Διάλεξη 3 / Διάλεξη 3 / σύντομη περιγραφή - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Ο δεύτερος μέρος της παρουσίασης του κυρίου Κηδιαφύνη αναφέρει την βασική του ειδικότητα που είναι τα κοκκλιακά ενθυτεύματα και συνδυάζεται αυτό με το μάτμα των γεφαχών των συσκευών, πρώτον γιατί οι κοκκλιακά ενθυτεύματα είναι wearable devices, είναι συσκευές φόρετες, όσο φορετές που είναι μέσα στον εγγείαφαλό μας, και δεύτερον γιατί υλοποιούν ουσιαστικά ένα πραγματικά brain computer interface στον όρος της διαθέασης της προγραμματικής διαδράσης. Παρακαλώ, όταν έχετε αφορή, να καλευτεί το γεγονός ότι έχετε τονοχόλητα ειδικό στον χώρο και μην διστάζετε να διακόπτετε και να θέσετε το ερώτημά σας. Καλησπέρα πλέον, για όσοι ήρθαν τώρα βλέπουν μερικοί επιμένουνε, τρελές αντοχές. Βασικά είπα και προγουμένως ότι είμαι χειρουργός οριλά, απλώς έχω αναλάβει και η εκπαίδευσή μου ήταν επάνω στα εμφυτεύματα και στην αποκατάσταση της βαρυκοίας και της κόφωσης. Το ΑΚΕΠΑ εδώ στο Απηθήτα είναι από τα πρώτα κέντρα κοχλιακών εδιτεύσεων στην Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι πρώτο και σε ενούμερο ασθενόμου που παρακολουθούμε, αυτή τη στιγμή είναι 350 άτομα και σε ποιότητα service μετά γιατί έχει οργανωμένη ομάδα και έλεγα προηγουμένως, ίσως σας κουράζω που ξανακουρείτε τα ίδια αλλά για τους καινούργιους ότι πλέον δεν υπάρχει τίποτα, ειδικά στην ιατρική που ξέρω σίγουρα φαντάζομαι σε όλους τους τομείς να μπορεί κάποιος να το λειτουργήσει μόνος του. Θέλει διεπιστημονική προσέγγιση με πολλές ειδικότητες αλλά όμως με ένα βασικό χαρακτηριστικό να μιλάνε όλοι μία κοινή γλώσσα και γι'αυτό προηγουμένως χαιρέτησα τα μαθήματα αυτά με τον καθηγητή σας τον κυριοπολίτη γιατί μόνο έτσι και θα επιθυμούσα μετά να γίνει το αντίστροφο, δηλαδή στους γιατρούς που ασχολούνται ή στους λογοθαραπευτές, στους παιδαγωγούς που ασχολούνται με τα εφητεύματα να ακούσουμε από τη δική σας πλευρά πάνω σε αυτό το αντικείμενο ώστε να έχουμε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Όταν μου λέει κάποιος ότι έχει αυτό το software, αυτή η συσκευή που πάω να εφητεύσω σε ένα παιδάκι να καταλαβαίνω τι είναι αυτό και τι διαφορά έχει από την άλλη ώστε να μπορώ να επιλέξω, να μπορούμε να επιλέξουμε ακόμα καλύτερα τι είναι καλύτερο για το ασθενή, για το παιδί και τα λοιπά. Είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό, μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι και ειδικά στην ιατρική. Είπαμε προηγουμένως για τη λειτουργία του αυτιού και τη φυσιολογία του, τα προβλήματα που μπορεί να έχει. Συνεχίζουμε από εδώ όταν ένα αυτί δεν ακούει και δεν ευθύνεται μηχανικός λόγος, δηλαδή της μεταφοράς της ενέργειας, αλλά ευθύνεται βιοελεκτρικός λόγος, δηλαδή προβλήματα που έχει μέσα το νεύρο, το ακουστικό νεύρο που ξεκινάει από την κοχλία και φτάνει μέχρι το φλοιό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ούτε φαρμακευτική εγωγή μπορεί να ανατάξει την βαρυκογία ή την κόφωση, που δεν θα λειτουργεί καθόλου αυτή, ούτε και χειλουργικές επέμβασεις. Άρα χρειαζόμαστε μηχανισμούς, συστήματα, τα οποία ή ενισχύουν την ενέργεια που στέλνουν μέσα στα αυτοί, ή τη μεταλλάσσουν και την κάνουν κατευθείαν ρεύμα. Αυτά είναι μερικά που κυκλοφορούν ομάδες συστημάτων. Αυτά που θα επικεντρωθούμε τώρα είναι στις ακουστικές προθέσεις, εντάχει έτσι να ξέρετε τι υπάρχει από τα ηλεκτρονικά αυτά μηχανήματα στην αγορά. Το νομωρά είναι ένα ακουστικά βαρυκογίας. Τρελή εξέλιξη που έχει ακολουθήσει την σημερινή ανατεχνολογία. Αν φανταστούμε ότι μερικά χρόνια πριν, απλά ήταν ένα χωνή, το οποίο ενίσχυε τον ήχο, μαζεύε περισσότερη ενέργεια για να πέφτει σε μικρότερη επιφάνεια, για μηχανικά να ενισχύσει την ακοή και η σημερινή μορφή είναι αυτή. Τα καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα. Οτιδήποτε ακουστικό σήμα μετατρέπεται σε data και από τη στιγμή που το έχω σε data τελείωσε. Κάνω ό,τι θέλω, ενισχύω όποιο κομμάτι θέλω, μειώνω άλλο, βάζω φίλτρα, βάζω feedback, βάζω έλεγχο, την ώρα που φοράει ο άλλος το ακουστικό τη συγκεκριμένη στιγμή αυτό ελέγχεται, ούτως ώστε να μην έχουμε ούτε μικροφωνισμούς ούτε τίποτα από όλα αυτά τα προβλήματα που είχαμε παλαιότερα. Φυσικά όλα με τηλεκοντρόλ, με συνδέσεις Wi-Fi για να μπορεί το ακουστικό να ενώνεται κατευθείαν το παιδί, ο οποίος ο χρήστης τέλος πάντων του ακουστικού, σε μας συγγνώμη το χρήστης είναι συχνή λέξη παραπέμπει ίσως σε άλλα πράγματα, υπάρχει μια ευκολία τέλος πάντων με την τεχνολογία του σήμερα να είναι ενωμένος κατευθείαν με τηλεόραση ούτως ώστε να μην χρειάζεται ακουστικά κανονικά και να επικοινωνεί ή με τα commuters κλπ. Η βασική έτσι για να έχουμε μία έννοια το τι είναι ένα ακουστικό βαρικοείας είναι το μικρόφωνο το οποίο συλλαμβάνει τους ήχους κυρίως στην ομιλία που μας ενδιαφέρει, το χωρίζει σε συχνότητες, σε φέτες, τα κλασικά equalizer τα οποία τα γνωρίζετε, τώρα ανάλογα την ποιότητα του καθενός έχει και όλο και περισσότερες φέτες, τον ήχο δηλαδή τον ακουστικό από 20-20 kHz, τον χωρίζει σε μπάντες, η κάθε μπάντα μετά ενισχύεται από ενισχυτές και δίνει το ρεύμα το τελικό σε ένα μεγαφονάκι, το οποίο είναι βέβαια πολύς καλής ποιότητας και πολύ μικρό που δίνει μεγαλύτερη ενέργεια πάνω στο τύμπανο. Φυσικά εδώ παίζει για την τεχνολογία του ακουστικού βαρικοείας πόσες φέτες, πόσες μπάντες θα έχει και πόσους ενισχυτές θα έχει γιατί με έναν ενισχυτή καταλαβαίνετε δεν μπορείς να ενισχύσεις σε όλες τις συχνότητες το ίδιο, έχει ενισχυτή για μεσαία, για πρίμα, για μπάσια κτλ, φτάνουν σήμερα σημερινή μορφή 15 μπάντες και με 5 ενισχυτές χωριστούς, ώστε να δίνουν όσο δυνατόν καλύτερη ποιότητα. Τι μας ενδιαφέρουν αυτά, ότι μια βαρικοεία δεν είναι απλή βαρικοεία, κατεβαίνει όλη η ακοή σε όλες τις συχνότητες το ίδιο, μπορεί να κατέβει λίγο στα μπάσια να είναι τα πρίμα πιο ψηλά, μια συχνότητα λίγο πιο χαμηλά, οπότε όσες περισσότερες φέτες του ήχου έχω, τόσο χειρίζομαι στο software μου στο τι θα ενισχύσω για να καλύψω ακριβώς τις ανάγκες που έχει ο στενής που το φοράει. Χωρίζονται φυσικά σε οπιστοτία, ενδοτία, ενδοκαναλικά, ανάλογα δηλαδή το που τοποθετείτε στην ουσία του ακουστικού βαρικοείας, έχετε δύο ακουστικά βαρικοείας, έχετε κάποιον συγγενή, παππού, φίλο, δεν έχετε ούτε παππού, ούτε συγγενείς, ούτε φίλους. Αυτό είναι ένα λαθάκι που κάνουμε οι οριλά. Κλασική μορφή είναι το πιστοτιέο που βάζουμε γιατί φυσικά έχουμε μεγαλύτερο χώρο, περισσότερα μηχανήματα, συστήματα, επεξεργασίας, αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Υπάρχουν και άλλα μορφή. Υπάρχουν και άλλα μορφή. Υπάρχουν και άλλα μορφή. Υπάρχουν και άλλα μορφή. Υπάρχουν και άλλα μορφή. Υπάρχουν και άλλα μορφή. Μεγαλύτερη μπαταρία, να έχετε υπόψη ότι όλα έχουν κάνει ένα τρελό ρυθμό, εκτός από τις μπαταρίες. και ακόμα κι αν κάποιος σκεφτεί παρεξηγημένα ότι ναι αλλά το κινητό κρατούσε 6 ώρες και τώρα κρατάει 55 ώρες δεν καλυτέρευσε η μπαταρία, καλυτέρευσε το software και το hardware που έχει λιγότερη απέτηση ρέμματος η μπαταρία δυστυχώς συνεχίζει με τεράστιο μέγεθος ακόμα συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα τελευταίας τεχνολογίας είναι τα ενδοκαναλικά αυτά που χάνονται μέσα στον έξω ακουστικό πόρο στην ουσία δεν μπορείς καλά καλά να τα πιάσεις, να τα χειριστείς γι' αυτό και δεν απευθείνονται ούτε σε παιδιά ούτε σε ενήλικες μεγάλες ηλικίες αλλά τελος πάντων αισθητικά έχουν ένα τέλειο αποτέλεσμα όλα κρίνονται με το ακόγραμμα που είπαμε προηγουμένως για τους αυτούς που ήρθαν τώρα να εξηγήσω εντάχει ότι στο ακόγραμμα αποτυπώνεται η ακοή μας δηλαδή οι συχνότητες που με ενδιαφέρουν από 125Hz μέχρι 8 kHz και η ένταση από 0-120dB δηλαδή σε τι δεσιμπέλ αρχίζει και γίνεται αισθητός ο ήχος έχοντας αυτή τη γραμμή καταλαβαίνω τι ακοή έχει ο καθένας και άρα τι ανάταξη χρειάζεται Λογικά το φυσιολογικό είναι 0 έως 10 το πολύ σε όλες τις συχνότητες Ένα σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι όσο τέλειο και να είναι ένα ακουστικό φοβερής τεχνολογίας, τρελάς όθουερ και ωραία μεγάφωνα όλο αυτό πάλι το αποτέλεσμα θα περάσει πάλι από το ίδιο αυτί από ένα λαιμό μπουκαλιού οκ δηλαδή το ίδιο πρόβλημα που έχει το αυτί θα παραμείνει άρα έχει κάποια όρια δεν καλυτερεύει το αυτί απλώς ενισχύει τον ήχο μετά από αυτά τα όρια θα δούμε ότι χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω τα όρια αυτά είναι γύρω στα 80dB από εκεί και κάτω ένα ακουστικό βαρυκοΐας είναι άχρηστο και περνάμε σε εμφυτεύτημες προθέσεις δηλαδή συστήματα που χρειάζεται χειρουργικά να τοποθετηθούν στο αυτί ένα για να έχετε μία ιδέα είναι το SoundBridge είναι ένα βαρελάκι όπως βλέπετε το οποίο κινείται ηλεκτρομαγνητικά ένα εμφύτευμα το οποίο μπαίνει κάτω από το δέρμα και ένα εξωτερικό ακουστικό και τα δύο ποινία κάνουν σύζευξη μεταξύ τους και δίνει το ερέθισμα το ακουστικό απέξω στο μέσα ποινείο το οποίο μεταφέρεται στο βαρελάκι και το βαρελάκι δονείται με πολύ μεγαλύτερη ενέργεια από ότι θα κινείται το ιωστική ελυσίδα με τον φυσιολογικό ήχο που θα έπεφται στο τύμπανο οπότε έτσι στην ουσία τι κάνω δίνω μεγαλύτερη ενέργεια μέσα στον κοχλία ούτως ώστε να είναι μεγαλύτερο το ερέθισμα από αυτό που αντιλαμβάνεται ένα άλλο που χρησιμοποιούμε συνήθως σε παιδάκια που δεν έχουν τρισία του έξω ακουστικού πόρου ή σε άλλα προβλήματα σε ενήλικες που λείπουν τα ωστάρια που έχουν συχνές οτήτηδες έχουν άλλα προβλήματα και δεν μπορεί να μπει ένα ακουστικό βαρυκοΐας είναι τα τύπου μπάχα, ένα ωστεόφωνο, δηλαδή ένας δονητής ο οποίος παίρνει τον ήχο και πάλι τον μεταφράζει σε δόνυση αλλά πολύ πιο ισχύριο, ούτως δώστε μέσω του ωστού να περάσει στον κοχλία προς το παρόν εδώ όλα αυτά είναι συσκευές οι οποίες αντιλαμβάνονται τον ήχο και τον μεταφράζουν πάλι σε κινητική ενέργεια απλώς πολύ πιο ισχυρή και διαμορφωμένη όπως μου αρέσει στο software για γενικές γνώσεις υπάρχουν ήδη τα εφητεύσεις με ακουστικά βαρυκοΐας μερικά άτομα τα οποία δεν τους αρέσει στις δυτικά να φαίνεται ότι έχουν ένα πρόβλημα τοποθετούνται ολόκληρος ο μηχανισμός κάτω από το δέρμα σε αυτή την περιοχή και δίνουν με ένα πιστονάκι πάλι πολύ έντονη κίνηση πάλι στην αλυσίδα όλος ο μηχανισμός είναι από κάτω πάλι με το κλασικό πρόβλημα μικρόφωνο εδώ, μηχανισμός και ρεούλα για να μπορεί να φορτίζει η μπαταρία το κλασικό πρόβλημα είναι το τεράστιο μέγεθο της μπαταρίας και ένα άλλο που θα έχετε υπόψη σας είναι ότι η μπαταρία έχει ένα όριο δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει 12-24 ώρες ναι αλλά η κύκλη που μπορείς να την φορτώσεις και να την εκφορτώσεις είναι ελάχιστη Αυτή η κερεούλα που έχει εδώ πέρα το ποινείο το ποινείο που έχει από κάτω από το δέρμα με ποινείο εξωτερικό κάνει σύζευξη και φορτώνει πώς είναι τα κινητά που φορτώνουν χωρίς βίσμα που τα ακουμπάς σε μια συσκευή και έχουν δύο ποινιάκια που κάνουν σύζευξη το ίδιο πράγμα βάζεις κάτι από πάνω και παίρνει την ενέργεια για να φορτώσεις μπαταρία αλλά οι κύκλοι ακόμα που σας είπα οι μπαταρίες έχουν είναι πολύ πίσω δεν αντέχουν οπότε δεν προτείνεται στην ουσία σε άτομα κάποια τέτοια λύση απλώς να ξέρετε ότι όντως υπάρχουν διάφοροι τρόποι με ίσως λίγο μικρότερη μπαταρία το συγκεκριμένο περνάμε σε αυτό που μας ενδιαφέρει μέχρι εδώ ξαναεπαναλαμβάνω ήταν μηχανική κίνηση που είναι ο ήχος ξανά μηχανική κίνηση πολύ πιο έντονη και διαφοροποιημένη από το software εδώ τώρα μιλάμε για τα εμφυτεύματα τα κοχλιακά εμφυτεύματα κυρίως τα οποία είναι μεταλλάκτης της ενέργειας δηλαδή παίρνουν τη δόνυση από τον ήχο και το μετατρέπουν σε ρεύμα πλέον και πάμε και δίνουμε ρεύμα κατευθείαν στο νεύρο το ακουστικό εντάξει στις απολύξεις του ακουστικού νεύρου της ερεθίζω εγώ όπως θα δούμε το όπως μου αρέσει μέσα από το software και ότι ανάγκες έχει το νεύρο για να καταφέρει να μεταφέρει όλα αυτά τα data και φυσικά ο φλοιός για να τα αποκωδικοποιήσει εδώ έρχεται και κολλά η έκφραση που άκουσα πρόσφατα και μου αρέσει το interface στην ουσία είναι έναν interface άλλη λένε ένα βιονικό αυτή εντάξει για εντυπωσιασμούς κάτι που χαρακτηρισμοί που μας δεν μας αρέσουν αλλά το interface νομίζω είναι καταπληκτική γιατί πραγματικά ενώνει τη μηχανική κίνηση του ήχου στο ηλεκτρικό ερεύθισμα που έχει απέθει σε ένα νεύρο παλιά ιδέα το 1790 έτσι λίγο για την ιστορία ο Volta ήταν ο πρώτος που ερεύθησε το ακουστικό του νεύρο με 50 volt να ενημερώσω ότι η σημερινή τεχνολογία στον ερευθισμό ενός νεύρου μιλάμε για μίκρο ampere μίκρο volt εντάξει τα 50 όπως αντιλαμβάνεστε ήταν εκκληκτικά και οι πρώτοι αισθενήσεις εμφυτέθηκαν το 61 αλλά με τεράστιες συσκευές αν γνωρίζετε να θυμάστε που κλείται οι συσκευές τότε και οι ενισχυτές και οι επεξεργαστές και όλα αυτά εδώ στους ενισχυτές ήταν λαμπάτοι ακόμα δηλαδή ήδη ήταν τεράστιες εγκαταστάσεις και μεγάλο βάρος χωρίς μπαταρίες δηλαδή ήταν αδύνατον εκτός να το χρησιμοποιήσουν σημερινή μορφή είναι τέσσερις εταιρείες που υπλοφορούν εμείς στο ΑΚΕΕΠΑ χρησιμοποιούμε τις Kochler και τις Mendel αυτά εδώ που βλέπετε τα εμφυτέυματα είναι πάντα σε σύζυευξη δύο κομμάτια ένα έξω και ένα μέσα το κυρίως εμφύτευμα ναι ναι εδώ καλά είμαι τα δύο αυτά κομμάτια το εξωτερικό το οποίο δέχεται τους ήχους τους μετατρέπει σε data και έχει τα χειριστήρια, έχει την μπαταριωτήκη το εμφύτευμα που μπαίνει κάτω από το δέρμα δεν έχει μπαταρία παίρνει την ενέργεια από το εξωτερικό κομμάτι όλα αυτά και τα data για τον ήχο και την ενέργεια με ένα ποινιάκι τα στέλνει κάτω από το δέρμα στο άλλο ποινείο που βρίσκεται στο εμφύτευμα και μέσα ο δεύτερος επεξεργαστής έχουμε έναν κυρίως επεξεργαστή και έναν δεύτερο εδώ αποκωδικοποιεί αυτά που στέλνω και τα δίνει στο ηλεκτρόδιο το οποίο ηλεκτρόδιο θα δούμε ότι έρχεται σε επαφή κατευθείαν με τον νεύρο εξωτερική εμφάνιση ενός επεξεργαστή με το ποινείο σύζευσης και εδώ πέρα όταν τοποθετείται χειρουργικά φυσικά το ηλεκτρόδιο μπαίνει μέσα στον κοχλία και έρχεται και αγκαλιάζει τις απολύξεις του νεύρου Τι καταφέρνω έτσι? Υπάρχει κάποια προσδοχή που δεν βοηθεί να ξέρετε και που δεν μπορεί να δείξει κάποιο πρόβλημα? Όχι, συνήθως το όριο είναι του νεύρου Η σημερινή τεχνολογία δίνει τρελές δυνατότητες για το με τι ρυθμούς μπορώ να δώσω το ερέθισμα σε πόσες περιοχές και πόσα ταυτόχρονα ηλεκτρόδια Συνήθως το νεύρο είναι που προσπαθείς να μην έρθει η κόπωση το όριο είναι το νεύρο δηλαδή αυτό που κοιτάς πάντα είναι να αντέχει το νεύρο να δώσει το μάξιμο από αυτό που φυσικά το εφήτευμα αντέχει να δώσει Αυτό είναι ένα ηλεκτρόδιο, αν το δούμε από κοντά σε μια μεγένθηση, βλέπετε επιμέρους επαφές με τα λάκια τα οποία δίνουνε το ρεύμα στην περιοχή του νεύρου που με ενδιαφέρει για να ερεθήσω αν το δούμε το ηλεκτρόδιο τοποθετημένο βλέπετε ότι οι απολύξεις του νεύρου σε κάθε περιοχή εφάπτονται σε αυτά εδώ τα επιμέρους ηλεκτροδιάκια, στις επαφές Τι κερδίζω έτσι, προγουμένως όταν εξηγήσαμε την φυσιολογία του αυτιού λέγαμε για ιδιοσυχνότητα που έχει ο κοχλίας δηλαδή επειδή είναι χοντρό στην αρχή και όσο πάει λεπτένει σε κάθε σημείο έχει διαφορετική ιδιοσυχνότητα εάν δώσω δηλαδή έναν ήχο και η ιδιοσυχνότητα του ήχου είναι τα 1000 Hz και σε αυτό το επίπεδο εδώ θα ερεθιστεί πάρα πολύ ο κοχλίας στο κοφό αυτή το οποίο δεν λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αρκεί να δώσω στο ηλεκτρόδιο σε αυτό το ηλεκτρόδιο ρεύμα ούτως ώστε αυτή η απολύξη του νεύρου που ξεκινάει από εδώ και τελειώνει στον εγκέφαλο να ερεθιστεί τότε ξεγελάω τον εγκέφαλο και πιστεύει ότι πήρα ερεύθισμα από εκείνη την περιοχή άρα νιώθω τα 1000 Hz κατανοητό αυτό? Κάποιος μου δεν με θυλίζει σήμερα αλλά κάποια πράγματα τα ακούει πάνω στον εγκέφαλο και σχετίζει όμως στο ακουστικό μετά κάπως βγάλω το B1 στον εγκέφαλο... Υποθέτω ότι το εμφύτευμα το βάζεις όταν το ακουστικό είναι άχρηστο υπάρχουν και καταστάσεις, άσε να το δούμε στο τέλος που έχεις ένα μέρος των συχνοτήτων και λείπουν οι υπόλοιπες και βάζεις και ακουστικό και εμφύτευμα άστο για το τέλος αυτό σημασία έχει να γίνει κατανοητό ότι εκεί που ο οργανισμός φυσιολογικά θα ερεθιζόταν σε ένα σημείο των ευρώ και θα έδινε το σήμα στον εγκέφαλο ότι νιώθω από εδώ άρα νιώθω τα 1000 Hz, τα 2 kHz, τα 500 Hz μπορώ να ερεθήσω με ρεύμα την κάθε περιοχή και να έχω την ίδια αίσθηση ακοής ερεθίζω λίγο, με λίγο ρευματάκι ακούω λίγο χαμηλά έχω την αίσθηση ότι ακούω αυτήν την συχνότητα αλλά χαμηλά ερεθίζω με παραπάνω ρεύμα πάει πολύ πιο έντονο το ερεθίσμα άρα ακούω πολύ πιο δυνατά εντάξει σε απλή λειτουργία φυσικά ένας ήχος όπως μιλάω τώρα εγώ είναι άπειρες συχνότητες μπερδεμένα όλα με τα κομμάτια είναι άπειρες συχνότητες μπερδεμένα όλα μεταξύ τους άρα η τεράστια δουλειά είναι το πως θα κωδικοποιήσω και πως θα αποκωδικοποιήσω αυτό το σήμα πάνω στον εύρο δηλαδή να προσπαθήσω να προσωμιάζω τη λειτουργία του φυσιολογικού κοχλία εκεί μπαίνει η δουλειά του software και φυσικά όλα αυτά είπαμε από κάθε περιοχή μεταφέρονται με τα νεύρα στον φλοιό γίνεται επεξεργασία όπως γίνεται σε μία φυσιολογική ακοή άρα έχουμε ένα εμφύτευμα εσωτερικό έναν εξωτερικό επεξεργαστή και το software με το οποίο αλλάζω τις απαιτήσεις μου και τις ταχύτητες και όλα τα σχετικά 2-3 πράγματα για τα εμφυτεύματα φυσικά υπάρχει μια τρομερή εξέλιξη από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολύ λεπτά τα εμφυτεύματα για να μην ούτε κάνουν τα ψηλαφάς πολύ ταχύτερα από πριν οι επεξεργαστές που χρησιμοποιούν μέσα ακολουθούν τη σημερινή τεχνολογία και φυσικά ακόμα πιο ισχυροί από ότι για ένα κινητό, ένας επεξεργαστής, ένα laptop γιατί είναι για ιατρικούς λόγους αρκεί να θυμίσω ότι το κόστος ενός εμφυτεύματος είναι 25.000 ευρώ άρα αντέχει να έχει το μάξιμο της τεχνολογίας της σημερινής ιούρα και γι' αυτό είναι αυτή η τιμή του διάφορες ηλεκτρόδια που κυκλοφορούν στην αγορά για να επιλέξει ο χειρουργός ανάλογα το γκόχλι για τη βλάβη που έχει σημασία έχει να καταφέρω να έχω τις επαφούλες που θέλω τα ηλεκτρόδια, τα καλωδιάκια μου ακουμπισμένα πάνω σε όλο τις απολύξεις του ακουστικού νεύρου αυτός είναι ο στόχος όταν το κατακτήσω χειρουργικά αυτό μετά είναι πολύ εύκολο με το software να μπορέσω να ερεθήσω κάποια περιοχή πολύ, λίγο, ταυτόχρονα μία μετά την άλλη ένα άλλο που είναι πολύ σημανικό βέβαια είναι η πιστότητα όσο πάει αυξάνεται αυτό δηλαδή μειώνονται τα εμφυτεύματα που χαλάνε γιατί μηχανισμοί είναι τσιπάκια μέσα βέβαια είναι όλα διπλά τσιπάκια διπλοκαλωδιωμένα όπως είναι στα αεροπορικά και συστήματα ούτως ώστε να έχεις δηλαδή μέσω του software την δυνατότητα να προσπεράσεις ένα κομμάτι και να πας από άλλο δρόμο εκεί ούτως ώστε να μην χρειάζεται να το ξαναβγάλεις για να το αλλάξεις αν τυχόν πας τίποτα παρόλα αυτά η σημερινή τεχνολογία και κυρίως τεχνογνώσια είναι κάτω από το 1% ένα άλλο πρόβλημα είναι να μην ξεχνάμε ότι είναι από τιτάνιο είναι μεταλλικό το κυρίως τσιπάκι που είναι κλειστό μέσα στο κέλφος είναι από τιτάνιο, άρα μέταλλο άρα θέλει προσοχή στις τεχνολογίες γι' αυτό επιλέξαμε για τις δύο εταιρίες γιατί έχουν τρόπους που μπορείς να βγάλεις μια μαγνητική όταν τοποθετείς ένα τέτοιο σύστημα σε ένα μωράκι σε ένα παιδάκι ενός έτους σαφώς δεν πρέπει να του κόβεις τις πιθανότητες γιατί κάποτε θα χρειαστεί μια μαγνητική θα μπορεί να κάνει η μαγνητική, ξέρετε στη μαγνητική οτιδήποτε μεταλλικό αντικείμενο τραβιέται, χαλάει, χαλάει και δεν αντέχει και η ΡΟΜ, η ΡΑΜ, όλα τα συστήματα με το που περάσει ο μαγνύτης τα μηδενίζει όλα αυτά τα ξέρετε έτσι δεν τα ξέρετε πώς μηδενίζεις τη ΡΟΜ ούτε με ακτινοβολίες τίποτα με διακομπάκια α, ok, εντάξει ναι επεξεργαστές εξωτερικοί αρχικά φυσικά ήταν σωματικού τύπου για να αντέχουν οι μπαταρίες και τα συστήματα που ήταν μεγάλα σήμερινη μορφή οπιστοτιαία πολύ μικρά και μάλιστα και μερικά από την δεύτερη εταιρεία είναι μόνο το στρογγυλό το πινιάκι που σας έλεγα οπότε κρύβεται μέσα στα μαλλιά για αισθητικούς λόγους αλλά όμως με πολύ ταχύτερους επεξεργαστές διάφορα μοντέλα το σημαντικό είναι ότι σήμερα πλέον είναι και με πολλές μορφές δηλαδή μπορώ το ίδιο τσιπάκι να το βγάλω να το βάλω μακρύ καλόδιο, άλλη μπαταρία οπότε να καλύψω ανάγκες αν είναι μωράκι δεν μπορεί να κουβαλάει εδώ το ακουστικό θα το έχει κάπου άλλο βάζω το μακρύ καλόδιο τέλος πάντων τα βγάζουν έτσι μπορούν να προσαρμόζουν τις ανάγκες του κάθε ασθενούς ένα πολύ σημαντικό και κυρίως σε εμάς μεσογειακές χώρες είναι ότι είναι αδιάβροχα πλέον και δεν είναι μόνο για τις βουτιές στην παραλία γιατί ήτανε πρόβλημα και με τα ακουστικά βαρυκοείας και με τα εμφυτεύματα να έχεις ένα ακούγον παιδί σε όλη του τη ζωή εκτός από την παραλία ή την πισίνα με ένας σχολητός με σπορ πλέον εδώ και χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μπορούν και λειτουργούν αλλά επίσης είχαμε πολλά προβλήματα από τον υδρότα ακουστικό βαρυκοείας έπαιζε μπάλα το παιδί γυρνούσε το απόγευμα όλο το ακουστικό ήτανε μουσικα με υδρότα και όλος που είναι οξυδωτικός δεν είναι απλά ένα νερό και είχαμε συχνές βλάδες έχουν λυθεί αυτά τα θέματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση ένα πολύ σημαντικό επίσης είναι η τεχνολογία μας φέρνει τηλεκοντρώλ κάθε επεξεργαστής έχει ένα τηλεκοντρώλ που δεν είναι απλά τηλεκοντρώλ είναι διαδραστικό δηλαδή και μπορώ να το ρυθμίσω να πατήσω να αυξήσει η ένταση να μειωθεί η ευαισθησία να αλλάξει το πρόγραμμα αλλά και να μου στείλει πίσω ότι λειτουργεί καλά είναι κάτι φανταστικό γιατί ο γονέας που έχει το παιδάκι με ένα εφήτευμα έχει ανά πάσα στιγμή αυτό το τηλεκοντρώλ και βλέπει αν λειτουργεί εκείνη τη στιγμή αν ακούει πολύ θόρυβο αν έφυγε η κεραιούλα από τη θέση του να το ξαναβάλει όλα τα δείχνει ανά πάσα στιγμή στην οθόνη όπως είναι αυτά τα πιο μοντέρνα αυτά τα λίγο παλαιότερα σου δείχνει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία του επεξεργαστή του εφητεύματος και του επεξεργαστή του ακουστικού μέχρι εδώ καλά καμία απορία Καμία απορία Έχουμε δει τη γεφραία νέοι με μικρό το στόμα Ίσως είναι και η ώρα Λίγο στο κομμάτι που είναι κάτι σαν android αυτό το πρόγραμμα που χρειάζονται να δείξω λίγο πιο κάτω το δικό σας το μέρος το οποίο είναι σημερινή μορφή Σημερινή μορφή πάλι με wireless ενώσεις με τα 2,4GB ενώνονται με τα πάντα όπως βλέπετε εκεί από πόντ, τηλεοράσεις, κομμιούντερ, ό,τι θέλεις Σύντομα ότι έχει το πρόγραμμα μέσα τα IQ τα οποία ελέγχουν από μόνα τους τις συνθήκες Δηλαδή δεν χρειάζεται να ξέρεις ότι θα πας σε φασαρία ή θα πας στο σχολείο Εφόσον το έχεις τοποθετήσει μέσα και το έχεις προγραμματίσει σωστά μόνο το μηχάνημα επεξεργαστής ελέγχει το περιβάλλον Εάν το περιβάλλον ακούγεται μια απαλή μουσική γυρνάει στην απαλή μουσική Αν το περιβάλλον ακούγεται πολύ στόρυβος γυρνάει στο πρόγραμμα που κόβει λίγο τους στόρυβους Από μόνο το μηχάνημα επιλέγει τις συνθήκες ακρώσης Συνουσία δεν χρειάζεται Τοποθετήσεις αυτό και πες λίγο γιατί Αν, ας πούμε, κάποιος θέλει να ακούσει την απαλή μουσική το μηχάνημα θα βγει και θα χαμηλώσει και εδώ είναι η απαλή μουσική Εξαρτάται τι έχεις προγραμματίσει Ό,τι προγραμματίσεις αυτό είναι Συνήθως δεν το κάνουμε αυτό Υπάρχει ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιώ Στα παιδάκια τα μικρά που πάνε για πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό, σε σχολείο ξαφνικά την ησυχία του σπιτιού που μιλάνε δυο άτομα αντε περνάει και ένας δρόμος απέξω βρίσκονται σε ένα σημείο, σε μια αίθουσα χωρίς ηχομόνοση φυσικά με άλλα 20 θηριάκια Γίνεται πανηγύριμες από θορύβους, από οτιδήποτε Μια καρέκλα αν τραβήξεις απότομα χωρίς τα πλαστικά από κάτω είναι τρελή η θόρυβη, είναι πάνω από 100 δεσιμβέλ εκεί πέρα βάζεις ένα πρόγραμμα το οποίο οτιδήποτε προεξέχει απότομα κόβεται απλά δηλαδή θα τραβήξει την καρέκλα, κράκ, έχει κοπεί, δεν ακούγεται αυτό λίγο πιο χαμηλά Έχει τέτοια προγράμματα προστασίας, πάρα πολλά Τεχνολογία του σήμερα έχει ένα πρόγραμμα το οποίο αφαιρεί το θόρυβο του περιβάλλοντος Φαντάζεις ότι έχει τρία μικρόφωνα μπροστά, πάνω, πίσω παίρνει τον ήχο από πίσω και τον αφαιρεί από τον ήχο από μπροστά Οπότε στην ουσία αφαιρεί τον άχρηστο θόρυβο περιβάλλοντος και αφήνει μόνο ότι προεξέχει μπροστά Άρα μπορούμε να μιλάμε σε ένα club bamboum των 120 δεσιμβέλ να μην με ενοχλεί και να προεξέχει φωνή σου επειδή είναι μόνο από μπροστά Αλλά για αυτό εδώ έχουμε καλύτερη αποή εν δυνάμει από την ισολογία Ναι, εννοείται Αποδοθέλαμε και εμείς για δική μας χρήση Αυτά τα tricks μας οφελούν εκτός από την εύκολη χρήση στην αποδοχή αυτών των μηχανημάτων από τους έφηβους Είχαμε μεγάλο πρόβλημα παλαιότερα με τους έφηβους, γιατί καταλαβαίνετε όταν αρχίζει και ψάχνετε ποιος είμαι, τι είμαι αν είμαι κοφός, αν είμαι ακούων έβρεσης ταυτότητας, έβρεσης συντρόφου πολύ σημαντικό επίσης είχαμε θέμα με το να φαίνεται ένας επεξεργαστής άρα δηλωμένο πρόβλημα από απόσταση δυστυχώς μεσογειακή το έχουμε και αυτό ενώ αν δείτε όλη την γκάμα θα σας δείξω μετά είναι σε όλα τα χρώματα δηλαδή σε κέντρα που εκπαιδεύτηκα έβλεπες δύο παιδάκια με κόκκινα ακουστικάκια δεν είχε ένα μαλλί από πάνω να κρυφτεί μην τυχόν το δυο θείος και αυτά βοηθούν γιατί στην ουσία αν σκεφτείτε όλοι κυκλοφορούν με κάτι στο αυτοί όλοι προσπαθούν να το συνδέσουν εδώ τα έχεις όλα έτοιμα δηλαδή αυτό που έχεις στο αυτοί σου για να ακούς ενώνεται με τα πάντα μπορεί να ενωθεί με το commuter να ενωθεί με τη τηλεόραση για το βράδυ να την ακούω με το κινητό μου απευθείας δηλαδή είναι βοηθήματα που το κάνουν πιο αποδεχτό ένα άλλο που έχουν και είναι σημαντικό και μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση είναι ότι μπορούν να κρατούν και data μέσα δηλαδή πλέον μπορεί να κρατάει στοιχεία για το πόσες ώρες χρησιμοποιήθηκε πόσες ώρες ήταν σε ήσυχο περιβάλλον πόσες ώρες ήταν σε περιβάλλον θορύβου ούτως ώστε η αρχική σκέψη να δω ότι το χρησιμοποιεί 30 ώρες σε θόρυβο και 2 ώρες σε ηρεμία άρα χρειάζεται να ρίξω την προσοχή μου στο θόρυβο και να έχει καλύτερη ακρόαση σε συνθήκες θορύβου αυτό βέβαια έχει βάλει και φιλοσοφικά ερωτήματα ότι αρχίζεις πλέον και μπαίνεις στο privacy του παιδιού, του γονέα γιατί όταν έρχονται έχω τα στοιχεία πόσες ώρες το φόρασε πόσες ώρες στο σπίτι είχε φασαρία πόσες ώρες στο σχολείο ήταν η ηρεμία πόσες ώρες δεν μπήγες στο σχολείο έχει στοιχεία τα οποίες δεν θα έπρεπε νομικά είναι ok λένε φυσικά με ευρωπαϊκούς και μπαίνει ένα έρεσμα για το privacy δεν πολλά σοβαρά ζητήματα που βλέπετε βέβαια το ρε φίλος Κυβιαφίλης ανέφερε το θέμα της μνήμης εργασίας που έχει ένα δυρομετρικό εργαλείο που το κοφτιακό ερχίτεται και αυτό χράνει το brain computer interface αλλά τώρα μας έδωσε την διάσταση της μνήμης που φέρνουν όλες τις σχεδές που προσκοπίσουμε και ενδεχομένως αυτή η μνήμη και αυτό το επικίνδυνο φαντάζομαι και δεν ξέρω τι άλλο είναι δηλαδή το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο αν τα Windows 10 ή το Android χρηρίζονται κάποια δυρομετρικά δεδομένα αλλά αν αυτά μεταδίδονται μέσω του cloud κάπου που δεν μπορώ να το ελέγξω και φανταστείτε ρε το Android να έχει ένα προγραμματάκι που κάνει αφές στις δουλειές με το κοφτιακό εργαλείο αλλά το Android δηλαδή με ποιος άλλος συνδέεται και πού πηγαίνουν αυτά τα δεδομένα σίγουρα η πρώτη άποψη είναι ότι εντάξει τι με νοιάζει αν ξέρουν ότι είμαι εδώ τώρα ή αν είμαι εκεί ή αν είχα φασαρία στο σπίτι χθες το βράδυ τώρα αυτό πώς εκμεταλλεύεται εμπορικά δεν μπορώ να το φανταστώ αν το είχα φανταστεί θα το είχα κάνει πρώτος θα μπορούσε να κάνει τα πάντα θα μπορούσε να κάνει τα πάντα από τη στιγμή που μιλάμε για software θα μπορούσε να κάνει τα πάντα το εμφύτευμα όσο εμφύτευμα δεν έχει είναι εντελώς παθητικό έχει μια απλή μέσα αρώμα η οποία είναι καταγεγραμμένα τα στοιχεία δηλαδή ότι είμαι το τάδε εμφύτευμα με το τάδε επεξεργαστή και κάθε φορά που το ρυθμίζει το αλλάζει το εξωτερικό όμως έχει φτάνει να έχει τέσσερα προγράμματα λειτουργικά διαφορετικά και καταγραφεί για δύο μήνες καταστάσεων είναι αρκετή μνήμη δεν ξέρω τώρα αυτό σε τι μεταφράζεται και τι ποσότητα τι απέτηση έχει αυτό για να γίνει είναι πάρα πάρα πολλές μέσα στον επεξεργαστή καλά αυτό είναι θεωρία τώρα γιατί όταν πιάνουν κάποιες τηλεόραση που βλέπουμε ειδήσεις δεν γνωρίζουν τι είχανε πει το περασμένο Νοέμβριο η αρχική σκέψη που είπα είναι ότι ανάλογα το πόσο το χρησιμοποίησε βλέπεις τι ανάγκες έχει και διαμορφώνεις τα προγράμματα που του δίνεις για να τον συνοδεύουν πρώτον δεύτερον βλέπεις τη χρήση δηλαδή δεν πάει καλά το παιδί δεν έχει την απόδοση δεν κατάλαβα υποτίθεται ότι βοηθώνεις αυτό που σου είπα να ξέρεις ποια είναι η χρήση για να προσαρμόζεις τα προγράμματα για καλύτερες ακρόσεις αυτής της χρήσης και ειδικά σε άτομα που δεν μπορούν να σου το πουν ένα παιδάκι τριών ετών δεν μπορεί να σου πει ότι ξέρεις βασανίζομαι στο διάλειμμα δηλαδή δεν μπορεί να σου το πουν από τη στιγμή που ξέρεις το πρόγραμμα του παιδιού δηλαδή ένα παιδί 6 χρονών τι κάνει πάει 8 η ώρα εκεί γερνάει 2 η ώρα εκεί και βλέπεις το ποσοστό του θορίβου καταλαβαίνεις τι γίνεται στη ζωή του στην ουσία το ερώτημά μου το φιλοσοφικό και προς εταιρίες και προς τα συνέδρια που έχουμε των εφητευμάτων είναι ότι εφόσον ξέρω ότι είναι 8 ώρες σε φασαρία θα μου πεις δεν ξέρω τον τύπο της φασαρίας πόσο απότομους ήχους έχει πόσες φορές συμβαίνει αυτό ok αλλά μετά αρχίζω και καταλαβαίνω το πως ζει το απόγευμα το βράδυ το παιδί αν το φοράει δεν το φοράει δηλαδή αν δω ότι έχει ένα μέσο όρο την ημέρα 6 ώρες χρήσης κάτι συμβαίνει στην οικογένεια βέβαια ο ρόλος και το καλό σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι εφόσον δω ότι το χρησιμοποιεί 6 ώρες την ημέρα 16 ώρες την ημέρα κάτι συμβαίνει δεν φορτίζουν τις μπαταρίες δεν το δίνουν σημασία δεν το φοράει το πετάει μόνο το παιδί και δεν το ξέρουν οι γονείς τι συμβαίνει δίνει πληροφορίες αλλά το ερωτηματικό παραμένει για το privacy που σας έλεγα προηγουμένως αυτά είναι τα χρωματάκια που σας έλεγα που κυκλοφορούν με διάφορα για να ανοιχτήσει πια αυτός ο ρατσισμός τέλος πάντων για όσους έχουν πρόβλημα ακοής όπως εγώ δεν νιώθω καθόλου άσχημα που ήρθα με τα γελιά μου σήμερα το ίδιο πράγμα είναι απλώς τα γελιά τα χρησιμοποιούν περισσότεροι που συνηθίσαμε χωρίς γελιά δεν μπορώ να εκμηστιρευθώ δεν μπορώ να χειρουργήσω ούτε τα email μου να απαντήσω δεν νιώθω άσχημα γι' αυτό και έχω εξάρτηση πρέπει να έχω και τα γελιά μου μαζί εδώ έχουμε εξάρτηση για το κινητό όταν το ξεχνάς γυρνάς σπίτι να το πάρεις μην τυχόν και κάποιο μήνυμα δεν είναι προβλήματα αυτά, προβλήματα είναι τα κοινωνικά και το κάνω θέμα επίτηδες γιατί είστε άλλη κατηγορία τόμων επαγγελματιών οπότε ίσως μπορέσετε και εσείς να μεταφέρετε να αλλάξετε, λίγο να βοηθήστε γιατί είναι σημαντικό τα εφητεύματα τα βάζουμε όπως είπαμε έτσι για να έχουμε έναν ορισμό να κλείσουμε σε άτομα που έχουνε βαρύκοια πάνω από 80dB δηλαδή ένα ακουστικό βαρύκοιας δεν θα έκανε τίποτα και σε ενήλικες που έχασαν την ακοή τους αν σιγά σιγά αρχίζω προοριστικά και χάνω την ακοή μου ή απότομα με ένα τραγματισμό με κάτι χάσω την ακοή μου την επόμενη μέρα μπορώ να βάλω ένα εφήτευμα δεν προορίζονται και δεν ωφελούν άτομα που έχουν συνηθίσει να μην ακούνε δηλαδή ενήλικας που δεν άκουσε ποτέ και κάνει χρήση της νοηματικής χρησιμοποιεί για επικοινωνία, άλλα κέντρα, τα οπτικά δεν υπάρχει ούτε φλοιός που επεξεργάζεται την ακοή ούτε ακουστική μνήμη που έχει αποθηκεύσει όλες οι πληροφορίες άρα είναι άχρηστο να πάω να δώσω ένα ρεύμα σε μια περιοχή ενός φλοιού που δεν ξέρει να το πω από κωδικοποιήσει και ούτε πρόκειται επειδή είναι μεγάλη ηλικία να μάθει να το κάνει όπως κάνει ένα παιδάκι, εντάξει, ένα παιδάκι ενός έτους δύο ετών το πολύ βάζοντας ένα εφήτευμα αρχίζει και ξεκινάει από το μηδέ να μαθαίνει να ακούει εντάξει, ο ενήλικας έχει καθιερωθεί ήδη η επικοινωνία του, έχει τελειώσει γιατί η πλαστικότητα του κεφάλου, το πίκ της πλαστικότητας είναι τελειώνει περίπου όταν είναι το παιδί, μετά όσο πάει φθύνει, όχι δεν υπάρχει αλλά φθύνει την ακοή ή σταδιακά, σιγά σιγά να χάνει να βαρρικοεί, να βαρρικοεί, να βαρρικοεί ώστε να έρθει η κόφωση, αυτό από πάρα πολλούς παράγοντες, από γενετικούς ιδιοπαθείς, χιλιαδιώ, από τραυματισμούς ένα κάταγμα, ας πούμε ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να κόψει εντελώς το νεύρο μπορεί να μειώσει την ακοή πολλοί τρόποι υπάρχουν και δυστυχώς υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία σταδιακά χάνουν την ακοή δίνεις ακουστικό, ενισχύεις, ενισχύεις, ενισχύεις όπως γίνεται σε μια οτοσκλήρινση θα έχετε ακούσει κάποιον μεγάλης ειδικήας με οτοσκλήρινση που σιγά σιγά χάνει την ακοή του και δεν βοηθάει τίποτα άλλο μετά περνάει σίγουρα σε ένα εμφύτευμα τα κριτήρια τώρα εντάξει το βασικό από όλα αυτά που μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια έχουν εμειωθεί πάρα πολύ γιατί έχει καλυτερέψει τόσο πολύ τεχνολογία και τεχνογνωσία χειρουργική που το βασικό είναι να υπάρχει νεύρο αν έχω νεύρο που πάει στο φλειό μπορώ να βάλω εμφύτευμα και φυσικά να επιλέξει ένα σχολείο με ακοφωνολογικό πρόγραμμα γιατί θα ήταν χαζό να του βάλω το εμφύτευμα όλοι οι επαγγελματίες από δίπλα για να μάθει να ακούει να μιλάει το παιδί και να το στέλνω στο σχολείο που αχειρίζονται νοηματικοί και τα λοιπά αυτά είναι τα σημαντικά της σημερινής τεχνολογίας γιατί και αυτή η τεχνολογία δεν αυξάνεται μόνο στην οριλά μόνο στην ακοή μόνο στο software είναι όλα μαζί δηλαδή όταν έρθει ο αξιονιστής με τη σημερινή τεχνολογία και μου δώσει με το δικό του το software και τα μηχανήματά του μια θρηντή απεικόνιση του κοχλία είμαι πολύ σίγουρος πού θα βάλω το ηλεκτρόδιο τι είδους ηλεκτρόδιο τι αποτέλεσμα θα έχω όταν μπορώ να έχω έναν κοχλία στο πιάτο και να τον βλέπω στην πραγματικότητα εντάξει σε τρισδιάστατο φυσικά θέλει ομάδας και τα λοιπά αλλά το πιο σημαντικό που θα ήθελα να στάθω είναι ο χρόνος ακούσαν και οι προηγούμενοι ότι το άγχος μας είναι ο χρόνος πρέπει οτιδήποτε προβληματάκια ακοής περάσει από το μυαλό μήπως και έχει πρόβλημα και τα λοιπά άμεσα να αντιμετωπίζεται όσο αφήνουμε να περνάει ο χρόνος χάνουμε ξεχνάει ο εγκέφαλος μαθαίνει αλλιώς όταν τοποθετηθεί το ακουστικό βαρικογεσί το κοχλιακό εμφύτευμα μετά ο χρόνος είναι κέρδος όσο το χρησιμοποιούμε τόσο μαθαίνει ο εγκέφαλος τόσο γακούει καλύτερα ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός όχι η κόφωση και φυσικά πάντα ομάδες όπως σας είπα γιατί αν δεν χρησιμοποιήσουμε τον κάθε ένα χωριστά αυτό είναι η τοποθέτηση πως γίνεται του ηλεκτροδίου χειρουργική που μπορούν να τη δουν όλοι οι άλλες που έχω είναι λίγο πιο κόκκινα τα πράγματα και η ακτινογραφία που βγάζουμε μετά όταν βγαίνει ακτινογραφία βλέπουμε συνέχεια εμένα θα θυμάσαι βλέπουμε εδώ πέρα πως είναι το εμφύτευμα που είναι κάτω από το δέρμα τοποθετημένο αυτό που σας έλεγα το πινιάκι που παίρνει τα δάτα και την ενέργεια μέσα το hardware και το καλωδιάκι το οποίο πηγαίνει και τυλίγεται μέσα στον κοχλιακό εντάξει έτσι πως φαίνεται τοποθέτηση του εξωτερικού μέρους και μετά αρχίζει ο έλεγχος του εμφύτευματος και η ρύθμισή του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανήματα που μαζί μας δίνουν οικολογικές απαντήσεις για το πως λειτουργεί το νεύρο πως λειτουργεί το εμφύτευμα την ακοή των ζενούς σημερινές μορφές για πιο γρήγορα πράγματα είναι ένα λαπτοπάκι με το software το κατάλληλο της εταιρείας και ένα pod ένα interface λέει που ενώνουμε στο εμφύτευμα κυρίως για ιατρικούς λόγους όχι ότι χρειάζεται αλλιώς usb θα ήταν πολύ εύκολο γρήγορο περνάνε όλα από μια διακοπή συνέχειας δηλαδή από όπτικο ηλεκτρικά ή από πυκνωτικά για να μην έχεις άμεση επαφή στο ρεύμα οτιδήποτε και να γίνεις στο λάπτοπ στο ακομίτερ σου να μην μπορεί να περάσει ρεύμα προς το εμφύτευμα κτλ για ιατρικούς λόγους αλλά στην ουσία ενώνονται κατευθείαν στο software για έναν τεχνικό και βιολογικό στις τεχνικές δοκιμασίες ελέγχουμε το εμφύτευμα πως λειτουργεί και το software που έχει μέσα αν δηλαδή όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε τις αντιστάσεις των ηλεκτροδίων, τα volts τα οποία τους παρμούς μπορεί να δώσει το κάθε ηλεκτρόδιο ανάλογα με το πρόγραμμα που ασχολούμαι και θα ήθελα να τοποθετήσω και υπάρχουν και βιολογικές δοκιμασίες δηλαδή αν όλα αυτά καταλήγουν στο να έχω μια ακουστική απάντηση αυτό μας ενδιαφέρει επίσης μπορούμε να κάνουμε ηλεκτροκοχλογραφείες δηλαδή από το ίδιο το εμφύτευμα με ειδικό software να δίνω ρευματάκια να ερεθίζω τον νεύρο και μετά να κάνω καταγραφή από το ίδιο το εμφύτευμα πόσο αντέδρασε τον νεύρο έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορώ να ξέρω ότι σίγουρα λειτουργεί σωστά γιατί το ακουστικό νεύρο αντιδράει πόσο κοντά είμαι στο νεύρο γιατί ξέρω με πόσο ρευματάκια ερεθίσα τον νεύρο εντάξει και που είναι ο ουδός δηλαδή από πόσο ρεύμα και πάνω αρχίζει και ερεθίζεται τον νεύρο στη συγκεκριμένη περιοχή εντάξει δηλαδή εκείνη τη στιγμή μπορώ σε ένα παιδάκι ενός έτος να κάνω μια χαρτογράφηση και να έχω την πρώτη του ρύθμιση για το που θα ήταν σωστό να ρυθμιστεί από κει και πάνω να γίνεται αισθητός ο ήχος και το αντίστοιχο φυσικά είναι να ξέρεις που θα τελειώνει αυτός ο ήχος γιατί πολύ ρεύμα ήσον πόνος από ένα σημείο και μετά και μετά αρχίζουμε παιχνίδια με τη στρατηγική δηλαδή το software το οποίο θα πρέπει να κωδικοποιείς και να αποκωδικοποιείς τον ήχο εδώ πέρα τρέχουν καθημερινά καινούργια software καινούργιες έρευνες είναι ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα ερεθήσω το νεύρο γίνονται δοκιμές στην ομιλία πλέον έχουμε τερματίσει δηλαδή οποιοδήποτε software σημερινό φτάνει 98% με 99% στην ομιλητική εκομετρία έχουμε περάσει σε πιο ευρύ πεδίο τη μουσική που εκεί πέρα αρχίζεις πλέον και βλέπεις την ποιότητα γιατί το να μετράω λέξεις δεν λέει τίποτα από τη στιγμή που ένα παράδειγμα μπορείτε να ακούσετε τις ιδήσεις από ένα ραδιοφωνάκι μπορείτε να ακούσετε και τις ιδήσεις από ένα λαμπάτο high-end ενισχυτή με τρελά ηχεία και τα λοιπά και οι δύο θα έχετε πάρει τις ίδιες πληροφορίες θα μου πείτε τα ίδια πράγματα θα σημειώσω 100% ένας μπράβο 100% άλλος μπράβο δεν είναι η ίδια ποιότητα η πληροφορία είναι η ίδια της ομιλίας η ποιότητα όχι πλέον τα κατάλληλα software ώστε να μπορούν να αποκωδικοποιούν και τη μουσική με πολύ μεγαλύτερη ποιότητα και ώστε να είναι πιο κοντά στη φυσιολογική λειτουργία του κοχλιά εδώ έχουμε διάφορες στρατηγικές αυτή είναι μια στρατηγική παραδειγματος χάρη που χρησιμοποιούμε ακόμα σήμερα την plus από αυτή παίρνει τον ήχο τον κόβει πάλι σε φετούλες και αρχίζει και περνάει τον ήχο σε όλο το ηλεκτρόδιο να ερεθίζει σε όλο το μήκος του ηλεκτροδίου δίνοντας πιο ισχυρό τον ήχο εκεί που είναι πιο έντονος τώρα αυτά είναι έννοιες που ίσως μήπως κουράζω εξηγώντας τέτοιες έννοιες θα θέλατε να είχατε το software μπροστά να παίξετε με αυτό σε πληροφορικής δε είναι δέχετε δέχετε δέχετε ορισμένοι έχουν το αξές για να μπορέσουν να διορθώσουν παραμέτρους μέσα παραμέτρους όμως όχι όλο το software σε ένα φασματοσκόπιο για να καταλάβουμε τι γίνεται εάν δούμε τα ηλεκτρόδια 2-22 σε βάθος χρόνου η λέξη choice πως αποδίδεται πολύ έντονο άσπρο έντονο ερέθισμα πολύ δυνατό ρεύμα μαύρο καθόλου χρησιμοποιείται σε κουρασμένα και ίσως γερασμένα νεύρα αλλά βλέπετε περίπου πως αποτυπώνεται στα ηλεκτρόδια δηλαδή αυτό το ηλεκτρόδιο αρχικά δίνει πολύ ρεύμα μετά λιγότερο καθόλου καθόλου πολύ ρεύμα και προσπαθεί να αποτυπώσει το πως είναι στην πραγματικότητα ο ήχος αν έχετε δει φασματοσκόπιο πως αναλύεται έχουν δει πως αναλύεται ο ήχος θα γινόταν η σύγκριση εδώ και η αρχή είναι στην προηγούμενη διαφάνεια τα 22-23 ηλεκτρόδια που έχετε καταλαβαίνονται ισομερώ στο φάσμα δηλαδή περίπου 600-700 κέρτσετ δεδύω ναι όχι ακριβώς στις μπάσες συφνότητες είναι λιγότερο ευαίσθητη περιοχικότητα οπότε οι μπάσες είναι πιο απλωμένες και όσο πάει στις πιο ψηλές συφνότητες γίνεται λίγο πιο στενό το φάσμα γιατί η διάκριση στην ουσία είναι εκεί Μάλιστα από την εμπειρία της τόσα χρόνια ως κληρικού γιατρού οι έλλειγμες αστριοίς που παρουσιάζουν το ψήτερο πρόβλημα σε ποια θασματική περιοχή της ομιλίας τους για τις μεγαλύτερες απώλειες επικοινωνίας η κοφή με εμφύτευμα ή η βαρύκοη αλλά η βαρύκοη είναι το πρώτο που υπάρχει πρόβλημα είναι στις ψηλές συχνότητες άρα είναι η διάκριση κατευθείαν γιατί χρησιμοποιούμε πάρα πολύ όσο και δεν ακούγεται εκρυκτική γλώσσα ξεκινάμε με σύμφωνο και μετά έχει ένα έντονο φωνιέν και η μελωδικότητα αυτή αρχίζει και χάνεται σπάει δεν ξέρω αν έχετε μιλήσει γλωσσολογικά, τα σύμφωνα δεν υπάρχουν, εντάξει? μπορείτε να το διαδώσετε αυτό τα σύμφωνα δεν υπάρχουν ελάχιστα υπάρχουν από όλα τα σύμφωνα ένα Κ δεν μπορεί να το προφέρετε απλώς ξεκινάει το στόμα σας με τη θέση του Κ πάλι έβαλα Ο για να ακουστεί τι θέλω να πω και μετά έρχεται το φωνιέν ο τρόπος δηλαδή που θα εκραγεί που θα σκάζει το φωνιέν είναι το Κ ή το Ρ δεν ξέρω εγώ καταλαβαίνετε τι λέω? κάποτε αν δω στο φασματοσκόπιο το Α είναι αλλά ξεκινάει από το Κ κάποτε σκέτο το Κ δεν υπάρχει ούτε σαν καταγραφή στο φασματοσκόπιο ενώ αν πω πάντοτε η έκρηξη δηλαδή είναι διαφορετική στο φασματοσκόπιο γιατί ξεκινάει όχι από το Κ καταλαβαίνετε τι λέω? άρα το σύμφωνο ορίζει πως θα εκραγεί το φωνιέν αυτό είναι πολύ σημαντικό στη δικιά μας τη γλώσσα υπάρχουν και γλώσσες που είναι πολύ πιο σκληρές και είναι πολύ πιο δύσκολες στην αποκοδικοποίηση η δικιά μας η γλώσσα όπως η Ιταλική είναι πολύ εύκολες γιατί είναι μελωδικές και με πολλά φωνιέντα όταν μπεις σε ασιατικές γλώσσες είναι πολύ δύσκολο και βόρειες γλώσσες που είναι κλειστές σκληρές επίσης πάρα πολύ γλώσσα ρωσικά που έχει πάρα πολλά σύμφωνα στη σειρά είναι πολύ δύσκολα στην αποκοδικοποίηση είναι πιο δύσκολο να το ρυθμίσεις σωστά Μια επίπεδο για αυτές τις βόρειες γλώσσες δηλαδή αυτό που χάνεται είναι η σκληρότητα της γλώσσας θα λέγαμε ότι είστε τελικά φαντάζουν παρόμοια πράγματα τελικά έχουν κάποιες σκληρά αν δεν κάνουν λάθος χάνονται αυτά προσπαθήστε να τα τονώσεις αυτά για να φαίνεται η διαφορά έχεις δικαίωμα μέσα από το software να διευρύνεις ή να μειώσεις περιοχές να τονώσεις ή να μειώσεις περιοχές γι' αυτό κάνουμε συνέχεια ομιλητική ακομετρία ώστε να δούμε πού εντοπίζεται το πρόβλημα ώστε εκείνο εκεί το πρόβλημα να λυθεί δηλαδή όπως είπατε προηγουμένως το «ς» αρχίζει με «ς» αν έχει πρόβλημα και συγκεκριμένα σε αυτές τις λέξεις πετύχεις ότι έχει ένα ποσοστό επιτυχίας χαμηλό, άρα πρέπει κάτι να κάνεις να διευρύνεις την περιοχή ή να το τονώσεις αυτό να είναι πιο έντονη διαφορά εκείνη και η δυσκολία στις γλώσσες που σας είπα προηγουμένως γιατί η πολύ σκληρή γλώσσα δύσκολα μπορείς να κάνεις πολύ έντονα, γιατί γίνονται όλα έντονα οπότε στην ουσία η διάχρηση πάλι φεύγει και δεν προεξέχει από τα άλλα που δεν είναι έντονα ενώ σε πιο απαλές γλώσσες πιο εύκολα ξεχωρίζεις κάτι που είναι απότομο Θέλω να σας πω και αυτά που λέει ο κύριος ότι οι διακοπές αποτελούν μεχμή της έρευνας που γίνεται στο πανεπιστήμιο μας γιατί αγγίζουμε και θέματα πολλοσολογικά που τα διλαμβανόμαστε εμείς όπως για παράδειγμα ότι οι Κύπριοι αν έχουν οι Κύπριοι σχετικές και το μιλάνε πιο μελωδικά από ότι εμείς πιο κοντά στα αρχαία ελληνικά και για παράδειγμα οι Κύπριοι προφέρουν τα διπλά σύνθωνα ότι εμείς οι Έλληνες το έχουμε σχεδόν χάσει δηλαδή γι' αυτό και φαντάζομαι ο Γιάννης Βαρουφάκης γράφεται με ένα ν αλλά πολύ αστόπως οι Κύπριοι τα διλαμβάνονται, λέμε δύο ν, και εμείς που τα δύο ν δεν είναι καλή η ετσιλογή, τα δύο κ το έχουν συχνά οι Κύπριοι, τα δύο λ αυτό τη λέξη Ελλάδα που δεν είναι να λέμε δύο λ να λέμε ένα και τα δύο γ Πόσοι από εμάς που χρησιμοποιείτε η λέξη καθημερινά λένε έγγραφο και πόσοι λένε έγγραφο Ελάχιστον, με κ. Μάρκο μόνο είναι έγγραφο έγγραφο όχι είναι γλωσσολογικά επιμένει και καλά κάνει άλλο είδος στρατηγική πάλι πολύ εύκολη δηλαδή κόβει φέτες τον ήχο και δίνει πάνω στο ηλεκτρόδιο όπου θέλει ανάλογα που προεξέχεται αν σκεφτείτε ένα equalizer το οποίο ανά πάσα στιγμή προσαρμόζεται στο πού βρίσκεται ο ήχος είναι απλές στρατηγικές εδώ είναι λίγο πώς εμφανίζεται η ίδια λέξη στο ίδιο χρονικό διάστημα αποτυπώνεται αλλά πάλι έτσι λίγο πιο νοθρά και υπάρχει και μια στρατηγική που χρησιμοποιούμε τελευταία είναι η ACE είναι και η δύο μαζί δηλαδή και θα δώσει εκεί που είναι πιο ψηλά πιο δυνατά η ζυγνότητα ο ήχος και θα το δώσει και σε όλο το χρονικό φάσμα οπότε βλέποντας δηλαδή πώς είναι η λέξη αρχίζει και πλησιάζει πλέον στην φυσιολογική λέξη και απεικόνιση με πολύ περισσότερες πληροφορίες άρα πολύ πιο ξεκάθαρη η λέξη και πολύ πιο καλή διάκριση όσες περισσότερες πληροφορίες με ένα όριο όμως δοθούν και πιο ξεκάθαρη η μία από την άλλη τόσο μεγαλύτερη διάκριση υπάρχει το πρόβλημα είναι πάντα η διάκριση σε όλα τώρα στις ρυθμίσεις όρεξη να έχετε να μιλάμε έχεις ένα ανοιχτό πεδίο με 22 ηλεκτρόδια σε επαφή με τον νεύρο που μπορείς να ρυθμίσεις ποιο θα δίνει πού από πού θα φεύγει το ρεύμα σε ποιο θα γυρνάει ανάλογα αν θέλω να ερεθήσω μία περιοχή, δύο περιοχές αν θέλω να φεύγει το ρεύμα από εκεί και να μην ξαναπερνάει μέσα από τον νεύρο χίλια δυο μπορώ να σκεφτώ να σας πω είναι η τρόπη επιλογής εδώ πέρα για το πώς θα ερεθιστιστεί πώς θα φύγει δηλαδή το ρεύμα ποιο θα είναι το συν και το πλην στην ουσία κατανοητά δεν είναι αυτά σε εσάς Έχει λίγο μια ευστέρηση στο hardware ο οποίος είναι γενικό καλό πρόβλημα του κοινήματος μας ότι θα έβρεπε που λιγανικές συστήχες να έχουν καλύτερο έλεγχο του λογικού γιατί όπως βλέπετε πηγαίνουμε σε συσκευές που δεν μιλάμε πλέον για interface γιατί υπάρχει ανθρώπινο μηχανή μηχανές γίνονται εθνικές αυτό μας λέει στην επιτήρηση της διακτηνής Τι συχνότητες θα ερεθήσω πόσο συχνά θα δίνω ερεθισμού ώστε να μπορώ να ελέγξω τα πάντα μέσα από το software αυτό είναι αυτό που ρωτήσατε προηγουμένως μπορώ επίσης να διευρύνω, να μειώσω να αυξαίνησω αυτά εδώ είναι το frequency band δηλαδή εάν δείτε εδώ πέρα είναι τα ηλεκτρόδια 22-1 οι συχνότητες από 60-8 kHz πως είναι ρυθμισμένα δηλαδή αν δώσω αν δεχθώ μια συχνότητα γύρω στα 4 kHz θα ερεθισθεί αυτό το ηλεκτρόδιο απλά πράγμα τελεία δεν θα ερεθισθεί ούτε το δίπλα ούτε το άλλο ούτε θα δώσει αυτό το ηλεκτρόδιο ρευματάκι το πόσο εξαρτάται πόσο δυνατά θέλω να νιώσει το ερεθισμό πόσο δυνατός δηλαδή είναι ο ήχος εντάξει δεν έχουμε καμιά απορία πάνω σε αυτά όλα τόσο... και επανερχόμαστε στο πρόγραμμα για να έχετε μια ιδέα δηλαδή πρέπει να ρυθμίσω το ανώτερο σημείο που θα φτάσουν τα ρεύματα δηλαδή όχι από κει και πάνω γιατί είναι πόνος και είναι τα κόκκινα αλλά ούτε και κάτω από τα πράσινα γιατί στο πράσινο είναι ο ουδός δηλαδή ένα ρευματάκι πιο χαμηλό από αυτό που βλέπω στο πράσινο σημαίνει δεν θα γίνει αντιληπτό άχρηστο πρέπει δηλαδή όλο το φάσμα της ακοής από τα μπάσα μέχρι τις πολύ ψηλές συχνότητες να περιορίζεται μέσα σε αυτή τη γραμμή για να γίνεται αντιληπτή και να μην υποφέρει αυτός που ακούει τότε αν έχω φτάσει σε αυτή την κατάσταση σημαίνει ότι έχω τη σωστή ρύθμιση και έχω μια φυσιολογική ακοή πλέον στα παιδάκια βέβαια αυτό γίνεται σιγά σιγά σταδιακά ενώ ξέρω ότι θα έπρεπε να είναι πιο ψηλά τα πρέπει να περάσει στο δεκαήμερο δεκαπενθήμερο, εικοσαήμερο και να πάει σιγά σιγά δεν μπορείς να δώσεις αυτό που είναι φυσιολογική ακοή σε κάποιον που δεν είχε καθόλου ακοή ή ελάχιστη το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι να πανικοβληθεί είναι σαν εκεί που είμαστε μέσα όπως είμαστε ξαφνικά να σας ενισχύσω τον ήχο αλλά εκατό δεσιμπέρο τρομοκρατία το πρώτο που κάνει δεν θα το πετάξει δεν υπάρχει περίπτωση άρα θέλει σταδιακά για να οριμάζει τον νεύρο και να αυξάνονται και οι απαιτήσεις του φλιού ότι θέλω και άλλες πληροφορίες αντέχω δώσε μου, θέλω διάκριση, θέλω ένταση, θέλω... και συνέχεια αυξάνεις, αυξάνεις, αυξάνεις όσο φτάνει όμως σε ένα κορεσμό και τόσο αντέχει τον νεύρο και ο εγκέφαλος του ανθρώπου Το ακουστικό τραύμα που είπαμε προηγουμένως είναι πολύ εύκολο να γίνει με πολύ ψηλές συχνότες και πολύ δυνατά δεσιμπέλ πολύ ψηλά δεσιμπέλ ή με πολύ χαμηλές συχνότες επίσης να μην ξεχνάμε έδειξα προηγουμένως ότι ο λαβύρινθος είναι όλο ένα με τα ίδια υγρά την λέμφο μέσα και χωρίζεται στο πίσω μέρος για την ισορροπία και το μπροστά μέρος του στον κοχλία που είναι για την ακοή αλλά όλο είναι ένα άρα εάν βομβαρδίσω όπως λέμε ηχητικά τον κοχλία μπορώ να προκαλέσω βλάβες παντού εάν προκαλέσω βλάβη στο ακοή άρα δεν επικοινωνώ με κανέναν και στην ισορροπία άρα δεν μπορώ ούτε να σηκωθώ από κάτω έχω τελειώσει έτσι δεν είναι μάλιστα προφανώς δεν έχω τυροφορίες για την οικονομική χρήση αυτού του συστημάτου αλλά επιβαδημένο περιβάλλον έχει καμία αντιμετώπιση κάποιας μορφής δηλαδή εσείς σαν γιατροί λέτε για παράδειγμα η κοινική επιβάρυνση στο κέντρο της Ισαλονίκης και είναι υπερβολική ναι βέβαια ναι ναι ναι ναι είναι το κέντρο της πόλης είναι επιβάρυνση η οποία συσσορεύεται αρθρίζεται και αφήνει βλάβες είναι τα ακουστικά τραύματα που βλέπουμε καθημερινά από μόνιμη παραμονή σε θόρυβο όσο ψηλότερος ο θόρυβος και όσο πιο συχνή επαφή μαζί είναι τόσο μεγαλύτερο το τραύμα και μιλάμε για τραύματα τα οποία δεν είναι διορθώσιμα δεν είναι μόνιμες βλάβες που σιγά σιγά προχωρούν και ξαφνικά το εντοπίζεις όταν πλέον αρχίζεις και έχεις πρόβλημα δηλαδή μπορεί να πέσει 5 δεσιμπέρ στις ψηλές συχνότες 10 δεσιμπέρ 15 δεσιμπέρ να μην το πολύ δίνεις σημασία ξαφνικά μια μέρα σηκώνεις το τηλέφωνο και λες αμα δεν καταλαβαίνω πολύ καλά να το πάω από την άλλη τι μου συμβαίνει γιατί έχεις περάσει το όριο της διάκρισης και αν τη λαμβάνεις δεν καταλαβαίνω όπως πριν Θα σας ευχαριστήσω τη μέχα μας που ερευνητική ερώτηση επειδή συνεργάζεσαι με λόγω θεραπευτές και με ύπνους μηλωσολόγους και έχετε και ασθενείς που είναι πολύ βλωσό περιβάλλοντα από τι έχουμε καταλάβει το γεγονός ότι ζούμε σε έναν υπόλοιβο περιβάλλον που αυτοριστικά γίνεται ακόμα πιο ελευθερικό για μας σε παγκόσμια πλήματα και κυρικά στην πατρίδα μας όπως είδατε αλλιώνει την αίσθηση της γλώσσας δηλαδή μήπως το γεγονός ότι χάνουμε δυνατότητα να καταλαβαίνουμε και να προφέρουμε διπλά σύγχωνα που η γλώσσα μας και πάρα πολλά ίδια η λέξη Ελλάδα είναι δύο λαμβρά η λέξη ξέρω ότι ίσως έχει δύο k θα πάρω τα χρημερινές λέξεις που έχουμε Γιάννης, Διονύ, έτσι το δύο γ που γίνεται στο βέρβεμα μήπως το όλο περιβάλλον αυτό εδώ αλλιώνει όχι μόνο την μουσική αντίληψη και αίσθηση αλλά και τη γνωστολογική ικανότητα της κοινωνίας δηλαδή οι γλώσσες σκοχαίνουν, περιορίζονται Δεν έχω απαντήσεις για όλα τα πράγματα δεν είμαι γκουρού αλλά αυτά τα μόνα μπορώ να καταθέσω από εμπειρία είναι ότι ο μόνιμος θόρυβος και η παραμονή μας θόρυβο ήθελοι μένα ή όχι όντως καταργεί λεπτομέρειες της γλώσσας από την άποψη ότι όλοι θα έχετε παρατηρήσει ας πούμε ένα παράδειγμα ότι όταν είστε σε ένα μπαρ με δυνατή μουσική κάνετε χιλιοανάγνωση εντάξει αυτό είναι στάνταρ έχει γίνει πλέον de facto εάν συνεχίσω και μιλάω τώρα χωρίς να βγάζω ήχο πολλοί από εσάς θα καταλάβουν πάρα πολλές λέξεις από αυτές που θα πω έχει καταλήξει να είναι μια φυσιολογική λειτουργία αυτή αυτό που αναφέρατε το κάνω πολύ έντονο για να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο στην υπερβολή φαίνεται αν τέμνονται οι δυο παράλληλες έτσι άρα τι νόημα έχει εκείνη τη στιγμή αν θα μου πεις σωστά προφορά αν θα μου πεις τα δύο σύμφωνα αν θα μου πεις το ο ή το ο να αλλάζει από τη στιγμή που ο στόχος μας είναι η επικοινωνία και μόνο δηλαδή θα χρησιμοποιήσουμε νόηματα στόμα, οτιδήποτε για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ένα στον άλλο χάνονται αυτά τώρα βέβαια δεν φαντάζομαι ότι αυτή η συνήθεια μεταφέρεται παντού γιατί φαντάζομαι υπάρχουν σχολεία, υπάρχουν ολόκληρες σχολές υπάρχουν δηλαδή το πώς εξελίσσεται μια γλώσσα δεν εξαρτάται μόνο από τους θορύβους είναι και από την ευκολία χρήσης από τις δύο γλώσσες που υπάρχουν παντού σε όλο τον κόσμο αυτή που γράφεις και αυτή που μιλάς στο δρόμο έχει πολλά θέματα να αναπτυχθούν Ναι αυτό για πρώτη φορά είναι λίγο πίσω η προφιά της βιβλιογραφίας ερευνητικών επίπεδων θέλετε το θέμα της ιατρικής αντιμετώπισης ότι ένα σωρευτικά ιατρικό περιβάλλον επηρεάζει και για ιατρικούς λόγους Ναι, φυσικά, φυσικά και δεν είναι μόνο ξερά απλά ένα ακόγραμμα, έχασα λίγο τη διάκριση ο θόρυβος είναι ολόκληρο κεφάλαιο που μιλάμε κυρίως στην ιατρική εργασίας ο θόρυβος επηρεάζει όλα τα συστήματα να πάτε να δείτε καταλόγους, μπορείτε να τον κουκλάρετε δεν χρειάζεται να σας τα λέω εγώ αν μπείτε μέσα και δείτε καρδιακό τι άλλο νευρολογικό σίγουρα πέψι επηρεάζει το παιπτικό μας επηρεάζονται πάρα πολλά συστήματα τα οποία αρχίζουν και το ένα έχει ανάδραση με το άλλο ο οργανισμός τι είναι μία ισορροπία συστημάτων όταν αρχίζει και διαταράσσεται βγαίνουν αυτά βγαίνουν σε πολλά, όχι μόνο ψυχολογικά βγαίνουν και ψυχοσωματικά αν μπείτε μέσα να δείτε ο θόρυβος τι μπορεί να προκαλέσει θα δείτε πολύ έντονες καταστάσεις να σου το πω με απλά λόγια γιατί δεν είναι για χρόνια πολλοί γνωστοί που έχουν πάρει κουστικά από εικοείας ξαχνικά αραπολούνται ότι το κουστομό τους δουλεύει μόνο στα αρχαία όπως το εκλαμβάνω εγώ και σαν να πείτε τι είναι η σας ερμηνεία προφανώς το αυτοί μας καταστέλνει διότι του νευρικού συστήματος το θόρυβο που ακούμε τώρα σε μεγάλη αυθονία και γι' αυτό όταν την αίσθησαν παιχνία τους αναθόρυβη ενώ μόνο τα νευριστιακά και τους υπολογιστές σας βγάζουν πάρα πολύ να ακούγονται όλα έχω την εντύπωση πως το αυτοί μου δουλεύει καλά και μάλλον προφανώς το ακουστικό βαρυκοΐας ξαφνικά θα ενισχυθούν ήχοι και κάποια ώρα δεν τους άκουγα καλά γιατί τους εκλαμβανώ στόι εάν το πάρουμε από τη λογική γιατί να βάλει ακουστικό βαρυκοΐας βάζει γιατί έχει πέσει τόσο η ακοή που πλέον δεν φτάνει και θέλει κάτι παραπάνω για να επικοινωνήσει άρα για να επικοινωνήσει μιλάμε τουλάχιστον 50 δεσιμβέλ άρα αυτός έχει μια βαρυκοΐα τουλάχιστον 50 δεσιμβέλ άρα έχει μια πολύ χαριτωμένη ησυχία που βγαίνει από αυτή όλο αυτό εδώ μειώσετε το 50 δεσιμβέλ φανταστείτε σε τι φάση θα είναι τουλάχιστον οι ψηλές συγνώτητες που είναι εκνευριστικές μόλις το ανεβάζεις αυτό και το κάνεις ψηλογικό όλες οι ψηλές συγνώτητες ακόμα και να του πω απότομα σπίτι αυτό εδώ θα πει ότι τρυπάει είναι πολύ λογικό από την ησυχία το βάζεις και τον βάζεις ξανά εκτεθειμένο σε όλα αυτά αυτό που προσπαθούμε είναι να μην φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις και γι' αυτό επέμενα να δείξω σε όλους το σταδιακά που ανεβαίνει σιγά σιγά να μην επηρεάζονται όλα αυτά, να μην αλληώνεις την ισορροπία γιατί το μόνο που καταφέρνεις εάν τα κάνεις απότομα αυτά χωρίς να δέχεσαι το feedback από τον ασθενή συνολικά από τον Κώστα, από τον Γιώργο, από τον Νίκο ποτέ από το αυτοί του Κώστα, από το νεύρο του Νίκου εντάξει, συνολικά είναι το πρόβλημα στο άτομο αυτό καταλήγει να μην είναι το ακουστικό στο σιρτάρι αυτό φοβόμαστε πάντα δηλαδή η συνέπειση όλων αυτών είναι το να τα αφήσει και να πει φτάνει, δεν θέλω τα υπόλοιπα που έρχονται με αυτό και είναι λάθος, γιατί είναι θέμα τακτικής, δεν είναι θέμα το ακουστικό προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστημονική συσκευή για διεπιστημονικούς λόγους δηλαδή, παράδειγμα, δεν θα έχω συγκεκριμένο μάθημα αλλά το προηγούμενο της μουσικής πληροφορικής θα έχουμε το διαδομισμό της Μυροβρίζιων που παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον, γιατί έχουμε μουσικές από πολλές χώρες και το φασιστικό μέχρι τώρα είναι ότι είμαστε σε πολλές γλώσσες τελευταία υπάρχει η τάση να χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα οπότε εμείς εκλαμβάνουμε, όπως μας λέτε ότι ουσιαστικά το εμπορνούμε ήχους δηλαδή η αγγλική γλώσσα δεν έχει όλους τους ήχους όταν αυτοί θα τραγουδούνε μουσικά καταοδόμενοι να τις εικατοστάει γλυκά παρ' ό,τι είμαστε φορείς διασμουσικής παράδοσης διαφορετικής και ενδυνάμη παραδογής διαφορετικών ήχων εννοείται τελικά να τους παράγουν. Επίσης, αν θέλουμε, εάν είναι παραδοσιακά, όπως λέτε γιατί πολλοί κοιτάνε το αποτέλεσμα έτσι, στόχο να επηρεάσεις του πολλού κόσμου που θα ψηφίσει και όχι να προβάλλεις τη δική σου μουσική, τη δική σου κουλτούρα εάν γινόταν αυτό, να προέβαλαν τη δική τους μουσική και τη δική τους κουλτούρα θα ήταν μεγάλο λάδος να χρησιμοποιήσουν άλλη γλώσσα γιατί η γλώσσα είναι μέρος της κουλτούρας, δηλαδή ακόμα ο ήχος που θα προφέρεις κάτι ο ήχος που θα τραγουδήσεις και τα λοιπά είναι μέρος της μουσικής δηλαδή είναι συνδεδεμένα αυτά δεν μπορείς να πάρεις μια γλώσσα επικοινωνίας και μια μουσική επικοινωνίας της ίδιας, δεν γίνονται αυτά πρέπει να είναι της ίδιας φιλοσοφίας και της ίδιας κουλτούρας για να ταιριάζουν, αλλιώς θα πρέπει να αλλάξει και το στυλ δηλαδή τι θέλω να πω, ότι η γλώσσα μου σαν Έλληνας ταιριάζει με την ελληνική μουσική πάρα πολύ, εάν πάω να κάνω άλλου είδους μουσικές πολύ διαφορετικές από τη φιλοσοφία την ελληνική νομίζω ότι αρχίζει και παρεκλίνει και βγαίνει λίγο από το φυσιολογικό οπότε φαντάζομαι σε πιο ξένες γλώσσες η ελληνική, κοιτάμε το νόημα δε θα μας ταιριάζει καθόλου, δε θα καταλαβαίνουμε καν και όλα τι λένε θα τα ακούμε μουσικά οπότε θα αλλιώνει όλο το αποτέλεσμα νομίζω αυτό μπορεί να αρέσει κιόλας αυτό μπορεί να αρέσει, δεν το ξέρω εγώ νομίζω ότι δεν είναι τυχαία τη μουσική και η γλώσσα του κάθε λαού πως έφτασε να είναι αυτή που είναι όλα στην εξέλιξη αυτά είναι επικοινωνία αυτό είναι, τώρα έτυχε και το slide ότι όταν έχω ένα καλό αυτί ακούω το έχω διορθώσει, έχω βάλει το τσιπάκι μέσα έχω κάνει τα interface και τις ρυθμίσεις και όλα αυτά δεν φτάνει, απλά λειτουργεί τα αυτή και άρχισε να φτάνει ένα σήμα στον εγκέφαλο εντάξει πρέπει να εκπαιδευτεί ο εγκέφαλος πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει, πρέπει να δημιουργεί ακουστική μνήμη πρέπει μετά να ελέγξουμε το άλλο κέντρο του εγκέφαλου που αρχίζει και φτιάχνει τις προτάσεις για να δομίσει μια απάντηση για να υπάρχει επικοινωνία, εντάξει το μόνο να καταλαβαίνω δεν λέει τίποτα, όλα τα όργανα που μπαίνουν σε λειτουργία πρέπει να ελεγχθούν, πρέπει να βοηθηθούν φωντικές χορδές, πνευμόνια, πάει το μικρόφωνο ούτως ώστε να μπορέσω να δώσω μια απάντηση για να δώσω την απάντηση λοιπόν μέσα στην περιοχή της ομιλίας που είναι πολύ μικρή περιοχή, αλλά σας είπα και πάλι ο στόχος μας πλέον είναι όλη η ακουστική περιοχή και η μουσική, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τελευταία και φυσικά χρειάζεται μια κοινή γλώσσα το ότι ακούω καλά δεν λέει τίποτα, ακούω στα 0dB τους τόνους πιπ πιπ πιπ στο ακόγραμμα, θέλω μια γλώσσα εντάξει μια κοινή γλώσσα αυτό που λέγαμε γιατί όλα καταλήγουν στον εγκέφαλο σας είπα ξανά η ακοή είναι εγκεφαλική λειτουργία άρα δεν ακούμε με τα αυτοί, διορθώσαμε τα αυτοί που είναι ο δέκτης ακούμε με τον εγκέφαλο, όταν ψάχνω στις τσέπες μου να βρω τα κλειδιά του σπιτιού δεν τα βρίσκω με τα δάχτυλα, τα βρίσκω με τον εγκέφαλό μου γιατί πιάνω εκείνη τη στιγμή και μεταφέρω απλά πληροφορίες από τα δάχτυλα μεταφέρω ότι αγγίζω κάτι κρύο, το σχήμα το είναι έτσι ταυτίζεται με το σχήμα που έχω βάλει εγώ τώρα στη μνήμη μου ότι πρέπει να είναι εκείνο το μακρύ που προηξέχουν τα δοντάκια μόλις αντιληφθώ ότι αυτό που πιάνω είναι τόσο σκληρό, τόσο κρύο, τόσο μαλακό όσο πρέπει και έχει αυτά τα δοντάκια, ταιριάζει με την εικόνα το ανασύρω το ίδιο πράγμα είναι η ακοή μου λέτε κάτι μια πρόταση, την παίρνω, την ταυτίζω με αυτή που έχω ακούσει μέχρι τώρα όλες τις λέξεις όποια ταιριάξει καταπληκτικά με τον ήχο που μου είπατε την ανασύρω και μου έρχεται η αίσθηση από το αντικείμενο, από την ενέργεια, από τίδήποτε τελος πάνω που ταιριάζει σε αυτό ακούμε με τον εγκέφαλο λοιπόν ένα άλλο που πρέπει να κάνουμε και κάνουμε ως Orylyker μαζί με τους λογοθαραπευτές είναι ο έλεγχος όλων των επιμέρων συστημάτων ένα παιδί που δύο χρονών δεν άκουγε, δεν μίλαγε, τριών χρονών δεν μίλαγε ούτε χρησιμοποιούσε το σύστημα πρέπει να αρχίσει να ξαναμαθαίνει αυτό που λέγαμε προηγουμένως να κινεί τη γλώσσα να σφίγγει τα χείλη για να μπορεί να προφέρει ο αίρας να βγαίνει και ελληνικά και αισθωματικά πρέπει να τα μάθει αυτά αν έχετε ακούσει κοφά άτομα να μιλών ή πολύ βαρύκο άτομα να μιλών θα καταλάβετε τι σας λέω γιατί η ομιλία τους έχει χάσει την μελωδικότητα, είναι πιο απότομες οι κινήσεις που κάνουν γιατί δεν τις έκαναν και θέλουν μια επεξεργασία, ένα βοήθημα, ασκήσεις για να μάθουν πάλι να προφέρουν σωστά για να κλείσει ο κύκλος της επικοινωνίας φυσικά η λογοθεραπεία μετά βομβαρδισμός με μαθήματα να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο αν τον αφήσεις αφού ακούει καλά σε 10 χρόνια σαφέστατα μόνος του διορθώνει τη λέξη ακούω πως είπες μια λέξη, ακούω πως τη λέω κι εγώ, οπότε τη διορθώνω όπως γίνεται φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους ναι αλλά δεν θέλουμε σε 10 χρόνια, θέλουμε αύριο είναι δυνατόν οπότε επιταχύνουμε με τις λογοθεραπείες αυτά τα στοιχεία, μετράμε με την ομιλητική οκομετρία για να ξέρουμε στην πράξη τι γίνεται, με προτάσεις οι λέξεις, έχει διάφορα συστήματα προφέροντας αυτά, καταγράφονται για την άμεση νοίμη δηλαδή και την άμεση κατανοήση των λέξεων και τέλος, ναι το λίγο μονοτικό στάλαμος και τέλος για να έχετε μία άποψη, προγουμένως που είχαμε μιλήσει εάν υπάρχει η πολυπόμενη ακοή, δεν υπάρχει θα τη χρησιμοποιήσω, δεν τη χρησιμοποιήσω, υπάρχουν τα ευρυδικά και μάλιστα τα τελευταία μοντέλα που χρησιμοποιούμε σήμερα των επεξεργαστών από τα εμφυτεύματα έχουν και ακουστικό μέσα, χωράν και αυτό δηλαδή φανταστείτε πόσο μικρά έχουν γίνει πλέον αυτήν την ανωταχτολογία έχει μέσα και τον επεξεργαστή όπως βλέπετε κανονικό επεξεργαστής εμφυτεύματος με την κερεούλα του, με το ποινείο και έχει και ακουστικό βαρυκοείες το οποίο δίνει στο αυτί αυτό για να καλύψει τέτοιους βαρυκοείες δηλαδή ακούμε ένα μέρος των ήχων, δεν ακούμε τις ψηλές συχνότητες άρα ούτε φωνήεντα ούτε αρμονικές φωνήεντον ούτε σύμφωνα οπότε στην ουσία δεν έχουμε διάκριση, άχρηστη ακοή δεν θα μεγαλώσει το παιδί σωστά, δεν θα μιλήσει ποτέ, αλλά όμως κοροϊδεύει πάρα πολύ αυτό το παιδί δηλαδή μπορεί να αντιπατήσουν και οι ίδιοι οι γυγονείς που το έχουν όλη μέρα γιατί φωνάζοντάς τον Κωστάκη μπορεί να ακούει μόνο τα μπάσα και να ακούει ένα μπουμπουμπουμ αλλά τα ακούει, γυρνάει οπότε δεν μπορείς να καταλάβεις το ίδιο το παιδί δεν μπορεί να σου πει ότι ξέρεις δεν ακούν τις ψηλές δεν ξέρει τι είναι μαθαίνει τον κόσμο ξεκινώντας με αυτή την αίσθηση έτσι αυτό θέλει μεγάλη προσοχή για να το προλάβεις νωρίς γιατί συνήθως έρχεται πάρα πολύ αργά βλέπετε ένα μέρος της ομιλίας την κλασική μπανάνα την καλύπτει και χωρίς ακουστικό βαρικορίες χωρίς τίποτα έρχεται λοιπόν το αναλογικό μέρος και ενισχύει το κομματάκι της ακοής που υπάρχει άρα μπορώ να το ενισχύσω και να έχω έναν καλό αναλογικό ήχο και μετά το μέρος που δεν υπάρχει να το δώσω με το εμφύτευμα με ηλεκτρικά ερεθίσματα δηλαδή ώστε να έχω μια φυσιολογική ακοή όσοι ασχολίζεται με μουσική θα ξέρετε ότι τα μπάσα δεν έχουν κατευθυντικότητα, εντάξει η στεροφωνικότητα έρχεται από τα μεσαία και κυρίως από τα πρίμα και ότι τα μπάσα σε αναλογικό είναι πάντα ξεπέραστα δηλαδή η digital μορφή ήχου που είναι τέλεια υπέροχη κλπ είναι στις ψηλές συχνότητες στις μπάσες συχνότητες αν το αναλογικό δεν έχει και θα έχετε υπόψη μας ασχολείται κανείς με μουσική θα έχετε υπόψη ότι τα πιο ακριβά τέλεια αυτά στορίες ηχεία είναι αυτά που είναι βριδικά το μπάσο σε αναλογικό εντελώς και τα πρίμα είναι εντελώς τέτοια σε πιζελεκτρικά και τέλος για το που έχει καταντήσει κυρολεκτικά η τεχνολογία πες μου Έχει επιτεχθεί συγκρονισμός να αντισταθεί γιατί έχω καταλαβαίνει ότι εφόσον το εμφύδεσαν αυτό με μία παραπάνω ανεξαρτασία θα είχε κάποια εμφύση που να είχε επιτεχθεί κατασταθωμαστικά όσο τελείως Πολύ ωραία απορία και με ανακουφίζεις και όλες γιατί τόση ώρα σκεφτόμουν αν βλέπεις από εκεί τις διαφάνειες Έχει διαφορά και εδώ θα σε εκπλήξω γιατί το εμφύτευμα κερδίζει χρόνο Η ηλεκτρονική επεξεργασία είναι ένα μιλισεκόντ πιο γρήγορη από την φυσιολογική Που το ξέρουμε αυτό, κάνουμε εξετάσεις ακολογικές, προκλητάει δυναμικά εγκεφαλικούς τελέχους και βλέπουμε πως το στέλεχος σε μία φυσιολογική ακοή είναι στα 5-6 μιλισεκόντ Ξανακάνουμε τον έλεγχο σε άτομο με εμφύτευμα, παίρνουμε καταπληκτικές απαντήσεις αλλά στα 5 Και έχει μια διαφορά και στη ρύθμιση αυτόν εδώ το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι αυτή η διαφορά για να μην υπάρχουν διπλά Αλλά παρόλα αυτά τα μπάσα, γι' αυτό είπα προηγουμένως, δεν έχουν τόσο διάκριση ούτε σε χρόνο ούτε σε κατεύθυνση Ο χρόνος παίζει τρομερή σημασία στον εγκέφαλο στις ψηλές συχνότητες για να καταλαβαίνεις από πού έρχεται η στερεοφωνικότητα Δηλαδή αν αυτό ταυτί μου αντιληφθεί μία συχνότητα και μετά από 0,006 μιλίδευτερόλεπτα έρθει σε αυτό, από την εμπειρία που έχω καταλαβαίνω ότι είναι εκεί ο ήχος Αν έρθει λίγο αργότερα είναι εκεί, αν έρθει λίγο αργότερα εκεί και όχι μόνο έχω ηχητική σκιά μετά Καταλαβαίνω ότι τον ίδιο ήχο τον ακούω λίγο πιο δυνατά από εδώ, λίγο πιο χαμηλά πόσο, καταλαβαίνω επίσης πού είναι και πόσο μακριά είναι πλέον Αυτές οι λειτουργίες γίνονται αυτόματα, μας φαίνονται πολύ απλά, αλλά όταν μας κάνει ένας έτσι και γυρνάμε να δούμε αυτό είναι 15 λειτουργίες μαζί Είναι εμπειρία ετών για να το κάνεις αυτό το πράγμα Και γι αυτό στα μπάσα δεν απασχολεί τόσο αυτή η μεγάλη διαφορά, παρόλα αυτά το προσέχουμε στις ρυθμίσεις να δώσουμε μία μικρή καθυστέρηση Ώστε στο ηλεκτρονικό μέρος για να έρχεται ταυτόχρονα με το άλλο Τέλος από τη στιγμή που έχουμε κομπιτεράκια και software ενωνόμαστε με μια γραμμή αρκετά γρήγορη σημερινή Και με τις κάμερες και τα λοιπά και ρυθμίζουμε από πού θέλουμε το εμφύτευμα και κυρίως δεν είναι το να ρυθμίσεις απόσταση Αλλά στην Ελλάδα ας πούμε που έχει νησάκια, οι νησίες των νησίων είναι από Πελοπόννησο, Κρήτη, δεν μπορεί να πεταχτεί σε ένα προβληματικό μέρος και δεν ακούει το παιδί τι έχει Τώρα θα κουβαληθεί εισιτήρια, αεροπορικά αυτά να έρθει η Σαλονίκη για να το ελέγξουμε πολύ πιο εύκολα Ενώνεσαι, βλέπεις το πρόβλημα, δίνεις τη λύση και τελείωσε. Είναι πολύ πιο άνετα τα πράγματα σήμερα Αυτά. Δεν έχουμε ακούει τίποτα άλλο. Καλή. Δύο ηλεκτρόδια, δύο συστηχείες ηλεκτροδίων, όλο το μεγάλο Ένα είναι το κυρίως ηλεκτρόδιο συστηχεία που έχει τα επιμέρους της επαφές, τα ηλεκτροδιάκια Και μετά ανάλογα τον τύπο του εμφυτεύματος έχει δύο γιώσεις, η οποία η μία είναι το μεταλλικό κέλυφος και στα εμφυτεύματα που δουλεύουμε περισσότερο είναι με ένα καλουδιάκι μία γίωση που πάει αλλού Για να έχεις δύο γιώσεις, γιατί όταν έχεις δύο γιώσεις συν το καλώδιο το άλλο, μπορείς να αυτοελέγξεις το μηχάνημα μεταξύ τους Δηλαδή χρησιμοποιώντας αυτή τη γίωση ελέγχω αυτό το μηχάνημα, χρησιμοποιώντας αυτή τη γίωση ελέγχω το άλλο και κάνεις κύκλο Ελέγχεις όλο το μηχάνημα με αυτόν τον τρόπο. Δύο γιώσεις και το κυρίως ηλεκτρόδιο που έχουν όλα τα εμφυτεύματα Με όλα αυτά τα εμφυτεύματα θα προτιμούν να μην υπάρχει βλάβη στο νεύρο Ναι, ή όχι μεγάλη βλάβη στο νεύρο, ή τελος πάντων να μην υπάρχει το νεύρο Υπάρχει κάποια άλλη εμφυτεύματος ηλικία που είναι η τελευταία στο νεύρο Ναι, σας τα έδειξα σε μια φάση αλλά δεν στάθηκα, έχει τα εμφυτεύματα εγκεφαλικούς τελέχους Πάνε και μπαίνουν αντί να μπουν στο νεύρο στον κοχλία, μπαίνουν στο στέλεχος πίσω Οπότε και να μην υπάρχει το νεύρο βάζεις εκεί για να πάει πάνω, αλλά όμως στο στέλεχος δεν έχεις ένα απλωμένο χαριτωμένο νεύρο να ξέρω τι εδώ δίνω και ακούω 200, εδώ δίνω και ακούω 2000 Έχω όλο το νεύρο που περνάει προς τον εγκέφαλο και άλλα 25 άλλα συστήματα Άρα τοποθετώντας το απ' τα 23 έχουν εκείνα τα ηλεκτρόδια, ενεργοποιούνται μέσω όρων τουλάχιστον αυτά που έζησα και είδα είναι γύρω στα 7 με 8 ηλεκτρόδια απ' τα 23 για να μην επηρεάζουν άλλα και να δίνουν ήχο Δεν είναι τέλειο σε διάκριση το να έχεις 7 περιοχές αλλά ουδεμία σχέση με το 0 Αλλά είναι πολύ σπάνια δηλαδή πρέπει να πετύχεις να λείπουν και τα δύο τα νεύρα Άρα συνήθως γίνεται μετά από επεμβάσεις σακροτηριαστικές τέτοιο για νευρινόματα όταν έχεις αρκή νοδελή στο νεύρο και το αφαιρείς άρα κόβεις χειρουργικά το νεύρο Είναι πολύ σπάνια γι' αυτό δεν ασχολήθηκα είναι ένας το... Αυτά τα στοιχεία που παίρνουμε από το ηχείο μπορούν να ξεχωριστούν ως αφαιρείς Αν μπορούν να καταλάβουν οι αφαιρείς ότι αυτός άνθρωπος αρέσει να ακούει ένα συγκριμένο μουσικής μπορούν να κάνουν πάρα πολύ καλά εύκολα τα αρκετή διαφήμιση Όχι, όχι γιατί καθ' αρχάς τα data τα βλέπει μόνο ο γιατρός, η εταιρεία ποτέ Δεν τα βλέπεις συγκεντρωτικά, δηλαδή να δεις ολονών και τα λοιπά θα δεις το ενός εκείνη τη στιγμή που ανοίγεις ότι σαφέστατα μπορεί να προχωρήσει και να έχει καταγραφεί μέχρι και η ομιλία πλέον, δηλαδή το όριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ή μπορεί να καταγράφεται και η θέση, πολύ απλά πράγματα Εντάξει, αλλά τέτοιο στυλ να μαζέψουν κληροφορίες γενικευμένα δεν γίνεται γιατί δεν τις έχουν, ούτε θα τις έχουν ποτέ Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει η εταιρεία, ίσα ίσα έχω μαλώσει πολλές φορές με αυτό, να έρθει η εταιρεία για να πάρει στοιχεία με τίποτα Τίποτα δεν τα δίνουμε γιατί το ιατρικό απόρετο, τουλάχιστον οι περισσότεροι που συναναστρέφουμε το έχουν πολύ ψηλά να δοθεί αυτό Υπάρχει μια ερώτηση κύριε Φαλιοπίδη για αυτοκίνητες πάνω σε αυτό Έχουν γίνει έρευνες για τις απελπέες που έχουν συμπεριφερθεί, δηλαδή σε ποιες συχνότητες, με χρέντες, γίνονται μόνο με τη νέα ή με αυτοκίνητες Ναι, βέβαια, έχουν γίνει πολλές φορές και φαντάζομαι έχουν γίνει και πολύ περισσότερες που δεν θα μάθουμε ποτέ αλλά για χρήση τέτοιου είδους, αλλά σαφές θα τα έχουν γίνει και μάλιστα τώρα τελευταία είχε ακόμα μια διατριβή με πολύ έτσι σύγχρονη σκέψη στο τμήμα μας που ήταν μετά από στο στρατό, μετά από βολές καταγραφή αντιδράσεων των νευρικών κυτάρων με τα ακουστικές εκπομπές τέλος πάνω ένα σύστημα και το σαπρέσιο από την άλλη πλευρά, συστήματα που ελέγχουν πόσο καταπονέθηκαν αυτά τα κύταρα σε αυτά τα δισιμπέλ σε αυτό το χρονικό διάστημα. Έχουν γίνει πάρα πολλά τέτοια και υπάρχει πινακάκι δηλαδή και στο Google να μπεις θα δεις πινακάκι το πόση ώρα, σε τι ένταση και με τις δύο παραμέτρες άλλαξε τις οπωστές να δεις πόσο αντέχει ο άνθρωπος. Όχι, όχι. Τι σκέφτηκες και το ρώτησες αυτό. Έτσι σου ήρθε. Εμείς όταν ακούμε τον εαυτό μας, θα το έχετε δοκιμάσει όλοι, το ακούμε διαφορετικά από ό,τι όταν μας καταγράφουν, έτσι δεν είναι. Αυτό γιατί όταν μας καταγράφουν, γράφουν την ομιλία μας όπως φτάνει στο μικρόφωνο. Εμείς όταν μιλούμε ακούμε και από το αυτοί και ακούμε και εσωτερικά. Όλες οι δονήσεις μέσα που κάνουμε στις κυλότητες, στη γλώσσα, στο στόμα, έρχονται και από μέσα και από την ευσταχιανή και από τα οστά. Οπότε ακούς δύο-τρεις φορές συνα αυτό εδώ το απλό που ακούν οι άλλοι και τα ακούς όλα μαζί. Και ακούς εντελώς διαφορετικά, γιατί χρειάσου, έχει άλλες δεκαρμονικές. Αυτό εδώ λείπει, δηλαδή αυτοί ακούνε μόνο αυτό που ακούμε όλοι μας, δεν ακούν το εσωτερικό. Εντάξει, είναι όντως διαφορετικό, αλλά αυτός έναν που έχασε την ακοή του χθες, σε μία εβδομάδα να του βάλεις το εμφύτευμα, δεν το θυμάται πια. Είναι τρελές ταχύτες προσαρμοστικότητες στον εγκεφάλου μας. Μπορεί να κάνεις προσωλογική σημασία σε αυτή η ερώτηση. Γιατί σε πολλές γλώσσες, ειδικά στην Αγγλική, παρατηρούμε ότι αλλιώς γράφονται και αλλιώς προφέρονται. Κάποτε προφερότανε περίπου όπως γραφότανε. Δηλαδή υπάρχει κάποια απώλεια πληροφορίας. Στην αγγλική σκέψη, της εκπολογικής, στα γαλλικά, ας πούμε, οι Γάλλοι αυτήν την αίσθηση ότι κάποιες κείδρες γράμματα στο τέλος, τα προφέρουν. Άλλο, λένε, που εμείς δεν τα πούμε. Στην καταλήξη, δηλαδή. Και στα αγγλικά, όπου ξέρω ότι τα αγγλικά είναι μια γρώσα από τρεις διαφορετικές, ας πούμε, λεξιακές, φτιαγμένοι. Και γι' αυτό έχει αυτήν την περίεργη προχωρά πολλές φορές, γιατί κάποιες λέξεις είναι από την άμυο προέλευσης άλλης φιλής, που σχημάζεται η γλώσσα. Δεν ξέρω, σε αυτά που κυρίζετε, πλήσατε παρόμοια πράγματα. Και, φυσικά, στη δική μας γλώσσα, που έχουμε δέκα, ξέρω εγώ, δύσκολους και τους προφέρουν όλους ή, ας πούμε, δέκα διαφορετικές γραφές. Αυτή, φαντάζομαι, είναι μόνιμη απορία από όλους τους νεαρούς στο Δημοτικό. Τι διάλογο το θέλουμε, ας πούμε, με παινίδια διαφορετικούς τρόπους γραφής για το ί. Σύμφωνοι. Δεν ξέρω πώς εξελίχθηκαν αυτά, πώς στάσαμε σήμερα εδώ. Αυτό που είπα προηγουμένως ότι η προσαρμοστικότητα του κεφάλου είναι ταχύτατη και, ειρικρυνά, εντυπωσιακή. Δηλαδή, το πώς προσαρμόζεται μέσα σε λίγες μέρες στο τι άκουγες, τι είχε συνηθίσει, πώς συνηθίζει, ξεσυνηθίζει. Ας πούμε, ένα παράδειγμα που συζητούσαμε τις πράγματα, όταν βγάζαμε εκείνα τα κομμάτια, για το πώς μιλάει κάποιος όταν ακούει και όταν δεν ακούει. Το πώς ελέγχεις την ένταση. Όλοι μας ελέγχουμε την ένταση της φωνής μας, ανάλογα με τον θόρυβο του περιβάλλοντος. Δηλαδή, μπορείς να μιλήσεις, να συντονούμαστε, να φτάνουν σε σένα τώρα 60 δεσιμπέλ, να ανεβάσεις ένα θόρυβο εδώ ή να πάμε, ξέρω πως, στην Τσιμισκή, να χάσεις ένα θόρυβο εδώ, να πάμε, ξέρω πως, στην Τσιμισκή, να χάσουμε τα 30-40 δεσιμπέλ και κατευθείαν να σου μιλάω στα 70. Εσένα πάλι να σου φτάνουν τα ίδια δεσιμπέλ, αλλά προσαρμοζόμαστε και οι δύο πάρα πολύ γρήγορα, ελεγχόμενοι με το τι φτάνει, τι έρχεται και αυτά. Κάτι που το βλέπεις πολύ έντονο, ας πούμε, σ' αυτούς τους ανθρώπους, μπορείς να δοκιμάσεις, ανά πάσα στιγμή, πώς είναι όταν δεν ακούν. Μιλάει, του βάζεις θόρυβο, βλέπεις ότι είναι βάζει, του κατεβάζεις 10 δεσιμπέλ το θόρυβο, κατεβαίνει και η φωνή του. Ξεφνικά του λες, βγάλτο. Του λες ξανά, πες τι έγινε, πού είσαι, πώς ελέγξεις. Και βλέπεις, αρχίζει πλέον ή λόγω χαρακτήρα πολύ σιγά, γιατί δεν ξέρει να ελέγξει τη φωνή του, ή άμα είναι σίγουρος άνθρωπος, αρχίζει και φωνάζει. Καμία σχέση με το πώς ήλεγχε την ακοή, ένα λεπτό πριν. Εντάξει, γιατί δεν υπάρχει ευτοέλεγχος, αυτό που λες. Άλλο, τι θέλετε. Αυτό να τον φέρνεις συχνότητα. Είναι καθαρά η ιδέα, δεν έχεις κάνει με το αρχείο. Έχουμε κάνει καθαρά με την ιδέα ή συνεχίζουμε με το όργανο. Άρα υπάρχει περίπτωση με κάποιο αίσθημα να μπορούν να έχουμε περισσότερες συχνότητες από το όργανο. Όχι, θα μπορούσες να ακούσεις τη δύσκολη. Από τη στιγμή που δέχομαι τον ήχο, σου είπα, και το κάνω data και το ξαναδίνω σε έναν εύρο, κάνω ό,τι φανταστείς. Μπορούμε να το κάνουμε. Ένας ήταν ο άνθρωπος, νυχτεριό, τον κάναν έργο, τελείωσε, μας έφυγε. Αν έχετε κάποιες ιδέες, ευχαρίστως. Και όπως επίσης, είναι ψέμα ότι είναι μοναδική ευκαιρία. Όποτε θέλετε και όχι μάθημα και συζήτηση και επαφή. Και πολύ ευχαρίστως όποιοι άτομα θέλουν να έρχονται να ασχοληθούν από τη δική σας οπτική γωνία με όλα αυτά. Πολύ ευχάριστα. Είναι ανοιχτή πρόταση και ισχύει για όσο θέλετε εδώ. Όσο θέλετε και υπομορφή συζήτησης και ακόμα καλύτερα είναι και κλειστό το λάπτο. Άλλη ερώτηση υπάρχει? Επίσης, καλό θα ήταν να το ξέρουνε μερικές μέρες πριν. Να ψάξουν ότι απορίες έχουν και που θα μπορούσα να βοηθήσω. Και αμήν τι άλλο να τις λύσουμε παρέα. Δεν θεωρώ ότι έχω φέρει όλες τις απαντήσεις μαζί μου. Θα θέλαμε να κάνουμε μορφή σεμινάριου το επόμενο μήνυμα. Θα έχουμε συναντή σε ένα μορφή workshop. Να κάνουμε μια προεργασία και εμείς και εσείς. Θα θέλαμε όσο μπορούμε να το λύσουμε σε ένα προπτυχιακό μάθημα. Αλλά μάθημα εχλείς δεν. Ποια είναι η ασχολή σας με το επόμενο μήνυμα. Με τι ασχολείστε περισσότερο. Και αντιμετριακά συστήματα που είστε. Εσείς με τι ασχολείστε. Λέπετε στον κυριακή μήνυμα. Η δική μας κατέπληξη είναι πιο πολύ με το ονοματιζμό. Έχει δασά εθνική ατώμαση, σύντομα τροπονομική. Υποροριχτώ, σόφιο. Άλλη ψυχία κανένας απλήστε. Ένας, δύο. Μια στιγμή που ασχολείστε. Ασχολούμαστε μεταξυπηρεσίες, μεταξύ των μέτων, ήχος, όμορφα. Παραδεικά και κάνουμε και μία εργασία. Εξοπίζουμε την πρασματική αφέρυση για να φέρουμε από μία και από μια άλλη. Μη πω πως να φέρουμε μεταξύ. Που να κάνουμε πρασματική αφέρυση. Θα κάνουμε διάφορες ασχολήσεις. Θα έχουμε ασχοληθεί και με την εικόνα, και φυσικά με το βίντεο, η εικόνα σχεδιασμένη. Ο δίκτυ αυτούς έχουμε. Δίκτυ ασχολείστε εσείς, γιατί δεν μας. Δίκτυ και εσείς. Έχουμε ασχοληθεί σε αυτήν την οικογένεια. Και διεθύνηση δικτύων. Αυτά είναι λοιπόν. Διαχείριση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διαχείριση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθυνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διαχείριση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Διεθύνηση δικτύων, όταν τα λες. Ποιο σύστημα έχεις βάλει στο 2025? Κοχλιακό ανθήταμα. Προσογηγώσεις, πολυμέσα, πολυμεσοποιές, παραγωγές, συστήματα διάβρασης... Όλα αυτά που άκουσα μέχρι τώρα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα. Μακάρι να έχουν λίγο χρόνο να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλα αυτά που είπατε. Ένα-ένα ό,τι άκουσα, ακόμα και τα δίκτυα, γι' αυτό ρώτησα αυτό ας πούμε εδώ πέρα το remote fitting. Έχει τελειώσει, λειτουργεί και τα λοιπά, αλλά έχω δυο-τρεις ιδέες ας πούμε που σίγουρα θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολο, γρήγορο και άνετο για τους ασθενείς. Σαφέστατα θα πρέπει να συνεργαστώ με κάποιον που ασχολείται με δίκτυα. Έχει πολλή τεχνολογία και επιμένω στο ότι χρειάζεται ομάδα. Χρειάζεται συνδελφικότητα δηλαδή, δεν γίνεται... Πολύ ευχαρίστως εμείς, ειλικρινά, δηλαδή είναι ανοιχτές οι πόρτες με μεγάλη χαρά για οτιδήποτε. Απορίες, συνεργασίες, εργασιούλες, ό,τι θέλετε. Πολύ ευχαρίστως. Πολυρεύουμε και το συνέδριο το IMCL πάλι φέτος στη Θεσσαλονική που είναι για χορητές, ασχεδές, κοινωνία και μάθηση μέσω χορητών συσκευών. Οπότε, κάνουμε και εμείς την προσκλησία τους συναδέλφους της ιατρικής. Μια κίνηση προς το hardware, γιατί αυτό είναι που πρέπει να συζεύξουμε. Δηλαδή, software μαζί hardware. Το θέμα είναι όχι τι περνάει από το δικό μου μυαλό ή τι θα βόλευε μένα. Τι δεργαλάει στον καθένα. Δηλαδή, κάτι ευχάριστο που θα ήθελε να ασχοληθεί και χωρίς ιδιαίτερο βάρος να γονατίσει από εργασιές. Αλλά τι δεργαλάει. Αυτό είναι το θέμα. Να είναι κάτι ευχάριστο για τον ίδιο να το κάνετε. Θέλω να πω, αν δεν σε γαργαλάει κάτι, να καθίσεις με όρεξη να το τελειώσεις, να το δεις, να ψάξεις, να το εμβαθύνεις, δεν βγαίνει καλή δουλειά. Δηλαδή, ποτέ. Η δεύτερη απάντηση που κυρίαχτεί είναι για την γυροβίσιο. Δηλαδή, αν δεν μιλάω καθένας τη γλώσσα της καρδιάκτης, εσείς το κεφάλι, μιλάει και τραγουδάει στα Αγγλικά, είναι φανερό πως γαργαλαίνεται λιγότερο και μας γαργαλά ακόμα λιγότερο εμάς. Εννοείται. Λοιπόν, και πάλι ευχαριστούμε. Εγώ σας ευχαριστώ για την εμπειρία εδώ πέρα.