Πάνω από 400 δρομείς στον 4ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου στην Άρτα αφιερωμένος στην μνήμη του Ερμή (ARTA WebTV, 2022)
: [♪ Μουσική με μεγάλι με τις καιρός της ΜΜΕΡΟΤΟΝΟΣΗΣΗΣΙΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣ Υπότιτλοι AUTHORWAVE Με εξαιρετικό, το ίδιο δημοσιογραφικό δημόσιο, πρέπει να υπάρξει λόγω πιθανότητας και προσφυγικών πληρωμάτων. Προσφυγικών πληρωμάτων, πρόσφυγικων πόρων, πρόσφυγικων πηγών, πρόσφυγικων πτωχών, πρόσφυγικων πόρων, πηγών, πρόσφυγικων πρόσφυγικων πωλών, πρόσφυγικων πωλών, πρόσφυγικων πωλών, Θερμοκρασία κουδάκου, δημιουργία πρωτοβουλίου, διεθνιστήρα, πρωτοβουλίου, κυρία, ατσάντη, πρωτοβουλία, ροζοβούλια, πυροβουλία, πανεπιστήρα, σελίδι, πυροβουλία, νεστήρα, κυρία, μπλίτθι, πυροβουλία, νεστήρα, λιμάνι, πυροβουλία, νεστήρα, πυροβουλία, ροζοβουλία, πυροβουλία, μπλίτθι, πυροβουλία, νεστήρα, μπλίτθι, πυροβουλ Υπότιτλοι AUTHORWAVE Η πρόταση Ойχογένεια με λίγα χ Γι' αυτόν τον αγώνα, το θεωρήσαμε φοβερή τιμή, έτσι, η αδερφή μου, η ανοιψιά μου, φίλοι μας από τα Τσουμέρκα κατεβήκανε μόνο και μόνο γι' αυτό. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και το Δήμο και το Σύλλογο και όλους τους φορείς, που σκεφτήκατε αυτό το παλικαράκι που τόσο άδικα έφυγε πριν από 5 μήνες ακριβώς. Ο Ερμής ήταν ένα παιδί, το οποίο η μόνη του αγάπη ήταν ο θρητισμός, η φύση και η αγάπη για τον συμάνθρωπο. Χαμογελούσε με τη χαρά του άλλου, στεναχωριόταν με τη στενοχωρία του και προσπαθούσε κάθε φορά να δημιουργήσει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για όλους. Ελπίζω ο Πρωθυπουργός όπως και ανακοίνωσε μέσα από τη σελίδα του Ερμή ότι μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, θα έχει γίνει η νομοθέτηση, η θεσμοθέτηση, αυτής της εναέρειας διάσωσης και για τη χώρα μας επιπλέον. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές. Σας εκκληπαρώ όλους, συμπαρασταθείτε σε αυτόν τον αγώνα, μπείτε στη σελίδα μας, θεοφάνιστε εμείς, connectingas, γίνετε μέλη, υποστηρίξτε αυτή την προσπάθειά μας. Εγώ το μόνο που νιώθω είναι η πρώτη μέρα μετά από πέντε μήνες που βγήκα έξω από το σπίτι μου μόνο και μόνο για να μπορέσω να αφήσω όλους εσάς ότι ο Ερμής δεν ήταν ένα παιδί που έπαιρνε ρίσκα δεν ήταν ένα παιδί που ρισκάριζε τη ζωή του. Αυτή τη στιγμή θα ήταν στο παγκόσμιο πρωτάθυμα της αγωνιστικής αναρίχησης στην Αυστρία. Ήταν ένα περιστατικό τελείως τυχαίο. Ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη τιμή, για τον αγώνα που γίνεται στο όνομα του παιδιού. Το παιδί δεν έφυγε απ' το ατύχημα, έφυγε επειδή δεν μπορέσανε ποτέ να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι θεσμοθετημένο το 7 λεπτο. Υπάρχει μια νομοθεσία, η οποία είναι από το 1973 μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η οδηγία αυτή μιλάει για 7 λεπτά σε αστικό περιβάλλον. Και από εκεί και πέρα όλα τα κράτη έχουν φτιάξει ένα μηχανισμό διάσωσης έτσι ώστε να μπορούν και στο αστικό περιβάλλον, αλλά και έξω από το αστικό περιβάλλον να επεμβαίνουν γρήγορα στο επίγον περιστατικό. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Αυτό παλεύουμε να κάνουμε. Δεν έχει να κάνει με τον οριβατικό τουρισμό, δεν έχει να κάνει με τα οριβατικά τυχήματα, έχει να κάνει με όλα τα επίγοντα περιστατικά. Είτε είναι από ασθένεια, είτε είναι από ατύχημα. Όλες οι χώρες που έχουν τέτοιους μηχανισμούς, ακόμα και οι χώρες οι οποίες στηρίζονται στον ορεινό τουρισμό, έχουν μεγάλο πελατολόγιο ορειβατών, οι διασώσεις που κάνουν είναι κυρίως στον αστικό πληθυσμό. Δηλαδή, δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο επειδή τα ελικόπτερα είναι τα πιο γρήγορα μέσα για να επεμβαίνουν κυρίως σε αστικό περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι ότι στη Γερμανία τα στοιχεία του 21, στις 109.000 περίπου διασώσεις, 109.000. Το 6% από αυτά τα νούμερα είναι ορειβατικά. Τα υπόλοιπα είναι ασθένειες καρδιακά, πνευμονικά, τροχέα, εργατικά. Η Ελλάδα δεν έχει κάτι τέτοιο. Έχει υπεύθυνο το ΕΚΑΒ που κινείται οδικός. Από εκεί και πέρα είναι η πυροσβεστική η οποία φτάνει στο ατύχημα χωρίς γιατρό. Αδιανόητο γιατί αυτός που κινδυνεύει είτε είναι άρρωστος είτε είναι τραυματίας χρειάζεται γιατρό. Και οι άνθρωποι καταλήγουν. Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν περίπου 5 εκατομμύρια επίγοντα περιστατικά ετησίως, από αυτά τα πραγματικά είναι το 20%, το 1 εκατομμύριο. Από αυτά τα περιστατικά το 5%, 50-60.000 άνθρωποι θέλουν περίθαλψη και νοσοκομιακό περιβάλλον μέσα σε 1 ώρα. Δεν τους δίνετε ποτέ. Αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν πάντα. Δεν τους προλαβαίνουμε. Είναι συνάνθρωποι μας. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή αυτό το πράγμα να αλλάξει, να δίνονται οι πρώτες βοήθειες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το δικαιούμαστε. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν το έχει αυτό το πράγμα. Ναι, κατ' αρχή είναι ο τέταρτος αγώνας, ο νυχτερινός αγώνας δρόμου που διοργανώνει ο Σύλλογος Δρομένων Άρτας και προφανώς και διοργανώνει και ο Δήμοσος Αρτέων. Είναι κάτι το οποίο έχει γίνει θεσμός στην πόλη μας στα πλαίσια των εκδηλώσεων και την απελευθέρωση της πόλης μας. Σήμερα αυτός ο αγώνας απόψε έχει την ιδιαίτερη σημασία ότι είναι αφαιρωμένος στον Ερμή Θεοχαρόπουλο ο οποίος, Ερμήθιο Χαρόπουλος, χάθηκε από παραλήψεις του κρατικού μηχανισμού. Εμείς τιμούμε τη μνήμη του και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που είναι και η επιθυμία της οικογένειας, να δημιουργήσουμε μια πίστα αναρίχησης στην πόλη της Άρτας και να φέρει το όνομα του Ερμήθιο Χαρόπουλου. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους που συμμετείχαν σήμερα εδώ και του Σαρτινούς Δρομής, αλλά και από τις άλλες περιοχές της Υπείρου και γενικότερα. Θέλω να ευχαριστούσα όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στο να γίνει αυτή η εκδήλωση και να γίνει θεσμός. Και συνεχίζουμε. Το δρομικό κίνημα έχει αναπτυχθεί στην πόλη μας. Γίνονται πολύ ωραία τις εκδηλώσεις, ο αθλητισμός προάγεται και γι' αυτό είμαστε εδώ να το στηρίξουμε κάθε τρόπο. Χαρούμενος, μόνο χαρούμενος αισθάνομαι. Γιορτή για την πόλη μας, γιορτή για τον τόπο μας. Από όλα τα μέρη της Ελλάδος μας τίμησαν, σήμερα ήταν βέβαια αφιερωμένοι σε ένα ατυχές συμβάν στο θάνατο του Θεοφάν Ερμή Θεοχαρόπουλου, του αφιερώσαμε το αγώνα, κάναμε ότι μπορούσαμε να απαλύνουμε τον πόνο της οικογένειας, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους, να τους ευχαριστήσουμε όλους που ήταν όλοι μαζί μας, τους εθελοντές μας πάνω απ' όλα που βοήθησαν, στην Τροχέα, τους χορηγούς μας που μας βοηθάνε, εσάς που είστε πάντα μαζί και εύχομαι να τελειώσουν όλοι υγιείς, λίγοι μέρον ακόμη να τελειώσουν υγιείς. Ήμασταν πιστεύω πάνω από 450, δεν θυμάμαι τώρα τον ακριβή νούμερο γιατί δεν μπορούσα να είμαι συνέχεια στη Γραμματεία, πάνω από 450 ήταν στη γραμμή της Αφητηρίας, και στα 5 και στα 10 χιλιόμετρα. Μια πολύ ωραία εκδήλωση για τη γιορτή, για τα ελευθέρη, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτός ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στο τραγικό χαμό του Ερμή, ενός παιδιού ο οποίος πήρε τραγικό θάνατο πριν από λίγο καιρό και πρέπει όλοι να ζητάθουμε δίπλα στην οικογένειά του να τη στηρίξουμε για να γίνουν οι δομές αυτές που απαιτούνται για να υπάρχει διάσταση. Συγχαρητήρα σε όλους, ήταν υψηλό το επίπεδο αν κρίνετε από μένα. Έτσι, υγεία να έχετε, να είμαστε καλά!