Συνέχιση 11ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού ΣυμβουλίουΠελοποννήσου, στις 18 Οκτωβρίου 2021 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Θα το δει τηλεόραση. Εσύ αποκαθήθηκε το σώμα. Εγώ ναι εδώ, την τάξη είναι υπεύθυνος εδώ, είμαι εγώ. Εγώ είμαι υπεύθυνος. Για να τηρείτε η τάξη. Και υπάρχει κανονισμός που προβλέπει. Εντάξει. Αμέσως. Αφήστε αυτή τη μικροπολιτική. Είναι γελοίο αυτό που κάνετε. Γελείο. Σας παρακαλώ. Λοιπόν συνάδελφοι, συνάδελφοι. Συνεχ... Αμα σ' ανεχτήκατε κιόλας. Τι να σου πω, δεν μπορώ... Εγώ, εγώ κάνω υπομονή, ξέρετε γιατί... Εντάξει, η δημοκρατία σημαίνει και υπομονή, είναι και αυτό. Έτσι, ένας όρος για να υπάρχει η δημοκρατία, υπομονή. Κάνω υπομονή με σας. Υπομονή όσο δεν γίνεται. Είπα εγώ... Κυρία Νικολάκου, το έχουμε ξανακάνει την προηγούμενη φορά με άλλους ανθρώπους που ήρθαν εδώ. Αν θυμάστε για το ζήτημα της Φαρσέκο. Καθίσανε υπομονετικά κάτω, ήρθανε δύο άνθρωποι εδώ, μιλήσανε και τελείωσε. Τελείωσε. Αυτό που κάνετε είναι το άκρωνάωτο της μικροπολιτικής. Ναι, αυτό ξέρετε μόνο. Ελπίζετε με τέτοια, μην γίνει κανένα θαύμα και ξαναγυρίστε. Μην. Όχι, όχι, αυτό δεν γίνεται, ξεχάστε το. Κύριοι παρακαλώ, εγώ δεν δημιουργούμαι καμία ένταση, κάντε μου τη χάρη. Μιλάω για τους κυρίους που έχουν έρθει εκπρόσωποι από τα φιλιατρά. Θα μιλήσει ένας και θα περιμένουν οι υπόλοιποι έξω, απλό είναι. Τώρα δηλαδή αν μιλήσει ένας και... ...ένας και ένας και ένας και ένας και ένας... ...ένας και ένας και ένας και ένας... Όχι, όχι, φασαρίες, σας παρακαλώ, δεν γίνεται τώρα για... Λοιπόν, συνάδελφοι, σας παρακαλώ τώρα να προχωρήσουμε. Ο κύριος Κάτσαρης... Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις. Μπορούμε να συμφωνήσουμε τη διαδικασία. Είμαστε σώμα, μπορούμε να ψηφίσουμε τι θα κάνουμε. Λοιπόν, προτείνω να μιλήσει ένας, όντως δεν χρειάζεται να μιλήσω παραπάνω... ...από τους εκπροσώπους των κατοίκων, να μπουν μέσα άλλοι τρεις που είναι όλοι και όλοι... ...και να προχωρήσουμε στη διαδικασία. Αν υπάρχει διαφωνία, θα το βάλουμε σε ψηφοφορία και να ψηφίσει το σώμα. Μπορούμε να δεχτούμε τέσσερις ανθρώπους μέσα σε ένα χώρο... ...χιλίων τόσων τετραγωνικών που είμαστε άλλοι πενήντα. Αν δεν μπορούμε, τη στιγμή που επιτρέπονται στα θέατρα να ένας πάνω στον άλλο, στα γήπεδα να φιλιώνται και να αγκαλιάζονται... ...να το πούμε εδώ δημόσια να το ακούσει ο κόσμος. Συγγνώμη μου, είναι ξεκάθαρη, κύριε Κάτσαρη. Και πριν μια εβδομάδα δεκαμέρες, όταν είχαμε το θέμα της Παρσέκο... ...πάλι είχαμε μια διαμαρτυρία, δεχτήκαμε εδώ τους ανθρώπους. Υποχρεωτικά το κάνουμε, γιατί έτσι πρέπει. Αυτό λέει η Δημοκρατία. Αυτό ορίζει να ακούμε τις απόψεις των πολιτών. Και είπαμε να μιλήσει και τότε ήρθανε δύο άνθρωποι. Οι υπόλοιποι καθίσαν έξω, κάναν τη διαμαρτυρία τους και τελείωσε η ιστορία. Αυτό είπα ότι έγινε την προηγούμενη φορά. Να μην κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των συμπολιτών μας. Γιατί αυτό κάναμε την άλλη φορά. Έτσι αυτό κάναμε, αυτό έγινε και τώρα τα χαιρόμαστε εδώ. Όροι που καθόμαστε εδώ, είμαστε σε εποχή που δεν είναι η καλύτερη, η υγειονομική κρίση την γνωρίζετε όλοι και καλό θα ήταν να μην γίνει αυτό, να καθίσουν έξω και να μιλήσει κάποιος. Δεν θέλετε προχωράμε και τελειώνει. Μην το κάνουμε θέμα τώρα. Έτσι προστάτες δεν υπάρχουν για τους πολίτες. Δεν είπα ότι είμαι προστάτης κανένας. Αυτό λέει, δεν το είπα για εσάς κύριε Κάτσαρη. Γιατί είχαμε μια διαδικασία προηγούμενα για αυτό. Τι θέλετε να πείτε κυρία Νικολάκο. Να μην προκαλείτε μόνο, γιατί προκαλείτε. Όχι, όχι, να μην προκαλείτε. Αν εσείς προκαλείτε όταν ακούτε τη φωνή μου δεν φταίω εγώ γι' αυτό. Πρέπει να δείτε τι συμβαίνει. Κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε, πριν αρχίσει η διαδικασία ακούσαμε να λέτε θα μιλήσει ένας και όλοι άλλοι θα περιμένουν έξω. Και εγώ το μόνο που είπα είναι ότι αυτό το αποφασίζει το σώμα και όχι εσείς. Πάμε στο δεύτερο λοιπόν. Και εμείς λοιπόν έχουμε την άποψη ότι είναι αδιανόητο όταν είναι μόνο 5 την άλλη φορά ήταν 35, 40, 50. Γι' αυτό μείναν έξω και μπήκανε μέσα μόνο όσοι μίλησαν. Αυτή τη φορά που είναι μόνο 5 και 2 άτομα έχουν έρθει και από την Αθήνα να εκφράσουν την αγωνία για τον τόπο τους, ζητάμε λοιπόν να δείξετε κι εσείς να αλλάξετε, να το ξαναδείτε αυτό το θέμα και να μείνουν μέσα και οι 5 και να μιλήσει ένας. Άρα αυτό το θέμα, εάν διαφωνείτε με αυτό, παρακαλούμε πολύ και εμείς να τεθεί σε ψηφοφορία. Ποιος άλλος που θέλει να πάρει το λόγο επί της διαδικασίας. Εντάξει, άμα μιλέμε τα ίδια, υπάρχει μια άποψη. Λοιπόν, δεν είναι ώρα να χάνουμε χρόνο γι' αυτό, δεν υπάρχει διαφωνία στο να μιλήσει κάποιος από τους ανθρώπους, η γνώμη μου παραμένει και είναι καλό θα ήταν να μην κάνουμε ιδιαίτερα μεταχειρήσεις και να είναι έξω. Θέλετε να καθίστε μέσα με γεια σας, με χαρά σας. Εγώ αντίπαλος με τους ανθρώπους δεν έχω κανέναν λόγο να είμαι, κανένα. Δεν τους ξέρω καν. Λοιπόν, προχωράμε στο θέμα συνέχεια της ενδεκάτης τακτικής συνενδρίας που διακόψαμε πριν μια εβδομάδα. Θέμα στο οποίο διακόψαμε είναι ακριβώς το θέμα αποδοχή ημίτων όρων και προϋποθέσεων χωρίγησης του επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταδικών και Δανείων και τα λοιπά για τον Αντώνη Τρίτσι, για έργα για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις. Είχε γίνει η εισήγηση, έχουμε μια νέα κατάσταση εδώ, έχει έρθει ο δήμαρχος και υπάρχουν και εκπρόσωποι από τα φιλιατρά, δεν ξέρω τι ακριβώς εκπροσωπούνε, θα μας το πει ο εκπρόσωπος τους μετά τι ακριβώς εκπροσωπούν. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε το λόγο γιατί είχαμε τοποθετηθεί πιο πολύ, περίπου ξέρουμε τι θέλουμε. Λοιπόν, να δώσουμε το λόγο για πέντε λεπτά στο δήμαρχο και να μιλήσει και η εκπρόσωπος μετά των κατοίκων. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον, όπως κάθε φορά, την βιντεοσκόπηση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε προχθές για όλα τα θέματα και μέσα στο θέμα προέκυψε το θέμα της πλατείας των Βιαδρώνων. Θα ήθελα να μου πείτε, κάποιοι κύριοι που διαφωνήσετε, πρώτα απ' όλα ο κ. Πετράκος, τον οποίο εκτιμώ και το ξέρει, έκανε λάθος που είπε ότι εγώ το τους είπα, σας γράφω στα παλιά μου υποδείμματα. Μπορεί να δει τα βίντεο και να δείτε στην περιφορά μου και τι ακριβώς είπα. Τι θα κάνω, ό,τι προβλέπει ο νόμος. Υπάρχει στο βίντεο. Λοιπόν, εν πάση τόσο επαναλάβανο, τον κ. Πετράκο τον εκτιμώ. Απλώς θέλω να το δει ο ίδιος γραπιστή ότι δεν είναι έτσι που του το είπανε. Θέλω να σας πω κύριοι, τα φυλλαδρά όπως γνωρίζετε είναι πολύ αδικημένος τόπος. Επί χρόνια έφυγαν όλες τις υπηρεσίες τους. Έφυγε το νοσοκομείο τους, έφυγε η αστυνομία τους. Γεμίσανε μεταλλέπορες ψυχές τον τόπο των φυλλαδρών, σε σπίτια με 40, με 50, με 100 άτομα να μένουνε και όλοι να εκμεταλλεύονται τα φυλλαδρά και να έρχονται να παίρνουν εργάτες από εκεί. Και η Κυπαρσία και η Γαργαλιάνη και όλοι. Εγώ την πρώτη Κυριακή πήρα 62%, τη δεύτερη 85% από τα φυλλαδρά. Εγώ έχω μεγαλώσει και είμαι φυλλαδρινός. Σκύβω στα προβλήματα των φυλλαδρών όχι τώρα και σαν επιχειρηματίας και είναι γνωστός στις σπάσεις και σε ανθρώπους και στον τόπο μου και φώτα έβαζα πριν γίνω δήμαρχος και δρόμους έφτιαγαν πριν γίνω δήμαρχος και σπίτια συντηρούσα πριν γίνω δήμαρχος. Εμένα δεν με ενδιέφερε να γίνω δήμαρχος για να αγαπάω τον τόπο μου. Εγώ έχω κερδίσει τη ψυχή μου γιατί ξεκίνησα φτωχό παιδί, έγινε αυτός που έγινα μέτριος, μικρός και δεν ξέχασα ούτε τους φίλους μου ούτε τους πατριώτες μου. Είμαι δήμαρχος από ένα γαμότο. Άφησα μια επιχείρηση εκατομμυρίων και ένα παιδί να βασανίζει για να κάνω τον δήμαρχο. Τέλος παντών. Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ όλοι εσείς που διαφωνείτε από ποιον επίσημο φορέα έχετε αντίρρηση από τον εμπορικό, από τους συλλόγους τους οποίους συζήτησαμε όλους. Δεν βρήκαν έναν λάθος στην πλατεία. Οι ελόγων κύριοι είναι πέντε άτομα. Τι εκπροσωπούν. Στην πλατεία των Καργαλιάνων το ίδιο μου έκαναν. Δηλαδή ενδιαφέρονται για τους Καργαλιάνους είναι οι ίδιοι. Δείτε τους το βίντεο με ονόματα. Ενδιαφέρονται για τους Καργαλιάνους, ενδιαφέρονται για τα φιλιάτρα. Αύριο θα ενδιαφερθούν για την πλατεία της Κυπαρσίας. Και σας ρωτώ σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν κύριοι, κύριοι σεβαστείτε το χώρο. Εάν λέω ψέματα βάρτε την ομιλία μου στους Καργαλιάνους. Θα δείτε τον ελόγο κύριο αυτόν απέναντι να φωνάζει. Και να λέω ποιος είναι. Και να σας πει θα ακούσετε το όνομά του και θα το δείτε και στο βίντεο. Όπως και όλοι κύριοι. Τι κάνανε προχτές. Μη μιλάτε κύριε σας παρακαλώ. Δεν θέλουν να γίνει τίποτα. Ωραία κύριοι, συγγνώμη δήμαρχε συγγνώμη. Κύριοι, κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την εικόνα εδώ. Εσάς παρακαλώ. Εντάξει, εγώ είπα και τελείωσε. Εσείς κυρία Νικολάκου συνεχίστε εδώ πέρα να διακόπτουν οι κύριοι εδώ το δήμαρχο. Ή των οποιοδήποτε. Ε ωραία αφού δεν συνεχείτε. Σας παρακαλώ κύριοι. Συνεχίζετε κύριε δήμαρχε. Θα παρακαλούσα λοιπόν έναν από εσάς. Δύο, τρεις, πέντε να έρθετε απόψε το βράδυ στην πλατεία των φιλιατρών. Να δείτε την κατάσταση. Να δείτε την παιδική μασκαρά. Να δείτε τρομαγμένες μητέρες και παιδάκια να φοβούνται να πούνε μέσα. Να δείτε τον σκότος. Αγαπούν πιο πολύ αυτοί τα φιλιατρά από εμένα ή από τον κάθε φιλιατρινό. Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Θέλω να κάνω εγώ κακό στον τόπο μου. Θέλω να κάνω ζημιά στους επαγγελματίες. Ή θέλουν κάποιοι που γνωρίζουν οι φιλιατροί να ανεβάζουν τα αυτοκίνητά τους μπροστά στο πεζοδρόμιο, μέσα στην πλατεία επάνω. Γιατί πήραν καινούργιο αυτοκίνητο. Όχι κάτω, πάνω στο πεζοδρόμιο. Πάνω στις φωτογραφίες. Εν πάση περιπτώση, εγώ έχω να πω το εξής. Δεν θέλω εγώ να είμαι η αιτία, γιατί αυτά τα χρήματα φορούν και άλλες φόλεις. Αν καταλάβετε ότι πρέπει να τα τιμωρήσετε τα φιλιατρά με αυτόν τον τρόπο, να τα εξαιρέσετε, τα λεφτά να παρθούν στην περιφέρεια, γιατί έχουν και άλλες φόλεις ανάγκη. Και εγώ δεν μπορώ να είμαι αυτός ο οποίος, να πούμε, να πω, ούτε θα παρακαλέσω. Δεν νομίζετε ότι πρέπει να τα πάρει και πρέπει να γίνουν τα φιλιατρά να γίνουν. Εάν όχι, ο κόσμος και μάτια έχει και αυτιά έχει και κρίση έχει. Δεν μπορεί να μου λένε εμένα τώρα κάτω, πάρε τα λεφτά και φτιάξε ένα νοσοκομείο, μη φτιάξει την πλατεία η ίδια. Δεν ξέρω τι τους γίνεται κυρίοι. Πάρε τα λεφτά και φτιάξε ένα νοσοκομείο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, από κάπου υποκινούνται. Αυτά που σας είπα προηγουμένως, βάλτε τα βίντεο στους Καργαλιάνους και άντε δείτε τους σε λόγο κυρίους μπροστά. Δηλαδή δεν θέλουν την πλατεία τους Καργαλιάνους. Δεν θέλουν σταυλιά, ξέρετε, δεν θέλουν. Να μην κάνει ο Λεβεντάκης τίποτα. Αυτό που είχε πει ο Χρυστόδουλος, να ψωφίσει η κοίτα του γείτονα. Δεν θέλω δικιά μου. Αυτό θέλουν. Εμπάστησε τόσο υγουχό. Μεγάλο σεβασμό και υποχρόριση στην περιφέρεια και αν θεωρηθεί ότι τα λεφτά θα χαθούν για αυτό το λόγο, να αποσυρθεί η πλατεία των Φιλιαντρών. Και ο Καλλένας θα πάρει τις ευθύνες του. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε δήμαρχε. Εκ πρόσωπος η κυρία Πετροπούλου Ζωή. Κύριε Περιφεριάρχη, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Είμαστε σήμερα εδώ ως Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών. Και ως εκπρόσωποι των απλών φιλιατρινών με τους οποίους δεν διαβουλεύτηκε κανένας. Για να σας καταθέσουμε ξεκάθαρες απόψεις, στηριγμένες πάνω στη λογική, στη συντήρηση και την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης. Η εν λόγω πλατεία αποτελεί καθημερινό τόπος συνάντησης των κατοίκων της πόλης μας. Και το πόσυμο αυτής καθώς φέρει πολλά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Ειδικότερα την πλατεία κοσμούν μια σειρά από μνημεία και αγάλματα, ενώ περιβάλλεται από χαρακτηριστένδα ως διατηρητέα κτίρια και μνημεία που την καθιστούν μοναδικοί και μαρτυρούν τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη των φυλατρών κατά το 19ο αιώνα και την εποχή της κοινωνίας της σταφίδας. Η μελέτη εξάλλου της πλατείας ως έχει σήμερα βραβεύτηκε το έτος 1985 στην αρχιτεκτονική έκθεση biennale της Σόφιας, λαμβάνοντας το δεύτερο βραβείο. Είμαστε ρυζικά αντίθετοι με τη συγκεκριμένη ανάπλαση, η οποία δεν σέβεται την ιστορία του χώρου, το περιβάλλον και τη λειτουργικότητα του χώρου. Οι ζημιές που προκαλούνται με βάση το συγκεκριμένο έργο, που βασίζεται στη συγκεκριμένη μελέτη, που εκπονήθηκε από το Δήμο Τριφυλλίας, είναι συνοπτικά οι εξής. Πρώτον, καταστροφή περιβαλλοντική. Κόβονται όλα σχεδόν τα δέντρα, πολλά εκ των οποίων είναι και υπεραιονόβια. Όσο δε για εκείνα που θα φυτευτούν, γνωρίζουμε ότι χρειάζονται δεκαετίες για να μεγαλώσουν. Δεύτερον, πρόκειται για μια υπερπολιτελή κατασκευή με χαλαζιακά δάπεδα, που αποτελούν εξειδικευμένα συνεργεία, τόσο για την τοποθέτηση, όσο στη συνέχεια και για τη συντήρησή τους. Τρίτον, κατασκευάζεται μοντέρνο συντριβάνι, δίπλα στο φλωρεντιανό συντριβάνι του 1873, που δεν ταιριάζει με το ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, χαρακτηρισμένο με φεκ από το Υπουργείο Πολιτισμού, διαβιάζοντας τον προστατευόμενο χώρο του μνημείου και κατά συνέπεια και το ίδιο το μνημείο. Τέταρτον, τα νέα παρτέρια με γκαζόν που μπαίνουν στο κέντρο της πλατείας, καταστρέφουν τον ελεύθερο χώρο συνάθρησης. Πέμπτον, όλα τα μνημεία της πλατείας εξαφανίζονται, ειδικότερα τα αγάλματα, οι πρωτομές, τα ρυθροκράσπεδρα, ο τύμβος, το ηρώον, οι μαρμάρινες βρύσσες αφαιρούνται από τον χώρο της πλατείας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με την τύχη τους. Μπαίνουν σε κίνδυνο έκτον οικονομικού μαρασμού, 150 κεβάλε επιχειρήσεις γύρω από την πλατεία, λόγω της μίκρησης των δρόμων και της νέας άναρχης κυκλοφοριακής ρύθμισης που θα προκύψει. Με λίγα λόγια, το έργο αυτό είναι μια άχρηστη διακοσμητική παρέμβαση που καταστρέφει την ιστορία, πολιτισμό, οικονομική ζωή της πόλης, εξαφανίζοντας όλα αυτά τα ιστορικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, λειτουργικά στοιχεία. Το έργο αυτό, αντί να αναβαθμίζει τα φυλατρά, αντίθετα, τα μετατρέπει από πόλη σε χωριό. Κλείνοντας την παρέμβασή μας, ζητάμε την κατανοήση όλων των περιφερειακών συμβούλων που εκπροσωπούν περιοχές που αξιώνουν να γίνουν τα έργα μέσα του προγράμματος αυτού. Ζητάμε επίσης την κατανοήση όλων των μόχθησαν για τη δημιουργία αυτής της πρότασης. Επιμένουμε να διαφωνούμε με αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη και κατά συνέπεια με αυτό το συγκεκριμένο έργο ανάπλαση Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ. Και ζητάμε από όλους εσάς να κάνετε δεκτό το αίτημά μας, δηλαδή την ακύρωση του. Γιατί αυτό απαιτεί των συμφέρον του τόπου μας και κατά συνέπεια όλης της περιφέρειας Πελοποννήσου. Τώρα, εάν προκύπτει εκ του νόμου δυνατότητα τροποποίησης ένταξης έργου, σας ανεφέρουμε ενδεικτικά και επιγραμματικά κάποια έργα που έχουν ανάγκη τα φιλιατρά. Πρώτον, παρεμβάσεις στο δίκτυο οβρύων υδάτων. Μια υγειονομική βόμβα για την πόλη. Συγγνώμη, αλλά ο χρόνος επειδή είναι πολύ... Τελειώνω, τελειώνω. Μισό λεπτό. Ναι, γιατί άλλο το να κάνετε εδώ δεν κάνουμε... Μισό λεπτό. Δεύτερον, το δίκτυο διανομής του αρδευτικού ύδατος του φιλιατρινού φράγματος, αναπτυξιακός παράγοντας για την περιοχή μας. Τρίτον, τα ιστορικά κτίρια της πόλεως, τα οποία καταραίων παράδειγμα το σχάριν παλιά δεξαμινή. Τέτατον, αποκατάσταση βλαβών και λοιπών λειτουργιών βιολογικού καθαρισμού φιλατρών, δίκτυο και επεξεργασία λοιμάτων. Πέμπτον, αναβάθμιση των υποδομών του κέντρου υγείας φιλατρών σε δημόσιο νοσοκομείο. Έκτον, δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας στο χώρο του Αγροκυμίου Φιλατρών που θα λειτουργεί ως χώρος περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης και ταυτόχρονα ως τόπος προσελευσιμότητας δίνοντας μια αναπτυξιακή όθηση στη ρημαγμένη πόλη. Υπάρχουν και άλλα πολλά έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα τα οποία θα αναβαθμίσουν την πόλη μας, αλλά για οικονομία χρόνου αυτή τη στιγμή δεν τα αναφέρουν. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης, ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αστικές αναπλάσεις, ζητούμε να κατατεθεί νέα πρόταση για την πόλη των Φιλατρών με έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Περιφεριακοί Σύμβουλοι, η Δημοκρατία είναι μακριά και πέρα από ψηλοεκβιασμούς. Η Δημοκρατία είναι διάλογος και κατά συνέπεια ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο κορυφής και σε επίπεδο βάσης. Όχι σε αυτή τη μελέτη, όχι σε αυτό το έργο. Τα λεφτά να μείνουν στα Φιλατρά, να διατεθούν για έργα αναπτυξιακού περιεχομένου που έχει ανάγκη η πόλη. Τώρα να πω και δύο λόγια του κυρίου Δήμαρχου που μίλησε νωρίτερα. Δύο λόγια. Όχι, επειδή έκανε αναφορές. Για κάποιες αναφορές του δημάρχου μόνο. Δύο λόγια. Δύο. Δεν θα ασχοληθώ πολύ με τον κυρίο δήμαρχο. Αλλά για λόγους αλήθειας και πραγματικότητας, τη διεύθυνση πρασίνου και καθαριότητας, στην οποία ήμουν προϊσταμένη μέχρι τον Ιούλιο του 19, την μετέφερε από τα φυλατρά στην Κυπαρυσία. Και το ίδιο λέει να κάνει με την τεχνική υπηρεσία. Γιατί λοιπόν απορεί που φύγανε οι υπηρεσίες από τα φυλατρά. Ο ίδιος τις μεταφέρει. Όσον αφορά το αυτοκίνητο που καβαλάνε τα ποσοδρόμια, έχουμε φωτογραφίες που το ανεβάζει ο ίδιος. Δεν είναι χώρος για αντιπολίτευση, αυτά σας παρακαλώ. Το θέμα μας είναι αυτό που συζητάμε. Σας ευχαριστώ για την εκπλώση. Ευχαριστούμε κι εμείς. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να κάνω μια αντιευθυνιστική ερώτηση στον τοποθετησί μου. Η μελέτη αυτή που αφορά την πλατεία, πότε έχει ανατεθεί και τι χρονική διάρκεια είχε η μελετητική δουλειά που έγινε. Θυμάστε? Η διάρκεια της μελέτης. Μάλιστα, ευχαριστώ. Ναι, κυρία Νικολάκου. Και εγώ θέλω να ρωτήσω διευκολιστικά κάτι τον κύριο δήμαρχο. Η αντίδραση των πέντε κατοίκων εδώ πέρα και το τι εκπροσωπούν, το ακούσαμε και το είδαμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τριφυλίας έχει συζητήσει για την πλατεία. Υπάρχει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας που λέει ότι ναι, θέλουμε με αυτή την περιγραφή της πλατείας να προχωρήσουμε. Έχει έρθει το θέμα και αν έχει έρθει ψηφίστηκε, αν δεν ψηφίστηκε και αν ψηφίστηκε τι πλειοψηφία ανέπτυξε. Κατατεύχη μελέτη ανακοινώθηκε στο διάβοια και δεν έθεσε κανένα πρόβλημα το Δημοτικό Συμβούλιο για την πλατεία των φιλιατρών. Προχώρησε κανονικά, δεν το φέρανε ούτε καν θέμα προς συζήτηση, ούτε το αφισβήτησαν, αλλά στους γαργαλιάνους έγινε ένα θέμα. Προσπαθήσαμε στο Πράσινο Ταμείο, πήραν απόφαση να σας πω κάτι να μην γίνει. Στήλανε γράμμα στο Πράσινο Ταμείο, κανένα προσωπική παρέμβαση, το Πράσινο Ταμείο έκανε αυτό που λέει ο νόμος και αυτό που πρέπει να γίνει όταν είναι ανάπτυξη πράσινου. Έδωσε την εκκλησία του. Στα φιλιατρά λοιπόν δεν υπάρχει καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η οποία να μην αποδέχεται την πλατεία. Δεν ετέθη ποτέ θέμα. Από προχθές που έγινε εδώ αυτό και μετά. Και σας ρωτώ, ξέρετε καμία αντιπολίτευση να θέλει να πετύχει ο Δήμαρχος και η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της να μην έχει προσφέρει τον παραμικρό και να βλέπει ένα Δήμαρχο να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ με μηχανήματα, με αυτοκοίτα και να οδηγεί και ο ίδιος greater κετσάπα. Ξέρετε πολλούς. Εγώ σας είπα ότι κάνω το κάνω με αγάπη και το έχω αποδείξει και την έχω κερδίσει στην αγάπη του κόσμου. Και θα το δείτε και στις επόμενες εκλογές. Και από την πρώτη Κυριακή εγώ στοιχηματίζω ό,τι στοιχημαθέλω θα πάρω με την πρώτη Κυριακή πάνω από 70%. Και αυτό γιατί σκύβω στον κόσμο, γιατί μ' αγαπάει ο κόσμος, αγαπάω τον κόσμο. Βρίσκομαι είμαι παρόν παντού ό,τι ώρα με χρειαστούν και ό,τι χρειαστούν. Δεν ήρθα να κάνω το Δήμαρχο. Εγώ τους είπα είμαι ένας από εσάς και το αποδεικλύω κάθε μέρα. Λοιπόν για το θέμα Συμβουλίου που με ερωτήσεις θα σας απαντάω. Δεν έχει τεθεί θέμα στο Συμβούλιο και δεν υπάρχει καμία αρνητική απάντηση μέχρι τώρα. Τώρα από εδώ και πέρα, από αυτό που δημιουργήθηκε και έχουμε γνώση, δεν είμαστε... καταλαβαίνουμε τι έχει γίνει από εδώ και πέρα, τι θα γίνει. Και αν το Συμβούλιο με την εύνοια ορισμένων και την έκριση και την τοποθέτηση της αναμπαμπούλας, να το πούμε έτσι απλά, δεν ξέρω τι θα γίνει. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Ό,τι γίνει από εδώ και πέρα ο καθένας σας είπα έχει τις ευθύνες του. Ευχαριστώ. Λοιπόν, προχωράμε. Οι επικεφαλείς. Με σειρά θα πάμε. Πρωτολογίες θα κάνουμε, αλλά παρακαλώ να είμαστε συνοπτικοί, να μιλήσουν οι επικεφαλείς για να τελειώσουμε κάποτε και τα θέματα. Γιατί είναι συνέχεια και πρέπει να τελειώσουμε σήμερα. Λοιπόν, προχωράμε. Ο κ. Στατούλης. Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, αντιλαμβάνεστε ότι το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να γίνεται το γήπεδο και το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών θεσμών. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το τηρούμε ως κόρινο φθαλμό. Και θεωρώ ότι εδώ δεν έρχεται ο καθένας να προβάλει υποκειμενικά τη θέση του απέναντι στο θεσμό και απέναντι στους πολίτες. Εδώ ερχόμαστε να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα. Και ιδιαίτερα δε αυτά που αφορούν το θεσμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, σε αυτό το βαθμό μπορεί να έχουμε και εμείς την δική μας την άποψη. Να εκφράσουμε την δική μας την άποψη. Να υπηρετήσουμε αυτό που προβλέπει ο νόμος. Ότι οι δύο θεσμοί είναι ανεξάτητοι. Ότι κανένας δεν μπορεί να χειραγωγήσει κανένα θεσμό. Και ότι η τήρησης αυτής της λογικής, κάτι που διέκρινε τη δική μας περιφερειακή αρχή στα εννιά χρόνια που είχαμε την ευθύνη, πρέπει ουσιαστικά να τηρηθεί και από τη σημερινή περιφερειακή αρχή. Δεν είναι το ενέχειρο η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση για τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί πριν μερικό καιρό να λέγαμε ότι προσπαθεί η περιφερειακή αρχή να επιβάλλει τις απόψεις της στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Και τώρα βέβαια να είμαστε ακριβώς στην άλλη όχθη. Για το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου εκ των Ουκάνεφ. Άκουσα τον κύριο δήμαρχο, άκουσα την εκπρόσωπο των ανθρώπων και των πολιτών που αντιδρούν, αλλά είναι μια υπόθεση η οποία εάν δεν έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πρόκειται να περπατήσει. Αυτό είναι το ένα και χαρακτηριστικό. Δεν προκαλείται η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επί της ουσίας του προβλήματος. Κοιτάξτε, δεν είναι εύκολη η προσπάθεια ανάπλασης μιας πλατείας με τον ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό και πολιτιακό ρόλο που έχει παίξει η Πλατεία των Φυλιατρών. Η Πλατεία Καποδίστριας των Φυλιατρών. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η πλατεία αυτή φέρει το όνομα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας του Καποδίστρια και μάλιστα στα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Το δεύτερο θέμα που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι μεγάλοι αρχιτέκτονες, μεγάλα ονόματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολιτεχνίου ουσιαστικά έφτιαξαν και υλοποίησαν αυτή τη μελέτη. Και η υλοποίηση αυτής της μελέτης δεν ήταν σε χρόνο μικρό. Η πλατεία άρχισε ουσιαστικά να σχηματίζεται από το 1860 και μετά μέχρι τον πρόσφατο χρόνο, μέχρι την επίσκεψη της πολιτικής και πολιτιακής της χώρας, προκειμένου να δει κάποια πράγματα. Από την άλλη πλευρά, ξέρετε ότι υπάρχουν fact προστασίας, είναι κηρυγμένα μνημεία. Δεν ξέρω ποιος μελετητής έγραψε αυτή τη μελέτη. Αλλά θα έπρεπε ουσιαστικά να δώσει απαντήσεις πάνω σε αυτά τα ερωτήματα. Γιατί είμαι πεπισμένος ότι δεν θα έχει καμία πρόοδο η υλοποίησης αυτής της μελέτης. Γιατί θα μπλοκαριστεί από διάφορες υπηρεσίες. Και θέλω επίσης να πω και το εξής. Κοιτάξτε, ακούσα και πριν λίγο, δεύτερο βραβείο στην Μπιενάλε της Σόφιας. Εκείνη την περίοδο η Μπιενάλε της Σόφιας ήταν μία από τις μεγαλύτερες Μπιενάλε που γινόταν σε όλο τον κόσμο. Και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιμο. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση. Δεν μπορεί να διασπάται μια κοινωνία. Και όπως ακούστηκαν τα φιλιατρά έχουν τεράστια ζητήματα και προβλήματα. Δεν μπορεί όμως το έργο να υποβάλλεται χωρίς μελέτη προσέγγιση στο Ταμείο Τρίτσις. Γιατί όπως ακούστηκε πριν λίγο, η μελέτη ουσιαστικά δόθηκε στο τέλος του δεκεύου του 2020, όταν η πράξη σεντάξεως ήταν σε λιγότερο χρονικό διάστημα των 6 μηνών. Πώς μπορείς αυτή τη στιγμή να ετοιμάσεις μελέτη. Μια τέτοια παρέμβαση σε ένα τόσο σημαντικό έργο, που η ιστορικότητά του, η αρχιτεκτονική του, η πολιτιστική του αξία, τα μνημεία τα οποία βρίσκονται επάνω είναι σημαντικός οδοδείκτης για τα ίδια τα φιλιατρά. Και η οικονομία των φιλιατρών είναι συνδεδεμένη μέσα στην πλατεία και γύρω από την πλατεία. Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τύχουν προσοχής. Και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, και δημοτικοιαρχικοί και πολίτες, ότι σε όλα αυτά τα θέματα μπορεί να βρεθεί η λύση, να υπάρξει μια συνέναιση. Άλλως και χρειάζονται κάποιες πρωτοβουλίες για την συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση κάποιων χώρων. Αλλά όχι με αυτή την καθολική ανατροπή όλων αυτών των δεδομένων που δίνουν την αξία στο κέντρο συνάντησης των απανταχού της γης φιλιατρινών. Αυτές τις σκέψεις θέλω να πω ότι ασφαλώς και οι προτεραιότητες που μπορεί να έχουν τα φιλιατρά δεν είναι θέμα του περιφερειακού συμβουλίου. Είναι θέμα της δημοτικής αρχής. Και πρέπει να συζητηθούν στη δημοτική αρχή. Θα παραμείνω μόνος σε ένα, ότι τα δίχτυα του φιλιατρινού φράγματος τα έχουμε εντάξει για να το μάθουν πάλι όλοι οι πολίτες εδώ και 2,5 χρόνια περίπου στο ΕΣΠΑ. Η ανικανότητα της περιφερειακής αρχής, η αδυναμία της περιφερειακής αρχής και η αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί έχει άλλες σκέψεις για το έργο, ένα πολύ χρήσιμο και εξαιρετικά απαραίτητο έργο που η Εδήμαρχε παραμένει στις καλένδες και αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό. Είναι ένα έργο που έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό περίπου στα 30 εκατομμύρια. Τελειώνω με την εξής άποψη. Κοιτάξτε, για να μπορέσει ουσιαστικά να διατηρηθεί αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης κάποιων έργων θα πρέπει όπως προβλέπεται απ' τον κανονισμό να υποβληθούν συγκεκριμένα καινούργια έργα με ολοκληρωμένο φάκελο στο Ταμείο Τρίτσις και να σταματήσουμε να λέμε για το δάνειο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Δέδες δεν μιλάει για αυτό το θέμα. Το δάνειο ήταν μια έξυπνη λύση το 2018 της κυβέρνησης που εσείς είσασταν γενικός γραμματέας προκειμένου να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης βάζοντας υποθήκη τα αιτήσια προγράμματα δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία, ολοκληρωμένη προετοιμασία προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Δεν υπάρχουν δάνεια κύριε Δήμαρχε. Όποιος σας το λέει αυτό δεν σας λέει την αλήθεια. Τα δάνεια είναι προς το ελληνικό κράτος με υποθήκη το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Ευχαριστούμε κύριε Τατούλη. Ευχαριστούμε. Λοιπόν ο κύριος Δέδες. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Έκανα μια ερώτηση στον αγαπητό δήμαρχο. Μόνο και μόνο επειδή πληροφορήθηκα ότι αυτή η πλατεία κατασκευάστηκε διαμορφώθηκε με βάση τη μελέτη της δεκαετίας του 80 της επιστημονικής ομάδας της αείμνηστης Άννας Βρυχέα. Της αρχιτεκτόνησας καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτεχνίου που τουλάχιστον στο χώρο των μηχανικών και της αρχιτεκτονικής θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία με διεθνή και ευρωπαϊκή αναγνώριση. Και επιτρέψτε μου κύριε Δήμαρχε μια τεχνική παρατήρηση. Παρακαλώ. Δεν διαφωνώ. Θα παρακαλούσα να μην γίνεται κύριε Δήμαρχε. Δεν διαφωνώ με την περιγραφή. Δεν διαφωνώ δήμαρχε με την περιγραφή. Εγώ θα σας πω και αυτό ήθελα να πω και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ότι μία μελέτη. Δεν με ενδιαφέρει τι έκανε ο κ. Σταδούλης. Κύριε Δήμαρχε, εγώ κάνω από τη δική μου τοποθέτηση. Λοιπόν, μία μελέτη η οποία συγκροτήθηκε από μία από τις κορυφαίες επιστημονικές ομάδες με επικεφαλής την αέμνηστη βρυχαία Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτεχνίου. Διήρκησε για χρόνια. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να αντικαθίσταται, να αναπλάθεται, να ανασκευάζεται με μία μελέτη 4 μηνών. Και στον Αϊνστάιν της Αρχιτεκτονικής να το έχετε αναθέσει, που δεν ξέρω ποιο είναι το γραφείο στο οποίο το αναθέσατε, σε 4 μήνες δεν μπορεί να ανασυνθέσει μία μελέτη επιστημονικού κύρους και πρακτικού αποτελέσματος σοβαρού για την ανάπλαση μιας πλατείας για τις οποίας δούλεψε η ομάδα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σας ανέφερα και η οποία έχει μια σειρά μημείων ιστορικών και χαρακτηρισμένων τέτοιων που επιτρέπουν κάποιες ειδικές παρεμβασίες. Κύριε Δήμαρχε, όσο και να προσπαθείτε να με πείσετε ότι κάποιος για 4 μήνες κάποια ομάδα μηχανικών έκανε μία μελέτη, δεν θα με πείσετε γιατί είμαι μηχανικός ο ίδιος. Δεν θα με πείσετε. Εγώ δεν διαφωνώ με την αγάπη που έχετε για τον τόπο σας, αλλά ξέρετε τι γίνεται, έχω δει πολλές φορές, αυτοδιοικητικοί, στο πάθος τους, στην αγωνία τους, στο να τρέξουν πράγματα για να κάνουν μέσα στα περιορισμένα πλαίσια μιας θητείας, να διαπράττουν λάθος. Και θεωρώ ότι η ανάπλαση πλατείας με αυτά τα χαρακτηριστικά σήμερα είναι λάθος. Επιτρέψτε μου τεχνικά και πιστημονικά... Την έχω δει βέβαια. Δημαρχέ, σας λέω εγώ ότι έχω μια διαφορετική άποψη για τις αναπλάσεις δυναστικών χώρων. Θέλω να κάνουμε διάλογο, ευχαριστώ σε εγώ, αν μας αφήσει ο πρόεδρος... Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ, αν θέλετε μπορείτε να το αποθεθείτε μετά, όχι τώρα, να τελειώσει ο μιλήτης. Να είστε καλά. Αν είδατε τη μελέτη και λέτε ότι θα γίνει η αλλαγή σου... Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε, να συνεχίσει ο... Εγώ αυτό που θέλω... Ευχαρίστως, ευχαρίστως, θα έρχονται κάποια μέρα τα δυνατρά, δεν έχουμε κανένα χωρίς... Σας παρακαλώ... Συνεχίστε, κύριε Δέδε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω, λοιπόν, ότι... Κοινούμενος και στη λογική που πριν συζητήθηκε... Σαφέστατα, δεν θέλουμε να εμποδίσουμε ένα δάνειο, όπως το περιέγραψε ο κ. Στατούλης πριν και σωστά το ανέφερε... Το οποίο θα βοηθήσει σε άλλα έργα σε άλλους δήμους. Για μας, όμως, είναι σαφές και θέλουμε να γίνει σαφές, κύριε Πρόεδρε... Ότι διαφωνούμε κάθετα και οριζόντεα με το συγκεκριμένο σχέδιο της ανάπλασης της πλατείας των φιλιατρών. Ο κ. Λαμπρόπουλος είχε την καλωσσύνη χθες να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία... ενημερωνώντας με για επαφές που είχε στο Υπουργείο στην κατεύθυνση των ερωτημάτων που βάλαμε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο. Κατέσσε λοιπόν σαφές από την ενημέρωση που είχε, μου ανέφερε και τα ονόματα των υπηρεσιακών παραγόντων... Ότι μπορεί το έργο να απενταχθεί και να αντικατασταθεί από άλλο έργο ήσου ή μικρότερου προϋπολογισμού. Αυτό μου είπε χθες ο κ. Λαμπρόπουλος. Εάν αυτό ισχύει, νομίζω ο αντιπεριφερειάρχης ο Λαμπρόπουλος. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό που ξέραμε. Λοιπόν, λέω λοιπόν, εάν είναι εφικτό αυτό να το κάνουμε, είναι δεδομένο ότι είτε το θέλουμε εμείς... είτε οι κάτοικοι, είτε, είτε, είτε, η ίδια η μελέτη δεν μπορεί να προχωρήσει, αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και δεν μπορεί να προχωρήσει πρώτον γιατί είναι δραματικά ελπίσ. Δεύτερον, γιατί της λείπουνε μελέτες για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η μελέτη ανάπτυλασης. Είναι δυνατόν να υπάρχει μελέτη ανάπτυλασης χωρίς φυτοτεχνική μελέτη. Να στενεύουνε δρόμοι και να μην υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη. Άρα ούτως ή άλλως δεν θα προχωρήσει το έργο αντί κρίση μας. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι πρέπει το έργο αυτό να εξαιρεθεί. Θα διευκολύνουμε στους όρους και τη σύμβαση του δανείου, κάνοντας ρητή την αντίθεσή μας στο έργο της ανάπλασης δηλαδήας των φιλιατρών. Πέρας Μπουδρούκας. Καταπάντως όλοι συμφωνούμε ότι οι αναπλάσεις είναι απαραίτητες, αλλά πρέπει να καλύπτουνε κάποιες προϋποθέσεις. Να σέβονται το περιβάλλον, τα ιστορικά για τα πολιτιστικά στοιχεία της κάθε περιοχής. Από ότι διαπιστώσαμε εδώ πέρα και ελπίζει είναι η μελέτη και πολύ γρήγορα έγινε και δεν έχει λάβει υπόψη τις ιστορικά και τα πολιτιστικά στοιχεία της πλατείας των φιλιατρών. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι δε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που εμείς εδώ σαν περιφερειακό συμβούλιο και για μια σειρά από αποφάσεις που παίρνουμε, κοιτάμε πάντα να παίρνουμε την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Άρα, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αναβάλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση, μια απόφαση συγκεκριμένα για τα φιλιατρά, να πάρουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα χέρια μας και να επανατοποθετηθούμε. Σε κάθε περίπτωση, οι υπόλοιπες περιπτώσεις χωρίγησης επενδυτικών δανείων μας βρίσκουν σύμφωνος με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Κύριε ο Σουγώτικας. Αγαπητοί συναδελφοί, διαφωνείτε και σκοτώνεστε σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα για να κρύψετε το κύριο στο οποίο συμφωνείτε. Και ποιον είναι το κύριο? Καίει από εδώ, καίει από εκεί, καίει από πίσω. Συμφωνείτε με αυτά τα δάνεια να στέλνουμε λοιπόν το κράτος, τους δήμους, τις περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα να δανείζεται. Λες και δεν έχει εμπειριά ο λαός μας από το χρέος, ή μήπως δεν προστήθεται στο χρέος αυτό. Μπαίνει στο κουτάκι, αλλά προστήθεται. Και ξέρουμε τι σήμενε τα τελευταία δεκα χρόνια για το λαό αυτό το χρέος. Ένα το κρατούμενο είναι αυτό λοιπόν. Πελατεία στους καπιταλιστές, στους καπιταλιστικούς ομίλους, των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κεκριμένη τράπεζα, καπιταλιστές είναι ιδιωτικοί, είναι κτλ, ένα το κρατούμενο. Δεύτερο, δεν μπαίνει υποθήκη. Και τι είναι εκείνο το χαρτί που έχουμε δει δηλαδή που λέει, βρε και η πλατεία των φιλιατρών υποθήκη μπαίνει. Βρε τα πάντα όλα μπαίνουν υποθήκες, δεν το έχετε παρήδειση. Ήδια λύθηκε το υπερταμείο. Ήδια λύθηκαν όλα αυτά που περάσαμε. Κάποιοι μπορεί να τα ξέχασαν, εμείς δεν τα ξεχνάμε. Δεύτερον, εμείς δεν θα μας τότε με το αναστηφύλαξ ούτε με το χωροφύλαξ. Διαφωνούμε με την ουσία, με το δάνειο. Γιατί αλυσοδένει κράτος, δήμους, περιφέρεια και τα πληρώνει ο λαός αυτά. Δεύτερο που διαφωνούμε. Δεν είναι έργο προτεραιότητας. Βρε εδώ ο κόσμος πνίγεται. Βρε ο κόσμος καίγεται. Ο κόσμος δεν έχει βασικές υποδομές. Τα δίκτυα άρνδρευσης, δηλαδή φτιάξαμε το φιλιατρινό φράγμα, κόστισε, για να πίνουν τα πουλάκια νερό. Μέχρι να έρθει η ώρα να ιδιωτικοποιήσουμε τα νερά, για να έρθει ο χει καπιταλιστής να πάρει τα δίκτυα και να κονομάει σε βάρος των κατοίκων. Και εσείς μου λέτε, άρα δεν είναι προτεραιότητας για μας αυτά τα έργα αναπλάσσεων. Δεν συμφωνούμε με τον Γιάννη. Μακάρι να χαμελήσει βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουμε τις λαϊκές ανάγκες του κοσμάκι και να δούμε και τα φρουφρού και τα αρώματα. Τρίτον, υπάρχουν θέματα, σαν αυτά που βάζουν οι κάτοικοι στο υπομνήμα τους, δεν μπορεί να τα παραβλέψει κανένας. Γιατί οι αγαπητοί συνάδελφοι φτιάχνεται ο δρόμος φιλιατρά, γαρκαλιάνι και θα πάθουν οι κάτοικοι το ίδιο, όπως πάθανε φιλιατρά ρωμανός. Δεν πνίγηκαν πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν πνίγηκαν, αφού δεν προβλέπουν τα αντιπλημμυρικά έργα στα ανάδη και κατάδη του δρόμου και τα λοιπά. Άρα άλλες είναι οι προτεραιότητες, τις λένε οι κάτοικοι. Ναι, δεν είναι επιλέξημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η τράπεζα σου έχει συγκεκριμένα πράματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σου έχει βάλει συγκεκριμένο ζηγό με βάση των οποίων πρέπει να πορεύεσαι και δεν παίρνεις το οποίο δάνειο για να κάνεις τα έργα που εσύ θεωρείς ότι είναι πρώτη ανάγκη και γι' αυτό συμφωνάται σ' αυτά τα κύρια και βρίσκονται να σκοτωθείτε σε λευτερεύοντα και σε τριτεύοντα. Εμείς γι' αυτό διαφωνούμε. Κύριος Πετράκος. Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς επί του προσωπικού παρότι ο κύριος Δήμαρχος έφυγε. Ο κύριος Δήμαρχος με βάση όσα δημοσιεύουν τα site και συγκεκριμένα το βίντεο του Γαργαλιάνι online είπε «δεν το συζητώ με κανέναν, έχω τα χαρακτιά, έχω την νομιμότητα». Ακριβώς. Δεν είπε βέβαια αυτό, αλλά επί της ουσίας το ίδιο είναι. Φυσικά ουδείς αμφισβητή του κάθενός δημάρχου και του συγκεκριμένου το αναγάπη για τον τόπο και όταν μάλιστα είσαι φιλιατρινός. Αλλά έχουμε δει πολλούς και έχουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ναυπλίου δημάρχους πρώτον από την αγάπη τους να θέλουν να καταστρέψουν ιστορικά πράγματα. Όπως ήταν το πάρκο του Κολοκοτρώνι στο Νάφλιο. Η αντίδραση των κατοίκων, οι προσφυγές στο ΣΤΕ εμπόδισαν αυτό. Άρα λοιπόν ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις λέει. Λοιπόν δεύτερο, έχουμε εδώ πέρα, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κόσμος κάηκε, ο κόσμος πνίγεται, υπάρχουν θέματα. Και με τα λύπεις μας παρατηρούμε συνεχώς αναπλάσεις πλατιών. Μα δεν χρειάζονται αναπλάσεις πλατιών. Χρειάζονται και αναπλάσεις πλατιών. Αλλά δεν είναι προτεραιότητα. Τα φιλιατρά έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Υπόθηκαν από την Επιτροπή των Καθήκων. Μόνο και μόνο το βιολογικό, αν σκεφτούμε, ο οποίος υπολειτουργεί και χρειάζεται αναβάθμιση, είναι ή δεν είναι πιο προτεραιότητας. Ή κάποια άλλα έργα. Για να μην μιλήσουμε για το μέγα θέμα του φράγματος των φιλιατρών, που είναι κρατά των δικτύων που είναι κοντεύει να πλησιάσει τα χρόνια του γιοφυλικού της Άρτας. Άρα, λοιπόν, είναι ένα ζήτη επί της ουσίας, διαφωνώ με. Τρίτο ζήτημα. Όταν θέλεις να κάνεις ένα έργο βιτρίνας, όσο ωραίο και να είναι, πρέπει να διαβουλευτείς. Αν δεν διαβουλεύεσαι, η Δημοκρατία βγαίνει μπροστά και δημιουργεί θέματα. Επομένως, για να μην τρώμε το χρόνο, γιατί ο Γιώργος Οδές ανέλησε την αρχιτεκτονική της συγκεκριμένης πλατείας και την τεράστια αξία που υπάρχει και ποια αρχιτέκτονας αυτή η μεγάλη μορφή του εθνικού μετσοβίου πολιτεχνίου το είχε φτιάξει την πλατεία. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε κάτι το οποίο δεν συμφωνεί το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο. Αν συμφωνούσε το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο, θα είχαμε πάλι την αντίρρησή μας για την πρωτεραιότητα του συγκεκριμένου δρόμου, αλλά η Δημοκρατία απαιτεί να σέβεσαι τα συλλογικά όργανα. Και μέχρι εδώ δεν έγινε συλλογικό όργανο, υπόθηκε. Είχε Δημοτικό Σύμβουλος, είχε προτείνει και το έχει αποδεχθεί ο Πρόεδρος. Είναι σαν να κάνω εγώ μια πρόταση, να λέει ο Πρόεδρος «Βεβαίως κ. Πέτρακο, έχεις δει και θα γίνει αυτή η συνεδρία σου». Λοιπόν, και μετά ο Πρόεδρος να μην γίνεται η συνεδρία σου. Άρα, κατ' συμβαίνει αυτό το πράγμα. Απλά είναι τα ζητήματα. Εγώ νομίζω είναι σαφές στον καθέναν τι έχουμε. Και να πάμε και στο τέλος. Έχει δίκιο ο κ. Γωτικά, στο σχέση με τα δάνεια. Προσθήθητο στο δημόσιο χρέος. Εμείς έχουμε θέση από την πρώτη στιγμή. Το θέμα της διεκδίκησης των πόρων που οφείλει το κράτος στην αυτοδίκηση, όχι με βάση στις ανάγκες της αυτοδίκησης. Με βάση την ίδια την ομοθεσία. Δηλαδή μηνυμαρισμένα. Και ούτε αυτό δεν γίνεται, ούτε αυτό. Θα μου πεις και τι να κάνουμε ρε παιδί. Να μην γίνει κανένα έργο. Να γίνουν κάποια έργα. Αλλά να μη θέσουμε και το ζήτημα των ευθυνών. Γιατί δεν διεκδικείται. Αν δεν διεκδικεί η αυτοδίκηση δεν είναι πρώτο θέμα των δημάρχων, δεν είναι πρώτο θέμα της ΚΕΔΕ, δεν είναι πρώτο θέμα της ΕΝΠΕ. Η διεκδίκηση των οφειλωμένων πόρων. Αυτό δεν πρέπει να το πούμε. Νομίζω ότι πρέπει να το πούμε για να σκεφτείτε ότι αν συνεχιστεί αυτό το βιολί, όλοι οι πόροι θα δημευτούν σε λίγο γιατί θα έχουν παρθεί πριν από δάνεια. Κυρία Λιπεροπούλου. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από την ουσία του θέματος που συζητάμε, εμένα η παρουσία και η ομιλία του κυρίου Δημάρχου με προσέβαλε τόσο ως δημοκρατικό πολίτη, όσο και ως περιφερειακή σύμβουλ. Δεν μπορεί σε ένας δήμαρχος μιας πόλης να εκφράζεται απρεπώς φεύγοντας απέναντι στο περιφερειακό συμβουλείο και στους τοπικούς συμβούλιους των φιλιατρών. Είναι κάτι πράτως με τα αυτιά μου και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη συμπεριφορά δημοτικού δημάρχου. Και αν κάποιος δεν τους ενοχλεί, εμένα να με συγχωρείτε, αλλά με ενοχλεί. Γι' αυτό και το λέω δημόσια και πιστεύω ότι πολλοί συμφωνείτε. Να πάμε επί της ουσίας λίγο. Έχουμε μία σύμβαση του Δήμου για το πρόγραμμα Τρίτσι. Γνωρίζουμε ότι η Δημή δεν ήταν δικαιούχη. Και έχουμε μία αλήξη 31-12-2020. Κυρίες και κυρίες συναδελφοί, έχουμε ένα χρηματικό ένταλμα με εντέλεστε, και πιστεύω όλοι καταλαβαίνετε τι σημαίνει το εντέλεστε, με τον Ιούλιο του 21. Παραλαβή παραδοτέων της Σύμβασης έγινε 28-12-2020 από την αρμόδια επιτροπή. Προσέξτε, έχουμε παραλαβή παραδοτέου 28-12-2020 με μία μελέτη που έχει αριθμό πρωτοκόλου 6 του 21. Δηλαδή, φτιάχτηκε ένας φάκελος υποβολής πριν τη σύνταξη της μελέτης. Ποιος λοιπόν πρότεινε το έργο? Ποιος συνέταξε το φάκελο υποβολής? Αυτά είναι ερωτήματα σοβαρά και σημαντικά. Γιατί το θέμα δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το προφανές. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο τόσο σοβαρά θέματα να έρχονται στα Δημοτικά Συμβούλια και να συζητιούνται και να ακούγονται και οι αντιθέσεις και η αντιπολίτευση. Ναι, η αντιπολίτευση, κύριε Δήμαρχε, μπορεί να είναι και δημιουργική. Υπήρχε μια πρόταση που έμαθα που την είχε δεχτεί και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για ανοιχτό Συμβουλίο στα Φιλιατρά και είχαν συμφωνήσει όλοι. Τι έγινε αυτή η πρόταση, πού πήγε. Και θα σας πω και κάτι τελευταίο που εμένα με ενοχλησε πάλι. Είναι δυνατόν, πέρα από το νόμο των αναπλάσεων που έχει αλλάξει ο νόμος των αναπλάσεων, είναι δυνατόν να μιλάμε, να πάει να καταστρέψει όποιο φυσικό περιβάλλον στην πλατεία, έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα και ό,τι έχει φυτευτεί και έχει μεγαλώσει για να πάμε να κάνουμε καινούργιες φυτεύσεις. Για ποιον λόγο, τι δηλαδή, τι κάνουμε, ποια μελέτη το λέει αυτό, ότι καταστρέφουμε ένα φυσικό περιβάλλον και βάζουμε καινούργια. Δεν ξέρω, άδικο έχω. Λοιπόν, τι λογική είναι αυτή. Και στο κάτω κάτω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να δείξετε κάτι άλλο. Οι ανάγκες των φυλιατρών αυτή τη στιγμή είναι η ανάπλαση της πλατείας ή υπάρχουν άλλες ανάγκες που είναι περισσότερο, θα έχουν περισσότερη απόδοση στην τοπική κοινωνία. Εμένα φτάνει τα ερωτήματά μου. Θα ήθελα πάρα πολύ να είναι ο κύριος δημαρχός εδώ να μας ακούσει, αλλά δυστυχώς από τι φαίνεται δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση. Θα είμαι κατά, δεν υπάρχει περίπτωση και αλπίζω να μην προχωρήσει, αν και πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσει αυτό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κύριος Κάτσαρης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, όπως θα καταλάβατε και απευθύνομαι σε όλους σας, τόσο πολύ καίγεται ο δήμαρχος για το έργο που δεν έκατσε ούτε καν να ακούσει τις απόψεις όλων μας, ούτε καν να ακούσει τι απόφαση θα πάρουμε. Πρώτο δεδομένο. Δεύτερο δεδομένο. Γιατί είμαστε και μεσίνιοι και καλαματιανοί. Να αποκαταστήσουμε και την αλήθεια, γιατί θα τρελαθούμε εδώ πέρα με αυτά που ακούμε. Από το καλοκαίρι εμένα με έχει πάρει προσωπικά στην υπηρεσία με αγωνία η ιδιοκτήτρια καφενίου, να μου πει για την υπεραιονόβη αμμουριά που βρίσκεται στην πλατεία των φιλιατρών, που πρόκειται να κοπεί το ιστορικό αυτό δέντρο με τεράστια ιστορία να μην τρώω το χρόνο σας. Τι γινόταν στη σκιά του, επί δεκαετίες, εκατονταετίες. Τρίτο δεδομένο. Από το καλοκαίρι, τουλάχιστον που γνωρίζω εγώ, έχουν γίνει αιτήματα από τοπικούς συμβούλους και από δημοτικούς συμβούλους να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Και ο κύριος δήμαρχος δεν το φέρνει. Ποιος έπρεπε να το φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ούτε στο τοπικό συμβούλιο, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο. Τρίτο δεδομένο. Να μην πάρουμε υπόψη μας όλα όσα ακούστηκαν πριν για την ιστορικότητα της πλατείας, τα μνημεία κτλ. Αυτό που είπε η Δήμητρα Ήλιπεροπούλου πριν. Πριν γίνει η μελέτη, είχε φτιαχτεί ο φάκελος. Όλα αυτά σημαίνουν κάτι. Για σας, για τα τυπικά τουλάχιστον ζητήματα της πλατείας. Για το πολιτικό θα πω αμέσως μετά. Σημαίνουν ότι τουλάχιστον δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και οι τυπικές διαδικασίες. Άρα και για σας ακόμα υπάρχει θέμα σε περίπτωση που αποφασίσετε να το υπερψηφίσετε. Τώρα, φυσικά εμείς είμαστε σαν ανταρσία στο Μοριά κάθετα ενάντια σε ένα τέτοιο έργο. Και όχι μόνο αυτό. Είμαστε ενάντια σε όλων των μορφών τέτοιου είδους έργων σε όλες τις μορφές τέτοιου είδους έργων τα οποία είναι έργα, που το έχω πει ξανά στο παρελθόν στην ουσία βιτρίνας. Την ίδια στιγμή που χρειάζονται τεράστιες δαπάνες για έργα υποδομής. Πολύ ωραία τα είπε και ο σύντροφος ο Γκώτικας να πω δυο-τρία απλά πραγματάκια. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές εδώ πέρα τους βιολογικούς καθαρισμούς που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και έχουμε συζητήσει πολλές φορές εδώ πέρα και το θέτω κάθε φορά με τεπιτάσιο σε μια περιφέρεια που έχει το ένα τρίτο των εξαγωγών στον πρωτογενή τομέα της χώρας για τις υποδομές στον πρωτογενή τομέα. Είδαμε στην παρατεταμένη ανομβρία που είχαμε αρκετούς μήνες στην περιφέρεια Πελοποννήσου ακόμα και στη Μεσσινία που κάποτε είχε ένα μέτρο τέτοιου ύψους βροχόπτωσης με 400 χιλιοστά βροχής να στερέχουν τα πηγάδια στη Μεσσινία. Ακόμα και στο Ιστιτούτο Ελέας που είναι σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας δεν είχαμε το καλοκαίρι να ποτίσουμε τις καλλιέργιες. Δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν μικρά... και επαναλαμβάνω το λέω δεκαετίες τώρα και σε προηγούμενες περιφερειακές αρχές και όχι μόνο και σε δημοτικές αρχές και όπου βρεθώ και όπου σταθώ σε ομιλίες μου μικρά φράγματα σε όλα τα ποτάμια τα ρέματα τους ξεροπόταμους για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα θα περιμένουμε να γίνουμε και εμείς στην υπόλοιπη περιφέρεια Πελοποννήσου η μη ερημική περιοχή ή έρημος για να το αποφασίσουμε. Κάποια παρημία έλεγε που μου την έλεγε η γιαγιά μου όταν ήμουνα πιτσιρίκι, τον φρονήμουν τα παιδιά πριν πει να σου μαγειρεύουν. Αντί αυτόν λοιπόν όλων των έργων υποδομής αντί αντιπλημμυρικών έργων που με τον δρόμο παρεπιπτόντος έμαθα δεν ξέρω αν ισχύει, ότι οι εργολαβείες βγήκαν για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των φιλιατρών και των καγκαλιάνων πληρώθηκαν αλλά αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν. Επίσης γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η κυρία Πετροπούλου που ήταν επροισταμένη καθαριότητας είχε καταγγείλει την ανεξέλεκτη ρήψη σκουπιδιών σε σημεία που δεν επιτρέπεται που απαγορεύεται από τον δήμο και από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι σε οικόπεδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι παραχωρημένος στον Ελγό Δήμητρα στο Μεμήκη Παρεσίας έχει γίνει η ανεξέλεκτη διάθεση μπάζων και σκουπιδιών επί δεκαετίες. Όλα αυτά γιατί δεν υπάρχουν σοβαρά έργα υποδομής και ενώ δεν έχουμε σοβαρά έργα υποδομής υπάρχει και η λογική ότι μπορεί και να χαθούν τα λεφτά και έρχεται ο κ. Δήμαρχος και τι μας λέει άμα είναι να χαθούν εντάξει ας πάρτε τα και δώσετε τα κάπου αλλού και βεβαίως να τα πάρετε και να τα δώσετε κάπου αλλού αλλά όχι σε έργα βιτρίνας και όχι υποθηκεύοντας και υπονομεύοντας το μέλλον μας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας. Θα είμαι κατά γενικά στο δάνειο γιατί είμαι κατά των δανείων όπως έχω πολλές φορές δηλώσει στο παρελθόν και εγώ και σαν αδαρσία στο Μοριά και στην υποθήκευση του μέλλοντος μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα αγαπητή Σινάρεθη. Πρόεδρε, καταλαβαίνω τον αγώνα τον οποίον κάνεις και καταλαβαίνω όταν συγκρατιάσαι ακόμα και όταν λένε «πολύ σας ανεχτήκαμε εδώ μέσα» έτσι ακριβώς και καλά κάνεις έτσι πρέπει να κάνει ένας πρόεδρος. Λοιπόν αγαπητή Σινάρεθη τι θα κάνουμε εδώ θα καταργούμε δημάρχους θα καταργούμε δημοτικά συμβούλια θα νομοθετούμε ή θα κουβεντιάζουμε για να περνάει η ώρα. Εγώ και όλοι εμείς φαντάζομαι είμαι βέβαιος δεν ψηφίσαμε για κανένα δήμαρχο Τριφυλλίας ούτε Κυνουρίας ούτε Κορίνθου ο καθένας από την περιοχή που είναι. Εκφράζει κατά τεκμήριο ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο τη συγκεκριμένη περιοχή. Ή είμαστε μια άναρχη κοινωνία που όπως κρυμά ένα πανό και φωνάζει δυνατά έρχεται και λέει εμείς εκπροσωμούμε την τοπική κοινωνία και εμείς είμαστε. Αυτό είναι ένα ερώτημα και θα απαντήσω και σε κάποια άλλα εντυπωρία. Λοιπόν ποιο είναι το θέμα σήμερα της σημερίς εργιάτεξης για να μην το ξεχνάμε είναι μια τροποποίηση του προπορισμού και θα εντάξουμε ένα ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ από αυτά τα οποία πήραμε θα προχωρήσουμε σε μια από τα 35 που πήραμε ή θα πάρουμε θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία δανειοδότησης χωρίς να πληρώνουμε το δάνειο αν δεν κάνω λάθος είναι 17 εκατομμύρια μέσα στα οποία εντάσσεται και ο εξεχρονισμός σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά. Δεν έχω δει εγώ τη μελέτη δεν την ξέρω της πλατείας των φιλιαδρών. Είναι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις. Ποιος μας υπέβαλε αυτή τη μελέτη. Ο δήμος φιλιαδρών. Με ποια διαδικασία. Με αυτή που προβλέπεται από τον νόμο. Ο δήμος υπέβαλε τη μελέτη. Πήγε στην οικονομική επιτροπή η οποία πάντα συνονοείται μαζί μου ευτυχώς που άλλαξε ο νόμος και έχουμε την οικονομική επιτροπή γιατί θα είμαστε δεν ξέρω πού τώρα η οποία η οικονομική επιτροπή πήρε την απόφαση και εισηγήθηκε το συγκεκριμένο έργο μαζί με άλλα στο υπουργείο όπου και εντάχτηκε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις από τον αρμόριο αναπληρωτή υπουργό που χρηζόταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι είναι ο δήμος για της οικονομικής επιτροπής η περιφέρεια για της οικονομικής επιτροπής με γνώση και συμφωνία του δημάρκου προφανώς και του περιφερειάτη. Μπορεί να αλλάξει κάτι. Ίσως. Μπορεί να αλλάξει από τον υπουργό να πάει μια νέα πρόταση ύστερα από αξιολόγηση των προτάσεων νέα πρόταση στον υπουργό και να καταβαλιθεί κάθε προσπάθεια τα χρήματα αυτά τα 3-3,5 εκατομμύρια ευρώ να οδεύσουν για την πραγματοποίηση κάποιου έργου να μην χαθούν διψά η περιφέρειά μας και οι 26 δήμοι για την πραγματοποίηση έργου. Αυτά ακριβώς. Με ποια διαδικασία θα πάει. Με αυτή που προβλέπεται από το νόμο. Από τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και τις οικονομικές επιτροπές. Από εκεί θα πάει. Πήγε το θέμα στην οικονομική επιτροπή. Αποφάσισε η οικονομική επιτροπή με συγκεκριμένο τρόπο. Ποιον με αυτόν που προβλέπεται από το νόμο. Λοιπόν. Κοιτάξτε. Έχει δημιουργηθεί στα φιλιατρά μία κατάσταση δύσκολη. Υπάρχει μία τοξικότητα. Δεν ξέρω αν αυτή η τοξικότητα συνδέεται με το έργο αυτό κάθε αυτό. Ή είναι μία ευκαιρία ρε παιδί μου. Ή είναι μία ευκαιρία να πει ο καθένας τα δικά του. Να μην προχωρήσω περαιτέρω. Εμείς, ιδιαίτερα για τα φιλιατρά, για τα οποία υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το οποίο υπόδεικε είναι σωστό. Και υπάρχει πρόβλημα να σας πω από τότε που δημιουργήθηκαν οι δίνοι. Διότι ποτέ η Γαργαλιάνη τα φιλιατρά και η Κυπαρισία δεν θα είναι ο ίδιος δήμος. Είναι δήμια από το 1830. Όποιος ξέρει την περιοχή, αυτά το γνωρίζει και το τι συμβαίνει. Λοιπόν, μπορεί να αλλάξει κάτι ενδεχομένως. Εγώ όμως θα έλεγα να καθίσουμε ρε παιδιά να το δούμε. Επειδή ο κύριος του έργου είναι ο δήμος και ο φορέας είναι η περιφέρεια. Να ανοίξουμε τη μελέτη, να το κουβεντιάσουμε, να δούμε τι μπορεί και πρέπει να τροποποιηθεί. Να μην λέει ο καθένας εγώ εκφράζω την κοινωνία. Η κοινωνία εκφράζεται με διαδικασίες συγκεκριμένες, με εκλογές. Ή, εν πάση περιπτώσει, αν έχει προκύψει κάτι, ο φορέας του έργου που είναι η περιφέρεια, που θα δημοπραθεί στο έργο και θα το κάνει, να δει τις αναγκαίες εκείνες τροποποιήσεις, να υπάρχει μια ευδρύτερη συμφωνία και να πάει να κάνουμε το έργο. Εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, η περιφέρεια. Τα έχουμε ενιαστεί τα φιλιαδρά. Επαναλαμβάνω, υπάρχει πράγματι πρόβλημα. Και με την βαρτίωση του δρόμου από την Κυπαρισία, και με το έργο «Φιλιαδρά Χριστιανή» που υπέγραψα προχθές, και με το έργο το οποίο έρχεται γύρω σε 700.000 ευρώ και θα υπογράψω αυτή την εβδομάδα για την ολοκλήρωση των ανακατασκευών στον Άγιο Σωτήρα και επίσης την ανακατασκευή της παλιάς εκκλησίας που έγινε επί Ιμπραήμ, και βεβαίως βελτίωση των δρόμων νότια των φιλιατρών προς την παραλία, είναι ένα πακέτο έργων πολύ σημαντικών. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οπωσδήποτε θέλουν τα φιλιαδρά το συγκεκριμένο έργο, ενδεχομένως με μία τροποποίηση της μελέτης. Αυτά τα οποία είπατε είναι σωστά, προφανώς. Αν τα μημεία επί της πλατείας, τα συντριβάνια, που είναι το χαρακτηριστικό τρόπο μημείο, αν δεν υπάρχει απόφαση επί της μελέτης της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προφανώς το έργο δεν μπορεί να συνεχίσει. Αν στενεύω με δρόμους, χωρίς αυτό να έχει γίνει αποδεχτό από τη διάθεση κοινωνιών της Πάτρας, είναι προφανές ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχουν ζητήματα, αλλά δεν είναι και κάτι για το οποίο θα βγάλουμε τα κουμπούρια και θα σκοτώσω ένα στον άλλο. Έρχονται 3.200.000 για παρέμβαση στο κέντρο των φυλιατρών. Με συγχωρείτε, αυτά τα οποία διάβασα δεν είναι προς θάνατο. Μπορούμε να τα συζητήσουμε και να τα τροποποιήσουμε. Και να πω ακόμα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι εμείς τους 26 δήμους, τους στηρίζουμε και τους βοηθούμε. Τους 26 δημάρχους, μπορεί να τους ρωτήσετε έναν έναν. Ακόμα και αυτούς που μας πλήγωσαν. Τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν μιμούμε τα πρακτικές του παρελθόντος. Με όλες μας τις δυνάμεις. Οι δήμαρχοι δεν κλείνουν ραντεβού στον περιφερειάρχη. Έρχονται όταν ο περιφερειάρχης είναι εκεί και τους δέχεται πάντα. Πρέπει να ξέρετε. Και για τα ζητήματα της άρδευσης. Πράγματι, δεν είναι μόνο τα οφειλιατρινό. Είναι όλα τα φράγματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Γιατί η λίμνη δόξα είναι καλύτερα. Για να αναφερθώ μόνο σε αυτή την περίπτωση. Όπως ξέρετε πολύ καλά, ο πρωθυπουργός που ήρθε στο συγκεκριμένο φράγμα πριν από κάποιες εβδομάδες, κάποιους λίγους μήνες, έκανε κατηγορηματική δήλωση ότι σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί και υπόροι για όλα τα φράγματα και την ολοκληρωσή του, δυστυχώς έχουμε φράγματα σε όλη την Ελλάδα χωρίς τα δίκτυα, θα χρηματοδηθούν από το Ταμείο Ανάκαψης. Αυτά είπε ο πρωθυπουργός. Αυτά τα συγκεκριμένα έργα είναι έργα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τώρα βέβαια σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός είναι το κόκκινο πανί. Αν δε ρίξουμε και μία επίθεση στον πρωθυπουργό, αν δε ρίξουμε και μία επίθεση στον πρωθυπουργό, δεν γίνεται συνεδρίας, δεν περνάει η μέρα. Αλλά γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να εκφράζουμε με θάρρος τις απόψεις μας. Συμπερασματικά, το έργο το συγκεκριμένο προτάθηκε από το Δήμο Φιλιατρών και την Οικονομική Επιτροπή. Όποιος θέλει να γίνει κυβέρνησης και να τροποποιεί στο νόμο. Ήρθε στην περιφέρεια, προτάθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, έγινε αποδεχτή η πρόταση του Δήμου και της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλλίας. Στάστηκε στη κυβέρνηση, ενδεχομένως να υπήρξε και παρέμβαση, δεν ξέρω, αλλά σωστά για τα φιλιατρά, εντάχτηκε το μεγάλο έργο για την αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας. Αν υπάρχουν ζητήματα επί της μελέτης, λέγω κατηγορηματικά ότι η μελέτη θα ανοιχτεί, θα γίνει μια κουβέντα αναλυτική, θα ακούσω με την τοπική κοινωνία, προφανώς δεν την εκφράζει μόνο αυτό το πανό, αυτό το πανό εκφράζει μια διάσταση της τοπικής κοινωνίας. Και θα προχωρήσουμε και θα αποφασίσουμε. Διαφορετικά, 26 δήμη λειψούν για διάφορα έργα. Και μη μας λέτε εδώ πέρα, γιατί μπορώ και εγώ να σας πω καμιά τρακοσαριά έργα για την περιφέρεια Πελοποννήσου, που είναι άμεση της Πρωτεότητας. Και να πείτε κι εσείς άλλα τρακώς, και για την κάθε περιοχή. Διαφορετικά, το έργο αυτό θα οδεύσει για κάποιον άλλο δήμο της περιφέρειας, από τις 26, ιδιαίτερα μικρό δήμο, ορεινό δήμο, αλλά και στο μυαλό μας σκέψη και θα ικανοποιήσει, προφανώς σε συμνώηση με τον Δήμαρχο και την Εικονομική Επιτροπή, ανάγκες του συγκεκριμένου δήμου. Ας μη σκοτωνόμαστε περί αυτού. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αυτά θα το αποφασίσουν αυτοί που προβλέπει ο νόμος. Και κανένα πανό να εξηγούμαστε. Κοιτάξτε κύριε Εδέδε, σήμερα συζητάμε για τη δάνειοδότης. Το δάνειο θα το πάρει η περιφέρεια. Η περιφέρεια θα είναι ο φορέας συλλοποιής του συγκεκριμένου έργου. Η περιφέρεια θα έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο έργο. Και η περιφέρεια θα συνονοηθεί. Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια συνενόησης με την τοπική κοινωνία. Και βεβαίως, σε αυτή την προσπάθεια συνενόησης, θα έχει λόγο ο κάθε ένας από τα φιλιατρά, που εκφράζει κάτι στα φιλιατρά. Όχι εδώ είμαστε και δεν εκφράζουμε τίποτα, αλλά εκφράζουμε μόνο την αγωνία μας. Καλός είναι κι αυτός, αλλά όλοι έχουμε εκπροσώπους. Υπάρχει αγροτικό συνεδεσμός, υπάρχει δήμος, αλλά δεν υπάρχει ένας δημοτικός σύμβουλος. Ένας, δεν υπάρχει ένας δημοτικός σύμβουλος. Πολύ ωραία. Μη φωνάζεις σε μένα. Όταν φωνάζεις σε μένα με βάζεις απέναντι. Εσύ τσαμπουκάδες, όχι σε μένα, να πας να τους πουλήσεις εκεί που ξέρεις. Εντάξει. Ακούς σου λέω, ορίστε μας. Δεν έχετε κανένα σαραντάρια. Συνάδελφοι. Ορίστε. Επιμένετε δηλαδή να συνεχίσετε. Όλοι επιθυμούν αυτό. Καλά, μη μου λέτε μένα να τηρώ το κανονισμό. Το κανονισμό το καταπατάτε ιδιαίτερα αυτή η πτέρυγα. Το ξέρετε καλά. Λοιπόν, αλλά εδώ συνάδελφοι ακούστε. Η ώρα είναι να ξέρουμε τι λέμε. Είναι 7. Μόνο αυτό το θέμα θα συζητήσουμε σήμερα. Και μετά θα φύγουμε. Έτσι. Και θα πάμε έτσι μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό το συμβούλιο, σας διαβεβαιώ, θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα. Θέλετε αυτό, αυτό θέλετε. Δεν εκφραστήκαν οι απόψεις τώρα όλες. Συνάδελφοι, μπορούμε να συνονιηθούμε, κυρία Νικολάκου, σας παρακαλώ. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που ζητούμε όλοι. Εγώ είπα προσπαθώ μήπως και βρούμε μία λύση. Ποιοι θέλουν να τοποθετηθούν. Ωραία, ακούστε με καλά. Ας τελειώσουμε του χρόνου. Αυτή τη λογική έχετε. Να το διαλύζετε εδώ. Είστε εδώ για να το διαλύζετε. Για αυτό έρχεστε εδώ. Να το διαλύζετε. Αυτή είναι ο σκοπός σας από την πρώτη μέρα. Δεν χωνέψατε ότι χάσατε τις εκλογές. Δεν το έχετε χωνέψει. Και θέλετε να το διαλύσουμε εδώ. Θέλετε να τα κρεμίστε όλα. Ισοπεδοτές είστε. Στην πολιτική να ξέρετε υπάρχει συνενόηση. Ο όρος συνενόησης. Στις δημοκρατίες. Αλλά που να το βρείτε. Είχατε μάθει αλλιώς. Είχατε μάθει αλλιώς. Θα τα μάθει αλλιώς λέω. Αυτό το πληρώσατε και πήγατε εκεί που έπρεπε. Εντάξει συνεχίστε. Κατάλογος ομιλητών. Συνεχίστε μέχρι του χρόνου. Με κουράσατε εμένα. Δεν μπορώ εγώ να κάνω το κακό εδώ μέσα. Δεν έχω κανόν. Δεν ανακαλώ τίποτα. Η πρακτική σας είναι να διαλύσετε το συμβούλιο. Θέλετε να το καταβαραθρώσετε. Αυτή είναι η πολιτική σας. Αυτή είναι η πολιτική σας. Λέγετε μου ομιλητές να τελειώνουμε. Γράφτε. Να προχωρήσουμε. Να προχωρήσουμε να τελειώνουμε. Αυτό λέω. Με ενδιαφέρει εμένα εγώ έχω και ένα χρόνο συγκεκριμένο. Δεν μπορεί να πηγαίνει ένα συμβούλιο με εννιά θέματα τρεις μήνες. Δεν γίνεται αυτό. Θέλετε να το διαλύσετε. Επαναλαμβάνω αυτό θέλετε. Δεν θα το πετύχετε. Υπάρχουν ετρόποι στη δημοκρατία. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν λύσεις για όλα. Να τελειώνουμε ομιλητές η κυρία Τζανετέα. Εγώ δεν απευθύνθηκα για όλους. Λέω αυτή η πτέρυγα. Αυτή η πτέρυγα είναι κανόνας κυρία Τζανετέα. Τι δεν το βλέπει ο κόσμος νομίζετε. Δεν παρακολουθείτε. Όσοι παρακολουθούνε τηλεόραση δεν το βλέπουν. Δεν βλέπουν τον Γιώργο συνέχεια που διαμαρτύρατε. Δεν βλέπουν τον κύριο Γιανακούρα την κυρία Νικολάκου. Πώς να το κάνουμε. Η πραγματικότητα είναι μία. Δεν αλλάζει. Πείτε μου ομιλητές για να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Ομιλητές κυρία Τζανετέα να προχωράμε. Η κυρία Νικολάκου ένα. Άλλος ο μιλητής. Η κυρία Μπούζα. Βοηθήστε γιατί άλλομε θα έχουμε τελειώσει. Υπάρχει άλλος που θέλει να μιλήσει. Ο κύριος Δρούκας. Πάμε κυρία Νικολάκου. Αγαπητοί συνάδελφοι. Με καθαρή ευθύνη του προέδρου. Προσπαθεί να γίνει και να περάσει ως άποψη. Ότι το ότι παίρνουμε το λόγο μας κάνουν χάρη. Μας εγκαλούν γιατί τιμούμε την ψήφο των πολιτών. Οι οποίοι μας έθεσαν σε αυτά τα έδρανα. Που έχω πει πολλές φορές. Ότι όσο σημαντικό είναι το έδρανο της δεξιάς πτέρυγας. Που συνήθως είναι η πλειοψηφία. Εδώ βέβαια δεν είναι. Συνήθως είναι η πλειοψηφία. Το ίδιο σημαντικό είναι και το αριστερό έδρανο. Που είναι η αντιπολίτευση. Και επί δύο χρόνια σε αυτήν την αίθουσα. Προσπαθούν να καταλύσουν το θεσμό της αντιπολίτευσης. Μία με το καλό. Μία με το άγριο. Μία με συνενοήσεις. Και μία με δύθεν υπόγειες συνεργασίες. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά. Θα υπερασπιστώ αυτό το έδρανο με όλες μου τις δυνάμεις. Γιατί θεωρώ ότι αυτός είναι ο θεσμικός μου ρόλος. Πάμε λοιπόν στο θέμα. Ανησίχησα πάρα πολύ από την τοποθέτηση του κυρίου Περιφεριάρχη. Ανησίχησα πάρα πολύ. Γιατί είπε. Οι φορείς τα όργανα που αποφασίζουν έχουν αποφασίσει λέει κύριοι. Και ποια είναι αυτά. Η οικονομική επιτροπή του δήμου και η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας. Έτσι είπε. Δηλαδή αυτό που λέει και ο κύριος Λεβεντάκης ο οποίος το λέει με έναν άλλο δικό του τρόπο. Ο κύριος Νίκας το λέει πιο καλυμμένα. Πιο νομότυπα. Λέει εδώ έχουν αποφασίσει τα δύο αρμόδια όργανα. Αγαπητοί συνάδελφοι. Είναι πολύ σημαντικό και λέμε ναι και πάμε και στην οικονομική επιτροπή ναι για την αποδοχή αυτού του ποσού όπως και όλων των ποσών που ανήκουν σε αυτό τον άξονα στον Αντώνης Τρίτσις και αφορούν αναπλάσεις. Και δεν μπορούν να γίνουν ούτε νοσοκομεία ούτε αντιπλημμυρικά γιατί εδώ πρέπει να λέμε την αλήθεια. Τι μπορεί να γίνει όμως. Πρέπει να ξεκαθαρίσει εντελώς ένα ερώτημα. Αν σήμερα πούμε όχι γιατί λέμε όχι στην πλατεία των φιλιατρών. Λέμε όχι γιατί οι συνθήκες που αυτό το έργο μπήκε στο πρόγραμμα κύριε Περιφεριάρχα και εσείς το είπατε πάνω στο λόγο σας ούτε κασίχε ούτε άλλες εμελέτες είχε είναι αυτό που μας κατηγορείτε. Βάζαμε έργα τίτλους λέγατε στα προγράμματα. Να όμως που κάνει κύκλους η ζωή και η πολιτική. Βεβαίως και εσείς το βάλατε έτσι. Θέλατε να μπει η πλατεία των φιλιατρών. Ναι θέλατε να μπει. Όμως εδώ υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό. Άρα λοιπόν το δίλημα το ψευτοδίλημα να μην πάνε τα λεφτά στα φιλιατρά θα φύγουνε για αλλού είναι πολιτικός εκβιασμός ξεκάθαρα. Τα λεφτά να πάνε στα φιλιατρά. Υπάρχει δυνατότητα να τροποποιηθεί η μελέτη. Υπάρχει ο χρόνος ο απαραίτητος να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Να ακούσουμε τους φορείς της πόλης. Αν υπάρχει δεν υπάρχει και λόγος να αποφασίσουμε σήμερα. Αν δεν υπάρχει αγαπητοί συνάδελφοι και σήμερα πρέπει να ψηφίσουμε. Η ψήφος του ναι σημαίνει ότι η μελέτη περνάει ως τίτλο αλλά βέβαια δεν έχει καμία άλλη από πίσω κανένα background οριμότητας αφού δεν έχει αποφασίσει κανένας άλλος. Άρα λοιπόν επειδή το διαδικαστικό είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκό πρόγραμμα, συγκεκριμένο πρόγραμμα με καθοριστικές και τελεσίδικες ημερομηνίες πρέπει να ξέρουμε σήμερα εδώ τι ακριβώς ψηφίζουμε. Τα φιλιατρά βράζουν, δεν θέλουν αυτή την αλλαγή στην πλατεία και δεν είναι ο δήμαρχος ο οποίος λυπάμαι που αποχώρησε και δεν έκατσε να ακούσει και λυπάμαι που είπε ότι ό,τι και να πείτε σήμερα θα ξαναβγω δήμαρχος και θα την κάνω την πλατεία. Αυτά δεν είναι λογικές που επικρατούν και πρέπει να επικρατούν στα συλλογικά όρδα. Άρα λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει και πρέπει να ξέρουμε τι λέει η τοπική κοινωνία που τώρα δεν ξέρουμε. Είναι ψέματα ότι δεν ζήτησαν να πάει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ζήτησαν να πάει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Απλώς με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αυτό δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Και κλείνω ως εξής, ότι χρήματα παίρνει η περιφέρειά μας από οποιοδήποτε πρόγραμμα γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν έχει μόνο την Πλατεία των Φιλιατρών. Έχει το κτήριο της Μεσσινίας, αν δεν κάνω λάθος, έχει την ΕΜΕΑ, έχει την Λιγουριό και δεν θυμάμαι και αν έχει κάτι άλλο. Οπότε λέμε, ναι, να κάνουμε την αποδοχή, όμως όχι σε αυτή τη μελέτη της Πλατείας των Φιλιατρών. Και το όχι είναι καθολικό, όχι γιατί εμείς είμαστε όλοι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, γνωρίζουμε ποιος είναι ο χρόνος, το πώς θα γίνει ο σχεδιασμός των αναπλάσεων, αλλά γιατί η ίδια η τοπική κοινωνία δεν έχει πει ναι. Δεν έχει πει ναι. Και αυτό θεωρούμε ότι το βάρος αυτό δεν πρέπει να το πάρουμε. Και κλείνω. Ένα δευτερόλεπτο παραδέχομαι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχετε δείξει μεγάλη ανοχή στο χρόνο. Το παραδέχομαι. Αν θέλουμε να κάνουμε πολιτική διαχείριση και να πούμε εντάξει ας πούμε ναι να βοηθήσουμε τα φιλιατρά, να βοηθήσουμε και το δήμαρχο έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δεν θα γίνει ποτέ τίποτα, αυτό είναι κάτι που το καταδικάζω, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι δεν συνάδει με μια υπεύθυνη διοίκηση μιας περιφέρειας. Δεν λέω ότι αυτό κάνετε. Λέω αν το φανταστούμε σε διαφορετική περίπτωση να έρθει εδώ η μελέτη να συζητήσουμε να δούμε τι είναι αυτό που ψηφίζουμε και να εκφραστεί το δημοτικό συμβούλιο το οποίο δεν το εκφράζει ο δήμαρχος. Ο νόμος λέει ότι ο περιφεριάρχης και ο δήμαρχος είναι νόμιμοι εκπρόσωποι των οργανισμών, των νομικών προσώπων που είναι και οι δήμοι και οι περιφέρειες. Δεν λέει πουθενά ότι νομιμοποιείτε είτε ο δήμαρχος είτε ο περιφεριάρχης να εκφράζει την άποψη του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου γιατί τότε δεν θα υπήρχε καμία, κανένας λόγος να συνεδριάζουν τα συλλογικά όργανα. Να ρωτήσω κάτι κυρία Νικολάκου γιατί θέλω να βοηθήσω την κουβέντα. Επειδή ο καθένας κάτι εκφράζει όμως έτσι να μην καθίστε πάνω για να σας ρωτήσω. Κάτι εκφράζει, ένας δήμαρχος έχει εκλεγεί από την πλειοψηφία έτσι όπως και πριν. Τα γνωρίζουμε αυτά όλα. Επίσης αυτοί οι άνθρωποι σήμερα κάτι εκπροσωπούν ναι ή όχι. Ο περιφεριάρχης είπε αν δεν κάνω λάθος για να μπας και συνονοηθούμε. Να ξαναδούμε και να συζητήσουμε με την κοινωνία. Να τα βάλουμε κάτω τα θέματα με ό,τι τρόπο καλύτερο κρίνουμε για την κοινωνία. Να δούμε τι θέλουν τέλος πάντων να φύγει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Έτσι να καταλήξουμε κάπου δηλαδή. Γιατί κανένας δεν ξέρει τι εκπροσωποιεί αυτοί οι πέντε άνθρωποι έτσι. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν αμφισβήτησα. Εγώ λέω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλλίας από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι διαφωνίες, οι αντιρήσεις και οι συζητήσεις, έπρεπε να έχει συζητήσει το θέμα. Ο νόμος προέβλεπε να έρθει από την Οικονομική Επιτροπή όπως τα ξέρετε αυτά. Δεν είμαστε τώρα κυρίες. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, γι' αυτό ανησύχησα και το είπα στους συναδέλφους ξεκάθαρα. Αν μείνουμε, το ξανατονίζω για όλους μας για να μην κάνουμε ότι δεν καταλάβαμε τώρα, αν μείνουμε στο σημείο ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου τόφερε, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας το υπέβαλε, το έργο εντάχθηκε με απόφαση Υπουργού, όπως πάρα πολύ ωραία το επικάλυψε ο κ. Περιφεριάρχης. Λέω εγώ τη γνώμη μου, το έργο φεύγει, δεν υπολογίζεται τίποτα άλλο και προχωράει και εμείς να σχονάζουμε. Κυρίε Πούζα έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, για όσα έγιναν προηγουμένως, ειλικρινώς, αισθάνομαι πολύ άβολα και καταγγέλω τη συμπεριφορά σας, διότι θέλετε να αφημώσετε τους περιφερειακούς συμβουλούς. Επίσης, άκουσα νωρίτερα τον κ. Περιφεριάρχη να σας συκτήρει, αντί να σας επιπήξει, διότι δεν τηρείτε ακριβώς τον κανονισμό και αφθερετείτε κάποιες φορές. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο συζητούμε, της περίπτωσης της Πλατείας των Φιλιατρών, βλέπουμε μια πρεμούρα να γίνει ένα έργο για το οποίο αντιδρά και μάλιστα πολύ έντονα η τοπική κοινωνία. Το τοπικό και δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο δημοτικό συμβούλιο, απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει τεθεί πάρα πολλές φορές ως θέμα, αλλά που ουσίαζε ο κ. Δήμαρχος και δεν έχει συζητηθεί. Τι και αν δείχνετε, κ. Περιφεριάρχα, την αγάπη σας σε κάποιους ερετούς, οι οποίοι σας εκδιάζουν δημόσια και εσείς νιώθετε όμορφα και ανεβαστικά, το θέμα είναι να συμφωνούν εκτός των μονάδων και οι πολίτες. Και οι πολίτες, κ. Περιφεριάρχα, στην τριφυλία διαφωνούν ρυζικά με όσα σχεδιάζονται ερήμιντους. Αγνοείτε τις αντιδράσεις των πολιτών, αγνοείτε τις αντιδράσεις των ερετών, τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων και παρεμβαίνεται υπόπτως σε μία περίπτωση που έχει πάρα πολλά σκοτεινά σημεία. Έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία που θα υποστεί τις συνέπειες ενός τέτοιου έργου, πώς φαίνεται, αλλάζει άρδη μία ιστορική πλατεία όπως είναι αυτή των φιλιατρών, χαλάει το τοπικό χρώμα, αλλάζει την οικονομία της περιοχής και δημιουργεί προβλήματα κυκλοφορίας των οχημάτων η πλατεία τυχάνει να είναι ένα ζωντανό κύταρο της οικονομικής ζωής της πόλεως, αφού στην πλατεία αυτή υπάρχουν πάρα πολλές οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες με την ανάπλαση θα σταματήσουν ή θα συρρικνωδούν. Να γίνει πράγματι μία ανάπλαση, συμφωνούμε, μία αισθητική αναβάθμιση, να φωτιστεί η παιδική χαρά όπως είπε ο κύριος δήμαρχος και να αναβαθμιστεί η παιδική χαρά. Τι τον εμποδίζει να κρατηθεί το τοπικό χρώμα, να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής, αλλά πάντα μόνο και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων και των τοπικών εκπροσώπων, των συλλογικοτήτων των πολιτών που στην περίπτωση αυτή εκλύπη. Εκφράσεις όπως το έργο θα γίνει ναι και καλά επειδή το θέλουν κάποιοι αγνώοντας τους πολίτες παραπέμπουν σε απαράδεκτο αυταρχισμό. Το έχω ξαναπεί, κύριε Περιφερειάρχα, πως αποφασίσετε να δικίσετε διχαστικά τον τόπο και αυτό βλέπω ότι το κάνετε παντού, παρεμβαίνοντας και σε αρμοδιώτη της άλλου βαθμού αυτοδίκησης. Φαίνεται το θέμα της αποδοχής των όρων του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθτικών και Δανείων για το ενταγμένο αυτό έργο της Πλατείας των Φιλιατρών, προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων 280.000 ευρώ και δεν γνωρίζουμε εμείς εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και γενικότερα και η τοπική κοινωνία βασικά θέματα που αφορούν τη μελέτη. Με ποιες αποφάσεις και εγκρίσεις έγινε, από ποιον έγινε, ποιος την παρέλαβε, ποια έγγραφα τη συνοδεύουν και γιατί δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για τη μελέτη αυτή. Η Περιφερεια γνωρίζουμε ότι είναι ο κύριος του έργου και φορέ ασυλλοποίησης είναι ο δήμος. Όταν εγκρίνατε την υποβολή πρότασης ένταξης, αναρωτηθήκατε αν υπάρχει συμφωνη γνώμη του συλλογικού οργάνου του Δήμου Τριβηλίας και με ποιο δικαίωμα πατάτε σε δύο βάρκες και με φανερή διγνωσία έρχεστε και συμφωνείτε μεν σε προγραμματική με το δήμο και προχωράτε σε διαδικασίες και ταυτόχρονα λέτε και στους κατοίκους που διαμαρτύρονται πως το έργο αυτό δεν θα προχωρήσει. Επιτέλους δείξτε λίγο σεβασμό στους πολίτες που αγωνιούν και αναλάβετε τις ευθύνες σας στο πλαίσιο του νόμου που καθορίζονται οι αρμοδιωτητές σας. Τώρα όσον αφορά αυτό το οποίο είπε ο κύριος Δήμαρχος ο κύριος Λεβεντάκης, εμείς δεν αφισβητούμε την αγάπη του για τα φυλιατρά. Αν όμως η πλατεία σήμερα των φυλιατρών έχει υποβαθμιστεί, ας αναζητήσει και τυχόν δικές του ευθύνες. Αυτό είναι γεγονός και μιας και τώρα εσείς πραγματικά αναρωτιέστε και γενικότερα για τις αναπλάσεις και νοιαζόσαστε για τις τοπικές κοινωνίες, μαθαίνω ότι σε άλλη περιοχή ας πούμε της περιφερειακής ενότησης Κορινθίας αρνείστε να εντάξετε έργο ας πούμε στο δήμο Βολουβέχας, Βόχας, την πλατεία Μπολατσίου παραδείγματος χάρη. Αρνείστε να την εντάξετε σε κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Ας τα δείτε λίγο και να μην μπαίνετε μόνο σε κάποιους που τους οποίους θεωρείτε δικού σας δημάρχους ή όχι. Λοιπόν, ολοκληρώσαμε να τελειώνουμε να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία. Συνάδερ φυλάτε μέσα όλοι. Τα αδειάσαμε την αίθουσα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Λοιπόν, πάμε στην ψηφοφορία, έτσι, για το θέμα έξι. Ελάτε σας παρακαλώ, ελάτε μέσα. Τώρα να ψηφίσουμε. Εγώ δεν έχω αντίρρηση να συνονοηθούν εδώ και δεν έχω κανένα θέμα, κανένα δεν έχω. Ναι, να μπασπούν εδώ οι παρατάξεις, τι ψηφίζουν, να τελειώνουμε. Πού είναι, ποιος την έχει που δεν την έχω εγώ δηλαδή, πού την στείλατε. Πρόεδρε αν μου επιτρέπεις. Με τι με την στείλατε, με αεροπλάνο. Πρόεδρε αν μου επιτρέπεις. Θάνομαι να πω πρόεδρε. Ναι. Είναι βούληση όλων των παρατάξεων, τουλάχιστον των περισσότερων, το δάλιο να διευκολυνθεί. Εμείς θέλουμε μια ρητή δέσμευση, η οποία θα καταγραφεί και σαν απόφαση περιφερειακού συμβουλίου, επειδή δεν θέλουμε το έργο της ανάπλασης στην πλατεία στον Πιλιακρότη, σε αυτή τη μορφή του. Αν δεν υπάρξουν, μετά από τη σημερινή εξέλιξη, αποφάσεις και του περιφερειακού και του δημοτικού συμβουλίου, δεν θα υλοποιηθεί το έργο και του τοπικού. Λοιπόν, το λόγο έχει ο περιφερειάρχης να δώσει στις ευκαιρίες. Είναι απλό το θέμα. Κύριε Περιφερειάρχη, έχετε το λόγο, κύριε Περιφερειάρχη. Προφανώς καταλαβαίνετε όλοι ότι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχωρήσουμε στη διάθεση τριών εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ για ένα έργο αστικού εξυχρονισμού σε εισαγωγικά ή χωρίς στα φιλιατρά, όταν δεν υπάρχουν τόσα και τέτοια προβλήματα παντού. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε καμία αναταραχή στην τοπική κοινωνία. Δεν ξέρω αν υπάξει μεγαλύτερη αναταραχή, αν δεν γίνει το έργο. Πότε θα υπάξει μεγαλύτερη αναταραχή, δεν ξέρω. Λοιπόν, προφανώς είπαμε ποιοι αποφασίζουν, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα, καμία αντίρρηση, δεν έχουμε να εξαρτηρηθεί η συζήτηση, κύριε Δέδε, και με την παρουσία σας. Κύριε Δέδε ακούτε τώρα, δεν σε βλέπω να παρακολουθήσω. Τώρα είμαστε στο μέρος της τροποποίησης του προορισμού που αφορά τη Λενιακή Σύμβαση. Το ΠΣΥ ψηφίζει την έκριση της τέταρτης αναμόρφωσης του προορισμού, της περιφέρειας Πελοποννήσου... Ποιο είναι αυτό? Ποιο είναι? Λοιπόν, για την Λενιακή Σύμβαση προτείνομαι... Συγγνώμη γιατί έχω... Για την Λενιακή Σύμβαση προτείνεται να ψηφιστεί η συγκρίση ως έχει και δεύτερον, για το μέρος που αφορά την αναβάθμισης πλατείας των φιλιατρών, δηλώνουμε ερητά ότι θα γίνει... Δηλώνουμε ως φορέα συλλοποίησης του έργου, ότι θα γίνει ευρία συζήτηση... με εκπροσώπους του Δήμουτρη Φιλίας, του Δημάρκου και φορέων της περιοχής... για τη μέγιστη δυνατή συνέναιση της κοινωνίας των φιλιατρών. Και προφανώς δηλώνουμε ότι οτιδήποτε συνδέεται με το νόμο αρχαιολογική υπηρεσία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συγκοινωνιακές μελέτες, αν δεν έχουν γίνει θα γίνουν. Τίποτα δεν θα γίνει παρά το νόμο. Η Λενιακή Σύμβαση ως η εισήγηση, νομίζω είναι 10.000.000 ευρώ από τα 35, τα 300 να πάνε στα φιλιατρά, θα ξεκινήσει μια ευρύτατη κουβέντα από εμάς, που είμαστε φορέας και θα επιδιωχτεί η μέγιστη δυνατή συνέναιση των εκπροσώπων των φορέων. Αν δεν επιτεχθεί αυτό θα υπάρξει εισήγηση μέσω της Οικονομικής Επιτροπής για να πάνε τα χρήματα κάπου αλλού. Νομίζω είμαι απολύτως καθαρός αυτό και θα ενημερώσω σχετικά και τον Υπουργό. Αν μου επιτρέπεις κύριε Περιφερειάρχη, μια συμπλήρωση. Ακόμα και αν σήμερα εγκρίναμε το έργο της πλατείας των φιλιατρών, θα μπορούσε να μη γίνει ποτέ. Πες ότι σκάβαμε και βρίσκαμε ένα αρχαιολογικό μνήμη όπως πολλά έργα ή καθοστερούσαμε σε κάποιες απαλλοτριώσεις. Άρα, από τα έργα τα οποία χρηματοδοτεί το δάνειο αυτό που θα πάρουμε, δεν είναι αναγκαστικό ότι θα γίνουν και τα πέντε. Το ότι ψηφίζουμε σήμερα τη δανλιακή σύμβαση δεν σημαίνει ότι θα γίνει και το έργο. Ακριβώς. Εμείς, λοιπόν, είμαστε ρητά και κατηγορηματικά αντίθετοι στην υλοποίηση του έργου της πλατείας των φιλιατρών. Και λέμε, μισό λεπτό, για να αλλάξει οποιαδήποτε εξέλιξη πάνω σε αυτό, το διατυπώνουμε σήμερα ότι είμαστε αντίθετοι. Για να αλλάξει οτιδήποτε πάνω σε αυτό, πες ότι μας φέρνει καινούργια μελέτη, πες ότι συμφωνήσουν οι κάτοικοι, θα πρέπει να υπάρξουν τρεις αποφάσεις. Τοπικό συμβούλιο, δημοτικό συμβούλιο, περιφερειακό συμβούλιο. Μου λέτε για την τύχη του έργου, για την τύχη του έργου. Μου λέτε για υποκατάσταση θεσμικών οργάνων. Όχι υποκατάσταση, ζητάμε συμφωνή γνώμη. Δεν είναι ίδιο με το δημοτικό. Είναι συγκεκριμένα τα όργα. Σας είπα κατηγορηματικά. Να βάλουμε τη διατύπωση του κ. Πετράκου. Ακούσε με σε παρακαλώ. Είπαμε ότι η δανειακή σύμβαση για το σύνολο των έργων, τα οποία είναι για εμάς 35 εκατομμύρια, αυτή τη δυνατότητα έχουμε. Η δανειακή σύμβαση δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και τα έργα. Μπορεί να προκύψει οτιδήποτε. Μπορεί μια μελέτη να είναι πράγματι ελπής. Μπορεί να λείπει η υποδότηση της αρχαιολογικής υπερεσίας. Να υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι. Όχι πόσο γκαζόν θα έχουμε στην πλατεία. Να υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι. Δεν προχωράει κάτι. Επομένως, να κάνουμε μια ευρία κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα. Να ψηφίσετε τη δανειακή σύμβαση σήμερα. Και το έργο θα προχωρήσει με αυτή την προϋπόδεση. Δεν έχω κάτι άλλο να σας πω. Προφανώς το περιφερειακό συμβούλιο είναι αρμόδιο. Ας αποφασίσει. Τρούκα, τι είναι ασαφές. Είναι σαφές δηλαδή να στηριχτούμε σε μια απόψη πέντε ανθρώπων και να μη ξέρουμε τι λένε η υπόλοιπη κοινωνία των φιλιέτρων. Αυτό είναι λογικό. Ο περιφερειάρχης είπε να πάμε εκεί να ανοίξουμε τη συζήτηση. Να ανοίξουμε τη διαβούλευση με τους φορείς. Παρόντες θα είστε. Παρόντες όλοι. Θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε. Ναι, έχετε το λόγο. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Εκκλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Υπόσχεσαι, κύριε Πρόεδρε Παραδοσιακό, για την χορήγηση του επενδυτικού δανείου. Αυτό. Και ζητάει, αν μπορεί να γίνει, να προτείνει στη θέση του υποέργου ανάπλασης πλατείας, αλλά έργα. Αν δεν θέλουν. Αλλά, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, δεν γίνεται. Ο περιφερειαρχής είπε την πρόταση της περιφερειακής αρχής. Κύριε Πετράκο, δεν θεωρώ ότι μπορεί το σαμά, μπορεί το σαμά, αλλά εγώ δεν θεωρώ ότι δεν μπορεί να προτείνει κάτι το οποίο είναι αντίθετο με το νόμο. Δηλαδή, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε την αρμοδιότητα της οικονομικής επιτροπής του Δημοτροιφυλλίας να προτείνει έργο. Δεύτερον, δεν μπορούμε να προτείνουμε άλλο έργο, διότι δεν υπάρχει πρόσκληση. Έχει τελειώσει η πρόσκληση. Λοιπόν, η πρόταση από πλευράς πλειοψηφίας είναι η εξής. Να ψηφίσετε την εισήγηση όσοι έχουν για τη δανειακή σύμβαση. Δεύτερον, για το μέρος που αφορά στην πλατεία φυλιατρών, 17 εκατομμύρια δηλαδή μίον 300, ευρύα συζήτηση με τον Δήμο και εκπροσώπους φορέων φυλιατρών, με στόχο τη σύγκληση απόψεων και τη μέγιστη δυνατή συνέναιση. Β. Αν αυτό δεν επιτευχθεί η σύγκληση απόψεων και η μέγιστη δυνατή συνέναιση, αν αυτό δεν επιτευχθεί να προταθεί απένταξη του έργου και πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για ένταξη άλλου έργου αστικής ανάπλασης που δεν έχει πιθανότητες γιατί δεν υπάρχει πρόσκληση. Προφανώς το καταλαβαίνετε. Εγώ λέω ρητά στο σώμα ότι θα κάνουμε δύο-τρεις συζητήσεις στα φυλιατρά με εκπροσώπους φορέων, ήδη πήραμε και μία άλλη γνώμη από αυτή που ακούστηκε εδώ, ώστε τα χρήματα αυτά να πέσουν στην Κεντρική Πλατεία Φυλιατρών, με τις αναγκαίες εκείνες τροποποιήσεις που θα λένε οι περισσότεροι εκπρόσωποι των φορέων. Αυτό έχω να σας πω. Βεβαίως υπάρχει κι ο άλλος δρόμος, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολος, ενδεχομένως να χαθούν τα χρήματα και τότε θα αυξηθεί και η σύγκρουση και η τοξικότητα η οποία υπάρχει σήμερα. Και κάνω μία έκκληση, αυτά τα οποία υπάγραφονται στα πρακτικά, να συνονοηθούμε για το θέμα αυτό. Και εδώ είμαστε, αυτά τα οποία είπατε, είτε αρχαιολογική υπηρεσία, είτε κυκλοφοριακή μελέτη, είτε στένεμα δρόμων, είτε, είτε, είτε, θα τα κουβεντιάσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτό που θέλουν οι περισσότεροι. Και μπορεί να είσαστε και παρόντες, σε συζήτηση η οποία θα γίνει. Λοιπόν, άρα έχουμε δύο προτάσεις. Ακούω, κυρία Νικολάκου. Συζητώντας τώρα με τις υπόλοιπες παρατάξεις, κύριε Πρόεδρε, εμείς λέμε το εξής. Τι είναι αυτό που αλλάζει μεταξύ της πρότασης που έκανε ο κύριος Περιφεριάρχης και της κοινής που κάνουμε εμείς. Εμείς θεωρούμε απολύτως απαραίτητο το θέμα να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα. Έκλεισε η πρόσκληση ΜΕΝ, έκλεισε η πρόσκληση. Όμως, αν είναι να πάει στην Οικονομική Επιτροπή, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Δεύτερον, το θέμα κλείνει πρόσκληση. Στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι μια ολόκληρη συζήτηση το πότε κλείνει. Αυτή η διαφορά είναι εκεί λοιπόν. Τελείωσε. Εμείς λέμε... Είστε σαφείς στη πρόταση. Να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό. Εμείς λέμε και ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή, σε αυτή την περίπτωση, να έρθει με την πρόταση όλων των παρατάξεων, που στην ουσία δεν αλλάζει κάτι. Απλώς θέτει το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο ως όργανα τα οποία θα πρέπει να λάβουν απόφαση. Ωραία. Εμείς έχουμε διαφορετική... Επί της ουσίας δεν διαφωνώ. Ακούστε, ακούστε. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει προσφυγή για την ομότητα της απόφασης. Αν σας λέγω το εξής, έχουμε δύο αποφάσεις. Του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλλίας που λέει τα ΜΕΝ και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλλίας που λέει τα ΔΕ. Ποια είναι η απόφαση εκείνη που θα υπερισχύσει. Αφήστε ποια υπερισχύει ηθικά και πολιτικά. Αφήστε το αυτό. Επομένως, επομένως, επομένως, δημιουργούμε ζητήματα. Να σας πω κάτι. Εγώ δεν διαφωνώ να γράψετε τα συλλογικά όργανα. Τι νομοθετείτε, γράψτε τα συλλογικά όργανα. Τα συλλογικά όργανα. Και νομίζουμε τα πάντα. Τα συλλογικά όργανα. Τα συλλογικά όργανα. Λοιπόν, και για να μην βασανιζόμαστε, προφανώς ψηφίστε ό,τι θέλετε. Προχωράμε, υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μία, τι διαμόρφωσε ο κ. Πετράκος. Συμφωνούμε όλοι για να ξέρουμε τι γράφουν τα πρακτικά. Η άλλη, η πρόταση που κατέθεσε η περιφερειακή αρχή, για του περιφερειάρχη. Λοιπόν, ψηφοφορία. Να τελειώνουμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο. Τελείως. Αποστόλια. Ναι, ναι, ναι. Λέγει. Ναι, ναι. Καταμετράσες, εσύ διαβάζω εγώ. Περίμενε. Εγώ πρέπει να τα διαβάζω όμως. Λαμπρόπλος Χρήστος Απόν, Μαλτέζος Ιωάννης. Γιωλής Αναστάσιος. Βερούτης Θεόδωρος. Αναστασσόπλος Θεστάθιος. Σκατζός Εμμανουήλ. Γκούνης Απόστολος. Τη δική μας πρόταση. Ράλις Απόν. Καπέλης Βασίλειος. Γαλάστη Μπιτινιώτης το ίδιο. Συνοχωρείτης το ίδιο. Κόρκα το ίδιο. Ζινιέρης το ίδιο. Καλαγεροπούλη το ίδιο. Ματζούνης το ίδιο. Χρονάς Απόν. Σαρδέλης το ίδιο. Τατούλης. Άλλη πρόταση. Γιάννα Κούρας Εβάγγελος κοινή. Τζανετέα κοινή. Ρουμαλιώτης κοινή. Κανελάκης Απόν. Παπαντονίου Κορώνη. Σταματάκος. Εδώ. Νικολάκου. Εδώ. Πισημίσης. Απόν. Πετρίτσις. Εδώ. Λιμπέρης. Εδώ. Λιμπέρης. Σκούρος. Απόν. Μπουζα. Μπουζα. Εδώ. Δέδες Γιώριος. Εδώ. Μποζίκης. Καρσιώτης. Καρσιώτης. Εδώ. Βεργινάδη. Απόν. Καρούζος. Απόν. Πουλοκέφαλος. Απόν. Κοινή. Κοινή. Απόν. Δημητρακοπολού. Απούσα. Μπουντρούκας Ιωάννης. Κοινή Πρόταση. Κοινή Πρόταση. Γγυλίτσις. Νικολάος. Απόν. Απόν. Γόντικας. Νικολάος. Καντάκες της Δύο. Κελάρης. Έχουμε 16. Πετράκος Αθανάσιος. Την Κοινή. Την Κοινή. Δηρούγκας. Την Κοινή. Ζεμπετζίς. Απόν. Λιπεροπούλ. Την Κοινή. Κάτσαρις. Την Κοινή. Ικονόμου. Οι οποίοι είναι 14, 15. Σπυριδάκου. Την Κοινή. Σιδέρυς Βασίλειος. Απόν. Απόν. Γανώσης Αναστάσιος. Συγνώμη κύριε Πρόεδρε. Γανώσης Αναστάσιος. Όχι, γιατί γελάτε, θα μου κάνετε εγγόνωση. Σσσσ. Γιατί γελάτε, σας ευχαριστώ. 21 την Κοινή. Πρόταση 16. Πρόταση του Περιφερειάρχου. Να σε έδωσε τον χώρο και να μας έδωσε όλους εδώ. Δηλαδή είμαστε περήλαις. Όχι, σας εμπεριλάβαμε. Τι θέλεις Παναγιώτη, δεν κατάλαβα. Κατά της στιματοδότησης. Στην πρόταση γόντικα δηλαδή. Συμφωνείς το υπόλοιπο και είσαι μόνο κατά της στιματοδότησης. Άρα είναι η πρόταση γόντικα. Τι λάθος λέμε ρε Παναγιώτη. Άρα είναι 20 υπέρ της κοινής πρότασης και 16 υπέρ της πρότασης του Περιφερειάρχου. Και 3 κατά της στιματοδότησης. Μισό λεπτό, 16 και 3, 19. Τα έχουμε μετρήσει καλά, γιατί έχουμε θέμα. Πρέπει να είναι 20. Είναι 20, έτσι. Ωραία, και οι άλλες μαζί και οι δύο είναι 19. Έχουμε στην ουσία συνάντηση, για να μην μπερδευτούμε. Έχουμε τρεις προτάσεις. 16, 3 και 20. Άρα, κατά πλειοψηφία υπηρεσκεί η πρόταση κοινή. Τελειώσαμε το θέμα. Περιμένουν να έρθει στο Περιφερειάρχο Συμβούλιο, όταν θα εργαλεί η Πλαρέα. Σύμφωνα με την απόφασή μας. Εκείνη η πρόταση λέει να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει απόφαση. Δεν είναι νόημα. Λοιπόν, τι να κάνουμε. Δεν γίνει. Πάμε, τελειώσαμε. Ναι. Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν περάζεται η πρόταση μας. Θέμα. Τώρα. Επειδή είμαι σχεδόν βέβαια ότι η συνεδρία σας δεν θα ολοκληρωθεί με όλα τα θέματα. Θέλω να μου πείτε, έτσι όπως είναι τώρα τα υπόλοιπα θέματα προς συζήτηση, τη σειρά. Δηλαδή οι πυρκαγιές, το θέμα για το αντιφασιστικό ψήφισμα, το θέμα του δρόμου της Μάνης. Οι δύο γνωμοδοτήσεις μελετών. Ναι, ναι. Τα αγριογούρουνα και το θέμα των χρηματοδοτήσεων. Με τι σειρά θα είναι αυτή η συζήτηση. Όπως πάει τώρα. Αυτοί έχουμε αποφασίσεις. Όχι λέω, γιατί τα αγριογούρουνα και το θέμα των χρηματοδοτήσεων. Ήταν τελευταία. Είναι τελευταία. Απλώς να ξέρω πώς θα έχετε τη σειρά. Ναι. Πάμε, λοιπόν, στο θέμα 4. Συζήτηση για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άμεση χρηματοδότηση για δράση και έργαση πληγής περιοχές από τις πρόστατες καταστροφικές πυρκαγιές. Οι συγγυτείς, έφυγε. Ο κύριος Τατούλης. Μισχόδης Πρόεδρε. Δηλαδή, εγκρίθηκαν σήμερα 17 εκατομμύρια ευρώ δανειακή σύμβαση. Μίον τα 300 των φιλιατρών. Ναι. Αυτό εγκρίθηκαν σήμερα. Αυτό εγκρίθηκε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο. Τι εγκρίθηκε. Συγγνώμη, τώρα τα έχετε πει έτσι έχουν καταγραφεί. Είπατε τα υπόλοιπα εκτός των φιλιατρών η πλατεία. Δεν συμπορούμε τα φιλιατρά ευθύνη. Ωραία, τότε τι ελληνικά μιλάμε κύριε Πετράκο. Δεν υπάρξει. Άρα όχι 17 εκατομμύρια, 14 είπαμε. Αυτή την απόφαση πήραμε. Συγγνώμη, με συγχωρείς Πρόεδρε, με συγχωρείς. Εγώ δεν είχα δικαίωμα, δεν είχα δικαίωμα. Συγγνώμη, με συγχωρείς Πρόεδρε, με συγχωρείς. Εγώ θα πάνω να υπογράψω αυτές τις ημέρες μία δανειακή συμβασία με το Ταμείο Παρακαταδυτικών Κεδαλιών. Αυτές τις ημέρες. Επομένως θα πάνω να υπογράψω δάνειο 17 εκατομμύρια μίον 3 200. Συμφωνούμε? Όχι, όχι. Θα υπογράψω 17 εκατομμύρια? Θα πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση του δημοτήτου. Σας παρακαλώ, είναι ουσία αυτό. Θα υπογράψω 17 εκατομμύρια ευρώ? Ναι. Τόσο θα υπογράψω? Λοιπόν, συμφωνούμε κύριε Δέδε με συγχωρείς. Θα υπογράψω δανειακή σύμβαση 17 εκατομμύρια. 17 θα υπογράψω. 17 θα υπογράψω και θα καταθέσω και την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η άποψή μου κύριε Περιφεριάρχη είναι να υπογράψετε τη σύμβαση δανείου με 17 εκατομμύρια. Αν δεν υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή η Περιφέρεια θα υλοποιήσει. Δεν προχωράμε το έργο. Δεν προχωράτε το έργο. Ωραία. Και τότε τι λέγα, πού διαφωνήσαμε δηλαδή. Θα μας τρελάνετε εδώ. Κάτσε ρε Γιώργο, έχετε λογοή, έχετε λέτε και ξαναλέτε. Βοηθήστε εμένα, όχι άλλο. Θέλετε να πάρω αυτή τη στιγμή να την γράψουμε το... Άκουσε Γραμματεία, υπογράφω 17 εκατομμύρια. Το έργο των φιλιατρών δεν προχωράει, δεν δημοπρατείται αν δεν έρθει απόφαση από τα θεσμικά όργανα των φιλιατρών. Η διαφορία μας... Δημοτικό Συμβούλιο. Ακριβώς. Και αν... Συγγνώμη. Και αν... Μισό λεπτό, γιατί εμείς φωνάζαμε πριν, το λέγαμε ότι λέμε το ίδιο, αλλά εμείς είχαμε μία αντίρρηση μόνο προς τα συλλογικά όργανα το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό. Αυτό λέγαμε εμείς. Δεν είπαμε να χάσουμε τα τρία εκατομμύρια. Είναι κατάγεγραμμένα, αλλά τώρα λέτε κάτι άλλο. Δεν λέμε κάτι άλλο. Εγώ το δέχομαι. Τώρα τι να μην... Μην θέλετε να βάλουμε τώρα το μαγνητόφαιρο. Δεν μπορούμε μετά από μαγνητοφωνήσουμε. Αυτό από αποφασίσαμε. Καλά λέω. Αυτό από αποφασίσαμε. Λοιπόν, και αν υπάρχει ένσταση ότι δεν είναι αρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η Οικονομική Επιτροπή, τι θα κάνουμε? Εμένα μου ξεκαθαρίσατε ότι υπογράφω για 17 εκατομμύρια. Από εκεί πέρα βλέπουμε. Εντάξει, με φτάνει αυτό. Εγώ θεωρώ ότι συμφωνούσαμε σε όλα. Τεχνητή ήταν η αντιδικία. Είναι πιο απλά τα πράγματα. Συμφωνούμε σε αυτά. Αν δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρακτικά, δεν δημοπρατείς το έργο. Εσύ είσαι η αναθέτουσα αρχή. Εσύ είσαι ο κύριος του έργου, η περιφέρεια ενός του προσωπός σου. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των φιλιατρών, μετά τη διαβούλευση και όλα αυτά που λέμε να γίνουν, και έχεις πράσινο φως από εκεί, δεν δημοπρατείς. Πάμε, πάμε. Γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Πάμε στο επόμενο θέμα. Συζήτηση όπως είπα. Ο κύριος Στατούλης δεν είναι εδώ. Κάνετε εσείς συζήτηση. Όταν θέσαμε το θέμα προσυζήτηση, κύριε Προέδρε, με υπογραφές, είχαμε πει και το είχαμε πει και στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο και ο κύριος Πετράκος, το έχει πει και ο κύριος Δέδες και η κυρία Λιμπεροπούλου, ότι θέλουμε για να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση να ακούσουμε πρώτα την περιφερειακή αρχή. Και μάλιστα είχαμε ζητήσει να έρθουν και συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να γνωρίζουμε πώς προγραμματίζει και σε χρονοδιάγραμμα αλλά και σε επιστώσεις και σε διεκδικήσεις η περιφερειακή αρχή την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών. Άρα λοιπόν θέλουμε να ακούσουμε πρώτα τι ακριβώς συμβαίνει, σε ποια στιγμή είμαστε τώρα. Έχει έρθει εδώ ο κ. Τριαντόπουλος, έχουνε σταλεί έγγραφα προκειμένου να διεκδικήσουμε πόρους που δουε. Ο κ. Περιφερειακής έχει ανακοινώσει έργα. Αν δεν το ξέρουμε αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε μια συζήτηση... Κύριε Αναστασσόπουλε, κύριε Βερούτη, λοιπόν, ξεκινάτε να κάνετε εισήγηση ο καθένας για την... Τι να κάνουμε... Εμείς αυτά τα οποία έχουμε κάνει είναι ανοιερτημένα στο διαδίκτυο, είναι όλα στο φως. Το ότι φέρνετε ένα θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο εσείς και όχι εμείς, το ότι φέρνετε ένα θέμα, πρέπει να μας πείτε γιατί το φέρνετε, γιατί υπάρχει αιτίαση, που εμείς είμαστε ανεφαρκείς, ή εμείς με πτώση τι χρειάζεται να κάνουμε παραπέρα. Ό,τι κάναμε είναι στο φως, όλα. Και από αυτόν που θα μας πείτε, εμείς θα σας απαντήσουμε. Αν έχετε θέματα και μας κεντράρετε κατευθείαν, ελάτε να μας πείτε, εντάξει. Αφού φέρνετε το θέμα, πέστε μας γιατί το φέρνετε. Πέστε μας και να κάνετε τις εισηγήσεις. Και πάντα έτσι πρέπει να γίνεται. Τα θέματα που φέρνει η διοικησία τα εισηγούμαστε εμείς. Αυτά που φέρνετε εσείς, να τα εισηγήσετε εσείς. Ναι, τώρα όμως θα προχωρήσω. Λοιπόν, κύριε Περιφερειάρχη, φέρνουμε το θέμα, διότι το Περιφεριακό Συμβούλιο... Μα τώρα θα κάνετε εισηγήσεις μετά. Μα τι είναι αυτό, κύριε Πετράκο. Πρώτα η κυρία Νικολάκου, μετά εσείς και μετά ποιος άλλος είναι. Όχι, πρέπει να... Εγώ θέλω να απαντήσω, είπε ο κύριος Περιφερειάρχης... Όχι, δεν, το διάλογος δεν γίνεται, τώρα τελειώσαμε. Κύριε Νικολάκου, μετά εσείς εισήγησε από τρία λεπτά ο καθένας. Πάμε. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε να διανοηθούμε γιατί ο κύριος Περιφερειάρχης παρενεύει... Όταν εσείς και πολύ ορθά είπατε στον κάθε αντιπεριφερειάρχη... Προτείνατε μάλλον και παροτρίνατε τον κάθε αντιπεριφερειάρχη κάθε ενότητας να ενημερώσει το σώμα. Δεν παραξηγείμαι εγώ, δεν φοβάμαι. Αυτό είναι οι Πέρσες που είπα, γιατί να παραξηγηθείτε. Λέω λοιπόν ότι είναι προσβολή για το σώμα και επανέρχομαι πάλι σ' αυτό που είπα πριν... για τη θεσμική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η αντιπολίτευση... Αυτό απαιτεί ο σεβασμός στα συλλογικά όργανα. Από αυτή τη φράση θα πιαστώ και εγώ, ο σεβασμός στα συλλογικά όργανα. Τα έδρα της αντιπολίτευσης δεν είναι διακοσμητικά. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι εδώ που έχουν προκύψει δεν έχουν διοριστεί. Όποιοι οραματίζονται τους διορισμένους περιφεριάρχες, νομαρχές, είναι ένα δικό τους θέμα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να σέβεστε τις παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων. Και να μην επενδύετε πιθανόν στο ότι μεταξύ τους έχουνε κάποιες διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι θα πάνε στην άκρη όλες οι αντιπαραθέσεις... όταν βλέπουμε όλοι ότι δεν λαμβάνετε καθόλου υπόψη σας τις αντιπολιτεύσεις. Άρα λοιπόν φέραμε για δεύτερη φορά το θέμα προσυζήτηση με υπογραφές. Είναι η μοναδική περιφέρεια στη χώρα, δεν το έχει κάνει καμία άλλη... από αυτές που είχαν πυρκαγιές και πολύ μεγάλες καταστροφές... που δεν έφερε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβουλείο. Δεν υπάρχει άλλη περιφέρεια που να το έκανε αυτό. Και λέει ο κ. Νίκας, με προκλητικά το λέει αυτό. Ό,τι υπάρχει είναι στο διαδίκτυο. Πού το λέει αυτό? Το λέει στο ανώτατο πολιτικό όργανο της Πελοποννήσου. Ό,τι υπάρχει είναι στο διαδίκτυο. Δεν αντιλαμβάνετε ότι πρέπει εδώ, σε αυτό το συλλογικό όργανο... να ενημερώσει το σώμα, να απαντήσει σε ερωτήματα... και να πάρει κατεύθυνση από το σώμα. Άκουσε ποτέ ή ζήτησε ποτέ καμία πρόταση... πριν συναντηθεί με υπουργούς... πριν κάνει ιδιαίτερες συναντήσεις αναενότητα... και πριν ανακοινώσει ποσά και έργα. Λέω λοιπόν κ. Περιφερειάρχα... πείτε μας αναλυτικά πόσα χρήματα έχετε ζητήσει... η αναπεριοχή που έχει πληγεί. Πόσα για τη Μεσσινία, πόσα για την Αρκαδία και πόσα για τη Μάνη. Πρώτο, μια και θέλετε και μας είπατε να απαντήσετε παντού. Πείτε μας δεύτερο. Έχετε καταθέσει, εκπονείτε, σκέφτεστε... ένα ολοκληρωμένο σχέδιο... το οποίο να παρεμβαίνει σε περιοχές... που συνδυνεύουν με απόλυτη ερημοποίηση όπως είναι η Μάνη. Χρειάζεται η Μάνη μετά από αυτή την καταστροφή... ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ναι ή όχι. Τι έχετε κάνει γι' αυτό. Σε ποια κατεύθυνση κινείστε. Διότι εδώ, σε προηγούμενη συνεδρία σας, στην τοποθέτησή σας... όταν είπατε τα εκατομμύρια που ζητήσατε... τα οποία περιμένω πάλι να ακούσω τώρα... είπατε τόσα από εδώ, δεκαννιά εδώ, δεκαπέντε εδώ, εννιά εκεί. Να δούμε λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα. Τι πρόβλεψη υπάρχει για να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις. Θεωρούμε ότι η ζημιά που έχει υποστεί η Πελοπόννησιος από τις Πυρκαγιές... είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλη. Και δεν άπτεται μόνο των αποζημιώσεων. Αυτό των πολυδιαφημισμένων αποζημιώσεων. Πείτε μας τι έχει γίνει με το θέμα των ζωωτροφών. Εάν συνεχίζουμε ή όχι να παρέχουμε αρογή σε αυτές τις περιοχές. Πείτε μας τα χρήματα που έχετε ζητήσει... αν συνοδεύονται από αντίστοιχα τεχνικά δελτεία... τεκμηριωμένα και για πού προβλέπονται αυτά. Και πείτε μας από την προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου... και που πάλι αντιπολιτεύσεις έφερα το θέμα... τι είναι αυτό το οποίο έχει υλοποιηθεί και τι δεν έχει υλοποιηθεί. Θέλω να επανελάβω, αγαπητοί συνάδελφοι... ότι πραγματικά και για τον Πρόεδρο και για μας εδώ... είναι πρωτόγνωρη μια κατάσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου... με την απλή αναλογική. Όμως είναι και μια συνεχιζόμενη πέδευση... όχι εκπαίδευση, πέδευση... για το πώς μπορούμε να συζητήσουμε και να σεβαστούμε... όταν είμαστε Περιφερειακή Αρχή... αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στα απέναντι έδρανα. Ο κ. Νίκας μπορεί να λέει ότι δεν θέλει την απλή αναλογική... όμως με αυτό το νόμο κατέβηκε στις εκλογές. Οι πιθανότητες να μην έχει πλειοψηφία ήταν πάρα πολλές. Σήμερα λειτουργεί και οι αποφάσεις που παίρνει... όσες φορές καταφέρνει με δυσκολία... βασίζονται σε ψήφους είτε αποστασίας... είτε άλλους ψήφους που έχουν συνεργασίας. Κυρία Νικολάκου ξεχάσαμε το θέμα. Δηλαδή θα το ξεχάσουν όλοι για τις πυρκαγιές. Είναι δυνατό να μιλήσετε από 10 λεπτά... Λέω λοιπόν και επανέρχομαι... γιατί είναι σημαντικό το θέμα της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου... αγαπητέ μου Πρόεδρε... και του σεβασμού των θεσμικών οργάνων. Όχι των προσώπων. Των θεσμικών οργάνων. Λέω λοιπόν ότι από αυτά που αποφασίσαμε... για να μην τρώω και τον χρόνο... σας τα έχουμε αναλυτικά περιγράψει... στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Γιατί δεν έγινε ενημέρος το σώμα. Γιατί δεν με ρημνήσατε για την ειδική επιτροπή που είπαμε. Γιατί δεν με ρημνήσατε να συμμετέχουν οι μειοψηφίες... σε συζητήσεις που αφορούν και άπτονται... την αποκατάσταση αυτών των περιοχών. Γιατί δεν έγιναν αυτά... και εγώ προσωπικά αγαπητοί συνάδελφοι... θεωρώ πολύ προσβλητικό. Εγώ προσωπικά. Δεν θέλω να ταυτιστεί αυτό με την άποψη παλαταξής μου... γιατί στην παλάταξη της Νέας Πελοποννήσου... είχαμε μάθει διαφορετικά εμείς. Δεν είμαστε στρατιωτάκια, είχαμε άλλη άποψη. Εγώ λοιπόν προσωπικά θεωρώ μεγάλη προσβολή... να λέει ο περιφεριάρχης... ότι έχει γίνει δείτε το στο διάβγεια. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι άκουσα κάτι τέτοιο. Θέλει ο κύριος Δέδες, ωραία. Εντάξει, όχι να φτάσουμε 10 λεπτά ο καθένας... γιατί καταλαβαίνετε να μη... κύριε Δέδε έχετε τον λόγο. Αλλά όχι 10 λεπτά πάλι. Εντάξει, τι να σας πω. Αλλιώς να διαμαρτύρεστε... όταν καταχράτε κάποιος το χρόνο. Κάνετε τις παρατηρήσεις σας... στο πιο σύντομο από την αντιπολίτευση. Αλλά τις δέχομαι, εντάξει. Λοιπόν, τρία λεπτά θα ήρω εγώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι η περιφερειακή γεσία... έχει ένα λάθος πολιτικό αισθητήριο. Εκλαμβάνει ακόμα και θέματα... που άτονται άμεσου, κεντρικού... και ευρύτερο ενδιαφέροντος... ως θέματα αντιπολιτευτικής τακτικής. Κοιτάξτε, υπάρχουν κάποια θέματα... στα οποία δεν διαχωριζόμαστε... στους Ιραχλιδείς και τους εχθρούς στους θέματος. Είναι κάποια θέματα που οι αντιπολίτες είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρει... εξαιτίας της αγωνίας, του άγχους, του προβληματισμού... που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες. Μια τέτοια είναι αυτή η προσπάθεια. Τα ερωτήματα ετέθησαν. Τι θέλουμε να γνωρίζουμε, πού προσπαθούμε... και θα είχατε και βοήθειες εκεί. Εάν, δηλαδή, υπήρχε μια κουβέντα... για το πώς και ποιες πρέπει παρεμβάσεις να προχωρήσουν... αξιολογούνται ή εραρχούνται και ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα ηλιοποίησής τους. Είπα και στο προηγούμενο Συμβούλιο... επιτρέψτε με να επαναλάβω γιατί είναι κρίσιμο. Η πρώτη πετεινή μεγάλη φωτιά το καλοκαίρι ήταν ο σχήνος. Δεν έχει γίνει τίποτα. Να μην ανησυχούμε. Δεν το λέω κακοπροέρετα. Εκεί κάτω υπάρχει μια ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας. Είναι δυνατόν, σχεδόν πέντε μήνες μετά... να μην ξέρουμε τι προτείνεται να γίνει έστω και καθυστεριμένα. Τι προτείνεται να γίνει εσείς η κυβέρνηση έστω και καθυστεριμένα. Στην προπέρσινη φωτιά των αθηκείων σας εξήγησα την προηγούμενη φορά... μετά τον 15 Αυγούστρο φέτος πήγαν για να καταγράψουν τις καμένες ελιές. Μιλάμε για δύο, δυόμιση χρόνια μετά. Θα έχουμε αυτή την πορεία και σε αυτές τις φυσικές καταστροφές που βιώσαμε. Οι αποζημιώσεις για τα σπίτια είναι άλλα τ' άλλο. Στην καμένη περιοχή των αθηκείων προδιετίας... που έχει και μια καταγωγή από εκεί θα μπορούσα να σας πω χίλια πράγματα. Υπάρχει μια αγωνία λοιπόν. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους μέχρι τώρα ρυθμούς. Και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που δίνεται. Ανακεφαλεώνω. Υπάρχει ένα σχέδιο άμεση αντιμετώπισης. Οι πρώτες ανάγκες που δημιουργούνται μετά από μια φυσική καταστροφή. Υπάρχει πλαίσιο γι' αυτά. Δεν είναι ανάγκη να σας τις υποδείξουμε εμείς. Υπάρχει και η μεσοπρόθερη σμηδράση που αφορά τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης... τα σχέδια δηλαδή τοπικά παρεμβάσεων... για να μην ερημοθούν τα χωριά και να μην καταστραφεί η παραγωγή. Εκεί χρειάζεται σοβαρή δουλειά. Εκεί χρειάζονται μελέτες γρήγορες ή πιο πλατιές σε χρόνο, χρειάζονται ιεραρχίσεις, χρειάζονται αξιολογήσεις... και πάνω από όλα χρειάζονται δαπάνες, πόροι για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις παρεμβάσεις. Ο χειμώνας είναι εδώ. Ήρθε. Έχουμε κάνει κάτι στο επίπεδο της αντιπλημμυρικής προστασίας αυτών των περιοχών. Ερώτηση. Τι λεφτά χρειάζονται για να γίνουν οι παρεμβάσεις για το φετινό χειμώνα. Τι πόροι χρειάζονται για τα ευρύτερα αντιπλημμυρικά έργα... ή τα έργα προστασίας στον δασό που κάηκαν για την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών. Αυτά δεν τα απαντώνται στο Διάβοια. Απαντώνται εδώ στο ζωντανό διάλογο που πρέπει να γίνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο... όταν μάλιστα δεν υπάρχει πρόθεση. Θα ήταν η εύκολη λύση σήμερα, άτι ωραία είμαστε και δυο-τρεις παραπάνω... να βγάλουμε ψήφισμα να καταγγείλουμε την Περιφερειακή Αρχή. Όχι, δεν το κάνουμε. Ενημέρωση, ουσιαστική συζήτηση κι αν μπορεί και συμβολή να υπάρξει σαν τη δική μας στιμεριά. Υπάρχει ένας κόσμος που αγωνιά και δεν ξέρει πώς θα τη βγάλει. Ευχαριστώ. Ο κύριος Πετράκος. Παρακαλώ τα τρία λεπτά, έτσι. Εντάξει, πέντε. Ωραία, πάμε. Δέκα, πέντε, δέκα, πέντε. Θα επιδιώξω να είμαι όσο μπορώ πιο σύντομος. Λοιπόν, μαζέψαμε υπογραφές, κύριε Περιφερειαρχή και κύριε Πρόεδρε... για να συγκλινθεί το Συμβούλιο διότι πρώτον... η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου λέει κάθε δύο μήνες... ότι θα συζητείται η πορεία της συλλοποίησης των αποζημιώσεων και των έργων υποδομής. Άρα, για να είμαστε συνεπείς με την απόφαση του Συμβουλίου. Ένα το κρατουμένο. Δεύτερο. Λοιπόν, διότι ο κύριος Περιφερειαρχής συμφώνησε ότι θα συσταθεί... Συντονιστική Επιτροπή της Επικεφαλής των Παρατάξεων... και αυτή δεν έχει συγκροτηθεί. Δεύτερο. Δεν έχει λοπής. Άρα, περιμένουμε να μας πει γιατί δεν. Ρωτάμε να μας πει γιατί δεν. Τρίτον και το πιο σοβαρό από τα θεσμικά. Στην ουσία αυτό που αφορά τον κόσμο. Το Περιφερειακό Συμβουλίο... κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Όπως, τα πιο βασικά λέω... να θεσμοθετηθεί ένα μηνιαίο εισόδημα έκτακτης ανάγκης... και να νοθεί στους πληγιέτες αγρότες κτινοτρόπους και για τη ζημιά που είπες. Δεύτερο, η αποζημίωση να είναι στο 100% της ζημιάς και όχι στο 70%. Τρίτον, να υπάρχουν τοπικά σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης των πληγισσών περιοχών. Τέσσερα, να γίνουν άμεσα έργα καθαρισμού των χυμάρων των ποταμών... και γενικότερα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του ογκρωτικού δικού... δικτύου που έπαθε ζημιές. Λοιπόν, πέμπτον, όλα τα υπόλοιπα που την ξέρετε... και πρέπει να την ξέρει ο κ. Περιφερειάριξ, πρέπει να αντιδιαβάσει την απόφαση... δεν με νοιάζει τι αποφασίζει το Συμβουλείο, πρέπει τουλάχιστον να αντιδιαβάσει... γιατί είναι μια απόφαση και μπορεί μέσα να έχει στα 100 άσχημα για τον κ. Περιφερειάριξ... να έχει και ένα καλό που να του είναι χρήσιμο, να το πάρει έστω αυτό το ένα. Άρα να αντιδιαβάσει μια φορά, αυτό ζητάμε. Δεν έχουμε λοιπόν καμία ενημέρωση, κ. Περιφερειάριξ, για όλα αυτά τα θέσια της στην κυβέρνηση... όταν σας είπε η κυβέρνηση, όχι δεν τα κάνω ρε παιδάκι μου, τι μου λες εσύ, διαφωνώ... να αποζημιωθούν 70% και όχι 100%. Να πάνε στις τράπεζες, να πάρουν δάνεια να φτιάξουν το σπίτι τους... και μετά να πάνε τους το πάρουν, μπορεί να μας το πει όμως, να το ξέρουμε, να το ρωτάμε λοιπόν και περιμένουμε. Λοιπόν γι' αυτό ζητήσαμε να κλειθεί το Συμβουλείο Τρίτον. Ζητήσαμε να γίνουν αλλαγές, να επιταχυνθούν τα έργα... και ανταυτού η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα προκλητικό νόμο που λέει... τις απευθείας αναθέσεις τις κάνω από 60.525. Λοιπόν, εμείς ζητάμε και εμείς σαν παράταξη τουλάχιστον σε αυτό το θέμα ζητάμε... επειδή η θεσμοθετή, κατά την γνώμη μας, στην αδιαφάνεια, στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος... αφού παρακάμπτει τα πάντα ακόμα και τη διορισμένη Οικονομική Επιτροπή... διορισμένη ενός προς τη σύνθεση, προς την πλειοψηφία... ότι δεν είναι αναλογικά εκλεγμένη για να μην γίνει κανένα παραξύγεις και πείτε ότι είπα άλλα. Λοιπόν, και εισάγει ένα πολύ άσχημο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου... γι' αυτό ζητάμε να μας πει ο κύριος Περιφερία, άρχισε ψήμος... λοιπόν, αν αυτό το πράγμα συμφωνεί με αυτό που έγινε και αν πραγματικά θα το υλοποιήσει. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν τέσσερα ερωτήματα. Γιατί δεν συστάθηκε, τι έκανε με τα έργα για τις αποζημιώσεις τρίτων... τι έκανε με ποια έργα, που βρίσκονται τα έργα υπορία υλοποίησης να το μάθουμε σαν συμβούλιους... πρέπει να το ξέρουμε. Τι διάλογο συμβούλιο είμαστε, με σχορείτε δηλαδή. Για να πει, άμα ήταν να πιένουμε στο διαδίκτυο... δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψηφίζει ο κόσμος Περιφεριακό Συμβούλιο και να ταλαιπωρείται. Να διορίζω να περιφέρει αρκεί και τέλειος το παραμύθι. Και οι πολίτες το μαθαίνουν από τα διαδίκτυα. Και από τη διάβοια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει σηκωθούμε να φύγουμε να τελειώνει η ιστορία. Να μη σας ταλαιπωρούμε, γιατί μπορεί να θεωρείτε ότι σας ταλαιπωρούμε εδώ πέρα. Αυτά είναι τα ερωτήματα και περιμένουμε απαντήσεις για να τοποθετηθούμε στην Δευτερολογία... ...για να προτείνουμε απόφαση. Γιατί μπορεί να προτείνουμε μια απόφαση που θα πούμε μπράβο στον κύριο Περιφεριάρχη... ...και καταδικάζουμε την κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα. Να πούμε μπράβο στον κύριο Περιφεριάρχη, μπράβο και στην κυβέρνηση. Να πούμε καταδικάζουμε τον Περιφεριάρχη, καταδικάζουμε την κυβέρνηση. Τι κάτι πρέπει να πούμε, αλλά πρέπει να το ξέρουμε. Αν δεν μας πει, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ευχαριστούμε. Ποιος άλλος είναι, θέλει κι άλλος να μιλήσει. Ωραία. Προχωράμε, λοιπόν, στις κύριοι αντιπεριφεριάρχες. Κύριε Πρόεδρε, με ξέχασες. Ορίστε. Με ξέχασες, λέω, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα σας πάρω πολλά. Δύο λεπτά. Είπαμε μια εισήγηση. Τώρα τι να πω, δηλαδή. Μιλάτε, άμα θέλετε, μη σ' τώρα. Μπορεί. Επειδή, δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, οι κυβερνήσεις γενικώς, τις βάζω όλες, όσοι έχουν περάσει στο ίδιο τσουβάλι, για να μην παραξηγείτε και ο κύριος Περιφεριάρχης ότι βάζω μόνο την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, έχουν εκπαιδεύσει τον λαό να έχει μνήμη χρυσόψαρου, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και κάποιες αλογόμηγες, όπως έλεγε ο Σωκράτης, για να πηγαίνουν να τον τσιμπάνε και να τον ξυπνάνε. Να θυμίσω ότι το 2007, που κάηκε όλη η χώρα πάλι, τότε μας έλεγαν κάτι για σύμμετρες απειλές, αλλά τότε δώσανε και ένα ξεροκόμματο με μια απλή υπογραφή και μια υπεύθυνη δήλωση, πεντοχίλιαρα και δεκαχίλιαρα στα σπίτια που είχαν καεί και μετά πήραν τις εκλογές. Βέβαια, ήταν οι εκλογές τότε, για να τα θυμόμαστε όλα, να τα θυμάται η κοινωνία και ο λαός και εμείς, όσοι τα έχουμε ξεχάσει, είπαμε, αλογόμηγα. Σήμερα, λοιπόν, πάλι στον αυτόματο πιλότο, αγαπητοί συνάδελφοι, και η Τωρινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα βρέξει, θα γίνουν πλημμύρες, θα σχολιόμαστε τις πλημμύρες. Το αίτιο, όμως, από πίσω θα το έχουμε έδειξε χάσει, ότι κατακάει και η χώρα και δεν γίνανε αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές, δεν γίνανε έργα από καταστασίες. Και σας είχα πει την προηγούμενη φορά, αεροσπορές, ή πήρε τον λόγο ο κ. Περιφεριάρης και είπε, έχουμε άλλο κλίμα εμείς. Οι Νορβηγοί δεν τα ξέρουν καλά, οι Αμερικάνοι, οι Καναδοί και οι Νοτιοαφρικάνοι, που τις εφαρμόζουν και υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία, αναδασσωτικές αεροσπορές για να κρατηθεί το επιφανειακό γόνιμο έδαφος. Κάναμε έστω έτσι δοκιμαστικά να δούμε, ρε παιδί μου, θα δουλέψει κάπου. Ακόμα κλαίω και κλαίμε και όσοι βλέπουμε τον Ταΐγετο από πάνω, που δεν έγινε τίποτα και απογυμνωθήκανε τα βουνά τα οποία ήτανε κατάφυτα με έλατα, με τις βροχοπτώσεις των επόμενων δύο χρόνων, έφυγε όλο το επιφανειακό γόνιμο έδαφος και έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια και έχουν εκλυφθεί τα βουνά όλα και δεν έχει μείνει χώμα να φυτρώσει τίποτα, ούτε καν χορταράκι. Με αυτή τη λογική, άμα συνεχίσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Τα ερωτήματα και εμένα, ναι, ίδια είναι με αυτά που είπε ο Θανάσης ο Πετράκος, αλλά σας ξαναλέω, δεν αρκεί στα λόγια μόνο να λέμε ότι κάνουμε, θα κάνουμε ή προσπαθούμε να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε και κάτι στην πράξη. Εγώ δεν είδα τίποτα, γιατί είμαι και στο χώρο και στο αντικείμενο, ούτε καν το Ιστητούτο Δασσικών Ερευνών. Το μόνο που είδα ήτανε μια ημερίδα για την αποκατάσταση των πυρόκλητων ελεώνων που θα πρέπει να γίνονται δεκάδες ημερίδες σε όλη την περιοχή που έχει καεί, έγινε μόνο μία στη Μεσσινία. Αυτό έχει γίνει. Απόσο γνωρίζω για το πρωτογενείο τομέα μετά από τις πυρκαγιές, αυτό έχει γίνει. Και ενέργειες απειροελάχιστες στον αυτόματο πιλότο και νοίμι Χρυσόψαρου μέχρι τις επόμενες εκλογές θα το έχουμε ξεχάσει. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Βερούτη, για τη Λακωνία. Αγαπητές συνάδελφοι, καλησπέρα και από εμένα. Ας τα πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή. Το 2017, επειδή άκουσα τη κυρία Νικολάκου να αναφέρεται ειδικά στην περιοχή της Μάνης, προφανώς έχοντας μια ευαισθησία ίσως, ευαισθησία όμως που δεν επιδείχθηκε από την δική σας περιφερειακή αρχή, το 2017 στις πυρκαγιές που κατέκαψαν πάλι το Δηματολικής Μάνης την περιοχή του Κότρονα και του Σκουταρίου. Το 2019 και για δύο χειμώνες ένας κεντρικός και τουριστικός άξονας που αφορούσε το Σκουτάρι κότρονας, κάθε φορά που έβρεχε μηχανήματα χρειαζόταν να πηγαίνουν για να διανύξουν τον κεντρικό δρόμο. Νύχτες δηλαδή διαβάζαμε εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα υπόλοιπα μέσα για το δρόμο Σκουταρίου κότρονα. Κανένα τεχνικό δελτίο δεν υποβλήθηκε το 2017 μετά τις φωτιές από την περιφέρεια Πελοποννήσου που να ζητά από καταστάσεις δημόσιων υποδομών του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Άρα η ευαισθησία σας βλέπω ότι είναι επιλεκτική και από τη θέση της αντιπολίτευσης. Ερχόμαστε λοιπόν στο 2018 που στη μικρή φωτιά της Μάνης η Περιφερειακή Ενώτα Λακωνίας δρώντας άμεσα υπέβαλε και πέτυχε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης 300.800.000 ευρώ έργων που υλοποιεί με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ανατολικής Μάνης και αφορούν δημόσιες υποδομές είτε δηλαδή αντιπλημμυρικά έργα είτε δεξαμενές πυρόσβεσης είτε οδοποιείες. Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα. Άμεσα δηλαδή στις 25 Αυγούστου του 2021 η Περιφερειακή Αρχή έδωσε στο Υπουργείο μια πρώτη και πολύ καλή ολιστική εικόνα των καταστροφών που αφορούσαν πρώτον δημόσιες υποδομές δηλαδή έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που ήταν αναγκαίο να γίνουν, έργα οδοποιίας που είχε πληγή αλλά και ζημιές που υπέστησαν οι αγροτοπινοτροφικές εκμεταλλεύσεις αλλά και οι επιχειρήσεις. Είχαμε δηλαδή άμεσα στις 25 Αυγούστου ενεργοποιήσει τις επιτροπές κρατικής αρρογής που προβλέπει ο νέος νόμος για την κρατική αρρογή 4797 του 2021 και στις 25 Αυγούστου είχαμε αυτή τη συνολική εικόνα. Από τότε και μέχρι σήμερα στην Περιφερειακή Ενώτα Λακονίας έχει επισκεφθεί δύο φορές ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό ο κ. Τριαντόπουλος μία στο Δικητήριο και μία στο Δημαρχείο του Δήμανα Ανατολικής Μάνης όπου έχουν εξαγγελθεί όλες οι ενέργειες που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν για τη συγκεκριμένη περιοχή. Εμείς συγκεκριμένα μέσα από τη δουλειά που έκανε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και η Επιτροπή Αρμόδια για τις Υποδομές έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης τεχνικό δελτίο και αναμένουμε τη χρηματοδότηση για έργο 5 εκατομμυρίων που αφορά οδικές υποδομές και 2,5 εκατομμυρίων που αφορά αντιπλημμυρικά έργα. Το ίδιο έχει πράξει και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης άμεσα για τις υποδομές της Δημοτικές που έχουν πληγεί. Θα αφήσω τον κ. Περιφεριάρχη να σας μιλήσει για το σχέδιο που αναπτύχθηκε από την περιφέρεια Πελοποννήσου πέραν της κρατικής αρρογής, πέραν δηλαδή της βοήθειας που θα δώσει η πολιτεία, παρουσία του κ. Τριαντόπουλου αλλά και του Δήμαρχου Ανατολικής Μάνης και βεβαίως και άλλων φορέων της περιοχής. Όσα αναφορά άκουσα για το θέμα των ζωτροφών. Έχουμε διαχειριστεί το θέμα των ζωτροφών μέσα από την Διεύθυνση Αγροτικής Εικονομίας και Εκτινιατρικής και είτε η διανομή αφορού σε ζωτροφές που έγιναν δωρεά, είτε ζωτροφές που αγοράστηκαν από την Περιφερειακή Ενώτα Λακωνίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Επιτροπή Αρμόδια από Γεωπόνους και Εκτινιάτρους που έχει οριστεί κάνει τη διανομή σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινότητες και με τους τοπικούς αγροτροφικούς εφορείς. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι σήμερα στην Περιφερειακή Ενώτα Λακωνίας είχαμε διανομή ζωτροφών. Αυτό όμως δεν το κάνουμε, δεν το σηκώνουμε στα μανταλάκια. Είναι μια διαδικασία τακτική, είναι μια υποχρέωση που την αναλάβαμε και την κάνουμε αθώρυβα από τον καιρό των πυρκαγιών μέχρι και σήμερα. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι όσα αναφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που άμεσα υλοποιήσαμε, σας επισημαίνω τα εξής. Στην Περιφερειακή Ενώτα Λακωνίας είχαμε δημοπρατήσει για την περιοχή έργο αντιπλημμυρικών, δηλαδή καθαρισμών των ποταμών και των αιμάτων της περιοχής 250.000 ευρώ. Δεν χρειάστηκε δηλαδή μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη περιοχή να γίνει καμία απευθείας ανάθεση έχοντας φροντίσει με προληπτικά μέτρα να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρη την υπόλοιπη Λακωνία. Έχουμε έργο ενός εκατομμυρίου ευρώ που υλοποιείται στον Ευρώτα για την αντιπλημμυρική προστασία του Ευρώτα και έργο 300.000 ευρώ και για όλα τα αρέματα της υπόλοιπης περιοχής της Λακωνίας. Προχτές την Παρασκευή ο κύριος από την Περιφερειάρχης υπέγραψε και άλλο ένα έργο ενός εκατομμυρίου 200.000 ευρώ και αυτό έργο που είχε προγραμματιστεί, που είχε δημοπρατηθεί, που είχε πάρει έκτοση. Θέλετε να σας πω πόσα έργα δημοπρατημένα αντιπλημμυρικά βρήκαμε το Σεπτέμβριο του 2019 για να αντιμετωπίσουμε έστω το φόβο των πλημμυρών? Μηδέν. Μηδέν κύριοι. Ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο. Έχω πει λοιπόν και ξαναλέω από αυτό το βήμα ότι από το Σεπτέμβριο και μέχρι να σταθούμε στα πόδια μας και να βάλουμε 2-3 μικρά αντιπλημμυρικά έργα που είχε ανάγκη η περιοχή, σηκωνόμαστε κάθε πρωί και κάναμε την προσευχή μας για να μην βρέξει. Είμαστε δηλαδή και συνένωχοι στην ανομβρία. Αυτά προς το παρόν. Είμαι στην διαθεσία σας για οποιαδήποτε ερώτηση θέλετε να μου κάνετε. Κύριος Αναστασόπουλος για τη Μεσσυνή. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Να αρχίσω από την περίοδο των Πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια λοιπόν των Πυρκαγιών. Είμασταν παρόντες, είμασταν δίπλα στην Πειροσβεστική, στους εθελοντές, τους τοπικούς παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γιατί ενεργοποιήθηκαν άμεσα και μπορώ να πω ότι τελικά με τον καλό συντονισμό που έγινε στην περιοχή της Μεσσινίας, είχαμε κατά κάποιο τρόπο περιορίσαμε μια μεγαλύτερη ζημιά. Μείναμε λοιπόν σε τρία σημεία, έγινε στο Βασιλίτσι Χρυσοκελαριά στο Δήμο Πειλουνέστορος και στο Μαγκλαδά στο Βλαχόπουλο, σε δύο σημεία δηλαδή στο Δήμο Πειλουνέστορος και στο Δήμο Ιχαλίας στην Άνω Μεσσινία σε αρκετά χωριά και έφυγε η φωτιά εκείθεν προς την Αρκαδία και επέστρεψε πάλι από τον Χήμαρο Χάραδρο προς την Μεσσινία ο οποίος κάηκε στα πλαϊνά του γιατί είναι πραγματική Χαράδρα, έξω και το όνομα και που ουσιαστικά εκεί απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα. Αμέσως λοιπόν μετά τις πυρκαγιές, αφού έσβησαν οι πυρκαγιές, ξεκινήσαμε εκ των ενότων με τα μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας να κάνουμε παρεμβάσεις αντιπλημμυρικών έργων πάνω στην Άνω Μεσσινία. Είταν το μεγάλο πρόβλημα. Έγιναν πάρα πολύ καθαρισμοί. Κατευθύναμε και δύο μικρές σχετικά εργολαβίες που είχαμε σε αυτή την περιοχή και έγιναν άμεσα καθαρισμοί που επιβάλλονταν ιδιαίτερα στον χήμαρο Αμφίτα, στον χήμαρο Βία που είναι βόρεια του και αγκαλιάζει θα λέγα και ανατολικά τον διαβολίτσι, ένας χήμαρος που έχει δώσει πάρα πολλές πλημμύρες στο παρελθόν. Αρκεί να σκεφτείτε ότι υπάρχουν περί τα 25 πέτρινα φράγματα σε αυτό το χήμαρο που μειώνουν την ταχύτητα ροής των ιδάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο ήρεμη μετάβαση των νερών κάτω προς την πεδιάδα. Αυτές όμως αυτές οι πέτρινα μικρά φράγματα είχαν γεμίσει πίσω εκεί από τα φερτά υλικά και έπρεπε να εκτονωθούν και έγινε σε ικανοποιητικό βαθμό. Υπάρχουν όμως και άλλα έργα που πρέπει να συμπληρώσουν κάποια προβλήματα που φθοράς αυτών των φραγμάτων τα οποία φιλοδοξούμε να γίνουν παρακάτω. Έγιναν λοιπόν αρκετά έργα από την εκ των ενότων αλλά δόθηκαν και από το Υπουργείο χρήματα αρχήν και από ένα κονδήλι δικό μας από το που δουέ 70.000 ευρώ κατευθύνθηκε προς την περιοχή τη Δήμου Πείλου Νέστορος. Να μην τα επαναλαμβάνω. Παίρνω με συνία ένα άλλο κονδήλι 70.000 ευρώ το οποίο δουλεύει κυρίως στο καμένο χωριό το Καρνάση που πέρασε η φωτιά μέσα από το χωριό και που έχει πολύ μεγάλες κλήσεις και επικίνδυνότητα να έρθουν φερτά υλικά και μέσα στο χωριό. Αυτό τρέχεται από τρεις χειμάρους στα οποία με πρόταση τεχνικής υπηρεσίας έγιναν καθαρισμοί στα σημεία που διασταυρώνεται το κάθε ένα από αυτά τα ρέματα με τον κεντρικό δρόμο και το οποίο είχαν γίνει και κακοτεχνίες στο παρελθόν γιατί είναι δημοτικά τα έργα εκείνα τα συγκεκριμένα με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλή δίοδο των ερών από αυτό το σημείο. Με ευθύνη λοιπόν της διεύθυνσης τεχνικών έργων προτάθηκαν και έγιναν στα σημεία συμβολής των ρεμάτων με τον κεντρικό δρόμο λεκάνες ηρεμίας όπως έγιναν και στον χειμαροβία και οι οποίες μάλιστα φάνηκε ότι απέδωσαν έργο γιατί έχουν γεμίσει φερτά υλικά και στο Καρνάση και στο Βία σε δύο σημαντικές λεκάνες ηρεμίας που δημιουργήθηκαν από αυτές τις εργολαβίας. Υπάρχει άλλη μια εργολαβία 200.000 ευρώ που καθαρίζει ρέματα διότι δεν πρέπει να μείνουμε στην ορεινή ζώνη πρέπει να πάμε και στην παιδινή διότι στο παρελθόν είχαμε πλημμύρες και σε χωριά του Κάμπου όπως είναι η Μάλτα, το Κεντρικό και άλλα και πρέπει λοιπόν τα νερά να πάροχετευθούν προς τον Μαυροζούμενα και εκείθεν στον Πάμισο. Γενικότερα μπορώ να πω και με την κακοκαιρία που πέρασε παρόλο ότι δεν ήταν έντονη δεν υπήρξαν προβλήματα λειτούργησαν τα όποια έργα έγιναν και όπως προανέφερα συνεχίζονται ακόμη. Θέλω να αναφερθώ στα τεχνικά δελτία που υπέβαλε η τεχνική υπηρεσία προς το Υπουργείο όσον αφορά τις ζημιές που έγιναν και που πρέπει να αποκατασταθούν πρώτον για τα αντιπλημμυρικά έργα στο νομό. Είναι τρία εκατομμύρια ευρώ το κονδήλι που ετούμεθα, πέντε εκατομμύρια για έργα ειδοποιείας και ένα εκατομμύριο για αποκατάσταση και αναβάθμιση εγγυοβελτιωτικών έργων. Σε σχέση τώρα με το δασαρχείο και τις υπηρεσίες δασικές η άποψή τους ήταν ότι δεν απαιτούνται κορμοδέματα και κορμοπλέγματα στην άνομε συνία όμως πρότειναν έργα 650.000 ευρώ για αυτά τα πέτρινα που έχουν γίνει από το 1930 μέχρι το 1973 και τα οποία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην άνομε συνία που έχει τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τα οποία πρέπει να εκτονοθούν από τα φερτά υλικά που είναι πίσω από κάθε πέτρινο τέτοιο φραγματάκι να φύγουν αυτά τα υλικά για να μπορούν να λειτουργούν. Αυτά λοιπόν είναι τα έργα τα οποία έχουν τρομολογηθεί και που γίνονται και σε συνεργασία με το δασαρχείο. Πρέπει να πω ότι στις συναντήσεις που κάναμε και με τον Υφυμπουργό Παραδοπροσπουργό τον κ. Τριαντόπουλο φάνηκε η βούληση της κυβέρνησης να βοηθήσει άμεσα και σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθώ και στους επιχειρηματίες που έπαθαν ζυμνιά και μέσω του αρωγής μπορούν να παίρνουν προκαταβολή και έχουν πάρει αρκετοί. Επίσης, θεωρούνται ως μέσα παραγωγής και τα χτίματα τα αγροτικά, δηλαδή ο Ελεώνας είναι ένα μέσο παραγωγής για τον αγρότη επιχειρηματία και μπορεί και εκείνος να παίρνει την άμεση προκαταβολή. Τέλος, να αναφερθώ σε αυτό που είπε και ο συνάδελφος ο Παναγιώτης. Πράγματι έγινε μια εκδήλωση στην Άνω Μεσσινία σε ελεώνες καμένους που δόθηκαν οδηγίες και από τον διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας τον κ. Παρασκευόπλου αλλά και από την κυρία Δημητρούλη από την ΔΑΟΚ Μεσσινίας για το τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες. Δόθηκαν λοιπόν να μην μπω σε λεπτομέρειες, εξηγήσεις και οδηγίες πώς να χειριστούν τα πράγματα. Από δε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λικουρέντζο έχουν δοθεί πάρα πολλές φορές οι εξηγήσεις. Συνεργαζόμαστε με τον ΕΛΓΑ διότι στις δικές μας επιτροπές έχουν ενταχθεί και άτομα του ΕΛΓΑ και γίνεται μια συστηματική δουλειά για την προώθηση των άμεσων αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ δύο κουβέντες θα πω επειδή απουσιάζει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Λαμπρόπουλος. Καταρχήν να πω ότι το καινούριο που έγινε αυτή τη φορά με την εντολή του περιφερειάρχη ήταν άμεσα, καταρχήν με την Κυβερνητική Επιτροπή για τις άμεσες καταγραφές και μετά στην Αρκαδία με εντολή του περιφερειάρχη. Πήγαμε και εγώ και ο κ. Λαμπρόπουλος, προετοιμάσαμε μια συνάντηση με τους πληγέντες κατοίκους στις πληγήσες περιοχές. Κάναμε συναντήσεις και στη Κορτινία και στη Μεγαλόπολη άμεσα με τους πολίτες που επλήγησαν. Εκεί λοιπόν ακούστηκε η άποψη των πολιτών βασικό πράγμα. Δεν είχε γίνει ποτέ αυτό στην Αρκαδία τουλάχιστον από όσο γνωρίζω εγώ. Και εκεί συναποφασίσαμε κάποια πράγματα. Τα άμεσα μέτρα που θα πάρουμε για τις πιθανές πλημμύρες που θα προκύψουν το χειμώνα. Εκεί λοιπόν δόθηκαν 450.000 ευρώ για το καθαρισμό των ρεμάτων, για κορμοδέματα κτλ άμεσα για να μην πλημμυρήσουμε το χειμώνα. Έργα τα οποία ήδη μέσα στη βδομάδα που έρχεται τελειώνουν. Πρώτον, βασικό σε 1,5 μήνα σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι άμεσες παρεμβάσεις. Δεύτερον, βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, στην ίδρευση, στην Μενγορτινία περίπου ας πούμε ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, έτσι τα οποία δόθηκαν από τα 2 εκατομμύρια και τα 2 άλλα εκατομμύρια από το πρόγραμμα της περιφέρειας από την τεχνική πυρησία είτε από υπόλοιπα εκτώσεις κτλ. Ήτανε το βραχυπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί περίπου, μιλάμε για οδοπία κυρίως και ίδρευση, θα υλοποιηθούν μέχρι την άνοιξη, μάλλον από την άνοιξη μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι και το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή. Έργα βασικά τα οποία ζήτησαν οι κάτοικοι, κυρίως λοιπόν ίδρευση, γιατί έχουν τρία ποτάμια στη Γορτινία και δεν έχουν άρντευση. Δεν έχουν άρντευση. Δεν υπάρχουν να καλλιεργήσουν. Δεν έχουν νερό, τρία ποτάμια δίπλα τους. Αυτό λοιπόν ήταν το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή. Ακριβώς το ίδιο κάναμε και στη Μεγαλόπολη. Περίπου 4,5 εκατομμύρια άμεσα έργα και βραχυπρόθεσμα για αυτή την περιοχή. Και μετά, όπως γνωρίζετε όλοι, υπάρχει η μεταλλυγνητική εποχή. Αυτό το ταμείο λοιπόν ανάκαμψης, το οποίο δουλεύεται και θα υλοποιηθεί στη Μεγαλόπολη. Αυτό ήταν λοιπόν το σχέδιο που εφαρμόστηκε εκεί για πρώτη φορά, λέω. Που? Με συνενόηση με τους πληγέντες, με τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό ήταν. Όμως εδώ, προφανώς σήμερα, εγώ οφείλω να το πω αυτό, έτσι, ήρθαμε πάλι να κάνουμε κουβέντα για την κουβέντα. Δεν γνωρίζατε τι έχει γίνει. Αυτά έχουν ανακοινωθεί, έχουν βγει στο διάβυα, τα ξέρατε. Πάμε λοιπόν να κάνουμε άλλη μια κουβέντα. Για να κάνουμε τι, να χτυπήσετε ποιον. Είναι η λογική λοιπόν που λέει, με αυτόν τον νόμο της απλής αναλογικής, ο οποίος ευτυχώς που καταργήθηκε και θα πάμε στις επόμενες εκλογές με έναν άλλο νόμο, γιατί με αυτόν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Φαίνεται κάθε μέρα αυτό. Δεν μπορούμε να τελειώσουμε ένα συμβούλιο, ένα θέμα τη φορά. Αυτή είναι η απλή αναλογική. Εκεί κατά της νομίζετε είναι κουτόστρο, κουτόχορτο ο κόσμος και δεν το βλέπει αυτό. Τι συμβαίνει εδώ. Ότι ερχόμαστε για τις εντυπώσεις πολλές φορές, όχι όλες, να μην παραξηγηθώ. Αλλά αρκετές φορές ερχόμαστε εδώ για να ερχόμαστε. Γιατί θα κάνουμε μόνο κριτική ή για να ισοπεδώσουμε. Γιατί μη μου πείτε κανείς ότι δεν ξέρατε τι έχουμε κάνει. Όλοι τα γνωρίζετε. Όλοι. Τώρα προχωράμε. Θέλω να ενημερώσω μόνο ότι η ώρα είναι 8.30. Ξεκινήσαμε. Όχι. 5.30. 5.30 είναι τρεις ώρες. Έχουμε μια ώρα ακόμα για να μπορέσουμε να κλείσουμε τα θέματα. Δεν χρειάζεται να το λέω γιατί και για μένα είναι κουραστικό να λέω ότι πρέπει να τελειώσουμε και πρέπει να τελειώσουμε. 9 θέματα πάμε για δεύτερη συνεχιζόμενη φορά και δεν θα τα καταφέρουμε να τελειώσουμε. Τι συμπεράσματα βγαίνουν από αυτό βγάζετε τα μόνοι σας. Αν θέλετε προχωράμε να συντομεύουμε εδώ και να τελειώσουμε το ζήτημα. Δεν ξέρω αν θέλετε τώρα κύριε Περιφερειάρχα. Τώρα θέλετε. Λοιπόν προχωράμε νομίζω η σήγηση κάνατε όλοι έτσι. Ο κύριος Γόντικας δεν έκανε μόνο. Ωραία να κάνει και μια πρωτολογία ο κύριος Κελάρης και να προχωρήσουμε δευτερολογία η παρατάξη για να κλείσουμε. Θέλουμε και τοποθετήσεις. Πολύ ωραία. Αλλά εγώ συμφωνώ. Ναι παιδιά γιατί εγώ διαφωνώ. Έχουμε χρόνο μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα το τελειώσουμε το συμβούλιο με τον καινούριο χρόνο παιδιά. Να πάμε στον καινούριο χρόνο. Συγχαρητήρια. Εφόσον συγκυθήκατε κανονικά έπρεπε να κατέβετε από τον πρόεδρο σου. Εγώ είπα για τον κύριο και έλειπε ο κύριος Λαμπρόπουλος. Τι να κάνω δεν γινόταν διαφορετικά ξανάγει. Λοιπόν ωραία ο κύριος Κελάρις και ανοίγει κατάλογος ομιλητών. Αγαπητοί συνάδελφοι βρισκόμαστε σήμερα δυό μισή μήνες περίπου μετά τις καταστροφικές φωτιές που κατέκαψαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της περιφέρειας Πελοποννήσου με τις τεράσεις ζημίες σε λαϊκές περιουσίες, σε καλλιέργειες, δασικές εκτάσεις, υποδομές κλπ. Ένα ζήτημα είναι ότι οι καταστροφές αυτές κατέδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις, να προστατεύσει δηλαδή το βιώση την περιοσία του λαού. Ό,τι σώθηκε πραγματικά σώθηκε κυρίως με την αυτοθυσία των κατοίκων που έμειναν στα χωριά να υπερασπιστούν μόνοι την περιοσία και το βιώσ τους. Τώρα οι επιπτώσεις και τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους υπηρκαγιές σε όλους τους νομούς που κάηκαν στην περιφέρεια θα είναι βαριές στο εισόδημα την ποιότητα ζωής στην απασχόληση σε βάθος δεκαετίας για αυτούς τους ανθρώπους. Προκαλώντας βέβαια βάσταχτα προβλήματα σε ελλαϊκές οικογένειες που βιοπορίζονται από αυτές τις δραστηριότητες, αλλά και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως είναι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και λοιπά που επηρεάζονται άμεσα από αυτά από την αγροτική παραγωγή, ελαιοτριβία, καταστήματα εφοδίων και λοιπά να μην αναφερθώ. Τώρα οι κάτοικοι συνάδελφοι των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι πραγματικά σε απόγνωση εξαιτίας γιατί είναι σε απόγνωση γιατί υπάρχουν ανεμπαρκή μέτρα στήριξης καθώς και έλλειψη όλων των αναγκαίων αντιδιαυρωτικών, αντιπλημμυρικών έργων που για μια ακόμα φορά καθυστερούν και δεν γίνονται. Υπάρχει το παράδειγμα της περιοχής του σκοίνου που κάηκε από το Μάιο και πραγματικά κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο αντιδιαυρωτικό σε αυτή την περιοχή που κάηκε στην αρχή ούτε καν την άνοιξη δεν έχει γίνει. Και είχαμε τις επιπτώσεις με τις πρόσφατες πλημμύρες, να θυμίσω, με τον δρόμο σκοίνου αλεποχωρίου που κόπηκε στα δύο γιατί πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα να συγκρατήσει τα νερά γιατί εκεί είχαμε αυτές τις καταστροφές. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση π.τ.π. νομοθετικού περιεχομένου αποδείχτηκε ότι είναι δραματικά πίσω από τις ανάγκες της μοιάς που έγινε και αυτών που καταστράφηκαν. Οι προκαταβολές που δίνονται δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των ελαιοπαραγωγών, των κτινοτρόφων, των μελισσοκόμων, δεν αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα ενώ υπάρχουν μια σειρά από κόφτες που αφήνει εκτός την πιοψηφία των πυρόπληκτων. Αυτή είναι η κατάσταση. Και το βασικό είναι ότι δεν έχει προχωρήσει, όπως είπαμε, κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο. Στην προηγούμενη συζήτηση, συνάδελφοι, είχαμε βάλει συγκεκριμένα αιτήματα που βάλαμε για ψήφιση και για να υιοθετήσει η περιφερειακή αρχή που πραγματικά απαντούσαν στις ανάγκες και στα προβλήματα που είχαν προκύψει έτσι για να ανακοφιστεύουν οι κάτοικοι και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα στις πυρόπλητες περιοχές. Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν αυτά τα αιτήματα. Η περιφερειακή αρχή προτίμησε να χαρακτηρίσει ως θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης, αρχέστηκε στα αυτά τα μέτρα που όπως είπα πριν αποδείχτηκε ότι είναι ανεπαρκεί και βέβαια πρόβαλε αυτό το ζήτημα που είναι πολύ βολικό δηλαδή το άλωθι της κλιματικής αλλαγής αυτά που προβάλλονται το τελευταίο διάστημα που αφήνουν στο απειρόβλητο τους πραγματικούς υπευθύνους και τις διαχρονικές ευθύνες, τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων αλλά και των φορεών της τοπικής διοίκησης που υλοποιούν αυτήν την πολιτική. Εμείς λέμε ότι έστω και τώρα που συζητάμε πάλι το θέμα είναι επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί και να υιοθετηθεί το Περιφερειακό Συβούλιο στο πλαίσιο διεκδίκησης που είχαμε προτείνει δηλαδή να υιοθετήσει ουσιαστικά μέτρα για την πραγματική ανακούφιση των πληγέντων και την άμεση υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων έργων για την προστασία των πληρόπληθων περιοχών από ολυμμυρικά φαινόμενα. Θα τα ξανακαταθέσουμε αυτά τα αιτήματα είναι επίκαιρα γιατί μιλάνε για άμεσα μέτρα υλοποίησης έργων, μιλάνε για ενίσχυση των κατοίκων πραγματική ενίσχυση στο 100% της ζημιάς ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα και να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους. Μιλάνε για στελέχωση των αρμόδων υπηρεσιών των δασαρχείων γιατί αυτό είναι το πρόβλημα συνάδελφοι αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών και επαναφέρουμε πάλι αυτά τα ζητήματα και τέλος συνάδελφοι να πω το εξής ότι στη βάση αυτών των αιτημάτων εμείς ως λαϊκής υπηρεσίας το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε βάζουμε σε προτεραιότητα και ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να στηρίξει την πρωτοβουλία των κατοίκων των πληρώπητων περιοχών έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη συγκρότηση των επιτροπών αγώνα με συντονισμό βέβαια πανελλαδικά υιοθετώντας τα πλαίσια διεκδίκησης που βάζουν τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η ελπίδα βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη του λαού και όχι στα διαπαραταξιακά επιτροπάτα που προτείνεται που κάθε φορά ξεπλένουν αυτή την πολιτική να κάνουμε τι τις επιτροπές συνάδελφοι να ελέγξουν την υλοποίηση των ανεπαρκών μέτρων της κυβέρνησης ξεπλένουν λοιπόν αυτή την πολιτική είτε εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά από τους νυν, από τους θεούς και λοιπά. Εμείς βάζουμε πάλι για ψήφιση και εκδιεκδίκηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο όλων των ετοιμάτων που έχουμε βάλει. Ωραία, κατάλογος ομιλητών. Πετρίτσις, Γιανακούρας, κυρία Τζανετέα, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Άλλος, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Είναι ο κύριος Μποζίκης, η κυρία Σπυριδάκου, κυρία Σπυριδάκου, ο κύριος Δρουμελιώτης. Άλλος, και κάτω είναι κάποιος που ξέχασα, ο κύριος Στατούλης. Άλλος, υπάρχει άλλος ομιλητής, μη ξέχασα κανέναν και τον έχω γράψει. Κύριε Βεροτή, όχι συγγητής, εγώ θα μιλήσω γιατί είπα για τον κύριο Λαμπρόπουλο, ήμουνα αντικαταστάτης του κύριου Λαμπρόπουλο. Ε, τι να κάνω, που δεν ήταν εδώ. Ναι, είναι επαραίτητο. Λοιπόν, ξεκινάμε. Ο κύριος Πετρίτης, θα τα πάω λίγο, θα τα μπερδέψω, έτσι. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε, δημιουργείται μια έντεση χωρίς λόγο. Υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία, καλώς κακώς, πρέπει να τοποθετούνται και περιφερειακοί σύμβουλοι. Δεν είναι, νιώθω λυκρινά, με όλο το σεβασμό, στο θεσμό του Πρόεδρου, ότι σαν να λειτουργείται καταναγκαστικά αυτό το νομό. Θέλουν να μιλήσουν περιφερειακοί σύμβουλοι, δεν είναι κακό να εκφραστούν. Είναι υποχρεωσή σας να δίνετε τον λόγο στους περιφερειακούς. Ευχαριστώ. Θα ξεκινήσω, θα στεναχωρήσω τον κ. Περιφεριάρχη. Θα θυμίσω, 15 Οκτωβρίου 2018, βραχάτι, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της περιοχής του Ζορμπά, γίνεται η πρώτη παρουσίαση, ουσιαστικά, της υποψηφίοντας του κ. Νίκα, εν μέσω καταστροφικών πλημμυρών, από τον ίδιο τότε αρχηγό της Αντιπολιτεύσεως, κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν λαύρος στις δηλώσεις του, λέγοντας χαρακτηριστικά, δεν μπορεί πια τα ακραία και ρικά θεονόμενα να αποτελούν δικαιολογία. Δεν αρκεί να ερχόμαστε εκ των υστέρων να διορθώσουμε τις ζημιές που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Η Νέα Δημοκρατία, υπεχαρακτηριστικά, έχει καταθέσει συγκριωτημένο συνολικό σχέδιο για την πολιτική προστασία και τώρα φταίει μόνο κλιματική ελλαγή. Κανένας δήμαρχος, κανένας περιφερειάρχης. Ίσως πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες κατά το ανήκουστο από αρμόδιο υφυπουργό και κανένας δεν τρέπεται που τα λένε ότι φταίει ο Ιωάννης Μεταξάς ότι μπάζωσε τον Ελισσέο Ποταμό, ενέτη 1939. Τα λένε και δεν τρέπονται. Και κάτι ακόμα με τρομάζουν πραγματικά αυτά τα ειδηλώσεις των Υπουργών και τα ταξίματα. Γιατί θα θυμίσω και κάτι ακόμα. Τον Απρίλιο τώρα, πριν από 7 μήνες, είχε επισκεφτεί τον ισθυμό της Διόρυγα της Κορίανθο ο κ. Πρωθυπουργός και οι Σύμβουλοι του του είπαν ότι σε ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2022, η Διόρυγα θα έχει ολοκληρωθεί οι εργασίες. Θα θυμίσω στο σώμα και όσους μας ακούν ότι μέχρι στιγμής που έχουν περάσει από τότε 7 μήνες δεν έχει τελειώσει ούτε καν η μελέτη, ούτε καν έχει δημοπρατηθεί το έργο, ούτε είχε συμβασιοποιηθεί φυσικά το έργο, ούτε φυσικά έχει τελειώσει το έργο. Θα έχει τελειώσει σε 5 μήνες το έργο. Εκτός, αν είναι αυτά τα χρονικά διαστήματα που βάζετε κι εσείς κύριε Περιφέρε, όταν υπογράφατε τη σύμβαση για την περίφραξη της Διόρυγας, ότι μέχρι τέλος αυτού του έτους θα έχει τελειώσει το έργο. Να θυμίσω πάλι στο σώμα ότι ούτε καν έχει γίνει η δημοπράτηση αυτού του έργου. Εάν πραγματικά σε 1,5 μήνα θα έχετε τελειώσει 12 χιλιόμετρα περίφραξη, εγώ θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη και θα σε συγχαρώ για την γρηγοράδα και σβελτάδα με την οποία προχωράται τα δημόσια έργα. Προχωρώνω από τα Λουτρά της Λουτράς της αριές Ελένης, για να δω λίγο στην Κωνυμφία, δεν υπάρχει καμία αποζημίωση μέχρι στιγμής. Στο σχήνο, εκτός από τον καθαρισμό του Σουρέα, που έχει γίνει μια πραγματικά καλή προσπάθεια εκεί, γιατί δεν θέλουμε να μηδενίζουμε τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Στα αθήκια ακόμα περιμένουν 15 μήνες ολόκληρους στην καταγραφή των κατεστραμένων ελαιοδέντρων. Είναι μια νέα ελαιοκομική περίοδος και ακόμα οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Κυρίες και κύριοι, και να θυμίσω στο σχήνο, ότι η φωτιά ξέσπασε 18 Μαΐου του 21 και ακούστηκε ο Αχαρμόδης ο Φυμπουργός ότι δεν έπεσαν γρήγορα τα αεροβλάνα. Μισό λεπτάκι κύριε Πρόεδρε, είμαι πολύ γρήγορος, πάντα σύντομα. Ξεκινήσε εντυπηρική περίοδος, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι η εντυπηρική ξεκινάει πρώτη Μαΐου. Κυρίες και κύριοι, δεν αρκούν οι φωτογραφίες και τα τελετία τύπου. Θέλουμε οργανωμένη δουλειά και προπαντός αξιοπιστία λόγων και έργων. Και να θυμίσω και ένα τελευταίο για να κλείσει αυτό το παραμύθι που ακούγεται συνέχεια, ότι η αντιπλημμυρική προστασία και η καθαρισμή των αρμάτων ήρθαν στην αρμοδιότητα της εκάστοτες περιφέρειας το φθινόπερο του 2018. Τέρμα πια αυτή η καπηλία με την οποία λέτε τι έκανε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή για αυτά τα συγκεκριμένα έργα. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Γιάννακούρας και να ετοιμάζεται η κ. Τζανατέα. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε και εγώ θα αναφερθώ σε αυτό το οποίο ο κ. Πετρίτσις βλέπω τον κ. Πρόεδρο να ενοχλείται όταν πρέπει να πάρουν τον λόγο επί πραγματική σύμβουλη. Δεν είμαστε εδώ γλάστρες κ. Πρόεδρε. Κάποιοι μας έχουν στείλει εδώ πέρα να επερασφαίσουν τα συμφέροντά τους, να πεταφέρνουμε κάποια προβλήματα. Σε βλέπω κάθε φορά τους ζωρίζεσαι, τσιτώνεσαι. Αυτό προβλέπετε, αυτό πρέπει να γίνει. Ας πάμε και στις 12 η ώρα. Δεν πιστεύω ότι κουραστήκαμε στις 4 ώρες. Και αν κάποιοι δεν μπορούν, ας παρατηθούν. Αν δεν έχουν φυσικές δυνάμεις. Εμπάνιση πρόταση. Στο θέμα τώρα. Μου έκανε τρομερή έκπληξη, η έκπληξη του κ. Περιφερειάρκη που ζητάμε το θέμα αυτό, μα είναι υποχρεωσή σας, οφείλε να το κάνετε εσείς. Εδώ και καιρό έπρεπε να ενημερώσω στο σώμα τι έχει γίνει. Και όχι μόνο μας, μέσω αιμών και τους πολίτες, οι οποίοι αγωνιούν, οι οποίοι βλέπουν να μην έχει γίνει τίποτα. Κάποια έκανα μια ανακοίνωση και είπα περιοδεύον θείασος και επαναξηγήθηκε ο αγαπητός πρόεδρος ο Μανώλης. Αυτό μου θύμισε μένα. Μου θύμισε ένα θείασο που γύρισε στα χωριά, έβγαινε ο ντελάνιος νωρίτερα ότι θα έρθει ο θείασος, πήγαινε ο θείασος, διασκεδάζανε όλοι ευχαριστημένοι και μετά τίποτα άλλο. Για πέστε μου τι έχετε κάνει αγαπητοί μου φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες της Πελοποννήσης, τι έχετε κάνει η Περιφερειακή Αρχή. Πρώτον, δεν ξέρουμε τι χρήματα ζητήσατε και κυρίως δεν ξέρουμε τι χρήματα έχουν εγκριθεί, τι χρήματα πήρατε. Μετά. Η καταστροφή, ειδικά στην Γορτινία αφού λέμε για Αρκαδία, είναι τελειωτική. Ολόκληρη περιοχή θα ερημοποιηθεί. Οι κάτοικοι και οι αναπομείναντες λίγοι νέοι άνθρωποι είναι σε απόγνωση. Οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι σαν τάρταρα. Έχετε περδίσει κάποιο σχέδιο, πρέπει να ακούσω. Τι έχετε περδίσει γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν εισόδημα μετά από 10 χρόνια. Αν πάρουν μετά από 10 χρόνια, για όσους μείνουν εκεί πέρα. Μετά λέτε ότι έχετε βάλει εργολάνους. Δεν μας είπατε με τι ποσοστά εκτώσεων αυτές οι απευθείας αναθέσεις, οι τόσες που λέτε κάθε. Μπορούμε να ακούσουμε έτσι λίγο ερνδικτικά. Τι ποσοστά έχετε δώσει εκτώσεως αυτούς απευθείας εργολάνους. Και πού βρίσκεται το σχέδιο υλοποίησης. Και κάτι μου κάνε εντύπωση. Μετά από την 3η έχουμε επιτροπή του ΕΑΠ. Και είδα εκεί ότι τα έργα τα οποία προτείνεται για τις παιδί και περιοχές σπηλόπιντες, είναι μέσω του προγράμματος ΕΑΠ. Εσείς είπατε ότι πήραμε εκατομμύρια για τη Μεγαλόπολη, για τη Γορτινία. Αν δίνουμε τα λεφτά του ΕΑΠ για τους πειρόπληκτους, τότε τι λεφτά πήρατε εσείς. Από την άλλη μεριά, λέτε στη Γορτινία. Σας άκουσα στη Γορτινία όταν είχα έρθει, είπαν και κυρία γενηματά, να λέτε ότι τα έργα τα οποία θα κάνουμε είναι αυτό, αυτό, αυτό, αυτό. Το 80% αυτών που είπατε είναι έργα προγραμματισμένα από εμάς πριν τις φωτιές. Και το άλλο το ταπ-τοκ, το αμαρτωλό ταπ-τοκ. Έχουμε ακούσει εκεί το ταπ-τοκ. Με αυτό πορεύεστε σήμερα κύριε Σκατζέ, με το ταπ-τοκ πορεύεστε. Ευτυχώς που υπάρχει το ταπ-τοκ. Για να έρθει το ταπ-τοκ στην Αρκαδία όμως κάποιοι μοχθίσανε, κάποιοι παλέψανε. Είπατε ότι για πρώτη φορά έγιναν στις σκέψεις. Ναι, για πρώτη φορά γίνανε τόσο καταστροφικές φωτιές. Εγώ είναι και θέμα τύχης, το έχω ξαναπεί. Στα εννιά χρόνια στην Αρκαδία, που είχα την τύχη και την τιμή να μάθω στην περιφερειακή, κάηκαν μόνο εννιά στρέματα δάσους. Είναι και θέμα τύχης. Συν Αθηνά και χειρακίνει όμως, ε. Δεν είναι μόνο οι τύχοι, είναι και τι κάνουνε. Είδαμε στην Κορτινία που λέει ότι έχετε σχέση με την κυβέρνηση να μην έρθει την πρώτη μέρα ούτε ένα αεροπλάνο. Ένα αεροπλάνο από τα 70 της πολιτικής προστασίας δεν άκριζε να πάει στην Κορτινία. Γι' αυτό κάηκε ένα μεγάλο κομμάτι. Εδώ η φωτιά καίγε στην Ιηλία, την περιμέναμε, την περιμέναμε, είμαστε σίγουροι λόγω του πευκοδάσους θα περάσει στην Αρκαδία. Ποια ήταν η ημερινά σας, τι είχατε κάνει. Και ένα άλλο πάλι είναι ο δρόμος Τρίπολης Πύργος που ξέρουμε ότι κάηκε όλη αυτή η περιοχή. Τα πραγμή είναι απότομα, τα χώματα σαφρά. Εάν βρέξει, ευτυχώς δεν έχει βρέξει εκεί πέρα, ο δρόμος θα κλείσει. Πέστε μας συγκεκριμένα τι έργα έχετε κάνει στα πραγμή του δρόμου Τρίπολης Πύργος. Θέλουμε συγκεκριμένα, όχι αόριστα θα κάνουμε γιατί μέχρι τη στιγμή πήραμε χρήματα, δεν βλέπω χρήματα. Κάνουμε έργα, δεν βλέπω έργα. Συγκεκριμένα πράγματα θέλουμε. Αυτό θέλω να πω και εύχομαι να μην βρέξει σύντομα, γιατί άμα βρέξει σύντομα δυστυχώς θα είναι τα πράγματα πολύ άσχημα. Ευχαριστώ. Πανατέα. Και να ετοιμάζεται ο κ. Γιωλής. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα έπαιρνα το λόγο, όχι γιατί δεν με ενδιαφέρουν οι καταστροφικές πυρκαγιές της Μάνης, αλλά γιατί προκλήθηκα. Και θέλω να πω ότι είμαι δυστυχώς η αντιπεριφορία της Λακωνίας που μαζί με τους συνεργάτες μας είχαμε την ατυχία να ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές, πυρκαγιές, πλημμύρες και δώσαμε τον καλύτερό μας σε αυτό και σε ανθρώπινο επίπεδο αλλά και σε υπηρεσιακό επίπεδο προκειμένου όλα αυτά να τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά δεν το κάναμε μόνοι μας γιατί δεν νιώθουμε ότι είμαστε θεοί και μπορούμε να τα λύσουμε τα πράγματα μόνοι μας. Δεν νιώθουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε με τους δήμους γιατί νεάπολοι βγάλαμε 12 εκατομμύρια τα οποία μέχρι τώρα δουλεύονταν. Για τη Μάνη λοιπόν που είναι πραγματικά λυπηρό γιατί και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει όταν τελειώσουν τα έργα αποκατάστασης. Για τις φωτιές της Μάνης προσωπικά είχα καταθέσει τότε για τις φωτιές 1, 2 και 3 Ιουλίου μινητήρια αναφορά. Επίσης είχαμε διεκδικήσει γιατί καλό είναι να λέμε τι κάναμε πριν αλλά να δούμε και τι κάναμε κατά τη διάρκεια το είπε ο Βαγγέλιος των Πρυκαγιών. Είχαμε διεκδικήσει και είχαμε συγκρουστεί γιατί και τότε είχε μεγάλες φωτιές να έρθουν τα αεροπλάνα στη Μάνη και το πετύχαμε με γκρίνια με καθυστέρηση. Και εσείς το πετύχαμε. Στις φωτιές της Μάνης φέτος η δική μας πλευρά από την έκλυση των πολιτών αναγκαστήκαμε να κάνουμε και εμείς έκλυση γιατί έπρεπε να έρθουν τα αεροπλάνα. Ναι και γόταν η Ελλάδα. Ναι δεν υπάρχουν πολλά. Το ξέρουμε. Όμως κάθε περιοχή έχει το δικό της μερίδιο. Είπε λοιπόν ο κ. Βερούτης ότι δεν κάναμε τεχνικό πρόγραμμα και δεν ζητήσαμε για τη Μάνη τίποτα. Σας λέω λοιπόν γιατί προφανώς δεν το γνωρίζει δεν πιστεύω ότι λέει ψέματα. Υποβάλαμε πρόγραμμα 6,5 εκατομμυρίων ευρώ στο τότε Υπουργείο σε συνεργασία με το Δήμο Ανατολικής Μάνης. Δεν έχω χρόνο για να διαβάσω. 2 εκατομμύρια στο δημοτικό διαμέρισμα Κότρονα για αντιπλημμυρικά έργα. Συγγνώμη λίγο ότι το βλέπω τώρα. 1,5 εκατομμύριο. Τι ζητήσαμε σας λέω. Γιατί είναι σημαντικό να διεκδικείς. Γιατί εδώ κατηγορηθήκαμε ότι δεν κάναμε τεχνικό πρόγραμμα. Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου. Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Κότρονα, Λάγια, Φλωμοχώρη. Συντήρηση Δημοτικούκης Οδού Άγιος Κωνσταντίνος. Συντήρηση του γνωστού δρόμου του σκουταρίου Κότρονα που πραγματικά είναι ένας δρόμος με καθυζήσεις και κάναμε έργο και με ίδιους πόρους, όχι μία φορά, όχι δύο, με τη βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε. Μολονότι το έργο δεν είχε χαρακτηριστεί, οι δικές μας τεχνικές υπηρεσίες έλεγαν ότι το έργο είναι δημοτικό, ο κύριος δήμαρχος έλεγε ότι το έργο είναι νομαρχιακό. Παρ' όλα αυτά, είμαστε εκεί όποτε υπήρχε ανάγκη έστω και προσωρινά και μακάρι, γιατί ξέρω ότι πραγματικά εκεί δούλευσε η τεχνική υπηρεσία, μακάρι τώρα να το έχουν πιάσει, όπως λένε οι εργολάβοι, το πρόβλημα και να μην δημιουργηθεί κανένα άλλο πρόβλημα από εδώ και στο εξής. Επίσης, με ίδιους πόρους και με χωρίς χρήματα, ακόμη μπορώ να σας πω, στείλαμε μηχανήματα έργου όπου μας υπέδειξε, γιατί είχαμε με όλους τους δήμους καλή συνεργασία και μερικά από αυτά δεν μπορούσαμε αμέσως να τα πληρώσουμε. Άρα δεν δέχομαι και θέλω να το πάρει πίσω αυτό ο κ. Βερούτης, γιατί με προσβάλλει προσωπικά, προσβάλλει όλους τους συνεργάτες μας και δεν λέει αλήθεια. Όχι δεν λέει αλήθεια, συγγνώμη. Δεν έχει ενημερωθεί προφανώς. Είχαμε υποβάλει πρόγραμμα 6,5 εκατομμυρίων. Θυμάμαι τότε την αγωνία μας να πάρουμε χρήματα, αν θυμάμαι καλά ο κ. Στατούλης σε συνενόηση με τον κ. Δήμαρχο ή ήθελε κάποια έργα να τα χειριστεί και να τα δουλεύει ο κ. Δήμαρχος, όμως αυτά τα οποία λέγονται δεν τα αποδέχομαι. Το να θέλει κάποιος να μιλάει με τόση έπαρση για το τι έκανε ο ίδιος, ενώ η άλλη η προκάτοχή του ή ανήκαν η άχρηση δεν το έκανε, δεν τιμά κανέναν. Είμαι περήφανη για τη θητεία μου, είμαστε περήφανοι για τη θητεία μας και εύχομαι πραγματικά η Μάνη να σωθεί από αυτό που γίνεται κάθε χρόνο, γιατί μετά από τα έργα αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ ο κ. Γιωλής και να ετοιμάζετε κ. Μπούζα να μην καθυστερούμε, έχουμε άλλους 8 μιλητές με 3 λεπτά καθένας, δεν φτάνει να ολοκληρώσουμε στις 9.30 το Συμβουλείο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ κ. Συνάδελφοι, ευχαριστώ πάρα πολύ. Και εμείς πράγματι το Μάιο είχαμε μια φωτιά δύσκολη στο σκήνο Κορυνθίας, καήκανε 20.000 στρέματα. Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας που άμεσα έχουν κάνει ο κόσμος τις ετήσεις. Εμείς έχουμε προβεί σε έργα, ζητήσαμε από το Υπουργείο 1.300.000 διακαθαρισμούς ρευμάτων αντιπλημμυρικά έργα οδοπία 700.000, τα οποία εγκρίθηκαν και άμεσα θα δημοπρατηθούν όπως και σε συνεργασία με τη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι και με τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας, γίνονται έργα τα οποία δεν είχαν γίνει ποτέ. Αλλά να απολογηθούμε εμείς, τα λένε οι ίδιοι, ο ίδιος ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κίνου, το λένε κάτι και ότι εμείς η Περιφερειακή Αρχή του Παναγιώτη του Νίκα πάτησε στις περιοχές αυτές. Να πω τι είπε ο μελετητής κ. Βιτινιώτη, κ. Κόρκα που ήμασταν μαζί, ότι η μελέτη από το 2013 λόγω της αδιαφορίας της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής δεν έτρεξε γι' αυτόν τον μεγάλο δρόμο που συνδέει την Περιφερεια Πελοποννήσου, την Κορυνθία μας, με την Περιφερεια Αττικής. Τα λένε οι μηχανικοί με ονοματεπώνυμο. Λοιπόν, δυστυχώς, κάτσε Γιώργο, κάτσε έχω πολλά να πω για σένα. Υποψήφιε δήμαρχε, υποψήφιε κ. Βουλευτή, εσύ νομίζεις ότι είσαι στο κοινοβούλιο. Τα ρέματα λοιπόν κ. Μηχανικέ ήρθανε στην Περιφερεια 19-7-2018, αλλά κι εσύ σαν να μην πέρασες μια μέρα από την αμαρχία, σαν να μην συνεργάστηκες ποτέ. Για πολιτική προστασία δεν έκανες τίποτα. Δεν ασχοληθήκατε με την πολιτική προστασία. Εμείς ο Παναγιώτης ο Νίκας ήταν αυτός που όρισε μηχανικούς για την πολιτική προστασία, ένα κράνος μια σκηνή για τίποτα. Καθόλου συνεργασία, μεταξύ σας δεν αφήσατε ένα λιθαράκι στην Κορυνθία. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ. Εμείς ετηθήκαμε, εμείς ετηθήκαμε. Κάτσε κάτω Γιώργο, είσαι υποψήφιο δήμαρχε, υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ. Κάτσε κάτω, λες και είσαι μηχανικός, κάτσε κάτω. Ετηθήκαμε εμείς και τα λένε ειδικοί, τα λένε τεχνικές υπηρεσίες. 1 εκατομμύριο 300.000 για το Καλέτσι, για το Σπαθοβούνια, για τις Κλένιας. 800.000 για το Ρυτό, 500.000 για το Σολομό. Να απολογηθούμε για όλα αυτά εμείς, γιατί σου αρέσει ο λαϊκισμός, σας αρέσει η μικροπολιτική, σας αρέσει να τα πετάτε όλα σε μία κατσαρόλα. Να απολογηθούμε για τον ισθμό που εμείς ασχοληθήκαμε. Να απολογηθούμε για τα έργα του Δασσαρχείου, για κορμοδέματα, κορμοφάγματα. Εγκρίθηκαν 3,5 εκατομμύρια για τη φωτιά των Αθηκείων. Εγκρίθηκε ένα 800, αλλά είναι έργα του Δασσαρχείου. Όλα αχταρμά, όλα λάσπιστο να είναι νομιστήρα. Μήπως εσείς πρέπει να απολογηθείτε για την αδιαφορία σας για την ανεπαρξία στην Κορυνθία. Σας ευχαριστώ. Η κυρία Μπούζα. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Φτέει στον κύριο Πρόεδρο η απλή αναλογική για τη δυσκολία του να διαχειριστεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ την κύρη ευθύνη την έχει ο ίδιος, θα πω. Να θυμίσω στον κύριο Πρόεδρο πως 8 παρατάξεις είχε το Προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, 8 έχει και το Ρεινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Απλά γινόντουσαν περισσότερα περιφερειακά συμβούλια, κύριε Πρόεδρε, και δεν θεωρείτε ο πάρεργο το Περιφερειακό Συμβούλιο να λέτε ότι έχετε και άλλες σοβαρότερες δουλειές, γιατί και αυτό έχει ακουστεί μέσα σε αυτή την αίθουσα. Λοιπόν, επίσης ακούμε συχνά πυκνά σε μέσαμαζικής ενημέρωσης, ιδίως της Κορινθίας, στον αντιπεριφερειάρχη κύριο Κιωλί, ο οποίος μίλησε πριν από μένα, να κατηγορεί την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, πως δεν προχώρησε σε εκτεταμένους καθαρισμούς ρεμμάτων και χυμάρων, αγνοώντας και αποκρίττοντας πως η αρμοδιότητα ήρθε στην περιφερειακή αρχή τέλη του 2018. Και συγχρόνως, βέβαια, να λιβανίζει κατά τον κύριο περιφερειάρχη σε σημείο όλους μας έχει προβληματίσει. Όταν δόθηκε λοιπόν στη περιφερειακή αρμοδιότητα τέλη του 2018, οι πόροι που είχαν δοθεί για το σκοπό αυτό παρέμειναν τότε στους δήμους. Παρά τα αυτά, μέχρι τη λήξη της θητείας μας έγινε συστηματική δουλειά με αξιοποίηση των υπηρεσιακών μας μηχανημάτων, όπου μπορούσαν αυτά να επιχειρήσουν, αλλά και με εργολάβους και σχεδιασμούς για άμεση παρέμβαση των ιδιωτών σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, διαθέσαμε και ένα εκατομμύριο 200.000 ευρώ προκειμένου να γίνει εκτενής καθαρισμός του Παμίσου και του Άρη, δύο μεγάλων ποταμών της Μεσσινίας και την τάφρο μου τελάκι, όταν δεν είχαμε καν την αρμοδιότητα και την ευθύνη προκειμένου να βοηθήσουμε ουσιαστικά τον τόπο, γιατί είχαν υπάρξει και πάρα πολλά έντονα καιρικά φαινόμενα εκείνη την περίοδο. Οι έκτακτε καιρικές συνθήκες, όπως είπαμε, που πλέον είναι συχνές στην πατρίδα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλουν να ξεφύγει η αρμοδιότητα αυτή από κάθε έννοια αντιπαράθεσης και παραταξιακών αντιθέσεων. Με την ανάληψη των καθηκόντων σας, αγαπητοί συνάδελφοι της περιφερειακής αρχής, θεωρήσατε απαραίτητο να ανατρέψετε το σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί, να αφαιρέσετε αποδέκτες που είχαν δρομολογηθεί για καθαρισμό, να ολιγορήσετε σχετικά με την οργάνωση και την εγκατάσταση νέων εργολαβιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεσηνία που ακόμη αναμένουμε κάποια νέα εργολαβία για τους καθαρισμούς, με αποτέλεσμα δύο χρόνια τώρα, να κινήσετε με εργολαβίες που είχε αφήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όπως κάποιες οι οποίες γίνονται μέσα στο ΓΟΕΒ. Γίνομαι αποδέκτρια καθημερινά παραπόνων τοπικών προέδρων, τοπικών κοινοτήτων, για ελληπείς παρεμβάσεις και για απουσία ακόμη παρεμβάσεων και γενικά για ιστέρηση στο σχεδιασμό και στη τράση. Βέβαια, λόγω της αγωνίας σας πιθανών επιπτώσεων σε περίπτωση καταστροφών, κάνετε λίγο περισσότερη φασαρία από τι πρέπει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους καθαρισμούς που δεν γίνονται κανονικά και για πασάλιμα, θα έλεγα, χωρίς ουσιαστική λύση των προβλημάτων έτσι απλώς για να έχετε μια απλή παρουσία. Οι καταστροφικές πυρκαγιές κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη της οργανωμένης παρέμβασης και έχετε υποχρέωση να ενημερώνετε αναλυτικά για τις παρεμβάσεις που γίνονται, διότι δεν είναι τα πάντα, αγαπητοί συνάδελφοι, μόνο επικοινωνία. Υπάρχει και η ουσία η οποία σας διαφεύγει, δυστυχώς. Τώρα σε ένα φορά για το αθόρυβο των αναργειών σας όπως άκουσα τον κ. Βερούτη να λέει που ανέφερε σχετικά με τις ζωοτροφές, όχι μόνο αθόρυβα το μοίρασμα των ζωοτροφών κ. Βερούτη και γενικό, δεν μιλώ μόνο για εσάς αλλά και στη Μεσαινία, αλλά ιδιαιτέρως οικοφαντικά και μάλιστα και την προσφορά της υπουργού της κ. Σαραμπατζή προσπαθήσατε να την εντάξετε στο ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής και του κ. Περιφερειάρχη. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ ο κ. Βοζίκης και να ετοιμάζετε κ. Σπριδάκου. Καλησπέρα συναδέλφες και συνάδελφοι. Εγώ θα ανοίξω μια παρένθεση την οποία θα πω ότι ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης είχε μόνο ένα σκεπτικό στις υπερκαγιές όλες και στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο και παντού να εικενώνονται γρήγορα, πολύ γρήγορα, διάφοροι οικισμοί. Ποιας ήταν η φωτιά και τρία και τέσσερα χιλιόμετρα για να φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο. Το είδαμε αυτό και στο Σολομό Κωνηθίας φέτος. Άναψαν κάτι πια ξερά χορτάρια στο κάστρο της αρχαίας Κορίνθου μάλλον στην είσοδος αρχαίας Κορίνθου και σε ένα τέταρτο μέσα δόθηκε εικένωση για το Σολομό και τρέχανε πανικόβλητοι οι ανθρώποι το πού θα πάνε. Θα συνεχίσω σε αυτά που είπε ο κ. Δέδες πριν με την περίσσινη φωτιά στα θήκια. Ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες αντιπλημμυρικών έργων στα θήκια, κατά τη γνώμη τη δική μας. Με τα κορμοδέματα καμία κίνηση. Δεν ενοχλήσατε κανένα υπουργείο, κύριε Περιφερειάρχη. Αν ανεβείτε από τα θήκια προς τον Αλλιάνη τα δέντρα δυστυχώς είναι έτοιμα να πέσουν στον δρόμο. Είναι ξερά πλέον. Δεν έχουν ζώοι μέσα τους. Αυτά έπρεπε να είχαν καθαριστεί. Έχετε ο δεύτερος χειμώνας. Όλοι παρακαλάμε όπως είπε πριν και ο κύριος Βερότης και κάνουμε το σταυρό μας να μην βρέξει. Συμμετέχουμε δηλαδή στην ανομβρία. Γιατί αν βρέξει όπως έβρεξε στην Εύβοια, όλο το βουνό αυτό θα κατέβει στα θήκια και τα δέντρα θα φτάσουν μέχρι μέσα την Κόρινθο. Στις αποζημιώσεις, επειδή έχω μιλήσει με κατοίκους περιοχής και τους έχω επισκεφθεί, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Στην καταγραφή των ζημιών και των καμένων λεωδέντρων ξέρουμε ότι η περιοχή των αθηκείων ζει από τα λεωδέντρα, οι πιο πολλοί. Αυτή τη στιγμή, οι καταγραφές ξεκίνησαν μετά από το 15 Αυγουστό που έρχεται καινούρια παραγωγή αυτή τη στιγμή που ξέρουμε ότι τα κλαδέματα γίνονται πάντοτε Φεβρουάριο με Μάρτιο. Όλοι είμαστε από αγροτικές οικογένειες και γνωρίζουμε. Έρχεται δεύτερος χειμώνας και ακόμα τα ξερά κλαβιά είναι στα δέντρα γιατί τους είπα να μην κόψουν τίποτα για να δουν το ύψος της καταστροφής και τα έτη των δέντρων που υπάρχουν το πόσο παραγωγή κάναν. Και ξέρετε το τραγελαφικό ποιο είναι. Άκουσον άκουσον υπάλληλος των υπερησιών είπε σε κάποιους μην νομίζετε ότι θα αποζημιωθείτε με τα δέντρα που έχετε, θα αποζημιωθείτε στην τρίτη κατηγορία των μικρών ελαιοδέντρων. Αυτοί οι ανθρώποι αυτή τη στιγμή ζουν σε μία απόγνωση. Έχουν αγγίξει το όριο της στόχιας. Στο σχήνο έχουν γίνει πάρα πάρα πολύ λίγα πράγματα, σχεδόν τίποτα. Και θα έρθω πάλι στην αρχική μου εισήγηση, στην αρχή μάλλον. Συγγνώμη. Ο κ. Περιφεριάρχης όταν είδαμε τις φωτιές φέτος στην Πελοπόννησο μιμήθηκε και αυτός τον κ. Μητσοτάκη ότι «λεφτά έχουμε και θα τα φτιάξουμε όλα. Δεν φτιάγνονται με λόγια αγαπητοί συνάδελφοι. Θέλει έμπρακτα πράγματα και πράξεις. Όταν έχουμε στην Οικονομική Επιτροφή πέρσι ψηφίσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την περιοχή των αθηκείων μετασυγχωρήσεως δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα πλιν από μία γέφυρα που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί στα θήκια». Ευχαριστώ πολύ. Οι πληγίσες περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ηκαθεμία χρειάζονται ολοκληρωμένα σχέδια ανασυγκρότησης και όχι λύσεις τύπου χάνζα πλάστη. Για τη μάνη συγκεκριμένα που γνωρίζω, με ένα εκατομμύριο καμμένα δέντρα, κυρίως ελεόδεντρα, όχι πολληστικά, μελίσια και ζώα καμμένα έχει εξαφανιστεί το εισόδημα στην καλύτερη περίπτωση για τα επόμενα 10 χρόνια. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι αφού όλοι ξέρουμε ότι πέρα από το αρχικό ποσό που εις έπραξαν όσοι εις έπραξαν οι αποζημιώσεις θα αργήσουν πολύ. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή από τις περσινές πυρκαγιές. Στην Πυρόπληκτη δεν είναι άπολοι, αποζημιώθηκαν μετά από 4-5 χρόνια. Τα χωριά της Μάνης θα πάψουν να κατοικούνται και το πρόβλημα είναι αυτό. Βοήθεια για να μείνουν στον τόπο τους θέλουν οι άνθρωποι, κίνητρα για να μεγαλώσουν εκεί τα παιδιά τους, δημιουργία εκπαιδευτικών δομών, κίνητρα για τουριστική και επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη, με ένα σχεδιασμό ολιστικό για να μην αλλατριωθεί η ιδιαίτερη θρησιογνωμία κάθε περιοχής. Γι' αυτό χρειάζεται και η Επιτροπή που είχαμε συμφωνήσει να γίνει και που θα ασχολείται αποκλειστικά με το σχεδιασμό, θα παρακολουθεί την πορεία του και θα ενημερώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επιτροπή όμως που δεν θα τη χρησιμοποιούμε μόνο για βιτρίνα και όταν εκφράζει άποψη θα την καταργήσουμε, όπως συνέβη με κάποια άλλη Επιτροπή. Όσα αναφορά τις άμεσες ενέργειες που ζητούν οι πυροπληκτοί και που προκύπτουν από συζητήσεις που έκανα μαζί τους, είναι η επιτάχυνση των ελέγχων και των καταγραφών από τον ΕΛΓΑ και επιτέλους ο εξυγχρονισμός του κανονισμού τους ώστε να καλύπτει κατά 100% και όχι 70% τη ζημιά. Να λυθεί το θέμα με τους δασικούς χάρτες ώστε να ξεκαθαρίσουν δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις, αν τεκμηριώνεται αγροτική χρήση την τελευταία 20 αιτία τα χωράφια να παραμείνουν χωράφια, αποζημιώσεις με ορίζοντα 10 αιτίας από το Ταμείο Αρρογής, να εξασφαλιστούν οι ζωοτροφές για τους κτινοτρόφους σε βάθος χρόνου, ξεκαθάρισμα στις περιπτώσεις που υπάρχει επενικία συκτημάτων ποιος και πώς θα αποζημιώνεται, ο δικαιούχος, ο ενοικιαστής, για ποιο διάστημα και τι θα γίνει μετά τη λήξη των ενοικιαστηρίων, οι επιχειρήσεις τους πυρόπληκτους τόπους, αλλά και όλοι οι πολίτες να έχουν μειωμένες συντελεστές φορολογίας και για τους μελισοκόμους ανάλογα αποζημίωση 100% και επιδότηση των εξόδων τους. Ως προς τις συναντήσεις με τον κ. Τριαντόπουλο στη Λακωνία, ξέχωρα το ότι δεν προσκληθήκαμε σ' αυτές όλοι οι ερετοί του περιφερειακού συμβουλίου, είδαμε να πουσιάζουν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι πλητώμενοι δηλαδή, οι εκπρόσωποι των πυροπλήκτων, των τοπικών συμβουλίων, των αγροτικών, επαγγελματικών και χτινοτροφικών συλλόγων της περιοχής, των ελεωτριβέων. Τέλος, η έμφαση τώρα θα πρέπει να δοθεί στην αντιπλημμυρική προστασία. Είναι απαραίτητο για να είναι σοβαρή η παρέμβαση να βασιστεί σε μελέτες αποαρμόδιους φορείς και να είναι εντελώς στοχευμένα τα έργα στην αντιπλημμυρική και αντιπλημμυρική προστασία αποκλειστικά. Εν τέλει, θέλουμε απόψε να ακούσουμε τι πόρεις θα διατηθούν για κάθε περιοχή Μάνη, Μεσσινία, Γορτινία. Παρακαλώ. Καταρχάς, πριν ξεκινήσω, θέλω να πω κάτι το οποίο μου κακοφάνηκε και με ενόχρησε πολύ. Και απευθύνομαι στον κ. Γιωλή. Θεωρώ, κ. Γιωλή, ότι κάνατε λάθος να αναφερθείτε στον κ. Πετρίτσι, διότι ο κ. Πετρίτσις το γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένα ηθικό στοιχείο και ένας πολύ μεγάλος επιστήμονας και την εκλαμβάνω ως ιρωνική αυτή τη φράση σας που είπατε, διότι ο κ. Πετρίτσις είναι από τα αξιαιρετικά στελέχη και άτομα του Νομού Κορινθίας. Επί του θέματος, ρωτάω εγώ τώρα, τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Πήγατε στις φωτιές, πολύ ωραία, και εμείς είμαστε εκεί και αυτό που είδαμε και αντιμετωπίσαμε, ήμουνα με τον κ. Γιαννακούρα μπροστά μας, να δέχεστε επίθεση από τους κατοίκους, από όλους τους κατοίκους και να φωνάζουν και να ορίζονται μπροστά μας. Και εσείς είχατε πάει βόλτα, εκδρομή, έτσι φάνηκε, δεν γνωρίζατε κανέναν εκεί που πήγατε. Πείτε μας τι παρέμβαση έχει γίνει μέχρι τώρα και ενώ ψυχυμώνα, γιατί ήδη έχει μει ο χειμώνας και η κατάσταση στη Γορτινία και ειδικότερα στη Γορτινία αλλά και στη Μεγαλόπολη είναι τραγική. Δηλαδή η παρέμβαση πια είναι ότι έχουμε λεφτά, πολύ ωραία, πάρα κάτω. Οι κάτοικοι όμως πονάνε, αγωνιούν, έχουν προβλήματα άλυτα και έχουμε μείνει στις υποσχέσεις. Εγώ πήγα τέσσερες φορές στη Γορτινία και τρεις φορές στη Μεγαλόπολη. Πήγα με τον κ. Γεννακούρα, ξανά πήγα με τον κ. Γεννακούρα, πήγα με τον κ. Τατούλη, πήγα και μόνος μου και είδα τους κατοίκους σε πλήρη απογοήτευση. Φώναζαν, δεν έχει γίνει τίποτα, ζημίες τεράστιες, καταστροφές, επί της ουσίας φανήκατε ανήκανοι. Και θα το εξηγήσω γιατί το λέω αυτό. Κεγόταν η Αρκαδία για μία εβδομάδα. Αδιανόητο να κέγεται για μία εβδομάδα η Γορτινία και η Πελοπόννησος και να μπορούμε να κάνουμε μία παρέμβαση. Πάλευαν οι κάτοικοι μόνοι τους, οι εθελοντές και οι περιοριστικοί. Τι να προλάβουν να κάνουν οι άνθρωποι. Περιβάλλον. Κτινοτροφία, Γεωργία, Μελισσοκομεία. Εσείς απλώς θεατές, επισκέπτες. Μοιράσατε ζωοτροφές. Και μάλιστα δεν λέτε ότι είναι προσφορά ιδιωτών προς το Υπουργείο. Είπατε ότι πήγατε απλά και ταπεινά. Τι απλά. Μπάνια. Ο Τατούλης πάλευε με φωτιές και με μάνικα στα χέρια, γιατί ήμουν εκεί μπροστά και το κατακρίνατε και είπατε ότι δεν είναι δουλειά του τότε περιφεριάρχη, είναι δουλειά της περιοριστικής. Όταν όμως ο κ. Τατούλης είχε ανέβει πάνω στην περιοριστική με τη μάνικα στα χέρια, κάποιοι κάνανε μπάνιο σε κάποιες παραλίες και εμείς είμαστε μέσα στους φωτιές, μέσα στον πυρήνα της φωτιάς. Τους πολίτες της Γορτινίας και της Μεγαλόπολης δεν μπορείτε να τους κοροϊδέψετε ούτε γενικότερα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Δεν κάνατε τίποτα από ό,τι είχαμε αποφασίσει στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πείτε μας το πρόγραμμά σας τώρα. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας. Εγώ δεν έχω ακούσει τίποτα. Καθαρίσατε ποτάμια και ρέματα. Ο πόνος των κατοίκων και η θλίψη που περνάνε, που έχουν χάσει το βιός τους, που έχουν χάσει τις περιουσίες τους, που έχουν χάσει τα σπίτια τους, δυστυχώς παραμένει ο ίδιος. Κάηκαν καθηκημένες περιοχές, ζώα, σπίτια, οικισμή, δασικές εκδάσεις και φώναζε ο Περιφεριάρχης, ο κύριος Στατούλης, όταν πηγαίναμε, ένα αέρι αμέσα, καλέστε ένα αέρι αμέσα. Και τα ένα αέρι αμέσα ήρθανε την τέταρτη μέρα, πέμπτη μέρα και ο τόπος κεγότανε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ο οποίος έχει αντίθετη άποψη να το πει τώρα, το φώναζε και έλεγε να έρθουνε ελικόπτερα και ελικόπτερα στη Γορτινία φάνη και την τέταρτη μέρα. Εμείς είμαστε κάθε μέρα εκεί. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, αποτύχατε παταγοδός, κύριοι. Και να καταλάβετε ένα πράγμα, εμείς εδώ οι πολίτες της Πελοποννήσου, της Αρκαδίας ειδικότερα και γενικότερα οι πληγέντες, όλοι αυτοί οι κάτοικοι, δεν είμαστε οι θαγενείς. Ξέρουμε τι μας γίνεται και γνωρίζουμε τα πάντα. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Στατούλης έχει το λόγο. Και εδώ να πάρουμε απόφαση για μια ώρα παράταση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα και κύριά θέλω να αρχίσω με την εξής διαπίστοση. Αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, που συζητάμε τώρα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Δεν είναι ένα θέμα διαπληκτισμών. Είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι μας να συνησφέρουμε απόψεις και προτάσεις για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δύο μεγάλες πληγές που έχουν ενσκύψει στην περιφέρεια. Και μάλιστα στα 200 χρόνια δυο τόποι ηρωικοί, η Μάνη και η Γορτινία, κινδυνεύουν πλέον με την απειλή της ερήμωσης. Αυτό είναι το θέμα που συζητάμε, ούτε αν είναι ωραία τα μάτια του περιφεριάχη ή πόσες συναντήσεις έκανε με τους υπουργούς. Πρότασης υπήρξε, δεν υπήρξε. Πριν προχωρήσω θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Κολυνθία, τον άκουσα. Δεν σχολιάζω, δεν θέλω να τον σχολιάζω. Μόνο θέλω να θυμίσω, στα άγρια χρόνια, γιατί είδα και κάποιον από τους αντιπεριφεριάχιες να κουνάει το κεφάλι του, επιδοκιμαστικά. Θα ήθελα λοιπόν να θυμίσω ότι στα άγρια χρόνια των μνημονίων, των πιο άγριων μνημονίων, εξασφαλίσαμε για το δρόμο σχήνο αλεποχώρη, 11 εκατομμύρια ευρώ. Που είναι ο κύριος Δέδας? Με τόσα προβλήματα, τα οποία 11 εκατομμύρια δεν ήταν δικά μας χρήματα, με τις δικές μου παρεμβάσεις και με τις σχέσεις μου που είχα, τόσο με τους περιφεριάχιες της Αττικής, ήταν χρήματα που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας Αττικής. Και με τον Γιάννη και με τη Ρέννα. Αυτά τα χρήματα λοιπόν δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει, πέραν του 1,5 εκατομμύρια που εμείς χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε τα αντιστοιχτικά, προκειμένου να δώσουμε σε κυκλοφορία το δρόμο, δεν χρησιμοποιήθηκε τίποτε άλλο. Ποταμό Σίθας, το ξυλόκαστρο στο Ζορμπά δεν πνίγηκε, γιατί είχαμε φτιάξει το αντιπλημμυρικό του Σίθα, με 2,5 εκατομμύρια. 4,5 εκατομμύρια σας αφήσαμε πίσω για το δρόμο ισθμός επίδαυρος. Αυτά ήτανε μερικά από αυτά που ήθελα να σας πω για να σταματήστε. Και να σταματήστε να κάνετε αυτό το αναξιοπλεπές για εκπρόσωπο της περιφερειακής διοίκησης. Να φωτογραφίζεστε συνεχώς και να μην κάνετε τίποτα απολύτως άλλο. Γιατί και τα χρήματα που χρησιμοποιείτε σήμερα είναι από χρήματα τα οποία εμείς αφήσαμε στο αντίλογο ότι δεν βρήκατε μαντήλι για να κλάψετε, αλλά θα κλάψετε συντόμως. Λακονία, άκουσα πριν λίγο για το 2017. Κοιτάξτε, το 2021 έχετε ευθύνη που κάει η Κεϊμάνη. Έχετε ευθύνη που κάει η Κεϊμάνη. Είχατε φορτωμένη μπορντόζα 2,5 μέρες και δεν την χρησιμοποιήσατε. Θέλετε όνομα, θέλετε όνομα, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. 2,5 μέρες φορτωμένη, το γίθιο κεγότανε και δεν χρησιμοποίησαν την μπορντόζα. Διονύσης Κατσής. Τελείωσε, Διονύσης Κατσής. Λοιπόν, ήταν φορτωμένη και δεν την ξεφορτώσατε γιατί δεν είχατε άποψη. Δεύτερο θέμα. Δεύτερο θέμα. Δεν κάνανε ούτε μια έκκληση για να σταλούν αερομεταθερώμενες δυνάμεις. Σας παρακαλώ, θα το πείτε στην ομιλία σας. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ το αποθετήθηκα με όνομα και διεύθυνση. Δεύτερο θέμα. Η κυρία Ζανετέα σας διάβασε τι κάναμε το 2017. Ως αρχηγός θυμόσαστε πόσο άμεσα αντιδράσατε και αντιδράσαμε στο θέμα της Πυρκαγιάς τον Κότωνα. Το θυμόσαστε πάρα πολύ καλά. Τι κάναμε αμέσως, μέσα σε πέντε ημέρες στείλαμε τεχνικό δελτίο. Διαβάστε τη δήλωση του τότε Υπουργού Ανάπτυξης του κ. Χαρίτσι για τα 6,5 εκατομμύρια που έδινε. Όλα αυτά τα πράγματα ήταν σημαντικές ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνονται και πρέπει να γίνονται με αφοσίωση και με πίστη. Και όχι να λέμε ψέματα εδώ πέρα, όχι να λέμε ότι το 2013 δεν υπήρχε μελέτη. Ασφαλώς και υπήρχε μελέτη και ασφαλώς και κάναμε παρεμβάσεις στο σχήνο από την άλλη πλευρά. Εκείνο που ενδιαφέρει πλέον η κουβέντα μας είναι ότι μην πλανόμαστε πλάνι νυχτρά. Εάν δεν υπάξει ένα ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με συγκεκριμένους ορισμούς, τότε είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να ανατάξουμε μια ιστορία η οποία έχει δημιουργηθεί, η οποία πληγώνει όλους τους ανθρώπους, η οποία πληγώνει όλους τους ανθρώπους. Η Μάνη δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει μετά από 30 χωριά που έχουν καεί. Δεν μπορεί να επιβιώσει. Είχε το δημογραφικό πρόβλημα, τώρα πλέον γίνεται πιο οξύτερο το πρόβλημα. Και θα ήθελα να πω το εξής. Δεν είναι μόνο το θέμα των δημοσίων έργων. Είναι το θέμα το πώς θα κρατήσουμε τη ζωή, πώς θα κρατήσουμε τους ανθρώπους στη Μάνη και στην Κορτινία. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι το θέμα η αποζημίωσης. Το θέμα είναι να δημιουργηθούν δυνατότητες και ικανότητες για την τοπική κοινωνία, για τους τοπικούς ανθρώπους να συνεχίσουν να παραμένουν και να ζουν εκεί. Το να επιδοτήσουμε και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους και όχι για την ανασυγκρότηση τόσο πολύ των περιουσιακών τους στοιχείων, όσο και των καλλιεργειών που είχανε και που μπορούσαν να συντηρήσουν την πληθυσμιακή κοινότητά τους, τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ τραγικά. Γι' αυτό λοιπόν το σχέδιο θέλω να μιλήσω. Και νομίζω ότι οφείλει το Προεδρείο να πάρει μία πρωτοβουλία με συγκεκριμένο και μόνο θέμα της προτάσεις για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών. Άλλως, εάν δεν γίνει αυτό, πιστεύω ότι η Νέμεσης και οι Ελληνίες θα μας κυνηγάνε όλους. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Βερούτης έχει ζητήσει το λόγο από την προσωβικού. Κύριε Τατούλη, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αγαπητοί κύριοι, μήνυμα δικό μου προς τον δικητή Πυροσβεστικής του Γηθείου. Κοσμόπουλος Κωνσταντίνος, υδροφόρο 23 κυβικά, βρίσκεται στον περιφερειακό Γηθείου διασταύρωση Μαυρομπουνίου, προς την πολιτική προστασία μου το στείλε, υδροφόρο 15 κυβικά, σωτηράκος Ιωάννης, σε 30 λεπτά στον περιφερειακό Γηθείου, D4 ερπιστηριοφόρα Μπουλντόζα στον περιφερειακό Γηθείου, κατσίς Διονύσης, τηλέφωνο 697 κτλ. Είναι διαθέσιμα κόστα ακαδημιχανήματα, τα έχω στείλει και στον δικητή τον περιφερειακό. Σε ευχαριστώ πολύ Θοδωρή, το σκαπτικό D4 και ο Κοσμόπουλος είναι ήδη στον τόπο του συμβάντος. Πάρτε το πίσω λοιπόν κύριε Τατούλη, είναι εντροπή σας, είναι εντροπή σας. Εγώ μιλάω τώρα, εγώ μιλάω τώρα. Κυρία Τζανεταιά, είναι ήδη και επιχειρή στον τόπο του συμβάντος, στον τόπο του συμβάντος, όπου έγινε η αντιπηρική ζώνη παρουσία δικιά μου και χωρίς φωτογραφίες κύριε Τατούλη. Πάμε παρακάτω. Οι συμπαθέστατοι λοιπόν, είπε λοιπόν, να δοθούν οι απαντήσεις, είπε λοιπόν οι συμπαθέστατοι, είπε λοιπόν, Όχι, όχι, κάνετε λάθος. Κύριε Γιανακούρα, κύριε Γιανακούρα, κύριε Γιανακούρα, μην εκτίθεστε. Ακούστε με να σας πω, ακούστε, δεν είναι αυτό, δεν είναι αυτό. Κύριε Γιανακούρα, κύριε Γιανακούρα, η διαδικασία της διάθεσης μηχανημάτων περνάει μέσα από ένα συντονιστικό όργανο και μέσα από ένα έτημα της Πυροσβεστικής. Τα αιτήματα της Πυροσβεστικής ικανοποιήθηκαν στο έπακρο. Αυτό που έκανα ήταν πλέον, πλέον των αρμοδιωτήτων μου. Όπως το έκανα. Προχωράμε, λοιπόν. Κύριε Τατούλη, και το έκανα, αρκεί, κυρία Τζανετέα. Κυρία Τζανετέα μου, υπόθηκε ένα ψέμα που πρέπει να το πάρει πίσω και να ζητήσει συγγνώμη. Εδώ ζητάνε συγγνώμη, κύριε Τατούλη, η γενεοδορία του πολιτικού ανδρώς και όχι αυτό που ψεύδεται για να βγει από τη δύσκολη θέση φαίνεται εδώ, κύριε Τατούλη. Πάρα κάτω. Οι συμπαθέστατοι, λοιπόν, κυρία Τζανετέα, μας είπε ότι κατά τη διάρκεια των μπιρκαγιών μοιάζονταν πάρα πολύ και ζητούσε βοήθεια. Και έκανε αυτό και έκανε το άλλο. Κυρία Τζανετέα, αν την περιφερειαρχήσαστε, δεν είσαστε πολίτης να τρέξετε και να ζητήσετε βοήθεια. Από εσάς ζητούσαν βοήθεια εκείνο τον καιρό. Και σας λέω πραγματικά, σας λέω πραγματικά, ότι... Μην κάνετε διάλογο. Μην κάνετε διάλογο. Μόλις ολοκληρώσει. Εγώ είπα, λοιπόν, ότι δεν κάνατε κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Και ο φίλος ο Γιώργος Πεντρίτης, ο μηχανικός και συναδελφός μου, σωστά είπε. Πήγε σε εσάς η αρμοδιώτα των εμάτων τον 7ου του 18ου. 7ου του 18ου, 9ου του 19ου, ένα χρόνος 14 μήνες δεν έφτανε για να υπάρχει αντιπλημμυρικό έργο. Πάμε παρακάτω. Ούτε ένα έργο από την περιφέρεια στην πυρόπληκτη Μάνη. Εγώ δεν είπα ψέματα. Δεν έγινε από τις πυρκαγιές του 17 κανένα έργο. Πήρατε για την Νέα Πολή. Όχι, για την Νέα Πολή. Για την Νέα Πολή άκουσε να δεις τώρα. Απαντάω σε όλα αυτά που ρωτήθηκαν. Τι έργα υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην περιοχή. 300.000 καθαρισμός δρεμάτων. Δεν είναι επί το προσωπικό αυτό. Όχι, όχι. Ερωτήθηκε για τις εκτώσεις, τα θυμάμαι όλα, ο κύριος Γιανακούρας, με τι εκτώσεις και τα ανήπα. Οι εκτώσεις είναι 55% κύριε Γιανακούρα. Είπατε γενικά που αναγαθέτε. 1 εκατομμύριο καθαρισμός του Ευρώτα και αυτό πάνω από 50%. 300.000. Αποκαθιστούμε τον δρόμο που το ζητούσε χρόνια ο δήμος Ανατολικής Μάνης. Καστάνια Παναγιά Υάτρησα. Με έργο προγραμματισμένο. Δεν είναι προσωπικό αυτό που μιλάτε τώρα. Είμαι εισηγητής, δεν είμαι. Αλλά να ακούσω τέτοιο ψέμα με τέτοια κοντά ποδάρια δεν το περίμενα από σας κύριε Τατούλη. Ο κύριος Καπέλιος, έχεις δει στον λόγο. Στη συνέχεια, ο κύριος Καπέλιος, έχεις δει στον λόγο επιπροσωπικού. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητή συναδελφή, θέλω να πω δυο λόγια σχετικά με το θέμα πυρκαγιών και γενικότερα φυσικών καταστροφών. Κοιτάξτε, οι φυσικές καταστροφές δεν είναι μια απλή υπόθεση και δεν είναι μια απλή διαχείριση συμβάντων ή κάποιου έργου. Οι φυσικές καταστροφές σε περισσότερες φορές είναι καταστροφικές. Και όχι μόνο είναι καταστροφικές, ξεφεύγουν τις δυνατότητες ενός μηχανισμού. Και αυτό το έχουμε δει και στο παρελθόν και πρόσφατα. Άρα το να έχουμε προβλήματα, να έχουμε συνέπειες, να έχουμε καταστροφές από αυτά τα γεγονότα, ίσως από ό,τι φαίνεται είναι φυσικό πια και θα πρέπει πια να το αντιληφθούμε όλοι ότι οι φυσικές καταστροφές δεν είναι πεδίο αντιπαράδεισης. Είναι ένα πεδίο το οποίο θα πρέπει όλοι μας να σκύψουμε όλοι μας και ειδικότερα εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, θα πρέπει να σκύψουμε ώστε να μπορούμε όσο γίνεται να είμαστε πιο προετοιμασμένοι και να είμαστε τόσο καλύτερα ώστε να τις αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται. Τώρα, όσο αφορά το θέμα που αναφέρθηκε ο κ. Στατούλης σχετικά με την συνεργασία που είχαμε τότε σαν αρχηγός εγώ, εγώ συνεργάστηκα με όλους, συνεργάστηκα με τους πάντες, δεν έκανα εξαίρεση κανενός και με τους δημάρκους και με τους περιφερειάρχες και με όλους. Και είναι αλήθεια ότι το 2017 είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα σας πω. Λοιπόν, το 2017 η χώρα διάθεται μόνο τρία ενααέρια εγκαιαζόμενα, μόνο τρία εγκαιαζόμενα ενααέρια. Αναλογιστείτε αυτό που σας λέω για όλη την Ελλάδα. Όταν το 2018 είχαμε 13, όταν το 2019 είχαμε 20 και όταν φέτος είχαμε 30. Τέλος πάντων, το λέω αυτό για λόγους να σκεφτούμε με κάποια πράγματα. Και προσέξτε το 2017, όπου με κατεγύρανε κάποιοι για κάποια ενααέρια, όπως και η κυρία Τζανετέα είχε πει τότε, είχες πει τότε κυρία Τζανετέα για τα ενααέρια, χωρίς να γνωρίζεις τι ενααέρια είχε η χώρα, εντάξει, ήρθαν τα ενααέρια, αλλά βγήκαν και είπατε ότι εστερεθήκαμε τα ενααέρια. Ναι, αναλογιστήκατε τότε τι ενααέρια είχαμε, αναλογιστήκατε, γνωρίζατε. Εντάξει, εντάξει, καλά κάνατε, αλλά πολλές φορές ο πολιτικός πρέπει να σκέφτεται και ο πολιτικός δεν πρέπει να επαμβαίνει στο επιχειριακό έργο, διότι πολλές φορές αυτοί που πάμε να κάνουμε καλό, κάνουμε κακό, εντάξει, και νομίζω ότι παρεμβάσεις τέτοιου είδους πολλές φορές δημιουργούν αρνητικό αποτέλεσμα. Τέλος πάντων, εκείνο που θέλω να πω ακόμα είναι το εξής, όσα αφορά για τα έργα αν έγιναν, τι έγιναν και όλα αυτά. Φέτος είχαμε μία περίοδο με μεγάλη ξερασία, είχαμε μία περίοδο που είχαμε πρόβλημα. Η καύσιμη ύλη είχε γίνει φρύγανο, οι φωτιαζδές βγήναν εύκολα, δεν ήταν εύκολο να σβήσουν οι φωτιαζδές, παρόλο που είχαμε μέσα, ναι είχαμε, αλλά δεν ήταν τόσο απλό. Από εκεί μετά η προσπάθεια έγινε, από την πλευρά της περιφέρειας όλοι είμαστε στα μέτωπα, όλοι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε, η περιφέρεια διάθεσε ό,τι μηχανήμα το είχε και δεν είχε και τα ιδεία μέσα και ενιαζόμενα. Από εκεί μετά είναι αλήθεια ότι έγιναν μεγάλες προκαλίες, αλλά θα πω και κάτι άλλο, ότι όσα αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και τις δράσεις της περιφέρειας φαίνεται εκ το αποτελέσματος ότι έγιναν δράσεις, διότι πρόσφατα πριν οι ίδιες μέρες πέσανε αρκετό νερό στην περιφέρεια απελοποννήσου, πέσανε πάρα πολύ νερό, γιατί δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα, μπορεί να με απαντήσετε, δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα διότι έγιναν καθαρισμοί, διότι έγιναν παρεβάσεις. Εκ το αποτελέσματος κυρία Τζανατέα, έκ το αποτελέσματος, έτσι, έτσι είναι. Ας θα κατεβάσει, αν θα κατεβάσει θα δούμε, έτσι. Λοιπόν, τέλος πάντων, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που με ακούσατε. Η κυρία Τζανατέα επί του Προσωπικού. Λοιπόν, μόλις ότι αντί να συνθέσουμε όλη η ιστορία γίνεται διαγωνισμός ποιος είναι ο καλύτερος και πόσο καλύτερη είναι η νέα περιφερειακή αρχή, χωρίς να σκεφτούμε το πρόβλημα που υπάρχει στη Μάνη και σε κάθε περιοχή της Πελοποννήσου που επλήγει, θέλω να κάνω μια επισήμαση. Κύριε Καπέλιο, ποτέ δεν αναφέρθηκα σε σας προσωπικά. Όμως, δεν θα απολογηθώ που ως αντιπεριφερειά της Λακωνίας, μαζί με τη δημοτική αρχή, ζητούσαμε απεγνωσμένα αεροπλάνα. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχουν επαρκή μέσα, όμως, ως αντιπεριφερειά της Λακωνίας, εκείνη τη στιγμή αυτό ήταν το χρέος μου, άρα δεν απολογούμε σε καμία περίπτωση γι' αυτό. Μακάρι να είχε γίνει το ίδιο και τώρα σε τέτοιο σημείο όπως είναι τότε. Τότε είχαμε σκοτωθεί, για να το ξέρετε. Και δεν λέω ότι δεν ενδιαφέρεται η καινούργια περιφερειακή αρχή και ότι ενδιαφερότανε η πρώην περιφερειακή αρχή, διότι αυτό θα κάνω το ίδιο που κάνετε εσείς τώρα και δεν ενδιαφέρει μέσα σας προσωπικά. Το άλλο θέμα, εγώ δεν είπα κύριε Βερούτη ότι έκανα αυτό ή το άλλο όταν ήμουν αντιπεριφερειάρχης, γιατί όταν είσαι αντιπεριφερειάρχης και είσαι στην ευθύνη ενός τόπου, αυτά τα οποία λέτε και τα μηνύματα που δείχνετε με την πολιτική προστασία μιλάτε για το αυτονόητο. Εγώ σας είπα τι έκανα τώρα που δεν ήμουνα αντιπεριφερειάρχης. Όταν απεγνωσμένα ο κόσμος ερχόταν σε εμάς, όταν δεν είχαμε μάθει καθόλου για τη φωτιά, γιατί δεν μας ενημέρωσε κανείς, δεν έχει ξαναγίνει. Ο κύριος σε επίπεδο λακωνίας, ο κύριος πουλοκέφαλος, ξέρει κάθε φορά που είχαμε ένα πρόβλημα, επειδή ο καθένας από εμάς ένιωθε ότι δεν επαρκεί για όλα, πως όλοι μαζί προσπαθούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα. Λοιπόν, άρα δεν λέω εγώ αυτό. Λέω ότι και αντιπλημμυρικά έργα είχαν γίνει και με λιγότερους πόρους που είχαμε, γιατί τώρα δίνονται πιο πολύ για αντιπλημμυρικά, και τον Ευρώτα τον είχαμε καθαρίσει και τον καθαρίζουμε συνέχεια. Με έργα, με μηχανήματα, τα ρέματα, τα πάντα. Δεν ήταν το 19, ήταν γιατί το 18, όταν είχαμε καθαρίσει όλα. Ροτέισον γίνεται. Έχετε να τα καθαρίσετε όλα εσείς, τα καθαρίσετε, δεν έχετε. Άρα, να ασοβαρευτούμε, και το λέω με συγγνώμη, με την έννοια ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε με τις καμένες περιοχές και όχι με τις κοκομορομαχίες, εγώ έδωσα εντολή στην πολιτική προστασία, είμαι υποχρεωμένη να δώσω εντολή, είμαι υποχρεωμένη να διακδικήσω. Ξέρετε ότι για τη Μάνη το μάθαμε από κάποια μέσα? Ξέρετε ότι εκθέσαμε τον τότε υπουργό πολιτικής προστασίας, που βγήκε σε εκείνη την τραγική ενημέρωση που κεγόταν η χώρα στην Ελλάδα και δεν αναφέρθηκε καθόλου στη Μάνη γιατί δεν είχε ενημερωθεί? Τώρα τι θέλετε να μου πείτε, ότι κάναμε λάθη εμείς και δεν κάναμε... Ας πούμε ότι κάναμε ότι μπορούμε όλοι, δώσαμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, ότι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάνουμε, αλλά ότι έχουμε λύπη μέσα, ότι δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα τα θέματα. Ας το πούμε αυτό για να δούμε τι θα κάνουμε από την άλλη μέρα. Και όχι να λέμε τι κάναμε που δεν κάναμε οι άλλοι. Αν θέλουμε να προτάξουμε το εγώ μας εάντι του κοινού καλού, τότε τι άλλο να πω. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Θατούλης επί προσωπικού. Δεν θα απασχολήσω πολύ. Ό,τι ήταν να πω θα το πω και επιμένω στο Προεδρείο, ότι θα πρέπει με πρωτοβουλία δική του να γίνει μια σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου με συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο επιβίωσης των περιοχών που είναι υποερημοποίηση. Άκουσα πριν λίγο. Το λες ψέματα, το κάνεις το ένα, το άλλο. Θέλω να πω το εξής. Εγώ δεν είπα σε καμία περίπτωση ότι αυτά που έλεγε πριν λίγο ήτανε όλα ψέματα. Όλα ψέματα. Και δεν είπα ποτέ ότι το ψέμα έχει κοντοποδάρει. Το ψέμα είναι σαν το φάντασμα. Το ψέμα είναι σαν να βλέπεις τον εαυτό σου, να τον βλέπεις, να τον απεχθάνεσαι και να αυτοκυνηγέσαι. Αυτό είναι το ψέμα. Είπα κάτι και παραμένει εδώ. Ότι η μπολντόζα ήταν φορτωμένη. Η μπολντόζα δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Θα γραφεί. Γράφονται όλα. Έτσι θα γραφεί. Ποιο? Εντάξει. Τώρα δεν θα κάνουμε και διαχείριση του ψέματος. Για να πούμε σε ποια κατηγορία ψέματος κατατάσσεται ο καθένας. Λοιπόν, δεν καταλάβατε τι είπα. Είπα ότι η μπολντόζα ήταν φορτωμένη. Ήταν στο χώρο και δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου. Μόνον αυτό είπα. Ήταν 40 χιλιόμετρα μέτρο. Θα έσβηνε μια μπολντόζα είτε τα επάνω, είτε κάτω. Δεν έχει σημασία εάν θα έσβηνε ένα μέτρο ή δύο μέτρα. Δεν χρησιμοποιήθηκε. Αυτό λέω. Δεν χρησιμοποιήθηκε. Και από την άλλη πλευρά δεν απαντήσατε. Ποια ήταν η προσπάθειά σας στην πολιτική ηγεσία. Αλλά και στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για ένα αέρι αμέσα. Πηγαίνετε κάτω στη μάνη να δουν τι σας λένε. Ότι αφήσατε τη μάνη να καγεί. Ο κ. Χατζός έχει το λόγο. Όχι, εγώ δεν θα μιλήσω. Δεν θα μιλήσω. Θα πω ένα πράγμα μόνο. Συνάδελφοι ακούστε λιγάκι. Σήμερα είχαμε ένα θέμα να συζητήσουμε. Πορεία υλοποίησης των έργων που αποφασίστηκε τελος πάντων πριν ένα δίμηνο. Των έργων. Ξέρετε το γνώριμο του λαϊκισμού και του λαϊκιστοί. Εντάξει, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε λίγο. Λοιπόν, δεν μιλάω. Δεν χρειάζεται. Γεια σας. Κύριε Περιφεράχα θα μιλήσετε. Εσείς θα μιλήσετε. Ναι, τελειώσαν, ολοκληρώσαν όλοι. Ο κύριος Περιφεράχα έχει το λόγο. Η ώρα είναι 10 παραδένταρτο. Δεν έχουμε πάνω από 10 λεπτά. Σε 10 οριστικά κλείνουμε. Συνάδελφοι. Ησυχία, ησυχία. Σας ακούω. Ησυχία, παρακαλώ. Κύριε Τσουκαλά, ησυχία. Κύριε Πούζα. Κύριε Πετράκο, τώρα μιλάει ο περιφεριάρχης. Τώρα μιλάει. Έτσι μπράβο. Αφήστε, έτσι είναι η σειρά. Και μετά πείτε ό,τι θέλετε. Εσάς δεν σας διακόπτει κανείς. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν ξέρω αν παρακολουθεί κάποιος έξω από εμάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν ξέρω αν αντέχει να παρακολουθεί όλα αυτά τα οποία λέγονται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Εγώ είμαι υπερήφανος ειλικρινά. Χωρίς να θέλω να θύξω κανέναν ότι εγώ είμαι μιας παράταξης αξιοπρεπών ανθρώπων. Οι οποίοι δεν έχουν υβρήσει ποτέ κανέναν, δεν έχουν κάνει ποτέ καμία υβριστική ανακοίνωση, καμία ειλικρινά δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο αντιπαράθεσης. Πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα λοιπόν αλληλοφωτογραφίζονται, σχολιάζουν, αν δεν θέλετε, δεν ξέρω... Κύριε Κάτσαρη λίγο εσυχία παρακαλώ. Δηλαδή είναι ντροπή, τι να πω περιτέρω. Λοιπόν, ξέρετε έχω την αίσθηση πολλές φορές ότι ζούμε όχι απλά σε συνθήκες ακραίου φαντατισμού, σε συνθήκες πολέμου. Επικρατούν σε αυτή την αίθουσα. Και σκέφτομαι πως είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες, με αυτές τις συνθήκες να συγκροτούμε επιτροπές, να συζητάμε, να επιδιώχουμε συγκλήσεις στις απόψεις, μήματα δεξιά-ριστερά, ώστε να υπηρετούμε το κοινό συμφέρον. Αποκλείεται. Όταν κάποιοι θεωρούν ότι χάσανε τσάμπα την εξουσία, ότι εν πάση περιπτώσει έπρεπε να γίνει το ένα ή να γίνει το άλλο, σηκώνονται με ύφος χιλίων καρδιναλιών και λένε όλα αυτά τα σπουδεία τα οποία έκαναν, ενώ οι ανίκανοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Και μία αντικυβερνητική διάθεση, η οποία είναι οξύτερη, μπορώ να πω, από αυτούς που είχαν διατελέσει μέλη σε αυτόν τον χώρο κατά το παρελθόν. Αγαπητοί συνάλεφοι να συμφωνήσετε, σας παρακαλώ, ότι η Γορτινία δεν εγκαταλείφθηκε στα δύο χρόνια που είμαστε εμείς περιφερειακή αρχή. Να συνονοηθούμε. Ούτε η Μάνη εγκαταλείφθηκε και ευτυχώς δεν έχει εγκαταλειφθεί στα δύο χρόνια που είναι αυτή η περιφερειακή αρχή. Ούτε φωτιές είχαμε τώρα στα δύο χρόνια, ενώ στο παρελθόν δεν είχαμε. Ούτε είμαστε υπεύθυνοι βεβαίως, ούτε εμείς, ούτε οι προηγούμενοι. Γιατί ξέρω με ποιος είναι ο αρμόδιος για να σβήνει τις φωτιές και το τι πρέπει να γίνει. Και πού εξαντλούμαστε εδώ πέρα σε μια ακραία επιθετικότητα και δεν περούνται για τη φορτωμένη πολιτόζα. Θα μας πείτε. Να σας πω πέντε κουβέντες για το θέμα για το οποίο μιλάμε. Είμαι υπερήφανος και για τους πέντε αντιπεριφερειάρχες για τον αγώνα τον οποίο έδωσα. Είμαι υπερήφανος για το συντονιστή πολιτικής προστασίας τον οποίον βρήκα στο Νοσοκομείο των Τροπέων επειδή ανοίγοντας μία αντιπηρική ζώνη δέθηκε 40 τσιμπήματα από ένα σμήνο σφικών. Έτσι είναι. Εγώ επισκέφτηκα όλες τις περιοχές τέσσερες με πέντε φορές. Κάναμε παντού συγκεντρώσεις. Στη Δάφνη είχαν μαζευτεί 100 άτομα. Θα έριξε τηλεόραση. Στους Χράνους είχαν μαζευτεί όλοι οι παράγοντες της περιοχής. Στην Άνομε Συνία δεν χωρούσε το πολιτιστικό κέντρο και είχαμε και συνθήκες κορωνοϊού και έμεναν και απ' έξω. Το αυτό και στο Γήθιο. Θέλετε να σας πω τα ευχαριστήρια μηνύματα των δημάρχων όλων. Πόσες φορές έστειλε ευχαριστήρια μηνύματα ο Πέτρος από την περιοχή του Γηθίου που δεν είναι και εύκολο στα ευχαριστήρια μηνύματα ή τι έγινε από τη Γορτινία και τον Πέτρο από τον Ανδρεάκο αναφέρομαι ή το τι έγινε στην Πάνο Μεσσυνία. Έτσι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπήρξε πράγματι μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και την υποδοχή και την υποστήριξη των ξένων περιοδευτών η περιθέρεια την έκανε. Υπήρξε με τις ευχαριστίες στον ανώτερο βαθμό για αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια. Λοιπόν, για αυτά τα οποία ρωτήσατε. Η κυβέρνηση πράγματι, εγώ ως αυτοδικητικός ομιλώ. Όχι, δεν εκφράζω κανέναν πόνο, κανένας διαγραμμένο. Ήξερα εγώ κάποιου που πίστευε οτιδήποτε. Έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει κάθε κυβέρνηση. Πέρα το ότι δεν χάσαμε ανθρώπους. Χρηματοδοτή το 70% των ζημιών. Είτε πρόκειται για αγρότες, είτε πρόκειται για επαγγελματίες. Και το 70% για όσους έχασαν περιουσία και δεν είναι αγρότες κατεπάγγελμα. Είχε γίνει ποτέ αυτό μέχρι σήμερα. Βγαίνουμε εμείς οι αυτοδικητικοί και λέμε, όχι 70%, 100%! Και δεν συνεχίζουμε να λένε να τα δώσουν οι υποπληστές, να τα δώσει το κεφάλαιο. Και εμείς πρέπει να διακλειστούμε πράγματα και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη αυτού του τόπου. Θυμόσαστε όλοι το τι έγινε με το ταμείο Μολυβιάτη το 2007. Αυτό το ταμείο το οποίο συγκέντρωσε χρήματα για τους πυρόπληκτους. Σχεδόν μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί το ταμείο Μολυβιάτη. Εγώ πήγα σε όλες τις συγκεντρώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός για τα θέματα κοινωνικής αρρωγής. Έγιναν σεζητήσεις παντού και έγιναν σχεδιασμοί παντού. Ρωτάτε πόσα χρήματα έχετε δώσει. Κοιτάξτε. Εμείς άμεσα από τα χρήματα τα οποία διαθέσαμε, έχουμε στη διάθεσή μας 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Από τα χρήματα τα οποία έχει η περιφέρεια. Και δεν σήμερα λαμβάνω στα 15 εκατομμύρια ευρώ τα χρήματα τα οποία υποστηρίζουν έργα τα οποία είναι προγραμματισμένα. Και λέει βέβαια πήρατε χρήματα από το TAPTALK. Λες και είναι κάτι το TAPTALK. Το TAPTALK είναι όχι, είναι βουά, είναι προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρετε τι πήραμε από το TAPTALK. Τα χρήματα τα οποία προορίζονταν κυρίως για διοικητικές υπερεσίες και για προσλήψεις. Αυτά τα χρήματα πήραμε. Λοιπόν όσον αφορά την πλευρά της όσον αφορά το τι έχουμε ζητήσει με τεχνικά δελτεία παρακαλώ είναι ένα ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έχουμε ζητήσει με τεχνικά δελτεία. Για τους τρεις νομούς. Δεν συμπαραλαμβάνω την Κορυνθία που ήδη έχουμε πάρει ένα εκατομμύριο 20.000 ευρώ για την περιοχή του Σχήνου. Δεν τη συμπαραλαμβάνω. Είναι ενόψει προγραμματική σύμβαση με τον κ. Πατούλη για την ολοκλήρωση ενός πράγματι αναγκαίου έργου. Το πόσο αναγκαίο είναι έχει φανεί σε διάφορες περιπτώσεις όταν κλείνει ο αυτοκίνητόδρομος. Προφανώς έχει υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο σε συνεργασία με τον κ. Τριαντόπουλο σε συνεργασία με τους δημάρχους παρακαλώ πάρα πολύ τα λέω δημόσια και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Να σκοτωθούμε, να μαζευτούμε, να λέει ο καθένας στα δικά του πόσο θα πικάρει περισσότερο τον άλλο, πόσο θα πικράνει περισσότερο τον άλλο, γιατί περιαφτού πρόκειται. Τι ζωοτροφές. Κοιτάξτε υπήρχε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και να μην υπήρχε θα βοηδάγαμε εμείς. Ξέρετε ποιος έδωσε τις ζωοτροφές, ποιος τις κατανέμει. Ο διευθυντής, δα ό, αυτός. Αυτός τις κατανέμει. Και δίνουμε αναφορά καθημερινή για το τι συμβαίνει για το συγκεκριμένο θέμα. Μέχρι πότε, όσο χρειάζεται, ποιους υποστηρίζομαι. Γιατί μπορείτε να ακούτε παράπονα. Αυτούς που έχουν γράψει τα ζωντανά τους στον εργά, που τα έχουν ασφαλίσει, σε αυτούς μόνο. Γιατί πρέπει να υπάρξει η κουλτούρα της ασφάλισης και του φυτικού κεφαλαίου και του ζωικού κεφαλαίου. Μιλάτε για τα θέματα των ρημάτων. Είχαμε πρόσφατα έντονες βροχοπτώσεις. Με πήραν τα κανάλια από την Αθήνα. Μου λέει, έκαναν ένα πρόλογο, ότι θα με έπαιρναν μετά. Τους είπα, για μας εδώ, η βροχή ήταν ευεργεσία. Και αυτό ήταν πράγματι, ευεργεσία. Το μόνο το οποίο αναφέρθηκε είναι τέσσερες ελιές. Ξερίζωσε ο αέρας σε κάποια περιοχή. Δεν αναφέραμε καν. Περί αυτού πρόκειται. Έχετε την αντίπωση ότι οι χωρικοί αντιπεριφεριάρχες της Διευθύνσης Τεχνικών Επιπερισιών δεν έκαναν τίποτα για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Έκαναν το μεγαλύτερο που μπορούσαν να έχουν κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίσαμε φαινόμενο έντασης της έβοιας ή κάποιων άλλων περιοχών. Ήταν καλύτερα τα πράγματα εδώ. Μπορούσαν όμως να είναι πολύ χειρότερα αν δεν γινόταν αυτή η εργόν της προσπάθεια. Σε συνεργασία με το δήμαρχο, αρμονική συνεργασία με το δήμαρχο και τη διάθεση των ανακαιών πόρων. Σας είπα και την άλλη φορά. Μη μου λέτε για αναθέσεις. Γιατί κάποιοι ελέγχονται για τις αναθέσεις. Εγώ στην περίπτωση που θα κάνω ανάθεση με πολύ μεγάλη προσοχή, εγώ την έγραφη εισήγηση του Διευθυντή Τεχνικών Έργων. Να επιλέγει πάντα εργολάβο πρώτον, που να είναι από την περιοχή. Δηλαδή τη Γορτινία, να είναι από τη Μάνη, να είναι από την Πάνο Μεσσινία. Να έχει μηχανήματα και να έχει αποδείξει στη συνεργασία μαζί μας ότι είναι εντάξει σε όλα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις και είναι υπεύθυνοι οι Διευθυντές Τεχνικών Έργων για τις εισηγήσεις που κάνουν. Οι διευθυντές μιλούνται σύμφωνα με το νόμο. Δεν σας εξήγησα, τα μειώμα λιβιάτη, σχεδόν δεν έχει απορροφηθεί ακόμα. Τι να κάνουμε, δεν πρέπει να τρέξουμε για να κάνουμε συγκεκριμένα έργα και πάρα πολύ προσεχτική όλοι οι χωρικοί αντιπεριφερειάκες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Προγραμματικές συμβάσεις για τα δασσαρχεία. Μόνο ένα, κοιτάξτε, στις περιοχές που καήκαν και δύο, εμείς κατά βάση ή περισσότεροι, ο δήμος και δουλεύει στις δασσικές περιοχές στο δασσαρχείο. Ζητήσαμε να κάνουμε προγραμματικές. Μόνο ένα δασσαρχείο προχωράει σε προγραμματική μαζί μας για τα κορμοδέματα και όλα τα σχετικά. Το δασσαρχείο της Μεσσινίας. Λοιπόν τώρα να μην αναφερθώ σε γενικότερα θέματα. Για τον ισθυμό, το δεύτερο μλημείο σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, τον παρατημένο, όπου έχουμε προβλήματα με το βιολογικό καθαρισμό εξού και τα αποτελέσματα στα πραγμή εκεί. Βεβαίως έκανε ο πρωθυπουργός εξαγγελίες να μην διακτραγωδήσω, ενδεχομένως η προηγούμενη περιφερειακή αρχή να ξέρει πολύ καλά τι τραβάμε με την γραφειοκρατία. Για να φτάσω στο ΤΑΙΠΕΔ να δώσει εντολή να μας αφήσει να φράξουμε τον ισθυμό και να υπάρξουν αλλαγές προσώπων στο ΔΑΣ της Διόρυγας. Διότι το θεωρούσαν, δεν ξέρω τι, περίπου η ιδιοκτησία τους. Εγώ ευχαριστώ το ΤΑΙΠΕΔ και τον πρόεδρο της Διόρυγας για τα βήματα τα οποία έκανα και την υπερεσία ασφαλώς που ετοιμάζει ένα πεζοδρόμιο στα έξι χιλιόμετρα της πλευράς προς την Πελοπόννησο. Με συγχωρεί δεν μ' αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά για το Λουτράκι με την ανάπλαση, με τους Αγίους Θεοδόρους, με τα γήπεδα, με τη σειρά των έργων που είναι υποδημοπράτησης, εξέλιξη, νομίζω ότι άλλη περιοχή... Συγγνώμη, στο παρελθόν ποτέ το Λουτράκι δεν είχε δει αυτή τη συμπαράσταση. Ακούστε, αυτά τα κρίνει ο κόσμος. Ό,τι και να λέμε εμείς εδώ, ο προζαμβάνων τελικά είναι ο κόσμος αυτή την ιστορία. Τελειώνοντας, θέλω να σας πω πολλά είπατε, κάτι για την πολιτική προστασία. Συνάλευτη, δεν υπήρχε πολιτική προστασία στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Δεν υπήρχε. Έγινε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης πλήρης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας με μηχανικούς και στις ενότητες. Θα δείξω φωτογραφίες για το πώς ήταν η αποθήκη πολιτικής προστασίας στην Τρίπολη. Για να τραπούμε μια αποθήκη διαλυμμένη κυριολεκτικά, να τρέχει το νερό μέσα, να έχουνε σαπίσει τα πάντα, όχι θα το δώσω, όταν μιλάμε για δίκηση σε αυτό το χώρο. Επαναλαμβάνω, δεν υπήρχε δίκηση. Και δεν μπορεί να γίνει δίκηση, ας πούμε, από τη σεβαστή ειδικότητα του Αγροφύλακα. Πώς θα γίνει δηλαδή? Όλα αυτά οργανώνονται. Και οι αποθήκες πολιτικής προστασίας και προβάλλονται. Και ηλική βοήθεια και οργάνωση γίνεται στις εθελοντικές οργανώσεις. Και βεβαίως όλο το σύστημα, είτε είναι στρατός, είτε είναι πολιτική προστασία, είτε είναι υπουργείο, ενημερώνεται για το πόσες σκηνές έχει τρίπολι, για τα πόσα ηλεκτροπαραγουά ζεύγει, τι γίνεται με το ένα, τι γίνεται με το άλλο, ώστε στην κρίσιμη ώρα να μη βρεθούμε στη θέση που βρεθήκαμε στο κρανίδι, όταν είχαμε το πρόβλημα με το κορονοϊό και δεν είχαμε τίποτα. Ή στη σκάλα Λακωνίας, κύριε Βερούτη, όταν εκείνο το βράδυ έπρεπε να κοιμήσουμε κόσμο και δεν υπήρχε τίποτα. Υπήρχαν τα χαρτιά στις δουλάπες και τα υποτιθέμενα σχέδια. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Να μη μιλήσω για τη συνεργασία με το δημόσιο τομέα. Είναι όλα άριστα, όχι. Υπάρχουν πάντα ελλείψεις, πάντα. Και προβλήματα υπάρχουν πάντα. Υπάρχει ο κρατικός μηχανισμός με τα προβλήματα που το έχει, τα ζήσαμε και με την πυροσβεστική υπηρεσία. Είναι όμως θέση να βγαίνουμε και να υβρίζουμε την πυροσβεστική υπηρεσία, με συγχωρείται πάρα πολύ. Αυτό δεν το κάνουμε ποτέ. Εγώ έζησα καταστάσεις πολύ δύσκολες στο γήθειο. Και το λέγω στο όνομα των δεκάδων νεκρών, εκατοντάδων που έχει δώσει η πυροσβεστική υπηρεσία, δεν λαϊκίζω. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που χρηματοδότησα, κύριε Καπέλιο, είναι στο κέντρο της Καλαμάτας, του σκοτωμένου πυροσβέστη, στον αγώνα για το καθήκον. Γιατί ακούσαμε και όλα αυτά. Εγώ αγαπητή στην άρρηφη πιστεύω, ότι αν καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και αφήσουμε δίπλα τον όποιο φανατισμό, μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο σε πάρα πολλά ζητήματα. Ξέρει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, τι αρμοδιότητες έχει η περιφέρεια, τι αρμοδιότητες έχει ο δήμος, τι αρμοδιότητες έχει ο κράτος. Το ξέρει ακριβώς. Είναι θέμα να λέμε, εγώ πήρα για τα αεροπλάνα, εγώ δεν πήρα κανένα τηλέφωνο για τα αεροπλάνα. Κανένα τηλέφωνο. Γιατί? Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει κράτος, υπάρχει σχεδιασμός και μπας με τόσοι δεν ήθελα να είμαι ένας από τους 100, τους 200, τους 1000 που έπαιρναν στην αγωνία τους και σωστά έπαιρναν τηλέφωνο για τα αεροπλάνα και τα αεροπορικά μέσα. Που πάντως τώρα ήταν πολύ περισσότερα, δυστυχώς ήρθαν τον Ιούνιο και οι φωτιές στο σχήνο έγιναν νωρίτερα από προηγούμενες εποχές. Αλλά υπάρχει συμπτώση, δεν είναι θέμα να το κουβεντιάζουμε αυτό. Λοιπόν, το θέμα είναι ότι έχουμε ζηθεί 35 εκατομμύρια, δώσαμε 15, μην κατηγορείτε την περιφερειακή αρχή αυτή, ότι στα δύο χρόνια έγιναν όλα αυτά για τα οποία μιλάτε, η Γορτιλία ρήμαξε στα δύο χρόνια αυτής της περιφερειακής αρχής. Τροπή ο δρόμος σαν τα λαγκάδια μέχρι τα όρια του νομού με την Ελλία. Τροπή! 20 χρόνια έχει να γίνει παρέμβαση. 20 χρόνια από τα λαγκάδια μέχρι τα όρια του νομού. Εντάξει, κύριε Γιανακούρα, κύριε Γιανακούρα, σας παρακαλώ πάρα πολύ, μιλάτε για τη Μάνη, εγώ, εγώ, εγώ είμαι... Μην κάνετε διάλογο, μην κάνετε διάλογο κύριε Γιανακούρα. Δύο χρόνια δεν τα ήξερες Βαγγέλη, τώρα θα τα φέρεις ε. Δύο χρόνια δεν τα βρίσκες στα χαρτιά, τα κοιτάπια, για να τα φέρνεις, για να τα φέρνεις. Έλα Βαγγέλη, να τελειώνουμε τώρα, δεν να κουδιακόπτουμε το περιφερειάσιο. Θα κατέβω από το βήμα, θα κατέβω από το βήμα, θα κατέβω από το βήμα, εγώ αυτά τα οποία υποσχέθηκα στη Δάφνη, στο λαό ο οποίος συγκεντρώθηκε εκεί, και με την παρουσία της κυρίας Γεννηματά και αργότερα όταν πήγα και έκανα τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όλα αυτά θα τα κάνω πράξη. Αυτά τα οποία είπαμε στην εγκαταλελειμμένη Νότια Μεγαλόπολη, δηλαδή περιοχές χράνων και λοιπά θα τα κάνουμε πράξη. Και αυτά τα οποία συνέβησαν στην Αρκαδία, η Αρκαδία είναι ο νομός με τα περισσότερα προβλήματα, η εγκαταλελειμμένη Αρκαδία, αυτό πρέπει να το ξέρετε. Εμείς θα αγωνιστούμε για την Αρκαδία, πρώτα απ' όλα για την Αρκαδία, διότι κάποιοι δεν τίμησαν τον όρκο τους, κάποιοι. Το τι έχει πονέσει, ποιον έχει πονέσει, μην τα λέτε στον Νίκα, εδώ είμαι εγώ, μην ανησυχείτε καθόλου. Εντάξει, και οι Αρκάδες πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η περιφερειακή αρχή θα τους σταθεί, και η Γορτινία η εγκαταλελειμμένη, και όλες οι περιοχές. Μην φωνάζεις κύριε Γαρτάνη, μην φωνάζεις. Η ώρα είναι 10 και 5, δεν μπορούμε να κάνουμε δευτερολογίες αυτή τη στιγμή. Υπάρχει κάποια πρόταση για ψήφισμα κάτι. Ωραία, να καταθέσουμε το ψήφισμα, δεν χρειάζεται δευτερολογία. Τέλος, τέλος, εγώ φεύγω. Κύριε Πρόεδρε, έχω βάλει μια υπογραφή μας σε ψήφισμα συλλογικοτήτων που αφορά το προσωπικό βοηθό αμέα. Δεν διαφωνεί κανείς να πάρουμε απόφαση για τα αμέα. Διαφωνεί κανείς, όχι. Κύριε Γκούνη, που εκτελείται χρέη Προέδρου, παρακαλώ πάρα πολύ, γιατί λόγω θεσμικά, νομικά και καταστατικά, σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το θέμα μισή ώρα και να ψηφίσουμε. Πείτε μου, σε ποιο σημείο αναφέρεται αυτό. Γιατί τελείωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τελείωσε. Δύο παρατάσεις πήραμε, μία ώρα. Τέρμα, τέρμα. Αποφασίζομεν και διατάσομεν. Πώς τον λέγανε, Ζαβοριανάκ, πώς τον λέγανε. Βεβαίως συνεδριάζουμε και μόνοι μας. Αποχωρήστε, παρακαλώ, να δούμε τι θα κάνουμε. Αποχωρήστε, παρακαλώ. Μπορούμε να συνεχίσουμε το Συμβούλιο, όπως λέει ο κανονισμός. Η απαρτία μετρυέται άπαξ, δεν ξαναμετρυέται η απαρτία. Η απαρτία είναι άπαξ και οι ψήφιοι μας είναι πάνω από 14. Άρα, είμαστε αρκετοί. Οι επικεφαλείς των παρατάξεων, λίγο αν θέλετε να κάνετε κάποιο ψήφισμα. Βεβαίως έχουμε. Κύριε Πετράκο, κύριε Δέδε, συνονιθείτε λίγο να βγάλουμε κάποιο ψήφισμα. Κύριε Πετράκο, κύριε Δέδε, συνονιθείτε λίγο να βγάλουμε κάποιο ψήφισμα. Κύριε Πετράκο, κύριε Δέδε, συνονιθείτε λίγο να βγάλουμε κάποιο ψήφισμα. Κύριε Πετράκο, κύριε Δέδε, συνονιθείτε λίγο να βγάλουμε κάποιο ψήφισμα. Κύριε Πετράκο, κύριε Δέδε, συνονιθείτε λίγο να βγάλουμε κάποιο ψήφισμα. Κύριε Πετράκο, κύριε Δέδε, συνονιθείτε λίγο να βγάλουμε κάποιο ψήφισμα. Κύριε Πετράκο, κύριε Δέδε, συνονιθείτε λίγο να βγάλουμε κάποιο ψήφισμα. Κύριε Πετράκο, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, μετά από αυτή την εξέλιξη αυτό που απομένει είναι να καταγγείλουμε την περιφερειακή αρχή για την αντιδημοκρατική της στάση σε ένα μέγα θέμα, το μέγα θέμα των Πυρκαγιών. Λοιπόν, καταγγέλουμε τη συμπεριφορά τους ότι έφυγαν από το Συμβούλιο και δεν δέχτηκαν το Συμβούλιο να αποφασίσει. Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό. Εμείς, πέρα από την καταγγελία την οποία θα κάνουμε και την κάνουμε και για τα πρακτικά, θέλουμε να συμφωνήσουμε τώρα πότε θα είναι η συνέχιση της συνεδρίας από εκεί που τη διέκοψαν και έφυγαν σε αλλαγή τρέχοντας. Δεν μπορώ να το κάνω. Εγώ είμαι μόνος αυτό το θέμα που συζητάμε. Όχι, δεν μπορώ να το κάνεις. Εμείς εδώ θα ψηφίσουμε. Πότε θα γίνει η συνέχεια. Δηλαδή τι, σηκώθηκαν και έφυγαν και τελείωσε. Η συνέχεια πότε θα συνεχιστεί εκεί που την άφησαν. Υποχρεωτικά πρέπει να αποφασίσουμε γι' αυτό. Μα δε γίνεται ουσιαστικό έννος. Εσύ δεν έχεις το σχολείο. Έχει αποχωρήσει το έννος και θα σε νομίζει όταν πήγει ο τραμερός. Τώρα θα πληγωθεί, θα πληγωθεί. Πότε θα πληγωθεί. Γιατί, γιατί εγώ. Δηλαδή θα σταματάει τώρα και θα πληγωθήσει. Να αναβληθεί το θέμα και να το πάμε στο αμέσως επόμενο. Να θεωρηθεί ότι αναβλήθηκε. Να θεωρηθεί ότι αναβλήθηκε το θέμα για να πάει στο επόμενο. Εσύ θα τη διακόψει τη συνενδρίαση με ότι αυτό σημαίνει. Άρα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Και θα το επαναφέρουμε εμείς ως εκτός στο επόμενο. Ωραία. Λεία της συνενδριάς. Λεία της συνενδριάς.