Τι είναι η Διδακτική; (Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ, 2020)
: Είναι σημείο συνάντησης των παιδιών που έρχονται από το εράσμους, από χώρις εξωτερικού. Είναι πέρασμα, είναι περατζάδα και παράλληλα υπάρχουν και πραγματάκια. Αργά το απόγευμα και είναι ένα κομμάτι του χώρου που γίνονται και γόνιμες συζητήσεις με οποιοδήποτε υπόδειγμα, είτε μουσική, είτε πολιτική, είτε για τη σχολή. Και πώς το λένε αυτό το μέρος? Τα γρασίδια της πλειοσολυτικής. Γεια σας! Γεια σας! Τι γίνεται Εύη? Έρχονται η κυρία Στυροβούλου, η καθηγήτρια της διδακτικής και ο κύριος Φατσιβί μου, καθηγητής διδακτικής επίσης. Και στα Μάικρο. Θα μας τα πούν αυτοί καλύτερα. Γεια σας! Είμαι ο Κωνσταντίνος Κατσιβίμου και είμαι μέλος της ομάδας διδακτικής του τμήματος μας. Στα μαθήματα της διδακτικής προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους φοιτητές και τις φοιτητριές μας από διάφορες πλευρές, ώστε να γίνουν καλοί δάσκαλοι και καλές δασκάλες και να είναι σε θέση να διδάξουν αποτελεσματικά την γερμανική ως ξένη γλώσσα. Αυτό μπορούν στη συνέχεια να το κάνουν έχοντας το πτυχίο τους και αφού έχουν αποκτήσει και το πιστωπιτικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, είτε στη σχολεία, είτε σε κέντρα ξένων κλωσσών, είτε σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμα και στο εξωτερικό, όπως κάνουν αρκετοί και αρκετές από φοιτοί μας. Μια βασική λογική που διατρέχει τα μαθήματα της διδακτικής είναι να μην μένουμε στη θεωρία, αλλά να προχωρούμε στο δυνατόν περισσότερο και στην πράξη. Γι' αυτό και σημαντικό κομμάτι του προγράμματος σπουδών μας αποτελούν οι μικροδασκαλίες. Η μικροδασκαλία είναι μια βιωματική μέθοδος εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, που μεταξύ άλλων αξιοποιεί και τις νέες τεχνολογίες. Στο κμήμα μας, χρησιμοποιούμε τις μικροδασκαλίες ως προστάδιο ως φάση προετοιμασίας των φοιτητών και των φοιτητριών μας για την πρακτική άσκηση, η οποία ακολουθεί ακριβώς με τα χρονικά. Και επιστημονικά υπεύθυνη και φέτος για την πρακτική άσκηση των φοιτητών και των φοιτητριών μας είναι η κυρία Ρενάται Σιδηροκούλη. Πριν πάμε σε αυτό, να σας ρωτήσω λίγο. Φυσικά. Είμαστε κάποια αγαπημένη σας ανάμνηση αυτό το πανεπιστήμιο από όλα αυτά τα χρόνια που διδάσκετε. Πολλές. Δεν ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίσω μία συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, αλλά κυρίως την χαρά που μπορεί κανείς να διαπιστώσει, όχι κάθε φορά βέβαια, στα πρόσωπα των φοιτητών και των φοιτητριών όταν νιώθουν ότι έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο με βάση της δικές τους δυνάμεις. Ωραία. Ευχαριστώ. Κυρία Ρενάτα για την πρακτική, κυρία Στρυοφώνη. Ναι, η πρακτική άσκηση είναι πάρα πολύ, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό που μπορούμε να προσφέρουμε πρακτική άσκηση στους φοιτητριας και στους φοιτητές μας. Και υπάρχουν δύο ειδών. Η μία είναι του τμήματος μας που στέλνουμε παιδιά σε δημόσια σχολεία και στο Ινστιτούτο ΚΕΡΤΕ και στο ΕΚΕΣΟΛΕΤΕ Σαλονίκη. Και υπάρχει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και ακόμα μέσω αυτού του προγράμματος μπορούν οι φοιτητές και οι φοιτητρίες μας να πάνε σε σχολεία. Είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία η πρακτική άσκηση για τους φοιτήτρες και τους φοιτητές γιατί γνωρίζουν το μέλλοντικό χώρο εργασίας τους και έχουν την δυνατότητα για λίγο χρόνο για να τον βιώνουν και να κάνουν πολλές εμπειρίες μέσα στην τάξη με τα παιδιά, με τους καθηγητές και τους καθηγήτριες. Και είναι πολύ σημαντικό για να γνωρίζουν το μέλλοντικό χώρο εργασίας τους αν τον επιλέγουν. Εσάς κυρία Σιδηγοκούλου, ποιος είναι ο αγαπημένος σας χώρος εδώ στο χώρο εργασίας σας, ποιον θα επιλέγατε? Το παλιό κτίριο και τα γραφεία μας, γιατί εκπέμπουν μια συστασία, μια ομορφιά και συνδέουν το παρελθόν γιατί είναι παλιά κτίρια με τη σημερινή ζωή μας και αυτό μου αρέσει. Και τέλος ένα μήνυμα για τους αρχητές μας. Σας ευχαριστούμε, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε.