Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2018)
: Καλησπέρα σας από την Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοιχτό Πανεπιστημίου και σήμερα θα σας απασχολήσουμε για 30 λεπτά περίπου προκειμένου να σας παρουσιάσω τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης έτσι ώστε να μπορέσετε και εσείς να είστε πιο αποτελεσματικοί στην καθημερινότητά σας, στην καθημερινή σας εργασία θα δούμε πως μπορούμε να δανειστούμε έντυπο υλικό και πως μπορούμε να κάνουμε χρήση των ελληνικών πηγών της Βιβλιοθήκης πιο αποτελεσματικά Η Βιβλιοθήκη, η κεντρική Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοιχτό Πανεπιστημίου βρίσκεται στην Πάτρια, στην οδό Πατρων Κλάους 183 δηλαδή λίγο πιο κάτω από τα κεντρικά κτίρια της διοίκησης και τα κτίρια στα οποία κάποιοι από εσάς έρχονται για τις ΩΣ και υπάρχει εδώ και ένα χρόνο περίπου λειτουργεί στην Αθήνα το παράρτημα της Βιβλιοθήκης στην οδό Γραφιάς 4-6 στο κέντρο της Αθήνας Η Βιβλιοθήκη, η κεντρική Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 7.30 το πρωί μέσα στις 7.30 το βράδυ καθώς και τα Σαββατοκύριακαν Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι η Βιβλιοθήκη προσπαθεί να καταστεί ο βασικός βοηθός του φοιτητή στην εκπαιδευτική διαδικασία και γι' αυτό το λόγο έχει αναπτύξει ένα μπουκέτο υπηρεσιών προκειμένου να καλύψει οποιαδήποτε πληροφοριακή ανάγκη Σε πρώτο επίπεδο καλύπτει τις βασικές λειτουργίες που είναι ο δανεισμός των βιβλίων διαθέτει μια πλούσια συλλογή η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουμε τις νέες προτάσεις των καθηγητών, των τέπια σε προκειμένου να τις συλλοποιήσουμε προκειμένου να πάρουμε το νέο υλικό και να το εντάξουμε έγκαιρα δηλαδή πριν την έναξη της επόμενης ακαδηματικής ονειας στη συλλογή μας. Ο δανεισμός των φοιτητών γίνεται για 20 ημέρες και αφορά 4 βιβλία δηλαδή μπορείτε να δανειστείτε 4 βιβλία για 20 ημέρες τα οποία μπορείτε να κάνετε και ανανέωση τηλεφωνικά για άλλες 20 ημέρες στην περίπτωση βέβαια που δεν έχει υπάρξει κάποιο αίτημα κράτησης από άλλων φοιτητοί. Ο δανεισμός γίνεται είτε επί τόπια, δηλαδή αν είστε στην περιοχή κοντά έρχεστε και τα παραλαμβάνετε από εδώ διαφορετικά σας αποστέλετε το υλικό με courier στη διεύθυνση που θα μας υποδείξετε. Θα δούμε στη συνέχεια πως γίνεται η όλη την διαδικασία επίσης έχουμε την υπηρεσία του διαδανεισμού ουσιαστικά η βιβλιοθήκη έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων βιβλιοθήκων είναι οι υπόλοιπες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας όπου μπορούν και αδλούν υλικό και από εκεί εάν κάποιος φοιτητής δεν βρίσκει το υλικό που θέλει στην βιβλιοθήκη μας και το βρει σε κάποια άλλη από τη βιβλιοθήκη από τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά εδρύματα μπορεί να μας πει ότι θα ήθελε το συγκεκριμένο τεκμήριο και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί της με τη βιβλιοθήκη δηλαδή για να σας το στείλει, για να του το στείλει μάλλον το τεκμήριο ή τα τεκμήρια που θέλει είτε με κούριερ είτε να περάσει ο ίδιος το παραλάβει από εκεί αυτή η διαδικασία λέγεται διαδανεισμός όπως είπα αυτά που παρουσίασα μέχρι τώρα αφορούσαν το έντυπο υλικό από εκεί πέρα πάμε στο ψηφιακό επίπεδο καταρχήν όπως κάθε βιβλιοθήκη στην Ελλάδα έχει αναπτύξει το αποθητήριό της το αποθητήριο είναι ουσιαστικά ένας χώρος συλλογής της ερευνητικής δραστηριότητας του πανεπιστημίου και σε εμάς το ερευνητικό αποθητήριο ονομάζεται απόθεσης εκεί αναρτώνται όλες οι διπλωματικές εργασίες καθώς και οι κλαδικές μελέτες και η ερευνητική δραστηριότητα του πανεπιστημίου απαραίτητα για να πάρει κάποιος το τυχείο θα πρέπει να λογλώσει μια διπλωματική εργασία την οποία θα πρέπει να την αναρτήσει και μετά θα πάρει το τυχείο του η βιβλιοθήκη διαλυθέτει ηλεκτρονικές πηγές, ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά μιβλία και βασιλετωμένων φέτος έχει γίνει μια έκρηξη ηλεκτρονικού περιεχομένου στην βιβλιοθήκη, έχει ουσιαστικά τυπλασιαστεί ο όγκος του περιεχομένου και καλό θα είναι να κάνουμε χρήση των ηλεκτρονικών πηγών καθώς μπορούμε να έχουμε υλικό στην οθόνη του υπολογιστή μας άμεσα όποτε θέλουμε, όποτε θέλουμε και να είμαστε έτσι πιο αποτελεσματικοί στις εργασίες που μας ανατήθενται. Επίσης έχουμε αναπτυξει την υπηρεσία ερωτήσετε μας, όπως πρωί είπα η βιβλιοθήκη θέλει να είναι δίπλα στον οικαστοφοιτητή εάν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα οφειτητής που να αφορά τη βιβλιοθήκη ή τη διαδικασία συγγραφής εργασίας διαχείρισης βιβλιογραφίας, συγκέντρωσης βιβλιογραφίας ή σε επίπεδο οργάνωσης αναφορών και παρουσίας των αναφορών μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς για να δώσουμε τις απαραίτητες συμβουλές και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις. Αυτό γίνεται μέσα από την υπηρεσία ερωτήσετε μας ουσιαστικά μας θέλετε ένα mail και εμείς σας απαντάμε το συντομότερο δυνατό. Οι βιβλιοθήκες τόσο του παραρτήματος όσο και οι κεντρικοί στην πατρα έχουν το αναγνωστήριο οι φοιταίς μπορούν να μπουν ελεύθερα όχι μόνο οι φοιταίς αλλά και το υπόλοιπο κοινό στη βιβλιοθήκη να αφήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στην είσοδο της βιβλιοθήκης τσάντες και τα λοιπά και μπορούν να προχωρήσουν μέσα κρατώντας τον υπολογιστή τους ή αν θέλουν μπορούν να έρθουν και εγώ στον υπολογιστή τους που διαθέτουμε σταθμούς εργασίας να επιλέξουν εβλία που θέλουν από τα ράφια και να καθίσουν να διαβάσουν στη συνέχεια όσο αυτοί επιθυμούν. Όπως προήπα υπάρχουν σταθμή εργασίας εξοπλισμένη με το απαραίτητο λογισμικό και την απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο επομένως ακόμα και αν δεν έχετε υπολογιστή οι υπολογιστές είναι διαμορφωμένοι εδώ στη βιβλιοθήκη μας έτσι ώστε να δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον εργασίας για τον εκάστοτε φοιτητή. Παράλληλα διαθέτουμε και σταθμό εργασίας για τα αμέα. Στην παρούσα φάση δεν λειτουργεί ο σταθμός καθώς βρισκόμαστε σε φάση αναβάθμισης. Αναμένουμε τον καινούργιο εξοπλισμό και τον καινούργιο λογισμικό προκειμένου να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Επίσης η βιβλιοθήκη θέτουν και αίθουσες συναντήσεων όπου μπορεί ο εκάστοτε φοιτητής με ένα τηλεφώνημα να τις κλείσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εκεί μπορεί να μελετήσει είτε μόνος είτε με την ομάδα του, με την παρέα του, όλης μέσης εβδομάδας γιατί όπως είπαμε είμαστε ανοιχτά καθημερινά και Σαββατοκύριακα. Το ίδιο ισχύει και τους καθηγητές οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν μικρές ομάδες εργασίας και μπορούν να την εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα. Η βιβλιοθήκη θέτει και αίθουσα εκφυλώσεων όπου δημιουργούνται τόσο πολιτιστικές όσο και εκπαιδευτικές δράσεις για τις οποίες ενημερώνεστε είτε μέσα από τα social media είτε μέσα από το site της βιβλιοθήκης. Αν είστε χρήστες της social media καλό ή θα ήταν να μας ακολουθήσετε. Όπως προείπα γίνονται τακτικά εκδηλώσεις στη βιβλιοθήκη είτε στον πρώτο όροφο είτε στον δεύτερο όροφο που είναι η αίθουσα εκδηλώσεων ανάλογο με τον όγκο του πληθυσμού που αναμένεται να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Επίσης θα θέλα να σταθώ και στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που έχει η βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη προσφέρει μέσα από τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης τηλεσυνάντησης μέσα από την εφαρμογή skype εκπαιδευτικά σεμινάρια ένας προς έναν ή ένας προς περισσότερους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της. Με το πως μπορεί να αναζητήσει κάποιος βιβλιογραφία ή πως μπορεί να λύσει κάποια ζητήματα που αφορούν τη συγγραφή των εργασιών στις θεματικές ενότητες που έχει επιλέξει είτε στην διπλωματική της εργασία. Επίσης προσφέρει σεμινάρια σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης βιβλιογραφίας και τα εργαλεία που υπάρχουν προκειμένου να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι να συμπληρώσετε μια αίτηση, θα δούμε συνέχεια πως γίνεται αυτό και εμείς θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας για να ορίσουμε την κατάλληλη ημερομηνία, την αποδεκτή ημερομηνία από εσάς προκειμένου να έχουμε αυτή τη συνάντηση. Και έτσι όπως είπα και πιο πριν, όσοι από εσάς έχετε κάποιο λογαλιασμό στα social media καλό θα είναι να μας ακολουθήσετε προκειμένου να έχουμε έτσι μια πιο άμεση επαφή, να ενημερώνεστε ανά πάρα στα στιγμή για τα εκτενόμενα και για τις δράσεις στη βιβλιοθήκη. Έτσι κάπου εδώ τελειώνουμε μια σύντομη εισαγωγική παρουσίαση για το τι προσφέρει η βιβλιοθήκη και θα περάσω αμέσως αμέσως πως μπορούμε να κάνουμε χρήση των εργαλείων της βιβλιοθήκης. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι μας για να κάνουμε χρήση των εργαλείων είναι ότι θα πρέπει πάντα να μπαίνουμε στο site της βιβλιοθήκης leap.eapp.gr μέσα από εκεί θα μπορούς να ανοίξει η πληθώρα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Όταν θέλουμε να δανειστούμε σε πρώτο επίπεδο έντυπο υλικό, βιβλία από τη βιβλιοθήκη leap.eapp, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τον κατάλογό της. Ο κατάλογός της ουσιαστικά βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας και στην ουσία μας ανοίγει μια μηχανή αναζήτησης που τρέχει στη συλλογή μας, που τρέχει να ψάξει το σύνολο των εκμηρίων που διαθέτουν στη συλλογή μας. Η λειτουργία της είναι πολύ απλή, όπως βλέπουμε μπορούμε να ψάξουμε με ρεξ κλειδί, τίτλους, συγγραφέα, θέμα, εκδότη, οτιδήποτε δηλαδή έχουμε στη διάθεσή μας. Για παράδειγμα αυτός είναι ο απλός τρόπος αναζήτησης, υπάρχει και σύνθεση αναζήτηση που μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό πεδίων που θέλουμε να ψάξουμε έτσι ώστε να φιλτράρουμε ακόμα περισσότερο αυτό που θέλουμε. Θα κάνω ένα παράδειγμα, για παράδειγμα είμαι στον, θέλω να σχοληθώ με το marketing και ξέρω ότι ο πιο δημοφιλής συγγραφέας είναι ο Kotler, άρα θα πατήσω συγγραφέας, θα πατήσω Kotler και θα πατήσω υποβολή, να δω τι έχει η βιβλιοθήκη πάνω στον Kotler. Βλέπουμε ότι η βιβλιοθήκη έχει τεκμήρια μόνο του Philip Kotler, αυτό που ψάχνουν δηλαδή είναι 11, θα πατήσω επάνω και στη συνέχεια θα μας ανοίξει ένα σεντόνι, μια λίστα από τα τεκμήρια που έχει η βιβλιοθήκη. Ας υποθέσουμε ότι το πρώτο είναι αυτό που μας ενδιαφέρει ο Kotler για το marketing, αυτό που θα κοιτάξω αμέσως είναι αν είναι διαθέσιμο στην βιβλιοθήκη και δεν είναι δανεισμένο. Αυτό είναι διαθέσιμο αφού λέει στο ράφι, επομένως μπορώ εγώ να το ανηστώ άμεσα, διαφορετικά θα έλεγε εκεί μια ημερομηνία που θα ήταν η ημερομηνία επιστροφής του βιβλίου. Επομένως αφού είναι στο ράφι, αυτό που χρειάζεται να κάνω εγώ είναι να κρατήσω τα στοιχεία, τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εκδότη, την ημερομηνία, τα κρατάω με ένα copy, κάνω μια αντιγραφή δηλαδή, επιστρέφω στο site της βιβλιοθήκης, πάω στον κατάλογο, πάω στην καρτέλα υπηρεσίες, επιλέγω δανεισμό βιβλίων και στη συνέχεια, αφού ενημερωθώ σχετικά με τις χρεώσεις και για τα πόσα τεκμήρια μπορώ να πάρω, όπως είπα είναι 4, είναι σταθερό αυτό και δω πόσο θα μου κοστίσει η παραλαβή και επιστροφή των βιβλίων, το κόστος αυτό αφορά και τις δύο περιπτώσεις και να το παραλάβετε και ένα μας το στείλετε με τη γενική ταχυδρομική πάντα, πάω στο τελευταίο βήμα που χρειάζεται είναι να κάνω το έτοιμα δανεισμού, πατάω δηλαδή πάνω στο έτοιμα δανεισμού, μου ανοίγει η καρτέλα και εδώ πρέπει να βάλω τα στοιχεία μου, τα προσωπικά μου στοιχεία, ανοηματεπώνυμο, στοιχεία, ταυτότητας, μητρόφιτη και τα σχετικά, στο κάτω μέρος θα πρέπει να βάλουμε τα στοιχεία αποστολής, που δεν τα παραλάβετε, μπορείτε να τα παραλάβετε ή στην εργασία σας ή στο σπίτι σας, με ποιο τρόπο, με ποιο κούριο δηλαδή και στη συνέχεια, στην δεξιά στείλη θα βάλουμε τους κύριους τίτλους, θα κάνουμε δηλαδή επικόλληση, του τίτλου και των λοιπόν στοιχείων, θα γράψω τα τέσσερα ή τα δύο ή το ένα βιβλίο που θέλω και θα πατήσω αποστολή, εμείς θα παραλάβουμε επί τόπου το έτοιμά σας και θα προσπαθήσουμε να το εκπαιδεύσουμε επί τόπου, αυτό συμβαίνει και θα φύγει την ίδια μέρα, το κούριο περνάει από μας γύρω στη γενική ταχυδογική γύρω στη σεξήνηση, έτσι τα αιτήματα που έχουν έρθει σε μας μέχρι τις 6 και κάτι ολοκληρώνονται και φεύγουν την ίδια ημέρα. Όπως είναι λογικό, τα αιτήματα που θα φύγουν, που θα έρθουν μεσημέρι, Σαββάτου και Κυριακής, θα φύγουν με τα πακέτα της Δευτέρας. Επίσης, μια άλλη περίπτωση είναι όταν κάποιο από το υλικό μου έχει δανειστεί και θέλω να το κρατήσω, θα πατήσω έτοιμα κράτησης ζυβλίων, θα πατήσω πάλι έτοιμα κράτησης ζυβλίων, θα μου ανοίξει η καρτέλα και θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία, θα πατήσω τα στοιχεία μου, την αποστολή και τον τίτλο που επιθυμώ. Και όταν έρθει το εβλίο, εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ρωτήσουμε αν ακόμα ενδιαφέρεστε να σας στείλουμε το εβλίο ή αν έχετε ήδη καλύψει τις ανάγκες σας με κάποιο άλλο τεκμήριο που μόνος θα ακυρώσουμε την κράτηση. Επιστρέφω στην αρχική σελίδα, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να δανειστεί τη βιβλία από τη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ. Από εκεί πέρα, εάν είπαμε υπάρχει κάποια βιβλιοθήκη κοντά σας την οποία μπορείτε να υποταλευτείτε ή δεν έχει ένα βιβλίο η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ και θέλετε να το πάρετε εσείς να σας στείλει μάλλον μια άλλη ακαδημακή βιβλιοθήκη, θα πρέπει να πάμε στη διαδικασία διαδανεισμού και θα πρέπει να ψάξουμε στο σύνολο των βιβλ Αντί να επιλέξουμε κύριο κατάλογο, θα επιλέξουμε τον ενιαίο κατάλογο μύτος όπου στην ουσία μας ανοίγει μια αντίστοιχη μηχανή με διαφορετικά χρώματα αλλά στην ουσία η λογική είναι η ίδια, είναι το ίδιο σύστημα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τις συλλογές τις οποίες ψάχνουμε, αν θέλετε να ψάξω συγγραφέα θα βάλω πάλι τον Γκότλερ αλλά επειδή εγώ είμαι στην Αθήνα και θέλω να εκμεταλλευτώ μια της βιβλιοθήκας της Αθήνας, για παράδειγμα του Παντείου Πανεπιστημίου, επειδή περνάω από εκεί και θέλω να το πάρω από εκεί, θα πατήσω υποβολή και θα βρω ότι στο Παντείου Πανεπιστημίου υπάρχουν δύο Κότλερ, δεν με ενδιαφέρει ο Νιλ, με ενδιαφέρει ο Φίλιπ και έχω και 13 τεκμήρια εκεί στη βιβλιοθήκη του Παντείου βλέπω ότι με ενδιαφέρει το πρώτο, βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο, δεν έχουν καμία διαφορά με τη μηχανή αναζήτησης της βιβλιοθήκης του ΕΑΠ, είναι στο ράφι, επομένως θα το έχουμε να κάνουμε να πάρουμε πάλι κόπι τα στοιχεία να τα κρατήσουμε κάπου, να επιστρέψουμε στη βιβλιοθήκη, να πάμε στην καρτέλα επηρεσίας και αντί να επιλέξουμε δανεισμός βιβλίων να επιλέξουμε διαδανεισμός βιβλίων επομένως θα μας ανοίξει και πάλι η καρτέλα του διαδανεισμού, θα ενημερωθούμε για τους όρους του διαδανεισμού, δηλαδή θα πάμε κάτω, θα σκολάρουμε προς τα κάτω, θα πάμε στο Παντείο Πανεπιστήμιο να δούμε τι ισχύει για το Παντείο Πανεπιστήμιο, πόσα βιβλία μπορούμε να δανειστούμε, βλέπουμε ότι δανειζόμαστε 2 βιβλία για 15 μέρες επομένως πρώτα θα πατήσουμε το έτοιμα διαδανεισμού βιβλίων, θα συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας στην υπηρεσία ταχυμεταφορών, εάν πάμε και το πάρουμε μόνοι μας θα πατήσουμε επιτόπια παραλαβή, αλλιώς θα βάλουμε το courier με το οποίο θέλουμε να μας το στείλουν προς τη βιβλιοθήκη του Παντείου θα βάλουμε συγκεκριμένη περίδοση και το τίτλο των βιβλίων που θέλω θα το λάβουμε το έτοιμά σας και θα το προωθήσουμε στην βιβλιοθήκη του Παντείου έτσι αμέσως αμέσως είδαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να έχουμε άμεσα όσο δεν το είναι άμεσα μπορεί να γίνει βιβλία στο σπίτι μας τώρα εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το ψηφιακό κόσμο, το ψηφιακό περιεχόμενο που παρέχει η βιβλιοθήκη θα πάμε στην τρίτη καρτέλα της ιστοτσελίδας στις ηλεκτρονικές πηγές ηλεκτρονικές πηγές μπορούν να είναι βάσεις δομένων, να είναι ηλεκτρονικά εβιβλία, να είναι ηλεκτρονικά περιοδικά, θεματικές πύλες και κλαδικές μελέτες ας δούμε τις βάσεις δομένων, πατώντας βάσεις δομένων θα μας ανοίξει μια αντίστοιχη σελίδα, μας ενημερώνει τι σημαίνουν οι βάσεις δομένων, τι είναι οι βάσεις δομένων και στη συνέχεια ανάλογα με τη σχολή που είμαστε, καλούμαστε να επιλέξουμε ποια βάση καλύπτει τις ανάγκες μας εάν δεν ξέρουμε σε τι αφορά η κάθε βάση, αν πατήσουμε σε μία από αυτές, για παράδειγμα επιλέγω την Cairn info από τη σχολή ανθρωπιστικών σπουδών θα μου ανοίξει το σεντονάκι της περιγραφής, βλέπω ότι μιλάει ότι η βάση περιλαμβάνει γαλόφωνες δημοσιεύσεις, εμείς μπορούμε να μη ξέρουμε γαλικά, οπότε μάλλον δεν θα μας κάνει, οπότε μένως δεν θα την επιλέξω αντίθετα μπορεί να μου κάνει η education collection, διαβάζω αν μου κάνει η συγκεκριμένη βάση, μπορεί και να μου κάνει, πατάω επάνω στον υπερσύνδεσμο, μου ζητάει τα στοιχεία μου, εδώ θα βάλουμε το username και το password τα οποία τα χρησιμοποιώ για να μπω στο portal, στο standard δηλαδή και όχι στο mail και αφού τα βάλω, πατάω σύνδεση και πλέον μπαίνω στο περιβάλλον του εκδότη και εκεί κάνω την αναζήτηση που μου ενδιαφέρει, είναι τόσο απλή διαδικασία και κάνω την αναζήτηση με βάση τα στοιχεία που έχω ας πατήσω μια τοιχεία αναζήτηση, θα πατήσω οτισμος, αυτισμός, έτσι για να δούμε πως λειτουργεί και τι αποτελέσματα βγάζει και έτσι αρχίζει να μας βγάζει πλέον τα αποτελέσματα όπου βλέπουμε εδώ πέρα full text pdf, αν το πατήσουμε θα μας κατέβει το συγκεκριμένο αρχείο στον υπολογιστή μας, είναι πολύ απλή διαδικασία πέρα από τη βάση το μέρος υπάρχουν και τα λειτουργικά εβλία, η διαδικασία είναι εξίσου απλή, το μόνο που βλέπουμε στη συγκεκριμένη σελίδα είναι η εκδότηση των λειτουργικών εβλίων και η περιγραφή του υλικού περιλαμβάνει ο κάθε εκδότης, στην περίπτωση που μας κάνει η συλλογή του Wiley θα πατήσω στο Wiley και πλέον είμαι έτοιμος να περιηγηθώ στα βιβλία που προσφέρει θα πατήσω online books, έτσι για να δω τι προσφέρει, τυχαία χωρίς να κάνω κάποια αναζήτηση και έτσι βλέπω τα βιβλία, εάν βλέπω full access και ανοιχτή την κλιντονιά, ανοιχτό το λουκέτο πάνω απ' αυτοί έχουμε full access επομένως θα πατήσω στο πρώτο βιβλίο, στο πρώτο ebook για να δούμε έτσι και πως λειτουργεί, βλέπω κάποια στοιχεία για το βιβλίο, αν θέλω να κατεβάσω όλο το βιβλίο θα κάνω download full book, αν θέλω να κατεβάσω ορισμένα κομμάτια του, ορισμένα chapter θα περιγηθώ λίγο πιο κάτω για να βρω το κεφάλαιο που θέλω και να το κατεβάσω, έχουμε δηλαδή και αυτή τη δυνατότητα, είναι πολύ απλή η διαδικασία δεν χρειάζεται να δούμε κάτι άλλο από την άλλη πλευρά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ηλεκτρονικά περιοδικά, τα ηλεκτρονικά περιοδικά είναι δύο τύπο, είναι τα ηλεκτρονικά περιοδικά τα οποία είχε αγοράσει το ΕΑΠ αποκλειστικά και μόνο για τους φοιτητές του, αυτά τα έχουμε κατεοργοποιήσει στη σελίδα στην καρτέλα ηλεκτρονικά περιοδικά και είναι και τα ηλεκτρονικά περιοδικά στα οποία έχουν πρόσβαση