Επίκεντρο ActionAid: Προγράμματα και υπηρεσίες για ανθρώπους 55+ (ActionAid Hellas, 2019)
: Είμαι συνταξιούχος. Παίρνω τη σύλληξη του άντρα μου, η οποία είναι πάρα πολύ χαμηλή. Το δέκα κατέληξα μετά από διάφορα αυτά να δουλεύω στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Έχω δουλεύει στο Πορμάνιο. Προσπαθώ να ξαναορθοποδίσω λίγο στη ζωή μου, γιατί τα πράγματα δεν πήγανε τόσο καλά. Έμεινα χωρίς δουλειά αρκετό καιρό πάνω από δέκα χρόνια. Πάνεργος. Ήμουν από την Ρωσία, ήμουν λαγίστρια, παντρεμένη με τον Έλληνα. Και τα τελευταία δυο χρόνια αυτός δεν δουλεύει. Και εγώ δεν δουλεύω. Είμαι σε αρκετά μεγάλη ηλικία. Δεν είμαι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να αισθάνεσαι καλά, να είσαι καλά. Δεν μπορείς να είσαι καλά. Μια φιλή μου μου είπε ότι έχει ανοίξει πρόσωπτα το επίκεντρο. Και εγώ ήρθα σχεδόν από την αρχή. Στην αρχή. Εγώ ξεκίνησα από τη νομική προστασία. Τώρα και θέατρο, ναι. Τώρα και θέατρο. Έκανα φίλους. Και έκανα και φίλους νεότερους από εμένα. Οι οποίοι έρχονται σπίτι μου και μιλάμε και τηλεφωνιόμαστε. Χοροδία, ας πούμε. Πρώτη φορά εμείς όλοι εκεί. Κανένας δεν ξέρει νότες. Κανένας δεν έχει φωνή. Και τραγουδάμε. Το πρωί μεξί μας με φιλιά που χαϊδεύεις με τα καλά. Λογιστικές και νομικές πηρεσίες. Έπρεπε να πας σε ένα λογιστήρι και να τον βάλεις φέση. Να σου κάνει δέκα δουλειές που μου έκανε εμένα εδώ ο λογιστής του επίκεντρου. Μια σημαντική δουλειά την κάνουν οι εργασιακές σύμβουλοι. Ψάξαμε μαζί, κάτσαμε από πάνω, σκύψαμε, πήραμε τηλέφωνα. Βάλαμε, φτιάξαμε βιογραφικά. Αυτό που πετύχαινε κατ' αρχάς οι εργασιακοί σύμβουλοι ήταν να δημιουργήσει ένα επίπεδο αυτοεκτείνηση στον καθένα. Υπάρχει ένα σύστημα. Να ψάξεις δουλειά με ένα σύστημα. Μέχρι που βρήκα και μια δουλειά για ξεκίνημα. Κάτι που δεν το περίμενε. Κάτι που χωρίς το επίκεντρο δεν θα υπήρχε περίπτωση. Τι είναι λοιπόν το επίκεντρο? Μια κυψέλη δραστηριότητων. Μια όαση ελπίδας. Θα σας πω κάτι που μου είπε μια φίλη μου από το τηλέφωνο. Δεν ξέρω τι κάνεις εκεί που πας, αλλά απ' το γυρό που πας είσαι αγιώτικη. Μαθαίνει πράγματα στον κόσμο. Είναι κάτι που αποκτάσεις, είναι κάτι που παίρνεις και δεν πρόκειται να το χάσεις ποτέ. Με έβγαλε από το καβούκι μου. Σαν να ήμουνα έτσι ρε παιδί, κλεισμένη. Και δεν ήθελε να πάω ούτε εδώ, ούτε εκεί, ούτε εκεί. Εδώ βρήκα ένα σκοπό καλό όμως. Με εμένα μου ξαναδώσανε ζωή. Μου δώσανε... Άρχισα να αισθάνομαι πάλι ότι είμαι χρήσιμος, ότι είμαι ζωντανός. Το πιο σπουδαίο πράγμα για το επίκεντρο για μένα είναι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή. Για μένα όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξεχωριστοί άνθρωποι. Βάζουν πάθος, βάζουν ψυχή, βάζουν αγάπη. Του σάρα πάω.