26th Palc Day 1 Part 7 (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΜΠ, 2021)
: Περνάμε στην επόμενη εισήγηση, ο ρόλος του δικτυακού τόπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Βιβλιοθήκης Απιθήτα την περίοδο της πανδημίας. Ομιλήτριες Σοφία Ζαπουνίδου, βιβλιοθυκονόμος ομάδας δικτυακού τόπου στη Βιβλιοθήκη Κέντρο Πληροφόρησης του Απιθήτα. Ελευθερία Κωσέογλου, βιβλιοθυκονόμος της ομάδας δικτυακού τόπου στη Βιβλιοθήκη Κέντρο Πληροφόρησης του Απιθήτα. Καλησπέρα σας από Θεσσαλονίκη, ονομάζομαι Σοφία Ζαπουνίδου και μαζί με την συνάδελφό μου την Ελευθερία Κωσέογλου έτοιμασα μια παρουσίαση για το δικτυακό τόπου της Βιβλιοθήκης και Κέντρο Πληροφόρησης του Τελεπανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάμε για τον ρόλο του δικτυακού τόπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά την περίοδο της πανδημίας. Μάλλον απότομα, αν και από πριν εργαζόμασταν, ερευνούσαμε, διδάσκαμε εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας τον Μάρτιο και του καθολικού απαγορευτικού όλα αυτά έγιναν απότομα. Και έτσι όλες οι τυπικές διαδικασίες που συμβαίνουν σε ένα πανεπιστήμιο έγιναν εξ αποστάσεως. Αυτό, λοιπόν, οδήγησε σε μια κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης τόσο για ηλεκτρονικές πηγές, όσο και για ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η Βιβλιοθήκη Κεντροπληροφόρησης Αριστοτελού χάρη στις υποδομές τις οποίες δημιουργεί τα τελευταία 25 χρόνια κατάφερε να ανταποκριθεί. Και όταν μιλάμε για υποδομή, μιλάμε για τις ηλεκτρονικές πηγές, για το ψηφιοποιημένο υλικό ανοιχτής πρόσβασης, τα ηλεκτρονικά μαθήματα, την ηλεκτρονική επικοινωνία και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, online οδηγίες και εκπαιδευτικό υλικό, εργαλεία αναζήτησης και φυσικά τον δικτυακό τόπο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Εμείς, λοιπόν, θα εστιάσουμε στον δικτυακό τόπο, ωστόσο πριν θα κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση της ηλεκτρονικής συλλογής και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του περιεχομένου. Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής συλλογής του Αριστοτελείου ξεκίνησε το 1999. Φυσικά έχουμε συνδρομές τόσο δικές μας, όσο και συνδρομές μέσω του Συνδρέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Λεωφικών και πάντοτε, από τότε που δημιουργήθηκε ο Σύνδρεσμος Ακαδημαϊκών Λεωφικών, τότε λαμβάνουμε υπόψη τις δικές τους συνδρομές έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλήψεις με τις δικές μας. Σήμερα, λοιπόν, το Αριστοτέλειο έχει πρόσβαση σε 47 βιλογραφικές βάσεις και αρχαιακές συλλογές και χάρη σε αυτές έχουμε πρόσβαση περισσότερο από 27.500 περιοδικά, 157 μεμονωμένες συνδρομές περιοδικών, περισσότερο από 356.000 ελεκτρονικά βιβλία τα οποία διευκολύνουν στην αναζήτηση και στο εντοπισμό όλου αυτού του υλικού, τον OpenURLResolver 360 Link, το Xamon και το Browse.in. Οι ελεκτρονικές υπηρεσίες ξεκίνησαν με τα IPA-EC και έπειτα προσθέθηκαν σε αυτό και άλλες δύο με το τελευταίο ΕΣΠΑ ψηφιακή σύγκληση. Ο δικτυακός τόπος του 1997, η online πληροφόρηση και τα ελεκτρονικά μαθήματα του 2004, η ψηφιοποίηση επίσης το 2004, καταθετήριο διεκτορικών διατριβών το 2003, το οποίο βλουτίστηκε το 2008 με τα ψηφιακές διατριβές, και το δηματικό καταθετήριο επιστημονικών αργασιών το 2009. Οι προθήκης και συνεδριοθήκη προσθέθηκαν χάρις το ΕΣΠΑ ψηφιακή σύγκληση με δύο νέες υπηρεσίες. Ο δικτυακός τόπος, λοιπόν, ξεκίνησε το 1997. Αυτή τη στιγμή είναι ενεργή η πέμπτη έκδοσή του και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια εξελίχθηκε από ένα στατικό περιβάλλον, που έδινε πληροφορίες και κάποια links, ένα δυναμικό περιβάλλον, το οποίο βέβαια ενσωματώνει πληροφορίες από τρίτα περιβάλλοντα, από αλλού, ωστόσο περιλαμβάνει και τις δικές του ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Και πέρα από το πληροφοριακό υλικό και τις πηγές, έχουμε και αρκετό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο δημιουργεί το προσωπικό της βιβλιοθήκης. Η στρατηγική περιεχομένου, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε, διαχαίουμε και διαχειριζόμαστε περιεχόμενο, αν και αυτή τη στιγμή το υλοποιεί η ομάδα δεκτιακού τόπου, αυτό πατά κάποιο τρόπο συναποφασίστηκε όταν δημιουργήθηκε η τελευταία έκδοση τρέχου, το 2015, το πλαίσιο του έσφαψη θηριακή ασύγκληση. Η στρατηγική περιεχομένου αφορά, όπως είπαμε, σε έναν σχεδιασμό με το ποιο είναι το περιεχόμενο και πώς θα το διαχειριζηθούμε. Πολύ σημαντικό είναι ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας πρέπει να είναι το περιεχόμενο, να καταλήξει ένα περιεχόμενο χρήσιμο, χρηστικό, ξεκάθαρο, σύντομο, ενημερωμένο και φυσικά πάντοτε προσανατολισμένο στις ανάγκες των ομάδων στόχους. Έτσι, λοιπόν, οι παράγοντες οι οποίοι συμφέτουν τη στρατηγική περιεχομένου είναι αφενός ο ορισμός του ποιες είναι οι ομάδες στόχους, η θεματολογία και το μήνυμα που πρέπει να μεταδοθεί, ο τόνος και η γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, που επιλέγουμε εμείς να χρησιμοποιηθεί στη μετάδοση του μηνύματος και, φυσικά, η προέλευση και η αξιοπιστία του περιεχομένου. Ας τα δούμε, λοιπόν, αυτά όσον αφορά το Αριστοτέλεο Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη. Ομάδας στόχους, λοιπόν. Αυτό το οποίο, λοιπόν, εμείς ορίσαμε ως ομάδας στόχους, δεν αφορά και στην επιλογή του ποιο είναι το κύριο ενδιαφέρον της κάθε ομάδας. Έτσι, λοιπόν, έχουμε το διδακτικό προσωπικό, που θεωρούμε ότι κυρίως ενδιαφέρονται για τις υγείας έρευνας και την πρόσβαση σε αυτές. Η ερευνητική κοινότητα, η οποία φυσικά ενδιαφέρεται για τις υγείας έρευνας, την πρόσβαση, αλλά ενδιαφέρεται και για κάποια θέματα επιστημονικής επικοινωνίας. Η φοιτητική κοινότητα προτυχιακού επιπέδου και μετατυχιακού επιπέδου. Η φοιτητική κοινότητα προτυχιακού επιπέδου λόγω της ιδιαιτερότητας του πρώτου δασκαλείου στη μελληνική τριλοβάθμια εκπαίδευση, ενδιαφέρεται για ελληνική έντυπη βιβλιογραφία και φυσικά για βοήθεια στη συγγραφή εργασιών. Στο μετατυχιακό επίπεδο αλλάζουν λίγο τα πράγματα, ενδιαφέρονται πιο πολύ για ηλεκτρονικές πηγές, για την πρόσβαση σε αυτές, για τη συγγραφή εργασιών και για κάποια βασικά ζητήματα επιστημονικής επικοινωνίας. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης σίγουρα ενδιαφέρεται να ενημερώνεται για τις τρέχουσες συνδρομές, και φυσικά και για τις τρέχουσες πολιτικές των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης. Επιπλέον οι συνάδελφοι και συναδέλφες σας που ασχολούνται με την εκπαίδευση, ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι σε επεξεργάσιμη μορφή, το οποίο μπορούν να το διαχειριστούν έπειτα όπως αυτοί και αυτές κρίνουν στη δική τους διδακτική διαδικασία. Και φυσικά το ευρύ κοινό που περιλαμβάνεται και οι εκπαιδευτικοί, φυσικά και πρωτοβάθμιες, οι οποίοι ενδιαφέρονται εφόσον δεν έχουν πρόσβαση στις συνδρομές μας, για υλικό ανεκτοίς πρόσβασης, για έρευνα, διδασκαλία, τοπική ιστορία και ψυχαγωγία. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένα άτομο μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μία ομάδες στόχων. Αυτό μας επιβάλλει μία ομοιομορφή όσον αφορά την αρχιτεκτονική περιεχομένου στον δικιακό μας τόπο. Η εφαρμογή κάποιων αρχών, ακόμη και αισθητικών, κάποιας ομοιομορφίας, που θα διευκολύνει τους χρήστες την περιήγηση και τον εντοπισμό τους πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν. Η θεματολογία, λοιπόν, με την οποία ασχολείται, προβάλλεται μέσα από το δικτυακό τόπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι φυσικά η λειτουργία της διβιβλιοθήκης, κάποια ιστορικά στοιχεία, τα έργα τα οποία συμμετείχει και ακόμη συμμετέχει, κανονισμοί, πολιτικές, υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει και τα σημεία παρουσίας της διβιβλιοθήκης, οι έντυπες και οι online αιτήσεις, υγείας και εργαλεία αναζήτησης, όσον αφορά στις έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές, συνδρομές και πηγές ανεκτής πρόσβασης. Φυσικά βοήθεια σε θέματα αναζήτησης, προφοριακής παιδείας και επικοινωνίας, και νέα και ανακοινώσεις και εκδηλώσεις για την λειτουργία της διβιβλιοθήκης, αλλά και γενικά από τον χώρο του βλευκών ή του πανεπιστημίου. Και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αυτό το οποίο πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη, είναι οι ιδιαιτερότητες του κάθε μέσου, η υπεροχή της εικόνας ενάντια στο κείμενο σε κάποια μέσα. Παρακαλώ στο Instagram, σαφώς έχει προηθεί η εικόνα ένα αντιδοκιμένο σε σχέση με το Facebook, και φυσικά η ορθή χρήση των Hashtags. Όλη αυτή λοιπόν η στρατηγική για να υλοποιηθεί, λαμβάνεται πάντα υπόψη η διάσταση του χρόνου. Έτσι λοιπόν έχουμε το κομμάτι του Ακαδημαϊκού Έτους, ακολουθούμε την ροή του Ακαδημαϊκού Έτους, άλλες ανάγκες υπάρχουν στην αρχή των εξαμήνων, άλλες ανάγκες το Σεπτέμβριο, που έχουμε και τους πρωτοετής φοιτητές και φοιτητριές, άλλες ανάγκες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που δάσκονται τα μαθήματα, πιθανώς συγγράφονται και οι περισσότερες εργασίες, και άλλες ανάγκες κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Φυσικά υπάρχει και ένας μικρόκυκλος, θα μπορώ να πω, το έκανε στο τετράωρο, όπου και εκεί λοιπόν το λαμβάνουμε υπόψη. Έτσι, να δώσω ένα παράδειγμα, ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν την λειτουργία της βιβλιοθήκης κάποιους κανονισμούς, συνήθως αναρτώνται πρωί, ενώ ανακοινώσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το απόγευμα σε μια πιο ψυχαγωγική περιήγηση στο διαδίκτυο, ένα νέο, μία εικόνα, μία έκθεση, αυτά λοιπόν αναρτώνται συνήθως απόγευμα. Αυτή λοιπόν η φυσιολογική ροή των πραγμάτων εννοείται ότι άλλαξε με την πανδημία, άλλαξαν απότομα οι ανάγκες των ομάδων στόχος, έτσι λοιπόν προτεραιότητα αποτέλεσε τόσο για τον διδακτικό προσωπικό σου και για την προπτυχιακή και τη δική κοινότητα, τα διδακτικά εγχειρίδια, οι περισσότερες πηγές έρευνας. Η ελληνική κοινότητα φυσικά ήθελε και αυτοί περισσότερες πηγές έρευνας. Εφόσον πια δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο έντυπο υλικό μας. Το ίδιο ισχύει και για τους μεταπτυχιακούς φυσιολογικούς. Το προσωπικό της ΒΚΠ ήθελε περισσότερη ενημέρωση για το πώς θα διαχειριστούν τη νέα κατάσταση, ενημέρωση, οδηγίες για τους νέους τρόπους λειτουργίας και φυσικά το ευρύ κοινό και εκπαιδευτική, περισσότερες ψηφιακές εκλογές και υλικό ανοιχτής πρόσβασης. Έτσι, λοιπόν, απότομα από άλλο ένα σημείο παρουσίας, online παρουσία βιβλιοθήκη, ο δικτυακός τόπος αποτέλεσε το κύριο χώρο επίσκεψης και εξυπηρέτησης των χριστών της βιβλιοθήκης με ενημερώσεις και ηλεκτρονικό υλικό. Οι ενέργειες τις οποίες προβήκαμε ως ομάδα δικτυακού τόπου. Τις πρώτες μέρες του καθολικού απογορευτικού έπρεπε να ενημερώσουμε τόσο τους συναδέλφους όσο και γενικότερα όλους τους χρήστες για το τρόπο που θα λειτουργούσε η βιβλιοθήκη. Αφού, λοιπόν, ολοκληρώθηκε αυτό το κομμάτι, ενημερώζει, δηλαδή, για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, για την εξυπηρέτηση, η επόμενη προτεραιότητα ήταν η ακτακτη πρόσβαση σε πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της πανδημίας ενταποκρίθηκαν οι εκδότες, κυρίως ξένοι εκδότες. Έτσι παρακολουθούσαμε τόσο τις ενημερώσεις από τους εκδότες, όσο και αντίστοιχες λίστες που έφτιαχναν εθελοντές βιβλιοθεκονόμια να τον κόσμο. Έτσι, λοιπόν, επιλέξαμε κάποιες πηγές. Η επιλογή αυτή δεν έγινε πάλι τυχαία. Κοιτούσαμε ποιες συνδρομές έχει ο ΣΑΑ, ποιες συνδρομές έχει το Αριστοτέλιο, γνωρίζουμε κάποιες ελίξεις που μπορεί να έχει η συλλογή μας και επικοινωνούσαμε με τους συγκεκριμένους εκδότες και όταν γινόταν η ενεργοποίηση, σε μια μέρα περίπου γνωριζόμασταν με το περιβάλλον έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ως ομάδα να ανταποκριθούμε σε κάποιες απορίες, σε κάποια ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν. Μετά την επόμενη ημέρα δημοσιοποιούσαμε την πηγή. Η ανταπόκριση των εκδοτών και αυτές οι λίστες που οι συνάδελφοι είχαν συντάξει ένα το κόσμο ήταν τόσο πλούσιες, όπου όλο αυτό το υλικό συγκεντρώθηκε σε μια σελίδα, η οποία πια ανημερώνει τα αντακτά διαστήματα και βλέπετε εδώ πέρα ότι αν και δεν φαίνονται οι ομάδες στόχος, ωστόσο πίσω στη μυαλό μας είναι ακριβώς οι ομάδες στόχους, δηλαδή τα συγγράμματα για τον δακτικό προσωπικό και την φοιτητική κοινότητα, το ερευνητικό υλικό για τους ερευνητές και κυρίως για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το κομμάτι έρευνα Αριστοτελείου εκεί πέρα προβάλαμε την έρευνα που κάνουν ερευνητές και το δακτικό προσωπικό του Αριστοτελείου όσον αφορά την πανδημία και το κομμάτι της ψυχαγωγίας για το ευρύ κοινό. Έπειτα, αν και το κομμάτι του πρόσβασης της πηγής υπάρχει σε ένα σταθερό σημείο στο δικτυακό μας τόπο, μέσα από κάποια ερωτήματα που λάβαμε τόσο από συναδέλφους όσο και από κρίστες, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε, να συγκεντρώσουμε την πληροφορία η οποία ούτως ή άλλως υπήρχε στο δικτυακό τόπο, την συγκεντρώσαμε λοιπόν σε ένα PDF, το ονομάσαμε «Να ζητώ στις ελεκτρονικές πηγές», αλλά σε αυτό το PDF, πέρα από τις πληροφορίες πρόσβασης, χρησιμοποιήθηκαν σενάρια χρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν οι χρήστες να είναι αυθόνομοι και να επιλέξουν το κατάλληλο εργαλείο το οποίο βολεύει το δικό τους σενάριο χρήσεις. Αυτό λοιπόν το σενάριο χρήσεις φαίνεται στην επικεφαλήδα πότε συνήθως το χρησιμοποιώ το κάθε εργαλείο. Επιπλέον, για την υπηρεσία Symbolethy, η οποία υποστηρίζεται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βουβλωτικών, δημιουργήθηκαν αναλυτικές οδηγίες, μία για κάθε εκδότη, διότι είδαμε ότι είχαν αρχίσει να αυξάνονται τα ερωτήματα όσον αφορά την πρόσβαση της πηγής εκτός της πανεπιστημιόπολης. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, όπου έγινε φυσικά το καθαλωκό παρακαλωδευτικό, είναι και ένας γνώστος που καταξουχήν γίνονται αρκετές εργασίες. Έτσι λοιπόν πήραμε την ευκαιρία, το βρήκαμε ως ευκαιρία, να αναδείξουμε εκπαιδευτικό περιοχόμανο που ήδη υπήρχε στον δημιουργικό τόπο. Εδώ δείχνουμε ένα παράδειγμα τον οδηγό σύνταξης εργασίας. Κατά τη διάρκεια της εξαταστικής, όπου τα παιδιά έγινε περισσότερες ανάγκες, προβάλλουμε για παράδειγμα αυτή τη σελίδα, τεχνικές ανάγνωσης, πώς λοιπόν μελετώ εγώ το υλικό το οποίο έχω μπροστά μου. Και φυσικά μια άλλη σελίδα την οποία προβάλαμε ήταν το πώς αναζητώ, τι ψάχνω ακριβώς, ποια ποιο είδος πληροφοριακής πηγής μπορεί να ικανοποιήσει την πληροφοριακή μου ανάγκη και πώς μπορώ να την αναζητήσω. Φυσικά μέσα στο διάστημα Μάρτιος-Μάιος του 2020 έγινε και μια πάγια εργασία η οποία γίνεται κάθε χρόνο για τις συνδρομές του Αριστοτελείου και κάθε τρία χρόνια για τις συνδρομές του ΣΕΑΒ. Ενημερώσαμε δηλαδή με τις συνδρομές, απειθή και ΣΕΑΒ, τα εργαλεία τα οποία διαθέτουμε. Περιθυμίζουμε ότι οι τελικές λίστες για τις συνδρομές του ΣΕΑΒ αναρτήθηκαν το Φεβρουάρι του 2020. Για ποιο λόγο είναι σημαντικό, εφόσον όλοι χρειάζονται περισσότερες ηλεκτρονικές πηγές, θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένα τα εργαλεία μας. Αυτά τα δεδομένα, ναι μεν εμείς τα ενημερώνουμε κεντρικά, αλλά αυτά είναι σωματώντας σε διαφορετικά εργαλεία. Το κατάλογο της βιβλιοθήκης, το Xamon, αναζήτηση ηλεκτρονικών πηγών. Το regional portal είναι ο κατάλογος ηλεκτρονικών περιοδικών με συνδρομές ΣΕΑΒ, το Google Scholar, όπου μπορεί κάποιος ακόμη και εκτός δικτύου του ΣΕΑΒ να μπορεί να κάνει ένα ζήτηση και να δει ποιες είναι οι πηγές τις οποίες έχουμε πρόσβαση. Το Browseine και το LeadKinomat και τώρα εργαζόμαστε μετά τον Σεπτέμβριο για να προσπαθήσουμε να εσωματώσουμε τα δεδομένα μας και στην BabMed. Η λοποίηση της στρατηγικής μας σε αριθμούς. Είδαμε πραγματικά, ο στόχος μας ήτανε φυσικά μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες, ναι με να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες, να τις προλάβουμε, αλλά και οι χρήστες μας, τα άτομα που χρησιμοποιούν λοιπόν τις πηγές και τις υπηρεσίες μας να είναι στο δυνατό πιο αυτόνομα. Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο στόχος εφετέχθη, διότι ενώ βιώναμε μετά το είδαμε, βιώναμε μια μεγάλη αύξηση στην κίνηση που είχε ο δικτυακός τόπος, αντίστοιχα τα ερωτήματα μετά από τις ενέργειες τις οποίες κάναμε ως ομάδα δικτυακού τόπου μειώθηκαν πάρα πολύ. Δηλαδή καμιά σχέση τα ερωτήματα που δεχθήκαμε τον Μάρτιο με τα ερωτήματα που δεχθήκαμε τον Ιούνιο. Διότι είδαμε ότι ενώ συνειφιζόταν η κίνηση στο δικτυακό τόπο, η πληροφορία την οποία αναζητούσαν είχε ήδη αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο. Εδώ βλέπουμε ότι όντως αυξήθηκαν πάρα πολύ χρήση των ηλεκτρονικών πηγών. Βέβαια αυτά τα στοιχεία είναι πώς χρησιμοποιήθηκαν τα εργαλεία αναζήτησής μας. Εδώ πέρα δεν περιλαμβάνονται αναζήσεις οι οποίες έγιναν απευθείας στους δικτυακούς τόπους των διαφόρων εκδοτών. Και βλέπουμε πάλι μια πολύ σημαντική αύξηση από τις τρία βασικά σημεία, όπου αναζητούν τις πηγές μας, το Google Scholar, το Xamon και ο κατάλογός μας και το εργαλείο Browse I. Εδώ αξίζει να συμμετεωθεί, αν και δεν έχει άμεση σχέση με το δικτυακό τόπο, εδώ πέρα βλέπουμε ότι γενικώς αυξήθηκε πάρα πολύ χρήση όσον αφορά τα εργαλεία αναζήτησης. Αναμενόμενα υπήρχε μια μείωση στον κατάλογο, είμαστε κλειστά, δεν ενδιέφερε τον κόσμο το έντυπο υλικό. Ωστόσο εδώ πέρα φαίνεται η ανάγκη για περισσότερο υλικό ανοιχτής πρόσβασης στα ελληνικά, μέσα από τη μεγάλη αύξηση στη Ψηφιοθήκη, στο Ιδρυματικό Καταθετήριο και στην Πρωθήκη. Με το νέο ακαδημαϊκό έτος, νέοι στόχοι, νέες ανάγκες, φυσικά λάβαμε υπόψη τις ανάγκες των πρωτοετών φοιτητών, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη φανόντουσαν καλά τα πράγματα, δεν φαινόταν ότι θα έχουμε έναν νέο καθολικό από αγορευτικών και το έλεγαν οι επιστήμονες. Φροντίσαμε λοιπόν να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερους χρήστες, έτσι ώστε οργανώνοντας όλες μας τις υπηρεσίες με online αιτήσεις δημιουργήθηκαν λοιπόν, εκεί που δεν υπήρχαν, δημιουργήθηκαν λοιπόν νέες online αιτήσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά και μια καινούργια ενότητα σε σταθερό σημείο του δικτυακού τόπου έτσι στο εύκολο να το βρίσκουν οι χρήστες. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε εξ αποστάσεως όλες οι ομάδες εργασίας της βιβλιοθήκης μέσα από τις online αιτήσεις και ο στόχος λοιπόν είναι να αναδειχθεί το έργο, την προσπάθεια που κάνουν όλες οι ομάδες μέσα στο Αριστοτέλειο και παρακολουθούμε τα στατιστικά, λαμβάνουμε υπόψη τα ερωτήματα τα οποία μας τήθενται τόσο από τους συναδέλφους όσο και από τους χρήστες, έτσι ώστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες των χρηστών, να προλαμβάνουμε τις ανάγκες τους με τη δημιουργία καινούργιου περιεχομένου και αυτό να το κάνουμε κατά τρόπο εύχρηστο και στο χρόνο που διευκολένει καλύτερα τους χρήστες. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και ό,τι ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με την παρουσίαση αλλά και με τη στρατηγική που ακολουθούμε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο library.web.papakillip.io.dia. Ευχαριστούμε πολύ.