Δημοτικό Συμβούλιο 25-02-2016 (Cityofathens, 2016)
: Παρακαλώ, καθίστε να ξεκινήσουμε. Αγαπητοί συντάρες, παρακαλώ, καθίστε στη θέση σας. Παπαχελά Νέλη παρούσα, Αξελός Ρήγας παρών, Βαφιάδης Νικόλαος παρών, Αβραμύδης Νικόλαος απόν, Αγγελόπουλος Βασίλειος παρών, Αγγελοπούλου Αθηνά απόσα, Αλεξίου Κωνσταντίνος παρών, Αποστολόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη παρών, Αποστολόπουλος Γεώργιος του Χρήστου παρών, Βαρελάς Ανδρέας παρών, Βασιλίου Χριστίνα παρούσα, Βελέντσα Δήμητρα παρούσα, Βερέμις Αθανάσιος απόν, Βλαχάκη Σιλίας παρών, Γιανοπούλου Καλιόπη παρούσα, Γεννηματάς Ανδρέας παρών, Γουμαπινελόπη παρούσα, Γούδης Χρήστος απόν, Δασκαλάκι Μελπομένη παρούσα, Διαμαντάκου Καλιόπη απόσα, Δούκα Μαρία παρούσα, Δραγούμις Φίλιππος παρών, Δρογώσης Ευστάθειος απόν, Ζαφυροπούλου Αθηνά παρούσα, Ζέπου Αμαλία απόσα, Ηλιοπούλου Μαρία απόσα, Κακλαμάνης Νικήτας απόν, Καπερνάρος Βασίλειος παρών, Κασιδιάρη Σιλίας παρών, Κατσούλη Ελένη παρούσα, Κοντοσταθάκου Ευαγγελία παρούσα, Κωνσταντάρας Δημήτρης απόν, Κωνσταντίνου Πέτρος παρών, Λάμπρου Στυλιανός παρών, Μάρκαρης Πέτρος απόν, Μιχαλολιάκου Ουρανία παρούσα, Μουντιάνο Αλέξανδρος απόν, Μπέις Παναγιώτης παρών, Μπρούλας Γεώργιος παρών, Μυριβίλη Ελένη απόν, Παπαγιανάκης Ελευθέριος παρών, Πλεύρης Αθανάσιος απόν, Προβατάς Φώτιος απόν, Σοφιανός Νικόλαος παρών, Σπυροπούλου Σουλτάνα παρούσα, Στρατηγάκη Μαρία παρούσα και Τεντόμας Χρήστος ως συνήθως απόν. Είμαστε, έχουμε απαρτία να πούμε και τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων. Ναι, συγγνώμη, ξεκάσαμε τους Προέδρους, ναι, σωστά. Αναστασίου Ελένη απόν, Μελά Χριστίνα απόν, Μοραϊτάκης Γεώργιος παρών, Μανολιουδάκη Χαρίκλια απόν, Αδαμόπουλος Διονύσης παρών, Ζοντήρου Ελένη παρούσα και Γαβρίλη Δάφνη παρούσα. Παρακαλώ λίγο ησυχία να ξεκινήσουμε. Να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου τον κ. Λαμπρακάκη, ο οποίος πήρε τη θέση του Παρετιθέντος του κ. Καφεντζόπουλου. Καλή δουλειά και να δώσω το λόγο στο δήμαρχο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα αναφερθώ σε δύο θέματα. Στο πρώτο είναι, στη εγγένεια που κάναμε σήμερα, στο ΚΑΠΑΠΣ στους Αμπελόκυπους. Να πληροφορίσω απλώς ότι το ΚΑΠΑΠΣ, τα αρχικά αυτά σημαίνουν Κέντρο Αποκατάστασης Αναπείρων Ψυχικούς. Ήταν ένα κτυριακό συγκρότημα στους Άνου Αμπελόκυπους, το οποίο μετά τον πόλεμο και με βοήθη από τον Νορβηγικό Κράτος, χρησιμοποιήθηκε προκειμένου ανάπηρη πολέμου, να εκπαιδευτούν να μάθουν μια τέχνη, όπως λέγαμε, να μπορούν πάλι, να ενταχθούν κανονικά στην αγορά εργασίας. Χρόνια μετά, αφού περιέπεσε πλέον σε αχρησία το κτυριακό αυτό συγκρότημα και πάντοτε επί χρόνια οι κάτοικοι δώσανε σημαντικούς αγώνες προκειμένου τα κτίρια αυτά να μην γκρεμιστούν, ήμασταν σήμερα πια στην ευχάριστη θέση, να πάμε να εγκαινιάσουμε το εξής. Πρώτα απ' όλα, κάτι που έχει γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους, με πόρους ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο το οποίο εντάξαμε στην προηγούμενη θητεία μας. Τώρα περατώθηκε το έργο. Είναι ένα έργο που περιλαμβάνει πολύσχυδείς δράσεις. Οι χώροι του δεν είναι όλοι χώροι αφιερωμένοι σε ένα σκοπό. Είναι ένα τμήμα, είναι για να καλλιεργήσει την αγάπη στην ανάγνωση στα παιδιά. Αρχίζοντας από ένα τμήμα που αφορά ακόμα και παιδιά βρεφικής, κυνηπιακής ηλικίας, να εξηγηθούν με το βιβλίο, να το πιάσουν, να το μυρίσουν, να παίξουν εκεί. Έχει έναν άλλο χώρο που είναι αφιερωμένος στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Προκειμόν και αυτά να εξηγηθούν με το βιβλίο και να το αγαπήσουν. Ένας άλλος χώρος είναι η πρώτη εφαρμογή. Μιας μεθόδου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία και έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι το πράσινο σπίτι. Αποτελεί μία μέθοδο, η οποία άρχισε, όπως είπα, πρώτη φορά να εφαρμόσεται στη Γαλλία. Τι είναι αυτό? Είναι ένας χώρος, ο οποίος είναι καταβάσις της Ελλάδας. Είναι ένας χώρος παιχνιδιού για μικρά παιδιά. Εκεί με πολύ διακριτικό τρόπο παρευρίσκονται και ψυχολόγοι, κοινωνική λειτουργή. Φυσικά είναι και οι γονείς των παιδιών και παρατηρούν τα παιδιά. Και οι άνθρωποι αυτοί είναι σε θέση να διαγνώσουν. Εάν τυχόν το παιδί εμφανίζει κάποια προβλήματα, ας τα πω έτσι σε ευρύτερη έννοια, ψυχολογικά. Ή κάποια έτσι αδυναμία, κάποια σύνδρομα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Κάντε λίγο εσυχία. Ναι, κάποια σύνδρομα, ούτως ώστε να μπορέσουν να τα επισημάνουν στους γονείς, σε περίπτωση που γονείς δεν τα έχουν αντιληφθεί. Και μετά να καθοδηγήσουν τους γονείς τι πρέπει ακριβώς να γίνει, προκειμένου να προληφθεί η ανάπτυξη αυτής της παθογένειας, σε ένα παιδί που ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει προστατευθεί έκαιρα, ή και αν δεν έχουμε κατορθώσει να το προστατεύσουμε, να το βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το τρίτο τμήμα είναι το τμήμα το οποίο το διαχειρίζεται μια πρωτοπόρα κοινωνικής νετεριστικής επιχείρησης, το Μύρτυλο, η οποία έχει βραβευθεί. Εκεί λειτουργεί ένας χώρος καφέ που τον διαχειρίζεται το Μύρτυλο, το οποίο απασχολεί κατά αποκλειστικότητα, αν δεν κάνω λάθος, 90% προσωπικό είναι άτομα με αναπηρίες. Ο τέταρτος χώρος είναι στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, όπου εκεί το Δημοτικό Βρεφοκομείο αναπτύσσει δράσεις, έτσι συμβουλευτικής κυρίως σε παιδιά και σε γονείς. Όλο αυτό βρίσκεται μέσα στο ωραίο πάρκο της περιοχής, το οποίο ο δήμος επίσης θα αναμορφώσει. Το λέω αυτό για να πω ότι προσπαθούμε μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες και να ασιοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο και τους οικονομικούς πόρους, που αντλούμε κυρίως κακά τα ψέματα έξω από τη χώρα μας, από άλλες πηγές χρηματοδότησης, αλλά και να εφαρμόζουμε μια κοινωνική πολιτική με χαρακτηριστικά ανάπτυξης. Τι εννοώ ανάπτυξης. Δεν εννοώ σε στενή έννοια οικονομικής ανάπτυξης. Εννοώ, όμως, μια προσέγγιση κοινωνικής πολιτικής, η οποία βοηθάει στο να αναπτύξουμε τις δεξιότητες των ανθρώπων, ούτως ώστε οι ίδιοι μετά να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ικανότητές τους. Εποφελία και των ιδίων, αλλά και της κοινωνίας. Δεν νοείται πια άσκηση κοινωνικής πολιτικής, η οποία να μεταχειρίζεται τον αποδέκτη, τον ωφελούμενο ως έναν απλό παθητικό δέκτη υπηρεσιών. Πρέπει να γυρεύουμε παντού αυτή την αναπτυξιακή διάσταση, η οποία, όπως είπα, πρέπει να νοείται με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο των αναπτύσεις, την φιλανάγνωσια στα παιδιά από τη βρευκή ηλικία. Αυτό για μένα είναι μια σοβαρή κοινωνική πολιτική και μια πολιτική πραγματικής και υγιούς ανάπτυξης, χωρίς από μόνη της φυσικά να επαρκεί. Έρχομαι τώρα και πάλι στο θέμα το προσφυγικό πάβλα μεταναστευτικό. Από το ίδιο αυτό βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης μας, από την πρώτη στιγμή επαισήμανα, όπως όλοι πια το έχουμε καταλάβει, ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμο. Και ήδη από την περασμένη άνοιξη έλεγα ότι ζούμε μόνο την αρχή του προσφυγικού κύματος, ότι απαιτείται μία εθνική στρατηγική, ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο δεν υπήρχε και φοβάμαι ακόμη δεν υπάρχει. Τόνιζα ότι η υποδοχή των προσφύγων είναι μια ευθύνη που πρέπει να αναλυφθεί ισομερός, σοβαρός από όλη την Ευρώπη, αλλά και από τη χώρα μας την ίδια, στο εσωτερικό της. Και μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τη Κυβέρνηση. Προστηρίζω μήνες τώρα ότι έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί παροπλησμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είδαμε, ευτυχώς, ότι έστω και το τελευταίο δεκαήμερο, με διαδικασίες εξπρές και υποτυπίεση της Συνόδου Κορυφής, αυτό να αρχίζει να υλοποιείται. Τόνιζα ότι πρέπει να συνεργαστούμε και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με τους κατεξοχήν αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι είπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, και αυτό ακριβώς κάνει ο Δήμος μας. Τον περασμένο Αύγουστο παραχωρήσαμε 12 στρέματα στη περιοχή του Ελέων. Τα επεκτείναμε στη συνέχεια σε 20 στρέματα. Περνούνται σε άψογες συνθήκες 700 άτομα. Οι εργασίες, όμως, πρέπει να επιταχυνθούν, γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει, ούτως ώστε να μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκεί τα 1.200 άτομα για τα οποία έχει προβλεφθεί τώρα ο χώρος με την επέκτασή του. Περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται από προχθές σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ από την Ιδωμένη περνούν στα Σκόπια όποτε ανοίγουν τα σύνορα, ελάχιστοι ΣΥΡΙ και Ιρακκινοί, που διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Τις τελευταίες τρεις μέρες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά ήταν αυξημένες. Το λιμάνι του Πειρέα έχει ξεχειλήσει και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αποφασίζουν να κινηθούν μόνοι τους προς την Αθήνα και προς τα σύνορα, τα βόρεια, αναζητώντας τρόπους μετακίνησης, καθώς δεν θέλουν να καθυστερήσουν μεταφερόμενοι στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας. Μας αυτή τη στιγμή στην Αθήνα κεντρική επιδίωξη. Το κυριότερο μέλημά μας είναι τα κεντρικά σημεία της πόλης, παρκα, πλατείες να μην μετατρέπονται σε άτυπους καταβλησμούς. Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί και συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και η παραβατικότητα, ειδικότερα στην πλατεία Βικτορίας και σε άλλα σημεία της πόλης έχει ενταθεί. Επιπλέον, η αθρόα εκεί, η ύπαρξη των ανθρώπων αυτόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχει προσελκύσει τα διάφορα εγκληματικά δίκτυα, εμπορία συναρκωτικών, παράνομης πορνίας και άλλα, δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε τις πλατείες, τα πάρκα, τα πεζοδρόμια της πόλης σε αυτή την κατάσταση. Αυτό υπονομεύει το ηθικό των κατοίκων. Τους προκαλεί μια αίσθηση εγκατάληψης. Ο δήμος δεν πρόκειται να ενδώσει σε οποιαδήποτε παρότρινση, είτε να παρέμβει βία και να καλλιεργήσει αισθήματα μίσους, αλλά και δεν θα αδρανείς. Πολύ σύντομα θα είμαι σε θέση συγκεκριμένα πράγματα να πω, τι επιπλέον κάνει ο δήμος. Προς το παρόν έχω κανονίσει να συναντήσω αύριο το πρωί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Τόσκα, ζητώντας εντατική και αποτελεσματική ασθυνόμευση των χώρων, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων. Ασθυνόμευση καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, που είναι επιβεβλημένη για την εμπέδοση ενός κλίματος ασφαλείας μεταξύ των κατοίκων και προστασίας όλων. Είναι στιγμές πάρα πολύ κρίσιμες. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ και να κάνω τώρα μία ανάλυση για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, τις τάσεις αποσύνθεσης οι οποίες εκδηλώνονται, τις τάσεις διάφορες χώρες να αφερθούν με ιδιοτέλεια, καταπαντώντας κάθε έννοια αλληλεγγύης. Πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία, μεθοδικότητα, επιμονή και υπομονή στο πώς θα κρατήσουμε την πόλη όρθια, πώς οι κάτοικοι σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δεν θα αισθανθούν εγκαταλελειμμένοι. Όχι και πέρα, κάθε μέρα θα προσπαθούμε να δούμε σε όλα τα μέτωπα και στο μέτωπο της άμεσης αρρογής τους κατοίκους. Και από αυτή τη σκοπιά θέλω να πω ότι οι συναντήσεις που είχαμε εκπροσώπους της Νορβηγικής Κυβέρνησης, δημιουργούν ένα πάρα πολύ ευνοϊκό κλίμα. Το πρόγραμμα που έχουμε αρχίσει, των 2 εκατομμυρίων ευρώ, στήριξης 3.700 οικογενειών, χοντρικά 8.000 ατόμων, με τα κουπόνια αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης στα σούπερ-μάρκετ, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί. Παράλληλα, δεν πρέπει να αφήνουμε από τα μάτια μας και τον στόχο αυτό που είπα, κοινωνική προστασία και παρέμβαση με ανάπτυξη. Και ο δήμος πρέπει να παρεμβαίνει και σε αυτές τις επιπλέον συνθήκες έκτακτης ανάγκης που δημιουργούνται στη πόλη, προειδοποιώντας, συνεργαζόμενος, καταγγέλοντας, παίρνοντας πρωτοβουλίες. Πρέπει να λειτουργήσουμε χρησιμοποιώντας όποιο μέσο έχουμε στη διαθεσή μας, με σύννεση, μέθοδο και μέσα σε μια κατάσταση που πολλοί προσπαθούν να προκαλέσουν αναταραχή, νηφαλιότητα. Και λέγοντας για αναταραχή, προφανώς αισθάνομαι την υποχρέωση να καταδικάσω τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στο Κοινοτικό Συμβούλιο του Τρίτου Δημοτικού Διαμερίσματος που είδαμε ότι αποτελούν μέρος σχεδίου γιατί επαναλήφθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου. Αυτά είναι προκλήσεις, αυτά είναι κλασική περίπτωση μιας στρατηγικής έντασης. Και το καταδικάζουμε, την βία την καταδικάζουμε όσο ο κοινότοπος κι αν ακούγεται από όπου κι αν προέρχεται, γιατί η βία μόνο βία γεννά. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι μια τέτοια στρατηγική έντασης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Πρέπει να δώσω τον λόγο στον κύριο Αξελό. Προσήλθαν η κυρία Δασκαλάκη, η κυρίες Δασκαλάκη, Διαμαντάκου, Ζέπου και ο κύριος Μοντιανού. Ξεχνάω κάποιον. Συγγνώμη κυρία Δασκαλάκη. Είναι το καινούριο κούρεμα και μπερδέψηκα. Άλλος, και η κυρία Δούκα. Ο κύριος Αξελός έχει το λόγο. Κυρία Πρόεδρε, από αυτού τα πρωημερισίας ή και άλλα? Προημερισίας και άλλα. Οριστε. Δεν ονοείται άλλα. Να βάλω και άλλα μετά από αυτό που έθιξε ο κύριος Δήμαρχος. Ό,τι θέλετε εσείς. Λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, οι διαπιστώσεις του κυρίου Δημάρχου είναι πραγματικές. Μόνο που ο κύριος Δήμαρχος συνηθίζει να χρησιμοποιεί τον ενικό, ενώ αυτές οι διαπιστώσεις έχουν γίνει κατεπανάληψη από πολλούς από τους παρόντων και πολλές από τις παρατάξεις τις δημοτικές που βρίσκονται εδώ. Οι διαπιστώσεις είναι πραγματικές. Αυτό όμως που δεν υπόθηκε είναι ότι, και εμείς λέγαμε εδώ και πολύ καιρό, ότι το ζήτημα αυτό θα μεγεθυνθεί, θα πάρει διαστάσεις απρόβλεπτες, διαστάσεις οι οποίες μερικές φορές μπορείς να είναι και ανεξέλεγκτες. Αυτό που δεν υπόθηκε είναι, και θα ήθελα να συμβάλω στη συζήτηση ως προς αυτό, είναι ότι προχθές έγινε στη Βιέννη μια συνάντηση εντελώς έξω από τους θεσμούς, εξωθεσμικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβιάζει και το γράμμα και το πνεύμα των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου και που καταδεικνύει μια σοβαρότατη έλλειψη δημοκρατίας. Η συνάντηση αυτή με πρωτοβουλία της Αυστρίας και που αφορούσε τις 8 δυτικο-βαλκανικές χώρες, παρά τη σαφέστατο διαχωρισμό και διαχωρισμό της θέσης του Σέρβου εκπροσώπου, ήταν μια συνάντηση η οποία ήταν εμείς να είμαστε καλά, εμείς να περιφερρουσήσουμε τα σύνορά μας, εμείς να τα κλείσουμε όλα και ας πάει η Ελλάδα να πνίξει τους πάντες. Ο επιχειρούμενος αποκλεισμός από τις λογικές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επιχειρούμενος αποκλεισμός των προσφύγων από την παροχή προστασίας όταν πρόκειται για το ευρωπαϊκό έδαφος και που θεωρούν ότι μπορεί αυτό να υλοποιηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, όπου επιτρέψω να σας πω ότι αυτό ταυτίζει τη λογική του πρόσφουγια με τον εχθό. Και κατά αυτή τη λογική θεωρούμε, εμείς τουλάχιστον, ότι συνιστά μια κατάφορη βαραβίαση των θεμηλειοδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η Αυστρία νομίζουμε ότι προχώρησε πάρα πολύ, την αποδοκιμάσανε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του Προέδρου της του κ. Γιούνγκερ, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν κατά των εθνικών λύσεων και όσο ο ιδός Υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης είπε ότι αυτό το ζήτημα είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν μπορεί να παίρνονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Το ζήτημα είναι ότι στο τέλος θα μείνουμε μόνοι μας ως κράτος. Και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας. Δεν είναι το καλύτερο, αλλά στο τέλος θα δείτε ότι θα μείνουμε μόνοι μας. Και το κακό είναι ότι θα μείνουμε μόνοι μας και αντί να προσπαθούμε να βρούμε όλοι μια λύση, αντί να προσπαθούμε να βρούμε όλοι το πώς θα το αντιμετωπίσουμε, ο ένας θα επιτίθεται στον άλλον προσδοκώντας πολιτικά κέρδη ή οτιδήποτε άλλο. Κατά τη δική μας άποψη δεν μπορεί ο ανθρωπισμός να εξαρτάται από το μέγεθος, αλλά από το γεγονός. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η Ελλάδα από το 1990 φιλοξενεί 1 εκατομμύριο μετανάστες, το 10% του πληθυσμού της πάνω κάτω. Και μάλιστα με εξαιρετικά αρμονικές συνθήκες. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι μετανάστες που δουλεύαν στην Ελλάδα γεννήσανε τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε λοιπόν ότι ακόμα και τώρα μας σε αυτή την κρίση πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σωθεί από τα ελληνικά μέσα στο Αιγαίο και βεβαίως δυστυχώς πνίγηκαν πάρα πολύ. Θεωρούμε ότι αυτό που είχε πει ο κ. Δήμαρχος τότε για τα άδεια σπίτια και αυτά που δεν προχώρησε, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει και αυτό δεν έγινε βέβαια με ευθύνη ούτε του Δήμου, ούτε της Πολιτείας. Θεωρούμε ότι κανείς δεν έστραξε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που είχε υποστηριχθεί εδώ για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και που τώρα το επαναφέρατε κ. Δήμαρχε, γνωρίζετε ότι πολλοί συνάδελφοί σας, μην αναφέρω τώρα τοποθεσίες, αντιδρούν σε αυτό, στα στρατόπεδα που βρίσκονται στα σύνορα ή μέσα στην κυριαρχία αυτών των δημάρχων. Φτάσαμε στο σημείο να αντιδρά και με μάλιστα τρόπο βίαιο ακόμα και πριντανής πανεπιστημίου για την εγκατάσταση προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με πολύ σκληρές εκφράσεις. Φτάσαμε στο σημείο λοιπόν να βλέπουμε και τέτοια φαινόμενα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε και ως κοινωνία αλλά και ως κένδε θα πρέπει να τα δείτε διότι δεν μπορεί μόνο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη να έχει όλο αυτό το βάρος πια και τα νησιά προπαντός και όλοι οι άλλοι να έχουν εκ του ασφαλούς πια μόνο να κάνουν διαπιστώσεις και να μιλάνε τίποτα. Θέλω να πω επειδή ήμουνα το Σαββατοκύριακο σε μια δημερίδα που έγινε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης από την ανοιχτή πόλη της Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετείχαν και όλες οι δημοτικές παρατάξεις και δήμαρχοι και άλλων πόλεων και στην οποία συζητήθηκε βέβαια και το προσφυγικό, τι χαιρέτησε μάλιστα και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Θέλω να πω ότι προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ενέκρινε ένα ψήφισμα που έφερε το αντίστοιχο ΣΕΜ που έχουμε εδώ έφερε ένα ψήφισμα το οποίο το ψήφισε και μάλιστα το ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο διαπαραταξιακά. Δηλαδή υπήρχαν διαρροές από όλες τις παρατάξεις και υπήρχαν και άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις που ψήφισαν το ψήφισμα. Ένα ψήφισμα που λέει ότι εκ φορά λόγων και μίσους και ιστοχοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών δεν συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη με τους κατοίκους και στη δημιουργική και πατριλεγματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Καλεί τους πνευματικούς φορείς της πόλης να συμβάλουν στην καλλιέργεια κλίματος κατανόησης, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και να αποφεύγονται εκδηλώσεις οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών αντιλήψεων. Κάτω από αυτές τις λογικές λοιπόν θα πρέπει να δούμε ότι και μεταξύ μας, δηλαδή εννοώ μέσα στον κορμό αυτού του κράτους, υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες και διαφοροποιήσεις και αντιδράσεις όταν ειδικά το ζήτημα είναι λίγο μακριά από μας και λέμε δεν πειράζει να μην έρθει σε εμάς. Νομίζουμε ότι, για φτάσω στη Βικτόρια και να τελειώσω, ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Οι πρόσφυγες εκεί στη Βικτόρια δεν φτάνουν που έχουν τα δυνά τους, δεν φτάνουν που συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα πάνω από το κεφάλια τους, έχουν και τους επιτίδιους, οι οποίοι επιτίδιοι και πλασαρίσματα κάνουν, εννοώ κάνουν πλασαρίσματα που αφορούν τις κοπέλες ή τις γυναίκες και πλασαρίσματα που αφορούν τα ναρκωτικά και αυτό είναι δεδομένο. Το τρομερό είναι όμως ότι πολλοί από τους επιτίδιους είναι επίσης οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, είναι ένα κύκλωμα το οποίο δεν είναι μόνο οι απέξω, δυστυχώς είναι και οι από μέσα και νομίζω ότι επειδή έκανα δυο φορές πολύ μεγάλη βόλτα εκεί και έχει και ένα θέατρο το οποίο φυτοζωεί ενώ ήταν μια χαρά και θα μπορούσε να ήταν και αισθία πολιτισμού εκεί, νομίζω ότι η ασθενόμευση είναι πάνω από όλα απαραίτητη, φτάνει να ξέρουμε τι θα πει η ασθενόμευση και τι εννοούμε και μην πάμε στην ασθενομοκρατία. Η ασθενόμευση είναι απαραίτητη και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, μεταξύ τους, γιατί έχουν δυστυχώς πολύ μεγάλες αντιθέσεις, πολύ μεγάλα προβλήματα μεταξύ τους και δημιουργούν και πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα μεταξύ τους. Αυτό πρέπει να δούμε και δεν ξέρω αν μπορεί να το λύσει ο κ. Τόσχαση, ποιος μπορεί να το λύσει, το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να λυθεί κατασταλτικά και κατά την άποψή μας θα πρέπει να λυθεί με ένα τρόπο προληπτικό. Από εκεί και πέρα τώρα, η λογική ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, διώχτε τους όλους, μην τους αφήνετε να μπουν, αυτό τον απελπισμένο δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς, μα κανείς, το να πάει λίγο πιο εκεί, πέντε βήματα πιο εκεί, να φύγει από την απελπισία και την καταστροφή. Ευχαριστώ. Καταρχήν στον φαρμακείο, στον κόμπο της Λαρίσης, έχει τελειώσει η σύμβαση με τη φαρμακοποιώ, δεν υπάρχει φαρμακοποιός και μήπως μπορούμε να κοιτάξουμε και τη λογική αυτές τις ηλεκτρονικές συνταγές, να μπορούν να τις κάνουν και τα δημοτικά ιατρία να τις εκδίδουν, ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Στρατηγάκη. Λοιπόν, επίσης θέλουμε να βάλουμε ένα θέμα που αφορά, αν και μίλησα με την κυρία Ηλιοπούλου, η οποία είναι σε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, είχε την Ευγένεια όμως να μου τηλεφωνήσει και να μου πει γι' αυτό το θέμα. Θέλουμε να βάλουμε ένα ζήτημα, θα καταθέσω όλο το φάκελο, κυρία Πρόεδρε, στα πρακτικά, είναι για τα πρακτικά του ΔΕΛΤΑ ΣΥγΜΑ, αφορά το 35ο Δημοτικό Σχολείο στα Εξάρχεια, καλώς ή κακώς είναι το σχολείο που ψηφίζω, ενώ στην αρχή υπήρχαν λογικές θέλω να επισημάνω ότι αυτό είναι ένα διδακτήριο του 1932 από τον Μητσάκη, τον περίφημο παλαιό αρχιτέκτονα. Ενώ στην αρχή η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε πει ότι πρέπει να γίνει τετραθέσιο και όλα αυτά, θα καταθέτω όλα τα σχετικά έγγραφα, και ενώ η προηγούμενη διευθύντρια η κυρία Χατζιμανόλη, η οποία μία εβδομάδα μετά απεχώρησε και στη θέση της ευτυχώς πήγε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει εντελώς διαφορετική άποψη, και ήθελε και αυτή πρότεινε το εξαθέσιο σχολείο, λες και είμαστε στα γκράβαρα της Ορεινής Ναυπακτίας, είχε προτείνει να γίνει το σχολείο τετραθέσιο, τα γκράβαρα αυτά είναι, η Ορεινή Ναυπακτία δεν το λέω υποτιμητικά, για όσους δεν το ξέρουν τα γκράβαρα είναι η Ορεινή Ναυπακτία. Ο Λαβρακάκης είναι από εκεί και το ξέρει. Λοιπόν, η κυρία έχει μεγάλη διαφορά. Υπάρχουν και οι διαμαρτυρίες του συλλόγου γονέων και κηδαιμόνων, υπάρχει και το σχετικό νηπιαγωγείο, το οποίο θα τροφοδοτήσει με έγγραφο του, το υποστηρίζει και θα τροφοδοτήσει το σχολείο με πολλά παιδιά, γιατί έχουν 26 παιδιά παιδί που έρχονται από το νηπιαγωγείο. Η κυρία Λιωπούλου με διαβεβαίωσε ότι το θέμα βένει προς τακτοποίηση, αλλά καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας, μπορούμε να πάρουμε και καμιά σχετική προτρεπτική απόφαση, μπαίνει προς ικανοποίηση διότι αναιρέθηκε η απόφαση περί μετατροπής του σε τετραθέσιο σχολείο και με τη νέα απόφαση της ΔΕΠ, αν δεν κάνω λάθος, εννοώ της ΔΕΠ ή κάποιου άλλου οργάνου, το σχολείο παραμένει εξαθέσιο, θα παραμείνει εξαθέσιο και απλώς θα διευρυνθούν τα όρια της περιοχής για να μπορέσει να περιλάβει περισσότερα παιδιά. Αυτά και σας ευχαριστώ. Θα ξεκινήσω από το ζήτημα που έθιξε τελευταίο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής. Είναι ένα ζήτημα που λέγον και πάρα πολύ σημαντικό, αφορά τις εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων της παράταξής μας. Στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθηναίων, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου, ορθώς υπόθηκε πως πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο που θα ενταθεί και θα συνεχιστεί με στόχο προφανώς τον αποπροσανατολισμό, αλλά και την τρομοκράτηση πολιτών που λαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις ό,τι αφορά το λαθρομεταναστευτικό. Και για πρώτη φορά θα ζητήσω από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής μια απάντηση, ξεκάθαρη, σαφή και συγκεκριμένη. Μέχρι σήμερα κάνω αντιπολίτευση, τοποθετούμαι, εκφράζω τις απόψεις μου. Δεν έχω ζητήσει ποτέ συγκεκριμένη απάντηση. Τώρα όμως, και παρακαλώ να σεβαστείτε αυτό το έτημα, ζητώ μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Τι πρόκειται να γίνει για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Τι πρόκειται να κάνετε, τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ούτως ώστε να λειτουργούν ομαλά τα συμβούλια στα δημοτικά διαμερίσματα. Διότι επαναλαμβάνω, υπάρχει σχέδιο και οι επιθέσεις αυτές θα ενταθούν. Αυτό είναι δεδομένο. Και μην φοβάται ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, γιατί άκουσα πως είπε ότι η βία γεννά βία. Εμείς δεν απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο για μένα να πω, όπου πηγαίνει ένας διαμερισματικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής, θα τον συνοδεύουν 15 άνθρωποι. Δεν κάνω κάτι τέτοιο. Ζητώ όμως θεσμικά να λάβω μια απάντηση. Άκουσα ότι ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής θα μεταβεί στον Υπουργό Προστασίας Πολίτη μέσα στη Βουλή. Τον άκουσα που έλεγε ότι μόνο για τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ απασχολούνται 18 αστυνομικοί. Επομένως υπάρχει προσωπικό, όχι μόνο για να περιφρουρεί τις εγκληματικές ενέργειες των λαθρομεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας, υπάρχει προσωπικό για να λειτουργούν ομαλά τα διαμερισματικά συμβούλια. Ζητώ λοιπόν μια απάντηση. Περιμένω να λάβω μια απάντηση. Δεν αρκούν οι καταδίκες. Ορθώς υπήρξε καταδίκη από τις παρατάξεις γι' αυτό το έγκλημα που έγινε στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα επειδή είδα πως είναι εδώ και ο Πρόεδρος του Διαμερίσματος. Μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Αλεξόπουλος το θύμα της επιθέσεως είναι ο πιο φιλήσυχος, είναι ο πιο ιππιοντώνων άνθρωπος που βρίσκεται και συμμετέχει ο διαμερισματικός συμβούλιος αυτόν και δυστυχώς αυτά είναι τα θύματα αυτών των επιθέσεων. Οι άνθρωποι που απλά εκφράζουν τις απόψεις τους και στόχος είναι η τρομοκράτησή τους. Ζητώ λοιπόν μια απάντηση. Επειδή έχω ανηλυμμένες υποχρεώσεις στη Βουλή ενδέχεται στη συνέχεια να αποχωρήσω. Δεν το κάνω επειδή το επιθυμώ αλλά είναι τόσο σοβαρές οι υποχρεώσεις μου και στο Κοινοβούλιο. Εγώ επιλέγω να είμαι και εδώ παρόν και στο Κοινοβούλιο. Θα με εκπροσωπεί η κυρία Βελέτζα η δημοτική σύμβουλος και αναμένουμε μια συγκεκριμένη απάντηση. Τι μέτρα συγκεκριμένα θα ληφθούν ούτως ώστε να λειτουργούν τα διαμερισματικά συμβούλια του Δήμου Αθηναίων και να μην μπορούν να εισβάλλουν μέσα σε αυτά όποτε επιθυμούν 15 κουκουλοφόροι και κρανοφόροι με συγχωρείτε και να ξυλοκοπούν πολίτες, φιλήσικους πολίτες. Δύο μονολόγια για το λαθρομεταναστευτικό. Είχαμε πει εδώ και 1,5-2 μήνες είχαμε προβλέψει επακριβώς που θα οδηγηθεί η κατάσταση στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα λόγια σήμερα. Είχαμε πει με απόλυτη ακρίβεια τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες στη χώρα μας. Και δεν χρειάζεται να προβλέψει ότι θα γίνει στους μήνες που έρχονται γιατί σε λίγο καιρό όπως πηγαίνουν τα πράγματα οι Έλληνες θα είμαστε μοιροψηφία μέσα στην Ελλάδα και επιμένουν να χρησιμοποιώ τον όρο λαθρομετανάστες διότι πλέον έχει θεσμοθετηθεί αυτός ο όρος. Πλέον και η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τόσο σέβεται η Δημοτική Αρχή, η απόφαση αυτή η τελευταία που πανηγύριζε ο Τσίπρας και τελικά δεν την τύρισε κανένας, αναφέρεται σε πάνω από 10 σημεία σε λαθρομετανάστες και λαθρομετανάστευση. Αυτός είναι ο σωστός όρος. Δεν μιλάμε πλέον για πρόσφυγες. Θα υπήρχαν λύσεις. Αν υπήρχε πολιτική βούληση και αν υπήρχε μια σοβαρή ηγεσία, ούτε άνθρωποι θα πνίγονταν στο Αιγαίο ούτε τίποτα. Εάν θεσμοθετούσε κάποιος, εάν νομοθετούσε ιδιώνυμο αδίκημα, όποιος πατούσε παράνομα την ελληνική επικράτεια, όποιος περνούσε τα σύνορα παράνομα, αν πήγαινε φυλακή χωρίς αναστολή θα σταματούσαν οι ήρωες και δεν θα υπήρχε τίποτα και δεν θα πνίγονταν παιδάκια στο Αιγαίο πέλαγος όπως γίνεται σήμερα. Αλλά επαναλαμβάνω αυτά τα έχω πει, τα έχω πει δεκάδες φορές μέσα σε αυτό το συμβούλιο, δεν έχει κανένα νόημα να το επαναλαμβάνω. Η παρούσα δημοτική αρχή ταυτίζεται με την κυβέρνηση της χώρας, που ταυτίζεται με το σχέδιο της Μέρκελ, να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της Γερμανίας, να λύσει τα προβλήματα των Γερμανών βιομηχάνων, γι' αυτό το λόγο και άνοιξαν τα ελληνικά σύνορα, γιατί έχουμε πολλά χρόνια πόλεμο στη Συρία, αλλά οι ροές που αυτή την περίοδο, τους τελευταίους μήνες τον τελευταίο χρόνο, εισέρχονται στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα αυτά, έχουν να κάνουν με τη βούληση της Γερμανικής Οικονομικής Ολιγαρχίας, να γεμίσει τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης και την Ελλάδα, ως προπύργιο αυτής της πολιτικής, με παράνομους μετανάστες. Και τελευταία ερώτηση κλείνοντας, πάρα πολύ σημαντική, ένα θέμα οικονομικής φύσεως, στις 11 Φεβρουαρίου, μάλλον για τη συνεδρία της 10 Φεβρουαρίου, με συγχωρείτε, του 2016, το δεύτερο θέμα ημερισίας διατάξεως, αφορούσε ένα έργο για το χαρακτηρισμό της οδού Φιλοπάπου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, τότε είχε τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής και είχε μιλήσει ότι το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο, δαπάνι 229.161 ευρώ και το είχε χαρακτηρίσει οικονομικά βιώσιμο αυτή την υπέροχη δαπάνι. Και λίγο αργότερα έγινε η περιβόητη κολοτούμπα, η κυβίστηση που συναντάμε στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας και το έργο αυτό τελικά είναι οικονομικά βιώσιμο με μόλις 30.000 ευρώ. Θα υπήρχε, δηλαδή, αν προχωρούσε αυτή η απόφαση, μια μαύρη τρύπα 200.000 ευρώ στα ταμεία του Δήμου. Ζητούμε μια εξήγηση. Τι ακριβώς έγινε, γιατί εδώ υπάρχει οσμή πάρα πολύ σοβαρού σκανδάλου. Ευχαριστώ. Θέλω να ξεκινήσω από δυο δικά μας θέματα. Ελπίζω να γυρίσει ο Δήμαρχος για να ακούσει και για τα άλλα που έβαλε. Όσον αφορά το 35 Δημοτικό Σχολείο που έβαλε και ο κύριος Σαξελός, νομίζω ότι επειδή η ΔΕΠ απέρριψε την υποβάθμιση ομόφωνα, παράλληλα όμως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση επιμένει, άρα πρέπει να υπάρχει μια τοποθέτηση, κατά τη γνώμη μας, του Δημοτικού Συμβουλίου που στηρίζει την απόφαση της ΔΕΠ και από την πλευρά του να παραμείνουν οι θέσεις και από την πλευρά της επέκτασης των ορίων, ώστε να μπορεί να καλύπτεται αυτό το κενό. Το δεύτερο θέμα που θέλουμε να βάλουμε μπορεί να αφορά μία εργαζόμενη η οποία απολύθηκε, αλλά είναι κρίσιμο. Και είναι κρίσιμο γιατί στο Ίδρυμα Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου στο Δουσού, του οποίου συμμετέχει ο Δήμος της Αθήνας, με δύο μέλη, απολύθηκε η εργαστόμενη Ελένη Μάρκου μετά από 20 χρόνια εργασίας, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει εικονικά ότι πήρε δώρο Πάσχα, δώρο Χριστουγέννων και επίδομα Αδίας. Και την απέλησαν. Δεν τα πήρε, της είπαν υπέγραψε ότι τα πήρε και την απέλησαν. Το Ίδρυμα νίκησε στην Ιερά Μητρόπολη σαν μου ικαρίας, δεν ξέρω πόσο το ιερό, πώς να το πω, συνάδη με την ενέργεια, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει οι εκπρόσωποι του Δήμου, οι εκπρόσωποι του Δήμου, στο διοικητικό συμβούλιο, έτσι να βάλουν θέμα και να ζητήσουν ανάκληση από τις απολύσεις. Είναι σημαντικό. Έχουμε δύο εκπροστόπους, λέω σένα, από τα Μελέσδου σου σαν Δήμος της Αθήνας. Εμείς τους διορίζουμε, ο Δήμος τους διορίζει. Δεν έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο από όσο θυμάμαι, αλλά προφανώς ο Δήμος ορίζει σαν δικούς του εκπροσώπους. Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να υπάρξει αυτή η παρέμβαση και δεν θα ήταν υπερβολή, γιατί υπάρχουν προβλήματα. Είναι στον Άγιο Λευθέριο στην Αχαρνών αυτό το ίδρυμα. Είναι κοντά και σε αμφισβητούμενα οικόπεδα που διεκδικούμε. Θα λέγαμε ότι δεν θα χάσουμε αν ακούσουμε την απολυμένη την κυρία Ελένη Μάρκου μετά. Θα πείστε τα στοιχεία στο Προεδρείο σας, παρακαλώ. Όσο να φορά το κρίσιμο θέμα που έβαλε ο Δήμαρχος, κοιτάξτε τώρα, προφανώς οι ευθύνες δεν είναι της Δημοτικής Αρχής, αλλά δεν μπορούμε να στουρθοκαμιλίζουμε. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε αυτό που αποφασίστηκε, αυτό που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Βλέπουμε τον εκλοβισμό, αυτό βλέπουμε. Τον Οκτώβρη υπέγραψαν 50.000 θέσεις φιλοξενίας στην Ελλάδα, τις υπέγραψε η κυβέρνηση. Γιατί δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, γιατί υπήρχε η απρόσκοπτη ροή. Όμως αυτό που υπογραφήκε είναι ότι θα κρατήσετε στην Ελλάδα 50.000. Γι' αυτό 20.000 διαμερίσματα νικιάστε, γι' αυτό φτιάξτε τα hotspot, γι' αυτό φτιάξτε προαναχωρητικά κέντρα και αυτή η πολιτική του διαλέγω, εγκλωβίζω και με τη στρόφιγκα διακοινώ, είναι πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν ζητάει η κυβέρνηση να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να την υλοποιήσουν. Λοιπόν, σε αυτό το κάλεσμα εθνικής στρατηγικής και συνένεσης από μας δεν υπάρχει. Γιατί είναι πολιτική διαλογής που φτάνει στο σημείο ένας από τους εραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Χρυσή Αυγή, να θεωρεί ότι επιτέλους αναγνώρισαν τους λαθρομετανάστες. Και επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλάψτε μαζί, η οπαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αξίες της, τους φράχτες, τα λεφτά που κρατάνε τους πρόσφυγες, τα σκανδιναδικά μοντέλα, την αναγκαστική εργασία χωρίς πληρωμή, το φτεινό εργατικό δυναμικό, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δικιά σας είναι, σας τη χαρίζουμε. Από την πλευρά τη δική μας φαίνεται και από εδώ ότι μιλάμε για λικοσυμμαχία, με τέτοιες και άλλες αντιθέσεις. Για αυτό δεν είναι φόβη Τροϊσέγγεν. Να φύγουμε από τη Σέγγεν, δεν το καταλάβαμε. Εδώ φτάσαμε να καλούμε τον Νάτο να φυλάξει τα σύνορα του Αιγαίου στο Αιγαίο τα οποία δεν αναγνωρίζει. Η αριστερά καλεί τον Νάτο να κάνει το χοροφύλακα στο Αιγαίο και να εγκαλέσει την Τουρκία. Όταν η Τουρκία λέει θα φυλάτε τις κυκλάδες, εκεί είναι η γραμμή. Σε αυτά λοιπόν τα επικίνδυνα παιχνίδια θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να οδηγεί σε υποχρωτική φιλοξενία, σε εγκλωβισμό. Να φύγει αυτός ο κόσμος, αυτό θέλει. Αυτό φωνάζουν στα σύνθημα, σε αυτό πρέπει να στηριχτούν. Υπάρχουν και άλλοι έξοδοι, υπάρχει και προς Σαλβανία, υπάρχει και προς Βουλγαρία, υπάρχει εννοείται και προς Κόπια και υπάρχει και Ιταλία. Με αυτήν την έννοια λοιπόν η αλληλεγγύη σε αυτόν τον κόσμο είναι η δυνατότητα που έχουν να πάνε στις χώρες που προξένησαν το μακελειό και που συνεχίζουν να προξενούν το μακελειό. Και αυτό να γίνει και με ευθύνη του ΟΗΕ για απευθείας μετακίνηση. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε στη λογική και να στηρίξουμε τη λογική του εγκλωβισμού, δεν έχει να κάνει με το παρελθόν, έχουμε κόσμο που θέλει να φύγει, σε αυτό πρέπει να στηριχτεί. Και εννοείται με οργανωμένο τρόπο να γίνει μετακίνησή του, να γίνει προσωρινή στηρίξή του με όλες τις πλευρές. Και τέλος, το χτύπημα των κυκλωμάτων και του οργανωμένου εγκλήματος, είτε είναι μετανάστες, είτε είναι πρόσφυγες, είτε είναι Έλληνες, εννοείται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με καταστολή. Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς το οργανωμένο εγκλήμα. Και είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται, να γνωρίζουν, να κάνουν ρεπορτάζ στη Βικτόρια για τα κυκλώματα που ζητάνε τόσα και άλλα και να μην συλλαμβάνεται κανένας. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι πρέπει να πιέσει ο Δήμος. Τέλος. Ευχαριστούμε κ. Καπερνάρος. Θα λέγα στον καλό μου συνάλεπο τον κ. Σοφιανό μια και είναι η τελευταία του φράση, που καλεί τον Δήμο να παρέμβει. Δεν μας ήδη το τρόπο, όμως. Γιατί όλοι εμείς δεν είμαστε μόνο να αρουνόμαστε εδώ. Είναι και να εισηγούμαστε. Είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι του πρώτου Δήμου της χώρας. Και έχουμε ανάλογες ευθύνες. Δεν καπελωνόμαστε από κανένα κόμμα. Δεν διακατεκόμαστε από καμία κομματική φανατήλα. Λέω γενικά, δεν εξειδικεύω και δεν εξατομικεύω. Όμως έχουμε υποχρέωση, κύριε Δήμαρχε, να σας υποδειχνίουμε και όταν σας υποδειχνίουμε και δεν τα εφαρμόζεται, να σας εγκαλούμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε σαν δημοτικοί σύμβουλοι. Ούτε να παρηγορούμε, ούτε να είμαστε αρρογοί σε θέματα που χρήζουν διαφωνίας και πρέπει, όχι μόνο και χάρη της διαφωνίας, αλλά προς ικανοποίηση του όποιου θέματος, να υποδειχνίουμε λύσεις. Και αυτό με αφορμή αυτή του κυρίου Σοφιανού, διότι πλέον δεν επιτρέπεται σε μας και έναι κατ' η σοβαρότητα των στιγμών που περνάμε, στιγμές είναι οι οποίες θα γίνουν ώρες. Οι ώρες θα γίνουν μέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Αυτοί που έρχονται δεν πρόκειται να γυρίσουν στις πατρίδες τους, γι' αυτό και ρίχνουν τις θήρες των διαβατών και γκρεμίζουν τους φράκτες του σχηστού. Γι' αυτό και δεν θέλουν να περάσουν ούτε μια βραδιά, φεύγουν νωρίτερα, πεζί και ανηφορίζουν προς την ιδομένη. Θέλουν να περάσουν στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό το θέμα είναι το σημαντικό που πρέπει να αναλύσουμε, διότι αυτοί το δηλώνουν ότι δεν ξαναγυρίζουν πίσω. Και εδώ είναι ο κόμπος Ελλάς. Τι κάνουμε εμείς. Έχει δηλώσει και έχει αποδείξει απόλυτη ανεπάρκεια αυτή η κυβέρνηση. Θέλει, δεν θέλει, ένα είναι το γεγονός. Ότι στέκεται αδύναμοι, αμύχανοι, αποσταθεροποιημένοι, καταφατικοί, δεδομένοι και ενδοτικοί σε αυτά που τους λένε χωρίς να μπορεί να πάρει θέση, διότι δεν έχει πρόγραμμα. Διότι δεν είχε προβλέψει όταν τους λέγαμε, κοιτάξτε, φτιάξτε, σχηματίστε προγράμματα και κάντε στρατηγικές. Έρχονται οι πρόσφυγες από την Τουρκία, εξυπηρετώντας διάφορα συμφέροντα. Ήδη, εχθές έγραφε η εφημερίδα ανεξαρτησία, στα παράλια της Τουρκίας περιμένουν τρία εκατομμύρια, κύριε Δήμαρχε. Τρία εκατομμύρια που θα περάσουν εδώ. Το Νάτο Πούντο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πούντι, στη Σύνορα Κορυφής είπαν ότι μέχρι της 6 Μαρτίου θα είναι ανοιχτά τα σύνορα. Πόσες έχει ο μήνας και ποιο μήνα είμαστε, πόσες του μηνός και ήδη τα σύνορα είναι κλειστά. Πώς αντιδράει η Κυβέρνηση. Αδύναμη. Χλεβαζωμένη. Εκτηρωμένη. Μόνη. Απομονωμένη. Είμαστε εμείς εδώ, ο πρώτος δήμος της χώρας, η πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο των Αθηνών, να μιλάμε με αοροσιτολογικά και γενικολογικά στερεότυπα. Πρεπεινά θα δούμε τι θα κάνουμε, θα έχουμε επαφές, θα μιλήσουμε, θα συνομιλήσουμε και φέρνουνε προχθές 1.134 άτομα με το μπλου στα αρένα. Και χθες 1.600 άτομα με το αριάδνι. Σήμερα 1.400 για τόσα άτομα με το μπλου στα αρένα. Και έρχονται συνεχώς. Αυτοί οι άνθρωποι τι θα γίνουν. Τι θα πείτε στον Τόσκα που θα συναντηθείτε για αυτά τα άτομα. Πώς θα επιτηρήσει την τάξη ο Τόσκας. Ποιος είναι ο Τόσκας. Ποιος δίνει σημασία στον Τόσκα. Ζητήστε δύναμη από τον Τόσκα να σας στείλει περιπολικά. Δεν υπάρχουν. Το 60% των περιπολικών είναι σε αχρηστεία δηλαδή σε αχρησία λόγω της ακαταλληλότητος που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας. Τι να σας πει ο Τόσκας που μας λέτε για τον Τόσκα. Δεν υπάρχει. Ο Τόσκας λοιπόν πρέπει να μείνει στην άκρη. Εσείς τι λέτε λέει η της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα δεν μας είπαν τίποτα. Άκουσα μόνο που μας είπε προηγουμένως ο κ. Αξελός ότι οι μετανάστες γέμισαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά λοιπόν που λέμε τώρα. Αφήστε να τελειώσει. Μακάρι να διάβαζε εφημερίδες και ο Τσίπραστας. Μακάρι να διάβαζε εφημερίδες και η κυβέρνησή σας. Και οι ανήκαλοι και οι ανεπαρχείς. Μακάρι να ήρθαν σε θέση να διαβάζουν εφημερίδες. Δεν υπερασπίζομαι καμία νεαδημοκρατία. Εγώ δεν είμαι κομματόσκυλος. Και πάμε λοιπόν. Λέμε, επαναλαμβάνω ότι εγώ είμαι δημοτικός υπάλληλος και εκπροσωπώ την Αθήνα το σπίτι μας. Και δεν είμαι κομματόσκυλος. Δεν με ενδιαφέρει κανένα κόμμα. Με ενδιαφέρει ο δήμος της Αθήνας. Και επειδή λέμε η πατρίδα το σπίτι μας, είναι η πατρίδα το σπίτι μας. Και πιστεύω για όλους μας. Όχι μόνο για τη δική μας παράταξη. Για όλους μας. Και λέμε λοιπόν, είπατε προχθές κύριε δήμαρχε, ότι στόχος του δήμου είναι να μην κοιμάται κανείς σε πλατείες και πεσοδρόμια και οι μικιό να μην μοιράζουν πλέον τρόφιμα και ρούχα στην πλατεία. Εάν δεν τους μοιράσουμε τρόφιμα τι θα γίνει. Εάν δεν φάνε τι θα γίνει. Να προτείνουμε λύσεις λέει ο κύριος που απήλθε, ο αερολογών. Προτείνουμε λύσεις να μοιράσουμε τρόφιμα. Ποιος θα μας τα ξασφαλίσει. Να τα ζητήσουμε από που. Από την κυβέρνηση. Να τα ζητήσουμε. Τώρα όμως. Σήμερα. Διότι κύριε δημάρχε έμεινα σε αυτό. Ο λόγος μου θα στηριχθεί σε αυτό. Διότι αν δεν τους δώσουμε να φάνε, δεν θα είναι επικίνδυνοι για τους περιήκους. Δεν θα επιτεθούν στα καταστήματα που πουλάνε τροφί. Δεν θα επιτεθούν στα καταστήματα, στα σπίτια πέριξ της πλατείας Βικτωρίας. Πέριξ των πλατιών που εκεί εδρεύουν. Προσωρινά. Όσο προσωρινά. Δεν πρέπει να τους εξασφαλίσουμε τροφί. Να η πρόταση. Σήμερα να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση τουλάχιστον να έχουμε τροφί. Όχι να μην τους δίνουν τροφί. Ρούχας μην τους δώσουν. Έχουν ρούχα. Και πολλοί από αυτούς έχουν μαζί τους και χρήματα. Αφού άφησαν για πάντα την πατρίδα τους, τα έχουν κάνει τα μικρά ή τα μεγάλα κουμάντα τους. Ανθρώπινο είναι. Όμως δεν μπορούν να τους αφήσουμε χωρίς τροφί. Το κράτησε αυτό που έχετε δηλώσει και από αυτού κάνω την πρόταση. Που βιάστηκε επαναμάνω ο αερολογός προηγούμενος. Και ένα άλλο. Λέμε να κάνουμε στην Αυστρία. Η Αυστρία, όπως είδατε κύριε Δήμαρχε και διαπιστώσατε και εσείς, η Αυστρία συγκέντρωσε, εν γνώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν γνώση της Κομισιόν, συγκέντρωσε την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία Ερζεκοβέννη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τα Σκόπια, ερήμη της Ελλάδος και τη Βουλγαρία. Ερήμη της Ελλάδος. Το θέμα είναι το εξής. Και Αλβανία και όχι μόνο. Είναι αρρογή μαζί τους η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία. Άρα λοιπόν, για ποια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μάλωσε την Αυστρία? Εκεί έκλεισαν τα σύνορα. Εκεί έρχονται συνέχεια. Τι θα γίνουν αυτοί? Πρέπει ως δήμος τουλάχιστον να εξασφαλίσω με την ειρήνη στο δήμο μας, εξασφαλίζοντας τροφή, φαγητό. Εάν μείνουν μία μέρα ή δύο μέρες νηστικοί, απευθύνομαι στους καλούς μου συναδέλφους, ποια θα είναι η αντίδραση αυτών των ανθρώπων? Πώς θα αντιμετωπίσουμε επεισόδια στην πλατεία Βικτορίας και σε όλες τις άλλες πλατείες των Αθηνών? Γιατί να μας ενδιαφέρει? Τελειώνοντας, να κλείσουμε το θέμα για τους μετανάστες. Έχουμε πει, κύριε Δήμαρχε, ότι οι μετανάστες είναι οι προσφυγές και οι μετανάστες οι παράνομοι. Παράνομοι μετανάστες δεν είναι θέμα που ανήκε κανείς και σε ποιο κόμμα. Δεν είναι αφορισμός. Παράνομους μετανάστες τους χαρακτηρίζει το δουβλίνο δύο, όταν επισέρχονται περνάνε τα σύνορα από χώρες χωρίς τα νομοποιητικά έγγραφα. Αυτοί είναι οι παράνομοι μετανάστες. Και έχουμε ότι τους προσφυγές τους προστατεύουν οι διεθνείς συνθήκες και ο ΕΕ και αυτοί οι προσφυγες είναι μόνο από τη Συρία και από το Ιράκ. Βεβαίως η κρομοπλημμύρα έρχεται τώρα, δεν ήτανε κάποτε, εις απάντηση του αερολογούντος συναντέλφου, διότι το ΜΙΡΑΚ έχει αρχίσει από το 2002, η ΔΕΑΣΤΡΙΑ έχει αρχίσει, ο πόλεμος στην Συρία με σχορείται από τον Μάρτιο του 2011. Περνούσαν αυτοί οι αριθμοί τα σύνορά μας το 2012, το 2013, το 2014. Ασφαλώς όχι. Κάποιος τους κάλεσε. Δεν θέλω να αναφερθώ στο κόμμα τους. Έχω ολόκληρη λίστα με επιχειρηματολογία ποιος τους κάλεσε, με ποιες νομοθετήσεις τους έφεραν και με ποιους τρόπους τους έφεραν. Με κατηγορούμενους ανθρώπους του λιμενικού και της αστυνομίας, ότι και καλά τους κακοποιούσαν, έγιναν μηνύσεις και μέχρι την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό παραμένουν στην χώρα. Τέτοιες νομοθετήσεις έκαναν. Το άλλο που θέλω να προτείνω είναι να αποσαφηνίσουμε ότι δεν υπάρχουν μετανάστες παράτυποι. Ο παράτυπος μετανάστης είναι παράνομος. Ας ανοίξουν κάποιοι που δεν θέλουν τα λεξικά. Παράτυπη έννοια δεν υπάρχει. Νόμιμος, παράνομος, έκνομος. Αυτές υπάρχουν. Όσον αφορά το θέμα των προσφύγων, αυτοί οι δυο θα έπρεπε να επιλέγουν τα αεροδρόμια για να πάνε στις χώρες επιλογής τους. Δεν γίνεται ούτε αυτό. Δεν έγιναν το hot spot στην Τουρκία όπως έπρεπε να γίνουν. Έγιναν στην Ελλάδα με τον τρόπο που έγιναν. Και εξακολουθούν να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Το θέμα είναι το εξής. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση όσον αφορά αυτά τα ζητήματα. Πρόταση. Σήμερα θα αποφασίσουμε όλοι να ζητήσουμε να πάμε να δούμε αύριο τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως να αξιώσει, να εξασφαλίσει καταρχήν τροφή για αυτούς και να μας πει κατά ποια έννοια πως θα προσφύγει, πως θα καταφύγει αν θέλετε για να ανοίξουν τα σύνορα μέχρι τις 6 Μαρτίου. Τι συζητάμε. Η Σύνοδο Κορυφής είπε ότι τα σύνορα θα ανοιχτά μέχρι τις 6 Μαρτίου και είναι κλειστά και δεν μιλάει κανείς. Όλοι αερολογούν, όλοι γενικολογούν, όλοι αρνουμπολογούν και τυποτολογούν και περιμένουν. Διάλογο, διάλογο, διάλογο λέει με τους αγρότες. Λένε οι αγρότες, δεν υπάρχει διάλογος. Και βγαίνει ο Υπουργός, τη στρασίτα της Κυβέρνησης και λέει διάλογο, διάλογο, διάλογο. Τα ανοιχόμαστε. Κύριε Δήμαρχε, πρέπει να ανοίξουν και θα είστε εσείς το πρωταγωνιστής, εμείς είμαστε συνεπίκουροι. Θα σας συνδράμουμε σε ό,τι μας ζητήσετε. Ως Δήμος Αθηναίων θα καταφύγουμε με ανακοίνωση και θα πούμε ότι δεν επιτρέπουμε ως δημοτικός συμβούλοι ως Δήμος Αθηναίων να εξευτελίζεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λένε ότι τα σύνορα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 6 Μαρτίου, να κλείνουν τα σύνορα και να μην διαμαρτύρεται κανείς. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας κροϊδεύει, γιατί έτσι εκλαμβάνεται. Κατόπιν τούτου επαναλαμβάνω πρόταση αυτό που σας προτείνω και θα είμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις συνεχώς δίπλα σας. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αρνούμαστε, δεν θα έχουμε άρνηση για την άρνηση, θα παίρνουμε θέσεις ανάλογα με τη σημασία και ανάλογα και με τις υποδείξεις που πάντοτε θα σας κάνουμε. Όχι αφοριστικά θα αρνούμαστε με γενικολογίες και πρέπει να και ξαναπρέπει να. Ευχαριστώ πολύ προς το παρόν. Ευχαριστώ, Μακέρος Κωνσταντίνου. Το πρώτο θέμα που θέλω να βάλω είναι το 305ο Δημοτικό Σχολείο. Και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Έχω μελετήσει όλα τα έγγραφα, έχω κάνει επίσκεψη και με το σχολείο, έχω μιλήσει και με τους εκπαιδευτικούς. Νομίζω ότι είναι αναγκαία μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να στηρίζει την απόφαση της ΔΕΠ, μια απόφαση που είναι κατά της υποβάθμισης του συγκεκριμένου σχολείου από εξαθέσιο σε τετραθέσιο και επίσης έχει ένα δεύτερο σκέλος, από ότι έχω ενημερωθεί, που λέει να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να διευρυθεί το χωροταξικό του συγκεκριμένου σχολείου, ώστε να υπάρχουν περισσότερα παιδιά και να μην μπαίνουν τέτοιου τύπου ζητήματα. Άρα, και για να επιχειρηματοποιήσω σε αυτό, νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκε από την κυρία Χάτσι Μανόλη το γράμμα του νόμου και μάλιστα με λαθεμένο τρόπο. Η υποστήριξη ότι είναι ένα σχολείο με ευθύνοντα πληθυσμό δεν εφταθεί σε καμία περίπτωση. Μπορεί να έσχει αυτό στην περίοδο μέχρι το 2013, το 10-13, που παρατηρήθηκε μια έξοδος πληθυσμού από τη συγκεκριμένη περιοχή. Όμως, από το 2013 και μετά, οι χρονιές δείχνουν ότι υπάρχει ανωδική τάση στην εγγραφή παιδιών. Επίσης, επιπλέον, υπάρχει άνοδος των νηπίων, τα οποία είναι γεγραμμένα στο νηπιωγείο που φλοξενεί στον ίδιο χώρο. Σε ένα κείμενο που έστειλαν οι γονείς των νηπίων μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχε ζήτηση για να εγγραφούνε περισσότερα κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό, διότι υπήρχε πρόβλημα στις αίθουσες, που είναι ένα δικό μας ζήτημα, πιστεύω. Και άρα θα μπορούσαν πραγματικά να υπήρχαν πολύ περισσότερα παιδιά και στο συγκεκριμένο νηπίο, ώστε η έξοδος από το σχολείο αυτό να σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια μιλάμε για ένα σχολείο το οποίο μπορεί να έχει ακόμα περισσότερα παιδιά. Ωστόσο όμως το κριτήριο το οποίο πάει να εφαρμοστεί για ένα σχολείο το οποίο είναι μοναδικό στην περιοχή των εξαρχείων, είναι από μόνο του απαράδεκτο. Και κοιτάξτε, είναι ένα σχολείο που σε αυτό που λέμε κέντρο της Αθήνας, παίζει φοβερό ρόλο αν θέλουμε να διατηρήσουμε κατοικία και όχι όλες τις άλλες ενασχολήσεις και αν υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με το σχολείο και τα γεωγραφικά του όρια, είναι ακριβώς αυτό, το ότι αναφέρεται στο ότι τα παιδιά που πρέπει να γράφονται είναι από περιοχές που στην εξέλιξη του χρόνου έχουν καταλήξει να είναι εμπορικές περιοχές, να υπάρχουν δημόσιας υπηρεσίας και να μην είναι χώροι κατοικίας. Άρα αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει, να είχε υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία και από τη δική μας τη μεριά. Υπάρχει δική ολιγορία από το 2013 θα έπρεπε να έχανε γίνει αυτές οι αλλαγές. Άρα πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε μια τέτοιου τύπου απόφαση και να υπάρξει παρέμβαση προς τη διεύθυνση, διότι είναι αυτόνομη και δικιά της η απόφαση και δικιά της η διαδικασία. Εμείς παίζουμε ένα ρόλο συμβουλευτικό. Εδώ βέβαια, αν έχω καταλάβει καλά, υπάρχει ένα μπαλάκι του ποιος συμβουλεύει ποιον και αν είναι δεσμευτική εισήγηση που κάνει η διεύθυνση της πρωτοπαθμίας εκπαίδευσης, εμφανίζεται από επικοινωνίες που έχουν γίνει να ισχυρίζονται ότι ο Δήμος της Αθήνας δεν έχει πάρει σαφή θέαση για το ζήτημα. Πράγμα το οποίο τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, για να το πούμε έτσι πολύ ειλικρινά και καταλαβαίνω ότι έχει αλλάξει και το ποιος είναι διευθυντής εκεί, δεν ισχύει. Άρα νομίζω ότι πρέπει και επειδή και το έγγραφο το οποίο έστειλε η κυρία Χατζημανόλη απευθυνόταν στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, θα πρέπει να απαντήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με ένα τέτοιο τρόπο. Θέλω να ζητήσω, κύριε Πρόεδρε, να δώσουμε τον λόγο στον Γιώργο τον Μπαζάλο. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνά που έχει να κάνει με αυτά τα σχολεία. Αυτό είναι το πρώτο θέμα το οποίο θέλω να βάλω. Το δεύτερο, και μάλιστα είχα στείλει και πιστολή στην κυρία Παπαχελά, λέγοντας ότι αυτό το θέμα πρέπει να προχωρήσει και με τοποθέτηση του ίδιου του κυρίου του Παζάλου. Το δεύτερο θέμα αφορά το θέατρο εμπρός και την εμφάνιση του Ταϊπέδ μαζί με την αστυνομία, που αποφασίσανε ότι θα πάρουν το ρολόι της ΔΕΙ έτσι αφθαίρετα. Νομίζω ότι αυτό ήταν μια σκανταλόδηση. Το θέατρο εμπρός λειτουργεί τόσα χρόνια, δίνει ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή. Συμμετέχουν εκατοντάδες καλλιτέχνες με πρωτοπόρο έργο, γίνονται παραστάσεις, γίνονται πρόβες. Και ξαφνικά το μόνο το οποίο βρήκε να κάνει το Ταϊπέδ αυτή τη στιγμή ήταν να κόψει το ρεύμα. Πιστεύω ότι παρόλο που έχουν υπάρξει τοποθετήσεις και από το Ταϊπέδ που λένε ότι θα αποκατασταθεί το ρεύμα, αυτό δεν έχει γίνει. Και αν περιμένουμε τις ρυθμούς που ξέρουμε δεν θα γίνει ποτέ. Άρα νομίζω ότι είναι ένα θέμα στο οποίο χρειάζεται να ενισχυθεί αυτή η πρωτοβουλία. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έχει στηρίξει αυτό το εγχείρημα και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία και γι' αυτό. Το τρίτο θέμα αφορά την πορεία της διοίκησης χρυσής αυγής και το ότι φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει η αποφυλάκηση του δολοφόνου του Παύλου Φύσα, του Ρουπακιά. Νομίζω ότι είναι ένα σκάνδαλο που έδωσε την εικόνα σε όλο τον ελληνικό λαό του τι σημαίνει η αξιοπιστία των διοκτικών και δικαστικών αρχών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των Ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου, των δολοφωνιών της οποίας κάνανε, της παρουσίας της οποίας είχανε στις γειτονιές. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Εγώ θέλω να κάνω έκκληση και στο Δημοτικό Συμβουλιο και στον Κύριο Δήμαρχο να τομοθετηθούν δημόσια, υπάρχουν τομοθετήσεις και από την Πρόεδρο του Αριού Πάγου και από τον Δικηγορικό Σύλλογο, η πολιτική αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής έχει βάλει κάποια συγκεκριμένα ζητήματα που θα επιταχύναν αυτή τη δίκη, με κεντρικό το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης από τον Κοριδαλώ στο εφετίο της Αθήνας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και από τον Κύριο Δήμαρχο. Τέλος, στο θέμα των προσφύγων, στο προσφυγικό. Έχουν υπάρξει πολλά κύματα του ζητήματος αυτού, όμως η συγκεκριμένη στιγμή είναι η στιγμή που δείχνει ποιο είναι το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δύναμη που μαζί με άλλες χώρες, με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ και με τοπικές δυνάμεις που έχουν εμπλακεί, έχουνε γομβαρδίσει, έχουνε καταστρέψει τη Συρία και έχουνε προκαλέσει ένα από τα μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα. Είναι η Ευρώπη των φρακτών, είναι η Ευρώπη που μεθοδεύει στις συνόδους κορυφής το κλείσιμο των συνόρων. Και ώσο και να εμφανίζονται διάφορες δυνάμεις έκπληκτες, αυτή ήταν η στρατηγική τους. Οι ίδιοι καταφύγανε στο Νάτο λέγοντας ότι πρέπει να κλείσει την είσοδο και καταφύγανε στη συνεργασία με τον Ερντοκάν και με την Τουρκία για να δημιουργήσουν σε τουρκικό έδαφος στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το ότι αυτή τη στιγμή παριστάνουν τους έκπληκτους για το τι πρωτοβουλία πήρε η Αυστρία, είναι το άλλο έδαφος της υποκρισίας το οποίο έχουνε. Αυτό το οποίο έχει συμβεί, είναι αυτό το οποίο έβαλε έτσι καθαρά και η Ελληνική Ένωση τα δικαίωματα του ανθρώπου στη συνέντεξη την οποίαν έδωσε, είναι ότι έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το δικαίωμα στο άσυλο έχει καταποτηθεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Το θέμα του ΝΑΤΟ και της φύλαξης των συνόρων. Πού είναι το δικαίωμα του πρόσφυγα στο άσυλο. Πρώτα συλλαμβάνεται από το ΝΑΤΟ και τελειώνει η διαδικασία αυτή. Το δεύτερο δικαίωμα το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα και αφού το παράδειγμα του Πειραιά. Είναι δυνατό να γίνεται διαχωρισμός με κριτήρια εθνικής καταγωγής. Το δικαίωμα στο άσυλο είναι εξατομικευμένο. Το δικαίωμα του πρόσφυγα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση και έχουμε φτάσει στο σημείο που εξετάζεται με τέτοιου τύπου κριτήρια. Το αν είναι Αυγανός, το αν είναι Μαροκινός, αν είναι Πακιστανός. Πού ισχύει, σε ποιο δίκαιο υπάρχει αυτό. Και πιστεύω ότι και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος ο οποίος ήταν συνήβρος του πολίτη νομίζει ότι είναι γνώστοι τι σημαίνουν αυτές οι παραβιάσεις και το που έχουν φτάσει. Το ότι συζητάνε και τη διαχείριση με όρους στρατιωτικούς, με όρους στρατιωτικοποίησης, με όρους πια και η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναθέσει στο Υπουργείο Άμινας πια τη διαχείριση των hotspot. Άρα τη διαχείριση των ίδιων των προσφυγών και των δικαίωματος του άσυλο είναι μια από τις μεγαλύτερες χρονοκοπίες που έχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση της Αριστεράς και το που έχει φτάσει αυτή τη στιγμή. Και νομίζω ότι οι επικλήσεις και οι παθητήσεις ότι θα προβάλουμε βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δωρεάν. Αυτό το οποίο χρειάζεται να δούμε είναι ότι τα δικαιώματα των προσφύγων υπηρετηθήκαν με τον καλύτερο τρόπο από τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που δηλώσαν την αλληλεγγύη τους από τις γιαγιάδες της Μητυλίνης μέχρι τον κόσμο που άνοιξε τα σύνορα στην ίδια την Αυστρία σπάζοντας τις απαγοεύσεις οι οποίες υπήρχαν. Αυτό είναι το κίνημα το οποίο έδωσε τροφή για όσους αναζητούν λύσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τους έδωσε τη δυνατότητα να βαδίζουν για αρκετά χιλιόμετρα με αξιοπρέπεια. Αυτό το κάναμε σε αυτή τη χώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό το οποίο απαιτούμε και θέλουμε να βάλουμε και συγκεκριμένη πρόταση και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ακριβώς επειδή είμαστε στο σημείο που τα σύνορα κλείσανε, ακόμα και για τους ίρους η στρόφηκα είναι τόσο κλειστή, που σημαίνει ότι πραγματικά τις επόμενες μέρες μπορεί να δούμε και 10.000 ανθρώπους στους δρόμους της Αθήνας. Χρειάζεται να παρθεί πρωτοβουλία, δεν νομίζω ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι ο Τόσκας, η πρώτη προτεραιότητα είναι ο Κουρουπλής, είναι του Υπουργείου Εσωτερικών και να απαιτήσουμε την άμεση επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Διότι οι άνθρωποι είναι, δεν είναι εκείνοι που αν δεν τους δώσεις τροφή θα αρχίσουν να λαγκώνουν. Αυτοί είναι χαρακτηρισμοί που πάνε για άλλες κατηγορίες όντων αυτού του πλανήτη. Άρα αυτοί οι άνθρωποι με το δικαίωμα στο άσυλο πρέπει να τύχουν αξιοπρεπούς αντιμετώπισης και πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε αυτού του τύπου της πρωτοβουλίας. Τέλος θέλω να χαιρετήσω την Περιφερειακή Ένωση Δήμο Νατικής για την απόφαση την οποία πήρε να στηρίξει την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 19 Μάρτη κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Πιστεύω ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας πρέπει να μπει σε αυτή την κίνηση. Είναι μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια που λέει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες να πέσουν οι φράκτες και νομίζω ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας πρέπει να στηρίξει το συλλαλυτήριο που θα γίνει στις 19 Μάρτη στην ομώνια στις 3 η ώρα. Για μας η καταστολή, ο στρατός, το Νάτο, οι πόλεμοι, όλοι αυτοί που βομβαρδίζουν στη Μέση Ανατολή είναι κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης. Τα κινήματα είναι αυτά τα οποία θα δώσουν τη λύση και θα τα δώσουν μαζί με ένα εργατικό κίνημα που έχει μπροστά του να απαλέψει για το ασφαλιστικό, μαζί με τους αγρότες που αντιμετωπίζουν τους εισαγγελείς. Είμαστε μια δύναμη, ένα κίνημα ολόκληρο που έχουμε δικές μας εναλλακτικές λύσεις την ώρα που χραιοκοπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί που την υποστηρίξαν και είπανε μένουμε Ευρώπη, είναι ώρα να απολογηθούν και για τη φτώχεια και για την ανεργία και για τους φράκτες και όλα αυτά τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν. Θέλω τελειώνοντας να επανέλθω, ότι νομίζω ότι για το 35 Δημοτικό Σχολείο πρέπει να υπάρξει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν προχωρήσουμε να πω ότι καταρχέν δεν είναι αρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, αρμόδια για τη γνωμοδότηση είναι η ΔΕΠΙ, Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία έχει ήδη συνεδριάσει και έχει απορρίψει την πρόταση του Διευθυντή Εκπαίδευσης για υποβασμό του σχολείου από εξαθέσιον σε τετραθέσιον και ζητάει την ενίσχυση του σχολείου με τη μετατόπιση των ορίων. Άρα αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται στον Διευθυντή Εκπαίδευσης να δει τα όρια. Δεν έχουμε κάτι. Συν ότι άλλαξε ο Διευθυντής του σχολείου, αλλά νομίζω ότι είναι δευτερεύον. Λοιπόν, δεν έχουμε κάτι να πούμε εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο, το κοιτάει το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, που στην κατεύθυνση που ζητάει ο Σύλλογος. Δεν βλέπω το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Πλεύρος έχει το λόγο. Ναι, κύριε Δήμαρχε μπορεί να πω και πράγματα που μπορεί να είχα τα απαντήσει στην αρχή καθυστέρησα να έρθω, οπότε θα ανατρέξω στα πρακτικά. Πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα που οι αριστερά καλεί τον Άτο να φυλάξει τα σύνορα και οι νοσταλγοί των σοσιαλιστικών καθεστώτων μας κάνουν μαθήματα για φράχτες και για τείχους. Αυτά πραγματικά είναι μάλλον για την Ελληνοφαίνεια. Αλλά ειδικά αυτό, να σου κάνουν μάθημα, η νοσταλγοί των σοσιαλιστικών καθεστώτων για το τείχος. Γιατί πράγματι η Δύση βάζει τείχη για κόσμο που θέλει να έρθει στη Δύση. Δεν βάζει τείχη για κόσμο που θέλει να φύγει από τη Δύση για να πάει κάπου αλλού. Βάζει τείχος γιατί λέει δεν μπορώ να αντέξω. Οι άλλοι βάζαν τείχος γιατί κάποιοι θέλανε να φύγουν από τους σωτήρες τους. Κύριε Δήμαρχε, η κατάσταση πραγματικά είναι εκκληκτική και όποιος δει σήμερα και καλό τους συναδέλφους αλλά και τους ανθρώπους μας ακούνε στο Facebook, αυτό που λέει ο κ. Πανούσης, ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη, είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται. Λέει ο άνθρωπος, τους έλεγα θα μπουν ένα εκατομμύριο μετανάστες. Τους έλεγα πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία για το Σέγγεν. Τους έλεγα ότι θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τους έλεγα χρειάζεται αποτροπή. Τους έλεγα δεν πρέπει να πέσει ο φράκτης του Εύρου και με λέγανε μη αριστερό, αφού τα σύνορα είναι ανοιχτά και εθνικιστεί. Αυτό λέει ο κ. Πανούσης στο Facebook για να καταλάβουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα έχει ευθύνη. Έχει κάτι άχρηστος ανθρώπους με ιδεοληψίες, οι οποίοι ακόμα και το δικό τους ιδεολογικό στερέωμα δεν μπορούν να το υπερασπιστούν. Γιατί σίγουρα και η αριστερά δεν μπορεί να πιστεύει ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι η λύση. Αυτό όμως έχει ονοματεπώνυμο. Αλέξης Τσίπρας. Εγώ που είμαι απάνθρωπος για τους μετανάστες, δεν μπορώ να καταλάβω μια κυβέρνηση που βλέπει ανθρώπους να περπατάνε από τα τέμπι με τα πόδια κατά μήκος της εθνικής οδό. Να πάνε κάπου που ξέρουν ότι δεν θα περάσουν και να τους αφήνει να πηγαίνουν. Δηλαδή ποιο είναι αυτό το σχέδιο. Εσείς οι φιλάνθρωποι της αριστεράς ποιο είναι το σχέδιο. Εμείς είμαστε οι απάνθρωποι. Εμείς μπορεί να έχουμε κάνει και δηλώσεις που προκαλούσαν. Αλλά αυτή τη στιγμή κάποιοι κυβερνούν και κάποιοι βλέπουν παιδάκια να πνίγονται. Και αν εμείς έχουμε κάνει και δηλώσεις μπορεί να ήταν ατυχείς δηλώσεις ήταν. Αυτοί όμως που έχουν την ευθύνη τώρα βλέπουν τα παιδάκια να πνίγονται. Βλέπουν τα παιδάκια να ανεβαίνουν στα τέμπι. Βλέπουν κόσμο να εγκλωβίζεται και μας λένε για αριστερή κυβέρνηση. Τι γίνεται με εμάς τώρα γιατί όλα αυτά είναι ωραία να δούμε στο βαθμό που αφορά το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό το οποίο γίνεται τώρα με τη μετανάστευση την παράνομη και το προσφυγικό είναι πολύ χειρότερο από ποιαδήποτε οικονομική κρίση. Γιατί θα επηρεάσει τη ζωή και το μέλλον αυτού του τόπου για επόμενες γενέες. Η οικονομική κρίση ο Έλληνας και φτωχώς έχει ζήσει και πρόβλημα δεν έχει. Πάμε όμως στα δικά μας. Βλέπω προχθές στην τηλεόραση να μπαίνουν κύριε Δήμαρχε πέντε πουλμαν έξι και λένε κατεβάζουν αυτούς τους ανθρώπους πίσω στην Αθήνα. Ερώτηση. Γιατί. Γιατί λέει εδώ κύριος Καπερνάρος προτάσεις. Το ότι αυτοί οι άχρηστοι που μας κυβερνούν έχουν καταφέρει να εγκλωβίσουν όλο αυτό το κόσμο είναι μια πραγματικότητα. Πάμε όμως στις επιμέρους σχέσεις μας όμως. Επειδή λοιπόν έχει εγκλώβισει αυτός ο κόσμος και προφανώς το δημοτικό σύμβουλο δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ο δίμαρχος. Από πού και ως πού αποφασίζει η κεντρική κυβέρνηση ότι αυτοί που είναι ήδη πάνω στην ιδομένη θα κατεύουν πίσω στην Αθήνα. Από πού και ως πού αφού υπάρχει αυτή η εκκληκτική κατάσταση έχουνε βρει την Αθήνα ως τον αποδιοποπαίο τράγο που θα ανεχθεί όλα τα προβλήματα και σου λέει όποιος έρχεται εδώ τι γίνεται στείλθου στην Αθήνα. Εκεί πέρα λοιπόν πρέπει να είναι ασχέτος πως βλέπει ο κάθε άνθρωπος το μεταναστευτικό ή το προσφυγικό. Αλλά εκεί πραγματικά πέρα από τις αιτιθέσεις μας μπορούμε να έχουμε μια κοινή αντίληψη. Ότι δεν είναι δυνατόν όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση να ανεχόμαστε ως δήμος ότι μόνο εμείς θα αναλάβουμε αυτό το βάρος. Και η εύκολη λύση θα είναι στείλθου στον Πειραιά όσοι δεν περνάνε από την Δωμένη βάλ' τους πίσω στην πλατία Βικτωρίας να επιτάξουμε ξενοδοχεία να φέρουμε παραπάνω κόσμο γιατί αν εσείς πείτε αύριο το πρωί εδώ πέρα ότι ελάτε να μαζέψουμε ξενοδοχεία επειδή ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία και προφανώς δεν θα πάει να πάρει το ξενοδοχείο το οποίο κάποιος άνθρωπος το δουλεύει που μπορούσαν να γίνουν στον κουμμουνισμό, εδώ πέρα ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία, θα γίνουν διαδικασίες. Που θα πάει αυτός ο κόσμος πάλι. Πάλι θα πάει στα ερυπωμένα ξενοδοχεία τα οποία υπάρχουν εδώ πέρα. Εμείς λοιπόν κύριε Δήμαρχε και συντομεύω άμεσα επειδή θεωρώ ότι σας έχουν πει ψέματα και επειδή με αυτούς που μιλάτε στις κυβερνήσεις θεωρώ ότι προσπαθούν να σας κοροϊδέψουν και είστε έξυπνος άνθρωπος, αυτοί έχουν κοροϊδέψει τους πάντες, λένε ψέματα σε όλους, σε οποιοδήποτε μιλάει την οποιαδήποτε γλώσσα εδώ πέρα πόσο μάλλον σε εσάς, θα πρέπει με σαφήνια ο δήμος της Αθήνας να διασφαλίσει επιτέλους ότι οποιαδήποτε κίνηση θα κάνει θα κάνει μόνο εάν αποκριθούν και οι άλλοι δήμοι και ειδικά για αυτό που ακούγεται και κλείνω, για μίστοση από την πλευρά μη κοιώ ακούω αριθμό τρελών κατοικιών στην πραγματικότητα ξέρετε τι θα γίνει και μη κοροϊδευόμαστε. Εσείς που νομίζετε θα νικιάσουν τα σπίτια στην εκάλυση, στην κυφισιά και στο ψυχικό που θα νικιαστούν όλα αυτά τα σπίτια, θα νικιαστούν εκεί πέρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόγραμμα ακόμα και επειδή σας άκουσα και συμφωνώ σε αυτό ότι και μέσα στο δήμο μας θα πρέπει να υπάρχει επιμερισμός ακόμα και μέσα στο δήμο μας προφανώς δεν θα πάνε να τα νικιάσουν στο κολονάκι δεν καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά το μόνο που θα κάνετε είναι να νικιαστούν συγκεκριμένα σημεία τα οποία θα δημιουργήσουν φοβερή συσσόρευση κόσμου εκεί πέρα και κάτι το οποίο ακούγεται λογικό για κάποιον που ακούει κάπου να μείνουν δεν θα ευνοήσει την πολιτική που ο ίδιος λέτε ότι θα πρέπει να υπάρχει επιμερισμός αυτών των ανθρώπων. Αντισέτως θα πέσουν στα ίδια και στα ίδια σημεία που υπάρχει επιβάνιση. Και κλείνοντας θέλω να πω ότι υπάρχει και ένα πρόβλημα γιατί αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν ξέρει και τι ψηφίζει προκειμένα να στοχοποιήσει τη χρυσή αυγή για το μοίρεσμα τροφίμων που έκανε σε Έλληνες έχει ψηφίσει μια διάταξη που λέει ότι όταν γίνεται επιλεκτική διανομή συνιστά εξίβρηση, είναι μια εξειδίκευση εξίβρηση. Φανταστείτε τώρα να αρχίζουν να κάνουν μηνύσεις στη ΣΜΙΚΙΟ που να λένε ότι δίνεται με εθνικά κριτήρια στους πρόσφυγες και μετανάστες και δεν δίνεται στους αστεύους Έλληνες που υπάρχει. Επειδή οι άνθρωποι δεν ξέρουν νομικά και τα κάνουν όλα αρτσι-πούτσι, έτσι όπως γίνεται η διαδικασία θα έχουμε και αυτά τα προβλήματα. Ευχαριστούμε. Θέλει κάποιος άλλος το λόγο, συναδελφός, κυρία Βελέτζα. Κυρία Πρόεδρα θα προσπαθήσω να είμαι πάρα πολύ σύντομη. Καταρχάς υπάρχει ένα ερώτημα. Δεν μας έχετε απαντήσει ποιες δημοτικές... Συγνώμη, κυρία Βελέτζα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ακολουθούν. Έχει δύο λεπτά το λόγο η κυρία Βελέτζα. Συνεχίστε. Ναι, ναι. Θα είμαι πολύ σύντομη. Δεν μας έχετε απαντήσει ποιες δημοτικές ανώνυμες εταιρείες εμπίπτουν στην περίπτωση της παραγράφου 8 του άρθρου 265 του νόμου 3463 του 2006 και πρέπει να κλείσουν. Επίσης, δεν μας έχετε απαντήσει ποιες δημοτικές ανώνυμες εταιρείες εμπίπτουν στο εδάφιο σίγμα ταφ του άρθρου 7 του ίδιου νόμου του 4354 του 2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Επίσης, είχαμε ζητήσει αιτιολογημένες αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων με βάση τον νέο νόμο. Και έχετε ζητήσει, δεν μας έχετε πει, απαντήσεις από τα ΔΕΣΝΑΕ, τι απάντησαν με βάση και τις οδηγίες του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους. Και υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τα διαζευτικά κριτήρια υπάρχουν και το σωρευτικά, όπως επικαλείται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επίσης. Πολύ επιγραμματικά, και τελειώνω με αυτό, δεν θέλω να απαντήσω σε τίποτε από όσα ακούστηκαν για το κόμμα της Χρυσής Αυγής, διότι θεωρώ ότι τύνουν να εκλείψουν οι αδαείς. Θα ήθελα μόνο να θυμίσω ότι το KKE ήταν αυτό το οποίο το 15 Αυγουστό έδωσε το πράσινο, άναψε το πράσινο φως, προκειμένου να συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα μέτρα του νέου του Τρίτου Αριστερού Μνημονίου. Οπότε να διευκρινίσουμε απλά για μια ακόμη φορά ότι η Χρυσή Αυγή έχει κρυστάλλινη θέση για το θέμα της Ευρώπης, όπως προσπαθούν να εμφανίσουν ότι δεν ισχύει, σε αντίθεση μάλλον με αυτό προσπαθούν να εμφανίσουν. Και αυτή βεβαίως είναι η Ευρώπη των Εθνών και όχι των τοκογλήφων, διότι αυτοί που δουλεύουν για τους τοκογλήφους και τους κλεπτοκράτες, είναι αυτοί ακριβώς που θέλουν τη φθηνή εργασία των λαθρομεταναστών, διότι, επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, και είναι και γνωστό ιδίως στους νομικούς, ότι η μετανάστηση είναι αυτός που προσκαλείται σε μια χώρα επειδή υπάρχει κενό, επειδή υπάρχουν θέσεις εργασίας ελεύθερες για να αναλάβει, πράγμα που μπορεί να συμβαίνει σε μεγαλύτερες χώρες και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες βιομηχανικά και τα λοιπά, και όχι βεβαίως στην Ελλάδα με τα εκατομμύρια των ανέργων, οπότε ας μην ξαναχρησιμοποιηθεί, είναι παραπλανητικός ο όρος μετανάστης. Επίσης, ως προς το θέμα των υβριστικών συμπεριφερών, είναι αυτονόητο ότι όταν προτιμούμε κάτι, δεν σημαίνει ότι εξυβρίσουμε κάτι άλλο, νομίζω μην χάσουμε και τη γηνή λογική εδώ μέσα τουλάχιστον. Ευχαριστώ. Να πω ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών η Αθηνά καταθέτει στα πρακτικά μια ανακοίνωση, δήλωση για το 35 Δημοτικό Σχολείο. Προσήλθε και ο κύριος Δρογώσις. Ο κύριος Αποστολόπουλος έχει το λόγο. Ο κύριος Κασιδιάρης, κυρινική αυγή πριν φεγή, είπε, μίλησε σε ένα σκάνδαλο, στο δρόμο στη Φιλοπάπου, που είχαμε συζητήσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλείο. Κοίτα είναι διαδικαστικό. Είπε, ως μη σκανδάλου ζητούμε εξηγήσεις. Ωραία. Επειδή λοιπόν τα δικά μας τελειωθούν να λειτουργούν μια χαρά και δεν μιληζόμαστε κάτι τέτοιο, για να μιλήσετε για ως μη σκανδάλου θα πρέπει να υπάρχει μια μελέτη με ποσότητες, περιγραφή το τι θα γίνει εργασιών, υλικών κτλ. και μετά, όταν κατασκευαστεί το έργο, να υπάρχει μια προμέτρηση που θα δείχνει ότι έχουν πιστοποιηθεί ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που έχουν κατασκευαστεί, ότι υλικά τα οποία με βάση το να το έστειχνουν τόσο έχουν υπερκοστολογηθεί και όλα αυτά τα πράγματα. Και, εν πάση περιπτώσει, για να μιλήσουμε πρέπει να υπάρχει μελέτη και προϋπολογισμός, τα ευχή δημοπράτης, όλα αυτά. Όταν δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά, τίποτα απολύτως, και υπάρχει μια εκτείνηση απλά, για την οποία όταν λήξει η απειρία των πιχανικών διευθυντής θα έρθει και να μας πει γιατί ενώ είχε να φέρει ένα νούμερο μετά, όταν ζητήθηκε να είναι, για να μπούσε τα τομέρειες, τέλος πάντων θα έρθει κάποια στιγμή η σύγκριση του διευθυντή. Εγώ μιλάω για το πριν μιλήσουμε για σκάνδαλο πρέπει να έχουμε κάτι στα χέρια μας. Ή να έχει κατασκευαστεί ή να έχει μελετηθεί ή να έχει δημοπρατηθεί κάτι. Όταν δεν υπάρχει τίποτα, μάλλον είναι λάσπη. Μισό λεπτό, κυρία Βελέτζα. Κυρία, δεν έχετε λόγο να πω. Το θέμα έχει αποσυρθεί για να έρθει με νέο εισηγητικό. Θα τα πούμε εντός ημερισίας τότε, τότε, τότε, τότε λοιπόν. Υπάρχει άλλος συνάδελφος που θέλει να μου πείσει. Υπάρχει. Δεν έχετε το λόγο, είπα. Δεν έχετε το λόγο, λοιπόν. Παρακαλώ. Ποιος θέλει άλλος συνάδελφος, ο κυριός. Έχουμε ζητήσει να ακουστεί, σας έστειλα τα ονόματα των διορυσμένων από το Δήμο στο ίδρυμα, το Γεροκομείο. Νομίζω ότι ο ένας ήταν και υποψήφιος ή σύμβουλος της παράταξής σας, αν δεν κάνω λάθος. Τέλος πάντων, έχουμε ζητήσει να μιλήσει η κυρία Μάρκου στο Συγβούλιο και ακούσαμε σήμερα και ένα ωραίο, ότι το Κουκού εκαθορίζει και την ατζέντα πότε ψηφίζονται τα νομοσχέδια. Έδωσε την άδεια να ψηφιστεί το μνημόνιο. Τώρα, αν οι άνθρωποι είναι σε άλλο κόσμο… Ρητάτε να δοθεί ο λόγος στη κυρία Μάρκου. Δεν ήμουν εδώ, γι' αυτό ρωτάω. Για δύο λεπτά. Ωραία, για δύο λεπτά. Η κυρία Μάρκου που είναι. Ελάτε, μην αργούμε. Η κυρία Μάρκου σε ένα μικρόφωνο. Εδώ, εδώ. Ελάτε μπροστά. Καλησπέρα σας. Λέγομαι Μάρκου Ελένη. Είμαι νοσηλεύτηρια στο Ρήμα Βαγγελισμός της Θεοτόκου. Λέγομαι Μάρκου Ελένη και ήμουν νοσηλεύτηρια στο Ρήμα Βαγγελισμός της Θεοτόκου. Το Ίδρυμα έχει άδεια και από την περιφέρεια και επιδοτείται από την περιφέρεια. Έχουν διοριστεί δύο μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο από το Δήμο Αθηναίων. Ο κ. Δρημάλλας Αλέξανδρος και η κ. Ματζαβίνου Ελένη. Και επειδή αρνήθηκα να υπογράψω για τα δώρα τα οποία θα πρέπει… να υπογράψω για τα δώρα τα οποία δεν παραλάβαμε το 2015, γιατί αυτό είχε προηγηθεί και το 2013 και το 2014, αλλά αυτά τα υπογράψαμε… χωρίς να τα έχουμε παραλάβει, στοχοποιήθηκα και απολύθηκα μετά από κάποιους μήνες. Ζητώ την ανάκληση της απόλυσης μου και την παρέμβαση του Δήμου… επειδή υπάρχει μειωμένο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που έχουμε. Και βέβαια όταν έχεις μειωμένο προσωπικό είναι επικίνδυνο και για τους ασθενείς που νοσηλεύεις… και για τη φροντίδα που μπορεί να τους παρέχεις. Ευχαριστώ πολύ. Να ρωτήσω. Δώρα εννοείται επίδομα… επίδομα Πάσχα, Καλοκαίρι και Χριστούγεννα. Μπορώ να κάνω μια παρέμβαση και να ρωτήσω την κυρία Δασκαλάκη. Εμείς που έχουμε την εποπτεία σε όλα τα ιδρύματα και τα λοιπά… μπορούμε σας παρακαλώ να έχουμε, όχι τώρα, μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο… μια εικόνα του τι έχει συμβεί εκεί και τι θα πρέπει να κάνουμε. Ευχαρίστως και ασφαλώς δεν έχει έρθει τέτοιο ζήτημα από την υπηρεσία προς την Επιτροπή… δεν είχε υποπέσει αλλιώς την αντιληψή μου, δεν ξέρω αν η κυρία Στρατηγάκη το γνωρίζει. Την επόμενη φορά θα το έχουμε. Έχουμε ήδη την ερχόμενη εβδομάδα και άλλες συνεδρίες, θα το ελέγξουμε. Παρακαλώ να το φέρνουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι… να το δούμε, ούτως ώστε να μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους που με δική μας πρόταση… έχουν διοριστεί εκεί τι, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να κάνουν. Αυτό. Ποιος άλλος είναι να μιλήσει από δημότες, κανείς? Ωραία, ο κ. Παπαγιαννάκης. Να ενημέρω σε πλάτο σώμα, γιατί τα πράγματα τρέχουν στο θέμα. Πριν από λίγο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακήρυσε τη δημιουργία πέντε νέων χώρων… χωρητικότας 20.000 ατόμων, στην Καβάλα στο Παλιό Αεροδρόμιο, στο Χέρσο στο Παλιό Αεροδρόμιο… κοντά στο Δροσάτο, κοντά στο κεντρικό που βρίσκεται στο Κυλκής και στα Γιάννητσά… στο Παλιό Στρατόπεδο που είναι ελεύθερο. Και επίσης να σχολιάσω, να σας αναφέρω ότι δύο άνθρωποι… γιατί δεν θα τους χαρακτηρίσω τι είναι, γιατί δεν είναι… προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν στην πλατεία Βικτορίας πριν 20 λεπτά. Θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν νομίζει ότι υπάρχει κάποια θεωρία συνομοσίας… από πειραυτοκτονία τους, έτσι, και να συνειδητοποιήσουμε το γράμμα των ανθρώπων… και να σας πω ότι αν η πρόταση αυτή που έφερε ο κ. Κατσιδιαρίς… περί Βιώνημου, φαντάζομαι ότι θα γεμίσουν απλά οι φυλακές με ανθρώπους… οι οποίοι θα συλλαμβάνονται και θα φιλοξενούνται, γιατί αυτό είναι το επιχείρημά τους… θα φιλοξενούνται τσάμπα και να δω πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα… απλά θα αυξηθεί το κόστος των φυλακών. Άρα, να σταματήσουμε τις απλοποίησεις, να το δούμε λίγο πιο σοβαρά, πιο ανθρώπινα… και να είμαστε πιο σοβαροί όταν μιλάμε εδώ πέρα, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Τελειώσαμε. Κύριε Κωνσταντίνου, πάλι. Μπορούμε να δώσουμε τον λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών… τον κ. Παζάλο για το 35. Είπαμε ότι δεν έχει νόημα κ. Κωνσταντίνου, γιατί επιμένουμε… αφού δεν είναι αρμόδιο καν το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνιγορήσεις το έτημα του Συλλόγου. Κύριε Πρόεδρο. Ελάτε ο κ. Δέμαρχος. Η αλήθεια είναι ότι… ζούμε διαρκώς τα τελευταία χρόνια… μια κατάσταση έντασης… τα σύννεφα διαρκώς πυκνώνουν… και δεν φαίνεται να διαγράφεται κάποια ελπίδα ισοδοξίας. Η πόλη αυτή έχει υποφέρει πρώτη από όλους… και συνεχίζει να φέρει μεγάλο βάρος. Για να έχουμε όμως μια ακριβή εικόνα… της κατάστασης… και να δούμε πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε… και τι μαθήματα πρέπει να αντλήσουμε για το μέλλον… γιατί εγώ αυτά λέω στις χώρες μου. Από τα λάθη σου θα μάθεις. Και γι' αυτό να μην τρέπεσαι και να μην στενοχωριέσαι. Πρέπει να δούμε το εξής. Η χώρα, από τότε που άρχισε να δέχεται… αιτούντες άσυλο και μετανάστες… συμπεριφέρθηκε με τρόπο τέτοιο… ώστε να είναι τελείως απροετοίμαστη… έκανε ό,τι δεν έπρεπε να έχει κάνει… τόσο ώστε σήμερα να βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση. Γιατί η πόλη μας χρόνια ήταν χωάνη… υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Οι ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης… και της προηγούμενης και της προπροηγούμενης… είναι πολύ μεγάλες, τεράστιες. Αλλά πρέπει να το δούμε για να καταλάβουμε… τι έχει συμβεί στη χώρα και στην πόλη… και τι έχει συμβεί στη χώρα και στη πόλη. Τι έχει συμβεί στη χώρα και στην πόλη… στο ιστορικό του βάθος. Δεν έγιναν τώρα διάτρητα τα σύνορά μας. Ξεχάσαμε ότι περνάγανε τον Εύρω… έτσι, περπατώντας. Αυτό γινότανε. Λοιπόν, εγώ δεν θέλω τώρα να κάτσω… να αρχίσω να παρελθωτολογώ, το λέω… γιατί δεν έχω καμία διάθεση να αρχίσω να μιλάω… γιατί το ξέρω το ζήτημα όσο λίγη… έχει ένα τεράστιο ιστορικό βάθος από πίσω… ένα από τα μεγάλα προβλήματα που το σπρώξαμε… κάτω από το χαλί και ορίστε και αυτό. Ήρθε και έσκασε τώρα. Τώρα προσπαθούμε πρώτα απ' όλα… να διαχειριστούμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα… με τρόπο ώστε να μην πεθαίνουν άνθρωποι… να εκτελέσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον… να διαφυλάξουμε μια κανονικότητα… στην πόλη μας όσο μπορούμε. Κανονικότητα σημαίνει τώρα ότι πρώτα απ' όλα… πρέπει να δώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας… στους ανθρώπους που υποφέρουν στις γειτονιές… γύρω από τις πλατείες ή από τα πάρκα… και που με μεγάλη καρτερικότητα… έχουν υπομείνει μια τεράστια δοκιμασία. Πρέπει, επισήμως, αύριο… να θέσουμε τον υπουργό ενώπιον της ευθύνης του… γιατί δεν συγχωρείται να είναι στην πλατεία Βικτωρίας πάνω… ενώ γίνεται αυτή η κατάσταση… δύο αστυνομικοί μεσήλικες… και οι άνθρωποι να κάνουν ότι δεν βλέπουν. Αυτό συμβαίνει. Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει. Ανέσθητοι είναι, όχι. Έχει και αυτό το ιστορικό του βάθος, φυσικά, όπως όλα. Γιατί όλοι κατάλαβαν ότι σε μια γενικά… ανοργάνωτη κατάσταση και σε ένα χάος… καλά είναι να προφυλάσσουν τα νότα τους, για να το πω έτσι. Και ο καθένας να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Εμείς πρέπει να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να δείξουμε ότι κατάλαβαν. Πρέπει να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε. Ότι θα προασπιστούμε την κανονικότητα στην πόλη. Δεν θα τροπιαστούμε να μιλήσουμε για καταστολή… γιατί η τήρηση της τάξεως είναι ένα μείγμα πρόληψης και καταστολής… και εκεί που οι άνθρωποι μαχαιρώνονται σε πλατείες… πρέπει να λειτουργήσει μια καταστολή. Τελεία και πάβλα. Και να δούμε και τι βήματα πρέπει να κάνουμε… να ανακουφίσουμε συγκεκριμένα ο δήμος. Μη φοβάστε για τα τρόφιμα. Υπάρχει και ο δήμος και η εκκλησία. Αυτό κάναμε και το έλεγα χρόνια. Το να δίνεις τρόφιμα και σε Έλληνες και άλλοδαπούς… δεν είναι μόνο μια πράξη που υπακούει σε στοιχειώδες… κανόνες σεβασμού της αξίας του ανθρώπου. Είναι και μια υποχρέωση να περιφρουρήσεις κάπως και τη δημόσια τάξη… γιατί αν υπάρχουν άνθρωποι που λιμοκτονούν… κάποια στιγμή θα στραφούν στο έγκλημα. Και η χώρα έχει αποδεχθεί ένα συμβιβασμό. Έκανε μια συμφωνία. Καλή-κακή αυτή είναι. Μας δεσμεύει διεθνώς. Το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή… σφυρίζουν κοιτώντας αλλού, συμπεριφέρονται όπως η Αυστρία… δεν πρέπει και εμάς να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση… σαν τους τυφλούς, σαν αυτοί. Σαν τους τυφλούς να αρχίσουμε να κοπανιόμαστε στους τείχους. Τι είναι αυτό με τους 50.000 ανθρώπους. Είναι μια συνεχής ροή ανθρώπων προς μετεγκατάσταση. Θα μου πείτε, ευχαριστούμε πολύ, το είδαμε το πρόγραμμα μετεγκατάσταση… πόσο έχει αποδώσει. Πρέπει να αποδώσει. Και εμείς θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και θα κοιτάξουμε και πάλι στη πόλη αυτό το πράγμα… να το κατανοίμουμε με έναν τρόπο, ούτως ώστε να μην διαταραχθεί… η ζωή των κατοίκων. Αλλά πρέπει όταν αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα… να μην υποκύπτουμε στην ευκολία και στο λαϊκισμό και στη ριτορία… όταν πριν από κάποιους μήνες εδώ πέρα ερχόμαστε και είπαμε… ναι, στο έβδομο δημοτικό διαμέρισμα… που δεν υφίσταται την πίεση που υφίσταται… αλλά θα πάμε να κάνουμε αυτόν τον προαναχωρησιακό… για αυτούς που οικειοθελώς επιστρέφουν στις χώρες τους. Και θυμάστε τότε τι έγινε. Δημοτικοί σύμβουλοι που παίρναν αγκαλιά τους κατοίκους και ερχόντουσαν. Πώς θα λειτουργήσουμε εάν αναπαράγουμε αυτή την τύφλα… και αυτό το λαϊκισμό εμείς εδώ στη πόλη που έχουμε… την πρώτη ευθύνη να δράσουμε υπέρ των κατοίκων μας πρώτα απ' όλα. Πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Θα μου πείτε ισό τα μη ακουόντων. Θα σας πω τα μη ακουόντων θα γίνουν ακουόντων. Γιατί βλέπετε για τα πράγματα που φωνάζαμε πώς πάνε και γίνονται… έστω υπό το κράτος της ανάγκης… έστω υπό το κράτος αυτό των έκτακτων συνθηκών… αλλά έχουμε πει τι πρέπει να γίνει και στην πόλη και στην χώρα. Λοιπόν, αυτό θα γίνει. Θα είναι ο δήμος. Δεν θέλω να ανακοινώσω τίποτα παραπάνω. Έχουμε αναλάβει μια δέσμευση απέναντι στους κατοίκους του κέντρου… ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε εμείς, πρώτοι εμείς… και εν ανάγκη μόνοι μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες… ούτως ώστε να αποσυμφορήσουμε τις πλατείες και τα πάρκ. Το βλέπουμε ότι οι εξελίξεις τρέχουν με δραματικούς ρυθμούς… και ότι ανατρέπεται εικόνα από τη μία μέρα στην άλλη… και γίνεται όλο και πιο σκοτεινή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθούμε… έτσι στη παραζάλη της καταγγελίας. Πρέπει να δράσουμε με πολύ μεγάλη σύνεση… ειδικά τώρα και ψυχραιμία. Οι ευθύνες όλων είναι ορατές. Όταν έρθει η στιγμή θα μιλήσουμε γι' αυτές. Προς το παρόν πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε… πώς θα συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος. Αυτό αποτελεί μια δέσμευση αυτής της δημοτικής αρχής. Σας καλώ όλους γιατί όλοι είμαστε αιρετοί. Και το ξέρω, όλοι διάπνευμαστε ο καθένας από την πλευρά του… από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη. Να λειτουργήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Όλοι να συμβάλλετε σε αυτό. Εδώ είμαστε να ακούσουμε και να συνεργαστούμε. Όχι ένταση, αλλά και για να θυμίσω και κάτι. Δεν μπορούμε να ζητάμε τώρα ξαφνικά φύλαξη… και προστασία των συνεδριάσεων στις δημοτικές κοινότητες… όταν θυμάμαι εγώ το 2011, το 2012, το 2013… μπαίναν οι τραμπούκοι μέσα και απειλούσαν… και ασκούσαν τρομακτική ψυχολογική βία… ειδικά στο εκτοδιαμέρισμα, οι τραμπούκοι. Και έρχονται τώρα να λένε ότι θέλουν προστασία. Είναι υποχρεωμένο το κράτος να τους τη δώσει. Να τους την παράσχει η πολιτεία. Αλλά όχι ξαφνικά τώρα θυμηθήκαμε ότι ενέσκυψε η βία στην πόλη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Υπάρχουν δύο κατεπίγοντα προημερισίας, εκτός ημερισίας. Κυρία Ζαφυροπούλ, θα τα πείτε ή να τα πω. Ναι. Ελάτε. Ήθελα να φέρω ένα θέμα εκτός ημερισίας διάταξης… το οποίο κρίνεται ως επίγον και αφορά τη δωρεάν τα φύτη μη σαν εκείν… του παλιού σημαντικού αγιογράφου, δασκάλου της τέχνης και της αγιογραφίας… που το έργο του κοσμί πολλές από τις εκκλησίες μας… Κωνσταντίνου Μαλιά του Νικολάου ως ελάχιστη αποτίμηση φόρου τιμής… ο οποίος θα ενταφιαστεί την 1η-3η του 2016 και ώρα 15… στο πρώτο κοιμητήριο, στο πρώτο διαμέρισμα με αριθμό τάφου 118. Τα τέλη και δικαιώματα τα φύση στον εν λόγο τάφο… ανέρχονται στο ποσόν το 1.353 ευρώ και 70 λεπτά. Είναι κατόπινε τιμά τους και του οικαστικού επίμενου κυρίου. Μισό λεπτό κυρία Ζαφυροπούλου, εγκρίνει το μόφωνα το κατεπίγον… και το θέμα μας, εγκρίνει το μόφωνα. Έχει πάει στους συμβουλούς, είναι χάρα, ξτάφουν τρίτους χρήσεως στο τρίτο νεκροταφείο. Μπράβο, στο τρίτο κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων. Μην το πειράζει, το έχουν πάρει οι σύμβουλοι, κυρία Ζαφυροπούλου. Υπάρχει αντίρρηση από κάποιο συνάδελφο ή είναι γνωστή η στενότηση του χώρου. Εγκρίνεται το κατεπίγον και το θέμα μας ο μόφωνα. Προχωράμε στην περίσσια. Επίσης, όχι έχουμε άλλο ένα, στο δεύτερο κοιμητήριο, κυρία Πρόεδρε. Αυτό το θέμα είναι δόση μερισσίας, δεν είναι κυρία Ζαφυροπούλου. Μετατροπή οικογενειακών τάφων σε τάφους τριετούς ταφείς. Οικογενειακών τάφων σε τάφους τριετούς ταφείς. Εδώ έχουμε μετατροπή 8 οικογενειακών τάφων σε τάφους τριετούς ταφείς για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί τα δημοτικά τέλη για περισσότερα από 10 χρόνια. Εγκρίνεται ο μόφωνα. Πάμε στο θέμα 1, έγκριση για τη μήκοπίδιο δέντρων ρατζιά στην οδό Κιμόλου. Έχουμε σχετική ομόφωνη πράξης Επιτροπής Ποιότητα Ζωής. Εγκρίνεται ομόφωνα. Το θέμα 2, συζήτηση επί του αιτήματος των αθλητικού. Κάντε λίγο ησυχία, παρακαλώ. Σωματίου αναγέννησης πετραλώνων. Θα μιλήσει ο κ. Τσίτουρας ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατήκων και από τον Καλοπιστικό Σύλλογο η Κυριάδη για το γνωστό θέμα το σεράφιο. Παρακαλώ πολύ για τη συντομία όλων, έχετε από 2 λεπτά ο καθένας και μετά θα μιλήσει ο αντιδήμαρχος ο κ. Αποστολόπουλος. Ελάτε σε ένα μικρόφωνο. Γεια σας, λέγω με Τσίτουρας Βασίλης. Παρακαλώ λίγο ησυχία, είναι ένα θέμα που μας έκανε ασχολείς πολλές φορές με ηρεμία να βρούμε έναν καινότόπο. Ελάτε κ. Τσίτουρας. Λέγομαι Τσίτουρας Βασίλης, είμαι Γραμματείας του Αθλητικού Συλλόγου Εναγέννησης Πετραλώνων και επί 53 χρόνια κάτοικος των Πετραλώνων. Το θέμα δεν έχει προκύψει όσο αφορά το Αθλητικό Κέντρο του Ρούφ, ούτε το σεράφιο. Το θέμα έχει προκύψει όσο αφορά την κατασκευή υπέργειου πάρκινγκ στο χώρο του ήδη διαμορφωμένου πάρκου. Και πιστέψτε με, δεν ξέρω πόσοι από εσάς έρχεστε στην περιοχή, το πάρκο αυτό δεν είναι από το 2008 όπως θέλουμε να λέμε, το 2008 και υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα, εγκαινιάστηκε ανάπλασή του. Υπάρχει ανάπλασή το 2008 που μάλιστα την έκανε ο Νίν προέδρος της Δημοκρατίας. Το πάρκο προϋπήρχε, μπορεί να είχε υποβαθμιστεί, μπορεί μετά τους σεισμούς του 99 και τις πολλές χρήσεις να είχε εγκαταλειφθεί, αλλά είχε πάντα τη φρύση του πάρκου. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πάρα πολλοί θα πούνε ότι τώρα θυμηθήκατε να ασχοληθείτε με το πάρκινγκ που τελειώνει το έργο. Τώρα το πληροφορηθήκαμε, γιατί πιστέψτε με και εγώ και η ομάδα μου, από το 2005 που κάνουμε προτάσεις που ξεκίνησε η πρώτη διαβούλευση από τον ΝΑ με πρόεδρο Κικίλια και αντιπρόεδρο Παταβούκα, όσο αφορά τη διαμόρφωση του έργου, δεν υπήρχε πουθενά η θέση πάρκινγκ, υπέργειου πάρκινγκ. Ακόμα και στο ΕΣΠΑ με στοιχεία, όταν εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ από το Δήμο Αθηναίων πλέον, το 2013 με στοιχεία MIS 4722 στο επιχειρησιακό προγραμματική, αν διαβάστε πάλι λέει για χώρος στάθμισης 46 αυτοκινήτων στο υπόγειο πάρκινγκ που θα καλύπτει όλο το συγκρότημα. Πουθενά πάλι δεν μιλάει για υπέργειο πάρκινγκ. Το υπέργειο πάρκινγκ το πληροφορηθήκαμε πριν δυο μήνες και στέκομαι στην πολύ σωστή φράση του κυρίου Δημάρχου στη συνέντευση που έδωσε στις 17 Φεβρουαρίου, ότι είμαστε παραπληροφορημένοι. Ναι κύριε Δήμαρχε, είμαστε παραπληροφορημένοι. Γιατί επί 10 χρόνια κανείς δεν μας έχει ενημερώσει σαν κατοίκους τι θα γίνει με αυτό το έργο. Και θα μου επιτρέψετε δίνοντάς μου ένα λεπτό επιπλέον να σας πω το εξής. Υπάρχουν τρία κτίρια στο χώρο. Το ένα είναι το Σεράφιο Κολυμβητήριο Αθλητικός Χώρος, 2.800 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχουν και άλλα δύο κτιρία 2.300 τετραγωνικών μέτρων και 1.200 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Αυτά σε 7-8 του 2015 μετονομάστηκαν με πράξη, με υποβολή φακέλου, αναθεωρήθηκαν από αλλαγή χρήσεων γραφείων σε χώρους στήριξης καλλιτεχνών. Αυτό τι σημαίνει. Υπήρχε πάγιο αίτημα των κατοίκων και πάγια δέσμευση του ΕΝΑ που έκανε το έργο ότι τα κτίρια όταν φτιαχτούν θα περιέχουν εκτός από πολιτιστικές δραστηριότες, αθλητικές. Αυτή στιγμή το κέντρο είναι αμυγός αθλητικό και θα σας πω απλώς ένα παράδειγμα γιατί δεν έχω πολύ χρόνο. Τα δημοτικά γυμναστήρια που είναι στην περιοχή μας, ένα σημαντικό έργο. Είναι ενοικιαζόμενα, ο δήμος πληρώνει ενίκιο. Είναι σε πολύ άλλη κατάσταση, δεν μπορεί να πάει περισσότερος κόσμος γιατί είναι και το κτιριακό. Γιατί εκεί πέρα να μην πάνε τα δημοτικά γυμναστήρια. Η αρχική δέσμευση του Ωνάδια, του πρώτο πρόεδρο του, του Βασίλη του Κυκίλια, ότι θα γίνουν χώροι, επειδή ήταν και κοντά η Ολυμπιάδα, χώροι εκμάδες αθλημάτων. Αθλημάτων σάλλας. Δεν χωράνε σε 3.600 τετραγωνικά μέτρα να γίνουν αθλητικές δραστηριότες. Δεν χωράνε τα δημοτικά γυμναστήρια. Δεν χωράνε σε άλλες εκμάδες αθλημάτων όπως το πινκ πονκ που δεν υπάρχει καμία αίθουσα. Ή το πάγιο αίτημα εκατοντάδων κατοίκων της Αθήνας για να γίνει μια αίθουσα, υπερτοπική αίθουσα κύριε Δήμαρχε Σκάκη, όπου να μαζεύονται όλοι οι σκακιστές της πόλης να πέσουν που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε μια αίθουσα. Και εκεί πέρα θα ήταν και πρωτοπόρος και καινοτόμος ο δήμος. Αλλά και η στήριξη καλλιτεχνών όσο αφορά το θέμα του πάρκινγκ είναι θέμα πολιτιστικού χώρου. Δεν δένει. Έχουμε ζητήσει από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων και εκεί πέρα είναι το πρόβλημα που έχουμε και αναγκαζόμαστε να έρθουμε εδώ, να μας δώσει το διάγραμμα κάλυψης που να δούμε πώς προκύπτουν οι χώροι σταθμεύσεις. Οι χώροι σταθμεύσεις δεν προκύπτουν αφθαίρετα. Προκύπτουν με βάση τις δραστηριότητες, είναι επιμερισμός των δραστηριοτήτων. Άλλα τετραγωνικά χρειάζεται για αθλητικό χώρο, άλλα τετραγωνικά χρειάζεται για εμπορική χρήση, άλλα τετραγωνικά χρειάζεται για πολιτιστικό κέντρο. Οι θέσεις σταθμεύσεις που αυτοί οι υπέργειες και οι υπόγειες δεν προκύπτουν από πουθενά από χρήση αθλητικού κέντρου και από θύση πολιτιστικού κέντρου. Προκύπτουν λοιπά με που το λέω από τη χρήση εμπορικών χώρων. Και εκεί πέρα θα θέλαμε, δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς που ψηφίζετε για αυτό το πράγμα, τη συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, έχετε δει την οικονομική άδεια 6 του 2011, που είναι βασικό στοιχείο και το διάδραγμα κάλυψης των χώρων, δεν ξέρω αν υπάρχει έστω και ένας που το έχει δει, που να μας πει τι περιλαμβάνονται σε αυτά τα 3600 τετραγωνικά. Γιατί ακόμα και στο χώρο στηρίξης καλλιτεχνών, αν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι, δεν χρειάζονται χώρους στάθμευσης. Για όλα αυτά λοιπόν καταστρέφεται ένα πάρκο, που κάποιοι προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρχε. Υπήρχε πάρκο, δεχόταν 500 άτομα, είναι η τελευταία όαση για μια υποβαθυσμένη περιοχή με 70% ανεργία, ανθρώπων που δεν έχουν την πολυτέλεια να πάνε σε καφετέριες, και είναι μια όαση αυτή τη στιγμή από το 2008 με επισκεψιμότητα πάνω από 150.000 κατοίκων το χρόνο, εκεί πέρα μπορεί ένα παιδάκι να τρέξει, να ξεκουραστεί κάποιος, υπάρχει αυτή η εικόνα και την ξέρουν όλοι. Και προσπαθεί τώρα ένα δημοτικό συμβουλείο να μας πει ότι αυτός ο χώρος ήταν ναϊκόπαιδο και δεν βλέπαμε πριν 93 χρόνια εγώ, ήμουνα παραπληροφορημένος και πραγματικά έβλεπα αφθαλμαπάτες. Πραγματικά έβλεπα αφθαλμαπάτες, δεν υπάρχει αυτό κύριε Σύμβουλη, δεν υπάρχει αυτό κύριε Δήμαρχε. Ζητάμε λοιπόν η όποια χρήση, για να τελειώσω το ένα θέμα και χωρίς να καταχραστώ ούτε λεπτό από το χρόνο σας, η όποια χρήση parking θεωρούμε ότι καλύπτεται πλήρως, το υπόγειο parking θεωρούμε ότι καλύπτεται πλήρως και είναι ένας αθλητικός χώρος. Δεν νομίζουμε ότι θα πηγαίνει ένας με 2 και 3 αυτοκίνητα, θα πηγαίνει να αφήνει το αθλούμενο παιδί του και να φεύγει. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να μένει στο χώρο και αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα. Αυτή τη στιγμή αθλούνται πάνω από 500 άτομα τη μέρα στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλι, στις ακαδημίες του Δήμου. Αν πάτε αυτή τη στιγμή στο χώρο δεν θα βρείτε πάνω από 10 αυτοκίνητα περιμετρικά του χώρου, πουθενά. Άρα λοιπόν, εμείς ζητάμε πρώτον η όποια θέση πάρκινγκ να γίνει, να έρθει το διάγραμμα κάλυψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μπει σε ανοιχτή διαβούλευση και με βάση της χώρους αθλητικό και πολιτιστικό να βγει όποιο πάρκινγκ. Και τότε θα δείτε ότι οι θέσεις δεν θα είναι 141, θα είναι δραματικά λιγότερες, πολύ λιγότερες και δεν θα χρειάζεται να καταστραφεί ένα πάρκο. Όσο αφορά και τελειώνω, για το θέμα της παιδικής χαράς δημιουργήθηκε ένα θέμα. Η παιδική χαρά ήταν στο χώρο που μπαίνει αυτή τη στιγμή οι είσοδες του υπόγειου πάρκινγκ. Είναι σωστό. Θα μπαίνουν αμάξια και δίπλα θα είναι η παιδική χαρά. Αποφασίστηκε από το Δήμο να πάει η παιδική χαρά σε ένα χώρο που αυτή τη στιγμή, σας παρακαλώ πηγαίνετε εφτά η ώρα κάποιος από εσάς, θα φοβηθείτε. Αν πάει κάποιος, ιδιαίτερα γυναίκα μόνη της, θα φοβηθεί. Το ζούμε κάθε μέρα αυτό το χώρο. Εκεί θα πάει η παιδική χαρά, συν ότι εκεί πέρα καθημερινά περνάνε αυτοκίνητα. Γιατί είναι ο χώρος που συνδέει. Το προαστιακό σταθμό περνάνε, φορτηγά τροφοδοσίας, φορτηγά υποστήριξης του μετρώ του ρούφ που είναι ακριβώς μπροστά. Υπάρχει ένα τεράστιο βραδινό κέντρο του Αθηνών Αρένα που έχει την είσοδο του χώρου σταθμευσης. Άρα, εφαπτόμενα από το χώρο που θέλει να γίνει, αυτός ο χώρος δεν μπορεί να γίνει. Όμως υπάρχει χώρος διαμορφωμένος έτοιμος ανάμεσα από τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ που κάπου άκουσα ότι μπορεί να γίνει και κέντρο τοξοβολίας. Δεν νομίζω ότι έχει αυτό η περιοχή. Αν θέλετε και το δείτε ιδί εισόμαση μεταξύ των νικηπαίδων μπάσκετ και του κολυμβητηρίου, υπάρχει έτοιμος διαμορφωμένος χώρος που μπορεί να πάει παιδική χαρά και μακριά από την είσοδο του υπόγειου πάρκινγκ και μέσα στο χώρο όπου τα παιδιά θα είναι προστατευμένα. Και τρίτο και τελειώνω αφού ευχαριστήσω η κυρία Πρόεδρο για την υπομονή της. Υπάρχει άλλο ένα μεγάλο έργο στην περιοχή το οποίο αγνοείται προς όφελος του πάρκινγκ. Υπάρχει ένα έργο που ήταν χρόνια πάνω από χιλίον παιδιών και δέκα ομάδων ότι επιτέλους εγκρίθηκε από την περιφέρεια να μπει τέντα ή μην κλείσει το γήπεδο ώστε να μπορούμε αξιοπρεπώς να κάνουμε τις προπονήσεις. Αυτή τη στιγμή αν βρέξει λίγο δεν γίνονται προπονήσεις. Η τέντα που θα μπει άμα γίνει το πάρκινγκ το έχει γίνει μελέτη. Υπάρχει από την περιφέρεια κυρία Πρόεδρε έτοιμη πίστοση για δέκα τέντες. Σας το λέω λυπάμα αν δεν το ξέρετε ρωτήστε την περιφερειάρχη την κυρία Δούρου και την αντιπερρυφερειάρχη την κυρία Κυπριανίδου. Υπάρχει έγκριση για δέκα τέντες εκ των οποίων θα μοιραστούν στα διαμερίσματα και η μία τέντα ρωτήστε και τον Πρόεδρο του κ. Τεντόμα το παντά αν δεν με πιστεύετε η μία τέντα θα σταθεί αυτή η τέντα. Αυτό το έργο πιστέψτε με είναι πολύ μεγαλύτερη σημασία για τα παιδιά της περιοχής. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Ποιος είναι ο επόμενος κύριος, κύριος Καραβέλλας. Ποιος είναι, όχι. Σαλλούστρος. Το όνομά σας για τα πρακτικά μόνο στο μικρόφωνο. Κύριος Κόχυλας. Ναι. Καλησπέρα. Παρακαλέσω να μην επαναλάβουμε τα ίδια. Αν έχετε κάτι επιπλέον, αυτό. Λέγομαι Φέδρον Κόχυλας και εκπροσωπός στη σημερινή σας συνενδρίαση την Επιτροπή Κατοίκων για την Διάσωση του Πάρκου του Ρούφ. Όπως είπε και ο Βασίλης Τσίτουρας, πριν δύο μήνες ενημερωθήκαμε για τα σχέδια που υπάρχουν από τη πλευρά του Δήμου για το πάρκο μας. Τότε ήτανε Σάββατο, μαζευτήκαμε πρώτη φορά και δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη Επιτροπή. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κάνει συνελεύσεις και διάφορες δράσεις, όπου έχει περάσει πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών, 650 εκ των οποίων έχουν υπογράψει το ψήφισμα με τα αιτήματά μας και ενημερώνονται μέσα από τις συνελεύσεις και από τα mail για όλες τις εξελίξεις. Επίσης υπάρχουν τουλάχιστον χίλιες ηλεκτρονικές υπογραφές από ψηφοφορία που έχουμε ανεβάσει στο ΑΒΑΖ. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται για 30 ή 40 ανθρώπους που, όπως λέγεται, είναι υποκινούμενοι από κάποιο κόμμα. Είμαστε κάτοικοι αυτής της περιοχής, κάτοικοι που εργάζονται, κάτοικοι που σπουδάζουν, κάτοικοι που ψάχνουν για δουλειά. Και αυτό που κάνουμε, ο χρόνος που διαθέτουμε, δημιουργεί έλλειμμα στην υπόλοιπη ζωή μας, στις υποχρεώσεις μας και στις οικογένειές μας. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει το παραμικρό πολιτικό χρώμα. Συμμετέχουν στις συνελεύσεις όποιοι θέλουν, λένε τη γνώμη τους και συναποφασίζουν όλοι μαζί χωρίς να ερωτηθεί κανένας τι έχει ψηφίσει. Δεν μας αφορά. Όλοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, προερχόμαστε από τις γειτονιές των πετραλώνων και κυρίως των κάτω πετραλώνων και του ρούφ. Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, μιλάμε για περιοχές που είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένες και αδικημένες σε θέματα που αφορούν ελεύθερους πράσινους χώρους, παιδότοπους, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης. Το ότι η γειτονιά μας ορίζεται σε μια πλευρά της και από την οδό Πειραιός και μάλιστα από το πιο επιβαρυμένο τμήμα της, μιλάω από τη γέφυρα του Πουλόπουλου μέχρι τη συμβολή με τη Χαμοστέρνα, που πέρα από τα παλιά κτίρια και ό,τι άλλο έχει είναι συγκεντρωμένο και το 80% των μεγαλύτερων υφτερινών μαγαζιών που λειτουργούν στην Αθήνα, αυτό εντύνει το πρόβλημά μας. Αν κάνει κάποιος μια βόλτα βράδυ που λειτουργούν τα μαγαζιά από τη Πειραιός, θα διαπιστώσει πιανού ο νόμος λειτουργεί και πού βρίσκουν και παρκάρουν οι παρκαδόροι και πώς χρησιμοποιούν όλους τους χώρους. Ένα είναι αυτό. Επειδή όντως έχουν ακουστεί διάφορα για το πάρκο του Ρούφ και ότι δεν είναι πάρκο, είναι οικόπεδο και διάφορα άλλα, αυτό που θέλω να καταθέσω εγώ είναι ότι το πάρκο του Ρούφ, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί το μοναδικό χώρα αναψυχής που έχουμε οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Οι σημερινοί γονείς που πηγαίνουν τα παιδάκια μας και παίζουν εκεί πέρα, έχουμε παίξει εμείς οι ίδιοι σαν παιδιά και έχουμε πάει εκδρομές με το σχολείο μας εκεί πέρα. Είναι μόνος χώρος που μπορείς να αφήσεις τα παιδιά να παίξουν χωρίς να φοβάσαι ότι θα περάσει κάποιο μηχανάκι, κάποιο αυτοκίνητο ή θα πεταχτούν και αυτά στον δρόμο γιατί είναι περίκλειστος ο χώρος και προστατευμένος. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι τα καλοκαίρια μέχρι αργά το βράδυ, ειδικά όταν τις μέρες του καύσου να είναι γεμάτο το πάρκο, μέχρι αργά με μανάδες, πατεράδες, παρέες και παιδιά, μόνο εκεί μπορούμε να καταφύγουμε. Έχει υποθεί από εκπροσώπους του Δήμου ότι ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους και δεν χρησιμοποιείται. Σίγουρα, άμα τον επισκεφθείς ώρες γραφείου πρωί καθημερινή με τα σχολεία να λειτουργούν, οι μεγάλοι είναι στις δουλειές τους και τα παιδιά είναι στα σχολεία. Αν τον επισκεφθείς απόγευμα, αν τον επισκεφθείς άνοιξη καλοκαίρι, θα δεις πως πραγματικά σφίζει από ζωή. Άλλωσε, το καλοκαίρι απολαμβάνουμε και τα πολύ ωραία αθλητικά κάμπ που λειτουργεί ο Δήμος εκεί για τα παιδιά μας. Είναι δηλαδή ένας άκρως λειτουργικός χώρος, αν και έχει μείνει ο μισός από τότε που ο Δήμος σήκωσε αυτό το καινούριο τοκτήριο, το οποίο είναι ένα τερατούργημα. Πρόσθεσε χιλιάδες τόνους επιπλέον τσιμέντου σε μια περιοχή που μόνο το τσιμέντο δεν της έλειπε. Επίσης, για να απαξιοθεί ο χώρος λένε ότι είναι στέκη εναρκωμανών. Η στέκη εναρκωμανών ήταν όταν ο Δήμος το κατεστραμένο κολυμβητήριο το χρησιμοποιούσε για σήτηση και για φιλοξενία στέγων. Τότε ήταν, τώρα δεν είναι. Και στο κάτω-κάτω αν το βράδυ μαζεύει εναρκωμανείς είναι άλλον η δουλειά να προστατέψουν το χώρο. Εμείς, σαν Επιτροπή, δεν ζητάμε κάτι που δεν είχαμε, κάτι περισσότερο από αυτό που είχαμε. Έχουμε πλήρη συνέσθηση του τι στιγμές βιώνει αυτός ο τόπος και ο λαός. Το μόνο που ζητάμε είναι να ξαναέχουμε το κολυμβητήριο που δεκαεφτά χρόνια τώρα από τότε που καταστράφηκε από τον σεισμό η πισίνα δεν λειτουργεί, να παραμείνει το πάρκο μας και μάλιστα αν γίνεται να ενισχυθεί, ότι θα αφητευτούν στο πάρκινγ πολλά δέντρα, θα έχει γκαζόν και ίσως κάθετες επιφάνες με πράσινο. Αυτό για τα παιδιά δεν λέει κάτι. Δεν μπορούν να παίξουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα ούτε στους τείχους επάνω που θα έχουν πράσινο οτιδήποτε. Θέλουμε λοιπόν το κολυμβητήριο, το πάρκο να κατασκευαστεί ξανά η παιδική χαρά που πριν από αυτό το τελευταίο αστείο που είχε φτιαχτεί ανέκδοτο ήταν τεράστα και πολύ λειτουργική αλλά φέθηκε στη τύχη της. Θέλουμε αυτό το κρίο αφού κατασκευάστηκε, σαφώς δεν μπορεί να γκρεμιστεί, να χρησιμοποιηθεί καθαρά για αθλητικές δραστηριότητες. Είπε και ο κύριος Τσίτρος που είναι πιο ειδικός με το χώρο πόσες δράσεις μπορεί να έχει εκεί και βέβαια το χρόνιο αίτημα που έχουμε σαν κάτοικοι να φτιαχτεί μια πεζογέφυρα. Γιατί εκεί είναι καρμανιόλα, στην κυριολεξία καρμανιόλα. Εμείς τώρα, για να τελειώσω και να μην σας ταλαιπωρώ περισσότερο, επειδή έχει υποθεί όντως ότι είμαστε παραπληροφορημένοι και όντως τελευταία στιγμή τα μαθαίνουμε όλα, εδώ και δύο μήνες προσπαθούμε από τις υπηρεσίες του Δήμου, από όπου είναι υπεύθυνοι, ακόμη και μέσα από τη διάβυα να βρούμε τον φάκελο του έργου. Με τις άδειες όλα και με το σχέδιο κάλυψης χώρου. Μας το αρνούνται, δεν μας το δίνουν. Γι' αυτό ήρθαμε εδώ να σας πούμε τα τέσσερα αιτήματα που ήδη σας ανέφερα και να σας ζητήσουμε άμεσα να έχουμε αυτό το φάκελο. Διαφορετικά, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Πρέπει να το ζητήσουμε με νομικούς τρόπους, με τη νομική οδό. Το αίτημά μας, πιστεύω, είναι δίκαιο, είναι λογικό. Άλλωστε γι' αυτό το λόγο και το τρίτο διαμέρισμα, σε συνέλευση που είχε στη συναδρία στις 24 Νοεμβρίου του 2015, ψήφισε ομόφωνα, ώστε ο χώρος στο συγκεκριμένος να παραμείνει ως έχει και να μην αλλάξει χρήση του. Ήταν ομόφωνοι από όλες τις παρατάξεις αυτή η απόφαση. Τελειώνοντας, πραγματικά με απόλυτο σεβασμό, αυτή τη μορφή άμεσης δημοκρατίας, σας ζητάω να αφουγκραστείτε τις ανησυχίες μας, να δείτε ποιες είναι οι ανάγκες μας και να κρίνετε με γνώμονα πραγματικά τα συμφέροντα των πολιτών και την προσπάθεια που κάνουμε σε αυτή την επιβαρυμένη πόλη να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Μην διακόπτουμε όμως τώρα και να μην κάνουμε ρωτήσεις όταν του λέμε ασυντομεύει του ανθρώπου δηλαδή. Αυτό που γνωρίζω είναι κάτι... Το πληροδότημα του Σεράφη αναφέρεται από αυτό που γνωρίζουμε και έχουμε διαβάσει ότι ο χώρος δίνεται μόνο για αθλητικές δραστηριότητες. Αυτό. Και για δωρεάν χρήση, σαφώς. Ευχαριστούμε. Υπάρχει άλλος τελευταίος από τους κυριάδες ή όχι. Και εσείς για δύο λεπτά και παρακαλώ να μην επαναλαμβανόμαστε σε όσα έχουμε ακούσει ήδη. Καλησπέρα σας, κύριοι δήμαρχοι, κύριοι σύμβουλοι. Ονομάζομαι Σαλούς Ραστέλιος, είμαι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάδε και με πίεσαν, κατά κάποιο τρόπο, πολλές δύσκολες δυσκολίες. Είμαι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάδε και είμαι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάδε. Και με πίεσαν, κατά κάποιο τρόπο, πολλοί συντοπίτες μας, να κάνουμε μια νίξη με υπογραφές. Θεώρησα ότι ήταν σκόπιμα να γίνει αυτή η ενέργεια, γιατί είχε ακουστεί ότι είναι γύρω στα 20-30 άτομα, ρομαντικοί, θέλετε, μαζοχιστές, που ήταν από κάποια παράταξη που ασφαλούνταν με αυτό το θέμα. Τα υπογραφές που μάλεψα, όχι εγώ βέβαια, η Γραμματέας και κάποιοι άλλοι σύμβουλοι του Συλλόγου, ήταν αποκλειστικά από μια παράταξη δεξιά, μπορώ να πω, και από το ΠΑΣΟΚ. Αν και δεν χρειάζεται αυτό. Επειδή με κάλυψαν αρκετά οι προηγούμενοι, θα ήθελα να πω το εξής. Μένω στα Πετράλωνα 60 χρόνια, το σπίτι μου από το συγκεκριμένο χώρο απέχει γύρω στα 300 μέτρα και ξέρω από πρώτο χέρι όλες τις δραστηριότητες από τότε που φτιάχτηκε μέχρι τώρα. Όπως είπε και ο κάποιος προλαλλήσας, ότι κάποτε τα παιδιά μας πήγαιναν στο κολυμβητήριο, πήγαιναν έπαιζαν, τώρα όσοι έχουν και εγγόνια θα ήθελαν να πηγαίνουν επίσης σε αυτό το χώρο. Δυστυχώς ο σεισμός που μεσολάβησε πριν από καμία 30 χρόνια, όχι 16-17 που μ' άκουσα, το κατέσεψε το κτιριό, ας το πούμε ειδικά το κολυμβητήριο και έκτοτε δεν διδόταν ευκαιρία να ξαναφτιαχτεί. Ήρθε κάποια στιγμή να θέλουν να φτιαχτεί σε αυτό το χώρο ένα τερατούργημα με υπόγειο γκαράζ και λοιπά. Αντέδρασαν οι κάτοικοι και εγώ μαζί και τελικά απεφεύχθη αυτό. Πριν 3-4 χρόνια αρχίσατε να το υλοποιείτε το σχέδιο να φτιαχτεί το κολυμβητήριο. Γιατί ως κολυμβητήριο είχε θεσμοθετηθεί να γίνει με τη δωρεά του Σεράφη και τα υπόλοιπα. Και δεν ξέρω κι αν είναι νόμιμη όλη αυτή η ενέργεια που έγινε, γιατί επειδή είναι κληροδότημα θα έπρεπε να έχει κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα και όχι οποιαδήποτε άλλη χρήση. Και γι' αυτό την καυτή πατάτα πολύ προηγούμενοι δήμαρχοι την απεύφυγαν να την υλοποιήσουν. Προς τιμή του σημερινού μας δημάρχου έγινε αυτή η ενέργεια και άρχισε να υλοποιείται το έργο και οι πραγματοποιήσεις του κολυμβητήριου. Δυστυχώς όμως ενώ περιμέναμε κολυμβητήριο είδαμε ένα τερατούργημα όπως είπε και ο Προλαλλής σας, το οποίο μόνο κολυμβητήριο δεν είναι. Μετά περιμέναμε βρέθηκαν αρχαία έγινε πιο πέρα. Το θέμα είναι όμως ότι όλος αυτός ο χώρος ήταν πράσινο, ήταν αθροπεδιές, διάφορες ποδόσφαιρο, παιδική χαρά, τόπος αναψυχής των κατοίκων της περιοχής και πράγματι με την κατάσταση όλη αυτή ερήμωσε η περιοχή. Τώρα καλώς ή κακώς φτιάχτηκε και το κτίριο και προχωράει και το κολυμβητήριο. Θα σας παροκαλούσαμε θερμά, όχι εγώ μόνο, αλλά όλοι οι κάτοικοι των πετραλώνων του θυσίου, των άλλων πετραλώνων του βοτανικού, να μην προχωρήσετε σε άλλο αποτελείωμα του πράσινου της περιοχής. Ήδη με το κτίριο αυτό που έγινε το μεγάλο και το κολυμβητήριο, γιατί δεν έγινε στο χώρο που ήταν πριν το κολυμβητήριο, έγινε πιο πέρα. Ταυτόχρονα κατεστράφηκε με το να μπαίνουν οι πετωνιέρες και τα λοιπά, άλλο τόσος χώρος από πράσινο, τα οποία ήταν πενήντα ετών δέντρα και έξιντα. Υπόθηκε λοιπόν ότι αυτός ο ευαναπομείνας χώρος που παρόλα ταύτα πριν μερικά χρόνια προηγούμενοι δήμαρχοι είχαν φτιάξει και παρτέρια και έδωσαν 180 χιλιάδες ευρώ κατά κάποιους, άλλους 800 χιλιάδες, αυτό μπορεί να ψάξετε να τα βρείτε εσείς. Τα σταμάτησαν αυτά και θέλουν όλο το χώρο, από ότι είδα ένα πρόσφατο σχέδιο που έχει κυκλοφορήσει, δεν ξέρω από πού και κατά πόσο είναι αληθινό, ότι προσπαθείτε να φτιάξετε ένα υπέργειο πάρκινγ το οποίο το μόνο που θα κάνετε είναι να καταστρέψετε το πράσινο και να δημιουργήσετε άλλο 40-50 θέσεις. Θα πρότεινα αν θέλατε να φτιάξετε ένα γκαράζ ας το πούμε σεβαστό για το όλο κτίριο που φτιάχτηκε, στο χώρο που αυλίζονται αυτή τη στιγμή οι πετωνιέρες και τα άλλα μηχανήματα, να το σκάψετε και να φτιάξετε ένα χώρο για πάρκινγ υπόγειο που δεν θα λύσει το πρόβλημα, γιατί αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι των πετραλών, ειδικά το χειρότερο πρόβλημα με τη συσσόρευση των νυχτερινών κέντρων. Αν κάνετε και αυτό το πάρκινγ θα έχετε σε συνέπεια να αρθούν και άλλοι και θα θέλουμε και άλλο πάρκινγ. Κάπου πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό και επειδή η Αθήνα μας, άμα τη δείτε από ψηλά, κάποτε ήταν ωραία από χαμηλά να την βλέπουμε, τώρα ούτε από ψηλά δεν μπορούμε να τη δούμε, φτάνει στο σημείο να είναι ένα τσιμέντο όλοι. Μην μας χαλάτε και τον ελάχιστο πνεύμα μας που υπάρχει στην περιοχή, σας παρακαλούμε θερμά. Ευχαριστούμε και εμείς. Κύριος Αγγελόπουλος ή θέλει κάποιος άλλος το λόγο συναδελφός πριν. Κύριος Δρογώσης. Ερώτηση, ελάτε. Κύριος Κωνσταντίνου. Νομίζω ότι μπήκε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση και μάλιστα λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο χώρο, με βάση της χρήσης του Σαράφιου και των άλλων δύο κτιρίων, ισχυρίζονται ότι αντιστοιχούν 46, αν δεν κάνω λάθος, θέσεις πάρκινγ. Ενώ σε αυτά τα οποία μας είχε πει και η κυρία Σπυροπούλου, αν θυμάμαι καλά, μιλούσε για μεγαλύτερο αριθμό, αν θυμάμαι καλά. Λοιπόν, η ερώτησή μου είναι με βάση τα αντίστοιχα διατάγματα, τα οποία μιλάνε πολύ συγκεκριμένα για χρήσεις και αντιστοιχίες. Τι ακριβώς είναι η εικόνα, εσείς δεν δώσατε τα σχέδια, φαντάζομαι ότι αυτό θέλουν να μετρήσουν και οι κάτοικοι για να έχουν πιο καλή εικόνα. Δώστε μας εδώ αυτό το σημείο, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο στην επιχειραιονολογία που ακούσαμε, τι ακριβώς ισχύει. Κυρία Γκελοκούλου, είπα, μα ρωτάω κυρία Ξελέ, περιμένω σε χέρια αυτοί που σήκωσαν. Κυρία Γκελοκούλου, θέλει να μιλήσουμε όλοι και να απαντήσετε μετά, γιατί βάλανε οι κάτοικοι κάποια θέματα. Το έχουμε συζητήσει το θέμα τον τελευταίο καιρό και άλλες φορές. Ας μην ξαναπούμε το πόσο αναγκαίως είναι αυτός ο χώρος να παραμείνει υπάρχω για αυτή την κοινότητα, η οποία δεν έχει ελεύθερους χώρους. Μόνο όσοι μένουν εκεί και όσοι την επισκέφτεται μπορούν να ξέρουν πόσο θέμα υπάρχει με τους χώρους σε αυτήν την τρίτη κοινότητα. Και πάω παρακάτω. Το ένα θέμα που σας το λέγαμε από παλιότερα είναι ότι υπάρχει περίπτωση αν κάποιος το κινήσει δικαστικά να δημιουργηθεί θέμα με το κληροδότημα. Ένα αυτό. Δεύτερον, σύμφωνα με ποια απόφαση το οικόπεδο, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχει επεκταθεί και στο δίπλα χώρο που υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και το πάρκο. Γιατί εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ενταγμένου στο ΕΣΠΑ είναι καθαρά τα έντεκα στρέματα, στο οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχουν το σεράφιο και το κτίριο. Από πότε και με ποια απόφαση εντάχθηκε και το διπλανό οικόπεδο που ήταν άλλο μέσα στο ΕΣΠΑ. Εμείς δεν έχουμε έγγραφα. Ό,τι υπάρχει στο διαδικτύο είναι το εξής. Σύμφωνα με τη δεύτερη τροποποίηση της πράξης για το σεράφιο, θα σας διαβάσω μόνο μία παράγραφο. Το έργο περιλαμβάνει η μελέτη και κατασκευή ενός κτιριακού συγκροτήματος που αποτελείται από τριόρφο κτίσμα πολιτιστικού κέντρου και κλειστό κολυμβητήριο με δύο δεξαμενές που έχει χαρακτήρα υπερτοπικής εμβέλειας. Το συγκρότημα θα κατασκευαστεί στο χώρο του καθεταφυσθέντος λόγω των βυλαβών που προέκυψαν από το σεισμό του 1999 σε ράφι κολυμβητήριου επί των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλι. Το σύνολο της δομημένης επιφάνειας ανέρχεται σε 1.800 τετραγωνικά μέτρα. Το κτίριο του πολιτιστικού κέντρου θα απαρτίζεται από υπόγειο σταθμευσης 2.000 τετραγωνικών μέτρων για 46 αυτοκίνητα που θα εξυπηρετεί όλο το συγκρότημα από θήκες και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ισόγειο 1.290 τετραγωνικά μέτρα και τα λοιπά. Άρα εδώ δεν φαίνεται πουθενά ότι θα υπάρχει υπέργειο πάρκινγκ. Δεν φαίνεται πουθενά ότι στο ΕΣΠΑ εντάσσεται δηλαδή και ο διπλανός χώρος. Είναι αυτό. Εσείς μας λέτε ξαφνικά ότι σύμφωνα με τις αλλαγές για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το ορίζουμε ως πολιτιστικό κέντρο, χρειαζόμαστε περισσότερες από 46 θέσεις. Εδώ φαίνεται, σε αυτή τη δεύτερη τροποποίηση, όλα να έχουν μετρηθεί πολύ σωστά. Όλο αυτό το κτήριο εδώ ορίζεται ως πολιτιστικό κέντρο. Μας λέει εκδησιακούς χώρους, θερμοκητήδες. Από ό,τι γνωρίζω και από ό,τι μας είπατε και την προηγούμενη φορά, αυτό δεν έχει αλλάξει. Άρα γιατί ξαφνικά χρειαζόμαστε παραπάνω από 46 θέσεις στάθμιευσης. Σύμφωνα με ποιο fake δηλαδή τις έχετε υπολογίσει, ως τι. Ξαφνικά γίνεται τι το πολιτιστικό κέντρο. Αλλάζει χρήση και σύμφωνα με ποια απόφαση. Επίσης, αν πούμε ότι για κάποιο λόγο, που πρέπει να μας φέρετε την απόφαση γι' αυτό, χρειάζονται περισσότερες θέσεις πάρκινγ. Γιατί δεν υπολογίζετε παραπάνω θέσεις πάρκινγ μέσα στο ίδιο το υπόγειο. Το υπόγειο είναι 2000 τετραγωνικά μέτρα. Εγώ θα σας βάλω το maximum, κύριε Αγγελόπουλε, που είναι 20 τετραγωνικά μέτρα για κάθε αμάξι. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το υπόγειο που ήδη έχουμε, μπορούν να χωρέσουν 100 αμάξια. Θέλετε να υπολογίσουμε και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, να βάλουμε 70, να βάλουμε 80. Εδώ τα κάνουμε μπακάλικα, γιατί δεν έχουμε τίποτα. Κανένα χαρτί, κανένα έγγραφο, τίποτα. Άρα, χρειαζόμαστε διαγράμματα κάλυψης, σχέδια, αποφάσεις, την άδεια, όλους τους φακέλους. Απορούμε, γιατί ενώ το έχουμε φέρει τόσες φορές, δεν μας έχει έρθει ποτέ ένα έγγραφο έγκυρο, τίποτα. Αν, λοιπόν, οι κάτοικοι κάνουν προσφυγή, γιατί έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν προσφυγή, όπως καταλαβαίνετε το ΕΣΠΑ θα χαθεί και θα πρέπει ο εργολάβος να αποζημιωθεί για όλα αυτά. Άρα, εσείς θέτετε σε κίνδυνο το ΕΣΠΑ, γιατί δεν φαίνεται από πουθενά ότι όλα έχουν γίνει τουλάχιστον νομότυπα. Γιατί αυτό ακούσαμε και την προηγούμενη φορά, ότι θα χαθεί το ΕΣΠΑ και εσείς το διακυνδυνεύετε. Μην μεταφέρετε αλλού τις ευθύνες, οι ευθύνες είναι δικές σας. Εμείς θα θέλαμε τώρα να πάρουμε κάποιες απαντήσεις, να μας έρθει όλος ο φάκελος και σίγουρα πρέπει να ξανάρθει σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ξέρω αν χρειάζεται εντωμεταξύ πριν την επόμενη συναδρία να στηθεί και μια διαπαραταξιακή επιτροπή, όπου θα συζητήσουμε όλες τις ενδεχόμενες αλλαγές. Γιατί το να γίνει παιδική χαρά στο πίσω μέρος, τα είπαν οι κάτοικοι, δεν υπάρχει κανένα ζώγος. Καλύτερα να μην τη φτιάξουμε, γιατί πράγματι δεν θα λειτουργήσει ποτέ και μετά θα λέτε ορίστε κιόλας που σας λέγαμε ότι δεν χρειάζεται γιατί δεν τη χρησιμοποιούν το χώρο οι κάτοικοι και γι' αυτό δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργεί φυσικά γιατί εκείνος ο χώρος τον οποίον μας δείχνετε δεν κάνει για τη χρήση της παιδικής χαράς. Περιμένουμε κάποιες απαντήσεις. Για δικαστικά. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν, μπορεί να είναι μεγαλύτερος ο χρόνος που θα χρειαστεί, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δίνω κάποιες απαντήσεις στη ώρα που τελειώνει κάθε ομιλητής, νομίζω. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ κ. Αγγελόφουλε, θα είναι το μόνο θέμα και είναι η τρίτη φορά που το συζητάμε. Παρακαλώ πολύ, σημειώνετε, δεν είναι τίποτα, θα μιλήσετε λίγο παραπάνω στο τέλος. Ο κ. Δρογώσης. Πρέπει να τους πάρουμε τη σειρά, έτσι όπως κάθονται. Εγώ θα είμαι πολύ σύντομος, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, θα είμαι πολύ σύντομος. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος γιατί δεν θα προσταθεί δικά θέματα, η Κάδη και η κ. Αγγελοπούλου θέσανται τεχνικά. Εγώ θα θέσω ένα πολιτικό ζήτημα. Θα ξεχνάω από τις αντιπαραθέσεις που έχουμε εδώ μέσα. Η αλήθεια είναι ότι η ειδική σας παράταξη έχει ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων στην Αθήνα, έχει κάνει ημερίδες, παραημερίδες, δεν τα λέω ειρωνικά, έχουν τοποθετηθεί κάτοικοι για τα θέματα της περιορχής τους, στην αγορά της Κεψέλης κτλ. Εδώ έχουμε ένα κραυγαλέο παράδειγμα όπου μια κεντρική εξουσία ο δήμος πάει να επιβάλλει σε μια γειτονιά κάτι που δεν θέλει η γειτονιά. Το λέει με όλους τους τόνους, το λέει νομικά, το λέει ειδικά, φέρνει τα σχέδια, λέει ότι λειτουργεί το πάρκο τους, ότι πάνε μανάδες με παιδιά, είναι διαπαραταξιακό, δεν είναι κομματικό. Και η ειδική σας παράταξη, δυστυχώς, βάζει μπροστά... Εγώ δεν θέλω να κατηγορήσω για σκάνδαλο, ποτέ δεν το κάνω άλλος τώρα, δεν έχω στοιχεία. Καταλάβατε ένα νόμο, ίσως το ΕΣΠΑ, και λέει ότι δεν γίνεται, θα χάσουμε το ΕΣΠΑ. Καταλάβατε εσείς υπεύθυνοι, προφανώς γίνανε λάθη για να παρουσιάσετε εσείς και προεκλογικά ότι είστε η παράταξη που απορρώφησε πάρα πολύ ο ΕΣΠΑ και ότι επιτέλους ξεπάγωσε το ΕΣΠΑ και με τη δημαρχία του κ. Καμίνη πήραμε λεφτά από την Ευρώπη. Θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή έρχεστε ενάντια στους κατοίκους, είναι ένα λειτουργικός χώρος πράσινου, ό,τι και να πούμε όσο τεχνικά και να μιλήσουμε, αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι ότι ο δήμοσος της Αθήνας επί δημαρχίας του κ. Καμίνη πήγε κόντρα στους κατοίκους και σκότωσε ένα ελεύθερο χώρο τους. Όσο και να το ορωποιήσουμε, όσο και να μιλήσουμε νομικά. Αυτή είναι η ευθύνη σας και σας παρακαλούμε να τα αποσύρετε και να δούμε τι θα κάνουμε. Θα σας έχω δει, έχω σημειώσει. Θα δώσω και το λόγο και στον κ. Αλεξίου και στον κ. Βαφιάδη που έχει σηκώσει και στον Πρόεδρο με τη σειρά μας. Κυρία Βελέτζα είναι και επικεφαλής αυτή τη στιγμή. Επιγραμματικά, θεωρούμε ότι κακώς και χωρίς κανένα δικαιολογητικό λόγο και νομική βάση προσπαθεί να αλλάξει κάτι το οποίο υφίσταται, είναι εποφελία των κατοίκων και δεν υπάρχει απόλυτος κανένας λόγος να αλλάξει. Συμφωνούμε απόλυτα η Ελληνική Αυγή με το νόμιμο δίκαιο και εύλογο αυτονόητο αίτημα των κατοίκων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα, συμφωνούν ότι αυτός ο χώρος πρέπει να παραμείνει ως έχει και εξυπηρετεί την περιοχή τους. Είναι ένας τρόπος να μπορούν και αυτοί να δραπετεύσουν από τη Τσιμετούπολη στην οποία ζούμε και με τον τρόπο αυτό να είναι πιο αναβαθμισμένη η περιοχή τους. Και είμαστε στο πλευρό τους. Ο κ. Σαφιανός. Έχει προηγηθεί απόφαση με πιο ψηφία δικιά σας που προχώρησε τις διαδικασίες. Και το ερώτημα είναι τι μπορούμε να σώσουμε σε αυτήν την, πώς να το πω, φάση που βρισκόμαστε. Δηλαδή ένα κτυριακό συγκρότημα το οποίο δεν θα έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες για πολιτισμό, για άθληση, για ψυχαγωγία έχει χτιστεί, η χρήση του θα είναι κέντρα επιχειρηματικότητας, θα πήξει Αθήνα δηλαδή σε επιχειρηματίες χαμός. Θα είναι μια ξενοδοχία στην ομώνια κέντρα επιχειρηματικότητας. Ο κ. Πλεύρης θα είναι σε μεγάλη χαρά με τόσους επιχειρηματίες και επιχειρηματικότητες. Αλλά αυτά λέει το ΕΣΠΑ και εδώ υπάρχει θέμα. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή του Δημοτικού Συμβουλίου στο να αποτραπεί αυτό που μπορεί ακόμα να αποτραπεί, δηλαδή ο ελεύθερος χώρος. Η παιδική χαρά και οι διαδικασίες αυτές, πώς να το πω, επίγεια αστάθμευσης, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν μειώνουν, αντίθετα θα προσθέσουν τσιμέντο. Με αυτή την έννοια λοιπόν πιστεύουμε ότι παίρνοντας υπόψη και μια γενικευμένη αντίθεση που υπάρχει από τους κατοίκους, η οποία δεν είναι καινούργια, δεν την πήρατε υπόψη σας, τώρα ίσως πρέπει να την πάρετε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, το ιστορικό των εργασιών της εκτέλεσης του Σεράφιου έχει ως εξής. Δέκα τρίτου του πέντε ξεκίνησε και έχουμε δεκαέξι. Έντεκα χρόνια περάσαμε. Έντεκα χρόνια, εγώ βέβαια ήρθα το έξι, άρα εγώ έχω δέκα χρόνια εδώ. Έχω βαρεθεί να ακούω για το συγκεκριμένο θέμα. Θέλουμε αγαπητοί συναλφιναγοί να γίνουν ή δεν θέλουμε. Ακούω λοιπόν κάποιους συναδέλφους που λένε οι κάτοικοι. Ποιοι κάτοικοι? Εκεί κατοικούν εκατό χιλιάδες κόσμος. Εκατό χιλιάδες είναι, δεν είναι τριάντα ούτε σαράντα. Δεν πειράζει να μην με ψηφίσετε. Να μην με ψηφίσετε, εγώ δεν θέλω να με ψηφίσετε. Άμα σας ενοχλεί, δεν έχω κανένα θέμα εγώ, έτσι. Λοιπόν, κάτοικοι. Έχω βαρεθεί να ακούω τόσα χρόνια. Έρχονται οι κάτοικοι, έρχονται οι κάτοικοι, έρχονται οι κάτοικοι. Συνεχώς οι κάτοικοι είναι τριάντα, σαράντα, πενήντα άνθρωποι. Αυτοί που αντιδρούν πάντα. Σας παρακαλώ, κύριε Βαφιάδη, κύριε Βαφιάδη. Εγώ είμαι της αντιπολιτεύσεως, εγώ είμαι της αντιπολιτεύσεως. Κύριε Βαφιάδη, προς το συμβούλιο να απευθύνεστε, όχι προς τους ανθρώπους, προς το συμβούλιο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι της αντιπολιτεύσεως, αλλά υπερασπίζουμε για το συγκεκριμένο έργο, γιατί πάντα έχω στο μυαλό μου ότι ό,τι είναι σωστό, κατά την άποψη τη δική μας, το στηρίζουμε. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι σωστό. Και γιατί είναι σωστό? Το έργο, να σας θυμίσω, ξεκίνησε, εμείς βρήκαμε μια μελέτη το 6, δημοτική Αρχινική Δακακλαμάνη τότε. Το προχωρήσαμε. Η άδεια εκδόθηκε το 11. Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα, πρέπει να περάσουν 50 χρόνια για να κάνουμε έργο. Άμα στην Ακρόπολη υπήρχε το Συμβούλιο της Επικρατίας, δεν θα γινόταν τότε, επί εποχής Ακρόπολη, δεν θα είχαμε ούτε Ακρόπολη. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, κύριε Βαφιάδη, κύριε Βαφιάδη, κύριε Βαφιάδη, κύριε Βαφιάδη, ένα λεπτό, σας παρακαλώ. Λοιπόν, ένα λεπτό, σας παρακαλώ. Εάν οποιοςδήποτε ξαναμιλήσει από εδώ και πέρα, θα περάσει έξω. Εντάξει, συνονιθήκαμε. Πάμε, κύριε Βαφιάδη. Μην απευθύνεστε στο Συμβούλιο να απευθύνεστε. Εδώ, προς τα εδώ να απευθύνεστε. Λοιπόν, το έργο χωρίστηκε τότε, θυμάμαι εγώ, σε δύο κομμάτια. Έγινε το πάρκο και η παιδική χαρά, δεν έγινε το υπόλοιπο. Εντάξει, ήρθε ο κ. Καμίνης, το συνεχίζει και μπράβο του. Για να εκδώσει σήμερα μια άδεια, δεν είμαι τεχνικός, άσχετος είμαι, φοροτεχνικός είμαι, αλλά ρώτησα. Λένε λοιπόν, ότι για να εκδοθεί μια άδεια, για να κτίσει δηλαδή κάποιος ένα σπίτι σήμερα, ή ένα έργο, θέλει 80 τετραγωνικά επιφάνεια για μια θέση parking. Έτσι λένε οι τεχνικοί, δεν το ξέρω. Άμα είμαι λάθος, είμαι λάθος. Άρα το έργο χωρίς parking δεν μπορεί να γίνει. Απλά πράγματα, η άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί. Άρα εκδόθηκε η άδεια γι' αυτό το λόγο. Πάμε τώρα. Αν η θέση είναι 97, είναι 90, είναι 47 κτλ, πάλι δεν το ξέρω, διότι θεωρώ όμως ότι υποχρεούμαστε από το νόμο, η άδεια για να εκδοθεί είναι προϋπόθεση. Εμείς θέλουμε δύο βασικά πράγματα σαν παράταξη, να προσέξουμε. Να υπάρχει αποκατάσταση στο πράσινο, να μην πειραχθεί δηλαδή το πράσινο. Αυτή είναι η πρόταση δική μας. Η αστική διαμόρφωση ανάπλαση του χώρου με το parking, το parking όπως προϋποθέτει ο νόμος, πήχει διάδρομη κιόση και κλπ. Είμαστε υπέρ του έργου. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Αλεξίου έχει ζητήσει το λόγο πολύ πολύ. Μετά είστε κ. Κωνσταντίνου και μετά. Νομίζω κ. Αγγελόπιλο ότι πρέπει να δώσετε δύο πολύ σαφείς απαντήσεις, διότι δεν μπορούμε να συζητάμε μονίμως τα ίδια πράγματα. Συμφωνήσουμε όλοι ότι το έργο πρέπει να γίνει και ότι υπάρχει ο κίνδυνος στον οποίο επικαλείστε και είναι υπαρκτός, δεν είναι κάτι το οποίο είναι από το μυαλό σας. Ότι πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθεί με βάση της ισχύωσης διατάξεις. Όμως, όπως είδατε, ο πρώτος εκ των κατοίκων αμφισβήτεσε με βάση τη χρήση του χώρου το σύνολο των τετραγωνικών που αφορούν τις θέσεις parking. Πρέπει να απαντήσετε με σαφήνια σε αυτό. Γιατί είναι τόσα και δεν είναι τόσα. Άλλη χρήση το αθλητικό και πολιτιστικό, άλλη χρήση αυτό που υπενείχτηκε ο κ. Σοφιανός, ότι είναι για εμπορική χρήση, το οποίο όντως είναι πραγματικό. Δηλαδή, είναι άλλα τετραγωνικά όταν είναι για επαγγελματική και εμπορική χρήση και άλλα όταν είναι για κοινοφελείς σκοπούς. Άρα, λοιπόν, πρέπει να το διευκρινίσετε. Διότι, όπως βλέπετε, και εμείς το αμφισβητούμε, αλλά και κυρίως οι άνθρωποι, όχι μόνο μέσα από τις υπογραφές που έχουνε μαζέψει, αλλά και, από τι φαίνεται, συμφωνούν σε ένα δεύτερο ζήτημα που έβαλε ο δεύτερος εκ των ομιλητών. Ότι πρέπει να παραμείνει ένας χώρος πράσινου. Και πρέπει να απαντήσετε αν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτή τη χωροθέτηση έτσι όπως την έχετε κάνει ή μπορούμε να κάνουμε άλλη που μπορεί πραγματικά να εξασφαλίσει περισσότερο πράσινο στην περιοχή. Και αυτό το απλό λένε οι άνθρωποι. Αυτά τα δύο ζητήματα, δηλαδή γιατί να γίνει εκεί και να μην γίνει αλλού, γιατί να γίνει παραδίπλα και όχι παρακεί, γιατί η παιδική χαρά να πάει εκεί και όχι αλλού, γιατί με βάση ένα σχέδιο που έχουν καταθέσει οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορούμε να το κάνουμε, το οποίο δεν αναιρεί τη βασική προϋπόθεση να πληρεί τους όρους που προβλέπονται από τον νόμο, αλλά με ποια χρήση. Και αυτό νομίζω ότι είναι που πρέπει να δώσετε μια οριστική απάντηση, όχι μόνο εσείς, αλλά και ως Δημοτικό Συμβούλιο να το ξεκαταρήσουμε. Μπορώ να πω κάτι προτού απαντήσει ο κ. Κωνσταντίνου. Όχι, δεν έχει να απαντήσει ο κ. Κωνσταντίνου. Εντάξει, δεν μπορώ να πω. Εγώ προσπαθώ πάντοτε να διατηρώ μια καλοπιστία, δηλαδή να εκλαμβάνω τον συνομιλητή μου ως καλόπιστο, εκτός εάν πλέπω να ανατρέπεται αυτή η εικόνα εκ των πραγμάτων. Επειδή λοιπόν ακούω διάφορα πράγματα, πάρα πολλά τελείως ανεδαφικά και που δείχνουν μια παντελή έλλειψη πληροφόρησης, εγώ προσωπικά θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια να καλέσω, αλλά όχι σε ανοιχτή συζήτηση όπου έρχεται καθένας και φωνάζει και κάνει και δείχνει, να καλέσω τους συλλόγους, τα διοικητικά τους συμβούλια, κάποιους ορισμένους, να κάτσουμε κάτω, να βάλουμε τα τεχνικά σχέδια, δεν υπάρχει περίπτωση να κρατάμε φακέλους κλειστούς και απρόσιτους, πάρει το δικαίωμα πληροφόρησης. Να κάτσουμε γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε όριο σε κάτι στο οποίο είμαι πεπισμένος, που είναι μεγάλο επίτευμα για την πόλη μας, να εξαντλήσω κάθε όριο φερόμενος καλόπιστα, ότι θα πείσω αυτούς οι οποίοι καλοπίστως διαφωνούν. Δεν θεωρώ όμως καλόπιστη διαφωνία διαφορούς άσχετους που έρχονται εδώ πέρα και θυμούνται ξαφνικά το ένα ή το άλλο. Πέρα το έχουμε πει προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό που κάναμε στη δημοτική αγορά της Κυψέλης, αυτού του είδους τη διαβουλεύση, θα την κάνουμε και για το Σεράφειο. Δεν υπάρχει καμία συνομωσία εδώ ότι πάμε να κάνουμε ένα έργο το οποίο θα το δώσουμε σε επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση, δεύτερον λέω, να πάει ο δήμος να βγάλει κέρδος από αυτό το πράγμα. Θα πρέπει να είναι κατά κάποιον τρόπο βιώσιμο. Γιατί? Γιατί πια η πραγματικότητα δεν επιτρέπει να κάνουμε μεγάλα έργα τα οποία να συντηρούμε, γιατί δεν τα συντηρούμε τελικά και καταστρέφονται. Αλλά είναι ένα έργο για τους κατοίκους, πρώτα απ' όλα της γειτονιάς και της πόλης. Όταν εγώ πήγα στη προεκλογική εκστρατεία του 2010 στο διαμέρισμα, τρία πράγματα μου είπανε. Τρία πράγματα βασικά. Τη πεζογέφυρα που σκοτωνότησαν οι άνθρωποι, το σεράφιο και την αποχέτευση να μην πλημμυρίζουν. Η πεζογέφυρα θα γίνει μαζί με την περιφέρεια, την εντάση στο προγραμματισμό της. Το σεράφιο γίνεται, τελειώνει. Να μην το ξεχνάμε αυτό το πράγμα. Είναι ένα τεράστιο έργο. Και οι αποχετεύσεις θα γίνουν. Και δεν νομίζω ότι έχω δώσει εγώ δείγματα καν ως πολιτικά αντιφαυλατά, που να ρίχνω χρυσό σκόνη στα μάτια των ανθρώπων και να λέω αυτά θα τα κάνουμε. Εγώ θεωρώ ότι αυτά που λέω γράφονται και θα ελεγχθώ κάποια στιγμή για αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για ένα έργο μεγάλο, το οποίο άρχισε η ιστορία το 2003, όταν υπήρχε ο ΝΑ και έγανε τη συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού να πάνε να κάνουν ένα κολυμπητήριο. Προβλεπόταν με εθνικούς πόρους τότε. Και με λετοκατασκευή. Και υπογράφτηκε όλος ο διαγωνισμός κατασκευής το 2005. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και το έργο δεν γινόταν γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν υπόροι. Και είπαμε να πάμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Το μεγαλύτερο έργο ΕΣΠΑ της πόλης. Να το λέμε αυτό. 18,5 εκατομμύρια προϋπολογισμός. Και μη μιλάμε επιπόλεα και λέμε το κληροδότημα και το ένα και το άλλο. Αυτό που σας πληροφορώ είναι ξετυναγμένο το έργο από κάθε άποψη. Είναι και μέσα στα έργα τα οποία τα έχει ελέγξει η ΕΕ δειγματολυπτικά. Κριβώς επειδή ήταν μεγάλο έργο έχει έρθει δυό φορές η ΕΕ και το έχει ελέγξει. Απευθύνομαι στους καλόπιστος να μην ακούν ότι λέει ο καθένας του κατεβαίνει στο κεφάλι. Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι σε μία τόσο υποβαθμισμένη γειτονιά δεν θέλουν να χάσουν έναν χώρο τον οποίο τόσα χρόνια είχαν. Έχουν συνδεδεμένες στις μνήμες τους με αυτό. Είναι ένας χώρος αναψυχής, ένας χώρος ανακούφισης. Θα πάμε αυτό όσο μπορούμε να το κρατήσουμε. Εάν όχι εκεί, εφόσον σας πείσουμε, και πρέπει να σας πείσουμε γιατί δεν γίνεται αλλιώς, ότι πρέπει να γίνει ο χώρος υπέθριας στάθμευσης, γιατί πολύ εύκολα πάμε και σκάβουμε να πούμε να γίνει παρακάτω. Μη συγχωρείτε, τι επιπολαιότες είναι αυτές. Νομίζετε δεν το σκεφτήκαμε, δεν το κοιτάξαμε αν μπορεί να γίνει αλλού υπόγειο γκαράζ. Και ποιος νομίζει ότι αφού τεχνικά αυτές είναι οι δυσκολίες, μπορούμε μόνο 46 θέσεις να κάνουμε, ότι επαρκούν 46 θέσεις και ένα τέτοιο συγκρότημα. Μόνο αγώνας κολύμβυσης να γίνεται, έτσι, γεμίζει. Αφήνω το άλλο, τις δράσεις που θα γίνουν εκεί. Δράσεις και με αθλητικό χαρακτήρα μέσα στο κτήρι όσο μπορούμε, ναι, γι' αυτό θα γίνει διαβούλευση. Αλλά να έχουμε μια αίσθηση πραγματικότητας. Η παιδική χαρά θα πάει παρακάτω. Δεν μπορούμε ποιος θα πάει το βράδυ. Ε, θα βάλουμε φωτισμό LED δυνατό και θα πηγαίνουμε και το βράδυ. Και θα δώσουμε ζωή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αλλά μη χάνουμε, έτσι, το δάσος και βλέπουμε ένα δέντρο μόνο μπροστά μας. Είναι ένα μεγάλο έργο, μια μεγάλη ιστορία για τη γειτονιά, ένα προεώνιο αίτημα των ανθρώπων. Θα πάμε μαζί ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε και να το κάνουμε. Και εγώ θα καλέσω ευχάμενος, έτσι ότι θα μιλήσω σε καλόψη τους ανθρώπους, να με ακούσουν, να ακούσουν τι έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε, να δουν όλα τα σχέδια, να έχουμε μηχανικούς όμως, με μηχανικούς, για να καταλάβουμε και να δούμε τι πάμε να κάνουμε. Εδώ πέρα βλέπουμε ότι προηγουμένως είχαμε μια συζήτηση όπου κινδυνεύει η υπόσταση της πόλης. Και καθόμαστε αυτή τη στιγμή και έχουμε ένα τέτοιο έργο και καθόμαστε και το ψηρίζουμε. Που θα έχει τεράστια επίπτωση η καθημερινότητα των παιδιών. Τεράστια επίπτωση, το ότι θα πηγαίνουν τα παιδάκια να μαθαίνουν κολύμπι, το ότι θα κυκλοφορούν σε αυτό το χώρο, ότι γίνονται ακόμα προσπάθειες να βρούμε παραπάνω διαδρόμους περί πάτου και θα δούμε και για το υπόλοιπο. Από πίσω έχει ολόκληρο χώρο ο δήμος. Αλλά σας παρακαλώ πολύ βοηθήστε μας έτσι. Ούτε θέλω να ακούω εγώ Πασώκ τι είπε ένας εδώ πέρα πρόεδρος, ούτε συγκά το θέμα τώρα που θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με αυτά. Εδώ τα εξεπεράσει η κοινωνία προ πολλού. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρο και να με συγχωρείτε. Ευχαριστώ να πω, έχουν ζητήσει το λόγο αμέσως από τους επικεφαλείς ο κύριος Σαξελός και ο κύριος Πασώκ. Ο πρόεδρος κοινότητας ο κύριος Μοραϊτακής, ο κύριος Αγγελόπουλος, Βαρελάς και Αποστολόπουλος. Παρακαλώ, βλέπω τώρα πάρα πολλά χέρια. Αν νομίζετε ότι έκανε μία πρόταση ο δήμαρχος, που νομίζω ότι δίνει μία λ... Περιμέντε κυρία Μυριβίλη. Μα περιμέντε κυρία Μυριβίλη ή ελάτε εδώ να κάνετε δουλειά μου. Λέω λοιπόν, προς την παράταξη δικαίωμα στην πόλη, ότι έκανε μία πρόταση ο δήμαρχος που δίνει μία λύση, προσωρινή συνενόηση. Κάνω έκλειση όσοι μπορούν να μη μιλήσουν. Ο κύριος Σαξελός εκτελώνει και μετά ο κύριος Κωνσταντίνου. Έχω στείλει mail εδώ και δύο μέρες. Αν επιμένει κύριε Μπέι προφανώς θα ακουστεί. Έχω δικαίωμα λοιπόν και εγώ να κάνω μία έκλειση, να παρετθούν τον ομιλό τους διάφοροι. Αν δεν θέλετε να το καταλάβετε, ελάτε κύριε Αξέλλα. Ένα λεπτό ακριβώς. Μετά από ο κύριος δήμαρχος έκανε μία πρόταση. Εμείς θα συμφωνήσουμε με την πρόταση. Να πάμε λοιπόν και να είναι και αυτοί μαζί με τους κατοίκους, να είναι και μία διαπαραταξιακή, για να λυθεί και το ζήτημα γρήγορα, να είναι από κάθε παράταξη ένας και να τελειώσουμε. Πολυθυσμένη συζήτηση. Καθώς βλέπετε εμείς ήρθαμε καλόπιστα, με το σχέδιο στα χέρια. Η κυρία Αγγελοπούλου έκανε μια εξαιρετική τοποθέτηση, ούτε κακόπιστα ούτε τίποτα. Εμείς συμφωνούμε. Να ζητήσουμε το διάγραμμα κάλυψης της μελέτης, αυτό που ζητάμε και δεν μας το δίνουνε. Θέλουμε επίσης να σας επισημάνουμε κύριε Δήμαρχε, ότι το Συμβούλιο της Τρίτης Δημοτικής Κοινότητας, ομόφωνα εισηγείται ο συγκεκριμένος χώρος, να χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής και παιδικής χαράς και να μην δοθεί για καμιά άλλη χρήση εκτός από την ίδια υπάρχουσα. Δεν ξέρω αν το ξέρατε. Ομόφωνα δεν το λέω εγώ. Δεν είμαι στην Τρίτη Κοινότητα. Και να τελειώσουμε τη δική σας πρόταση που θα συμφωνήσουμε, ότι αυτό το περίθυμο διάγραμμα της μελέτης, γιατί δεν μας δίνεται και ανταυτού κύριε Δήμαρχε, και τελείωσα, μας δίνεται αυτό το χαρτί. Δηλαδή, είμαστε παράταξη η οποία μπορεί να δεχθεί ποτέ. Εσείς θα το δεχόσαστε ποτέ αυτό το χαρτί. Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Να μας πείτε τι είναι αυτό. Θέλω να μιλήσω γι' αυτό. Νομίζετε ότι εδώ φοβάται κανείς να σας διασφαλίσει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, όταν μας έχει ξετυνάξει το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και νομίζετε ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα να κάτσουμε να σας δώσουμε να δείτε την κάλυψη κτλ. Παρακαλώ, ο κύριος Κωνσταντίνου, παρακαλώ! Λοιπόν, βοηθήστε με. Και κύριε Αγγελόπουλε, παρακαλώ πολύ, θα κλείσετε. Κύριε Αγγελόπουλε, λυπηθείτε με. Κύριε Κωνσταντίνου, έχετε το λόγο. Ωραία, το πρώτο είναι να χαιρόμαστε που υπάρχουν κάτοικοι που κάθε οδηγοί συσχολούνται, κάνουν συνελεύσεις και επίσης ζητάνε πρόσβαση στα σχέδια για να έχουν μια πιο ξεκάθαρη άποψη. Μέχρι τώρα αυτό δεν το κάνατε. Και άρα το ποιο είναι καλόπιστοι και το ποιο είναι κακόπιστοι, θα πρέπει να το βάζετε σαν ερώτημα αν έχετε αποκριθεί σε αυτά τα ατήματα. Άρα, από τον πρώτο που ακούσαμε ότι ανοίγει αυτή η πρόσβαση, ήταν από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Μέχρι τώρα, λοιπόν, αυτό το ποιο υπήρχε, ήταν μια πολεμική κατά των κατοίκων και των πρωτοβουλιών. Να σας θυμίσω ότι μπήκε και ένα σηματόπλεμα, φράχτηστη ήταν εκεί, έπεσε. Δηλαδή, είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία χωρίς να ρωτήσετε κανέναν ναι. Και άρα, αν θέλετε να γίνει αυτή η συζήτηση και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη αυτού του κόσμου, των κατοίκων, ανοιματίστε λοιπόν αυτές τις μονομερές ενέργειες που δεν παίρνουν υπόψη τους την επεσθεσία που υπάρχει. Και με τον τρόπο που την πάνανε ήδη. Ένας χώρος που το χρησιμοποιεί η γειτονιά και όχι αυτά τα οποία είχαν περιγραφεί εδώ, εγκαταλελειμμένες, που το σώσαμε επειδή έγινε ένα τόσο μεγάλο έργο. Λοιπόν, αυτά ήταν δύο διαφορετικές εικόνες. Ο ένας έλεγε Ανατολή και ο άλλος έλεγε Δύση. Λοιπόν, αν αποδεχόσαστε αυτές τις εποχήσεις οι οποίες γίνονται, το ότι χρησιμοποιείτε, 150.000 κάτοικοι, προφανώς αθληστικά το έβαζε ο κ. Τσίτουρας, σημαίνει μια άλλη αντίληψη και από τη δική σας τη μεριά. Αυτό είναι το πρώτο. Άρα μη γίνονται εκκλήσεις και ξέρετε και μη φανάσετε και διάφορα. Κύριε Κωνσταντίνου, παρακαλώ επιξουσίας, έχετε κάτι για την πρόταση του Δημάρχου έχετε αντιμετωπίσει. Επίσης, είπα στην πρόταση του Δημάρχου, στο βαθμό που σταματάνε μονομερείς ενέργειες, σαν και αυτοί που είχαμε με τις περιφράξεις, καλό θα κάνει και ο δήμαρχος και οι υπηρεσίες να συνομιλήσουν με τους κατοίκους. Από τη δική μας τη μεριά δεν θα μπούμε σε μια διαπαραταξιακή επιτροπή και να το εξηγήσω γιατί. Θέλουμε δημόσια και ανοιχτά όλα αυτά τα ζητήματα να μπαίνουν εδώ. Έχουμε κάνει μια τοποθέτηση που λέει είμαστε υπέρ της διασφάλισης του χώρου του πράσινου, είμαστε υπέρ υπεντική χαρά να μπεις σε σημείο που επιλέγουν οι ίδιοι. Και από αυτή την άποψη οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις ότι θα τυριθούν οι χρήσεις μόνο όσον αφορά το σημείο του αθλητισμού και του πολιτισμού, εμείς δεν τις πιστεύουμε. Ξεκίνησα βάζοντας ερώτηση. Διαδικαστικά δεν απαντήθηκε, γι' αυτό έμεινα και στο τέλος. Ήθελα απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δεν ξέρω τι λέτε κ. Λαμπαρακάκη. Εγώ είπα ότι η πρόταση που βάζει ο κ. Δημαρχός έρχεται ετεροχρονισμένη. Άνθιαχτη διαπαραταξιακή επιτροπή θα εξετάσουμε την τέτοια μας. Ακούστε λίγο περισσότερο αυτά που λένε για τη διατήρηση του χώρου και το πού θα μπει η παιδική χαρά. Όσον αφορά την παιδική χαρά. Δεν καταλαβαίνω την πολλή επιμονή ότι είναι τελειωμένο το έργο. Και εσείς ήδη είπατε ότι είναι υπό συζήτηση για το πού θα μπει. Τώρα πώς βγαίνει ο κ. Δήμαρχος και λέει να βάλουμε και φωτάκια το βράδυ για να μην σκουντουφλάτε. Δεν είναι πιστικό αυτό. Κύριος Μοραϊτάκης. Διαδικασία ακούω. Ακούω κ. Μυρεβίλη. Μπορούμε ίσως να τοποθετούμαστε μόνον επί της προτάσεως του δημάρχου και να μην ξαναβγούμε στην ουσία του ζητήματος περί όλων του πρασίνου των παιδικών χαρών και τα λοιπά. Γιατί νοματικά αισθάνομαι ότι κάνουμε κύκλους ξανά και ξανά, ξαναλέμε τα ίδια πράγματα και δεν έχει νόημα. Ας πάμε ένα βήμα παρακάτω. Ευχαριστούμε. Κοιτάξτε. Κύριος Μοραϊτάκης. Θέλω να κάνω μια διευκρίνηση. Στο Συμβούλιο που πάρθηκε η ομόφωνη απόφαση για να μην πειραχθεί τίποτε εκεί έγινε ως εξής. Ο κύριος Ξιδέας του Αθήνα Μπορίς μας είπε ότι έχει μπει κάποιος φράκτης και ότι κόβουν τα δέντρα. Εκείνη τη στιγμή εμείς καλά κάναμε και πήραμε εκείνη την απόφαση. Αφού αυτή την πληροφορία είχαμε. Δυστυχώς η πληροφορία αυτή ήταν λαθασμένη. Βάσει λοιπόν της πληροφορίας που είχαμε πήραμε αυτή την απόφαση. Και το λέω καλά κάναμε και την πήραμε. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Οπότε με τα καινούργια δεδομένα και από τη στιγμή που υπάρχει και διευκρίνηση ότι και πράσινο θα προσθεθεί στην ότι θα γίνει παιδική χαρά σε σημείο που είναι πολύ πιο ασφαλέστορο από αυτό που ήταν και δεν πειράζει τίποτε περάν αυτού. Εμείς συμφωνήσαμε ότι πρέπει το έργο να συνεχίσει. Και είμαστε υπέρ αυτής της γραμμής. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Ιωσή Μπαίης. Κυρίες συνάδελφοι, με απλά λόγια, να μπούμε στην ουσία του θέματος. Δεν διαφωνούμε καθόλου. Όλοι συμφωνούμε. Μερικοί βέβαια κάνουν το λάθος και λέει να μην γίνει το έργο. Το έργο έχει γίνει, έχει τελειώσει το έργο. Και έχει κοστίσει 18,5 εκατομμύρια. Δεν διαφωνούμε στο έργο. Όλοι συμφωνούμε. Διαφορά υπάρχει. Άλλοι θέλουν υπέθρυο πάρκινγκ και άλλοι δεν θέλουν. Και εγώ δεν θέλω υπέθρυο πάρκινγκ. Και εγώ μαζί δεν θέλω υπέθρυο πάρκινγκ. Μόνο που υπάρχει διαφορά. Αν εμείς αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε υπέθρυο πάρκινγκ, θα πληρώσει ο Αθηναίος φορολογόμενο 18,5 εκατομμύρια από τη ζέπη του. Αν γίνει το υπέθρυο πάρκινγκ, τα 18,5 εκατομμύρια θα τα πληρώσει το ΕΣΠΑ. Οπότε ο καθένας θα αποφασίσει. Θέλει να πληρώσει τον Αθηναίο φορολογόμενο ή το ΕΣΠΑ. 40 θέσεις πάρκινγκ επίγες ή όχι. Ακριβές θέσεις. Όποιος θέλει να πληρώσει τον Αθηναίο σκότω στο κέρι του. Αυτή είναι η πολιτική τοποθέτηση και όλα τα άλλα είναι φλιαρίες. Ευχαριστούμε ο κ. Δραγούμης. Λέω κάτι το οποίο είπα και στην προηγούμενη φορά. Το πρόβλημα, κάθε νομοθεσία έχει και μια φιλοσοφία. Η φιλοσοφία του ΒΟΚ, έτσι όπως προκύπτει, τώρα δεν μπαίνω θέση για τι πρέπει να γίνει, λέω όμως κάτι. Η φιλοσοφία του ΒΟΚ, ο οποίος σε υποχρεώνει σε κάθε έργο να κάνεις και θέσεις πάρκινγκ, είναι μια φιλοσοφία που λέει, κύριε, πήγαινε με το αυτοκίνητο, παντού με το αυτοκίνητο και μόνο με το αυτοκίνητο. Δεν κοιτάζουμε, δηλαδή, αν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συγκοινωνίες. Εκεί πέρα μπορείς να πας με δύο λεωφορίες με τρόλε και έχει και ένα μετρό, όχι πολύ μακριά. Γενικότερα, θα πρέπει στη συζήτηση να μπει και η παράμετρος ότι ο νόμος δεν είναι ένα σταθερό, άνοθεν δεδομένο πράγμα το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Κάποια στιγμή, το θέμα είναι ότι θα πρέπει στη συζήτηση να μπει και μια παράμετρος, τελικά, θέλουμε να αλλάξω εγώ ή δεν θέλουμε, θέλουμε το αυτοκίνητο μες στην πόλη, γενικώς ή δεν το θέλουμε. Πώς δεν είναι το θέμα, το θέμα είναι το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη. Το θέλουμε, θέλουμε να αρχίσουμε να περπατάμε λίγο, θέλουμε να αρχίσουμε να παίρνουμε το μετρό και το τραμπ, ή θέλουμε να πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητο. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και μπορώ να την πω, έτσι. Κύριος Αποστολόπουλος θα μιλήσει, τελευταίος ο κύριος Αγγελόπουλος, είστε εισηγητής, θα κλείσετε. Υπομονή. Θα πω ότι σαν μηχανικός, όχι σαν δημοτικός σύμβουλος, έχω ακούσει πράγματα που έχω φρίξει εδώ μέσα, δηλαδή μπαίνουνε πάρκυν, βγαίνουνε πάρκυν, αφθέρετος υπολογισμός θέσεων, δεν υπολογίζουμε κολώνες, δεν υπολογίζουμε χώρους ελλειγμών, ακούγονται πράγματα δηλαδή που ένας μηχανικός κοντέει να τονίσει εδώ μέσα. Δεν ξέρω τώρα πώς κόβουμε, πώς δράβουμε, πώς μετακινούμε παιδικές χαρές, υπάρχει σε κάθε άδεια συνοδεύεται αποπετούμενη φήτευση, δεν μπορείς να με βάλεις τη φήτευση, υπάρχουν πράγματα δηλαδή που σαν μηχανικός ακούω ότι έχω πάθει... Αυτό που ξέρω σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι υπάρχει μια εισήγηση από τους ανθρώπους, από τους κατοίκους για να δούμε μήπως μετακινηθεί, πήρε και χαρά, το οποίο θα το εξετάσουμε και έκλυση στην Επιτροπή που θα συστήσουμε να συμμετάσχει από οποιοδήποτε ενδιαφέρεται, από τους κατοίκους ή από οποιαδήποτε παράταξη, μηχανικώς, να γίνει πρώτα η κουβέντα με βάση τα σχέδια, αυτό που ζητάτε δηλαδή, με βάση τα σχέδια πρώτα και μετά να ακολουθήσει οποιαδήποτε κουβέντα. Ελπίζω, ελπίζω, ελπίζω, αν οι μηχανικοί που θα εκπροσωπίσουν την κάθε παράταξη, γιατί αυτό είναι έκλυση δικιά μου σαν Αποστολόμπλους, αν εκπροσωπεί το κάθε παράταξη με διαφωνία από μηχανικό, αν διαπιστωθεί ότι είναι έτσι τα πράγματα, μετά δεν λέω να ζητήσει συγγνώμη, να πει τουλάχιστον ότι θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε την ομότα, γιατί πώς στίζουμε, πώς βγαίνει το πράσινο, πώς γίνουν τα πάρκιν, δεν είναι κάτι που είναι πολιτική απόφαση, είναι γιατί έτσι είναι. Κυρία Ζέπο, για λίγο. Εγώ ήθελα να ευχαριστήσω τους τρεις ομιλητές που πήρανε το βήμα και να πω ότι αδικούνται τα αιτήματά τους εάν πέφτουν σε αυτού του είδους της συζήτησης και της αντιπαράθευσης, γιατί η διαβούλευση που αρμόζει σε ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο θέμα όπως είναι το Σεράφιο, θέλει τεχνική, χρόνο, όλες τις παραμέτρες που είναι οι περιορισμοί νομοθετικοί, η καινούρια γνώση και όλες της αστικής πολοδομίας, έτσι, στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. Αν δεν μπουν όλα αυτά στο τραπέζι με σοβαρότητα, αδικείται και η τόσο έτσι ευκρινής παρουσίαση που κάνατε και οι τρεις σας, εμένα, εγώ τις ακούω, και πρέπει να μπουν εις έτοιμος στο τραπέζι με όλη τη γνώση που έχει αυτή τη στιγμή, όχι μόνο η Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Βαρελάς. Εγώ θέλω μόνο να ενημερώσω ότι την Παρασκευή έγινε συνάντηση με την αντιπεριφέρειάρχη κεντρικού τομέα. Η Πεζογέφυρα θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια. Μας ζητήσανε φυσικά να τους δώσουμε τη μελέτη, διότι χρηματοδοτούν έργα εφόσον υπάρχουν μελέτες. Μελέτη δεν υπήρχε. Καταφέραμε μέσα στο Σαββατοκύριακο, εξασφαλίσαμε από μελετητικό γραφείο να μας την κάνει γρήγορα και δωρεάν και τη μελέτη, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και να συνδυαστεί η έναρξη της λειτουργίας του έργου και με την Πεζογέφυρα, η οποία θα λύσει όχι μόνο τα προβλήματα του Σεράφειου αλλά και γενικότερα προβλήματα στην περιοχή της Πειραιώς, με ό,τι γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει λόγω ενός δρόμου που σε κάποια σημεία αναπτύζονται και μεγάλες ταχύτητες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγάλος βαθμός επικενδυνότητας. Ευχαριστούμε, κλίνει ο κ. Αγγελόπιλος. Κάνω έναν πρόλογο. Κάνω έναν πρόλογο. Μα θα έρθω, δεν διαφωνώ με την πρόταση. Κάνω έναν πρόλογο. Δεν θέλετε να μιλήσω. Καλαρώστε λίγο. Αφήστε να τελειώσει. Τελειώστε κ. Αγγελόπιλ. Έχω την αδειά σας να μιλήσω. Ξεκινάω λοιπόν την κουβέντα μου απόψε για άλλη μια φορά από το σημείο εκείνο που σταμάτησαν δύο κάτοικοι των δύο συλλόγων. Δηλαδή ότι πραγματικά και χαίρομαι ειλικρινά, χαίρομαι πραγματικά ότι έπεσε σε αυτό το τραπέζι η πρόταση να κάνουμε έστω αυτή τη νίστα τη στιγμή για άλλη μια φορά ένα γόνιμο διάλογο και όπως πρότεινε προηγουμένως ο αντιδήμαρχος ο κ. Αποστολόπλος πραγματικά με συγκεκριμένους επιστήμονες και πολιτικούς μηχανικούς για να έχουμε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο έργο του Δήμου. Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν από ενάμιση μήνα περίπου με κάποια δημοτική πολιτική παράταξη που έφερε και πολεοδόμο στο γραφείο μου. Με ανησυχίσε το γεγονός πέρα από όλα αυτά ότι κάποιοι καταλάβανε ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι κλειστή. Έχω πει προς κάθε κατεύθυνση ότι το γραφείο μου είναι ανοιχτό και είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων ο φάκελος του έργου, όπως ξεκινάει το ιστορικό από το 2001 μέχρι σήμερα. Θα υπενδημίσω λοιπόν, γιατί σας άκουσα όλους με ιόβιο υπομονή, θα υπενδημίσω κάποιες χαρακτηριστικές ημερομηνίες του έργου. Πρώτα απ' όλα, το έργο ξεκίνησε ως μελέτη κατασκευή το 2006, η διαδικασία του διαγωνισμού κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια, τελείωσε το 2009... Ο λίγο δήμαρχος, μην επαναλαμβανόμαστε, έκλειση. Και ταυτόχρονα θέλω να το πω στο Συμβούλιο σήμερα ότι δεν έχει αλλάξει η μελέτη που υλοποιείται σήμερα από την ανάδοχο εταιρεία, την μελετητική, την ΜΠΤΑΠΛΑΝ από το 2005, όπως θα βρήκε ο κ. Βαφιάδης και έχει δίκιο σε αυτό, μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει ούτε στο χιλιοστό. Όλα τα πάρκιν από τότε, οι θέσεις των πάρκιν και τα υπόγεια και τα επίγεια πάρκιν των αυτοκινήτων είναι σαφώς οριοθετημένα. Όσον αφορά το διάγραμμα κάλυψης, που λέτε ότι δεν το έχετε, έγχρωμο και στις ίδιες διαστάσεις, όπως ακριβώς το έχουμε από το φάκελο του έργου, το παρέδωσα στο γραφείο μου, στον Πρόεδρο της Τρίτης Κοινότητας, κ. Μοραϊτάκη, και στον επικεφαλής της Μίζωνος Αντιπολίτευσης, τον κ. Μουμούρη, πριν από ενάμιση μήνα. Το παρέδωσα, το διάγραμμα κάλυψης, για να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο αμπισβητείται σε αυτή την αίθουσα. Συνεπώς, λοιπόν, εμείς είμαστε, συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του δημάρχου, για να μην πραγματικά χρονοτριβούμε γιατί υπάρχει το τελικό χρονοδιάγραμμα του έργου τριάντα έκτου του δεκαέξι, για να μην έχουμε, λοιπόν, κάποια δύσκολα να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Τις επόμενες μέρες και γρήγορα πραγματικά θα συμφωνήσω απόλυτα και εγώ με την ισήγηση του δημάρχου να γίνει αυτός ογόνιμος διάλογος, αλλά με ειδικούς και με ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά είναι γνώστοις στο αντικειμένου. Ευχαριστώ. Αναλαμβάνετε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ορίσετε μέρα και ώρα και να καλέσουσετε τους κατοίκους. Καλά, μη λέτε τώρα μεγάλη κουβέντα. Κυρία Πρόεδρε, μια από ο κ. Αγγελόπουλος το έχει δώσει στο επικεφαλής της Μίζωνος Αντιπολίτευσης τον κ. Μουμούρη. Μήπως μπορεί να το δώσει και στο επικεφαλής της Μίζωνος Αντιπολίτευσης τον κ. Αξελώ. Ευχαριστώ. Όλα θα γίνουν. Λοιπόν, ευχαριστούμε που είσαστε εδώ. Το θέμα τρία, παρακαλώ, μπορούμε να προχωρήσουμε λίγο. Το θέμα τρία, συζήτηση επί του Εττήματος Βλαϊκής Επιτροπής Δεύτερης Κοινότητας. Νεχίζουμε την κουβέντα. Κύριε Αγγελόπουλε, τελείωσε το θέμα ή όχι. Ευχαριστώ. Άμεση λειτουργία των Δημοτικών Ιατρίων. Είναι κάποιοι πολίτες που θέλουν, όχι όλοι, ένας από όλους. Βρείτε, δεν γίνεται να επαναλάβουμε το ίδιο πράγμα. Αποφασίστε ποιος μιλάει και... Για το θέμα τρία, ναι. Για τα Δημοτικά Ιατρία. Όποιος σας βολεύει, σε ένα μικρόφωνο. Ονομάζομαι Γιάννης Κωνστόπουλος και εκπαιστωπώ την Λαϊκή Επιτροπή του Παγκρατίου της Γκούβας και του Νέου Κόσμου. Δεν ξέρω αν είστε νήμεροι για το ζήτημα, έχει ξαναζητηθεί, αλλά είναι αφορά περίμενη, ξέρετε, τελευταία φορά. Κλείνουμε σήμερα έξι εβδομάδες που τα Δημοτικά Ιατρία στο Παγκράτι είναι κλειστά. Μπορείτε να αφήσει τον άνθρωπο να μιλήσει. Μπορούμε να σεβαστούμε τον άνθρωπο που μιλάει, παρακαλώ. Και να μην του γερνάμε και την πλάτη. Ευχαριστώ. Ελάτε. Παρακαλώ. Εδώ πέρα να δούμε, να μπει στη κουβέντα, ποιοι έχουν πληγία από αυτή την απόφαση του Δήμου. Είναι κατά βάση οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι άποροι και οι ηλικιωμένοι. Αυτοί που είχαν περισσότερο ανάγκη, αυτά τα Δημοτικά Ιατρία εκεί πέρα που βρισκόντουσαν. Και μάλιστα σε ποιο πλαίσιο γίνεται αυτό, γνωρίζετε όλοι, δεν υπάρχει λόγο να επεκτάθω. Ποια είναι η κατάσταση στην νοσοκομεία, ποιά είναι η κατάσταση με την ανεργία, ότι τα εισοδήματα είναι διαρκώς μειούμενα, ότι οι συντάξεις είναι διαρκώς μειούμενες και αυτό τι σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να βγάλουν πέρα, να πληρώσουν και 5 και 10 ευρώ, πόσο μάλλον να πάνε σε ιδιότητες γιατρούς. Και το βασικό ζήτημα που πρέπει να αποφασίσει ο Δήμος είναι αν θέλει τελικά να έχει αυτές τις υπηρεσίες εκεί στο Παγκράτη για τους δημότες ή αν θέλει να τους αφήσει το έλεος του Θεού. Εάν δηλαδή συμφωνήσουμε σε αυτό, αν παρθεί μια απόφαση για αυτό, νομίζω ότι μετά μπορεί να βρεθούν λύσεις. Μίλησε πριν ο Κύριος ακούστηκε, δεν θυμάμαι ακριβώς ο οποίος ο Κύριος, ότι θα πρέπει να είμαστε καλοπρεαίρετοι. Θέλουμε να είμαστε καλοπρεαίρετοι, αλλά είμαστε πολύ ανήσυχοι από τις εξελίξεις όπως έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και είμαστε κυρίως επιφυλακτικοί και αυτή η ανησυχία και οι επιφυλάξεις μας, τις μοιραζόμαστε με τους δημότες εκεί πέρα της περιοχής, οι οποίοι υπέγραψαν ένα κείμενο το οποίο έχουμε καταθέσει ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία και το ίδιο φαίνεται και στην απόφαση που πήρε το διαμερισματικό συμβούλιο πριν από λίγες μέρες, βυστηχώς δεν είναι η κυρία Μελά μαζί μας σήμερα, η οποία θα ήταν εισιγήτερα κανονικά, η οποία ομόφωνα ζητά το δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα, ζητά την άμεση επαναλειτουργία των ιατριών ή εκεί που ήταν ή σε κάποιο άλλο χώρο. Μάλιστα. Λοιπόν, θα ήθελα να επιμείνω λίγο σε αυτήν την ανησυχία και γιατί δεν είμαστε καλοπαιδετικοί ή επίσης γιατί είμαστε βύσπιστοι. Γιατί το κλείσιμο των ιατρίων, όπως ίσως να θυμούνται κάποιοι, έγινε με ένα εσωτερικό σημείο από το οποίο κοινοποιήθηκε στις 13 του μήνα, στις 13 του Γενάρη του 2016 και τα ιατρία ήταν στις 14. Αυτό έφερε πολύ κόσμο περουτειλεσμένο γεγονότος και εμένα τον είπαν προσωπικά. Πολλοί άνθρωποι είχαν ραντεβού εκεί στα ιατρία, δηλαδή προφανώς ούτε οι ιατροί δεν ήξεραν αν θα λειτουργούν ή όχι. Σήμερα το περίπου που πέρασα είναι τυχοκολλημένα από έξω ειδοποιήσεις για ανθρώπους που είχαν κάνει τεστ-ΠΑΠ που θα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο για να πάρουν τα αποτελέσματά τους και αυτό μας κάνει βύσπιστος γενικά για τον τρόπο με τον οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ο Δήμος μέχρι τη στιγμή στο ζήτημα. Από εκεί και πέρα η βυσπιστία ή αν θέλετε η ανησυχία μας είχε τραθεί ακόμα περισσότερα από τις ζήτησες που έγινε στις 14 του μήνα εδώ πέρα όπου το κλείσμα των ιατρίων, καταρχήν δεν ονομάστηκε κλείσμα των ιατρίων εδώ πέρα από την αρμόρια νομίζω αντιδήμαρχο, ακούστηκε ότι δεν κλείνει το ιατρίο, κλείνει το κτίριο. Λοιπόν, και από εκεί και πέρα αυτό όπως αιτιολογήθηκε με το ότι αφενός έστασε το ταβάνι, αφεντέρει ότι υπήρχε κάποιο πράγματο μίσομα και το τρίτο ότι το σημείο στο οποίο βρίσκονταν το ιατρίο δεν ήταν κεντρικό για το παγκράτι. Ας ξεκινήσουμε το τελευταίο που είναι το πιο εύκολο όποιος έχει περάσει έστω και μια μέρα από το παγκράτι. Ξεκινάω με το ζήτημα το αν ήταν κεντρικό το σημείο στο οποίο βρίσκονταν τα ιατρία ή όχι. Όποιος έχει πάει έστω και μια μέρα στο παγκράτι, ξέρει ότι η περιοχή εκεί πέρα είναι το ίδιο οικοθεμικό τετάγωνο που εφάπτονται του περικυκλίου της πλατείας Πλαστήρα, είναι το σημείο στο οποίο κάνουνε στάση όλες οι κοινωνίες του παγκράτιου, και τα τεατράουλε και το λεωφορείο του 209. Είναι και τα τριακόσα μέτρα από την κεντρική είσοδο του Άσσος Παγκρατιού, στη συμβόλειο των οδών Σπήρων Μερκούρη και Ευτυχίδου, και είναι και τα τριακόσα μέτρα από την πλατεία του Περοφυτήλια, δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, ήταν κεντρικό το σημείο. Το δεύτερο τώρα ότι έσταζε το ταβάνι και γι' αυτό έφυγε ο Δήμος, έφυγε τα δημοτικά ιατρία, κλείσαμε. Φαντάζομαι ότι υπήρχε κάποιος τρόπος, είτε με τις υπηρεσίες του Δήμου να γίνει κάποια επιβιώρθρωση, είτε από την άλλη μεριά με τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου, ο ιδιοκτήτης να ξαναγκαστεί να επιφορτιστεί αυτή την επιβιώρθρωση του κτιρίου. Και το τρίτο το οποίο ακούστηκε για το μίσομα, νομίζω ότι όλοι έχουμε εμπειρία μετακομίσεων, είτε έχουμε μετακομίσει από το σπίτι μας, είτε έχουμε μετακομίσει το μαγαζείο καθένας ή την επιχείρησή του, εγώ δεν ξέρω κανέναν ο οποίος πρώτα βγαίνει στον βρόμο και μετά ψάχνει να δει πού θα πάει. Αυτό μας κάνουν κάποιους δύσπιστος. Λοιπόν, από εκεί και πέρα καταλαβαίνουμε ότι τώρα αυτή η κουβέντα δεν έχει και νόημα πλέον, αφού έχουν φύγει οι υπηρεσίες και θέλουμε να είμαστε καλοπεραίτητοι όντως, όπως ακούστηκε πριν. Δεν λέμε ότι ο Δήμος ενίδυσε με αυτόν τον τρόπο για να μην μπορούμε να κάνουμε την κουβέντα τώρα, αλλά αντικειμενικά βρεθήκαμε περιοδελεισμένο γεγονός. Και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα ακριβώς γιατί ενίδυσε ο Δήμος με αυτόν τον τρόπο. Λοιπόν, εμείς αλλά και η Επιτροπή ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία των ιατριών, προτείνουμε και όλας, όπως και το Διαμετρηματικό Συμβούλιο που ο Μόφωνα προτείνει την άμεση επαναλειτουργία, προτείνουμε σαν χώρο, ιδιόκτητο χώρο του Δήμου, συνοδόφιλο λαό απέναντι από το παλιό θεάτριο του Πρέκα. Το σκεπτικό είναι αυτό που σας είπα και εμένα, ότι αν θέλουμε να έχουμε υπηρεσίες στον Παγκράτη, γιατί ακούσατε την τελευταία φορά ότι μπορεί να εξυπηρετηθούν και από τα γραφεία που είναι στον νέο κόσμο κοντά στη Συγκρού, οι δημότες εκεί πέρα, οι κάτοικοι του Παγκρατείου. Τώρα αυτό πώς συνάδει με το ότι δεν ήταν σε κεντρικό σημείο η Πρωταγόρου, άρα να πάμε στη Συγκρού, δεν ξέρω. Λοιπόν, από εκεί πέρα ζητάμε να ανοίξει άμεσα, υπάρχει χώρος, υπάρχει εκεί πέρα στη Φιλολάου, να στεγαστούν όσο θέλει ο Δήμος να ψάχνει για τον κατάλληλο χώρο που θέλει να ψάχνει, εάν υπάρχουν κάποιες επιδιορθώσεις που πρέπει να γίνουν, έχει τις υπηρεσίες ο Δήμος να τις κάνει και ζητάμε αφενός να ανοίξουν άμεσα ούτως ώστε να ανακοφιστεί αυτός ο κόσμος που έχει ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες. Εντάξει, και αφετέρου, όπως και το σχετικό ψήφισμα που έχει βγάλει το Διαμετρηματικό Συμβούλιο, ζητάμε και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας από τα εγγραφεία του Παγκρατιού. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας. Ευχαριστούμε κι εμείς, κυρία Στρατηγάκη. Λοιπόν, θα ήθελα εγώ να ευχαριστήσω την Λαϊκή Επιτροπή του Δεύτερου Διαμερίσματος και τους 109... Τα αγγλίσατε, θέλετε, ζητάει η κυρία Βελέντζα το λόγο. Κι άλλοι? Λοιπόν, η κυρία Βελέντζα, ο κύριος Σοφιανός και ο κύριος Δρογός μετά. Ο κύριος Κωνσταντίνου και μετά. Ελάτε με τη σειρά. Λοιπόν, το βασικό ερώτημα εδώ, αφού ακούσαμε τον εκπρόσωπο των κρατικών, είναι για ποιο λόγο έκλεισαν τα δημοτικά ιατρία, πριν βρεθεί ο χώρος στον οποίο θα μπορούσαν να μετακομίσουν οι σχετικές υπηρεσίες. Δηλαδή, για ποιο λόγο αυτή η βιασύνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών. Δηλαδή, αν μπορούμε να λάβουμε μια απάντηση έστω σε αυτό, για ποιο λόγο πριν τη μετακατάσταση κάπου αλλού, έκλεισαν και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής. Και να σημειώσω κιόλας ότι θα μπορούσαν, όπως πολύ σωστά ακούσαμε, να γίνουν κάποιες διορθώσεις προς ορεινού χαρακτήρα, μέχρι ακριβώς να βρεθεί ο χώρος στον οποίο θα μετακόμισαν. Ευχαριστώ. Νομίζω ότι πρέπει να καταλήξουμε στην άμεση επαναλειτουργία στον Παγκράτη, σε αυτή την περιοχή, σε όσο γίνεται πιο γειτονικό χώρο, σε κτίρια του δήμου. Και το λέω αυτό γιατί έχει μια βάση η δυσπιστία. Και τα επιχειρήματα που ακούστηκαν έχουν βάση. Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να μην υποβαθμίσουμε κι άλλο τα δημοτικά ιατρία, να μην τα συρρικνώσουμε και να απαντήσουμε με άμεση επαναλειτουργία και με συγκεκριμένο ορίζοντα τι σημαίνει άμεση επαναλειτουργία. Να δούμε την πρόταση της συγκεκριμένη για τη Φιλολάου, να εξετάσουμε άλλες περιπτώσεις. Δεν ήταν και ότι καλύτερο, για να λέμε την αλήθεια, ο χώρος των δημοτικών ιατρίων στο Παγκράτη με την έννοια σε πολυκατοικίας, με δυσκολίες. Παρ' όλα αυτά, όμως, έπαιξαν ένα ρόλο. Παρά τη δυσκολία που είχαν σαν εγκατάσταση. Άρα, δεν είναι, να το πω έτσι, τα στάνταρ να βρούμε το χώρο και λοιπά, το κρίσιμο είναι να φιλοξενηθεί αυτή η δομή σε αυτή την περιοχή, όσο γίνεται πιο κοντά εκεί που ήταν. Κύριος Κωνσταντίνου. Νομίζω ότι πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το έτοιμα και επειδή βάζει και πιο συγκεκριμένη πρόταση ότι μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλο χώρο του Δήμου, είναι και πιο έτσι ρεαλιστικό και εφικτό να προχωρήσουμε. Διότι, πραγματικά, η άτυπη συγχώνευση αυτού του κομματιού παροχών του Δήμου της Αθήνας, νομίζω ότι είναι λάθος. Υπάρχει όλη δυνατότητα να το ξαναφέρουμε και να το ξαναφέρουμε γρήγορα σε λειτουργία. Ευχαριστούμε κ. Ρογώσης. Ευχαριστώ κ. Ρογώσης, θα είμαι σύντομος. Να ακούσουμε προσοχή το έτοιμα των κατηγων, προτείνουν και μια λύση για την επαναλειτουργία. Εγώ, όμως, θέλω να κάνω ένα έτοιμα προς την κ. Στρατηγάκη και τις υπηρεσίες. Κάποια στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο να έρθει μια γενική ενημέρωση για τα ιατρία, τους γιατρούς, τις ελλείψεις, μια στατιστική μελέτη, πόσοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι συμβαίνει στα δημοτικά ιατρία. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αυτό μέσα σ' αυτούς τους καιρούς. Ευχαριστώ πολύ. Σε αυτό που είπε τώρα ο κ. Δρογώσης, νομίζω ότι είναι πραγματικά γι' αυτό. Ευχαριστώ και τη Λαϊκή Επιτροπή και τους 190 υπογράφοντες, γιατί μου δίνουν την ευκαιρία πραγματικά να δώσω έτσι πιο εμπεριστατομένα και μια μεγαλύτερη ενημέρωση. Την προηγούμενη φορά που το έχαμε συζητήσει το θέμα ήταν πολύ πρόσφατο και δεν μπορούσα να ενημερώσω σε όλο το εύρος. Πρώτα πρώτα, η αναφορά ότι είναι οριστικό το κλείσιμο, αναφέρομαι στην εισήγησή σας, στο γράμμα σας, δεν ευσταθεί. Όπως είναι γνωστό, τα υπηρεσιακά σημειώματα, στα οποία αναφέρεστε, απευθύνονται μόνο σε υπηρεσιακούς παράγοντες και για θέματα που άπτουν της διοικητικής λειτουργίας. Το υπηρεσιακό σημειώμα στο οποίο αναφερθήκατε δεν έκανε καμιά ανακοίνωση, απλώς ενημέρωνε τον καθένα ξεχωριστά από τους γιατρούς σε ποιο σημείο θα παρήχαν τις υπηρεσίες τους από εκεί και πέρα. Η αναστολή λοιπόν της λειτουργίας και όχι ο τοριστικό κλείσιμο του δημοτικού γιατρίου του Παγκρατίου στην Οδό Πρωταγόρα, οι λόγοι γι'αυτούς αφορούν κυρίως την κτηριακή υποδομή, όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά και συνίσταται αφενός στο γεγονός ότι ο δήμος θα απανούσε ένα υπέροχο ποσό για τη μίστος του συγκεκριμένου κτηρίου, το οποίο παρουσίαζε άσχημη εικόνα και πληθώρα προβλημάτων που προοδευτικά το κατέστησαν ακατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίστηκε. Ο συνδυασμός του υψηλού ενικίου ακατελληλότητας του κτηρίου, μικρή σχετικά επί σκεψιμότητας και η δυνατότητα εξυπηρέτησης από άλλο δημοτικό γιατρίο στην ίδια δημοτική κοινότητα οδήγησε με βάση τη χρηστή διοίκηση στην απόφαση αναστολής των εργασιών του ιατρίου έως ότου βρεθεί κατάλληλο κτίσμα που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ιατρίου και θα πληρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές αξιοποιώντας το υπόλοιπο του υπέρμετρου ενικίου αποδοτικότερα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των προσφερωμένων υπηρεσιών. Τώρα, η χρονική στιγμή είναι αλήθεια ότι η χρονική στιγμή θα μπορούσε να έχει γίνει και πέντε μήνες ή να γίνει μετά από πέντε μήνες. Η χρονική στιγμή αυτή χωρίς αυτά που είπα να μην ισχύουν, ισχύουν απολύτως, από καιρό προσπαθούσαμε, είχαμε εντοπίσει αυτά τα προβλήματα. Η χρονική στιγμή ήταν όταν έλειξαν οι συμβάσεις των οκτώ, νομίζω οκτά μήνες συμβάσεις των γιατρών που εκεί πλέον ήταν σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει έστω και σε μια μεταβατική περίοδο. Τώρα, τι κάνουμε, μέχρι να εξεβρεθεί νέα κατάλληλη στέγη, το ιατρίο παραμένει προσωρινά κλειστό και οι κάτοικοι μπορούν να απευθυθούν, όπως γράφουμε άλλωστε στην ανακοίνωση, έξω από το ιατρίο, από τη μια μεριά στο νεοκόσμο που είναι στην ίδια κοινότητα και από την άλλη μεριά φυσικά στη Σόλονος, τα γιατρεία μπορούν να τους υποδεχθούν παρέχοντας πρόσβαση σε πολλές ειδικότητες, περισσότερες εξετάσεις και περισσότερες ειδικότητες από ό,τι είχε το ιατρίο στην Πρωταγόρα. Σε ό,τι αφορά λοιπόν και κάτι άλλο που γράφετε, ότι εξυπηρετούσαν τους ανασφάλιστους υποστελεχωμένα με λιγοστούς γιατρούς, σας ενημερώνω και αυτό θα το κάνω και για τα υπόλοιπα γιατρεία, όπως ζήτησε ο κ. Δρογός την επόμενη φορά, ότι οι δικότητες των γιατρών που υπηρετούσαν ήταν γενικός γιατρός, παθολόγος, οφθαλμίατρος, γυναικολόγος, χειρούργος, μαστολόγος, οδοντίατρος, μία μέα υπήρχε, μία παρασκευάστρια, νοσηλεύτρια και το τελευταίο πεντάμινο και ψυχολόγος. Με το δεδομένο ότι παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα δημοτικά γιατρεία και όχι πλήρη ιατρική υποστήριξη, οι δικότητες που είχαμε ήταν πάνω από πλήρης, άρα ο ισχυρισμός σας στο κείμενο ότι υπήρχε υποστελέχωση δεν ισχύει. Ακόμα και σε ό,τι αφορά την έκφραση που γράφεται ότι υπήρχαν τραγικές ελλείψεις αναλώσιμων, ακόμα και απλές εμολιψίες, που με μεγάλη προσπάθεια τα προμηθεύονταν οι εργαζόμενοι, είναι πολύ λάθος. Η πλήρης εικόνα είναι ότι στο γιατρείο γινόντουσαν εργαστηριακές εξετάσεις με υλικά της υπηρεσίας. Δεν αγόραζαν δηλαδή οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρεστε. Οι εξετάσεις ήταν γενική αίματος, σούρον, καθήση, χωλιστερή, δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό. Τώρα, τι γίνεται. Από αυτά λοιπόν τα στοιχεία, με τις συνθήκες τις οποίες σας είπα, ήταν απαραίτητο και δεν μπορούσε πλέον να συνεχιστεί αυτή η συγκεκριμένη λειτουργία του γιατρίου. Τι γίνεται από εδώ και εμπρός. Πράγματι, όπως αναφέρατε, η δεύτερη δημοτική κοινότητα, στις 18 π. π., αποφάσισε την πλήρη, την άμεση επαναλειτουργία του δημοτικού γιατρίου του Παγκρατίου και την εξασφάλιση συνεχούς οραρίου. Χρηματοδότηση με το ισχύον καθεστώς, επαρκής τελέχωση από οθρόπινο δυναμικό και στην περίπτωση μεταστέγασης, να γίνει σε κεντρικό σημείο του Παγκρατίου. Πράγμα το οποίο θα γίνει. Παράλληλα, ακριβώς για να εξασφαλίσουμε την ουσιαστική και ολοκληρωμένη λειτουργία και δεν είναι μόνο, σας επαναλαμβάνω, το θέμα του κτιρίου, είναι και το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλο πρόβλημα για να λειτουργήσουμε όλα τα γιατρεία. Καταρχήν, η αρμόδια διεύθυνσης δημοτικής περιουσίας, μετά την εωριοθέτηση της περιοχής αναζήτησης του κεντρικού σημείου, που λέει η σχετική απόφαση, θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το κτίριο που θα ανταποκρίνεται στο ζητούμενο οριοθετημένο χώρο και στις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού και της λειτουργίας του γιατρίου, που και αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες. Δεν μπορεί να γίνει γιατρείο οπουδήποτε και με οποιοδήποτε τεχνική προδιαγραφή. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε τώρα που άνοιξε η δυνατότητα, γιατί ξέρετε τους έκτακτους γιατρούς, τους δίνει το Υπουργείο για οκτάμινο και δεν επιτρέπει το ένα οκτάμινο να πάει μετά το άλλο, με αποτέλεσμα επί τέσσερις μήνες μένει κενό, μέχρι να ξαναδραστηροποιηθεί το οκτάμινο. Αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει 23 γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και 6 άτομα νοσηλευτικο-προσωπικό, δηλαδή μες νοσηλεύτερες και παρασκευάστριες και με αυτό λοιπόν τον τρόπο αυτά τα άτομα θα μπορέσουν πραγματικά να αξιοποιηθούν πάντα σε οκτάμινη βάση για να λειτουργεί στο γιατρείο. Τώρα, δύο πραγματάκια θέλω να πω ακόμα για τα γιατρεία, πολύ σύντομα. Το ένα είναι ότι για να βελτιώσουμε ακριβώς την γνώση και την πληροφόρηση των πολιτών για τις λειτουργίες των γιατρείων μας, συστηματικά έχουμε αναρτήσει το ορολόγιο πρόγραμμα της παρουσίας των γιατρών του επτάωρου κλινικού έργου καθημερινά σε κάθε γιατρείο με το όνομά του. Πράγμα το οποίο δεν γινότανε και αυτό άφηνε κάποιες δυνατότητες αλλαγών της τελευταίας στιγμής. Από εδώ και μπρος, μάλλον εδώ και κάποιο χρόνο, η ιστοσελίδα του Δήμου αναφέρει ποιος γιατρός για ποιο ωράριο βρίσκεται σε ποιο γιατρείο και έτσι μπορεί να υπάρχει μια διαφάνεια και μια καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Το άλλο που θέλω να σας πω είναι ότι πρόσφατα με το νόμο της περασμένης Παρασκευής, η 21 του μηνός, η 21 Φεβρουαρίου, ο 4368 το άρθρο 33, δόθηκε η δυνατότητα στα δημοτικά γιατρεία να συνταγωγραφούν σε ανασφαλής τους, κάτι το οποίο είχαμε ζητήσει πάρα πολλές φορές σε διάφορους υπουργούς με γράμματα του Δημάρχου, σε διάφορους υπουργούς κατά καιρούς, υπουργούς υγείας. Συμμετείχαμε στη διαβούλευση γι' αυτό το νόμο και προτείναμε ακριβώς αυτό το πράγμα, πράγμα το οποίο μας φέρνει στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να συνταγωγραφούμε με το κωδικό του ιατρίου, να συνταγωγραφούμε και ανασφάλειστους. Με αυτά λοιπόν, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι δεν θα λειτουργήσει το ιατρίο το συντομότερο δυνατό χρόνο, όταν επιτραπεί να συνηπάρξει το σωστό κτίριο και ο αριθμός των γιατρών μαζί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτά τα δύο. Και δέχομαι την επόμενη φορά ή όποτε θέλετε να φέρω πληροφορίες, αν και έχουμε βάλει πάρα πολλά πράγματα στην ιστοσελίδα, όπως και τα οράρια αλλά και άλλες και άλλες, και μπορείτε να δείτε τα πάντα στην ιστοσελίδα του Δήμου σχετικά με τα γιατρεία, αλλά θα χαρώ πάρα πολύ να ενημερώσω ξανά για τα υπόλοιπα γιατρεία και ένα προς ένα ποια είναι η κατάσταση, τι γιατρούς παρέχουν και σας παρακαλώ και εσάς να ενημερώσετε τους πολίτες και τους κατοίκους, την περιοχή στην οποία ζείτε και δουλεύετε. Ευχαριστώ. Δεν θα δευτερολογήσετε. Παρακαλώ πολύ, η κυρία Μελά μετά ως πρόεδρος της κοινότητας. Εγώ δεν θέλω να μιλήσω, θέλω να ρωτήσω, θα επαναλειτουργήσουν άμεσα τα ιατρία, ναι ή όχι, αυτό. Α, υπαυτές προϋποθέσεις μόνο, εντάξει, έτσι κατάλαβα, εντάξει. Κυρία Μελά, μια ενημέρωση σχετικά με το κτίριο, το οποίο είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και το οποίο είναι το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εμείς, μετά από μια διαρεύνηση έχουμε βρει μια περιοχή να προτείνουμε και στο επόμενο συμβούλιο θα λάβουμε τη σχετική απόφαση. Ευχαριστούμε. Υπάρχει άλλος συνάδελφος για το θέμα. Προχωράμε στο επόμενο. Τι αψηφίσουμε, συζήτηση είναι. Υπάρχει αίτημα της λαϊκής επιτροπής. Απαντάει, θέλετε αψηφίσουμε. Συγγνώμη, η απόφαση να επαναλειτουργήσει άμεσα υπάρχει από όλους και από μας και από τη δημοτική κοινότητα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει και κάνουμε το αδύνατο δυνατό γι' αυτό. Δεν υπάρχει κάποια όποιαδήποτε... Ουμόφωνο επομένως είναι η αποδοχή του εττήματος, θεωρώ. Ωραία. Το θέμα τέσσερα, οι καθαρίστρες των δημοσιών σχολείων. Είναι κάποια κυρία που θέλει να τοποθετηθεί, ελάτε. Αν και το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές, να το ξαναπούμε. Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Βικτωρία Γιαννόπαπα και είμαι εκπρόσωπος σας από την Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας. Δεν θα σας κουράσω, όπως ξέρετε όλοι, αν όχι όλοι περισσότεροι, είμαστε με σύμβαση έργου. Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, ζητάμε την άμεση μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίες του χρόνου, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σε ό,τι σας αφορά, να στείλετε εγγράφος στο αρμόδια Υπουργία ότι καλύπτουμε πάγες και διαρκής ανάγκες στον κρίσιμο χώρο της καθαριότητας των σχολείων. Άμεση καταβολή του 10% που παρανόμως παρακρατάται από τους μισθούς μας, βάσει των δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου του 2015. Να υπογραφούν τώρα οι συμβάσεις του τρίτου διαμερίσματος που δεν έχουν υπογραφεί για το σχολικό έτος 2015-2016 και άμεση καταβολή των δουλευμένων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε και εμείς κ. Σαξελός. Εμείς θεωρούμε δίκαιο το αίτημα για πάγες και ανάγκες και με αυτή τη λογική εμείς συνηγορούμε υπέρ του αίτηματος. Άλλος συνάδελφος η κ. Βελέτζα. Εμείς ζητούμε να πιέσει η δημοτική αρχή... Μπορείτε να κάνετε λίγο ησυχία. Να πιέσει η δημοτική αρχή σε αυτή την κατεύθυνση υπέρ των καθαριστριών και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στηρίζει, εν προκειμένου, την μίσονα αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο νομίζω θα μπορούσε να το κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο αυτό αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Ευχαριστώ. Ο κ. Σοφιανός. Το ότι το έχουμε ξανασυζητήσει, κ. Πρόεδρε, δεν σημαίνει ότι έχουμε κάνει όσα μπορούμε να κάνουμε. Άρα μπορούμε να αποφασίσουμε σαν Δημοτικό Συμβουλείο ότι ζητάμε, εγγράφως ζητάμε, τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου και εγγράφως λέμε ότι αυτός ο κόσμος οι εργαζόμενοι καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Το δεύτερο, πρέπει να πάρουμε θέση και για τα προβλήματα που αφορούν το Δήμο. Δηλαδή το τρίτο διαμέρισμα δεν έχει υπογράψει ακόμα συμβάσεις. Υπάρχει η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων και το περιβόητο 10% παρακράτηση από μισθούς πίνας παρακράτηση. Για να καταλαβαίνουμε γιατί μισθούς μιλάμε. Αυτά λοιπόν τα θέματα, τα τρία συμβάσεις στο τρίτο. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και μη παρακράτηση στο 10% αφορούν εδώ. Το Δήμο και τα νομικά πρόσωπά του, τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες πληρώνουν. Και είναι θέματα που πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα. Δεν ξέρω πώς παρακολουθήσατε τη συζήτηση που έγινε στην Τεχνόπολη για τις σχολικές επιτροπές. Να πω ότι είχε ενδιαφέρον. Και θέλω να κρατήσω από εκείνη τη συζήτηση και τις ενημερώσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών διευθυντών το πόσο μεγάλο είναι το θέμα των καθαριστριών. Και πρέπει να επιμείνουμε. Η μετατροπή των συμβάσεων είναι όρος για την καλύτερη λειτουργία του δημόσια σχολείου. Δεν είναι δυνατόν τα ωράρια των καθαριστριών και οι συμβάσεις αυτές να είναι άλλα από άλλο. Δηλαδή, να μην είναι την ώρα της λειτουργίας του σχολείου, αλλά μετά τη λειτουργία του σχολείου. Αυτό είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να τοποθετηθούμε για να αλλάξει. Και νομίζω ότι από παντού έμπαινε αυτή η τοποθέτηση. Και πιστεύω ότι πολύ σωστά έρχονται εδώ οι ίδιες οι καθαρίστρες και ζητάνε κάτι τέτοιο. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη δική μας τιμεριά στην διεκδίκηση αυτού του αιτήματος. Δεν είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ξαφνικά θα γίνει συνδικαλιστικό όργανο. Να θυμίσω ότι εδώ, σε αυτή τη συζήτηση, και ο κ. Βαρελάς και ο κ. Δήμαρχος ο ίδιος τοποθετηθήκανε λέγοντας ότι αυτή τη χρονιά θα διεκδικήσουμε προσβλήψεις. Με ποιο ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτό, αν δεν ξεκινήσουμε να το βάλουμε συγκεκριμένα και ειδικά στα σημεία στα οποία πονάει αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι χάνουμε χρόνο. Και άρα μια τέτοια πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ σωστή. Και βέβαια, όταν υπάρχουν και δικές μας ευθύνες στο ότι είναι απλήρωτες, στο ότι δεν υπογράφονται συμβάσεις, στο ότι παρακρατείται το 10% ενώ έχει καταρκυθεί από πόσο έχω καταλάβει, ας ξεκαθαριστεί αυτό αν υπάρχει η κατάρκυση της παρακράτησης του 10% ή όχι, για να μην γίνονται και δικές συγχείσεις. Νομίζω όμως ότι μια απόφαση που το αποθετείται με το ότι εξυπηρετούν επάγες και διαρκείς ανάγκες, απέναντι στην οποία κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν συμβαίνει αυτό, είναι το βασικό σημείο αλλά και η διεκδίκηση. Από το Δήμο της Αθήνας ότι θέλει όλες αυτές τις συμφάσεις να κίνουν ορίστου. Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής της Δημοτικής Κοινότητας. Κύριε Πρόεδρε, επειδή μας το έχουν βάλει πολλές φορές το θέμα, πρώτα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά με πολύ θόρυβο και σαματά στην κοινότητα, οι Σχολικές Επιτροπές υπογράφουν μια σύμβαση με τις καθαρίστριες, αφού έχουν υπογράψει με το INEDIVIM, που είναι ο φορέας διαχείρισης των χρημάτων τους. Αυτές οι συμβάσεις της Σχολικής Επιτροπές δεν έχουν έρθει ακόμη υπογεγραμμένες από το INEDIVIM. Εγώ πρωί ήταν με μια Σχολική Επιτροπής, της οποίας η σύμβαση είναι στο ύψος των 83.000 ευρώ. Δεν θα το υπογράψω ποτέ πρωτού έρθει υπογεγραμμένη από το INEDIVIM η σύμβαση. Καλό είναι λοιπόν να πούμε στις κυρίες να απευθυνθούν εκεί γι' αυτό. Ένα, το κρατούμενο. Μόλις έρθει η σύμβαση υπογεγραμμένη μεταξύ Σχολικής Επιτροπής και INEDIVIM, θα υπογραφούν και οι συμβάσεις. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει όσον αφορά την μισθοδοσία τους, πάντα με την αίρεση του INEDIVIM και της ροής των χρημάτων και της αγοράς των ενσύμων τους, τα οποία τους ενσύμων, εις βάρος των λειτουργικών, αγοράζονται. Παρ' όλο που δεν έχουν σύμβαση, το χαρτί στο χέρι. Αυτό για να είμαστε σαφείς, γιατί έχουμε τώρα 1,5 μήνα με τις συμβάσεις και με την 3η Δημοτική Κοινότητα. Το 10% εμείς το έχουμε απορροφήσει οι σχολικές επιτροπές, δεν έχουν μείωση. Και επειδή με βλέπετε και με ακούτε αναστατωμένοι, κάναμε μια συνάντηση με το Σωματίο των Καθαριστριών. Οι κυρίες που έρχονται εδώ είναι Επιτροπή Αγώνα. Δεν είναι το Σωματίο, δεν είναι καν εκλεγμένας. Γιατί εγώ ρώτησα, επειδή ήρθαν με πολύ ηθόρυβο σας λέω και στην κοινότητα, και με κατήγγιλαν προσωπικά ότι τρομοκρατό και απειλό της Καθαρίστρης και θα επανέλθω εγώ στην κοινότητα γι' αυτό, ζήτησα από το Σωματίο να μάθω αν υπάρχει καταγγελία. Ισβάρωστο σχολικών επιτροπών και για τη δευτεροβάθμια. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Προσπαθούμε να αποσοβίσουμε τους κραδασμούς αυτούς, να κρατήσουμε τα σχολεία καθαρά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε για συνεργία. Το ίδιο κόσμο και εμείς προερχόμαστε ούτε για συνεργία, ούτε για αυτά τα υπόλοιπα και γι' αυτό το λόγο και ένσιμα πληρώνουμε και παραπάνω από όσα λέει ο νόμος, πάμε στις παρυφές του νόμου, και το 10% το έχουμε απορροφήσει, ειδικά για την τρίτη κοινότητα και για τις δυο σχολικές επιτροπές. Ευχαριστώ πολύ. Θα δώσω το λόγο στον κ. Λαμπρακάκη να ρωτήσω τι εννοείται, το έχουμε απορροφήσει. Παρακαλώ πολύ μπορούμε να συζητήσουμε, ευχαριστώ. Τι εννοείται, κυρία Φούτζουλα, το έχουμε απορροφήσει, κυρία Φούτζουλα, ότι καταβάλλετε, τι εννοείται το έχουμε απορροφήσει το 10%? Να καταλάβω, εγώ ζητάω, τι εννοείται το, δεν καταλαβαίνω. Ότι δεν έχουμε προχωρήσει τη μείωση του 10%, όταν έχεις καθαρίσει τα υγεία για 156 ευρώ, τι να τις μειώσεις τα 10%, τα έχουμε απορροφήσει, αυτό εννοώ. Δεν έχετε μειώσει λοιπόν, κύριε Λαμπρακάκη, έχετε το λόγο. Δεν ξέρω βέβαια αν η Δήμαρχος Πουλίβης σήμερα έχει κάνει κάποιες ενέργειες, μπορεί και να... αυτά που θα πω να μην χρειαζόταν. Επειδή έχω κι εγώ μια εμπειρία, θέλω να πω το εξής, ότι είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει. Δεν μπορεί να σέρνεται κάθε χρόνο αυτή η ιστορία, το Υπουργείο Παιδείας να βγάλει απόφαση, να πάει εδώ, εσωτερικό κλπ. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ιστορία όντως να τελειώσει και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία για να λυθεί το θέμα αυτό, γιατί όντως είναι θέμα νομοθετικής ρυθμίσης, δεν είναι θέμα μιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν νομίζω ότι ούτε ο δημοσιοδικός μας, ούτε κανένας άλλος δήμος της χώρας θα ήθερα να μην λυθεί αυτό το πρόβλημα ομαλά. Και η λύση αυτή με τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας πρέπει να έχει και μια άλλη προϋπόθεση, τη μεταφορά συγχρόνως των αντίστοιχων ποσών από των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση ανάλογα με τα σχολεία που έχει ο κάθε δήμος. Νομίζω σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες και αν κάπου χρειάζεται να βοηθήσουμε να βοηθήσουμε και εμείς. Τώρα έχω ξαναπεί αλλά λίγο να το ξαναπούμε για να το θυμηθούμε. Καταρχήν έχει κατατεθεί καινούριο προεδρικό διάταγμα το οποίο για κάποιο νομικό λόγο επανήλθε διότι δεν πέρασε από τον γενικό έλεγχο από τη Γενική Κυβέρνηση. Έγινε ξανά νομοτεχνική διαδικασία και ξανακατατέθηκε. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες 10 μέρες να έχει αυτό το πράγμα λυθεί σε ό,τι αφορά το προεδρικό. Άρα λοιπόν οι συμβάσεις θα υπογραφούν και αναδρομικά με το νέο προεδρικό. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον έχουν κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας 3.244.000 που είναι το 10% το οποίο αποκόπηκε και έχει κατατεθεί στο Εναιδηβύμ. Αυτά για να μπορέσουν να εκταμιευτούν και να ενεργοποιηθούν απαιτείται πάλι μια διαδικασία. Έχει λήξει όμως αυτό το θέμα και όταν ενεργοποιηθεί όλη αυτή η ιστορία θα μπορέσουν να τις υπολογίζεται ούτως ώστε να μην έχουν την απώλεια. Σ' ό,τι αφορά τώρα το έτημα το οποίο είναι για πάγιες και διαρκής ανάγκες δεν το συζητάμε. Είναι ένα πράγμα το οποίο είναι δίκαιο, είναι σωστό. Βέβαια υπάρχει ένας περιορισμός ότι στο 2016 δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις το ξέρετε πέρασε και προχθές στο σχετικό νομοσχέδιο Βερναρδάκη το οποίο το ορίζει σαφώς και ρητά. Είναι άλλωστο και στο μνημόνιο. Συνεπώς όμως το έτημα αυτό είναι δίκαιο. Συνεπώς μπορεί να είναι ένα έτημα πάλις και δεν έχει πρόβλημα φαντάζομαι και το Δημοτικό Συμβούλιο να το υποστηρίξει ένα έτημα δίκαιο και σωστό προκειμένου οι άνθρωποι να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Να συμπληρώσω αν μου επιτρέπετε από εδώ ότι δεν επιτρέπε τη μετατροπή των συμβάσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ισχύονταν νόμο. Πήγε η Κυβέρνηση να περάσει μία τροπολογία με το παράλληλο η οποία πεσήρθει τελευταία στιγμή. Άρα, είναι μη νόμιμη αυτή η απόφαση, ακόμα και αν θέλαμε να την πάρουμε. Είπατε κάτι κύριε Βαρελά? Α, χαίρομαι. Λοιπόν, προχωράμε, σας ευχαριστούμε. Το θέμα 5 έγκριση πρώτης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του βρεφοκομείου και δημιουργία νέου κωδικού αριθμού. Υπάρχει ερώτηση? Όχι κύριε Πρόεδρε, εμείς ψηφίζουμε κατά. Εγκρέντε καταπλαιοψηφία, όλοι κατά. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, κατά. Έτσι, εγκρέντε καταπλαιοψηφία. Το 6, τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, έχει ζητήσει να τοποθεθεί ο κύριος Δρογώσης, θα μιλήσετε. Εμείς πάντων... Α, ο κύριος Άξελος πρώτα, ελάτε, ελάτε. Εμείς ψηφίζουμε υπέρ στο 6. Κύριε Δρογώση. Ναι, και εγώ υπέρ του κανονισμού, απλώς θα θέλα να γίνει πάλι μια ενημέρωση για το παιδαγωγικό πρόγραμμα στους παιδικούς σταθμούς. Υπάρχουν καταγγελίες από γονείς για προσευχές και διάφορα τέτοια πράγματα, τα οποία δεν είναι μέσα στο... δεν υπάρχει προσευχή στους παιδικούς σταθμούς. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε, να γίνει μια ενημέρωση, όχι τώρα, δεν έχουμε χρόνο, να έρθει μια επίσημη ενημέρωση, το πρόγραμμα που ισχύει στους παιδικούς σταθμούς και αν υπάρχουν προβλήματα στο εκπαιδευτικό υλικό. Υπάρχει αντίρρηση για το θέμα από κάποιον. Εγκρίνεται, κατά πλαιοψηφία, με αποχή η κυρία Βελέτζα, ο κ. Κωνσταντίνου και ο κ. Σοφιανός. Το 7, αντικατάσταση συμπαρρυθέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προτείνεται στη θέση της κ. Μαρωνίτη που έχει παρεθεί να μπει ο κ. Βασίλειος Καραμητσάνης, στη θέση του Αντώνη του Χατζή, θα μπει ο κ. Κώστας Κούρκουλος, μέχρι σήμερα αναπληρωτή, στη θέση του κ. Μοντιανού ο Αχιλέας Μητσός και αναπληρωματικά, στη θέση του κ. Παπαδημητρίου ο κ. Μοντιανού, μέχρι τώρα τακτικό μέλος, στη θέση της κ. Τσαροπούλου να μπει η κ. Μαρικέτη Πολιτοπούλου, στη θέση του Κώστα Κούρκουλου, ο οποίος προτείνει το στακτικό, μπαίνει η κ. Μεψένη Λιοναράκη. Επίσης έχει παρεθεί από την ανοιχτή πόλη, πείτε κ. Ξελέν. Ο κ. Θεόδρος Μιχόπουλος και προτείνουμε την κ. Βάλια Παύλα Βασιλική Δημοπούλου. Βάλια. Έχετε και εσείς κ. Ο αναπληρωματικός μας παραμένει όπως είναι κ. Πρόεδρε. Βάλια Βασιλική Δημοπούλου. Κάνετε λάθος που δεν έχουμε. Δεν έρχεται τελευταίο καιρός. Α, δεν έρχεται, θα έρχεται τώρα το στρώσαμα. Εντάξει, ελάτε, ο κ. Σοφιανός. Στη θέση της κ. Ζνιέρη, τακτικός ο κ. Στέλιος Λάμπρου. Και αναπληρωματικός σου έχει. Ωραία. Εκρίνετε ομόφωνα έτσι. Ελάτε. Κυρία Βελέντζα. Πάρα πολύ σύντομα. Εξάλλου, δυστυχώς, είναι κάτι γνωστό. Ο 984 δεν καλεί ποτέ εκπρόσωπο από την παράταξή μας. Δεν έχω να πω κάτι άλλο και δηλώνω βεβαίως ότι θα ψηφίσουμε αρνητικά. Εκρίνετε επομένως καταπλαιοψηφία με αρνητική ψήφο της κυρίας Βελέντζα. Το 8ο Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Επικείρους του Πρακτικού Κλήρωσης. Συγκρίνετε ομόφωνα. Το 9ο Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Διενεργηθείς Επικείρους Πρακτικού Κλήρωσης και λοιπά. Επίσης ομόφωνα. Το 10ο Συγκρότηση Κοινής Επιτροπής και Επικείρους του Πρακτικού. Συγκρίνετε ομόφωνα. Αποχή, κύριε Πρόεδρε, εμείς. Αποχή μόνο στο 10ο, κύριε Ξελέα. Άλλος, αποχή, κύριος Ρογώδης επίσης, 4-5 αποχές. Και η κυρία Βελέτζα, 6 αποχές. Αποχωρεί ο κ. Κωνσταντίνου. Στο 10 ή στο 11. Στο 10. Το 11 εγκρένει ομόφωνα. Εγκρένει ομόφωνα. Το 12 το ίδιο εγκρένει ομόφωνα. Το 13 αποδοχή πρακτικής άσκησης 50 φοιτητών από τα ΤΕΙ. Εγκρένει ομόφωνα. Το 14 αντικατάσταση της επιτρόπου στο Γεροκομείο. Εγκρένει ομόφωνα. Το 14, ναι. Θέλετε να το αποθεθείτε, ο κ. Σοφιανός. Α, ελάτε. Καταρχάς δηλώνω ότι απέχω στο 14. Και ήθελα να ρωτήσω. Όποτε μπορείτε να μας ενημερώσετε, επαφορμή αυτού του θέματος, ποια είναι η πορεία των εργασιών, των επιτροπών, που έχουν ήδη οριστεί, ας πούμε, αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα, στο άσυλο ανιάτων. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση εκεί, ενώ είχε συγκροτηθεί όντως επιτροπή. Από ό,τι γνωρίζω από τον συνεργάτη, ο οποίος εκπροσωπεί την παράταξή μας στη συγκεκριμένη επιτροπή για την υποβοήθηση της επιτρόπου που διορίσατε, όπως είχε αποφασθεί τότε, δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση. Δεν έχει συγκλειθεί αυτή η επιτροπή. Κυρία Δασκαλάκη, ελάτε. Το έχουμε ξαναθέσει αυτό το θέμα και δεν ξέρω, φαντάζομαι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο, να επιλύσει ας πούμε αυτό το μπέρδεμα. Υπήρχε μια προηγούμενη επιτροπή, που είχε οριστεί ειδικά για το ασυλονιάτον, της οποίας εγώ προσωπικά ούτε την ύπαρξη γνώριζα ποιοι συμμετέχουν. Και νομίζω και κανένας από όσους συμμετέχουμε στην νεότερη επιτροπή. Η νεότερη επιτροπή που έγινε το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, οπότε οριστήκαμε εμείς, έγινε μια επιτροπή με πιο ευρύ αντικείμενο την εποπτεία για όλα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι υπάρχει και μια άλλη επιτροπή του ασυλονιάτον. Προτείνω, δεν ξέρω με ποια οδό, θα το βρούμε, δεν χρειάζεται να το πούμε τώρα εδώ, προτείνω να δούμε αν είναι να τυλίξουμε εκείνη την επιτροπή. Και με εισήγηση της κυρίας Στρατηγάκη θα δούμε αν θα ανακαλέσουμε την προηγούμενη. Αυτό θέλω να πω, ή θα την ανακαλέσουμε, ή θα πούμε ότι είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της άλλης επιτροπής, η οποία όμως, να σημειώσω, δεν είχε κάνει καμία συνεδρία, ούτε και πριν τη δική μας. Πρόεδρος υπάρχει της επιτροπής της άλλης. Δεν γνωρίζω τα άτομα που συμμετέχουν, κυρία. Δεν λείπει και η κυρία Στρατηγάκη. Θέλω να πω ότι δεν είναι ότι σταμάτησε τις συνεδριάσεις η επιτροπή εκείνη επειδή ξεκινήσαμε εμείς, δεν είχε συνεδριάσει ούτε και προγενέστερα. Τώρα, αν θέλετε και κάτι αυτή τη στιγμή για το γειροκομείο, επίσης να σας πω. Κύριε Σοφιανός. Τώρα, ποιος προτείνεται, δεν υπάρχει πρόταση. Σου με λίγο. Μα στο ισχυητικό δεν υπάρχει. Υπάρχει πρόταση. Κύριος Παπαγιαννάκης γνωρίζει. Αφ' να ακούσουμε την κυρία Στρατηγάκη, από μένα το κρατάμε λίγο. Το 15 το κρατάμε. Επστροφή ποσού, εγκρίνει το μόφωνα. Το 16 η έγκριση για την προσορινή αναστολή μετατοπίσεων των θέσεων περιπτέρουν μέχρι το 39. Εγκρίνει το μόφωνα. Κύριο Σοφιανός. Καταπλαιοψηφία με 100 μόνο εσείς, ο κύριος Σοφιανός. Σωστά για τα περίπτερα. Ωραία. Το 17, τροποποίηση σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας τέταρτης κοινότητας. Εγκρίνει το μόφωνα. Αποχή, κυρία Βελέτζα. Το 18 η πρωτοβάθμια τσέκτης κοινότητας. Το ίδιο, έτσι? Το 19... Ελάτε, κύριος Δρογόσης. Για ποιο θέμα. Για το 19. Ναι. Ψηφίζω υπέρα, απλώς θέλω να πω στον δημοτικό συμβούλιο ότι αυτή η σχολική επιτροπή δεν έχει καταθέσει απολογισμούς από το 11, 12, 13 και 14. Μας έχει έρθει ως πρόεδρος ΔΕΠΑΠΑΤΟ τώρα, αν μου επιτρέπετε. Μας ήρθε ενημερωτικό από την υπηρεσία και ήδη αποφασίστηκε ο Μόφωνα από τη δεύτερη κοινότητα να ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο οικονομικός έλεγχος. Αν μας απαντήσουν που είναι πολύ πιθανό, το ξέρουμε και αυτό, ότι δεν δίνανται, θα προχωρήσουμε να ζητήσουμε από το δήμο να κάνει τον όποιο έλεγχο. Δεν ξέρω πότε θα τελειώσει αυτό, Πάτσου, για να ξέρουμε τι λέμε. Το εγκρίνει το Μόφωνα το 19? Με αποχή της κυρίας, συγγνώμη, Βελέτζα, το 20, 4η κοινότητα δευτεροβάθμια, το ίδιο κατά πλειοψηφία με αποχή της κυρίας Βελέτζα. Το ίδιο και το 21, το 22, μισό λεπτό, είναι στην 5η κοινότητα, προτείνεται ο κύριος Λυγνός νομίζω, δυο λεπτάκια, ναι, ο κύριος Γεράσιμος Λυγνός. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία με αποχή της κυρίας Βελέτζα. Το 23, η προστήκη προσωνημίας φώτης Κόντογλου, στο 59 Γυμνάσιο, κύριος Σοφιανός. Μια ερώτηση, δεν συμφωνούμε. Αλλά ο Κόντογλου, από όσο γνωρίζω, ήταν στην Κυψέλη. Τώρα κάνουμε με τονομασία στον Προπονά, δεν υπάρχει κάπως δηλαδή να σηματοδοτούν και κάτι με τονομασίες. Έχω την εντύπωση ότι Προπονά έμενε, όμως. Εκεί ήτανε. Έχουμε ορίσει και πλατεία φωτικόντογλου. Έκανε έργα, κύριε Σοφιανός, στην Κυψέλη, αλλά στον Προπονά. Δεν συμφωνούμε, απλά έλεγα... Το 24, η επιχωρήγηση των σχολικών επιτροπών για λειτουργικές δαπάνες. Άργησε λίγο η τέταρτη δόση. Το 25, διάθεση δαπάνης ποσού δύο χιλιάδων για συνδρομή στους ίδιους φορσάικλες. Καταπλαιοψηφία? Αποχές, ένα, δύο... Κατά είστε εσείς, λοιπόν. Κι εμείς, αποχή, κύριε Πρόεδρε. Αποχή. Πέντε, έξι, αποχές, ένα, κατά, εντάξει. Το 26, 25 χιλιάδες για το Europe Direct. Εγώ είχα ένα λάθος. Κυρία Πρόεδρε, επιτρέψτε. Το 25, εμείς το ψηφίζουμε τα ποδήλατα. Το 26 μας τα αποχή. Ωραία. Άρα το 25 είναι με μία αποχή και ένα κατά και το 26 είναι με έξι αποχές και ένα κατά. Σωστά. Μην φωνάζει το όμως. Το 27 μετάβαζε στην... Το 27 μετάβαζε στην Washington του δημάρχου και ενός ερετού και δύο ακόμη εκπροσώπων. Εκρίνει το μόφωνα? Καταπλαιοψηφία με... Κυρία Πρόεδρε, εμείς θα το ψηφίσουμε επειδή πάει για το μεταναστευτικό ο δημαρχός. Ωραία. Και μόνον. Με 2 κατά. Κυρία Βελέτζα και κύριε Σοφιανός. Το 28 μετάβαζε στις Βρυξέλλες της κυρίας Ιλιοπούλου για το ίδιο θέμα περίπου. Η κυρία Ιλιοπούλου πάντα από εμάς ψηφίζεται. Κατά. Και κατά. Λοιπόν. Εκρίνεται καταπλαιοψηφία με 2 κατά. Παρακαλώ. Το θέμα 29 προτείνεται να είναι η κυρία Λογοθέτυπους με τον κύριο Διακουλάκη. Εκρίνεται καταπλαιοψηφία με... Κατά φανάτικα, κύριε Πρόεδρε. Κατά. 7 κατά, λοιπόν. Καταπλαιοψηφία το 26. Το 29 με συγχωρείτε. Το 30 μετάβαζε στη Λισαβόνα της κυρίας Στρατηγάκη. Το ψηφίζουμε εμείς, κύριε Πρόεδρε. 2 κατά, κύριε Σοφιανέ. Κατά. Με 2 κατά. Εκρίνεται καταπλαιοψηφία. Το 31... Κάντε λίγο ησυχία. Ανατροπίτσα απόφεσης ανάληψης υποκρέωσης. Αποχή, κύριε Πρόεδρε. 6-7 αποχές. Υπέρεισθε εσείς, 6 αποχές. Εντάξει. Το 32 μετάβα στη Νέα Υόρκη του Δημάρχου και 2 ακόμη εκπρό... Α, όχι, αποσύρεται αυτό, συγγνώμη. 32. Δεν πάει. 33. Μετάβα στη Νάντη της Γαλλίας της κυρίας Ζέπου, της κυρίας Ηλιοπούλου και της κυρίας κλπ. Υπάρχει μια συμπλήρωση από την υπηρεσία που ήρθε τελευταία στιγμή. Διαβάστε να τη διαβάσω. Όχι, διαβάστε. Δεν τα δώσατε. Δεν αλλάζει τίποτα. Λοιπόν, λέω, διαβάζω. Συμπλήρωση ως προς το μέσο μετάβασης από το Παρίς στη Νάντη. Και από την Νάντη στο Παρίσι. Κάντε λίγο ησυχία. Η αντίστοιχη αλλαγή μόνο ως προς το λεκτικό του εισηγητικού. Η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί αεροπορικός ή σιδηροδρομικός. Για τη μετάβαση στη Νάντη των τριών εκπροσώπων ο Δήμος Αθηνέως θα καλύψει τα ιστήρια στο συνολό τους αεροπορικά και σιδηροδρομικά. Τα έξοδα διαμονής και τα έξοδα ημερίσιας αποζημίωσης. Και προστίθεται δεδομένη στις μεγάλες διακύμασεις στιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Η πολιτική δαπάνη υπολογίζεται ότι δεν θα υπερβεί το ποσό των 4.500 ευρώ. Ενημερωτικά αναφέρονται οι νόμοι και λοιπά και λοιπά και εισηγούνται την έγκριση και την έγκριση δαπάνης ποσού 4.500 ευρώ για την κάλυψη των ιστηρίων αεροπορικών και σιδηροδρομικών προστίθεται. Κυρία Πρόεδρε, στο 33 είμαιθα, έτσι, είμαιθα κατά και έχουμε πει επανελημμένως ότι εμείς δεν ψηφίζουμε ποτέ συμβούλους. Υπάρχουν εδώ υπηρεσιακοί παράγοντες, υπάρχουν εκλεγμένοι ακόμα και από τη δική σας παράταξη να πηγαίνουν. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να πληρώνουμε συμβούλους. Το 34 είναι ο κύριος δήμαρχος και προτείνεται να είναι και η κυρία λογοθέτη διευθύντρια του γραφείου δημάρχου και επίσης οι τροποποίησεις θα είναι δαπάνι 1400 ευρώ για έκδοση εντάλματος προπληρωμής στην κυρία Τσιπούρα την προισταμένη για την κάλυψη των εξόδων αεροπορικού ιστηρίου και διαμονής του δημάρχου, 300 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων μηρίσιας αποζημίωσης του δημάρχου, 1400 ευρώ για την έκδοση εντάλματος προπληρωμής στην κυρία Τσιπούρα πάλι για την κάλυψη των εξόδων αεροπορικού ιστηρίου και διαμονής της κυρίας λογοθέτη και 300 ευρώ για αποζεκάλυψη εξόδων μηρίσιας αποζημίωσης. Εγκρίνεται καταπλαιοψηφία με 7 κατά, το 1935 ανατροπή απόφεσης ανάληψης υποχρέωσης με αποχές, το 1936 επαναφορά του μισθώματος του εκείνη του Καμπούρωγλου και Σαμαρά. Ο κ. Ρογός και πείω ότι θέλει να μιλήσει. Ήθελα να ρωτήσω, λέει μέσα στο συγγεντικό ότι λόγω του ότι άλλαξε ο νόμος και πρέπει να μην πέσει κάτω από την αντικειμενική. Το θέμα είναι η αναδρομικότητα, εγώ θέλω να ρωτήσω, δηλαδή πρέπει να τον αποζημιώσουμε. Το ρώτησα, αλλά νομίζω ότι προβλέπεται από τον νόμο. Λέει από την ημερομηνία. Πείτε κ. Βρούλια. Αν βρείτε λίγο την εισήγηση, λέει από την ημερομηνία που κάνει έτηση. Όχι αυτό που ζητάει, από την ημερομηνία που κάνει έτηση. Ωραία. Στον Πολύ. Υπάρχει αντίρρηση για το θέμα ή κρίνει το μόφωνα. Κατά κ. Πρόεδρε Μεσθομίσ. Είστε κατά. Τέσσερα κατά. Υπέρ κ. Ρογός. Ωραία. Τέσσερα κατά. Του 1936. Γιατί? Κυρία Πρόεδρε, νομίζουμε ότι πρέπει να προηγηθεί το 1939 του 1937, αν δεν κάνουμε λάθος. Ναι. Του 1939 πρέπει να προηγηθεί το 1937 σωστά. Αποδοχή της εισήγησης Επιτροπής Παραλαμπτής, του οριστικού πρωτοβόλου κλπ. Υπάρχει ερώτηση προς τον κ. Βαρελά. Ναι, ελάτε κ. Βελέντζα. Πολύ σύντομα, όταν έχουμε ξαναστηρίσει, τι γίνεται με τους κάδους, ποιο είναι το θέμα. Ελάτε κ. Βαρελά. Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην ανάθεση στην εταιρεία από τα Ιωάννινα με ένα ολόκληρο σκεπτικό στην προμήθεια των 8.000 κάδων και την κατακύρωση του τότε διαγωνισμού, το οποίο είχαμε κάνει. Η εταιρεία παρέδωσε 346 κάδους. Από τους 8.000 που έπρεπε να παραδώσει μέχρι τις 39 του 2015. Και σήμερα είναι η πρώτη διαδικασία να γίνει η πιστοποίηση παραλαβής αυτών των κάδων. Η εταιρεία φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, σε επόμενη συνεδρίαση θα κερυχτεί έκτοτε και θα καταπέσει και η εγκυτική της υπέρ του Δήμου. Δυστυχώς όμως για την εταιρεία, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι σε μια διαδικασία. Έχει κλείσει. Το προσωπικό, το οποίο υπήρχε και ήταν άνθρωποι από τα Ιωάννινα, είναι για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρωτοι. Έχει κάνει προσφυγή και έχει ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της στο πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 15 Ιανάριου. Δεν έχει βγει ακόμα η απόφαση. Εμείς όμως είμαστε υποχρωμένοι να συνεχίσουμε τις διαδικασίες, γι' αυτό μάλιστα και προηγείται η συζήτηση του 1939 από το 1937, να έχει παρθεί η απόφαση της παραλαβής των κάδων και να κινηθούν οι διαδικασίες της υπεράσπισης των συμφερόντων του δήμου. Θέλω να πούμε ότι υπάρχει κάποια ανάλυση, τι χρειαζόμαστε, τι προσδιορίζεται, τι θα πάει για ένα κύκλος, τι δεν πάει, γιατί θα αγοράσουμε, πώς εξασφαλίζονται. Θα τα πείτε στο 1939, πάντως. Εγώ είμαι στο 1939, κατά είμαι. Είστε κατά, πόσοι είστε κατά στο 1939. Τέσσερις, πέντε κατά, οι υπόλοιποι υπέρ. Αποχεί ο κ. Σοπιανός και η κ. Βελέτζα. Ωραία, κρίνετε κατά πλειοψηφία. Το θέμα 37, επιστρέφουμε. Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, κ. Βαρελά. Λοιπόν, εδώ είναι η διενέργεια κλειστού διεθνής διαγωνισμού, δηλαδή θα γίνει με πρόσκληση των εταιρεών που μπορούν να πάρουν μέρος και μπορούν να ανταποκριθούν. Μην έχουμε πάλι καμία διαδικασία τέτοια. Απλά το ποσό μοιράζεται, πέφτει στη μέση από την προηγούμενη αγορά, πρόβληψη αγοράς, υπολογίζουμε ότι με αυτό το ποσό θα πάρουμε περίπου 3.000 κάδους. Διότι έχουμε μια θετική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με βάση και τον περιφερειακό σχεδιασμό και τον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμάτων, που λυθήκανε και κάποια θέματα που έχουν σχέση με να γίνουν ενόμοι του κράτους να πάρουν όλες τις διαδικασίες. Το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει μετά τις αρχές Απριλίου την αγορά καφεκάδων στο συνολό τους. Δηλαδή, ό,τι κάδοι αγοραστούν από τους δήμους, είτε της Αντικής είτε της χώρας, που αφορούν την εκτροπή από τον χυτά των βιοαποβλήτων, δηλαδή των οργανικών, που είναι μέσα στο πρόγραμμα του δήμου, θα μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να χρηματοδοτηθεί η αγορά αυτού του εξοπλισμού από το Υπουργείο, από ευρωπαϊκά προγράμματα στην ουσία, αλλά τα προγράμματα αυτά θα πάνε μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης. Έχουμε κάνει έναν υπολογισμό ότι θα χρειαστούμε περίπου 5,5 χιλιάδους κάδους καφέ για να εκτρέψουμε τα βιοαποβλήτα από το χυτά και με βάση και την προμήθεια των υπολοίπων κάδων που είναι για σύμμηχτο σκουπίδι, πιστεύουμε ότι η ποσότητα που θα μπορέσουμε να πάρουμε συνολικά θα πλησιάζει τις 9 χιλιάδες, περίπου 5,5 χιλιάδες χρηματοδοτούμενους και 3,5 χιλιάδες κάδους με πόρους του δήμου. Κάδους φυσικά για την ανακύκλωση δεν προβλέπεται γιατί υποχρεούνται τα συστήματα τα οποία έχουν την εναλλαυτική διαχείριση των απορριμάτων να τροφοδοτούν τους δήμους με κάδους για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη αγοράς κάδων ανακύκλουσης. Γιατί κλειστός διαγωνισμός δεν καταλάβει, γιατί δεν ήταν ανοιχτός αυτή η ερώτηση. Γιατί δυστυχώς η εμπειρία από τον προηγούμενο διαγωνισμό μας δημιούργησε το φαινόμενο εδώ και ουσιαστικά 1,5 χρόνο να έχουμε ολοκληρώσει διαγωνιστικές διαδικασίες και να μην έχουμε πάρει κάδους. Πιστεύουμε ότι με αυτή τη μέθοδο, η οποία φυσικά είναι ελεγχόμενη πάλι από ελεγχτές, νομιμότητας και όλα τα υπόλοιπα, θα καταφέρουμε να μην έχουμε μία συμμετοχή. Θυμίζω ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαμε μία συμμετοχή και τη δεν τον επαναλάβαμε μόνο και μόνο για να κλητώσουμε χρόνο. Και τελικά μας γύρισε μπούμερανκ. Με τον κλειστό διαγωνισμό με πρόσκληση, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε και τρεις και τέσσερις συμμετοχές και ουσιαστικά θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε να πάρουμε τους κάδους στους οποίους θα χρειαστούμε. Θα δώσετε πάνω από ένα εικοστετράωρο, φαντάζομαι, έτσι, για να... Εκρίνεται κατά πλειοψηφία ο διαγωνισμός ή ο μόπονας. Είστε υπέρ, όλοι υπέρ, κυρία Βελέτζα. Αυτό εκρίνεται το 1937. Υπέρ είστε, κύριε Αξελέ. Το 1937? Αποχή είμαστε, κύριε Βαριλά. Αποχή, λοιπόν, ναι. Κι εσείς, πέντε-έξι αποχές, κατά πλειοψηφία. Το 1938, διενέργεια νέου διαγωνισμού ασφάλισης οχημάτων. Κύριε Βαριλά, τι αλλάξατε, είχαμε ένα θέμα. Να θυμίσω ότι σε προηγούμενη φορά που είχε έρθει ο διαγωνισμός, υπήρξε σωστή παρατήρηση, τοποθέτηση από τον κύριο Αξελέο, πραγματικά στον πίνακα, το οποίο είχε ανέβει και φαινόταν στην ανάρτηση για τον διαγωνισμό. Έλειπαν σελίδες ολόκληρες απορριματοφόρων, οχημάτων του Δημού, μην πω απορριματοφόρων. Η πραγματική δύναμη σήμερα του στόλου του Δήμου είναι περίπου στα 900, λίγο κάτω από τα 900 οχήματα. Έχει γίνει η διόρθωση. Έχουν ληφθεί υπόψη και οι παρατηρήσεις οι οποίες έχουν γίνει από την ΕΑΣΥ. Και ο διαγωνισμός πρέπει να τρέξει, γιατί υποχρεώνομαστε έτσι κι αλλιώς από την ομοθεσία. Άρα είναι η πρώτη απόφαση που παίρνουμε πριν τη διενέργεια, έτσι, εγγραίνει το μόφωνο. Για 900 οχήματα είναι σε τίσια βάση. Όχι, είναι με προέρεση. Δεν είναι 16-17. Διετί. Πιστεύουμε ότι μετά από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει για το θέμα από συναδέλφους, πρώτον, δεν θα περάσει διαπεριφοράς ή εκτάκτος το θέμα από την Οικονομική Επιτροπή. Και δεύτερον, θα υπάρχουν σωστά χρηματοοικονομικά κριτήρια των εταιρείων που θα συμμετάσχουν, όπως οι διακεφάλαια, αντασφαλιστές, εμπειρία σε ασφαλίσεις, οτά και τα λοιπά, αλλά και τα προσώδα του διαμεσότητα. Για το 1937 μιλάτε ακόμα. Στο 1928 είμαστε. Στο 1928. Α, δεν μιλάει εδώ για κλειστό διαγωνισμό, κανονικός διαγωνισμός. Νέο διαγωνισμό, ναι. Ναι, κανονικός διαγωνισμός, δεν θα είναι κλειστό. Ναι, θα πρέπει να είναι επιλογής μας και όχι του αναδόχου τα κριτήρια, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ή κακοπρόεδρε το σχόλιο. Αυτό ουσιαστικά είναι το ζήτημα που ήθελα να το αποθετηστώ. Κύριε Ψαξελός. Όντως τα νούμερα είναι σωστά και ταιριάζουν, κυρία Πρόεδρε, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα ακόμα, η επιλογή να είναι πραγματικά του δήμου και όχι του αναδόχου και από την άλλη μεριά αυτό που βάλαμε εμείς και την προηγούμενη φορά και δεν θεραπεύτηκε, ότι πουθενά δεν εμπλέκεται η δημοτική επιχείρηση. Εμείς θεωρούσαμε αυτονόητο ότι από την ώρα που έχουμε δημοτική επιχείρηση με συναφείς αρμοδιώτητες, δραστηριότητες και σχέσεις, νομίζουμε ότι θα έπρεπε να εμπλακεί η δημοτική επιχείρηση. Λοιπόν, ο διαγωνισμός είναι διεθνής, είναι ανοιχτός, δεν έχει σχέση με την προηγούμενη διαδικασία. Είναι τρία εκατομμύρια. Εννοείται. Είναι πάνω από τα 200.000. Από τα 7.000 όλοι οι διαγωνισμοί υποχρεωτικά είναι διεθνείς. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Θέλω να πω το εξής μόνο και θέλω να είναι κατανοητό. Όποιος δεν έχει το διαγωνισμό, το τεύχος, πολύ ευχαρίστως να το δει. Πρώτον αυτό. Δεύτερον, η όρη και όλη η διαεξαγωγή του διαγωνισμού είναι υπό την ευθύνη της Οικονομικής Επιτροπής. Πήραμε απόφαση εχθές στην Οικονομική Επιτροπή, μετά από πρόβλημα το οποίο προέκυψε, ότι δεν θα υπάρχουν θέματα που θα μπαίνουν εκτός ημερήσιας, χωρίς να μην υπάρχει από πριν ομόφωνη απόφαση όλων των συμμετεχόντων στην Οικονομική Επιτροπή. Και ότι αυτό που δεν θα μπαίνει για κανένα λόγο είναι, αφορά ένσταση, οποιοδήποτε έχει σχέση με το Δήμο. Γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό το πρόβλημα το οποίο προέκυψε εχθές. Πιστεύω ότι με όλα αυτά, συν ότι μπορείτε να δείτε τους όρους και να γίνουν, αν χρειαστεί κάποιες παρατηρήσεις, να πω... Εγκρίνεται, λοιπόν, καταπληκοσμία η ομόφωνο. Αποχή εμείς, κύριε Πρόεδρε. Κυρίε Βελέντζα, και εσείς αποχή, υπέρ. Κυρίε Βελέντζα, αποχή έξι αποχές. Υπέρ, πέντε αποχές. Το θέμα 40... Αποσύρεται, κύριε Πρόεδρε. Αποσύρεται, να το δει καλύτερα η νομική υπηρεσία. Το 41, έγκριση σύμβασης συνεργασίας του Δήμου... Δύο παρατηρήσεις θέλω να κάνω, κύριε Πρόεδρε. Η μία παρατήρηση είναι ότι μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ αυτή η σύμβαση. Και το λέω με τη λογική ότι την Δευτέρα, που μας πέρασε, οι επιθεωρητές Παριβάλλοντος πήγαν και κάναν έλεγχο στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποιήσεις και είναι θέμα κάποιων λίγων ημερών να υπάρχει η απόφαση των επιθεωρητών για την αδειοδότηση και την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου. Αν πραγματικά αλειθεί αυτό το θέμα, δεν θα γίνει χρήση αυτής της σύμβασης. Πάνω στο ΧΙΤΑ, εκεί που πηγαίνουμε τα βράδια τα πορήματα που μαζεύουμε από την Αθήνα. Έχουμε δύο χώρους που υγένει η Αθήνα τα πορήματα της. Ο χώρος του ΧΙΤΑ, που είναι ημερήσιος και λειτουργεί από τις 6 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και ο χώρος του εργοστασίου μηχανικής αναγκύκλωσης κομποστοποίησης που είναι στο ίδιο γεωγραφικά χώρο λίγο πιο πάνω από τον ΧΙΤΑ που πηγαίνουν τα βραδινά δρομολόγια της Αθήνας και κάποιων μεγάλων δήμων. Εριστερίου, Καληθέας κτλ. Αυτός ο χώρος ελέγχθηκε από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και πάρθηκε απόφαση κάθε Παρασκευή βράδυ να μην δέχεται απορρίματα μέχρι να αδειοδοτηθεί. Ουσιαστικά η Σύμβαση αφορά μόνο Παρασκευή βράδυ. Λέω λοιπόν ότι επειδή έγινε ο επανέλεγχος μετά τις εργασίες τις οποίες κάνανε τη Δευτέρα, μπορεί αυτή η Σύμβαση να μην ενεργοποιηθεί ποτέ. Η ενεργοποίησή της, εφόσον υπάρξει, αφορά φυσικά από την ημέρα που παίρνουμε εμείς την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την ημερομηνία την οποία έχει γίνει χρήση γιατί στην αναφορά υπάρχει στη Σύμβαση ο Οκτώβριος του 2015. Αν χρειαστεί να πληρώσουμε, θα πληρώσουμε από την ημερομηνία που έχουμε πάρει εμείς την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ουσιαστικά το κόστος, για να είναι κατανοητό, είναι ότι εμείς κάθε Παρασκευή βράδυ πηγαίνουμε τα απορρήματά μας στο Σκηστό και το Σάββατο ο Σύνδεσμος με δικά του απορρήματο φόρα μεγάλα μεταφέρει τα απορρήματα στο Χυτά. Αυτό το κόστος είναι η επιβάρυση της Σύμβασης, για να είναι κατανοητό. Δεν μας, δηλαδή, τιμολογούνε τη χρήση της εγκατάστασης, μας τιμολογούνε τη μεταφορά. Εντάξει, Γκρέντ ομόφωνα. Ομόφωνα. Ελάτε κυρία Κελοπότη. Κάτι επειδή, καταρχήν το ερώτημα εδώ και το γενικότερη συζήτηση, δεν είναι στην ουσία να πηγαίνουν στη φυλή ή όχι, αλλά είναι αν θα έχουμε μια διαφορετική διαχείριση. Αλλά θέλω να ρωτήσω, αν τελικά υπάρχει στο σεχέδιο να γίνουν οι υποδομές ανακύκλωσης και κουμποστοποίησης, οι δικές μας, ή αν θα συνεχιστεί η μεταφόρτωση για τη φυλή. Επίσης, ο νέος Πέσδα λέει ότι η αντίγιασμα στον Ελεώνα, δεν το λέει Ελεώνα, το φωτογραφίζει, πρέπει να γίνουν μία ή δύο μονάδες επεξεργασίας υπολυματικών σύμμηκτων. Αναθεωρούμε, δηλαδή, εμείς το σμα στον Ελεώνα ή... Δεν πιστεύω ότι είναι στημένη πάσα αυτή για να μου δώσετε, κυρία Αγγελοπούλου, γιατί μόνο έτσι μπορώ να το εκλάβω αυτή τη στιγμή, την τοποθέτησή σας, ειδικά για το σμα του Ελεώνα. Λοιπόν, στόχος μας είναι να εκτρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα απορρήματα από τη φιλία, για να είμαστε ξεκάθαροι. Ένα, δύο, ο σταθμός μεταφόρτωσης απορρήματον στον Ελεώνα είναι στην τρίτη φάση του πλέον. Πρόσφατα ο κ. Σαξελός, που μετέχει στην Οικονομική Επιτροπή, περάσαμε τις τεχνικές προδιαγραφές, συνεχίζουν τέσσερις εταιρίες, από τις 7 τις οποίες είχαν ξεκινήσει, φυσικά είμαστε στη διαδικασία ότι οι εταιρείες οι οποίες αποκλειστήκαν έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις προσφυγές τους και όλα τα υπόλοιπα. Θέλω να θυμίσω σε όλους τους τόνους ότι για να αλλάξει η χρήση του σταθμού μεταφόρτωσης απορρήματον στον Ελεώνα χρειάζεται αλλαγή περιβαλλοντολογικών όρων, οι οποίες έχουν ανανεωθεί πρόσφατα, και δεύτερον χρειάζεται τη συνέναιση του Δήμου Εγάλεου και φυσικά και του φορέα που πούλησε το χώρο στο Νέσνα. Και είναι ό,τι δεν είναι. Λοιπόν, ας είμαστε λίγο προσεκτικοί, ο Πέσδα δεν είναι ακόμα ψηφισμένος, είναι μόνο στην εκτελεστική επιτροπή. Ο Πέσδα δεν είναι ψηφισμένος, είναι μόνο στην εκτελεστική επιτροπή. Πρέπει να ψηφιστεί από το Δικητικό Συμβούλιο του ΕΖΝΑ που μετέχουν 61 αντί για 7 που είναι η Εκτελεστική Επιτροπή και μετά πρέπει να ψηφιστεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και για να αλλάξει οτιδήποτε άλλο πρέπει να πάρει ΦΕΚ. Έχουμε δουλειά δηλαδή ακόμα για το Πέσδα. Ο μόνος ο οποίος ισχύει σήμερα είναι ο Εθνικός Σχεδιασμός. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός δεν ισχύει, ισχύει ο παλιός Περιφερειακός Σχεδιασμός. Μέχρι να ψηφιστεί και να αλλάξει και να πάρει ΦΕΚ ισχύουν τα προηγούμενα. Και θέλω να τονίσω και κάτι. Ο ΣΜΑ, ο Σταθμός Μεταφόρτους Απορριμάτων είναι χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Οποιαδήποτε αλλαγή του δεν προϋποθέτει χρηματοδότηση. Δεν το έχουμε εκ προειμίου ότι αν εμείς αποφασίσουμε να το κάνουμε εργοστάσιο διαχείρισης απορριμάτων ή επεξεργασίας απορριμάτων ή οποιαδήποτε μορφή θέλετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το χρηματοδοτήσει. Γιατί υπάρχει μια επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι ο Σταθμός Μεταφόρτους Απορριμάτων είναι στρατηγική σημασία για τη διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική. Και να πω και κάτι τελευταίο κύριε Αγγελοπούλου και επιτρέψτε μου να το πω. Έχουμε 310.000 τόνους απορρίματα το χρόνο. Το 80% να εκτρέψουμε σε κάθε μορφή θα μας μένουν 60.000 τόνους. Κάπως πρέπει να μεταφέρονται. Κάπως πρέπει να μεταφέρονται. Εμείς συμφωνούμε να γίνει μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων στον Ελεώνα αλλά όχι εκεί που είναι ο Σταθμός Μεταφόρτους Απορριμάτων. Υπάρχουν και άλλοι χώροι. Κυρία Βελέτζα. Τίποτα. Επί τη ευκαιρία ήθελα να ρωτήσω αν έχουν λυθεί τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν με το οράδιο. Όχι, κυρία Βελέτζα, δεν έχουν λυθεί. Έχουν εμειωθεί αλλά χωρίς να έχουν λυθεί. Εκρίνετε ομόφωνα. Το 42, δικαιολόγηση από ουσίας του κ. Δραγούμ, Μάρκαρη, Μιχαλολιάκου, Κακλαμάνη και παραδρομή. Δεν έχει μπει το όνομα και του κ. Βλαχάκη και παρακαλώ να διδικαιολογήσετε. Κύριε Βαρελά, ελάτε. Υπάρχουν αιτιολογημένες, έχουν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αιτιολογήσεις. Όχι, ρωτάω. Εκρίνετε ομόφωνα το 42, από 43 έως και 56. Υπάρχει κάποια αντίρρηση? Όχι, γιατί είναι του Παπαδάκη το 57, κυρία. Μέχρι το 56 είναι ομόφωνα της Επιτροπής και Μητριών, ελεγμένες μία-μία και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Εγκρίνονται ομόφωνα από το 58 έως και το 65. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και θα μου επιτρέψει να κλείσω το μικρόφωνο. Επειδή υπάρχουν και πολλά κοινωνικά φροντιστήρια τα οποία λειτουργούν εντελώς δωρεάν και τα λοιπά, και εδώ είναι εθελοντές οι καθηγητές, είναι υπερβολικό το ποσό και υπερκοστολογημένες κάποιες υπηρεσίες εμείς θεωρούμε και επίσης τουλάχιστον, ούτε και πάλι θα το ψηφίζουμε, αλλά τουλάχιστον, ας υπήρχε ένα κονδύλι για τα έξοδα των εθελοντών αυτών, δηλαδή το εισιτήριο τους, εφόσον επιδοτείται όλο αυτό, θα έπρεπε να υπάρχει, θεωρούμε, τουλάχιστον αυτό το κονδύλι. Κ. Μοντιάνο. Είμαι εδώ γιατί ήμουν έξω, δεν αλλάξα παράταξη. Οι διδάσκοντες είναι εθελοντές, δεν πληρώνονται, είναι σαφές αυτό και εκεί βασίζεται όλο το στήσιμο του κοινωνικού φροντιστήριου. Ουσιαστικά είναι τα έξοδα που θα είχε μια σχολική επιτροπή, αν υπήρχε να καλύπτει ένα τέτοιο πράγμα, είναι τα αναλώσιμα και ουσιαστικά είναι και τα αναλώσιμα που πληρώθηκαν και καλύπτυκαν και προηγουμένων χρήσεων, δεν δείχνει μεγάλο το ποσό αυτό, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για δύο χιλιάδες από τις είκοσι. Είναι δύο χιλιάδες είναι αυτές από τις είκοσι, με την έννοια ότι έχουν εκταμιευθεί. Όχι, αλλά οι δεκαοκτώ χιλιάδες, δηλαδή ουσιαστικά το ποσό για το οποίο μιλάμε, καλύπτει όλα τα δικητικά έξοδα ανθρώπου που δεν είναι διδάσκον. Φαντάζομαι για υλικά που έχει αγοράσει ούτως ή άλλως στον κερδικές του ανάγκες και θα διατεθούν και γι' αυτό το σκοπό. Σωστά, όπως του είπα κύριε Πρόεδρε, νομίζω το καλύψαμε το θέμα. Είναι θελοντική εργασία το καθηγητό, νομίζω μπορούμε να προχωρήσουμε στη ψήφιση του θέματος. Λοιπόν, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία... Κατά εμείς, κατά εμείς. Κατά πλειοψηφία, πόση είστε, κατά, κύριε Εδρογωσή, δεν άκουσα. Κατά, υπέρ, 4 κατά, με 4 κατά εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Κυρία Στρατηγάκη, στο 14 είσαστε εκτός, ποιος προτείνεται ως Επίτροπος... Ο κύριος Παναγιώτης Ντόοβας, από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων, είναι λογιστής ΠΕΨΛΟΝ και είναι με εμπειρία στο θέμα το οικονομικό. Ωραία, εγκρίνεται ομόφωνο επομένως, ωραία. Είπατε τα είμαστε, ε? Το είπε μου, το είπαν, εντάξει. Το 71, ελάτε, κληροδότημα νομικού, έγκρισε προϋπολογισμού, υπάρχει αντίρρηση, εκκρίνεται ομόφωνα, με αποχή της κυρίας Βελέτζα. Από 72, λίγο ησυχία και λίγο υπομονή έως και 86... Ναι, γιατί, μέχρι 146, εκκρίνονται ομόφωνα. Κυρία Πρόεδρε, μέχρι και το 146 είμαστε αποχή. Γιατί, και θα αλλάξει ο νόμος, γιατί πώς γίνεται να είναι όλες οι τράπεζες αυτές που έχουν παράνομες πινακίδες, δεν μπορώ να καταλάβω. Είστε αποχή και στα πρώτα, 72, 73. Αυτά είναι μειώσεις προς τιμού 50% που έχουνε περάσει με τα Πορπιτροπές. Για αυτό, δυό λεπτάκια. Για αυτό είπαμε έχρι και το 86. Διαχωρίζονται, κυρία Ξελέ, διαχωρίζονται. Ναι, δεν θέλουν. Δεν διαφωνώ, δεν διαφωνώ. Εγκρίνονται καταπληροψηφία. Έλα. Λέω, 72 έως και 86. Είναι διαγραφές διαφόρων καταρχήν. Καταρχήν, μέχρι και το 86. Που είναι καιρός διαγραφές και λοιπά, που βεβαιώθηκαν λάθος και λοιπά. Είμαστε μέχρι το 1946 εμείς αποχεί. Και, κυρία Πρόεδρε, παραλείψα να σας πω ότι το 71, επειδή τρέχουμε και καλά κάνετε, το 71 είμαστε αποχεί εμείς. Το εγωκληροδότημα νομικού. Εντάξει. 72 έως και 86. Από το 72 έως και 86 είναι υπέροχο, κύριε Ρογό, στις αποχές η ανοιχτή πόλη. Και από το 87 έως και 146, μάλλον 87, έχουμε τα πρακτικά, μέχρι πού είναι. Παραταμπέλες. 94 ξεκινάνε τα αμπέλες. Μέχρι και το 93. Καλώς. Από το 87 έως και το 146 είναι 5 οι αποχές, με τον κύριο Δρογώση, σωστά. 147 έως και 163, σωστά. Υπάρχει αντίρρηση? Εγκρένονται ομόφωνα. 164. Εγκρένται ομόφωνα. 165 τα όμβρια. Κατά είμαστε εμείς, κυρία Πρόεδρε, στο 165. Στο 165 τέσσερα κατά. Κυρία Πρόεδρε, στο 164 έχουμε ζητήσει την έκθεση του ελεκτικού συνεδρίου. Πούντι. Τι εννοεί. Αυτό είναι το που έχουμε να βάλει. Όχι. Ναι, γι' αυτό έχει αναβληθεί, κυρία Πρόεδρε, με δική σας πρόταση. Ποιο είναι. Πού είναι. Στο 164. Α, είναι η ανακοίνωση. Είναι αυτό που είπα από εκείνη την ώρα. Κυρία Πρόεδρε, λέει ο κύριος Αντιδήμαρχος ότι την έχει, γιατί δεν μας τη δίνει. Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ. Δώστε μας τη δάση. Δεν πρακτικά. Ελάτε, τελειώνουμε. Λοιπόν, δεν έχει απλά νόημα, διότι η έκθεση... Εδώ είναι... Είναι αυτό που είπα από την πρώτη ώρα στάλθηκε για προσυμβατικό και απαντάνω ότι δεν χρειάζεται προσυμβατικό. Ακριβώς αυτό, δηλαδή. Στάλθηκε για προσυμβατικό, ενώ το ίπ... Διελεκτικό συνέδριο, κακώς μας τη στείλατε. Αυτό είναι... Ανακοίνωση είναι. Επί της ουσίας φαντάζομαι... Ξέρετε το αντικείμενο είναι... Καταργούμε μια σύμβαση. Ωραία, ανακοίνωση είναι ούτως ή άλλως. Είπαμε το 165, κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα. Κατά είμαστε εμείς το 165. Τέσσερα κατά, πέντε κατά. Κυρία Βελέτζα, αποχεί. Το 165. Αποχεί είπατε, αποχεί. Το 166 το ίδιο. Ναι είμαστε εμείς, κυρία Πρόεδρε. Μια αποχεί μόνο το 166. Το 167 η πλατεία Βαρνάβα προσδορίζει... Αποχεί είμαστε, κυρία Πρόεδρε. Τα έχουμε πει όλα με μαθηματική ακρίβεια τι θα γινότανε. Μισό λεπτό. Ο κύριος Δραγούμις και μετά ο κύριος Δραγούμις. Ναι είχε πει και τότε η ανοιχτή πόλη... ότι θα γίνει η πλατεία Βαρνάβα. Εδώ έχουμε τοποθετήσεις κατοίκων. Λέει δεν ανάβουν τα φώτα. Τα φώτα που έχουν τοποθετήσει στα στέγαστρα. Πόσο έχει περιοθεί. Μας κάνει ένα ενημέριο ότι έχει περιοθεί το έργο. Δηλαδή θα παραδοθεί στους κατοίκους. Τι ακριβώς θα ψηφίσουμε εδώ μια επιτροπή... για να παραληφθεί. Μια προσωρινή παραλαβή. Πάντως εχρονίζει το θέμα. Και δυσκολεύει και την καθημερινότητα των κατοίκων. Και είναι μια της πιο κεντρικής πλατείας στην Αθήνα. Αν δεν παραληφθεί το έργο πως θα παραδοθεί στον κόσμο. Δηλαδή δεν είναι το προηγούμενο βήμα αυτό που κάνουμε τώρα. Ρωτάω. Κύριε Δραγούμι. Ναι ήθελα να ρωτήσω κάτι. Από την πλατεία Βαρνάβα τον Γιώργο τον Αποστολόπουλο. Μου είπανε ότι υπάρχει ένα θέμα με τη διάβαση των ΑΜΕΑ... σε κάποια σημεία όπου κατεβαίνει για να μπορούν να περνάνε... αλλά από την απέναντι πλευρά υπάρχει πεζοδρόμιο υπεριψωμένο. Υσχύει αυτό? Εγώ δεν είχα πάει πριν μερικούς μήνες πριν τις γιορτές... πριν τα Χριστούγεννα και είχα κάνει μια βόλτα... δεν είχα διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Θα το κοιτάξω και θα σας πω. Μου στείλαγε κάτι φωτογραφίες. Φαίνεται ότι εκεί που υπάρχει βύθιση για να περάσει το καροτσάκι... περνάει απέναντι και έχει ένα συναντάει... Ναι. Να ρωτήσω, κύριε Αποστολόπουλε... το ότι εγκρίνουμε τη διενέργεια της προσωρνής παραλαβής... δεν σημαίνει ότι θα το παραλάβουν μηχανικοί σωστά. Πρέπει να πάνε. Όχι και οι προσωρνοί. Ότι αυτοί για να ξεκινάνε να πάνε μηχανικοί να δουν... που σημαίνει ότι αν έχει τέτοιες κακοτεχνίες... οφείλουν να το πούν. Δεν είναι έτσι. Κύριε Παπαγιαννάκη θέλατε για το θέμα... ο κύριος στο βάθος από τη γειτονιά. Όχι. Λοιπόν, εγκρίνεται καταπλαιοψηφία με αποχή η κυρία Ξελέ. Πέντε, έξι αποχές. Το 168 η χώρα υγιεινή... Πάλι αποχή, κύριε Πρόεδρε. Μάλιστα. Έξι αποχές σε καταπλαιοψηφία το 169. Πάλι αποχή, κύριε Πρόεδρε. Έξι αποχές, κύριε Λέτσα. Πέντε αποχές το 169. Εγκρίνεται καταπλαιοψηφία το 170. Συμπλήρωση... Αποχή, κύριε Πρόεδρε. Και εσείς. Έξι αποχές. Εγκρίνεται καταπλαιοψηφία το 171. Ψηφίζουμε, το ψηφίζουμε τον Άη Γεώργη. Εγκρίνεται ομόφωνα, βοήθειά μας. Το 172, κατασκευή και ανάπλαση για το 16, ενταγμένα... Και πάει η κυρία Διαμαντάκου και όπου υπάρχει Διαμαντάκου το ψηφίζουμε εμείς. Στο 172, πρώτε, τελευταίο θέμα θα μου πείτε πώς ψηφίζετε, μπας και τελείωσε. Εγκρίζουμε, κύριε Πρόεδρε, ναι. Ωραία, εγκρίνεται ομόφωνα, λοιπόν. Το 173 το ίδιο. Αποχή κάλουμε, κύριε Πρόεδρε. Πέντε αποχές, δεν έχουμε άλλο θέμα. Λύει έτσι συναιδρίας. Τις ωραίες γυναίκες. Ένα χειροκρότημα στην Πρόεδρο.