H ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ - Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Γ.Π.Α. (Agricultural University of Athens (official channel), 2018)
: Οι μέλησσα, ως κοινωνικό έντομο, ζει ως οργανωμένη ομάδα που απαρτίζεται από μία βασίλισσα, από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες κυφήνες και μερικές χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες ρεγάλες. Οι μέλησσα, ως κοινωνικό έντομο, ζει ως οργανωμένη ομάδα που απαρτίζεται από μία βασίλισσα, από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες κυφήνες και μερικές χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες ρεγάλες. Οι μέλησσα, ως κοινωνικό έντομο, ζει ως οργανωμένη ομάδα που απαρτίζεται από μία βασίλισσα, από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες κυφήνες και μερικές χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες ρεγάλες. Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλων των μελησσών. Από τα αγωνιμοποίητα αυγά που εναποθέτει θα προέλθουν κυφήνες, ενώ από τα αγωνιμοποιημένα, εργάτριες ή βασίλισσες. Οι εργάτριες είναι άτομα της κυψέλης με κύριο ρόλο το ζευγάρωμα με τη βασίλισσα, αλλά συμβάλλουν και στην θέρμαση της κυψέλης καθώς και στην ορίμανση του μελιού. Με ευνοϊκές συνθήκες της κυψέλης ζουν περίπου δύο μήνες. Οι εργάτριες είναι τα στήρα θηλυκά άτομα και κάνουν όλες τις δουλειές μέσα και έξω από την κυψέλη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ζουν περίπου ενάμιση μήνα, ενώ το χειμώνα μέχρι έξι. Ο μελισοκόμος εκμεταλλεύεται τη μέλησα χρησιμοποιώντας σύγχρονες κυψέλες και εξοπλισμό παράγοντας στα διάφορα προϊόντα. Η σμινουργία είναι ένας φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού των μελισσών. Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταροι μελιτώματα από τα διάφορα φυτά, τα μεταφέρουν στην κυψέλη τους, τα μεταποιούν, τα εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και τα αποθηκεύουν στις κυρίθρες μέχρι να οριμάσουν και να γίνουν μέλι. Είναι τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και εκαταναλώνεται μόνο του ή συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα. Έχει και πολλές άλλες χρήσεις. Το κερί παράγεται από τις νεαρές εργάτριες και είναι η πρώτη ύλη για την κατασκευή κυριθρών, όπου οι εργάτριες θα αποθηκεύσουν μέλι και γύρι ή η βασίλισσα θα να υποθέσει αυγά για να παραχθούν νέες μέλισσες. Το φεσκοκτισμένο κερί είναι λευκό, αλλά αργότερα παίρνει κίτρινο χρώμα από τις χρωστικές της γύρις και της πρόπολης. Χρησιμοποιείται στη φαρμακοβημηχανία για αλυθές, επιχρύσματα χαπιών και για την παρασκευή καλλιντικών, στην τέχνη, στην παρασκευή φύλλων κυρίθριας και στην παρασκευή λαμπάδων και κεριών. Η γύρι συλλέγεται από τα άνθη και είναι η πρωτεϊνούχο σωσία για την εκτροφή του γόνου και την διατροφή των ενήλικων μελισσών. Εκτός από πρωτεΐνες, περιέχει πολλές βιταμίνες, ένζιμα και ενόργανα συστατικά. Οι συλλέκτριες εργάτρες συλλέγουν τη γύρι από τα άνθη, τη μεταφέρουν στα πίσω πόδια τους και την αποθηκεύουν στις κυρίθρες ως μελισσόψωμο. Ο μελισσοκόμος τοποθετεί γυροπαγίδες στην είσοδο της κυψέλης για να συλλέγει τη γύρι και να την εκμεταλλευτεί. Επειδή έχει μεγάλη θρεωτική αξία, χρησιμοποιείται στην διατροφή του ανθρώπου και των κατοικίδιων ζώων, στην παρασκευή υποκατάστατων γύρις για την διατροφή των μελισσών, στη βιομηχανία κλειντικών και στη φαρμακοβιομηχανία. Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις νεαρές εργάτρες για την ιτροφή των νεαρών εργατριών και των βασιλισσών. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζιμα, ανόργανα και πολλά άλλα στατικά. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός θεωρείται το θαύμα της φύσης. Συλλέγεται από βασιλικά κελιά ηλικίας τριών ημερών που υπάρχουν στην κυψέλη. Ή σε μεγάλες ποσότητες με τη μέθοδο του εμβολιασμού. Διατηρείται στο ψυγείο για λίγες εβδομάδες ή στην κατάψυξη για πολλούς μήνες. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, για την Παρασκευή Καλλιντικών, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία. Οι πρόπολοι είναι ριτίνες και ακόμη αποσιλέγουν οι μέλισσες, κυρίως από τους οφθαλμούς των φυτών. Λόγω των πολλών φαρμακευτικών ιδιωτήτων θεωρείται το φαρμακείο της φύσης. Λόγω της μεγάλης βιολογικής αξίας χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία Καλλιντικών. Το βιλητήριο το παράγουν οι εργάτριες και το χρησιμοποιούν για την άμυνά τους όταν διχθούν επίθεση. Παράγεται με ειδικές συσκευές μέσα στην κυψέλη και μετά από ειδική επεξεργασία χρησιμοποιείται για πολλές παθήσεις του ανθρώπου. Η μεγαλύτερη όμως προσφορά της μέλησας είναι η επικονίαση που πραγματοποιεί στα καλλιεργούμενα φυτά και στην αυτοφυΐη βλάστηση. Αν δεν υπήρχε η μέλησα, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν πολύ μειωμένη. Οι πολλά από αυτά δεν θα υπήρχαν καθόλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.