Το Δεύτερο Βουλγαρικό κράτος – Η αίρεση του Βογομιλισμού / Διάλεξη 7 / Το Δεύτερο Βουλγαρικό κράτος. Η βασιλεία του τσάρου Καλογιάν, του Ιωάννη Ασέν Β΄ και του Ιωάννη Αλέξανδρου. Οι πρωτεύουσες του μεσαιωνικού βουλγαρικού κράτους. Γράμματα και τέχνες. Η πτώση του Τυρνόβου στους Οθωμανούς (1393). - Δεληκάρη Αγγελική (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Το Δεύτερο Βουλγαρικό κράτος. Η βασιλεία του τσάρου Καλογιάν, του Ιωάννη Ασέν Β΄ και του Ιωάννη Αλέξανδρου. Οι πρωτεύουσες του μεσαιωνικού βουλγαρικού κράτους. Γράμματα και τέχνες. Η πτώση του Τυρνόβου στους Οθωμανούς (1393).: Το 1018 καταλυθεί και το κράτος του Σαμουήλ από το βασίλειο του δεύτερου του Βουλγαροκτόνου και μεσολαβεί ένα περίοδος κατά την οποία οι βούλγαροι βρίσκονται έτσι τα βουλγαρικά εδάφη βρίσκονται ενσωματωμένα και πάλι στο βυζαντινό κράτος την περίοδο αυτή σημειώθηκαν κάποιες μεμονωμένες εξεγέρσεις οι οποίες δεν έλαβαν μεγάλη έκταση η τελευταία όμως εξέγερση των βουλγάρων που αυτή την χώρα πραγματικά έληξε ως επανάσταση έλαβε χώρα το 1186 αιτία στάθηκε η βαριά φορολογία που επέβαλε ο Ντίνος αυτοκράτορας Ισαάκιος δεύτερος για την κάλυψη των εξόδων του με του γάμου του με την κόρη του βασιλιά της καρυάς στη μαργαρίτα Συγκεκριμένα ο πληθυσμός των βουλγαρικών πεδίο χωρών θα έπρεπε να παραχθούν ορίσει τα κοπάδια του προκειμένου να τελεστούν οι γαμήλιες εκδηλώσεις την δυσαρέσκεια του βουλγαρικού πληθυσμού εκμεταλλεύθηκαν δύο αδέλφια όπου πέτρος και εγώ σαν που ήταν Βούλγαρος κουβανικής καταγωγής και οι οποίοι υποκίνησαν το λαό σε εξέγερση η επανάσταση δεν είχε από την αρχή εθνικού χαρακτήρα παλαιά ήταν ένα είδος εδαφικών διεκδικήσεων τοπικών ηγεμόνων τα δύο αδέρφια είχαν ζητήσει από το βυζαντινό αυτοκράτορα να τους παραχωρήσει εδάφη με τη μορφή της προνοίας η πρόνοια ήταν ένα σημαντικός θεσμός στο βυζάντιο εμφανίζεται από τα μέσα του δέκατου αιώνα και δηλώνει την παραχώρηση στους δυνατούς κτημάτων μαζί με όλα τα έσοδα του κτήματος σε ανταμείβει για ορισμένες υπηρεσίες τους οι παραχωρήσεις εισπνοή ένα διαφέρουν από τις δωρεές όπως διαφέρουν από τα γεγονότα γιατί τουλάχιστον στην αρχή δίνονταν με καθορισμένη προθεσμία συνήθως μέχρι το θάνατό του πρόνοια αρείου και δε μπορούσαν να μεταβιβαστούν είναι πολύ cool είναι απλήρωτο τη φωνή με την άρνηση του βυζαντίου να τους παραχωρήσει το θεσμό της πρόνοιας οι διεκδικήσεις του πέτρου και του ΟΑΣΑ εξελίχθηκαν σε επανάσταση με τη συμμετοχή των λαϊκών κομμάτων που επέφεραν από τους δυσβάστακτους φόρους αν και αρχικά η αντιμετώπιση των επαναστατών από τον Βυζαντινό στρατό ήταν επιτυχής ωστόσο βυζαντινός αυτοκράτορας Ισαάκιος δεύτερους έκανε λάθος να αποσύρει πολύ γρήγορα τα στρατεύματα του από τις περιοχές που είχαν επαναστατήσει με αποτέλεσμα οι επαναστάτες να ξαναγίνουν κύριοι αυτών των περιοχών έτσι κυρίως στη βορειοανατολική βουλγαρία τα προβλήματα τα εσωτερικά προβλήματα του βυζαντίου και οι αποτυχημένες προσπάθειες του site του δεύτερου με ελέγχει την κατάσταση καθώς και η παρουσία των έμπειρων πολέμων κουβανών στο πλευρό των βουλγάρων είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία του δεύτερου βουλγαρικού κράτους η ανακωχή με τους στασιαστές επικυρώθηκε με την παράδοση στο βυζάντιο του μικρότερου αδελφού των στασιαστών του Καλογιάννη όσο ομήρου η πράξη αυτή σήμαινε την αναγνώριση από το βυζάντιο του Νέου βουλγαρικού κράτους που εκτεινόταν από τον άνεμο μέχρι το δούναβη έδρα του κράτους ήταν το πύρινο έχουν η δυναμική του αγώνες των δύο στασιαστών του πέτρου και του σαν σε συνδυασμό με την αδυναμία του βυζαντίου να αντιμετωπίσει την επέκταση του βουλγαρικού κράτους είχαν επιτυχία τα βορειοδυτικά σύνορα της Βουλγαρίας λεπτό ότι φτάνουν μέχρι το βελιγράδι ενώ τα ανατολικά μέχρι τον Εύξεινο πόντο στο βορρά εκτεινόταν μέχρι το κουνάβι στον νότο μέχρι τον λαιμό 9ο νοτιοδυτικά σύνορα φτάνουν μέχρι τη Σοφία και το Μελενίκου οι επιτυχίες αυτές των δύο αδελφών προκάλεσαν τον φθόνο τον βούλγαρο οι οποίοι έβλεπαν ότι με την ενίσχυση της Κεντρικής εξουσίας άρχισε να κινδυνεύει ιδιοκτησία αλλά και η ίδια η θέση τους για εντολοδόχο αρχικά δολοφόνησαν τον σαν το 1100 96 ένα χρόνο αργότερα και τον αδελφό του τον bacon τότε την εξουσία ανέλαβε ο έτερος αδελφός τους αυτός που βρισκόταν ως όμηρος στην κωνσταντινούπολη ο Καλογιάννης Καλογιάννη η Ιωαννίδου ζεις όπως αναφέρεται από τους βυζαντινούς οι κωμικές κιλό γιάννης σε αποδείχθηκε ότι ήτανε μια δυναμική στρατιωτικοί αλλά και πολύ προσωπικότητα κατά την πολιορκία και την κατάληψη της βάρνας έσφαξε τους κατοίκους της η τους έθαψαν ζωντανούς και κατεδάφισε τα τείχη της πόλης Γι' αυτό το λόγο όπως είπε εμείς δεν δίνει τον ονόμασαν Σκύρου Γιάννη ενώ ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του ρωμαίου 8 μόνο κατ αντιστοιχία με τον βούλγαρο 8 μόνο ένα προσωνύμιο που είχε δοθεί στον βασιλείου το δεύτερο οι επιθέσεις και οι επιδρομές του Καλογιάννης βυζαντινά εδάφη ανάγκασαν το βυζαντινό αυτοκράτορα να συμφωνεί να να συνάψει μια συνθήκη ειρήνης μαζί του γύρω στα τέλη του 1900 δύο που έθετε τέρμα στους πολέμους και αναγνώρισε το κράτος της λογαριασμό ο Καλογιάννη κατέκτησε ένα τμήμα της Ροδόπης της μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου παρά την εσωτερική αδυναμία του κράτους του από την έλλειψη διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης επιζητούσε πρωταρχικά τη διεθνή αναγνώριση εκμεταλλεύθηκε με πολύ καλό τρόπο την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από την τέταρτη σταυροφορία του 1204 στράφηκε λοιπόν προς τον Παπάγο και ζητούσε με αντάλλαγμα την υπαγωγή της Βουλγαρικής εκκλησίας στη ρώμη ζητούσε λοιπόν να τον πιστέψει ο πάπας ως βασιλεία έτσι να το στρέψει τρέξει πράγμα που έγινε ΟΠΑΠ πράσινο και έγκυος τρίτος έχρισε τον επίσκοπο Ζαγοράς χρηματοδότηση βουλγαρίας το σεπτέμβριο του 1903 και έστεψε με παπικών έλεγα το τον Καλογιάννη ως βασιλιά βουλγάρων και πλαστικών την τις πράξεις αυτές και την αλληλογραφία ανάμεσα στον Καλογιάννη και τον οίνο και έγκυο τον τρίτο μπορούμε να τις βρούμε στην Πατρών λόγια αλλά πείνα έτσι στην αλληλογραφία του πάπα ενώ κέρδη τρίτου και να διαβάσουμε τις επιστολές που στάλθηκαν στον οίνο και τρίτον και αιτία είχε απαντήσει ο κεντρώος τρίτος μετά την κατάκτηση της κωνσταντινούπολης έτσι το 1904 από τους λατίνους τους πλησίασε ο καλό για τους δυτικούς για τους πρότεινε συνεργασία αυτοί απέρριψαν την πρόταση του καλού για αφού ουσιαστικά θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως διαδόχου της βυζαντινής αυτοκρατορίας ως και είχαν απαιτήσεις σε όλα τα εδάφη που κάποτε αποτελούσαν τη βυζαντινή αυτοκρατορία δηλαδή και στα εδάφη που εκτεινόταν το βουλγαρικό κράτος ο Καλογιάννη αντιλήφθηκε γρήγορα τον κίνδυνο αυτό τότε προσέγγισε το βυζάντιο _1000_ διακόσια 50 Καλογιάννη συγκρούστηκε στη θράκη με τον υδάτινο αυτοκράτορα της 20 Τεχνόπολις τον βάλουμε Ελληνο και μάχη τελείωσε με την αιχμαλωσία του value που κλείνουν και την ήττα του στρατού του Καλογιάννη τότε στράφηκε και εναντίον των λατίνων της Θεσσαλονίκης κατά την πολιορκία όμως της πόλης τον Οκτώβριο του 1907 Καλογιάννη δολοφονήθηκε μπροστά στα τείχη της Θεσσαλονίκης από έναν κουβανό υπαρχηγό του στις πηγές βέβαια έτσι και κυρίως τις γεωλογικές πηγές εμφανίζεται ο θάνατος του ως παρέμβαση του αγίου δημητρίου και συγκεκριμένα αυτό διαβάζουμε και στον βίο του αγίου Σάββα έτσι ότι δεν ήταν το χέρι του μάνου αρχηγού του που κρατούσε το μαχαίρι τον σκότωσαν αλλά κατανοηθεί όσο ήταν το χέρι του Αγίου Δημητρίου μετά το θάνατο του Καλογιάννη ακολούθησε μια περίοδο αστάθειας στη βουλγαρία και διασπαστικό των τάσεων εκείνη την περίοδο εμφανίζεται και ιερές για ακόμη μια φορά εμφανίζεται πιο έντονα η αίρεση του βωβού μίλησέ μου είναι μια διεισδυτική αίρεση η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά δρα κατά τα μέσα του δέκατου αιώνα στη βουλγαρία και βλέπουμε κατά περιόδους να ενισχύεται παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι εκάστοτε βούλγαροι ηγεμόνες και έχουμε όλοι κατάλοιπα της αίρεσης μέχρι και τον 14ο αιώνα μέχρι και τα τέλη του δέκατου τέταρτου αγώνα στον θρόνο της βουλγαρίας μετά το θάνατο του καλού για να ανέρχεται όπου μπορεί όποιος θα βασιλέψει από το 1907 μέχρι το 1218 το 1211 συγκλήθηκε σύνοδος Τύρναβος η οποία καταδίκασε την αίρεση των εγώ μιλώ καθώς και τους οπαδούς της αποτέλεσμα της συνόδου αυτής ήταν το λεγόμενο Συνοδικό του βορείου αιγαίου το έτος 1211 είναι το ανάλογο με το δικό μας σύνδεση Συνοδικό της ορθοδοξίας απλά στο συγκεκριμένο έχουν στο συγκεκριμένο κείμενο έχουν προστεθεί και τα ονόματα των Βούλγαρων και μόνο οι οποίοι υπερασπίστηκαν την ορθοδοξία καθώς και ένα θέμα σε διάφορους αιρετικούς έτσι η οπαδός υπό τη διακυβέρνηση του χωριού δε βλέπουμε κάποια αλλαγή όσον αφορά τα σύνορα της βουλγαρίας αλλά ούτε και κάποια γενικότερη πρόοδος γιατί όπως σας είπα υπήρχαν διασπαστικές τάσεις ήταν ένα περίοδος αναταραχών πολλοί ηγεμόνες που διακρίνεται όσον αφορά το δεύτερο εργατικό κράτος είναι επομένως ο Ιωάννης Assen ο δεύτερος ο Ιωάννης Σεν δεύτερη στα βασίλεια έτσι από το 1918 μέχρι το 1241 περίοδο της Βασιλείας του αποκαθίσταται η ειρήνη στο εσωτερικό της χώρας και η βουλγαρία γίνεται το μεγαλύτερο πάλι κάνει κακό κράτος η εποχή του βέβαια χαρακτηρίζεται από την εδραίωση της μεγάλης ιδιοκτησίας βλέπουμε δηλαδή ότι οι μεγάλοι γαιοκτήμονες της βουλγαρίας αυτή την περίοδο κατέχουν τεράστιες εκτάσεις και πολλούς οικισμούς και εμμονές βέβαια έτσι έχουνε πολλά χτυπήματα και επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι βλέπουμε πολλές μονές να κατέχουν και ολόκληρα χωριά και να εισπράττουν φυσικά τους φόρους τους για παράδειγμα ένα έγγραφο του 1378 πολύ αργότερα βέβαια από την εποχή του ας μας παραδίδει ότι μόνη της βίλας κατείχε περίπου 20 χωριά καταλαβαίνετε δηλαδή τη δύναμη που είχαν κάποιες μονές όσον αφορά την ιδιοκτησία αλλά και τους φόρους που εισέπρατταν από διαφόρους οικισμούς ο Ιωάννης ας ο δεύτερος εφάρμοσε γενικά επεκτατική πολιτική και κατόρθωσε με διπλωματικά πολιτικά αλλά και στρατιωτικά μέσα να επανακτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα απ' όσα είχαν χαθεί την κατά την προηγούμενη περίοδο ο Ιωάννης σας δεν παντρεύτηκε την κόρη του ούγγρου βασιλιά διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον ηγεμόνα της σερβίας στον στέφανο πρώτο ώστε το για το οποίο θα μιλήσουμε στα μαθήματα για τη σερβία αλλά και για ένα διάστημα είχε φιλικές σχέσεις με τον δεσπότη τον ηγεμόνα της ηπείρου τον θεόδωρο φυσικά λίγο αργότερα βέβαια συγκρούεται με τον θεόδωρο δούκα επειδή τα συμφέροντά τους στη βρέθηκαν σε πλήρη αντίθεση και φυσικά ο Ιωάννης Παππάς 9 στα νώτα αρκετά δυνατός στη συγκεκριμένη περίοδο και θεωρούσε ότι μπορεί να επικρατήσει έτσι στο πολιτικό προσκήνιο των βαλκανίων Ιωάννης σας δεν εκμεταλλεύτηκε ακόμη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τον θάνατο του La Τήνου αυτοκράτορα του ρόμπερτ ο οποίος άφησε ως διάδοχο τον ετεροθαλή αδερφό του τον δαρβίνο τον δεύτερο που ήταν τότε μόνο 11 ετών όσα δεν βλέπονται στην αθήνα ένα της λατινικής αυτοκρατορίας της κωνσταντινούπολης πρότεινε ένα χαμού ανάμεσα στην κόρη του είναι αν και το νερό νεαρό όλα την αυτοκράτορα της κωνσταντινούπολης ο ίδιος πιστεύει ότι όσα πεθερός του μικρού αυτοκράτορα θα κυβερνούσε την κωνσταντινούπολη και θα έθετε τα βουλγαρικά στρατεύματα στην άμυνα της πόλης φοβούμενη γι' οι λατίνοι από μια πιθανή επίθεση από τον θεόδωρο αφού κάθε όρος ότι θα μπορούσαν να αποδειχθούν έτσι την πρότασή του αυτή κάτι τέτοιο βέβαια δεν συνέβη οι βαρόνοι δηλαδή οι βαρόνοι και ο πάπας αποφάσισαν να ορίσουν ως αυτοκράτορα έναν ιππότη όποιος τα μεγάλης ηλικίας πρόκειται για τον ιωάννη διευρύνεται και ο ιππότης αυτός Ιωάννης δέχτηκε την πρόταση των λατίνων παλιά συμφωνία μεταξύ τους κρατήθηκε μυστική ο Ιωάννης 13 που ήδη το 1929 ήταν πάνω από 80 ετών συμφώνησε ότι αν παραμείνει ζωντανός μέχρι την ενηλικίωση το νόμιμο διαδόχου τότε θα μας βασιλεύει βαν και οι δύο μαζί πως είναι αυτοκράτορες ήδη για τα δεδομένα της εποχής ετσι η ηλικία των 80 ετών θεωρείται πολύ μεγάλη έδωσε έτοιμα είναι ότι αυτό όπως σας είπα κράτησε και για κάποια χρόνια ως μυστικό ο Ιωάννης τέντες είχε να τακτοποιήσει διάφορες υποθέσεις στη δύση και έφτασε στην όλοι το 1231 δηλαδή δύο χρόνια αργότερα μετά από την συμφωνία αυτή δεν γνωρίζουμε βέβαια δεν είμαστε βέβαιοι εάν ο χώρος του κάσο ηγεμόνας της ηπείρου είχε πληροφορηθεί τις κινήσεις του ιωάννη μιας όσον αφορά τους λατίνους γιατί βλέπουμε ότι άλλαξε ουσιαστικά τις σχέσεις του με τον ιωάννη ένα εν και μάλιστα έχουμε ένα σύγκρουση των δύο έτσι του θεόδωρου βότκα και του ιωάννη χασάν του δεύτερου στην Κλόκοβα νίτσα είναι το μέρος βρίσκεται κοντά στο σημερινό Χάσκοβο στον ποταμό έβρο είναι στο δρόμο μεταξύ Φιλιππούπολης και Αδριανούπολης έχουμε τη μάχη της λογοτεχνικής σας η μάχη της Κόνιτσας έλαβε χώρα τον απρίλιο του 1230 Porsche δεν αρχικά φαίνεται έτσι όπως μαρτυρείται από τις πηγές να εκπλήσσεται από την επίθεση αυτή του θεοδώρου του κ και μάλιστα έπαιξε τον ρόλο όμως αφού από τη στιγμή που υπήρχε μια παλαιότερη συνθήκη ανάμεσα ο Θεόδωρος Δούκας ηττήθηκε κατά κράτος και αιχμαλωτίστηκε Βούλγαρος ηγεμόνας Ιωάννης σας είχε αποφασίσει μάλλον να τυφλώσει τον θεόδωρο μπούκαραν προκειμένου να θέσει τέλος Σ αυτές τις αυτοκρατορικές βλέψεις του θεοδώρου κα και λέγεται έχει σωθεί μια επιστολή από εβραίους και λέγεται ότι είχε αναθέσει σε εβραίους να εκτελώ να εκτελέσουν την τύφλωση του βέβαια αυτό είναι δε δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι πραγματικό επειδή γενικά οι εβραίοι χρησιμοποιούνταν συχνά ως εκτελεστές έτσι στην ανατολική Ευρώπη κατά την περίοδο του Μεσαίωνα υπήρχε αυτή οι απόψε και εκτελούσαν τέτοιου είδους εντολές αλλά δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο όχι οι εβραίοι βέβαια άλλη συνεχίζει η επιστολή ότι μετά από τις ικεσίες του θεόδωρου δούκα τον λυπήθηκαν και δε θέλησαν να τον τυφλό όσο ο ΣΕΤΕ σύμφωνα με το γράμμα αυτό θύμωσε μαζί τους τόσο πολύ που τους σκότωσε τους συγκεκριμένους εβραίους σπρώχνοντας τους από μεγάλο ύψος στο κενό παρόλα αυτά βεβαίως Θεόδωρος Δούκας τυφλώθηκε και για τα επόμενα επτά χρόνια που έζησε παρέμεινε αιχμάλωτος στη βουλγαρία ο Ιωάννης σε ένα συνεχής την πορεία του την επεκτατική γνωρίζουμε ότι προέλαση στη Μακεδονία την Αλβανία κατακτώντας την ένα μετά την άλλη από τις εκτιμήσεις του θεόδωρου δούκα κατέκτησε τις Σέρρες τον απρίλιο από την χρήση η επίσης στα χέρια του βρέθηκαν η Φιλιππούπολη με την κοιλάδα του ευρώ το διδυμότειχο και γιατροί κάνουν πολύ ακολουθώντας την πολιτική που έχει ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια ο Καλογιάννης αντικατέστησε τους βυζαντινούς επισκόπους στις πόλεις κατέκτησαν με βούλγαρους σκοπούς συχνά αναφέρεται στη βιογραφία ότι ο Ιωάννης σας ενώ κατέκτησε και το Δυρράχιο αυτό προκύπτει από μια επιγραφή βρίσκεται στην εκκλησία των 40 μαρτύρων στον Τύρναβο στην οποία ο ας υπερηφανεύεται ότι κατέκτησε όλες τις χώρες από την Αδριανούπολη μέχρι το Δυρράχιο λέει συγκεκριμένα μόνο Κωσταντινούπολη και γειτονικές πόλεις που βρίσκονταν στα χέρια των φρανκ αλλά και αυτές υπάκουαν στην εξουσία μου γιατί δεν είχαν άλλο αυτοκράτορα εκτός από μένα και ζούσαν σύμφωνα με τη θέλησή μου γιατί έτσι όρισαν θεός ένα επιστήμονας το dieselgate που έχει ασχοληθεί με την περιοχή της αλβανίας στο Δυρράχιο στην περιοχή της Αυλώνας κατά τον ενβέρ από τον 11ο μέχρι τον 15ο αιώνα προσπαθεί να αποδείξει ότι με τη φράση αυτή δεν σημαίνει η φράση αυτή μάλλον δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είχε κατακτήσει το Δυρράχιο αλλά ίσως ότι έφτασε μέχρι τον Πειραιά έτσι χωρίς να το κατάκτησε το ίδιο δηλαδή πιστεύει ότι δεν το έχει κατακτήσει το βιβλίο αυτό του BCA μπορείτε να το Δείτε στο link θα είναι μια έκδοση του ΧΑ δόθηκε το 1989 είναι ελαφρώς άτομα την αλβανία ομογενή μας κλπ και αναπτύσσει αυτή την θεωρία οτι τελικα δεν κατακτήθηκε το Δυρράχιο από τον ιωάννη ας τόμσεν μετά τις επιτυχίες του αρχίζει να αυτοαποκαλείται τσάρος και αυτοκράτορες όλων των βουλγάρων και των ρωμαίων είναι ένα τίτλος που τον είχαμε συναντήσει έτσι τον τίτλο το βασιλεύς ρωμαίων όταν μιλήσαμε για τον συμεών έτσι σημειώνει O πρώτος που το χρησιμοποιεί αλλά βλέπουμε ότι καίω Ιωάννης σας εν έχει κατορθώσει να επεκτείνει τόσο πολύ τα σύνορα του που θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον τίτλο των ρωμαίων έχει κατακτήσει βυζαντινές περιοχές πιστεύει ότι πιο ιδίως έτσι μπορεί να αυτοαποκαλείται ετσι άρρωστοι αυτοκράτορας των ρωμαίων οι συνέπειες της μάχης της λόγω μη σας ήταν πολύ σημαντικές ένα από αυτές είναι ότι δηλαδή νίκη ηγεσία της κωνσταντινούπολης στρέφεται εναντίον του Άσαντ επειδή φοβάται την άνοδο τις δυνάμεις του έτσι έχουν έναν ηγεμόνα ο οποίος φαίνεται ότι τα καταφέρνει καλά στο στρατιωτικό παιδιών και επέκτεινε τα σύνορα τις κόρες του η δεύτερη συνέπεια είναι το βυζαντινό κράτος της Νίκαιας που μέχρι τώρα ήταν αντιπάλους του κράτους συ πληρώ όσον αφορά την ανασύσταση της βυζαντινής αυτοκρατορίας στην κωνσταντινούπολη μένει μόνο του Σ'αυτό το παιχνίδι έτσι ο ανταγωνιστής που είναι το κράτος της ηπείρου που εκτίει ποινή το Assen τότε κλείνει ένα συμφωνία με τον αυτοκράτορα της Νίκαιας τον ιωάννη 3ο κατάρτιση η συμφωνία αυτή που χρονολογείται το έτος 1934 επισφραγίζεται με την υπόσχεση γάμου του γιου του βάτα rg θεοδώρου Λάσκαρη είναι μετέπειτα αυτοκράτορας Θεόδωρος δεύτερους με την κόρη του Assen ο γάμος αυτός έγινε στην λάμψη από ομάδα άρσης αναγνώρισης στο βουλγαρικό κράτος τα ήδη υπάρχοντα σύνορα το επίσης τον τσαρικό ότι λόγο στον Άσαντ και υποστήριξης την προαγωγή του προκαθημένου της Βουλγαρικής εκκλησίας σε τριάρι στην τότε λοιπόν ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως όποιους παρεπιδημούντων σε στη νίκαια αιτίες κατάληψη κωνσταντινούπολης από τους λατίνους ανακήρυξε τον μητροπολίτη νόμου σε αρχηγό της αυτόνομης βουλγαρίας αμέσως υπήρξε αντίδραση από τον αρχιεπίσκοπο ακριβά στον δημήτριο χωμάτινο όποιος θεωρούσε ότι η περιοχή της βουλγαρίας βουλγαρική εκκλησία υπαγόταν στη δική του δικαιοδοσία έτσι υπαγόταν στην αρχιεπισκοπή Ακρίτας είναι σαφές βέβαια ότι η παραχώρηση αυτή του Πατριαρχείου από πλευράς του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως έγινε για πολιτικούς λόγους είναι σίγουρο αυτό και το ζήτημα είναι ότι εκείνη την περίοδο έτσι ο Δημήτριος χωμάτινο ως ήταν είχε πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον θεόδωρο Φούκα ήταν αυτός που είχε στερέψει στη Θεσσαλονίκη μάλλον το 100 έτος 1227 τον θεόδωρο Δούκας αυτοκράτορα και υπήρχε μια διένεξη πολύ έντονη ανάμεσα στην στον αρχιεπίσκοπο χρίζοντάς και τον αυτοκράτορα και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως την αλληλογραφία ανάμεσά τους μπορείτε να τη διαβάσετε και στις επιστολές του δημητρίου χωμάτινου βρίσκονται δημοσιευμένες στη σειρά χώρα προσφορών την History HD τι είναι είναι μια έκδοση δημήτρη χωματερή πονήματα την έκανε ο καθηγητής Εθνολογίας κοντέρ πριν έξι στην δεκαετία του 2008 έχουμε στο σπουδαστή ρίου μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ναυτίες στις επιστολές και το κλίμα χέστηκα που υπάρχει ανάμεσα στην ταχύτητα και την νίκη αυτή την περίοδο για τους συγκεκριμένους λόγους ο Δημήτριος κομμάτι νομός εκτός από αρχιεπίσκοπος οχρίδα σας ζητάνε ένα εξαίρετος κανόνων λόγου που για την εποχή του στον οποίο απευθύνονταν όχι μόνο ο άτομα από την αρχή επίσκοποι αλλά και πολλοί αρχιερείς ακόμη και είχε εμμονές για την επίλυση διαφορών κανονικών συ ζήτημα επόμενη αντίδραση μετά τον δημήτρη χωμάτινο ανοίγει από πλευράς Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα δούμε ότι το έτος 1361 με 1362 ο πατριάρχης Κάλλιστος σε ένα γράμμα του προς τον κλήρο του Τεχνολόγου τοκ το γράμμα αυτό επιγράφεται παραινέσεις διδασκαλία και απολογία του Αγιωτάτου οικουμενικού Πατριάρχου και καλής του και τις περί αυτών θείας και η ιερά σύνοδος του γενόμενη χρωστούσε τον τόπο του τρίτου νόμου ευρισκόμενους τιμιότητα τους μοναχούς και λοιπούς οι ιερείς εξηγεί ότι ότι χρέος του πατριάρχη της βουλγαρίας είναι τιμητικός δηλαδή είναι μόνο κατ' όνομα πατριάρχης και σε καμία περίπτωση δεν είναι ισότιμος με τους υπόλοιπους πατριάρχης δεν μπορεί να είναι ισότιμος το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν μπορεί να είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα έτσι τρεις πηγαίνει πατριαρχία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως του Πατριαρχείου αντιοχείας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έτσι θεωρεί ότι αυτός ο τίτλος δόθηκε μόνο κατ' όνομα υπήρχε φυσικά τότε λόγους που το έγραψε αυτό ο Κάλλιστος μετά τον θάνατο του CERN ακολούθησε μια περίοδο παρακμής για τη βουλγαρία την οποία εκμεταλλεύτηκαν και οι βυζαντινοί και οι σέρβοι αλλά και οι ούγγροι και η κατάρα της χρυσής αυγής οι τελευταίοι μάλιστα έτσι η κατά της χρυσής αυγής επέβαλαν στους βούλγαρους να πληρώνουν έναν φόρο η απορία πολλών εδαφών στη βορειανατολική κυρίως βουλγαρία και οι εσωτερικές διαμάχες έφεραν με σε απόγνωση τον πληθυσμό της υπαίθρου και η απόγνωση αυτή εξελίχθηκε σε μια επανάσταση στην οποία πρωταγωνίστησε ένα απλός μουσικός ο email ύλη η επανάσταση αυτή ξεκίνησε την άνοιξη του 1977 πιο VAIO κατόρθωσε να ξεσηκώσουν τον πληθυσμό της υπαίθρου με το σύνθημα ότι η φωνή του θεού τον καλεί να καταπολεμήσει τους βοήθεια αρωγούς και τους άλλους εξουσιαστές επαναστάτης κατέλαβαν τα κτήματα των αριστοκρατών και κατάφεραν να νικήσουν τους 4ος τότε στράφηκαν και εναντίον του ίδιου νόμου πρωτοποριών άρχισαν και το κατέκτησαν ο τότε τσάρος Κωνσταντίνος 9 έχασε τη ζωή του στη μάχη ενώ η χήρα του για να διαφυλάξει τον όλο για περιοδείες έτσι πρότεινε στον υπάλληλο στον απλό αυτών βοσκό να παντρευτούν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα απλός μουσικός να στεφθεί της αρωγός και έμεινε στην εξουσία από το 1977 μέχρι το 1980 η εσωτερική όμως εχθροί υπόγεια χάρη ανέδειξαν σε τσάι έναν μεγάλο γαιοκτήμονα όποιος ήταν κουβανικής καταγωγής έτσι τον γεώργιο περιττές ο μάριο καταλάβατε ότι θα έπρεπε να φύγει γιατί αλλιώς θα τον σκότωναν και κατέφυγε στον επτάδα Αρχανών νομικά όπου όμως και πάλι βρήκε τραγικό θάνατο έτσι δολοφονήθηκε η μνήμη του διατηρήθηκε ζωντανή στη λαϊκή παράδοση και στη βουλγαρική ποίηση έτσι πως ένα βοσκός κατόρθωσε να ανεβεί στον θρόνο κλπ μέχρι σήμερα είναι έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια έτσι λαϊκά τραγούδια των υπαλλήλων και ποιήματα Γεώργιος κάρτερ ήταν ιδρυτής μιας νέας δυναστείας της δυναστείας των περιττών στην οποία φάνηκαν η τζάρετ τον ΕΠΟ μένουν 40 ετών ο διάδοχος του η άνοδο δωρεές με τους ναυτεργάτες όποιος θεωρούσε ότι έπρεπε να ενωθεί ξανά το διασπασμένο βουλγαρικό κράτος προκειμένου να σταματήσει αυτή η αναρχία και να επέλθει μια εσωτερική συνοχή στο κράτος το βουλγαρικό κράτος κατόρθωσε τελικά να επανακτήσει την περιοχή της Μεσαράς βίας καθώς και τα νότια παράλια της μαύρης θάλασσας η άνοδος αυτή της βουλγαρίας οφειλόταν ως ένα βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας η οποία είχε ενεργοποιήσει κάποιες εμπορικές επαφές έτσι κάποιες εμπορικές σχέσεις με την γένοβα και τη βενετία Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο του μεγάλου λιμούς 1000 307308 η κωνσταντινούπολη οφείλει ως ένα βαθμό τη σωτηρία της στο σιτάρι που είχε σταλθεί από τη βουλγαρία Γεώργιος έπεσε σήμερα λέει χαρακτηριστικά ότι αυτό αποτέλεσε το φάρμακο έτσι κατά της πείνας τιμωρία της επανένωσης των βουλγαρικών εδαφών συνέχισε ότι σάρωσε μιχαήλ τρίτος σύστημα με τον μιχαήλ 3ο σύστημα ανεβαίνει στο θρόνο η δυναστεία των Σισμανίδη τον η οποία είναι επίσης κουβανικής καταγωγής και θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι και την τουρκική κατάκτηση θα δούμε όταν θα μιλήσουμε για τη σερβία ότι στη σερβία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο έχουμε μια δυναστεία σε όλη τη διάρκεια του μεσαιωνικού σερβικού κράτους και είναι η δυναστεία των Μάνια βουλγαρία έχουμε την εναλλαγή των δυναστειών όπως βλέπετε μέχρι 1000 εσείς Man επιλέχθηκε ως τσάρος εξαιτίας των καλών σχέσεων που διατηρούσε με τους σέρβους και τους κατά καιρούς όσοι σήμανε στην πρώτη στην προσπάθειά του να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη συγκρούστηκε με τους σέρβους η μάχη στο Χαλέπι ουστ δύο το παλεύουν δύο είναι το σημερινό ώστε εντέλει στη νοτιοδυτική βουλγαρία η μάχη λοιπόν που έλαβε χώρα στα τέλη αυγούστου έως τις 28 ιουλίου του 1003 130 ήταν στάθηκε αποφασιστικής σημασίας για τον μίχαελ σύστημα τραυματίστηκε πόνου σάρωση και λίγο αργότερα πέθανε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος τρίτος όταν πληροφορήθηκε την ήττα του Βουλγάρους συμμάχους του αποσύρθηκε ενώ όπερα αλιείς της βίας προσπάθησε να αποκαταστήσει στο θρόνο την αδερφή του την άννα και τον γιο της συμβάν ιωάννη στεφάνου ο Μιχαηλίδης μάνου είχε παντρευτεί δύο φορές έτσι πρώτη γυναίκα ήταν η άννα με την οποία είχε και ιωάννου στέφανο ενώ η δεύτερη γυναίκα του θεού βορρά ήταν αδελφή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου τρίτου πιστεύει λοιπόν έφεραν ξανά στη χώρα στη βουλγαρία είναι ανά μετοχή ότι στον Ιωάννη Στεφάνου βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος τρίτος προσπάθησε ωστόσο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να κερδίσει κάποιο κάποια εδάφη χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον διωγμό της αδελφής του άρχισε να καταλαμβάνει διάφορα υπουργεία στις συνοριακές έτσι περιοχές μεταξύ βυζαντίου και βουλγαρίας καθώς και τα λιμάνια της μεσημβρίας και τις έχει άλλη στο μεταξύ όμως λαμβάνει χώρα πάλι μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική ζωή της βουλγαρίας υπόγεια άρη ανατρέπουν την άννα και τον γιο της και ανεβάζουν στον θρόνο τον ιωάννη αλέξανδρου όποιος ήταν δεσπότης του λόμπι της με τον Ζαρό αυτών έτσι τον ιωάννη αλέξανδρου το βουλγαρικό κράτος θα ζήσει μια τελευταία αναλαμπή κυρίως όσον ώρα έτσι την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας ο νέος αυτός της αργούς κρατούσε το δικαίωμα εκλογής του από το γένος του ιωάννη άρχισαν την ίδια περίοδο και σκέφτεται αυτό το θα μιλήσουμε για την σερβία ακριβώς το ίδιο έτος ανεβαίνει στο θρόνο της Σερβίας στεφανου τους σαν έχουμε δηλαδή δύο πολύ ικανούς ηγεμόνες έτσι και στη σερβία και στη βουλγαρία οι οποίοι μεταξύ τους έχουν και σχέσεις γιατί θα δούμε ότι ο Ιωάννης αλέξανδρος δίνει την αδελφή του ως γυναίκα του Στέφανου έδωσαν στην έλενα ο γιάννης αλέξανδρος ξεκινά τη βασιλεία του με μια εκστρατεία εναντίον της βυζαντινής αυτοκρατορίας ανεκτά διάφορα λάθη στην περιοχή της θράκης τα οποία είχε προηγουμένως προσάρτηση ο Ανδρόνικος τρίτος ετσι μετά τη μάχη του βεληνεκούς βίου στη βουλγαρία επιστρέφονται τώρα οι πωλήσεις στην περιοχή της αγοράς και της μαύρης θάλασσας μέχρι πίσω ζω πολύ ο Ιωάννης αλέξανδρος υπογράφουν μια συνθήκη ειρήνης με το βυζαντινό την οποία ενδυναμώνεται με τον αρραβώνα του ΓΔ του πρωτότοκου γιου του του ιωάννη ας που ήταν τότε 17 το με τη Μαρία την κόρη του βυζαντινού αυτοκράτορα η οποία ήταν τεσσάρων ετών τέτοιους γάμους πολιτικού συμφέροντος θα δούμε και στην περίπτωση της σερβίας βλέπετε οι ηλικίες είναι πολύ μικρές και πέντε χρόνια αργότερα μετά από την τον αρραβώνα γίνεται ο γάμος το 1337 δηλαδή παντρεύονται τα δύο παιδιά στο βυζάντιο εσωτερική κατάσταση δεν είναι καλή ο θάνατος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου τρίτου του Παλαιολόγου στις 15 ιουνίου του 1341 ήταν η αρχή μιας δύσκολης πολιτικής αλλά και κοινωνικής κρίσης για το Βυζάντιο έτσι μετά από αυτό λίγους μήνες οδηγούμαστε στον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στον ιωάννη προκαλεί κατά τους νόμους και τον νόμιμο διάδοχο του θρόνου του ιωάννη πεμπτο Παλαιολόγο έτσι και κατά τη γνώμη μου αυτός ο εμφύλιος πόλεμος ήταν η αρχή του τέλους για το Βυζάντιο τότε άρχισε να αποδυναμώνεται εντελώς το Βυζάντιο τότε έχουμε την είσοδο ουσιαστικά των τούρκων έτσι στην βυζαντινή αυτοκρατορία οι οποίοι είναι συμμαχούν με τον ιωάννη Καντακουζηνού No με συγκεκριμένες προτάσεις που κατέχουν εννοούμε και από κει και πέρα δεν θέλουμε φυσικά να εγκαταλείψουν τις περιοχές εκτός αυτό αποδυναμώνεται εντελώς και ΗΠΑ αποδυναμώνεται και Economy κα η αυτοκρατορία έτσι είναι περίοδος που είναι πραγματικά πολύ άσχημη για την ισοτιμία αυτοκρατορία μπορείτε να διαβάσετε στην ιστορία του Κατακουζηνού που έτσι πως περιγράφει τα γεγονότα αυτά το εμφυλίου πολέμου έχουμε το έργο στο κολαστήριο της φετινής ιστορίας έτσι και μπορείτε να ανατρέξετε Διαβάστε μερικές σελίδες αυτό τον εμφυλίου πολέμου ΑΕΠΟ εκτός το ότι στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους καταστράφηκαν με διάφορα χωριά μικρές πόλεις ανάλογα με το ποιο στρατόπεδο επέλεγαν να να ακολουθήσουμε το 1344 ο Ιωάννης αλέξανδρος βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί σε διάφορες πόλεις της θράκης στην περιοχή της Ροδόπης τις οποίες και προσάρτησε προσωρινά στο βουλγαρικό κράτος λέγεται έτσι και λέγεται κυρίως από τον ιωάννη κατόχους νόμο ότι οι πόλεις αυτές είχαν κουραστεί από τον εμφύλιο πόλεμο και προτιμούσαν να βρίσκονται κάτω από βουνά ρήξη εξουσία την εποχή της διακυβέρνησης του ιωάννη αλέξανδρου έλαβε χώρα δύο εκκλησιαστικές σύνοδοι που συγκάλεσε για μονάς η πρώτη έλαβε χώρα το 1350 και ασχολήθηκε με την αίρεση του βωβού μίλησέ μου κυρίως κατήγορος της αίρεσης αυτής ήταν ο όσιος Τεχνολόγου έτσι ένα μοναχός όποιος ήταν Ησυχαστής μαθητής του αγίου γρηγορίου του Σινά ήδη και ηγούμενος της μονής της θεοτόκου στο κεφάλαιο η δεύτερη σύνοδος έγινε το 1359 και παρόντες εκτός από τον ιωάννη αλέξανδρο ήταν και οι ήχοι του από τον δεύτερο γάμο του ο Ιωάννης μάνος Ιωάννης σας ο Ιωάννης αλέξανδρος είχε παντρευτεί για δεύτερη φορά έτσι είχε αναγκάσει την πρώτη του γυναίκα να μπει σε μοναστήρι και να παντρευτεί την όμορφη η εβραία της σαμαρά λέγεται ότι εκείνη την περίοδο έτσι κυκλοφορούν σε έστω ότι λόγω μια πολύ όμορφη εβραία που ήταν σαράι Ιωάννης αλέξανδρος την ερωτεύτηκε και ήθελε οπωσδήποτε να την κάνει δική του και την παντρεύτηκε αυτοκίνητο 1345 40 πείστηκε χριστιανοί και πήρε το όνομα θεοδώρα μαζί της Βουλγάρας ηγεμόνας απέκτησε δύο γιους όπως σας είπα τον Ιωάννης σχήμα και τον ιωάννη σε και τέσσερις κόρες την κέρατα Martin κέρασα πέντε συλλαβών και τη βασίλισσα στο Συνοδικό του βόρειου απόσταση σα αναφέρει γίνεται ένα και για τις δύο γυναίκες του ιωάννου αλέξανδρου όπως σας είπα η πρώτη πήγε σε μοναστήρι και πήρε το όνομα Θεοφανώ μέσω των θεοδωράκη πρώτη ενώ η δεύτερη έχει σημαντική εκκλησιαστική δράση σήμα μετά τον χριστιανισμό της ανακαίνισε εκκλησίες είτε σε μονές γενικά υποστήριξε με σθένος την ορθοδοξία με τον τρόπο αυτό βέβαια απογοήτευσε τους εβραίους του πυκνό όπου οι οποίοι θεωρούσαν ότι με τον γάμο της Σάρας με τον ιωάννη αλλά έξοδα θα μπορούσαν να απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες όσον αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι στη Χρυσή δανεισμό την συνωμοτεί δεύτερη σύνοδο στον Τύρναβο όπως σας ανέφερα απασχόλησαν και κάποιες κάποιοι άλλοι αιρετικοί όπως θεωρούν εκείνη την περίοδο αυτή ήταν οκ Economy Class χτες η ΔΕΗ και φιλικά κείμενη σ'αυτούς επίσης η διδασκαλία του φόβου μίλησέ μου αλλά και η αίρεση του Βαρλαάμ και του κινδύνου τση κι αυτό συνδέεται με την σύνοδο της κωνσταντινούπολης Mitsubishi αντί ουσιαστικές συνενόχους που έγινε στην Κωνσταντινούπολη έτσι Βαρλαάμ πιο κίνδυνος ήταν εναντίον της της του ρεύματος του ησύχασε μου και η σύνοδος του δείχνω όπως και οι συνοδοί της κωνσταντινούπολης είχαν καταδικάσει και τον Βαρλαάμ και τον κίνδυνο σχετικά με τη δεύτερη αυτή σύνοδο έχουμε πληροφορίες από τον δύο του Θεοδοσίου και νόμου που είχε γράψει ο πατριάρχης Κάλλιστος το κείμενο του βίου του Θεοδοσίου τι νόμους σώζονται σε ένα μόνο χειρόγραφο και μάλιστα σωστά ούτε το σκυλάδικο μόνο κείμενο δεν γνωρίσουμε ελληνικό κείμενο για το αρχείο είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό από καθηγητή στις θεολογικής σχολής αθηνών κος Δημήτριος γονείς είχε ασχοληθεί με το έργο του καλλιστώ και αναφέρεται αναλυτικά και στον βίο του αγίου θεού Οσίου Θεοδοσίου τεχνών η βασιλεία του ιωάννη αλέξανδρου μπορεί να χαρακτηριστεί ως Χρυσή εποχή όσον αφορά την το βουλγαρικό κράτος στον πολιτικό οικονομικό αλλά και πολιτιστικό τομέα οι εμπορικές σχέσεις με το βυζαντινό αναβιώνουν και πάλι βουλγαρία προμηθεύει σιτηρά και ξυλεία στο βυζάντιο και καθώς οι Τούρκοι κατέχουν να την μικρά Ασία υπάρχει έλλειψη γενικά από διάφορα προϊόντα στις αγορές του βυζαντίου τα οποία προμηθεύονται έτσι προσπαθούν να προστατευτούν από τη βουλγαρία ο Ιωάννης αλέξανδρος εμφανίζεται ποίησης πώς ήτο οράς πολλών μόνο όλους και εκκλησιών μαζί και με την δεύτερη γυναίκα του έτσι της σάρα ποιου βορρά και βλέπουμε ότι έχουν σωθεί επίσης πολλά χειρόγραφα βιβλία από την περίοδο αυτή της βασιλείας του τα πιο σημαντικά είναι το ψαλίδι της σοφίας ψάλτη ειρήνη του ιωάννη αλέξανδρου τότε τραβάει και λίγο το λονδίνο έτσι φυλάσσεται στο λονδίνο το χρονικό του ανασύρει κ.ά. επίσης μας έχουν σωθεί και κάποια χρυσόβουλα του ιωάννη αλέξανδρου για τις μονές στην περιοχή της μεσημβρίας στη μαύρη θάλασσα γνωρίζουμε τα χρυσόβουλα του για τη μονή της θεοτόκου Ελεούσας στη μεσημβρία τη μονή του αγίου νικολάου στην εμμονή να και ένα τρίτο που αφορά τις εμμονές του ιησού χριστού ακρόπολη του και της Θεομήτορος μας Θεομήτορος και του αγίου Βλασίου ως τώρα μαζί με τη δεύτερη γυναίκα του πιο χώρα εμφανίζεται στις φωτογραφίες της μονής του bach κόβω στο μπαρ του κόσμου βρίσκεται κοντά στο ασθενοφόρο κατά τη βυζαντινή στενή μα από κοντά στην περιοχή της κωνσταντινούπολης είναι γύρω στα 27 30 χιλιόμετρα από τη από τη Φιλιππούπολη ο Ιωάννης αλέξανδρος θέλησε να χωρίσει το κράτος το σε δύο τμήματα προκειμένου να δώσει την εξουσίας τους στον πρωτότοκο γιο του από την πρώτη του γυναίκα και στον πρωτότοκο από την δεύτερη γυναίκα του το 1350 λοιπόν μοιράζει το κράτος τους δύο γιους του τον ιωάννη Σισμανίδη που ήταν πρώτος από τον δεύτερο γάμο του στον οποίο αφήνει το κράτος του νόμου έτσι δηλαδή την κεντρική βουλγαρία με τις πωλήσεις του τρεις trash Σοφία για να μπορούν ένα των προτού ζώντα γιο του από τον πρώτο του γάμο τον ιωάννη χαράτσι ένα άφηνε την περιοχή του δήμιου έτσι για να κυβερνάει κυρίως αυτόνομους ηγεμόνας επιπλέον από το κράτος της βουλγαρίας αποσχίστηκε μια μεγάλη περιοχή αυτή της εδώ μπροστά σας που βρίσκεται στη βορειοανατολική βουλγαρία προδοσία μόνος του κράτους της Δούκισσας ήταν παλικάρι ενώ διάδοχος του τον Ροδίτισσα κατόρθωσαν να επεκτείνει την κυριαρχία τους σε όλη του την βούρτσα και να πάρει τον τίτλο του δεσπότη από το βυζαντινό αυτοκράτορα μάλιστα οι σχέσεις του με την ευλογία τού επέτρεψαν να ασκήσει άμεσο έλεγχο της της πόλης του Βόλου ΑΠΕ ΗΠΑ υποκαθιστώντας την οικονομική αλλά και πολιτική κυριαρχία της γένοβας έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι στο δεύτερο μισό του δέκατου τέταρτου αιώνα οι βούλγαροι βρίσκεται χωρισμένοι σε τρεις περιοχές έτσι σε τρεις φυλλάδια ανεξάρτητες ηγεμονίες ο θάνατος του ιωάννη αλέξανδρου του 1371 δήμοι τελείως αυτό το ενωμένου βουλγαρικό κράτος το 1393 το Τύρναβο περικυκλώθηκε από τις οθωμανικές δυνάμεις και παρά το γεγονός ότι ο Ιωάννης της ΜΑΝ είχε αναγνωρίσει Μαρωνίτη το 1373 την τουρκική επικυριαρχία και δελφοί του είχε παντρευτεί τον μωρά το πρώτο παρά το γεγονός αυτό οι Τούρκοι πολιορκούν το κληρονόμο και μετά από μια τρίμηνη πολιορκία η πόλη πέφτει στα χέρια τους την ίδια μοίρα έχει και η περιοχή της εδώ σας και τρεις χρόνια αργότερα το 1396 στα χέρια των Τούρκων πέφτει και το κράτος δίδυμοι λίγο λάδι βορειοδυτική βουλγαρία αυτό σημαίνει ότι πλέον έτσι παύει να υφίσταται το μεσαιωνικό βουλγαρικό κράτος είναι πολύ χαρακτηριστική η περιγραφή που δίνει όσον αφορά την κατάληψη του Τεχνολόγου Ιωάσαφ βιβλίου Μητροπολίτου δεικνύουν Ιωάσαφ όποιος ένα εγκώμιο που έγραψε για τον τελευταίο πατρίδα Βέροιας τον ευθύμιο τεχνών όπου έτσι λέει χαρακτηριστικά ότι η πολλή λιτότητα Νόβο είχε περικυκλωθεί από τους Τούρκους από όλες τις πλευρές και δεν μπορούσε να γίνει τίποτε δηλαδή πολύ έπεφτε και γιατί αυτό ήταν θέλημα θεού όσον αφορά την τύχη του τελευταίου πατριάρχη βουλγαρίας του Ευθυμίου τεχνών όπου αναφέρεται σε διάφορες πηγές ότι τον είχαν αιχμαλωτίσει φυσικά οι Τούρκοι μαζί με πολλούς άλλους και θα τον σκότωναν αλλά τότε έχουμε γίνεται ένα θαύμα και καταλαβαίνουν οι Τούρκοι ότι πρόκειται για άνθρωπο του Θεού φοβούνται και τον αφήνουμε να φύγει μέχρι πρόσφατα έτσι υπάρχει η θεωρία ότι κατέφυγε στη μονή του μπάτσου κόβω και μάλιστα κάποια στιγμή στα μέσα μισό του εικοστού αιώνα εμφανίστηκε εμφάνισαν Βούλγαρη μια επιτύμβια πλάκα και παρουσίασαν ότι εκεί στο Μπάνσκο βρισκόταν τάφος του Ευθυμίου τεχνών μάλιστα έγραψαν κάποιοι βιβλιαράκι έτσι έτυχε να πέσει ένα τέτοιο βιβλία ελάχιστα χερια μου και τον τάφο του Ευθυμίου και κοινό το ζήτημα ήταν ότι αυτή την πλάκα ήταν πλαστή δεν εκπλήσσει είναι πολύ πιθανό όντως το Ευθύμιος συχνό είχε στο Μπάνσκο το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να αποδειχθεί υπάρχουν σε κάποια κείμενα έτσι ότι έφυγε στα άκρα της μακεδονίας και τα άκρα της μακεδονίας θα μπορούσε να είναι η περιοχή αυτή έτσι περιοχή της Φιλιππούπολης αν λάβουμε υπόψη τα όρια του θέματος Φιλιππούπολη τα όρια του θέματος της μακεδονίας έτσι αλλά δεν γνωρίζουμε το τέλος του Ευθυμίου φτιάχνω όσον αφορά το βιβλίο της ξέρουμε ότι κατά την περίοδο που είχε μόνο μίας του ιωάννη σ Λάτση μίλησε στο ίδιο σημείο έχουμε ένα πολιτισμική ανάπτυξη η γυναίκα του που ήταν ενδεικτική και προσπαθείς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις τέχνες και στα χαράματα μάλιστα από την περίοδο που κατέκτησε με Βασιλεία αστέρες είπε έχουμε ένα μυτερό Λόης CEO κλάδοι ίδιους αγίων γυναικών το οποίο είναι μοναδικό όσο κρατά σημαντικά δεδομένα στο είδος που είναι το λεγόμενο την άσκηση μπορεί που σήμερα φυλάσσεται στην μέγαν έτσι στο βέλγιο και ασχολούνται επιστήμονες του βελγίου και της Γάνδης στο καθηγητής που είναι επικεφαλής της έρευνας σχεδόν την μισή της μπόνι κοντύτερα στα ένα συνάδελφος Γερμανία γερμανός είναι αλλά έχει την έδρα στο πανεπιστήμιο της Γάνδης