Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, Πέμπτη 28.04.2022 στις 09:30πμ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2022)
: Φρόνια πολλά. Δώστε μου ένα λεπτό για να ξεκινήσουμε σας παρακάτω. Έλα γλυκιά μου, τι κάνεις. Ευχαριστώ πολύ. Να χαρά. Κυρία Κατσιμίχα το μικροφωνό σας. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Καλημέρα Χριστό. Καλημέρα Χριστό. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Καλημέρα Γιώργο Πολύχρονος. Ευχαριστώ πολύ να το γίναστε καλά. Χρόνια πολλά Γιώργο. Και σε όλους τους Γιώργους μας. Καλημέρα. Ευχαριστώ. Καλημέρα χρόνια πολλά σε όλους τους Γιώργιες και τις Γιωργίες μας. Πω πω πω πω πω πω. Βαριά τα γαλανεϊκά. Βαριά και ασίκοτα. Είναι περιοχή βαριά βαριά. Το αρνί. Έπεσε βαρύ το αρνί και το κοκορέτσι. Να ξεκινήσουμε. Ναι. Ναι Πρόεδρε. Χρόνια πολλά λοιπόν. Χριστός Ανέστη. Να ευχηθούμε και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, στους τάσους, στις Γιωργίες, στους Γιώργους. Υγεία και να έχουμε σιγά σιγά καλό καλοκαίρι. Και ελεύθερο πάνω απ' όλα. Περνώ να δώσω το λόγο λίγο για μια καλημέρα και χρόνια πολλά στον Περιφεριάρχη Στερεάς και μετά να μπούμε στις επίκαιρες ερωτήσεις και τα υπόλοιπα θέματα μας. Σας ευχαριστώ όλους. Κύριε Περιφεριάρχα έχετε το λόγο. Καλημέρα και πάλι. Χρόνια πολλά σε όλους. Καλημέρα κύριε Περιφεριάρχη Στερεάρχη. Υγεία ευτυχία στις οικογένειές σας. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Ζωή να χτιστείτε και πολύ, αλλά όποιος και μάλαμα. Λοιπόν, έχουμε τη συνεδρία μας σήμερα, η οποία έχει κατά το μεγαλύτερο της μέρος θέματα τα οποία έρχονται εξαναβολήσεις από την προηγούμενη συνεδρίαση. Καλημέρα μου έρχεται από τα όμορφα γασάλανα από την Άφυσε. Αυτό με βλέπετε μαζί και με τον Αντιπεριφεριάρχη της Φωκίδας. Μιλώντας για τη Φωκίδα, να θυμίσω, το λέγαμε νωρίτερα στο τηλέφωνο και με τον κ. Αγνωστάκη, ότι εκραιμεί και η συνεδρίαση που έχουμε πει να κάνουμε διαζώσεις στη Φωκίδα. Και έχοντας πει αυτά, εύχομαι καλή συνεδρίαση. Σας ευχαριστώ κ. Περιφεριάρχα. Εδώ θα πρέπει να θέσω στο σώμα ότι η εκθέση προχθές έγινα από δέκτης ενός τηλεφώνου της κ. Βαρελά, που είναι από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρεστίας, που θέλει να τοποθετηθεί για ένα θέμα που αφορά την ενόγω περιοχή. Η πρώτη προσέγγιση μου, για να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, ήταν να την παραπέμψω σε ένα επόμενο συμβούλιο. Εκεί, μιλώντας με συναδέλφους από το Περιφοριακό Συμβούλιο, είπαμε, και εφόσον όλοι το συμφωνείτε, να δώσουμε το λόγο για 10 λεπτά. Στην κυρία Βαρελά, να αναπτύξει και να ακουστεί αυτό το θέμα στο σημερινό συμβούλιο. Αν συμφωνεί το σώμα, να καλέσουμε την κυρία Βαρελά να συνδεθεί μαζί μας. Συμφωνούμε. Συμφωνούμε, συμφωνούμε. Βεβαίως. Συμφωνούμε. Ωραία. Σας ευχαριστώ. Είναι εκεί η ξαδέφη μου. Να μείνει με την κυρία Βαρελά. Θα συνδεθεί σε ένα λεπτό. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Ωραία. Μέχρι να συνδεθεί κύριε Βαρελά, θα σας, μόλις συνδεθεί θα σας ενημερώσω. Έχουμε τις επίκαιρες. Θα παρακαλούσα τους επικεφαλείς στις επίκαιρες να προσδιορίσουν, όταν θα μπούμε, ποιά θα ακουβεντιαστεί και ποιά θα απαντηθεί γραπτός. Θα ήθελα να τονίσω εδώ, μίλησε με την κυρία Καρίκα εχθές το απόγευμα και μου είπε για μια επίκαιρη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί. Κύριε, έχει απαντηθεί? Καλημέρα. Περιμένω τον κύριο Κυρμανίδη να μου απαντήσει γραπτός. Ωραία. Κύριος Κυρμανίδης θα παρακαλούσα το επόμενο διάστημα να απαντήσει αυτή την επίκαιρη. Τον ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, την 3 του μήνα θα πάρετε εκ μέρους της παράταξής μας, Πατρίδα μας, η Στερεά, πλήρη κατάλογο των ερωτήσεων, οι οποίες δεν έχουν απαντηθεί γράφος, μέχρι τώρα, μέχρι αυτό το διάστημα. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ, κυρία Μπαντζελή. Προέδρε, θες να ξεκινήσεις με τις επίκαιρες, κυρία Βαρελά. Κυρία Βαρελά δεν έχει ειδηθεί ακόμα. Ξεκίνα να τρώω καμιά επίκαιρη. Ωραία, η πρώτη επίκαιρη αφορά Πατρίδα μας, η Στερεά. Είναι έτοιμα συμπληρωματικών γράφων. Καμία σχέση, καμία σχέση. Καταρχήν, οι πρωιμερήσεις διάταξης, αυτό είναι για το θέμα 3 που θα συζητήσουμε. Καμία σχέση. Έχει καταθέσει, αρχίζετε από τον κύριο Αναγνωστάκη, υποθέτω. Ωραία. Κυρία Βαρελά. Κύριε Βαρελά, σας έχει. Κύριε Αναγνωστάκη, έχετε το λόγο για να σε πει, κύριε, που έχετε καταθέσει. Ωραία, ωραία. Πρώτα απ' όλα, να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά με υγεία και οικογενειακή και προσωπική ευτυχία και ανάταση στον καθένα και στην κατημία εξαχωριστά. Να πω ότι, ναι, υπήρξε μία επικοινωνία με τον κύριο Περιφερειάρχη, έχοντας υπόψη ότι υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από η ειχή της Περιφερειακής Πλειοξηφίας, να γίνει μια συνεδρία στον Περιφερειακού μας Συμβουλίου Διασώσης, στην Άμφυσα, στο νομό της ΕΦΟΚΙΔΑ, στην Περιφερειακή Ενόταση ΦΟΚΙΔΑ, γιατί το οφείλουμε, το χρωστούμε, σε αντιστοιχία και καταναλωγία με όσα κι εκείνη βίωσε, με τις μεγάλες προκαγιές τον Αύγουστο, τον Περισινό Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι την πρόταση του κυρίου Προέδρου για την δυνατότητα παρέμβασης στον Σύλλογο της Νότιας Καροστίας, περιβάλλονται στις Νότιας Καροστίας, νομίζω ότι από την αρχή είχαμε συμφωνήσει ότι τέτοιου είδους διαδικασίες παρεμβάσης θα γίνονται αποδεκτές από την πλευρά του σώματος, γιατί έτσι έχουμε τη δυνατότητα, πρωτογενώς, να εισπράττουμε μία πληροφόρηση που δεν έχουμε τη δυνατότητα κάθε φορά, και το δεύτερο να παρεμβαίνουμε έτσι, ώστε να διαρθώνουμε, εάν μπορούμε, τα κακώς σχήματα. Τώρα, ως προς την επίκαιρη επερώτηση που παρέπεται σε η παράταξή μας, έχει να κάνει με την διαχείριση των απορρημάτων στην περιφέρεια της Τεραίας Ελλάδας. Όπως θα είδατε, κύριε Πρόεδρε, έχει τρεις ενότητες. Η μία είναι μία γενική ενότητα που αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων, διαλογίων, την πηγή και έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορρημάτων. Και είναι γνωστό σε όλες τις κυρίες και σε όλους τους συναδέλφους ότι η διαχείριση των απορρημάτων είναι ένα ζήτημα που ασχολεί το σύνολο των περιφεριών και των δήμων της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι δυστυχώς στην 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υποσοστό ταφής περίπου στο 80% και ανακύκλωση μόλις στο 20%. Είναι γνωστό σε όλες και σε όλους ότι αυτή η περίοδος είναι αρκετά κρίσιμη γιατί σε όλες τις περιοχές της χώρας, από ό,τι διαβάζουμε, υλοποιούνται οι σχεδιασμοί για τα απορρήματα και προσπαθούν να εντάξουν και να χρηματοδοτηθούν δεκάδες μεγάλα έργα, όπως είναι η μονάδα στις εργασίες απορρημάτων ημέα, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, αλλά και δράσεις για τη διαλογή στην πηγή, όπως εξοπλισμό, διαχείριση των οργανικών απορρημάτων, τα βιοαπόβλητα. Θα πούμε μερικά ζητήματα παρακάτω στο νομό της Φωκίδας που έχει προκύψει από την καθυστέρηση ένταξη δράσεων. Δηλαδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η καφέ κάδι, οχήματα από κομμυδίες, πλημπύρια κάδων, πράσινα σημεία, γωνίες ανακύκλωσης και ούτω κάθε εξής. Επίσης, να πούμε ότι το τέλος ταφής που ανέρχεται για φέτος σε 20 ευρώ τον τόνο θα επιβληθεί και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους δήμους, αλλά όπως είναι γνωστό αυτό, το κόστος μεταγγελείται στους πολίτες, άρα πάλι το νοικοκυριό θα κλεπεί να πληρώσει αυτή την δαπάνη. Άρα το ερώτημα είναι πώς παρεμβαίνουμε με ποιες πολιτικές και με τι εργαλεία αντιμετωπίσουμε αυτή την πίσκολη κατάσταση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ' όλα υπάρχει το ΕΣΠΑ που χρηματοδοθεί το σύνολο των έργων και δράσεων για τη διαχείριση των απολυμάτων και που θα πρέπει κάθε περιφέρεια να έχει ως άμεση κροτεραιότητα, αφενός για την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος και αφεντών για την αναπτυξιακή διάσταση του θέματος. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι σίγουρο ότι είναι γνωστό σε όλους σας, είναι για τη διαχείριση των απολυμάτων, είναι το τομεϊκό πρόγραμμα του ΕΠΡΑ, δηλαδή Υποδομών Μεταφορών Περιβάλλων και Αϊφόρου Ανάπτυξης, το ΠΠΕΠ, το Περιφερειακό και Χριστιακό Πρόγραμμα των Περιφεριών και το Πρόγραμμα του Υπουργείου Στορικών του Αντώνης Τρίτσις. Και ενώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαπιστώνουμε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια κυνητικότητα, εντάσσεται και υλοποιούνται έργα, δυστυχώς στην Περιφερειά μας, στην Περιφερειά Στερεάς της Ελλάδας, δεν γίνεται τίποτα, δεν γουνιέται φύλλο. Μη δεν εντάξει στο τομεϊκό του Μευπερά, μη δεν εντάξει στο Αντώνης Τρίτσις και μη δεν εντάξει, βέβαια, στο Περιφερειακό Επικοινυσιακό Πρόγραμμα της Στερεάς. Είναι γνωστό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι προτάσεις έχουν υποβληθεί και μάλιστα από το 2019 και το 2020, τόσο από τους Δήμους, όσο και από τον Φορέα Διακείριση Τριών Αποβλητών της Στερεάς. Αλλά δυστυχώς η Περιφερειά μας δεν έχει εντάξει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Πόσο μάλλον να απορροφήσει πόρους από το τρέχον ΕΣΠΑ, που με τον κανόν Ανίσυν 3 λήγει στη 31-12 του 2023 και υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να χαθούν πόρεις. Σας θυμίζω δε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, την επιστολή του Δημάρχου Δελφών του κυρίου Ταγκαλία από 26 Φεβρουαρίου του 2021, που εκφράζει την αγωνία του για προτάσεις που έχουν υποβάλει εδώ και πάνω από δύο χρόνια και βέβαια δεν υπάρχει μα καμία πρόοδος. Ειδικότερα για την περιφέρειά μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπέρ επίγον είναι ο εξοπλισμός των Δήμων της Φωκίδας για βιοαπόβλητα, αφού ήδη η μονάδα κομποστοποίησης είναι έτοιμη και δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς και οι εντάξεις των Δήμων της Βιοτίες για τη μονάδα επίξεργασίας της Θήβας. Μιλήσετε πιο κοντά στο μικρόφωνο, κύριε Αναγνωστάκη, ακούγεστε από πολύ μακριά. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη μονάδα επίξεργασίας απορριμάτων Θήβας, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της λογικά του επόμενου διάστημα και αφού γίνουν οι εντάξεις. Το θέμα, κύριε Πρόεδρε, μας έχει απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν και μας απασχόλησε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σας θυμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις 3 Μαρτίου του 2022, όπου ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φεραιών Αποβλήτων και Δήμαρχος Λαμίων μας έκανε σχετική ενημέρωση μετά από πρόσκληση του σώματος. Τότε, η Περιφερειακή Αρχή είχε δεσμευτεί ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ενταχθούν όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφερειάς μας. Δυστυχώς, όμως, από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν δύο μήνες και φυσικά δεν έχουμε καμία ένταξη. Σ' ό,τι αφορά τη δεύτερη ενότητα είναι ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμάτων Χαλκίδας, ο Χιτά Χαλκίδας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σίγουρα το έχετε παρακολουθήσει, το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιοποιηθεί αποφάσεις του Φορέα και σχεδόν καθημερινά υπάρχουν δημοσιεύματα για τον επικείμενο κοροσμό του Χιτά Χαλκίδας. Στο δήμοσιο της Κεντρικής και Νέοτιας Έββειας για την κατασκευή κινητής Μονάδα Επιεξεργασίας Απορριμάτων μέχρι την κατασκευή του Μεγάλου Έργου που είναι η Μονάδα Επιεξεργασίας και ο χώρος υγειονομικής ταφής υπολοιμάτων. Ακούμε επίσης ότι ο Χιτά λειτουργεί παρά το ότι έλειξε η περιβαλλοντική του αδειοδότηση με πολιτική απόφαση και ότι τα έργα αντιστήληξης που έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Το δεύτερο πρόγραμμα εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εάν ζετήθηκε η συνδρομή της περιφέρειας και ειδικότερα εάν ζετήθηκε η χρηματοδότηση των έργων αντιστήληξης και αν ναι, πού βρίσκεται το όλο θέμα. Τρίτη ενότητα είναι η Μονάδα Επιεξεργασίας Απορριμάτων και ο χώρος υγειονομικής ταφής υπολοιμάτων, τόσο της Λαμίας όσο και της Καλγίδας. Γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο Φώσδα έχει υποβάλει δύο προτάσεις για τα δύο μεγάλα έργα της περιφέρειας. Γιατί η Μέν Χαλκίδα έχει υποβάλει την πρόταση στις 31 Μαρτίου του 2020 για τη ΔΕΛΑΜΙΑ στις 7 Ιουλίου του 2021. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εντακτή τα έργα. Αυτά και το ερώτημα είναι γιατί δεν εντάκτηκαν. Μάλιστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έχουν ήδη εντακτή 25 μονάδα της επιτρεγρασίας απολυμάτων, έχουν εντακτή σχεδόν όλα τα έργα και βλέπουμε να μένουν τα έργα της περιφέρειάς μας εκτός από όλη αυτή την διαδικασία. Και βέβαια δικαιολογημένα επιβεβαιώνεται στη συνείδηση των πολιτών η αναποτελισματικότητα και η ανεπάρκεια της περιφερειακής αρχής. Μάλιστα, στον αντίποδο αυτής της απραξίας, στη Στερεά Ελλάδα, βλέπουμε την όμορη περιφέρεια της Θεσσαλίας και την επιτυχία της να εντάξει και τη μονάδα επεξεργασίας απολυμάτων της Λάρισας, μετά τη Μέα Τρικάλων Καρδίτσας που συμμασιοποιήθηκε και ξεκινάει η κατασκευή της, τη Μέα Βόλυπ και φυσικά, όπως είπα, τη Μέα της Ελλάρισας. Οι πληροφορίες, βέβαια, μιλάνε για στεναρή πολιτική διεκτήκης του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβουλού της Θεσσαλίας που τελεσφόρησε υπέ των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους. Δυστυχώς στη Στερεά Ελλάδα έχουμε μηδέν εντάξεις και φυσικά δεν ευθύνεται ο κακός μας ο καιρός. Μετά τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι συναδελφοί, ερωτάται η περιφερειακή αρχή. Πρώτον, γιατί δεν έχουμε εντάξει στο ΠΕΠ Στερεάς σε Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση απολυμάτων αποβλήτων, τι σπέει. Δύο, γιατί αθετήθηκε η ΔΕΜΕΣ προς το περιφερειακό συμβούλιο και δεν εντάχθηκαν κατεπλημένες προτάσεις των Δήμων και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Στερεάς. Ζητήθηκε η συνδρομή της περιφερειάς στην περίπτωση του χειτά Χαλκίδας και πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε η χρηματοδότηση των έργων αντισδύριξης και αν ναι, πού βρίσκεται το όλο θέμα. Τέταρτον, γιατί δεν έχουν εντακθεί τα έργα, μονάδα, επεξεργασίες, απολυμάτων και χώρος συγγενομικής ταφής υπολυμάτων τόσα της Χαλκίδας όσο και της Λαμίας. Πέντον, γιατί δεν διεκδικήσατε την ένταξη μεγάλων έργων όπως η περιφερεια Θεσσαλίας που ενέταξε στο ΕΣΠΑ έργο προϋπολογισμού 49,5 εκατομμυρίων ευρώ. Θα σημειώστε εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι μέσα σε αυτό το έργο περιλαμβάνεται και παραγωγή λεωθυρικής ενέργειας όπου ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Θεσσαλίας θα έχει ετήσια έσοδα 500.000 ευρώ. Εσείς, σαν περιφερειακή αρχή, άσχετα αν χρησιμοποιούνται πόροι από το ΠΕΠ ή το ΜΕΙΑΚΟ, δεν πρέπει να συμβάλλετε σε αυτή την κοινή προσπάθεια των Δήμων και του Φόρστα. Τελικά, υπάρχει περιφερειακή αντίληψη και πρόταση για τη διακρίση των απορριμάτων και αποβλήτων της Στερεάς. Αυτά είναι τα ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε, στην περιφερειακή πλειοψηφία και περιμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις. Ευχαριστώ για την άμυση του χρόνου που μου δώσα. Αυτός το οποίο ανέπτυξε τώρα ο κύριος Αναγνωστάκης, κύριε... Θα μου εμπιγράψετε να σας πω όχι, δεδομένου ότι η επίκριση ερωτήσεων είναι ερώτηση και απάντηση. Κύριε, εντάξει, εντάξει, θα το επαναφέρω σε θέμα, θα το φέρω σε θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Περιφεριάρχης έχει το λόγο ή ο αρμόδιος αντιπεριφεριάρχης. Όχι. Θα μιλήσω εγώ, κύριε Πρόεδρε. Θα σας ευχαριστώ κύριε Περιφεριάρχη έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Αναγνωστάκη για την ερώτηση. Πραγματικά μας δίνεται ευκαιρία να αποσαφηνίσουμε μια σειρά αποζητήματα που θέτετε τα οποία πολλά από τα οποία όντως απασχολούν οι συμπολίτες μας και χρειζούν απαντήσεις. Είτε εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, την εντυπική, είτε όχι. Να μπω κατευθείαν για να είμαι πρακτικός στα επτά ερωτήματα που θέτετε στην κατακλείδα της επίκαιρης. Γιατί δεν έχουμε εντάξει στο ΠΕΠ Στεράς Ελλάδας. Γιατί το ΠΕΠ Στεράς Ελλάδας που το τρέχον που εγκρίθηκε την άνοιξη του 2014 δεν περιλαμβάνε άξονα στερών αποβλήτων. Επομένως δεν θα μπορούσε εκ των παγμάτων να έχουμε εντάξει στο ΠΕΠ Στεράς Ελλάδας. Χωρίς να διερμηνεύω τον προκάτοχο του προκατόχου μου, τον κύριο Περγαντά τέλος πάντων, χωρίς να τον ρημινεύω να τον εκπροσωπώ. Θα πω όμως ότι κατά την άποψή μου ορθώς δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν τότε τέτοιες φύσεις στους έργα, γιατί το μικρό μέγεθος του ΠΕΠ που εγκρίθηκε εκείνη την περίοδο ήταν πιο λογικό και πιο σωστό να κατευθυνθεί σε έργα και δράσεις που δεν μπορούνε εύκολα να ενταχθούν στα τομεικά προγράμματα. Οπότε το σχεδιασμό της άνοιξης του 2014, όταν και εγκρίθηκε το τρέχον ΠΕΠ, είχε αυτόν τον χαρακτήρα χωρίς να περιλαμβάνει έργα στεών απορριμάτων. Σε σχέση με τις κατατεθυμένες προτάσεις των δήμων και του Φόδουσα, η οποία ερώτηση συνδέεται και με τον πίνακα που έχετε πισινάψει που έχει και ένα συγκεκριτικό χαρακτήρα σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες. Για το ΜΠΕΠ απάντησα ήδη. Η διαχειριστική της Στερεάς Ελλάδας έχει, όπως λέμε, κατεχώρηση ένα ποσό από το ΕΜΕΠΕΡΑ, από το τομεάκο δηλαδή πρόγραμμα του περιβάλλοντος για δράσεις στερών αποβλητών. Δεν είναι δηλαδή κομμάτι του δικού μας ΕΣΠΑ, αλλά διαχειριζόμαστε τη διαδικασία πρόσκλησης, αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμής με πόρους του τομεάκου προγράμματος. Η συζήτηση αυτή αφορά ουσιαστικά τα βιοαπόβλητα και τα πράσινα σημεία. Και ο λόγος που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα είναι, αρχώς θα πούμε τα βιοαπόβλητα, ότι στις προκλήσεις αυτές που βγαίνουν, η αξιολόγηση είναι συγκριτική και όχι άμεση. Δηλαδή δεν είναι ότι αύριο το πρωί ο ΧΙ Δήμος φέρνει μια έτοιμη πρόταση αψεγάδιαστη χωρίς κανένα πρόβλημα, καμιά έλλειψη, τίποτα και μπορεί να ενταχθεί. Είναι ότι πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι προτάσεις στη διάρκεια της πρόσκλησης, να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις και ταυτόχρονα οριζόντια σε βάση συγκριτική και όχι χρονικής προτεραιότητας να ενταχθούν ή να απορριφθούν. Και βέβαια σε αυτή την αξιολόγηση περιλαμβάνεται και η διαδικασία υποβολής ένστασης και αξιολόγηση της ένστασης. Επομένως, επειδή ακριβώς από κάποιους δημούς είχαμε πολύ πιο όριμες και καλές προτάσεις, σε κάποιους είχαμε προβληματικές και αυτοί οι δήμοι σε ορισμένες περιπτώσεις επέλεξαν και τη διαδικασία της ένστασης, έστω κι αν γνώριζαν ότι είναι πιθανότατα ατελέσφοροι, αυτό καθυστέρησε την πρόσκληση σε βάρος και των πιο όριμων προτάσεων. Άρα, λοιπόν, είναι θέμα σχεδιαστικό του κανονισμού. Όμως, έχοντας ολοκληρώσει και τις απορρίψεις των ενστάσεων την προηγούμενη εβδομάδα, επιτέλους είμαστε σε θέση, είναι σε θέση διαχειριστική αρχή, να εντάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες τα τέσσερα έργα βιοαποβλήδων των δήμων, δελφών, θηβαίων, τανάγρας και δωρίδας. Μπορεί να γίνει και ακριβώς την επόμενη εβδομάδα που μιλούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι θέμα ημερών, δεν είναι θέμα μηνών ούτε καν εβδομάδων. Πάντως, κύριε Περιφερειάρχη, άμα επιτρέπετε μόνο εδώ να παρεμβώ και με βάση τα όσα ισχυρίζεται ο δήμος τελειπών, η μερομηνία έχει εκπνεύσει στις 36 του 2020. Και σήμερα που μιλάμε, αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη, έχει 28 Απηλίου του 2022. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί η πρόταση. Είπατε βέβαια ότι είναι ισχυριστική η διαδικασία, αλλά νομίζω ότι η παράδειξη τόσου μεγάλου χρόνου εκθέτει όσους είχαν την ευθύνη αξιολόγησης των προτάσεων. Συγχωρέστε με για την παρεμβασία. Κύριε Πρόεδρε, χίλια συγγνώμη. Επειδή τύνουμε να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση πολιτική της διαχειριστικής αρχής, η συγκριτική μέθοδος στην οποία... Μιλάει η Περιφερειάρχη, τώρα τι κάνουμε... Όχι, μία φράσια θα μου επιτρέψετε. Μα δεν μπορεί να γίνει αυτό, καταστρατηγούμε τα πάντα με τις επίκοιδες ερωτήρες... Δεν πειράζει, δεν πειράζει, ας το καταστρατηγήσουμε γιατί είμαστε στη φωκίδα, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, κύριε Μπατζηλή, εγώ είμαι στη φωκίδα και προσπαθώ να απαντήσω. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, προστατέψτε τη διαδικασία. Αφήστε να προστατέψουμε τον Περιφερειάρχη, προστατέψτε τον, θα πάρω μετά τον όνομα. Καταρίνα μου, η Περιφερειάρχη δεν έχει ανάγκη από καμία προστασία... Δεν προστατάω από κανέναν, τηρώ τη διαδικασία. Φαίνεται ότι μάλλον την έχετε. Κύριε Περιφερειάρχη, ολοκληρώστε σας, παρακαλώ. Ε, συνεχίστε, συγνώμη. Καταρίνα μου, εσένα προστατεύει ο Ηλίας, για να μην χρειάζεται να απαντήσουμε πράγματα. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Εμένα προστατεύει, εμένα προστατεύει, ακολουθεί η Περιφέρεια από ψητική της συγκριτική μέθοδο. Τελειώνουν οι μερομηνίες διαχείρισης αποκλήτων και προστατεύει εμένα. Κύριε Περιφερειάρχη, εμένα προστατεύει, ακολουθεί η Περιφέρεια από ψητική της συγκριτική μέθοδο. Ενώ όλες οι Περιφέρειες δεν το έχουν διαλέξει και προστατεύει εμένα. Ωραία. Λοιπόν, για να ολοκληρώσουμε λοιπόν την απάντηση. Για τους λόγους που εξήγησα και επειδή είναι εύλογο, όταν ένας δήμος ζητάει, και νομίζω οποιοσδήποτε εξυμόν με η ή με υ βρισκόταν προ τέτοιων αποφάσεων, όπως βρίσκεται η διαχειριστική μας αρχή σήμερα, και σου λέει ένας δήμος ότι ναι θα το βελτιώσω, ναι θα το φέρω, μην απορριφθώ, γιατί αν απορριφθώ απορρίπτω μοριστικά και θα πρέπει να πάω μετά στο νέο ΠΕΠ και ούτω καθεξής, καθένας εξυμόν θα έδινε κάποιο χρόνο στους δήμους τους, ώστε να μπορέσουν να βάλουν όριμες προτάσεις, αφού αυτός είναι ο στόχος τελικά του προγράμματος. Έχοντας κλείσει όλη αυτή η διαδικασία και των ενστάσεων και των αξιολογίσεων των ενστάσεων, τις αμέσως επόμενες ημέρες εντάσσονται έργα διοποβλήθων ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ' ό,τι επίσης δεν είναι ένα θέμα αρμοδιότητός μας, σε προηγούμενη συνεδρίαση, δεν θυμάμαι αν ήταν γενική συνελεύση, είχα συμμετέχει διαδικτυακά, είχε ζητηθεί η οικονομική συνδρομή της περιφέρειας για τη δημιουργία έργων αντιστήριξης σε συγκεκριμένα σημεία του Χιτά Χαλκίδας. Η απάντησή μου ήταν θετική με την έννοια ότι εφόσον έρθει μια όρημη πρόταση και υποβληθεί σχετικό αίτημα, να το εισάγουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την προτοκία βέβαια ότι αυτό θα γίνει δεκτό και θα ψηφιστεί θετικά, ούτως ώστε να ενταχθεί ακολούθως από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Τέτοιο αίτημα δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για ποιους λόγους δεν έχει έρθει, αν έχει να κάνει με το ότι δεν ετοιμαστοί μελέτη ή με το ότι βρέθηκε κάποια άλλη λύση. Πάντως, αυτή ήταν η προφορική μου απόκριση στην τότε γενική συνέλευση και είμαστε σε αναμονή ενδεχόμενου τέτοιου αιτήματος. Τέσσερα, με αχαλκίδας κελαμίας θα συμφωνήσω απόλυτα ότι έπρεπε να έχουν ενταχθεί. Αυτά δεν είναι έργα που ανήκουν στην εκχώρηση μέρους του Μεπερά στη διαχειριστική αρχή. Είναι έργα τα οποία έχει κρατήσει και διαχειριστικά το Υπουργείο. Αυτό που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε και το έχουμε κάνει με όλες τις δυνάμεις είναι η πολιτική πίεση, η πολιτική διεκδίκηση, αν θέλετε, για λογριασμό του Φόδησα και μαζί, φυσικά, με τον Φόδησα, ούτως ώστε να ενταχθούν αυτά τα έργα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπορεί να είναι και αυτό θέμα ημερών. Σε κάθε περίπτωση, νέοι χρόνοι δεν είναι επιθυμητή. Δεν ξέρω τι απάντηση θα μπορούν να δώσει σήμερα το Υπουργείο και η διαχειριστική του αρχή για αυτό το σκοπό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, και αυτό είναι δύο εντάξεις, οι οποίες σύμφωνα με όλα τα επηρεσιακά δεδομένα, πρέπει να είναι απόλυτα όριμες ως προετοιμασία τους και απόλυτα έτοιμες προς τελική ένταξη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης. Ενώ αντίστοιχα ολοκληρώνεται, μια που κάνω αυτή την κουβέντα είναι να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, έχει κατουσίαν ολοκληρωθεί και το φθινόπωρο θα τεχθεί σε πληρωτική λειτουργία, μάλλον το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ημέροσή μας σημαία της Θήβας. Στο πέμπτο ερώτημα, η απάντηση νομίζω την έδωσα ήδη, με μεγάλα έργα διαχείρισης ιτερών αποβλήτων, είναι ακριβώς αυτά που αναφέρει και ο κ. Ναυνοστάκη στο τέταρτο υπό ερώτημα σε σχέση και αφορούν στις τρεις ΜΕΑ. Οι ΜΕΝ πρώτοι ολοκληρώνεται, οι δεύτεροι και τρίτοι είναι έτοιμες να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν. Και βέβαια στο έκθε ερώτημα, νομίζω επίσης απάντησα ότι έχουν μια συνεργασία με τον Φόδησο, η οποία είναι και τυπική μέσα από κάποιες προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε και πολιτική, καθώς όπου ζητείτε συνδικδικούμε τα έργα αφού στο τέλος της ημέρας, ανεξαρτήτως του φορέ ελλοποίησης, του αρμοδίου, στους ίδιους πολίτες στη διακοινωνία απευθυνόμαστε όλοι και αυτό βέβαια μέσα σε ένα πλαίσιο περιφερειακής αντίληψης. Να πω, παρέλειψα, συγγνώμη, παρέλειψα δεν αναφέρθηκα μόνο στα πράσινα σημεία, όπου εκεί πέρα δεν έχει καθυστερήσει η περιφερέστερα Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια απέτηση της ΑΙΚΕ, της ειδικής υπηρεσίας κρατικών ενισχύσεων, που ζητάει από τους δήμους να διορθώσουν τις μελέτες υγώς, δηλαδή τις μελέτες υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος. Προς αυτό το σκοπό και επειδή η διαχειριστική δεν ήθελε και λογικό ήταν και εμείς αυτή την παρότριση δύναμη να πάμε σε απορρίψη προτάσεων σε τόσο σημαντικά έργα, έχει προηγηθεί μια διαδικασία παρατάσεων, η οποία όμως τελειώνει γιατί πραγματικά δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο και θα προχωρήσουν εντάξεις ύπου στους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ. Να πούμε ότι και για τα βιοαπόβλητα και για τα πράσινα σημεία, αναφερόμαστε σε προμήθειες και όχι έργα, όπου σημαίνει ότι έχουμε πολύ καλύτερες ταχύτητες διαγωνισμών και υλοποίησης, επομένως δεν γίνεται ζήτημα μη ολοκλήρωσης όσα τελειώνει της προγραμματικής περιόδου. Υπάρχει μια επίκαιρη ερώτηση από την κυρία Κριώτου, να την αφήσω για μισό λεπτό να την αναπτύξει και θα απαντηθεί γραπτός. Και γυρνώ στην κυρία Βαρελά να μου επιτρέψουν οι υπόλοιποι. Συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε απόλυτα. Σας ευχαριστώ κυρία Ναγνουστάκη. Η κυρία Κριώτου να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτηση. Θα απαντηθεί γραπτός, ναι το πιστεύω ούτως ή άλλως και η προηγούμενη απαντήθηκε και ευχαριστώ. Τώρα, τι είναι να γίνει η ρουτίνα σε κάθε, τουλάχιστον, δεύτερο περιφερειακό να τεθεί σε θέμα ίδρυψης. Ειδικά στην Εύρη, δηλαδή όταν στοιχεί οδιο. Θα επανερθούμε πάλι σε θέμα ίδρυψης, αυτή τη φορά για το πανόραμα. Και ως προς την επιτακτική ανάγκη να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα για 150 οικογένειες που ζουν στο πανόραμα χωρίς κατάλλο νερό και πολλές φορές χωρίς καθόλου νερό. Το πλήμα Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Γενομικού Αλέγχου της Περιφερειακής Συνότητας Εύβοιας έως τώρα έχει προβεί σε τρεις αυτοψίες του συστήματος ίδρυψης, δηλαδή σε αυτοψία της μίας αποκλειστικής ιδιωτικής ιότρησης και δηματολυψής για μικροβολιολογική και χημική εξέταση δίγματος νερού με σαφή συμπεράσματα και φορίσματα για την ακαταλληλότητα του νερού αλλά και με σαφή συστάσης και υποδείξεις για συμ αυτοψίες, μέρος και της δικογραφίας που έχει καταδεθεί στην εισαγγελία και βρίσκεται στο σάδιο της έρευνας, κάνουν λόγο όχι μόνο για ακατάλληλη αλλά και για παράνομη και παράτυπη ιότρηση. Την ίδια στιγμή δεκάδες δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά ακόμα και σε Αθηναϊκές όπως η εφημερίδα των συντακτών περιγράφουν την οικονομική κατάσταση του οικισμού ενέτη 2002 αλλά αφήνουν έντερνες στιγμές για σχέση διαπλοκής. Δεδομένου λοιπόν ότι πρώτον είναι συναρμοδιότητα της περιφέρειας ενδιασφάλειας της υγείας του κληθισμού, οι παρακολούσεις των παραγώτων που την εμπρυάζουν καθώς και η πρόληψη ασθενειών και επειδή συγκεκριμένα στο Τμήμα Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Διοίκησης, Περιβαλλοντικής Υγιειμής και Γενομητή Ελέγχο της Περιφέρειας εναπόκειται η εφαρμογή υγειονομικών κανονισμών ή έκπρος τοπικών υγειονομικών και πράγματα τα οποία γ και την ιδρύνωση της κοινότητας και τρίτον ότι η έλειψη ίδρυσης καθιστά αδύνατη την πυροπροστασία και πρόσβαση ενώ στη στενή περίοδος είναι μια πολύ επικοινωνκατοικμένη περιοχή και λαμβάνοντας υπόψη ότι εμείς οι μόρφες και αποξύες του Δήμου Χαλκιδάς υπολαπλέσει υπόδειξης καθέλησης αρμόδιας υπηρεσίας φλύτηνε αποτελεσματικότητα και το κύρος των δικητικών μας υπηρεσιών και των θεσμικών μας οργάνων. Ερωτάστε, κύριε Κελαϊδίτη, με ποιον τρόπο θα παρέμπεται ως να λάβει τέλος η έκθεση «Κίνδυνο της Υγείας των Κατήκων, ο Εμπιγμός στο Πρόσωπό τους και υποβάσεις της Πυροχής». Εδώ θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω και ακόμα ένα ερώτημα ως προς την ομιμότητα της γεώτρησης, τελικά αν έχουμε καταλήξει, αν έχουμε εξετάσει και εμείς ως περιφέρεια για την ομιμότητα της γεώτρησης, η οποία είναι η μοναδική υγεία εξυπηρέτησης των πολιτών. Ευχαριστώ πολύ. Έχουμε στείλει ενημέρωση, δελτίο τύπου και φωτογραφίες για το θέμα. Σε όλη την αντιπολίτευση βεβαίως μπορούμε να στείλουμε και στην περιφερειαρχή. Αλλά είναι όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ενημερωμένοι. Θα στείλουμε και στους υπόλοιπους ή μπορείτε να το μοιράσετε και να ενημερωθούν όλοι. Λοιπόν, το θέμα είναι ότι... Θα το συμπληρώσω με αυτό. Ναι, ναι. Έχετε λίγα λεπτά να αναπτύξετε αυτό που θέλετε. Ναι, ναι. Παρακαλώ. Λοιπόν, το θέμα είναι ότι κάποια μέλη του SPENC την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκαν πάνω στο βουνό και έκαναν αυτοψία και είδαμε διάφορες παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων, μεταξύ των οποίων είναι πλάτος δρόμου πάνω από πέντε μέτρα, μπάζωμα ρεμάτων, απόθεση στα πλάγια του δρόμου όλων των προϊόντων εξκαφών και το χειρότερο είναι ότι είδαμε μια παράνομη εξόρυξη σε ένα βραχώδες σημείο της όχης δίπλα στο δρόμο, όπου υπάρχει και Van Gogh Drill, το οποίο είναι διατριτικό μηχάνημα και βρήκαμε και σάκους με αμονίτη, τέλος πάντων το υλικό που χρησιμοποιείται για δυναμίτες. Αυτή τη στιγμή, μέσα στην έκρηση περιβαλλοντικών όρων του έργου, της Τέρνα, δεν υπάρχει δανειοθάλαμος. Αυτό λέγεται δανειοθάλαμος, είναι για τις ανάγκες του έργου, να ενημερώνω απλώς ότι είμαι πολιτικός μηχανικός και δούλευα χρόνια σε δημόσια έργα. Λοιπόν, οπότε ξέρω καλά. Το ζήτημα είναι ότι εμείς ζητάμε από την περιφέρεια να σταματήσει, καταρχάς, αυτή η παρέμβαση, να κλείσει αυτό το αλατομείο, να απομακρυνθούν όλα τα εργαλεία που χρησιμεύουν στην εξόρυξη, γιατί γίνεται μία αναστρέψη με περιβαλλοντική βλάβη και έχει μία σωρία παρανομιών αυτή η ενέργεια, δηλαδή από πού να το πιάσουμε και από πού να τα αφήσουμε, έτσι. Λοιπόν, αποκλείεται οποιαδήποτε αρχή αδειοδοτούσα να έδινε άδεια για αλατομείο μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, δίπλα στο δρόμο, είναι απίστευτο, δηλαδή αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων, το οποίες έχουμε αναπτύξει σε δύο καταγγελίες, γιατί πρόκειται για δύο έργα, ένα έργο, αλλά δουλεύουν με δύο έπο. Ζητήσαμε αυτοψία από την περιφέρεια από τις αρχές Απριλίου. Δεν έχουμε λάβει καμία γραπτή απάντηση, ούτε καν αριθμό πρωτοκόνου για τις καταγγελίες μας. Περιμένουμε δηλαδή από εσάς, πρώτον, να γίνει αυτοψία άμεσα, λόγω και των τελευταίων φωτογραφιών. Τελευταία δηλαδή αυτοψία που κάναμε εμείς σαν Σύλλογος, που θα ακολουθήσουν βέβαια και άλλες καταγγελίες, ζητάμε από εσάς να πιέσετε τις υπηρεσίες της περιφέρειας, ώστε να γίνει αυτοψία άμεσα. Επίσης, να παρέμβει ο περιφεριάρχης και να κλείσει άμεσα αυτό το παράνομο λατομείο, όπως έχει το δικαίωμα να το κάνει, όταν πρόκειται για μία αναστρέψη με περιβαλλοντική βλάβη και σωρία παρανομιών. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ για τη συντομία. Ο έδρε. Ναι, κυρία Καρίκα. Με τη σειρά μου. Όχι, όχι, η κυρία Καρίκα, η κυρία Καρίκα, η κυρία Καρίκα. Είχετε όντως. Απλά επειδή πολλές φορές έχω καταθέσει ερωτήματα για τα θέματα αυτά, ήθελα να τονίσω ότι κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί, όχι εγώ, αλλά έχουν εντοπίσει, ότι οι εταιρείες παίρνουν νερό από τις πηγές με τα βιτεία και εξέρενονται οι πηγές. Καταστρέφονται δρόμοι και γεφύρια, από τις διελεύσεις δεν φτιάχνονται ποτέ. Περνούν από δρόμους που δεν έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία, πάλι τους καταστρέφουν, είναι επικίνδυνο, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τα φορτηγά μέσα στην τουριστική περίοδο. Από θαύμα μόνο δεν έχουν γίνει ατυχήματα. Τώρα βρίσκουμε ένα παρανομό λατομείο. Τις προάλλες μιλούσα με κάτοικο από χωριό του Καβοντόρου, μου έλεγε ότι οι ανεμογενήτρες είναι ακριβώς πάνω από εκεί που μένουν. Τις ακούνε, τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα ζώα τους, ότι δεν σέβονται τίποτα. Την παρακάλεσα με κάποιο τρόπο να την υπογραφίσω, να το καταθέσει έστω και ανώνυμα. Δεν ήθελε με τίποτα, οι άνθρωποι φοβούνται, δεν μιλάνε. Τα ανταποδοτικά μου είπε ότι τα είχαν πάρει πέρυσι για το περσινό καλοκαίρι, από τότε πληρώνουν κανονικά. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι και θέμα πολιτικής βούλησης κυρίως. Οπότε είναι υποχρεωσή μας και χρέος μας να σταθούμε και να δουλεύουμε υπέρ των συμφερόντων του δημοκαρίστου και υπέρ της προστασίας του, γιατί γίνονται συνέχεια παραβάσεις. Και εμείς, ναι, ναι, ναι, στεκόμαστε δίπλα, αλλά εμπράκτος τελικά δεν κάνουμε τίποτα. Ευχαριστώ. Να δώσω τον λόγο για μια απάντηση του κ. Κυρμανίδη. Θέλετε κ. Πρόεδρε να τοποθετηθούμε δύο λεπτά όλοι και μετά ο κ. Κυρμανίδης θα απαντήσει. Θα τοποθετηθούμε όλοι κ. Πατζηλή. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη τα θέματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Τι κάνετε τώρα? Όχι, το κουβεντιάζω μαζί σας, αλλά βλέπετε… Ωραία, το κουβεντιάζετε, λέμε ναι, δεν θα πάρει πάνω από δύο λεπτά η τοποθετησία μου. Ωραία, εντάξει. Να δώσω τον λόγο στον κύριο, αν θέλει ο κ. Γκλέτσος δεν είναι, τον λόγο στον κύριο αναγνωστάκι και μετά σε εσάς. Πάμε σύντομα όμως για να δούμε πώς την ώρα θα διαρκιάσουν οι επίκαιρες μας και οι περιοτήσεις μας. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να τοποθετηθώ και εγώ για τα θέματα όπως ανέφερε η κ. Καρύκα και η κ. Παβαρέλα. Θέλω να τοποθετηθεί ο κ. Αναγνωστάκης και η κ. Πατζηλή. Μετά, μετά. Θα έλεγα λοιπόν κ. Πρόεδρε ότι πολύ σωστά πράξατε και δώσατε τη δυνατότητα στο Σύλληγο Προστασίας Περιβάλλου της Νότιας Καριστίας να εκθέσει τα ζητήματα όπως η τοπική κοινωνία τα εισπράττει και τα βιώνει. Νομίζω ότι πέρα της κ. Βαρελά, η μαρτυρία της κ. Καρύκα έρχεται να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νότιος Καριστία. Προφανώς έχουμε τοποθετηθεί ως παράταξη και έχουμε πάρει θέση και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και για την έλλειψη του ιδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες για όλα τα ζητήματα τα οποία αν θέλετε υπάρχει μια συμπερίληψη στο ψήφισμα που έχουμε πάρει σχεδόν στο σύνολό μας η παρατάξη, την παρατάξη του περιφερειακού μας συμβουλίου, όμως παρόλο που υπάρχει αυτή η πολιτική στάση του πολιτικού μας οργάνου του περιφερειακού συμβουλίου της Τεραίας, δυστυχώς τα προβλήματα συνεχίζονται, θα πω ότι μας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και βεβαίως έχουμε και την καθυστέρηση ως προς την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα στην τοπική κοινωνία. Στην ουσία δηλαδή σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που αιτείται ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καριστίας δεν είναι τίποτα άλλο από την παρέμβαση, την υπηρεσιακή της αρμόδιας διέθνυσης της περιφερειακής ενότητας έβοιας, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Εάν αυτό συμβεί, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μπορούμε να προσφύγουμε στα αρμόδια ελεκτικά όργανα για να απαιτήσουμε την συμμόρφωση των όποιων εταιριών έχουν την αδειοδότηση με βάση τις εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και βέβαια, κύριε Πρόεδρε, θέλω με όλη την καλή διάθεση, καλή πίστη να ζητήσω να γίνει το αυτόνόητο. Να γίνει η αυτοψία από την πλευρά των υπηρεσιών μας. Και βεβαίως έχω την εκθύμηση ότι μετά από αυτές τις μαρτυρίες η περιφερειακή πλειοψηφία θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις έτσι ώστε να προστατέψουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί με όσα χρήματα και αν διαθέτει να μας πάρει. Το φυσικό μας κλούτο και την προοπτική της ανάπτυξης με τα δικά μας κριτήρια. Είχαμε πει και μπορούμε να κλείσουμε αυτό ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει μονοπόλιο στην Εύβοια και στη Στερεά Ελλάδα η εγκατάσταση και λειτουργία εωλικών πάρκων. Δυστυχώς ενώ υπάρχει αυτή η πολιτική απόφαση του περιφερειακού μας συμβουλίου επαναλαμβάνω για μια φορά εντρυπτό σε όλη την έβοια σε αρκετές περιοχές της Στερεάς βλέπουμε να υπάρχει η ανεξέλεκτη η αλόγηστη εγκατάσταση με ότι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία μας αλλά και για την πορεία ανάπτυξης της Στερεάς και εν προκειμένου για την περιφερειακή ενότητα έβοια και πιο συγκεκριμέτα για τη Νότια Καριστία. Με αυτά κύριε Πρόεδρε αναμένω με ιδιαίτερη αγωνία την παρέμβαση του αρμόδιου θεματικού μας αντι περιφερειάρχη και συνολικά της περιφερειακής πλειοψηφίας. Σας ευχαριστώ, τον λόγο έχει η κυρία Παντζελή. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν ένα, ενάμιση χρόνο έχει δηλώσει ομόφωνα τις θέσεις του για το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως για τις ανομογενήτριες με πλήρη πολιτική άποψη, χωροταξική, αναπτυξιακή, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση των ΑΠΕ στην Περιφέρεια Στεράς Ελλάδος. Δεύτερον, ως Περιφερειακή Παράταξη Πατρίδα μας στη Στερά, έχουμε δηλώσει με σαφήνια την υποστήριξη του συλλόγου και των συλλόγων της Καριστίας και της Ευβίας σε σχέση με την ανάτεξη παρακολούθηση εποπτεία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πραγματικά αντί για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι πληγή για τους τόπους αυτούς. Τρίτον, δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει όλη εκείνη την στήριξη νομική διοικητική για την παρακολούθηση της εξέλιξης του χάρτη, όπως ισχύει μέχρι τώρα, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει και αυτό το βλέπουμε με τις συνεχείς αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και άλλων επενδυτών να στηρίσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά παρέκληση των αποφάσεων του Περιφοριακού Συμβουλίου. Επί του, αιτήματος σήμερα του Συλλόγου της Καριστίας. Θέλουμε ως παράταξη, πατρίδα μας εις ταιριά, να ευχαριστήσουμε τους ενεργούς πολίτες που παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων και δυστυχώς υποκαθιστούν το έργο των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας συμπεριφορά η οποία προφανώς κρίνεται από την ατολμία και αναποφασιστικότητα της περιφερειακής αρχής να παρακολουθήσει επί της ουσίας την εξέλιξη των έργων. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και επί γραμματικά και με αυτό θα κλείσω ότι η διαδικασία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι η εξής έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων 1 δεύτερον λαμβάνεται η άδεια εγκατάστασης από την αποκεντρωμένη. Γίνεται η ολοκλήρωση του έργου με και σταδιακά στην εξέλιξη του έργου γίνεται η αυτοψία από τις υπηρεσίες της τεχνικές τόσο της αποκεντρωμένης όσο και της περιφέρειας. Το έργο της αυτοψίας των τεχνικών υπηρεσιών μέρους μας δεν έχει γίνει και αυτό το καταγγέλιο. Συνεπώς σήμερα θα πρέπει να λάβουμε δύο αποφάσεις. Η πρώτη απόφαση είναι ότι εντός 10 ημερών οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας μας πρέπει να μας παραδώσουν έκθεση αυτοψίας και των παρατηρήσεων και των καταγγελειών που έχει κάνει ο σύλλογος και δεύτερον να φύγει επιστολή από την περιφερειακή αρχή στην αποκεντρωμένη ώστε να γίνουν ταυτόχρονα ο έλεγχος των εργασιών και από την αποκεντρωμένη η οποία φέρει και το κύριο βάρος της παρακολούθησης, εγκατάστασης, εποπτείας και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα στην πληγωμένη καριστία. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε μπορώ για μισό λεπτό. Ποιος? Ναι κύριε Περιφέρα. Ευχαριστώ. Μια απλή διευκλήνηση προχωρώς εκ παραδρομής. Να πούμε ότι η αποκεντρωμένη δεν δίνει μόνο την άδεια εγκατάστασης, η αποκεντρωμένη δίνει και τους περιβαλλοντικούς όρους. Όπως επίσης ότι οι τεχνικές υπηρεσίες... Εννοείται, εννοείται. Ναι απλώς, δεν θα μπορούσα να αφήσω αυτό το διευκλήνησο. Όπως επίσης ότι όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι, αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες δεν έχουν κάποια αρμοδιότητα πέρα από το να κάνουν έργα. Δεν έχουν αρμοδιότητα αυτοψίας επί εωλικών πάρκων. Οι όποιες αρμοδιότητες ελεκτικές υπάρχουν, ανήκουν στις υπηρεσίες περιβάλλοντος, για τις οποίες βέβαια και την ελεκτική διαδικασία θα σας πει και αναλυτικά ο κύριος Κυρμανίδης, καθώς πραγματικά τέτοιες ζητήματα που εγείρονται προφανώς μας αρχούν όλους και πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά. Σας ευχαριστώ κύριε Περιφεριάρχα. Κύριε Περιφεριάρχα, όταν εννοούσε υπηρεσίες, εννοούσε τις υπηρεσίες του κύριου Τερζή για να γίνουμε… Όχι, απλώς είπατε πολλές φορές τη φράση τεχνικές υπηρεσίες και το διευκρινίζω. Απλώς εγώ το διευκρινίζω για να ευχαριστώ πολύ για τη διευκρινήση. Ναι, μα ακούτε? Ναι, ναι, τώρα. Ναι, ναι. Συγγνώμη, ήταν εκεί στο νομίζω, ναι. Κοιτάξτε, εμείς στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους που διαμαρτύρονται, ανησυχούν, προβληματίζονται για την κατάσταση που υπάρχει στη Νότια Καριστία και πραγματικά στεκόμαστε ελληνική απέναντι σε αυτόν τον αγώνα, που πραγματικά χρειάζεται να σκύψουμε πολύ καλύτερα στο πολιτικό πρόβλημα που γεννά αυτά τα αποτελέσματα, τέλος πάντων, της εγκατάστασης εννοώσιμων πηγών ενέργειας. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που ενστερνίζονται την αδύληψη της πράσινης μετάβασης όχι μόνο δεν έχουν κανέναν ενδιασμό να προχωρήσουν στη γενήκευση εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οπουδήποτε, έχουν συμβάλει όμως και ως πολιτικές δυνάμεις, και εδώ δεν υπάρχει καμιά πολιτική παράταξη στο Περιφοριακό Συμβούλιο που να αποποιείται αυτές τις ευθύνες, έχουν συμβάλει με το νομοθετικό πλαίσιο να δημιουργούνται τέτοιες προϋποθέσεις ώστε να φτάνουμε σε ένα σημείο να βιάζεται το περιβάλλον, να δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα, την ίδια ώρα που θα κουβεντιάζουμε ότι η πράσινη μετάβαση είναι οικολογική, σέβεται το περιβάλλον, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά. Άρα λοιπόν, να διορθώσω την κυρία Μπατζελή, δεν έχουμε ομοιόφωνη άποψη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη σχετικά με τις πολιτικές που εφάρμοσε το ΠΑΣΟ της κυρίας Μπατζελή, ο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Ανναγνωστάκη, η Νέα Δημοκρατία του κυρίου Σπανού και όλων φυσικά των άλλων που βάζουν πλάτη για να προχωρήσουν αυτές οι εγκαταστάσεις βιάζοντας το περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, εμείς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά κυρίως έξω από αυτό, γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο για μας δεν είναι το κύριο πεδίο δραστηριότητάς μας, έξω από αυτό στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων, του λαού συνολικότερα, ώστε να αποτρέψει και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά να δημιουργήσει και καλύτερες προϋποθέσεις για το τι ενέργεια, πόση ενέργεια και πώς θα πληρώνει αυτή την ενέργεια. Γιατί πραγματικά η ενέργεια που παράγεται αυτή τη στιγμή από αυτούς που βιάζουν το περιβάλλον, βιάζουν και την τσέπη του εργαζομένου συνολικότερα, με τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Άρα λοιπόν, δεν είμαστε ελληνικοί όλοι σε αυτό το ζήτημα, απλά κρυβόμαστε πίσω από τα προβλήματα και προσπαθούμε να εμφανιστούμε ως υπερασφιστές ουσιαστικά των συμφερώντων του λαού, ενώ δεν είμαστε επί της ουσίας. Θα σας ευχαριστώ. Υπάρχει κάποιος άλλος που τους επικεφαλείς, του λαγώ? Εγώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ. Κύριος Γιώτης, σου λέγεται κύριε Βουλμπιντ. Δεν πειράζει, δεν πειράζει, θα συμβεί ο κύριος Βουλμπιντ. Όχι, όχι, όχι, κύριε Γιώτη, εσείς. Πάμε σύντομα όμως. Όχι, όχι, με τη σειρά, με τη σειρά. Δεν έχω πρόσβαση. Χρόνια πολλά σε όλους. Καταρχήν δεν ξέρω, κυρία, την κυρία Μπατζηλή, ποιον προστατεύει και αν προστατεύει κάποιον πρόεδρος. Ο κύριος Σπανός πάντως έχει την προστασία του κουμπάρδου του κύριου Μπακογιάννη προς το παρόν. Προς το παρόν και σημειώστε το, θυμηθείτε το. Λοιπόν, είναι κροκοδίλια τα δάκρυα όλων και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ του κυρίου Σπανού και της Νέας Δημοκρατίας του κυρίου Σπανού. Είναι κροκοδίλια τα δάκρυα για φράσινη ενέργεια και λοιπά. Όταν και το κουμμινιστικό κόμμα που αποτελούσε το δεκανίκι του συστήματος τόσα χρόνια και γιατί είναι κροκοδίλια τα δάκρυα. Το μεγαλύτερο δεκανίκι είναι η Χρυσή Αυγή. Έχει εξυπηρετήσει πάμπολλες φορές τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και παντού και το ξέρετε καλά. Δεν θα επιτρέψω στους λαζιστές να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο απέναντι στο κομμινιστικό κόμμα. Όχι θα σε διακόπτω όσο αναφέρεσαι ψευγός απέναντος στο κόμμα. Αν θέσετε, αν θέσετε, αν θέσετε, εδώ είμαστε. Εμείς ειδικά σας αντιμετωπίσουμε στον δρόμο. Ναι, το είδαμε. Πολλές φορές. Κύριε Παζλέκη, σας παρακαλώ. Όχι, να θυμίσω, να θυμίσω, να θυμίσω ότι το σιροδρέπαντο στο ΡΑΙΣΤΑ εξτάθηκε. Σας παρακαλώ. Συνήσε το μικρόφωνο στα λινικές μεθόδους εδώ θα θα υπάρχουν όσο... Όχι προσβολές, σας παρακαλώ, επί του θέματος. Δεν προσβάλλω. Δεκανίκη του συστήματος. Ήταν έξω από τη Βουλή, χτυπάγανε μαζί με τα μάτια τον Κοσμάκη και είναι ο μεγαλύτερος όμυλος επιχειρηματιών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Να μην θυμίσω πόσες επιχειρήσεις έχουν. Ο κύριος λέει μορφίες. Λοιπόν, είναι κροκοδήλια τα δάκρυα του συστήματος και του δεκανιουκιού τους του κουμινιστικού κόμματος για την μπράσινη ενέργεια. Απομιζείτε την εκμάδα του ελληνικού λαού. Τι να πω, ότι ο Κύπρος παίρνει κάψιμα από την Ελλάδα, χρεώνεται επιπλέον τη μεταφορά του στην Κύπρο και πουλάει 50 και 70 λεπτά φθινότερα τα κάψιμα. Να πω για την ελεκτρική ενέργεια, για την οποία πριν μερικά χρόνια κάναμε εξαγωγές σε βαλκανικές χώρες και τώρα κάνουμε εξαγωγές, γιατί έπρεπε η οικογένεια Μητσοτάκη να φορτώσει τη χώρα με τα σαπάκια της Γερμανίας. Λοιπόν, μην χύνετε λοιπόν κροκοδήλια δάκρυα. Πράσινη μετάβαση και πράσινη ενέργεια αυτά είναι μια μπίζνα, την οποία καρπόνονται οι μέτεροι του συστήματος. Σαφώς και διαφωνούμε στην αντιμετώπιση. Και μιλάμε για την υλοποίηση της νομοθεσίας, που ούτε το περιβάλλον θα καταστρέφει, ούτε τον εργαζόμενο και τον πολίτη θα στοχοποιεί καθημερινά. Ευχαριστώ. Ναι κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Χρόνια πολλά σε όλους. Καταρχήν θα είμαι πολύ σύντομος. Να πάμε στην ουσία. Αυτά για την πράσινη μετάβαση έχουμε τις πέντε να τα πούμε μετά στη συνέχεια της συνεδρίας. Στην προηγούμενη συνεδρία που έγινε στη Λιβαδιά, θυμίζω ότι η επαιρότησή μου ήταν ακριβώς για καταγγελία της SPENC και είχα ζητήσει απάντηση. Δεν έχω πάρει ακόμα απαντήσεις στα ερωτήματα και είχα ζητήσει να γίνει, ένα από τα ερωτήματα που έβασα είναι να γίνει έλεγχος άμεσα στην περιοχή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχει και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Και είχα αναφορές ακριβώς ότι ακόμη και αυτοί επάγγελτα, σύμφωνα με τον Ισχυό Ντανόμο, μπορούν να γίνονται έλεγχοι και φυσικά κατόπιν καταγγελιών. Η ουσία λοιπόν του πράγματος σήμερα είναι να δεσμευτεί η Περιφερειακή Αρχή, είναι και ο κ. Στερζής στη συζήτηση και ακούει, και να δεσμευτεί η Περιφερειακή Αρχή σήμερα στη Συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου άμεσα, όπως είπε και η κ. Μπατζελή, να πάνε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Καριστία και να ελεγχθούν όλες αυτές οι καταγγελίες και να ενεργοποιηθούν και όλων των ελεγκτικοί μηχανισμοί από την Αστυνομία, από το Δήμο, από την Αποκεντρωμένη, από το Υπουργείο, όποιοι μηχανισμοί ελεγκτικοί, επί θεωρητές περιβάλλοντος, για να δούμε τι γίνεται εκεί. Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές, είναι πολύ συγκεκριμένη η καταγγελία, υπήρχε και από την αρχή του Απρίλη, την είχα καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, περιμένουμε τη δέσμευση. Ό,τι θα γίνουν έλεγχοι άμεσα στην περιοχή. Ευχαριστώ. Η κ. Κατσιμίχα και μετά ο κ. Κυρμανίδης, για να κλείσουμε το θέμα. Κύριε Πρόεδρε και εγώ, 15 δευτερόλεπτα, κάτι θα ήθελα να σας πω. Μετά την κ. Κατσιμίχα, κ. Κρυώτου, σας ευχαριστούμε. Καλημέρα σας, χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη, με υγεία και ειρήνη. Θα ξεκινήσω από αυτά που είπε η κ. Καρίκα για τη Νότια Καριστία. Όντως, δεν ξέρω ποιος έχει πάει και αν έχετε πάει. Είναι μια δραματική εικόνα. Κλείνει τους δρόμους που είναι πλέον ακατάλληλοι. Έχει, τέλος πάντων, από τα φορτηγά που περνούν αδρανειηλικά με διάφορα. Είναι τρίμα. Λίγο πιο δίπλα, ακριβώς στο Καβοντόρο απέναντι, είναι το χωριό Ευαγγελισμός. Το πρώι είναι χωριό που λέγεται, έλεγε όταν, Δήλυση. Δία Καρίκα, αν ξέρετε κάτι καλύτερα να μου το πείτε. Το οποίο έχει τρεις ανεμογενήτριες στον δρόμο. Είναι στον δρόμο. Έχω φωτογραφίες γι' αυτό. Και χτίζεται υποσταθμός για να πουν οι γεννήτρες περισσότερα αγαπέα κτλ. Η άδειά τους λέει άδεια οικοδομής. Και να είναι κτίριο τέτοιου ύψους για να μεταδίδει με γεννήτρες και ρεύμα, ας πούμε, δεν λέγεται. Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό ότι είναι άδεια οικοδομής. Αυτή παράβαση έχει γίνει και το καταγγέλνω. Δεν ξέρω πώς λέγεται ο δήμαρχος από την πολοδομία του δήμου. Άδεια οικοδομής είναι ένα σπίτι. Στα μέτρα που πρέπει να τελειθούν που δεν πειρούνται είναι πολύ λιγότερο. Το καταγγέλει όλος ο σύλλογος που έχει έρθει καταγγελία. Ο κύριος Βούλωρης πρέπει να το γνωρίζει. Ένα πράγμα που πρέπει και αυτό να ελεγχθεί. Έχει περάσει, βέβαια, αν δεν κάνω λάθος από την περιβαλλοντική επίτροπη στην προηγούμενη, με μία μικρή επιφύλαξη. Ο δρόμος εντωμεταξύ έχει και μία γούρνα, ένα βαθούλομα πολύ μεγάλο από τη μία πλευρά και από εκεί περνάνε συνέχεια φορτιγά και ανεβάζουν στην υποτιθέμενη άδεια οικοδομής, υλικά, καλώδια, διάφορα πράγματα. Ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί προς όλα τα υπογεία και προς εμάς, προσωπικά και στον καθένα ξεχωριστά και σαν περιφέρεια και στην αποκεντρωμένη. Του απάντησαν από το μεταφορών ότι είναι δρόμος και δεν είναι κάτι ιδιωτικό. Με αποτέλεσμα πάλι να έχει κάτσει το θέμα. Θα ήθελα λοιπόν και εκεί να γίνει ένας έλεγχος από την υπηρεσία μας, όπως και κατά λίγο στο τέλος αυτά που είπε η κυρία Βαρελά, γνωστή και μία ξέρετε, είναι πολιτικός πιθανικός, γνωρίζει πολύ καλά, όταν λέει έχει ανοίξει δανειοθάλαμος. Αυτά είναι απαγορευτικά. Κάπου και ο κράτος δεν επιτρέπεται δανειοθάλαμος να ανοίξει. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν προϊόντα από λατωμείο που έχει άδεια λατωμείου. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Ο δανειοθάλαμος, παρακαλώ, δεν θα αρνηθώ ούτε μισό λεπτό. Ο δανειοθάλαμος είναι λατωμείο και είδατε επειδή δεν είναι παράνομο, θα είχε δυναμίτες, η ζελατοδυναμίτη. Είδατε τι είπε η κυρία Βαρελά, αμμονίτη. Ο αμμονίτης τι είναι, τι σημαίνει αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ο αμμονίτης είναι για τα χωράφια, η νητρική αμμονία που λέμε. Αυτό το κατασκευάζουν με πετρέλαιο και γίνεται ένας δυνατός δυναμίτης, που πέφτει κάτω ανονικότατα το βουνό, όπως γίνεται και με τα εκτρεκτικά. Και έχουν από τη Βαγγοντρέλη, δεν ξέρω αν γνωρίζετε τι είναι, είναι ιδιατρητικό φορείο το οποίο ανοίγει μήκους 12 και 20 μέτρων τρύπες και το γεμίζουν με το δυναμίτη αυτό, τον παράνομο. Ωραία, ευχαριστώ κυρία Κατσιμίχα. Ζητώ να γίνει η αυτοψία. Κυρία Κρεότου. Ευχαριστώ για ένα λεπτό και πριν μεταποθέτει ο κύριος Κυρμανίδης να πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κυρμανίδης έχει καταθέσει νομοσχέδιο που μιλάει για μία απλοπίσιο διαδικασίων στο χρόνο 1 προς 5 και τα μισά δικαιολογικά ακριβώς για την αδειοδότηση του ΝΑΠΕ. Να το βάλουμε λίγο να το παρακολουθήσουμε και να μας το σχολιάσει ο κύριος Κυρμανίδης. Ευχαριστώ ο κύριος Σαλμάς που είναι εδώ μαζί μας για δευτερόλεπτα και κλείνει ο κύριος Κυρμανίδης το θέμα. Χρόνια πολλά και από εμένα σε όλους. Στην περίοδο που λειτουργεί το Περιφορικό Συμβούλιο έχουν έρθει πάρα πολλές καταγγελίες τις οποίες συζητάμε, έχουμε τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας και μένουμε εκεί. Δεν έχουμε απάντηση τις περισσότερες σχεδόν φορές για το αποτέλεσμα, τι έχει κάνει η Περιφέρεια για αυτό. Συγκεκριμένη περίπτωση, το είπαν και κάποιοι με πολλά άλλα που είπαν μαζί. Εγώ τη ζητάω από τον κ. Περιφερειάρχη να στείλει τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τον έλεγχο και στην επόμενη συνεδρία του Περιφερικού Συμβουλίου να έχουμε εντελειμμέρους και τα αποτελέσματα. Αυτό ζητάω από τον κ. Περιφερειάρχη να δεσμευτεί σήμερα. Ωραία. Το λόγο έχει ο κύριος Κυρμανίδης. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Να συμπληρώσω κάτι πολύ μικρό. Απλά επειδή υπήρχε η εντύπωση ότι μία μειοψηφία του κόσμου αντιδρούσε σε όλο αυτό το πράγμα. Να ξέρετε, αν δεν έχετε ιδιοίκονα, ότι η μειοψηφία μιλάει. Η πλειοψηφία όμως ψηθυρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα, κάτι γίνεται. Οπότε μην το παίρνουμε ότι δεν αφορά τον κόσμο. Αφορά όλο τον κόσμο και ξέρουν και πολύ καλά τι γίνεται γιατί η επένδυση έχει αλλάξει ύφος. Δεν είναι επένδυση, είναι απόβαση πλέον. Και δεν είμαστε πίσω από τον ήλιο να είμαστε εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είμαστε γραφικοί. Απλά καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό ζητάμε να σταθεί δίπλα η περιφέρεια και υπέρ του δήμου. Ωραία. Νομίζω ότι διεξοδικά ανοίξαμε το θέμα. Ο κ. Κυρμανίδης έχει το λόγο για λίγα λεπτά. Θα ξεκινήσω. Καλημέρα σας και από εμένα και χρόνια πολλά. Στος Ανέστη θα ξεκινήσω και με την άδεια και συνέναιση φαντάζομαι του περιφερειάρχη από την τελευταία τοποθέτηση της κ. Καρίκα της αδελφού. Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος και θέλω να πιστέω ότι είναι κοινός τόπος. Ότι τουλάχιστον η περιφερειακή αρχή και σε ότι αφορά ειδικότερα τα θέματα του περιβάλλοντος αλλά και όχι μόνο, δεν συναρτά την συμπεριφορά της και την πολιτική της και την διοικητική της λειτουργία αν τα θέματα που ανακύπτουν κάθε φορά έχουν από πίσω τους κάποιο ποσοστό πολιτών ή να το πάω και σε προεκλογικές λογικές ποσοστό ψήφων. Είμαστε εδώ και καθημερινά λειτουργούμε και προσεγγίζουμε όλα τα θέματα από όπου και αν προέρχονται διότι αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα, επιβάλλει η Δημοκρατία και επιβάλλει και ο Αξιακός Κώδικας που διέπει αυτή την περιφερειακή αρχή. Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε ως ενημέρωση και κατέλιξη ως συζήτηση, εγώ κύριε Πρόεδρε θα επαναλάβω ότι η δικιά μας αρμοδιότητα περιορίζεται κατ' αρχή και μέχρι την υλοποίηση του έργου μιας, αεπώ, σε ό,τι αφορά την έκφραση γνώμης. Δεν θέλω να επεκραθώ περισσότερο, έχει εξαντληθεί αυτό το ζήτημα. Αν τώρα θέλουμε κάθε φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο να το μετατρέπουμε σε ολομέλεια της Βουλής και να ξανασυζητάμε ένα θέμα που θεωρούμε ότι υιοθετώντας τις όποιες οχλήσεις ή όποιες αντιδράσεις θα αποκομίσουμε πρόσκαιρα ή μόγιμα πολιτικά οφέλη, εγώ τουλάχιστον σαν αρμόδιστο την Πεφεράρχης δεν μπορώ ούτε να προσχωρήσω σε αυτή τη λογική ούτε να συμβάλω σε αυτό. Θα επικαλεστώ βέβαια στο κομμάτι που αντιλαμβάνεστε όλοι ποιο είναι την τοποθέτηση του κ. Μπασδέκη η οποία με καλύπτει. Τώρα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους εξυπακούεται ότι η υπηρεσία μας μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της σε ό,τι αφορά τον στελεχιακό της δυναμικό δεν αποτελεί αυτό άλωθι το τονίζω, το επαναλαμβάνω και το ξανατονίζω. Δεν αποτελεί άλωθι ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των στελεχών των υπηρεσιακών της περιφέρειας όχι μόνο της διεύθυνσης περιβάλλοντος αν κατά ένα μαγικό τρόπο ο Περιφερειάρχης τους μετέφεται και τους τοποθετούσε όλους τη διεύθυνση περιβάλλοντος και πάλι αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσαμε να ελέγχουμε σε καθημερινή βάση όλες τις δράσεις και τις δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντική παρενέργεια παύλα αποτύπωμα. Χαιρόμαστε που συνδράμουν συμπολίτες μας, φορείς, σύλλογοι, όπως εν προκειμένου της Καριστίας και για θέματα που νιώθει η κάθε τοπική κοινωνία ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος κίνδυνος και πρέπει να διερευνηθεί σε ό,τι αφορά του περιβάλλον μας καθιστούν γνώστες και από κει και πέρα εξυπακούεται τι να επαναλάβω το αυτονόητο ότι η υπηρεσία όπως κάνει πάντοτε θα επέμβει και φυσικά θα έχετε και τα αποτελέσματα. Να ενημερώσω έτσι ενδεικτικά ότι πριν από λίγες μέρες πριν το Πάσχα ολοκληρώσαμε δύο αυτοψίες στη συγκεκριμένη περιοχή και ήδη τα απορρίσματα της υπηρεσίας μας έχουν αποσταλεί και στον αρμόδιο Ισαγγελέα διότι ήδη έχει ανοίξει φάκελος δικογραφίας και νομίζω ότι και αυτά τα ευρύματα θα είναι χρήσιμα. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Να ευχαριστήσω και την κυρία Βαρελά. Κύριε Πρόεδρε απλά μια διευθυντική θα ήθελα στον πρόεδρο του κ. Κρυμανίδη για μήκος σε 4 λεπτά απλά να κατανοήσω κάτι. Έχω τη δυνατότητα. Κυρία την Περιφερειάρχη πρώτα απ' όλα δεν το κάνω για να αποκομίσω κάποια οφέλη πολιτικά πρόσχερα ημώνιμα πώς υπενιχθήκατε αλλά θέλω να είμαι απόλυτα σαφή στην ερώτηση και να έχω μία σαφή απάντηση. Είπατε ότι έγιναν αυτοψίες. Αν ναι μπορείτε να μας πείτε τις χρόνες που έγιναν και το δεύτερο σας παρακαλώ υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί η εντολή να γίνει και άλλη μία αυτοψία μετά τις νέες καταγγελίες για νέες παραβάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Στο δεύτερο απάντησα είναι εκ των όλων κάνευ. Όποιαδήποτε καταγγελία έρχεται στην υπηρεσία και λαμβάνουμε γνώση δρομολογείται άμεση επέμβαση. Για να μην παραμεινευτεί όμως το πρώτο, έχετε πολύ δίκιο, οι αυτοψίες που έγιναν στην περιοχή αυτή και αφορούν αεπώ δεν έχουν να κάνουμε τη συγκεκριμένη καταγγελία. Απλά το ανέφερα ότι η υπηρεσία δρά είναι παρούσα έτσι. Έγιναν δύο αυτοψίες που αφορούσαν άλλες καταγγελίες και υπήρξε και εισαγγελική παραγγελία προς τούτο. Έχουν ολοκληρωθεί και τα απορίσματα έχουν ήδη διαδρομαστεί στον αρμόδιο εισαγγελία που κυρίζεται τη δικογραφία. Νομίζω ότι ο κ. Στερζής έχει τη δυνατότητα να σας αποστείλει τα απορίσματα αυτά. Αντιλαμβάνεστε όμως για λόγους εμπιστευτικότητας, ζητάμε και την αντάλογη αντιμετώπιση διότι από την ώρα που επεμβαίνει η εισαγγέλιας και γίνεται κομμάτι της δικογραφίας μία αυτοψία έχει και κάποιες προστασίες δικονομικές. Δεν αναφερόμαι στη συγκεκριμένη περιοχή κ. Αναγνωστάκη και το διευκρινίζω. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους εξυπακούεται και θα έχουμε και άμεσα αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ όλους. Να ευχαριστήσω και την κ. Βαρελά που βράθηκε για να μας αναπτύξει το θέμα. Περνώ στις επίκαιρες της συνέχεια πατρίδα μας εις ταιρεά. Συγγνώμη μπορώ να μιλήσω λιγάκι να πω δυο κουβεντούλες και μετά να σας ευχαριστήσω κιόλας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και ελπίζουμε να γίνει γρήγορα η αυτοψία. Εκείνο που θέλω να ξέρω είναι αυτό το νταμάρι που είναι άμεσα, πρέπει άμεσα να σταματήσει. Έχετε τις φωτογραφίες? Δηλαδή θεωρώ ότι πρέπει να γίνει η αυτοψία άμεσα πιο πολύ για αυτή την παράνομη δραστηριότητα, η οποία θα συνεχίσει να καταστρέφουν. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσουν. Αυτό θα ήθελα, να γίνει άμεσα η αυτοψία κυρίως για αυτή την παράνομη λατωμική δραστηριότητα. Ευχαριστώ πολύ όλους σας. Αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε, ήδη έχω δώσει εντολή στον κύριο Τερζή να μιλήσει με τον αρμόδιο συνάδελφό του στην αποκεντρωμένη, που αδειοδοτή επαναλαμβάνω, να δούμε το θέμα άμεσα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Κυρμανίδη. Σήμερα είναι όλη η συναιδρία κύριε Κυρμανίδη. Κύριε Κυρμανίδη παραμείνετε, μην φύγετε από κοντά μας, έχουμε δρόμο σήμερα. Στο δικαίου το μετά από χρόνια κύριε Πρόεδρε. Πάμε πατρίδα μας εις ταιρεά, υδροθεραπευτήριο Λουτρώνη Πάτης, να παρακαλέσω το σώμα, η ώρα είναι παρά δέκα, να ξαναδώσουμε τριάντα λεπτά και ουσιαστικά και τέτα του και είκουσι να έχουμε τελειώσει με τις επίκρισης ορθής για να μπούμε στα θέματά μας. Κυρία Πατρίδη έχετε το λόγο. Με ακούτε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, χρόνια πολλά και από εμένα και υγείας σε όλους μας. Η ερώτηση αφορά τη μήκη τουργεία του Υδροθεραπευτήριου Λουτρώνη Πάτης κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε, αγαπημένα την Περιφερειάρχη τουρισμού, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Η πληρότητα των ξενοδοχείων και των εγγυαζόμενων δωματίων στα λουτρά Ιπάτης ήταν στο 100%. Οι επισκέπτες επέλεξαν την όμορφη λουτρόπολη μας να περάσουν τις διακοπές τους και να απολαύσουν και τα μπάνια τους στα γεματικά λουτρά. Δυστυχώς όμως το Υδροθεραπευτήριο ήταν κλειστό. Οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες της περιοχής διαμαρτύρονται. Νιώθουν εγκαταλελειμμένοι στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν σε αυτές τις συνθήκες, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, αδυνατούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό των αρμόδιων υπηρεσιών, να κρατήσουν κλειστές τις υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις της αμαρτικής πηγής λουτρών Ιπάτης, κατά την περίοδο των πασαλινών διακοκών που διανιούμε αν και η αιτήσια συντήρησή τους έχει ολοκληρωθεί. Έχει εξαβληθεί η υπομονή μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Αντιπεριφερειάρχη αρμόδι για τα θέματα του τουρισμού. Η περιφερειά μας συμμετέχει σε πλήτους τουριστικών εκπέσων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δαπανώντας σημαντικά ποσά σε μια προσπάθεια να προσελκύσει οι τουρίστες προκειμένου να ατομώσει την οικονομία της περιοχής μας. Στρέφεται και στα τέσσερα σημεία του ορίδου. Δεν μπορεί όμως να κρατήσει επισκέπτης η οποία επέλεξαν για πασαλινές διακοπές στα Λουτρά Ιπάτης, αφού αρκετοί αποχώρησαν από τη Λιουτρόπολη λόγω μη λειτουργίας του υδροθεραπευτρίου. Είναι γνωστό και ένα μήνυμα και άδικος ότι η αρμοδιότητα, η συγκεκριμένη που αναφέρομαι, δηλαδή της λειτουργίας του υδροθεραπευτρίου και των λουτρών Ιπάτης και γενικότερα των ονοματικών λουτρών, δεν ανήκει στην περιφέρεια. Η ερώτηση όμως κύριε Περιφεριάκη και κύριά την Περιφεριάκη είναι να κάνουμε το εξής. Γνωρίζατε το θέμα της μη λειτουργίας του υδροθεραπευτρίου των λουτρών Ιπάτης και ποιες παρεμβάσεις κάνατε στα συναρμόδια Υπουργεία, προφανώς στο νότο του τουρισμού, ανάπτυξης, εργασίας οικονομικών στο ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε να λειτήσει το θέμα. Και σε τι ενέργειες σκοπεύετε μετά από αυτή την εξέλιξη να προβείτε για να μην αντιμετωπίσει και στο μέλλον η περιοχή ανάλογο πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ. Αυτό το λόγο έχει ο κ. Μπουρμάθ να απαντήσει. Ναι. Μας ακούει ο κ. Μπουρμάθ. Ναι, συγγνώμη, συγγνώμη δεν είχα ανοίξει το μικρόφωνο. Καλημέρα κατ' αρχάς και χρόνια πολλά σε όλους, Χριστός Ανέστη. Εύχομαι υγεία πάνω απ' όλα σε όλους εσάς και στις οικογένειές σας, πραγματικά μέσα από την καρδιά μου. Πέτσιο, σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή σας και την ενημέρωσή σας στην ουσία κατά το σώμα, να πω κατ' αρχάς το εξής. Είναι γεγονός ότι και τα λουτραϊπά της παρουσίασαν και φέτος ποσοστό πληρότητας που πραγματικά ακόμη σ' άγγιξε το 100%. Είναι αλήθεια και αυτό είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό σε μια για εμάς, γιατί πραγματικά γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, γενικότερα για όλη τη στερεά, όμως και για την περιοχή της συγκεκριμένη, δεδομένου ότι και κατά την προσωπική μας άποψη, αλλά νομίζω και την άποψη όλων, αποτελούν ένα επίγιο παράδεισο που, για καλύτερη κακή της τύχη, έχει τέτοιο θραπευτήρια τα οποία δυστυχώς υπάγονται στον φορέα τον οποίο αναφέρατε. Παρ' όλα αυτό όμως η επισκεψιμότητα τελείως στο 100%. Για να διορθώσω λίγο την τοποθέτησή σας να πω ότι δεν αποχώρησε ο κόσμος εξεπτίας της μη λειτουργίας των ιαματικών, όντως όμως υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι κάλεσαν, ρώτησαν, άκουσαν ότι η αματικά είναι κρυστά και ενδεχομένως αυτό να τους ανάγκασε να τους οδήγησε μάλλον στην απόβαση να μην επισκεπτούν τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν αποχώρησε όμως κανείς, και σας το λέω έχοντας λόγο γνώση για αυτό που σας λέω, γιατί ήμουνα σε καθημερινή επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο όσο και με ξενοδόκους καθόλου τη διάρκεια και επαναλαμβάνω, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα πιάσαμε το 100% και όχι μόνο κατά τη λειτουργία του Πάσχα να ενημερώσω το σώμα ότι 100% πληρότητα θα υπάρχει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς στην περιοχή της Ιπάτης. Σε ό,τι αφορά τώρα τη λειτουργία του Ιδρυοθεραπευτηρίου, είναι γεγονός ότι και πέρυσι και μάλιστα για το λόγο αυτό που πάλι είχαμε συνεχίσει επικοινωνία με την Ένωση Ξενοδόχων και με τους επαγγελματίες και μάλιστα αν θέλετε αναγνώρισαν και σε πολύ μεγάλο βαθμό προς τη νύχτα της προσπάθειά μας, καταφέραμε ακόμα και τους μήνες των Χριστουγέννων να παρατείνουμε τη λειτουργία του Ιδρυοθεραπευτηρίου. Αυτό έγινε με μια πάρα πολύ έντονη πίεση, διαρκή τηλεφωνική, εμμού του περιφερειάρχη, ανταλλαγή εγγράφων με το Φορέο που πείστηκε να παρατείνει τη λειτουργία πέρυσι τους μήνες τους χειμερινούς. Το Νοέμβριο και με αφορμή αν θέλετε τα δυσάρεστα γεγονότα που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι στη Βόρεια Έβοια, πιέσαμε πάλι το Φορέο για λογαριασμό των λουτρών Εδιψού, ταυτόχρονα όμως και για τα λουτρά της Ιπάτης προκειμένου να παραταθεί και πάλι η λειτουργία του Ιδρυοθεραπευτηρίου από το Νοέμβριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Κάτι που έγινε και για τα λουτρά Εδιψού επαναλαμβάνω γιατί με αφορμή αυτό το θέμα ξανασχίσαμε πολύ μεγάλη πίεση, όμως παράλληλα και για τα λουτρά της Ιπάτης. Τα λουτρά της Ιπάτης λειτούργησαν κανονικά μέχρι και τους 8 Μαρτίου, όπου ο Φορέας έβγαλε ανακοίνωση ότι θα κλείσουν για λίγες ημέρες προκειμένου να γίνει σύγκριση. Τι λειπορμά μπορείτε να μας πείτε τι εννοείτε Φορέας. Μα τώρα τι κάνουμε. Όχι ερώτηση έκανα Φορέας θα το παρακολουθήσω. Τι μου ρωτάω δηλαδή σήμερα. Ερωτώ τι εννοεί Φορέας κύριε. Τοποθετήθηκε ο κύριος Μπέτσιος και ανέφερε ότι η διαχείριση των ιδοθαπευτηριών ανήκει στην ΕΤΑΒ. Αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω δεν χρειάζεται να το αναλύσω περισσότερο. Όλοι γνωρίζουμε το καθεστώς του Ιπάτης στα λουτρά της Ιπάτης. Όλοι γνωρίζουμε κάτω από ποιο καθεστώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος Φορέας η ΕΤΑΒ συγκεκριμένα, αν θέλετε κυρία Πατζελή για να είναι πιο σαφής. Οπότε, λοιπόν, όπως ανέφερα και πριν, με τις πιέσεις τις οποίες ασχίσαμε, καταφέραμε και το Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο ένα χρονικό διάστημα που κατά τη λογική της ΕΤΑΒ, η οποία δεν υπακούει πάντα, αν θέλετε, τις οδηγίες όλων, λοιπόν, αποφάσισε να ξαναλειτουργήσει από το Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο. Μέχρι και οχτώ Μαρτίου τα λουτρά της Ιπάτης ήταν ανοιχτά. Οχτώ Μαρτίου, ανακοίνωση του Φορέα, έλεγε ότι θα παραμείνουν για μικρόχρονικό διάστημα κλειστά προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης. Οι εργασίες συντήρησης, επειδή επαναλαμβάνω, ήμασταν σε επικοινωνία με την Ένωση Ξενοδόχων και με τους ανθρώπους της περιοχής, όντως δεν ξεκίνησαν άμεσα μετά τους οχτώ Μαρτίου, δηλαδή, όταν ανέβηκε η ανακοίνωση. Αυτό είχε σε ένα αποτέλεσμα επιπλέον επικοινωνίες δικές μας με το Φορέα, επιπλέον ανταλλαγή εγγράφων, προκειμένου να ενημερωθούμε γιατί δεν λειτουργούν, γιατί δεν ξεκίνουν οι εργασίες συντήρησης, κάτι το οποίο όμως έγινε. Πολύ σύντομα ξεκίνησαν. Και τα λουτρά της Ιπάτης ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν κατά τις ημέρες του Πάσχα. Βέβαια, και να πω στο σημείο αυτό ότι ήταν έτοιμα, ήταν κάτι το οποίο δεν το είχαμε επίσημα, το είχαμε όμως ανεπίσημα μιλώντας με τους ανθρώπους που δουλεύουν στον χώρο, ότι τα λουτρά της Ιπάτης έχουν συντηρηθεί, έχουν επανέλθει και είναι έτοιμα. Δυστυχώς όμως μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη Τρίτη, μεγάλη Τετάρτη και εμείς διαπιστώσαμε ότι τα λουτρά της Ιπάτης δεν ήταν σε λειτουργία, κάτι το οποίο μας ανάγκασε να έρθουμε και πάλι σε επικοινωνία με το Φορέα και πάλι να ρωτήσουμε και πάλι να πιέσουμε. Η απάντηση που λάβαμε προφορικά όμως είναι το γεγονός ότι υπάρχει γενικότερα ένα ζήτημα σοβαρό κατά αυτούς με τις εποχικές προσλήψεις στον Φορέα. Δυστυχώς όσοι πίεση ανασχίσαμε και εγώ προσωπικά και ο περιφερειάρχης μας και φυσικά από την Ένωση Ξενοδόκων και τις Επαγγελματίες της περιοχής δεν καταφέραμε να πίεσουμε το Φορέα να λειτουργήσει με κάποιο δικό του τρόπο γιατί από τη στιγμή που μας αναφέρει το γεγονός ότι εποχικές προσλήψεις παρουσιάζουν πρόβλημα και τα λοιπά δεν μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα και δυστυχώς ήμασταν στη δυσάρεστη θέση να είμαστε στα λουτρά της Ιπάτης χωρίς να λειτ ότι εννοείται σε διαρκή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη και φυσικά με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην περιοχή όπως επίσης και με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν και στις περιοχές όπου πάλι υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, ενδεικτικά θα πω τον Παρνασσό παραδείγματος που μας απασχόλησε στις προηγούμενες ημέρες γενικά όπου υπάρχει ΕΤΑΔ αυτό το οποίο κάνουμε σε συνενόηση επαναλαμβάνω με τον περιφερειάρχη με τα αρμόδια υπουργία είναι να ασχούμε διαρκής πιέσης και να πετυχαίνουμε μικρές νίκες και το λέω με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην μοιάζει κανοπητικός ενδεχομένος στο σώμα όμως επαναλαμβάνω μιλάμε για την ΕΤΑΔ έναν φορέα ιδιωτικό ο οποίος καλώς ή κακώς δεν θα ακούσει όσο και να του κουνήσει με το δάχτυλο αν δεν θέλει να ακούσει, αυτά τα λίγα γύρω από την ι 10 δευτερόλεπτα κύριε Πρόεδρε ιδιωτικός φορέας η ΕΤΑΔ ιδιωτικός φορέας η ΕΤΑΔ Συγγνώμη λάθος Συγγνώμη κύριε λάθος απλά φορέας ο οποίος εν πάση περιτώση δεν υπάρχεται στις εθνικές μας αρμοδιώτες Συγγνώμη κύριε Εκπαναδρομής Ναι μην πιάσουμε και από αυτό εντάξει για όνομα Πρόεδρε Ναι 10 δευτερόλεπτα Ωραία Ευχαριστώ Κύριε Μπουρμαέξ αρχής είπα ότι η αρμοδιώτητα θα ανήκει στην περιφέρα της συγκεκριμένης λειτουργίας των ιδροθεραπευθυρίων και των ιαματικών πηγών Αναφέρατε κάποια πράγματα, εγώ δεν έχω κανένα λόγο να τα προσβηθήσω, προφανώς για να τα πείτε έτσι είναι Το ζήτημα όμως πρέπει να γηθεί Δεν ξέρω ποιος εποπτεύει και τι εποπτεύει την ΕΤΑΔ, διέστε και καταγγείλτε τα αυτά Δεν μπορεί και εσείς να τρέχετε αλλά και γενικότερα η περιφέρα να εκκληπαρεί και να ηκετεύει, δεν ξέρω εγώ ποιους παράγοντες και ποιους φορείς και οτιδήποτε άλλο και το αποτέλεσμα να ήταν το συγκεκριμένο Αυτό πρέπει να γηθεί και πρέπει να γηθεί με προσλήψεις ή δεν ξέρω πού αλλού βρίσκεται η ΕΤΑΔ άπαξη απαντός Δεν μπορεί κάθε χρόνο να τρέχουμε είτε για τα λωτρά, είτε για την λωτρά ηλικιού, είτε για την πάτηση, είτε για το καμμένο οργάνωτο, οπουδήποτε αλλού Πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες και με άλλες περιφέρες οι οποίες έχουν αυματικά λωτρά για να λυθεί το πρόβλημα αυτό Να λυθεί μια και καλή Ευχαριστώ Επί κύριε ερώτηση της λαϊκής συσπήρωσης, πορεία των έργων αποκατάστασης που προγραμματίστηκαν μετά τις φυσικές καταστροφές στην ΕΥΑ Ποιος θα την αναπτύξει κύριε Μπαζδάκη? Εγώ κύριε Πρόεδρε Ωραία έχετε τον λόγο Ναι ναι Λοιπόν δεν θα επεκταθώ στις λεπτομέρειες της ερώτησης Θα πω μόνο τούτο ότι μετά από φυσικές καταστροφές στην ΕΥΑ έχουμε μια σειρά από προβλήματα τα οποία συνεχίζουν να υπάρχουν Ενώ την ίδια ώρα τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση και παρά το γεγονός ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 είχαν εξαγγελθεί και συμβασιοποιηθεί έργα ύψος 52.600.000 ευρώ δεν έχουν κατά τη γνώμη μας προχωρήσει και δεν έχουν λυθεί ζητήματα στα οποία χρειάζονται άμεσης επίλυσης Πάνω σε αυτά τα ζητήματα όπως αναφερόμαστε στην ερώτησή μας αφορούν αποκατάσταση βλαβών σε διάφορες περιοχές αποκατάσταση γεφυρών, καθαρισμός και άρση προσπόσεων σε διάφορα ρέματα και ποταμούς, παραποτάμους και τα λοιπά που είναι αναγκαία να γίνουν γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος και καινούργιων ζημιών, καινούργιων φυσικών καταστροφών Άρα αντικειμενικά εμείς ερωτάμε την περιφερειακή αρχή κατά πόσον είναι ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη των έργων ανεκτιμά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και πώς τις αιτιολογεί αυτές τις καθυστερήσεις και κατά πόσο είναι διατεθειμένη να αναχρηθεί στο πρόγραμμα της χρηματοδόξης που αφορά ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα αυτά και βέβαια ένα ειδικό ερώτημα, μάλλον δύο ειδικά ερωτήματα θα είναι το ένα θα αφορά του πώς προχωρούν η αποκατάσταση των γεφυρών του Βασιλικού Φιλού και Αφρατίου και το δεύτερο που προέκυψε ψεψέ στο βράδυ μετά από παρέμβαση των αγροτικών φορέων της Βόρειας Έβειας είναι πώς προχωράει η διαδικασία διανομής ζωοτροφών μετά από αυτό που έχει προκύψει ως ανάδοχος κάποιος ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν προχωράει σε αυτή την κατεύθυνση, την ίδια ώρα που με πρόταση τους αυτοί οι φορείς έχουν απαιτήσει να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης voucher ώστε να μπορούν οι αγρότες της περιοχής ηχθεινοτρόφοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους με τη διαδικασία αυτή και στο ύψος των ανάδοχων που έχουν με βάση τα ζώα τους γιατί όσο καθυστερεί αυτή τη διαδικασία θα περνάει και ο χρόνος και οι μόνοι ζωοτροφές που έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή είναι νομίζω όπως μας είπαμε από την Αρχιεπισκοπία Αμερικής, άρα νομίζουμε ότι χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση επειδή μας παρακολουθούν και αγρότες αυτή την ώρα να δοθεί αυτή τη διαδικασία αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κύριο Μπασδέκη, ο κύριος Κελλαϊδίτης Αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης έβοιας θα απαντήσει για το θέμα. Κύριε Κελλαϊδίτη έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι και από μένα. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους. Σας ευχαριστώ κύριε Μπασδέκη. Δεν τρέχουν τα έργα με το ρυθμό που θα θέλαμε, όχι γιατί η Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε κάπου σωστά τη δουλειά της, αλλά διότι έχουμε συμβασιωποιημένα έργα τα οποία θέλουν να τρέξουν παρά τα εμπόδια που υπάρχουν με τα γενικότερα θέματα ανατήμησης των δομικών υλικών και του πετρελαιού κίνησης, αλλά κυρίως με την ροή του χρήματος από το Απταρμό Διαποργία με τις πιστώσεις οι οποίες δίνονται δυνατότητα σε αυτά τα έργα να προχωρήσουν προς την ολοκληρωσή τους. Παρ' όλα αυτά, από αυτά τα έργα τα οποία περιγράφετε στην επίκαιρη ερώτηση κύριε Μπασδέκη, έχουμε μια απορρόφηση της τάξης του 20% στα 15 από τα 18 υποέργα τα οποία είναι συμβασιωποιημένα. Τα άλλα τρία έργα προχωρούν μετά από τη διαδικασία επαναδημοπράτησης τους λόγω των χαμηλών ποσοστών έκτοσης βαίνουν προς τη συμβασιωποίησή τους και ελπίζουμε και αυτά να μπουν σε μια ομαλότητα μαζί και με τα υπόλοιπα 15 υποέργα. Από τα 15 αυτά υποέργα έχουμε μια απορρόφηση μέχρι τώρα ενκεκριμένους λογαριασμούς της τάξης του 20% και η όλη αναγνώριση του προβλήματος μας έχει οδηγήσει σε μια διαχείριση, σε μια προτεραιοποίηση. Έχουμε δώσει όπως καταλαβαίνετε τη βάση στην αντιπλημμυρική θωράκιση των τριών βασικών ποταμών οι οποίοι δημούργησαν τα προβλήματα στο Λύλαντα, στο Μεσάπιο, στο ρέμα των πολιτικών. Έχουν γίνει εργασίες καθαρισμό, θωράκισης, έχει γίνει ένα σημαντικό καθαρισμό στις εκβολές του Λύλαντα με πλωτό μηχάνημα. Έχουν γίνει με λίγα λόγια κάποιες εργασίες οι οποίες μας βοήθησαν μέχρι τώρα να φτάσουμε στο να έχουμε έναν ήσυχο χειμώνα το 21-22. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι μαζί σαν περιφερειακό συμβούλιο και με εμπροστάει τον Περιφερειάρχη ο οποίος εφόσον ξέρω έχει σαν πρώτο μέλημά του να διεκδικήσει αυτές τις επιπλέον πιστώσεις που δικαιούνται η Εύβοια και η Περιφερειασταιρίας από το Ουδουέ από την 866 που αφορά τις φυσικές καταστροφές που είναι ουσιαστικά κάτι επιπλέον, ένας επιπλέον προϋπολογισμός που έπρεπε να διατεθεί για την Περιφερειά μας μετά από αυτές τις ακραίες καταστάσεις που θα τη μετοπίσαμε αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ελπίζουμε να βελτιωθούν τους επόμενους μήνες ώστε τα έργα να επιταχύνουν να επανεκκινήσουν σε κάποιες περιπτώσεις γιατί έχουμε και διακοπές εργασίας σε κάποια από αυτά ώστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε για τους συμπολίτες μας σε ό,τι αφορά το κομμάτι των έργων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και αναφέρομαι στις τρεις γέφυρες, την Πεσμένη των Φύλων, του Βασιλικού και του Αφρατίου εκεί πράγματι υπάρχει τρομερή παρέκληση από τους υποσχεθέντεους χρόνους για την δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων υπήρχε η αλήθεια είναι ένας με αρκετικά θεστέρηση διότι έχει γίνει μια βαριά μελέτη για να μπορέσουν να αποκατασταθούν οι γέφυρες αυτές η μελέτη αυτή προβλέπει την ανακατασκευή προφανώς της γέφυρας των Φύλων αλλά και την ανακατασκευή και της γέφυρες του Αφρατίου πέρα από τις όποιες παρεμβάσεις αφορούν τη γέφυρα του Βασιλικού το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί είναι μια από τις πολλές ημερομηνίες μας έχουν δοθεί εντός του προσεχούς καλοκαιριού βρίσκεται στη διαδικασία της ανάρτησης του πίνακα των απαλλοτριώσεων που είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να εκτελεστεί το συγκεκριμένο έργο είναι μέσα στα βασικά κομμάτια τα οποία αφορούν την πίεση της περιφερειακής αρχής προς το αρμόδιο Υπουργείο διότι όπως γνωρίζετε πολύ καλά και πρώτα από όλα οι συμπολίτες μας ειδικά η κοινότητα των φίλων έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την αποσία της γέφυρας τα δύο αυτά πάρα πολύ δύσκολα χρόνια Σύντομα και κλείνω πρόεδρε συγγνώμη για την κατάξη του χρόνου σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό των ζωτροφών θυμίζω ότι ο διαγωνισμός αυτός περιείχε τρία άρθρα το ένα άρθρο αφορούσε Πέλετ Μιδικής το οποίο έχει αυτή τη στιγμή ανάδοχο και θα ξεκινήσει να εκτελείται δυστυχώς για τα άλλα δύο άρθρα που αφορά το έτοιμο Σιτιρέσιο και τη Ζάχαρη για τους Μελισσοκόμους μας πρέπει να πάμε σε νέα διαγωνιστική διαδικασία καθότι οι εξελίξεις υπαγκόσμιες των συνεπιών που επέφερε στην αύξηση των πρώτων ειλών η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε τις προσφορές που μας είχαν δοθεί προ-πολέμου μη βιώσιμες για τους οικονομικούς φορείς με αποτέλεσμα να έχουν αποσυρθεί και να βρισκόμαστε αναγκαστικά στη φάση να πρέπει να επαναδημοπρατήσουμε προσπαθούμε λοιπόν συνδυάζοντας και τις πολύ σημαντικές δωρές που έχουν δοθεί από μικρούς ή μεγαλύτερους φορείς συνδυαστικά και με κάποιες αναθέσεις τις οποίες έχουμε κάνει στο όριο της νομιμότητας να μπορέσουμε να συνδράμουμε στις ανάγκες αυτής των κτυνοτρόφων και θα συνεχίσουμε αυτό να κάνουμε σε ό,τι αφορά το VATSER είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί τεχνικά να λειτουργήσει το έχουμε εξετάσει δεν μπορεί τεχνικά να λειτουργήσει διότι είναι ουσιαστικά παράνομο και δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση παρόλα αυτά σας διαβεβαιώ ότι θα φροντίσουμε κανένας κτυνοτρόφος να μην μείνει χωρίς ζωοτροφή τους επόμενους μήνες και νομίζω ότι θα το καταφέρουμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και εγώ κ. Κελαϊδίτη περνάω στην επίκαιρη της ελεύθερης ταιρείας σχετικά με τα μικρά υδροελικρικά ο κύριος Βούλγαρης την αναπτύσσει για ένα λεπτό. Κύριε Βούλγαρη. Κύριε Πρόεδρε ένα λεπτό μου αφήνετε εμένα συγγνώμη τώρα. Ένα λεπτό είναι χάρη λόγου τώρα μην γκρινιάζεις σήμερα. Λοιπόν έχει δοθεί επερώτηση θα σταθώ καταρχήν στα νούμερα τα οποία σας αναφέρω και γιατί αναδεικνύουμε αυτό το ζήτημα των μικρών υδροελεκτρικών διότι αυτή τη στιγμή είναι αδιοδοτημένα 83 από τα οποία τα 42 είναι στην Βρετανία τα 18 στη Φθιότιδα και τα 17 στη Φωκίδα και υπάρχουν ακόμη 30 αιτήσεις από τις οποίες οι 25 είναι στην Βρετανία. Αυτό μας δίνει ένα σύνολο έργων μαζί με τις εναναμονία διοδοτήσεις από την επίσημη ιστοσιλίδα της RAE μόνο για την Βρετανία έχουμε 67 μικρά υδροελεκτρικά τα οποία τα περισσότερα είναι από 1 μέχρι 1,5 ΜΒ. Να πούμε λοιπόν ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ομάδας εμπειρογνωμών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση συστήνεται να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροελεκτρικών έργων ισχύως κάτω των 10 ΜΒ γιατί αυτό οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ μεγάλα ποτάμια και ειδικά στις ορεινές περιοχές έχουμε πάρα πολλά ιδατορέμματα όμως καταλαβαίνετε ότι αυτός ο αριθμός πάνω από 60 για παράδειγμα στην Βρυτανία το πρόβλημα υπάρχει γενικά στους ορεινούς όγκους της περιοχής που βγάζουν και το νερό που οδηγεί στα ποτάμια μας στην περιφέρεια θα οδηγήσει σε ένα κατακερματισμό του τοπίου των ποταμών και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναδεικνύουμε το θέμα γιατί πιστεύουμε ότι με τις εξελίξεις που υπάρχουν το ενεργειακό και τα λοιπά και τα λοιπά θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρή η περιφέρεια στους ελέγχους της σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει ενιαία δυστυχώς αντιμετώπισης της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έχω ένα παράδειγμα. Ειδικά στο ζήτημα της ηχθιοπανίδας οι μελετητές για να μην κάνουν μελέτες και για να μην αναγκαστούν να προβούν σε δαπανηρά γι' αυτούς έργα λένε ότι δεν υπάρχει ηχθιοπανίδα. Σας αναφέρω και στην επερρώτησή μου ένα παράδειγμα όπου η μελετήσα έλεγε ότι δεν υπάρχει ενώ το δασαρχείο έλεγε ότι υπάρχει. Αλλά και σε ένα άλλο παράδειγμα που υπήρχε θετική γνωμοδότηση, θετική εισήγηση για γνωμοδότηση από την υπηρεσία ενώ δεν υπήρχε η απαραίτητη από τον νόμο βεβαίωση από τον αρμόδιοφορέατο δημόσιο ότι δεν υπάρχει ή υπάρχει ηχθιοπανίδα στην περιοχή. Ζητάμε λοιπόν με βάση την κείμενη νομοθεσία να γίνουν περιβαλλοντικοί έλεγχοι και να μας δοθούν στοιχεία για τις ελέγχους που έχουν γίνει και που πρόκειται να γίνουν σε σχέση με τα μικρά υδροελεκτρικά. Είπε ο κύριος Κερμανίδης νωρίτερα στην ερώτηση για το θέμα της Καριστίας ότι δεν υπάρχει κόσμος, ότι οι αποκεντρωμένοι πρέπει, πέταξε και τον Παλάκης είναι αποκεντρωμένοι. Θα σας θυμίσω ότι στην προηγούμενη επερώτηση που είχα κάνει, είχα συγκεκριμένες αναφορές και ανάλυση των άρθρων και γι' αυτό είναι και μεγάλες οι επερωτήσεις μου. Αναφορά στα άρθρα, το άρθρο 20 του νόμου του 4014 που λέει ότι πρέπει να γίνονται αναεξάμινο τακτική έλεγχη σε όλα τα έργα, να βγαίνει πρόγραμμα. Είχα ζητήσει αν έχει βγει αυτό το πρόγραμμα το περιφερειάρχη για να μας κοινοποιηθεί. Αναφέρει ότι πρέπει να γίνονται και αυτεπαγγελτή έλεγχη. Ο κύριος Κερμανίδης είπε ότι έχουν γίνει δύο έλεγχη επειδή υπήρχε εισαγγελική εντολή. Δηλαδή δεν το λέω υπομορφή απειλής, αλλά είναι σαν να μας λέει ο κύριος Κερμανίδης ότι πια θα πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στις εισαγγελικές αρχές. Ξέρετε ότι δεν έχει γίνει αυτό, αλλά μας λέει ο κύριος Κερμανίδης ότι θα πρέπει να πηγαίνουμε στις εισαγγελικές αρχές να κάνουμε καταγγελίες για να μπορέσουν να γίνουν έλεγχη. Δεν γίνεται έτσι. Πρέπει να τηρηθεί ο νόμος και αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, να υπάρχει πίεση για να υπάρχει προσωπικό. Να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί. Ζητάμε, λοιπόν, κάναμε την επερώτηση να υπάρχει ευασθητοποίηση του περιβερειακού συμβουλίου να γίνουν κοινωνίοι όλοι του προβλήματος που έρχεται μπροστά μας με τα μικρά υδροελεκτρικά. Αναφέρουμε τις σύγχρονες στάσεις της Παγκόσμιες και της Ευρωπαϊκές για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τους ιδράντινους πόρους για την προστασία της βιοπικιλότητας και για την προστασία του φυσικού τοπίου. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλές περιοχές Νατούρα. Πιστεύουμε ότι, ειδικά στην Ευρυτανία, στην Ορεινή Φωκίδα και στην Ορεινή Φθιώτιδα, όλο αυτό, ο μεγάλος αριθμός έργων θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Όχι μόνο οικολογικού, αλλά και στους οικισμούς και έλλειψη νερού. Το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά και θα δημιουργήσει προβλήματα και στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε και όχι να συνεχιστεί αποψύλωση. Περιμένουμε με αγωνία και τα αποτελέσματα της απογραφής. Και περιμένουμε γραπτή απάντηση και στην προηγούμενη επερώτηση που είχαμε κάνει, σε σχέση με τους ελέγχους περιβαλλοντικούς στην Καριστία, αλλά και σε σχέση με το πρόγραμμα ελέγχων. Και περιμένουμε και απάντηση γραπτή και για αυτή την επερώτηση και στο κομμάτι των στοιχείων. Και μια πρώτη απάντηση από την περιφερειακή αρχή στην επερώτηση μας για τα μικρά υδροελεκτρικά. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία, σας ευχαριστώ. Ο κ. Κυρμανίδης έχει το λόγο. Γραπτός. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Δούρος. Κύριε Δούρο. Ναι, μετά από 10 χρόνια μνημόνια και μια πανδημία να τρέχει, σε ένα περιβάλλον με την ενεργειακή κρίση να απειλεί παγκοσμίως, με την επιστητική κρίση να έρχεται και την ακρίβεια καθημερινά να εξοντώνει η νοικοκυριά, εκείνη που χτυπήθηκε ή είναι περισσότερο η νέα γενιά. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε οικονομικές προτάσεις, τόσο για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, τόσο σε επίπεδο περιφέρειο, όσο και γενικότερα που αφορούν την Ελλάδα. Ερωτάται λοιπόν η περιφερειακή αρχία, αν είναι στις προθέσεις άμεσα, να καταθέσει προγράμματα για νέους ανέργους, όπως άλλες περιφέρειες. Πρόσφατα τρέχει πρόγραμμα με 450 νέους ανέργους στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και ώστε και αυτοί να ενταχτούν στο οικονομικό και κοινωνικό γέγνηστη. Όσον αφορά τώρα το άλλο κομμάτι που έχω για τις ανεμογενήτρες, τα μαλάματα, το ψάχνουμε το θέμα, μόλις συγκεντρωθούν τα στοιχεία, εγώ το κάνω σαν αν υπάρχει κάποια ενημέρωση και αν έχει γνώση περιφέρεια, μόλις συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία και έχουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δωρίδας. Θα επανέλθουμε διεμού για να κατατεθεί η ερώτηση. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κυρμαγή θέλετε να απαντήσετε στο δεύτερο σκιαλός. Θα υπενθυμίσω το 2016 και τότε η Επιτροπή είχε τοποθετηθεί αριγιδικά. Από εκεί και πέρα αναβάλεστε ότι θα πρέπει να λύσουμε κάποια πληροφόρηση σαν υπηρεσία για να απαντήσουμε τι γίνεται σήμερα με την συγκεκριμένη μονάδα. Θα έχει ο κύριος Δούρος άμεσα απάντηση από τον κύριο Τερζή. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Περάσω στην ημερήσια διάτακη. Πρόεδρε. Ναι. Κύριε Πριβέλκα. Να απαντήσω εγώ στο πρώτο σκέλος. Ναι, ναι. Ευχαριστώ. Και καταγγελώ τη φήμαση που επιχειρείτε. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κύριο Δούρο για την επίκαιρη ερώτηση. Πραγματικά, ποιος μπορεί να διαφωνήσει με την καταγραφή των συνεπιών που έχει αυτή η υπέρ δεκαετής κρίση στην κοινωνία μας και ως χώρα και βέβαια στην Περιφέρεια Αστεράς Ελλάδας. Υπάρχει βεβαίως μια μεγάλη σειρά από προγράμματα που χιλιοποιούνται είτε αποκλειστικά από την Περιφέρεια είτε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με άλλους φορείς ανάσχεσης αυτών των συνεπιών και προς υποστήριξη επαγγελματιών όπως οι αγρότες και οι νεοτρόφοι νέων αλλά και ανέργων. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω τα προγράμματα νέων αγροτών του ΠΑΑ τα οποία και πολύ πρόσφατα είχαμε σχετικές ανακοινώσεις αλλά και μέσα στο νέο ΠΑΑ αντίστοιχα θα βγει νέος κύκλος με την ελπίδα και την προτοκία να συμβάλει στην υποστήριξη αυτών των ανθρώπων που το χρειάζονταν αλλά και εμείς τους χρειαζόμαστε και αντίστοιχα από το σκέλος Ευρωπαϊκού Πλειονοϊκού Ταμείου αλλά και από το σκέλος ΕΤΠΑ του τρέχοντος ΠΑΑ υπέριξαν ανακοινώθηκαν χρηματοδοτήθηκαν δράσεις για νέους επαγγελματίες είτε υφιστάμες επαγγελματίες είτε ανθρώπους που ήθελαν να ξεκινήσουν κάτι άρα ήταν άνεργοι πριν από αυτό και βέβαια αντιστοίχως η περιφέρεια πάντοτε συμμετέχει και στα προγράμματα του ΑΕΔ τα οποία επίσης δίνουν μια ευκαιρία αφενόζουμεν για μια εργασία με έναν αξιοπρεπή βιοπορισμό στους ανθρώπους αφετέρου και ενδεχομένως κυριότερα στην επανένταξή τους ή στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας με την εξασφάλιση κάποιων ενσύμων και μιας εργασιακής εμπειρίας ή θυστημένη να ζητεί στον ιδιωτικό τομέα και η οποία δεν μπορεί να προϋπάρξει πολλές φορές με διαφορετικό τρόπο το ίδιο σχετί βέβαια και για το νέο ΕΣΠΑ που έρχεται και ξεκινάει από το μέσοκόμενο διάστημα σε κάθε περίπτωση υποστήριξε αυτόν τον ανθρώπον μια προσπάθεια που δεν έχει τέλος και δεν έχει ποτέ τον απόλυτο βαθμό ή το άριστα ή το σημείο που λες τα έκανα όλα και σταματάω αντίθετα είναι μια προσπάθεια στο διενεκές η οποία πρέπει να ενισχύεται και να ενθαρρύνεται και προς τούτο η παρότερη του κ. Δούρου ξεκάθαρα συνδένει προς αυτή την πιατεύθυνση και τον ευχαριστούμε Σας ευχαριστώ κ. Π. Άρκα Κύριε Πρόεδρε, πριν αρχίσουμε τη θεματολογία θέλω μισό λεπτάκι Ναι Μπορώ να έχω το λόγο? Ναι Ευχαριστώ πολύ Για ποιο θέμα? Είναι για το δελτίο τύπου που έλαβα έξω στο βράδυ από τον τύριο περιφερειάκι που λάβαμε μάλλον όλοι Ναι Θα το είχα τελειώσει Ναι, ναι Κύριε Περιφερειάρχα, καταρχήν να σας χαρώ ότι θυμηθήκατε τα αμέα μαζί με τον κ. Πρεγαντά από ότι είδα είναι η πρωτοβουλία του Εγώ προσωπικά έχουμε μιλήσει 3-4 φορές για τα άτομα αυτά αλλά δεν μπορούμε έτσι απλά με λόγια και με ένα δελτίο τύπου να τους λέμε ότι είμαστε ίδιοι Δεν έχουμε διαφορές, είναι μορφές διαφορετικές και τίποτα άλλο Έχω ζητήσει κατεπανάληψη ότι σε αυτά τα παιδιά τώρα ό,τι και να μου πείτε εμένα αν εγώ δεν έχω δύο πόδια ότι είμαστε ίδιοι ούτε χαρούμενο με κάνετε, αλλά ούτε και προσκομίζω κάτι από αυτό δηλαδή παίρνω κάτι από αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει κατά την άποψή μου και το οποίο το έχω επαναλάβει κατά συρροή και κατά πανάληψη μου θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά πως να τα βοηθήσουμε. Δεν είναι μόνο οι αγώνες Δεν θα το αναπτύξουμε τώρα αυτό σας παρακαλώ πολύ Όχι δεν θα το αναπτύξω τελειώνω Μπορείτε να μας στείλετε στη Γραμματεία και στον κύριο Περιφεράρχη για να το δούμε όλοι μαζί Δεν μου έχετε απαντήσει ότι έχω στείλει Σεβαστείτε το θέμα που λέω όλοι Ναι αλλά είστε εκτός θέματος αυτή τη στιγμή Πρέπει να μπω στην ημερήσια διάταξη Σας ευχαριστώ Αφήστε με να ολοκληρώσω όμως Δεν θα αργήσω καθόλου Ευχαριστώ πολύ Λοιπόν για αυτά τα παιδιά πρέπει να κάνουμε κάτι κύριε Περιφεριάρχη Δηλαδή τι να είναι πιο άνετα οικονομικά Έχουν πάρα πάρα πολλά έξοδο Οι γονείς κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να τα βολέψουν Δεν είναι μόνο η οργάνωση αγώνα Δεν τρέχουν μόνο Δεν έχουν γεννηθεί οι αδρομείς Αυτό όχι να γίνεται μία φορά το χρόνο Αλλά χρειάζονται μια βοήθεια Και έχω πει και τις θέσεις μου και τι βοήθεια Τα έχω πει αυτά Κύριε Πρόεδρε μπορώ να απαντήσω Σ' αυτό θέλω μια απάντηση Μπορώ να απαντήσω Κύριε Πρόεδρε αύριο έχουμε Πυντροπή Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για αυτό το θέμα Ευχαριστώ για τη διευκρινήση κύριε Ελλάδο Ένα λεπτό μπορώ, ένα λεπτό καθόλου Όχι, όχι, όχι Κύριε Περγαντάς σας παρακαλώ εσάς Μπαίνω στην ημερή συνέντευξη Εσείως σας καλωσορίζω στην τακτική συνεδρία Στου περιφερειακού συμβουλίου Την 5-28 Απριλίου 2022 Η συνεδρίαση αποτελείται από κάποια θέματα Που ουσιαστικά είχαμε αναβάλει στη συνεδρία της λιβαδιάς Και κάποια θέματα που προσθεθήκαν για να κουβεντιαστούν σήμερα Θα παρακαλούσα το σώμα να προτάξω το θέμα 3 Διότι μαζί μας είναι από τη διαχειριστική αρχή Ο κύριος Κούτσικος και ο κύριος Παρασκευόπουλος Συμφωνείτε? Ναι Σας ευχαριστώ Θέμα 3 λοιπόν Έκφραση γνώμης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΜΕ του Περιφοριακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τεραίας Ελλάδας 221-227 Και αρμόδιος συγκυτής του εν λόγου θέματος είναι ο κύριος Ιλιαίς ο κύριος Μαγίρις Ότι Περιφοράς Περιβάλλον Κύριε Πρόεδρε αφού παρίσταται ο μελετητής Δεν θα πάρω περισσότερο χρόνο από όσο πρέπει Αναφέρομαι στην εισήγηση Και νομίζω ότι ο μελετητής θα ρίξει φως σε όλα τα ζητήματα Που τυχόν χρύζουν διερεύνηση. Ευχαριστώ Καλά Έχετε το λόγο Ωραία Εγώ είμαι ο μελετητής της περιβαλλοντικής μελέτης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 221-227 Στα πλαίσια έκρισης του προγράμματος βασική υποχρέωση των ευρωπαϊκών κανονισμών Είναι να γίνει και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων Η οποία είναι στο πλαίσιο της διαβούλευσης Και από εκεί και πέρα ανάλογο με την ενσωμάτωση των σχολείων Θα βγει και η τελική απόφαση Καταρχάς η διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης Θεσπίστηκε με την κοινή υπουργική απόφαση του 2006 Και ουσιαστικά εφαρμόστηκε η οδηγία του 2142 Ενώ τροποποιήθηκε με την υπουργική απόφαση του 17 Τα βασικά σημεία αυτοίς της διαδικασίας είναι Η αρχή σχεδιασμού που είναι η διαχειριστική αρχή Η οποία ουσιαστικά θέτει την έναρξη της διαδικασίας αυτής Η αρμόδια αρχή που είναι η διεύθυνση περιβαλλοντικής αντιοδότησης Το κοινό και οι φορείς Και στο τέλος είναι η ενσωμάτωση όλων αυτών των απόψεων Στα πλαίσια της διαβούλευσης Ουσιαστικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά 8 τομείς προτεραιότητας Συμπεριλαμβανομένη της τεχνικής βοήθειας Έχει 26 ειδικούς στόχους και 99 δράσεις Συγκεκριμένα η τομεί προτεραιότητας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας Στις εξωστρέφειες της οικονομίας μέσω της πρόοδος του γενοτόμικου έξυπνου σχηματισμού της Η διασφάλιση περιβαλλοντικής αιωφορίας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και πρόληψη και διαχείρισης κινδύνων Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας περιφέρειας Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την αναβάθμιση των μηχανισμών και υποδομών Για τη στήριξη απασχόλησης, εκπαίδευσης της υγειονομικής περιθαλωπής και της κοινωνικονομικής ένταξης Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την αναβάθμιση των μηχανισμών και υπηρεσιών για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της χωρικής συνοχής στις αστικές περιοχές και την ενδοχώρα της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας Αυτή η τομείς πρωτερότητας είναι μια η σε όλη την επικράτεια Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έπρεπε να γίνει η συσχέτισή του με άλλα εκτιστάμενα προγράμματα βασικά των οποίων είναι το 8ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον, η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, διάφορες διεθνείς συμβάσεις για τη βιοπικιλότητα, το τοπίο και την πολιτιστική κοινωνομιά η εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, η στρατηγική για τη βιοπικιλότητα το ελληνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμη της ρημοποίησης, καθώς και το αντίστοιχο περιφερειακό σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά τα χωροταξικά, είναι το εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για υφόρο ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και τα ειδικά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό της ιδιοτοκαλλιέργειας, της άπτυκης και τη διομηχανία. Επίσης, έχοντας υπόψη τους τομείς Προτεραιότητας, λήφθησαν υπόψη η Εθνική και Περιφορική Στρατηγική Έξινης Εξειδίκευσης όσον αφορά τον τομέα Προτεραιότητας 1, η Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Στρατηγική Καταπολέμη στις Στόχες και Κοινωνικής Ένταξη Περιφέρειας όσον αφορά τον τομέα Προτεραιότητας 4, η Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρωμά όσον αφορά τον τομέα Προτεραιότητας 5, η Εθνική Πολιτική Μεταφορών και Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για τον τομέα Προτεραιότητας 3, ο Περιφερικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτησης Περιφέρειας για τον τομέα Προτεραιότητας 2, τα Σχέδια Ιδάτων και Πλημμυρών για τον τομέα Προτεραιότητας 2 και τις Στρατηγικές Βιώσεις Μεσαστικής Ανάπτυξης όσον αφορά τον τομέα Προτεραιότητας 6. Ουσιαστικά δημιουργήθηκαν τρία αναλλακτικά σενάρια. Το βασικό σενάριο που είναι η μηδενική λύση είναι ουσιαστικά υπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποια πλέον ανάπτυξη και ουσιαστικά οι επιπτώσεις επιλογής αυτής αφορούν τις συγκριστάμενες τάσεις εξέλιξης. Το σενάριο 1 το οποίο είναι το προτεινόμενο σενάριο που είναι η πλέον βιώσιμη επιλογή και το σενάριο 2 το οποίο είναι τις ταχύτερες οικονομικές ανάπτυξεις. Υπήρχαν σε εθνικό επίπεδο κάποιες δεσμεύσεις και γι' αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο της στερεάς Ελλάδας αλλά γενικότερα οι κατευθυντήρες γραμμές του καινούριου ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα φιλοπεριβαλλοντικές και φιλοκοινωνικές. Πράγμα το οποίο το αποδεικνύει ότι ο τομέας Προτεραιότητας 2 που είναι για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον έχει συγκεκριμένους πόρους οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικότητας του να μειωθούν οι πόροι άρα είναι ύψης της Προτεραιότητας καθώς και η κοινωνική τομείς Προτεραιότητας που επίσης δεν μπορούσε να γίνει κάποια μίωση των πόρων στα πλαίσια της εναλλακτικότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν να μεταβληθούν μόνο οι τομείς όσον αφορά την γενοτομία και στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ενδοπιερθυριακής προσβασιμότητας και να δημιουργηθεί το δυσμενέστερο σενάριο που εκεί θα υπήρχε μια πιο μεγαλύτερη επιβάρινση στο περιβάλλον. Από τη σύγκριση των εναλλακτικών σενάριων προκύπτει ότι το προτεινόμενο σενάριο σε σχέση με το βασικό σενάριο είναι ευημενέστερο σε όλες τις περιβαλλοντικές και οι κοινωνικές παραμέτρους συγκεκριμένα βιοπικιλότητα, ατμόσφαιρα, κλίμα, κλιματική αλλαγή, θόρυβο, ιδάτινους, πόρους, τοπίο, έδαφος, κοινωνικά, ανθρώπινη υγεία και χρήσης γης και πολιτιστικά. Ενώ από τη σύγκριση του προτεινόμενου σενάριου με το εναλλακτικό προκύπτει ότι το προτεινόμενο σενάριο είναι ευμενέστερο σχεδόν σε όλες τις παραμέτρους που είναι ισοδύναμο σε παραμέτρους όπως είναι ο θόρυβος, ο πληθυσμός, το κοινωνικονομικό περιβάλλον, οι χρήσεις γης και τα υλικά περιουσιακά στοιχεία. Για να μπορέσουν να γίνουν καλύτερα αξιολόγιστον και σύνδεση της υφιστάμενης κατάστασης με τις επιπτώσεις του προγράμματος, έγινε μια αποδελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και πιο συγκεκριμένα στη βιοπικιλότητα παρουσιάζοντας βασικές ζώνες βλάστησης και τους τύπους υποτόπων, στοιχεία χλωρίδας και πανίδας, δάση, δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές, στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον παρουσιάζοντας πινακοποιημένους σταθμούς, μέτρεις, αέριες, ρίπανες, αναφοραία, λειτουργίας, κλιματολογικά στοιχεία λαμβάνοντας υπόψη βασικούς μητρολογικούς σταθμούς και τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιφέρειας, κλιματική αλλαγή λαμβάνοντας τα βασικά στοιχεία του περιφερειακού σχεδίου κλιματικής αλλαγής της περιφέρειας, το ακουστικό περιβάλλον, το ιδάτινο περιβάλλον λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια πλημμυρών και τα σχέδια ιδάτων, τα μορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά λαμβάνοντας υπόψη το περιφερειακό πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού και αγιφόρου ανάπτυξης, τα γεωλογικά και τεκτονικά χαρακτηριστικά της περιφέρειας αναπεριφερειακή ενότητα και της σεισμικότητα, το ανθρωπογενέας περιβάλλον, το κοινωνικονομικό περιβάλλον, απασχόληση παραγωγικούς τομείς χρήσης γης και τεχνικές υποδομές, καθώς και το πολιτιστικό περιβάλλον, τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητή ακτήρια. Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε όσον αφορά την αξιολόγηση των επιπτώσεων, στηρίχθηκε ουσιαστικά σε τέσσερα στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι ο καθορισμός των περιβαλλοντικών παραμέτρων βάσει την οδηγία 2142, των στόχων και των δικτών παρακολούθησης. Το στάδιο 2 περιλαμβάνει ουσιαστικά μια πρώτη εκτίμηση των δυνητικών επιπτώσεων θέτοντας κάποιες κατευθυντήριες ερωτήσεις. Το στάδιο 3, όπου γίνεται μια αξιολόγηση σε επίπεδο ομάδας δράσεων και συσχέτησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων με τους περιβαλλοντικούς στόχους. Και τέλος το στάδιο 4, που γίνεται μια αξιολόγηση των επιμέρους και συγκεκριμένων δράσεων ανάλογα με τον περιβαλλοντικό παράμετρο και τον περιβαλλοντικό στόχο. Αυτά τα τέσσερα στάδια ουσιαστικά μπορεί να τα εντοπίσει κανείς και στην μελέτη στα πλαίσια των παραριτημάτων α, β, γ και δ. Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους που τέθηκαν για τη βιοπικιλότητα είναι η προστασία διατήρης και διαχείρισης βιοπικιλότητας και αποφυγή απόλειας οικοσυστημάτων και προστατευόμενων ειδών. Η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα όσον αφορά την ατμόσφαιρα, για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, η ελαχιστοποίηση εκπομπών αερίων του θερμοκυπίου, η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κτιριακού δυναμικού και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, για το θόρυβο, η μείωση του θόρυβου που προκαλείται από τις παραγωγικές και συγγενειακές υποδομές και δραστηριότητες, με παράλληλα αποφυγή έκθεσης σε θέματα σε επίπεδα περιβαλλοντικού θόρυβου που υπερβαίνονται επί τρεπτά όρια, για τους ιδάτινους πόρους, η ελαχιστοποίηση της ρύπανσης των ιδάτων και της ποσοδικής υποβάθμισης των ιδάτων των πόρων, για το τοπίο, η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό, ανθρωπογενής και πολιτιστικό τοπίο, για το έδαφος, η διαφύλαξη της ποσότητας και ποιότητας των εδαφών και μίωση της ρύπανσης των εδαφών η βιώσιμη προσβασιμότητα, η καταπολέμη στις φτώχειες και άριστοι κοινωνικών αποβλησμών, η βελτίωση της πρόσβασης στην εργασία, εκπαίδευση, αγορές, υπηρεσίες και αναψυχή, καθώς και η τόνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις παρεμβάζεις του επιχειρησιακού προγράμματος. Για την ανθρώπινη υγεία είναι η βελτίωση ποιότητας ζωής, η αλλαγιστοποίηση των ζητημάτων υγείας και των ατυχημάτων, η αναβάθμιση των υποδομών και κρίσιων υγείας και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτές, για τις χρήσεις γης η ορθολογική χρήση γης, η προστασία και αναβάθμιση της αξίας της ακίνητης περιουσίας και η διαχείριση, συντήρηση και αναβάθμιση αποτελεσματικής χρήσης των υπαρχουσών υποδομών και τέλος για την πολιτιστική κληρονομιά, που είναι πολύ ενδιαφέρονται. Τώρα θα σας παρουσιάσω τα βασικά ευρήματα ουσιαστικά των σωρευτικών επιτώσεων όλων των τομέων προτεραιότητας του προγράμματος, σε σχέση με κάθε περιβαλλοντική παράμετρο, έτσι ώστε να δούμε εν συντομία ποια είναι τα βασικά αποτελέσματα και πορίσματα. Όσον αφορά τη διοπικιλότητα, χλωρίδα και πανίδα, ουσιαστικά βεντοποιήστηκαν μικτές επιπτώσεις μέσης πιθανότητας και έντασης. Πολλές από τις δράσεις αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις, παρόλα αυτά υπάρχουν επιπτώσεις κυρίως των δράσεων του τομέα προτεραιότητας 3, που αφορούν τις παρεμβάσεις για τις οδηγίες υποδομές και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε γραμμική ή σημαϊκή διάσπαση βιοτόπων, ενδεχόμενο κατρακευματισμό της συνέγεσης των προστατευόμενων περιοχών και πιθανή απόλυτη βιοπικιλότητας. Παρόλα αυτά, το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει πλειάδια δράσεων που έχουν άμεσης και έμεσης θετικές επιπτώσεις στην προστασία και διαχείριση βιοπικιλότητας. Όσον αφορά την ατμόσφαιρα, οι επιπτώσεις είναι επίσης μυχτές. Αυτό οφείλεται κυρίως πρώτον η αρνητικότητα των επιπτώσεων χαμηλού χαρακτήρα στη τομέα προτεραιότητας 3, με τις παρεμβάσεις για τις οδηγικές υποδομές και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά, όμως, υπάρχει πλειάδα άλλων δράσεων στην τομέα προτεραιότητας 2, όπως ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δημοσίου τομέα, ηλεκτροκίνηση αστικής συγκοινωνίας, πράσινες υποδομές στα αστικά κέντρα, που ουσιαστικά θα ισοσκελίσουν αυτή την αρνητικότητα. Για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις είναι αυθεντικές. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις του τομέα προτεραιότητας 3 για τις οδηγικές υποδομές και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, ο τομέας προτεραιότητας 2, έχοντας κάποιες ενδεικτικές δράσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δημοσίου τομέα, ηλεκτροκίνηση αστικής συγκοινωνίας, αντιδιαφροντικά και αντιπλημμυριακά έργα, θα έχουν ένα ισοσκελισμό αυτών των αρνητικών, όποιων αρνητικών επιπτώσεων, με αποτέλεσμα το συνολικό αποτύπωμα να είναι θετικό. Όσον αφορά το θόρυβο, οι επιπτώσεις αναμένουν να είναι αρνητικές, μικρές όμως έως μέσης πιθανότητας, πάλι λόγω των δράσεων του τομέα προτεραιότητας 3, από αυξήσεις εκκομπών θορύβου κατά τη λειτουργία κάποιων έργων, κυρίως των οδικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων, παρόλα αυτά, δράσεις του τομέα προτεραιότητας 2, όπως πράσινες υποδομές σταστικά κέντρα, ηλεκτροκίνηση αστικής συγκοινωνίας, διεύρυνση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, θα έχουν ένα θετικό χαρακτήρα. Όσον αφορά και τους ιδάτινους πόρους, οι θορρευτικές επιπτώσεις κρίνονται ως θετικές. Θα υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις από δράση του τομέα προτεραιότητας 3, όσον αφορά οδικές υποδομές και παραγωγικές εγκαταστάσεις, όμως πάλι ο τομέας προτεραιότητας 2 έχει σημαντικές δράσεις, όπως αντιαυρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση γρόνων αποβλήτων, συμπλήρωση αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης, πράγμα το οποίο θα λειτουργήσει θετικά. Όσον αφορά το τοπίο, οι επιπτώσεις σε σωρευτικό συνολικό βαθμό είναι θετικές, ουσιαστικά εκτιμάται ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν ένα θετικό πρόσωμος προς την προστασία και ανάδειξη πολιτιστικού αποθέματος και διπράσινες υποδομές σταστικά κέντρα. Όσον αφορά το έδαφος, ουσιαστικά θα έχει έναν μικρής μεσαίας έντασης, με μικρές επιπτώσεις, στον πληθυσμό και το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον οι επιπτώσεις θα είναι θετικές, έχοντας δράσεις όπως αναβάθμιση υπηρεσιών εκπαίδευσης, κοινωνική πρόνοια και πολιτισμού. Όσον αφορά για την ανθρώπινη υγεία οι επιπτώσεις θα είναι επίσης θετικές, έχοντας δράσεις όπως ενίσχυση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Για τις χρήσεις γης οι επιπτώσεις θα είναι επίσης θετικές, έχοντας υπόψη δράσεις όπως έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαυρωτικής προστασίας και αναβάθμιση και επέκταση τεχτείων ύδραψης και τέλος για την πολιτιστική κληρονομιά. Ουσιαστικά οι επιπτώσεις αναμένονται να είναι θετικές για κατασκευή όποιων νέων έργων μέσω των αντίστοιχων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα προβλεφθεί να είναι εκτός χώρων προστασίας, ενώ δράσεις που ουσιαστικά θα φορούν την προβολή και τόνους του τουριστικού προϊόντος θα έχουν ένα θετικό χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές τα μέτρα αντιμετώπισης που προτείνονται στη μελέτη χωρίς να αναφερθώ σε λεπτομέρειες ουσιαστικά έχουν να κάνουν κυρίως με τη συνεξιδίκευση των δράσεων μέσω μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου θα πρέπει ανά περιβαλλοντική παράμετρο να υπάρχει ειδική μέρημνα έτσι ώστε και είτε όταν διέρχεται κανείς από προστατευόμενες περιοχές κάνοντας ειδικές οικολογικές αξιολογήσεις, αλλά και σε επιμέρους άλλες παραμέτρους όπως είναι η πολιτιστική θυρονομία να λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Αυτά από πλευράς μου εν συντομία σαν παρουσίαση της στρατηγικής μελέτης. Σας ευχαριστώ κύριε Παρασκευόπουλε, θέλει κάποιος το λόγο από τους επικεφαλείς. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ορισμένες ερωτήσεις αν επιτρέπετε πριν την τοποθέτησή μας. Ωραία, ωραία, είναι κάποιος άλλος που θέλει ερωτήσεις. Ωραία, η κυρία Παντζελία έχει το λόγο. Κύριε Παρασκευόπουλε, καταρχήν εκ μέρους της παράταξής μας, πατρίδα μας η Στερεά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσίαση του περιβαλλοντολογικού προγράμματος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και για τον τρόπο με τον οποίο και γράφω στην παρουσιάσατε. Θα ήθελα να σας θέσω ορισμένα ζητήματα έτσι ώστε να είναι απόλυτα κατανοητά τα συμπεράσματα ή παρατηρήσεις σας επί του περιβαλλοντικού, επί της ΜΠΤ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Θα ήθελα πάρα πολύ συνοπτικά να μας πείτε τα συμπεράσματά σας ως μελετητής στους εξής τομείς. Πρώτον για τον χωροταξικό σχεδιασμό των ειδικών προγραμμάτων, δηλαδή αναφέρομαι κυρίως στα θέματα που αρχίζουν 3, 4, 5, ξέρετε, σαν ενότητα σελίδα 107 διότι εκεί αναφέρονται το πώς κατανέμονται αναπτυξιακά και επιχειρησιακά περιβαλλοντολογικά όλες οι δράσεις σε σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό πολύ συνοπτικά. Δεύτερον, να μας αναφέρετε τις θεσμοθετημένες χρήσεις αναπαραγωγική ενότητα στα οποία περιλαμβάνεται και η διαχείριση των υγρών αποβλήτων θέμα το οποίο απασχολεί έντονο το Περιφερειακό Συμβούλιο εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Και τέλος, θέλω να μας δώσετε επιπλέον εξηγήσεις γιατί στην ανάλυσή σας στο παράρτημα των επιπτώσεων αναφέρεστε για τις επιπτώσεις τις περιβαλλοντολογικές στις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις μόνο στις Ευείας, Καμένων Βούρλων και πιθανά ας πού δηλαδή δεν είχατε προγραμματική θέση ή εντολή να εξετάσετε και τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις παραδείγματος χάρη όχι κοπαΐδος ή όχι σπερχιού. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ και εγώ. Υπάρχει άλλη ερώτηση για τον κ. Παρασκευόπουλο. Όχι, κ. Παρασκευόπουλο, σας παρακαλώ να απαντήσεις στην κ. Μπαντζουελή. Ωραία. Κατ' αρχάς θα ξεκινήσω από το τελευταίο ερώτημά σας. Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ουσιαστικά έρχεται και σε εισαγωγικά κουμπώνη στο πρόγραμμα στο οποίο παραλαμβάνει. Οπότε ουσιαστικά όπως κάνει κανείς μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα δρόμο το βασικό αντικείμενο είναι το οδικό και θα έρθει ο μελετητής πάνω σε αυτό το οποίο παραλαμβάνει να έρθει να κάνει τις επισημάνσεις του. Οπότε δεν είναι αντικείμενο της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να σχολιάσει αντικείμενα πέρα από αυτό το οποίο συμπερελαμβάνεται μέσα στο πρόγραμμα. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αυτή κ. Παρασκευόπουλο. Ευχαριστώ. Ναι. Τώρα για τα υπόλοιπα ερωτήματά σας, τα υπόλοιπα δύο, αυτό που θα μπορούσα να συνοψήσω την απάντησή μου που ουσιαστικά είναι ότι το πρόγραμμα και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ουσιαστικά είναι μια ομπρέλα. Όλα αυτά τα οποία θα έρθουν να είτε είναι της όχε, είτε είναι εξοργώ τα οποιαδήποτε άλλα θέματα που θέσετε είναι θέματα κυρίως των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έρθουν μετά να εξειδικεύσουν την κάθε ομάδα δράσεων. Πότε προς το παρόν η στρατηγική μελέτη κάνει αυτό που λέμε μια συνολική αξιολόγηση των τομέων προτεραιότητας. Δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Κύριε Πρόεδρε μπορώ να έχω τον λόγο. Απλώς θέλω να διευκρινήσω ορισμένα ζητήματα με τον κύριο Περασκευόπουλο πραγματικά έχουμε καταλάβει το ρόλο της μελέτης και της ΜΠΕ σε σχέση με την εξέλιξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού μέχρι το 2007 από την περιφερειακή αρχή και αλλά από τα αντίστοιχα τομεακά. Είναι σωστό δεν είχαμε κάποια άλλη αντίληψη. Θα ήθελα όμως όταν εμείς θα σχεδιάσουμε ή θα μας ανακοινωθεί το τελικό πρόγραμμα ότι ήθιστε να έχουμε ανακοινώσεις μόνο. Όταν παραδείγματος χάρη συζητάμε για το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού ευφόρου ανάπτυξης που περιλαμβάνει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αναφορά η δική σας η οποία έρχεται να κουμπώσει με ένα σχεδιασμό για τις ΑΠΕ την οποία παραλάβατε από την περιφερειακή αρχή από τη διαχειριστική δεν το γνωρίζω και λέτε ότι θα γίνει επέκταση των ΑΠΕ αυτό εγώ θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω παρά τους όρους τους οποίους εσείς θέτετε ως περιοριστικός σε μη επέκταση. Όταν αναφέρεστε στις θεσμοθετημένες χρήσεις γης το θέμα της διαχείρισης υγρών αποβλήττων όπου επισημένεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα επιστημονική καταρχήν τις ελλείψεις της περιφέρειας της τοπικής κοινωνίας για τη διαχείριση των αποβλήττων και την έλλειψη συντονισμού εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας όταν μάλιστα και το χωρεταξικό και η διαχείριση της χρήσης γης το οποίο είναι το α και το μέγα σε μία ανάπτυξη ενός τόπου μας αποτελέσει βάση για να μπορούμε να εγκρίνουμε το μελλοντικό σχεδιασμό δηλαδή όταν μου λέτε στην παράγραφο 6.8.666 σε σχέση με τη διαχείριση των υγρών αποβλήττων ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα θυμόρφωσης της περιφέρειας ως προς τη διαχείριση των αποβλήττων το εννοείται το γράφετε όταν εννοείται ότι υπάρχουν οι ειδικές ανάγκες διομηχανικών αποβλήττων σφαγίων, ελλοτριβίων, τυροκομείων όπου δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα ενδιαφέρον από την περιφέρεια το εννοείται όταν γράφετε ότι στην περιφέρεια εντοπίζονται περιοχές που δεν διαδιαθέτουν δίκτυο λοιμάτων το εννοείται αυτά θέλω να επιβεβαιώσω έτσι ώστε και εμείς να έχουμε άποψη για να ψηφίσουμε τα ΣΜΕ τα τομεακά διότι το περιφερειακό κατανάγκικη υποχρωτικά συνδέεται και με τα τομεακά τα οποία έχουμε σε επόμενη φάση καταρχήν ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά και συγγνώμη για τις επιμέρους ερωτήσεις οι οποίες προσωπικά για την παράδαξή μας είναι σημαντικότητα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση μπορώ και εγώ. Συγγνώμη. Κύριε Παρασκευόπουλε πολύ χρόνος κόλλας. Σας ευχαριστούμε πολύ. Είναι το κείμενο τόσο μεγάλο που δεν μπορούσαμε να δούμε λεπτομέρειες. Θέλω να σας ρωτήσω σε σχέση με τους δίκτες παρακολούθησης σ' οποίους αναφέρετε. Βλέπω ότι σε όλους τους δίκτες είναι πάρα πολύ σημαντική η δουλειά. Θα πω και στην τοποθέτησή μου. Βλέπω ότι η συχνότητα, έχετε το πίνακα αυτό στη 422 και έπειτα για τους προτυνόμενους δίκτες παρακολούθησης και παντού έχετε σαν συχνότητα το 24, το 27 και το 2024, 2027, 2029. Έχω όμως την αίσθηση ότι κάποιες από αυτές θέλουν πέρα από τη συνεχή παρακολούθηση, ίσως και αιτήσεις, παράδειγμα για την ατμόσφαιρα για τους αέριους δρύπους, παράδειγμα για το κομμάτι της βιοπικιλότητας, για τις εκτάσεις προστατευόμενων περιοχών που καταλαμβάνονται από συγκοινωνιακά έργα και παραγωγικές εγκαταστάσεις και μια σειρά από άλλες κυρίως όσοι έχουν σχέση με τα υγρά απόβλητα, την ατμόσφαιρα και τη βιοπικιλότητα θα μπορούσαν να έχουμε πιο συχνές εκθέσεις και τα έτη παρακολούθηση να είναι πιο συχνά. Η δεύτερη ερώτηση που συνδέεται είναι αυτές εάν προτείνεται να υπάρχουν εκθέσεις δημοσιοποιήσιμες σε αυτά τα έτη με βάση τους δίκτες παρακολούθησης. Ευχαριστώ. Κύριε Παρασκευόπουλος για μια σύντομη απάντηση στον κύριο Βούλγαρη και τοποθετές των επικεφαλείς. Βασικά υπάρχουν προτεινόμενοι δίκτες από το πρόγραμμα. Οι δίκτες παρακολούθησης περιβαλλοντικών είναι προτεινόμενοι γιατί θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση εθνικού επίπεδο. Πολλοί από αυτούς τους δίκτες δεν μπορεί να τους παρακολουθήσει μόνη της η περιφέρεια αλλά είναι μέριμνα από το Υπουργείο έτσι ώστε να μπορούν κάποιοι δίκτες να αποσυντικοποιηθούν και σε επίπεδο και ποιότητας. Το θέμα είναι ότι αιτήσιες δίκτες παρακολούθησης του προγράμματος υπάρχουν και υπάρχει μια απολογιστική, ας το πούμε, και στα προηγούμενα ΠΕΠ που γινόταν. Απλώς αυτοί οι χρόνοι στόχοι που μπήκανε είναι προτεινόμενοι χρόνοι στόχοι το οποίο ανάλογα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και όταν θα βγει απόφαση θα συναξιολογηθούν για να δουν η χρονική, ας το πούμε, τοποθέτηση. Σας ευχαριστώ, περνούμε στις τοποθετήσεις. Ο συνδυασμός του κυρίου Γκλέτσου, υπάρχει κάποιος θέλει να τοποθετηθεί. Το λόγο έχει ο κύριος Αναγμουστάκης. Ο ισθηγητής μας ο κύριος Μπερμπερίς. Και εγώ θα κάνω τη ελόγηση ψήφου όταν έρθει η σειρά μου, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, επειδή η τοποθετήσεις μου θα είναι συνολική για τα έξι θέματα και θα εξηγήσω στη συνέχεια, γιατί επιτρέψτε μου λίγο χρόνο έτσι και απ' τα επόμενα. Οκ, ευχαριστώ. Η διαδικασία στρατη, αρχίζοντας έτσι από μια πολύ σύντομη θεωρητική προσέγγιση στο θέμα, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Η διαδικασία στρατηγικής περιβατολογικής αποτίμησης είναι μια διαδικασία αξιολόησης περιβατολογικών επιπτώσεων, των σχεδίων και των προγραμμάτων, σε μεσοπρόθεσμα θρονοπροβολή και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο περιβατολογικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η στόχος της είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενικού περιβάλλοντος και η βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Η αναφορά της μπορεί να είναι είτε κατά τομέα δράσης, στρατηγιωργία, ακτινοτροφία, ή αναγεωγραφική περιοχή με κέντρο κατά κανόνα την περιφέρεια. Η δε μεθοδολογική της προσέγγιση περιλαμβάνει αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, στόχους και σκοπιμότητες, προτάσεις και αναλλακτικές λύσεις, εκτιμήσεις των κοινωνικών και περιοχοδολογικών επιπτώσεων, μέτρα προστασίας και σύστημα παρακολούθησης των όλων δράσεων. Η ελλόγωδη διαδικασία ως υπερκείμενη των επιμέρους περιοχοδολογικών μετελεμελετών αποτελεί θεσμική επιταγή ευρωπαϊκών οδηγιών και εθνικών δεσμεύσεων στη συνέχεια. Κατά το στάδιο δε τον αδειοδοτήσω τις αρμόδιες αρχές των επιμέρους έργων και προγραμμάτων, καθορίζονται οι ειδική όροι καθώς και οι περιορισμοί, λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη το νομικό πληθέσιο καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες των έργων και μετά από συγκεκριμένη μελέτη περιοχοδολογικών επιπτώσεων. Κρίσιμο κατεμάς σημείο της όλης διαδικασίας αποτελεί η ουσιαστική διαβούλευση με τις φορείες και την κοινωνία των πολιτών και ως αδιαπραγματευτός δημοκρατικός κανόνας. Αυτό αναφορικά με τη θεωρητική και τεχνοκρατική προσέγγιση. Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο επίπεδο ανάγνωσης και το πιο σημαντικό και αυτό είναι το πολιτικό ή τη εξεύρυση των πόρων και κυρίως ο τρόπος διαμερειάσμου αυτών με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική αιδιαισθησία. Σε προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια έχουμε κουβεντιάς και άλλες μελέτες τομεικών δράσεων, όπου εκεί άδειξαμε ιδιοί ειδικότερα προβλήματα και προτάσεις για την περιβαλλοντική και κοινωνική εξεωρώπηση στην Επικράτεια αλλά και στην Περιφέρεια. Θεωρούμε λοιπόν ως αυτονόητο ότι οι περιβαλλοντικές τροχεύσεις όλων των δράσεων πρέπει να αντιμετωπίζονται νέα και ως αλληλοεξαρτώμενες. Να υπάρχει οριζόντια δηλαδή αποτύπωσης όλων των επιτώσεων καθώς τα όποια αποτελέσματα είναι σαφώς συσσερευτικά. Επειδή σε αυτή τη λογική παράταξη μας έχει εξετάσει και τα προηγούμενα σχέδια για να μην σας κουράζω, δεν θα επανέλθω σε ειδικότερα ζητήματα, αλλά επιτρέψτε μου μια γενικότερη προσέγγιση και με την ευχή τα εν λόγω κείμενα να μην αποτελέσουν ένα απλό θεωρητικό εργαλείο και μια τυπική διαδικαστική υποχρέωση. Κάθε θεωρητική προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων για να έχει απτά αποτελέσματα πρέπει να πατάει γερά σε ένα φιλοπεριβαλλοντικό νομικό πλαίσιο, καθώς και σε ένα συγκροτημένο μηχανισμό ελέγχων και πρωτίστως βέβαια να υπηρέχει όραμα και κοινωνική ευαστασία. Έχουμε την πολιτική εκτίμηση από τις ειδικές μας περίπτωσες υπολοιπώμενες στα προαναφερόμενα. Η περιβαλλοντική προστασία είναι μια πολιτική με συνέχεια. Σκόπι μου θα ήταν λοιπόν να γίνει και μια αποτίμηση των προηγούμενων δράσεων για το αν και κατά πόσο οι στόχοι της περιφερειακής αρχής από το 2014 μέχρι και σήμερα πετύχαν ή απέτυχαν και γιατί. Επίσης επιβάλλονται για τη συνέχεια πλέον συνεδριάσεις, περιοδικές και έκτατες, περιβαλλοντικές αξιολογήσεις, θεαματικές ή και χωρικές. Στο κυρίως θέμα μας τώρα, ζούμε ως χώρα τα τελευταία 12 χρόνια κατάστασης διαρκούς δυστοπίας και με αποκορύφωμα βέβαια τη φετινή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα το 2022 η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Είμαστε στο πέμπτο κύμα και με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες, με ανθρώπινες απώλειες καθώς και με έντονης κοινωνικής επιπτώσεις. Αναδεικνύονται στις νέες συνθήκες νέες υποχρεώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει επί τάπετως νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά υγεικά ζητήματα καθώς και νέες προτεραιότητες και στοχεύσεις. Τρίτον, η κλιματική κρίση χτύπησε πέρυσι και την πόρτα της περιφερειάς μας και μάλιστα πάρα πολύ έντονα, αναφέρομαι στις κουρκαγιές και στις πλημμύρες στην Εύβοια κυρίως αλλά και αλλού. Τέταρτον, η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε και εκδηλώνει με κατακόρυφη αύξηση της κοινής του φυσικόειρειού, των πητρολογιδών και της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πολλών άλλων κατανοητικών προϊόντων θέτει ως πρόταγμα την επιτάχυση των διαδικασιών απ' εξάρτησης από τα καύσιμα σε μια πορεία ομαλής μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Πάντοτε, βέβαια, με ορθολογικό σχεδιασμό και με κοινωνικό πρόσημο για την αποφυγή της ενεργειακής φτώχειας και του κοινωνικού οκκλησμού. Πέμπτον, το διευκούμενο κύμα ακριβίας θέτει, αναμφιβόλου, τον όποιο προγραμματισμό των έργων που έχουμε μπροστά μας αν δεν ληφθούν γενέα ριζοσπαστικά μέτρα για τη σκράτηση της ακριβίας. Έκτον, η κοινωνική προστασία, οι οικονομικές ανισότητες, η ενεργία, η πολυεπίπεδη πολιτισμική κρίση καθώς και οι ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις είναι θέματα που μπαίνουν επίσης ως απόλυτες προτεραιότητες. Η κλιματική κρίση βρίσκεται πλέον στην κορυφή της παγκομμίας αντέτας που διατυπώθηκε και μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία του 2016 και με περιορισμές πολύ σαφείς όρους για περιορισμό της θερμοκρασιακής ανόδου. Ο πυρήνας της δικιάς μας αναπτυξιακής πρότασης είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με πράσινο πρόσημο. Η φυσική πόρης δεν είναι ενεξάντλητη και γι' αυτό απαιτείται μια ολιστική πρόταση παραγωγικής ανασυγκρότησης και πράσινης επανάστασης. Σ' αυτή τη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας γεννάται εύλογα το ερώτημα. Είναι συμβατά τα άμεσα μέτρα ανάκαμψες με ταυτόχρονη περιβαλλοντική προστασία. Το δίλημα ανάπτυξης περιβάλλων είναι κατεμάς ψευδές. Αρκεί βέβαια η ανάπτυξη να συνοδευτεί ακόμα περισσότερη δημοκρατία και να έχει το χαρακτήρα μιας δίκης μετάβασης. Οι διαβιστωτικού χαρακτήρες προσεγγίσεις είναι σχεδόν το σύνολό τους συναποδεκτές και η μάχη απέναντι στην κλιματική κρίση τίθεται αντικειμενικά και ως όρος πλανητικής επιβίωσης. Το ζητούμε όμως είναι με ποιον και για ποιους. Θεωρούμε ότι η νέα πράσινη εποχή πρέπει να αποτελεί εργαλείο οικονομικής πρόδου και περιορισμού της εξάπλωσης των ισοτήτων. Είναι βέβαια σαφώς ένα νέο πεδίο σύντρου σε συμφερόντων καθώς και πολιτικών προτάσεων και το ζητούμενο για μας είναι κανείς και καμιά να μην είναι αποκλεισμένος. Ο προσανατολισμός των νέων χρωματοδοτικών εργαλείων στα επόμενα χρόνια αφορά σε μεγάλο ποσοστό την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή επαναβάθμιση. Κίνηται προσθετική κατεύθυνση ακεί να είναι συμπεριληπτικό και να συνοδεύεται με το ανάλογο κοινωνικό πρόσημο. Θεωρούμε όμως ότι μέχρι στιγμής ανασταλτικό παράγοντας της προεργασίας των όλων δράσεων έχει πρώτον η ελληπής διαβούλευση καθώς επίσης και ο Αντιπερβατολογικός Νόμος 4685 του 2020, που κατεμάς αποτελεί αντιπαράδειγμα πράσινων πρακτικών. Ανησυχούμε επίσης ότι οι σημαντικότερες των δράσεων δεν έχουν τη δεύουσα διάχυση στην κοινωνία, αλλά στοχεύουν στους λίγους και ισχυρούς και αυτό κάτω από μια αιμονική νεοφιλελεύθερη λογική, που ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα. Τώρα, σε σχέση με τα σημερινά που κουβεντιάζουμε επί γραμματικά, θέλω να αναφέρω τις προτάσεις μου πολύ πιο συγκεκριμένες. Πρώτον, συστηματικός έλεγχος στη θάλασσα, την επηρεαλίευση των θαλασσών και ειδικό χοροταξικό πλαίσιο για τις ηχθιοκαλλιέργιες. Συγκεκριμένα, όχι το δικό του ενδιαφέρον στη τρία, γιατί εδώ συγκυτρώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των ηχθιοκαλλιεργιών. Δεύτερον, έμφαση στη υγειωρική παραγωγή και τη μεταπίεση εγγρωτικών προϊόντων ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της επαπηλούμηνης επισυντιστικής κρίσης. Δεν είναι που εισάγουμε μόνο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εισάγουμε επίσης σιτάρι, ζάχαρη, ηλιέλαιο, ακόμα και σκόρδα. Και τούτο είναι μη βιώσιμο. Έχουμε ένα αποφέση τα πάντα και στον τουρισμό. Δεν μπορεί αυτό να υπάρξει στις σημερινές συνθήκες. Δεύτερον, διασυνοριακές συνεργασίες στο πλαίσιο του ομοιβαίου συμφέροντος σε ένα διεθνοποιημένο πλέον περιβάλλον παραγωγής και εμπορίου. Δεύτερον, δημιουργία σύγχρονων και αποκεντρωμένων υποδομών ανάπτυξης των μέτρων μαζικής μεταφοράς, απεξάρτηση από το για ταχύ, έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς. Πέμπτον, έμφαση στον τομέα της ανακύκλουσης και της κυκλικής οικονομίας εν γένει. Έκτον, ενεργειακή αναβάθμιση, αντισυσμική προστασία και αντιπλημμυρική θωράκιση κτίριων και υποδομών. Εύδομον, χωροταξική περιβαλλοντική θεσμική αναθεώρηση και μεταρρύθμεις. Όγοδον, επιμέρους πολιτικές ελέγχους των ντυμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη RAI. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι χρηματιστριακό είδους. Επιβολή πλαφών στις θημές χοντρικής και λιανεμπορίου. Ένατον, και βέβαιο συκορονίδωτον όλων των δράσεων είναι σταδιακή απεξάρτηση από το ρυπογόνο άνθρακα καθώς και από το φυσικό αέριο το εισαγόμενο και η ανάπτυξη στον ΑΠΕ. Επιτρέψτε μου ότι στο τελευταίο μεσταθώ λίγο γιατί έχει κατά χώρο να αποσχολήσει και το συμβουλίό μας. Έχει παρατηρηθεί τελευταία σε όλη την επικράτεια και σε εμάς μια καχυποψία έως και μια διέξοδη αντιπαλότητα με τις τοπικές κοινωνίες διαθέματα εγκατάστασης των ΑΠΕ. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει πάρα αυτά να βγει μπροστά για τη μετάβαση στην εποχή. Με δημιουργικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες όπως αυτές θεσμικά ή συλλογικά εκφράζονται διακτηδηκώντας ένα νέο χορταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και βέβαια χωρίς τεχνοφοβικές άμυνες, τεχνοκρατικές υπεραπλουστεύσεις. Καθώς και η στήριξη των μετρομεσαίων παραγουγών πρέπει να παροτελέσει προτεραιότητα. Βασική προϋπόθηση βέβαια για αυτό είναι η άμυση ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς του ΑΔΜΙΕ όπου δεν επιτρέπει τους μικρούς παραγουγούς σήμερα να διασυνθούν στο δίκτυο. Το 90% των ετίσεων για μικρές παραγωγές απορριπτούνται. Η αναπτύξη των δράσεων για τον περιβάλλον δεν πρέπει αυτή τη φορά να έχει έναν αμυντικό κατασταλή, αλλά μια μηγός επιθετική μορφή με έργα πρασινής ταυτότητας. Το θέμα βέβαια δεν είναι απλά τεχνοκρατικό, αλλά πρωτίστως πολιτικοκοινωνικό και εκεί είναι που εμείς έχουμε τις δικές μας ενστάση. Έχουμε ως αδιαπραγμάτευτη την προτεραιότητα, τη βιώσιμη και δίκη ανάπτυξη, την προστασία της εργασίας, την περιβαδολογική προστασία και την αευφορία και με το δουλέμμα βέβαια πάντα στραμμένο στις ανάγκες των πολλών. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κι εμείς. Το λόγο έχει η κυρία Μπατζελή. Ευχαριστώ πολύ κύριε Εδρυματέρα, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, η παράταξή μας θα τοποθετηθεί επί του θέματος 3 που σχετίζεται με την έγκριση ΕΣΜΕ για το περιφερειακό πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδος. Ένα περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο αναγνωρίζουμε θολά από την ανάλυση του μελετητή του κ. Παρασκευόπουλου και όχι από την παρουσία της διαχειριστησικής αρχής. Η σωστή διαδικασία την οποία έπρεπε να είχαμε σήμερα ή προημερών ήταν η διαχειριστική αρχή όπως μας αποστείλει και μας ενημερώσει για το ποιοι είναι οι άξονες προτεραιότητας το οποία θέτει στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επεντήσεων και κατόπιν να μπορούμε να σκανάρουμε και να διασταυρώσουμε τις αναλύσεις της περιβαλλοντολογικής προστασίας ανάπτυξης και εποπτείας από τον κ. Παρασκευόπουλου. Δεύτερο, η ανάλυση του κ. Παρασκευόπουλου σε μεγάλο βαθμό όπως προκύπτει από την κοινωνική και εθνική νομοθεσία είναι μια γενική προσθέγγιση με τρεις πηλωτικές προσεγγίσεις όπως είπε μεθοδολογίας που αναλύει το πώς θα γίνει η ανάπτυξη, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ανατομέα σε μια καθαρά θεωρητική βάση. Τρίτον, σε καμία περίπτωση από την ανάλυση του κ. Παρασκευόπουλου όπως αυτή παρουσιάστηκε δεν μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα το οποίο να επικεντρώσει την φροντίδα, την έννοια, την πολιτική σκέψη του περιφερειακού συμβουλίου σαν συνόλου που θα πρέπει να δώσει βαρύτητα το επόμενο χρονικό διάστημα. Δηλαδή το να λέμε ότι προστατεύουμε όλες τις πολιτικές μας ή προστατεύουμε το περιβάλλον χωρίς να έχουμε τις βασικές προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής ή της διαχειριστικής αρχής δημιουργεί μια συσκότηση πιθανά συντονισμένη ή θελημένη. Ως πατρίδα μας ειστερεά θα επικεντρωθούμε σε ορισμένες παρατηρήσεις που για εμάς αποτελούν το α και το μέγα. Πρώτον, γίνεται μια επιδερμική προσέγγιση επί της προστασίας του περιβάλλοντος, ατμοσφαιρικής προστασίας, ασφάλειας πολιτών στα ζητήματα των υποδομών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής είναι κατά 65% αν ενθυμούμε καλά το θέμα των υποδομών. Ένα θέμα το οποίο έχουμε πει ότι η περιφερειακή αρχή σε εισαγωγικά δαπανά υπέρμετρα ποσά σε σχέση με τις σημερινές ανάγκες και τις μελλοντικές τόσο της περιφέρειας της Ελλάδος ως πόλος ανάπτυξης όπως και της κοινωνίας. Και μάλιστα δεν πιστεύουμε ότι η περιβαλλοντική ανάλυση και με τους τρεις μεταβητούς που έγινε από τον κ. Παρασκεπόπουλο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των επιπτώσεων αλλά και της ασφάλειας των ίδιων των πολιτών. Δεύτερον, έρχομαστε στο θέμα των ΑΠΕ ή κυρίως θα το πω γενικά του χωροταξικού διότι καμία επένδυση σε κανένα παραγωγικό τομέα δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχουμε σαφή άποψη του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αυφόρου ανάπτυξης και το πώς συστήνονται, συντάσσονται οι παρεμβάσεις μας ανά παραγωγικό τομέα. Εδώ γίνεται, όχι από τον κ. Παρασκεπόπουλο, αλλά εκτίθετη διαχειριστική αρχή ότι γίνεται μια καταγραφή των πρωτοερωτήτων που υπήρχαν εδώ και 6-7 χρόνια και αποκαλύπτεται ότι τα τελευταία χρόνια σε αυτά τα οποία έχει δηλώσει και το 2014 δεν έχει προβεί σε καμία πράξη όπως η πόλη ανάπτυξης όπου θεωρεί ότι η Λαμία είναι ένας αστικός κόμβος, διεθνής πουήλης, εμπορροματικός κόμβος, σταυροδρόμι διασύνδεσης όμως προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουμε καμία δράση και μάλιστα δεν μπορούμε να μελετήσουμε την περιβαδολογική επίδραση διοπικιλότητας, ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπου θα προκύψουν από το αν και πως ποιοι είναι οι προδιαγραφές ενός σχεδιασμού που έχει παραδώσει η διαχειριστική αρχή στον κ. Παρασκεπόπουλο για να τον μελετήσει περιβαδολογικά. Επίσης για τη Χαλκίδα, πόλος ανάπτυξης περιλαμβάνεται ως ένα ειδικό σχέδιο έλξεις κατοίκησης, διασύνδεσης νησιών και τα λοιπά έχοντας δε κατά νου αλλά και στην πράξη μεγάλα έργα υποδομών τα οποία έχουν απρόκειρηχθει όπως ο μεγάλος άξονας Χαλκίδας Βορειού Εβίας, ο οποίος περιβαδολογικά, οικιστικά θα έπρεπε να υπάρχει μία ανάλυση από πλευράς ΖΜΕ Περιφέρειας Τεράς Ελλάδος ή να επισυνάφτονται υπερβατολογικοί όροι, ατμοσφαιρικοί, χωροταξικοί, αγροτικοί διότι θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις να μην τους προαναφέρω στο θέμα του οδικού δικτύου. Πηγαίνουμε στο θέμα τον ΑΠΕ. Εδώ θέλω να σας πω ότι πρόκειται και μάλιστα το έθεσε στον κ. Παρασκεπόπουλ ο οποίος δεν φέρει καμία ευθύνη επί των επιλογών, επί της ανάλυσης των περιβαδολογικών επιτώσεων φέρει. Το ξεδιαλύναμε για να ξέρουμε ποιος φέρει την ευθύνη. Αναφέρεται λοιπόν στο χωροταξικό πάλι, εμείς πηγαίνουμε ως παράταξη στα χωροταξικά. Στο ειδικό λοιπόν χωροταξικό αυφόρο ανάπτυξης και ανανεώσιμες πηγές ενεργίας, έχουμε αλληλοσυγκρουόμενες επιπτώσεις, οι οποίες έχουν προκύψει από τις αλληλοσυγκρουόμενες οδηγίες που έχει πάρει ο μελετητής, δηλαδή διατήρηση των υπαρχουσιών εγκαταστάσεων ΑΠΕ και συμπλήρωσή τους με μελλοντικές για την ενίσχυσή τους. Επίσης, ενίσχυση των ΑΠΕ σε χωροθέτηση σαν ενεργά λατομεία, εξορίτσεις και τα λοιπά και σχεδιασμό ένα ενεργιακό μίγμα της περιφέρειας για αύξηση των ΑΠΕ αλλά σωστή διαχείριση των φωτοβολταϊκών. Πέστε μου λοιπόν μέσα σε αυτή την σύγχυση των επιλογών για την ενέργεια το πώς μπορεί ένας μελετητής να δώσει σχότσα ανάλυση ή να πεί σε ένα περιφερειακό συμβούλιο ότι αυτά τα οποία συζητάμε δεν θα έχουνε περιβαδολογικό αρνητικό αποτυπώμα ή ποιες είναι οι πράξεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε όπου προβλέπονται από κοινωνικούς κανονισμούς για να μην έχουμε τέτοιες επιτώσεις. Και πηγαίνω στο τελευταίο για να μην σας ταλαιπωρώ. Μια μεγάλη θεματική ενότητα είναι οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης. Και τονίζω ότι για να κάνουμε περιβαδολογική αποτύπωση εμείς επιλέγουμε όχι τις επιμέρους επιπολιτικές αλλά τις μεγάλες ενότητες εκεί που μπορούμε να μετρήσουμε τα περιβαδολογικά αποτελέσματα. Ένα μεγάλο θέμα των θεσμοθετημένων χρήσεων που είναι τα αγροτικά, η συγκέντρωση ιδιομηχανικών παραγωγών, μικρομεσαίων είναι και τα πόβλητα. Εδώ λοιπόν, με τον ισίοντο σχεδιασμό της διαχειριστικής αρχής και της περιφερειακής αρχής έρχεται ο κ. Παρασκευόκλος και λέει τις βασικές ελλείψεις οι οποίες είναι ελλείψεις με σοβαρά παραπτώματα από πλευράς περιφερειακής αρχής όπως αναφέρεται και για τα υπόγεια ύδατα τα οποία αναφέρει Σπεργχιό, Κοπαϊδα για το πώς αυτά μολύνονται από τις χρήσεις γης, αγροτική, ιδιομηχανική και το πώς δεν έχει γίνει καμία, μα καμία παρέμβαση από περιφερειακή αρχή ή από το κεντρικό κράτος διότι όλα δεν είναι της περιφέρειας είναι συνδυαζόμενες πολιτικές για τη βελτίωση, εξηγίανση αυτόν τον μεγάλο παραγωγικό χώρον που έχουμε. Και κλείνω. Και ευχαρίστησα πραγματικά τον κ. Παρασκευόκλου για τη σαφήνια της απάντησής του. Προκληρωμένες χωρικές επενδυσίες. Ο κ. Παρασκευόκλος μελέτησε περιβατολογικά αυτά που του δώσανε. Δηλαδή, όχι βορειοεβίας, το έχουμε αποφασίσει, το έχει αποφασίσει και ο κ. Μπένος όχι καμένο βούρνο εν εδιψού ή αματικών που είναι συνδυασμός, όχι χώρο ταξικός αναπτυξιακός αλλά συνδυασμός παροχή υπηρεσιών. Διότι μεσολαβεί και μια θάλασσα μεταξύ καμένων βούρλων και εν εδιψού. Άρα διαμέσου της όχιε που αναλαμβάνει ο κ. Μπένος, αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών για την όχε. Και έχουμε την όχε ας πούμε την εξέλιξη του θέματος του οποίου την μελετήσαμε, τη συζητήσαμε σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Εδώ δεν αναφέρει τις περιβαδολογικές επιτώσεις. Δεν μπορεί να τις μελετήσει. Δεν ξέρει την επέκταστη των όχε. Δεν ξέρει τις παραγωγικές δραστηριότητες. Άρα σε μία σημαντική πολιτική αναπτυξιακή δεν έχουμε περιβαδολογικό αποτύπωμα. Και κλείνομαι το εξής για να ευχαριστήσω και πάλι. Ότι έχουμε πει και στη Λιβαδιά και στη Λαμία ότι τα μεγάλη αγροτική κόμβια ανάπτυξης πρέπει να έχουν όχε. Ψηφίσαμε όχε ΠΕΛ. Η ΠΕΛ εδώ δεν είναι. Δεν είναι η όχε Κοπαϊδος, δεν είναι η όχε Σπερχιού με άτυπο ή τυπικό δρόμο όπως πρέπει να δρομολογηθεί. Μέσα από την Περιφέρεια Αστεράς Ελλάδος πληροφορούμαστε τον ελπέστατο αναπτυξιακό σχεδιασμό δεύτερον τη μη προσμέτρηση των περιβαδολογικών επιτώσεων διότι είναι καθαρά σε μία θεωρητική προσέγγιση και τρίτο και σημαντικότερο ότι πιθανά αυτό να ήταν πάρα πολύ νοβρής ότι για την Περιφέρεια υπάρχουν επεμβάσεις και επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα το συζητήσουμε παρακάτω. Εδώ δεν γίνονται υπερβαλοντικές επιτώσεις ή προσμέτρηση συμπληρωματικών επενδύσεων που θα γίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά εδώ κρατάω ένα μικρό ερωτηματικό για το αν είναι εφικτό ή θα το συζητήσουμε σε παρακάτω το θέμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Μαρδάκης. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Γραμματέα, εγώ από την Λαϊκή Συσπήρωση. Να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά ξεκινώντας. Καλούμαστε λοιπόν εδώ σε αυτό το θέμα να εκφράσουμε γνώμη σε μια εισήγηση που αναφέρεται στην τήρηση των νομικών πλαισίων για την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια των γενικότερων απόψεων για την κλιματική αλλαγή. Στα πλαίσια των γενικότερων απόψεων για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη αναπτύξη στη διάρκεια της υλοποίησης του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειάς μας. Τι συζητάμε λοιπόν, δεν έρχεται στην εισήγηση αυτή κάτι το καινούργιο, ούτε αλλάζει κάτι από όσα αναφέρει το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Το οποίο επιχειρησιακό πρόγραμμα τι κάνει, υλοποιεί τις κατευθύνσεις της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια πάντοτε των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κανόνων της. Μιλάμε πάλι τυπικά, γενικόλογα, για καταπολέμηση της φτώχιας, για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, για ανταγωνιστικότητα, για την κλιματική αλλαγή και διάφορα άλλα σενάρια αναπτύξης, χωρίς όμως να κάνουμε συγκεκριμένες αναφορές σε έργα και στόχους, όπως θα έπρεπε. Συγκεκριμένα για την κλιματική αλλαγή θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ, καθώς το έκτο θέμα που θα συζητήσουμε στη συνέχεια είναι αυτό ακριβώς περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, οπότε δεν στέκομαι εδώ. Σαλλαϊκή συσπήρωση. Εμείς πιστεύουμε πως το υπάρχουν νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων. Παρά τα μεγάλα λόγια και τις εκθέσεις ιδεών θα έλεγα που αναπτύσσονται κατά καιρούς, λες και είναι άμυρες ευθυνών οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν, που κυβερνούν και διαχειρίζονται όλη αυτή την κατάσταση, αυτό λοιπόν το νομοθετικό πλαίσιο δεν αφήνει περιθώρια ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Μάλιστα είναι πολύ πολύ μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα. Και ποια επιχειρηματική δραστηριότητα? Όχι εκείνη των μικρών αυτοαπασχολούμενων ή των βιοπολιστών αυτοαπασχολούμενων, γιατί αυτοί συνθλίβονται από την ακρίβεια, από την εφαρμογή ακριβώς αυτών των πολιτικών. Αλλά είναι φτιαγμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί τους μεγάλους εργολάβους, τα μονοπόλια, στους οποίους σχεδίνει όλα τα προνόμια και τις επαχειλές επιδοτήσεις. Εμείς λοιπόν, με αυτή τη λογική, εκφράζουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας και στη συγκεκριμένη εισήγηση και βεβαίως εννοείται ότι δεν δίνουμε καμία ελευκό εξουσιοδότηση προκειμένου να υλοποιηθούν όλες αυτές οι επιλογές. Προφανώς θα καταψηφίσουμε. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κύριος Γιώτης κατά σερά. Ο κύριος Γιώτης. Ο κύριος Βούλγαρης. Κύριε Βούλγαρη. Εδώ είμαι. Ναι, ναι. Εδώ είμαι. Επειδή έχουμε πολλές μπέδες και θα μιλήσω και στα υπόλοιπα, θα ήθελα... Για αυτό το λόγο θα είστε σύντομος, κύριε Βούλγαρη, όπως κάνετε πάντα. Σας ευχαριστώ. Και εγώ σας ευχαριστώ. Θα σταθώ σε ένα στον πίνακα... Τον βρω τώρα γιατί, εν πάση περιπτώσει, στις παρατηρήσεις που γίνονται από τη μελέτη, πρέπει να πω ότι είναι μια μελέτη 750 σελίδων με πολλά αναλυτικά στοιχεία πολύ χρήσιμη και επειδή έχουμε και μελέτες 5-6, σήμερα πόσες έχουμε, 7 και τις έχουμε δει, η σύγκριση τους δείχνει και το επίπεδο της ερευνητικής ικανότητας, της μελετητικής ικανότητας και θα έλεγα ότι είναι μία από τις 2-3 πολύ εξαιρετικές μελέτες που έχουμε, γιατί κάποιες δεν είναι και τόσο καλές από αυτές που έχουμε σήμερα μπροστά μας και ευχαριστούμε πολύ το μελετητή, βέβαια 750 σελίδες είναι 750 σελίδες. Θα ήθελα να σταθώ στα μέτρα τα οποία προτιμούνται και τα οποία μερικές φορές και η ίδια η νομοθεσία η ελληνική δεν είναι τόσο ευνοϊκή, θυμίζω, ότι επειδή μιλάμε τώρα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα πω ακριβώς γι' αυτό. Κάνει κάποιες παρατηρήσεις, ειδικά στο ζήτημα της βιοποικιλότητας ή στο ζήτημα των ιδάτινων πόρων η μελέτη και λέει τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και λέει ότι θα πρέπει να έχουμε, παράδειγμα θα επικεντρωθώ σε αυτό, στις περιοχές Νατούρα, στις περιοχές της προστατευόμενης, όσο το δυνατόν να μη γίνεται παρέμβαση. Αναφέρεται σε δύο-τρία σημεία και στο συμπέρασμα της μελέτης. Και εάν γίνεται παρέμβαση σε τέτοιες περιοχές, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρές, οι από εκεί και πέρα αξιούμε, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν. Να θυμίσω εδώ ότι υπάρχει ήδη καταδίκη της Ελλάδας, διότι στις προστατευόμενες περιοχές πρέπει πρώτα να γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια, που θα αποκλείουν ή θα επιτρέπουν δράσεις ή που θα ορίζουν και ζώνες που δεν θα μπορεί να γίνει τίποτε. Αυτό δεν έχει γίνει και κανονικά δεν θα έπρεπε στις προστατευόμενες περιοχές να γίνει οποιαδήποτε δράση. Πάμε να το γνωρίζει ο μελετητής. Παρ' όλα αυτά, αυτά δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα και πηγαίνουμε σε μια λογική όσο το δυνατόν μικρότερης παρέμβασης. Για να πει πολύ λόγο. Θα έλεγα ότι οι παρατηρήσεις που γίνονται πάνω στις επιπτώσεις και στην αντιμετώπισή τους από τη πλευρά της μελέτης, να είναι και σε πρώτη ζήτηση κάθε φορά από την περιφερειακή αρχή για να βλέπεις πώς θα αντιμετωπίζεις τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Είχαμε μια μικρή χαπηλή αντιπαράθυση με τον Περιφερειάρχη στο προηγούμενο Περιφεριακό που έγινε η αναβολή των θεμάτων στο τι εργαλείο είναι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θεωρώ ότι δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο. Θα έλεγα όμως ότι στα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι, διότι μπορεί να μας δίνει καταστατικές κατευθύνσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα. Και αυτό είναι και θέμα μελετητή και είναι και θέμα συγκεκριμένης μελέτης. Επειδή θα πω πολλά στα άλλα κύριε Σανίδα, θα κλείσω εδώ. Θα πω ότι έχουμε μια πολύ καλή μελέτη στα χέρια μας και θα πω ότι όλα αυτά τα μέτρα που προτείνει η μελέτη να τα αξιοποιήσει και να τα έχει κάθε φορά υπόψη της Περιφερειακής Αρχής κατά την λειτουργία του προγράμματος του ΠΕΠΕ. Και για τη ψήφω εγώ θα πω ότι θα είμαι στο λευκό. Ευχαριστώ. Μάλιστα. Η κυρία πολύ ζωντανή είναι, θέλει κάποιος άλλος το λόγο. Περνώ στην ψηφοφορία του εν λόγου... Κύριε Πρόεδρε! Ναι. Θα ήθελα δυό λεπτά το λόγο. Ναι κύριε Χορμάν. Εντάξει. Καλώς, Παρτίστη. Τι είσαι να ρε τάς. Εδώ είμαι, Πατζελή. Πάντα εδώ είμαι. Που δεν σε είδα με βρε Τάσο μου. Πάντα εδώ είμαι. Πρόεδρε. Έτσι. Αλλά εγώ πιστεύω βαθιά στην ανάδειξη νέων στελεχών. Ένα θέμα είναι αυτό. Κτάξτε, σήμερα μιλάμε για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Δεν μιλάμε επί της ουσίας του προγραμματισμού, τον οποίον έχουμε ήδη κρίνει με βάση τον προσανατολισμό που είχε, να υπηρετεί τα συμφέροντα της ολυγαρχίας του πλούτου και των μονοπολίων, των μεγαλοεργολάβων, των σδίτ. Έτσι είχαμε κρίνει. Μιλάμε, μελετάμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και αν θέλετε, τι είναι στην ουσία της και πώς κρίνεται. Πώς προστατεύει το περιβάλλον. Νόμοι υπάρχουν και υπήρχαν. Προστατεύτηκε το περιβάλλον μέχρι σήμερα. Όχι. Γιατί? Γιατί αυτοί που υποτίθεται πως παρεμβαίνουν για τη λεγόμενη ανάπτυξη, κατά την αντίληψη της περιβερειακής αρχής και των άλλων διαχειριστών του συστήματος, είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι επενδυτές αυτοί σέβονται τίποτε. Όχι. Διότι στο προηγούμενο προημερήσιας διάταξη θέμα συζητούσαμε εάν και πώς θα εξασφαλιστεί ο έλεγχος. Ποιος έλεγχος. Δεν υπάρχει έλεγχος. Όλα είναι δοσμένα στην επέρληση, στην επιχειρηματικότητα, στη λογική του κόστους ωφέλους. Το θέμα είναι ότι, όφελος για ποιον. Για πέστε μου, χρόνια σχεδιάζουμε με αυτές τις λογικές. Εγώ θα μπορούσα να σας πω από το 2008 συγκεκριμένη στρατηγική συμβιασμή. Άλλαξε η ζωή του λαού. Βελτιώθηκαν τα προβλήματα του τόπου. Έχουμε λιγότερες πλημμύρες, λιγότερες πυρκαλιές, καλύτερες υποδομές. Όχι. Λοιπόν, όλη αυτή η ιστορία που συζητάμε σήμερα και θα την κρίνουμε, επιτρέψτε μου, δεν ανφισβητώ ποτέ κανένας επιστημονική γνώση. Αλλά η επιστήμη είναι στην υπηρεσία των πολιτικών που εξυπηρετεί. Καλή η μελέτη και η κωδικοποίησή της και τα καλολογικά της στοιχεία. Αλλά δεν εξυπηρετεί τον έλεγχο του περιβάλλοντος σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αφήνει περιθώρια για την ασυδοσία του μεγάλου κεφάλαιου και των επενδυτών. Με αυτή τη λογή, πολιτικά κρίνουμε. Και ας μην πάμε στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα που άλλωστε ήδη έχουμε καταψηφίσει. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ κύριε Χρουνανά. Ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τον μελετητή τον κύριο Παρασκευόπουλο και να προχωρήσω στη ψηφοφορία του εν λόγου θέματος. Συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκλέτσου, ναι. Μίλησα με την κυρία Σοφία την Αγγελοπούλου. Το κυρίος Αναγνωστάκες. Όπως σας είπα κύριε Πρόεδρε θα κάνω τη λόγη σε ψήφου. Σε ό,τι αφορά το θεωρητικό πολιτικό υπόβαθρο αναπτύχθηκε από την πλευρά του εισηγητήματος του κυρίου Μπερμπερί. Θέλω να επισημάνω τρία στοιχεία και θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Στοιχείο πρώτο. Προφανώς δεν αμφισβητείται η επιστημονική επάρκεια του συγκεκριμένου μελετητή και της συγκεκριμένης δουλειάς που έτσι κι αλλιώς έχει παραδοθεί από το δεκέμβριο του 2021. Στοιχείο δεύτερο. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές αντιθέσεις ως προς τις τοχεύσεις και εναρχίσεις του εθνικού προγράμματος, των μπαρενβάσεων που επιχειρεί η περιφερειακή πλειοψηφία, κάτι που έχει αναδειχθεί σε οι προηγούμενες συνεδριάσεις και έχουμε διαφωνήσει κάθετα σε πολλές από τις επιλογές της, γιατί θυμούμαι ότι δεν έχει συμφέρον στην ειρική αναπτύξη του ακαθάριτου εισοδήματος. Το δεύτερο το λεφτέρο είναι ότι η ειδική μας άποψη προσκούρει απέναντι στις νομοθετημένες ήδη θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και όσων τις υποστηρίζουν και τις υποστηρίζουν με τις πολιτικές θυσίτες, με την υποδίκηση όπουδήποτε αλλού και την κάνει παράδειγμα με τον αντιπεριβαντολογικό νόμο του Χατζιδάκη, που αν θυμάστε καλά είχε με φέρει ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο έτσι ώστε να καταδικάσουμε τις ομές παρεμβάσεις που έκανε αυτή η κυβέρνηση με αυτή την αλγυνή πολιτική που επιχειρείται στο περιβάλλον. Άρα λοιπόν πέρα από τις προθέσεις είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και σε προηγούμενο θέμα αναδείχτηκε, όχι απλά δεν ακούει τις φωνές της τοπικής αυτοδιοίκησης και της οικογενικών οργάνων, όχι απλά αγνοεί και περιεθροποιεί τις φωνές και τις αντιδράσεις της τοπικών κοινωνιών, αλλά έχει μία και μόνο στόχη, έχει ένα και μόνο δρόμο να ακολουθήσει, το να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων οικογενειών, των μεγάλων εργολάβων όπως μέχρι τώρα στα τρία χρόνια που κυβερνά έχει περίπτωνα αποδείξει. Με αυτή την έννοια δεν είμαστε ενάντια στη μελέτη του κυρίου Παρασκευόπουλου, είμαστε ενάντια στις πολιτικές που αναπτύσσονται τόσο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και από τα στελέχη στην περιεθροιακή αυτοδιοίκηση της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτά θα καταψηφίσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Κατά ο κ. Αναγνωστάκης, η κ. Μπατζαλή. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή Ισμή, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον μελετητή κ. Παρασκευόπουλο, έχει παρελήφθει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της διαχειριστικής αρχής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος και πιθανά και από την περιφερειακή αρχή. Συνεπώς, εμείς θα κρίνουμε το κείμενο το οποίο έχουμε σήμερα επίσημα παραλειφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν κρίνουμε τον κ. Παρασκευόπουλο, κρίνουμε το κείμενο το οποίο έχουμε ως εισήγηση στο περιφερειακό μας συμβούλιο. Για τους λόγους τους οποίους προναφέραμε, δηλαδή ότι δεν ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού από την περιφερειακή αρχή, ότι υπάρχουν ελπέστατες προσεγγίσεις σε σχέση με την προστασία του περιφερειακού χωροταξιακού σχεδιασμού, αλλά και του περιβαλλοντικού χωροταξιακού σχεδιασμού, εμείς θα καταψηφίσουμε την εισήγηση της περιφερειακής αρχής, την οποία σήμερα συζητάμε στο περιφερειακό συμβούλιο. Θα σας ευχαριστώ κατά ο συνδρομός κ. Μπατζελί, ο κ. Μπαζέκης, ο κ. Καραβασίλη, ο κ. Γιώτης, ο κ. Βούργαρης. Πρόεδρε, πρόεδρε, το λόγο. Ναι κύριε Γιώτη, ρώτησα, αλλά δεν... Ζητώ συγγνώμη γιατί είχα πρόβλημα σύνδεσης. Λοιπόν, δύο λεπτά αιτιολόγηση ψήφου, μια και δεν μίλησα και δεν τοποθετήθηκα λοιπόν. Καταρχήν δεν έχει να κάνει με τον κ. Παρασκευόπουλο την επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση του οποίου τιμώ απόλυτα. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή θέλετε να συμμετάσχουμε σε ένα παραλογισμός, σε ένα ακόμη θέατρο παραλόγου. Θεωρώ συνηπέστηνη και συνένοχη την περιφέρεια στην περιβαντολογική και οικολογική καταστροφή η οποία συντελείται και αυτό είναι αυτακόδεικτο. Δεν χρειάζεται απλά και μόνο αν ρίξουμε μια ματιά στην Εύβοια για παράδειγμα και θεωρώ και τον ίδιο το περιφερειάκι συμμέτοχο και συνένοχο, καταστράφηκε η έδεια μόνο και μόνο επειδή… Δεν ακούγεστε κύριε Γιώτα. …αλλά και η συγκεκριμένη ιδιαίτερα στόχος, σκοπό και όραμα έχει μόνο το κέντρο των συγκεκριμένων… Δεν ακούγεσαι κύριε Γιώτα. Ανεπιστεύω, οι τελευταίες κυβερνήσεις και συγκεκριμένα ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση του κυριάκου Μητσοτάκη στόχος, σκοπό και όραμα έχει μόνο τον πλουτισμό συγκεκριμένων οικονομικών συμπερόντων Αυτό είναι αυταπόδεικτο αρκεί να ρίξουμε μία ματιά μόνο στην Εύβοια όπου ισοπεδώθηκε το νησί, καταστράθηκε ο φυσικός και περιβαλλοντικός πλούτος μόνο και μόνο για να περάσουν τα μεγαθύρια, οι ανεμογενήτριες, των οποίων η αποδοτικότητα δεν είναι απλά αμφισβητήσιμη, είναι μηδαμινή. Καταστράθηκαν χωριά, καταστράθηκε δασικός πλούτος για να στυθούν και να πέσουν στο περιβάλλον τόνοι τσιμμέντου, τα οποία θα παραμείνουν στο περιβαλλοντικό χώρο επί αιώνες μόνο και μόνο για να κερδίσουν κάποιοι. Άρα δεν μπορώ εγώ προσωτικά και η παράταξή μου να συμμετάσουμε σε αυτό τον παραλογισμό, η ψήφος μου θα είναι απόλυτα αρνητική. Κατά λοιπόν, ο κύριος Βούλγαρης, θα σας ευχαριστώ κύριε Κιώτη. Κύριε Βούλγαρη. Θα επαναλάβω εντάχει. Όχι πάλι. Άρα με διάκοπτες θα είχα τελειώσει Βρε Ιλία. Ψηφοφορία, ψηφοφορία. Λοιπόν, λέω ότι ψηφίζω λευκό διότι είναι εξαιρετική η μελέτη, είναι στα όρια που μπορούσε να φτάσει πιστεύω ο μελετητής, διαφωνώ με τη βασική αρχή για την προστασία του Νατούρα που ανέλησα νωρίτερα και έχω διαφωνήσει και συνολικά με τη λογική του προγράμματος του ΠΕΠ και γι' αυτό ψηφίζω λευκό. Λευκό. Κυρία Πολυζόη. Ναι. Κυρία Καρίκα. Λευκό θα ψηφίσω. Λευκό. Κύριος Βελισσαρίου. Υπέρος. Ο κύριος Δράνιος. Ο κύριος Σανμάς. Δεν πάτε το που μπαίνει κύριε Σημά. Ο κύριος Δούρος. Η μελέτη ήταν πλήρη σε ανάπτυξης και ανάλυσης του κυρίου Παρασκευόπουλου. Η γενική έννοια ψηφίζεται σήμερα. Όταν θα έρθουν τα έργα θα έχουμε τις διατυπώσεις επί των έργων. Κατόπιν τότε ψηφίζουμε ναι. Ο κύριος Πατσούρας. Δεν είναι. Κρίνεται το θέμα τρία. Κύριε Παρασκευόπουλου σας ευχαριστούμε και πάλι. Θέμα 1. Έκφραση γνώμης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΜΜΕ του περιφερειακού προγράμματος Αλλία, Συντατοκαλλιέργειας και θάλασσας 221-227. Εισηγητής ο αντιπεριφερειάρης ο κύριος Κυρμαγίδης. Ναι. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ναι. Αναφέρομαι στην εισηγήση επιγραμματικά έτσι για να τονιστούν το πρόγραμμα που θα τρέξει ως κύριους στόχους έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσα από μια ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και ανθεκτικότητα σε όταν αφορά την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι ουσιαστικά που διερευνούμε εμείς ως περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μέσα από τις δράσεις που περιγράφονται ως άξονες του προγράμματος κρίνουμε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που η περιβαλλοντική νομοθεσία θέτει και ως εκ τούτου γι' αυτό και συγκούμαστε θετικά. Κατά τα λοιπά όπως είπε και ο κύριος Δούρος όταν θα προκύπτει έργο θα εντάσσεται έργο θα εξετάζεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Αρμοδίως ένα προς ένα το έργο αυτό. Ευχαριστώ. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, ψηφοφορία. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Ε, ε, τι είναι αυτό. Τι είναι αυτό. Μισό λεπτό κύριε Κατηγραφέ. Τοποθετήσεις. Μέχρι να ανοίξουμε το κινητό μας τι είναι αυτό. Τοποθετήσεις, τοποθετήσεις. Τι είπα ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Ερωτήσεις κατ' αρχή. Τι είπατε. Ερωτήσεις. Μοναγιά επικαλούμε. Ποιος θέλει ερωτήσεις λοιπόν. Εγώ. Ωραία. Έχει το λόγο. Μισό λεπτό. Περιμένω. Κυρία Καρύκα γελάει. Τι να κάνει γνέα. Τι να κάνει γνέα. Τι να κάνει γνέα. Τι να κάνει γνέα. Τι να κάνει γνέα. Να κάνει κάποιος άλλο ερώτηση μέχρι να βρω το θέμα σας παρακαλώ. Άμα μιλάμε στο τηλέφωνο και δεν έχουμε. Κύριε Πρόεδρε έχω θέσει τρία ερωτήματα προς τις υπηρεσίες. Προς τις υπηρεσίες και το λάβατε κι εσείς παρακαλώ. Όπως τα ερωτήματα τα οποία έχουνε τεθεί. Μισό λεπτό. Έχουν διεμιβαθεί. Μισό λεπτό χίλια συγγνώμη. Μάλιστα. Χίλια συγγνώμη. Αγαπητή συνάδελφη χίλια συγγνώμη. Έχουμε διεμιβαθεί τα ερωτήματα. Κύριε Κυρμανίδη επειδή έχετε τα ερωτήματα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ όπως έχουμε τις απαντήσεις για να μην καθυστερώ εγώ το σώμα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν ακούγεστε κύριε Κυρμανίδη. Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αν οι μελέτες έχουν ενταχθεί στον γενικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Αυτό που εμείς ως υπηρεσία δηλαδή έχει και κατεπέκταση εγώ σας μεταφέρω. Είναι ότι η διαβούλευση για την ΠΟΑΙ της έβοιας έχει ολοκληρωθεί μετά την έκδοση του παραπάνου νόμου του 101 του 18 και του 45-46 του 2018 και έχει ενσωματευθεί στην ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τους άξονες και τις κατευθύνσεις που δίνει η σχετική κοινοτική οδηγία η 2014-1989 της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί θεσπίσεως πλαισίου για το τεράστιο χωροταξικό σχεδιασμό και άλλες διατάξεις. Αυτή τη στιγμή αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αντιμετωπίζεται σε επίπεδο επηρεσιών του ΥΠΕΝ. Κάτι περισσότερο δεν έχουμε επ' αυτού. Σε ό,τι αφορά την έβοια. Σε ό,τι αφορά... Τι άλλο είχατε ζητήσει, συγνώμη λίγο. Έχω ζητήσει σε ποια φάση έγκρισης βρίσκονται από το αρμόδιο Υπουργείο οι μελέτες σε οποίες έχουμε κατατεθεί από το 11. Αυτό είναι το δεύτερο. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΥΠΕΝ. Σε ποια φάση βρίσκονται, η υπηρεσία δεν κατάφερε μέσα στον χρονικό διάστημα που είχε να το εξακριβώσει. Μπορούμε όμως να σας απαντήσουμε ή γραπτώση στην επόμενη συναιδρία σας. Αυτό έχω σας απάντησε από την υπηρεσία. Ευχαριστώ. Έχουμε άλλη ερώτηση, κάποιος άλλος. Κυρία Παντζελή, είμαστε ok. Ναι, κύριε Πρόεδρε, βάσει των ερωτήσεων που έχουμε στείλει από εχθές, ναι. Δεν καλυφθόμα, αλλά απαντήθηκαν με τον τρόπο των υπηρεσιακών. Κύριε Πρόεδρε, έχω κι εγώ ερώτηση, περίμενα τους επικυφαλείς. Μα, ρωτάω, ποιος θέλει ερώτηση, εφακότης, έχει τον λόγο για να κάνει την ερώτησή σας. Απλή η ερώτηση. Ο κοριδιακός κόλπος όπως ξέρετε είναι μια μικρογραφία της Μεσογείου, είναι ένα κλειστό θαλάσσιο σύνολο. Ως τέλος του 2021 είχαμε αδελδετημένες εγκαταστάσεις ιδιοκαλυδιών, δυναμικότητες 18.000 τόνων. Στην πράξη μεταξύ μας είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί το γνωρίζουμε όλοι. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πολύ κοντά στην ακτογραμμή, είναι εγκατεστημένες δίπλα στο περιβόητο Φύγι Ποσειδονία, που είναι προστατηβόμενος από τον Ατούρα 2000, και είναι εγκατεστημένες στη βόρεια πλευρά του Κορνθιακού από το νησί Τριζώνια μέχρι την Αντίκηρα. Οι περιοχές μας είναι κορεσμένες και εν τούτες ζητούνται νέες άδειες εγκατάστασης. Έχει έρθει και σχετική απάντηση σε ένα θέμα από τον Δήμο Δωρίδος. Δεν γίνεται τακτική, ανα 10 χρόνια, μεντεγκατάσταση των αδελδετημένων μονάδων για ανανέωση των νερών στην περιοχή αυτή, και πάνε σε πιο βαθιά και πιο ανοιχτά νερά, όπως λένε οι περιβατολογικές. Ζητούμενο είναι τώρα, όπως στην Εύβοια θα μπει μια σειρά στον κορνθιακό κόλπο με κάποια μελέτη ΠΟΑΙ που είναι η οργανισμένη υποδοχής, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση κορνθιακό θα βλέπουμε και κορνθιακό δεν θα έχουμε. Αυτή την ερώτηση θέλω να κάνω. Ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ ευχαριστώ. Αν μας ακούει ο κ. Στερζής και έχουμε να δώσουμε κάποια απάντηση κ. Διφθύντα, παρακαλώ με την άδεια του Πρόεδρου να παρέμβετε. Μας ακούει ο κ. Στερζής. Όχι. Σε ό,τι αφορά το θέμα του κορνθιακού κόλπου υπάρχει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κορνθιακός κόλπος είναι ο πρώτος κόλπος στον οποίον εφαρμόζεται ο καλάσιος φοροταξικό σχεδιασμός. Μέχρι χθες ο οποιοσδήποτε φοροταξικός σχεδιασμός αφορούσε μόνο θεψαίες εκτάσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για τον κορνθιακό κόλπο, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα του θαλάσσιου φοροταξικού σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτά βρίσκεται σε επεξεργασία, έχει γίνει συζήτηση και στη δουλειή, βρίσκεται σε επεξεργασία και αναμένονται τα αποτελέσματα τα οποία ολοκληρώνονται σε επιμέρους φάσεις. Τα αποτελέσματα θα είναι κοινοποιήσιμα και στη περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διότι η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε επαφή με τον κορνθιακό με δύο νομούς. Το νομό Φωκίδας και το νομό Διωτίας. Ευχαριστούμε κύριε Τερζή, σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Τερζή, είσαι καταδομιστικός, ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχει άλλη ερώτηση, όχι. Τοποθετήσεις, ο συνδυασμός του κυρίου Αναγουστάκη λοιπόν. Έχουμε τοποθετηθεί με βάση τα όσα αναλύθηκα από την πλευρά του εισηγητή μας και μην έχοντας εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπησης και Τροφήμων, θα είμαστε κατά κύριε Πρόεδρε. Ο συνδυασμός, κυρία Σματζελή, για το που θέτησα. Κύριε Πρόεδρε, θα μοιραστούμε το χρόνο με τον κύριο Μπέτσιου. Ο κύριος Μπέτσιους κατ' αρχήν. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχάς να πω ότι οι εισηγήσεις και οι 7 εχειλιείς που έγιναν από την υπηρεσία ήταν αρκετά συνοπτικές, θα μπορούσαν να ήταν εκπαινέστερες, μια και μιλάμε για πολύ μεγάλα κείμενα τα οποία είναι δύσκολο εμείς να τα αναγνώσουμε, να τα μελετήσουμε και να τα καταλάβουμε. Η πρώτη παραθύση είναι αυτή. Πρέπει να πούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι οι δατοκαλλιέργειες και οι όστρα κοκκαλιέργειες αποτελούν δυναμικό πλάο της ελληνικής οικονομίας, αφού τα προϊόντα, δηλαδή τα ψάρια, είναι μεταξύ των τριών πρώτων σε εξαγωγές ελληνικών προϊόντων μαζί με το λάδι και τα φάρμακα. Θα πάω τώρα στην εισηγήση της υπηρεσίας και στους προτείνων ενός πόρους επίτησης. Η περιφερία μας παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξηγήδικευση στην Αγία και την δατοκαλλιέργεια, καθώς η συγκέντρωση με κρυπτήριο την απασχόληση είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Επισττάκρατών Μελών, βασιζόμενη κυρίως στις θαλάσσεις δατοκαλλιέργειες, την δατοκαλλιέργεια στην όστρα κοκκαλιέργεια, αλλά και της δατοκαλλιέργειας στους ελληνικών υδράτων. Οι θαλασσοκαλλιέργειες στην περιφερειά μας αποσφαλούν έμεσα ή άμεσα αριθμό εργαζομένων και αποτελούν μια παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλει στην ενίσχυση του πλησμού των παράκτων περιοχών. Ο τομέας της δατοκαλλιέργειας και της Αλλίας για την περιφερειά προβλέπεται να αποτελεί, θα έλεγα εγώ, πρωταρχικό εργαλείο εξωτερικούς ανάπτυξης. Επιπλέον για την οργάνωση της δατοκαλλιεργικής δραστηριότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία υποβληθεί η μελέτηση για τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΕΙ σε περιοχές αρμοδιότητας της περιφερειάς μας και μάλιστα η μελέτη ΠΟΑΕΙ για το βόρειο και νότιο ευρωβουλικό και των δύο γλωριών με προεδρικό διάτακτο. Τη συνάδελφη, όπως είπα και αναφέρετε στην ιστορία και πολιτικά αναφέρετε ότι οι δατοκαλλιεργίες αποτελούν ένα μοχλό ανάπτυξης σημαντικό για την περιφερειά μας. Έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν, ασχολήθηκε η περιφέρεια, και δεν καταλογίζω ευθύνες τώρα στην περιφέρεια, διαφρονικά αναφέρουμε στην περιφέρεια, με όλες τις εκφράσεις της πολιτικές που είχε κατά καιρούς, και συζήτησε το θέμα, αυτό που αναφέρετε εδώ στην εισήγηση, της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΠΟΑΕΙ, δηλαδή περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης σύνδοτων καλλιεργιών βορειο και νοτιο ευρωβουλικού. Πότε έγινε αυτή η συνάδελφη, πριν 10 χρόνια, το 2012. Το 2014. Το 2012. Τάστο και Σούνα και εσύ παρόνως το τεχνικό επιμελητήριο στην Άδρυση. Τότε το συζητήσαμε. Λοιπόν, και προτείναμε μια σειρά θέματα. Υπεβλήθηκαν μια σειρά προτάσεις. Ερχόμαστε τώρα 10 χρόνια μετά και περιμένουμε να εγκωθούν τα προηδικά θεατάγματα. Καλά, είμαστε σοβαροί ως χώρα, θα μας πάρει κανείς τα σοβαρά, την ακούμε σήμερα και την να ψηφίσουμε. Να ψηφίσουμε ξανά μια στρατηγική μελέτη συνολικότερη και να έρθουν μετά κάποιοι, μετά από 10 χρόνια, κάποιοι άλλοι που θα είναι σε αυτή την αίθουσα να ξανακοπεδιάζουν τα ίδια πράγματα. Δηλαδή, έχει χαθεί, να μην πω καμιά βαριά λέξη. Και πρέπει να γίνει η μελέτη αυτή. Για να μπουν κανόνες. Να μπουν κανόνες με αυστηρά κριτήρια. Δεν μπορεί να υπάρχει μια αναρχή κατάσταση. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω και αναφέρεται στη σελίδα 29 της μελέτης. Προώθηση δελαστηριοτήτων βιώσιμισης δεδοκαλιέριας, της μεταποίησης και εμπορίας προεδρυών των Αλλιείας και δεδοκαλιέριας. Εδώ αναφέρομαι τα πλεονεκτήματα. Δεν θα σου χωράσω, θα κλείσω με αυτό. Πλεονεκτήματα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το μεγάλο νήκος των αυτογραμμών. Δηλαδή ο θαλάσσιος διαμεγισμός. Είμαστε η χώρα που έχει τα δύο πέμπτα του θαλάσσιου διαμεγισμού της Ευρώπης. Από 38 χιλιάδες χιλιόμετρα που είναι οι ακτογραμμές της Ευρώπης, σε μας είναι 16 χιλιάδες χιλιόμετρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της Αλλιείας και των δεδοκαλιεριών. Πάμε τώρα στις εδαιναμίες και τελειώνουμε αυτό. Χαμηλός ρυθμός ολοπίρους του θεσμοδητημένου χωροταξικού σχεδιασμού. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουμε να το κάνουμε αυτό. Πόσα χρόνια. Και δεύτερο, χρονοβόρο, πολύπλογο, σύστημα αδειοδότησης. Χρονοβόρο, πολύπλογο. Μπορεί να είναι απλό, να γίνει απλό και αυστηρό. Με αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και κανόνων και με αυστηρά πρόσθεμα και με πλήσιμο μονάδων. Δεν μπορεί, αγαπητή συνάδελφη, να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε αυτή τη χώρα. Δεν μπορεί ένας επενδυτής να παλεύει 15 χρόνια. Δεν είναι σωστά αυτά τα οποία προβάλλει, τα οποία προτείνει, να απορριθθούν σε ένα χρόνο. Δεν χρειάζεται να μετανατελεπωρούμε επιχειρηματίες, κόσμο, 15 και 20 χρόνια για να δοθεί μια άδεια. Με αυτά τα λόγια θεωρώ ότι κουβεντιάζουμε τζάπα. Τελείω τζάπα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παντζέλη θέλετε να συμπληρώσετε κάτι. Ναι κύριε Πρόεδρε και θα είναι και σαν αιτιολόγηση ψήφου για να συντοματώ. Αγαπητοί συνάδελφοι σήμερα συζητάμε τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις ενός σχεδιασμού για τις ιδοτοκαλλιέργειες ένας παραγωγικός τομέας όπου η περιφέρεια στερεάς Ελλάδος είναι πρώτη στην Ελλάδα και η Ελλάδα συνολικά κατατάσσεται στις πρώτες παραγωγικές περιοχές της ίδιας της Ευρώπης. Είναι πως η ναυαρχίδα της ανάπτυξης της περιφέρειάς μας θα έπρεπε να ήταν η ιδοτοκαλλιέργειας και να επικεντρώσει την προσοχή της περιφερειακής αρχής, των τοπικών παραγώδων, των ενεργών πολιτών, των επενδυτών στον τομέα της ιδοτοκαλλιέργειας εφόσον όπως είπε και ο κ. Μπέτσιος υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο θέμα των ακτογραμμών και την εγκατάσταση αυτών κάτω από σοβαρές περιπτώσεις. Τι έχουμε στην εισήγησή μας? Στην εισήγησή μας γίνεται μια αναφορά του ισχύντος καθεστώτος, που λέει οχολένη από το 2011, διότι πέρα του χρονικού διαστήματος όπου έχει περάσει γύρω στα 12 χρόνια, ενδιάμεσα έχουν εκδοθεί και πρέπει να εφαρμοστούν και έχουν εφαρμοστεί κοινωντικές και εθνικές νομοθεσίες, όπου τα αποτελέσματα των μελετών του 2011 που τελικά εγκριθήκανε με κία το 2014 και το ξέρει πολύ καλά ο κ. Κυριερμανίδης, έχουν εκπνεύσει σε εισαγωγικά. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα και είναι υποχρεωμένος ο κ. Κυριερμανίδης να κάνει αυτή τη διαδικασία, ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να εγκρίνουμε της ΜΠΕΡ, η Αγροτικής Ανάπτυξη Ιδατοκαλλιέργειας Αλίας, σε ένα πεπερασμένο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί και να αλλάξει. Εδώ λοιπόν πέρα των επιμέρους θεμάτων και στην εισήγηση ο κ. Κυριερμανίδης το τονίζει ότι περιμένουμε το προεδρικό διάταγμα, αυτό περιμένουμε ένα προεδρικό διάταγμα και το λέω δεν πρέπει να γελάμε μη δυο με την έννοια του πόνου και της αγωνίας μιας μεγάλης απόφασης για ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο εκκρεμεί από το 2018, όταν τελείωσαν η υποχρεωτικότητα των μελετών από τις εταιρίες που έκαναν της Ιδατοκαλλιέργειας και παρέδωσαν τις μελέτες στο οργανωμένο επιτελικό κράτος. Γι' αυτό λοιπόν με βάση αυτή την περιγραφή η οποία είναι δισμενής για τον τομέα Ιδατοκαλλιεργιών αλλά και για τις περιβαλλοντικές επιτώσεις, εμείς θα σας πούμε τα εξής. Πρώτον, ζητάμε όπως, κύριε Κυρμανίδη, θεσμοθετηθεί το γενικό θαλάσσιο χώρο ταξικό ώστε όλες οι χρήσεις, δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτό να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά, δηλαδή αναφέρομαι για δράσεις, τουρισμού, ναυσιπλοείας, αλληλείας, αρχαιότητες, προστατευμένου οικοσυστήματος και κάνω ειδική αναφορά στον Κορυνθιακό όπως είπε και ο κύριος Φάκος. Δεύτερον, να προβληθεί ως αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε διαδικασία αδειοδότησης. Τρίτον, η κυβέρνηση και η περιφέρεια θα πρέπει να πιέσει, η περιφέρεια να πιέσει την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να εγκρίνει μια ακόμη παράταση που είναι μάλλον, η κυβέρνηση μάλλον θα δίνει μια προθεσμία παράτασης για την ίδρυση των ΠΟΑΕΙ. Τέταρτη, κύριε Κερμανίτη, δίνοντας φιλή, φιλή ζωής εννοώ, στις εταιρείες του κλάδου που επί 10 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντονογικές και αδειοδοτικές προϋπερθέσεις που ίδιες έχουν ορίσει καταθέτοντας στις μελέτες τους για την έκδοση των ΠΟΑΕΙ. Οι εταιρείες καταθέσανε, αλλά ακόμα δεν έχουν, ο νόμος, το κράτος δεν έχουν κάνει ένα πλαίσιο εγκρισής τους. Τέταρτον, ζητάμε τη θεσμοθέτηση όπως γενικών και σχεδιασμών, θεωρούμε ότι η ύδρυση μιας ΠΟΑΕΙ με ιδιομηχανικά χαρακτηριστικά διότι πάνε σε εντατικοποιημένες μορφές θα επηρεάζει ανεπανόρθωτα τον ευαίσθητο χαρακτήρα των περιοχών Νατούρα και τέλος η ύδρυση μιας ΠΟΑΕΙ που προηγείται του Γενικού Θαλάσσου Χωροταξικού Σχεδιασμού θα έχει τώρα με τα σημερινά δεδομένα και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες σημαντικές επιπτώσεις σε υφιστάμενες ιχδιοκαλλιέργειες βλέπε κορινθιακώς φωκίδα αλλά και σε λυπές επαγγελματικές δραστηριότητες. Θα ψηφίσουμε κατά λόγω των σημαντικών καθυστερίσεων των κεντρικών και περιφερειακών αρχών να εγκρίνουν μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη αλληλευτική πολιτική που θα περιλαμβάνει και την γαλάζια οικονομία που δεν έχουμε δει ακόμα από το χωροταξικό της μεγάλης αυτής αλληλευτικής και θαλάσσιας οικονομίας που αποτελεί άλλωστε και το βασικό μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης για την περιφερειά μας. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ και εγώ το λόγο έχει η κυρία Καραβασίλη να υποθέτει. Εγώ θα μιλήσω κυρία. Δεν σας πετυχαίνουν σήμερα, συγγνώμη. Δεν πειράζει. Στη συγκεκριμένη μελέτη παίρνουν οι στόχοι για την επόμενη χρονική περίοδο και υπερθυμίζονται σχετικά κωδικοποιημένα τα περιθώρια που δίνει η νομοθεσία για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης παραγωγικής δραστηριότητας, παραδίδοντας τα πάντα στις επελεγές των επενδυτικών εταιριών. Με τη σημερινή εισήγηση που αφορά τις ιδατοκαλλιέργειες και συνδέεται με τη μολυδιαφημωμισμένη διαβούλευση που γίνεται μέσω του διαδικτύου, περιχαρακωμένη για λίγους, ειδικούς και επιτίδιους, αγνοώντας τη διαφορετική αρνητική άποψη που εκφράζουν οι ψαράδες και δεκάδες τοπικές κοινότητες, επιδιότηται να εξασφαλιστεί η συνέναιση του περιφερειακού Ζημουλίου στη συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής. Στην έντασή της, στη συζήτηση που γίνεται αποσιοπάτε, πως το συγκεκριμένο θέμα που εκστάζουμε επιδιώκει να βελτιώσει τους όρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της ηχλιοκαλλιέργειας, να διευκολύνει τους επιχειρηματίες του κλάδου και να αυθεί στα κέρδη τους. Αποσιοπώνται οι επιπτώσεις των δυνατοκαλλιεριών στο φυσικό πληθυσμό των ψαριών κάθε περιοχής και την αλλεία, στο θαλάσσιο περιβάλλον και τις ακτές που χρησιμοποιούνται. Αποσιοπάτε πως το τελικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη των δυνατοκαλλιεριών είναι τα κέρδη των μονοπολιακών επιχειρήσεων που επενδύουν στον τομέα ενώ η εργατική λαϊκή οικογένεια αδυνατή να δοκιμάσει τα ψάρια που παράγονται εφόσον προορίζονται κυρίως για εξαγωγές και έχουν υψηλή τιμή αναντίστοιχη με τις οικονομικές δυνατότητες των εργαζομένων. Μιλάει η εισήγηση για θέσης εργασίας, αλλά αποκρύπτει πως οι δατοκαλλιέργειες είναι χώρος εκμετάλλευσης πολλών εργαζομένων, εκατοντάδων μεταναστών που δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες, κακοπληρώνονται και ασφαλίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Με αυτή την πολιτική λογική εμείς θα καταψηφίσουμε την εισήγηση που είναι κομμάτι της φιλομονοπολιακής αντιλαγικής κυβερνητικής πολιτικής. Σαλάκι η συσπήρωση όμως παίρνοντας υπόψη μας όσα εκφράζουν τα σωματεία εργαζομένων και αρκετές τοπικές κοινότητες της περιοχής, έχουμε σαφώς διαφορετική άποψη και διακρυγούμε την άμεση αναστολή κάθε διαδικασίας θεσμοθέτησης περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης ιδαντοκαλλιεργιών ΠΟΑΙ που λίγο πολύ ξεκίνησαν επί νομαρχίας Χιμάρα και με υπεύθυνο αλληλεία στον γ. Παπαβασιλίου. Ελαχριστώ φίλα ρε. Την αναθεώρηση του ηλικού χωροταξιωματισμού του ιδαντοκαλλιεργιών κάτω από συγκεκριμένους όρους. Ρε φίλε εγώ δεν είπα τίποτα για κανέναν. Κύριε Βελισσαρίου κλείστε το μικρόφωνο σας. Ρε φίλε εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν ρε. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Κύριε Βελισσαρίου κλείστε το μικρόφωνο σας. Ωραία πολύ ωραία. Κύριε Βελισσαρίου το μικρόφωνο. Κύριε Χρονάς συγγνώμη να ζητήσω. Αν δεν έχουμε τη στοιχειώδη προσοχή να παρακολουθούμε τη συζήτηση. Τέλος πάντων εμείς συντασσόμαστε με τα αιτήματα που έχει μια συντονιστική επιτροπή και αυτά σας μεταφέρω. Την αναθεώρηση έλεγα του ιδικού χωροταξικού μπλεσίου των ιδαντοκαλλιεργιών κάτω από συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα πρώτης θεσμοθέτησης του νέου πλωσίου να προηγηθεί η θεσμοθέτηση θαλασσίου χωροταξικού μπλεσίου. Δεύτερον να παρθούν μέτρα αποτροπής η έστω και περιορισμού της μονοπολιακής εκμετάλλευσης και αυτή τομέα. Να υπάρχει βιαρκής έλεγχος των όρων λειτουργίας κάθε ιδαντοκαλλιέργειας. Για την αδειοδότηση των ΠΟΑΙ και των ιδιοτροφίων να είναι στο εξής αναγκαία η σύμφωνη γνώμη των οικειονοτά πρώτου και δεύτερου βαθμού. Από τα πρώτα στάδια σχεδιασμού και όχι απλή γνώμη τους η οποία περιφρονείται διαχρονικά έως σήμερα και μάλιστα εντελώς προκλητικά. Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Γιώτης. Λοιπόν, παίρνοντας τον λόγο και συνεχίζοντας από την τελευταία κουβέντα, αν θυμάμαι καλά, του κ. Μπέλτσιου, ότι συζητάμε τζάμπα. Δεν συζητάμε απλά τζάμπα, γινόμαστε, θα το έχω για πολλοστή φορά, συνεργοί και συμμέτοχοι σε μια κοροϊδία όσων μας ακούνε και γενικότερα των πολιτών. Είπατε πριν, έτθει πριν στο τραπέζι της συζητήσεως, ο Κορινθιακός. Κυρίες συνάδελφοι, έχει πάει κάποιος από όλους εσάς τα τελευταία χρόνια να δει τον Κορινθιακό και την τραγική εικόνα που παρουσιάζει, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των ιχτιοκαλλιεργιών και της υπεραλίευσης, είναι μια γενικότερη αποδόμηση και μια εγκατάληψη στο έλεος του Θεού του συγκεκριμένου υδάτινου χώρου του Κορινθιακού. Εκατομμύρια δάσος από τσούχτρες, αλούφες, όπως θέλετε να σας ονομάσουμε, κάθε χρόνο, μια φύσικη εικόνα, δεν μιλάμε για Αύγουστο, μιλάμε για τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. Και δεν είναι μόνο ο Κορινθιακός. Τέλος πάντων, θεωρώ ότι όντως στη ζητάμε τσάμπα κανένα αποτέλεσμα στην ποιοτική και ευαίσθητη διαχείριση του περιβάλλοντος από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και από την περιφέρεια. Και με αυτό το σκεπτικό θα καταψηφίσω την πρόταση. Τι λόγο έχει ο κ. Βουλγαρές. Καταρχήν, επειδή είπα πριν για την καλή μελέτη που ήταν πριν, αυτή η στρατηγική, αυτή η μελέτη συγκεκριμένη που βλέπουμε είναι στον αντίποδο της προηγούμενης. Δηλαδή ελπέστατη, χωρίς να δίνει κανένα μέτρο ουσιαστικά για περιορισμό και αντιμετώπιση των επιπτώσεων, καμία ανάλυση των πραγματικών δεδομένων και στο τέλος το μόνο που προτείνει, δεν μιλώ για την εισαγή του κ. Κρυμανίδη, μιλώ για το κείμενο της μελέτης. Και στο τέλος το μόνο που λέει, στο μέτρα για τον περιορισμό και αντιμετώπιση που είναι η κατακλείδα μιας τέτοιας μελέτης, λέει να τηρείτε η νομοθεσία. Στην ουσία αυτό, είναι μια κακή μελέτη και μάλιστα σε ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παίρνοντας λίγο και τη σκητάλη από τον κ. Χρονά. Να σας πω ότι το Νοέμβριο του 2021, πριν πέντε μήνες δηλαδή, το Υπουργείο μετά από ένα χρόνο απάντησε στο Δήμο Πόρου για το τι γίνεται με το πλαίσιο των υδατοκαλλιέργιων τη χώρα. Υπάρχει ένα συντονιστικό των περιοχών που έχουν υδατοκαλλιέργιο στο οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις. Απάντηση του Υπουργείου λοιπόν, θα σας διαβάσω ανούμερα από το έγγραφο του Υπουργείου που είχε σταλεί στο Δήμο Πόρου. Προβλέπουν για τη δίκαιμα στην περιοχή. Στο βόρειος και νότιος Ευοϊκός, αύξηση σε εμβαδό κατά 23 φορές από 967 σε 22.710 στρέματα. Και αναμενόμενη αύξηση παραγωγής τόνων σε τόνους σαριών 4,5 φορές. Γαλαξίδι Άγιος Νικόλαο σε ρατινή αντίκυρα. Αύξηση σε στρέματα 48 φορές από 324 σε 15572 στρέματα και τριπλασιασμός της παραγωγής. Διωτεία από 50 σε 3040 στρέματα, 61 φορές δηλαδή αύξηση και 8,5 φορές αύξηση της παραγωγής. Αυτά είναι αυτά τα οποία ετοιμάζονται για τις ιδατοκαλλιέργειες. Συνολικά έχουμε για όλη την Ελλάδα 24 πλασιασμό των στρεμάτων και αύξηση της παραγωγής σε τόνους από 130.339 σε 467.000 επί 3,6 φορές. Όπως καταλαβαίνετε, και αυτό σχετίζεται και με τις ελλείψεις στην μελέτη, δεν υπάρχει επίσης, με το τοπίο που βλέπουμε αυτό, με την τεράστια αύξηση, πέρα από ότι υπάρχουν τα συγκέντρες και στην ουσία υπάρχουν δύο εταιρείες ξένες οι οποίες ελέγχουν τις ιχτιοκαλλιέργειες στην Ελλάδα, και αυτό επίσης πρόβλημα. Δεν έχουμε στη μελέτη και καμία προσπάθεια να δούμε και για τους ιδάτινους φόρους τους θαλάσσιους, αλλά και για τα εσωτερικά ύδατα όπου υπάρχουν και εκεί προβλήματα από τα προγράμματα τα αγροτικά. Δεν γίνεται αποτύπωση των συνεργειών από άλλες δράσεις και από άλλες πιέσεις που δέχεται το έδαφος, το υπέδαφος, η θάλασσα και τα λοιπά, σε σχέση με το πρόγραμμα αλλείας. Εγώ θα επιστήσω την προσοχή να ξαναδούμε το ζήτημα των ιδατοκαλλιεργειών, αν δεν έχετε αυτό το μπίνακα να τον στείλω και στους υπόλοιπους, θεωρώ ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Και επειδή πραγματικά η μελέτη δεν λέει τίποτα, είναι μια μελέτη η οποία λέει κανένα μέτρο υπέρ του περιβάλλοντος το αποφεύγει, εμείς θα καταψηφίσουμε την στρατηγική μελέτη, το θέμα. Κύριε Πρόεδρε, έχω τον λόγο. Ναι, έχετε τον λόγο. Όπως ακριβώς είπε ο κύριος Βούλβερης για το 3,6 των στρεμάτων, επειδή έχω την τύχη να συμμετέχω στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όλες οι μελέτες είναι ελπέστατες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Χωροταξικά δεν υπάρχει τίποτα που να βλέπεις και να σε προσανατολίζει τι ακριβώς θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Και ένα τρίτο που με απασχολεί πάρα πολύ, που έχουν ήδη δοθεί και ήδη ξεκινήσει, έχει γίνει κάποιος έλεγχος από τον κύριο Τερζή. Ο κύριος Τερζής ως εισηγητής είναι πάντα θετικός. Αν το κάνω εγώ αυτό το πράγμα, πρέπει να το έχω δει με τα μάτια μου και να κάνει αυτοψία σε όλα. Για να σας πω ένα παράδειγμα, τα σκουπίδια της ηλικής. Δεν είχε απαντήσει ότι θα φύγουν. Έχουν φύγει. Λοιπόν, το καταψηφίζω και ό,τι έχει δοθεί ή περάσει, να ανακληθεί παρακαλώ. Για να γραφτείς τα πραγματικά. Μιλάω για τον κορυνθιακό, που έχουμε την τύχη να είχαμε δύο παραλίες. Είχαμε μόνο εργοστάσια και έχουμε μόνο hotspot, μόνο το φώσδα από 25 δήμους που έρχονται τα σκουπίδια. Τώρα να χαρθούν και αυτά τα δύο. Ο κόσμος φωνάζει, υπάρχει αντίδραση. Στο 40, από τα πόσκια, ψηφίζω κατά. Σας ευχαριστώ. Ο συνδυασμός του κυρίου Γκλέτσου, λευκό πλήν της διαφοροποίησης της κυρίας Κατσιμίχα, η οποία είναι κατά. Ο συνδυασμός του κυρίου Αναγνωστάκη, της κυρίας Μπατζελή, του κυρίου Μπαζέκη, του κυρίου Χουνάς, του κυρίου Βιώτες, και του κυρίου Βολγαρέν. Επειδή το ξέχασα πριν, μου διέφυγε η Λάριμνα και η Αταλάντη, που είναι επί 23 φορές και παιδαπλασιασμός της παραγωγής, και ο διάβολος σωρεών Μαλιακού, που είναι επί 41 φορές σε έκταση και 6 φορές η παραγωγή. Να πω επίσης ότι οι περισσότερες από αυτές οι περιοχές είναι προστατευόμενες. Μιλάμε για περιοχές Νατούρα με έντονες πιέσεις και πιέσεις και από άλλους παράγοντες, και με κακή ποιότητα νερών, όπως έλεγε η Μελέτη, που είδαμε εις Μπέιε, νωρίτερα οι καλύτεροι. Περιφέρειας. Ακριβώς, κύριε Μπαζέκη. Κύριε Βούλγαρε, φίλτι μας αυτό το πινακάκι, αν έχετε την καλοσύνη. Κύριε Πολυζόη. Καταψηφίζω βέβαια. Κύριε Βούλγαρε, τι ψηφίζεις τελικά σου. Καταψηφίζω είπα. Ακούγουμε, ναι. Κύριε Καρίκα. Έτυχε πέρυσι να έχω σχοληθεί με το θέμα και έχω μιλήσει με κάποιος αρμόδιος. Κύριε Καρίκα. Δεν ακούγομαι. Ναι, τώρα. Φάγαμε τα βουνά, θα φάμε και τις θάλασσες. Κατά, κατά, κατά. Κατά. Ο κύριος Βιλισαρίου. Υπέρα. Ο κύριος Δρένιος. Ο κύριος Σαλμάς. Λευκό, λευκό, πρόεδρε. Ωραία, ωραία. Ο κύριος Σαλμάς. Υπέρα. Υπέρα. Ο κύριος Δούρος. Ναι, πρόεδρε. Θα ήθελα για να αντιλογίσω και την ψήφω μου. Ναι. Ότι σήμερα αυτό που ερχόμαστε να ψηφίσουμε είναι η μελέτη. Και είναι και η στόχευση. Άρα, εμείς αυτό που ερχόμαστε σήμερα να δούμε είναι πράγματι υπάρχουν στόχοι. Και οι στόχοι αυτοί ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε. Γιατί δεν ερχόμαστε να εξετάσουμε τα έργα, ερχόμαστε να εξετάσουμε η μελέτη εάν προγλέπει τις στόχευσεις και ποιες θα είναι οι δράσεις. Δηλαδή δεν μπορεί να μην βλέπουμε ότι στην στόχευση είναι η ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικά περιβαλλοντικών βιώσιμων αλληλευτικών δραστηριοτήτων που περιέγραψαν οι συνάδελφοι ότι θα πρέπει να υπάρχουν. Δηλαδή δεν θα πρέπει να μας ξεβεύγει ότι η μείωση του διοξύδιο, του άντρακα, κάτι που μιλάμε για το περιβάλλον. Δηλαδή τι θέλω να πω με λίγα λόγια. Σήμερα ερχόμαστε να ψηφίσουμε αν υπάρχουν στόχοι και αν οι τύποι των δράσεων ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε σαν σύνολο. Υπό την έννοια λοιπόν αυτή, αυτή τη μελέτη με αυτές τις στοχεύσεις, συμφωνώ. Όχι για τα έργα, για τη στόχευση της μελέτης. Ευχαριστώ. Ο κ. Πατσούρας δεν είναι εδώ. Εγκρίνεται το θέμα πρώτο. Θέμα δύο. Έκφραση γνώμης για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τομεϊκού προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγωτικής Ανάπτυξης και Τροφήμων. Ο κ. Κυρμανίδης. Δεν θα κουράσω κ. Πρόεδρε. Συνοπτικά το περιεχόμενο του προγράμματος συνίσταται στη διαχείριση των ενδευτικών υδάτων, στην αγγίστηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μέσα από τον εξυχρονισμό εργαστηρίων και ελεκτικών πειραματικών δομών, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη μέρηνα για την προώθηση POP και προϊόντων. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, μέσα από το πρόγραμμα αυτό, στόχος είναι η παροχή πόσυμου νερού και διαχείριση υδάτων και υγρών αποβλήτων, η υπήρξη φιλικών προς το περιβάλλον διεργασιών παραγωγής και αποδοτικής χρήσης όρων, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση, αποχέλτευση, αντιπλημερικά έργα κλπ. Έπειτα από όλα αυτά, η υπηρεσία και κατεπέκταση εγώ, αφού την προσυπογράφω, θεωρεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εφόσον ειλοποιηθούν οι στόχοι αυτού του προγράμματος, είναι θετικό και εισηγούμαι κι εγώ να εκφέρουμε θετική άποψη. Ευχαριστώ. Θα συνεχίσει τη συνέντευξη για λίγο η αντιπρόεδρο μας. Υπάρχουν ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε, όταν έρθει η σειρά μου. Υπάρχουν ερωτήσεις, τοποθετήσεις με τη σειρά. Δεν άκουσα κανένα. Κυρία Παντζελή επαναλαμβάνεται αν θέλετε. Είπα θέλω τοποθετήσεις, κυρία Πρόεδρε, όταν έρθει η σειρά μου. Οκ, κυρία Καραβασίλη. Ομοίως. Ναι, ομοίως. Ωραία, κυρία Παντζελή. Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για το λόγο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ισμπέ Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροτικής Ανάπτυξης μας βρίσκει πλήρως αντίθετος διότι οι στόχοι, οι οποίοι μάλιστα ορισμένοι από αυτούς αναφέρθηκαν και από τον κύριο Κιρμανίδη ότι αυτοί θα πρέπει να διασφαλιστούν είναι ελάχιστοι μπροστά στους σημαντικούς στόχους και άλλες περιβαλλοντικές πολιτικές οι οποίες προστατεύουν τα αγροτικά εδάφη τη γη υψηλής παραγωγικότητας το περιβάλλον γενικότερο τη διαχείριση των αρδευτικών νερών αλλά και την ποιότητα των εδαφών. Καμία από τις βασικές προτεραιότητες οι οποίες παρουσιάζονται στην εισήγηση δεν μπορούν να διασφαλίσουν την περιβαλλοντική προστασία του αγροτικού τομέα τον ίδιο των αγροτών αλλά και την ποιότητα των τροφήμων. Θα ήθελα συνεπώς να πω ότι δεν είναι πλήρης η εισήγηση και γι' αυτό το λόγο το καταψηφίζουμε και επί της ουσίας των στόχων αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Καραβαζήλη. Ευχαριστώ κυρία την Πρόεδρα. Έχει πωθεί ήδη και από το προηγούμενο θέμα πως στα περιφερειακά συμβούλια με πρόσχημα τη διατύπωση γνώμης στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν διάφορους τομείς παραγωγικής δραστηριότητας όπου μπαίνουν οι στόχοι για την επόμενη χρονική περίοδο και τώρα συζητάμε για το τομεϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφήμων. Αφορά λοιπόν την αγροτική παραγωγή και την κτινοτροφία και συνδέεται με τη λεγόμενη διαβούλευση που όμως πρώτον γίνεται μέσω διαδικτύου δεύτερον είναι περιχαρακωμένη για λίγους και ειδικούς και τρίτο και βασικότερο αγνοεί τη διαφορετική και μάλιστα την αρνητική άποψη των μικρομεσαίων αγροτών και κτινοτρόφων αλλά και τη συντονιστική επιτροπή των μπλόκων που τους εκφράζει αγωνιστικά και με συγκεκριμένο πλαίσιο ετοιμάτων. Το ζητούμενο βεβαίως πάλι και σε αυτό το θέμα είναι να συνενέσει το περιφερειακό συγβούλιο στη συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής με άξονες δράσεις που προτείνονται. Λέει παραδείγματος Χάρι φτιάξτε μικρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις ανάγκες της παραγωγής σας συνδέοντας και την κλιματική αλλαγή και την προώθηση των ΑΠΕΝ. Ωστόσο, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτινοτρόφοι της χώρας μας έχουν πλέον συσσορευμένη εμπειρία από τη διαχρονική εφαρμογή των διάφορων προγραμμάτων και την καπιταλιστική αγροτική ανάπτυξη. Ξέρουν ότι δεν θα ξεφύγουν από το τεράστιο κόστος παραγωγής με τέτοιες λύσεις εντός εισαγωγικών. Τόσα χρόνια τώρα όχι μόνο δεν ανακόπηκε η αντικειμενική στον καπιταλισμό τα σημείωσή τους, η συρρή γνωσή τους, σε όφελος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά πληρώνουν με μεγάλες θυσίες την υλοποίηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, που ευλαδικά ακονουθείται και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, τα δισεκατομμύρια των κονδηλίων κατευθύνονται στις μεγάλες καπιταλιστικές φάρμες, στα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπόλια, στις τράπεζες. Εμείς, αλλά εκεί στη σπήρωση, λέμε καθαρά ότι οι αυτοπασχολούμενοι αγροτοπαραγωγοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το αστικό κράτος και τους θεσμούς του, ούτε από το Κοινοβούλιο, ούτε από την περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Ανάσεις επιβίωσης μπορούν να εξασφαλίσουν μόνο μέσα από τη συμμετοχή τους τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος, που σήμερα εκφράζεται από τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Τέτοιες ανάσεις φαίνονται στα αιτήματα που διατύπωσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούνται από την εφαρμοζόμενη πολιτική και ούτε προτείνονται από καμία μελέτη, δηλαδή να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής για το ρεύμα, θα δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνεται πλούσιο πάροχα στους εφοπλιστές, πηδότης των ζωοτροφών και των αγροεφωδίων, κατάριξη του PPA στα μέσα και στα εκπόδια, ή να γίνουν έργα, απαραίτητα έργα υποδομής, σαρδευτικά, αντιπλημμυρικά, έτσι ώστε να προστατεύονται από τις καταστροφές. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να εξασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% και τα λοιπά. Και βεβαίως τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, το σύνολο του κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης. Εμείς λοιπόν με βάση όλη αυτή τη λογική θα καταψηφίσουμε αρνούμαστε να κινηθούμε στα πλαίσια της ΚΑΠ και να καλλιεργήσουμε μαζί με όλους τους υπόλοιπους αυταπάτες στην αγροτιά, ότι τάχα κάτι θα αλλάξει από εδώ και πέρα, άλλωστε δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και αυτής της κοινής αγροτικής πολιτικής, που όχι μόνο όλα τα χρόνια που εφαρμόζεται δεν έλυσε, αλλά δημιούργησε και συσσόρευσε μύρια όσα προβλήματο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ κ. Καραβασίλη. Να προχωρήσουμε στη ψηφοφορία. Ωραία ο συνδυασμός του κ. Σπανούνε, του κ. Γκλέτζου-Λευκών. Κυρία, συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Τον κύριο Γιώργιό θα τον ρωτήσετε αν έχει τοποθέτηση και μένω. Ερώτησα όλους κ. Βούλγαρη. Πότε ρωτήσατε όλους? Μάλλον δεν ακούσατε. Ζήτησα αν υπάρχουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις και μ' απάντησε μόνο η κ. Πατζέλη και η κ. Καραβασίλη. Δεν μπορώ να μαντέψω. Πέστε, θέλετε το λόγο? Όχι, ακούστε, ακούστε για τη διαδικασία. Ερωτήθηκαν όποιος θέλει. Όταν γίνονται οι τοποθετήσεις, ρωτάει όλος ο κ. Π. Το έχουμε κάνει ποτέ, αν το έχουμε ξανακάνει να το κάνουμε και τώρα. Σ' αυτή τη συνεδρίαση αυτό γινόταν μέχρι τώρα. Μα τε σοβαρά μιλάμε τώρα. Πολύ ωραία. Μην επιμένετε, δεν επιμένετε. Όχι τους επικεφαλείς ρωτάτε. Είστε δυόμιση χρόνια σε αυτή τη θέση. Κύριε Βούλγαρη, έχετε να κάνετε κάποια ερώτηση, τοποθέτηση? Τον κ. Γιώτι πρώτα. Δεν έχω, δεν έχω. Νομίζω ότι ας προχωρήσουμε σε ψηφοφορία. Ο συνδυασμός του κ. Σπανούν, ναι, του κ. Γκλέτσου-Λευκό, του κ. Ανταγνωστάκη. Με βάστητα όσα υπόθηκαν από τον εισηγητή μας στο προηγούμενο θέμα, θα είμαστε κατά κ. Αντιπρόεδρε. Ο κ. Ανταγνωστάκης κατά, η κ. Παντζελή. Κατά κ. Πρόεδρε. Ο συνδυασμός του κ. Μπασδέκη. Κατά, κατά. Κατά κ. Πρόεδρε. Ναι, ναι, ναι, ο κ. Γιώτις. Κατά. Ο κ. Βούλγαρης. Κατά. Ο κ. Καραβασίλη. Όχι, όχι, ο κ. Καραβασίλη. Όχι, η κ. Καρίκα, ναι. Κατά. Κατά. Κατά, ο κ. Δρένιος. Λευκό. Λευκό. Βελισσαρίου. Δεν βλέπετε. Ωραία, ο κ. Βελισσαρίου Λευκό είπατε, κ. Βελισσαρίου. Υπέρ, υπέρ. Ο κ. Δρένιος. Υπέρ. Λευκό. Ο κ. Δούρος. Να το προθετηθώ όλο και να αιτιολογήσω. Μισό λεπτά, ο κ. Αλμάς. Υπέρ. Ο κ. Δούρος, κ. Βούλγαρη, μας αποσυντονίσετε, είδατε. Μπορώ να αιτιολογήσω. Όχι, όχι, όχι. Προσπαθώ να είμαι ευγενικός και δεν μίλησα. Μην με προκαλείτε, όμως, σας παρακαλώ. Κάτι έχετε μαζί μου και δεν θέλετε να το προκαλείτε. Σας παρακαλώ, δεν έχω μαζί σας. Η διαδικασία, ακούστε, ακούστε τώρα. Γιατί με προκαλείτε. Η διαδικασία και δεν θέλετε να το προαδειχθείτε. Αντώνη, δεν είναι καλό, όταν το αποθετήσε κάποιος, να τον διακόπτεις και να κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα. Συγγνώμη, Χρήστο, έχεις δίκιο. Είχα τοποθέτηση? Χίλια συγνώμες. Θα ήθελα να πω το εξής. Σήμερα μιλάμε και ουσιαστικά αναφερόμαστε για τον αγροτικό τομέα, αλλά ίσως διαφεύγει των πιο πολλών εδώ μέσα, ότι οι πολιτικές οι ίδιες που ενστερνιζόμαστε και ακολουθούμε, και είναι της καινής ευρωπαϊκής πολιτικής, τουλάχιστον οι συμμετέχοντες στην πλειοψηφία εδώ μέσα, ξερούμενο το κοινωνιστικό κόμμα, και φυσικά και όσους είναι αριστεροί και δεν θέλω να πω κάτι, ακολουθούν ακριβώς κατά γράμμα την κοινή αγροτική πολιτική. Σήμερα λοιπόν έχουμε και λέμε το εξής. Έρχομαστε να μιλήσουμε περί πολιτικής ή περί πραγματικής ανάπτυξης αγροτικής. Και αν πράγματι η στόχη αγροτική, θα πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα, το οποίο ενσταγνιζόμαστε μεν πολιτικά οι περισσότεροι, αλλά διαφωνούμε εδώ μέσα στο περιφερειακό, για να ασκήσουμε ο καθένας την πολιτική τη δικιά του. Εγώ δεν θα ακολουθήσω αυτή την πολιτική, διότι εάν αλλάξουν οι συνθέσεις, η πολιτική η αγροτική, όπως είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθήθηκε κατά γράμμα, κατά τις Μουλές και Συμβουλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή είναι θέμα ψηφοφορίας, λοιπόν, εγώ ψηφίζω ναι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν και τις αρχές που πρέπει να ακολουθήσουν. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Εδούρα. Ο κύριος Πατσιούρας μάλλον δεν είναι. Ωραία, προχωράμε στο θέμα τέσσερα. Έκθελος συγγνώμης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Τεμειακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κύριε Κυρμανίδη. Ναι, κυρία Προεδεύουσα. Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι εδώ το πλαίσιο που μας καθορίζει η θεσμική μας δικαιοδοσία και υποχρέωση είναι σαφές και αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θέλω να κάνω αυτήν την επανάληση... Κύριε Κυρμανίδη, συγγνώμη, δεν ακούγεστε. Τώρα ακούγομαι? Ακούγομαι τώρα? Λίγο καλύτερα, ναι. Κάνω αυτήν την επανάληψη για να μην υπάρξει υπαρεξήγηση ότι εμείς εδώ καλούμαστε να ασκήσουμε ή αποφεύγουμε να ασκήσουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, διότι δεν είναι αυτή η αρμοδιότητά μας και με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και όσα προηγήθηκαν, εννοείται ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και παραλήψεις στους άξονες, στις επιλογές, ενδεχομένως να μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι άξονες και άλλες επιλογές, αλλά σήμερα εμείς εδώ καλούμαστε να περιοριστούμε στο αποτύπωμα που θα αφήσουν αυτοί οι στόχοι εφόσον υλοποιηθούν. Το επαναναμβάνω αυτό διότι στα θέματα που προηγήθηκαν, αλλά και σε όσα θα ακολουθήσουν, σε ό,τι αφορά την περιφέρεια και την θέση της την πολιτική, αυτή έχει εκφραστεί και έχει αποτυπωθεί και με αποφάσεις και με ψηφίσματα τόσο του περιφερειακού συμβουλίου, όσο και της αρμόδιας επιτροπής περιβάλλοντος όταν εξετάζουμε τα επιμέρους σχετικά και συναφεί ζητήματα. Αυτό θα ήθελα να διευθυνήσω. Σε ό,τι αφορά τώρα το τέταρτο θέμα, το τέταρτο θέμα είναι το τομεϊκό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες, το οποίο έχει συγκεκριμένους στόχους και κατευθύνσεις, που ουσιαστικά γίνεται μια προσπάθεια να κατανεμηθούν οι πόροι του ΕΠΑ που αναλογούν στο Υπουργείο σε δράσεις με υψηλή προτεραιότητα που προβλέπουν μέτρα για την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού πλαισίου δράσεων που αφορά τη βιοπικιλότητα, τη φλωρίδα, την πανίρντα, την ανθρώπινη υγεία, το έδαφος, τα στερεά απόβλητα. Ξαναλέω, θα μπορούσε κάποιος να πει γιατί να γίνουν αυτά και να μην γίνουν κάποια άλλα ή να μην γίνουν άλλα τόσα, αλλά σε ό,τι αφορά τη θεωρητική του κατασκευή, δηλαδή τον προϋπολογισμό του σαν πρόγραμμα, εμείς ως υπηρεσία και κατεπέκταση εγώ, δεν μπορούμε παρά να μην είμαστε θετικοί σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πολιτικό αποτύπωμα, πολύ δε περισσότερο όταν όλα αυτά τα τομεακά προγράμματα δράζουν πάνω στην κείμενη τόσο ευρωπαϊκή όσο και εθνική νομοθεσία με τις πολιτικές και τις στρατηγικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Ελπίζω να μην κούρεσα, σας ευχαριστώ και κατά τα λοιπά αναφέρομαι στην εισήγηση. Σας ευχαριστούμε κύριε Κυρμανίδη. Κυρία Πρόεδρε Μπορώ. Κυρία Πρόεδρε Μπορώ. Κυρία Πρόεδρε Μπορώ. Ναι, ναι, ναι. Από τυπικής απόψης εκ του περισσού, από πολιτικής απόψης ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο, θα ήθελα να προτείνω να προσθέσουμε μια πάρα πολύ απλή φράση στην κατακλείδα του αποφασιστικού μας, εφόσον φυσικά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασιστεί κάτι τέτοιο, που να λέει με την επιφύλαξη όλων των θέσεων που έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το ζήτημα των ΑΠΕ μέσα από τα ψηφίσματά του. Δεν ξέρω αν συμφωνεί το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όχι, δεν είναι θέμα να συμφωνείς το Περιφερειακό. Συμπεριλαμβάνεται στην ισήγηση, το προείπα και εγώ κυρία Προεδρεύουσα, εννοείται ότι η θέση μας επί του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δεν ακυρώνει, δεν ανερή, δεν ανακαλεί. Όποια άλλη πολιτική μας πάει για τοποθέτηση έχουμε λάβει πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε θέματα ΑΠΕ. Άρα η διατύπωση του Περιφερειάρχη και εγώ ως ισυγγητής εννοείται ότι συμφωνώ να συμπεριληφθεί το διατάφτα της όποιας απόφασής μας. Άρα το θέτουμε έτσι σε ψηφοφορία. Ερωτήσεις. Κύριε Βούλγαρ, έχετε ερώτηση? Τις τοποθετήσεις θα τοποθετηθώ με τη σειρά μου όπως πρέπει, ευχαριστώ. Πολύ ωραία. Τοποθετήσεις. Κύριε Αναγνωστάκη, θα τοποθετηθείτε? Θα κάνω αιτιολόγηση ψήφου, κυρία αντιπρόεδρε. Συγγνώμη δεν σας άκουσα. Θα κάνω αιτιολόγηση ψήφου όταν έρθει η σειρά μου. Κυρία Παντζελή. Αιτιολόγηση ψήφου θα μιλήσει ο κύριος Μπέτσιος τώρα. Κύριε Πασδέκη. Ο κύριος Μπέτσιος θα μιλήσει τώρα. Θα κάνουμε τοποθέτηση. Ναι, κυρία Προέδρε. Ναι, κύριε Μπέτσιος. Μα ακούτε. Μιλήστε. Ναι, κύριε Μπέτσιος, σας ακούμε. Έχω το λόγο. Ναι, ναι, ναι, έχετε το λόγο κύριε Μπέτσιος. Πάρα πολύ. Αγαπητοί συνάδελφοι, έναν τομέα θα θύξω από το τομερικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μάλλον 21-25. Αφορά τον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην εισήγηση στη Σεβίδα 8 και στους άξονες προτεραιότητας, αναφέρεται ότι συγκεντρώνουν για το ΙΠΕΝ, η πλήκτρη χρηματοδότηση για την περίοδο 21-25 είναι κατά σερά η αρχή της εξής, οι άξονες προτεραιότητες. Θα αφήσω τον άξονα προτεραιότητος Περιβάλλοντος 2, έτσι που αναφέρει και το ποσό, τη χρηματοδότηση και θα πάω στους δύο άλλους άξονες που αναφέρονται για την ενέργεια. Ο ένας είναι άξονα προτεραιότητες ενέργειας 2, με 92 εκατομμύρια χρηματοδότηση και ο άλλος είναι άξονα προτεραιότητες ενέργειας 3, ανάπτυξη υποδομών με 50 εκατομμύρια 250 χιλιάδες. Κάνω μια γέθερα λίγο για το θέμα 6, που αναφέρεται στο Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή. Εδώ στο πρόγραμμα διαφθόνατες τους άξονες προτεραιότητες και εδώ, αναφέρεται στον άξονα προτεραιότητες 1, ενεργειακή απόδοση, προώτηση, απέκτηση και ενεργειακές υποδομές. Έχουμε, λοιπόν, το θέμα 4, ανάπτυξη υποδομών, ενεργειακές υποδομές στο θέμα 6, και έχουμε και το Ταμείο Ανάκαψης, που θα θέλα να ρωτήσω και αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει. Σε όλες αυτές τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιτώσεων, οι οποίες προφανώς ξεκίνησαν πριν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαψης και Αντεκτικότητας, αν περιλαμβάνονται μέσα ή θα έχουμε μετά τα έργα του Ταμείου Ανάκαψης και θα έχουμε άλλα θέματα. Ένα σημείο είναι αυτό. Από ότι όνως αντιλαμβάνομαι, αγαπητοί συνάδελφοι, με τα 50 εκατομμύρια που αναφέρετε στην ανάπτυξη υποδομών, πάω πίσω στη σελίδα 12, πάντα στην ίδια μελέτη, και λέει τα εξής. Ανθρώπινη υγεία, υλικά και υπερουσιακά στοιχεία, χρησιμός, απασχόλησης. Οι άξοντες πρωτεραιότητες του προγράμματος δεν περιλαμβάνονται δράσεις που να προκαλούν αρνητικές επικτώσεις σχετικές με την υγεία του κλιδισμού. Οι άξοντες πρωτεραιότητες ενέργειας 2 και 3, αυτά που ανέφερα πριν, συμβάλλουν έμμεσα στην ανθρώπινη υγεία μέσω της βελτίωσης των συνθηκών θέρμανσης, των δικτύων ηλεκτρισμού, των κατοικιών του κλιδισμού και της αντιμετώπισης της ενεργειακής φόβας. Λοιπόν, περιμένουμε με 50 εκατομμύρια να αναπτύξουμε τις υποδομές για να αντιμετωπίσουμε τα δίκτυα του ηλεκτρισμού, να ανανεώσουμε μάλλον και να εξυγνωνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια. Δεν γνωρίζω από το ΕΣΠΑ στο θέμα 6 τι ποσά, τι χρηματοδοτήσεις υπάρχουν. Αν όμως, αγαπητοί συνάδελτοι, δεν κατευθυνθούν φόροι στον τομέα της ενεργίας από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο η κυβέρνηση το έχει κάνει διευρυμένο έστω και το έχει κόψει φέτες «γώς μου και μένα μπάρπα», λοιπόν, δεν θα έχουμε αποτελέσμα. Πρέπει, λοιπόν, να κατευθυνθούν, όπως είπα, σημαντική φόρη από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τα δίκτυα, για τα υποδιοδοτήσεις των δικτύων και για τη διασυνδεσιμότητα με τις άλλες χώρες, καθώς και για την ενεργειακή δημοκρατία. Πώς αντιμετωπίζεται, αγαπητοί συνάδελτοι, η ενεργειακή φτώχεια? Αντιμετωπίζεται με τόσο μικρές χρηματοδοτήσεις? Όχι, βέβαια. Αντιμετωπίζεται όχι με επιδόματα των 200 ευρώ ή με επιδόματα 50 ευρώ το τρίμηνο για κάθιμα. Αντιμετωπίζεται με γενναίες χρηματοδοτήσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά, σε χιλιάδες νοικοκυριά, να αντιμετωπίσουν το θέμα της ενεργίας με φωτοβολδαϊκά συστέγες, έτσι ώστε να πούμε την επόμενη πενταετία, έχουμε οχυρωμένο το ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού σε ό,τι αφορά την ενεργία και τα χρήματα που ξοβεύει και δεν μπορεί σήμερα στο θέμα της ενεργίας. Και να απαντήσω λίγο και τι ελέγχει πριν σε σημαντικό βαθμό και από αρκετούς εναδέλφους, ότι τώρα μιλάμε για τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και πρέπει να μείνουμε στο τυπικό και να μην επικτείνουμε τη συζήτηση σε άλλα θέματα. Αγαπητοί συνάδελτοι, δεν ερχόμαστε εδώ να μιλήσουμε από αρθενογέννηση. Υπάρχει μια ιστορία και του ελληνικού κράτους και αυτής της κυβέρνησης και της περιφέρειας. Δεν μπορούμε να με αναφερθούμε σε γενικότερα θέματα που αποσχολούν τον κόσμο και που θα τα βρούμε ή πρέπει να τα προγραμματίσουμε για το μέλλον και σήμερα σε τέτοιου είδους θέματα. Αν μείνουμε στο καθαρά τυπικό, δηλαδή γιατί αυτά όλα, έτσι περισσότερο, το είπαν και οι συνάδελτοι, είναι ομπρέλες, είναι θεωρητικά. Για να δούμε λοιπόν αν πάμε στα πρακτικά που θα αναφερθώ μετά στο θέμα έξι, τι κάνουμε. Δεν μπορεί να τα αποσυνδέουμε, δηλαδή σήμερα να ψηφίζουμε ναι και όταν έρχονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι σε πολύ μεγάλα σημαντικά ζητήματα, να λέμε όχι. Γιατί στη θεωρία καλή είμαστε, στην πράξη όμως να τα χαλάμε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσουμε τώρα ή ύστερα, πέστε μου. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνάδελφοι να γίνεται συζήτηση για το τομεϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να μας ζητείτε να συνενέσουμε στην υλοποίησή του στην περιοχή της Κεραιάς. Ήταν ξεκίνητος Γαλάνης, ας παρακολουθήσει τη συνεδρία σου και ας κλείσει το μικρόφωνο. Κύριε Γαλάνη, αν θέλετε κλείστε το μικρόφωνο σας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Δεν μπορεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Προεδρείο, γίνεται αυτή η προσπάθεια να ξασφαριστεί η συνέναισή μας όταν είναι γνωστό το πώς υλοποιούνται οι νόμοι προσαρμόζοντας πάντοτε την εφαρμογή τους σε όσα επιβάλλουν τα συμφέροντα των μολοπολίων και της ολικαρχίας του πλούτου. Αναλογιστείτε το πώς ξεφυτρώνουν παντού ανεμογενήτριες. Τι γίνεται στην Καριστία, στην Ήτη, τα Άγραφα και τον Τιθερώνα ακόμα και στο μικρό νησάκι της Κύρου. Αναλογιστείτε πώς προωθούνται οι συστυχίες των φωτοβολταϊκών και των μικρά υδροελεκτικών. Αναλογιστείτε την όχε του ΑΣΟΠΟΥ που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπενδυτών. Στο ποια ήταν τα αποτελέσματα από την όχε τουρισμού και πολιτισμού και περιβάλλοντας στη Ρέα Ελλάδα. Τι κέρδισαν τελικά, τι συγκεκριμένο αποκόμισε η εργατική λαϊκή οικογένεια και ο τόπος μέχρι σήμερα. Σταθείται η διέντεια στην ενέργεια, ιδιοπλητικοποιήθηκε η παραγωγή της μέσω των καλών ενέργειών των μεγαλοεπενδυτών στη Στερεά μεγαλούργησαν, αναπτύσσοντας σαν ανεόσυπες πηγές. Το ρεύμα όμως έγινε πανάκριβο για την εργατική λαϊκή οικογένεια, για την αγροτική παραγωγή και τους αυτοπασχολούμενους που κάνουν μεταποίηση. Δεν μπορούν να το πλησιάσουν. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να εμφανίζει την ενεργειακή κρίση ως ένα περίπου εξογενές φαινόμενο, ενώ είναι ακριβώς η πολιτική απελευθέρωση της ενέργειας και της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, που οδηγεί στην εξάρτηση και τις διακυμάτσεις της διεθνούς αγοράς. Κάτι που υπηρέτησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Ακόμα και αυτοί που μιλούν για ενεργειακή δημοκρατία. Ποια δημοκρατία όταν η ενέργεια είναι εμπόρευμα που κερδοσκοπούν οι μεγαλοκαρχαρίες. Είναι γνωστό πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της ενέργειας, την απολιγνητοποίηση, τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, τη μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και τη δραστική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από το συνεχώς υπερτιμούμενο εισαγόμενο φυσικό αέριο, είναι αυτή που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση με το πανάκληβο πράσινο ρέμμα και την εξάρτηση της χώρας από τις διακυμάτσεις της διεθνούς αγοράς. Είναι ολοφάνερο πως αυτή η πολιτική ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια οπότε δεν μπορεί να είναι μέρος της αντιμετώπισης μέσω ΔΥΦΕΝΤ πανευρωπαϊκών λύσεων. Χωρίς ουσία είναι και τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των λαϊκών οικοκυριών, αφού η κυβέρνηση αφήνει στο απειρόβλητο τόσο τους δυσβάστατους φόρους στα κάψιμα όσο και τη μορκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου που ευφύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, για τις αυξήσεις στο ρεύμα και την φέρμανση. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για την ανακούβιση των λαϊκών οικοκυριών είναι να κάνει δεκτές τις προτάσεις που γίνονται για την κατάρριση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του VPR στα κάψιμα και την ενέργεια. Η σημασία σε αυτή την εξέλιξη έχει η στάση της περιφέρειας και των δήμων. Εφόσον η αύξη των δημών της ενέργειας θα επιδράσει πολύ συγκεκριμένα στην λογή του λαϊκού αυξώντας το κόστος παραγωγής σε κάθε τομέα της, επιδρόντας κυρίως στην προαπτική των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαποσχολούμενων, χειροτερεύοντας το βιωτικό επίπεδο της εργατικής δαϊκής οικογένειας που θα βρεθεί έρμενο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων έχοντας τη διάθεσή της μισθούς και συντάξει σπίναρ. Στην ίδια λογική θα επιδράσει και στην δουλειά της περιφέρειας και των δήμων. Θα αυξηθεί το κόστος των έργων και των υπηρεσιών προσφέρουν και κατεπέκταση. Εφόσον η συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού είναι σταθερά, μικρότερη των αναγκών, όλη η εξέλιξη θα οδηγήσει σε λιγότερα έργα και υπηρεσίες ή σε παραπέρα επιβάρνηση του λαού. Ακόμα μία φορά σε βάρος του λαού. Είναι επίσης βέβαιο πως το κόστος του δημοτικού φόντισμα… Αυτό λοιπόν το καταλαβαίνουμε. Παρ' όλα αυτά είναι επιλογή της κυβέρνησης. Ταυτό το κλίμα, ούτε τα προεδρικά διατάγματα για την Ατούρα να προχωράει, ούτε την αναθεώρηση του εθνικού χωροταξικού για τη ΣΑΠΟ που έχει ξεκινήσει και αυτό, αν δεν κάνω μεγάλο λάθος, στο τέλος της διακυβέρνησης της ΣΥΡΙΖΑ, από το 19 κάπου, ή στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας το 19. Δηλαδή, κοντεύουμε τρία χρόνια. Να σας πω επίσης, για το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής, που μόνο αντικυβερνητική δεν μπορεί να την πει κανείς, η οποία λέει, ή κατά της πράσινης ανάπτυξης, ότι είναι, που λέει ότι επήκηται και δεύτερη τιμωρία της Ελλάδας, επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα, ούτε η αναθεώρηση του χωροταξικού, ούτε τα προεδρικά διατάγματα για Νατούρα, και παρόλα αυτά, ενώ υπάρχει ήδη καταδίκη της Ελλάδας, εξακολουθούμε να βάζουμε χρήσεις διάφορες, κυρίως ανανιώσιμο πηγών ενέργειας, ποτοβολταϊκά, με το κύριο χρονά με μεγαλύτερη ανάλυση, σε περιοχές Νατούρα, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν προεδρικά διατάγματα πρώτα και μετά να γίνεται η αξιολόγηση των επενδύσεων. Η μελέτη γι' αυτά δεν λέει τίποτα, κάνει μια απλή περιγραφή, έχουμε του νομοθετικού πλαισίου και των δυνατοτήτων. Και στις επιπτώσεις που υπάρχουν, όλα είναι καλά και ανθυρά. Κλείνω μια παρατήρηση επειδή είπα για το νέο νόμο για τη ΣΑΠΕ. Υπάρχει ένα άρθρο που μιλάει ειδικά για αλλαγές στη χωροθέτηση των φοτοβολταϊκών, τις περιοχές που υδροδοτούν την Αττική. Και αναφέρεται εκεί και οι περιοχές φυσικά του Μόρνου και η Παραλήμνη και η Λύκη και μειώνει δραστικά τις αποστάσεις όπου μπορούν να μπουν φοτοβολταϊκά. Είναι εδώ και ο πρώην δήμαρχος Στιβών που έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με το ζήτημα, είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας και καλό είναι να αντέχουμε υπόψη μας. Αυτά με την βασική παρατήρηση ότι μιλάμε στον αέρα, είναι προγράμματα τα οποία στην ουσία ήδη έχουν αναθεωρηθεί. Ευχαριστώ. Κυρία Κατσιμίχα, έχετε ζητήσει τον λόγο. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Είμαι κι εγώ σε πολύ μεγάλο δίγημα που σαναφορά το θέμα της ενέργειας, γιατί είναι ένα κομμάτι μέσα από τη ζωή μας που δεν έχει πειράξει μόνο τη family τάξη, έχει πειράξει και τη μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη είναι η Ραχοκοκαλιά του κράτους, η Ραχοκοκαλιά της Ελλάδος. Σίγουρα ο πρωθυπουργός κάνει προσπάθειες για να βελτιωθούν αυτά τα πράγματα, να βελτιωθεί το ύψος των τιμών και της ρήτρας και τα λοιπά, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι αρκετά. Εμείς από την άλλη, όχι μόνο οι περιφέρειες, αλλά και όλες οι άλλες οι περιφέρειες και οι δήμοι, δίνουν θετικές γνωμοδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά και για τις ανωμογενήτρες. Οι περιφέρειες ψηφίζουν θετικά για το ίδιο πράγμα και έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο ποσό αναμυγνητριών και φωτοβολταϊκών από αυτό που ήταν να το φωτηθεί στη χώρα μας. Από την άλλη, έχουν δοθεί ήδη, πριν από μας προφανώς, άδειες μέσα σε χώρους που είναι πλέον αρχαιολογικοί, είναι πλέον ιστορικοί, τους έχει καταγράψει η ελληνική σπηλαιογραφία, όπως ήταν αυτή στα Δερβενοχώρια και είδατε το αποτέλεσμα ποιο ήταν. Να κάψουν τα μηχανήματα του θηβαίου πολίτη που δεν ευθυνόταν σε τίποτα. Απλά πήρε τη δουλειά ο Στρογλάβος για το Μεροκάμο. Λοιπόν, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς γι' αυτό, εγώ το έχω θέσει επανειλημμένα και γραπτά. Ο άνθρωπος έπαθε σμιά του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Πάει αυτό, πάει στα Δερβενοχώρια σε μια διπλανή περιοχή, έχει άδεια πάρει ο κύριος Ρουβάς, ο γνωστός Ρουβάς. Και έχει τοποθετήσει και εκείνος ανεμογενήτρες. Λοιπόν, όλα αυτά, ότι τα γνωρίζει ο πρωθυπουργός, δημιουργούνται από τις εκάστοτε περιφέρειες και θύμους, γιατί ταπεινή μου άποψη και γνώμη είναι ότι αν τα γνώριζε όλα αυτά, πιστεύω ότι θα είχε πάρει τα μέτρα του πολύ πιο έντονα και πολύ πιο σοβαρά. Και θα ήθελα να πω και κάτι άλλο, ότι κανένας δεν είναι περισσότερο Έλληνας από τον άλλον, είμαστε όλοι Έλληνες, για μια προηγούμενη τοποθέτηση που άκουσα. Δεν είναι πολιτική η τοποθέτηση, βλέπετε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Το όλο θέμα που ανακουμπτήσω είναι καθαρά για τους πολίτες, όλους τους πολίτες, για την υγεία τους, για την αξιοπρέπειά μας που είμαστε μια χώρα τουριστική και ζούμε από το τουρισμό, μια χώρα ανεπτυγμένη πολύ στα αρχαιολογικά θέματα που έχει αναπόλοι και βρήματα αναπόλοι, όπως η Θήβα είναι μέσα στις πρώτες τρεις ανεμαπατανοί μου, που δεν έχουμε αναδειχτεί ποτέ. Λοιπόν, αυτό θα ήθελα να πω, κυρία πρόεδρε, στην τοποθέτησή μου και να ψηφίσω λεφτό. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Γιώτη. Ναι. Ναι. Πάλι ζητώ συγγνώμη γιατί είναι θέμα κακής σύνδεσης. Μπορώ να έχω το λόγο για δύο λεπτά. Ναι, κύριε Γιώτη. Σας ευχαριστώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δύσκολο το ψυχοθόρο είναι να αποδείξεις τα αυτονόητα. Και μιλάμε σήμερα για ευαισθησία περιπαντολογική και για ΑΠΕ. Εμένα προσωπικά, όταν ακούω για ΑΠΕ, το μυαλό μου πάει στον κύριο Γεραπετρίτη και στην οικογένεια Μητσοτάκη. Πιστεύω και όλων σας πάει εκεί. Και τι εννοώ. Εάν δούμε γιατί ΑΠΕ στη χώρα μας δυστυχώς εννοούμε μόνο τα φωτοβολταϊκά, ακόμα και σε περιοχές καλλιέργειας μεγίστης απόδοσης, κάτι απόλυτα καταστροφικό για μια χώρα που όχι μόνο δεν έχει αφτάρκεια, αλλά σιγά σιγά τίνει να εκλείσουν και τα βασικά αγροτικά προϊόντα και στις ανεμογενήτριες. Μπήκε κάποιος από όλους μας, από όλους σας στον κόπο να δει τους χάρτες της ΡΑΕ. Το έχω ξαναθύξει το θέμα. Τους χάρτες της ΡΑΕ με τα σχέδια για το που θα τοποθετηθούν ανεμογενήτριες, για παράδειγμα στην Εύβοια. Ταυτίζονται ή δεν ταυτίζονται απόλυτα οι περιοχές αυτές, οι χάρτες της ΡΑΕ με τις εκτάσεις που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Και εδώ να ακρούσω τον Κόδωνα για μια φορά πάλι αγγερά στο κ. Σπανό, ότι μπαίνουμε σε καλοκαιρινή περίοδο και εύχομαι να μην λέμε πάλι πάνω από στάχτες κ. Σπανέ. Ταυτίζονται απόλυτα οι καμμένες περιοχές, απόλυτα με τους χάρτες της ΡΑΕ, σύμφωνα με τους οποίους θα τοποθετηθούν τα σαπάκια, όπως τα ονομάζω, της Γερμανίας. Άρα λοιπόν, δεν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενεργίας, μιλάμε για συμφέροντα. Συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν μιλάμε για ευαισθησία, απλά κουκουλώνουμε στην καλύτερη περίπτωση το πρόβλημα ή το βάζουμε κάτω από το χαλάκι, κάτω από το χαλί. Με αυτό το σκεπτικό, σε αυτή την περίπτωση, θα καταψηφίσω την πρόταση. Η φωφορία στο εν λόγου θέμα, ο συνδυασμός του κ. Σπανού, ναι, του κ. Γκλέτσου, ναι, του κ. Αναγνωστάκη. Έχουμε τοποθετηθεί με την εισήγηση του κ. Μπερμπερί. Είναι προφανές ότι διαφωνούμε ρησικά με τις συνομογετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η Κυβέρνηση στο ζήτημα του περιβάλλοντος. Όλα όσα ακούστηκαν είναι αδιάψευτες μάρτυρας ότι απέχει παρασάγκας η πολιτική πρακτική από τις διακηρυγμένες προθέσεις. Ως εκ τούτου, κ. Πρόεδρε, θα είμαστε στο κατά. Κατά. Ξέχασα να σημειώσω ότι η φωφορία γίνεται με την προσθήκη του Περιφερειάρχη, όπως έγινε, και τη συμφωνία του αρμόδιου του Περιφερειάρχου, του κ. Κ. Μανίδη. Ο συνδυαγμός κ. Μπαντζελίβη της φωφορίας. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κατ' αρχή να δηλώσω ότι βρισκόμαστε εδώ με πλήρη γνώση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του ρόλου που έχει το κάθε μέλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο πέρα και έξω από οποιαδήποτε παράταξη. Εμείς ως παράταξη Πατρίδα μου στη Στερεά, θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στο σύνολό του, εκ του ρόλου του, του νόμου και των πολιτικών του αρχών, έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει επιζητήματα ουσίας σχεδιασμού της κυβερνητικής πολιτικής, όταν μάλιστα αμέρος αυτού, δια μέσου των τομεακών προγραμμάτων, τα οποία καλούμαστε να ψηφίσουμε, θα αποτελέσουν ένα μέρος του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφερειάς Στερεάς Ελλάδος σε συνδυασμό με το ΠΕΠ, το οποίο συζητήσαμε προηγουμένως. Συνεπώς δεν ασχούμε κανέναν πολιτικολογικό κοινοβουλευτικό ρόλο, μιλάμε επί της ουσίας και όχι για να άρουμε αξιώματα ή λεκτικά σχήματα για το μέλλον. Επί της ουσίας θερούμε δε ότι σε ζητήματα πολιτικής ανάπτυξης, πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, όταν μάλιστα μας δίνεται η δυνατότητα, θα έλεγα υποχρέωση, να αναπτύξουμε εθνικά σχέδια αγροτικής ανάπτυξης και περιφερειακά σχέδια αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο ανοίγω μία παρένθεση, δεν το έχουμε δει ακόμα στην περιφέρειά μας, όταν συζητάμε τις πολιτικές της ενέργειας ή του περιβάλλοντος που θα αλλάξουν το χάρτη, τον κοινωνικό, τον οικονομικό, οφείλουμε ως περιφερειακό συμβούλιο, όχι μόνο να αποφασίσουμε, αλλά να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος νέα μέτρα, συμπληρωματικές πολιτικές και ανακατανομή των πόρων, έτσι ώστε να επιτυχάνεται καταρχήν η κοινωνική συνοχή. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύγκριση στο θέμα το οποίο συζητάμε είναι ελπής, ότι θα αναπροσαρμοστεί με βάση τις νέες ανάγκες, τις ενεργειακές και τις κλιματικές που δημιουργείται λόγω των εξελίξων που έχουμε, εμείς θα το καταψηφίσουμε λαμβάνοντας πάντα και υπογραμμίζω ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει λόγο επί του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της εποπτείας των επιμέρους μέτρων όταν αυτά υλοποιηθούν. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι ψήφους τι ήταν κυρία Παντζελή για τα πρακτικά, κατά. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ωραία για τα πρακτικά. Ωραία. Ο συνδυασμός του κυρίου Παντζέκη. Κατά. Κατά. Ο κύριος Γιώτης. Υπενθυμίζοντας ότι το Λευκό, χωρίς να υπονοώ τίποτα, είναι υπέρ της πλειοψηφούσας παράταξης, ψηφίζω κατά και κλείνω, θέδοντας ένα ερώτημα και θα ήθελα μια απάντηση, εάν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος ή εσείς, Πρόεδρε, μια μελέτη που να αποτυπώνει την καταστροφή στην οικονομία και στο περιβάλλον των ανεμογεννητριών. Μία, έστω μια μελέτη. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και εγώ, ο κύριος Βούλγαρης. Κατά. Η κυρία Πολυζόιδεν είναι, η κυρία Καρίκα. Ο κύριος Βελισαρίου. Υπέρ. Ο κύριος Τζάνιος. Λευκό. Ο κύριος Σαλμάς. Υπέρ. Ο κύριος Δούρος. Ήταν της προθέσεις μου να μπει η σημείωση, αλλά με πρόλαβε ο περιφερειάρχης ως να φορά τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου για τις ΑΠΕ. Ως εκ τούτου, η ψήφος μου είναι ναι. Ο κύριος Πατσούρας δεν είναι εδώ. Εγκρίντη του θέμα τέσσερα. Πέντε έκριση γνώμης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προγράμματος Μεταφορές 221-227. Συγκριτής ο κύριος Κυρμανίδης. Με την επισήμανση που έκανες σε όλες τις προηγούμενες, κύριε Πρόεδρε, αναφέρομαι στην εισήγηση. Ερωτήσεις. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, όταν θα έρθει η σειρά μου. Θέλει κάποιος τοποθέτηση από υπόλοιπους συνδυασμούς, όχι. Ετιολόγηση ψήφου θα κάνουμε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Καραβασίλη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, θα είμαι σύντομη. Καταρχάς θα παρατηρήσουμε ότι η μελέτη του συνολικού προγράμματος είναι δυσχερής λόγω του όγκου της και των παραρτημάτων που τη συμπληρώνουν. Επίσης ότι η εξιδίκευσή του για την περιφέρειες τερεάς πάσχει από συγκεκριμένες επιλογές, που για να είναι βάσης συζήτησης πρέπει να παρουσιάζονται συγκροτημένα με χρονοδιαγράμματα και τρόπους υλοποίησης, να προκύπτει η εράρχηση των προτεινόμενων εργών και η δημόσια χρηματοδότησή τους, οι οδικοί άξονες και το συνδυρογραμμικό δίκτυο, η επέκταση και συντήρησή τους. Περισσότερες παρεμβάσεις στο ζήτημα των μεταφορών παραπέμπουν και πάλι σε συμπράξεις δημόσιο και ιδιωτικού τομέα, σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της ανταποδοτικότητας. Με άλλα λόγια δηλαδή έργα που θα διπλώ, τρίπλο πληρωθούν ξανά από την τσέπη των εργαζομένων. Υπάρχει έλλειμμα σε συγκεκριμένες αναφορές στο ζήτημα των θαλάσσεων μεταφορών και στην αξιοποίηση της αεροπλοίας. Ξαναλέω λοιπόν πως αλλαϊκή συσπήρωση δεν συμφωνούμε με το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προτείνεται να κινηθούμε. Δεν συμφωνούμε με τη ΣΔΙΤ, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι έξω και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις προκειμένου να εξιοπηρετήσει μεγαλοεργολάβους και συμφέροντα και οδηγεί την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού στη φτώχεια και την ανέχεια, παρά τα μεγάλα λόγια που λέγονται, ακούγονται και τα ευκολόγια. Με αυτή την έννοια λοιπόν εμείς θα σταθούμε αρνητικά. Θα ψηφίσουμε κατά. Σας ευχαριστώ. Περνώ στη ψη