Σύσκεψη για την σύνταξη ΟΧΕ για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου (ARTA WebTV, 2022)
: Ποια είναι η αρχή του συμβουλίου για την αξιοποίηση του Λήμιου Σπουρναρίου και της Ευρωπαϊκής Αυτοβουλίας Αρτινών για την Αξιοποίηση του Λήμιου Σπουρναρίου? σε ολοκληρωμένη σχορικής επένδυσης για την αξιοποίηση του λίμνη Πορτοναρίου είναι αυτό που σήμερα συναντηθήκαμε εδώ με τον μελετητή ο οποίος όρισε η ΠΕΔ, η ΠΕΔ χρηματοδοτή ΠΕΔ Πύρου αυτήν την μελέτη, το πρώτο τοπικρισιακό σχέδιο θα το έλεγα καλύτερο, όχι μελέτη, όπου θα καταγράψει όλες τις προτάσεις έργων που θα προτείνουν όλοι οι ΔΕΜΙ και όλοι οι φορείς και με μία σειρά, με μία στόχευση, θα βγάλει και κάποια έργα που πρέπει να προταθούν και μία, αν θέλετε, προσεγγιστική κοστολόγηση αυτών των προτάσεων παύλα έργων. Από εκεί πέρα, όφωσον ολοκληρωθεί αυτός σε έξι μήνες, τότε θα το υποβάλλουμε προς όλους εκείνους τους φορείς που θα θεγεριστούν τα χρήματα ενόψει της νέας προβληματικής περιόδου, και αν είναι η Περιφέρεια Επίρου, είναι τα αρμόδια Υπουργία, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση αυτή που απαιτούνται για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε τη λίμνη Πορναρίου. Και αυτό το λέω γιατί, γιατί εάν εξειδικεύσουμε από την αρχή κάποια χρήματα και πούμε ότι μας αντιστοιχούν κάποια εκατομμύρια ευρώ για έργα πάνω σε αυτό το αντικείμενος αξιοποιήσεις τη λίμνη Πορναρίου σύμφωνα με την Όχε, τότε θα έρθουμε εμείς οι φορείς της αυτοδιοίκησης να κάνουμε έργα που απαιτούνται και τα τεχνικά έργα χρειάζονται δημοτικούς πόρους που δεν μας περισσεύουν. Αλλά επειδή είναι ένα μεγάλο ανεπτυξιακό έργο θα τα δώσουμε, γιατί θα ξέρουμε ότι μας περιμένουν κάποια χρήματα τα οποία αφορούν την υλοποίηση αυτού του έργου που θα βγάλουν οι μελέντες. Άρα, εγώ είμαι χαρούμενος ιδιαίτερα για αυτή τη κουβέντα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συμμετείχαν και σε πιστεύω σε έξι μήνες θα έχουμε αυτό το παραδοσιακό, Αλλά εδώ όμως καλό και την περιφέρεια Επίρου, την αντιπεριφέρεια Άρτας αλλά τους βουλευτές μας που πρέπει να παρέμουν σε όλα τα υπουργεία να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση. Τη βούληση δηλαδή ότι εν όψει νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει κάποια χρήματα να δοθούν για να αξιοποιήσει τη Λήμνη Πορτοναρίου γιατί διαφορετικά δεν γίνεται. Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και εδώ θα εκφραστεί πραγματικά η βούληση ποιοι θέλουν να αξιοποιήσουμε τη λίμνη Πουλναρίου και ποιοι όχι. Είχαμε σήμερα μια συνάντηση δημάρχων και φορεών της περιοχής με επίκεντρο την αξιοποίηση της λίμνης Πουλναρίου. Θεωρώ ότι έχει πει το νερό σταυλάκι, υπάρχουν σκέψεις, θα οργανωθεί πλέον ένα πλαίσιο και ένα πλάνο το οποίο θα αναδείξει την περιοχή. Ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη ως γνωστόν δεν έχει άμεση εμπλοκή με τη λίμνη Πορναρίου, όμως η ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής θα δώσει άλλη διάσταση και στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν μια προσπάθεια, η οποία θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα. Σήμερα είχαμε μία συνάντηση εδώ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρτεών, με τους μελετητές που ανέλαβα να κάνουν μία μελέτη για την αξιοποίηση της λίμνης του Πορναρίου. Συναντηθήκαμε οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι, η ομάδα των πολιτών, οι οποίοι ασχολείται με τη λίμνη του Πορναρίου και μας σπρώχνει για να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Συζητήσαμε το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ώστε μέσα σε 5-6 μήνες να έχουμε μια μελέτη ολοκληρωμένη και να μπορούμε να την προοδηθήσουμε ή προς την Περιφέρεια ή προς τα Υπουργεία. Νομίζω ότι έγινε η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη, το τι δουλειά θα κάνουν οι δήμοι, το τι δουλειά θα κάνει ο μελετητής, ώστε πολύ γρήγορα να έχουμε αποτελέσματα και να μην συζητάμε αυτό το θέμα, όπως το συζητάμε περίπου μια δεκαετία και παραπάνω. Είναι ένα έργο το οποίο έχει ανατεθεί από την Πέδη Πύρου. Έχει ένα χρονοδιάγραμμα 7 μήνες και ευελπιστούμε στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τους φορείς εδώ πέρα, τις εμπλεκόμενες φορείς, τις εμπλεκόμενους δήμους αλλά και φορείς της περιοχής, με κύριο άξονα την διαβούλευση, με κύριο άξονα την συνδημιουργία όλου αυτού της προσπάθειας, για να καταρτηθεί μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, ένα επισκησιακό σχέδιο, το οποίο θα ταποκρίνει της ανάγκης της περιοχής και θα συμβάλει στην ανάπτυξη, αυτός είναι ο βασικός στόχος έτσι κι αλλιώς, η ανάπτυξη της τεχνητής λίμνης Πουναρίου και της παρελίνιας ζώνης. Σήμερα έγινε μια συνάντηση, η οποία ήταν επιτυχημένη μετά από πολλές προσπάθειες. Εμείς σαν ομάδα πρωτοβουλίας μένουμε ικανοποιημένοι. Το έργο που έχουμε σχεδιάσει και έχουμε οραματιστεί προχωράει. και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.