Διάλεξη 20 / Διάλεξη 20 / Διάλεξη 20 - Κρεστενίτης Γιάννης (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Διάλεξη 20: Παρακαλώ! Παρακαλώ! Παρακαλώ! Παρακαλώ! Παρακαλώ! Θα αρχίσουμε τώρα να κάνουμε μια μικρή επανάληψη και μια διαφοροποίηση με αυτά που είχαμε κάνει στην υδραυλική για την μεταφορά των υζημάτων. Η μεγάλη διαφορά, όπως καταλαβαίνετε, είναι αυτή που είχαμε πει την προηγούμενη φορά, και θα το τονίσουμε αυτό, ότι υπάρχει και κύμα και ρεύμα. Η γενικότερη αρχή είναι, συνήθως, το κύμα, επειδή έχει μεγαλύτερες ταχύτητες, αποστεθερωποιεί τον κόκο, ή τον φέρνει σε όριση, ή τον σηκώνει απ' τον πυθμένα, και έρχεται το ρεύμα και το μεταφέρει. Αλλά η κίνηση συνηπάρχει. Είναι μία κίνηση μέσα στη θάλασσα, του κύματος και του ρεύματος μαζί. Δεν είναι δύο διαφορετικές κίνησης. Εμείς εις αναλύουμε σε δύο διαφορετικές, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μαθηματικά το πρόβλημα. Στην ουσία, το υλικό σημείο μέσα στη ζώνη θράευσης, αν είναι κοντά στον πυθμένο, θα κάνει μια τέτοια κίνηση. Και κίνηση του κύματος, και κίνηση του ρεύματος. Το αναλύουμε σε δύο κατά κανόνα, για αυτό αυτό το μάθημα πιο πολύ σε ρεύματα θα αναφερθούμε. Αλλά μέσα στη διατημητική τάση πυθμένα ή στο τύπο για την αόριση, θα βάλουμε μέσα την ίδια υπάρξη του κύματος και της τύριβης που έχει ή της διατημητικής τάσης πυθμένα. Αλλά να δούμε όμως πρώτα, ποια είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά των υλικών των ακτών. Όταν δεν σας τα δίνουμε και χρειάζεται μέσα στους τύπους, μιλάμε για τα περισσότερες στις ακτές, η κύρια σύστασή τους είναι η χαλαζιακή άμμος. Αυτή η άμμος που βλέπουμε στις ακτές έχει ένα ειδικό βάρος 2,65 τόνους το κυβικό μέτρο. Αλλά πολλές φορές όμως το ειδικό βάρος το παίρνουμε σαν βυθισμένο, πάντα θα είναι βυθισμένο. Δεν θα είναι, μιλάμε μέσα στη θάλασσα και στη ρομεταχωρά. Άρα ουσιαστικά αφαιρούμε την άνωση, ουσιαστικά είναι ο τύπος που αφαιρούμε δηλαδή το ειδικό βάρος του νερού. Αλλά θα πρέπει εδώ πάντα να βάλουμε και τον ρόλο του πορόδου μέσα. Δηλαδή όταν θέλουμε να δούμε ένα κυβικό άμμου, προφανώς δεν θα ζυγίζει 2,65 τόνους. Πρέπει να συνυπολογίσουμε, όπως φαίνεται εδώ, ένα πορόδυς που αν θέλετε γράψτε το είναι γύρω στο 0,4. Οπότε το 1 μίον το πορόδυς είναι 0,6. Άρα δηλαδή το κυβικό μέτρο άμμου θα πρέπει να ζυγίζει 2,65 επί 0,6 αν είναι το υπόλοιπο του πορόδυς, το 1 μίον το πορόδυς. Εντάξει, έτσι να μπούμε και λίγο στην φιλοσοφία της στερομεταφοράς. Αρχίζοντας από τα φυσικά χαρακτηριστικά του υλικού των ακτών, είχαμε πει περίπου πώς δημιουργούνται οι ακτές για να έχουμε αυτήν εδώ τη σύσθεση. Το είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο μάθημα με τους χυμάρους που κατεβάζουν τα υλικά και τα φέρνουν στην παραλία όπου εκεί ήταν να αποθέτουν. Ας δούμε και μια κατάταξη του υλικού των ακτών, των υζημάτων. Καμιά φορά θα σας λέω άμμος, γιατί είναι αμμώδιο, ψαχθειρά. Άλλοτε θα σας λέω υζήματα. Άλλοτε θα σας λέω φερτά. Εδώ όλα αυτά ταυτίζονται. Άμμος, η αμμουδιά των παραλιών, φερτά γιατί μεταφέρεται. Ήζημα γιατί ουσιαστικά το σέντιμεντ που λέμε είναι που δημιουργήθηκε, ήταν μια εζηματοχένιση της όλης διαργασίας. Πιο πολύ εμείς θα δούμε από αυτήν εδώ την κατάταξη, θα ασχοληθούμε με αυτή την περίπτωση και λιγότερο ίσως και με αυτήν. Αυτή είναι σε χιλιωστά, η διάμετρος από 2 μέχρι 0,1. Χιλιωστά. Η κλασική άμμος των παραλιών της Χαλικηδικής στο Ποσσίδι που πάτε, των περισσότερων παραλιών όλων του πλανήτη και της χώρας συγκεκριμένα, βρίσκεται γύρω στο 0,2, 0,3, 0,4 χιλιωστά. Η άμμος δηλαδή του Ποσσίδιου είναι γύρω στο 0,2 χιλιωστά. Από εκεί και πέρα αρχίζουμε όταν πλησιάζει στο 1 χιλιωστό ή 2 χιλιωστά, μιλάμε για μια, για περίπτωση, μια χοντρόκοκη άμμου. Κάποιες ακτές έχουν χαλίκια, κάποιες άλλες είναι κροκάλες, πέτρες ουσιαστικά, σε οποίες δεν μας πολύ ενδιαφέρουν γιατί δεν μεταβάλλονται τόσο γρήγορα όσο μεταβάλλονται οι άμμους. Πάλι, για ηλιώδιες ακτές, για ακτές με υλί, οι οποίοι είναι αρκετά μικρότερο, αυτές πάλι δεν έχουμε αρκετές, γιατί ακτή, αμμουδιά, παραλία, είδατε και πολύ συχνά παραλίες οι οποίες έχουν 0,06 χιλιωστά άμμου, διάμετρο κόκο, ας πούμε αυτό το ίζημα, πάρα πάρα πολύ λεπτό κόκο και είναι αυτή που ούτε και αυτή που κολλάει, αυτή που περπατάς και βουλιάζεις. Μπορείς να είναι 0,004 λένε εδώ, ας πούμε. Καλά, δεν μιλάμε για άργυλο αλλά για υλί. Δεν έχουμε στις αμμουδιές έτσι παραλίες. Γιατί ο κύμας φέρνει σε όριση και την απομακρύνει. Ένα απλό ρεύμα μπορεί να την απομακρύνει αυτή. Δεν είναι μία παραλία εκτεθημένη σε κύματα. Οι περισσότερες παραλίες που αναφερόμαστε είναι εκτεθημένες σε κυματισμούς. Χτυπάνται σ' ακτές, φέρνουν την άμμο σε όριση και είναι τόσο λεπτόκοκη. Άμμο αυτή πια είναι υλής ή είναι άργυλος. Είναι τόσο λεπτόκοκη που μεταφέρεται από τα ρεύματα. Μπορεί να μεταφερθεί από οποιοδήποτε ρεύμα. Μια πολύ λεπτόκομο ήζημα σαν την υλή ή σαν την άργυρο. Με άλλα λόγια ξεπλένει τις παραλίες ο κυματισμός. Γι' αυτό έχουμε αυτές συνήθως, αυτές διαμέτρου. 0,2 χιλιόστα, 0,3, 0,4 χιλιόστα. Αυτές είναι οι διάμετροι, οι συνηθισμένοι των ελληνικών ακτών. Οπότε να το ξέρουμε αυτό. Άλλες είναι άλλοι παράμετρος. Εκτός βέβαια προφανώς από τη μέση διάμετρων κόκκων που δουλεύουμε. Αυτό είναι από την εδαφομηχανική δανεισμένο. Προφανώς η κοκομετρική διαβάθμιση, η κοκομετρική καμπύλη, μοιάζει πάρα πολύ αυτή που κάνετε στην εδαφομηχανική. Είναι περίπου αυτή τη σιγμοειβή τη μορφή. Και με τι δουλεύουμε στην εδαφομηχανική περίπου, όταν λέμε χαρακτήρις και διάμετρο κόκκου ότι είναι 0,3-0,4 χιλιόστα. Τι εννοούμε, όλη η κόκκι είναι 0,3 χιλιόστα. Ποια περνούμε. Το T50. Τι σημαίνει T50. Αν το T50 είναι 0,2 χιλιόστα και έχουμε ένα κυλόδείγμα, το μισό κυλό θα συγκρατηθεί από τα κόσκινα, θα είναι πάνω από 0,2 χιλιόστα και το άλλο μισό κυλό θα περάσει από αυτό το κόσκινο από 0,2 χιλιόστα και θα είναι μικρότερο από το 0,2 χιλιόστα. Οπότε όταν λέμε για χαρακτηριστική διάμετρο κόκκου προφανώς εννοούμε T50, όταν λέμε έχουμε μία διάμετρο 0,2 εννοούμε T50 προφανώς σαν χαρακτηριστική διάμετρο. Αυτό βέβαια που μας ενδιαφέρει επίσης είναι η ταχύτητα καθίζισης του κόκκου. Δεν είπαμε πριν ότι η άμμος γης βρίσκεται σε όριση. Όταν βρίσκεται σε όριση δεν παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο θα καθίσει και η ταχύτητα με την οποία θα καθίσει αν φέρουμε μία άμμο αν έρθει το κύμα και τη φέρει ένα κόκκο άμμος σε όριση και αρχίζει να περιφέρεται, μια παράδειγμα θα είναι και το βάρος το οποίο θα πρέπει να θέλει να κατέβει και η δύναμη της άνωσης ή η δύναμη της δυναμικής άνωσης που θέλει να το ανεβάσει. Οπότε ένα χαρακτηριστικό ρόλο παίζει πολύ η ταχύτητα καθίζησης στον κόκκο. Δίνεται από αυτόν εδώ το τύπο, υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι που δίνουν την ταχύτητα καθίζησης. Ένας ήταν αυτός που δείξαμε, δεν θέλουμε πολύ να μείνουμε. Να πάμε λίγο τώρα να θυμηθούμε κάπως σύντομα αυτά που είχαμε πει πέρυσι στην υδραυλική. Γιατί μεταφέρεται η άμμος. Για να μπορέσουμε να το καταλάβουμε, ούτως ώστε να δούμε τους παραμέτρους από τους οποίους εξαρτάται και να κατανοήσουμε τους τύπους και τις εξισώσεις καλύτερα που διέπουν το φαινόμενο της στερεομεταχωράς. Κατ' αρχάς το καταλαβαίνουμε ότι δεν μιλάμε για συνεκτικά υλικά εμείς τώρα. Πώς τα λένε αυτά τα υλικά συνεδροφωμητικά, πώς τα λέτε? Το είπα και λίγο πριν. Δεν είναι συνεκτικό, δεν είναι συμπαγές, δεν είναι κολλημένο. Όχι χαλαρό ρε, πώς τα λέτε. Σε δύο κατηγορίες μεγάλες των ενεδροφών. Ποια είναι τα συνεκτικά και τα μη συνεκτικά. Ναι, αλλιώς πώς τα λέμε ας πούμε. Τα ψαθειρά πώς τα λέμε, τα αμμόδι, το κοκόδι. Εντάξει, ψαθειρά δεν το λέτε συνεδροφομηχανική. Μιλάμε γι' αυτό, οπότε για να δούμε το μηχανισμό που γίνεται και τι δυνάμεις εξασκούνται. Καταρχάς, η μία δύναμη είναι η δύναμη του βάρους. Δεύτερη δύναμη, η δύναμη της άνοσης που πάντα υπάρχουν αυτές. Αλλά το που το κατανοούμε προφανώς είναι ότι το βάρος μέσα από το που το είπαμε και πριν, δεν είναι το βάρος που έχει έξω από το νερό ένας κόκο σάμου, έχει μίον την άνοση. Αυτό το γ'Δ που είχαμε βάλει το ειδικό βάρος του νερού. Πόσο είναι η άνοση, να αρχίσει το αρχημίδι, αν έχουμε ένα κυβικό συμπαγές μπετώνας με 2,4 τόνους το κυβικό. Δηλαδή 2,4 τόνους. Πόσο θα ζυγίζει μέσα στο νερό? Ένα κυβικό χειροδέματος. Έξω ζυγίζει 2,4 τόνους. Πόσο ζυγίζει μέσα στο νερό? 1,4 τόνους. Γιατί είναι 2,4 πλιν, η άνοση τι είναι? Το βάρος του εκτωπιζωμένου υγρού, που λέει ο αρχημίδις. Δηλαδή το βάρος του ενός κυβικού νερού. Αυτή είναι η άνοση δύναμη προς τα πάνω. Πόσο ζυγίζει το ένα κυβικό νερό? 1 τόνο. Άρα θα θυμηθούμε και την άνοση. Η άνοση είναι μια δύναμη προς τα πάνω, που ισούται με το βάρος του νερού που εκτωπίστηκε. Ο πιο παλιός τύπος που υπάρχει στον πλανήτη είναι αυτός. Έχουμε την άνοση προς τα πάνω. Και έχουμε τώρα διάφορες δυνάμεις που εξασχούνται. Καταρχάς από το βάρος, η άνοση. Το ένα είναι η ίδια η αντίδραση που βρίσκεται εδώ. Ανάμεσα σε έναν κόκο που ας το πούμε είναι ακίνητος. Ή σε έναν κόκο που θα αρχίσει να κινείται. Εξασχύεται από την αρχιότητα μία συρρτική δύναμη, μία δύναμη. Σαν και αυτή που κάνετε με την κυρία Λόκη, ο Γεωργάκη, που εξασχύεται στα σώματα μέσα στο νερό. Αυτή εδώ η δύναμη σπρώχνει την άμμο και πάει να τη μεταφέρει. Ταυτόχρονα υπάρχουν και διάφορες δυνάμεις διήθυσης. Γιατί εδώ είναι πορόδες και το νερό κυκλοφορεί ανάμεσα στα κενά. Και εξασκεί με τις διαφορές πίεσης που έχει. Και εξασκεί και αυτό η ροή μέσα στο πορόδες δυνάμιες. Όλο αυτό το πολύ πολύ επλοκό μας συνθέτει δηλαδή βάρος, άνοση, αντίδραση. Οι δυνάμεις διήθυσης, η βασική ιστορική δύναμη τον κόκκο, όλη αυτή η ιστοροπία κάποτε μπορεί να διαταραχτεί και η ιστορική δύναμη να είναι μεγαλύτερη από όλες τις δυνάμεις που το αντιβρούνε και να μετακινηθεί ο κόκκος. Αυτή η ιστορική δύναμη έχει να κάνει με τη διατμήτη κοιτάση, την οποία θα την αναφέρουμε. Θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Η μεταφορά, όπως είχαμε πει και την προηγούμενη φορά, η μηχανισμή μεταφοράς είναι δύο. Η μία είναι σαν φορτίο στουπιθμένα, όπου έχουμε μία μικρή, ας το πούμε μικρά αλματάκια ή ένα σύρσιμο του κόκκου πάνω στον πιθμένα και το λέμε φορτίο πιθμένα και το φορτίο σε όριση όταν με κάποιον τρόπο το κυματισμός, ή μέσα στη ζώνη θράψεις ή κοντά στα αμμοκυμάτια κοντά στον πιθμένα που υπάρχει έντονη τύριβη, σηκώνει την άμμο, την παίρνει την άμμο, τη σηκώνει και τη φέρνει σε όριση. Αυτό το κάνουμε για να το μελετήσουμε στην πιο καλύτερα μαθηματικά. Το φορτίο πιθμένα το είχαμε δείξει και την προηγούμενη φορά. Το φορτίο σε όριση, θέλω λίγο να τονίσω, είναι πολύ χαρακτηριστικό της ζώνης θράψεις. Το είπαμε την προηγούμενη φορά. Γιατί? Γιατί είναι χαρακτηριστικό της ζώνης θράψεις. Μέσα στη ζώνη θράψεις, όταν έχουμε 0,2-0,3 χιλιοστά χαρακτηριστική διάμετρο κόκκων, τότε το φορτίο σε όριση είναι σημαντικό. Η άμμος μέσα στη ζώνη θράψεις εωρείται. Είναι θωλό το νερό. Αν προσέξετε μέσα σε μια θαλασσή ταραχή, θα δείτε θωλό το νερό, που σημαίνει ότι είναι η άμμος που ήρθε σε όριση και βρίσκεται μέσα στη στήλη του νερού. Τι γίνεται αυτό? Το ρεύμα τι είναι αυτό που το κάνει. Το ρεύμα τι μεταφέρει. Είπαμε ότι το κύμα αυτοί φέρνει ή σε όριση την αποστεθεροποιεί. Φαίνεται εδώ. Τι γράφει εδώ πέρα? Είναι ο επόμενος κυματισμός. Τι είναι θράψεις με αυτόν τον αφρό. Δεν βλέπετε στις ταινίες που δείχνει από τη Χαβάη που έρχεται ο κυματισμός και η κορυφή του βουλιάζει μέσα μπροστά και σηκώνει. Αν μπορούσατε να δείτε και καμιά φορά φαίνεται με τους σέρφερ αν έχετε καμιά υποβρύχια κάμερα πολύ μεγάλους στρόβιλοι. Φαίνονται ακόμα μέσα οι στρόβιλοι. Αυτοί είναι τύρβοι πολύ μεγάλοι στρόβιλοι μέσα στο νερό οι οποίοι παίρνουν την άμμο και την φέρνουν σε όριση και την περιφέρουν γύρω γύρω έτσι. Γι' αυτό μέσα στη ζώνη θράψεις έχουμε πολύ έντονη ιστοριακή μεταφράση όριση γιατί είναι ο θραβόμενος κυματισμός. Λέμε τύρβοι λόγω θράψεις. Η τύρβη σημαίνει στρόβιλοι μικροί και μεγάλοι που παίρνουν την άμμο και την σηκώνουν απάνω. Παρ' όμως οι μικρότεροι στρόβιλοι πάρουν κάτω από τα ομοκυμάτια όπως είχαμε πει στην υδραυλική πέρυση τι είναι τα ομοκυμάτια τα βλέπετε και στον πυθμένα των θαλασσών μετά από μια μέτρια προς μεγάλη θαλασσοταραχή. Ο πυθμένας δεν είναι λίος, έχει αυτά τα ομοκυμάτια, τα ρίπλες. Εδώ δημιουργούνται πάλι μικροί στρόβιλοι λόγω της ροής πάνω στα ομοκυμάτια και βρίσκονται και εκεί οι άμμος σε όριση κάτω από τη δράση του κύματος χωρίς να έχει θράψει αυτή τη φορά. Για να δούμε, το φορτίο πυθμένα περιορίζεται σε ένα μικρό οπάχος ενώ το φορτίο σε όριση, θα λέγαμε, περιορίζεται σε ολόκληρη τη στήλη του νερού. Και να δούμε εδώ και μερικούς τύπους πώς θα έχουμε, έτσι λίγο να καταλάβουμε πώς διαφοροποιούνται και πώς γίνεται κάπως σιγά σιγά ένας μηχανισμός. Πιο πολύ από αυτήν εδώ τη διαφάνεια θέλω να καταλάβουμε την αρχή της συνέχειας των φερτών. Και άλλη φορά το είχαμε πει, να δούμε την απάνω περισσότερο τη διαφάνεια, αν μέσα σε μια στήλη νερού απομονώσουμε ένα κομμάτι ΔΕΧ. Ένα μετρό, μισό μέτρο, ένα κατοστό δεν έχει σχέση. Έτσι πώς το βλέπετε ΔΕΧ, κάτω είναι οπηθμένας, πάνω είναι η στάθμη της θάλασσας, το απομονώσουμε. Και Μ μέσα σε αυτό εδώ μπαίνει μια στερεοπαροχή QS που είναι σε όριση και QB που είναι σε φορτίο. B από το QB φορτίο σε όριση, QS φορτιοποιθμένα και QS φορτίο σε όριση από το suspension. Το Q με μικρό το που λέμε η δική στερεοπαροχή. Ουδό θα είναι πάλι κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Αναμέτρω πολλές φορές αν είναι μονοδιάστατο το πρόβλημα, αλλά είναι ουσιαστικά κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Το θυμόμαστε από πέρυσι αυτό. Τώρα γιατί σας βλέπω λίγο έτσι να κοιτάμε το τι είναι στερεοπαροχή, δεν είναι παροχή. Άλλο η παροχή του νερού είναι πάλι κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, αλλά είναι νερό. Εδώ είναι κυβικά μέτρα άμμου, κυβικά μέτρα υζήματος, κυβικά μέτρα φερτών μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Πόσα φερτά από μια διατομή μεταφέρονται, πόση άμμος μεταφέρονται και περνάει από μια διατομή. Αυτή είναι η στερεοπαροχή. Είναι η ίδια με την παροχή σαν λογική, σαν ορισμός, αλλά αυτή τη φορά αντί για μεταφορά νερού έχουμε μεταφορά υζήματος. Άρα αυτή η στερεοπαροχή χωρίζεται σε φορτίο που είχαμε πει σε όριση και φορτιοποιθμένα. Να δούμε τώρα λίγο πιο πολύ σαν φιλοσοφία ας το πούμε. Ας πούμε από εδώ μπαίνει απάνω στην απάνω την διαφάνεια μπαίνει μία α ποσότητα και βγαίνει μία β ποσότητα. Αν ας πούμε μέσα σε αυτό μπει ένα κυβικό λέμε έναν νούμερο τώρα και βγούνε δύο κυβικά τι θα σημαίνει. Αν δηλαδή όλη εκείνη η παράσταση δεξιά είναι δύο και όλη η παράσταση αριστερά είναι ένα τι θα σημαίνει. Αν πει ένα και βγούνε δύο σημαίνει μας λείπει ένα το οποίο το πήρε από αυτή την περιοχή δελταχή. Τι θα κάνει η πρόσκοση η διάβρωση. Διάβρωση θα βαθύνει ο πυθμένας. Θα είχαμε ένα μέτρο βάθος θα είχαμε ένα δέκα τώρα. Αυτή είναι η αρχή της συνέχειας. Μπορεί να μου πει κάποιος ποιος ο λόγος θα είναι μέσα σε μια περιοχή να έχουμε αλλού ένα κυβικό στερομεταφορά, αλλού δύο κυβικά στερομεταφορά. Ποιος θα είναι, ποια θα είναι η πιο προφανής αιτίας. Γιατί σας είπα μπαίνει ένα κυβικό και βγαίνουν δύο. Άρα ουσιαστικά σαν να αφαιρέθηκε ένα κυβικό μέσα. Γιατί. Ποια θα είναι η αιτία. Το δούμε λίγο παρακάτω αλλά ως τώρα είπαμε σαν φιλοσοφία της στερομεταφοράς. Ποια θα είναι η αιτία. Προηγούμενη διφάνεια που δείξαμε βάλαμε ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα με δυνάμεις. Αν εδώ ας πούμε σε αυτή την περιοχή. Εδώ. Είχε μικρό κύμα συγκριτικά. Ένα μέτρο κύμα και εδώ είχε δύο μέτρα κύμα. Λέω νούμερα τώρα. Προφανώς στην περιοχή που είχε δύο μέτρα κύμα θα είχαμε πιο μεγάλη τύρυβη, πιο έντονη τύρυβη, πιο μεγαλύτερη διατημητική τάση. Θα έπαιρνα μεγαλύτερη ποσότητά μου. Μπορεί να είχαμε μεγαλύτερο ρεύμα κάπου από περιοχή σε περιοχή. Άρα εκεί που έχουμε όχι τόσο ισχυρά ρεύματα και μικρά σχετικά ύψη κυμάτων, μικρή ενέργεια του κύματος, εκεί έχουμε μικρύστερη μεταφορά. Εκεί που έχουμε αυτά τα δύο μεγάλα έχουμε μεγαλύτερη μεταφορά. Αν λοιπόν έχουμε δύο περιοχές σε μια ακτή μας, αλλού να έχουμε μικρύτερη μεταφορά, αν δεν έχουμε μεγαλύτερη μεταφορά, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε από τη διαφορά τους που θα έχουμε πρόσκοση που θα έχουμε διαύρωση. Θα το δούμε όμως και λίγο παρακάτω. Αυτός είναι, από την προηγούμενη εξίσωση που είχαμε δείξει, γένει η απάνωτη σχέση. Αφήστε λίγο την αγκάτωτη σχέση, πιο πολύ την απάνωτη σχέση, για να την καταλάβουμε εδώ ξανά να μπούμε στην φιλοσοφία. Αν ας πούμε από τη μια μεριά μπαίνει Qs, από την άλλη θα μπει Qs συν ΔQs. Το ΔQs το αναλύουμε την παράγωγο επί το Δx και δεν θα πρέπει ταυτόχρονα όλο αυτό, ό,τι περισσέψει, ή να θα εναποτεθεί, ή θα γίνει διάβροση να μας αλλάξει το μπιθμένο αυτό το Ζb που βλέπετε. Άρα η χρονική μεταβολή του Ζb, αν κάνουμε απλή σχέση, μαθηματική σχέση απλή, θα ισοδυναμείται με την χρονική μεταβολή της θερμομεταφοράς. Αυτή δηλαδή η σχέση είναι εξίσουη της συνέχειας και δεν λέει τίποτα άλλο με μαθηματικά αυτό που είπαμε πριν. Αν έχουμε ένα νόγκο, μπει μια ποσότητα και βγει μια άλλη ποσότητα, η διαφορά τους, ή θα έχουμε διάβροση, ή θα έχουμε αναπόθεση και θα μας αλλάξει το μπιθμένο. Δεν θα τη δουλέψουμε όμως αυτή, αλλά θέλω έτσι σαν φιλοσοφία μόνο και μόνο να την καταλάβουμε και θα την κάνουμε μετά. Όσοι συνεχίσετε και κάνετε, πάρτε τον τομέα μας και ασκοληθείτε μετά άλλα τα μαθήματα που έχουμε στον τομέα σχετικά με την έργα προστασίας ακτών και ας το πούμε ένα επίπεδο παραπάνω την ακτομηχανική. Θέλω να μείνουμε πολύ σε αυτό που είπαμε από την αρχή και το λέμε εδώ με κόκκινο. Ο κυματισμός αποστεθερωπεί τους κόκκους σε συνδυασμό πάντα με το ρεύμα, αλλά ο κυματισμός έχει μεγάλης ταχύτητας. Εξασκεί μια διατημητική τάση στο μπιθμένα που αν αυτή η διατημητική τάση, όπως είπαμε και στην υδροβουλική, περάσει μια κρίσιμη τιμή, η άμμος θα κουνηθεί. Προσέξτε, αν ο κυματισμός έχει μικρή ταχύτητα στο μπιθμένα, έχει μικρή διατημητική τάση, μπορεί να μην κουνεί στην άμμο. Αν η άμμος είναι ένα χαλίκι, ένα χοντρόκοκκι και έχουμε μια ταχύτητα 20 και 30 κατοστά το δευτερόλεπτο, δεν θα την κουνήσει. Θα την κουνήσει πάνω από ένα όριο, από μια οριακή τιμή της διατημητικής τάσης. Τα περνάω έτσι γιατί τα κάναμε πέρυσι, υποτίθεται, έτσι, δεν τα επαναλαμβάνουμε εδώ. Απλά έχουμε μια κρίσιμη διατημητική τάση που δίνεται από τύπους, της τάξης του 0,03, μια διάστατη 0,04, εκεί γύρω. Αυτή είναι η διατημητική τάση, είναι κρίσιμη. Αν ξεπεράσουν αυτή τη τιμή, της διατημητικής τάσης της διατημητικής τάσης του κυματισμού, τότε θα θέσει σε όριση ή θα θέσει σε κίνηση και μετά, μπορεί και σε όριση, μπορεί και όχι, τον κόκο στην θάλασσα, που θα έρθει μετά το ρεύμα και θα αρχίσει, θα το μεταφέρει και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί να τη μεταφέρει και χιλιόνατρα. Οι ακτές, ας πούμε, τώρα που βελετάμε μια περίπτωση της ακτής Λευκάδας, διαβρώθηκε σε μια περιοχή και είχε σχέση, αποδείχτηκε, με ακτές που βρισκόταν 20 και 30 χιλιόμετρα πιο νότια. Μεταφέρεται παράειλα οι άμμους στις ακτές χιλιόμετρα ολόκληρα. Οπότε τα ρεύματα είναι αυτά που τη μεταφέρουν, το κύμα είναι αυτό που με την ιδιατμητική τάση που εξασκεί την αποσταθεροπή του κόκου και το φέρνει σε όριση. Θα μπούμε εδώ τώρα λίγο γιατί είναι κάποιες λεπτομέρες που δεν θέλω να αντιστονίσουμε. Θέλω λίγο να δείξουμε τον τύπο αυτόν τον κάτω, το θυμόμαστε? Τι είναι αυτό από την ιδραυλική, ο κάτω κάτω τύπος, θα το λέω κιόλας. Συνταριστή σε Ζ. Δανειστήκαμε στην παράκτυρα μηχανική πορά από την κλαστική ιδραυλική. Έχουμε πια όμως βασικότερη διαφορά. Τι είναι η βασική διαφορά της ιδραυλικής ανοιχτών αγωγών και της ακτομηχανικής που και η θάλασσα είναι ένας ανοιχτός αγωγός. Τι έχουμε παραπάνω ρε παιδιά στη θάλασσα. Τι ασχολούμαστε από το πρώτο μάθημα μέχρι το τελευταίο. Κύματα. Στην ιδραυλική είχαμε μόνο ρεύμα. Εδώ έχουμε και κύμα και ρεύμα. Οπότε όταν μιλάμε για ένα συντεληστή τριβής, θέλω αυτό να δείξουμε το current, το δίκτυ ρεύματος, μιλάμε για συντεληστή τριβής και ρεύματος και κύματος και είναι διαφορετική. Αν θέλουμε για ένα συντεληστή τριβής κύματος, για να βγάλουμε πάνω την διατημητική τάση ή την ταχύτητα τριβής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τύπους κλασικούς του ρεύματος της ιδραυλικής, την ταχύτητα του συντεληστής Ζ. Ομοίως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το διάγραμμα Shields. Τι μας έλεγε το διάγραμμα Shields στην ιδραυλική. Τι κάνει. Το λέω και αυτό απάνω ας πούμε, αλλά θέλω να το ακούσω. Τι μας δίνει αυτή η καμπύλη, τι δίνει ας πούμε. Είναι αδιάστατη διατημητική τάση και από την μια την μεριά και από την άλλη την μεριά είναι ο ρυθμός Ray-Nults που δίνεται, που είναι η ταχύτητα τριβής που δείξαμε πριν, επί τη διάμετρο, διά το εξόδες 1,01 επί 10 στιγμών έκτην. Τι δίνει αυτό. Είναι μία από τις ερωτήσεις που κάναμε στην άσκηση την τελευταία μόνιμα. Τι μας ενδιαφέρει, τι δίνει το διάγραμμα Shields. Έχουμε μια διατημητική τάση. Να σας πω εγώ τι έχουμε και τι ψάχνουμε να βρούμε. Έχουμε μια διατημητική τάση και έχουν ένα κόκο 50, 0,2 χιλιόστα, 0,3 χιλιόστα, 0,5 χιλιόστα, ό,τι να. Ποιο είναι το ζητούμενο να δούμε. Δεν θέλει να κινηθεί η Άμμος κάτω από αυτή τη διατημητική τάση. Ναι ή όχι. Η κρίσιμη διατημητική τάση πάνω από την οποία θα κινηθεί είναι αυτή η καμπύλη. Από κει και πάνω αν βρισκόμαστε η Άμμος μετακινείται. Από κει και κάτω η Άμμος παραμένει ακίνητη. Αυτό θέλουμε να πούμε. Οπότε λοιπόν αυτή η καμπύλη του Shields δίνει την κρίσιμη διατημητική τάση. Και αυτό είναι το κατώφι της κίνησης. Πάνω από αυτή τη γραμμή θα έχουμε μετακίνηση. Κάτω από αυτή τη γραμμή δεν θα έχουμε μετακίνηση. Άρα, δηλαδή, αν κάνουμε τις πράξεις μας, έχουμε την ταχύτητα τριβής, έχουμε και τη διατημητική τάση και βρεθούμε σε αυτή τη σκευασμένη επιφάνεια, τότε θα έχουμε κίνηση μεταφορά των ζημάτων. Για να δούμε τώρα και έναν άλλον συντελεστή τριβής. Είχαμε δείξει το συντελεστή τριβής κατά και το ρεύμα, κατά σε ζ, που είναι η ίδια η τύπικη της γραμμικής. Εδώ η διατημητική τάση, στον πυθμένα λόγο κύματος, δίνεται παρόμοια, ταχύτητα στο τετράγωνο, δια δύο, επί ένα συντελεστή FW. Το W, από το wave, που σημαίνει κύμα. Ο τύπος είναι ίδιος. Ένα συντελεστής επί ταχύτητα στο τετράγωνο. Ο συντελεστής, όμως, είναι τελείως διαφορετικός. Γιατί θα είναι διαφορετικός ο συντελεστής του κύματος, ο συντελεστής τριβής του κύματος, από τον συντελεστή τριβής του ρεύματος. Έχουμε τώρα δύο συντελεστής. Ο ένας, ο FC Cares, που είχαμε δείξει, που είναι συντελεστής τριβής ρεύματος, και ο άλλος, είναι συντελεστής τριβής κύματος. Είναι η ίδια η κίνηση του ρεύματος και του κύματος. Άλλο αυτή η παλιδρομική κίνηση που κάνει στον πυθμένα, που δεν προλαβαίνει καλά καλά να αναπτυχθεί το οριακό στρώμα, κι άλλο αυτή η κίνηση που κάνει το υλικό σημείο του ρεύματος. Άλλο κύμα, άλλο ρεύμα. Άλλες οι διεργασίες, άλλες οι συντελεστές, άλλη η διαφορετική προσθέγγιση. Αυτά απλά θέλουμε να τα πάρουμε υπόψη. Μ' άλλα λόγια, τώρα έτσι λίγο κάνω μια μικρή ανακεφαλαιώση. Η διατημητική τάση θα είναι μια σύνθεση ανάμεσα στη διατημητική τάση του κύματος, που δίνεται από αυτόν τον τύπο, και τη διατημητική τάση του ρεύματος, που δίνεται από έναν παρόμοιο τύπο, μόνο που μεγάλη διαφορά. Αντί για ευσύ θα έχουμε ευσύ. Ουσιαστικά είναι δύο διαφορετικοί συντελεστές τριβής και προφανώς στο ένα είναι η ταχύτητα του κύματος, στο άλλο η ταχύτητα του ρεύματος. Ταχύτητα των ρευμάτων μπορεί να είναι 4-5 μέτρα το δευτερόλεπτο. Και επειδή ψώνονται στο τετράγωνο, καταλαβαίνετε ότι η διατημητική τάση που οφείλεται στο κύμα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη διατημητική τάση που οφείλεται στο ρεύμα. Άρα, επιβεβαιώνει αυτό που είπαμε, ότι το κύμα είναι αυτό που αποσθεθορροποιεί τον κόκο και το ρεύμα αυτό που τη μεταφέρει. Από όλη αυτή την ιστορία, ίσως χρειάζεται να κατανοήσουμε αυτή την πράξη. Εδώ, λοιπόν, πολλές φορές ο τύπος από πάνω μας δείχνει ότι η συνολική διατημητική τάση θα είναι μία σύνθεση, ανάλογα με το πόσο συνησφέρει κάθε ενός των δύο διατημητικών τάσεων. Τα συνολική, δηλαδή, αριστερά ίσως. Ένας εντελισής από τη διατημητική τάση του ρεύματος, είναι ένας άλλος εντελισής από τη διατημητική τάση του κύματος και αυτή η σύνθεση θα μας δώσει την τελευταία μεταφορά. Λοιπόν, από όλους τους τύπους, δεν θέλω να μείνουμε σχεδόν καθόλου σ' αυτούς τους τύπους, γιατί θα δουλέψουμε διαφορετικά σε άλλα μαθήματα, όταν θέλουμε να μπούμε λίγο πιο πολύ. Το δικίμενο τώρα της ακτομηχανικής είναι να πάρουμε γενικότερα μια ιδέα και δεν θέλουμε να μπούμε τόσο πολύ μέσα στην όλη αυτή την φιλοσοφία. Απλά θέλω λίγο να σας δείξουμε από τι εξαρτάται η στερεομεταφορά. Εδώ είναι ένας τύπος στερεομεταφοράς. Δεν θέλω να κατανοήσετε ένα πράγμα μόνο, ας πούμε από όλη αυτή τη φιλοσοφία. Αυτό εδώ. Εξαρτάται η στερεομεταφορά πρώτον από την ταχύτητα τριβής, δηλαδή τη διατυμητική τάση. Εδώ είναι μια διατυμητική τάση λόγω ρεύματος, εδώ είναι λόγω κύματος. Ο τύπος δηλαδή, υπάρχουν πολλοί τύποι, 100-200 στερεομεταφοράς. Θέλω όλοι οι τύποι σε φορτίο πυθμένα, που είναι αυτή, το QB από το BED, που είναι το πυθμένα, σχετίζονται με τη διατυμητική τάση ή ταχύτητα τριβής. Άρα όλοι οι τύποι μπορεί να είναι η τάφη ή τάφη στην 1.5, ή τάφη στο τετράγωνο, διάφορες μορφές με το τάφη διατυμητική τάση το πυθμένα. Πάντα υπάρχει και μια ταχύτητα, που είναι η ταχύτητα του ρεύματος, όχι του κύματος, που το μεταφέρει. Άλλα λόγια από αυτόν εδώ το πολυπλοκοτύπο. Εδώ αυτό αποσταθεροποιεί τον κόκο, που είναι η διατυμητική τάση το πυθμένα, κι αυτός εδώ, η ταχύτητα, τον μεταφέρει. Και έτσι από αυτόν, όταν τον εφαρμόσουμε, μπορούμε να υπολογίσουμε την Q. Δεν θέλω να μπούμε σε λεπτομέρειες. Ίδιο μπορούμε να υπολογίσουμε και την στερεοπαροχή σε όρες. Δεν θέλω να μπούμε σε αυτόν τον τύπο, το ξεπερνάμε αυτόν εδώ το τύπο. Και μένουμε σε αυτόν εδώ το τύπο τώρα, που θα έχουμε. Είναι ένας τύπος, το οποίο κάποτε στον εφαρμόζουμε να το εφουλέψουμε. Εδώ τα πάντα εξαρτώνται από την διατυμητική τάση στο τετράγωνο, δηλαδή από την τραχύτητα τριβήσης τετάρτιν, δεξιά ο όρος, σε ένας συντελεστής εζή και ου είναι η ταχύτητα. Αυτός είναι ένας τύπος που τα λέει, νομίζω, όλα, που βάζει μέσα και το κύμα, που μπαίνει μέσα από το ουα άστρο, που είναι η ταχύτητα τριβής WC, wave current, που είναι κυρίως το wave, και την ταχύτητα την οποία το μεταφέρει. Είναι ένας τύπος ο οποίος μπορούμε να το εφουλέψουμε. Όλα αυτά όμως δεν θα κάνουμε τίποτα από όλα αυτά. Θα δουλέψουμε, αν θέλει κάποιος να βγάλει μία πρώτη εικόνα για το πώς μεταφέρεται η άμμος κάτω από το κύμα και το ρεύμα, μπορεί απλά να χρησιμοποιήσει αυτόν εδώ τον τύπο. Παναλαμβάνω. Ταχύτητα την ξέρουμε, το W είναι ταχύτητα ρεύματος. W είναι ταχύτητα, είναι ο συντελστής τριβής δίνεται κάτω από τον τύπο. Η ταχύτητα τριβής δίνεται από τον τύπο και εξαρτάται από τη διατημητική τάση κύματος και ρεύματος. Εφαρμόζουμε τον τύπο και βγάζουμε τη στερεομεταφορά που έχουμε σε κάποιο σημείο. Θυμίζουν αυτά πάρα πολύ τους τύπους της στερεοπαροχής στα ποτάμια που κάναμε πέρυσι. Από εκεί τα δενιστήκαμε αυτοί που ασχολούμαστε με την παράκτρα μηχανική, απλά προσθέσαμε το κύμα. Αυτή είναι η μόνη διαφορά. Τον τύπο αυτό μάλιστα κάπως έτσι, αν θυμάστε, τον κάναμε και τον ζητούσαμε και στις εξετάσεις πολλές φορές για το πώς υπολογίζουμε τη συνολική στερεομεταφορά μέσα στα ποτάμια. Αυτό τον έχουμε κάνει τον τύπο πέρυσι. Αυτό δεν επιμένουμε, η μόνη διαφορά που θα είχαμε από πέρυσι μπορεί κάποιος να μου πει πού θα βρίσκεται. Μην ψάξετε να βρείτε τις υπεριστινές σημειώσεις σας τώρα. Μοιάζει πάρα πολύ πού βρίσκεται. Ποια ταχύτητα από όλα, πού βρίσκεται. Θα μου πείτε εδώ, δείξτε μου, είναι αυτό εδώ είναι. Αν θυμόσατε τον τύπο που κάναμε πέρυσι, στην υδραγλική, αυτός είναι. Χάσω αλλαγές από εδώ και από εκεί. Και έχει μία διαφορά μόνο. Για να καταλάβουμε όλο το μάθημα που κάναμε ως τώρα, αυτό θέλω να το καταλάβουμε. Πού θα είναι λογικό να είναι, ρε παιδιά. Τι είπαμε, ενδιαφέρονται τα... Σοβαία στεράκι. Που είναι, εμείς κάναμε μόνο αυτό πέρυσι. Γιατί είναι μόνο ρεύματος, ουσιαστικά σε ζ. Εδώ είναι το κύμα, μόνο κύμα. Αυτό είναι. Ουσιαστικά αυτό λείπει, εδώ. Και εδώ καλύτερα ο συνταληστής σε ζ, δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά. Στο λόγο ο κύματος ρεύματος δεν θα έχει τόσο τρογικό. Αυτό είναι ο λειστό. Μάλλα λόγια, η διαφορά ανάμεσα στους τύπους της υδραγλικής. Και στους τύπους της αράκτιας μηχανικής, τρακτομηχανικής. Είναι η συνησφορά του κύματος στη διατημητική τάση του πιθμένα. Αυτό είναι όλο. Παραλαμβάνω και είναι όμως πολύ σημαντικό. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Είναι πολύ σημαντικό. Γιατί η διατημητική τάση στον πιθμένα, η ταχύτητα στον πιθμένα του κύματος. Το ου μηδέν που λέμε εδώ, στο τετράγωνο. Είναι της τάξας του 2-3. Μεγάλες ταχύτητες έχουμε στον πιθμένα μέσα σε μια θαλασταραχή. Πού είναι το τετράγωνο? Πάει. 4, 9. Ενώ η ταχύτητα του ρεύματος, στις τάσεις του μισού μέτρου ανασεκόντ. Ένα μέτρο ανασεκόντ. Οπότε κυριαρχεί ουσιαστικά το κύμα μέσα σε όλη αυτή την προσέγγιση που κάνουμε. Ας δούμε τώρα, πολύ σύντομα το είχαμε πει. Αυτό μόνο για να το διακόψουμε για το διάλειμμα. Λίγο θα ήθελα να σας δείξουμε το ίδιο το φαινόμενο, αλλά με άλλη διαφάνεια, στο προηγούμενο μάθημα. Αν μου πείτε εσείς τώρα, τι γίνεται μέσα στη ζωή σας, όσον αφορά ένα ρεύμα τριδιάστατο που το έχω σχεδιάσει. Κάποιος μπορεί να μου το περιγράψει, που είναι πολύ σημαντικό. Το γράφουμε εδώ σαν σκίτσο. Από εκεί που λέει γραμμή θράυσης και προς την ακτή. Ένας κυματισμός πλησιάζεται μια ακτή και θράβεται. Τι γίνεται από την κοιλιά του κύματος και απάνω, ο αφρός ανθρώπινος. Τι γίνεται από την κοιλιά του κύματος και απάνω, ο αφρός ανθρώπινος. Τι γίνεται εδώ και εδώ, το δίχτυμα ας πούμε, τι γίνεται εδώ. Εδώ πάνω τι είναι αυτό που λέμε κοντά στον αφρό, τι θα δημιουργηθεί. Κοντά στην κορυφή του κύματος τι θα δημιουργηθεί. Ο αφρός αυτός τι είναι μάζα νερού, προς τα πού πάει αυτή. Καθεί στην ακτή και έρχεται ένα κύμα και βλέπετε ένα κύμα με τον αφρό. Προς τα σάς δεν έρχεται προς την ακτή. Έρχεται δηλαδή μία μάζα νερού προς την ακτή. Αν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός να τη γυρίσει πίσω την άμμο, προς τα ανοιχτά, θα κοιμήρυζαν οι ακτές. Το ρεύμα επαναφοράς ακριβώς αυτό που μας γυρίζει την ποσότητα αυτή του νερού που πάει πάνω από την κοιλιά του κύματος. Αυτό το ρεύμα επαναφοράς βρίσκεται κάτω από την κοιλιά του κύματος μέχρι στον πυθμένα και μας πηγαίνει προς τα ανοιχτά. Αυτό τι θα κάνει, θα πάρει άμμο. Εκεί το κύμα έχει αποσταθεροποίσει τους κόκκους. Καθόμαστε και βλέπουμε μια ακτή με 1-2 μέτρα κύμα και βλέπουμε θολή. Η άμμος μεταφέρεται. Η άμμος βρίσκεται σε όριση, έχουν αποσταθεροποίει κόκκι. Ο κυματισμός είναι στα όρια του. Μεγαλύτερες στιγμές μπορεί να πάρει η περιοχή. Άρα έρχεται αυτό το ρεύμα και την πηγαίνει προς τα ανοιχτά. Πού θα αφήσει την άμμο? Μόνο αυτό βλέπουμε και θα συνεχίσουμε μετά. Πού θα την αφήσει? Που είπαμε ας πούμε, παίρνει την άμμο από τη ζώνη θράψεις και την πηγαίνει προς τα ανοιχτά. Αυτή είναι μια κλασική ερώτηση. Δεν με ενδιαφέρει μόνο το φαινόμενο ότι έρχεται ένας κυματισμός και διαβρώνει μια ακτή. Γιατί? Γιατί αν δεν μάθουμε γιατί, δεν κατανομίσουμε τίποτα. Παραλαμβάνω, έρχεται αυτό και έχουμε ένα ρεύμα που παίρνει την άμμο από την ακτή, από την παραλία και την πηγαίνει προς τα ανοιχτά. Πού θα την πάει, θα την πηγαίνει στα 500 μέτρα βάχος? Μπράβο, κάπου εδώ θα την αφήσει. Γιατί? Μόνο αυτό θέλω να μου πείτε και μετά θα δούμε και τις διαφάνειες, τις σχετικές. Το είπαμε την προηγούμενη φορά. Γιατί θα την αφήσει εκεί που λέει ζώνη θράψεις. Εκεί η ταχύτητα είναι πολύ μικρή. Ταχύτητα του ρέμματος σχεδόν 0. Πάρα πολύ μικρή. Άρα δεν μπορεί να μεταφερθεί ρεύμα μόνο, αλλά και το κύμα δεν μπορεί να σηκώσει την άμμο. Γιατί δεν είναι θραβόμενο. Όσο πιο βαθιά πάμε δεν έχουμε μικρότερες ταχύτητες κοντά στον πυθμένα. Άρα ούτε κύμα έχουμε ισχυρό στον πυθμένα, δύναμη στον πυθμένα, δηλαδή μεγάλη διατημητική τάση. Ούτε θράψη έχουμε, ούτε ρεύμα έχουμε που είναι μικρότερο, γιατί δεν έχουμε θράψη για να δημιουργηθεί το ρεύμα επαναφοράς. Άρα εδώ σε αυτή την περιοχή θα έχουμε μικρό ρεύμα και μικρό κύμα, μικρή διατημητική τάση. Άρα δεν θα μπορεί η άμμος να βρίσκεται σε όριση και σταματά και να αποτύχεται. Τι θα έχουμε δηλαδή όταν έρχεται και χτυπάει ένας μεγάλος κυματισμός σχετικά την ακτή μας. Τι θα έχουμε πάντα. Διάβρος. Τι χτυπάει, παίρνει την άμμος σχετικά μεγάλος κυματισμός. Αυτό θα το εξηγήσουμε παρακάτω να κάνουμε ένα διαλειμματάκι. Και έτσι αυτή η διατομή θα την ονομάσουμε ή χημερινό προφίλ ή θερινό προφίλ. Η εγκάρσιε διατομή έχει δύο μορφές. Την ονομάζουμε ή θερινό προφίλ ή χημερινό προφίλ. Και θα δούμε παρακάτω εξαιτίας αυτής διατομής που είπαμε πριν από το διάλειμμα που διαμορφώνουν οι κυματισμοί. Για να δούμε τα δύο τα προφίλ πώς διαμορφώνονται. Το χειμώνα έχουμε κυματισμούς μεγάλου ύψους. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα αυτό συνοδεύονται συνήθως και από μεγάλη ανήψωση της στάθμης θάλασσας. Και να μην συνοδεύετε από αυτό, αυτό που κάνουν είναι η κλασική διατομή. Διαβρώνουν την ακτή, την παίρνουν την άμμο με το μηχανισμό που είπαμε ακριβώς πριν. Με αυτό το undertow, το ρεύμα επαναφοράς και μεταφέρουν την άμμο κοντά στη ζώνη θράψεις. Εκεί την αναποθέτουν. Πώς το καταλαβαίνετε αυτό όταν πάτε το καλοκαίρι, νωρίς-νωρίς ας πούμε τον Ιούνιο. Πώς καταλαβαίνετε το χειμερινό προφίλ. Από προσωπική σας εμπειρία ρωτάω τώρα. Και φάτη-και φάτη αρχές Ιούνιου να κάνετε το πρώτο σας μπάνιο. Μπαίνετε μέσα στις περισσότερες θάλασσες που είναι ανοιχτές. Όχι σε κανακλειστό κόλπο τώρα. Και προχωράτε, αρχίζει το νερό βαθαίνει. Μετά τι θα γίνει συνήθως, όχι πάντα. Ξαναριχαίνει. Αυτό φαίνεται εδώ. Βαθαίνει το νερό, μετά ξαναριχαίνει. Έχει ένα σύφαλος παράλληλο στην ακτή. Ο οποίος δημιουργείται εξαιτίας του φαινομένου που περιγράψαμε. Το undertow, το ρέμα επαναφοράς παίρνει την άμμο από την παραλία. Και την πηγαίνω στα ανοιχτά. Εκεί όταν σταματάει η ενέργεια του κύματος. Και σταματάει και κοντά στο σημείο θράψεις. Σταματάει και η μεγάλη διατιμητική στάση του πυθμένα. Την αναποθέτουν, γιατί ούτε σε όριση μπορεί να την φέρουν. Δεν έχει φράψει. Ούτε μεγάλη διατιμητική στάση του πυθμένα, για να μεταφέρει, να σηκώσει την άμμο, έχουμε. Ούτε καν και ρεύμα έχουμε, γιατί δεν έχουμε φράψει, δεν έχουμε τον αφρό, που λέγαμε πριν. Άρα, εξαιτίας και αυτού των τριών, μεταφέρθηκε η άμμος από την παραλία, ας πούμε, την αμμουδιά που έχουμε και τη ζώνη αναρίχησης. Και μεταφέρθηκε και πηγαίνει προς τα ανοιχτά και αναποτήθηται περίπου στο σημείο φράψεις. Ερώτηση τώρα, ας πούμε, για να μπορέσουμε να το πούμε λίγο. Αυτό το φαινόμενο έτσι από την εμπειρία σας, όπως σε όλα τα πράγματα στη φύση, θα μπορούσε να πούμε ότι συνεχίζεται και πάει και συνεχίζεται επαόριστον. Μπορεί, δηλαδή, αυτό το φαινόμενο να αρχίσει να διαβρώνει, να διαβρώνει, να διαβρώνει και να φτάσει κάποτε. Αν, δηλαδή, έρχεται ένας σχηματισμός και υσκύει, παρμόζεται σε αυτή την περιοχή, ας το πούμε, τρεις μέρες έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Τρεις μέρες θα διαβρώνει συνέχεια. Υπάρχει αυτό στη φύση, ποτέ κάτι, ένα φαινόμενο να μην έχει όριο. Έτσι σαν φιλοσοφία, ας το πούμε. Τα πάντα, ας πούμε, κινούνται, μπορεί να φτάσει κάποιος στην αρχή του φωτός. Λέμε τώρα, έχει ένα όριο. Θα φτάσει σε ένα σημείο. Αυτό, να το δούμε. Θα φτάσει σε ένα σημείο μια διαύρωση της τάξης των 10-15 μέτρων και μετά θα σταματήσει. Μια συγκεκριμένη ακτή θα έρθει ο μεγαλύτερος σχηματισμός που μπορεί να έρθει. 5 μέτρα κύμα, 6 μέτρα κύμα, που είναι από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς του Αιγαίου. Θα χτυπήσουν μια ακτή και αρχίζουν να τη χτυπάνε ώρες. Τη πρώτη ώρα μπορεί να διαβρώσει 10 μέτρα την ακτή. Τη δεύτερη να φτάσει άλλα 2, 12. Την τρίτη, τέταρτη άντε να φτάσει 15. Δεν λέω τυχαία νούμερα. Εκεί γύρω είμαστε. Και μετά θα σταματήσει να διαβρώνει. Φτάνει σε ένα όριο. Φτάνει το σύστημα σε μια ισορροπία. Μπορούμε να καταλάβουμε από το σκίτσο το δεύτερο από πάνω γιατί θα επέλθει αυτή η ισορροπία. Είναι κλασική ερώτηση στις εξετάσεις. Προσέξτε τι έγινε εδώ. Διαβρώθηκε εδώ η ακτή. Εδώ είναι διακοκομένη ήταν η παλιά ακτή. Και εδώ έχουμε την πρόσχοση. Έχουμε αυτόν τον ύφαλο. Αν εδώ είχε 4 μέτρα βάθος, τώρα έχει 3 μέτρα βάθος. Λέω ένα παράδειγμα για το βάθιο. Ριχένι. Αυτός είναι ένας ύφαλος που δημιουργήθηκε από το κυματισμό. Τι θα κάνει πάνω στον ύφαλο αυτό ο κυματισμός που δεν έκανε πριν. Ένας κυματισμός, ας πούμε το παράδειγμα που είπαμε πριν για τα 4 μέτρα. Υπήρχε 4 μέτρα βάθος. Ο κυματισμός μας ήταν 3 μέτρα. Θα περνούσες από τα 4 μέτρα χωρίς να θραυστεί. Θα θραβόταν πιο μετά θα δημιουργήσω όλα αυτά. Τώρα σε αυτό το σημείο έχουμε 3 μέτρα βάθος. Τι θα πάθει ο κυματισμός σε 3 μέτρα βάθος. 3 μέτρα ύψος θα θραυστεί πάνω στον ύφαλο. Θα χάσει την ενέργειά του. Νωρίτερα πια θα τη χάσει πιο μακριά από την ακτή. Και θα χτυπήσει την ακτή εξωθενωμένη. Έχει χάσει την ενέργειά του θα τη χτυπήσει την ακτή με πολύ λιγότερη ενέργεια. Άρα θα τη διαβρώσει λιγότερο. Ή δεν θα τη διαβρώσει καθόλου. Παναλαμβάνω. Ο ύφαλος αυτός λειτουργεί σαν ένας βυθισμένος κυματοθράφτης. Σαν να έχει έναν μεχανισμό αυτοπροστασίας η ακτή. Γιατί σκεφτόταν, σκεφτότε τώρα, σκεφτείτε λίγο τι θα γινόταν αν συνέχεια διαβρονόταν. Για έναν κυματισμό τρεις μέρες τι θα φτάνουν οι ακτές 50 μέτρα διαβρούση. Δεν καταγράφτηκε τέτοιο πράγμα. Οι διαβρώσεις μετά από μια θαλασταρχή είναι 10-15 μέτρα όσο και να κρατήσει. 20 μέτρα τέτοια. Όσο και να κρατήσεις μέσα σε μια θαλασταρχή. Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής μηχανισμό. Καθώς γίνεται η διαβρούση μεταφέρεται η άμμος, εναποτίθεται στους σημείους θράσεις και δημιουργεί ένα ύφαλο. Αυτός ο ύφαλος είναι ένα προπέτασμα της παραλίας πάνω στον οποίο θράβεται ο καινούργιος κυματισμός που έρχεται συνέχεια. Χάνει την ενέργειά του και χτυπάει με μικρότερη ενέργεια την ακτή. Άρα με ημειωμένη διαβρωτική δράση. Άρα φτάνουμε σε μια ισορροπία ενός προφύρου που λέμε. Επιτεύτηκε ισορροπία. Δεν έχουμε αλλαγές στα πειράματα που κάνουμε για να το καταλάβουμε αυτό. Εδώ έχουμε στην ιδραυλική ένα μικρό κανάλι για πειράματα. Μη σας πω ότι τα πρώτα 15-20 δευτερόλεπτα, γιατί είναι σε μικρότερη κλίμακα, γίνεται η μεγάλη αλλαγή και από εκεί και πέρα γίνονται μικροαλλαγές. Δηλαδή από τα πρώτα κύματα, τα 20-30 κύματα, γιατί έχουν μικρές περιόδους εκεί, τα 20-30 κύματα γίνονται για αλλαγές γρήγορα και μετά έχουμε πολύ πιο ύπιες αλλαγές μέχρι ένα σημείο που φτάνουμε σε ισορροπία και δεν έχουμε πια ούτε διαβρώσεις. Αυτό το χυμωρινό προφίλ, προσέξτε το λίγο, έχει να κάνει με την καμπυλότητα. Προσέξτε τώρα που είμαστε και το άλλο το προφίλ. Πάλι και αυτό έχει να κάνει προφανώς με την καμπυλότητα. Το καλοκαίρι έρχεται ο κυματισμός και μετά στρώνει την ακτή. Επειδή δεν έχουμε έντονη θράψη και ο κυματισμός από τη φύση του από μόνος του σπρώχνει την άμμο προς την ακτή. Τη σπρώχνει γιατί έχει μια πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχει μια ασυμμετρία ο κυματισμός κοντά στην κορυφή, που είναι ταχύτητα προς την ακτή. Έχει μεγάλες ταχύτητες στην κορυφή του, που έχει ταχύτητα προς την ακτή. Εφόσον έχει μεγάλη ταχύτητα κάτω από την κορυφή του, προς την ακτή, αυτή η μεγάλη ταχύτητα μεταφέρει την άμμο προς την ακτή. Και δεν έχουμε τη θράψη και όλα αυτά που περιγράψαμε για να την απομακρύνει από την ακτή προς τα ανοιχτά. Άρα ο κυματισμός λόγω της ασυμμετρίας τους, επειδή κάτω από την κορυφή του, κάτω από τη θετική ταχύτητα, την ταχύτητα προς την ακτή, έχει μεγάλες στινές, έχει μεγάλη κορυφή, ψηλή κορυφή. Είναι ασύμετρος ο κυματισμός ως προς την οριζόντια. Τότε σπρώχνει την άμμο προς την ακτή και σιγά σιγά έρχεται και τη στροάνη. Το κριτήριο είναι ουσιαστικά εκτός από την κλήση, τη χαρακτηριστική διάμετρο κόκκων και η καμπυλότητα. Καμπυλότητα λέμε, το λόγο ύψους κύματος προς μήκος στα βαθιά νερά. Τι λέτε εσείς, όσο έχουμε μεγάλο ύψος κύματος, θα έχουμε πιο πολύ διάβρωση ή πιο πολύ πρόσχωση? Διάβρωση. Άρα, όσο μεγαλώνει το ύψος κύματος θα έχουμε διάβρωση. Τώρα, χαρακτηριστική διάμετρο κόκκων. Όσο έχουμε χοντρό κόκκο πιο πολύ ή λεπτό κόκκο πιο πολύ θα έχουμε διάβρωση. Αν δείτε μια ακτή με χαλίκι θα διαβρώνεται πιο εύκολα από μια ακτή με ένα λεπτό κοκοηλικό. Άρα, όσο έχουμε πιο χοντρό κοκοηλικό, τόσο πιο, ας το πούμε, επικρατεί η διαδικασία της πρόσχωσης στη διάρκεια του έτους. Και το τρίτο είναι η περίοδος. Όσο πιο μεγαλύτερη περίοδο έχουμε, αυτό έχει να κάνει με την ασημετρία του κύματος και με τη θράψη, δεν είπαμε εσείς μεγάλες περιόδους δεν θράβει το κυματισμός εύκολα. Σε πολύ μεγάλες περιόδους. Και με την ασημετρία και με τη θράψη, όταν έχουμε μεγάλους περιόδους έχουμε πρόσχωση. Να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση. Μεγάλη χαρακτηριστική διάμετρο κόκκο. Μεγάλο ύψος κύματος, διάβρωση. Μεγάλη περίοδος ή μεγάλο μήκος, το ίδιο είναι, πρόσχωση. Ή να το πούμε ξανά με διάβρωση. Διάβρωση έχουμε μεγάλο ύψος κύματος, μεγάλη χαρακτηριστική διάμετρο κόκκο, μικρή περίοδο ή μικρό μήκος. Μεγάλη ύψος κύματος. Συγγνώμη, μικρή. Τώρα εδώ ξαναγράψτε ένα λεπτό λίγο γιατί έγινε και το περίοδο. Παραστήριστηκα από το ύψος κύματος. Μεγάλο ύψος κύματος. Λεπτό κοκιάμο, μικρή χαρακτηριστική διάμετρο κόκκο. Μικρή περίοδος. Διάβρωση. Πραλαμβάνω διάβρωση. Μεγάλο ύψος, μικρή περίοδο, μικρή χαρακτηριστική διάβρωση κόκκο. Τα ανάπαδα θα έχουν πρόσχωση. Μικρό ύψος κύματος, πρόσχωση. Χοντρό κοκοηλικό, μεγάλη δηλαδή χαρακτηριστική διάμετρο κόκκο, πρόσχωση. Μεγάλη περίοδο, πρόσχωση. Αυτό φαίνεται από τον τύπο. Παρακάτω. Δεν θα δουλέψουμε την Σουναμούρα Χορυκάμπα τον τύπο. Θα πάρουμε τη σχέση του Δίνα πάνω. Μόνο αυτή θα δουλέψουμε. Όπως στον αριθμητή έχουμε το ύψος κύματος και στον παρονομαστή την ταχύτητα καθίδευσης και την περίοδο. Όσο πιο μεγάλη είναι το F0, μεγαλύτερα από τη μονάδα, θα έχουμε διάβρωση. Μικρότερα από τη μονάδα θα έχουμε πρόσχωση. Δηλαδή, όπως φαίνεται από τον τύπο, μεγάλο ύψος κύματος, μικρή WF, μικρή δηλαδή διάμετρος κόκκο, μικρή περίοδος διάβρωση. Μικρό ύψος κύματος, μεγάλη περίοδο, χοντρό κόκκο υλικό, πρόσχωση ή προστάμωση. Αυτόν τον τύπο μόνο θέλουμε. Κάτω λίγο τύπος με την κλήση της ακτή, και αυτή παίζει ρόλο, αλλά ποια ακτή, καλύτερα να μην μπερδευτούμε με πολλούς τύπους. Μόνο τον απάνω τύπο, το οποίο σας έχει και το κάρτον, εξαρτάται δηλαδή παρόμοια, βάζει μέσα και την κλήση της ακτής πάνω σε αυτό. Το ότι οι ήπιες ακτές προφανώς δέχονται πιο πολύ τη διάβρωση, και ο κυματισμός έρχεται και τις κάνει πιο απότομες. Ακτές ανάλογα βέβαια και με τη χαρακτηριστική διάμετρη του κόκκου. Αυτά λοιπόν, να δούμε και λίγο τα δυό τα προφύλλα, καλύτερα παραστατικά, όπως το είχαμε πριν. Το καλοκαίρι, ο κυματισμός με μικρή καμπηλότητα, μικρό ύψος, μεγάλη περίοδο, το σοέλ που λέμε έρχεται και αν με συνεχή γραμμή είναι η αρχική διατομή, θα αρχί και σιγά σιγά θα τη στρώσει και θα μας δημιουργήσει την παραλία, ενώ το χειμώνα ο μεγάλος κυματισμός με μεγάλη καμπηλότητα θα έρθει, θα μας πάρει την άμα από την παραλία, θα τη βάλει στα βαθύτερα και θα δημιουργήσει αυτό που φαίνεται τον ύφαλο που το νιώθουμε στην αρχή του καλοκαιριού, γι' αυτό η υπαρχή του καλοκαιριού. Γιατί στο τέλος του καλοκαιριού θα έχουν έρθει το σοέλ, ο ύπιος κυματισμός, και θα το εξαφανίσει αυτό, θα πάρει την άμα από εδώ, στο τέλος του καλοκαιριού όλο το καλοκαίρι θα τη βάρει και θα τη ξαναστρώσει. Και αυτό το παιχνίδι, διάβρος η πρόσκοση, θα γίνει χειμώνα καλοκαίρι. Αυτά όμως τα πρέπει να τα ξέρουμε. Είναι πολύ σημαντικά. Παράκτια ζώνη, παιδιά, είναι ο πλούτος της χώρας, έτσι. Μα ξέρουμε τι γίνεται. Ο τουρισμός από κει εξαρτάται. Αν θέλουμε να επέμβουμε, που θα θα πούμε παρακάτω, να σώσουμε μια ακτή, τι θα κάνουμε. Θα κάνουμε μια τέτοια σχετική άσκηση πάνω σε αυτό. Διαβρώνεται μια ακτή για πολλούς λόγους που είπαμε. Ας διαβάζετε ένα χράγμα. Μες θα πρέπει να επέμβουμε να τη σώσουμε. Όλος το τουρισμός νησιών είναι στις ακτές τους. Ολόκληρον νησιών. Όλα τα νησιά έχουν σοβαρό πρόβλημα διάβροσης. Σας είχα δείξει εκείνη τη διαφάνεια, 1,35% των ακτών της νησιώτικης χώρας. 25% ήταν εκείνο το διάγραμμα, αλλά οι καινούργιες συμμετρήσεις δείχνουν πιο έντονο το πρόβλημα. Έχει διάβροση. Χάνονται. Αν βάλετε το τι προβλέπουμε στο μέλλον, κλιματική αλλαγή, πολύ μεγαλύτερα ύψεις κύματος που περιμένουμε. Λέω πολύ μεγαλύτερα. Φαντάζετε για εμάς το πολύ μεγαλύτερο δεν είναι διπλάσια. Και 10% και 20% είναι πολύ μεγαλύτερο σε εμάς. Τους τύπους που μου δείξατε πριν, ήταν το ύψος του κύματος στην τρίτη για να υπολογίσουμε τον Dublin. Οπότε τα 5 μέτρα κύμα που σκεδιάσουμε και τα 5,5 μέτρα κύμα, είναι πολύ μεγαλύτερο ύψος. Εντάξει, στην τρίτη υψώνεται και οι τύποι εδώ που τους είδαμε πριν, ήταν η ταχύτητα στην 4η. Καταλαβαίνετε λοιπόν τώρα, αν έχουμε μια αύξηση λόγου κλιματικής αλλαγής των υψών κύματος, κατά 10%, 15% που εκτιμούν λόγου κλιματικής αλλαγής, είναι τεράστια. Στην 4η θα υψωθεί η ταχύτητα. Θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες διαβρώσεις. Ήδη το έχουμε, χωρίς να έχουμε αντιληφθεί καν στη χώρα μας την κλιματική αλλαγή. Το έχουμε, το βλέπουμε. Καταλάβατε την κλιματική αλλαγή, όσο το βλέπουμε, εντάξει, το ακούτε, κάπου το νιώθετε. Αυτός ο καιρός που έχουμε τώρα, ήταν τυπικός όταν εγώ είμαι ο φοιτητής. Τυπικός για τρεις μήνες. Βαρδάρης και κρύο, πριν γεννηθείτε. Ρωτήστε τους σαλονικούς εγώ και θα σας πω, ο βαρδάρης και τέτοιο κρύο ήταν πολύ τυπικός καιρός. Τώρα, ας πούμε, είναι κατημέρες. Πέρις πρόπρις δεν ήταν καθόλου. Κάτι τέτοια καταλαβαίνουμε την κλιματική αλλαγή, την αντιλαμβανόμαστε. Ψευνικά μετράμε 7,5 μέτρα κύμα, ενώ το μάξιμο που είχαμε μετρήσει ήταν 5,5 ύψους. Έτσι το καταλαβαίνουμε από διάφορες μετρήσεις και από τις μικροαλλαγές. Αλλά, πού αλλιώς το καταλαβαίνουμε. Η φύση, η ακτή, το καταλαβαίνει αλλιώς. 30 μέτρα διαβρώσης ακτών, χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα. Λόγω κλιματικών αλλαγών. Να δούμε τώρα εδώ. Σας είχαμε πει και άλλη φορά, πολλές φορές, και το προηγούμενο μάθημα, έχουμε ένα πολύ ισχυρό ρεύμα παράλληλα στην ακτή που λέγεται παράκτυο και ματογενές ρεύμα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι αυτή τη τάξη μεγέθους σαν τύπους που τον έχουμε δείξει πολλές φορές. Δεν θα μεταφέρει άμμο. Προς τα πού θα τον πηγαίνει αυτόν τον άμμο. Το προηγούμενο που δείξαμε ήταν μεταφερόταν η άμμο εγκάρσεας στην ακτή, κάθετες στην ακτή. Μεταφερόταν ή προς τα ανοιχτά ή προς την ακτή. Όπως είναι λογικό θα έχουμε και μια στερεομεταφορά προς τα πού. Η μία είναι όταν έχουμε μια ακτή, η μία συνεισθώσε είναι κάθε, η άλλη ποια θα είναι παράλληλα. Έχουμε ισχυρότατη στερεομεταφορά παράλληλα στην ακτή. Τι είπαμε από τα χαρακτηριστικά αυτού του κύματος. Είπαμε αυτό που του είχες πει εσύ, λοξή θράψεις κυματισμών. Ένα είναι αυτό. Άρα μέσα στη ζώνη θράψεις, πλάγια πρόσωπους κυματισμών, αυτά είναι τα αίτια. Είχαμε πει όμως και ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ρεύματος. Εκτός από ότι περιορίζεται με τη ζώνη θράψεις, 150 μέτρα από την ακτή, 50 μέτρα ανάλογα από την ακτή. Τι άλλο χαρακτηριστικό έχει αυτό το κύμα. Χαρακτηριστικό όχι αίτιο. Μεγάλη ταχύτητα, ακριβώς. Ταχύτητες στους τάξους του 1,5 μέτρα του δευτερόλεπτου είναι τεράστιες. Είναι ένα ποτάμι μέσα στη θάλασσα παράλληλα στην ακτή. Η ταχύτητα από την ανεμογενή κυκλοφορία είναι της τάξου στον 20 εκατοστό του δευτερόλεπτου, 0,2 μέτρα. Από τις μεγαλύτερες ταχύτητες. Και εδώ έχουμε με έναν κυματισμό της τάξος των 2-3 μέτρων ταχύτητες και 1 και 2 μέτρα ανά σεκόντ. Πολύ μεγάλες ταχύτητες, ολόκληρο ποτάμι. Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτήν εδώ τη ζώνη θράψεις, που έχουν αυτό το ισχυρό ρεύμα, μεταφέρονται προφανώς οι άμμους. Μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες άμμου κάτω από την επίδραση του κύματος και του κυματογενούς ρεύματος. Αυτό εδώ το τύπο, τον έχουμε και στις σημειώσεις, είναι παντού, είναι ο τύπος. Που θα μας δώσει τη στερό μεταφορά, δηλαδή τα κυβικά μέτρα, εδώ θα μας δώσει το έτος, προσέξτε, κυβικά μέτρα το έτος. Δεν μιλάμε για δευτερόλεπτο, γιατί είναι πολύ μικρά τα νούμερα. Το έτος, που βέβαια είναι πολύ τεράστια τα νούμερα, που μας δίνει 1290 επί π, που είναι η ροή ενέργειας και η ροή ενέργειας είναι ρο. 1028 ή 1000, ό,τι θέλετε, επί 9,81, 2,16. Επί, προσέξτε τώρα, εδώ, ύψος κύματος στο σημείο θράσεις το τετράγωνο, επί την ταχύτητα διάδοση στο σημείο θράσεις, επί το ημύτωνο, δύο φορές τη γωνία θράσεις. Γι' αυτό παιδευόμασταν να βρούμε το ύψος κύματος και το βάθος και τη γωνία πρόσθεση στο σημείο θράσεις όλα αυτά. Το κάναμε έτσι για άσκηση ή να υπολογίσουμε μόνο αν είναι θραβόμενος ή όχι ο κυματισμός για να διαστασιολογίσουμε. Ένας λόγος είναι αυτός, ένας άλλος λόγος είναι αυτός για να υπολογίσουμε τη στερεοφορά σε ρομεταφορά μέσα στη ζώνη θράσεις. Μόνο σε αυτή την περίπτωση, πουθενάλλου αυτό το σε, που είναι στο σημείο θράσεις, που το λέμε και group κιόλας γιατί είναι group velocity, μόνο εδώ θα μπορούμε να το πούμε είναι ίσο με ρίζα g επί το βάθος στο σημείο θράσεις. Μόνο αυτό είναι τύπος ριχών νερών, μέσα στη θράψη έχουμε αποδειδημένα ριχά νερά. Μόνο εδώ για διαφόρηση μην παιδευτείτε μπορείτε αυτό το σε gb, δηλαδή το σε group της ταχύτητας ομάδας, τη ταχύτητα διάδοσης στο σημείο θράσεις να το πάρουμε 9,81 επί βάθος στην ένα δεύτερο ή ρίζα αυτής της ποσότητας. Για διαφόρηση είναι αυτό. Για να μου πει κάποιος τώρα η στερεομεταφορά εξαρτάται από την ταχύτητα, από το ύψος κύματος στο σημείο θράσεις στο τετράγωνο ή τίποτα άλλο. Στην ποια δύναμη εξαρτάται, στο τετράγωνο που φαίνεται προφανώς ή κάπου άλλο ή στην κάτι άλλο, έτσι που βλέπουμε τον τύπο ολοκληρωμένο τώρα. Τρίτη, κάπου ανάμεσα, γιατί εδώ είναι ρίζα του βάθους στο σημείο θράσεις. Αυτό, το βάθος στις σημείο θράσεις, τι σχέση έχει με το ύψος στις σημείο θράσεις του κύματος. Αν θέλω να τα εκφράσω όλους σε ύψους κύματος στις σημείο θράσεις. Ή 0,8 ας πούμε, ή όχι 2,5, 2,5 άλλο είναι αυτό. Α, λες στη δύναμη, ναι, στη 2,5 είναι αυτό. Ακριβώς, αυτό είναι ανάλογο με το ύψος στις σημείο θράσεις, άρα με το ρίζα, άρα εις το τετράγωνο και το 1 δεύτερο, εις τη 2,5 ή στα 5 δεύτερα νόμιζα είπες το 2,5, έχει να κάνει αποσύμπτωση τώρα, νούμερα έχει να κάνει με το βάθος όπου δε θα κινηθεί η άμμος και το closure death που λέμε. Το παρεξήγησα, λέω τόσο βαθιά προχώρησες, λέω διάβασες παρακάτω ας πούμε πως είναι. Οπότε, καταλαβαίνετε αυτό γιατί το κάνω σαν σχόλιο. Πάλι εδώ μπαίνει ένας τύπος ή στην 2,5 ο τύπος κύματος. Σε μια περιοχή όταν θέλουμε αύριο να προστατέψουμε μια ακτή και θέλουμε να κάνουμε μια κατασκευή. Επειδή είχαμε πει πολλές φορές ότι, το είχαμε εξηγήσει, θα είναι πια πολύ ακριβό στη χώρα μας να προστατέψουμε 15.000 χιλιόμετρα ακτών επί ένας συντελεστής πόσες είναι οι αμμώδεις τα επόμενα χρόνια, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις οικονομικές. Θα ψάχνουμε λύσεις που δεν θα μας μηδενήσουν την ταχύτητα. Δεν θα μας μηδενήσουν το ύψος κύματος. Απλά θα μας το μειώσουν. Αν, λοιπόν, το ύψος κύματος από δύο μέτρα μας το κάνουν ένα μέτρο, αμέσως μειώνεται, όχι μόνο κατά εις το τετράγωνα που είπαμε τέσσερις φορές, έξι, πέντε, έξι φορές η ενέργεια. Κι η κανότας τέρα μεταφοράς. Παδιά, εκεί που θα είχαμε, ας το πούμε, πέντε χιλιάδες, θα έχουμε χίλια. Πολύ λιγότερο. Απλά μειώνοντας κατά το μισό το ύψος του κύματος. Με ένα κύματι κράτη βυβητισμένο. Θέλω να σας πω ότι σαν την ανάλυση αυτήν ότι εξαρτάται σε 2,5, την κάνουμε για να καταλάβουμε πια από εδώ και πέρα το πως πρέπει να προστατεύσουμε την ακτή, δεν θα πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις ακριβές, γιατί δεν θα το αντέξει ο προϋπολογισμός της χώρας σε καμία περίπτωση. Θέλουμε να βρούμε λύσεις φτινές που απλά να μας μειώσουν την ενέργεια του κύματος. Θα πούμε και λίγο αυτό τώρα. Μέσα όμως σε μια ακτή που είμαστε, θα είναι δυστυχώς πάρα πολύ δύσκολο πολλές φορές να καταλάβουμε γιατί η ακτή διαβρώθηκε ή όχι. Οι Δήμοι έχουν δώσει στις καλές εποχές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οι Δήμοι ξέρω και γεωλόγους να τους πούνε γιατί διαβρώθηκε μια ακτή. Να ξέρουν ποια είναι η αιτία. Έχουν μια ακτή, μια ακτή που να χάνεται. Την είχαν 30 μέτρα, την άλλη κομμανιά την βλέπουν 25, ύστερα 20 και σιγά σιγά γίνεται ένα μέτρο, δύο μέτρα. Όλος ο τουρισμός φεύγει γιατί χάνεται η ακτή. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβουμε χωρίς να κάνουμε πολλές μετρήσεις. Δεν ξέρουμε όλες τις διαργασίες καλά-καλά. Μια ακτή δηλαδή από πού παίρνει άμμο. Δηλαδή αν έχουμε μια ακτή, παράδειγμα αυτό που λέμε διάβρωση γεωδών όγκων, το δεύτερο. Αν έχετε πάει στην ποτίδια έχει κατακόρυφα σχεδόν πρανί, τα οποία είναι αργυλικά. Που μέσα βέβαια έχουν και ποσότητα άμμου. Έρχεται το κατακόρυφο πρανί, το τρώει το κύμα, πέφτει το πρανί, και μετά έρχεται το κύμα, καθαρίζει και βγάζει μόνο την άμμο. Δηλαδή είναι μια πηγή φορτών. Μπορεί να έχουμε μια πηγή φορτών από ένα δατόρευμα, ένα σχήμα ρούσης. Μπορεί να έχουμε από τον άνεμο. Καλά, δεν μιλάμε τώρα αυτά για τα κόρα ρύψη, δεν γίνεσαι αυτές τις περιοχές μας. Ή να θέλουμε άμμο, εμείς οι ίδιοι, από κάπου για να σώσουμε μια ακτή. Διάφορες πηγές φορτών. Αυτά για να τα καταλάβουμε εμείς, για να βρούμε το ισοζύγιο, για να βρούμε την ισορροπία, θα πρέπει να μελετήσουμε πολύ καλά μια περιοχή. Να δούμε από πού έρχεται η άμμος. Έρχεται από την γενιτωνική ακτή, έρχεται από τα βαθιά, έρχεται ένα που είναι δατόρευμα, έρχονται από ένα πρανές γεώδες, που το διαβρώνει το κύμα και μετά αυτό γίνεται άμμος που εμπλουτίζει την παραλία. Αυτές είναι οι πηγές. Παρ' όλα θα έχουμε και παγίδες των φορτών, που κι αυτός είναι πολύ δύσκολο να τις βρούμε. Ή αν έχουμε κάπου μεγάλες ταχύτητες ή αν κάποια φάση η άμμος απομακρυθεί με αυτό το μηχανισμό που είπαμε και πάει λίγο βαθιά και βρει απότομες κλίσης τότε που κυλάει προς τα ανοιχτά και χάνεται τελείως. Άρα, δηλαδή, η άμμος φύγει από την κοντά την ενεργή ζώνη θράψεις. Είναι αυτό που είπες με το close world depth. Το close world depth είναι ένα βάθος βαθύτερα από το οποίο δεν μεταφέρεται η άμμος γιατί οι κυματισμοί έχουν μικρή ταχύτητα. Ά, λοιπόν, έρχεται ένας πολύ μεγάλος κυματισμός. Μας πάρει την άμμο και μας την πάει σε ένα βάθος δυόμισι φορές του πέντε δεύτερα που είπες από το βάθος θράψεις. Μας πάρει, ας πούμε, στα 12 μέτρα βάθος περίπου. Από εκεί και πέρα, δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ. Κάτι σαν φαράγγια που λέμε, υπρύχεια, απότομη σκλήσεις, φεύγει άμμος, δεν ξαναγυρίζει την ακτή, τη χάσαμε. Εκτός αν πάμε, την πάρουμε. Ή τα διάφορα άσπρα παράκτια έργα. Για να μπορούμε, λοιπόν, να επανέλθω σε αυτό που ξεκίνησα, να δούμε από πού έγινε η διάβροση μιας ακτής, να κάνουμε πολύ καλή μελέτη και με τη βοήθεια των παράκτων γεωλόγων, και με τη βοήθεια των τύπων που δείξαμε πριν, και με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων. Ας δούμε πώς δημιουργήθηκε αυτή η παραλία. Πώς ενησχύεται κάθε χρόνο. Πάμε να δούμε, θα τους ρωτήσουμε. Μήπως κάνατε κάνα έργο στην ακτή σας. Μήπως είδατε καμία αλλαγή στους ανέμους. Μήπως βαζόσατε καν αρέμα. Μήπως κάνατε καν αφράγμα. Μήπως κάνατε σπίτια και κάνετε αγροτική εκεί και αποδίζετε την άμμο να κατεβαίνει. Και όλα αυτά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί χάθηκε η ακτή. Δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο για να την αποκαταστήσουμε. Οι μέρες αποκατάστασης είναι οι ίδιες. Ούτε μπορούμε να πούμε, κοιτάξτε αυτό το φράγμα που κάνετε, μας κρατάει την άμμο καταργίστατο. Για να το πούμε. Το φράγμα του Νέστου, καταργίστατο, το μέτρο διάβρος το χρόνο, τι θα γίνει. Γιατί τον κάναμε τότε. Άρα, θέλουμε να καταλάβουμε από πού προήλθε η διάβροση, τόσο ώστε να το πάρουμε υπόψη στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά όχι τόσο σοβαρά. Για αυτό κοιτάμε αυτό που λέμε ισοζύγιο. Τι μπαίνει σε μια ακτή, τι βγαίνει σε μια ακτή. Πολλές ακτές μας έχουν αυτές που λέγονται είναι τσέπις, pocket beats. Δηλαδή, έχουμε δεξιά και αριστερά βράχια και στο κέντρο αμμουδιά. Είναι πολύ κλασική. Αυτή είναι η εύκολη περίπτωση. Δεν επικοινωνεί και πολύ με άλλες. Οπότε, ξέρουμε, έχουμε αυτή την ακτή. Άντε να έχουμε καναρέμα να μας φέρνει την αμμουδιά και να την αποθέτει εκεί. Οπότε, άλλο ότι είναι δύσκολο, όταν έχουμε μεγάλες ακτές, μεγάλο μήκος ακτές, είναι πολύ δύσκολο. Έχουν ακτές στην Πελοπόννησο, δυτική Πελοπόννησο, 20 και 30 χιλιόμετρα, σχεδόν με μικρές διακοπές. Εκεί είναι πολύ δύσκολο. Τι θα μελετήσουμε? 30 χιλιόμετρα διαβρώνεται ένα κομμάτι κοντά σε ένα λιμάνι, το οποίο είναι 200-500 μέτρα, και εμείς θα μελετήσουμε μια ακτή ολόκληρη 20 και 30 χιλιόμετρα. Τι θα κάνουμε, μετρήσεις? Όταν μας αναφέτουν μια δουλειά, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, μας λένε, ελάτε, φέρτε την σε δύο μήνες. Εσύ, αν σου πούνε εμένα πόσα χρόνια μετρήσεις, τελείωσε, θα τους έλεγα μια δεκαριά. Να μετρήσω 10 χρόνια, με του κόσμου το προϋπολογισμό, για να καταλάβω, μετρήσω κύματα, ρεύματα, στερομεταφορά, για να σου πω, αυτό είναι το πρόβλημα. Μόνο με μετρήσεις και μαθηματικά μοντέλα. Αλλά τι θα σου πει, ένας να σου αναφέσει μια δουλειά και φέρτε την σε 10 χρόνια, θα σου πει, αν περάσουν δύο θητείες του δημάρχου. Και αυτός να σου πει, να βλέπει βαδιά στο μέλλον, θα σου πει, θα σε καλέσει, γιατί έχεις ένα πρόβλημα. Τι θα το πεις, θα στολίσω σε 10 χρόνια και άλλα 2-3 χρόνια, ας πούμε, να γίνουν τα έργα, σε 15 χρόνια θα έχεις σακτί, ας πούμε, που εφανώς δεν γίνονται. Αυτή είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε αυτά. Δεν έχουμε τις μετρήσεις. Δεν μέτρουμε παρότι που οι οδηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα παράκτια ύδατα και την παράκτια ζώνη, μας επιβάλλουν να μετρέψουμε την ποιότητα νερού. Τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα. Όλα θα τρέχουμε τελευταία στιγμή, τις ακτές, τις διαβρώσεις. Δεν έχουμε καν ακτολόγιο. Πως έχουμε κτηματολόγιο, ακτολόγιο. Τι ακτές έχουμε, τι μήκος είναι, τι πλάτος είναι, από τι υλικό αποτελείται. Ποιάς χάνονται, ποιάς ανακτώνται. Πως εξελίσσονται μέσα στον χρόνο. Να έχουμε το μπλούτο μας που είναι, αυτός που είναι ένας φυσικός πόρος. Αυτό που λάμε, να έχουμε να μπορούμε να το εκνοτελευτούμε. Αυτό για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το ιστοζύγιο. Αυτό θα γίνει στο μέλλον, αλλά θα πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει. Και έτσι λοιπόν, μόνο αυτό θέλω να σας πω. Ο τύπος το προηγούμενος που δείξαμε, αυτό να μην μου το κάνετε αλάθος ποτέ. Είναι σαν να έχουμε αυτό το κεμματισμό σε όλη τη διάρκεια του έτος. Δηλαδή ο τύπος αυτό να τον εφαρμόσουμε εδώ της στερεοπαροχής. Αυτός εδώ ο τύπος. Σας δίνω εγώ, υπολογίζετε 3 μέτρα και 5 μέτρα κύμα. Σαν να ισχύει 5 μέτρα κύμα όλο το έτος. Με τι θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε για να δούμε την πραγματική στερεοπαροχή. Μα αυτό που θα σας δίνω είναι η συχνότητα εμφάνισης. Δηλαδή αυτός ο κεμματισμός του συγκεκριμένου που κάνει αυτή τη στερεοπαροχή, μπορεί να είναι 1% του χρόνου. Οπότε θα πολλαπλασιάσουμε με 1-2%. 0,01% 0,5% 0,5% 0,10% Πολλαπλασιάζουμε τον τύπο το προηγούμενο, σύμφωνα με τη συχνότητα εμφάνισης του κυματισμού. Υπάρχει η συχνότητα εμφάνισης. Για αυτό το λόγο υπάρχει. Θα την πολλαπλασιάσετε. Προσέξτε αν σας δίνω 1%-1,2%. 0,01% Όχι 1% Θα την πολλαπλασιάσετε για να βρείτε ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης στην πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε. Άλλοτε θα έχουμε ένα κεμματισμό 2 μέτρα που θα είναι 1%. Άλλοτε θα έχουμε ένα κεμματισμό 3 μέτρα που θα είναι 0,1%. Άλλοτε θα έχουμε ένα κεμματισμό μισό μέτρο ή ένα μέτρο που θα είναι 3%. Αυτά όλα θα πρέπει να τα προσθέσουμε. Τον τύπο αυτόν επί τη συχνότητα εμφάνισης. Συν πάλι τον ίδιο τύπο επί την άλλη συχνότητα εμφάνισης για να βγάλουμε. Αλλά εδώ για τη διευκόρυνση τώρα παίρνουμε εμείς ένα κεμματισμό, που διαρκεί ένα 10% του χρόνου ένα ενεργειακά μέσω κεμματισμού και το εφαρμόζουμε, πολλαπλασιάζουμε με 0,1% αυτό ένα δευτερτύπο για να εκφράσουμε το ποσό. Μην ξεχνάτε να το πολλαπλασιάσετε, βγάζετε τεράστια νόμερα αλλιώς. Εντάξει. Ωραία. Θα συνεχίσουμε τώρα. Την άλλη φορά θα κάνουμε δύο ασκήσεις ουσιαστικά πάνω σε αυτά που είπαμε. Θα δείξουμε έναν τύπο και δύο ασκήσεις και τελειώσαμε. Εντάξει. Τα λέμε την Παρασκευή.