Startups: από την ιδέα στην παγκόσμια αγορά... ο λαβύρινθος | Eleftherios Papageorgiou | TEDxChania (TEDxChania, 2018)
: Δε Видαποalition! בעελος της ευOLAB LED النτρομylene ikaud καεγερσης ΛίAKS καεγερσης Εγώ θα ξεκινήσω ζητώντας συγγνώμη από τους κάμερα με και τους φωτιστές. Δεν με βάψανε τα κορίτσια επάνω με τη φθηνή διολογία ότι δεν βγαίνει το make-up σε οικογενειακή συσκευασία, το οποίο είναι τραγικό, αειδής. Λοιπόν, λέγω με Λευτέρης Παπαγεωργίου, είμαι πολιτικός μηχανικός. Έχω ιδρύσει δεκαεφτά εταιρίες μέχρι σήμερα σε πέντε χώρες, έχω πουλήσει στις οχτώ, έχω φάει τα μούτρα μου σε μία και σήμερα είμαι εδώ για να σου πω μία ιστορία. Και η ιστορία έχει να κάνει με το πώς παίρνω μία ιδέα, την κάνω προϊόν και την περνάω στην παγκόσμια αγορά. Και επειδή κάθε ιστορία πρέπει να έχει μία αρχή, εγώ από πολύ μικρή ηλικία ήθελα πάντα να έχω μία σειρά, λογική σειρά πραγμάτων στη ζωή μου, είτε στο παιχνίδι μου, είτε στο διάβασμά μου, στη δουλειά μου αργότερα. Ήθελα να ξέρω ότι ξεκινάω από το α, ότι πρέπει να φτάσω στο δ, και ότι πρέπει να περάσω από το β και το γ για να φτάσω εκεί πέρα. Ίσως αυτό να έγινε και πολιτικός μηχανικός, γιατί είναι πολύ ξεκάθαρη η σειρά πραγμάτων που πρέπει να ακολουθήσεις όταν έχεις μία τρύπα σε ένα οικόπεδο και πρέπει να την κάνεις σπίτι σε έξι μήνες. Είναι πετά, τούβλα, σοβάδες κλπ. Δεν μπορείς να παρακάμψεις σε κάποιο στάδιο, δεν μπορείς να αλλάξεις τη σειρά των πραγμάτων επίσης. Οπότε εκεί αισθανόμουν καλά. Βέβαια, πολύ σύντομα κατάλαβα ότι το να ψάχνεις μία λογική σειρά πραγμάτων δεν βοηθάει πάντα. Σε πολύ μικρή λυγεία όταν με διώξαν από το κατηχητικό, διότι όταν πήγα έμαθα την πρώτη μέρα ότι ο Θεός έκανε τη γη τον κόσμο μάλλον σε έξι μέρες. Και η πρώτη μου ερώτηση όταν ψάχνεις για μία λογική σειρά πραγμάτων ήταν πιο πριν τι έκανε. Σπούδασε για να κάνει κόσμους. Είμασταν ο πρώτος του κόσμου γι' αυτό και πολλά δεν έγιναν έτσι όπως έπρεπε. Ή και για τις έξι μέρες. Είχε να πάει κάπου, έπρεπε να κάνει άλλους κόσμους μετά. Μου είπαν ότι το σκέφτομαι λάθος το πράγμα και ότι πολλά από τα ερωτήματα που έχω θα απαντηθούν τις επόμενες ημέρες. Πράγμα που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Γιατί την επόμενη μέρα έμαθα ότι την πρώτη μέρα ο Θεός έκανε τη γη τον ουρανό και είπε, έγινε το φως. Και η φως πλημμύρισε όλη την πλάση. Τώρα, εάν ψάχνεις μια λογική σειρά πραγμάτων να αντιλαμβάνεις ότι όλα αυτά τα έκανες στο απόλυτο σκοτάδι. Μαύρη τύφλα. Και μετά άνοιξε τα φώτα και είπε, ωραία τα έκανα, Θεός. Λοιπόν, δεν μακροημέρευσα, δεν θα είχα και μεγάλη καριέρα εδώ που τα λέμε. Συνέχισα όμως σχολείο, πανεπιστήμιο, στρατός. Ούτε εκεί βοηθάει να ψάχνεις για μια λογική σειρά πραγμάτων. Έτσι δεν έχω χρόνο να σου πω ιστορίες, απλά με δύο λόγια ας πούμε ότι δεν τα βρήκαμε. Μετά τους στρατώ, ιδρύω την πρώτη μου κατασκευαστική εταιρεία η οποία κάνει ανακαινήσεις. Και η οποία πάει τόσο καλά που έρχονται οι δύο Κύπριοι επιχειρηματίες και λένε, θέλω να κάνουμε μια εταιρεία μαζί σου και ιδρύουμε τη δεύτερη κατασκευαστική. Και το 2005 ιδρύω την τρίτη μου κατασκευαστική εταιρεία, την Nexus Constructions, με συνέντερο το Βασίλη τον Καρά το τραγουδιστή. Ο μόνος λόγος για τον οποίο κάνω ειδική αναφορά σε αυτή την εταιρεία είναι ότι έχω παρατηρήσει ότι είτε μιλάω για μπρόκολλα, είτε μιλάω για επιχειρηματικότητα. Μόλις πω Βασίλης Καράς, κατεβάζουν όλο το κινητό και αρχίζουν να μ' ακούνε. Οπότε επειδή είναι και η δύσκολη ώρα, αν δω ότι πέφτεται θα σας το ξαναπετάξω, έτσι είναι να ξέρετε. Το 2006, ιδρύω έξε εταιρείες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 2007 αρχίζει να πέφτει η δουλειά στην κατασκευή και σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω για να της ξαναδώσω μια όθηση και τότε δημιουργώ το costonline.gr που ήταν και νομίζω είναι ακόμα ο μοναδικός online υπολογιστής κόστους κατασκευής και ανακαίνησης στην Ελλάδα, που φυσικά πηγαίνεις βήμα-βήμα τα στάδια, να χτίσεις ένα σπίτι να ανακενήσεις και σου βγάζεις στο τέλος ένα ξεκάθαρο κόστος. Όντως για μια χρονιά οι γύροι ξανανεβαίνουν, πέφτουν όμως κάποιες στατιστικές στα χέρια μου το 2008 που δείχνουν ότι οι μηχανικοί δεν έχουν δουλειά για τουλάχιστον 10 χρόνια και επειδή είμαι άνθρωπος στον αριθμό της εμπιστεύτηκα και έτσι αποφάσισα να αλλάξω καριέρα. Και αυτό έκανα το 2009 όταν με δύο αόλους παλαβούς ιδρύσαμε την Entranet, η οποία έχει σχεδιάσει το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού παγκοσμίως. Γιατί το κάναμε αυτό, γιατί και πάλι τις στατιστικές μας έδειχναν ότι ο κόσμος μας αλλάζει. Ήμασταν 7 δις πρόπερση, θα γίνουμε 9,8 το 2050 και το 50 θα δημιουργείται μια πόλη σαν την πόλη καταγωγής μου τη Θεσσαλονίκη κάθε μέρα. Κάθε μέρα μια Θεσσαλονίκη. Έτσι, δεν έχει να κάνει με τα παιδιά που γεννιούνται. Αυτά κάνουνε πίξ τα 2 δις και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι αυτοί, είμαστε εμείς, θα ζήσουμε πολύ περισσότερο. Μάλιστα, ο πρώτος άνθρωπος που θα φτάσει στα 200 έχει ήδη γεννηθεί. Στις δυτικές κοινωνίες είναι και οι πιο πλούσιοι άνθρωποι, είναι οι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο προσδόκημο ζωής. Το 92% αυτών των ανθρώπων θέλει να μείνει σπίτι του. Άρα, για εμάς θα πω πολύ ξεκάθαρο ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι, το οποίο να είναι full από τεχνολογία, αλλά τεχνολογία που να μπορεί ο καθένας να τη χρησιμοποιήσει. Είτε ξέρει από τεχνολογία, είτε βλέπει, είτε μπορεί να περπατήσει. Γι' αυτό λοιπόν και ξεκινήσαμε, ξέραμε ποιο είναι το προϊόν, ξέραμε την αγορά που θέλουμε να πάμε, κάναμε πολύ καλή έρευνα αγοράς, φτιάξαμε μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων, κάναμε το business plan μας και μάλιστα βρήκαμε και τα πρώτα χρήματα που χρειαζόμασταν. Αλλά και πάλι, εμένα ένα μεγάλο κενό από τα πρώτα λεφτά που βρίσκαμε μέχρι να φτάσουμε στην αγορά. Και αποφάσισαμε λοιπόν να βγάλουμε ένα προϊόν ενδιάμεσα, ένα προϊόν το οποίο θα μας έδινε και κάποιες περγαμηνές ως εταιρεία, ένα προϊόν που θα ήταν το πρώτο παγκοσμίως και ένα προϊόν το οποίο θα μας έδινε και τα λεφτά για να επιζήσουμε μέχρι να βγάλουμε το τελικό προϊόν. Και αυτό κάναμε με το Talk to Lift. Το Talk to Lift είναι το πρώτο και μοναδικό παγκοσμίως σύστημα φωνητικό ελέγχο ασανσέρ. Μπαίνω στο ασανσέρ, λέω που θέλω να πάω, λέω παπαγεωργείου, λέω Entranet, λέω χοραδευμού το γιατρό και με πηγαίνει. Εξαιρετικό σύστημα για τυφλούς, για ανθρώπους και καροτσάκια, για τον οποιοδήποτε δεν ξέρει που πάει. Μπαίνω μέσα, λέω το όνομα ενός υπαλλήλου, μπαίνω σε ένα εμπορικό κέντρο και λέω οτιδήποτε και με πηγαίνει στο σωστό όροφο. Παρακαλώ γιατί το παρουσιάζουμε στην μεγαλύτερη έκθεση ανευκηστήρων του κόσμου στη Γερμανία, μαζεύουμε τα παρέτα πιστοποιητικά Νοεύριο και Δεκεύριο και από πρώτη-πρώτη του 2014 ανέβηκα σε ένα αεροπλάνο και δεν έχω κατέβει έκτοτε. Μιλώντας με όλες τις εταιρίες, σε όλες τις χώρες στόχους, με όλους τους φορείς τυφλών, αναπήρων, ανθρώπων οι οποίοι είχαν κάποιο όφελος από τη δική μας τεχνολογία. Παρακαλώ γιατί το παρουσιάζουμε στην μεγαλύτερη έκθεση ανευκηστήρων του κόσμου στη Γερμανία, μαζεύουμε τα παρέτα πιστοποιητικά Νοευριο και Δεκεύριο και από πρώτη-πρώτη του 2014 ανέβηκα σε ένα αεροπλάνο και δεν έχω κατέβει έκτοτε. Μιλώντας με όλες τις εταιρίες, σε όλες τις χώρες στόχους, αναπήρων, ανθρώπων οι οποίοι είχαν κάποιο όφελος από τη δική μας τεχνολογία. Παρακαλώ γιατί το παρουσιάζουμε στην μεγαλύτερη έκθεση ανευκηστήρων του κόσμου στη Γερμανία, μαζεύουμε τα παρέτα πιστοποιητικά Νοεριο και Δεκεύριο και από πρώτη-πρώτη του 2014 ανέβηκα σε ένα αεροπλάνο και δεν έχω κατέβει έκτοτε. Εδώ είμαστε, περιμένω τις παραγγελίες και οι παραγγελίες να έρχονται με το σταγωνόμετρο και εμείς να ξαναγυρνάμε στο αρχικό στάδιο στο σχεδιασμό μας και να λέμε τι κάναμε λάθος, κάτι έχει γίνει λάθος εδώ πέρα. Και τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είχαμε απαντήσει σε δύο πολύ βασικά ερωτήματα. Το πρώτο ήταν αν είναι το timing σωστό και το δεύτερο, ποια είναι η αντίδραση της αγοράς στην καινοτομία και πώς ακόμα στη δική μας καινοτομία. Αποδεικνύεται ότι η βιομηχανία του ασανσέρ κινείται πάρα πολύ αργά. Θεωρούσαν καινοτομία όταν άλλαξαν ένα από τα στριματόσχηνα που έχει το ασανσέρ με έναν ημάντα. Και εμείς πηγαίναμε και τους λέμε θα μιλάς στο ασανσέρ σου. Έτσι. Επίσης, όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Λήξτε μια μόντια. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Λήξτε μια μόντια. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Λήξτε μια μόντια. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Λήξτε μια μόντια. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Λήξτε μια μόντια. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Λήξτε μια μόντια. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύαν σε αυτή τη βιομηχανία είχαν δει όλοι ένα βίντεο δύο σκοτσέζων κωμικών στο ίντερνετ εκτός από εμάς. Εδώ είμαστε επιστρέψαμε και βλέπετε μια σηφιακή καλονή αντί για εμάς. Κάτσε βρε να το πω. Η αυτή επέστρεψε όχι εμείς. Η κυρία εκεί πέρα. Να είμαστε κι εμείς. Κατάλαβες ποιο ωραία είναι αυτή από εμάς. Να τους χαιρετήσουμε λίγο με ένα τελευταίο τσεκ. Επίσης έχει αρκετά περισσότερο μυαλό ακόμα και από μένα θα έλεγα δηλαδή. Καλημέρα. Πείτε μου πού θέλετε να πάτε. Έχω ραντεβού με τον γιατρό. Με τι ασχολείστε. Προσπαθώ να επιχειρήσω στην Ελλάδα. Ψυχίατρος. Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουμε υλοποιήσει το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού στον πλανήτη. Μάλιστα πριν από δύο μέρες, τρεις υπογράψαμε με τους επενδυτές που θα χρηματοδοτήσουν την πρώτη μας παραγωγή και έχουμε ήδη ζήτηση για το προϊόνό μας από πέντε χώρες. Οπότε, στον εαυτό μου 18 χρόνια πριν, όταν ξεκινούσα και στον οποιοδήποτε βρίσκεται σε εκείνη τη φάση, θα έλεγα το εξής. Ότι αν θέλεις, αν έχεις μια ιδέα και θες να την πάρεις να την κάνεις προϊόν και να την βγάλεις στην παγκόσμια αγορά, πρέπει να κάνεις 7 βήματα και πριν ξεκινήσεις να απαντήσεις σε μια ερώτηση. Και τα 7 βήματα είναι τα εξής. Πρώτον, κάνε πολύ καλή έρευνα αγοράς. Όχι μόνο από το ίντερνετ. Πάνε και δες τι γίνεται. Μίλα με τον κόσμο που δουλεύει εκεί πέρα. Πάνε δούλεψε ένα μήνα. Να δεις τι πραγματικά που πονάει η επιχείρηση. Δεύτερον, απάντησέ τα ερωτήματα. Ποιο ήταν το αγωνιστικό σου πλεονέκτημα, ποιος είναι ο σωστός χρόνος για να βγάλεις το προϊόν σου στην αγορά, είναι εύκολο να το κάνει κάποιος άλλος, το κάνει ήδη κάποιος άλλος, τελικά θα το αγοράσει κανείς, η βασικότερη ερώτηση όλων. Τρίτον, φτιάξε την ομάδα σου. Τέταρτον, υπολόγησε τον χρόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα πρωτότυπο, αλλά και μετά τον χρόνο που χρειάζεσαι για να βγει πραγματικό και να το αποδειχθεί η αγορά το προϊόν σου. Κάνε τον business plan σου, το business plan βγάζει ένα νουμεράκι στο τέλος που είναι το κεφάλαιο που χρειάζεσαι. Βρες το κεφάλαιο που χρειάζεσαι και εύδομο βήμα αποφάσισε από τώρα που θα βρεις και τα επόμενα λεφτά γιατί αυτά που νομίζεις ότι φτάνουν δεν φτάνουν. Και το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσεις είναι το εξής. Είναι αυτή η δουλειά που θα έκανες εάν δεν είχες ανάγκη τα λεφτά. Γιατί αν είναι βάλε κάτω το κεφάλι και ξεκίνα. Αν όμως είναι μια δουλειά η οποία την κάνεις γιατί νομίζεις ότι σου αποφέρει μόνο χρήματα και θα σε χαλάει, μη το κάνεις θα περνάς πάρα πολύ χρόνο σε αυτό και θα είναι πάρα πολλές αναποδιές που πρέπει να ξυπνάς το πρωί και να λες ναι ρε πάμε στη δουλειά, πάμε παρακάτω. Ξεκίνησα μία ιστορία, κλείνομαι μία ιστορία. Πριν από δύο χρόνια πίνω ένα καφέ με ένα πολύ πλούσιο Έλληνα επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος μου λέει Λευτέρη εμένα ο πατέρας μου έκανε διευθύνοντας σύμβουλος στην αυτιλιακή μας εταιρεία 19 ετών. Δεν ήξερα τίποτα. Έβλεπα λοιπόν τον πατέρα μου να δω τι κάνει και ο πατέρας μου ποτέ δεν είπε John, François πρέπει να φύγει το καράβι. Πάντα έλεγε Μαστροβασίλη το καράβι πρέπει να φύγει τη Δευτέρα. Κανείς δεν έβλεπε τρόπο να φύγει το καράβι τη Δευτέρα. Ο Μαστροβασίλης όμως πάντα τα κατάφερνε. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη μου λέει στον Έλληνα και ιδιαίτερα στον Έλληνα επιχειρηματία, γιατί έχει μάθει να κολυμπάει στη λάσπη. Οπότε μόλις το πετάξει πιο καθαρά νερά, λέγοντας ενόντας την Αμερική ή την Αγγλία, έχει κάνει τέτοιους επιχειρηματικούς μυές που κολυμπάει πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλο. Εγώ σήμερα είμαι εδώ για να σας πω δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι όντως το να πάρεις μια ιδέα, να την κάνεις προϊόν και να την πας στην παγκόσμια αγορά είναι λαβύρινθος. Βέβαια, όλο και περισσότεροι Έλληνες το περνάνε και πολλοί από αυτούς έχουν αφήσει και ένα μύτο πίσω τους για τον οποιοδήποτε θέλει να τον ακολουθήσει. Και δεύτερον, ότι σε αυτή τη χώρα που είναι πάρα πολύ δύσκολο το να επιχειρήσει κανείς, πάρα πολύ δύσκολο το να δημιουργήσει οτιδήποτε, τα νερά έχουν αρχίσει να καθαρίζουν. Επιμονή θέλει και τσαπουκά. Να είστε καλά.