Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (HellenicCoastguard, 2022)
: Με τον κύριο Νίκο Κοκάλα εκ Πρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Βλέπουμε εδώ τα πλοία αναφεύγουν, 44 αδρομολόγια θα εκτελεστούν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά. Έχουμε το γύρισμα, θα μου επιτρέψετε να πω, του όπου φύγει φύγει, μέρος δεύτερον. Μετά το Πάσχα είναι η Πρωτομαγιά όπου φεύγουν καταρρυπάς, κύριε Κοκάλα. Φεύγουμε και έχουμε 80% πληρότητα για όλους τους χειρουργικούς προορισμούς από το λιμάνι του Πειραιά. 100% πληρότητα για τα νησιά του Ραγκοσαρωνικού. Είναι οι πρωταθλητές. Καλή σας ημέρα και από εμένα. Όντως η αυξημένη κίνηση που ξεκίνησε από την εβδομάδα, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, από τις 15 του μηνός, συνεχίζεται και τώρα. Συγκεκριμένα από τις 15 Τετάρτου μέχρι και προχθές είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά 190.000 περίπου επιβάτες. Δεν πρέπει να λυσμονούμε και τα λιμάνια της Ραφίνας και του Λαβρίου γιατί σε σχέση με το 2021, στο μέν λιμάνι της Ραφίνας είχαμε μια αύξη περίπου στο 600%, 580 συγκεκριμένα, και στο λιμάνι του Λαβρίου 340%. Πάρα πολύ μεγάλα νούμερα και κοιτάγαμε εδώ τα στοιχεία 40-42.000 περίπου ταξιδιώτες. Μπορούμε να υπολογίσουμε ότι δεν έχουν επιστρέψει, έχουν βρει είτε το χρόνο, είτε φυσικά και τα χρήματα για να παραμείνουν στους προορισμούς τους. Ακριβώς δεν μπορώ να γνωρίζω τους ακριβείς λόγους. Όχι τους λόγους, αλλά στους 42.000 παρέτσιναν τις διακοπές. Ακριβώς είναι περισσότερο από 40.000 επιβάτες που έχουν παραμείνει στους προορισμούς τους, από τα νησιά που έχουν επιλέξει και σήμερα λοιπόν σε αυτό με ρωτήσει η κακή. Και να πούμε και κάτι ακόμα, θα σας δώσω τον λόγο. Πρωταθλητές της ημέρες του Πάσχα με τα στοιχεία που έχουμε, και είναι αξιόψτες, είναι επίσημα στοιχεία, είναι η Μίκονος, η Ρόδος. Είναι εντυπωσιακό ότι η Ρόδος κοντράρει τη Μίκονο φέτος, θα μας πει ο κ. Κοκάλας επ' αυτού, και κλασικά πάρα ο Νάξος Αντορινή. Η Ρόδος τόσο πολύ φέτος έφτασε τη Μίκονο. Όντως ανέλπιστα η Ρόδος, ο προορισμός της Ρόδου μέχρι στιγμής είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των πειβατών. Συνεχίζεται, δηλαδή είδαμε και αυξημένη ζήτηση την περίοδο του Πάσχα, τη βλέπουμε και τώρα και το τριήμερο αυτό, αλλά γενικά και όλη την εβδομάδα. Τα πλοία που αναχωρούν για Ρόδο, τουλάχιστον μόνο το σημείο προορισμό, φεύγουν με πολύ μεγάλη πληρότητα, σχεδόν στο 100%. Όσον αφορά, δηλαδή, αυτό το μέρος από τα αρχικά, βλέπουμε ότι από σήμερα και τις επόμενες μέρες και αύριο, δηλαδή, τα πλοία που φεύγουν για Κρήτη, Αιγαίο και Κυκλάδες φεύγουν με πληρότητα περίπου από 8%. Τα αντίστοιχα πλοία που φεύγουν για αργοσαρωνικό σήμερα και αύριο περίπου στο 100%. Και η μεγάλη επιστροφή αναμένεται τη Δευτέρα από την ερχόμενη Δευτέρα των επιβατών. Μέτρα μέτρα, έτσι. Απλώς η διαφορά είναι ότι δεν γίνεται ο έλεγχος από τους λιμενικούς με τα νέα μέτρα. Ε, καλά, τώρα φεύγουν γεμάτα τα πλοία, ρε Φάνη, τώρα, εντάξει. Από πρώτη Μαΐου μόνο οι μάσκα θα μας μείνουν. Ναι, βέβαια. Είναι τα πιστοποιητικά. Εγώ πρέπει να έρθω εδώ πέρα και να το... Για τις αυξήσεις, Φάνη. Μην ξεχνούν ότι πρέπει τα πιστοποιητικά να τα έχουν. Γιατί τώρα, ναι, πρέπει, πρέπει, πρέπει. Ναι, γιατί μας λέτε τώρα για 560% αύξησης στο λιμάνι της Ραφίνας η κίνηση και αυτό το βλέπουμε παρά τις αυξήσεις τακτοπλοϊκά. Υπάρχουν, έχετε παρατηρήσει αυξήσεις τακτοπλοϊκά, κάναμε μια έρευνα, ήταν από 10% στους 30%. Υπάρχουν αυξήσεις, το γνωρίσμος φορέας αυτό, και το παρακολουθούμε κιόλας, προκειμένου να εφαρμόζεται κάθε περίπτωση αυξήσεων, να εφαρμόζεται διατάξεις νομοθεσίας. Όσον αφορά, συγγνώμη, γιατί ήταν σημαντικό αυτά τα μέτρα που μου είπατε πριν, δεν πρέπει να τα λυσμονούμε, ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση, δεν ξέρω ότι μπορεί να αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον στις ημέρες αυτές δεν πρέπει να λυσμονούμε ότι πρέπει οι πειβάτες να έχουν μαζί τους τις υγειονομικές βεβαιώσεις, είτε βεβαιώσεις συμβολιασμού, είτε ΨΕΡΝΑ αναλόγω σε τέτοιο επίπεδο. Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα.