώ περίπου 33 εκατομμύρια λείπουν αν κοιτάξουμε αστηρά τους αριθμούς. Θέλω λοιπόν να καταλάβω τι είναι αυτό και αν αυτό συνδέεται με το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και υφίσταται και το γνωρίζουμε όλοι, της καθυστέρησης, να μην πω ότι η στάση πληρωμών, που υπάρχουν σε έργα, λόγω ότι δεν έχει έρθει ακόμα η αντίστοιχη χρηματορροή. Αυτά τα δύο θέλω να ρωτήσω καταρχήν. Καταρχήν το δεύτερο που ρωτήσατε, δηλαδή ο κωδικός 9.700-9.800, συμπεριλαμβάνεται στον κωδικό 9.000. Άρα δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά ποσά, ο δεύτερος κωδικός είναι μέρος του πρώτου κωδικού. Η διαφορά που εμφανίζεται μόνο στον κωδικό 9.000. Η διαφορά έχει να κάνει με προϋπολογισμό 2021 και με εκτίμηση πληρωμών όταν έγινε ο προϋπολογισμός, δηλαδή αρκετά νωρίτερα από σήμερα, και έχει να κάνει με τις πληρωμές και τις δεσμεύσεις όχι μόνο των εκτελούμενων έργων, αλλά και των συμβασιωποιημένων και των υποδημοπράτησης. Υπάρχει άλλη ερώτηση? Ο κύριος Δρούγκας. Παρατηρούμε στο τρίτο τρίμινο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους, ότι υπάρχει μια εισθέρηση στα έσοδα, στα εισπραχτέται από τους ΚΑΠ, αντί να έχουμε πάρει το 75% που θα πρέπει να έχουμε πάρει στο τρίτο τρίμινο, έχουμε πάρει το 45%. Τι μας κάνει αισιόδοξους ότι αυτό το προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα θα μπορέσει να εκτελεστεί και να υλοποιηθεί βάση του προγράμματος που θέτεται εσείς και των όρων που θέτεται εσείς, αφού υπάρχει ήδη εισθέρηση μεγάλη από το προϋπολογισμό. Κύριε Δουρούγκα, όπως θα δείτε και στην επόμενη συνεδρία του περιφερειακού συμβουλίου, στο τρίτο τρίμινο, στο σύνολο των εσόδων έχουν απορροφηθεί το 70% των προϋπολογιστέντων. 70 αντί για 75, όπου θα πρέπει να λάβετε και υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένα έσοδα, όπως παράδειγμα οι ΚΑΠ που ήρθαν πριν από λίγες ημέρες, που έρχονται κατά πάγια τακτική στο τελευταίο τρίμινο. Επομένως δεν υπάρχει χρήματα που έρχονται κυρίως για επενδύσεις, άρα δεν υπάρχει ιστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 21 και με την ίδια λογική δεν θεωρούμε ότι θα υπάρχει ιστέρηση και στον προϋπολογισμό του 22, ο οποίος να σημειώσω ότι σε σχέση με το 21 είναι αυξημένος περίπου παρά πάνω από 10%. Και βεβαίως υπάρχουν και χρήματα τα οποία έρχονται στο τέλος του χρόνου, δηλαδή που έχουν να κάνουμε μισθοδοσία και όλα αυτά, όπου συνήθως έρχονται αναμύνα και επομένως όλα αυτά δημιουργούν την κανονική πορεία εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως σας είπα και πριν. Το τρίτο τρίμινο του 21 συνολικά έχει έσοδα 69,97% αντί του θεωρητικού 75, που επαναλαμβάνω ότι μερικά από 0 γίνονται κατευθείαν 100% στο τελευταίο τρίμινο. Υπάρχει άλλη ερώτηση? Όχι. Να προχωρήσουμε λοιπόν στις τοποθετήσεις. Η κ. Νικολάκου. Αγαπητοί συναδελφοί, κάθε φορά που συζητάμε προϋπολογισμό στο Περιφερικό Συμβούλιο και έχω την τιμή να είναι η δωδέκατη χρονιά φέτος, όλο και περισσότερο αντιλαμβάνομαι την υποβάθμιση που έχει δεχτεί ο θεσμός της ερετής περιφέρειας. Τα προηγούμενα χρόνια μας έλεγαν ότι ήταν τα μνημόνια αυτά που έφταιγαν, όταν εκφράζαμε δυσαρέσκεια και όταν αιτούμε ότι θα έπρεπε η κάθε περιφέρεια να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει ένα δικό της προϋπολογισμό βάσει των προτεραιοτήτων της, βάσει των πολιτικών επιλογών της εκάστοτε περιφερειακής αρχής. Μας έλεγα λοιπόν ότι είναι τα μνημόνια. Μετά μας είπαν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά θα πρέπει να παραμείνει αυτή η υποχρέωση που υπάρχει για να συμπληρώνουμε απλώς κουτάκια, γιατί αυτό κάνουμε. Έρχεται ένα σχέδιο, μία κοία, συνήθως τον Ιούλιο κάθε χρόνο βάσει της οποίας υποχρεώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες να συμπληρώσουν αυτά τα κουτάκια, δεν μπορούν να φύγουν καθόλου από αυτό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, και θέλω να το προσέξετε αυτό, αποφασίζει μετά από την έγκριση του παρατηρητηρίου. Δηλαδή πρέπει πρώτα να έχει πάει ο προϋπολογισμός να έχει ελεγχθεί και μετά έρχεται και στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου έχουμε και ένα νόμο που λέει αν εξαρτήτως πόσες ψήφους θα πάρει θα περάσει. Μπορείτε λοιπόν να αντιληφθείτε την υποβάθμιση του θεσμού αλλά και των Περιφερειακών Συμβούλων καθενός χωριστά σε αυτό που κάποτε όπου υπηρετούσα την ομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν ήταν έτσι. Ήταν διαφορετικά ο προϋπολογισμός τότε. Δεν υπήρχαν έλεγχη, παρατηρητήρια και όλες αυτές οι δεσμεύσεις που έχουμε τώρα για να μην μπω οι εποπτίες. Το πρώτο λοιπόν που θέτω είναι το θεσμικό ζήτημα και ελπίζω και εύχομαι να αλλάξει παρότι δεν βλέπω να διαμορφώνεται μια τέτοια πολιτική απόφαση στη χώρα. Το δεύτερο που θέλω να πω και να επανέλθω ήταν το ερώτημα που έθεσα στην αρχή. Κοιτάξτε αγαπητοί συνάδελφοι. Είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό το οποίο είπα πριν. Ο κωδικός 9.000 που είναι το σύνολο του τεχνικού προγράμματος που βεβαίως συμπεριλαμβάνεται μέσα και η χρηματοδότηση των ΚΑΠ και το Πουδουέ και το Περιφερειακό Ταμείο θα έπρεπε να διαμορφωθεί σε 95.249.973,24. Θα έπρεπε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας διαμορφώνεται σε 58 εκατομμύρια. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Είναι εδώ καταγεγραμμένο και βεβαίως για όποιον έχει μια εμπειρία στον προϋπολογισμό αυτά τα 30 εκατομμύρια παίζουν σε όλους τους δίκτες αν πάμε αναλυτικά να δούμε τι συμβαίνει. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εύχομαι να μπορέσει αυτό να καλυφθεί. Εύχομαι να υπάρχει δυνατότητα κάποια στιγμή να μπορούμε να πληρώνουμε να έχουμε τα χρήματα που απαιτούνται την ώρα που πρέπει. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή και η πανδημία φαντάζομαι πως το έχει επηρεάσει πάρα πολύ αυτό υπάρχει πρόβλημα. Το οποίο είναι ξεκάθαρο στον προϋπολογισμό. Τουλάχιστον ισοσκελισμένος εννοείται ότι είναι. Το τι σημαίνει το ταμιακό υπόλοιπο το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν είναι έλλειμμα αλλά είναι καλυπτόμενο ποσό για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα. Οπότε τα χρήματα είναι λίγα. Είναι πάντα λίγα. Και αυτά που έρχονται στο τέλος του χρόνου και να προσθεθούν είναι πάντα λίγα. Έχουμε πει εδώ ότι έχουν πάρει χρήματα από τις περιφέρειες διότι παρακρατούν ποσοστά που μας ανήκουν και δεν έρχονται στις περιφέρειες. Μα θα μου πει κάποιος καλά όλα αυτά στο κράτος δεν πάνε. Η δυνατότητα που θα έπρεπε να έχει ενίσχυση του θεσμού των ερετών περιφεριών σήμερα με την πανδημία είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Αυτή είναι η άποψη της παράταξής μας και η δική μου άποψη. Στο τρίτο μέρος θα κάνω μια αναφορά από την εμπειρία που έχω στα δύο χρόνια συμμετοχής μου στην Οικονομική Επιτροπή, κλείνουνε μεθαύριο, που με έχει βοηθήσει ο Θεός γιατί ήμουνα υγιής, να μη λείπω ούτε μία φορά. Ούτε μία φορά. Η νομοθεσία, αγαπητοί συνάδερφοι, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που υπήρχε πριν. Μην νομίζετε ότι η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει πλέον, δηλαδή ένα συλλογικό όργανο έστω και πιο μικρό αριθμητικά για θέματα τα οποία άπτονται διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Όχι βέβαια. Η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για τους διαγωνισμούς, για τη διαγωνιστική διαδικασία και εγκρίνει τα αποτελέσματα της Επιτροπής Διαγωνισμών, τα πρακτικά. Όμως, έχουμε περάσει στις απευθείας αναθέσεις. Ποτέ στα χρονικά της μεγάλης εμπειρίας που έχω στην αυτοδιοίκηση, δεν υπήρχε αυτό το πάρτι των απευθείας αναθέσεων. Θα μου πείτε είναι στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Όχι, δεν είναι στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ένας ο οποίος μπορεί να μπει στο διάβυα και να παρακολουθήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις απευθείας αναθέσεις, θα δει ότι είναι παντού. Και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχει όριο. Αρκεί να είναι πήγον, αντί να χαρακτηριστεί και να εμπλουτιστεί με ένα ωραίο λεξιλόγιο. Οι απευθείας αναθέσεις, οι οποίες στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν επιλεγεί τουλάχιστον για τα θέματα πολιτισμού, τουλάχιστον για τα θέματα τουρισμού, που κάθε δωμάδα και κάθε δυο μέρες βλέπουμε 35.000, 35.000, 35.000. Είναι αποφάσεις οι οποίες δεν ελέγχονται από τον ελεγκτή νομιμότητας. Δηλαδή δεν χρειάζεται να σταλούν σε κανένα υπερκείμενο ελεγκτικό όργανο για να εκτελεστούν. Εκτελούνται αμέσως. Γιατί τις υπογράφει ένας. Τώρα δε έχουμε περάσει και σε άλλο στάδιο. Οι προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφουν οι ΟΤΑ δεν ελέγχονται από ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είπαν ότι θα το αλλάξουν, ελπίζω αυτό να γίνει, να έχει γίνει ή να γίνει. Αυτή λοιπόν η αφτερεσία. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας, τίνει να γίνει νόμος, γιατί είναι νόμος. Γιατί αν πεις κάτι, σου λέει ο άλλος, μου το επιτρέπει ο νόμος. Είναι για μένα κάτι πάρα πολύ σημαντικό, κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο και δεν είναι δυνατό να αφήνουμε στην επιλογή του εκάστοτε ο οποίος διοικεί όπως και αν λέγεται και όποιος κι αν είναι το αν θα ακολουθούμε ή όχι μία διαδικασία, η οποία θα είναι διαφανής. Τέταρτο και τελευταίο, επιγραμματικά προσπάθησα να πω αυτά που ήθελα. Είναι ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι λογικό ότι δεν έχει αναπτυξιακό ορίζοντα καθόλου, έτσι άλλωστε είναι όπως είναι διαμορφωμένος από την Κία. Για όλους αυτούς τους λόγους, εκφράζοντας με την πιο στεντόρια φωνή που υπάρχει την δική μας την άποψη ότι πρέπει επιτέλους ο θεσμός της ερετής περιφέρειας να ενισχυθεί, πρέπει να μπορούν οι περιφέρειες να παράγουν πολιτικές, να υλοποιούν πολιτικές τουλάχιστον εκεί όπου έχουν την ευθύνη. Και που έχουν την ευθύνη? Στη σύνταξη του αναπτυξιακού τους προγράμματος, του στρατηγικού τους. Δηλαδή εμείς αποφασίζουμε στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι παίρνουν πολιτικές αποφάσεις για εμάς. Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους, η παράταξή μας καταψηφίζει το συγκεκριμένο προϋπολογισμό και αυτό που εύχομαι είναι να είναι η τελευταία φορά που έχουμε ένα τέτοιο προϋπολογισμό και τουλάχιστον η πανδημία, η οποία τα έχει αλλάξει όλα, τα έχει φέρει τα πάνω κάτω, να υπάρχει κάποιος εμπνευσμένος επιτέλους, δεν εννοώ περιφεριάρχης, εννοώ από την πλευρά της κυβέρνησης, όπου θα καταλάβει ότι αν ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση, μόνο προς όφελος των πολιτών θα είναι αυτό. Ευχαριστώ. Ο κ. Δέδες. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, χρόνια πολλά σε όλους και όλους. Σύμφωνα με όσους έκαναν τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αλλείωσαν και τον Καλλικράτη και τον Κλισθένη, η σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μάλλον θεωρείται περητή. Και θεωρείται περητή γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο νομοθέτης της κυβέρνησης προβλέπει ότι ανεχθεί του πώς θα σχηματευτούν οι πλειοψηφίες και οι μεψηφίες στη σημερινή διαδικασία του Περιφερειακού Συμβούλιου, ο προϋπολογισμός είναι ήδη εγκεκριμένος. Και νομίζω ότι αυτή η θεσμική διαδικασία η οποία μας προκαθορίστηκε θα μας αγαλουθήσει και το επόμενο διάστημα. Είναι το πρώτο και μεγάλο μελανό σημείο μιας συζήτησης που θα έπρεπε να είναι ουσιαστική. Θα έπρεπε να καταλήγει σε αποφάσεις και δυστυχώς μετατρέπεται σε μια διαδικασία ευτελισμού του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου, ευτελισμού και γελιοποίησης της ίδιας αυτοδιοίκησης, που ευτυχώς όμως πρόσφατα τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, μετά από προσφυγές για τα ίδια θέματα αυτά που συζητάμε τώρα και έγιναν από δήμους, δεν αφορούσαν περιφέρειες βέβαια, αναγνώρισαν την αντισταγματικότητα αυτών των διατάξεων και μάλιστα έχει πολύ ενδιαφέρον το συσκεπτικό τους, θα το αναλύσει ο συνάντης μας ο Χρήσος Καρούζος μετά, ότι μιλούν για αλλείωση της λαϊκής εντολής που επιφέρουν οι ρυθμίσεις προγραμματοποιήθηκαν από την εποχή του κυρίου Θεοδορυκάκου μέχρι σήμερα. Άρα αυτό που λέγαμε τότε και μας δικαιώνει, επιβεβαιώνεται πλήρως μέσα από τις αποφάσεις αυτών των δικαστηρίων και αυτές που θα ακολουθήσουν κατά τη γνώμη μας, νομίζω ότι αποδοκιμάζεται με αυτόν τον τρόπο η απόφαση της κυβέρνησης που μέσα από πολλαπλές τροποποιήσεις προσπαθεί να αφαλκηδεύσει τον ίδιο το θεσμό, δημιουργώντας τεχνητές πρόσχερες πλειοψηφίες, σαν κι αυτοί που θα βιώσουμε σήμερα και βιώνουμε σε συζήτηση αυτού του θέματος μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Επί του προϋπολογισμού, κάθε φέτος και χειρότερα, κάθε φέτος και χειρότερα, φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε για νούμερα επενδύσεων, δαπανών, πόρων που είναι χειρότερα από τις χειρότερες μέρες των νυτομνημονίων. Είναι χειρότερα από τις χειρότερες μέρες των νυμονίων. Αυτή η συζήτηση είναι μια ωραία συνέχεια του Ετήσιου Ταχτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες. Παρ' έστει σχεδόν η μισή κυβέρνηση στις διαφορές θεματικές που γίνανε, ο κ. Δης Κώστας, ο πρόεδρος της ΕΜΠΕ, ξεκίνησε τη διαδικασία ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον και λέγοντας στην ομιλία ότι ανήκεται μια λαμπρή εποχή για την αυτοδιοίκηση, γιατί πλέον υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία πολύ μεγάλα και μεγάλη πόρη. Και ανέφερε το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε μια στάση και έβαλε μια άνω τελεία στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρακαλώντας τον κ. Βορίδη, με ευγενικό τρόπο, αν θα μπορούσε να αυξήσει λίγο, γιατί είναι πολύ μειωμένο, του λέει. Διαψεύστηκε μέσα στο ίδιο το συνέδριο από τους παρόντες υπουργούς. Ο κ. Θεοχάρης το έχει ξεκαθαρίσει σε 15 διαφορετικές του τοποθετήσεις και συνεντεύξεις, ότι λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αυτοδιοίκηση δεν θα πάει ούτε ΣΕΝΤΣ. Είναι για άλλη δουλειά το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε, για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι το ΕΣΠΑ. Και ο κ. Σκυλακάκης, σωστά. Ο κ. Μορίδης επίεισε την ίσα για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έχει φτάσει σε υποπολαπλάσσια επίπεδα από αυτά που είχαμε το 2015, το 2016, το 2017, το 2018, το 2019 και έταξε προσλήψεις. Και αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να συζητήσουμε για ένα προϋπολογισμό ο οποίος είναι από τους δυσμενέστερους στην ιστορία του θεσμού. Καταλαβαίνουμε απόλυτα και τη σεβόμαστε την ιδεολογική και πολιτική σας τοποθέτηση δίπλα στην κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Θεμητό, ξέρουμε ποιους έχουμε να κάνουμε και εσείς ξέρετε ποιους έχετε να κάνετε. Το να εγκαταλείπεται όμως οποιαδήποτε διεκδίκηση, οποιαδήποτε δυνατότητα της συλλογικής πίεσης σε μία κατάσταση που στην ουσία εξαηλώνει την αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της θεωρώ ότι είναι αποδοχή μας Θεού. Δεν είναι στάση που ταιριάει στους αυτοδιοικητικούς ανεξαρτήτως συγκομματικής τοποθέτησης. Και έχουμε μια ιστορία αυτό το θεσμό. Τρεις φορές καλύτερο αγοραστός, δεξιάπλιο ψηφία υπήρχε τότε της Νέας Δημοκρατίας, έκανε και πέντε βήματα, έβαζε τις φωνές και σε τρεις υμπουργούς, διεκδικούσε πέντε πράγματα. Τώρα έχουμε φτάσει σε αφωνία. Όλα καλά σε αυτόν τον τόπο. Ίσως γιατί το αντίδωρο των απευθείας αναθέσεων λόγω Covid και λοιπά μπορεί να ικανοποιεί κάποιους αυτοδιοικητικούς. Φτάσαμε σε αριθμό ρεκόρ, κύριες και κύριοι συνάδελφοι. Καταμετρημένα και δημοσιοποιημένα στοιχεία. Στα δύο τελευταία χρόνια, το σύνολο των φορέων του δημοσίου, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, δημόσια η κρατική φορείς, έχουν προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις ή αναθέσεις με κλειστή διαπραγμάτευση, 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν στο ναμείο. Είναι δυνατό να διαλύουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να είναι, όπως σας είπα, υπό πολλαπλάσιο του προγράμματος σε πόρους, σε όγκο της εποχής των μνημονίων και να διαθέτουμε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά αύριο θα είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ για απευθείας αναθέσεις. Αν αυτό που σημαντοδοτεί την κατάδια της αυτοδιοίκησης εσάς σας ικανοποιεί, κάτι συμβαίνει. Δεν σας λέμε να πάψετε να είστε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τη κυβέρνησή σας που υποστηρίζετε. Διεκδικήστε από τη δικιά σας την κυβέρνηση, από τους δικούς σας τους ανθρώπους, αυτά που αρμόζουν για την αυτοδιοίκηση και μη δέχεστε την υποβάθμιση και τη γελιοποίηση του θεσμού και των διαδικασιών του. Αυτό λέμε. Έχετε καταλάβει ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχετε υπαλλήλους για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Μαθαίνετε τα νέα. Μπορείτε να μας δώσετε τον αριθμό το σήμερα υπηρετούντων στις υπηρεσίες και πόσο ήταν πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε μηχανικούς και συγκροτούμε τεχνικές υπηρεσίες στην κεντρική περιφέρεια και στην περιφερειακή ενότητα. Από πώς αποτελείται η Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Μπορείτε να μου δώσετε ένα νούμερο. Ξέρετε πόσους μηχανικούς έχει κάθε περιφερειακή ενότητα. Πόσους κτηνίατρους έχει όλη η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και δεν μιλώ για ειδικότητες δικητικών. Μιλάω για μάχημες ειδικότητες προς αναδολεισμένες κατευθείας αντάπτυξης. Μηχανικοί, γεωπόνοι, κτηνίατροι, οικονομολόγοι. Φωνήβω όντως ότι η ερήμω. Θα προσλάβουμε, λέει ο κύριος Βορίδης. Έχει καταστροφεί κανένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση την τρομερή έλλειψη θελέχωσης, που γίνεται συνεχώς της μενέστερη με τις συνταξιοδοτήσεις χωρίς αναπληρωσή. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μη λέμε πολλά τις απόψεις μας. Ξέρετε, θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε μεγαλύτερη ένταση αυτά που λέγαμε πέρσι. Βρισκόμαστε στη χειρότερη εποχή των τελευταίων δεκαετιών για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση από άποψη οικονομικής δυσπραγίας, διοικητικής και λειτουργικής καχεξίας. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε, τόσο το καλύτερο είναι για τους πολίτες. Αν δεν το συνειδητοποιήσετε, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας αποδοκιμάσουν απλώς. Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές εξελίξεις. Ευχαριστώ. Κύριε Πετράκος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχάς θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, μη βάντε το ρολόι, σας παρακαλώ. Υπάρχει ένα θέμα. Λοιπόν, να πούμε τα χρόνια πολλά χωρίς ρολόι, τουλάχιστον. Λοιπόν, χρόνια πολλά σε όλες και όλους. Με υγεία, χαρά, κοινωνική δικαιοσύνη στον κόσμο και ειρήνη. Κατά δεύτερον, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα, νομίζω, μια και εστονίσατε κι εσείς στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, από την άποψη της πανδημίας, να περάσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο, να αφήσει τους φανατισμούς και να εμπιστευτεί την επιστήμη. Η επιστήμη είναι η που έχει πάει την κοινωνία μπροστά και είναι πολύ σημαντικότερο ότι στη Μεσσινία υπάρχει ένας μητροπολίτης, ο οποίος είναι με την επιστήμη και τηρεί και επομένως νομίζω ότι πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να πούμε ότι ήταν απαράδεκτες οι ύβρεις που βγήκαν και οι προπυλακισμοί από κάποιους συμπατριώτες μας, μεσίνιους εννοώ, οι οποίοι βρίσκονται σε μια φάση φανατισμού και θεωρούν ότι τέλος πάντων θα μας βάλουν τσιπάκια με τα εμβόλια. Λοιπόν, εγώ θέλω να πω ότι πρέπει να προσέχουμε, γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη και αν δεν πάμε σε λογδάουν, όπως καταλαβαίνετε κύριε Πρόεδρε, δεν πάμε, γιατί ο μικρός Σοέμπλε μας είπε ότι θα το βάλει το πέμπτο μνημόνιο πριν τελειώσει η θητεία του κυρίου Μητσοτάκη και ο κύριος Μητσοτάκης ο οποίος θέλει να εμφανιστεί ότι η οικονομία πάει full, γι' αυτό δεν κάνουν ακόμη λογδάουν. Τέλος πάντων και επειδή κάποιος συνάδελφος έστειλα μια επιστολή και είπε ότι θα θέλα να το πω. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε να περάσουμε στο θέμα μας. Καταρχάς είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στον Πρόεδρο, στον αγαπητό συνάδελφο κύριο Λαμπρόπουλο, ο οποίος είναι και αυτός των θετικών επιστήμων, αλλά βασική αρχή είναι να συγκρίνουμε ομοειδή μεγέθη. Όχι πώς διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός που κάναν τις περικοπές, αλλά η στήλη που λέει, όχι ποιος είναι η προβλέψη για το κλείσιμο, αλλά η διαμόρφωση. Από τη διαμόρφωση μέχρι το σημερινό, δεν είναι 12%, κύριε Πρόεδρε, είναι 4,8%. Η αύξη των εσόδων από το ΦΠΑ και τον φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και συνολικά η αύξη του ΑΕΠ υπολογίζεται 9,6%. Άρα η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε την αύξη του ΑΕΠ, δίνει τη μισή αύξη του ΑΕΠ επομένως. Δεν πρέπει να αυτοθαυμάζεστε και να λέτε μπράβο στην κυβέρνηση, η οποία δεν δίνει ούτε την αύξη του ΑΕΠ, που όφειλε να παρακολουθεί η αύξη του ΑΕΠ και συγκεκριμένα του ΦΠΑ και του φόρου φυσικών και νομικών προσώπων. Λοιπόν, αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας των αριθμών. Λοιπόν, και πάμε τώρα στο ζουμί. Για μια ακόμη φορά, όπως τονίζουμε και στη γραπτή εισήγηση που σας έχω στείλει, επιβεβαιώνεται ότι παρά τα όσα λέγονται μετά το 2018, ότι είμαστε σε σκληρό μνημονιακό καθεστώς, παρότι αναμένετε και το πέμπτο μνημόνιο όσο νου πω μετά τις εκλογές. Λοιπόν, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τον προϋπολογισμό του 22 της Περιφέρειας, αλλά και όλων των περιφεριών και όλων των οργανισμών τοπικής αυτοδίκησης. Οι ισχυρισμοί αυτές δεν λέγονται από μένα, επιβεβαιώνονται από τους ίδιους τους αριθμούς, τους οποίους η κυβέρνηση κατέθεσε στον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε με την καλπονευθευτικό κυπλιοψηφία, την οποίαν διαθέτει στη Βουλή, παρότι είναι μια κυβέρνηση μοιοψηφίας, για να μην το ξεχνάμε αυτό το πράγμα. Λοιπόν, ποια είναι τα βασικά μέγεθα του προϋπολογισμού, η κεντρική αυτοτελής φόρη και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τι έχουμε, είπε ο κ. Πρόεδρος πριν, ότι από τα έσοδα μας είναι το 70%? Τώρα μιλάμε για τα ψηλολόγια, για τριχίλιαρα και τα πεντουχίλιαρα, τα έσοδα του 21 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έχουν έρθει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, κύριε Πρόεδρε, είναι 45%. Δεν είναι 68%, μην τρελαθούμε τώρα, μαθηματικά ξέρουμε. Λοιπόν, πάμε λοιπόν. Άρα λοιπόν, η καλή μέρα από πέρυσι φαίνεται. Το πρώτο λοιπόν που έχουμε να σημειώσουμε, που υπόθεκε και πριν και μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση παρακρατά παρανόμως θεσμοθετημένους πόρους. Λοιπόν, με βάση τους υπολογισμούς, τους οποίους σας έχω στυλεί, τι έπρεπε να πάρουν όλες οι περιφέρειες, 1 δισεκατομμύριο, 180 εκατομμύρια. Τι παίρνουν οι περιφέρειες, λοιπόν, παίρνουν 696. Δηλαδή τι παίρνουν το 62%. Τι παρακρατείτε το 37,8%, δηλαδή 422 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, τι παρακρατείτε από την περιφέρεια Πελοποννήσου, τι έπρεπε να πάρει η περιφέρεια Πελοποννήσου, παίρνει 55. Τι έπρεπε να πάρει, 89. Άρα η κυβέρνηση μας παρακρατά παρανόμως 34 εκατομμύρια και αυτή τη χρονιά. Και όπως σας είπα πριν, δεν δίνει, υπάρχει ακόμα πιο τραγικότερο, δεν δίνει ούτε την αύξηση του FPI προσδοκά να παρακολουθήσει να πει, 90 εκατομμύρια, αλλά δίνει μόνο 4 εκατομμύρια. Δεύτερο. Το δεύτερο ζήτημα. Δεύτερο βασικό μέγεθο στο προϋπολογισμό είναι το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Τι βλέπουμε στο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Εδώ αποτυπώνεται ξεκάθαρα, όπως υπόθεκε και πριν από τον Γιώργο του, δηλαδή η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, αφού κάθε χρόνο μειώνονται οι πόροι του πρόγραμματος δημοσιών επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων ήταν το 6,4% του ΑΕΠ. Από το ΑΕΠ που είχαμε έδιναν για πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων έδωσε αυτή η κυβέρνηση, το 6,4%. Λοιπόν, τι έκανε το 2021, δηλαδή ήταν 10 δισεκατομμύρια, 647 εκατομμύρια. Ήταν 2 η εθνική και 8,6 τα συγχρηματοδοτούμενα. Το 2021 κατέβηκε, έπεσε το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων στο 4,7% του ΑΕΠ. Δηλαδή σε απόλυτους αρθμούς 8,35 δις, 1,35 εθνική πόρη και 7 συγχρηματοδοτούμενα. Στο φετινό προϋπολογισμό η κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, το οποίο είναι πλέον το 4,2% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αρθμούς 7,8 δις, 1,3 εθνική πόρη και 6,5 συγχρηματοδοτούμενα. Άρα ο προϋπολογισμός που συζητάμε είναι βαθιά αντικοινωνικός και αντιανάψυξιακός. Θα δώσω δύο ακόμα τελευταία παραδείγματα αριθμητικά. Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσαινίας, παραμονώ σας χάρη, ο νέος προϋπολογισμός για την εκτέλεση έργων είναι 2,985,000. Το 20 Άνα ήταν 3,5 εκατομμύρια. Δασοπροστασίας έχει στον προϋπολογισμό 59 εκατομμύρια. Λοιπόν, 59.545 ευρώ, αν είναι δυνατόν. Τι κουβεδιάζουμε εδώ πέρα. Και από την άλλη παρατηρούμε βλέπουμε και κάποια νούμερα τα οποία δείχνουν ότι είμαστε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Αυτό, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν το λένε όλοι στην Ευρώπη. Με αυτά που έκανε. Δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη αυτό. Είναι αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη. Είναι ευθύνη και του Μητσοτάκη, γιατί είμαστε πρωταρχητές, αλλά είναι ευθύνη όλων των Ευρωπαίων, έτσι όπως τα κάνανε. Και λέει τώρα, ο προϋπολογισμός, δηλαδή μου ρίχονται γέλια. Πέρυσι λέει, χρειαζόμαστε 155.000 για ηλεκτρικό ρεύμα και φέτος θα χρειαστούμε 137.000 το 2022. Είναι δυνατό, πλάκα κάνουμε. Πώς βγαίνουν αυτά τα νούμερα, ένας θεός το ξέρει. Όπως είπα, μετά το θαύμα του γάμου της Κανά, μπορεί να υπάρξει και το θαύμα της διακυβέρνησης του κυρίου Νίκα. Τι να πω. Αγαπητοί συνάδελφοι, βλέπω έχει τελειώσει ο χρόνος και ο πρόεδρος. Τα μόνα που βρήκαμε θετικά, όπως το λέω, για να πούμε για κάνα θετικό, δεν έχουμε πρόβλημα να το πούμε. Στον προϋπολογισμό, παραγωγή με συνέχεια, είναι ότι δίνονται περισσότερα χρήματα για εγκυοβελνητικά έργα και ότι συνολικά, επιτέλους, μετά από χρόνια, προϋπολογίζονται τα αναγκαία χρήματα για τη δακοκτονία, για τα οποία υπήρχε. Αυτό όμως είναι λεπτομέρειο, είναι πολύ μικρά, έτσι ώστε να αλλιώσουν, να αλλάξουν το συνολική εκτίμηση και εικόνα του προϋπολογισμού, που είναι ένας προϋπολογισμός φτώχιας μυζέριας, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός. Συνεπώς πρέπει ο προϋπολογισμός αυτός να καταψηφιστεί. Και θα μου πείτε, μα δεν μπορείς να τον καταψηφίσεις, γιατί εδώ το παρατηρητήριο σας έστειλε, προσέχτε, είναι ξεφτήλα του παρατηρητήριου, τι γράφει που σας... Λέει, κοιτάξτε να δείτε, κάνω τη χάρη και σας τον εγκρίνω τον προϋπολογισμό, γιατί τουλάχιστον, την έκφραση, είναι ισοσκελισμένος. Λοιπόν, η κυβέρνηση όμως δικαιούται να παρουσιάζει εγκληματικό προϋπολογισμό. Σε μας λέει ότι πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Από πού λέει, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κλάσμα δεν είμαστε του κρατικού προϋπολογισμού και εμείς. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα, δεν έχει δικαίωματα. Λοιπόν, είναι εγκληματικός ο προϋπολογισμός της, του κράτους. Δεν είναι το προϋπολογισμό της κυβερικής κυβέρνησης. Το ξέρω τι άλλο λέω, λέω το δικό μου. Λοιπόν, μας λέει, σας λέει, τουλάχιστον. Ωραία λοιπόν, εγώ λοιπόν, λέω, θα σας αφήσω δύο εβδομάδες. Δύο εβδομάδες να περάσουν οι γιορτές. Λοιπόν, αν το σκεφτείτε, μήπως ο πιο διαπλεκόμενος υπουργός, υπουργός που έχει υπάρξει Γεωργίας από το 1974, που έχω άποψη μέχρι τώρα, εννοώ τον κ. Λιβανό αυτός είναι ο πιο διαπλεκόμενος υπουργός, που έχει υπάρξει σε αυτή τη χώρα από όλες τις κυβερνήσεις, τις εκλεγμένες από το 74 και μετά. Λοιπόν, μήπως αυτός ο τύπος, ο τύπος αυτός, το άθλιος, ο καταστροφέας, ο εγκληματίας, ο οποίος κατέστρεψε ένα ιστορικό προϊόν της σταφίδα, κατέστρεψε το 90% των στατιδοπαραγών, που έχουν πουλήσει τη σταφίδα τους με 60, 70 και 80 λεπτά, μέχρι τώρα, γιατί το 90% την έχει πουλήσει τη σταφίδα του. Τι θα κάνει ο κόσμος, πού θα την βάλει αυτή στα λόνια. Λοιπόν, και έρχεται τώρα και αποδέχεται. Και αποδέχεται και λέει, ναι, ναι, θα πάρουμε και θα υπάει ένα 40. Όταν τα λέγαμε, ο κύριος Λιβανός έλεγε τα ίδια. Και ο κύριος Νίκα Σάχου και τον κύριο Μαρλαφέκα, τον άλλο μεγάλο και έλεγε, ναι, καλός επιχειρηματίας, ωραία. Λοιπόν, αφού είναι πολύ καλός επιχειρηματίας ο κύριος Μαρλαφέκας, δεν ξέρω πού θα τα βρείτε, εμείς θα θέσουμε, σας προειδοποιούμε, δεν βρέσετε τον κωδικό, θα θυζηθέσουμε θέμα αναθεώρηση του προεπολογισμού, να δώσει, περιφέρει, αν δεν τα δώσει ο Λιβανός, τα λεφτά στους παραγουγούς της Κορινθίας, στους σταθεροπαραγούς και της Μεσσινίας, που έχουν πουλήσει 4.000 τόνους και το έχουν πουλήσει με 60 και 70 λεπτά, άρα του καθενός λείπουν από 70-80 λεπτά μέχρι το 1.40. Κατά μέσον όρο, λοιπόν, 4.000 τόνους, επί 75 λεπτά κλείνουν. Τρία εκατομμύρια. Λοιπόν, η περιφέρεια να ανταδώσει αφού ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια ο κύριος περιφεριάρχης και πίστευε το πιο διαπλεκόμενο υπουργό της μεταπολίτευσης, τον κύριο Λιβανό, ο οποίος κατέστρεψε αυτό το προϊόν. Τα λάθη πρέπει να πληρώνονται, να πληρωθούν λοιπόν τρία εκατομμύρια. Ας δανειστούμε από τον κύριο Μαρλαφέκ. Τι να κάνουμε, αφού αυτόν φέρατε εδώ πέρα, τι να σας κάνω και εγώ. Θεωρώ ότι κάποιοι όροι που χρησιμοποιήσατε, όπως ο όρος εγκληματίας, ήταν όροι που δεν έχουν... έτσι ξέφυγε αυτό. Θα σας παρακαλώ να ανακαλέστε γιατί δεν ήταν ευθοστό. Ο πολιτικός εγκληματίας, θέλετε να τον πω, νεκροθάφτης της σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών. Ωραία. Πάμε παρακάτω. Ο κύριος Τζεμπετζής. Κύριε Πρόεδρε, θα αρχίσω με κάτι που άκουσα τελευταία από τον κύριο Δέδε και το οποίο το αγνοούσα. Εάν αληθεύει, και δεν έχω λόγο να αφησβητώ τα λεγόμενα του κύριου Δέδε, στους συναξιοντιθέντες ή παλιούς περιφέρειες δεν γίνονται προσλήψεις στις θεκαινές θέσεις, είναι μεγάς φάλμα και θα πρέπει και εσείς προσωπικά και ο κύριος Περιφεριάκης να ξεκινήσετε τις νέοσες διαδικασίες για να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις για να μην υπάρχει έλλειψη και να λειτουργεί αποτελεσματικά η περιφέρεια. Σ' αυτό με βρίσκει σύμφωνο με την παρατήρηση του κυρίου Δέδε. Εμείς θεωρούμε το προϋπολογισμό ένα οικονομικό εργαλείο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν απαραίτητες υποδομές και να επισκευαστούν τρέχουσες ανάγκες οι οποίες και υπάρχουν και χρειζουν άμεσης προσοχής στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ως εκ τούτου, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων πιστεύουμε ότι πρέπει να δίνουμε στους διοικούτες τα οικονομικά εργαλεία για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Με αυτή τη λογική θα στηρίξουμε τον προϋπολογισμό. Θέλω όμως να επισημάνω πως καλό είναι να δοθεί περισσότερη προσοχή περισσότερα κονδύλια και υποστήριξη στις δομές υγείας αφού περνάμε χρόνια πανδημίας, καθώς και περισσότερη μέρημνα για τους μηχανισμούς αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών αφού τα διδάγματα από τις πρόσφατες καταστροφές στην περιφέρειά μας και συνέβεια είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να χαλαρώνουμε αλλά να προετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα. Βεργινάδη και τα ξέχασα το... ο Καρούτζ, συγγνώμη, κύριε Χαρούτζ ο κόλις στο μυαλό κολλάει. Ουλοκέφαλος Γιαννακούρας Ρουμελιώτης Γιωλής Μισό λεπτό, προηγείται ο κύριος Βερούτης. Άλλος, δεν υπάρχει άλλος, ωραία. Ποιος, η κυρία Δημητρακοπούλου. Ωραία, προχωράμε ο κύριος Δρούγκας. Κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε το κορυφαίο πολιτικό γεγονός για την περιφέρεια όπως είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού και γι' αυτό το γεγονός έχουμε αφιερώσει τον κολοσίο χρόνο των δύο ωρών. Έτσι να το ξεπετάμε, ένα διαδικαστικό θέμα να τελειώνουμε. Εκεί δυστυχώς έχει καταντήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού, εκεί δυστυχώς έχει καταντήσει η αντιπαράθεση, η πολιτική αντιπαράθεση, που θα έπρεπε με αφορμή αυτό το γεγονός να υπήρχε μετάξη των παρατάξεων, η εκτενέστατη συζήτηση για όλα τα θέματα, όπως συμβαίνει με τη συζήτηση του κεντρικού προϋπολογισμού, όλα αυτά εμείς τα ευθενίζουμε και καλούμαστε να τα συζητήσουμε μέσα σε δύο ωρίτσες με διαδικασίες φαστρά, καθαρά διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Αυτά σαν εισαγωγή. Τι σημαίνει προϋπολογισμός, με απλά λόγια. Τι σημαίνει προϋπολογισμός. Προϋπολογισμός σημαίνει την κορυφαία πολιτική και διαχειριστική πράξη, μέσω της οποίας καλείται η κάθε δημοτική, περιφερειακή αρχή, η κάθε κυβέρνηση να απαντήσει στα θέλω, στις αγωνίες και στα ερωτήματα των πολιτών. Και απευθύνω ερώτημα. Ας πούμε στην περιφερειακή αρχή που καταθέτει αυτό το προϋπολογισμό. Θεωρείτε εσείς ότι μέσα αυτού του προϋπολογισμού απαντάτε κάποιο ερώτημα, κάποια αγωνία, κάποιο άγχος που έχουν και εκφράζονται οι πολίτες. Το απαντάτε. Τα χωριά ερημώνουν. Ο κόσμος δεν μπορεί να ποτίσει, δεν μπορεί να καλλιεργήσει. Δεν έχουμε νερό να πιούμε. Τα κουνούπια δεν γίνονται κουνουποκτονίες. Θέλουμε να προδοθήσουμε ένα τουριστικό προϊόν και η αρχαιολογική μας χώρα είναι εγκαταλειμμένη. Δεν έχουμε νοσοκομεία. Σε τι απαντάτε από τα ερωτήματα τα καθημερινά που θέτουν οι πολίτες μέσα αυτού του προϋπολογισμού. Απαντάτε σε τίποτα. Εγώ δεν θεωρώ ότι απαντάτε σε τίποτα και δεν μπορείτε να απαντήσετε σε τίποτα. Γιατί πρώτον δεν υπάρχουν στελέχη για να υλοποιήσουν τον όποιο σχεδιασμό και δεν υπάρχουν χρήματα να υλοποιήσουν τον όποιο σχεδιασμό. Άρα τι κάνουμε εδώ πέρα. Κάνουμε του κοντουρού δουλειές. Αυτό κάνουμε. Μετέχουμε σε μια παράσταση. Μετέχουμε και εμείς ανά την πολίτευση. Είμαστε και εμείς. Έχουμε ενεργό ρόλο εδώ πέρα μέσα σε μια παράσταση καθαρά διεκφαιρωτικού χαρακτήρα. Και ρωτάω εγώ τώρα ποιος ο ρόλος ο δικός μου εδώ πέρα μέσα. Γιατί ήρθα. Απαντήστε μου εσείς σαν περιφερειακή αρχή για ποιον λόγο παράτησα τη δουλειά μου σήμερα, παράτησα το σπίτι μου, τα παιδιά μου, τους φίλους μου και έρχομαι εδώ πέρα. Να κάνω τι. Να κάνω αντιπολίτευση. Μπορώ να κάνω αντιπολίτευση. Μου παρέχεται κάποια δυνατότητα, κάποιο δικαίωμα μόνος εγώ να κάνω αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να κάνω καμία αντιπολίτευση. Δυστυχώς δεν μπορώ να ασκήσω το θεσμικό ρόλο για τον οποίο με εξέλεξαν οι πολίτες. Δεν μπορώ να το ασκήσω. Μου έχει αφαιρεθεί αυτό το πράγμα. Έρχομαι εδώ δηλαδή να πω το πήμα σε ένα μικρόφωνο. Αυτός είναι ο ρόλος μου. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Δεν θέλω εγώ καμία αναγνώριση, ούτε να με παίξουν τα κανάλια, ούτε τίποτα. Εγώ κλείθηκα να κάνω αντιπολίτευση και αντιπολίτευση δεν μπορώ να κάνω. Εκεί το καταντήσαμε. Εκεί το καταντήσαμε. Και εφόσον δεν μπορώ να ασκήσω αντιπολίτευση με την παρουσία μου, και αυτό το θέτω σαν προβληματισμό για όλη την αντιπολίτευση, θα πρέπει σαν αντιπολίτευση να κάτσουμε και να αναλογιστούμε το αν θα πρέπει να ασκήσουμε αντιπολίτευση με την απουσία μας. Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ σοβαρά. Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όχι μόνο τώρα, έτσι, και στις προηγούμενες συζητήσεις, είναι τραγικό, είναι εξοφρενικό, είναι και εξευτελιστικό. Πρώτα εξευτελίζει εσάς σαν περιφερειακή αρχή που καλείστε να υλοποιείτε αυτές εδώ τις αποφάσεις και δε θέλω εξευτελίζει εμάς σαν αντιπολίτευση που συνεχίζουμε να μετέχουμε και να παίζουμε τις μαριονέτες. Ευχαριστώ. Κυρία Μπούζα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους. Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα μιλούμε για τον προϋπολογισμό. Πρόκειται για την κορυφαία συζήτηση ενός θεσμικού εργάνου και αποτελεί τον καθρέπτη του και αποτυπώνει το όραμα, την ικανότητα, τις κυρίαρχες κατευθύσεις της περιφερειακής αρχής, αλλά και τι εννοεί ως ανάπτυξη, ως αναγκαία έργα και ως προοπτική για τον τόπο και τους πολίτες. Η αναφορά ότι είναι ισοσκελισμένος, όπως ακούσαμε, ο προϋπολογισμός που καταθέσατε, δεν λέει και κάτι για την αντιεναπτυξιακή του κατεύθυνση και τον αντιεναπτυξιακό του χαρακτήρα. Όταν με εντολή των πολιτών διαχειρίζεσαι δημόσιο χρήμα και προσβλέπουν στα έργα σου, στις ιδέες σου και στο οραμά σου οι πολίτες για καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους, όλα πρέπει να είναι κρυστάλλινα και διαφανή. Δυστυχώς η αιρετή περιφέρεια, αγαπητοί συνάδελφοι, όπως ακούσαμε και από όλους τους συναδέλφους, υποβαθμίζεται. Ενώ οι πόροι που διαχειρίζεται ο θεσμός, που δυστυχώς φθύνει και από την έλλειψη διακδίκησης μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα στις περιφερειακές ενότητες οι διαθέσιμοι πόροι για έργα τοπικού χαρακτήρα να υπολείπονται ακόμη και μικρών δήμων, ενώ η απόλυτη παράδοση της περιφερειακής αρχής σε κεντρικό επίπεδο σε καταδικασμένες πελατιακές σχέσεις, συμπεριφορές και αποφάσεις, ενέχουν σε κάποιες περιπτώσεις, εκτός του ηθικού μέρους, μέχρι και ευθύνες που πρέπει να αξιολογηθεί το εύρος και η κατευθυνσή τους. Με την εντιμότητα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν παίζουμε. Και εσείς είχατε ανακηρυχθεί δύθεν κίνσορες της διαφάνειας και κουνάγατε συνεχώς το δάκτυλο σε όλους τους άλλους. Αυτό θα πρέπει να το δείτε, αγαπητοί συνάδελφοι. Είδαμε κάποιες αλλαγές στις διαδικασίες που αφορούν δαπάνες, έτσι λόγω ανάγκης με την πανδημία, με απόφαση της κυβέρνησης, μετατωπίστηκε το κέντρο βάρους από τις διαφανείες διαδικασίες και διάφορες εγκρίσεις, που ήταν χρονοβόρες στην ανάγκη λήψης αποφάσεων με πρόσχημα να μην χάνεται χρόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες προς όφελος των πολιτών. Δυστυχώς όμως, όπως πάντα στην Ελλάδα, όλα έχουν δύο όψεις. Η μία είναι η κρυστάλλινη που δεν αφήνει δεύτερες σκέψεις και η άλλη, η θολή, όπως παραδείμως χάρη στην Πελοπόννησο, όπου κάποιοι διαφορούν για όσα έχει ψηφίσει η ελληνική πολιτεία και με προκλητικά, αδιαφανή τρόπο, αγνοούν νόμους, αντιρίσεις υπηρεσιακών παραγόντων, κατατμίζουν εννέα έργα σε μικρότερα, χαρακτηρίζουν αυτά ως αυτοτελή μικρά έργα και προχωρούν σε απεθίας αναθέσεις και ότι αυτό απαγορεύεται ρικτά και κατηγορηματικά. Επίσης με το νέο νόμο για τις απεθίας αναθέσεις, όπως ορίζει ο νόμος 47-82 του 21, καταστρατηγούν συνεχώς άρθρα του νόμου, όπως παραδείγμα τους χάρη η δημοσίευση προκηρήξεων, κάτι βέβαια που δημιουργεί αρνητικούς ψηθείρους και οδηγεί σε σκέψεις περί ανάγκης μετέπειτα ελέγχου τέτοιων αποφάσεων από ανεξάρτητες αρχές. Αλλά δεν μπορευόμαστε, αγαπητοί συνάδελφοι, μόνο με την αδιαφάνεια στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Πορευόμαστε τώρα δύο χρόνια με την πρωτοφανή εχθρική συμπεριφορά του επικεφαλής της περιφερειακής αρχής, προς όσους δεν προσκυνούν τη δική του δίθεν αυθεντία και επιδιώκει να επεκτείνει το προσφυλές αυτόν φαινόμενο των μη δυσάντων, στοχεύοντας αδύναμες προσωπικότητες. Άλλο πράγμα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι η συνέναιση και η συναντήληψη σε όσα αφορούν τον τόπο και άλλο παράδοση για εμείς τη θέση, ρόλο ή επαγγελματική συνεργασία. Η λέξη απολογισμός είναι άγνωστη λέξη δύο χρόνια στην περιφερειακή αρχή, η λέξη συνενόηση το ίδιο και η λέξη συνεργασία ακόμη χειρότερα. Ποια είναι όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, οι άξονες που δίνει έμφαση η περιφερειακή αρχή, μήπως είναι τα φασόν δικητήρια, 11 εκατομμύρια σκοπεύει να δώσει ο κ. Περιφερειάρχης για την ανακατασκευή του κτιρίου στην Μεσσινία. Τι εξυπηρετεί τόση χλειδί και τόση πρεμούρα να γεμίσουμε χλειδά τα δημόσια κτίρια. Έχουμε αναρωτηθεί τι κρύβεται πίσω από τις βαρύδιου παισδηλώσεις περί δύθυν οικοκειρέματος. Τι κερδίσαμε αγαπητοί συνάδελφοι και τι χάσαμε στην Αρκαδία από την αλλαγή παραδείγματος χάρη του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας. Πληρώνουμε 15.000 μηνιαίο μίστομα, χαλάσαμε σχεδόν 200.000 εγγραφή, απολυθρώνες, δίκτυα κτλ. Αφήστε τα λειτουργικά έξοδα τα οποία δεν τα αναφέρουμε. Δηλαδή κερδίσαμε ή χάσαμε αγαπητοί συνάδελφοι. Εκλίνοντας κ. Πρόεδρε αναρωτιέμαι αυτή είναι η κατεύθυνση έργου μιας περιφερειακής αυτοδίκησης. Φτάνουμε στο σημείο να πληρώνουμε συνεχώς λεφτά σε λουλούδια. Αυτό βλέπουμε συνέχεια. Λες και δικούμε καμία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Μέχρι και φιετήρια μηνύματα, συνάδελφοι, φτάσαμε να πληρώνουμε εταιρείες, λες και τις ευχές που στέλνουμε δεν μπορούμε να τις πληρώσουμε εμείς. Όταν η κοινωνία δυστυχεί, όλα αυτά θυμίζουν τον παντεσπάνη της Μαρίας Αντουανέτας, κ. Λαμπρόπουλε, που είσαστε ο ηθικός αυτουργός αυτό, όλης αυτής της καταστροφικής υπερηφοράς, σαν πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, τα οποία και τα εισηγείστε. Κλείνοντας, επίσης, και τελειώνω, θεωρώ ότι μόνη έννοια της περιφερειακής αρχής είναι η δημιουργία στρατευμένων, χρυσοπληρωμένων αυλικών για να λιβανίζουν όλη μέρα την περιφερειακή αρχή και να στηρίξουν το διακαΐσας πόθο, κ. Περιφερειάρχη, για επανεκλογή στην περιφέρεια. Το ότι ο προϋπολογισμός είναι εγκεκριμένος. Παρά τις αντιρίσεις, αφού έτσι όρισε το Υπουργείο Εσωτερικών, έπρεπε, κ. Περιφερειάρχη, να σας κάνει πιο συνετός στην ευθύνη σας και αντί άρτων θεαμάτων και χλειδής να επικεντρωθείτε στα έργα για τους πολλούς, διότι μέχρι σήμερα νέο έργο, εκτός όσων βρήκατε δρομολογημένα από τους προκατόχους σας, δεν είδαμε. Το Περιφερειακό Συβούλιο πλέον, έτσι όπως εξελίσσε την κατάσταση, έχει χάσει κάθε ρόλο και ουσία. Ευχαριστώ πολύ. Θα πάω ένα λάξ, έτσι, για να μην... Ωραία. Η κ. Βεργινάδη. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε, συνοπτικά και περιεκτικά, γιατί θα μιλήσουμε όλοι συνάδελφοι. Λοιπόν, όπως πολλές φορές ελέγχθη, πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συζητάμε την έγκριση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους του 22. Ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι η τραγική κατάσταση των οικονομικών σαυτοδιοίκησης, του πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου διαπιστώνεται αύξηση δαπανών με μίωση ιδιών εσόδων, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Δύο χαρακτηριστικά θα σημειώσω. Η Κέδε, στο από 3 το 1921 υπομνημά της ενώπιον του Πρωθυπουργού, στο οποίο δεν είχε ακόμα δώθει απάντησαν το Πρωθυπουργικό Γηγογραφείο, έχει υπολογίσει αυτό το άνοιγμα στη διετία 2021 στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο είναι σαφές ότι είναι αρκετά μεγαλύτερο. Παρά τις υποσχέσεις, μέχρι στιγμής έχει δώσει μόλις 200 εκατομμύρια στο τέλος του 21, ενώ όπως ελέγχθηκε νωρίτερα το Αντώνης Στρίτης στο αναπτυξιακό σκέλο, δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην υλοποίηση των συγκεκριμένων και εγκεκριμένων έργων. Επιπλέον, στην από 2 δωδεκάτου του 21 παρουσίαση του Αρμόδου Υπουργού του Στέλιου Πέτσα, ενώπιν της Επιτροπής των Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής, περιλαμβάνονται σε αυτά, θα δείτε μέσα στην παρουσίαση αυτή, πολύ συγκεκριμένα διαγράμματα, στα οποία παρουσιάζουν τις κρατικές επιχορηγήσεις στην Αυθοδιοίκηση, όπου φαίνεται η καθαρή μείωση τα έτη 2021 μέσω πανδημίας, η οποία αν συνεχιστεί και το 2022, θα εξοδετερώσει εντελώς την αναγγελφής αύξηση του 23 κατά 15%, αν υποθέσουμε ότι θα καταβληθεί αυτή, θα παραγματοποιηθεί. Λοιπόν, το κείρο χαρακτηριστικό ενός προϋπολογισμού πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη με ταχύς ρυθμούς, ανάπτυξη με αξιοπιστία και βιωσιμότητα, άρα απέτηση πλήρους διαφάνειας, αυτό που η λέξη πρέπει να πω λίγο από το συνάδελφο το Γιώργο Δέδε, και πρώτα απ' όλα, ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσμο, δηλαδή η εστίαση στην στρατηγική γενικάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που συσσορεύονται ιδιαίτερα στις πιο αδικημένες περιοχές περιφέρειας Πελοποννήσου, εν κατά κλείδι, ο υποσυζήτης προϋπολογισμός δεν είναι σε καμία περίπτωση αναπτυξιακός, δεν είναι κοινωνικός, και δεν δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στα έργα υποδομής. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε. Ο κύριος Βερούτης. Καλησπέρα και από εμένα, κύριοι συνάδελφοι. Καλή Χριστούγεννα και το νέο έρθος να είναι και πιο δημιουργικό και πιο ευτυχισμένο και πιο υγιές. Πραγματικά σε όλες τις αίθουσες των περιφερειακών συμβουλίων η κουβέντα για τον προϋπολογισμό μοιάζει να έχει πολλές ομοιότητες. Μη αναπτυξιακώς λέει η αντιπολίτευση, αναπτυξιακώς πιθανά λέει η συμπολίτευση και έτσι συνεχίζεται η κουβέντα, το ίδιο ακούσαμε και στην περασμένη χρονιά στον προϋπολογισμό του 2021. Όλες οι τοποθετήσεις των συναδέλφων που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα διεκδίκησης περισσότερων πόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση, μια διεκδίκηση προς την πολιτεία. Και αυτό βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει. Τι σας πειράζει όμως που η συγκεκριμένη διεκδίκηση, οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις γίνονται με τρόπο διαφορετικό, με τρόπο που ίσως δεν προσωμιάζει στις δικές σας πρακτικές. Γίνεται με τρόπο όμως οργανωμένο, τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό. Και βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Γίνεται και μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που η πολιτεία έχει θέση για τούτο. Τι ψηφίζουμε όμως σήμερα αγαπητοί μας συνάδελφοι, αγαπητοί μου συνάδελφοι. Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που αφενός εκφράζει την πολιτική μας βούληση να προσφέρουμε στους πολίτες της Πελοποννήσου, αφετέρου δίνει ένα τεχνοκρατικό κέλληφος στις υπερεσίες της περιφέρειας Πελοποννήσου για να εργαστούν γρήγορα και απρόσκοπτα το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να φέρουν σε πέραστα καθή κοντά τους. Ακούμε και άκουσα πάρα πολλές φωνές που μιλούν για διεκδίκηση περισσότερων πόρων. Πρέπει όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, και κυρίως αναφέρομαι στους συναδέλφους που έχουν υπάρξει και περιφερειακή αρχή στο παρελθόν, να συζητήσουμε κάποτε σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο τι κάνουμε με αυτούς τους πόρους. Πόσα προγράμματα αφήσαμε βαλτομένα, πόσα έργα δεν προχωρήσαμε, πόσα χρήματα που, παρότι μπορούμε να διεκδικούμε, δεν τα αξιοποιήσαμε προς όφελος των πολιτών. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε σαν συζήτηση, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, που πρέπει να έχουμε, προκειμένου να αξιοποιούμε τους πόρους που είναι διαθέσιμοι από τα προγράμματα για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ τις υπηρεσίες μας, κυρίως τις οικονομικές υπηρεσίες, που έφεραν έναν προϋπολογισμό τεκμηριωμένο, σωστά περασμένο από τις διαδικασίες και να ευχηθώ καλή εκτέλεση αυτού του προϋπολογισμού. Σας ευχαριστώ. Κύριε Τατούλη, θα μιλήσετε τώρα, ο κύριος Τατούλης. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα εκ πρώτης όψεως να τοποθετηθώ γενικά στην διαδικασία του προϋπολογισμού. Επειδή δεν καταλαβαίνω κάποιες απόψεις ότι εμείς έχουμε ένα δικό μας τρόπο διακδικητικότητας ή εμείς έχουμε ένα διαφορετικό ταραβέρι για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες, δηλαδή ουσιαστικά μια λογική άλωθη για να μην παραδεχόμαστε τη δική μας ευθύνη. Μια ευθύνη η οποία μπορεί να καταλογιστεί ως αυστηρά πολιτική ευθύνη. Μιας αδύναμης λογικής, μιας ασυνεπούς παρουσίασης των ζητημάτων και πάνω από όλα χωρίς να έχει καμία απολύτως γνώση τι είναι προϋπολογισμός και ποια είναι η ευθύνη του θεσμού. Και εδώ δικαιολογείται η άποψη γιατί όλοι αυτοί ήταν απέναντι στον καλή κράτη. Γιατί δεν θέλαμε τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως και τώρα δεν τον θέλουν. Και επειδή ο κ. Δέδες πριν λίγο είπε αναφερόμενος στη δική μας παλιά ΕΝΠ για να πούμε στον κ. Αγοραστό θέλω να του θυμίσω κάτι που το ξέρει γιατί το έζησε και ο ίδιος για τον κ. Σγουρό και τις μάχες που δώσαμε τότε όταν στο πρώτο χρόνο μας διαμείνησαν ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τι μάχες δώσαμε όταν τα μνημόνια ήταν στην έναρξή τους με τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας στο μαύρο, η χώρα σε πτώχευση και όμως απαιτήσαμε και πήραμε και δημιουργήσαμε προϋποθέσεις. Και έρχονται τώρα να μας πούν ότι μετράει η αποτελεσματικότητα. Ποιος την έκρινε την αποτελεσματικότητα? Το ότι αφήσαμε γεμάτα τα ταμεία, αφήσαμε γεμάτο το τεχνικό πρόγραμμα, αφήσαμε μια πληθώρα έργων να ολοκληρωθεί ως οφείλη από την επόμενη περιφερειακή αρχή που θα επιλέξουν οι πολίτες, αυτό θεωρείται μειών. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχετε καταλάβει πού βρισκόσαστε. Και θέλω επίσης να πω κάτι. Ο προϋπολογισμός των αυτοδιοικίσεων πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Δεν πρέπει κανένας προϋπολογισμός να έχει ούτε ένα ευρώ έλλειμμα. Γιατί μόνο ελλείμματα μπορεί να έχει, ως απότοχη της δημοσιονομικής πολιτικής, μόνο είναι και ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης. Και κανένας άλλος. Και αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευμα, κύριε Πρόεδρε, του καλλικρατικού θεσμού. Που δεν άφησε πλέον να ζήσουμε αυτά που παραλάβαμε εμείς από τις τέως νομαριακές αυτοδιοικήσεις. Για να έρθω στο συγκεκριμένο θέμα. Κοιτάξτε, εμείς δεν θα είχαμε αντίδυση να ψηφίσουμε τον οποιοδήποτε προϋπολογισμό. Γιατί καταλαβαίνουμε το πρόβλημα. Αναγκαζόμαστε όμως να πάρουμε μια πολιτική θέση απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν. Και είχαν απολύτως δίκαιο όσοι προηγούμενα μίλησαν βάζοντας το θέμα στην θεσμική εκτροπή που γίνεται στη χώρα. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση πλέον. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση. Αλλώθηκε η αυτοδιοίκηση. Και η αυτοδιοίκηση αλλώθηκε εις βάρος των πολιτών, εις βάρος της δημοκρατίας. Γιατί αυτή που είναι το προπύριο της δημοκρατίας είναι αυτή η θεσμή που έχουν άμεση σχέση με την εγκύτητα και εγκύτητα με τον ίδιο τον πολίτη. Δεν διεκδικήσατε τίποτα. Δεν μπορείτε να διεκδικήσετε τίποτα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τη θέση σας και την ευθύνη σας. Και είναι λάθος να κάνουμε αναφορά για την λειτουργία του προϋπολογισμού για αρμοδιότητες που δεν έχουν παραχωρηθεί από το κράτος στην αυτοδιοίκηση. Να μιλάμε πάντοτε στο συγκεκριμένο επίπεδο και η αναπτυξιακή λογική ενός προϋπολογισμού έχει να κάνει μόνο και μόνο με την τήρηση της νομιμότητας κάτω από τις κρίσιμες δημοσιονομικές περιόδους που περνάμε. Το 2007 είχα επισημάνει τότε στον κύριο Πρωθυπουργό ότι έτσι όπως πάει η χώρα, αυξάνοντας τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, η χώρα δημοσιονομικά οδηγείται στην καταστροφή. Εγώ δικαιώθηκα, δεν δικαιώθηκε κανένας άλλος. Και τώρα, πριν λίγο καιρό, πριν λίγες μέρες περάσανε τοπολογία από τη Βουλή που δίνουν το δικαίωμα και ανοίγουν παράθυρο για τη νομιμοποίηση των 15.000 υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με προσωπικά κριτήρια, ούτε με κομματικά κριτήρια. Ο κάθε υπουργός, το Πρωθυπουργικό Γραφείο και ο οποιοσδήποτε προσλάμβανε και φέρνουν παράθυρο στη Βουλή. Αυτά είναι εγκληματικές πράξεις, εγκληματικές ενέργειες. Δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, όπως είπε προηγούμενα η ισυγήτριά μας. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί δεν τηρεί καμία νομιμότητα. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί εξ αρχής δεν τηρεί τις θεσμικές προϋποθέσεις. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό ως ένδειξης πολιτικής αντίδρασης απέναντι σε αυτά που έχει κάνει ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών και ονείς Υπουργός Εσωτερικών, νομίζοντας ότι το κράτος, οι θεσμοί, δεν είναι ο φύτσιο των πολιτών αλλά είναι ο φύτσιο της δικής τους προσωπικής καρέκλας. Με αυτές τις σκέψεις και τις απόψεις, θέλω να ευχηθώ σε όλους, σε όλους σας και σε όλες σας και στους απανταχού της γης Πελοποννήσιου χρόνια πολλά και καλά και καλή χρονιά να έχουμε. Και βέβαια για το μεγάλο πρόβλημα της πανδημικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης εκείνο που θέλω να πω είναι ότι όσο ταλανίζονται οι θύνοντες ανατρέποντας τις απόψεις τους από μέρα σε μέρα αντί να βοηθήσει και να βελτιώσει την κατάσταση, κύριε Πρόεδρε, όπως πολύ σωστά ευχηθήκατε, τις επιδεινώνει. Κύριε Καρούτζος, τώρα να προχωρήσω. Έχετε το λόγο, κύριε Καρούτζο. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριοι συνάδελφοι, ήδη κάποιοι από τους προαλλαλίσσαντες αναφέρθηκαν στον απαράδεκτο παράβαξο τρόπο με τον οποίο ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός ως απώρεια συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οφείλουμε, θεωρώ, λοιπόν, επομένως να σταθούμε στη διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού, ώστε να αναδείξουμε και τις προφανείς ανεπαρκειές του. Στο νόμο 4623 του 2019, το νόμο ο οποίος έγινε γνωστός ως νόμος Θεδορυκάκου και τις διατάξεις του καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή, από το Πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο, περιλαμβάνονται διατάξεις και συγκεκριμένα το άρθρο 12 αυτού, που πειούν τη διαδικασία ψήφισης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας, όπως η διαδικασία αυτή είχε αρχικά προβλεπθεί με το άρθρο 78 του νόμου 41-72-13 και είχε τελικά τροποποιηθεί, αποφασιστικά από τον νόμο 45-55-18, γνωστό και ως κλειστένης 1. Τι ακριβώς προέβλεπε η διαδικασία που περιλαμβανώνταν στο κλειστένη 1. Καταρχήν αυτονοητός γινόταν δεκτό ότι η Περιφέρεια δεν είναι δυνατό να μην έχει Προϋπολογισμό. Έτσι όριζε ότι ο Προϋπολογισμός προέκυπται επί συγκεκριμένης εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής ή τυχών εναλλακτικών προτάσων που θα κατέθεταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι προτάσεις αυτές μπορούσαν να υποβληθούν ακόμα και κατά τις συνεδρίες του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Η συζήτηση μπορούσε να γίνει κωδικό-κωδικό με μόνη προϋπόθεση να διασφαλίζεται πάντοτε τουλάχιστον η ισοσκέληση του Προϋπολογισμού. Τι προβλέπει αντίθετα το νομοθετικό πλαίσιο όπως ορίστηκε με τον νόμο Θεοδωρου Κάκου. Ότι ναι, μεν υπάρχει δυνατότητα να υποβληθούν εναλλακτικές προτάσεις, αυτές όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από τη ελογική έκθεση και εισήγηση της υπηρεσίας. Έτσι, ουσιαστικά, εγκλωβίζονται οι παρατάξεις ή οι σύμβουλοι που θέλουν να προτείνουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίοι επομένως πρέπει. Είτε να συντάξουν μόνοι τους ολόκληρη πρόταση του Προϋπολογισμού, πράγμα αδύνατο για τους λίγους συμβούλους που κατά κανόνα απαρτίζουν τις περιφερειακές παρατάξεις, είτε να προτείνουν τροποποίηση του Προϋπολογισμού επί της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία εισήγηση όμως κατά κανόνα γνωστοποιείται λίγες μόνο οι μέρες πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Σε μας, για παράδειγμα, ήρθε 6 μέρες πριν τη συζήτηση σε μια διαβούλευση με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούν, να συντάξουν συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση και να πάρουν εγκέρος αιτιολογική έκθεση και εισήγηση από την υπηρεσία, πράγματα τα οποία είναι προφανώς απίθανα. Το κόλπο είναι παλιό, μας δίνεται μένα ένα δικαίωμα, μας χορηγείται ένα δικαίωμα, ο ποίης όμως των προϋποθέσεων άσκησης του δικαιώματος αυτού είναι τόσο ψηλά που πρακτικά είναι αδύνατο να το ασκήσουμε. Η δε εισήγηση της οικονομικής επιτροπής που αποτελεί τον προσψήφιση προϋπολογισμό έρχεται από ένα όργανο στο οποίο ο ίδιος ο νόμος του Εδωρικάκου έχει δημιουργήσει τεχνητή πλειοψηφία υπέρ της παράταξης του Περιφερειάρχη. Είναι επομένως σαφής και πολύ έβλογος ο προβληματισμός και η διαφωνία μας. Από εκεί που με τον Κλισθένη θα γινόταν μια ζωντανή υγόνιμη συζήτηση με ουσιαστικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό, τώρα καλούμαστε απλώς να προσέλθουμε να μιλήσουμε χωρίς την πράξη να ακουστούμε και στο τέλος να περάσει παρά τις διαφωνίες η πρόταση προϋπολογισμού της Περιφερειακής Αρχής. Με τον Κλισθένη που τόσο ολυδωρήθηκε θα πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο με πολύ ουσιαστικό τρόπο ποιες είναι οι προτεραιοτητές μας, τι θεωρούμε ανάπτυξη και ποια κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε για να την πετύχουμε, πώς θα αξιολογίσουμε τις κατάτοπους ανάγκες και συγκριτικά πλεονεκτήματα και τι έργο θα προτείνουμε για αυτές. Θα συζητούσαμε δηλαδή θα γινόταν ένας διάλογος που παρατάξει με διαβούλευση συμβασμούς, αμοιβές υποχωρείς και με βάση τις δυνατότητές τους να διαμορφώνουν ένα σχέδιο για τον τόπο και να πείσουν γι' αυτό. Ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος δηλαδή να καταλήγουν στην ψήφιση ενώσης προϋπολογισμού που θα αντανακλούσε το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται με ένα δημιουργικό μα κυρίως δημοκρατικό τρόπο. Και εδώ κυρίες συνάδελφοι στο δημοκρατικό νομίζω ότι ερχόμαστε στο ουσιαστικό ζήτημα. Ήδη δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατίας, τουλάχιστον τόσο σας γνωρίζω εγώ και συγκεκριμένα υπαρρυθμών 2037 του 21 και 2366 του 21 έχουν δεχθεί ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, αυτές που προσβλήθηκαν δηλαδή με τις συγκεκριμένες προσφυγές, που συζητήθηκαν είναι αντισυνταγματικές. Το σκεπτικό τους στους συνάδελφοι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Θα σας διαβάσω από σπάσματα πολύ μικρά από την 2037 του 21 απόφαση που λέει κατά λέξη. Με την επέμβαση επομένως αυτή, μεταβάλλεται εκ των ιστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο άρθρο 5 του Συντάγματος Δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεστε και νοθεύεται η εκφραστή σαν θέληση των εκλογέων. Με τα δεδομένα επομένως αυτά, η επίδικη διάταξη παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος που διέπον και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των ΟΤΑ. Και επειδή, κυρίες συνάδελφοι, στο σύνολο του για την αυτοδιοίκηση ο νόμος θεοδορικά που διαπνέεται από το πνεύμα αυτό, της νόθευσης δηλαδή της ψήφου των εκλογέων, είμαι βέβαιος ότι τέτοιες αποφάσεις θα συνεχίσουν να έρχονται από το ΣΤΕ. Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Ευχαριστούμε. Πριν περάσω τον κ. Γιανακούρα, παρέλειψα να σας πω ο κ. Κελάρης, λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος υγείας, θα λείπει, όπως και ο κ. Γόντικας, και με εξοδότησε να μεταφέρω τις ευχές του για καλές γιορτές. Ο κ. Γιανακούρας. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, σε ένα υποβαθυμισμένο Περιφερειακό Συμβούλιο, δυστυχώς μετά από περίπου 12 χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη, έχουμε πιάσει πάτω. Οι αρμοδιότητες πλέον του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι τόσο ελάχιστες που, όπως είπε ο κ. Δρούγκας, δεν ξέρουμε γιατί βρισκόμαστε εδώ κάθε φορά. Σήμερα, λοιπόν, συζητάμε για ένα ουσιαστικό θέμα, τον προϋπολογισμό. Και γιατί συζητάμε. Υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε κάτι. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος. Είναι μια ανούσα συζήτηση. Μια συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα. Και μάλιστα, πανηγυρίζει η Περιφερειακή Αρχή, λέει ότι είναι ισοσχεωρισμένος. Μπράβο, μεγάλο κατόρθωμα. Αυτό δεν πετύχατε εσείς, κύριοι της Περιφερειακής Αρχής, το πέτυχαν υπηρεσίες. Εσείς αυτό πρέπει να κάνετε, να διεκδικήσετε. Τι να διεκδικήσετε όμως. Όταν δέχεστε ό,τι λέει η κυβέρνηση κάθε φορά, δεν διεκδικείται προσωπικό, δεν υπάρχει προσωπικό, αλλά και που έχετε τα χρήματα, τι τα κάνετε. Τέλμα. Παντού τέλμα. Απ' άκρη Σάκη στην Πελοπόννησο, δεν κουνιέται τίποτα. Πλήρης απραξία, πλήρης αδράνεια. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο αυτό, να μην γίνεται τίποτα. Και τι κάνετε, για να δείξετε την παρουσία σας, το έχω πει και άλλες φορές, το έχω γράψει και άλλες φορές, μας έχετε χορτάσει δελτία τίπου. Δελτίο τίπου, ότι τα λεφτά εκταμιεύτηκαν, δελτίο τίπου ότι πήγαμε από εδώ, ότι ήρθαμε από εκεί, πολύ φοβάμαι ότι τελευταία θα μας δείχνει και δελτίο τίπου, μην πω για πού πάντε. Και από την άλλη μεριά, τι άλλο κάνετε, φωτογραφίες. Όποιος τολμάει να μπει στην περιφέρεια μέσα, φεύγει με φωτογραφία μετά. Αλλά καλά κάνετε, καλά κάνετε, γιατί θα τα έχετε με θύμιο αυτά, γιατί θα σας χρειαστούν σε δυο χρόνια, θα είναι μια ανάμνηση και καλό κάνατε να έχετε φωτογραφίες, τουλάχιστον από την παρουσία κάποιον από εκεί πέρα. Και τι άλλο κάνετε, έρχεστε στην Αθήνα, όταν στο χωριό μου είχε κόψει μπουχό ο δρόμος, πάνω κάτω, πάνω κάτω, φωτογραφία στην Αθία, φωτογραφία στην Τρίπολη, έρχονται οι Κυπουργοί εδώ πέρα και τι κάνει, που έρθανε, ήρθαν οι κύριοι Παπαθανάησες, και τι έκανε οι κύριοι Παπαθανάησες, μία απ' τα ίδια. Πάντε πολεμάτε, πολεμάτε να χρυσώσει το χάπι στη Μεγαλόπολη. Τη Μεγαλόπολη την έχετε καταστρέψει, όταν ταυτιστήκατε απόλυτα με τα πόλη της κυβέρνησης να γίνει ξαφνικό στάδος, τη Μεγαλόπολη την έχετε καταστρέψει κύριοι, και μην πολεμάτε τώρα ούτε με Παπαθανάησες ούτε με Παπαγιώργηδες για να ζώσετε τη Μεγαλόπολη. Μεγαλόπολη τελείωσε, μην τάζεσαι στον κόσμο φούρντους με καρβέλια που λέμε, δυστυχώς, και επειδή τυχαίνει να ξέρω, και τι άλλο κάνατε, θυμήθηκα κι αυτό και με πήραξε πολύ χθες, κάνατε δελτία τύπου τα οποία μέσα από εκεί βγάζετε μία μισθαχαδοξία, βγάζετε μία κακία, δείχνετε την πενηχρότητά σας, την ελαχιστότητά σας, χθες βγάζετε δελτίο τύπου για τη γέφυρα στο Γεράκι, και εκεί μνήσατε τους πάντες, καλά κάνατε. Και τον κύριο Φούρκα, τον ομάρχη, και τους αντιδημάρχους εκεί πέρα έχουν τα νοματά τους, η κυρία Τζανετέα, εννιά χρόνια την περιφερειάρχης που είχε δώσει τη ζωή της για τη γέφυρα αυτή, γιατί δεν την παρουσιάσατε, γιατί δεν την παρουσιάσατε καθόλου, δεν παρέστηκε η κυρία Τζανετέα. Μου θυμίζει όμως τα Τουρκάκια που μόνο και το όνομα κολοκοτρόλης τους φόβιζε, ότι έχει να κάνει με την πρώην περιφερειάρχη σας φοβίζει, αλλά εκεί δείξατε όμως και την κακία σας, δείξατε ότι πόσο ελάχιστοι είστε. Και επειδή ξέρετε Αρκαδία πολύ καλά, δυστυχώς σε Αρκαδία κύριοι αυτοί δεν έχουν τίποτα, εκεί που ήτανε παστρατιά έργων, στον Ιναρκαδία είναι ελάχιστα. Και μπορώ να πω συγκεκριμένα, είναι δύο στην Γορτινία, τα οποία είναι έργα τα οποία αφήσαμε εμείς το ένα και το άλλο το κάνατε από τη Συζάτου Νασσής, αφού απεντάξετε τον Ακοσάριο από τη Μονή Φιλοσόφου και κάνετε τον άλλο δρόμο. Κανένα άλλο στην Γορτινία και ευτυχώς που έγινε η φωτιά και βρέθηκε ο κύριος Περιφεράκης στην Γορτινία, δεν είχε πάει δυο μισή χρόνια στην Γορτινία, το είπε και μόνος του. Ευτυχώς που έγινε η φωτιά και είχε πάει στην Γορτινία, την γνωρίζεις ποια είναι η Γορτινία. Πάμε στη Μεγάλο Πόλη. Κανένα έργο. Αφήσαμε περίπου 70 έργα με πιστώσεις και μελέτες. Και κύριε Λαμπρόπλε μην παραβάτε την καραμέλα συνέχεια ότι δεν υπήρχαν μελέτες και πιστώσεις. Δεν υπάρχει κανένα ενταγμένο έργο χωρίς να υπάρχει πίστοση. Όπως ξέρετε για να εντάξεις ένα έργο παίρνεις πρώτα την έγκριση πίστοσης για να το εντάξεις, ότι υπάρχουν τα λεφτά για να το εντάξεις. Δεν εντάσαμε λοιπόν έργα στον αέρα εμείς. Όσο για τις συμπελέτες είναι τόσο απλούστατοι οι συμπελέτες που και οι δυο μηχανικοί της περιφερειακής της Αρκαδίας μπορούν να τις φτιάξουν. Δρόμοι είναι. Απλά πραγματάκια. Κανένα έργο. Το μόνο έργο που κάνατε, το δρόμο της καλύτερας, ένα έργο το οποίο είχε μείνει από εμάς. Πάμε στη Κοινουρία, στη Βόρεια Κοινουρία, υλοποιήσατε το έργο το Καστρία, Αγιος Πέτρος, Άστρος, δικό μας έργο. Απεντάξατε το Κορακοβούνι, ιδιαίτερη περιοχή του κ. Σκατζού, του κ. Προέδρου, δεν ξέρω για ποιον λόγο. Πάμε Νότια Κοινουρία, κανένα έργο, μηδενικό. Απεντάξατε όλα τα έργα εκεί, αυξήσατε το προϋπολογισμό για τον Μαρή, να φανεί δικό σας έργο. Το λιμάνι του Λιονιδίου, καμία κ Πάμε στα έργα ταρδευτικά, κανένα έργο. Ένα δυόμισι εκατομμύρια ταμείου πυροπλήκτων στην Πυροχή μου, δ. Βαλτετσίου, εδώ, δεν το προχωράτε, όρειμο έργο, και αμα διοδοτήσεις και με μελέτες, αλλά είναι του Γιαλακούρα η περιοχή εκεί πέρα, μη φανεί του Γιαλακούρα όπως και ο δρόμος του χωρίου του Γιαλακούρα, όπως και η πλατεία του Τατούλη στο Καστρί, εκεί βγάζετε τη μισθαναδοξία σας εκεί πέρα, δεν τα προχωράτε τα έργα αυτά, ενάλλωγον το έργο έχει ξεκινήσει και έχει εφτάσει στο 8% και ακόμα δεν έχει τελειώσει αρδευτικό, λέτε για τα γήμενα της Δημητσάννας, λέτε αμολογείτε, πήγατε της Δημητσάννας, ξαναπήγατε, εκείνο το εντάξει με το γήμενο εμείς, κάνουμε τις μελέτες, δεν το προχωράω, τι κάνετε για το γήμενο της Μεγαλόπολης, κοιτάξτε κύριοι, ο Καλλικράτης είναι ένας ωραίος, ένας ωραίος νόμος, αλλά έχει ένα μεγάλο μήον, έπρεπε να προβλέπει, όταν υπάρχει μια ανήκανη υπερφερειακ δεν έχετε να προσφέρετε πλέον στην Πελοπόννησο, είστε ένα μηδενικό, τελειώσαμε τις καρδιές μας, ευχαριστούμε πολύ, καλή χρονιά να έχουμε και μακριά από τον κορωνοϊό, ευχαριστώ Είμαι φίλος του Βαγγέλη, του Γιαννακούρα και καμιά φορά τσιμπιέμαι και λέω τι ακούω, Βαγγέλη μου, προϋπήρξατε και προϋπήρξαμε, αλλά εν πάση περιπτώση, δεν κάνω συγκρίζεις Κύριε Γιαννακούρα, Βαγγέλη μου, δεν ζούσαμε σε καμία πανθεσία και σε καμία αναπτυξιακή, πώς να το πω έτσι, αναπτυξιακή υστέρηση είχε η Πελοπόννησος, αναπτυξιακή υστέρηση εξακολουθεί και τώρα, αυτή είναι η κατάσταση, η τραγική κατάσταση Η διαφορά, Γιώργο μου, είναι ότι υπήρχαν εννέα χρόνια, εννέα, όχι δυο, εννέα, εννέα, για να ξέρουμε γιατί μιλάμε, συγγνώμη που διέποψα, αλλά εν πάση περιπτώση, πάμε, έχει τον λόγο ο κύριος Πουλοκέφαλος, μην κάνουμε διαλογές Εγώ θα ήθελα και να κλείσω αυτό με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, να αφήσει μηδενικά χρήματα στα ταμεία, αλλά να τα έχει κάνει όλα αυτά τα έργα που είχε, να τα έχει κάνει όλα τα χρήματα που είχε, να τα έχει κάνει έργα Αυτό θα ήθελα Οδερφή, ωραία, τώρα μη γίνεται, σας παρακαλώ, παρακαλώ, δεν έχει νόημα αυτό, ο κύριος Πουλοκέφαλος Η συζήτηση ενός προϋπολογισμού είναι σίγουρα μια κορυφαία στιγμή, όμως, ένας τέτοιος προϋπολογισμός με φαλκιδευμένη τη θέληση του συλλογικού οργάνου του Περιφερειακού Συμβουλίου και με υποβαθισμένο το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένας προϋπολογισμός καρυκατούρα σε μια διαδικασία παροδίας Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτή η συζήτηση σήμερα, να έχει περάσει ο προϋπολογισμός, αφού ο κύριος Θοδωρικάκος τα έχει κάνει όλα καλά από την Οικονομική Επιτροπή και να τελειώσει εκεί Σήμερα πραγματικά χάνουμε το χρόνο μας συζητώντας και κουβεντιάζοντας για κάτι για το οποίο ούτε μπορούμε να το αλλάξουμε, ούτε μπορούμε να τροτοπεπίσουμε, ούτε μπορούμε να συνεισφέρουμε Το ζήτημα είναι για μία ακόμη φορά η περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και όλες οι ελληνικές περιφέρειες με μίον ταμείο, με μίον χρήματα, χωρίς πόρους γιατί πόρους δεν υπάρχουν ούτε καν λάβεις παρά του μία κοντάς Τα 34 δις το μαξιλάρι το περιβόητο που υπήρχε εξαναιμίστηκε λόγω της κρίσης, λόγω της πανδημίας Αυτή τη στιγμή σήμερα που θα έπρεπε λόγω της πανδημίας να έχουν ληφθεί μέτρα τα οποία θα είναι σε επίπεδο ό,τι κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες εμείς πάμε βήμα βήμα βλέποντας βλέποντας γιατί ακριβώς δεν έχουμε χρήματα Το ταμείο ανάκαμψης δυστυχώς για κάποιους λόγους δεν βοήθησε άρα αυτή τη στιγμή πραγματικά ένας φτωχός προϋπολογισμός σε μία φτωχευμένη χώρα Αυτή είναι η κατάσταση είτε το θέλουμε να το πούμε είτε όχι Τα μέλη της παράδαξής μου και ο επικεφαλής νομίζω έθεσαν το τι σημαίνει για μας αυτή η καταψήφηση και γιατί ακριβώς δεν θα υπερψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό Και θα κλείσω στο ένα λεπτό που υπολείπεται με κάτι Μανέφερα ο Θανάης ο Πετράκος για τον Υπουργό Γεωργίας αυτόν τον πραγματικά θανάσιμο ολετήρα της Γεωργίας, της ελληνικής Γεωργίας Αλλά θα θυμίσω κάτι Συζητούσαμε και απευθύνουμε και στην κυρία Νικολάκο τώρα για το pop ελιάς καλαμάτας Εδώ και τρεις μήνες έχει ακούσει κανείς τίποτα για την ελιά καλαμών και καλαμάτες γενικότερα να γίνεται κάτι Γιατί σταματήσαμε, γιατί η ελιά καλαμών φέτος έχει τιμή Πέρσι που ήτοιχε 60 λεπτά, φέτος έγινε και 70 Το μεταπρατικό σύστημα της Ελλάδας απλούσταται, η ερμηνεία είναι απλούστατη Όταν είδε ότι η χαχόλη από κάτω το πάπολο ξεσηκώνεται, σου λέει όπα Φέτος θα δώσουμε τιμή Άλλαξε κάτι από πέρσι μέχρι φέτος, δεν άλλαξε τίποτα Η διαδεδομένα ήταν και πέρσι είδε και φέτος, πέρσι όμως είχε 60 λεπτά η ελιά Φέτος έχει 1.70 και θα φτάσει 2, θα πάει και 2.10 όσο ζητάει Του χρόνου θα ξαναπέσουμε πάλι εδώ που είμαστε Την επόμενη χρονιά πάλι εδώ που είμαστε και τότε θα αφιεπνιστούμε για να πούμε τι γίνεται Γιατί αυτό το προϊόν δεν πάει καλά Δυστυχώς έτσι δουλεύει το σύστημα, είτε το θέλουμε είτε όχι Και σας έχω πει εμείς στη Λακωνία έχουμε το ίδιο πρόβλημα και με το πορτοκάλι, κάθε Ολυμπιάδα κάθε τραδία παίρνουν η παραγωγή χρήματα Το ίδιο θα γίνει και με την ΜΠΟΠ Ελιάς και καλά θα πηγαίνουμε Και ο υπουργός θα είναι εκεί και θα λέει αυτά που λέει Γιατί δεν τολμάει να κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να αποκαταστήσει αυτή την ομιμότατη περιβότηση σε αυτό το συγκεκριμένο προϊόν Κλείνω και εγώ με τις ευχές μου για καλή χρονιά, καλά Χριστούγεννα σε όλους Και εδώ θα είμαστε ξανά πάλι σε ένα υποβαθυσμένο συμβούλιο Να προσπαθούμε όπως όπως να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας όπου μπορούμε και αν μπορούμε Ο κ. Ζωνουμελιώτης Χρονιά πολλά και από εμένα καλές γιορτές, καλή χρονιά, υγεία υγεία Η υλοποίηση του προϋπολογισμού που καταθέσατε και των προβλεπόμενων μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες Δυστυχώς η ανησχετική εξέλιση της πανδημίας με την περιφέρειά μας να παραμένει στις χειρότερες θέσεις όσον αφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών αλλά και τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφευσης που προκάλεσε η πανδημία δεν μας αφήνει να ευησυχάσουμε Δεν σας ασκώ κλητική με κραυγές και ακρότητες αλλά κύριοι δεν λάβατε τα αναγκαία μέτρα την ώρα που έπρεπε Σας ζητούσαμε επανειλημμένα την ενίσχυση των απαρών για την υγεία και εσείς πανηγυρίζατε για τα καταστώματά σας για τη δύθεν μεγάλη συνδρομή της περιφέρειας στα νοσοκομία μας τα οποία τελικά τα αφήσατε ανοχύρωτα στο έλεγος της πανδημίας Ο Covid σαρώνει και εσείς χειροκροτείτε δυστυχώς αποδειχτήκατε κατώτερη των περιστάσεων ανήμπορη, αν αποτελεσματική και επικίνδυνη να ανταποκριθείτε στα δύσκολα Μπροστά στην υγεία και τη μάχη για τη ζωή δεν υπάρχει πολιτικό κόστος και εσείς δυστυχώς μείνατε θεατές χωρίς στρατηγική παρά μόνο με ακροβασίες και με προχειρότητα Έχετε πολιτική ευθύνη να στηρίξετε επιπλέον και ξεκάθαρα τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς Αλλά αυτό θέλει τσαμπουκά και σθένος και εσείς παίρνετε τη μεζούρα και μετράτε το πολιτικό κόστος σε κάθε απόφαση ή μέτρο που πρέπει να πάρετε Αυτό που κάνετε είναι να κλείνετε το μάτι σε διάφορες ομάδες με όρους εκλογικής πελατίας Εμείς δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο, είμαστε εδώ για να σας ξυπνήσουμε, σας παρακολουθούμε και θα σας φωνάξουμε ότι οδηγείτε την περιφέρεια πελοπονίστου στα βράχια Δεν έχετε ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων, μηδέν δαπάνες για ουσιαστικά θέματα Μας κουνάτε το δάχτυλο και προσπαθείτε να μας πείσετε την ψήφιση ενός συντηρητικού και αντί αναπτυξιακού προϋπολογισμού Έχετε καταλάβει ότι παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα? Έχετε καταλάβει ότι οι μικρομιουσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη εν μέσω πανδημίας? Κύριοι, είμαστε εδώ γιατί απαιτούνται λύσεις που χρειάζονται οι πολίτες Είμαστε εδώ για να σταματήσετε να παίζετε μόνοι σας με το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων Η περιφέρεια πελοπονίστου χρειάζεται δυνατούς παίχτες, χωρίς κοπιμότητες και ιδιολιουψίες Και ο προϋπολογισμός του 22 αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε σχέση με τις προτεραιότητες της περιφέρειας πελοπονίστου Οι δαπάνες για την ανάπτυξη σε δράσεις που πρέπει η περιφέρεια να πρωτοπορίσει είναι ξεκάθαρο Ότι μεσά στο τιμόνι η ανάπτυξη δεν θα φτάσει στους πολίτες και στην κοινωνία Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αναπτυξιακώς Και υπάρχει παράλληλα και η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης Είναι καθαρά διαχειριστικός και στην ουσία αντιμετωπίζει τα λειτουργικά έξοδα και τις υποχρώσεις δαπανών Δηλαδή πυρωμές έργων Θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά για την Αρκαδία, να πω δύο κουβέντες Η περιφερειακή αρχή επιβαρύνει με 15.000 ευρώ το μήνα τα μισθόματα του νεοκτηρίου Πόσο ήταν παλιά τα ενίκια? Πόσο αυξήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα βάσει των νέων τιμολογίων? Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος από την περιφερειακή αρχή γίνεται με απευθείας αναθέσεις Το είπα, θα το λέω και το γνωρίζουμε όλοι Είναι απαράδεκτο Ως μέλος οικονομικής επιτροπής έχω πολλές φορές αντιμετωπίσει περιπτώσεις που έργα καθυστερούν Παίρνουν παρατάσεις και δίνονται συμπειρωματικές συμβάσεις Δεν γίνονται διαγωνισμοί Όλα δίνονται με αποφάσεις του περιφερειάρχη χωρίς να γίνεται έλεγχος νομιμότητας Κυρίες και κύριοι, ο προϋπολογισμός του 2022 που καταθέσατε Δεν προϋποθέτει δράσεις ουσιαστικές που θα ευοηθήσουν τους οικονομικά αδύναμους Δαπάνες για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή υπολειτουργούσαν Τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που ζούσαν για μήνες με 534 ευρώ Τους αγρότες μας, τους κτινοτρόφους που βιώνουν τις αυξήσεις στα εφόδια, στα κάψιμα, στο κόστος παραγωγής Η μόνη σας έννοια είναι η προβολή σας και πώς θα κάνετε δηλώσει στη τηλεόραση Σας βαρέθηκαν οι πολίτες να σας βλέπουν στη τηλεόραση διαρκώς Έχετε ημερομηνία λήξεις Κύριοι, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δρόμος και έχουμε αξιοπρέπεια Και στεκόμαστε απέναντι στους πολίτες Είμαστε εδώ με σχέδιο, με όραμα και κάτι ακόμα τελειώνοντας Εμείς και θέλουμε και μπορούμε και γι' αυτό θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις Ας τοχίσατε, λυπάμαι, είστε ανεπαρκείς Είστε σε όλα δύθεν Κύριος Γιωλής Είστε σε όλα δύθεν Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε Γυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας Είμαστε δύο χρόνια στο τιμόνι της περιφέρειας Με σούσης μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας πανδημίας Με πολλές φυσικές καταστροφές Και με ένα δεκαετή σύστημα απέναντί μας Αλλαγωνιζόμαστε με τους πολλούς Με συνεργασίες για το κοινό καλό Άκουσα προσεκτικά όλους τους προλαγησάντες Κυρίες συνάδελφοι, κρατάμε τα θετικά Και γι' αυτά αγωνιζόμαστε Άκουσα το 2007 Να λέει στην αίθουσα ο προηγούμενος Περιφεριάρχης Πως τα έλεγε πριν ήταν υπουργός Εγώ πάντως ως μικρότερος τα άκουγα και το 90 Αλλά τσιμουδιά τα προηγούμενα χρόνια Το προσωπικό συμφέρον Φωνάζει, κραυγάζει όποιος δεν έκανε τίποτα Λες και δεν τον πήρανε χεράκι-χεράκι Κυρίοι, διάλογο και συνεργασία θέλει ο κόσμος Αυτό θέλουν οι συμπολίτες μας Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα σχέδιο Που είναι στη σωστή κατεύθυνση Να βοηθήσει με έργα τον τόπο μας Που έμεινε πίσω τα προηγούμενα 10 χρόνια Της δικής σας αδιαφορίας, αλαζωνίας Και της μη συνεργασίας με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Και τους δημάρχους όλης της Κορυνθίας και της περιφέρειας Πελοποννήσου Μεγάλα έργα έχουν μπει μπροστά Από τη δική μας περιφερειακή αρχή Αρντρευτικά έργα σε όλους τους στόευ Σε χωριά που έχουν μεγάλες εκτάσεις Και υπάρχει έντονο πρόβλημα αλληψυδρίας Οδικά έργα πολλών εκατομμυρίων Αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες Τους δημάρχους όπου μας έχουν υποδείξει Μελέτες με φορά την Κορυνθία Που για πρώτη φορά έχουνε γίνει Τόσο στην Κορυνθου Άργος, τόσο στην Κορυνθου Επιδαύρου Τόσο στο δρόμο Ξυλόκαστρο προς το χιονοδρομικό των Τρικάλων Αναπτυξιακά έργα από τη δική μας περιφερειακή αρχή Γρήθηκε από την κυβέρνηση 7,5 εκατομμύρια για τον δρόμο Ξυλόκαστρο Τρίκαλα Το αστεροσκοπείο περίπου 4,5 εκατομμύρια Αστεροσκοπείο στο Κιάτο Κορυνθίας Την ένταξη του παραλιακού μετόπου του Λουτρακίου Την ένταξη του Πέπα Αλλίας Έργο εφτακοσίων χιλιάδων Έργο που 10 χρόνια δεν το καταστήσατε λειτουργικό Αντιμετωπίζουμε τη διάβροση των ακτών Και όλα αυτά, και εν καταχλίδι ακούσαμε Και αυτό δεν προλάβαμε 10 χρόνια, σας παρακαλώ Άρα, ποιον κοροϊδεύουν, ποιος τους ακούει Μετά από όλα αυτά, εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία και προκοπία από καρδιά σας Με την κυρία Δημητρακοπόλου Καλησπέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Χρόνια πολλά σε όλους, καλές γιορτές να έχετε Υγεία και ευτυχία Μέσω του προϋπολογισμού, σκεγγραφείται η πολιτική Η οποία θα ασκηθεί την επόμενη χρονιά από την περιφερειακή αρχή Σε αυτές τις λιγοστές σελίδες που έχουμε μπροστά μας Αποντυπώνονται όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα Που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση του 2ο βαθμού Και οι πολίτες της περιφερειάς μας Δυστυχώς όμως, για άλλη μια φορά Για άλλη μια χρονιά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Αυτή η σπουδαία πολιτική στιγμή, αυτό το σπουδαίο πολιτικό γεγονός, έχει μετατραπεί σε τυπική διαδικασία Κάποιων λιγοστών λεπτών, άντε κάποιων ωρών Μια διαδικασία χωρίς ουσιαστική διαβούλευση Και αν δεν μπορούσατε να την κάνετε η διαβούλευση με όλους εμάς Θα μπορούσατε να την έχετε κάνει με τους επεκεφαλείς Ερχόμαστε να συζητήσουμε τι Ουσιαστικά δεν ερχόμαστε να συζητήσουμε Ερχόμαστε να παρουσιάσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να παραστούμε σε αυτή τη διαδικασία Μόνο για να κρίνουμε Και να μην μπορούμε επί της ουσίας να αλλάξουμε ούτε μια γραμμή Να μην μπορούμε να τροποποιήσουμε ούτε ένα σέντς Δεν έχουμε καν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε το αυτονόητο Περισσότερους πόρους Και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι τα χρήματα δεν φτάνουν Δύο χρόνια τώρα είμαστε παρατηρητές στη συνεχή υποβάθμιση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και κατεπέκταση όλου του θεσμού Του ίδιου του θεσμού μέσω όλων των θεσμικών οργάνων και όλων των επιτροπών του Δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα και αν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο Ερχόμαστε εδώ για να μετράμε κουκιά, να αναμετρυθούν δυνάμεις Αφού ο προπολογισμός ότι και να γίνει θα περάσει Ίσως να μην χρειαζόταν να έρχεται καν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι θέμα λογικής, το θεωρείται δημοκρατικό κάτι τέτοιο, εγώ προσωπικά όχι Θα ενώσω απλά τη φωνή μου, δεν θα σας κουράσω ούτε με περισσότερα αριθμητικά δεδομένα, τα είπαν όλοι οι προηγούμενοι συνάδελφοι Είναι το μόνο που μας επιτρέπεται εξάλλου να κάνουμε, να ενώνουμε τις φωνές μας και να είμαστε μαζί, να αντιδρούμε Και να πούμε ότι η αυτοδιοίκηση πλέον έχει φτάσει στο κατώτατο ίσως σημείο που μπορούσε να έχει φτάσει Τα είπαν όλα οι προηγούμενοι. Καταψηφίζω λοιπόν τον προπολογισμό γιατί για ουσιαστικό χάρτη δράσεων και έργων είναι ένα πινακάκι που επιμερίζει μόνο μικροποστά σε άψυχρα κελιά στην Excel Καταψηφίζω τον προπολογισμό γιατί δεν αποτυπώνει τις σύγχρονες ανάγκες της περιφερειάς μας Καταψηφίζω γιατί δεν έχει ούτε αναπτυξιακό ούτε κοινωνικό πρόσημο. Καταψηφίζω γιατί αποδέχεται την παράνομη παρακράτηση από το παραβλεπόμενο του Καλλικράτη Καταψηφίζω γιατί το πρόγραμμα των δημοσίων επανδύσεων είναι μειωμένο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Καταψηφίζω γιατί από το τοαμείο ανάκαμψης δεν θα διαχειριστούμε τίποτα και νομίζω ότι όλοι θα θέλαμε κάτι τέτοιο γιατί νομίζω ότι γνωρίζουμε όλοι καλύτερα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας Δεν θα σας κουράσω άλλο, δεν έχει νόημα, τα είπαν οι υπόλοιποι. Απλά καταψηφίζω γιατί είμαστε αναγκανισμένοι να καταψηφίσουμε ενώ δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο. Σας ευχαριστώ Παρακαλώ, λοιπόν, δευτερολογία δύο λεπτά αυστηρά, αυστηρά. Ετιολογία ψήφου για να προχωρήσουμε να κλείσουμε με το εισηγητή και το περιφερειάρχη. Ο κ. Τζεμπετζής, θέλει το λόγο, όχι. Ο κ. Πετράκος, αυστηρά δύο λεπτά, έτσι, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ό,τι ήταν να πούμε για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας, το είπαμε στην πρωτολογία. Και συνολικά τον προϋπολογισμό των οργανισμών τοπικής αυτοδίκησης. Το μόνο που θα πω κλείνοντας αυτό το θέμα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να νιώθετε ικανοποιημένοι ότι επιτελείτε το καθήκον σας, διότι το καθήκον σας δεν είναι εδώ να επιτελέσετε την κομματική αποστολή και να στηρίξετε την κυβέρνηση. Το καθήκον σας είναι να επιτελέσετε το αυτοδικητικό σας ρόλο και καθήκον για αυτό για το οποίο σας ψήφισε ο Πελοποννησιακός λαός και σας εξέλεξε περιφερειακή αρχή. Και περιφερειακή αρχή σημαίνει ότι πάνω από όλα και πρώτα από όλα πρέπει να νιαζόσαστε για τα συμφέροντα αυτών που σας ψήφισα, όχι αυτών στον οποίους ανήκεται κομματικά. Και αυτοί που σας ψήφισαν, οι πολίτες, θέλουν έργα. Και για να υπάρξουν έργα χρειάζονται χρήματα. Όταν λοιπόν η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού δεν αποδίδει ούτε τα θεσμοθετημένα, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το οποίο εσείς πρώτοι πρέπει να υψώσετε φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσετε να αποδοθούν αυτά που προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Περιφερειακής μας λέει ότι είναι πάντα με τον νόμο. Τώρα γιατί δεν είναι με τον νόμο, γιατί δεν είσαστε με τον νόμο, πέστε μου. Ο νόμος δεν τα λέει αυτά. Εγώ δεν σας λέω τίποτα παραπάνω από τον νόμο. Για ποιον λόγο δεν είσαστε με τον νόμο, για ποιον λόγο δεν φωνάζεται όταν βλέπετε σε αυτό το προϋπολογισμό την κυβέρνηση να μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, να μειώνει τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική σε μια χρονιά όπου υπάρχει φτώχια, πίνα, ακρίβια, ενεργειακή φτώχια, τι θα γίνει. Δεκαέξι άνθρωποι έχουν καεί το τελευταίο δεκαήμερο. Όταν κάηκαν τρεις επί σαμαρά, έπεσε η κυβέρνηση. Βέβαια, τώρα έχουμε τα μέσα ενημέρωση, τα οποία είναι πετσωμένα από τον Πέτσα και δεν μιλάει κανένας. Δεκαέξι άνθρωποι κάηκανε. Το έχετε καταλάβει αυτό το πράγμα. Και δίνει ψύχουλα για αυτό το ενεργειακό κόστος και δεν λέτε να μηδενιστούν ο δικός φορός, να μπορέσει ο κόσμος να ζεσταθεί με πετρελού. Δεν θέλω να πω. Ο κ. Δέδας. Όχι. Η κ. Νικολάκου. Αυστηρά δύο λεπτά. Και να το εισηγηθείτε, κύριε Περιφερειάρχη, στην κυβέρνηση που, όπως λέτε, συνέχεια είσαστε με την κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητείτε ο προϋπολογισμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και όχι μόνο γι' αυτήν την κυβέρνηση, όχι μόνο γι' αυτήν την κυβέρνηση, όχι μόνο γι' αυτήν την κυβέρνηση, όχι μόνο γι' αυτήν την κυβέρνηση, όχι μόνο γι' αυτήν την κυβέρνηση, όχι μόνο γι' αυτήν την κυβέρνηση, και όχι μόνο γι' αυτήν την κυβέρνηση, όχι μόνο γι' αυτήν την κυβέρνηση. Και όχι μόνο γιατί ότι και να ψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί. Κάτι το οποίο ξεπερνά και τη λογική και την αριθμητική, αλλά πάνω απ' όλα, ξεπερνά τη δημοκρατία. όπου πλέον δεν έδωσε και καμία σαφή εικόνα... στο τι είναι αυτό το οποίος μας καταθέτεται. Δεν έχω φανταστεί μεγαλύτερη υποβάθμιση... στην παρουσία σε ενός προϋπολογισμού, έστω και αν... εκ του νόμου θα ψηφιζόταν... ή εκ του νόμου θα είχε την έγκριση της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα μου πείτε, αγαπητοί συνάδελφοι... μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ναι. Αν υπήρχε μια περιφερειακή αρχή... η οποία πίστευε... πραγματικά στη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου... έστω και αν ο νόμος έλεγε... ότι θα μπορούσε να περάσει με ψήφους... που στην ουσία θα ήταν μοιοψηφία... έπρεπε να καταβάλει μια προσπάθεια εδώ σήμερα... που δεν έκανε τίποτα... για να μπορέσει να πάρει ψήφους και να πείσει... τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για αυτό τον προϋπολογισμό. Αλλά εδώ είχαμε μία απίστευτη λογική. Ωχα, αδελφέ μου, πείτε ό,τι θέλετε να πείτε... ο προϋπολογισμός περνάει. Κλείνω, κλείνω, λέγοντας ότι... αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν είναι οι πολίτες της εκλογής. Και αυτοί οι οποίοι θα μας κρίνουν όλους... σε δύο χρόνια το 2023 είναι οι πολίτες. Εμείς είμαστε εδώ. Εσείς θα είστε εδώ να υπερασπιστείτε το έργο σας. Αυτό που πιστεύετε ότι κάνετε. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα... για να πείτε ό,τι θέλετε. Ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα για να δούμε... μήπως αυτή η λογική του, ο χαδελφέ μου, σας συνοδεύει... γιατί δεν θα ξανακατέβετε, τουλάχιστον με την ίδια σύνθεση. Οπότε αυτό επηρεάζει οριζόντια και κάθετα την περιφερειακή αρχή. Και επειδή ο κ. Περιφεριάρχης διαμαρτύρεται και δυσανασκετή που μιλάω... ολοκληρώνουμε, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό... για τους λόγους τους οποίους είπαμε και ζητάμε από τον κ. Νίκα... να περιορίσει και να βάλει σε δεύτερη μοίρα... την άποψή του ότι είναι με την κυβέρνηση... και να μπει μπροστά για τη διεκδίκηση των προβλημάτων... της λύσης των προβλημάτων των Πελοπονησίων πολιτών... τους οποίους, κατά τη δική μας άποψη, τους έχει βάλει εντελώς στην άκρη... για να μην τον κάκο χαρακτηρίσει η φιλική του κυβέρνηση. Δύο λεπτά ο εισηγητής, αυστηρά, για να περάσει να κλείσει ο Περιφεριάρχης. Τόσο μιλάνε, τόσο έτσι. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μερικές σύντομες παρατηρήσεις... σε μερικά από αυτά που ακούστηκαν. Καταρχήν το παρατηρητήριο το οποίο όλοι εξοβελίζουμε ισχύει με το νόμο 4111 του 2013. Άρα ισχύει οκτώ χρόνια η υποχρέωση να προσαρμοζόμαστε... στην ανάγκη για σωσκευισμένο προϋπολογισμό. Προφανώς και είναι λάθος η παρατήρηση του ότι τα 58 εκατομμύρια... που φαίνονται ως διαφορά σε σχέση με την πρόβλεψη δεν αλλάζουν με τίποτα. Προφανώς και αλλάζουν με πολλά, διότι είναι εκτίμηση. Έχουν ήδη αλλάξει με πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα και αλλάζουν συνέχεια... θα τροποποιηθούν, θα φτάσουν στο ακριβές τους νούμερο... όταν αποτυπωθούν όλες οι πληρωμές του 2021, δηλαδή τον Φεβουράριο του 2022. Προφανώς και οι προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφουμε ελέγχονται... ελέγχονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία... είτε από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή από το Ελεγκτικό Συνέδριο... αναλόγως με το ύψος των προγραμματικών συμβάσεων. Προφανώς και ο προεπελογισμός αντικατοπτρίζει τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό... που είναι αυτός που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο με το τεχνικό πρόγραμμα... το οποίο έχει εγκριθεί και είναι σε ισχύ. Προφανώς και ισχύει η απόλυτη διάβοια και διαφάνεια στις πράξεις της περιφερειακής αρχής και της περιφερειάρχης. Δεν είναι η παρούσα περιφερειακή αρχή που ελέγχεται για πράξεις της συμβάσης της. Όλες οι πράξεις και όλες οι συμβάσεις της έχουν εγκριθεί και έχουν υποστεί στη διάβοια της διαφάνειας. Δεν είπε ποτέ η παρούσα περιφερειακή αρχή ότι δεν έχω την υποχρέωση να δημοσιεύω από αναπτυξιακούς οργανισμούς αποφάσεις της στη διάβοια. Αλλά τα έχει όλα στην διάβοια. Ποιο είναι το δύθεν γεμάτο τεχνικό πρόγραμμα που μας παραδόθηκε. Το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο γέμισε με κατακερματισμένα έργα το καλοκαίρι του 2019. Το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο γέμισε με κατακερματισμένα έργα τις παραμονές των εκλογών του 2019. Ή είναι δικαιολογία να λέμε δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτα εννέα χρόνια και σας δώσαμε κάποια έργα. Ποια έργα ακριβώς. Το γήπεδο της Δημητσάνας το οποίο αναγγέλθηκε ότι θα εγγενειαστεί τον Οκτώβριο του 2019 όταν η μόνη φιστάμενη μελέτη ήταν μια μελέτη του Δήμου Δημητσάνας. Ο Δήμος Δημητσάνας ήταν πριν τον Δήμο Γορτινίας. Μια μελέτη μη εφαρμόσυμη. Ή το γήπεδο της Ένωσης Πορτοσφαιρικών Σωματειών Αρκαδίας στο οποίο μας παραδόθηκε μία σελίδα α4 με έναν προϋπολογισμό και έναν τοπογραφικό χωρίς τίποτα άλλο. Κύριε Πρόεδρε, το θυμάστε πιστεύω, να έχουμε έναν τοπογραφικό μη εφαρμόσυμο. Ή μήπως είναι όρημο το έργο, το αρθευτικό έργο στο Δήμο Βαρτετσίου χωρίς αναρτημένη περιβαλλοντική μελέτη, είναι ακριβώς όρημο ή μη αναρτημένη περιβαλλοντική μελέτη χωρίς να συζητήσουμε τι σημαίνει πυρόπληκτη Αρκαδία και πού συγκεντρώθηκαν όλες οι πιστώσεις της πυρόπληκτης περιοχής. Είναι καλύτερη η πυρόπληκτη περιοχή. Μήπως μας παραδώσετε μια σειρά προγραμματικών συμβάσεων οι οποίες εγκρίθηκαν από τον Μάιο του 2019 μέχρι την 31η Αυγούστου 2019. Αν, λοιπόν, η κριτική γίνεται για το ότι από τα εννέα χρόνια στους τελευταίους τρισίμιες μήνες καταρτίστηκε ένα κατακερματισμένο τεχνικό πρόγραμμα για να δεθούν τα χέρια στην επόμενη περιφερειακή αρχή, θα ήταν καλά, ξεχάσατε να δείτε τον κατάλογο με τα 130... Καταρχήν έχετε ξεχάσει να ακούτε. Ξεχάσατε να δείτε τον κατάλογο με τα 139 έργα εκ των οποίων 65 ολοκληρωμένα και 74 δημοπρατημένα ή σεβασιωποιημένα στην Αρκαδία με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ. Ξεχάσατε να δείτε τον πίνακα του Τέταρτου ΕΑΠ με 7.880.000... Ξεχάσατε να δείτε τον πίνακα του Τέταρτου ΕΑΠ με 7.880.000 ευρώ έργα με μηδανική πίστοση και τον πίνακα του Πέμπτου ΕΑΠ με έργα 11 εκατομμύρια ευρώ με μηδανική πίστοση, ανάμεσα στα οποία και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με 3 εκατομμύρια ευρώ αναέτος. Να κλείσω. Πράγματι πήγαμε σε ένα νέο κτίριο στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας. Ένα κτίριο προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, ένα κτίριο ενεργειακά οικονομικό, ένα κτίριο το οποίο θα πρέπει να αποφασίσουν ο κ. Δρομμελιώτης αν χαλάμε περισσότερα χρήματα με τον κ. Πετράκο, αν χαλάμε λιγότερα για ρεύμα. Πάντως οικονομικότερο, φιλικότερο στους εργαζομένους, φιλικότερο στους συναλλασσωμένους, προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, όπως προσβάσιμο έγινε και στο κεντρικό κτίριο της περιφέρειας, μία αυτονόητη υπαχωρία, που περίμενε μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί. Αυτό κάνουμε στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, όπου καταφέρνουμε και αναβαθμίζουμε ενέργεια κάτω στον κτίριο. Και γι' αυτό εκτιμώ εγκρίνατε και ομόφωνα στην Εκονομική Επιτροπή της Δημοκρατής Σύστημας. Κλείνουμε δύο παρατηρήσεις. Τι κάνει η παρούσα κυβέρνηση και τι κάνουμε εμείς ως διεκδίκηση. Καταρχήν η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή η οποία πρότισε όλη την Ευρώπη κατέθεση ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ, πρότισε όλη την Ευρώπη κατέθεση ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, γι' αυτό και πρότισε όλη την Ευρώπη περιμένη πόρους από τα δύο αυτά σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Τι διεκδικούμε, κύριοι, που θεωρείτε ότι δεν διεκδικούμε. Εκτός από τα χρήματα που περιμένουμε άμεσα τον Ιανουάριο με τα τεχνικά δελτία των έργων. 780 ευρώ από την ΚΑΠ, επιπλέον μέσα στο Νοέμβριο του 2021. 6.700.000 ευρώ επιπλέον για την Λακωνία και την Κορυνθία για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν από καταστροφές και βεβαίως ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα ποσό που αναλογικά είναι το μεγαλύτερο από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό ακριβώς σημαίνει διεκδίκηση και αυτό σημαίνει συνάδελφη, κύριε Γανακούρα, που καλοπροαίρετα πιστεύω ότι ασχελιά κριτική για την Κυνουρία, για την οποία επίσης μπορείτε να δείτε τον δρόμο από την Τρίπνουλη, στο Καστρί, στον Άγιο Πέτρο και στα Δολιανά. Έργα στον Τάνο και στον Δαφνώνα μετά από πολλά χρόνια που δεν έχει γίνει τίποτα. Με πολλά χρόνια που δεν έχει γίνει τίποτα. Μπορείτε να μιλήσετε με τον Δήμο της Νότιας Κυνουρίας και να σας απαντήσει εάν μας έστειλε έγγραφο λέγοντάς μας παρακαλούμε αυτό το έργο που δημοπρατήσατε στον κόμβο του Τυρού που ήταν μία εργολαβή για τα ηλεκτρολογικά και μία για τη διαμόρφωση. Παρακαλούμε καταργήστε το και κάντε επιτέλους ένα λειτουργικό έργο για να μπορεί να γίνει χωρίς να πατάνε δύο εργολαβή ο ένας πάνω στον άλλο. Ευχαριστούμε, κύριε Αλαμπρόπουλε, ευχαριστούμε. Και κλείνω τη Μεγαλόπολη, την τρέχουμε, βεβαίως σε συνεργασία με τον κ. Παπαθανάση, βεβαίως σε συνεργασία με την κυβέρνηση, διότι εν έτη 2020 κλειθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το τι δεν έγινε πολλά προηγούμενα χρόνια, όταν όλη η Ευρώπη ήξερε ότι μιλάμε για μία περιοχή η οποία στηρίζεται στο Λιγνίτη, ο οποίος τελειώνει, και που δεν μπορεί να συνεχίσουμε να την επιβαρύνουμε περιβαλλοντικά. Αυτό λοιπόν που δεν έγινε πολλά προηγούμενα χρόνια το κάνουμε τώρα. Εκκίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης μετά από την πίωση της Περιφέρειας και του Περιφεριάρχη για αισθητά διακριτή αντιμετώπιση της Μεγαλόπολης σε σχέση με τα κίνητρα τα επενδυτικά. Επίσης μετά την πίωση της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφεριάρχη για την επίσκεψη των διαδικασιών, για τη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου και επιτέλους για μία αναπτυξιακή προσπάθεια στη Μεγαλόπολη, που πράγματι αν δεν πετύχει θα απολογηθούμε, αλλά αν πετύχει θα είμαστε περήφανοι ότι μαζέψαμε σε λίγο χρόνο το τι δεν έγινε πολλά προηγούμενα χρόνια. Κλείνω λέγοντας ότι συμφωνώ, κυρία Νικολάκο, ότι πράγματι οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν και η άποψη των πολιτών είναι σεβαστή, γι' αυτό και υπάρχει η συγκεκριμένη Περιφερειακή Αρχή, η οποία συνεχίζει και θα συνεχίζει. Ευχαριστώ πάρα πολύ, χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά. Καλησπέρα, γαρδοί συνάδελφοι. Κοιτάξτε, τώρα δεν ξέρω γιατί κάθονται οι πάλιοι εδώ πέρα και δεν κλείθηκαν να μιλήσουν επί του υπολογισμού, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Και εξαρτηθήκαμε σε μια γενική συζήτηση, εφόληση της ήλις. Μας βρίζεται τρεις ώρες, κάποιοι με έτοιμα κείμενα, αλλά βένουν στο βήμα και τα διαβάζουν, εκτός θέματος. Είμαι 25 χρόνια αυτοδοκιτικός, έχω 5 με 7 χρόνια πρόεδρο σε μεγάλα συλλογικά όργανα. Τέτοια εικόνα και τέτοια υποβάθμιση συλλογικού οργάνου δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει μέχρι τώρα. Να πω λέγοντας ότι στον αγώνα για την πανδημία πράγματι πρέπει να επενέσουμε δημόσια αυτούς οι οποίοι έχουν το θάρρος και βγαίνουν μπροστά, λέγοντας ότι πρέπει να υπακούμε στα απορίσματα και στις κατευθύσεις της επιστήμης, όπως κάνει ο Σεβασμιότητατος Μεσσινίας, έστω κι αν ξέρει από πρώτα ότι θα συγκεντρωθούν κάποιοι παρακινημένοι από ιδεολιψίες ή από τίδήποτε για να φοναστούν. Και μπράβο σ' αυτούς που το κάνουν. Η αγώρευσή μου σήμερα θα έχει δύο μέρη υποχρεωτικά. Το ένα θα είναι πολιτικό, μια προσπάθεια απάντησης στις ύβρεις και στις συκοφαντίες, στο μίσος το οποίο εχείδηκε σε αυτή την αίθουσα και μετά την ολοκλήρωση της αγώρευσης της γεμάτη μίσος, να λέμε και χρόνια πολλά και να περάσουμε καλά στην γιορτή της αγάπης. Προφανώς έχουμε διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικές προσεγγίσεις στα διάφορα ζητήματα. Δεν είναι ανάγκη όμως να μπαίνει ύβρης η επιθετικότητα στη μέση, μια πάνθρωπη συμπεριφορά στη βάση της, διότι θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε διαφορές χαώδης ιδεολογικές, δεν υπάρχουν χαώδης διαφορές, αλλά εν πάση περιπτώσει μπορούμε όμως ως άνθρωποι να χαιρετιόμαστε, να πίνουμε ένα καφέ σεβόμανι ο ένας απόψης του άλλου. Λοιπόν, για τα πολιτικά ζητήματα τα οποία θύξατε, για την απλή αναλογική, η απλή αναλογική ήταν ένα σοβαρός εκβιασμός της κοινωνίας. Αφού δεν έχουμε πιθανότητα να πάρουμε τις εκλογές και να είμαστε πλειοψηφία, κοιτάξτε τι θα σας κάνουμε, δεν θα μπορέσετε να κυβερνήσετε. Δηλαδή έγινε προσπάθεια να μπλοκάρετε η όποια παραγωγή κυβερνητικού έργου μέσα στα δημοτικά συμβούλια και μέσα στα περιφερειακά συμβούλια. Με συγχωρείτε, η περιφερειακή αρχή, η οποία έπαιρνε όλες τις αποφάσεις εδώ με 14 ψήφους, είχε μεγαλύτερη πλειοψηφία από εμάς. 54% λάβαμε τις εκλογές. Και το δύθεν σύστημα της απλής αναλογικής άκουσων-άκουσων, απλή αναλογική σε δύο γύρους. Που έχει υπάρξει στον κόσμο απλή αναλογική σε δύο γύρους. Θα ήταν τίμιο, απλή αναλογική και έμμεση εκλογή περιφερειάρχη. Τίμιο σύστημα. Δεν έγινε, θέλαμε και το ένα και το άλλο. Η περιφερειακή αρχή λοιπόν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση του 54%. Και προσέξτε, η κυβέρνηση δεν έλαβε αυτή την απόφαση από μόνη της. Πίεσαν 220 δήμοι και 13 περιφερειάρχες. Και η Ένωση των Δήμων και η Ένωση των Περιφερειαρχών. Αυτοί πίεσαν την κυβέρνηση. Δηλαδή εμείς, η αυτοδίκηση. Εκτός θα νομίζετε εσείς, με το 1% και 2% στην κοινωνία, ότι είσαστε αυτοδίκηση. Ανεβαίνει κάποιος με 100 ψήφους εδώ και 200 και παρουσιάζει τον δάσκαλο και τον ηγέτη και τον καθοδικητή. Λοιπόν, ακούσε και εδώ για τον κύριο Λιβανό. Από απίλοτα, στόματα και χείλη. Είναι διαπλεκόμενος υπουργός, ο άθλιος τύπος, ο εγκληματίας. Ο καταστροφέας και δεν συμμαζεύεται. Αγαπητοί συνάδελφοι. Θέλω την προσοχή σας λίγο. Τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών κορινθιακής ταφίδας αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα Παύλα με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Παύλα. Οι παραγωγοί κορινθιακής ταφίδας μαύρεις βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας των προβλημάτων εξαγωγής από την κατάρρευση της τιμής πώλησης της διεθνή αγορά σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος παραγωγής και την εκτόξευση της ακρίβειας σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες. Η Πανεγιάλλη ως Ένωση Συνετερισμών επιδιώκοντας να προπορεχθεί στον ανταγωνισμό με άλλους μεταποιητές, σταφιδέμπορους, πλήρωσε πέρυσι το 2020 στις παραγωγούς τιμή πάνω από αυτή της αγοράς με στόχο να συγκεντρώσει τον κύριο όγκο της παραγωγής. Συνέχεια, μη μπορώντας να τον εμπορευθεί, δημιούργησε απόθεμα 7.000 τόνων. Ο κίνδυνος, οι παραγωγοί μέλη της ΠΕΣ να φορτωθούν την εμπορική ζημιά της, όπως προβλέπουν οι νόμοι για τις συνετεριστικές ανώνυμες εταιρίες κλπ κλπ κλπ. Το κόμμα είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και η ερώτηση είναι από τον Ευρωβουλευτή του κόμματος τον κ. Αλαβάνο. Δίνεται και σ' αυτούς τους ίδιους χαρακτηρισμούς, διότι περίπου, περίπου, όχι ακριβώς είναι ταυτόσυμα, με αυτά τα οποία λέγει ο υπουργός, αυτούς τους χαρακτηρισμούς δίνεται και στο συγκεκριμένο κόμμα και στο συγκεκριμένο Ευρωβουλευτή και να μην τους επαναλάβω. Λοιπόν, δε θα φορτώνεται ένα συλλογικό όργανο να πάτε από 1% στο 2% και να εξακοδίζετε τέτοιες ύβρεις σε αυτόν εδώ το χώρο, τέτοιες ύβρεις και συκοφατίες, εναντίον ενός υπουργού της κυβέρνησης μας. Αυτό πρέπει να ξέρετε. Να σας πω λοιπόν ακόμα, ότι η ΕΕΠΕ κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Βέβαια, μαζί με της ύβρης, γιατί ύβρης είναι όταν μιλάμε για εκκληματικές πράξεις, για εκκληματικές ενέργειες, ύβρης είναι κατά του Κώστα Καραμαλί. Ποιος μπαίνει απέναντι στον Κώστα Καραμαλί, ποιος μπαίνει αλήθεια και απέναντι του κρυού Μητσοτάκη, καλά είναι αυτό μόνιμο, ο Νάνος με τον ηγέτη και ο Τζιτζικός θα μπήκε στον χορό. Όλοι αυτοί μαζί και νομίζω με ότι ένα συλλογικό περιφερειακό όργανα όπως είμαστε εμείς, αυτές οι κουβέντες και αυτές οι αντιπαραθέσεις βοηθούν για να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Λοιπόν συνάδελφοι ακούστε, η δευτεροβάχμη αυτοδίκηση ούτε είχε ούτε έχει προσωπικότητα, ούτε με τον Κακικράτη, διότι εκτός από τον Καλλικράτη στην αρχή Αθήνα υπήρχε και ο Κακικράτης και Σικοφαντού με το όνομα Καλλικράτης, ούτε και με τον Κλισθένη. Και να σας πω γιατί, δευτεροβάχμη αυτοδίκηση που δεν έχει πόρους και εξαρτάται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ζητιανεύει, ποτέ δεν θα πατήσει στα πόδια της, ποτέ. Και αυτό πρέπει να είναι το πρώτοις των καθήκων, η επιδίωξη να έχουμε μόνιμο πόρο και να μην εξαθιόμαστε. Λοιπόν, να πω μια κουβέντα ακόμα γιατί μεγαλώ πολύ επειδή την είπατε, είναι εκτός προϋπολογισμού. Είμαι πολύ περήφανος για αυτά που είπε η αντιπολίτευση χθες στον Υπουργό τον κ. Παπαθανάση για τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια που του έδωσε, μαζί με τις αγωνίες της. Όχι ο δήμαρχος, και ο δήμαρχος και η αντιπολίτευση στη Μεγαλόπολη. Να τα ακούσετε, το τι είπε, το τι υπόθηκε, ιδιαίτερα και για τον αγώνα της περιφερειακής αυτοδίκησης γι' αυτό το θέμα. Εμείς θα είμαστε ως παράταξη το 2023 παρόντες και για να προβάλλουμε το σπουδαίο έργο μας και για να πούμε αυτά τα οποία πρέπει να πούμε. Άλλοι πρέπει να προβληματιστούν, αν θα είναι, αλλά αυτό είναι ένα θέμα, θα το δούμε μετά από 1,5 χρόνου. Λοιπόν και τώρα να μιλήσω λίγο για τον προϋπολογισμό, γιατί εγώ έχω καθήκο να το κάνω, να πω δύο κουβέντες για τους υπαλλήλους. Κοιτάξτε, έχουμε πολλούς υπαλλήλους, δεν έχουμε ειδικούς υπαλλήλους, καταλάβετε το. Έχουμε υπαλλήλους ΥΕ, ΔΕΕ, γενικών προσόντων, χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό, οικονομολόγους, πληροφορικείς, γεωπόνους, κτηνιάτρους, μηχανικούς, τέτοιο προσωπικό χρειαζόμαστε. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που δεν γίνεται και χαίρομαι για αυτά τα οποία διαβάζω. Οι υπάλληλοι οι οποίοι τρέχουν να πάρουν πολλές φορές ένα υποβαθμισμένο μεταπτυχιακό τίτλο για να ανέβουν ιαραρχικά. Δεν αξιολογούνται τα ουσιαστικά προσόντα. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένους υπαλλήλους. Χρειαζόμαστε ταχύτατα την κατάργηση του ενέο μισθολογίου. Να μην παίρνει ο γενικός διευθυντής ή ο διευθυντής περίπου τα ίδια με τον κλητήρα στην πόρτα. Διευθυντής τεχνικών έργων με 100 εκατομμύρια ευρώ πρόγραμμα να παίρνει περίπου τα ίδια με τον υπάλληλο υψηλον έψιλον. Αυτά πρέπει να καταργηθούν οι νοοτροπίες της δεκαετίας του 80. Και βεβαίως να καταργηθεί αμέσως η αποκεντρωμένη που έχει πληθώρα υπαλλήλων και δημιουργεί προβλήματα στο σύστημα. Ό,τι πρέπει να καταργηθεί να καταργηθεί. Αλλά δεν χρειαζόμαστε γενικά υπαλλήλους. Οι απολυμένοι ως παράδειγμα κάποιας κοινοφελούς επιχείρησης να έρθουν στην περιφέρεια. Οι αυτοί που δουλεύουν στα λεωφορία στην Αθήνα να μετακινηθούν προς την περιφέρεια. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιο προσωπικό. Δεν χρειάζεται η περιφέρεια τέτοιο προσωπικό. Δεν μπορεί ο δημόσιος τομέας να χρησιμοποιείται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Διότι δεν θα μπορεί να είναι ούτε παραγωγικός, ούτε ανταγωνιστικός, ούτε να βοηθήσει να πάει μπροστά ο τόπος. Να σας πω τώρα μερικά πράγματα για το προϋπολογισμό και τι ανάγκες έχουμε. Έχουμε έσοδα το 22, 125 εκατομμύρια και κάτι. Έρχεται από το παρελθόν ένα ταμμιακό υπόλοιπο 68 εκατομμύρια. Το άθρησμα είναι 193 εκατομμύρια. 193 εκατομμύρια προϋπολογισμός. Βγάτε έξω το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το συγχρηματοδοτούμενο δηλαδή το ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ και τις επιχορηγήσεις. Θέλω να σας εξηγήσω τι γίνεται με αυτά τα 68 εκατομμύρια που έρχονται από το παρελθόν. Αυτό θα ήταν ένα καλό ερώτημα για συζήτηση. Μα 68 εκατομμύρια. Αυτό ήταν και το πρόβλημα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Τι έκανε. Ενέγραφε έργα, έγραφε έργα και δέσμαυε πόρους χωρίς να υπάρχουν μελέτες, χωρίς να υπάρχει προοπτική να γίνουν τα έργα. Έτσι έχουμε δεσμευμένους πόρους εκατομμυρίων από το 2013 στα διάφορα προγράμματα. Λοιπόν, έχουμε 17 εκατομμύρια ευρώ για λειτουργικές και λιππές γενικές δαπάνες. Κάναμε μια σύσκεψη το μεσημέρι τα οποία πρέπει να ανταξιολογήσουμε. Και πώς να ανταξιοποιήσουμε καλύτερα ώστε του χρόνου να είναι πολύ λιγότερα. Έχουμε 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ευρώ επιπλέον για τη δακοκτονία. Αυτό η συμβολή μας, αυτό το επίτευμα, αναγνωρίζω και του περιφερειακού συμβουλίου, ήταν πολύ σημαντική. Ξέρετε πόσα χρόνια ζητάμε την αύξηση για τη δακοκτονία. 20 χρόνια. Επειδή ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα, δεν διεκδικούμε. 1 200 περισσότερο. Υπάρχουν 32 εκατομμύρια ευρώ σε έργα, τα οποία είναι στο τεχνικό μας πρόγραμμα, αν συνανθρηστούν και αυτά τα οποία βάλαμε φέτος. Δεν είναι 32 εκατομμύρια. Είναι λιγότερα, γιατί υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις. Και αυτό τον προεμπορισμό τον κάναμε δύο μήνες πίσω. Δεν έχουν μπει δηλαδή δεσμεύσεις και τιμολόγια, τα οποία μειώνουν το συγκεκριμένο ποσοστό. Υπάρχει ένα ζήτημα με τις λαϊκές αγορές. Ελάχιστοι δήμοι πλήρωναν και πληρώνουν το 25% γιατί αυτά τα χρήματα που παίρνουμε από τις λαϊκές αγορές θα επιστρέφουν στις λαϊκές αγορές για την αναβάθμιση τους. Να διαβάσω δύο εγγραφές ακόμα. 65.000 ευρώ περισσεύουν από πολιτικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Γιατί λέμε εδώ διάφορα ότι ξοδεύουμε και το ένα και το άλλο. Όταν εμείς έχουμε παραλάβει 350.000 ευρώ οφειλές στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας για χωρούς και φαγοπότια. Χρέη και επίσης για η επιχορήγηση για τον Covid έχουμε περίσευμα γύρω στις 600.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά. Αγαπητοί συνάδελφοι να πω και δυο κουβέντες για τις αναθέσεις. Εμείς είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτό το θέμα. Αν κάνουμε ανάθεση σε έργο υπάρχει σύγχυση από τη διέψη τεχνικών έργων. Και πάντως κοιτάμε όλα αυτά να τα μειώνουμε. Δεν μοιάζομαι με αυτούς τους οποίους διαδεχθήκαμε. Αυτούς οι οποίοι ελέγχονται αυτή τη στιγμή και έρχονται και μας κουνάνε και το δάχτυλο. Εμείς αγαπητοί μου συνάδελφοι αν νομίζετε ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας σας παρακαλώ πολύ γιατί μπορείτε να έχετε δίκιο. Να προσφύγετε. Και ποιος μιλάει για τον τουρισμό εδώ και για τις αναθέσεις. Αυτός ο οποίος έδωσε 500.000 ευρώ από το 1% του περιφερειακού ταμείου για μια μελέτη όπου δεν κάνει ούτε 20.000 ευρώ θα την φωτοτυπήσω να σας τη φέρω για να ξέρετε ότι στείχνει σε 500.000 ευρώ και έρχονται ανερρυθρίαστα και με θράσους χιλίων καρδιναλιών και να μας ομιλούν εδώ περί αναθέσεων. Όποιος θέλει τη θέμα νομιμότητας αν θέλει να μην είναι λασπολογία να προσφύγει παρακαλώ πάρα πολύ στις αρχές νομιμότητας για να μας ελέξουν όπως ελέγχουν και την προηγούμενη περιφερειακή αρχή δύο χρόνια το 17 και το 18 ένα μπαούλο συμβάσεων 1900 συμβάσεις είναι στην αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εύχομαι και ελπίζω να είναι μόνο τσαπατσουλιά και τίποτα άλλο παραπέρα και να ξέρετε ότι από φέτος έχουμε διπλογραφικό σύστημα το οποίο στήχισε 50.000 ευρώ έπρεπε να είναι από το 2011 σύμφωνα με το νόμο 10 χρόνια πίσω και ξοδέψαμε παρακαλώ 500.000 ευρώ για διπλογραφικό σύστημα όχι εμείς η προηγούμενη περιφερειακή αρχή που ποτέ δεν το πήρε. 500.000 ευρώ χωρίς διπλογραφικό σύστημα, 50.000 ευρώ με διπλογραφικό σύστημα και από φέτος είναι όλα στο φως με το διπλογραφικό σύστημα και βεβαίως ο καθένας μπορεί να τα δει και να τα αξιολόγει και παρακαλώ πάρα πολύ μην πετάμε πονφόλιγες νομιμότητα, διαφάνεια και το ένα και το άλλο στοιχεία φέρτε συγκεκριμένα. Εγώ σας εύχομαι χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα και εύχομαι η νέα χρονιά να μας δώσει ένα διαφορετικό συμβούλιο με έτσι μια διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση των θεμάτων. Ενοχλούμαι και αισθενοχωρούμαι όταν ηγέτες σε αυτό το χώρο με τεράστια προσφορά όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός και κάθε πρωθυπουργός της χώρας υβρίζεται κατά τον χειρότερο τρόπο. Και όταν ο υπουργός Γεωργίας ο κ. Λιβανός άκουσε όλα αυτά τα οποία άκουσε σήμερα σε αυτήν εδώ την αίθουσα από ιδεοληψία ή από μια διάθεση όπως είπα το 1% που εκπροσωπούμε να ανέβει λίγο παραπάνω και να εκπροσωπηθούμε και νοικότερα. Αυτή είναι αυτή η επιβολή είναι που με ενοχλεί. Εμείς βλέπετε προσπαθούμε με το ποσοστό που έχουμε να ομιλούμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Ευχαριστώ πολύ. Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τον θυμό και τιμήνι του περιφερειάρχη. Το θυμό και τιμήνι του περιφερειάρχη πάνω σε μια πολιτική συζήτηση σε μια πολιτική διαλεκτική και άκουσα και το χαρακτηρισμό ο γίγαντας και ο νάνος. Ναι, ασφαλώς μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Επειδή στη ζωή του δεν έχει μάθει ποτέ τι σημαίνει περήφανος άνθρωπος τι σημαίνει άνθρωπος που δεν κάμπτει την οσφή του ποτέ τι σημαίνει άνθρωπος να υπερασπίζεται με θάρρος και με κόστος τις απόψεις του. Γι' αυτό και τον εγκαλώ κύριε Πρόεδρε. Και τον εγκαλώ θυμίζοντάς του μόνο μία εικόνα παραμονές εκλογών στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας έχει σκύψει μέχρι κάτω για να πιάσει το χέρι του τέος Πρωθυπουργού. Και από την άλλη πλευρά, κύριε Πρόεδρε, τα κελεύσματα περί αγάπης, περί κατηγορίας των υπολύπων που μιλάνε πολιτικά για κάποια θέματα πολιτικά αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, μέγα ύβρη στο θεσμό και στη δημοκρατία. Αλλά δεν έχει μάθει ποτέ από δημοκρατία. Δεν είχε μάθει ποτέ από δημοκρατία. Από φοιτητής δεν είχε ποτέ συμμετάσχει σε κανένα φοιτητικό κίνημα. Γιατί δεν είχε ποτέ θάρρος, γιατί πάντοτε ήταν ο σφοιοκάμπτης. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης. Ναι, μετά κύριε Πετράκο, ομονή. Ευχαριστούμε. Ο Μιλάν αγαπητής συνάρτης έχει εκλεγεί περί της 30 φορές, να έχετε υπόψη σας. Έχω εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή τρεις φορές δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Περιφερειάς μας. Και εξελέγγει και Περιφερειάρχης, κόντρα σε κάθε λογική, με ένα ποσοστό εξόχως αξιοπρεπείας και πάντως όχι λιγότερο από αυτό το οποίο λάμβανε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Γι' αυτό και σας είπα προηγουμένως ότι είναι κρίμα να πιστεύομαι μια Περιφερειακή Αρχή με 54% να έχει λιγότερες δυνατότητες να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Με ποια λογική, επ' αυτόν τον οποίον ελέγχθησαν. Τον αποκαλείς, κατ' αρχήν εγώ δεν σκύβω. Δεν έχω μάθει να σκύβω, δεν ξέρω ποιος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά για ανενοεί τον κ. Τσίπρα έχω πει κατεπανάληψη ότι εγώ ως δήμαρχος συνεργάστηκα άριστα και ωφελήθηκε η πόλη στην οποία ήμουν αδήμαρχος με συγκεκριμένες ενέργειες και του πρωθυπουργού και του παρεβλησκόμενου κ. Δέδε. Και αυτό πρέπει να έχει στάρος για να το λες και να είσαι αρκετά ανεξάρτητος για να το λες. Και τώρα περί δημοκρατίας να ανεβαίνουμε σε αυτό το βήμα σε ένα περιφερειακό συλλογικό όργανο και να λέμε για εγκληματικές πράξεις, εγκληματικές συμπεριφορές είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά του Κώστα Καραμαλί του νιν πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη οι οποίοι υπήρξαν πρωθυπουργοί με την ψήφο του λαού έδωσαν στο λαό ό,τι μπορούσαν, κρίθηκαν ο καθένας έχει και τις θετικές και τις ανοιγτικές του πλευρές τι λέτε εσείς αυτό είναι δημοκρατική συμπεριφορά και από ποιον εκτοξεύονται όλοι αυτοί οι μύδροι εναντίον δύο πρωθυπουργών, του νιν πρωθυπουργού του ηγέτη της Ελλάδος, της πατρίδος μας η οποία μάχεται σε όλα τα μέτωπα ενδεχομένως σε κάποιον άλλο χρόνο να είναι ένας άλλος πρωθυπουργός ποια θα είναι η συμπεριφορά μας μέσα σε αυτά τα συλλογικά όργανα θα είναι αυτή ακριβώς, θα μιλάμε για εγκληματίες για εγκληματικές πράξεις, το επόμενο βήμα ποιο είναι να σφαγούμε, να σκοτωθούμε, ποιο είναι το επόμενο βήμα ακριβώς και προφανώς τον αποκάλεσα πολιτικό νάνο απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους πολιτική κρίση είναι αυτή πολιτική κρίση δεν είναι ύβρης ώστε να ξεσηκώνει, να εγγύρεται επί προσωπικού ζητήματος έτσι τον θεωρώ εγώ από την όλη συμπεριφορά του και την αυτοδική τηγική του συμπεριφορά λοιπόν αυτά ήθελα να σας πω θα τα πούμε βέβαια σε διάφορους χώρους εγώ δεν είμαι απ' τους ανθρώπους που ξέρετε ούτε κάμπτομαι ούτε υποχωρώ και μέχρι τώρα δεν έχω χάσει σε πολιτικό επίπεδο όταν θα φύγω θα φύγω εγώ μόνος μου και όρθιος δεν θα με διώξει ο λαός με τις κλωτσιές και να ψάχνουμε να βρούμε άλλοθοι ο ένας με διώξε ή ο άλλος με διώξε θα το κάνω εγώ θα κουβεντιάσω με τους συνεργάτες μου και θα αποφασίσουμε αλλά θα είμαι παρόν εγώ πάντα και εγώ και η παράταξή μου Ναι Κύριε Πετράκο σύντομα δύο λεπτά Μην ξεχνάτε ότι έχουμε και ένα επόμενο συμβούλιο έτσι σας το παρακαλώ Σωστό κύριε Πρόεδρε δεν θα καθυστερήσω Το να... ανησυχεί ο κύριος Περιφερειάργης ότι το 30% που πήραμε θα το κάνουμε 6 επειδή είμαστε συνεπείς υπερασπιστές των σταφιδοπαραγών είναι καλό πάνω να πει ότι έχουμε δίκιο και δεν έχει δίκιο ο υπουργός τον οποίον υποστήριζε ο οποίος μετά από εννιά μήνες υιοθέτησε το έτημα που έπρεπε να το υιοθετήσει από τον Απρίλη και το κάνει τώρα όταν έχουν πουλήσει το 90% των σταφιδοπαραγών και έχουν καταστραφεί Αυτός που καταστρέφει οικονομικά ένα προϊόν ιστορικό και τους ξωμάχους της γης είναι πολιτικός εγκληματίας και νεκροθάφισης σταφιδας Και παρακαλώ πολύ κύριε Πρόεδρε επειδή όπως σας έχω στείλει έχουμε έναν αλλακτικό πρόβλημα να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή μας αντιπαραφετικά ο προϋπολογισμός που προτείνετε και ο προϋπολογισμός που προτείνουμε ο οποίος έχει 3 εκατομμύρια ευρώ να διατεθούν στους σταφιδοπαραγωγούς για τη διαφορά της τιμής που παρέδωσαν Αυτό Παρακαλώ πολύ να τεθεί σε ψηφοφορία Κύριε Πετράκο Επιντάξει προφανώς δεν γνωρίζετε και το νόμο Όχι αυτό που λέτε δεν είναι ένα αλλακτικό πρότασο Αυτή πρέπει να την είχατε κάνει να είχατε κάνει πριν Να πάω στην Τρόικα να μου δώσει έλεγχο Αν ήταν να με εγκρίνει η πρωτροϊκά θα είχα την και η Μπουργός Το λόγο είναι πιο περιφερειάρχηση Δεν πάω στην Τροϊκά Κύριε Πετράκο Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί είσαστε οι πιότεροι στην Δευτερολογία Αποκαλέσατε τον Υπουργό διαπλεκόμενο Το χειρότερο Υπουργό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο Τον αποκαλέσατε, ότι είναι ο άθλιος τύπος ότι είναι εγκληματίας ότι είναι καταστροφέας ότι είναι νεκροθάφτης εκλεγμένος βουλευτής στη Βουλή των Ελλήνων χωρίς να τα τεκμηριώσετε και σας ρώτησα Επειδή κάτι ανάλογο υπόθηκε και στην Ευρωβουλία από συγκεκριμένο κόμμα και συγκεκριμένο ευρωβουλευτή δίνετε και εκεί τις κατηγορίες γιατί το βάνει σε σωστή βάση ο συγκεκριμένος βουλευτής Από εκεί και πέρα αφήστε αυτά τα οποία εξήγγελε ο Υπουργός να γίνουνε πράξη και από εκεί πέρα τα λέμε αλλά ας τελειώσουμε με το λαϊκισμό κύριε Πατράκο Δεν ξέρω αν διαβάσετε σε μια μεγάλη εφημερίδα της Μεσιλίας μια ανάγκηση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και οι δύο ξέρομαι ότι είναι θέμα οργάνωσης των εξαγωγών ιστορία με τη Μαύρη Σταφίδα Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα άλλωστε και εμείς μιλήσαμε κατεπανάληψη υπέρ των παραγωγών και όχι υπέρ των συνεταιριστικών οργανώσεων Εγώ ικανοποιούμαι ότι δεν επαναλάβατε τις πολιτικές ύβρες και επιμένω, αρχιολογώ πολιτικά την ακρία συμπεριφορά σας διότι θέλετε να ανέβετε από το 1% στο 2% και το κόμμα το οποίο εν πάση περίπτωση ονειρεύεστε καλά κάνετε αλλά μην δυναμιτίζετε τη συνεδρίαση με τέτοιες λογικές και τέτοιες επιχειρήματα Προχωράμε στην ψηφοφορία επί της εισηγήσεως Ποιοι είναι υπέρ της εισηγήσης Ποιοι είναι υπέρ, ανάτα σχεχύρας 17, ποιοι είναι κατά 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 11, 12, 13, 14, το μέτρησα 14 και 4 μισό λεπτό να ξανα 1, 2, 4, 6, 7 και 3, 10 και 4, 14 και 4, 18 έτσι, δεν κάνω λάθος 18, 17, εγκρίνεται ο προϋπολογισμός με βάση στην κείμενη νοδοθεσία Λύεται η συνεδρίαση Κυρία Νικολάκου δεν είναι στεχτεσινή αυτό δεν είναι πρότυπο, δεν είναι προϋπολογισμός και τότε τι θα βάλουμε να ψηφίσουμε εντάξει τώρα σας παρακαλώ ποια πρόταση προϋπολογισμό έχουμε έσοδα έξοδα τι έχουμε εδώ ένα φύλλο αυτό θα ψηφίσουμε εντάξει τώρα μην επιμένετε τελειώσαμε αν θέλετε να προχωρήσουμε να τελειώνουμε αν θέλετε να το διαλύσουμε να το διαλύσουμε κύριε Πρόεδρε, ωραία τώρα έχουμε τροποποίηση προϋπολογισμού στην τροποποίηση του προϋπολογισμού θέτω αυτό την πρόταση πάλι αυτό θα πάμε στο επόμενο συμβούλιο τώρα σας το λέω μην μου πείτε ότι δεν το είπα τώρα τι τώρα τώρα λοιπόν λήγεται η συνεδρίαση είπαμε υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός σύμφωνα με την κοιμένη νομοδοσία λήγεται η πρόταση η ειδική συνεδρίαση πάμε στη δεύτερη ευχαριστώ Υποτιτλισμός