ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, 2022)
: Καλησπέρα σας! Καλώς ήρθατε! Καλησπέρα σας! Καλώς ήρθατε! Απόψε έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε δύσκολη η δοκίπη τον Ροκυκάνου Βαπτιάνου και τον κύριο Κρύπτρο Γιωργουδάκη. Έχουν όλοι ένα όμορφο απόγευμα, καλή αστρόφη. Θα παρακαλούσω τον κύριο Γιωργουδάκη να έρθει κοντά μας. Καλησπέρα σας! Καλησπέρα σας! Καλησπέρα σας! Είμαι ο Χρήστος Γιωργουδάκης και σπουδάζω στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Δέχνης στο Δανειστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονική στην Ευρωπαϊκή Κατεύθυνση με εξειδίκευση της διαμητικής θέλευσης. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε ένα θέμα όταν γνωρίζουμε τον κόσμο. Είναι ένα απίστευτο μακρυνάρι, στο οποίο πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει. Ουσιαστικά αυτό που σπουδάζω είναι κλασική μουσική και σπουδάζω να μαθαίνω να παίζω εν όργανοι μουσικοί, κομμάτια για εν όργανοι μουσικοί, το κάνω. Πόσα από σας ακούτε κλασική μουσική στο σπίτι σας? Πολλοκλασική. Πολλοκλασική. Πολλοκλασική. Ναι, γενικά είναι ένα είδος το οποίο δεν ακούγεται πολύ στην Ελλάδα και δεν είναι παραδομένο, έτσι, υπάρχει λόγος γιατί είναι τελείως εκτός από τα παραδομένα μας. Όχι, τι μας αρέσει γενικά στα μέρη μας πάρα πολύ? Ο χορός. Ο χορός. Ο χορός και να μιλάμε. Οπότε είναι λογικό ότι θα ακούσουμε τραγούδια, όχι, τα οποία μπορούμε να τα χορέψουμε και τα οποία μπορούμε να τα τραγουδήσουμε και να μιλάμε. Είναι κάτι τελείως ευρωπαϊκό, περιμένουμε έτσι. Επίσης πολλές φορές, ας πούμε ήρθατε εδώ πέρα, γιατί ήρθατε σήμερα? Γιατί παίζω πιάνο. Γιατί παίζω πιάνο. Στο θέμα είναι, από τη στιγμή που ήρθατε, γιατί παίζω πιάνο, να καταλάβετε ή να προσταθήσετε. Βασικά, εγώ να προσταθήσω να σας δώσω να καταλάβετε, τι είναι αυτά που θα ακούσετε. Οπότε, το πρόγραμμα που θα σας παίξω σήμερα, ουσιαστικά, είναι το πρόγραμμα το οποίο θα παίξετε σε ένα μήνα από τώρα, με το οποίο θα πάω να συνεχίσω. Τα κομμάτια που θα σας παίξω στο πρώτο μέρο, θα πω αρχικά, το πρώτο είναι μία σουήτα, μπαρότι σουήτα του Πέρτελ, από τους χιόνοντους άγγλους του Πέρτελ, η οποία, ουσιαστικά, μιλάμε για μία περιόδο που αρχίζει και βρεβάλλονται αυτό που αναφερόμαστε σαν φυλακτική νοσοκλή. Και αρχίζουμε σιγά σιγά να εκτελεσμόμαστε δυνατότητες του τσέμπαλου. Γιατί, οπότε, δεν είναι πίεση το πιάνο που βλέπουμε τώρα, είναι και ένα πάρα πολύ πιο μικρή που βλέπουμε. Και μάλιστα, το παίζανε συνήθως σε δωμάτε, γιατί δεν ακούγονται πάρα πολύ. Οπότε, έχουμε μία σουήτα, η οποία αποτελείται από παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς φορού, που παίρνουν. Α, πολύ καλημέρα. Πολλές, βασικά καλημέρα, πέρα επικαλονικά, αλλά ναι, πολύ καλημέρα. Ε, 16 χρόνια στιγμές, πολλές μέρες. Λοιπόν, μία σουήτα μπαρόκ αποτελείται από συνήθως παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς φορούς από διάφορες κορολεύσεις, είτε γερμανικούς, είτε γαλλικούς, είτε ταρικούς. Η συγκεκριμένη αποτελείται από τρεις, που δεν το γράφω στο πρόγραμμα, το τρελούδιο, την Αλεμάν, την Κουραν και την Σαραμπάν. Το μπαρόκ είναι μία περίοδος, για μας πλέον, είναι πολύ παλιά. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ προοδοστική η περίοδος, γιατί εκεί πέρα γινότανε αυτό το χεριασμό πολύ. Το μπαρότε παρτιπούρα δεν σε κατοδηγεί ουσιαστικά, δεν σε επιβάλλει το ότι θα παίξει. Οπότε ουσιαστικά θα ακούσετε παραλήψεις, ξανά και ξανά περίεργο μέρος, όπου χώρα έπαιρνε πολλά από το σχεδιασμό. Το δεύτερο κομμάτι είναι ενός γνωστού συμφέροντος, φαντάζουμε όλοι που ξέρετε, με τότε. Είναι Σονάτα. Σονάτα είναι μια φόρμα, δηλαδή ένας ήδος μουσικής συμήθως αποτελούμενου από τρία μέρη. Αργό, γρήγορο, αργό και χαναδελμός. Το συγκεκριμένο έργο, ο τίτλος του δώθηκε αργότερα στην έκδοση, και έκοπον το σκέπτο μου εγώ, είναι σαν ένα δράμα με τρεις τράχους. Είναι ένα σωστό υπόβελμα. Είναι ένα έργο γεμάτο τρέλα, ένταση, ανεποκατεβάσματα, μορφότητα. Θα ακούσετε και ξανά, και ξανά τα ίδια θέματα. Γίνεται πολύ εντολικά κάτι, μετά θα τραβιέται προς απίστε, ειδικά στο δεύτερο μέρος που είναι αργά, αλλά εντέλει ο ήρωάς μας, άμα θέλετε. Αυτά τα δέω. Η κλασική μουσική είναι κάτι το οποίο ακριβώς δεν έχει λόγια, επειδή δεν σφορένεται. Ουσιαστικά δεν θα έρθει η φαντασία σας να τράψετε εσείς μια ιστορία. Είναι πολύ δύσκολο, ειδικά στο μεγαλώδι μου, ακόμα και για μένα που ασφαλεί με τον δουλευτό του, αλλά ουσιαστικά αυτός είναι ο ρόλος της, ένα τραγούδι το οποίο θα ακούσεις, σου λέει, σου χτυπάει το συνέστημα, τι ακριβώς τρέχνει να κάνεις. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Εκεί πέρα δεν ξέρει τι λεπτά μιλάει, εκεί πέρα θα μεθαίνει. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Μουσική Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Μουσική Λέει για αγάπη και θα χρησιμοποιήσουν κι άλλο αγάπη. Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική