2017-03-31 Περιφερειακό Συμβούλιο (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2017)
: Κύριε και σέ, έχετε αποφασίσει πάλι να κάνετε τα ίδια όπως την προηγούμενη φορά, δε σας τιμά αυτό, δε σας τιμά αυτό, ζητήστε το λόγο και θα τον έχετε το λόγο. Λοιπόν, αμέσως έχω πει κύριοι συνάδελφοι, έχω πει τη διαδικασία, τη διαδικασία τη βάζω σε ψήφιση. Ποιοι από τους περιφερειακούς συμβούλους ψηφίζουν τη διαδικασία που είπε ο Πρόεδρος. Σηκώστε τα χέρια παρακαλώ. Ναι, σηκώστε τα χέρια. Ποιοι δεν ψηφίζουν τη διαδικασία. Ωραία, περνάει η διαδικασία. Κύριε Δακή, εδώ ήρθαμε να είμαστε ωφέλημοι στον τόπο μας. Κύριε Δακή, εδώ όλοι μας, μας διακατέχει η ίδια αγωνία. Ένα ερώτημα. Ένα ερώτημα κύριε Χριστοφορίδη. Το έχουμε ξανακάνει κύριε Δακή, το έχουμε ξανακάνει πολλές φορές και βέβαια εδώ ήρθαμε αγαπητοί συνάδελφοί του Περιφερειακού Συμβουλίου ήρθαμε για να μπορέσει ο Υπουργός να δει την αγωνία αυτής της περιοχής, να είμαστε ωφέλημοι και να μπορέσουμε να έχουμε θετικό πρόσημο μετά από αυτό το Περιφερειακό Συμβουλείο. Κύριε Υπουργέ, έχτε τον λόγο. Να ακούσουμε τον Υπουργό. Να επαναλάβω ότι ο Υπουργός ήρθε με πρόσκληση του Περιφεριάρχη και πρέπει εδώ να ακούσουμε τον Υπουργό να μας πει για τη διαπραγμάτευση και να μας πει για το τι μέλη γενέστε με τη ΔΕΙ. Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο. Σας ευχαριστώ. Να ευχαριστήσω τον Περιφεριάρχη για την πρόσκληση να παρεμβρεθώ σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλειο. Θεωρήσαμε και θεωρώ ότι ο ανοιχτός διάλογος είναι το μέσο με το οποίο πρέπει να συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα. Και με χαρά ήρθα εδώ σήμερα για να εκθέσω ακριβώς τα δεδομένα όπως είναι, τις επιλογές που έχουμε και το προσπάθεια που πρέπει από κοινού να κάνουμε. Μιας και θεωρώ αφετηριακά δεδομένο ότι είμαστε ακριβώς στην ίδια προσέγγιση για το θέμα της ενέργειας, το ρόλο της ΔΕΙ, στην ανάγκη να υπάρξει ισχυρό σπηλώνασης ΔΕΙ στο ενεργειακό μας σύστημα με δημόσιο έλεγχο και στο μέλλον. Και ότι σε αυτή τη συζήτηση που γίνεται σήμερα, που είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, να θέσω ανοιχτά τις επιλογές που υπήρχαν και τον τρόπο που επιλέξαμε εμείς να προχωρήσουμε. Και από εκεί και πέρα έχοντας όλα τα δεδομένα ανοιχτά, ειλικρινά και χωρίς τίποτα, άλλο να υπάρχει στο τραπέζι ή κάτω από το τραπέζι ή δίπλα από το τραπέζι ή οτιδήποτε άλλο, με αίσθημα ευθύνης φυσικά ο καθένας από εμάς θα τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό. Να ξεκινήσω από τα δεδομένα, επιτρέψτε μου να κάνω μια πολύ μικρή αναδρομή, ακριβώς γιατί αυτή η μικρή αναδρομή επανήλθε σήμερα. Το προηγούμενο σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι ήταν το σχέδιο της μικρής ΔΕΙ. Η μικρή ΔΕΙ ήταν η πώληση κατά 30% οριζόντια όλων των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΙ, καθώς και η ιδιωτικοποίηση 100% του αδμίου ενός από τα βασικά δίχτυα δηλαδή. Αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και είχαν ψηφιστεί στη Βουλή. Και όταν γινάμε κυβέρνηση προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε αυτές τις δύο εξελίξεις. Στο ΜΕΝ μια περίπτωση, στην περίπτωση του ΑΔΜΙΕ, κάνοντας μια προσπάθεια να διατηρηθεί το 51% υπό δημόσιο έλεγχο. Και το δεύτερο που επιδιώξαμε είναι να ακυρώσουμε τη μικρή ΔΕΙ και να αντικαταστήσουμε, να εισάγουμε ένα σύστημα με το οποίο να μειωθεί ο ρόλος της ΔΕΙ στη Λιανική αγορά, προκειμένου να διατηρήσει η ΔΕΙ στο συνολό της τα περιουσιακά της στοιχεία. Αυτή η πολιτική επιλογή, το νόμε προσπαθούσε να εξυπηρετήσει ένα στόχο ο οποίος είναι πολύς αναπόφεπτος. Σας υπεθυμίζω ότι σήμερα η ΔΕΙ έχει το 54% της παραγωγής ενέργειας στη χώρα αλλά έχει το 90% στη χοδρική και λιανική αγορά. Αυτό οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πλέον και οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις δεν το επιτρέπουν. Πρέπει να αποκλιμακωθεί το μεριδιό της στη Λιανική αγορά. Να σταματήσει να αγοράζει ενέργειες, είτε από εισαγωγές, είτε ενέργεια παράγουν οι άλλοι στην Ελλάδα, προκειμένου εξυπηρετή. Άρα, έπρεπε να βρεθεί ένας δεταγμένος τρόπος με τον οποίο αυτό θα μπορούσε σταδιακά να αποκλιμακωθεί, σε κάτι που θα ήταν συμβατό με την ισχυρή παρουσία της ΔΕΕ, φυσικά, στο 50% της αγοράς, χωρίς όμως να τη στρατεύεται την ομαλή λειτουργία μιας αγοράς, η οποία εκ των πραγμάτων στο υπορικό της κομμάτι θα είχε και άλλους συμμετέχοντες. Αυτό ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο είχαμε κινηθεί και είχαμε κάνει τη συμφωνία μέχρι στιγμής. Αυτό πανέτρεψε τα δεδομένα και έχοντας, παραλαμβάνω, ξεκαθαρίσει τις δύο βασικές στρατηγικές, αυτοί που βρήκαμε μπροστά μας και αυτοί που επιλέξαμε, όχι χωρίς προβλήματα και αυτοί που επιλέξαμε. Δηλαδή, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν διάφορες αιστάσεις σε διάφορα επίπεδα να αποδίδουν... Ήταν η οριστική απόφαση του Ευρωδικαστήριου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και λέω οριστική γιατί ήταν μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κράτησε περίπου 7 χρόνια. Αυτή η διαμάχη είχε το διακειστοδιακή βεβαιόμα ως αντικείμενο διαμάχης, τη μονοπολιακή πρόσβαση της ΔΕΙ στους λιγνίτες της χώρας. Αυτή η διαμάχη πήρε πολλές μορφές. Στο διάστημα αυτό, από το 2008 που ξεκίνησε, όταν η Κομισιόν ζήτησε να δοθεί χώρος και σε άλλες επιχειρήσεις στο Λιγνίτη, οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις το χειρίστηκαν με συγκεκριμένο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση μπήκε η χώρα σε μια δικαστική διαμάχη, η οποία κατέληξε οριστικά με μια απόφαση πριν από τα Χριστούγεννα που καταδικάζει την Ελλάδα ως προς το θέμα αυτό και ορίζει και το πώς μπορεί και πρέπει να συμμορφωθεί. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι πολύ σαφής και συγκεκριμένη. Λέει ότι όλες τα νέα λιγνητοριχεία, τα γνωστά νέα λιγνητοριχεία της χώρας, τα τέσσερα που είναι γνωστά θα πρέπει, κατά την προκήρυξη των νέων διαδικανοισμών παραχώρεσης των νέων αυτών λιγνητοριχείων, να αποκλειστεί από αυτά και να δοθούν σε ιδιότητες. Αυτό λέει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Με δεδομένο ότι αυτά τα λιγνητοριχεία πρώτον και δεν θα προκήρυχνουν ποτέ, αναφέρουμε σε λιγνητοριχεία που είναι σε άλλες περιοχές της χώρας, είτε αν προκήρυχνουν θα προκήρυχνουν μισό ή ένα από αυτά τα επόμενα χρόνια, οι κομισιόν και τώρα επανέρχονται και οι θεσμοί ζητάει αντισταθμιστικά μέτρα. Δηλαδή με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προκήρυξη νέων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δημιουργηθεί χώρος για την πρόσβαση άλλων επιχειρήσεων εκτός ΔΕΕ στο υπαρκτός σύστημα λιγνητικής παραγωγής. Αυτό έγινε το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και επανήλθε στη συζήτηση, επαναλαμβάνω από οι κομισιόν, με την οποίαν κάναμε απελθείας διαπραγματεύσεις και το οποίο αναζητούσε τρόπους με τους οποίους αυτός ο διάλογος με την κομισιόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα βαθος χρόνο σε κάποιας μορφής συμφωνία για το πώς μπορεί να γίνει σεβαστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από τη χώρα. Η συζήτηση σε αυτή τη φάση με τη πλευρά των θεσμών ξεκίνησε από μια αφετηρία πολύ διαφορετική. Οι θεσμοί επανέφεραν στη διαπραγμάτευση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την παλιά θέση την οποίαν είχαμε εμείς ακυρώσει, δηλαδή τη μικρή ΔΕΙ και ζήτησαν να πολυθεί άμεσα ένα ποσοστό της ΔΕΙ προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος ατογονισμού στην παραγωγή ενέργειας. Αυτή ήταν η βασική θέση από την οποία ξεκίνησε η συζήτηση. Δεν είναι εκεί για την ακρίβεια μικρή, ήταν μικρή μεγάλη ΔΕΙ γιατί η διατύπωση ήταν για μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό για το οποίο ήταν η μικρή ΔΕΙ πέρα θυμίζω ήταν 30% τώρα η ΔΕΙ ήταν ενέα που λυθεί σαν 40% της ΔΕΙ. Πρακτικά αυτή ήταν η πλευρά των θεσμών. Η δική μας θέση ήταν και παραμένει ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναζητώντας μία λύση ακριβώς στο πεδίο στο οποίο μας δεσμεύει η απόφαση αυτή και δεν πρόκειται να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο. Έτσι η συζήτηση επανήλθε και επανεπικεντρώθηκε στο θέμα του λιγνίτη. Η διαπραγμάτευση πήρε αρκετό καιρό από τι ξέρετε. Είναι ακόμα εν εξελίξει απλώς τώρα πια βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε όλοι ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα κλείσει μέχρι το επόμενο Eurogroup μέχρι τις 7 Απριλίου. Οπότε δίπλα στα γνωστά πολύ σοβαρά θέματα τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και άλλα και τα δημοσιονομικά του 19-20 κλπ. προσθέθηκε και αυτό το μίζον στρατηγικό θέμα για μας. Να ξεκαθαρίσω σε αυτή τη φάση ποιο είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι κάποιες αρχές με βάση τις οποίες θα ξεκινήσει ένας σε χρονικό ορίζοντα το επόμενος από τώρα δηλαδή μέχρι το τέλος του προγράμματος, το Ιουνιούλιο του 2018. Θα ξεκινήσει μια συζήτηση, η οποία το επόμενο φθινόπωρο θα καταλήξει σε κάποιο σχέδιο. Σε αυτή τη συζήτηση θα συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση, οι θεσμοί και οι δεοί. Και αντικείμενο αυτής της συζήτησης θα είναι να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα ικανοποιεί αυτή την απόφαση, βάσει της οποίας κινούμαστε στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Αυτό είναι το εαπλές. Το δεύτερο θέμα είναι οι αρχές ίδιες. Υπεθυμίζω ότι το ένα θέμα είναι το ύψος του ποσοστού του χώρου που πρέπει να δημιουργηθεί στον Λιγνίτη. Το δεύτερο θέμα προς διαπραγμάτευση είναι τι επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτό το χώρο. Εκεί νομίζω ότι καταφέραμε και στο θέμα αυτό δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οποιοδήποτε παιδιτικό σχήμα με συμμετοχή άμεση ή έμεση του δημοσίου ή με άμεση ή έμεση συμμετοχή άλλων θεσμών τοπικών και άλλων περιφεριών, δήμων κ.ο.κ. θα μπορέσουν να είναι στις κατηγορίες των επιχειρήσεων, στις οποίες θα διεκδικήσουν μία τέτοιου τύπου παραχώρηση. Και η τρίτη βασική αρχή αφορά πρακτικά τις διαδικασίες διαφάνειας, μέσα τις οποίες πρέπει να τήρηθουν προκειμένου να μην υπάρξουν οποιοδήποτε μορφής γρίζες ζώνες. Του των δοθέντων, στη συζήτηση που κάνουμε τώρα, ανοίξαμε αυτό το διάλογο και με την ΔΕΙ, και με εσάς σήμερα, προκειμένου να αποσαθηνίσουμε τα εμπόδια και τις δυνατότητες που έχει η συζήτηση την οποία κάναμε. Επανελαμβάνω, πρώτον αποκλείσαμε την ιδέα της συνόλου της ΔΕΙ και κυρίως των ιδρυοελεκτρικών. Δεύτερον, αποκλείσαμε την ιδέα να είναι οι διεκδικητές σε αυτή την αναδιάταξη του λιγνητικού δυναμικού, να είναι αποκλειστικά ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς καμιά άμεση ή έμμεση συμμετοχή του κράτους ή των τοπικών κοινωνιών. Τρίτον, δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση για τη δομή με την οποία μπορεί να πάρει αυτό το σχήμα. Τι θα περιλαμβάνει δηλαδή, τι μονάδες από αυτές που αποσύρρονται το 2019, από αυτές που έχουν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή οτιδήποτε άλλο. Επανελαμβάνω, δεν υπάρχει καμία δέσμευση όπως αυτά. Τέταρτο, στο διάλογο αυτό θα συμμετέχουν και οι τρεις πλευρές, και η κυβέρνηση και οι δαιείς και οι θεσμοί. Αυτά είναι τα δεδομένα, αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Είναι μια δύσκολη συμφωνία, το καταλαβαίνουμε όλοι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένες αναπόδραστα δεδομένα, τα οποία δεν μπορούμε να τα γνωρίσουμε. Γι' αυτό και η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, με πλήρη συνέσθηση του μέτρου, των συνθηκών, αλλά και των δεσμεύσεων που εκπορεύονται ανεξάρτητα από το μνημόνιο. Και γι' αυτό αναφέρθηκα σε ένα διάλογο και μια συζήτηση πριν. Των πραγμάτων αντικειμενικά θα γινόταν, είτε εντός είτε εκτός μνημονίου. Προσπαθούμε να σταθούμε με σοβαρότητα και σταθερότητα να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, οι οποίες πρώτον θα στηρίξουν τη ΔΕΙ. Αυτό είναι σαφές. Κιαδήποτε συμφωνία και να κάνουμε οτιδήποτε σχέδιο και να συζητήσουμε στο επικεντρό και αυτό θα διατηρήσει τη σταθερότητά μας να στηριχτεί δΕΙ ως ο βασικός πυλώνας. Δεύτερον, θα δημιουργήσει δυνατότητες όλη αυτή η όποια μετατόπιση να είναι ανοιχτή σε σχήματα και συνθήκες ανοιχτές στην τοπική κοινωνία ή σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα. Τρίτον, στο επικεντρό παραμένει βεβαίως η απασχόληση των εργαζομένων. Όλα αυτά γίνονται από το πρίσμα γενικότερων εξελίξεων που τις ξέρετε. Η χώρα μας έχει δεσμευθεί στους στόχους του 2020 και του 2030. Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ενεργειακό μείγμα στη χώρα. Επιδιώξαμε και πετύχαμε ο λιγνίτης να παραμείνει βασικό στοιχείο του ενεργειακού μας μείγματος. Μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν για λόγους γνωστούς, αλλά σταθερός στοιχείο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέχρι και το 2030, το οποίο είναι η συζήτηση που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην Κομισιόν. Αυτά είναι τα δεδομένα. Νομίζω ότι τα δειλήματα και μπροστά μας είναι επίσης δεδομένα. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν σαφή θέση. Είναι υπέρ της του σχεδίου που είχαν εφαρμόσει και πριν. Ζητάνε τη βλήρη ιδιωτικοποίηση και το αδμιαί και την απόλυση της ΔΕΙ, η δική μας θέση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο και μια στρατηγική βιώσιμη, ανοιχτή, που θα στηρίξει τη ΔΕΙ και θα στηρίξει και την τοπική κοινωνία. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης ο κ. Καρυπίδης. Κύριε Πρόεδρε της Γιαννόπ, ελάτε πάνω στο βήμα. Κύριε Σβόλη, έδωσα μετά. Ελάτε κύριε Πρόεδρε. Εδώ θα είναι ο υπουργός κ. Σβόλη, μη στεναχωριέστε. Εδώ θα είναι ο υπουργός κ. Σβόλη, μη στεναχωριέστε. Εδώ θα είναι ο υπουργός κ. Σβόλη, μη στεναχωριέστε. Κύριε Υπουργέ, να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου στη Δυτική Μακεδονία, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Να ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη για κάποιες άσχημες ενδεχομένες ιαχές, αλλά αυτό έχει να κάνει να τους συγχωρέσει, δεν έχει να κάνει με την αγωνία. Έχω δηλώσει ότι εμείς, προβοκάτσες, ό,τι αφορά το συνδονισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν θα δεχτούμε και δεν θα επιτρέψουμε. Και επειδή πάρα πολύ θα ήθελα να εκμεταλλευθούν τέτοιου είδους ευκαιρίες, είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτή την εισαγωγή. Επίσης πρέπει να πω ότι υπηρέτησα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στην πρώτη διοίκηση και έχουν πολλές φορές στο παρελθόν γίνει εισηγήσεις αποφορείς στην περιφέρεια με την έγκριση πάντα της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και ήμουν κι εγώ ένας από τους τσαρλατάνους που πάντα διαφωνούσε για τη διαδικασία. Αυτό αυτοκριτικά. Αλλά πολλές φορές το επέτρεπε, μπορεί στεγνά στον κανονισμό να μην επιτρέπεται, αλλά πολλές φορές έχουμε κάνει, Γιώργο Φίλε Μουδακή, τέτοιους διαδικασίες, γιατί πραγματικά κάποιοι που ξέρουν τα θέματα καλύτερα, εισαγωγικά αυτό, συγχωρέστε με, δεν παραβιάζω ανοιχτές θύρες, μπορούν να κάνουν μια εισήγηση. Είχα τη δημή, εκπροσωπώντας μαζί με τον Γραμματέα τους εργαζομένους στο νόμιλο ΔΕΙ, να συγνομιλήσουμε αρκετές φορές με τον Υπουργό και πρέπει να πω με ειλικρίνεια το ότι όλες μας συναντήσεις είχαν ως στόχο την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Βεβαίως, οι διαφωνίες είναι έθικτες. Σήμερα λοιπόν, βρισκόμαστε εδώ για να κουβεντιάσουμε για ένα προφανώς έγκλημα που πάει να δημιουργηθεί, έτσι ακριβώς όπως το είχε ονομάσει ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας τρία χρόνια πριν από το Αμήντιο. Είχε πει συγκεκριμένα ότι η πόληση της ΔΕΙ είναι εθνικό έγκλημα και είναι μάλιστα τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική και την εθνική οικονομία. Σ' ό,τι αφορά, κύριε Υπουργέ, την τοπική οικονομία πρέπει να ανακοινώσω, να ενημερώσω το σώμα ότι περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχασε η τοπική κοινωνία μόνο από τη μισθοδοσία των ΔΕΙΚΤΟΝ τα τελευταία έξι χρόνια. Σκεφτείτε, και αυτό έχει να κάνει και με το που βρίσκεται η ΔΕΙ γιατί πρέπει να πούμε αλήθειες και να δούμε την επόμενη μέρα, τι θα γινόταν η ΔΕΙ εάν δεν είχε μειώσει την μισθοδοσία των εργαζομένων κατά έξι δισεκατομμύρια μέχρι σήμερα. Τόσα έχει κλητώσει από το 2010 η εταιρεία από τη μισθοδοσία. Και το ερώτημα είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Πήγαν στον καταναλωτή ή όχι. Πήγαν στα κοινωνικά τιμολόγια ή όχι. Πήγαν για να εξυπηρετήσουν όλα αυτά που έρχονται ως πρόσθετες χρεώσεις, κυρίως το ΕΤΜΕΑΡ, το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, τα Άδη και παρηλέγοντας. Εμείς δηλαδή οι εργαζόμενοι στη ΔΕΙ κόβοντας τη μισθοδοσία μας στηρίξανε την ενέργεια στη χώρα. Στηρίξανε το θεσμικό πλαίσιο υπουργέ στη χώρα. Γιατί αλλιώς είτε θα ήταν κέρδη της εταιρείας είτε θα ήταν στο τιμολόγιο. Ένα τιμολόγιο που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 157%. Και γιατί έχει αυξηθεί κατά 157%? Για προφανής λόγος, γιατί ήθελαν να μπουν στην ενέργεια οι ιδιότητες. Και όσοι προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες καταναλωτές και πολίτες και το κάνουν με συστημικό τρόπο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως αυτά του κέντρου, ότι να είχαμε απελευθέρωση και ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες και πέσανε οι τιμές, πλανώνται πλανήνυκτραν, διότι άλλο τηλεπικοινωνίες, άλλο ενέργεια. Γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να τους πούμε ότι δείτε τις τιμές της τηλεπικοινωνίας στην Ευρώπη, είναι περίπου οι μισές, αν δεν είναι οι μισές είναι τα δύο τρίτα της δικής μας, των δικών μας τιμών και δείτε τι συμβαίνει στην ενέργεια στην Ευρώπη. Είναι υπερδιπλά στις οι τιμές. Εδώ θα πρέπει να πούμε, αγαπητοί φίλες και φίλοι, υπουργέ, ότι συνειδητά η κυβέρνηση διαχρονικά επιλέγει έναν από τους δύο δρόμους. Ή έχει χαμηλά τιμολόγια στην χαμηλή τάση στην κατανάλωση, στον Έλληνα καταναλωτή, ή έχει υψηλά τιμολόγια και έχει υψηλά τιμολόγια στη βιομηχανία, ή το αντίθετο, όπως έχει κάνει η Ευρώπη. Η Ευρώπη πιέζει, οι δανειστές πιέζουν, οι Έλληνες παίχτες πιέζουν, για να μειωθούν τα τιμολόγια στη χώρα, γι' αυτό γίνεται όλη αυτή η διαδικασία, τα βιομηχανικά τιμολόγια, γιατί μας συγκρίνουν με την Ευρώπη. Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο, αν έχεις και τα δύο τιμολόγια χαμηλά, δεν θα βγαίνει η ιστορία. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά, το ενημερώνω και στο σώμα. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το γαϊτανάκι από το 2008, ίσως και λίγο νωρίτερα. Θυμίζω ότι το 2009 η ΔΕΙ καταγράφει... Συγχωρέστε με λίγο, ένα μικρόφωνο έχει πέσει. Λέω λοιπόν ότι όλο αυτό έχει γίνει γιατί το 2009 η ΔΕΙ, κάτω από δημόσιο έλεγχο, καταγράφει, κέρδει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Προφανώς είναι πολύ μεγάλο το νούμερο, το καταλαβαίνετε. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ λοιπόν. Και αρχίζει όλη η ιστορία. Είπε ο υπουργός, θα με επιτρέψει να διαφωνήσω μαζί του, ότι επανέρχεται το ζήτημα της πώλησης με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απόφαση της επιτροπής του 2009. Διαβάζω από την απόφαση ότι η ελληνική δημοκρατία θα πρέπει να παραχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων δράμας, ελασσόνας, δεγόρας και βέβης μέσω διαγωνισμών σε άλλες επιχειρήσεις πλιν της ΔΕΙ εκτός εάν δεν υποβληθεί άλλη αξιόπιστη πρόταση. Δηλαδή το αφήνει ανοιχτό δεύτερο να απαγορεύσει τους κατόχους αυτών των οριχείων να πουλούν κοίτασμα λιγνήτη στη ΔΕΙ. Επίσης, για όσο χρονικό διάστημα η ΔΕΙ κατέχει δικαιώματα εκμετάλλευσης. Τέλος, να διοργανώσει νέα διαδικασία παραχώρησης σε περίπτωση ακύρωσης της υποεξέλιξης διαδικασίας παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της ΔΕΙ. Τα ξέρετε, τα είπε ο Υπουργός. 16 χρόνια είναι κλειστό το οριχείο της ΔΕΙ, 16 χρόνια υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και αυτό το πράγμα, δεν ξέρω πόσες είναι οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα, δεν ανοίγει το οριχείο της ΔΕΙ. Γιατί προφανώς, Υπουργέ, τα συμφέροντα δεν θέλουν να το ανοίξουν. Μιας και μιλάω για συμφέροντα, επειδή δεν θέλω να επανέλθω, θεωρώ άκρως πολιτικό ζήτημα τη δήλωση του προκατόχου σας του πάνω του Σκουρλέτη, του πρώτου τη τάξη Υπουργού, ο οποίος είπε on camera ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα είναι τα βαπποράκια των εγχώριων και ξένων συμφερόντων που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη ΔΕΙ. Αυτό είναι μεγαπολιτικό ζήτημα και κατά την άποψή μου, επειδή έχει και διαδικασίες το κυρίακο κόμμα της συγκυβέρνησης και είμαι υποχρεωμένος, είπε ο Πάνος ο Σκουρλέτης, να συνταχθώ με την πλειοψηφία, εγώ από του βήματος λέω ότι αν συνταχθεί με την πλειοψηφία θα ψηφίσει τα βαπποράκια. Είναι ζήτημα λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί. Θα αποθεί η ΔΕΙ όσο όσο, έτσι όπως λέει ο πρώτος της τάξη υπουργός. Έρχομαι λίγο πίσω γιατί το σώμα πρέπει να ξέρει πάρα πολύ καλά ότι μετά την απόφαση αυτή είχαμε την μεγάλη πίσνα που έπρεπε να γίνει από τους λοπίστες στην αγορά ενέργειας, εγχώριους και ξένους. Πρώτο χτύπημα η απόφαση της κυρίας Μπριμπίλη για να προωθήσει την χώρα μας με γρήγορους ρυθμούς αλλά προφανώς για οικονομικά συμφέροντα στην πράσινη ενέργεια, στην πράσινη ανάπτυξη. Το 2014 έχουμε πιάσει για πλάκα τους στόχους του 2020. Η ΔΕΙ που ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που είχε φωτοβολταϊκό και ουελικό πάρκο πριν από 40 περίπου χρόνια σήμερα ενώ οι άλλοι μιλάνε για δεσπόζουσα θέση στο λιγνίτι μιλάνε για δεσπόζουσα θέση οπουδήποτε. Κανείς δεν μιλάει για τη δεσπόζουσα θέση των ιδιωτών στη ΣΑΠΕ. Μα κατέχει μόλις το 2,7%. Και προς Θεού, προσέξτε, κάνει εδώ και χρόνια, τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσει να κάνει έναν διαγωνισμό και έχει ακυρωθεί. Δεν υπήρξε δηλαδή, πως το λένε, δεν καταθέθηκε καμία προσφορά τρεις φορές. Επαναλήφθηκε διαγωνισμός για τη δημιουργία ανανεώσιμες. Αλλά κατά τα άλλα η ΡΑΕ, η οποία είναι ανεξάρτητη, τις άδειες μέχρι τώρα, τις είχε παραχωρήσει και τις παραχωρεί με έναν εξαιρετικό τρόπο εκεί. Προσέξτε τώρα, ανοίγει η όρεξη. Πρώτη φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου θέλει να φέρει το σχέδιο που ακούγεται σήμερα, είναι λίγο παραλλαγμένο. Λέμε λοιπόν ότι θα πάμε σε μια ενοικίαση των μονάδων. Περίπου του 40% επικαλούμενοι όλοι την απόφαση τότε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε καν δικαστήριο έχει γίνει. Προσέξτε, μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε καν δικαστήριο είχαμε. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ένα δικαστήριο το έχει κερδίσει η ιδέα. Και λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Γίνονται κινητοποίησεις, γίνονται διαδικασίες, πάει πίσω η ιστορία. Η κυρία Πιρπίλη λοιπόν λέει ότι δεν θα ανοίξω νέα οριχεία, αλλά θα δώσω από αυτά που είναι ήδη ανοιχτά. Δηλαδή τη ΒΕΒΙ, τη ΒΕΓΩΡΑ και τα της ΔΕΙ, προφανώς. 2013 ο κ. Κεδίκοπλος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνει το πρόγραμμα της μικρής ΔΕΙ. Τότε γίνονται όλα τα γεγονότα και ένα χρόνο μετά, το 2014 τον Ιούλιο, έχουμε από 51 βουλευτές την ψήφιση του συγκεκριμένου λόγου σχεδίου. Περνάει η μικρή ΔΕΙ, ξέρετε όλοι τα γεγονότα να μην τα επαναλάβω και το Σιδικαλιστικό Κίνημα και όχι μόνο σύσσωμο, το πρώτο πράγμα που έχει κάνει είναι να πει ότι συντάσσεται με την άποψη της κυβέρνησης, η ανάποδα αν θέλετε, χαιρετίζει την κυβέρνηση που συντάχθηκε με τη θέση της Γενόπ ΔΕΙ, ότι θα πρέπει να καταργηθεί η μικρή ΔΕΙ και ότι μάλλον καταρχήν την άρση της επιστράτευσης και της επίταξης και συνεχίζει η διαδικασία και περιμένουμε πότε θα γίνει η άρση της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Εδώ επιτρέψτε μου κάτι, ήθελα να το κάνω από την αρχή, αλλά κύριε Υπουργέ είναι πολύ σοβαρό αυτό που θα σας πω. Μέσα σε δύο χρόνια έρχονται στην περιοχή μας τρεις υπουργοί ενέργειας χωρίς να τους συνοδεύει ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΙ. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα αυτό. Ήρθε ο κύριος Λαφαζάνης, ήρθε ο κύριος Κουρλέτης, έρχεται ο κύριος Σταφάκης και πουθενά ο κύριος Παναγιωτάκης. Γιατί, θα σας πω γιατί κύριε Υπουργέ, γιατί το πρόβλημα και αυτό που ανέδειξε σήμερα υποτίθεται οι κομισιόν, δεν είναι έτσι. Είναι η ασυνονιωσία μεταξύ της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της εταιρείας. Και εξηγούμε, εφόσον καταργήθηκε η Μικρή ΔΕΙ, ερχόμαστε λοιπόν, γιατί καταργήσαμε τη Μικρή ΔΕΙ, γιατί σας επέτρεψαν να καταργηθεί η Μικρή ΔΕΙ, γιατί είπατε ότι έχουμε ένα άλλο σχέδιο, το οποίο πήρε κυβερνητική πλειοψηφία και είναι διαδικασία έτσι ώστε να μειωθεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΙ. Στη Λιανική και στη Χοντρική, καλά στη Χοντρική είναι μειωμένο έτσι κι αλλιώς, είμαστε μόλις πάνω από το 50%. Στη Λιανική που είμαστε κοντά στο 90, πέσαμε από το 90. Θα πρέπει να γίνει με ένα προσωρινό μηχανισμό, το μηχανισμονόμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο μηχανισμός αυτός νόμε έβαζε και βάζει μέσα τη ΔΕΙ. Αλλά γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και κυρίως ο πρόεδρος της εταιρείας, στο μνημόνιο, στο νόμο, ότι αν δεν πετύχουν τα νόμε, πρέπει να πάρουμε άμεσα δομικά μέτρα για πώληση μονάδων και ελιγνητικών και υδροελεκτρικών, σε ποσοστό 40%. Αυτό που διαπραγματευόσασταν εσείς. Τι οδήγησε στον κ. Παναγιωτάκη να προχωρήσει σε κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατίας για τα νόμε. Και μη μου πει κανείς την τιμή, γιατί το Συμβούλιο της Επικρατίας δεν καθορίζει τιμή. Καθορίζει την διαδικασία. Όταν προσέφηγε, δεν είχαμε απόφαση τη δεύτερη απόφαση του Ευρωπαδικού Δικαστηρίου. Άρα φαίνεται ότι εμείς οι ίδιοι θέλουμε να επιλέξουμε αυτό που είχε πει ο κ. Ζερβός. Προτιμώ να πουλήσω, αντί να πάω στα νόμε. Αλλά την δική σας πολιτική, την πολιτική της κυβέρνησης, φαντάζομαι, ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε για τη διαδικασία των νόμε, ήταν ο νόμος της κυβέρνησης. Ο νόμος των υπουργών. Εάν λοιπόν δεν ήθελε αυτό το πράγμα η ΔΕΙ, έπρεπε πριν γίνει να τελειώσει αυτή η ιστορία. Και όχι να έχουμε τις κόντρες μεταξύ του κ. Σκουρλέτη και του κ. Παναγιωτάκη, γιατί δεν θα έρχομασταν σήμερα εδώ. Για αυτή είναι η πραγματικότητα. Και θέλουμε λοιπόν να μας πει η ΔΕΙ στο τραπέζι. Τι λέει η ΔΕΙ γι' αυτό. Γιατί εμείς δεν είμαστε χθεσινοί, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τα πράγματα. Και ακούστε το οξύμορο. Ο υπουργός, γιατί μιλήσαμε εμείς για ένα οικουμενικό έμπλημα, ο υπουργός ενώ λέει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως, μάλλον κλείνουν τα ζητήματα της ΔΕΙ αξιολόγησης στη διαπραγμάτευση σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, ξαφνικά βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να δίνει μία μάχη. Και εγώ δεν λέω καθόλου όχι, γιατί είπαμε ότι ήταν απόλυτα ειλικρινής. Γιατί ξαφνικά οι δανειστές, για να μη μιλήσω εγώ για τα βαπποράκια, βάζουν ζήτημα επαναφοράς για το μερίδιο της αγοράς. Το μερίδιο της αγοράς πρέπει να κλείσει στη ΔΕΙ αξιολόγηση του τον Ιούνιο του 2017, να δούμε τι τιμές θα δώσουμε παραπέραν και πάει λέγοντας. Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να ρίξει το κόστος της νυγνητικής κυλωβατόρας, κάτω από την τιμή που το παίρνει στα νόμε. Αλλά είναι βέβαιο ότι σε λίγο θα αναφερθώ, θα μας ζητήσουν και τα νερά και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Έχουμε λοιπόν μια τέτοια διαδικασία. Δίνει τιμάχη ο υπουργός και ακούστε το αμύνητο. Την ώρα που για άλλα ζητήματα η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ζητά να γίνουν ό,τι θέλουν οι δανειστές, ο κ. Θαθάκης της Βρυξέλλες και ο κ. Χατζιδάκης, μαζί με το Μεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Ατυπρόεδος της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια ημέρα καταθέτει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και λέει «πόληση μονάδων» και μάλιστα επαναφορά του 66% του αυγμίαι. Και προσέξτε, κανείς δεν μίλησε. Να πει τι είναι αυτά που λέτε την ώρα που γίνεται η διαπραγμάτευση, αλλά πολύ σωστά μπορεί να κατηγορήσει κανείς την αντιπολίτευση ότι κάνει ή ζητάει αυτά που θέλουν οι δανειστές. Αλλά είναι οικουμενικό το έγκλημα. Γιατί δεν μπορούμε να τελειώσει ο Χατζιδάκης, πήγε και ο κ. Μανιάς της για να πάρει την πατρότητα της μικρής ΔΕΙ και από πίσω το ποτάμι ο κ. Θεοδωράκης. Να γιατί είναι οικουμενικό το έγκλημα. Και είμαστε μόνοι μας. Κύριε Πρόεδρε, λίγο με όλο το συμπάθειο, ολοποιρώστε. Βέβαια σας δίνουμε περισσότερο χρόνο γιατί εκπροσωπείτε και τον Σπάρταχο και την Ένωση και τον Λυκηστή. Σας παρακαλώ ολοποιρώστε. Εκπροσωπώ 18.000 εργαζομένους στον Όμυλο και 25-27 πρωτοβάθμια σωματεία. Αλλά θα το κάνω, θα σεβαστώ από όλη τη διαδικασία, έτσι κι αλλιώς θα βρεθούμε στους δρόμους. Όμως είμαι υποχρεωμένος να πω δύο πραγματάκια ακόμη και να κατέστω το βήμα τους. Η διαδικασία λοιπόν είναι το ότι εμείς είμαστε μόνοι μας. Προχθές πήγαν στον κύριο υπουργό για να δούμε τη μετεγκατάσταση της Αχλάδος. Γιατί πήγαν να δουν στον υπουργό τη μετεγκατάσταση της Αχλάδος. Με ποια αρμοδιότητα ο υπουργός θα πίσει, θα πιέσει τον ιδιότη επενδυτή να μετεγκαταστεί στην Αχλάδα. Και αν αύριο πουληθούνε, γιατί κάπου είδα το σφυλισμα από την Ακρινή και τους Αγιούς Αναργύρους, αύριο αν πουληθούνε όλα αυτά τα εργοστάσια μαζί με τα ορυχεία, θα αναλάβουν οι ιδιότες τη μετεγκατάσταση της Ακρινής. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι και το project μελήτη 2 έχει τελειώσει, που γενέα το συνδικάτο μετά και την απόφαση των φορέων της Φλόρινας, με έναν τρόπο το δέχθηκε, γιατί είναι μια επένδυση και μια στήριξη στο λιγνίτι. Αλλά όταν ζητάνε να γίνει διαγωνισμός, γιατί με διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει, εκτός κι αν πια πάμε σε μια διαδικασία και πούμε πάρε εσύ αυτό, εσύ πάρε το άλλο, και εσύ πάρε το άλλο να μη μιλάς, γιατί δεν είναι και περισσότεροι. Εφόσον λοιπόν πάμε στη διαγωνιστική διαδικασία, η βέβη δεν παίζει, η μελήτη 2 δεν παίζει σε κανένα κοινοπρακτικό σχήμα. Ή δεν ξέρετε ότι η Κινέζικη Εταιρεία είναι κρατική Κινέζικη Εταιρεία και κρατική Κινέζικη Εταιρεία έχει τον Αθμιαί. Πώς εκεί θα επιτραπεί και σε εμάς δεν επιτρέπεται. Θα επιτρέψουμε λοιπόν την Κινέζικη Κρατική Εταιρεία να έχει και παραγωγή να είναι και TSO. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ξέρω με πάρα πολύ καλά λοιπόν, κύριε Υπουργέ, εμείς από εδώ από τη Δυτική Μακεδονία, από όλη την επικράτεια, λέμε όχι σε αυτό το σχέδιο. Να καθίσουμε, να συζητήσουμε, αλλά να είναι παρούσα και η ιδέα και να μιλήσει ανοιχτά τι θέλει. Δεν μπορεί να κρύβεται ο Πρόεδρος της Εταιρείας και να κάνει τα δικά του σχέδια. Ερήμην και της κοινωνίας, πολύ δε περισσότερο των εργαζομένων. Θα πω κάτι για τους εργαζομένους και κλείνω. Σε παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ, ησυχάστε. Απολύτος σωστό είναι. Επειδή με προκαλείς, θα σου πω, λοιπόν, κύριε Ζαραφίδη, ότι όταν κατέθεσε τη προσφυγή για το νόμι, δεν το ήξερα ο Υπουργός. Κύριε Πρόεδρε, μην απαντάτε. Αυτό που σου λέω. Σε παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μην απαντάτε. Εγώ είμαι συντηγκαλιστής. Σας παρακαλώ. Εμένα, κοίταξε να δεις, άμα θες να σου πω και κάτι άλλο, εμένα δεν με έκανε διευθυντή. Κύριε Ζαραφίδη. Εντάξει. Να είσαι προσεχτικότερος. Εντάξει. Εγώ τους δικούς μου, τους έστειλα στον Αγίριστο. Παρακαλώ, παρακαλώ. Αφέλετε χειροκροτητές του Παναγιωτάκη, σου θυμίζω Νέση, σου θυμίζω Αναθανασόπουλο, σου θυμίζω τους πάντες. Την αλήθεια θα πούμε. Απολύτως λέω αλήθειες. Και επικαλούμε τον Υπουργό, αν γνώριζε για την προσφυγή. Κύριε Αδαμίδη, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Θα προσέχετε, θα προσέχετε γιατί έχετε διπλή ιδιότητα. Και υπηρεσιακά στελέχη, και διευθυντικά στελέχη, και θωματικά στελέχη. Να προσέχετε λοιπόν πως απευθύνετε το λόγο. Στον Πρόεδρο της Γιονόπ, που υποτίθεται ότι σε εκπροσωπεί. Κύριε Μάστορα, σεβάσου τον Πρόεδρο. Εδώ, για να ξέρουμε τι λέμε, είπα ότι θα ακουστούν αλήθειες. Όποιος λέει ότι λέω έστω και τόσο ψέμα, να μου πει. Εγώ ήμουν αυτός, μαζί με τα Συνδικάτα, που είπαμε για τη διαδικασία των νόμεων. Και μάλιστα είπαμε ναι, ότι βρίσκετε στη σωστή κατεύθυνση. Γιατί, γιατί έχει να κάνει με το γεγονός, ότι πουλάς κάτω του κόστος. Αλλά, δεν είμαι εγώ, κύριε Ζαραφίδη, αυτός που καταγγέλει. Σας παρακαλώ, μα το πρόβλημα είναι αυτό. Σας παρακαλώ, κύριε Σβόλη, κύριε Μαργαρίτη, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, μια παράκληση, ολοκληρώστε. Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώστε. Το πρόβλημα της Θεή, το πρόβλημα... Θα πάθεις τίποτα, κύριε Σβόλη, θα πάθεις τίποτα. Σας παρακαλώ όλους, σας παρακαλώ όλους. Κύριε Ζαραφίδη, σας παρακαλώ. Γιώργο, ολοκλήρωσε, ολοκλήρωσε. Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώστε. Ξεπεράσαμε καταπολύτο χρόνο, κύριε Αδαμίδη. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η σημερινή συνάντηση έγινε, επειδή η γενόπτεή έδωσε τη συγκαντάτεσή της. Κύριε Αδαμίδη, εδώ είναι... ένα λεπτό, ένα λεπτό, ένα λεπτό. Συνάδελφοι, εδώ είναι περιφερειαμό συμβούλιο. Κύριε Αδαμίδη, το επηρεθήσατε και βέβαια... Δεν είναι... δεν πειρήπηται... Μη τρελαίνεστε, παιδιά, μη τρελαίνεστε. Ολοκληρώστε, κύριε Αδαμίδη, τελειώστε, σας παρακαλώ, σε ένα λεπτό. Τελειώστε σε ένα λεπτό. Ανακαλέστε, κύριε Αδαμίδη, για τη διαδικασία. Ανακαλέστε... ένα λεπτό, κύριε περιφερειαρχή. Κύριε Αδαμίδη, κύριε Αδακή, κύριε Αδακή, κύριε Αδαμίδη, ανακαλέστε γιατί αυτό που είπατε είναι προσβλητικό για το περιφερειακό συμβούλιο. Σας παρακαλώ και όλους τους προσγεκλημένους, έτσι, σας παρακαλώ. Εάν καταλάβατε. Εάν καταλάβατε. Εάν καταλάβατε, κύριε Μουμουλίδη, γιατί πολύ ουσά και σας θέλω. Εάν κατάλαβατε. Άσε τώρα λεπτό, κάθισε κάτω, τώρα μιλάω εγώ. Κύριε Αδαμίδη, κύριε Αδαμίδη, σας παρακαλώ. Λοιπόν, τελειώστε, σε δέκα δευτερόλεπτα τελειώστε, σας παρακαλώ πολύ. Ουσία θέλει. Εγώ δεν προκάλεσα κανέναν, έκανα πολιτικές κρίσεις. Είπα λοιπόν, αν καταλάβατε ότι εγώ συγκάλεσα το περιφερειακό συμβούλιο, τότε κάτι άλλο ψάχνετε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ήταν να έρθει και ο Πρόεδρος Τριάς Δημοκρατίας, αλλά ακύρωσε. Και εγώ έχω πει στον Υπουργό ότι είσαι προσκεκλημένος και δικός μας. Αυτό είναι τιμή μας και θα διασφαλίσουμε τα πάντα. Και το είπα στο ξεκίνημα. Και είπα προδοκάτσες δεν θέλω. Ευχαριστούμε κύριε Αδαμίδη, ευχαριστούμε. Κύριε Αδαμίδη, ευχαριστούμε. Άσε με να κλείσω. Τελειώστε, τελειώστε, τελειώστε με δυο κουβέντες, τελειώστε. Προφανώς θα είχα τελειώσει, αν δεν είχαμε κάποιους εδώ να κάνουν τους υποστηρικτές. Δεν, όχι, δεν γίνεται αλλιώς. Γι' αυτό έγινε όλη αυτή η φασαρία. Προφανώς, όταν ο Αδαμίδης έκαπνιγγυλε τον κύριο Μανιάτη, τον κύριο Κουκουλόπουλο, τότε δεν υπήρχε πρόβλημα. Ήτανε καλός. Αλλά άμα πει κάτι για τον διοικητή της εταιρείας, ο οποίος είναι αναγκασμένος, ο ίδιος είπε ότι πάει για στάση πληρωμών. Και δεν την έκανε τη στάση πληρωμών ο Αδαμίδης. Ο Αδαμίδης βγήκε και είπε να πληρώσετε. Για σκεφτείτε να έβγαινε το Συνδικάτο και να έλεγε μην τον μίσετε να κόψετε το ρέγμα. Βγήκαμε υπεύθυνα να μαζέψουμε τα χρήματα. Εμείς το κάναμε. Είναι ψέμα. Όλα τα σελέχει. Όταν κάποιοι κάνουν κόλπα για να μην κόψουν το ρέγμα. Γιατί μη φανταστεί το διοπρόεδρος της και να δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Άλλα να είστε προσεκτικότεροι. Θα είχα ήδη τελειώσει. Γιατί πάμε σε έναν κοινό αγώνα. Και απ' ό,τι καταλαβαίνω, το πρόβλημα δεν είναι ο κοινός αγώνας. Αλλά αν μας πείραξε το τι είπε ο Αδαμίδης για τον Παναγιωτάκη. Τον διοικητή της εταιρείας. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρος. Κύριε Φώτη. Φώτη. Έχουμε παίξει μαζί και σέντερ πακ. Μη μου κάνεις τέτοιες τρίπλες. Λέω λοιπόν το εξής. Λέω λοιπόν... Εγώ δεν ήθελα να καταχρωστώ κανένα χώρο. Εάν πηγαίναμε να συζητήσουμε, να μιλήσει ο Πρόεδρος του Σπάρτακου 2,5 χιλιάδες μέλη. Ο Πρόεδρος της ΕΤ 4,5-5 χιλιάδες μέλη. Κανένας δεν μίλησε. Τι θα γινότανε. Τι σας ενόκρισε από αυτά που είπα. Ποιο ήταν το ψέμα. Ποιο ήταν το ψέμα. Στο προβοκάρισμα που έτρωγε ο Αδαμίδης. Μίλησα εγώ για όλες τις κοντατούμπες. Έκανα τέτοιο κίνημα. Είναι ομίλετο ότι δεν μπορώ. Ή δεν με προβοκάρατε να πούμε το 2014. Επειδή λοιπόν δεν θέλω να γυρίσω πίσω. Αλλά το ζήτημα είναι πολιτικό. Και δεν μπορεί να συζητάμε εμείς για το τι θέλει η ΔΕΙ χωρίς τη ΔΕΙ. Τι υπεριέργο σας είπα. Μπράβο Ιωμού. Ευχαριστούμε και η Αδαμίδη. Ευχαριστούμε πολύ. Κυρόκροπηδές και κολαούσα να δούμε. Να πάμε στους βουλευτές. Ο κύριος Αδαμίδης, για να ξέρουν το ακροατήριο, εκπροσωπεί και το Σπάρταγο και την Ένωση και το Λυγιστή. Εκπροσωπεί τη Γενόπ, όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΙ. Γι' αυτό πήρε και παραπάνω χρόνο. Κύριε Δημητριάδη, έχετε το λόγο. Θα σας παρακαλέσω, λίγο σφιχτά κύριοι βουλευτές, από 5 λεπτά, γιατί πρέπει να μιλήσουν πολύ, πάρα πολύ, ούτως ώστε ο υπουργός να φύγει σοφός από εδώ. Ευχαριστώ. Ο κύριος Δημητριάδης έχει το λόγο. Μετά από αυτό το κλίμα, θα ελπίζω να έχω την τύχη εγώ, να βοηθήσω να ερεμήσουν τα βράγματα. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή μας. Είναι μια κορυφαία διαδικασία δημοκρατίας, γιατί με αφορμή τη διαπραγμάτευση και τα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και άρα πολύ περισσότερο... Σας παρακαλώ, κάντε λίγο ησυχία. Σας παρακαλώ. Πολύ περισσότερο και της περιοχής μας. Έχουμε το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα και την κατάκτηση να βρίσκεται στο περιφερειακό συμβούλιο ο υπουργός ενέργειας να μας εξηγήσει, να ακούσουμε όλοι και να τοποθετηθούμε όλοι με δημόσιο τρόπο για αυτά που συμβαίνουν σε αυτόν τον χώρο, για αυτά που πρόκειται να συμβούνε, για το ποιες συνειδικές μας επιδιώξεις, ποια είναι η στάση μας και πως πρέπει να πετύχουμε αυτά που θεωρούμε κοινά αγαθά. Η ιστορία της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία έχει υποστεί μια σημαντική στρέβλωση. Σε περίοδο κρίσης και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικής κρίσης εμείς καταφέραμε με κάποιον πολύ περίεργο και ειδικό τρόπο να αλλάξουμε μείγμα παραγωγικό στην ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, να βρούμε αυτά τα λεφτά, δεν ξέρω πως τα βρήκαμε, ο ελληνικός λόγος τα βρήκε, γιατί αυτός τα πληρώνει πλέον και να αλλάξουμε σε περίοδο κρίσης τα μοντέλα υπέρ ποιών. Αλλάξαμε τα μοντέλα σε βάρος της βιομηχανικής αλυσίδας παραγωγής της χώρας μας που λέγεται δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, που λέγονται μονάδες και οριχεία της περιοχής μας. Το αλλάξαμε σε βάρος του δημόσιου πλούτου και του δημόσιου χώρου που κατακτήθηκε με αγώνα και εργασία και υδρότα δεκαετιών του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της περιοχής αλλά και των κατοίκων αυτής της περιοχής που πληρώνανε και εξακολουθούν να πληρώνουν ένα ιδιαίτερα βεβαρή τίμημα για αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο. Πείρε Βουλευτά, σας παρακαλώ κάτι ησυχία. Είμαστε ένα πολυπληθές ακροατήριο και σας παρακαλώ πολύ κάτι ησυχία για να ακούσουμε τον ομιλητή. Ευχαριστώ. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο τα τελευταία χρόνια γιατί ακριβώς πολύ απλά έπρεπε να αλλάξουνε τσέπες τα χρήματα που παράγονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και έπρεπε να αλλάξουνε τσέπες και από το δημόσιο να περάσουνε συσκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό το σχέδιο υπηρετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με σταθερότητα, με συνέπεια, με αυταπάρνηση από όλο το πολιτικό προσωπικό που εκπροσωπούσε την περιοχή μας και την χώρα μας. Πλην τις δυνάμεις εκείνες σαν και μας, σαν τα συνδικάτα, σαν την κοινωνία που αντιστεκότανε σε αυτήν τη σημαντική απώλεια. Τα μνημόνια ήρθανε να επιτείνουνε αυτό που ήδη είχε ξεκινήσει να συμβαίνει και να γίνει γρηγορότερα αυτή η στρεύλωση σε βάρος του δημόσιου πλούτου και του δημόσιου χώρου. Η άνοδος μας στην εξουσία πριν δύο χρόνια μας έδωσε τη δυνατότητα και έδωσε σε όλους μας τη δυνατότητα αυτό το πολιτικό σχέδιο να σταματήσει, αυτό το πολιτικό σχέδιο καταστροφής, το οποίο συνίστατο σε κάτι πάρα πολύ βασικό, απαξίωση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και στη συνέγεια διαμείρασμά της με έναν πάρα πολύ φτεινό τρόπο. Αυτό λοιπόν το σενάριο εμείς το σταματήσαμε, καταρχήσαμε δια νόμου τη μικρή ΔΕΙ λίγους μήνες πριν, διαχωρήσαμε με τον αδμοιό από τη ΔΕΙ γιατί, προσέξτε, έτσι προβλέπει το ευρωπαϊκό γύγνεσθαι, έτσι προβλέπει, αυτές είναι οι ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά κρατήσαμε τον αδμοιέ πάλι δια νόμου και με μια τεράστια πολιτική προσπάθεια δημόσιο. Υπάρχει έναν κάθε ακόμα που λέγεται 17% ταυπέδ στον ιδιωτικό τομέα, για το οποίο εμείς φροντίζουμε πολιτικά να το κρατήσουμε σε μια τέτοια πολιτική διαπραγμάτευση, διότι αντιλαμβάνεστε όλοι και το ξέρετε όλοι, πως αυτή η ιστορία το πάνω χέρι δεν το έχουμε εμείς για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα και δεύτερον, το κράτος έχει συνέχεια και άρα οι δεσμεύς που μας επιβληθήκαν κάνουν την προσπάθειά μας ακόμα δυσκολότερη. Σημασία όχι όμως, ότι πρέπει να ξέρετε, και εμείς το ξέρουμε όλοι, ότι επί δύο χρόνια η πλειοψηφία της κυβέρνησης μας εργάζεται με αυταπάρνηση, με σταθερότητα και συνέπεια. Έχουμε την αξιοπρέπεια να το υποστηρίζουμε μέχρι σήμερα που μιλάμε αυτό. Και άρα πρέπει να μας ακούτε για αυτά που λέμε και να δέχεστε ότι είναι αλήθεια, γιατί ακριβώς δύο χρόνια δίνουμε αυτή τη μάχη και κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Ποια δηλαδή, να σταματήσουμε το σχέδιο της καταστροφής των προηγούμενων και με τη δυσκολία που έχουμε, γιατί έχουμε πράγματι δυσκολίες πολλές σαν χώρα, γιατί δεν είμαστε σε μνημόνιο, να κερδίσουμε και να κρατήσουμε για λογαριασμό μας, για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας, για λογαριασμό του δημοσίου, αυτά τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα μας κάνουν να βγούμε από την κρίση με όλη την κοινωνία όρθια. Το δικό τους σχέδιο, το παλιό σχέδιο, έλεγε πως θα βγούμε από την κρίση μόνο με αυτούς και τους φίλους τους, το σχέδιο λέει πως θα βγούμε από την κρίση με όλη την κοινωνία όρθια. Αυτή η δέσμευσή μας είναι ενισχύει και σήμερα που μιλάμε, ακούτε τον κύριο υπουργό, ακούτε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης. Έχουμε μια δύσκολη καμπή στη διαπραγμάτευση, που με αφορμή αυτή τη διαπραγμάτευση, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και ένα σύνολο ευρωπαϊκών δεδομένων, πρέπει να αποσαφηνίσουμε πλήρως και το ξέρουμε όλοι, το ότι η τριπλική πληψηφία του λαού μας τα έχει αποδεχτεί ενώ το ευρώ, τη συμμετοχή μας στον πυρένο της ΕΕ και άρα η προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι κάτι που αργά ή γρήγορα πρέπει να το κάνουμε. Θα το κάνουμε όμως με βάση τις δυνατότητες μας, με βάση τις ανάγκες μας και με βάση τα λαϊκά και δημόσια συμφέροντα με την ευρύτερη έννοια. Οδημόσος γαρακτήρας της ΔΕΕ είναι αδιοπραγμάτευτος. Η προσαρμογή που πρέπει και απαιτείται να γίνει όσον αφορά την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα γίνει με όρους απόλυτης προστασίας του παραγωγικού πλούτου των δημόσιων αγαφών και του δημόσιου πλούτου. Εμείς οι ίδιοι, και μιλάω για τους πολίτες, το λαό και τις συλλογικότητες, είμαστε αυτοί που κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας, που έχουμε τη δυνατότητα όλες τις δυσκολίες και τις προσαρμογές που απαιτούνται να τις κάνουμε προσόφελός μας και όχι προσόφελος των δανειστών και των ντόπιων πολιτικών τους φίλων οι οποίοι λιδωρούνε συνεχώς τα κεκτημένα μας τόσα χρόνια. Είμαστε εδώ, εγκοιόμαστε τον αγώνα που δίνουμε, εγκοιόμαστε το πολιτικό μας σχέδιο και είμαστε εδώ για να κριθούμε αργότερα για αυτά που θα πετύχουμε, για αυτά που πετύχαμε και μαζί θα πορευτούμε τον δρόμο στη συνέχεια. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Δημητριάδη, ο κ. Θεοφύλακτος. Κύριε Βουλευτά, θα σας παρακαλέσω λίγο το χρονοδιάγραμμα. Αναρωτιέμαι αυτές τις μέρες ιδιωτικοποιείται ο καρκίνος στις οικογένειές μας, κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι, όλοι έχουμε περιστατικά καρκίνων. Ένα, δύο, τρία. Ο ιδιώτης που θα έρθει να πάρει τις μονάδες μπορεί να πάρει και τις ασθένειες. Είδαμε το πρωί, περιηγηθήκατε στο νότιο πεδίο. Σας είπαν οι διευθυντές εκεί πέρα, σας δείξανε πόσο δύσκολο είναι να υλοποιηθεί αυτό που μας πιέζουνε και μας επιβάλλουνε. Πού και να σκεφτούμε και άλλα πράγματα. Και αφήστε τις ασθένειες που το σκεφτόμαστε όλοι. Τα υπόγεια νερά, τον αέρα, το μέλλον δηλαδή της περιοχής, δεν θέλω να πω στο παιχνίδι να αναθεματίσω ένα στον άλλο. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει. Θα μπορούσα να το κάνω με την αντιπολίτευση να σηκώσω τους τόνους όσο δεν γίνεται. Απλώς δεν θα το κάνω. Και περιμένω να δείξουμε μία όσο το γίνεται σαν περιοχή. Όλοι κρίνουμε τη στάση όλων των πολιτικών φορέων και για τις ευθύνες του παρελθόν τους. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε τώρα τις ευθύνες για μέσα σε δύο χρόνια καταστράφηκε και η χώρα και η επιχείρηση ενώ τα ευρωειγούμενα 50 πήγαιναν τέλεια και ιδιαίτερα εκνευρίζομαι ιδιαίτερα εκνευρίζομαι με ψευδή στοιχεία και δημοσιογράφους της περιοχής μας και το ευανέλαβε εκείνο, δεν ξέρω αν το ψέξε. Αναφέρεται στην τιμή της μετουχής της ΔΕΙ τον Ιούνιο του 2014. Ας δει πόσο ήταν το φλεβάρι του 2015 που είχε πέσει 80%. Δηλαδή να γίνεται ο διάλογος αλλά να γίνεται τουλάχιστον με ειλικρίνεια. Λοιπόν η συμφωνία όπως μας την ανέφερε ο υπουργός διασφαλίζει πέντε πράματα. Είναι δύσκολη αλλά διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα παραμένει το δημόσιο στη ΔΕΙ, διασφαλίζει τα νερά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικτών και δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρούμε χαμένη τη μάχη με τα καινούργια ελληνικτοριχεία Κύριε Υπουργέ, μήπως να το ξαναδούμε, μήπως να ξαναπιέσουμε, μήπως το χρόνο που έχουμε να ξαναδούμε τα οριχεία δράμας και λασσόνιση είναι τελειωμένη αυτή η υπόθεση. Το θέτω και σαν ερώτημα. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, συνεχίστε κύριε Βουλευτά, συνεχίστε. Τα συμφέροντα της περιοχής μένει αυτά στη συμφωνία δηλαδή ότι μπορούν οι αυτοδιοικήσεις να συμμετέχουν με συμπράξεις και εταιριών του δημοσίου, όπως τα ελληνικά πετρέλια, να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στις δημοπρασίες, είναι ζητήματα ανοιχτά και πρέπει ενωμένοι να τα παλέψουμε. Και ο καθένας στην πορεία θα κριθεί και το ζήτημα των λιγνητών παραμένει ανοιχτά. Είπα, γιατί θα μπούμε σε ένα τέρμονο διάλογο για τις ευθύνες, πώς φτάσαμε εδώ πέρα, να δούμε λίγο το διατάφτα και το δέον, πού πρέπει να εστιάσουμε και το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, η αιρετή όλων των βαθμών και της αυτοδιοίκησης και οι βουλευτές σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πρέπει ο δημόσιος χαρακτήρας να κυριαρχείς. Συμφωνούμε, όποιοι δεν συμφωνούν να το πούνε. Οι υπόλοιποι που συμφωνούμε, αν είμαστε η πλειοψηφία, να δούμε τι θα το σώσουμε ολόκληρο. Αν δεν το σώσουμε ολόκληρο, μπορούμε να τον έχουμε υγιή, να τον εξορθολογήσουμε, να είναι στις σημερινές συνθήκες ανταγωνιστικός, να μπαίνει στις νέες προκλήσεις και να μην κοιτάει τα τρένα να περνούν της οικονομίας και της κοινωνίας και της πραγματικότητας. Γίνονται πράγματα θετικά. Μπορούν αυτά να πολεμπλασιαστούν. Έπειτα, πρέπει να ενιαστούμε για την περιοχή, γιατί δεν η αναφέρθηκα ως τώρα. Δίνοντας, αν όντως προχωρήσει η συμφωνία και δοθούν ποσοστά όπως είμαστε υποχρωμένοι από την απόφωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τώρα οι θυσμοί μας πιέζουν όσο δεν πάει άλλο, πρέπει να απαιτήσουμε σαν αντάλλαγμα, σοβαρά ανταλλάγματα για την περιοχή. Πρώτον, τα εργασιακά για το περιβάλλον να μην είναι διαπραγματεύσιμα, ούτε τα εργασιακά δικαιώματα. Και επίσης, οι λεπτομέρειες που δεν είναι καθόλου λεπτομέρειες, όπως αύξηση του τοπικού πορού ανάπτυξης, επαναπόδοση εδαφών, είπα αύξηση του τοπικού πορού. Η πρόταση του Περιφερειάρχικου και Περιφερικού Συμβουλίου για μειωμένα τιμολόγια, να τη δούμε. Πρέπει να ζητήσουμε δηλαδή ανταλλάγματα γιατί η μείωση της... Σας παρακαλώ, ησυχάστε. Ναι, πρέπει... Ολοκληρώστε κύριε Χρυφθέφτα. Το ξέρω καλά τι έγινε και εγώ ήμουν αντίθετος. Δεν χρειάζεται να... αλλά όταν δημιουργείται αυτό το κλίμα, θέλω να πω ότι πρέπει να φτάσουμε σε προτάσεις που οι ΜΕΝ θα στηρίξουν τη ΔΕΙ, οι ΔΕΣΤΑ θα στηρίξουν την περιοχή. Προτάσεις υπάρχουν από όλες τις πλευρές. Να δούμε ποιες είναι οι πιο σωστές γιατί σχέδιο... Περνάνε τα χρόνια και σχέδιο δεν βλέπουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Βουλευτάρο. Ο βουλευτής ο κύριος Τζιμάνης. Ελάτε στρατηγέ. Κύριε Σβόλη, διακόψτε... Κύριε Σβόλη, σας παρακαλώ, διακόπτετε κατά επανάληψη, κύριε Σβόλη. Σεβαστείτε τον ομιλητή. Σεβαστείτε. Επιτέλους. Σεβαστείτε τον ομιλητή. Ξεκινήστε κύριε Τζιμάνη. Εγώ με τη σειρά μου να καλωσορίσω τον κύριο υπουργό που ήρθε εδώ στην διδική Μακεδονία. Λοιπόν... Ευχαριστώ. Κυρίες και κύριοι, αφού η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει μέσα από τα βοκαίδια που άφησε ο νεοφιλελευθερισμός και να μαντεώσει τα σχέδιά τους για τη μικρή... για τη μικρή δημιουργία των ΑΔΜΕ, δε γουστέρω πέξω. Τα σαρκοβόρα του Διεθνού Σκεφαλαίου μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους. Σας ευχαριστώ. Έρχονται απ' την πίσω πόρτα. Κύριε Βουλευτά, ένα λεπτό. Θα σας παρακαλέσω πολύ να βοηθήσετε όλη τη διαδικασία. Ούτε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου είναι ούτε μας τιμά να φωνασκείτε ο καθένας και από κει και πέρα να διακόπτετε τον ομιλητή. Δε θα θέλατε να το κάνουν άλλοι σα εσάς. Σας παρακαλώ πολύ. Συνεχίστε κύριε Βουλευτά. Για αυτό που μου είπε να μιλήσω απ' έξω, τον ενημερώνω. Κύριε Βουλευτά, μην απαντάτε. Σας παρακαλώ. Επίσημες εκδηλώσεις και εγώ σας σέβομαι εδώ πέρα. Και ο Πατριάρχης διαβάζει από μέσα, δεν διαβάζει απ' έξω. Παρακολουθήστε το αυτό. Το πρωτόκολλο αυτό λέει. Λοιπόν. Αλλιώς δεν σας σέβομαι. Τώρα τα σαρχοβόρα του Δημούς Κεφαλαίου μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους έρχονται απ' την πίσω πόρτα στο όνομα μια αστικαστικής απόφασης να ευχομησήσουν την τελευταία εκμάδα του στρατηγικού οικονομικού αποθέματος της χώρας προσπαθώντας χειρολευτικά να την βάλουν στην εντατική. Η κυβέρνηση πιστεύει στις αρχές και διακηρήξης της για το δημόσιο χαρακτήρα της διή, δίνει τη μάχη παρά τις αντίξοδες συνθήκες, με σχετική επιτυχία. Ο λιγνίδης αστρατηγικό απόθεμα της χώρας για την ενέργεια δεν διαπραγματεύεται. Θα δε νεράει η ζωογόνος πνοή της χώρας και σε κάθε περίπτωση να διαπραγματεύται. Ο επόμενος παγκόσμινος πόλεμος θα γίνει με πιθανότητο ρέντο το νερό. Τώρα, σχετικά με τις λιγνιδικές μονάδες της διή. Το ποσοστό που μας ζητούν να προσαρμοστεί ως τη διή να μην είναι δεσπόζουσα στον τομέα της ενέργειας μπορεί να τη διαχειριστούν εταιρείες στο ευρύτερο δημόσιο τομέα σύμφορης της τοπικής κοινωνίας. Το 17% της διή που βρίσκεται στο Ταϊμπέν γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί στο υπερταμείο ώστε να αξιοποιηθεί και να συνεχίσει η διή να έχει το δημόσιο χαρακτήρα και να ξεασφαλίσει και μελλοντικά της τέσης εργασίας και τη βιωσιμότητα της περιοχής. Θα ματώσουμε, θα αγωνιστούμε και θα κρατήσουμε την ενέργεια τελικά στο ευρύτερο κράτος. Τα στρατηγικά μας αποθέματα διή και νερού θα είναι δημόσια αγαθά κι αυτός ο αγώνας θα γίνει μαζί με την κοινωνία την οποία θα κρατήσουμε όρθια. Ευχαριστώ, να είστε καλά. Ευχαριστώ κύριε Βουλεφτά, ήσασταν πολύ σύντομος. Ο κύριος Μουμουλίδης είναι μέσα. Θα είπε στο τέλος. Κυρία Τηλεγκυρίδου, ελάτε. Σας παρακαλώ, κάντε ησυχία. Θα παρακαλέσω τους ομιλητές να είναι πιο σύντομοι για να μπορέσουμε... Είναι πάρα πολλοί οι ομιλητές, πάρα πολλοί. Όσο γίνεται πιο σύντομοι, όσοι έχουν καλυφθεί θα παρακαλέσω να μην ανεβούν στο βήμα. Καλησπέρα σε όλους. Καλωσορίζω από την πλευρά μου κι εγώ τον υπουργό που βρίσκεται στην περιοχή μας και να ευχαριστήσουμε το περιφερειακό συμβούλιο για αυτή την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Φίλες και φίλοι, δύσκολη εποχή, ε? Και στα δύσκολα, όταν τα πράγματα φτάνουν πολλές φορές σε ακραίες καταστάσεις, υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Οι φτώχια λένε «εφέρνει κρίνια» και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό. Σε αυτήν, λοιπόν, την εποχή που ζούμε, μπροστά στην δεύτερη αξιολόγηση και με όλα αυτά τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, είτε με τη συζήτηση με τους θεσμούς, είτε με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, πώς νιώθουμε όλοι εμείς ότι έχουμε εμπρός γκρεμό και πίσω ρέμα, ή όλοι μαζί ενωμένοι, σαν μια κοινωνία ευαισθητοποιημένων πολιτών, έχουμε την αισθησία για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το τόπο. Πράγματι, δεν είναι ευχάριστο. Δεν είναι ευχάριστο ιδιαίτερα για μας, που πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Ποιος δεν θα ήθελε σήμερα να πει ότι πετύχαμε τα πάντα και να έρθει εδώ ο υπουργός, οι βουλευτές, το περιφερειακό συμβούλιο, τα στελέχη και να πουν, είμαστε ανικητές και τα πήραμε όλα. Η κατάσταση όμως δεν ευνοεί τέτοια επιχειρήματα. Θέλω να κάνω μια έκκληση και θέλω να κάνω μια έκκληση σε όλους, ανεξάρτητα από το μετερίζι που βρίσκεται και αγωνίζεται ο καθένας, ανεξάρτητα από την κομματική και ιδεολογική τοποθέτηση και ταυτότητα. Να ενώσουμε δυνάμεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να μαλώνουμε μεταξύ μας. Είπε πριν ο Πρόεδρος της Γενόκου ΔΕΙ ότι κάπου αισθάνεται ότι είστε μόνοι. Δεν είστε μόνοι όπως και εμείς δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε όλοι μαζί και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βγούμε από αυτόν τον σκόπελο. Η ΔΕΙ πράγματι υπήρξε για μας σημαία της πολιτικής μας. Ήμασταν αυτοί που λέγαμε ότι δεν πολείται η μικρή ΔΕΙ. Και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση και λέμε ας πετύχουμε τα καλύτερα. Διαφυλάσσουμε το ότι αυτή τη στιγμή συζητάμε μόνο για το λιγνίτι. Είναι μία νίκη αυτή. Δεν είναι η νίκη στο πόλεμο αλλά είναι μία νίκη σε μία μάχη. Λέμε ότι πλέον δεν θα μπαίνουν μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά μπορεί να συμμετέχει και το δημόσιο. Μπορεί να συμμετέχει και η τοπική κοινωνία. Μπορεί να συμμετέχει η περιφέρεια. Εγώ θα έλεγα και συνεταιρισμοί και κοινωνικές οργανώσεις. Ας το δούμε, ας το μελετήσουμε, ας το συζητήσουμε. Θέλω να πω κάτι. Θέλω να πω κάτι. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αντιρίσεις που υπάρχουν από τους εργαζόμενους και εδώ κάνω έκλυση προς τον Υπουργό και στην ομάδα που διαπραγματεύεται να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του δημοσίου στην αγορά αυτών των τμήματων να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικά των ανθρώπων που εργάζονται στα ορυχεία και που έχουν φτιάξει αυτή την επιχείρηση. Και ένα τελευταίο, νομίζω ότι σαν περιφέρεια θα πρέπει να διεκδικήσουμε το μοιωμένο τιμολόγιο. Νομίζω ότι αυτό θα δώσει μια άλλη δυνατότητα για την ανάπτυξη στη δική μας περιοχή. Θέλω να ξέρετε ότι από την δική μας πλευρά τίποτε δεν είναι εύκολο αλλά και τίποτε δεν θα το αφήσουμε και δεν θα το παρατήσουμε. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί και σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται η συνέργεια και η συμμετοχή όλων. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Βουλευτή. Ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Μπιάλλας. Κύριε Βουλευτά όσο γίνεται πιο σύντομα. Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ. Κύριε Υπουργέ σας καλωσόριζε τη Δυτική Μακεδονία. Και αυτό το καλωσόρισμα έχει να κάνει στο εξής. Ότι συντελείται αυτή τη στιγμή ένα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο όπου είμαστε εν μέσω διαπραγμάτευσης και έχουμε την παρουσία του αρμόδιου Υπουργού εδώ. Νομίζω να ξεσημείω το. Δεν ξέρω αν άλλες φορές μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Και αν υπήρχε η δυνατότητα ή η διάθεση του εγάστοτε Υπουργού αρμοδίου να παρευρεθεί μέσα σε ένα πολυπληθέστατο κοινό μέσα σε αυτήν την φάση που περνάει η χώρα μας και στη διαπραγμάτευση που στην τελείται για τη ΔΕΙ. Αυτό γιατί γίνεται. Γίνεται γιατί η πολιτική μας ηγεσία έχει το θάρρος με καθαρή άποψη και ειλικρίνεια να έρθει και να θέσει τα ζητήματα ενώπιον εδώ του λαού, της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά της Κοζάνης για το τι συμβαίνει και το τι συζητάμε. Και τι είναι αυτά τα οποία συζητάμε. Συζητάμε ανάμεσα σε δύο πολιτικές. Μία η οποία ήταν προκαθορισμένη και ξεκαθαρισμένη και εν μέρει ψηφισμένη που είχε να κάνει με την πλήρυτη οικοποίηση της ΔΕΙ, το πλήρυξε πούλημά της, το πέρασμα στις ιδιότες, το 66% σε οριζόντια βάση και μία άλλη πολιτική που έχει να κάνει εκεί αυτό το οποίο μας ανέλθει ο Υπουργός. Και είναι πολύ σημαντικό. Τότε διαχωρίζουμε το ζήτημα της ΔΕΙ, μιλάμε για μονάδες λυγνητικές να συζητήσουμε το ποσοστό, δεν είναι προκαθορισμένο, ποιες μονάδες και αυτό δεν είναι προκαθορισμένο, θα συζητηθεί στα επόμενα διαστήματα, στο επόμενο διάστημα. Αυτό είναι το βασικό, αγαπητοί μου φίλοι και φίλοι και κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Αυτό είναι το βασικό. Εκεί που συζητάμε στη βάση των προβλημάτων. Το πώς σε μια δύσκολη περίοδο αντιμετωπίζουμε αυτές τις πολιτικές. Και αυτό το οποίο θέλω να επισημάνω είναι, ότι το ότι συμμετέχουν και κοινωνικά σχήματα και με συμμετοχή του ευρύτερου δημόσια τομέα, είναι πολύ σημαντικό. Γιατί, γιατί... Μη μας παρακαλώ, μη διάκοπτες σας παρακαλώ, δεν θα προλάβουμε. Την αγωνία μας είναι και στα πρόσωπά μας. Γιατί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας. Αυτό να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το έχουμε ως μπούσολα. Και πάνω σε αυτό, και κλείνω πρόεδρε, και κλείνω, θα πρέπει όλοι μαζί να συνταχθούμε για να βοηθήσουμε τη διαπραγμάτευση που κάνει ο υπουργός και η διαπραγματική ομάδα, να του δώσουμε όπλα και δύναμη, για να επιτύχουμε αυτά τα οποία μας ανέφερε ο προηγούμενος υπουργός. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Πιάλα, ο κύριος Μουμουλήρης. Καλησπέρα. Φίλες και φίλοι, η Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα οι Πεφεϊκές Ενότητες Κοζάνης και Φλόρινας περνάνε ιστορικές στιγμές. Περνάνε ιστορικές στιγμές και θα πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι. Θέλω να απευθυνθώ και να σεβαστώ, να του πω ότι σέβομαι την αγωνία του κυρίου Αδαμίδη. Όντως εκπροσωπεί μια μεγάλη, ένα μεγάλο σύνολο εργαζομένων. Το μεγάλο ήθελα να δεν κάνω λάθος πανελλαδικά. Αλλά κύριε Αδαμίδη, η αγωνία δεν είναι προσωπική, δεν είναι δική σας, δεν είναι μόνο των εργαζομένων στην ιδέη, είναι του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό σας παρακαλώ να το καταλάβετε. Επομένως, δεν χρειάζεται να προσωποποιούμε. Εγώ δεν είμαι εδώ για να υπερεσπιστώ κανέναν πέρα από την κοινωνία μου. Θα σας εξηγήσω. Θα πρέπει όμως να ξεκινήσουμε. Επειδή και εγώ δεν διατίθεμαι να αφήσω τίποτα να πέσει κάτω, μπορούμε να φτάσουμε. Κύριε Μουμουλίδη, θα σας παρακαλέσω και τους επόμενους ομιλητές, να μην απευθυνθείτε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σας τονίζω ότι έχουμε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κατ' αρχάς υπάρχει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός. Μια άλλη αντίληψη. Μια άλλη συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία. Τη στιγμή που ο αρχηγός της εξωματικής αντιπολίτευσης αποδρά και ακυρώνει την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία λόγω των εξελίξεων στα ενεργειακά, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται εδώ, σε αυτό το αμφιθέατρο, σε μια πόλη, με τον καθήλινα αρμόδιο υπουργό, για να συζητήσει με την κοινωνία. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια κατάκτηση, είναι μια άλλη αντίληψη. Και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε στα θετικά. Υπάρχει αναβυσβήτητα πλέον είμαστε στο σημείο που θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Και το πολιτικό σύστημα, και οι συνδικαλιστές, και η κοινωνία. Αυτό, εάν δεν γίνει συνείδηση όλων, δεν υπάρχει επόμενη μέρα, ή για την ΔΕΙ, δεν υπάρχει επόμενη μέρα για την κοινωνία μας. Διότι εγώ δεν είδα πουθενά το επχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΙ, επί δεκαετίες, όπως δεν είδα πουθενά και το αναπτυξιακό σχέδιο, συγκροτημένα της Δυτικής Μακεδονίας, επί δεκαετίες. Είμαστε η περιοχή που υπολείπεται όλων των περιφεριών στην Ελλάδα. Είναι έτσι και δεν νομίζω ότι κάνω λάθος. Να ξεκαταρρίσουμε κάποια πράγματα. Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΙ. Υπερασπιζόμαστε κάθε θέση εργασίας στη ΔΕΙ, αλλά και οπουδήποτε αυτή ενδεχομένως χάνεται. Είμαστε ενάντια στον κοινωνικό αυτοματισμό. Και απευθυνόμενος εργαζόμενος στη ΔΕΙ θα πρέπει με πολύ σεβασμό στην αγωνία τους και στην αγωνία των υπολείπων να τους πω ότι δυστυχώς αναπτύσσονται διάφορα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Δεν μπορεί να μην τα παρακολουθείτε. Δεν μπορεί να μην τα πληροφορήσετε. Το να ψωφίζει η κατσέκα του γείτο, να τελειώνουμε με τη ΔΕΙ. Δεν το έχετε ακούσει. Εγώ το ακούω καθημερινά. Και μάλιστα, όχι, όχι, εδώ... Κοιτάστε, σας παρακαλώ. Κύριε, σας παρακαλώ πολύ να ψεβαστείτε. Ο καθένας θα αναλαμβάνει την ευθύνη τον λόγο του. Να τελειώνουμε πια με τα συνθήματα. Να τελειώνουμε με τα πυροτεχνήματα. Να τελειώνουμε με τα τερτύπια. Άρα λοιπόν, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Θα κάνω μια υπόθεση και θα περιμένω μια απάντηση από τον υπουργό. Λέει το σενάριο αυτό, ότι θα πουληθεί το 30% ή 35% ή 40% τον... Συνεχίστε. Το 60%. Την ερώτηση που θέλω να κάνω... Κύριε Μουμουλίδη, σας παρακαλώ πολύ. Μην απευθύνεστε στο ακροατήριο. Στο περιφερειακό συμβούλιο, σας παρακαλώ. Το έχω τονίσει κατεπανάληξη. Συγχώρεστε με. Σε περίπτωση λοιπόν, που δεν βρεθούν αγοραστές για το 30%, που είναι και η εκτίμησή μου, ότι δεν θα βρεθούν. Ποιο είναι το επόμενο θύμα? Λοιπόν... Ολοκληρώστε, κύριε Μουμουλίδη. Ό,τι για τον καθένα... Ακούστε με λίγο. Εγώ έρχομαι εδώ με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν έρχομαι με καμία τεχνική ή με τίποτα πίσω από το κεφάλι μου. Εδώ λοιπόν είναι η στιγμή που το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, σύσσωμο, θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Θα πρέπει να μας πει και ποια είναι οι κόκκινες γραμμές του. Εγώ περιμένω απάντηση από τον Υπουργό. Θεωρώ ότι ο κίνδυνος δεν είναι τώρα. Ο κίνδυνος ακολουθεί και περιμένω να δω από τη ΔΕΙ το αναπτυκτό επιχειρησιακό της σχέδιο. Θέλω κλείνοντας να πω ότι έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς θα έπρεπε να είναι η ΔΕΙ. Η ΔΕΙ θα πρέπει να είναι μια επιχείρηση με δημόσιο έλεγχο, αλλά που να λειτουργεί με βάση τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Δυστυχώς ζούμε στον καπιταλισμό. Η ΔΕΙ, λοιπόν, που επί δεκαετίες συνδυηκήθηκε από διοικήσεις παράγοντες περιοχής, βουλευτές, συνδικαλιστές, θα πρέπει να αποτελεί παρελθόν εάν θέλουμε να υπάρχει επόμενη μέρα στην επιχείρηση. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Μουμουλήλη. Ο κύριος Αντονιάδης, βουλευτής Σχέδας Δημοκρατίας από τη Φλότνα. Ελάτε κύριε Αντονιάδη. Σας παρακαλώ. Αντώνη, σας παρακαλώ λίγο. Φίλες και φίλοι, καλησπέρα. Χαιρετίζω το πάνελ και καλωσορίζω τον Υπουργό και ο γάπτης της σειρά μου. Καταρχάς δεν πρόκειται να απαντήσω σε κάποια ανυπόστατα και συγχύση επισυμμάσεις και παρετήρησης από συναδεύους. Δεν είναι του παρόντος και δεν το επιτρέπει ο χρόνος. Θέλω να είμαι ουσιαστικός στο διάλογο τον οποίο ξεκίνησε ο κύριος Υπουργός και ο οποίος είπε ότι ήρθε εδώ για να διαλεχθεί μαζί μας. Άρα, ας μου επιτρέψω στο ακουρατήριο να απευθεύνω κάποιες ερωτήσεις στον κύριο Υπουργό. Καταρχάς, κύριε Υπουργέ, δεν βλέπω να σημειώσετε τίποτα για να μας απαντήσετε. Εκτός και αν τα θυμάστε όλα πολύ καλά. Κύριε Αντονιάδη, θα σας παρακαλέσω, θα σας παρακαλέσω. Βοηθήστε τη διαδικασία, κύριε Αντονιάδη. Είστε έπειρος και αυτοδικητικός, σας παρακαλώ. Ο κύριος Υπουργός δεν θέλει συνήγορος. Μη σ' αναχωρέσετε, είναι ικανός λύτωρας. Μακριά από μένα, να συμβουλώ στον κύριο Υπουργό. Ο κύριος Υπουργός μπορεί να απαντήσει. Πρόεδρε, άσε με, έχω δυο λεπτά. Μη με τα κόβεις τα δυο λεπτά. Γιατί θα τη γυρίσουμε και εμείς στην αυτηρά. Άσε, τώρα είμαστε ήρεμοι, ωραίοι. Επί της ουσίας διάλογος, κύριε Υπουργέ, για να γίνει, επειδή κυβέρνηση έχουμε, δεν εξηγήσατε στο ακροατήριο, ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Πήγατε να μιλήσετε με τους ευρωπαίους εταίρους, με τους θεσμούς. Η δική σας, η πρόταση, ποια είναι? Είναι η πρόταση πρώτου δεκαπέντε, αυτή που είχατε, έχετε κάποια καινούρια, πέστε την ποια είναι η καινούρια πρόταση. Περιμένουμε όλη μας αγωνία, γιατί θέλω να σας τη ρίξουν. Εδώ το ακροατήριο που βλέπετε και ο άξονας Φλόρινα Σαμίντο, το Λεμαΐδα Κοζάνι, σας ψήφισε κατά 70-80% γιατί δε θα πουληθεί τίποτα. Και μάλιστα, εάν δεχτείτε ότι θα πουληθεί έστω και μια μετοχή, τοπικοί παράγοντες δεσμεύτηκαν ότι θα παρετηθούν. Πέστε μας λοιπόν πρώτο ερώτημα, ουσιαστικό, ποια είναι η πρόταση σας. Δεύτερο ερώτημα και θα τελειώσω. Κόκκινες γραμμές έχετε στην πρότασή σας. Δηλαδή, είπατε ότι δεσμευόμαστε για τις ενεξελίξημενες εικαταστάσεις. Δεσμένεστε για το πόσες μονάδες είστε διατεθειμένοι να πουλήσετε. Δηλαδή είπατε ότι αφήμονται ευρουλεκτικά. Τι θα μας πείτε, βλέποντας και κάνοντας ότι αν πουλήσετε τρεις, μας ζητούσαν έξω, άρα η επιτυχία μας είναι τρεις. Πέστε το τώρα, ότι εμείς μέχρι τρεις από εκεί και πέρα δεν πουλάμε άλλες. Τι θα γίνει με το μέλλον των εργαζόμενων. Έχετε κόκκινες γραμμές. Διασφαλίζουμε τα πάντα τα δικαιώματα, οτιδήποτε, σε όποιο μέρος πρόκειται να πληγεί για τους εργαζόμενους. Και τελευταίο και ουσιαστικό για μας επειδή είμαστε βουλευτές. Αντισταθμιστικά για την τοπική κοινωνία επειδή τα θέσατε κι οι ίδιοι. Είπατε ότι η κομισιό ζητήσατε αντισταθμιστικά. Εσείς ζητάτε, όλοι ζητάνε. Η τοπική κοινωνία δεν δικαιούται. Έχετε βάλει και οι κόκκινες γραμμές. Να πείτε ότι ξεκινάμε ένα διάλογο, η τοπική κοινωνία θέλει ένα, δύο, τρία. Τα δύο σας θα διεσμευόμαστε, θα τα κρατήσετε. Σε αυτά θέλω ουσιαστικές απαντήσεις για να μπορεί και ο διάλογος να προαχθεί και να σας στηρίξουμε. Εμείς εδώ είμαστε. Δεν έχουμε αντιπολιτευτικομένους. Σε ό,τι δίκαιο υποστηρίξει θα σας στηρίξουμε. Σε ό,τι άδικο, είμαστε εδώ να τον πολυμίσουμε. Λοιπόν, αυτά. Ευχαριστώ κύριε Αντονιάδη για το σύντομο του λόγου σας. Ο κύριος Κασσαπίβης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κοζάνης. Κύριε Πρόεδρε του περιφερειακού, καταρχήν ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μας απευθύνατε να συμμετάσουμε σε αυτό το ιστορικό περιφερειακό έτσι. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχουμε σημαντικά γεγονότα που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία. Προηγήθηκε το περιφερειακό για τη Φέτα. Σήμερα έχουμε για την Ενέργεια. Καλωσορίζω και τον Υπουργό, ο οποίος τυχάνει να έχει και τα δυο εθνικά ζητήματα αυτά, το περιφερειακό και το αγροτικό που αφορά τη Φέτα. Και σας άκουσα, κύριε Υπουργέ, και χάρηκα ιδιαιτέρως να λέτε ότι έχει βγει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επικαλείστε το Ευρωπαϊκό Δίκιο. Καλά κάνετε. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα και τώρα για τη Φέτα, κύριε Υπουργέ. Δεν το κάνατε. Τρεις φορές η Ελλάδα κέρδισε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Εθνικού Αυτοποριών ως ονομασίας προελεύσης. Δεν το κάνατε ούτε μία στη διαπραγμάτευση με τον Καναδά, με τη Νότια Αφρική. Έρχεται με την Κίνα, έρχεται με τη Σιγκαμπούρη, έρχεται με την Αυστραλία. Να μην χάθει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Εδώ λοιπόν, όπως είπε και ο συνάδελφος ο Γιάννης Αντονιάδης, ότι καλό και δίκιο έχετε θα το υποστηρίξουμε, αλλά ότι ασαφές και ανυπόστατος, σαφώς και θα το επικρίνουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Κασαπίδη. Να συνεχίσουμε με τους δημάρχους. Ο δήμαρχος Κοζάνης. Δεν θέλετε να ακούσετε τους δημάρχους των ενεργειακών πόλεων. Ωραία. Κύριε Δακύ έχετε το λόγο. Αμέσως μετά τους επικεφαλείς θα βάλουμε τους δημάρχους και σας κύριε Κουκουλόπουλε. Το ξέρω, το σέβομαι και ξέρετε, θα σας δώσω το λόγο. Θα σας δώσω το λόγο κύριε Κουκουλόπουλε. Ευχαριστώ. Αρκεί να έχετε υπομονή. Να έχετε υπομονή και να μην συζητάτε για να μπορείτε να ακούτε τους ομιλητές. Ευχαριστώ. Για πέντε λεπτά κύριε Δακύ. Φτάσε λίγο. Θα πες μαζί σου. Άσ' το έσυ. Κύριε Δακύ έχετε το λόγο. Αμέσως μετά τους επικεφαλείς θα βάλουμε τους δημάρχους και σας κύριε Κουκουλόπουλε. Αμέσως μετά τους επικεφαλείς θα βάλουμε τους δημάρχους και σας κύριε Κουκουλόπουλε. Κύριε Δακύ έχετε το λόγο. Κύριε Υπουργέ σας καλωσορίζουμε στη Δυτική Μακεδονία και ευχαριστούμε για την τιμή της επίσκεψής σας. Φίλες και φίλοι, η πολιτική εξαπάτηση των συμπατριατών μας από τους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΝΑΝΕΛ γεννάει τους καρπούς της. Και αυτή είναι καταστροφική και για την τοπική κοινωνία και στο θέμα της ΔΕΙ. Η διαδικασία απαξίωσης της ΔΕΙ ως επιχείρηση ώστε να γίνει εύκολο το ξεπούλυμά της είναι σε πλήρη εξέλιξη. Να θυμίσω ότι ακριβώς πριν τρία χρόνια, 30 Μαρτίου του 2014, η μετοχή της ΔΕΙ είχε 12,156 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 2,85. Δηλαδή μία απαξίωση της αξίας και της αξίας της... λοιπόν επαναλαμβάνω για όσους δεν ξοδορίζουν. Η συζήτηση και η παρέμβαση του κυρίου Τσίπρα για τους Ρουρνάδες και τα Νταούλια και τη ΔΕΙ που δεν πουλέτε και για το ένα νόμο καταργού με το μνημόνιο έγινε εδώ στη δική Μακεδονία το 2014. Εκτός αν έχουμε πάτη λογοτομή. Λέω λοιπόν ότι πριν τρία χρόνια από σήμερα, μέχρι σήμερα η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΙ έχει απομειωθεί κατά 76,55%. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστήριου, δεν τα λέμε εμείς. Και αυτό βοηθάει με μαθηματική ακρίβεια την πολιτική της απαξίωσης και του ξεκουλήματος του κομματιάσματος της ΔΕΙ. Κύριε Υπουργέ, Μας αναφέρατε, με πολλή προσοχή σας άκουσα και μας αναφέρατε προηγουμένως ότι όλη η διαδικασία που αλλάξατε τη στρατηγική σας της δημόσιας ΔΕΙ, έχει γίνει σύντομο ανέκδοτο αυτό βέβαια, και έχετε συμφωνήσει να ξεπουληθεί ένα κομμάτι, δεν μας είπατε ποιο ακριβώς είναι αυτό, είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Δεκεμβρίου του 2016. Από ότι είπατε νωρίτερα στην ομιλία σας. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε τελείως διαφορετική άποψη, γιατί έχω μπροστά μου το ΦΕΚ της 25 Μαΐου του 2016, όπου υπάρχει υπογραφή σας μαζί με τον κύριο Δραγασάκη και τον κύριο Τσακαλώτο, και τον κύριο Σκουρλέτη και τον κύριο Χουλιαράκη, όπου λέτε ότι αυτό το ΦΕΚ είναι του ΤΑΙΠΕΔ, αγαπητοί φίλοι, όπου λέτε ότι η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΙ να γίνει ενδεχομένως το 2016. Προφανώς, κύριε Υπουργέ, δεν έχει σχέση με την απόφαση, αλλά με το στρατηγικό σχεδιασμό σας να διαλύσετε τα πάντα. Το ΦΕΚ έχει δική σας υπογραφή, κύριε Υπουργέ, εσείς το συντάξατε. Το κάνετε τώρα, ήρθατε εδώ να μας πείτε ότι θα ξεπουλήσετε τον τόπο μας, θα ξεπουλήσετε την επιχείρηση των Δυτικών Μακεδόνων. Θέλω να σας πω, θέλω να σας πω, θέλω να σας πω, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ πολύ να μη διακόπτετε. Ακούστε τους ομιλητές, σεβαστείτε το περιφερειακό συμβούλιο. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας καταθέσω τρία σημεία, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας και τους Δυτικομακεδόνες. Και πιστεύω ότι το σαρδόνιο χαμόγελό σας, δεν σημαίνει ότι μας λέτε κακά, μαντάτα με γλυκή τρόπο. Γιατί αυτό είναι από την ώρα που ήρθατε. Ζητώ συγγνώμη για αυτό που σας λέω, αλλά περί τούτου πρόγειται. Λοιπόν, κύριε Δακύ, κύριε Δακύ, θα σας παρακαλέσω τον Προεδρεό. Κύριε Δακύ, θα πρέπει, κύριε Δακύ, θα πρέπει να μην ειρονεύεστε, να μην ειρονεύομαι καθόλου, ο Κύριος Προεδρεός χαμογελάει από την ώρα που ήρθε. Αναφέροντα με τον Προεδρεό. Σας παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, αν το ζητήσω ο Κύριος Σπουργός, ευχαρίστω. Απλώς ο Κύριος Σπουργός χαμογελάει από την ώρα που ήρθε. Μας φιλάει και την καταστροφή και τον ψυχόνιό μας. Κύριε Δακύ, λοιπόν, το Προεδρείο σας ζητάει, σας παρακαλώ πολύ. Δεν βοηθάτε. Τρία σημεία, φίλες και φίλοι. Σας παρακαλώ πολύ, ολοκληρώσετε σε ένα λεπτό. Τρία σημεία. Η αγωνία που διακατέχει τον τόπο μας και την κοινωνία μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σε αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας, το επίσημο ποσοστό ανεργίας της Ελστάτη είναι 36%. Δεύτερον, το μίζων μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει για το μέλλον των παιδιών που δεν γεννήθηκαν ακόμη είναι το θέμα της αποκατάστασης και επαναπόδοσης των εδαφών. Γιατί σε άλλη περίπτωση θα γίνει το μεγαλύτερο τσιφλίκι της Ευρώπης στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο από κανέναν Έλληνα γιατί οποιαδήποτε δραστηριότητα και δράση και ανάπτυξη γίνει πάνω σε αυτά τα εδάφη έχουν να κάνουν με τις όποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατίας, στις οποίες περιμένουμε και να θυμίσω για όσους ξεχνάτε είχα προσφύγει ως νομάρχης Κοζάνης και περιμένουμε τις αποφάσεις. Και αυτό έχει μεγάλη σχέση που σας λέω γιατί και η οποία υπέδυση και η οποία προσπάθεια ξεπουλήματος δεδομένου ότι ισχύει τα υπερκείμενα της υποκειμένης δηλαδή αυτή πάνε γίνονται πάνω στην ιδιοκτησία του εδάφους έχει άμεση σχέση και τα τυνάζει στον αέρα. Όλα αυτά που μας είπε κύριος Υπουργός με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατίας που είναι το ευρωπαϊκικό και εκτιμένο και συνταγματική αρχή με το νόμο 1280 του 82 είναι στον αέρα. Ευχαριστώ με κύριε Δακή. Τρίτον. Ξεκλείσατε το χρόνο, παρακαλώ τον κύριο Χατζίδη να έρθει στο... Τρίτον. Κύριε Δακή. Τρίτον. Κύριε Δακή. Τρίτον. Ελειώστε σε 30 δευτερόλεπτα. Τρίτον. Παρακαλώ. Τρίτον. Η περιβαλλοντική προστασία είναι ζωτικής θυμασίας για να προφυλαχθούμε από το θάνατο και την πλήρη απαξίωση των περιουσιών της κοινωνίας μας. Θέλω να τονίσω επίσης, κατέθεσα δημόσια συγκροτημένη πρόταση την επιχείρηση τη δική μας, που είναι των παιδιών μας, των αδελφών μας, των γονιών μας, του αίματος της κοινωνίας μας να γίνει μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΚΙΝΣΕΠ και υπάρχει και ο καινούργιος νόμος. Λυπάμαι, λυπάμαι αυτή τη συγκροτημένη πρόταση. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ πολύ. Λυπάμαι... Σας παρακαλώ πολύ. Λυπάμαι... Κύριε Δακή. Κύριε Πρόεδρε. Με την ανοχή του Προεδρείου έχετε πάνω από 8 λεπτά. Κύριε Πρόεδρε. Δεν σεβαίστε καθόλου τη διαδικασία. Λυπάμαι... Ήταν ο πρώτος που έβαλε θέμα διαδικασίας. Λυπάμαι... Σας παρακαλώ. Που αυτή την πρόταση μου για την κοινωνική οικονομία δεν τη συζήτησε ούτε ο κ. Καρυπίδης ούτε το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Κύριε Πρόεδρε η προσπάθεια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής να βρει συνοδηπόρους στο ξεπούλυμα της ΔΕΕ και στη διάλυση των δομών της κοινωνίας μας δεν θα βρει συμμάχους. Ευχαριστώ κύριε Δακή. Είμαστε κάθετα αντίθετη και θλίβομαι για την εικόνα της κατάρτιας που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο τόπος μας. Εύχομαι η κυβέρνηση σύντομα να είναι παρελθόν. Είμαστε κύριε Χατζίδη. Σας παρακαλώ πολύ, σεβαστείτε επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά το περιφερειακό συμβούλιο. Κύριε Χατζίδη έχετε τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου την άφυξη του υπουργού. Κάντε λίγο ησυχία σας παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ στο περιφερειακό συμβούλιο. Θέλουμε να δηλώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια διάσπαση και απαξίωση της ΔΕΕ ήταν ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων που την ενέταξαν στα μνημόνια, αφήνοντας τα ορυχεία και τους αΐ στη μοίρα τους χωρίς προσλήψεις προσωπικού και χωρίς νέες επενδύσεις. Σήμερα, στις δύσκολες εξωτερικές και εξωτερικές οικονομικές συνθήκες που κρατούν, αντιμετωπίζουμε τις παράλογες απαιτήσεις... Κάντε ησυχία σας παρακαλώ. ...που αφορούν στην πώληση των μονών... Κύριε Σιδηρόπουλε, σας παρακαλώ πολύ. Όμως η ΔΕΕ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον κοινωνικό ιστο της περιφέρειές μας, την οικονομία μας και τη στέση εργασίας του κατοίκου της. Εμείς υποστηρίζουμε σταθερά τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΕ και υπερασπιζόμαστε κάθε θέση εργασίας αλλά και την εξηγίαση των δομών της ΔΕΕ, προκειμένου να παραμείνει ζωντανή και υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Επίσης είναι βέβαιο ότι η επαναπόδοση των εδαφών που κατέχει η ΔΕΕ στη τοπική κοινωνία είναι του παρευθμόν ένα σημαντικό ζήτημα της δικής Μακεδονίας ως ένας από τους πιλώνες ανάπτυξης της τοπικής μας κοινωνίας. Ζήτημα πολύ πλοκό και πολύ συζητημένο αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα εκκρεμή. Ζητάμε επομένως την επιστροφή των εδαφών εκεί που έχει ολοκληρωθεί εξορρυκτική διαδιετραστηριότητα καθώς επίσης και το σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής που απητεί σήμερα βασικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Το τέλος ύδατος να επεκταθεί σε πάνω από 10 βατ όπως ισχύει μέχρι τώρα σε όλα τα υδροελεκτρικά και το λιγνητικό τέλος να φτάσει επιτέλους εκεί που πρέπει. Εάν είναι να περάσει σε χέρια άλλων η δημιουργία να περάσει στα χέρια των πολιτών της δικής Μακεδονίας πρέπει να είναι βασική μας προτεραιότητα και πρέπει να δράστε κύριε Περεφερειάρχη άμεσα και αποτελεσματικά. Η δημιουργία τέλος πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου και δηλώνουμε πως θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας τα δικαιώματά τους στην εργασία αντιπαλεύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον της δικής Μακεδονίας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Κατσίδη που σας ασύντομωση. Κυρία Ζαμπελιάδου. Κυρία Ζαμπελιάδου, παρακαλώ να είστε λίγο σύντομοι μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Κυρία Υπουργέ, παρέδωσα μόλις ένα κείμενο με τις συνέπειες που θα υποστεί η περιφέρειά μας αν προχωρήσετε στην πόληση της ΔΕΙ έτσι όπως σχεδιάζεται. Υποθέτω πως δεν σας το έδωσαν μέχρι σήμερα κανείς, αν το είχατε ίσως σας βοηθούσε στις διαπραγματεύσεις που κάνετε με τους θεσμούς. Γιατί πίσω από τα νούμερα θα βλέπατε πρόσωπα ανθρώπων που με τις αποφάσεις που ετοιμάζεστε να πάρετε θα τους οδηγήσετε σε μία άνευ προηγουμένου περιπέτεια με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Δεν θα σταθώ στο γεγονός πως τόσο ο κ. Πρωθυπουργός όσο και πολλά από τα στελέχη σας πολλές φορές μέχρι σήμερα μας διευαβαίωσαν εδώ σε αυτή την περιφέρεια ότι η ΔΕΙ θα παραμείνει δημόσια αλλά κυρίως θα παραμείνει εύρωστη. Και δεν είναι η πρώτη φορά και μοβάμαι δεν θα είναι και η τελευταία που βλέπουμε να γίνονται τώρα στροφές 180 μοιρών. Και για το ένα και για το άλλο. Όπως και δεν θα σχολιάσω και τη συμπεριφορά πολλών παλιών και ώψιμων συντρόφων σας που μόλις πριν δύο χρόνια σήκωναν τα λάβαρα της επανάστασης και υπόσχονταν φθινό ρεύμα και πολλά άλλα και σήμερα αλλάζουν άποψη και θέση από τη μία στιγμή στην άλλη. Την καρέκλα τους προσπαθούν να σώσουνε για να επιβιώσουν πολιτικά και ο τόπος σας καεί. Εμείς όμως κύριε Υπουργέ μας ενδιαφέρει ο τόπος και οι άνθρωποι του. Αυτούς τους ανθρώπους κοιτώντας τα μάτια το 2014 σε μία δύσκολη προεκλογική περίοδο είχαμε αντιδράσει ως συνδυασμός και στην προκτική της μικρής δαιοί κι ας τότε διασφαλίζονταν με νόμο κάποια πράγματα που σήμερα ούτε κι αν αυτά διασφαλίζονται. Διασφαλίζονταν λοιπόν κάποια πράγματα κι αυτά ακυρώθηκαν. Μήπως διασφαλίζανε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μέχρι σήμερα. Μήπως διασφαλίστηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με τις αποφάσεις που έχουν επαρθεί. Η τιμή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μήπως διασφαλίστηκε η χρήση των εδαφών και των νερών από ιδιότητες στο δημόσιο χαρακτήρας του. Μήπως διασφαλίστηκαν οι μετεγκαταστάσεις. Μήπως διασφαλίστηκαν οι τηλεθερμάσεις. Μήπως διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας. Γιατί η απάντηση σε όλα αυτά είναι αρνητική. Τίποτα από αυτά δεν έχει διασφαλιστεί. Και παίρνουμε σήμερα σε μια εφυαλτική περίοδο πραγματικά. Όπου αυτός ο τόπος αν αυτή η λύση προχωρήσει θα χάνει από το 2020 και μετά ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Θα μας πείτε βέβαια και μας το είπατε ότι το επιβάλλουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι κύριε Υπουργέ. Οι κανόνες είναι σίγουρο ότι πρέπει να τηρούνται. Και αυτό το ξέρουμε. Αλλά σου δίνουν και τη δυνατότητα να παρουσιάσεις ένα σχέδιο. Εσείς λοιπόν καταργήσατε ένα σχέδιο και καλά κάνατε της μικρής ΔΕΙ. Και εγώ θέλω να ρωτήσω το σχέδιο σας ήταν τα νόμε. Και αν ήταν τα νόμε γιατί ο πρόεδρος της επιχείρησης της ΔΕΙ τα χαρακτήρησε καταστροφικά. Συμμερίζεσαι την άποψή του. Και το δεύτερο είναι το τρίτο είναι αν είχατε σχέδιο. Τότε θέλω να ρωτήσω η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου σας ευνηδίασε. Γιατί όταν έχεις ένα σχέδιο ξέρεις και πως θα το περάσεις. Και ακόμη και σήμερα που είστε εδώ και αυτό είναι και ένα ερώτημα που θέτω δεν έχουμε καταλάβει ποια είναι τελικά η πρότασή σας. Ωραία μας είπατε ότι οι θεσμίσεις ήταν το 40%. Εσείς τι τους απαντήσατε ακριβώς. Να ξέρουμε τι περασπίζεστε εκεί που είστε. Ούτε αυτό το έχουμε καταλάβει ακόμη. Βέβαια δεν έχουμε και απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζωτικά στη πιο κρίσιμη στιγμή. Ενώ είμαστε σίγουροι ότι αποφάσεις έχουν παρθεί. Γιατί εδώ στην περιφέρεια αυτοί που θα έπρεπε να μας ενημερώσουν είναι δυστυχώς συμπαραστάτες δική σας. Βρήκατε τους καλύτερους συμπαραστάτες. Βουλευτές και περιφεριάρχοις δέχτηκαν τα πάντα όσα τους έχετε πει. Και σήμερα προσπαθούν ακόμη και σήμερα να μας παραπλανήσουν. Περιμένουμε να ακούσουμε. Εμείς όλο αυτό το διάστημα ακούμε διάφορα περίεργα. Γλυκαντικά, σαλταδόρι, αποχωρήσεις με προορισμό το Άγιο Όρος, όλοι βουλευτές οδήρονται αλλά θα ψηφίσουν, τέτοια πράγματα ακούμε. Αν η λύση που εσείς προοδείτε είναι καλή γιατί κλαίω κύριε Ρουσιάρ Ψέλτσας. Και γιατί θα πάει στο Άγιο Όρος. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι όλα αυτά γίνονται για την Καρέκρα και γι' αυτό και θα τα ψηφίσουν. Και βέβαια εμείς αυτό το πράγμα δεν θα τους ακολουθήσουμε. Και κυρίως δεν θα τους επιτρέψουμε να παίξουν με το μέλλον της κοινωνίας αυτής. Γιατί για μας καμία λύση δεν θα είναι λύση αν δεν διασφαλίζει. Τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Νέες μονάδες με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Ενεργειακή αφτάρκεια της χώρας. Τημή ρεύματος προσυτεί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τα εγκαταστάσεις, εδάφη και νερά με δημόσιο καρακτήρα. Και φυσικά τις θέσεις εργασίας. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα για μας. Ευχαριστούμε κυρία Ζεμπηλιάδου. Ήδη περάσατε τα έξι λεπτά. Θα σας διακόψω στα δέκα δευτερόλεπτα. Η πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας, κύριε Υπουργέ, είναι απέναντι στα σχέδιά σας για ξεπούλυμα της ΔΕΙ. Και αν ήρθατε σήμερα να εξασφαλίσετε τη συνέναισή μας, σας λέμε ότι κάνετε λάθος, δεν την έχετε. Για μας δεν είναι θέμα ούτε κομματικής γραμμής ούτε κόμματος. Για μας είναι θέμα επιβίωσης του τόπου και των ανθρώπων του και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αστερέσει τον μέλλον των παιδιών μας. Ευχαριστώ. Ο κύριος Καρατζίδης. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Εντάξει, προφανώς αυτά τα πέντε λεπτά που είναι στη διάθεσή μας, εγώ όμως, τη διαδικασία δεν αρκούν για να συμμετέχουμε σε μία τόσο σημαντική συζήτηση, στο έμπρος το οποίο θα θέλαμε εμείς. Θεωρούμε ότι επιβεβαιώνεται η θέση του συνδυασμού μας, του συνδυασμού του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει ολοκληρώσει και έχει συμφωνήσει, ήδη, την πολιτική την οποία θα ακολουθεί στο θέμα της εκχώρησης της ΔΕΕ, του ξεπουλήματος της ΔΕΕ, αλλά τώρα πλέον αναζητεί μόνο τον τόπο και τον κατάλληλο χρόνο για να παρουσιάσει αυτή την πολιτική στους εργαζόμενους και στον λαό. Είναι η πολιτική και η στιγμή μάλλον όπου βαφτίζεται το κρέας ψάρι και εκμεταλλευόμενοι την μνημονιακή κατάληση επιχειρούν να το σερβίρουν σε όλους εμάς. Ακούστηκε και από τους βουλευτές ο οποίους παρακολουθήσαμε ότι συγκρούνται δύο πολιτικές. Το ανέφεραν κυρίως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο κυρίες και κύριοι. Δεν μπορώ να βαφτίσω διαφορετική πολιτική αν θα πουληθεί το 30 τώρα και το υπόλοιπο μετά. Αν το 17 από το ΤΑΙΠΕΒ και το 30 μέσω το νόμε. Η ουσία είναι ότι εφαρμόζεται η ίδια ακριβώς πολιτική. Ποια είναι αυτή η πολιτική? Αυτή που ανέφερα, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Μουμουλίδης. Ότι το ρεύμα, η ενέργεια, αντιμετωπίζεται πλέον ως εμπόρευμα. Ως πηγή κερδοφορίας. Ως χώρος όπου θα πλουτίσουν συγκεκριμένα μονοπόλια, εγχώρια ή ξένα. Όταν κλείνουμε πολύ, ή ακούσαμε πολύ, το όνομα κοινωνικό αγαθό. Τι σημαίνει κοινωνικό αγαθό? Σε ποιον ανοίγουν τυπικά οι μετοχές της ΔΕΙ? Αυτό είναι το κοινωνικό αγαθό. Ή πολύ περισσότερο κοινωνικό αγαθό έχει να κάνει η οχαρατία σαν πρώτη, κοινωνικό αγαθό ή όχι, με το ρόλο που έρχεται να παίξει αυτό το συγκεκριμένο αγαθό. Είναι πηγή κερδοφορίας, ή είναι πηγή ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή και πολιτική τελικά αυτάρχεια της χώρας, να εκμεταλλευτεί προς όβλος του λαού, να διατεθεί φτινό ρεύμα. Εμείς αυτό που ξεκάθαρα λέμε είναι ότι άνθρωπον πραγματικά να μιλάμε για κοινωνικό αγαθό, χρειάζεται μια τελείως διαφορετική πολιτική. Ακούσαμε και είναι η νέα φάκα η οποία στείνεται ότι είναι μεγάλη κατάκτηση τη σύμπραξη φορέων που θα συμμετέχει με κάποια μορφή το δημόσιο, ή ακόμα και η περιφέρεια. Α, ορίστε το νέο πεδίο που θα μπορεί να προτείνει η περιφερειακή αρχή να το πάρει η περιφέρεια, να συμμετέχει σε μια βιώσιμη επιχείρηση η περιφέρεια. Τι σημαίνει αυτό, ότι θα πέσει η τιμή του ρεύματος, ότι θα κοινωνικοποιηθεί το συγκεκριμένο αγαθό, ότι δεν θα τα αγωνίζεται με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, εγχώριες και ξένες, με συγκεκριμένους όρους. Ένα μόνο παράδειγμα για να μην τρώω και πολύ χρόνο. Τι σημαίνει αυτή ακριβώς η πολιτική, η ιδιωτικοποιημένη στην ουσία της. Μήπως η μέχρι σήμερα πολιτική προστάτευση της θέσης εργασίας, διατήρησε ψθινό το ρεύμα για το λαό. Σε περίοδο κρίσης, και κρατήστε το, 2008-2015, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αυξήθηκε η ακαθάριστη αξία της παραγωγής στο χώρο της ενεργής νορυχίων, κατά 50% από 1,1 δις σε 1,7 δις περίπου. Τι σημαίνει αυτό, σημαίνει 4.000 θέσεις απόλυας εργασίας, και οι θέσεις, στον ευρύτρο, όχι μόνο στην ιδεϊκία, στα ορυχία και σε όλο τον κύκλο που ασχολείται με αυτό, και οι θέσεις, οι οποίες παρέμειναν κακοπληρωμένες. Τι σημαίνει η σύμπραξη, στο συγκεκριμένο τομέα αυτό, ιδιωτών και φορέων δημοσίου, αυτό που δείχνει η ιστορική εμπειρία. Ότι οι ιδιώτες κερδοφορούν, εκμεταλλευόμενοι υποδομές, επιστημονικό προσωπικό του κράτους. Τίποτα δεν έχει να αθλήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, ο λαός της χώρας μας, όλοι οι εργαζόμενοι από μια τέτοια πολιτική. Για μας χρειάζεται ένα νέο διαφορετικό μοντέλο. Δεν είναι ο εύκολος δρόμος, δεν θα λυθεί με μία απόφαση ενός περιφερειακού συμβουλίου. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, αγώνας, έχουν ευθύνοι όλοι όσοι καλλιέργησαν την εντύπωση, ότι είναι απλά θέμα μιας πολιτικής, η οποία υποτασσόμενη στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να ακολουθήσει μια πιο λαϊκότερη πολιτική. Αν θέλουμε πραγματικά να είναι αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό αγαθό, το ρεύμα, η ενέργεια, ο λιγνίτης, χρειάζεται μία διαφορετική οικονομία και όσο κι αν είναι δύσκολο και όσα φαντάζει δύσκολο, αυτός είναι ο μόνος τρόπος και δρόμος. Χρειάζεται μία οικονομία όπου δεν θα είναι ανταλλάξιμο προϊόν, όπου δεν θα μετρυέται η αξία του με τις αξίες των μετοχών της όποιας επιχείρησης το διεχειρίζεται. Είναι ο μόνος τρόπος που θα εξασφαλίσει και την παραγωγικότητα, την ουσιαστική παραγωγικότητα, διότι όταν υπάρχει κεντρικό σχεδιασμός, δεν θα μπαίνουν εκμετάλλευστα κοιτάσματα επειδή συγκρούονται οι μεγαλοκαρθαρίες μεταξύ τους, ούτε θα υπάρχει επερεκμετάλλευση σε περιόδους που αυτό θα τους ευνοεί. Θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, θα εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, και επίσης μακριά από τον ανταγωνισμό των συμφερώντων και των μονοπωλίων, είναι ο μόνος τρόπος και για μια περιβαλλοντικά πρόσφορη και κατάλληλη αξιοποίηση των ενεργειακού πλούτων της χώρας. Σε αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ ζητούμε όλους τους εργαζόμενους σε έναν μεγάλο πραγματικό αγώνα σε αυτά τα πλαίσια με πρώτο σταθμό τα συλλελαιτήρια του ΠΑΜΙΣ 7 του Απρίλου. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ τον κύριο Καρατζίδη. Ο κύριος Κουρπούτας. Καλησπέρα. Δηλοποιώ ως αυτός ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσω προσωπικά και παραταξιακά σε καμία εκποίηση, ακόμα και ενός κομματιού, το ελάχιστο κομματιού της ΔΕΙ, ακόμα και στο ελάχιστο κομμάτι των υδάτων, του ορικτού πλούτου ή οτιδήποτε άλλο έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό αγαθό. Για μένα όλα αυτά τα ευχολόγια τα οποία είπαν εδώ, όσον αφορά για την κοινωνική πολιτική την οποία θα λάβουν μετά την εκποίηση ή την οποιαδήποτε μορφή υπέρ πρόνοιας υπέρ των εργαζομένων, που για μένα είναι αμύτι άλλο ανέκδοτο από την άποψη του ότι δεν έρχεται κανένας ιδιώτης να αγοράσει κάτι και στην ουσία να μην κερδίσει. Δεν πρόκειται να σας δώσει κανένας ιδιώτης που θα ρίξει τα 300, 400, 500 εκατομμύρια ευρώ να σας τα χαρίσει για τον οποιοδήποτε λόγο. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν συζητούσαμε τότε για τη Μικρή ΔΕΙ, είχε πει ο Περιφεριάρχης μας, ο κ. Καρυπίδης, ότι οποιαδήποτε μορφή εκποίησης, πώλησης, μεταβίβασης, οποιοδήποτε τέτοιο αγαθό όπως είναι για μένα η ΔΕΙ, θα μας βρει κάθετα αντίθετους και στα κάγκελα. Αυτό λοιπόν τον καλό να κάνει και σήμερα. Πώς με μία σύγκληση, αν θέλετε και αυτό το θεωρώ ήπια μορφή, με μία σύγκληση μιας επιτροπής που θα αναλάβει έναν αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των αγαθών μας. Αυτών των αγαθών που αυτή τη στιγμή ξένα κοράκια, ας μου επιτραπεί η έκφραση και ας μου συγχωρεθεί, έρχονται για να σκυλέψουν αυτό που στήθηκε τόσα χρόνια και το οποίο το στηρίξατε εσείς ανεξάρτητα από παρατάξεις, το στηρίξατε εσείς με τη δουλειά σας και από αυτό περιμένετε. Γιατί περιμένετε από αυτό. Εάν θεωρήσουμε ότι η Δυτική Μακεδονία έχει μία υποβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή, η ΔΕΙ είναι ένα από τα κύρια σημεία τα οποία, δεν μπορώ να μιλήσω για ανάπτυξη αλλά θα μιλήσω για συντήρηση αυτή τη στιγμή του βιωτικού επίπεδου. Εάν καταρρεύσει η ΔΕΙ αυτή τη στιγμή, η Δυτική Μακεδονία θα καταντήσει, κοζάνει η Φλόρινα καταρχήν αλλά φυσικά θα συμπαρασύρει και την Αγρεβενά και την Καστουριά, θα καταντήσει κρανίου τόπος. Για αυτό λοιπόν τι προτείνω, προτείνω αγώνα. Μόνο με αγώνα θα μπορέσουμε να σταματήσουμε, όλα αυτά τα αδυφάγα ερπετά τα οποία έρχονται για να μας πείσουν δυημών και δυημών, ότι θα έχουμε κάποιον όφελος. Αν δεν αγωνιστούμε σήμερα, αύριο μην αναρωτιέστε για την τύχη σας. Για αυτό λοιπόν και θα ήθελα να ξαναπροτείνω, σας δηλοποιώ για μια ακόμα φαρά, ότι είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μεταβίβαση του εθνικού πλούτου, φυσικά και αυτό που σας ενδιαφέρει άμεσα της ΔΕΙ, και θέλω να προτείνω στο περιφερειακό συμβούλιο να συσπειρωθούμε όλοι μαζί μαζί με τους φορείς και να αντιτάξουμε ενεργό αγώνα ενάντια σε αυτούς οι οποίοι καπηλεύονται το μέλλον του τόπου. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Θα ζητήσω από τους χωρικούς αντιπεριφεριάρχες Κοζάνης και Φλόρινας την ανοχή τους να μιλήσουν πρώτα οι δημάρχοι και μετά εσείς κύριε Πείρο και εσείς κύριε Πλακετά. Να αρχίσουμε λίγο από τον κύριο Ιωαννίδη, τον δήμαρχο Κοζάνης. Αμέσως μετά. Κύριε Κουκουλόπουλε, δεν είστε μόνος εδώ, είναι και άλλοι από κόμματα. Τα κόμματα, δεν είπα εγώ. Ελάτε κύριε δημαρχέ, ελάτε. Κύριε Κουκουλόπουλε, την ατζέτα την βάλαμε στην αρχή. Ελάτε για δυο λεπτά κύριε Κουκουλόπουλε, εφόσον ο κύριος Ιωαννίδης. Ελάτε κύριε Ιωαννίδη. Για πέντε λεπτά, κύριε δήμαρχε, ζητώ την ανοχή σας. Κοιτάξτε να είστε λίγο σύντομος για να μπορέσουμε να διεκπερέσετε αυτό το τριτοιακό. Κύριε Κουκουλόπουλε, θα βάλω και φρονόμετρο και δηλώνω ότι θα είμαι στα πέντε λεπτά. Σε ένδειξη σεβασμού, πρώτα είμαι... τέλος πάντων, άμα θέλετε να μιλήσουμε με αυτούς τους όρους... έχει πολύ πλάκ, πιστέψτε. Αλλά αφήστε να πω αυτά που έχω να πω με απόλυτο σεβασμό και θα είμαι... αν δεν διακόψετε στα πέντε λεπτά ακριβώς και θα ζητήσω σε ένδειξη σεβασμού... και όλοι οι υπόλοιποι να είναι στα πέντε λεπτά, γιατί εγώ συνήθως είμαι στον χρόνο μου, σεβόμενος τους συνομιλητές μου, τους φιλοξενούμενους αλλά και τους ακροατές. Ήρθα εδώ λοιπόν ο κύριος υπουργός, καλώς ήρθατε κύριε Υπουργέ... και με όλη την εκτίμηση που ξέρω ότι σας έχω, έγραψα περίπου και τι είπατε... μιλήσατε για την... κάντε μια ιστορική αναδρομή... στην διαδικασία ανοίγματος της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας που δυστυχώς δεν έγινε... μας είπατε για το πιο έντονο προηγούμενο μοντέλο, μας είπατε για το τι δεν θέλατε να κάνετε... μας είπατε για το τι κάνατε, αυτό το οποίο όμως δεν ακούσαμε... και νομίζω ότι αυτό έχει επετείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα... και θα θέλατε... αυτό περίμενα εγώ να ακούσω... είναι το τι γίνεται με αυτή την περιοχή έπειτα. Ευλόγως συνασπιζόμαστε όλοι στην ιδιωτικοποίηση της δύναμης. Το δέχομαι και δηλώνω ότι και εγώ θα είμαι στον αγώνα. Ευλόγως αντιτιθέμεθα στις πολίσεις του ομονάδου. Αλλά αρκεί αυτό μην ξεχνάτε ότι σήμερα... είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην ενεργία στη χώρα... είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε ενεργία των νέων σε όλη την Ευρώπη... και υπό οποιασδήποτε συνθήκες... αν δεν συνασπιστούμε και παράλληλα δεν αγωνιστούμε... για να εδιεκδικήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Υπορίας σας τα έχω πει και ιδιαίτερος. Τα έχω πει στον Περιφερειάρχης, στους βουλευτές, στους συναδέλφους. Αν δεν εδιεκδικήσουμε παράλληλα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο... τα έχω πει στους φίλους συνδικαλιστές πριν από λίγες μέρες... και χαίρομαι που τα άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον... και παρ' ό,τι κάποιοι πιστεύουν ότι έχω συμμάχους στην κρυμπής... αλλά σύμμαχοι είμαστε από τη μια μεριά του ποταμού... και όλοι εδώ μέσα κατά βάση είμαστε από την ίδια μεριά του ποταμού. Και αν το ποτάμι ανεβεί θα πνιγόμαστε όλοι μαζί. Εγώ δεν θα είμαι με την κρυμπής. Και είτε το θέλουν κάποιοι, είτε δεν το θέλουν... εκλέχτηκα από την κοινωνία και αυτούς εκπρόσωπο πάνω απ' όλα. Και κανένα συμφέρον. Να ξεκαθαρίσουν αυτά. Λοιπόν, άρα λοιπόν περιμένουμε αυτό υπουργέ. Δεν ξέρω αν σήμερα δεν ήσασταν έτοιμος. Δεν ξέρω αν ήρθατε για άλλο λόγο. Αλλά επειδή ο χρόνος περνά και ο χρόνος έχει τελειώσει... και αυτά πρέπει να γίνουνε χθες, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάση. Δεν θα επισέλθω σε λεπτομέρειες. Θα έχουμε άλλη μέρα με άλλες διαδικασίες το χρόνο να το συζητήσουμε. Προτάσεις έχουν κατατεθεί. Κουβέντες έχουν υποθεί. Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και ασφυκτικό. Η κοινωνία αγωνιά. Και νομίζω ότι είτε με έτσι είτε αλλιώς, η προβλέψη είναι δυσίονες για την περιοχή. Εγώ λοιπόν δηλώνω ξεκάθαρα ότι συμπαρασταίκομαι στον αγώνα για τη μη διτυκοποίηση της ΔΥ. Ή για τη μη πόληση του Ομονάδου. Αλλά δηλώνω ότι αυτό δεν αρκεί. Όχι απλά δεν αρκεί. Δεν μας βγάζει από κανένα διέξοδο. Και θέλω να πω κάτι. Ακούω διάφορα αυτές τις μέρες. Και ξέρετε το παρακολουθώ το θέμα της ενέργειας από πολύ παλιά. Θυμάμαι από τις πρώτες συζητήσεις τα περιβόνια τα 1600 ΜΒ. Όταν δεν δώθηκαν άδειες τότε κάποιοι το θυμούνται. Περίπου μεταξύ 2004 και 2006 νομαρίξαν ο Ιορδάνης Ανδρεάδης. Από τότε σε όλες αυτές τις συζητήσεις υπάρχει έναν τεζαβού. Πολεμικές ιαχές, δεν θα παραδώσουμε τα όπλα. Βάζουμε κόκκινες γραμμές. Αλλά αν ο καθένας αναλογιστής κάνει flashback πού ήμασταν και πού έχουμε φτάσει θα δείτε ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί συνεχώς. Και τις μετατοπίζουμε προς τα πίσω. Και φτάσαμε στον τείχο. Γιατί τώρα είμαστε στον τείχο. Και ψέματα άλλα δεν χωρούν. Τα ψέματα τελειώσαν. Εγώ λοιπόν πέρα από αυτό ζητώ από τους συντοπίτες μου και τους συναδέλφους μου και τους ανθρώπους που έχουν δημόσιο λόγο σε τοπικό γύγνεσθε να τελειώσουν τα ψέματα. Και να δούμε μια πραγματικότητα που πλέον έχει όχι τοπικό αντίκτυπο. Δυστυχώς είμαστε σε μια περιφέρεια, τελειώνω σε 20 δευτερόλεπτα, η οποία επηρεάζεται από παγκόσμιες εξελίξεις. Δεν μπορούμε να τις αγνοούμε. Δεν μπορούμε να ζούμε στον μικρό κόσμο μας. Εγώ λοιπόν κλείνοντας 10 δευτερόλεπτα, δηλώνω ναι στον αγώνα αλλά διεκδικούμαι και οφείλουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε. Σήμερα, χθες, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και έχω δεσμευτεί να καταθέσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και το βλέπουμε και με τους δημάτους και με άλλους φορείς της περιοχής για να βγει η ιδέα από το αδιέξοδο. Γιατί είμαστε όχι στο αδιέξοδο, είμαστε στο πάτο του αδιέξοδου. 5 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, θερμές ευχαριστήσεις κύριε Δήμαρχε, ο Δήμαρχος Σεορδέας, ο κύριος Ζαμανίδης, ευχαριστώ κύριε Ιωαννίδη, ευχαριστώ πολύ. Σεβαστό Προεδρύο, αξιότιμοι προσκεπλημένοι, κυρίες και κύριοι, θα μου επιτρέψετε να καλωσορίζω τον Υπουργό στην περιοχή μας και να πω ότι δυστυχώς η εξάρτηση μιας οικονομίας έχει ολεύθερες συνέπειες σε περιόδους αστάθειας και κύριε Υπουργέ, η εξάρτηση και στην ενέργεια θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Δεν θα βγούμε μετά την αξιολόγηση, αν πωλήσουμε μονάδες σε καλύτερη οικονομική θέση, αλλά διαφρονικά σε πολύ χειρότερη. Και αυτό πρέπει να το σκεφτείτε όταν διαπραγματεύεστε, γιατί εσείς έχετε την κύρια ευθύνη αυτή τη στιγμή για τις τύχες, όχι της περιοχής μας μόνο, αλλά και της χώρας. Νομίζω ότι πώληση μονάδων εξάρτησης στην ενέργεια υποθκεύει το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της περιοχής, το μέλλον της χώρας. Και είναι πολύ σοβαρό. Συνήθως όταν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρόεις, του πουλάει. Όμως, δεν πουλάει κάτι το οποίο μπορεί να τον βοηθήσει να βγει από την κρίση. Επίσης, θέλω να πω ότι εμείς καταφέραμε να το πουλήσουμε, ή αν το πουλήσουμε, για να μην γίνει ο κακός προφήτης, απαξιώνοντάς του. Εδώ και ένα χρόνο ακούμε ότι δεν πάει καλά η δύναμη. Δηλαδή, ενώ υπάρχει στο μυαλό, από ό,τι φαίνεται πολλών, ότι η απελευθέρωση της ενέργειας και η πώληση των μονάδων μπορεί να είναι ένας δρόμος που δεν μπορεί κάποιος να τον αποφύγει, ή θέλει γερά πνευμόνια για τον να αποφύγει, εντούτοις, αντί να προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο, εμείς προσπαθούμε να πετύχουμε το χειρότερο. Ακόμα και αυτός είναι ένας λόγος, στην παρούσα φάση, να μην προχωρήσει κάποιος που το έχει συνειδητά αποδεχθεί. Εμείς ως κοινωνία δεν το έχουμε αποδεχθεί και δεν θα το αποδεχτούμε. Και θα πρέπει να καταλάβετε ότι το μήνυμα το οποίο πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, αγαπητοί φίλοι της περιοχής μας, που δεν πρέπει στην παρούσα στιγμή να κοιτάμε τι μας χωρίζει και να έχουμε αντιδικίες για λεπτομέρειες διαδικαστικές ή προσεγγίσεις τεχνικές, υπάρχει ένα ύψι στο θέμα που είναι πολιτικό, που αφορά το μέλλον της περιοχής, και αυτά δεν πρέπει να τα θυμόμαστε σ' αυτές τις στιγμές. Και κάνω έκκληση από εδώ και πέρα γιατί η περιοχή θα δώσει τον αγώνα της. Όσοι από εγωισμό ή από τίδήποτε άλλη σκοπιμότητα δημιουργούν αντιπαραθέσεις, να κατεβάσουν τους τόνους και να συστρατευθούν. Είναι βέβαιον ότι η περιοχή στις συντριπτικίδες πλειοψηφίας έχει πάρει την αποφασή της. Είναι ενάντια σε αυτό το οποίο μεθοδεύεται, το οποίο κατά την άποψή μου έγινε σαφές. Έγινε σαφές ακόμα και από αυτούς που είπαν ότι θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δύ. Δεν τους πίστεψε κανείς. Και το λέω με συμπάθεια. Κανείς. Ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν. Αντιλαμβάνομαι και συμπαθώ τους ανθρώπους που το είπαν, αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση, όμως η αλήθεια είναι άλλη. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ υπήρχαν δύο τάσεις σήμερα. Η μια να πείσουμε τον κόσμο και τους φορείς της περιοχής ότι δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτίας της δυ. Ενώ στην ουσία θα το πω και εγώ θα ξεπουληθεί. Και από την άλλη μεριά εμείς πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον υπουργό ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι. Και αυτό που λέω υπουργέ μου είναι ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Εορδέας που έλεξε πριν από λίγο. Δεν είναι μόνο δικιά μου απόφαση. Εγώ ως εκπρόσωπος αυτής της περιοχής σας καταθέτω την απόφαση και να ξέρετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας λέει αυτό που είπαμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λάβετε το υπόψι και επειδή εσείς και οι βουλευτές έχετε την ευθύνη και όχι εμείς σκεφτείτε πολύ καλύτερα πριν έρθετε να μας πείσετε ότι πρέπει να αποδεχτούμε το αναπόβευτο, ότι πρέπει να αλλάξετε γνώμη. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ζαμανίδη, ο δήμαρχος Φρόντινας, ο κ. Βοσκόπουλος. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Κύριε Υπουργέ, να σας καλωσορίσω στην Δυτική Μακεδονία ως Πρόεδρος της Παιδυτικής Μακεδονίας. Ξεκινώντας, κύριε Υπουργέ, την ομιλία σας είπατε ότι θα πούμε αλήθειες. Αλλά στη πορεία διαπιστώνω και δεν μπορώ να καταλήξω η αλήθεια πόσα μέρη έχει. Γιατί το λέω αυτό. Διότι, όπως προνέφερε κάποιος, ο κ. Σύπρας είχε πει ότι είναι έγκλημα η πόλης της ΔΕΙ. Είπε μια αλήθεια. Ήρθαμε τώρα και λέμε θα πουλήσουμε ένα κομμάτι της ΔΕΙ. Είναι μια άλλη αλήθεια. Η οποία ανερρεί την προηγούμενη. Τελικά το κομμάτι αυτό που θα πουλήσουμε, πόσο μεγαλύτερο ή μικρότερο είναι από τη μικρή ΔΕΙ. Διότι όταν είχε ξεκινήσει η πόλη της μικρής ΔΕΙ είχαμε ξεσηκωθεί πάντες. Τώρα δεν μας είπατε ότι τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει. Τι θα πουλήσετε. Θα είναι μικρότερο να φωνάξουμε λιγότερο, θα είναι μεγαλύτερο να ξεσηκωθούμε παραπάνω. Δυστυχώς την πρότασή σας την ακριβή δεν την έχουμε. Είπατε επίσης από το Ευρωπικό Δικαστήριο βγήκε η απόφαση και μας υποχρεώνει να δημοπρατήσουμε τα οριχεία. Και μάλιστα είπατε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί δεν πρόκειται να γίνει. Ποιοι είναι οι λόγοι. Δεν μας εξηγήσατε ακριβώς κύριε Βουριέ. Και όλα αυτά που σας είπαμε δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και δεν ξέρουμε τελικά ποια ακριβώς είναι η αλήθεια. Ποιες μονάδες θα πουληθούνε. Με το να λέμε θα πουλήσουμε ένα ποσοστό. Δεν λέει τίποτα. Θα πρέπει να είναι συγκεκριμενοποιμένη η πρόταση η οποία κάνετε και να μας πείτε. Θα πουληθεί η 5η μονάδα. Θα πουληθεί η Μελήτη 1. Θα πουληθεί η Μελήτη 2 η οποία έχει πουληθεί σχεδόν. Χωρίς δημοπρατής κτλ. Όπως οφείλατε να κάνετε. Και στη συνέχεια μας είπατε ότι προχωράμε σε αυτήν την πρόταση για να σώσουμε τα ευρωλετρικά. Μαθαύριο θα έρθετε και θα μας πείτε μια άλλη αλήθεια. Ότι δεν προχώρησε το σενάριο αυτό πρέπει να δώσουμε και τα ευρωλετρικά. Λοιπόν κύριε Υπουργέ. Πρέπει να ξέρετε ότι ως παιδητικής Μακεδονίας είμαστε υπέρ του δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΕ θα σταθούμε στις κυνητοποίησης των συνδικάτων και των εργαζομένων της ΔΕΕ θα σταθούμε δίπλα τους για να σώσουμε ό,τι μπορέσουμε να σώσουμε τελικά. Επίσης κύριε Υπουργέ υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα στην περιοχή μας. Όπως το ρηχείο της ΒΕΑΙΣ. Λέγατε προεκλογικά πριν να λάβετε κυβέρνηση θα κυρώσει το διαγωνισμό και θα προβήτησε σε νέο σωστό διαγωνισμό. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και μένει ανεκμετάλευτος ορικτός πλούτος. Καταστρέφεται ορικτός πλούτος ο οποίος έχει εξορρυχθεί αυτό αναφλέγεται και καταστρέφεται εκατομμύρια χρήματα και δεν κάνετε τίποτα. Παρά μόνο βγάλατε τρεις αποφάσεις για την απολοτρίωση της αγχλάδας. Δηλαδή κατατμίσατε τον οικισμό με τρεις διαφορετικές αποφάσεις. Για ποιο λόγο κύριε Υπουργέ για τα συμφέροντα των μεγαλοπηχειρηματιών και μάλιστα βγαίνει και μια άλλη απόφαση ότι ενώ το ρηχείο μπορεί να έρθει προεβλέπεται να έρθει στα 250 μέτρα από το χωριό βγάλατε απόφαση να έρθει στα 150 μέτρα. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Μιλάτε για μετεγκαταστάσεις. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στο κόσμο της αγχλάδας ότι με την κατάσταση δεν μπορεί να γίνει. Πέστε, ο ιδιώτης τι κεφάλαια έχει, τι χρωστάει στη ΔΕΙ, πως θα πληρώσει με την κατάσταση της αγχλάδας να ξέρουν οι άνθρωποι τα άνθρωποι να συμμαζευτούν και να μην πιστεύουν σε παραμύθια. Σας ευχαριστώ πολύ κύριοι. Κύριε Βασκόπουλο, ο κύριος Τελοδορίδης, δήμαρχος της Αμνητέου. Τραγουδόμαι. Ο κύριος Τελοδορίδης, δήμαρχος της Αμνητέου. Κύριε Βασκόπουλο, ο κύριος Τελοδορίδης, δήμαρχος της Αμνητέου. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, κύριε Υπουργέ, όταν επισκέφτηκε τον δήμο μου, τον δήμο μας, τον δήμο Αμνητέου, ο πρωθυπουργός, ποντάς τότε αντιπολίτευση, μου δημιουργήθηκε η ελπίδα και η πεποίθηση ότι η ΔΕΙ θα μείνει υποδημόσιο χαρακτήρα, ότι θα διασφαλιστούν οι 800 περίπου θέσεις απασχόλησης στο ΝΑΙΣ και στα οδηγεία του Αμνητέου, ότι θα επαναποδοθούν τα εδάφη στις τοπικές κοινωνίες, τα εδάφη τα οποία αποκαλύπτονται, ότι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στο δήμο μου αυτός της τηλεθέρμασης, ότι θα εξακολουθούσε να υπάρχει και ότι δε θα γινόταν ο νομός της Φλόρινα σε ένα περίο πειραματισμού ιδιωτικοποιήσεων τόσο στη Αρδυχία όσο και στους ΑΙΣ, όπως προέβλεπε η Γκρίδη ή τότε. Σήμερα, δυστυχώς, αισθάνομαι μεγάλη απογοήτευση βλέποντας ότι όλα αυτά καταρρίπτονται μέσα από διαδικασίες οι οποίες δεν έχουνε καθόλου μα καθόλου την έκριση της διευθυμίας της Ιουνανίας. Ως δημοτικό συμβούλιο είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιοδικοποίηση της ΔΕΙ, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επιχειρούμενη πώληση αυτών των μονάδων οι οποίες θα πλήξουνε κατά βάση το νομό της Φλόρινας. Δεν θέλω να συνεχίσω, θεωρώ ότι υπότικα πολλά, όμως ο κύριος Κοσματόπουλος. Αμέσως και αμέσως ο κύριος Πύρος με τον κύριο Πλακετά. Υπουργέ σας καλωσορίζω από τη μεριά μου στη Διετική Μακεδονία. Μια περιοχή που φώτισε και έδωσε δύναμη σε όλη την Ελλάδα για 70 χρόνια και τώρα την πετάνει όλοι εσάς τη μένη λεμονόκοπα στην κυριολεξία. Θα πρέπει να σας δώσω συγγνώμη γιατί από τη χλειδή και την πολιτέλεια προσδιοθήκατε στη Μυζέρια, στη φτώχεια και στην ανέχεια. Το θεωρώ υποχρέωση. Λοιπόν, δεν ακούστηκε από κανέναν ότι η χώρα που ξεπουλά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίχτυα υψηλής τάσης και τα νερά είναι καταδικασμένη, είναι πεθαμένη. Λοιπόν, τη χώρα την έχετε πεθάνει εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επειδή εγώ είμαι εντελώς ανεξάρτητος, βλέπω τα πράγματα από την καθαρή πλευρά και αποδίδω το κέσαρι. Λοιπόν, ο δήμοσμος έχει δυο λυγνητικές μονάδες που συνεργάζονται με τη ΔΕΙ. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι νεκρές και τα Σέρβια κατατούν νεκροταφείο, αλλά ευτυχώς εμείς σαν δημοτική αρχή φροντίσαμε από πριν να επενδύσουμε αλλού, επιχειρήσεις και δίνουμε ζωή στον τόνο. Και αν μας βοηθούσε λίγο το κράτος και η περιφέρεια θα έχαμε κάνει θαύματα. Η Δική Μακεδονία μπορεί να εκατονταπλασιάσει την παραγωγή της, να μπει ομαλά στη μεταλλυγνητική περίοδο, όταν εμείς το λέγαμε ακόμα από την νομαρχία, ακόμα και ο Δακής μας χλέβαζε. Λοιπόν, έτσι είναι. Συνεχίστες, συνεχίστες. Το θέμα είναι το εξής, ότι είχα παρεκολουθήσει μια συνέντευξη του Leonard Coyne στη Βικτόρια του Καναδά, αυτούν του Μακαρίτη, πρόσφατα, του στοχαστή τραγουδοποιού, που είπε μια φράση και την τύπωσα, καινούρια ρούχα για παλιές τελετές. Δηλαδή, αυτή η συγκέντρωση που έγινε σήμερα, έπρεπε να είχε γίνει πριν πάνω από ένα χρόνο. Γιατί πριν από ένα χρόνο, αυτά είχανε, όχι απλώς δρομολογηθεί, είχανε εξασφαλιστεί. Τώρα σήμερα, το να λέμε να μην ποτεί και να βγάζουμε κορώνες και υποσχέσεις και τούτα και εκείνα, σήμερα δεν είναι ούτε για καραγκιοζλίκια, ούτε για θεατρινισμούς. Σήμερα είναι ώρα για αυτοκτονία, αυτονών που είναι υπεύθυνοι γι' αυτό το πράγμα, έτσι. Λοιπόν, εμείς, ας μην το χαρακτηρίσουμε χαράκι, τέλος πάντων. Επιδή έχουν την ευθύνη ενός δήμου που αυτή τη στιγμή πάσχει και θα υποστεί όλες τις συνέπειες, δυτές και της ηλιγνητικής καταστροφής και της πόλησης των νερών που έχει συντελεστεί, πριν από λίγο καιρό ήμουνα στις Βρυξέλλες και ξέρω πράγματα που δεν ξέρουν πολλοί από εσάς. Και αν οι διοικούντες δεν τα ξέρανε, είναι αχαρακτήριστο για μένα. Αν τα ξέραν και δεν τα λέω στον κόσμο, τότε το θέμα παίρνει άλλες προεκτάσεις. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε, να συμμαζέψουμε ό,τι υπολήματα μείνανε. Σαν χώρα έχουμε πεθάνει, τουλάχιστον να κρατήσουμε ψύγματα από την εθνική μας υπόσταση. Και το λέω με τα λόγου γνώσης. Όλοι ξέρουν έξω σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και μόνο εμείς χαιρόμαστε και γλεντάμε και κάνουμε βεγκέρες γιατί καταφέραμε τούτο ή το άλλο. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Νομίζω έστω και τώρα, αν το πάρουμε σοβαρά το θέμα, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε θαύματα για αυτή την εποχή. Λοιπόν, το θέμα είναι ότι εδώ υπάρχει μια σύμπνια κυβέρνησης αντιπολίτευσης και όλων αυτών των κομμάτων που ψήφισαν αυτά τα επέσκυντα μέτρα και κοιτάνε να ρυμάξουν το άλλο. Υπάρχουν τρόποι εναλλακτικοί. Αν βοηθήσουν τον παρακογό, αν στα δουν δίπλα στον εργάτη και στον παρακογό, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Λοιπόν, δυστυχώς αυτό δεν το βλέπουμε. Ευχαριστώ. Ο κύριος Πύρος. Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης της Φλόρινας. Και μετά ο κύριος Πλακετάς. Κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε στη Δυτική Μακεδονία. Και σας συγχαίρομαι για την παρουσία σας εδώ, όχι μόνο γιατί αντιμετωπίζετε σύσσωμο το λαό της περιοχής, αλλά είχατε το στένος να μας πείτε αυτά που, ίσως, σας επιβάλλουν οι δανειστές και πώς αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε συνολικά ως περιοχή, αλλά και ως χώρα. Πέρα από το λόγο που ήταν πύρινος του Προέδρου της Γενώ, και απόλυτα πραγματικά με εκφράζει, θέλω να πω ότι οι πολιτικές γενικότερα στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, εδώ και 20 χρόνια περίπου, με τις οδηγίες, τις νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών, όχι μόνο δεν βρίσκουν σε τιμότητα τη χώρα μας γενικά, στο να αντιμετωπίσει αυτές τις πολιτικές, αλλά όπως είπε και ο Δήμαρχος Κοζάνης, μας έχουν οδηγήσει πλέον στο τελευταίο σημείο του τείχου, γιατί, κύριε Υπουργέ, η ενέργεια έχει απελευθερωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από κανέναν Ευρωπαίο ετέρο μας να συνεχίσει αυτή την αφέμαξη της επιχείρησης, η οποία πλέον έχει οδηγηθεί με τις πολιτικές, την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, με την κοινωνική πολιτική που δημιουργεί ανισορροπία στο σχέδιο και στην ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας, όπου μεταφέρονται χρήματα στην ουσία από τη Δυτική Μακεδονία σε άλλα τμήματα της χώρας. Και αυτό, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ανταγωνισμός, αλλά είναι πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα μας για τη τιμή της χιλοπατόρας να είναι η ίδια σε όλους τους Έλληνες. Και αυτό το κατάφερε μόνο η ΔΕΙ. Η ΔΕΙ στήριξε την ελληνική οικονομία, στήριξε την ελληνική βιομηχανία και σήμερα που η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με τις μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή και στη Μεγαλόπολη, που είναι 14 μονάδες στο σύνολο, εμείς κοιτάμε και αυτές οι μονάδες έχουν χρονικό ορίζο των αλλήξεις μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια από τις 14 θα απομείνουν οι 10 και θα μείνουν οι υπόλοιπες 4 για όποιο διάστημα και αυτές είναι χρονολογημένες να κλείσουν. Εμείς σχεδιάζουμε να πουλήσουμε και αυτό το κομμάτι. Όταν στη χώρα μας σήμερα εισάγεται περίπου το 20% της ενέργειας από τις γειτονικές χώρες και η τιμή την οποίαν η ΔΕΙ αναγκάζεται να πουλήσει με τα γνωστά νόμετα, είπε ο Πρόεδρος και τα είπε πάρα πολύ καλά, είναι κατώτερη από αυτή που παράγεται από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς. Και όταν το 53% που παράγεται σήμερα από τη ΔΕΙ και το 47% από τους ιδιώτες παραγωγούς, από οποιοδήποτε μέτρο και αν αυτό παράγεται είτε είναι από φυσικό αέριο είτε είναι από ανανώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει εμείς να εχωρήσουμε και άλλο ποσοστό. Καταλαβαίνετε ότι η Δυτική Μακεδονία αυτό δεν το αντέχει και δεν το αντέχει η Δυτική Μακεδονία, κύριε Υπουργέ, γιατί η ζωή της, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας είναι συνηφασμένοι με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Έτσι έχει δομηθεί αυτή η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, έτσι έχει μάθει να υπηρετεί και ως έδειξη σεβασμού νομίζω προς τους κατοίκους και την κοινωνία αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, εμείς ως περιφερειακοί αρχοί θα εκφραστούμε και θα σας τα πει αυτά ο κύριος περιφερειάρχης. Αλλά νομίζω η ελληνική πολιτεία οφείλει ένα σεβασμό απέναντι σ' αυτούς τους πολίτες αυτή τη κοινωνία και να μην χωρίσει ούτε ένα σταθμό σε αυτούς οι οποίοι πραγματικά έχουν πάρει τα πάντα και ζητούν να πάρουν ακόμα περισσότερα. Γιατί αυτά που διακυβεύονται σήμερα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ενδεχομένως ξέρουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κύριε Υπουργέ και εμείς ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Και επειδή υπάρχει και μια πρόταση και την είπε ο Πρόεδρος της Γενώ και ούτε θέλω να πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπε, εμείς συμφωνήσαμε άτυπα να κατασκευαστεί η δεύτερη μονάδα στη Φλόρινα. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο πρέπει να τους πείτε στους θεσμούς και στους ευρωπαίους εταίρους μας και επιτέλους να αφήσουν ήσυχη τη χώρα μας και τη Δυτική Μακεδονία και τη ΔΕΕ. Σας ευχαριστού. Ευχαριστώ τον κύριο Πύρο. Πύρο ο κύριος Πλακεντάς, χωρικός αντιπεριφεριάρχης της ΠΕΠΣΛΟ Κοζάνης. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητά κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω ως χωρικός αντιπεριφεριάρχης στην πατρίδα του Ζορμπά, του ήρωα του Καζαντζάκη, του συντοπίτη σας. Σας καλωσορίζω στην περιφερειακή ενότητα που και ιδεοελεκτρικά εργοστάσια έχει και ατιμοελεκτρικά εργοστάσια έχει. Σας καλωσορίζω στην περιφερειακή ενότητα που έχει λίμνες, έχει τρύπες ανοιχτές από τη δραστηριότητα της αγαπημένη μας επιχείρησης της ΔΕΕ και έχει επίσης και μια σειρά ανθρώπων που ζει κάτω από τις καμινάδες στον Άγιο Δημήτριο, στην Ακρινή, στην Ποτοκόμη, στον Τελεόνα. Δεν θέλω να ξεχάσω κανένα από τα χωριά. Σε αυτά που μετεγκαταστήσαμε και σε αυτά που θα μετεγκαταστήσουμε, που όμως, στα όνειρά μας. Συζητήσαμε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της Ακρινής και των Αναργύρων για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών και για το προεδρικό διάταγμα που με αγωνία και λαχτάρα περιμένουμε το σωγερό. Σας ερωτώ λοιπόν, μπορείτε σήμερα να τους κοιτάξετε στα μάτια για να τους πείτε ότι οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών τους θα γίνουνε. Μπορείτε? Σας παρακαλώ να το κάνετε, αν μπορείτε. Χαίρομαι, και επιτρέψτε μου τη διαπίστοση, που σήμερα σας πήγανε στο νότιο πεδίο και κάνατε επίσκεψη όπως επίσης και στην κατασκευή της του Ελεμαϊδας 5. Και ξέρετε γιατί χαίρομαι? Γιατί επειδή είστε εξαιρετικά ευφυείς και έξυπνος άνθρωπος και το έχετε αποδείξει αυτό, σήμερα πρέπει να καταλάβατε γιατί δεν μπορεί να πουληθεί αυτή η επιχείρηση. Σήμερα πρέπει να καταλάβατε γιατί δείτε τα μάτια των λιγνητορίχων να σας κοιτάνε με αγωνία και να σας λένε ότι εμείς δίνουμε αγώνα ζωής καθημερινουμένα εδώ πέρα. Με πόνο στα πνευμόνια μας, στην οικογένειά μας, στον καρκίνο μας, ακόμα και στα ρούχα που πλένουνε σε κάποιες κοινότητες, κύριε Υπουργέ, όταν τα πλώνουνε και τα πλώνουνε και δεύτερη φορά γιατί η τεύρα μένει πάνω τους τα στεγνώνουνε. Συγχωρέστε με για τον τόνο της ονείς μου, αλλά πραγματικά σας μιλώ με αγωνία και με ένα μεγάλο παράπονο. Ένα παράπονο που φοβάμαι ότι θα φτάσει η ώρα πάλι και θα μας πείτε ότι δεν γίνεται διαφορετικά. Πιστέψαμε και πιστεύουμε σε εσάς, εγώ τουλάχιστον. Πιστέψαμε και πιστεύουμε σε εσάς. Πιστεύουμε ότι μπορείτε να κάνετε τη διαπραγμάτευση και μπορείτε να κάνετε τον αγώνα αυτόν. Εσείς πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Περιμένω την απάντησή σας. Είμαστε σε έναν τόπο, κύριε Υπουργέ, που λένε οι παλιότεροι από εμένα. Και εγώ αν είμαι σήμερα εδώ που είμαι είναι γιατί ο πατέρας μου με το μισθό του από τη ΔΕΕΕ με σπούδασε και με μεγάλωσε. Μου έδωσε τη δυνατότητα να στέκομαι μπροστά σας σήμερα και να σας μιλώ. Όπως επίσης σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του οικογενειακού μου προϋπολογισμού στο σπίτι μπαίνει από τη ΔΕΕΕ γιατί δεν είμαι ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Βαρύς για τον κύριό Υπουργέ! Δάfunε τον κύριο Υπουργέ! Δαρρύσε την κυβέννηση! Οι αξιοπρέπειες είναι πάνω από κυβερνήσεις, πάνω από κόμματα και πάνω από γρώματα! Και σας το λέει ένας άνθρωπος, ο οποίος στήριξε αυτή την κυβέννηση, και το γνωρίζει ο Μίγυρις Οδό! Ξεκάθαρα πράγματα! Δεν μπορούμε να παίζουμε με τρισσότεροι των ανθρώπων. Εγώ δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Θα κάνει μια κτηνή ανάλυση ο κύριος Περιφεριαρχής. Το μόνο που έχω να σας πω, κύριε Αδαμίδη και αγαπητοί φίλοι της Γενόπ, μοιράστε μας και πάλι σε ποιες πύλες πρέπει να πάμε, ραντεβούς στις πύλες στους σταθμών. Ευχαριστούμε τον κύριο Πλακιαντά. Ζήτησε τον λόγο ο κύριος Κουκουλόπουλος σαν εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Κουκουλόπουλε, αυστερά για ένα τριλεπτό. Πρέπει να μιλήσουν οι Περιφεριακοί Σύμβουλοι μετά. Έχουμε Περιφεριακό Συμβουλείο. Το τονίζω. Καλώς ορίζοντά σας, κύριε Υπουργέ, στην πατρίδα μου. Να σας δώσω τρία στοιχεία της ταυτότητάς της, γιατί νομίζω είναι χρήσιμο. Κιορτάζουμε πολύ εδώ τις Απόγκριες και ένα καλό οπουκριατικό τραγούδι, Λέφη σε αυτά τα ψέματα να πούμε και μια αλήθεια. Το δεύτερο, επειδή άβρυνε πρωταπριλιά, σιγουζάνι γελάμε Μάρτι, δεν γελάμε Απρίλη. Και το τρίτο, ότι στην πατρίδα μας, όπως φαντάζουμε και στη δικιά σας, νηστεύουμε Αποκρέας και κάποια άλλα πράματα, όχι πάντως από την αλήθεια. Τα λέω αυτά, γιατί έκπληκως άκουσα ως αιτιολογία όλων αυτών, να μη σας αδικήσω, επειδή είναι μια μεγάλη αλήθεια, ότι όλα αυτά που γίνονται δεν σχετίζουν με το δημόσιο χαρακτήρα της διευθύνσης, αυτός θα κριθεί στο 17%, που είναι παρακαλισμένο για την ώρα εδώ και χρόνια σου, το ΑΕΠΕΝΤΟ είναι άλλο θέμα ο δημόσιος χαρακτήρας. Τα ΠΑΓΙ είναι άλλο θέμα, τοποθετήσετε ειλικρινά και πρέπει αυτό να το αγνωρίσω. Έκπληκως όμως άκουσα να λέτε ότι κάτι περί Ευρώπης και περί απόφασης Ευρωπαϊκού Δικιαστηρίου. Στην Ευρώπη, κύριε Πουργέ, πήγαμε ως το 8.29.5.1979, έχουμε 38 χρόνια δηλαδή, παρ' δυο μήνες, είμαι και αν τώρα στην Ευρώπη, και οι απόφασεις του Ευρωπαϊκού Δικιαστηρίου είναι γνωστοί. Αν είχατε, αν ήσαν επιρρεπείς στα ποδοσφαιρικά, όπως ο κ. Τσακαλώτος, θα σας έλεγα, να όποιον ρωτήσετε στέλεχος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έχει πάει έστω μια φορά στο Ευρωπαϊκό Δικιαστήριο, θα σας πει ότι στο Ευρωπαϊκό Δικιαστήριο ισχύει για την DigiComp, δηλαδή τη Γενική Διέθνηση Αναταγωνισμού, ό,τι ισχύει στο ποδόσφαιρο, κατά την θρυλική φράση του Κάρ Ιλίνια και για τους Γερμανούς. Η DigiComp πάντα κερδίζει. Είναι γνωστή απόφαση, λοιπόν, πασίγνωστη. Τι συνέβη, λοιπόν, το προηγούμενο διάσημο που έκανε εδώ περιοδείς, τρεις φορές έλεγε το 14ο κ. Σύπρας εδώ. Και πολύ απλά έχουν δουλευτεί ψέματα, όπως έλεγε ψέματα για την 13η Σύνταξη, για τον Νέφη, για τα Μνημόνια, για όλα έλεγε ψέματα. Συνειδητά ψέματα. Εκτός σκέφτη να μας βγάλει την Ευρώπη. Εγώ δεν ανοίγω στις δυνάμεις εκείνες που λένε ότι είχατε πλάν πει να μας βγάλει την Ευρώπη και λοιπά, ποτέ δεν το υιοθέτησα και δεν το υιοθετώ ούτε και τώρα. Άρα λοιπόν, λέγετε συνειδητά ψέματα ή είχατε κάποιο άλλο σχέδιο. Πες μας, επιτέλους, τι συνέβαινε. Και μην κρύβεστε πίσω από ανήπρακτης δικαιολογίας. Γιατί μας κουνούσε το δάχτυρο και μας έλεγε το συλλόγουση συμβουλή όταν ψηφίσαμε τη Μικρή ΔΕΙ, για την οποία ισχύει το Μικρή ΔΕΙ θα λέτε και θα γλέτε. Μικρή ΔΕΙ θα λέτε και θα γλέτε. Οι δυτικομακεδόνες θα οδείρονται. Πρώτα για εσάς λοιπόν, πέντε πράγματα για εσάς και τρία πράγματα για τον τόπο μου και θα τελειώσω από το Δήμα. Πρώτον λοιπόν, επειδή θέλετε να συγκρίνετε με τη Μικρή ΔΕΙ, έχετε υπόψη, σχεία Υπουργέ, ότι η ΔΕΙ πήγαινε τότε να πουλήσει σε μια θέση εντελώς διαφορετική από σήμερα. Σας παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ πολύ, σεβαστείτε τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Σας παρακαλώ πολύ, συνεχίστε. Κύριε Καλλιά, εσείς σε βασίλειο τα κόμματα. Ακούσαμε από έναν κόμμα έξι προσώπους και θα δώσετε έναν κόμμα, πέντε λεπτά τεύτα που λέτε τώρα. Λοιπόν, να είτε στοιχειοριθρισμική ευπρέπεια. Κύριε Κουκουλόπουλε, το που λέω εγώ σε ό,τι αφορά λοιπόν τη Μικρή ΔΕΙ. Σας παρακαλώ πολύ, η θέση της ΔΕΙ όταν πήει είναι να πουλήσει λοιπόν τη Μικρή ΔΕΙ. Δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή θέση της επιχείρησης που είναι ένα δήμα πριν τη χρεοκομπία. Δεν χρειάζεται να πω πολλά τα έχουμε πει πολλές φορές. Δεύτερον, τα νόμιδε διακοπτώταν ενώ τώρα συνεχίζονται, το οποίο ο πρώτος δείτα λέει καταστροφικά. Τρίτον, οδηγούσε το σχέδιο σε κρατεά ΔΕΙ γιατί όλα τα λεφτά από την πόλη συμπαίνουν στο ταμείο τους ΔΕΙ. Τρίτον, τεταρτό και το πιο βασικό από όλα, η Μικρή ΔΕΙ αναζητούσε επενδυτή. Ζητούσε ελάχιστο τίμα με το άρθρο 2, παράγραφος 4, 2 δις ευρώ το 30% της λογιστικής αποτίμησης και 1,5 δις εγκυητική για την κατασκευή της Μελήτης 2. Ψάχναμε παιδητοί και όχι κομπραδόρους μεταπράτης πουλώντας μία μία μονάδα όπως πρόκειται να συμβεί τις επόμενες μέρες, για να δούμε και ποιος είναι τη διαπλοκή και τη διαφάνεια. Και τέλος βέβαια, όταν ο Χιουσθέλη να μπει στον κόπου να δει το νόμο για τη Μικρή ΔΕΙ, ας μη μιλάει για διαπραγμάτες και ας μη ξαναβάζει στο στόμα του το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τροπολογείς ήταν όλα αυτά τα όσα είδε αναφέρθηκα. Και έρχομαι στον τόπο μου, κύριε υπουργέ και με αυτό ολοκληρώνω. Η διευκή Μακεδονία, με το άλλο δύο παράγραφος τέσσερα, το οποίο συνειδητά οπισιοποιήθηκε επειμήνες σε αυτόν τον τόπο, λες και δεν έχει ψηφιστεί, έλεγε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η επαιρετής θα δώσει τουλάχιστον 1.950 διωδείς. Για εσάς που θα πουλήσει τόσο επικοίρους χουρλένεις, καλά ξεπερδέματα, λέω, τίποτα άλλο. Κοιτάξε μη σώζοντας το δημόσιο χαρακτήρα, δεν κλητώσετε ειδικά την Καστήρια. Γιατί δεν είναι σαν την Τρένοσέ, είναι νόμος του κράτους που τον καταργήσατε. Κι υπάρχει δόλος που θα πάτει για 300 εκατομμύρια που διωδείς. Δεύτερον, ζητούσε ενκύση, ολοκληρώνω. Άστα να είναι καταγεγραμμένα πρώτοι και θα το καριασούν σε δυο χρόνια από σήμερα, λοιπόν. Άστα να είναι καταγεγραμμένα. Άστα. Λοιπόν, το επόμενο είναι ότι αυτά τα δύο δις τα δέσμε δερρύτα για τη Δυτική Μακεδονία για αναβάθμιση των μονάδων και για τασκευή νέων σε την κατάσταση παλιών λοιπογών μονάδων. Και ζητούσε ενκύση 1,5 δις για τη Μελίτη 2 από την Εμπαιδική. Αυτά τα λεφτά όλα ήταν για τον Άγιο Έξι, ο οποίος έχει χαθεί από κάποτε τον ΕΠΑ Καρδιά 5 και με τεμάχισαν. Το ΕΠΑ Καρδιά 5 χαρτολόγου και με τεμάχισαν για την ονοματολογία του, δεν μιλάει κανείς για τον Άγιο Έξι. Οι Κοζάνοι όμως, δήμαρχε, τηλεθέρομαι στα ψάχνια χωρίς τον Άγιο Έξι. Ευχαριστώ κύριε Κοκουλόπουλε. Ευχαριστώ. Λοιπόν, αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα... Σας παρακαλώ, αυτές λοιπόν οι διασφαλείς μαζί με τους εργαζομένους, το τοπικό πόρο και όλα τα υπόλοιπα που είχε κερδίσει η περιοχή. Ένα γιγαντιό πρόγραμμα επενδυτικό, 5 δις εκατομμυρίων ευρώ για τις τρεις μονάδες. Απόστηρη σε όλων των μονάδων παλιάς συγκνολογίας, για να μην πληρώνει ψηλά δικαιώματα ρίπουν οι θεοί. Και να πάει σε πολύ χαμηλή εξασφάλιση των επιπλέον και την μακροχρόνια και ορθολογική εκμετάλλευση του λιγνίτη. Και δύνατον απαραίτητο χρόνο στη δική Μακεδονία για να κάνει την απαραίτητα αναπληξιακή στροφή. Τι απ' όλα αυτά έχουν στα χέρια τους σήμερα, εκτός απ' όλων των μετρά χαμένες ευκαιρίες και απ' όλους τους δυτικού Μακεδόνες. Γιατί πίστεψαν έναν μεγάλο ψεύτη και τα μεγαλειώδη συνειδητά του ψέματα με το οποίο εξαπάτησαν ελληνικό λόγο. Ευχαριστώ. Κύριε Κουκουλόπουλε, σας σεβαστήκαμε στο περιφερειακό συμβούλιο, ίσως στα πολλά χρόνια εξουσίας, σας έδωσα το δικαίωμα να μιλάτε όσο θέλετε. Δήμαρχε, δήμαρχε, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ δήμαρχε, βοήθα τη διαδικασία. Κυρία Ζουνίδου, ελάτε στο βήμα. Κύριε δήμαρχε, τα πολλά χρόνια εξουσίας έκαναν κάποιους να μη σέβονται δημοκρατικές διαδικασίες. Τουλάχιστον εσείς, εσείς το σέβεστε. Ευχαριστώ κύριε Κουκουλόπουλε. Άλλος είναι στο σπίτι του κύριε Κουκουλόπουλε. Άλλος τους έστειλε η ιστορία στο χρονοτούλο που νιάγια καλή. Ευχαριστώ. Κυρία Ζουνίδου, έχεις το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλωσορίζω και εγώ τον υπουργό τον κύριο Σταθάκη, στην περιοχή μας. Θέλω να πω κάτι, να ξεκινήσω κάτι. Δεν αντέχω να μην το πω, γιατί άκουσα... Κάντε λίγο εσυχία σας, παρακαλώ. Κάντε εσυχία. Τριάντα και πλέον χρόνια έχω παρακολουθήσει για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού άπειρες μα άπειρες συζητήσεις. Δεν ζούσα εγώ σε αυτόν τον τόπο, γιατί πολλές πολιτικές, ή μάλλον και η κατάσταση στην οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν βλέπετε από το πουθενά. Εφαρμόστηκαν κάποιες πολιτικές, δηλαδή με τι να λαθούμε εδώ μέσα. Ξέρουμε ποιος είναι ποιος, δεν είμαστε, είμαστε πολύ κλειστή κοινωνία. Λοιπόν, αλλά ήρθε η ώρα να υπερασφιστούμε... Κάντε λίγο εσυχία σας, παρακαλώ. Αλλά να ξέρουμε και τι λέμε δηλαδή. Ήρθε η ώρα όμως να υπερασφιστούμε αυτό που μας αξίζει. Να υπερασφιστούμε βασικά τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Και σε αυτό πρέπει να ενωθούμε τώρα πλέον. Τέλος πάντων, θέλω να ξεκινήσω από ένα πράγμα και που πιστεύω ότι αυτό είναι μια καινή πεποίθεση και μια παραδοχή. Το ελευτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Και από αυτή την άγνοη υπόψη, ένα ευνομούμενο κράτος οφείλει με βάση και το Σύνταγμα μας να διασφαλίζει πρόσβαση στο λαό. Ταυτόχρονα η ενέργεια είναι και το βασικό ρεαλείο για την ανάπτυξη... Σεβαστείτε λίγο, σας παρακαλώ, την ομιλήτρια. Σεβαστείτε λίγο. Πολύ περισσότερο σήμερα που έχει ανάγκη ο τόπος ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και το κόστος ενέργειας είναι ο βασικός παράγοντας στην ανταγωνιστικότητα ιδιαίτερα στην ενεργοβόραπη μηχανία. Και από αυτή την άποψη δεν είναι δυνατόν ένα ευνομούμενο κράτος να μην εκαντέχει μία επιχείρηση ηλεκτρισμού. Να μην υπάρχει επιχείρηση ηλεκτρισμού υπό δημόσιο έλεγχο. Και το τονίσω αυτό γιατί εάν σήμερα πάρουμε όλη την πολιτική διαχρονικά όχι μόνο τώρα από το 99 με την ιδιοχοποίηση της ΔΕΙ μέχρι σήμερα όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο τομέα αυτό ουσιαστικά καταλήγουμε στο ότι στο τέλος θα καταλήξουμε στο γεγονός ότι δεν θα υπάρχει δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Και λέω το εξής πράγμα. Αυτό δεν υπάρχει χώρα ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία δεν έχει επιχείρηση δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Μια χώρα στην Ευρώπη το έκανε προσπάθως η Σλοβενία η οποία Σλοβενία ουσιαστικά ιδιωτικοποίησε την επιχείρηση ενέργειας και βγήκε ο πρόεδρος της Σλοβενίας και είπε προς τον λαό τους ότι ξέρετε δεν έχουμε κανένα εργολείο να κάνουμε πολιτική. Αυτό είπε αυτό το αμίμητο είπε. Εμένα όμως μου προξένησε μεγάλη έκπληξη που υποχώρησε η κυβέρνηση σε μια παράνομη στην κυριολεκσία παράνομη απέτηση των δανειστών. Διότι είπε και ο κύριος υπουργός το είπε τον άκουσα προσελτικά ότι αυτό δεν ήτανε στο τρίτο μνημόνιο δεν ήτανε απέτηση του τρίτο μνημονίου. Το τρίτο μνημόνιο έχει πάρα πολλά κακά πάρα πολλά άσχημα μπορώ να τα απαριθμίσω ένα προς ένα δεν έχει όμως αυτό. Δεύτερο λέει ότι η απόδοση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επικαλούνται μιλούσε για το μονοπόλιο της ΔΕΙ στους Λεγνίτες στα νέα παιδεία και όχι στην πόλη στο μονάδο το είπε και ο Σπάρτοχος το είπε και ο υπουργός εδώ. Επώς προέκυψε λοιπόν αυτή η απέτηση γιατί προέκυψε αυτή η απέτηση. Στην προηγούμενη περίπτωση... Θέλω εδώ να θυμίσω που το ξέρουμε καλά από το 1999 έχουν ιδιώτες άδεια για αΐΣ και υπάσβασης σε οριχεία, σε κοιτάσματα. Γιατί δεν έχουν επενδύσει μέχρι τώρα? Είναι απλό. Γιατί το κόστος αυτό της κατασκευής μιας τέτοιας μονάδας είναι απογορευτικό. Γιατί η επένδυση αυτή θέλει τουλάχιστον 25 χρόνια για να αποδώσει. Κανένας ιδιώτης δεν πρόκειται να το κάνει αυτό. Αυτό το πράγμα το ζήσαμε και η χώρα μας όταν ξεκίνησαν οι 400 περίπου ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες, όπως καταλαβαίνετε, δίνανε πολύ συγκεκριμένους χώρους ρεύμα. Μέχρι να γίνει δημόσια για να πάει παντού. Κυρία Οσουνίδου, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σε τρία λεπτά. Τι λέτε, σε περάσατε τα πέντε λεπτά. Σε τρία λεπτά. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Περιμένουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι για να το αποθετηθούν. Σας παρακαλώ. Επίσης, ήδη από το τρίτο μνημόνιο, ήδη από τις νομοθεσίες που έχουμε και με μπροστάρει τα νόμε, έχουν χτυπήσει στην καρδιά της δύο. Την έχουν τσακίσει στην κυριολεξία. Και όλα τα υπόλοιπα, η απόσχεση του ΑΜΙΕ, όλα αυτά δεν θέλω να αναφέρω. Εκεί είναι όπου θέλω να πω ότι είναι φανερό ότι όταν υπερβαίνει στις απαιτήσεις και υποχωρήσει στις απαιτήσεις, κάθε φορά θα ζητούν και καινούργιο. Ποιος θα μας εγγυηθεί σήμερα ότι τον Σεπτέμβριο, και το θεωρώ μεγάλο λάθος, ότι πέρα από την υποχώρηση στις ελληνικές μονάδες, το market test, τι θα πει market test. Είναι μεγάλο λάθος αυτό το πράγμα. Είναι πολύ μεγάλο λάθος. Και πες ότι εγώ θα λέω ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα έρθουν το Δεκέμβριο, το Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο οι δανειστές όπως και τώρα που προέκυψε αυτό το θέμα να έρθουν να μας πούνε ότι δώστε και τα υδροελεκτρικά. Γιατί ο στόχος τους τα υδροελεκτρικά είναι. Ο στόχος τους είναι τα υδροελεκτρικά. Ευχαριστώ πολύ κυρία ο Ζουνίδου. Έχετε καταχραστεί καταπολή το χρόνο. Κάνουν υπομονή οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Σας παρακαλώ. Αυτό θέλω να κλείσω με ένα πράγμα. Όλοι μας εμείς όλοι μας όλοι μας εμείς που ζούμε σε αυτόν τον τόπο όχι μόνο εμείς. Άσχετα από πού προέρχεται. Αλλά και όλη η Ελλάδα θα πρέπει ένα πράγμα να διατρανώσουμε. Ότι δεν νοείται ευνοούμενο κράτος να μην έχει δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Ευχαριστώ. Ανοίγει κατάλογος ομιλητών από τους περιφερειακούς σύμβουλους. Θα σας παρακαλέσω μόνο να είστε σύτομη. Θα δίνω το λόγο εναλλάξ. Όσοι έχουν καλυφθεί θα σας παρακαλέσω πολύ μην πάρετε το λόγο για να πάρει το λόγο και ο υπουργός και ο περιφεριάρχης για να ολοπηρώσουμε αυτήν τη συζήτηση στο περιφερειακό σύμβουλιο όσο μπορούμε πιο όμαλα. Ανοίγει κατάλογος ομιλητών. Ο κύριος Τεριούλης. Εδώ κύριε έχουμε περιφερειακό σύμβουλιο. Δεν μίλησαν οι καθήλοι να αρμόδει οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Θα δω... Σας παρακαλώ πολύ άνοιξε κατάλογος. Θα σας δώσω το λόγο αμέσως παιδά τους περιφερειακού σύμβουλους. Ποιος άλλος περιφερειακός σύμβουλος. Ο κύριος Καναβός. Δεν υπάρχει φότις εδώ κύριε Παναγιωτίδο. Δεν υπάρχει φότις. Υπάρχει ο πρόεδρος και δείξτε τον σεβασμό που πρέπει. Η κυρία Παναγιωτίδου. Ποιος άλλος. Ο κύριος Κεσές. Ο κύριος Κωτσίδης. Ο κύριος Αλεξανδρίς. Κλείνει ο κατάλογος ο κύριος Νασκαλόπουλος. Ευχαριστώ πολύ. Για τρία λεπτά αυστηρά ο χρόνος ο κύριος Στεριούλης. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Παναγιωτίδο. Κύριε Προέδρε, κύριε Περιφυριάρχη. Κύριες και κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Υπουργέ. Το μήνυμα που στέλνουμε... Να καλωσορίσουμε συγγνώμη κύριε Στεριούλη και τον κύριο Πρύτανη. Ο κύριος του Λιδάκης. Ευχαριστούμε. Συνεχίστε κύριε Στεριούλη. Συγγνώμη. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από τη Δυτική Μακεδονία κύριε Υπουργέ. Είναι ότι η Δυτική Μακεδονία δεν μπολείται. Οι ΔΕΙ δεν μπολείται. Αυτό να μεταφέρεται στο πρωθυπουργό της χώρας. Όταν ερχόταν εδώ και έλεγε ότι... οι ΔΕΙ θα μείνουν στο δημόσιο χαρακτήρα... και θα μείνουν στο κράτος. Το πιστέψαμε. Και το στείλαμε εκεί που είναι. Κύριε Υπουργέ. Τέρμα η κοροϊδεία. Εδώ πρέπει να πούμε την αλήθεια. Πιέζεστε από τους δανειστές. Πιέζεστε για να ξεπουλήσετε τη τελευταία επιχείρηση που έμεινε στον τόπο. Ήρθατε εδώ και μας λέτε ότι... θα αγοράσουν άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου... τις μονάδες που θα πουλήσετε. Ποιες? Αυτές που έχουν υπάξει. Είμαστε τόσα χρόνια σε κρίση. Υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις... κι αυτές για πόληση είναι. Υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που θα αγοράσουν τις μονάδες. Μας κοροϊδεύετε. Στους ιδιόντες θα πάνε. Μια κερκόπορτα είναι αυτή... που ήρθατε να χρυσώσετε το χάπι για να πουλήσετε τις μονάδες. Κύριε Υπουργέ. Από εδώ, από το βήμα αυτό... εγώ σας λέω σαν περιφερειακός σύμβουλος και σαν εργαζόμενος στη ΔΕΙ... ότι... η ΔΕΙ δεν πωλείται. Κι ούτε εμείς πουλιόμαστε. Και αν πουληθούμε θα πουλήσουμε πολύ ακριβά το ντομάρι μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Στεριούλη. Ο κύρος Καναβός. Και να ετοιμάζετε μετά η κυρία Παναγιωτίου. Κύριε Υπουργέ. Καλώς ήρθατε κύριε βρόδερο, κύριε περιφερειάρχε. Φίλες και φίλοι συνδικαλιστές στη ΔΕΙ. Μας απασχολεί το ερώτημα εάν θα πουληθεί... ή αν θα ξεπουληθεί... ή αν θα κρατήσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΙ. Κύριε Υπουργέ. Απαντώ με μια ευχή. Εύχομαι να μην έχει... η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού... την τύχη που είχαν άλλες κρατικές δομές της χώρας. Υγιέστατες. Όπως παράδειγμα ο ΠΑΠ. Που πουλήθηκε με τα κέρδη μια μισή χρονιάς. Όπως... οι τηλεποκοινωνίες στη χώρα... που είχαν μια τεράστια δίσδυση σε όλα τα Βαλκάνια... με μια τεράστια πάγια περιοσία... ξεπουλήθηκαν... και αυτό κάποιοι το ονόμασαν μεταρρύφνιση. Αλλά η υποκρισία περίσσεψε σε αυτή τη χώρα. Και δεν έχουμε όλοι κοντινή μνήμη. Αυτό το ξεπουλήμα... κάποιοι το ονόμασαν μεταρρύφνιση. Δεν απευθύνονται όμως σε κουτούς. Και απευθύνονται και σε άνθρωποι με μνήμη. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη χώρα που έχουν μνήμη πώς θα το κάνουμε. Και επειδή γνωρίζω ότι απευθύνομαι σ' έναν σπουδαίο οικονομολόγο... σ' έναν σπουδαίο καθηγητή της πολιτικής οικονομίας... που τύνει στη χώρα μας και έξω από τα σύνορά της... πέρα απ' τον Ατλαντικό... το θεωρώ αυτό ευτυχή συγκυρία... διότι μπορεί να αντιληφθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος... τον στρατηγικό χαρακτήρα που έχει στο αύριο της χώρας... ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης ηλεκτρισμού. Γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι δεν μπορούμε να παράξουμε... δυσκολεύει το πρωτογενής μας τομέας με τόσα πλεονεκτήματα... γιατί η ενέργεια είναι 60 φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Εύχομαι λοιπόν, κλείνουμε μια ακόμη ευχή... η όποια σας επιλογή να γίνει με αυτά τα κριτήρια... και να μην γίνει κατυπηβολή των ανθρώπων που κρατάν σε εποπτεία τη χώρα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Καναβέ, η κυρία Παναγιωτίδου. Ευχαριστώ κύριε Παναγιωτίδου. Καλωσορίζοντα σας κύριε Υπουργέ και για να μην... ευχαριστώ χρόνο και από άλλους συναδέλφους. Θα πω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε κάποτε να μιλάμε ειλικρινά. Καταλαβαίνω και κατανοεί και ο καθένας... αναλόγως αν κομματικά τοποθετείται στο κόμμα της κυβέρνησης ή όχι... ότι είναι μια δύσκολη περίοδος... και είναι και η δική σας θέση δύσκολη... και σας θυμάει το ότι πεσκεύετε για τη Δυτική Μακεδονία. Όμως, θα πρέπει επιτέλους να φύγουμε από εδώ... έχοντας απαντήσει ένα βασικό ερώτημα. Η πόλη της ΔΕΙ είναι απλά αναγκαιότητα προσαρμογίσμα στην ευρωπαϊκή πολιτική... ή είναι προαπαιτούμενο για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Είναι, ξέρετε, κάτι πάρα πολύ διαφορετικό. Επικαλισθήκατε μια απόφαση για τη κατάχρηση της δεσπόσουσας θέσης της ΔΕΙ... στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων λιγνήτη. Ποιά είναι η σχέση αυτής της απόφασης με τις λιγνητικές μονάδες. Επομένως τι συστάμε σήμερα ότι με αυτή τη συμμόρφωση στην απόφαση πέρα από τις λιγνητικές μονάδες θα πρέπει να απολυθούν και τα οριχεία. Κάτι που πρέπει ο καθένας να το φανταστεί καθώς οι μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς λιγνήτη. Καμία ευρωπαϊκή οδηγία από τις τρεις δέσμευς των ευρωπαϊκών οδηγιών για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας... δεν αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένο ένα κράτος μέλος να ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο του και δεν την επιχείρηση. Υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γι' αυτό. Που τονίζει ότι δεν υποχρεωμένο κανένα κράτος μέλος να ξεπουλάει ή να ιδιωτικοποιεί ποσοστό της επιχείρησης που ασκεί ενεργειακή δραστηριότητα προκειμένου να συμμορφωθεί σε ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτό υπάρχει ως απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μόνη υποχρέωση που δίνουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας... είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των επιμέρους επιχειρήσεων που ασκούν ενεργειακές δραστηριότητες. Παραγωγή, εμπορία, διανομή και πάει λέγοντας. Θεωρώ, το είπε και ο Πρόεδρος της Γενώπ, ότι αυτό που συζητάμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τη συμμόρφωση σε καμία απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μιλάμε για μια απόφαση που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος... ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πήγε στο κόπο να αποδείξει τον ισχυρισμό της και απορρίφθηκε ως αναπόδεικτος επειδή δεν υπροσκόμισε κανένα αποδεικτικό στοιχείο... γιατί πρέπει να εκχωρηθεί το 40% των λιγνητικών αποθεμάτων σε ιδιότητες. Για ποια απελευθέρωση αγοράς ενέργειας μιλάμε, αυτή που έχει γίνει ήδη με τα νόμια... με το νόμο περιεγγυημένης τιμής, με τη χοδρεμπορική αγορά ενέργειας, έχει μείνει κάτι άλλο να απελευθερωθεί... θα πρέπει επιτέλους να είμαστε ειλικρινείς και να κατανομάσουμε και να πούμε αν τελικά η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας είναι ο κύριος Πόπελας, είναι ο κύριος Κούτρας και είναι ο κύριος Μητυλινέος... γιατί κανένας δεν σκέφτηκε, και δεν αναφέρομαι τις δικές σας κυβερνήσεις, να πει ότι είναι παράνομη κρατική ενίσχυση αφού θέλετε να λειτουργούμε με ευρωπαϊκούς όρους... ότι μετατράπηκαν τρεις φορές οι άδειες του κ. Μητυλινέου και κατανέμουν στο σύστημα μέχρι σήμερα όσο δεν κατανέμουν όλες οι υπόλοιπες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας... και αν δεν θέλετε αυτό να το πιστέψετε ας προβληματιστείτε και ας προβληματιστούν και κάποιοι τοπικοί ευοάρχοντες που έσπευσαν να βγουνε φωτογραφίες με τον κ. Κούτρα και τον κ. Πόπολα γιατί ξαφνικά γίνεται η επέδραση με τους Κινέζους... που πήγανε και πολιτικά νομιμοποίησαν αυτό το πράγμα χωρίς να έχουνε γνώση του περιεχωμένου τίποτα γραφότανε. Ολοκληρώνω σε δύο λεπτά, νομίζω ότι έχω το ηθικό δικαίωμα γιατί για εσένας αντιμετράξανε πια ένα παραπάνω λεπτό... Θα πρέπει σήμερα πανθένας να αναλάβει εδώ την ιστορική του ευθύνη όσοι υποσχεθήκανε η θεσμική τροπή να την πραγματοποιήσουνε σήμερα γιατί δεν έχει μένει περιφόρειο, έχουνε φανεί ποια είναι τα πράγματα που οδηγούνται και να πάρει κανένα στην ευθύνη του και να επιλέξει πως θέλει να είναι με τις κομματιστικές ατζέντες ή με την κοινωνία. Εγώ επιλέγω την κοινωνία και καλώ και τους νέους και τους συμβούλους στο Περιφρακό Συμβούλιο να επιλέξει την κοινωνία. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχα, κύριε Υπουργέ, περιποίει ιδιαίτερη τιμή η εδώ παρουσία σας στη Δυτική Μακεδονία και στην έδρα της περιφέρειάς μας. Ασφαλώς σας κουράσαμε. Πολλά τα ερωτήματα δεν ξέρω εάν και κατά πόσο θα τα απαντήσετε. Επιτρέψτε μου να πω ότι καθαρά το θέμα που μας απασχολεί και συζητάμε σήμερα σε μια ειδική συνεδρίαση το ανέλησαν και το ανέπτυξαν κατεξοχή οι ειδικοί ομιλητές, όπως ήταν ο κ. Σαδαμίδης και οι άλλοι αρμόδοι, φορείς και παράγοντες. Εγώ κ. Υπουργέ θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αφού σας επισημάνω και σας εγχειρίσω το πρόγραμμα, θα παρακαλέσω κ. Πρόεδρε να το επιδώσω σε εσάς θεσμικά, είναι το πρόγραμμα για τη ΔΕΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση το 2014. Ίσως τα σκίσαν ως αντιπολίτευση ότι είχαν, χάνεται, άλλο είναι το πρόγραμμα τώρα ως κυβέρνηση. Ίσως για μια υπενθύμηση. Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Όχι, κύριε Αγαπητέ, κύριε Δήμαρχε. Δεν είναι ούτε να αναμοχλεύσω, ούτε από ρεβασισμό το κάνω, ούτε από αναμοχλεύση ή σε κάτι άλλο. Σεύχομαι απόλυτα το θεσμό, σεύχομαι τον κ. Υπουργό και ειλικρινά αποτελεί από τα πιο αξιόλογα στελέχη στην ελληνική πολιτική σχοινή. Θέλω όμως και σας το επιδίδω, κύριε Υπουργέ, γιατί όπως προανέφερε και ο Δήμαρχος του Δήμου Αμιντέου από όπου κατάγομαι, είχα την τιμή να υποδεχθώ τον τότε Αρχηγό Αξιωμεντικής Αλληπολίτευσης και σημερινό Πρωθυπουργό τον κ. Τσίμπρα στην έλευση του στο αμήντο τον Ιουνίου του 2014. Επεσήμανε αυτά που σας εγχειρίζω στο πρόγραμμα, το τότε πρόγραμμα. Αναφέρθηκε στη μετεκατάσταση των Αναργύρων. Μια όμορρη κοινότητα δίπλα στον ΑΥΣΑ Μιντεοφιλώτα, η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται στην αβεβαιότητα. Η ίδια η κάτοικη σας το περιέγραψε πολύ παραστατικά και με παρησία ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ο κ. Πλακετάς. Θα νομίζω θα ήταν πιο επικοδομητικό από όλες τις τοποθετήσεις ημών όσων ομιλήσαμε μια επίσκεψή σας όπως κάνατε σήμερα στο Οριχείο και στη Μονάδα 5 μια επίσκεψη στην Αχλάδα και μια επίσκεψη στους Αναργύρους Φλόρινας. Να δείτε την τοπική κοινότητα, να δείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι κάτοικοι, οι οποίοι κάτοικοι όχι μόνο τώρα για να είμαστε ειλικρινείς. Τα τελευταία χρόνια μόνο υποσχέσεις δέχονται. Φεβρουάριος του 2016 ένα χρόνο πριν και δύο μήνες ήταν θέμα ενός ιδιωμηνών ακούστηκε τότε από υπεύθυνα χείλη η υπογραφή του ΦΕΚ των Αναργύρων. Ελέγχτησαν σε δημόσια συζήτηση, σε διαβούλευση στην τοπική κοινότητα. Όχι ένας και δύο μήνες πέρασαν δεκατέσσερις μέχρι σήμερα κύριε Υπουργέ. Θα σας παρακαλέσω θερμά δέστε πραγματικά το πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους αυτής της περιοχής δείξτε τη δέου σας σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ τον κύριο Κιωσέ, ο κύριος Κοτσίδης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, καλώς όρισατε στη Δυτική Μακεδονία. Αγαπητές φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε εδώ για ένα σημαντικό κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας. Για την ψυχή μας και μην το παίρνετε ότι συναισθηματικά θέλω να διαγείρω το καθένα σας. Θυσιάστηκαν εργαζόμενοι, θυσιάστηκαν συμπολίτες μας. Η ανάπτυξη αυτής της χώρας στηρίζεται πολύ στην ενέργεια, στο λιγνίτι της Δυτικής Μακεδονίας. Ακούστηκαν πάρα πολλά, δεν θέλω να τα επαναλάβω, αλλά επιτρέψτε μου για να αντιληφθούμε το μέγεθος κάποιων αναφορών που έγιναν, γιατί γίνονται αυτές οι αναφορές. Με τη μη εκκίνησης θανόμετ 37 ευρώ 37 λεπτά η μεγαβάτορα, έκλεισα στα 37,5. Καταλαβαίνετε, την παιχνίδι παίχτηκε για να μπορούνε κάποιοι να διαφημίζουν την ενέργεια και η ιδεή να σηκώνει το βάρος όλων αυτών των βαριδίων. Η ενέργεια η οποία παράγεται από τα υδροελεκτρικά στοιχίζει 5 ευρώ, ή το ΦΠΑ πάμε γύρω στα 7,5 ευρώ την μεγαβατόρα. Αυτή η μεγαβατόρα που λαίνεται στα νοικοκυριά στα 95 με ΦΠΑ, στα 110 στα εμπορικά και στις μικροεπιχειρήσεις, με κόστος παραγωγής 32,5. Καταλαβαίνετε πού οδηγείται η επόμενη διαπραγμάτευση. Από τις μονάδες που υπάρχουν, παρόλο που κάποιοι συνταχθήκανε στο ΜΕΖΜΕ για να ανανεωθούν σε τελευταία ανάλυση και να πάρουν παράταση, ακόμη αυτό το ΜΕΖΜΕ δεν είχε εφαρμοστεί. Και τι γίνεται, έχουμε μία μονάδα την 5η του Αγίου Δημητρίου, μία μονάδα την 5η της το Λεμαϊδος και την Ελήτη 1, οι οποίες εξερούνται και θα λειτουργήσουν πέρα από το 2020, που αν φτάσουμε και στο 2025, βγαίνουν εκτός και οι μονάδες της Μεγαλούπολης. Για ποιες μονάδες λοιπόν μιλάμε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μιλάμε για τα φιλέτα και βέβαια όχι για το λιγνίτι. Μιλάμε για την υδροελεκτική ενέργεια, την υδροελεκτική ενέργεια, η οποία έχει χαρακτηριστικά. Προέρχομαι από πρόσφυγες, προγόνους, και αυτοί επέλεξαν τη Δυτική Μακεδονία για τα δάση της και για τα νερά της. Με τα δάση κατασκευάζουμε εργαλεία και χτίζουμε σπίτια και τα νερά μας δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε τη γη. Και αυτή η γη που καλλιεργήθηκε έφτασε τη Δυτική Μακεδονία σε αυτό το σημείο. Τα νερά είναι ο επόμενος αθμός. Εάν ο λιγνίτις προσέφερε τόσα πολλά στη Δυτική Μακεδονία, τα νερά έχουν πολύ περισσότερο μέλλον. Έχουν πολύ περισσότερο μέλλον και θα πω και το εξής, ότι οι ενέργειες σήμερα, οι απαιτήσεις στις χώρες είναι περίπου 6.500 ΓΒ. Οι μονάδες, δεν ξέρω αν τις μπερδεύω, από αυτές υπερκαλύπτεται οι απαιτήσεις. Μάλλον αυτή η απέτηση υπερκαλύπτεται και από τις ΑΠΕ. Οι οποίες ξεκινήσανε με τιμή εκκίνησης 500 ευρώ η μέγεβα τώρα και φτάσανε τώρα στα 400 για να γίνουνε λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αλλά και πάλι είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, τεράστια η διαφορά. Τι σημαίνει αυτό? Ότι από εδώ και πέρα θα λειτουργούν οι μονάδες, οι όποιες μονάδες του λιγνίτη, περιστασιακά και τις ώρες που χρειάζεται για να συμπληρώσουν τις απαιτήσεις της χώρας. Άρα έχουνε ταυτότητα, έχουνε όνομα οι σχεδιασμοί και τα χρειφέροντα τα οποία παίζονται είναι τεράστια. Κλείνοντας θα πω το εξής για εμάς. Είναι κάσιο σμπέλι επαναποδοσιαδραφών. Το να χάσκουν τα ορυχεία μήπως έχουνε κάποιον άλλο σκοπό τον οποίον δεν θέλω να τον κατονομάσω και τρέμω στην ιδέα εάν πράγματι αυτός είναι ο σκοπός. Γιατί όλοι γνωρίζουμε για τα τοξικά τι αγώνας γίνεται στην Ευρώπη και παγκόσμια. Και δεν θα πρέπει η Δυτική Μακεδονία να φιλοξενήσει και τέτοιο είδους θα έλεγα θάνατο. Επιπλέον οι μετεγκαταστάσεις είναι ανεκτό κεφάλαιο, τοπικός πόρος, η μεγάλη ανεργία είναι στοιχεία τα οποία δεν μπορεί να τα προσπεράσει κανείς. Και θα πρέπει η Δυτική Μακεδονία να προσέφερε πάρα πολλά σε αυτόν τον τόπο και δικαιούται αυτός ο τόπος να της επιστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι για την επιβίωσή της, για τη συνέχεια της. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Ποτσίδη, ο κύριος Αλεξανδρίση. Εντάξει, να σε καλωσουρέσω κι εγώ, Υπουργέ στον Ενικό, γιατί μου πολύ σπληθήν δικό σας, πραγματικά με νοχλεί. Όπως με νοχλεί και να πυροβολούν όλοι τον πιανίστα, προκειμένου εσάς. Σας παρακαλώ, ακούγεστε πολύ εκεί πίσω στην πόρτα. Δεν πειράζει, ας ακούγουμε. Ούτως ή άλλως έχουμε κουραστεί σχεδόν όλοι. 1,5 λεπτό φώτι θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου για τον πιανίστα και 1,5 λεπτό θα τοποθετηθώ για αυτό που αρνείται να τοποθετηθεί το πολιτικό προσωπικό της περιοχής από την αρχή της διαδικασίας. Πρώτον, διαπίστωση του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί δεν του κρύβω ότι ανήκω σε αυτούς που τον θεωρώ τις μεγαλύτερες μορφές που πέρασαν από την πολιτική ζωή του τόπου. Η πολιτική για να είναι αυθεντική, μη γελάτε κυρία μου, εσείς είστε με τον Καραμαλί, δεν πειράζει. Είστε ελεύθεροι πολιορκημένοι, ξέρουμε ξέρουμε, ξαφνικά που χρειάζεστε. Γίνατε όλοι ελεύθεροι και αντισυστημικοί, και αντισυστημικοί. Και δεν είστε κοινό, είστε πολιτικό προσωπικό της περιοχής. Λοιπόν, συγνώμη, συγνώμη αν παράσβαλα κάποιο, αλλά δεν θέλω και να μη διακόπτεις. Είστε από το ΠΑΣΟΚ που καταλαβαίνει. Οπότε το ενάμιση λεπτό το παίρνω πίσω και το ξαναρχίζω πάλι. Ναι, έτσι για να είμαστε σαφείς. Η πολιτική λοιπόν για να είναι αυθεντική προς όλους, το οποίο αυθενώ αυτό, πρέπει να έχει σχέση με τη συγκυρία. Ξέρουμε τι έγινε στο παρελθόν, ξέρουμε και τι γίνεται σήμερα. Σήμερα είναι η συγκυρία όμως. Να τοποθετηθείτε λοιπόν κύριοι όλοι, στο σήμερα, το τι θα γίνονταν αν γίνονταν οι μικροί δαιοί που είπε ο φίλος μου Πάρης. Δεν απαντώνται στην ιστορία τέτοια ερωτήματα για όσους είναι διαβασμένοι. Κοινώς τι θα γίνονταν στην ανθρωπότητα αν ο Αλέξανδρος πήγαινε δυτικά και δεν πήγαινε ανατολικά. Άγνωστα πράγματα αυτά, αδεβαια και βέβαια δεν έχουν καμία θέση του πολιτικού διάλογου. Σήμερα λοιπόν τι γίνεται. Έχουμε μια χώρα η οποία υποφέρει από αυτό που έχει πει ο Ιμάνουελ Βαλερστάιν, επίσης ένας πολύ μεγάλος τελευταίος προφήτης του μαρξισμού, κυρία μου. Λοιπόν, ναι, να ξέρετε. Λοιπόν, ο οποίος τι είπε, ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τα κράτη, αναφερόμενο στην κρίση χρέους, από έναν φουσκωμένο λογαριασμό, ένα άδειο ταμείο και καμία διάθεση από κανέναν αδανείς. Αυτή είναι η χώρα τα τελευταία 7 χρόνια. Ούτε ο Σταθάκης έγινε νεοφιλελεύθερος, ούτε ο Τσίπρας. Ούτε φυσικά έγινε και ο Τραμπ ας πούμε αντισυστημικός. Αυτή είναι η αλήθεια. Επομένως πάνω σε αυτήν την πολιτική συγκυρία πρέπει να τοποθετηθούμε. Να δούμε λοιπόν όλες αυτές τις αβεβαιότητες και ανασφάλειες που δημιουργεί αυτή η κατάσταση. Όχι κάποια άλλη κατάσταση που θα υπήρχε, αν και εφόσου γίνονταν εκείνο. Δεν υπάρχει αυτή η κατάσταση, είναι μια ψευδέστηση. Τελειώνω λοιπόν με το δικηγόρο του διαβόλου. Επιπλέον κύριε Υπουργέ, κυκλίνομαι αυτό, υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα στην πολιτική. Δεν είναι μόνο το κοινωνικό ζήτημα, ούτε το οικονομικό, ούτε το πολιτικό. Υπάρχει και το ηθικό ζήτημα. Και το ηθικό ζήτημα στην πολιτική, επειδή είστε πιο διαβασμένοι από εμένα, γνωρίζετε ότι είναι ένα και μοναδικό. Η ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Αυτό είναι το ηθικό πρόβλημα πάντα στην πολιτική. Και μπας περιπτώσει, εγώ δεν θα αναφερθώ στο ηθικό ζήτημα που έχει η κυβέρνηση σήμερα, αυτό καλείστε να το ειπήλειστε εσείς ως κυβέρνηση. Θα αναφερθώ στο ηθικό ζήτημα που έχει το πολιτικό προσωπικό του τόπου και πρέπει να τοποθετηθεί. Ορθός ο υπουργός είπε ότι είναι εθνικό ζήτημα ιδέοι και εμείς προσπαθούμε εδώ και ώρες να το κάνουμε περιφερειακό, τοπικό, κτλ. Μια παρημοιώδης ιδιότυπη αυτοχειρία στο θέμα. Αλλά υπάρχει συμπεριπτώσει να τελειώσουμε αυτό για να μην καταχρώ και τον χρόνο κτλ. Το ηθικό ζήτημα λοιπόν για την παράταξη ανατροπή δημοκρατίας του Θόδου Ρουκαρυπίδη είναι ότι θα τηρήσουμε τους λόγους μας. Θα είμαστε ηθικοί στην πολιτική. Κοινός αν και εφόσον και όταν υπάρξει αυτό που έχει πει ο Θόδρος Καρυπίδης, οποιαδήποτε πράξη πώλησης, εμείς θα παρετηθούμε. Οι υπόλοιποι τι θα κάνουν. Θα παραμείνουν να διαχειριστούν μια ιστορία τελειωμένη, να την καλοποιήσουν, να την ωραιοποιήσουν. Δεν είπε κανείς τίποτα τι θα κάνει. Είπε τι λάθη κάνουν αυτοί εδώ που κυβέρνουν σήμερα. Αυτοί είπαν τι λάθη έκαναν οι άλλοι που κυβερνούσαν χθες. Και δεν ξέρω εγώ και επόμενη αν θα πούμε τι λάθη θα κάνουν οι επόμενοι που θα έρθουν να κυβερνήσουν τον τόπο. Γιατί δεν μπορεί σε ένα τόπο να κάνουμε πάντα το ίδιο λάθος. Να έρχεται υπουργός και να λέει εθνικό ζήτημα ιδέοι και εμείς το κάνουμε τοπικό του ζήτημα. Τρεις ώρες τώρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο λάθος, να ανεβαίνουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όπου η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πρόγραμμα να λέμε αν κύριε Υπουργέ κάνετε τα σωστά θα ακολουθήσουμε. Που βρισκόμαστε ρε παιδιά. Τι εικονική πραγματικότητα είναι αυτή. Αφού έχετε πρόγραμμα κατατεθυμένο δεν έχετε το θάρρος να το στηρίξετε. Και μιλάμε εδώ πέρα όλη αυτήν την περίοδο και το μόνο που ενδιαφέρει το πολιτικό σύστημα τοπικό είναι αν θα απαρατηθεί ο Καρυπίδης. Θα σοβαρευτείτε ε λοιπόν ηθικό σύστημα για μας υπαρέτησε απόλυθή ιδέη έστω και μια τρίχα της μια μετοχή που λέει ο Θόδωρος. Για εσάς ποιο είναι το ηθικό σύστημα παληκάρια εδώ και τώρα να πείτε. Ευχαριστούμε τον κ. Αλεξανδρύ ο κ. Δασκαλόπουλος. Δύσκολο να συνεχίσω στο επαναστατικό μοτίβο του φίλου του Ρούσιν. Αλλά θα μου επιτρέψει να πω φίλε Ρούσι ότι η ασυνέπεια λόγων και πράξεων ήταν ο λόγος που πυροβολούνταν ο πιανίστας. Αυτό ήταν ο λόγος που έκανε όλη την ομίγυρη να βγει από τα ρούχα όσον αφορά την συνέπεια των λόγων και των πράξεων. Μια διαπίστοση που για πολλοστή φορά έκανα είναι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας. Και όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση και έχει την τύχη της χώρας στα χέρια του είναι πρόθυμο και υποτακτικό στην τρόικα, στους Ευρωπαίους, στο διεθνές κεφάλαιο. Εγώ θέλω να πω το εξής. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι το μόνο που κάνει είναι ότι κερδίζει χρόνο. Χρόνο όσον αφορά το πως θα πλασάρει στην τοπική κοινωνία και στην Ελλάδα ηλειμμένες αποφάσεις. Και τι λένε αυτές? Ότι η ΔΕΙ έχει ξεπουληθεί όπως έχουν ξεπουληθεί και μια σειρά από άλλα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος βλέπε παραδείγοντος χάρη δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια. Το ζητούμενο είναι το εξής. Εμείς σαν περιφερειακή αρχή τι έχουμε να κερδίσουμε. Θέλουμε να κερδίσουμε και εμείς χρόνο? Ή θα πρέπει εμείς υπεύθυνοι των όσων είπαμε συνεπής έτσι στις πράξεις στα λόγια τα οποία είπαμε προηγουργικά στον κόσμο εάν εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα μπούμε μπροστάριδες από χθες σε έναν αγώνα τον οποίο δεν μπορούν να διεκπεριώσουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΙ. Γιατί? Γιατί όχι δεν έχουν την αγωνιστικότητα και την διάθεση είναι ευάλωτη απέναντι σε προβοκάτσεις οι οποίες τις βλέπουμε και τις ακούμε καθημερινά. Άρα λοιπόν εμείς πιστεύω κύριε Περιφερειάρχα επειδή ξέρω ότι θα τηρίσετε και είστε συνεπείς σε αυτά τα οποία είπατε προεκλογικά θα πρέπει να μην κερδίσουμε χρόνο αλλά από αύριο να ξεκινήσουμε και να μεθοδεύσουμε συγκεκριμένη πορεία αγώνα και διαδικασίες οι οποίες τέχουν ένα και μοναδικό αποτέλεσμα να αποτρέψουν τις ηλειμμένες αποφάσεις. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Δασκαλόπουλε. Από την τοπική κοινότητα κρινής για τις μετακαταστάσεις ο κ. Ισμανίδης αυστηρά για δύο λεπτά και να ετοιμάζεται ο κ. Τζογλίδης αμέσως μετά. Κύριε Υπουργέ, φεύγει ο Υπουργός. Κύριε Υπουργέ, στην συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο σας μιλήσαμε για το θέμα της μετακατάστασης αγκρινής και είχατε δεσμευτεί ότι όταν θα έρθείτε πάνω εδώ και τον αναργύρω βασικά όταν θα έρθείτε εδώ θα μας δώσετε μια απάντηση. Αυτή την απάντηση την περιμένουμε να μας πείτε τι θα γίνει, ή το ναι ή το όχι. Δεν μπορεί να κρατάτε μια κοινωνία σε ομοιρία όσο καθένας βολεύεται. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει. Εμείς συνταφτιζόμαστε με τους αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΕ. Είπατε επίσης ότι το προεδρικό διάταγμα το οποίο πρέπει να σταλεί στο πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτής για να υπογραφεί αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται την υπογραφή της ΔΕΕ. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να κολυσιεργούμε γι' αυτό το θέμα. Και ένα άλλο πράγμα. Οι βουλευτές, θα πεφτουδώ στους βουλευτές και θα τους πω το εξής, ότι εμείς σαν τοπική κοινωνία, σαν εργαζόμενοι οι άλλοι και όλοι μας ξέρουμε να κάνουμε τους αγώνες στους δρόμους στις σαλάνες στις πλατείες. Αυτό το ξέρουμε να το κάνουμε καλύτερα από τον καθένα. Ο δικός τους αγώνας να δοθεί εκεί που τους κατέταξε ο λαός αυτός και να πάνε εκεί και να πιέσουν με τον τρόπο που πρέπει να πιέσουν και την ψήφο τους να τη δώσουν εκεί που πρέπει να τη δώσουν και πως πρέπει να τη δώσουν για τους συμφέρους αυτού του λαού. Και όχι για δικό τους όφελος. Αυτό μόνο να ξέρουν ότι οτιδήποτε είναι αντίθετο με αυτά τα οποία η τοπική κοινότητα χρηνής και των αναργύρων είναι αντίθετα με το έυλογο αυτό ερώτημα το οποίο βάλαμε και το δικαίωμά τους για μετεγκατάσταση θα μας βρούνε απέναντί τους. Αυτό είναι μία τίμια και αληθή απάντηση. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας πείτε το ναι και το όχι. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Συσπανίδη, ο κ. Τετσογλίδης. Αργείτε κ. Τετσογλίδη. Στον Περιφυρακό Συμβούλιο τον καταδίδεις και τον δίνομαι στον υπουργό. Ευχαριστώ κ. Τετσογλίδη. Από τη μεριά μου τον κ. Υπουργό να χαιρετήσω όλους εδώ κυρίες και κύριοι. Κοιτάξτε να δείτε. Είμαι τον Τσογλίδη Σολιάστα από τον Άγιο Δημήτριο. Θα προσεύχομαι τον Σύλλογο και τον τοπικό. Το τι είναι δαιοί και το τι έχει προσφέρει στην κοινωνία και στην τοπική κοινωνία και στη χώρα ολόκληρη, το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Δεν πρέπει να αναφερθούμε σε αυτά τα πράγματα. Δεν υπάρχει ο χρόνος. Για την τοπική κοινωνία, επιγραμματικά, είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης που υπάρχει η θέμα του πού πηγαίνουν όλα αυτά τα λεφτά και κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη κουβάντα γι' αυτό το θέμα. Είναι την εθαίρευση που καλώς υπάρχει. Είναι η καλή μισθή των εργαζομένων που καλώς υπάρχουν. Αλλά είναι και κάτοικοι οι δαιοί κυρίοι που ζουν κάτω από τις Καμινάδες και μεγαλώνουν παιδιά εκεί πέρα και κανένας τόσα χρόνια δεν με ενδιαφέρθηκε γι' αυτούς τους κατοικούς. Δυστυχώς, πριν από δέκα χρόνια εμείς ήμασταν πάλι εδώ σε αυτή την αίθουσα και λέγαμε τα ίδια πράγματα. Είμαστε σήμερα εδώ πάλι και φοβάμαι ότι... και στεναχωριέμαι και δεν θέλω να μείνω τα από δέκα χρόνια εγώ ή κάποιος από εμάς να λέμε πάλι τα ίδια πράγματα. Γιατί τα δυο μας πράγματα και τα αιτήματα δεν αφορούν ούτε θέματα Μνημονίου ή του ούτε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορούν θέματα της δαιοί και του Υπουργείου που μπορούν να λυθούν χωρίς πολλά πολλά προβλήματα. Οι περισσότεροι εδώ μέσα κυρίες και κυρίοι βρίσκεστε γιατί είναι επιλογή σας. Το επιλέξατε με τον Α ή Β τρόπο και εμπλέκεστε με τον Α ή Β τρόπο όσον αφορά τα θέματα της δαιοί. Εμάς τους κατοίκους μας υποχρέωσε να ζούμε κατά από τις καμινάδες. Μας έκαναν αναγκαστικές απανεκτριώσεις στα χωράφια μας και μας είπα θα ζείτε εκεί πέρα όπως αυτοί θέλουν και χωρίς να διαναντηρώμαστε κυρίες και κυρίοι. Γιατί αν πάμε και απαιτούμε και ζητάμε εξηγήσεις για τα αυτονόητα τότε έχουμε τις εξελίξεις. Έχουμε δικογραφίες παλιότερα χρησιμοποιεί η δαιοί την αστυνομία να λύσει τα προβλήματα αντί στη δικαιοσύνη δυστυχώς τους αστυνομικούς να τους βάζει μάρτυρες και αντιχωρίας γιατί εμείς διεκδικούσαμε και τότε τα αυτονόητα και σήμερα τα αυτονόητα. Ενώ είχαμε ζητήσει συνάντηση από τον κύριο Πρόεδρο που εγώ θα ήθελα μια απάντηση κύριε Πρόεδρε εάν υπάρχει εκπρόσωπος της δαιοί εδώ πέρα και ανοίγω την παράδεισή είναι απρέπεια το να μην υπάρχει εκπρόσωπος της δαιοί αυτή τη στιγμή. Κύριε Θεατσογλίδη εύτερ με εμείς καλέσαμε όλους τους φορείς από εκεί και πέρα εσείς... Είστε το δικό σας έτοιμο, το δικό σας έτοιμο, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ... Κι όταν εμείς επιδιώξαμε και ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο μας αρνήθηκαν, αδιαφόρησαν και βάλακαν άνθρωποι να τύχει μπροστά μας να μας απαγορέψουνε τι να του δώσουμε μια επιστολή και να μιλήσουμε και να αναφέρουμε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να φέρουν επίγραμματικά τα προβλήματα και όχι μόνο αυτό μας απειλούν κιόλας και μας απολύουν κιόλας και μας θρωμάζουν κιόλας και να μας βάλουν και τιμωρία τον κακό τους στον καιρό. Ιδιωρισμένοι, καλοπληρωμένοι οι πάνηλοι της ΔΕΕ, η μεγάλο στράχη της ΔΕΕ κύριε Υπουργέ. Κοιτάξτε να δείτε. Ό,τι και να γίνει, γιατί το θέμα μας σήμερα τι είναι. Εάν θα πουληθεί, λέει τώρα, εάν θα πουληθεί το 40% της ΔΕΕ. Ακούστε να δείτε. Δηλαδή, αν δεν υπήρχε αυτό το θέμα, ήταν όλα ωραία και καλά. Ωραίος οτομικός πόρος ανάπτυξης, καλή ημιστή, καλή τηλεθερμασία. Αλλά για τους κατοίκους κάτω από τις καμινάτες δεν υπήρχε κανένα προβλήμα. Δεν δημιούργησε κανένα τέτοια σχήμα. Δεν το μάζοξε εδώ πέρα, να συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις. Αυτό τώρα είναι η σωστή αντιμετώπιση. Γιατί, να σας θυμίσω κυρίες και κύριοι. Στην Δυτική Μακεδονία και στην Κοζάνη και Περιφερειάρχη αλλάξαμε και Δήμαρχο αλλάξαμε και Κεντρική Κυβέρνηση αλλάξαμε. Δυστυχώς, μία από τα ίδια υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Εμείς, όσον αφορά το αίτημα και το θέμα να μην πωληθεί η ΔΕΙ, επιτρέψαμε να έχουμε μια διαφορετική άπροψη. Εμείς δεν σύμφωνουμε σε αυτόν καθαρά το πλαίσιο. Εμείς θέλουμε μια ΔΕΙ 100% δημόσια. Γιατί ανακαστικές απαλλοντριώσεις γίνανε, όσον αφορά τα χωράφια μας και για την στήριξη της εθνικής οικονομίας και της χώρας και την ηλεκτροδότηση της χώρας, γίνανε όλα αυτά. 100% δημόσια ΔΕΙ. Γιατί με το 50%, 51% δημόσια ΔΕΙ και το υπόλοιπο στους ιδιώτες, όλοι βολευόμαστε να το πωληθείς. Ισαγωικά, κάνουμε τη δουλειά μας, τοπικός πόρος για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι συνάδελφοι εργαζόμενοι καλούς μισθούς και από εκεί και πέρα τίποτα καλά πρόβλημα. Κοιτάξτε τώρα. Κοιτάξτε κύριε Τρετσοκλή, ήδη πήγαν 5 λεπτά. Κύριε Πρόεδρε, γιατί μιλάμε για τοπικές κοινωνίες, τοπικές κοινωνίες πρώτα και πάνω και από εκεί πρέπει να ξεκινάμε είναι οι κάδικοι που ζουν κάτω από τις Καμινάδες. Μεγαλώνουν μικρά παιδιά που μέχρι πρωθές ταμποτίζανε εξασθενές χρώμιο εναγνία τους με ευθύνη άλλων και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Εδώ και 8 μήνες έχουμε μια απόφαση του Απιθήτα που την έχουμε βάλει στα σιρτάρια μας και έχει αναγνέσει. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα εμείς δηλαδή. Εάν αύριο μεθαύριο, καλώς πάντα θέλω να αναφερθώ σε αυτό, τι μπορεί να γίνει από γιατρικής πλευράς. Τοπικές κοινωνίες είναι η μαύρο πηγή κυρίες και κύριοι που δεν υπάρχει στο χάρτη. Μιλάει κανένας για αυτό, πού είναι η μαύρο πηγή. Δεν σας ενδιαφέρει. Σας ενδιαφέρει το περίπου 1% να κάνετε ό,τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Συγχωρέστε μου για το όνομα της φωνής μου και επιτρέψτε μου να... Αγαπητέ Ελία, με όλο το σεβασμό, ήδη μίλησες πολύ περισσότερο από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Σε παρακαλώ, σε 10 δευτερόλεπτα τελείωσε. Δεν θα γίνει κύριε Πρόεδρε, οριχεία αείς παραγωγής σταθμών και τοπικές κοινωνίες θα υπάρχουν και μετά και μετά από 5 και 10 χρόνια. Αυτό ενδιαφέρει κανέναν, είτε έτσι είτε αλλιώς. Και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε κάποια στιγμή. Τα δικά μας προβλήματα, ξαναλέω, δεν αφορούν οδηγίες Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε μνημονιακά θέματα. Είναι καθαρά επιλογή της διοίκησης, της διοίκησης και πολιτικές αποφάσεις. Και αν θέλουν πραγματικά, κύριε Υπουργέ, αν θέλετε πραγματικά να δώσετε λύση, είναι πολύ εύκολο να δώσετε λύση. Ζητάμε απλά πράγματα, να μην τα αναφέρω τώρα. Μας έδινε δίκιο ο κύριος πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας το 2008, όταν ήταν η Μέγα Περιβάλλοντος τον Ιούνιο του 5 Ιουνίου του 2008 μαζί μας και μας έλεγε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Και κλείνοντας, κοιτάξτε να δείτε, τα προβλήματα δεν λύνονται με απειλές, ξαναλέω, με διώξεις και με απολύσεις. Εάν η διοίκηση της διοίκησης, κύριε Υπουργέ, που εσείς ορίζετε και διουρίζετε, έχει επιλάξει αυτόν τον τρόπο, θα βρει, είπα, απέναντι μια κοινωνία που θα αντιδράσει με ανάλογο τρόπο. Ευχαριστώ. Για ένα λεπτό, από την τοπική κοινότητα ανάργειων, αυστηρά για ένα λεπτό, ο κ. Σπινόπουλος για τα πρακτικά. Καλησπέρα κ. Υπουργέ, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και εγώ στην υπεροχή μας. Πριν δύο εβδομάδες, όταν είχαμε τη συνάντηση στην Αθήνα μαζί με τον Συμβούλη Σακρινής, όταν ήταν να φύγουμε, σηκώθηκα και σας είπα να ξέρετε ότι κ. Υπουργέ, δεν φεύγουμε ευχαριστημένοι από αυτήν την συνάντηση. Και γιατί δεν φύγαμε, γιατί παίζουμε εδώ και τον τελευταίο ένα χρόνο ένα παιχνίδι της γάτας με τον ποτήκι με τη ΔΕΙ. Περιμέναμε όλοι προχθές τη ΔΕΙ να έρθει να μας απαντήσει τι. Κάτι το οποίο δεν έχει την αρμοδιότητα να κάνει. Ο νόμος είναι σαφής. Λέει ότι την απόφαση για το προεδρικό διάρταγμα την έχετε εσείς, η ΔΕΙ ό,τι είχε να κάνει, το έκανε. Τέλος πάντων ακούμε εδώ σήμερα συζητήσεις για μονάδες, για πόλης, ιδρυλητικά και όλα αυτά. Όλα αυτά συνεπάγονται εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια. Κ. Υπουργέ, για ζωές πότε θα μιλήσουμε. Είναι δύο κοινότητες που ζουν κάτω από τους καμινάδες, τα ρίγματα προχωράνε, σας τα είπαμε, σας τα δείξαμε. Πρέπει να μπεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα των ζωών μας. Περιμένουμε άμεσα να γίνει το προεδρικό διάρταγμα. Ήρθατε εδώ, δεν ξέρω, πρέπει να το έχετε σημειώσει κιόλας και περιμένουμε μια απάντηση γιατί πρόκειται για τις ζωές μας. Δεν ξέρω ποιοι ακόμα πρέπει να δώσουν λόγο γι' αυτό και θα είστε υπόλογοι. Θα σας το λέω καταγωνιματικά. Οτιδήποτε συμβεί γιατί η κατάσταση είναι τραγική στο συγκρότημα των αναργύρων. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ τον κ. Πινόπουλο. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για απαντήσεις και ό,τι κρίνετε να υποθεί. Ευχαριστώ. Ευχαριστήσω καταρχάς για όλα, για όλη αυτή την επικοδομητική συζήτηση. Νομίζω να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή κάποια πράγματα που τέθηκαν, ίσως από μια έξαρση αντιπολιτευτικής διάθεσης ορισμένων φίλων. Εμείς ως κυβέρνηση πήγαμε στο λαό και έχουμε εκλεγεί με τη συμφωνία του 2015-2018. Δεν εφαρμόσαμε κάποιο μνημόνιο εν αγνοία κανένας. Ούτε εκλεγήκαμε με άλλο πρόγραμμα, ούτε εφαρμόζουμε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο τα πράγματα οδηγήθηκαν σε ένα σημείο. Μόλις οδηγήθηκαν στο σημείο να έχουμε μια συμφωνία, αυτή θέλαμε να την βάλουμε στην κρίση του λαού. Άρα μακριά, πολύ μακριά από μας, οποιαδήποτε ιδέα ότι είμαστε μια κυβέρνηση η οποία έχει ένα προεκλογικό πρόγραμμα α, προσπάθησε να κάνει κάποια πράγματα, έκανε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, κατέληξε κάπου, εκεί που κατέληξε, θεωρήσαμε αναγκαίο να προκαλέσουμε άμεσα εκλογές που να αντεθούν στην κρίση των πολιτών. Και η συμφωνία γνώση τους και οι επιλογές ειδικές μας. Αυτό πρέπει να είναι σαφές όλους διότι αυτό διαπνέει και όλη τη συζήτηση που κάνουμε και σήμερα. Δεν δίνουμε μία μάχη, κάνουμε συμβασμούς, σε άλλα πράγματα κερδίζουμε, σε άλλα πράγματα χάνουμε, αλλά η πολιτική μας είναι πάντα καθαρή, ανοιχτή και δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη αμφιβολία γι' αυτό. Και επιμένω σε αυτό διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κριτικής εκπορεύεται από όσο να μην είχαν κάνει δύο εκλογικές μάχες, ώστε να μην είχαν και προηγηθεί όλα αυτά που έγιναν, ώστε να είμασταν σε ένα άλλο χρόνο για το οποίο, επαναλαμβάνω ως πολιτική δύναμη, νομίζω ότι δύσκολο μπορούμε να μας κατηγορήσει. Δεύτερον, παρακάμπτω όλα τα παρημικρής δαιοίς και τα λοιπά λοιπά με, που μόλις μου κάναν την πρόταση από 40% της δαιοίς, δεν την υπέγραψα, συγγνώμη κύριε Κουκουλόπουλε, πραγματικά αισθάνομαι αμύχανα, που αυτό το μεγάλο σχέδιο όταν μου το ξαναέφερα, πριν από τρεις ομάδες είπαμε όχι, να δούμε κάτι διαφορετικό, να συζητήσουμε κάτι άλλο. Τα παρακάμπτω όλα αυτά και μπαίνω στη συζήτηση όπως είναι επί της ουσίας, με τα δεδομένα, επαναλαμβάνω, όπως έχουν διαμορφωθεί. Επανέρχομαι στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και τα τέσσερα λιγνωτοριχεία. Η απόφαση μιλάει για τέσσερα λιγνωτοριχεία, η ελασσόνα, η δράμα, η βέβη και οι λεγόροι. Γνωρίζουμε ότι από αυτά μόνο η βέβη είναι σε μια προοπτική, στην οποία μπορεί να προκηρυχθεί. Δεν υπογράφω αυτή τη σύμβαση που κληρονομήσαμε την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι δεν έγινε με διαγωνισμό. Συγγνώμη που το λέω. Να είναι σαφές αυτό. Να είναι σαφές προς κάθε κατέθυση. Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση η οποία δεν έγινε με διαγωνιστική διαδικασία. Δόθηκε λίγες εβδομάδες πριν πέσει μια κυβέρνηση, όπως δόθηκε. Μας κάνει ό,τι συγκριτική θέλετε, γιατί δεν την προκηρήξαμε μέχρι τώρα ή γιατί έχουμε ετοιμάσει ένα διαγωνισμό που θεωρούμε ότι έτσι πρέπει να γίνονται αυτές οι διαδικασίες. Αλλά να είναι σαφές αυτό. Δεύτερον, το ότι η Digicom επαξετίας αυτού έχει δημιουργεί και επικαλούμενες προηγούμενες αποφάσεις και το προηγούμενο διάλογο επαναφέρει ένα θέμα το οποίο έχει ένα ιστορικό από το 2009 είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνω δεν μπορέσαμε να αποφυγούμε. Έπρεπε να πούμε στη συζήτηση. Αυτή η συζήτηση είχε ένα πλεονέκτημα, ότι δίναμε τη θεσμικότητα ως κυβέρνηση το να συζητήσουμε αυστηρά αυτό το πράγμα το οποίο παράγει αυτή η απόφαση. Και έτσι να αποφύγουμε τη μεγάλη συζήτηση που υπονόησα αμέσως πριν. Άκουσα πολλές και εύλογες φοβίες. Το ένα θέμα είναι το σχέδιο, είναι αδιευκρίνιστο, δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι για όσους θεωρούν ότι υπάρχει κάτι το οποίο έχουμε έτοιμο τον διαβεβαιώ όλους για πολλές φορές ότι δεν υπάρχει τίποτα, είναι ανοιχτό το θέμα και ανοιχτή συζήτηση και η συζήτηση αυτή όπως γίνεται και τώρα ανοιχτά θα είναι ανοιχτή συζήτηση κατανοητή και ευλυπτή από όλους. Δεν έχουν κανένα απόλυτο σχέδιο στο σεκτάρι ούτε ξεπουλήματος ούτε οτιδήποτε άλλο. Σ' αυτό μπορείτε να μας εμπιστευτείτε. Μπορώ να κάνω την κριτική σώσα αλλά θέματα θέλατε αλλά σ' αυτό το σημείο νομίζω να είναι σαφές. Η ευλογη λοιπόν απορία είναι φτιάχνετε ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να έχει πολλά θετικά ή πολλά ερνητικά αλλά θα φτιαχτεί αυτό το σχέδιο, επαναλαμβάνω από κοινού, από όλους, από τη ΔΕΕ του κυβέρνησης και τους θεσμούς σε ένα ορίζωτο εξαμίνου και υπάρχει ευλογη απορία ότι αν αποτύχει αυτό το σχέδιο θα τεθεί σε δοκιμασία market test και όλους τις άλλες προβλεπόμενες διαδικασίες οι οποίες λίγως πολύ είναι θεσμικές και τυπικές τότε υπάρχει κίνδυνος να κυνητοποιηθούν και επιπρόσθετα δομικά μέτρα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό διότι είναι μια θεσμική διαδικασία η οποία λέει ότι προχωράει αυτό. Αν αποτύχει για οποιοδήποτε λόγο ξαν' ανοίγει μια συζήτηση. Εντάξει, στο χέρι μας είναι και ελπίζω ότι αυτή θα είναι επιδίωξή μας να προχωρήσουμε με ασυνδετικμένο τρόπο και να μην αποτύχει αυτή η διαδικασία και να μην προκύψει εις εισαγωγικά απειλή την οποία όλοι θέλουμε να αποφύγουμε. Η σχέση μας με τη ΔΕΙ είναι ειτάν, είναι και παραμένει λεπτή. Η κυβέρνηση δεν καθοδηγεί τη ΔΕΙ, η κυβέρνηση έχει μια θεσμική σχέση, νομοθετεί πράγματα που αφορούν και τη ΔΕΙ φυσικά. Ορίζει τη διοίκηση λόγω του ότι είναι ο βασικός μέτοχος, αλλά δεν καθορίζει τη πολιτική της ΔΕΙ σε πάρα πολλά πράγματα και αυτό πρέπει να είναι σαφές, ότι υπάρχει μια διαφορά και πρέπει να είναι σεβαστή αυτή η διαφορά. Η κάθε διοίκηση της ΔΕΙ οφείλει και αυτό κάνει να έχει μια διοίκηση, διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θεωρεί ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες και τους στόχους της επιχείρησης και αυτή τη διάκριση πρέπει να τη σεβαστούμε όλοι. Θα ήτανε κρίνεται η ΔΕΙ, τη διοίκηση κρίνεται από το βασικό μέτοχο στο τέλος της ημέρας, αν τα έκανε σωστά ή όχι, αλλά δεν θέλω να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο γιατί προφανώς υπάρχουν πολλά σημεία κριτικής αν η ΔΕΙ τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο μιας αναπόδρασης προσαρμογής που έπρεπε να κάνει σε ένα ενεργειακό κλάδο που αλλάζει και σε μια ενεργειακή αγορά που αλλάζει, ανοίγω παρένθεση, είναι δεδομένο ότι αλλάζει πολύ ο τρόπος λειτουργίας από το 2018 με την εισαγωγή του target model της αγοράς ενέργειας, ότι έχουμε συμφωνήσει ότι αυτό μπορεί να αποβεί και θετικό, να είναι μια θετική εξέλιξη και ως κυβέρνηση προωθούμε την εισαγωγή αυτού του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς, το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλημο και για τους παίχτες στην αγορά και πρώτα και κύρια για τη ΔΕΙ και φυσικά για τους καταναλωτές. Άρα η θέση μας σε σχέση με τη ΔΕΙ και στο, απαντάω και στο φύλλο, το πρόεδρο της Γεννώπ ΔΕΙ που δεν χρειάζεται δημόσια να το επαναλάβω για πολλές φορές, ότι σέβομαι ιδιαίτερα το συντικάτο αυτό και το ρόλο που παίζει και έχει παίξει όλα αυτά τα χρόνια στο ρόλο και δεν το λέω για να πω τον καλό μου λόγο γιατί το πιστεύω. Άρα οι επισκέψεις δεν θεωρώ ότι πρέπει να συνοδεύομαι από τον διοικητή της ΔΕΙ. Είναι σαφής θέσης της διοίκησης, τις διατυπώνει ευθέως. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και κριτικές απέναντι σκυβερνητικές επιλογές, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι μέρος μιας διαδικασίας θεσμικής και καλό είναι να ξέρουμε ότι προφανώς μπορεί να υπάρχουν διαφορές, αλλά σε αυτό δεν συνδρέχει λόγος στο να φυγεί με οποιοδήποτε τρόπο η ισχυρή αυτονομία που έχει δέει ως οργανισμός, ως επιχείρηση και το ρόλο που παίζει στην εθνική οικονομία. Να επαναλάβω μερικά αυτονόητα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ΔΕΙ να παραμείνει ως στρατηγικός πυλώνας στο ενεργειακού τομέα της χώρας. Όχι μόνο σήμερα, το 2020, το 2030 και ούτω καθεξής. Για να παραμείνει, προφανώς πρέπει να γίνουν διάφορες αλλαγές. Μερικές από αυτές είναι δύσκολες, μερικές είναι επιβεβλημένες, μερικές είναι ζητούμενες. Κάποιες πρέπει να τις κάνει η κυβέρνηση, κάποιες πρέπει να τις κάνει η ΔΕΙ, κάποιες φυσικά πρέπει να τις κάνει και να τις συζητήσει η τοπική κοινωνία. Ο ρόλος μας σε αυτή τη φάση, ο στρατηγικός ρόλος, η ΔΕΙ, είναι ότι θα αντιμετωπίσει και θα αντιμετωπίσει αυτό το πραγμάτο μια τεράστια πρόκληση. Εμείς ως κυβέρνηση, και λέω θα μείνει ως το 2002-2030, για να επέζει το στρατηγικό του ρόλο πρέπει να στηριχθεί και να παραμείνει ενεργός ο ρόλος του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα. Αυτό είναι δεδομένο και είναι μια μεγάλη μάχη την οποία τη δίνει η κυβέρνηση σε σχέση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο του 2020 και του 2030. Και πετύχαμε αρκετά. Δεν θα είναι ο λιγνίτης στο 10% το 2030. Δεν θα είναι στο 35%, αλλά θα είναι σε ένα ισχυρό ποσοστό. Δεν έχει σημασία αν θα είναι 25%, 28%, 30%. Σημασία έχει ότι θα είναι ισχυρό στοιχείο του μείγματος, το οποίο του δίνει μεγάλο ορίζοντα χρονικό και σταθερότητα και ότι θα αποτελεί τη βάση του συστήματος της συνεργιάς μες στη σταθερότητάς του, γιατί οι άπεθα έχουν αυξηθεί κτλ. Δεύτερο στοιχείο, ότι το πρόγραμμα εξυγχρονισμού των μονάδων της ΔΕΙ μαζί με τις αποσύρσεις που έχει προγραμματίσει είναι ένα απόσπαστο στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Άρα το ΛΕΜΑΕΙΔΑ 5 είναι εμβληματικό έργο για τη ΔΕΙ, διότι τη φέρνει με μια πολύ σύγχρονη μονάδα σε ένα βάθος χρόνου ακριβώς για να μπορεί να επιτελέσει αυτό και ένα συναντάγια τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και να κάνει άλλο το στρατηγικό παιδικό σχέδιο της ΔΕΙ αποτελεί ένα απόσπαστο κομμάτι. Υπάρχουνε προφανώς θέματα με κάποιες επενδυτικές επιλογές της ΔΕΙ, ανοιχτό είναι αυτό το θέμα και προς συζήτηση. Να το κρύψουμε το ξέρει και η τοπική κοινωνία και ο πρόεδρος Γεννόπδη εγχείρονται διάφορα θέματα με κάποιες επενδυτικές επιλογές. Ανοιχτό είναι το θέμα όμως και είναι μέρος μιας συζήτησης που θα την κάνουμε αναγκαστικά το επόμενο διάστημα. Πρίτον, το ότι θα υπάρξει άνοιγμα στο πεδίο του λιγνίτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει, δεν μπορεί να αποφευχθεί. Τώρα ο τρόπος, η διαδικασία, οι επιλογές, το τι θα περιλαμβάνει αυτό, το αν θα έχει παλιές μονάδες, μεσαίες απαρτές που είναι, το αν θα μπορούν να ανανεωθούν αυτός, ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να έχει για το όποιο επενδυτικό σχήμα, αν είναι αρκετά τα χρήματα που θα πάρει η ΔΕΙ από αυτή την ιστορία, είναι όλα θέματα προσυζήτηση. Αυτό είναι το θέμα το οποίο καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε, να είναι σαφής, να είναι καθαρά τα πράγματα και να διασφαλιστεί στο τέλος της ημέρας ότι αυτή η αλλαγή θα έχει αντίκτυπο ο οποίος θα είναι ελεγχόμενος και για τα οικονομικά της ζωής και για την απασχόληση στην περιοχική, για την προοπτική του λιγνίτη και της τοπικής οικονομίας. Θα σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά, πραγματικά το λέω κουβάθος καρδιάς για αυτό που έγινε σήμερα και θα είμαι πάντα στην διαθεσή σας. Τα θέματα τα οποία τέθηκαν και αφορούν τους οικισμούς και τα λοιπά και τις απαλλοτρεώσεις έχουμε δεσμευτεί, θα προχωρήσουμε με συντεταγμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θέλουμε να υπογράψουμε χαρτιά που δεν έχουν κανένα αντίκτυπο. Όταν λέμε συντεταγμένο και αποτελεσματικό τρόπο είναι σαφές όλοι σε αυτό που θα υπογραφούν και ο τρόπος που θα προχωρήσουν θα έχουν αποτέλεσμα. Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ και ευχαριστούμε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο για την υπομονή σας. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ. Συγγνώμη λίγο κ. Περιφερειάρχη να ζητήσω μια ώρα παράταση, δεν θα την εξαντρήσουμε αλλά για τα πρακτικά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ και εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στην Περιφερεια Δυτικής Μακεδονίας. Να καλείς περιοχές όλους τους παρισταμένους, τους συναδελφούς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τους εργαζόνους, όλους τους πολίτες, που βραγματικά βρίσκονται μέχρι αυτήν την ώρα δίπλα μας γιατί αγωνιών, την αγωνία την καταγράψατε και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση. Θαλώ όμως να μου επιτρέψετε να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστική ακούν γραφή. Η συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό στο Υπουργείο δεν έγινε ούτε με πρωτοβουλία του Υπουργού ούτε με πρωτοβουλία των βουλευτών. Άρα, απαλείψτε από τα γραφόμενό σας τον όρο μας σας. Η συνάντηση με τον Υπουργό έγινε με πρωτοβουλία δικιά μου και αν θυμάστε στις τελευταίες συνέδρες του Περιφυριακού Συμβουλίου που εκφραζόταν η ανησυχία ότι κάτι εξελίσσεται και υπήρξε η αναφορά αν πρέπει να συζητήσουν κάτι εκτάκτος την ώρα που ο Υπουργός ταξίδευε στις Βεξέλλες, σας είπα ότι υπάρχει μια απόφαση του Π.Π.Π. Συμβουλίου για τις θέσεις μας. Επιτρέψτε να δούμε τις εξελίξεις και θα πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και αυτό πράξε. Συναντήθηκαμε λοιπόν με τον Υπουργό στο γραφείο του αφού νωρίτερα είχε συναντηθεί και η γενό. Στη λογική, όπως έχουμε πείσει τους πολίτες, ότι εμείς θα αποτελούμε τα μάτια, τα αυτιά τους και η έκφραση τους σε όποια επίπεδα και αν συζητάμε. Έτσι λοιπόν, όφυλα να έχω μια πρώτη ενημερουσία από πρώτο χέρι από τον Υπουργό, μου είπε ακριβώς αυτά που περιέγραψε και στο Περιφυριακό Συμβουλίο σήμερα, τα ίδια είχε πει και στη γενό. Γιατί επιστρέφοντας από την Αθήνα την επόμενη μέρα και όλα συναντηθήκαμε με τη γενό στο γραφείο μου και όλα τα σωματεία, για να αποτυπώσουμε μια κατάσταση το που βρίσκεται σήμερα η συζήτηση στη διαπραγμάτευση και να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας. Κοιτάξτε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι και απευθύνομαι στους εργαζόμενους. Δεν πρέπει η γενό και τα σωματεία και οι εργαζόμενα να αισθάνονται μοναξιά. Δεν είστε μόνοι σας, Γιώργο. Η κοινωνία είναι μαζί σας και το Περιφυριακό Συμβουλίο της Αποσάκουσα της τοποθετήσης όλων είναι μαζί σας και θέλω να πιστεύω, αρκεί να το δείξει έμπρακτα, να είναι και η κυβέρνηση με τις τελικές επιλογές και τα αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μαζί σας. Κύριε Ρυβουργέ, σας το είπα και στο γραφείο, έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές για διάφορα λεπιμέρους ζητήματα ότι εμείς σε αυτή την περιφέρεια δεν λειτουργούμε με τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Τα θέματα της ενέργειας είναι θέματα που αφορούν τη χώρα, που διασφαλίζουν την εξέλιξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και την γιο πολιτική αναφορά της χώρας στην ευρύτερη Νότια Ανατολική Ευρώπη αλλά και την γιο πολιτική αξία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσα στα Δαλκάνια. Εμείς σε καμία των περιπτώσεων δεν ζητάμε να εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους. Θέλουμε ορθολογικά να τους διαχειριστούμε και να τους κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές για ότι όταν επιμηκίνεις την αξία τόσο επιμηκίνεις και την γιο πολιτική αναφορά. Και λίγο μετά όσα ακούστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίας σας και δεν θέλω να κοιτάξω στο χθες υποσχέθηκα ότι δεν θα κοιτάξω στο χθες και θα εργαστώ για την ενότητα για να αντιμετωπίσω τα προβλήματα του σήμερα και τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουμε στο αύριο. Αλλά νομίζω ότι όταν θέλουμε να μιλάμε για ενότητα θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι με τις τοποθετήσεις μας. Άκουσα ότι θα μπορούσαν εδώ να έχουμε διασφαλείς επενδύσεις δισεκατομμύρια ευρώ που να εξέλισαν την επιχείρηση με την περίπτωση της μικρής δύη. Εάν αυτό αληθεύει το ατισφάλαμε όλοι. Που πήγαμε στις πύλες των εργοστασίων χιλιάδες πολίτες, όλοι οι εργαζόμενοι, όλη η τοπική κοινωνία και στερίσαμε λοιπόν από την επιχείρηση και την περιοχή μας δισεκατομμύρια επενδύσεων. Άρα λοιπόν να βγούμε όλοι να ζητήσουμε μια συγγνώμη. Γιατί παραπλανήσαμε τους πολίτες και στερίσαμε το μέλλον αυτής της επιχείρησης. Να όμως που σε αυτό εδώ το περιφερειακό συμβούλιο σε αυτό όλοι συμφωνούμε ότι καλώς πράξαμε. Ότι δεν έπρεπε να γίνει η μικρή δύη, δεν υπάρχει καμία παράδειξη εδώ που να μη συμφωνούσε, το πάνω όλες οι πτέρυγες. Άρα αυτό κρατήστε το στο πώς προσέγγιζουμε τα ζητήματα και πώς προσέγγιζουμε και το σήμερα. Στη σκληρή απαραγμάτευση που γίνεται και τα δεδομένα που περιγράφησαν από τον Υπουργό εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Το είπαμε και στο γραφείο σας κύριε Υπουργέ. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να απολέσουμε αυτό που είναι κυρίαρχο και ζητούμενο ότι τα νερά και η ενέργεια είναι δημόσια αγαθά. Ήταν στις όποιες εκφράσεις μας, τοποθετήσεις μας ψηλά στην ατζέντα μας και προεκλογικά και μετεκλογικά και όταν είδαμε τα πράγματα να εξελίσσονται και με το που ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Σαννέλ μας χαροποίησε το ότι άρα είχατε αποσύρει την επιστράτηση των εργαζομένων, καταργήσατε την μικρή ΥΠΕΙ χαρίκαμε που είδαμε τον Πρωθυπουργό έξω από το Κενοβούλιο να λέει συνταγματικά κατωχερωμένο θα είναι στην αναφιώριση του συντάγματος ότι η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια αγαθά και μίσαιρα από πολιτικές. Και αρχόμαστε σήμερα να ξαφνιαστούμε από την τελευταία εξελίξη. Μπορεί να είναι υποχρεώσεις του παρελθόντος, μπορεί να είναι αποφάσεις των οργάνων της Ευρώπης της Κομισιόν ή ενός Ευρωδικαστηρίου, αλλά δεν πρέπει όμως να προσεγγίζουμε επειδή σήμερα εφίσταται μία κατάσταση που μπορεί να δίνει δυνατότητες για να ξεπεράσουμε μία συγκυρία, ένα σκόπελο είτε τεχνιέντος με νομικές εξελίξεις, είτε ως πραγματικότητα υπάρχει ένα πρόβλημα να επιβαρύνουμε επιπρόσθετα μία περιοχή η οποία έδωσε στην εθνική οικονομία τα 67 χρόνια που λειτουργεί εδώ η Ιβεή και τα Οργία πάνω από 125 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανταπόδοση προς αυτήν εδώ την περιοχή δεν ξεπερνάνε τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς δεν είμαστε ούτε επέτες ούτε λαϊκιστές και με ρεαλισμό θέλουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα. Ο πλούτος που υπάρχει στην περιοχή βάσει των εκτιμήσεων που υπάρχουν από τους ανθρώπους της δηλαδή και τους ξέρετε είναι ότι διαθέτουμε άλλον τόσο πλούτο με άλλη τόση αξία. Πώς λοιπόν εμείς εδώ σήμερα να συνενέσουμε ότι αυτός ο πλούτος πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα ας πούμε. Ελάτε να πάμε στην αχλάδα. Ήτανε οι άνθρωποι, είχαμε και μια σύσκεψη, είδατε και από πρώτου χέρι της. Ελάτε να πάμε στην αχλάδα να δείτε πώς λειτουργεί ένας ιδιώτης σε ένα οριχείο. Πώς δεν εξορίσει σωστά, πώς δεν εκματαλεύεται σωστά και καταστρέφει το κοίτασμα, πώς δε σεβαίται τις τοπικές κοινωνίες και πώς μπορεί ακόμη και αυτά που εσείς υπογράφετε, υπογράφουν στο παλθόν κάποιοι, τη μια μέρα να δεσμεύονται για να προσοχεί και την άλλη μέρα να εξημερώνει ο εργολάβος με το τριπλάσσο και το τετραπλάσσο κοσσό να του δίνει ιδέα. Και παρόλα αυτά τα πράγματα δεν εξελίσσονται. Άρα λοιπόν σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν οι ιδιώτες και να λειτουργήσουν τα οριχεία και τους ατμοελεκτρικούς σταθμούς και τα υδροελεκτρικά. Οι άνθρωποι ξέρουμε πως κινήθηκαν το προηγούμενο διάσταμα και πως κινούνται. Εάν δεν το αποτρέψετε και δεν το αποτρέψουμε, πιστέψτε με δεν υπάρχει μέλλον, όχι για τη Δυτική Μαγεδονία, δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα. Ούτε παραγωγική ανασυγκρότηση θα μπορούσαμε να κάνουμε και όποιοι σχεδιασμοί θα είναι αιώλοι. Είχατε μια πάρα πολύ λεπτομερή ενημέρωση μέσα στο χρόνο σας από τα στελέχη της επιχείρησης. Είδατε πως είναι τα οριχεία και οι σταθμοί παραγωγής. Είδατε ποιες είναι οι δυνατότητες. Είδατε πως γίνεται ο εξαρθολογισμός. Άκουσατε τους εργαζόμενους. Βλέπετε και ο πρόεδρος πόσο μειώθηκαν οι μιστοί του, τι απώλειο σωδίματος είχαμε από την περιοχή. Αυτοί οι άνθρωποι ακόμη συνεχίζουν να τη στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Με θρησίες προσωπικές, οικογενειακές, με θρησίες όλες τις περιοχές. Δεν το κάνουμε τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Το κάνουμε χαρακτηριστικά χώρας. Είναι πολλά τα επιχείρηματά μας, αν και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν και οι αιτέροι μας την παραγωγή και ανασυγκρότηση της χώρας για να μπορέσουμε να τα επεξεύθουμε στις υποχρέωσεις μας. Γι' αυτό και σας είπα και επιμένω και το 17% που είναι στο ΤΑΙΠΕΤ να πάει στο 34% που είναι η δημόσια συμμετοχή. Αφού μιλάμε για καλύτερη αξιοποίηση, εξαρθολογισμό και καλύτερο έλεγχο αν θέλετε, του δημόσια πλούτου. Είναι ένα βήμα σημαντικό, το ότι μπορέσαμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ΑΔΜΙΕ να υπάρχει υπό τον έλεγχο του δημοσίου το 59% επίσης ένα σημαντικό βήμα. Αλλά την κατάργηση της μικρής δημότητας να τη φέρουμε με έναν άλλο τρόπο στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας, στην ίδια τη χώρα και στην περιοχή, δεν μπορεί να πέρας. Εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και ευθύνες, θα είμαστε στους αγώνες με τους εργαζόμενους και θέλω να τους ρίξετε αυτούς τους αγώνες ως ενίσχυση στη διαπραγμάτευσή σας. Και καλώ όλους τους φορείς, όλους τους πολίτες, όπως κάναμε το 2014 να το πράξουμε και τώρα. Και να είστε βέβαιος ότι θα είναι τέτοιο ιχειρό το μήνυμα και ενίσχυση στη διαπραγμάτευση που θα πετύχετε αποτελεσμότα. Στο κομμάτι της εξέλιξης των πραγμάτων, εμείς δεν κάνουμε στήρα πολιτική, πάμε με στρατηγική στα πράγματα και μέχρι σήμερα καταφέραμε αποτελέσματα για την περιοχή μας. Το επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εικονομίας τον κ. Τσακαλώτο, για να δούμε τα ζητήματα, γιατί θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες, ο Υπουργός ο κ. Σταθάκης έχει την ευθύνη της ενέργειας και του περιβάλλοντος, αλλά ιδεί ως περιοσιακό στοιχείο του δημοσίου είναι τον κ. Τσακαλώτο. Και αμέσως μετά θα ζητήσουμε συνάντηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θα τον ενημερώσουμε και τον ίδιο για το πώς έχουν τα πράγματα, πώς εμείς προσεγγίσουμε τα πράγματα και μαζί με τους εργαζόμενους στα στελέχη της επιχείρησης αλλά και τους ανθρώπους μας να είστε βέβαιος ότι θα σας δώσουμε και μια ολοκληρωμένη πρόταση το αν πραγματικά η επιχείρηση έχει δεσπόζωσα θέση, το αν η επιχείρηση δεν μπορεί να ταπεξέχεται στις υποχρεώσεις της και το αν η επιχείρηση που ανήκει και στον ελληνικό λαό μαζί με τον λαό μπορεί να απαντήσει στα ζητήματα του αύριο. Έχουμε χρόνο μπροστά μας. Ξέρω ότι μας πιάζουν κάποιες ημερομηνίες μέχρι το Eurogroup και τη Συνοδότηση Κορυφής, και τα πιστεύουμε τα θέματα και τα κατέχουμε. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχετε μια πρόταση ρεαλισμού προοπτικής που και τους θεσμούς θα τους φέρει πρώτον ευθυνό τους αν θέλουν την πραγματική ένα σύνταξη της χώρας και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας από πολύ περισσότερο την ίδια τη χώρα που πρέπει να μπορευτεί στο αύριο με αξιοπρέπεια. Η Δυτική Μακεδονία, κύριε Υπουργέ, στείλελε μήνυμα στις εκλογές της αυτοδιογητικίας. Μήνυμα αξιοπρέπειας προς όλη τη χώρα. Έστειλε και μηνύματα με τους αγώνες της. Αυτή τη φορά θα στείλει επιπρόστατα μήνυματα, συνοχής, ενότητας, προοπτικής στο αύριο. Έξω από διαχωριστικές γραμμές. Η ΔΕΕΙ δεν είναι πεδίο για πολιτικές αντιπαραθέσεις και εκμεταλλεύσεις. Όσοι το θεωρούν ότι δεν είναι πεδίο, εξυπηρετούν συμφέροντα. Ενωμένοι να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας, της περιοχής, για να δούμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Και για να μην κουράζονται οι συναδελφοί μου οι δημοσιογράφοι. Ό,τι είπαμε ισχύει. Εμείς το εθικό, το πολιτικό, αυτό που είναι εντολή από το λόγο, δεν το αλλιώνουμε. Από τις κόκκινες γραμμές δεν τις κάνουμε μερός. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι με τους αγώνες και την τεκμήριος, όπως τότε του 2014, το καλοκαίρι που πριν αναλάβουμε ακόμη την περιφερειακή αρχή, έτσι και τώρα θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ και όλους που ήταν εδώ. Ένα λεπτό, ένα λεπτό, ένα λεπτό, σε παρακαλώ πολύ. Εσύ, Χρυφόδο, ρε, χλίβεσαι για αυτά, για να την έδωσα. Εντάξει, εντάξει. Πριν, πριν, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι συνάδελφοι, πριν ολοπληρώσουμε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου... Πρέπει να υπάρξει μια... Ναι, στείλω την απόφαση. Ωραία που να υπάρξει. Πριν ολοπληρώσουμε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα διαβάσω την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα το θέσω σε ψήφιση στο σώμα, για να το επιδώσω στον κύριο υπουργό. Διαβάζω. Το Περιφερειακό Συμβουλίο Δυτικής Μακεδονίας, σε συνειδρίασή του παρουσία του υπουργού ΥΠΚ, κύριου Σταθάκη, δηλώνει για άλλη μια φορά την προσήλωσή του στο ότι η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια αγαθά, δεν ξεπουλούνται. Και αποφασίζει πρώτον, καλεί την κυβέρνηση και τον κύριο υπουργό να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και να τηρήσει την υπόσχεσή της για δημόσια επιχείρηση ενέργειας. Δεύτερον, σε πλήρη συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και όλους τους φορείς, συμμετέχουμε, συνδιοργανώνουμε μεγάλο παλαϊκό συλλαλυτήριο στην πόλη της Πτολεμαϊδας την Παρασκευή 7 Απριλίου, ημέρα διαξαγωγής του Eurogroup. Τρίτον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναπληθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα που εκπέμπει όλη η Δυτική Μακεδονία. Κύριε Υπουργέ, θα το βάλω σε ψήφιση στο σώμα και θα σας το επιδώσω. Ψηφίζετε από το σώμα. Κύριε Μπράζερ, θα το ψηφίσετε. Ναι, κύριε Δακύ. Κύριε Περιφερειάρχη, σας παρακαλώ, ο κύριος Δακύς και η παράταξή του φαντάζομαι δεν το ψηφίζει. Ο κύριος Καρατζίδης Παρών, κύριε Ζεμπελιάδο. Αυτά είναι αυτονόητα κύριε Ζεμπελιάδο. Άρα περνάει το ψήφισμα κατά πλειοψηφία. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας. Κύριε Κιωσέ, ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ όλους για την υπομονή τους. Ευχαριστώ πολύ.