VTS 01 1 (Eastern Macedonia and Thrace Institute of Technology, 2014)
: Μεταπηδάται σε μία άλλη τάξη της κοινωνίας. Πριν από κάποια χρόνια, κύριος Εμμανούλης Χατζάκης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας, κύριος Εμμανούλης και εγώ ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Ολοκληρώνετε μια διαδικασία στην οποία μοχθήσατε. Και μοχθήσατε εσείς, αλλά μοχθήσαν και αυτοί που σας τήρηξαν. Αυτή τη στιγμή έχετε στα χέρια στο κλειδί για να παράγετε καινούργια γνώση, την δημιουργία. Να είσαι πρώτος στην ομάδα σου, κρατώντας στα χέρια τον άλλον. Να φτιάξετε ομάδες εργασίας, ομάδες σκέψης, που να θέλετε να είστε ο πρώτος, η πρώτη. Αλλά ποτέ μην ξεχνάτε ότι μόνοι σας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Στην εποχή αυτή που δοκιμάζονται τα πάντα στην Ελλάδα, εσείς τολμήσατε. Δεν υπάρχει τέτοιο μεταπτυχιακό ξυροθερμικών συνθήκων με διαχείριση δάτνων πόρων. Ξέρουμε ότι στο μέλλον οι πόλοι θα γίνονται για το νερό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι ξεδικευμένοι πάνω στους αδικείμενους. Δεν σταματάμε φυσικά ποτέ. Τολμήσατε να πείτε ότι εγώ θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος. Και αυτό, αν το κρατήσετε, δεν υπάρχει καμιά φιβολία για την επιτυχία σας στη ζωή την υπόλοιπη. Να συνεχίσετε και να γίνετε στις καθηγητές ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι σε διδακτορικό. Σε ευχαριστώ. Καλησπέρα σας, κύριε Βουλευτά, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι αναπληρωτές, πρόεδροι, αγαπητοί φοιτητές, κυρίες και κύριοι. Σας καλωσορίζω στην πρώτη τελετή καθομολόγησης των πτυχιούχων του μεταπτυχιακού προγράμματος διαχείριση δάτηνων πόρων στη Μεσόγειο. Θα παρακαλούσα τον διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος και αναπληρωτή πρόεδρο του ΤΥ Αμουθού, τον κύριο Δημήτριο Εμμανουλούδη, να έλθει στο βήμα. Κύριε Βουλευτά, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, συνάδελφοι αναπληρωτές, πρόεδροι, συνάδελφοι καθηγητές του ιδρύματος, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μου φοιτητές, κυρίες και κύριοι. Είναι πολύ μεγάλη η στιγμή αυτή για όλους εμάς, είμαστε και χαρούμενοι και συγκινημένοι για λόγους που θα εξηγήσω αμέσως μετά σε αυτή τη σύνομη ομιλία μου και παρουσίαση. Θα σας πω ότι πριν από ενάμιση ακριβώς χρόνο, από αυτήν εδώ τη θέση, από αυτό το βήμα καλώς όριζα τους πρώτους ποιτητές της πρώτης σειράς αυτού του μεταπτυχιακού, που ξεκινούσαν την προσπάθεια, την οποία σήμερα ολοκληρώνουν μερικοί από αυτούς με επιτυχία. 34 παιδιά βρισκόταν εδώ απέναντί μου, σήμερα είναι κάποια από αυτούς, ευελπιστούμε ότι οι υπόλοιποι θα είναι στην επόμενη εορκομοσία, η οποία θα γίνει σε λίγους μήνες. Είναι μια προσπάθεια η οποία στέφεται σήμερα με επιτυχία, ολοκληρώνεται μια διαδικασία στην οποία μοχθήσατε και μοχθήσατε εσείς αλλά μόχθησαν και αυτοί που σας στήριξαν. Μόχθησαν οι γονείς σας, τα αδέλφια σας, οι οικογένειες σας. Σας στήριξαν οικονομικά, είναι μια προσπάθεια η οποία απαιτούσε και υλικές αλλά και άλλες καταβολές εκ μέρους σας και η οποία σήμερα όπως είπα και πριν ολοκληρώνεται. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί σήμερα δρέφω με τους πρώτους καλπούς αλλά και γιατί έχω την τύχη μέσα σε αυτή την αίθουσα να έχω απέναντί μου μερικούς από τους συντελεστές οι οποίοι πραγματικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν στο να ξεκινήσει και να υλοποιείται αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Η σειρά με την οποία θα τους αναφέρω είναι τυχαία. Απλώς ας πούμε ότι είναι χρονική περισσότερο. Πρώτα απ' όλα θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος τον καθηγητή κ. Κατουπόδη ο οποίος μου έδωσε αυτή την ιδέα πριν από δυόμισι χρόνια σε μια συνάντησή μας. Τότε δεν είχε ακόμα το ταιείο Ανατολικής Μακεδονίας Σράκης κανένα αυτοδύναμο μεταπτυχιακό παρά μόνο κάποιον που υλοποιούσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Greenwich. Και είχαν αρχίσει να πέφτουν κάποιες σκέψεις ή κάποιες ιδέες από την Διοίκηση του Ιδρύματος για υλοποίηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων αυτοδύναμων και αυτοχρηματοδοτούμενων. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί για το αντικείμενο και για τον τομέα αυτό και ο συνάδελφος κ. Κατουπόδης μου είπε γιατί όχι και κάτι στα νερά. Και έτσι αρχίσαμε μαζί με τον συνεργάτη μου τον κ. Ζαΐμι, ο οποίος είναι επίσης στην αίθουσα και τον οποίον θερμά ευχαριστώ, να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε από λευκό χαρτί αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα το οποίο όπως αναφέρουμε και το εννοούμε αυτό γι' αυτό και το αναφέρουμε δημόσια και στο site μας και σε όλες τις καταχωρήσεις είναι μοναδικό όσο και να σας φαίνεται περίεργο ή ακούγεται παράξενο είναι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά και επίπεδα. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων σε ξυροθερμικές συνθήκες. Το Μεσόγειος που λέει ο τίτλος διαχείρισης υδάτινων πόρων στη Μεσόγειο αυτό ακριβώς το πράγμα σημαίνει. Επειδή η Μεσόγειος όλοι ξέρουμε γιατί ζούμε στη Λεκάνη της Μεσογείου είναι συνδεδεμένη με ξυροθερμικές συνθήκες κοινώς με μεγάλες ερμοκρασίες σε όλο τον χρόνο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και με λίγες βροχοπτώσεις γι' αυτό λοιπόν και λέμε ότι είναι ένα μεταπτυχιακό ξυροθερμικών συνθήκων. Τέτοιο μεταπτυχιακό ξυροθερμικών συνθήκων με διαχείριση υδάτινων πόρων δεν υπάρχει κανένα. Υπάρχουν μεταπτυχιακά διαχείριση υδάτινων πόρων όχι πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά όχι σε ξυροθερμικές συνθήκες. Συνθήκες ή επάρκιας νερού ή περίσσιας νερού όπως λέμε εμείς οι επιστήμονες. Άρα λοιπόν αυτό και μόνο δίνει τη δυνατότητα και σε εσάς όχι στους φοιτητές μας γιατί οι φοιτητές μας το ξέρουν τους γονείς, τους φίλους, τους συγγενείς να καταλάβετε ότι καλώς τα παιδιά σας, τα αδέλφια σας, οι φίλοι σας προσπάθησαν και επένδυσαν πάνω σε αυτό το πρόγραμμα. Να συνεχίσω να πω ότι εδώ είναι και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι με βοήθησαν μέσα αυτή την αίθουσα, οι συνάδελφοί μου, ο κ. Μαδητηνός ο οποίος με πήρε στο γραφείο του και συζητήσαμε πολλά θέματα τεχνικά που με την εμπειρία της δεκαετούς εφαρμογής του μεταπτυχιακού, με τον Γκρίνιτς το οποίο υλοποιούσε το πανεπιστήμιό μας εκείνη την εποχή και μην ξενιέζεστε για τη λέξη πανεπιστήμιο διότι ξέρετε ότι τα ιδρύματα τα τεχνολογικά πλέον έχουν εξομοιωθεί τα πτυχία σε επίπεδο εθνικών προσώδων με βάση ευρωπαϊκή οδηγία πριν από λίγες μέρες σε σύνοδο που έγινε στο Μπέρμηχαν. Ο κ. Μαδιτινός λοιπόν μου έδωσε κάποιες πρώτες πληροφορίες, οδηγίες και ιδέες για το πώς συλλοποιείται αυτό από λευκό χαρτί. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές Πρόεδροι, ο οποίοι με ενθάριναν στην προσπάθεια αυτή που βρίσκονται εδώ, όπως και ο Πρόεδρος ο κ. Μητρόπουλος ο οποίος δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αίθουσα. Και τέλος, πάντα χρονικά συνεχίζοντας, όταν φτάσαμε και το υποβάλαμε στο Υπουργείο Παιδείας και εκεί πραγματικά αντιμετωπίσαμε ανυπέρβλητα εμπόδια διότι ήτανε εκείνη την εποχή και η νομοθεσία εχθρική και η κατάσταση εχθρική για τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ήτανε και πάνω στην δημιουργία του νέου νόμου του 40.09 για την ανώτατη εκπαίδευση, εκεί υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια από κάποιους άρχοντες του νομού μας, άρχοντες με την ευρία έννοια την παλιά και την καινούρια, προεξάρχοντος του βουλευτή δράμας του κ. Αϊδώνη ο οποίος πραγματικά κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες να έχουμε την έγκριση έστω και την ύστατη στιγμή. Στη συνέχεια η πόλη της δράμας με τον δήμαρχο που είναι επίσης παρόν εδώ και τον ευχαριστώ και όλους τους δημοτικούς συμβούλους αγκάλιασε αυτό το μεταπτυχιακό και το στήριξε και υλικά. Αν θα δείτε στο σάιτ στο οποίο έχουμε ανοιερτημένο λέμε και το λέμε με χαρά ότι χορηγός του μεταπτυχιακού αυτό είναι ο δήμος δράμας. Το στηρίζει και υλικά και έλαβα τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να το στηρίζει. Δεν θέλω να κουράσω άλλο με ιστορική αναδρομή θα πω κάποια πράγματα για το από εδώ και πέρα και τώρα θα μου επιτρέψετε να στραφώ προς αυτή τη μεριά του ακροατηρίου προς φοιτητές μου. Πήρα πολύ κουράγιο από εσάς σε όλο αυτό τον ενάμιση χρόνο και εγώ και οι συνάδελφοι. Το χρειαζόμασταν αυτό το κουράγιο ήταν και για μας ένα καινούριο ξεκίνημα ήταν και για μας κάτι το οποίο φτιάχναμε πρώτη φορά ήταν και για μας μια δοκιμή. Δώσαμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε σε εσάς και υλικό και άλλο και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχετε στα χέρια σας είστε λίγο θα κρατάτε ένα μεταπτυχιακό τίτλο ο οποίος σας δίνει τις δυνατότητες να εργαστείτε και να αξιοποιήσετε τις σπουδές αυτές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και θα γίνω πιο σαφής ήδη δύο μεγάλες τεχνικές εταιρίες η μία από το Kuwait και η άλλη από τα ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους πτυχιούχους. Έχουν γίνει επαφές στο Μιλούντος με τις πρεσβείες της Ελλάδος στις περιοχές αυτές. Υπάρχει συγκεκριμένο εκφρασμένο ενδιαφέρον. Όποιοι από εσάς πραγματικά ενδιαφέρεστε θα έρθείτε να με βρείτε σε συγκεκριμένα ραντεβού που θα δώσουμε για να προχωρήσουμε τις επαφές αυτές. Και βεβαίως το ενδιαφέρον και οι επιτυχίες δεν είναι συνηφασμένες μόνο με το χώρο της Μέσα Ανατολής, ο οποίος είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείτε να δράσετε και να επιτύχετε για τους λόγους που ανέφερα πριν. Αλλά και της Δυτικής Ευρώπης. Το μεταπτυχιακό αυτό συζητείται σοβαρά με κάποιες μικροτροποποιήσεις. Να γίνει και είμαστε πρώτον πυλό να το υλοποιήσουμε πανευρωπαϊκό μεταπτυχιακό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνεργασία τεσσάρων μεγάλων πανεπιστημίων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες είναι στη ζώνη αυτή που λένε οικονομολόγοι 3α. Συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο Χέιντσ του Γκρόνικεν της Ολλανδίας, το τεχνικό πανεπιστήμιο της Νιρεμβέργης, το πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Γαλλία μετά της Ορβόνη, και είναι και η τεχνική έδρα της Airbus της εταιρείας που φτιάχνει τα αεροπλάνα, και τέλος το πολιτεχνείο της Μαδρίτης. Έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις, έχουμε φτιάξει τα κυρήκτουλα, έχουμε ολοκληρώσει τις συμφωνίες και μένει η υποβολή του προς τη Νέα Σέα. Η Ασία είναι η διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό και υπάρχουν και οι διαβεβαιώσεις ότι θα χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αυτή. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το χαρτί, να το πω έτσι πιο λαϊκά που θα έχετε στα χέρια σας σε λίγη ώρα και θα έχουν και οι συνάδελφοί σας σε λίγους μήνες, είναι ένα χαρτί που μπορείτε να το αξιοποιήσετε. Είναι ένα χαρτί με αντίκρισμα και με διεθνές αντίκρισμα. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, απλώς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εσάς όλους που στηρίξατε τα παιδιά σας στην προσπάθειά τους αυτή. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ, το είχαν πει οι αρχαίοι Έλληνες και με σύνθετα λόγια και με πιο απλά. Και το γυράσκο αείδη δασκόμενος, το οποίο είχε πει ο Σοκράτης και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, βέβαια εννοούσε κι άλλους διδαχές, αλλά η εκπαίδευση, αυτό που λένε διαβίου εκπαίδευση και είναι και μότος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλον τον κόσμο, είναι μεγάλη αλήθεια. Δεν σταματάει ποτέ, μη σταματήσετε σε αυτό που έχετε στα χέρια σας, συνεχίστε με κάθε τρόπο. Εγώ σας εύχομαι από βάθος καρδιάς επιτυχίες, υγεία παν' απ' όλα, γιατί χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα, αγάπη σε αυτό που κάνετε και καλή τύχη στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Ευχαριστώ. Παρακαλώ τον βουλευτή κύριο Αϊδώνη να απευθύν ένα σύντομο χαιρετισμό. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Αντιπρόεδροι, εκλεκτοί καθηγητές, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί γονείς και αγαπητοί σπουδαστές. Πριν από λίγο ο φίλος μου Δημητής περιέγραψε ένα μικρό διπορικό μέσα από τη γέννηση μιας ιδέας, όπου μπόρεσε κάποιος άνθρωπος και συνέλαβε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο και σπουδαίο και χρειάστηκε μετά αυτή την απόδειξη της υλοποίησής του. Από την πρώτη στιγμή που έγινα δέκτης αυτού του ετοίματος, πίστεψα πραγματικά ότι εδώ ο τόπος μας αξίζει πραγματικά να διαμορφώσει μια μονάδα γνώσης, όπου στο μέλλον θα χαίρεται για αυτήν. Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα μπροστά μας. Και έτσι, πόσο άκουσα από λίγο τον αγαπητό φίλο να την περιγράφει, την λιωπή σε αυτές τις ιδέες και τα αποτελέσματα, νιώθω πραγματικά περίφωνος που συνέβαλα στο να υπάρχει αυτό το μεταπτυχιακό τμήμα εδώ σε αυτό το ίδρυμα και που πιστεύω ότι δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι σπουδαστές συγκεκριμένα εφόδια σε κάτι πάρα πολύ σπουδαίο στο μέλλον. Επειδή αυτοί που μελετούμε το μέλλον λίγο, γιατί εμείς ως πολιτικοί έχουμε αυτή την υποχρεώση, ξέρουμε ότι στο μέλλον οι πόλοι μη θα γίνονται για το νερό, ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Και πιστεύω ότι με αυτό το οποίο πριν από λίγο υπήρξε ως αναφορά ότι θα οδηθεί η δυνατότητα να αποκτήσει μια πανευρωπαϊκή εμβέλεια, νομίζω ότι αποκτά μια δυνατότητα μιας τεράστιας σημασίας που αυτοί που θα έχουν αυτό το εφόδιο θα το συντοπίσουν στο μέλλον πόσο πραγματικά αξίζει. Εγώ θα ήθελα να συγχαρώ αυτή την προσπάθεια να πω σε όλους εσάς ότι αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχει στη γνώση και πόσο σπουδαίο είναι να την κατακτάς. Συγχαρητήρια, καλή δύναμη, καλό κουράκιο και καλή συνέχεια. Παρακαλώ τον δήμαρχο της ΔΡΑΜΑΣ, τον κ. Χαρακίδη, να μπεφθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Καλησπέρα από μένα σε όλους σας. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της δημιουργίας αυτού του μεταπτυχιακού τμήματος. Ένα τμήμα που φυσικά και δεν θα μπορούσε ο Δήμος να μην το στηρίξει μόλις του τις δυνάμεις, γιατί ξέρουμε ότι οι ανάγκες και οι δίους αυτήν την περίοδο, οι οικονομικές, είναι μεγάλες και θα πρέπει όλοι να συνδράμουμε και να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε τα προηγούμενα δύο χρόνια όλοι μαζί και η εκπαιδευτική κοινότητα, η πανεπιστημιακή εδώ του ΤΕΕΜΑΣ και εμείς από την πλευρά της πολιτικής να πω κοινότητας της δράμας, δώσαμε έναν αγώνα προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτά τα οποία είχαμε και αν γινόταν να τα αναπαθμίσουμε και ακόμη περισσότερο και να τα μεγαλώσουμε. Νομίζω αυτό είναι όπως είπε και ο βουλευτής μας ο πρώτος καρπός, να έχουμε ένα μεταπτυχιακό τμήμα και μάλιστα που έχει σχέση με το νερό, που είναι σε μια πόλη την ιδάτινη πόλη όπως λέμε, για μας είναι διπλή χαρά δηλαδή και ικανοποίηση ότι υπάρχει αυτό το τμήμα. Ως δήμος πέρα από την ηλικοί συνισφορά για την υπάρχει αυτό το τμήμα, για τη συνδρομή, το να υλοποιεί τα πρόσκοπη του τμήμα, νομίζω ότι δίνουμε το παρόν μας και με άλλες ενέργειες και προσπάθειες συνεργαζόμενοι και με το ΤΥΥ και με το ΤΥΜΑ Δασοπονίας και με το ΤΥΜΑ Αρχιτεκνονικής Τοπίου, ουσιαστικά και πραγματικά, κάνοντας αν θέλετε να το πω και κάποιες δουλειές μεταξύ του ΤΥΥ και του Δήμου, κάτι πρωτόγνωρο για τα δικά μας δεδομένα, θέλουμε και το δείχνουμε έμπρακτα να συνδέσουμε το ΤΥΥ με την τοπική κοινωνία και πρώτος φορέας εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας είναι ο δήμος και το κάνουμε νομίζουμε να μπορεί πολύ καλό τρόπο. Εμπιστευόμαστε τα τμήματα που έχουμε στη δράμα, νομίζω ότι είναι αμοιβαίο, αντιλαμβανόμαστε την εμπιστοσύνη η οποία υπάρχει και από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας και θέλω να δηλώσω την ικανοποίησή μου γι' αυτό θα είμαστε κοντά, δίπλα, μαζί θα προχωράμε νομίζω ότι η επιτυχία του τμήματος όπως διεξοδικά αναφέρθηκε και χρονολογικά ήταν μια επιτυχία η οποία από μία ιδέα, από μία συστράτευση φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα να βγαίνουν οι πρώτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές να σας ευχηθώ τα καλύτερα και εγώ στα 42 έκανα και ήθελα στο τέλος να το παρατήσω αλλά επειδή είχα τα παιδιά μου που τελειώνανε λέω τι θα γίνει μετά γιατί πηγαίνω ερχόμουνα στη Θεσσαλονίκη. Καλή σταδιοδρομία λοιπόν να έχετε, να είστε πάντα καλά. Όπως είπε ο κ. Μαναλούδης ένα ακόμη χαρτί που σημαίνει όμως χαρτί ισχυρό με αυτήν την εννοιατόλυγη όχι απλά ένα τετράγωνο χαρτί. Δεν σταματάμε φυσικά ποτέ. Οι ικανότητες και οι δεξιότητες πρέπει να αναπτύσσονται. Ζούμε σε περιόδους πολύ δύσκολες και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα εφόδια να έχουμε. Καλή σταδιοδρομία. Να είστε πάντα καλά. Παρακαλώ τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙΑ Μουθώ να αντευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό.