Το μεσαιωνικό σερβικό κράτος κατά τον 14ο και τον 15ο αι. / Διάλεξη 11 / Ο τσάρος Στέφανος Δουσάν και η δημιουργία της Σερβικής «αυτοκρατορίας». Πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες μέχρι την πτώση της Σερβίας στους Οθωμανούς. - Δεληκάρη Αγγελική (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Ο τσάρος Στέφανος Δουσάν και η δημιουργία της Σερβικής «αυτοκρατορίας». Πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες μέχρι την πτώση της Σερβίας στους Οθωμανούς.: Οι βυζαντινοί και οι βούλγαροι επιτίθενται στους σε ερήμους αλλά εξαιρετικά τον φόνο να νικήσουν στον ελέγχους δύο ο νικητής της μάχης αυτής ήταν ο στέφανος που όρισε ο τρίτος προς ανάμνηση της νίκης του έχτισε τη μόνη δεξαμενή μόνη Μπερσάνι βρίσκεται νότια του είπε κι εγώ είναι ένα από τα σημαντικά αισθητικά μοναστήρια και ο στέφανος Moody's τρίτος εξαιτίας της μίλαν η δράση της συγκεκριμένης Μονής έλαβε το προσωνύμιο εξασκεί Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε να πανηγυρίσει όσο θα ήθελε ίσως τη νίκη αυτή γιατί μερικούς μήνες μετά την μετά τη μάχη του βεληνεκούς βίαιου ύστερα μπήκε στο κράτος ένα εξεγέρθηκε εναντίον του Στέφανου άντεξαν σκι και ο γιος του ώστε αφενός τους σαν εκθρόνισε τον πατέρα του ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο επί διακυβέρνησης στεφάνου τους αν σερβία εξελίχθηκε σε μια πολύ ισχυρή δύναμη στέφανος έδωσαν θεωρείται μεγαλύτερος ηγεμόνας της μεσαιωνικής σερβίας και πολλοί ιστορικοί μάλιστα τον αποκαλούν Carlo μάχη της σερβίας στο θρόνο ανέβηκε σε ηλικία μόλις 22 ετών στα πολύ νεαρός σε ηλικία πολλοί από τους παράγοντες που βοήθησαν αυτή την άνοδο της δύναμης του όσα έτσι οφείλονταν στην κατάσταση που επικρατούσε στο βυζάντιο εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του ιωάννη Καντακουζηνού και του ιωάννη πεμπτο Παλαιολόγου έχουμε την εγγύηση των Τούρκων στη μικρά Ασία κινήματος ιδιωτών στη Θεσσαλονίκη της ησυχαστικής ενότητες και τέλος στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων στον Ελλαδικό χώρο ως νέα αδύναμα έτσι κρατήθηκε το βυζαντινό κράτος λοιπόν δε μπορούσε να προβάλει ένα σοβαρή αντίσταση απέναντι στον στέφανο πόσα το ίδιο συνέβαινε και με την βουλγαρία ήταν ότι το 1330 οι βούλγαροι ηττήθηκαν στο βέλγους δύο και ο νέος τσάρος της βουλγαρίας προστεθεί ο Ιωάννης αλέξανδρος αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει με το πόσα μάλιστα έδωσε στον τους αλλά ως γυναίκα του την ευελπίδων την έλενα οδός αν επιχειρήσει να κατακτήσει τη βόρεια και τη Δυτική Μακεδονία κατάλαβες σημαντικές πόλεις της περιοχής όπως η άνοια η γρίλια από ως Καστοριά οίστρο νίτσα η Έδεσσα στη βόρειο ήπειρο κατέλαβε την Φλώρινα ένα στις 24 σεπτεμβρίου του 1345 μετά από μια μακροχρόνια πολιορκία κατέκτησε την πόλη των Σερρών αναφέρεται στο βία το ότι έφτασε μέχρι τη δράμα κατέκτησε δηλαδή τη δράμα τους φιλίππους και τη Χρυσούπολη δηλαδή την καβάλα όσον αφορά την καβάλα δεν είμαστε σίγουροι εάν όντως κατέκτησε καβάλα Γιάννενα επτά σε μέχρι την περιοχή της καβάλας στο ελληνικό κράτος περιλαμβανόταν το ίνδαλμα του υγεία Ποιοι η αλβανία με εξαίρεση το Δυρράχιο ιμα και Βοσνία εκτός από τη Θεσσαλονίκη η ήπειρος θεσσαλία η δυτική βουλγαρία ενώ προς τα βόρεια το κράτος έφτανε μέχρι την μέχρι το βελιγράδι μετά την κατάκτηση των Σερρών κοσμούσαν αυτό ανακηρύχθηκε σε βασίλιεφ σε βασιλέας σερβίας και ρουμανίας το 1346 την κυριακή των Βαΐων ώστε αφενός να συγκαλέσει μια σύνοδο στα Σκόπια η οποία ανακήρυξε τον ιωάννη αρχείο που ήταν αρχή επίσκοπος σερβίας σε πατριάρχη μια εβδομάδα αργότερα δηλαδή την ημέρα του πάσχα 1346 ολίγον μ' εκείνους έστεψε τον έδωσαν σε αυτοκράτορας σερβίας και ρουμανίας έτσι υπότιτλος αυτοκράτορας σερβίας ρουμανίας απαντώντας στα ελληνικά έγγραφα τα οποία υπογράφει τους ενώ συνήθως στα σερβικά έγγραφα που δρα ως σαμαράς επέμεινε να μην πήρε έτσι κι αλλιώς θα λάβει σέρβων και ελλήνων βυζαντινών το 1300 48 κοσμούσαν προσάρτησε τα ιωάννινα ενώ το 1349 θεσσαλία την Ακαρνανία την 8 . πωλούσαν ως αυτοκράτορας των σέρβων και των ρωμαίων ανέλαβε τη διακυβέρνησή του νότιου τμήματος της αυτοκρατορίας του που κατά το μεγαλύτερο μέρος του ήταν ελληνικό ενώ ανέθεσε τη διοίκηση της σερβίας στο γιοτ του τον στέφανο μπορέσει τον πέμπτο στο νότιο αυτό τμήμα που ανέλαβε ώμους σαν οι παλαιοί βυζαντινοί διοικητές κατόρθωσαν να διατηρήσουν πολλές φορές τις θέσεις τους και να εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και μετά την αισθητική η παράσταση ωστόσο υπήρχαν περιπτώσεις οι διοικητές των περιοχών αρνήθηκαν να να συμβιβαστούν με την νέα με το νέο εξαιρετικό καθεστώς και έχασαν τις θέσεις τους ακόμη στις σημαντικότερες πόλεις φόβους αν θεώρησε ότι ήταν είναι απαραίτητο να τοποθετήσει άτομα τις αμέσως εμπιστοσύνης του και γι' αυτό η εγκατάσταση εκεί σέρβους διοικητές υποταγμένη ελληνική η αριστοκρατία έχασε μεγάλο μέρος από την περιουσία της σε όφελος βέβαια προς την σερβική αριστοκρατία συχνά σέρβοι οι αξιωματούχοι έφεραν τους βυζαντινούς τίτλους ως συνηθέστερο ως από όλους η ενότητα του στους σεβαστούς κα συναντούμε συναντάμε τους τίτλους του δεσπότη του καίσαρα του σεβαστού σεβαστό κρατών είναι πολύ συχνή οι τίτλοι αυτοί στους σέρβους διοικητές των περιοδικών επίσης το τέσσερις ειδικό τυπικό της απλής βλέπουμε ότι ακολουθεί τα βυζαντινά πρότυπα πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όπου ζούσαν εφάρμοσε βυζαντινά πρότυπα και στον τομέα του δικαίου είναι πολύ σημαντικό το έργο του τόσα ακόμη Χίου Κω δικά σας του Στέφανου μούσα ο οποίος αποτελείται από 200 άρθρα τα οποία καθορίζουν την κοινωνική δομή τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους καθώς και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υπηκόων ο κώδικας όπως σας είπαμε βασίζεται στο βυζαντινό δίκαιο και επιχειρεί μούσα να συνδυάσει τις βυζαντινές διατάξεις και με το εθιμικό δίκαιο των νότιων Σλάβων έτσι λοιπόν εμφανίζονται διατάξεις οι οποίες δεν είναι είναι προσαρμοσμένες ουσιαστικά έξι στην αισθητική πραγματικότητα γιατί έχουμε την περίπτωση της πρόσληψης και μετασχηματισμού διαφωνούσαν δίνουν προτύπων O νέος κώδικας θέσπισε ένα καθεστώς δικαίου αριστοκράτη από με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους ευγενείς και τους χωρικούς Γι' αυτό το λόγο και το σαγόνι θεωρείται λιγότερο φιλελεύθερος από τον κώδικα τους ήρθε από την άποψη οι βέβαια του αστικού δικαίου ο νέος κώδικας ενίσχυσε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ατομική ασφάλεια των υπηκόων έπεσες εισήγαγε διάφορες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση στα επίσημα έγγραφα που βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνταν η ελληνική γλώσσα η ελληνική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της φυλής τόνισε σημαντικό επίσης σκότωσαν μερίμνησε για την οργάνωση της εκκλησίας και την ενίσχυση του κύρους της εκκλησίας την εποχή αυτή ο ηγεμόνας ασκεί εξουσία όχι μόνο διαμέσου της πολιτικής διοίκησης αλλά και διαμέσου της εκκλησίας και βλέπουμε τις σχέσεις που με τη σερβική εκκλησία είναι άριστες για να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο καταδίωκε συστηματικά τις αιρέσεις και τιμωρεί αυστηρά διάφορα θρησκευτικά πνευματικά εγκλήματα ενώ αντίθετα όπως σας είπαμε του στέφανο μάνο και τον στέφανο πρωτοστατεί το τηρεί μια αρνητική πολιτική εναντίον του καθολικισμού ορίζει λοιπόν ότι όσοι ασπάζονται το καθολικό δόγμα θα τιμωρούνται με καταναγκαστικά έργα ενώ όσοι επιχειρούν να προσηλυτίζουν άλλους στον καθολικισμό καταδικάζονται σε θάνατο η εκκλησία της ρώμης προσπάθησε να αντιδράσει υπό κοινό όντας τους καθολικούς που λειτουργούσε εναντίον της σερβίας ωσάν όμως απάντησε δυναμικά και προσάρτησε αμέσως στη βοσνία στο κράτος έτσι λοιπόν η Όντρεϊ έκαναν πίσω ο πατριάρχης Ιωάννης εκείνους μιμούμενος τον στεφάνου τόσα αρχίζει από το 1352 να κυκλοφορείτε ως πατριάρχης σέρβων και ρωμαίων έτσι κατά αντιστοιχία με τον τίτλο του κουνούσαν το γεγονός αυτό αυξάνει την δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ο πατριάρχης καλεί τους πρώτος προχωρά στην ως τώρα αφορισμό του έδωσαν του πατριάρχη καθώς και όλων όσων είχαν κοινωνία με αυτούς δηλαδή ουσιαστικά ολόκληρου του σερβικού λαού ίαση του σχίσματος ανάμεσα στη σερβική εκκλησία και το οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως θα γίνει 20 χρόνια περίπου αργότερα από τον πατριάρχη κύριλλο 1355 όταν ρωτούσαν βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του θέλησε να προσπαθεί να πραγματοποιήσει τον τελικό του σχέδιο έτσι το όνειρό του που ήταν κατάκτηση της κωνσταντινούπολης και κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας το σχέδιο όμως αυτό δεν ευοδώθηκε επιβιώνουν σαν δεν διέθετε στο όλο έτσι ήταν απαραίτητη η ύπαρξη στοών προκειμένου να πολιορκήσει την κωνσταντινούπολη και έτσι μια επιτυχή έκβαση το εγχείρημα αυτό ζήτησε βοήθεια από τους βενετούς αλλά η βενετία αρνήθηκαν προφανώς δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να ενισχύσουν τον στέφανο πόσα τους συνέφερε περισσότερο μια καμπίνα μήνυσαν την αυτοκρατορία παρά ένα ισχυρό εθνικό κράτος όγκους ύστερα από μια πολύ μεγάλη προπαρασκευαστική και με στρατό περίπου 80000 άνδρες εξαιρετέα εναντίον του Βυζαντίου κυρίευσε την Αδριανούπολη κενό απείχε μόλις 50 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία μόλις 46 το πέθανε τον Δημητριάδη και μπρίο του 1355 ο θάνατος αυτός του Στέφανου τους σήμανε το τέλος της ισχυρής σερβικής εξουσίας διαμόρφωση του γιος του στέφανος ούρησης πέμπτος ήταν μόλις 18 ετών όταν ανέβηκε στο θρόνο ώστε ή δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τις αποσχιστικές τάσεις των ευγενών σχεδόν άμεσους ανεξαρτητοποιείται θείους του συμεών μπορέσεις παλαιών νόμος στη θεσσαλία στη νοτιο δυτική μακεδονία βλέπουμε ότι δημιουργεί το κράτος το ευγένειες του Κασσή ο οποίος μάλιστα ανακηρύχθηκε σε βασιλιάς το 1366 στον πριν από στην κεντρική σερβία εξουσιάζει σχολιάζαμε ως θεμέλια της εννοώ μου Βράνκοβιτς δημιουργεί την ηγεμονία των στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου ο οίκος των Βαλάση έχει την περιοχή της Ζέτας όσον αφορά την κεντρική και βορειοανατολική μακεδονία βλέπουμε ότι η εξουσία αλλάζει 25 Γιαλλουρίδης ο διοικητής των Σερρών ο Ιωάννης Publicis Ιωάννης ούτε συζητάνε cover κόστους κρασί οι περισσότεροι από τους σέρβους αυτούς βγαίνεις προσέβλεπαν στα προσωπικά τους συμφέροντα και αυτό κατέστησε εντελώς δυνατή την οργάνωση νέας εκστρατείας έτσι εναντίον των οφελών μόνο βλέπουμε ότι η πρώτη σημαντική προσπάθεια να οργανωθεί μια αντίσταση εναντίον των οθωμανών έγινε γύρω στις 1370 με πρωτοβουλία τον Σέρβο και σημειώνεται στις 26 σεπτεμβρίου του 1371 είμαστε στο Ορμένιο έτσι κοντά στο μενού του Έβρου η αλλιώς μάχη του Έβρου η μάχη της Μαρίτσα όπως ονομάζεται ο έβρος η σλαβικά έτσι στα βουλγαρικά και στη μάχη αυτή χάνουν τη ζωή τους ο Ιωάννης του Μπέλες Σέρρες πιο κασίδη μαζί τους και ένα μεγάλο μήνυμα έτσι της σερβικής νεολαία μας αναφέρει εγώ εις υγείας Σερρών στον πρόλογο που είχε γράψει στη μετάφραση των έργων του ψευδό διονύσιο Αρεοπαγίτη έτσι ότι ξεκληρίστηκε το σερβικό έθνος το σερβικό αν αυτός είναι ο της σερβίας μετά την ήττα στον έβρο τα σερβικά άκρατη βία έγιναν φόρου υποτελής στους οθωμανούς και ήταν αναγκασμένα να συμμετέχουν στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις μια νέα προσπάθεια αντίστασης απέναντι στους Τούρκους ξεκίνησε μερικά χρόνια αργότερα από τον ηγεμόνα της κεντρικής Εύβοιας τον λάζαρο χρήμα αλλά επί της τα σερβικά στρατεύματα ενισχυμένα με βούλγαρους αλβανούς και συνασπισμού με ένα με τους Βόσνιους του ηγεμόνα τιμωρητικό συγκρούονται το 1389 στην πεδιάδα του Κοσσυφοπεδίου με τον τουρκικό στρατό επικεφαλής του τουρκικού στρατού ενώ ίδιος μουράτ ο πρώτος παρά το γεγονός ότι ο μουράτ πρώτος πληγώνεται θανάσιμα από έναν σέρβο στρατιώτη οι Οθωμανοί μόνο όλα βεβαίως έχει περιλάβει αιχμαλωτίζεται και εκτελείται μαζί με πολλούς άλλους σέρβους υπαρχηγούς και ευγενής η μάχη αυτή του Κοσσυφοπεδίου Σοχού έγιναν αντικείμενο λαϊκών διηγήσεων μάλιστα ημέρα της μάχης του Κοσσυφοπεδίου η ημέρα του αγίου Βίτου συγκεντρώνονταν και σήμερα είναι μέρα της εθνικής εθνικιστικής ότι στον σέρβο η μάχη αυτή σήμανε το οριστικό τέλος της σερβίας όπως λέει χώρες και ως στρατιωτικής δύναμης ακολούθησαν και άλλες μάχες ουσιαστικά άνοιγαν τον δρόμο για την προέλαση των τούρκων προς την κεντρική Ευρώπη μωρό το έτος 1302 όταν έχουμε τιμή η των τούρκων από τα αγγλικά στρατεύματα του Τάμπερε LAN τότε Σερέτη εκμεταλλεύονται αυτή την εικοσάχρονη η ανάπαυλα ακολούθησε την προέλαση των τούρκων και να συντάσσουν τις δυνάμεις τους γιος του λαζάρου με διανομή της ώστε αφενός να ψαρεύει τις κατορθώνει να ενώσει τις περιοχές διαφόρων σέρβων Δέσπω τον κάτω από τη δική του εξουσία το σκοτάδι του με κέντρο το βελιγράδι γίνεται καταφύγιο των πνευματικών ανθρώπων της εποχής έργων και μου είπε οι οποίοι έρχονται στον Στέφανου Λαζαρίδη έτσι και αναζητούν καταφύγιο η περίοδος αυτή της διακυβέρνησης του Στέφανου Σαράφη χαρακτηρίζεται ως Χρυσή περίοδος της σερβικής μεσαιωνικής γραμματείας είναι μια περίοδος έχουμε ιδιαίτερη ανάπτυξη όσον αφορά τις μονές της Εύβοιας ως εργαστήρια έτσι παιδικά εργαστήρια είναι μια περίοδος ανάπτυξής της ειδικής γραμματείας έχουμε πολλές μεταφράσεις αλλά και πρωτότυπα σέρβικα έργα που γράφονται στις μονές αυτές και επίσης είναι μια περίοδος που και έχουν και διάφορες σχολές ζωγραφικής που αναπτύσσονται τις φωνές αυτές και μπορεί κανείς μέχρι σήμερα να μασήσει έργα αυτής της περιόδου από την 3η δεκαετία βέβαια του δέκατου πέμπτου αιώνα οι Τούρκοι ξεκινούν και πάλι την προέλευση την προέλαση και καταλαμβάνουν διάφορες σημαντικές πόλεις δέσποτα του ενώ οι σέρβοι αναγκάζονται να παραχωρήσουν το βελιγράδι στους υπουργούς έτσι όπως υπήρχαν κάποιες άλλες συμφωνίες μεταξύ σέρβων και που μπορούν και προσάρμοσε δεσπότης ο Γεώργιος Βράνκοβιτς δημιουργεί ένα μικρό κρατίδιο με κέντρο τόσο με δευτερεύοντα σε έναν ένα ισχυρό στις όχθες του Δούναβη το οποίο είχε τριγωνικό σχήμα και 25 πύργους την περίοδο αυτή και μετά αρχίζει σταδιακά κατάληψη του σερβικού κράτους διαδοχικά οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τη ένα μετά την άλλη περιοχές της Εύβοιας οπότε έρχεται και το τέλος της σερβίας βλέπουμε σε σύγκριση με τις βαλκανικές χώρες ότι η οθωμανική κατάκτηση της σερβίας αργεί περισσότερο από τις πολίτες μηχανικές δυνάμεις αμοιβή για τη Βουλγαρία ότι το 1393 κατακτήθηκε τον Τύρναβο άνω των 1396 με την κατάκτηση του δήμιου είχαμε την πλήρη υποταγή της βουλγαρίας στους οθωμανούς Γι' αυτό το λόγο αυτοί οι λόγοι που έφυγαν τότε από τη βουλγαρία έτσι βρήκαν καταφύγιο στη σερβία και τους συναντάμε πολλούς και στη σερβία