Διάλεξη 7 / Διάλεξη 7 / σύντομη περιγραφή - Κοτζαμανίδης Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Μιλήσαμε για την κόπωση, τους μηχανισμούς της. Άρα πολύ πιο έφυπερτο θα είναι το αντικείμενο της ατοχής. Διότι, αν επιχειρήσουμε να το προσδιορίσουμε την ατοχή, θα δούμε ότι είναι η κατάσταση της αντικείμενης ατοχής μας. Άρα θα δούμε ότι είναι η κατάσταση της αντικείμενης ατοχής μας. Στην ατοχή, θα δούμε ότι είναι η ικανότητα του οργανισμού... να αντιστάκεται στην κόπωση, να κουράζεται λιγότερο... και να αποκαθίσσεται γρήγορα μετά την κόπωση. Άρα, δύο τα στοιχεία της ατοχής. Πώς θα κάνουν το αθλητή να κουράζεται λιγότερο... και πώς θα το κάνουμε να αποκαθίσσεται γρήγορα μετά την κόπωση. Τώρα. Η ικανότητα του ατοχής απαιτεί δυσσόλα σχεδόν των αθλημάτων... με τις δύο βασικές μορφές, κυκλική, συνεχιές στρέξιμο... πρωτομυρικά αγωνίες με τα στύβου... και στα ομαδικά παιχνίδια και γυμναστικά. Στο τέλος, γυμναστικά, ρυθμικά, αγροβατικά, κλπ. Έτσι. Άρα, σε οποιοδήποτε άθλημα μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας... η ικανότητα του ατοχής είναι σημαντική... ανάλογα, βέβαια, με τα δομικά και τα λειτουργικά χαρακτησίδια... που έχει αυτό το σχέδιο. Τα δομικά και τα λειτουργικά χαρακτησίδια που έχει αυτό το άθλημα. Τώρα. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντοχή των αγωνισμάτων? Πρώτον είναι ο ενεργειακός μηχανισμός. Τι ενεργειακό μηχανισμό απαιτεί το κάθε άθλημα ή κάθε κίνηση... ή κάθε μορφή ασκησης που θα επιλέξουμε για οποιοδήποτε σκοπό και αν έχουμε. Ποιον ενεργειακό μηχανισμό χρησιμοποιεί περισσότερο. Η δρομική οικονομία, δηλαδή η τεχνική, η δρομική τεχνική. Όταν μιλάμε για δρομική τεχνική εννοούμε... εκείνο το επίπεδο διασκελισμού... το οποίο θα γίνεται με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Και θα δείτε μια έκπληξη... σε λίγο, όταν θα μιλήσουμε για τις μεθόδους βελτίου σαντουχής. Σημειώστε την αυτήν την έκπληξη. Η οποία βασίζεται ακριβώς στη δρομική οικονομία. Πώς βελτιώνοντας τη δρομική οικονομία... χωρίς να κάνω προπόνηση αδοχής, κοιτάξτε τώρα... πώς βελτιώνοντας τη δρομική οικονομία... χωρίς να κάνω προπόνηση αδοχής, βελτιώνοντας την ικανότητα αδοχής. Πράξενο μεγάλο. Πες μου τι έχω στο μυαλό. Είναι έναν θέμα λίγο. Στην στιγμή που θα κάνουμε οικονομία ενέργειας... μπορείς να κάνουμε προπόνηση αδοχής. Μπορείς να κάνω προπόνηση αδοχής, αφού κρατάω οικονομικά ενέργειας. Δεν είναι λίγο να αντέξω από αυτό. Ποια μέθοδος όμως? Έχετε διαβάσει έρευνα σχετικά με προπόνηση αγαλακτική... η οποία βελτιώνει την αδοχή. Βελτιώνει την αδοχή στο συγκεκριμένο τύπο άσκησης... που χρειάζεται αγαλακτική... η οποία βελτιώνει την αδοχή. Αυτό έχει να κάνει πάλι με αδοχή. Η μέθοδος δεν έχει καμία σχέση με προπόνηση αδοχής. Έχει καμία σχέση με προπόνηση αδοχής. Θα τα δούμε. Δεν έχει καμία σχέση με προπόνηση αδοχής. Αλλά στοχεύει στη βελτιωσή του νομικής οικονομίας. Δηλαδή, πώς θα βελτιώσω την κίνηση του διασκεδισμού... να έχω λιγότερη κατανάλωση νέου. Είναι δραμική τακτική. Το καταλάβουμε εύκολο. Δηλαδή, αν βάλουμε ένα πιτσιρίκι να τρέξει μια απόσταση... χωρίς να του πούμε τίποτε, τι θα κάνει. Και μετά θα πέσει. Άμα τον πούμε, ξέρεις, πήγαινε λίγο πιο σιγά τώρα... θα πάει λίγο πιο μακριά. Αυτό είναι δημοτική τακτική. Δηλαδή, με τι τέπο θα τρέξω. Και λέγουν οι Έλληνες ότι το πιο αποτελεσματικό τέπο... είναι αυτό που δεν έχει μεγάλης ακυμάσεις. Δεν πάω πολύ γρήγορα, δεν πάω πολύ αργά. Έχω ένα μέσο σταθρό τέπο, χωρίς πολλές εναλλαγές. Όσοι ασχολείται ήδη με αγωνίσματα που αποτελούν μηδρομική αντικειμεία... και εσείς την κουλύμιση. Φαντάζομαι ότι αυτό λέτε στους άρθρες σας, έτσι, που τρέχουν μεγάλης ακυστάσεις. Κράτα σταθρό το τέπο και μην έχεις εναλλασσόμενες δέκυμα. Τα παιδιά, βέβαια, μικρή συλληπία, σε πού δεν το καταλαβαίνουν. Άχα, λοιπόν. Πρέπει να τα δω σκίνητα να το καταλάβουν. Το παιδί τι θέλει. Συμμάστε, τι είπαμε, τι θέλει το παιδί, τι κινήσεις θέλει. Να γουστάρει. Και τι γουστάρει το παιδί. Παιχνίδια, εκκληκτικές κινήσεις, άλματα, σπριντ. Τώρα, άμα το πεις να βγάλει μια μεγάλη απόσταση στο μυαλό, αυτός τι έχει. Γιατί πρέπει να σπριντάρει. Για να το αλλάξουμε αυτό το καθεστώς. Πρέπει να δώσουμε έναν κινήτρο. Γιατί, ρε. Γιατί να μην το κάνω. Εγώ έτσι θέλω να κάνω. Για να το αλλάξω αυτό, εγώ έτσι θέλω να κάνω. Πρέπει να δώσουμε έναν κινήτρο. Και το κινήτρο αυτό να έχει χειροπιαστό. Ότι με αυτό θα έχεις εκείνο το άλλο, το άλλο, το άλλο. Εγώ έδωσα σε ένα πιτσιρικά, υπέρβαρο, ως κινήτρο, την ωραία του ισθητική. Ό,τι ξέρεις θα δυνατήσεις, θα φοράσεις πιο στιλά τα ρούχα. Θα προσέχει περισσότερο το περιβάλλον σου. Και έπιασε. Λέει σοβαρά, λες, μπορώ, λέει να... Βέβαια μπορείς. Και αρχίσανε από 400 μέτρα. Τρέξε περπατώντας, λέω, αρκεί να το βγάλει. Λέει, κοίτα, θα το καταφέρω. Από εδώ από εκεί πήγα κι εγώ λίγο μαζί του, έτρεχα μαζί του, ξέρω εγώ. Τον έβγαλε του γερόνου. Πώς του λέει, πως είναι δύσκολο. Δεν έχει τόσο δύσκολο. Δηλαδή, αύριο που πάμε, λέει, να, μισή γύρω. Δεν πήγα στις τρεις γύρους. Από τα 400 πήγα πού? Στα 600. Και εγώ μαζί του πάνε. Μου λέει, δεν σταματήσουμε εδώ, θα βγάλω δύο γύρους. Δηλαδή, είναι... Και ο τρόπος, με το πώς θα τοποθετήσουμε... τους σκοπούς, πώς θα κλιμακώσουμε τη δυσκολία. Και το σώστε. Αν του φύγει ο αρχικός φόβος, 400 μέτρα, 600 μέτρα, 1.000 μέτρα... και άμα τα κάνει μία φορά, μετά καταλαβαίνει, τα κατέχει. Δηλαδή, πρέπει πολύ προσευχτικά... να οικοδομήσουμε την επισοσύνη του παιδιού... προς αυτό το οποίο αποτείνουμε. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε από τη Άλεξη, η Άλεξη... το μόνο εμπόδιο που υπάρχει στην προπόνηση του παιδιού στη μικρή ηλικία... είναι ο ψυχολογικός στομέας. Αν τον πείσουν ότι αυτό είναι καλό για τον... ότι είναι σημαντικό, μπορεί να κάνει όλα... και δεν υπάρχει κανένας βιολογικός περιορισμός. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει κανένας βιολογικός περιορισμός. Εντάξει. Λοιπόν, και το αναερώδιο κατόφυλλο. Θα μας πει κάποιος τι είναι το αναερώδιο κατόφυλλο. Εσύ, πας μου και το μικρό στο όνομα. Για λέει, Γρασπήρου. Αναερώδιο κατόφυλλο είναι αυτό το οποίο κάνει ο αθλητής... πριν αρχίσει να καταλώνει η αντίοξη... και ο αθλητής θα βγει στον αθλητή. Αντίοξη, όταν διακάψει το εξηγόνι... αντίοξη, η καύση του δουλευμέζει. Κατάλαβα πάνω κάτω τι εννοείς... αλλά να το διορθώσει το βέλδιο κάτω. Λέγκαια, κολληβητή. Μάλλον είναι μια κατάσταση... στην οποία ο οργανισμός από τις αερόβιες καύσεις ενέργειες... μεταβαίνει στις αναερόβιες καύσεις ενέργειες... και δεν χρησιμοποιείται κάτω στον δουλειογόνι. Σίγουρα το βελτίωσες, αλλά θες να πεις ότι μέχρι το ανάβειο κατόφλι... δεν χρησιμοποιείται καθόλου ένα αερόβιες μηχανήτη. Χρησιμοποιείται και θα αλλάζει την ποσόσφιση. Τώρα το πιάσιμε. Τα ενεργειακά συστήματα... δεν διαχωρίζουν μεταξύ τους με συγκάτια χείλη. Πρώτα τελειώνει το ένα, μετά αρχίζει το άλλο. Είναι και τα τρία... συνεισφέρουν... στην απαιτούμενη άσκηση. Δηλαδή ο οργανισμός λέει στον ασκούμενο... και κοίταξε και τα τρία συστήματα είναι στη διάθεση. Και σε όλα συμμετέχουν με ποσόσφιση. Ήταν πολύ ακριβής ο όρος που χρησιμοποιήσατε. Συνεχώς μεταβάλλει το ποσοστό. Επομένως, όταν μιλάμε για έναν αερόβιο κατόφλι... γιατί υπάρχει και αερόβιο κατόφλι. Μιλάμε εκείνο το επίπεδο πλέον... που κυρίερχος ενεργιακός μηχανισμός γίνεται ο αναερόβιος. Εντάξει. Όταν λέμε αερόβιο κατόφλι... είναι το όριο μέχρι το οποίο ο αερόβιος ο μηχανισμός είναι κυρίερχος. Υπάρχει κάτι ενδιάμεσο... μιλάμε για αερόβιο-αναερόβιο μηχανισμό... που και οι δυο μηχανισμοί συμμετέχουν... μετά το αερόβιο κατόφλι, κυρίερχος ενεργιακός μηχανισμός είναι ο αναερόβιος. Αλλά, προς Θεού, δεν διαχωρίζονται με συνικά τύχη. Ή παίζουν με την πολύ πετυχημένη έκθεση, με την ποσόστωση. Εντάξει. Πρόσκειτο. Θα φτάσουμε σε αυτό. Λοιπόν, άρα... μιλάμε στην προπόνηση αντοχής... για το πώς θα χρησιμοποιούν τα τρία βασικά ενεργειακά συστήματα. Έτσι. Που είναι το ATP και τη φωτογραφήνη... το οποίο χωρίζει πάλι σε δυο φάσεις. Η μία είναι η φάση της διάσπασης του ATP... που κρατάει περίπου ένα δευτερόλεπτο. Τρία δευτερόλεπτα. Εντάξει. Προσέξτε τώρα. Το ATP φεύγει αμέσως. Να μην διαφωνήσουμε. Με το καλημέρα που λέμε, έχει φύγει. Εφόσον, όμως, η κίνηση που θα επιλέξουμε είναι τι? Εξόχως, εκκληκτική. Μετά, η ενέργεια που χρειάζουμε για μια εκκληκτική κίνηση... μέχρι την κίνηση που κρατάει 10-15 δευτερόλεπτα... αρχίζει και αποδίδεται από την ανασύθυνση του ATP... που γίνεται μέσω της διάσπασης της φωτογραφίας. Τώρα, η ωφέλιμη ενέργεια είναι μέχρι 10 δευτερόλεπτα. Μετά τα 10 δευτερόλεπτα, το σύστημα αυτό δίνει ενέργεια... αλλά η οποία είναι συνεχώς φθύνουσα και μέχρι τα 40-50 δευτερόλεπτα... εξαφανίζεται. Το άλλτο σύστημα είναι η αναερώβια γλυκόλυση... που όπως και το πρώτο... ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα της αναερώβιας διαδικασίας. Όλες οι διαδικασίες γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του οξιγόνου. Δεν έχουμε κάποιους οξιγόνους. Λοιπόν, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε... τη διάσπαση της γλυκόλυσης αγγλικογόνου... και μέσω της διάσπασης έχουμε το ATP. Θέλουμε προσπάθειες που είναι πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Εκεί αρχίζει ο μηχανισμός και γίνεται η κυρία χώρος. Μέχρι 1,5-2 λεπτά. Και ο τρίτος είναι... και για το δεύτερο, για την αναερώβια γλυκόλυση... απαιτούνται σχετικά ψηλά συντάσεις. Δεν ενεργοποιεί το μηχανισμός αυτός με χαμηλά συντάσεις. Με χαμηλά συντάσεις ενεργοποιείται κυρίως ο αερώβιος μηχανισμός... ο οποίος είναι η διαδικασία κάσεις των λιπαρών ουσιών. Τώρα, σε ποιο βαθμό... αυτά τα τρία ενεργειακά συστήματα... χρησιμοποιούνται στη διάρκεια μιας κίνησης που θα επιλέξουμε... εξαρτάται από τη διάρκεια της και από την έντασή της. Αντιλαμβάνεστε, όταν είναι πολύ μικρής διάρκειας... και υψηλής έντασης... κυρίως είναι ο μηχανισμός της ώστες σκορετίνης... όταν είναι μεγαλύτερης διάρκειας αλλά η υψήλης έντασης είναι... της αναερώβιος γλυκόλυσης... και όταν η ένταση είναι πολύ χαμηλή και μεγάλη διάρκεια... κυρίως είναι η αναερώβια διαδικασία. Προσέξτε, τι λέω, κυρίως μηχανισμός. Δεν λέω αποκλειστικός μηχανισμός, δεν υπάρχει αυτό... στην οικονομία του οργανισμού. Αυτό να το... νομίζω, σας τα είπατε αυτά στα μαθήματα της λοψολογίας, έτσι? Δεν λέω κάτι καινούργιο για βάση σε αυτός. Κοιτάξτε εδώ... για την υποστασία συμμετοχή. Μπορούν να υπάρχουν και πίνακες... οι οποίοι έχουν άλλη κατανομή, έτσι? Πέντε πάνω, πέντε κάτω. Αλλά τι μας λέει αυτός ο πίνακας. Ότι στο μαραθώνιο... κυρίεργος μηχανισμός... είναι ο αερόβιος. Είναι ο αεροβιός. Είναι ο αεροβιός. Είναι ο αεροβιός. Είναι ο αεροβιός. Κυρίεργος μηχανισμός... είναι ο αερόβιος. Και σε πολύ μικρότερο βαθμό... είναι ο αναερόβιος. Να ρωτήσω κάτι. Γιατί στο μαραθώνιο θα χρειαστεί... τον αναερόβιο μηχανισμό. Αφού πώς είγα... Τρεις ώρες τρέχω στο μαραθώνιο. Λέγε. Σε κάποια στιγμή, όσους θέλετε, να κάνουμε κάποιους πριν. Όπως ας πούμε, στο τέλος του αθώνα... που κρίνουμε κάποιες θέσεις... χρειαστεί να κάνουμε κάποιους πριν. Οπότε ο αναερόβιος είναι απαραίτητος. Ή εν διαμέσως... δεν ξέρω αν συνεχίζει να λένε... δεν μαράζει. Στην εποχή μου τα λέγαμε δεν μαράζει. Δεν ξαφνικά πάω πολύ γρήγορα... γιατί θέλω να αποσπαστώ τους αντιπάλους. Τότε ενώ τρέχω... και χρησιμοποιώ το αερόβιο... ενεργειακό σύστημα... ως κυρίεργο ενεργειακό σύστημα... μετά πηδάω πού? Στο αναερόβιο. Θα ξέρει. Όπως και στο ξεκίνημα. Αν θα ξεκινήσω να πάω πριν. Βεβαίως. Ακόμα και σηκωμένη στη ένταση... πάλι μέχρι το αερόβιο να πάει... σε ισαγωγικά μπρος... το αναερόβιο έχει μεγαλύτερη συνοδεκτικότητα. Είναι πολύ σωστό αυτό που λες... ότι πολλοί αρχιδές θέλουν... να ξεφύγουν... να φύγουν από το πολύ το μπουγιο... οπότε τα πρώτα 400-800 μέτρα... πάνε σχετικά γρήγορα... και μετά επιλέγουν το tempo... που αυτούς βολεύει περισσότερο. Και εδώ μπαίνουν πάλι στην τακτική του αγωνισμού. Παρά μου τους χάρη... τι τακτική θα χρησιμοποιήσει... αυτός που είναι... πολύ καλός αερόβιος αρχτής... και τι τακτική θα χρησιμοποιήσει... αυτός που είναι... πιο αναερόβιος. Τι λέγει? Λέει για ρε... Σαβουλία είναι... Με την κόρτρα του αέρα... όχι. Αυτός που έχει... περισσότερα αερόπεκανότητα... θα μπορεί να ξεκινήσει πιο γρήγορα... οπότε θα διατηρήσει αυτήν την ένταση... ενώ αυτός που είναι αερόπεκανότητα... ξεκινήσει πιο ήρεμο... για να αναπτύχει στο τέλος. Αυτή είναι η περίπτωση της τρακτικίας. Άμα αερόβιος θα τον πνίξω πνάμε. Θα πάω με ψηλό τέμπο. Γιατί θα πάω με ψηλό τέμπο? Διότι το αναερόβιό μου κατόβλητο... που είναι? Είναι ψηλά. Δηλαδή εγώ θα τρέχω με 180 σφυγμούς... όπου είμαι μέσα στην αερόβια ζώνη ακόμη. Ενώ αυτός που είναι καλός... έχει πιο ισχυρό... αναερόβιο μηχανισμό... σε εκείνη την ένταση θα τρέχει... θα χρησιμοποιεί το αναερόβιο του σύστημα... ενώ ο άλλος χρησιμοποιεί πιο... αναερόβιο μηχανισμό και θα το μπνίξει στην κυριαρχία. Ενώ ο άλλος αν καταφέρει όμως... και κρατήσει μια απόσταση ασφαλείας... και κρατήσει τις δενάμινους... στα τελευταία 800 μέτρα... κοιτάξτε τα 400 μέτρα στα 800 μέτρα... είναι ίδιο στα 50 δευτερόλεπτα... και πιο χαμηλά. Και πιο χαμηλά είναι. Δεν είναι πλέον αναερόβια... αναερόβια ικανότητα... είναι αναερόβια καθαρίας. Εντάξει. Τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Βέβαια δεν παρακολουθώ τους χρόνους... γιατί έπιντ τους επιστεύουν. Λόγω του ντόμπικ... έχω απογοητευτεί. Προτιμώ να βλέπω τώρα... την Παρτσελώνα... και τα μαγικά που κάνει... κι εκείνη η πληκτική τριπλέτα εκεί μπροστά... από το να βλέπω ανθρώπους... που κερδίζεσαν το Μηγάου Λέσβο... και δεν είμαι σίγουρος... ποια είναι η πηγή της νύξης. Και αυτό το ενδιαφέρον μου... προσωπικά για τον πλασικό αρτισμό... και τα τονικά... τα έχει εξεφρύξει. Λοιπόν, το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Έτσι είναι. Εδώ... μπαίνουμε... στα τέσσερα με λιμόν... που είπε ο Κουρτσίδης. Αυτός είναι πολύ αδρός... διαχωρισμός. Πάρα πολύ αδρός. Και δεν ξέρω αν ισχύει. Δηλαδή... ερευνητικά, αν κάνεις κάτι και πεις αυτό... θα αρχίζει να σκουμπώνει. Εμπάσεις περίπτωση, εμάς όμως θα μας βοηθήσει... να καταλάβουμε τα διάβρονα κατόφλι. Λέει... αερόδοκατόφλι... είναι με 140 σφυγμούς... για προπονήτους. Μιλάμε για προπονήτους. Έτσι. Έχουμε δύο μιλιμούλ γαλακτικό... ο ξέρος. Άρα εδώ το κυρίαρχο σύστημα είναι το αερόδοκο. Έχουμε... για νήλυκες. Το πρώτο μέρος συγγενικό είναι για νήλυκες. Δεν ισχύουν αυτά για τα παιδιά. Θα πούμε αργότερα για τα παιδιά. Έχουμε την αερόβια-αναερόβια ζώνη... που φτάνει μέχρι τα 4 μιλιμόλ γαλακτικό... ξέρω το θέμα... και περίπου στους 160 σφυγμούς. Και την αναερόβια ζώνη... που είναι πάνω από τα 4 μιλιμόλ... πάνω από τους 160 σφυγμούς. Το αναερόδιο κατόφλι... δεν είναι μεταβλητό... και δεν συναρτάται πάντα... με τη μέγιστη του πρόσωπου ξυφών. Δηλαδή μπορούμε να αυξήσουμε... το αναερόδιο κατόφλι... χωρίς να μεταβληθεί πια. Μέγιστη πρόσωπου ξυφών. Κάθε επέκταση μπορώ να βελτιώσω... και τη δρομική αντοχή... χωρίς να βελτιώσω... τη μέγιστη πρόσωπου ξυφών. Γιατί ο ένας τρόπος που είπαμε είναι ποιος... η δρομική τεχνική... και ο άλλος είναι... ανεβάζοντας το κατόφλι. Και ενώ η μέγιστη μου πρόσωπου ξυφών... παραμένει σταθερή... η ικανότητα αντοχής μου... παιδιώνει. Επίχεια, άμα χρησιμοποιήσω το τεστ... του 2.100 μέτρων... και πάρω ως δίκτυο αντοχής... το χρόνο που χρειάζεται να κατευθύνω... τα 2.100 μέτρα... θα βελτιωθεί... θα μικρύνει ο χρόνος... που καλύπτει τα 2.100 μέτρα... αλλά αυτό δεν σημαίνει... ότι καλά βελτιώθηκε η μέγιστη πρόσωπου ξυφών... μπορεί να βελτιώθηκε η δρομική μου τεχνική... ή να ανεβεί και πιο. Και τι άλλο μπορεί να βελτιώθηκε... την είπαμε... η δρομική τεχνική. Δρομική οικονομία δηλαδή... η τεχνική... ανεβαίνει το αναερώμενο μου κατόφλι... και η δρομική μου ταχτική... αν μάθω να τρέχω με σταθρό τέμπο... και τα λοιπά, και τα λοιπά... θα βελτιώσω και την ικανότητα μου. Εδώ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα... πώς μεταβάλλει το γαλατικό οξύ... όταν τρέχω σε διάφορες αποστάσεις... εδώ είναι 400 μέτρα... 800 μέτρα... εν πάση τελικά σε ένα σπίνακας... που δείχνει την επιλεκτική συμμετοχή... του διαφρόνου ενεργειακού μηχανικού. Και εδώ... φαίνεται χαρακτηριστικά... η διαφοροποίηση... των αναερώμενων μου κατόφλι... σε σχέση με το επίπεδο απόδοσης. Πώς μπορώ να το εκφράσω... το αναερώβιο κατόφλι. Πήγα σε ένα εργαστήριο εργοτισολογίας... και μέθυσα την... την αναερώβεια μου ικανότητα... και παρέλα μέθυσα και το αναερώβιο μου το κατόφλι. Μετά εγώ ως προπονητής... τι θα κάνω. Πώς αυτό θα το κάνω... προπονητική πράξη. Πόσα πόσα... αδιτές μου τώρα... τρέχετε πάνω από το κατόφλι... τρέχετε κάτω από το αναερώβιο κατόφλι. Πρέπει να πάρω κάποιους δείχτες. Ποιους δείχτες θα πάρω. Την δρομική ταχύδη. Την δρομική ταχύδη. Την δρομική ταχύδη. Την δρομική ταχύδη. Πολύ ωραία. Άλλο πιο δίκαιο μπορώ να πάρω. Το καρδιακό συγγμό. Άμα πάρω δρομική ταχύτητα... έχω πάρει και το χρόνο. Το άλλο είναι πιο εξειδικαμένο. Παίρνω την ισχύ. Αλλά αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο. Εκείνο που είναι πιο εύκολο... είναι ο καρδιακός συγγμός. Γιατί έχω ένα σπορ τέστερ το φαράστον... και θα τρέχεις συνέχεια σε αυτούς τους συγγμούς... ή θα τρέχεις με αυτήν την δρομική ταχύτητα. Το πιο εύκολο από όλα είναι με το σπορ τέστερ. Εντάξει. Κοιτάξτε. Εδώ είναι το κατόφλι... του Απροπόνημα. Και εδώ είναι του Προπονημένου. Είναι τεράστια απόσταση που έχουμε. Σημαίνει ότι ενώ... αν φέρω αυτήν την κάθετο... σε αυτό το χρονικό σημείο που... ο αθλητής με το κόκκινο... χρησιμοποιεί το αναερώβιο του σύστημα... ο όρος σε αυτήν τη στιγμή... βγει ακόμα το αερόβιο. Άρα, έχει μια σαφή υπέροχη. Άρα, του αναερώβιου κατόφλι... επηρεάζεται από την προπόνηση... και τον ίζο... και δεν συναρτάται... από τη βελτίωση ή όχι της... μέγιστης πρόσφυσης του ξύλου. Πες το. Σε ισχύ... που είπατε, είναι πολύ πιο εξειδικερμένο. Λέμε... έχει αυτούς που χρησιμοποιεί θεωρητικά το... Αυτός... που σε μεγαλύτερη παραγωγή ισχύ... χρησιμοποιεί ακόμα... το αναερώβιο του σύστημα. Δηλαδή, δουλεύουμε... δουλεύω και εγώ και εσύ... στο 80% της ισχύς μας. Εσύ δουλεύεις όμως... αναερώβια, εγώ δουλεύω τι? Αερώβια. Ποιος είναι ο πιο καλός? Εγώ, γιατί δουλεύω... αερώβια. Άρα, αν πάρουμε την ισχύ... θα πούμε ότι σε κάθε δοσμένο... επίπεδο ισχύος που παράγεται... τι συμμετοχή έχει ο αερώβιος... και τι συμμετοχή έχει ο αναερώβιος. Αν, ανεβαίνοντας... το επίπεδο ισχύος... συνεχίζει το άλλο το άτμο... και δουλεύει η αερώβια... σημαίνει ότι έχει ψηλό αναερώβιο. Είναι το ίδιο με η ταχύτη. Εγώ τρέχω με 10 μέτρα στο δευτερόλεπτο... εσύ τρέχεις με 5 μέτρα στο δευτερόλεπτο. Με 5 μέτρα στο δευτερόλεπτο... εσύ μπαίνεις... στην αναερώβια διαδικασία... εγώ με τα 10 μέτρα στο δευτερόλεπτο... είμαι ακόμη στο κατόφυλο. Είναι δηλαδή κοντά στο μηχανισμό που λένε ότι... χρειάζεσαι μια καλή αναερωβιακότητα... για να μπορείς να αναπτύξεις ακόμα καλύτερα... για παράδειγμα την ισχύή σου. Όχι, όχι. Είναι ασυνάρτητο. Θα είναι ασυνάρτητο. Την ισχύη την πήρα σαν παράδειγμα. Εντάξει. Απλά πρέπει να είναι στου 80% της ισχύης. Όχι. Στο 80% της ισχύος μου... εγώ συνεχίζω και δουλεύω... και δουλεύω αναερωβιακότητα... ενώ εσύ δουλεύεις αναερωβιακότητα. Άρα, εγώ έχω πλεονέκτημα. Και πάνω σε αυτό ακριβώς. Δηλαδή, εκείνη τη στιγμή... εγώ, εφού χρησιμοποιώ τον αναερωβιο μηχανισμό... θα μπορώ να κάνω μία εκκλητική προσπάθεια καλύτερη. Όταν χρησιμοποιείς το αναερωβιο... Όχι. Αν χρησιμοποιείς το 80% της ισχύης... ακόμα τον αναερωβιο μηχανισμό σου... έχεις περιθώριο να κάνεις ό,τι θέλεις. Έτσι. Δηλαδή, τρέχουμε εκεί δυο... με ισχύη και εσύ και εγώ... στο 80% της μέγιστης μας ισχύους. Εγώ στο 80%... επειδή έχω ψηλό αναερώβιο κατόφυλλο... δουλεύω ακόμα με αναερώβια... εσύ δουλεύεις αναερώβια. Εσύ σημαίνει αρχίζεις και εξατλήσεις... ενώ εγώ έχω περιθώριο να κάνω ό,τι θέλω. Εντάξει. Το δύο μες σφιγμούς. Εγώ τρέχω στους 180 σφιγμούς... και εσύ τρέχεις στους 160 σφιγμούς. Αν όμως εσύ... επιχειρήσεις να ανέβεις... από τους 160 σφιγμούς... που είναι το αναερώβιο σκατόφυλλο... στο 180... που είναι το δικό μου το κατόφυλλο... σημαίνει εσύ θα δουλεύεις αναερώβια... εγώ θα δουλεύω τι? Αερώβιο. Έγινε κατανοητό αυτό το πράγμα. Συγκρατήστε ότι μπορεί να βελτιωθεί... το αναερώβιο σκατόφυλλο... χωρίς να μεταβληθεί πια... η μέγιστη πρόσδοξη του. Λοιπόν, προπονητικά ερωτήματα. Τι γίνεται όταν σ' αυτής έχει... αναερώβιο σκατόφυλλο... αναρώβει σκατόφυλλο στους 160 σφιμούς... αναρώβει σκατόφυλλο στους 180 σφιμούς. Τα είπαμε αυτά έτσι... πρόλογα και τα ανέβησα. Αν ανακρατέυλω σκατόφυλλο στους 180 σφιμούς... κι εσύ έχεις καθόλου στους 160... εγώ είμαι καλύτερος. Γιατί αν εσύ επιχειρήσατε να ανέβεις στους 180... θα δουλέψαμε να ερώβει... ενώ εγώ θα συνεχίσω να δουλέω να ερώβω. Άρα... και λιγότερο. Τώρα... ρίξτε μια ματιά. Τις προσάμωκες προκαλεί... για να ερώβει και να ερώβει την προπόνηση. Ορίστε. Μα τελείωσε την προπόνηση... γιατί κάτω που έλεγε... μετά την προπόνηση... υπηρεάζει τον ανααρώβιο... κατώ από την προπόνηση. Όχι. Άμα κάνουν μια προπόνηση αντοχής... θα επηρεαστεί τον ανααρώβιο κατώφλι. Θα επηρεαστεί... χωρίς εδεχομένως να μεταβληθεί... η μέγιστη πρόσωπη του οξυγόνου. Αλλά μπορεί όμως να μεταβληθούν και τα δύο. Δηλαδή, άμα βελτιωθεί η μέγιστη πρόσωπη του οξυγόνου... αυτομάτως βελτιώνεται και πιο. Και το κατώφλι. Η βελτίωση του ανααρώβιου κατώφλιου... δεν σημαίνει βελτίωση της μέγιστης πρόσωπης... του οξυγόνου. Άρα το ένα είναι στη συνάντηση με το άλλο... με το άλλο όχι. Όχι. Δηλαδή, η βελτίωση της μέγιστης πρόσωπης οξυγόνου... βελτιώνει το κατώφλι υποχρωτικά. Έτσι. Γίνουμε πιο αερόβιος. Άρα... ανεβαίνει και το κατώφλι. Μπορώ όμως να βελτιώσω το κατώφλι μου... να βελτιώσω την αντοχή μου... χωρίς να βελτιώσω... τη μέγιστη πρόσωπη. Αυτά είναι τα μυστήρια πρωθήκια του οργανισμού. Ρίξτε τα μία μοχιά... κι αν θέλετε, έχετε κάποια... κάποια πορεία να τις σηθήσουμε. Βέβαια, εκείνοι που γίνονται σαφές... το αναερώδιο κατώφλι συδέεται... με τις γρήγορες μυκιασύνες... ενώ η αναερώβια ικανότητα... συδέεται με τις γρήγορες μυκιασύνες... η αερώβια ικανότητα συδέεται... με τις αριές μυκιασύνες. Και είναι πολύ λογικό μετά... ότι εφόσον συδέεται με τις αριές μυκιασύνες... η αερώβια ικανότητα... σχετίζεται με το κάρδιο κυκλοφοριακό... με τον όγκο Παλμού, με το αναπληθυστικό σύστημα. Ναι. Ναι, εντάξει. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Δεν μπορεί να είναι και στα καρδιά. Όχι. Υπάρχουν κάποιες έρευνες... οι οποίοι λέγαν... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μειώνεται η προβλημαίκηση πρόσωπος του κόσμου. Αλλά μπορεί να μένει και στα χεριόγ Αυτός. Υπάρχουν αγώνεις. Αν εγώ θέλω να τα έχω και τα δύο... της επιδράσης που έχει η μία ή άλλη μορφή. Αυτό είναι το πιο αρνητικό. Υπάρχουν και έρευνες... στα παιδιά. Υπάρχουν κάποιες έρευνες... οι οποίοι λέγαν... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση... μετά από έτοιμη αναερώβωση...