ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 15/1/2020 (ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, 2020)
: Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Έχει κάνει ευχηθώ στο σώμα χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία και καλή επιτυχίας εργασίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Έχει κάνει ευχηθώ στο σώμα χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία και καλή επιτυχία εργασίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Έχει κάνει ευχηθώ στο σώμα χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία και καλή επιτυχία εργασίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Νάστο. Καλησπέρα, κύριε Πατσούρας. Κύριε Αντιδήμαρχη, έχω να σας θέσω τρία ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα το οποίο θέλω να σας θέσω είναι ποιες προτάσεις που κατατέθηκαν από συλλογικούς φορείς ή πολίτες στην Επιτροπή Διαβούλευσης ενσωματώθηκαν στον Προϋπολογισμό. Κάνατε μια αναφορά για ενσωμάτωση στον Προϋπολογισμό προτάσεις των οποίες κατατέθηκαν στη διαδικασία της διαβούλευσης. Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις? Το δεύτερο ερώτημα το οποίο θέλω να σας θέσω είναι ότι υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αριθμός προμηθειών του εργοστασίου, του εργοταξίου, οι οποίες έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό με το οριακό ύψος των αναθέσεων, της ανάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι προμήθειες θα γίνουν με ανάθεση? Και το τρίτο ερώτημα το οποίο θέλω να θέσω έχει σχέση με έναν έλεγχο οικονομικής διαχείρισης που έγινε για τα έτη 2009 έως 2011. Στην περίοδο της δική μας διοίκησης είχαμε παραλάβει από τους οικονομικούς επιθεωρητές το φύλλο μεταβολών ελλείψεων και εκκρεμούσε η καταλογιστική πράξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελληνικτικό Συνέδριο. Γνωρίζαμε δε ότι αν ο καταλογισμός δεν γινόταν μέχρι 31-12 του 2019, το δικαίωμα βεβαίωσης των οφειλών θα παραγραφόταν. Εμείς είχαμε φροντίσει και υπάρχουν στο αρχείο της διοίκησης του Δήμου επανλημμένως να πιέσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να γίνει η καταλογιστική πράξη. Θα θέλαμε λοιπόν να γνωρίζουμε τι έχει γίνει σε σχέση με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, τι ποσά αφορούν και ποια πρόσωπα εμπλέκονται. Το συνδυάζονται το ερώτημα με την διαδικασία της κατάδυσης του προϋπολογισμού, διότι εάν έχουν ολοκληρωθεί όπως θα έπρεπε οι διαδικασίες της ταμιακής βεβαίωσης, θα έπρεπε αυτό να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό ως έσοδο του Δήμου σε ξεχωριστό κωδικό. Κύριε Μπέγκαθ, όσον αφορά στις ποτάσεις που διατυπώθηκαν στην δημόσια διαβούλευση, αναφέρον ενδεικτικά γιατί αναφέρθηκαν πλήθος ποτάσων. Υπήρχε μια πρόταση για το αστικό κιτέλ και την επιδότηση της ειτηρίου φοιτητών, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο προϋπολογισμό. Υπήρχε δράσεις, αναφέρθηκαν ότι θα πρέπει να αναφερθούν δράσεις διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπου έχουμε εντάξει προτάσεις για το κοινοκομείο και για το υπάρχον και για να χρησιμοποιήσουμε πόλους του Φιλόδημου. Είχαν δοθεί έμφαση σε εφαρμογές Smart City και οριμάζουμε δράσεις για την άμεση προκήρυξη, ενδεχομένως και στον επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαν αναφερθεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας, του θρησκευτικού τουρισμού, ανάδειξης του κάστρου και του νησού και πραγματικά πολλές από τις υπαρεμβάσεις που υπάρχουν, ιδιαίτερα για την περιοχή του κάστρου μέσω της ΒΑΑ, έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα τεχνικών έργων και στις αντίστοιχες μελέτες. Ο συμπαραστάτης του Δήμου είχε διαδικασία και ο συμπαραστάτης του Δήμου είχε διατυπωθεί, σας λέω αναφερτικά που είναι θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στο μέσο επόμενο, αναφέρθηκε μετεπιτάσεις ως από τους εκπαιδευτικούς οικοδομικές άδειες σχολείων, οικτυριακές παρεμβάσεις και ενεργειακή αναβάθμιση τους και πραγματικά όπου γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια και για να φελτιωθούν οικτυριακές ανάγκες, όπου υπήρχε δυνατότητα να συμπεριληφθεί η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση όπου υπήρχε ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μπορούσαμε να προχωρήσουμε την υποβολή πρότασης. Έχει διατυπωθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θυμάμαι από το ΤΕ και αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού με LED σε όλη την έκταση του Δήμου. Πραγματικά στην αναμόρφωση του Φεβρουαρίου θα υπάρχει μια πρώτη παρουσίαση των προτάσεων και πώς προχωρούμε στην αντικατάσταση που αποτελεί και δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για το δίκτυο οδοφωτισμού. Έχει αναφερθεί την επίλυση του κυκλοφοριακού, η κυκλική κόμβη περιφερειακά, πάρκινγκ και μίνι μπάς. Ήδη προχωρήσαμε σε πρόταση για τους πέντε κυκλικούς κόμβους. Είχε αναφερθεί η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων Κεπαβή και Δόμπολης και πραγματικά, καθώς και η αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, υπάρχει μια διαβούλευση της Δημοτικής Αρχής και με το Υπουργείο Εσωτερικών και με τους αντίστοιχους φορείς για να δούμε τι γίνεται και με το Κεπαβή και με το κτίριο της Δόμπολης. Σε γενικές γραμμές πολλές από τις δράσεις αυτές έχει προταθεί η μετεγκατάσταση του εργοταξίου και να βελτιωθεί η κατάσταση της αποκομμυδής απορριμάτων. Είναι ένα το κομμάτι που μας προβληματίζει και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο. Η ανάδειξη του παραλίμνιου με τόπου, που εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα πρέπει να προχωρήσουμε όπως στην ολοκλήρωση των έργων. Άρα, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κομμάτι όσων έχουν αναφερθεί στην δημόσια διαβούλευση, αλλά στο πρόγραμμα τεχνικών έργων είτε στον προϋπολογισμό, σε μεγάλο βαθμό, έχουν συμπεριληφθεί. Η δεύτερη ερώτησή σας... Ναι, συγγνώμη. Οι πρώτερα θέματα τα οποία καταθέτετε τώρα στο ερώτημά μου είναι θέματα τα οποία έχουν ανοίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχουν συνειδητηθεί και έχουν προχωρήσει. Εγώ ρώτησα αν κάτι νέο προέκυψε μέσα από προτάσεις φορέων και πολιτών στη διαδικασία της Επιτροπής του Διαβούλευσης, γιατί αυτό αναφέρατε. Ό,τι αναφέρθηκε στη δημόσια διαβούλευση, έγινε μεγάλη προσπάθεια να συμπεριληφθεί. Αν δείτε και την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβούλου, πραγματικά τα περισσότερα θέματα που αιτέθησαν έχουν τεθεί και στον προηγούμενο και στην διαβούλευση του 2018 και του 2017. Αυτό δείχνει, αν θέλετε, και ένα κομμάτι αναποτελεσματικότητας της προηγούμενου Δημοτικής Αρχής, που τα ίδια θέματα επανερχότανε επί δύο και τρία συνεχόμενα έτη. Αυτό, λοιπόν, είπα ότι έγινε μια προσπάθεια στο να συμπεριληφθούμε στον προϋπολογισμό. Στη δεύτερη ερώτηση που είπατε ότι υπάρχουν κάποια έργα σε όριο των 24.800, η πρόχειρη διαγωνιστική διαδικασία με περιορισμένων αρθυμών προσφορών, είτε η απευθείας ανάθεση, είναι ένας τρόπος που προβλέπεται από τον νόμο 412 και ενδεχομενώς χρησιμοποιηθεί γιατί είναι λιγότερο γραφικρατικός και περισσότερο αποτελεσματικός για μικρές κλίμακας έργα, που σίγουρα, γιατί ελέγχονται, δεν οδηγούν σε κατάτμιση έργων, αλλά υπάρχουν μικρά έργα που πρέπει να βελτιώσουν την καθημερινότητα. Στο τρίτο κομμάτι που είπατε για τον καταλογισμό, οι υπηρεσίες θα πράξουν τα δέοντα και ό,τι προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο, υπήρχε επικοινωνία του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών με τον κομμάτι του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, με τον κομμάτι του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, με τον κομμάτι του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, με το ελεγκτικό για το που θα πρέπει να εγγραφούν, επειδή δεν έχουν δοθεί σαφές οδηγίες, αλλά θα ακολουθεί νόμη διαδικασία και θα είναι και στην ευχέρεια των φυσικών προσώχων, όπου υπάρχει καταλογισμός, να ασκήσουν όλες τις δυνατότητες έφεσης ή τα ένδικα μέσα, είτε προς το ελεγκτικό, είτε σε άλλο φόρεα. Έχει γίνει η καταλογιστική πράξη, η οποία έπρεπε να γίνει μέχρι 31-12 του 2019, για να μην κυνδυνεύουμε από την παραγραφή. Έχουν βεβαιωθεί οι καταλογισμοί. Ποιο είναι το ποσό, ποια είναι τα πρόσωπα, δεν θα πρέπει να το ξέρει το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πολίτες. Η καταλογιστική πράξη έχει γίνει από το Γενικό Λογιστήριο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έκανε η καταλογιστική πράξη. Είναι κανονικά στη διαδικασία. Τώρα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με το Γενικό Λογιστήριο, για να δούμε και τον τρόπο βεβαίωσης, θα πω μια κουβέντα σε αυτό, αλλά και τον κωδικό στον οποίο πρέπει να γράφει γιατί. Τα φυσικά πρόσωπα στο οποίο καταλογίζουν τα χρήματα έχουν το δικαίωμα έφεσης στο έβδομο τμήμα του Ελεγκτικού Συνέδριου μόνο και διαδικασία να μπλοκάρουν την ταμιακή βεβαίωση. Άρα η υπηρεσία δική μας το μόνο που θα κάνει θα κάνει μια βεβαίωση με την ευρύα έννοια. Και βρισκόμαστε σε μια συζήτηση σε ποιο κωδικό θα πρέπει να καταπορεθεί. Δεν θα είναι στο κωδικό καταλογισμών, μέχρι να απειλισθεί η απόφαση και στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνέδριου. Θα μας δώσουν οδηγήσεις αυτές τις μέρες και θα προχωρήσει η διαδικασία. Προφανώς θα υπάρχει σε έναν κωδικό που θα μας υποδειχθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Έχει διασφαλιστεί. Κύριε Χοσμά. Κυρία τη Δήμαρχη, είστε έτοιμος. Ναι. Ναι. Την πρώτη ερώτηση που έχω είναι για τα χρηματικά υπόλοιπα, τα οποία είναι στο ύψος των 19.082.000 ευρώ. Από πού προκύπτουν αυτά τα χρηματικά υπόλοιπα, τι σημαίνει αυτό το ποσό, τι διαθεσιμότητα έχει και που βρίσκονται. Στα έσοδα υπάρχει στον κωδικό 06001699 έσοδο από αναγκαστική απολοτρίωση ακινήτων και γράφουμε ένα ποσό 350.000 ευρώ. Είναι ο κωδικός 0600169900. Είναι έσοδο από αναγκαστική απολοτρίωση ακινήτων. Πάμε στις δαπάνες. Στον κωδικό 02.156413002 είναι η επιχορήγηση στο αστικόκτελ ενώ ήταν 105.000, τώρα είναι 55.000. Ο επόμενος κωδικός είναι οι εισπράξεις. Μάλλον είναι τα ποσά τα οποία θα πληρώσουμε στη ΔΕΙ για να κάνει την εισπράξη των τελών. Έχουμε δύο κωδικούς. Ένας είναι ο κωδικός 02006151 με 280.000 και ένας είναι ο κωδικός 02206151, ο οποίος είναι στα ανταποδοτικά. Ενώ παλιά ήταν 327.000, τώρα είναι 173.870 ευρώ. Να συνεχίσω. Στη ΔΕΙ ο δεύτερος κωδικός είναι ο 02206151, είναι στα ανταποδοτικά. Η προμήθεια σαρόθλου έχει δύο κωδικούς. Στα ανταποδοτικά μέν, αλλά έχει δύο κωδικούς. Για ποιο λόγο? Ο ένας ο κωδικός είναι ο 02207132002 και ο άλλος είναι ο 006. Είναι το ίδιο αντικείμενο με δύο κωδικούς. Στα ανταποδοτικά είναι, αλλά γιατί δύο κωδικοί. Είναι ποσό, ίδιο ποσό, ίδιο ποσό είναι. Πάμε τώρα στην ταφή των υπολοιμμάτων στον Χιτά Ελληνικού. Δεν έχουμε εγγραφή ποσού για το 2020. Έχουμε όμως εγγραφή ποσού για τον αναγκαστικό σύνδεσμο των αποβλήτων στην πρώτη διαχειριστική ενότητα, αν είναι το ίδιο πράγμα. Διαγράφουμε τον ένα κωδικό και εγγράφουμε τον άλλον κωδικό. Υπάρχει ένας κωδικός 0226142012, που είναι η χρηματοικονομική αξιολόγηση της αποδοτικότητας της επένδυσης και υπηρεσίες υποστήριξης για την υλοποιήσειο του έργου αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο δήμο. Αυτός ο κωδικός δεν έχει χρήματα. Πώς θα γίνει να προχωρήσουμε σε όποια μελέτη προχωρήσουμε και ότι δεν πρέπει να έχουμε κάποιον κωδικό ο οποίος να έχει χρήματα για αυτή τη διαδικασία. Προμήθεια εξοπλισμού δικτύου πράσινων σημείων 0 για το 2020. Είναι ο κωδικός 02-20-7135-003. Και ένα τελευταίο, ο κωδικός 02-00-61-62-002 είναι καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΚΑ της Δημοτικής Κοινοφιολούς Επιχείρης Κοινωνικής Μέληνας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. 80.000. Είναι το πνευματικό της αδερφής μας. Εντάξει, έγινε. Ευχαριστώ. Κύριε Κοσμάου, σχετικά με το χρηματικό υπόλοιπο. Θέλω να πω ότι εμφανίζεται ένα χρηματικό υπόλοιπο της τάξης των 19.082.000 ευρώ που, ουσιαστικά, είναι χρηματικό υπόλοιπο από έκτακτα έσοδα και χρηματικό υπόλοιπο από τακτικά έσοδα τα οποία όμως, ουσιαστικά, είναι δεσμευμένα για έργα, δράσεις ή παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αντίστοιχες κατηγορίες στα έξοδα. Λέω, αναφορικά, ότι στο ταμιακά διαθέσιμα συμπεριλαμβάνεται η ΣΑΤΑ, ο Φιλόδημος δύο που έχουμε γράψει έργα, οι επισκευές σχολείων, ΣΑΕΠ, Πυροπροστασία, λοιπά ιδικευμένα και έκτακτα ανηδίκευτα έσοδα. Στα 19 εκατομμύρια, τα 6,9 εκατομμύρια έχουν να κάνουν με αυτές τις κατηγορίες, όπου εκεί υπάρχει πραγματικά η ανάλυση της ΣΑΤΑ, η ανάλυση του Φιλόδημου, ουσιαστικά, εμφανίζοντας, είναι δεσμευμένα για συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Στα τακτικά έσοδα συμπεριλαμβάνονται τα προνοιακά επίδομα, η σύτιση των σχολείων, οι μεταφορές στα σχολεία, τα λειτουργικά των σχολείων, τα μισθώματα, τακτικά έσοδα από εισφορές και λοιπά τακτικά έσοδα, όπου εδώ έχουμε και συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα από τα ανταποδοτικά. Άρα, λοιπόν, στα ταμιακά έσοδα, που παρόλο που εμφανίζονται στην τάξη του 19.082, δεν είναι διαθέσιμα με την έννοια ότι έχω ρευτό και θα κάνω ό,τι θέλω, είναι δεσμευμένα ανάλογα με την προέλευσή τους και ανάλογα με τον σκοπό των επιχορηγήσεων, είτε των τακτικών, είτε των έκρεκτων εσόδων. Θεωρητικά, λοιπόν, αυτά που έχει ο δήμος, αν θέλετε, σαν ανθέσμευτο ποσό ταμιακό, που μπορεί να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη, είναι τις τάξεις του ενός εκατομμυρίου κάτι χιλιάδων ευρώ. Άρα, λοιπόν, ενώ εμφανίζεται ένα χρηματικό υπόλοιπο, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, στο συντηρητικό ποσοστό του, είναι δεσμευμένο. Η επιχορήγηση του αστικού κτέλ, καθόλου τη διάρκεια του 2019, ήταν 110 χιλιάδες. Εβάλαμε τις 55 χιλιάδες και θα κάνουμε μια σύμβαση, έχουμε μιλήσει με το αστικό κτέλ για ένα εξάμινο και σε τροποποίηση του προϋπολογισμού, που θα έρθει μέχρι τον Ιούνιο, θα προχωρήσουμε και σε αναμόρφωση για να επεκτείνουμε και στο επόμενο εξάμινο. Στο κομμάτι του κωδικού για την χρηματοοικονομία, τα λέω λίγο, τις ασφαλιστικές συσφορές απαντήσαμε. Στο κομμάτι των χρηματοοικονομικής εκτίμησης για την αντικατάσταση το LED, είναι ένας κωδικός που έρχεται από το παρελθόν, από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Είχε εκπονηθεί μια μελέτη από εξωτερικό σύμβουλο, κόστος περίπου 24.000 ευρώ, παρόλο που είχε εμφανιστεί και συζήτηση που κάναμε για τα LED, ότι ήταν ένα αποτέλεσμα της δουλειάς του τεχνικών πραγματικών υπηρεσιών, τελικά έχει παραδοθεί, υπάρχει επίσημα ελληλογραφία από εξωτερικό σύμβουλο, η μελέτη για την χρηματοοικονομία, αποτέλεσμα της αντικατάστασης το LED με τον τρόπο που προτάθηκε. Υπάρχει βεβαίωση της υπηρεσίας για την παραλαβή της μελέτης, δεν έχει προχωρήσει όμως η πληρωμή, είναι ένας κωδικός που έρχεται από τα παλιά. Για το κομμάτι του οσαρόθρον είναι... Όχι, σαφώς, ό,τι υπάρχει, ο δήμος έχει συνέχεια. Απλά λέω, δεν έχει εγγραφή στο 20, γιατί δεν έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο, είναι το 19, θεωρητικά είναι παροχή υπηρεσιών. Δεν έχουμε, δεν θα χρησιμοποιήσουμε στο 20, αν έρθει σαν οφειλή θα τροποποιηθεί στο Φεβρουάριο. Σας λέω όμως ότι αφορά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Όσον αφορά στην εγγραφή του οσαρόθρον, είναι μια διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε από το 19 και ένα που πρόκειται να προκηρυχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσα από τα ανταποδοτικά. Προκηρήθηκε, ναι, από τα ανταποδοτικά. Για το πράσινο σημείο που είπατε ο κωδικός σας συγκεκριμένως είχε να κάνει με το προηγούμενο σημείο, οι παρεμβάσεις για το πράσινο ταμείο έχουν παρουσιαστεί από το πρόγραμμα τεχνικών έργων και των αντιδήμαρχων τεχνικών έργων και θα προχωρήσουμε στο πράσινο σημείο σε σχέση και με το εγκεκριμένο πρόγραμμα τοπικοσχεδιοδιαχείς απορριμάτων που έχουμε. Ναι, αυτός ο συγκεκριμένος έρχεται από το προηγούμενο. Υπάρχουν αντίστοιχες εγγραφές που υλοποιούν μέσα από το πρόγραμμα τεχνικών έργων και τις αντίστοιχες για το πράσινο ταμείο, αν δείτε. Δεν νομίζω να έχω κάποια ερώτηση. Αν θέλετε να δω στο πρόγραμμα... Ωραία, θα το δω και θα σας απαντήσω. Κύριε Παπαχρήστο, θα υποβάλλετε ερωτήσεις. Είναι η αποζημίωση από τη μειώνια οδό που την εγγράφουμε κάθε φορά στον προϋπολογισμό. Επειδή ο Φορέας είναι ιδιωτικός πηγαίνης στον Φορέα που έχει τη χρήση που είναι ο δήμος Ιωαννητών, υπάρχει μια νομική άποψη ότι δημόσιο δεν αποζημιώνει το δημόσιο, παρ' όλα αυτά το εγγράφουμε στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο. Έχει εγγραφεί και το 18 και το 19. Εμείς το εγγράφουμε. Μένει να αποσαφενιστεί αν αυτό το έσοδο θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει, αν είναι λογιστικό. Να το αποσαφενήσουμε κι αυτό μέχρι το χρόνο για να μην το ξαναγράψουμε αν δεν θα χαριαστεί. Μία ερώτηση μόνο έχω εγώ. Στην σλίδα 27, τα πρόστιμα από τα COC, κωδικός 06003221001. Έσοδο, ναι στα έσοδο. Σελίδα 27. Τι είναι... Συνήθως τα τροχεία πρόστιμα δεν βεβαιώνεται στην ευφορία. Έχει γίνει κάποια ενέργεια γι' αυτά τα τρισεύσιμες εκατομμύρια. Θέλω να απαντήσω εδώ ότι αυτή τη στιγμή η υπηρεσία των εσόδων βεβαιώνει παραβάσεις του COC του έτους 2013 και μετά. Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί πρόσβαση από το αντίστοιχο Υπουργείο Συγκοινωνιών, νομίζω, έτσι ώστε να έχουμε κατευθείαν πρόσβαση στους κατόχους των αριθμών κυκλοφορίας για να τα βεβαιώνουμε προσωπικά. Είμαστε στη διαδικασία, είμαστε πολύ πίεσο στη βεβαίωση των προστήμων από COC. Βεβαιώνουμε τώρα, ολοκληρώνουμε το 2013, μένουν άλλα πέντε χρόνια και πρέπει να βεβαιωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης για να μην υπάρχει παραγραφή. Εκτιμάτε, ας πούμε, από το 2013 μόνο το υπόλοιπο που έχουμε αυτή τη στιγμή, ότι είναι ένα εκατομμύριο ευρώ. Φανταστείτε και δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα 14-15. Έχει γίνει από παρούσα δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τη διεύθυνση, τοποθέτηση και άλλου υπαλληλού κενός και με άσκηση. Δηλαδή, πήγε και υπάλληλος μόνιμος, πήγε και μαθητίας, προκειμένου να δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για να βεβαιώνεται γρήγορα και να αποστρέλονται με τους βεβαιωτικούς καταλόγους. Εκεί είμαστε σχετικά πίσω στην υπαξιμότητα. Υπαξιμότητα και στη βεβαίωση, ναι. Κύριε Παραχυστό, έχετε άλλη ερώτηση? Όχι, όχι, κυρία του Σουμάν. Στα έσωπα, πρώτα, με κωδικούς. Καταρχήν στον κωδικό 06-00-0441 για το TAP. Γιατί ενώ υπάρχει αύξηση, προφανώς, από τακτοποίηση και αύξηση τετραγωνικών, 0441, στο TAP λέω, 06-00-0441. Δεν υπάρχει διάβαση ανταποδοτικά, πώς εξηγείται. Στο τέλος, διαμονής παρεπηδιπούντων. Εκεί τώρα, γιατί υπολογίζεται περισσότερα, δεν καταβάλλεται, γίνεται έλεγχος. Τρίτον, σε σχέση με το δικαίωμα εμπορίας ποσίμων υδάτων, που υπολογίζεται αύξηση. Σχετίζεται με το ότι δεν υπάρχει καταγραφή πλήρης και εικόνα, είμανε αύξηση στην άντληση, η πρόβλεψη. Στο TEVA, ο δικός 06-00-12-12-001. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στον προϋπολογισμό των εσόδων. Υπάρχει σκέψη για ερικοπή. Ένα λεπτάκι. Ο δικός 06-00-32-19-001. Το τέλος λατομικών προϊόντων, που είναι 6,3 εκατομμύρια. Είναι, νομίζω, μια γνωστή υπόθεση. Τι φάση βρίσκεται στα έσοδα. Στα έξοδα, με συγχωρείτε. Είναι αδύνατο, δυστυχώς, έτσι όπως τα έχω τυπώσει. Τα ξανατύπωσα για να... Στα έσοδα, στο τέλος, σύνθεσης από 6 ευσχολικών κτιρίων του Δήμου, 020-0-0-63-31-0-0-7. 230.000 ευρώ που αφορά τη DI και αν έχουμε σκοπό να κάνουμε αντιλογισμό και να τα σβήσουμε. Με τις γνωστές διαφορές που είχαμε. Ωραία. Δεν είναι μεγάλο το ποσό, αλλά η κωδική 020-0067. 0303-0707. Κάτι δίκτυα φοβερά. Κάναμε στο ένα πράγμα ή πού πήγαμε αυτά τα 19.000 και τα πάνε. Ναι, είναι καμιά δεκαρία δίκτυα εκεί, αυτά που εμείς καταψηφίζουμε. Εύξηνη πόλη, δίκτυο υγειών πόλεων, λίμνες και λοιπά. Υπάρχει μια μικρή αύξηση στις τακτικές αποδοχές εκεί στους σχολικούς φύλακες. Υπάρχει σκέψη για προσλήψεις. Αυτά που ερωτείς, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κυρία Τσουμάνη. Θα πάρουμε τη σειρά που έχουν γίνει οι ερωτήσεις, όσον αφορά τα τέλεια από ταπ και παρεπηδημούντων. Η εκτίμηση της υπηρεσίας είναι ότι θα έχουμε αύξηση, όσον αφορά στα τέπ και με τη δυνατότητα που δόθηκε για την ταυτοποίηση των τετραγωνικών. Παρ' όλα αυτά, βάλαμε μια πρόβλεψη με βάση την εισπαξιμότητα που είχαμε για το έτος 2019 και με βάση τους περιορισμούς των εσόδων που δεν μπορούσαμε υπέρπετρα να διωγώσουμε τα έσοδα για να μην υπάρχει επισφάλεια μεγάλη. Όσον αφορά τα ύδατα, είχαμε πει και στην Οικονομική Επιτροπή, που όμως δεν οφείλετε να το γνωρίζετε καθώς, δεν είσαστε μέλος, ότι τα έσοδα από τις δυο εταιρίες εμπορίας υδάτων βεβαιώνονται με βεβαιώσεις των ορκωτών λογιστών των αντίστοιχων εταιριών, που μας προσκομίζουν στην αρχή κάθε χρονιά. Ήδη έχει προσκομιστεί στην υπηρεσία οι αντίστοιχες βεβαιώσεις από τις δυο εταιρίες εμφιάλωσης και εμπορίας νερού. Να ξέρετε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αυτή τη στιγμή από την υπηρεσία του βεβαιόμενου τζίρου των επιχειρήσεων αυτών και των ποσοτήτων που αναγράφονται. Τα στοιχεία αντλούνται από τις βεβαιώσεις των ορκωτών λογιστών και τα στοιχεία των ισολογισμών που αποστέλουν οι ορκωτοί λογιστές των συγκεκριμένων εταιριών. Για το Τεβά η συγκεκριμένη μικρή εγγραφή έχει να κάνει με το Τεβά που ολοκληρώνεται το 1, το Τεβά 1 και είναι άλλος κωδικός για το Τεβά 2 που θα είναι αντίστοιχου μεγέθους προϋπολογισμού. Το τέλος λατωμικών προϊόντων είναι μια ιστορία που έρχεται... Όχι, όχι, υπάρχει αντίστοιχος κωδικός. Υπάρχει παρακάτω αντίστοιχος κωδικός για το Τεβά 2. Το τέλος λατωμικών προϊόντων είναι μια ιστορία που, όπως πολύ σωστά είπατε, έρχεται από τα παλιά. Είμαστε σε μια δικαστική αντιπαράθεση και αφορά σε ύψος περίπου 6 εκατομμύρων ευρώ. Το τέλος σύνδεσης για τα σχολεία που μας έχει... Είμαστε σε δικαστική αντιπαράθεση που κρατεύει πολύ αιτή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε και εμείς κάτι με τα βεβαιότητα και για το... Ναι, είναι χρόνια. Έρχεται από πολύ παλιά. Δεν μπορούμε να πούμε με τα βεβαιότητα. Δεν ξέρουμε και την κατάσταση του οικονομικού φορέα που χρωστάει το συγκεκριμένο. Απλά είμαστε αυτή τη στιγμή σε δικαστική αντιπαράθεση. Για το τέλος σύνδεσης των σχολείων υπάρχει ένα έγγραφο της ΔΙΑΕ με ημερομηνία 24-12-2019, η οποία μας κοινοποιεί ότι το τέλος σύνδεσης αποχέτευσης στα σχολικά κτίρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμια σχολικής επιτροπής του Δ. Ιαννητών, αλλά το σύνολο των σχολείων του δίου μας, το τέλος θα φτάσει στις 705-993. Έχει εγγραφεί στο 20 το ποσό των 230.000 και στα υπόλοιπα 21 και 22 έχει γίνει μια κατανομή για το σύνολο του ποσού. Εδώ, όμως, επειδή οι ανύσπρακτες οφειλές της ΔΙΑΕ προς το Δήμο Ιαννητών έχουν εγγραφεί στο περιπρογραμμό ότι είναι της τάξης των 11 εκατομμυρίων, υπάρχει ένας σχεδιασμός και μια συνεργασία και με την διοίκηση της ΔΙΑΕ να αποτυπωθεί πλήρως και να εκτιμηθεί τα υποχρεώσεις του κάθε φορέα να γίνει μια αποτύπωση των υποχρεώσεων και της οικονομικής κατάστασης κάθε φορέα και συνέχεια να δρομολογηθεί μια κοινή συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΕ για να αποτυπωθεί πλήρως η οικονομική θέση και να δούμε πώς θα προχωρήσει όλη η διαδικασία. Πάντως, να ξέρετε ότι τα δίκτυα που θα έπρεπε να είναι ιδιοκτησία της ΔΙΑΕ των περιφερειακών ενωτήτων αυτή τη στιγμή δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στα πάγια της ΔΙΑΕ. Υπάρχει μια αισθέρηση σε αυτό το κομμάτι. Φιλοδοξούμε να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες που έχει ανακοινώσει και ο δήμαρχος και εγώ και ο πρόεδρος της ΔΙΑΕ. Για τα δίκτυα που είπατε τα μικρά ποσά αφορούν συνδρομές σε δίκτυα δήμων, πόλεων που έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβουλείο στις περισσότερες των περιπτώσεων και αφορά αιτήσιες συνδρομές που προκύπτουν κάτω από προγραμματικές συμβάσεις. Για τους σχολικούς φύλακες και όπου υπήρχε πρόβλεψη είτε για οχτάμινο προσωπικό είτε για προσωπικό μόνιμο που έχει ζητηθεί από το Υπουργείο. Υπάρχουν αντίστοιχες βεβαιώσεις για το μόνιμο προσωπικό που ζητήθηκε. Υπάρχει εγγραφή στο προϋπολογισμό για 4 μήνες μισθοδοσία. Για τους 8 μήνους υπάρχει πρόβλεψη και για το σύνολο των 8 μηνών μέσα στο 2020. Άρα η αντίστοιχη εγγραφή έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν με τη δήλωση δεσμεύσεις για να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες πρόβλεψης είτε συμβασιού, είτε μόνιμου χωρίς να ξέρουμε αυτή τη στιγμή τον ακριβή αριθμό αυτού των ατόμων που θα έρθουν. Κύριε Πατζούρα. Κύριε Πρόεδρε, αν με εμπιτρέπετε. Ο κ. Ζουμπαστέφανος Παρών, ο κ. Γκόντας Νικόλας Παρών και ο κ. Ζουμπαστέφανος Πασπαρών. Κύριε Πατζούρα. Πρώτη ερώτηση που θέλω να κάνω είναι εξής. Γενικά, ο τρόπος σύνταξης του προπολογισμού έτους 2020 ποιος ήταν, δηλαδή με ποια κριτήρια συντάχθηκε, αν υπήρχε συγκεκριμένη αεράρχηση, ποια ήταν η διαφορά, αν υπάρχει, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω να πω ότι άκουσα για μια επιτροπή διαβούλευσης. Θέλω μια ουσιαστική ενημέρωση όσον αφορά το τι συνέβη σε αυτή την επιτροπή διαβούλευσης, κατά πόσον ο προπολογισμός αυτός αντικατοπτρίζεται, με βάση στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες, οι δημότες, όλο το δημοτικό ενωτήτων και νοικότερα με μια κάποια συγκεκριμένη αεράρχηση, που πιστεύω ότι οφείλεται να πείτε με βάση στη σύνταξη αυτού του προπολογισμού, εφόσον έγινε αυτή η αεράρχηση. Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με τον κωδικό σελίδα 15.006818.001, που λέγει «Ακατάπτωση εγγύησης υπέρ ΔΥΑΙ». Σε τι αναφέρεται ακριβώς αυτό το ποσό. Η τρίτη ερώτηση έχει να κάνει από την κρατική επιχορίγηση, τι ποσοστό ουσιαστικά φετινό για το προπολογισμό τους 2020 καλύπτει, τι ποσοστό. Και συγκριτικά για την κρατική επιχορίγηση, τι ποσοστό καλύπτει του προπολογισμού. Και αντίστοιχα, να μας πείτε τα τελευταία δύο χρόνια, το 2018, το 2019, αντίστοιχα τι ποσοστό καλύπτει. Τέταρτη ερώτηση και τελευταία, όσον αφορά αυτά τα έξοδα, τα οποία μιλάμε 130 εκατομμύρια, 944 χιλιάδες. Αν δεν κάνω λάθος. Πόσα είναι εκτελεσμένα πραγματικά συγκριτικά με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων. Δηλαδή πόσα γίνονται από αυτό, τι ποσοστό. Όσον αφορά τα κριτήρια σύνταξης του προϋπολογισμού, αναφέρθηκα και διεξοδικά στην παρουσίασή μου, ότι υπάρχει ένα αυστηρό δημοσιονομικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν σου επιτρέπει να διαγκώσεις τα έσοδα πέρα από έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ένα μαθηματικό μοντέλο που προκύπτει σε σχέση με τα έσοδα που έχεις την προηγούμενη οικονομική χρονιά το 2018 και συγκρίνοντας την περίοδο τα 8 μήνες του 2018 και του 2019, δηλαδή του προηγούμενου και του αμέσως προηγούμενου χρόνου. Και είπα ότι όταν αυτή η διαφορά είναι θετική, τότε προσθήθεται η διαφορά, μπορεί να προσθεθεί στο 2018. Όταν η διαφορά αυτή δεν υπάρχει, είναι μηδέν, είναι αρνητική, τότε μένει στο επίπεδο του 2018. Με βάση, λοιπόν, τα έσοδα του 2018 και το πρώτο 8 μήνου του 2018 και του 2019, αν δείτε στην εισήγηση που υπάρχει της υπηρεσίας και που έχει μοιραστεί και ήταν και στην Οικονομική Επιτροπή και αποτέλεσαν σε τμήμα της απόφασης, λέμε ότι θα μπορούσε ο προϋπολογισμός να φτάσει στο ποσότο 19, 935, 248 και 75. Ήταν η ομάδα ΒΕΤΑΕΝΑ που έχουν να κάνουν με τα ίδια έσοδα. Εκεί, αν αφαιρεθούν τα πλονιακά επιδόματα, μπορούσε να φτάσει σε αυτό το κομμάτι. Εμείς το έχουμε φτάσει με τα πλονιακά στο ύψος των 21, 285, 98. Αν αφαιρέσεις τα 2,400, είναι στο 18 τόσο. Έχουμε ένα περιθώριο. Δεν το φτάσαμε τα έσοδα στο ανώτατο ποσοστό μόνο και μόνο γιατί η εισπραξιμότητα και του 2018 και του 2017 δεν ήταν τέτοια που να μας επέτρεπε ότι το σύνολο των εσόδων που θα παρουσιάσουμε θα καταφέρουμε να εισπραχθούν. Το ίδιο αφορά και στον πίνακα ΒΕΤΑΕΝΑ που έχουν να κάνουν με τα εισπρακτεία των παρελθόντων ετών, όπου ακολουθεί ο ίδιος μαθηματικός τύπος και έχουμε εγγράψει ένα ποσότη στάση των 974.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι εδώ το 2019 θα κλείσει σε καλύτερο επίπεδο από αυτό, αλλά βάλαμε μια εκτίμηση με βάση στην πρόεπιψη που είχαμε 31 δωδεκάτου για τη σύνταξη του πολιτισμού και την ιερά σε σχέση με τη δημόσια διαβούλευση. Η δημόσια διαβούλευση ήταν μια πραγματικά διαδικασία που ακούστηκαν και φορείς και πολίτες και νέοι, που διατύπωσαν προτάσεις, όχι κοστολογημένες φυσικά, αλλά διατύπωσαν προτάσεις που θα έπρεπε να στραφεί κομμάτι του πολιτισμού ή κομμάτι των τεχνικών έργων. Είπαμε, λοιπόν, ότι κάποιες από αυτές τις προτάσεις είχαν ενταχθεί και από την προηγούμενη δημοτική αρχή σαν κατευθύνση στον προϋπολογισμό. Υπήρχε μια ιεράρχη στα τεχνικά έργα, όπου έγινε πραγματικά μια πολύ μεγάλη δουλειά στο να ενταχθούν το σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που ακούστηκαν, είτε από τα τοπικά συμβούλια, είτε από τις ομάδες πολιτών, είτε από φορείς. Σαφώς δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν όλα, ή σαφώς και δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν προτάσεις που, επιτρέψτε μου, δεν έχουν προχωρήσει σε επίπεδο ρήμανσης μελετών, έτσι ώστε να μπορούν να καταστρολογηθούν και να εγγραφούν στον προϋπολογισμό. Πόσο μάλλον, όταν η κατευθύνσεις της Σκία και του Υπουργείου, καθώς και του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, είναι ότι εγγραφές στον προϋπολογισμό των αντίστοιχων εξόδων θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένων και όριμων μελετών, που να στοιχειοθετούν τη συγκεκριμένη κατηγορία εξόδου. Για την κρατική επιχορίγηση και πώς αυτή αναλύεται φαίνεται στην ίδια εισήγηση όπου λέμε πώς προέρχονται οι επιχορηγήσεις, όσον αφορά τους ΚΑΠ, ότι είναι στα ίδια επίπεδα με το έτος 2019 και υπολογίζεται με την πρώτη τακτική μηνία κατανομή του προηγούμενου έτος πολλοπλασιασμένη επί 12. Είναι ακριβώς το αντίστοιχο ποσό του 2019, σαφώς μειωμένη. Υπάρχει κεντρική άποψη και διατύπωση της ΣΚΕΔΕ που λέει ότι θα πρέπει να αποδοθούν περισσότερη υπόριση του ΣΟΤΑ καθώς θα αποδίδονται και μεγαλύτερης αρμοδιότητας. Υπήρχε στο μεσοπρόθεσμος σχέδιο η πρόβληψη ότι με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο θα αυξηθούν και οι επιχορηγήσεις στους δήμους, κάτι το οποίο δεν φαίνεται τουλάχιστον ορατό μέσα στο 2020, αποτελεί κεντρικό ζητούμενο της ΣΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων. Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό για τα σχολεία, που είναι πάλι επιχορηγήσεις και για τις λειτουργικές και για τα κτιριακά, αναφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο, υπολογίζονται με βάση συγκεκριμένες δώσεις του προϋπολογισμού. Αθροιστικά, λοιπόν, οι επιχορηγήσεις εκεί πέρα έχουμε... Οι επιχορηγήσεις είναι τις τάξεις των 15 εκατομμύρων περίπου ευρώ. Και οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις, πάλι με τη συγκεκριμένα μοντέλα, είναι τις τάξεις των 17, 5, 54, 197, 24. Σε γενικές γραμμές, ό,τι έχει να κάνει με την επιχορηγήση, το είπα και στην πολιτική τοποθέτηση ότι οι πόροι προς τοπική αυτοδιοίκηση και του ΣΟΤΑ είναι διαρκώς μειούμενοι και κυμαίνονται μες στα ίδια επίπεδα με το 2019. Τα έσοδα και οι δαπάνες και σε τύπο σωστό υλοποιούνται και αφήνουν την κατάπτωση της εγγυητικής λίγο να την εγγραφεί. Τα έργα και τι ποσοστό των δαπανών και τι ποσοστό των εσόδων. Πραγματικά, είχε αναφερθεί και στο τεχνικό πρόγραμμα, το ποσοστό εκτέλεσης των έργων είναι μικρό, δεν είναι καν διψήφιο, είναι τις τάξεις του 7 με 6, 7, 8% κάθε χρόνο. Δυστυχώς, και το πρόγραμμα υλοποίησης των προμηθειών και γι' αυτό μιλήσαμε για ένα πολύ αυστηρό και γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των δημόσια συμβάσεων, δεν προχωρά σε επίπεδο που θα θέλαμε. Υπάρχουν διαγωνιστικές διαδικασίες που έρχονται από το 2018 και το 2019 και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δεν λέω για διαγωνιστικές διαδικασίες που υπάρχουν νομικές και δικαστικές ενστάσεις, αν και τώρα η Επιτροπή ενστάσων μέσα σε ένα μήνα απαντά. Υπάρχουν θέματα στον βαθμό επίτευξης, τόσο υλοποίησης των δαπανών ευρώ και επίτευξης των εσώδων. Και γι' αυτό αναφέρθηκε σαν ένα στόχο βασικό και κατεύθυνσης των επόμενων χρόνων και του 2020, είναι να αυξήσουμε τη δυνατότητα ελέγχου, βεβαίωσης και ισπραξιμότητας για το δύο μας, ιδιαίτερα στο κομμάτι των ιδίων εσώδων και παρελθόντων ετών, γιατί είναι ένα κομμάτι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον βαθμό αυτοτέλειας του δήμου σε σχέση με την κρατική επιχορίγηση. Για την εγγυητική έχει να κάνει με το δάνειο που έχει πάρει η ΔΙΑΙ και στην οποία είναι εγγυητής ο δήμος. Αφού ολοκληρώθηκε η διαγραφή των ερωτήσεων, να προχωρήσουμε στις αποδεθήσεις. Από την παράταξή μας θα τοποθετηθεί ο κ. Γιουτίτσας και δύο λεπτά επί της ψηφοφορίας θα μιλήσω εγώ ως Δευτερολογία. Κύριος εισηγητής της παράταξής μας είναι ο κ. Γιουτίτσας. Οι εισηγητές πέντε λεπτά ή εφτά λεπτά το ανώτερο, έτσι όταν συζήτησα ότι σε φτάνει αυτός ο χρόνος. Και για εμάς κύριος αγορητής είναι ο κ. Βασίλης Κοσμάς και εγώ στη Δευτερολογία. Δεν θέλω να του δίνω δικαιώματα γι' αυτό δεν τον κάνω αγορητή. Και θα κλείσουν για τις παρατάξεις τους ο κ. Νέκας και ο κ. Καβουλένι. Θα σας δώσω το λόγο μετά τον κ. Νέκας αμέσως, έτσι. Ο κ. Γιουτίτσας, επαναλαμβάνω ο κ. Κοσμάς, ο κ. Νάτσης, ο κ. Παπαχρύθος, ο κ. Τσουμάνη, ο κ. Τσούρας, ο κ. Μπέκας και η κ. Καλογέν. Για να κλείσουν για τις παρατάξεις τους. Θα μιλήσετε. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα είμαστε εδώ σε μια ξεχωριστή στιγμή και είναι μια ξεχωριστή στιγμή γιατί κάθε τύπο έρχεται για πρώτη φορά αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς συζητάμε τον πρώτο προϋπολογισμό της Νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία εκλέχθηκε στις τελευταίες εκλογές. Είναι επεπίθεση της παράταξής μας ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απλά μια θεσμική υποχρέωση, αλλά είναι και πρέπει να είναι μια βαθύτετα πολιτική και συμμετοχική διαδικασία, όπου οφείλουν να ενσωματώνονται και οι προτάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης και θα κάνω ένα μικρό σχόλιο σε αυτό αργότερα, κ. Βάβα, μου δώσατε μια αφορμή μετά και την ερώτηση του κ. Μπέγγα για τις προτάσεις που αναφέρατε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά και κατά την οποία όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να εκθέσουν τις απόψεις τους και να κάνουν, καλοπροέρετη θέλω να πιστεύω, κριτική σε τυχόν λάθη και παραλήψεις. Εμείς αυτό πιστεύαμε και επιδιώκαμε ως Δημοτική Αρχή και αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε και από το ρόλο της αντιπολίτευσης. Συνηθίζεται λοιπόν η συζήτηση για αυτό το σημαντικό θέμα να έχει περισσότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα, να επικεντρώνεται σε κωδικούς, δυσνόητους για πολλούς ή σε περίπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες. Μια τέτοια συζήτηση και δυστυχώς θα περίμενα από τον κ. Βάβα να κάνει μια πιο πολιτική τοποθέτηση και όχι μία αμυγός τεχνοκρατική προσέγγιση, αν και είναι ασφαλώς απαραίτητη, αφήνει σε δεύτερη μοίρα το πραγματικά οσιώδες που είναι ο πολιτικός χαρακτήρας της σύνταξης ενός προϋπολογισμού. Επιτρέψτε μου λοιπόν σήμερα να σταθώ περισσότερο σε αυτόν τον πολιτικό χαρακτήρα, χωρίς βέβαια να αποφύγω να αναφέρω κάποια σημαντικά οικονομικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Η Νέα Δημοτική Αρχή εξελέγγει πριν από λίγους μόλις μήνες με το σύνθημα της νέας εποχής, καλλιεργώντας εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες στους πολίτες. Σήμερα, πέντε σχεδόν μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δημιουργώντας ήδη δώσει επαρκεί δείγματα γραφής για την φιλοσοφία με την οποία εννοεί η ίδια τη νέα εποχή, με μία σειρά πρόχειρων, ανετιολόγητων και πολλές φορές μονομερών και χωρίς καμία διαβούλευση ή διάλογο αποφάσεων, θα περίμενε τουλάχιστον κανείς ότι με την κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού της θα έδινε ένα νέο στίγμα, μια νότα αισιοδοξίας, προόδου ή ακόμα και αλλαγής, αν θέλετε, απέναντι στην ανεπάρκεια, το πελατιακό σύστημα, τις καθυστερήσεις, την έλλειψη οράματος, την αδιαφορία προς τον πολίτη, τη μη δίκαιη και χρηστή κατανομή των διαθέσιμων πόρων, της έλλειψης έργων και όλων των τόσων πολλών δεινών που έφερε στον τόπο η προηγούμενη δημοτική αρχή. Διαβάζοντας κανείς με προσοχή τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, τον οποίο οφείλω να τονίσω ότι συνέταξε μέσα σε αισθητά ευνοϊκότερες συνθήκες και ως προς τη γενικότερη οικονομική, πολιτική, αλλά και κοινωνική κατάσταση της χώρας, αλλά και της πόλης μας, σε σχέση με τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, δεν μπορεί να παρατηρήσει κανείς την έλλειψη αυτού του νέου, αυτού του πρωτοπόρου και αυτού του οραματικού, που θα πάει αυτή την πόλη ένα βήμα παραπέρα. Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ λίγο περισσότερο στις ευνοϊκότερες, όπως είπα, συνθήκες σύνταξης του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Νομίζω ότι κανείς μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε μία περίοδο ως χώρα μεγαλύτερης πολιτικής σταθερότητας, μια σχετικής οικονομικής ανάκαμψης, αλλά κυρίως μία περίοδο που διαφαίνεται, έστω και αμυδρά, η διάθεση από την κεντρική εξουσία να αναβαθμίσει το ρόλο της αυτοδιοίκησης, αντιλαμβανόμενη τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί και οφείλει να παίξει στην αποτελεσματικότερη επίλυση προβλημάτων των πολιτών, αλλά και στην τοπική οικονομική ανάπτυξη. Ζήσαμε, αγαπητοί συνάδελφοι, μία ολόκληρη δεκαετία περίκοπων, θεσμικών και νομικών παλινοδιών, αγώρευσης προσλήψεων, ενός οικονομικού και κοινωνικού αρμαγεδόνα που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπιρέαστη την τοπική ευτοδιοίκηση, μία δεκαετία ευνοχισμένων ουσιαστικά δημοτικών αρχών, οι οποίες έπρεπε εκτός των άλλων να προσαρμοστούν και στο νέο καθεστώς του καλλικράτη, με την πληθώρα των νέων αρμοδιωτήτων και υποχρεώσεων, αλλά και την ανεπαρκέστατη βοήθεια από τη μεριά του κράτους. Όλα αυτά φαίνεται σιγά-σιγά και με δειλά βήματα να αλλάζουν και η κατάσταση να βελτιώνεται, δίνοντας τους δήμους μια ανάσα, αλλά και καλύτερες προοπτικές να διοικήσουν αποτελεσματικότερα τα τοίκου της. Δύο μόνο παραδείγματα θα αναφέρω, τα οποία αφορούν τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις. Το Μεν Πρώτο αφορά τον πόνους των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος 2 που αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, αλλά και την βούληση της νέας κυβέρνησης να εμπλέξει και να αποφασίσει την πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕΤΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την παροχή τεχνικής βοήθεια στους δήμους για την ορίμανση μελετών και την υλοποίηση έργων. Δεν νομίζω επίσης ότι μπορεί να αμφισβητήσει ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου σήμερα είναι σε αισθητά καλύτερο επίπεδο από αυτή που παρέλαβαν οι δύο τουλάχιστον τελευταίες δημοτικές αρχές. Δεν είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, πολύ μακρινά εκείνα τα χρόνια όπου ο δήμος δεν ήξερε πραγματικά που χρωστούσε, όταν τα έσοδα εμωραγούσαν, όταν τα χρέη είχαν εκτοξευτεί και, ίσως και πιο σημαντικό όλων, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος ως προς την τήρηση της νομιμότητας ή των ορθών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να αποτελέσει πρώτη στο μέλημα της δημοτικής αρχής η συνέχιση αυτής της προσπάθειας, η αποφυγή των παλιών λαθών, αλλά και βελτίωση εκεί όπου απαιτείται. Και να αναφέρω εδώ ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από τον προϋπολισμό του 20, το οποίο έχει και σημειολογική αλλά και οσιαστική σημασία. Τον Μάρτιο, και αναφέρθηκε πριν, θα πληρωθεί η τελευταία δόση από το συνολικό χρέος του απλήρωτου ΕΚΑ των εργαζομένων της ΑΔΕΙ. 1,7 εκατομμύρια ευρώ παραλάβαμε απλήρωτο χρέος της ΑΔΕΙ από την διοίκηση του κυρίου Γκόντα, το οποίο εντάξαμε σε καθεστώς ρύθμισης πριν από πέντε χρόνια και από του χρόνου αποδεσμεύονται 320.000 ευρώ ετυσίως για τον δήμο, τα οποία οφείλουν και μπορούν να πάνε στην αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων των δημοτών. Ασφαλώς και δεν είναι όλα ιδηλιακά, ούτε η παραταξή μας που διοίκησε τον δήμο τα πέντε τελευταία χρόνια διακατέχεται από την αλαζωνία ή την ψευδέσθηση ότι ως διαμαγία σλήθηκαν όλα τα προβλήματα, διότι δεν έγιναν λάθη, καμία αρχή που διοικεί σε οποιοδήποτε επίπεδο από τον πιο μικρό πολιτιστικό σύλλογο της γειτονιάς μέχρι την ίδια την κεντρική εξουσία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λύσει ποτέ όλα τα προβλήματα ενός τόπου. Αυτό όμως που μπορεί και οφείλει να κάνει είναι να προσπαθήσει σκληρά και με ταπεινότητα και να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει προς όφελος των πολλών. Αυτό καλείστε και εσείς κύριοι της δημοτικής αρχής να κάνετε έχοντας να αντιμετωπίσετε σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα διαθέτοντας όμως πολύ περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη δημοτική αρχή τα τελευταία 10 χρόνια. Μπαίνοντας λοιπόν στην ουσία του προϋπολογισμού, ως υπεύθυνη παράταξη επιλέξαμε συνειδητά και παρά την απουσία κατά τη γνώμη μας ενός σοβαρού και ξεκάθαρου οράματος, αλλά και των σοβαρών αντιρίσεων και ενστάσεων που έχουμε σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, να μην καταθέσουμε επίσημα ένα λακτική πρόταση σύμφωνα με την νομοθεσία, διαφοροποιώντας απλά κάποιους κωδικούς στους οποίους διαφωνούμε. Επιλέξαμε να δώσουμε την πίστοση χρόνου στη νέα δημοτική αρχή, η οποία έχει εκ των πραγμάτων ένα αρκετά μικρό και σύντομο χρονικό διάστημα να προσαρμώσει τα σχέδιά της στις εφιστάμενες συνθήκες, αλλά και στους κανόνες σύνταξης ενός προϋπολογισμού. Να καταθέσουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική πρόταση προς τους Γιαννιώτες και όχι να επιδοθούμε σε μία νούσια και ζημιωγόνα μάχη εντυπώσεων με αριθμητικούς υπολογισμούς, αλληλοκατηγορίες για ανήειρες και ευκαιριακές συμμαχίες ή για προσπάθειες υπονόμευσης της δημοτικής αρχής και της προσπάθειάς της να εφαρμώσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκε. Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 πλήν ορισμένων σημείων με τα οποία διαφωνήσαμε και το τελευταίο χρονικό διάστημα και με ορισμένες πολιτικές παρατηρήσεις οι οποίες δεν καταγράφονται απαραίτητα σε επίπεδο κωδικών. Και θα τις αναφέρω επιγραμματικά. Επί πέντε χρόνια ακούγαμε, αγαπητοί συνάλεφοι, τον κύριο Μπαρτζόκα να μας κατηγορεί ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τη λίμνη και ότι απουσιάζουν από τους προϋπολογισμούς που καταθέταμε, οποιασδήποτε δράσεις για την προστασία και ανάδειξή της. Σήμερα, κύριε Μπαρτζόκα, που βρίσκεσαι στην άλλη μεριά του δρόμου, στην εξουσία πλέον, συνδιαμορφώνοντας υποθέτου τον προϋπολογισμό που μας φέρετε σήμερα, είστε ευχαριστημένοι με αυτά που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για τη λίμνη. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την απάντησή σας, φαντάζομαι πως όχι, αφού όσο και να ψάξετε δεν πρόκειται να βρείτε ούτε ένα ευρώ σε κάτι το καινούριο για το θέμα της προστασίας της λίμνης σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια. Το δεύτερο που θέλω να αναδείξω είναι ότι σήμερα καταδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο η προχειρότητα αλλά και η παραπλάνιση, θεωρούμε, του Γιαννιώτη Κούλαου στο θέμα των ανταποδοτικών τελών. Μας λέγατε πριν από δύο περίπου μήνες όταν συζητούσαμε εδώ το θέμα των δημοτικών τελών ότι ο δήμος θα πληρώσει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για την ΔΥΕ για να δικαιολογήσετε το μειωμένο ποσό που εγγράφατε για το 2020. Τελικά σύμφωνα και με την εκτίμηση των πληροθέντων που φαίνεται στο σημερινό προϋπολογισμό ο δήμος θα πληρώσει ή πλήρωσε 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Άλλες 330.000 ευρώ περίπου πλήρωσε ή θα πληρώσει για τις προμήθες της ΔΥΕ και εσείς εγγράψατε σχεδόν τα μισά για το 2020. Κατά τα άλλα ήμασταν εμείς που το Νοέμβριο καταθέταμε μη εφαρμόσιμη εντός εισαγωγικών εναλλακτική πρόταση για τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών αφού υποεκτιμούσαμε ανελαστικές δαπάνες και η οποία δεν τέθηκε καν στη ψηφοφορία. Και φυσικά εγγράψατε αυτά τα ποσά όταν αντιληφθήκατε έστω και αργά ότι δεν είναι τόσο απλή και εύκολη υπόθεση η ισοσκέληση ενός προϋπολογισμού πόσο μάλλον του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών. Και εδώ θα πρέπει να αναφέρω ως ακόμα ένα δείγμα της προχειρότητας ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από μερικούς μήνες είχε εγκρίνει την ανάθεση της αποκομυδής των απορριμάτων στους ιδιώτες θα έπρεπε να είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020 ένα επιπλέον κονδήλι 450 περίπου χιλιάδων ευρώ. Βλέπετε εσείς να υπάρχει πουθενά δημοσιονομικός χώρος μέσα στον οποίο θα μπορούσε να εγγραφεί το συγκεκριμένο κονδήλι. Σας διεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει και καταδεικνύεται και από το γεγονός της υποεκτίμησης κάποιων δαπανών που ανέφερα αλλά και ότι ακόμη και δράσεις οι οποίες θα έπρεπε να χρηματοδοθούν από τα ανταποδοτικά όπως η συντήρηση των υποδομών του δημοτικού φωτισμού τις εγγράφεται με χρηματοδότηση από τα τακτικά έσοδα του δήμου. Δεν μπορούμε επίσης παρά να απορρίψουμε την οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών και κυρίως τις επιχειρήσεις του Μπιζανίου που σύντομα θα νιώσουν με υπόδεινο τρόπο τις συνέπειες της απόφασής σας να εκτινάξετε τους συντελεστές κατά 50%. Απορρίπτουμε επίσης την πολιτική και αντίθετη σε κάθε έννοια χρηστής οικονομικής διοίκησης απόφαση της δημοτικής αρχής να απολέσει πολύτιμους πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ από τη μη ένταξη της ακυρωθήσας μελέτης για ταλέντ και της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που σήμερα να θεωρεί ότι υπάρχει η πολιτέλεια να χαρίζονται εκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων με ακύρωση έργων χωρίς καμία συγκεκριμένη και κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση και αγνώντας επιστημονικές μελέτες και διαγωνιστικές διαδικασίες που έτυχαν ευρύα συνένεσης και αποδοχής τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και των πολιτών στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Απορρίπτουμε επίσης την κατάφορια δικία απέναντι στους κατοίκους περιοχών του δήμου μας που πλήρωσαν εισιφορές για να δουν έργα στις δικές τους γειτονιές και όχι κάπου αλλού. Έργα εκεί που χρειάζεται, ναι, αλλά με σεβασμό και δικαιοσύνη απέναντι στους πολίτες. Απορρίπτουμε επίσης τις ανετιολόγιτες περικοπές σε μια πληθώρα δράσεων και έργων που δεν επιβάρναν και με τόσο μεγάλα ποσά των προϋπολογισμών του 2020 και για τα οποία υπήρχαν το 19 επιστώσεις και τα οποία θα μπορούσαν, κατά τη γνώμη μας, να προσφέρουν πολλά στην τοπική κοινωνία. Επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, η κατασκευή νέου γηπέδου στο Νεοχορόπουλο, η επιχορρήγηση του συτηρίου του αστικού κτέλ για ολόκληρη τη χρονιά, η ανακατασκευή του χλωτάπητα στο Αθλητικό Κέντρο Κατσικάς, το γήπεδο 5x5 στο Κουτσελιό, ο καθαρισμός του Πάρκου Πυρσινέλα, η προμήθεια αστικού εξοπλισμού για τους κοινόχρησους χώρους πρασίνου είναι μερικές ενδεικτικές από τις δράσεις, οι οποίες φαίνεται ότι δεν θεωρούνται και τόσο αναγκαίες από τη δημοτική αρχή, σε σχέση για παράδειγμα με την κατασκευή μνημείων. Προβληματιζόμαστε επίσης από τις ανεπαρκές σταδιες πιστώσεις για τις προμήθειες του εργοταξίου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Είναι απαραίτητα μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν και σε αναμονή και του νέου προγράμματος της κοινοφελούς εργασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν επαρκούν, αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για πραγματικές παρεμβάσεις στην πολύπαθη καθημερινότητα των πολιτών. Τέλος, οφείλω να αναφέρω και ένα άλλο στοιχείο, το οποίο έχει αλλάξει σε σχέση και με την προηγούμενη νομοθεσία και μια αλλαγή την οποία έφερε ο νόμος Θεοδωρικάκου. Βλέπουμε, τουλάχιστον, υποχρέωση της δημοτικής αρχής και των νομικών προσώπων, τα οποία καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε γενναίες επιχορηγήσεις προς αυτά, άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, οι προϋπολογισμοί τους και τα προγράμματα δράσης να συζητιώνται ή τουλάχιστον να παρουσιάζονται και στο δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο στην οικονομική επιτροπή, στην οποία, ως θεσμική υποχρέωση, είναι το μοναδικό πολιτικό όργανο του δήμου, στο οποίο πρέπει να παρουσιάζονται. Λέω, κύριε δήμαρχε, ότι τα προγράμματα δράσης και οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων θα θέλαμε να παρουσιάζονται και σήμερα, όπου συζητάμε τον προϋπολογισμό, καθώς καλούμαστε να επιχορηγήσουμε αυτά τα νομικά πρόσωπα με αρκετά μεγάλα ποσά. Εγώ θα σταματήσω κάπου εδώ. Θέλω να πω μόνο ότι από την εμπειρία μου των τελευταίων πέντε χρόνων δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τελικά τι θα ψηφίσουμε σήμερα ή τι εγγράφεται σήμερα στον προϋπολογισμό. Αυτό το κείμενο και αυτός ο προϋπολογισμός που βλέπετε θα υποστεί δεκάδες αλλαγές, άλλες οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές, άλλες λόγω ίσως κακού προγραμματισμού. Εδώ θα είμαστε, λοιπόν, να παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, να δούμε τις προσαρμογές οι οποίες πρέπει να γίνουν και να βοηθήσουμε εκεί όπου χρειάζεται και να συνενέσουμε όπου θεωρούμε ότι γίνονται σωστά πράγματα για την πόλη. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Γιωτιτζάκ. Κύριε Κοσμά. Κύριε Πρόεδρε, μία αναφορά να μην ξεχαστείς. Ένα σχόλιο του κυριών του Δημάρχου στην αρχή της συναιδρίας σας. Κύριε Δημάρχη, δεν αναφέρεται αληθώς ότι η τακτική της δημοτικής μας αρχής σε σχέση με τις εσφορές ήταν να μην τις ανταποδίδει στην περιοχή στην οποία εισπράκτηκαν. Ήταν ξεκάθαρη η τακτική της δικιά μας δημοτικής αρχής ότι οι εσφορές σε χρήμα επέστρεφαν με έργα στις περιοχές από τις οποίες εισπράκτηκαν. Είναι τελείως διαφορετική η λογική μας με αυτή που εφαρμόησετε σας τώρα για να το ξεκαθαρίζουμε. Ήταν αναλυτές αυτό που είπατε. Κύριε Κοσμά. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Επειδή, κύριε Μπέγκα, είπατε ότι ήταν αναλυτές, εγώ παρέπεψα στην απάντηση που έχουμε δώσει με η μνημονία 17-12-2019 στον κύριο Νάστο και αριθμό πρωτοκόλλο 80-73-4, που έχει να κάνει με τα στοιχεία χρήσης της εισφοράς και για το έτος 19 και για το 2020. Αν δείτε, από τους πίναγκες που προκύπτουν και τους μηνιαίους και στο σύνολο, η εισφορά που έχει δοθεί από τη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι σε πλήρη ταύτιση με τα έργα. Το ίδιο είπαμε και για τα νέα έργα του 20, ότι υπάρχουν τέτοιες αποκλήσεις. Και παραπέμπω στο έγγραφο που έχει απαντηθεί, εγγράφω στον κύριο Νάστο. Εκεί πέρα δεν υπάρχει τα ΜΥΟ που τα κρατάγαμε για να κάνουμε. Είπα ότι έχουν εισπαθεί, έχουν γίνει έργα και σίγουρα έχουν δρομολογηθεί και σε άλλες περιοχές. Αυτό καταδεικνύεται από τον Πίνακα. Δώθηκε η απάντηση αυτή, ναι. Κύριε Κουσμά. Κύριε Νάστο, τα είπαν οι εισηγητές σας. Τα κατάλαβε, τα κατάλαβε, τα κατάλαβε. Τα είπε και ο κύριος Ιωτέτσας και ο κύριος Μπέγκας ειδικότερα. Κύριε Κουσμά. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχη, κύριοι συνάδελφες και συνάδελφες. Συζητούμε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2020. Είναι ένας καθαρά τυπικός προϋπολογισμός, χωρίς κανένα αναπτυξιακό στοιχείο και χωρίς όραμα για τον Δήμο μας. Σχετικά με τα έσοδα, ο συζητούμενος προϋπολογισμός εσόδων είναι τις τάξεις των 130.944.000 ευρώ, αλλά είναι πλασματικός ως προς το νούμερο, διότι 47.700.000 και κάποια ψηλά αφορούν βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόν των ετών, τα οποία διαχρονικά βλέπουμε ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν. Και κάτι ακόμα σε αυτό το σημείο είναι ότι αυτά τα έσοδα, χρόνο με το χρόνο, αυξάνουν και μεταξύ των ετών 18 και 19 έχουμε μία αύξηση περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό υποδηλώνει ότι μεν από τη μεριά του Δήμου υπάρχουν βεβαιωτικοί κατάλογοι, δηλαδή βεβαιώνουμε ποσά, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους συμπολίτες. Θα κάνω ορισμένα σχόλια επάνω σε αυτά τα νούμερα. Εγράφεται ένα ποσό 4 εκατομμύρια 706 χιλιάδες από εντάξει στα σχέδια απόλειως και για το 2020 αυτό γράφεται μόνο εισπραξί 800 χιλιάδες, γιατί είναι γνωστό ότι αυτό εξοφλείται σε εξαμηνιαίες δόσεις. Όπως είπαμε και προηγουμένως στις ερωτήσεις, εγράφεται ένα ποσό από λατομικά προϊόντα, το οποίο βεβαίως έρχεται από παλιά, από το 2007 έρχεται, μικρότερο ποσό τότε, με 6 εκατομμύρια 331 χιλιάδες. Για τον Πρόεδρο της DEI υπάρχει μια ιστορία από πάλι από παλιά, η οποία έχει φτάσει στα 11 εκατομμύρια. Οφειλεί της DEI προς τον Δήμο Ιωαννητών, που επιχωρηγεί τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταδικών και Δανείων, για να μπορέσει η επιχείρηση να υπάρχει. Εγράφεται η έσοδο 4 εκατομμύρια 367 χιλιάδες, είναι από πρόστιμα και παραβάση του κώδικα του Κυκλοφορίας. Το 2019 εισπράθηκαν μόλις 26.980 ευρώ. Και το τελευταίο από τα σχόλια, υπάρχει εγγεγραμμένο έσοδο 7 εκατομμύρια 232 χιλιάδες και είναι από πρόστιμα ανέγευσης και διατήρησης αυτεραίων κατασκευών. Το 2019 εισπράθηκαν 1.641 ευρώ από 7 εκατομμύρια 232 χιλιάδες. Άρα, τα νούμερα του προϋπολογισμού αυτά κάποια στιγμή πρέπει να φύγουν από τη μέση. Άρα δηλαδή, ο προϋπολογισμός για τον οποίον θα διανύσουμε μέσα στο 2020, είναι περί τα 83 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 83 εκατομμύρια ευρώ, επιχορηγούμενα από το κράτος, δηλαδή από τους κεντρικούς αυτοτελούς πόρους, λειτουργικές δαφάνες, σχολεία, συντηρήσεις σχολείων, σχολικές επιτροπές και όλα αυτά, είμαστε γύρω στα 15.5 εκατομμύρια. Ίδια έσοδα, όπως αυτά καταγράφονται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουμε βασικά από δύο πηγές. Η μία πηγή είναι οι πρακτικοί μηχανισμοί του Δήμου ανταποδοτικά τέλη, μισθώματα, εισφορές, δωρεές κληρονομιές και δεύτερο, είναι τα έσοδα των παρελθόντων εντών, που βεβαιώνονται για πρώτη φορά. Έσοδα τα οποία υπάρχει πιθανότητα να πάρουμε. Αυτό το ποσό φτάνει στα 22.182.000. Τέλος, οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις ανέρχονται στο ποσό των 17.517.000. 17 εκατομμυρίων, συγγνώμη, 500.000-554.000 ευρώ. Οπότε, αν και κανείς κάνει μία αντιστοιχία, τα ίδια έσοδα του Δήμου είναι περί του 27% του πραγματικού προϋπολογισμού, ένα ποσό μικρό, που για να λειτουργήσει ο Δήμος μας είναι αναγκές και πάλι, όπως και παλιότερα, οι κεντρικές επιχορηγήσεις από το κέντρο, από την κυβέρνηση γενικότερα, ως προς τα έξοδα. Όπως προκύπτει από την εισήγηση και από τον πίνακα του προϋπολογισμού, 30 εκατομμύρια περίπου αφορά τις δαπάνες, μισθοδοσίας, ασφαλιστικές φορές, φόρους, πάγιες δαπάνες και άλλα ανελαστικά έξοδα. Ένα ποσό, 2 εκατομμύρια 40.000, είναι τα δάνεια από παλές υποχρεώσεις του Δήμου και περί τα 11 εκατομμύρια είναι οι υποχρεώσεις για τις επιχορηγήσεις του Δήμου για τα νομικά πρόσωπα και σχολικές επιτροπές. Και πάλι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ξαναεγράφεται πάλι η υποχρέωση του Δήμου για τα δάνεια της DEI 603.000 για το 2020. Αν κανείς κοιτάξει τώρα τις δαπάνες για έργα, είναι περί τα 25 εκατομμύρια 146.000 ευρώ. Αν δει κανείς τον κάθε κωδικό του έργου θα παρατηρήσει ότι μεταξύ της εκτίμησης για όσα έρχονται από παλιά του 2019 και μετά ποσά που έρχονται να ψηφιστούν υπάρχουν τεράστιες αποκλήσεις. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ο κωδικός 02.6473. Η εκτίμηση από το προηγούμενο έτος είναι ότι τα πληροθέντα θα είναι 924.000. Και εμείς τώρα θα ψηφίσουμε ένα ποσό 13.161.000. Είναι δυνατόν να γίνει απορρόφηση ενώ μέχρι πρότεινος η απορρόφηση ήταν περί του 1 εκατομμύρια να κάνουμε απορρόφηση 13 εκατομμύρια επάνω σε έργα. Δύσκολο. Οι επενδύσεις για επιχορηγήσεις και παρατηρούμε και πάλι όπως είχαμε πει και στο τεχνικό πρόγραμμα, είναι φτωχές. Ακόμη έχουμε εγγραφές για δαπάνες για έργα χωρίς ρεαλιστικό πλάνο, που ναι, μην έχουν ενταχθεί για συγχρηματοδότηση, αλλά φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο και ως αδύνατο να υπάρξουν δαπάνες για αυτά, γιατί τα έργα αυτά ακόμα δεν έχουν οριστικές μελέτες ή δεν έχουν δημοπρατηθεί και πώς είναι δυνατόν να απορροφηθούν αυτά τα ποσά. Και αναφέρομαι ενδεικτικά στα εξής έργα. Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων, κόμβος Πανεμπειρωτικού Σταδίου, κόμβος Βωγιάννου, αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενσωμάτωση χώρων παλιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων, βελτίωση αγροτικών οδών στο Δήμο Ιωαννητών. Κυρίες συνάδελφοι, όπως ανέφερα και στην αρχή της εισηγήσεως, ο προϋπολογισμός για το 2020 που προτείνεται ενσωματώ είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα, πολύ φτωχό, είναι μόνο διαχειριστικός και δεν οδηγεί σε καμία αναπτυξιακή πορεία στο Δήμο μας. Η παράταξή μας ψηφίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020 και σας προτείνει να λάβετε υπόψη της παρατηρησίας μας, καθώς και να μεριμνήσετε ώστε να κλείσει η πληγή αυτή σχετικά με τις οφειλές παρελθόντων νητών που δεν έχουν συμπραχθεί ακόμη. Κύριε Αντιδήμαρχε, θέλω λίγο και το πράσινο σημείο, όταν το βρείτε μας το λέτε, έτσι. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Νάτσε. Για άλλη μια φορά, προϋπολογισμό, και υπόθηκε και από τον Αντιδήμαρχο, ότι είναι προϋπολογισμός μεταβατικής περιόδου και ότι είναι και κορυφαία διαδικασία. Και ανησυχώ πραγματικά, γιατί ούτε μεταβατική περίοδος είναι, ούτε δυστυχώς κορυφαία διαδικασία είναι. Και αυτό δεν είναι θέμα της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά τίνει να γίνει μια πραγματικότητα των συζητήσεων και στα δύο σημαντικά θέματα που υπάρχουν στα δημοτικά συμβούλια, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός. Είναι μια διαδικασία συνεχώς όλο και πιο πληκτική και βλέπω και πολλά πραγματικά χασμουριτά στην αυσότητα. Αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι και η δημοτική αρχή. Κυρία, διότι έχοντας μια κορυφαία διαδικασία βλέπω ότι αυτά τα οποία είχαμε αναδείξει τα προηγούμενα χρόνια λέγονται σήμερα κατά κόρον και από τους συναδέλφους της προηγούμενης δημοτικής αρχής και από την άλλη πλευρά της αντιπολίτευσης. Κάνουν δηλαδή την ουσιαστική ανάλυση του Tinto 130, το οποίο είχαμε πει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το είπαμε και στη δημόσια διαβούλευση, οφείλουμε να το πούμε στην κοινωνία, οφείλουμε να καταλήξουμε σε μία πραγματικότητα ότι έχουμε ένα εκατομμύριο, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε κύριε Βάβα, όπως είπατε, διότι τα άλλα από τα 19 είναι δεσμευμένα για συγκεκριμένα έργα και λοιπά, καλώς, διότι πρέπει να γίνουν αυτά τα έργα, αλλά είναι δεσμευμένα σε τα συγκεκριμένα έργα που τρέχουν με τους συγκεκριμένους ρυθμούς και οι δυνατότητες οι οποίες απομένουν για να βγάλουμε ένα όραμα προς τις τοπικές κοινωνίες, κοινότητες και συνολικά να έχουμε και εμείς μια διάσταση είναι πάρα πολύ μικρό. Και εδώ υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος. Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουμε να χασμουριόμαστε κατά τη διαδικασία της συζήτησης του προϊπολογισμού, να αποδεχθούμε δηλαδή μια πραγματικότητα τραγική για το δήμο μας και για κάθε δήμο. Μου σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να διεκδικήσουμε πόρους. Αυτό είναι απαραίτητο. Πολύ περισσότερο που έχουμε και το πρόβλημα ανατροπής του προγράμματος του Φιλόδημου, που έδινε λύσεις σε υπαρκτά πρακτικά προβλήματα καθημερινότητας των δημοτών και βασικών τρεγουσών ανάγκων των δήμων. Το δεύτερο όμως είναι ότι πρέπει να χαράξουμε μια πολιτική αύξησης αυτού του ενός ακατομμυρίου κατά κάποιο τρόπο, μέσα από εξοικονόμηση, δράσεις και έργα που μπορούν να δημιουργήσουν, να το πούμε έτσι, είσοδο κριμάτων στο δήμο μέσα από μείωση κόστους ή από εισπράξεις μέσα από παροχές, δηλαδή ουσιαστικών δραστηριοτήτων. Είναι ένα λεπτό σημείο που αρνείται η τοπική αυτοδιοίκηση και εμείς κατά κόρον εδώ πέρα έχουμε μπλοκαριστεί σε αυτή τη λογική, ο δήμος δεν είναι επιχειρηματίας και δεν παρεμβαίνουμε με δράσεις που μπορούν να έχουνε οικονομική σφορά για το δήμο σε διάφορους τομείς, έχοντας να αξιοποιήσουμε περιουσία, νέες τεχνολογίες, δυνατότητες έχουμε αναφέρει συνδέοντας και με προβλήματα όπως και να δημιουργήσουμε πραγματικά είτε με την εξοικονόμηση είτε με την παραγωγή ενέργειας και δεν είναι τυχαίο που το λέμε. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, στη χώρα μας αυτή τη στιγμή κινούνται όλοι στην παραγωγή της ενέργειας, οι δήμοι, οι περιφέρειες θα μείνουν πίσω. Αρνούνται να πάρουν μερίδιως αυτό που γίνεται που μπορεί να τους φέρει κοντά στις εξελίξεις τεχνολογικές, να κατανοούμε τις εξελίξεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν, να λύνουμε προβλήματα περιβαλλοντικά, τα έχουμε πει και τα συνδέσει πάρα πολλές φορές και δεν χρειάζεται εδώ να φάμε την ώρα μας. Αρνούμαστε λοιπόν να επαναπροσανατολίσουμε την πολιτική μας και να δούμε κατευθύν στις τέτοιες που θα υπάρει ουσιαστικό όφελος και έργο, όπως είναι η αναβάθμιση των κτιρίων η ενεργειακή, η αξιοποίηστος των στεγών. Σήμερα κόβαμε την πίτα στο ζωγράφιο, μια τεράστια σιδεροκατασκευή πάνω στον οίκο και πάνω έχει κεραμμύδια για να μην βρέχεται η ταράτσα. Είναι μια τεράστια κατασκευή που θα μπορούσε άνετα να έχει ένα φωτοβολταϊκό παραδείγμα. Κατασκευές οι οποίες γίνονται γρήγορα, οικονομικά, η απόδοσή τους είναι πάρα πολύ γρήγορη. Όχι βέβαια ότι θα καλύψει το πρόβλημα γιατί θα αρχίσουμε και τα τεχνικά, δεν κάνει το ένα. Λέω έτσι ότι υπάρχει δυνατότητα, δεν το λέω με την έργα. Γιατί μπορώ να πω κάποιος δεν κρατάει στα λαγματιές τα φωτοβολταϊκά, μην μπούμε σε αυτά τα... Άρα λοιπόν τι κάνουμε, τι μήνυμα μεταφέρουμε, παρετιόμαστε. Και εδώ από τον προϋπολογισμό δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα μήνυμα να πει πεντακόσεις χιλιάδες έχουμε και θα κάνουμε ένα, δύο, τρία από αυτά τα ένα, δύο, τρία και είμαι υποχρεωμένος να πω και στα LED. Είπαμε θα δώσουμε τρία εκατομμύρια ή θα τα εγγράψουμε στο ΕΣΠΑ, θα πάρουμε αυτά τα λεφτά, θα κάνουμε κάτι άλλο. Έχει μια κίνηση αυτό το πράγμα. Δεν είναι μια λογή, θα το δώσουμε κάπου, θα μας κάνει εκείνο, θα μας φέρει το άλλο. Θέλει να αξιοποιήσει όλον τον στελεχόν του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί αυτό το συγκεντρωτικό δημαρχιακό πράγμα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα να εξαρτάται από το αν είναι ο δήμαρξ. Αυτό πρέπει οι αντιδήμαργοι, οι φορείς, οι ομάδες, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, να λάβουν το μυς και να αναπτύξουμε το μυς αυτή την πόλη. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της πόλης, πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουν τρόποι να αλλάξουμε τα πράγματα, να αντισταθούμε. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι ευθύνη μας. Καθόμαστε λοιπόν τώρα και ερχόμαστε σε αυτά που λέγαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια είναι 130 μοιον τόσας, είναι αυτά, δεν θα τα κάνουμε. Άρα, λοιπόν, αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να παραδεχτούμε την είτα μας. Και πρέπει να δούμε συγκεκριμένα τις ανάγκες, να τις περιγράψουμε και να διεκδικήσουμε προς άλλους και προς τον εαυτό μας τι θα λύσουμε το επόμενο διάστημα. Και να δείξουμε στην κοινωνία που τους λέμε κάθε μέρα εξυπνάδες ας πούμε και να είστε εργατικοί και δραστήριοι έτσι, να μην έχετε και πολλές αργίες. Έτσι και θα χάσουμε και λεφτά που μπορεί να πάρει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τώρα αυτά που περιμέναμε να πάρουμε. Άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε δραστήριοι και να μην πουλάμε εξυπνάδες στον κόσμο αλλά να δείχνουμε ότι υπάρχουν λύσεις και πρέπει να κινηθούμε σε όλες τις κατευθύνσεις. Και να γνωστάτε, θέλω να αναφερθώ, τα έχουμε ξαναπεί ξέρετε από την περιουσία, από την παραγωγή ενέργειας, από ένα σωρό πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να δείχνουμε ότι κάτι γίνεται και να δίνουμε και σε αυτούς μια δυνατότητα να ανοίγει το μυαλό τους και να λένε ναι εδώ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σκέφτονται και ενδιαφέρονται και τα υπόλοιπα χτυπήματα στην πλάτη μια λακούβα και στο δρόμο και αυτό όμως βάλτε ένα μηχάνημα να κλείνει τις λακούβες όπως πρέπει να κόβει την άσφαλτο να ετοιμαστούμε να λύνουμε προβλήματα ουσιαστικά. Ακόμα και αυτό έχει τη σημασία του. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το φτιάρι να κλείνουμε τις λακούβες. Είμασταν τυχεροί μέχρι τώρα αλλά αργά ή γρήγορα θα ανοίξουν πάλι. Πρέπει να πάμε σε λύσεις ουσιαστικές που να δείχνουν μια άλλη αντίληψη και λογική σε όλη την διαχείριση και συμπεριφορά απέντη στο δήμο. Συνεπώς δεν θέλω να μιλάω πολύ ούτε να σας κουράζω. Το έχουμε ξαναπεί και τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζεται συστράτευση θέλετε πείτε το. Χρειάζεται να δούμε το εμείς. Χρειάζεται να δούμε ουσία. Πρέπει όμως να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά του δήμου. Εμείς, ως παράταξη, θα απέχουμε φυσικά από την ψηφοφορία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, έτσι. Είναι ένας προϋπολογισμός, όπως είπαμε, μεταβατικός για κάποιους, τυπικός για κάποιους. Άρα, δεν έχει και κανένα νόημα να έχουμε μια συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς θέλουμε να βγει κάποιο μήνυμα ουσιαστικό και γι' αυτό θα προσπαθήσουμε. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Ρονάτσε. Κ. Τσουμάνη. Η θέση της Λαϊκής Ισπύρος για την προϋπολογισμό του 2020 έχει ως εξής. Πρώτον, ο προϋπολογισμός του δήμου είναι αντιλαϊκός. Υποτάσσεται, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, τις ανάγκες της ανάπτυξης για τους λίγους, στις προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρηματικοί όμοι της πόλης μας, ευθυγραμμίζεται με το δημοσιονομικό κορσέ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στον προϋπολογισμό του δήμου Ιωαννητών, και απευθυνόμαστε σ' αυτούς που ακούν και όχι στη δημοτική αρχή, θα έπρεπε να αποτυπώνονται κοινωνικές πολιτικές που έχουν σχέση με τις ανάγκες του λαού, με τα τεράστια επιτεύματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ανταυτού βλέπουμε πάλι πως η βασική τομή που κατευθύνονται τα χρήματα είναι αναπλάσεις, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, της διασκέδας και του τουρισμός, στους εργολάβους, στην εμπορρυγματοποίηση της γης. Γι' αυτό άλλωστε και προϋπολογίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον τουρισμό, την ίδια στιγμή που τα περισσότερα υπό έργα του ΤΕΒΑ παραμένουν αναξιοποίητα. Δεύτερον, κλεισθένη σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος, πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το λαό. Δεδομένα που είναι γνωστά τα τελευταία 20 χρόνια στην τοπική διοίκηση και που έχουν προχωρήσει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση με τον Καλλικράτη και συνέχεια με τον Κλεισθένη. Από αυτή τη σκοπιά, αν θέλετε, η τοποθέτηση του κυριού Νάτση του ΣΥΡΙΖΑ, εμάς μας κάνει εντύπωση ότι σας θα βγει και από δεξιά σήμερα και από αριστερά. Σας θέλουν καλύτερους επιχειρηματίες, καλύτερους διαχειριστές, καλύτερα να τα μοιράσετε με το Υπουργείο για να κάνετε business. Η δική σας μεγάλη ευθύνη, ως δημοτική αρχή, είναι ότι χειροκροτάτε αυτές τις αλλαγές που επιβάλλουν απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων καθεστώς, πεντά μήνα, οχτά μήνα, συμπράξεις, πάρτι με τους επιχειρηματίες. Η διαδικασία ούτως ή άλλως ψήφισης του προϋπολογισμού είναι αντιδημοκρατικότερη. Έχουμε συζητήσει αναλυτικά. Υπάρχει ολόκληρο καταστατικό πλαίσιο συμμόρφωσης στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας. Φτάσαμε 20 Γενάρη να συζητάμε στον αέρα να είναι σειρά έξοδα για μισθοδοσία, επειδή δεν συναιδρίαζε το παρατηρητήριο, για να μας δώσει το OK. Και παρ' όλα αυτά, συζητάμε για υποτιθέμενο αυτοδίκητο των δήμων. Και σαν να μη φτάνει αυτό το κράτος και η κυβέρνηση, και εδώ συμφωνείτε και με το παραπάνω, δεν αφήνουν όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μια πρόταση. Δηλαδή, για να προτείνουμε εμείς να καταρκυθούν τα τροφεία στους παιδικούς ταθμούς ή να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι, θα πρέπει να πείσουμε το κράτος εσάς και την κυβέρνηση, ότι δεν πλήττωνε τα δημοσιονομικά της χώρας και του δήμου. Στα ίδια έσοδα ειδικά για τον προϋπολογισμό του δήμου, έχετε περίπου 20 εκατομμύρια. Η σχέση τους με την κρατική χρηματοδότηση δείχνει ότι περίπου το εντρίπτο των εσόδων του δήμου αφορά νόμιμο άρπαγμα από τους δημότες. Τα τέλη και οι φόροι του Γιαννιώτη Κουλαού είναι περίπου 15 εκατομμύρια. Τα έσοδα από τα ανταποδοτικά πάνω από 10 εκατομμύρια. Αυτή είναι η ανάπτυξη που υλοποιείται, αυτή είναι η ανάπτυξη που την πληρώνει ο Γιαννιώτικος λαός. Απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση και νέα βάρη για το λαό. Είπαμε αρκετά και στο τεχνικό πρόγραμμα, χρειάζεται όμως κάποιες πλευρές να τις επισημάνουμε, αφού βλέπουμε την οικονομική τους πλευρά στον προϋπολογισμό. Συνεχίζεται λοιπόν να μην εγγράφει ούτε ένα κονδύλιο για αντιπληρικό ή αντισυσμικό έργο παρά μόνο μπαλάματα, αντιπλημμυρική θωράκι σε περιοχές γύρω από τον περιφερειακό, τα καρδαμίτσια, το βοτανικό και αλλού. Παιδικούς σταθμούς όπου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κανένα πολιτός κτίριο παρά το γεγονός ότι όπως γνωρίζετε μείναν 200 νύπια εκτός δομών. Και είναι και μειωμένη κατά 100 χιλιάρικα, αν δεν κάνω λάθος, η επιχωρήχηση στο νοκπαπά και δικές χαρές, συντήρηση και δημιουργία νέων. Αυξάνεται μια δαπάνη για τη συντήρηση από την οποία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κουνήθηκε ούτε ένα ευρώ. Πέρσι υπήρχαν χρήματα ακόμα και για ιδιώτη, για διαγωνισμό, αλλά ούτε αυτό δεν έγινε. Κάποιος θα περιμένετε προφανώς την κοινοφελή για να το κάνετε με αυτεπιστασία και μετά να μην μπορείτε πάλι να πιστοποιήσετε. Δημοτικό από τεφροτήρα ή διαδημοτικό νεκροταφείο, την ώρα που η κατάσταση στο νεκροταφείο της πόλης είναι αφόρητη και μάλιστα έχει αυξηθεί το χαράτσι του νεκροταφείου και μάλιστα αυξάνεται και τα απόσταση θα εισπράξετε μακριά από εδώ. Έχετε και τέτοια πρόβλεψη. 0 ευρώ παραπάνω για την πολιτική προστασία, για την οποία κάνετε τόσο προεκλογική διαφήμιση, 15% κάτω για τις σχολικές επιτροπές. Ο προϋπολογισμός σας βλάπει σοβαρά την ηγέκεια των εργαζομένων, γιατί ο δήμος είναι υπηρεσίες του. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Ενώ λοιπόν είναι άφθονο χρήμα για τους εργολάβους, υπάρχει μηδέν πρόβλεψη για νέα κτίρια για τη στέγα των υπηρεσιών, μηδέν για μεταστέγαση σε αναξιοποιεί τα κτίρια. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε επικίνδυνα κτίρια. Συστήματα πυρασφάλειας 0 ευρώ, ούτε εδώ που είμαστε. Για το εργοτάξιο δεν συζητάμε, δεν υπάρχουν ούτε υλικά φαρμακίου, μηδέν πρόβλεψη. Και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Ούτε φυσικά υπάρχει κάτι για τη μεταστέγαση ακόμη, ούτε για το καθάρισμα της υγειονομικής βόμβας του εργοταξίου. Παρ' όλα αυτά, προϋπολογίζεται 9.5 χιλιάδες ευρώ για σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης. Δεν έχουμε ούτε χρήματα να σπρίσουμε τα κτίρια, αλλά για ψηφιακές κάμερες έχουμε να παραγγείλουμε. Δεν διεκβηκείται τα παραπάνω, γιατί υλοποιείται, και μάλιστα επιτρέψτε μου, σε 5 διαφορετικούς κωδικούς, σε 100 χιλιάρικα για την διάσημη φανταστική τουριστική προβολή, σε πολλούς κωδικούς, με διάφορους τρόπους. Δεν διεκβηκείται λοιπόν τα παραπάνω, γιατί υλοποιείται κατά γράμμα τις εντολές της κυβέρνησης και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Αν θέλετε υπάρχει και οστοχοποίηση στις υπηρεσίες που προσαρατολίζει το λαός, αντί να κινητοποιεί το λαός και να πιέζεται και να αποσπά κατακτήσεις. Ως προς τη διαχείριση και την αποκομιδή των απορριμάτων, επειδή εκτιμάμαι ότι θα ξεκινήσετε και ένα κοινωνικό αυτοματισμό διαμαρτυρίας, που θα φταίνει υπηρεσίες για την κατάσταση στην αποκομιδή και η μη ιδιωτικοποίησή τους. Λέμε ότι τα χρήματα, τα εκατομμύρια που δίνονται στη μονάδα είναι πρόκληση, την ίδια ώρα που μπορούσαν να δίνονται χρήματα για πρόσληψη υπαλλήλων, για απορριματοφόρα και να μην επιβαρύνεται κι άλλο στα ανταποδοτικά ο γεννιώτικος λαός. Η δέντατικοποίηση της εργασίας θα οδηγήσει άμεσα σε ακόμη μεγαλύτερα εργατικά ατυχήματα, εγκλήματα, τα οποία θα έχετε το 100% της ευθύνης. Εννοείται ότι με την προϋπολογισμό του 2020 βάζετε τα φόπλακα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και πολιτισμό. Ούτε βέβαια και αυτά που έδωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν τίποτα φοβερά. Κατά τη γνώμη ήταν ψίχουλα σε σχέση με τις ανάγκες. Ο δικός σας όμως προϋπολογισμός ακόμη και αυτά. Φυσικά μπορεί η πόλη να γεμίσει με αφήσες για να διαφημίσετε τις πανάκρυβες παραστάσεις του πνευματικού κέντρου. Ο κόσμος όμως που διπάσα για καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το πόσο ενδιαφέρεστε για τον πολιτισμό ως κοινωνική ανάγκη ή για τον πολιτισμό ως εμπόρευμα. Αν κρίνουμε από την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείτε σήμερα στα Οδεία και που καταψηφίσαμε και την τιμολογιακή πολιτική στο Διπεθή και τα πανάκρυβα εισιτήρια που είναι το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση μετά από καμιά ώρα. Επομένως τώρα μπορούν οι γεανιώτες και οι νεολέοι να ξεχάσουν και τη μεταλλική κερδιχίδα στο Πέραμα και το αυτόματο πότισμα στους Λογκάδες και τα κουφώματα στα ποδιετήρια στο γήπεδο στα Μάρμαρα και τον ηλεκτρολογικό πίνακα στο γήπεδο της Κρανούλας και μια σειρά ακόμη έργα που αφορούν στο Νεοχορόπουλο, την Κατσικά και το Κουτσολιό. Το πλεόλασμα του Δήμου Ιωαννητών παραμένει και βένει μειούμενο και δημιουργήθηκε από τη φορομπιχτική πολιτική και την ανταποδοτικότητα παρά την κρίνια και τις δικαστικές διαμάχες και το ξέρετε και το ξέρουμε ότι είναι χρήματα που τα αφαιρείτε από τον λαό για να τα διαθέσετε μόλις τα ζητήσει η Κυβέρνηση για τις τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα, ενώ κατά τη γνώμη μας και σας ρωτάμε γιατί δεν μπορούν να σβηστούν άμεσα και να καταργηθούν τα δίδακτρα από το δημοτικό δείο, τα τροφεία στους παιδικούς, η ανταποδοτικότητα σε μια σειρά υπηρεσίες, να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη κατά τη γνώμη μας και αν θέλετε αυτό είναι υπόθεση του Γιαννιώτικου Λάου φυσικά, δεν υπόθεση δημοτικής αρχής και των επιλογών που είχε φάνει και νωρίτερα, αλλά τώρα έτσι με τα μπούνια, εμείς αυτό καλούμε και αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει άμεσα, αυτό καλούμε τον Γιαννιώτικο Λάου να κάνει, να διεκδικήσει την κατάργηση του ΤΑΠ στους μικρούς και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τη μίωση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στη λαϊκή κατοικία, την άμεση μίωση των τελών ίδρυψης και αποχέτευσης και την κατάρηση της επιβάρισης στα έργα ίδρυψης. Να φορολογίσετε με βάση τον τζύρο και όχι τα τετρογωνικά στα τραπεζοκαθίσματα για τους κοινόχρησους χώρους, με κριτήριο τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και πεζοδρομίων. Εμείς απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση τοπικής διοίκησης από το κράτος για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό κοινωνικά κυριό για τις βασικές του ανάγκες. Προτάσουμε μια άλλη εναλλακτική πρόταση, ένα άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, που σήμερα μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους. Από αυτή τη σκοπιά, ως φιλοσοφία προφανώς, γιατί πρακτικά δεν μπορούμε, καταψηφίζουμε στο σύνολό του, τον προϋπολογισμό του 2020. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πατσούρα. Συζητώντας για το προϋπολογισμό του 2020, χρειάζεται να δούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο συζητάμε. Πρώτον, διατηρείται η υποχρέωση στο δήμο να συγκεντρώνουν τα διαθέσιμα πλεονάσματα στον νέο λογριασμό της Ευρωφυλακίου προσοφάμιμαξη από τους δανειστές, όταν το αποφασίσουν οι ίδιοι. Συνεχίζεται να είναι σε ισχύ υποχρέωση στο ΝΟΤΑ για πλεονάσματα, τα οποία βέβαια θα προκύπτουν μόνο από την αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων, γιατί από πού αλλού να προέλθουν. Κεντρικοί αυτοτελείς πόροι παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε μια γενική εικόνα πρόθεσης ιδιωτικοποιήσεων τομέων των ΝΟΤΑ, καθήλωσης μισθών και μοιρομισθίων, επέκταση και καθιέρωσης κακοπληρωμένης προσορινής δουλειάς, έρχεται ο προπολογισμός να καθιερώσει την πολιτική οικονομική κατάσταση στην οποία βιώνουμε όλοι μας. Ο προπολογισμός που παρουσιάζεται είναι προπολογισμός λιτότητας, περικοπών και εργολάδων. Δεν υπάρχει αναπτυξιακή πρόταση για το δήμο, γι' αυτό και συνεχίζει να κατευθύνει τη συντριπτική πληρονότητα των χρημάτων στους ίδιους τομείς, δηλαδή στο ίδιο χρονοκοπημένο μοντέλο. Είναι ένας προπολογισμός ισοσκελισμένος και ενταγμένος στη λογική του οικονομικού παρατηρητήριου και αυτή τη λογική ακολουθείται κατά γράμμα. Συγκεκριμένα πρέπει να τονιστεί ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν δραματικά την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα αυτές που προέρχονται από τους κεντρικούς αυτοτελείους πόρους μειώθηκαν κατά 60%, όπως αντίστοιχα και οι άλλες δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα μηδενίστηκαν οι ειστροές από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το ποσοστό των πάσης φύσεων τελών φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι ποιολίτες εξακολουθεί να παραμένει υπερβολικά υψηλό. Ένα μεγάλο ποσοστό των εξόδων κατευθύνεται δυσανάλογα σε πάσης φύσεως εργολάβους και ιδιωτικές εταιρίες για διάφορα έργα και υπηρεσίες στη στιγμή που τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τους εργαζόμενους του Δήμου. Παράλληλα από τη διοίκηση γίνεται αποδεχτή ουσιαστικά, αν δεν ενθαρρύνονται κιόλας, η μείωση των λειτουργικών εξόδων με τη συνεχή μείωση του μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού που έχει επιβληθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και τη γενήκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Με αποτέλεσμα, σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες να οδηγούνται σιγά σιγά στην ιδιωτικοποίηση. Βλέπετε από κομμυδία από ρημάτων. Όσον αφορά το αποθυματικό του δήμου, αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν σημαία σε κάσους τεκλογικές αναμετρήσεις, αλλά επιβάλλεται να αξιοποιείται στην αντιμετώπιση των εκκληκτικών κοινωνικών αναγκών. Επισημαίνουμε επίσης τον κίνδυνο της δέσμευσης του από την τράπεζα της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του λειστρικού χρέους. Αν οι περικοπές και η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος και του φετινού προποληγισμού έτους 2020, η άλλη είναι η ανάδειξη του ΕΣΠΑ ως μοναδικού εργαλείου οικονομικής και πολιτικής και κατεπέκτεση χρηματοδότησης των πρωτεραιοτήτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ντόπιο κεφάλαιο και όχι οι κοινωνικές ανάγκες. Αυτό που εμείς θέλουμε να τονίσουμε μέσα από τη σημερινή μας παρέμβαση είναι πως χωρίς την ανατροπή του πλαισίου που έχει διαμορφώσει ο Καλλικράτης, ο Κλιστένης και οι γενικότερες μνημονιακές υποχρεώσεις, που πρέπει να πούμε εδώ πέρα ότι δεν έχουν τελειώσει, παρόλο που υπάρχει... γιατί ακούστηκαν κάποια πολιτική σταθερότητα ή κάποια μικρή αστυοικονομική ανάκαμψη, όλες αυτές οι μνημονιακές υποχρεώσεις εξακολουθούν και υπάρχουν και το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας, επομένως χωρίς την ανατροπή του πλαισίου που έχει διαμορφώσει ο Καλλικράτης, ο Κλιστένης και οι γενικότερες μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει όλες οι κυβερνήσεις, οι προπολογισμοί αποτελούν μια τυπική διαδικασία συμμόρφωσης με τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική χωρίς καμία ουδαιμία σχέση και επαφή με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Στα πλαίσια αυτά, ένας τέτοιος προπολογισμός που αντιμετωπίζει τους δημότες μόνο σαν υποκείμενα φορολόγησης και μόνο, δεν μπορεί να έχει τη συγκατάβαση, την ανοχή, τη στήριξη κάποιου δημοτικού συμβούλου. Ένας προπολογισμός που προσπαθεί να ισοσκελεί σε απ' τη μία της ανάγκης των δημοτών για εργασία, για σχολεία, για είδους συνυπεργογείων, πράσινων χώρους, άθλησης, και απ' την άλλη, την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή του μεσοπρόθασμου προγράμματος, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα των εργαζομένων που ζουν και δουλεύουν σε αυτή την πόλη. Επομένως, καταψηφίζω σε ολοκλήρου το προπολογισμό τους 2020. Πρόεδρε, καταρχήν να αλείξετε το θέμα αυτό με την αυτοτέλεια των παρατάξεων, διότι είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται καμία διαφορετική νομική ερμηνεία και το Υπουργείο, όπως σας είπα, δεν πρόκειται να απαντήσει, διότι δεν είναι δικό του θέμα. Εμπάση όμως, περίπτωση, λέγεται και συνηθίζεται να λέγεται ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι κορυφαία συζήτηση. Ωστόσο, αυτό το οποίο εν της πράγμας συσυβένει, δυστυχώς γίνεται μια επανάληψη από τις αντικειμενικές συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της μόνιμης, επίμονης, αδιανόητης στάσης της πολιτείας, να μην χορηγεί τη συνταγματική επιταγή για αυτοτέλεια των δήμων. Από την ώρα που δεν υπάρχει αυτοτέλεια των δήμων και δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υποχρεωτικά θα πρέπει να κινηθούμε, γίνεται η συζήτηση εφαρτήριο να ακουστούν απόψεις από τη μία πλευρά ένας ξύλινος κουραστικός λόγος, λόγος ο οποίος ακούγεται μονίμως από συγκεκριμένες πλευρές του σώματος και από την άλλη πλευρά μια παρευθυνδρολογία. Εγώ θα λέγα με ιδιαίτερη προσοχή βλέποντας και διαβάζοντας στον προϋπολογισμό, η δουλειά που έγινε από τον Αντιδήμαρχο και τις οικονομικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερο σοβαρή. Δεν μπήκε σε διαδικασίες εντυπωσιασμού, αλλά σε διαδικασίες υλοποίησης μιας δυνατότητας μέσα στα πλαίσια αυτά τα ασφυκτικά που χορηγεί η πολιτεία και οι δυστυχώς υπάρχουν σε πολυονομία, η οποία υποχρεώνει κατεπανάληψη στην πορεία της υλοποίησης του προϋπολογισμού να έρχονται τροποποίησης. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η σοβαρή δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να ενώσουμε όλοι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη φωνή μας και να επιβάλλουμε στο βαθμό που μπορούμε να επιβάλλουμε στην πολιτεία να δώσει αυτοτέλεια στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτό δεν σημαίνει μονάχα ευχάριστα, σημαίνει και δυσάρεστα. Δηλαδή η πολιτική η οποία θα ασκείται από την πλευρά του κάθε δήμου, ο οποίος στο καλό της γραφής είναι εκείνος ο οποίος έχει άμεση επαφή με την κοινωνία, να του παρασχεθεί ευφύερεια και αδυνατότητα και στη φορολόγηση να μην εκκληπαρεί την πολιτεία, να έχει ο ίδιος την ευθύνη, να ελέγχεται ο ίδιος και μέσα σε αυτά τα πλαίσια να μπορεί να αναπτύξει διάφορα προγράμματα. Από τη δική μου πλευρά να δώσω συγχαρητήρια και στις οικονομικές υπηρεσίες αλλά και στον Αντιδήμαρχο γιατί διαπιστώνω λείπουν οι πανφόλιγες, λείπουν τα μεγάλα εντυπωσιακά κοντίλια τα οποία σε καμία από όλους τους περίπτωση ξέρουμε όλοι όταν συζητούνται δεν υλοποιούνται. Και βεβαίως η αδικασία διεκδίκησης θα συνεχιστεί, είμαι βέβαιος, με μεγιστοποίηση, απορρόφησης χρηματοδοτήσεων και χρηματοδοτικών πηγών από όπου και αν αυτές υπάρχουν. Μέσα λοιπόν σε αυτά τα πλαίσια θα επισημάνω το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσει ένα χρονικό διάστημα κάπως, ανωσθόλουξα και παράτερα για να δοθεί από την πλευρά του κ. Μπέγκα από τον αρμόδιο ισυγητή να ακουστεί η κουβέντα ότι δίνεται πίστοση χρόνου. Δεν ξέρω αν αυτό οφείρεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για να μπορέσεις να συζητήσεις δική σου πρόταση θα πρέπει να ακολουθείς όλη τη διαδικασία και του παρατηρητρίου, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, ωστόσο όμως καταγράφεται στα ΣΥΝ το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του σώματος υπερθεματίζει στην ψήφιση του προϋπολογισμού και αυτό το καταγράφω στα θετικά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Ρογόδη, κ. Παρτζόκας. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Ο νόμος που διέπει τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ένα μειονέκτημα, το έχουμε ξαναπεί, οι εκλογές γίνονται το Μάιο και η ανάληψη της γεσίας του Δήμου γίνεται το Σεπτέμβριο και μένουν τρεις μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια δυσκολία στους νικητές των εκλογών να παρουσιαστούν όσο έτοιμοι θα ήθελαν στην 1η Ιανουαρίου και να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους από οικονομική πλευρά στον λαό. Εκτός αυτού, όμως, ο νόμος παρουσιάζει κάποιες δεσμεύσεις εν σχέση με τον περασμένο προϋπολογισμό και τον προπερασμένο, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Πέραν αυτών, ο νόμος επίσης επιβάλλει κάποιους περιορισμούς και οι κινήσεις των Δήμων δεν είναι ελεύθερες, αλλά είναι δεσμευμένες και αυτές. Θεωρώ, το έχω ξαναπεί, ότι με πολιορκητικό κρύο την κέδε θα πρέπει να πιέσουμε την κεντρική εξουσία να επιτρέψει μεγαλύτερη αυτονομία στους Δήμους. Ας δούμε, όμως, τον φετινό προϋπολογισμό, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Αντιδήμαρχο. Ο κ. Βάβας δεν επέλεξε το γλαφυρό ύφος του ομιλητού από τον μπαλκόνι, αλλά επέλεξε ένα τεχνοκρατικό λόγο και αυτό χρειαζόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Αν θα είναι καλός ή κακός ο προϋπολογισμός, για μένα σε μεγάλο βαθμό θα κρυθεί από το αν θα υλοποιηθεί. Γιατί που έπασχαν οι περασμένοι προϋπολογισμοί. Έπασχαν στο ότι πρώτον αναμορφώνονταν συνεχώς, συνεχώς, συνεχώς και άσκησα στο παρελθόν δριμία κριτική για τον λόγο αυτό, που έδειχναν ότι τότε ότι είναι κάτι πρόχειρο, όταν αναγκάστησαν το αλλάις με πολύ μεγάλη συχνότητα και στο τέλος της χρονιάς δεν υλοποιεί το, ούτε ακόμα και αυτό που θεωρούσαμε ότι θα υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι ίδιοι στόχοι και την επόμενη χρονιά. Να ακούμε δηλαδή κάθε χρόνο τους ίδιους στόχους. Φέτος, λοιπόν, και επειδή η αρχή δημοτική είναι νέα πρέπει να είμαστε εν αναμονή για να δούμε εάν θα κατορθώσει να υλοποιήσει αυτά που παρουσιάσει σήμερα. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Με ευχαριστούν μερικά στοιχεία του προϋπολογισμού. Βλέπω μια ισορροπία στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Βλέπω τρία εκατομμύρια για έρευνες, πειραματικές εργασίες και αμελέτες. Αν, λοιπόν, του χρόνου τέτοια εποχή διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από την περασμένη χρονιά, τότε θα πρέπει να αποδώσουμε τα έυση μας στη δημοτική αρχή και να κάνουμε την κριτική αν παρουσιάσει τα ίδια μοιομεκτήματα που παρουσιάζονταν και στο παρελθόν. Θα αναφερθώ και σε δύο σημεία πριν κλείσω. Στο θέμα της λίμνης που είπε ο κ. Γιωτίτσας. Κύριε Γιωτίτσα, να σας ενημερώσω ότι ο αντιδήμαρχος που είναι αρμόδιος επιλυμνέων θεμάτων, ο κ. Βλέτσας, εσείς δεν είχατε στην αρχή σας κάποιον αρμόδιο, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε μου ενημέρωσε ότι θα προκαλέσει μεγάλη σύσκεψη με το φορέα της λίμνης, με τη ΔΕΙΑΙ και με το Δήμο, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το τομέα. Το τι γίνεται για τη λίμνη βέβαια δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεται στον πρώτο προϋπολογισμό και μπορεί να γίνουν πάρα πολλά έργα χωρίς να χρειάζονται πολλά χρήματα. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο και εγώ, αφού, όπως ξέρετε, είχα αναδείξει αυτό το θέμα πολλές φορές, θα φροντίσω να υλοποιηθεί. Όσον αφορά δε τις πληρωμές της ΔΕΙΑΙ, το πρόβλημα έρχεται από πολύ παλιά. Από πολύ παλιά και νομίζω ότι η ΔΕΙΑΙ είναι συνεπής πλέον στην καταβολή των δώσεων προς το Δήμο. Και εδώ θα έχουμε επίσης νέα σύσκεψη εντός των προσεχών μηνών για να ξεκαθαρίσουν αμοιβαία οι διαφορές μας. Θεωρώ ότι είναι ένας αισιόδοξος προϋπολογισμός. Μας δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει. Υπάρχει ο ενθουσιασμός της νέας δημοτικής αρχής και θα συμβάλουμε όσο μπορούμε για την υλοποίησή του. Αυτό υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Κύριε Πρόεδρε, απλώς ξέρετε ότι η εξέλιξη μιας συζήτησης σου δίνει και κάποιες αφορμές για να σχολιάσεις και κάποια άλλα θέματα. Κύριε Παρτζόκα, η συνεργασία του Δήμου με την ιδιωτικό τομέα είναι διαχρονικά δεδομένη. Μόνο και μόνο να λάβετε το δεδομένο ότι τα έργα, οι εργολαβίες εκτελούνται από ιδιώτες, είναι δεδομένη η σχέση δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όταν αφορά τον προϋπολογισμό ενός Δήμου. Εκείνο, βέβαια, σε δεύτερο επίπεδο που μου έκανε εντύπωση είναι γενικά η διάθεση των επικεφαλείς των συμπρατουσών παρατάξεων να εισάγουν μια λογική στην τεποθέτησή τους να υπερτονίσουν. Το είπε και ο κ. Βάβας, αφού ξέρετε ότι υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί στον τρόπο που συντάζεται ένας προϋπολογισμός, γι' αυτό και δεν μπορεί να αποκαλευτεί η ουσία, το πολιτικό όραμα και τα λοιπά πράγματα. Υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί. Αυτό όμως ισχύει διαχρονικά, δεν ισχύει μόνο για τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Και η τρίτη παρατήρηση που θέλω να κάνω προκύπτων, την οποία προέκυψε μέσα από την συζήτηση έτσι όπως εξελίσθηκε, κ. συνάδελφοι, επειδή έγινε μια αναφορά για τη λίμνη, θα καταθέσω τη δική μου άποψη. Ζητήματα αυτού του μεγέθος, όπως η λίμνη, και κατά τη στιγμή θα φέρω το παράδειγμα των ενεργειών που κάναμε εμείς σε σχέση με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, είναι ζητήματα στα οποία πρέπει να αναζητηθούν ευρύτερες συνενές και συνεργασίες και σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα. Ζητήματα όπως η λίμνη είναι ζητήματα που πρέπει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες συγκλήσεων συσκέψεων μεταξύ όλων των πολιτικών παραγώντων του τόπου. Από τον δήμαρχο, τον περιφεριάρχη, τους βουλευτές, όλοι οι κορυφαίοι παράγοντες του τόπου πρέπει να καθίσουν στο δυο τραπέζι, να ενώσουν τις δυνάμεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και να διεκδικήσουν από τις κυβερνήσεις και παραπέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαραίτητα μεγάλα κονδύλια για να μπορέσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις οι οποίες χρειάζεται η λίμνη μας. Είναι ζητήματα που κανένας από μόνος του δεν μπορεί να τα πάρει στις πλάτες του αν θέλουμε να έχουμε ένα παραγματικό ουσιαστικό αποτέλεσμα για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα του τόπου μας που λέγεται λίμνη. Κλείνω την παρένθεση που ήθελα να κάνουμε μαζί κάποια στοιχεία που κατατέθηκαν στο διάλογο ο οποίος εκτυλίχθηκε. Κυρίες και κύριοι συνάνδρεφοι, η διακηρυγμένη προεκλεϊκά ετοιμότητα της Δημοτικής Αρχής να ελλοποιήσει από την πρώτη μέρα το οραματικό της πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2020 ο οποίος κατατίθεται σήμερα στο σώμα μας. Άλλωστε, πιστεύω ότι αυτή η ετοιμότητα και η μη ετοιμότητα έχει διαφανεί ήδη στην καθημερινότητα του πολίτη από την πρώτη μέρα της διοίκησης της Δημοτικής Αρχής. Παρ' όλα αυτά, η δική μας παράταξη στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού και της αναγκαίας, θα λέγαμε, ανοχής που πρέπει να δείξουμε σε μια νέα Δημοτική Αρχή όπως κατέθεσε και ο κύριος εισηγητής της παράταξής μας ο κύριος Γιωτίτσας θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του έτος 2020 με τις αντιρίσεις της σε συγκεκριμένες ζητήματα που καταγράφτηκαν από την εισήγηση του κυρίου Γιωτίτσα. Από εκεί και πέρα, η ανοχή και η κρίση ανήκει στους πολίτες. Επειδή συζητάμε, κύριοι συνάδελφοι, σε ένα πολιτικό όργανο ήθελα να κάνω μια επισήμασή, κύριε Βάβα. Προφανώς, σε σχέση αυτή η επισήμασή με το ερώτημα το οποίο έκανα προφανώς είναι μέσα στα νόμια πλαίσια η καταγραφή στον προϋπολογισμό δαπανών στα όρια των αναθέσεων αλλά είναι πολιτικό πάνω από όλο το ζήτημα και επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά, πέραν του γεγονότος ότι συνολικά ο προϋπολογισμός που αφορά της προμήθεσης του εργοταξί όπως επισήμανε ο κ. Γιωτίτσας είναι μικρός όμως είναι πολιτικό το ζήτημα ότι οι περισσότεροι κωδικοί οι οποίοι αφορούν τις προμήθειες του εργοταξίου είναι στα όρια της ανάθεσης. Για το θέμα που απαντήσατε σε σχέση με το ερώτημά μου κατά πόσον έχουν ληφθεί οι απόψεις των πολιτών μέσα στη διαδικασία της διαβούλευσης και των φορέων θέλω και εγώ να σας δώσω μία πολιτική απάντηση γιατί κάτι καταλογίσατε στην προηγούμενη δημοτική αρχή ότι σε πολιτικό επίπεδο με διαφόρους τρόπους αναδείξαμε τη διάθεσή μας για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και αναφέρω σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού από τη δημοτική μας αρχή η οποία ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία και ήδη μέσω αυτής της διαδικασίας ξεκίνησαν να ελλοποιούνται κάποιες προτάσεις των πολιτών. Κλείνοντας, σε σχέση με το ερώτημα που έθεσα κατά πόσον είμαστε εντάξει όσον αφορά τις διαδικασίες οι οποίες έχουν προκύψει από τον οικονομικό έλεγχο της διαχείρισης των ετών 2009-2011 θεωρώ ότι σε πρώτη φάση με ικανοποίησαν οι απαντήσεις και του αρμόδιου αντιμάρχου αλλά και του διευθυντήτων οικονομικών υπηρεσιών τουλάχιστον στο επίπεδο ότι προλάβαμε να κάνουμε αυτά που είπαμε να κάνουμε μέχρι τις 31 Δουλεκάτου 2019 από εκεί και πέρα είμαστε εδώ και περιμένουμε σε πολιτικό επίπεδο να έχουμε ως κυρίαρχος σώμα της πόλης ως δημοτικό συμβούλιο να τηγνώσει των αποτελεσμάτων αυτού του διαχειριστικού ελέγχου το ύψος της δαπάνισης η οποία καταλογίζεται και βέβαια προφανώς και τα πρόσωπα στα οποία καταλογίζεται. Κλείνοντας, δηλώνουμε σαν παράταξη ότι ψηφίζουμε τον προπολογισμό του έτος 2020 με την καταψήφιση συγκεκριμένων σημείων έως έτσι όπως κατατέθηκαν στην εισήγηση του κ. Γιοττήτσα. Ευχαριστώ. Κυρία Καλογιάννη, για τρία λεπτά. Και πριν τοποθετηθώ και επειδή πωλήσω λόγος για τη λίμνη Παμβότιδα καλό είναι να θυμόμαστε ή να σας υπενθυμίσω αν θέλετε πάλι επιθητίας μου ως αρμόδιασσα την περιφερειάρχη και μέσα από κονβήλια του προγράμματος της προκτοβουλίας Ελένα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη η μελέτη και η πρόταση για τη λίμνη Παμβότιδα. Αυτό θα αναδείξει, οι παρεμβάσεις αυτές θα αναδείξουν τη λίμνη Παμβότιδα σε σχέση πάντα με τα καραβάκια, με τους πλώες. Άρα δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να κάνουμε λιγότερο όλοι μαζί και ο κύριος δήμαρχος με τον κύριο περιφερειάρχη να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση όλων αυτών των παρεμβάσεων. Καταρχάς να ευχηθούμε, γιατί δεν άκουσα κανένα σήμερα, να εύχετε στον άλλον καλή χρονιά με υγεία και χαμόγελο. Σωματική και πνευματική υγεία. Όσο προς το θέμα μας λοιπόν, η σύνταξη και υποβολή προσέγκριση του προϋπολογισμού οποιοδήποτε φορέα αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων διαδικασιών που προβλέπει η οργανωμένη λειτουργία του, αφού σε αυτόν αποτυπώνονται. Τόσο οι φιστάμενοι κατά τη στιγμή της σύνταξής του κατάσταση, όσο και οι προβλέψεις και οι σχεδιασμοί για την περίοδο αναφοράς. Ειδικότερα για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός συντάστηται με καθορισμένες προδιαγραφές από το αρμόδιο Υπουργείου Εσωτερικών και προεκρίνεται από το παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας στο ΝΟΤΑ. Τα παραπάνω τηρούνται για τον υποέκριση προϋπολογισμό 2020 του Δήμου Ιανητών, δηλαδή κατά το τυπικό μέρος δεν προκύπτει κανένα σχόλιο και άσκηση κριτικής. Όμως, ο ζητούμενος προϋπολογισμός σήμερα είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιανητών, δηλαδή του 10 του Δήμου της Ελλάδος, με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο κατά την πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ενός δήμου με τεράστια πολιτιστική και κοινωνική αναφορά, που δεν αποτυπώνατε και δεν μπορεί να αποτυπωθεί σίγουρα με λογιστικούς όρους, με ένα ιστορικό πανεπιστήμιο που αποτελεί έδρα δραστηριότητας για 25.000 συμπολίτες μας. Ενός δήμου με δύο δημόσια νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές δομές πανελλήνιας εμβέλειας, με διεθνές αεροδρόμιο, συγκοινωνιακό και εμπορευματικό κόμβο διευρωπαϊκών αξώνων, τουριστικό πόλο. Ενός δήμου έδρα τραπεζικού οργανισμού με αξιόλογη δραστηριότητα, με επιχειρήσεις που καταγράφουν επιδόσεις και πέραν των συνόρων της πατρίδας μας. Δηλαδή, ενός δήμου ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μεγάλων προοπτικών. Αυτές λοιπόν, καλούμαστε εμείς να υποστηρίξουμε, να εξυπηρετήσουμε και να σχεδιάσουμε. Καθείς εφ' ό ετάχθη. Και ο προοπλογισμός έπρεπε να επικεντρωνίζει συγκεντρωτικά τις προοπτικές αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εξετάσαμε με επιμέλεια το σχέδιο του προτεινόμενου προοπλογισμού, που συντάχθηκε από τη σύμπραξη που διοικεί το Δήμο μας σήμερα, παρόλο που είναι πραγματικά δυσδιάκριτο, αν ο προοπλογισμός αυτός είναι ο έκτος της ενότητας πολιτών ή ο πρώτος της σύμπραξης Ιωάννα 2019. Παρ' όλα αυτά, αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία. Ο προοπλογισμός εμφανίζει σύνολο προϋπολογιζόμενων εσόδων 130 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 47,8 εκατομμύρια ευρώ, αποβεβαιωθένταμεν, αλλά επισφαλεί όσον αφορά την εισπραξή τους έσοδα παρελθόντων ετών. Δηλαδή, η βάση των εσόδων από διάφορες δέδαιες πηγές ανέρχεται στα 83,2 εκατομμύρια ευρώ. Εκ του ποσού αυτού, προϋπολογίζεται ότι το ποσό των 71,8 εκατομμυρίων ευρώ θα αποδοθεί σε γενικές υπηρεσίες. Για την εκτέλεση των έργων, δέ, προϋπολογίζεται ένα ποσοστό 19,2% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, ενώ για τις μελέτες 2,3%. Δηλαδή, για το κρίσιμο κεφάλαιο των επενδύσεων, γενικότερα και όχι μόνο των έργων, στο οποίο έπρεπε να αποτυπώνονται οι σχεδιασμοί της δημοτικής αρχής για την εξέλιξη του δήμου, καταγράφεται συνολικά ως έξοδο το ποσό των 32,2 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως δε, λόγω της αναμενόμενης έναξης της οδού Βωγιάνου Γεννηματά και άλλων, μία ακόμη μέχρι και σήμερα, είτε οριστικά μελετημένων, είτε δημοπρατηθέντων, είτε συμβασιοποιημένων έργων. Δηλαδή, έστω και ασθμένοντας, γίνεται προσπάθεια να εισρέψουν χρήματα από τις καθιερωμένες πηγές για την υλοποίηση έργων που κυριολεκτικά σέρνονται και καρκενοβατούν επί χρόνια. Καμία προσέγγιση νέων χρηματοδοτικών πηγών, καμία προσπάθεια συνεργασιών με οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς, που υπό ομαλές συνθήκες είχαν πρόθεση να επενδύσουν στην περιοχή μας. Καμία ένδειξη επιχειρησιακής δυναμικότητας από πλευράς Δήμου. Είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι, είτε λόγω έλλειψης ενός συγκροτημένου σχεδιασμού, είτε εξαιτίας της πολιτικής επιλογής της δημοτικής αρχής να απορρίπτει οποιαδήποτε προγενέστερη προεργασία, το μέλλον είναι νεφελόδες. Θα μας δηλώσετε κάποια στιγμή τον προσανατολισμό σας. Θα ορίσετε τη μεθοδολογία και τους υπεύθυνους συλλοποίησεις του οποιοδήποτε σχεδιασμού σας. Τι λύπη και δε λαμβάνετε πρωτοβουλίες για να οδηγήσετε εσείς τις εξελίξεις, αλλά αναμένετε διαρκώς κάποια προκήρυξη του ΕΣΠΑ ή κάποια χρηματοδότηση του εκάστου του υπουργού για να κινητοποιηθείτε. Και όταν ακόμη κινητοποιηθείτε, γιατί δεν δραστηριοποιείστε μεθοδικά και οργανωμένα, αλλά σπασμοδικά και λατιριωτά και καταγράφονται τελικά παράξενα φαινόμενα, όπως αυτό που σχετίζεται με την αναγκαιότητα ή μη της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για τα έργα στο κάστρο. Σας θυμίζω στο σημείο αυτό ότι στις 18 Δεκεμβρίου του 2019, πριν ένα μήνα, με υπησήμανσή μας μας απαντήσατε ότι δεν απαιτείται προγραμματική. Και στις 13 Πρώτου δηλώσατε ότι το Υπουργείο δίνει τη σύμφωνη γνώμη για την, κατά τα άλλα, μη απαιτούμενη προγραμματική. Εξυπηρετείτε τελικά με τον τρόπο αυτό το δημόσιο συμφέρον. Κυρίες και κύριοι, επί της αρχής ψηφίζουμε και αυτή τη φορά την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, παρόλυς τις ανωτέροι ανησυχίες μας και επιφυλάξεις. Παρότι μέχρι σήμερα τακτική σας δεν μας αφήνει περιθώρια ασιοδοξίας, ελπίζουμε οι υπόλοιποι προϋπολογισμοί που θα καταθέσετε μέχρι τη λήξη της θητείας σας, να περιέχουν έστω και ψήγματα ενός στοιχειώδου σχεδιασμού, που θα αλλάξουν κατ' ελάχιστον την εικόνα και τη λειτουργία του Δήμου και πάντα προς όφελος των συνδημοτών μας. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πεπαχρήστο, για να κλείσεις τις θεωρολογίες. Κύριε Παντζόκα, σχετικά με την πίστωση χρόνου, last year που λέει, μπήκαμε στο 2020 και να σας τη δώσουμε εμείς δεν τη δίνει ο κόσμος. Εμείς να τη δώσουμε όλες οι παρατάξεις, να δώσουμε πίστωση χρόνου. Δεν τη δίνει ο κόσμος την πίστωση χρόνου. Δεν τη δίνει εκτός αν έχετε άλλη εικόνα εσείς από τους συμπολίτες μας και τις ανάγκες τους. Είπε ο Αντιδήμαρχος πολύ σωστά, μειούμενη πόρη, υποστελέχωση, νοικίρυμα. Τρία σημεία. Κατανοούμε λοιπόν ότι είναι πολύ πικίνδυνο να εγκλωβίζομαστε και η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια μυρωλατρία που την έχουμε δει πολλές φορές εδώ μέσα στο σώμα πέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στην κεντρική σκηνή για το πώς θα δικδικήσει αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση πόρους για τις ανάγκες της. Όταν έρχονται εδώ οι Υπουργοί για χίλια δυο πράγματα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι πολύ κονδικό το ζήτημα της αύξησης των ΚΑΠ, των πόρων, των επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων. Δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει. Είναι πολύ λίγα τα λεφτά και για ένα τέτοιο μέγεθος σαν το Δήμο Ιανντών. Σε σχέση με τις ανάγκες που έχουμε να διαχειριστούμε. Σε αυτό το κομμάτι, πού θα βρεις λεφτά, τι πόρους έχεις. Λοιπόν, επειδή τέθηκε το ζήτημα για τα λεφτά και για την τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς το έχουμε πει από το 2014 και μετά. Και επειδή ασκήθηκε μια αριστερή κριτική και μια δεξιά κριτική. Σε τι σύστημα ζούμε. Λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε και για την κυρία Τσουμάνη και για τον κύριο Πατσούρα, ότι να μην τάχουμε τα χρήματα τότε καν στην τράπεζα, γιατί τράπεζες δίνουν δάνεια και παίρνουν τόκους. Γιατί τα έχουμε στις τράπεζες τα χρήματα, σαν Δήμος. Δηλαδή, τα 20 εκατομμύρια που είχε ο Δήμος Ιαννητών, δίνει κάτω εκατομμύρια δάνεια. Να μην τα έχουμε. Απ' την άλλη, μην χάσουμε τα λεφτά στην τράπεζα της Ελλάδος. Η αυτοτέλεια του Δήμου. Δηλαδή, θα χρηοκοπήσει το κράτος και τα αρέπος δεν θα βγουν και τα λεφτά στην περιόδοση που είχε ο Δήμος θα μείνουν εκεί. Μην κορδιευόμαστε. Η απόδοση των ρεφτών διαθεσίμων του Δήμου Ιαννητών, που ο δείκτης ρευστότητας είναι ιδιαίτερα υψηλός για τον Δήμο μας, έτσι όταν έχουμε ένα τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα και έχουμε πάνω από 20 εκατομμύρια ρεφτά, το προηγούμενο διάστημα μόνο, με συντηρωτικούς υπολογισμούς, χάσαμε πάνω από 800.000 ευρώ. Δεν είχαμε τα χρήματα στην τράπεζα της Ελλάδος. Αυτά τα χάσαμε. Η πολιτική επιλογή που είχε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, χάσαμε 800.000 ευρώ. Αυτά θα τα είχαμε να τα κάνουμε έργα αυτήν την περίοδο. Θα τα είχατε εσείς στα χέρια σας να τα υλοποιήσετε. Δεν τα έχουμε. Στο κομμάτι των ιδίων εσόδων, στο κομμάτι των παρελθουσών οικονομικών χρήσεων που είπαμε και πριν, εμείς ασκήσαμε έντονη κριτική τα προηγούμενα χρόνια, γιατί είναι ένα κομμάτι που φαίνεται ότι μπορεί να φέρει έσοδα στο Δήμο. Και μάλιστα υπάρχει κίνδυνος, όπως βλέπουμε, να διαγραφούν και κομμάτια. Δηλαδή είπατε ότι το 2013 στις παραβάσεις της Τροχέας γίνονται βεβαιώσεις. Τι έγινε με το 2012 και το 2011? Έχει υπάρξει απόλυα εσόδων για το Δήμο. Υπάρχουν ευθύνες εκεί αν έχει συμβεί αυτό το πράγμα. Αν έχει υπάρξει παραγραφή δηλαδή παρελθουσών οικονομικών ετών σε τέτοια ζητήματα, είναι σημαντικό. Δεν είναι αμιληταίο. Αναφέρθηκε και από άλλους το ζήτημα του τουρισμού εδώ στην πόλη. Ότι οι δαπάνεις για τη δημόσια σχέση εκτοξεύονται. Αυτό το πράγμα θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα και μάλιστα μετρήσιμο. Και να δούμε αν και πού πάνε αυτά τα χρήματα και για ποιον αποδίδουν. 108.000 ευρώ φτάνει ο κωδικός 02643. Υψηλός, ιδιαίτερα υψηλός. Είναι λίγο αμύχανη η στιγμή συνολικά και κουραστικό για μας. Γιατί τα ίδια πράγματα που λέμε το 2014 λέμε και σήμερα, 5 χρόνια τα λέγαμε, τα λέμε πάλι τώρα. Είναι μικρές οι δυνατότητες που έχεις. Ο δήμος πληρώνει και τα χρόνια της κρίσης, αλλά και σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια σχεδόν κάθε χρόνο, χρεολύσια για τα δάνεια. Καταβούλε κεφαλαίου. Ένα 800 νομίζω είναι φέτος. Εμείς από το 2014, το λέμε και τώρα, επειδή ο δήμος στο κομμάτι των οικοκυρέματος, δεν είναι έναν οικοκυριό, δεν είναι μια επιχείρηση. Πρέπει να καλύψει και μάλιστα εμπροσθοβαρός τις ανάγκες των πολιτών του. Ο δήμος πρέπει συντεταγμένα να κινηθεί στο σύνολο των τραπεζών που έχει σχέσεις και να ζητήσει περίοδο χάριτος καταβολής κεφαλαίου για το σύνολο των δανειακών του υποχρεώσεων. Τουλάχιστον για όλη τη θητεία σας. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, με λίγα λόγια να απεμπλέξει και να έχει στα χέρια του ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια. Αυτά τα χρόνια. Κάποιος αρλέτος, όταν έφερε το τεχνικό πρόγραμμα, παραδέχτηκε ότι όντως το τεχνικό πρόγραμμα τοσιαστικό είναι κοντά στα 2 εκατομμύρια. Δηλαδή να καταλάβουμε ότι αν σταματήσουμε να πληρώνουμε το κεφάλαιο των δανειών για τέσσερα χρόνια, θα δημιουργήσουμε τέτοιες πολλαβλασιαστικές διαδικασίες με τα λεφτά αυτά στη Γιαννιώτικη αγορά και στα προβλήματά μας πολύ μεγαλύτερες. Επιπλέον, όταν εμείς έχουμε και τις δικές μας θέσεις για συγκεκριμένα έργα πάνω στα ανοιγειακά ζητήματα που μπορεί να θέλουν και επιπλέον πόρους να μειώσουν κόστι. Κύριε Παρτζόκο είπε ότι είστε ιδιαίτερα ασυόδοξος με το πρόγραμμα για τη DI. Εγώ δεν θα ήμουν, όταν θα ψήφεσαι έναν προϋπολογισμό που παραδέχεται ότι η DI δεν θα μπορεί να πληρώσει και του χρόνου τα δάνεια και θα καταπέσει η εγγύηση αν πληρώσει ο δήμος. Στα 100 τόσα χιλιάρικα πάλι ο δήμος θα τα πληρώσει. Να μην είσαι θησιόδοξος. Δεν βγαίνει η DI λοιπόν να πληρώσει τα δάνεια και τα πληρώνει ο δήμος. Δεν πληρώνει η DI στο δήμο. Πληρώνει ή πληρώνει και γιατί δεν πληρώνει το δάνει μετά. Αν φροντίζεται να τα αλλάξετε άλλα λέει ο προϋπολογισμός. Το αλλάξετε. Α, εντάξει. Χρόνο. Καταλάβατε, δεν υπάρχει ποιοί στους χρόνους, το έχετε καταλάβει έτσι. Δεν είναι σαν να μην ξέρουμε τι μας γίνεται. Μου είπατε θα τα αλλάξετε και ο προϋπολογισμός λέει 600 χιλιάρικα θα πληρώσει ο δήμος το δάνειο. Ναι ή όχι. Κύριε Μπαρτζόκο δεν είναι διαδικασία τώρα αυτή. Για εμένα είναι σημαντικό το βάζω στο τραπέζι αυτό το ζήτημα, είναι σημαντικό κονδύλιο στο προϋπολογισμό. 600 χιλιάδες ευρώ είναι η κατάπτωση εγγύησης για το δάνειο της ΔΥΑΙ. Αστικό. Το έχαμε πει από το 2015. Κάθε χρόνο θα έρχεται αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο να επιχωρηγεί το ιδιωτικό μονοπόλιο. Επιτέλους να γίνει ένα σωστό σχεδιασμός με σύμπραξη σε πρώτο βήμα. Υπάρχουν παρατάξεις στις συμπολίτευσες που μας μιλάγαν τα προηγούμενα χρόνια και για τη δημοτική συγκοινωνία. Αν είναι να επιχωρηγούμε κάθε χρόνο με τέτοια πόσο έχουμε φτάσει να δώσουμε πάνω από μισό εκατομμύριο, θα έχαμε η μινιμπάς του Δήμου. Κάθε χρόνο θα δίνουμε αυτά τα λεφτά. Εμείς έχουμε κάνει πρόταση και στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια να μην κοράσουμε το σώμα τώρα όταν θα έρθει η ώρα. Υπάρχει συμπράξη με το ιδιωτικό κόκτελ. Αν δεν θέλει, μόνοι μας. Είναι ένα βήμα προοδευτικό, προωθητικό. Δεν θα λυθεί αλλιώς και το κολυφοριακό και οι ανάγκες συνολικά. Επίσης, επειδή μας συμβουργεί ένα μηδίαμα η εξέλιξη αυτή, όπως το είπε κιόλας και ο κ. Αντιδήμαρχος, προεκλογικά είχε γίνει τρομερός χαμός με τις απευθείας αναθέσεις. Το έχατε κάνει και σημαία ως δημοτική αρχή. Βλέπετε και λέει, ο δήμαρχος είναι δόκιμος τρόπος. Το ζήτημα είναι η δυνατότητα αυτή να μην γίνεται σκοπιμότητα. Σελίδα 81, οικοσπεντάρια συμμελέτες. Σελίδα 86, χρώματα απλά και συνδρικά, εργοτάξιο. Σελίδα 87, 159, 172. 181, ερωταστικός εξοπλισμός. Πάνε τα 24-800 σύννεφο. Το ζήτημα λοιπόν είναι να μην υπάρχει σκοπιμότητα γιατί εγώ μπορώ να πω στον Τάκη, Τάκη φέρει μου τρεις προσφορές. Ή μπορώ να μην πω στον Τάκη φέρει μου τρεις προσφορές να πάω να τις βρω εγώ. Άρα δόκιμος είναι ο τρόπος, η σκοπιμότητα διαφέρει. Αυτό είναι πολιτικό το ζήτημα. Απλά επειδή το προηγούμενο διάστημα είχε σηκωθεί πολύ ψηλά, τελικά βλέπουμε ότι έρχεται πάλι στο προσκήνιο, τι αλλάζει. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ομιλητές και τους επικεφαλείς των παρατάξεων για τις πραγματικά πολύ ειγόνιμες τοποθετήσεις τους και για το κλίμα συνέναισης που αναδείχθηκε μέσα από αυτές τις τοποθετήσεις. Θα πω ότι προσωπικά υπεδίωξα μια προσέγγιση λιγότερη πολιτική, λιγότερο να μην είναι ένας προϋπολογισμός που θα χρησιμοποιούσε όρους εντυπωσιασμού, αλλά στην πράξη θα ήταν αν όχι τυπικός, εγώ θα έλεγα ρεαλιστικός, που υπόθηκε, και να κριθούμε από το αποτέλεσμα υλοποίησης. Κλείνοντας την τοποθετήση μου στην προηγούμενη πρωτομιλία μου, είπα ότι θα πρέπει να έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση να υλοποιήσουμε μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού αυτό, τόσο όσον αφορά στο πρόγραμμα τεχνικών έργων, όσον αφορά και στο πρόγραμμα προμηθειών. Πραγματικά θα πω ότι παρόλο που ο προϋπολογισμός είχε αυτή την προσέγγιση, συμφωνώ και με ένας από τους ανθρώπους που θα επιδιώξω, το ίδιο και ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, μια ευρία συνέναιση στην κατεύθυνση διεκδίκησης πρόσθετων πόλων, τόσο από την κρατική διοίκηση, όπου εκεί πραγματικά θα πρέπει να είμαστε συντονισμένοι και τόσο μέσω κέδε, όπου θα πρέπει να διεκδικήσουμε την περαιτέρω αυτοτέλεια των δήμων, όσο και σαν δήμος απέναντι στην κεντρική διοίκηση για την αύξηση της χρηματοδότησης που όλα αυτά τα χρόνια είναι πραγματικά εμειούμενη. Ναι, θα πρέπει να ενισχυθούν τα ίδια έσοδα. Τα ίδια έσοδα και της τρέγουσα σχονιάς, όσο και η αύξηση, η σπαξιμότητας παρελθόντων ετών. Και όχι μόνο γιατί μας αρέσει να το λέμε, αλλά γιατί είναι κρίσιμος δίκτης αυτοτέλειας του δήμου, έτσι ώστε να δρομολογήσει δράσεις συγκατεύθυνση του όποιου ο οράματος ήταν αναπτυξιακών πρωτοβουλειών και δράσεων θέλει να αναπτύξει. Είπα ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά πραγματικά εκεί θα υπάρχει και συνεργασία, θα ζητηθούν και ιδέες από όλες τις παρατάξεις και από κάθε δημοτικό σύμβουλο, πώς μπορούμε να αυξήσουμε την σπαξιμότητα. Και είπα να αυξήσουμε τους ελέγχους, να αυξήσουμε το ύψος των βεβαιωμένων οφειλών και να αυξήσουμε και την σπαξιμότητα. Εκεί όμως θα πρέπει να δούμε και μία κρίσιμη παράμετρο, τι δυνατότητα ίσπαξης υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί μπορεί λογιστικά να είναι τακτοποιημένος, να υπάρχει μία λογιστική εγγραφή μη ίσπαξης. Αλλά αν δούμε μεγάλες οφειλές, υπάρχει 11 εκατομμύρια της DI, 7 εκατομμύρια τα λατωμικά, 3 εκατομμύρια που έχει σχέση με έναν πολιτικό μηχανικό και την εισφορά σε χρήμα, που τελικά είχε μεταβαστεί στους αγοραστές, 7 εκατομμύρια οι παραβάσεις υπεριαφθερέτων της πολιοδομίας, οι οποίες βεβαιώνονται από το δήμο και τελικά οι οφειλέτες πηγαίνουν και πληρώνουν στην εφορία ποσοστό ένα συγκεκριμένο ειδικό τέλος και τακτοποιείται και διαγράφεται αυτό όμως διοφυλή προς το δήμο. Άρα λοιπόν μιλάμε κατευθείαν 30 εκατομμύρια, είναι η αναφορά σε τέσσερις μόνους παραμέτρους. Θα πρέπει λοιπόν πραγματικά να αποτελέσει, αν θέλετε, μια βασική κατεύθυνση και ένα βασικό πυλόνα, η αύξηση αυτή γιατί θα μας δώσει μεγαλύτερη αυτοτέλεια και μεγαλύτερη δυναμική. Είπα ότι είναι μεταβατική περίοδος όσον αφορά το καθυστερισμένο του χρόνου που έρχεται ο προϋπολογισμός να συζητηθεί στο δημοτικό μας συμβούλιο και ζήτησα την κατανόηση και ευχαριστώ για τις οποθετήσεις σας. Πραγματικά είμαι από τους ανθρώπους που δεν ζήτησα να χαρακτηστεί μεταβατικός ο προϋπολογισμός. Είπα ότι είναι συνέχεια προηγουμένου, συνέχεια της προσπάθειας νοικοκυρέματος. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε κάποιες προγραμματικές δεσμές μας μέσα σε αυτό το προϋπολογισμό, χωρίς, αν θέλετε, να εντάξουμε το σύνολό μας ή να αναδειχθεί να υπάρχει κάποια ρηξικέλευτη πρόταση ή να ανακαλύψουμε, αν θέλετε, τον τροχό εξ αρχής. Για το κομμάτι των ανταποδοτικών τελών. Στο κομμάτι των ανταποδοτικών τελών αποτυπώθηκε η πολιτική μας για μίωση των τελών, για εξισορρόπηση, και όσον αφορά σε συγκεκριμένες εγγραφές, στη ΔΕΙ υπάρχει τα ενταλματοποιηθέντα, ήταν ένα 600, η πρόβλεψη εκεί πέρα είναι 200-300, εμείς έχουμε βάλει 2 εκατομμύρια. Είχα πει και τότε στη συζήτηση, πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 2% σε όλη τη διάρκεια του 2020. Εκεί έχουμε τις νομοφιλές στο εργοστάσιο, έναν 920. Φανταστείτε, λοιπόν, να υπήρχε, αν δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω εγγραφές δαπανών, φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε και τον προϋπολογισμό το LED, όπου εκεί υπάρχει δέσμευση και τρέχη της δημοτικής αρχής, που αναφέρει να συζητήσουμε εδώ πέρα την αναλλακτική πρόταση για αντικατάσταση του δικτύου οδονφωτισμού σε όλη την έκταση του δήμου. Για τις επιχορηγίσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Σκεφτήκαμε να αλλάξουμε το μοντέλο επιχορήγησης αυτών στη λογική για τους αθλητικούς να χρησιμοποιηθεί η πιστοποίηση των αθλητικών συλλόγων που υπάρχει στην περιφέρεια και να υπάρχει ένα κριτήριο με βάση της συμμετοχής σε εθνικά πρωταθλήματα ή συμμετοχή διεθνής αγώνες ή σε προγράμματα των ομοσπονδιών. Και ταυτόχρονα για τους πολιτιστικούς συλλόγους να υπάρχει η ενίσχυση των δράσεων στην υλοποίησή τους είτε από το πνευματικό μας κέντρο ή από το ΔΥΠΕΘΕ. Για τις αναφορές, όσον αφορά τα παίρνουμε τη σειρά που έχουν υποθεί. Για τα έργα και την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος. Ναι, είναι ένα μεγάλο σύστημα. Δεν ικανοποιεί κανέναν, φαντάζομαι δεν ικανοποιεί κανέναν στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε την προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε εμάς, να έχουμε ένα ποσοστό υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος στις τάξεις του 6, του 7, του 8, της 1000. Εκεί είναι ένα μεγάλο στίχημα η επιτάχυνση των διαδικασίων υλοποίησης των μεγάλων έργων. Και ανέφερα χαρακτηστικά, ιδιαίτερα των έργων που έχουν να κάνουν με τη ΒΑΑΑ, με το ΣΒΑΚ, με το σχέδιο βιώσιμης ενέργειας. Ναι, εδώ θα πρέπει να διεκδικήσουμε και άλλους πόρους. Και όχι μόνο να περιμένουμε, θα συμφωνήσουμε αυτό που υπόθηκε, να περιμένουμε τις προσκλήσεις είτε του ΕΣΠΑ, είτε άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Να διεκδικηθούν πόροι στη βάση της ορίμανσης προτάσεων δικών μας από το Δήμο και αν θέλετε να σχεδιαστούν και ολοκληρωμένες χωρικές επεμβάσεις, με βάση δική μας πρόταση για το Δήμο και να χρησιμοποιηθεί εργαλείο, το οποίο θα έχουμε σαν αναπτυξιακό εργαλείο του Δήμου μας. Από μένα και από τη Δημοτική Αρχή, με βρίσκει σύμφωνο η πρόταση αξιοποίησης στον ρόλο όποιων μηχανισμών του Έλληνα και για την ανάδειξη της λίμνης. Και πραγματικά θα εξαντιθεί κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο που αναφέρατε. Για την τουριστική προβολή θεωρούμε, και η Δημοτική Αρχή το έχει πει επανελειμμένος και ο δήμαρχος, ο αντίστοιχος αντιδήμαρχος, θεωρούμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και τον τουρισμό σαν ένα μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και των πολιτών μας. Άρα, λοιπόν, εκεί πέρα θέλουμε να αυξήσουμε τις δαπάνες, όχι στη βάση της καλλιέργειας δημόσιων σχέσεων, αλλά στη βάση ενός συντονισμένου προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, που θα εγκληθεί από τον ΕΟΤ και θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες τουριστικής προβολής μιας πόλης που είναι δέκατη σε πληθυσμό και έχει μια σπάνια ομορφιά σε διάφορους τομείς. Για τα ταμιακά διαθέσιμα είπα και στην πρωτομιλία μου ότι μπορεί να εμφανίζονται τόσο μεγάλα, αλλά πραγματικά το μεγάλο ποσοστό είναι δεσμευμένο, για το κομμάτι της διαδικασίας προμήθειας και τριών απευθείας. Είμασταν σαν δημοτική αρχή και προεκλογικά και τώρα κατακρίναμε τον τρόπο αυτό όταν ουσιαστικά υπέκριπτη κατάτιμηση έργων και φωτογράφηση συγκεκριμένους. Είναι, είπα, μια μέθοδος που αποδεχόμαστε όλοι, που για μικρές δαπάνες μέχρι ένα όριο μπορεί να είναι να λειτουργήσει πιο γρήγορα και λιγότερο γραφειοκρατικά. Ναι, είπα ότι χωλένουμε στο κομμάτι της συλλοποίησης του προγράμματος προμήθειών του ετήσιου, φένοντας πολλές φορές προμήθειες από παρελθόντα έτη. Προσπαθούμε να μειώσουμε τους διαγωνισμούς κάνοντας πολυετίες δαπάνες, βιώνοντας σε μεγάλες διαγωνιστικές διαδικασίες, να κάνουμε διεθνείς διαγωνισμούς για να επιτύχουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις και αν θέλετε εξετάζουμε με την υπηρεσία και τη δυνατότητα συμφωνιών πλαίσιο για την προμήθεια, έτσι ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα επιπλέον εξοικονόμησης που θα τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλους πόλους που θα είναι σύμφωνοι με την πολιτική μας ή με τις δράσεις που ομόφωνα θα αποφασίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Βεβαίωσης COG και τα λοιπά. Υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε πίσω, δεν έχουνε διαγραφή γιατί η δυνατότητα δόθηκε από το 2013 και μετά, όμως είμαστε πίσω. Και είπαμε ότι κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να τα βεβαιώσουμε και να μπορέσουμε να τα εισπράξουμε. Θα ζητήσω και θα είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλες τις παρατάξεις προκειμένου να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την αυτοτέλεια του Δήμου μας. Με όλα αυτά, επειδή θα κλείσει ο κύριος Δήμαρχος, εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω. Έχω κρατήσει πολλές από τις παρατηρήσεις αυτές για να μπορέσουμε να τα ενσωματώσουμε σε επόμενο, είτε στις ειτεροποποιήσεις είτε στους πολιτισμούς των επόμενων χρόνων και με τη σειρά μου να ευχηθώ να έχουμε μια καλή συνεργασία, καλή χρονιά, με υγεία, αισιοδοξία και χαμόγελο. Πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Δήμαρχο θα κυκλοφορήσει μια κατάσταση που πρέπει να επισυναφθεί στην απόφαση του προπολογισμού, την υπογράψουμε όλοι. Θα κυκλοφορήσει μια κατάσταση η οποία πρέπει κατά νόμο να επισυναφθεί στην απόφαση του προπολογισμού. Λέω, θα κυκλοφορήσει μια κατάσταση η οποία πρέπει να επισυναφθεί στην απόφαση του προπολογισμού, την οποία πρέπει να την υπογράψουμε όλοι όσοι παρεστάμεθα στις ημέρες συνέδρειες. Ο κύριος Δήμαρχος. Πρώτα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά με υγεία και δύναμη και να ευχαριστήσω το σώμα για την επικοδομητική συζήτηση σε ένα κορυφαίο θέμα όπως είναι ο προϋπολογισμός και η σύναιση η οποία επικράτησε και αν θέλετε και η συνέναιση σε ορισμένες πτυχές του προϋπολογισμού. Να είναι όλοι σίγουροι ότι καμιά πρόταση από αυτές που ακούστηκαν εδώ μέσα δεν πάει περίπατο. Όλες οι προτάσεις οφείλουν να αξιολογηθούν με επιμέλεια και να δούμε πραγματικά κατά τη διάρκεια του χρόνου στην υλοποίηση του προϋπολογισμού και στις δυστυχώς αναπόφευτες αναμορφώσεις του που δεν είναι δόκιμη, αλλά έτσι όπως είναι αυθιαγμένα τα πράγματα είναι μια αναγκειότητα, πολλά πράγματα θα τροποποιηθούν και εκεί θα κριθούμε πραγματικά αν μες στις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού προγραμματικά οράματα και προσπάθειες οι οποίες θα πρέπει να καταβάλουμε το επόμενο διάστημα υλοποιούνται. Να ξεκινήσω λοιπόν από το ερώτημα που αφορά τον καταλογισμό να διαβεβαιώσω στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι όλα γίνονται όπως η νομιμότητα επιβάλλει και αυτό θέλουν να είναι όλοι σίγουροι. Ετέθη λοιπόν ένα πολύ σημαντικό ερώτημα και ετέθη από πολλούς τι στο διάλο σημαίνει αυτή η δημόσια διαβούλευση, τι παίρνεις υπόψη σου από τη δημόσια διαβούλευση, τι υλοποιείς από αυτά που οι φορείς και οι πολίτες που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση λαμβάνεις υπόψη. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην έγκαιρη και διαρκή δημόσια διαβούλευση. Και το είπα και την προηγούμενη φορά, δεν θέλω η δημόσια διαβούλευση να γίνεται 10 Δεκεμβρίου εν όψι του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, αλλά πρέπει να είναι μια δυναμική διαδικασία κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και η δέσμευσή μας είναι ότι το σώμα της δημόσιας διαβούλευσης θα συγκαλείται ένα ταχρονικά διαστήματα και ουσιαστικά τουλάχιστον πριν από τις κέριες παρεμβάσεις τις οποίες θα προτείνει η δημοτική αρχή. Ναι, προφανές ότι η δημόσια διαβούλευση τώρα έγινε κάτω από ένα ασφιχτικό χρονικό πλαίσιο, διότι δεν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί τεχνικό πρόγραμμα, δημοτικά τέλη, προϋπολογισμός. Αλλά αυτό πρέπει να είναι μια διαρκής έγνοια της δημοτικής αρχής, να βρίσκεται σε διαρκή επαφή, να βρισκόμαστε όλοι με τους πολίτες και φορείς της πόλης. Αλλά δεν είναι μόνο το σώμα της δημόσιας διαβούλευσης, επιδιώκουμε σε όλα τα επιμέρους θέματα να μπορούμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά τη διαβούλευση με πολίτες και φορείς. Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά στο σώμα της πολιτικής προστασίας, με τις επόμενες συνέδρεις ή μέσα στις επόμενες μέρες, το οποίο θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπίζουμε έκτακτα φαινόμενα και ήταν μια ιδιαίτερα επικοδομητική προσπάθεια. Λειτουργούμε την Επιτροπή Τουρισμού που θα είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο, γιατί πιστεύουμε ότι η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός και στο ίδιο επίπεδο θα λειτουργούμε το Συμβούλιο Μεταναστών. Δηλαδή, στα όλα τα κέρια ζητήματα, αντιπροσωπευτικά σώματα, τα οποία θα τα εμπλουτίσουμε παιραιτέρω και με εξοθεσμική ελέω έξω από αυτούς που προβλέπονται από τη σύστασή τους, έτσι ώστε πραγματικά να βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, να φουνκραστούμε τις ανάγκες και τις αγωνίες για να μπορούμε κάθε φορά να προσαρμόζουμε αυτά τα οποία έχουμε εμείς στο μυαλό μας με αυτά τα οποία ζητάει και απαιτεί η κοινωνία. Κι ένας λοιπόν λέει ένας τέτοιος προϋπολογισμός. Οι προϋπολογισμοί, δυστυχώς έτσι όπως είναι το νομικό πλαίσιο, είναι κάτω από ασφιχτικές συνθήκες. Αφού δεν πρέπει να λάβεις υπόψη στα έσοδα των προηγούμενων ετών και σε ένα μεγάλο βαθμό και τις δαπάνες των προηγούμενων ετών επομένων, κινείσαι σε ένα τεντωμένο σκηνή, από τη μια πλευρά να εκφράσεις αυτό το οποίο εσύ θέλεις να κάνεις και αυτό το οποίο σου επιβάλλεται εκ των προτέρων. Ε, προφανώς, ένα όραμα το οποίο εσύ έχεις για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα τέτοιο προϋπολογισμό που φτιάχνεται μέσα σε 30, 40, 50 μέρες, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες. Όμως, όραμα μιας δημοτικής αρχής δεν αποτυπώνεται σε νούμερα, ψυχρά νούμερα του προϋπολογισμού και κωδικούς, που όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε, ακούμε με πολλές φορές νούμερα και αν δεν έχεις άμεση εικόνα δεν καταλαβαίνεις και πολλά πράγματα. Το ύφος, το ήθος άσκησης της εξουσίας, η αποτελεσματικότητα, η συνεργασία, όλα αυτά, ο τρόπος λειτουργίας στην καθημερινότητα όλων μας αποτυπώνει πραγματικά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Και εδώ νομίζω ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ένας καλόπιστος θα μπορούσε να το αντιληφθεί πάρα πολύ γρήγορα. Και θέλω να πω λοιπόν και κάτι, ότι όλες οι προτάσεις που έρχονται, οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές, κανένας ποτέ δεν σταμάτησε και δεν απαίρεψε οποιαδήποτε πρόταση, έρχεται από πολίτη, φορέα και πολύ περισσότερο από τις δημοτικές παρατάξεις. Αν νομίζουν οι δημοτικές παρατάξεις ότι έχουν να προτείνουν κάτι καινοτόμο, είμαστε ανοιχτοί να το ακούσουμε και να το υλοποιήσουμε. Κανένας δεν λειτουργεί με κλειστές πόρτες εδώ πέρα. Κανένας δεν νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Κανένας δεν έχει το απόλυτο δίκιο και το μονοπόλιο. Είναι λάχιστοι αυτοί που νομίζουν ότι κατέχουν το μονοπόλιο της αλήθειας και των λαϊκών συμφερόντων. Για να πάμε λοιπόν να δούμε ορισμένα πράγματα τα οποία ακούστηκαν και τα οποία θα προσπαθήσω να απαντήσω. Μας κατηγορούσαν λοιπόν ότι ήταν πρόχειρος ο προϋπολογισμός και σας λέω λοιπόν ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια με ατέλειωτες εργατόρες στις εποχές που πολλές φορές συμμετείχα και εγώ ο ίδιος προσπαθώντας πραγματικά να μην φύγουν, να μην αποτυπώνει το ύψος της δαπάνης, αλλά να μην υπάρχει κωδικός ο οποίος θα χρειαστεί στη συνέχεια και ο οποίος θα πρέπει ανάλογα με τις ανάγκες να μπορεί να τροποποιηθεί. Θέλω να πω ότι δεν είναι εκατό χιλιάδες ευρώ για τον τουρισμό πολλά χρήματα όπως άκουσα. Όταν θεωρείς ότι αυτή είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της πόλης είναι μάλλον πολύ λίγο σημασία. Δεν έχει το ποσό των χρημάτων. Είναι αν μετατρέψεις αυτά τα χρήματα σε δημοστράβελ, τα αξιοποιήσεις στην πράξη και το αποτέλεσμα θα το δούμε. Και όλοι θα κρυθούμε. Επομένως κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε ο δήμαρχος μπορεί να κρυφτεί πίσω από αερολογίες και λεκτικές ακροβασίες, αλλά εδώ είναι να δούμε αν πραγματικά αυτό που είπαμε το κάναμε στην πράξη ή δεν το κάναμε στην πράξη. Τι γίνεται με τους πολιτιστικούς σκέπτες. Υπάρχει μια μεγάλη δημαγωγή. Είπαμε ότι όσες δαπάνες έπρεπε να πληρωθούν σε πολιτιστικούς σκέπτες και ήταν δέσμες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, λοποιούνται στο 100% αλλά έχεις τη δυνατότητα να έχεις μια διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο συνεργασίας με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Επιτρέψτε λοιπόν. Υπάρχει νομικό πρόσωπο που έχει σχέση με τον πολιτισμό, το οποίο να καθορίσει αυτό μόνο του και να μας πει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο νομίζει ότι αξιοποιεί το πολιτιστικό και αθλητικό δυναμικό της περιοχής. Δεν ξέρω γιατί τον ανικιάζεις στον πολιτιστικό σύλλογο ενός χωριού την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και να δώσεις μετά και ένα χιλιάρικο ελεημοσύνη, θεωρείται πολιτιστική ανάπτυξη ή όχι. Η δική μου εύαψη είναι όχι. Η χώρα του πολιτισμού είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας. Οι συνεργασίες μαζί τους είναι ανοιχτές σε όλη την τέρκη αλλά δεν είναι η δική μας πολιτική να μεράσουμε ένα χιλιάρικο επιδικαίων και αδίκων. Δεν το θεωρώ λοιπόν. Αλλά επιτρέψτε μας να υπάρχει μια διαφορετική άψη. Δεν χρειάζεται να δημαγωγούμε σε πράγματα τα οποία τα έχουμε επαναλάβει επανειλημμένα. Τι θα γινόταν λοιπόν εάν χρησιμοποιούσαμε ιδιότητες στην κεφαλαιότητα, μα τα χρήματα αυτά τα οποία λέτε τα πληρώνουμε σε έναν άλλο τρόπο. Όταν παίρνεις δύμινες συμβάσεις, πληρώνεις κάποια χρήματα. Όταν αύριο θα πάρουμε οχτά μήνες συμβάσεις, πληρώνεις κάποια χρήματα. Τι θεωρείτε 405.000 που τα πήγαν σε ιδιότητες τα έχουμε κέρδος στο δήμο. Δεν είναι έτσι. Πληρώνονται από μία άλλη τσέπη. Κι επομένως δεν χρειάζεται να λέμε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Λοιπόν, είπαμε επιχωρήγηση το κτέλμα, είπε και ο Σβάβας. Είναι ανά 75.000, ανά εξάμενο. Και δεν είναι δική μας πολιτική να κάνουμε δημοτική συγκοινωνία, αν έρθει μια τέτοια τεκμεριωμένη όμως πρόταση με σχέση κόστους-οφέλους, εδώ είμαστε να την κουβεριάσουμε. Αν με ρωτάτε, είναι πολιτική της δημοτικής αρρύκας, η απάντη σας λέω ότι όχι. Λοιπόν, λέμε λοιπόν το συμμετοχικό προεπολογισμό. Πραγματικά ήταν μια καινοτόμα απόψη. Η υλοποίησή του όμως είναι μηδέν. Γιατί ούτε τα έργα του 2010, το πρόβλημα δεν είναι να εξαγγείλω πολλά πράγματα. Είναι να υλοποιήσω. Το ίδιο συζητούσαμε και με το τεχνικό πρόγραμμα έργων. Όταν υλοποιείς το 8% δεν είναι καμιά ξυπνάδα. Το πρόβλημα είναι το πόσο αποτελεσματικός είσαι. Και αν κάτι πάσχει αυτός ο δήμος, διαχρονικά το λέω και δεν αποδιδευθεί σε κανένα, είναι ότι οι συνεργασίες και η αποτελεσματικότητα είναι πλημελείς. Και ότι έχουμε καθήκον και θα κριθούμε από τη δυνατότητα να εμπνεύσουμε, να ενεργοποιήσουμε, να αυξήσουμε τη συνεργασιμότητα και την αποδοτικότητα όλων μας. Αν αυτό πετύχει ο δήμαστα πάει μπροστά. Εκείνη είναι το στίχημα, αν θέλετε. Νομίζω αυτό ήταν και το μήνυμα, αν θέλετε, του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος. Είναι ακριβώς ότι οφείλουμε να αλλάξουμε αντιλήψεις και ανατροπίες. Και αυτό ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Από εμένα. Λέω ξεκινάει όλα τα πράγματα όταν λέω, πολλές φορές τα λέω δυνατά για να τα ακούσω πρώτα εγώ ο ίδιος. Και ένας προϋπολογισμός θα μπορούσε να είναι αναπτυξιακός, όταν, λοιπόν, περιλαμβάνει ορισμένα πράγματα. Και πρώτο, είναι η αύξηση των εσόδων, ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο, λοιπόν, θα κριθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Οφείλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, γιατί ό,τι όπως είναι φτιαγμένος ο προϋπολογισμός, αυτοπεριορίζεται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα έσοδα τα οποία υπάρχουν, η περιστολή άσκοπων δαπανών. Και σε αυτό έχουμε επιχειρήσει, όποιες άσκοπες θεωρούμε εμείς δαπάνες, να τις περιορίσουμε και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Να σας πω ένα παράδειγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι τα κληροδοτήματα. Δεν ξέρω πόσα άκουσα έναν νούμερο χρημάτων που υπάρχουν στα κληροδοτήματα, τα οποία είναι ουσιαστικά χαλασμένα κτίρια, αφημένα κτίρια, κλεισμένα κτίρια, αλλά μέσα σε ακατάλληπτες δικαστικές διαμάχες που στην Ελλάδα πηγαίνουν εις μάκρους και δεν τελειώνουν ποτέ. Να πράγματα τα οποία οφείλουμε να ασχοληθούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε, γιατί εκεί υπάρχουν χώροι και δυνατότητες και χρήματα, ανυπολόγιστα τα οποία δυστυχώς και εξαιτίας αυτού του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που τα διέπει δεν βοηθάει. Θα θέλω να διαβεβαιώσω όλους γιατί λέτε τι λέτε όταν πάτε με τους υπουργούς ή όταν η διεκδίκηση πόρων, η διεκδίκηση αιτημάτων είναι ένα διαρκής μέλημα. Χωρίς αυτό να είναι μια διαρκής γκρίνια και μυζέρια, γίνεται στη βάση συγκεκριμένων πραγμάτων. Θέλουμε αυτό, ζητάμε εκείνο, πρέπει να γίνει αυτό, πρέπει να περιοριστεί αυτή η γραφειοκρατία η οποία υπάρχει και όταν λέμε να βρούμε χρήματα είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν. Και εδώ λοιπόν εγώ είπα πολλές φορές ότι υπάρχουν χρήματα μπροστά μας, ρέουν, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, δεν είμαστε έτοιμοι να τα αξιοποιήσουμε. Συμφωνώ με αυτό που λέει κ. Καλογιάννη, βάζεις τις προτεραιότητες, ετοιμάζεις πράγματα και προσπαθείς να βρεις τους τρόπους να τα διεκδικήσεις. Αυτό είναι και το ζητούμενο, μόνο αυτό δεν γίνεται ούτε σε μία μέρα, ούτε σε τρεις μήνες, ούτε σε πέντε μήνες και δεν γίνεται μόνο από λίγους, γίνεται από τη συνισφορά όλων μας και είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε γιατί σας είπα κανένας δεν διεκδικεί ούτε το αλάθητο ούτε ότι τα ξέρουμε όλα και τα μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Είπα στην κ. Καλογιάννη και θα το κουβετιάσω μετά, γιατί έχω μπροστά μου τη σύμβαση. Αυτό που σας είπα στην προηγούμενη φορά η σύμβαση με το Υπουργείο, η προγραμματική σύμβαση, αφορά το Πολιτιστικό Πάρκο και είναι απαραίτητη για τα τρία έργα που θα ειλοποιηθούν στο Πολιτιστικό Πάρκο, Οθωμανικά Λουτρά, Οθωμανική Βιουλιοθήκη, Δημοτικό Μουσείο Μαντρεσές, δεν αφορά την οδό γλυκειδών, την πλατεία γλυκειδών, η οποία απαιτούσε και δεν υπάρχει μέσα στην προγραμματική σύμβαση. Αυτό είπα την προηγούμενη φορά και αυτή ήταν η αντίθεση την οποία είχαμε. Έγινε μεγάλη συζήτηση για τις περίεργες ιδιότυπες σχέσεις Δήμου και ΔΕΙΑΙ. Ο Πρόεδρος θέλει να απαντήσει και λέει κανένας γιατί, αφού ποιος χρωστάει ο ένας τον άλλον, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Έχουμε ζητήσει από τους νομικούς μας συμβούλους να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να οριοθεκτήσουμε καλύτερα αυτές τις σχέσεις, πάντα μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Γιατί δεν είναι πολύ απλό να πούμε εσείς χρωστάτε, εμείς χρωστάμε, τα διαγράφουμε τώρα, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου και ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Έχουν κανόνες, δυστυχώς υπάρχει ένας τρόπος λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου που δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά δεν μπορώ να κάνω αυτό που εγώ γουστάρω. Πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε οτιδήποτε πρέπει και αυτό να είναι όλα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Υπόθηκε λακούβες, λάμπες κτλ. Μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνουμε λακούβες και λάμπες, άμεσα να λυθούν αυτά τα προβλήματα και αποτελεσματικά και χωρίς πολλές καθυστερήσεις. Εγκαλούμαστε και πολύ σωστά να το κάνετε για τις απευθείας αναθέσεις. Και άμα με ρωτήσετε και τώρα σου αρέσουν οι απευθείας αναθέσεις, απαντώ όχι. Και δεν μου αρέσουν οι φάμπρικες των απευθείας αναθέσεων και ιδιαίτερα όταν γινόταν μονές εκλογών, ότι αυτό μπορεί να υποκρύπτει. Τους εφαρμόζεται δυστυχώς ναι. Και θα προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε στο μικρότερο δυνατό βαθμό, στα πιο ανώδυνα πράγματα, για να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες, όταν το νόσηο λογιστικό προβλέπει, σε αντίθετη περίπτωση, να μην τελειώσεις ποτέ κανένα έργο. Δυστυχώς είναι έτσι. Και εγώ είμαι κατά σωστό, λέω ότι όλα πρέπει να γίνονται ανοιχτά, να μην υποκρύπτεται απολύτως, να μην υπάρχει έστω και υποψία. Μπορώ να βεβαιώσω, όσο μπορώ να γίνω πιστευτός, ότι όλοι οι προσπάθειες είναι να γίνονται με τον πιο αντικειμενικό τρόπο. Και όσο εφαρμόζονται που δεν μου αρέσει καθόλου να εφαρμόζονται, γίνονται για να μπορέσει να υπάρχει αποτελεσματικότητα σε πράγματα που απασχολούν τον πολίτη καθημερινότητας και πρέπει να λυθούν, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τελειώσουν ποτέ. Η λίμνη επίσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα. Ξέρω πολύ καλά τη δουλειά που η κυρία Καλογιάννη είχε κάνει. Είστε όλοι σίγουροι ότι προσπαθούμε όλοι οι φορείς, ο δήμος, η περιφέρεια και ο φορέας διαχείρισης, τρεις κύριοι φορείς και να βρούμε τον κοινό εκείνο βηματισμό που χρειάζεται για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που χρειάζονται για τη σωτηρία της λίμνης. Για να ξέρετε ότι και σε όλες τις συναντήσεις με τον Γκέο Χατζιδάκη ήταν δύο φορές, την πρώτη φορά το έθεσε και ο ίδιος ο φίλος να ομολογήσει, αλλά είναι πάντοτε τι γίνεται με τη λίμνη. Θέλω να πω λοιπόν ότι είναι ένα διαρκές ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα βρουμε τον βηματισμό μας στο επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τα απαραίτητα κοινά έργα. Ο κ. Βλέτσας παρακολουθεί αν γρυπνε όλα τα τεκτενόμενα στη λίμνη, είναι ενήμερος όλων των προβλημάτων που υπάρχουν και σύντομα θα έχουμε και τις απαραίτητες, τις εξελίξεις που χρειάζονται. Δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι. Λοιπόν, θα ήθελα να ξέρετε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού σημαίνει ένα, ότι ανοίγεται το βήμα για την επόμενη μέρα όπου όλα είναι καλοδεχούμενα και εμείς ελπίζουμε να αφομοιώσουμε όλες τις προτάσεις που υπάρχουν έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα περισσότερα δυνατά έργα προς όφελος των πολιτών που προσδοκούν και περιμένουν πολλά από μας. Αφού ολοκληρώσαμε το προωθείς, προγράμμαστε ψηφοφορία. Ποιοι ψηφίζουν την Σύγχυση Οικονομικής Επιτροπής για την έκκριση του υπολογισμού του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης του Δήμου Ανετών για το 2020. Με τις παρατηρίες που έχουμε κάνει και η παράταξη του κ. Μπέγκα και της κ. Καλογιάννη απόχει η παράταξη του κ. Νάτσι, ο κ. Νάτσι και ο κ. Παπαχρύζο και κατά η κ. Τσουμάνη και ο κ. Πατσούρας. Εγκρίνεται λοιπόν ο προπολογισμός. Θα διακόψουμε για 10 λεπτά ένα διάλειμμα. 10 λεπτά. 10 λεπτά. 10 λεπτά. 1 τέταρτο διακοπή για να ξεκουραστείτε. 10 λεπτά. 1 τέταρτο διακοπή για να ξεκουραστείτε. Πόση ώρα δε. Πόση ώρα είχα να δω. 10 λεπτά. 10 λεπτά. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Υποτιτλισμός του ΣΤΟΝΤΟΝΤΟΣ Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική