Διάλεξη 12 / Εργασία 3 - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Εργασία 3: Το θέμα της εργασίας μας είναι οι αρχιτεκτονικές και οι κοινουργήσεις που υπάρχουν στις διαπαφές φορητών συσκευών. Τα πειρεχόμενα είναι αυτά εδώ πέρα. Εγώ θα μιλήσω για νέες αρχιτεκτονικές σχεδίασεις, ο Νίκος, ο ένας για το Rich Content Gs και ο Information Systems. Και ο Νίκος, ο άλλος για το Project Tango. Πάμε να μιλήσουμε για το Cloud Computing, όταν λέμε, με τον όρο Cloud Computing εννοούμε την πρόσβαση σε υπολογιστές και τη λειτουργικότητά τους διαμέσου του διαδικτύου ενός τοπικού. Η δομή ενός Cloud είναι, αποτελείται από υπολογιστές, από φορητές συσκευές, από αποθηκευτικούς χώρους, από λειτουργικά συστήματα, από εφαρμογές ή από περιβάλλοντα ανάπτυξη εφαρμογών. Τα μοντέλα του Cloud είναι τα εξής. Μπορούμε να δούμε πώς είναι η δομή ενός Cloud. Η Cloud είναι τα εξής. Μπορούμε να συναντήσουμε είτε Public Cloud, το οποίο απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, Private Cloud, τα οποία είναι σε κάποιους συγκεκριμένους χρυστοίς, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, Community Cloud, τα οποία απευθύνεται σε κοινότες, οι οποίες έχουν κάποια κοινά ενηδιαφέροντα μεταξύ τους, ή μπορεί να είναι ένα ευρυδικό μοντέλο, το οποίο να περιλαμβάνει μια μείξη όλων των προηγουμένων. Τα επίπεδα των υπηρεσιών που προσφέρει το Cloud μπορεί να είναι στο επίπεδο του λογισμικού, το οποίο απευθύνεται στους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα λογισμικά. Στο επίπεδο Platform as a Service, το οποίο απευθύνεται σε σχεδιαστές λογισμικού και τους παρέχει πλατφόρμες για να μπορούν να σχεδιάσουν ένα λογισμικό. Και το τελευταίο επίπεδο είναι Infrastructure as a Service, το οποίο παρέχει τις υποδομές για να στηθεί ένα δίκτυο, όπως αποθηκευτικός χώρος και άλλες υποδομές. Βλέπουμε τώρα, στις ημέρες μας υπάρχει ανάπτυξη των 4G δικτύων, τα οποία έχουν πάει τις διαπαφές των φορητών συσκευών σε άλλο επίπεδο. Ένας όρος, ο οποίος περιγράφει τα 4G δίκτυα, είναι το ακρονίμιο Magic, το οποίο σημαίνει Mobile Multimedia, πολύ μέσα στις φορητές συσκευές, τα οποία μπορούμε να τα έχουμε όποτε, δίποτε και οπουδήποτε. Μας παρέχουν παγκόσμια υποστήριξη και γενικά μας δίνει μια λύση ενωπημένου δικτύου και προσωπικές υπηρεσίες. Βλέπουμε μια σημαντική παράσταση πώς λειτουργεί το δίκτυο και όσον αφορά το μέλλον προβλέπει την εμφάνιση της 5ης γενιάς δικτύων με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτες και μεγαλύτερη διαδικτυακή κάλυψη. Τέλος, τα Bluetooth τα γνωστά σε όλους μας είναι ένας διαδεδομένος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ φορητών συσκευών. Λίγα από τα χρειακτηστικά τους παρέχουν ασύγματη σύνδεση, μικρή εμβέλεια και αυτοματοποιημένη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων. Όσον αφορά το μέλλον του Bluetooth, μέσα στα επόμενα χρόνια να μένει να ενσωμαθωθεί σε συσκευές η νέα έκδοση του Bluetooth, η οποία θα παρέχει αυτόματι επανασύνδεση σε περίπτωση απόλυας σύνδεσης, τη δυνατότητα πολλαπλής επικοινωνίας των συσκευών ταυτόχρονα και την αύξηση της αχύτητας μετάδοσης των δεδομένων. Να μιλήσουμε και το deregulation. Σίγουρα αυτή η αλλαγή της αρχιτεκτονικής στις διαπαφές των εφορετών συσκευών δημιουργεί μια απορρίθμιση στον κόσμο της οικονομίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Βλέπουμε ότι η πειρατία, η οποία έχει αναπτυχθεί με την ανάπτυξη των διαπαφών, μπορεί να δημιουργήσει μια απορρίθμιση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πόληση στις μουσικές, στις ταινίες και τα λοιπά. Και μπορεί παράλληλα να υπάρξει και μια υποβάθμιση στις υπηρεσίες προσφέροντας στο διαδίκτυο. Η υποβάθμιση, πώς γενικά, είναι πολύ συγκεκριμένη υποβάθμιση. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η πνευματική ιδιοκτησία έχει πάει στις στουπίδια. Οτιδήποτε κάνεις δεν αμειρεται. Αυτό εζόμαστε στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Μια πλήρη υποβάθμιση έχει εργατικό δυναμικό που θέλει να δουλέψει στον ψηφιακή εποχή. Και αυτό το λοικό δέν ονομάζεται παραξά στουπίδια. Αυτό εδώ πρόβλημα της παιδείας. Βλέπεις τι σπουδάζομαι. Βλέπω ότι δεν μ' αμήθουνε. Αλλά τα χρήματα έχουν φυγεί. Τι έχουν γίνει? Όχι, τα χρήματα... Τα έχουν σέψει κάποιοι. Αυτό που λέγαμε προηγουμένως. Εμείς κάνουμε το κόπο και για παράδειγμα τα παίρνει το YouTube. Το YouTube που μου κλείζει έχει πάσει από πουθενά σε δέκα χρόνια σε μια αξία, ξέρω εγώ, απίστευτη 100 βις. Έχει ρίξει τεχνική υπονομή 5-10 βις, αλλά έχει μου βγάλει και άλλα νελήντα χάρη σε εμάς. Και εμείς ας πούμε τώρα τρέχουμε να βρούμε το δίκιο μας. Δηλαδή αυτή τη στιγμή πολύ ωραία παρουσίαση μου κάνει και εσείς, όπως και οι προηγουμένες ομάδες, πέφτει. Δεν μπορείς σε 5 λεπτά να την ανεβάσουμε σε rich content, όπως λέγανε οι προηγουμένες ομάδες. Εμείς δεν έχουμε κάνει το κόπο, εσείς δεν έχετε δει τι κόπο κάνουνε. Δεν αμύδεσαι γι' αυτό, πέφτει σχεδόν σύμφουλα. Και αυτό κυκλοφορεί παραέξω και το παίρνει μία άλλη και όλοι θέλουν να τη χάσουν πολύ. Και εμείς μπορούμε να πάρουμε τον άλλο. Ορίστε. Και εμείς μπορούμε να πάρουμε να ανεβάσεις και να έρθει μία άλλη εταιρεία και να κατεβάσει όλο το YouTube. Ναι, αλλά ο Γιάννης είπε τώρα έτσι πολύ σωστά λοιπόν. Και εμείς κυριαρχόμαστε τον άλλο. Αλλά όλοι κυριαρχούμαστε που βρεθήκαμε στον πάθονο. Στον πάθονο. Αυτή είναι η υποβάθμιση που λέμε. Δηλαδή με τον ακλέβης, σε κάποια φάση σε βολεύει ως ως εφηγητής. Αλλά μόλις γίνεις εργαζόμενος και θέλεις δεδομένια, έχω αξία. Και δεν μπορείς να δείξεις την αξία σου. Αφού ό,τι παράγει, υπάρχει και ήδη. Δηλαδή υπάρχει αποκληθωρισμός. Άρα σας πρέπει ευθεώς να δω ότι υπάρχει deregulation και αποκληθωρισμός. Έτσι πολύ καλά το λέτε. Δηλαδή το κινητό από τη μία μεριά είναι τι θέλει επανάσταση. Γιατί όσοι που έζησαν την εποχή του κινητό ξέραμε ότι ζωή τραβάγανε να βρούμε έναν γιατρό, έναν υγραβηκό. Που να το πεις. Δεν πει ο τρόπος το ειδοποιήσεις. Πάρεις το γράμμα στο σπίτι του τηλέφωνο. Μα σήμερα το πρωί πλημμύριζε ας πούμε τον πάντωνό μου. Αύριο τι να το κάνω. Έτσι. Ή το γιατρό. Τώρα έχω πάθει ένα φράγμα. Αύριο θα το βρω. Τι να κάνω ας πούμε. Αλλά εγώ να είμαι κάπου αλλού. Από την ίδια μεριά όμως εγώ μας δίνουν τρομερή αξία. Είπαμε ότι δεν κάνει 300 ευρώ, κάνει 3.000 ευρώ. Από την άλλη μας δεν μας δίνει καμπέρι έξοδο. Όλο το πολιτεσικό υλικό που μαζεύουμε από εδώ και πολύ πολύ μεγάλης αξίας. Αυτό έχουμε μεταφερθεί. Ακόμη και αυτό το γράμμα το κυριστούμε σωστά. Και δεν έχουμε πώς το κυριστούμε. Αυτό λέμε όλοι. Δηλαδή θα παραχεί ρίξ κόντεντ, το οποίο δεν μπορούμε σωστά. Θα το χρηρώσουμε. Και αν κάνουμε το βάθος και το βγάλουμε στο YouTube, μπορεί να είναι σ'ένα εξάνιμο τελευόμαστα να το βγάλουμε. Ή ποτέ αξία έχει το πανεπιστήμιο ή ποιο αυτό να γίνεται αυτόνομα. Το πανεπιστήμιο πλήρωσε για να γίνει αυτή εδώ η αίθουσα. Το πανεπιστήμιο και οι γονείς σας πληρώνουν για να παρουσιάσουμε όλοι εμείς. Πληρώνουν για να γίνει το βίντεο. Και τελικά από όλο το μάθημα δεν θα μείνει, θα μείνει μισό πεντεωρία βίντεο, το οποίο μπορεί να ανέβουν στο YouTube, να έχουνε δουλέψει σ'ένα εξάνιμο εντατικά, εσείς και εγώ. Και να πει ο άνθρωπος να πει ευχαριστώ. Και να πει σχεδάλλει, πώς απ'τα υπερήχεσαι. Καλά, όσο μιλάμε για βίντεο, για ίντσκόντεντ και στρατιωτάς με τη Σέβιδα, βλέπετε πώς επέθυπη διαπλήρηση από το δόμιση των πάντων. Δεν λέω να μην μετρήσεις και με τη Σέβιδα, εκτός ενδρόπως μέτρησης. Αλλά αυτό πώς θα το μετρήσεις, εσύ δεν έλεγες ότι είναι μια εικόνα όσο χίλιες λέξεις. Τις λέξεις μετράς, τις βάζεις στο βουέλικα, τα paper τα μετράς, αυτό πώς το μετράς, λέτε δεν ξέρω. Δηλαδή τι είναι αυτό, μια ώρα στο YouTube, ένα εξάνιμο δηλαδή είναι 5 ώρες στο YouTube. Πιο πολύ σοβαρά προβλήματα να βλέψουμε, γιατί και εσείς δεν θα μπορείτε να βλέπετε σε λίγο την αξία σας και θα βλέπουμε στη λογική πόσα έχετε σπούδαζες, όχι πως πού. Δεν είναι και το θέμα. Το θέμα είναι τι μπορώ να κάνω. Πιστοποιημένα τι μπορώ να κάνω. Μπορώ να διδάξω, μπορώ να χτίσω σπίτια, μπορώ να κάνω ηλεκτρονικά συστήματα, αυτά. Γιατί θα κάνω. Μπορώ να τα κάνω. Μπορώ να τα πιστοποιήσω. Έγινε ένας κακός καμός που δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε τίποτα και αρχίζουμε να βάζουμε τις δικές μας μετρικές. Άρα πολύ εξωστοιχείς το deregulation, απλώς το επίσης δεν θα πει, πείτε παράδειγμα. Και λοιπόν η πραγματικότητα. Και όσον αφορά για το πανεπιστήμιο, υπάρχει η μονάδα διασφάλισης της ποιότητας όπου προσπαθεί μέσα από την αξιολόγηση των ακαδημαϊκών μονάδων του πανεπιστήμιου να διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών στους φοιτητές, στον ανθρώπινο δυναμικό και στην κοινωνία γενικότερα. Όχι, όμως, reach content. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση reach content. Δηλαδή είμαστε στην pro high quality, high definition σε κάθε αλήθεια. Είμαστε κάπως στον τεχνονομικό 2005-2006. Εγώ θα αναφερθώ στα GIS στο πλαίσιο του reach content. Θα γίνει μια εισαγωγή όπου θα δοθούν κάποιοι ορισμοί. Θα μιλήσουμε για τα virtual gloves, στη συνέχεια για το Google Earth και τα Google Maps App, για Immersive Technologies και για το Happy Maps. Λοιπόν, Geographical Information Systems είναι υπολογιστικά συστήματα για χαρτογράφηση και ανάλυση του γεώμορφου και των δομών που έχουν να πληθεί από αυτού. Δηλαδή υποδομές, οικοδομικά έργα και κοινωνικοπολιτικές δομές. Γειτονιές, όρια περιοχών, όρια τετραγώνων, όρια χωρών κ.ο.κ. Οι λειτουργίες που μπορούμε να εκτελέσουμε σε ένα GAS είναι, για παράδειγμα, ο συνδυασμός κοινών λειτουργιών βάσης δεδομένων με χάρτες, η διαχείριση χωρικής πληροφορίας, η παροχή εργαλείων για απεικόνιση και ανάλυση διαφόρων στατιστικών στοιχείων, πληθυσμιακών κ.ο.κ. και η σύνδεση με βάσης δεδομένων και χάρτες για τη δημιουργία δυναμικών απεικονίσεων. Πολύ γνωστά προγράμματα στο χώρο είναι το ArcGIS της Esri, το οποίο είναι ο μεγάλος παίκτης του χώρου. Είναι όλ-in-one πρόγραμμα, δηλαδή έχει όλο το functionality έτοιμο σε μια desktop εφαρμογή και με πάρα πολλές δυνατότητες επέκτασης. Μια open source εναλλακτική, μια πιο φρή εναλλακτική, είναι η χρήση της PostgreSQL σε συνδυασμόμενα plug-in το PostGIS και το UDIG, το οποίο είναι και ο τρόπος με τον οποίο στις χωρικές βάσεις δεδομένων στο μάθημα του μεταπτυχιακού γίνονται εργασίες. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ας πούμε, λειτουργίες που εκτελείς με κάτι τέτοιο, εδώ φαίνεται ένας δρόμος που έχει γίνει highlight, η επικόνιση γίνεται στο UDIG, είναι εργαλείο για επικόνιση. Ο δρόμος έχει γίνει highlight με magenta και ζητάμε τα landmarks που απέχουν μια συγκεκριμένη απόσταση από το δρόμο αυτό. Αυτό είναι μία τυπική λειτουργία που εκτελείς σε χωρικές φάσεις δεδομένων που έχουν αισθηθεί με τέτοιο τρόπο στο PostGIS. Τα virtual globes είναι μια 3D ψηφιοποιημένη μοντελοποίηση της Γης ή άλλου πλανήτη. Ξέρουμε ότι υπάρχουν virtual globes του Άρη ή της Ελλήνης, ένα παράδειγμα που είναι διάσημα. Με αυτά μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στο εικονικό περιβάλλον, όπου θα αλλάξεις και γωνία και θέση θέασης. Μπορούν να κάνουν ένα παράσταση πολλαπλών όψων επί της επιφάνειας, πηχή γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τεχνητά έργα, δημογραφικά στοιχεία και άλλα. Είναι εργαλείο έρευνας ή πλοήγησης συνδεόμενο με GPS συσκευές και μπορούν να πετύχουν τέτοιο πίπεδο λεπτομέρειας που έχουν γίνει ανησυχτικές. Δηλαδή, υπάρχουν κυβερνήσεις που θέτουν τα όρια στο τι θέλουν να επικονίζεται ή όχι αεροδρόμια, αεροπορικές βάσεις ή τοποθεσίες βέση των δεδομένων. Παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων είναι το NASA World Wind, που ήταν από τα πρώτα που είχαν γίνει, το Bing Maps 3D, το Google Earth, το πιο διάσημο βέβαια, και το WebGL Earth, που είναι και το εικονιζόμενο. Αυτό, υπάρχει και ο κωδικάς του, είναι διαθέσιμο. Είναι ένα open source virtual planet, web application, και τρέχει σε κάθε browser που παρέχει υποστήριξη για WebGL. Και εδώ, ίσως, είναι μια διαφωνία πάνω σε αυτό που λέγαμε, περί του reach content και το πώς παρέχεται και τι μπορείς να κάνεις με αυτό, με το regulation. Ένα μεγάλο παράδειγμα με το Google Earth και το Google Maps, είναι ότι δεν έχουν το functionality όλο προκατασκευασμένο και επακεταρισμένο για να στο δώσουν, αλλά έχουν φτιάξει τις υποδομές για να μπορείς να συναδημιουργείς functionality. Με API. Τα API, όπως τα είχαμε δει και στα parenting, είναι τα application programming interfaces και επανατοποθετούν τα όρια των προγραμμάτων αυτών, στα όρια της φαντασίας των χρηστών. Μπορούμε να δούμε κάποια παραδείγματα, apps ή εφαρμογών που έχουν φτιαχτεί με αυτά τα apps. Για παράδειγμα το Portable Globe, όπου αν συνδυάζεσαι σε έναν Ubuntu server, μια SD κάρτα 16GB και το Google Earth Enterprise Edition, μπορείς να έχεις φορητά μία υδρόγειο. Και τι να την κάνεις αυτή, ας πούμε στο σεισμό του 11 στην Ιαπωνία που υπήρχε, όλη η χώρα είχε βγει offline, είχε στείλει Google πάρα πολλά τέτοια Portable Globes για να κάνουν συντονισμό των επίγειων επιχειρήσεων. Και το Google Maps App και το Google Earth Engine σου δίνουν τις βιβλιοθήκες γεωμετρίας και τις βιβλιοθήκες γεωμετρικών αλγορίθμων για να χτίσεις εσύ πράγματα και λειτουργίες πάνω στο χάρτη. Τα Fusion Tables είναι χαρακτηριστικά, μπορείς να τα φτιάχνεις και εσύ, είναι ένας τρόπος για να αναπαριστάς χωρική πληροφορία, δηλαδή έχω ένα χάρτη το οποίο είναι raster data, δεν είναι τίποτα, είναι μια εικόνα. Και περνώντας μέσα από Fusion Tables να δώσω ότι εδώ είναι τοποθεσίες οδών, τα ονόματα οδών και όλα τα υπόλοιπα. Και αυτά εσύ να τα ανανεώνεις, να τα εμπλουτίζεις ως χρήστης. Το Google Earth Builder σου δίνει τη δυνατότητα να χτίσεις τμήματα του Google Earth με μεγαλύτερη ακρίβεια, με μεγαλύτερη ανάλυση πιο καλά. Ας πούμε το Shape Escape είναι μια εφαρμογή η οποία, υπήρχε μια παρουσίαση, τη φτιάξανε μέσα σε μια ώρα. Τη φτιάχνανε real-time στη παρουσίαση, που μετέτρεπε τα shape files, που είναι αυτά που χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά GIS, όπως το ArcGIS ή το UDIG και τα λοιπά, μετέτρεπε σε Fusion Tables. Οπότε έτσι, κατά κάποιον τρόπο θα λέγαμε, που μπορούσα να πει κάποιος ότι έκλεβες όλο το know-how των προηγούμενων. Και το έπαιρνες το οργανισμικό σου, το πήγαινε στο Google Earth. Και κάποια middlewares που είναι λίγο πιο πολύπλοκα προγράμματα, τα οποία κάνουν παρόμοιες διεργασίες, αλλά μπορεί να έχεις και γραφικό περιβάλλον, να μην τα κάνεις όλα μέσα από API. Η προσπαθή, η Ελλάδα να κάνει κάτι και τα ίσου πάει να τα πάρει. Και σου λέει ο Άμπος Νορέαν, υπάρχει μια αισθημική τεχνολογία. Και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Βέβαια, αυτή τη στιγμή, υποβάλλουμε φωτογραφικές δηλώσεις από το Μίνερ, ετσι. Υποβάλλουμε και το περιοσιολόγιό μας. Ξέρει κανείς το ελληνικό κράτος τι έχουνε. Χρησιμοποιεί κάποιους χάρτες τεχνολογίας 2000, που πολλές φορές είναι και ελπείς. Μας ζητάνε να προδιορίσουμε το σπίτι μας, ανάμεσα σε ποιους δρόμους είναι. Και μας λέει ο Άμπος Νορέαν, υπάρχει μια αισθημική τεχνολογία της Google, και μπορώ να δω και το εποντήσιον του σπίτι του, να σου πω, ότι η μάρκα εποντήσιον έχει το σπίτι του. Η Μισή Ελλάδα αυτό κάνει, δηλαδή. Τιμήνες ολόκληρος, είτε υποβάλλεις ηλεκτρονικά σε ποιους δρόμους του σπίτι σου. Και αυτό το πετυχέρον να κρύβεται από γόνατσα, επειδή ο δρόμος δεν είναι χαρτογραφημένος. Και μας λέει ο Βλήκος τι δρόμους δεν είναι χαρτογραφημένος. Εδώ βγάζουμε Fusion. Μπορώ να σου πω αυτή τη στιγμή, Google, πόσα εποντήσιον του τζουμπίσιας του υπάρχει στο υποδοχικό τετράγωνο. Και εμείς δεν μπορούμε να προσβιορίσουμε με το σπίτι μας, μέσα στο υποδοχικό τετράγωνο. Καταλαβαίνετε γιατί, για πόρα πόχληση αντιλήψεων, μιλάμε. Και αυτό είναι και ένα σοβαρό ελογηματικό. Εμείς τι κάνουμε. Αυτό θα ξαναγυρίσουμε στον Γιάννη. Δημιουργεί τρομερό Deregulation. Έτσι. Δηλαδή, καταλαβαίνουμε που βρισκόμαστε, έχουμε συνέστηση. Είναι και θέμα business model και πολιτικής μιας εταιρείας. Google αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη κάποια πράγματα, την κλοπή περιεχομένου. Καταλαβαίνω ότι είναι πιο εύκολο να σου παρέχω τα εργαλεία για να δημιουργήσεις content, παρά να προσπαθήσω να περιορίσω το content αυτό ως δικό μου. Και το τελευταίο μεγάλο πλεονέκτημα που δίνει η υπάρξη σε τέτοιο NAPI, δηλαδή όλα αυτά στη σειρά είναι το Interoperability. Δηλαδή, τώρα στο συνέδριο που ήμουν πριν έρθω από εδώ, δείχναμε κάποια πράγματα που πέριν στα δομένα μιλούσαν για CFT, για computational fluid dynamics. Και έφτιαχνε το Terrain από τέτοιες μελέτες και μετέχανε fluid dynamics, ροή του αέρα πάνω από το Terrain. Δηλαδή, και πώς αυτά τα δύο είναι ένα πρόγραμμα που δεν ήξερε τίποτα ο ένας για τον άλλον, επειδή χρησιμοποιούν κάποια API, κάποια κοινά, format και τα λοιπά, μπορούν να συνεργαστούν σε τρομερές εφαρμογές. Το θέμα είναι ότι και Google το έχει καταλάβει και δεν προσπαθεί να περιορίσει το content. Δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες. Προσπαθεί να γίνει ο κυρίαρχος στην παροχή των εργαλείων. Λέω, OK, κάνω τι θες, αλλά κάνω με τα δικά μου εργαλεία. Οπότε, πάλι σε εμένα θα γυρίσεις. Η χώρα της λόγος που δείτε σκότια γίνεται στην Google. Προσέξτε. Δηλαδή, εμείς είμαστε οι εργάτες άμυστοι πολλές φορές, σε είδους που μοιρονομόμαστε. Κάνω κάποιο, σαν crowdsourcing είναι, απλά λίγο πιο cognitive. Κάνω τώρα αυτό για εκείνο, λίγο λιγότερο cognitive μάλλον. Δεν δουλεύω επί τούτο εκεί πέρα άθελα. Και θα δούμε και άλλα παραδείγματα. Τώρα, Immersive Technologies. Σε αυτό το δομήν των χαρτών και του virtual gloves κλπ, υπάρχει μια τεχνολογία και πολυμέσα, που επιτρέπει στον χρήστη να βουτήξει στο περιβάλλον, το οποίο εξερευνά, περιεργαζόμενος και ψηλαφίζοντας μία εικονική πραγματικότητα, που φέρει πιο κοντά το χώρο των ιδεών και των ενιών με την πραγματικότητα. Δηλαδή, μία πραγματικότητα, η οποία μπορεί, εγώ να μην κοιτάω το κτίριο και να βλέπω τις ολυνώσεις από πίσω, αλλά κάποιο Immersive Technology, που είναι διαθέσιμο στον χρήστη, να μου δείχνει πίσω τι υπάρχει για έναν μηχανικό που υποπτεύει το site, να του δίνει το τι υπάρχει. Αυτό που ψάχνει το κράτος, δηλαδή, δεν το δείχνει ποτέ. Δηλαδή, το 2015 πριν ψάχνουμε τώρα, πληρώνουμε κατομμύρια, δεξιά κατομμύρια. Τι ψάχνουμε? Εμείς, υπήρχε η έννοια του BIM, Building Information Modeling, και γινόταν μια προσπάθεια να δούμε, να δούμε με φορητές συσκευές, με tablet, να μπορεί να πηγαίνει έναν μηχανικό που θα επιθεωρεί ένα πολύ μεγάλο έργο και να μπορεί, κατ' αρχή, να συνοηθεί ο ένας μηχανολόγος με έναν αρχιτέκτονα, που είναι δίπλα, για τα κοινά κομμάτια που τους ενδιαφέρουν, αντί να έχει τεράστια σχέδια με πολλά layers από πάνω, τα οποία δεν θα συνοηθούν εύκολα και κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Βέβαια, να γυρνάς το tablet και να βλέπεις κάτι, αλλά σωστικά να είναι σαν x-ray, δεν θα κάνει κάποιος x-ray, εννοείται, απλά επειδή ξέρει τι έχει από πίσω ή τι περιμένει να έχει, θα του έδινε... Αλλά αυτόν ακόμα στο μέλλον δεν έχει γίνει ακριβώς. Το έδωσα, σαν παράδειγμα... Τι να εξηγήσει ο κόσμος που λέει Google Earth και λέει κατάλαβα. Όλα αυτά τα κατάλαβα, μόνο η Google τα κάνει. Αυτό που λέει, στιγμή, δεν ενδιαφέρει το κρατός. Στιγμή, τρία εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται κάθε μέρα με αυτό το πράγμα. Τι προσπαθούν ο κράτος να κάνει, σαν μεθομογεία μας ενδιαφέρει ή σαν προσπάθεια διοίκησης. Αυτό που είπε στο δυο λέξεις, πώς δεν γράφεται. Είναι πολύ σημαντικό, όπως κάνουμε ηλεκτρονικά μαθήματα εμείς, τι πρέπει να κάνουμε υπόλοιπη ιδανική. Η αληθιέτωση είναι ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Και ποιο είναι το παράλληλο τελείως που διεφεύγουμε στις διαδικασίες νοημοποιήσων μπέρα από την τεχνολογία του 2000, η Google θα συγκάνω σε λίγο. Θα κάνει, δηλαδή, reverse rendering Google. Θα λέει αυτό το περίγραμμα κτιρίου απ' έξω και μπορώ να φανταστώ πως πάνε και οι κολόνες του. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει. Αλλά που λες, εντάξει, ευχαριστώ πολύ Λιμόελος, μήπως μπορούμε εμείς να κάνουμε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, μήπως κάνουμε ηλεκτρονικά αναθήνατα, ώστε να ξέρει το κράτος πως είναι το κτίριο, είναι μια κίνηση. Άλλο αυτό τα μπλέτα είναι το υπολογιστή. Στην στιγμή θέλει ένα χρόνο για να βρει άκρη. Αν του δώσεις εσύ το σύνολο που λες, δεκατοπύρει ο βρέας, τι γίνεται εδώ μέσα. Κανένας δεν ξέρει τι γίνεται. Σε μεγάλη κλίμακα σε φιλίζουν τίποτα. Θα μας το κάνει Google, ας πούμε, για να μας τελειώνει μεγάλος. Και εμείς τι κάνουμε εδώ που λες, όταν στα καταφεία του πρώνου μηχανικών και υποβάλλουμε εκθέσεις δομιωποιήσεις, όπου είναι το όνομα που δεν θα κατευθυμίσουμε, ποιό είναι αυτό που έχουμε. Ας πούμε ότι είναι υπεύθυνος. Δεν ξέρω ότι αυτό το κομμάτι αυτό είναι υπεύθυνος. Δεν μπορούμε αυτό να κάνουμε άκρη. Αλλά όλα αυτά... Ναι, όχι μόνο. Η Google θα το κάνει για διαφορετικά domain. Στο Maps App μπορεί να έχεις διαφορετικά Projection Systems. Αν ξεφλουδήσεις ένα πορτοκάλι και το πατήσεις, ο τρόπος που πατήθηκε είναι ένα Projection System. Άλλο θέλει ο συσμολόγος, άλλο μπορεί να θέλει ο τοπογράφος. Το Google Earth App υποστηρίζει τουλάχιστον 4 Projection Systems. Δηλαδή, σε μόνο ότι θα τα έχει όλη την πληροφορία, θα μπορείς να πηδίξεις από ένα domain στο άλλο. Ποιο είναι το πρόβλημά μας? Ότι ενώ εμείς εσωτεύουμε ό,τι η Ελλάδα στο χρήμα μας έχει μείνει, για να εφαρμόσουμε τεχνολογίες του 2000, το χρήμα τελικά ξανά πηγαίνει στην Google. Και εμείς παίρνουμε χωρίς πλήματα και χωρίς γνώση. Δεν ξέρει αυτή τη στιγμή το κράτος του χρησιολόγιου του Ελλήνα, παρόλο που πληρώσει του κόσμου τα λεφτά. Και το κράτος και εμείς. Δεν ξέρει το κράτος το κτιριολόγιο του Ελλήνα, παρόλο που έχει πληρώσει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια και εκατομμύρια και δισεκατομμύρια εμείς. Και ποιος το ξέρει? Η Google, στην οποία καταφέρνουμε όλοι εμείς, και ο συζυγολόγος και ο ένας και ο άλλος, αφού έχουμε μείνει άφραγοι, γιατί εμείς τα φάγαμε τα χρήματα μας, τα ξοδέψαμε σε άλλες τεχνολογίες, και πάνω στην Google την δίνουμε αξία, η Google κλουτίζει, κλουτίζει από όλες απόψεις, κλουτίζει οικονομικά, κλουτίζει επιστημονικά, ο ιδιωτικός πιστημονός λέει δεν βλέπει αυτό σε σένα. Και το πάμε ξανά, γιατί υπάρχουν μόνους. Αν μου πιτρέπετε να διαλέξω, θα πάω στην Google. Έτσι, άρα όλα τα χρήματα, όλη η επιστημοσύνη, όλη η τεχνολογία, όλη το εμμέρσιο, γένει στην Google, όλα τα κοινωνικά μέσα, έχουν το παιδί του Καρακώστα εδώ, έτσι πάνε στην Google, εμείς είμαστε οι νεροκουβαλιτές που τα γεννίζουμε, σοβαίνουμε τα τελευταία μας χρήματα εκεί, δηλαδή πραγματικά και μιλαζόμαστε εμείς, και τα εκατομμύρια πάλι στον κεντρικό κόμπο, ο οποίος είναι συναγώνιστος, γιατί παρουσιάζει τεχνολογίες που είναι έξυπνα τόσο μπροστά από μας. Είναι ένα-δυο κλικ μπροστά από μας. Αυτό είναι το deal inflation που μας ήρθατε και το βλέπουμε τώρα στην πράξη. Εσυνολίζει πάθια ο GI έτσι, προς τις Google. Δηλαδή, δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά και με τα υπόλοιπα. Έχει σίγουρα πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι υπόλοιποι έχουν μπει πολύ στη βιομηχανία, δηλαδή κάποιος που έκανε οδοποιεία θα πήγαινε στο ArcGIS, δεν θα το έκανε ποτέ σε Google Maps. Δηλαδή, αν δεν έχει ArcGIS, δεν υπάρχει Google Maps. Δηλαδή, ένας συμβουρώχος θα εφέρεται τα κτίρια της Ισσαλονίκης. Ποιος θα έχει τα κτίρια της Ισσαλονίκης? Μόνο η Google θα έχει τα κτίρια της Ισσαλονίκης. Άλλο παράδειγμα είναι το Google Street View. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκος πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο. Μια τεχνολογία που παρέχει πανωραμικές απόψεις κατά μήκους πολλών δρόμων ανά τον κόσμο.