100 χρόνια Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Επετειακό βίντεο / AUEB's centennial anniversary video (Chrysostomos Bakouras, 2019)
: Φώσεκα των τα αιτίας, αναβλύζει από το χθες, αντανακλάται στο αύριο, διαχαίεται στο σήμερα, νικάει το σκοτάδι. ΚΑΝΤΟΝΑΝΙΝΑ ΕΚΝΑΝΗΣΤΟΝΑΠΟΣΗΣΕΝΑΝΑΣΕΝΗΣΕΝΑΝΕΝΑΝΕΝΑΝΕΝΑΝΕΝΕΝΑΝΕΝΕΝΕΝΑΝΕΝΕΝΕΝΑΝΕΝΕΝΑΝΕΝΕΝΑΝΕΝΕΝΑΝΕΝΑΝΕΝΕΝΑΝΕΝΕΝΑΝΕΝΕ χρυσές δραχμές για τη θεμελίωση εμπορικής ακαδημίας στην Αθήνα. Στην Ευρώπη λειτουργούν ήδη εφάμιλα πανεπιστήμια. Το στίχημα για τον Μαρασλή ήταν να αποκτήσει η μικρή και φτωχή πατρίδα του, ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης που θα εφοδίαζε κατάλληλα τους Έλληνες ώστε να δημιουργήσουν ευημερία για την ουσιαστική οικονομική αναγέννηση του τόπου. Έτσι, ο Μαρασλής δίνει πνοή στο πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας μας, με έμφαση στις εμπορικές και οικονομικές σπουδές. Υπόσταση στην επιθυμία του Μαρασλή δίνει ένας οραματιστής πολιτικός. Το 1919, ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναθέτει τη σύνταξη οργανισμού για την ίδρυση ανωτά της εμπορικής σε έναν έγκριτο ακαδημιαϊκό τον Ζόρς Παγιάρ, πολύπειρο καθηγητή και συνηβριτή αντίστοιχης σχολής στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης. Έτσι, το 1920, ιδρύεται στην Αθήνα η Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών. Από το πρώτο έτος, στελεχώνεται με κορυφαίους διδάσκοντες της εποχής. Το 1926, το Ίδρυμα μετονομάζεται σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και διατηρεί τον τίτλο της ΑΣΟΕΕ για 63 έτη. Διαχρονικά, στο έμβλημα του πανεπιστήμιου, δε σπόζει ο Ερμής. Από το 1928, διαθέτει οργανωμένη βιβλιοθήκη. Την ίδια χρονιά, ξεκινά προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπέδευσης οικονομικών και διοικητικών στελεχών του δημοσίου. Επιπλέον, αναγορεύει τους πρώτους δύο διδάκτορες. Το 1935, εγγενιάζεται το Μαράσλιο Μέγαρο της Οδού Πατισιών. Χρόνια αργότερα, γίνονται ζωτικοί σημασίες επεκτάσεις στο κεντρικό κτήριο. Πρόσθετες εγκαταστάσεις αναπτύσσονται περιμετρικά του πεδίου του Άρεος. Κάφχημα της συνολικής υποδομής είναι το υπερσύγχρονο κτήριο της Οδού 3. Στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Σχολή παραμένει όρθια. Καμία αντιξότητα δεν στέκεται ικανή να ανακόψει το δημιουργικό της δρόμο. Χιλιάδες νέοι, από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, γεμίζουν τα εδρανά της. Το 1955, η φίτηση γίνεται τετραέτης, με διαχωρισμό σε δύο τμήματα, οικονομικών και εμπορικών. Το 1978, το Ίδρυμα οργανώνει το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στα οικονομικά για τη χώρα μας. Σήμερα, προσελκύει πλήθος νέων επιστημόνων και στελεχών του ιδιωτικού και δημόσιο τομέα, σε σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πλήρους και μερικής φίτησης, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Κάποια μοναδικά στο είδος τους, πολλά με αμυγός διεθνή προσανατολισμό. Το 1983, ενεργοποιεί το ειδικός λογριασμός κοντιλίων έρευνας, απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της έρευνας, τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της ερευνητικής παραγωγής του ιδρύματος από την αγορά και, φυσικά, την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούν στις μέρες μας πολυάριθμα ερευνητικά εργαστήρια, επιτυχάνοντας υψηλή απορόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης και εφνικών πόρων, με συνακόλουθη ενίσχυση μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και νέων μεταδιδακτορικών ερευνητών. Πρωτοπόρος στη διαπανεπιστημιακή συνεργασία, συμμετέχει στο πρόγραμμα «ΕΡΑΣΜΟΣ» από το 1987. Με τα σύγχρονα προγράμματα «ΕΡΑΣΜΟΣΠΛΑΣ» αναπτύσσεται η διευθυνής κινητικότητα φοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Το 1989 το ίδρυμα μετονομάζεται σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετασχηματίζεται σε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο γύρω από τους άξονες των οικονομικών, της διοίκησης επιχειρήσεων, της τεχνολογίας, της πληροφορίας, προσφέροντας πτυχία με υψηλό αντίκρισμα στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά εργασίας. Το 1992 ιδρύεται Γραφείο Απασχόλησης Φοιτητών και Στα Διοδρομίας Αποφύτων. Το 1995 καθιερώνεται Αξιόλογο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέτρος ένταξης και εδραίωσης στην αγορά εργασίας αλλά και επικαιροποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα ραχδαία μεταβαλόμενο τοπίο. Σήμερα το OPA παρέχει πολυάριθμα προγράμματα επιμόρφωσης και διαβίου μάθησης. Το 2008 ιδρύεται στο OPA το Ινστιτούτο Κομφούκιο Σαθηνών. Έκτοτε λειτουργεί σε συνεργασία με το ισότιμο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το Διεθνές Συμβούλιο Κιναιζικής Γλώσσας. Εκεί και χρόνια το OPA υποστηρίζει δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση κοινοφελών σκοπών, ενώ από το 2017 υλοποιεί μεγάλο πρόγραμμα ενθελοντισμού, διευρύνοντας σταθερά την έμπρακτη προσφορά του προς την κοινωνία. Στο κατόφλι του 21ου αιώνα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαρθρώνεται σε τρεις σχολές και οκτώ τμήματα προπτυχιακών σπουδών, που κυριαρχούν στις προτιμήσεις υποψήφιων φοιτητών. Στο OPA υπηρετούν σήμερα πάνω από 200 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, κάτοχοι διδακτορικών από πανεπιστήμια πρώτης γραμμής της Ευρώπης και της Αμερικής. Η ποιότητα και ο όγκος του ερευνητικού τους έργου φανερώνουν ότι το ίδρυμα βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων στις γνωστικές περιοχές που μελετά. Κορυφαία επιλογή για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές εγγνωσμένου κύρους καταλαμβάνει ολοένα υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κλίμακα αξιολογικής κατάταξης πανεπιστήμιων. Διευθυνείς προσωπικότητες και διακεκριμένοι επιστήμονες, αρκετοί εξ' αυτόν βραβευμένοι με νομπέλ, έχουν αναγορευτεί επίτιμοι διδακτορες του OPA. Το OPA εφαρμόζει εσωτερικό σύστημα διασφάλισης ποιότητας, τόσο για την αξιοπιστία των απονεμόμενων τίτλων, όσο και για την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και βιοικητικού του έργου. Σχεδόν οι μισοί φοιτητές του OPA βρίσκουν εργασία πριν ακόμη ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ οκτώ στους δέκα απασχολούνται μόλις αποφοιτήσουν. Οι απόφοιτοι του ιδρύματος ξεχωρίζουν για τις ηγετικές και διαπροσωπικές τους δεξιότητες, διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων στο χώρο της οικονομίας, της διοίκησης, της τεχνολογίας πληροφορίας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης και σε αναδειόμενους τομείς δραστηριοποίησης. Τα δεδομένα αλλάζουν με ασυνήθιστη ταχύτητα. Το μέλλον γίνεται πολύ γρήγορα παρόν. Άμεση διασύνδεση φοιτητών και πρόσφατων αποφύτων με την αγορά εργασίας. Ενίσχυση προοπτικών καριέρας. Διάνηξη νέων οριζόντων. Δημιουργή ευκαιριών. Στήριξη επιχειρηματικών σχημάτων. Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτόμων ιδεών. Αλληλεπίδραση με την αγορά. Συμβουλευτική καθοδήγηση. Δικτύωση. Καλλιέργεια καινοτομικής σκέψης και πνεύματος επιχειρηματικότητας στην πράξη. Για βιώσιμο, υγιές, κοινωνικά υπεύθυνο επιχειρή. Για καταξίωση στον επιστημονικό στίβο. Για ανάληψη δράσης στον διεθροποιημένο περιβάλλον. Με πιξίδα δράσης την πνευματική προκοπή του τόπου. Πρωτοπόρος της εξελίξης, ανοιχτό στην κοινωνία, στενά συνεργαζόμενο με τον κόσμο της οικονομίας. Ένα πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής εμβέλειας και παγκόσμιας εκτινοβολίας. Ένα πανεπιστήμιο που ανοίγει άπειρες δυνατότητες στη ζωή των νέων. Ένα πανεπιστήμιο που ανυψώνει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Το αρχαιότερο ελληνικό πανεπιστήμιο στο χώρο των οικονομικών και διοικητικών επιστημών. Το τρίτο παλαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας. Ενδυναμώνει τη διεθνή του απήχηση, διαφυλάσσοντας το ακέραιο, το δημόσιο χαρακτήρα του. Επιταχύνει την πορεία του προς το μέλλον ανταποκρινόμενος τις προκλήσεις των καιρών και υπηρετώντας αταλάντευτα την πρόοδο της νεολαίας και της πατρίδας μας. Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ευχαριστούμε.