Ιστορία - Οι Θεοί του Ολύμπου - Γ΄Δημοτικού Επ. 38 (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2020)
: ... Αγαπητά μου παιδιά, γεια σας! Καλωσορίσατε! Ονομάζομαι Δήμητρα Καρατζογιάννη και είμαι δασκάλα. Σήμερα μαζί θα κάνουμε ιστορία Τρίτης Δημοτικού. Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για τους 12 θεούς του Ολύμπου. Πάμε να ξεκινήσουμε. Οι θεοί του Ολύμπου κατοικούσαν σε ένα λαμπρό παλάτι στον Όλυμπο... και από εκεί κυβερνούσαν τους ανθρώπους. Έτρωγαν αμβροσία και έπιναν νέκταρ. Οι θεοί του Ολύμπου, όπως είπαμε, ήταν 12. Ήταν 6 θεοί και 6 θέες. Ξεκινάμε να δούμε, λοιπόν, τους θεούς. Οι θεοί ήταν ο Δίας ή Ζεύς, ο Ποσειδώνας, ο Απόλλωνας, ο Ήφεστος, ο Ερμής και ο Άρης. Ας πάμε, λοιπόν, να τους δούμε έναν-έναν με τη σειρά. Θα ξεκινήσουμε με ποιον άλλον, με τον Δία. Ο Δίας, που όπως είπαμε αλλιώς ονομαζόταν και Ζεύς, ήταν ο αρχηγός των θεών και των ανθρώπων. Ήταν ο θεός του ουρανού. Λεγόταν αλλιώς και ξένιο Ζεύς. Γιατί? Γιατί προστάτευε τους ξένους και τους ικέτες. Ικέτες, ξέρετε, παιδιά, τι σημαίνει? Ικέτης είναι αυτός που έρχεται και ζητάει προστασία και βοήθεια. Παρακαλάει. Όταν θύμωνε, πετούσε αστροπελέκια στους ανθρώπους. Σύμβολό του, λοιπόν, τι άλλο να ήταν? Ο κεραυνός. Ο Ποσιδόνας. Ο Ποσιδόνας, αν θυμάστε, ήταν και αδελφός του Θεία. Ήταν θεός της θάλασσας. Ζούσε με τη γυναίκα του, την Αμφιτρίτη, σε ένα λαμπρό βαλάτι στο βυθό της θάλασσας. Αμφιτρίτη η γυναίκα του. Δύσκολο λίγο το όνομα. Θα το θυμάστε, πιστεύω. Όταν θύμωνε, χτυπούσε με την τριενά του τη θάλασσα... και σήκωνε φοβερή τρικυμία. Σύμβολό του, η τριένα. Επόμενος θεός, ο Απόλλωνας. Ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της μουσικής, της μαντικής και του φωτός. Ήταν αδελφός, δίδυμος μάλιστα, της θεάς Άρτεμης. Γεννήθηκε στη Δήλο, ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, όπου είχε βρει καταφύγιο η μητέρα του, η Λιτό, για να ξυφύγει από τη Ζηλιάρα Ήρα. Σύμβολό του ήταν η μουσική Λύρα. Επόμενος θεός μας, ο Ήφεστος. Ο Ήφεστος ήταν θεός της φωτιάς και των μετάλλων. Ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Είχε το εργαστήρι του σε μια σπηλιά στον Όλυμπο... και εκεί έφτιαχνε περίτεχνα πράγματα. Ήταν άσχημος και κουτσός. Ο μύθος λέει ότι μια μέρα που ο Δίας θύμωσε, τον πέταξε από την κορυφή του Ολύμπου στη Λύμνο, και γι' αυτό χτύπησε το πόδι του και έμεινε κουτσός. Σύμβολό του, το σφυρί. Συνεχίζουμε με τον Ερμή. Ο Ερμής ήταν ο θεός του εμπορίου. Ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών. Τι σημαίνει, παιδιά, αγγελιοφόρος, θυμάστε? Αγγελιοφόρος είναι αυτός που μεταφέρει μηνύματα. Έτσι, λοιπόν, και ο Ερμής με τα φτερωτά του σαν δάλια, πετούσε πάνω από στεριές και θάλασσες, για να μεταφέρει τα μηνύματα του Δία. Επίσης, συνόδευε τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο. Σύμβολό του ήταν το κυρίκιο. Συνεχίζουμε με τον Άρη. Ο θεός Άρης ήταν ο θεός του πολέμου. Φορούσε πάντα πανοπλία και κρατούσε όπλα. Του άρρωσε το μίσος και η διχόνια. Όπου περνούσε σκορπούσε τον φόβο στους ανθρώπους. Σύμβολό του τα όπλα. Τελειώσαμε, λοιπόν, τώρα με τους θεούς του Ολύμπου. Πάμε να συνεχίσουμε με τις θέες. Οι θέες ήταν η Ήρα, η Αφροδίτη, η Αθηνά, η Δήμητρα, η Άρτεμη και η Εστία. Θα ξεκινήσουμε πρώτα απ' όλα με την Ήρα. Την αναφέραμε και πριν, αν θυμάστε. Η Ήρα ήταν η θεά του γάμου και της οικογένειας. Ήταν η γυναίκα του Δία. Και ως γυναίκα του Δία, που είπαμε ο Δίας ήταν ο αρχηγός των θεών και των ανθρώπων. Δηλαδή κάτι σαν βασιλιάς. Έτσι και η Ήρα ήταν βασίλισσα του κόσμου. Είχε ένα μικρό ελάττωμα, αμως. Ήταν πολύ ζηλιάρα. Το σύμβολό της ήταν το ρόδι. Η Αφροδίτη. Η Αφροδίτη ήταν η θεά της αμορφιάς. Και όπως καταλαβαίνετε ήταν πολύ όμορφη. Γεννήθηκε από τον Αφρό της θάλασσας. Από κει πήρε λοιπόν και το όνομά της Αφροδίτη. Είχε ένα γιο, τον θεό έρωτα. Ο οποίος με τα βέλη του συμμάδευε τις καρδιές των ανθρώπων. Σύμβολό της, ο φτερωτός έρωτας. Επόμενη θεά, η Αθηνά. Η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας και των τεχνών. Ήταν κόρη του Δία. Και γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία. Πώς έγινε αυτό? Πριν γεννηθεί ακόμα η Αθηνά, ο Δίας πληροφορήθηκε ότι η μήτηδα, η μητέρα της Αθηνάς, μετά την Αθηνά θα γεννούσε έναν άλλο θεό, ο οποίος θα του έπαιρνε το θρόνο. Και γι' αυτό την κατάπιε. Όταν ήρθε η ώρα να γεννηθεί η Αθηνά, διέταξε τον Ήφαιστο να πάρει ένα τσεκούρι και να του ανοίξει το κεφάλι. Με μιας πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπλυ. Η Αθηνά επίσης ήταν προστάτητα της Αθήνας. Πώς έγινε προστάτητα της Αθήνας, ξέρετε? Θα σας πω εγώ αμέσως. Κάποτε ο Ποσειδώνας με την Αθηνά, μάλλον αν για το ποιος θα είναι ο προστάτης της Αθήνας. Τότε λοιπόν μαζεύτηκαν όλοι οι θεοί του Ολύμπου πάνω στο βράχο της Ακρόπολης και κάλεσαν και τον πρώτο βασιλιά της πόλης τότε, τον Κέκροπα. Ο Κέκροπας λοιπόν του ζήτησε να δώσει ο καθένας από ένα δώρο στην πόλη και όποιος θα άρεσε περισσότερο αυτός θα γινόταν ο προστάτης. Με μιας λοιπόν ο Ποσειδώνας, χτύπησε με την τριενά του το βράχο της Ακρόπολης και ευθύς πετάχτηκε αλμυρό νερό και ένα πολεμικό άλογο. Στη συνέχεια, η Αθηνά χτύπησε και αυτή με το κοντάρι της το βράχο, και με μιας φύτρωσε μία ελιά, η οποία μεγάλωσε αμέσως και γέμισε καρπούς. Σε όλους άρεσε περισσότερο το δώρο της Αθηνάς. Και έτσι η Αθηνά έγινε προστάτητα της Αθήνας και η πόλη ονομάστηκε Αθήνα. Σύμβολο της θεάς Αθηνάς, τι άλλο να ήτανε, η ελιά. Επόμενη θεά μας, η θεά Δήμητρα. Η θεά της Γεωργίας. Προστάτευε τα δέντρα και τα φυτά. Αυτή ήταν που έμαθε τους ανθρώπους πώς να καλλιεργούν τη γη. Και άλλαζε τις εποχές του χρόνου. Η Δήμητρα είχε μια κόρη, την Περσεφόνη. Έχετε ακούσει το μύθο για την Περσεφόνη? Θα σας τον πω εγώ τώρα μέσως. Η Περσεφόνη ήταν μια πολύ όμορφη κοπέλα. Κάποτε την είδε ο Πλούτονας, ο θεός του κάτω κόσμου και την αγάπησε. Έτσι, μια μέρα που η Περσεφόνη έπαιζε σε ένα καταπράσινο λιβάδι, είδε μπροστά της έναν πανέμορφο νάρκισσο. Έσκυψε λοιπόν να τον μυρίσει. Και μεμιάς άνοιξε η γη και εμφανίστηκε ο Πλούτονας με το άρμα του, την άρπαξε και την πήρε στον Άδη για να την κάνει γυναίκα του. Η Περσεφόνη άρχισε να φωνάζει τις φωνές της. Τις άκουσε η Δήμητρα και έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Θυμωμένη τότε η Δήμητρα έφυγε από τον Όλυμπο και άρχισε να τριγυρνάει κλέγοντας τη γη. Από όπου περνούσε μαρένονταν τα δέντρα, ξερένονταν όλα τα φυτά και τα λουλούδια. Τα ζώα και οι άνθρωποι άρχισαν να πεινούν. Είδε τη συμφορά αυτή ο Δίας και κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει κάτι. Έστειλε, λοιπόν, τον Ερμής τον Άδη να φέρει πίσω την Περσεφόνη. Ο Πλούτωνας, εφόσον ήταν εντολή του Δία, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Έπρεπε να επιτρέψει στην Περσεφόνη να φύγει. Όμως, πριν φύγει η Περσεφόνη, της έδωσε να φάει μερικά σπυράκια από ένα μαγεμένο ρόδι για να μην τον ξαχάσει. Πήρε, λοιπόν, ο Ερμής την Περσεφόνη και τη γύρισε στη μητέρα της. Αμέσως άνθισαν όλα τα λουλούδια, πρασίνησαν τα δέντρα και όλα τα φυτά. Όμως η Περσεφόνη, σαν πέρασε λίγος καιρός, ήθελε να γυρίσει πίσω στον Πλούτωνα. Βλέπετε, της είχε δώσει τα μαγικά ροδάκια. Η Δήμητρα δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και συμφώνησαν τελικά... να μένει κάποιους μήνες η Περσεφόνη στη γη και κάποιους μήνες στον Άδη με τον Πλούτωνα. Όταν η Περσεφόνη ήταν στη γη, ερχόταν η άνοιξη και το καλοκαίρι. Άνθισαν τα λουλούδια, τα δέντρα έδιναν φρούτα και καρπούς, πρασίνιζε η γη και κελαηδούσαν τα πουλιά. Όταν έφευγε η Περσεφόνη για τον Άδη, τα δέντρα και τα φυτά μαρένταν και η γη κοιμόταν, περιμένοντας την Περσεφόνη να επιστρέψει πάλι στη γη, κοντά στη μητέρα της. Αυτός, λοιπόν, ήταν ο μύθος της Περσεφόνης. Σύμβολο, λοιπόν, τώρα της Δήμητρας ήταν τα Στάχια. Πάμε τώρα στην Άρτεμη. Η θεά Άρτεμη ήταν η θεά του Κυνηγιού. Προστάτευε τα δάση και τα ζώα. Ήταν, αν θυμάστε, που είχαμε πει, αδελφοί δίδυμοι με τον Απόλλωνα. Και θυμάστε, είπαμε ότι γεννήθηκε στη Δήλω, ένα μικρό νησί τον Γκυκλάδο, όπου είχε βρει καταφύγιο η μητέρα του Σλιτώ, για να ξεφύγει από την Ήρα. Το θυμάστε πολύ ωραία. Η Άρτεμη είχε σαν σύμβολο το τόξο και το ελάφι. Και τέλος έχουμε την Αιστία. Η Αιστία ήταν η θεά του σπιτιού. Προστάτευε τα νοικοκυριά. Σύμβολό της ήταν η οικογενειακή φωτιά. Δηλαδή, η φωτιά, γύρω από την οποία μαζευόταν η οικογένεια. Αυτή ήταν η δώδεκα θεοί του Ολύμπου. Εκτός από αυτούς τους δώδεκα τους θεούς του Ολύμπου, υπήρχαν και άλλοι θεοί και άλλες θεές μικρότεροι. Θα πούμε άλλους δύο, οι οποίοι τους συναντάμε πιο συχνά. Πάμε να τους δούμε. Άλλοι θεοί ήταν ο Πλούτονας, τον αναφέραμε νωρίτερα, και ο Διόνυσος. Ο Πλούτονας ήταν ο θεός του κάτω κόσμου. Ζούσε στον Άδη μαζί με τη γυναίκα του, την Περσεφόνη. Πολύ σωστά, παιδιά! Επόμενος ήταν ο Διόνυσος. Ο Διόνυσος ήταν ο θεός του Αμπελιού και του Κρασιού. Του άρεσαν τα γλέντια και οι γιορτές. Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους ανθρώπους. Λοιπόν, παιδιά, αφού τώρα μάθαμε πολύ καλά τους θεούς και τις θεές, πάμε να παίξουμε ένα παιχνιδάκι. Ας μεταφερθούμε, λοιπόν, στην ιστοσελίδα του Φωτόδεντρου, να παίξουμε το quiz. Πόσο καλά ξέρετε τους θεούς του Ολύμπου? Παίξτε με τους θεούς του Ολύμπου. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την πρώτη ερώτηση. Είχε το παλάτι του στα βάθη της θάλασσας. Ποιος ήταν ο Ερμής, ο Πλούτωνας, ο Ποσειδώνας ή ο Απόλλωνας? Για θυμηθείτε, ζούσε με τη γυναίκα του την Αμφιτρίτη είχαμε πει. Πολύ ωραία, ο Ποσειδώνας. Για να δούμε τι θα γίνει. Μπράβο, απάντησε σωστά μας, λέει ο Θεός Ποσειδώνας. Εγώ ο Ποσειδώνας είχα το παλάτι μου στα βάθη της θάλασσας. Επόμενη ερώτηση. Γεννήθηκε από το κεφάλι του πατέρα της. Η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Άρτεμη, η Αθηνά ή η Αιστία. Ποια ήταν κόρη του, Δία, είπαμε. Και γεννήθηκε από το κεφάλι του η Αθενά. Πάρα πολύ ωραία. Τέλεια μας, λέει η Θεά Αθνά. Εγώ η Αθηνά γεννήθηκα από το κεφάλι του πατέρα μου, του Δία. Για να δούμε την επόμενη. Ήταν θεός του πολέμου. Του άρεσε το μίσος και η διχόνια. Θυμάστε ποιος ήτανε? Βέβαια, ο Άρης. Μπράβο σας. Φυσικά, εγώ ο Άρης ήμουν ο θεός του πολέμου. Επόμενη. Ήταν θεός του φωτός και της μουσικής. Για να θυμηθούμε. Λίγο με μπερδεύει μεν αυτό. Μήπως ήταν ο Ερμής. Για να δούμε. Ωχ, τι λες τώρα, μας λέει εδώ ο Απόλλωνας. Έκανες λάθος. Θεός του φωτός και της μουσικής ήμουν εγώ ο Απόλλωνας. Γεννήθηκε από τον αφρό της τάλασσας. Πολύ εύκολο, παιδιά. Νομίζω ότι μπορείτε να το θυμηθείτε αυτό. Το λέει το όνομά της. Η Αφροδίτη φυσικά. Τέλεια, πολύ σωστή απάντηση μας λέει η Αφροδίτη. Από τον αφρό της τάλασσας γεννήθηκα εγώ η Αφροδίτη. Η πιο ζηλιάρα θεά. Ποια ήταν, παιδιά, η Ήρα, η Ρέα, η Αθηνά, η Αφροδίτη ή η Αιστία. Το είπαμε ότι είχε ένα ελάττωμα. Ήταν και γυναίκα του Δία. Θυμηθείτε, η Ήρα, παιδιά, πάρα πολύ ωραία. Χαίρομαι που απάντησε σωστά. Εγώ η Ήρα ήμουν η πιο ζηλιάρα θεά, μας λέει εδώ η θεά Ήρα. Σύμβολό της ήταν το Ελάφι. Για να σας βοηθήσω λίγο. Θυμάστε, ήταν δίδυμη αδερφή με τον Απόλλωνα. Πολύ ωραία, η Άρτεμη. Ε, ναι, πολύ σωστά τα λες. Το Ελάφι το είχα για σύμβολό μου, εγώ η Άρτεμη, μας λέει εδώ η θεά Άρτεμη. Σύμβολό του ήταν το Κυρίκιο. Δύσκολη λέξη το Κυρίκιο. Μπορεί να μην το θυμάστε καλά, για αυτό θα σας βοηθήσω λίγο εγώ. Ήταν και αγγελιοφόρος των θεών και φορούσε φτερωτά σαν δάλια. Σωστό, πολύ σωστά. Ο Ερμής. Ναι, σωστά απάντησες, εγώ ερμής είχα για σύμβολό μου το Κυρίκιο. Έμαθε στους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη. Ποια ήταν αυτή? Είχε και μία κόρη την Περσεφόνη, θυμάστε που είπαμε, και το μύθο της. Η Δήμητρα, παιδιά. Μπράβο σας. Μπράβο, απάντησες σωστά. Εγώ η Δήμητρα είμαθα στους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη. Πάμε και στην τελευταία ερώτηση. Προστάτευε τους ξένους και τους ικέτες. Είπαμε ικέτες, αυτοί που έρχονταν και ζητούσαν βοήθεια και προστασία. Ποιος ήταν αυτός που τους προστάτευε? Λεγόταν αλλιώς και ξένιος. Ο Δίας, μπράβο σας. Είστε καταπληκτικοί, τα μάθατε πάρα πολύ καλά. Μπράβο, μας λέει εδώ ο Δίας. Πολύ σωστή απάντηση. Και βέβαια εγώ ο Δίας προστάτευα τους ξένους και τους ικέτες. Το μάθημά μας, λοιπόν, παιδιά, τώρα έφτασε στο τέλος του. Σας ευχαριστώ πολύ που παρακολουθήσατε το μάθημα. Καλή συνέχεια!