2020-12-02 Περιφερειακό Συμβούλιο Τηλεδιάσκεψη - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Ευχαριστούμε. Παρακαλώ να κλείστε λίγο τα μικρόφωνα σας. Ωραία. Σεκινάμε. Αφού διακυστώθηκε απαρτία, κηρύσω την ένταξη της 28ης συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω όλους τους συνεπτέχοντες το σήμερα. Να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω όλους τους συνεπτέχοντες το σήμερα. Να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω όλους τους συνεπτέχοντες το σήμερα. Να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω όλους τους συνεπτέχοντες το σ και θα ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες που είστε σήμερα να καλωσορίσουμε για άλλη μια φορά στη Συνεδρία του Πρευβεριακού Συμβουλίτσης και Συνδεδονίας στο Στονιστικό Κύριο Μουσουρούλη. Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο δήμαρχος του Άρκου Σολυστικού δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά έχει στείλει ένα υπόμνημα, ο ποτυπόλης της αποπλήστου και το οποίο αν δεν έχει στραλεί ως τώρα θα στραλεί σε πολύ λίγο από τη Γραμματεία του Περυβεριακού Συμβουλίου. Μετά την αρχική εισαγωγή του κ. Περυβεριαρκή, θα λάβει το λόγο αντιπεριφυριάκησης αναπτυξιακής μετάβασης ο κ. Γιάννας για να κάνει τη λυσή διάταξη του. Στη συνέχεια θα γίνουν αυστηρά ερωτήσεις και μόνο, χωρίς παράλληλα τοποθέτηση. Σας έχει σταλεί και το κείμενο με τα σχόλια από τον κ. Μουσουρούλη του Σεστικά Βαντάση ως απεύθυνα στην προηγούμενη συνεδρίαση, θα λάβουν το λόγο για του κεφαλής και όσοι έχουν αντιπρυφριαρχών εμπληκτικούς, σχετικά με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων υπρυφριακών συμβούλων, θα παρακαλέσω όποιους από τους συναδέλφους επιθυμεί να το δηλώσει στον τσαντ αμέσως μετά την εισήγηση του Περυβεριακή και τις σχετικές ερωτήσεις. Η λίστα με τα ονόματα θα αναγνωθεί στο σώμα και θα ακολουθεί απαραίκτως. Αν κυλώσουν, αυτοί και θα λάβουν το λόγο με βάση το χρόνο που βρολεύεται από το νησμό. Όσοι εκπρόσωποι φορέων, ομάδων εργασίας, βουλευτές, συνήμασκες, επιθυμούν να το ξεκυθούν, θα έχουν τρία λεπτά όπου σωρίζεται από τα οργανισμόν και δυο στην εταιρεία του συμβουλίου και θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αφού ολοκληρωθούν τις τοποθετήσεις των μελών του σώματος. Αν δεν έχουμε κάτι, ξεκινάμε με το πρώτο θέμα. Κυρία Πρόεδρε, έχω όχι μια ένσταση. Επειδή το θέμα αυτό είναι ίσως το σοβαρότερο θέμα των τελευταίων δεκαετιών, η άποψή μου είναι ότι αν υπάρχουν ειδικοί ισχυγητές ή αγορητές των πρατάκων, οι επικεφαλείς πρέπει να τους δοθεί ιδιαίτερος χρόνος, γιατί δεν είναι ένα συνηθισμένο θέμα, είναι το μοναδικό θέμα, για να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να τοποθετηθούν. Απλά να είμαστε όμως λίγο, κύριε Ελιάση, θα το παρακαλήσω όλους του σώμα σήμερα, να είμαστε στοχευμένοι στους τοποθετήσεις μας, να μην μακρηγορούμε, για να μπορέσουν και να τοποθετηθούν όλοι. Κύριε Πρόεδρε θεωρώ ότι ειδικοί ισχυγητές και αγορητές δεν μπορούν μέσα σε 7 λεπτά να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις των παρατάκων. Πιστεύω ότι ο χρόνος πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Απλά το 7 δεν μπορεί να γίνει 17, κύριε Ελιάση, το αντιλαμβάνεστε, γιατί θέλουμε πάλι να κάνουμε μια συνδρύωση των 10 και 12 όρων. Παρ' όλα αυτά θα το δούμε στην διαδικασία, απλά να είμαστε πολύ στοχευμένοι στις τοποθετήσεις μας. Αν ή να ξεκινήσουμε, να μην χάνουμε άλλο χρόνο… Κύριε Πρόεδρε από τον κυβερλίδο. Ναι, κύριε Πλακεντά, πάρα καλό δήμαρχε. Καλησπέρα καταρχήτης όλους σας. Καλό μήνα και εύχομαι και καλές γιορτές σε όλους όσοι συμμετέχουν. Θα ήθελα να πω το εξής, κύριε Πρόεδρε, διευκολύνοντάς σας. Νομίζω ότι οι περισσότεροι εκ των φορεών, είτε είναι βουλευτές, είτε είμαστε δήμαρχοι, είτε είναι κάποιοι συμμετέχοντες, βλέπω, τοποθετηθήκαμε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν την περασμένη εβδομάδα. Θεωρώ ότι δεν έχουμε, τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμησή μου, κάτι καινδύριο να πούμε. Οι θέσεις είναι γνωστές, έχουν κατατεθεί και εγγράφος. Για την οικονομία του χρόνου θα έλεγα, θα παρακολουθούμε βεβαίως και αν χρειαστεί θα παρεύουμε, όσοι τοποθετηθήκαμε στο περασμένο Περιφερειακό Συμβούλιο, να αποφύγουμε να τοποθετηθούμε σήμερα, το έχουν βουλευτές ή αυτοδικητικοί που δεν τοποθετήθηκαν να τοποθετθούν αυτοί, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να ακουστούν περισσότερες απόψεις από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον κύριο Περιφερειάρχη, τους Επικεφαλείς, των Παρατάξων, διευκολούντας κυρίως και το δικό σας έργο, αλλά νομίζω και τη διαδικασία όλων. Ευχαριστώ για την και συγνώμη για την παράβαση. Παρακαλώ, ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Βλακετά, ευχαριστούμε μα και. Οπότε να ξεκινήσουμε, συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Σχεδίου Δίκης Εναπληξιακής Μετάβασης. Θα μη συγητήσω την Περιφερειακή Σχεδιασμού Αναπληξιακής Μετάβασης, κύριος Τεριοσκιάνας, εκτός και αν, περίν δώσω τον λόγο στον κύριο Κιάννα, να κάνει μια εσήγηση ο κύριος Περιφερειάρχης. Κύριε Περιφερειάρχη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, δεν θα κάνω κάποια εσήγηση. Να καλωσορίσω με τη σειρά μου τους αξιότιμους κυρίους βουλευτές, που μας τιμούν με την παρουσία τους, τους εκλεκτούς συναδέλφους του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, τους δημάρχους, τους εκπροσώπους των φορέων και όλους τους συναδέλφους σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, παρόντος του συντονιστή μας, του Κωστή του Μοσουρούλη, στην Επιτροπή Δίκαιας Αναπτυξιακής Μετάβασης και εύχομαι να κυλίσουν όλα επί οικοδομητικά και γόνιμα για την περιφέρειά μας. Ευχαριστούμε πολύ. Ο Τύρος και Άννας έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να καλυσπηρέσω κι εγώ με τη σειρά μου όλους τους συμμετέχοντες και να ευχηθώ να έχουμε μια γόνιμη συνεδρίαση. Ο όρος από λυγνητοποίηση δεν είναι μια σημερινή έννοια. Είναι μια έννοια για την οποία όλοι γνώριζαν, αλλά επέλεγα να μην μιλήσω, υιοθετώντας την τακτική του στουρθουκαμιλισμού και προσπαθώντας να παρατείνουν τη λειτουργία των λυγνητικών μονάδων. Κανείς δεν σχεδιάσε λαβάνοντάς την υπόψη, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της να είναι ήδη ορατές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 30 περίπου χρόνια πρωτοσταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την απεξάρτησή της απεορτά καύσιμα και προσπαθεί να ενταχθεί πλήρως σε μια σύγχρονη ενεργειακά πράσινη πραγματικότητα. Το 1996 υιοθέτησε την πρώτη Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Δέσμη Οδηγιών, η οποία σηματοδότησε την ουσιαστική πράσινη μεταστροφή. Λαβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των οικονομικών μεγεθών που σχετίζονται με τη λυγνητική βιομηχανία, τις τιμές των ρίπρων των εκπομπών του διοξυδίου του άνθρακα και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μίωση των εκπομπών διοξυδίου του άνθρακα ήταν αναμενόμενη η μετάβαση στην απολυπνητοποίηση. Από μεριάς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση με την ανάθεση της μελέτης οδικός χάρτης για τη μετάβαση στη μεταλληλυγνητική περίοδο στη Δυτική Μακεδονία στην Παγκόσμια Τράπεζα. Σε κυβερνητικό επίπεδο έχουμε την εκπόνηση του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και την κατάλτιση ενός ειδικού μεταβατικού προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση, το οποίο παρά τις όποιες του αδυναμίες αποτελεί έναν οδηγό για την αλλαγή του παραβιωτικού μοντέλου και δίνει χρήσιμα στοιχεία και παραμέτρους για περαιτέρω μελέτη. Προηγήθηκε βέβαια η σύσταση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο εξελίχθηκε και τρέχει μέσω του Πράσινου Ταμείου. Αυτό συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση των υγνητικών περιοχών με ποσοστό 6% από τα δικαιώματα δέσμευσης του διοξίδιου. Συγγνώμη, σε επίπεδο περιφέρειας συγκροτήθηκε αρχικά ομάδα εργασίας με 7 υποομάδας. Αποτελούμενοι από 34 μέλη, ορισμένα κυρίως από όλους τους φορείς της περιοχής, με σκοπό να συνεργαστούν με την Περιφερειακή Αρχή, ώστε με τις γνώσεις και την εξιδικευσή τους ο καθένας στον τομέα του να συνδράβουν στο συντονισμό, και την προετοιμασία της περιφέρειας για τη μετάβαση σε καθεστώς απολιγνητοποίησης. Επίσης, συστάθηκε η αντιπεριφέρεια σχεδιασμού αναπτυξιακής μετάβασης με αρμοδιότητα το συντονισμό της ως άνω ομάδας, και την υποστήριξη του σχεδιασμού της Περιφερειακής Αρχής σε θέματα σχετικά με τη μετάβαση σε καθεστώς μηδενικής ρυθμικής παραγωγής. Κοινή διαπίστοση όλων είναι ότι οι συνθήκες, έτσι όπως είναι διαμορφωμένες, δεν επιτρέπουν άμεσα την αλλογή του παραγωγικού μοντέλου. Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε εκτεταμένη διαβούλευση με φορείς, υποψήφιους επενδυτές και πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, που ενίσχυσε την άποψη ότι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή αυτή, αφού δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα που θα την καταστήσουν εφικτοί. Τα ζητήματα αυτά είναι κυρίως θεσμικά, χωρικά, αναπτυξιακά και θέματα εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, βασική προϋπόθεση πριν την εφαρμογή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών από τη μεριά της κυβέρνησης. Πέραν όμως από τις αυτονόητες κυβερνητικές υποχρεώσεις, εμείς ως Περιφερειακή Αρχή θέτουμε ως απαράβατο όρο, την ενσωμάτωση συγκεκριμένων διεκδικίσεων στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις αυτές είναι οι εξής. Να χαρικτηριστεί το εγχείρημα της απολιγνητοποίησης ως μια στρατηγική επένδυση, όπως ορίζεται στο νόμο 4608 του 2019, ώστε να επιλυθούν ζητήματα που προκύπτουν ως προς τα κίνητρα και τα χρονοδιαγράμματα του σχεδιασμού. Να ενσωματωθούν οι μεγάλες υποδομές της Περιφέρειας που αφορούν σε οδικά δίκτυα, σιδηδροδρόμους, αεροδρόμια και ψηφιακές υποδομές, στον εθνικό σχεδιασμό και να υλοποιηθούν με άλλους πόρους και όχι αυτούς της δίκης μετάβασης. Ο σχεδιασμός δίκης μετάβασης να αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στις πλητώμενες περιοχές, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ισόρροπη ανάπτυξή της. Να οριστεί πράσινο τέλος τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συναρτήσει των επιπτώσεων της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της εκμετάλλευσης των εδαφών και των δικτύων, ως αντιστάθμισμα του λιγνητικού πόρου που χάνεται, το οποίο δεν θα εικομιστούν η ίδια η παραγωγή, αλλά η πολιτεία και που θα αφορά το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Να βρεθεί βιώσιμη λύση για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Η διασφάλιση της λειτουργίας του ΑΕΣ το Λεμαΐδα 5 και μετά το 2028, αλλά και η παράταση λειτουργίας των ΑΕΣ Μελήτης και Αγίου Δημητρίου, εφαρμόζοντας τεχνολογίες δέσμευσης διοξυβίου του Άντρακα, που θα τους καταστήσουν ως ένα βαθμός βιώσιμος, τουλάχιστον για όσα χρόνια χρειαστούν, μέχρι να δισταθμιστούν το χαμένο ΑΕΠ και χαμένες θέσεις εργασίας της περιοχής. Να ισχύσει χαμηλό ενεργειακό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις που είναι εγκαθιστημένες ή θα εγκατασταθούν στην περιφέρειά μας. Να επιλεγεί κατάλληλο σύστημα διακυβέρνησης, στο οποίο να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή της περιφέρειας Δετικής Μακεδονίας, δημιουργώντας ένα παρατηρητήριο για τη μετάβαση, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στο σύστημα διακυβέρνησης και θα παρακολουθεί την εξέλιξη και η λοποίηση του εν λόγω εγκυρήματος. Να προβλεπθεί η προώθηση πράθυσινων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις της περιοχής μέσω ειδικών κινήτρων. Να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της ιδεή το επιχειρηματικό της πλάνο για την περιοχή μας, έτσι ώστε να δούμε πώς θα κινηθεί η ίδια αναπτυξιακά, αλλά και να ξεκαθαρίσει το θολοτοπίο που υπάρχει σήμερα γύρω από τα εδάφη που καταλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις που δεσμεύει. Να τροποποιηθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί, ως προς το χρόνο και ως προς τις χρήσεις γης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της αποκατάστασης των εδαφών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βληθούν πόρεια από το Ταμείο Δίκης Μετάβασης και φυσικά δεν θα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των εδαφών που θα προορίζονται για χρήση από την ιδέη. Να αναπαθμιστεί ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να αποτελέσει σημαντικό πυλόνα ανάπτυξης και να συνδεθεί με τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Να προβλεφθεί η αξιοποίηση του λιγνίτη σε εξοελεκτρικές χρήσεις, καθώς ο λιγνίτης αποτελεί ένα εθνικό στρατηγικό απόθεμο. Να διευρυνθεί η ρήτρα της δίκης μετάβασης στο σύνολο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης που προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ενεργοποιηθεί άμεσα το μεταβατικό πρόγραμμα, με δράσεις οι οποίες θα στηρίζουν και θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία και θα έχουν άμεση εφαρμογή στην οικονομία της περιοχής, χωρίς να πετούν θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα ένα διευρυμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν θα φόρα μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε επιχειρήσεις σε κτίρια του δημόσιο και βρύτερο δημόσιο τομέα. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να κινήσει άμεσα την οικονομία της περιοχής, να συγκρατήσει την ανεργία και το χαμένο ΑΕΠ και να λειτουργήσει ως αφετηρία, ώστε να καταστεί η περιφέρειά μας η πρώτη πράσινη περιφέρεια της Ελλάδος. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η πιο ψυχρή περιφέρεια της Ελλάδας. Λαβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και την κρισιμότητα του όλο εγχειρήματος για την περιοχή μας, εισηγούμε την έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για την επανέκριση του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού υιοθετήσει τις διεκδικήσεις της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τις ενσωματώσεις αυτό, ώστε να το καταστήσει δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και υλοποιήσιμο για τη Δυτική Μακεδονία. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Κιάννα. Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που θέλετε να αφέσετε. Κύριε Στραδάκη, βλέπω ανοίξτε το μητρόφωνο. Καλό, κύριε Στραδάκη. Εγώ, κύριε Πρόεδρε. Και εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ξεκινάμε τον κύριο Στραδάκη. Κύριε Στραδάκη, σας ακούμε. Καλό μεσημέρι σε όλους, καλό μήνα, καλή συνέδριαση. Κύριε Κιάννα, λέτε ότι δεν έγινε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια για να προετοιμαστεί η περιοχή. Έχετε υπόψη σας ότι το 2010 παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Ενεργόπολης που είχε ξεκινήσει από το 2008, στο οποίο συμμετείχαν 22 φορείς για τη σύνταξή του. Επίσης, το 2011, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής, δημιουργήθηκε το Σύμφωνο των Δημάρχων. Το 2011 με τη συμμετοχή των δήμων Αμυντέου, Εορδέας, Κοζάνης, Μεγαλόπολης και Φλόρινας. Και μέσα και από τα δύο προγράμματα αυτά έγιναν σημαντικά έργα. Το έχετε υπόψη σας αυτό? Γιατί λέτε και έχει υποθεί επανειλημμένα ότι δεν υπήρχε καμιά προετοιμασία. Αυτό που λέτε κύριε Στραδάκη, αν μου επιτρέπετε, φυσικά και τα γνωρίζουμε, απλά το θέμα είναι στην πράξη τι έχουμε. Βλέπετε εσείς κάτι να έχει γίνει για την απολυνητοποίηση στην περιοχή μας? Βλέπετε να έχουν δημιουργηθεί συνθηκές κατάλληλες και να έχει ωριμάσει αυτήν η άποψη? Να μην κάνουμε διάλογο, νομίζω όμως ότι άλλο ήταν τότε η προαπτική και άλλο είναι τώρα. Αυτό ακριβώς τα πράγματα εξελίσσονται. Αυτό είναι ακριβώς, όπως λέγεται η Στραδάκη, τα πράγματα εξελίσσονται, δεν είμαστε στο 10. Από το 10 θα έπρεπε να αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο και εμείς καθίσαμε εκεί πέρα, στα βγά μας, να εξετάσουμε πώς θα αποδώσουμε επιμήκηση στις μονάδες της λιγνητικές. Ωραία, ευχαριστούμε. Κύριε Ζιβιλία, το έχετε ερώτησε. Όχι, απλώς τα μεγάλα έργα που βλέπετε, κύριε Κιάννα, από το αρδευτικό του πολυφύτου, από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας, από την εκκίνηση του δεύτερου κάθετο άξονα, τα μεγάλα έργα της πόλης, η Ενεργειακή Αναβάθμιση 3, που ξεκίνησε, είναι έργα πάνω από 100 εκατομμύρια. Το Ενεργιακό Σχολείο, ως τις δε που το βλέπετε κάθε μέρα, ο Βρεφονηδιακός Σταθμός, που είναι με σύγχρονες μεθόδους, είναι έργα από αυτά τα προγράμματα. Απλά, να μην αδικούμε την προσπάθεια... Κύριε Τσιτλιάβου, στην τοποθετητή σας, αν είναι κάποια ερώτηση, μπορούμε να πείτε μας τις ερωτήσεις. Μπορώ να ρωτήσω, μπορώ να ρωτήσω. Παρακαλώ, ο κύριος Δασκαλόπουλος. Κάποιος άλλος, μεσό λεπτό. Ο κύριος Τσάκωνας. Ερώτηση. Και εγώ έχω ερώτηση. Ο κύριος Δασκαλόπουλος και στη συνέχεια ο κύριος Τσάκωνας για ερώτηση. Κύριε Δασκαλόπουλε. Κυρία Πρόεδρε, θέλω καταρχήν να καλησπαιρίσω όλους, να τους καλωσορίσω στη σημερινή συνεδρίαση. Θα ήθελα να γίνει πιο διευκρινιστικό στο αντιπεριφεριάρχες, όσον αφορά στην αρχή της εισηγησής του, που αναφέρεται ότι όλοι γνώριζαν, αλλά όλοι σιωπούσαν. Αναφέρεται σε ποιους, σε πρώην δημάρχους, περιφεριάρχες, κόμματα, βουλευτές. Μπορεί να είναι ποιος συγκεκριμένος. Ωραία, εντάξει, θέλετε να ολοκληρώσω όλες, να κάνω όλες τις ερωτήσεις. Ωραία. Στην εισήγηση αναφέρεται ότι συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, 7 υπό ομάδες από 34 μέλη. Και εκπροσωπώντας όλους τους φορείς της περιοχής. Θα ήθελα έτσι να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος και πιο σαφής, όσον αφορά ποια ήταν αυτά τα 34 μέλη. Υπάρχει μια γεωγραφική αντιπροσώπιση, αφορούν συγκεκριμένη μόνο περιοχή. Περιλαμβάνονται άτομα ή φορείς που προέρχονται από την Καστοριά ή τα Γρεβενά. Επίσης, υπήρξε όλο αυτό το διάστημα συγκεκριμένη έτσι επαφή και διαβούλευση, με φορείς πάλι και με πρόσωπα. Με φορείς και με πρόσωπα από τις περιοχές που ανέφερα, την Καστοριά και τα Γρεβενά υπήρξαν, ναι ή όχι. Επίσης, τα οδικά δίκτυα και τα συρροδρομικά. Μιλάμε ότι εντάσσουμε και το συρροδρομικό δίκτυο, το οποίο αναφέρεται στην σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης. Έπειτα, στο ψήφισμα, στο υπαρήθμι 3, θα αφορά ο σχεδιασμός της δίκαιας μετάβασης, το σύνολο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση. Εάν βάλουμε με έμφαση στις πλητώμενες περιοχές, ήδη δημιουργούμε αρχείς γεωνομένες έναν διαχωρισμό, δύο ταχύτητες. Οι πλητώμενες περιοχές και οι άλλες, οι οποίες είναι μη πλητώμενες. Και αν κατάλαβα καλά από τις εισηγήσεις του κ. Μοσουρούλη και από τα λεγόμενα την προηγούμενη συνενδρίαση, θα έχουμε πάλι δυσάρεστη εξέλιξη, τα Γρεβενάκια και η Καστοριά να μείνουν έξω. Άρα, λοιπόν, αυτό το με έμφαση, δεν θα πρέπει να το βάζουμε ευθύς εξ αρχής εμείς. Επίσης, αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στο σύνολό του, εκπροσωπώντας όλες τις ενότητες, είναι μια συζήτηση την οποία θα πρέπει να κάνουμε. Εντάξει, να αναβαθμίσουμε, να βάλουμε σαν στόχο την αναβάθμιση, αλλά σε ποιες περιοχές, σε συγκεκριμένες ή σε όλες. Και στο 14 αναφέρεται να διευρυθεί η ρήτρα δίκαιες μετάβασης στο σύνολο, να διευρυνθεί. Θα ήθελα, έτσι, μια περαιτέρω εξήγηση όσον αφορά το συγκεκριμένο, έτσι, το 14. Ευχαριστώ. Θέλετε να αρχίσουμε ένα-ένα. Ίσως καλύτερα θα ήταν, βέβαια, να απαντάω κατευθείαν στα ερωτήματά σας, γιατί τώρα να πω την αλήθεια, ξέρετε, κάνατε πολλά και έχω χαθεί. Θέλετε να επαναλαμβάνετε το ερώτημά σας και να σας απαντάω. Βεβαίως. Το πρώτο, πάντως, για να μην το επαναλάβουμε, ναι. Η τοποθέτηση έχει να κάνει με όλους όσους άσκησαν διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά και έγιναν βήματα, αλλά σίγουρα δεν άλλαξε κατεύθυνση. Δηλαδή, υποτίθετο ότι αυτό, ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, δεν το άγγιξε κανείς. Όλοι ήθελαν να σκεδιάσουν, με γνώμονα, την παραμονή του λυγνήτη. Αλλά, δυστυχώς, ήταν κάτι το οποίο φαινόταν ότι εξελίσσεται και φτάσαμε στο σήμερα, με πολύ στενά χρονικά όρια, να συζητάμε για την απογενιτοποίηση. Ωραία, δεύτερο ερώτημα. Συγκρουτήθηκε μία ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από 7 υποομάδες. Πολύ ωραία. 34 μέλη από όλους τους χωρίς της περιοχής. Είπα κυρίως από τους χωρίς της περιοχής. Το ερώτημα είναι η αντιπροσώπηση. Έτσι, οι υποομάδες αυτές βασίστηκαν κυρίως σε σχεδόν όλους τους χωρίς της περιοχής. Δεν υπήρχε ξεκάθαρη εκπροσώπηση, αν εννοείται αυτό, από κάποιον από τα Γρεβενά ή την Καστοριά. Αυτό εννοώ. Φυσικά, όμως, υπήρχαν εφορές, όπως είναι ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπως είναι του Υπονομικού Επιμελητηρίου, που εννοείται ότι δεν λειτουργούν ποτέ με γνώμονα τοπικιστικό. Έτσι, αλλά εκπροσωπούν το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας. Ωραία. Αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν στις ομάδες, εγώ δέχομαι ότι εκπροσωπούσαν το σύνολο. Οι φορείς με τους οποίους συζήτησα, ή οι πολίτες, προέρχονταν κάποιος από τις περιοχές της μία, ας πούμε, άμεσα πλητώμενη στην Καστοριά και τα Γρεβενά. Φυσικά. Ακόμα και για να μην το πάμε στους πολίτες, πάρτε το και θεσμικά. Εσείς τι νομίζετε, οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι ή οι αντιπεριφεριάρχοι στων αντίστοιχων ομών δεν τους ενόχλησε το θέμα, δεν έσκεψαν πάνω σε αυτό, δεν θεώρησαν σωστό ότι πρέπει μέσω αυτής της διαδικασίας να ακουστούν και οι ίδιοι. Και φυσικά και εμείς τους ακούσαμε… Εγώ δεν… Συγγνώμη λίγο. Η εισήγηση δεν μιλάει για τους περιφερειακούς συμβούλους, έτσι, για τις ενέργειες των οποίων εγώ δεν έχω κανένα λόγο να φισβητήσω, έτσι, ούτε το ενδιαφέρον τους. Μιλάει ότι ήρθαν οι ομάδες αυτές σε διαβούλευση, σε επαφή, σε συνεργασία, με φορείς… Όχι, κύριε, όχι. Να το διαβάσω λίγο, να το διαβάσω λίγο κατά λέξη. Να το διαβάσετε. Η περιφερειακή αρχή, η περιφέρεια ήρθε σε επαφή, όχι οι ομάδες εργασίας. Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε εκτεταμένη διαβούλευση με φορείς, υποψήφιους επενδυτές και πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Η αντιπεριφέρεια. Με αυτούς όλους, ήταν κανένας από τα Γρεβενά? Ήταν ένας Γρεβενιώτης, έστω ένας. Φυσικά και Καστοριανός και Γρεβενιώτης και Φλαιορινιώτης και φυσικά… Ωραία, έχετε λοιπόν τα στοιχεία και τις απόψεις τις οποίες έχουν καταθέσει αυτοί με τους οποίους συζητήσετε. Όχι οι περιφέρειες και οι συμβολοί, οι πολίτες. Ναι, φυσικά. Και μην ξεχνάτε ότι εμείς γενικά είμαστε αποδέκτες και πολλών ηθικίσεων από φορείς της περιοχής σας. Και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, εγώ θα αναφέρω την Νομαρχειακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γρεβενών, η οποία τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα και με εισήγηση σε εμάς σαν περιφέρεια, αλλά και στην ίδια τη διαβούλευση επί του σχεδίου δίκης αναμπιξιακής μετάβασης, ξεχωριστά από τη θέση την κεντρική του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και της περιφερειακής αρχής. Κυρία Πρόεδρε, αν επιτρέπετε για να βοηθήσω λίγο να διευκολύνω λίγο την ερώτηση του κ. Δασκαλόπουλου. Κύριε Δασκαλόπουλε, κατά την επίσκεψη του κ. Μουσουρούλη εδώ, ο κ. Συντονιστής, με κλιμάκιο παρουσία και δικής μου και άλλων μελών των Επιτροπών, επισκεφτήκαμε όλες τις περιφερικές ενώτες και έγινε και επίσκεψη και στο Δημαρχείο Γρεβενών, με τον κ. Δήμαρχο, με τον κ. Δήμαρχο Δεσκάτης, με το Επιμελητήριο. Βλέπαμε φορείς και στα Γρεβενά, οπότε δεν αποκλείστηκε καμία περιφερική ενότητα από την επικοινωνία και τη διαβούλευση. Ο κ. Ζευκλής, παρακαλώ λίγο, έχει κάνει share την οθόνη του. Δήμαρχε. Δεν ξέρω να μας ακούει ο κ. Ζευκλής, έχει κάνει share την οθόνη του. Κύριε Ζευκλή μας ακούτε? Κύριε Ζευκλή, κύριε Καραφανάση, εσείς μπορείτε να το διαχειριστείτε κεντρικά ή όχι. Να βρω πώς το έκανα λίγο, γιατί στο κάτω κεντρικό μέρος share screen stop share. Θα κάνω ένα live εδώ πέρα και να φύγω. Κύριε Τασκαλόπουλε, σας ακούω. Για τα οδηγικά και συνδρομικά δίκτυα, η σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης πιστεύω ότι είναι μέσα στο σχεδιασμό. Συμπεριλαμβάνεται. Δεν άκουσα. Συμπεριλαμβάνεται. Ωραία. Όσον αφορά την έκφραση στο υπαρρύθμι 3, που βάζουμε με έμφαση, αφορά το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση τις κλητόμενες περιοχές. Πιστεύω ότι αυτό με έμφαση θα πρέπει να παραληφθεί, γιατί ήδη δημιουργούμε ένα τελεσμένο. Και εσείς θεωρείτε λογικό, αν συμμετέχει το σύνολο της περιφέρειάς μας και όπως ξέρετε το λιγνητικό κέντρο, οι ενεργειακοί δήμοι που πλήττονται, σίγουρα τέλος πρέπει να υπάρξει μια ειδική μέρημνα για αυτούς. Η έμφαση δίνεται σ' αυτούς, εννοείται αυτό δεν το αφισβητεί κανένας και δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Απλά στον συνολικό σχεδιασμό πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχουν και οι υπόλοιποι νομοί. Αυτό είναι του Γουκάνεφ. Αλλά δεν πρέπει εμείς από την αρχή να δημιουργούμε τις δύο ταχύτητες. Μιλάμε για περιφερειακή συνείδηση, σίγουρα γνωρίζουμε όλοι ποιες είναι οι πλητώμενες περιοχές και ποιες επιβαρύνονται περισσότερο, αλλά δεν χρειάζεται αυτό να το τονίζουμε εμείς ευθύς εξαρχής. Γιατί σας είπα, έτσι δημιουργούμε δύο ταχύτητες. Άρα, άποψή μου είναι ότι θα πρέπει το έμφαση να μην το βάλουμε εμείς. Τι τοποθετησί σας, κύριε Δασκαλόπουλα, να επικοινωνθούμε. Ωραία, ωραία. Και για το τελετειό που αναφέρατε για τη ρήτρα δίκης μετάβασης, η διεύρυνση αφορά, επειδή τώρα ό,τι πρόγραμμα έχει βγει και αφορούσε τη ρήτρα δίκης μετάβασης, είτε αυτό είναι το πρόγραμμα εξοικονομών κατοίκων, είτε είναι το πρόγραμμα των νέων αγροτών που αφορά μόνο τις περιοχές της Κοζάνης και της Φλόρινας, αυτό που ζητάμε είναι να διευρυνθεί και στην Καστρογιά και στα Γρεβενά στο σύνολό του. Ωραία. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Δασκαλόπουλα. Ο κύριος Τσάκωνας, χαιρετήσεις. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ναι, κύριε Καστομούλη, στη συνέχεια στο κύριο Τσάκωνα, παρακαλώ. Το τελευταίο έτοιμά σας λέτε να επιδοτηθεί εργασία και όχι ανεργία. Τι εννοείτε, να σταματήσουν τα επιδόματα ανεργίας, αυτή που θα είναι άλλη από αυτό το διάστημα, προβλέπεται κανένα ειδικό επιδόμα ανεργίας για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια της μετάβασης και να μην έχουμε μετανάστευση από την περιοχή μας και να μην χάσουμε νέους ανθρώπους. Τι θα κάνουν αυτοί οι ανεργοί μέχρι να βρουν δουλειά και μέχρι να αναπτυχθούν όλα αυτά τα έργα που προβλέπετε. Ζήσε Μάη μου να φας τρυφύλι όταν θα αναπτυχθούν. Αντί να προτείνετε πείδωμα σε όλους τους ανεργούς από το πρώτος πρώτο του 20 και μετά αναδρομικά, 500-600 ευρώ και όσο προωθεί και όσο διαρκεί η μετάβαση, εσείς λέτε να κοπούν τα πειδόματα ανεργίας. Καλή μόνη. Με όλες τις ερώτησες και όσοι συγκεκριμένα κύριε Τσάκο, να την ερώτησες στη γη. Με όλες τις ερώτησες και όσοι συγκεκριμένα. Χωρίς το κομμένο. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια περιφέρεια ανέργων κύριε Τσάκο. Αυτό είναι το μέλημά μας. Και γι' αυτό θέλουμε ουσιαστικά να επιδοτηθεί και να δοθεί κατεύθυνση και ό,τι πρόγραμμα βρει προς την εργασία και ό,τι προς την ανεργία. Να φύγει ο νέος κόσμος από την περιοχή κύριε Κιάννα. Αυτό δεν θέλουμε. Γι' αυτό και θέλουμε να επιδοθεί μια εργασία και όχι ανεργία. Μισό λεπτό να μην υπάρχει συζήτηση. Γιατί δεν βάζετε ένα τέτοιο έτημα. Προγραμματίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης και μέσω του ειδικού μεταβατικού προγράμματος να τρέξουν κάποιες δράσεις. Άμεσα που μας ενημέρωσαν ότι είναι 107 εκατομμύρια. Για αυτά τα 107 εκατομμύρια τα οποία χωρούν αποκλειστικά πάλι το κομμάτι αυτό της απολυγνητοποίησης αντί να λέμε να δημιουργήσουμε ανέργους και να τους βάλουμε εκεί πέρα ένα χρόνο να κάθονται και να παίρνουν αυτό το επίδομα από επικαλίσθησης. Είναι πολύ πιο χρήσιμο να καταφέρουμε να τους απασχολήσουμε σε επιχειρήτησης δίνοντάς τους τα κατάλληλα κίνητρα. Γιατί είναι τόσο κακό αυτό το πράγμα. Τι θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτά τα περιφέρεια ανέργου. Ερώτηση. Ερώτηση του Ιετσάγωνα. Ερώτηση μόνος για το παιχνίδι. Έχετε καμιά αυταπάτη ότι θα μηδενήσετε την ανεργία στοιχική Μακεδονία το επόμενο διάστημα. Έστω και με αυτούς τους τρόπους. Εγώ μιλάω για αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα απορροφητούν ούτε σε προγράμματα, ούτε σε θέσεις εργασίας, ούτε πουθενά. Μιλάω για την ανεργία που θα είναι εκπληκτική το επόμενο διάστημα. Τι θα κάνετε για αυτούς τους τα ανεργούς που θα είναι θύματα της απολληλυντοποίησης. Αυτό θέλω να μου πεις. Δεν ξέρω, νομίζω ότι δεν μπορούμε να συμπλέψουμε. Όχι τοποθετήσεις, κύριε Ψάκωνα. Στην τοποθέτησή σας θα σας ακούσουμε. Κύριε Κώτα, έχετε κάποια ερώτηση και στη συνέχεια θα σας αναφέρει. Έχω ερώτηση. Προς τον εισηγητή. Διαβάζοντας την εισήγηση και με δεδομένο το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή προς το Υπουργείο, ότι πλέον έχει σταλεί προσέγγριση στο Master Plan, διαπιστώνουμε ότι πέρα από την επήρυψη ευθυνών από τον εισηγητή προς προηγούμενες συμπεριφορές για το θέμα της απολληλυντοποίησης, λείπει τελείως. Η λέξη καταψηφίζουμε, απορρίπτουμε το Master Plan, το οποίο κατατέθηκε προς έγκριση στην Επιτροπή. Έχουμε δει την αντίστοιχη περιφέρεια της Πελοποννήσου, όπου το πρώτο πράγμα που έκανε είναι να απορρίψει αυτό το Master Plan και εμείς βλέπουμε εδώ, κύριε Κιάννα, ότι μάλλον φοβόμαστε να αναφερθούμε καν σε αυτή τη λέξη. Νομίζω πρέπει να προσθεθεί. Καταψήφιση. Πέρα όλων των άλλων. Δεν αναφέρεται το θενάριν λοιπόν. Αν θεωρείτε ότι από αυτή την εισήγηση αυτό που μένει είναι το πρώτο κομμάτι ότι τίποτα δεν έκαναν οι προηγούμενοι, εγώ ειλικρινά τη βγάζω την έκφραση αυτήν από μέσα, αν θεωρείτε κι εσείς στιγμένος από αυτό και οποιοςδήποτε άλλος. Στην ουσία της ερώτησης. Ακριβώς δεν είναι εκεί η ουσία. Ωραία, στην ουσία. Και η εισήγηση είναι ακριβώς να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν είτε από το ίδιο το Master Plan είτε από το γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό. Αυτό είναι το ρεζουμέ. Τώρα αν εσείς θέλετε να πούμε να ναι ή να όχι στο σχεδιασμό δίκαις αναπτυξιακής μετάβασης αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι. Εντάξει, εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες εισήγησεις, συγκεκριμένες εκδικτήσεις για να προχωρήσουμε. Αποσιάζει το βασικότερο. Νομίζω ότι η εισήγηση θα πρέπει να ξεκινάει με τη λέξη καταψηφίζουμε και απορρίπτουμε και από εκεί και πέρα αν θέλουμε να κάνουμε τις προτάσεις μας. Γιατί αλλιώς μιλάμε σε ανθρώπους που δεν μας ακούν. Τι τοποθετήσετε στον κύριο Κώτα. Εντάξει θα τοποθετηθώ λοιπόν. Ευχαριστώ. Κύριε Χριστοφορίδη, ερώτηση. Καλησπέρα και από μένα και να κοιτώ υπομονή σε όλους και προσοχή με τον κορωνοϊό και όλους όσους πέρασαν τον κορωνοϊό περαστικά τους ή έχουν κάποιους συγγενικούς πρόσωπους. Η ερώτησή μου είναι προς τον αντιπεριφερειακή. Είναι δύο βασικά. Η πρώτη είναι γιατί ψήθησμα και όχι απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου σήμερα. Γιατί νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο περνάμε θα μπορέσουμε να περάσουμε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι είμαστε ενωμένοι και με ένα κοινό ψήθημα νομίζω ότι αυτό επιτυχάνεται. Το να καταψηφίζουμε κάτι σημαίνει ότι ερχόμαστε απέναντι. Εμείς δεν θέλουμε να πετύχουμε αυτό το πράγμα. Εμείς θέλουμε να βάλουμε τους όρους μας. Είμαστε μια περιφέρεια που πλήτεται, βάναυσα στο σύνολό της και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό, ενωμένοι. Αν θεωρείτε ότι δεν σας καλύπτει το ψήφισμα αυτό, ας το στείλουμε μόνοι μας. Έχετε και άλλη ερώτηση, κύριε Χριστοπορίτη? Τώρα, εντάξει, θα τα πούμε και εσείς όταν αντιμετωπίσουμε το ψήφισμα. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα το άσπρο και το μαύρο. Δηλαδή, υποτίθεται ότι ερχόμαστε εδώ πέρα με μια, η άποψή μου είναι επειδή έτσι ήθελα να βάλω μέσα όλα τα στοιχεία αυτά που έγινε αποδέκτης. Και νομίζω ότι περιγράφονται πολύ αναλυτικά όλα αυτά που θα μπορούσαν να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή μας. Ξέρετε όλοι ότι το ζήτημά μας, το μεγαλύτερο ζήτημα για την περιοχή, είναι ο χρόνος. Δηλαδή, μας παρουσιάζεται ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο φυσικά... Αυτή ήταν η δεύτερη μου ερώτηση για την περιοχή. Οπότε αν δεν δούμε κινήσεις από την ίδια την κυβέρνηση που αυτό το κομμάτι του χρόνου μπορεί να μας πείσει ότι μπορεί να είναι εφικτό το χρονοδιάγραμμα που θέτει, τότε ναι. Να πάμε όλοι μαζί. Αλλά εδώ πέρα αυτό είναι το βασικό ζήτημα που προκύπτει, ότι δεν έχουμε το χρόνο. Και γι' αυτό ουσιαστικά μέσα από τις προτάσεις βγαίνει και να πάει και παραπίσω η διαδικασία. Εκτός εάν όντως σχεδιάσουν με τέτοιο τρόπο την όλη διαδικασία και φανεί ότι τα πράγματα δρομολογούνται. Και όντως μέχρι το 2023, τουλάχιστον που θα αρχίσουν να κλείνουνε οι μονάδες, ήδη ξεκίνησε, αλλά τέλος πάντων το βασικό μας πρόβλημα είναι το 2023 που κλείνουνε και η Μελήτη και ο Άγιος Δημήτριος, που εκεί πέρα θα πρέπει να έχουμε δύο πράγματα ήδη να υλοποιούνται. Έχετε κάποια άλλη ερώτηση, κύριε Πιστοφορήλη? Κάποια άλλη ερώτηση είναι, μέσως αναφερθήκατε τώρα σε αυτό, αλλά πουθενά στην εισήγησή σας δεν αναφέρετε το 2023, το οποίο είναι το κομβικό σημείο, το οποίο όπως παραδεχτείκατε και εσείς πριν από λίγο και τις διάφορες ομάδες που συμμετείχναμε λέγαμε ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό, το κοινωνικό και το οικονομικό μοντέλο της περιοχής. Παρ' όλα αυτά όμως στην εισήγηση θα έπρεπε να αναφέρετε κατά τη γνώμη μας, αλλά για ποιο λόγο με δεν το βάδατε εσείς. Δεν ξέρω τώρα γιατί το λέτε έτσι, εννοεί αναφερόμαστε στην παράταση των μονάδων αυτών που είναι να κλείσουν το 2023, άρα δεν ξέρω αν τώρα σας λείπει το 2023 να το συμπεριλάβουμε, εννοείτον ότι μπορούμε να το κάνουμε. Εντάξει, και αλλιώς δεν είναι γραμμένα αυτά στις πέτρες όπως... Έχετε κάποια άλλη ερώτηση κύριε Στοφορίδη? Όχι, αυτά στην τοποθέτησή τα υπόλοιπα. Α, ωραία, ευχαριστώ πάρα πολύ. Κάποια άλλη ερώτηση? Αν όχι, να προχωρήσουμε με τους επικεφαλείς. Κύριε Καρυπίδη. Κύριε Πρόεδρε, εμείς θα επιλέξουμε την οδό του δικού αγορητή, μέσα στη παράταξη θα μιλήσει ο κ. Λιάσης. Εάν δεν αρκεί ο χρόνος που δίνεται στον δικό αγορητή μας, να πάρει και το δικό μου χρόνο έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την εισηγήση. Επιτρέψτε μου ότι αυτό το περιθερειακό συμβουλείο όλες οι παρατάξεις θα έχουν με θέσεις και με κάποιες εισηγήσεις. Σε πολλά από αυτά που ανέφερα ο κ. Σκένας, δεν κάνω τοποθέτηση, ανοίγω τη διαδικασία για να την διευκολύνουμε για να καταλήξουμε. Είναι και θέσεις δικές μας διαχρονικές, αλλά ωστόσο έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο, το οποίο μας κατατέθηκε από την κυβέρνηση και τον γ. Μουσούρι. Επ' αυτό συζητάμε σήμερα. Αν το αποδεχόμαστε ή όχι. Αν αποδεχόμαστε αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να το αποθετηθούμε. Αν δεν το αποδεχόμαστε, θα πρέπει να αποφασίσουμε από αυτό το σχέδιο. Σε αυτό που κατέθεσε ο κ. Σκένας είναι ένα άλλο σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση. Και το δεύτερο, έχουμε και μια δέσμαση του περιθερειακού συμβουλείου όλων μας, ότι δεχόμαστε την δίκαιη μετάβαση και θα είναι δίκαιη όταν πρώτα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, δημιουργούμε εκείνες τις θέσεις αργασίας που στο μέλλον θα τις απολύσουμε. Κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Αυτός παραπείδευση. Ο απόμάς ήταν ο κ. Ροσιας. Κύριε Λιάση. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Λιάση, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους τους συμμετέχοντες. Με δύναμη και υγεία να βγούμε από την κρίση του κορωνοϊού και να είμαστε όλοι μαζί μετά τον κορωνοϊού. Η Δυτική Μακεδονία υποδέχεται τη Νέα Δεκαετία με αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της για τις επόμενες γενές. Αποφάσεις που πάρτηκαν για τους Δυτικού Μακεδόνες, χωρίς τους Δυτικού Μακεδόνες. Σήμερα καλούμαστε να το βοηθηθούμε να αποφασίσουμε για το κρισιμότερο θέμα των τελευταίων δεκαετιών, την απολιγνειτοποίηση, βάσει ενός σχεδίου που το ονόμασα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Όμως, για να είναι ένα σχέδιο δίκαιο και να πετύχει, απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις, τρία προαπαιτούμενα. Πρώτον, σχέδιο μετά από σοβαρή ουσιαστική διαβούλευση και συναπόφαση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεύτερο, χρόνος για δίκαιη μετάβαση. Τρίτο, χρηματοδότηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής για το κτίσιμο της νέας οικονομίας. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, καθένα ξεχωριστά από τα προαπαιτούμενα. Το σχέδιο. Ενώ παγκόσμια η ορθή σκέψη, η κοινή λογική λέει πρώτα σχεδιάζω και μετά αποφασίζω, ενώ είναι απόλυτα σέφες ότι το σχέδιο ορίζει, καθορίζει το χρόνο που απαιτείται για την μετάβαση, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το βιοκλήσιμο των λιγυντικών μονάδων, ουσιαστικά το 2023 από την έδρα του ΕΕ, χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, με μία μονομερή ενέργεια, χωρίς κανένα σχέδιο και βέβαια χωρίς να υπάρχει καμία αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που να έχει σχέση με την ταχύτητα απολιγεντοποίηση. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε το ανάποδο ή, όπως λέει ο λαός, έβαλε πραγματικά το κάρο μπροστά από το άλλο. Εκτός βέβαια, αν υπάρχει ένα άλλο σχέδιο που το αγνούμαι, ένα σχέδιο υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερώντων, με τα φαραωνικά φωτοβολταϊκά γερμανικών εταιριών, την αντικατάσταση του εθνικού καυσίμου του λιγνίτη με ένα άλλο ρικτό καυσίμο, το ιδιωτικοποιημένο και εισαγόμενο φυσικό αριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των τιμών και την εξάρτηση της χώρας σε μία γεωπολιτική κρίση. Ένα τέτοιο σχέδιο, όμως, δεν το χρειάζεται η Δυτική Μακεδονία. Δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και του λαού της. Αλλά και το ίδιο το Master Plan είναι μια καλογραμμένη έκθεση ιδεών, ένα τεχνικό κείμενο, αλλά με μεγάλες αντιφάσεις. Στη σελίδα 91 του σχεδίου καταλήγει στα εξής συμπεράδελμα. Α' Η αναδιάρθρωση της οικονομίας των περιοχών με ορυχία απαιτεί αρκετό χρόνο και στρατηγικό σχέδιο. Β' Για την αντιμετώπιση της ανεργίας χρειάζεται προγραμματισμός και χρόνος για προσορμογή με ανάλυση των διαθέσιμων επιλογών. Ισχύουν αυτά και την περιοχή μας. Όχι βέβαια, ούτε στο ελάχιστο. Στη σελίδα 76, παράγοντες επιτυχίας αναφέγει. Ολοκληρωμένος και ενδιελεχής σχεδιασμός του πλάνου μετάβασης με πρακαθορισμένους στόχους πριν την έναρξη της απολιγνητοποίησης. Ισχύει και αυτό για την Ελληνική Μακεδονία. Όχι βέβαια, γιατί η απολιγνητοποίηση ήδη έχει ξεκινήσει, με το κλείσιμο του μονάδου να είσαι αμυντέο και το επικείμενο κλείσιμο άμεσα και άλλων μονάδων. Στη σελίδα 78 αναφέρει, το σχέδιο μετάβασης πρέπει να είναι οργανωμένο σε διακριτές φάσεις, με προκαθορισμένους στόχους και δίκτες μέτρησης απόδοσης. Εδώ δεν έχουμε ούτε διακριτές φάσεις, ούτε προκαθορισμένους στόχους, ούτε δίκτες μέτρησης απόδοσης. Επίσης, στην ίδια σελίδα αναφέρει, η βελτίωση των υποδομών, φυσικών και ψηφιακών, υλοποιείται στην πρώτη φάση μετάβασης και λειτουργεί ως καταλήτης επενδύσεων. Μα εδώ ισχύει το ανάποδο. Έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις, όπως παραδείγματος χάρη, δύο γιγαβάτ φωτοβολταϊκό, ένα κόμμα γιγαβάτ φωτοβολταϊκό και άλλα μεγάλα φωτοβολταϊκά, που πριν από τα ειδικά πολυδημικά σχέδια, τις ζώνες απολιγνωτοποίησης και τα ειδικά σχέδια, που είναι προαπαιτούμενα για τη δυνατότητα υποβολής πρώτες για επενδύσεις και έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως, λοιπόν, τα ειδικά πολυδημικά σχέδια, οι ζώνες απολιγνωτοποίησης και τα ειδικά σχέδια μελεκτηθούν και σχεδιαστούν με βάση προαποφασισμένες επενδύσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα ελαχής των και όχι των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Δεύτερο, ο χρόνος. Χρόνος δεν υπάρχει. Η Γενική Διεύθυνση Ρέντζιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι αρμόδια για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωση και της Περιφέρειας, λέει ότι για μια δίκια μετάβαση στις λιγμικές περιοχές, απαιτούνται δεκαετίες. Εδώ η απολιγνωτοποίηση ξεκίνησε πολύ πριν από την παρουσίαση του σκεδίου και εμείς ακόμη διαβουλευόμαστε 1,5 χρόνο μετά την ανακοίνωση. Το σχέδιο λέει ότι χρησιμοποιήθηκε η ευρωπαϊκή εμπειρία σε τρία χρόνια. Αλήθεια, ας μας πούμε πού συνέβη αυτό. Εδώ η παγκόσμια εμπειρία μας διδάσκει ότι παρότι για τη μετάβαση απαιτήθηκαν δεκαετίες, τα προβλήματα των περιοχών αυτών ακόμα και σήμερα είναι πολύ σημαντικά και δυστυχώς σε κάποιες περιοχές έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης. Τα παραδείγματα που αναφέρονται στο Masterplan για επιτυχημένη και δίκαιη μετάβαση αφορούν χώρες όπως η Γερμανία με ορίζοντα το 2040 και η Πολωνία με ορίζοντα και πέραν το 2050. Εμείς γιατί κατεξέρηση πρέπει να το πράξουμε 27 χρόνια νωρίτερα και σε διάστημα τριών ετών και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δίκιο τρόπο. Τρίτο, χρηματοδότηση. Στις αρχές του 2020 η χρηματοδότηση προσδιοριζόταν περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Μετά στο 1,7 δις για να καταλήξουμε στα 700 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το διάστημα 2021-2027. Αυτό είναι το μόνο ζεστό χρήμα όταν η απώλεια της ακαθάρισης της προστηθέμινης αξίας που χάνεται λόγω του κλεισίματος των μονάδων ανέρχεται σε 1,2 δις υπησίως ή 9 δις για το διάστημα 2021-2027 για τη Δυτική Μακεδονία. Όλα τα άλλα που λέγονται για 5,5 δις αφορούν μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και δάνειας. Απουσιάζουν οι σοβαρές, οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις άμεσα, χθες και οι επενδύσεις που απορρέουν από τις υποχρόσεις της ΔΕΕ που θα δημιουργούσαν ένα πλαίσιο προστασίας. Άρα καμία από τις τρεις προϋποθέσεις προαπετούμενα για μια δίκη μετάβαση δεν ισχύει. Ο κύριος Μοσουρούλης μας είπε ότι στην προηγούμενη συνεδρία του περιφερειακού συμβουλίου ότι η Δυτική Μακεδονία έχει ψηλή ενεργία. Πράγματι, είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε ενεργία. Αν λοιπόν προσθέσουμε σ' αυτούς και τους 25.000 νέους ανέργους που δημιουργεί η δύη και άδικη απολιγνωπίζει σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΔΙ της Μακεδονίας και της ANKO και αποδεχόμενοι την προσέγγιση του σχεδίου σας ότι στην ιδανική περίπτωση δημιουργούνται 8 με 10.000 θέσεις εργασίας για το διάστημα 2021-2027 τι θα συμβεί στην περουχή, δυστυχώς η ενεργία θα φτάσει στο 42%. Επίσης μας είπε ότι είχε ζημία το 2019 300 εκατομμύρια, βέβαια με αυξημένες αποσβέσεις αλλαγή του χρονικού οριζοντακλησίματος και πριν την αύξηση των τιμών σαν τιμολόγιο του ρέμματος. Βέβαια κανένας λόγος για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η ιδέα. Δεν μας απάντησε όμως κανείς γιατί δεν πήραν τα δωρεάν δικαιώματα ρίπων το 2013 και πολύ περισσότερο γιατί δεν αγόρασαν δικαιώματα ρίπων την περίοδο του κορωνοϊού που πληθυνεί δέκα με δώδεκα ευρώ που θα δίνει την δυνατότητα στις σύγχρονες μονάδες να λειτουργούν χωρίς ζημία. Η απώλεια της αξίας των μη αποσβεσμένων, επενδεδημένων και αφαλαίων πολλών της τις μονάδες, η απώλεια συναλλάγματος εισαγόμενου φυσικού έριου και η απώλεια ενός της αιτισίως από την άπα της Δυτικής Μακεδονίας δεν λαμβάνονται υπόψη. Εδώ με μεγάλη ευκολία πετάμε 20 εκατομμύρια ευρώ που κούστησε ο εξωτερικός αγωγός τηλεθέρμασης Φλόρινα. Δυστυχώς εδώ φαίνεται ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές, είναι υπέρ του φυσικού έριου, υπέρ της αεραιοποίησης. Εάν δεν κατανοήσουμε ότι η ΔΕΕ επιτέλει και επιτελεί εθνική αποστολή με το εθνικό κάρσιμο και ότι η Δυτική Μακεδονία που στήρεξε αυτή την αποστολή δίκαιο ούτε χρόνο για ομαλή και δίκαιη μετάβαση, είμαστε σε λάθος δρόμο. Επίσης ο κύριος ο Μασουρούλης με σε επιβεβαίωσε ότι τα συμφέροντα του φυσικού έριου είναι πολύ ισχυρά διότι το μέγεθος των επενδύσεων είναι τεράστιο και επιβάλλει τους όρους στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά και η παρουσία του θα είναι μακροπρόθεσμη παρ' ό,τι η μελέτη του Ταμείου Περιβάλλοντος Άμυνα στον ΕΕΕΕΕΕΕ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο όφελος για το κλίμα από τη μετάβαση μονάδων ηλεκτροπαραγουγής με άνθρακα σε μονάδες φυσικό έριου και παρ' ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εγκρίνει επιάντιασεις φυσικό έριου μετά τον 2021. Είναι σταθές ότι το master plan αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο, αλλά για οποιαδήποτε χρηματοδότηση έργου για τη μετάβαση από ευρωπαϊκή Ένωση, πρωαπεız才ουμενό είναι η ολοκλήρωση και έγκριση των ειδικών πολιτωνικών σχεδίων, των ζωνών απολυγενοδοποίησης και νοδευτικών σχεδίων. Αυτά θα τεθούν στη διαβούλευση με πολλούς ευταίρους, κοινωνικούς, θεσμικούς και τα λοιπά και θα απαιτηθεί μακρύ χρονικό διάστημα. Άρα η υποβλή και έγκριση προφτάσεων μετατήθεται στο μέλλον. Πώς θα προλάβουμε λοιπόν μέχρι το 2023? Η περιφέρεια όπως θα αντιμετωπιζόταν ως ολότητα μέχρι σήμερα και χάναμε όλοι οι συνολικά πόρους, απαιτούμε το Master Plan να μας αντιμετωπίσει ως ενιαία περιφέρεια και όχι να πετά έξω από τα Γρεβνά και την Καστοριά. Εάν εφαρμοστεί λοιπόν το σχέδιο αυτό, η μετάβαση θα είναι δύο και άδικη και η συνέπεια για την περιοχή θα είναι μη αναστρέψει. Η πραγματικότητα είναι αμήληκτη. Ήδη χάθηκαν περίπου 2.500 θέσεις εργασίας, χωρίς τη δημιουργία ούτε μιας νέας θέσης. Η δέσμευση του κυρίου περιφερειάρχη, ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί καμία θέση εργασίας πριν τη δημιουργία των νέων θέσεων πότε θα ισχύσει, θέλουμε ένα άλλο σχέδιο, με άλλο χρονικό ορίζοντα, που υπήρχε στο προηγούμενο ΟΕΣΕΚ και το οποίο είχε πάρει και τα έυσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη είναι χρόνο στην περιοχή να προετοιμαστεί για ομαλή και δίκαιη μετάβαση σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων. Με σοβαρή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς να δημιουργήσουμε πρώτα τη νέα οικονομία, τις νέες θέσεις εργασίας και μετά να καταργήσουμε τη συμπάρκωση. Προτάσεις έχουμε. Ήδη στην προηγούμενη θητία μας, δημιουργήσαμε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της χώρας, εξασφαλίζοντας 60 εκατομμύρια. Συμβάλαμε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Στη θητία μας επιλέχθηκε η περιφέρεια μας ως μία από τις τρεις περιφέρειες ως μοντέλο για τη μετάβαση, από τις 41 λυγνητικές περιφέρειες της Ευρώπης. Συμβάλαμε στη δημιουργία του πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες. Οι προτάσεις μας. Γενναία χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πλήρεις αποκατάσεις των αδερφών από τη ΔΥ, με απόδοση αυτούς τους αγρότες. Ειδικό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις, όπως αυτό που πετύχαμε για τα νοικοκυλιά. Εδαφικά σχέδια και εννέα κίνητρα επενδύσεων για τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες νομούς. Εργοστάσιο έξυπνο μετρητών από τη ΔΥ. Εσωτερική καύση του λυγνήτη με αποθήκευση διοξυδίου το άνθρωπος, με παραγωγή προϊόντων έξω ηλεκτρικής χρήσης. Αξιοποίηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων για βιομηχανικό τουρισμό, στέγαση νεοφαιών επιχειρήσεων και κινομοτογραφικά στούντιους. Κενωτόμο τεχνολογικό πάρκο κυκλικής οικονομίας. Η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει κέντρο ενεργαϊκών εξελίξεων. Αναδιάρθωση της αγροτικής οικονομίας με υφή τρόπου. Ανάπτυξη βιολογικής υγεωργίας και κυκνοδροφίας με καθετοποιημένες μονάδες. Εκμετάλλευση του μοναδικού υδάτινου δυναμικού της περιοχής. Φράγματα, αρδευτικά έργα, αλληλευτικά χωριά. Μεταποίηση, πιστοποίηση και σήμαση των δικών μας προϊόντων. Ανάπτυξη και εξοποιήση όλων των τοπικών φυσικών πόρων. Οργάνωση και ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Ανάπτυξη της αμβελοκαλλιέργειας, αυτού του μοναδικού προϊόντου της περιοχής, όπως ξινόμαυρο, το οποίο εάν αναπτύξουμε σωστά και με σεβασμό, η περιοχή θα καταστεί σημείο αναφοράς. Οδική και σιδηροδρομική άξονες που μας οδηγούν στην εξωστρέφη και την ανάπτυξη. Ένα ειδικό εξοικονομό για την Δυτική Μακεδονία, που θα περιλαμβάνει όλα τα σπίτια μας. Πάνω από όλων μας, ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο σε απόλυτη συνεργασία με την κοινωνία, θα προστατεί στην ανάπτυξη της περιοχής με όρους και λύσεις του μέλλοντος. Αποκατάσταση και μετεγκαταστάσης πλητωμένων οικισμών. Αναβάθμιση, ενίσχυση του ΕΣΥ και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία. Πολλοί ανακάλυψαν και διαπίστωσαν ότι μοναδικός πυλώνας της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι το εσύ. Για να συμβούν όλα αυτά, αλλά και πολλά περισσότερα, που είναι αδύνατο να καταγραφούν εδώ, απαιτείται ένα άλλο σχέδιο. Ένα εθνικό σχέδιο για το οποίο πρέπει να κυνηγηθεί το πλούσιο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της περιοχής, που σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση θα αγωνιστεί για τη δίκη μετάβαση περιοχής για τη νέα εποχή. Σ' αυτή την προσπάθεια η περιφέρεια όφειλε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώνοντας τις δυνάμεις του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δεν το έβραξε. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η Δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος ξεχωριστός, ένας τόπος μοναδικός, και για όλους μας αποτελεί επιλογή ζωής. Καλούμαστε λοιπόν, οι θεσμικοί, από ποια θέση μας όρισε ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, να αναλάβουμε τις ευθύρες μας και να το αποτηθούμε ξεκάθαρα για το κρίσιμο ζήτημα της απολιγνωτοποίησης και τη μετάβαση στη νέα οικονομία. Βάσει όλων των προαναφερωμένων απορρίπτουμε το μάστερ πλάν της μεταγωνιτικής εποχής στη Δυτική Μακεδονία, αναφέροντας επιγραμματικά ότι το σχέδιο της βίαιης απολιγνωτοποίησης είναι απόλυτα άδικο και καταστροφικό και αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της περιοχής. Η διαβούληση ήταν προσχηματική. Το σχέδιο δεν είναι το αποτέλεσμα συναπόφασης με τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Αποφάσισαν άλλοι για μας πίσω από κλειστές πόρτες και μάλιστα ανακοίνωσαν ότι ρυουστικοποίησαν το Master Plan πριν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Συμφωνούμε και συμπαρατασσόμαστε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοπονούς. Απετούμε ένα άλλο σχέδιο, ένα σχέδιο δίκαιες μετάβασης για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την απειλή κατάρρευσης, ευκαιρία ανάπτυξης και ανάδειξης των μοναδικών πλεοντιτυμάτων του τόπου μας. Αυτός ο τόπος το αξίζει, τον δικίουται. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Ελιάση. Κυρία Σεπηλιάδο. Ευχαριστώ κυρία Προέδρα. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριοι βουλευτές, κύριοι δήμαρχοι, αξιότιμοι εκπρόσωπους των εργασομένων, αξιότιμοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της Περιφέρειας, η σημερινή συνεδρία σου του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι από όλες τις απόψεις της ιστορικής. Είναι ιστορική καταρχήν γιατί είναι η πιο κρίσιμη απόφαση που έχει ληφθεί για τον τόπο μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κυρίως όμως είναι ιστορική γιατί εδώ στη Δυτική Μακεδονία δοκιμάζεται σήμερα, αυτή την περίοδο, αυτό που λέγεται κοινωνικό κεκτμένο. Δηλαδή, η τεράστια δύναμη που η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στις τοπικές κοινωνίες, στη κοινωνία των πολιτών. Είναι λοιπόν δικιά μας υποχρέωση να διαφυλάξουμε αυτό το κεκτειμένο, το σύνολο δηλαδή των αρχών και των αξιών που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τη συνοχή της. Δηλαδή να αποφασίζουν οι κοινωνίες μέσα από τα αιρετά τους όργανα για το μέλλον τους σε μια δημοκρατική Ευρώπη της συνοχής και των ίσων δικαιωμάτων. Η πρόταση κανονισμού για ο Ταμείο Δίκαιες Μετάβασης ξεκινάει με αυτή τη φράση. Για να επιτύχει η μετάβαση, διαβάζω όπως το λέει, για να επιτύχει η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και κοινωνικά αποδεχτή από όλο τον κόσμο. Για αυτό, τόσο η Ένωση όσο και τα κράτη-μέλη πρέπει εξ αρχής να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης και να αναπτύξουν όλα τα δυνατά μέσα για το μετριασμό των αρνητικών συνεπιών. Είμαστε λοιπόν εμείς, σε αυτή την ιστορική στιγμή για τον τόπο μας, σε αυτήν τη διαδικτυακή αίθουσα. Η αιρετή του Περιφερειακού Δημβουλίου προσωπούμε σήμερα τους πολίτες. Πρέπει να δώσουμε φωνή στους πολίτες με την παρουσία μας εδώ και πρέπει με το χέρι στην καρδιά και με το μυαλό μας καθαρό να απαντήσουμε αν αυτό το σχέδιο, έτσι όπως έχει κατατεθεί, είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεχτό για τον τόπο μας. Προσέξτε, οι αιρετοί πρέπει να δώσουν αυτή την απάντηση. Γιατί αυτό που παίρνουμε είναι απόφαση και όχι ψήφισμα. Δεν διατυπώνουμε άποψη. Αποφασίζουμε αν αυτό το σχέδιο, έτσι όπως έχει κατατεθεί, είναι δίκαιο για τον τόπο μας. Οι αιρετοί αποφασίζουν. Όχι τεχνικές γραμματίες, όχι το ΣΔΑΜ, όχι ο κύριος Μουσουρούλης ο συντονιστής, όχι το Υπουργικό Συμβούλιο. Εμείς που εκπροσωπούμε τους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Περιφεριών, όπου οι αποφάσεις παίρνονται στο πιο κοντινό για τους πολίτες επίπεδο. Που είναι οι περιφέρειες και είναι η δύνη. Γι' αυτό και η διαβούλευση είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Κανένα σχέδιο δεν εγκρύεται χωρίς τη διαβούλευση. Αν λοιπόν εμείς πούμε όχι και καταψηφίσουμε αυτό το Master Plan, τότε αυτό σταματά εδώ και ξεκινά. Ο επανασχεδιασμός τους σύμφωνα με όσα θα πούμε εδώ. Και όσα θα πούμε τη διαβούλευση. Ανασχεδιάζεται σε νέα βάσεις. Αν πούμε να συμπληρωθεί με προτάσεις, όπως αυτές που ανέφεραν την Περιφεριάρχη, όπως αυτές που ακούσαν τη Θεαναπληθείο Λιάση, και όπως αυτές που θα πούμε εμείς, χωρίς να το έχουμε καταψηφίσει, τότε αυτές θα επισυναφθούν στο Master Plan, όπως με πολύ ειλικρίνεια είπε ο κύριος Μουσουρούις, σε αυτό το σώμα, στην προηγούμενη συνεδρία σύμφωνα. Και ένα μέρος μπορεί να είναι στην υπόψη, κάποιο άλλο όχι. Μάλλον συμβαίνει σε μια άλλη διαδικασία. Άρα λοιπόν είμαστε σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, όπου ίσως τώρα καταλάβουν οι πολίτες και οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία, γιατί έγινε όλη αυτή η μεθόδευση, ούτως ώστε η δική μας πρόταση, η δική μας απόφαση, να προκύψει μετά το τέλος της διαβούλευσης. Γιατί πολύ απλά, αν αυτό το Master Plan καταψηφιζόταν και από το δικό μας Περιφερειακό Συμβούλιο του Λυππία, του οποίου η απόφαση είναι πολύ πιο σημαντική, λόγω του μεγέθους της επίπτωσης που έχει η μεταλληγητική ιδέα, η μετάβαση στην Περιφερειακή Μακεδονία από ό,τι στην Μεγαλόπολη, καταλαβαίνετε ότι αυτό θα ήταν από μόνο το απορριπτικό. Σε αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν ξέρουμε αν πάτησε στην απειρία της περιφερειακής αρχής ή στη συνένωχή της. Αυτό θα φανεί σήμερα από την απόφαση που θα πάρουμε. Είμαστε, λοιπόν, σε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή. Να μη προχωρήσει να ξαναγραφεί εξ αρχής με ουσιαστική και όχι με δίδυνδια διάβούλευση, με επαρκή χρόνο και να αποτυπώσει όλα αυτά που θα καταφανεθούν σήμερα και ήδη έχουν αρχίσει να καταδίδονται και κυρίως και από τις επιτροπές και από τους άλλους θεσμικούς φορείς, τους δίβους και όλων όσους το αποτελείται. Η δική μας άποψη. Από το Master Plan που τέθηκε σε διαβούλευση, εμείς συμπερένουμε ότι η μετάβαση με αυτούς τους όνους δεν μπορεί να είναι δίκαιη και δεν μπορεί να είναι κοινωνικά αποδεχτή από τους πολίτες της περιφέρειας και από το περιφερειακό συμβούλιο όπου εμείς τους εκπροσωπούμε. Για τους παρακάτων λόγους. Πρώτον, ο χρόνος της μετάβασης. Ο χρόνος δεν βγαίνει επίσημα πλέον και με βάση το Master Plan. Καμία ευλυματική επένδυση δεν ολοκληρώνεται μέχρι το 2023. Η κατάρτιση των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης, η έγκριση τους, η διαβούλευση που απαιτείται για όλες τις άλλες, τα άλλα σχέδια που προβλέπονται θα μας φτάσει στην καλύτερη των περιπτώσων μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που μπορεί να πει ότι από τον Ιανουάριο του 2022 που θα αρχίσει να εγκριζεί η χρηματοδότηση των πρώτων βράσεων μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2023 οποιοδήποτε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης μιας οικονομίας που πλήτεται σε αυτόν τον δαθμό όπως η δική Μακεδονία. Η απάντηση είναι όχι. Άλλωστε, η πρόταση του κανονισμού για το Τανείο Δίκαιης Μετάβασης αναφέρει ότι αυτό είναι πια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τον στόχο της επίτεψης της Δεύτερης Ένωσης, ως το 2050. Σύμφωνα με τους στόχους συμφωνίας του Παρισιού. Γι' αυτό και το σχέδιο, το Master Plan που κατέθεσε και ο κ. Μουσουούλης με ειλικρία λέει στην αρχή ότι αυτό είναι, ο χρόνος και το Master Plan εξυπηρεί εθνικές και τοπικές προτεραιότητες και όχι ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα και το περιβάλλον. Όλα τα παραδείγματα επιτυχημένης μετάβασης που δίνονται στο ίδιο το Master Plan διεθνώς αναφέρουν ότι η αναδιάσταση της οικονομίας των περιοθών ενορυχίας απαιτεί χρόνου και η μελέτη της παγκόσμιας τράπελας αφήνει σαφές εκμες για το χρονοδιάγραμμα. Συμπερασματικά, κανένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν μπορεί να ελλοποιηθεί σε δυο χρόνια. Ο χρόνος είναι ο κρίσιμος παράγοντας σε κάθε σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και γι' αυτό το Master Plan δεν μπορεί να είναι δίκαιο ούτε ρεαλιστικό, ούτε βιώσιμο, ούτε υλοποιήσιμο για τη Διετική Μακεδονία όπως η ζητή του αντιπεριφερειάτης. Δεύτερο, δεν επιλύεται το πρόβλημα της Γης. Η Γη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Διετική Μακεδονία. Η περιφέρεια εκτός από το λιγνίτι και τη δραστηριότητα της ΔΕΕΙΜ χάνει και τη Γη της. Χωρίς Γη δεν μπορεί να πατήσει πουθενά η ανάπτυξη. Ειδικά σε μια περιφέρεια που εγνατεία διαπερνά τον ενεργειακό άξορα. Σήμερα με αυτό το Master Plan και όπως εξελίσσεται η κατάσταση το όφελο της Γης είναι μονόπλευρα προς τη πλευρά της ΔΕΕΙΜ. Το κόστος αποκατάστασης πηγαίνει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο δημόσιο στην ουσία και στην περιφέρεια γιατί αυτοί θα οφελούνται να αυτό. Και σχεδιάζονται φωτογονταϊκά πάρκαν 2 ΓΒ και πολλά μικρότερα με ελάχιστο έως μητωνικό όφελος για την περιοχή και τεράστιο όφελος για τους μετώπους της επιχείρησης. Όμως η αποκατάσταση των εδραφών βάσει νόμου είναι υπογραμμή της ΔΕΕΙΜ και όχι το Ταμείο Δίκαις Μετάβασης που προορίζεται για αναπτυξιακά έργα στην περιφέρεια και στην χώρα. Το τρίτο. Άρα είναι ένα θέμα υγεία μετά το χρόνο. Το τρίτο. Παραβιάζεται η παράγραφος 5 της πρότασης του κανονισμού σύμφωνα με την οποία οι δράσεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο Δίκαις Μετάβασης θα πρέπει να συμβάλουν με άμεσο τρόπο στην άμβληση των επιπτώσεων της μετάβασης με χρηματοδότηση της διαφοροποίησης και του εξοδρομιμού της τοτικής οικονομίας και τον μετριασμό του αρνητικού αντίπτυπου στην απασχόληση. Με το παρόρ Master Plan δεν αντιμετωπίζεται η επίπτωση στην απασχόληση σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του σχεδίου. Τα είπε και ο κ. Λιάσης, δεν θέλω να τα επαναλάβω. Δημιουργούνται 20 με 25.000 νέοι άνθρωποι. Η μελέτη του ΤΕ που εκπροσωπεί ο κ. Κιάννας τα λέει όλα αυτά. Και ως εκ τούτου αυτοί θα προσθεθούν στους 30.000 ανέργους που έχει περιφέρεια. Οι 11.500 θέσεις που δημιουργεί το Master Plan δεν απαντάει στο πρόβλημα. Δεν απαντάει στην ερήμωση της περιφέρειας, δεν απαντάει στην γύραση του κληθισμού. Τέταρτον, δεν αντιμετωπίζει την κατάρρευση του ΑΕ. Σύμφωνα με το Master Plan είναι 1,8 δις ακαθάρισης του προσθένου της αξίας και σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕ ακόμη μεγαλύτερη. Είναι ο πλούτος που χάνεται από την περιοχή. Δεν απαντιέται πώς θα επιστραφεί στην περιοχή. Οι ιδιωτικές επενδύσεις που αναφέρονται είναι αόριστες, ανόριμες, βασίζονται σε αβέβαιο ιδιωτικό ενδιαφέρον και τα κίνητρα που προτείνονται είναι ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης. Άρα είναι εντελώς αόριστες. Πέμπτον, από το σχέδιο μένουν εκτός οι δύο περιφερειακές ενότητες, Γραυγενών και Καστοριάς. Και ενώ χρησιμοποιούνται οι πόροι του ΕΣΠΑ, που είναι για όλη την περιφέρεια, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει τις δύο περιφερειακές ενότητες. Και προφανώς, αν η μετάβαση δεν έχει περιφερειακή διάσταση, δεν μπορεί να είναι ούτε δίκαιη, ούτε αναπτυξιακή. Διαβάζω από το σημείο 15 του κανονισμού, της αιτιολογικής έκθεσης, της πρότες του κανονισμού, για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Σε ισαγωγικά. Μόνο οι επενδύσεις που συμφωνούν με τα σχέδια μετάβασης, θα πρέπει να λαμβάνουν κλιματοδοτική στήριξη, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, θα πρέπει να αποτελούν μέρος των προγραμμάτων, που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑΚ, το ΕΚΤΟ, το Ταμείο Συνοχής και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Άρα, όντως τα εδαφικά σχέδια, αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή των ορυχείων, τον 2ΠΕ, όμως, το σχέδιο μετάβασης μπορεί να αφορά, με βάση τον κανονισμό και την αιτιολογική έκθεση, το σύνολο της περιπέδειας. Έκτο. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες υποδομές που θα συμβάλλουν στην αντιαγωνιστικότητα της περιφέρειας, η μεγάλη η Ευρωπαϊκή Άξοδος, ο Συντηρόδομος, το αεροδρόμιο. Εύδομο, τα φωτοβολταϊκά είναι στις εμβληματικές επενδύσεις η μόνη συγκεκριμένη επένθεση. Δεσμεύουν το 50% των πόρων των εμβληματικών έργων, ένα χώμα έξι δις, δεσμεύουν το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων των ορυχείων και εντέχνως απαλάσσουν τη δημιουργία από την αποκατάσταση με σχέσεις που αναφέρονται και μάλιστα και στις παραδείσεις της ANCO. Το τελευταίο έργο παρουσιάζει ότι για ένα γιγαβάτα χρειαστούν 205 τρέμματα έναν μεγαβάτα για να καλυφθεί στην ουσία η έλλειψη αποκατάστασης. Και φυσικά με τα φωτοβολταϊκά παραβιάζει το κανονισμός, γιατί τα οφέλη είναι εκτός Δυτικής Μακεδονίας, έτσι όπως εξελίσσονται. Όγδο, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και το πόστος των καταναλωτήτων του τηλεθερμάσεων. Ένατο, το πανεμιστήμιο συμμετέχει υποτυπωδώς και υποβαθμίζεται με κίνδυνο ανάεικο βαθμιστή. Δέκατο, η διείσδιση του ίντερνετ και η μετάβαση στην ψηφιακή περιφέρεια υποβαθμίζεται στο Master Plan, δεν στα ελληματικά έργα και υποβαθμίζεται η πρόοδας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Προβλέπεται στις λιπές επενδύσεις, όπως είναι για όλη την κόρη. Για όλους τους παραπάνων λόγους, ως παράταξη, ζητούμε την απόρριψη του Master Plan. Καταθέτουμε πέντε σημεία, που κατά την άποψή μας αποτελούν φροτάσεις στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, όπως το ονομάζουν. Λίγο πιο σύντομα, κυρία Ζεπηλιάδη, συγγνώμη για τη διακοπή, αλλά... Τι είναι, κυρία Πρόεδρε. Πες το, πες το. Το πρώτο, χρονοδιάγραμμα ή κανόνα διασφαλής στην εμφανή μετάβαση. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να υπάρχει καμία συμφωνία. Η αλλαγή του χρόνου μπορεί να τεκμηριωθεί, λόγω της πανδημίας, λόγω του ότι ο χρόνος μετάβασης δεν αποτελεί κριτήριο για την άκρηση του κοσσού για τη μετάβαση, που δικιούνται οι περιφέρειες, και λόγω του ότι τα εδατικά σχέδια και η εκκίνηση του Τανίου μας πάει μετά το 24 εχθροπραγματικό. Ως έντιμη συμφωνία, λοιπόν, προτείνουμε να αποφασιστεί η παράταση λειτουργίας των τριών νεότερων λιμοντικών μονάδων, που είναι και ανταγωνιστικές ως προς το κόστος, της Πελεμαϊδας 5, της Μελήτης και του Αγίου Δημητρίου 5, με τους αντίστοιχους χρόνους, οι οποίες, όπως είπα, έχουν ανταγωνιστικό κόστος, έχοντας υπόψη ότι το εισαγόμενο φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσει την λειτουργική παραγωγή κατά τα 2 τρίτα του διέρχεται στη χώρα μας μέσω τουρκικού εδάφους. Ο χρόνος απόσυρσης να μειώνεται στον βαθμό που επιβεβαιώνεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ευλυματικών έργων που δίνουν και τις θέσεις εργασίας. Κάθε φορά που δίνονται οι θέσεις εργασίας που χάνονται από την περιοχή, τότε ας σταματάει μια λειτουργική μονάδα. Αυτό είναι μια έντονη συμβονία. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να δώσει αυτές τις θέσεις εργασίας, ας αφήσει να λειτουργεί ο λειτήτης και όταν δημιουργούν τις θέσεις εργασίας, τότε ας σταματάει μια μονάδα ξεκινώντας από την αρχαιότητα. Η Γη. Εφόσον το κόστος αποκατάστασης αναλαμβάνει το δημόσιο μέσο του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε θα πρέπει η Γη των οριχείων και της ζωής να περάσει σε μια αρνητονιστική αρχή, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το δημόσιο και η αυτοδύτηση. Τρίτο, για τη δημιουργία ανταγωνιστικής περιφέρειας, να υπάρξει σαφές χρηματοδοτικό πλαίσιο για τα έργα υποδομών και για τη δημιουργία ενός ισχυρού πανεπιστημίου, μαζί με ισχυρά επενδυτικά κίνητρα για όλη την περιφέρεια. Τέταρτο, η πιο συνδεδεμένη ψηφιακά περιφέρεια της χώρας πρέπει να είναι, με σύμφωνα με την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Δυτική Μακεδονία. Αυτό, να αποφασθεί και να διεκρινεί να υπάρχει ως σαφής κατεύθυνση, ως άξονας, στο σχέδιο που θα κατατεθεί. Πέντο, η μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε πράσινη περιφέρεια και πράσινη οικονομία σημαίνει, δεν σημαίνει μόνο φωτοβολταϊκά, σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει η Δυτική Μακεδονία να γίνει η περιφέρεια των πράσινων οικονομών και των ιδελικών ρήφων και της ολικής ενεργειακής αναβάθμισης των χειριών με ένα πρόγραμμα εξυπονομό-αυτονομό για τις 80.000 κατοικίες αυτής περιφέρειας. Με τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, με συφτειά και όχι μόνο με φυσικό αέριο και με όλες τις σύγχρονες μεθόδους ΑΠΕ, που δεν είναι μόνο τα φωτοβολταϊκά, αλλά είναι τα βιοκαύσιμα, η αντιλησιοδανείευση και κάθε άλλο μέσο που θα προκύψει προφητικά όπως το Ιδωγόν. Πράσινη περιφέρεια σημαίνει έξυπνη γεωργία και χρηματοδότηση των μεγάλων αρνητικών αριθμίων της περιφέρειας. Αν η κυβέρνηση θέλει να μας πεί, και κλείνω με αυτό, ότι θέλει να στηρίξει την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τότε πρέπει να υιοθετήσει κάτω αρχήν ένα άμεσο πλάνο για τη μη κατάρρεψη της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας που ήδη καταραίει. Με τη χρηματοδότηση, απ' το τρέχον έσπα κι απ' το που βλέπω παρακάτω, του προγράμματος εξοικονομό-αυτονομό για τις 80.000 κατοικείες να ξεκινήσει με 100 εκατομμύρια ευρώ, να στηριχθεί όλος ο κλάβος της κατασκευής, δεύτερον, έναν μεγάλο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, 20 εκατομμυρίων, τη σωτηρία των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή πρώστα τα 60 εκατομμύρια, ενίσχυση των 15.000 μακροφόρνια άνεργων αυτής περιφέρειας, μεγαλύτερης όγκης χώρα είναι αυτός ο αριθμός, με έκτακτο επίδομα 2.000 ευρώ και για το 21, δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου και ενίσχυσης συνολικά του συστήματος υγείας, εξειδικευμένα προγράμματα αποκεντρωμένης διοίκησης και διακυβέρνησης και ενίσχυση της περιφερειακής διοίκησης με κάλυψον 2.000 γεννών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αγαπητοί συνάδελφοι, από την αρχή πρωτοφωνάξαμε ότι ο χρόνος δε βγαίνει και κανένα μοντέλο παραγωγικής αναδειότητας και δε μπορεί να αλοκληρωθεί για να δώσει άμεσα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπαμε και πριν, ζητούμε την καταψήφιση του σχεδίου, όπως καταστρέθηκε, και καταθέτουμε ένα ψήφισμα το οποίο, αν μου δώσει χρόνο η Πρόεδρος, μπορώ να το αναγνώσω. Αν θέλετε τώρα, αν θέλετε μετά. Στη συνέχεια, κυρία Ζεπηλιάκου, να ακούσουμε πολλούς επί κεφαλής, ευχαριστώ πάρα πολύ. Παρακαλώ, ο κύριος Στάκονης έχει το λόγο. Ναι, καλησπέρα σας κι από μένα. Να ξεκινήσω από αυτό. Ξέρετε, τα ωραία λόγια δεν μπορούν να κάνουν και την ωραία πραγματικότητα. Ούτε ωραίες εκθέες ιδέων. Για αυτά που ακούμε μέχρι τώρα, στην ουσία είναι αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Δυτική Μακεδονία, χωρίς αξιοποίηση των λιγιδικών αποθεμάτων μας. Αυτή είναι άποψη δική μας και θα δεκμιριώσουμε μετά και το γιατί. Και εδώ να κάνω και μία άλλη παρατήρηση. Δεν πλήτεται γενικά και αόριστα η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με βάση στο συγκεκριμένο Master Plan, γίνεται παράδεισος για τους επικριματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους και κόλαση για την εργατική τάξη σε αυτά που απασχολούμαστε στα λαϊκά στρώματα γενικά. Και αυτό θέλω να παρατηρήσω. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι ποιο σχέδιο ανάπτυξη με την απολιγνητοποίηση. Αλλά το θέμα είναι απολιγνητοποίηση ή αξιοποίηση των λιγιδικών αποθεμάτων και ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας με όλα τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες με βάση τους λιγνίτες μας. Που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αφτάρκια της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Γιατί αλλιώς θα είμαστε μια εξαρτημένη χώρα και ηλεκτροινεργιά. Επομένως, για να πούμε στην ουσία, το σχέδιο που συζητάμε σήμερα με πρόσχημα τάχα την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση την εποχή της απολιγνητοποίησης είναι μία από τις τελευταίες πράξεις της απελευθέρωσης, ιδιωτικοποίησης, επορευματοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιείται διαχρονικά με συνέχεια και συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 90 με βάση της κατευθύνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποκριτικά, όλοι σας μιλάτε για ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό αλλά προουθείτε με τα πούνια την εμπορευματοποίησή της. Ο λαός γνωρίζει ότι μοναδική κερδισμένη όλα αυτά τα χρόνια της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δισευρό κέρδι είναι η μονοπολιακή όμυλη ενέργειας. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία. Έχουν χαθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο εργατικού λαϊκού εισοδήματος από τις χαμένες θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς, το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων, επίσης τα κάτεργα των εργολαβιών και των ολαστικών σχέσεων εργασίας που έχουν οδηγήσει στην ανεργία και τη φτώχεια, τη μετανάστευση των εργαζόμενων στα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Μακεδονίας. Έχετε κάνει σύγχρονους δούλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για να τα φέρνουν βόλτα ή εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο λαϊκά στρώματα στην ανεργία και τη μη απασχόληση. Και σήμερα και σχέδι όσας κινείται στην ίδια τη λαϊκή κατεύθυνση. Είναι προπέτασμα καπνού ο μεγάλος αντιπερισπασμός για να εξοματώσετε τη λαϊκή δυσαρέσια και την αντίδραση. Και πρέπει εδώ να ακουστούν αλήθειες επιτέλους. Ποιος είναι ο στόχος? Γιατί έχετε φαγωθεί με το λιγνίτι τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Στόχος είναι να διαμορφώσετε ακόμη καλύτερους όρους για τις επιχειρηματικούς ομίλους της πράσινης και της μαύρης ηλεκτρικής ενέργειας. Και όχι μόνο. Προωθείτε τη ΣΑΠΕ και το φυσικό αέριο γιατί φέρνουν γρήγορα και μεγάλα κέρδηση μονοπολιακούς ομίλους. Ακριβένει η ηλεκτρική ενέργεια για τα λαϊκόνικα οικεριά με αύξηση της τιμής της κυλοβατόρας, τέλους και ρύπους που βάζετε πάνω στην ηλεκτρική ενέργεια και από την άλλη επιχειρηματική ομιλή διασφαλίζουν φθινότερη ενέργεια με νέες μορφές εκπτώσεων όπως όκου κατανάλωσης και δικαίωμα αντιστάθμισης ρύπων. Διασφαλίζεται ακόμα φθινότερη εργατική δύναμη με παραπέρα μειώσης μισθών όπως κατάργηση λογικών συμπάσεων, υπεροριών, διεύθυνσης χρόνων εργασίας, ελαστικοποίησης σχέσεων εργασίας, μειώσης εργοδοτικών εισφορών, επιδοτήσης εργασίας που ο κύριος Κιάνας εδώ λέει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Αυτό που μας λένε για δίκαια ανάπτυξη και αυτού που λέτε κι εσείς στην ουσία είναι χάντρες και καθρεφτάκια για ηθαγενείς. Ποιο είναι το νέο στοιχείο? Προωθείτε μπροστά στη νέα οικονομική κατοικιστική κρίση με ταχύτερους ρυθμούς την πράσινη ενέργεια, το Green New Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προωθείτε την πράσινη ανάπτυξη με στόχο να βρουν εξασφαλισμένη κερδοφόρα διέξοδο για επερβήσεις υπερσυσορευμένα κεφάλαια που λυμνάζουν στις Ευρωπαϊκές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια. Προωθείτε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος θέλει να ενισχύσει τη θέση των δικών της μονοπολίων με την ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στον ενεργειακό πόλεμο αλλά και σημαχίες με άλλα εμπειριαριστικά κέντρα. Παραδείγματος χάρη, ενώ κόπτεται για πράσινη ενέργεια και υποτίθεται για απεξάρτηση από ρικτούς υδρογονάθρακες, παράλληλα γίνονται συμφωνίες για εισαγωγές αμερκάνικης πιστολυφικού αερίου. Συγχρόνως, Γερμανία και Ρωσία κατασκευάζουν το Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία και συνεχίζεται φυσικά σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλεκτροενέργεια από λιγνίτες, τουλάχιστον μέχρι το 2015. Θυσιάζεται το λιγνίτη και προωθείται το φυσικό αέριο και τη ΣΑΠΕ για τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι για την προστασία του περιβάλλοντος. Θυμίζουμε πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη κοστίζει λιγότερο από το φυσικό αέριο και πολύ λιγότερο από τη ΣΑΠΕ. Φυσικά η αναλογία αλλάζει τεχνικά με την επιβολή τέλους ρίπων στο λιγνίτη και πράσινα τέλη που πηγαίνουν για επιδοτήσεις στη ΣΑΠΕ. Αυτσάνονται και κατατοδοκούν τα τέλη ρίπων στο λιγνίτη ώστε να εμφανίζονται ανταγωνιστικές ΙΑΠΕ. Αυτσήθηκαν τα τέλη ΙΑΠΕ από 30 λεπτά το 2010 σε 26 ευρώ το 2014 για κάθε κινείς κιλιοβατόρες για να δίνονται επιδοτήσεις στη ΣΑΠΕ και φυσικά πληρώνει ο λαός. Στους σχεδιασμούς της πράσινης ανάπτυξης για τα σκουπίδια βάζεται τέλος κύκλου ζωής στις τιμές των εμπαρεγμάτων, δηλαδή εργαζόμενοι να πληρώνουν προκαταβολικά την απόσυση των προϊόντων όταν γίνουν άχρηστα απόβλητα. Το ίδιο κάνετε με τις συσκευασίες, τις πλαστικά σακούλες και λοιπά. Άρα και υπάρχει κανένα τέλος απόσυσης για τις ΣΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά. Θα συνυπολογίσετε αυτά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και τα έπρεπε να πληρώνουν. Από εδώ και μόνο φαίνεται υποκρισία σε αυτό που λέτε για την προστασία του περιβάλλοντος και ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα. Θα θυμίζουμε πως μόνο για την πτωλεμαϊδα 5 των 660 ΜΒ που θυσιάζεται στο βομό της πράσινης ανάπτυξης θα χρειαστούν 2 με 2,5 χιλιάδες ανεμογενήτριες 1 ΜΒ ύψης 80 μέτρων για αντίστοιχη ηλεκτροπαραγωγή. Χωρίς αυτές να μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και θα χρειάζονται ανάλογες εφεδρίες θερμοελεκτρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα τα 2,3 ΓΒ που προβλέπονται στο Master Plant της Δυτικής Μακεδονίας θα αποδίδουν συνολικά επί ισαντίστικη παραγωγή με την πτωλεμαΐδα 5 χωρίς να διασφαλίζουν θερμική ενέργεια για τις τηλεθερμάσεις. Και φυσικά δεν βάζεται κανένα τέλος για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες στον Άπρο. Και φέρνεται το μπαμπούλα της κλιματικής αλλαγής. Το έχετε κάνει η καραμέλα. Μας λέτε πρέπει να μειωθούν εκπομπές διοξυδίου του άνθρακος για να σωθεί ο πλανήτης. Αν θέλετε πραγματικά και αν θέλατε να μειωθούν οι εκπομπές του διοξυδίου τα τελευταία 20 χρόνια θα μπορούσατε να αντικαταστήσει τους παλιούς δημιουργικούς ταχμούς με νέους συνδυασμένου κύκλου που παράγουν το μισό διοξύδιο. Να αξιοποιήσετε το ειδάθμιο δυναμικά της χώρας για μεγάλα υδροηλεκτικά έργα. Να αξιοποιήσετε τεχνολογίες δέσμευσης διοξυδίου και άλλες τεχνολογίες προκειμένου να περιορίζονται οι ρύκοι. Να πάρετε μέτρα από κατάσταση των εδαφών ανάπτυξης πράσινου που θα απορροφούσαν διοξύδιο. Να έχετε επεκτείνει τις τηλεθερμάνσεις σε όλες τις πόλεις, τους συγκυσμούς της Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος και για θερμική ενέργεια για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και ούτω καθεξής. Δεν τα κάνατε. Ούτε τα κάνετε. Αφήστε λοιπόν τις υποκρισίες για το περιβάλλον. Δεν τα κάνατε διότι οι επενδυτές θέλουν μεγάλα κέρδη, γρήγορα κέρδη και αυτό διασφαλίζεται καλύτερα με το φυσικό αερίο και τις άπλους. Οι επενδυτές θέλουν μεγάλες και γρήγορες αποσβέσεις. Γι' αυτό στα κίνητρα δίνεται υπερασποσβέσεις 200% στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Οι επενδυτές θέλουν πολλές επενδύσεις, πολλές κρατικές ευρωπαϊκές ενισχύσεις και ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Γι' αυτό κάνετε φορολιστία του λαού για να δίνετε κίνητρα στους επενδυτές. Σε τελική ανάλυση, η καπιταλιστική ανάπτυξη, το σύστημα που κυριαρχεί, απαιτεί παράγειλα και τεράστια καταστροφή και απαξίωση κεφαλαίων για να βρουν διέξοδο νέα υποσυσσορευμένα κεφάλαια. Γι' αυτό δεν έχετε ιδιότερο θέμα. Να πετάξετε 1,5 δις ευρώ μόνο στην πτωλεμαϊδα 5… Συντομεύεται, κύριε Τσάκωνα. Κύριε Πρόεδρε, θέλω λίγο χρόνο ακόμα. Ναι, συντομεύεται όμως, όπως σας λέω. Λοιπόν, με βάση αυτά, θυμίζουμε ότι γι' αυτό δεν έχετε ιδιότερο θέμα να πετάξετε 1,5 δις ευρώ στην πτωλεμαϊδα 5. Δεν έχετε θέμα να καταστρέψετε δις ευρώ επενδυμημένα κεφάλαια σε σύγχρονους σταθμούς και ουρικεία. Δεν έχετε θέμα να καταστρέψετε της υποδομής παροχής θερμικής ενέργειας της τηλεθερμάνσης προκειμένου και εκεί να προωθείτε την επαραγματοποίηση, το φυσικό αέριο, νέες επενδύσεις, ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τις ομήλες. Δεν έχετε κανένα θέμα να χαρίζετε κατοντάδες χιλιάδες θρέματα στη ΒΕΙΚ. Όλα αυτά τα κεφάλαια που αρπάξατε και απαξιώνετε είναι δις εκατομμύρια ευρώ που έχει κυρώσει ο ελληνικός λαός. Οι εργαζόμενοι του κλάδου με τους ασφαλιστικούς φορές, που και αυτούς αρπάξατε σε μία νύχτα με τη μεθοδοχοποίηση της ΒΕΙΚ. Αυτά τα κεφάλαια καταστρέφεται σήμερα και δεν τρέπεστε αυτό να το λέτε ανάπτυξη. Θυσιάζεται ολόκληρη την εργατική τάξη στα λαϊκά στρώματα των βιοπαλλεστών εμποραιοτεχνών και επαγγελματιών και αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας στο μηνότο αύρο της κενοφορίας του κεφαλαίου. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ξεδιάτροπα ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας ας βρουν τι να κάνουν στο μέλλον. Υπονομεύεται την ενεργειακή αφθάρκα της χώρας στα συμφέροντα των μονοπολίων φυσικού αερίου. Σκαταστρέφεται το λιγνίτι και βάζεται τα φόπλακα στη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας γιατί αυτά είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτι όταν ήταν μηδενική η Ελλάδα είχε κάλυψη των αναγών της ηλεκτρικής ενέργειας 57% από φυσικό αέριο, 23% από εισαγωγές, 14% από νερά και μόλις 5% από απε. Οι ανάγκες από φυσικό αέριο και εισαγωγές της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να καλυφθούν αν έμπαιναν μπροστά οι ήδη λειτουργούντες λιγνιτικής σταυμής. Καταστρέφεται το λιγνίτι, την αφτάρκια της χώρας ηλεκτρική ενέργεια γιατί αυτά είναι τα συμφέροντα συγκεκριμένων μονοπολιακών ομήλων που δρούν συνολικά από την κατασκευή μονάδων ενέργειας μέχρι την παραγωγή και την επορία 4-5 μονοπολιακοί ομήλοι που σε συνεργασία με διεθνείς ομήλους φυσικού αερίου και κατασκευής απε μονοπολούν στην ουσία όλοι τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Συντομένου κύριε Τσάκωνα. Κυρία Πρόεδρε θέλω ακόμη άλλα 10 λεπτά τουλάχιστο. Κύριε Τσάκωνα δεν είναι εφικτό αυτό. Παρακαλώ πάρα πολύ έχετε δύο λεπτά. Δεν μπορούμε να ξεφεράσουμε. Είναι 41 άνθρωποι στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα πρέπει όλοι να πάρουν τον λόγο. Δεν έχετε δέκα λεπτά. Δεν έχετε δέκα λεπτά ακόμη κύριε Τσάκωνα. Έχετε τρία λεπτά. Συνοψήστε κύριε Τσάκωνα. Θα πρέπει να σεβαστείτε κύριε Τσάκωνα. Κοιτάξτε, εμείς εγώ είμαστε το χρόνο σας και το χρόνο του κόσμου περισσότερο από το καθένα. Γι' αυτό στ' όλα περιφερειακά συμβούλια και στις φυαίες σας και στις κοκορομαχίες σας... Εσείς κύριε Τσάκωνα επιλέξατε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να αποχωρήσετε. Δεν σας ανέβησα. Ναι, αλλά δεν θα συμμετείχαμε. Κάνατε 10 ώρες περιφερειακό συμβούλιο με κοκορομαχίες. Δεν θέλω να υπάρχουν... Κύριε Τσάκωνα, αυτό σας παραλυάει στο ΜΕΒΑΤΚΙ. Στη βάση αυτοί, παρακαλώ, να με αφήσετε να ολοκληρώσω. Έχετε τρία λεπτά για να μην παραβιάζετε τον χρόνο του κόσμου. Δεν γίνεται. Ευχαριστώ. Σε τρία λεπτά διηγεί ο χρόνος σας. Όλα αυτά σημαίνουν απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγοράσεις. Αυτές είναι οι θέσεις όλων των κομμάτων. Στην ουσία, τσακώνεστε σήμερα κυρίως Νέα Δημοκρασία και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα και οι παρατάξεις. Αν η απολιγνειτοποίηση θα έχει δεξιό ή αριστερό πρόσημο. Στην ουσία παίζεται πινκ πόκ τις ανάγκες του λαού και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας αλλά και της Μακεδονίας για ποια μονοπολιακά συμφέροντα θα προωθήσετε. Καταδικάζεται σε ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά στρώματα. Παίζεται στα ζάρια την ελεκτρική ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η απολιγνειτοποίηση δεν είναι βίαιη. Είναι σχεδιασμένη και προμελετημένη. Γιατί αυτό προωθείται από τη δεκαετία των 90' όπως πολύ σωστά είπε και ο κύριος Κιάνας και της μάνας του Κιάνης και φτάσαμε το 19'. Ο λιγνίτης να καλύπτει μόνο το 20% των αγών της χώρας η ελεκτρική ενέργεια από το 70% της εκατότητας των 90'. Ο μένος καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για καμιά βίαια η απολιγνειτοποίηση. Αλλά είναι σχεδιασμένη και προμελετημένη. Γιατί μας λέτε σήμερα ότι θα έρθουν τις εκατομμύρια ευρώ στην Δυτική Μακεδονία. Αυτό το μήιο δίκαιες μετάβασης, ανάκαμψης, αίσθημα μέσα από εθνικές ενισχύσεις. Τι όμως δεν θέλετε καθαρά και ξάστερα στον άλλο. Ποιος θα πάρει τα δις ευρώ και ποιος θα τα πληρώσει. Μέσα από το Master Plan είναι καθαρό ότι εκεί που απευθύνεστε είναι η μεγάλη μονοπολιακή όμηση και η επιχειρηματική όμηση. Τα εμβληματικά σας έργα 2,5 δις ευρώ, με ιδιωτικά κεφάλαια, φυσικά δεν έχουν, με ίδια κεφάλαια έχεις δει, φυσικά δεν έχουν να τα βάλουν, ούτε οι εργαζόμενοι και αυτοί αφοσχολούνται. Θα τα βάλουν η μεγάλη μονοπολιακή όμηση. Και αυτή θα ξεκοκαλήσουν όλα τα πακέτα που λέτε. Και ο ελληνικός λαός και οι κάτοικοι της διπλικής Μοκεδονίας θα πρέπει να τα πληρώνουν. Και φυσικά εδώ λέτε, ενώ θα δώσετε δισεκατομμύρια στους μονοπολιακούς και στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου οι κάτοικοι του μονοπολιακού πληρώνουν έμφια. Και ενώ έχουν αποφασίσει από το 2012 η μετεγκατάστασή τους, μετά από τρεις κυβερνήσεις, βρίσκονται ακόμα εκεί και δεν έχει γίνει ένα δοήμα. Αυτά που λέτε ότι θα έρθουν, τα δισευρώ, είναι πολύ λιγότερα από τις οικοδομές που καταστρέφεται. Και μάλιστα, σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτες, που είναι και ιδιαίτερης έμπερας της εργασίας. Επομένως, αυτά που θα δώσετε στους μονοπολιακούς ομίλους και από αυτά που καταστρέφεται, όχι μόνο επιχειρηματική ομίλια από αυτά που καταστρέφεται, δεν πάρουν ουδεκάρα, αλλά θα πάρουν δισεκατομμύρια και για αυτήν την εργατική δύναμη επιδοτήσης εργασίας, επιχωρηγήσεις, όπως λέτε επιχωρηγήσεις, γετανίων, φοροαπαλλαγές, φοροεργασίες. Θα κλείσω με τις προτάσεις μας. Επομένως, οι θέσεις εργασίας που λέτε ότι θα δημιουργηθούν, ξέρετε πολύ καλά ότι είναι ψέματα. Γιατί δεν πρόκειται να δημιουργηθούν, θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες. Τις προτάσεις τους, κύριε Τσάκωνα, και κλείνετε, παρακαλώ. Αυτό που δεν λέτε καθαρά και εξάστερα στις Ισναγενείς επίσης είναι ότι οι θέσεις εργασίας θα είναι με συμπτήκες γαλέρας και θα τις πληρώνουν οι ίδιοι. Ο κύριος Κιάννας μάλιστα μας είπε σήμερα ότι πρέπει να καταργήσουμε και τα επιδόματα ανεργίας. Τις προτάσεις σας, κύριε Τσάκωνα, δεν θα έχετε χρόνο για τις προτάσεις σας. Έχετε μισό λεπτό και τον λόγο έχει ο κύριος Σαβουλίδης. Ήδη έχετε καλύψει 19 λεπτά. Κύριε Τσάκωνα, ξεβαστείτε τους υπόλοιπους. Παρακαλώ πολύ, ξεβαστείτε τους υπόλοιπους που περιμένουν να μιλήσουν. Δεν πιέσουν σε καμία κατεύθυνση, δεν προσπαθούν να κάνουν τίποτα. Προσπαθώ, κύριε Τσάκωνα, περιμένουν κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι να λάβουν τον λόγο. Παρακαλώ πολύ. Πάντως, εμείς θέλουμε να πούμε, στα πλαίσια αυτά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα λαϊκά στρώματα εργατική τάξη δεν πρέπει να περιμένει τίποτα. Αυτή η καπιταλιστική σας ανάπτυξη και η κερδοφορία των μονοπολιακών ομήλων είναι το βρώμικο ταξικό προϊόν του σαπισμένου καπιταλιστικού συστήματος. Δεν διορθώνεται, δεν αλλάζει. Τα κέρδη των ομήλων και η ανάγκη διασφάλισης τους νίγουν την κοινωνία, καταστρέφουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Μακεδονίας. Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα αυτόν που λέτε σήμερα. Επομένως, μόνο σε μία άλλη οικονομία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Ωστόσο, σήμερα η ελπίδα και το δίκιο βρίσκεται στις αγώνες του λαού για ρεύμα θέρμασι φθινό για το λαό, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική λαϊκά οικογένεια, μειώση στα τιμωλόγια ρεύματος και όχι θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκαιριά και όχι να ιδιωτικοποιήσετε και της δηλετθέρμανσης, όπως προβλέπετε μέσα από το σβήθ. Ευχαριστούμε, κύριε Τζάκωνα. Ευχαριστούμε. Δεν έχω τελειώσει. Θα τελειώσετε, κύριε Τζάκωνα. Θα σεβαστηθεί. Όχι στα σκέπη από την ιδοποίηση. Κανέναν, δεν θα με διακόψετε, κύριε Αφρόεδρο. Θα σε διακόψω, πρέπει να προστατέψω τη διαδικασία. Πρέπει να την προστατέψετε και καλά θα κάνετε, αλλά προχθές μιλούσατε 10 ώρες διακοπωρομαχίες και εμένα δεν μου δίνετε ούτε 2 λεπτά. Αυτό να καταλάβετε. Δεν σας αφέρει σε προφθέση. Κανείς τον λόγο, ήταν δική σας επιλογή να αποχωρήσετε. Είμουνα δική για τη σεβόμινα το χρόνο του κόσμου. Ευχαριστώ, κύριε Τζάκωνα. Σε βάση αυτή θα ακούσετε λίγο το προτάσεις μας σε μισό λεπτό. Επομένως, λέμε, όχι στα σχέδια από ιδοποίησης. Κανένα κλείσιμο λιγνητικών σταυμών και ορυχείων. Σχεδιασμός για σύγχρονη αξιοποίηση λιγνητικών αποθεμάτων της περιοχής με προστασία του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος. Μόνη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Αύξηση μισθών και μείωση οραρίων εργασίας. Και ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στις εμπάρτιες, για κανθυλιγινά επαγγέλματα, για περιορισμό της ανεργίας. Προστασία των ανέργων με επιδόματα ανεργίας σε όλο το διάστημα της μετάβασης. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Τώρα πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες του λαού να αποκλουστεί αυτό το θρησκευστικό σχέδιο που θέλετε να εφαρμόσετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο λόγος στον κ. Σαβουλίδη. Είναι εδώ. Μου έχει έρθει ένα μήνυμα βέβαια στο chat να σου το αναγνώσω. Δεν ξέρω αν ο κ. Σαβουλίδης με ακούει. Εγώ Σαβουλίδης Χρήστος υπερψηφίζω την εισήγηση του Κιουτιάνα. Σας ευχαριστώ και να με συγχωρείτε. Δεν είναι εδώ. Δεν τον βλέπω. Ίσως στη συνέχεια, αν μπείτε κ. Σαβουλίδη, θα έχετε το λόγο. Κ. Πράσος έχει το λόγο. Καλημέρα. Καλησπέρα σε όλους. Κ. Πράσο, πριν ξεκινήστε, θα σας παρακαλέσω θερμά και σας και τους υπόλοιπους να σεβαστούμε λίγο το χρόνο. Πρέπει να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη περιφερειακή σημεία. Πρέπει να εκφράσουν την απόψη τους. Σας παρακαλώ πάρα πολύ όλους εσάς. Κ. Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να είμαι στους χρόνους. Και θα ήθελα και από εσάς την ανοχή. Διότι και εμείς καθίσανε προχθές, κάναμε και υπερορίες, είδατε, να ακούσουμε όλους τους βουλευτές και τους δημάρχους και όλες τις αξιόλογες απόψεις. Εδώ είναι τέσσερες παρατάξεις στην περιφέρα, ας ακούσουν τώρα και οι βουλευτές και οι δήμαρχοι τις δικές μας απόψεις. Και το χρόνο, ξέρετε ότι είμαι έντοιμος άνθρωπος, θα σας το δώσω στα επόμενα περιοχριακά συμβούλια. Θα μου δώσετε δανεικό δηλαδή. Λοιπόν, εγώ θα ξεκινήσω με δύο παρατηρήσεις επί της εισήγησης του κυρίου Κιάννα. Η πρώτον από λιγνητοποιήσει, κάνετε λάθος κύριε Κιάννα, είναι πολύ καινούργιος όρος. Και είναι όρος που δόθηκε μετά την απόφαση του Νησοτάκη, η οποία ανακοινώθηκε από τη ΣΥΠΑ, όχι τυχαία, για κλείσιμο των μονάδων. Ο όρος που χρησιμοποιούνται τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η μεταλληγνητική περίοδος ή η μεταλληγνητική εποχή. Ήταν άλλο πράμα. Η μεταλληγνητική εποχή σημαίνει ότι υπάρχουν ότι τα αποθέματα τελειώνουν, κλείνουν μονάδες και ταυτόχρονα αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνουν έργα για να αντιμετωπίσουμε και την ανεργία και όλα αυτά. Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν έγινε αυτό που θα πρέπει να γίνει τα προηγούμενα χρόνια, όμως είναι εντελώς άλλο πράμα η απολυγνητοποίηση, που μπήκε στη ζωή μας τώρα εδώ και ένα χρόνο και καλά είναι κατά τη γνώμη μου να βγει διότι δεν είναι θετικός όρος, είναι ένας όρος αρνητικός όπως λέμε από τοξίνωση, από κτλ κτλ και δημιουργεί μια αίσθηση ότι κάτι καλό γίνεται, γίνεται κάτι κακό. Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έχει κάνει και ο κύριος Μουσουρούλης και γενικός όποιος θέλει να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση μπροστά την Ευρωπαϊκή Ένωση και λέει είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι παραμύθια αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσε, όχι γιατί δεν ήθελε, δεν μπορούσε να βγάλει τέτοια οδηγία ή να πάρει τέτοια απόφαση, η οποία θα λέει κλείνουμε στην Ελλάδα τους λιγνίτες, αλλά επιτρέπουμε στη Γερμανία, στη Πολωνία, στη Ζεχία, στη Βουλγαρία, να συνεχίσουν έκτο πενήντα και μάλιστα στη Πολωνία να δώσουμε και λίγα χρόνια παράταση και μετά το πενήντα. Άρα δεν είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε συμφωνεί, δεν λέω πως εδώ υπάρχει κανένας ανταγωνισμός μεταξύ Ηνωμένων Πολιτεών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σαφώς και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού εμείς θέλουμε να τα κλείσουμε, διότι θα πουλήσει όπως φαίνεται να πουλάει με τεράστιες εγκαταστάσεις, μεταβλητό να πω, που είναι φωτοβολοταϊκά και ανημογενήτρες. Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κεφάλαιο, οι δημηχανείς των χωρών τους, σαφώς και τρίμουν τα χέρια όταν θέλουν να βάλουν 100.000 ΜΒ ανημογενήτρες και φωτοβολοταϊκά σε μια χώρα η οποία καίει πέντε. Δηλαδή αυτό είναι άνω ποταμούν. Σαφώς και δεν επιδίωξε η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει αυτό, αλλά και δεν το αντιμετωπίζει. Άρα είναι ψέμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει κάποια τέτοια εντολή. Αυτές τις δυο παρατηρήσεις, βέβαια το δεύτερον της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζει σημαντικό ρόλο, προς το οποίο καμένανται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αποφάσεις της. Αλλά εδώ δεν μπαίνει αυτό το ζήτημα, μπαίνει εντελώς δευκολετικά το ζήτημα. Τώρα, γενικότερα, για να δοθεί μια χρεά, ας πούμε να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση, που την είπα να πολυμετοποιήσει, που είναι επί της ουσίας καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και εργοστασίων και ανθρώπων, χιλιάδων ανέργων, θέσεων εργασίας, αλλά και εργοστασίων, τα οποία δεν ήρθε η ώρα τους για να καταστραφούν, όμως καταστρέφονται. Το πρώτο, λοιπόν, που είπαν, δύο πράγματα λέει το Master Plan. Το ένα είναι το περιβάλλον και το δεύτερο είναι οι τιμές του λιγνίτη, οι οποίες ανέβηκαν. Και τα δυο έχουν επιλεκτικά στοιχεία, έτσι, που να καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, ενώ τα στοιχεία υπάρχουν και άλλα που δεν λέγονται, που δεν τα έχουν πει, που βγάζουν αντίθετο το συμπέρασμα. Άρα είναι μισή αλήθεια, η οποία καταλήγει να είναι ένα ολόκληρο ψέμα. Και για να μην σας καθυστερώ, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Το περιβάλλον έχει δύο σκέλη. Ένα είναι το διοξύδιο του άνθρακα, οι εκπομπές διοξυδίου του άνθρακα, στις οποίες η χώρα μας δεδομένουν και άλλων συνθηκών, όχι επειδή απλά έκλειση ηλεκτροπαραγωγή, αλλά επειδή μείωση κατά 30% και τώρα φαίνεται να πάει στους 40% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και άλλους λόγους έχει μείωσει κατά 45% παραπάνω διοξύδιο του άνθρακα από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα δεν παίζει κανένα ρόλο στις εκπομπές διοξυδίου του άνθρακα η Ελλάδα, στο 200% ολόκληρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 0,2% παγκοσμίως. Διοξύδιο του άνθρακα δεν παίζει κανένα ρόλο. Λοιπόν, πάμε στη ρήπαση την πραγματική που έχουμε στην περιοχή μας και εμείς παλέψαμε χρόνια και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε να μην υπάρχει και οι μονάδες και τα ορχεία να εκπληρούν όλες τις περιβαλλοντικές μελέτητες, τους περιβαλλοντικούς όρους. Και εδώ λέω ότι δεν τυρούν και έχει δώσει και ένα σχεδιάγραμμα, το οποίο δεν έχει μέσει στο νοησί μελέτης, ότι δεν πληρούμε τους όρους. Κάθε 10 χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνει τα όρια. Αυτό είναι και τεχνικό κόλπο για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, να βγάζει λεφτά από επενδύσεις που γίνονται όπως γίνεται σήμερα στην 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου. Άρα κάθε 10 χρόνια μειώνει τα όρια και γίνονται αλλαγές στις μονάδες, άρα λεφτά για το κεφάλαιο. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει μέσα το νοησί μελέτης, ο οποίος δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Άρα πιάνει τα περιπανταλογικά όρια, δεν έχει τη νέα μονάδα, την 5η της Πτωλεμαϊδας, που και αυτή δεν έχει θέμα με τα περιπανταλογικά όρια, όπως και δεν έχει την 5η του Αγίου Δημητρίου, η οποία σήμερα γίνεται επέμβυση 80 εκατομμυρίων, για να πιάσει τα όρια. Άρα αυτές τις τρεις μονάδες πιάνουν τα όρια. Αν λοιπόν ήταν αυτό το πρόβλημα, τότε θα έπρεπε το ίδιο το Μάς Τρεπλάνι να λέει ότι αυτές οι τρεις μονάδες αποκλείονται από το κλείσιμο. Θα συνεχίσουν μέχρι που θα υπάρχει λόγος να κλείσουν. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι τιμές. Άρα το πρώτο είναι προσχηματικό και το καταλαβαίνουμε όλοι πλέον, ότι είναι προσχηματικό. Το δεύτερο είναι οι τιμές. Και εδώ τεχνιέντος αναφέρει το Μάς Τρεπλάνι ότι η τιμή του λιγνίτη είναι 80. Καταρχήν η τιμή του λιγνίτη είναι μέσα στους όρους. Το 80 που μπορεί κάτω από όρους να γίνει και 60 και 50. Υπάρχουν μονάδες που ανεβάζουν την τιμή γιατί δεν έχουν κάψιμο, όπως είναι ο ΑΕΣ Μελήτης. Διότι η λεγόμενη απελευθέρωση στέρεσε από τη ΔΥΟΡΙΚΙΟ ώστε να έχει κάψιμο για να παίρνει από εδώ από εκεί, να μην βρίσκει και να καταλήγει το πιο ακριβό κάψιμο, το πιο ακριβή κιλοβατόρα λιγνιτική να τη βγάζει η πιο καινούργια μονάδα της ΔΥΥ που σήμερα είναι ο ΑΕΣ Μελήτης. Άρα τεχνητό είναι και το θέμα των τιμών. Είναι το ζήτημα του διοξηδίου, το οποίο είναι υπερφυσικό 30 ευρώ αναμεγαβατόρα. Δηλαδή διπλασιάζεται στην ουσία το κόστος της ενέργειας. Όμως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που θα μπορούσε αυτό να μειωθεί. Επίσης είναι ένα κάτι άλλο που δεν λέγεται από κανέναν σχεδόν. Είναι ότι οι μονάδες αυτές λειτουργούσαν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ως στρεφόμενη εφεδρεία ή ως θερμή εφεδρεία. Γιατί γίνεται αυτό? Διότι όσο περισσότερες ανανεώσεις πηγές μπαίνουν μέσα, άρα τόσο πιο αστάθεια έχει το δίκτυο και πρέπει μονάδες να δουλεύουν γιατί δεν ξέρουν πότε θα κοπεί ο αέρας και η μονάδα για να μπει μπροστά θέλει 24 ώρες. Άρα λοιπόν, στρεφόμενη εφεδρεία είναι τα εργοστάσεις τα οποία δουλεύουν στα κατώτερα τεχνικά όρια, όσοι τους επιτρέπουν διότι μετά σβήνουν. Ο Λυγνίτης ας πούμε γύρω στο 55% δουλεύει γιατί πρέπει να κρατήσει να είναι αναμμένος όταν θα κοπεί ο αέρας. Το μήνα Απρίλη που βγήκαν τα κυβερνητικά στελέχη, και κοκορεύονταν ότι πιάσαμε πόσο στους εκατό από ανανειώσιμες πηγές, μέσα σε 12 ώρες βγήκαν 1.700 ΜΒ. Δηλαδή 1.700 ΜΒ αφαιρέθηκαν από την παραγούγη. Φαντάζεστε αν δεν δούλευαν αυτές οι μονάδες. Το σημαίνει 6 300 μονάδες, οπότε πρέπει να δουλεύουν για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το σταμάτημα του αέρα ή το ένα σύννηφο που θα μπει στον ήλιο και όλα αυτά. Στο ειδυτικό κεφάλαιο οι μονάδες που δούλευαν, που ήταν του φυσικού αερίου, πληρώνονταν, αποζημιώνονταν μέσα από ένα μηχανισμό που ονομάστηκε Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόσμου, που ήταν γύρω στους 100 χιλιάδες αναγκατιστημένη μεγαβατόρα αιτισίως. Και τώρα αυτός ο μηχανισμός έχει αλλάξει και λέγεται Μηχανισμός Ευελιξίας. Δηλαδή το ειδυτικό κεφάλαιο με τις μονάδες του φυσικού αερίου για τη θερμή ευεδρία πληρονόταν, ενώ ο λιγμύτης δεν πληρονόταν. Τη εκνοιέντος λοιπόν έχει ανεβεί η τιμή. Κατά τη γνώμη μας, αν καθίσουμε σήμερα και συζητήσουμε με πέντε στελέχη της ΔΕΙ ή ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά, θα μας πούν δέκα τρόπους η τιμή να πάει στο μισό. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΙ, ο κ. Παναγιωτάκης, έδωσε προφθές τη δημοσιότητα με 25 ευρώ τη Μεγαβατόρα, τόσο έχει δηλαδή σήμερα η κομπέζη διοξηδίων και αγορά δικαιωμάτων ρίπων, ότι η πέμπτη μονάδα, η καινούργια της Πουλεμαΐδος θα παράγει με 45% γυνήτη, με 54% ημελίτη και η πέμπτη μονάδα της Μεγαλόπουλος, που είναι φυσικό αέριο, με 68 ευρώ. Δηλαδή το φυσικό αέριο πάλι είναι πιο πάντο. Ένα από άλλους που δεν μας είπαν εδώ πέρα είναι, λέω ότι είναι ακριβώς ο Λιγνίτσας, αλλά δεν μας είπαν οι άλλες προφθές τι είναι, φθηνές, ακριβές, πόσο κοστίζουν. Λοιπόν, αν αναιώσουμε σπηγές ενέργειας, που δεν είναι μέσα στα νερά έτσι όπως είπαμε, είναι βασικά φυσικό αέριο και ανημογενήτριες, το μέσον όρο τους είναι 135 ευρώ. Είναι διπλάστητα από αυτήν που φαίνεται ακριβή. Όμως εκεί της πληρώνει ο λαός, της πληρώνει ο λαός για τον LAP, τον ειδικό λογαριασμό ανανιώσεων πηγών ενέργειας, ο οποίος τροφοδοτείται από τον NETMEAR, ειδικό τέλος μίωσης εκπομπών αερίων ρύπων, που είναι ένα χαράτησης στον κόσμο, πολύ μεγάλο, 27% επί της καταλάλωσης του ρέρματος. Είναι τεράστιος χώρος που δίνεται, που την πληρώνει ο κόσμος για να πάρουν η παραγωγή ανανιώσεων πηγών ενέργειας που λένε ότι δίνουν δραμαρέμμα. Επίσης, όπως σας είπα, και τον φυσικό αέριο πληρωμοδοτείται και αυτά όλα πληρωμοδοτούνταν από την λειτουργία που ανεγλίγεται όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα συνεχίσω επ' αυτού, νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι και τα δυο επιχειρήματα, χρησιμοποιεί το Master Plan και γενικότερα αυτό το σχέδιο της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης και και τα δυο βασίζονται σε εκπιστεύτηκα στοιχεία ή σε μισά στοιχεία. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος, γιατί μια χώρα σαν την Ελλάδα η οποία είναι 75% ενεργιακά εξαρτημένη, 75% θέλει τον μόνο ενεργιακό πόρο που έχει να τον κλείσει και μάλιστα ενώ υπάρχει εξοπλισμός, υπάρχουν εργοστάσεις να καεί και οριχεία για να τον βγάλουν, δηλαδή είναι αυτοκαταστροφικό, όλος ο κόσμος το καταλάβει, γιατί δεν το κάνει η πολονία, η Βουλγαρία δεν το κάνει. Η Βουλγάρα, η υπουργός της ενέργειας, είπε πριν λίγες μέρες ότι εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε το λιγνίτι, 45% θα παράγουμε τον καλοκαίρι και 65% της συνολικής ενέργειας τη χειμώνα. Δεν τον κλείνουν, λένε ότι θα καταστραφούν λένε να τον κλείσουν. Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει πόρος, έχει λεφτά πολλά και μπορεί να τα καταστρέψει. Ο πραγματικός λόγος κατά τη γνώμη μας είναι μια νέα γεωπολιτική, γεωστρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν είχαν κανέναν λόγο στην ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, όμως αυτό τώρα μπαίνει στο ζήτημα του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, του φυσικού αέριου της Ρωσίας αλλά και του γενικότερου ανταγωνισμού με την Κίνα. Συνοψίζεται κύριε Πράσο σιγά σιγά. Ο Τραμπ με λίγα λόγια τους είπε ότι κοιτάξτε να δείτε τέρμα το φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα παίρνεται από μας και στο λιθνικό φυσικό αέριο. Πώς αποδεικνύεται αυτό? Γι' αυτό ακριβώς ο Μητσουτάκης το είπε από τη ΣΥΠΑ μια συγκεκριμένη περίοδο που έχει κάνει τη συζήτηση με τους Αμερικάνους και εδώ για να μην αδικήσω το ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη συζήτηση έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και η πρώτη συμφωνία έγινε από αυτούς. Πώς αποδεικνύεται αυτό ότι εμείς σήμερα φυσικό αέριο, καταρκεί το παραμύθι ότι κλείνουμε το λιγνίτι και θα βάλουμε ανανεώσεμε σπηγές, πλέον το έχει καταλάβει ο κάθε άνθρωπος εκτός αυτοί που έχουν ιδιωτελή συμφέροντα, μόνο αυτοί δεν το καταλαβαίνουν. Άρα όπως ο Ευρωπαϊκός μιλάει απανθρακοποίηση, δηλαδή δεν λέει κλείνει το λιγνίτι βάζει το φυσικό αέριο, διότι η διοξύνη του άνθρακα παράγει και το φυσικό αέριο. Λιγότερο, αλλά επειδή παράγει και μεθάνιο, αυγαίνει και περισσότερο. Σήμερα, το έτος 2020, το 70% του φυσικού αέριου που κυκλοφορεί, που καταλαβαίνεται στη χώρα μας, είναι LNG, είναι το υγροποιημένο σκιστολυθηκό αέριο. Και επίσης η τιμή του φέτος, ακριβώς γιατί αυξήθηκε η ζήτησή του, διπλασιάστηκε και η τιμή του. Τι έχει κάνει η Ελλάδα για να λέμε σήμερα ότι είναι σίγουρο αυτό. Πρώτον, έκανε στη Ρεβυθούσα και την τρίτη δεξαμινή. Ένα νησί λοιπόν, δεξαμινή, ολόκληρο, η Ρεβυθούσα στον κόλπο των Μεγάρων, η οποία θα δίνει στο εξής υγροποιημένο φυσικό αέριο στις 41 νησιά. Έχετε δύο λεπτάκια κύριε Φράσο, δύο λεπτάκια κλείνουμε. Θα ζήσει σαν δάνειο χρόνο κυρία, πρόεδρε. Θα σας παρακαλώ να σεβαστούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους, παρακαλώ. Που σοβόμαστε. Παρακαλώ, ολοκληρώστε σιγά σιγά, συνοψείτε. Θέλω να στηρίξω αυτό το πράγμα και να πω και πέντε προτάσεις, τίποτα άλλο δεν θα πω. Αυτό από τον κόλπο των Μεγάρων θα πάει και θα αντικαταστήσει όλα τις πιτρελεϊκές μονάδες που έχει το μη διασυνδεμένο σύστημα και αυτό θα γίνει με εικονικούς αγωγούς, έτσι τους ονόμασε η ΔΕΣΦΑ, η οποία στο πρόγραμμά της βάζει εικονικούς αγωγούς, θα πατήσει πόδι για να γίνουν αυτά και με καράβια θα δίνει σε όλα τα νησιά υγροποιημένο φυσικό αέρο, γι' αυτό και ένα μεγάλο μέρος από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης φεύγει και πάει στα νησιά. Επίσης έχουμε, γι' αυτό λέω είναι υγεοστρατηγική, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γίνεται από τις δυο νεές βάσεις, τον είπα η άλλη είναι το Στυφανοβίκιο, γίνεται υγροποιημένο, γίνεται πλωτή δεξαμενή στην Αλεξανδρούπολη. Οι Αμερικάνοι στέλνουν στρατό στην Αλεξανδρούπολη διότι από εκεί θα φύγουν τα συμφέροντά τους που είναι και το υγροποιημένο αέριο αλλά και τα άλλα γεωπολιτικά. Φτιάχνουν στην Καβάλα υπόγεια δεξαμενή φυσικό αερίο, η οποία είναι τα πρώην κοιτάσματα πιτριλαϊκά και φυσικό αερίο. Σαν να μην έφταναν αυτά μαθαίνουμε ότι υπάρχει στα σχαριά ιδιωτική πρωτή δεξαμενή από ιδιωτική ιτερία και επίσης πριν λίγες μέρες ο ΔΕΣΤΟ υπέγραψε με τον Κουβέι να πάρει ακόμα μία τα δικαιώματα μιας άλλης δεξαμενής στο Κουβέι. Κύριε Πράστο έχετε δύο λεπτάγια για τις προτάσεις σας και να προχωράμε. Ναι, περνάω στους προτάσεις. Νομίζω ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για να κλείσουν οι λιγυριτές μονάδες. Είναι αυτά που προανέφερα και φυσικά σε αυτά παίζει και το ελληνικό κεφάλαιο και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο διότι όλη αυτή η κατάσταση δεν βολεύει μόνο στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το Master Plan, για μας, για να πούμε στη συζήτηση αυτή για το Master Plan, απαραίτητος όρος είναι ότι δεν θα κλείσουν οι μονάδες, τουλάχιστον αυτές που τηρούν τους περιβαλλοντολογικούς όρους ή μπορεί να τους τηρήσουν μέσα από περιβαλλοντολογικές αναπαθμίσεις ή ακόμα και να δημιουργηθούν κάποιες νέες μονάδες διότι πρέπει τα κάρβουνα που υπάρχουν μέσα, που είναι ανοιχτό στα ορυχεία, να αξιοποιηθεί και για λόγους οικονομίας αλλά και για λόγους περιβάλλοντος. Δεν μπορεί η ΔΕΙ να απαρνηθεί αυτόν τον ρόλο που είχε εδώ, ότι είναι υποχρέωσή της να κλείσει αυτά τα ορυχεία και να βάζει να φτιάξουν μια ιτερία πάντασμα, η οποία δεν ξέρουμε αν σε δυο χρόνια κλείσει. Η ΔΕΙ έχει λοιπόν τεχνολογία, τεχνογνωσία, υποχρέωση και νομική και ηθική να κλείσει αυτά τα ορυχεία και ο μόνος τρόπος να κλείσουν είναι μέσα από την ίδια την εξωρρυκτική διαδικασία και όχι μέσα από τα φορτηγά που είπε ένας υπουργός ότι «σας θα δουλέψετε, μην φοβάστε» και οι άνθρωποι είναι κατά χιλιάδες πλέον άνεργοι. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα θα γίνει αν μείνουν τα ορυχεία έτσι ανοιχτά για να έχουμε αυταναφλέξεις, για να έχουμε κατολιστήσεις που έρχονται νέες στους Άγιους Ανάργυρος. Ο πρόεδρος των Αγίων Αναργύρων εδώ στο Περιφραγμό Συμβούλιο είπε ρήγματα που ήταν 10 πόντους έγιναν δύο μέτρα. Άρα το ορυχείο εκεί θα τρώει και τα χωράφια των ανθρώπων των Αγίων Αναργύρων. Κλείνεται κύριε Πράσο. Οι προτάσεις μας ξεκινάν. Ένα είναι ότι οι μονάδες θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να μπορούμε να μπούμε και στο υπόλοιπο Master Plan που έχει ενδιαφέρον τους προτάσεις. Παρ' ό,τι είναι υπερεκτιμημένες, δεν ξέρω αν έχει 400 θέσεις τα κρασιά, ο ενοποιητικός δρόμος αυτός μπορεί να δώσει 300 ή 1000 θέσεις από κατάστασης αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα. Νομίζουμε ότι μπορούμε να εσωματώσουμε πράγματα από το Master Plan, όμως με τους όρους που προανέφερα και ένα τρίτο και κλείνουμε αυτό, ότι δεν μπορεί να επιτρέψουμε στην περιοχή μας αυτό το έγκλημα που γίνεται με 6 ΓΒ φωτοβολοταϊκά και πόσες χιλιάδες ΜΒ ανεμογενήτρες που δεν έχει γίνει παρά μόνο στην έρημο την Κινέζικη που έχουν βάλει 1,5-2 ΓΒ και στην έρημο της Νεβάδα. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει τέτοιας έκτασης φωτοβολοταϊκά. Αυτά θα αγωνιστούμε μαζί με τον λαό της περιοχής. Εμείς λέμε ότι τίποτα δεν τελείωσε, τώρα ξεκινάνε αυτοί οι αγώνες και αυτά τα τρία ζητήματα που είπα, δεν θα επιτρέψουμε να μπουν αυτά τα θηριώδη φωτοβολοταϊκά και νεμογενήτρες. Ευχαριστούμε. Κύριε Πράσο. Σας ευχαριστώ κι εγώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Όπως είδατε και οι επικεφαλείς και ο ειδικός αγορητής είχαν 20 λεπτά χιλιάδες έξω περίπου να το επιθετηθούν. Θα καλέσω όσοι ακολουθούν, παρακαλώ πάρα πολύ να τηρούν τους χρόνους. Θα δώσω τον λόγο στους χωρικούς αντιπεριφεριάρχες. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει για να μιλήσουν η κυρία Κυριακίδου, η κυρία Καρυπίδου, ο κύριος Κώτας, ο κύριος Στρατάκης, ο κύριος Κοτακίδης και ο κύριος Τουστοφορίδης. Δεν ξέρω αν θέλει κάποιος άλλος να το δηλώσει άμεσα για να κλείσω κατάλογος των εμιλητών. Θα δώσω τον λόγο στους χωρικούς αντιπεριφεριάρχες. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, παρακαλώ, κύριε Τσιούμαρη. Λογτήσω λίγο πόση ώρα μου δίνεται. Κανονικά με βάση του κανονισμού έχετε 5 λεπτά στις 2, κύριε αντιπεριφεριάρχη. Παρακαλώ να είστε όσο τη δυνατόν πιο σύντομους. Απλά να ζητήσω και εγώ το δανεισμό του χρόνου, όπως ζήτησε ο κύριος Στρατάκης, όπως ζήτησε κάποιοι συνάδελφοι. Όσο τη δυνατόν πιο σύντομα, κύριε Τσιούμαρη, ευχαριστώ. Καταρχάς, εγώ θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι επέλεξα να ξεφύγω από αυτά τα στοιχεία, όλα αυτά τα τεχνοκρατικά, που ακούστηκαν κατά κόρον όλες αυτές τις μέρες των συζητήσεων. Αλλά επέλεξα, λοιπόν, τόσος πρώην δήμαρχος του Λαιμοέδου σε ποιοκτά ετία, τόσος πολίτης αυτής της περιοχής, ως πρόεδρος της τοπικής ενός δημοκοινοτήτων και συνεχίζω φυσικά να βιώνω σήμερα ως αντιπεριφεριάρχης. Θέλω να βάλω μερικά πράγματα έτσι που αφορούν περισσότερο στην δικαίωση από την πλευρά της πολιτείας και της ΔΕΙ, στην αποκατάσταση του δαϊσουρμού που υπέστησαν οι νοτοφόρες περιοχές, να συμβάλω λίγο στην ενημέρωση για αυτά που ακούστηκαν από τον κ. Δασκαλόπουλο και προφανώς από κάποιους άλλους περί δύο ταχυτήτων. Λοιπόν, να σας πω ότι εγώ γεννήθηκα το 1954 και ήταν η χρονολογία που ξεκίνησε η κατασκευή του ΑΕΙΣ στο Λεμαΐδο στη χώρα μας. Είχα την ευλογία να ζήσω σε μια καταπράσινη περιοχή και να κάνω μια μικρή προσημείωση, γιατί αν θυμάμαι κάτι από το σπίτι μας εκεί, από την κ. Πόλη την Κολλαιμαΐδα, που είχαμε καθένα σε πανεπιγάδι, η στάθμη του νερού τότε ήτανε στο 1,5 μέτρο κάτω από τη γη. Άντες πήγαινε στα 2 μέτρα. Θυμάμαι πολύ καλά ότι επειδή αρχιτεκτονικά χτίσματα δεν είχαμε, ήτανε τα περισσότερα αυτά τα προσφυγικά σπίτια, ένα κτίριο ξεχώριζε στην πόλη μας. Και αυτό ήταν της τότε Αγροτικής Τράπεζας, που θέλω να πληροφορήσω όσους δεν το ξέρουν, ότι ήταν η πρώτη Αγροτική Τράπεζα που χτίστηκε στην Ελλάδα. Γιατί? Γιατί η περιοχή μας ήτανε τόσο έφορη και εκεί αποφάσισαν οι Θύνοντες ότι έπρεπε να πάει στο πρώτο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Σιγά σιγά τα χρόνια περνούσαν, χάναμε τα χωράφια μας, άρχισε να γίνεται μία μεγάλη στροφή στη μονοκαλλιέργεια της ΔΕΙ. Μπαίναν μέσα οι γονείς και τα παιδιά με παχουλούς μισθούς. Είχε βγει και ένα αγροματώσιμο τότε, ας πούμε, που έδειχνε την έγλυτη στο λαιμαϊδος, φωτογραφίζοντας φυσικά τον ΑΕΣ του λαιμαϊδους. Και όταν ήρθε και ο ευλογημένος εκείνος ΑΕΣ Καρβιάς, καλύπτωμε το 75% της επάρθειας της χώρας. Σιγά σιγά έδεισαν οι επιπτώσεις, τα γνωρίζετε με τα τροπή της καταπράσινης γης σε σαουλμιακά τοπία, αλλαγή του μικροκλήματος, αφανισμός του φυτικού και ζωικού βασιλείου, προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, θάνατοι αποργατικά με δυστυχήματα, μεθαύρου της Αγίας Βαρβάρας που γιορτάζει τη ΔΕΙ, καταδίχτεται στέφανα και γίνεται μια επινημόσινος δέηση. Όταν θα πάτε εκεί κάποια στιγμή και θα δείτε εκείνο το μνημείο που έχουν, θα δείτε πολλά πάρα πάρα πολλά ανώματα ανθρώπων που με τον υδρότα και το αίμα προσέφεραν την ηλεκτρική στήριξη και την υπάρχεια της χώρας. Η στήριξη της ηλεκτρικής υπάρχειας της χώρας με υδρότα και αίμα λοιπόν. Κάποια στιγμή φεύγω στο εξωτερικό να σκουδάσω και έρχομαι ένα καλοκαίρι και διαπιστώνω ότι το πρωί, κάθε πρωί οι δροφόρες, οι καταβρεχτήρες όπως λέγαμε του Δήμου και οι εργαζόμενοι έπαιζαν καθημερινά όχι τους δρόμους μόνο και τα πεζοδρόμια αλλά και τα αυτοκίνητά μας που είχαμε περκαλισμένα. Γιατί? Γιατί η τέφρα ήταν τόσο παχή το στρώμα της υπηκάθεσης που δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ακόμη και το χρώμα. Δεν έχουν σημασία αυτά που σας λέω γιατί θα τα δείτε στην πορεία. Κάποια στιγμή λοιπόν όταν ξεκίνησα με ενεργοποιούμενα επαγγελματικά στην Τολεμαϊδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 του 1980 ήρθαν δύο λεωφορεία τουριστών στην κεντρική μας πλατεία εκεί και άρχισαν να κατεβαίνουν κάποιοι τουρίστες ας πούμε και να αρχίζουν να μας κοιτάνε πολύ πολύ παράξενα να σταματάνε τις γυναίκες με τα καροτσάκια και τα μωρά που περνούσαν από εκεί να τα κοιτάνε πολύ πολύ παράξενα να τα φωτογραφίζουν και έκια και έκια. Δεν αρχίσαμε λοιπόν να πληροφορηθούμε ότι αυτά ήταν δύο λεωφορεία που ήρθανε ανήκαν σε μια οργάνωση κατά της κατασκευής εργοστασίων στη Δράμα και ήρθαν να δουν λοιπόν πως πεθαίνουμε εμείς στην Τολεμαϊδα πως τα παιδάκια μας έχουν το σύνδρομο Down και το κατεξής να πάνε να τα πούνε πίσω στη Δράμα για να αποφύγουν να συγκρουστούν τότε με την αστυνομία και λοιπά και όπως τελικά τα κατάφεραν να μην κτιστούν το εργοστάσιο αυτά να μην κάνουν τα εργοστάσια στην περιοχή τους. Έτσι λοιπόν από Σύμβολο Κοινωνικής και Οικονομικής Ευμάρειας και από Σύμβολο Ενεργειακής Πρωτεύουσας της χώρας και εμείς και γύρω περιοχές αρχίσαμε σιγά σιγά να γινόμαστε ένα κατάπτυστο παράδειγμα προς αποφυγή και ας αρχίσαμε εμείς με τον υδρότα και το αίμα που σας είπα προηγουμένως να προσφέρουμε την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας. Δραστηροποιήθηκα με τον Βάλλο ότι από το 1994 θυμάμαι μια ομιλία μου συγκεντρικών χηματογράφων στην Τολεμαϊδα εκ μέρους του Συλλόγου Μηχανικών όπου είχαμε βάλει από τότε το ζήτημα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος και κυρίως να αρχίσουμε να βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα της απολιγνωτοποίησης, 1994. Όπως και μια πρωτοβουλία που είχαμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο για την έλευση του φυσικού αερίου το 1996 όπου καλέσαμε από όλο τον κόσμο εδώ εισηγητές και δυστυχώς κάποιοι ξεσήκωσαν τότε γνωστοί άγνωστοι τα τους σπουδαστές του ΤΕΙ και γεούρτωσαν τον πρώε δρόμο στον έμνηστο Κώστα Λιάσκα και τους ξένους ομιλητές γιατί προφανώς δεν θα έλεγαν να ακούει τέτοιες ιστορίες. Το 2003, όταν ανέλαβα δήμαρχος άρχισα να ζω για 8 χρονιά την αδικία της ελληνικής πολιτείας και να εισπράττω την απαξίωση της ελληνικής επικράτης. Το φθινόπωρο του 2004 η ΔΕΙ μας κλείνει της τρόφιγκας της τηλαθέρμασης γιατί κυρίως μεταξύ άλλων η ΔΕΙΑΠ, η Δημοτική Επιχείρηση Ίδρυξη Αποχέτευσης δεν πληρώνει το ηλεκτρικό της ρεύμα που το ηλεκτρικό ρεύμα αυτό που παίρναμε οι καταβρεχτήρες και ποτίζαμε και κανονικά όλη την πόλη και πλέναμε και φυσικά μετά το διευρυμένο Καλλιχράτη από το 1,5 μέτρα, κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είχε φτάσει στα 423 μέτρα. Είχε ξαφανιστεί ο υδροφόλος οριζοντάς μας. Και αναγκαστήκαμε λοιπόν, μας έστειλαν στα δικαστήρια και φυσικά ο κ. Πλακετάς αν με ακούει ανέλαβε το βολή φορτίο να πληρώσει τα 6 εκατομμύρια πόσα είναι σε μια ρύθμιση. Αυτά τα λεφτά δηλαδή τα οποία μας έδινε η ΔΕΙΕ με το ένα το χέρι μας τα έπαιρνε από το άλλο. Να σας πω ότι κάποια στιγμή είχαμε και την βλάβη του Στροβίλου που πρωτό αναλάβωσαν δήμαρχος και εκεί είχε μείνει 28 μέρες τη τηλεθέρμαση κλειστή και η επιχείρηση τότε είχε μπει 524 εκατομμύρια δραχμές μέσα. Αναγκαστήκαμε λοιπόν, διορθώσαμε αυτή την βλάβη και είδαμε κάποιες βραχυπρόθεσμες και μακρυπρόθεσμες λύσεις όπως ήταν η σύνδεσή μας με τον Λουκουδουμού και η μακροπρόθεση σύνδεση που ήταν με τον ΑΕΣ Καρδιάς. Βρήκαμε πολλά εμπόδια, πάρα πολλά εμπόδια. Βάση περίπτωση καταρθώσαμε, κάναμε αυτά τα δυο έργα που φαντάζαν τότε εξουπραγματικά με μια γενέα χρηματοδότηση από το Υπερά. Πήραμε το πρώτο βραβείο διαχειρός Γιώργου Κασαπίδη τότε που ήταν βουλευτής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Ίδρυμα Γουλανδρή για τη συμβολή της τηλεθέραμασης και κυρίως για τις συνεποθηκευτές θερμότητες που είχαμε κάνει. Και προσπαθώντας λοιπόν έτσι να βγούμε λίγο στην κοινωνία της χώρας μας ότι τα πράγματα δεν είναι και αυτά τραγικά που λέτε. Μης κάνουμε προσπάθειες για το περιβάλλον, κάνουμε διάφορες ενέργειες εδώ. Σε επίσμα όμως όλης αυτής της προσπάθειας συνέχιζε όλη η Ελλάδα να είναι απέναντί μας. Ζητώ αρχιτεκτονική σχολές τοπίου γιατί θεωρούσα ότι τα 200.000 αυτά στρέματα που έχουμε από την εξωτερική δραστηριότητα ήταν μια πρώτη στάξη ως ευκαιρίας να δημιουργηθούν αυτές τις σχολές που στην Ευρώπη θεωρούνται κορυφές και είχαν όλο το αντικείμενο 200.000 στρέματα να μπορούν να κάνουν έρευνες, μελέτες, να παίρνουν τα πτυχιακά τους και λοιπά και δεν νομίζω ότι υπήρχε καταλληλότερος χώρος. Ξέρετε ποιείς τις πήραν αγαπητοί συνάδελφοι αυτές τις σχολές? Η δράμα. Η δράμα η οποία δεν ήθελε να κατασκευάσει εργοστάσια διή. Όχι μόνο δεν την κατασκεύαστε, μα πήρε και τις σχολές τις οποίες δικαιούμασταν. Δεν γεννιάζω το μεγαλύτερο κολυνδυτήριο της περιφέρειας της χώρας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κ. Διαθεσόπουλος, μου διεζητάει να διοργανώσω με τους πρώτους Πανελλήνιους αγώνες της χώρας. Και τότε ξεσηκώνον τη αθλητική συλλογή της χώρας και απ' ό,τι μου είχε πει ο κ. Διαθεσόπουλος, οι ανστάσεις ξεκίνησαν από τυχία, από τη Μητληλίνη, από την πατρίδα σας, που λέγανε που θα μας πάτε και θα πάμε και θα πεθάνουμε. Έχετε καπάκι γιατί είχε προηγηθεί τότε ένα ντιμπέιτ, αν θυμάστε τις εκλογές, όπου η κ. Ασία Κουσιόνη του ΣΚΑΙ έβαλε μια ερώτηση στον πρώτο πρωθυπουργό του, το υπουργός του τον Καρομαλή, και του λέει τι σκοπεύετε να κάνετε για τις καρκυνογενέσεις, την κολλεμαϊδα και την περιοχή. Γίναμε λοιπόν βούκυνος σε όλη τη χώρα. Όλη η χώρα μας είχε για κατάρτιστους. Μια μεγάλη τετάρτι έρχονται κάποια παιδιά από την ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης σε συνονιώσεις με τον καθηγητή τους, έδωσα τα κλειδιά και μπήκανε μέσα στο δημοτωλόγιο. Αρχίσαν τα παιδάκια, τις μπήρες, τα κουτιά, τα αυτά τους, ξέρετε πώς γίνεται αυτό, και κάποια στιγμή το απόγευμα έφυγαν και σε δέκα μέρες ο κ. Καθηγητής πήγε στη Λοζάνη και ανακοίνωσε 85% αύξης των καρκίνων, των καρδιοπαθειών και λοιπά στην Λολεμαϊδα. Για να λέμε και την αλήθεια και εμείς τρομάξαμε κάποιες φορές, όπως παραδείγματος χάρη τότε με την πυρκαγιά στο εργουστάσιο του Αγίου Δημητρίου, όπου οι πυροσβέστες με υλογιές προσπάθησαν προσπάθησαν να κατερασβέσουν, αλλά η ζημία είχε γίνει, τα κλοφένια είχαν βγει στον αέρα, είχαν βγει στα δάπεδα και από εκεί και πέρα άρχισαμε να ανησυχούμε, μπαίνανε μέσα στο σουλού, αν μπαίνανε μέσα στο σουλού, από τον οποίο τραβάει γεωτρήσεις όλη η διατροφική μας αγλυσίδα μέχρι που να φτάσει στη Βεγορήτιδα. Είχαμε το ρήγμα της Μαυροπηγής, ξεκίνησε ένα ρήγμα το οποίο άρχισε να διασχίζει το χωριό, μας καθυσίχαζαν δεν είναι τίποτα τίποτα και έφερα το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Και τη μέρα που συμπληρώναμε, δεν θα το ξεχάσω, τα ψηφοδέλτη για τις τελευταίες εκλογές, ήρθαν οι καθηγητές κατεπηγώντας να με δουν. Δήμαρχε, παράτα τα όλα. Έχουν τα κλεισιόμετρα μας καταγράψει κλήση 4% αν από τις 17 Οκτωβρίου που ήταν εκείνη τη μέρα συνεχιστεί αυτή η κλήση και επιδυνωθεί τώρα με τα χιόνια και τις βροχές και πλησιάσουμε προς το 20%, θα φύγει όλο το χωριό μέσα, μέσα στην εξοδευτική δραστηριότητα. Κάτι το οποίο το ζήσαμε με τους Αγίους Αναργύρους. Τραβήξαμε μεγάλες αγωνίες, τραβήξαμε δύσκολα πράγματα. Συγγνώμη τώρα προς το διακόπτο, συγνωμεύετε, σας παρακαλώ, ευχαριστώ. Δεν θα μπορέσω να συνοδεύσω, όχι, δεν θα μπορέσω. Αν θέλετε να περιμένω λίγο να ξαναμυγνήσω, να πάρω το λόγο. Όχι, όχι, ολοκληρώστε, κύριε Τσούμαρη, απλά θέλουμε να το δούμε πιο σύντομα. Για πρόεδρε, συγγνώμη, Γρηγόρη, είμαι ο κι ο ΣΕΣ. Δώστε και απ' το δικό μου χρόνο πέντε, εφτά λεπτά τον κύριο Τσούμαρη. Εγώ θα είμαι λακωνικός. Παρακαλώ, παρακαλώ, ευχαριστώ κύριε Κυσέν. Κύριε Τσούμαρη. Μια και αναφερόμαστε στη Μαυροπηγή. Να σας πω ότι οι εξεχαρφές τότε που είχε κάνει η κυρία Καραμήτρο και τα ευρύματά τους ήταν από τους αρχαϊκούς χρόνους Τρίουγου, Τρίτου, Τετάρτου, Πέμπτου αιώνα, προχριστου αιώνα. Κάτι το οποίο θα μπορούσε με όλα αυτά τα ευρύματα που υπήρχαν μέσα στο Λιγνέτη και τα οποία καταβροχθίσαν τα μηχανήματα ασθαμάτητα, θα μπορούσε η Τολεμαίδα με την αγροτική ανάπτυξη και που είχε και τον τουρισμό της και τα αρχαιολογικά της αυτά ευρύματα, θα μπορούσε να ζήσει από μόνη της. Πάση περιπτώση και αυτά καταστράφηκαν. Με την καταστάσεις του κομάνου που ξεκίνησαν το 2006, χθες είχα ακόμη από το δήμο του Λεμαέδιος της εκκλήσης, δεν ξεκίνησε τίποτα, μάλλον γίναν κάποιες υποδομές και από εκεί και πέρα έχουν συγκαλώσει. Και πιστεύω ότι δεν θα γίνει το ίδιο πράγμα με τη Μαυροπηγή, με τους Αγίους Αναργύρους και αυτό που γίνεται στην Ποντοκόμη, όπου τους βάλαν τους ανθρώπους μέσα στους πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας, με τα βαριά εκείνα φορτία και πρέπει να βρούμε τώρα 10 εκατομμύρια που όλοι αρνούνται να πληρώσουν για να υπογειοποιήσουμε αυτές τις καλοβιώσεις. Ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ άρχισα να γνωρίζω και να επισκέφτομαι και να τα βλέπω από κοντά και τα άλλα προβλήματα των άλλων δήμων, κυρίως των περιοχών του Λυσπών, του Ιψηλάτη, της Κοζάνης, των Σερβίων, και νομιωποιούμε ως αντιπεριφερειάρχης λοιπόν να μιλήσω και εξ ονόματός τους για όλα αυτά που είχαμε τόσο καιρό. Κάποια στιγμή με επισκέπτεται ο κ. Μπουτάρης, ο γνωστός ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, πρωτού γίνεται δήμαρχος της Αλονίκης, Ανάστατος Και μου ζητάει πλέον γεμάτος αγωνία ο άνθρωπος, είχαν πει τα κρασιά της Χιλής και της Αργεντινής τότε στη χώρα μας και με ένα-δυο ευρώ βρίσκαν πάρα πολύ καλά κρασιά και αυτό έθεται ένα ζήτημα όχι πλέον τοπικό αλλά εθνικό. Και ήρθε και παρακάλεσε να ξεκινήσουμε μαζί να ενεργοποιήσουμε αυτόν τον νόμο του 2880 του 1982, όπου σε μία απόφαση ενκρυπτό και σε μία νύχτα ο τότε υπουργός ο κ. Πάκτας έδωσε ως κεφάλαιο της δίκτυσης εκτάσεις οι οποίες ήταν προς επαναπόδοση της τοπικής κοινωνίας. Και φυσικά κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει και χάσαμε μία πολύ πολύ μεγάλη ευκαιρία. Κλείνοντας λίγο έτσι να αναφέρω το 2010 που ξαναγύρισα στο τεχνικό μου γραφείο όταν έφυγα και άρχισα πλέον δεν υπήρχαν δουλειές δεν υπήρχαν τίποτα άρχισα να ασχολούμαι με τα αυθέρετα για να εντοπίσουμε με καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι μηχανικοί για να εντοπίσουμε την περιοχή ξεκινώντας από κάτω από τη Στερεά Ελλάδα και να φτάσουμε σε μία κλίμα κάνα προς 10 χιλιάδες για να βρούμε την περιοχή μας στην Πτολεμαϊδα. Ευτυχώς μες στη δυστυχία μας που υπήρχε ένα τελείως γκρίζο τοπίο προς τα πάνω προς τα βόρεια και ξέραμε ότι κάπου κατά εκεί θα βρούμε και την Πτολεμαϊδα και τις γύρω στις περιοχές. Λοιπόν, αν έχω τον χρόνο και πιστεύω θα τον έχω θα σας στείλω μερικές αποσπάσματα από το Google για να δείτε μία κουκίδα η Πτολεμαϊδα η οποία νίγεται κυριολεκτικά μέσα στον γκρίζο όλης αυτής της περιοχής. Κάποια στιγμή λοιπόν περιμέναμε και εμείς την απολιγνητοποίηση, περιμέναμε πότε θα έρθει και ξαφνικά έχουμε τον Πρωθυπουργό με μία απόφαση που όλους μας εξέπληξε για την απολιγνητοποίηση μέχρι το 2028. Όσοι άρχισαν όταν ήταν ο κ. Στομάς ο Υπουργός Ενέργειας στη σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια, ίσως θα με άκουσαν ότι ήμουν αρκετά θυμωμένος. Αρκετά θυμωμένος γιατί τόσο καιρό περάσαμε την κρίση με τις κατασχέσεις, με τις επιταγές, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ. Και όταν ήρθε η ώρα σιγά σιγά να ξεπεράσουμε και να αρχίσουμε να πουλάμε τα κινητά μας, αρχίσαμε σιγά σιγά να μπούμε στην επιφάνεια. Τότε λοιπόν ήρθε εκείνη η πολιτιτοποίηση που μας τσάκησε κερδιολεκτικά, κι όχι εμάς, όλη την ατμομηχανή της οικονομίας που λέγεται οικοδομής στην Ελλάδα. Και κουβαλάει μαζί της 170 επαγγέλματα. Μπορώ να πω και δεν έχω κανένα λόγο να χαδιδέψω τα αυτιά του κυρίου Μουσουρούλη. Έτσι το θυμό μου αυτό τον απάλληνε ο ορισμός του ως εντονιστού του όλων των εγχειρήμεντων, γιατί όσοι τον γνωρίζαμε από το παρελθόν και συνεργαστεί, κάνουμε μαζί του, ξέρουμε ποιος ήταν ο κυρίος Μουσουρούλης και ανεπιφύλακτα θα το πω ότι ίσως είναι όχι η καλύτερη από τις καλύτερες επιλογές, η καλύτερη επιλογή που έχει η χώρα, που διαθέτει η χώρα για ένα τέτοιου είδους γιγαντιέου εγχειρήματος. Φυσικά διωρετήθηκα πολλές φορές και έλεγα έχω το δικαίωμα εγώ να ζητώ την συνεχίση της ΔΕΙ επληρώνοντας 200 εκατομμύρια από τα λεφτά των φορολογουμένων κάθε χρόνο για να κρατήσουμε τη ΔΕΙ ως… να συνεχίσουμε να κρατάμε τη ΔΕΙ ως επιχείρηση. Λοιπόν, μου έρθει πολύ δύσκολα να συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα. Είμαι σίγουρος όμως ότι υπάρχουν αρκετοί τεχνοκράτες, είδατε τον κύριο Κιάννα, υπάρχουν και άλλοι όχι μόνο στην παραταξή μας αλλά και σε όλες τις παρατάξεις, υπάρχουν άνθρωποι, τουλάχιστον στην περιφέρεια, που μπορούν να τρέξουν αυτό το τεράστιο πολωσιαίο έργο. Υπάρχουν και άρθονες προτάσεις από την περιφερειακή αρχή που όλοι σας λέγατε, λέτε και θα συνεχίσετε να λέτε και δεν μπαίνω σε αυτές. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Μουσουλίδης θα τα λάβει όλα αυτά τα υπόψη του, τα οποία έχει ακούσει. Ήθελα κλίνοντας να πω και να παρακαλέσω τον κ. Μουσουλίδη ότι τον θέλουμε δίπλα μας σύμμαχό μας. Πουλάχιστον σε αυτήν την επαναπόδοση των ανταφών κ. Μουσουλίδη, με εκείνον τον νόμο που σας είπα προηγουμένως του 2880 και σύμφωνα με την αποκατάσταση των ανταφών βάσει της υπαρρύθμου 1650 ευρωπαϊκής οδηγίας, την οποία γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Εμάς το όραμά μας είναι να ξαναπρασινήσει όλη αυτή η περιοχή, να δοθεί στον πρωτογεωμένο τομέα. Έχουμε τα ισχυρά βορταϊκά, τη δηλαθέρμαση, το φυσικό αέριο, που μπορούν να στήσουν εδώ παντώσιδους επιχειρήσεις, να αρχίσει να ξαναπαίρνει προς την περιοχή, να ξαναπρασινήσει. Και κ. Πρόεδρε, για να μην μακρηγορώ, να πω ότι εγώ ίσως κάποια στιγμή, κατά τις 4,5-5 ώρες, χρειαστεί να φύγω, ψηφίζω αυτή την πρότεση του Master Plan, ψηφίζω το ψήφισμα του κυρίου Κιάννα και ζητώ συγνώμη από την κυρία Ζημιλιάδου, που ίσως μπορεί να μην ακούσω την απόδοση της και δεν πρέπει να ψηφίσω πρώτο ακούσω και μια άλλη άποψη, αλλά δυστυχώς κάποιες καταστάσεις με αναγκάζουν κάποιες στιγμές να φεύγω και να μην μπορώ να περιβλήσω. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Τζιουμαρί. Κύριο Κιωσέ, έχετε τον λόγο… Μια πρώτα δραστηριότητα. Μπορεί να έχουμε κάποια στοιχεία επιδημιολογής, μελέτης για τις καρκυνογενέσεις, που είπε ο κύριος Τζιουμαρίς. Ναι, ο κύριος Τζιουμαρίς να απαντήσει. Να σας πω και ένα δαμήδι. Μπορεί να σας πω για καρκυνογενέσεις, αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για την περιοχή μας, γιατί και στην προηγούμενη μου θητεία ως περιφερειακός σύμβουλος, θυμάμαι μια επιδημιολογική μελέτη, την οποία πολλά εκατομμύρια, πολλές χιλιάδες ευρωπληρώνες η περιφερειακή αρχή, δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Να απαντήσω λίγο. Κύριε Αδαμήδη, και εμένα με προβλημάτιζε πάντοτε και με αδικούσε αυτό, και ένιωθα πολύ πολλή μελέτη, γιατί δεν είχαμε συγκεκριμένες μελέτες και ο καθένας είχε ό,τι του κατέβαινε, ό,τι ήθελε. Και σας είπα μερικά παραδείγματα. Οφείλω μία απάντηση στην τοπική κοινωνία, την οποία τυχεία την ανακάλυψα, εσείς ξέρετε ότι είχαν γίνει τότε οι μελέτης στην περιφερεια κλπ, βρήκα τον κατάλληλο καθηγητή αυτόν που ασχολήθηκε, ο οποίος είχε κάνει την έρευνα πριν από 25 χρόνια, με αναλύσεις αίματος, με εκτινογραφίες κλπ, και μετά από 25 χρόνια ξαναπήρε τους ίδιους ανθρώπους και έβγαλε το πόρισμά του. Είναι σοβαρός, σοβαρότατος άνθρωπος της χώρας μας. Εκλείσαμε, μείναμε σύμφωνη να έρθει να τα παρουσιάσει και να δει ο κόσμος θετικά πλέον για αυτά τα κατομμύρια που δοθήκαν, όπως βλέπετε κι εσείς, βάζει περίπτωση ότι πιάσαν τόπο το λαό τα χρήματα και ο λαός να καταλάβει και να δει τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστούμε κύριε Τσιούμα. Ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος έχει ο χορικός από την περιφερειακή στις π.Ε. Φλόρινας ο κύριος Κιωσές. Λακωνικός κύριε Κιωσέ, όπως προείπατε. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί καλεσμένοι. Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Φλόρινας, οι απόψεις και οι προστάσεις μας που σας έχουν κατατεθεί και έχουν δοθεί και στον κύριο Μουσουούλη, στον προηγούμενο χρόνο της διαβούλευσης, από το περίοδο του Μαΐου πλέον του τρέχοντος έτους μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες, θα σας τις καταθέσω και σήμερα λακωνικά, όπως είπα, κυρία Πρόεδρε. Παίρνοντας υπόψη το τεράστιο φυσικό αντικείμενο με το οποίο ασχολείται το Master Plan και το περιορισμένο χρόνο που ίσως υπήρχε ένα κατι της πανδημίας του κορωνοϊού, νομίζω ότι οι συντάκτες και όλοι ασχοληθέντες με το συγκεκριμένο σχέδιο θα συμπεράναμε ότι είναι μια σοβαρή προσπάθεια, μια προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικότητας, χάραξης ρεαλιστικών κατευθύσεων στις οποίες μπορεί να κινηθεί η περιοχή μας. Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η περιφερειακή ενότητα Φλόρινας στην προληγνητική εποχή ήταν κυρίως μια αγροτική περιοχή, όπως προείπε και ο κύριος Τσούμαρης και η ΠΕ Κοζάνης το ίδιο ήταν, με χαμηλό εισόδημα και περιορισμένες δυνατότητες. Τη δεκαετία του 1950, και εδώ νομίζω χρειάζεται να κάνω μια σύντομη αναφορά, με ιδιώτες και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, διότι ακούγεται και ως πανάκια σήμερα, την ταυτίζουμε με το κακό κεφάλαιο, με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι ιδιώτες εορδέει Παυλίδης Αδαμόπουλος και ο αίμνηστος, αίμνηστη βέβαια, και οι προαναφερθέντες και ο αίμνηστος Μποδοσάκης, ήταν εκείνοι που με ιδιωτική πρωτοβουλία ξεκίνησαν την εξόρυξη του λιγνίτη, σε ιδιωτικά ορυχία, για να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας του 1950-1959, να συστήνεται η Λιπτόλ, που ήταν ο πρόδρομος της σημερινής ΔΕΕΙΤ. Στις δεκαετίες αξιοποίηση του λιγνίτη έγινε απόθηση των αγορτών από τη γη που καλλιεργούσαν και δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις ορυχία και αΐς, με ανάγκες σε τεχνικό κυρίως προσωπικό. Το ΑΕΠ της περιοχής ανέβηκε θεαματικά, αν και εικονικά κατά ένα μέρος, και όλη η περιοχή μας προσανατολίστηκε και άρχισε να αναπτύσσεται με βάση το λιγνίτη. Σήμερα με την απολιγνιτοποίηση είναι διάχυτος ο φόβος για το μέλλον της περιοχής μας. Τα παραδείγματα από ξένες χώρες που πέρασαν αντίστοιχες κρίσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Μιλούν για πτώση του ΑΕΠ και για μείωση του πληθυσμού. Για να μη βιώσουμε κι εμείς τις ίδιες δύσκολες καταστάσεις, απαιτείται πολύ καλό σχεδιασμός, δημιουργία τεκμηριωμένου και καταλειπτού οράματος, διάθεση πόρων, συμμετοχή στην προσπάθεια της μεγάλης τουλιοψηφίας του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, δικτίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής με συμπληρωματικές και όχι μόνο άλλες περιοχές. Το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, που δόθηκε στη δημοσιότητα ως μια παρουσίαση 434 σελίδων, αναφέρει στη σελίδα 7 ότι ο κύριος στόχος του είναι η δίκαιη και αναπτυξιακή μετάβαση των επηρεαζόμενων περιοχών, η προάσπιση της απασχόλησης και η ελαχιστοποίηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που συνεπάγονται. Ασχολείται με πολλές πλευρές του όλου ζητήματος, όπως τις πηγές εγγενών πλεονεκτιμάτων, τον πλούσιο ρικτό πλούτο, τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τα δίκτυα κυκλοφορίας, το φυσικό αέριο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την πολιτισμική μας και πολιτιστική κληρονομιά, την ανάλυση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και τέλος το όραμα και ευλυματικές επενδύσεις. Το Master Plan δεν είναι μελέτη εφαρμογής και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το γνωρίζουν καλύτερα οι τεχνοκράτες. Με το παρόν κείμενο θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε μερικά με πρόθεση να βελτιωθεί το τελικό αποτέλεσμα διεκδικώντας το καλύτερο για την περιοχή μας. Το όραμα για την περιοχή μας είναι αυτό που θέλουμε να είμαστε σε 10 χρόνια και είναι ο πυρήνας της ιδέας που κυριαρχεί στις προτάσεις μας. Στόχος μας δεν αγωνιζόμαστε για να αποφύγουμε την καταστροφή που ορισμένοι θέλουν να παρουσιάσουν, αλλά για να βελτιώσουμε την κατάστασή μας διαφεύγοντας και κινούμενοι προς τα εμπρός. Ειδικότερα, ζητάμε τη συγκέντρωση της παραγωγής, να δοθούν κίνητρα για την ενοποίηση των κτινοτροφικών εγκαταστάσεων, των βιοτεχνικών μονάδων κλπ. Τη βελτιστή αξιοποίηση του συνδροδρομικού δικτύου. Ολοκλήρωση του υπάρχοντος δικτύου με επέκταση της γραμμής από Κοζάνη-Γρεβενά-Καλαμπάκα και Φλόρινα Μοναστήρι. Ειδικά η αναφορά στο τελευταίο δίκτυο συνδροδρομικό Φλόρινα Μοναστήρι είναι εύκολη, διότι χρήζει μιας επέκτασης σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστο κόστος μπορεί να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα γραμμή από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οποία συνέδεσε συνδροδρομικά την Θεσσαλονίκη με το Μοναστήρι και αποτελεί την εναλλακτική λύση στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Εύζωνη που είναι η βασική γραμμή για τις εξαγωγές και τη μεταφορά φορτιών ως την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ να διευκρινίσω ότι η συνδρομική γραμμή περνάει περί τα 300 μέτρα έξω από την βιομηχανική περιοχή της Φλόρινα στη Βιπέ και σταματά περίπου επίσης 300 με 400 μέτρα πρώτη συνοριογραμμή με τη Φύρο. Η ανάπτυξη δικτύων συγκοινωνιών και επικοινωνιών θα βοηθήσει να ολοκληρωθεί οικονομικά η Δυτική Μακεδονία και στα Βαλκάνια, κυρίως όμως τα Δυτικά Βαλκάνια, πράγμα που θα βοηθήσει αποφασιστικά την περιοχή μας αλλά και όλη την Ελλάδα να είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοποίηση της βιομηχανικής περιοχής της Φλόρινας η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα στρατηγικού χαρακτήρα διαμετακομιστικό κέντρο αν κατασκευαστεί και ολοκληρωθεί η συνδροδρομική γραμμή 400 περίπου μέτρων. Για τη συγκεκριμένη βιπέ μπορεί να αναλυφθεί διαχείρισή της από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αυτή τη στιγμή τη διαχείριση την έχει η πρώην ΕΤΒΑ σήμερα τράπεζα πυρίως να συσταθεί μια ειδική οικονομική ζώνη με φορολογικά και άλλα κίνητρα και να αποτελέσει βασικό μηχανισμό ανάκαμψης για την περιοχή μας. Να γίνει καθετοποίηση της παραγωγής, πρωτογενής τομέας, προστηθέμενης αξίας, επεξεργασία προϊόντων, πρωτογενούς τομέα, διανομή προϊόντων κλπ. Ολοκλήρωση της οικονομίας της περιοχής μας, ολοκλήρωση της οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της Βορειού Ελλάδος, των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως τα Δυτικά Βαλκάνια. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν, όπως θρησκευτικός τουρισμός, φυσικό περιβάλλον, υδάτινος πλούτος. Αξιοποίηση των παραπροϊόντων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας μας. Κιταρίνι, άχυρα, καλαμπόκια, υπόλοιπο ξύλευσης δασών κλπ. Ήδη ζούμε όλοι την πραγματικότητα της τηλεθέρμανσης με βιωμάζα στο Δήμο Αμιντέου. Αυτή την περίοδο αναπτύσσεται τεχνολογία που μετατρέπει την Κιταρίνι σε υγρό κάψιμο. Άλλη δυνατότητα είναι η μετατροπή της Κιταρίνις σε ζωοτροφή. Άλλη δυνατότητα είναι η αξιοποίηση της Κιταρίνις σε οικοδομικά υλικά κλπ. Η περιοχή μας μπορεί να γίνει η σίλικον βάλεη της Κιταρίνις. Λήματα και απόλυτα των κτυνοτροφικών και πτυνοτροφικών εγκαταστάσεων. Μετατρέπονται με ζύμωση σε κάψιμα. Υπάρχει όρημη τεχνολογία και μπορεί να βελτιωθεί παραπέρα. Παραπροϊόντα σφαγίων. Δέρματα, κόκκαλα, κέρατα, αίματα, εντώστια και λοιπά. Σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, όπως είναι και το Ισραήλ, η Δανία, η Ολλανδία, εξεργάζονται και αξιοποιούν όλα αυτά τα παραπροϊόντα των σφαγίων. Υπάρχει ένας μεγάλος και πλούσιος κόσμος γύρω μας παραπροϊόντων που περιμένει και ελπίζει της προσοχής μας και της αξιοποίησής του. Διαχείριση του ιδάτινου πλούτου. Στην περιφερειακή ενότητα Φλόρινας υπάρχουν πάνω από δέκα φυσικές και τεχνητές λίμνες. Βεγορίτιδα, χυμαδίτιδα, ζάζαρη, πετρών, μεγάλη πρέσπα, μικρή πρέσπα, το φράγμα της Παπαδιάς, της Τριανταφυλλιάς, της Κολχυκής και του Παρορίου. Τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για ύδρευση, για άρδευση, για διασκέδαση και ψυχαγωγία, μπάνιο, καταδύσεις, υποβρύχια, περιήγηση, ψάρεμα, περίπατο και λοιπά. Όπως και για εκπαιδευτικούς σκοκούς. Επίσης μπορούν να κατασκευαστούν και πολλά ακόμα μικρά φράγματα με σχετικά μικρό κόστος που αξιοποιούν τα νερά της ΠΕ Φλόρινας που τώρα κυλούν και φεύγουν, όπως είναι τα νερά του Σακουλεύα και του Ρέματος των Κλινών. Εντοπισμός και αξιοποίηση των πλωτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να βοηθήσει αποφασιστικά τον ιδιωτικό τομέα να πατήσει στα πόδια του, να επενδύσει και να αξιοποιήσει τις πλωτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας. Αυτά θα γίνουν προς όφελος των εργαζομένων, των καντήκων όλης της Περιφέρειας αλλά και της πατρίδας μας. Προτείνω να δημιουργηθεί μια εταιρεία λοκομοτήβα η οποία θα ασχολείται με το εντοπισμό των πλωτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, τη σύνταξη προκαταρτικών μελετών, την υποστήριξη και τη λήψη της απόφασης επένδυσης, τη σύνταξη οριστικών μελετών και μελετών εφαρμογής, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τέλος την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων όπως είναι η άδεια εγκατάστασης, εγκρίσεις, από υπηρεσίες, δασαρχείο και αρχαιολογία. Τη διαχείριση των οικονομικών μονάδων, είτε αυτά είναι αγροτοκαλιαίριες, χωράφια, φυτίες, κτινοτροφικές μονάδες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, ξενοδοχιακές επιχειρήσεις και λοιπά, με συστήματα διαχείρισης του νερού, συγκέντρωση, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή και χρήση αυτού. Τέλος, να βοηθήσεις τους μετόχους και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές συνεργασίες, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, την υποκατάσταση των πρώτων υλών, τη δηματοδότηση, τη δικτύωση, τη βελτίωση του ισολογισμού, τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και την αξιοποίηση, όπως προείπα, των προαραπροϊόντων με την προστιθέμενη αξία αυτών. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και άλλα πανεπιστήμια και την υποστήριξη διδακτορικών με θέματα που ενδιαφέρουν τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής μας. Την πρώτη αυτή κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ήδη, από το τρέχον έτος μέχρι το 2023 αλλά και το 2030, απαιτείται να στηριχθεί και να υποστηριχθεί η Δυτική Μακεδονία με ισχυρά κίνητρα, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, χαμηλότο καδάνια, επιχορηγήσεις και τέλος προνομιακή χρηματοδότηση των έργων υποδομής. Όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης ενός κατάλληλου νομικού πλαίσιο. Τέλος κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι το βασικότερο όλων είναι η συγκέντρωση των δυνάμεών μας, η συστράτευση, η ανάδειξη των κοινών στόχων για συνεργασία και αξιοποίηση όλων αυτών των καινοτόμων ιδεών. Δεν χρειάζεται να πω ότι συφίζω την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχητου κυρίου Κιάννα και την στηρίζω. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κιωσέ. Πριν δώσω το λόγο στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχητη της ΠΕΠΣΝΟ Καστοριάς να σας πω ότι έχει σταλεί ένα υπόμοινο από τον Βουλευτή Νομού Κοζάνη στον κύριο Μανατίδη. Και αν δεν σας έχει σταλεί, θα σας σταλεί σε πολύ λίγος email. Κύριε Σαββόπουλ, έχετε το λόγο. Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Καλησπέρα και από εμένα. Άκουσα με μεγάλη προσοχή όλους όσους τοποθετήθηκαν μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της σημερινής σημαντικής συνεδρίας του Περιβαλλοντικού Συμβουλίου. Θα ήθελα να σταθώ στην τοποθέτηση του φίλου μου, του Τζιούμαρτου Γρηγόρη. Που οδέποτε κανείς Καστοριανός ούτε Γλεβενιώτης αφισβήτησε ότι την μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυση δημιουργήθηκε σε όλους μας. Και μάλιστα γι' αυτό και υπήρχε αυτό που λέμε ο λιμνητικός οχωρός στα πλαίσια της εξορρόπισης, γιατί υπήρχαν και αντισταθυσικά οφέλη για αυτή την περιβαλλοντική επιβάρυση, η οποία ίσως δεν ήταν και ικανή για να δικανταστήσει τις απώλειες και την επιβάρυση η οποία υπέστη περιβαλλοντικά οι περιοχές κυρίως των λιμνητοριχείων και οι περιοχές της δραστηριότητας των νεοστασίων της ΔΕΕΚ. Όμως, εδώ και ένα χρόνο περίπου από το ξεκίνημα των συναντήσεων του κυρίου Μουσουρούλη στις συναντήσεις που είχαν γίνει και στην περιοχή της Καστολιάς και φαντάζομαι και σε όλες τις περιοχές έχουν γίνει συζητήσεις με επιχειρηματίες και τέλος πάντων έχει εδώ και δύο μήνες είδαμε το σχέδιο το οποίο είναι αυτό που λέμε της δίκαιης μετάβασης και με τον τίτλο Δημιουργικής Μακεδονίας. Στο σχέδιο λοιπόν δεν φαίνεται που σε εμένα είναι επιλέξημη η περιοχή της Καστολιάς αλλά ούτε και τον Γρεβενό. Και μάλιστα διαβάζοντας έτσι λεπτομερώς τουλάχιστον αυτό που υπήρχε στη διαβούλευση μέχρι τώρα θα ήθελα να πω και εδώ ότι στις 12 Νοεμβρίου κάναμε μια κοινή επιστολή τόσο εγώ ως χωρικός σαν την περιφερειάρχη τόσο και οι τρεις δήμακες της Καστολιάς όπου ζητούσαμε να συμπεριληφθούν οι περιοχές τόσο της Καστολιάς όσο και τον Γρεβενό. Διαβάζοντας λοιπόν το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης βλέπουμε ας πούμε ότι υπάρχουν αυτό που λέμε ποσοστά επιδοτήσεων τα οποία είναι 20% μεγαλύτερα σε δέσμη εξατωνικευμένων κινήτρων γύρω στα 15 περισσότερο από ότι στις περιοχές της Καστολιάς και τον Γρεβενό σε αντίθεση ξέρω εγώ με την Πουλζάνη και τα Γρεβενά. Επίσης ταυτόχρονα βλέπουμε μια δέσμη μέτρων που ανακοινώνονται είτε αυτό αφορά το εξοχονομό το 10% παραπάνω είτε αυτό που είπε ο κ. Μουσουρούλης στην προηγούμενη συνεδρία σε ότι θα τρέξει ένα πρόγραμμα στην επόμενη χρονιά η οποία θα αφορά κατάρθυση ανέργων μέσω του ΑΕΥ ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ για το 21 και για το 22 στο οποίο εξερήνται πάλι η Καστολιά και τα Γρεβενά. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι μέσα από το σχέδιο της δικής μετάβασης θα υπάρχει μια επιλεξιμότητα όσον αφορά την δημιουργία έρση και την κατάρθυση ανέργων για κάποιες θέσεις οι οποίες θα χαθούν στα νησιά Ρόδος, Κρήτη, Χίο, Μίγκονο, Μιτιλίνη και Σάμου όπου ξέρουμε πολύ καλά ότι η ανεργία είναι μονοψύρκανο. Θέλω να τονίσω ότι από το 2011 από τη στιγμή που δημιουργήθηκε χρονικά η ενιαία περιφέρεια, οι οποίοι είμαστε δυστυχώς λιγότεροι από 300.000 καρτικούς και φάνηκε στις τελευταίες εποχές ότι είμαστε βάσει και της απογραφής λιγότερα μέρη στον περιφερειακό συμβούλιο από ό,τι είμασταν το 2011-1941 και αδύο και το 1951 ότι πλέον θα πρέπει να βλέπουμε ενιαία με περιφερειακή συνείδηση στην πράξη και ασφαλώς σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το ψήφιμα το οποίο καταδίχεται από τη σημερινή περιφερειακή αρχή, αναλογικά φυσικά, χωρίς να διεκδικούμε τη μερίδα του λέωτος, αλλά καταλαβαίνετε σε μια περιφερειακή ενότητα όπως είναι η Καστουριά όπου έχει τη μεγάλη κρίση στην γουνοποιητική περίοδο την οποία διανύουμε τα τελευταία 10 χρόνια, δηλαδή σε μια περιφερειακή ενότητα η οποία μακράνει μεγαλύτερη σε ποσοστά ανεργίας, δεν μπορεί να τρέχει ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι επιλεξιμή μόνο η Φλόρνα και μόνο η Ποζάνη και μάλιστα πρόγραμμα το οποίο από ό,τι φαίνεται καταρχή χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων Ξαναλέω ότι αναλογικά θα πρέπει να υπάρχει αυτό που λέμε η επιλεξιμότητα και των άλλων δύο περιοχών Θέλω να σταθώ λίγο έτσι σε αυτό το κείμενο το οποίο και του συγχαίρω οι 13 δήμαρχοι της ΠΕΔ κάνουν μια κοινή επιστολή προς την διαδικασία έτσι του Ταμείου Δίκης Μετάβασης όπου στην κατηγορία ειδικό φορολογικό καθεστώς ενίσχυσης επιχειρηματικότητας θα διαβάσω ακριβώς όπως αναφέρθηκε στο κείμενο το πλέγμα των κινήτρων θα πρέπει να αφορά το σύνολο της περιφέρειας Ζητικής Μακεδονίας η οποία πλήττεται επίσης όχι μόνο από την επικείμενη αποληγνητοποίηση αλλά και από την πρωτοφανή κρίση της Γούνας. Με τη στρατηγική αυτή θα διασφαλιστεί η δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων απασχόλησης στο σύνολο της περιφέρειας Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εφόσον ισχύσει όλη αυτή η δέσμη μέτρων το 20% φανταστείτε και κάποιοι επενδυτές επιχειρηματίες από την περιοχή της Καστοριάς να είναι λογικό να επενδύσουν σε περιοχές οι οποίες δημιουργούν υψηλότερο ποσοστό επιδοτήσεων πράγμα το οποίο θα συμβάλλει και θα επιδινώσει ακόμα την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της περιοχής της Καστοριάς Σεφωνώ κύριε Πρόεδρε με το ξύφισμα το οποίο ίσως εκεί στη λέξη έφαση ίσως θα έπρεπε να μπει η λέξη αναλογικά και φαίνεται καθαρά η πρόθεση της περιφέρειας να ζητήσει αυτό που λέμε την διαδικασία της επανέκκρισης του ΣΔΑΜ συμπεριλαμβανομένων όλων των θέσεων στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι η περιφέρεια ζητάει να υπάρχει και να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας Σας ευχαριστώ Ευχαριστούμε πάρα πολύ ο κύριος ο Βόπνου Το λόγο είχε ο φορικός αντιπεριφερειάκης της Ιατσιούς και περί να μιλήσει ο κύριος Ιάτσιος η λίστα των ανηλυτών για τους περιφερειακούς συμβούλους έχει κλείσει ως εξής Σας τους αναφέρω η κυρία Κυριακίδου, η κυρία Καρυπίδου, ο κύριος Σκώτας, ο κύριος Στρατάκης, ο κύριος Κοτακίδης, ο κύριος Πρυστοφορίδης, ο κύριος Βόσδου, ο κύριος Μαρκόπουλος, ο κύριος Καρατζίδης, η κυρία Κοζατσάνη και ο κύριος Μάνος Παρακαλώ Συγγνώμη μισό λεπτό, επειδή έγινε ένα έκτακτο γεγονός και δεν ήμουν εδώ, αναγκάστηκα να πάω στην αστυνομία να υποβάλλω μία μήνυση και πρέπει να μου δώσετε ένα λεπτό να αναφέρω το περιστατικό, για να μάθει και ο κόσμος δηλαδή για τη σωστή ενημέρωση και πληρέστερη Να τοποθετηθεί ο κύριος Ιάτσιος, όχι τώρα κύριος Καρυπίδης, να είμαστε στην πυροί της συζήτησης Έχει να κάνει με την παρουσία ενός περιφερειακού συμβουλίου στην κοινωνία Και για αυτό δεν υπέβαλα έτοιμα, θέλω να με συμπεριλαμβάνετε και εμένα στον κατάλογο Ωραία, σας συμπεριλαμβάνω τώρα ο κύριος Δασκαλόπουλος Ο κύριος Ιάτσιος έχει το λόγο, στη συνέχεια κύριε Δασκαλόπουλε Εντάξει, όποτε θέλετε Ευχαριστώ Καληφαρήξη και εγώ Ποιος ο... Ο Γρηγόρης Ογιαννόπουλος Α, δεν το έχω δει κύριε Ιαννόπουλε, συγνώμη σας, συμπεριλαμβάνω και εσάς Ευχαριστώ Κύριε Γιάτσιος, σας ακούμε Δεν σας ακούμε καλά κύριε Γιάτσιο, έχετε κάποιο πρόβλημα στη σύνδεση? Όχι, ακούγουμε Ακούτε οι υπόλοιποι, τον ακούτε? Όχι, ακούγεται πολύ άσχημα Έχει ψόριγμα Αλύτερα να ξεσυνδέσει την κάμερα του και να την ξανασυνδέσει ή το μικρόφωνο του, γιατί κάτι δεν είναι καλά στη σύνδεση Έχει παράστα Τώρα... Και τώρα με ριχολία σας ακούμε κύριε Γιάτσιο Κύριε Πρόεδρε, ας τοποθεθεί κάποιος άλλος, με έχουν αλύσει το πρόβλημα ο κύριος Γιάτσιος Η κυρία Κυριακίδου, έχει τον λόγο Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Θα πω λίγα πράγματα, γιατί έτσι και αλλιώς αναλύθηκαν διαξοδικά πιο πριν, αυτό τον κύριο Κιάννα και όλες Και από όλους που ακούσαμε κάποια πράγματα Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι από την πρώτη αρχή, η Περιφερειακή Αρχή ανέδειξε το θέμα της αποδυνατοποίησης ως το μίζο θέμα της περιφέρειας και με το οποίο ασχολείται εντατικά όλο αυτό το διάστημα Πράγματι, όπως ανέφερε και ο κύριος Κιάννας, έγινε και μια ειδική ομάδα που εκφράζει όλη τη Δυτική Μακεδονία, είτε αυτό είναι φορείς, είτε επιστημονικό προσωπικό από πολύ αξιόλογους ανθρώπους Μελέτησαν πάρα πολύ διαξοδικά όλα τα στοιχεία και του σχεδίου που όπως έχει κατατεθεί αλλά και γενικά έχουν καταθέσει όλα τα στοιχεία της περιφέρειας που συνθέτουν και θα πρέπει να συνθέτουν αυτό το σχέδιο Λοιπόν, όλη αυτή η δουλειά και όλους τους συντελεστές και με βέβαια τον Περιφερειάρχη ο οποίος από την αρχή είναι μπροστά σε όλο αυτό το ζήτημα όλη αυτή η σκληρή δουλειά, αποτυπώνεται σήμερα σε αυτό το ψήφισμα που έχουμε δημιουργηθεί από την αρχή σε αυτό το ψήφισμα που έχει καταθέσει ο κύριος Κιάνας Σαφώς και συμφωνώ, απλά αυτό που ήθελα να τονίσω δύο τρία πράγματα είναι ότι το σχέδιο δίκαις αρνητικσιακής μετάβασης είναι ένα στρατηγικό σχέδιο η εφαρμογή του θα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων μας υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να τα λύσουμε για να γίνει σωστή η υλοποιησή του όπως γίνουν οι βασικές υποδομές για παράδειγμα, ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες να λυθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης αυτού του σχέδιου δηλαδή να νομιμοποιηθούν και να χωροσθετηθούν οι βιομηχανικές περιοχές να νομιμοποιηθούν υποδομές και φορείες όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να τα λογιστούμε, να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την κατέθεση και είναι ευτυχία στο γεγονός που σήμερα είμαστε αρκετοί καλεσμένοι, βουλευτές και δήμαρχοι οπότε αυτό θα πρέπει ενωτικά να δούμε πως θα μπορέσουμε να το τρέξουμε πιο γρήγορα θα πω και το εξής, επίσης πολύ σημαντικό είναι και τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια σε σχέση με τις χρήσεις γης και τον ανανεώσιμο πηγών ενέργειας και αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα και θέλει τη στήριξη όλων λοιπόν όμως δεν θέλω να επεκταθώ άλλο γιατί πραγματικά έχουν διατυπωθεί πολύ σωστά στο ψήφισμα εκεί όμως που θέλω να σταθώ είναι ότι το σχέδιο δίκαις αντιεξιακής μετάβασης πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη την έκταση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως αντιπεριφερειά της Δυτικής Μακεδονίας εργάζομαι στο σύνολο αυτής δεν θα μπορούσα σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή να την δω κάπως διαφορετικά παρά ως μια ενιαία οντότητα και τη συνοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να την στηρίξουμε και ως εξής γιατί αν δούμε και διαχρονικά την ιστορία της αυτό μας διδάσκει ότι είναι μια οντότητα μην ξεχνάμε ότι 100 χρόνια ήταν στο σκοτάδι όταν η υπόλοιπη Ελλάδα ήδη άρχισε να αναπτύσσεται 100 χρόνια μετά απελευθερώθηκε η Δυτική Μακεδονία παρ' όλα αυτά κέρδισε και τον χρόνο έχοντας το λιγνίτι και τη γούνα να αναπτύξει ισχυρές οικονομίες οι οποίες στήριζαν και το εθνικό εισόδημα σε όλη αυτή την πορεία της να μην ξεχνάμε και την ιδιαίτερη θέση την απομακρυσμένη επίση που έχει και τα σύνορά της που λόγω των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών υπήρχαν διοικητικά να μην ξεχάσουμε και πολύ κοντινά στο παρελθόν θα έλεγα η Κοζάν και τα Γρεβένα αποτελούσαν ένα νομό όπως επίσης η Καστοριά και η Φλόρινα ήταν μια διοικητική δομή για ισχυροποίηση των συνόρων δεν είναι πολύ μακριά στο παρελθόν άρα οι αλληλεπιδράσεις είναι πολύ ισχυρές είναι μια ενιαία οντότητα και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ένα σχέδιο που θα βλέπει την ισόρροπη και συνεκτική ανάπτυξη και άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αν και δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί τα σχέδια του κανονισμού του εκεί που στηρίζεται και από εκεί που προκύπτει και απορρέει είναι βάση του κεντρικού πολιτικού άξονα της Ευρώπης από αυτή τη συνοχή και εκεί πρέπει να το στηρίξουμε αυτό το επιχείρημα δηλαδή θα έλεγα ότι κάποιες φορές το δίκαιο δεν είναι ηθικό αλλά για μένα το ηθικό είναι πάντα δίκαιο και εδώ η Δυτική Μακεδονία είναι μία οντότητα κύριε Μουσουρούλη ξέρω ότι θα του μεταφέρετε και σας δίνω ένα επιχείρημα γι' αυτό θεωρώ ότι έχετε κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά πραγματικά αξιόλογια, έχετε γνωρίσει την Δυτική Μακεδονία θα έλεγα πλέον ότι γνωρίζετε τόσο καλά σαν να είστε γυγενής και έχετε μεγαλώσει εδώ θα ήθελα αυτό να το μεταφέρετε κεντρικά θα πρέπει να το καταλάβει η κεντρική διοίκηση αλλά και η Ευρώπη και να αναπτυχθεί όλο αυτό το σχέδιο ισόρροπα βέβαια πάντα, πάντα εστιάζοντας στο λυγνητικό τόξο γιατί όντως εκεί είναι το μεγαλύτερο ζήτημα και η μεγαλύτερη κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν θα ήθελα να αναπτυχθώ παραπέρα ίσως κύριε Κιάννα να συμπληρώνετε λίγο στο ψήφισμα εκεί που αναφέρετε ισόρροπη ανάπτυξη ισόρροπη ανάπτυξη και συνοχή και τη λέξη συνοχή είναι πολύ σημαντική Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ όλους. Πώς γλυκάνε η φωνή του έτσι όμως. Μια άλλη φωνή. Να επισημάνω λίγο ότι στο κατάλογο έχει προστατεί ο κύριος Δασκαλόπουλος. Ποινήσει ακόμα ένας, κύριε Πρόεδρε, αν με ακούτε. Δεν σας ακούμε καλά κύριε Γιάτσιο. Μάλλον δεν ακούμε τον κύριο Γιάτσιο. Άς το αποθετηθεί ακόμα δάκτυρος. Ναι, ναι, ναι. Το λόγο έχει ο κύριος Κώτας. Ναι, καλησπέρα και από μένα. Θα είμαι πολύ σύντομος και θα θέλα όμως κυρίως να σταθώ στο ήδη υπάρχουν σχέδιο το οποίο μας έχει κατατεθεί. Ένα σχέδιο που έχει το όνομα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Θα το βάλω σε εισαγωγικά το δίκαιης, γιατί είναι αρκετά άδικο, τελείως άδικο θα έλεγα, γιατί όχι μόνο δεν δίνει την αναπτυξιακή λύση και πρόταση στην περιοχή μας, αλλά βάζει τα φόπλακα. Επίσης χωρίζει τις περιφερειακές ενότητες σε περιφερειακές ενότητες δύο ταχυτήτων. Και το πρώτο δείγμα γραφής που έχει δοθεί μέσα από αυτό είναι οι πρώτες προτάσεις που έπεσαν για τους νέους αγρότες, για το εξοικονομό, για το πρόγραμμα για την ανεργία το οποίο ακούστηκε. Και μάλιστα σε ένα από τα μέτρα, από ό,τι διαβάζω, το τρίτο επιχωρηγεί με τα εγκαταστάσεις επιχειρήσων, αλλά και επιδοθεί με τα κατάστασης και διαμονή ανέργων για την επιλογή των ανάκων των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό. Δηλαδή φαίνεται στην ουσία να εισάγει κιόλας εργαζόμενης, ενώ το πρόβλημα της ενεργίας είναι τεράστιος σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Επίσης, αναφέρει, δεν έχει καμία αναφορά... Μικρόφωνο να παρακαλώ, συγγνώμη κύριε Κωτά. Τα μικρόφωνα κλείστε. Ο δήμαρχος νομίζω νεστορίο έχει ανοιχτό το μικρόφωνο του. Ο κύριος Γιάτσιος μάλλον προσπαθεί να συνδεθεί. Μισό λεπτό, λίγο, θα κλείσω το μικρόφωνο. Κύριε Κώτα, ανοίξου το συνεχή να μιλήσετε. Μπορώ να συνεχίσω. Επίσης, το πρόβλημα το οποίο το ανέφερα και στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, υπάρχουν προτάσεις για διετή για σχολές οι οποίες είναι σε αναστολή λειτουργίας. Νομίζω ότι θα πρέπει, οπωσδήποτε, να στηριχθούν, να διεκδικηθούν, να ανοίξουν αυτές τις σχολές σε όλες τις περιφερειακές μας ενότητες. Το διαμετακομιστικό κέντρο το οποίο έχει εξαγγελθεί, τα συνδροδρομικά δίκτυα τα οποία υπήρχαν και χρηματοδοτήσεις και σχεδιασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση της Καστουριάς με την Κρυσταλοπηγή, τη Φλόρινα και το Πογραδέτσι, και σε αυτό δεν έχουμε δει τίποτα μέσα από το σχέδιο αυτό. Ακόμη και οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι μας ανέφερε ο περιφερειάρχης στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, οι οποίοι αναζητούν γη. Υπάρχει γη και νομίζω έχουμε και εγκεκριμένο και έτοιμο βιππά στην περιοχή μας, το οποίο θα μπορούσε να γίνει και εδώ. Αυτό που θέλω να μεταφέρω και να εκφράσω μέσα από την τοποθέτησή μου αυτή, είναι η ανησυχία, η αντίδραση του κόσμου της Καστοριάς κυρίως, φυσικά και όλης της Ζητικής Μακεδονίας, διότι το σχέδιο αυτό και η εισήγηση του κυρίου Κιάννα δεν αναφέρει πουθενά ότι απορρίπτουμε το ήδη υπάρχον. Νομίζω αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην απόφαση μας σήμερα. Δεν απορρίπτουμε λοιπόν το σχέδιο αυτό που ήδη υπάρχει και λέμε όχι στο επισυναπτόμενο κείμενο το οποίο θα θέλαμε να περάσουμε ως νέες προτάσεις, πίσω από μια ηλειμένη απόφαση που ήδη φαίνεται να έχει πάρει το Υπουργείο περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν στηρίζουμε την εισήγηση του κυρίου Λιάση και της δικής μας παράταξης, όπου είναι ξεκάθαρο αυτό. Πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν η απόρριψη του ήδη υπάρχοντος σχεδίου και επαναπροδιορισμό όλων των προτάσεων, όπου πολύ όμορφα και πάρα πολύ συνάδελφη κατέθεσαν. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Κώτα. Κ. Καρυπίδου. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Ακούγομαι. Ναι, ακούγεσαι. Ωραία, να περπατήσω κι εγώ όλους τους παρευρισκόμενους. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τον κ. Τζουμαρί για το ότι ό,τι κακό συμβαίνει στην περιοχή μας, ευθύνεται η κακιά δεή. Εγώ καλός ή κακός δεν ανήκω σε αυτούς που όταν πέφτει ένα φίδι από το δέντρο βάζουν ένα σεντόν για να μη χτυπήσει και πληγωθεί το φίδι. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη κρίση είναι η πείνα. Θα τοποθετηθώ, λοιπόν, ως κάτοικος της Δυτικής Μακεδονίας, ως εργαζόμενη της ΔΕΙ και ως μητέρα δύο αγοριών που ήλπιζα ότι μεγαλώνοντας θα μείνουν στην περιοχή για εργασία. Η απότομη και η ανεξήγητα πρόωρη πάψη του λιγνίτη θα επιφέρει καταστροφή στη Δυτική Μακεδονία. Ο λιγνίτης θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας έως ότου οι άπερ οριμάσουν τεχνικά και θεσμικά. Αντί αυτού, όμως, βγαίνει με το ζόρι εκτός και τη θέση του παίρνουν ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου για τα επόμενα 20 έτη. Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ένας επιστήμονας της περιοχής η συνισφορά του λιγνίτη στην περιοχή για ένα Σαββατοκύριακο μόνο ισούτε με το αιτήσιο πρώτο προϊόν της περιοχής, τον κρόκο. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, το μέγεθος της προσφοράς της ΔΕΙ στον τόπο. Για κάθε ένα ευρώ της ΔΕΙ γεννιούνται άλλα 3,1. Όπως πολύ καλά ξέρουμε και έχουμε πει. Όπως είπε και η κυβερνητική η ευρωβουλευτής πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας για τη στρατιά των ανέργων που θα επιφέρει η βίαιη απολιγνητοποίηση. Και κάτι τέτοιο είναι ανέφυγκτο. Σε αυτό το χρονικό διάγραμμα τουλάχιστον. Και το γεγονός και το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Πρώτος και καλύτερα, το γνωρίζει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εμείς νυν Περιφερειάρχης που θα έπρεπε να κηρύξει τη Δυτική Μακεδονία σε έκτακτη ανάγκη. Αλλά δυστυχώς φαίνεται πως ως τέλεχος εκτελεί κεντρικές αποφάσεις και φυσικά όχι προς όφελος του τόπου μας και της Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως το θέμα δεν μπαίνει μόνο τοπικά. Το θέμα είναι γεωπολιτικό. Σαφώς τα προβλήματα με την πάυση του λιγνίτη θα είναι μεγάλα. Ας αφήσουμε λοιπόν το λιγνίτη να συνεχίσει έως ότου οι άπε οριμάσουν τεχνικά και θεσμικά και έτσι δοθεί ο χρόνος για την προετοιμασία της περιοχής. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κυρία Καριπίδω. Ο κύριος Στρατάκης έχει τον λόγο και ο κύριος Σογιάτσιος για να μας προσεκτικώσουν το μικρό φωνό του. Κύριε Στρατάκη. Γεια σας και πάλι. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με κάποια σχόλια μετά από όλα όσα ακούστηκαν μέχρι τώρα. Κατ' αρχάς, μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση τις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων εκτός των περιφερειακών ενοχητών φλόινες της Κοζάνης και το μόνο που τους απασχολεί είναι δικαιολογημένο βέβαια η εξέρηση των περιοχών τους. Έτοιμα βεβαίως που ασμένος και εμείς το υποστηρίζουμε. Εδώ συζητάμε το Master Plan. Προτάσεις δεν υπάρχουν από την πλευρά τους. Πού πάει η αλληλεγγύη, η περιφερειακή αλληλεγγύη και η περιφερειακή συνείδηση. Και επίσης θα μου επιτρέψω να σχολιάσω, δεν κατανοώ παρόλο που σέβομαι και τιμώ τον κύριο Μουσουλούλη και για το ρόλο που έχει αναλάβει. Όταν αποφυθυνόμαστε προσωπικά στον ίδιο περιμένουμε ότι ο ίδιος θα μας λύσει το θέμα αυτό της ένταξης των δύο περιοχών στο πρόγραμμα της απολυγής υποτίεσης ή είναι κυβερνητική επιλογή κεντρική. Τι νομίζουμε δηλαδή, γιατί υποτιμούμε τον ίδιο μας το ρόλο ως περιφερειακή συμβούλη. Ακούστε καν να πείτε στις προτάσεις από την πλειοψηφία για την παραγωγική αναδεάθεση της Δυτικής Μακεδονίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του ελλείμματος διαλόγου, κύριε Περιφερειάρχη, που είχαμε όλο αυτό τον καιρό, γιατί αυτά, βεβαίως έπρεπε να συζητηθούν αλλά είχαμε όλο το χρόνο να τα συζητήσουμε ως περιφερειακό συμβούλιο και να καταλήξουμε στις προτάσεις. Είμαστε με ευκαιρία, ρωτάω τον κύριο Κιάννα, πού μπορεί να βρει κανείς τις προτάσεις των επιτροπών που ασχολήθηκα με το θέμα. Που είναι εναρτημένα τα συμμεράσματα, έχουν υποβληθεί, υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να τα βρει. Και αν βεβαίως διαβιβάστηκαν, αν διαβιβάστηκαν ήδη στον κύριο Μουσουρούλη, ο οποίος είναι στο συντονιστικό όργανο που ηγείται τις προσπάθειες αυτής. Σήμερα νομίζω η συζήτηση αφορά στο ΣΔΑΜ και το ίδιο το Master Plan. Και πώς θα το διοικηθούμε στην επόμενη μέρα. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό και σε αυτό πρέπει να απαντήσει η συζήτησή μας και να επικεντρωθούμε σε αυτό. Κοιτάξτε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι κοινά αποδεχτό ότι ο χρόνος δεν βγαίνει. Όλοι το ομολογούμε πλειοψηφία και μειοψηφία. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος είναι πάρα πολύ στενός και το εγχείρημα θεωρούμε ενδόμηχα, αν και δεν το ομολογούμε ακόμα και αυτοί που τέλος πάντων δυσκολεύονται να το ομολογήσουν δημοσίως, ότι θα είναι αποτυχημένο. Είναι λοιπόν καθοριστικό και επί αυτό νομίζω ότι καθορίζει τη σημερινή μας απόφαση. Εάν λοιπόν στραθούμε στο ζήτημα της χρονικής ανεπάρκειας, νομίζω όλα τα άλλα πρέπει να είναι δευτερέγοντα. Παρ' όλα αυτά, για να μην θεωρηθεί ότι απέχουμε από το σχολιασμό του Master Plan, το θεωρούμε γενικό, αόριστο, στηρίζει το μετασχηματισμό της περιοχής με γενικόλεγες και αόριστες προτάσεις. Δύο μόνο βασίζονται στην τοπική δυναμική, σε δύο άκρες της τοπικής δυναμικής που μπορούν να αναπτυχθούν. Ένα είναι η αγροτική οικονομία και το άλλο είναι ο τουρισμός. Κύριε Στεφάν, να κλείσω λίγο τα μικρόφωνα και ανοίξτε το ξανά για να μιλήσετε, γιατί ο κύριος Γιάτσος παρεβαίνει. Σας ακούμε, ανοίξτε το μικρόφωνο σας κύριε... Κύριε Πρόεδρε! Κύριε Γιάτσιο, όχι, δεν άκουγε σας καλά. Και διακόπτουμε και τον κύριο Στρατάκη που έχει το λόγο στη στιγμή. Κύριε Στρατάκη, κλείστε... κύριε Στρατάκη, παρακαλώ, συγγνώμη. Το μικρόφωνο σας, το μικρόφωνο σας, κύριε Στρατάκη. Κύριε Στρατάκη, το μικρόφωνο σας λίγο, ανοίξτε. Μου το κλείσατε εσείς, για να μπορέσετε να μιλήσετε. Συγγνώμη, εντάξει. Εγώ συγγνώμη. Λοιπόν, φαίνεται καθαρά μέσα στο ίδιο το Master Plan... και αναφέρονται δύο βασικά άξονες. Ο ένας που αφορά, δηλαδή, ποια είναι τα ίδια μέσα που έχουμε ως περιοχή... ποια είναι τα δυνατά μας σημεία. Το ένα είναι η αγροτική μας οικονομία... που η ίδια η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας... θεωρεί ότι δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Αν τη διαβάσει κανείς προσεκτικά, αυτή την έκθεση την οποία λέγαμε... για να μπορέσουμε όλοι μας να τη διαβάσουμε... και να γίνουμε κοινωνίοι των συμπερασμάτων της... σε αυτή, λοιπόν, κατά την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας... δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Ο τουρισμός σε μια περιοχή που στηρίζεται καθαρά... στις αναλλακτικές μορφές τουρισμού... δεν μπορεί να έχει μεγάλες ελπίδες έξω από τα συνορά μας... παρά μόνο τον εσωτερικό τουρισμό, άρα και ανάλογα τα αποτελέσματα. Τα υπόλοιπα, περί επιχειρηματικών δραστηριοτήτων... περί ενδιαφέροντος και λοιπά, είχαν αφερθεί και την προηγούμενη φορά. Μέχρι να υλοποιηθούν αυτές οι προθέσεις... ο δρόμος είναι πολύ μακρής. Αυτά που απ' τα φαίνονται είναι οι επενδύσεις... στα Φολτοβαλταϊκά... που εδώ γίνεται το μεγάλο ζήτημα... για το πώς θα διαχειριστούμε όλες αυτές τις εκτάσεις... πώς θα... μέχρι πού φτάνουν τα όρια της ΔΕΙ... και τέλος πάντων, επίσης, το άλλο μέρος στην ΔΕΙ... που ευθύνεται για όλη αυτή την ευθύνηση... εισαγωγικά, αυτή ήταν εδώ και εκμεταλλευόταν... τον ορεικτό πλούτο της περιοχής... την οποία φροντίζουμε να τη βγάλουμε και έξω από τις αποκαταστάσεις. Όμως, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια κουβέντα... πέρα από τα Φολτοβολταϊκά Πάρκα... να αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι επενδυτικό... και μια πρόταση η οποία έγινε για 5%... στις μετοχές των Φολτοβολταϊκών για την τοπική κοινωνία. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει. Δηλαδή, δεν πρέπει να ακούσουμε κάποια πρόταση. Η επιχείρηση η οποία εκμεταλλεύτηκε τον εθνικό πλούτο... κάποτε ήταν βεβαίως και κρατική, έτσι. Γι' αυτό, λοιπόν, συνδέεται και η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού... αλλά και το κράτος που μέσα από αυτή την περιοχή... εξασφάλιζε την οικονομική της επάρκεια. Το επόμενο, κάτι άλλο που έχουμε συζητήσει βεβαίως... και ως περιφερειακό συμβούλιο, μια άλλη πιο χειροπιαστή... αλλά λιγότερο και αυτή φαίνεται ότι πρέπει να εξελιχθεί... είναι το ιδρογόνο. Δεν θα πω πολλά πράγματα. Μακάρι να πετύχει, μακάρι να προχωρήσει. Απλά μετά το άκουσμα, γιατί μετά από ερώτησή μου... απαντήθηκε και μου είπαν κάποιους από τους κυρίους... που συμμετείχε στην συνεδρίαση... ότι το κέρδος, μάλλον η αξιοποίηση της περισσέβουσας... ηλεκτρικής ενέργειας και η αποθήκευση της ιδρογόνοξας... ασφαλίζει από εδώ στις 40%. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες που μετά ενδιαφέρθηκα και έμαθα... με την αντισιομάστευση, το ποσοστό αυτό είναι 70%. Δεν θα κάνω κανέναν άλλο σχολιασμό. 40% με το ιδρογόνο, 70% με το ίδιο το νερό... επαναφένοντάς στο ανάδειο του φράγματος. Ακούμε, θα μου επιτρέψετε... επειδή και εδώ θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρος... για να σας διευκολύνω και σας... επειδή είναι βασικό επιχείρημα πολλών... και ιδιαίτερα της κυβέρνησης και του Υπουργού... το έχουμε ακούσει επανειλημμένα, αλλά και από την ίδια την ιδεή... ότι δεν είναι δυνατόν... και βέβαια είναι ολίγον τι αφοπλιστικό... ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η ιδέη... τη στιγμή που είναι ζημιογόνα μια επιχείρηση... η οποία είναι μεταχωποιημένη και πρέπει να έχει... είναι όμως έτσι. Αναφέρθηκαν και άλλοι. Επειδή έχω να πω κάτι πιο συγκεκριμένο... και ο κύριος Πράσος και άλλος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό... θέλω να πω πιο συγκεκριμένα πράγματα... γι' αυτό αναφέρομαι πάλι εγώ. Αυτή τη στιγμή λοιπόν... οι δυο μονάδες που πασχίζουμε και ζητάμε όλοι μας... και εσείς και η πλειοψηφία ζητάει... χωρίς όμως να κάνει αναφορά στο χρόνο... να παραμείνουν αναγιχτές... έχουν κόστος περίπου κάτω από τα 60 ευρώ... την μεγαβατόρα. Η νέα μονάδα της το Λεμαϊδας αν θα δούλευε... θα ήταν κάτω από τα 50 ευρώ την γιγαβατόρο... λόγω και υφυξημένης απόδοσης. Αυτή τη στιγμή λοιπόν... όπως είπε και η κυρία Σιμπηλιάδου... τα 2,30 του φυσικού αερίου που έρχεται μέσω Τουρκίας... καθορίζει το 70 με το 74% της αγωγάς... με τυγμή κυβατόρας 45 με 50 λεπτά... σε μια περίοδο λόγω πανδημίας... που παρουσιάζεται ύφεση οικονομική... που αντιλαμβάνεστε πόσο ευμετάβητα είναι αυτά... και πόσο μπορούν να αλλάξουν άρντες. Και υπολογίζοντας επίσης... ότι στιγμή της κυβατόρας αυτή τη στιγμή... δεν ξέρω αν κάποιος είπε για 30... οι τιμές αυτές έχουν υπολογιστεί... με 25 ευρώ τον τόνο επιβάνιση. Ολοκληρώνται, κύριε Στρατάκη, σιγά-σιγά. Είναι λοιπόν, άρα λοιπόν... το συμπέρασμα είναι ότι... η απόφαση της μετάβασης... της περιοχής μας... σε ένα άλλο καθεστώς... είναι πλέον προϊόν κυβερνητικής επιλογής καθαρά. Είναι ζήτημα πλέον και εθνικής στρατηγικής. Να μύθιση ας τη λοιπόν η Δυτική Μακεδονία... στο όνομα των ιδιωτικών συμφερώντων. Και κλείνω με αυτό... κάνω ως μια αντιλαμβάνουμε τη δύσκολη θέση... λίγο θα μιλήσω προσωπικά προς τον κύριο Περιφερία... την προσωπική του δυσκολία. Δεν είναι εύκολο κανείς... να απεμπολίσει το πολιτικό του παρελθόν. Το αντιλαμβάνουμε. Πρέπει όμως να αντιληφθείτε κύριε Περιφεριάρχη... αυτή τη στιγμή είστε σε μια κορυφαία αυτοδιοικητική θέση... και πρέπει να συμπεριφερθείτε ως αυτοδιοικητικός... υπερασπίζοντας τα συμφέροντα αυτής της περιοχής. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Σταδάκη. Μήπως ακούγουμε τώρα. Πολύ ωραία κύριε Κιάτσι. Σε μισό λόγω να απαντήσει ο κύριος Κιάνας που ζήτησε πριν τον λόγο... στον κύριο Στρατάκη. Και δεν ξέρω αν θέλει να δώσει κάποια απάντηση στον κύριο Περιφεριάρχη. Κύριε Κιάνα. Κύριε Κιάτσι οπλήστε το μικρόφωνο σας... για να ακούσουμε τον κύριο Κιάνα. Ακούγομαι. Ναι, ναι. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Να πω την αλήθεια... και κλείσουμε λίγο με την τοποθέτηση του κυρίου Στρατάκη... αλλά και γενικά και με μια απαρέτηθη... που είδε το φως της δημοσιότητας από την Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Και κλείσουμε διότι στη συγκεκριμένη Επιτροπή που συμμετείχε ως Αντιπρόεδρος... νομίζω ότι τοποθετήθηκαν όλες οι υποομάδες με τους επικεφαλείς τους... ή έχουν γίνει τρεις συνειδρυάσεις όπου συμμετείχαμε για να παρουσιάσουμε... και αυτά που μας έγιναν γνωστά από το συντομιστή για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης... αλλά και από τις υποομάδες για να όλοι μεταφέρουν στην Επιτροπή... τους προβληματισμούς και τις προτάσεις επί του σχεδίου. Άρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει μια διάσταση ότι οι υποομάδες κρύφτηκαν. Και θέλω ειλικρινά και την τοποθέτηση και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής... για να λάμψει η αλήθεια πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι... γιατί η λογική μας δεν είναι να θυμώνουμε τον κόσμο... ίσα-ίσα θέλουμε να ακούμε τον κόσμο. Η τακτική μας και εγώ προσωπικά αυτό μια ζωή έχω ως αρχή... να ακούω τις προτάσεις του κόσμου ανεξαρτήτως από που προέρχονται. Άρα νομίζω να σας κάλυψα σε αυτό το κομμάτι. Επίσης, δόθηκε δυνατότητα σε όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας... να σε πρώτο χρόνο, πριν ακόμα βγει στη δημοσιότητα το Master Plan... να τους γίνει μια ενημέρωση από το συντονιστή και την ομάδα του... και από εκεί να εξαχθούν και τα πρώτα σχόλια... και να δούμε και τις αντιδράσεις των ομάδων πάνω σε αυτό που τους παρουσιάστηκε. Επίσης, όποια σχόλια μετά που βγήκε στον αέρα η μελέτη... και βγήκε και στη δημόσια διαβούλευση... όλα αυτά που βγήκαν είτε σαν προτάσεις ή το σχόλια... όλα έχουν μεταφερθεί στον συντονιστή για να τα λάβει υπόψη. Οπότε, νομίζω ότι δεν θέλαμε τίποτα να υποκρύψουμε... ίσα-ίσα σκοπός μας ήταν και εμείς οι ίδιοι... να γίνουμε πιο σοφοί από αυτά που μας μετέδωσαν οι υποομάδες... και άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα από καμιά πλευράκη. Ειλικρινά, ζητώ την τοποθέτηση και των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής... και αν συμμετέχουν και οι υποομάδες και οι ίδιοι... θέλω να ξέρω αν έχουν κάποια αίσθηση ότι φιμόθηκε... και η άποψή τους δεν ακούστηκε. Και επειδή βλέπω και τον κ. Αδαμίδη... που είχαμε και πολλούς προβληματισμούς κοινούς... κατά την συνετρίαση των υποομάδων... θα ήθελα ειλικρινά την άποψή του... αν θεωρεί ότι κάπου αντικήθηκε ή φιμόθηκε. Ευχαριστώ. Αντιλαβάνεστε ότι θα ήθελα. Καταρχάς, καλύτερα να μη χρήσουμε... τέτοιες εκφράσεις, ευπίεσομε και λοιπά. Νομίζω ότι δεν συμβάλουν στο καλό κλίμα της συνετρίας. Ανακαλώ, εντάξει. Συγγνώμη. Εντάξει. Να μη χρήσεστε λοιπόν. Απλά θα ήθελα να πω το εξής. Εγώ δεν το λέω κακοπρόεδρο αυτό. Θα ήθελα να σας διορθώσω όμως. Μία φορά που συνετρίασε η Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης... παρουσίασαν μόνο τέσσερις επικεφαλείς της προτάσης και δεσμεύτηκαν να τις υποβάλλουν. Έκτοτε δεν συνενδριάσαμε για να έχουμε αποτελέσματα και από τις υπόλοιπες ομάδες... και επίσης, αυτά οι συγγίσεις συνολικές ποτέ δεν μας επιβλήθησαν... ως μέλος της Επιτροπής. Εγώ απλά ξέφρασα, αν θέλετε, την απορία μου... αν με άλλο τρόπο έχουν υποβληθεί προτάσεις. Και τώρα λέτε εσείς ο ίδιος ότι οι προτάσεις δόθηκαν στο συντονιστή. Εγώ νομίζω και αυτός είναι ο ορθός δρόμος. Οι προτάσεις έπρεπε να έρθουν στην Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης... ή, αν θέλετε, λόγω χρόνου, τουλάχιστον στο Περιφερειακό Συμβούλιο... και μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου να οδηγηθούν στο γραφείο του συντονιστή. Ευχαριστούμε, κύριε Σταρδάκη. Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο κύριος Γιάτσιος. Καλησπέρα και πάλι από μένα. Να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση... και αν δημιουργήθηκε κάποιο θέμα. Μάστερ πλάν. Η φράση, το σχέδιο που μονοπολεί, μονοπόλησε την καθημερινότητά μας... στο τελευταίο διάστημα. Ένα σχέδιο που προσπαθεί να διορθώσει και να αντιμετωπίσει... ένα πρόβλημα σημαντικό για τη Δυτική Μακεδονία... και τις περιαγές ενότητες της Κοζάνης και της Φλόρινας, κυρίως. Πολύ σωστά, κατά την άποψή μας, πέφτει το βάρος σ' αυτές τις δύο περιοχές. Είναι δύο περιοχές που θα αλλάξουν τα πάντα για αυτές... σε όλους τους τομίσεις, σε όλα τα ζητήματα. Αλλά υπάρχει ένα αλλά σε αυτή την κατάσταση και σε όλο αυτό το σχέδιο. Θα εξηγήσω αμέσως πιο κάτω σε τι αναφέρομαι. Κύριε Μουσουρούλη, κύριε της Κυβέρνησης. Συμβαίνω όπως και στην Καστουριά, δεν είμαστε ο φτωχός συγγενής, δεν είμαστε οι ζητιάνοι της όλης υπόθεσης. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας, για τις αρχές μας, τις αξίες, τα ιδανικά μας. Μια ιστορία που έπαιξε ρόλο στην ιστορία της χώρας μας και της περιοχής μας διαχρονικά. Απετούμε πάντα, στον βαθμό και το ποσοστό που μας αναλογεί, την ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα με αυτό τον τίτλο που αναφέρεται σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Κύριε Μουσουρούλη και κύριε της Κυβέρνησης. Δεν το απαιτούμε έτσι απλά για να απαιτήσουμε κάτι για τον τόπο μας και να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε σήμερα που είμαστε όλοι εδώ μαζεμένοι και συζητάμε. Το απαιτούμε γιατί έτσι απλά το δοκιούμαστε σαν περιοχής και σαν κάτοικη αυτής της περιοχής. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τα Γρεβενά ή η Καστοριά για πάρα πολλά χρόνια έχασαν χρηματοδοτικά προγράμματα ή δεν χρηματοδοτήθηκαν στο ποσοστό που θα έπρεπε. Αυτό για ποιο λόγο έγινε? Έγινε γιατί ως κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας το πάρα πολύ ανεβασμένο ΑΕΠ λόγο λιγνίτη, λόγο δαιοί της περιοχής της Κοζάνης και της Φλόρινας καταμερίστηκε και στα Γρεβενά. Τα Γρεβενά εμφανίστηκαν με ένα πλασματικό, με έναν ψεύτικο πλούτο χωρίς την παραμικρή δόση αλήθειας και πραγματικότητας και αυτό μετακιλήθηκε και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως όλοι γνωρίζουμε κρατήσαμε μέσα μας και για αυτό το αίσθημα της αδικίας και αν όμως το εκφράσαμε και το εξωτερικέψαμε κάποιες φορές το κάναμε μέσα σε λογικά πλαίσια, ηρεμαία, κόσμια, περήφανα προσπαθώντας να αλλάξουμε, να αποτρέψουμε το αποτέλεσμα. Αυτό κύριε Μουσουρούλη είναι η ουσία του όλου προγράμματος. Αυτό είναι που δικαιολογεί τον όρο απαιτούμε για την ένδαξη των Γρεβενών και της Καστοριά στο πρόγραμμα. Και ποιο είναι αυτό. Να το δείτε συνολικά εσείς κύριε Μουσουρούλη, Κυβερνητική Επιτροπή, του Υπουργικού Συμβούλιο, ενειά των χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας για το σημερινό πρόγραμμα όπως έγινε στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις και όσους διαχειρίστηκαν προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα. Εξάλλου όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όλη η ευρωπαϊκή ορολογία, ολόκληρη Ευρώπη, τον όρο συνοχή, τον όρο ισόρροπη ανάπτυξη, τον έχουν σε περίοπτη θέση, τον έχουν πολύ ψηλά και χρηματοδοτούν πολλά δις ευρώ, ώστε να επιτεχθούν οι προαναφερόμενοι όροι, με τελευταίο το Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί με 4,1 δις το πρόγραμμα συνοχής. Παραδειγματιστείτε από την Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Κασαπίδη που τη συνοχή, την ισόρροπη ανάπτυξη, την έχει πολύ ψηλά και το δείχνει καθημερινά μέσα από τις πράξεις της, μέσα από τις ενέργειές της. Η Περιφερειακή Συνείδηση και το καλό όλων των ενωτήτων είναι σημαία για την Περιφερειακή Αρχή, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις. Με τη σημερινή εισήγηση, με τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής, αποδεικνύεται περίτερα ο τρόπος που αντιμετωπίζει, ο τρόπος που θέλει να πορευτεί και το ρόλο που πρέπει να έχουν όλες οι Περιφερειακές ενώτες σε αυτό το πρόγραμμα. Εμείς από εσάς κύριε Μουσουρούλη, από την κυβέρνηση, περιμένουμε τη στήριξή σας και σε άλλους τομείς, πέρα από αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε μια περιοχή που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία είναι η πιο γερασμένη, η πιο φτωχή με τους νέους συμπατριώτες και όχι μόνο να φεύγουν για ένα καλύτερο αύριο εκτός γρεβενών. Θέλουμε αυτό το αύριο να το σήσουν στα γρεβενά και όσον αφορά την Περιφερειακή Αρχή, γι' αυτό παλεύουμε και αγωνισόμαστε. Πέρα από τα πημέρους ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα, πρέπει να στα δείτε δίπλα σε μια περιοχή όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, όπως είναι τα Γρεβενά. Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στο Γιώργο Κασαπίδη, ένα μεγάλο μπράβο στην Περιφερειακή Αρχή, ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής μας, γι' αυτόν τον μεγάλο αγώνα, γι' αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, γιατί αυτό που περάσαμε και αυτά που δεχτήκαμε ο καθένας προσωπικά και συνολικά ως Περιφερειακή Αρχή από πολλές και διάφορες κατευθύνσεις, ήταν πάρα πολλά και άδικα. Αντέχουμε, παλεύουμε, συνεχίζουμε με μοναδικό σκοπό και πάνω απ' όλα το καλό της Δυτικής Μακεδονίας. Ξηφίζουμε και στηρίζουμε την εισήγηση του κ. Κιάννα, κλείνοντας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Γιάτσιο. Ο κ. Σκοτακίδης έχει το λόγο. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Θα ξεκινήσω με μια παράκληση προς όλους. Ας σταματήσουμε να ξύνουμε τις πληγές του παρελθόνου. Λοιπόν, ας δούμε το μέλλον. Η απολυνδοποίηση είναι μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να χάσουμε ως χώρα, ως περιοχή. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Ας μην τη χάσουμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον αέρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο. Όχι βέβαια βάζοντας τα φωτουβολταϊκά σε γόνιμες επιφάνιες. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την γεωθερμία. Τα απορρήματα είναι ένας πλούτος. Πρέπει κι αυτά να τα αξιοποιήσουμε. Πρέπει να συνεργαστούμε, όμως. Πρέπει να συνεννοηθούμε. Αυτό λείπει από την πολιτεία μας. Βάζουμε πάνω απ' όλα το κομματικό όφελος. Είναι λάθος. Ναι, πρέπει να υπάρχει και αυτό. Αλλά θεωρώ ότι η πλειοψηφία πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να συνεργαστεί και με την πλειοψηφία για να προχωρήσουμε σε αυτό το δύσκολο δρόμο. Ο άνθρακας τελειώνει όχι γιατί τελειώνουν τα αποθέματά του. Θα έχουμε για καμιά 50-60 χρόνια ακόμα γιατί τα τελευταία 200 χρόνια κάψαμε το 1.000% αυτού του άνθρακα που έχει δεσμεύσει η γη μας στα 500 προηγούμενα εκατομμύρια χρόνια. Και δεν μπορεί να συνεχίσουμε να τον γίνουμε. Έτσι ήρθαν στην επιφάνεια να νεώσουμε σπίλες ενέργειας. Πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Για να τις εφαρμόσουμε, όμως, θα τις πάρουμε από άλλες χώρες. Αυτές οι χώρες πρέπει κάτι να αγοράσουν από εμάς. Πρέπει να ενισχύσουμε, λοιπόν, τον πρωτογενή τομέα τον οποίον τον αφήσαμε. Τον εγκαταλείψαμε. Γιατί κάναμε λάθη. Επιδοτήσαμε την καλλιέργεια και όχι την παραγωγή. Την καλλιέργεια, όχι την παραγωγή. Γεμίσαμε τα χωράφια μας με κάποια δένδρα τα οποία δεν ξέρω αν ποτέ δεν τα έχετε ξεριζώσει στη ζωή σας. Εκανίσασταν με. Δεν πρέπει να κάνουμε αυτά τα λάθη. Βεβαίως θα υπάρξουν άνεργοι. Θυμάται όμως κανένας τον Καροποιώ, τον Σαμαρτζή, τον Μπεταλωτή. Ξαφανίστηκαν, γίνανε μηχανικοί αυτοκίνητοι, γίνανε ηλεκτρολόγοι, γίνανε γραφείς. Έτσι είναι η νέα τεχνολογία. Έτσι είναι η ανασύνωση με σπηλιάς ενέργειας. Φέρνουν την ηλεκτροκίνηση. Φέρνουν τις διαδικασίες αποθήκευσης ενέργειας που πρέπει να τις βάλουμε μέσα. Είχε μιλήσει παλιά ο κύριος Καρυπίδης, αν θυμάμαι καλά, για το υδρογόν. Πρέπει να το προχωρήσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε τις κυψέλες καυσίμου. Πρέπει να προχωρήσουμε τα θράγματα. Το νερό των ποταμών μας δεν πρέπει να φτάνει στη χάλαση. Πρέπει να μένει στα βουνά και να το αξιοποιούμε. Για ύδρευση, για άρδευση, για ηλεκτρισμό. Είναι δύσκολο. Μας λείπουν πολλά. Μας λείπει και το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμα το εθνικό κτηματολόγιο. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμα τη χρήση γης. Το χωροταξικό. Πρέπει να προχωρήσουμε ως χώρας αυτό. Και αν δεν μπορούμε ως περιφέρεια νομένη, πρέπει αυτά να τα καθορίσουμε. Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις ανανέωσιμες πηγές ενέργειας. Να βάλουμε τις διαδικασίες αποθήκευσης ενέργειας. Και να ενισχύσουμε τον πρωτογενική τομέα. Δεν μπορεί ο καθένας όπου θέλει να χτίζει. Ό,τι θέλει. Το κράτος πρέπει να στρώνει το γήπεδο. Να ορίζει τους κανόνες. Και ο ιδιώτης να παίζει μέσα σε αυτό μπάλα. Σεβόμενος τους νόμους και τους κανόνες που αντιβάλλει το κράτος. Και όποιος δεν μπορεί να τους σεβαστεί, να βγαίνει έξω. Αυτές είναι οι θέσεις μου. Σεύω με την απόφαση της παράταξής μου. Βλέπω ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Ξεκινώντας από την αρχή. Από την πλειοψηφία. Πρέπει επιτέλους ως Έλληνες να συνεργαστούν. Για να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόνου. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Κοτατακίδη. Ο κ. Βόσδο έχει τον λόγο. Δεν άκουσα καλά κ. Πρόεδρε εμένα. Αναφέρατε. Έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ. Κατά κ. να ξεκινήσουμε με ένα δεδομένο. Γιατί αν δεν το αποδεχόμαστε αυτό, τότε δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Ότι ο λιγνήτης είναι ακριβό κάσεμο για την παραγωγή λευκής ενέργειας. Αν αυτό δεν το δεχόμαστε, δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε τίποτα. Κατά δεύτερο, να πάμε γιατί καταστήστηκε το σχέδιο της δίκαις μετάβασης. Γιατί με την πρώτη προεμπόση που αναφέραμε, ότι ο λιγνήτης είναι μια ακριβή πηγή ενέργειας, έπρεπε να αποσυφθεί και να υπάρξει η συμπλήρωση αυτού του κενού από κάπου άλλου. Το σχέδιο της δίκαις μετάβασης έρχεται να καλύψει αυτά τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούν. Και οι επιτώσεις αυτές είναι σε δύο τομείς κατά την άνοξή μου. Στους γενικότεους, γιατί υπάρχουν και άλλες επεκτάσεις. Πρώτον, είναι το έλλειμμα της ενέργειας. Δηλαδή, αποσύρειται η λιγνητική παραπογή, θα υπάρχει έλλειμμα ενέργειας σε όλη τη χώρα, άρα θα πρέπει να καλυφθεί. Και το δεύτερο και το βασικό είναι ότι αλλάζει όλη η παραπογή με ιδιαίτερη διάβαση στην άψη της ανεργίας όλων αυτών οι οποίοι απασχολούνται με τη λιγνητική παραπογή. Απαντάει το σχέδιο της δίκαις μετάβασης σε αυτές τις δύο κατευθύσεις. Κατά την άποψή μου, το πρώτο στο έλλειμμα της ενέργειας απαντάει. Καλώς ή κακώς. Απαντάει. Δηλαδή το έλλειμμα της ενέργειας θα καλυφθεί. Το έλλειμμα το οποίο θα δημιουργηθεί στην απασχόληση θα ψηθεί για ανεργία. Το σχέδιο απαντάει. Απ' όψε μου είναι ότι δεν απαντάει στο βασικό που θα πρέπει να απαντήσει. Εμένα δεν με καλύπτει το σχέδιο έτσι όπως είναι διαμορφωμένο. Και επειδή δεν μας καλύπτει, τουλάχιστον εμένα, γι' αυτό προτείνουμε, αφού έχουμε εξεργαστεί το σχέδιο, προτείνουμε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, να μπούν κάποιες άλλες κατευθύσεις. Ποιες είναι αυτές, ακούσαμε μια εισηγή από τον κ. Κιάνο. Η οποία σε γενικές γραμμές, για να μην πω απόλυτα, καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένα σχέδιο, για να έχει μια καλή έκβαση. Που δημιουργούνται κυρίως τα προβλήματα? Στις περιοχές, στη Φλόρινα και στη Κοζάνη. Κι εκεί είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, μάλλον είναι άμεσα τα αποτελέσματα της απολιγνητοποίησης. Και αυτά είναι και εμφανίτες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις και στις περιοχές. Και το σχεδιακό έρχεται να καλύψει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία για να μειώσει, μάλλον για τη συνοχή της Ευρώπης, και να μειώσει τις ανισότητες. Από εκεί βγαίνουν τα διάφορα δικαιριστικά προγράμματα, που έχουν στόχο την ανάπτυξη. Εμείς τώρα θα βρεθούμε, λόγω της απολιγνητοποίησης, πίσω. Αλλά δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για ένα σχέδιο το οποίο θα μας δώσει την ανάπτυξη, αλλά θα μειώσει τις επιπτώσεις. Και πολύ περισσότερο να βγουν οι βάσεις να υπάρχει και για ανάπτυξη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εγώ μέσα στην εισήγηση του κ. Γιάννα βρήκα σχεδόν απαντήσεις στους προβληματισμούς τους οποίους είχα. Και πιστεύω ότι και όλοι οι συνάδελτοι, αν καθίσουν και ξαναδιαβάζουν την εισήγηση του κ. Γιάννα, θα βρουν ότι εκεί μέσα, στα 15-17 σημεία πόσα είναι, δίνεται απάντηση στους δικούς τους προβληματισμούς. Οι οποίοι προβληματισμοί, βεβαίως, είναι σεβαστοί και είναι αποδεχτοί από όλους. Διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή που έδω το σχέδιο, ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά για την αξιοποίηση του λιγνίτη, ξέφορα από την παραγωγή ηλεκτικής ενέργειας. Αποτελεί ένα εθνικό απόθεμα, είναι στρατηγικό απόθεμα, ακόμα και για ενέργεια, αν φτάσουμε κάποια στιγμή, δεν πρέπει να πάει χαμένο και θα πρέπει να αναζητήσουμε, είτε με φιλοτικά είτε με κάποια άλλα μέσα, τη χρήση του λιγνίτη σε άλλες κατευθύσεις. Και βέβαια, πολύ βασικό, στην επόμενη φάση που είναι τα εθνικά σχέδια, είναι ο εξαντληδικός διαλόγος. Ήταν και μία από τις διαπιστώσεις, την προθεσινή διαδικτυρακή συζήτηση, που έκανε ο οργανημός διανέωση. Και αυτό ήταν και το συμπέρασμα, το οποίο βγήκε, από την απολιγνητοποίηση που έγινε στη Γερμανία. Έχουμε χρόνο, αλλά και δεν έχουμε. Τα εργατικά σχέδια είναι μπροστά μας. Εκεί πρέπει να έχουμε εξαντλητικό διαλόγο, να έχουμε κατευθύσεις, και βεβαίως να έχουμε μελετήσεις. Γιατί χωρίς μελέτη και χωρίς αξιοποίηση το στοιχείο, δεν μπορείς καν να φτάσεις. Και να κάνω και την ευθύνη παρατήρηση όσον αφορά το ΣΔΑΡΜ. Στο ΣΔΑΡΜ υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία όμως χρειάζονται μία επαναξιολόγηση. Υπάρχουν και αστοχίες μέσα στο ΣΔΑΡΜ. Γιατί κάποιοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την κατάπτυσή τους, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση και καμία γνώση της περιοχής. Αλλά αυτά είναι διαπιστώσεις. Αυτό το οποίο οφείλουμε εμείς να κάνουμε για την οικογένειά μας, γιατί εδώ επιλέξαμε να μείνουμε. Δεν αναγκαστήκαμε, το επιλέξαμε να μείνουμε εδώ. Και θέλουμε να μείνουμε εδώ, και εμείς και τα παιδιά μας. Αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε σ' όλους τους συμβολίτες μας είναι να καταθέσουμε προτάσεις ώστε οι επιπτώσεις, πολλοί δε περισσότερο να τεθούν βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι, με μία φωνή, να αποδεχτούμε την εισήγηση του Στέλιο του Κιάννα και να προχωρήσουμε, κοιτάζοντας μπροστά για τα σχέδια τα εδατικά. Εκεί είναι το ζουμί, εκεί είναι η ουσία. Όχι ότι δεν παίζει ρόλο και το οσδάμ, παίζει. Αλλά μη χάνουμε το δάσος, κοιτάζοντας το δέντρο. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Βόσδου. Ο κύριος Χρυστοφορύρης έχει τον λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μης τα είπε ξεκάθαρα και κατατοπιστικά, για ακόμη μία φορά επικεφαλής μας η κυρία Ζιβιδιάδο και σχετικά μετά πήρε ο κύριος Στρατάκης προς αυτά που ήταν να πει. Εδώ όμως από τη συζήτηση που γίνεται σήμερα, προκύπτει κάτι ότι η περιφερειακή αρχή δεν φαίνεται να έχει και τόσο μεγάλη επικοινωνία με το συντονιστή. Γιατί όλα αυτά που προτείνουν τώρα οι συνάδελφοι, οι αξιότιμοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, γιατί δεν τα είχαν προτείνει πιο πριν στον κύριο Μουσουρούλη. Να τα συμπεριλάβει. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στην επικοινωνία. Από την άλλη, να θυμηθώ ότι όταν τόσο ανέτια και αδικαιολόγητα ο Πρωθυπουργός της χώρας ο κύριος Μητσοτάκης είπε χωρίς να υπάρχει οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τη δεή την κλείνω το 2028, τότε πραγματικά ο περιφερειάρχης έκανε το περιφερειακό συμβούλιο και τι αφασίσαμε τότε, να γυρίσουμε την περιφερειάσια σε κατάσταση εκτός ανάγκης. Μετά αλλάζει το πρόγραμμα, πάει στο 2023 και δεν λέμε τίποτα. Εμφανίζεται ένα σχέδιο και εμείς πάμε σύμφωνα με αυτό θεωρώντας ότι είναι μονόδρομο στη δεή κλίνη. Συνάδελφοι, εδώ αυτή η περιοχή γνώρισε την άθληση. Χάρη στη δεή. Στο τελευταίο εκκλησάκι στο βουνό πήγε ερεύμα. Τελευταία εκκλησία. Πάμε σε ένα τελευταίο εκκλησία. Πάμε σε ένα τελευταίο εκκλησία. Παρακαλώ. Ας δούμε, πώς είναι το ειδικό μας. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. Πάμε, παρακαλώ. και να μην ξεχνάμε ότι εδώ πέρα και μετά με την απολιγνητοποίηση ότι ακριβώς ισχύει τώρα με τον κορωνοϊό ακριβώς το ίδιο θα έρθει και δεν και δίνω λογό κύριε Περιφερειάρχη ακριβώς το ίδιο θα γίνει και με την απολιγνητοποίηση γιατί μέσα σε τρία χρόνια δεν μπορεί να αλλάξει ούτε το παραγωγικό ούτε το κοινωνικό, ούτε το οικονομικό μοντέλο μιας περιοχής. Σαν να λέμε φίλε Στέργιο, παίζουμε μπάλα, είμαστε στο 90, χάνουμε 6-0 και κάνουμε αλλαγές μέχρι να αλείξει ο αγώνας μας και το κερδίσουμε. Δεν κερδίζεται ο αγώνας. Η δίκαιη μετάβαση που λέγανε όλοι. Τι πρέπει να πάει ακριβώς εκεί που είχε υπογραφεί, που είχε συμφωνηθεί. 2038, 2038. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ναι θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα αυτά τα οποία πολύ αξιόλογα προτείνατε. Μπορεί ναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί να τρέξουμε. Εδώ όμως τώρα κύριε Περιφερειάρχη και αναφέρομαι σε σας και σε όλους τους συναδεύους της συμπολίτευσης σήμερα γράφετε ιστορία στον Περιφεριακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δικής Μακεδονίας. Σήμερα γράφετε. Διαλέξτε πώς θέλετε, πώς θέλουμε μάλλον, να μας γράψει αυτή η ιστορία. Στον Πρωθυπουργό τον έχει γράψει με μαύρα γράμματα εδώ η περιοχή. Να διαλέξουμε και εμείς πώς θέλουμε να μας γράψει. Γιατί εμείς θα αποφασίσουμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της περιπέρειας Πελοποννήσου που εκεί δεν διακυβεύονται τόσα όσα διακυβεύονται εδώ πέρα. Εμάς εδώ είναι μονοκαλλιέργεια. Κάποιοι στην Πελοπόννησο έχουν το τουρισμό, έχουν το κέντρο δίπλα, έχουν πολλά. Εμείς εδώ είναι μονοκαλλιέργεια. Δεν έχουμε το τέρμα ψηλά χάρις στην ιδέα. Κλείνοντας ιδέα καταστρεφόμαστε όλοι. Και εξαρτάται από εμάς γιατί θα έρθει προσθετικά και στην απόφαση της περιπέρειας Πελοποννήσου και θα δουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υπάρχει βασικός όρος να υπάρχει συγκατάδηση από την κοινωνία. Γιατί εμείς εκπροσωπούμε πολίτες. Επροσωπούμε πολίτες. Είμαστε αυτοδιοίκηση. Αυτοδιοίκηση είναι ιδέα. Δεν καταλάμουμε. Δεν είμαστε το κομματικό χέρι, το μακρύ χέρι ενός κόμματος εδώ. Αυτά ήθελα να πω εγώ, Πρόεδρε. Σε ευχαριστώ. Πιστεύω ήμουνα πολύ σύντομος, έτσι? Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Χρυστοφορίδη. Το λόγο έχει ο κύριος Καρατζίδης. Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε. Θα είμαι και εγώ εξαιρετικά συντομνώτα, επειδή ακούγονται πάρα πολλά από αυτά που είναι ευδύχημα και για τους ασυμβουλήτους και για τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Εντάξει, προφανώς και ο κεφαλής της παραταχύνησης, η λαϊκή της κύριος, έτσι και το κοινωνικό πολιτικό πλαίσιο. Είναι τέτοιες και αδομικές διαφωνίες μας με την πολιτική που χαράζεται, όχι για την ουσία όσον αφορά τις λεγόμενες πολιτικοποίησης, που προφανώς δεν μας επιτρέπουν ούτε να συμφωνήσουμε στις σχετικές κατευθύνσεις, τόσο του Master Plan όσο και του προτεινόμενου ψηφίσματος από τον εισηγητή κύριο Ικάν. Πολύ σύντομα θα ήθελα να αναφέρω όμως 2-3 σημεία που μπορεί να φέρουν τα αποσπασματικά, νομίζω που μπορούν να δώσουν σε κάποια σημεία πιο μεγαλύτερη έμφαση στους προβληματισμούς, που θεωρούμε ότι αυτοί πρέπει να ενσωματώσει τη σκέψη του και ο κόσμος, που θα θελήσει να κρίνει και να προσεγγίσει όλη αυτή τη διαδικασία συνολικά. Καταλήγουμε λοιπόν ότι η λεγόμενη απολιγνητοποίηση αποτελεί μια κεντρική πολιτική επιλογή κυβέρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σαφώς και κλείνει οριστικά δεν έχει να κάνει με το θέμα του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση του αυτοί καθεαυτοί. Αλλά γίνεται για λόγους οικονομικούς θέσοντας το ζήτημα του λιγνήτη και του κόσμου αυτού. Σε αυτό όμως πρέπει να πούμε το εξής, ότι η τιμή του λιγνήτη, η οποία ορθώς αναφέρεται ότι παραμένει ακόμα και σήμερα κάτω από την τιμή των ΑΠΕ, των περισσότερων ΑΠΕ, είναι αφενός ένα μεταβαλώμενο μέγεθος. Πριν από τρία χρόνια δεν ισχύε, πριν τρία από τέσσερα χρόνια δεν ισχύε, ή μέσα στα πλαίσια του χρηματιστήριου ρίπων υπάρχουν και οι συνολικές διαβαθμοί. Δεν έχουμε δει μια απάντηση αν μετατρέπονταν όλες οι μονάδες, η συνολική καθολική εκμετάρευση του λιγνήτη σε μονάδες βέσμευσης διοξυδίου του άνθακα, ποια θα ήταν η επιβάρνηση που θα είχαμε εκείνη τη στιγμή λόγω των ρίπων και ποια θα ήταν η τιμή της επιβάρνησης που θα δεχόμασταν σαν χώρα σε μια τέτοια περίπτωση. Υπάρχουν και άλλες πιπητές αδυναμίες στο Master Plan που δεν θεωρούμε ότι είναι τυχαίο. Για παράδειγμα, αυτό το οποίο βλέπουμε όταν γίνεται προσέγγιση των θέσεων εργασίας, αναφέρεται μόνο αν όριο. Λέει δηλαδή ότι στον τάδετ τομέα θα έχουμε έως 5.000, όμως το ελάχιστο που βρείτε σε κάποια τέτοια μελέτη αναφέρεται και το κατώτερο. Είναι πολύ διαφορετικό να λέμε προσμένουμε έως 5.000 θέσεες εργασίας και πολύ διαφορετικό ότι περιμένουμε χίλια σε έως 5.000, ώστε να υπάρχει και ευθυνέτερη εισύγκληση. Πέρα από όλα αυτά τα σκεφημένα ζητήματα, για μας το ζήτημα δεν είναι, ή μάλλον είναι ότι ακριβώς η απολυντωπής δεν έχει να κάνει ούτε κάνει με την τιμή του αυτοί κάθε αυτοί. Είναι μέσα στα πλαίσια ενός παγκόσμιο νεοργιακού παιχνιδιού που δεν μπορεί να το ανηθεί κανένας και δημιουργείται και στην Ελλάδα ένα νέο σύγχρονο επενδυτικό ερδοράδο όσον αφορά το δυτικό κεφάλαιο της επένδυσης. Τόσο το Masterplan όσο και οι θέσεις των υπόλοιπων παρατάξεων με τις όποιες παραλλαγές ομνύει στο σύστημα της συμβεχόμενης επένδυσης, ανάπτυξης, ιδιωτικών κεφαλαίων και του τρόπου προσελκυσίστους. Δεν έχουμε κανένα ιστορικό παράδειγμα, ούτε σε αυτά τα οποία θέτει ο φίλος κύριος και ο ΣΕΣ, ώστε τέτοιου τύπου επενδύσεις να μπορέσουν πραγματικά να λειτουργήσουν από θελία του κόσμου, του λαού, αλλά και της χώρας όσον αφορά ειδικά σαν τόσο ευαίσθητο σημείο τα ζετήματα της ενεργειακής εξάρτησης. Το Masterplan, αλλά και η λογική των περισσότερων, προσεκεί στο θέμα με μια λογική. Να φέρουμε με κάθε κόστος, με κάθε τρόπο επενδυτές, επαναφέρεται η κουβέντα συνεχώς για ειδικές οικονομικές ζώνες που δεν θα έχει μόνο φόρο απαλλαγές προς το κεφάλι μου κι αυτές ο κόσμος πληρώνει, αλλά θα έχει και παράδειγμα ευκολόγια και τέτοιες δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζονται ως κόστος συνολικά. Αυτό που καταλήγουμε, βλέποντας και τις δράσεις και προτάσεις πολλών και του Masterplan, είναι ότι δημιουργείται δύο βασικές κατευθύσεις όσον αφορά των χώρων των οποίων προχωρούν. Το ένα είναι το μισ, οι οποίοι δεν υπήρχε κανένα θεωρητικά κόλλημα να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως από λυγνωτοποίησης, έστω και γενικό λόγο, όπως προτάσσονται. Και ένα δεύτερο κομμάτι που έχει να κάνει την ενέργεια αυτή, καθ' αυτή και είναι το πλέον κρίσιμο ζήτημα. Μιλάμε πρώτα από όλα για φωτοβολταϊκά που είναι σε τεράστια έκπραση, οικονομικού μεγέθους, που θα δίνεται και αυτό στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ΑΠΕ είναι ακριβές στις πληρώνες ο κόσμος και αυτό θα πρέπει να το πούμε, ότι όσο μιλάμε για επενδύσεις σε ΑΠΕ, αυτό μεταφέρεται στο λογαριασμό του ρεύματος του κάθε ενός, αλλά και στις συνθελίψεις που θα έχει ο απλός κόσμος για να ενισχυθούν συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές στο κομμάτι αυτό. Και τελικά βλέπουμε και επίσης μια λογική οικονομίας μεταφορών, διευκόλυνσης του κεφαλαίου και της μεταφοράς των προϊόντων τους. Παρατηρούμε, λοιπόν, και πάλι ότι η συνδρομική γραμμή για παράδειγμα, η οποία επιλέγεται, δεν περιλαμβάνει τη φλώνα, που είχε γίνει και μια κουβέντα και ενιστοπόδοση στις ευγουλευτών της περιοχής την προηγούμενη χώρα. Και δημιουργείται, λοιπόν, δύο χαριστικά θα είναι αυτή η οικονομία, η οποία προωθείται πέρα από όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία θέθηκαν, ότι καταστρέφονται κεφάλαιο και θέσεις εργασίας τώρα και δεν ξέρουμε τι και πότε θα δημιουργηθεί, οι τι μονάδες αφοραστικής δύναμης εσωματώνται στις θέσεις εργασίας, οι οποίες θέλουν άδειο. Και ένα δεύτερο, είναι ότι η ψωρισμού θα είναι μια άναρχη οικονομία, μέσα στα πλαίσια της διεκτικής Μακεδονίας δεν υπάρχει καμία συνοχή σε όλες αυτούς τους επιμέρους παράγοντες οι οποίοι τοποθετούνται. Και τότε, κατευθυνόμαστε και πάλι, και δεν μας γίνεται ως μάθημα αυτά που δούμε τώρα με την υγειονομική και κατεπέκτευση οικονομική κρίση, δημιουργείται και μια κατέβηση στην εξωστρέφεια τη λεγόμενη της οικονομίας, η οποία αφούγεται θελυκτική, αλλά κάθε άλλο παράγεινε, γιατί εξωστρεφής οικονομίας σημαίνει ανασφαλής, αδύναμη οικονομία, η οποία δεν στηρίζεται στον δικό της εθνικό κοινωνικό πλούτο. Ούτε στα ορικτά, τα οποία συνειδητά θυσιάζονται το πλούτο της περιοχής, ούτε στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υπολοίπων πηγών ενέργειας, υλικά του νερού και πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί πραγματικά σε μιας δημόσιας, ενός δημόσιο ενέα που φορέ αποφελία του κόσμου και του λαού αυτήν. Η εξωστρεφής οικονομία, επίσης υπομνύουμε τον πρωτογενή τομέα και δεν βλέπουμε ότι ειδικά οι μεγάλες επιπενδύσεις στα φωτοβολοταϊκά, είτε καταστρέφουν και φύγουν ακριβώς τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, είτε καταλαμβάνοντας εκτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι εκμεταλλεύσιμες, ή ήδη μέχρι τώρα αποτελούσαν παιδία γεωργικής εκμετάλλευσης, είτε μέσω των επιπτώσεων στο μικροπλήμα, επιπτώσεις οι οποίες δεν αναφέρονται ποτέ σε καμία σχετική εισήγηση, σε κανένα σχετικό μάθερ πλάνη. Εμείς, αρκετά και σαν λαϊκής δημόσιος και σαν ο κομμιουργτικός κόμμα, προφανώς και διαφωνούμε ειδικομικά με τις προσεγγίσεις αυτές. Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα πλαίσια της παρούσας οικονομίας. Προχωρούμε σε σχεδιασμούς που δεν έχουν να παραχωρήσουν κάτι άμεσα, ούτε και έμεσα, ούτε και σε δεύτερο χρόνο, προς τον λαό. Οι θέες εργασίας, αν θα δημιουργηθούν, θα είναι πολύ λιγότερες, το αποτελωμένο και με πολύ χειρότερους όρους, για τους εργαζόμενους. Η παραγωγική και η ενεργειακή αθοτέλεια της χώρας τίθεται έναν φιβόλο. Γι' αυτό δεν μπορούμε να μπούμε σε μία λογική να δούμε τα υπερκατά, να φαζαρέψουμε, δώσε και σε εμάς κάτι παραπάνω. Εδώ να κάνουμε μια πανέσταση ότι και οι προτάσεις του κ. Κιάννα είναι, δεν θα πω αντιφατικές, αλλά θα πω σε ένα σημείο ανυσοβαρής. Με ποια έννοια, ότι εδώ βλέπουμε προτάσεις που ξεκίνησαν τελείως γενικές για νέα ισχυροποίηση του πανεπιστημίου και γενικά και όλησαν, μέχρι την πρόταση της λειτουργίας των τριών λιγμιτικών μονάδων, όσο χρειαστεί για την κανονική του ΣΚΟΕΤ και έχετε το ερώτημα τελικά, αυτό θα μπορούσε να αντιεθεί για τον κ. Μούσουλμι, που θύλει το ίδιο τον πυρήνα των κυβερνητικών, κρατικών, ευρωπαϊκών, ευρωενησιακών επιλογών. Κι έχουμε συστηρίσει γιατί μετατρέψουμε και τις υπόλοιπες τεχνολογίες. Δεν έχω κάτι άλλο να πω, κυρία Πρόεδρε, μέσα στα πλαίσια που έφτασαν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για πολλά των ερωτήματα, εμείς καταψηφίσουμε προχωρά στο Masterplan, ζητούμε τον κόσμο να μην πει στη λογική του να παζαρέξει τα δικαιώματά του και θα μπορέσει να αντεπαλέξει με όραμα τη μόνη ενάλλακτικη μια διαφορετική κοινωνία και οικονομία. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Καραδίδη. Κυρία Κοζοτάνη, έχει το λόγο. Καλησπέρα σε όλους. Θα είμαι σύντομη κι εγώ. Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια θέλει και προσπαθεί για τη μεταστροφή της σε μια ιππυρό ενεργειακά πράσινη. Θα ήθελα λοιπόν η Ελλάδα και οι περιφέρες της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχει σε αυτή την ενεργειακή αναβάθμιση γιατί θέλω να ζω εγώ και τα παιδιά μου σε μια περιφέρεια πράσινη και μάλιστα και πρωτοπόρα από τις περιφέρες δηλαδή της Ελλάδας να είναι και πρωτοπόρα περιφέρει. Όπως οι περισσότεροι είπαν υπάρχουν όμως χρονοδιαγράμματα τα οποία μας πιέζουν και πιστεύω ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση από εδώ και πέρα θα είναι πάρα πολύ οδυνηρή. Έτσι πιστεύω ότι το σχέδιο θα πρέπει να αρχίσει γρήγορα και θα πρέπει η κυρία Πρόεδρε κυρίως να πετύχει. Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας. Έτσι είμαι φετική στις διεκδικήσεις της περιφερειακής αρχής έτσι όπως εκφράστηκαν με το ψήφισμα του αντιπεριφερειάρτη Κύριου Κιάννα. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε μερικές διεκδικήσεις όπως είναι πολύ έξυπνο το εγχείρημα της απολυγμιτωπής να χαρακτηριστεί σαν μια στρατηγική επένδυση διότι έτσι θα αλλάξουν και οι όροι του παιχνιδιού. Επίσης θα πω ναι στην αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διότι την παιδεία πρέπει να την έχουμε σε μεγάλη θέση. Θα ήθελα επίσης να μείνω λίγο στην άμεση ενεργοποίηση του μεταβατικού προγράμματος διότι μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε θέσεις ανεργίας από τη στιγμή που ξέρουμε ότι η ανεργία μας στίζει την περιφέρειά μας. Από μόνος του όρος σχέδιο δίκαιες μετάβασης εμπεριέχει τον όρο δίκαιο σχέδιο που σημαίνει ότι ακράβοντα πιστεύω ότι πρέπει η πρόταση και το σχέδιο να φορά ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία και τις τέσσεεις περιφερειακές ενότητες διότι η ανεργία αγγίζει όλες τις περιφέρειές μας και δεν μπορώ να διανοηθώ μετά από μερικά χρόνια κάποιες περιφέρειες να προχωράνε μπροστά και πολύ καλά θα κάνουνε και κάποιες περιφέρειες να φτωχεύουν ακόμα περισσότερο. Δεν θα ήθελα δηλαδή να ζω σε μια τέτοια περιφέρεια. Και θα ήθελα κλείνοντας να πω ότι θα ήθελα το εν λόγου ψήφισμα να ενσωματωθεί στο σχέδιο μετάβασης και να επανεγρηθεί το σχέδιο αυτό μετάβασης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει ο κύριος Μουσουρούλης ο οποίος μας ανέκτηκε σε εισαγωγικά επί πολλές ώρες να μας ακούει. Τον πείσαμε για ορισμένα πράγματα και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή δηλαδή να ενσωματωθεί το εν λόγου ψήφισμα μας στο σχέδιο μετάβασης και να το υποστηρίξει. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Κοζατσάνη. Το λόγο έχει ο κύριος Μαρκόπουλος. Κύριε Μαρκόπουλα να σε ακούτε. Ναι καλησπέρα και από εμένα σε όλους. Ήθελα να κάνω μια μικρή παρατήρηση και μετά μια μικρή τοποθέτηση. Η παρατήρηση αφορά κάποια πράγματα που τέθηκαν και από τον κύριο Σαββόπουλο και από τον κύριο Γιάτσιο και από άλλους περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι πολύ σωστά έθεσαν κάποια θέματα στο τραπέζι ως βασικό και πρώτο γνώμονα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα ήθελα να πω ότι τόσα χρόνια ο νομός Καστοργιάς τήριζε και υποστηρίζε την περιφερειακή ισότητα και ειδικότερα βέβαια την ΕΠΕ Κοζάνης, η οποία ήταν πάντα το κέντρο και η πρωτεύουσά μας, είτε μέσα από αποφάσεις των βαγμαρχιακών αυτοδιοικίσεων, είτε αποφάσεις δήμων, επιμελητηρίων, φορέων κλπ., όπου δόθηκαν τα μέγιστα στην πρωτεύουσά μας, είτε σε πανεπιστήμια, είτε σε νοσοκομεία, υποδομές, βέβαια την ANCO, η οποία έγινε μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές εταιρίες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στην Ελλάδα. Βέβαια λάμβανα δικαίως και η περιφερειακή ένωση της Κοζάνης και της Φλόρινας, τον τοπικό πόρο από τη ΔΥΜ, μιας και ήταν και οι μεγάλες λιγνητικές περιοχές, από τον οποίο εμείς ως υπόλοιπες περιφέρειες δεν είχαμε λάβει οδήποτε κάποια στήριξη, πλέον κάποια κρίση στήριξης κατά τη διακυβέρνηση του κ. Γαϊπίδη. Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μία άλλη κατάσταση, μία άλλη διάσταση και προσπαθούμε να παλέψουμε μέσα από νέα δεδομένους προς τον μέλλον μας, με το δεδομένο ότι η Καστοριά και η Σιάτης θα δε στηρίζονται πλέον από τη Γουνοπία ως την βασική τους ραχουκαλιά, αλλά και τα Γρεβενάντι μετοπίζουν κάποια οικονομικά προβλήματα το τελευταίο τη άστημα, νομίζω ότι θα πρέπει να μπει πρώτο πρώτο επάνω επάνω ως πρώτους κανόνας, ως προτεραιότητα, ως πρώτη παράγραφος πρώτο έτημα, η κοινή αντιμετώπιση όλης της Διδικής Μακεδονίας από το σχέδιο δίκαιης μετάβασης και σε αυτό απευθύνομαι να το ακούσει και ο κ. Μουσουρούλης. Θα ήθελα να μπει όχι ως σχόλιο σε μία παράγραφο στο ενδιάμεσο του κειμένου του κ. Κιάννα, το οποίο κάθισα και διάβασα προσεκτικά, αλλά θα ήθελα να μπει ως πρώτη παράγραφος και διαπραγμάτευτα. Αυτό ήταν ένα σχολείο. Τώρα ως προς την τοποθέτησή μου, φυσικά και υποστηρίζω την άποψη της παράταξής μας αναφορικά με το σχέδιο, θα ήθελα όμως να κάνω κάποιες επισημάσεις και ως προς το σχέδιο του κ. Κιάννα και ως προς τοποθετήσεις που έγιναν από κάποιους συμβούλους αυτό το διάστημα και στο τέλος να κάνω και μία ερώτηση. Η πρώτη αφορά, όπως σας είπα προηγουμένως, τα ίδια ποσοδικά και ποιοδικά κίνητρα για όλη τη δυτική Μακεδονία σε όλες τις πορφές χρηματοδότησης και επιδότησης υποδομών και επιχειρηματικότητας για το επόμενο διάστημα. Το δεύτερο, καθότι άκουσα και τον αντιπεριφερειάρχη της Φλόρεινας, ο οποίος έθεσε και θέμα για το τοπικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο μελετάτε, θα προτείνω ότι σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ένα τοπικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα προωθεί στο κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης κάποιες τοπικές προτάσεις προς εφαρμογή, οι οποίες θα βγαίνουν από την περιφέρεια, από δήμους, από εκμελητήρια, από φορείς, από οποιοδήποτε μπορεί να υποβάλλει κάποιο έτοιμα να βγαίνονται εδώ και από εδώ συγκεντρωτικά να φεύγουν κάτω. Και μετά από συζήτηση βέβαια και σε τοπικό επίπεδο. Το τρίτο αφορά σε ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται, το οποίο είχε ξεκινήσει βέβαια και υπημερών του κ. Γαρυπίδη αναφορικά με το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο. Τώρα πλέον να μπει και στο τομείο των επιχειρήσεων, αυτό που ζητάει δηλαδή μέσα από το να ενεργοποιηθεί δηλαδή ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, ένα αντίστοιχο τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις από τη Θεΐ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Και θα πρότεινα βέβαια, αν μπορούσε να γίνει και από τις αρχές του 2021, για να δούμε κάποια πρώτη εξέλιξη σε αυτή την αλλαγή του συστήματος. Βέβαια και κάποιο ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατογγεών, άσχετα από το πρόγραμμα του εξοικονομού, μέσω της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να είναι κάποια πρόταση η οποία θα ευσταθεί. Μέσα από όλα αυτά τα κίνητρα, μάλλον, συγγνώμη, μέσα από όλη αυτή την ζημία, ας το πούμε μέσα σε εισαγωγικά, η οποία θα γίνει στο περιφερειακό ΑΕΠ, επειδή θα είναι μεγάλη, θα πρότεινα μέσα από το καθιστώσεις απολιγνητοποίησης, στην περίπτωση που προχωρήσει με το βαθμό τον οποίο ακούγεται και διαφαίνεται, ότι το ΑΕΠ θα έχει μια μεγάλη μείωση, τουλάχιστον σε βραχυπόροθος με ορίζοντα, δηλαδή τουλάχιστον τα 2-3 πρώτα χρόνια, το ΑΕΠ της περιφέρειας θα συρρικνωθεί αρκετά. Και θα πρότεινα να δρομολογηθούν κάποια ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις για τα ΑΕΠ του 2021-2025, όπως η απαλλαγή του τέλους επιτυδεύματος, η απαλλαγή της προκαταβολής φορολογίας των επιχειρήσεων μέτρα την Δυτική Μακεδονία, να μην υπάρχει δηλαδή προκαταβολή στο φόρο, και ίσως και μια μείωση του VPA αντίστοιχη με αυτή που είχανε κάποτε και τα νησιά για τις επιχειρήσεις Δυτικής Μακεδονίας, τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάσταμα, με έναν ώτερο πολαφόντα το 10%, για να μπορέσουμε έτσι ίσως να ισοσκελίσουμε κάποιες ζημίες. Σε όλα μέσα αυτά θα ήθελα να πω ότι και δομές που ακούστηκαν από τους υπόλοιπους, αναφορικά με συνδυροδρόμους, με πανεπιστήμια κλπ, επειδή το ακούν τώρα και οι βουλευτές μας και ο κ. Μουσουρούλης, θα ήθελα να πω ότι μπαίνουμε μέσα σε μια μεγαταλιγνητική περίοδο, το οποίο το γνωρίζουμε από πέρυσι έτσι το Σεπτέμβριο. Και υπήρξαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν και με τα πανεπιστήμια και με το Φορέα Διαχείριση στην Καστοριά κλπ, υπήρξαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες άλλαξαν κάποια δεδομένα, δηλαδή ακυρώθηκαν κάποιες σχολές που ήταν να γίνουν στη Διαστοριά, αντίστοιχα βέβαια και στην Κοζάνη και στην Φλόρινα. Θα πρότεινα, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, να δοθεί μια ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ώστε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να μην μπαίνουν στις ίδιες διατάξεις ή στους ίδιους νόμους υποδομές και δομές που αφορούν την περιφέρει αδυτικής Μακεδονίας. Δηλαδή, ακυρώνουμε κάτι, παράδειγμα στη Χαλκίδα ή στην Αθήνα, δεν σημαίνει ότι το ακυρώνουμε και στη Κοζάνη, στη Διαστοριά ή στη Φλόρινα ή στα Γρεβενά. Αυτό λίγο θα πρέπει να μπει ως πρώτη παρατήρηση. Δηλαδή, ότι μέσα τώρα, σε αυτή τη μεταλληγνητική περίοδο, δεν πρέπει να αφαιρούμε υποδομές και δομές από την περιφέρει αδυτικής Μακεδονίας. Εντιθέτως, μάλλον, να τις πολλαπλασιάζουμε. Θα ήθελα να ρωτήσω τι θα γίνει και με το ιδροελεκτρικό σταθμό στο φράγμα του Νεστορίου, από τη στιγμή που θα γίνει μια τέτοια αναβάθμιση στην απολυθμιτοποίηση. Θα ήθελα να ρωτήσω, βέβαια, και για άλλες υποδομές και δομές, το οποίο δεν είναι της παρούσης. Και θα ήθελα, στο τέλος, να αναφερθώ και στον κύριο Μουσουρούλη, αλλά και στον περιφερειάρχη. Διότι, ο κύριος περιφερειάρχης, πριν από λίγο χρονικό διάστημα, είχε μιλήσει για κάποια, ενδεχομένως, κοινή εταιρεία, η οποία θα μπορούσε να γίνει στη δυτική Μακεδονία για να μπούν επενδυτικά κεφάλια για φωτοβολιταϊκά πάρκα κλπ. Ή ο κύριος Μουσουρούλης, από τι ακούγεται, θα δοθούν προς κατασκευή τα φωτοβολιταϊκά πάρκα, το μεγάλο πάρκο, δηλαδή, που είναι να γίνει μέσα σε ξένους επενδυτές. Με το δεδομένο ότι έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές τώρα λόγω COVID. Και αυτή τη στιγμή μιλάμε εκτός από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τα 400 περίπου εκατομμύρια που αντιστοιχούν στη δική μας περιοχή, μπαίνει πλέον και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την πράσινη ενέργεια, από τα οποία σίγουρα το 1 δισεκατομμύριο θα μπορούσε να δαπανηθεί στη δυτική Μακεδονία με το δεδομένο ότι μπαίνουμε σε μια άλλη περίοδο. Και βέβαια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ακούστηκε ότι και το κράτος θα δώσει δάνεια το 50% του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή αν θα δώσει 6 δισεκατομμύρια Ταμείου Ανάκαμψης, άλλα 3 δισεκατομμύρια θα δώσει δανεισμό του κράτος. Συν το Investing Use, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις από διάφορα ταμεία και από διάφορες πηγές, οι οποίες σε έναν επένδυτη μπορεί να επενδύσει στην περιοχή μας, μπορεί να φτάνουν και το 80% και να χρειαστεί να βάλει ένα 20-25% ίδια κεφάλαια. Γιατί δεν θα μπορούσε η DEI, παράδειγμα, να βάλει εμάς τους δυτικομακεδόνες ως μετόχους και να κάνει μια τέτοια επένδυση στα δικά της εδάφη και θα πρέπει να μπουν ξένοι επενδυτές. Θα μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι να γίνουμε μέτωχοι κι ας μπορούν οι ξένοι επενδυτές στο χρηματιστήριο. Μια τέτοια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, δηλαδή μια ιδιωτική επένδυση που έχει ένα απλό know-how γιατί θα πρέπει να μπει σαν ξένος επενδυτής και δεν θα μπορούσε να κάνει η DEI με εμάς μετόχους ή συμμετόχους, τους δυτικομακεδόνες, αυτή την κίνηση να λάβει μια ενίσχυτη στάση του 70-80% από όλα αυτά τα ταμεία και τα διανοχωτικά ταμεία και να κάνει αυτή την επένδυση και να μείνει και η επένδυση σε εμάς. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Μαρκόπουλο. Κύριε Βηκιάνα και κύριε Μοσούρου, φαντάζομαι θα απαντήσετε στο τέλος, μόλις το λυκροθυμίαν οι τοποθετήσεις όλων των περιφερειακών. Να δώσω τον λόγο στον κ. Άμπα. Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μιας κατάστασης η οποία θα εξελιχθεί. Προφανώς θα υπάρχουν πάρα πολλές στιγμές οι οποίες θα είναι κάπως πιο κρίσιμες, κάποιες θα είναι πιο αργές, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε εκεί σε όλες αυτές τις φάσεις και να μπορέσουμε να τις ελέγξουμε και στο τέλος να τις αξιολογήσουμε. Είτε εμείς, είτε επειδή είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, να δούμε τα παιδιά μας τι θα έχει γίνει. Θα ήθελα να ήμουν από αυτούς οι οποίοι δεν στάθηκαν σε μια στήρα άρνηση, σε μια παθητική στάση και να μπορέσουν τα παιδιά μου να πούνε ότι ναι ήταν και ο πατέρας μας εκεί σε αυτές τις κρίσιμες φάσεις. Θα ήθελα να τονίσω εδώ πέρα ότι η μεταλλυγνητική εποχή, όπως έχω τονίσει και άλλη φορά μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν ξεκίνησε ούτε το 10, ούτε το 11, ούτε το 16, ούτε το 18 οπωτεδήποτε. Για την περιοχή της Φλόρινας είχε ξεκινήσει από το 2001 όταν έκλεισε το Οριχείο της Δέδης. Το Οριχείο της Δέδης είναι ένα από τα πολλά οριχεία της περιοχής. Είναι ένα από τα οριχεία για τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εδαυτικό σχέδιο. Είναι ένα από αυτά τα οποία πρέπει να προσθέσουμε μέσα στο σχέδιο και στο ψήφισμά μας, όπως και όλα τα ιδιωτικά οριχεία, όπως και όλα τα δημόσια οριχεία και όχι μόνο τα οριχεία τα οποία έχει η ιδέη. Υπάρχουν τα οριχεία των ιδιωτών, το Οριχείο της Δέδης πλέον είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου, ο οποίος πρέπει να δούμε πώς θα αποκατασταθεί και πώς η περιβαλλοντική αυτή τρύπα που υπάρχει εκεί πέρα θα αποκατασταθεί και θα δοθεί προς αξιοποίηση και να μπορέσει μια τόσο μεγάλη έκταση να αποτελέσει και αυτή έναν αναπτυξιακό παράγοντα για την περιοχή. Γιατί αυτή τη στιγμή το να βρούμε τους αναπτυξιακούς αυτούς παράγοντες είναι ένα από τα ζητούμενα της περιοχής. Θα πρέπει επίσης να μπορέσουμε να προσθέσουμε στο συγκεκριμένα ετήματα τα οποία είναι καθόλα αποδεκτά και είναι προς τη σωστή κατέκτηση όπως είπα, γιατί εδώ πέρα θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε, θα βουλέξουμε, θα μετασχηματίσουμε τελικά αυτό το στρατηγικό σχέδιο στο επιχειρηματικό σχέδιο, θα δούμε τα εδαφικά σχέδια, θα προσθέσουμε τις συγκεκριμένες δράσεις για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Θα έπρεπε επίσης να δούμε και τις μελέτες των περιβαλλοντικών επιτώσεων όπως ζητάει μέσα το ψήφισμα που έκανε ο εισηγητής. Θα έπρεπε να το δούμε συνολικά όχι μόνο όσα αναφορά το χρόνο αλλά και όσα αναφορά την τροποποίηση των δεσμεύσεων που υπάρχουν και την τροποποίηση της υφιστάμενης κατάστασης. Αυτή τη στιγμή, αν σταματήσουν τα ορυχεία να δουλεύουν σημαίνει ότι θα αλλάξει η δυναμική της περιοχής. Σημαίνει ότι στο ορυχείο των αναργύρων θα υπάρξει πρόβλημα πιθανώς με την πάυση των γεωτρίσεων οι οποίες δουλεύουν για την αποστράγγιση του ιδίου του ορυχείου. Σημαίνει ότι θα αλλάξει το ιδατικό ισοζύγιο, σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι καταστάσεις και η ευστάθεια των πρανών και θα δούμε άλλες καταστάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να τα δούμε. Σήμερα είναι μια σημαντική καμπή της μεταλλυγνητικής μετάβασης και είναι αυτό το οποίο θα είμαστε δίπλα του. Θα προσπαθήσουμε να το εξελίξουμε ως αντιπεριφερειακή αγροτικής ανάπτυξης. Ήδη έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας σε συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά τις δράσεις που θα έπρεπε να δούμε για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Σαφώς στο στρατηγικό είμαστε στον αγώνα μας, αλλά ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, ήμουν σύντομος, δεν καταχράστηκα τον χρόνο σας. Όντως ισχύει, ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Άπα. Ο κύριος Δασκαλόπουλος έχει το λόγο. Μας ακούει ο κύριος Δασκαλόπουλος. Αν όχι να δώσε το λόγο στον κύριο Γιαννόπουλο. Μας ακούει, κύριε Δασκαλόπουλος. Σας ακούω. Γεια σας. Καταρχήν να κάνω μια διευκρινήση για την παρέμβαση που έκανε προηγούμενα. 19-11 έκανα το τεστ και δίκα θετικός. Ακολούθησα τις οδηγίες του ΕΟΒ και μπήκα σε καραντίνα μέχρι 29-11. Σήμερα πήγα στο νοσοκομείο να κάνω το δεύτερο επαναλυτικό τεστ. Δυστυχώς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρχε μια ανακοίνωση από κάποιον συμπολίτε μας ο οποίος έλεγε ότι παραβίασα την καραντίνα, εγώ, περιφερειακός σύμβουλος και διάφορα. Θέλω να διαβεβαιώσω σε όλους ότι ήμουν συνεπής. Τήρισα τα μέτρα μέχρι το Σάββατο 29 του μηνός. Ελεγχόμουν και από την αστυνομία καθημερινά. Μπράβο για το έργο της και για την ευσημιδυσσία που επέδειξαν. Και ο συγκεκριμένος θα πάρει την απάντησή του δια της νομίμολου. Ευχαριστώ αυτόν σαν παρένθεση. Γι' αυτό και δίνει μου συνεπίσωση όσον αφορά να ζητήσω τον ουρανό. Επί του προκειμένου, βασικά θα περίμενα να είμαστε πιο διεκδικητικοί. Να μην υπάρχει αυτήν η παραδοχή ότι τα πάντα έχουνε τελειώσει. Όσον αφορά την ΔΕΙ, ότι αποδεχόμαστε το κλείσιμο των εργοστασίων, αποδεχόμαστε το κλείσιμο των μονάδων και πάμε σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Δεν πρέπει να απεμπολίσουμε αυτόν το μοναδικό πλούτο. Έτσι απλά και μόνο σε κάποια κελέσματα γιατί όλα είναι αποφάσεις, είναι πολιτικές αποφάσεις, αποφάσεις της Κυβέρνησης, αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα λοιπόν πιστεύω ότι αυτό το οποίο ήταν ο μοναδικός λόγος που υπήρξε πλούτος, ανάπτυξης αυτή την περιοχή ήταν η ΔΕΙ. Δεν πρέπει λοιπόν να απεμπολίσουμε αυτό το δικαίωμα που έχουμε. Αυτό αρχικά σαν πρώτη σημείωση. Όσον αφορά τώρα για το σχέδιο της δίκαιας μετάβασης. Μόνο δίκαιε δεν είναι. Ναι. Αναρχή και άδικη. Αυτό είναι σίγουρο, έχουν επισημαθεί λεπτομέρειες από προηγούμενους ομιλητές. Συμφωνώ μαζί τους, δεν θα είμαι έτσι ιδιαίτερα σχολαστικός. Θέλω να επισημάνω καταρχήν το εξής. Ότι η εισήγηση επιρρύπτει μία ευθύνη καταρχήν στον Περβεριάρχη. Λέει ότι όλοι οι προηγούμενοι που διατέλεσαν, έχουν εξουσία σε αυτόν τον τόπο, έχουν ένα μερίδιο ευθύνης. Άρα λοιπόν και ο ίδιος ο Περβεριάρχης, ο οποίος διατέλεσε για χρόνια βουλευτής στην ενεργειακή καρδιά της περιφέρειας, ευθύνεται, έχει το μερίδιο ευθύνης που το αναλογεί, άρα θα πρέπει να κάνει δημόσια και την αυτοκριτική του. Τι έκανε, τι θα πρέπει να κάνει, τι έγινε στο παρελθόν. Πάμε στο τώρα. Ώστε για ακόμη μια φορά να μην βρισκόμαστε να ακολουθούμε τις εξελίξεις. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια ιστορική αναδρομή. Πολύ σύντομα. Όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη λόγου ΔΕΙ, όταν ξεκίνησαν τα έργα, τότε υπήρχε μονόπλευρη ανάπτυξη και αποκλεισμός. Αποκλείστηκαν οι δύο περιοχές, τα Γρεβενάκια και η Καστοριά. Που είπε ένας φίλος την προηγούμενη συνεδείαση, η Καστοριά δεν την πολύ ενδιαίφερε τότε, γιατί είχε την ανάπτυξη, είχε τη γούνα. Άρα, τάξη. Εμείς όμως τα Γρεβενά, η ανάπτυξη μιας όμορρης ενότητας σήμανε τη δική μας καταστροφή. Εκατοντάδες συμπολίτες αναγκάστηκαν να μετακομίσουν, να φύγουν από τα Γρεβενά, γιατί βρήκαν δουλειά σε μια όμορρη νομαρχία. Θέσεις εργασίας, παραγωγή πλούτου στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, Νιζέρια και αποκλεισμός από όλα. Δεν έφταναν μόνο αυτά, δεν έφτανε μόνο οι πλήτους που δημιουργούνταν εκεί. Ανέβαζε, όπως υπόθηκε προηγούμενα και πολύ έρστοχα, το ΑΕΠ της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να στερώμαστε και κονδύλια, και άλλη λοιπόν στέρεση, και άλλη λοιπό