apothesis: Νέο Ακαδημαϊκό Αποθετήριο (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2017)
: Καλησπέρα και από μένα. Θα πούμε διά λόγια για το αποθετήριο, το απόθεσης και τη διαδικασία υποβολής, με την ευκαιρία ότι έχει ξεκινήσει ήδη και επίσημα η υποβολή από τους χρήστες και φοιτητές μας. Ίσως σε κάποιους φανεί και χρήσιμο αν είναι στη διαδικασία τώρα της παρουσίας της διπλωματικής και θα πρέπει να υποβάλλουν την διπλωματική τους το αποθετήριο, να δείτε λίγο την υποβολή πώς γίνεται. Λοιπόν, η Βιβλιοθήκη Κοιγέντρο Πληροφόρησης των 8 Πανεπιστημίου έχει ο σκοπός της την υποστήριξη των μελών της στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δόθηκε η ευκαιρία μέσω της ψηφιακής ύκλησης για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την βελτίωση των είδη παρχουσών. Οι σχεδιαζόμενες υπηρεσίες είναι εξολοκλήρου ψηφιακές και αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών της απομακρυσμένης εκπαίδευσης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΕ. Για ακόμα μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των φοιτητών, φοιτητριών μας, αλλά και όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΕ, στην πληροφορία και την ενημέρωση, η Βιβλιοθήκη ανέπτυξε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ψηφιακής ύκλησης, το αποθετήριο του ΕΕ, στο πλαίσιο του πληροφορικού ανοικτού πανεπιστημίου, το απόθεσης. Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό χώρο, όπου υπάρχει συγκεντρωμένο το σύνολο της πνευματικής παραγωγής και ιδιοκτησίας του ΕΕ με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποιησί του. Με το απόθεσης, οι χρήστες όλοι έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό ιδιακτικό υλικό του ιδρύματος, στις διπλωματικές εργασίες, στο εναλλακτικό υλικό, ερευνητικές εργασίες και άλλα. Εδώ είναι μία πρώτη εικόνα το αποθετήριο μπαίνοντας, τη βλέπετε, τις συλλογές, και από κει και πέρα ο καθένας αναλόγος τι θέλει να κάνει ή τι θέλει να υποβάλει, πηγαίνει στη μοναδική συλλογή. Η είσοδος στο σύστημα γίνεται με την υποβολή των προσωπικών κωδικών που έχει ο κάθε χρήστης, κωδικούς που έχετε χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Οι ίδιοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα μέσα από μια απλή διαδικασία, τη συμπλήρωση της φόρμας υποβολής, να αναρτήσουν το πώνυμά τους, να το αρχαιοθετήσουν και να περιγράψουν το προηγούμενό τους. Επιλέγετε τη συλλογή στην οποία θέλετε να υποβάλετε το πώνυμά σας. Οι φοιτητές μας συνήθως θα υποβάλλουν τις διπλωματικές τους εργασίες. Ας πούμε, παράδειγμα, ψυχά, διπλωματική εργασία στο πρόγραμμα σπουδές στην εκπαίδευση και συνεχίζετε συμπηρώνοντας τη φόρμα. Στην φόρμα υποβολής, συμπηρώνουμε τα στοιχεία των παιδίων μεταδεδομένων του τεκμηρίου. Κάποια στοιχεία, ας πούμε, είναι ο τίτλος, το όνομα του συγγραφέα, αν πρόκειται για διπλωματική επιβλέποντας, η ημερομηνία αποδοχής, την ημερομηνία που παρουσιάζεται, λέξη κλειδιά, μια σύντομη περίληψη της διπλωματικής και τη φυσική περιγραφή, αν έχετε δηλαδή μέσα πίνακες, σχεδιαγράμματα. Αυτά είναι τα λεγόμενα μεταδεδομένα που λέμε εμείς πιο πολύ, που χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό. Λοιπόν, εφόσον έχετε υποβάλει το τεκμήριο, για να φορτώσετε το αρχείο, το οποίο το έχετε αποθηκευμένο στο σκληρό σας, το φορτώνετε ή το εισάγετε. Στην περιγραφή του αρχείου δίνετε μια σύντομη περιγραφή, αν είναι διπλωματική, αν είναι παράτημα, αν είναι συνοδευτικό υλικό ή αν είναι κάποιο άλλο τεκμήριο, έτσι δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι διπλωματική. Το αρχείο έχει φορτωθεί επιτυχώς, δηλαδή εφόσον έχει φορτωθεί επιτυχώς το αρχείο, θα εμφανίσει το πίνακας που δείχνει ότι το αρχείο ή τα αρχεία που έχετε φορτώσει, έχουν φορτωθεί. Σε περίπτωση που θέλετε να το τσεκάρετε και να σας εσύγουροι, μπορείτε να κάνετε κλικ στα όνοματα των αρχείων, να δείτε αν ανοίγουν και ότι όλα είναι εντάξει. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής του κονύματός σας, αποστέλετε σχετική ειδοποιήση στη δουλειοθήκη. Δηλαδή παίρνουμε ειδοποιήση εμείς, ελέγχουμε την υποβολή και εφόσον όλα είναι εντάξει, ελαμβάνετε και εσείς με σχετική βεβαίως κατάθεση. Τελειώνοντας, θα θέλω να επισημάνουμε σχετικά με το αποθετήρωτο απόθεση, τη σημασία του συνεκπαιδευτικού και ερευνητικού λειτουργίου του ιδρύματος. Όσο η ύπαρξη σε μία ψηφιακή μορφή του συνόλου του εκπαιδευτικού και ερευνητικού υλικού, δηλαδή ό,τι παράγεται στο ΕΑΠ, θα το καταστήσει εξαιρετικά εύχρηστο και εύκολο προσβάσιμο για όλους τους χρήστες, προβάλλοντας έτσι το έργο του ΕΑΠ και συμβάλλοντας στους σκοπούς της εξεπροστάσεως της εκπαίδευσης. Αν κάποιος έχει απορία ειδικά για διπλωματικές, αν κάποιος θέλει να υποβάλλει αυτή την περίοδο τη διπλωματική του, μπορούμε να μιλήσουμε και κατηδύα. Ακολουθεί διάλειμμα για 20 λεπτά και μετά όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή για τα εργαστήρια να πάρουν στές τους υπολογιστές. Όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή για τα εργαστήρια. Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.