Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας στο UPwebTV (University Of Patras, 2018)
: Στο διοδικτυακό πανεπιστημιωκό κανάλι του Πανεπιστημίου Πατρών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Πρίτανη του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον κ. Μίτκα. Καλησπέρα σας. Γεια σας, καλώς ήρθατε. Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το δικό σας χρόνο που αφιερώσατε για να μας υποδεχτείτε εδώ στο γραφείο σας. Έναν σύντομο γεριατισμό που θέλετε να πείτε για τους τηλεθερατές του Πανεπιστημιωκού Διδεκτυακού Κανάλιου Apple TV. Καταρχήν να συγχαρώ τους φιλικτές, όλους τους συμμελιστές του channel γιατί είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, χρησιμοποιείται τις νέες τεχνολογίες, τη δυνατότητα να προσυγγίζεται πολύ περισσότερο κόσμο μέσα από το διαδίκτυο, αλλά και να δημιουργείται παραγωγές οι οποίες φαντάζομαι θα έχουν και μια ποιότητα για πώς θα βελτιώνονται. Οπότε μπράβο σας, τους χαιρετισμούς μου από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, από το Αριστοτέλλιο Πανεπιστήμιο που είναι σαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα μεγάλο πανεπιστήμιο με παράβουση, με ακαδημαϊκότητα, με έφαση στην ακαδημαϊκότητα και στην παραγωγή της γνώσης. Και εδώ εκπαιδεύουμε δεκάδες χιλιάδες φιλητών, έχουμε εξαιρετικά μυαλά, ανήσικα μυαλά, έχουμε μεγάλη συμμετοχή σε ερωτηντικά προγράμματα, διαρκεί έναν διαρκές πέρασμα των φιλητών, υποψηφίων δρακτώρων, μεταδρακτώρων και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Ζούμε, ίσως πέρας συμποτίησουν όλοι οι φιλητές, ιδιαίτερα οι πρώτοι φιλιακοί, ζούμε σε μια περίοδο που το μοντέλο της εκπαίδευσης αλλάζει, αλλάζει διακόσιως εξαιτίας της τεχνολογίας και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σ' αυτές τις αλλαγές. Σίγουρα πάντα πρέπει να βγαίνουν έμφαση στην εκπαίδευση, σε αυτά που μπορούν να πάρουν από ένα μάθημα, από ένα περιβάλλον δασκαλιάς, αλλά επειδή οι τρόποι που κάποιος μαθαίνει κι αν είναι πολύ τροπικοί, είναι τελείως διαφορετικοί, ίσως μαθαίνετε πολύ περισσότερα χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο από αυτά που μαθαίνετε σε μια έθουσα διδασκαλίας, αλλά θα πρέπει να είναι όλα αυτά σιγουρανικά. Άρα η προτροπή μου προς όλους τους φιλητές είναι εξαντλήστε όλες τις δυνατότητες που σας δίνει το Μαγεξτήμιο, διερευνήστε όλους τους δρόμους, όλες τις ευκαιρίες, για να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτά τα οπέρασμά σας από το Μαγεξτήμιο. Είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα αυτά που μπορείτε να κάνετε μέσα στο Μαγεξτήμιο, γύρω από την εκπαιδευτική διαδικασία, την ελληνική διαδικασία, είτε προγράμματα εράσμως, είτε αντιοργανώνοντα συνέδρια, αντιοργανώνοντα συμμερίδες, μέσα από τους συλλόγους σας, από αυτά μπορείτε να κάνετε έξοδο το Μαγεξτήμιο, πίνοντας καφέ και διασκεδάζοντας. Όλα χρειάζονται, αλλά υποεδαλλευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τα χρόνια του περάσματος από το Μαγεξτήμιο. Θα σας βοηθήσουν όλες τις δυνατότητες. Το Πανεπιστήμιο του Αριστοδόγου Βασιλονίκης είναι από τα καλύτερα πανεπιστήμια με πάρα πολύ σπουδαίο όνομα και φυσικά διαθέτει μια ευρύα γκάμα πίστημων. Συνδυάζει βουσικά όλες τις επιστήμεις. Επομένως, ποιο είναι το όραμά σας? Εντάξει, νομίζω ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα αυτά που έχουν μεγάλη παράδοση, θα πρέπει να αρχίσουν να μεταξυλίσσονται σε διεθνή πανεπιστήμια. Δηλαδή να έχουν προγράμματα σπουδών και να υποδέχονται φοιτητές σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά που ξέρουμε να κάνουμε στα ελληνικά, τώρα πια μπορούμε να τα κάνουμε και στα αγγλικά ή σε άλλες λόσες. Έχουμε τεχνογραφία, έχουμε ανθρώπους, έχουμε την δυνατότητα, είμαστε έτοιοι. Επομένως, θέλουμε να έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα μας επιτρέπει τέτοιους εκπαιδευτικούς προγράμματα, να μπορούμε εύκολα να τα δημιουργούμε και να υποδεχόμαστε τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας ελκυστικός περιοχός για νέους ανθρώπους. Και η Πάτρα, όπως είναι λίγο μικρότερη η κλίμακα νομίζω, αλλά η Θεσσαλονίκη σίγουρα θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης για τους 20 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα θέλαμε να πούμε. Και ένα μήνυμά σας προς όλους τους φοιτητές, όσο του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όσο και της Πάτρας, αλλά και γενικά. Περνάμε ίσως μια δύσκολη περίοδο για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά οι νέοι στα 20 τους δεν πρέπει να φοβούνται τίποτε. Ο αγώνας, να ξέρετε, θα είναι παγκόσμιος, δεν θα είναι τοπικός, άρα πάρτε τα εφόδια που νομίζετε ότι μπορείτε να κουβαλήσετε μαζί σας και να είστε έτοιμοι να διαγωνιστείτε σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο στον τόπο σας, αλλά μπορείτε να νικήσετε παντού. Κύριε Μητήκα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο διαδικτυακό κανάλι. Σας ευχαριστούμε, στους χαιρετισμούς μου στην Πάτρα. Ποτέ δεν έχω βρεθεί στο Πατρινό Καναβάλι, κανείς ακόμα δεν έχει καλέσει από εκεί, οπότε θα πρέπει μία ομιλία. Σας καλούμε εμείς, με άνοιχτο κάλεσμα, να ήρθουν να μας επισκεφτείτε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.