ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ - ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ARTA WebTV, 2022)
: του Δημάρχου θα γύρουν κατευθείαν. Λοιπόν, Τράμπας ναι, Σχιαφάκας ναι, ο κύριος Πανέτας επικοινώνισης έρχεται σε λίγο, Κολέτσος ναι, κύριος Χαρακλιάσης έχει συνδεθεί, κύριος Ευαγγέλιν είναι παρόν, και ο κύριος Χριστούλης είναι παρόν, κύριος Κουτσαρίνης είναι παρόν, κύριος Φίκας είναι παρόν, Λιόντος παρόν, ο Γαλάνης είναι συνδεδεμένος, κύριος Μπουκουβάλας είναι συνδεδεμένος, Κύριε Ταπρατζή είναι παρόν, κύριε Ζιώτης είναι παρόν, κύριε Μιχάλης είναι παρόν, βασιλάκι Σωτήρις είναι παρόν και ο Αποστόλιστος Πλατσούκας είναι παρόν και η κύριε Χουλιάρα έχει επικοινωνήσει, έρχεται και αυτή σε λίγο, Παπαλέξ παρόν, κύριε Βασιλάκι Παρούσα, κύριε Σκανδάλης είναι παρόν, κύριε Αγγέλις είναι παρόν, κύριε Σκανδάλης είναι παρόν, Ο Σπύρος προς τον παρόνου ΔΑΑ και ο κ. Μπαλάκας και ο κ. Γιώργος έχουν συνδεθεί, ο κ. Δαλάκας είναι ΔΑΑ, ο κ. Κοσμάς έχει συνδεθεί, ο κ. Καλώνης, ο κ. Ζιόβας και η κ. Κετσαντάνι παρόντες και η κ. Αμπελογιάννη, ο κ. Μάρους έχει συνδεθεί και η κ. Σπάκα, η ειδοποίηση είναι, τελείως πάντων, για επαγγελματικό λόγο στη Θεσσαλονίκη. Άρα, έχουμε απαρτία. Ανακοινώσεις δεν έχω να σας κάνω εγώ πριν για πολλοστή φορά να δώσουμε δημόσια συγχαρητήρια στον κύριο Καλώνη και στο Εργατικό Κέντρο για την εκδήλωση που έκαναν. Μπράβο σας και πάντα τέτοια. Μας δίνετε μαθήματα κάθε φορά, ειδικά στο τομέα του εθελοντισμού. Εγώ καλόνιση ξέρω δεν ξέρω. Λοιπόν, ανακοινώσεις δήμαρχε ή κάποιος συνάδελφος δήμαρχιος. Κύριε δήμαρχε αν έχετε ανακοινώσεις. Δεν ξέχασα τίποτα. Καλησπέρα και από εμένα. Καταρχήν εγώ θέλω, επειδή σήμερα είχαμε μια σημαντική συνεντρία, Με σχέση με τη μελέτη οριοθέτησης του Αράχθου και της πλημμυρικής προστασίας του ποταμού Αράχθου, θυμίζω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο μας απασχόλησε πάρα πολύ και είναι στη διαδικασία αυτή τη στιγμή έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, που είναι τέσσερις λύσεις προτεινόμενες για τα έργα εκτροπής. Θυμίζω ότι η πρόταση που ήταν από τη μελέτη ήταν για να προτείνει την Μονή Σύραγγα στο στρατόπεδο Παπακώστα και το ΜΑΡΕΤ. Τότε ήρθαμε και είπαμε, ως Δημοδική Αρχή, βάζοντας και την αναπτυξιακή διάσταση της περιοχής μας, που θέλουμε να φτάσουμε κοντά στο ποτάμι και μπορέσουμε να μειώσουμε την ευρύα κύτη, ότι δεν θα πρέπει να περάσουμε πλέον νερά μέσα στην πόλη και να μπορέσουμε με τη δίδυνη σύραγγα να τα εκτονώσουμε πριν την πόλη. Εκεί, σύμφωνα με τη Μελέτη, ήταν η καλύτερη περιβαλλοντικά λύση, Ήταν αυτή που είχε την ψηλότερη βαθμολογία, όμως έπρεπε να άρρουμε τον περιορισμό όσον αφορά της αρχαιολογίας σχετικά με το διατηρητέο μνημείο μέσα στο στρατόπεδο Παπακώστα. Σήμερα υπήρξε η Επιτροπή Περιβάλλοντος στην περιφέρα Επείρου, όπου εκεί ήμασταν παρόντες, ήμουν εκεί. Είχα βέβαια ζητήσει να μπει αυτό το θέμα στο Περιφοριακό Συμβουλειό, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη κουβέντα και να ανημιουργηθεί γενικότερα το σώμα του Πυρυφυριακού Συμβούλου, θεωρώντας ότι είναι για μας τουλάχιστον το νούμερο 1 θέμα που μας απασχολεί την πόλη, πιο τόσα χρόνια. Δεν έγινε αυτό εφικτό, μπήκε στην Επιτροπή Πυρυβάλλοντος, κουβεντιάσαμε, ήταν και η δήμαρχος Νικολάος Κουφά και ο αντιπυρυφυριάρχης Άρτας και η Πυρυφυριακή Σύμβουλη, Διατυπώθηκαν κάποιες απόψεις, τελικά η απόφασή τους ήταν υπέραση με τις μελέτης χωρίς να προκρίνουν ιδιαίτερα κάποια λύση με κάποιες παρατηρήσεις που ακούστηκαν και από το ΓΕΟΤΕ και από τους μελετητές και από όλους μας. Όμως, σε συνέχεια, και όλο αυτό το διάστημα μετά από τη συνενδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαμε μια συνεργασία με την αρχαιολογία και με τον διευθυντή εκεί, τον κύριο Κασκάνη, που του δώσουμε το φάκελο και την ομόφουνα απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου που ήταν υπέρ της λύσης Α, της δίδυμης σύραγγας και του τοπικού Συμβουλίου Αρτέων με βάση την επιχειρηματολογία που αναπτύξαμε. Και είπουμε ότι δεν μπορεί, όπως είπε και ο κ. Παφαλέξης εδώ πέρα και όλοι μας, ότι δεν μπορεί αυτό το διατηρητέο να είναι κάτι το οποίο αναπτυξιακά θα μας πάει πίσω. Και το Υπουργείο μετά και από το έγγραφο, Μάλλον και η αρχαιολογία μετά από το έγγραφο του Υπουργείου που είπε, του Υπουργείου Υποδομών, ότι η λύση α πρέπει να εξενταστεί γιατί είναι η καλύτερη περιβαλλοντική λύση, έρχεται σήμερα το κ. Κασκάνης με έγγραφό του και σας το διαβάζω, ότι αφού έλαβε υπόψευα αυτά που σας είπα τα δικά μας έγγραφα και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου λέει λαμβάνοντας υπόψη τα αποβληθέντα δικαιολογητικά και τα συνημένα ψηφιακά διαγράμματα, σας γνωρίζουμε ότι όσο αφορά τον τομέα νεοτέρων μνημείων δεν έχουμε αντίρρηση για την έγκριση της λύσης Α για τα έργα εκτροπής ως προτεινόμενη βέλτη στην περιβοδολικά λύση διότι το έργα εντός της ζώνης προστασίας του μνημείου είναι υπόγεια και με το σπαρακάτω όρους. Δεν θα προκληθούν οποιοδήποτε φθορές στο κτίριο του στρατοποίου εδώ που παπακώστα, υπουργείου Αθηνικής Αμήνης στην Άρτα, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από τις διατάξεις της σχετικές. Και δεύτερον, πριν την έναρξη των εργασιών, να υποβληθεί μελέτη από κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, στην οποία θα πυροβάλλονται εργασίες επισκευής και ενίσχησης της θεμιλής του κτιρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την έγκρισή τους. Είναι κάτι το οποίο μας αφορά και μας γιατί είναι στα τρία μέτρα και από το διατηρητέο μνημείο του στρατόπεδου Παπακώσου αλλά και από το κολυμβητήριο, την πισίνα του κολυμβητήριου. Άρα όσο θέλουμε για το μνημείο θέλουμε και εμείς για την πισίνα για να είναι στεγανή και να στηρίξουμε αυτές τις εγκαταστάσεις. Άρα τεχνικά έρχεται και η αρχαιολογία και η οθετή την πρόταση του Υπουργείου. Άρα αυτό είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη, γιατί πλέον νομίζω ότι ανοίγει ο δρόμος που πάνω στις προμελέτες της τέσσερις, λαμβάνοντας υπόσχεσες στους μελετητές και την αξιολόγηση που έχει γίνει, με διαφορά προκρίνεται η λύση της δίδυνης σύραγκας. Οπότε, Πρόεδρε, εγώ καταθέτω και αυτό το αντίγραφο στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και είμαι χαρούμενος γι' αυτή την εξέλιξη, που από εδώ και πέρα τώρα, και που φόσον έχουν απαντήσει όλα τα όργανα, μένει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να γνωμοδοτήσει σχετικά πάνω στη λύση Α, να βγει η Περιβολική Αδιοδότηση και στη συνέχεια του Υπουργείου Υποδομού να κάνει τις οριστικές μελέτες ώστε μέσα στο 23 να είμαστε όρημε και να μπορέσουμε στη συνέχεια να μπορέσουμε να βρούμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να κάνουμε τα έργα αυτά. Αυτό ήθελα να πω, Πρόεδρε. Βεβαίως. Βεβαίως. Γιατί ναι-μένει-ναι, έτσι όπως τα είπαμε και πολλές κουβέντες ακούστηκαν, όσον αφορά μετά την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, που μάλιστα είχαμε πει να συμφωνεί και με την απόφαση του ΤΕΕΣ. Από ό,τι θυμάμαι είχαμε πει και αυτό με κάποιες παρατηρήσεις που θα βάλει και το ΤΕΕΣ, τέλος πάντων. Αλλά αυτό που ήθελα να ρωτήσω εγώ είναι το εξής. Και νομίζω αυτό δεν το συζητήσαμε καθόλου και είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Σύμφωνα με το FAKE λοιπόν του 2018 και την AEPO του 2018, υπήρξε μία υπάρχει μάλλον μία υποχρέωση της ΔΕΙ όσον αφορά την μελέτη των θυροφραγμάτων. Είτε να κατασκευαστούν καινούργια, διότι αυτά θεωρούν πλέον με τα χρόνια που πέρασαν δεν είναι ασφαλή. Εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο, δεν τους συζητήσαμε αυτό και δεν πήραμε απόφαση. Μήπως για τους συνδημότες μας θα πρέπει να κινηθούμε έτσι, ώστε τουλάχιστον σε περίπτωση πλημμύρας οι συνδημότες μας να είναι καλυμμένοι. Δηλαδή, αν συμβεί οτιδήποτε να μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τη ΔΕΙ, διότι είμαστε στο 2022 και η ΔΕΙ δεν έχει κάνει τίποτα όσον αφορά τα θυροφράγματα. Μήπως πρέπει λοιπόν να συμπληρώσουμε και να κάνουμε και κάτι να κινηθούμε ενάντια στη ΔΕΙ, στέλνοντας ίσως σαν εξόδικο. Εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε το κράτος και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Ενέργειας και το ποιος ελέγχει τη ΔΕΕΙ. Προφανώς η ΔΕΕΙ έδειξε ότι το 2015 και αυτή ήταν η πάγια θέση μας ότι έπρεπε να ανοίξει πιο νωρίς τα θερροφράγματα. Από εκεί πέρα το λέμε άλλωστε και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα πρέπει να το δουλεύει και πιο χαμηλά. Και θεωρώ ότι το ΤΕΕ, ως και εγώ μέλος και συνομιλώντας με το ΤΕΕ, είναι ότι θεωρούν ότι θα πρέπει σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε το 2015, η κυρία Μπελογιάννη ήταν τότε εκεί, ότι θα πρέπει να λειτουργούν τα θερροφράγματα έτσι ώστε να παίρνει η ευρύα κύτη 2000 κυβικά το δευτερόλεπτο. Όμως, στη χιλιετία, στην εκατονταετία, θα υπάρξουν και λόγω της κλιματικής αλλαγής πολύ περισσότερη μεγάλη ποσότητα. Άρα, τότε για τα έργα εκτροπής θα πρέπει συμπληρωματικά να έρθει το ΤΕΕ και να πει να επιλέξει το σενάριο. Ποιο είναι αυτό το σενάριο το οποίο θα εκτρέψει την υπερβάλλωση αποσότητα πάνω από το 2000 κυβικά, γιατί 2000 κυβικά αν περάσουν παραπάνω έπιση στο ιστορικό γεφύρι, που και το 2000 καλά να μην το φτάσουμε. Να φτάσουμε και πιο χαμηλά για το ιστορικό γεφύρι, γιατί μπορεί να αντέξει στα 1700, Αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι η ταχύτητα του νερού και πώς, ας πούμε, θα το βρει το γηφύρι εκείνη την χρονική στιγμή. Άρα μπαίνει ένα ζήτημα εδώ πέρα ότι γίναμε καμιά φορά και όλοι οι δικοί, το καταλαβαίνω να ανησυχεί μας όλους, και εγώ πρώτος και όλοι μας, αλλά από εκεί πέρα δεν πάβει να είναι μια μελέτη υδραυλική που την κάνουν τα μεγαλύτερα γραφεία αν την Ελλάδα εκεί είναι μια κοινοπραξία και αυτοί έχουν και την ευθύνη αυτών που προτάσσουν. Κι από εκεί και πέρα υπάρχει ένα υπουργείο υποδομών, μια επιβλέπωσα υπηρεσία, που κι αυτό έχει την ευθύνη αυτού που επιβλέπουν και υπογράφουν. Άρα, όταν μας λένε ότι εμείς έχουμε τέσσερις λύσεις για τα ρέργα εκτροπής, λέω, τα οποία πρέπει να επιλέξετε ένα από τα τέσσερα και βαθμολογεί και λέει... Εγώ να σας πω κάτι, και βαθμολογεί και λέει ότι η λύση Α είναι η καλύτερα περιβαλλοντολογικά, Η λύση αυτή, και εμείς αξιολογούμε την πυροβολική αδειοδότηση, έρχομαστε και λέμε ότι έρωμε αυτό από το οποίο μας είχες μέχρι τώρα ως εμπόδιο την αρχαιολογία, άρα νομίζω τα έργα εκτροπής πρέπει να πάνω από εκεί. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τη ΔΕΙ, νομίζω ότι και ο κανονισμός φραγμάτων έχει βγει, και το Υπουργείο Υποδομών ελέγχεται τα φράγματα, και η ΡΑΕ έχει τις απαιτήσεις όσον αφορά την ενέργεια, να πούμε όσους θέλουμε να πούμε. Δεν διαφώνουμε να πούμε, να γράψουμε κι άλλο. Αλλά νομίζω ότι θα τα δουν αυτοί που είναι να τα δουνε. Αυτό λέω εγώ. Βρέστι το έχουμε πει. Το έχουμε πει μέσα. Το έχουμε πει και θα το πει και το ΤΕ. Θα το πει και το ΤΕ αυτό που λέτε, έτσι. Αλλά από εκεί και πέρα και να γράψουμε κι ακόμη δύο και τρεις και πέντε ώρους. Δεν έχω αντιρίσει. Για ποιο θέμα τος κυρά Μπελογιάννη και ο κύριος Γιώβαση. Λοιπόν. Όπως είχαμε πει και στην προηγούμενη συνεδρία που ήταν πολύ ωρί, το συγκεκριμένο ζήτημα που έβαλε τώρα η κυρία Ταπρατζή, το είχαμε ρωτήσει στον μελετητή, δηλαδή ενώ υπάρχει σε ΦΕΚ και σε νόμο, ο κανονισμός λειτουργίας των φραγμάτων πουρνάρι 1 και πουρνάρι 2, από αυτή την νομοθετική ρύθμιση που έγινε το 2018, προκύπτουν κάποιες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τις μελέτες που πρέπει να γίνουν, οι οποίες θα δώσουν αποτελέσματα με βάση το χρονοδιάγραμμα μέσα στο 21 για τον τρόπο λειτουργίας του φράγματος πουρνάρι 1, πουρνάρι 2 και των θυροφραγμάτων. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον ανάδοχο μελετητή εμείς για αυτό το θέμα και μας είπε γιατί δεν τα λαμβάνει υπόψη αυτά, Γιατί δηλαδή δεν έχει αυτές τις μελέτες υπόψεν της υδραυλικής μελέτης που κάνει. Και η απάντηση που πήραμε, μπορείτε να το ξαναδείτε και στο YouTube, ήταν ότι αυτό αφορά άλλο υπουργείο. Η δική μου ερώτηση έγινε να κάνει με το εξής. Αυτό το έργο το τρέχει το πρώην ΠΧΟΔΕ, το Υπουργείο Υποδομών, πώς το λένε τώρα, έχουμε αλλάξει και πολλά ονόματα. Πώς είναι δυνατόν ως Υπουργείο Υποδομών να μην μπορεί να συνεργαστεί με το Υπουργείο Ενέργειας, έτσι ώστε η δραυλική μελέτη που θα έχουμε τελικά, αυτή που θα στείλει δηλαδή τελικά ο μελετητής, να συμπεριλαμβάνει και αυτές τις υποχρεώσεις των δύο μελετών, η μία η ερώτηση, που νομίζω ότι αυτή οφείλει η Δημοτική Αρχή να την κάνει στο μελετητή, γιατί υπάρχει μεγάλη περίπτωση να κάνουμε, όχι λάθος, να υπολογίζουμε και να προγραμματίζουμε με λάθος δεδομένα, αν δεν έχουμε αυτές τις μελέτες από τη ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Άστι αυτοί στις προτιμνόμενες λύσεις έγινε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που τώρα οι υπηρεσίες γνωμοδοτούν. Οι οποίες έχουν υποχρέωση να γνωμοδοτήσουν μέχρι αρχές Οκτωβρίου για τη λύση που απορρίφθηκε. Για τη λύση που έλεγε μία σύραγγα και μία στο Ιμαρέτ. Τώρα, μία διόρυγα. Τώρα, λοιπόν, που το Υπουργείο απαντάει ότι αίρεται, το Υπουργείο Πολιτισμού, ότι αίρεται αυτό το ζήτημα, σ' ό,τι αφορά το κομμάτι του στρατοπέδου και του κτιρίου εκεί, επιβάλλεται να ξαναγίνει, εγώ έτσι τα ξέρω τα πράγματα, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αυτή τη λύση. Η οποία, αφού η προηγούμενη έκανε ένα χρόνο, κι αυτή θα κάνει ένα χρόνο. Και θα κοστήσει και παραπάνω. Καταρχήν, μιλάτε, δεν είναι μία λύση, είναι τέσσερις λύσεις. Δεν είναι, όχι. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που μας δόθηκε και βγήκε και στη διαβούλευση, έχει μία προτεινόμενη λύση και τέσσερις εναλλακτικές. Έχει τέσσερες σενάρια των έργων εκτροπής. Και προκρίνεται η μία για τους λόγους... Η οποία πότε έχει προκριθεί, δήμαρχε... Να πούμε πάλι και τα ξαναλέψουμε. Ποτέ οι προμελέτες δεν κατατέρθηκαν σε εμάς. Δεν διαφωνώ ότι είναι προμελέτη. Εγώ δεν είμαι μελετητής εδώ. Ερώτηση. Μόνο εμείς κάνεις ερώτηση. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω από τις μελετήσεις. Όχι, πόσο χρονικό διάστημα υπολογίζετε. Δεν μπορώ να ξέρω. Δεν είμαι μελετητής σου ούτε αρμόδιο επιβλέπω σε επηρεσία. Αν θέλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να βάλουμε όρος, με τα χαράς. Με τα χαράς. Δύο και δύο τέσσερις και δύο έξι και δεκαπέντε. Βάλτε τους. Πείτε τα. Καταγράψουμε στα πρακτικά. Δώστε ένα επόμενο στο πρόεδρο. Γιατί η ενημέρωση που μας κάνατε δεν θα είναι έτσι χρονικά. Πρέπει να φτιαχτεί καινούρια μελέτη περιβαλλοντικών εποτών. Όχι. Κάνετε λάθος. Ωραία. Θα αναλάβει η αναθέτωσα αρχή να μας πει... Ό,τι μας λένε, σας λέω. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύμβαση, η οποία εξετάζει τα τέσσερα σενάρια. Υπάρχει έγγραφο από την κυρία Καστραντά που λέει, δείτε και αυτό το σενάριο ισόβαθμα, το είδε το Υπουργείο, του προχωράμε και πάμε να διοριστούν και τις μελέτες. Ο μελετητής όμως δεν προχωράει αυτό το σενάριο. Και δεύτερη ερώτηση, οι υπηρεσίες που πρέπει υποχρεωτικά να γνωμοδοτήσουν, γνωμοδοτούν επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συζητήσαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι είναι. Έτσι είναι. Θα απαντήσουμε. Κύριο Ζιώβας. Ναι. Δεν είμαστε και στη συζήτηση που έγινε για λόγους ανώτερας βία στην προηγούμενη συζήτηση που έγινε. Σε δύο λεπτά ήθελα να επισημάνω δύο πράγματα. Μπαίνουμε σε μια συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας μελέτης, τις προδιαγραφές και τους στόχους της ουπίας βάζουν άλλοι πέρα από το Δήμο. Και όπως είπε και ο Δήμαρχος σωστά, άλλοι είναι οι επιβλέπους σε υπηρεσία και άλλοι είναι οι αναθέτους σε αρχή. Τέλος πάντων, είναι έξω από το Δήμο. Πιστεύω όμως ότι, και κάπου ακούστηκε πριν εδώ σωστά, ότι αυτό που πρέπει ο Δήμος να κάνει άμεσα, γρήγορα, καλά θα ήταν να γίνει ένα συμβούλιο με φορείς που εμπλέκονται σε αυτό Αυτό του κάναμε, όχι για τη μελέτη, όχι επί της μελέτης. Εδώ τα δεδομένα είναι τα εξής. Ξεκινάμε από μια βάση αρχής. Η ΔΕΙ θεωρεί το νερό και το ρεύμα εμπόρευμα, προσπαθεί να αμυγιστοποιήσει το κέρδος, φορτώνει τα βάρη όλα παραπίσω με τα τιμολόγια στους δημότες και με τις πλημμύρες στο δήμο και σε όλες τις επιπτώσεις γρήγορα. Πρέπει λοιπόν εμείς, αν θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική προσφορά στο θέμα αυτό, να κάνουμε μια συζήτηση επ' αυτού του θέματος. Ξεκινώντας απ' τη βάση ότι το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να είναι κατάρα για τον τόπο μας. Τι πρέπει επομένως να γίνει στη δεδομένη στιγμή αυτή, έχουμε το φράγμα πάρα πολύ καλά, το οποίο έγινε, αν θυμάστε τότε που γινόταν οι κουβέντες, για να μας σώσει απ' τις πλημμύρες. Τώρα είναι ο κίνδυνος για τις πλημμύρες. Γιατί? Γιατί άλλαξε η φιλοσοφία προφανώς. Γιατί μένουμε στην κερδοσκοπία επί το ρεύματος. Πρέπει λοιπόν να γίνει συζήτηση με βάση ποια. Πρώτον, ας μελετήσουν οι ειδικοί εκεί και άμα θέλετε δώστε το. Είναι λεπτομέρεια όμως αυτό. Στη χιλιετία μέσα που προβλέπεται να έχουμε μια πλημμύρα. Στα 100 χρόνια. Στα 100 χρόνια. Στα πόσο θα πρέπει να είναι η στάθμη ώστε το φράγμα να απορροφήσει το νερό και να την πάρουμε σαν στάθμη βάσης. Αυτό θα έχει άλλες διαδικασίες, θα πρέπει να παράγουμε ρεύμα όταν πιθανόν η ΔΕΙ δεν μπορεί να του πουλήσει τόσο ακριβό. Ας το δίνει στον κόσμο της περιοχής εδώ, να ζεσταίνεται, να δροσίζεται το καλοκαίρι φτεινό ή και τζάμπα. Υπάρχουν λύσεις αν αλλάξει η φιλοσοφία επί του θέματος αυτού. Σ' αυτό πρέπει η Δημοτική Αρχή, αν θέλει να είναι χρήσιμη και ο Δήμαρχος και όλοι μας για τον τόπο και για την περιοχή, να επανέρθει το θέμα, να δούμε τη διαχείριση του νερού από άλλη σκοπιά, όχι από αυτή που μπαίνει σήμερα και με βάση την οποία γίνεται η κερδοσκοπία της ΔΕΙ. Είναι δυνατές οι λύσεις. Εδώ είχαν παρουσιαστεί οι αντίστοιχες λύσεις, αν θυμάστε καλά, ο κ. Τσεπέλις όταν είχε έρθει εδώ τότε με τις πλημμύρες, είχε κάνει και μια προσέγγιση πώς με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Δεν θέλω να πάω παρακάτως στο θέμα αυτό. Νομίζω ότι καλό θα είναι να έρθουμε σε μια συζήτηση τέτοια επί της ουσίας. Και νομίζω ότι να μπούμε στο θέμα τώρα εδώ... Ναι, να μπούμε... για τα πρακτικά απλά... Να το τελειώσουμε... Είναι παρόν και ο κύριος Σκίτσος και ο κύριος Καραμπίνας και το συμβούλιο... Η κυρία Χουλιάρα. Η κυρία Χουλιάρα που είναι. Α, συγγνώμη. Με συγγνώμη πάρα πολύ. Λάτσι. και μεταδίδητα από το Άρτα Web TV και είναι και το Άρτα TNT, δεν κάνω λάθος, ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, για το θέμα εδώ που είναι να μην καθυστρώνουμε και τις κυρίες, έχουμε κάποια εξέλιξη. Θα πω ότι είμαστε... κύριε Πρόεδρε. Ναι, ε, ένα κύριε Μπαλάκας, σας έχω βάλει παρόν, σας έχω βάλει παρόν, μη να σκεφτείτε, και τον κύριο Κοσμάν, ναι. Εντάξει. Δεν ξέρω, θα μιλήσουν πρώτα και θα ρίχνεις τρεις... Ε, το θέμα είναι γνωστό, πρέπει να πάρουν κάποια χρήματα, ναι. Ας πάρει μία εκπρόσωπος. Κυρίες, κυρίες. Για τα πρακτικά, απλάει το όνομά σας για τα πρακτικά. Όχι, όχι, πρέπει να καταγραφείτε για το τυπικό της υποθέσιος. Καλησπέρα σε όλους, καταρχήν. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι πρόεδρος του Σωματείου Κεθριστριών Σχολικών Κτιρίων, αλλά σήμερα δεν είμαι με την ιδιότητα αυτή εδώ. Είμαστε 15 γυναίκες οι οποίες έχουμε δικαιωθεί από ένα δικαστήριο για κάποια χρήματα και με τον δήμαρχο που έχουμε έρθει σε συνενόηση, ο δήμαρχος αδυνατεί να μας δώσει τα χρήματα. Αν θυμάστε καλά, κύριε δήμαρχε, η πρώτη μας επαφή που ήτανε γι' αυτό το θέμα, Μας είχατε πει ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο δήμο και να μας δώσετε τρεις δώσεις, μία κάθε χρόνο. Έτσι δεν είναι, ναι. Λοιπόν, εμείς δεν το δεχτήκαμε αυτό και μας είπατε ότι θα το πάει στο Εφετείο. Πήγε στο Εφετείο, περιμέναμε ένα χρόνο, βγήκε η απόφαση του Εφετείου θετική. Άρα δεν είναι κάτι παράλογο που ζητάμε, άρα μας δικαιώνεται και η δικαιοσύνη. Ήρθε, που λέτε κι αυτοί, να ξαναμιλήσαμε, είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και μέσω του κ. Σαφάκας, μας είπε ο κ. Σαφάκας ότι θα ζητήσουν κάποιο κονδύλι από το Υπουργείο για κάτι απολοτριώσης, δεν ξέρω τι, και θα περιμέναμε να εγκριθεί. Περιμέναμε σχεδόν έξι μήνες, εφτά, και την προηγούμενη πριν δυο εβδομάδες μας καλεί ο κ. Σαφάκας και μας λέει ότι αυτό το έτοιμα που κάναμε στο Υπουργείο, δεν εγκρίθηκε. Αλλά πιστεύει ότι θα προσπαθήσει να κάνει τρεις δώσεις δύμηνες. Και σήμερα, λίγο πριν έξω, πάλι μας είπαμε, εντάξει, δεχόμαστε, αλλά η πρώτη δώση να είναι μέχρι τον 15 Οκτωβρίου. Να καταχειρηθούμε κάτι και να μας το δώσει και εγγράφος. Πριν λίγο έξω, μας πήγε στο εξάμηνο. Τρεις δώσεις εξάμινες. Τώρα εμείς νιώθουμε ότι μας κορυδεύουν. Εμείς σαν κλάδος δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ, ούτε που θα πάμε, ούτε θα πάτε εκεί ή θα πάτε. Θα κάνει δύο χρόνια με τον Covid, δεν φέραμε αντίρρηση. Τρέχαμε σαν δουλεύαμε σαν σκυλιά. Συγγνώμη για την φράση μου. Δεν νομίζω να έχει κάτι παράπονα απ' τον κλάδο. Τώρα γιατί αυτή η εμμονή να μην δίνει αυτά τα χρήματα σε αυτόν τον κλάδο σε άλλους τα έχει δώσει όπως στους φύλακες και και που έχουμε μάθει. Αυτό ήθελα να πω. Να κάνουμε μια διευκρινήση μόνο για πρόεδρε. Μια διευκρινήση παρακαλώ. Επειδή η απόφαση πάντως είναι του εφετιού ή είναι του δικαστήρου της Άρτας άμεσα. Όχι, είναι του εφετιού. Απόφαση εφετιού. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλησπέρα για εμένα. Πραγματικά, όπως είπε η Πρόεδρος, υπάρχει μια δικαίωση κάποια εργασιακά που έχουν προσφύγει καθαρίστριες από παλιά, νομίζω, τα οποία έχουνε τελεσυδικήσει. Είναι μια δικαίωση που δεν υπάρχει. να αντικαίωσε κάποια εργασιακά που έχουν προσφύγει καθαρίστριες από παλιά, νομίζω, τα οποία έχουνε τελεσυδικήσει, είναι ένα ποσό της τάξης του 85.000, τα οποία πλέον μαζί με τους τόκους νομίζω είναι περίπου στα 95.000%. Να πω ότι γενικά ο δήμος έχει δημιουργεί στα τελευταία χρόνια κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις. Άλλες είναι τελεσίδικες, άλλες εκκρεμούν και είναι σε τελική φάση και οι οποίες πρέπει προφανώς να πληρωθούν. Είναι δικαστικές αποφάσεις και είναι χρήματα τα οποία οφείλει ο δήμος να πληρώσει απέναντι σε υπαλλήλους όπως είναι οι καθαρίστρες, όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία. μπορεί να είναι προμηθευτές, μπορεί να είναι κάποιοι άλλοι συνεργάτες του Δήμου. Αυτές οι υποχρεώσεις περισσότερες, παρόλο που προσπαθήσαμε και προσπαθούμε συνεχώς να ενταχθούμε σε κάποια χρηματοδοδικά προγράμματα, συνήθως βγαίνει κάποιο πρόγραμμα αξία για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως και για τη Δημοτική Αστυνομία θα πω εγώ, που θυμάμαι και κάποιες άλλες λόγω, το ότι είναι εργασιακά, δεν μπορέσαν να ενταχθούν και απορριφθήκαν. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν από το Δήμο Αρτέων πλέον, μαζί με κάποια άλλα. Ένας πρόχειρος υπολογισμός, ο οποίος έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα και είναι χρήματα τα οποία πρέπει να πληρωθούν μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο, τουλάχιστον σαν υποχρέωση δικιά μας μέχρι τη λήξη αιτίας, είναι περίπου στα 450.000. 450.000, οι οποίες δικαστικές αποφάσεις, ξαναλέω, πέρα από κάποια εργασιακά, είναι και σε προμηθευτές ή κάποιους άλλους συνεργάτες. Λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική θέση, τέλος πάντων, που βρίσκαμε, που βρισκόμαστε, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει όλοι να πληρωθούν, όχι μόνο συγκεκριμένος κλάδος, Αυτό που εμείς μπορούμε να εισηγηθούμε τώρα πραγματικά είναι η αρχική πρόταση, ίσως, που κάναμε να πληρώσουμε σε τρεις εξάμινες δώσεις, ξεκινώντας την πρώτη μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Και αυτή είναι η ιδέες μευσηγενικότερα, όχι μόνο, ξαναλέω, για τις καθαρίσσες, αλλά για τη Δημοτική Αστυνομία, και κάποιους άλλους υπαλλήλους που δικαιωθήκανε και είναι χρήματα τα οποία δεν μπορέσαμε να χρηματοδοθούμε παρόλο που προσπαθήσαμε και γι' αυτό καθυστερήσαμε, όπως είπε η Πρόεδρος, 6-8 μήνες. Κάναμε πρόταση από τις 15 πόσες είχαμε προτείνει. Είναι 3-4 δικαστικές αποφάσεις που δεν ενταχθήκανε στο πρόγραμμα αξιάρα πρέπει να πληρωθούν από ιδιωσπόρους. Αυτό θα κάνουμε και αυτό προτείνουμε σήμερα να αποφασίσουμε. Νομίζω ότι είναι δίκιο για όλους. Αυτά έχω να πω. Προφανώς ο δήμαρχος λέει ότι δεν μπήκε στο πρόγραμμα αξία. Όπως ήταν και με άλλους που οφείλαμε, αυτό που κάναμε είναι να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα αξία. Αν είχαμε ενταχθεί, απλώς θα παίρναμε τα χρήματα εφάπαξη και για σας και για όλους τους άλλους. Αυτό έχουν εγώ. Κύριε Αντιδήμαρχε, εδώ πρέπει να ξερέσει τις κυρίες πρώτο για καθαρίστηριας. Και πρέπει αυτό που σας ζητάνε, κάθε δύο μήνες να σας δώσουν τα λεφτά. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να ψηφίσουμε σήμερα εδώ, απόψε εδώ. Τώρα αυτά τα 6 μήνα και τα 6 μήνα για 1,5 χρόνο. Αν πληρώσουμε τώρα κυρίες που παιδεύονται, καθαρίζουν ουσιαστικά την άρδα. Είναι ντροπή να πω. Είναι ντροπή. Πιστεύω, για μένα είναι ντροπή. Ενάμιση χρόνια θα πληρώσουμε τώρα τις καθαρίστρες. Εγώ το θεωρώ παράλογο αυτό. Κάθε δύο μήνες να βρεθούν τα χρήματα. Τι πώς, τι θα πει πώς. Εσύ θα μου απαντήσεις τώρα. Ό,τι δείχνεις θα μου απαντήσεις, όχι εσύ. Για μένα ένα παράδειγμα, για μένα. Να πω μια κουβέντα σύντομα, Θάνα. Νομίζω πριν έξι μήνες ξανά ήταν εδώ οι εργαζόμενες. Πριν έναν χρόνο ξανά ήταν. Αυτό το εξάμενο μπορούσε να ξεκινήσει και πριν έξι μήνες. Απόβαση εφετιού και τα λοιπά, έκθελες ειδικής, έπρεπε να πληρωθούν καθαρά. Καλώς ή κακώς, θα τα ξαναβάλουμε εμείς και θα πούμε και για τις σχολικές καθαρίστρες και για τα άλλο θέμα που έχουμε αργότερα. Να βάλουμε εμείς και θα πούμε και για τις σχολικές καθαρίστρες και για τα άλλα θέματα που έχουμε αργότερα. Πρέπει να εργαζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε και επιβιώνουμε, με όλα αυτά που έρχονται μπροστά μας, να πτηρώνονται κανονικά και στην ώρα τους. Και δεν μπορεί αυτό το πράγμα να ανοίγεται καθεστώς. Η μερική ζωή, η μερική απασχόληση, 3 ώρες εργασία εδώ, 2 ώρες σε ένα άλλο σχολείο και πάει λέγοντας. Γιατί αυτό παίρνει ενίκευση και αυτό θα το αντιμετωπίζουμε, Όσο η Πολιτεία αυτή τη στιγμή μειώνει τους πόρους και τη χρηματοδότηση που δίνει τη δοπική διοικησία και τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά, βλέπουμε και τον προϋπολογισμό κάθε χρόνο, τέτοια προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το κανονικό είναι να πάρθει απόβαση τώρα από τον Δημοτικό Συμβούλιο να πληρωθούν όλα τα χρήματα. Εγώ συμφωνώ ότι πώς δυσκολεύεται, συμφωνώ ότι δεν μπήκαμε στο πρόγραμμα αξία, και λέω ότι δεν προσπάθησε η Δημοτική Αρχή, αλλά δεν μπορεί αυτό το πράγμα να τραβήξει ένα μισό χρόνο, για να πάρθει απόβασή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο, αν όχι να πληρωθούν όλα που δεν ξέρω σ' άλλους εργαζόμενους, οι ίδιοι είναι όλοι εργαζόμενοι και όλοι έχουν τα ίδια προβλήματα, αλλά να λυθεί κάπως αυτό το πρόβλημα, γιατί θα είμαστε εδώ σε δυο μήνες ξανά και θα ξανακουβερντιάζουμε τα ίδια, που έτσι κι αλλιώς, με αυτή την κατεύθυνση που επικρατεί, θα κουβεντιάσουμε αυτό το πράγμα. Μα πλήρω τους εργαζόμενους, είτε στους δήμους είτε στον ιδιωτικό τομέα, με απειλές και πάελεγοντας που θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Και βέβαια με απόλυτη φτώχεια και ξαθλίως για να μην γίνει πιο γραφικός. Άρα να πάρθει τώρα μια απόφαση, να γίνει το εξάμενο, και να ξάμε, αν μπορεί, δίμηνο που έστω το κουβεντιάσατε πριν δυο εβδομάδες και να ξεκινήσει αυτό το πράγμα από τον Οκτώβριο. Κυρία Κητσαντά. Εμένα προσωπικά δεν με καλύπτει η απάντηση του κ. Σιαφάκα ότι δεν μπήκαμε στο πρόγραμμα Αξία και δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε για τα διδηλευμένα των εργαζομένων συγκαθαριότητας, για ειλουπίεση, δηλαδή για εκτέλεση δικαστικής απόφασης και ότι θα δούμε πότε μπορούμε και μέσα στο εξάμινο και τα λοιπά. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ειδικά για τους εργαζόμενους, και πολύ δε περισσότερο για τις καθαρίστριες, που πραγματικά κάνουν ένα πολύ σπουδαίο έργο, καθαρίζουν τα σχόλια, καθαρίζουν τις τουαλέτες και τα λοιπά, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Δήμου να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις, τις μυσθολογικές και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει. Δεν είναι απλά χρουστάμεσα δήμως 450.000 σε διάφορους προμηθευτές από εδώ από εκεί μέσα σ' αυτούς είναι και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας. Κατά τη δική μου άποψη οι εργαζόμενοι της καθαριότητας έχουν προτεραιότητα. Και πολύ περισσότερο όταν οι συγκεκριμένες εργαζόμενοι έχουν δώσει και έναν ολόκληρο δικαστικό αγώνα. Έχουν ταλαιπωρεθεί σε δικαστήρια, έχουν βγάλει αποφάσεις, έχουν βγάλει αποφάσεις εφετιών κτλ. Και σε τελική ανάλυση να το πω και έτσι δεν είναι και κανένα τεράστιο ποσό. Είναι 75.000 ευρώ εντέξει με τους τόκους. Που όφειλο ο δήμος να βρει έναν τρόπο ούτως ώστε να το κανοποιεί στο αίτημά τους και να μη φτάσουν οι εργαζόμενες αυτές τόσο καιρό και τόσα χρόνια να τρέχουν στα δικαστήρια. Στο προϋπολογισμό μας πάντα όταν ψηφίζουμε κάθε Νοέμβρη κάθε Δεκέμβρη υπάρχει δικός κωδικός για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων. Γιατί ξέρουμε ότι πολλές φορές το κράτος δεν θα μας δώσει τα αντίστοιχα χρήματα για να υλοποιήσουμε τις υποκρέψεις στις αδίμους, γι' αυτό προβλέπουμε και εμείς μέσα από το προϋπολογισμό μας ένα συγκεκριμένο κονδύλι για να υλοποιούμε δικαιστικές αποφάσεις. Μέσα λοιπόν από αυτό το συγκεκριμένο κονδύλι νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα να πληρωθούν οι εργαζόμενες, Να το βάλουμε με δώσεις, να το βάλουμε με δώσεις, να τους συμφωνήσουμε και μαζί τους όπως είμαστε σήμερα εδώ, να πάρουμε και μια απόφαση ότι σώστε οι γυναίκες αυτές να φύγουν σήμερα με το κεφάλι ψηλά και να ξέρουν ότι κάνουν μια δουλειά, πληρώνονται και ότι ο δήμος είναι συνεπής απέναντί τους. Νομίζω ότι μπορούμε μέσα από τον προϋπολογισμό να βρούμε τη φόρμουλα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές. Και συμφωνώ και εγώ με την πρόταση του κ. Καλώνη. Για να μη λέμε τα ίδια και τα ίδια, είναι ένα θέμα, κύριε Πρόεδρε, που φέραμε πριν από κανά οχτά μήνου, θα πω εγώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και τότε ακούστηκαν τα ίδια. Η θέση της αντιπολίτευσης δεν είναι αυτή η οποία θα πει από πού θα τα πάρει η Δημοτική Αρχή τα χρήματα. Γιατί εμείς ούτως ή άλλως δεν ψηφίζουμε το προϋπολογισμό και δεν τον ψηφίζουμε όχι γιατί θέλουμε να πούμε ένα στήρο, όχι. Γιατί απλά δεν συμφωνούμε με το προϋπολογισμό. Δεν συμφωνούμε με απευθείας αναθέσεις που δίνονται και μπορώ άνετα να σας πω 30.000 ευρώ. Θα σας πω εγώ ένα παράδειγμα σε εταιρεία στον Πύργο για να ελέγξει κάτι στο δήμο, τέλος πάντων για τα έσοδα, το είχα ρωτήσει παλιά τον κύριο Σιαφάκα εδώ και του είχα απαντήσει πληρώσαμε 30 χιλιάρικα και τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτό που μας έφερε αυτή η εταιρεία στον Πύργο. Άρα λοιπόν δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα σας πούμε από πού θα τα βρείτε τα χρήματα. Εμείς είμαστε αυτοί που θα σας πούμε ότι τα χρήματα έπρεπε να τα έχετε δώσει, και κακώς που βρισκόμαστε εδώ σήμερα και κακώς που μπαίνουμε ακόμα σε διαπραγμάτευση. Εγώ δεν θα συμφωνήσω με τον κ. Καλώνη ο οποίος είπε προηγουμένως ότι βλέπει ότι έκανε προσπάθει στη Δημοτική Αρχή. Εμείς θα πούμε ότι δεν κάνατε καμιά προσπάθεια. Εμείς θα πούμε ότι πέρα από την απόφαση πρωτόδικα που πήραν οι γυναίκες πήγαν και στο Εφετείο για να κερδίσουν τα χρήματα τους. Και ενώ πήραν την απόφαση του Εφετείου, βρισκόμαστε εδώ και κοραϊδευόμαστε. Άρα λοιπόν δεν συμφωνούμε ότι δεν έχετε από πού να πάρετε τα χρήματα. Δεν θέλετε. Γιατί απλά βάζετε άλλες προτεραιότητες. Δεν το έχετε βάλει καν στον πολυπολογισμό, δεν το έχετε καν σαν προτεραιότητά σας. Κάντε το λοιπόν σήμερα προτεραιότητα και πληρώστε αυτές τις γυναίκες. Γιατί δεν μπορούμε ως αντιπολίτευση να φέρουμε και να βάλουμε βόμβα στο Δημαρχείο, γιατί λένε κάποιοι τι ακριβώς κάνει η αντιπολίτευση, γιατί δεν μιλάει. Η αντιπολίτευση φυσικά και μιλάει, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι εμείς δεν διοικούμε, ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πάρουμε αποφάσεις. Ούτε καν στα πιο απλά. Άρα λοιπόν δεν κάνατε καμία προσπάθεια να πληρώσετε αυτές τις γυναίκες. Βάλατε άλλες προτεραιότητες. Και αν θέλετε, πολύ ευχαρίστω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να σας φέρω εγώ πέντε αναθέσεις των 30.000 ευρώ που τα χρήματα αυτά τα δώσατε στο Λου. Και να μου πείτε τι έφεραν αυτές οι πέντε αναθέσεις που δώσατε. Απλά αν εξηγήσω λίγο... Δεν παίρνω σε διαπραγμάτευση. Τα χρήματα να δοθούν όλα τώρα. Φαντάζομαι, κύριε Παπλαξανητάκη, φαντάζομαι ότι το εφετίο, αυτό θα θέλει να πει ο Πρόεδρος, αναγκαστικά όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πρέπει να εξαντλούν τα ένδικα μέσα. Όχι, αυτό φαντάζομαι θέλετε να πείτε για το εφετίο. Δεν πήγατε εσείς, φαντάζομαι έκανε έφεση ο Δήμος, έτσι? Ναι, ναι, όχι, σας το λέω, είναι διαδικαστικό, καθαρά, προβλέπτω το... έτσι, δεν θεωρείτε ότι αντιδίκησε, έτσι, προς Θεό. Ναι, εντάξει, αυτό, το ξέρει, Σλίτσα, την ξέρεις, την διαδικασία. Έλα, Γιάννη. Νομίζω, νομίζω, θα μπορούσε να αποφυφθεί βέβαια το Εφετιό. Έχει διαδικασία ολόκληρη. Δεν έχει διαδικασία, με μία, με μία, ξέρετε, τα νομικά εσείς, με μία κομμάτι ψεδικηγορική. Ε, δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει να δηλωθεί και από την άλλη πλευρά και λοιπόν. Ό,τι δεν αξίζει στον κόπου ιδιότητα και στο Εφετείο να πάμε θα χάσουμε. Κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε, τώρα δεν θέλω να τσακουθώ, δεν έχω όρεξη. Όχι μωρέ, εντάξει. Αλλά λέω όμως ότι όταν στέλνεις ας πούμε τις γυναίκες αυτές που παίρνουν 200-300 ευρώ το μήνα στο Εφετείο, δηλαδή για ένα χρόνο παραπίσω, δείχνει αναλγισσία, έτσι, με συγχωρείτε δηλαδή, αυτό είναι δεδοδομένο. Και επέσεπτος μετά από ένα χρόνο πάλι, ξέρετε ότι θα δικαστήσετε και δεν φροντίσατε να βρείτε λίγα λεφτά. Τρεις δώσεις των 25.000, νομίζω για το προπολογισμό του Δήμου μπορούν να βρεθούν, έτσι, δεν θέλω να πω παραπέρα. και δεν χρειάζονται βέβαια να συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εφαρμόσουμε την απόφαση του Εφητείου, έτσι. Γιατί όταν δίνετε τις αναθέσεις των 100.000 δεν μας ρωτάτε, εδώ μας ρωτάει, τώρα θα πλειώσετε τις καθαρίστερες. Λοιπόν, δεν χρειάζεται δείχνη αναλογησία και τίποτα παραπέρα. Παρακαλώ να πληρωθείτε, να πληρωθούν, γιατί δεν συζητάμε, Δεν είναι όλα τα χρέη τα ίδια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πεντακόσεις χιλιάδες, να χρησιμοποιήσουμε σαν βιομηχανό εκατό χιλιάδες, θα χρησιμοποιήσουμε και στις γυναίκες αυτές που παίρνουν 200 ευρώ το μήνα. Πρέπει να πληρωθούν άμεσα, αν θέλετε να λέγετε, να λέγετε στους άνθρωποι και αν θέλετε να λέγετε ότι δικείται, ας πούμε, ένα δήμο, όπως πρέπει. Αυτό όμα και τίποτα άλλο. Και ο κύριος Λιόντος. Αυτό το φαινόμενο με τις συγκεκριμένες κυρίες, εγώ επειδή είμαι κάπως παλιός αυτοδικητικός, δυστυχώς το έχω γνωρίσει πολλές φορές και σε άλλες ειδικότητες εργασίας, πηγαίνει για δουλειά και θα τα βρούμε. Δεν ήταν λάθος. Μπορεί και για τις κυρίες δεν ξέρω πώς θα το πάρουν το θέμα. Γιατί δεν σταμάτησαν οι γυναίκες αυτές και τις αφήνουμε το ότι που τελείωσαν και τις αφήνουμε να σύρρονται ακόμα, να φτάσουν μέχρι τα γιάννια και να κάνουμε δώσεις. Είναι μόνιμες, είναι μόνιμες, είναι μόνιμες, αδερφέ. Αν είστε μόνιμες, εντάξει. Αλλά εδώ βλέπω, σύρρονται πολλοίς κόσμος, δουλέψτε και θα τα βρούμε και μετά φτάνουν στα δικαστήρια. Όχι, είναι μόνιμες. Αυτό είναι για πείσχηση εργασίας. Είναι άλλο θέμα. Τέλος πάντων. Νίκο, εντάξει, καλήθηκες. Δε ήμαρχες να πεις κάτι. Ναι. Λοιπόν, ακούσαμε πολλά και να βάλουμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά. Πρόεδρε, εσύ σε δικαιοκόλους και όποιος είναι συνέδωση εδώ πέρα... Λίγα ακούσαμε. Συγγνώρησέ το. Λίγα ακούσαμε. Εγώ θα έλεγα περισσότερο ανήμωνη την πολίτευση. και εσείς καταλαβαίνω ότι η θέση σας πρέπει να πείτε πράγματα και να χαϊδέψετε αυτιά. Εγώ θα πω αλήθειες, όμως. Όχι, ελάτε, ελάτε, αφήστε, αφήστε. Μίλησαν όλοι. Ελάτε, ελάτε, σας παρακαλώ, ελάτε, σας παρακαλώ. Ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε. Θα ακουστεί, θα ακουστεί κατ' όλη. Έλα, δήμαρχε, προχωρά. Ελάτε, ελάτε, Γιάννη, έλα. Εδώ μπορούμε να βάλουμε και μια ζυγαριά ευαίσθητο και ανέσθητο. Ας πούμε, προφανώς, η αντιπολίτευση είναι άνθρωποι ευαίσθητοι, μοιάζονται και εμείς είμαστε ανάλγητοι και δεν διοικούμε σαν σαν το Δήμο. Εγώ θα πω όμως το εξής, κύριε Παπαλέξη, επειδή δεν τελέσετε δήμαρχος και οφείλετε να ακούτε τις υπηρεσίες σας, όταν βγαίνει μια νομοθεσία και ο κ. Τράμπας το ξέρει και όσοι είναι δικηγόροι και λένε ότι είναι υποχρεωτικά να πας στο Εφετείο μια απόφαση για να είναι νόμιμη γιατί αν δεν πάει στο Εφετείο δεν μπορείς να πληρωθείς πρωτόδικα. Είναι υποχρέωσή μας να την πάμε στο εφητείο, δεν την πάει ο δήμαρχος, την πάει η νομοθεσία. Έτσι, ένα θέμα αυτό. Όσον αφορά το θέμα του αξία, του προγράμματος αξία, υπάρχει ένα πρόγραμμα στο Υπουργείο Εσωτερικών για τελεισίδικες δικαστικές αποφάσεις. Πριν 15 μέρες που είμαστε στη Θεσσαλονίκη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κέντρια συνενδρίασε, βάλαμε στον κ. Βορίδη, γιατί πάνω από εμάς δεν είμαστε μισθαλήνων με τα πάντα, υπάρχει ένα κράτος και μια πολιτεία και μια κυβέρνηση κάθε φορά. Βάλαμε στον κ. Βορίδη και στον κ. Πέτσα που ήταν εκεί ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα αξία και πρέπει να καλύψει και αποφάσεις που αφορούν συντοξιδοτικά, μισθοδοτικά, γενικότερα ασφαλιστικά θέματα. Αυτό δεν το καλύπτει μέχρι στιγμής. Όμως, εδώ να ρωτήσουμε τις καθαρίστριες ότι αυτή η υποχρέωση αποραίει από τη διοίκηση της Ρωγιάννη από το 2014 και μετά ή είναι κάτι το οποίο τόφερε το μνημόνιο και το 2010 που όλοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και πρέπει να πληρώσουμε εκείνο. Εγώ δεν λέω ότι είναι λάθος. Είναι μια απόφαση δικαστηρίου και οφείλουμε να την σεβαστούμε και θα την σεβαστούμε και θα την υποχρέωσουμε μας αυτή να την πληρώσουμε. Λέτε, λέτε, λέτε. Κυρία, κυρία, κυρία, σας παρακαλώ. Κυρία, σας παρακαλώ. Προφανώς δεν θέλετε να ακουστούν κάποια πράγματα. Κυρία, κυρία, σας παρακαλώ. Ωραία, προφανώς δεν θέλετε να ακουστούνε. Κυρία, δεν αντιδικεί κανένας μαζί σας, κυρία. Σας χρωστάμε εμείς από το 14 κάτι, σας χρωστάμε εμείς όταν δουλεύατε εδώ πέρα στη δημοτική περίοδο. Είναι μια παλαιά υποχρέωση. Θα τη σεβαστούμε και θα την πληρώσουμε. Όμως και εμείς, ωραία, και εμείς ζητάμε όμως στην Κυβέρνηση, στην Κάθε Φορά Κυβέρνηση, και το ζητάμε όλοι οι δήμαρχοι, το ζητά η ΚΕΔΕ, ότι εδώ πρέπει να αλλάξετε το νομικό πλαίσιο του προγράμματος Αξία, να καλύψετε και παλές αποφάσεις, οι οποίες έρχονται από το 1998. Έχουμε μια απόφαση 100 χιλιάρικα. Να μην μου πείτε να το πληρώσω. Έχετε δίκιο. Κυρία Τσάκαλο, όταν ανέλαβα και δώνει ο κ. Παπαλέξης στο Δήμο, ζήτησα από τον κ. Παπαλέξη και τον κ. Νάκα το αρχείο των νομικών υποθέσεων. Γιατί λέω ότι ο Δήμος έχει συνέχεια, προφανώς θα πληρώσουμε και αυτά που μας ανοηγούν συνέχεια. Αυτή τη στιγμή πληρώνω συνέχεια. Από το 1998 υπάρχει απόφαση δικαστηριού για τη κινηματογράφηση της Βλαχέρντας, έτσι να την πληρώσουμε, πρέπει να την πληρώσουμε, είναι από το 98 όμως, έτσι, δεν είναι δική μου δημοτική περίοδο, αλλά συγγνώμη να ολοκληρώσω, θα απαντήσετε, θα απαντήσετε, όταν όμως λέμε ότι αυτή τη στιγμή, όταν λέμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μείωση των εσώδων στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 2000 μέχρι το 2010, 60% έτσι, δεν ξέρω ποιος εδώ πέρα μπορεί να ξέρει περισσότερο μαθηματικά πρέπει να κλείσει. Από τη μία υπάρχουν έξοδα και από την άλλη υπάρχουν έξοδα. Υπάρχουν κωδικοί στον προϋπολογισμό για συγκεκριμένα πράγματα. Το αν εσείς νομίζετε ότι εμείς έχουμε λάθος προτεραιότητες, σας καλώ την επόμενη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας πείτε ποιες είναι οι λάθος προτεραιότητες. Και να βγάλουμε αυτούς τους κωδικούς από εκεί να πληρώσουμε τις καθαρίστερες. Θα το πείτε εσείς όμως, γιατί εμάς είναι οι προτεραιότητες αυτά που βάζουμε, δεν βάζουμε κάτι λάθος. Λοιπόν, και κλείνω, και κλείνω πρόεδρε και λέω, εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ως δημαρχός, όπως είπε και αντιδημαρχός, ότι έχουμε από φάση δικαστηρίου 450.000 ευρώ, για μένα η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή για τον οποιοδήποτε, είτε λέγεται προμηθευτής, είτε λέγεται εργαζόμενος, είτε λέγεται δημοτικός αστυνόμος, είτε λέγεται οτιδήποτε, που ο δήμος γενικότερα χρωστάει εκεί, είναι μια απόφαση σεβαστή του δικαστηρίου. Άρα πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα, κοιτώντας αυτόν τον κόσμο στα μάτια και από την άλλη έχοντας τα οικονομικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή έχει εκτιναχθεί το ενεργειακό κόστος, έτσι, πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία είμαστε πάρα πολύ δύσκολα και τι λέμε, έρχομαι σε μια πρώτη συγκεκριμένη και λέμε ότι είναι έντιμο στη δική μας δημοτική περίοδο, αυτοί που μας τώρα και διατρέχουμε μέχρι 31-12-23 να μπορέσουμε αυτές 450.000 ευρώ να τις πληρώσουμε. Άρα τι λέμε, σε 3-6 μήνα να πάνε να το ιδιαιρέσουμε και να πληρώσουμε όλους αυτούς. Αυτό είναι το έντιμο και αυτό είναι το ηθικό. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι από τη μία του καταλαβαίνον εντιπολίτηση όμως λαϊκίζουν απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που χρωστάμε 450.000 ευρώ. Άρα η μας πρόταση είναι συγκεκριμένη ότι θα είναι σε τρία εξάμινα αυτές οι δικαστικές αποφάσεις να πληρωθούν. Αρχίζει γεννωμένης από το επόμενο δήμινο αντιδήμαρχε. Άρα λοιπόν, ακούστε λίγο, να πούμε κάτι, να πούμε κάτι, γιατί δίκιο έχετε, δεν το συζητάμε. Ακούστε λίγο, ακούστε κυρίες, γιατί, Γιάννη, Γιάννη, ακούστε, γιατί, γιατί, ακούστε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε. Παντελή, σε παρακαλώ, Παντελή, Παντελή. Λοιπόν, για να το κλείσουμε, η γυναίκα, Αποστόλη, συγγνώμη, μισό, μισό, μισό, μισό, μισό, Μισό. Παιδιά, έχουμε και τις κυρίες που περιμένουν. Έχουμε και τις κυρίες που περιμένουν. Τελειώνουμε. Λοιπόν, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε. Λοιπόν, οι γυναίκες έχουν δίκιο, δεν τους συζητάμε το πράγμα. Λοιπόν, κυρίες, κυρίες, έχετε δίκιο απόλυτο. Έτσι, έχετε δίκιο απόλυτο γιατί η απόφαση είναι τελειοσίδική και πρέπει να εκτελεστεί, δεν το συζητάμε αυτό καν. Σύμφωνα, λοιπόν, με το οικονομικό προπολεγισμό που κάνει ο αντιδήμαρχος, προτείνει εντός στο επόμενο δημήνου να βγει η πρώτη καταβολή. Πόσο βγαίνει, 2-3, έτσι, δηλαδή 25.000 εκατομμύρια. Στο επόμενο δημήνου να γίνει η πρώτη καταβολή, η δεύτερη καταβολή να γίνει τον Μάρτιο του 2023 και η τρίτη καταβούλη να γίνει τον Οκτώβριο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο του 2023. Όχι, θα είναι δύο χρονών. Σας λέω ανάλογα με αυτά που υπόθηκαν σε σχέση με τα οικονομικά. Δεν σας λέω κάτι, εγώ σας λέω ότι απλά να μειώσουμε, αν μπορούμε, να μειώσουμε, ακούστε λίγο, να μειώσουμε λίγο την έναρξη, ας πούμε, της πρώτης καταβούλης, να μην είναι τέλος του έτσι, όταν μπορούμε, Χριστόφορε, να είναι μέσα στο επόμενο. Λέω εγώ, ναι, ναι. Προς ψήφιση στο Δημιουργικό Συμβούλιο έχουμε πρόταση. Ξέρετε κάτι, και να πάρουμε απόβαση στο θέμα... Και το θέμα είναι... Το θέμα είναι... Δεν χρειάζεται ακριβώς αφού πάρει τελειοσύντικη απόφαση. Δεν χρειάζεται καν να πάρουμε απόφαση. Καν δεν χρειάζεται. Που υπάρχει απόφαση... Τι να πάρουμε απόφαση από τελειοσύντικες απόφασεις. Δηλαδή αν την πήραμε την απόφαση αύριο το πρωί τι θα γίνει δηλαδή. Αυτό σας λέω. Απλά προσπαθώ να συγκαιράσω λίγο. Με ένα λεπτό. Κύριε Τραμπάτσι, έχουμε τελεισίδει και απόβευση. Δεν μπορούμε να πάρουμε δικαίωνα απόφαση δημιουργικού συμβουλίου. Δηλαδή, και να πάρουμε, να πούμε αύριο το πρωί. Όλοι αύριο το πρωί θέλουν να πληρωθεί ο κόσμος προς Θεό. Το θέμα είναι ότι πρακτικά δεν γίνεται αυτό. Αυτό λέω. Να μπορέσει τουλάχιστον, κύριε Δήμαρχε, αν μπορείτε, Έτσι, η πρώτη δόση τουλάχιστον να είναι μέσα στο επόμενο δίμενο. Να μην είναι στο τέλος, να είναι μέσα στο επόμενο δίμενο. Τουλάχιστον αυτό, ναι. Αυτό να κοιτάξετε, αν μπορείτε. Έτσι, με αυτή την έννοια. Μα δεν μπορείς να το βάλεις προς το ζωο. Δεν μπορείς να εκτελείς τη δικαστική απόφαση. Εννοείται. Θα μας την παράνομαι. Τι να πούμε. Όχι, μπορείς να πεις πότε θα... Αυτό λέω, Βάσου. Αυτό λέω. Αυτό είπα, αυτό λέω παιδιά, αυτό λέω. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν και απόφαση να πάρουν, να πληρωθούν αύριο το πρωί, δεν θα πληρωθεί ο κόσμος με βάση τα οικονομικά στοιχεία. Τι λέω λοιπόν, λέμε να προσπαθήσει ο αντιδίπνος και θα προσπαθήσει, γιατί πραγματικά έκανε προσπάθει ο άνθρωπος για το αξία, το γνωρίζω προσωπικά, να είναι η πρώτη δόση στο επόμενο Δήμηνο και όχι τέλος του έτους. Αυτό δηλαδή, τώρα έχουμε Σεπτέμβριο μέχρι Δήμαρχε, μέσα στον Οκτώβριο μπορούμε να κάνουμε κάτι, τουλάχιστον αρχές Νοεμβρίου, τέλει Οκτωβρίου. Μπορούμε να δεσμευτούμε όσο συντομότερα γίνουν οι... Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Εντάξει, σας είπα όμως, είναι η διαδικασία τέτοια, κυρία. Αν μπαίναμε στο αξία θα τα παίρνατε κατευθείαν. Είναι αυτή. Είναι πρακτικά που καταγράφονται αυτά. Άρα, λοιπόν, αντιδήμαρχε... Είναι τη σίδικη απόφαση. Δεν έχει νόημα. να είναι όσο το δυνατό νωρίτερα ή δυνατόν και τέλος Οκτωβρίου, ή δυνατόν. Λέμε το εξής, λέμε ότι θα πληρωθείτε οπωσδήποτε εκ των ουκάνεφ, δεν το συζητάμε αυτό, και η πρώτη δόση να είναι μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Η πρώτη δόση, οι υπόλοιπες θα είναι, είπαμε, θα είναι μετά τον Οκτώβριο, θα είναι τον Μάρτιο και μετά τον Μάρτιο θα είναι πάλι τέλος Οκτωβρίου, τέτοια εποχή. Όχι, δεν σας λέω. Σας λέω με βάση τα οικονομικά στοιχεία. Μακάρι να μπορούσα να σας τα δώσω από την τζέπι μου. Εντάξει. Ναι, σας είπα γιατί δεν έγινε, κυρία. Σας είπα όμως γιατί προσπαθήσαμε να μπει η υπόθεσή σας το αξία... Όχι, δεν κατάλαβατε. Ακούστε με λίγο, σας παρακαλώ. Ακούστε λίγο. Ακούστε ένα λεπτό, σας παρακαλώ. Αν είχε μπει στο πρόγραμμα αξία, και θα είχατε εξοβληθεί πλήρως και ολοσχερός εδώ και έξι μήνες. Αυτό λέμε, δεν μπήκε. Καταλάβατε, έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο, έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο. Ναι. Έχετε δίκιο, έχετε δίκιο. Ξέρετε κάτι σας λέει, είναι τέτοια η διαδικασία, είναι δυστυχώς... Αφού δεν ξέρετε τη διαδικασία, τώρα είστε γνώστοις. Ναι. Ακόμα χειρότερα. Αυτό είδετε, το λέτε μόνοι σας. Εντάξει, αυτό σας λέω, αυτό σας λέω, αυτό σας λέω, αυτό σας λέω, αυτό σας λέω, ότι είναι τέτοια η διαδικασία που μακάρι, αντιστοιχώς, είναι τέτοια η διαδικασία. Έχετε δίκιο κύριε Ατσάκαλο, λοιπόν δεν έχετε δίκιο, δίκιο έχετε, απλά προσπαθώ να συγκαιράσω. Λοιπόν, άρα λοιπόν αντιδήμαρχε, έτσι, εντάξει, έτσι. Αυτή είναι η εμπειρία μας. Μας λέτε αυτό που μας είπατε πριν οχτώ μήνες. Προσπαθώ, προσπαθούμε, προσπαθούμε απλά να σας βρω, όχι προς θεού, προς θεού, προς θεού, προς θεού, δεν είπαμε τέτοιο πράγμα. Έχετε δίκιο, δεν είπαμε τέτοιο πράγμα, μα καλά, αυτό έλειπε. Σας είπα γιατί ήταν η διαδικασία που δεν μπήκε στην αξία, αυτό είναι. Έχετε δίκιο κυρία, έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο, έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο, έχετε απόλυτο δίκιο. Έχετε δίκιο, κυρία. Έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο. Δυστυχώς, τι να πω κι εγώ τώρα. Λοιπόν, να προτάξουμε λίγο... να προτάξουμε... να προτάξουμε λίγο το θέμα με το Μουσικό Σχολείο, γιατί είναι οι κυρίες συνδεδεμένες, έτσι, για να μην μπούνε... Πώς? Ναι, θα τα πούμε μετά, θα τα πούμε μετά. σε τηλεδιάσκεψη, κυρίες, για να μην καθυστερούμε. Λοιπόν, για να πάμε λίγο, προτάσσουμε το τρίτο θέμα. Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το... Συγγνώμη, όχι, όχι, λάθος. Το τέσσερα, γραπατέα. Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το Μουσικού Σχολείο. Κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε Βαγγέλου, θέλετε να πείτε κάτι από αυτό. Η διαδικασία, αν μ' ακούν οι αγαπητές κυρίες, μ' ακούνε, ε? Ωραία, και η κυρία Σκόρη μ' ακούει. Συγγνώμη για την καθυστέρηση και η κυρία Χαμπηλομάτη μας ακούει. Λοιπόν, θα κάνει μια εισήγηση ο αντιδήμαρχος. Αν θέλετε, θα πάρετε αμέσως μετά τον λόγο και θα ακούστε και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων, εντάξει? Συμφωνούμε. Έλα, κύριε Βαγγέλο. Κύριε Πρόεδρε, να χαιρετήσω κι εγώ το σώμα να κάνω έτσι πολύ περιληπτικά μια ιστορική αναδρομή. Το Μουσικό Σχολείο, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, στεγαζόταν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γραμμενίτσας σε συγκροτήματα τα οποία δεν ικανοποιούσαν ότι μπορούσαν να παρασχεθούν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Μετακινήθηκε πριν μερικά χρόνια στην πρώην ΕΠΑΣ Φιλοθέη στη Φιλοθέη. Υπάρξε ένα θέμα του να δημιουργηθεί ένα καινούριο μουσικό σχολείο, το οποίο πιστεύω ότι όλο το σώμα το αγκάλιασε και συμφωνεί με την ανέγκυρση ενός νέου μουσικού σχολείου που θα είναι στολίδι για την πόλη μας. Μέσα στον Ιούλιο κάλεσα την Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου να κάνουμε μια συζήτηση για το ποιά είναι η γνώμη της και πού θα μπορούσαμε, ας πούμε, εάν μπορούμε να βρούμε και άλλες λύσεις πέραν αυτής που είχε προταχθεί. γιατί υπάρχει μια δικαστική διαμάχη, δεν είναι το οικόπεδο, δεν είναι ακόμα έτοιμο για να αναγκυρθεί το Μουσικό Σχολείο. Η συζήτηση κατέληξης στο ότι ένα Μουσικό Σχολείο για να είναι βιώσιμο, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι μαθητές, και η κυρία διευθύντρια το ισχυρίστηκε, αλλά και εγώ το κατανοώ αυτό, ότι πρέπει να είναι εντός του αστικού ιστού μέσα στην πόλη για να υπάρξει εύκολη μετακίνηση των μαθητών. Πλέον αυτού, οι μαθητές αυτοί, όπως πιστεύω ότι θα μας τα πει και η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, κάνουν και τα απογεύματα κάποιες πρόβες για τα μουσικά τους σύνολα, χοροδίες και τα λοιπά, συν το ότι ένα μουσικό σχολείο με τις προδιαγραφές που θα χτιστεί, θα υπάρχουν μεγάλες αίθουσες οι οποίες μπορούν να εξυπηρηθούν και το Δήμο Αρτέων σε εκδηλώσεις, σε δράσεις, σε συνέδρια, σε υποδοχή σχολείων από άλλες χώρες και τα λοιπά. Άρα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένα μουσικό σχολείο πρέπει να χτιστεί μέσα στο ναστικό ιστό εάν δεν υπάρξει τέτοια δυνατότητα πέριξ, αλλά κοντά στην πόλη, για να μπορούμε να υπάρχει ένα σχολείο το οποίο θα είναι βιώσιμο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών. Εγώ μέχρι εκεί μπορώ να πω, δεν ξέρω αν πρέπει να... Θα συνεχίσουμε αν υπάρξουν ερωτήσεις. Κυρία Ζιώρη, κυρία Χαμπηλομάτη, ποια από τις δυο κυρίες θέλει να ξεκινήσει, εντελώς τυχαία. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή συνεδρία σας. Έχετε στη διάθεσή σας, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την έκθεση που υποβάλαμε στο Δήμο Αρτέων στις 18 του 22, με αριθμό Προτοκόλου 6556, σχετικά με την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Άρτας, όπου εκεί αναφέρονται στοιχεία σχετικά με τους εξής άξονες. αφέρονται στοιχεία σχετικά με τους εξής άξοντες. Το ιστορικό σε σχέση με την ίδρυση και Λειτουργία. Το μαθητικό-δυναμικό, το διδακτικό-προσωπικό. Την υφιστάμενη κτιριακή και ηλικοτεχνική το υποδομή. Τις διδακτικές ανάγκες, τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσικού Σχολείου Άρτας. Τις προτάσεις μας αναλυτικά σχετικά με την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου και επιπρόσθετες πληροφορίες ενημερωτικά σχετικές με παρόμοιες περιπτώσεις ανέγευσης μουσικών σχολείων. Για λόγους συντομίας, θα αναφέρω μόνο ότι το εφιστάμενο μαθητικό δυναμικό αποτελείται από έξι τάξεις, τρεις γυμνασίου, τρεις Λυκείου με συνολικά δώδεκα τμήματα. Ενεργό δυναμικό περί τους 210 μαθητές. Το διδακτικό δυναμικό περί τους 60 εκπαιδευτικούς. Οι διδακτικές ανάγκες περιλαμβάνουν τη διδασκαλία δύο υποχρεωτικών οργάνων, 30 ατομικών οργάνων επιλογής και 13 μουσικών συνόλων. Στον τελευταίο άξονα, περί προτάσεών μας, προκύπτει ότι ο συνδυασμός μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσικού σχολείου. Γιατί απαιτείται ένα πλήθος διαφορετικών εξειδικευμένων ως προς τη χρήση αιθουσών και εργαστηρίων. Ενδεικτικά σας αναφέρω πέρα από τις αιθούσες διδασκαλίας που απαιτούνται, απαιτούνται αιθούσες ατομικών μαθημάτων, μουσικών συνόλων, ξένων γλωσσών, πληροφορικής μουσικής τεχνολογίας, φωτογραφίας, ηκαστικών τεχνών, θεάτρου, αμφιθέατρο, στούντιο ηχογραφήσεων και όλες οι αίθουσες, για να μη σας κουράζω, που υφίστανται σε μία σχολική δομή. Επίσης, στο τέλος του εγγράφου μας, έχουμε μετά από σύντομη έρευνα που διανεργήσαμε σχετικά με το θέμα και θέτουμε υπόψη των μερών του Δημοτικού Συμβουλίου την πιο πρόσφατη περίπτωση ανέγερσης Μουσικού Σχολείου σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της ΚΤΗΥΠΑΕ και αφορά το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομίου Ηλίας. Το σχολείο αυτό είναι ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό σχολείο που σημαίνει ενεργειακά αυτόνομο με χαρακτηριστικά που καλύπτουν όλες τις απαιτούμενες ανάγκες ενός σύγχρονο μουσικού σχολείου. Περισσότερες περιοφορίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στη σχετική έκθεση που σας έχουμε υποβάλει. Δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο σας. Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι αυτό το σχολείο που έχει τη λίμνη με τα νούφαρα απ' έξω ή όχι. Όχι. Σας έχουμε στείλει τρεις ιστοσιλίδες. Το βαρθολομιού είναι η τελευταία και είναι το σχολείο πραγματικά που χρειάζεται. Ευχαριστώ πολύ. Και η κυρία Χαμπηλομάτη. Ή η κυρία Γιώρη, συγγνώμη, με συγχωρείτε έχω τον πίνακα στην πλάτη μου. Καλησπέρα. Θα ήθελα, η κυρία Χαμπηλωμάτι είπε βασικά πράγματα για τις ανάγκες του σχολείου. Εγώ, επειδή είμαι χρόνια στη διεύθυνση του σχολείου και επειδή είχαμε και στο παρελθόν πάρα πολλές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, δεν έχω καταλάβει απόψε πώς μπαίνει το θέμα. Προφανώς έχετε να μας πείτε κάποια καινούργια πράγματα. Υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για χωροθέτηση του σχολείου στο οικόπεδο που βρίσκεται ανάμεσα στη Μητρόπολη και στα Δικαστήρι. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται το σχολείο, που σας το περιέγραψε, κυρία Χαμπηλομάτη, τα έχετε πάρει σε έγγραφά μας και μπορώ να σας πω ακριβώς τις χρονολογίες. Από το 2019 όμως που έχουμε αυτή την ομόφωνη απόφαση. Μετά την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου, Μετά την ισήγηση της Επιτροπής Καταλληλότητας που είχε οργανωθεί το 2018 και που αποτελούνταν από τον προηγούμενο Διευθυντή Εκπαίδευση, τον κύριο Γιωργογιάννη. Από τον κύριο Γκώρο, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από την κυρία Μίχα, Αρχιτέκτονα Μηχανικό των Κτιριακών Υποδομών. από των κτιριακών υποδομών, από την κυρία Βοϊδαρού ως διευθυντρία της Διεύθυνσης Υγείας Άρτας και από μία κυρία που δεν θυμάμαι το όνομά της, μάλλον την κυρία Πεκλάρη, που ήταν υπάλληλος της ΔΟΙΑΡΤΑΣ. Η Επιτροπή αυτή είχε γνωμοδοτήσει για τέσσερις συγκεκριμένες θέσεις που είχε προτείνει ο Δήμος. Και ήταν και ο κ. Σαφάκας τότε ως αντιδήμαρχος παιδείας σε αυτή την Επιτροπή. Μετά την πρόταση της Επιτροπής το 2018, έρχεται το Φλεβάριο του 2019 και έχουμε μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λειτουργία σχολείου. Προφανώς απόψε περίμενα την εξέλιξη σε αυτό και να μας πείτε ποια ήταν τα βήματα που έγιναν από τότε μέχρι τώρα. Το να σας ζητήσω, το να σας πω πάλι τι ακριβώς χρειαζόμαστε, μπορώ άνετα να σας το στείλω για να το έχετε όλα τα μέλη. Ωστόσο όμως και εσείς ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλετε στην σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου της ακριβής εξηγήσεις και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που έχετε κάνει ως τώρα από το 19 και μετά που έχει πάρθει η απόφαση για ανέγευση του κτίριου εκεί και τα πράγματα είναι συγκεκριμένα που θα έπρεπε να έχουν γίνει. Δηλαδή αφού η επιτροπή που είχε συσταθεί πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε και αποφάσισε ναι συμφωνούμε. Μετά από εκεί και πέρα είχαμε έτοιμα στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση κτιριολογικού προγράμματος. Είχαμε έτοιμα στο Υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση του οικοπέδου στο Δήμο. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα έγιναν κάποια πράγματα. Υπήρχε έλεγχος και μελέτη για να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία ο δήμος θα εκπονίσει τη μελέτη ή αν δεν την εκπονίσει ο δήμος θα την παραχωρήσει στις κτυριακές υποδομές. Υπάρχει σε όλο αυτό το κομμάτι αυτά τα τρισιμήσι χρόνια κάποια εξέλιξη που καλούμαστε απόψε να συζητήσουμε πάλι ή το πάμε πάλι απ' την αρχή. Τι σχολείο θέλουμε. Ποιος έφτιαξε ωραίο σχολείο να συζητήσουμε. Λίγο αυτό δεν έχω καταλάβει και επίσης τα χρονοδιάγραμμα ενεργειών τότε είχατε δεσμευτεί ως Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα το ορίσετε άμεσα. Άρα εγώ περιμένω απόψε τις απαντήσεις σε αυτά τα θέματα. Ο κύριος Ευαγγέλιο έθεσε κάτι για οικόπαιδο που δεν είναι ελεύθερο. Όταν τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε, το Φεβρουάριο του 19, ο Δήμος δεν ήξερε για το οικόπαιδο. Το ξέρετε πολύ καλά, κύριε Τράμπα, ότι ένα πιστοποιητικό τελεσυδικίας από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα μπορούσε να σας δώσει άμεση απάντηση για το οικώπεδο. Άρα λοιπόν, εγώ απόψε περιμένω το χρονοδιάγραμμα ενεργιών. Αν είναι να συζητήσουμε πάλι για το τι σχολείο θέλουμε, μπορώ να σας το δώσω ακριβώς, όπως τα είπε και η κυρία Διευθύντρια πριν. Και όσον για πρότυπα σχολεία και πρότυπες μελέτες, εμένα θα μου επιτρέψετε ως πρότυμο να έχω κάποια άλλα σχολεία, κάποια σχολεία που είναι και δίπλα μας και σας έχω πει πολλές φορές, δίπλα μας είναι το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, το οποίο είναι ένα υπέροχο σχολείο, το τελευταίο σχολείο που έχει παραδοθεί είναι το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης και αυτό που έχω να σας πω και έχω επαναλάβει πολλές φορές είναι ότι τα μουσικά σχολεία πρέπει να γίνονται στον αστικό ιστό των πόλεων. Για πολλούς λόγους. Για τη μετακίνηση, για τις εμπειρίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά, για τη δυνατότητα που έχουμε όταν είμαστε κοντά στην πόλη να συμμετέχουμε. Αυτή τη στιγμή, είμαστε εκτός πόλης. Μία συμμετοχή μας σε μία εκπαιδευτική δράση που θα στήχιζε στο σχολείο μία διδακτική ώρα, τώρα μας κοστίζει τρεις διδακτικές ώρες. Μία για να μετακινηθούμε να μπούμε στην πόλη, μία για να συμμετέχουμε και μία για να επιστρέψουμε. Είναι πάρα πολύ οι λόγοι που επιτάσσουν το σχολείο να βρεθεί στην πόλη. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε ερώτημα, απλά δεν αντιλαμβάνομαι το ρόλο αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι για να σας δώσουμε στοιχεία, να σας πούμε πάλι ότι θέλουμε το σχολείο στην πόλη, να σας πούμε πώς το θέλουμε αυτό το σχολείο ή έχετε να μας πείτε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα για το τι έγινε από το 19 μέχρι σήμερα, σήμερα, που ομόφωνα αποφασίστηκε ότι το μουσικό σχολείο θα ανεγερθεί στο οικόπεδο που υπάρχει ανάμεσα στα δικαστήρια και στη Μητρόπολη. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ. Και εγώ, Χριστούλης Παπαλέξης, Κιτσαντά. Όχι, από σας θα γίνει η μέρα σας. Εσείς δεν φέρατε το θέμα. 10 λεπτά. Μπορώ? Φυσικά. Λοιπόν, να απαντήσω λιγάκι στην κυρία Ζιώρη και στους παρελθυκόμενους. Συγγνώμη λίγο, συγγνώμη. Ναι, αυτό είπα, αυτό είπα. Λοιπόν, να εξηγήσουμε λιγάκι. Να πω λίγο, να εξηγήσω το θέμα. Δεν τον φέραμε στο Δημοτικό Συμβολείο, το έκαναν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, οπότε γι' αυτό και έχετε το τίτλο ενημέρος, έτσι. Ναι, ναι. Και εμείς να ακούσουμε, να περιμένουμε. Λοιπόν, το θέμα σήμερα που έρχεται κατεπανάληψη να συζητηθεί, γιατί όπως γνωρίζετε την προηγούμενη φορά, δεν είχε κλειθεί ως όφυλ εκ μέρους του Δήμου η κυρία Γιώρη, που έπρεπε οπωσδήποτε να είναι για να μας πει τη γνώμη της, ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από παρέμβαση δική μας και σαν δημοτική κίνηση αλλά και της αντιπολίτευσης του Δήμου, θα έλεγα συνολικά, γιατί πραγματικά σημεριζόμαστε όλη αυτή την αγωνία που εξέφρασε η κυρία Γιώρη, όπως και επίσης και σε μια μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινής γνώμης, που λέει τι γίνεται επιτέλους, παιδιά, με το Μουσικό Σχολείο και πότε θα φτιαχτεί αυτό το κτίριο. Είμαστε όλοι μας μάρτυρες στο καλοκαίρι μια σειράς πολύ ωραίων εκδηλώσεων που έχουν γίνει από το Μουσικό Σχολείο Άρτας, παρεμβάσεων που έχουν γίνει από μουσικούς, από εκπαιδευτικούς, από καθηγητές του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννιών και τα λοιπά, που σχεδόν όλοι, παίρνοντας το λόγο στις εκδηλώσεις αυτές, λέγανε ότι είναι κρίμα μέσα σε αυτή την πόλη και με τόσο σπουδαία δουλειά που γίνεται από το Μουσικό Σχολείο, αυτή η πόλη να μην έχει ένα σύγχρονο κτίριο για να στεγάσει όλα αυτή τη δουλειά που γίνεται και τα παιδιά που πραγματικά προσπαθούν να παράξουν πολιτισμό στην περιοχή μας. Ήταν έτοιμα τις αντιπολίτευσες, κυρία Γιώργη, αυτό. Ακριβώς γιατί πέρασε από το 2019 ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και δυστυχώς δεν έχουμε και εμείς καμία απολύτως ανημέρωση σχετικά με το που βρισκόμαστε όσον αφορά την υλοποίηση της απόφασης για την εξέβρεση κατερχήν θέσεις, την υλοποίηση δηλαδή της απόφασης που πήραμε για το οικόπεδο στο οποίο θα στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο στις κινήσεις που όφειλε να γίνει από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, απέναντι, κατ' αρχήν, στο Υπουργείο Εικονομικών, στο Υπουργείο Παιδείας κλπ. Θέλω, λοιπόν, με αυτήν την διάσταση να θέσω το ερώτημα προς τον κύριο Δήμαρχο και προς την Ασυναρμόδια Νομική Υπηρεσία του Δημού να μας πει. Όταν λέει ότι υπάρχει νομική εμπλοκή στο θέμα της ιδιοκτησίας, τι εννοεί? Γιατί εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Είπατε πολύ σωστά ότι όταν πήραμε μια ομόφωνη απόφαση και συμφωνήσαμε όλοι ότι το Μουσικό Σχολείο πρέπει να είναι μοστιναστικό ιστό και το καταλληλότερο ικόπεδο από τις τέσσερες λύσεις που είχαν προκληθεί τότε ήταν το κτήριο δίπλα στα δικαστήρια, στην περιοχή αυτή. Δεν είχε υποθεί ένσταση περί της νομικής υπόστασης αυτού του ακοινήτου. Θεωρούσαμε ότι ήταν ένα ακοινήτου του ελληνικού δημοσίου, που απευθυνόμενος ο Δήμος Αρτέων στην εκτιματική υπηρεσία και στο Υπουργείο Οικονομικών, θα δεχόταν αντίστοιχα, όταν για να μας δώσει την παραχώρηση. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για νομική εμπλοκή. Εγώ θέλω να την καταλάβω, την νομική εμπλοκή, γιατί δεν την καταλαβαίνω. Δηλαδή δεν είναι η ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου αυτή έκταση. Υπάρχουν αντικρυώμενα συμφέροντα κι ανε που βρίσκονται δικαστικά. Γιατί εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέραν ένας ιδιώτης. Μπορεί να πήγε και να δήλωσε κάτι. Υπάρχει και κτηματολόγιο. Υπάρχουν και γραμμένα δικαιώματα. Και δεν θεωρώ ότι αν πραγματικά στο κτηματολόγιο φαίνεται ότι είναι η ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, βρέθηκε κάποιος άλλος που το διεκδικεί. Σχεδόν έχει τελειώσει, έχει περιωθεί το κτηματολόγιο στην περιοχή εκείνη. Να μου πείτε ότι πιθανόν το ακίνητο αυτό να βρίσκεται στην δικαιοδοσία του λεγόμενου ΤΑΙΠΕΔ, να μην το πω ΤΑΙΠΕΔ, της κτηματικής εταιρείας δημοσίου, που θέλει πραγματικά να αξιοποιήσει επενδυτικά αυτά τα ακίνητα, ναι, είναι ένα ζήτημα. Και εκεί πέρα πρέπει σαν τοπική κοινωνία όλοι να παλέψουμε και να πούμε ότι αυτό το κτίριο, αυτή η περιοχή, πρέπει να είναι για να γίνουν δημόσια κτίρια, για το καλό της πόλης, για το καλό του δήμου και να το παλέψουμε. Απέναντι σε αυτή την ιδιωτικομπημένη ποια ιστορία που λέγεται κτιριακή, πώς το λένε, ελληνικά κίνητα δημοσίου, που έχουν πάει, ας πούμε, στα υπέδια 99 χρόνια με τα μνημόνια κτλ. Αλλά να πούμε συγκεκριμένα τι έχουμε να παλέψουμε, απέναντι σε ποιον, γιατί πρέπει τελικά να βάλουμε μπροστά να φτιάχνουμε το Μουσικό Σχολείο της Άρτες. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε αλλού έτσι από χρόνο σε χρόνο. Ούτε να ξεζητάμε τα αυτονόητα, εγώ είμαι οχτώ χρόνια δημοτική σύμβουλς, οχτώ χρόνια συζητάμε τα ίδια πράγματα. Αν πρέπει, δεν πρέπει το Μουσικό Σχολείο να είναι οσθοδοστικό εις το, πρέπει. Και τι είδους Μουσικό Σχολείο θέλουμε, ξέρουμε όλοι τι Μουσικό Σχολείο ξέρουμε. Και ξέρουμε όλοι και πόσο σημαντικό είναι το Μουσικό Σχολείο. και ότι είναι στολίδια τον τόπο μας και ότι έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και ότι δεν αξίζει να τους συμπεριφερόμαστε αυτόν τον τρόπο που τους συμπεριφερόμαστε μέχρι σήμερα. Γι' αυτό καταλήγοντας, να μην τραβάω και περισσότερο την κουβέντα, ζητάω κατ' αρχήν ενημέρωση συγκεκριμένη και δεύτερον ζητάω να γίνουν όσο δυνατό πιο γρήγορα τα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης που πήραμε το 2019, ούτως ώστε το Μουσικό Σχολείο της Άρτας να δρομολογηθεί και να κατασκευαστεί στο χώρο που ήδη έχουμε αποφασίσει. Σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα και δεν είναι εφικτό αυτό, σε κάθε περίπτωση, επιμένω ότι πρέπει ο Δήμος να βρει υκόπεδο μέσα στην πόλη της Άρτας, για τους λόγους που είπε και η κυρία Διευθύντρια, και να αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα. να μην μας πάρει και μια δημοτική αρχαία ακόμη. Αυτά. Γιάννη. Με συγχωρείτε. Να μιλήσει η Τζέννη. Επειδή τώρα εγώ είμαι λίγο πιο παλιός και έχω εμπλακεί και θέλω να καλυσπηρίσω λίγο την κυρία Ζόρι. Επειδή έχει παράπονο-παράπονο και λέει από το 2019 δεν κάναμε τίποτα. Κυρία Ζόρι, δεν ήμασταν μαζί το 2011-2012 που συζητούσαμε ακριβώς αυτό το θέμα, ό,τι συζητάμε σήμερα. Κύριε Παπαλέξη, συγγνώμη για τη διακοπία. Δεν ήθελα να καταχροστώ το χρόνο. Μπορώ να σας πω ακριβώς. Δεν διαφωνούμαι. Θέλω να πω το εξής. Υπερθεματίζουν. Υπερθεματίζουν. Δεν διαφωνούμαι. Θέλω να πω το εξής. Συγγνώμη, κύριε Παπαλέξη, το υπενθυμίζω γιατί δεν το ξέρουν όλοι οι σύνεδροι. Το 2009 το σχολείο ιδρύθηκε και λειτούργησε στη Γραμμενίτσα. Το 2013, με πλειοψηφία εκεί πέρα, εκεί πέρα, πήρατε απόφαση να μετακινηθεί το σχολείο στον εκθεσιακό χώρο και στη Διόνη. Αυτή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το καλοκαίρι του 2014 παίρνετε απόφαση για τη μεταφορά μας στη Φιλοθέη και το Σεπτέμβριο του 2014 εμείς μεταφερόμαστε στη Φιλοθέη. Από εκεί και πέρα έχουμε πάρα πολλές συζητήσεις, γι' αυτό το θέμα και το θέμα εκεί το σχολείο να γίνει κοντά στον εκθεσιακό χώρο είχε αρχίσει συζήτηση από το 2013. Επειδή είχαμε αποφασίσει, γιατί πραγματικά το Μουσικό Σχολείο είναι απαραίτητο να γίνει και είναι μια κουβέντα η οποία ξεκινά από πολύ παλιά. Από τότε, επί νομαρχίας Παπαυασιλείου, θυμάται ο κύριος Τράμπας, που υπήρχε και μια άποψη να γίνει στο σωγείς Αναργύρους, αλλά είχαμε καταλήξει πολύ σύντομα ότι πρέπει να γίνει μέσα στην πόλη και μάλιστα ενδεχομένως σε εκείνο το σημείο. Αυτό που λέμε σήμερα, δίπλα και στον Δικαστικό Μέγαρο. Υπάρχει μια εμπλοκή, η οποία από το 2013 έως το 2023, κάποτε έπρεπε να έχει κλειθεί. Συζητάμε εδώ πέρα κι ένας που ακούει από την τη ώραση, προφανώς θεωρεί ότι το θέρετε σαν καλά παιδιά και ενδιαφέρεστε για το καλό της πόλης σήμερα. Και εγώ βρίσκομαι στη δυσάδηση της θέσης να δω. Συζητούσατε το 2012 για το ίδιο θέμα για το επιχειρηματικό πάρκο, Ακριβώς το ίδιο θέμα, ας πούμε, να γίνει στη Φιλοθέη, το 2012 και το 2022 συζητάμε πάλι το ίδιο θέμα για το... Όχι, πήγε στα κρυφούλια. Ναι, θα πάει σε πρωτόση, πάντως τώρα συζητάμε να γίνει πάλι στη Φιλοθέη. Δηλαδή 12 χρόνια, 10 χρόνια, τίποτα. Το ίδιο πράγμα για το Μοσικό Σχολείο, το ίδιο πράγμα για τη γεφύρωση του ποταμού Αράχου, στο ύψος των ΤΕΙ και λοιπά. Βλέπω μια στασιμότητα, δεν προπατάει τίποτα και συναντώμαστε σήμερα να δούμε τι. Να αποφασίσουμε ποιο το έχουμε επιστητήσει πεντακόσεις χιλιάδες φορές. Είναι κρίμα δηλαδή, είναι άδικο και λοιπά. Διαπιστώνω λοιπόν ότι για 10 χρόνια, παιδιά, δεν έχει γίνει τίποτα πολύ όσον αφορά τα ανακάνα έργα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν ξαναμιλάω. Και εγώ, κύριε Ταπρατζή, Βάσου, ή Μίληση, κύριε Ταπρατζή. Παίρνοντας, κύριε Πρόεδρε, την μπάσα από τον Γιάννη Παπαλέξη, θα πω αγαπητέ συνάδελφε Γιάννη, φυσικά και κάνει ο κ. Συρογιάννης. Ρίχνει άσφαλτο στον κάμπο εκεί που χρειάζεται για να φτιάξει την επόμενη του μέρα. Φυσικά και κάνει. Και αν θέλουμε να πούμε τελικά ποιος γλαϊκίζει μέσα εδώ, φαίνεται από τα αίρια και τις πράξεις το ποιος γλαϊκίζει Και το ποιος δίνει σημασία σε έργα τα οποία έχουν ουσία και ανάπτυξη. Γιατί κανείς δεν θα αμφισβητήσει ότι οι ασφαλτοστρώσεις στον κάμπο είναι σημαντικές, αλλά πως γίνονται οι ασφαλτοστρώσεις στον κάμπο και με ποιες αποφάσεις και ποιος παίρνει τις αποφάσεις να ρίξει αυτή την άσφαλτο και πού τη ρίχνει. Με τι κριτήρια. Τη ρίχνει με κριτήρια τα οποία αφορούν πολλούς ή τη ρίχνει με κριτήρια τα οποία αφορούν λίγους για να κάνουμε την επόμενή μας μέρα. Προχωράω λοιπόν στο θέμα. Άρα λοιπόν, αυτοί που λαϊκίζουν φαίνονται και αυτοί που προσπαθούμε να κάνουμε δουλειά φαινόμαστε. Και εμείς είμαστε εδώ, γιατί εμείς είμαστε αυτοί, κυρία Γιώρη, οι οποίοι φέραμε, ζητήσαμε να γίνει αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο από τις αρχές του Ιούλου. Δεν πειράζει, έστω δυόμισι μήνες μετά τα καταφέραμε. αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ουδέν μονημότερον του προσωρινού. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όταν μια Δημοτική Αρχή θέλει να μπει ένα ζήτημα και απλά το φέρνει ο Πρόεδρος για να το φέρει, δεν έχει καμία έννοια. Δυστυχώς, κατά την προσωπική μας γνώμη, δηλαδή την γνώμη της Δημοτικής Αναγέννησης, δεν υπάρχει μέλλον για το Δημοτικό Σχολείο αν δεν αλλάξει το Δημοτική Αρχή. για το Μουσικό Σχολείο, αν δεν αλλάξει η Δημοτική Αρχή. Αν αλλάξει η Δημοτική Αρχή, μπορεί το Μουσικό Σχολείο να έχει ένα μέλλον. Αν δεν αλλάξει, σας το υπόσχομαι ότι εδώ θα ξανασυζητάτε τα ίδια και τα ίδια. Δυστυχώς, διότι οι προτεραιότητες φαίνονται και κρίνονται και μπαίνουν εξ αρχής. Όταν θέλουν να μπουν από μια Δημοτική Αρχή. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη και το τελειώνω εδώ. Κύριε ο Σκαλώνης και μετά ο Χρυστολίδης. Νομίζω, επειδή έχεις ανακούβει, κύριε Αστή, εγώ πραγματικά σήμερα δεν κατάλαβα να δοθούν κάποιες απαντήσεις, κύριε από τη Δημοτική Αρχή, αλλά να ξέρουμε ότι θα έχουμε μια σειρά τέτοια ζητήματα, που έχει να κάνει σχέση και με το προηγούμενο, αλλά νομίζω τώρα έχουν πάρθει αποφάσεις. Εγώ μπορεί να μην ήμουνα έχοντας 4 χρόνια, 3 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά επειδή την πόλη την απασχολεί, δεν θα κάτσω να πω για το πόσο σημαντικό είναι το Μουσικό Σχολείο, τα έχουμε πει αυτά, αλλά να δοθούν κάποιες απαντήσεις και ένα χρονοδιάγραμμα τι υπάρχει, σκοπός να γίνει το επόμενο διάστημα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και τα λοιπά και τα λοιπά. Αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Πριν δύο χρόνια κουβεντιάζαμε ότι τα παιδιά ήταν μισή ώρα, περίμενα στον ΚΑΜΑ για να φτάσω στο Μουσικό Σχολείο τις 7 η ώρα το πρωί τις 7 παρατέταρτο. Δηλαδή και για τη μετακίνηση και μια σειρά άλλα τέτοια προβλήματα που νομίζεις ότι άμεσα πρέπει να ξεκαθαρίσεις πού θα γίνει και να ξεκινήσουν διαδικασίες για τα νέκρες της σχολείου και βέβαια όπως ακριβώς χρειάζεται και όπως ακριβώς πώς το λέμε πρέπει να είναι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν. Ευχαριστώ. Μια ερώτηση γιατί... Να κλείσεις, να κλείσεις, να κλείσεις. Ε, καλά, ερώτησε ως δημοτική σύμβουλος. Αλλά φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει βαθιά προ-εκλογική περίοδος. Όχι, ερώτησες. Τι βαθιά. Δηλαδή δεν μπορώ να ρωτήσω. Μα, κάνουμε τοποθετήσεις τώρα. Κύριε Πρόεδρε. Τι ήμουνα. Ο Γέρος Παλάκας. Ναι, ναι, κύριε Παλάκα. Μισό λεπτάκι, μισό λεπτάκι, τέχει δυσκολία. Μισό, μισό, ελάτε, ελάτε. Να ρωτήσει, ναι, εντάξει, τώρα τι να πω. Ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε. Θα ρωτήσει, θα ρωτήσει. Θα ρωτήσει, ελάτε, ελάτε, παρακαλώ, παρακαλώ. Ελέγχετε από τον άλλον, κύριε Χριστούλη. Ελάτε, ελάτε, ελάτε, μη φωνάζετε. Μη φωνάζετε, έχουμε καλεσμένους. Παρακαλώ, παρακαλώ, ελάτε, κύριε Μπαλάκα, δυο λεπτά, γιατί είστε στην... Εγώ θα ήθελα να ενημερωθούμε σε ποιους λόγους η φίστατη ή η εμπλοκή, τι περιθώρια και πιθανότητες έχουμε απ' εμπλοκής και σε τι χρονικό ορίζοντα. Να έχουμε μία εικόνα πού βαδίζουμε και πώς βαδίζουμε. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ ήθελα να απαντήσω, γιατί πραγματικά πρέπει να είμαι ή δουλάκα, πρέπει να είμαι ή βλάκας ή ηλίθιος ή ο πιο αν θέλεις ανέσχυτος δημοτικός σύμβουλος, γιατί θεωρώ ότι αυτή η παράταξη είναι εντελώς ανάλυγη, δεν καταλαβαίνει τις ευαισθησίες των εργαζομένων, των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, και υπάρχουν και οι συνάδελφοι με τις σοσιαλιστικές ιδέες που δεν τις έχουμε εμείς, οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο, για την πορεκοπία αυτού του τόπου, Και άκουσα με πήρε μια κυρία Ζώρη του πριν και της είπα πώς προήρθε και τι είναι η συζήτηση σήμερα, ότι είναι με αφορμή μιας ερώτησης των Δημοτικών Συμβούλων. Εσείς πιστεύετε κανένας από μας δεν θέλει το Μουσικό Σχολείο. Γι' αυτό λίγο θα, στον τρόπο που μίλησε η κυρία Ζώρη με πήρε και στο εξής, να δοθούν εξηγήσεις. Να δοθούν εξηγήσεις επί παντός επιστοτού από το 2 Μαρτέων για την μέρημα της Πολιτείας, Εάν πρέπει να ιδρύσει μουσικό σχολείο για τη μέρημα της Πολιτείας, αν έπρεπε να πλειωρώσει από το 2078 εργαζόμενος από τη μέρημα της Πολιτείας, για όλα όμως φταίνει αυτή η Δημοτική Σύμβολη και αυτή η παράταξη, που δεν καταλαβαίνουν τις ευησίες, τις ανησυχίες και τον κόπο των εργαζομένων. Εγώ συμφωνώ πρέπει να γίνει το μουσικό σχολείο, είναι ένα δείγμα πολιτισμού και εγγραφής, Πιστεύω στην φοβερή δουλειά που γίνεται, δεν έχει σημασία αν θα είναι στο κέντρο ή στις 5 χιλιόμετρα, σημασία έχει να γίνει κάποτε και να γίνει γεφύλ της Άρτας. Και αυτό το θέλουν όλοι. Ούτε κανένας δήμαρχος, το σημερινός, ο αυριανός, ή ο προηγούμενος, ή ο υπόμενος, δεν είναι αντίθετος σε αυτό. Δεν μπορούμε όμως σε όλα τα θέματα να βάζουμε ταμπέλες, δεν μπορούν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι αριστεί να παίζουν και να χαϊδεύουν τα αυτιά και κάποιοι άλλοι να μην σκέφτονται στις αγωνίες και σκόπους. Όλοι εσείς... Τα ίδια τα θέματα, τα θέματα, κύριε Ταπρατζή, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, κύριε Ταπρατζή, σας παρακαλώ, να τελειώνουμε, να τελειώνουμε, μα κύριε Ταπρατζή έχουμε καλεσμένους, όταν έχουμε καλεσμένους, σας παρακαλώ, δεν θέλω να κατεπάρξω τώρα, λοιπόν, τελειώνουμε. Τήτεψες δικαστικός σύμβολος και λες πώς γίνονται οι αυτοδρομώσεις, δεν γίνονται ούτε με αθέσεις, ούτε με προσωπικές πνοημίες. Εγώ δεν είμαι γεωκτήμανας, ούτε έχω κτήματα, βγαίνονται με μερήτες και με λιμφροσίες και με σερροματισμό, μην το πιάσετε αυτό το θέμα. Μην το πιάσετε αυτό το θέμα, μην το πιάσετε αυτό το θέμα, μην το πιάσετε αυτό το θέμα, μην το πιάσετε αυτό το θέμα. Τα ρωτήσετε να δείτε πώς γίνονται, δεν έχω μάτια και βλέπω, έχω μάτια και βλέπω, έχω μάτια και βλέπω, κύριε Χριστούλη. Ολοκληρώσετε. Ελάτε, ελάτε. Ολοκληρώσετες ένα δε φορά. Κύριε Σκανδάλι, και εσύ λίγο. Για πω λίγο την τοποθετήσεις σου. Ερώτηση είπαμε. Αφού κάνεις τοποθετήση, μετά θα ρωτήσεις. Δεν ξεχνάω κανέναν σας. Κανέναν σας δεν ξεχνάω. Έλα. Εγώ ήθελα να θυμίσω την κυρία Ζόριν του 2012, και ήμουν και εγώ τότε δημοτικός σύμβολος, που εδώ μέσα... Όλοι είμαστε. Πότε κατάλαβα. Είσαι κι εσείς κύριε, αλλά δεν ξέρω αν το θυμάστε, εδώ έχει γίνει μια συζήτηση τότε που πράγματι το πρόβλημα να συνενώσουμε το Δήμου ήταν μεγάλα τα προβλήματα και για πρώτη φορά έτυχε να ένιγε και το θέμα του Μοσικού Σχολείου και αγοράζαμε εδώ πέρα λιώμενα με πάσα θυσία να σώσουμε στην Γραμμηνίτσα. Τώρα δεν ξέρω πώς άλλαξε όλο το σκηνικό βέβαια και θέλει να είναι στο νοναστικό ιστό διότι στην Γραμμηνίτσα υπάρχουν δεκαεφτά στρέματα εκκόπιδο και το σχολείο, το γυμνάσιο δίπλα, που θα μπορούσε να γίνει από κέντρος για την περιοχή. Αλλά δεν ξέρω εκεί οι τοπικές κοινωνίες πώς το βλέπουν. Αλλά να θυμίσω όμως, έτσι, και στην γνωριμία που έχουμε αποκτήσει αργότερα με η κυρία Ζόρη, απειθήθηκε σε μένα και μου λέει, κύριε, να κόψεις το λιμός και να το φτιάξεις, να το βρείτε τόπο, τότε, τώρα όμως μετά από δέκα χρόνια... Συγγνώμη. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή ο άνθρωπος δεν βρέφει. Συγγνώμη. Παρακαλώ πολύ να ανακαλέσει ο κύριος. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αυτό. Παρακαλώ πάρα πολύ τον κύριο να ανακαλέσει. Δεν απευθυνόταν σε σας, κυρία Ζιώρη. Εν τη ρήμη του λόγου του το είπε. Ανέφερε το όνομά μου, κύριε Τράμπα. Άμα σας παρακαλώ, πάρα πολύ. Διαγράφεται η φράση να κόψει το λαιμό μου. Ωραία, λοιπόν. Και η κυρία Μπελογιάι να ρωτήσει κάτι που θέλει. Μάλλον όμως, όπως είπα και πριν, έχει ξεκινήσει βαθιά πρωεκλογική περίοδος. Γιατί φαίνεται εδώ και αυτή η σκοποθετήση μας λέτε. Όλη τη συναιδρία μας λέτε ότι λαϊκίζει η αντιπολίτευση. Ποιος στόμα αυτό το πράγμα. Αυτό, αυτό, αυτά. Επιτέλους πάντων, επειδή επαναλαμβάνεται η ίδια συζήτηση, που ξεκίνησε αρχές Ιουλίου με μία ερώτηση, μόνο μία ερώτηση έγινε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποιο είναι αυτό το σοβαρό νομικό θέμα εμπλοκής σε σχέση με το οικόπεδο για το κτίσιμο του Μουσικού Σχολείου εκεί. Η απάντηση τότε, ερώτηση στο Δημοτικό Συμβουλείο έγινε, η απάντηση τότε από τη δική σας την πλευρά, κύριε Τράπα, ήταν ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση. Περιμέναμε λοιπόν εμείς, ποιο 12, τον Ιούλιο του 2022. Τι, έχετε παράπονο, με τρελάνετε? Όχι, όχι, όχι. Α, είπαμε να έχετε παράπονο, 24 είπαμε να το βάλουμε, δε κλείθηκαν, ήρθε ο Άβγουστος. Α, είπα. Απλά περιμέναμε στις εισηγήσεις, στην εισηγήγηση του θέματος, έχει κάνει εισηγήγηση, ο κύριος ο διδήμαρχος. Ποιος να κάνει, αφού εσύ του έφερε το θέμα. Ποια είναι αυτή η νομική εμπλοκή, μπορείτε να μας απαντήσετε. Αυτό. ΟΚ. Συγγνώμη. Κύριε δήμαρχε, κλείνουμε. Θέλουν κάτι άλλο οι κυρίες, μήπως, συγγνώμη δήμαρχε, κάτι άλλο οι κυρίες μήπως θέλουν. Κυρία Ζιώρη, κυρία Χαμπηλομάτη. Παρακαλώ, κύριε Χαμπηλωμάτη. Ναι, κύριε Τραμπάη, θα ήθελα να σας παρακαλώ να αποκαταστήσω την αλήθεια. Ήταν πολύ προσβλητική η αναφορά. Την ανακάλεσε, διαγράφε το πρατικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε πάλι από την αρχή. Ο κύριος βάζει ένα θέμα, βάζει γραμμενίτσα, δεκαεφτά στρέματα. Δεν έχω καταλάβει. Είμαστε πάλι, το πάνω από την αρχή. Δεν είμαστε ενένωμε στην ακόμα στιγμή. Αναφέρθηκε το όνομά μου, κύριε Πραγματικά. Από επιτρέψετε, πριν κλείσουμε, να σας αναφέρω και πάλι. Μόλις στην έξιση που σας έχουμε υποβάλλει, Από το 2009, που ιδρύθηκε το Μουσικό Σχολείο, όλα αυτά είναι καταγραμμένα. Μπορείτε να τη δείτε και να ενημερωθείτε πληρέσταρα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Και εγώ πολύ, και εγώ. Κύριε Δημαρχέ, κλείστε. Ναι, ναι, και ο αντιδήμαρος ο αρμόδιος, ναι. Έλα, κύριε Βαγγελού. Δέκα δευτερόι, για να μην ορίτε μία εντύπωση, Επιτύπωσε ότι έχουμε αφήσει το Μουσικό Σχολείο, το υπάρχον τώρα που λειτουργεί, στο έλεος του Θεού. Το 14ο Σεπτέμβριο μετακινήθηκε από την Γραμμενίτσα στην ΕΠΑΣ Φιλοθέης, κόστισε χρήματα, έγιναν διαρρυθμίσεις, συντηρήσεις, εξοεραϊσμοί κτλ. Δώθηκαν και τα διπλανά κτίρια του πρώην Δημαρχείου Φιλοθέης. Από το 2014, από ό,τι γνωρίζω και στη θητεία μου μέσα, οτιδήποτε μας έχει ζητηθεί, όχι μόνο από το Μουσικό Σχολείο, αλλά και από τις υπόλοιποι σχολικές μονάδες, προσπαθούμε μέσα των σχολικών επιτροπών να ανταποκριθούμε. Η κυρία Γιώργη γνωρίζει και η κυρία Χαμπιλομάτια, η διευθύντρια, ότι έχουμε μια αγαστεία συνεργασία πάνω σε αυτά τα θέματα και επειδή δεν πρόκειται να δημιουργηθεί και αύριο το νέο μουσικό σχολείο, εγώ απ' τη θέση μου δεσμεύομαι ότι ό,τι μας ζητηθεί στο μέτρο του δυνατόν μέσα των σχολικών επιτροπών, εμείς θα είμαστε δίπλα για να βοηθήσουμε, να λύνουμε προβλήματα κυρία Ζιώρη, για να προχωρήσουμε μέχρι που θα βρεθεί αυτή η μόνη μου λύση της δημιουργίας και της συμβουργίας ενός σχολείου. Κύριε Ευαγγέλου, κύριε Ευαγγέλου, συγγνώμη, κύριε Ευαγγέλου, να σας ρωτήσω κάτι. Ρωτήσεις, ρωτήσεις, πριν κλείσει. Σας παρακαλώ, της λειτουργείτε τις σχολικές επιτροπές, τις συγκαλείτε? Αυτό τώρα δεν έχει σημαντικό, τί που κολλάει αυτό τώρα. Όχι, επειδή μιλάτε για σχολικές επιτροπές. Για το μουσικό λένε τώρα. Κύριε Τράμπα, δεν ρώτησα εσάς. Λοιπόν, κύριε Ευαγγέλου, της λειτουργείται τις Σχολικές Επιτροπές, όχι βέβαια, άρα να λέτε ότι αποφασίζει η Δημοτική Αρχή και αποφασίζει ο Αντιδήμαρχος, όχι οι Σχολικές Επιτροπές, οι Σχολικές Επιτροπές όπου συμμετέχουν δικοί μου Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν συγκλειθεί ποτέ. Αυτό τώρα τι σχέση έχει με τον Δημοσυμφόν? Αφήνετε κάποια μομφή, κύριε Αθωραζία, ως προς τι, ως προς τι... Ως προς τη συγκρότηση και τις αποφάσεις των σχολικών επιτροπών. Δεν αποτελούν αποφάσεις σχολικών επιτροπών. Αποτελούν αποφάσεις των κάθε φορά αρμόδιων αντιδημάρχων. Να το λέτε με τα λόγια τους κύριε Βαγγέλου. Δεν μπορείτε να αφήνετε μομφές τώρα. Τι μομφή, πείτε μου. Συγκαλέσατε τις σχολικές επιτροπές, κύριε Βαγγέλιο. Συγκαλέσατε τις σχολικές επιτροπές. Και, κύριε Πέδρο, επειδή θα το πω εσύ δημαρχός τώρα, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για όλα τα θέματα, τώρα συζητάμε για το Μουσικό Σχολείο, θα ήθελα να επικεντρώσουμε στο εξής. Τι θα κάνουμε για να υλοποιήσουμε την απόφαση του 2019, αναφορικά με το οικόπεδο και το κτήριο... Εκεί να εστιάσουμε και εκεί να απαντήσει και ο δήμαρχος και τις ομπικές εμπουλοκές. Καταρχήν πριν απαντήσω για το Μουσικό Σχολείο να πω ότι οι ασφαλτοστρώσεις, κυρία Ταπρατζή, χρειάζονται και θα τις συνεχίσουμε να τις κάνουμε γιατί πιστεύουμε στον πρωτογενείο τομέα και στους ανθρώπους του Μόχθου και είναι πάρα πολλοί απαραίτητες. Εμείς βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο κάνοντας ασφαλτοστρώσεις και αν έχετε και εσείς μας προτείνετε κάποια, πολύ ευχαρίσουμα στην ΠΝΤΕ. Βλέπουμε και κανοποιούμαστε γιατί αναπτύσσουν τα κτήματα. Βοηθάμε από την οκτωνοτροφικές εγκαταστάσεις. Το ξέρει και ο κ. Πλατσούκας ότι γίνονται και στο Βάλτος Βίγλα. Έχει ένα πρόγραμμα. Βέβαια ο ίδιος, ας πούμε, έχει εξεβερνηθεί από την περιφέρεια στο κομμάτι του δικό του, αλλά γενικότερα αναπτύσσεται το κομμάτι... Όχι, που πάει στο κουμπροτροφείο. Όχι, γιατί είπαμε ότι δεν είναι καλές τα κριτήρια που γίνονται εκεί, πώς επιλέγονται. Για αυτό απαντάω. Ευτυχώς που δεν επιλέγονται μεριστοιχικά κριτήρια, κύριέ μας. Πάμε, πάμε. Ευτυχώς, γιατί δεν χρειάζεται. Πάμε και λέω τώρα. Όσον αφορά το επιχειρηματικό πάρκο του κ. Παπαλέξη, που δεν το βλέπω εδώ, Ποτέ δεν είναι αργά και σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέσ' το Φθινόπωρο, πιστεύω, θα κληθεί ή θα μπει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την περιοχή της Καλαμμιάς και μακάρι τότε να σταθούμε όλοι στο ίδιο περιστάσιο και να ψηφίσουμε όλοι ομόφωνα θετικά υπέρ της δημιουργίας του επιχειρηματικού πάρκου στην Καλαμμιά και αυτό θα είναι μια προσφορά στον τόπο και στο νομό γενικότερα. Θα κληθούμε όλοι τότε. Όσον αφορά τη Γεφύριο στο Ποταμό Αράχθο, είναι ένα ιδραυλικό ζήτημα. Νομίζω ότι όταν η οριοθέτηση μπει σε μια σειρά, θα λυθεί και αυτό. Πάμε τώρα στο Μουσικό Σχολείο. Είναι το Μουσικό Σχολείο απαραίτητο και κοσμί την πόλη μας. Εννοείται πως ναι, γίνεται εξαιρετική δουλειά στο Μουσικό Σχολείο και με τους καθηγητές και με τους μαθητές. Συμμετέχουν στα πράγματα της πόλης μας, στα πολιτιστικά, πηγαίνουν αλλού και είναι καλύτεροι πρεσβεστές μας και κάνουν εξαιρετική δουλειά, άρα πρέπει να είναι, και νομίζω όλοι πάει για θέση, να είναι σε ένα σχολείο στο κέντρο. Υπάρχει αυτό το οικόπεδο στο κέντρο αυτοίς και είμαι καθαρό για να ξεκινήσουμε. Όχι. Υπάρχει μια δικαστική εμπλοκή που στο πρωτοδικείο και είναι μια έκταση την οποία είναι εμπλοκή του δημοσίου με έναν ιδιότη. Είναι ιδιότητα. Δεν εμπλέκει το Δήμος πουθενά. Ο Δήμος είναι θεατής. Ο Δήμος θα πάει να αγοράσει από τον Δημόσιο όταν ξεκαθαρίσει και είναι δικό του το εικόπηδο το οποίο δεν είναι. Πρωτόδικα έχει γίνει, έχει γίνει στο Εφετείο και αυτή τη στιγμή είναι στον Άρειο Πάγο, έχει γίνει για τις Αναστολίες. Εμείς αυτό που πιέσουμε... Το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ελληνικό Δημόσιο. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή όμως, έχουμε πει ακόμα και στο Γενικό Γραμματέο όταν επισκέφτηκε την πόλη μας, που ήρθε στο γραφείο μου, να του δώσουμε το φάκελο για να το τρέξει ο Υπουργός Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης. Έχουμε στείλει έγγραφα να παρέμβουν και να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία. Εμείς έχουμε πει προς την Πολιτεία και τις δυο κυβερνήσεις, Δεν είναι λογικό ο δήμος να αγοράζει κόπεδα για να κάνει σχολεία, είναι κοινοφιλή ιδρύματα, αλλά παρ' όλα αυτά, αφού εσείς δεν καταλαβαίνετε σαν κράτος ότι πρέπει να υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση, εμείς θα το αγοράσουμε, γιατί θέλουμε να έχουμε ένα σχολείο στο κέντρο για το Μουσικό Σχολείο. Όμως, εάν δεν τελεισιδικήσει αυτή η διαδικασία, η ΕΤΑΔ που κουβεντιάζουμε, Δεν μπορούμε να μας το δώσει, να ξεκινήσει η διαδικασία στ' αγοροπολησίας. Δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε μελέτες δημοσίων έργων γιατί δεν ενήχει σε εμάς αυτή η έκταση. Άρα, έχει σταματήσει όλη η διαδικασία. Άρα, σε αυτό το ζητούμενο, εμάς, αν μας το ξεκαθαρίσουν, έχουμε όλη τη βούληση να το κάνουμε. Όμως, απ' την άλλη, και θέλω να ακουστεί αυτό το πράγμα, είναι ότι στο εκθυσιακό χώρο που και καλά συζητιόταν να πάει αυτό το Μοσικό σχολείο, Εκεί περνάει δρόμο στριαντά μέτρα από το σχέδιο πόλης. Το χώρο στο εκθυσιακό χώρο εκεί κόβεται από το τριαντά μέτρα δρόμο όπως κόβεται και το πάρκινγκ, το Δήμου το Μεγάλο. Εκεί εμείς χωροθετούμε εκθυσιακό κέντρο τριώ χιλιάδες τραγωνικών που είμαστε στην τελική φάση ολοκλήρωσης τιμήλων και δεν έχει χρήση σχολική. Έτσι, για να ακούγονται όλα εδώ και να ακούει και ο φίλος μας, ο πολιτικός μηχανικός ο Γιάννης Αποπαλέκης που τα ξέρει καλύτερα από εμένα από μηχαναλόγους και δεν ξέρω από πολυδομικά, αλλά για να λέμε αλήθειες. Άρα θέλω να πω για να ακούν και διευθύντρες οι οποίες θέλουν διακαώσει αυτό το πράγμα και το σέβομαι, αλλά πρέπει να λέμε αλήθειες για να ξέρουν και εκείνης τι γίνεται. Από εκεί και πέρα, πρέπει να συμφωνήσουμε στο εξής. Εάν πάμε, κυρία Κητσαντά, σε αυτή τη λύση, γιατί με ρωτάτε με χρονοδιαγράμματα, εγώ μπορώ να πω ότι αυτή η λύση, η οποία δεν εξαρτάται από εμάς και πρέπει να τη τελεσυδικήσει στον Άριο Πάο και δεν ξέρω, τα δικαστηριά, δεν μπορεί να ξέρετε περισσότερο τι χρόνους έχουν, εγώ δεν πιστεύω ότι πριν από 10 χρόνια θα μπορούμε να είμαστε σε ένα μουσικό σχολείο, εφόσον τελεσυδικήσει, εφόσον το αγοράσουμε, Εφόσον κάνουμε μελέτηση που χρειστούν 2-3 χρόνια, εφόσον βρούμε χρηματοδότηση, εγώ νομίζω μια δεκαετία για να μπούμε μέσα να πάει όλα καλά. Άρα, μπαίνει ένα ζήτημα, το που είπε ο κύριος Σκανδάλης για τη Γραμμενίτσα, μπορεί να το πει κάποιος άλλος, και υπάρχουν και άλλες φωνές που μιλάνε για φιλοθέοι, ή για Λεούσα, ή για άλλο οικόπεδο. Εδώ, μήπως πρέπει να κουβεντιάσουμε όλοι και να δούμε να διερρυβνηθούν πάλι άλλοι χώροι, οι οποίοι θα είναι πιο ξεκάθαροι ιδιοκτησιακά. Να ρωτήσουμε στον κοινωνικές μας και τεχνικές υπηρεσίες. Εδώ υπάρχει αυτό το χρονικό διάγραμμα. Το αφήνουμε και προχωράμε έτσι, το αφήνουμε, να το συμφωνήσουμε όλοι. Αν όμως ας πούμε κάποιος, γιατί ήρθε και μου είπε στο γραφείο μου κάποιος και λένε γιατί δεν πάμε στην Γραμμενίτσα, το είπε και ο Σκανδάλις, Γιατί δεν πάμε στην Φιλοθέα, που είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος σχολείων. Ξέρω και ότι στους παπαλέξεις δίπλα από το μουσικό σχολείο και από τον παιδικό σταθμό επιθετίας του έγινε. Υπάρχει ένα οικόπεδο που είναι χώρος σχολικός. Δικό μας οικόπεδο, δικό μας τώρα στην κατοχή. Ξεκινάμε αύριο το πρωί και σε δυο χρόνια το έχουμε. Σου λέει κάποιος, ναι, μα δεν είναι στο κέντρο. Συμφωνώ. Όμως το πέραμα είναι στα Γιάννενα, το σχολείο, στα δύο χιλιόμετρα είναι απ' το κέντρο του Αγρινιού, τώρα μιλούσαμε με τον Παναστασίου, τον δήμαρχο, στα όρια της πόλης είναι, αντί για δύο είναι στα τέσσερα οι Χαλκιάδες. Άρα θέλω να πω ότι εδώ πρέπει να ακουστήσει η σχολική κοινότητα, γιατί οι γονείς έχουν παιδιά στα σχολεία. Τι θέλουμε, θέλουμε ένα σχολείο μετά από δέκα χρόνια στο κέντρο, ναι να το πάμε εκεί. Θέλουμε ένα σχολείο καλύτερο στη Φιλοθέη που έχουμε όλα με 2 εκατομμύρια ευρώ να το βάλουμε στο νέο ΕΣΠΑ και να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε. Και να πω πάρα επιπτώδους η κυρία Χαμπηλομάτη και στην κυρία Ζόρη να πω ότι η Πυρυφυριακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν έχει μέσα στις προτεραιότητες που έστειλε στη διαχειριστική αρχή της περιφέρεσης Πύρου το Μουσικό Σχολείο. Έχει τέσσερα νηπιαγωγεία, τα οποία δεν είναι το Μουσικό Σχολείο Άρτας. Και η διαχειριστική αρχή του Πεπιπίρου θα βγάλει την πρόσκληση βάσει της προτεραιοποίησης που έγιναν από την Διεύθυνση Διευθυροβάθμιας Εκπαίδευσης και από την Περιφερειακή Διεύθυνση. Άρα θέλω να πω ότι να μην κονάμε όλο το δάχτυλο σε κάποιους άλλους, να κάνουν και λίγο αυτοκριτική και το τι κάνουμε και εμείς για όλα τα πράγματα. Εγώ αυτό έχω να πω και αυτό να καταθέσω και είναι πολύ ωραία που είναι η κάμερα μπροστά για να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις ποιος λέει αλήθειες και με χρονοδιαγράμματα και ποιοι απλά είμαστε οραματιστές, είμαστε ρομαντικοί, θέλουμε ένα σχολείο στο μουσικό στο κέντρο, ναι, αλλά μετά από 10 χρόνια. Θα απαντήσω λιγάκι σε αυτά που πήγα. Άρα λοιπόν, ψάρτεγε, ψάρτεγε. Μισό, μισό, μισό, μισό. Ναι, ναι, ναι. Διότι από την τοποθέτηση του δημάρχου βλέπω ότι πάμε στη λογική, στρίβει διά το αραβόνους, στρίβει διά το αραβόνους για να μην γίνει το Μουσικό Σχολείο στην Άρτα και να γίνει στις Χαλκιάδες, στην Ελλέου, σε λίγο, σε λίγο. Στην Άρτα, μετά από 10 χρόνια, αυτό λέω. Ακούστε, κύριε δημαρχέ. Όταν πήραμε την απόφαση το 2019... Καλά, καλά, καλά. Δεν είναι δικό μου οικόπεδο εγώ να αποφασίσω. Είναι του δημοσίου το οικόπεδο. Όταν πήραμε την απόφαση το 2019, εσείς ήσασταν δήμαρχος. Πού πρότεινα, πού πρότεινα. Μπορώ να μιλήσω, πού πρότεινα. Κύριε Πρόεδρε μπορώ να έχω τον λόγο. Το 2019 τον ομόφωνο πήραμε την απόφαση για το οικόπεδο, εσείς ήσασταν δήμαρχος. Και εσείς ο ίδιος είπατε, βέβαια είπατε και τις άλλες λύσεις, Προτείνατε και τότε τη Φιλοθέα και τους Αγίους Αναργύρους και τα λοιπά. Συμφωνήσατε τελικά ότι έπρεπε να γίνει ο ειστωτικός ιστό και προτείνατε το οικώπεδο. Σας ρωτάω εγώ πολλές φορές, δήμαρχε, πού βρισκόμαστε, πού βρισκόμαστε. Έχω υποβάλει το έτοιμα στο Υπουργείο, έχω υποβάλει το έτοιμα στο Υργείο. Δεν μου είχα τελειώσει τότε για νομική εμπλοκή, μου την είπατε μετά. Λοιπόν, εγώ σας λέω το εξής τώρα, ως ανομικός, πήγε ο ιδιώτης, δεν δικαιώθηκε πρωτόδικα, δεν δικαιώθηκε από το Εφητείο και είναι στον Άριο Πάγο. Πόσο καιρό θα κάνει ο άλλος Πάγος, ένα χρόνο, δύο του πολύ, παραπάνω δεν θα κάνει. Δεν θα κάνει παραπάνω. Λοιπόν, να περιμένουμε δύο χρόνια. Να πάρουμε την αποφυγή, θα τη χάσει και στον Άριο Πάγω. Αυτή είναι έκταση του Ελληνικού Δημοσίου. Στο κτηματολόγιο αυτά φαίνεται η εκτάση του Ελληνικού Δημοσίου είναι της ΕΤΑΔΙ. Θα τη χάσει, ναι. Θα τη χάσει, ναι βέβαιο. Και η Λετράπα το ξέρετε. θα τη χάσει και θα πάμε σαν δημοσαρτέων να ζητήσουμε απ' το Υπουργείο να αγοράσουμε το οικογένειο και να χτιστεί το μουσικό σχολείο μέσα στο κέντρο της Άρτας. Το αν θα τρέξετε τις μελέτες ή όχι, είστε υποχρεωμένος να τις τρέξετε. Πώς, σε έκταση που δεν μας ανηκεί. Σε έκταση μετά δεν είναι ο τότε. Θα πρέπει να το τρέξετε, αλλά να το τρέξετε όχι με τους ρυθμούς που τρέγατε μέχρι τώρα, Τώρα, γιατί και με το επιχειρηματικό πάρκο πηγαίνετε με το πάσο σας και για τα γεφύρες πάτε με το πάσο σας και για όλα πάτε με το πάσο σας γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού σας έχετε άλλες σκέψεις κύριε δήμαρχε Δεν έχετε σκέψεις να ελοποιήσετε Της είπατε τώρα! Είπατε ότι δεν πειράζει να γίνει το μουσικό σχολείο και στα 4 χιλιόμετρα και στα 5 μήνες είσαμε το δήμαρχο το αγριλείο και είναι στα 2 χιλιόμετρα Άρα να γίνει στα 4 που είναι οι φιλοθέοι Εγώ, εγώ δεν είπα, δεν αποφάζεσαι, κύριε Κητσαντά, κύριε Κητσαντά, τώρα, νομίζω ότι είστε, λέτε ανακρύβιες, και εγώ θα ήθελα τις δεύτερες σκέψεις να μου τους πείτε στην κάμερα. Ναι, ναι, ναι. Άρα η πρότασή σας είναι λοιπόν να αναμένουμε την αμετάκλητη απόφαση του Αριου Πάγου και να πάρουμε τα αγορά του Δημόσιο. Είναι η νομική υπηρεσία του Δήμου να δει από κοντά το θέμα, αμέσως μόλις βγει απόφαση του Αρίου Πάγου να σπέψει στο Υπουργείο και να ζητήσει την παραχώρηση αυτού του οικοπέδου και αμέσως, χωρίς να χάσει χρόνο, θα αναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκπόνηση μελέτης ούτως ώστε να χτιστεί το Μουσικό Σχολείο Άρτας μέσα στο Νοστικό Ιστό, μέσα στην Πέργη Άρτας. Κυρία Κετσαδά, θα απαντήσω, γιατί καλή χειροκαιρία. Ναι, ναι, είναι περίοδος, περίοδος. Του είπατε μόνοι σας ότι αυτή τη στιγμή στον Άριο Πάγουσης έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία από μένα, ότι δύο χρόνια θα τελεισθητήσει αυτή η ιστορία. Ωραία, να το κάνουμε εμείς στην αγοροπολησία. Να δημοπρατηθούν οι μελέτες που στον ΑΕΡΑ θα είναι σίγουρα ένα εξάμινο, ένα οχτάμινο. μια σύμβαση με τον Ανάδογο θα είναι δύο χρόνια, φτάσαμε στις πενταϊτία. Να βρούμε χρηματοδότηση, να ελπίσουμε το έργο. Άρα έρχεστε στα λόγια μας που λέει ότι σε δέκα χρόνια θα έχουμε σχολείο εδώ. Εγώ δεν έχω αντίρηση. Ακούστε, ακούστε, ακούστε. Εγώ αυτό που είπα, είπα ότι αυτή τη στιγμή γιατί με ρωτήσετε για τα χρονοδιαγράμματα. Και έρχεστε και λέτε το ίδιο πράγμα. Τα χρόνια θα έχουμε μουσικό σχολείο στο εκείνο το οικόπεδο. Συμφωνούμε να το αποδεχτούμε και να το τρέξουμε. Απ' την άλλη, κύριε Παπαλέξη, λέω ότι αυτή τη στιγμή μέσα στην κατευθύνσεις που έχει δώσει στο έγγραφο η Πυρηφριακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν είναι το μουσικό σχολείο μέσα. Στο Πεπιπίρο. Δεν είναι, γιατί αφού δεν έχετε... Δεν είναι, ρε παιδί μου, αλλά θέλω να σου πω... Πώς θέλω να πω εσείς, λέτε τέσσερις περιοχές, Αγία Νάργερη, ποιο ήταν τότε Γραμμενίτσα, Φιλοθέη και αυτό το οικόπεδο και πέλεξε αυτό. Αυτή η Επιτροπή το έπέλεξε και εμείς πάνω σε αυτή την Επιτροπή, συγγνώμη λίγο, τρέχουμε κάτι το οποίο δεν μας ανήκει. Αν δεν μας ανήκει, μπορούμε, εμείς έχουμε, κολυσσεργούμε και χάνουμε χρόνο σε κάτι που δεν μας ανήκει, γιατί μας εγκαλείται αυτή τη στιγμή. Έγκαλεύετε τον Άρτα, τον Άρτα Λευάκο. Δήμαρχε, παρακαλώ, παρακαλώ. Θα παρέμβω εγώ στην δικαιοσύνη. Δεν είναι δικαιοσύνη. Εδώ, εμείς είμαστε δημοτικός συμβούλικος, είσαι δήμαρχος. Θέλουμε μια επιτροπές εδώ. Και τι να κάνω παιδί μου. Όταν μπορούμε να πούμε στις Επιτροπές ότι εμείς θέλουμε το Μουσικό Σχολείο εκεί, κύριε Μπάρτα, ή δικούμε την Άρτα ή δεν δικούμε την Άρτα, δικούν οι Επιτροπές την Άρτα. Όταν είσαι δήμαρχος, είσαι δήμαρχος. Κύριε Παπαλέξη, δεν κατάλαβες καλά. Είναι στον Άριο Πάγο, στον Άριο Πάγο του Άριου Πάγου. Ωραία, ας χάσουμε δυο χρόνια. Εγώ τι συλλόγω, η λύση είναι το εξής, Ότι αν δεν φαίναμε σήμα το θέμα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα το συζητούσαμε καν. Άρα λοιπόν λέμε... Άρα λοιπόν τι κουβέντες κάνουμε εσάς. Άρα λοιπόν λέμε... Άρα λοιπόν γιατί είναι και η κυρία στη Δημέτσινα... Ασχολείται κανένας με το Μουσικό Συμβούλιο. Άρα λοιπόν λέμε... Άρα λοιπόν λέμε έτσι να καταστεία μετά κλειτή απόφαση να την παρακολουθούμε. έτσι και μετά από τη στιγμή που θα καταστήρ και φυσικά θα αναδειχθεί πάλι το ελληνικό δημόσιο ότι είναι ο διοκτήτης έτσι να σπεύσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών και να ζητήσουμε την αγορά του ελλογικού κοπέδου. Κατάλαβα καλά, κατάλαβα καλά. Κύριε Ταπρατσή. Ένα λεπτό για να θυμίσω και να δώσω τη σημασία που έγινε σήμερα που φέραμε αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορά το Μουσικό Σχολείο. Για να θυμηθούμε για την ιστορία, το θέμα αυτό ήρθε το 2019 προευλογικά, το Φεβρουάριο. Εμείς εδώ, κάποιοι από εμάς, δεν ήμασταν καν δημοτικοί σύμβουλοι. Και δεν ξέρω γιατί όσον αφορά τις απολοτριώσεις υπάρχει ένας νόμος, εσύ είσαι νομικός κύριε Πρόεδρε, όπου λέει ότι για έκτακτες και ανάγκες και τα λοιπά δεν μπορούμε λοιπόν. Άρα, να αποφασίσουμε εδώ ότι το Μουσικό Σχολείο το θέλουμε στο κέντρο της πόλης, αυτό θέλουμε, και αυτό να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο. Τέλος. Δημαρχητές, κάτι άλλο? Να συμπληρώσω για τη σειρά των πραγμάτων, αν επιτρέπετε, ότι δεν αναφέρθηκα καν σε περιοχές, ελέγχτησαν και αναφέρθηκαν από άλλο ομιλητή. Εγώ να πω και θεωρώ ότι καταρχή καταλαβαίνουμε όλοι ότι αποφασίζουμε για ένα μουσικό σχολείο στο κέντρο της πόλης μετά από 10 χρόνια. Αυτό αποφασίζουμε, οπότε σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όλοι. Απλά το ζήτημα είναι καμιά φορά σεβόμενοι της ανάγκης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά εγώ δεν μπορώ να δεχτώ και το ειδικό σχολείο αυτή, με γίνεται στο Γλυκόριζο. Και εκεί οι παιδιά είναι. Μέσα η Άρτα δεν έχει οικοπαιδά. Κι αν είχαμε θα κάναμε και την επιεργογή που έχουμε συνοικιασμένα. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να υπάρχει μια πρώτα στο τραπέζι να βρούμε και άλλα οικόπεδα, να δουν οι νομικές μας υπηρεσίες και οι τεχνικές υπηρεσίες, ενδεχομένως λίγο στις παρεφές της πόλης, όπως θα μπορούσε να είναι η Λεούσα, η οποία η Λεούσα αυτή τη στιγμή από την πόλη δεν είναι 1 χιλιόμετρο, και στην Λεούσα αυτή τη στιγμή μπορούμε να βρούμε καθαρό οικόπεδο και ιδιοκτησία στους δημοαρταίων. Έτσι, άρα όμως αυτή η αντιπρόταση που εμείς μπορούμε να τη φέρουμε και στο ιχευθυμμένη κάποια στιγμή να δούμε εμείς κάποιες προτάσεις και ας αποφασίζεις εσείς τότε ότι θέλουμε σε αυτή τη θέση και 10 χρόνια. Άρα ψάχνουμε λοιπόν, άρα ψάχνουμε λοιπόν, καταρχήν αν μπορούμε να βρούμε στις παρουφές της πόλης καθαρό οικογένειο και φυσικά... Συγγνώμη, ένα λεπτό. Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Μας δουλεύετε τώρα εδώ. Συγγνώμη, μας δουλεύετε κύριε Δήμαρχε. Άρα λοιπόν είπαμε το εξής. Λέμε ότι παρακολουθούμε την υπόθεση... Δεν του φέρνει και προεκλογικά καλύτερα να μας πείτε. Ακούστε, σας παρακαλώ. Παρακολουθούμε την υπόθεση λοιπόν... Παρακολουθούμε λοιπόν την υπόθεση πώς θα εξελίστε στον Άριο Πάγο του ιδιώτη και του ελληνικού δημοσίου, με το που βγαίνει η απόβαση να ενημερώσουμε την νομική μας υπηρεσία, να παρακολουθείτε, εν λόγω υπόδεισης, να δω και εγώ σε τι φάση βρίσκεται. Λοιπόν, έτσι παρακολουθούμε τη στιγμή που θα βγει, απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Εικονομικών για εξαγορά του συγκεκριμένου πλέον από το ελληνικό δημόσιο εφόσον θα έχει καθαρίσει, Και παράλληλα, λέω εγώ τώρα, αυτό θα είναι το πρώτο, το καταρίζουμε αυτό, το τελειώσαμε, το πρώτο. Και παράλληλα να πούμε και στη νομική υπηρεσία να κοιτάξει και αν υπάρχουν καθαρά λαϊκόπεδα, γύπαιδα σωστά, εντός του ιστού ή στις παρυφές του ιστού της πόλης. Αλλά πρώτοι στο μέλημα είναι αυτό. Όχι, δεν παίρνουμε απόφαση, απλά το λέμε σαν παράταξη, λέμε σήμερα ότι προχωράμε στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαμε πάρει το 2019, με σκοπό άμεσα να υλοποιηθούν τα βήματα, α, εξαγορά, νομική απεμπλοκή και εξαγορά του οικοπέδου, ενέργειες για την ίδρυση του τέτοιου. Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά και υπάρχει ανυπέρβλητο πρόβλημα, Μιλάω για νυπέρβητο, τότε να προσπαθήσει ο δήμος Σαρτέων να βρει οικοπαιδό μέσα στον αστικό ιστο της Πόλης. Μέσα στον αστικό ιστο της Πόλης. Μέσα. Τι παρ' υφές τα 5 χιλιόμετρα και τα 10, γιατί το πρόβλημα είναι να μετακινούνται και τα παιδιά. Διότι όταν το κάνουν στην Ελεούσα, μέσα στην Ελεούσα, τα παιδιά θα πρέπει να πάρουν ναστικό να πάνε. Μέσα στο νοστικό ισθό της Πόλης Σάρτας. Και εμείς ευχαριστούμε και κλείστε σε παρακαλώ πολύ, γιατί έχουμε κι άλλο θέμα και πρέπει να αποκλείσουν και κυρίες. Απλώς να θυμίσω ότι η Επιτροπή που ήρθε η κυρία Μίχα από την ΚΤΥΠ, σαν εισηγηση πρώτη της επιλογής δεν ήταν ο συγκεκριμένος χώρος. Ήταν το καθαρό οικόπεδο, δεν σας ενδιαφέρει, το ξέρω που δεν σας ενδιαφέρει, συμφωνώ, απλώς να θυμίσω ότι το καθαρό οικόπεδο τεσσάρων στρεμάτων που ήταν στους Αγίους Αναργύρους του Δήμου Αρτέων ήταν η πρώτη επιλογή, δεύτερη ήταν το συγκεκριμένο, τρίτη ήταν στη Φιλοθήκη και τέταρτη ήταν το Παπακώστα. Αυτές οι τέσσερις περιοχές εμείς, εν γνώση μας, σαν Δημοτικό Συμβολείο, παρά τις δυσκολίες της δεύτερης επιλογής, επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή. Συμφωνώ ότι πρέπει να το τρέξουμε, αλλά εν γνώση μας στην αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες. Όπως γνωρίζαμε και τις δυσκολίες για το ξενία. Και γι' αυτό δεν πήραμε την απόφαση του ξενοδοχείου. Έχουμε συγκεκριμένο θέμα τώρα, μην ανοίξουμε τώρα θέματα εδώ πέρα. Αντιληπτών, αντιληπτών, όπως είπε η κυρία Κητσαντά. Για αυτό αποφασίσαμε αυτό, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αυτό θέλω να πω. Λοιπόν, άρα το κλείσαμε έτσι, όπως είπε η κυρία Κητσαντά και όπως συμφωνήσαμε. Είπαμε αυτό, αυτό είπαμε, θα τρέξουμε το θέμα, θα παρακολουθούμε την υπόθεση στον Άριο Πάγο. Με το που θα κατοχερθείς, το ελληνικό δημόσιο δημόσιο αποφασίσμα θα γίνει ένα μετάκληκτο, θα μεταγραφεί, Θα πάμε κατευθείαν στο Υπουργείο Εκονομικών, προκειμένου να το εξαγοράσουμε και αν υπάρχει ανυπέροχη ανάγκη, όχι, όχι. Και αν υπάρχει ανάγκη ανυπέροχη, κοιτάμε παράλληλα για καθαρά εικόμεδα στο εναστικό εισθό. Λοιπόν, τέλος. Κύριε Πρόεδρε, μετά την παρέμβαση που θα γίνει το νοσοκομείο, θέλω να κάνω μια προσωπική παρέμβαση, αν μου επιτρέπει το σώμα για ένα λεπτό. Ναι, ναι, ναι. Βεβαίως, εννοείται. Ευχαριστώ πολύ την κυρία Ζιώρη, την κυρία Χαμπηλομάτη, ακούνε οι κυρίες, ακούνε. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία. Αν σας κρατήσαμε, έτσι είναι τα Δημοτικά Συμβούλια, μία ζώση. Και αν δεν υπήρχε καμία παρεξήγηση από κανένα, να ξέρετε αν ακούστηκαν κάποιες φράσεις, έχουν διαγραφεί, ήταν πάνω στη ρύμη του λόγου και στην έντεση της κουβέντας. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Να είστε καλά. Μπορείτε να αποδεισμευτείτε. Λοιπόν, πάμε λίγο για το νοσοκομείο να τελειώνουμε. Ναι, ναι. Ναι, μωρέ, εντάξει. Ποιο αν έκανα? Ναι, ναι. Θυμάμαι, εγώ τώρα το διώδωχα... Λοιπόν, έλα. Νοσοκομείο. Νοσοκομείο. Νοσοκομείο. Νοσοκομείο. Ψύλογος. Είναι ο σύλλογος, αλλά καταρχήν ο εισηγητής που είναι. Πού να ξέρω. Δεν ξέρω, εγώ τον καλέσα, δεν ξέρω. Τον καλέσατε. Σας παρακαλούν, είτε. Πρόεδρος. Εγώ θεωρώ, έστω να το θέμα να το κουβεντιάσουμε. Να υπάρχει μια εισήγηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, από το Σωματίο των Εργαζομένων, από την Τριμιλήση Επιτροπή. και άμα ένα πάλι απόβαση σίγουρα για να δούμε και την κατάσταση να το ξέρω ότι είστε εδώ και οι τριμμυλείς και... οι άλλοι δεν θα είναι και δεν ξέρω αν θα έρθουν και ποτέ αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό σε σχέση με την κατάσταση του ζωοκομείου άρα εγώ θεωρώ ότι πρέπει να το συζητήσουμε εδώ πέρα Να πούμε δυο κουβέντες απλά να πω και εγώ το εξής για μας θα το στήσουμε σήμερα, βέβαια απλά να πω δυο κουβέντες και από τη δικιά μας το συνάφι ας πούμε Όσον αφορά το Υπουργείο, όσον αφορά το νοιατροδικαστή που το αναφέρω τώρα, φυσικά και προτάσσονται τα δικά σας τα θέματα περισσότερο των νοιατρών που είναι εκεί πέρα. Απλά θεωρούμε και εμείς ως Δικαιοκορικός Σύλλογος, που έχουμε στείλει και ένα έγγραφο από τον Δούσο Άρντας, ότι είναι απαραίτητη η προϋπόθεση και θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες, απλά να μη δευκρινήσετε λίγο τι γίνεται με τον νοιατροδικαστή. Δεν υπάρχει θέση. Απλά περιμένουν να διοριστεί κάποιος άλλος. Όχι, ήταν προσωπογιής η θέση. Γιατί έμαθονται και στη Αγιά Νινά, συνταξιωτείθηκε ο ιατροδικαστής και δεν έχει ο ντυφετή ο Αννίνων. Ή θα έχουμε θέματα της δουλειάς. Γι' αυτό το λόγο ο Δούσου Άρτας μας καλεί. Στο νοσοκομείο, κύριε Τράμπα, δεν υπάρχει οργανική θέση για ιατροδικαστή. Στο Εφετείο Ιωαννίνων υπάρχουν δύο κενές, και πριν τη συνταξιοδότηση υπάρχουν δύο κενές θέσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν στο διαγωνισμό που έτρεξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης πέρσι και παραμένουνε κενές. Δεν πήγε κανένας. Δεν ξέρω, ρωτήστε τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Α, αυτό είναι, μάλιστα. Άρα υπάρχουν οι θέσεις, αυτό θέλω να πω. Υπάρχουν και νέες οργανικές στο Εφετείο Ιωαννίνων, στο νοσοκομείο... Θα μας τα πείτε, θα μας τα πείτε. Εν όψει, λοιπόν, και το Δούσο Άρτας αναφέρει σε εκτέλεση αποφάσεις που πήραμε στο Υγικό Σύλλογο, φρονούμαστε ότι θα πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα η θέση με διορισμό ή με απόσπαση. Δεν ξέρω με ποιο άλλο τρόπο η κοινωθήσα θέση ιατροδικαστού στο Γενικό Νοσοκόμιο Άρντα, προς εξυπηρέτηση όχι μόνο των πολιτών, αλλά επαναλαμβάνω το συνάφημα, έτσι, των δικαστικών υπηρεσιών και των αστυνομικών φυσικά, στην περιοχή μας, ώστε να είναι και ασφαλής εμπορική δικαιοσύνης ο Πρόεδρος Γενικός Ραμαδίας. Άρα, λοιπόν, να μιλήσει η εκπρόσωπος της Τριμελούς Επιτροπής των Ιατρούν, φαντάζομαι. Έτσι. Ωραία. Μετά θα... Θανάση, και εσύ Χρυστοπάρι, δείξεις τον λόγο, αν θέλετε να πείτε κάτι, μην το δώσετε, είναι γνωστά τα θέματα. Ποιος, ναι. Πρόεδρε, πρόεδρε και εγώ θα μιλήσω. Ναι, ναι, παρακαλώ. Όχι, τώρα, μετά. Ποιος... Α, συγγνώμη. Α, έλα, έλα, ναι, έλα Παναγιώτη, είναι αιφηβεύους και ο κύριος Γκαλάνης θα μιλήσει, εννοείται. Ναι. Καλά, εκεί, η Δημοτική Σύμβολα, απλά λέγουν και τους παριστάνους. Μεγάλω με. Και από την Μελή Πετροπή, κ. Κότσελης. Όχι. Στο υπονείμωμα, κ. Χρυστοδούλου, κ. Χρυστοδούλου, ναι, Χρυστοδούλου. Η Αμπελογιάννη θα εκπροσωπίσει και μας, ναι. Έλα. Άλλο, κι ο πρώτος κ. Χρυστάκης, φυσικά. Λοιπόν, πώς θέλετε, μοιράστε μεταξύ σας το χρόνο. Ωραία, ας ξεκινήσει. Πρόεδρε, για λίγο, για λίγο, το θέμα τα είναι λίγο πολύ γνωστά, έλα πρόεδρε. Ποιος είναι πρόεδρος, ο Δημήτρης. Ο Δημήτρης, ναι. Δημήτρη, ας ξεκινήσουμε, έλα λοιπόν να μην τελειώνουμε, έλα. Κύριε Χριστοδούλα, απλά για το τυπικό έτσι, στα πρακτικά, όνομα και την ιδιότητά σας για τα πρακτικά. Πατήστε, πατήστε. Ωραία. Ακούγεται? Ναι, μία χαρά. Χριστοδούλου Παναγιώτης, μέλος του Στριμελούς Επιτροπής, νομίζω… Γιατρόν. Ναι, ναι, ναι, γιατρόν της ΑΕΓ για το Ιστοκομείο της Άρτας. Νομίζω η απουσία σήμερα του δικητή αποδεικνύει τη λογική αυταρχισμού, όμοια με αυτής της κυβέρνησης που επιδεικνύεται στο χώρο της υγείας, είναι συμπεριφορά... Τώρα, δεν εισαγήσετε τώρα αυτή που κάνετε. Εγώ εσάς καλέσατε να μας πείτε... Σας παρακαλώ. Σας καλέσατε να πείτε τα προβλήματά σας. Τώρα μην το πάτε, αλλά ο Δημοτικός Συμβούλης είμαστε. Εντάξει. Εντάξει, θα την πείτε να τους είτε, αλλά τώρα, εντάξει. Ωραία. Καλά, συνεχίστε. Παρακαλώ. Εγώ, πάντως, σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και σαν Αρτινός Πολίτης, αν ήμουνα Πρόεδρος και σαν Αρτινός Πολίτης, θα θεωρούσα πολύ απαξιωτική συμπεριφορά για δεύτερη σερή συνεδρίαση να αρνείται ο δικητής του νοσοκομείου να τοποθετηθεί ενώπιον θεσμικών παραγώντων της Άρτας, εκλεγμένων. Να απολογηθώ γι' αυτό τώρα. Όχι. Εμένα με ενοχλεί. Ελπίζω να ενοχλεί και τους υπόλοιπους. Και ελπίζω να μην διακόπτω μόποτε ενοχλώνε αυτά που λέω. Και είναι μάλιστα μια πολιτική η οποία ακολουθεί όλη τη θετία του. Είναι κι άλλοι συνάδελφοι εδώ σε όσες συναντήσεις έχουμε ζητήσει και ενσαθεσμικά όργανα και η απουσία αυτή που υποδηλώνει σήμερα, ότι είναι απαξίωση και των εργαζομένων και του σύνολου των αρτινών πολιτών. και μάλιστα όταν επιναλειμμένα έχουμε θέσει το πρόβλημα ότι οι πολιτικές αυτές και τα πράγματα που έχουν γίνει που θα ακολουθούν στους συνέχεια υποκρύπτουν μια τάση υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου της Άρτα σε Κέντρο Υγείας ότι αυτό το οποίο γίνεται ούτε τυχαίο είναι και ούτε λαμβάνουμε και ποτέ απάντηση. Εγώ ειλικρινά στενοχωριέμαι που δεν είναι ο δικητής σήμερα Γιατί πίστευω ότι εν ώψη θεσμικών παραγώντων και δημόσιας παρουσίας θα είχαμε κάποιες απαντήσεις. Γιατί η μόνη μου απάντηση είναι ότι αυτά τα λέτε εσείς, αλλά δεν έχουμε ακούσει τι λέει η Διοίκηση τελικά για τα προβλήματα τα οποία... Οπότε πάμε κατευθείας στα προβλήματα σας. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο λειτουργεί με το 33% των οργανικών θέσεων των γιατρών, κενό. Από αυτό το 33% των οργανικών θέσεων το κενό καλύπτεται μόλις το 22% ή καλυπτόνταν και το ποσοστό θα αλλάξει αύριο, θα μειωθεί, το 22% των κενών θέσεων καλύπτεται μόλις. Και μάλιστα σε μια περίοδο που υπήρχε δυνατότητα και από αυτό και από την πολιτική COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου, που ήταν ακόμα και αυτή η λειψή πολιτική, δεν πήραν ούτε όλες τις θέσεις θα μπορούσαν να είχαν πάρει αυτό το χρονικό διάστημα. Και πίσω από τα προβλήματα αυτά που υπάρχουν, ενώ θα περίμενε κάποιος η δίκηση να θέλει να υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο, να θέλει να προσελκύει νέο ιατρικό προσωπικό, έχουμε ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα, σήμερα με μεγάλη και προσωπική λύπη μου αναφέρω, ότι προκηρύχθηκαν δύο επικουρικές θέσεις όταν αποχώρησαν οι γιατροί από τη λίστα. Δηλαδή με το που εξαφανίστηκαν οι γιατροί από τη λίστα, προκηρύχθηκαν οι δύο επικουρικές θέσεις. Και συγκεκριμένα επειδή ο Ένωσης είμαι κι εγώ, 2 και 20 παρετήθηκα γιατί βγήκε η θέση για άνενα, 2 και 25 βγήκε η θέση άρτα. Κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη των ανθρώπων που εκπροσωπώ αυτό είναι πολιτική δίοξη που μάλιστα υπερκερνά το δημόσιο συμφέρον. Γιατί όταν λες, περιμένω να κενωθούν λίστες για να προκηρύξω θέσεις απλά για να μην τις πάρουν άτομα που διαφωνούν μαζί μου ή που συνδικαλίζονται, δείχνει και το ποιόν αυτών που ασχολούνται και πώς αντιμετωπίζουν την υγεία. Καλύτερα δηλαδή να έχουμε κενά και να μην βγαίνουν εφημερίες παρά να έχουμε αντιφρονούντες και να μας γυρνάνε σε άλλες εποχές. Είχαμε παρέτηση δικαιωμένων λόγω της λειτουργίας των μονάδων COVID που αναγκάζονταν να εφημερεύει ένα άτομο το οποίο ούτε επιστημονικά ούτε συναδελφικά ορθό είναι και στα επίγοντα τα κανονικά και στα επίγοντα του COVID. Αναλογιστείτε κι εσείς αυτό αν είναι επιστημονικά ορθό και αν είναι επικίνδυνο ή όχι για την εξάπλωση του ιού σε μια κατάσταση πανδημίας. Παρετήθηκαν οι δικαιωμένοι γιατί δεν άντεχαν αυτή τη λειτουργία και το θέμα κουκουλώθηκε με διαρροές και υποτιμητικά σχόλια σε τοπικό τύπο που με λύπου μου διάβασε ποιηχής εφημερίδα να λέει εντάξει δεν άντεξαν το φόρτο εργασίας και πάνε σε άλλα νοσοκομεία τα οποία έχουν λιγότερο φόρτο εργασίας. Και είναι πολύ λυπηρό νέους συναδέλφους να τους αντιμετωπίζουμε που επιλέγουν να μη φύγουν στο εξωτερικό και να μείνουν εδώ και να παλέψουν και να τους αντιμετωπίζουμε με αυτό το ήθος και με αυτή την αδιαφορία. προκηρύχθηκαν από τις καινές θέσεις από το 33% στο οποίο αναφέραμε και έχουμε δημοσιοποιήσει και τα στοιχεία αυτά στα Τριμελή Επιτροπή, μόνο τρεις οργανικές θέσεις και μάλιστα κάποιος κακοπρέοδο τους θα έλεγε ότι προκηρύχθηκαν σε ειδικότητες οι οποίες δεν έχουν υποψηφίους στη λίστα. Δηλαδή απλά να δομούμε μια επικοινωνιακή πολιτική, να πούμε προκηρήσουμε τα επικουρικά όταν φεύγουν από τη λίστα, θα προκηρήσουμε μόνο τις τρεις οργανικές που ξέρουμε ότι δεν θα έρθει κάποιος. Και γιατί δεν θα έρθει κάποιος, γιατί ακούγονται πολλές φορές τα επιχειρήματα, οι γιατροί δεν έρχονται, οι γιατροί θέλουν να έρθουν, αλλά δεν θέλουν να υποστούν κοροϊδεία, γιατί βλέπουν και την κοροϊδεία που έχουν υποστεί προηγούμενοι συνάδελφοί τους και αυτό που γίνεται. Όταν μια κλινική με μεγάλο φόρτο εργασίας, όπως και η πνευμανολογική και η παθολογική για παράδειγμα, για παράδειγμα, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, έχει ανάγκη από τρεις-τέσσερις κοινές οργανικές θέσεις και προκειρήσεις μέχρι μόνο τη μία, ποιος αρθή να έρθει. Θα πάνε στα Γιάννενα και καταλήγουν όλος ο κόσμος τελικά να πηγαίνουν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το οποίο έχει μια μεγαλύτερη μορφή οργάνωσης. Αλλά εδώ, μπαίνει ένα ερώτημα και για τους αρτινούς πολίτες και για το Δημαρχείο, ότι ποια είναι η ποιότητα ζωής και υγείας που θέλουν να πηγαίνουν με λεωφορείο ή με ταξί στα Γιάννενα γιατί προς τα κείοδευουμε και δεν είναι τυχαία ότι όλη η πολιτική αυτή εξυπηρετεί από πίσω τρόπο όπως και από όλες θέσεις του ιατροδικαστή που ανέφερε πριν και ο κ. Πρόεδρος η οποία ιδίως στο Εμπαρόδο μιας και αναφέρθηκε πριν βγήκε επικουρική θέση για τα Γιάννενα την προηγούμενη βδομάδα Σα πάρει δηλαδή Όχι αυτός, άλλος είναι ο δικαστής. Αυτός έχει πάει στην Πάτρα σε μόνιμη θέση λόγω της αδυναμίας του νοσοκομείου. Άρα αυτό να το συνδυάσουμε και με την απόλυα ενίσχυσης σε παραγιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που και εκεί αντί να πούμε να βγάζουμε μόνιμες θέσεις, ας πούμε πολύ καλός συνάδελφος, τεχνολόγος, ενώ είχε σύμβαση μέχρι 31 Δεκέμβρη, τον κάλεσαν μια δευτέρα και του είπα να το απολύετε, Πάρα πολύ καλός συνάδελφος, με διάθεση προσφοράς 27 χρονών παιδιών, έτσι τον αντιμετώπισε το Ίδρυμα. Και μετά από όλα αυτά, γίνονται, προφανώς, γιατί κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι μετά από 3 χρόνια πανδημίας, η καλύτερη ευκαιρία είναι να υποβαθμίζει στο νοσοκομείο, ώστε να ευνοεί στον ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικά φρανσάις, γιατί πολλά έχουν ακούσει ότι μπορεί να ανοίξουν ιδιωτικό νοσοκομείο, ανοιχτούν ιδιωτικά κέντρα, στα οποία είναι ερώτημα πώς αρτινοί πολίτες θα έχουν να πληρώνουν, τι νόημα έχει που φορολογούμαστε. Και σαν ένα τελευταίο ερώτημα, και προς τους αρτινούς πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν, γιατί είναι μαγώνες που χτίστηκαν τα νοσοκομεία, δεν χτίστηκαν σαν χάρις μου, ούτε σαν δώρο, όπως πολλές φορές νομίζουν άτομα της δίκησης, ότι μας κάνουν χάρη όταν βγαίνουν οι θέσεις. Δεν κάνουν χάρη όταν βγαίνει κάποια θέση. Είναι μια θέση η οποία ανήκει στους αρτινούς πολίτες. Δεν ανήκει ούτε σε κανένα κόμμα, ούτε σε κανένα παραμάγαζο, ούτε σε κανέναν πολιτικό παράγοντα. Και είναι απορία σάξιο πως μετά από όλες αυτές τις συμπεριφορές περιμένουν να έρθουν και νέοι συνάδελφοι. Απλά να θυμούνται και το Δημοτικό Συμβούλιο και οι αρτινοί πολίτες ότι μετά από αυτό να μη κατηγορούν τουλάχιστον τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να λένε ότι δεν έρχονται. Εδώ θέλει μια ξεκάθαρη παρέμβαση γιατί μιλάμε για επικοινωνιακού τύπου πολιτική, που μάλιστα καν δεν ενδιαφέρει κάποιος να την κάνουν εδώ μέσα. Και νομίζω πάλι τη διοίκηση. Σε αυτό θα έπρεπε να ξεκάθαρα να προκηρυχθούν οργανικές στές συντεταγμένα και στο νοσοκομείο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που επίσης είναι παραμελημένη, που όλη Άρτα έχει τρεις προσωπικούς γιατρούς, αν δεν κάνω λάθος, τέσσερις, τρεις, τρεις προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι δεν ξέρω πώς με κάποιο θαύμα θα καλύψουν 40.000 πολίτες του νομού. Μην τον διακόπτε, να κλείσω ο άνθρωπος. Κώστα, δε σε δω, συγγνώμη, δώσε, δεν σε κατάλαβα. Και ο κ. Γκούτες συμμετέχει. Δε σε κατάλαβα, συγγνώμη. Ζητώ συγγνώμη. Οι ιδιότες, ναι, ναι, ναι. Η Γενική Ιατρή των Κέντρων Υπουργών. Ωραία. Και μέσα σε αυτό, όταν βλέπουμε τέτοιες οι περιφορές, ή θα πρέπει να στηλητεύονται στο σύνολό τους και να υπάρχει ένας κανονικός σχεδιασμός ώστε να επανέλθει το Ίδρυμα σε μια πολύ καλή κατάσταση που ήταν για Περιφερειακό Ίδρυμα. Και μάλλον αυτό ενοχλησε, γιατί σε μια τελευταία επίσημη συνάντηση Ακούσαμε το επιχείρημα από την κυρία Γκάγκα, δεν θα γίνεται και Μάγιο Κλίνικ. Αυτό για να έχουν υπόψη και το Δημοτικό Συμβούλιο και οι αρτινοί πολίτες, πώς τους αντιμετωπίζει η πολιτική και της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν τους θέλει ζωντανούς ή αν τους θέλει απλά να πληρώνουν. Γιατί εκεί πάει το ερώτημα πλέον. Πολύ ωραία. Ευχαριστώ πολύ κ. Χριστοδούλου, σαφής. Κύριε Χριστάκη, τα μικρόφωνα, όνομα, διότητα και λοιπά για τυπικά. Καλησπέρα σας κι από μένα. Χριστάκης Δημήτριος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Είναι γνωστό πια ότι το νοσοκομείο μας εφημερεύει καθημερινά. Είναι μεγάλος ο φόρτος που προκαλείται στο νοσοκομείο και μάλιστα δεν είναι μόνο νοσοκομείο της πόλης μας. Είναι νοσοκομείο και των γύρω νομών, γιατί μας επισκέπτονται και μας το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο, γιατί κάποια νοσοκομεία γύρω-γύρω δεν λειτουργούν ίσως τόσο καλά. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Ο γιατρός είναι πάνω από 30 κενά στους γιατρούς. Τα ΤΕΠ, επίσης, θα έπρεπε να λειτουργούν ως αυτόνομο τμήμα, έχουν προσληφθεί δύο γιατροί, δεν φτάνουν, αξιοποιούνται σε άλλες κλινικές που τους έχουν επίσης ανάγκη και καλά κάνουν, γιατί δεν θα λειτουργούσαν κι αυτές, αλλά θέλει πρόσληψη γιατρών επιπλέον εκεί. Θέλουν λίγο πολύ όλα τα τμήματα. Στο ακτινολογικό θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερες εξετάσεις για τους πολίτες και δεν κάνουμε, γιατί δεν έχουμε τους γιατρούς που απαιτούνται. Υπάρχει προσωπικό που θα έπρεπε να είναι στα τμήματά του και κάνει φύλακη στο νοσοκομείο, κάνει τους φύλακη στην πύλη. Μισό λεπτάκι. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις εξετάσεις ιστοπαθολογικές. Δηλαδή, κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να περιμένει έξι μήνες ή τρεις μήνες για να λάβει μια απάντηση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, ας πούμε, που θα έπρεπε να έχει λυθεί. Ουσιαστικά, δηλαδή, το νοσοκομείο χρειάζεται χρηματοδότηση και προσωπικό για να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και μάλιστα, όπως προείπα, εξυπηρετεί τεράστιο γεωγραφικό διαμερίσμα. Πολύ περισσότερο από αυτό που αναλογεί και με καθημερινή ηφημέρηση. Το έχει ξαντιλήσει τους πάντες, έτσι έτσι έτσι? Όχι, βα. Αυτά βασικά, τα υπόλοιπα... Ευχαριστώ πολύ, κύριε Γαλάνη, ο συγκεκριμένος γιατρός, ας πάρουμε το λόγο ειδική. Α, με συγχωρείτε πάρα πολύ κύριε Γαλάνη, περιμένετε λίγο. 1000 συγγνώμη, κύριέ μου σας ξέχασα, 1000 συγγνώμη. Παναγιώτη, περίμενε λίγο γιατί έχουμε και συνέχεια να ακούσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Συγγνώμη, να συμπτώσω μόνο κάτι. Ότι την περίοδο του Covid, όπου με πάρα πολύ λίγους γιατρούς βγήκε και πέρα αυτό, ιδίως στον παθολογικό τομέα, αυξήσαμε το παραγωμένο έργο. Δηλαδή, δεν μειώσαμε κάτι από αυτά που κάναμε και χειρουργεία γινάνε και μάλιστα περισσότερα και εξυπηρετήθηκαν οι πάντες. Ναι. Παρακαλώ. Πάει και εσείς τα ίδια για τη διαδικασία. Ναι, Γιώκα Ελένη, διευθύντρια στη παιδιατρική θρηνική πάνω στο νοσοκομείο, κοντεύω 20 χρόνια τώρα στο νοσοκομείο της Άρτας, μέλος της Τριμαλούς Επιτροπής, του ΔΩΣΟΤΗΣ ΕΕΝΗ, Ένωση Νοσοκομείων Ακών Γιατρών Ιππύρου και του ΔΩΣΟΤΗΣ Ιατρικού Συλόγου. Έτσι, κάνοντας λίγο συνοπτικά, Ένα μάζεμα, έτσι αυτά που είπαν και οι συνάδελφοι του νοσοκομείου. Εδώ έχουμε 10 χρόνια κρίση, 3 χρόνια πανδημία. Και αυτό που έχει γίνει, αντί να ενισχυθούν οι δομές δημόσιας υγείας, πάνε διαρκώς προς το χειρότερο. Δεν έχουν ενισχυθεί στο ελάχιστο, έχουν φορτωθεί με διπλάσια-τριπλάσια δουλειά. Έχουμε, όπως είπα, το ένα τρίτο των οργανικών κενών. Αναμένεται να διάσουν άλλες. για έναν άνθρωπο με συνταξιοδότηση. Εδώ είναι χαρακτηριστικό, δηλαδή το γράφουν και εφημερίδες, ότι κρατάνε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη παράταση θητείας σε ανθρώπους που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί. Αυτό είναι δείγμα ότι δεν παίρνουν καινούργιους ανθρώπους. Δεν έχει νησχυθεί στο ελάχιστο αυτό το νοσοκομείο, είναι υποχρεωματοδοτούμενο. Ένα νοσοκομείο που προσφέρει στην περιοχή, προσφέρει σε όλη την ευρύτερη περιοχή, από Πρέβεζα, Λευκάδα, το Λακαρνανί, από Αμφιλοχία και πάνω, όλα έρχονται εδώ, που έχει να επιδείξει έργο σε αρκετούς τομείς, που βέβαια με την εξάδληση στην υπερεργασία και στο φιλόττυμο βασιζόμενο των εργαζόμενων, έχουμε αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος εδώ ήταν και πιο αρμόδιος, ενώ μας λένε ότι δεν υπάρχουν κενά και τα οργανογράμματα είναι καλυμμένα και αυτά από το προσωπικό, για να μη στάθουμε. Οι γιατροί όντως, είναι το ένα τρίτο λείπουν των μόνιμων γιατρών. Οι δικαιωμένοι, οι μισοί. Οι μισές θέσεις είναι καλυμμένες. Οι εργαζόμενοι, εξαντλημένοι, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες. Ρωτήστε πώς οι εργαζόμενοι πήραν κανονικές άδειες το καλοκαίρι για δεύτερη, τρίτη συνέχεια χρονιά με την πανδημία και πώς πήραν πέντε μέρες και στρυμωγμένη και ανάκληση αδειών κτλ. Έχει βγάλει διπλάσια και τριπλάσια δουλειά με το προσωπικό του και τη χρηματοδότηση συνεχώς μειούμενη. Αυτό βέβαια δεν είναι ούτε δότης άρτας χαρακτηριστικό, ούτε βέβαια... Εντάξει, έναν δημοτικό συμβούλιο περιμένουμε να στηρίξει και να είναι δίπλα, όπως και ενώ είναι χωρίς της σκόλης και το εργατικό κέντρο και ό,τι υπάρχει και για το τόπο του και το νοσοκομείο να το στηρίζει και να ενισχύει. Είναι όμως πανελλαδικό αυτό το φαινόμενο. Βλέπουμε ότι, εδώ, έφυγε η γιατρός από το ακτινολογικό να καλύψει με απόφαστη σύπε, παρά την αντίθετη γνώμη του νοσοκομείου, να καλύψει, σαν άγωνια και προβληματική, ένα νησί. Αυτό, η κεφαλονιά. Αυτό δεν είναι καινούριο, ούτε γίνεται μόνο εδώ, ούτε μας μισούνε για κάποιο λόγο. Πάρτε το και βάλτε το στο μεγάλο το κάδρο και καταλάβετε ότι αυτή η πολιτική αυτού του Υπουργείου τα τελευταία τρία χρόνια με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να καλύψει τρύπες. Με μετακινούμε προσωπικό από εδώ και από εκεί, πέρα-δόθε, αυτό να έχει επίπτωση και στην εργασία αλλά πολύ περισσότερο στην παροχή υγείας. Εμείς υποστηρίζουμε και γι' αυτό παλεύουμε οι νοσοκομιακοί γιατροί όλα τα χρόνια. για μια δημόσια, δωρεάν, καθολική, προσβάσιμη σε όλους, αξιοπρέπει και σύγχρονη υγεία. Δεν μπορούμε το 2022 να ξαναρχόμαστε πίσω και να συζητάμε αυτά τα πράγματα. Εκεί θέλουμε αρογούς με ένα ψήφισμα, με μια παρέμβαση, με μια δράση, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς της πόλης και όποιον άλλο μπορεί να βοηθήσει, αλλά έχοντας κατανοητό ότι πραγματικά η τάση δεν είναι αυτή. η πολιτική δεν είναι αυτή, δεν είναι να ενισχυθεί η δημόσια υγεία, είναι να ενισχυθεί η ιδιωτική φορείς και ξέρετε και κάτι βλέποντας εγώ που δεν είμαι και από την Άρτα. Αλλά επειδή δεν είναι μια ευνοϊκή έτσι περιοχή εδώ η Άρτα, δεν θεωρείται που θα ανοίξουνε νοσοκομεία και ιδιωτικά και τέτοια και αντί και να έχεις θα μπορείς να πληρώσεις. Πραγματικά, όπως θα είναι υποβαθμισμένη και σε αυτό το τομέα. Απαξιώνουμε το Δημόσιο Νοσοκομείο και δεν υπάρχει και για αυτούς που θα είχαν να πληρώσουν, ούτε αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε κλειστό το Τμήμα Πρόληψης Μεσογειακής Ανεμίας, ένα τμήμα που εδώ και μήνες, γιατί συνταξιοδοτηθεί και υπεύθυνει η επιστήμονας και δεν έχει προκηρυθεί η θέση. Ένα τμήμα που καθομολογία και όποιος έχει ασχοληθεί έτσι λίγο με τα πράγματα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πρόσφερε πάρα πολλά στη περιοχή. Με πολύ καλές αξιολογήσεις και συνεργασία με τα κέντρα στην Αθήνα, πραγματικά πολύ αξιόλογο. Είναι κλειστό. Σας είπα για το κνεολογικό. Ο ιατροδικαστής, είχαν γίνει προσπάθειες από ό,τι βρήκα κι εγώ τον ίδιο. Γιατί είναι το θέμα συγκεκριμένος, εξαιρετικός. Ο άνθρωπος ήθελε να μείνει. Δεν υπήρχε. Τώρα, η προκήρυξη αυτή, αυτά βγαίνουν από τη θέση του Υπουργείου Δημοσίου. Δηλαδή, δεν καταργήθηκε η θέση, γιατί δεν υπήρχε θέση οργανική. Δεν υπήρχε οργανική θέση, που είχε τεθεί να γίνουν, γιατί και αυτά είναι δισκίνητα. Και οι οργανισμοί, μιλάμε για οργανισμούς παλιούς των νοσοκομείων, που έχουν και περικοπεί από το 12. Οι οργανισμοί, οι θέσεις, έχουν λιγοστέψει από αυτούς που ήταν, ήδη αναχρονιστικοί και παλιοί. Και είναι ακόμα περικεκομένη και η μνημονιακία, έτσι δεν το συζητάμε. Ο ιατροδικαστής δεν υπήρχε ποτέ, είχε έρθει με κάποιες ενέργειες να αλλάξει το οργανόγραμμα, να μπουν οργανικές εμείς Δηλαδή αυτό είναι ένα πρόβλημα, αν έπαιρνα στα Γιάννενα πιθανό θα μπορούσε και από τότε να καλύψει κάπως την περιοχή με μια απόσπαση Να αποσπαστεί εννοείται Αλλά να έχει μόνιμη εδώ θέση να υπάρχει ο ιατροδικαστής δεν υπάρχει Άρα μόνο με απόσπαση μπορεί να έρθει πάλι Βλέπετε αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία, δηλαδή, για το ιατροδικαστική. Αυτός πήγε πάντως στην ιατροδικαστική υπηρεσία. Έχουμε την πρώτο βάθμι. Πού θα αποφυθυνθεί, είπατε, για τους οικογενειακούς γιατρούς. Σας μιλήσουν και οι ιδιότητες λίγο, και από τον Ιατρικό Σύλλογο. Καλά, εντάξει, το θέμα είναι για εσάς να μας πείτε λίγο τα θέματα σας. ότι αυτό που θα υποτίθεται και πλασάρεται ότι θα ελάφραινε τη δουλειά του νοσοκομείου είναι στην πραγματικότητα ένας φραγμός. Ένας φραγμός πάρα πάνω σε αυτόν τον κόσμο, που δεν θα μπορεί σε λίγους μήνες ούτε σε γιατρό οικογενειακό να είναι, ούτε στην νοσοκομεία να έχει πρόσβαση αν δεν έχει το χαρτάκι από τον οικογενειακό γιατρό. Εγώ διάβαζα και αλλού και στην Αθήνα. Παράζονται πλέον και γράφονται οι άνθρωποι πίσω στην Αθήνα και γράφεσαι στα Μέγαρα σε οικογενειακό γιατρό, γιατί για να είσαι κάπου να μην έχεις το πρόσφυγο. Τέλος πάντων, εμείς καλούμε τον Δήμο να στηρίξει αυτά τα πράγματα, πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι η δημόσια, δωρεάν, καθολική για όλους και όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο υγεία που είναι απαραίτητοι και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ. Κύριε Γαλάνη. Μ' ακούει ο κύριος Γαλάνης. Ναι, καλησπέρα. Και βέβαια, σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα στηρίξουμε και υπάρχουν προβλήματα. Βέβαια, όμως, είναι και ο κύριος Γιώτης, που είναι και μέλος του Δικητικού Συμβούλιο. Και η κυρία Ταπρατζίδικη είναι γνώστη. Λόγω οικουγένειας. Ναι, έλα Παναγιώτη, έλα. Ναι, ναι. Βέβαια δεν θα μπορούμε ακόμα και να κρύβεις, γιατί ξέρω και εγώ πολύ καλά τα προβλήματα. Ξέρω όμως και ότι δεν νομίζω ότι είναι 30% καλυμμένες οι οργανικές στον γιατρό. Αυτό θα μας το επιβιβιώσει, θα μου πει ο κύριος Γιώτης. Πιστεύω ότι είναι γύρω στις 90 θέσεις και είναι καλυμμένες πάνω από 60, του 70% νομίζω είναι καλυμμένο. Είναι 90 θέσεις και είναι καλυμμένες σε 65. Είναι 90 θέσεις λέει ο Χρήστος. και 65 καλυμμένες θέσεις και νέες. Το 30% καλυμμένες είναι 70. 30% καλυμμένες θέσεις. 30% και νέες, όχι 30% αλλά 30 και νέες θέσεις. 30 και νέες, όχι 30% καλυμμένες θέσεις. Όχι. Πάμε, πάμε, πάμε. Ελάτε, ελάτε, έλα, Παναγιώτη, έλα. Ελάτε, ελάτε, παρακαλώ, κύριε Στροφός, παρακαλώ. Σχετικά με τον ιατροδικαστή, επειδή και εγώ κρατάω καλές σχέσεις και θα ήταν αναμενόμενο το στιγμή, προκηρύχθηκε οργανική θέση και θα μπήκε στην οικογένειά του και πήγε. Και μάλιστα προτίθεται, αν μπορέσει, αφού μπορεί να έρχεται δύο φορές τη βδομάδα, από ό,τι ξέρω στην Άρθα, εάν και αυτό ειβούδωσε. Δεν θα είναι καλό έστω και δύο τρεις φορές τη βδομάδα. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε και γίνονται και πολλές παρατυπίες στο νοσοκομείο, εμείς σαν ιδιότητες και θα βλέπουμε. Εγώ ξέρω ότι υπάρχει γιατρός, αυτό δεν ξέρω ο κ. Σουστονδούλου, ας το ψάξει και στο δει, γιατρός που έκανε 200 εφημερίες στο νοσοκομείο και δεν είδε ότι ένα περιστατικό. Αυτό βέβαια δεν ανέβει τα προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα, θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και θα πρέπει, όχι να έρχόμαστε σε αντίθεση με την κάθε διοίκηση, γιατί η κάθε διοίκηση, η διοίκηση ήταν και η σημερινή, διοίκησαν και η προφτεσινή. Δεν ήταν αυτό που ακούσαμε έτσι μεμένος από τον κ. Χρυστοδούλο, δεν το περίμενα. Σημασία έχει ότι υπάρχουν προβλήματα και θα πρέπει να στηρίξουμε τα προβλήματα, αλλά θα πρέπει όμως να αρχιωτιθήσουμε με πολλά πράγματα. Ωραία, σίγουρα θα στηριχθεί, ναι. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Καλάνη. Τα είπαμε αυτά, το λήξαμε αυτό. Ναι, άρα είπαμε 30, το λήσαμε αυτό, ναι. 30 και 9 θέσεις στις 90, το 1 τρίτο, 33% ακριβώς ό,τι είπαμε, καμία να κρύβει να ανακαλέσει ο κύριος Γαλάνης. Δε ανακαλέσει, μην το πάνε. Δεύτερον, δεύτερον, κανένα μένος, λοιπόν, όταν καλείται κάποιος δυο φορές να κάνει εισηγήση και δεν έρχεται, απαξιώνει τους πολίτες των πολιτών. Αποψή του, άποψή του εξέφραση. Είναι άποψη που ελπίζω να κριθεί από τους αρτινούς πολίτες... Συγγνώμη, κύριε Χριστοδούλου. Είστε όργανο θέστη με τον τριμελό. Όχι, ο κ. Γαλάνης το είπε. Όχι, θα το ψάξετε εσείς. Εσείς το είπατε, εγώ δεν το ξέρω. Μα εσείς το είπατε. Και δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι, όχι, όχι. Συγγνώμη, μισό λεπτό τώρα. Γιατί αυτό είναι λίγο λάσπη έτσι. Δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς υπάρχουν όργανα στα νοσοκομεία. Προφανώς αν υπάρχει παράβαση, οτιδήποτε υπάρχουν αρμόδι, υπάρχει ο διοικητής, υπάρχει ο διοικητικός συμβούλιο, έχει πειθαρχικά, έχει εδώ, έχει τέτοιο. Δεν είναι σε μας, μακριά από μας αυτά τα πράγματα. Και τέλος πάντων δεν νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα αυτή η κουβέντα. Το θέμα είναι αυτό που λέτε ακριβώς, ακριβώς. Αυτό δεν ανερίτω ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι θα πρέπει να στηρίξουμε… Να στηρίξει το νοσοκομείο, συμφωνούμε απόλυτα. Είσαι παραθέτης... Ναι, ναι, ερώτηση, ναι. Καλησπέρα κι από μένα. Εγώ μια ερώτηση θέλω να κάνω, έτσι τώρα, γιατί πραγματικά το έχω απορία, γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια υποστελέχωση στο νοσοκομείο μας, το οποίο πραγματικά κανένας μας δεν το θέλει. Από εκεί και πέρα, πραγματικά θέλω να ρωτήσω τώρα, αν σήμερα, σε αυτή την ενημέρωση που καλούμαστε εδώ να έχουμε από εσάς, Αν έχουν ειδοποιηθεί οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι και οι βουλευτές, γιατί φαντάζομαι ότι, Πρόεδρε, μία ομόφωνη απόφαση δημιουργικού συμβουλίου, σίγουρα πιστεύω ότι όλοι μας θα την έχουμε. Όχι, δεν έχουν ειδοποιηθεί. Τι ισχύ μπορεί να έχει, λοιπόν, μία απόφαση δημιουργικού συμβουλίου. Δεν θα πάρουμε απόφαση. Το Δημιουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει, προφανώς, τη στήριξη. Ναι, ό,τι και να αποφασίσουμε, προφανώς το να... Συμφωνώ, Πρόεδρε, ωστόσο όμως φαντάζουμε ότι το να είμαστε σε μία ανοιχτή κουβέντα και να υπάρχουν οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν και μία άποψη και για το Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που, αυτή τη στιγμή, από ό,τι καταλαβαίνω, αποδυναμωνόμαστε εμείς και ενδυναμώνεται το Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Συντογεγονός των βουλευτών, λοιπόν, αν μη τι άλλο, θα ήταν μια πιο πόνιμη κουβέντα. Αυτό θέλω να ρωτήσω. Αν υπήρχε ενημέρος… Κώστα, κάτι λίγο πολύ του Κώστα, μόνο μία αυτό και του κλείνω, παιδιά. Να διευκρινήσεις κάτι που θέλεις, ναι. Ναι, ναι, ναι. Ναι, ναι, απλά πιστεύω ότι… Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Προφανώς, εγώ είμαι νέο γιατρός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Ιατρικού Συλλόγου και εκλέκτορας της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου, από τους τέσσερις στην Άρτα, που έχουμε τις θέσεις. Δεν θα αποφασίσει φυσικά ο Δημοτικός Συμβούλιο κάποια ούτε. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι, βγάζοντας την αγωνία τους αυτή της αποψύλωσης και αφοστολέχωσης του Δημοσίου Νοσοκομείου της Άρτας, που αυτό ζητά από τη Στήριξη. Εκφράζει την αγανάκτησή του. Και σίγουρα θα ήθελε να γίνουν και κοινωνή του Εργατικό Κέντρου, όλοι οι φορείς του Δήμου, διότι εμείς θα υποστούμε, σαν πολίτης, όλη την ταλαιπωρία μετά, όταν θα αρχίσουν να κλείσουν σιγά-σιγά, μία-μία οι κλινικές. Το θέμα είναι εικοστατιωμωδικός φορός που το συζητάει, Αυτό είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που δίνει καρμόδιο, έτσι? Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλη άποψη και από άλλους φορείς. Αλλά ήταν ένα σημαντικό που απλά δεν καταλαβαίναν και οι Δημοτικοί Συμβούλοι. Όταν έλεγε ο συνάδελφος εκεί πέρα, περιμένουν να πάθει σε 6 μήνες, μιλούσε για ιστολογική εξέταση, για καρκίνο, μετά από 6 μήνες δεν έχει παθολόγο ανθόμο. Ένα σημαντικό που είπε η κυρία Γκιόκα, έχει κλείσει μονάδα μισογειακής ανημείας, που στο νομό μας, με τα γνωστά πρόληψης μεσογελικής. Γιατί έφυγε ένας συνάδελφος, σημαντικά πράγματα, πιστεύω το δημοτικό προς τιμή του και σίγουρα δεν νομίζω ότι αντιτίθεται και ότι πρέπει να στείλειξε το απλά. Θανάση και Χρήστο να μιλήσουν λίγο. Θα απαντήσω λίγο στον κύριο Σπίκα. Τι να απαντήσεις, τι? Αν είναι κοινωνοί οι βουλευτές και οι κοινοβουλευτές... Είναι θέμα αυτό να κοβδιάσουμε, αν είναι κοινωνοί οι βουλευτές. Έχουμε καταλάβει τι έχει συμβαίνει. Δεν κατάλαβα. Έγιναν, ωραία. Όχι, εντάξει, δεν ήτανε... Επειδή με την ιδιότητά μας γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων... Έγιναν συναντήσεις. Έχουν γίνει συναντήσεις με τους βουλευτές, έχουν γίνει συναντήσεις και με την Υπουργό τον Μάιο και ήταν και ο κύριος Στήλιος, και με την κυρία Γιώργο Βασίλη έχουν γίνει συναντήσεις, και με τον κύριο Γκόγκα. Κάθε περίπου ένα μήνα βγάζουμε ανακοίνωση για τα προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία είναι υπαρκτά και είναι σοβαρά, οπότε οι συγκεκριμένοι όλοι από τη στιγμή που είναι κοινωνικά πολιτικά όταν τις ανακοινώσεις, προφανώς τις έχει ο τύπος και τις διαβάζουμε και είναι ενήμεροι, αλλά σας λέω ότι έχουν γίνει και συναντήσεις. Η τελευταία συνάντηση με τα μέλη της, με την υπουργότη, την κυρία Γκάγκα και τον κύριο Στήλιο και τον διοικητή της έκτησης είπε, έγινε το Μάιο του 2022. Όλα αυτά τα προβλήματα αναφέρθηκαν, τέθηκαν, απάντηση καμία. Εμείς εδώ και χρόνια κρούμε τον κόδωνα του κινδύνου. Και χομωστοποίητε τις θέσεις αρμοδίους. Άντες κυρία Μπελογιάννη προτιμούσα να είναι εδώ, είτε διαζώσεις, είτε διαδίκτωσης, που είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Και στο νοσοκομείο της Ινάντης μια ωραία ατμόσφαιρα ήμασταν. Καταλαντώ. Καταλαντώ. Αυτό θα μπορούσε να έχει κανονιστεί από τον κ. Τράμπα. Όχι βέβαια. Όχι βέβαια. Μέχρι τραλάνιφης σήμερα θα κουβετιάζουμε ένα θέμα. Θα καλέσουμε εμείς τους βουλευτές, κύριε Τράμπα, στο Δημοτικό Συμβουλήμα. Θα βγάλουμε ένα ψήφισμα όλοι μαζί, δηλαδή τι είναι αυτά που λέτε τώρα. Λοιπόν, κ. Καλώνης και ο κ. Θανάσης και ο Χρήστος που είναι στο... Εγώ σαν Δημοτικός Σύμβουλος θα μιλήσω, καταρχήν. Φυσικά, νοίτε. Εκ μέρους της παράταξής μας θα μιλήσει ο κ. Γιώτης, γι' αυτό δεν παίρνω το λόγο. Α, ναι, ναι, ναι. Ναι, βεβαίως. Θέλετε, έχω το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Βεβαίως, φυσικά. Νομίζω, καταρχήν, ότι είναι σοβαρό το πράγμα που συζητάμε. Και μετά από δύο... Δεν έχεις κουβετιαστεί την προηγούμενη φορά. Κουβετιάζεστε τώρα. Νομίζω δεν είναι η πρώτη φορά. Νομίζω και μες στον Covid κάναμε χιλιάδες αναφορές και για το νοσοκομείο, και για την κατάσταση υγείας και για τα μέτρα και πάει λέγοντας. Το θέμα όμως αυτό που βάζουμε και κουβεντιάζουμε, που εγώ συμφωνώ ότι είναι υποτίμηση, είναι όπως υποτιμάνε οι ίδια μας την υγεία, γιατί να ξέρετε, για να κουβεντιάζουμε, το θέμα του νοσοκομείου δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε όλοι ένα γιατρό δίπλα μας, στην οικογένειά μας, όλοι έχουμε πάει στο νοσοκομείο, όλοι μας έχουν τύχει, να μην μας ξανατύχουν, Αλλά θέλω να πω, δεν είναι και θέμα να το ξέρουν μόνο οι δικοί. Γιατί η υγεία του αρτινού λαού απασχολεί όλο τον κόσμο, έχει να κάνει με όλες οι οικογένειες, έχει να κάνει με όλη αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ζούμε, που είναι και στο χώρο της υγείας. Να πω ότι δεν είναι σωστό που δεύτερη φορά, εφόσον καλύτερα δεν έρχεται ο διοικητής, να ακούσουμε και την άποψη του διοικητή. Γιατί καλά ακούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων που αυτά πρέπει να ακούσουμε και αυτά πρέπει να κουβετιάσουμε, αλλά θα θέλαμε και απαντήσεις. Αλλά είναι καθαρά πολιτικό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να κάνεις σε σχέση με το που θέλουν να πάν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το που θέλουν να πάν τα κέντρα υγείας, το που θέλουν να πάν τα νοσοκομεία. Πλήρηση, ιδιωτικοποίηση, εμπορρυματοποίηση των πραγματικών παροχών. Και έτσι είναι η κουβέντα, και ας ήταν εδώ και οι βουλευτές και οι υπουργοί κανένα πρόβλημα να τα ακούσουν, αλλά όχι ότι δεν τα ξέρουν γιατί έχουν βάλει μεγάλες υπογραφές κάτω από αυτή την πολιτική. Ο σκοπός είναι, θα πούν και τα παιδιά μετά, να κλείσουν τα κέντρα υγείας, τα μικρά, να γίνει το νοσοκομείο 4 της κέντρας υγείας και να μείνουν κάποια παρεπιστημιακά νοσοκομεία με ιδιωτικονομικά κριτήρια. Μάνατζερ λέγεται ο διοικητής. Ανταποδοτικά τα πάντα. Εκεί θα φτάσουμε, σε αυτή την κατεύθυνση. Θα πληρώνουμε και το ρέμα που έχουν τα νοσοκομεία, θα πληρώνουμε και τα πάντα. Εδώ πέρα πρέπει να δούμε πραγματικά ότι είναι εξευτιληστική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και αν υπάρχει περίπτωση σε σχέση με την επιβάριση λόγω COVID έχουμε να τραβήξουμε πολλά. και να δούμε τώρα και την υπονόμευση και το πώς κοραϊδεύουν αυτούς που κάποτε χειροκροτούσαμε πριν δυο χρόνια με τα στοιχεία που δώσε εδώ η Τριμελής, μιλάμε για 33% μόνο γιατροί, μιλάμε για παράδεκτες συνθήκες νοσηλευτές, μιλάμε ότι δεν υπάρχουν οδηγίες και ασθενοφόρα, μιλάμε ότι είναι στον ιδιωτικό τομέα, είναι στον ώρα στο νοσοκομείο και θα πάει στον ιδιωτικό τομέα η καθαριότητα με τρία ώρα και τετρά ώρα στο νοσοκομείο οι τραπεζοκόμες και τα λοιπά και το φαγητό που θα παίρνουν οι άρρωστοι σε αυτή την κατεύθυνση πηγαίνει. Άρα έτσι πρέπει να δούμε την κουβέντα και εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπορευτούμε με τους εργαζόμενους, με το εργατικό κέντρο, με τα σωματεία, να συμπορευτούμε με τον αρτινό λαό γιατί πόδες υγείας όλου του ελληνικού λαού, όλων των λαών, έγιναν άμεσα σχέσεις όταν δεν διεκδικήσουμε, θα μας φάει η κακιά μας η μοίρα. Θα έχουμε πολλά σοβαρά προβλήματα. Ήδη αυτό το διάστημα φαίνεται που πάει η κατάσταση με τα τεράστια κενά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Άρα τέτοια ευθύνη να πάρουμε όλοι μαζί σήμερα και να πούμε ότι πραγματικά στον δρόμο δεν χρειάζεται να βαράμε πολλές πλάτες ή να μας βαράνε τις πλάτες, μόνο στον δρόμο που μπορούν να λυθούν και να παρθούν τέτοια μέτρα ενάντιας μορεβουταποίηση της υγείας. Ευχαριστώ. Κι εγώ ευχαριστώ. Θανάση, εσύ είπες, σέτος το λόγο. Εκχώρησες. Ναι. Ναι, θα πούμε δυο κουβέντες. Να γιατί, εντάξει, είναι κατανοητό που είναι το πράγμα. Κατανοητό. Λοιπόν, και άλλα, κύριε Βαλέξη, Θανάσης, Χρήστος και κλείνουμε. Εγώ δεν θα κουράσω. Δύο κουβέντες θα πω, Πρόεδρε, καταρχήν. Μίλησαν όλοι. Τι θα πω. Τα έχουμε να πείξουμε θέμα, ρε Βάσου. Γραμματέα θα πεις μετά. Λοιπόν, εγώ είμαι από τους πιο παλιούς εργαζόμενους του νοσοκομείου Άρτα. Σε λίγες μέρες κλείνω 25 χρόνια εκεί πάνω. Έζησα εποχές που δεν υπήρχαν καν κλινικές που ανοίγανε στην πορεία. Είναι πολύ σημαντικό να πω για τους εργαζόμενους σε αυτό το χώρο, οι οποίοι καθημερινά δίνουνε πάρα πολλά πράγματα, το έχω ξαναπεί και σε άλλο δημοτικό συμβούλιο, πολύ πάνω από αυτά που αντέχουν σαν άνθρωποι. Συνεχίζουν χωρίς να έχουν καμία αισθενοχώρια γι' αυτό που κάνουνε. Εγώ είχα την τύχη ατυχία, δεν ξέρω πώς θα το πω, όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία της Covid, Είμαι ο προστάμενος της κλινικής COVID, ήταν πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός των νοσηλευόμενων που νοσηλεύτηκαν στην κλινική. Υπήρξαν και εποχές που το προσωπικό ήταν λίγο, υπήρξαν και προσωπικές στιγμές που τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Όλοι το ξεπεράσαμε αυτό και να πω και με την άλλη μου ιδιότητα, την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, να πω ότι πρέπει όλη η κοινωνία της πόλης να έχουμε το νου μας στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο και τα μάτια μας τα πω και όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε σ' αυτό γιατί όλοι θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και πιστέψτε με ότι σε κάτι επίγοντα, Γιάννα, είναι πολύ μακριά. Καλό. Ευχαριστώ. Α, Γιάννης και μετά Εκκλησία. Ναι, ναι πρώτα και εγώ θα συνεχίσω λίγο το σκεφτικό του Θανάση. όπως ασχολούμαστε και λέμε τι αξία έχει το στρατόπεδο για την άρτα, όπως ασχολούμαστε και λέμε τι χρειαζόμαστε για την άρτα, για να επιβιώσει η άρτα, έτσι πρέπει να δούμε και το νοσοκομείο, γιατί το νοσοκομείο διασφαλίζει την ποιότητα της ζωής, την υγεία των αρτινών, αλλά παίζει και κυρίως και ένα αναπτυξιακό ρόλο. Έχω βρεθεί σε πάρα πολλές συνεδρίσεις, κύριε Δήμαρχε, στην Πέδθα Γιάννενα, όπου οι γιανιώτες στα νοσοκομεία τους τα βλέπουν και σαν γιατρικό τουρισμό, δηλαδή προσβλέπουν μέσα από τα νοσοκομεία τους να προσέρχονται στα Γιάννενα χιλιάδες άνθρωποι την ημέρα και που γίνεται αυτό το πράγμα έτσι ώστε να ζήσει η πόλη. Αλλη μονά μας, λοιπόν, αν καταφέρουμε και κλείσουμε και το νοσοκομείο. Θέλω να πω το εξής. Ίσως δεν έχει σχέση με το δικητή. με το δικητή. Κακός βασιλευτός θα ρίχνουμε στον δικητή. Δεν είναι θέμα δικητή, είναι θέμα γενικότερης πολιτικής. Και να ξέρετε ότι αν δεν είμαστε ολαβούς ο COVID, τα δημόσια νοσοκομεία θα είχαν πάρει αυτή την κατιούσα πολύ πιο νωρίς. Ήταν ο COVID ο οποίος απέδειξε ότι η δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία παίζουν πολύ μεγάλο και σημαντικό ρόλο, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση, αυτά που είχε κατανοούν να κάνει, τα πήγε παραπίσω. Αλλά δεν πρέπει σε κανένα επιρρίπτωση να το επιτρέψουμε εμείς σαν πόλη και να το διαφυλάξουμε σαν κόρη ουθαλμού τουλάχιστον των νοσοκομείων, κάτι το οποίο θα το κάνουν βέβαια και όλες οι πόλεις. Η υγεία λοιπόν, εξαττάται, παίζει ρόλο και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων της πόλης μας. Γι' αυτό, λοιπόν, πολιτικά το βλέπω το θέμα, το κομμάτι των εργαζομένων το βάλαμε πολύ καλά τα παιδιά, γιατί και εγώ εργαζόμενος στο νοσοκομείο είμαι, εγώ το βάζω πολιτικά το θέμα και πρέπει σαν δημοτικό συμβούλιο και σαν δήμος και σαν δήμαρχος να το βλέπουμε και να το έχουμε υπάψει μας έτσι ώστε να το προστατέψουμε. Ευχαριστώ πολύ. Να μιλήσω πρώτα εγώ και να κλείσω κύριος Γιώτης. Λοιπόν, το θέμα θα το βάλω κι εγώ με αυτή την ιδιότητα που το έβαλε και ο συνάδελφος ο Γιάννης ο Παπαλέξης. Το θέμα είναι ακριβώς αυτό. Και όταν φέραμε αρχές Ιουλίου το ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη της λειτουργίας του νοσοκομείου, αυτό ήταν και το νόημα και το πνεύμα. Η κατάσταση των εργαζόμενων είναι ακριβώς όπως περιγράφηκε. Η πολιτική απόφαση όμως που έχει παρθεί είναι έτσι όπως περιγράφει και από τον Παπαλέξη. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, αν δεν υπήρχε η πανδημία, το εθνικό σύστημα υγείας αυτή η κυβέρνηση θα το είχε διαλύσει πολύ νωρίτερα. Και φαίνεται τώρα, αυτή την περίοδο, που μέσα σε ένα τρίμινο και ενώ έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας σε διαγγέλματα μόνο, έχει φέρει τρία νομοσχέδια συνεχόμενα, τα οποία οδηγούν τα περιφερειακά νοσοκομεία σε υποβάθμιση, ο σχεδιασμός για το νέο εθνικό σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά την Ήπειρο φαίνεται και από τις εξελίξεις των πραγμάτων. Εμάς δεν μας συμπεριλαμβάνει και γι' αυτό κρούουμε και τον κόδωνα του κινδύνου τόσο καιρό. Προσλήψεις δεν γίνονται. Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού δεν γίνονται. 2,5 χρόνια COVID και έχουμε προσλάβει 11 επικουρικούς για τη διαχείριση του COVID. Έχουμε φτάσει να νοσηλεύουμε σε δύο κλινικές του χειμώνα, 60 και 62 περιστατικά. Δεν έχει μειωθεί η λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν έχει κλείσει καμία κλινική. Λειτουργούμε ξεχωριστό τεπ κόβιντ, παρέχουμε υπηρεσίες όπως μπορούμε με το υπάρχον προσωπικό. Και ρωτά ο δήμαρχε, αν εδώ εσύ έπρεπε να ανοίξεις άλλες τρεις πολεοδομίες, δεν θα ζητούσες προσωπικό, δεν θα απαιτούσες να έρθει εδώ προσωπικό να σε στηρίξει. Το ίδιο απαιτούμε κι εμείς σαν εργαζόμενοι. Λειτουργούμε επιπλέον τέσσερις κλινικές, ζητάμε να έρθει κόσμος. Και συμβαίνει το ανάποδο. Τα δυόμιση τελευταία χρόνια, αντί να έρχεται, φεύγει. Εννιά μήνες ζητάμε να έρθουν δύο επικουρικοί γιατροί στη χειρουργική που συνταξιοδοτούνται τρεις συνάδελφοι και στο μικροβιολογικό και κρίθηκε χθες. Ο ιατροδικαστής φεύγει. Ο ιατροδικαστής, μην έχετε στο νου σας ότι είναι μόνο για να κάνει νεκροψήες, νεκροτομές. Ο ιατροδικαστής χρειάζεται σε οποιαδήποτε περίπτωση βίας, εφνίδιου, θανάτου, ενδοικογενειακής βίας. Έχουμε συμβουλευτικό κέντρο, Δήμαρχε, έχουμε συμβουλευτικό κέντρο για την κακοποίηση γυναικών. Πού θα απευθύνονται αυτές οι γυναίκες, πού, δεν υπάρχει πλέον. Ή στα Γιάννενα ή στην Πάτρα μετά από μια βδομάδα. Παθολογανατόμο, εδώ και 12 χρόνια δεν έχουμε. Δεν μπαίνεις σε λεπτομέρειες, το καταλάβαμε το νόημά σου. Όχι, όχι, όχι. Πρέπει να κατανοήσετε. Ναι, πρέπει να κλείσει ο Χρήστος, θα το καταλάβαμε. Το τελευταίο, κύριε Τράμπα, το τελευταίο. Σε ό,τι αφορά τις παροχές υπηρεσίας προς τους πολίτες. Έχουμε αξονικό, δεν κάνουμε αξονικές σε ασφαλισμένους. Κάνουμε μία σε μίαν ασφάλιστος την ημέρα γιατί δεν έχουμε προσωπικό. Μας το γράφος, δεν έχουμε προσωπικό δεν λειτουργεί. Αυτά τα πράγματα για την πόλη είναι κρίσιμα. Αν βάλουμε μαζί και το περιβάλλον του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, που λέει ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πάει να δώσει, να πληρώσει αξονική. Τι δεν είναι κατανοητό. Πρέπει να παλέψουμε όλη η θεσμική φορείς στην κατεύθυνση ανάπτυξης του νοσοκομείου και όχι μετατροπής του δια της διολυστήσεως σε νοσοκομείο κέντρο υγείας. Αυτό και τέλος. Να ξεκινήσω λίγο με τον ιτριοδικαστή, γιατί σήμερα επισκέφτηκα το δικητή για να ενημερωθώ για το θέμα του ιτριοδικαστή. Επικοινώνησε με τον κ. Σόζο, είπε ότι θα κάνει σήμερα την έτηση για μετακίνηση στην Άρτα. Ο δικητής επικενώνησε με τον κύριο Καρβέλι και του ζήτησε μόλις κάνει την έτηση να στείλει και ότι είναι θετικός. Να έρχεται δύο φορές τη δωμάδα δηλαδή. Ναι, το πόσο θα έρθει θα αποφασίσει ή είπε. Απλώς σήμερα θα κάνει την έτηση, δεν έχει γίνει ακόμη έτηση. Αυτό καλό ήταν και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόβαση ότι είναι απαραίωτος και ο ιτροδικαστής, το οποίο θα ενισχύσει την πίεση προς την έκτη οικονομική περιφέρεια. Το θέλουμε κι εμείς, σοβαρά μου λες. Μην θα έχουμε πρόβλημα στη Σαγηλέα. Ε, πρέπει να κάνει... Ε, τώρα εμπλέκει τη Σαγηλέα εκεί μέσα, τελώς πάντων. Επίσης, ένα σοβαρό θέμα είναι ο οργανισμός στο νοσοκομείο. Υπάρχει ένας οργανισμός από το 2012, άλλες οι ανάγκες ήταν το 2012. Αυτή τη στιγμή το καλύπτει πρέβεζα, λευκάδα και αμφιλοχία και πολλές φορές και το αγρύνιο. Η δυνατότητα του προσωπικού δεν μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες αυτή τη στιγμή. Μπορεί να φαίνεται ένας οργανισμός, παράδειγμα στο νοσολευτικό προσωπικό, ότι είναι καλυμμένος, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες, γιατί έχουν προσταθεί καινούργια τμήματα. Ακτινοδιαγνωστικό. Έχει ζητηθεί από το νοσοκομείο επικουρικό προσωπικό από το Μάρτιο του 21 από το Υπουργείο. Εγώ προσωπικά πήγα στο Υπουργείο δύο φορές και με τον προηγούμενο Υφυπουργό συν ότι είχαμε ζητήσει από όταν είχε έρθει η κυρία Γκάγκα για να μας εγκρίνει τις υπικουρικές θέσεις που είναι με χρήματα του νοσοκομείου όχι με χρήματα του Υπουργείου, δεν υπεβαρύνεται το προϋποληγισμός, αλλά το Υπουργείο από το Μάρτιο του 21 δεν υπογράφει τις θέσεις των επικουρικών. Από τον Απρίλιο ήταν και ο κύριος Χριστοδούλου, νομίζω, Μάρτιο-Απρίλιο που στάδικε και για τον κύριο Χριστοδούλου, με χρήματα, δεσμευμένα με το χρήμα το νοσοκομείο, που το Υπουργείο Υγείας δεν υπογράφει τις θέσεις. Σε αυτό το θέμα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική παρέμβαση, γιατί δεν μπορεί η νοσοκομεία με μικρότες δυνατότητες από το νοσοκομείο της Άρτας να παίρνει περισσότερα χρήματα. Εμείς ο προπολογισμός στο νοσοκομείο τα προηγούμενα χρόνια ήταν 8 εκατομμύρια, φέτος με το ζόρι είναι 9,5 εκατομμύρια και αν δεν πάρουμε πρόσθετη χρηματοδότηση δεν θα βγει η χρονιά. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και μόνο το 10% να βάλετε στις αυξήσεις που έχουν γίνει στους διαγωνισμούς, που υπάρχει από τον νόμο, εκτινάζεται ο προπολεγισμός, τουλάχιστον το προπολεγισμό πρέπει να φτάσει πάνω από 12 εκατομμύρια για να μπορέσει να ανεβιώσουμε το νοσοκομείο. Ιατροτεχνικός εξοπλισμός δεν έχει το Υπουργείο, δεν μας έχει δώσει εκτός από μια δωρεία ενός υπέρηχου, δεν μας έχει δώσει τίποτα από μηχανήματα. Αναφέρθηκε και αυτά στην κυρία Γκάγκα στην επίσκεψή της και η απάντηση ήταν αυτά είναι εύκολα. Ακόμα τα περιμένουμε. Το πρόβλημα του νοσοκομείου όπως εάν δεν αλλάξει οργανισμός και δεν βοηθηθεί από το Υπουργείο Υγείας, του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Γιατί, παράλληλα στην παθολογική, υπάρχουν πέντε γιατροί. Ο οργανισμός δικαιολογεί πέντε θέσεις. Είναι καλυμμένες. Αλλά οι ανάγκες αυτή τη στιγμή της παθολογικής κλινικής, με μια επιπλέον κλινική που καλύπτουν, που είναι τα COVID, δεν βγαίνει. Όσο και να το τραβήξεις, όσο και να πιέσεις τους γιατρούς, δεν μπορείς. Και είναι και σε μια μεγάλη ηλικία, και με προβλήματα υγείας. Πνευμονολόγος, πέντε πνευμονολόγοι, τρεις καλυμμένες θέσεις, δύο κενές. Νευρολόγοι, πέντε καλυμμένες θέσεις, τρεις έχουν καλυφτεί δύο κενές. Επικουρικός σπαθολόγος, δύο χρόνια δεν υπάρχει κανένας. Γιατί δεν έρχονται για επικουρική, θέλουν μόνιμες θέσεις. Δεν έρχεται ο άνθρωπος να είναι για ένα χρόνο στο νοσοκομείο και αν θα παραμείνει, αν θα το ανανεώσουν. Άρα βασικό θέμα να αυξηθεί, να αλλάξει ο οργανισμός στο νοσοκομείο και να αυξηθεί οι οργανικές θέσεις. Πρέπει το νοσοκομείο όλοι μαζί, δήμως, περιφέρεια, βουλευτές, να πιέσουμε το Υπουργείο Υγείας για να στηρίξει. Γιατί εν δυνάμη ασθενήσει είμαστε όλοι και όπως φαίνεται, Εάν δεν γίνουν κινήσεις από το Υπουργείο Υγείας του χρόνου θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα σε πολλές κλινικές του νοσοκομείου. Επίσης, από ότι ενημερώθηκα έχουν κατατεθεί σε προγράμματα 17.569.000 ευρώ για να μπούμε στο ίντερ εξ, στο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαψης. Και αυτό θέλει πολιτική παρέμβαση. Ωραία, καταθέσαμε τις προτάσεις, σαν νοσοκομείο πήγαν, αλλά άμα δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση και δεν υπάρχει σπρόξημο, δεν υπάρχει, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Κατανοητός, πλήρως. Ευχαριστώ κι εγώ πολύ. Δήμαρχε Κλήσα. Έχω δυο κοβέτες να σας πω. Ευχαριστήσω και να συγχαρώ το προσωπικό του νοσοκομείου Άρτας όλο και το ιατρικό και το νοσηλευτικό και το διοικητικό και όλοι που τα τελευταία χρόνια αλλά και κυρίως και στην περίοδο της κρίσης του Covid ήταν μπροστά στην πρώτη γραμμή βάζοντας σε κίνδυνο και την υγεία τους. Εννοείται ότι θέλουμε και εμείς να ενισχυθεί, να αυαθμιστεί, να κρατηθεί ζωντανό. Άρα αυτό που μένει είναι τα αιτήματα των ανθρώπων που ξέρουν και ακούστηκαν εδώ πέρα περισσότερο από εμάς. Εμείς να τα στηρίξουμε, να υπάρξει ένα υπόμνημα το οποίο να το διαβιβάσουμε όπου μας υποδείξουν, είτε για τον νεοδιοδικαστή, είτε για το δίκο τ' άλλο, και εδώ είμαστε, να πιέζουμε κι εμείς. Όμως, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχει ένα μικρό αυτοδιοίκητο, Δηλαδή, τι εννοώ, υπάρχει ένα Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν περισσότερο από εμάς οι βουλευτές, οι οποίοι πρέπει αυτοί να μεταφέρουν τη φωνή στο κέντρο, είτε η περιφέρεια, που θα μπορούσε να είναι και ένα θέμα και στο περιφερειακό συμβούλιο, αυτό για να είναι ακόμη δυνατότερη η φωνή. Αλλά εμείς, αυτό που τουλάχιστον μας αναλογεί, θα το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάλι να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που δουλεύουν στο νοσοκομείο και παρέχουν πολύ καλή ποιότητα υπηρεσίας υγείας στους συμπολίτες μας. Να το βάλει στον περιφερειακό. Θέλω να δω αν θα μπει. Θα μου την κάνει τη χαρά αυτή, γιατί δεν μπήκε. Στηρίζουμε, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα, στηρίζει τα αιτήματα... Το έχουμε γραμμένο το ψήφισμα, να σας το διαβάσουμε. Ναι, διαβάστε. Στηρίζει ομόφωνα τα αιτήματα και των νοσοκομιακών και των εργαζομένων. Να το διαβάσω. Ναι, ναι, ναι. Ναι, ναι, ναι. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρτέανου στέκεται αλληλέγγιο στα αιτήματα και στους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Άρτας. Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού και οι εργαζόμενοι σε αυτά παρέχουν ακατάληπτα και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης υπηρεσίες υγείας στους πολίτες όλων του νομού αλλά και των ευρύτερων περιοχών. Αποτελούν αναντικατάστατο τμήμα της ζωής του νομού και συντελούν στην ευημερία όλων μας. Η δημόσια υγεία αποτελεί πρώτη στο μέλημα για όλους μας. η απρόσκοπτη παροχή δημόσια και δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους και όλους που κατοικούν στο νομό, είναι ανάγκη και υποχρέωση ενός σύγχρονου κράτους και αποτελεί για μας πρώτη στο καθήκον. Σε αυτή την κατεύθυνση, είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων που εδώ και πολύ καιρό κρούν τον κόδωνα του κινδύνου για την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται στο χώρο της δημόσιας υγείας. Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του συλλόγου έτσι όπως βάλθηκαν από τους εργαζόμενους. Συντασσόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων απέναντι στους σχεδιασμούς για το νέο ΕΣΥ, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις, περιορισμό της λειτουργίας του νοσοκομείου και των δομών της πρωτοβάθμιας. Οι πολίτες της Άρτας δικαιούνται να έχουν στο νομό δομό της Υγείας, που να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Εδώ και πολλά χρόνια. Ωραία και κλείσαμε. Κατέδεσέ το. Ωραία. Θα σας το στήρει. Όχι, δώσε το κατευθείαν, δώσε το κατευθείαν. Πρόεδρε, μήπως θα έπρεπε να στείλουμε εκτός από το ψήφισμα και ένα έγγραφο προς το νοσοκομείο για τον οικοδικαστή, Μήπως θα έπρεπε να στείλουμε εκτός από το ψήφισμα και ένα έγγραφο προς το νοσοκομείο για τον νοητριοδικαστή, το οποίο θα ενισχύσει το φάγγελο που θα στείλουν στην ΕΠΕ. Ωραία. Να στείλουμε. Να στείλουμε, ναι. Γραμματέα. Κάνε το, χρήστο, κάνε το και δώσε το στο ΔΕΜΣΚΙΑ. Ωραία. Κυρία Κητσαντά, το λόγο. Λοιπόν, εγώ θέλω να βάλω ένα προσωπικό ζήτημα τώρα. Τώρα του τι ώρα? Τέτοια ώρα. Λοιπόν, είναι η τελευταία συνειδρίαση που παρακολουθώ απόψε. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο θέλω και να σας αποχαιρετήσω, δεν ήθελα να το κάνω απρόσωπα. Αύριο το πρωί θα καταθέσω στον Κύριο Δήμαρχο την παρέτησή μου από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Θέλω να σας πω μόνο δυο λόγια με βάση στο κείμενο της παρετησίας μου. Έχει θετικό πρόσημο και όχι αρνητικό. Δείχνει μια διαφορετική φιλοσοφία που έχουμε σαν δημοτική κίνηση και θα ήθελα για ένα λεπτό μόνο να την βάλω στον αγαπητό συνεδρέφου. Εγώ θα έλεγα, κυρία Κητσαντά, επειδή θα είναι απώλεια να φύγεις από εδώ, να το ξανασκεφτείς και να μην την υποβάσεις και να περιμένεις στο επόμενο λιμό. Άκουσέ με λίγο, άκουσέ με λίγο. Οφείλω να το πω αυτό, επειδή σε ξέρω και προσωπικά. Εγώ θα έλεγα να το σκεφτείς πάρα πολύ σοβαρά πριν το κάνεις αυτό, διότι, λίτσα Κητσαντά, δεν θα ξαναδομηθώ μέσα, οπότε θα μου λες, Θα έλεγα να το σκεφτείς, να το σκεφτείς και να την κράτησαι έτοι, κράτησαι έτοι και να το ξαναγκοβεδιάσουμε. Αφιέρωσα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου εδώ πέρα και νιώθω προσωπικά για τον καθένα από εσάς ότι είμαστε φίλοι όλα αυτά τα χρόνια που υπήρξαμε εδώ, παρ' όλο που αντικρουστήκαμε σε πολλά ζητήματα, θα ήθελα... Πρέπει όμως να μην την κάνουμε, δεχτεί την παρέτησή σου. Θα έλεγα να το σκεφτείς και να το φέρεις σε κάποιο άλλο συμβούλιο. Αφήστε με λοιπόν από αυτά που θέλω και μετά θα το... Λοιπόν, με την παρούσα υποβάλλω την παρέτησή μου από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου του Δημοαρτέων. Η παρέτησή αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της αντίληψής μου για την ανάγκη ανανέωσης των προσώπων που εμπλέκονται με τη τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ως προσπάθεια ανανέωσης και της δικής μας δημοτικής κίνησης με σκοπό τη συνέχιση και τη δημιουργική της πορεία. Έρχεται επίσης και ο συλλοπής της απόφασης συνέλευσης της δημοτικής μας κίνησης, την οποία προκρίθηκε η αρχή της εναλλαγής των προσώπων που πληφορτίζονται με το καθήκον της εκπροσωπισής της. Άλλωστε, ήδη μια εναλλαγή έγινε με την παρέτηση του αγαπητού μας φίλου και συνοδεπώρου Στέφανο Παπακίτσου πριν λίγους μήνες και σήμερα με χαρά γίνεται και η δική μου εναλλαγή, καθώς ο φίλος και συναγωνιστής μας που θα με διαδεχθεί, είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσει τη δράση μου με το ίδιο πίσμα και την ίδια διάθεση προσφοράς. Η αυτοδιοίκηση, κατά την άποψή μας, για να είναι πραγματική και ουσιαστική, χρειάζεται την όσο το δυνατό ευρύτερη εμπλοκή προσώπων και ιδεών και οφείλει να διέπεται από τις αρχές της συμμετοχής, της δημοκρατίας και του πλουραλισμού και πάνω απ' όλα τις συλλογικές σκέψεις και δράσεις. Εμείς, ως Δημοτική Κίνηση, προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη αυτό και βεβαίως θα προσπαθήσουμε και στο μέλλον, αφού είναι κοινή μας πεποίθηση, τον δρόμο που ανοίξαμε στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Άρτας, να τον συνεχίσουμε και να τον ενισχύσουμε. Ένα επίπονο αλλά και ευχάριστο ταξίδι τελειώνει για μένα, ελπίζω όμως ότι στην πορεία της ζωής μου θα υπάρχουν άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα. Παραμένω πολιτικά και κοινωνικά ενεργή και πάντα παρούσα στους μικρούς και μεγαλύτερους αγώνες, σε κινήματα και τοπικές πρωτοβουλίες για το καλό του τόπου μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τους συμπολίτες μου, που μέχρι σήμερα με τίμησαν με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους, τους συντρόφους μου για τους ωραίους αγώνες που δώσαμε μαζί, τον δήμαρχο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνήπαρξη και τη συνεργασία μας μέχρι σήμερα, πότε με συγκρούσεις και πότε με συγκλήσεις, πάντα όμως με γνώμονα το καλό της Άρτας και όλων των κατοίκων της. Καλή συνέχεια και καλή δυναμή, εύχομαι σε όλους από καρδιάς και ελπίζω η ευθουδιοίκηση να έχει μια καλύτερη μέρα από αύριο και πέρα και να ανοίξουν πραγματικά δρόμοι για την καλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των αρτινών πολιτών που θέλουν να συμβάλουν τα τοπικά πράγματα και θέλουν να αφήσουν ένα στίγμα σε αυτή την πόλη. Ήθελα να το κάνω προσωπικά, γιατί σωματικά σας εκτιμώ και σκέφτομαι με πολύ έτσι εθετική αύρα και ανάμνηση όλα αυτά τα χρόνια που περάσαμε μαζί. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα και τα μέχρι σήμερα. Έχω πει επανελημένως ότι τουλάχιστον τον καιρό αυτό που μου εγώ προώθησε το Δημοτικό Συμβούλιο και προηγούμενα βέβαια, δεν ξέρω αν έτυχε ή αν πέτυχε ή δεν ξέρω αν ήταν τ' άστρα ψηλά στον ουρανό. το Δημοτικό Σύμβολο του 2 Μαρτέων έχει απαρτίζεται από προσωπικότητες και όχι μόνο στη θητιαυτή και στην προηγούμενη και στην παραπροηγούμενη. Εγώ αυτό που θέλω να πω για τη Λίνσαν την Κιτσαντά είναι ότι τουλάχιστον τα τελευταία 18-19 χρόνια πέδειξε μια μαχετικότητα πάντα διαβασμένη και μου θύμισε πολύ μικρόντες ο κότοντας βέβαια μου θύμισε εποχές Βασίλη Καρατσιώλη, Τάκη Γεωργούλα, Γιώργου Τσίκου, τέτοιες εποχές και Κώστα Μπασούκα ακόμα, όπου πράγματι με την μαχητικότητά τους και την ανάδειξη θεμάτων μας έκανε όλους καλύτερος. Και αυτό θα πρότεινα στην κυρία Κητσαντά για ακόμη μια φορά να το ξανασκεφτεί, γιατί θα λείψει πραγματικά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχω πληροφορηθεί βέβαια ποιος θα είναι ο επόμενος, σε ένας αγαπητός φίλος και συνάδελφος, αλλά αν τελικά εμίνει στην απόψή της, θα πρέπει να πω στον φίλο μου τον Θωμά, που έρχεται ότι η καρέκλα που θα καθείς θα είναι πάρα πολύ βαριά. Κυρία Κητσαντά, σκεφτείτε το ξανά. Ο Θωμάς είναι ένας πολύ αξιόλογος συνάδελφος, θεωρώ πολύ σημαντικό πράγμα. Να υπάρξουν εναλλαγές στην αυτοδίκηση, είναι και καλό δείγμα. Δεν χρειάζεται να αυγεστείτε, σκεφτείτε το καλά. Τι θα κάνουμε με τη δήλωσή σας, θα έρθαμε με τη δήλωσή σας, αλλά μπορούμε να μην την κάνουμε και δεχτή, βεβαίως. Και ο δήμαρχος. Εγώ θέλω να πω δυο κουβέντες πραγματικά. Δεν την κάναμε δεχτή πόρση, έτσι, πρέπει να γίνει δεχτή η τέτοια. Είναι μια προσωπική απόφαση κυρία Κητσαντά της Λίτσας. Εγώ όμως θέλω να πω αυτό που πραγματικά εννοώ, ότι πραγματικά κοσμώσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλίτσα και Ζαντάμη, την έννοια ότι οι όποιες αντιθέσεις, καμιά φορά που μπορεί να είναι και λογικό σε αυτό το όργανο να υπάρχουν και οι αντιθέσεις μας για να βρούμε την κινήση αισθανμένη για το καλό της περιοχής μας. Όμως αναγνωρίζω το εξής, ότι πάντα ερχόταν διαβασμένοι, πάντα υπήρχε, είχε τεκμηριωμένες θέσεις και άποψη. και νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ υγιές που γινόταν και νομίζω ότι την όποια τοποθέτηση την έκανε την έκανε από τη δική της οπτική γωνία για το καλό της περιοχής μας. Αυτό θέλουμε όλοι να τον γνωρίσουμε. Πραγματικά θα λείψει αυτό το επίπεδο της δικής της τοποθέτησης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επόμενοι δεν μπορούν να είναι εξίσου καλοί. Οπότε σεβόμαστε την απόφαση σου και θέλουμε τουλάχιστον να σε έχουμε κοντά ως ενεργό πολίτη. Θα θέλαμε να ελευθερύνουμε το κλίμα ή θέλαμε να ακούσουμε, Δήμακη, τι θα έλεγες, αν είναι πραγματικά η κυρία Ταβραζένια, τι θα έλεγες. Τα ίδια κυρία, καλύτερα. Λοιπόν, κυρία Κητσαντά, τα καλύτερα θα τα πούμε και κάτι διάν. Λοιπόν, πάει και το τρίτο θέμα. Λοιπόν, το δεύτερο, από να πω όχι, όχι. Έτσι, το πρώτο ενημέρωση ενημερώθηκε και αναμόρφωσε όχι, όχι, όχι, ναι, η λυπή. Θα το κάνουμε την επόμενη φορά, έχεις το λόγο μου. Θα κάνουμε πάλι, Βαγγέλη, σύντομα, πολύ σύντομα. Θα κάνουμε σύντομα, σύντομα θα κάνουμε. Θα κάνουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την συνεδρία σας.